Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 25/99 ze dne 24. ledna 1999

Titulní strana

Mandát k prodeji akcií Tatry byl prodloužen, o kupci se spekuluje

Město ještě stále nemá peníze z dotací

Dva domy v Kopřivnici budou mít domovníky

Radní podpořili projekt na zřízení ústavu sociální péče

Deštěm zvýšené hladiny řek lidi, ani domy neohrozily

Přesto, že se počasí zlepšilo, účast na Běhu Terryho Foxe byla nižší

Zprávy z města a okolí

Účastníci závodu historických aut si prohlédli exponáty v muzeu

Běh Terryho Foxe podpořilo 456 lidí

Revitalizace Kopřivničky bude hotova v říjnu

Pozvánka na veřejnou schůzi s občany

Klub Kamarád bude mít přes prázdniny otevřeno i dopoledne

Základní škola Emila Zátopka má mnoho žáků a chybí jí třídy

Spor o majoritu v SmVak se může táhnout léta

Delegace radnice již navštívily tři ze šesti družebních měst

Ztráta důvěry

Odpověď M. Veselému

O nejlepšího valašského ftáka se bude soupeřit v červenci

Zeptej se - odpovím

Stíny

Kultura

Štramberk bude slavit povýšení na město

Kulturní program víkendových oslav

Setkání mladých hudebníků mělo u diváků velký ohlas

Zahajovacího dne festivalu se účastní stále více celebrit

Swing Band pokřtí svou první kazetu mezi veterány

Kino uvede komedii Vodonoš

Nora pořádá Rockovou notečku

Gaudeamus uvede další ze série historických her

Kopřivnickou želvu bude opět uzavírat folk-rockový Fleret

Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Strašidla na hradě Hukvaldy

Škola sv. Zdislavy slavila svátek

Odpověď na otevřený dopis OSBD

Sport

Kam za sportem

Výsledky

T-C 90 čekal na postup plných osm let

Kopřivnická liga malé kopané v číslech

Dorost jen čtvrtý

Schäferovým vyšlo mistrovství ČR na výbornou

Titul z poháru pro Skokany

Žactvo zůstalo za očekáváním

Dvakrát zlatá pro karatisty v evropském poháru

V posledním zápase darovali body Žilině

Dorost do kvalifikace

Sele vybojovala domácí pětice jezdců

Tenisoví žáci mají ligu na dosah

Jubilejní ročník turnaje O putovní pohár Radegastu bude v sobotu


Titulní strana

Mandát k prodeji akcií Tatry byl prodloužen, o kupci se spekuluje

K o p ř i v n i c e (dam) - Komerční banka, která pro škodu Plzeň organizuje prodej jejího akciového podílu v Tatře, požádala o prodloužení mandátu pro tuto operaci, který měl vypršet v červnu, o tři měsíce, tedy do konce září. Prodloužení mandátu přišlo v době, kdy se již čekaly konkrétní výsledky, neboť o dvou, prozatím anonymních, kandidátech na vstup do Tatry se Komerční banka zmiňuje již několik týdnů.

„Neviděla bych to nijak dramaticky, je to v podstatě formální prodloužení mandátu, který sice končil někdy na začátku června, ale Komerční banka vždycky podle svého harmonogramu chtěla oznámit jméno partnera pro Tatru až na konci června, takže ten předpoklad prodloužení mandátu byl od začátku,“ zhodnotila situaci mluvčí kopřivnické automobilky Eva Kijonková.

Bezprostřední ohrožení kopřivnického závodu však prý ani z prodloužení mandátu na prodej balíku akcií, který je v držení škodovky, nehrozí.

„Pro Tatru by samozřejmě bylo nejlepší, kdyby se strategický partner našel co nejrychleji, ale vzhledem k tomu, jak postupují jednání na věřitelském výboru, tak se domníváme, že to není tak dramatické, jak by se mohlo zdát. Je možné, že i do doby, než bude strategický partner nalezen, by mohly být učiněné některé kroky, které by vedly k obnovení plynulé výroby,“ uvedla Kijonková, blíže však kroky vedoucí k nastartování výroby nespecifikovala.

Zda by mohlo jít o řešení situace prostřednictvím státní Konsolidační banky, mluvčí nepotvrdila ani nevyvrátila. „Ke vstupu Konsolidační banky do Tatry nemohu říci nic bližšího. Jde o neoficiální informace, které nevycházejí z Tatry a uvidíme, zda bude něco takového v následujících dnech potvrzeno,“ řekla. V souvislosti s utajením jmen firem usilujících o vstup do Tatry se v tisku objevují nejrůznější spekulace na toto téma.

Jednou ze společností, o kterých se v souvislosti s koupí Tatry mluví, je Nolex se sídlem na Panenských ostrovech. Tato společnost podle zatím známých informací vznikla speciálně pro účast v neveřejném výběrovém řízení na kopřivnickou automobilku. Dalším kandidátem může být také indická společnost Venus, která již s Tatrou spolupracovala na založení společného podniku Tatra Udyog, ve kterém se zhruba před rokem rozjela montáž automobilů.

Podle dosavadního vlastníka plzeňské Škody však mají šanci na koupi jejich akcií všichni zájemci, tedy například i americká firma SDC International, o jejímž vstupu do kopřivnické firmy se začalo mluvit přibližně před rokem. SDC, která podle jedněch informací do užšího výběru strategického partnera nepostoupila, dokonce před časem oznámila, že je patrně preferovaným investorem. Definitivní tečku za nejasnostmi, kdo se po škodovce stane držitelem akcií automobilky tak pravděpodobně udělá až Komerční banka oznámením nejúspěšnějšího kandidáta.

Velkou pozornost vyvolává nejen prodej Tatry, ale také přesun výroby osobních vagonů z nedaleké Vagónky ve Studénce do hal patřících Tatře. Tamní odboráři již za ponechání výroby osobních železničních vozů v regionu i demonstrovali.

Zástupci Vagónky předali svůj záměr vedení automobilky tak, jak bylo dohodnuto v úterý patnáctého června. Následně se k jednání nad tímto materiálem sešlo interní jednání ve společnosti. Na začátku tohoto týdne byla o obsahu záměru informována také porada vedení automobilky.

Podle informací z Tatry budou pravděpodobně následovat další jednání mezi oběma firmami zřejmě na úrovni generálních ředitelů. Dá se předpokládat, protože se jedná o poměrně velké plochy a mnoho objektů k pronájmu, že o tomto kroku bude muset být přinejmenším informováno také představenstvo Tatry. Zvažovaný vstup Tatry do výroby vagonů je zatím vzdálenou budoucností. „V první fázi půjde jen o pronájem, tak to bylo ze strany Vagónky také požadováno. Teprve v nějaké druhé fázi, která není nějak časově specifikována, by se mělo diskutovat o vzniku nějakého společného subjektu,“ uvedla Kijonková.


Město ještě stále nemá peníze z dotací

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že rok se již brzy přehoupne do své druhé poloviny, Kopřivnice ještě neobdržela peníze z dotací přiznaných ministerstvem vnitra na realizaci projektů součinnostního programu prevence kriminality, a to i přesto, že termín odevzdání projektů do konce minulého roku sliboval uspíšení čerpání peněz z dotací. „Ten efekt to nemá, naopak, je to ještě horší. Když to dobře půjde, tak by peníze mohly být uvolněny začátkem července z ministerstva financí a nějakou dobu bude taky trvat, než se dostanou z okresu až k nám,“ řekla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Důvodem, proč peníze na účet města ještě nebyly připsány, je fakt, že ministerstvo financí má stanovené, kolik smí každé čtvrtletí uvolnit peněz. Prostředky z prvního i druhého kvartálu byly vyčerpány, Kopřivnice však nebyla ani v jednom zařazena. „Ministerští úředníci jsou si jistě vědomi, že pokud peníze přijdou na konci roku, budu muset požádat o jejich převedení na další rok, protože se projekty nestihnou realizovat,“ míní Mikundová.

Některé projekty, které mají preventivně snižovat kriminalitu, se však již rozjely i bez peněz z dotací. Podle Mikundové jde hlavně o projekty organizací, které mají peníze alespoň na jejich částečné rozjetí. Realizaci některých projektů navíc nelze odkládat až na dobu, kdy budou peníze z dotací na účtu města.

„Když je náplní projektu udělat šest víkendových akcí a prázdninový pobyt, tak nemohu čekat na peníze, které mohou přijít v srpnu nebo až v září,“ uvedla příklad Blanka Mikundová.

Autoři některých projektů tak zatím využívají alespoň peněz ze spoluúčasti města na projektech, tyto peníze jsou již totiž realizátorům k dispozici. Některé projekty byly navíc podpořeny pouze městem. Šlo například o Léto s Adamem, což je tábor pořádaný domem dětí, Základní škola - náměstí obdržela z města příspěvek na Školu pokaždé jinak a radnice přispěla i na projekt nazvaný Máme rádi zvířata, za kterým se skrývá podpora rybářského kroužku.


Dva domy v Kopřivnici budou mít domovníky

K o p ř i v n i c e (hod) - Na základě požadavků vedení města a občanů, týkající se řešení problematiky bytových domů na ulici Francouzské 1196 a 1197, bytové oddělení městského úřadu vypracovalo analýzu současného stavu a návrhy případných opatření pro zlepšení kultury bydlení v tomto domě. Rada na svém zasedání schválila postup pro zlepšení kultury bydlení v těchto domech.

Jedná se o dva šestipodlažní panelové domy o 125 bytových jednotkách první kategorie sestávajících z dvou pokojů, kuchyňského koutu a příslušenství. V domě č. 1197 bylo první patro rekolaudováno na nebytové prostory a pronajato za účelem obchodní činnosti, kde se nachází i lékárna. Tyto domy sloužily dříve byty jako ubytovna pro Tatru a OKD. Vzhledem k tomu, že zde se často mění nájemníci, není zde běžné soužití obyvatel, jako u ostatních domů ve městě. Aby se předešlo devastaci společných prostor, město schválilo ustavení oficiálních domovníků na zkušební dobu. „Tento problém je v řešení, jakým způsobem je odměňovat, zda jim poskytnout slevy na nájemném nebo pracovní smlouvu. Mnoho lidí se do toho nehrne. V jednom domě máme čtyři zájemce a ve druhém dva,“ řekl vedoucí bytového oddělení Igor Kocurek.

V loňském roce město na opravy ve společných prostorách domu číslo popisné 1197 vydalo 113 866 korun, u č. p. 1196 - 126 543 koruny.

Město chce na své náklady provést v průběhu léta ve společných prostorách těchto domů potřebné opravy ve výši asi devadesáti tisíc korun na jeden dům. Následné opravy budou v souladu s obecně závaznými právními předpisy a pravidly prováděny na náklady nájemců a právě domovníci by napomáhali k zjištění konkrétních viníků. V této souvislosti bylo schváleno provádění úklidu ve společných prostorách domů od 1. července.


