Titulní strana

Doplňovací volba dvou členů rady se změnila na útoky stran

K o p ř i v n i c e (ili) - Celkem devětadvacet vystoupení si vyžádala diskuze k doplnění dvou členů městské rady. Pavel Altrichter a Petr Černoch byli nakonec zvoleni shodně dvanácti hlasy.

Hned v úvodu svým obsáhlým příspěvkem zavdal podnět k dalším vystoupením Miroslav Veselý (nezávislý, kandidoval za KSČM). Prohlásil, že ODS nemá žádné morální právo ucházet se o místa v městské radě.

„Za dobu, kdy byla tato strana ve vedení města, se z Kopřivnice stalo zadlužené město s prázdnými chátrajícími objekty, zavíranými školkami, zvýšenou kriminalitou a problémy ve sportu a kultuře. Střed města doznal určité změny, ale okrajové části pustnou... Mám chuť vyzvat lidi, aby volili raději nezávislé kandidáty, když vidím dohadování ’o koryta’. Pracujte pro lidi a nehonoste se podnikatelskými záměry, které, podle mého, nemají žádný význam,“ uzavřel plamennou řeč Veselý. Svým vystoupením tak osočil bývalé i současné vedení města.

V následujících vstupech se diskuze omezila na zviditelňování jednotlivých politických stran a osobní výpady členů zastupitelstva, které dotyčné vyprovokovalo k odezvě. Z pětapadesát minut trvající diskuze, jejíž závěrečné hlasování bylo předem jasné, vybíráme:

Jiří Tichánek (ČSSD) - poslední věty mě pozvedly ze židle, vždyť realizace podnikatelského areálu přinese místním obyvatelům zvýšení kupní síly...

Karel Kuboš (KSČM) - nechci polemizovat, ale žádný sekretariát KSČ se nerve s žádným jiným sekretariátem o funkce v radě...

Josef Jalůvka (ODS) - jsme schopni pracovat v koalici demokratických stran...

Zdenek Krajčír (ČSSD) - nechci vidět pouze černě nebo bíle a pana Pavelku hodnotím z hlediska jeho práce a ne stranické příslušnosti...

Oldřich Rys (ODS) - pana Altrichtra si osobně vážím, ale vzhledem k tomu, jak je rada složena, nebudu hlasování účasten...

Alois Janek (KDU-ČSL) - komunální politika není o velké politice ale o lidech a každý, kdo je ochoten ji na sebe přijmout, projevuje kus odvahy...


Tatrovky dnes vyrazily na trať rallye

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes vyrazí dvě posádky tatrováckého továrního týmu ze senegalského Dakaru, aby po jedenácti tisících kilometrech rozdělených do sedmnácti etap dorazily do cíle nejtěžší rallye světa situované tentokrát pod pyramidy v Gíze.

I v letošním ročníku jsou ambice vysoké a podle Lopraisových slov by si i v ročníku se třemi nulami rád připsal své šesté vítězství.

Letošní ročník se oproti loňskému liší hlavně v tom, že jedou dva vozy, kromě osvědčeného speciálu ’Puma’ letos do afrických písků vyjede také ’hasičák’, který byl původně připraven na účast v ročníku 1999. Další změny zaznamenala Lopraisova posádka. Místo navigátora, které tradičně patřilo Josefu Kalinovi, připadlo Petru Gilarovi, který tatrováky vedl i při nedávné účasti na rallye Dubaj.

Největší obavy mají obě posádky hlavně z oblastí, kterými se ještě rallye nejela. Jedná se hlavně o průjezd Libyí a dojezd do Egypta. Začátek závodu s množstvím křoví a kamení prý pro změnu může ohrozit skla a světla.

Posádku vozu číslo jedna bude tvořit Karel Loprais, Radomír Stachura a Petr Gilar. Za volantem druhého voru se budou střídat Bedřich Sklenovský, Milan Kořený a navigaci bude zajišťovat Josef Kalina. Tým doplní dva létající mechanici Petr Hamerla a Martin Kahánek.

Tatrovky budou o své umístění na stupních vítězů bojovat v konkurenci zhruba třiceti kamionů ve své kategorii. Jako největší rivaly jmenoval Loprais kamazy, iveka ale také tatrovku Tomáše Tomečka. Spolu s ním pojede do Dakaru v barvách BR - Lubrax Letka Teamu také další tatrovák zkušební technik Petr Vodák.

Bez zajímavosti není ani fakt, že díky přesunutí startu do Dakaru budou moci členové týmu po sedmi letech opět oslavit silvestr doma. „Chceme si to vychutnat. Myslím, že se na to už všichni těšíme,“ řekl na tiskové konferenci před odjezdem Loprais.


Přání občanům do nového roku

Vážení spoluobčané,

dovolte mi, abych vás pozdravil na počátku nového roku, roku s magickým letopočtem 2000. První dny nového roku jsou tradičně ve znamení nových plánů, cílů a předsevzetí. Plánujeme udělat věci, které jsme dříve nestihli nebo se nám zcela nezdařily. V dalším roce chceme všichni dokázat více, toužíme být lepší a lepší. Tyto periodicky opakující se skutečnosti jsou důkazem stálého vývoje a zdokonalování se člověka, lidstva.

