Zprávy z města a okolí

V roce 2000 uplyne sto padesát let od narození T.G.M.

Vážení přátelé!

Vstoupili jsme do roku 2000. Konec tisíciletí byl a je vnímán jako něco magického, s ním spojována tragika konců i naděje počátků. Klub MDH v Kopřivnici, největší a nejaktivnější v celé naší republice, vzpomene v tomto roce 150. výročí narození výjimečné osobnosti našich dějin T. G. M.

Půjde nám o to, abychom ukázali našim současníkům, co zůstává živého z myšlenkového odkazu uznávaného myslitele a politika do dnešních dnů i co bude platné v dohledné budoucnosti. Chceme znovu připomínat Masarykovo pojetí demokracie jako nejdůstojnější uspořádání lidské společnosti na základě přesných a jasných pravidel i varovat před tím, že zatímní pokusy o „vylepšování“ demokracie vedly vždy k nastolení chaosu a nedemokratických režimů. Dále chceme zdůrazňovat důležitost osobních vlastností člověka, protože velikost T. G. M. vyrostla z jeho samostatnosti, vzdělanosti, odvahy, schopnosti naslouchat i řídit.

Chceme jako demokraté a svobodní občané oslovit v tomto roce vás, svobodné občany demokratického smýšlení, těmito akcemi: tradiční setkání občanů Myšlenky T. G. M., účast na postavení pomníku 1. prezidenta v Praze, slavnostní vzpomínkové setkání k 50. výročí popravy dr. M. Horákové a akce 28. října k výročí vzniku republiky.

V posledním období je poptávka po slušných lidech a po jejich veřejném působení. Klub MDH má za sebou bohatou činnost, aktivně se chceme podílet na formování společenského dění ve městě i v příštích letech.

Vyzýváme vás, kterým jsou vlastní demokratické zásady a pravidla, kteří pokládáte svobodu člověka za zásadní lidskou hodnotu, kdo umíte klást nároky v prvé řadě na sebe a nespoléháte se na laciné sliby jiných, kdo chcete pobývat ve společnosti názorově blízkých lidí v atmosféře úcty a tolerance, přijďte mezi nás. Pomůžete jiným, obohatíte sami sebe.

Do roku 2000 přejeme všem lidem dobré vůle zdraví, spokojenost, pohodu a život důstojný svobodného člověka.

Klub Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici


Tatrováci podpořili odboráře demonstrující před parlamentem

K o p ř i v n i c e (dam) - Také tatrováčtí odboráři se jednadvacátého prosince účastnili demonstrace před parlamentem, kde společně se svými kolegy z celé republiky požadovali urychlené přijetí nového zákona o konkurzu a vyrovnání a nápravu ve věci nevyplácení mezd.

Přesto, že ani konkurz, ani dlouhodobé nevyplácení mezd není v současnosti problém Tatry, vnímá předseda tamní odborové organizace Antonín Valášek účast na pražské demonstraci jako opodstatněnou. „Myslím, že bylo správné demonstraci podpořit. Musíme myslet dopředu. Nemůžeme čekat s podporou těchto záměrů až na dobu, kdy se nás bude konkuz nebo nevyplácení mezd přímo týkat, to už by bylo pozdě,“ tvrdí Valášek. Ten se také prý díky demonstraci hodlá v nejbližší době sejít se severomoravskými poslanci za ČSSD, aby s nimi jednal o situaci v zaměstnanosti v regionu.

Odhady počtu demonstrujících se různí a média mluvila o jednom až dvou tisících lidí, odboráři s odvoláním na prezenční listinu deklarovali třítisícovou účast. Podle slov místopředsedy tatrovácké závodní organizace odborů Kovo Pavla Baroně patřila kopřivnická skupina mezi největší. Do Prahy jely dva plně obsazené autobusy, což znamená zhruba osmdesát lidí.


Odpad z vánočních dárků zlikvidován v rekordním čase

K o p ř i v n i c e (ili) - Přemíru obalů od vánočních dárků, které z kontejnerů udělaly malé skládky, začala firma Slumeko, s r. o., likvidovat hned první vánoční svátek. Do nejhustěji obydlených lokalit byly přidány tři velkoobjemové vany, následný den v neděli vyjely vozy na svoz komunálního odpadu a traktory s vlečkami, na které se nakládaly zejména odpady uložené vedle kontejnerů.


Děti ze školky před svátky vydělaly peníze na dobročinnost

Děti z Mateřské školy Ignáce Šustaly chystají své výrobky na předvánoční jarmark, jehož výtěžek byl věnován na dobročinné účely.
Foto: Soňa Miková

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem tři tisíce devět set třicet korun získaly na dobročinné účely děti a učitelky z kopřivnické Mateřské školy na ulici Ignáce Šustaly. Díky zajímavému nápadu uspořádat před Vánocemi ve školce jarmark, na kterém si zájemci mohli nejen vyslechnout vánoční koledy, ale i zakoupit dětské výrobky z keramiky, proutí a papíru.

