Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 27/99 ze dne 15. července 1999

Titulní strana

Více než podnikatelský areál lidi zajímala obsluha stavidla

Tatra opouští haly vhodné pro výrobu vagonů

Projekt má absolventům napomoci získat praxi

U Husovy lípy tradičně zaplál symbolický oheň

Diskontní prodejna vedle nádraží otevře již příští čtvrtek

Odměny školáků za vysvědčení se mnohdy neslučují s jejich přáním

Zprávy z města a okolí

Kopřivnická soukromá střední škola ukončila činnost

Krátce

Rada zvažovala přestěhování domu dětí do uvolněné školky

Vyznamenaní žáci převzali ocenění od místostarosty

V Sýkorci vysvětili zvoničku a kříž

Červený kámen hostil účastníky floristického kurzu

Nájemníky uvolňovaných třípokojových bytů určí los

Výroční zpráva je na internetu

Lubinou v srpnu povede již XXIX. ročník Barum rally

Jalůvka a Polášek mají zájem spolupracovat ve prospěch Kopřivnice

Kontrolní komise odhalila nedostatky v hospodaření

Stíny

Slovo k jednání zastupitelstva

Názor na článek ing. Jalůvky

Vážení občané, voliči ODS

Kultura

Šlahouny se mohou v budoucnu vyvinout ve dva dny trvající akci

Hlavsa: Elektronická hudba mě vždycky lákala

Při přípravách se na stadioně mluvilo slovensky

Pro média je festival stále zajímavější

Dr(o)bečky z knihovny

Program se líbil, nový areál však u lidí nadšení nebudil

Čtenářský servis

Kulturní servis

Pozorování zatmění Slunce v regionu

Sport

Šádková se do vrchu vyrovnala evropské špičce

Výsledky

Kam za sportem

Házenkáři skončili v těžké konkurenci patnáctí a šestnáctí

Nejlepší starší páni Rybího

V Prázdninovém turnaji se místním dařilo

Kiss liga má po první sérii jasné favority

Při fotbale v Závišicích jasně triumfoval R.U.M.

Fotbalisté oslavovali svůj postup do I. A třídy předčasně

Kolem dorostu je stále plno smutku

Benjamínci po loňském triumfu letos čtvrtí

Stále hledáme zájemce o fotbal. Zn: ženy

Žáci se vešli do cílené desítky


Titulní strana

Více než podnikatelský areál lidi zajímala obsluha stavidla

Foto 1

V l č o v i c e (ili) - Veřejná schůze s občany místních částí se uskutečnila 30. června ve Vlčovicích. Část programu byla věnována informacím o podnikatelském areálu a další časový prostor byl určen dotazům ze strany občanů. Na ně odpovídali starosta Kopřivnice Jiří Tichánek, oba místostarostové Alois Janek a Zdeněk Krajčír, tajemník Josef Jiřík, vedoucí odborů a zástupci městské policie.

Místostarosta Alois Janek přiblížil občanům aktivity městského úřadu při zajišťování znovuobnovení výroby v regionu, představil firmu Czechinvest s jejími požadavky týkající se podnikatelského areálu. Jeho vystoupení po odborné a technické stránce doplnil vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd. Diskuze k problematice Podnikatelského areálu ve Vlčovicích nebyla velká. Občany pouze zajímalo, kdo bude obhospodařovat vykoupené pozemky v době, než bude započato s výstavbou areálu, jak bude řešen svod dešťové vody z daného území a s jakým výrobním programem se v areálu počítá.

„Pokud mluvíme o investorovi, tak se jedná o silného investora, který do tří let zaručuje zhruba dva tisíce pět set pracovních míst. Je předpoklad, že půjde o elektrotechnickou výrobu, v žádném případě to nebudou doly, hutě, ani těžký průmysl,“ upřesnil Milan Šmíd.

Podstatně větší zájem vzbudila diskuze věnovaná problematice týkající se občanů místních částí Lubiny, Mnišího a Vlčovic. Zejména obyvatelé posledně jmenované obce byli v sále nejvíce zastoupeni, a proto se dotazy týkaly převážně jejich problémů: dodělávky plynofikace ve Vlčovicích, způsob a zabezpečení obsluhy stavidla na náhonu vlčovické strouhy, získání dřeva na opravu laviček na místním hřišti, řešení ztrát dopravních značek v obci, špatný stav a nedostatečná čistota autobusových čekáren, nedodržování omezené rychlosti v obci, úprava komunikace na horním konci Vlčovic vyasfaltováním, následky řádění návštěvníků diskoték na Větřkovické přehradě v Lubině a další.

Nejvíc dotazů padalo na adresu ředitele firmy Slumeko Karla Březinu ohledně svozu odpadů a systému paušálních poplatků za tuto službu. Někteří občané se chtěli vrátit k předcházejícímu způsobu platby, kdy se platilo za každou odvezenou popelnici zvlášť. Ve vyčerpávající zprávě, kterou Karel Březina při této příležitosti přednesl, bylo mimo jiné uvedeno, že při visačkovém systému pouze ve Vlčovicích bylo týdně vyvezeno o dvě tuny odpadu méně než při paušální platbě. Ovšem kam zmizely za rok sto čtyři tuny odpadů, když se množství tříděného odpadu pohybovalo stále na stejné úrovni, nebyl nikdo z přítomných obyvatel schopen vysvětlit.

Z důvodu nedodržování rychlosti v obci byla přislíbena spolupráce městské a státní policie při četnějších kontrolních měřeních, stejně tak při zajišťování bezproblémového návratu účastníků z diskoték z Větřkovické přehrady.


Tatra opouští haly vhodné pro výrobu vagonů

K o p ř i v n i c e - Vzhledem k diskutovanému přesunu výroby osobních vagonů ze Studénky do hal pronajatých Tatrou začala automobilka v uplynulých týdnech připravovat podmínky pro realizaci tohoto záměru. Podnikatelský záměr, který Tatra obdržela od ČKD Vagónky Studénka 15. června, obsahuje avizovaný pronájem nabídnutých kopřivnických hal a ploch doplněný o marketingový pohled na výrobu osobních vagonů.

V halách, které obě strany považují za vhodné pro pronájem, již probíhá stěhování dosavadního zařízení. Tatra tyto prostory opouští bez ohledu na to, jaké bude konečné rozhodnutí o přesunu výroby osobních vagonů. Opuštění těchto objektů je totiž jedním z úsporných opatření firmy. Zatím se přesouvá například sklad, pracoviště náprav a zkušebna vozidel. O vystěhování dosavadních činností z další haly rozhodne Tatra po definitivním rozhodnutí o případném pronájmu této budovy Vagónce. Zatím jsou připraveny dvě varianty vystěhování. Obě prý v každém případě směřují k lepšímu využívání prostorů a úsporám nákladů.


Projekt má absolventům napomoci získat praxi

K o p ř i v n i c e (dam) - Několika absolventům středních, vyšších a vysokých škol evidovaných na úřadu práce svítá možnost zúčastnit se projektu, který by jim měl pomoci buďto získat zaměstnání nebo alespoň ceněnou praxi. Třetím a čtvrtým během bude totiž pokračovat projekt Palmif moravské pobočky Institutu svazu průmyslu ČR (ISP).

Projekt, který nese lákavý podtitul ’Váš pracovník za prostředky Evropské unie’, se v průběhu dosavadních dvou běhů osvědčil, což svorně tvrdí jak Institut svazu průmyslu, tak i firmy, ve kterých absolventi vykonávají svou praxi.

Vzhledem k omezeným kapacitám není samozřejmě možné, aby se do projektu zapojili všichni absolventi z evidence úřadu práce. Prvotní výběr provádí úřad práce, který z lidí z evidence vybere zhruba čtyřicet lidí. Ti pak projdou výběrovým řízením a šestnáct nejlepších projde týdenním intenzivním školením v oblasti ekonomiky, psychologie a podobně. Po tomto školení je teprve definitivně rozhodnuto o šestici lidí, kteří budou vykonávat praxi. Termín výběrového řízení na třetí běh byl stanoven na 25. srpna a výběr pro poslední čtvrtý běh bude o měsíc později. Ti, kdož projdou hustým sítem výběru, se stanou zaměstnanci ISP a mohou začít vykonávat svou praxi buď přímo na půdě Institutu nebo ve firmách, které o ně projeví zájem. Drtivá většina jich odchází právě do firem a mnozí si tak již v průběhu praxe zajistí zaměstnání.

Značné výhody ze zaměstnání těchto absolventů plynou také firmám. Ty totiž získají pracovní sílu za paušální poplatek pět tisíc korun měsíčně, přičemž odpadá také veškerá mzdová a personální agenda, kterou vede ISP. Firmy se navíc nevystavují riziku, že nebudou s daným člověkem spokojeni, v průběhu projektu je totiž možné nevyhovujícího absolventa v podstatě kdykoliv nahradit jiným.


U Husovy lípy tradičně zaplál symbolický oheň

K o p ř i v n i c e (ili) - V den druhého červencového státního svátku se u Husovy lípy sešli na popud Klubu českých turistů občané, kteří chtěli svou účastí vzdát hold památce mistra Jana Husa a navázat tak na více než stoletou tradici oslav v Kopřivnici.

Se skladbou Aleluja setkání zahájilo Pěvecké sdružení Kopřivnice pod dirigentským vedením Evy Pajdlové a Pavla Altrichtra. Následné slovo patřilo kazateli Českobratrské církve ve Štramberku Štěpánu Maroszovi. Poněkud jednostranně duchovní odkaz Jana Husa v jeho podání pak zlidštil Lubomír Hanzelka, předseda Klubu T. G. Masaryka, který zapálil slavnostní oheň. A pak už se svátečním podvečerem nesly písně ve skvělém podání pěveckého sdružení.


Diskontní prodejna vedle nádraží otevře již příští čtvrtek

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně za týden se poprvé zákazníkům otevřou dveře prodejny Plus diskont, která se od února stavěla na ploše vedle vlakového nádraží.

„Lidé budou ještě informováni prostřednictvím letáků, které hodláme roznést po celém městě. Budeme nabízet zhruba 1 300 druhů zboží a navíc služby pekárny a řeznictví,“ řekl ředitel společnosti Plus diskont Pavel Turek.

Podle původního záměru měla být prodejna otevřena již před Vánocemi v roce 1998, ale firma nakonec změnila svou strategii a termín dokončení a otevření nové prodejny stanovila na letošní léto.


Odměny školáků za vysvědčení se mnohdy neslučují s jejich přáním

K o p ř i v n i c e - Poslední červnový den je vždy spojen s radostným očekáváním dvouměsíčních prázdnin a předáním mnohdy neradostných výsledků celoroční práce žáků. Nejinak tomu bylo i letos.