Milí Kopřivničané, jménem vedení města bych chtěl popřát nám všem a našemu městu úspěšný rok 2000. Prioritou pro rok letošní, kdy musíme počítat s napjatým rozpočtem k realizaci našich cílů, je řešení problému nezaměstnanosti v našem městě. Pokud se nám podaří ošetřit tento problém, zlepší se ekonomická situace regionu a v návaznosti vzroste životní úroveň všech občanů.

Přeji Kopřivnici jen to nejlepší a budeme usilovat o její úspěch v současných nelítostných podmínkách. Vám občanům přeji hodně zdraví, pohodu, klid v osobním a profesním životě.

Jiří Tichánek, starosta


Zastupitelé schválili provizorní rozpočet

K o p ř i v n i c e (hod) - Městské zastupitelstvo, které zasedalo 16. prosince a zároveň bylo posledním v loňském roce, schválilo po bouřlivější diskuzi, jež trvala asi půl hodiny, rozpočtové provizorium na období od 1. ledna až do dne schválení rozpočtu města podle pravidel. Zastupitelé zároveň uložili městské radě zabezpečit plynulé hospodaření města.

Na zasedání byl schváleno na základě předloženého materiálu bezúplatný převod užívacích práv k software 602 pro internet na firmu Centrum podnikání a rozvoje, spol. s r. o., na ulici štefánikově v Kopřivnici.

Zastupitelé schválili mimořádné jednorázové odměny za rok 1999 neuvolněným členům městského zastupitelstva, kteří byli členy městské rady, předsedům a členům komisí městské rady.

Městské zastupitelstvo po projednání schválilo nabídku města Kopřivnice o převodu pozemků strategickému investorovi v Podnikatelském areálu Vlčovice za jednu korunu za metr čtvereční.

Zastupitelé po diskuzi uložili městské radě připravit kroky k zahájení práce na Programu rozvoje města a k tomuto účelu zřídit pracovní skupiny z členů městského zastupitelstva a odborné veřejnosti s termínem do konce ledna.


Hotelu Tatra hrozí, že se brzy změní v mrtvý pomník

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože zatím ani ředitel hotelu Tatra v centru Kopřivnice neví, kdy dojde k jeho uzavření, neúnosná ekonomická situace hotelu, která jeho nájemce firmu Hanák klasik tíží již rok, k němu nezadržitelně spěje.

„Hotel bude otevřen tak dlouho, dokud to bude možné. Máme ještě několik akcí, jako třeba ples Agentury Fox, které bychom ještě rádi dotáhli,“ řekl ředitel hotelu Jan Hanák. Určit konkrétní datum uzavření, si však netroufl.

Ukončení činnosti hotelu by znamenalo nejen uzavření ubytovacích kapacit, ale také všech restaurací včetně populární ’Žáby’. Rovněž o práci by přišlo zhruba pětatřicet zaměstnanců.

Jan Hanák tvrdí, že hotel se v případě uzavření stane mrtvým pomníkem uprostřed města. „Pokud hotel někdo zavře na týden čtrnáct dní, tak už se jej podaří otevřít jen stěží,“ míní současný nájemce.

Současná vytíženost hotelu je velmi nízká a nedosahuje ani desíti procent. Velké problémy hotelu přineslo také zahájení stavby obchodně administrativního centra v jeho sousedství. Podle Hanáka si hosté stěžují na hluk ze stavby v časných ranních hodinách. Hanák se také domnívá, že nový majitel bude asi muset investovat do přesunutí hlavního vchodu na druhou stranu budovy.


V prvních minutách Nového roku město zahalil dým z tisíců rachejtlí

Mnoho lidí přivítalo příchod roku 2000 v centru města. Tento mladík se rozhodl neutrácet za zábavnou pyrotechniku a plival oheň rovnou z úst.
Foto: David Macháček

Bujaré oslavy příchodu nového roku připomínaly ještě několik dní spousty láhví od šampaňského a zbytky zábavné pyrotechniky.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Přestože město neuchystalo pro příchod Nového roku se třemi nulami v letopočtu žádné zvláštní oslavy, byl letošní silvestr bujařejší než jiné. Snad nejmarkantnější byl nárůst používání zábavné pyrotechniky.

Lidé zkoušeli nakoupené rachejtle již dlouho před Vánocemi a se zvyšujícím se datem četnost odpalů stoupala. Samotná silvestrovská noc se pak proměnila v téměř nepřetržitou smršť ran a záblesků, které městem zněly od setmění zhruba až do třetí hodiny ranní, kdy odpadli i ti nejodolnější ’ohňostrůjci’.

Pochopitelně největší dávku síry a střelného prachu si vysloužily první minuty Nového roku. Do té doby jasnou hvězdnou oblohu během několika okamžiků zatemnily husté oblaky kouře. Ohňostroj však nebyl jen světelnou podívanou a zejména na místech, kde se sešlo velké množství lidí, se chvílemi měnil v dost nebezpečné dobrodružství. Z oblohy padající hořící kousky papíru a bambusových tyček nebo špatně vypuštěné světlice, které místo do vzduchu při zemi vyrazily do některého z postávajících hloučků, nebyly ničím neobvyklým.

Taky množství lidí, kteří přišli společně slavit příchod Nového roku do centra města, byl značně vyšší než obvykle. Vyjma mladíků, kteří chrlili oheň z úst, se lidé bavili zcela konvenčně. Vzduchem létaly zátky od šampaňského, konfety a novoroční přání.

David Macháček
























© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34