Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 26/99 ze dne 1. července 1999

Titulní strana

Zastupitelstvo schvalovalo loňský rozpočet, Pešlová mohla vystoupit

Štramberk nabídl kulturu i vzrušení

Hospodaření skončilo pro město přebytkem

Jak budou vycházet noviny v měsících červenec a srpen

Běh Kopřivnických novin přinesl pěkné sportovní výkony

Poslední zvonění letos skončilo skotačením ve vodách fontány

Zprávy z města a okolí

Pro vyšší bezpečnost dopravy ve městě

Rozhledna bude, zatím však nikdo neví jaká

O podnikatelském areálu se bouřlivě diskutovalo

Rozdíl přístupů

Lidé se mají zamýšlet nad změnou koncepce družstva

Tatra lidem doplatila mzdy v termínu

Kopřivnice bude hostit velké setkání fanoušků sci-fi, Parcon

Situace na radnici se skutečně podstatně změnila

Polemika v nepravý čas

Kultura

V dramaturgii letošních Šlahounů se konečně dostalo i na taneční hudbu

Váňa: Patnáct centimetrů vody nemůže Šlahouny vůbec ohrozit

Organizace festivalu je srovnatelná s fabrikou

Časová posloupnost kapel na hlavní scéně

In line & Skateboard uzavře koncert tří kapel

Žáci ZUŠ potvrdili svůj talent na různých soutěžích

Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Kopřivnice - město odboje

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Když to znáš, je to brnkačka - i v gymnastice

Kopřivnický rodák Olympionikem století

Zátopkova desítka letos jinak

Pod Trúbou se pravda ukázala

Zklamání ne, ale čekalo se přece jen trochu víc

Putovní pohár Radegastu natrvalo do Fryčovic

Renata Kvitová si v Ostravě doběhla pro mistrovský titul

Běhu dominovala škola 17. listopadu

Dvě tenisová družstva postupují výše

Na úkor Kopřivnice postupuje oderský dorost


Titulní strana

Zastupitelstvo schvalovalo loňský rozpočet, Pešlová mohla vystoupit

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - Městské zastupitelstvo, které se ke svému jednání sešlo mimořádně ve středu 23. června, schválilo finanční příspěvky Klubu házené Kopřivnice ve výši 11 tisíc korun na tři poháry a ASK Tatra Kopřivnice 4 tisíce korun.

Schválení rozpočtu města za loňský rok předcházela diskuze, ve které vystoupila Marie Pešlová. Využila svého práva vystoupit na zasedání městského zastupitelstva, toto je umožněno občanům jen v případě schvalování rozpočtu. Vystoupila s připomínkou, že k schvalování rozpočtu dochází dosti pozdě, vzhledem k tomu, že rozbory hospodaření proběhly v polovině března. Druhá připomínka se týkala ceny auditu hospodaření města. Dále jí chybělo samostatné vyhodnocení veřejné sbírky na dostavbu kulturního domu. Postrádala rovněž celkové vyhodnocení dostavby kulturního domu jako celku. Chtěla vědět, proč v rozpočtu není uvedeno, co by to stálo město, kdyby se kulturní dům nedostavil. Starosta Jiří Tichánek ji odpověděl, že celkový příjem z veřejné sbírky činil 581 185,1 korun, v pokladničkách se vybralo 29 305,1 korun. Náklady na realizaci sbírky byly hrazeny z rozpočtu města. Celá částka byla převedena na účet, ze kterého se platila dostavba kulturního domu. Celková částka na dostavbu kulturního domu činila 132 506 500 korun, z toho 120 071 370 korun bylo kryto investičním úvěrem. Na to, jakou částku by si vyžádala nedostavba kulturního domu, odpověděl zastupitel Petr Chromečka, že by to byla částka v rozmezí od 14 do 25 milionů korun. Řekl, že minulé zastupitelstvo se jednoznačně rozhodlo pro dostavbu z toho důvodu, že likvidace by byla nerentabilní a neekonomická. Dodal, že tyto rozpravy se vrací do doby dva roky zpět.

Zastupitelé schválili využití samostatně převoditelných práv přednostního úpisu akcií České spořitelny, a. s., k jednatřiceti tisícům čtyř set kusům těchto akcií o nominální hodnotě sto korun s tím, že budou úplatně převedena na třetí osobu pro přednostní úpis podle nových podmínek úpisu akcií České spořitelny, a. s., z 19. května za cenu minimálně deset korun za právo spojené s jednou akcií.

Městské zastupitelstvo pověřilo společnost Atlantik Portfolio Management, a. s., z Brna k nalezení kupce přednostních práv úpisu nových akcií České spořitelny a k zabezpečení smluvní dokumentace s tím, že městu z toho nevyplývá vůči zástupci žádný peněžitý závazek.

Výjimku z Projektu prodeje bytových domů v Kopřivnici ve smyslu možnosti vložení vlastnického práva k odprodaným bytům v domech na ulici Sokolovské 687 - 688, 404 - 405 a 652 - 653 na Katastr nemovitostí v Novém Jičíně po částech. Zastupitelé schválili prodej části parcely v centru města firmě AQUA MORAVA, a. s., Lubina, která zde vlastní objekt sousedící s prodejnou Mana. Tato firma má zájem částečně zastavět stávající průchod mezi Manou a svou budovou Tatrovanky.

Městské zastupitelstvo schválilo uzavření smluv o budoucím předkupním právu nájemců k bytovým jednotkám, které budou umístěny ve dvou šestibytových třípodlažních domech na ulici Pod Bílou horou. Na rozdíl od těchto bytů se nepodařilo ani ve druhém kole prodat pozemky na výstavbu rodinných domků a proto zastupitelé souhlasili se zveřejněním třetího kola prodeje pozemků Pod Bílou horou pro stavbu dvaceti čtyř rodinných domků.

Zrušení Mateřské školy na ulici Kpt. Jaroše se obešlo bez námitek. Zastupitel Petr Černoch se tázal, zda město počítá s využitím budovy v budoucnu pro děti. Dostalo se mu kladné odpovědi.


Štramberk nabídl kulturu i vzrušení

Foto 1

Š t r a m b e r k (dam) - Přesto, že se počasí o minulém víkendu vydařilo a pořadatelé připravili pestrý a relativně kvalitní program, ze kterého si každý mohl vybrat co jej nejvíc zaujalo, nebyla účast na hlavním dni oslav šestistého čtyřicátého výročí povýšení Štramberku na město nijak velká. Ve srovnání se Středověkými slavnostmi či tradiční štramberskou poutí, kdy náměstí i úzké uličky městečka doslova praskají ve švech, přitáhly oslavy narozenin města jen zlomek lidí.

Program byl zahájen koncertem žáků kopřivnické ZUŠ Zdeňka Buriana a projevem starosty. Od té doby se lidé mohli bavit každý podle své chuti až do večera. Připraveny byly koncerty, taneční vystoupení, nebo produkce skupiny historického šermu Allegros.

V Jaroňkově útulně pod štramberskou Trúbou bylo a je možné vidět výstavu Štramberk v proměnách času, která na dobových fotografiích, pohlednicích a malbách mapuje historii Valašského betléma.

Pro sportovně založené lidi, kteří před nasloucháním hudbě dávají přednost zvyšování kondice a hladiny adrenalinu v krvi, bylo také připraveno několik akcí. Nejprve si mohli vyzkoušet svou výdrž při tradičním běhu do schodů na Trúbu. Odpoledne pak bylo možné vrhnout se z přistaveného jeřábu na gumovém laně střemhlav na zámkovou dlažbu náměstí. Zážitkem byla také projížďka na laně natáhnutém nad prostorem budoucího arboreta, ve kterém proběhl den otevřených dveří.


Hospodaření skončilo pro město přebytkem

K o p ř i v n i c e (hod) - Rozpočet města Kopřivnice za loňský rok schválilo městské zastupitelstvo na svém zasedání.

Hospodaření města v roce 1998 skončilo přebytkem ve výši 7 946 200 korun. Celkově město hospodařilo v loňském roce se zůstatkem na běžném účtě ve výši 10 669 500 korun, přičemž rozpočtové zdroje dosáhly výše 227 340 600 korun. Rozpočtové výdaje činily 216 671 100 korun. Uvedený výsledek je ovlivněn neuskutečněnými výdaji zejména u investičních akcí majetkové správy a rozvoje v oblasti bydlení, které přešly do letošního roku.

Rozhodující podíl na zdrojích rozpočtu představují daňové příjmy, jejichž objem se ve srovnání s předchozím rokem 1997 mírně meziročně zvýšil o 2 221 300 Kč, celková částka činila tedy 80 854 400 korun. Proto se podíl daňových výnosů na zdrojích rozpočtu pohybuje ve výši 35,7 procenta. U výnosu daně z příjmů ze závislé činnosti došlo v loňském roce ke zvýšení o 9,6 procenta, což přibližně odpovídalo vývoji inflace roku 1998. Její další vývoj je závislý na vývoji zaměstnanosti v okrese a zejména na situaci v Tatře, a. s. Celkově výnos daně vloni dosáhl 28 233 700 korun.

U výnosu daně z příjmů fyzických osob z podnikání došlo k prudkému poklesu o 35,4 procenta. V roce 1997 činil příjem 20 953 900 Kč a vloni už jen 13 529 900 korun. Částka odpovídá svým objemem přibližně výnosu z roku 1995. Nastal tedy zásadní obrat ve výnosu daně, která do roku 1997 byla charakteristická pravidelným meziročním přírůstkem. Vývoj je způsoben zejména poklesem koupěschopné poptávky obyvatelstva, nižšími tržbami podnikatelů ve srovnání s náklady a dalšími negativními trendy ve vývoji hospodářství.

Výnos daně z příjmů z podnikání právnických osob zaznamenal ve srovnání s předchozím rokem nárůst o 15,7 procenta a činil 28 494 200 korun. Vývoj inkasa daně podle předpokladů využitých při zpracování státního rozpočtu měl sledovat vývoj hrubého domácího produktu s ročním zpožděním, proto se v následujícím období předpokládá pokles také u této daně.

Výnos daně z nemovitostí byl o 44,8 procent vyšší než vloni. Tato skutečnost byla podmíněna úpravou koeficientu daně ze strany města a zlepšením platební kázně plátců daně. Celkově dosáhl výnos daně 10 598 600 korun.

Dotace se na zdrojích rozpočtu podílely ve výši 50 771 200 korun, což je 22,4 procenta příjmů. Ke stagnaci dochází ve srovnání s rokem 1997 u výnosů z místních a správních poplatků, ty se podílely ve výši 9 080 000 korun a činily 4 procenta. Nejvyšší nárůst zaznamenal příjem z poplatků ze psů o 126,8 procenta, naopak se snížil výnos správního poplatku za vydané živnostenské listy a z veřejného prostranství.

