Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 24/99 ze dne 17. června 1999

Titulní strana

Pozemky pro podnikatelský areál jsou již nasmlouvané

Lubinu zajímají ekonomické dopady odtržení

Vysílání KTK z Bílé hory není zatím vůbec jisté

Tatra svým zaměstnancům opět vyplatí pouze zálohy

Nejstarší obyvatelka srší humorem a těší se dobrému zdraví

Být doma na šedesáti procentech se některým tatrovákům vyplácí

Zprávy z města a okolí

Město se proti usnesení soudu ve věci akcií hodlá odvolat

Účastníci Moravia rallye navštíví zajímavá místa kraje

Letošní sezona se na přehradě bude řídit novým návštěvním řádem

O vybudování parkoviště před Bílou labutí se bude dál jednat

Tichánek: Situace na radnici se podstatně změnila

Polemika nad zrušením Mateřské školy na ulici Kapitána Jaroše

Vybrat si pracovníky mezi profesionály byl prý nadlidský úkol

Opravách obkladů Technického muzea (Foto 4)

Zeptej se - odpovím

Stíny

Kultura

Hrad i obora opět ožije vážnou hudbou

Dramaturgové pamatovali také na tanec

Dětské pěvecké soubory byly předvojem

Program letošního ročníku festivalu Janáčkovy Hukvaldy

Kino si letní pauzu odbude v době tatrovácké dovolené

Počasí vyšlo a diváci si mohli vychutnat pět kvalitních divadelních produkcí

Plzeňská Znouzectnost bude opět koncertovat v Noře

Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Otevřený dopis představenstvu bytového družstva

Bytová oblast po sedmi měsících od komunálních voleb

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Běh míru protnul i Kopřivnici

Čtyři primáty Maraton klubu

Třetí příčka pro štramberské ženy

Národní finále v Puma Cupu letos ZŠ E. Zátopka uniklo

Kopřivnický okruh ’99 poprvé

V Hodoníně padaly osobáky

Házenkářský starší dorost do nejvyšší soutěže

Kopřivnické gymnastky ve Frenštátě jasně dominovaly

Postup fotbalistů do I. A třídy není pouze sen

Dorost vybojoval kvalifikaci

Primát ve 2. lize nakonec získala Jelita

Tenisté v oblastním přeboru ostudu rozhodně neudělali

Druhé hry zdravotně postižených se vydařily

VS. OIL. Agro letos vybojovalo všechny dosažitelné trofeje


Titulní strana

Pozemky pro podnikatelský areál jsou již nasmlouvané

K o p ř i v n i c e (hod) - Je to zhruba měsíc, kdy byli majitelé pozemků, které se nacházejí na katastrálním území Vlčovic, svoláni do anexu městského úřadu, kde jim vedení města a vedení Centra podnikání a rozvoje Kopřivnice sdělila, proč potřebují pro vznik Podnikatelského areálu Vlčovice jejich pozemky a co by jeho vznik pro město znamenal.

Do 15. června měli majitelé pozemků podepsat smlouvy o budoucí smlouvě kupní, tedy se zavázat, že své pozemky městu prodají.

„Výkupem pozemků bylo pověřeno Centrum podnikání a rozvoje, které se zavázalo, že do 15. června sdělí vedení města, jak se vypořádalo s první etapou, to je výkupem třiceti hektarů. Garantem výkupu pozemků je ovšem město,“ řekl místostarosta Alois Janek.

„Nám se jedná o to, abychom měli zcelené území, se kterým bychom mohli operovat a nabídnout ho investorovi. Celé území, o které se jedná, má osmdesát jedna hektarů, v soukromém vlastnictví je asi dvaasedmdesát hektarů. Zbývající hektary jsou ve vlastnictví města, Pozemkového fondu a Tatry, státní podnik v likvidaci. My z těch třiceti hektarů, které nás zajímají nejvíce, máme nasmlouvaných jako pevně uzavřených smluv šestaosmdesát procent. S ostatními se jedná,“ řekla ředitelka Centra podnikání a rozvoje v Kopřivnici Lenka Cagová.

„Z dalších čtyřiceti pěti hektarů, které vlastní soukromí vlastníci, máme nasmlouvaných šedesát sedm procent. U dvou pozemků probíhají dvě dědická řízení. Ne všichni vlastníci žijí v Kopřivnici, ale bydlí na Slovensku, ve Veselí nad Moravou a v Rožnově,“ dodala Lenka Cagová.

„Co se týče počtu lidí, kteří nám zbývají a kteří ještě nepodepsali smlouvy, těch je osm, a to včetně částečných, jež jsou spoluvlastníky,“ sdělila ředitelka Centra podnikání a rozvoje Cagová.

„Děláme všechno pro to, abychom sehnali peníze na výkupy pozemků z mnoha dotačních fondů s tím, že město bude participovat částečně na tom, aby výkupy proběhly do konce příštího roku,“ řekl místostarosta Alois Janek.

„Jednání s institucemi probíhají dnes a denně, jednáme na ministerstvu průmyslu a obchodu, v parlamentě, v rozpočtovém výboru, s ministrem práce a sociálních věcí Špidlou. Jednou za čtrnáct dní, někdy i každý týden se jezdí po různých úřadech,“ dodal Alois Janek.

„Tatra se k připravovanému Podnikatelskému areálu staví velmi dobře. Jedny peníze jsou na výkupy pozemků a jiné na vybudování infrastruktury.

Tyto peníze máme spočítané rámcově také, na pozemky je to v první fázi více jak dvacet milionů a na infrastrukturu se budeme pohybovat rovněž v řádech deseti milionů korun.

Tatra nám velmi pomohla s tím, že souhlasila s tím, že můžeme využít jejich volné kapacity v energetice, ale i jejich energetických mostů k dotažení potřebných inženýrských sítí.

Pokud bychom vedli elektrické vedení z Frenštátu pod Radhoštěm, případně z Příboru, pak by se jednalo o částku v hodnotě asi sto milionů.

Státní program zainvestování průmyslových parků se podílí na vybudování inženýrských sítí a my budeme žádat o dotaci z něho v příštím roce.

Změna územního plánu, která se uskutečňuje nejkratšími možnými lhůtami, které zákon připouští, může být provedena nejspíš v půlce srpna a od toho se odvíjí další věci, které ještě musíme projednat - vztah k pozemku, územně plánovací dokumentace, ta už řeší i média - vodu, elektřinu, plyn a užitkovou vodou. Rovněž musíme mít vyřešení i podklady k územnímu řízení na liniové stavby,“ uzavřel místostarosta Alois Janek.