A protože se můj prvňáček mohl chlubit samými jedničkami, rozhodla jsem se mu připravit překvapení. Ne formou konkrétního dárku, ale formou zážitků. Vše začalo nevydařeným obědem v pizzerii, kde jsme na jídlo čekali dvě hodiny, protože stejný nápad mělo povícero rodičů. Návštěva pralesa Mionši v Horní Lomné dopadla ještě hůře. Pár spadlých stromů a ztrouchnivělých pařezů malého školáka nenadchlo, protože chyběla pravá bažina. O poznání lépe v jeho očích vyzněla návštěva Zoologické zahrady v Ostravě až na to, že jízdy na atrakcích nás stály desetinásobek vstupného. Spaní pod širým nebem by jistě splnilo očekávání, kdybych si nevybrala lokalitu vzdálenou dvanáct kilometrů od domova, což v horku na kole nebylo to pravé ořechové. Stejný vítr v peněžence jako zoo pak způsobila návštěva cirkusu Berousek, kde se lákadlům odolává s velkými obtížemi. Ale tady se alespoň splnil jeden velký dětský sen. Byl vybrán klaunem, aby vystupoval přímo v manéži.

Nakonec jsme pátý den skončili u rodičů na zahradě a Vítek měl konečně blažený úsměv na tváři. Mohl si konečně dělat, co chtěl. Jenom mě mrzí, že na otázku babičky, co že dostal za tak pěkné vysvědčení od rodičů, odpověděl nic. V duchu se zapřísahávám, že příště koupím knihu a nebudu už nikomu vnucovat vlastní zážitky.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Kopřivnická soukromá střední škola ukončila činnost

K o p ř i v n i c e (dam) - Šedesát devět letošních absolventů jsou poslední, kteří v rukou drží maturitní vysvědčení z kopřivnické Soukromé střední školy podnikání a managementu. Ta totiž s koncem uplynulého školního roku zanikla.

„Původně jsme mysleli, že alespoň umožníme stávajícím studentům dokončit vzdělání u nás, ale letos v lednu přišla nová rána, kdy ministerstvo vypovědělo již uzavřené smlouvy na příští školní rok a razantně změnilo pravidla k horšímu, což nás donutilo své plány změnit a školu uzavřít již letos,“ řekl její zřizovatel Evžen Heinrich.

S koncem roku tak bez dokončení započatého vzdělání opustilo brány školy pětadvacet žáků druhého ročníku a pětadvacet posluchačů nádstavbového studia. Prvně jmenovaní mají od září přejít na Obchodní akademii do Nového Jičína a lidé z nádstavby prý většinou uvažují o přestupu na soukromou školu se stejným zaměřením ve Studénce.

Soukromá škola podnikání a managenetu vznikla poněkud netradičně v pololetí školního roku 1992/1993. „Tenkrát se rozpadla soukromá škola v Trojanovicích. Bylo nám řečeno, že jestli chceme, aby její posluchači dostudovali, máme si založit školu vlastní. Takže jsme to tak udělali a okamžitě jsme měli asi dvě stě studentů,“ vzpomíná Heinrich na začátky zanikající školy. Jelikož ve Frenštátě nebyly vhodné prostory, usídlila se škola v Kopřivnici. Kde se jí ze začátku také poměrně dařilo. Svého času měla až 340 studentů a patnáct tříd. Postupně s tím, jak z lidí vyprchala prvotní euforie z nových soukromých škol a samozřejmě také s tím jak ministerstvo začalo výrazně diferencovat finance pro soukromé a státní školy, však zájem o její služby polevoval. Zdejší průmyslová škola navíc otevřela tentýž obor na státní škole a totožné nebo příbuzné obory vznikaly i na jiných školách, takže se stalo že v okrese bylo pět škol tohoto typu, což je pro soukromou školu příliš velká konkurence.

„Současný ministr školství Eduard Zeman se nijak netají tím, že jeho prvořadým úkolem je naplnit státní školy a taková opatření také přijímá. Navíc absolventi ekonomických oborů velmi těžko hledají uplatnění a také finanční situace lidí v regionu není nijak růžová. Soukromé školy se uživí jen v místech, kde je větší kupní síla. Na severní Moravě si lidé rozmyslí, jestli dají dítě do státní školy nebo za jeho vzdělání budou platit,“ uvedl Heinrich další důvody zániku školy.

Archiv školy bude přesunut do Okresního archivu v Novém Jičíně a všechny dokumenty týkající se jejich studia získá pět set třicet pět absolventů právě tam.


Krátce

K o p ř i v n i c e (ili) - Vedení Technického muzea, věrno tradičním uzavíracím pondělkům, takto postupovalo i ve státní svátek v pondělí 5. června. Nebývalý zájem návštěvníků o prohlídku a taky náhoda a pohotovost ze strany ředitele muzea způsobily, že nakonec bylo neplánovaně otevřeno. To už ale odjely rozhořčené posádky devíti osobních vozů z východních Čech, které našly objekt v době od 9 do 9.30 hodin uzavřen.

K o p ř i v n i c e (hod) - Připomínáme, že s nástupem na celozávodní dovolenou v a. s. Tatra bude dodávka teplé vody přerušena v sobotu 17. července v 6 hodin ráno z důvodu provádění nutných oprav energetických zařízení zdroje a rozvodu tepla. Dodávka tepla bude obnovena v neděli 1. srpna v průběhu dne.

K o p ř i v n i c e (ili) - Šestý ročník Mezinárodního tábora dobrovolné práce v Kopřivnici pořádá naše město ve spolupráci se Sdružením dobrovolných aktivit INEX Praha. V úterý 20. července v 18 hodin se na turistické chatě Červený kámen uskuteční setkání s účastníky tábora. Zájemci mohou navázat bližší kontakt se zahraničními studenty, konverzovat v angličtině, seznámit se s problémy a způsobem života mládeže v zahraničí a další. Součástí setkání budou také informace o organizaci INEX, mezinárodních táborech v zahraničí a podmínkách účasti na nich.


Rada zvažovala přestěhování domu dětí do uvolněné školky

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání projednala hospodářské výsledky Slumeka, s. r. o., za loňský rok. „Byla vzata na vědomí určitá opatření, která Slumeko provedlo, aby nebylo ve ztrátě. Jedná se zejména o servisní dílnu, kterou Slumeko chce pronajmout,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

Rada schválila rozpočtová opatření k rozpočtu města na letošní rok a výběr nejvýhodnější nabídky na veřejnou zakázku tisku Kopřivnických novin, jíž se stala nabídka tiskárny Moraviapress-repro, s. r. o., z Ostravy. Rada dále schválila podání čtyř návrhů na vyklizení bytů soudní cestou. „Realizační tým pro realizaci záměru Podnikatelského areálu Vlčovice zůstal stejný ve složení Jiří Tichánek, Alois Janek, Zdeněk Krajčír, Josef Jalůvka, Luděk Polášek, Jaroslav Šula, Lenka Cagová, Václav Kowalský, Ivan Viskupič, Hynek Rulíšek, Irena Hanáková, Jana Porubová, Milan Šmíd, Miroslav Kopečný a Josef Pavelka. Vedoucím týmu je Josef Jalůvka a koordinátorem Alois Janek,“ sdělil starosta.

Rada schválila přidělení osmdesáti tisíc korun na likvidaci nepovolených skládek odpadů na území Kopřivnice.

„Hovořilo se o využití budovy po zrušené Mateřské škole na ulici Kpt. Jaroše. S největší pravděpodobností zvítězí přestěhování domu dětí a mládeže s tím, že rada se vážně zabývá, že stávající objekt domu dětí a mládeže bude prodán. Je to ale otázka dalších jednání,“ dodal starosta Tichánek. „Ředitelka Centra podnikání a rozvoje Lenka Cagová podala v radě zprávu o výkupu pozemků na Podnikatelský areál Vlčovice. V současné době 89 procent vlastníků podepsalo smlouvu o budoucí smlouvě o prodeji svých pozemků,“ uzavřel starosta.


Vyznamenaní žáci převzali ocenění od místostarosty

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - Žáci devátých tříd ze všech základních škol, kteří ukončili povinnou školní docházku s vyznamenáním, byli pozváni do obřadní síně městského úřadu.

Zde převzali v úterý 29. června v odpoledních hodinách za přítomnosti svých rodičů a třídních učitelů z rukou místostarosty Zdeňka Krajčíra psací soupravu. Celkem jich přišlo dvaasedmdesát, což představuje dvacet dvě procenta žáků.


V Sýkorci vysvětili zvoničku a kříž

L u b i n a (ili) - V místní části Lubiny Sýkorci byl v odpoledních hodinách na Cyrilometodějský svátek vysvěcen zdejším farářem Pavlem Dvořákem zvonek. Ten se stal součástí nové zvoničky a kříže postavených z iniciativy lubinských občanů za finanční pomoci Městského úřadu v Kopřivnici.

Celá slavnost, na které se podíleli beze zbytku všichni místní občané, se nesla v nebývalé euforii. Návštěvníci si mohli prohlédnout fotografickou dokumentaci Sýkorce a seznámit se s jeho historií. Sýkorec vznikl v roce 1789 jako svébytná osada Drnholce nad Lubinou při parcelaci neobdělávané panské půdy hukvaldského panství.

Z původních osmnácti osadníků se malá přípotoční osada rozrostla na pětadvacet domů se 167 obyvateli v roce 1930. Pro osadu byla charakteristická dvě specifika: vždy byla obydlena výhradně českým obyvatelstvem a solidní úrovní vzdělání, což bylo dáno blízkostí škol v Příboře a možností uplatnění v okolním průmyslu. Přestože výlučné postavení osady Sýkorec postupem času zaniklo slučováním obcí, její obyvatelé si svou výjimečnost a soudržnost připomněli právě touto neokázalou slavností.

Když v roce 1886 postavili občané Sýkorce malou kapličku, kříž a zvoničku k připomenutí výročí tisíc let od smrti apoštola Moravy, svatého Metoděje, stalo se její vysvěcení takovou událostí, že „... vyšel z Příbora průvod, jehož se zúčastnily učitelské sbory všech škol, učitelského ústavu, rada, korporace, spolky, hasiči, veteráni, ochotníci a městská honorace i prostí měšťané“, otiskl dobový zpravodaj.

Současná stavba už sice postrádá kapličku, ale i tak byl postaven důstojný stánek v duchu sto třináctileté tradice, kterou si místní obyvatelé chtějí pravidelně připomínat 5. července.


Červený kámen hostil účastníky floristického kurzu

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci floristického kurzu pořádaném Českou botanickou společností Praha ve spolupráci s dalšími odbornými složkami okresu navštívili jeho účastníci 8. července oblast Červeného kamene, aby si prohlédli botanicky zajímavá místa.

Letos se týdenní akce zúčastnilo 160 zájemců z celé republiky, z nichž dvě dvacetičlenné skupiny navštívily okolí Kopřivnice. Zde se jim během trasy dostalo odborného výkladu o výskytu místní flóry.