Vlastní příjmy města ve výši 11 311 800 korun jsou tvořeny příjmy ze školkovného, stravného, příjmy městské policie, příjmy z běžné činnosti odborů a z pronájmu majetku. Na zdrojích rozpočtu se podílely 5 procenty. Ostatní příjmy, zejména z prodejů, veřejné sbírky, darů, úroků ve výši 45 877 700 korun se podílí na celkových příjmech 20,2 procenta. Do rozpočtu byl zapojen zůstatek města z roku 1997 ve výši 8 323 000 korun a prostředky z odpisů majetku v bytovém hospodářství a převodu hospodářského výsledku bytového hospodářství z předchozího roku ve výši 10 059 700 korun, což představuje celkový podíl na zdrojích rozpočtu 8,1 procenta.

Výdajová stránka rozpočtu je tvořena běžnými výdaji, to jsou pravidelně se opakující výdaje v oblastech zajišťovaných městem - školství, kultura, sport, životní prostředí atp. - a mají charakter oprav, udržování, služeb, nákupu materiálu, platů, příspěvků příspěvkovým organizacím, sociálních dávek a jejich výše činila 144 368 400 korun. Tyto náklady činily 66,8 procenta celkových výdajů.

Investiční výdaje dosáhly částky 39 975 600 korun a podílely se na celkových výdajích 18,4 procenta. Byly reprezentovány zejména výdaji v oblasti oprav a modernizace bytového fondu, realizací infrastruktury Pod Bílou horou, realizací novostaveb 12 bytových jednotek Pod Bílou horou, regulaci ústředního topení mateřských škol, dostavbou KOZ II, plynofikací Vlčovic a Mnišího, parkoviště na Severu.

Možnosti rozpočtu v loňském roce byly ovlivněny náklady na dluhovou službu - splátky úvěrů a úroků. Dluhová služba dosáhla výše 31 867 100 korun a podílela se na celkových výdajích ve výši 14,7 procenta. Celková zadluženost města k 31. prosinci 1998 byla ve výši 125 750 800 korun a ve srovnání s předchozím rokem poklesla o 5 600 300 korun.


Jak budou vycházet noviny v měsících červenec a srpen

K o p ř i v n i c e (hod) - Kopřivnické noviny budou vycházet v letních měsících omezeně z důvodu čerpání dovolených. Další číslo vyjde ve čtvrtek 15. července, uzávěrka příspěvků je v pátek 9. července. Následovat bude měsíční pauza. Poté od 19. srpna budou vycházet noviny opět pravidelně každý čtvrtek. Uzávěrka příspěvků tohoto čísla je v pátek 13. srpna.

O prázdninách bude redakce zcela uzavřena na dva týdny, a to v době, která je shodná s celozávodní dovolenou v a. s. Tatra, tedy od 19. do 30. července. Své příspěvky a inzeráty nám můžete po tuto dobu házet do redakční schránky, která se nachází po levé straně u vchodu do hlavní budovy Městského úřadu na Záhumenní ulici, nebo je nechat na podatelně.


Běh Kopřivnických novin přinesl pěkné sportovní výkony

Foto 2

K o p ř i v n i c e (jk) - Již poosmé uspořádala redakce Kopřivnických novin ve spolupráci s atletickým klubem a místními základními školami běh pro děti od čtvrtých do devátých tříd.

Tentokrát na letním stadioně v Kopřivnici nebyla slavnostní nálada jako loni, kdy startům běhů i oceňování těch nejlepších asistovali manželé Zátopkovi, na vervě a bojovnosti závodníků to však rozhodně neubralo. Naopak k vidění byla řádka pěkných výkonů, kterými se potvrdilo, že rodné město legendárního Emila má dostatek talentů a tedy snad i perspektivní atletickou budoucnost.


Poslední zvonění letos skončilo skotačením ve vodách fontány

Foto 4

K o p ř i v n i c e - Dováděním ve špinavé vodě fontány před kulturním domem byl ukončen dopolední program posledního zvonění.

Již několik let se v Kopřivnici tímto recesním způsobem se školními lavicemi loučí ti, kteří po devíti letech docházky končí některou z místních základních škol.

Letos se posledního zvonění zúčastnily na tři stovky vycházejících žáků z pěti místních škol. Šestá Základní škola Sv. Zdislavy se připojí až napřesrok, neboť teprve tehdy ji opustí první absolventi.

Zhruba v deset hodin vyrazily skupiny nahastrošených deváťáků od svých škol na průvod městem. Postupně se spojovaly se zástupci dalších škol až krátce před jedenáctou dorazily před kulturní dům, kde byl připraven krátký program. Ten zahájily fanfáry za jejichž zvuků před své bývalé žáky předstoupili ředitelé škol v akademických talárech a starosta města se svou čestnou gardou v historických vojenských uniformách.

Po složení slavnostního slibu, každá ze škol prostřednictvím dvojice zástupců přizdobila ’příložníkovou’ insignii stuhou se jmény všech absolventů.

V následujícím proslovu starosta Jiří Tichánek opravil nepřesný překlad Komenského Schola ludus. Tato dvě latinská slovíčka by se podle něj neměla překládat jako Škola hrou, nýbrž jako Škola je mač. Formou hlasování si pak ’nejvyšší z nejvyšších’ zjistil, zda se ve školách stále ještě nedává pozor, opisuje či nenosí domácí úkoly.

„Vidím, že se od dob mé školní docházky mnoho nezměnilo a že jste zcela normální kluci a holky,“ komentoval hlučné a hromadné přiznání snad všech přítomných školáků k drobným nepravostem Tichánek.

Po skončení ’oficiální’ části programu se před kulturním domem rozpoutalo malé šílenství. Velká část přítomných se totiž po hlavě vrhla do prázdninových radovánek, respektive do dešťové vody, která naplnila fontánu před kulturním domem.

Odpoledne pak opuštění školních lavic deváťáci slavili ještě na diskotéce určené výhradně jim.


Zprávy z města a okolí

Pro vyšší bezpečnost dopravy ve městě

K o p ř i v n i c e - Po čtyřech létech byla znovu obnovena městskou radou činnost stavebně dopravní komise.

Jejím úkolem je připravit pro městskou radu návrhy na řešení a stanoviska k návrhům na řešení dopravní situace ve městě, navrhovat a připravovat potřebné změny dopravních značek, vyjadřovat se ke všem změnám v dopravní situaci ve městě (uzávěrky, překopy vozovek atp.).

Komise začala pracovat v březnu letošního roku. Komise má sedm členů a jsou v ní zastoupeny i místní části.

Oblasti spolupráce s radou a výkonnými orgány samosprávy města jsou:

1. autobusová a vlaková doprava
2. dopravní značení
3. parkování ve městě
4. dopravní stavby ve městě
5. spolupráce s městskou policií a Policií ČR
6. technický stav, údržba a úpravy komunikací

Cílem všech řešení je co nejvíce zjednodušit dopravní značení ve městě tak, aby orientace řidičů a uživatelů komunikací byla jednoduchá a jasná, a přispěla k větší bezpečnosti provozu ve městě.

Z činnosti komise za uplynulé tři měsíce jenom namátkou byly projednány připomínky k jízdním řádům, parkoviště na ul. Husově (naproti „Labuti“), změna dopravního značení na ulici Kpt. Jaroše, úprava výjezdu od tenisových kurtů na silnici 482 (směr Lubina), návrh na vybudování parkoviště na ulici Ignáce Šustaly (proti domu číslo popisné 1107 - z ostrůvku), úprava vodorovného značení na silnici 482 - křižovatka na nadjezdu, vybudování kruhového objezdu na křižovatce u městského úřadu a označení vodorovným značením hlavní silnice na návsi v Mniším a podobně. Řada dalších je připravována k projednání (například křižovatka u Palárny nebo vodorovné značení u garáží při výjezdu na Nový Jičín a další).

Realizace přijatých řešení je odvislá od finančních prostředků, kterých, jak všichni jistě víte, se městu nedostává, a při dnešních cenách, instalace jedné dopravní značky stojí asi pět tisíc korun. Přesto hledáme všechny možnosti, aby přijaté závěry byly realizovány a některé k dnešnímu dni již realizovány jsou.

Josef Pavelka, předseda stavebně dopravní komise a člen městské rady za KSČ


Rozhledna bude, zatím však nikdo neví jaká

K o p ř i v n i c e , Š t r a m b e r k (dam) - Po jednání zastupitelstev v Kopřivnici a Štramberku je nyní již jisté, že na vrcholu Bílé hory bude vztyčen vysílač s rozhlednou. Stále však nikdo neví, jak bude vypadat.

„Rozhledna tam určitě bude, není však stoprocentně vymezeno, který typ,“ řekl starosta Štramberku Jan Socha.

V současnosti se uvažuje o dvou variantách. První z nich je již známý návrh rozhledny se zaskleným spirálovým schodištěm vně dříku betonového sloupu a ochozem pod vrcholem věže. Druhá možnost počítá se vztyčením kovové konstrukce příhradové rozhledny typu Excon, jejíž vyhlídková plošina by byla zhruba ve stejné výšce. Obě města shodně upřednostňují první ze zmíněných variant, avšak hlavní roli při rozhodování zřejmě sehrají peníze.

Podle materiálu, který měli k dispozici zastupitelé, činí celkové náklady na vztyčení betonové rozhledny třináct milionů pět set dvacet tisíc korun, kovová věž by pak měla být o milion levnější. Společnost Teplotechna, která by měla stavbu na Bílé hoře realizovat, však koncem minulého týdne informovala, že náklady na betonovou věž by se mohlo podařit snížit. „Přehodnotili původní finanční rozvahu a sdělili, že udělají taková technologická a konstrukční opatření, aby pokud možno nebyl změněn vzhled rozhledny, ale náklady na její realizaci se dostaly zhruba na úroveň dvanácti milionů,“ uvedl kopřivnický starosta Jiří Tichánek.

Radiokomunikační společnosti vloží podle odhadů obou měst do stavby rozhledny něco mezi desíti a jedenácti miliony korun a kopřivničtí zastupitelé kývli na spoluúčast ve výši nula až dvou milionů. „Je to sice odhlasováno, ale že na to dáme dva miliony, je dneska utopie. Budeme se snažit, aby částka byla co nejnižší a aby byla nějakým rozumným způsobem rozdělena mezi obě zainteresovaná města,“ tvrdí Tichánek. Štramberk, který výstavbu rozhledny odhlasoval jen těsně a podle tamního starosty šlo prakticky o jediné zastupitelstvo, na kterém padalo více názorů, však se žádnou finanční spoluúčastí nepočítá. „Podpořili jsme výstavbu víceúčelové věže a vložili jsme do společnosti, do které jsme vstoupili tak, jak jsme již dříve avizovali, pozemky pro výstavbu a přístup. Zastupitelstvo sice neodhlasovalo žádné peníze, ale jsme si vědomi, že námi vložené pozemky mají hodnotu asi milion dvě stě tisíc korun, takže určitě nezůstáváme za Kopřivnicí pozadu.