Radní podpořili projekt na zřízení ústavu sociální péče

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání minulý týden ve středu projednávala Projekt na zřízení Ústavu sociální peče s denním pobytem. „Projekt, který zpracovali Dagmar Jančálková, Jiřina Mikulenková s Alešem Jarolímem, navazuje na práci dětského centra tak, aby děti neodcházely v tom věku do různých sociálních ústavů, ale aby tu zůstaly,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír. Ústav by měl být umístěn v objektu bývalé Mateřské školy ve Vlčovicích. V okrese podobný ústav není a jeho zřizovatelem by měl být okresní úřad. Rada pověřila starostu Jiřího Tichánka k jednání s přednostou Okresního úřadu v Novém Jičíně Josefem Svobodou ohledně tohoto projektu.

„Městská rada se seznámila se současnou situací závazkových vztahů s panem Indruchem a podpořila žalobu na něj. Spořitelna si stáhla z našeho účtu částku 550 000 korun, kterou pan Indruch dlužil. Starosta bude jednat s ředitelem pobočky České spořitelny o tomto závazku a o výsledku soudu,“ řekl Zdeněk Krajčír.

„Nabídek je asi pět, přemýšlíme o tom, jakým způsobem je zkombinovat a co to městu přinese,“ dodal Krajčír. „Specializované oddělení na Mateřské škole Jarní bylo zaměřeno na děti s výchovnými a vývojovými poruchami. Vzhledem k tomu, že v letošním roce odchází většina dětí, a přesto, že odbor školství obeslal dětské lékařky, se nenaplní oddělení od 1. září. Rada proto souhlasí s jeho zrušením,“ sdělil Krajčír.

„Mezi Štramberkem a Kopřivnicí probíhají již delší dobu jednání o pomoci Městské policii ve Štramberku. Kopřivnice vytvořila Dohodu o metodické spolupráci a o poskytování podpory při zabezpečování místních záležitostí veřejného pořádku. Podle současných platných zákonů není možná jiná spolupráce, než metodická. My v podstatě budeme vykonávat metodické poradenství v oblasti výkonu pravomoci obecní policie, rozpočtu, personální, organizační a řídící oblasti, donucovacích prostředků,“ uzavřel Zdeněk Krajčír.

Městská rada potvrdila výsledky výběrového řízení a jmenovala ředitelku Střediska sociálních služeb v Kopřivnici k 1. září Jitku Veřmiřovskou.


Deštěm zvýšené hladiny řek lidi, ani domy neohrozily

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že dešťová voda zaplnila minulý týden koryta řek více než je obvyklé, k bezprostřednímu ohrožení obyvatel, ani jejich majetku na katastru Kopřivnice a integrovaných obcí nedošlo.

Jelikož informace z českého hydrometeorologického ústavu hovořily o tom, že by mohlo dojít ke zvýšení hladiny vody v tocích, vyjeli někteří členové povodňové komise kontrolovat hladiny řek. Na Kopřivničce byla sice hladina zvýšená, ale nedosahovala ani prvního stupně povodňové aktivity. Nejvyšší hladina byla na Lubince protékající Mniším, která dosáhla druhého stupně povodňové aktivity.


Přesto, že se počasí zlepšilo, účast na Běhu Terryho Foxe byla nižší

Foto 1

K o p ř i v n i c e - Jedenáct dní trvající déšť jako zázrakem v sobotu ráno ustal alespoň po dobu prezentace účastníků 2. ročníku Běhu Terryho Foxe v Kopřivnici, kteří se od časných ranních hodin trousili před kulturním domem.

Ověnčeni tričky a čelenkami s logem běhu se tísnili na startu nedočkavci připraveni k běhu, jiní na kolečkových bruslích, kolech, ale i maminky s kočárky. Mezi jinými i kompletní sestava z Kopřivnických novin - šéfredaktorka s novými botaskami, sekretářka, která ještě v pondělí pociťovala silné bolesti v lýtkách, běžela i sportovní redaktorka, kterou po noci strávené v Noře a s jahodami a corn flakesem na snídani odchytil učitel Michálek a vyprovokoval ji ke zvládnutí delšího - čtyřkilometrového okruhu. Jen jediný muž redakce David Macháček, k jehož největším sportovním aktivitám patří ježdění na kolečkové židli mezi počítačem a psacím stolem, se raději pohyboval pouze s fotoaparátem. Akci na podporu boje proti rakovině přišli podpořit vozíčkáři Dušan Byrtus a Rosťa Svoboda, oba zlatí medailisté z nedávných her zdravotně postižených, poslanec Josef Jalůvka na neodmyslitelné koloběžce, trenér házenkářů absolvoval běh se synem na ramenou a další stovky veřejně známých i obyčejných lidí.

Přestože žluté letáčky, jejichž vylepením majitelé aut a obchodů dávali na vědomí svou podporu Běhu Terryho Foxe, se objevily v Kopřivnici sporadicky, neměl pořadatel akce Mirek Naleraj důvod k mrzutosti. Přesto se nechal slyšet: „Teprve až dosáhnu účasti tisíce lidí, budu spokojený.“

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Účastníci závodu historických aut si prohlédli exponáty v muzeu

Foto 3

K o p ř i v n i c e (ili) - Během poledne ve čtvrtek 17. června přijelo postupně do centra Kopřivnice dvaadvacet historických automobilů v rámci celotýdenní mezinárodní soutěže Moravia rallye ’99.

Časově si veteráni téměř nezadali s dnešními automobily, a tak první nadšenci dojeli z Hradce nad Moravicí, startem a cílem čtvrté etapy, před obědem. Na něm se pořadatelům i samotným účastníkům závodů za město věnoval místostarosta Alois Janek. Po slavnostním obědě si účastníci rallye prohlídli exponáty Technického muzea, jejichž obdoby většinou sami vlastní.

Největší obdiv nepochybně sklízel nejstarší vůz závodu automobilových veteránů Laurin a Klement z roku 1912. Jeho majitelé, manželé Medkovi, se po vlastní ose dostali z Českých Budějovic na start závodu na Červenohorské sedlo v Jeseníkách a během celého týdne nemuseli svého miláčka opravovat.

Posádky starých aut pak v intervalech vyjížděly od 15.30 hodin z parkoviště před hotelem P Beam za doprovodu hudby Městského dechového orchestru Kopřivnice, která celé akci dodala slavnostní ráz.

Jenom škoda, že tak zajímavé akci organizátoři Moravia rallye ’99 Veteran club Ostrava a Tatra veteran sport club nedopřáli více propagace, kterou by si jistě zasloužila.


Běh Terryho Foxe podpořilo 456 lidí

K o p ř i v n i c e (jk) - Ať už pěšky, poklusem, na kole či kolečkových bruslích absolvovalo v sobotním dopoledni 456 lidí humanitární Běh Terryho Foxe, který odstartoval místostarosta Alois Janek. Ten se konal v kopřivnických ulicích druhým rokem a jeho výtěžek 27 510 korun bude rozdělen, stejně jako částky darované lidmi při bězích v dalších desítkách měst České republiky, výzkumným ústavům.

Symbolickým uběhnutím krátkého kilometrového, či pro ty zdatnější čtyřkilometrového okruhu, který připravili pořadatelé z kopřivnického Maraton klubu, předali všichni zúčastnění poselství mladého handicapovaného Kanaďana dále, především dětem a mladým lidem. Třeba vůbec nejmladší účastnici Michaele Milčinské, které v sobotu bylo rovných 29 dní...


Revitalizace Kopřivničky bude hotova v říjnu

K o p ř i v n i c e (ili) - Vlastní akce revitalizace povodí Kopřivničky v pramenní oblasti má za účel zachytit a zdržet tok vody v této části Kopřivničky, následně vytvořit podmínky pro život vlhkomilných živočichů a zlepšit celkové klima této oblasti.

Skládá se ze dvou samostatných stavebních objektů. První je vodní nádrž Šostýn, druhým objektem je sanace strží, která představuje vybudování šestačtyřiceti kusů prahů, jejichž výška se bude pohybovat od 20 cm až po dvoumetrové přehrážky. V rámci sanace strží se počítá s použitím přírodních materiálů, konstrukce budou ze dřeva a kamene. V minimální míře bude použit beton na zpevnění břehů a dopadišť.

„Vlastní stavba hradního rybníku, který tam ve čtrnáctém století existoval, sestává z vyčištění, odstranění pařezů, položení hydroizolační fólie, urovnání břehů, vyrovnání hráze, odchycení dvou pramenišť, které budou zdrojem vody, a jejich následným svedením do vlastního rybníka,“ podrobně informoval Antonín Bubík, pracovník vodního hospodářství Městského úřadu v Kopřivnici.

Vlastní rybník mající půdorysnou rozlohu cca 2 800 m2 bude rozdělen na dvě části. Dvě třetiny bude tvořit rybník o průměrné hloubce jeden a půl metru, jednu třetinu bude tvořit mokřaď s ostrůvky s maximální hloubkou 30 cm, kde se předpokládá výskyt vlhkomilných živočichů. Jak dokladují dochované dokumenty, rybník původně sloužil jako zdroj vody, částečná ochrana hradu a zdroj ryb.

Celkové náklady stavby jsou vyčísleny na 3,3 miliony korun, na 80 procent z uvedené částky poskytlo dotaci ministerstvo životního prostředí a 20 procent financuje město. Termín dokončení je stanoven na 31. října letošního roku. V případě nepříznivých klimatických podmínek se termín posouvá o měsíc. „Je reálný předpoklad, že v letošním roce budou oba tyto stavební objekty zrealizovány,“ dodal Antonín Bubík.


Pozvánka na veřejnou schůzi s občany

K o p ř i v n i c e (hod) - Informativní schůze občanů s vedením města se uskuteční ve středu 30. června v 18 hodin v Kulturním domě ve Vlčovicích. Tato veřejná schůze bude společná pro všechny tři místní části - Vlčovice, Mniší a Lubinu.

„Hlavním bodem budou informace o Podnikatelském areálu ve Vlčovicích a dále to budou názory a dotazy občanů,“ sdělil místostarosta Alois Janek. Na setkání budou mimo jiné přítomni starosta, místostarostové a vedoucí odboru rozvoje města.


Klub Kamarád bude mít přes prázdniny otevřeno i dopoledne

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani o prázdninách se dveře klubu Kamarád dětem nezavřou zcela, i když po zkušenostech z minulého léta bude klub fungovat pouze na jejich začátku a před koncem dvouměsíčního volna. Do 17. července bude otevřeno tak, jak jsou na to návštěvníci klubu Kamarád zvyklí s tím, že provoz se rozšíří také na dopolední hodiny. Od třetího červencového týden bude provoz přerušen a k obnovení dojde až poslední týden v srpnu.

„Normální provoz během školního roku je jen odpoledne, o prázdninách budeme mít otevřeno déle. Ve všední dny od desíti do osmnácti hodin a v sobotu od třinácti do osmnácti hodin,“ řekla vedoucí klubu a kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová. Podle ní otvírací doba záleží také na tom, kolik dětí bude mít o provoz zařízení zájem. „Máme zkušenost, že vloni, když byla velká vedra, tak děti byly spíš někde na koupališti a tady bylo prázdno. Když byl zájem malý, tak jsme samozřejmě zavírali,“ vysvětlila Mikundová.