Nájemníky uvolňovaných třípokojových bytů určí los

K o p ř i v n i c e (red) - Městská rada v Kopřivnici na svém zasedání v úterý 29. června řešila problém výběru nájemce uvolněného třípokojového bytu. Jde o poměrně nesnadnou záležitost vzhledem k tomu, že třípokojové obecní byty se uvolňují jen velmi zřídka a zájemců o jejich nájem je mnoho.

„Rada přijala nakonec rozhodnutí, kterým vznikne vybranému okruhu uchazečů stejná šance k získání pronájmu bytu a zároveň budou z procesu rozhodování vyloučena jakákoliv subjektivní hlediska,“ řekl po jednání rady místostarosta Alois Janek.

Seznam uchazečů bude sestaven na základě podaných žádostí zájemců, kteří budou splňovat tyto podmínky:

- úplná rodina alespoň s dvěma dětmi
- dosavadní nájemce obecního bytu, který v případě získání třípokojového bytu, bude zájemcem vrácen městu

zájemce nesmí mít v posledních pěti letech u města Kopřivnice evidován žádný dluh (míněno prodlení s úhradou splatného dluhu)


Výroční zpráva je na internetu

K o p ř i v n i c e (hod) - Obecně prospěšná společnost Regionální muzeum Kopřivnice má za sebou rok práce. Byla založena městem Kopřivnice a Tatrou, a. s., a zapsána do rejstříku obecně prospěšných společností k 31. března 1998 za účelem zajišťování provozu muzeí a jejich zpřístupnitelnosti všem zájemcům.

Společnost poskytuje doplňkové činnosti mezi jinými zprostředkování obchodu a služeb, pořádání kulturních, konferenčních a kongresových akcí. Společnost se řídí statutem, který vydala správní rada. To vše a další informace si občané mohou přečíst z výroční zprávy, kterou schválila správní rada na svém posledním zasedání 1. července a která bude zveřejněna na úřední desce Městského úřadu v Kopřivnici a na internetu na adrese: www.tatramuseum.cz již od dnešního dne.

V letošním roce čekají občany Kopřivnice mnohé akce v muzeu technickém i na Fojtství. O tom, že jsou oblíbené a že muzeum láká své návštěvníky, svědčí i loňská návštěvnost 105 500 lidí, což ocenil pan ministr kultury Pavel Dostál při své nedávné návštěvě.


Lubinou v srpnu povede již XXIX. ročník Barum rally

K o p ř i v n i c e (hod) - Letos v srpnu se pojede již XXIX. ročník Barum rally. Na místních komunikacích v Lubině se Barum rally pojede v sobotu 7. a v neděli 8. srpna.

Konání této prestižní automobilové soutěže si vyžádá uzávěrku dvou cest v sobotu 7. srpna od 8.04 do 12.44 hodin. Jedná se o komunikace v Lubině - Větřkovicích, na kterých se pojede rychlostní zkouška. Jde o cestu od přehrady směr na Mniší od konce zástavby rodinných domků (tzv. cesta přes Velovou). Trasa dále povede na Hukvaldy a bude končit druhou rychlostní zkouškou, která se pojede na polní cestě od vodárny z Hájova kolem přehrady a cíl bude před zástavbou rodinných domků nad Pavilonem v Lubině.

V neděli 8. srpna se pojede další etapa závodu na zkušební dráze na polygonu v Tatře od 8.47 hodin.


Jalůvka a Polášek mají zájem spolupracovat ve prospěch Kopřivnice

Foto 4, Foto 5

K o p ř i v n i c e - Od loňských mimořádných voleb do parlamentu má Kopřivnice v tomto zákonodárném sboru hned dva své občany. Již třetím rokem v něm zasedá sociální demokrat Luděk Polášek a prvním rokem bývalý starosta Josef Jalůvka, který hájí barvy ODS. Přesto, že každý z nich stojí na jiné straně pomyslné politické barikády, v otázkách zkvalitňující život v Kopřivnici se snaží politické rozepře odhodit a hájit zájmy občanů města.

Jaká je vaše spolupráce s druhým kopřivnickým poslancem?

Polášek: Bez spolupráce to není možné. Myslím si, že jsme dohodnuti na spolupráci ve věcech, které budou prospěšné pro město. Na komunální úrovni se rozdíly v politických názorech do značné míry stírají. A to je dobře. Znám města, kde to funguje úplně bez politiky a je jim to ku prospěchu.

Jalůvka: Z mého pohledu je snaha o spolupráci a myslím si, že z obou stran. Protože v podstatných záležitostech, jako je třeba projekt vybudování Podnikatelského areálu ve Vlčovicích, tam si myslím a věřím, že to tak vidíme všichni, musíme zahodit politické půtky a třenice za hlavu a jít stejným směrem. Protože dát lidem práci je základní úkol. Tam jsme se ústně dohodli na spolupráci.

Zatím musím přiznat, že z toho nebyl žádný konkrétní výsledek, ale věřím tomu, že se budeme oba snažit sehnat finanční prostředky a podobně. Každý máme určité náměty a je třeba na tom intenzivně pracovat. V zásadě jsme se dohodli na společné podpoře všech projektů prospěšných pro náš region.

Jak se vám spolupracuje se starosty v regionu?

Polášek: Myslím si, že spolupráce je dobrá. Pokud mají nějaký problém a obrátí se s ním na mě, snažím se jim pomoci sám nebo jednáním na příslušných místech.

Jalůvka: Z mého pohledu dobrá. Jsou to ve velké míře bývalí kolegové, se kterými jsem spolupracoval již dříve. Nejužší spolupráce je například se starosty Štramberku, Hukvald nebo Nového Jičína.

Na co jste se v uplynulém roce nejvíce zaměřil?

Polášek: Řekl bych, že až sedmdesát procent aktivit, které jsem toto období vyvíjel, se týká nezaměstnanosti v regionu, největší část z toho se samozřejmě týká Tatry Kopřivnice. Ať už to byly snahy o zajištění dvou návštěv ministra Grégra nebo další konkrétní kroky. Cílem ministerských návštěv bylo obeznámení s konkrétní problematikou podniku a zajistit detailní informovanost mezi ministerstvem a vedením Tatry. Aktivně jsem se snažil pomoci také zapojení automobilky do revitalizačního programu. Nesmím opomenout ani Vagónku Studénku, kde byl problém podobný. Dále jsem se věnoval oblasti zdravotnictví. Podařilo se mi zajistit vstup na ministerstvo s tím, že jsme připravili okresní náhled koncepce zdravotnictví. Protože si myslím, že koncepce zdravotní péče by měla vycházet v prvé řadě z názoru okresů. To se podařilo, ministr koncepci přijal. Pokud to dopadne tak, jak to bylo dohodnuto, může to podle mne být pouze ve prospěch zdravotnictví v okrese. V oblasti komunální politiky je pro mne snad nejdůležitější spolupráce na vytvoření týmu pro řešení nezaměstnanosti při kopřivnické radnici.

Jalůvka: Na rozkoukání v parlamentu jsem si nechal jen několik týdnů a pak jsem hned začal s běžnou parlamentní prací. Ve výborech jsem se podílel na přípravě několika zákonů, jsem spolupředkladatelem několika novel. Byl jsem také zpravodajem u několika předkládaných materiálů. Aktivně jsem se zapojil do komunikační strategie ke vstupu České republiky do Evropské unie. Informační kampaň probíhá centrálně a na severní Moravě jako bychom o ní nevěděli. Za ten rok je toho hodně a nedá se všechno vyjmenovat.

Poslancem jste prvním rokem, co vám tato práce přinesla nového?

Jalůvka: Celý parlamentní život je jedno velké nóvum, najednou se člověk ocitne v jiném světě. Jedna věc je vnímat činnost sněmovny tak, jak ji známe ze sdělovacích prostředků, případně podle výsledků jeho činnosti a druhá věc je každodenní život zákonodárného sboru.

Jádro parlamentní práce je ve výborech, kde se připravují jednotlivé materiály toho, co všichni známe a sice zasedání ve sněmovně je již spíše prezentací té práce, která není vidět.

Hned když jsem do parlamentu přišel, konstatoval jsem, že jsou tam velice dobré podmínky k tomu, aby se práce dala kvalitně vykonávat. Je škoda, že vzhledem k tomu, co bylo investováno do budov vybavení, personálu a podobně, že se čas mnohdy nevyužívá racionálně a promarní zbytečným mluvením o bezvýznamných tématech.

David Macháček


Kontrolní komise odhalila nedostatky v hospodaření

K o p ř i v n i c e - V tomto článku, vás čtenáře Kopřivnických novin, chci informovat o dosavadní práci kontrolní komise městské rady v Kopřivnici, která společně s kontrolním útvarem městského úřadu dohlíží a prověřuje dle metodických materiálů hospodaření s majetkem města Kopřivnice.

Zákon o obcích č. 367/90 Sb. a posléze jeho novela č. 279/95 Sb. vymezuje přenesenou a samostatnou působnost, postavení obce, vytyčuje orgány v obci a jejich činnost, pravomoc města a zároveň motivuje orgány městské rady ke zřízení vlastních komisí.

Ve městě Kopřivnici městská rada na svém 1. zasedání v prosinci roku 1998 zřídila s účinností od 1. prosince kontrolní komisi, což je v souladu s § 56 citovaného zákona o obcích. Náplň práce a základní úkoly kontrolní komise jsou zahrnuty v metodických návodech zpracovaných Ministerstvem vnitra a Ministerstvem financí ČR a poté zpracovány do podmínek města Kopřivnice. Desetičlenná kontrolní komise se schází měsíčně a jedná kolektivně. Jednání jsou neveřejná, členové jsou vzájemně informováni o průběhu a výsledcích kontrol na jednotlivých objektech předem stanovených plánem práce na pololetí kalendářního roku.

Na svých zasedáních jsme se v první řadě seznámili s výsledky a vyhodnocením kontrolní a revizní činnosti za II. pololetí r. 1998, schválili plán kontrolních akcí na I. pololetí 1999 s přerozdělením jednotlivých členů komise na kontrolní objekty. Samotná kontrolní komise, ale i jednotliví členové, úzce spolupracují s kontrolním útvarem městského úřadu na revizích hospodaření vybraných základních a mateřských školách, školních jídelnách, správě sportovišť a pokladně městského úřadu. Kontrola byla provedena k 31. květnu celkem na deseti objektech. Můžeme říct, že svou kontrolní a revizní činností se ověřují pravidla hospodaření jednotlivých zařízení a členové komise si potvrzují, jak se ve skutečnosti na různých objektech hospodaří s přidělenými finančními prostředky z rozpočtu města Kopřivnice. Z každého průběhu kontroly se pořizuje písemný záznam, který obsahuje věcné zaměření kontroly, časový průběh, objekt kontroly, kontrolní zjištění a zhodnocení jednotlivých nedostatků včetně návrhů na opatření k odstranění zjištěných nedostatků.