Zatímco kopřivnické vedení vidí před samotnou stavbou ještě řadu jednání a Tichánek si netroufl zahájení stavby ani odhadnout, Štramberští předpokládají, že na rozhlednu nebudeme čekat dlouho. „Pro první variantu jsou již hotovy všechny administrativní náležitosti, pro druhou by bylo třeba všechny vyřídit znova a tím by se realizace posunula. Do konce letošního roku by však rozhledna mohla stát,“ domnívá se štramberský starosta Jan Socha.


O podnikatelském areálu se bouřlivě diskutovalo

K o p ř i v n i c e (hod) - Největší diskuze a nejrozsáhlejší zákulisní jednání si vyžádal bod programu jednání městského zastupitelstva, na kterém měly být podány zastupitelům informace o Podnikatelském areálu ve Vlčovicích. Se současnou situací zastupitele seznámil místostarosta Alois Janek, který přítomným přiblížil aktuální stav. O tom, jak probíhají jednání s majiteli pozemků, o jejich přístupu a o tom, kolik se již podařilo nasmlouvat, jsme podrobně informovali v Kopřivnických novinách v čísle 24 ze 17. června.

Nejožehavějším bodem tohoto jednání bylo jmenování komise, kterou měla na svém úterním zasedáním zvolit městská rada. Po diskuzi a přestávce, kterou využily volební strany ke svým politickým jednáním, došlo k tomu, že městské zastupitelstvo uložilo městské radě sestavení pracovní skupiny pro řízení Podnikatelského areálu Vlčovice na svém jednání, které se uskuteční v úterý 29. června.

Zastupitelé rovněž schválili podání nabídky zahraničnímu investorovi do 30. června prostřednictvím Czechinvest, jejíž součástí bude garance vykoupení pozemků o rozloze třiceti hektarů v roce 1999 a finanční účast města ve výši maximálně čtyřiceti procent na financování technické infrastruktury počínaje letošním rokem.


Rozdíl přístupů

Na třetím zasedání městského zastupitelstva 23. června při schvalování hospodaření města za minulý rok celkem pochopitelně v tom množství údajů uniklo pozornosti schválení hospodaření příspěvkových organizací, mezi které patří také základní školy s právní subjektivitou. Všechny kladné hospodářské výsledky byly v plné výši přiznány organizacím včetně rozdělení do fondů. Zdá se to samozřejmé, ale nebylo tomu tak vždy.

Zatímco nynější rada schválila kladný hospodářský výsledek ZŠ na ulici 17. listopadu v plné výši osm set sedmdesát čtyři tisíce korun, minulá rada před čtyřmi roky ve stejnou dobu zkrátila této škole hospodářský výsledek o pět set tisíc korun Nynějšímu vedení města, které stále ještě sbírá zkušenosti, lze jistě leccos vytknout, jenom ne dobrou vůli přispívat k rozvoji škol, které jsou vždy vizitkou svého města.

Jan Navrátil, člen městského zastupitelstva


Lidé se mají zamýšlet nad změnou koncepce družstva

K o p ř i v n i c e (dam) - Již na leden roku 2000 má být svoláno další shromáždění delegátů oblastního bytového družstva. Rozhodli o tom delegáti letošního shromáždění, které proběhlo minulé úterý v Katolickém domě v Kopřivnici.

Kromě schválení zpráv o činnosti družstva, hospodářské činnosti či zprávy kontrolní komise schválilo sto sedm ze sto sedmdesáti dvou pozvaných delegátů také rozpočet na rok 1999. Ten byl schválen bez výhrad s tím, že hospodaření je opět plánováno jako ziskové a zisk by měl dosáhnout výše milion dvě stě padesát osm tisíc korun. V uplynulém období se družstvu podařilo plánovaný zisk vysoko překročit. „Byl plánován zisk zhruba milion čtyři sta tisíc a skutečný byl tři miliony čtyři sta osmdesát jeden tisíc korun,“ řekl předseda družstva Jiří Rýdl. Zisk se rozděluje tak, že větší část jde na konkrétní lokality a část zůstává na správu. Pro rok 1999 byla schválena změna, podle které do domů půjde sedmdesát procent zisku a jen třicet procent zůstane na správu. V loňském roce bylo na zprávu vyčleněno o deset procent více.

Zástupci jednotlivých samospráv také rozhodli o koupi budovy bývalých jeslí na ulici Kpt. Jaroše. V tomto objektu, který družstvo získá za dva miliony sedm set tisíc korun, má po rekonstrukci sídlit vedení družstva. Podle předsedy družstva se přestěhováním do jedné budovy nejen zkvalitní činnost jednotlivých středisek, ale jeho řízení. Navíc bude možné přidělit pět bytů, které v současnosti družstvo využívá jako kanceláře. „Ani ve výhledu se neuvažuje o využití celé budovy. Opravovat ji budeme celou s tím, že prostory, které nepotřebujeme, budeme nabízet k pronájmu,“ uvedl Rýdl na adresu těch, kterým se budova zdála příliš velká. Do nových prostor by se kanceláře družstva mohly přesunout po nutné adaptaci budovy přibližně za rok.

Přestěhování se odrazí také v nové koncepci řízení družstva, která má mimo jiné také vyřešit problémy se ztrátovým střediskem údržby. Všichni delegáti mají do poloviny října předložit na vedení družstva své náměty, připomínky k řízení družstva a řešení střediska údržby, včetně skladů a pohotovostní služby, aby již v lednu shromáždění mohlo novou formu činností družstva schválit. Podle Rýdla představenstvo spolu s kontrolní komisí již nyní na koncepci pracuje a její uvedení v život odhaduje na červenec roku 2 000.


Tatra lidem doplatila mzdy v termínu

K o p ř i v n i c e (dam) - Přes přetrvávající finanční problémy se Tatře stále daří plnit své závazky vůči zaměstnancům. Přesně tak, jak bylo dohodnuto, byly k třicátému červnu doplaceny mzdy zaměstnancům automobilky, kteří ve výplatním termínu obdrželi pouze čtyřtisícovou zálohu. I když podle informací tiskové mluvčí Tatry Evy Kijonkové, jednání, která by ve svém důsledku měla vést k obnovení plynulé výroby, stále intenzivně probíhají, i v červenci bude moci management práci v podniku omezit. Podle dohody budou moci zaměstnancům uložit maximálně deset dnů volna na šedesáti procentech.


Kopřivnice bude hostit velké setkání fanoušků sci-fi, Parcon

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedno z největších setkání příznivců sci-fi, fantasy a hororu a příbuzných oborů u nás se uskuteční 3. a 4. července v prostorách Kulturního domu v Kopřivnici. Ačkoliv akce nesoucí název Parcon ’99 je určena zejména členům sci-fi klubů, v sobotu 3. července ji budou moci navštívit také neorganizovaní příznivci vědeckofantastické literatury či filmu.

Parcon, který se pravidelně koná již od roku 1982, je putovní akcí a o jeho pořádání usilují jednotlivé kluby v republice. Kopřivnický sci-fi klub Radegast je prvním, který jej přitáhl do relativně malého města.

V rámci akce bude možné zhlédnout výstavu obrazů s touto tématikou, zúčastnit se křtění nových knih, udělování literárních cen Karla Čapka a podobně. Náplní Parconu jsou tradičně i besedy se spisovateli, letos se bude možné setkat s Ondřejem Neffem, Františkou Vrbenskou, A. Sapkowskim a dalšími hosty z republiky i ze zahraničí. „Na programu je taky předpremiéra filmu, jeho název budu tajit, má to být překvapení. Rozhodně to ale nebude, jak už jsem zaslechl, první epizoda Hvězdných válek,“ řekl organizátor Parconu a zakladatel sci-fi klubu Radegast Roman Kresta.

Kromě diskuze se spisovateli nebo ostatními přítomnými fanoušky sci-fi bude v rámci Parconu možné projít oficiální testy inteligence, kterou budou měřit zástupci Menzy.


Situace na radnici se skutečně podstatně změnila

V Kopřivnických novinách dne 17. 6. 1999 vyšel článek J. Tichánka „Situace na radnici se podstatně změnila“ odrážející emocionální rozpoložení pana starosty. Článek má být odpovědí PharmDr. Pešlové na její kritiku práce radnice, ale větší částí napadá výsledky činnosti předchozího vedení města. Dodnes cítím vůči Kopřivnici zodpovědnost, a to nejen za období, kdy jsem byl jejím starostou, a proto reaguji na tuto téměř učebnicovou ukázku demagogie.

Nevadí mi kritika postupu bývalého vedení Města Kopřivnice, pokud jde o kritiku racionální odůvodněnou věcnými argumenty, vadí mi ovšem zkreslující fráze, ze kterých je navíc cítit neznalost problému, jehož řešení je kritizováno. Myslím si, že každý komunální politik, člen městského zastupitelstva a starosta k tomu, by měl mít základní znalost alespoň dvou právních norem, a to zákona o obcích a zákona o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí (172/1991 Sb. ve znění zákona č. 10/1993 Sb.). Na základě posledně jmenovaného zákona přešly s účinností od 1. 1. 1993 do majetku Města Kopřivnice objekty komplexní bytové výstavby, rozestavěné k 31. 12. 1992 a pozemky, tvořící s nimi jeden funkční celek, včetně práv a povinností s nimi souvisejících, konkrétně (mimo jiné) taky rozestavěný objekt KOZ-II. etapa. Město Kopřivnice bez toho, že by mohlo cokoliv ovlivnit, bylo postaveno před problém vyřešit budoucnost rozestavěného monstra, které hyzdilo střed města a na jehož dostavbu jednak město nedisponovalo finančními prostředky a navíc zde nebyl ani zájem tuto stavbu dokončit dle původního projektu jako druhou část kulturně-osvětového zařízení. Pokusy o prodej přes veškeré snahy selhaly, buď pro neserióznost kupce nebo pro pozdější ztrátu zájmu o tuto investici. Objekt v hodnotě cca 46 mil. byl zakonzervován a vzhledem k postupu času a tedy postupnému znehodnocování základních stavebních konstrukcí bylo v minulém volebním období nutno rozhodnout co dál. Náklady na demolici objektu by dosáhly částky cca 40 mil. Kč. Proto minulé vedení vstoupilo do jednání s Tatrou, a. s., o případné finanční účasti tohoto podniku na dostavbě objektu. Dodnes velmi oceňuji vstřícný postoj jmenované společnosti k tomuto problému (finanční účast - 49 milionů, celkové náklady 132 milionů). Podotýkám, že záměr dostavit objekt KOZ-II jako technické muzeum byl od počátku podporován všemi členy městského zastupitelstva, tedy včetně členů strany, za kterou stávající starosta kandidoval a opravdu si nepamatuji, že by kdokoliv z bývalých členů městského zastupitelstva předložil jakýkoliv jiný návrh řešení této situace. Naopak, tento záměr se stal prioritou strategického plánu ekonomického rozvoje Kopřivnice, na jehož přípravě se aktivně podíleli zástupci občanů, podnikatelů a institucí ve městě a regionu.

