Zprávy z města a okolí

SDC doufá, že jí dohoda pomůže získat Tatru

K o p ř i v n i c e (dam) - Americká společnost SDC, která je jedním ze zájemců o koupi kopřivnické Tatry, minulý týden oznámila uzavření dohody o spolupráci s výrobcem motorů Detroit Diesel. Vedení společnosti doufá, že ji toto partnerství usnadní vstup do Tatry.


Výrobci Štramberských uší budou asi potřebovat licenci

Š t r a m b e r k (dam) - Zájmy tamních podnikatelů a vlastní městské pokladny hodlá hájit štramberská radnice zavedením nové ochranné známky na tradiční cukrářský výrobek Štramberské uši.

Přesto, že ’uši’ již jsou chráněny jednou ochranou známkou platnou od roku 1991, zažádalo město v prosinci minulého roku o novou. „Stávající ochranná známka se dala velmi snadno obejít, nikdo z nás neměl důvod žádat o licenci a za celých devět let jsme z toho neměli žádné požitky,“ tvrdí starosta Štramberka Jan Socha.

Podle představ radnice se budou jediné pravé ’uši’ péci ve Štramberku. Výrobci budou muset dodržovat nejen původní recepturu, ale i technologii. Každý, kdo bude chtít péct, bude si muset požádat o licenci, za jejíž udělení bude muset zaplatit městu příslušný poplatek. Licenční povinnost se nebude týkat šesti současných štramberských výrobců, protože ti budou spolu s městem držiteli ochranné známky.

„Mrzí nás, že se to dotkne i kopřivnických výrobců. Je to namířeno především proti velkým provozům, které uši chrlí v nemožných sériích za nemožnou cenu a vyrobené podle nemožného receptu,“ řekl Socha. Štramberští doufají, že novou ochrannou známku získají již do pouti. Na ní si chtějí také její uplatňování vyzkoušet. „Nikdo nebude smět prodávat uši bez ochranné známky,“ uzavřel starosta valašského betléma.


Psí útulek funguje již přes dva roky

Drtivá většina kotců v útulku pro psy je v současnosti obsazena. Za dobu existence útulku jím prošlo již šest set padesát čtyři psů.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (hod) - Od prvního srpna 1997 funguje psí útulek, který slouží pro psy z Kopřivnice a Nového Jičína, a to po dobu nezbytně nutnou k poskytnutí přechodného domova, ošetření a výživy. V co nejkratší době se také vyhledává nový majitel. Za tuto dobu prošlo útulkem 654 psů. Jen za loňský rok to bylo 262, z toho Nový Jičín měl ubytováno sto psů.

O bezproblémový chod útulku se starají strážníci městské policie v mimopracovní době, po stránce veterinární se o psy pečuje MVDr. Robert Lakomý.

O zpříjemnění života psů v útulku se stará i parta nadšenců, kteří využívají každé volné chvilky k pobytu se psy na procházkách v blízkém okolí útulku.






Vysílač vítají hlavně lidé s mobilním telefonem

K o p ř i v n i c e (dam) - Názory na novou dominantu Kopřivnice v podobě víceúčelové věže s rozhlednou, která pomalu vyrůstá na vrcholu Bílé hory, se mezi Kopřivničany různí, ale jen málo kdo ji odmítá. O turistickém významu stavby lidé většinou pochybují, naopak nejvíc si její výstavby cení uživatelé mobilních telefonů.

Eva Čišková (mateřská dovolená):

Byla jsem se na rozhlednu podívat a vypadá dobře. Těším se až bude dostavěna. Určitě má velkým význam pro mobilní telefony.

Petra Jungmannová (sekretářka):

Myslím si, že rozhledna bude mít velký význam hlavně pro lidi z okolních vesnic. Já si konečně budu moci nechat zavést kabelovou televizi.