Souhrnná zpráva o kontrolní a revizní činnosti za I. pololetí roku 1999 bude předložena do řídícího orgánu - městské radě s návrhem na opatření, jak řešit odhalené menší nebo i větší nedostatky v hospodaření, v evidenci účtů a vedení všech potřebných dokladů. Většina členů kontrolní komise využívá svých dlouholetých zkušeností z práce v účetní agendě, v hospodaření a tyto zkušenosti uplatňují i na jednotlivých kontrolách na objektech ve městě Kopřivnici.

Ve své činnosti bude kontrolní komise dál úzce spolupracovat s kontrolním útvarem a s vedoucími jednotlivých odborů městského úřadu i v II. pololetí. Vzájemnou spoluprací bude v podmínkách města Kopřivnice a městského úřadu naplňován zákon o obcích.

Milan Kapica, předseda kontrolní komise a člen MZ za KSČM


Stíny

3. 7. se neznámý pachatel na ul. Štramberské před domem č. p. 1124 vloupal do zaparkovaného vozidla Škoda Felicia a odcizil z něj brýle a dále před ZUŠ se vloupal do vozidla Opel Astra, ze kterého odcizil deštník

4. 7. využil neznámý pachatel skutečnosti, že jedno z přízemních oken do hotelu P Beam nebylo uzavřeno, vnikl dovnitř, vypáčil dveře skladu a odcizil cigarety

5. 7. vylomil neznámý pachatel vložku zámku do kočárkárny v domě č. p. 1097 na ul. Dvořákova a odcizil z ní moped Jawa Babeta

7. 7. předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání 40letý muž z Kopřivnice, který je podezřelý z majetkové trestné činnosti, této se dopustil tím, že:

1. 6. při předstíraném zájmu o koupi léků vytrhl 90letému muži z Kopřivnice z ruky peníze a z místa utekl

6. 6. 76letému muži, který trhal na břehu Kopřivničky u pizzerie Olympia květiny, odcizil ze zadní kapsy kalhot peněženku a z místa utekl

1. 7. na ul. Na Luhách uvedl 77leté ženě, že je pracovník vodáren a jde kontrolovat do domku vodoměr a v nestřeženém okamžiku jí z kapsy zástěry odcizil peněženku a s touto utekl

- počátkem měsíce května 1999 se na ulici K. Čapka pokusil vniknout do dvou bytů, u kterých byly dveře z venkovní strany opatřeny klikou a neuzamčeny, ale byl vyrušen nájemníky a proto z místa utekl


Slovo k jednání zastupitelstva

Tak nám proběhlo další, již třetí, zasedání zastupitelstva města. Ti občané, kteří jej alespoň částečně sledovali na programu místního televizního kanálu, museli být zklamáni jeho úrovní a přímým i nepřímým osobním napadáním některých místních politiků a to vše snad k vytřískání politického kapitálu pro svou politickou stranu. Jako bývalý radní, nyní zastupitel města, bych se chtěl vyjádřit ke třem otázkám, protřásaným v závěru jednání.

1. Dostavba kulturního domu a zadluženost města. Dostavbu kulturního domu snad měly ve volebním programu všechny politické strany. Po tom, co se ukázalo, že rozestavěné torzo není prodejné a podle stavby jsou kryty CO a ty musely být zachovány a být funkční, stála řádově 50 - 60 milionů korun, bylo přijato rozhodnutí dostavět kulturní dům jako muzeum společně s Tatrou. Zkresleně je někdy uváděno, že si město vzalo půjčku 130 milionů korun pouze na dostavbu kulturního domu. Není to pravda. Na muzeum šla jen polovina půjčky, tedy 65 milionů a zbytek sloužil pro jiné investiční akce, především pak plynofikaci místních částí.

2. Pracovní tým pro realizaci Podnikatelského areálu Vlčovice. Samozřejmě, že pracovní tým musí být, a jak se ukázalo, pod řízením pana poslance Jalůvky již tým existuje, avšak jeho dosavadní výsledky nebyly na jednání městského zastupitelstva prezentovány. A protože se jedná o akci města, tento tým by měl být koordinován radou. Ta za celou akci nese politickou odpovědnost. Jestli v něm bude kopřivnický senátor a oba poslanci, by mělo být jen ku prospěchu věci. Mi to někdy připadalo, jako že úspěch akce je již jistý, a jedná se jenom o to, komu připadne ta smetana, která politická strana to tak dobře zařídila. Ale jaksi se mi, jako zastupiteli, který se na tomto úkolu přímo nepodílí, vytrácí samotný předmět konání, a to přitáhnout do Kopřivnice investory a zajistit práci pro občany města a okolí. A navíc, důležitost akce pro celý region mě přesvědčuje, že v čele pracovního týmu by měl být profesionál, schopný manažer, který by nebyl vázán na žádnou politickou stranu.

3. Dopis starosty ve věci převedení výroby osobních vagonů do Kopřivnice. Je bez jakékoliv diskuze, že mezi základní povinnosti zástupců města je uskutečnit veškeré dostupné kroky k rozvoji pracovních míst ve městě. A protože je po mnoho let Tatra rozhodujícím zaměstnavatelem v Kopřivnici, nemůže být vedení města lhostejné co se v podniku děje i přesto, že je Tatra soukromou firmou. A právě z toho vzešel dopis starosty Jiřího Tichánka předsedovi představenstva, a. s. Škoda Plzeň. Obavy, že neuvážená prohlášení někoho z vrcholného vedení Tatry, může mít na případné převedení výroby ze Studénky negativní vliv a tento záměr nebude uskutečněn, byly určitě oprávněné. Tím by došlo k dalšímu zvýšení nezaměstnanosti v regionu a pro Kopřivničany pak ztrátu naděje k získání pracovního místa. A kdo z vedení Tatry, a. s., řekl to, co v televizi prezentoval premiér Miloš Zeman, tedy, že se v Tatře přes čtyřicet let vagony nevyráběly a že není jisté, zda to budou ještě umět, a tím zpochybnil celý záměr, si musí se svými kolegy vyřešit sám generální ředitel. Ten přece zodpovídá i za své podřízené. Pan premiér v této souvislosti doslova řekl, že on by takového manažera na hodinu vyrazil. A udělal by správně. Tímto jen vzkazuji panu starostovi Jiřímu Tichánkovi, ať se nenechá ve své práci znechutit osobními výpady a politikařením ze strany některých zastupitelů, avšak ani vyprovokovat k neuváženým krokům.

Oldřich Jašek, člen MZ za ČSSD


Názor na článek ing. Jalůvky

Myslím, že pro dnešní Kopřivnici je důležitější, než žabomyší války mezi současnými a bývalými radními, které zatím úspěšně rozdmýchává jedna politicky neuspokojená majitelka lékárny, aktivní spolupráce při hledání nejúčinnějších cest nejen k řešení problému nezaměstnanosti, ale i dalších projektů z dlouhodobé koncepce rozvoje města, která má podporu všech volebních stran města.

Než si vyčítat podle jedněch chybné kroky, podle druhých zase mimořádně úspěšné akty městské politiky z minulosti, i když velmi blízké, je nezbytné zapojit do řešení aktuálních problémů poslanecké kluby dolní i horní komory českého parlamentu a přestat si hrát na svém politickém písečku. To je velmi krátkozraké.

Karel Kuboš, člen MZ za KSČM


Vážení občané, voliči ODS

Věnovali jste své hlasy v komunálních volbách straně, která spravovala toto město poslední dvě volební období. Jsme si vědomi, že můžete mít pocit, že vaše hlasy, dohodou ostatních volebních stran ČSSD, KDU-ČSL a KSČM, přišly vniveč. Není tomu tak, přestože pro ODS je momentálně velmi složité prosadit v městském zastupitelstvu sebelepší cíl. Náš a tedy i váš volební program platí a my se snažíme ho naplňovat.

V duchu tohoto programu je i maximální snaha otevřít komunikační kanál mezi vámi občany a námi občany, kteří se komunální politikou aktivně zabýváme. Protože vaše názory a podněty jsou pro naši práci velmi důležité, připravili jsme následovný systém, který vám umožní přenášet vaše náměty přímo na naše zastupitele a členy, kteří se zabývají konkrétními oblastmi vyplývajícími z volebního programu.

Cíl programu a hlavní garant: 1. podpora podnikání a vybudování nových pracovních míst - ing. Petr Wisnar, 2. bydlení, 3. dopravní obslužnost města - oba prozatímně Petr Chromečka, 4. oblast sociální a podpory občanů v tísni a stáří - mgr. Dagmar Jančálková, 5. bezpečnost - Petr Chromečka, 6. školství - prozatímně Petr Chromečka, 7. kultura a sport - ing. Miroslav Veřmiřovský, 8. zdravotnictví - MUDr. Richard Váně, 9. životní prostředí - Petr Chromečka. Vaše připomínky a náměty můžete vhodit do schránek příslušných zastupitelů, které jsou umístěny u vstupu do budovy městského úřadu.

Obracíme se na vás, vážení občané, kteří chcete podpořit naši práci v městském zastupitelstvu, abyste využívali této možnosti, a nebo se přímo podíleli na činnosti kterékoliv z uvedených garantů, členů městského zastupitelstva za ODS, případně je naleznete ve vývěsce Místního sdružení ODS v Kopřivnici na Štefánikově ulici, v místní části Lubina a Mniší.

Za vaši podporu i aktivní pomoc vám děkují členové městského zastupitelstva za ODS a rada Místního sdružení ODS v Kopřivnici

Oldřich Rys, člen MZ za ODS


Kultura

Šlahouny se mohou v budoucnu vyvinout ve dva dny trvající akci

Foto 7

K o p ř i v n i c e (dam) - To, že Šlahouny jsou značkou kvality a nabízejí nejen vynikající hudbu naší i zahraniční alternativní scény, potvrdil i šestý ročník festivalu, který se uskutečnil minulou sobotu v prostorách kopřivnického letního stadionu.

Tentokrát se na festival sjely zhruba tři tisíce lidí, kteří vytvořili takovou atmosféru, že některé kapely a hlavně australští Tribal Drift jako by ani nechtěli pódium opustit.

Přesto, že návštěvnost oproti minulému roku poněkud poklesla, šéf festivalu Vítězslav Váňa je s ní spokojen. „Všechny festivaly, co vím, mají letos nižší návštěvnost, je to dáno hlavně ekonomickou situací. Lidé prostě ty peníze nemají,“ tvrdí.

Po loňských zkušenostech, kdy se na Šlahouny dostalo velké množství lidí bez placení, pořadatelé věnovali zvýšenou pozornost zabezpečení areálu. Větší pozornost věnovaná výstavbě plotů nebo použití technologie neviditelných razítek, se prý osvědčila. „Samozřejmě nemůžu říct, že se tady nikdo nedostal bez placení, ale ti, co se sem chtěli dostat zadarmo, to měli určitě o dost těžší,“ pochvaloval si Váňa.

