Titulní strana

Nezaměstnanost a vyplacené sociální dávky se shodně zvyšují

Nezaměstnaní lidé hledají volná místa ve vývěskách před kopřivnickou pobočkou Úřadu práce. Uplynulý rok se nesl v duchu zvyšování nezaměstnanosti.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (dam) - Mírný, ale trvalý růst nezaměstnanosti zaznamenala za uplynulý rok kopřivnická pobočka Úřadu práce. Stejně tomu bylo s počtem lidí pobírajících dávky sociální péče na sociálním odboru místní radnice.

Za rok 1999 vyplatily sociální pracovnice téměř třicet jedna a půl milionů korun, což znamená oproti roku 1998 nárůst zhruba o jedenáct milionů. Přesto, že na začátku roku měla Kopřivnice k vyplácení dávek částku dvacet milionů devět set tisíc korun, nebylo nutné použít k výplatám dávek peníze z rozpočtu města. Okresní úřad totiž formou dotací průběžně chybějící peníze do města převáděl. Nárůst množství vyplacených prostředků byl podle vedoucí sociálního a zdravotního odboru radnice Jiřiny Mikulenkové plynulý a začal hned v prvních měsících roku. V průběhu roku se pak čerpání zvýšilo v porovnání s rokem 1998 o jednu třetinu. Na zvýšení množství vyplacených sociálních dávek se podepsalo především zvýšení nezaměstnanosti. To se na ’sociálce’ projevuje sice s tří až šestiměsíčním zpožděním, ale je vždy velmi dobře patrné. „Velký problém je s dlouhodobě nezaměstnanými. Ti, kterým skončí podpora, přecházejí většinou v plné míře na dávky sociální péče,“ uvedla Mikulenková s tím, že pracovnice odboru vyplácejí v podstatě již jen nárokové částky a mimořádné jednorázové sociální dávky jsou vzácné.

Pravděpodobně také v letošním roce dojde k nárůstu množství vyplacených sociálních dávek a to díky předpokládanému trendu dalšího zvyšování nezaměstnanosti, ale také i chystanému zvýšení životního minima, které by mělo být k 1. dubnu 2000, avšak toto datum nemusí být konečné.

Přesto, že ještě není schválen okresní rozpočet na letošní rok, pro Kopřivnici, vyčlenil okresní úřad pro rok 2000 zatím částku 27 mil. Kč pro účely výplat sociálních dávek. „V minulých letech byla praxe taková, že účelová státní dotace činila pro následující rok částku rovnající se přibližně skutečnému čerpání předchozího roku. Pro letošek je tato částka zatím asi o 4 miliony nižší,“ míní Mikulenková aniž by zakrývala obavy, že ani zmíněných 31 milionů nebude v roce 2000 stačit.

Téměř o tři procenta narostla za minulý rok nezaměstnanost na Kopřivnicku. Jak již bylo řečeno, nárůst byl pozvolný, ale až na výjimky trvalý. Přesto, že kopřivnická pobočka úřadu práce evidovala v prvních dnech nového roku zhruba devatenáct set lidí bez práce, pohybuje se tato hodnota podobně jako během celého minulého roku pod celookresním průměrem. Ten dosáhl v posledním dni roku 1999 hodnoty 12,7 procenta.

Kopřivnická pobočka je relativně úspěšná také v umísťování lidí do zaměstnání. Za minulý rok její pracovníci zavedli do evidence uchazečů o zaměstnání 2 304 občanů za stejné období tutéž evidenci opustilo 1 897 lidí. „To je velmi slušná fluktuace,“ míní vedoucí kopřivnické pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr, i když sebekriticky přiznává, že jeho úřad má v evidenci lidi, kteří jsou v ní od roku 1991.

Přehled nezaměstnanosti v Kopřivnici

měsíc

počet
uchazečů

procento
nezaměst.

Vyplacené soc. dávky
v tis. Kč

31. 12. 1998

1 489

9,62

1,990

leden 1999

1 548

10,00

2,064

únor

1580

10,20

2,215

březen

1616

10,44

2,378

duben

1643

10,60

2,531

květen

1628

10,50

2,502

červen

1683

10,80

2,603

červenec

1872

12,09

2,949

srpen

1838

11,87

3,041

září

1806

11,66

3,030

říjen

1785

11,53

2,983

listopad

1775

11,46

3,142

prosinec

1824

11,78

3,167

6. 1. 2000

1908

12,32

-


Za botičku na autě je řidič povinen platit

K o p ř i v n i c e (hod) - Pokud zaparkujete na místě, kde jsou umístěny parkovací automaty, jste povinni zaplatit. Jestliže nezaplatíte, dopouštíte se přestupku, za který vám hrozí postih.