Za tyto drobnosti byla utržena již zmíněná částka, která byla následně zaslána na konto Adventních koncertů. Konkrétně připadly Hospicu určenému dětem s onkologickými onemocněními.

Podle ředitelky školky Soni Mikové měla akce také pozitivní výchovný vliv. „Děti si byly velmi dobře vědomy, že tím, co dělají, pomáhají svým nemocným kamarádům,“ uvedla Miková.







Na internátu se objevily štěnice

K o p ř i v n i c e (dam) - Pravděpodobně štěnice znepříjemňovaly před Vánoci život obyvatelům internátu kopřivnické průmyslovky. Jedna studentka alergická na hmyzí kousnutí musela dokonce vyhledat lékaře. „Nevíme, jestli jde skutečně o štěnice nebo o jiný hmyz, ale rozhodli jsme, že během vánočních prázdnin celou budovu vyplynujeme,“ potvrdil informaci ředitel průmyslovky Jaroslav Ponec.


Městské informační centrum má zlepšit tok zpráv v Příboře

K o p ř i v n i c e (dam) - Od pondělka mají mít občané Příbora stejně jako turisté, kteří město navštíví, snazší přístup k informacím. Právě první pondělí nového roku si tamní radnice vybrala k otevření Městského informačního centra (MIC).

MIC by mělo denně kromě pondělí podávat informace o možnostech cestovního ruchu, kulturních akcích a historických památkách v Příboře a okolí. Kromě toho bude v informačním centru umístěn také občanský servis příborské radnice. Dále bude MIC nabízet také přístup k internetu.

Kancelář informačního centra je umístěna v přízemí radnice. Její vybudování bylo částečně hrazeno ze státní dotace a s přípravami se začalo na přelomu loňského srpna a září.

Až do otevření MIC zajišťovaly informační služby v Příboře pracovnice knihovny. Tato věc však byla mezi Příboráky málo známá, a proto jejich služeb využívali jen zřídka.


Spedit by se do jara měl změnit v obchod s elektronikou

K o p ř i v n i c e (dam) - Od poloviny prosince má bývalý obchodní dům Spedit nového majitele. Tím se podle informací Kopřivnických novin stala fyzická osoba se vztahem k firmě K+B Expert, s. r. o.

Na rozdíl od první dražby, kdy byl zájem o koupi objektu nulový, šestnáctého prosince se sešlo hned několik dražitelů a nový majitel za budovu zaplatil zhruba tři miliony korun. Přesnou částku odmítl sdělit jak nový majitel, tak Finanční úřad.

Nový majitel objektu míní s jeho rekonstrukcí začít hned začátkem roku a Elektromarket by měl být otevřen v jarních měsících.


Stavba rondelu by měla být povolena již brzy

K o p ř i v n i c e (hod) - V prosincovém čísle Kopřivnických novin jsme psali o tom, že ředitelé přednesli protest některých rodičů proti stavbě kruhového objezdu. Dnes dáváme slovo Šárce Fabiánové vedoucí stavebního úřadu Městského úřadu v Kopřivnici a Rudolfu Doubkovi, který má na tomto úřadě na starosti silniční hospodářství a dopravu.

„Vzhledem k tomu, že ulice Obránců míru a Záhumenní jsou státními silnicemi II. třídy, závisí stavba kruhového objezdu na přidělení financí z Ředitelství silnic a dálnic,“ řekla Šárka Fabiánová.

Město Kopřivnice má připravenou projektovou dokumentaci a počátkem roku 2000 se předpokládá vydání stavebního povolení. Do započetí stavebních prací musí být vyřešeno přemístění provozovny rychlého občerstvení - bistra Dakar.

„Úprava křižovatky na kruhový objezd vyvolá zejména snížení rychlosti vozidel vjíždějících do křižovatky po ulici Záhumenní (platí zde úprava o přednosti jízdy vozidel na objezdu), usměrnění vozidel do jednoho jízdního pruhu před křižovatkou a plynulý průjezd vozidel po objezdu,“ řekl Rudolf Doubek.

Přechody pro chodce budou po výstavbě kruhového objezdu situovány v původních místech. Přechody pěších však budou bezpečnější jednak proto, že budou bezbariérové, doprava bude pomalejší, ale plynulá a také proto, že uprostřed komunikace v místech přechodů pro chodce budou vytvořeny ostrůvky o šířce 1,5 metru, které zajistí přecházejícím bezpečné zázemí.

Návrh kruhového objezdu, který by měl nahradit současnou frekventovanou křižovatku ulic Záhumenní, Obránců míru a Čs. armády.
Dokumentace


Požár, který zničil dřevěnici, neměly na svědomí světlice

Š t r a m b e r k (dam) - Novoroční ráno začalo pro Štramberáky požárem. Ten byl ohlášen krátce po šesté hodině ranní náhodným chodcem. Ten si nejen všiml, že z dřevěnice nedaleko náměstí vychází kouř, ale z hořící budovy také vytáhl syna jejího majitele, podle hasičů tak zabránil jeho udušení.

