Kultura

Další hry z předplatného kulturního domu se dočkají jak děti, tak dospělí

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned dvě představení ze dvou různých divadelních předplatných čekají na své diváky v nejbližších dnech.

Již v neděli se třetího představení své série dočkají dětští diváci.

Pro ty je od patnácti hodin výjimečně na velkém sále kulturního domu připravena proslulá pohádka Jana Wericha Královna Koloběžka.

Dramatizace mezi dětmi i dospělými oblíbeného textu se chopilo brněnské loutkové divadlo Radost.

Režie představení se ujal hostující Jan Bílek. Výprava je dílem Jaroslava Milfajta a scénickou hudbu k představení napsal Vlastimil Peška.

Dospělí diváci kulturního domu se mohou těšit na hru Kde kukačka hnízdo má, kterou v úterý osmnáctého listopadu odehraje soubor Slezského divadla z Opavy.

Kde kukačka hnízdo má, není ničím jiným, než světově úspěšný jevištní přepis slavného románu moderního amerického spisovatele Kena Kesseye, jehož filmové ztvárnění Milošem Formanem Přelet nad kukaččím hnízdem získalo několik Oscarů. Jde o velký, dramatický souboj mezi rváčem a výtržníkem, který se před hrozbou vězení uchýlí raději do psychiatrické léčebny, a vrchní sestrou tohoto ústavu, která bezohledně s ledovým srdcem ovládá životy a duše pacientů. I když hlavní hrdina svůj osobní zápas nevyhraje, dovede jeho vzpoura některé z jeho spolupacientů k uvědomění si jejich vlastní lidské důstojnosti.

Režisérem představení, které se stalo kulturní událostí v Opavě, je František Laurin.


Vánoční koncerty PSK měly úspěch

K o p ř i v n i c e (red) - V závěru loňského roku proběhla série vánočních koncertů Pěveckého sdružení Kopřivnice, jejichž tradice sahá až do doby před deseti lety. Tehdejší vánoční koncerty směly být uváděny pod názvem Zimní koncert a cenzura neumožnila provedení většiny koled. Přesto již tehdy koncerty PSK dokázaly navodit kouzlo Vánoc a získat přízeň posluchačů, která trvá až do dnešních dnů.

Vánoční koncerty 1999 proběhly v Závišicích a Rybím, Rychalticích, Petřvaldě a Kopřivnici.

Na hlavním koncertu v Kopřivnici spolu se členy sboru spolupracoval také Komorní orchestr Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Tečkou za loňskou sérií vánočních vystoupení byl koncert v kopřivnickém Středisku sociálních služeb, který proběhl až čtvrtého dne nového roku.

Účast na všech koncertech byla po několika desítkách lidí, na hlavním koncertu v Kopřivnici nestačily židle ve velkém sále a kapacita musela být zvýšena. Účast pořadatelé považují za velmi dobrou, jejich vystoupení vyslechlo zhruba tři sta lidí.

Na programu koncertů se objevila mimo jiné Valašská mše jitřní od Václava Mýtného, Handlovo Alleluja z Mesiáše a upravené koledy. Pěvecké sdružení Kopřivnice zareagovalo i na trend sbližování zemí Evropy a zařadilo do repertoáru jednu anglickou a jednu francouzskou koledu v původním jazyce.

Zájem o uvedení koncertu vyjádřilo více obcí v okolí, všem ale prý nebylo možné z časových důvodů vyhovět.

Pro příští rok si prý bude pěvecký sbor vybírat přednostně ty vesnice, které letos neuspokojil.


Program plesu Agentury FOX pomohla vytvořit i náhoda

K o p ř i v n i c e (dam) - Za čtrnáct dní propojí kulturní dům a hotel Tatra fóliový tunel, což je pro Kopřivničany jasnou indicií, že se schyluje k tradičně největší a nejnavštěvovanější akci plesové sezony ve městě - plesu Agentury Fox.

Už když končil loňský ples, věděli pořadatelé, že hlavním tématem toho následujícího bude cirkus.

„Jsem velký fanoušek cirkusového umění a nevynechám žádnou příležitost k návštěvě šapitó,“ zdůvodnil výběr tématu pro devátý ročník plesu majitel pořádající cestovní Agentury FOX Jaromír Naleraj.

Návrh tradičně velmi pestrého programu plesu byl hotový již o prázdninách. Nyní se již pouze upřesňují některé drobnosti a sestavuje se úvodní blok. Ke konečné podobě programu přispěla také náhoda. „Někdy v srpnu mi někdo volal na mobil a ptal se mě, jestli jsem Csáková. Zeptal jsem se, jaké číslo volá a zjistil jsem, že můj telefon se s číslem zpěvačky liší pouze o jednu číslici. Nakonec jsem jí zavolal a přímo s ní, bez asistence agentury, jsme se dohodli na jejím vystoupení,“ vysvětlil Naleraj.