Bohuslav Polívka (důchodce):

O tom, že rozhledna do Kopřivnice přitáhne turisty, dost značně pochybuji. Zaprvé je hned vedle atraktivnější štramberské Trúby a navíc si myslím, že z ní moc daleko vidět nepůjde.

Josef Podlipný (obchodní zástupce):

Myslím si, že věž bude užitečná ani ne tak jako rozhledna jako spíš vysílač. Ačkoliv v Kopřivnici je pokrytí signálem Paegasu dobré, jakmile přijdu do Štramberka, nikdo se mi nedovolá, a to by prý měl vysílač řešit. Pokud jde o turistický význam, tak si myslím, že bude zanedbatelný.

Řidič autobusu:

Nejsem zdejší, ale přesto, že se tady pohybuji dost často, rozhledny jsem si nevšiml. Možná, že to bude dobré, to se bude dát hodnotit až po jejím otevření.

Petr Pejchar (podnikatel):

Jsem rád, že se rozhledna staví hlavně kvůli mobilnímu telefonování. I když ve městě není signál špatný, když bude lepší, nic se nestane.

Muž (45 let):

Nelíbí se mi to! Podívejte, co to na tom kopci postavili. Odsud to není tak zlé, ale z Lubiny je to jak pěst na oko. Navíc si myslím, že se ty peníze, které do toho investovali, nikdy nevrátí.

Karel Müller (konstrukční technik):

Myslím si, že nahoře stačilo vztyčit stožár, na který by se vlezly vysílače Eurotelu, Paegasu a případně kabelové televize. O účelnosti budování rozhledny pochybuji, i když chápu, že později by již postavit nešla.

David Konvička (student):

Pokud já vím, tak zlatá éra rozhleden skončila s koncem první republiky, dnes lidé vyhledávají jiný typ zábavy. Jako vysílač ji ale vidím jako opodstatněnou.

Květoslava Žárská (prodavačka):

Nevím, co si mám o tom myslet. O výhodách a nevýhodách nejsem dostatečně informována.


Krátce

K o p ř i v n i c e (hod) - Až do 15. února můžete požádat o přidělení peněz z grantu na volnočasové aktivity dětí a mládeže. Jediná podmínka v letošním roce je, aby projekty byly startovací. Bližší informace a přihlášky získáte na odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu v Kopřivnici na ulici Záhumenní, tel 879 471 - 73.

K o p ř i v n i c e (ili) - Poslední možnost mají občané, kteří se nezapojili do městského systému nakládání s odpadem, nahlásit do 15. ledna na odboru životního prostředí, jak s odpadem naložili. Pokud nebude splněna povinnost uložená vyhláškou města Kopřivnice o nakládání s komunálním, stavebním a demoličním odpadem, mohou být občané sankcionováni pokutou.


Stíny

3. 1. v nočních hodinách se podařilo prostřednictvím kamerového systému ochránit majetek před požárem. Kamerou byl zaznamenán hořící zeleninový stánek na středu města. Byli vyrozuměni hasiči i hlídka městské policie, které se podařilo požár uhasit

5. 1. bylo na služebně městské policie přijato telefonické oznámení, že není zajištěn obchod s oděvy na ulici Obránců míru. Hlídka městské policie s Policií ČR prověřily objekt, a protože majitel nebyl přítomen, prodejna byla uzamčena a zapečetěna

V uplynulém týdnu byli opět přichyceni nenechavci při krádeži zboží v různých prodejnách. Každý by měl zvážit, zda cena ukradeného zboží vyváží veškeré následky v případě přichycení. Vždy je každá krádež konzultována s Policií ČR, zda se již nejedná o trestný čin. Následně je vyměřena bloková pokuta, v závažnějších případech je celá záležitost předána dalšímu správnímu řízení a na závěr je třeba počítat s obrovskou ostudou