V letošním roce klub Kamarád nabízí také možnost účasti na letním táboře. Jeden turnus je určen mladším dětem do třinácti let a druhý byl plánován pro mládež od čtrnácti do osmnácti, vzhledem k jejich malému zájmu, je však možné, že dojde k rozšíření nabídky pro mladší děti ještě o jeden turnus.


Základní škola Emila Zátopka má mnoho žáků a chybí jí třídy

K o p ř i v n i c e (ili) - Pozvánky poněkud neobvyklého charakteru obdrželi v minulém týdnu rodiče pěti prvňáčků navštěvující Základní školu Emila Zátopka v Kopřivnici. Rodiče se měli dostavit na školní odbor městského úřadu za účelem projednání povinné školní docházky od 1. září 1999.

Za vedení zmíněné školy, které iniciovalo schůzku s rodiči, přišli ředitel školy Jan Mužík a zástupkyně ředitele Anna Linhartová. Oba postupně zasvětili přítomné do problémů provozu školy vzniklé předimenzováním kapacity zařízení. Zájem rodičů o to, aby jejich dítě navštěvovalo Základní školu Emila Zátopka je značný a převyšuje nejen rámec spádové oblasti, ale i kapacitu školy. Škola má sice navíc k dispozici čtyři učebny v bývalé mateřské školce vedle pošty, ale ani to není dostačující. Současné první třídy se budou ze čtyř tříd spojovat do tří a vedení školy proto oslovilo rodiče, jejichž děti nepatří do spádové oblasti školy, zdali by neměli zájem dítě přeřadit a tím se vyhnout přeplněnosti učeben.

Na jedné straně určitě musí mít vedení dobrý pocit z přemíry pochvalných slov, kterých se jim na adresu školy dostalo ze strany rodičů, ale na druhé straně na přemístění dítěte nepřistoupil z přítomných nikdo.


Spor o majoritu v SmVak se může táhnout léta

O s t r a v a (dam) - Sporem o personální obsazení statutárních orgánů největší vodárenské společnosti v republice Severomoravských vodovodů a kanalizací, vyvrcholil souboj zahraničních investorů o kontrolu nad touto firmou.

O SmVak soupeří britská Anglian Water a francouzská společnost Suez Lyonnaise Des Eaux. Angličané s více než padesáti třemi procenty akcií právem majoritního vlastníka diktovali složení orgánů společnosti, ve kterých kromě zaměstnanců společnosti, zástupců měst a obcí zasedli také dva přímí zástupci Anglian Water. Suez Lyonnaise Des Eaux, která se zatím musí spokojit pouze s jediným křeslem v devítičlenném představenstvu oznámila, že kontroluje 43,7 procenta akcií zpochybnila majoritu svých rivalů. Anglian Water má totiž převahu díky akciím, které si neprávem přivlastnili od měst a obcí sdružených kolem Kopřivnice. To, že jsou jejich vlastníky, ale zároveň tvrdí i Francouzi, kterým byly akcie prodány po vypovězení smlouvy s Anglian Water.

Definitivní rozhodnutí v této věci však přinese až rozhodnutí vrchního soudu v Olomouci, kam se Kopřivnice odvolala po té, co Krajský obchodní soud v Ostravě zamítl její žádost o vydání předběžného opatření zabraňující jakémukoliv nakládání s akciemi. Soud se však může táhnout velmi dlouhou dobu. „Předběžné opatření může být u vrchního soudu vyřešeno tak do půl roku možná i v kratší době. Ovšem ten meritorní spor nemá prioritu jako předběžné opatření a tak se spor může vléci rok i dva,“ řekl zástupce firmy, která právně zastupuje Suez Lyonnaise Des Eaux.

Kopřivnice se však vývoj ve společnosti snažila ovlivnit již nyní. Její zástupci na valné hromadě přednesli text, ve kterém požadovali, aby orgány společnosti nebyly měněny, alespoň do doby, kdy soud rozhodne, komu patří sedm procent sporných akcií, které by mohly zvrátit majoritu ve vlastnictví SmVak ve prospěch Francouzů. Ti podle slov ředitele společnosti Lyonnaise Des Eaux pro ČR Ivana Popela nejsou průběhem valné hromady rozhořčeni. „Nepovažujeme to za zklamání, nýbrž za konstatování skutečného stavu věcí a využití pravomocí majoritního akcionáře. I když pokud by došlo ke změně majority v náš prospěch, tak bychom jistě nevolili tento přístup, abychom eliminovali druhého hlavního akcionáře, ale postupovali bychom ve smyslu proporcionálního zastoupení,“ tvrdí Popel.

V souvislosti se soubojem zahraničních investorů o SmVaK se objevují spekulace, že důvodem tohoto zájmu je silný tlak na liberalizaci cen vody. Ty by se podle některých informací mohly někdy okolo roku 2006 až zečtyřnásobit, což by samozřejmě prudce zvedlo zisk vodárenských společností. Jak Anglian Water, tak Suez Lyonnaise Des Eaux však připravované zdražení vody jako důvod svého zájmu o společnost odmítají.


Delegace radnice již navštívily tři ze šesti družebních měst

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři družební města již navštívily oficiální delegace kopřivnické radnice.

První zahraniční cesta vedla do města, se kterým Kopřivnice udržuje styky nejdéle, do francouzského Trappesu, které navštívil starosta s oběma svými zástupci již v únoru. Začátkem června starosta spolu s radními Pavelkou a Maroněm strávili čtyři dny v německém Zwönitzu. Bezprostředně následovala návštěva polského Myszkowa, který kopřivnickou delegaci hostil mezi 18. - 20. červnem. Návštěvy byly domluveny jako reciproční komisí pro mezinárodní vztahy bývalého vedení města.


Ztráta důvěry

Důvěra je krásné slovo. Znamená věřit v něco, důvěřovat někomu, mít víru, že je na druhého spolehnutí. Věřit, že se plní dané slovo, daný slib. Věřit v pomoc od druhých, důvěřovat sám sobě, že nezklamu druhé. Důvěra se velmi těžce získává, ale velmi lehce ztrácí. Důvěru může mít osoba, skupina lidí, vedoucí představitelé. A vedoucí představitelé města Kopřivnice ukázali názorně, jak lehce se důvěra ztrácí. Nerozhodností kolem prodeje akcií SmVaK a následným dvojím prodejem způsobili ostudu nejen městu Kopřivnice, ale hlavně sami sobě. Firma Anglian Water nechce neetické chování, jakým je dvojí prodej téže věci, které předvedli zástupci města Kopřivnice, vůbec komentovat. Slušně se takovému jednání říká neetické chování, u nás se tomu říká podraz.

Pan starosta Tichánek 14. dubna 1999 podepsal kupní smlouvu s firmou AW a 15. dubna 1999 podepsal další smlouvu s firmou CB na prodej již jednou prodané věci. Toto chování se nedá jinak vysvětlit než jako ztráta důvěry, jako nerozhodnost, jako klamání občanů. Toto se možná bude omlouvat očekávaným lepším ziskem pro město. Ale bylo to skutečně tak? Jak mají potom těmto představitelům města věřit, případní investoři? Na základě těchto poznatků se domnívám, že by představitelé města, kteří byli účastníky obou jednání měli rezignovat na své funkce. Aby nedošlo k různým výkladům, tak to říkám ještě jednou. Pane Tichánku, odstupte ze své funkce starosty města Kopřivnice pro ztrátu důvěry. Je to škoda, věřil jsem Vám.

Miroslav Veselý, člen MZ Kopřivnice


Odpověď M. Veselému

S údivem jsem si přečetl dopis člena městského zastupitelstva p. Miroslava Veselého. O to s větším podivem jsem přijal jeho ukvapený závěr, který mě a další účastníky jednání o prodeji akcií vyzývá k odstoupení z funkce. Nevím, jak je možné, že člen našeho MZ reaguje na totálně zdeformovaný a veskrze nepravdivý a neobjektivní článek v novinách (viz Právo 11. 6. 1999 „Kopřivnici soud nepovolil dvojí prodej akcií SmVaK.“ Přitom má p. Veselý možnost (potažmo i povinnost) si před svými ukvapenými závěry jako člen MZ prostudovat patřičný spisový materiál týkající se samotného prodeje akcií a časové posloupnosti jednotlivých kroků, které vedly nejen mne samotného, ale dalších sedm starostů k totožnému postupu! Jestli vytýká neetické chování a nazývá ho podrazem, pak mohu jen konstatovat, že postup, který zvolil, je právě to o čem sám píše. Nehodlám blíže komentovat a rozebírat jeho dopis, každému uvažujícímu je jeho účel zřejmě jasný. Uvedu jen několik podstatných aspektů, které pisateli (jeho vlastní chybou) nebyly známy.

1) (k článku „Dvojí prodej...“) - Článek uveřejněný v Právu vychází pouze z informace p. M. Srba z A-agency, který zastupuje britskou společnost Anglian Water. Přesto, že je na jeho konci uvedeno, že Anglian Water nechce „neetické chování, jakým je dvojí prodej téže věci komentovat“ obsah celého článku se právě tohoto týká. I když článek obsahuje zavádějící a mylné informace, nebudou Kopřivnice, ani zúčastněná města a obce jeho obsah prozatím komentovat. Komentář k celé záležitosti bude zveřejněn až bude celá věc pravomocně rozhodnuta a tedy i závazná pro všechny účastníky.

2) Předně nutno zdůraznit, že město neprodalo své akcie dvakrát! S příslušnými materiály může být p. Veselý kdykoliv interně obeznáme tak, aby mohl snadněji pochopit, že celá záležitost prodeje byla od počátku čistá a jasná a že Krajský obchodní soud v Ostravě rozhodl tak, jak rozhodl (jeho rozhodnutí nelze v této chvíli komentovat).

3) Kopřivnice, města a obce jednající ve shodě podaly proti usnesení KOS Ostrava odvolání a celá záležitost bude přenesena k Vrchnímu soudu v Olomouci, který jistě celou záležitost podrobně prozkoumá a přehodnotí. (Stanovisko k rozhodnutí Krajského soudu, zpracované JUDr. J. Rakem, má člen MZ p. Veselý opět možnost prostudovat.

4) Rozebírat, proč je situace taková, jaká je, asi také nemá smysl, protože mít v městské pokladně cca o 65 milionů více nebo méně je podle p. Veselého asi opět jen „klamáním občanů města“

5) Pan zastupitel vznáší dotaz „Jak mají těmto představitelům, města věřit případní investoři?“ Snadná odpověď. Investoři si nejprve vše ověří a neuvěří jednomu tendenčně napsanému novinovému škváru. Nehledě na skutečnost, že ztráty, které městu tento článek způsobil, budou právně vyčísleny, na investory nezapomínaje.

Mohl bych pokračovat dalším výčtem, ale v případě ukvapeného postoje pana Veselého a jeho okamžitým závěrům to asi nemá smysl. Doporučoval bych mu, aby si dříve než se zase nechá unést k emotivním závěrům, náležitě obstaral příslušné informace a posuzoval je komplexně! Obávám se totiž toho, že již nikoliv vedení města, ale jeho zastupitel může případně městu udělat jím vzpomínanou „ostudu“. Nevím, o jaké nerozhodnosti města p. Veselý mluví, když všechna rozhodnutí ve věci prodeje akcií SmVaKu byla projednávána jak v MR, tak v MZ všech měst a obcí postupujících ve shodě, Kopřivnici nevyjímaje! A to vše za účasti právníků všech zainteresovaných stran jednání. Je-li však pan Veselý nadále přesvědčen o své pravdě a neomylnosti, pak nechť navrhne na nejbližším MZ mé odvolání z funkce a svou výzvu předá dalším sedmi obcím, které jednaly stejným způsobem.

