Čtenářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 6. - po 10. ledna v 17.30 hodin sci-fi USA Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba. Kosmická sága Hvězdných válek startuje. Na počátku byl Anakin Skywalker nevinným chlapcem, který dosud nemá tušení, že jednou bude bojovat o galaxii...

Čt 6. - po 10. ledna ve 20 hodin akční film USA Konec světa. Konec tisíciletí se blíží a na Zem přichází Satan. Nastane konec světa? Najde se někdo schopný jej zastavit? A. Schwarzenegger v nové akční sci-fi bojuje za záchranu lidstva. Do 12 let nevhodný

Čt 13. - po 17. ledna v 17.30 hodin akční komedie Modrý blesk. Miles Logan je původním povoláním lupič, ale když zjistí, že si nedopatřením ulil 20 mil. ve větrací šachtě na policejní stanici, změní profesi a stane se falešným policajtem znajícím všechny finty podsvětí. Do 12 let nevhodný

Čt 13. - po 17. ledna ve 20 hodin akční sci-fi thriller Univerzální voják: Zpět v akci. Vražedné stroje se vymkly kontrole a pod vedením superpočítače S. E. T. H. zaútočily na lidstvo...

Kino Vláček

Ne 9. ledna v 15 hodin Mikeši - pohádkové pásmo

Kulturní dům Kopřivnice

Út 18. ledna v 19.30 hodin D. Wasserman: Kde kukačka hnízdo má, v podání Slezského divadla Opava. Světově úspěšný přepis slavného románu Kena Kesseye. Dramatický souboj mezi rváčem a výtržníkem, který se před hrozbou vězení uchýlí raději do psychiatrické léčebny. V hl. roli: Petr Houska, Karla Pyšková, Josef Novák - Wajda. Režie: František Laurin, jh. Představení se odehraje ve velkém sále KD (platí divadelní předplatné)

Dětské divadelní předplatné v Kulturním domě

Ne 16. ledna v 16 hodin Královna Koloběžka - Loutkové divadlo Radost - Brno. Dramatizace pohádky z proslulé Werichovy knížky Fimfárum (velký sál KDK)


Škola M. Horákové podporuje stonožku

V roce 1990 tu byla pouze idea pomoci. Bela Gran Jensen z Norska navrhla, aby děti kreslily obrázky a norští přátelé je prodávali bohatým firmám po celém světě. Vzniklo Hnutí na vlastních nohou. Pomoc nemocným a postiženým byla na světě.

Také děti ze ZŠ dr. M. Horákové v Kopřivnici se ihned do tohoto hnutí zapojily a výsledkem je, že za dobu devíti let nakreslily více než 2 500 obrázků. Ty nejpodařenější dílka zdobí kalendáře, které jsou zasílány do celého světa.

V říjnu tohoto roku se uskutečnil v naší škole „stonožkový týden“, při němž se nám tentokrát podařilo získat z prodeje obrázků šest tisíc dvě stě korun. Peníze jsme odeslali na „stonožkové“ konto.

Paní Jensen také navštívila naši školu a osobně dětem poděkovala za jejich nezištnou pomoc.

Každoročně jsou někteří žáci naší školy pozváni do velkého sálu pražské Lucerny na Vánoční koncert, který je vysílán každý rok na Štědrý den v České televizi. Garantem tohoto koncertu byl opět pan prezident Václav Havel.

Devět žáků naší školy navštívilo tento koncert i letos. Zásluhu na tom nemají jen samotné děti, které tímto byly za svou práci odměněny, ale také vyučující (Mgr. N. Pešová, Mgr. M. Tauberová a B. Bartošová). Díky za zajištění dopravy patří manželům Mohaplovým.

Hlavní odměnou pro děti a jejich učitele je vědomí, že pomáhají tam, kde je to nejvíce zapotřebí, a že přinášejí do tohoto světa alespoň trochu tolik potřebného ducha solidarity a opravdového přátelství.

Mgr. Naděžda Pešová, ZŠ dr. M. Horákové, Kopřivnice


Předválečný žák zpestřil hodinu vlastivědy

Blíží se 90. výročí oslav naší školy a my všichni již nyní připravujeme různé akce spojené s tímto výročím. Jednoho dne se paní učitelka Milena Hyklová ve třídě zeptala, jestli neznáme někoho, kdo byl před 2. světovou válkou žákem školy. A vyšlo to!

Náš spolužák má právě takového dědečka. Pozvali jsme ho a pan Jaromír Konůpka nám rád zpestřil hodinu vlastivědy besedou o tom, jak se učilo před více jak 60. lety. Své historky vyprávěl s humorem a velmi vtipně. Zaujalo nás, že život dětí dříve a dnes je velmi rozdílný, i když zájmy zůstávají podobné. Zaujalo nás, že spolužákem pana Konůpky byl slavný Emil Zátopek, se kterým prováděli i různé lumpárny.

Poslouchali jsme s napětím a mnohdy i vykulenýma očima. Odpověděl nám na všechny zvídavé otázky.

A jak jsme společně besedu zhodnotili? Pan Konůpka je nejlépe vyprávějícím dědečkem.

Žáci 5. A třídy ZŠ Kopřivnice - náměstí


Arrivederci Italia!

Ve dnech 1. - 21. listopadu 1999 se zúčastnilo jedenáct studentů 2. ročníku hotelové školy a jedna doprovodná osoba z ISŠ Frenštát p. R. třítýdenní stáže se zaměřením na gastronomii v italském městě Spoleto - region Umbria (120 km severně od Říma).

Obsahová náplň stáže byla velmi rozmanitá - studenti absolvovali kurzy italštiny, týdenní praxi v italských gastronomických zařízeních, lekce vaření se zaměřením na italskou kuchyni, různé exkurze vzdělávacího charakteru, jako např. exkurzi do továrny na výrobu olivového oleje. Žáci hotelové školy absolvovali také sommelierský kurz (historie, pěstování, výroba a servis vína), zúčastnili se sběru lanýžů a podnikli výlety do měst Perugia a Assisi.

Akce byla z velké části finančně podpořena vzdělávacím fondem „Leonardo da Vinci“, který stejně jako podobné programy - např. Sokrates, podporuje vzdělávání a profesní odbornost mladých lidí. Tato stáž byla pro studenty velkým přínosem a motivací do budoucna.

Určitě budeme usilovat o to, aby příležitost vycestovat do zahraničí a zdokonalit se ve své profesi dostalo co možná nejvíce žáků naší školy.

Jarmila Nagyová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34