Vyšetřování příčiny vzniku ohně postupně vyloučilo zábavnou pyrotechniku, elekro instalaci, nedbalost a úmysl, jednoznačnou příčinou prý byla netěsnost komína.

Jak hasiči, tak radnice dementovala zprávy o památkovém charakteru zničené stavby, měla totiž plechovou střechu, část stěn byla otlučena heraklitem a podobně. Oheň způsobil na domě, který jeho majitel využíval jen o víkendech, škodu předběžně vyčíslenou zhruba na tři sta padesát tisíc korun. Na likvidaci požáru se kromě profesionálů z Nového Jičína podíleli také dobrovolníci ze Štramberka, Příboru a Kopřivnice.


Snahy radnice se vloni upínaly hlavně k podnikatelskému areálu

SPORT 2. LEDEN

Ve VI. ročníku halového turnaje malé kopané Superior Cup ’99 zvítězil tým VS. OIL. Agro Kopřivnice.

SPORT 4. LEDEN

Při Novoročním běhu v Kobeřicích vybojoval Alexandr Neuwirth prvenství ve své kategorii do 49 let, stejně jako Karel Piskoř v kategorii veteránů.

SPORT 6. LEDEN

Na Tři krále se zúčastnila kopřivnická běžkyně Renata Kvitová Internacional cross-country v italském Legnanu. V konkurenci 40 běžkyň obsadila 13. místo.

MĚSTO 7. LEDEN

Závěrem minulého roku zkrachovala společnost Halina, která od roku 1996 distribuovala státem dotované stravenky v oblasti veřejného stravování. Azylový dům Malina, jehož chod zmíněná společnost provozovala, zůstal zachován.

MĚSTO 13. LEDEN

Na druhém zasedání městského zastupitelstva došlo ke změnám ve složení městské rady, která bude nadále tvořena po dvou zástupcích z ODS, ČSSD, KDU-ČSL a jedním komunistou.

MĚSTO 14. LEDEN

Nezaměstnanost v Kopřivnici překročila desetiprocentní hranici, ale stále nedosahuje výše nezaměstnanosti v novojičínském okrese, kde je o pět setin vyšší.

CESTOVNÍ RUCH 14. LEDEN

Prezentace Kopřivnice i celého okresu na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu GO ’99 nebyla ve srovnání s ostatními regiony nápaditě zpracována.

TATRA 21. LEDEN

Lopraisův tým dojel jako první do cíle nejtěžší rallye světa Granada - Dakar. Jedná se o jeho páté prvenství. Další z tater řízená Tomášem Tomečkem obsadila třetí místo.

KULTURA 21. LEDEN

Městskému dechovému orchestru pod vedením Aloise Hrnčárka se podařilo zvítězit ve své kategorii na prestižní mezinárodní Evropské soutěži dechových orchestrů v Praze.

SPORT 28. LEDEN

Nejúspěšnějším závodníkem pátého ročníku Lašské běžecké ligy se stal Vincent Šimko před Alexandrem Neuwirthem a Pavlem Veselým.

SPORT 30. LEDEN

Čtvrté a páté místo na Mistrovství České republiky vybojovali zástupci místního klubu karate Soňa Hejduková a Čestmír Váňa.

K tomu v lednu ještě...

Strážníci městské policie řešili za minulý rok rekordních téměř tři tisíce nejrůznějších přestupků. V Kopřivnici došlo k paradoxní situaci, kdy souběžně fungovala dvě informační centra, navíc umístěná v jednom objektu.

MĚSTO 1. ÚNOR

Svou kancelář v Katolickém domě v Kopřivnici otevřel senátor Jaroslav Šula (KDU-ČSL).

SPORT 6. ÚNOR

Na krasobruslařském mistrovství České republiky skončil Jiří Klowersa těsně pod stupni vítězů na čtvrtém místě.

SPORT 7. ÚNOR

Futsalový turnaj Ámos Cup skončil vítězstvím suveréna kopřivnických soutěží v malé kopané VS. OIL. Agro.

Už počtvrté hostil kopřivnický krytý bazén 260 účastníků z 24 plaveckých klubů na soutěži Velká cena Foto Morava.

Družstvo starších žaček basketbalového oddílu TJ Příbor si jako nejlepší družstvo severomoravského kraje vybojovalo účast v I. lize a zařadilo se tak mezi 12 nejlepších týmů ČR.

MĚSTO 6. ÚNOR

Do prvních tříd na školní rok 1999/2000 bylo zapsáno 350 dětí z Kopřivnice a místních částí.

MĚSTO 11. ÚNOR

Sestavení vyrovnaného rozpočtu města ve výši 228 468,6 tisíc korun.