Největší novinkou bylo samozřejmě přestěhování Šlahounů, ale přesto, že některé léty prověřené postupy, bylo nutné v průběhu konání festivalu operativně měnit, organizace klapala velmi dobře. Váňa je novým domovem festivalu upřímně nadšený. „Bylo skvělé, že mohly fungovat jak taneční, tak hlavní scéna dohromady a lidi se mezi nimi mohli volně pohybovat. Když skončil koncert, spousta lidí se masově přesouvala do tanečního stanu, z toho mám radost, tak jsem to chtěl,“ řekl šéf Šlahounů. Přiznal však taky, že bylo málo místa na sezení před hlavní scénou. „Příští rok zkusíme výseč před hlavním pódiem rozšířit a rozhodně posuneme pódium víc dozadu,“ slíbil. Nový prostor však možná návštěvníkům Šlahounů nabídne ještě více. „Pořád uvažuji o tom, jestli mám dělat jednodenní nebo dvoudenní festival. Na koupališti to bylo jasné, tam dvoudenní dělat nešel, ale tady ten prostor je opravdu dobrý a za určitých podmínek bychom to mohli natáhnout i na dva dny,“ tvrdí Váňa. V případě prodloužení festivalu, by se počet vystupujících kapel ustálil zhruba na patnáct s tím, že by program byl volnější.

„Půl roku práce na přípravě mi už lezlo na nervy a mnohokrát jsem měl chuť s tím praštit, ale když jsem tady dneska ráno stál a viděl jsem, jak to končí, tak mi to bylo líto. Nejraději bych to natáhl na celé prázdniny,“ uzavřel Váňa.


Hlavsa: Elektronická hudba mě vždycky lákala

Foto 6

K o p ř i v n i c e - Obrovský úspěch sklidil na letošních Šlahounech lídr legendárních Plastic People of the Universe Milan Hlavsa se svým novým projektem nazvaným Šílenství. To je sice jeho soukromým počinem, ale s Plastiky toho má společného víc než by se mohlo zdát.

Jak vzniklo Šílenství?

Písničky, které hrajeme, byly původně napsány pro Plastiky, kteří vloni dostali nabídku vydat nové album. Když jsem to připravil, tak se však ukázalo, že ne všichni se s tím ztotožňují. Ne že by to nesedělo všem členům kapely. Ale já jsem si říkal, pokud tam bude jeden člověk, který s tím nebude souhlasit, tak to nemá cenu lámat přes koleno. Navíc všechno to bylo v časovém presu, takže jsem se nakonec rozhodl, že to vydám sám. Původně jsem ani nezamýšlel, že to budeme hrát živě, ale s těmi lidmi, s kterými jsem na tom dělal, se nám to líbilo a tak jsme si řekli, že bychom mohli udělat i pár koncertů.

Je ještě nějaké další pojítko mezi Šílenstvím a Plastic People?

S Plastikama je to teď trošku složité. Honza Brabec je ve vrcholném stádiu příprav své samostatné kapely a měl by už někdy v průběhu léta začít hrát. Chtění, aby Plastic People pokračovali dál, je taky velké a tak jsme se rozhodli, že změníme bubeníka. Ludvík Kantor, který se mnou hraje v Šílenství se stal novým bubeníkem Plastiků a Joe Karafiát je současně kytarista Plastiků i Šílenství. Takže se v podstatě ten nový repertoár Šílenství do Plastik People tak jako tak integruje.

V Šílenství je jasně patrný vliv moderní taneční hudby. Jak jste dospěl k němu?

Já to neřeším, jestli je to nebo není líznuté taneční hudbou, ale každopádně jsem vždycky měl rád elektroniku a teď jsem prostě udělal takový pokus, jak co nejlépe skloubit jednoduché undergroundové písničky s nějakým moderním zvukem. Právě proto jsem požádal Dušana Vozáryho, který se v těch věcech velice vyzná, aby mi s tím pomohl a myslím, že jsme to udělali docela dobře. Samozřejmě není to úplně elektronická taneční muzika, protože to bych asi vypadal směšně, ve svém věku a s tím, co jsem dělal. To bych šlápl někam, kam bych neměl. Takže abych zachoval určitou kontinuitu toho, co jsem kdy dělal, tak jsou to opravdu ty nejednodušší písničky nahrané v moderním aranžmá a s moderním zvukem.

David Macháček


Při přípravách se na stadioně mluvilo slovensky

K o p ř i v n i c e (dam) - Zaskočen faktem, že velká část lidí pracujících mezi sebou mluví řečí našich východních sousedů, byl zřejmě každý, kdo v posledních dnech před vypuknutím Šlahounů navštívil místo jejich konání. Ačkoliv by se mohlo zdát, že organizátoři využili levnější pracovní sílu z ’východu’, vysvětlení je mnohem prozaičtější. „Za všechno může divadlo Stoka,“ vysvětlil krátce Víťa Váňa. To na letošní přehlídce alternativního divadla Kopřiva sklidilo se svým představením ’Dno’ velký úspěch. Jeho protagonisté si v něm rozhodně slova nevybírali a tak ti, co Šlahouny připravovali, nejen používali repliky z představení, ale také slovenštinu.


Pro média je festival stále zajímavější

K o p ř i v n i c e (dam) - Se stoupající prestiží Šlahounů stoupá také jejich mediální popularita. Svědčí o tom rok od roku větší zájem novinářů či televizních a rozhlasových štábů.

Nemalým vyznamenáním pro organizátory festivalu byl čtyřstránkový prostor zvláštní přílohy, kterou v pondělí vydal nejčtenější deník Mladá fronta Dnes. Ta přinesla nejen množství obrazového materiálu, ale i rozhovory s účinkujícími, recenze a střípky ze zákulisí akce.

Také televize měla letos o Šlahouny evidentní zájem. Zatímco v loňském roce byl natočen dokument místní kabelovou televizí a mohli jej tak vidět v podstatě pouze místní lidé, kteří si atmosféru pátého ročníku mohli připomenout při jeho repríze ještě v den konání letošního ročníku, tentokrát si ze Šlahounů odvezla velké množství materiálu Česká televize. Šlahouny se tak objeví nejen v celostátním Kulturním týdeníku, Salonu moravskoslezském, či severomoravském večerníku Report, ale je možné, že bude sestříhán také samostatný dokument s tím, že by v něm byly záběry ze všech ročníků. Přímé vstupy z festivalu měl původně vysílat také Český rozhlas, ale nakonec k tomu nedošlo.


Dr(o)bečky z knihovny

Knihovna o prázdninách

Léto je tady a dovolené jsou v plném proudu. Je to ten nejlepší čas k „vypnutí mozků a dobití baterií“. A co je u vody příjemnějšího, uklidňujícího a zábavnějšího než dobrá knížka? A když náhodou zaprší? Je tu zase knížka! Nezapomeňte si tedy nějakou, vašemu srdíčku blízkou literaturu před dovolenou pořídit. Pokud si ji zrovna nehodláte zakoupit (dovolené jsou drahé, peněz nezbývá), můžete si ji v městské knihovně zdarma vypůjčit. Protože však naše knihovna připravuje během prázdninových měsíců rozšíření svých prostor pro čtenáře v pobočce na ulici Francouzská, dovybavení dětského oddělení knihovny v kulturním domě výpočetní technikou a tím pádem i rozšíření stávající počítačové sítě - a v neposlední řadě i velký „knihovnický úklid“, bude knihovna v kulturním domě od 19. do 31. července uzavřena (dětská pobočka na ul. Francouzská je uzavřena celé prázdniny). Myslete tedy na to, že posledním dnem v měsíci červenci, v kterém si můžete knihy vypůjčit, je pátek 16. července! A pak již můžete s klidným svědomím vyrazit třeba k moři nebo se rozjet za krásami naší krásné vlasti. A my vám přejeme, abyste si tu svou dovolenou prožili tak, jak si ji plánujete a jak ji prožít chcete. Ve zdraví, bez nehod a úrazů, se sluníčkem nad hlavou i v duši a třeba i s tou dobrou knihou. A mějte na paměti, že dovolené máme hlavně proto, abychom si odpočinuli!

Vladan JÍLEK, ředitel KDK, p. o.


Program se líbil, nový areál však u lidí nadšení nebudil

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou odpověď na otázku Jak se vám tady líbí? většina návštěvníků letošních Šlahounů dělila do dvou částí. Zatímco v první nešetřili superlativy na adresu dramaturgie či rozšíření spektra atrakcí ve festivalovém městečku, v druhé téměř všichni kritizovali přestěhování Šlahounů na nové místo.

Jiří Vít (Ostrava):

Je to super, lidi se baví, takže není co dodat, snad jenom, aby to tak bylo až do rána. Co se týče toho prostoru myslím si, že je to tady letos menší, a není si kde sednout.

Aleš Kudělka (Kopřivnice):

Myslím si, že festival je super. Dobré je, že je tady taneční stan, ve kterém to opravdu žije. Areál není ale nic moc, s ním jsem hodně zklamaný. Zlaté koupaliště, tam to bylo možná o něco menší, ale vcelku.

Hynek Mazánek (Valašské Meziříčí): Mně se tu líbí taky proto, že jsem tu poprvé. Tím, že je to na stadioně, tak je to profesionálnější, z toho amfiteátru je dobře vidět, co se na pódiu děje. Trošku asi vadí ten mantinel, ale oproti koupališti to tady je jistě lepší po akustické stránce.

Josef Smutek (Roudnice n. L.): Program a to ostatní kolem je super, jenom mi vadí, že tady není kde si sednout. Myslím si, že výseč před hlavní scénou měla být širší.


