Titulní strana

Spuštění dialýzy na poliklinice naráží na nepochopení okresu

K o p ř i v n i c e (ili, hod) - V minulém týdnu proběhlo v Praze na ministerstvu zdravotnictví jednání zástupců vedení města. S prvním náměstkem ministerstva zdravotnictví dále jednali ředitel polikliniky Rudolf Babinec, právní zástupce polikliniky Vojtěch Zachar a senátor Jaroslav Šula.

„Hovořili jsme o dvou otázkách, které spolu velmi úzce souvisejí. Jednak o vlastní budoucnosti polikliniky, aby nedošlo ke kolapsu vzhledem k dluhu, který v současné době činí šestnáct milionů korun a zároveň ohledně možného rozšíření služeb polikliniky o čtyři dialyzační jednotky,“ řekl kopřivnický starosta Jiří Tichánek.

„V prvním případě, kterým je dorovnání částky za privatizaci polikliniky, přichází v úvahu tři alternativy. První je úvaha o možnosti kapitálového vstupu do akciové společnosti, to znamená, že by do této společnosti vstoupilo město.

Druhou variantou je potom vytvoření splátkového kalendáře, o kterém jsme jednali na fondu národního majetku s vedoucím oddělení přímého prodeje doktorem Holubem. Ten naznačil, že otázka splátkového kalendáře by mohla být řešena, ale v rozmezí tří až čtyř let, což ředitel polikliniky pokládá za stávající situace za nemožné. Proto navrhl rozložení splátkového kalendáře na deset let, což je zase nepřijatelné pro fond národního majetku.

Třetí eventualitou je vrácení polikliniky do fondu národního majetku, čímž by vlastně byla umožněna její opětovná privatizace,“ komentoval průběh jednání Jiří Tichánek.

Celý problém s nesplaceným dluhem by byl řešitelný v okamžiku spuštění čtyř dialyzačních jednotek v kopřivnické poliklinice, které navíc v okrese chybějí. V současné době je na okrese k dispozici osm dialyzačních lůžek v nemocnici v Novém Jičíně. Jejich kapacita je ovšem nedostačující, proto musejí pacienti podstupovat dialýzu i v nočních hodinách, což s sebou nese zvýšenou zátěž už tak hodně protěžovaného organismu nemocných. Ke kladům, které hovoří pro polikliniku, se dá přičíst i spádová dostupnost, čímž by se navíc snížily náklady spojené s přepravou pacientů.

„Pokud bychom mohli spustit dialýzu v Kopřivnici, jsme schopni v rámci výtěžnosti splátkový kalendář dodržet,“ uvedl ředitel polikliniky Rudolf Babinec.

Zatímco na jedné straně jsou čtyři dialyzační jednotky připravené a vybudovaly se ze zisků polikliniky, novojičínská nemocnice se rozhodla rozšířit stávající kapacitu na 12 dialyzačních jednotek, která bude ovšem hrazena z okresního rozpočtu. To znamená, že daňoví poplatníci zaplatí několik milionů za něco, co už je postaveno. Zarážející na celé věci je i postoj okresního zdravotního rady, který prosazuje myšlenku rozšíření kapacity v Novém Jičíně.

K této problematice se chystají další jednání se všemi zainteresovanými a nezbývá než doufat, že zvítězí zdravý rozum nad novojičínským centralizmem.


Živnostenský úřad letos udělil pět pokut

K o p ř i v n i c e (hod) - Obecní živnostenský úřad v Kopřivnici v letošním roce provedl pětatřicet kontrol. Od září do listopadu se prováděly kontroly u zahraničních fyzických osob, kterých je v evidenci zdejšího úřadu 63. Kontroly byly zaměřeny na dodržování podmínek stanovených živnostenským zákonem a byly na provozovnách nebo na živnostenském úřadu.

Některým zahraničním podnikatelům bude živnostenský úřad rušit živnostenská oprávnění z důvodu, že již opustili území naší republiky a neustanovili své odpovědné zástupce, jak ukládá zákon.

Jedenáct zahraničních podnikatelů již získalo trvalý pobyt v České republice, čímž se stali osobami tuzemskými. Bylo jim proto doporučeno, aby si požádali o výmaz z obchodního rejstříku.