Přesto doufám, že pan zastupitel Veselý projeví náležitou snahu obeznámit se s celou kauzou prodeje akcií a v rámci objektivity, která by měla být členům MZ vlastní, se seznámí s problematikou lépe a tak, aby příště nerozhodoval na základě své vlastní neinformovanosti.

Jiří Tichánek, starosta Kopřivnice


O nejlepšího valašského ftáka se bude soupeřit v červenci

H o d s l a v i c e (dam) - Nejvyšší čas začít stavět své létající stroje mají dobrodruzi a recesisté, kteří se chtějí zúčastnit pátého ročníku soutěže ’O nejlepšího valašského ftáka’.

Ta se uskuteční čtyřiadvacátého července v areálu vodní nádrže Kacabaja v obci Hodslavice. Hlavním programem akce je soutěž amatérských posádek netypických létajících strojů.

Odvážní valašští synci a cérky se budou po hlavě vrhat z rampy tři metry široké, osm dlouhé a dva metry vysoké do rozbouřených vod Kacabaje. Porota, složená ze známých osobností, bude hodnotit nejen délku letu, ale také originalitu vznášedel, či verbální a umělecký projev jednotlivých posádek. Nutná je také znalost meteorologie či historie leteckých katastrof na Valašsku.

Za to vše pak vítěze čeká blíže nespecifikovaná, avšak hodnotná cena. Dobrodruzi se mohou do soutěže přihlásit také na internetové stránce http:\\valasskyftak.virtualave.net\\. Přesto, že o bezpečnost aviatiků se budou starat profesionální záchranáři, uzavření životní pojistky pořadatelé vítají. Na své si při celodenním programu přijdou také diváci, pro které je připraven bohatý doprovodný program.


Zeptej se - odpovím

K o p ř i v n i c e (bm) - Zajímalo by mě, jestli můžu udělat něco proti tomuhle: Moje máma se už 3x odstěhovala. Poprvé mi to bylo líto, podruhé ještě víc, ale potřetí jsem k  ní přestala mít vztah. Beru ji jako kamarádku mé kamarádky, kterou znám teprve chvíli a nemám k   ní žádnou důvěru. Máma je prý psychicky labilní, s  tím ale nic nezmůžu. Takže já ’nemám’ vlastně mámu. Jenomže se stalo to, že se máma opět rozhodla, že se k  nám vrátí. Problém je v  tom, že ji tu nikdo nechce. My bychom (já a sestra) byly radši bez ní a taťka asi taky ...... Mám právo jí to říct nebo mám raději držet jazyk za zuby, protože je to (pro mě pouze papírově) moje máma? A má ona vůbec právo nás takhle trápit a pořád se sem vracet a zase odjíždět? Stejně si myslíme, že zase odjede, ale co s tím můžu já udělat? Ať je buď tam nebo tady, ale spíš tam. Ale o tom já už nerozhoduji, že?

Ve svém dopise velmi správně uvádíš, že s  danou situací - a ta je velmi složitá - Ty sama příliš učinit nemůžeš. Promluv si o svých pocitech s  nejbližším člověkem, kterého máš ráda a kterému důvěřuješ. Myslím, že tvůj otec je tím, který ti rád a nejlépe v této situaci pomůže, protože zná vaší maminku a všechno s vámi prožívá. Pokud by i on váhal, potom by bylo dobré poradit se o všem, co si potřebuješ rozhodnout spolu s  otcem a možná i se sestrou za pomoci odborníka - psychologa. V  Kopřivnici na poliklinice můžeš kontaktovat klinického psychologa.


Stíny

13. 6. neznámý pachatel odcizil z chodby domu na ulici Družební jízdní kolo
14. 6. oznámeno vloupání do garáže na ulici Obránců míru, pachatel však nic neodcizil
14. 6. předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání spis k případu trestného činu zpronevěra, které se dopustila 48letá žena z Kopřivnice, která uzavřela smlouvu na pronájem televizoru, ale splátky řádně nesplácela a televizor prodala náhodnému kupci
15. 6. se neznámý pachatel pokusil vloupat do bufetu Severka, ale byl vyrušen personálem a z místa utekl
16. 6. oznámeno vloupání do kolárny v domě na ulici Alšově, ze které pachatel odcizil dvě jízdní kola
16. 6. se neznámý pachatel na ulici Družební vloupal do Škody Octávie a odcizil z ní autorádio a dále na parkovišti před ZŠ 17. listopadu odcizil autorádio ze Škody Felicie combi
17. 6. předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání 22letý mladík z Příboru, který jako svědek při výslechu vědomě uvedl nepravdivé údaje a dopustil se tak křivé výpovědi


Kultura

Štramberk bude slavit povýšení na město

Š t r a m b e r k (dam) - Podobně jako vloni Kopřivnice slaví letos sousední Štramberk povýšení na město. Ta je však proti moravskému betlému učiněným holátkem, neboť město pod Trúbou existuje již šest set čtyřicet let.

Přesto, že výročí povýšení připadne až na prosinec letošního roku, hlavní oslavy se uskuteční již o následujícím víkendu.

Nejvíc nabitý bude program v sobotu, kromě bohaté nabídky kulturních programů, která začíná již v devět hodin ráno koncertem žáků základní umělecké školy, si lidé budou moci prohlédnout například také areál arboreta vznikajícího na Kamenárce. Původně plánovaný program složený hlavně z vystoupení uměleckých souborů ze Štramberku a blízkého okolí byl rozšířen o koncert Terezy Sloukové a Josefa Štargla známých z české verze Evity a večerního představení Muži nestárnou v podání herců moravsko slezských divadel.

Oslavy povýšení na město se však neomezí pouze na jeden víkend, ale potáhnou se celý rok. „V podstatě všechen letošní kulturní program je pořádán pod hlavičkou oslav,“ řekla pracovnice štramberské radnice zodpovědná za kulturu Jana Königová.

Připravuje se několik promenádních koncertů, divadelní představení a další programy.

Například v červenci by ve spolupráci s klubem Nora měla ve Štramberku hrát cikánská kapela Toč kolotoč, v srpnu se Štramberští mohou těšit na reprízy dvou ochotnických představení Ženitba a Perly panny Serafínky. V září děti jistě potěší pánové Uhlíř a Svěrák se svým pořadem ’Není nutno, aby bylo přímo veselo’ a říjen by měl přinést výstavu publikací, obrazů a fotografií vztahujících se k městu.

V rámci oslav Štramberk usiluje také o získání oficiálního městského praporu. „Již máme čtyři návrhy, teď bude městská rada a následně zastupitelstvo rozhodovat o tom, který z nich je nejlepší a ještě letos by měl být prapor schválen také ministerstvem,“ uvedla Königová podle níž návrhy praporu více či méně kopírují městský znak.


Kulturní program víkendových oslav

Pátek 25. června

O rybáři a jeho ženě - pohádka v podání herců DS P. Bezruče z Ostravy (amfiteátr Pod starou věží)
20 hod. - Moravský anděl (taneční zábava na koupališti Libotín)

Sobota 26. června

9 - 10 hod. - koncert ZUŠ Zdeňka Buriana a úvodní slovo starosty (amfiteátr, zahájení)
10 - 11 hod. - běh do schodů na Trúbu; koncert skupiny Dravograjski Oktet Kograd Igem ze Slovinska (náměstí)
11 - 11.45 hod. - Ogaři a J. Hrček - pásmo štramberských písniček a povídání (amfiteátr)
12 hod. - fanfáry na hradbách v podání trubkového tria ZUŠ MIS music Kopřivnice
13.30 - 14 hod. - koncert hlavní představitelky titulní role muzikálu Evita Terezy Sloukové spolu s Josefem Štrágrem (amfiteátr)
14.15 - 15 hodin - vystoupení skupiny scénického šermu Allegros (hřiště u bývalé ZŠ)
16 - 17 hodin - Devětsil a pištci + taneční soubor ZUŠ MIS music Kopřivnice (amfiteátr)
18.30 - 19.45 hod. - Muži nestárnou - hudebně zábavný pořad v podání sólistů moravskoslezských divadel (amfiteátr)
(V případě nepříznivého počasí se celodenní program přesunuje do Kulturního domu Štramberk)

Doprovodné akce: soutěže pro děti na hřišti u bývalé ZŠ, celodenní jarmark na náměstí, 14 - 17 hod. bungee jumping a předváděcí skoky, výstava v Jaroňkově útulně - Štramberk v proměnách času

Neděle 27. června

15 hodin - promenádní koncert Dechového orchestru města Štramberku v parku u ZŠ
(v případě nepříznivého počasí se akce ruší)


Setkání mladých hudebníků mělo u diváků velký ohlas

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednoznačně kladného hodnocení od zainteresovaných osob, ale i od jednotlivých posluchačů se dostalo novince v dramaturgické skladbě místního kulturního domu - koncertnímu setkání žáků uměleckých škol okresu Nový Jičín Juvenales Musica.

Jelikož není možné, aby se na jednom koncertě představily všechny základní umělecké školy působící v okrese, tak při první akci tohoto druhu v prostorách kina Puls vystoupili zástupci obou místních uměleckých škol spolu s mladými muzikanty navštěvující ZUŠ v Příboře, Novém Jičíně, Frenštátě pod Radhoštěm a Studénce.

Jelikož každá ze zúčastněných škol se chtěla ukázat v co nejlepším světle, výkony jejich zástupců byly velmi dobré, vrcholem koncertu pak bylo závěrečné vystoupení klavíristy Martina Kasíka, který svým výkonem posluchače doslova zvedl ze sedadel.

„Tajně jsem doufal, že to bude lepší, ale na prvním ročníku se nedala očekávat nějaká převratná návštěvnost,“ okomentoval návštěvnost akce dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín. Podle jeho slov návštěvnost koncertů vážné hudby bude vždycky záviset na tom, jak učitelé dokáží svým žákům klasickou hudbu zprostředkovat a motivovat je, aby si ji šli poslechnout na koncert.


Zahajovacího dne festivalu se účastní stále více celebrit

H u k v a l d y (dam) - S rostoucí prestiží mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy stále více osobností kulturního, společenského a politického života považuje za vhodné zúčastnit se alespoň jeho zahajovacího dne.

K velmi slušné návštěvě sobotního zahájení již šestého ročníku festivalu přispěl také fakt, že dramaturgové na první den nasadili kvantum velmi kvalitních produkcí, včetně jedné ze dvou velkých oper, které na něm mají zaznít. Silným zážitkem byl zejména koncert Janáčkova komorního orchestru s nímž vystoupili také houslisté Ivan Ženatý a Pavel Šporcl.


Swing Band pokřtí svou první kazetu mezi veterány

K o p ř i v n i c e (dam) - Již potřetí bude prostory okolo automobilu Präsident znít jazzová hudba v podání kopřivnického Swing Bandu.