Tvrzení, že situace na radnici v Kopřivnici se podstatně změnila, je smutně pravdivé. Nejen v tom, jak si vedení radnice představuje kontakt s občany - maximálně omezit veřejnou diskuzi, např. v kabelové televizi, hlídat obsah Kopřivnických novin, vše pod heslem „doba bezbřehých tlachů je již za námi“. Vážení občané, omluvme se panu starostovi, že bychom ho třeba někdy chtěli obtěžovat svým bezbřehých tlacháním. Zřejmě bychom ho tím zdržovali od razantního zajišťování dvou až pěti tisíc pracovních míst. I k tomu, že se skutečně nad takovým projektem pracuje, však musím podotknout, že je výsledkem dlouhodobých osobních kontaktů na centrálních institucích a kvalifikovaných zásahů mnoha lidí. Naopak nedočkavost, se kterou vedení radnice tento záměr všude prezentuje jako svůj úspěch, jeho realizaci přímo ohrožuje. Ve zmíněném projektu jako v jiných vážných situacích, je podstatná spolupráce města s Tatrou, a. s. Všichni víme, jak problémy největšího zaměstnavatele regionu negativně poznamenávají život ve městě. Přesto se domnívám, že „žalobníčkování“ na jeho vedení, jak jej praktikuje starosta, věci pomáhá.

Nejužší spolupráce města a Tatry, a. s., by měla být v řízení společnosti, kterou oba partneři založili pro provozování Regionálního muzea v Kopřivnici. Nakolik může nadále město vystupovat jako seriózní partner v této společnosti, když jeho představitel veřejně prezentuje svou zášť proti muzeu? Pan Tichánek se od počátku snažil svou mediální kampaní stavbě muzea zabránit. Z jeho argumentace již tehdy zřetelně vystupovala neschopnost posoudit problém v širším, především ekonomickém, kontextu, jeho staromilství a strach před jakýmkoli vybočením z průměru. Tehdy byl soukromou osobou, dnes tento postoj povýšil na program radnice. Pokud tím vystihl lépe, co občané od svého města očekávají, jsem připraven to pochopit. Nejsem však připraven pochopit, proč šedesátimilionová investice, která mnohonásobně povýšila vzhled centra města a je stále ještě reálným impulsem jeho ekonomického rozvoje, je takovým trnem v oku, když se blahovolně oči zavírají nad stejnou částkou, o kterou Kopřivnice zřejmě přišla nekvalifikovaným postupem dnešního vedení radnice při prodeji akcií SmVak, nehledě k získání pověsti partnera, který je schopen stejnou věc prodat dvakrát?

Na závěr mám osobní dotaz na pana starostu: Co by udělal PharmDr. Pešlové, kdyby již v době její návštěvy ve své kanceláři znal článek v Regionu?

Josef Jalůvka, člen MZ v Kopřivnici, poslanec PSP ČR


Polemika v  nepravý čas

Od počátku nového volebního období, kdy došlo z různých příčin (jednou z  nich, byla nezdařilá vyjednávání zástupců strany, jež měla v  obsazení bývalé městské rady většinové zastoupení) k mnoha změnám ve vedení kopřivnické radnice, bylo jen otázkou času zahájení mediální kampaně vedené bývalým vedením radnice proti vedení stávajícímu.

Výše uvedený článek pana poslance Jalůvky spolu s jeho vystoupením v diskuzi při posledním zasedání MZ zmíněnou skutečnost potvrzují. I když jsem původně nemínil věc komentovat, na doporučení členů městské rady tak (alespoň zkráceně) činím.

K vyjádření o "megalomanství" pouze podotýkám, že mnou uvedený výrok se vztahoval na pronášená prohlášení o budoucích půlmilionových návštěvách muzea ročně, nikoliv na samotnou dostavbu kulturního domu. Mimochodem dostavbu kulturního domu měla ve volebním programu také strana, za níž jsem byl zvolen.

Výrok o diskusích směřoval k diskuzím bezobsažným a nepřínosným, nikoliv tedy ke speciálně televizních, kterým se v případě zájmů občanů ani v nejmenším nebráníme.

Zmíněné "žalobníčkování" bylo vedeno obavou o zajišťování pracovních míst i pro naše občany, což také podotýkám, připustil generální ředitel Tatry ve svém dopise zastupitelům. Každé zhoršení vztahů s vedením Tatry se mne bolestně dotýká a já osobně budu i nadále usilovat o jejich neustálé zlepšování ve prospěch občanů města. Vzhledem ke způsobu prezentace dopisu při jednání městského zastupitelstva se mohou s  jeho skutečným obsahem občané seznámit na úřední desce města. Občan tak bude mít možnost seznámit se se skutečností a vytvořit si na celou záležitost vlastní názor.

Vyjádření pana poslance o jakési "nedočkavosti, se kterou vedení radnice prezentuje jako svůj úspěch"…., je asi zbytečné komentovat.

V  článku se také hovoří o mé zášti vůči muzeu. Sám jsem se rozhodl kandidovat ve volbách také proto, abych mohl jako muzejník muzejnictví v  Kopřivnici pomoci. Je však pravdou, že dluh cca 68 milionů korun rozprostřený na dobu sedmi let do rozpočtu města jsem nikdy nepodporoval.

Ke způsobu prodeje akcií SmVaKu jsem se vyjádřil již při jednání MZ a v odpovědi Miroslavu Veselému v předchozím vydání Kopřivnických novin. Nyní tedy speciálně pro pisatele článku o údajném "dvojím prodeji stejné věci". K prodeji akcií není potřeba zvláštního vysvětlování, bývalá městská rada prosazovala prodej akcií za méně než poloviční částku než dojednala makléřská firma v dubnu tohoto roku. Přes tuto skutečnost makléřská firma nesplnila smluvní podmínku: "prodej akcií nejvyšší nabídce", proto vznikl nynější spor.

Skutečností však zůstává, že v případě pozitivního i negativního soudního rozhodnutí byly akcie řádně zhodnoceny. To pochopili zastupitelé všech osmi měst a obcí postupujících ve shodě, vyjma několika zastupitelů z Kopřivnice.

Na závěr chci čtenáře informovat, že první konkrétní požadavek občanů na uvedení veřejné besedy na téma "nezaměstnanost v  našem městě" bude řešen v  co nejkratší době.

Jiří Tichánek, starosta


Kultura

V dramaturgii letošních Šlahounů se konečně dostalo i na taneční hudbu

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že taneční párty se na programu Nory objevují již od roku 1994 a postupem času si taneční hudební žánry získaly velkou přízeň mezi jejími návštěvníky, až letos se objeví i na tradičně největší akci Nory letním festivalu Šlahouny.

„Už na druhých Šlahounech jsme uvažovali o tom, že by tam taneční scéna mohla být. Dva roky nás držela myšlenka, že by se dala udělat nahoře v budově koupaliště,“ vzpomíná pořadatel festivalu Vítězslav Váňa na dobu, kdy byla myšlenka tanečního stanu v plenkách. Nora se jí vážně zabývala již v době, kdy se tato muzika teprve rozjížděla. „Mě to ze začátku taky moc nebralo a trvalo mi dost dlouho, než jsem tomu přišel na chuť. Ale chtěli jsme to dělat už jenom proto, že v klubu byli lidi, kteří se tomu věnovali,“ řekl Váňa.

Hlavním důvodem, proč se tanečního stanu dočká až šestý ročník festivalu, přestože o něj pořadatelé usilovali již od druhého, je prý jednoduchý. „Potýkali jsme se s nedostatkem místa, areál koupaliště byl i bez něj našponovaný na maximum,“ vysvětlil šéf Šlahounů.

Starost o zajištění tanečního stanu, který bude hned u vchodu do areálu festivalu, Nora částečně přehrála na partnerskou agenturu Exit 99. S lidmi sdruženými kolem exitu již Váňa spolupracoval na několika větších tanečních akcích.

„Jsou to přesně týpci, které jsme potřebovali do party. Mají dobrý přehled v taneční hudbě a takových nadšenců tady není moc,“ tvrdí Váňa s tím, že pokud se spolupráce osvědčí chtěl by, aby v dalších ročnících hrál Exit 99 ještě větší roli.

Lidi v tanečním stanu budou po celý den bavit D. Js Tráva, Liquid A, Tall, Jesus, Forest, Sandoz. Původně plánovaného francouzského D. J. se bohužel nepodařilo zajistit. V tanečním stanu vystoupí také místním kapela Nesselsdorf.


Váňa: Patnáct centimetrů vody nemůže Šlahouny vůbec ohrozit

K o p ř i v n i c e - Podle pranostiky, která se mezi pořadateli Šlahounů traduje a vychází ze zkušenosti, kdy jeden rok počasí festivalu přeje a druhý s sebou přinese nepříjemné deště, by se letošní ročník měl odehrát ve znamení bahna. Pořadatelé se však nevzdávají a doufají, že právě letos se pravidlo podaří změnit. „Nemůže to být pořád jeden rok jakž takž a druhý rok na houby. Jsem ale připravený na to, že budeme ve skafandrech. Už jsem nakoupil hodně gumových obleků, kalhot a gumáků, takže jsme připraveni.

Vzhledem k tomu, že Šlahouny již přečkaly i povodně před dvěma lety (tehdy přišlo dva a půl tisíce lidí), není prý nic, co by je mohlo překazit. „Hůř už být nemůže, to by musela být válka nebo konec světa. Už z toho máme jenom srandu. Když nám volali ze stadionu, že je celá plocha pod vodou, tak jsme se jenom smáli. Pokud to není víc jak patnáct centimetrů, tak jsme to schopni bez problémů zvládnout. Musíme hold poručit větru, dešti. Jsem sice připravený na to, že bude hnusně, ale nemohl bych to dělat, kdybych nevěřil, že počasí vyjde,“ tvrdí Váňa.