V průběhu příštího roku se budou na základě smluv o budoucí smlouvě vykupovat pozemky na připravovaný Podnikatelský areál Vlčovice. Zároveň se ve stejném období vybudují potřebné inženýrské sítě a dotáhnou se na hranici pozemku tak, jak je to ve světě běžné a jak to žádají zahraniční investoři. To vše se uskuteční nejpozději do konce prosince roku 2000.

Jednání s majiteli pozemků neprobíhají vždy hladce a na poprvé. Někteří se nechávají přemlouvat, jiní vítají, když se zaměstnanci Centra podnikání a rozvoje v Kopřivnici za nimi dostaví, že jim ušetří čas a cestu.


Lubinu zajímají ekonomické dopady odtržení

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv zprvu navrhovatel referenda o odtržení Lubiny Václav Socha označoval ekonomickou stránku osamostatnění za druhořadou, nyní se spolu s lidmi bažícími po osamostatnění zajímá i o ni.

Na požádání byl občanům Lubiny poskytnut rozsáhlý materiál obsahující ekonomické rozbory minulého období. Šlo o podrobné informace, jakým způsobem by Kopřivnice přistoupila k ekonomickým a majetkovým záležitostem dané obce.

„Z tohoto materiálu, který jsme považovali za dostačující, vyplynulo ještě několik dalších otázek, na které Lubiňané požadují odpovědi. Dotazy se týkaly daňové výtěžnosti, přerozdělování akcií, kolik cenných papírů zbylo, na kolik by měla Lubina nárok a podobně,“ řekl o setkání s navrhovatelem referenda Václavem Sochou a členem občanského sdružení Lubiňan Pavlem Blahetou starosta Kopřivnice Jiří Tichánek.

Samotné odtržení od Kopřivnice ještě ani zdaleka není hotovou věcí. K pořádání referenda a o jeho uskutečnění je potřeba podpora alespoň třiceti procent oprávněných občanů - voličů.

„Na schůzce s navrhovatelem referenda jsem byl informován, že jim schází ještě asi třicet podpisů,“ konstatoval Tichánek. Navíc i v případě, že by se referendum uskutečnilo, nemusí nutně skončit osamostatněním.

Sdružení Lubiňan, které vzniklo jako produkt odporu lidí proti stavbě továrny Draftex, zaujalo k odtržení neutrální stanovisko. „Tuto myšlenku nebudeme ani podporovat, ani proti ní vystupovat, je věcí každého člena jak se k ní postaví, “ řekl mluvčí sdružení Pavel Blaheta.


Vysílání KTK z Bílé hory není zatím vůbec jisté

K o p ř i v n i c e (dam) - To, že na vrcholu Bílé hory bude stát vysílač, je již jisté. O tom, zdali z něj budou vzduchem šířeny také programy Kabelové televize Kopřivnice, se bude teprve rozhodovat.

„Záleží na městě, zda bude ochotno přispět na umístění této technologie. My z našich poplatků asi těžko budeme schopni zainvestovat vysílač, aby na něho bylo připojeno dejme tomu 200 lidí, protože by bylo nutno rozdělit mezi tyto lidi asi tři miliony korun a o tak drahé vysílaní by nikdo neměl zájem,“ řekl ředitel KTK Jan Bittner. Podle něj by stejně, jak je tomu v jiných městech, měla radnice přispět na vysílač, který je zahrnutý do strategického plánu rozvoje města, a lidé by si měli hradit své přijímací zařízení. V současné době je možné na věž instalovat vysílací systém MVDS. Ten umožňuje vzdušné pokrytí v rozmezí sedmi až devíti kilometrů od vysílače vzdušnou čarou ve směru natočení vysílače.

„Pootočením zařízení se dají volit různé směry pokrytí se zdůrazněním některých lokalit. V této chvíli není určeno, kterým směrem budou antény na Bílé hoře směrovány. O tom, jestli to bude směrem na Lubinu, Vlčovice, či okrajové části Kopřivnice, bude rozhodovat rada KTK a potažmo zastupitelé města,“ uvedl Bittner.

Systém MVDS je schopen šířit osm televizních kanálů. Předpokládá se, že půjde hlavně o česky mluvící programy, ale je možné tímto způsobem šířit například i placenou televizní nabídku.

„Jak bude prakticky probíhat a kolik bude stát příjem, bude záležet na konkrétní lokalitě. Jde využít takzvaných skupinových příjmů, kdy se dá sdružit více domků dohromady a tímto způsobem také snížit jeho finanční náročnost,“ řekl Bittner.

Lidé, kteří budou chtít přijímat kabelovku vzduchem, ale musí počítat minimálně se stejnou částkou, za jakou se nyní připojují rodinné domky. Tedy asi s částkou šest až osm tisíc korun. I přesto, že nejde zrovna o malé částky, strach z nezájmu KTK nemá. Zájem o tuto službu podle jejího ředitele bude. „Například ve štramberku je velice špatný signál. Lidé tam obtížně chytají i programy jako ČT1 nebo Nova. To také zvyšuje jejich zájem o tuto možnost vysílání a jsou za ni i ochotni více zaplatit. Ve Štramberku bude podle mého názoru zájem možná i osmdesátiprocentní, kdežto například v Lubině, kde je příjem všech čtyř českých kanálů relativně dobrý, bude zájem mnohem nižší,“ předpokládá Jan Bittner. Jednou z dalších možností, proč by o kabelovku šířenou vzduchem měl být zájem, je prý i fakt, že standardní anténní systém na nový dům je finančně ještě náročnější. „Teoreticky by mohly z domů zmizet anténní monstra a s anténou o průměru patnáct centimetrů by lidé byli schopni přijímat skladbu všech českých kanálů,“ uzavřel Bittner.


Tatra svým zaměstnancům opět vyplatí pouze zálohy

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako minulý měsíc i v řádném červnovém výplatním termínu obdrží zaměstnanci akciové společnosti Tatra pouze čtyřtisícovou zálohu v hotovosti.