Kromě oblíbené kapely vedené Františkem Mixou na společném koncertě vystoupí také žáci soukromé ZUŠ MIS music a O. P. Jazz Band.

V rámci koncertu, který se uskuteční v pondělí osmadvacátého června od půl osmé večer bude také pokřtěna vůbec první magnetofonová kazeta, kterou Swing Band natočil.


Kino uvede komedii Vodonoš

K o p ř i v n i c e (dam ) - Kromě reprízy elektronické romance Láska po internetu uvede kopřivnické kino Puls v tomto filmovém týdnu americkou komedii Vodonoš, která se v zemi svého vzniku stala hitem.

Vodonoš je příběhem chlapce, který se přes nepříliš vysoké intelektuální a fyzické dispozice stal z obyčejného ’osvěžovače’ (nosiče vody) hvězdou amerického fotbalu.

To, co filmu schází na kvalitě příběhu Vodonoš, dohání relativně nápaditou režií Franka Coraci a kvalitními hereckými výkony. Ty předvedli jak Adam Sandler v roli slaboduchého Bobbyho, tak i jeho filmová matka ztvárněná Kathy Batesovou.


Nora pořádá Rockovou notečku

K o p ř i v n i c e (dam) - Zítřejší večer bude v Noře patřit letos již druhé Rockové notečce, na které se tradičně představují málo známé kapely z Kopřivnice a blízkého okolí.

Tentokrát v hudebním sále kulturního domu vystoupí místní Safety Matches. Soup de Joure z Příbora bude na programu hned po nich. Poslední vystupující kapela bude RK 130 ze vzdálenějšího Frýdku-Místku.


Gaudeamus uvede další ze série historických her

K o p ř i v n i c e (dam) - Pětatřicet herců amatérského divadelního souboru Gaudeamus uvede v sobotu večer v katolickém domě své představení ’Řezenské ortely’.

Představení navazuje na cyklus divadelních her, které soubor uvádí pravidelně dvakrát ročně. Jde o scénické ztvárnění historických fakt z období existence českého knížectví. Ta jsou divákovi předkládána ústy knížat Rostislava a Svatopluka, jejichž mocenské spory a příchod věrozvěstů Konstantina a Metoděje na Moravu tvoří základ představení.


Kopřivnickou želvu bude opět uzavírat folk-rockový Fleret

K o p ř i v n i c e (dam) - Již pošesté budou tuto sobotu kroky fanoušků folku mířit do areálu lyžařské chaty na Červeném kameni, kde se uskuteční soutěžní přehlídka amatérských kapel tohoto žánru Kopřivnická želva.

Celodenní program zahájí zhruba v deset dopoledne místí country kapela Cizinci. Asi po hodinovém koncertu by měla začít samotná soutěž. Ta bude probíhat ve třech cyklech po čtyřech kapelách.

„Celkem by mělo přijet dvanáct amatérských kapel. Jedna bude z Kopřivnice, tři z Frýdku-Místku a další kapely od Olomouce, z jižní Moravy, Jeseníku, Pardubic a dalších míst,“ řekl organizátor celé akce Michal Komárek.

Prostor mezi jednotlivými soutěžními bloky vyplní koncert Slávka Janouška či hodinový recitál kapely Pedro, která je stálým účastníkem festivalu a slaví na něm i úspěchy. Vloni byla druhá a předloni Želvu vyhrála.

Po třetím soutěžním bloku bude následovat vyhodnocení soutěže a večer uzavře stejně jako vloni kapela Fleret.

Hodnocení bude dvojí, součástí každé vstupenky jsou kupony pro divácké hodnocení a svá pořadí budou určovat také pořadatelé. „Je to z důvodů větší objektivity, stalo se nám totiž, že jeden z ročníků vyhrála kopřivnická kapela, která měla nejvíc známých v publiku, ale nezdála se nám nejlepší,“ zdůvodnil dvojí hodnocení Komárek.


Dr(o)bečky z knihovny

Z historie knihovny (2.)

Z dalších let první republiky, ani z let válečných, se zprávy o veřejné kopřivnické knihovně neuchovaly. Víme jen to, že knihovna válku přečkala velmi dobře a v osvobozené republice byla její činnost statutárně obnovena už od počátku roku 1946. Se svými 3 995 svazky byla tehdy knihovna na 2. místě v okrese NJ (co do velikosti a počtu svazků). Cena jedné vázané knihy byla v průměru 100 Kč. Počínaje 50. lety se knihovna v Kopřivnici začala profesionalizovat, rostl počet knih, čtenářů i placených zaměstnanců knihovny. Souběžně vedle obecní knihovny začala v Kopřivnici působit další knihovna, a to tatrovácká Závodní knihovna, která zároveň plnila i funkci knihovny veřejné. Obě knihovny si našly své čtenáře a vytvořily vlastní specifika působnosti. V 70. - 80. letech tak byly v Kopřivnici dvě velká kulturně-osvětová pracoviště, obě dosahující velkého množství výpůjček, mající rozsáhlý a bohatý knižní fond a vzrůstající čtenářskou základnu.

Zlomem v činnosti obou kopřivnických knihoven se stal rok 1989 a 90. léta vůbec. Společenské změny přinesly nutnost vytvoření jediné velké knihovny. Po dlouhotrvajícím jednání mezi kopřivnickou Tatrou, MÚ v Kopřivnici a OÚ v Novém Jičíně bylo rozhodnuto o vytvoření jednotné knihovny, spravované městským úřadem a zároveň rada MÚ přijala úkol najít či vybudovat pro zamýšlenou velkou sjednocenou knihovnu důstojné prostředí. Organizačně bylo sloučení knihoven provedeno k 1. lednu 1994.

Na pokračování píše Ludmila KARLÍKOVÁ


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 24. - po 28. června v 17.30 hodin Vodonoš - komedie USA. Adam Sandler v buranské verzi „amerického snu“ dokazuje, že s dobrým srdcem a trochou násilí nejdál dojdeš. Americká komedie roku

Čt 24. - po 28. června ve 20 hodin Láska přes internet - romantická komedie USA. Meg Ryanová a Tom Hanks v romantické komedii o lásce, která vznikla jediným kliknutím myši. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice

Pá 25. června v 15 hodin Diskotéka pro „deváťáky“ - pro všechny co opouští lavice ZŠ (akce se uskuteční před Kulturním domem Kopřivnice, za nepříznivého počasí v CO krytu KDK)

Technické muzeum Kopřivnice

Po 28. června v 19.30 hodin Koncert Swing mezi veterány. Účinkují: Swing-band Kopřivnice, žáci SZUŠ MIS music a skupina o. p. Jazz band. U příležitosti konání koncertu bude pokřtěna první natočená magnetofonová kazeta souboru Swing-band

Nora Café

Pá 25. června ve 21 hodin Rocková notečka no.2 - RK 130 a další

So 26. června ve 21 hodin House mix - D. J. Jezus, Forest

Muzeum Fojtství Kopřivnice

Do neděle 18. července je prodloužena výstava Jsme a nejsme jiní - výstava dětí z Dětského centra Kopřivnice, Zvláštní školy Kopřivnice, Speciální mateřské školky logopedické Kopřivnice

Katolický dům Kopřivnice

So 26. června v 19.30 hodin se ve velkém sále představí Divadelní soubor Gaudeamus - Řezenské ortely podle stejnojmenné knihy Františka Neužila

Kino Štramberk

Ne 27. června v 17 a 19.30 hodin Z pekla štěstí. Klasická česká filmová pohádka. Na motiv Jana Drdy pohádka O českém Honzovi. Hrají: M. Kuklová, M. Šimůnek, D. Hůlka, L. Vaculík, V. Brabec...

Kulturní dům Mniší

So 26. června ve 20 hodin Diskotéka s hostem Michalem Davidem


Strašidla na hradě Hukvaldy

V úterý 1. června proběhla na hradě Hukvaldy zábavná akce u příležitosti otevření výstavy ZŠ Alšova nazvaná Strašidla na hradě. Vše začalo již mnohem dříve, když se žáci školy pod vedením učitele Zdeňka Babince zapojili do projektu Výstava nejen ve škole. V hodinách výtvarné výchovy namalovali obrázky strašidel, vyrobili třírozměrné modely a pro sebe pak čarodějnické převleky a masky.

Již den před výstavou se na hrad dostavila třída 8. A, která pomáhala s instalací výstavy. Po otevření výstavy mohli návštěvníci hradu zhlédnout soutěž o titul Miss čarodějnice, které se zúčastnilo jednatřicet dívek z tříd 8. A a 9. B. Titul nakonec získala čarodějnice Patolízalka (Martina Polášková) před Vendelínou (Vendula Štáblová) a Esmeraldou (Klára Michálková). Po předání medailí pokračoval program soutěží o nejsympatičtější strašidlo. Z patnácti chlapců porotu nejvíce zaujal bezhlavý Karlos (Daniel Opačitý), za ním se umístili Lojza (Pavel Botoš) a Fredy (Libor Macháček).

Na své si přišli také diváci, kteří mohli své umělecké schopnosti uplatnit v malování poslepu a v kreslení vlastním tělem (body art). Celý pořad uváděli dva učitelé v kostýmech čarodějů. Na závěr si publikum, tvořené převážně dětmi, mohlo poslechnout koncert naší školní kapely.

Adam Hanus, 8. A, ZŠ Alšova Kopřivnice


Škola sv. Zdislavy slavila svátek

Pátek 28. května patřil dětem a rodičům Základní školy sv. Zdislavy. Za přítomnosti biskupa Františka Lobkowicze a starosty Jiřího Tichánka škola slavila hned dva svátky: Den dětí a svátek své patronky.

Bylo to odpoledne dobrodružné a velmi pěkné. Děti s rodiči procházely trasu pohádkového lesa, která vedla kolem Bezručovy vyhlídky a končila na koupališti. Soutěžící na ní plnili různé úkoly vztahující se k životu naší patronky: poznávali rostliny, skládali erby a museli prokazovat mnoho znalostí a dovedností. Starší děti na stanovištích byly oblečeny do oděvů z doby, kdy svatá Zdislava žila. U koupaliště probíhaly soutěže v zatloukání hřebíků, chůzi na chůdách, šipkách a dokonce televizní kolotoč. Vyvrcholením odpoledne bylo vyhodnocení soutěží a odhalení loga školy, které je dílem Michaely Kopřivové - maminky žačky 1. třídy. Všichni se dobře bavili a vítězové obdrželi krásné ceny.

Na závěr programu se opékaly buřty a někteří rodiče dokonce zpívali a hráli na kytaru u ohně. Všem, kteří program připravili, děkujeme, protože Putování za svatou Zdislavou se opravdu povedlo.

Martina Holubová, 8. třída


Odpověď na otevřený dopis OSBD

Otevřený dopis představenstvu OSBD v Kopřivnici byl zaslán starostovi města a poté jej někdo poskytl Kopřivnickým novinám. Kdyby si členové představenstva OSBD nekoupili noviny, ani neví, že jim píše velká část nespokojených družstevníků. Představenstvu OSBD žádný otevřený dopis se 103 podpisy nebyl doručen.

