Kultura

Ze široké nabídky vánočních akcí si vybere každý

K o p ř i v n i c e (dam) - Nabídka kulturních akcí bude během vánočních svátku široká a dostatečně rozmanitá.

Vánoční náladu do sebe mohou lidé natáhnou například dnes odpoledne v novojičínském vlastivědném muzeu. Pod názvem ’Koledníci idú, koledovat budú’, se skrývá beseda s etnografkou, kterou doplní cimbálová muzika a tanečníci souboru Javorník.

Již tuto neděli odpoledne proběhne v katolickém domě Adventní koncert. Na něm se posluchačům za klavírního doprovodu své manželky Michaely představí hostující sólista Státní opery Praha a Národního divadla Ivo Hrachovec. Dalším interpretem bude houslista Daniel Kloda.

Sérii vánočních koncertů tradičně chystá i Pěvecké sdružení Kopřivnice spolu s Komorním orchestrem místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. První dva jsou rovněž naplánovány na tuto neděli a to v Závišicích a Rybím. Sedmadvacátého prosince bude turné pokračovat ve Starém Jičíně a Rychalticích. Osmadvacátého prosince v sedm hodin večer se pak sbor vrátí zpět do Kopřivnice, kde vystoupí v katolickém domě.

Program koncertů budou tvořit vánoční písně, koledy starých mistrů a současných autorů.

Také soukromá umělecká škola MIS music hodlá před Vánocemi veřejně předvést umění svých žáků. Její vánoční koncert je naplánován na sedmnáctou hodinu v úterý 21. prosince.

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří půlnoční mše. Na Štědrý den budou v chrámu sv. Bartoloměje slouženy hned dvě. Jedna o půl osmé večer a druhá o půlnoci. O půlnoci bude chrámovou lodí znít Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Tu si budou lidé moci zajít poslechnout také na Boží hod ve třičtvrtě na sedm a v osm hodin čtyřicet pět minut. V kostele také již od třináctého prosince stojí mechanický betlém, který je oblíbeným lákadlem pro děti.

Vánoce však nejsou jen zbožné. Příznivci světské zábavy mohou v předvečer šestadvacátého prosince navštívit tradiční Štěpánskou zábavu v Kulturním domě v Kopřivnici, na které bude lidi bavit diskotéka a kapela Moravský Anděl.

Na Štěpána chystají amatérské divadelní a hudební soubory ze Štramberku ’Živý betlém’. Tradiční atraktivní podívaná se uskuteční v amfiteátru ’Pod starou věží’ od půl třetí odpoledne.


Netradičního Medvídka Pú přivezou trutnovští Čmukaři

K o p ř i v n i c e (dam) - Druhý ze série čtyř představení dětského předplatného potěší nejmenší diváky již tuto neděli kulturní dům.

Po úvodním představení hradeckého divadla Drak vystoupí nyní na prknech kopřivnického kina Puls další východočeský soubor, a to Čmukaři z Trutnova.

Ti přijedou se svou adaptací známých příběhů plyšového medvídka Pú a jeho přátel nazvanou ’Medvídek Pú nebo tak nějak’.

Aktéry představení jsou tři herci, kteří neztratili odstup a nadhled spočívající v jejich suše věcné ironii, s níž dovedou obracet významy naruby a dávat jim jiný smysl. Členové souboru se jen velmi volně drží původní předlohy a vytváří z něj vlastní jevištní tvar.

Další představení Královna Koloběžka brněnského divadla Radost naplánované na polovinu ledna a na rozdíl od předcházejících se uskuteční ve velkém sále kulturního domu.


I v kopřivnických domácnostech bude letos zářit betlémské světlo

K o p ř i v n i c e (dam) - Pro světlo zažehnuté v místě Kristova narození Betlémě si letos budou moci zajít i Kopřivničané. Členové místního Junáka budou betlémské světlo rozdávat zájemcům na Štědrý den mezi desátou a jedenáctou dopoledne na třech místech v Kopřivnici, na náměstí T. G. M., před kulturním domem a před obchodním centrem na sídlišti Sever.

Tradice vznikla před několika lety v rakouském Linzi. Odkud poslali před Vánocemi letadlem do Betléma tělesně postižené dítě, které v bazilice Narození u jesliček zapálilo z věčného světla plamínek a vzápětí jej přivezlo zpět do Linzu. Tam se jej ujali místní skauti, kteří světlo štafetově roznášeli po celém Rakousku. Od roku 1990 se tento předvánoční zvyk rozšířil i k nám.


O koncert Václava Koubka byl zájem

Všestranný umělec Václav Koubek hrál minulou sobotu v kopřivnickém Nora Café.
Foto: Archiv Nora Production

K o p ř i v n i c e (dam) - Něco málo přes stovku lidí navštívilo minulou sobotu koncert svérázného písničkáře Václava Koubka. „Myslím, že je to slušná návštěva, potěšilo mě tak to, že přišla řada lidí, kteří nepatří k běžným návštěvníkům koncertů v Noře,“ řekl pořadatel vystoupení Vítězslav Váňa.

Koubek má na svém kontě pět alb a zhruba čtyřicítku písní. Kromě toho však působil jako divadelní a filmový herec, režisér, scénárista, vydal čtyři knihy a kdysi dávno coby technik navrhl pivní láhev, které svého času zaplavily nejen Československo, ale i všechny země RVHP.

 

 

 

 


Princezna a drak získali sympatie dětského publika

L u b i n a (ili) - Bezplatné divadelní představení pro lubiňské školáky a mateřskou školku připravil v pátek v Katolickém domě v Lubině oddíl místních skautů. Zmodernizovaný pohádkový příběh Princezna Žofka a drak Diamant, sklidil neuvěřitelný aplaus.