„Je to v podstatě zopakování toho, co se odehrávalo v minulém měsíci. Dohoda zní tak, že doplatek mzdy bude stejně, jako tomu bylo u dubnových výplat uhrazen v nejbližším možném termínu, nejpozději však do třicátého června,“ uvedla tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková. „Kumulace peněz v určitém okamžiku pro nás znamená, že jsme schopni posunout výrobu o kus dál a tím pádem se přiblížíme k tržbám, ze kterých inkasujeme peníze na další produkci,“ zdůvodnila postup managementu firmy mluvčí společnosti.

K co největší eliminaci možných problémů svých zaměstnanců chce automobilka znovu přispět jednáním s Českou spořitelnou, bytovým družstvem a městem Kopřivnice. Předseda Oblastního bytového družstva Jiří Rýdel však podle svých slov ještě v pondělí žádný impuls k jednání neobdržel.

„Budeme rozhodně trvat na širším jednání, ke kterému by měli být přizváni nejen zástupci družstva a Tatry, ale také její dceřiné společnosti Energetika Tatra a město. I my bychom se totiž mohli dostat do situace, kdy bychom neměli z čeho platit zálohy za teplo,“ uvedl Rýdel.


Nejstarší obyvatelka srší humorem a těší se dobrému zdraví

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Po devatenáctém a prožití celého dvacátého století se nejstarší kopřivnická obyvatelka Marie Danilewiczová chystá na vstup do nového milénia. Danilewiczová je nejen nejstarší občankou města, ale také třetí nejstarší obyvatelkou okresu. „Narodila jsem se třináctého června 1898 v Ostrohu u Uherského Hradiště přesně o půlnoci,“ vzpomíná nejstarší obyvatelka města, která se i ve svém úctyhodném věku těší neobyčejnému zdraví. „Za minulý rok byla u paní doktorky snad jednou, v nemocnici vůbec ne a jediné, co užívá, jsou vitamíny,“ potvrdila její ošetřovatelka. Tajemství dlouhověkosti je podle Danilewiczové prosté. Každé ráno začít čajem s rumem nebo jak s humorem, který je jí vlastní, dodala rumem s čajem. „Navíc jsem se nikdy v životě nerozčilovala a práci jsem do ruky nevzala. Na letech stejně nezáleží, hlavně když se člověk cítí mladý,“ řekla Danilewiczová.

Toto tvrzení není v jejím podání rozhodně frází. Přáním nejstarší Kopřivničanky je totiž zajet se podívat do Vyškova na Moravě, kde strávila své mládí. Neustále velmi ráda čte. Jen svůj zamilovaný valčík si prý se starostou zatančí ne na sto prvních, ale až na svých tisících narozeninách.


Být doma na šedesáti procentech se některým tatrovákům vyplácí

K o p ř i v n i c e - „Člověče, taky bych se chtěl mít jako ty, neděláš a bereš za to peníze. To je život,“ dobírá si jeden z mužů sedících u piva v oblíbené restauraci svého souseda. Zhlédnout podobnou scénu není v Kopřivnici nic neobvyklého.

Za dobu, co se Tatra potýká s finančními problémy, byla na šedesáti procentech alespoň několik dní velká většina zaměstnanců firmy. „Ze začátku to bylo docela fajn, člověk měl volno a bral šedesát, ale docela často i sto procent mzdy, teď už je to jiné. Začíná se víc projevovat to, že nosím domů míň peněz a být na ’šedesáti’ pro mě znamená taky nejistotu, jestli mě vůbec ještě budou potřebovat,“ svěřil se pětačtyřicetiletý muž, který je na jednom místě v Tatře zaměstnán již více jak dvacet let. I přesto, že nikdy neví, jestli tento týden bude pracovat či nikoliv, nechce své místo v Tatře opustit a ze strachu, aby o něj nepřišel, nechce ani zveřejnit své jméno.

Ne všichni tatrováci však volno hrazené zaměstnavatelem berou jako újmu, naopak některým dokonce vyhovuje.

„Jsem sám, nikoho neživím a já z toho, co vydělám, vyjdu relativně snadno. Když jsem byl na šedesáti procentech ze začátku, tak to pro mě byla dovolená se vším všudy, prostě jsem si to volno užíval,“ řekl tentokrát třiadvacetiletý dělník z Tatry, kterému se ještě na neschopnosti Tatry dát mu práci podařilo vydělat. „Našel jsem si ještě jeden kšeft, takže teď mám peněz ještě víc, než když Tatra normálně jela,“ řekl. Přesto, že prý není jediný, kdo si takto přivydělává, ne každému se v dnešní situaci podaří druhé zaměstnání najít.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Město se proti usnesení soudu ve věci akcií hodlá odvolat

K o p ř i v n i c e (dam) - Krajský obchodní soud v Ostravě rozhodl ve věci návrhu na vydání předběžného opatření, kterým se příslušným subjektům nařizuje se zdržet jakékoliv nakládání se 78 470 kusy akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací tak, že jej zamítl.

Vodárenská společnost Anglian Water, které města sdružená kolem Kopřivnice prostřednictvím firmy Jung&Silberstein prodala sedm procent akcií SmVaK, ústy Milana Srba z A-agency prohlásila, že soud nepovolil dvojí prodej akciového podílu v SmVaK.

Kopřivnická radnice takovouto interpretaci soudního rozhodnutí kategoricky odmítá. „Situace je poněkud jiná. Informace, které pan Srb poskytl redaktoru deníku Právo, byly velmi tendenční,“ řekl starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. Materiál, který byl zaslán ke zveřejnění řadě periodik, obsahoval podle tiskové informace vyjadřující stanovisko města, nepřesné a neúplné informace a zvolená interpretace byla do značné míry zavádějící.

Podle sdělení radnice došlo v této fázi pouze k rozhodnutí o předběžném opatření. Samotné líčení ve věci podané žaloby doposud nebylo zahájeno. Zainteresovaná města se shodla na tom, že se proti usnesení soudu odvolají a komentovat jej budou, až bude věc pravomocně rozhodnuta a závazná pro všechny účastníky.


Účastníci Moravia rallye navštíví zajímavá místa kraje

K o p ř i v n i c e (ili) - Kraj Jeseníků nabízející nádherné scenérie a průmyslové Ostravsko byly vybrány k celotýdenní mezinárodní soutěži historických automobilů Moravia rallye ’99.

Účelem soutěže je propagace turisticky zajímaných center Moravy a vhodným výběrem doprovodných kulturních a společenských programů přiblížit účastníkům historii a kulturu našeho regionu.

V minulých ročnících se podařilo účastníky akce seznámit s průmyslem a službami takovým způsobem, že byly realizovány i dlouhodobé kontrakty.