Původní představy o divokém reji cirkusových umělců musely být poněkud okleštěny, neboť se ukázaly být nerealizovatelné. K vidění tak budou klaunská vystoupení, cvičené krysy, žongléři, fakíři, či vystoupení s hady. Vrcholem programu by měla být drezúra leopardice. „Jde prý o zcela výjimečný výkon. Každý majitel cirkusu Joo-jo již pět generací má nějaké zvíře, se kterým předvádí jedinečnou drezúru. V tomto případě jde o samici leoparda a neexistuje prý jediný cirkus, který by dělal tuto drezúru. Je to prý velice nebezpečné,“ tvrdí Jaromír Naleraj.

Program plesu má však i mnoho tradičních součástí. Klasickou módní přehlídku letos nahradí ukázky historických kostýmů. O své vystoupení v úvodním bloku nepřijdou ani svěřenci Dětského centra Kopřivnice, na jehož konto půjde případný výtěžek plesu. Hosté plesu budou moci zhlédnout také taneční vystoupení novojičínské skupiny Miroslava Gillara a vítězů loňského ročníku ’Tatry’ v latinsko-amerických tancích. O erotické jiskření se postará striptérka a pánská show.

Hudbu v hlavním sále zajistí příborský Elvis band, svůj program zde bude mít i Ilona Csáková a dívčí skupina Zoombie. V nočním klubu hotelu Tatra bude kromě diskotéky také další vystoupení skupiny Zoombie. A pro hosty v ’Žábě’ bude hrát lidová kapela s harmonikářem.

Po loňských dobrých zkušenostech bude po většinu doby trvání plesu zpřístupněno Technické muzeum. „Myslím, že to vloni ples velmi obohatilo,“ nechal se slyšet pořadatel plesu.

Pořadatelé nepředpokládají, že by na ples přišlo víc lidí než vloni, a proto se nebudou snažit zvyšovat kapacitu nad loňských devět set lidí.

„Nejde nám o nějaké rekordy, chceme, aby se lidé na našem plese dobře pobavili,“ uzavřel šéf pořádající agentury Jaromír Naleraj.


Zdařilým představením povstal z mrtvých divadelní projekt Prkno

Členové ostravského divadla Aureko II, kteří svou hrou ’Andělů na zem spadlých’ znovu uvedli k životu alternativní, amatérský divadelní projekt Prkno.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi zdařilým představením ostravského divadla Aureko II se do kopřivnické kulturní nabídky vrátil divadelní projekt Prkno. Představení amatérských souborů by měla být na programu každou druhou sobotu v měsíci a jejich dějištěm bude k tomuto účelu upravený bývalý hudební sál v kulturním domě.

Historie projektu ’Prkno’ sahá do doby existence klubu Nora v podzemí tatrovácké ubytovny. Tehdy se pod tuto hlavičku schovávala nepravidelná představení amatérských souborů.

„Společnou hlavičku jsme těm představením dali hlavně proto, že lidé málo chodí na něco, co neznají. Je to podobné, jako třeba s Rockovou notečkou, to je taky společný název, pod který se skryjí neznámé skupiny a lidé na ně přijdou,“ řekl o vzniku názvu projektu spoluautor jeho myšlenky Michal Raška.

Divadelních produkcí v bývalé Noře postupně ubývalo, až projekt zhruba rok před jejím uzavřením zanikl. Až koncem loňského roku se šéf Nory Víťa Váňa s Raškou domluvili na jeho opětovném vzkříšení.

Největší problém podobných projektů je v jejich prodělečnosti, a to i přesto, že většina divadel hraje bez nároku na honorář, pouze za úhradu cestovních nákladů. „Proto se budu zaměřovat hlavně na divadla z blízkého okolí. Nejen, že je z čeho vybírat, ale taky proto, že se na ně přijedou podívat jejich skalní příznivci,“ tvrdí Raška.

Dramaturgie projektu není naplánovaná, je dána jen v hrubých konturách a bude vznikat postupně. Kopřivnickým divákům by se měla představit divadla Pohoda, Kabaret a nejrůznější studentská divadla.

Autoři projektu nejsou naivní a nepředpokládají, že se představení ’Prkna’ stanou masovou zábavou. Tomu má odpovídat také vstupné, které bude průměrně pětadvacet korun. „Je to proto, že málo kdo bude ochotný zaplatit víc za něco, co nezná a do poloprázdného sálu se hraje velmi špatně,“ uzavřel Raška.