8. 1. přijato oznámení o vloupání do vozidla zn. Toyota a Š Felicia odstavených ve Vlčovicích, ze kterých pachatel odcizil autorádia, vloupání do vozidla zn. Š Octavia, zaparkovaného v Mniší před RD, rovněž odcizeno autorádio. Téhož dne oznámeno násilné vniknutí na zahradu na ulici Na Pinkavce, ze které odtlačil na blízké pole přívěsný vozík za os. automobil, kde z něj odcizil kola a plachtu s konstrukcí


Okres hostil zasedání senátorů za KDU-ČSL

K o p ř i v n i c e - V polovině měsíce prosince zavítal do našeho okresu na třídenní pracovní výjezdní zasedání senátorský klub KDU-ČSL, který čítá sedmnáct senátorů, včetně Petra Pitharta.

Cílem bylo projednat a vyhodnotit činnost senátorského klubu za uplynulý kalendářní rok, ale také setkat se se starosty některých měst a obcí a také poznat něco z přírodních krás našeho okresu.

Vedle příjemných setkání na radnicích v Kopřivnici, Štramberku a na Starém Jičíně, jsme mohli zhlédnout exponáty Technického muzea v Kopřivnici.

Vlastní pracovní jednání probíhala v penzionu Zámeček pod hradem na Starém Jičíně. V hodnocení uplynulého roku bylo konstatováno, že Senátu bylo předloženo k projednání 79 vládních a poslaneckých návrhů zákonů, z nichž bylo: 35 - schváleno, 17 - vráceno do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím návrhem, 4 - zamítnuty, 2 - nepřijato usnesení, 38 - mezinárodních smluv. Z iniciativy Senátu bylo předloženo a projednáno 5 návrhů zákonů.

Senátoři hovořili také o současné politické situaci s poukazem na nutnost vytvoření silné většinové vlády, která zaktivizuje naše směrování do EU, při současném řešení nejpalčivějších úkolů v zemi (postihy za nevyplácení mzdy, větší vymahatelnost daní do státní pokladny, tvrdá řešení při potírání hospodářské a jiné kriminality apod.). KDU-ČSL je připravena jednat a podílet se na prosperitativních řešeních. Vedle prosperity ekonomické je nutno rozhýbat i prosperitu společenskou.

Pro příští rok si senátorský klub KDU-ČSL vytýčil priority, kterými jsou vedle podpory zaměstnanosti a řešení insolventnosti také reforma veřejné správy, která je nezbytná k nastartování krajských samospráv a zlepšení podmínek pro samosprávy měst a obcí, především vyjasnění jejich rozpočtování.

Hovořilo se také o dalších perspektivách dvou největších průmyslových podniků na území okresu Nový Jičín - Tatře Kopřivnici a ČKD Vagónce Studénce. Senátorský klub podporuje vládní pomoc ke stabilizaci uvnitř podniků do té míry, aby byly přijatelně připraveny na vstup zahraničních partnerů a aby se mohly stát konkurence schopnými na světových trzích. A na to již náš region velmi netrpělivě čeká.

Celou akci zabezpečovala senátorská kancelář ing. Jaroslava Šuly s asistenty Vladislavem Adámkem a Janou Juřenovou.

Jaroslav Šula, senátor


Všechny základní školy v Kopřivnici se chystají na zápis prvňáčků

Děti z 1. B třídy Základní školy dr. Milady Horákové si rozcvičují prsty před začátkem nácviku psaní.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - První třídy budou letos otevřeny v šesti základních školách v Kopřivnici a po jedné malotřídce v Mniší a Lubině. O jejich představení a hodnocení jsme požádali ředitele jednotlivých škol.

Nejmladší základní školou v Kopřivnici je Základní škola sv. Zdislavy, která má své působiště druhým rokem v bývalé průmyslové škole. Postupně tady vznikly moderně vybavené učebny fyziky, chemie, výtvarné výchovy, počítačová učebna a stále se rozšiřující knihovna. Novinkou je cvičná kuchyně pro děvčata a dílny rozvíjející manuální zručnost chlapců.