SPORT 14. ÚNOR

Dvě zlaté a jednu bronzovou medaili dovezli krasobruslaři FSC Superior z Velké ceny Opavy.

ŠKOLSTVÍ 15. ÚNOR

Novou ředitelkou malotřídky v Mniší se po konkurzním řízení stala Ivana Davidová.

MĚSTO 18. ÚNOR

Rozhodnutím Ministerstva kultury ČR byla Šustalova vila prohlášena za kulturní památku.

SPORT 21. ÚNOR

Tři bronzové medaile se podařilo vybojovat kopřivnickým plavcům (dvakrát Jan Schäfer, jednou Natalie Obrdlíková) na dorosteneckém mistrovství republiky v Jihlavě.

TATRA 22. ÚNOR

Z funkce generálního ředitele Škody Plzeň byl odvolán Lubomír Soudek. Novým ředitelem se stal dosavadní místopředseda Jiří Hlavica. Tři dny po té se bývalý generální ředitel Soudek vzdal předsednictví představenstva automobilky Tatra.

SPORT 2. - 3. BŘEZEN

Dvacátým šestým ročníkem Tatrovácké brusle, která byla jedním ze závodů Českého poháru, byla ukončena letošní krasobruslařská sezóna. V té nejvíc zazářila čtrnáctiletá Pavlína Klowersová, která ve Slovinsku na Triglav Trophy pronikla do světové desítky krasobruslařek.

SPORT 4. BŘEZEN

Předposlední dvoukolo 1. okresní ligy futsalu rozhodlo o postupujících do kvalifikace o divizi severní Moravy, kterými jsou Megas Bordovice B a New Jersey Nový Jičín.

Vzestup výkonnosti potvrdila mezi žačkami krasobruslařka Pavlína Klowersová, které se vůbec jako první odchovankyni FSC podařilo zajet trojitý salchow na Břeclavské brusli, kde skončila na druhém místě.

K tomu v únoru ještě...

Správa sportovišť vyrovnala finanční ztrátu z předcházejících dvou let a dosáhla hospodářského výsledku ve výši 460 tisíc. Krasobruslařka Pavlína Klowersová byla nominována na týmovou soutěž reprezentačních družstev do Stuttgartu. Na Novojičínsku vyhlášen okresním hygienikem týden prázdnin z důvodu chřipkové epidemie. Jedenáct schránek důvěry umístěných v rámci projektů prevence kriminality na školách se těší velkému zájmu žáků a studentů.

KULTURA 1. BŘEZEN

Zahájen první ročník filmové přehlídky Projekt 100 za nevšedního zájmu diváků.

TATRA 4. BŘEZEN

Představenstvo akciové společnosti Tatra zvolilo v Praze svého nového předsedu, kterým se stal Petr Frýbl.

SEMINÁŘ 12. BŘEZEN

Potřetí se uskutečnilo setkání občanů s představiteli politického, duchovního, mediálního a kulturního světa pod názvem Myšlenky T. G. M. Účast přijali J. Ruml, P. Pecháček, J. Ješ, F. Lobkowicz.

OKRES 12. BŘEZEN

Starostové měst a obcí neschválili na okresním shromáždění okresní rozpočet, který preferoval výstavbu státního okresního archivu a pořízení požárního automobilového žebříku.

SPORT 13. BŘEZEN

Zahájen šestý ročník Lašské běžecké ligy Během do vrchu, který přilákal rekordní počet lidí.

Házenkáři mohli po remíze s Lovosicemi oslavovat zachování extraligy.

Závěrečnými zápasy byla ukončena 1. okresní liga futsalu okresů Nový Jičín a Frýdek-Místek v jejímž čele stanul Megas Bordovice B.

Stříbrnou medaili získal na juniorském mistrovství republiky kopřivnický vrhač Marek Žáček výkonem 15,48 m.

SPORT 16. BŘEZEN

Při vyhlašování výsledků ’Sportovec roku’ se neurčovalo pořadí a tak tituly shodně obdrželo deset jednotlivců a pět družstev.

KULTURA 19. - 20. BŘEZEN

Třetího ročníku přehlídky tvorby malých televizních a filmových studií ’Kafka 99’, který zaznamenal výrazný posun v kvalitě jednotlivých snímků, se zúčastnilo 22 společností.

MĚSTO 25. DUBEN

Na svém druhém zasedání schválilo zastupitelstvo rozpočet města, prodej akciového podílu města ve společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace a příspěvek na provoz azylového domu.

SPORT 27. BŘEZEN

Druholigové mužstvo HC Kopřivnice zahájilo barážní utkání s Kroměříží.

SPORT 28. BŘEZEN

Vítězem Městské hokejové ligy neregistrovaných hokejistů se pro letošní sezonu stal HC Rivals, který v I. lize předčil B.A.H. o pět bodů, třetí Superior ztrácel již devět bodů.