David Macháček


Organizace festivalu je srovnatelná s fabrikou

K o p ř i v n i c e (dam) - K menší továrně by se bez nadsázky daly přirovnat kopřivnické Šlahouny. Jejich příprava začala již pět týdnů před samotným zahájením a již v té době na nich pracovalo minimálně pětadvacet lidí. V den konání festivalu pak jejich počet vzroste na víc jak sto.

Takové množství lidí si logicky vyžádalo změny v navyklé organizaci festivalu. „Vloni jsme to vzali ze špatného konce. Vlastně hned po loňských Šlahounech jsme věděli, že to letos musíme dělat jinak,“ řekl šéf festivalu Víťa Váňa.

Poněkud chaotické přípravy v minulých letech vystřídala precizní organizace. „Mám dokonce udělané i pavouky funkcí a každý přesně ví, co má dělat,“ uvedl Váňa.

Zefektivnění práce vyžaduje také přemístění festivalu do nového prostoru na letním stadionu. „Je třeba spoustu věcí úplně znovu vymyslet a udělat. Všechno, co jsme měli, bylo přizpůsobené konání na koupališti. Příští ročník už to bude zase snazší. Budeme vědět co a jak,“ doufá Váňa, který, jak sám říká, žije už několik týdnů na pokraji kolapsu a přesto má pořád pětihodinový skluz oproti plánu. „Bude to perfektní areál. Myslím, že lidi budou velmi překvapení,“ říká s nadšením Víťa Váňa, a to i přesto, že mu přestěhovaní Šlahounů přineslo nejeden problém.

Mezi největší patří problémy s elektřinou. Elektroinstalace je podle pořadatelů na stadioně ve špatném stavu a například pro zabezpečení chodu hlavního pódia bude třeba sto padesát metrů kabelu.

O kvalitu produkce se však účastníci festivalu nebudou muset bát. „Budeme používat stejný aparát jako vloni. O to, že nebude stačit, nemám strach. Na koupališti jsme používali asi jen čtvrtinu výkonu. Stačí otočit knoflíkama doprava a bude stejný nářez jako vždycky,“ slíbil Váňa.


Časová posloupnost kapel na hlavní scéně

Festival bude tradičně zahájen těsně po poledni a postupně vystoupí:

Mahoňadro
Vladimír Mišík & ETC
Sto zvířat
Pluto
Deep Sweden
Tonny Ducháček & Garage
Despondancing
Mejla Hlavsa (Šílenství)
Tribal Drift (Austrálie)
One shot (Francie) - nepotvrzeno
Mare Nigrum

V případě neúčasti One shot vystoupí kapela Švihadlo. Eugen Brosman bude vystupovat v několika sériích v Gambrinus stanu.


In line & Skateboard uzavře koncert tří kapel

K o p ř i v n i c e (dam) - Vzhledem k probíhajícím prázdninám si Centrum volného času ve Studénce může dovolit svou další akci uspořádat netradičně ve středu. Každý, kdo bude mít chuť, bude mít možnost 14. července od tří hodin odpoledne na zahradě Dělnického domu zarejdit si na kolečkových bruslích a skateboardech.

V rámci akce nazvané In Line & Skateboard budou k vidění také graffiťáci při práci a o hudební kulisu se bude starat D. J. Magič.

Vyvrcholením akce bude večerní koncert americké kapely Juice, Mute Deafnes a objevu loňského roku The Troud.

Hlavní hvězdy večera Juice se dali dohromady v Bakersfieldu z formace známé pod jménem Sexart. Ten se proslavil nejen svou pódiovou prezentací, ale i faktem, že jedním z členů byl před svým odchodem do známých KORn i další tamní rodák Jonathan Davis. Ihned po jeho odchodu do KORn si skupina vybrala nového frontmana jménem Brian Armer a pokračovala v činnosti několik dalších měsíců. Po té se SEART na chvíli odmlčel a jednotliví členové se věnovali svým dalším projektům.

Po několika měsících se všichni společně vrátili do Bakersfieldu, aby se opět věnovali práci na novém materiálu Sexartu. Skupina se přejmenovala na Juice a vrhla se na živé vystupování po celé Californii. V průběhu následujících měsíců se ke skupině připojil nový bubeník Anthony Cutshail a v této sestavě se Juice dočkali největších úspěchů.

Kapela vešla ve známost svým báječným živým vystupováním. V průběhu několika měsíců se představili téměř po celém území USA.

V roce 1997 se zavřeli do studia a zhruba před 7 měsíci jim celosvětově vyšlo album Beauty. Rázem se stalo nejprodávanějším albem internetové distribuce www.cdbaby.com, která zajišťuje Juice celosvětovou distribuci. Album Beauty se velice slušně prodávalo ve 23 zemích světa.

Juice se minulý rok prezentovali v rámci pořadů Road Rules a Real World na hudební stanici MTV a vystupují i na jiných televizích. Zvítězili v prestižní soutěži Top Trax.

Juice rovněž vyhráli v několika hudebních soutěžích na internetu, jako např. skupina měsíce na Loudside of The Web, demo měsíce na Democenter, skupina měsíce na The Underground a podobně.


Žáci ZUŠ potvrdili svůj talent na různých soutěžích

K o p ř i v n i c e (Ha) - Na závěrečné pedagogické poradě v Základní umělecké škole Zdeňka Buriana se hovořilo také o výsledcích žáků v soutěžích, vyhlášených pro letošní rok.

Nejvýrazněji potvrdili svůj talent a dobré pedagogické vedení žáci učitelky Judity Šprochové ve hře na violoncello.

Tomáš Socha, Jana Hrtoňová a Adam Kovář se v oblastním kole národní soutěže hry na smyčcové nástroje umístili na prvním místě ve svých kategoriích.

Jak Socha tak i Hrtoňová nedávno vystupovali na prvním ročníku Juvenales musica.

Ve hře na violu získala v oblastním kole Helena Goldová ze třídy učitelky Markéty Melčákové druhé místo a žáci téže učitelky - Petr Pukovec, Jana Geryková a Hynek Gold byli oceněni za svoji hru na housle čestným uznáním.

V houslové soutěži se rovněž umístila malá Kristýna Hasserová na třetím místě v nulté kategorii, stejného umístění dosáhla i Eva Bajerová ve čtvrté kategorii - obě ze třídy učitelky Hany Vyhlídalové. Ve hře na kytaru reprezentoval Základní uměleckou školu Zdeňka Buriana Filip Čevela ze třídy učitele Pavola Knápka. V oblastním kole získal čestné uznání.


Dr(o)bečky z knihovny

Z historie knihovny (3.)

Přesto, že organizačně bylo sloučení knihoven provedeno k 1. 1. 1994, měla knihovna až do roku 1996 stále 2 pracoviště - půjčovnu na ul. Štefánikova (bývalá závodní knihovna) a půjčovnu na ul. Sokolovská (původní městská knihovna). Knižní fond obou knihoven byl obrovský; představoval necelých 90 tisíc svazků. Mimo to pracovala na sídlišti ještě pobočka - knihovna jen pro děti - a do péče kopřivnických knihovnic spadaly i knihovny při osvětových besedách v okolních vesnicích. Fyzické zrušení závodní knihovny včetně přestěhování knižního fondu a zařízení proběhlo za těžkých podmínek v lednu a únoru 1996. Pracovní i čtenářské prostředí bylo v jediné knihovně na ul. Sokolovské náhle zcela nevyhovující, proto bylo město nuceno problematiku knihovnictví ve městě urychleně řešit. Po mnoha návrzích rozhodla městská rada o definitivním umístění knihovny do 2. a 3. patra renovovaných prostor Kulturního domu. Došlo i ke změnám organizačním. Knihovna se stala součástí příspěvkové organizace Kulturní dům Kopřivnice. V roce 1997 byla přestěhována pobočka dětské knihovny do zrušených jeslí na ulici Francouzská. Vytvořilo se zde pracoviště, sloužící prozatím dětem, ale v blízké době využívané i dospělými čtenáři (od září 1999). Rok 1998 se stal zásadním rokem v novodobé historii kopřivnického knihovnictví. V úterý 30. června 1998 ukončila knihovna svoji výpůjční činnost v prostorách na ul. Sokolovská. Následující 2 měsíce byla knihovna stěhována do KDK a poslední srpnový pátek slavnostně otevřena.

Na pokračování psala Ludmila Karlíková


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 1., ne 4. a po 5. července v 17.30 hodin Živelná pohroma - romantická komedie USA. Větru, dešti a citům neporučíš, aneb Ben Affleck a Sandra Bullocková v zajetí přírodních katastrof a nečekané náklonnosti

Čt 1., ne 4. a po 5. července ve 20 hodin Návrat ztraceného ráje - český poetický film. V malém českém městečku a v New Yorku se odehrává příběh o nevyzpytatelnosti osudu, lásce, toleranci a odpuštění. Hrají: V. Pucholt, I. Timková, J. Brejchová, V. Brodský...