Ve škole sv. Zdislavy se pod vedením ředitele Pavla Janka vyučuje podle osnov Obecné školy. Ve třídách je menší počet žáků, což dává učitelům větší možnost individuálního přístupu. Od 3. ročníku se vyučuje anglický jazyk a v hodinách hudební výchovy se od 1. třídy děti učí hrát na zobcové flétny.

Škola nabízí žákům realizaci v zájmových kroužcích - keramickém, počítačovém, sportovním, šachovém a dívčím klubu. K dispozici jsou i stoly pro stolní tenis.

Lakonické, ale naprosto výstižné, hodnocení podal ředitel Základní školy Lubina Jaroslav Jurečka: „Snažíme se o harmonický rozvoj našich dětí a co nejúspěšnější a plynulý přechod na druhý stupeň.“

Poněkud sdílnější pak byla ředitelka Základní školy Mniší Ivana Davidová. V jejich dvoutřídní škole, s průměrným počtem 17 dětí, bylo otevřeno odloučené pracoviště Domu dětí a mládeže v Kopřivnici. Tím bylo dětem i z okolních obcí umožněno se realizovat ve sportovním a výtvarném kroužku, kde v soutěžích dosahují velkých úspěchů. Dále mají možnost navštěvovat rybářský kroužek a výuku hry na flétnu.

Škola často spolupracuje s místními složkami při zajišťování programů. V loňském roce získala Základní škola Mniší grant městského úřadu na Projekt čtyřlístek, což je sportovní olympiáda, pořádaná pro děti ze Základní školy Mniší, děti z Dětského centra a klubu Kamarád.

Základní škola - náměstí je nejstarší základní školou ve městě a letos oslaví 90. výročí od svého založení. Vzhledem k svému výhodnému umístění již několik let intenzívně usiluje o zřizování sportovně orientovaných tříd na lední hokej a plavání.

Školu navštěvuje 384 žáků v 15 třídách, z nichž sedm má sportovní orientaci. Dobrá spolupráce mezi ZŠ - náměstí a sportovními kluby vede ke stále přibývajícím úspěchům plavců a hokejistů.

Žákům, kteří jsou vyučováni podle vzdělávacího programu Základní škola, je nabízena výuka čtyř jazyků. Škola má specializované učebny pro výuku informatiky, chemie, fyziky, jazyků, hudební a výtvarné výchovy. Ze zájmových činností jsou pro žáky připraveny aerobic, pěvecký sbor, florbal, lego-dacta a keramika. Druhým rokem na škole působí hudební skupina žáků vedená Evou Nedjalkovou.

„V rámci zkvalitnění tolik potřebné komunikace mezi žákem a učitelem jsme se zapojili do dvou celostátních projektů Dokážu to a Prožít mládí bez tabáku a do několika projektů v rámci prevence předcházení negativním jevům,“ uvedla ředitelka školy Jitka Kalužová. Škola usiluje o udělení statutu sportovně orientovaných tříd, který by s sebou měl přinést i finanční dotace a podporu již realizovaného programu.

Třicet tříd se sedmi sty osmi žáky, tak by se dala v krátkosti charakterizovat prostorově největší škola v Kopřivnici Základní škola 17. listopadu sdružující převážně děti ze sídliště Sever. Z třiceti tříd jsou tři dyslektické a jedna sportovní, která je zaměřená na lehkou atletiku pro chlapce a volejbal pro dívky.

Mezi zájmovými útvary a sportovními kluby se pozornosti žáků těší basketbal, jóga, volejbal, sportovní gymnastika, lehká atletika, sportovní hry, český jazyk, ekologický a keramický kroužek, informatika, ochrana přírody a ruční práce. Celkem škola žákům nabízí v rámci nepovinných předmětů, zájmových útvarů a školních sportovních klubů 493 míst.