Start historických vozidel proběhl 12. června u Horského hotelu na Červenohorském sedle v Jeseníkách. Celá Moravia rallye ’99 je rozdělena do šesti etap, z nichž pro naše město je nejdůležitější etapa čtvrtá.

Dnes totiž účastníci soutěže, kteří jsou rozděleni do kategorií podle roku výroby svých aut, navštíví po Fulneku, Novém Jičínu a Štramberku, také Kopřivnici, kde absolvují prohlídku Technického muzea. S dojezdem automobilových veteránů se počítá mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou. V rámci VI. etapy proběhne i šestý ročník Memoriálu Františka Procházky, při kterém se ke stovce závodníků přidá na sedmdesát historických automobilů a motocyklů z České republiky a Slovenska.


Letošní sezona se na přehradě bude řídit novým návštěvním řádem

Foto 1

L u b i n a (ili) - Areál přehrady provozuje již sedmou sezonu Lubina tour, s. r. o., se záměrem poskytnout návštěvníkům místo k aktivnímu odpočinku bez většího zásahu do stávající krajiny.

V letošním roce vypracoval odbor životního prostředí ve spolupráci se společností Lubina tour, městskou policií, Energetikou Tatra, a. s., Okresní hygienickou stanicí v Novém Jičíně a dalšími institucemi nový návštěvní řád, který vstoupí v platnost po schválení městskou radou. V něm se odráží všechny zkušenosti získané za minulé období a zároveň respektuje vyhlášky v souvislosti s provozem přehrady. Nově koncipována je dohoda o spolupráci mezi městem Kopřivnicí a společností Lubina tour, ve které je posledně jmenovaná garantem provozu v areálu přehrady.

„V letošním roce jsme zařízení pro aktivní vyžití dále nerozšiřovali, ale naší snahou je, aby úroveň poskytovaných služeb byla vyšší,“ uvedl Dalibor Řehák, vedoucí společnosti Lubina tour. „Návštěvníci Větřkovické přehrady kromě provozování vodních sportů mohou využít i služeb restaurace Pod přehradou s možností ubytování v přírodním kempu se sociálním zařízením. Pro mladou generaci budeme pokračovat v pořádání tradičních sobotních diskoték.“

V exponovaných dnech bude zabezpečen dozor Vodní záchranné služby z Nového Jičína.

Z důvodu zajištění provozu areálu - likvidaci odpadků, úklidu a provozu sociálních zařízení, bude při vstupu do areálu vybírán minimální poplatek 2 koruny za dítě a 5 Kč za dospělou osobu.


O vybudování parkoviště před Bílou labutí se bude dál jednat

K o p ř i v n i c e (ili) - Městská rada po projednání odsouhlasila 11. května pronájem pozemku o výměře dvě stě metrů čtverečních Radku Lacinovi za účelem vybudování veřejného parkoviště před prodejnou potravin Bílá labuť.

„Rád bych obstál i v konkurenci zahraničních firem, které v Kopřivnici staví na ’zelené louce’ a velká parkovací plocha je jejich nedílnou součástí, ale to si bez parkoviště před prodejnou nedokážu představit. Nabídl jsem proto městu, že na své náklady vybuduji parkovací místa, která by mimo otevírací dobu prodejny mohli využívat i ostatní občané,“ informoval o svých záměrech na zlepšení kulturnosti prodeje majitel prodejny Radek Lacina.

Více než dvouměsíční jednání, které schválení pronájmu pozemku předcházelo, zcela nesjednotilo všechny zainteresované instituce ve způsobu realizace parkování aut.

Podélné parkování, které je v současné době zákazníky prodejny praktikováno, by stávající situaci nevyřešilo. Proti kolmému stání jsou výhrady z odboru životního prostředí, protože výstavbou šestnácti parkovacích míst by došlo i na kácení stromů. V současné době se hledá optimální řešení pro všechny zúčastněné strany.


Tichánek: Situace na radnici se podstatně změnila

K o p ř i v n i c e - V úterý 1. června vyšel v Regionu v rubrice listárna příspěvek Marie Pešlové na téma Živé besedy v televizi zatím nebudou. Zde je na něj odpověď starosty Jiřího Tichánka:

Bylo pro mne vskutku velkým zážitkem přečtení výše uvedeného článku. Pisatelka si zřejmě ještě dostatečně neuvědomila, že situace na kopřivnické radnici se podstatně změnila. Současné vedení není již nakloněno dalšímu megalomanskému plýtvání finančními prostředky a dalšímu zadlužování města. Prioritou již není budování „světového“ muzea, ale je jen jediný, v nynější době nejdůležitější cíl - zajistit lidem práci, tím znovuobnovit kupní sílu obyvatelstva, pomoci drobným podnikatelům atp. Veškeré úsilí vedení města směřuje nyní tímto směrem. Nejsem zastáncem sáhodlouhých jednání na téma nezaměstnanost ve městě - to samotným nezaměstnaným zajisté nepomůže. Z tohoto důvodu také město, respektive radní pozastavili další pravidelné pořady v místní Kabelové televizi, tzv. „Živých besed“. A nebylo to pouze z finančních důvodů (jeden pořad = cca 7 000 Kč).

Každý občan má kdykoliv možnost navštívit jak starostu města, tak místostarosty a ve skutečnosti se takto i děje. Doba bezbřehých tlachů je již doufám za námi. Radní se však nebrání a nikdy nebránili, vzejde-li patřičný podnět, takovýto pořad aktuálně uskutečnit a zařadit do přímého vysílání. Zatím tento podnět nikdo nedal.

Vrátím-li se k samotnému článku, pak se ptám, kde vzala autorka tu drzost tvrdit, že si radní připomínkují problémy „sami sobě“? Tvrdí, že je starosti a podněty občanů nezajímají. Nemám ani ten pocit, že by radní předem předpokládali, že budou „nesmyslně plácat“, ale naopak jsem ho získal po přečtení výše uvedeného článku. Zda se autorka Pešlová opírá o fakt, že „občan nezkresleně pozná, koho volil“, zde má pravdu. Ale není již pravdou, že „právě toho se kopřivničtí radní obávají“. Naopak, občan sám pozná, zda je politika nynější radnice správná či nikoliv. Zaměstnanost se bohužel nedá vyřešit ze dne na den. A ve srovnání s dobou, kdy autorka článku byla ve funkci zastupitele, neslibují nynější radní půl milionu návštěvníků zdejšího muzea ročně, ale snaží se připravit půdu pro cca 2 000 až 5 000 pracovních míst! Neslibují udělat z Kopřivnice pupek světa, ale v mezích finančních možností (díky zadlužení města politikou minulého vedení) připravit svým občanům životní podmínky alespoň částečně snesitelnější. Divím se, že sl. dr. Pešlová toto doposud nepochopila, když má tak výrazné sociální cítění (viz její snahy o výstavbu holobytů atp.).