Při kontrolách nebylo v letošním roce zjištěno závažnější porušení živnostenského zákona nebo neoprávněného podnikání.

Problémem zůstává neplnění oznamovací povinnosti změn údajů a dokladů. Z těchto důvodů živnostenský úřad v letošním roce rozhodl o udělení pěti pokut za neplnění jejich povinností.


Pyrotechnika se již znovu smí používat kdykoliv

K o p ř i v n i c e (red) - Městské zastupitelstvo v Kopřivnici na svém zasedání 18. listopadu zrušilo svou vyhlášku č. 6/1995 o způsobu používání zábavné pyrotechniky proto, že Ústavní soud České republiky svým novým nálezem ze 17. srpna letošního roku zrušil dnem vyhlášení nálezu ve Sbírce zákonů obecně závaznou vyhlášku města Šumperku č. 22/1993 o zákazu používaní zábavné pyrotechniky.

Šumperská vyhláška vycházela z obdobných principů, jako mnoho jiných vyhlášek měst a obcí České republiky, pokud se těmito předpisy obce a města, na základě požadavků občanů, rozhodly zužujícím způsobem regulovat danou oblast společenských vztahů.

Řada měst a obcí včetně Kopřivnice totiž přikročila k faktickému zákazu používání zábavné pyrotechniky na celém svém území absolutně mimo dny 31. prosince a 1. ledna.

Tímto způsobem již nadále regulace nebude možná, neboť zmiňovaný nález např. konstatuje, že oblast úpravy „... reguluje dostatečným způsobem již zákon č. 61/1988 Sb., o hornické činnosti, výbušninách a o státní báňské správě a vyhláška Českého báňského úřadu č. 174/1992 Sb., o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi, která tento zákon provádí.“

Z naznačeného však v žádném případě nevyplývá, že prodej a používání pyrotechnických předmětů je volné či bez jakékoliv právní úpravy.

Je nutné zdůraznit, že např. jen pyrotechnické předměty tzv. I. třídy, např. prskavky, pistolové kapsle, ’třaskavé bonbony’ a proužky či blikavky je podle citované vyhlášky možné prodávat osobám mladším 18 let, pokud to ovšem není v návodu k použití zakázáno. Pyrotechnické předměty II. třídy (římské svíce, fontány, gejzíry, petardy a minivýbušky) je možné prodávat pouze osobám starším 18 let.

Podle zákona se mohou stánkovým prodejem prodávat jen předměty I. třídy, nikoliv však petardy. Kontrolu prodeje provádí příslušný orgán státní správy.

Co se týče používání, pak je dobré vědět, že až na předpisem stanovené výjimky, gejzíry, petardy a minivýbušky, jakož i ostatní pyrotechnické předměty II. třídy se nesmějí používat v uzavřených prostorách (v bytech, kancelářích, prodejnách, dopravních prostředcích atd.) a v blízkosti kostelů, nemocnic, dětských zařízení, domovů důchodců, škol, ozdravoven a při sportovních akcích.

Dojde-li k porušení výše uvedeného, přistupuje i nadále městská policie či přestupková komise k sankcím podle přestupkového zákona, nejedná-li se ovšem o přísněji postižitelný delikt.


Silvestr bude podobný jako vloni, slavit budou ale i děti

K o p ř i v n i c e - I když oslavy konce milénia by byly oprávněné až příští rok, většina lidí pokládá den, kdy se mění počáteční číslice letopočtu z jedničky na dvojku, za den určený k bujarým oslavám. Kopřivničané navnadění informacemi o tom, kde a jak se bude bombasticky letošní silvestr slavit, budou možná zklamáni. Žádné velké zvláštnosti se totiž v Kopřivnici na oslavy konce roku nechystají a Silvestr ’99 proběhne velmi podobně jako každý jiný rok.

Výjimečnou akcí bude pouze dětský silvestr připravený v kulturním domě. Program, který bude pojat jako ’Cesta za sněhovou vílou’ a v jehož rámci budou děti plnit různé úkoly, začne 30. prosince ve tři hodiny.

„Po splnění určených úkolů děti probudí Sněhovou vílu, která by je za to měla odměnit velkým dortem, ze kterého se kousek dostane na každého účastníka,“ popsala průběh dětského silvestra pracovnice kulturního domu Elena Fialová.