Mimo výše uvedené aktivity se žáci aktivně podílejí na realizaci několika projektů, mohou se stát členy redakční rady školního časopisu Sedmnáctka, který vychází třetím rokem, pravidelně navštěvují zájezdy do ostravských divadel. Tradiční akcí Základní školy 17. listopadu je pořádání Olympijských dnů, kdy v dvouletém cyklu probíhají převážně sportovní akce zajišťované ve spolupráci se sponzory a rodiči. „Velmi kvalitní jsou i výukové prostory. Kromě běžných kmenových tříd využíváme i dalších 14 odborných pracoven včetně keramické dílny, nové PC-učebny, učeben hudební a výtvarné výchovy, fyziky, cvičný byt a další. Z tohoto hlediska patří naše škola zcela jistě k nadstandardně vybaveným zařízením,“ zhodnotil vybavenost školy její ředitel Jiří Stoško.

„Areál Základní školy dr. Milady Horákové se rozkládá v centru Kopřivnice. Jedná se o stále se měnící moderní komplex, který byl zprovozněn v roce 1972 a navázal tak na historickou budovu z roku 1910,“ představil objekt školy ředitel Lumír Pospěch.

Děti mohou užívat po celý den školní budovy, dílny, dvě tělocvičny, školní hřiště, družinu, odborné pracovny i moderní počítačovou učebnu s internetem. Prostory školy po vyučování využívá Soukromá umělecká škola MIS music, která nabízí širokou paletu oborů.

V současné době, co do počtu dětí největší škola, má 30 tříd, do kterých je rozděleno 738 žáků vzdělávaných podle programu Základní škola. Škola umožňuje i individuální vyžití v různých zájmových činnostech zaměřených především na sport, výtvarné činnosti a výpočetní techniku. Výsledkem této péče jsou pak mnohé úspěchy žáků v místních, okresních i celorepublikových soutěžích.

S ředitelem Základní školy Emila Zátopka Janem Mužíkem jsme diskutovali o jeho škole a školství vůbec téměř dvě hodiny. Ale výsledkem našeho nekonvenčního rozhovoru není ani statistika žáků, ani výčet nemalých úspěchů jeho svěřenců.

„Už z našeho názvu je patrné zaměření naší školy na sport. Dlouhé roky jsme patřili ke špičce na okresu, kdy jsme se se Základní školou Alšova neustále dělili o první dvě místa, i v rámci ostatních nejen sportovních soutěží. Dnes je už konkurence daleko větší, v lehké atletice je výborná škola 17. listopadu, a to je dobře,“ nešetřil chválou na soupeře Jan Mužík.

Podle jeho názoru je sport z toho, co může škola dětem nabídnout, to nejlepší, protože tím může přitáhnout i problémovější žáky. Právě ti většinou v učení nevynikají a ve sportu se jim otevírá možnost realizace.

Škola Emila Zátopka, která se nachází ve dvou objektech, pořádá velké množství okresních ale i regionálních soutěží pro žáky i učitele, z důvodu kvalitního sportovního zázemí. Stejně tak se škola podílí na ekologických a výtvarných projektech, vydává školní časopis.

„Jinak samozřejmě plníme to, co je hlavní náplní každé školy, což je výchova a vzdělání. Vzdělání by mělo být na prvním místě, ale, bohužel, stále více se musíme zaměřovat na výchovu, s jejímiž nedostatky se denně potýkáme,“ posteskl si ředitel Mužík.

Základní škola Alšova se již po několik let snaží o individuální přístup a rozvíjení talentů dětí. Z toho důvodu zřídila od 3. ročníku jazykové třídy a od 6. i počítačovou, do nichž se mohou přihlásit i žáci z ostatních škol. Počítačová učebna patří k nejvytíženějším nejen v rámci Kopřivnice. Od grafiky, lego-dacta, programování je třída využívána žáky od prvních ročníků a úspěšně spolupracuje i s okolními mateřskými školami.