Z přístupu pisatele je zřejmé, že nemá zájem seriózním způsobem řešit nespokojenost, ale pouze poštvat družstevníky proti současnému vedení družstva. Dále zde byla možnost zaslat své stížnosti nebo vyjádřit svou nespokojenost písemně. Nezávislé kontrolní komisi (NKK). Zástupci NKK jsou přítomni na každém zasedání představenstva, na jejich požádání jim musí být předloženy jakékoliv materiály, týkající se činnosti družstva. Pokud jsou družstevníci řadu let nespokojeni, tak již řadu let nevyužívají tuto možnost. Ani pisatelé tohoto dopisu tuto možnost nevyužili, nezaslali tento dopis NKK a nepožádali o řádné prošetření, zda jsou nebo nejsou jejich připomínky a jejich kritika opodstatněné a oprávněné. Opět je zřejmé, že nemají zájem o řešení, ale pouze si prostřednictvím starosty, kabelové televize a dopisováním přes noviny vyřizují osobní spory mezi předsedou družstva a některými členy představenstva. Takovéto jednání nic neřeší, pouze poškozuje družstvo a všechny jeho členy.

Nyní mi dovolte citovat část posledního odstavce článku: „Každý člen představenstva družstva byl zvolen svými členy, aby hájil jejich zájmy. Pokud ovšem koná proti jejich přáním a zájmům, pak nemá právo tuto funkci vykonávat.“ Naprosto souhlasím s tím, že člen představenstva byl zvolen svými členy, aby hájil jejich zájmy. Mám za to, že družstevníci mají zájem na tom, aby oni i jejich děti bydleli v kvalitním bytě, a to co nejlevněji. Proto já na rozdíl od pisatele, který píše, cituji: „Delegáty shromáždění nelze vinit z toho, že to či ono odsouhlasili. Jsou to řadoví členové družstva, nedostatečně odborně fundovaní a málo seznámeni s projednávanou problematikou, kteří mají často odsouhlasit účelově koncipovaný návrh představenstva, aniž by si současně uvědomili pozdější dosah svých rozhodnutí.“

Já si myslím, že delegáti jsou schopní lidé, kteří ví, o čem hlasují a činí tak právě proto, že si uvědomují pozdější dopad svých rozhodnutí. Rok od roku přibývá zaplísněných bytů, rok od roku panely stále více ztrácejí tepelně-izolační schopnosti a tím se snižuje jejich životnost a narůstají náklady na vytápění, čímž se zvyšují náklady na bydlení. Aby se prodloužila životnost a snížily se náklady na vytápění, navrhlo představenstvo zateplování (sanaci) panelových domů a instalaci termoregulačních ventilů s poměrovými měřiči tepla. Pokud by představenstvo a delegáti nepřijali opatření, která jim pisatel nyní vyčítá, za několik let by se tyto byty staly neobyvatelné. Doporučuji družstevníkům, aby si občas přečetli časopis Nový byt, tam by se dočetli, že tyto problémy řeší všechny země, kde byly postaveny panelové domy. Evropská unie se orientuje na sanaci bytového fondu. Pokud i my chceme do Evropy, nesmíme se dát zastavit takovými lidmi, kteří tvrdí, že delegáti neví, o čem hlasují a podle kterých je dobrý delegát a člen představenstva ten, který nechá domy zplesnivět a zchátrat tím, že hlasuje proti zateplení budov. Špatný je ten, který si uvědomuje, že jsou pouze dvě cesty, a to buď sanace nebo zboření těchto paneláků. Až se stanou byty neobyvatelné, doporučuji družstevníkům obrátit se o radu a pomoc na ty, kteří se podepsali pod otevřený dopis představenstvu družstva.

Jaroslav Bělaška, člen představenstva


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 24. 6. 17.30 - 21, pá 25. 6. 6 - 9, 17.30 - 21, so 26. 6. 15 - 21, ne 27. 6. 15 - 19 (v so a ne je bazén otevřen jen za nepříznivého počasí, v případě pěkného počasí otevřeno koupaliště) inf. na tel. 415 42

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hodin, inf. na tel. 415 82

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích pro veřejnost otevřeny: bližší inf. na tel. 801 008

Rekreační turistika: so 26. 6. v odj. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Jistebník ČD - po zel. Klimkovice - Hýlov - Jódové lázně - na žl. Rakovec - Mexiko - Poruba smyčka - tramvaj - Svinov ČD - odjezdy vlaků (14.48, 15.30 nebo 17.06 hod.), příjezdy (15.39, 16.51 nebo 18.04 hod.); út 29. 6. v 7.05 hod. AN Kopř. stan. č. 5 - Vlčovice rozcestí - pěší na Vlčovickou hůrku (418 m) - Mniší most - Vlčovice stadion - pod pískovnu - Kopřivnice, ukončení akce ve 12 hod.; so 3. 7. v 6.12 hod. odj. ČD Kopřivnice - V-M - Rožnov - odj. ČD v 8 hod. Rožnovské slavnosti - Krajanské dny - Valašské folklorní soubory - velký festival - Rožnov p. R. ČD odj. ve 14.54 hod. (16.54 hod.), příjezd do Kopřivnice v 16.50 hod. (18.30 hod.) Červenec - srpen - září - turistické prázdniny


Výsledky

Fotbal: žáci: FC Kopřivnice - Kravaře st. 1:0, gól: Chuchma, ml. 5:1, góly: Drahoš a J. Navrátil 2, Mička 1

Hokejbal: hokejbal mezi školami (I. - III. třída) pořádaný HC Kopřivnice: 1. Náměstí 28:1, 2. Alšova 14:8, 3. E. Zátopka 9:10, 4. 17. listopadu 14:17, 5. M. Horákové 0:27

Házená: Výsledky z přeboru republiky mladšího dorostu (Plzeň 19. června): Plzeň - Kopřivnice 26:20; Kopřivnice - Karviná 23:25; Kopřivnice - Lovosice 28:29


T-C 90 čekal na postup plných osm let

K o p ř i v n i c e (kmk) - Pověstné doutníčky a střílení šampaňského, to byly oslavy mužstva TC-90 - suveréna třetí ligy. „Na postup do druhé ligy jsme čekali osm let a věříme, že v ní budeme figurovat minimálně ve středu tabulky,“ řekli hráči tohoto kolektivu, který kromě vítězství získal i nejlepší ocenění co se týče jednotlivců. Druhou příčku uhájili T. B., třetím postupujícím je Megas Bordovice B, jenž v posledním turnaji získal více než AC Lemon a Catastrofic a tím naplnil „přísloví“ ... když se dva perou, třetí se směje.

Výsledky 3. ligy (so 19. 6.): T. b. - AC Lemon 1:1, T-C 90 - Pivní bublinky 5:3, Catastrofic - Žába 1:1, Pivson Frenštát - Megas Bordovice B 1:3, Pivní bublinky - T. B. 3:10, Mighty Cats - T-C 90 0:6, AC Lemon - Catastrofic 0:2, Žába - Megas Bordovice B 0:5, Pivní bublinky - Pivson Fren. 1:5, AC Lemon - Mighty Cats 4:0, T-C 90 - Žába 10:2, T. B. - Catastrofic 3:2, Mighty Cats - Pivson Fren. 0:3, Catastrofic - Megas Bordovice B 1:1, Pivní bublinky - Žába 4:2, AC Lemon - T-C 90 2:5, Mighty Cats - Megas Bordovice B 1:7, T. B. - Pivson Fren. 6:3

Konečná tabulka 3. ligy malé kopané

1.

T - C 90

23

6

3

104:35

75

2.

T. B.

17

8

7

105:61

59

3.

Megas Bord.

16

5

11

81:55

53

4.

Cat. Team

15

5

12

75:46

50

5.

AC Lemon

15

5

12

57:59

50

6.

Žába

12

7

13

70:81

43

7.

Pivní bubl.

10

5

17

76:93

35

8.

Pivson Fren.

9

4

19

65:93

31

9.

Mighty Cats

3

3

26

26:135

12


Kopřivnická liga malé kopané v číslech

K o p ř i v n i c e (kmk) - Posledním kolem třetí ligy byl definitivně uzavřen letošní ročník této kopřivnické soutěže v malé kopané. Na řadu přichází účtování spolu s vyhodnocením všech nej.

1. liga - nejlepší střelci: Ivo Maruchnič (R. U. M.) - 34, D. Strnka (Tr. Devills) - 24, M. Buček (VS. OIL. Agro) - 23; nejlepší brankáři: Pavel Červenka (R. U. M.) - 48 bodů, R. Rohan (VS. OIL. Agro) - 46, P. Juráni (Ámos) - 43; nejlepší hráči: Daniel Strnka (Tr. Devills) - 45 bodů, P. Kvasnička (FC Olivet) - 44, D. Šula (Heimat Juniors) - 43; cena fair play: Ámos - 80 trest. bodů, FC Olivet - 100, SD - 140

2. liga - nejlepší střelci: Jiří Rýdel (AC R. Pivrnec) - 29, P. Chromečka (Real) - 23, J. Petráš (Baník) - 22; nejlepší brankáři: Roman Lacina (Koblížci) - 36, M. Mikulec (Perun) - 35, J. Frydl (Seliko) - 35; nejlepší hráči: Jiří Rydel (AC R. Pivrnec) - 59, P. Cachnin (Bum Šankar) - 56, J. Petráš (FC Baník) - 52; cena fair play: Koblížci - 40 trest. bodů, Bum Šankar a FC Jelita - 80

3. liga - nejlepší střelci: Miroslav Korený (TC-90) - 49, J. Krupa (T. B.) - 46, R. Huvar (Megas Bord. B) - 26; nejlepší brankáři: Roman Vala (TC-90) - 40, B. Čada (Catastrofic) - 37, P. Kelnar (Mighty Cats) - 33; nejlepší hráči: Miroslav Korený (TC-90) - 79, J. Krupa (T. B.) - 68, R. Blažek (P. bublinky) - 54; cena fair play: AC Lemon - 40 trest. bodů, Megas Bordovice B - 60, Catastrofic Team - 70


Dorost jen čtvrtý

Foto 5

K o p ř i v n i c e (jk) - O vítězství staršího dorostu kopřivnického klubu házené a jeho postupu do I. ligy se rozhodlo již předminulý týden. Družstvo jasně zvítězilo s desetibodovým náskokem před HC Maloměřice, KP Brno a Cementem Hranice. Z 20 zápasů šestnáctkrát zvítězilo, jedenkrát remizovalo a třikrát odešlo poraženo. Při 33 bodech jej zdobilo skóre 542:366.

Mladší dorost čekal po druhém místu v soutěži ještě 19. června souboj o přeborníka republiky v Plzni. Turnaj se mu však příliš nevydařil a po třech porážkách skončil čtvrtý. „Kluci zápasy trochu psychicky neunesli, nemají toho přece jen ještě tolik za sebou. I přesto si ale myslím, že jsme zanechali dobrý dojem,“ uvedl k souboji o titul trenér družstva Petr Pilch.