V Pulsu se opět zkříží dvojí chápání hudby

K o p ř i v n i c e (dam) - Již podruhé přijede do Kopřivnice netradiční dvojice umělců. Na středu 19. ledna připravili dramaturgové kulturního domu společný koncert citarysty Jiřího Dohnala a vynikajícího ostravského jazzmana Jiřího Urbánka.

Jde již o druhé kopřivnické vystoupení obou umělců v rámci projektu Hudební křižovatky. Příměr k hudební křižovatce je velmi trefný, neboť na pódiu kina Puls se budou prolínat dva zcela odlišné způsoby chápání hudby. Západní povědomí o hudbě bude reprezentovat Urbánek hrající jazzovou hudbu na evropský nástroj. Jeho partner bude pro změnu reprodukovat východní melodie, které se stejně jako jeho citar nezměnily již stovky let.


Kinu bude tentokrát dominovat akce

K o p ř i v n i c e (dam) - Tento promítací týden budou v kině Puls doménou americké, filmové akce. Zatímco odpolední představení budou patřit akční komedii Modrý blesk, večer mohou skalní fanoušci Jean Claude Van Damma zhlédnout pokračování akčního sci-fi thrilleru Univerzální voják: Zpět v akci.

Od půl šesté bude kino patřit Martinu Lawrencovi v roli zloděje, jehož největším lupem měl být drahokam v hodnotě sedmnáct milionů dolarů.

Jenomže všechno pochopitelně nešlo podle plánu. Chvíli po krádeži tak bude hlavní hrdina mít v zádech nejen armádu policajtů, ale i svého parťáka, ze kterého se naneštěstí vyklube chamtivý zabiják. Na útěku se Lawrencovi podaří drahokam schovat do větrací šachty rekonstruovaného domu. Jaké je však jeho překvapení, když po dvou letech v kriminálu jde vyzvednout svůj lup a ze zchátralého domu je policejní stanice. Tak se zloděj v rámci honu za svou odměnou stane mužem zákona a v uniformě je nucen bojovat proti svým bývalým kolegům.

Modrý blesk je komedií, která z valné části stojí na hlavním hrdinovi, a tak se příznivci Lawrencova humoru budou dobře bavit, zatímco ostatní zhlédnou průměrný snímek.

V osm hodin na scénu vrazí Univerzální voják Van Damme. Po sedmi letech se z bývalého vraždícího polostroje stal veterán vietnamské války Luc Deveraux, má rodinu a pracuje jako technický konzultant armádní výzkumné základny, která testuje nové typy univerzálních vojáků. Superpočítač, který celý projekt řídí, se však poškodil a sám sebe postavil do čela úderné armády krvelačných prototypů se záměrem zničit své tvůrce.

Režisérem filmu udělala produkční studia bývalého kaskadéra Mica Rodgerse a nový univerzální voják nechce být ničím víc než bezduchou podívanou plnou akčních scén. Proto se také drží osvědčených postupů - několik velkých akčních scén, ohrožená rodina, rozzlobený otec jako záchranář a k tomu tuny munice, kterou sice hrdinové nenosí ale při každém setkání s nepřítelem ji nešetří. Jediným kladem filmu je dodře zvládnutý střih, který také velmi pomohl hlavní hvězdě filmu. Van Damme nepřekročil svůj stín a je jen jedním ze stárnoucích hollywoodských ’bojovníků’.


V pátek večer bude svoje texty číst newyorská taxikářka Pekárková

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv páteční večery v Nora Café patří nejčastěji koncertům, či tanečním party, ten zítřejší bude určen zájemcům o literaturu. Nora ve spolupráci s knihkupectvím Pohoda totiž připravily autorské čtení a diskuzi se spisovatelkou Ivou Pekárkovou.

Tato spisovatelka se dostala do povědomí veřejnosti nejen díky své publikační činnosti, ale také prostřednictvím svých dalších zaměstnání. Svého času si totiž vydělávala také jako taxikářka v New Yorku, či sociální pracovnice v oblasti Jižního Bronxu. Iva Pekárková, která do USA emigrovala v roce 1985, dnes již opět žije v Praze a živí se překládáním ’brakové’ literatury.


Exit ’99 zahájil v Noře výstavu

K o p ř i v n i c e (dam) - Akcí nazvanou Exit ’99 v Noře byla minulý pátek zahájena výstava bratranců Libora a Filipa Fojtíkových ’Plastika ve fotografii.’

Výstava, která bude v prostorách Nora Café k vidění minimálně do konce ledna, je zajímavá především netradičním spojením mužských a ženských aktů se sádrovými plastikami.

Soubor černobílých fotografií bylo možné mimo jiné vidět také v rámci projektu Kitchen Uderground Week ve Frenštátě. S dalšími fotografiemi Libora Fojtíka je možné se setkat v improvizované galerii na chodbě vedoucí ke kinu.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34