Je jen škoda, že její článek v Regionu jsem dostal až po jejím odchodu z mé kanceláře, kde jsem s jmenovanou vše, co jí leželo na srdci, probral. Škoda!


Polemika nad zrušením Mateřské školy na ulici Kapitána Jaroše

Logicky ve prospěch dětí

Jeden nejmenovaný MÚ, přesněji členové MR, se jednoho dne rozhodli zrušit jednu nejmenovanou mateřskou školu ve městě. Nic divného a zvláštního v dnešní době. Klesá porodnost (nejen v centru města, ale i v okrajových částech), dětí ubývá, nejsou finance na provoz, znáte to.

Dokonce, aby si tito členové městské rady byli zcela jisti, že ruší tu správnou mateřskou školu, nechali si vypracovat podrobný materiál o vývoji porodnosti do budoucna. Zjevně byl tak náročný úkol svěřen odborníkům, neboť s určitostí bylo zjištěno, že právě zde, v centru města, kde se nachází ona zmíněna mateřská škola, je a bude porodnost nejnižší. Toto také bylo uvedeno jako hlavní důvod zrušení mateřské školy.

Tady už můj rozum nestačí a přestávám chápat.

Nedokážu si totiž představit, jak se zpracovává materiál ohledně vývoje porodnosti. Předpokládám, že oni pracovníci navštěvovali mladé rodiny, ptali se jich na zcela osobní a intimní otázky (není-li tomu tak, omlouvám se, nejsem statistik). Budiž, tedy, pokud to těm mladým nevadilo. Ale jak to zjistí u těch, kteří se zde mohou případně teprve přistěhovat? Je to přece otázka budoucnosti! Jak už jsem uvedla, nejsem statistik, ale učitelka mateřské školy. Proto mi daleko více vadí přístup pracovníků městského úřadu k rodičům a hlavně k dětem. Spočítali totiž, že na oné mateřské škole je přihlášeno pro příští školní rok pouze šest nových dětí (zůstává 53, celkem by bylo od září 1999 dětí cca šedesát, což na trojtřídní mateřskou školu je docela slušný průměr (je snad někde vyšší?) a provoz by nebyl úplně neefektivní vzhledem k dalším okolnostem). Mimo jiné Vyhláška MŠ o mateřských školách číslo 35/92, která je stále v platnosti, hovoří o dvaceti dětech na jednom oddělení. Možná to číslo nově přihlášených dětí bude tím, že pracovnice školského odboru samy odrazují některé rodiče od umístění svých dětí do této mateřské školy.

Na druhé straně se však jiným rodičům dostane na přímou otázku, „Nebude se školka rušit?“, přímá odpověď, „ne, nebude, klidně si tam dítě dejte“. Toto se odehrálo počátkem května 1999, tedy v době, kdy městský úřad již věděl, že mateřská škola se ruší. Tak se stalo, že ještě v květnu byly do mateřské školy přijaty nové děti. Jak asi na ně bude působit, budou-li muset odejít do nového kolektivu, sotvaže si zvykly na tento. Děti jsou příliš citlivé a křehké bytosti a některé změnu kolektivu snášejí velice těžce. Ale co! Jsou to jenom děti, my dospělí za ně rozhodujeme! Hlavně ušetřit!

Při již zmíněném průzkumu byla brána na zřetel mimo jiné i jakási „docházková vzdálenost rodičů“. Nelze nesouhlasit s výrokem, že mateřská škola je umístěna v centu města na atraktivním místě. Takže většina rodičů, z kterékoliv části města jde kolem školy. Není nic jednoduššího, než při cestě do zaměstnání „hodit dítě do školky“. Nerozumím opět o jaké docházkové vzdálenosti je řeč. V neposlední řadě musím uznat, že městská rada se skutečně snažila „objektivně“ posoudit všechny okolnosti a postihnout co nejvíce parametrů, na jejichž základě ruší mateřskou školu. Pomáhal i Školský odbor okresního úřadu v Novém Jičíně, konkrétně Česká školní inspekce. Ta je dalším závažným důvodem ke zrušení školy.

Inspekce skutečně byla na této mateřské škole provedena ve dnech 20. - 22. dubna 1999. Jistě by bylo možné brát v úvahu její radu, či podporu ke zrušení, pokud byla provedena ve více mateřských školách s neefektivním provozem a měla možnost srovnání. Nestalo se tak. Těsně před rozhodnutím městské rady o zrušení MŠ provedla inspekce „kontrolu“ pouze na této jediné škole. Pokud by vás zajímaly alespoň některé výsledky této „přepadové“ akce, mohu citovat z inspekční zprávy:

1. Psychohygienické podmínky pro průběh výchovně vzdělávacích činností jsou hodnoceny spíše jako nadprůměrné.
2. Zjištěné materiálně technické podmínky jsou vzhledem k potřebám pedagogické práce hodnoceny jako spíše nadprůměrné.
3. Koncepční záměry, plánování výchovně vzdělávací práce jsou hodnoceny jako průměrné.
4. Zjištěnou kvalitu výchovně vzdělávacích činností lze charakterizovat jako spíše nadprůměrnou.
5. Na základě zjištěných skutečností jsou výsledky výchovně vzdělávacích činností hodnoceny převážně jako nadprůměrné.

Proč vlastně nezrušit tak „nekvalitní“ mateřskou školu? Nemalým důkazem toho, jak je škola vskutku nekvalitní, jak jsou zde rodiče nespokojeni, byly nesčetné dotazy těchto rodičů jak osobní, tak telefonické na MÚ ihned po vylétnutí zprávy o zrušení do éteru.

A perličku nakonec! Toto všechno jsem se dočetla v Kopřivnických novinách ze dne 20. 5. 1999 přesto, že pán místostarosta MÚ požádal vedení této MŠ, aby se poplašně nešířily zprávy o zrušení školy mezi rodiči. Vždyť ještě není nic rozhodnuto. Nejdřív to musí schválit městské zastupitelstvo v červnu a pak to oficiálně oznámíme.