Ministerstvo vnitra se dohodlo s ministerstvem dopravy a spojů, že nebudou zpochybňovat možnost postihu řidičů, kteří nesplnili povinnost zaplatit stanovenou cenu za stání na vymezeném úseku místní komunikace.

Takže, pokud zjistí hlídka městské policie, že jste nezaplatili poplatek za parkování v automatu, nasadí na vaše auto botičku. Při odstraňování botičky vám hlídka může uložit na místě blokovou pokutu až do výše jednoho tisíce korun.

Máte tři možnosti, jak postupovat. Pokud souhlasíte s přestupkem, zaplatíte blokovou pokutu na místě. Druhá možnost je, že jestliže souhlasíte a nemáte u sebe dostatek finančních prostředků, strážník vám dá blokovou stvrzenku, kterou musíte zaplatit do patnácti dnů, a to buď v hotovosti v pokladně městského úřadu, na služebně městské policie nebo složenkou na poště.

Poslední možnost je ta, že s přestupkem nesouhlasíte a v tom případě s vámi strážník sepíše oznámení o dopravním přestupku, který se zasílá na Dopravní inspektorát do Nového Jičína, kde probíhá správní řízení o tomto dopravním přestupku.


Zdražování služeb a energií znepříjemnilo začátek roku

K o p ř i v n i c e (ili) - Změna letopočtu nám hned od počátku roku přinesla změny v cenách energií, vodného a stočného, poštovních služeb, telefonního tarifu a minimálního zdravotního pojištění směrem nahoru.

Jediným pozitivem tak zůstává zvýšení minimální mzdy z 3 600 na 4 000 korun. Měsíční zdravotní pojistné, vypočtené z minimálního vyměřovacího základu, tak vzrostlo na 540 místo původních 486 korun.

Podobně nepříjemný novoroční dárek připravila svým klientům Česká pošta, která své služby zdražila v průměru okolo devíti procent. Jako příklad uvedu pouze cenu dopisu, která se ze 4,60 zvedla na 5,40 Kč a cena dopisnic (pohlednice a korespondenční lístky) se zvýšila o celou korunu, tedy na plných pět korun.

Celková úroveň cen Telecomu vzrostla zhruba o půl procenta. V meziměstském telefonním styku se v době slabého provozu, tedy od devatenácti do sedmi hodin ráno a o víkendech, sice prodlouží délka impulsu a lacinější budou i mezinárodní hovory, ale paušální poplatek vzroste o rovných čtyřicet korun, ze sto pětatřiceti na sto sedmdesát pět korun měsíčně.

Podle informací od Severomoravských vodovodů a kanalizací Nový Jičín se cena vodného pro domácnost zvyšuje z 12,01 na 13,12 Kč za metr krychlový a pro velkoodběratele z 13,40 na 14,58 korun. Stočné pro obyvatelstvo zaznamenalo korunový nárůst z 9,89 na 10,97 Kč a pro ostatní odběratele z 12,48 na 13,31 korun. Ceny jsou uvedeny bez DPH.

Vzhledem k tomu, že se zvýšení cen v České republice pohybuje v rozmezí od 0,7 až do 32 procent, pohybuje se devítiprocentní zdražení ve spodní polovině.

Nejvíce rodinnou kapsu zatíží vyšší ceny elektřiny a plynu, které v průměru vzrostly o 15 procent. Jedna kilowatthodina v nejběžnější sazbě stojí 2,61 Kč místo původních 2,19 korun. Domácnostem s velmi malými odběry, například na chatách se sice cena nezmění, ale stálý měsíční poplatek vzroste z 11 na 21 korun. Při vytápění elektřinou se sice cena za kilowatthodinu zvyšuje mírně, ale stálý měsíční poplatek vzrostl až o sto procent. Zálohy na placení odběru elektrické energie se zvedly automaticky, jak se mohli někteří obyvatelé přesvědčit na účtenkách SIPO.