Čt 8. - po 12. července v 17.30 hodin Můj nejoblíbenější Marťan - komedie USA. Sympatický Marťan, jehož létající talíř havaruje na Zemi by už nikdy nespatřil svou rodnou planetu bez pomoci reportéra Tima

Čt 8. a pá 9. července ve 20 hodin Jak ta je úžasná! - psychologický film USA - Francie. Sean Penn a John Travolta jako dva vrcholy milostného trojúhelníku. Hrají: R. Wrightová, J. Travolta a další

So 10. - po 12. července ve 20 hodin Zdravý nemocný vlastimilený Brodský - český střihový dokument. Setkání s klasikem českého filmu, jeho rolemi, ale i vlídnou moudrostí a úsměvnou filozofií. Režijní debut herce, zpěváka a divadelního režiséra Ondřeje Havelky

Čt 15. - po 19. července v 17.30 hodin Tři muži a noha - italská komedie. Aldo, Giacorno a Giovanni se vydají na jih Itálie oženit posledního „švagra“. Do 12 let nepřístupný

Čt 15. - po 19. července ve 20 hodin Past - romantický thriller VB. Sean Connery a Catherine Zeta - Jonesová v příběhu o zlodějském mistrovi, pro kterého neexistuje slovo „nemožné“ a gymnasticky nadané vyšetřovatelce. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 18. července v 16 hodin se vám představí Antonín Skácel - varhany. V programu zazní skladby J. S. Bacha, W. A. Mozarta, J. F. N. Segera, J. Rheinbergera, F. Liszta a dalších. Koncert se uskuteční v kostele Nanebevstoupení Páně ve Štramberku

Muzeum Fojtství Kopřivnice

Do neděle 18. července je prodloužena výstava Jsme a nejsme jiní - výstava dětí z Dětského centra Kopřivnice, Zvláštní školy Kopřivnice, Speciální mateřské školky logopedické Kopřivnice

Kino Štramberk

Ne 4. července v 17 a 19.30 hodin Stav obležení - akční thriller USA. New York v ohrožení. Denzel Washington a Bruce Willis v hl. rolích. Do 12 let nepřístupný

Ne 11. července v 17 a 19.30 hodin Pelíšky - tragikomedie. M. Donutil, J. Kodet, B. Polívka, S. Stašová v hl. rolích. Do 15 let nepřístupný

St 14. července v 17 a 19.30 hodin Co najdeš v žitě - povídkový film Romana Vávry o lásce, tajemství a skrytých nástrahách. V hl. roli Iva Janžurová

Ne 18. července v 17 a 19.30 hodin Návrat idiota - smutná komedie. První dojmy z druhých lásek. Hrají: P. Liška, A. Geislerová, T. Vilhemová, J. Langmajer... Do 12 let nevhodné


Kopřivnice - město odboje

Zástupci Klubu T. G. M. u příležitosti šedesátého výročí události, kdy dva mladí vlastenci z Kopřivnice, zaměstnanci z Tatry, po německé okupaci našeho města (tehdy ještě městyse) dne 15. dubna přes několikeré varování polských občanů překročili hranice SSSR ve víře, že jedině tam jim bude umožněno bojovat za osvobození vlasti a za demokracii. Jeden z nich, dnes již poslední zahraniční voják žijící v Kopřivnici sedmaosmdesátiletý Alois Jalůvka, na tehdy prožitá léta velmi nerad vzpomíná. Po přechodu hranice byli ihned zatčeni a prožili tři nekonečné roky v nepředstavitelně nelidských podmínkách o nesnesitelném hladu v koncentračním táboře, kde Alois Jalůvka onemocněl i malárií a doslova jen zázrakem vše vydržel a přežil. Jeho přítel Jan Hrček pak uhořel 9. listopadu v tanku při boji o Kyjev. O tom všem, jakož i o bojích a cestě československé jednotky do vlasti, kde byl i raněn, rovněž nejraději taktně mlčí.

Doporučujeme všem, kdo mají zájem poznat pravdu o těchto lidech, přečtěte si osudy vlastenců, které sepsal v publikaci o zahraničním odboji rodáků z Kopřivnice, Štramberka a Příbora Václav Langer. Dostanete ji koupit v muzeu Fojtství. Znalost minulosti je nejlepším poučením pro budoucnost, což platí hlavně pro mladou generaci.

Neomluvitelnou ostudou totalitního režimu zůstanou pozdější osudy těchto vojáků, kdy byl například kapitán Jalůvka po únoru 1948 degradován na vojína, vyloučen z armády a pracoval pak jako pomocný dělník a závozník v komunálních službách. V roce 1968 po obsazení Československa sovětskými vojsky vrátil na protest všechna svoje vyznamenání.

Natočili jsme i krátký videozáznam z návštěvy, který je vzácným archivním materiálem. Obdivovali jsme jeho paměť a živý zájem o dění ve městě a státě a vzpomínali jsme na spoustu starých Kopřivničanů a na starou Kopřivnici.

Připomněl nám známou okolnost, že Kopřivnice měla v procentech vzhledem k počtu obyvatel největší počet zahraničních vojáků ve druhé světové válce (21 asi ze 4 tisíc obyvatel) z celé ČSR a nezapomněl i na další tatrováky z okolních měst a vesnic. Vytkl nám, že Kopřivnice není známa jako město odboje, když se Štramberk honosil názvem ’město partyzánů’.

Vzpomínal rovněž na bourání pomníku prezidenta osvoboditele Tomáše Garriqua Masaryka a jeho opětovné postavení v roce 1968, jehož se s dalšími spolubojovníky zúčastnil a jak s kamarádem, rovněž zahraničním vojákem Oldřichem Chalupou, než došlo k jeho dalšímu zbourání, kupovali z vlastních peněz věnce, které při výročích k pomníku pokládali a jmenoval i některé soudruhy, kteří je rozkopávali.

Všichni zahraniční vojáci by měli zůstat vzorem celému národu v lásce k vlasti a v boji za demokracii, za kterou i umírali. Jak je rovněž známo, pět z těch jednadvaceti se již nevrátilo, proto s největší úctou na všechny vzpomínejme.

Lubomír Hanzelka, Bohuslav Ficek a Lubomír Sazovský za Klub T. G. M. Kopřivnice


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 1. 7. 17.30 - 21, pá 2. 7. 6 - 9, 17.30 - 21, so 3. 7. 15 - 21, ne 4. 7. 15 - 19 (v so a ne je bazén otevřen jen za nepříznivého počasí, v případě pěkného počasí otevřeno koupaliště) inf. na tel. 415 42

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hodin, inf. na tel. 415 82

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích pro veřejnost otevřeny: bližší inf. na tel. 801 008

Rekreační turistika: so 3. 7. v 6.12 hod. odj. ČD Kopřivnice - V-M - Rožnov - odj. ČD v 8 hod. rožnovské slavnosti - Krajanské dny - valašské folklorní soubory - velký festival - Rožnov p. R. ČD odj. ve 14.54 hod. (16.54 hod.), příjezd do Kopřivnice v 16.50 hod. (18.30 hod.) Červenec - srpen - září - turistické prázdniny


Výsledky

Běh do štramberských schodů: kategorie A - děti do šesti let s rodičem: 1. Jan a Martina Sochovi 1:28; kategorie B - od 6 do 10 let: 1. Jan Sopuch 48 s; 2. Radek Petráš 1:02; 3. Gabriela Petrášová 1:11; kategorie C - od 10 do 15 let: 1. Jiří Sopuch 49 s; 2. Jan Socha ml. 56 s; 3. Ondřej Baďura 56 s; kategorie D - muži do 40 let: 1. Adam Ermis 35 s; 2. Pavel Kalíšek 36 s; 3. Günter Grässle 37 s..., dále bez pořadí: Pavel Petráš 41 s; Miroslav Hoffman 42 s; Vladimír Kovář 47 s; M. Gilar 58 s; kategorie ženy nad 15 let: 1. Kateřina Michnová 48 s; 2. Marie Kramolišová 51 s


Když to znáš, je to brnkačka - i v gymnastice

K o p ř i v n i c e (mac, jk) - Závěr jarní sportovně gymnastické sezony 1999 patřil těm nejmladším. Na kopřivnickém VI. ročníku ’Brnkačky’ se v sobotu 19. června představilo celkem 41 talentů od pěti do devíti let. Ač vzrůstem malé, podávaly některé závodnice skvělé výkony a jejich bojovnost byla srovnatelná s nasazením při prestižním mistrovství. K úplné spokojenosti pořadatelů snad chyběl jen zisk alespoň jediné zlaté pro domácí barvy.

Prvenství v kategorii benjamínků (roč. 1993 a ml.), výstižně nazvané ’mimina’, si do Vítkovic odvezla Lucie Bezecná, doma zůstalo druhé a třetí místo zásluhou Hany Novákové a Jany Pěnčíkové. Sedmá pak z kopřivnické líhně skončila Monika Duong, devátá Nikola Bednaříková a jedenáctá Tereza Bednaříková.

Mezi děvčaty ročníku narození 1992, tedy přípravky, neměla k medailovému úspěchu daleko kopřivnická Lucie Bujnošková. Závod začala skvěle. Vydařila se jí sestava na prostných, do níž zařadila dva těžké cviky skupiny B a C, i na bradlech, kde zacvičila sestavičku i na vysoké žerdi. Zradila ji však kladina, kde sice zvládla těžký náskok špicarem, ale nešťastný pád při čertíku ji odsunul na čtvrté místo. Další domácí Mirce Filové patřilo sedmé místo.

Ani v kategorii začátečnic (roč. 1991) se pořádající klub nedočkal vítězství. Nela Pítrová sice podala skvělý výkon, na kladině dokonce obdržela absolutně nejvyšší známku 9,55 bodu, o triumf ji ovšem připravila drobná chybička na bradlech, takže z vítězství o 0,1 bodu se nakonec radovala Tereza Pavlů ze Sokola Moravská Ostrava. Třetí místo obsadila její oddílová kolegyně Denisa Mžyková. Standardní výkon kopřivnické Terezy Houšťavové stačil na jedenáctou příčku.

V kategorii žákyň (roč. 1990) se sešly již tradiční soupeřky Romana Kubesová z Vítkovic a domácí Andrea Kročilová. Ani v tomto duelu se Kopřivnice zlata nedočkala, vítězně z něj vyšla vítkovická gymnastka před Kročilovou a další kopřivnickou závodnicí Martinou Münsterovou. Čtvrtá skončila Markéta Mendeová, pátá Tereza Niedzwiedzová a sedmá Petra Kedroňová.

Čtyři kopřivnické žákyně, jedna z Vítkovic, jedna z Prostějova a dvě z Moravské Ostravy se probojovaly do finále na kladině, které bylo vyvrcholením soutěží. Kdo chtěl vyhrát, musel zvýšit obtížnost své sestavy a zařadit fliky a skoky obtížnosti C. První dvě ze základního závodu Kubesová s Kročilovou měly pád a tak výhodu posledního startovního místa ve finále dokonale využila kopřivnická Münsterová a zaslouženě vyhrála před Kubesovou a Kročilovou, která se o třetí příčku podělila s kopřivnickou Mendeovou. Nela Pítrová zacvičila opět čistě, pro nižší obtížnost se však musela spokojit s šestým místem.

Po prázdninách bude trenérka Alena Macíčková provádět nábor dětí do přípravky z ročníku 1993 a 94.


Kopřivnický rodák Olympionikem století

P r a h a (jk) - Kopřivnický rodák Emil Zátopek, jeden z nejlepších vytrvalců historie, se stal vítězem ankety Olympionik století. Se šťastným úsměvem ve tváři převzal v sobotu 26. června v pražském Divadle Bez zábradlí ocenění z rukou předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska.

V anketě odborníků Zátopek o 61 bodů předčil sedminásobnou olympijskou vítězku Věru Čáslavskou i zlatého z olympiád v Barceloně a Atlantě a současného světového rekordmana v hodu oštěpem Jana Železného.

Starosta města Kopřivnice Jiří Tichánek zaslal Olympionikovi století blahopřání s poděkováním města za nebývalé sportovní úspěchy.