Kolem šesté hodiny by pak měla vypuknout pravá silvestrovská ’půlnoc’ se vším, co k tomu patří - připraveno bude i dětské šampaňské. Po pomyslném vypuknutí Nového roku bude ještě dvě hodiny pokračovat diskotéka.

Pro dospělé letos Kopřivnice nenabízí nic zvláštního. Restaurace a bary připravují klasické silvestrovské zábavy s uzavřenou společností. Největší silvestry pro několik stovek zábavychtivých připravuje Ludvík Moravia v kulturním domě a Agentura FOX v ’Kaťáku’.

V kulturním domě se lidé mohou těšit na vystoupení mažoretek, předtančení standardních tanců, iluzionistku a podobně. „Chystáme také jakési hudební pohledy do jednotlivých epoch končícího století,“ řekl o silvestru s živou hudbou dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Ohňostrojem bude oslaven příchod Nového roku jak před kulturákem, tak i před katolickým domem. Silvestr Agentury Fox by měl podle slov jejího majitele Miroslava Naleraje být co nejvíc domácký.

„Dlouho jsme zvažovali termín, kdy silvestra uspořádáme, ale nakonec jsme se rozhodli pro jednatřicátý prosinec,“ žertoval Naleraj. Rámec celé akce prý bude tvořit diskotéka, přijede lidový vypravěč, k vidění budou latinskoamerické tance a připraveny jsou také recesní soutěže o láhve sektu.


Darovaný strom se při instalaci zlomil, musel jej nahradit jiný

Zaměstnanec Slumeka šroubuje žárovky do osvětlení, které je součástí vánoční výzdoby v centru Kopřivnice.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e (ili) - Prvního prosince byla v prostoru centra města provedena instalace vánoční výzdoby, kterou provázela drobná nehoda. Při vztyčování vánočního stromu došlo k jeho vyklouznutí a při pádu na zem ke zlomení.

„Naštěstí se nikomu nic nestalo, ale mrzí mě ztráta stromu. Smrk jsme dostali od občana, kterému už v zahradě překážel a byl to opravdu nádherný strom,“ komentoval nepříjemnost ředitel Slumeka, s. r. o., Karel Březina.

Slavnostní rozsvícení vánočních dekorací se pak uskutečnilo dva dny po té v rámci Mikulášského odpoledne za přítomnosti Mikuláše, anděla a čertů.
 

 

 


Obliba Mikuláše a jeho družiny roste, do ulic vyrážejí děti i dospělí

Anděl, nejkrásnější člen Mikulášovy družiny, rozdává dětem sladkosti. Mikuláš dorazil do města v kočáru již v pátek.
Foto: David Macháček

K o p ř i v n i c e - Ač legendární církevní hodnostář, přežil Mikuláš bývalý režim celkem bez úhony a jeho obliba neuvěřitelně stoupá. Příchod svatého Mikuláše slaví všichni - malí, velcí, doma, ve škole, v zaměstnání zkrátka všude. Mikulášských besídek a večírků s nadílkou bylo v Kopřivnici nepočítaně, dokonce ještě zítra se uskuteční patrně poslední v restauraci Kavárna pod záštitou Sdružení žen samoživitelek.

Začalo se už v pátek, kdy Mikuláš v doprovodu nezbytného anděla a čertů rozsvítili vánoční výzdobu v centru města. Hned celý rej dětí z Domu dětí a mládeže v Kopřivnici procházel večerní Kopřivnici, ale ti „praví“ byli k vidění v ulicích přece jenom v mikulášský předvečer 5. prosince. Různili se stářím, výškou i svými kostýmy. Ale společné jim bylo nadšení, s kterým čerti strašili malé děti, andělé zkoušeli obdarovávané z básniček a Mikuláši nešetřili nadílkami.

Jen nejmenší party absolvovali návštěvy domácností v doprovodu rodičů, protože jinak se stávali terčem skupin výrostků. Ti ohled ani úctu ke svatým Mikulášům neprojevovali a za největší povyražení považovali, když se jim podařilo vystrašit čerty.

S nečekaným překvapením se setkali kluci šesté třídy, na které se domluvily spolužačky a každého jednotlivě v neděli večer obešly, aby si s klukama vyřídily všechna příkoří z titulu ’své funkce’ pohádkových bytostí.

Ilona Hoffmannová

 

 

 


© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:33