A ejhle! Zastupitelstvo ještě nebylo a už se to oficiálně ví. Jak se to mohlo stát? Jsem jenom učitelka - NECHÁPU. Víte už o kom byla řeč? O VÁS a O NÁS.

Marie Kuderová, Libuše Černínová, Hana Šromová

 

Vyjádření radních

Rušení mateřské školy je natolik závažný problém, že se divíme, proč autoři tohoto článku (dopisu) použili ironickou formu. Řešení se připravovalo dlouhodobě a odpovědně s využitím všech informací, které jsme získali z předchozích případů.

Prvním signálem je snižování porodnosti. Za poslední tři roky se narodilo kolem 250 dětí ročně proti 300 - 400 dětem v dřívějších letech. V centru města se v minulosti narodilo velice málo dětí v důsledku vyššího věkového průměru zde žijících občanů. K získání těchto materiálů není nutné obcházet rodiny, ale stačí vyjít z údajů evidence obyvatelstva městského úřadu.

Dalším krokem bylo určení pěti mateřských škol, kterých se tento úbytek dětí mohl nejvíce dotknout. Pak jsme požádali o stanovisko kompetentní orgány: školský úřad, Českou školní inspekci, odbor školství, kultury a sportu, komisi městské rady pro výchovu a vzdělávání. Z porady ředitelek mateřských škol vyšel názor, který se přiklonil ke zrušení jednoho zařízení, nikoliv ke snižování dětí na oddělení.

Do 7. zasedání městské rady dne 11. května se vytvořil ucelený materiál, který ke všem pěti školkám obsahoval vyjádření již zmiňovaných orgánů i další dostupné informace: o provozních nákladech, počtu zaměstnanců, kapacitě, činnosti mateřských škol, počtu žádostí o zařazení dětí, stavu zařízení apod. Všechny tyto informace vedly členy městské rady k nelehkému, přesto poměrně jednoznačnému rozhodnutí doporučit městskému zastupitelstvu zrušení Mateřské školy Kpt. Jaroše. Toto usnesení městské rady je veřejné a bylo vyvěšeno na úřední desce. Proto je nesmyslné, aby kdokoliv žádal vedení mateřské školy o jakési utajení. Usnesení městské rady dostávají k dispozici také Kopřivnické noviny. Ihned další den byla osobně informována ředitelka mateřské školy.

Kdyby nedošlo ke zrušení mateřské školy, zůstalo by nenaplněno více oddělení mateřských škol, to je stav by byl nižší než 25 (předpokládáme-li 120 volných míst, bylo by to v průměru jedenáct volných míst v každé mateřské škole).

Mzdy pracovníků a pracovní úvazky však stanovuje školský úřad podle počtu dětí. Snížily by se tak mzdy a bylo by nepříznivě zasaženo více pracovnic než v případě zrušení.

V každém případě dostanou přednost při zařazování děti předškolní a děti zaměstnaných rodičů. Pokud nedojde ke zrušení mateřské školy v letošním roce, budou mít zařízení problémy po celý školní rok a řešení se tak pouze odsouvá na pozdější dobu.

Konečný verdikt však vynese skutečně městské zastupitelstvo.

Zdeněk Krajčír, zástupce starosty
Jaromír Maroň, předseda komise pro výchovu a vzdělávání


Vybrat si pracovníky mezi profesionály byl prý nadlidský úkol

K o p ř i v n i c e (ili) - Výběrové řízení na třináct pracovních míst pro nově otevíraný úsek maso-uzeniny na prodejně Plus Diskont Kopřivnice se uskutečnilo 7. června. Ze šedesáti zájemců si společnost Procházka maso-uzeniny Roudnice nad Labem, která bude provozovat úsek maso, uzeniny, lahůdky a pekař, vybírala jen s největšími obtížemi. Neboť jak nás informovala za personální oddělení Helena Hajšová: „Kvalifikace a profesionální úroveň všech uchazečů byla neuvěřitelně vysoká a vybrat si mezi nimi, bylo nadlidským úsilím.“ Prodejna zahájí provoz 22. července.


Zeptej se - odpovím

K o p ř i v n i c e (bm) - Pořád mě bouchá jeden kamarád a já se mu to bojím oplatit, protože by mě zmlátil. Co mám udělat?

Nechat se ’mlátit’ je tvoje velká chyba! Není to kamarád - jen spolužák a pořádný slaboch! Nic mu neoplácej, ale nedovol, aby ti ubližoval. ’Kamaráda’ si nevšímej a vyhýbej se mu - třeba pochopí, proč to děláš. Když ne, řekni to okamžitě paní učitelce nebo někomu, komu věříš. Nebude to žalování, ale prosba o pomoc! Pomůžeš také druhým dětem, kterým ubližuje a které nemají odvahu přiznat se!

Od kolika let jsou spermie a proč?

Spermie - mužské pohlavní buňky se začínají tvořit ve varlatech v období puberty asi mezi 10 - 14 rokem. V té době začíná chlapec dospívat a hodně se mění nejen on, ale i jeho tělo. K   největším změnám dochází v pohlavním ústrojí, které začíná produkovat oplozovací buňky - spermie. O lidském těle se budeš učit od 5. třídy ve škole. Pokud chceš vědět víc, přečti si knihu: Sexuální výchova.


Stíny

3. 6. v dopoledních hodinách neznámý pachatel na parkovišti před správní budovou Tatry, a. s., poškodil dveře a zámek na vozidle Mazda 323 F

3. 6. předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání 22letý mladík z Veřovic, který řídil osobní automobil pod vlivem alkoholu a při silniční kontrole se snažil uplatit policisty a tím se dopustil trestného činu podplácení

5. 6. oznámeno vloupání do automobilu Mitsubishi Carisma, zaparkovaného na ul. Kpt. Nálepky, z něhož pachatel odcizil autorádio

6. 6. v odpoledních hodinách u Kopřivničky naproti pizzerie Olympia využil neznámý pachatel nepozornosti 87letého muže a ze zadní kapsy kalhot mu odcizil peněženku s 1 600 korunami

7. 6. předáni vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání dva mladíci ve věku 20 a 19 let z Kopřivnice, kteří z nezajištěné avie na ul. České armády odcizili horkovzdušnou pistoli a následně se na autobusovém nádraží vloupali do dvou autobusů