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 15. - po 19. července v 17.30 hodin Tři muži a noha - italská komedie. Aldo, Giacomo a Giovanni se vydají na jih Itálie oženit posledního „švagra“. Drobná nehoda je seznámí s půvabnou emancipovanou dívkou, která v nich probudí opět svobodné a zamilované kluky. Do 12 let nepřístupný

Čt 15. - po 19. července ve 20 hodin Past - romantický thriller VB. Sean Connery a Catherine Zeta - Jonesová v příběhu o zlodějském mistrovi, pro kterého neexistuje slovo „nemožné“ a gymnasticky nadané vyšetřovatelce. Do 12 let nepřístupný

Od 20. července - 2. srpna

kino nehraje - dovolená. Firma Ludvík Moravia, s. r. o., provozovatel kina PULS přeje divákům příjemnou dovolenou

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 18. července v 16 hodin se vám představí Antonín Skácel - varhany. V programu zazní skladby J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. F. N. Segera, J. Rheinbergera, F. Liszta a dalších. Koncert se uskuteční v kostele Nanebevstoupení Páně ve Štramberku

Ne 8. srpna v 16 hodin Petr Strakoš - varhany, Jana Kurečková - zpěv. V programu budou skladby C. Francka, A. Dvořáka, J. Gree, J. Cacciniho, A. Rybky, J. S. Bacha a dalších. Koncert se uskuteční v kostele Nanebevstoupení Páně ve Štramberku

Muzeum Fojtství Kopřivnice

Do neděle 18. července je prodloužena výstava Jsme a nejsme jiní - výstava dětí z Dětského centra Kopřivnice, Zvláštní školy Kopřivnice, Speciální mateřské školky logopedické Kopřivnice

Kino Štramberk

Ne 18. července v 17 a 19.30 hodin Návrat idiota - smutná komedie. První dojmy z druhých lásek. Hrají: P. Liška, A. Geislerová, T. Vilhemová, J. Langmajer... Do 12 let nevhodné

St 21. července v 17 a 19.30 hodin Zamilovaný Shakespeare - historická komedie o tom, jak vznikla nejslavnější tragedie všech dob

Ne 25. července v 17 a 19.30 hodin Magická posedlost - černá komedie. V každé ženě je alespoň malý kousek čarodějnice. V hl. rolích se představí Sandra Bulock a Nicole Kidman. Do 12 let nevhodný


Pozorování zatmění Slunce v regionu

K o p ř i v n i c e (ili) - Astronomický kroužek připomíná všem zájemcům o pozorování zatmění Slunce, že k tomuto úkazu dojde 11. srpna. Na rozdíl od posledního zatmění, které bylo viditelné z území České republiky před třemi roky, bude tentokrát zakryto 95 procent slunečního disku (údaj platný pro Valašské Meziříčí). Začátek zatmění bude pozorovatelný v 11 hodin 26 minut, ve 12.48 hodin dosáhne maxima a do normálu se vše vrátí devět minut po čtrnácté hodině.

Pokud máte zájem spatřit úplné zatmění Slunce, které bude trvat dvě minuty a 23 sekundy, potom je nutno vycestovat na jih od naší republiky. Oblast viditelnosti úplného zatmění vede z jižní Anglie přes severní Francii, jižní Německo, Rakousko, Maďarsko, Rumunsko, severní okraj Bulharska a dále na východ. Bližší informace budou průběžně zveřejňovány v informačních skříňkách astronomického kroužku v centru města u domu podnikatelů a na vlakovém nádraží.


Sport

Šádková se do vrchu vyrovnala evropské špičce

Foto 8

K l a g e n f u r t (jk) - Na vynikající sedmé pozici, která znamenala nejvyšší umístění v rámci naší reprezentace, protla pomyslnou cílovou pásku při mistrovství Evropy v běhu do vrchu kopřivnická Irena Šádková. Do rakouského Klagenfurtu, kde se v neděli 4. července na jedné ze sjezdovek mistrovství konalo, si vybojovala nominaci vítězstvím v běhu na Radhošť.

Na start závodu se v centru lázeňského městečka postavilo celkem šedesát běžkyň. V horkém počasí je čekala 9,4 km dlouhá trať s náročným převýšením téměř 1 200 m s tím, že start byl v nadmořské výšce 1 000 m a cíl tedy téměř ve 2 200 metrech nad mořem.

„Profil trati byl srovnatelný s kvalifikačním, ovšem mistrovská trať byla o tři kilometry delší, což jí přidalo na obtížnosti,“ přiblížila náročnost běhu stále spíše silniční specialistka běhající tratě od tří kilometrů až po půlmaraton. Po startu běžkyně zamířily ke svahu sjezdovky, pod jejíž lanovkou se klikatila strmá trať. „Začátek byl pozvolný, to pravé přišlo asi po kilometru, když jsme se přiblížily sjezdovce. Celkově se dá říci, že tam byly super běhatelné úseky, ale i místa, kde se doslova lezlo po čtyřech. Důležité bylo nepřepálit začátek, protože potom už to není kde rozdýchat,“ zmínila se podrobněji o trati i taktice Irena a přiznala, že celkově asi dva kilometry z celé trati se šlo. „To všichni. Je to totiž jednak rychlejší a jednak ekonomičtější.“

Vyladění na takový závod je podle Ireny jiné, než na ty rovinaté silniční. „Člověk musí k závodu nastupovat absolutně odpočatý. Dala jsem si tedy dva dny volno, abych pak měla strach, co to se mnou udělá. Nakonec to bylo dobré. Nechtěla jsem přepálit začátek a tak jsem se řídila zkušenou Polkou Izabelou Zatorskou, která byla favoritkou a také tuto roli vítězstvím v čase 55:30 potvrdila. Už od třetího kilometru jsem běžela na šesté sedmé pozici. O šestou příčku jsem pak přišla v posledním kilometru,“ trochu litovala ztracené šesté pozice Šádková, která cíle dosáhla v čase 58:35 a nechala za sebou všechny své reprezentační kolegyně (19. D. Havelková, 26. B. Paulů, 30. R. Schlezingerová).

Běhy do vrchů sice ještě stále nemají takovou prestiž a věhlas jako dráha či silniční závody, konkurence však roste i zde. „Například Itálie či Francie má týmy, které se specializují jen na běhy do vrchu, potkala jsem tady ovšem i řadu ženských, které znám z půlmaratónů. Každopádně vím, že do Rakouska se sjela evropská špička, která je srovnatelná s tou světovou,“ představila konkurenci tohoto vysoce speciálního závodu atletka běhající českou extraligu za AC Pardubice.


Výsledky

Turnaj CykloArt Cup (beach volejbal): družstva: 1. Useless (F-M) - P. Kuča, H, Závěšická, I. Samiec; 2. ZOO (Příbor); 3. HS Heřmanky (Nový Jičín); 4. Píseční červi (Příbor)

Adidas Cup (házená): ml. dorost: KH Kopřivnice - Rakousko 12:14, - Norsko 17:13, - Luxembursko 18:19, - Slovinsko 15:34, - Kypr 15:23, utkání o 15. místo: Kopř. - Island 30:16; st. dorost: KH Kopřivnice - Redbergslids IK 4:15, - Skanela IF 11:9, - Skovde IFK 7:17 (všechna družstva ze Švédska); - Wiesbaden (Rakousko) 11:13, - Istres IH (Francie) 12:8, Olkelujado (Keňa) 23:10 a Arthus CIF 12:13


Kam za sportem

Bazén: o prázdninách uzavřen!

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hodin, inf. na tel. 415 82

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích pro veřejnost otevřeny: bližší inf. na tel. 801 008

Rekreační turistika: červenec - srpen - září - turistické prázdniny


Házenkáři skončili v těžké konkurenci patnáctí a šestnáctí

P a r t i l l e (hod) - V městečku Partille se konal od 1. do 10. července jubilejní 30. ročník turnaje v házené Partille Cup. Turnaj patří mezi největší házenkářská klání na světě pro žákovská a dorostenecká družstva, o čemž svědčí i účast 458 družstev chlapců a dívek ze třiceti čtyř zemí světa. Na 35 hřištích s různými povrchy - tráva, sypaný písek, asfalt, guma - hrálo 8 800 hráčů.

Klub KH Kopřivnice reprezentovala družstva staršího a mladšího dorostu. Pro mladší dorost byl zvlášť vytvořen turnaj Adidas Cup, do kterého byla zařazena nejlepší družstva svých zemí, náš tým skončil na 15. místě. Družstvo staršího dorostu obsadilo 16. místo.

Výsledky zápasů viz Výsledky


Nejlepší starší páni Rybího

R y b í (jk) - Na travnatém hřišti v Rybím si v neděli 27. června vysloužilí fotbalisté připomněli uspořádáním turnaje první výročí úmrtí tamního sportovního nadšence Jaroslava Kvity. „Býval hráčem a funkcionářem TJ Sokol Rybí a také tahoun výstavby nového fotbalového hřiště,“ vzpomíná na aktivity Kvity ředitel kopřivnické Správy sportovišť, jinak také bývalý fotbalista a účastník turnaje Milan Gilar.

K I. ročníku memoriálu tohoto hráče, který kromě Rybího kopal i za Kopřivnici a Nový Jičín, se do tamního fotbalového stánku sjeli vysloužilí hráči právě těchto tří obcí. Z Kopřivnických se mimo jiné představil Weber, Chrobák, Vašek, Navrátil, Procházka, Šťastný, z novojičínských osobností pak Purmenský, Daněk, Merenda, Hůrta, Vahalík, Stavynoha, Kocián a další. Pořadatele reprezentovali mimo jiné bratři Kvitové.

A jak to všechno dopadlo? Při hrací době 2 x 35 minut prokázali nejlepší formu domácí borci, kteří porazili jak Kopřivnici, tak okresní město. Na to nakonec zbyl po porážce od Kopřivnických jen bronz.

Výsledky: Rybí - Nový Jičín 1:0, Kopřivnice - Nový Jičín 3:1, Rybí - Kopřivnice 5:0


V Prázdninovém turnaji se místním dařilo

Š t r a m b e r k (jk) - Před domácím publikem se jistě chtěli blýsknout mladí judisté TJ Kotouč Štramberk, jejichž domovský oddíl pořádal v sobotu 26. června již čtrnáctý ročník Prázdninového turnaje. Řadě z nich se to v konkurenci, která čítala 246 závodníků z 22 oddílů, včetně dvou slovenských, podařilo.

V sobotu, kdy se představilo na štramberských žíněnkách žactvo a dorost, zajistil zlato pro domácí barvy Tomáš Musil v kategorii starších žáků do 50 kg. To získal ve stejné váhové kategorii dorostenců i Jan Musil. Tomáš, který pak startoval i v dorostu, přidal ještě stříbro v této kategorii. Vítězství na domácí půdě si nenechala ujít ani dorostenka Kateřina Smutková ve váhové kategorii do 70 kg. Stříbro v sobotu, přidal ještě Rudolf Andrýs (dorost do 55 kg) a bronz pak Daniel Šimek mezi staršími žáky do 38 kg.

V neděli sice benjamínci, ani mladší žáci na nejvyšší stupínek nedosáhli, na dva nižší však ano. Druhé místo brala v kategorii benjamínků do 42 kg Adéla Kelnarová, třetí pak v kategorii benjamínků do 34 kg Petr Bayer. Bramborová medaile zůstala na Tomáše Dobravského mezi mladšími žáky do 34 kg a shodně páté místo pak obsadili v kategorii mladších žáků do 36 kg Jan Baďura a Petr Ondrejka. „Docela to šlo, až na fakt, že místo původně přihlášených třiceti dětí, přišlo jen dvanáct,“ hodnotil své svěřence trenér Josef Štábl.

Za úspěch lze rozhodně považovat i čtvrté místo pořádajícího oddílu v rámci hodnocení družstev. Vítězství si odvezly Drahotuše, stříbro pak Baník Ostrava a bronz NH Ostrava. I přes tento lichotivý fakt se dost možná 15. ročník turnaje svého konání nedočká. „Letos to byl asi opravdu poslední ročník. Nejsou finance, chuť ani lidi,“ povzdechl si trenér a zároveň předseda štramberského oddílu a dodal, že by každopádně chtěl poděkovat štramberské škole, která oddílu při pořádání turnaje hodně pomohla.