MĚSTO 29. BŘEZEN

Všech dvanáct bytů ve dvou rozestavěných domech na ulici Pod Bílou horou našly v dražbě své obyvatele.

ŠKOLSTVÍ 30. BŘEZEN

U příležitosti Dne učitelů bylo slavnostně oceněno devětadvacet učitelů a pedagogických pracovníků města.

K tomu v březnu ještě...

Člen Konfederace politických vězňů Bohuslav Ficek byl vyznamenán v pražském Rudolfinu čestnou medailí T. G. M. Zájem o nové byty budované v domech na ulici Pod Bílou horou vzrostl teprve potom, co zastupitelé rozhodli o snížení částky předplaceného nájemného z půl milionů na 350 tisíc. Centrum podnikání a rozvoje rozšířilo své služby o internet. Podporu okupovanému tibetskému lidu vyjádřila hrstka Kopřivničanů průvodem ulicemi. Zaměstnanci Tatry, a. s., mají pracovní týden zkrácen na čtyři dny. Kopřivnice obdržela na program prevence kriminality 971 tisíc korun od ministerstva vnitra.

MĚSTO 1. DUBEN

V platnost vstoupila pravidla pro hospodaření s bytovým fondem.

MĚSTO 2. DUBEN

Starostové pětadvaceti obcí se sešli z iniciativy starosty Jiřího Tichánka v Kopřivnici na jednání, aby společně postupovali při prodeji akcií SmVaK, a. s., jejichž cena by byla výrazně vyšší.

SPORT 10. DUBEN

Odstartovala Kopřivnická liga malé kopané.

Bronzovou medaili vybojoval na mistrovství České republiky dorostu ve vzpírání borec kopřivnického klubu Jaroslav Janošec.

MĚSTO 13. DUBEN

Proběhla schůzka vedení města s ostravskou firmou Papilio - advertising, spol. s r. o., o bezplatné výstavbě dvanácti streetbalových košů. Do konce roku nebyl projekt realizován.

Městská rada schválila koncesionářskou smlouvou mezi městem Kopřivnice a firmou Jung&Silbersten.

Devatenácti projektům byly přiděleny granty ve výši 270 tisíc korun.

SPORT 13. DUBEN

Hokejisté HC Kopřivnice v baráži vyhráli i druhý zápas nad HC Haná VTJ Kroměříž, čímž udrželi ligu.

KULTURA 16. - 17. DUBEN

Třináctý ročník přehlídky netradičních forem divadla Kopřiva ’99 provázel pestrý doprovodný program.

SPORT 18. DUBEN

Stříbrnou medailí překvapil na mistrovství České republiky dospělých v karate člen místního klubu Lukáš Vlček.

KULTURA 24. DUBEN

Ve velkém sále kulturního domu se uskutečnil v režii agentury Nora production koncert britské kapely The Legendary Pink Dots.

SPORT 24. - 25. DUBEN

Kopřivničtí plavci dominovali meziokresním přeborům.

Štramberské fotbalistky zahájily sezonu vítězstvím nad 1. DFC Havířov.

OKRES 28. DUBEN

Kopřivnice dostala z rozpočtu okresu o jeden a půl milionů korun méně.

K tomu v dubnu ještě...

Pokračuje obnova původní květeny na podhorských loukách v lokalitě Červeného kamene. Ve Štramberku proběhla přehlídka amatérského divadla. Vystoupením Janáčkova kvarteta skončil cyklus koncertů Kruhu přátel hudby. Internet v Kopřivnici je veřejnosti dostupný na třech místech. Centrum podnikání a rozvoje zorganizovalo již potřetí školení pro podnikatele, které vedl holandský lektor Jaap van Tilburg. Pokračuje dvouletý boj s klíněnkou jírovcovou. Při sondě Maturant, která měla podpořit myšlenku jednotných maturit pro všechny studenty středních škol, studenti často tipovali jako ve Sportce. Lubinou znějí hlasy volající po odtržení. Probíhá doměřování pro digitální mapy. Tatra je v chodu stále bez pátků. Mis music slavnostním koncertem oslavila pět let své existence. Badmintonisté v letošním ročníku 1. celostátní ligy obsadili 4. místo.

MĚSTO 1. KVĚTEN

Oslavy 1. máje proběhly za pěkného počasí a velkého zájmu občanů.

SPORT 1. KVĚTEN

V 2. celostátní lize futsalu vybojoval Megas bronz.

SPORT 2. KVĚTEN

Irena Šádková obhájila stříbrnou medaili na domažlickém mistrovství republiky v půlmaratonu.

Třetí ročník Beskyd Model Kit Show navštívilo více než 4 200 platících diváků.
Foto: David Macháček

MĚSTO 7. - 8. KVĚTEN

Sto sedmdesát vystavujících modelářů i ze zahraničí se sešlo na Beskyd Model Kid Show v kulturním domě.