Zátopkova desítka letos jinak

K o p ř i v n i c e (jk) - Vpravdě neletní počasí tak trochu zhatilo plány kopřivnickému Maraton klubu, který měl na středu 23. června naplánován další závod Lašské běžecké ligy - Zátopkovu desítku. Kaluže po vydatných deštích, mrkající na příchozí ze škvárového oválu, byly trochu jiného názoru, muselo se tedy improvizovat. A tak závod, který byl v loňském roce po delší odmlce obnoven a odstartován samotným Emilem Zátopkem, musel být přesunut do ulic pod letním stadionem.

V tréninkovém tempu si desetikilometrovou trať odkroužil Robert Šádek. Časem 34:39 za sebou nechal jak druhého ve své kategorii Tomáše Juráka, tak Alexandra Neuwirtha v kategorii do 49 let.

Výsledky: kategorie mužů do 39 let: 1. R. Šádek 34:39; 2. T. Jurák 35:25; 3. V. Šimko 36:31 (všichni Maraton klub Kopřivnice); kategorie mužů do 49 let: 1. A. Neuwirth 35:04; 2. A. Kolařík 36:32; 3. J. Kvita 38:13 (všichni Maraton klub Kopřivnice); kategorie mužů do 59 let: 1. P. Veselý (MK Kopřivnice) 37:20; 2. P. Čižmář (SKP N. Jičín) 37:42; 3. P. Fogaš (Kopřivnice) 40:50


Pod Trúbou se pravda ukázala

Foto 6


Zklamání ne, ale čekalo se přece jen trochu víc

H r a d e c K r á l o v é (lak, jk) - Žactvo kopřivnického plaveckého klubu Skokan se stejně jako závodníci Plaveckého klubu, jejichž výsledky jsme přinesli v posledním čísle, zúčastnilo 19. - 20. června mistrovství republiky v Hradci Králové.

Také v jejich případě vystoupení rozhodně nelze nazvat neúspěchem, ovšem medailové plány, ke kterým trenéra Lakomého opravňovaly především výkony Hany Staroňové, nevyšly. „Hanka měla smůlu, neboť týden před mistrovstvím onemocněla a i přesto, že se závodů zúčastnila, bylo oslabení nemocí citelně znát.

Umístění na osmém místě v závodě na 100 metrů prsa v čase 1:131,5 a deváté místo na 200 metrů prsa bylo za dané situace maximem,“ hodnotil výkon Lakomý.

Při onemocnění a tréninkovém výpadku Hanky dával Lakomý největší šance Michaele Müllerové, která v případě maximálního výkonu mohla pomýšlet i na medaili. Paradoxně jí nejlépe vyšla úvodní disciplína, která není její doménou - 200 m volný způsob, kde v novém osobním rekordu 2:38,65 brala osmé místo se čtyřvteřinovým odstupem na vítěznou Brožíkovou z Plzně.

Šance na vyšší umístění v disciplínách 100 a 200 m prsa odplavila přemíra snahy, což znamenalo umístění ve druhé polovině startovního pole. Do konečné sbírky přidala ještě dvě devátá místa, a to v polohovém závodě na 400 m, kde bohužel zůstala daleko za svým osobním maximem a v nejdelším závodě na 800 m, který zaplavala výborně a časem 11:47,9 si vylepšila osobák.

Umístění v první desítce ještě ze ’Skokanů’ patřilo Petře Bittnerové, která na 200 m motýlek obsadila výborné deváté místo v čase 3:28,5 a David Kaluža, který se radoval z osobáku na 100 m znak - 1:25,09, který rovněž znamenal deváté místo.

Nové osobní maximum 2:46,9 se podařilo v závodě na 200 m volný způsob vytvořit Petře Bezděkové, patřila jí za ně jedenáctá příčka .

Větší počet přijatých závodníků celkem devět - umožnil i start ve štafetě na 4 x 50 m volný způsob, která ve složení Müllerová, Bittnerová, Bezděková a Quesadová obsadila slušné osmé místo.

Dva dny po mistrovství České republiky odjížděli plavci KVS Skokan, přesněji žáci 5. sportovně orientované třídy při ZŠ - náměstí, do Zlína na soutěž sportovních tříd v plavání. Družstva hochů (Petr Gajdůšek, David Kaluža, Jan Matuš, Dušan Spál a náhradník Jakub Havrlant) i děvčat (Petra Bezděková, Nikol Quesadová, Ludmila Sentková, Veronika Ondroušková a náhradní Kateřina Škrabolová - bez nemocné Hany Staroňové) zaplavala na hranici svých osobních rekordů, což Kopřivnici vyneslo celkové čtvrté místo před Přerovem a Vsetínem.

Trenér René Lakomý vyjádřil s uplynulým plaveckým školním rokem uspokojení, přičemž vyzdvihl jak trenéry, tak i vynikající spolupráci školy a klubu.


Putovní pohár Radegastu natrvalo do Fryčovic

Foto 7

K o p ř i v n i c e (kmk) - Kolektiv hráčů Václava Hořelky se konečně dočkal. VH Fryčovice - to je mužstvo, které se stalo vítězem jubilejního XV. ročníku turnaje v malé kopané O putovní pohár Radegastu. Ve vynikajícím finálovém utkání, které skončilo nakonec remízou, zdolalo „mužstvo snů“ Antonína Pustějovského na pokutové kopy 5:3. Z rukou garanta letošního ročníku pana Jaromíra Naleraje (CK Agentura FOX, s. r. o., Kopřivnice) převzal vítěz kromě dalších cen také krásný pohár obchodní firmy Josef Šimon, který si uschová do své sbírky úspěchů natrvalo...

Z výsledků: sk. A: Diadora - Korej 9:1, - Sokol 3:1, - Twins 5:1; Korej - Sokol 1:0.

1.

Diadora Kopř.

3

0

0

17:3

9

2.

Twins N. Jičín

2

0

1

4:6

6

3.

Sokol Fryčovice

0

1

2

5:8

1

4.

1. FC Korej Kopř.

0

1

2

6:15

1

Sk. B: Tr. Devills - N. Jersey 4:2, - SD 1:1, - Dynamo 2:4, N. Jersey - SD 2:0, - Dynamo 8:0; SD - Dynamo 0:0.

1.

N. Jersey N. Jičín

2

0

1

12:4

6

2.

Dynamo N. Jičín

1

1

1

4:10

4

3.

Tr. Devills Kopř.

1

1

1

7:7

4

4.

SD Kopřivnice

0

2

1

1:3

2

Sk. C: Radegast 84 - Klabzubáci 0:1, - Výběr KMK 1:0, - Bum Šankar 2:0; Klabzubáci - Výběr KMK 1:2, - Bum Šankar 0:0; Výběr KMK - Bum Šankar 2:0

1.

Radegast 84 Kopř.

2

0

1

3:1

6

2.

Výběr KMK Kopř.

2

0

1

4:2

6

3.

Klabzubáci Třinec

1

1

1

2:2

4

4.

Bum Šankar Kopř.

0

1

2

0:4

1

Sk. D: VH - Odry 5:0, - Cement 4:0, - TC 90 4:1; Odry - Cement 0:7, - TC 90 2:11; Cement - TC 90 2:0

1.

VH Fryčovice

3

0

0

13:1

9

2.

Cement Hranice

2

0

1

9:4

6

3.

TC 90 Kopř.

1

0

2

12:8

3

4.

Odry

0

0

3

2:23

0

Čtvrtfinále: Diadora - Cement 1:0, N. Jersey - Výběr KMK 0:1, VH - Twins 3:0, Radegast 84 - Dynamo 4:3; semifinále: Diadora - Radegast 84 8:0, Výběr KMK - VH 1:5; o 3. místo: Radegast 84 - Výběr KMK 4:5 na PK; finále: Diadora Kopř. - VH Fryčovice 1:1 (3:5 PK)

Nejlepší hráč: Lukáš Polonyi (Diadora), nejl. brankář: Daniel Čevela (Výběr KMK), nejl. střelec: Martin Blaheta (Diadora) - 10 branek; rozhodčí: Jan Kubáň, Miroslav Schybol, Ivo Bár

Konečné pořadí: 1. VH Fryčovice, 2. Diadora Kopřivnice, 3. Výběr KMK Kopřivnice, 4. Radegast 84 Kopřivnice, 5. Dynamo N. Jičín, 6. New Jersey N. Jičín, 7. Cement Hranice, 8. Twins N. Jičín, 9. Tr. Devills Kopřivnice, 10. Klabzubáci Třinec, 11. T-C 90 Kopřivnice, 12. Sokol Fryčovice, 13. SD Kopřivnice, 14. Bum Šankar Kopřivnice, 15. 1. FC Korej Kopřivnice, 16. Odry


Renata Kvitová si v Ostravě doběhla pro mistrovský titul

O s t r a v a (jk) - Pro titul mistryně republiky na deset kilometrů si na ostravském tartanu v sobotu 26. června doběhla v dresu RPG Brno Renata Kvitová z Kopřivnice. Krásné počasí, které pořadatelé atletiky při mistrovství republiky objednali, vyhovovalo všem, snad až na vytrvalce. Právě na vedro a vítr si po doběhu čerstvá mistryně stěžovala, byla zde však ještě jiná fakta. Původně přihlášené hvězdy závodu Klimešová s Peterkovou se neprezentovaly a tak na start nastoupily pouze čtyři běžkyně. „Po této stránce závod rozhodně nesplnil mé představy, čekala jsem více lidí. Ona je to totiž trochu sázka do loterie, někdy se konkurence sejde, někdy vůbec. Tentokrát to bohužel nevyšlo, nechtěla jsem však kvůli tomu závod, na který jsem se chystala, skrečovat,“ řekla Kvitová, která dala přednost desítce před pětkou, na níž byla rovněž nahlášena.

Původní domluva s další Kopřivničankou Irenou Šádkovou ztroskotala po šesti kilometrech, kdy Irena začala odpadat, aby po sedmém kilometru vzdala. Závod tak Kvitová dokončila sólově v čase 35:50,64, druhou a zároveň poslední v cíli Hanu Harokovou od ní dělilo 50 vteřin. Šádková i přes fakt, že si v předminulém týdnu vylepšila na silnici osobní maximum právě na desítce (Rijsbergen - 34:44), závod nezvládla, především po psychické stránce. „Snad mi to vyjde tuto neděli v Klagenfurtu při mistrovství Evropy v běhu do vrchu,“ doufá Šádková.