7. 6. předán vyšetřovateli 21letý mladík z Kopřivnice, který se vloupal do peugeotu, zaparkovaného na ul. Ke Koryčce a odcizil z něj autorádio a dále na parkovišti na ul. Obránců míru úmyslně poškodil čtyři zaparkovaná osobní auta

9. 6. využil neznámý pachatel nepozornosti prodavačky ve stánku vedle altánku u Tatrovanky a odcizil jí krabici s plavkami

10.6. v odpoledních hodinách odcizil neznámý pachatel jízdní kolo, které jeho majitel na pět minut odstavil neuzamčené před knihkupectvím Pohoda a k další krádeži jízdního kola došlo na ulici Francouzské, kde pachatel odcizil před domem odstavené a zajištěné jízdní kolo


Kultura

Hrad i obora opět ožije vážnou hudbou

Foto 3

H u k v a l d y (dam) - Již pošesté bude tuto sobotu zahájena jedna z největších hudebních událostí našeho regionu festival Janáčkovy Hukvaldy.

Ten v šesti festivalových dnech nabídne hudbu i spřízněné umělecké disciplíny všech forem. Od vystoupení sólistů, přes malé komorní záležitosti, taneční vystoupení, až po velké opery. V širokém spektru nabízených produkcí však schází symfonická hudba.

Nad tímto nedostatkem vyjádřil politování také dramaturg přehlídky a ředitel ostravského národního divadla Luděk Golat. „Mrzí mě, že v letošním ročníku chybí symfonická záležitost, která sice byla naplánována, ale na poslední chvíli bylo třeba program změnit,“ řekl.

Na hukvaldském festivalu nemůže samozřejmě chybět Janáčkovo dílo. Jako již tradičně zazní jedna z jeho oper. Tentokrát to bude Její pastorkyňa v podání Státní opery Bánská Bystrica, která si touto inscenací vysloužila velký ohlas ve slovenském tisku. Dále bude Janáčkovu hudbu reprezentovat výběr z jeho Idyly, Moravské lidové poezie, Ukvaldské lidové poezie, klavírní Zdenčiny variace a konečně baletní ztvárnění Po zarostlém chodníčku. Festival v duchu své tradice opět dá prostor také mladé umělecké generaci. Ti úplně nejmladší se představí v premiéře zpěvohry Jaroslava Křičky Ogaři. Děti z operního studia NDM a hukvaldské Základní školy jsou na festivalu stálými hosty a mnohé z nich vystupovaly již na prvním ročníku v představení Lišky Bystroušky. „Je to kouzelná opera plná příležitostí pro dětské zpěváky. Ti už nám vyrostli v mladé sólisty a jsou schopni zpívat i velmi těžké sólové party,“ uvedl Golat na tiskové konferenci před zahájením festivalu. Na festivalu zazní také dvě operní reprízy, a to Provdaná nevěsta a Eufrides před branami Tymén. Představení komické Provdané nevěsty bude navíc doplněno Intermezzem k opeře Františka Václava Míči O původu Jaroměřic, která je pravděpodobně nejstarší operou v češtině.

Festival, který využívá Janáčkova rodiště s krásnou přírodní scenérií, se letos podle slov své ředitelky rozhodně nebude potýkat s finančními problémy a největší ohrožení mu tak hrozí v případě nepřízně počasí.


Dramaturgové pamatovali také na tanec

H u k v a l d y (dam) - Relativně velký prostor byl v letošním ročníku festivalu věnován umění, které je na hudbě existenčně závislé, tanci. Na program Time of Dance kanadského choreografa Eddyho Toussainta spojující přední ostravské tanečníky v hudbě Albinoniho, Bacha a Brela naváže Kenka komponovaná taneční kreace v podání japonských tanečníků. Poslední den festivalu nabídne Janáčkovy skladby z cyklu Po zarostlém chodníčku v podání Pražského komorního baletu nastudované známými choreografy Pavlem Šmokem a Kateřinou Dedkovou - Frankovou.


Dětské pěvecké soubory byly předvojem

H u k v a l d y (dam) - Předznamenáním příštích několika týdnů ve znamení hudby byl program Hradní zpívání, v rámci kterého během uplynulého víkendu na Hukvaldech koncertovaly čtyři dětské pěvecké soubory z okolí. Postupně se publiku představily Pěvecké studio Permoník z Karviné, novojičínský Ondrášek, opavský Dětský pěvecký sbor Domino a Ostravský dětský sbor.


Program letošního ročníku festivalu Janáčkovy Hukvaldy

Sobota 19. června

13 hod. Slavnostní zahájení - L. Janáček: Moravská lidová poezie - výběr; A. Dvořák: Duchovní zpěvy; E. Březina: Tvé jméno Maria; G. Friederich Händel: Mesiáš, Xerxes; Christoph W. Gluck: Orfeus. Účinkuje: D. Drobková - zpěv a P. Rybka - klavír (hrad)
16 hod. G. Frederich händel, J. S. Bach, Georg F. Telemann, L. Janáček: Idyla (výběr). Účinkují: I. Františák, Zbygniew Kaleta - klarinety, I. Ženatý, P. Šporcl - housle, Janáčkův komorní orchestr a umělecký vedoucí Zd. Dejmek (hrad)

Neděle 20. června

13.30 hod. R. Schuman, J. Brahms, A. Dvořák, L. Janáček: Ukvaldská lidová poezie, G. Mahler: Písně o mrtvých dětech (hrad)
15 hod. J. Křička: Ogaři (amfiteátr)
20 hod. Time of Dance Tomas G. Albinoni: Pas de deux, J. S. Bach: Concerto of Movement, Jaques Brell: Taneční duet, Kenka - komponovaná taneční kreace inspirovaná přírodními motivy (hrad)

Sobota 26. června

11 hod. J. Souček: Provdaná nevěsta (jednoaktová opera, humorné pokračování Prodané nevěsty B. Smetany, z motivů této známé opery)
14 hod. L. Janáček: Zdenčiny variace, Vl. Lejsek: Balady z Moravy, B. Martinů: Tři české tance, A. Dvořák: Slovanské tance (výběr)
16 hod. S. Rachmaninov: Vocalise, Fr. Poulenc: Sonáta, R. Strauss: Sonáta op. 18 (hrad)

Neděle 27. června

11 hod. J. Berg: Eufrides před branami Tymén (jednoaktová opera) (hrad)
14 hod. P. Helebrand: Suity pro sólové violoncello (hradní kaple)
16 hod. Laureáti Janáčkovy soutěže Brno (hrad)

Sobota 3. července

15 hod. L. Janáček: Po zarostlém chodníčku (hrad)
18 hod. L. Janáček: Její pastorkyňa (amfiteátr)

Informace a rezervace vstupenek: 069/611 43 26 0658/699 221


Kino si letní pauzu odbude v době tatrovácké dovolené

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtrnáctidenní pauzou v promítání si své letní volno vybere také místní kino Puls.