SPORT 8. KVĚTEN

Karatisti Čestmír Váňa a Pavel Hejtmánek vybojovali v Jeseníku tituly mistrů Moravy a Slezska.

KULTURA 13. KVĚTEN

Proběhl čtvrtý a patrně zároveň i poslední ročník přehlídky loutkových divadel Kopřivěnka ’99, která je odkázána na finanční dotace od města a sponzorů.

MĚSTO 14. KVĚTEN

Majitelům pozemků ve Vlčovicích, kde by měl vyrůst podnikatelský areál, byly vedením města vysvětleny záměry a plány s dotyčnou lokalitou.

SPORT 15. KVĚTEN

Příznivci volejbalu si ve Štramberku připomněli čtyřicet let organizované podoby tohoto sportu.

ŠKOLSTVÍ 21. KVĚTEN

Zanikla rodinná škola založená v roce 1992.

SPORT 21. květen

Uplynulo právě 40 let od založení kopřivnického klubu házené.

SPORT 22. KVĚTEN

Jel se čtvrtý finálový závod mistrovství republiky jednotlivců na ploché dráze.

Na příborském koupališti zahájena první liga neregistrovaných v plážovém volejbalu. Vzpěrači přivezli z mistrovství ČR žactva tři medaile.

KULTURA 28. KVĚTEN

Proběhl třetí ročník Přehlídky studentského divadla.

MĚSTO 29. KVĚTEN

Do funkce ředitelky Střediska sociálních služeb v Kopřivnici byla jmenována vítězka konkurzu Jitka Veřmiřovská.

Správa sportovišť otevřela místní koupaliště za velkých letních veder.

K tomu v květnu ještě...

Tatra stále pokračuje ve zkráceném pracovním režimu, plat za minulý měsíc pracovníci dostali ve 2 výplatních termínech. Město navštívil ministr kultury Pavel Dostál. Mistrovský titul v hokeji oslavovalo celé město. Čtvrt století existence oslavil taneční soubor Z. Havlové. Vyhlášena Akce pět tisíc spočívající v nalezení 5 tisíc lidí ochotných dávat každý měsíc 20 Kč ze svého platu na provoz Domova pro rodiče a dítě v nouzi.

POLIKLINIKA 1. ČERVEN

Na poliklinice se začalo po zakoupení špičkového lékařského přístroje provádět ambulantní odstraňování hemeroidů.

SPORT 5. ČERVEN

Druhých sportovních her zdravotně postižených se zúčastnilo 195 lidí z celé republiky.

SPORT 6. ČERVEN

Odchovankyně kopřivnické sportovní gymnastiky Jana Macíčková získala titul mistryně České republiky.

SPORT 12. - 13. ČERVEN

Celkem čtyřikrát stoupali na stupně vítězů sourozenci Kristina a Jan Schäferovi z Plaveckého klubu při dorosteneckém mistrovství ČR ve Zlíně.

V letošní sezoně největšího úspěchu dosáhli na Evropském poháru mládeže a kadetů karatisté Čestmír Váňa a Milan Burget, když oba získali zlatou medaili.

MĚSTO 13. ČERVEN

Nejstarší obyvatelka Kopřivnice Marie Danilewiczová oslavila 101 let.

Město se hodlá odvolat proti usnesení soudu ve věci dvojího prodeje akciového podílu ve firmě SmVaK.

Radní podpořili Projekt na zřízení ústavu sociální péče s denním pobytem, který by navazoval na práci dětského centra.

SPORT 19. ČERVEN

Uspořádán 2. ročník Běhu Terryho Foxe.

VS. OIL. Agro Kopřivnice získalo titul mistra ligy malé kopané. Jelikož v květnu vybojovalo i vítězství v ligovém poháru KMK, stalo se automaticky držitelem Superpoháru KMK

MĚSTO 23. ČERVEN

Hospodářský rozpočet města za loňský rok, který skončil téměř osmi milionovým přebytkem, schválilo městské zastupitelstvo.

SPORT 24. ČERVEN

Osmému ročníku Běhu Kopřivnických novin dominovala Základní škola 17. listopadu, která získala putovní pohár.

SPORT 26. ČERVEN

Renata Kvitová si doběhla na ostravském tartanu pro titul mistryně republiky na deset kilometrů.

VLČOVICE 30. ČERVEN

Proběhla veřejná schůze ve Vlčovicích, která byla mimo jiné věnována podnikatelskému areálu.

ŠKOLSTVÍ 30. ČERVEN

Z finančních důvodů ukončila činnost Soukromá střední škola podnikání a managementu.

K tomu ještě v červnu...

V Tatře zaveden úsporný pracovní režim, platy zaměstnanců vyplaceny opět zálohově. Zároveň Tatra opouští část výrobních hal pro přesun výroby osobních vagónů ze Studénky. Zastupitelstva Kopřivnice a Štramberka schválila výstavbu rozhledny na Bílé hoře.