Kiss liga má po první sérii jasné favority

P ř í b o r (rat, jk) - Beachvolejbalová Kiss liga neregistrovaných hráčů má za sebou ke 3. červenci první sérii zápasů. V lize bojuje na pískových hřištích příborského koupaliště celkem devět družstev z celé severní Moravy, přičemž již po první sérii je zřejmé, že mezi favority budou patřit Algida Team (Příbor), Useless (Frýdek-Mí- stek) a Skol (Nový Jičín, Třinec). Koho bude zdobit prvenství v této unikátní lize však bude jasné až koncem léta, prozatím všechny čeká ještě řada tuhých soubojů. Šanci polepšit si má tedy i zatím bezkonkurenčně poslední družstvo Chaosz (Kopřivnice, Lichnov), a to již od minulé soboty, kdy začala probíhat druhá série. První čtyři týmy pak mají po jejím skončení zajištěnu účast ve finálovém dni, který je naplánován na 21. srpen.

Soutěž, jíž organizuje ve spolupráci s rádiem Kiss Morava Tomáš Rak, je motivována hodnotnými cenami pro družstva, zkrátka ovšem nepřijdou ani nejlepší jednotlivci, pro něž je připraven zájezd do Chorvatska. Pokud chcete také nějakou tu cenu, a bez fyzické námahy, přijďte si na příborské koupaliště zatipovat na vítěze.

Výsledky ze 3. července: Chaosz - Algida Team 0:2 (7:15, 1:15); Skol - Sokol Hrabová Jumpers 0:2 (8:15, 5:15); Algida Team - Useless 2:1 (12:15, 15:9, 17:15); Chaosz - ZOO 0:2 (3:15, 5:15); Bourbon Club - S. Hr. Jumpers 2:0 (15:6, 15:11); Bourbon Club - Algida Team 0:2 (3:15, 5:15); Chaosz - S. Hr. Jumpers 0:2 (5:15, 9:15); Useless - S. Hr. Jumpers 2:1 (4:15, 15:7, 15:11) Bonver Team - Bourbon Club 1:2 (12:15, 15:5, 10:15); Chaosz - Bonver Team 0:2 (2:15, 9:15); Useless - ZOO 2:0 (15:5, 15:8); Chaosz - Useless 0:2 (15:17, 12:15); Useless - Bonver Team 2:1 (5:15, 15:11, 15:10); Bourbon Club - ZOO 0:2 (4:15, 10:15). Pořadí po 1. sérii: 1. Algida Team, 2. Useless, 3. Skol, 4. Bourbon Club, 5. ZOO, 6. Bonver Team, 7. Sokol Hrabová Jumpers, 8. Berušky, 9. Chaosz


Při fotbale v Závišicích jasně triumfoval R.U.M.

Z á v i š i c e (jk) - Tým R.U.M., tedy renomovaní umělci míče, se stal vítězem pouťového turnaje v malé kopané, na který se do Závišic sjelo v sobotu 3. července celkem osm týmů. Bylo to podruhé, co se do organizace turnaje místní pustili, a je třeba říci, že úspěšně. Na dvou travnatých hřištích se odehrávaly boje ve dvou čtyřčlenných skupinách, ze kterých vzešli semifinalisté. Při hrací době 2 x 15 minut šlo vše jako na drátkách a tak ve tři hodiny odpoledne mohli ’rumáci’ převzít pohár pro vítěze.

Při svém vítězném tažení jasně vyhráli svou skupinu, porazili v semifinále Sokol Závišice 7:3 a ve finále pak nedali šanci Tangu - vítězi B skupiny. Zkrátka přišel loňský vítěz Everton Závišice, který při zisku jediného bodu nepostoupil ze skupiny. Loni stříbrné Parní válce tentokrát podlehli v semifinále Tangu a v souboji o bronz pak po bezbrankové remíze na penalty Sokolu.

K pohodě sobotního dne přispělo i počasí, tentokrát na rozdíl od deštivého loňska snad až příliš horké, a rozhodně i polední posezení u tradičního gulášku a piva. Právě proto slova hlavního organizátora Dušana Kelnara o tom, že se do něčeho podobného již pouštět nebude, zněla až příliš tvrdě. „Beztak, že něco uděláme,“ reagoval na dotaz o vážnosti svých slov, jen podotkl, že je to náročné. „Podle čeho zveme týmy? Loni jsme sem pozvali tak na blind kdo koho znal, letos pak ty, co tady byli loni a osmičku startujících doplnili dalšími zájemci. Zvyšovat počet družstev ani pro příště nebudeme, více než osm jich turnaj nesnese, není na to prostor,“ zakončil Kelnar a naznačil tak, že se vyznavači fotbálku mohou těšit i v příštím roce na letní předpouťový den s fotbalem, gulášem a pivem.

Výsledky: skupina A: Parní válce - R.U.M. 0:3; Parní válce - Dynamo Závišice 7:2; Parní válce - Koblížci 2:1; R.U.M. - Dynamo Závišice 12:0; R.U.M. - Koblížci 1:1; Dynamo Závišice - Koblížci 0:2; pořadí: 1. R.U.M. 7 b. (16:1); 2. Parní válce 6 b. (9:6); 3. Koblížci 4 b (4:3); 4. Dynamo Závišice 0 b. (2:21); skupina B: FC Inter - Everton Závišice 2:1; Sokol Závišice - Everton Závišice 3:3; Tango - Everton Závišice 4:2; Sokol Závišice - FC Inter 3:0; Sokol Závišice - Tango 2:2; Tango - FC Inter 1:0; pořadí: 1. Tango 7 b. (7:4); 2. Sokol Závišice 5 b. (8:5); 3. FC Inter 3 b. (2:5); 4. Everton Závišice 1 b. (6:9); o sedmé místo: Dynamo - Everton 2:2 (2:3); o páté místo: Koblížci - Inter 0:1; semifinále: R.U.M. - Sokol Závišice 7:3; Tango - Parní válce 5:1; o třetí místo: Sokol - Parní válce 0:0 (4:3); finále: R.U.M. - Tango 4:0


Fotbalisté oslavovali svůj postup do I. A třídy předčasně

Foto 9

K o p ř i v n i c e (jk) - ’Neříkej hop dokud nepřeskočíš’ si mohli říci ti příznivci kopřivnického fotbalu, kteří spolu s některými hráči bouřlivě oslavovali ještě před konečným verdiktem postup mužstva do I. A třídy. Totiž ač se téměř s devadesátiprocentní jistotou hovořilo o postupu kopřivnického fotbalového mužstva dospělých z druhého místa o soutěž výše, nakonec celek zůstává v I. B třídě. „Všechna družstva v I. A se do soutěže přihlásila a nedošlo ani k druhé eventualitě, tedy spojení některých týmů,“ uvedl staronový tajemník klubu Emil Kutáč, jenž se tento fakt dověděl 9. července při rozlosování soutěží.

„To, že jsme nepostoupili, nás samozřejmě mrzí, ovšem i druhé místo je s přihlédnutím k ekonomické situaci klubu, nad očekávání. Řeknu vám, že na počátku sezony by tomu nevěřil ani největší optimista,“ usmívá se trenér Jaroslav Reček. Mužstvo dospělých, které za působení trenéra Radomíra Kalicha v sezoně předchozí trpělo nedostatkem hráčů, což byl i důvod odchodu Kalicha do Příbora, se totiž na konci loňského léta dávalo dohromady horko těžko.

„Začátek byl opravdu hodně rozpačitý, zlomilo se to ovšem ve třetím utkání podzimu s Příborem,“ vzpomíná Jaroslav Reček, který se mužstva spolu s Pavlem Weberem ujal. Kádr se nakonec rozrostl na 23 lidí a mužstvo procházelo soutěží jako nůž máslem. Za podzim neutrpělo jedinou porážku a osmkrát vyhrálo, přičemž na kontě mělo neuvěřitelnou šňůru zápasů bez neobdržené branky a 29 bodů, které znamenaly třetí místo za vedoucím Příborem a druhou Ostravicí. Právě se svým největším rivalem se potkalo na jaře hned v prvním zápase. „Myslím, že by pro nás bylo mnohem výhodnější, kdybychom se střetli o něco později. Remíza, kterou s námi Příbor uhrál, znamenala udržení tříbodového náskoku a my jsme potom již museli spoléhat jen na jeho zaváhání,“ míní Reček.

Prohrálo se až ve 24. kole s Hutiskem, to už ovšem šance na dotažení Příboru byly po předcházející remíze v Metylovicích jen teoretické. „Sezonu bych hodnotil rozhodně kladně, neboť za stávající ekonomické situace klubu jsme z minima vytěžili maximum. Hráčům bych chtěl za odvedenou práci poděkovat, i když mám výhrady k závěru sezony,“ uvedl Reček, jenž horko těžko strávil hořký konec soutěže v podobě porážky s Žilinou. Na mysli měl ovšem i látání sestavy potom, co už bylo jasné, že se Příbor nedotáhne.

Z mužstva zaslouží podle Rečka absolutorium Špaček, který podle jeho mínění neměl na postu stopera v soutěži konkurenci a Slezák, který má za sebou rovněž vynikající sezonu, i když jej v závěru po zranění musel nahradit dorostenec Polomský. „Výborný byl i Šudák, standard odváděli Pítr, Strnka, Mechl, Hala a Boruczinski,“ hodnotil hráče Reček a dodal, že za největší slabinu považuje útok, kde jedině Radima Šudáka lze považovat za klasického útočníka.

To, jestli právě Šudák zůstane, ještě není jisté. „Samozřejmě, že při jeho mládí a perspektivitě jsou pochopitelné vyšší ambice. Zatím se hovoří o Lichnovu, který bude hrát župní přebor, jisté však není ještě nic. V odchodu mu s největší pravděpodobností bránit nebudeme a pokusíme se za získané prostředky nakoupit jiné hráče. Snad při změně výboru klubu budou všechny tyto i jiné záležitosti řešeny rozumněji než mnohdy dříve. Rozhodně doufám v lepší budoucnost s tím, že bude alespoň na cesty k mistrovským utkáním,“ naznačil nespokojenost s prací dosavadního vedení Reček. Jelikož sezona začíná nezvykle dříve - již 7. srpna se hraje venku s Ostravicí, najedou muži v podstatě bez přestávky na další přípravu. „Jinak to nejde, začínáme za necelý měsíc a už tak není moc času,“ zakončil Reček.

Statistika: body: 56 - z toho 33 doma a 23 na hřištích soupeřů; branky: Šudák 14 branek, Pítr 9, Strnka 6, Paciorek 5, Machciník a Hala po 4, Špaček 3, Feilhauer, Boruczinski a Pešta 2, Mechl, Maslák, Rypar a Šenkeřík po 1.