Schäferovým vyšlo mistrovství ČR na výbornou

Z l í n (jk) - Celkem čtyřikrát stoupali ve Zlíně na stupně vítězů sourozenci Schäferovi z kopřivnického Plaveckého klubu. Bylo to 12. - 13. června při dorosteneckém mistrovství České republiky, kterému tímto přiřadili vizitku nejúspěšnějšího v historii Plaveckého klubu. „Hodnocení tohoto mistrovství nemůže být jiné. Je to poprvé, co naši plavci získali celkem čtyři medaile, z toho, rovněž poprvé, i stříbrné a opět se tak prosadili mezi závodníky z více než padesáti klubů,“ uvedl trenér Vlastimír Perna a dodal, že po problémech s přípravou zaviněných zdravotními problémy a reprezentačními povinnostmi vůči škole, se od šesti zúčastněných plavců nikterak velké výkony nečekaly.

O to větší radost pak trenéři Axman a Perna měli. Kristina se dokázala skvěle soustředit na disciplíny 200 m volný způsob a 100 m prsa a v obou překvapivě získala bronz. Markantně se zlepšila právě na prsařské stovce, kde své maximum stlačila o 2 vteřiny a z nalosovaného 9. místa poskočila právě na třetí příčku. Uznání zaslouží také 4. místo na 100 m volný způsob a 6. pozice na 50 m prsa.

Honza nezůstal své sestře nic dlužen a kontroval ziskem dvou stříbrných medailí v závodech na 400 m polohový závod a 200 m prsa. Tímto opět potvrdil, že již tři roky patří k dorostenecké špičce. Umístění na bedně doplnil o kvalitní tři čtvrtá, páté a sedmé místo.

Rovněž Natalie Obrdlíková zvládla mistrovství velmi dobře. Zdobí ji dvě sedmé a jedno deváté místo, kterými potvrdila, že i přes prodělané zdravotní problémy, dokáže opět plavat kvalitní závody. Stejné hodnocení si se třemi osobními rekordy v padesátimetrovém bazénu zaslouží i Jiří Zátopek. „Patří k velice talentovaným plavcům a pokud by se na tento sport soustředil více, mohl by ještě velice překvapit,“ míní Vlastimír Perna. Libuše Zátopková a Tereza Mündleinová dosáhly průměrných výsledků na úrovni svých nejlepších osobních výkonů v padesátimetrovém bazénu a umístění mezi 15. a 20. místem odpovídá jejich možnostem. Za zmínku stojí i solidní páté a sedmé místo dívčích štafet.

Mistrovství ČR dorostu - Zlín (12. - 13. června): K. Schäferová: 3. 100 m prsa 1:18,98 a 200 m v. zp. 2:17,24; 4. 100 m v. zp. 1:03,00; 6. 50 m prsa 36,35; J. Schäfer: 2. 200 m prsa 2:37,86 a 400 m pol. závod 4:56,18; 4. 200 m znak 2:20,5, 200 m pol. záv. 2:21,87 a 400 m v. zp. 4:24,42; 5. 1 500 m v. zp. 17:36,49; 7. 100 m znak 1:06,98; N. Obrdlíková: 7. 50 a 100 m motýlek 31,65 a 1:11,50; 9. 50 m v. zp. 30,15; J. Zátopek: 11. 200 m znak 2:29,73 a 400 m pol. závod 5:14,40; L. Zátopková: 15. 100 m prsa 1:25,33; 16. 200 m znak 2:48,92 a 400 m pol. závod 5:49,19; T. Mündleinová: 17. 50 m znak 37,61 a 400 m pol. závod 6:08,11


Titul z poháru pro Skokany

N o v ý J i č í n (jk) - Z kopřivnických plaveckých nadějí se při Poháru desetiletého žactva, konaném 12. - 13. června v Novém Jičíně, dokázal nejvýrazněji prosadit závodník Skokanu Radomír Polášek, kterému vynesl osobní a zároveň oddílový rekord na 50 m znak pohárový titul. Zároveň mu patřilo druhé místo na dvojnásobné znakařské vzdálenosti a dvě třetí příčky ve volnostylařských závodech. „Je to opravdu výborný výsledek,“ pochválil svého svěřence trenér René Lakomý a dodal, že obrovským úspěchem je také devatenáct na pohár přijatých závodníků klubu, což Skokan řadí na druhé místo za Kometu Brno. Další ’Skokani’ se z poháru vraceli již bez medailí, ovšem s řádkou osobních rekordů a umístění v první desítce.

Cenné kovy dovezl i Plavecký klub, a to zásluhou Evy Pernové, která byla třetí jak v polohovém závodě na 200 m, tak na 50 m prsa. Celkem si na své konto připsala čtyři osobní rekordy, přičemž v dalších disciplínách získala dvě čtvrtá a po jednom pátém a sedmém místu. Vylepšená osobní maxima zdobila i Charvátovou a Rozsivku.

Z výsledků poháru desetiletého žactva (12. - 13. 6. - N. Jičín): Skokan - R. Polášek: 1. 50 m znak 38,6; 2. 100 m znak 1:28,0; 3. 100 a 200 m v. zp. 1:16,3 a 2:46,0; Z. Bohumínská: 4. 50 m znak 41,2 a 100 m znak 1:32,1; A. Kalužová: 5. 50 m motýlek 45,0; H. Janečková: 7. 100 m motýlek 1:55,1; J. Ikl: 9. 100 m znak 1:38,3; V. Sentková: 9. 100 m pol. závod 1:35,5; R. Babinec: 10. 200 m v. zp. 3:02,0; M. Blažek: 50 v. zp. 33,5; Plavecký klub: E. Pernová: 3. 50 m prsa 45,7 a 200 m pol. závod 3:11,7; 4. 200 m vol. zp. 2:51,8 a 100 m prsa 1:39,5; 5. 100 m vol. zp. 1:20,5; 7. 100 m pol. záv. 1:32,7; P. Charvátová: 12. 50 m motýlek 49,8; 14. 100 m vol. zp. 1:26,2; M. Rozsivka: 16. 50 a 100 m prsa 50,7 a 1:51,9; 100 m po. záv. 1:40,1.


Žactvo zůstalo za očekáváním

H r a d e c K r á l o v é , P l z e ň (jk, pk) - Pořekadlo, že ne vždy je posvícení, snad nejlépe vystihuje vystoupení závodníků Plaveckého klubu při mistrovství republiky mladšího a staršího žactva. Absolutorium si však určitě zaslouží Petra Klosová, jíž mezi staršími v Plzni patřila bronzová medaile ze závodu na 400 m volným způsobem plus dvě smolná čtvrtá místa a Lukáš Němec, který si na mistrovství mladších v Hradci Králové vyplaval šesté a osmé místo v nových osobních rekordech.

V Hradci se 19. - 20. června, kdy se obě mistrovství konala, již tolik nedařilo Hance a Pavlovi Dvořákovým, u nichž se projevil tréninkový výpadek. Také v Plzni již z dalších výsledků nepanovalo nadšení. Janu Staníkovi patřilo za solidní čas sedmé místo v závodě na 200 m znak, ostatní disciplíny pak, kromě 50 volným způsobem, zvládl na hranici svých možností. Julius Botoš a Milan Makový doplavali své jediné závody na 200 m motýlek na 12. resp. 13. místě, lze však oproti minulému mistrovství hovořit zejména u prvně jmenovaného o výrazném posunu k lepšímu. Martinu Oczadlému se na 200 m znak bohužel nepodařilo zopakovat výborné výkony z oblastních přeborů. „Mistrovství nebylo vyloženě neúspěšné, ale kromě bronzu Petry a výborných výkonů Lukáše nebyly ostatní výkony nijak oslnivé. Přesto se zdá, že letitý ’syndrom padesátimetrového bazénu’ se postupně začíná vytrácet a někteří plavci se již naučili závodit i na padesátce,“ hodnotili mistrovství trenéři Perna a Axman. Výsledky: H. Králové: L. Němec: 6. 400 m pol. záv. 6:00,91; 8. 200 m znak 2:52,95; P. Dvořák: 8. 200 m motýlek 3:03,96; Plzeň - P. Klosová: 3. 400 m vol. zp. 4:57,62; 4. 100 m vol. zp. 1:04,93 a 400 m pol. záv. 5:38,60; J. Staník: 7. 200 m znak 2:31,56; J. Botoš: 12. 200 m motýlek 3:04,69; M. Makový: 13. 200 m motýlek 3:06,71; M. Oczadlý: 15. 200 m znak 2:52,89


Dvakrát zlatá pro karatisty v evropském poháru

Foto 6

B r a t i s l a v a (jk) - Skvělého, v letošní sezoně zřejmě největšího, úspěchu dosáhli vítězstvím na bratislavském třetím ročníku Evropského poháru mládeže a kadetů karatisté kopřivnického klubu Čestmír Váňa a Milan Burget. K zápolení se sjelo celkem 360 závodníků z osmi zemí, a i přesto, že konkurenci oslabil souběžně se konající Světový pohár mládeže, šlo opravdu o vrcholné podujetí.

Váňa ve vůbec nejnabitější kategorii 12 - 13letých žáků vyhrál první kolo s náskokem 0,3 bodu, druhé mu patřilo s náskokem 0,1 bodu rovněž. Soupeře pak doslova vygumoval ve fantastickém finálovém kole, za něž si vysloužil životně vysoké známky. Parádních 0,6 bodu náskoku znamenalo definitivně vítězství a evropské zlato.

Do třetice všeho nejlepšího mohl Váňovi trenér Vlastimil Žižka popřát před jeho, v kariéře teprve třetím, vystoupením v soutěži kumite, které měl naplánováno po úspěšné katě. V prvním a druhém kole přešel přes výborné Slováky, aby v kole třetím, i přes úvodní vedení 1:0, díky zranění podlehl Slováku Poklužiakovi 2:1 v prodloužení. V repasáži o bronzovou medaili sice vybojoval výsledek 1:1, bolavý palec mu však více nedovolil a v prodloužení svému soupeři podlehl. „I když ho zranění velmi omezovalo, podal vynikající bojovný výkon,“ komentoval vystoupení Váni trenér Žižka.

Výborně si v kumite 16 - 17letých dorostenců do 60 kg vedl Milan Burget. Postupně se dostal přes Slováka Celetu (6:3 před limitem), později bronzového Novosada (dokonce 6:0 před limitem) a Felgra z Ústí nad Orlicí (rovněž 6:0 před limitem). Drama přinesl finálový souboj s vynikajícím Slovákem Maikusem, kterému vyfoukl Burget zlato vteřinu před koncem, když srovnal na 2:2, aby v prodloužení vybojoval vítězství 3:2. „Soupeř byl vynikající a zápas tedy velmi těžký. Milan vyhrál hlavně díky dodržovaní taktických pokynů,“ hodnotil výkon svého kolegy již vyzrálý závodník Stanislav Modráček. „I když výsledky opticky vyjadřují Milanovu převahu, pokaždé si sáhl až na dno sil,“ ucelil obrázek o cestě Burgeta k primátu trenér Žižka.