SPORT 4. ČERVENEC

Irena Šádková na mistrovství Evropy v běhu do vrchu obsadila v rakouském Klagenfurtu sedmé místo.

LUBINA 5. ČERVENEC

V Sýkorci byl vysvěcen zvon, který se stal součástí zvoničky a kříže postavených z iniciativy lubinských občanů.

KULTURA 10. ČERVENEC

Šestý ročník hudebního festivalu Šlahouny ’99, který se netradičně konal v horní části letního stadionu, se těšil nevšednímu zájmu diváků a médií.

K tomu ještě v červenci...

Ministři schválili opatření směřující k oddlužení Tatry. Kopřivnické fotbalové mužstvo zůstalo v I. B třídě. Taky fotbalový dorost nepostoupil do krajské soutěže. Otevřena diskontní prodejna Plus.

EKOLOGIE SRPEN

Občanské sdružení Blud začalo s likvidací 63 černých skládek zmapovaných v Kopřivnici a místních částí.

MĚSTO 6. SRPEN

Rozšíření činnosti webových stránek Kopřivnice o e-mailovou Kopřivnickou konferenci.

MĚSTO 13. SRPEN

Kamerový systém rozšířen i na lokalitu sídliště Sever.

KULTURA 14. SRPEN

Na návštěvu přijel orchestr Střediska hudby a umění svaté Cecílie ze španělského města Foios. Jejich vystoupení sklidilo velký aplaus.

SPORT 22. SRPEN

Porážkou od Zlína zahájili kopřivničtí házenkáři extraligový ročník 1999 - 2000.

Titul mistryně České republiky v běhu do vrchu si z Krkonoš přivezla Irena Šádková. Titul mistra republiky mezi veterány nad 60 let v silničním běhu získal člen kopřivnického Maraton klubu Karel Piskoř.

Provoz v Mateřské škole na ulici Kpt. Jaroše byl ukončen k 31. srpnu 1999.
Foto: David Macháček

MĚSTO 26. SRPEN

Prezident Václav Havel navštívil a rámci regionu i Technické muzeum.

MĚSTO 28. - 29. SRPEN

Oslava svátku sv. Bartoloměje proběhla v předvečer kulturním programem a následný den poutí.

ŠKOLSTVÍ 31. SRPEN

Zrušena Mateřská škola na ulici Kpt. Jaroše.

TATRA SRPEN

Konsolidační banka se dohodla na koupi dominantního podílu Tatry.

K tomu ještě v srpnu...

14. ročník cyklistického závodu Lichnov 24 hodin si zapsal do Guinnesovy knihy rekordem pětimístné koloběžky. Začal kolotoč soutěží Klubu malé kopané. Zatmění Slunce trvalo přes dvě minuty. Ukončeno zateplování a rekonstrukce panelových domů na ulici Osvoboditelů, které se v dané lokalitě staly nejatraktivnějším bydlením.

MĚSTO 1. ZÁŘÍ

V kostele sv. Bartoloměje byly vysvěceny obecní symboly - městský prapor a znak města.

POLITIKA 9. ZÁŘÍ

Návštěva poslance ČR za KDU-ČSL Viléma Holáně.

SPORT 11. ZÁŘÍ

Další ročník výstupu na Mt. Everest byl ve znamení neuvěřitelných rekordů.

Zahájena druholigová sezona hokejistů zápasem s HC Uherské Hradiště.

MĚSTO 15. ZÁŘÍ

Městská rada přijala opatření k vyrovnání rozpočtu. Bylo vydraženo deset z 28 stavebních parcel pod Bílou horou.

POLITIKA 22. ZÁŘÍ

Návštěva předsedy poslaneckého klubu a poslance ČR za ČSSD Stanislava Grosse.

Proběhlo výjezdní zasedání parlamentního Výboru pro evropskou integraci na severu Moravy.

K tomu ještě v září...

Tatru navštívila oficiální delegace z Namibie v čele s prezidentem Samuelem Nujomou. Dokončena rekonstrukce budovy bývalé ubytovny Tatry na ulici Kpt. Jaroše, do jejíž prostorů se přestěhoval finanční úřad. Regionální energetické centrum podává ve své pobočce v Domě podnikatelů bezplatné konzultace o vhodných zdrojích a úsporách energií. Dům dětí letos otevřel na sedmdesát zájmových kroužků. Iniciátorům akce za osamostatnění Lubiny se nepodařilo sehnat dostatek podpisů potřebných k vyhlášení referenda. Česká pošta zrušila v místních částech poštovní střediska, která nahradila motorizovaným doručovatelem.

MĚSTO ŘÍJEN

Odchodem členů ODS se podruhé v tomto roce mění složení Městské rady Kopřivnice. Na svém zasedání radní zasedli v pěti a schválili úspory v rozpočtu a prodej vleku.