Běhu dominovala škola 17. Listopadu

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Právě včas se ve středu 23. června po čtrnácti ubrečených dnech ukázalo sluníčko, aby alespoň částečně vysušilo atletickou dráhu na letním stadioně. Tam se totiž o den později při osmém ročníku Běhu Kopřivnických novin utkaly běžecké talenty všech pěti místních základních škol. Narozdíl od loňska, kdy na toto klání přijali pozvání manželé Zátopkovi, sice letos slavné osobnosti chyběly, snaze a bojovnosti dětí však tento fakt neubral. Ve srovnání s loňským rokem, kdy se závod poprvé konal na čtyřistametrovém škvárovém oválu, byly k vidění o poznání lepší výkony, přičemž časy všech vítězů zaslouží bez nadsázky uznání.

Svůj talent potvrdili ti, kdož koketují s atletikou trochu vážněji, tedy sourozenci Lukáczovi, Miroslav Górski, Miroslava Jakešová i Andrea Krstevová, výborný výkon podala v sólo závodě také lyžařka Petra Kociánová. Ocenění, tedy diplomy a medaile, převzali ti nejlepší všech kategorií z rukou starosty města Jiřího Tichánka. Keramický zvon, co by putovní pohár, v den závodu jen symbolicky převzala od ZŠ M. Horákové ZŠ 17. listopadu. Nesporně se tak potvrdil vliv Roberta Šádka, co by tamního učitele tělesné výchovy a aktivního běžce zároveň.

Z výsledků Běhu Kopřivnických novin (čtvrtek 24. června): nejmladší žákyně (ročník 1988 a mladší) - 600 m: 1. Miroslava Jakešová (ZŠ 17. listopadu) 2:02,9; 2. Petra Kučerová (ZŠ E. Zátopka) 2:04,4; 3. Eva Lípová (ZŠ M. Horákové) 2:05,8; 4. Veronika Galová (ZŠ M. Horákové) 2:06,7; 5. Jana Kozarcová (ZŠ - náměstí) 2:07,4; družstva: 1. ZŠ M. Horákové 13 b., 2. ZŠ 17. listopadu 18 b., 3. ZŠ E. Zátopka 22 b., 4. ZŠ - náměstí 26 b., 5. ZŠ Alšova 52 b., nejmladší žáci - 800 m: 1. Gábor Lukács (ZŠ 17. listopadu) 2:43; 2. Jan Šebesta (ZŠ 17. listopadu) 2:48,9; 3. David Kováč (ZŠ E. Zátopka) 2:50,0; 4. Jakub Drastík (ZŠ 17. listopadu) 2:52,0; 5. Jan Kratochvíl (ZŠ M. Horákové) 2:54,1; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu, 2. ZŠ M. Horákové, 3. ZŠ Alšova, 4. ZŠ E. Zátopka, 5. ZŠ - náměstí 38; mladší žákyně (roč. 1986/87) - 800 m: 1. Petra Kociánová (ZŠ Alšova) 2:38,4; 2. Veronika Zámišková (ZŠ E. Zátopka) 2:49,6; 3. Andrea Svobodová (ZŠ 17. listopadu) 2:49,8; 4. Eva Michnová (ZŠ Alšova) 2:54,5; 5. Šárka Žižková (ZŠ M. Horákové) 2:59,4; družstva: 1. ZŠ Alšova 11 b.; 2. ZŠ 17. listopadu 18 b.; 3. ZŠ E. Zátopka 23 b.; 4. ZŠ M. Horákové 34 b.; 5. ZŠ - náměstí 53 b.; mladší žáci - 1 000 m: 1. Miroslav Górski (ZŠ 17. listopadu) 3:13,3; 2. Radek Těhan (ZŠ E. Zátopka) 3:18,0; 3. Petr Pohl (ZŠ Alšova) 3:26,7; 4. Martin Kvita (ZŠ 17. listopadu 3:26,8; 5. Lukáš Domitra (ZŠ 17. listopadu) 3:31,4; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 10; 2. ZŠ E. Zátopka 26; 3. ZŠ Alšova 28; 4. ZŠ M. Horákové 29; 5. ZŠ - náměstí 40; starší žákyně (roč. 1984/85) - 1 000 m: 1. Andrea Krstevová (ZŠ M. Horákové) 3:17,7; 2. Lucie Želázková (ZŠ 17. listopadu) 3:25,6; 3. Lenka Masná (ZŠ - náměstí) 3:32,6; 4. Petra Fialová (ZŠ E. Zátopka) 3:39,1; 5. Zuzana Rutová (ZŠ Alšova ) 3:44,2; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 19; 2. ZŠ E. Zátopka 22; 3. ZŠ - náměstí 26; 4. ZŠ M. Horákové 31; 5. ZŠ Alšova 32; starší žáci - 1 500 m: 1. Ferenc Lukács (ZŠ 17. listopadu) 4:41,8; 2. Lukáš Horák (ZŠ E. Zátopka) 4:49,5; 3. Jan Skřivánek (ZŠ E. Zátopka) 4:54,5; 4. Jan Svoboda (ZŠ 17. listopadu) 5:02,6; 5. Tomáš Kirschner (ZŠ 17. listopadu) 5:02,9; družstva: 1. ZŠ 17. listopadu 10; 2. ZŠ E. Zátopka 15; 3. ZŠ - náměstí 33; 4. ZŠ Alšova 35; 5. ZŠ M. Horákové 45; družstva celkem: 1. ZŠ 17. listopadu 82 b., 2. ZŠ E. Zátopka 140 b., 3. ZŠ M. Horákové 178 b., 4. ZŠ Alšova 187 b., 5. ZŠ - náměstí 216 bodů


Dvě tenisová družstva postupují výše

K o p ř i v n i c e (lup, jk) - Vítězstvím 6:3 na dvorcích v Šumperku ukončili své vítězné tažení oblastním přeborem starší žáci místního tenisového klubu. Družstvo ve složení Renata Kubalíková, Veronika Jankovská, Adam Hradil, David Martínek, Adam Ondrašík, Robin Pospěch a Lukáš Mach vybojovalo pro Kopřivnici nejvyšší možnou soutěž této věkové kategorie - juniorskou ligu starších žáků.

Také družstvo B dorostu nenašlo ve své soutěži (sdružený oblastní přebor) přemožitele a pro příští rok postoupilo do oblastního přeboru. Dospělí se budou v konečném bilancování oblastního přeboru pohybovat okolo středu tabulky a totéž platí i o dorostu A.

Přestože konečné tabulky budou známy do čtrnácti dnů, lze konstatovat, že si zdejší odchovanci vedli v letošní sezoně velmi dobře. „Žádné z družstev nesestoupilo do nižší soutěže, naopak dvě družstva si postup vybojovala,“ uvedl předseda klubu Lumír Pospěch a dodal, že o letních prázdninách jsou na programu individuální turnaje všech kategorií.

Výsledky: Č. Těšín - dospělí 6:3, dorost A - Vratimov B 5:4, Zbrojovka Vsetín - dorost B 2:7, Šumperk B - žáci A 3:6, žáci B - Lipník n. B. 2:7, Zbroj. Vsetín B - žáci C 8:1, ml. žáci - Přerov 0:9


Na úkor Kopřivnice postupuje oderský dorost

FC Kopřivnice - TJ Optimit Odry 2:1 (1:1)
TJ Optimit Odry - FC Kopřivnice 4:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Vytýčený cíl a zároveň sen celého kopřivnického fotbalového klubu o postupu dorostu do krajské soutěže se rozplynul o minulém víkendu.

Dorostenecké mužstvo vedené dvojicí trenérů Neckář - Tomek si po suverénním vystupování v okresním přeboru oprávněně dělalo naděje na vyšší soutěž. Poslední, avšak určitě nejtěžší překážkou v cestě za cílovou metou, byla kvalifikace a v ní soupeř z Oder. „Myslím, že postup jednoho družstva z okresu je nešťastným řešením, stačí tak zaváhání v jediném zápase a celoroční práce je v tahu,“ domnívá se trenér družstva, kterému zůstal černý Petr Oldřich Neckář. Jeho názor sdílel i jeho protějšek na lavičce hostí Pavel Chuděj. „Myslím, že by měli postupovat vítězové obou skupin.“

V prvním utkání byla hostitelem Kopřivnice. V pátek 25. června začala výborně a v prvních deseti minutách, kdy si vytvořila několik slibných šancí se zdálo, že soupeř bude snadným oříškem. Jako blesk z čistého nebe však přišla branka z brejku ve 14. minutě. Hra se poté vyrovnala a měnit skóre mohly oba týmy, nakonec to byla Kopřivnice, které se zásluhou hlavičky Plačka podařilo ve 29. minutě vyrovnat na 1:1.

Druhá půle se nesla ve znamení obrovského úsilí domácích, kteří potřebovali vsítit a brejkových akcí hostí, pro něž remíza byla uspokojujícím výsledkem. Jedinečnou příležitost Kopřivničtí nevyužili v 55. minutě, kdy se ze značky pokutového kopu nepodařilo dát Kubišovi. Za hlavu se však musela chytat i lavička hostí, to když se v 62. a 63. minutě nedotáhly rychlé protiútoky a pak v 74. minutě, kdy po fatálním nedorozumění obrany a brankáře zachránila domácí tyč.

Drama rozuzlili minutu před koncem domácí, kdy vyvolal bouři nadšení druhou brankou Plaček. „Byli jsme trochu nervózní, hlavně obranná řada,“ komentoval utkání Neckář. „Dneska to bylo perfektní, doma je určitě rozdrtíme,“ nepředstíral spokojenost s pátečním výsledkem trenér hostí.

Snad neoblíbené modré dresy, snad nervozita a potom už i rezignace byly příčinou nedělní vysoké porážky v Odrách, která posunula do krajského přeboru domácí. „My jsme hráli a oni dávali góly,“ takto stručně vystihl průběh tohoto utkání zklamaný trenér Neckář. Skóre 1:0 po poločase ještě dávalo naději, a s tím, že nic není ztraceno, se také nastupovalo do druhé půle. Domácí však hosty zchladili hned v její třetí minutě druhou brankou a do konce poločasu pak přidali ještě dvě.

„Ve druhé půli jsme se sesypali. Nerad to říkám, ale rozhodčí v tomto poločase ’věděl’, kdo je domácí, nepískl nám dvě penalty a dvě poslední branky hostí byly z ofsajdu,“ postěžoval si Neckář, podotkl však, že tímto nechce porážku omlouvat. „Je smůla, že nám nevyšlo zrovna to nejdůležitější utkání sezony,“ dodal.

Sestava Kopřivnice: Bartoň, Polomský - Růža, Neckář, Bajer, Brunclík, Daňhel, M. Kubiš, Neckář, Plaček, Macek, Jalůvka, Tomek. Branky v pátečním utkání: 29. a 89. Plaček - 14. Kučák.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:30