„Obdivuhodný mladý herecký kolektiv, velice dobré ztvárnění, bezprostřední pojetí, nenásilné kulisy,“ jsou jenom zlomkem superlativů, kterými pohádku odměnila Eva Stefanovová, učitelka ze Základní školy v Lubině. Téměř hodinu a půl trvající hudbou a zpěvem podložené představení děti doslova vtáhlo do děje. Poděkování patří nejen všem účinkujícím, a hlavně režisérovi divadelní pohádky Tomáši Sedonikovi.


Kino omezí provoz jen ve třech dnech

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze na Štědrý den, silvestra a Nový rok nebude místní kino Puls promítat, jinak nebude jeho provoz během svátků nijak omezen.

Blížícím se Vánocům odpovídá také volba filmu v dramaturgii. Dnes odpoledne se na plátno dostane nová celovečerní ’disneyovka’ Tarzan a večer na diváka čeká Julia Roberts v komedii Druhá nebo první. Třiadvacátého začne Puls promítat dvě hororové komedie, a to reprízu Mumie a Velkého tátu. Den před silvestrem se pak diváci ponoří do historie ve filmech Asterix a Obelix či thrilleru Vikingové.


Víťa Váňa: Jenom Nora má opravdového ’Ježíška’

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednou z tradic kopřivnického rockového klubu Nora je provoz na ’Štědrý večer’. Poprvé lidé z okruhu Nory slavili Vánoce v klubu zhruba před pěti lety a podmětem bylo zcela něco jiného než příhodné jméno jedno z DJ klubu.

„Začalo to někdy v roce 1994. Většina z nás nebyla s rodinami, a tak jsme se sešli v Noře a už ráno nazdobili stromek, dívali se na video a podobně,“ řekl šéf Nory Vítězslav Váňa.

Ke čtyřiadvacátému prosinci neodmyslitelně patří Ježíšek a ani ten v Noře nikdy nechybí - co víc je to prý ten jediný pravý Ježíšek. „Ten náš to má napsáno i v občance,“ argumentuje o pravosti ’noráckého’ Ježíška Váňa.

Od dob prvních vánočních oslav v Noře se mnohé změnilo. „Jsme už taky usedlejší, a tak nezačneme ráno, ale až v devět hodin večer,“ tvrdí Váňa. Již zmíněnému ’Ježíškovi’ letos možná vypomohou také další lidé, kteří se na party v průběhu roku starali o hudbu. „Všichni to vědí a pokud budou chtít, vezmou pár cédéček a přijdou zahrát,“ řekl o svých DJ-jích Váňa.

David Macháček


Dva dny před koncem roku bude hrát Elvis

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva dny před koncem roku ve středu 29. prosince vystoupí v Noře příborský Elvis Presley Revival Band.

Lídrem kapely je Vladimír Lichnovský, který začal s Presleyho písněmi asi v šestnácti letech. Elvisův hlas se mu podle jeho vlastních slov dobře napodobuje. Se svou barovou kapelou se výhradně králi rock’and’rollu věnuje zhruba od začátku letošního roku a zdá se, že jej zvládl velmi dobře.

Lichnovský a jeho kapela za sebou mají řadu vystoupení nejen v okolí, ale například také na trutnovském festivalu, v pořadech televize Nova či na akcích českého fanklubu.

Kapela má na repertoáru zhruba padesát Elvisových písní a kromě hudby k jejich vystoupení patří také kostýmy a masky Elvise Presleyho. Podle fanoušků je prý po namaskování od svého idolu k nerozeznání.

Revivalové vystoupení je posledním letošním koncertem v klubu Nora. O den později program uzavře párty Pohovča.


Dr(o)bečky z knihovny

Milí čtenáři,

Už mnoho let si my, co pracujeme v knihovně, vždy koncem roku dopřáváme radost a milý zážitek. Pořádáme na začátku prosince recitační soutěž pro nejmenší školáky z 1. a 2. tříd kopřivnických škol - Stříbrná jedlička. Letos proběhl už 11. ročník a přihlásilo se na něj 34 dětí. Ve čtvrtek 8. 12. odpoledne nám děti spolu s učiteli, rodiči i babičkami zcela zaplnily hudební sál v kulturním domě. Dospělí byli - zdálo se mi - poněkud více nejistí, než samy děti. Ty byly kouzelné: hezky oblečené a upravené, rozzářené a usměvavé, těšící se snad na všechno na světě. Síly byly téměř vyrovnané - celkem bylo 15 chlapců a 19 holčiček. Teď začnu s pochvalou: děti recitovaly verše, které se na soutěžích často neslyší, byly neoposlouchané a vtipné. Za výběr veršů se sluší poděkovat těm, kdo dětem pomáhal básničku zvládnout - učitelkám a rodičům. Porota neměla lehký úkol, vybrat jednoho jediného, který se nejvíce líbil. Letos byla porušena tradice a hlavní ceny se udělily tři: Vojtovi Veřmiřovskému ze ZŠ - náměstí, Péťovi Sumbalovi ze ZŠ E. Zátopka a cenu nejhlavnější získala Petra Polívková také ze ZŠ E. Zátopka. Všechny ostatní děti však také získaly maličký dárek. Odměněni jsme se cítili i my, co jsme jen poslouchali. Celé naše předvánoční odpoledne ukončil Matýsek Moravec, který nám pískal na píšťalku koledy a my si je mohli společně zazpívat.

Ludmila Karlíková


Od pondělka zdobí město dva betlémy

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva betlémy byly toto pondělí nainstalovány v Kopřivnici. Jeden zdobí vestibul kulturního domu a druhý mechanický byl spuštěn v chrámu sv. Bartoloměje.


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:34