ŠKOLSTVÍ 6. ŘÍJEN

Nejstarší škola v Kopřivnici na náměstí začíná slavit 90 let své existence.

OKRES 7. ŘÍJEN

Starostové měst a obcí okresu Nový Jičín na poradě projednali plnění krizových úkolů spojeným s řešením mimořádných situací na území okresu.

EKOLOGIE 7. - 8. ŘÍJEN

V rámci semináře krajinotvorných programů Ministerstva životního prostředí ČR byla odborníky kladně ohodnocena revitalizace toku Kopřivničky a stavba rybníku na Šostýně.

OKRES 13. ŘÍJEN

Proběhlo čtvrté okresní shromáždění, které se věnovalo situaci ve školství.

POLITIKA 15. ŘÍJEN

Návštěva regionu a Kopřivnice ministrem pro místní rozvoj Jaromírem Císařem.

KULTURA 15. ŘÍJEN

Akcí roku bylo hodnoceno pořadatelem Víťou Váňou vystoupení britské taneční formace Transglobal Underground Sound System.

KTK 20. ŘÍJEN

Znovuzavedení živých besed, tentokrát na téma Tatra.

MĚSTO 26. ŘÍJEN

Městská rada projednala zprávu o zřízení Ústavu sociální péče s denním pobytem pro občany s kombinovanými vadami ve Vlčovicích.

MĚSTO 28. ŘÍJEN

Připomenutí 81. výročí vzniku Československa.

SPORT ŘÍJEN

Zahájena I. národní liga ve volejbalu.

K tomu ještě v říjnu...

Kabelová televize začala zkušebně šířit nové programy, které mohou být sledovány pouze s dekodérem. Přepojeny všechny analogové telefonní stanice. Tatra, jejíž vlastníkem je stát, představila veřejnosti nový vůz. Na školách zahájena akce Školní mléko. Dokončena stavba cesty vedoucí na Bílou horu. Družstvo dobrovolných hasičů z Mniší skončilo na třetím místě na mistrovství republiky v požárním sportu dobrovolných hasičů. Česko-slovenský Duchovní parlament hostila Kopřivnice při jeho šestnáctém zasedání.

LUBINA 3. LISTOPAD

Na veřejné schůzi se vzrušeně diskutovalo o zrušení tamní osvětové besedy a jejím znovuobnovení.

KULTURA 6. LISTOPAD

Otevřená postupová soutěž tř. A ve standardních a latinsko-amerických tancích TATRA ’99.

Děti z Dětského centra v Kopřivnici vystupovaly na přehlídce tvorby handicapovaných dětí Motýlek ’99.
Foto: David Macháček

SPORT 6. LISTOPAD

Po polovině soutěže jsou kopřivničtí házenkáři se čtyřmi body na předposledním místě.

MNIŠÍ 8. LISTOPAD

Veřejná schůze vedení města s občany.

VLČOVICE 9. LISTOPAD

Na veřejné schůzi občany nejvíce zajímala plynofikace kulturního domu a řešení situace s chodníky.

MĚSTO 12. - 13. LISTOPAD

Návštěva delegace z německého družebního města Zwönitzu.

MĚSTO 18. LISTOPAD

Městské zastupitelstvo zrušilo na svém zasedání pracně prosazovanou právní subjektivitu mateřským školkám.

POLITIKA 19. LISTOPAD

Čtyři přední politici - Petra Buzková, Petr Nečas, Zdeněk Kořistka a Cyril Bouda - přijeli besedovat na téma Jak jsme daleko s demokracií.

KULTURA 27. LISTOPAD

Třetí ročník přehlídky tance, zpěvu a dramatické tvorby handicapovaných dětí Motýlek ’99 hostil rekordní počet účinkujících i návštěvníků.

Rozšíření cesty na vrchol Bílé hory bylo nutné provést, aby se následně mohla montovat rozhledna.
Foto: David Macháček

K tomu ještě v listopadu...

Započaty stavební práce na základech rozhledny a vysílače. Poprvé proběhly přímé přenosy z pracovních schůzek Oblastního stavebního a bytového družstva Kopřivnice na obrazovkách KTK. Přestože Rallye Dumbaj dojela tatrovácká posádka v čele s Karlem Lopraisem jako první, po diskutabilní penalizaci skončila na třetím místě. V rámci připomenutí 10. výročí sametové revoluce se vytratila jednota v pohledu jejich aktérů. Házenkáři Kopřivnice uštědřili políček zatím neporažené Plzni, když nad ní zvítězila v extraligovém utkání 22:21.

MĚSTO 7. PROSINEC

Městská rada schválila nárůst cen za svoz komunálního odpadu a stejně jako, že peníze z grantů města budou určeny pouze na startovací projekty.

MĚSTO 16. PROSINEC

Městské zastupitelstvo projednalo rozpočtové provizorium a doplnilo městskou radu.

Přehled roku zpracovala: Ilona Hoffmannová


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34