Situace u zemního plynu vypadá obdobně. U nejnižší spotřeby, tj. do 180 m3 za rok, se zvyšuje z 6,64 na 8,09 Kč za kubík. Pro vytápění zemním plynem vzrostla cena kubíku z 4,55 na 5,22 Kč. U zemního plynu se záloha automaticky nezvyšuje a občan, pokud se nechce dočkat při závěrečném vyúčtování nepříjemně vysokého doplatku, si musí zálohu u Severomoravských plynáren upravit sám. Stačí zavolat v pracovní době na telefonní číslo 81 13 88.

Zvýšení cen energií se v obecních bytech posoudí až při ročním vyúčtování nájemného v červnu, zatímco v družstevních bytech se promítlo už od 1. ledna tohoto roku.


Dnes se rozhoduje o novém řediteli kopřivnických muzeí

K o p ř i v n i c a (dam) - Dnes by výběrová komise správní rady obecně prospěšné společnosti Regionální muzeum, spravující obě kopřivnická muzea, měla vybrat nového člověka na post jejího ředitele.

O místo se ucházelo celkem čtrnáct kandidátů, do užšího výběru postoupil blíže nespecifikovaný počet mezi třemi až sedmi lidmi. Podle vedoucí odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice Radomíry Michálkové však ne všichni přihlášení splňovali relativně přísné podmínky zveřejněné v inzerátech.

Muzeum je bez ředitele od konce srpna, kdy na svou funkci rezignoval Lumír Zaválek, který vedl společnost od jejího založení. Vedením muzeí byla po jeho odchodu pověřena vedoucí muzea Fojtství Lenka Hodslavská.


Následky dopravní nehody v Lubině nejsou tragické

Zdemolované sloupy elektrického vedení na křižovatce v Lubině, které doplatily na dopravní nehodu.
Foto: David Macháček

K o ř i v n i c e (dam) - Minulé úterý odpoledne došlo na křižovatce u motorestu v Lubině k vážné dopravní nehodě tří vozů.

Okolo čtrnácté hodiny se střetla nákladní Tatra 148, jedoucí po hlavní silnici od Frenštátu s dodávkovým vozem Citröen vjíždějícím na silnici od Kopřivnice. Třetím vozidlem, které se do nehody připletlo, bylo osobní Volvo holandského občana. Přesto, že nehoda vypadala velmi tragicky a dokonce zapříčila zhruba čtyřhodinový výpadek dodávky elektřiny v části Lubiny, obešla se bez vážných následků. Pouze řidič Citröenu utrpěl lehká zranění.

Viník nehody zatím není znám. Podle sdělení dopravního inspektorátu nebylo u žádného z řidičů zjištěno požití alkoholu. Případ bude uzavřen až po vyslechnutí svědků a případné expertíze soudního znalce.




Dovádění dobrmana způsobilo chlapci třítýdenní hospitalizaci

K o p ř i v n i c e - Nechci házet všechny majitele psů do jednoho pytle, ale volné pobíhání jejich miláčků, navíc bez náhubků, se stalo velmi rozšířeným nešvarem, který není v současnosti právně postižitelný.

Minulou neděli sáňkoval na sjezdovce pod Červeným kamenem dvanáctiletý chlapec právě v době, kdy tudy procházeli manželé s volně puštěným štěnětem fenky dobrmana. Zvíře se evidentně radovalo z volného pohybu a dovádělo na sněhu. Mimo jiné se snažilo dohnat projíždějící lyžaře a sáňkaře. V jednom případě se to mladému dobrmanovi podařilo a prost zlého úmyslu, chňapl chlapci po ruce. Ten se sice trošku vyděsil, ale celou situaci vzal s humorem. Do smíchu ale nebylo jeho matce, když jí po příchodu ukázal lehce poraněnou kůži. Následovala návštěva dětské lékařky, která nekompromisně rozhodla, že pokud se pes do osmačtyřiceti hodin nenajde, bude dítě preventivně podrobeno třítýdenní bolestivé léčbě v nemocnici proti vzteklině.

Nepomohla rozhlasová výzva, městská policie, okolní veterináři ani referentka městského úřadu mající na starost evidenci psů. Majitel štěněte dobrmana nalezen nebyl a tak chlapec hospitalizaci neušel.

Nevím, kdo všechno bude muset být ještě pokousán, než se změní v našem státě právní legislativa. Jenom doufám, že si majitelé psů uvědomují, co všechno může volně pobíhající pes, třebaže bez zlého úmyslu, způsobit!

Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34