Škola vydává školní časopis a má vlastní hudební kapelu. Ekologické a výtvarné projekty stejně jako sportovní výkony žáků úspěšně prezentovaly školu i v rámci republiky.

Vizitkou celého učitelského kolektivu je 30 žáků pokračujících ve studiu na gymnáziích. Dotazem na zmíněných školách se potvrdilo, že absolventi Základní školy Alšovy patří k nejlépe připraveným žákům v rámci všech škol v okrese.

„Škola byla v minulém roce hodnocena Českou školní inspekcí jako nadprůměrná,“ uvedl ředitel školy Milan Bureš. I v hodnocení Výzkumného ústavu pedagogického v Praze, který ověřoval úroveň žáků, si Základní škola Alšova udržela vynikající pozici mezi 48 základními školami a šesti osmiletými gymnázií, některé v daných ukazatelích dokonce předstihla.

Ilona Hoffmannová


Každá z kopřivnických škol má podle výroční zprávy své přednosti i nedostatky

K o p ř i v n i c e - V Kopřivnici je celkem šest základních škol, v místních částech Lubině a Mniší dvě školy pouze pro první stupeň, zvláštní škola a pomocná škola v rámci Dětského centra. Celkem tyto školy v současné době navštěvuje 3 433 žáků soustředěných do 154 tříd, z toho je pět tříd určených pro dyslektické děti. Všechny základní školy postupují podle vzdělávacího programu Základní škola, výjimku tvoří Základní škola sv. Zdislavy vyučující podle Obecné školy.

Každá z kopřivnických základních škol má své přednosti i drobné nedostatky. A hodnotit jejich kvalitu přísluší odborníkům. Proto jsem si na pomoc vzala Výroční zprávu o stavu školství v okrese Nový Jičín za školní rok 1998/99 zpracovanou Školským úřadem Nový Jičín.

V ekologických projektech, které mají tradičně silné zastoupení mezi programy na školách, například v rámci projektu Globe jsou z hlediska dlouhodobosti vzpomínány Základní školy 17. listopadu a Emila Zátopka.

Pozitivně je na základních školách hodnoceno zvýšení a variabilita volitelných a nepovinných předmětů. Zarážející je nárůst neomluvené absence, počet žáků s kázeňskými problémy a počet neprospívajících žáků.

V oblasti péče o talentované žáky je v rámci okresu vysoce hodnocena Základní škola Alšova, která obsazuje soutěže nejvyšším počtem žáků. Zároveň patří ke školám, jejichž svěřenci se umísťují na prvních místech. Za zmínku stojí 1. místo v oblastním kole zeměpisné olympiády a 6. místo v celostátním kole Tomáše Knedlíka ze Základní školy 17. listopadu a 1. místo v oblastním kole soutěže Konverzace v německém jazyce Terezy Mündleinové a 3. místo v anglické konverzaci Davida Kovalského, obou ze Základní školy Alšovy.

Ve sportovních soutěžích vynikla Základní škola Emila Zátopka prvním místem v Severomoravském regionu v halové kopané.

Název školy

Účast školy
v nesport.
soutěžích

Počet
soutěžících
žáků

Procento
úspěšných
řešitelů

ZŠ Alšova

23

195

68,0

ZŠ - náměstí

17

215

31,3

ZŠ Horákové

15

212

50,0

ZŠ E. Zátopka

13

16

58,3

ZŠ 17. listopadu

18

176

73,3

ZŠ sv. Zdislavy

6

28

66,7

 

Aprobovanost pedagogů v % šk. rok 98/99

Název školy

I. stupeň

II. stupeň

ZŠ Alšova

88,7

86,0

ZŠ - náměstí

84,0

74,0

ZŠ Horákové

89,0

79,0

ZŠ E. Zátopka

62,6

65,8

ZŠ 17. listopadu

93,0

71,0

ZŠ sv. Zdislavy

23,0

53,0

ZŠ Lubina

92,5

-

ZŠ Mniší

85,1

-

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34