Dobrý výkon, bohužel nepodpořený trochou štěstěny, předvedla v kumite starších žákyň do 50 kg Soňa Hejduková. S Krnáčovou prohrála sice až v prodloužení, i to ovšem znamenalo vyřazení již v prvním kole. Pavel Hejtmánek měl v kategorii 16 - 17letých do 65 kg sice v prvním kole volný los, v kole druhém však podlehl 1:3 Guldanovi a také on se s bratislavským tatami loučil hned po prvním boji. „Soně scházelo trochu štěstí, Pavlovi se naopak moc nedařilo a nepodal ani svůj standardní výkon,“ konstatoval Žižka, zároveň ovšem neskrýval obrovskou radost ze dvou titulů. „K porovnání výkonnosti a tedy úplné spokojenosti mi tu chyběli zástupci západní Evropy. Na druhou stranu se domnívám, že k evropské špičce patří i Slováci a právě s nimi jsme rozhodně sehráli vyrovnanou partii,“ zakončil Žižka.


V posledním zápase darovali body Žilině

TJ Sokol Žilina - FC Kopřivnice 2:0 (0:0)

N . J i č í n - Ž i l i n a (jk) - Ani body darované Žilině v posledním kole fotbalové I. B třídy, nic nezměnily na druhém místě FC Kopřivnice.

Nedostižitelné manko na vítězný Příbor a také pouze torzo původní sestavy, která velice dlouho odolávala porážce, byly zřejmě neslavného výsledku hlavní příčinou. „Na vině je rozhodně laxní přístup hráčů a samozřejmě i absence téměř poloviny základu,“ posteskl si po utkání trenér Jaroslav Reček.

Domácí začali lépe, na ohrožení kopřivnické svatyně se však zmohli až v 15. minutě, kdy Polomský jen se štěstím zachraňoval brejk Šnajdra. Hosté se na ’žilinském pažitu’ jen těžko hledali. Vysoká tráva a muldy rozhodně jejich technické hře neseděly, ani to však jejich zamrznutí nemůže omluvit, zvláště pokud jedinou relativně nebezpečnou akcí první půle byla Paciorkova střela z 20 m, která šla těsně nad. Hosté výrazně tlačili především v závěru poločasu. Ve 37. minutě zachránila Polomského tyč, o tři minuty později šla hlavička z pěti metrů přímo do jeho náruče a ještě těsně před hvizdem trestuhodně nedali Witos a po něm Šnajdr.

Vedení 1:0 však hned v úvodu druhé půle zajistil po ruce Masláka Jahoda. Jedinečnou šanci kontrovat zmařil v 66. minutě Feilhauer. To už hosté měli územně navrch, ovšem jejich střelecký potenciál se rovnal téměř nule. Domácí pak v 78. minutě přidali druhou branku, když Šnajdr vystřihl zblízka Polomskému jesličky a definitivně zbavil své mužstvo sestupové noční můry. Sestava: Polomský - Rypar, Paciorek, Boruczinski, Maslák - Strnka, Mechl, Feilhauer, Duhoň - Kovář, Pešta. Branky: 47. Jahoda, 78. Šnajdr

Konečná tabulka I. B tř. sk. D

1.

Příbor

19

5

2

49:16

62

2.

Kopřivnice

16

8

2

55:16

56

3.

Ostravice

13

4

9

43:32

43

4.

H. Solanec

12

5

9

46:36

41

5.

Metylovice

11

6

9

31:25

39

6.

V-M B

9

8

9

26:24

35

7.

Vlčovice

9

7

10

49:42

34

8.

Štramberk

9

7

10

33:32

34

9.

Odry

9

7

10

35:34

34

10.

Suchdol

9

4

13

40:54

31

11.

Žilina

8

6

12

31:48

30

12.

Kozlovice

7

7

12

26:37

28

13.

Hukvaldy

9

1

16

25:48

28

14.

Sedlnice

2

5

19

18:63

11


Dorost do kvalifikace

TJ Mořkov - FC Kopřivnice 3:5 (0:2)

M o ř k o v (jk) - I když dorost v posledním mistrovském zápase na hřišti soupeře po poločase vedl, ve druhé půli začala atmosféra houstnout, nakonec se však v nepříjemném prostředí podařilo hostům potvrdit své výsostní postavení v tabulce a také postup do kvalifikace, kterou sehrají již v pátek 25. 6. (17.30 h). Branky Kopřivnice: 4. Tomek, 20. Macek, 72. Neckář, 76. M. Kubiš, 85. J. Kubiš


Sele vybojovala domácí pětice jezdců

K o p ř i v n i c e (jk) - Nejrychlejším jezdcem Kopřivnického okruhu ’99 se v sobotu 19. června stal Jiří Petružela z Valašské Bystřice. Vítězství za nejnižší součet časů ze dvou jízd na třech 750 m dlouhých okruzích mu patřilo před kopřivnickými Kalným a Hodslavským.

Klání na Škodách Favoritech, které pořádal na parkovišti tatrovácké brány č. 2 Galia rallye team, se v Kopřivnici konalo vůbec poprvé. Účastnili se jej jak pravidelní vyznavači podobných akcí, tak zcela nové tváře. Svou zručnost si při jízdě na okruhu vytýčeném z pneumatik mohly otestovat i dámy, s nedočkavostí byl rovněž očekáván souboj pětičlenných týmů Kopřivnice a Valašské Bystřice, který byl motivován odměnou v podobě selátka. To nakonec zůstalo při velice těsném rozdílu domácím jezdcům, kteří tím odvedli Valachům porážku z Bystřice.

Výsledky: jednotlivci: 1. J. Petružela (V. Bystř.) 6:12; 2. D. Kalný (Kopř.) 6:16; 3. A. Hodslavský (Kopř.) 6:17. Dámský pohár: 1. R. Cavrová (Kopř.) 3:21; 2. L. Lošáková (Závišice) 3:22; 3. V. Brandová (Vsetín) 3:23. Závod o sele (pět jezdců na dva okruhy): 1. Kopřivnice, 2. Val. Bystřice (rozdíl 9 sekund) - nejrychlejší časy: Galia (Závišice) a Holášek (Hodslavice) 1:52.


Tenisoví žáci mají ligu na dosah

K o p ř i v n i c e (jk) - Důležité vítězství si v sedmém kole mistrovských utkání tenistů, připsalo kopřivnické družstvo dospělých, které na domácích dvorcích porazilo nepříjemného soupeře z Frýdku-Místku. Pojistili si tak účast v oblastním přeboru i pro příští rok. Další krok na cestě do ligy učinili starší žáci, když doma nedali pražádnou šanci hráčům Zábřehu na Moravě. K poslednímu utkání jedou příští víkend do Šumperku, kde by měli své výsadní postavení v oblastním přeboru potvrdit. V sousedském derby porazil B dorost Kopřivnice A dorost Příbora.

Výsledky: dospělí - 1. ČTK Frýdek-Místek 5:4; Arako Opava - dorost A 2:7; dorost B - Příbor A 7:2; žáci A - Zábřeh n. M. 9:0; Frenštát A - žáci B 3:6; žáci C - Bílovec A 2:7; Český Těšín - ml. žáci 5:4


Jubilejní ročník turnaje O putovní pohár Radegastu bude v sobotu

K o p ř i v n i c e - (kmk) „Noc na Liščím mlýně“ - to je jedna z hlavních cen pro vítězné mužstvo turnaje v malé kopané O putovní pohár Radegastu, kterou věnoval garant letošního ročníku - cestovní kancelář Agentura FOX, s. r. o., pana Jaromíra Naleraje sídlící v Kopřivnici. Do autocampu a penzionu „Liščí mlýn“, jenž se nachází v obci Trojanovice - Bystré, nedaleko Frenštátu pod Radhoštěm si vítěz kromě jiných cen odnese také krásný pohár tohoto jubilejního 15. ročníku, který mu bude věnován nastálo...

I letos se turnaje Radegastu (sobota 26. června) v areálu stadionu házené v Kopřivnici zúčastní celkem šestnáct mužstev. Některá se zde představí poprvé, jiná, staří známí, si na tomto pravidelném dostaveníčku kamarádů zavzpomínají na uplynulé ročníky a právě skončené fotbalové sezony.

Loňský vítěz - „mužstvo snů“ - Diadora Kopřivnice se pravděpodobně znovu přijede ukázat s mužstvem plným hvězd a jejich poražený finalista FC Tr. Devills Kopřivnice chystá několik překvapení.

„Snad vyjde to, co mám v plánu,“ řekl kouč Josef Palider. „Když to tak počítám přichází naše chvíle, neboť byli jsme to právě my, kteří jsme si odnesli vavříny kulatého X. ročníku a pamětníci si dobře pamatují, jaká to byla sláva,“ dodává.

Třetí příčku si loni odnesl pořadatel a letošní jubilant Radegast 84, ovšem dvojice Kočí - Hostinský pro tento ročník stále skrývají sestavu. Pravděpodobně ji prozradí zase až těsně před samotným aktem a zraky diváků.

Přátelé z Fryčovic znovu přijedou s dvěma mužstvy a to s týmem Václava Hořelky a tamějšího Sokolu. Samozřejmě, že nebude chybět ani elita z Nového Jičína, New Jersey - Twins - Dynamo, no a z třicet kilometrů vzdálených Oder si Vlastimil Kočí pozval své „rodáky“. Svůj neúspěch z minulého. ročníku si s největší pravděpodobností bude chtít napravit Cement Hranice.

„I když jsme loni brzy vypadli, zůstali jsme v Kopřivnici až do večera, neboť v areálu se nám líbilo a atmosféra byla perfektní. Takže letos opět u vás, ahoj. To byl vzkaz šéfa „cemenťáků“ Vlastimila Kuchaře. Taktéž Klabzubáci z Třince chtějí přivézt to nejlepší. I těm se u nás asi líbí, neboť sem jezdí čím dál častěji. Z Kopřivničanů se představí SD - pravidelný turnajový účastník, dále Bum Šankar, kteří dovedou nejen zamíchat pořadím v tabulce skupiny, ale také pořádně rozdivočit situaci na hřišti. 1. FC Korej nastoupí s posilami a za Klub malé kopané Kopřivnice nastoupí Výběr - KMK. Svůj debut zaznamená vítěz 3. ligy TC-90.

Takže co dodat? ... věřme, že vyjde příjemné počasí a jubilejní XV. ročník turnaje v malé kopané O putovní pohár Radegastu může začít.

O putovní pohár Radegastu

turnaj v malé kopané

sobota 26. června, Stadion házené Kopřivnice

Rozlosování jednotlivých skupin:

       
Sk. A: Diadora Kopřivnice Sk. B: FC Tr. Devills Kopř.
  Twins Nový Jičín   New Jersey Nový Jičín
  Sokol Fryčovice   SD Kopřivnice
  1. FC Korej Kopřivnice   Dynamo Nový Jičín
Sk. C: Radegast 84 Kopřivnice Sk. D: VH Fryčovice
  AC Klabzubáci Třinec   Odry
  Výběr KMK Kopřivnice   Cement Hranice
  Bum Šankar Kopřivnice   TC-90 Kopřivnice
       

Časový harmonogram turnaje

8.00 - 14.00 hodin * základní část (utkání ve skupinách)
14.00 - 15.00 hodin * čtvrtfinálová utkání
15.10 - 15.40 hodin * semifinálová utkání
15.45 - 16.45 hodin * utkání o 3. místo a finále
v 17.00 hodin * ukončení turnaje

 

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:30