Kolem dorostu je stále plno smutku

K o p ř i v n i c e (jk) - Sen o postupu dorostu z okresní do krajské soutěže se sesypal jako domeček z karet v jeden jediný den. V odvetném kvalifikačním zápase 27. června podlehla Kopřivnice Odrám 4:0 a z postupu se tak radoval soupeř. Teoretická možnost, že by Kopřivnice zaujala v krajské soutěži místo po dorostu Nového Jičína, jenž postoupil do divize, také nevyšla, neboť klub se rozhodl vytvořit dorostenecké céčko.

„Cílem sezony byl postup a ten se nám nepodařilo realizovat,“ smutně pokýval hlavou trenér dorostu Oldřich Neckář a dodal, že jinak ve své soutěži bezkonkurenčně nejlepšímu celku v rozhodujícím zápase zřejmě svázala nohy jeho důležitost. Kvalifikace je rozčarováním nejen pro Neckáře, ale samozřejmě pro celý klub, neboť okresní soutěž má nízkou úroveň a není tam rovnocenného soupeře.

Z dorostu sice odcházejí tři hráči - Martin Kubiš, Bajer a Daňhel, ty by ovšem mělo nahradit třináct žáků letos hrajících druhou žákovskou ligu. A právě i kvůli žákům mrzí trenéry setrvání v okresní soutěži dvojnásob. „Kdyby se postoupilo, mohli jsme udělat z loňských žáků béčko, které by nadále hrálo okresní přebor. Takto zřejmě z této třináctky hráčů půjde minimálně polovina na hostování, jelikož by si všichni nezahráli. Je škoda, že nezůstanou spolu,“ lituje neblahé skutečnosti Vilém Navrátil ml., který se zřejmě v následující sezoně dorostu ujme. Neckář, který se ujme role asistenta, cítí potřebu rozšířit hráčský kádr dorostu. „Nechtěl bych, aby se opakovalo to, co v uplynulé sezoně, kdy nejstarší a nejzkušenější hráči místo, aby šli příkladem, byli těmi největšími rebely s vědomím jistého místa v sestavě. I to se nám možná vymstilo ve stěžejním utkání, kdy chybělo podržení a vyhecování mančaftu k maximálnímu výkonu,“ konstatoval trenér, jemuž sestavení mužstva pro příští sezonu zřejmě stíží i fakt, že o jeho perspektivního syna má zájem divizní dorost Nového Jičína. „Honza tam s největší pravděpodobností odejde,“ potvrdil Neckář starší.

Kdo zůstává, je kanonýr mužstva Macek, který byl v regionu s počtem branek na druhém místě. „U něj ovšem ta výkonnost již není, co bývala, potřeboval by se zamyslet nad životosprávou,“ dodal Neckář.

Mužstvo dorostu: Bartoň, Polomský - Růža, Brunclík, Bezděk, Daňhel - Plaček, Neckář, M. Kubiš, J. Kubiš, Bajer - Jalůvka, Macek, Tomek, Huške


Benjamínci po loňském triumfu letos čtvrtí

K o p ř i v n i c e (jk) - Benjamínci kopřivnického fotbalového klubu si po loňském vítězství o něco pohoršili, konečná čtvrtá příčka však rozhodně není zklamáním.

„Co se týče umístění mužstva v tabulce, jsem určitě spokojený,“ vyjádřil se k umístění svých svěřenců v okresním přeboru trenér Dušan Hostinský a dodal, že nebýt pár nešťastných zápasů, měl by celek na svém kontě o pár bodíků navíc, což by znamenalo i vyšší umístění.

Střelecky se dařilo Melčákovi a Špačkovi, na pováženou však je, že tito dva hráči celkově zaznamenali polovinu dosažených branek. „Je to varující fakt pro ostatní hráče a celkově i pro následující sezonu,“ míní Hostinský. Ten od příští sezony přebírá funkci trenéra u mladšího žactva, kterého se ujme spolu se Zdeňkem Kurečkou. U benjamínků setrvá Josef Havlíček.


Stále hledáme zájemce o fotbal. Zn: ženy

L i b o t í n (jk) - Již pátou sezonu usilovaly fotbalistky TJ Kotouč Štramberk o co nejvyšší umístění v I. moravskoslezské lize žen. Tentokrát z toho bylo třetí místo, když až do svého posledního utkání měla děvčata šanci skupinu sever své soutěže vyhrát. A kdy to konečně přijde? „Stále si dáváme vysoké cíle, takže určitě příští rok,“ tvrdí vedoucí družstva Ladislav Slanina při pivu na štramberském koupališti, kde se ženské družstvo sešlo k oficiálnímu, ale nevázanému zakončení sezony.

Letošní vítěz DFC Hlučín (dříve Darkovičky) v kvalifikaci prohrál se Sokolem Božice z jižní skupiny 1:4 a dále tedy nepostoupil. „To, že bychom někdy postoupily my, zatím příliš reálné není. I kdybychom na to měli sportovně, nebyly by zřejmě finance. Toto vše by se však řešilo až s nastolenou situací,“ uvažuje kapitánka a opora družstva Pavlína Kolářová.

Silnou stránkou tohoto ženského týmu je obranná řada, která se může pochlubit výstavní statistikou v počtu obdržených branek. Vždyť na jaře to byly pouhé dvě. Zato v útoku to skřípe. „Zatímco v obraně máme vynikající Kateřinu Markovou, v útoku nám letos citelně chyběla zraněná Božena Müllerová a poznamenal nás také odchod Kateřiny Koutné.

Právě Kateřina Marková je podle hodnocení trenérů nejlepší hráčkou družstva. Tato bývalá atletka je důrazná, má přehled, rychlost i obratnost. Jen v konci sezony jí trochu ’chyběl’ balon. Mohla by zřejmě pomýšlet i na první ligu... „Chtěla bych si samozřejmě zahrát výše, ale jak se tam prosadit, nevím,“ reagovala Katka, jejíž nohu zdobí sádrový obvaz jako dočasná památka na poslední utkání sezony se Starou gardou v Suchdole. „Mám zlomený kotník, ale podle rentgenu to snad dobře srůstá,“ dodává. Příležitostí zaujmout by mohl být zápas výběru obou moravských skupin druhé ligy, tedy severu proti jihu. Mluví se totiž o pozvánce pro reprezentačního trenéra. Asi jako každý by ráda střílela branky, do útoku ji však trenéři zatím pustit nechtějí. „Nemůžeme si dovolit výpadky ve výsledcích a jelikož dozadu nemáme adekvátní náhradu, Katka se musí smířit s postem stoperky. I když určitá šance zde přece jen je... Máme v družstvu vynikající, ještě ne osmnáctiletou Petru Menšíkovou. Ta kdyby dokázala alespoň ze 70 procent Markovou vzadu nahradit a Marková by těch 30 procent navrch odvedla v útoku, dalo by se o změně reálně uvažovat,“ říká trenér družstva Ivo Socha.

Oba patrioti družstva trpí ’nemocí z povolání’. Není totiž v širokém okolí sportovně vyhlížejícího děvčete, které by se nepokusili získat pro kopanou.

„Samozřejmě, že se snažíme o podchycení mladých hráček. Těch, které jsou šikovné a navíc, což je podstatné, chtějí trénovat, je totiž stále méně. Přístup mladých se mění spíše k horšímu. Snad si to některé uvědomí časem, když je nebudeme stavět, i kdyby na tom byly bůhvíjak dobře,“ zdůraznil Slanina.

Začátek přípravy na novou sezonu je naplánován na 2. srpna. „Doufáme, že medializace našeho působení, přitáhne na hřiště na Bařinách nové tváře. Někdy se děvčata stydí, ale to vůbec není na místě. Všechna jsou srdečně vítána, začátky tréninků jsou vždy v pondělí a středu od 16.30 hodin,“ pozval všechny zájemkyně o fotbal na trénink Slanina.


Žáci se vešli do cílené desítky

K o p ř i v n i c e (jk) - Starší žáci, hrající spolu s mladšími druhou ligu, si za cíl letošní sezony kladli umístění do desátého místa, což se jim osmou příčkou v konečném účtování podařilo splnit.

„Myslím, že můžeme být spokojeni. Vyzdvihl bych vzorný přístup všech hráčů ke kopané a podotýkám, že pokud této generaci láska k ní vydrží, můžeme se těšit na dobrou budoucnost kopřivnického fotbalu,“ uvedl na adresu svých svěřenců trenér Vilém Navrátil mladší. Nejlepšími střelci mužstva v uplynulé sezoně byli Chuchma, M. Navrátil a Petr.

Mladší žáci pod vedením Viléma Navrátila st. skončili mezi svými vrstevníky sedmí, celkové pořadí klubu v soutěži se ovšem počítá podle umístění jejich starších kolegů. Během jarní části sezony sehrál kolektiv mladších žáků, jenž čítá 22 hráčů, celkem 16 utkání, z toho tři přátelská a třináct mistrovských. Kanonýrem mužstva se s deseti nastřílenými brankami stal J. Navrátil, před Hanzelkou se sedmi a Drahošem s pěti brankami. Všichni tři jmenovaní přecházejí spolu s dalšími pěti hráči do staršího žactva a nahradí tak celkem třináct starších žáků mířících do dorostu.

II. liga 1998/99 - starší žáci

1.

Mik. Bílovec A

19

7

0

62:11

64

2.

B. Ostrava B

17

4

5

61:29

55

3.

VP F-M A

15

7

4

51:23

52

4.

NH Ostrava A

12

9

5

46:28

45

5.

TJ N. Jičín

11

9

6

40:32

42

6.

FC Vítkovice B

10

8

8

36:31

38

7.

FC Karviná B

10

5

11

42:45

35

8.

FC Kopřivnice

8

8

10

42:40

32

9.

SFC Opava B

8

6

12

34:35

30

10.

B. Havířov A

7

6

13

51:50

27

11.

TJ Rožnov p. R.

5

10

11

34:48

25

12.

SK Kravaře

6

6

14

23:41

24

13.

SK Ž. Třinec B

3

6

17

17:59

15

14.

TJ Jäkl Karviná

2

5

19

20:83

11

 

II. liga 1998/99 - mladší žáci

1.

NH Ostrava A 12 9 5 46:28 45

2.

VP F-M A 15 7 4 51:23 52

3.

B. Havířov A 7 6 13 51:50 27

4.

SFC Opava B 8 6 12 34:35 30

5.

Mik. Bílovec A 19 7 0 62:11 64

6.

B. Ostrava B 17 4 5 61:29 55

7.

FC Kopřivnice 8 8 10 42:40 32

8.

TJ N. Jičín 11 9 6 40:32 42

9.

TJ Rožnov p. R. 5 10 11 34:48 25

10.

FC Karviná B 10 5 11 42:45 35

11.

SK Ž. Třinec B 3 6 17 17:59 15

12.

SK Kravaře 6 6 14 23:41 24

13.

TJ Jäkl Karviná 2 5 19 20:83 11

14.

FC Vítkovice B 10 8 8 36:31 38

 

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:30