Kino bude uzavřeno v době celozávodní dovolené v Tatře. „V pondělí devatenáctého července se ještě bude dohrávat a od dvacátého července do druhého srpna se hrát nebude,“ řekla vedoucí kina Naděžda Smazová. Žádné další omezení jako například snížení promítacích dnů se přes léto nechystá. Pouze nedělní kino Vláček a Filmový klub svou činnost před prázdninami skončí a znovu začnou až v září.


Počasí vyšlo a diváci si mohli vychutnat pět kvalitních divadelních produkcí

N o v ý J i č í n (dam) - Odpolední prudký déšť pořádně vystrašil pracovníky městského kulturního střediska, kteří připravovali již třetí ročník Divadelní dílny. Nakonec se ale počasí umoudřilo, nebylo potřeba přehlídku stěhovat na nádvoří Staré pošty a diváci si ji mohli vychutnat v atraktivním prostředí Kamenného divadla na Skalkách.

„Měla jsem strach z počasí, které nakonec vyšlo, takže jsem velmi spokojená,“ shrnula své pocity z přehlídky autorka její dramaturgie Marta Mathonová.

Přibližně sto čtyřicet diváků mělo možnost nejen zhlédnout pět divadelních představení, ale mnozí si v prvním a posledním z nich také zahráli.

Přehlídku zahájila svou pohádkovou hrou brněnská herečka Daniela Zbytovská. Přesto, že šlo o divadlo jednoho herce, bylo na jevišti stále plno, herečka totiž hojně využívala spolupráce s publikem a loutek. Diváky respektive ’studenty’ do svého představení zapojili shodou okolností také brněnští herci Divadla klauniky. Jejich didaktický Don Quijote De La Ancha, který byl pojat jako hodina španělštiny a potulného rytířství, se setkal s velkým ohlasem a byl jedním z vrcholů přehlídky.

Podmět ke vzniku tradice Divadelní dílny dal atraktivní a nevyužívaný prostor ukrytý v lese na Skalkách.

„Divadlo, vzniklo v roce 1929. Za války byl jeho provoz omezen a poslední představení, o kterém víme, bylo někdy v padesátém roce a od té doby divadlo chátrá. Divadelní dílna vznikla se záměrem amfiteátr znovu oživit, protože je podle mne škoda nechat ho jen tak ladem,“ osvětlila Mathonová jeden z podnětů, který ji přivedl na myšlenku uspořádat Divadelní přehlídku.


Plzeňská Znouzectnost bude opět koncertovat v Noře

K o p ř i v n i c e (dam) - Páteční večer bude v hudebním sále kulturního domu opět patřit rockové hudbě po více než roční přestávce se do kopřivnické Nory vrací plzeňská parta, která si říká Znouzectnost.

Skupina charakteristická svým potrhlým humorem, svéráznou filozofií a hlavně atmosférou jakou dokáže na svých koncertech vytvořit, bude hrát hned po předkapele Peshata, která by měla začít v devět hodin večer.

Kapela, jejíž členové se s výjimkou saxofonistky a flétnistky v jedné osobě Romany Kohoutové skrývají za přezdívkami Déma (kytara), Caine (bicí) a Golda (basová kytara) a nezbytnými černými brýlemi, vznikla již před třinácti lety a za tu dobu v její sestavě došlo jen k několika málo kosmetickým změnám.

Hudba Znouzectnosti je spojením naléhavosti sdělení folku a razance a strohost punku. Svou jednoduchostí pak může instrumentálně zdatné hráče dokonce znechucovat. Síla jejich koncertů je v kontaktu s publikem a vokálech. Na zpěvu stojí celý projev kapely a zpívají svorně všichni čtyři její členové. Dobře známé texty si navíc mnohdy pobrukuje i publikum.


Dr(o)bečky z knihovny

Z historie knihovny (1.)

Vznik veřejné knihovny v Kopřivnici můžeme vystopovat v druhé polovině 19. století, v době bohaté na nejrůznější spolkovou činnost. Jedním z místních spolků byl i spolek čtenářský, který však neměl dlouhou existenci a záhy se rozpadl. Za přímého předchůdce dnešní knihovny lze považovat až čtenářsko-pěvecký spolek Vlastimil, působící od roku 1892. Jeho spolková knihovna rostla z darů soukromníků a nákupy se pořizovaly z výtěžků pěveckých akcí. Za 1. světové války se činnost Vlastimilu omezila a v roce 1920 byl spolek rozpuštěn. Knihovna včetně ostatního majetku připadla místní tělocvičné jednotě Sokol. Mezi první 3 zákony v nově vzniklé ČSR patřil i zákon o obecních knihovnách. Na jeho základě byla obecní knihovna zřízena i v Kopřivnici. Při jejím budování daroval Sokol převzatou knihovnu spolku Vlastimil v počtu 718 svazků a 20. února 1921 mohla obecní veřejná knihovna zahájit svoji činnost ve dvou místnostech hasičské zbrojnice. Knihovníkem byl ustaven pan Rudolf Socha. Knihy se půjčovaly zdarma, pouze zápisné činilo 2 Kč. Knihovník byl odměňován částkou 1 000 Kč ročně. Už ve svých počátcích měla knihovna i oddělení a knihy pro mládež. Počet čtenářů i výpůjčky vzrůstaly a dobové záznamy konstatují, že i ’odrostlejší mládež vyhledává ušlechtilou zábavu ve čtení mimo dřívější hry v karty’.

na pokračování píše Ludmila Karlíková


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 17. - po 21. června v 17.30 hodin Odplata - thriller USA. Mel Gibson v akčním thrilleru o pomstě, která nezná slitování. Do 12 let nepřístupný

Čt 17. - po 21. června ve 20 hodin 8 MM - thriller USA. Ta nejtvrdší sadistická pornografie na prodej, ten nejlepší soukromý detektiv na její stopě. Do 18 let nepřístupný

Čt 24. - po 28. června v 17.30 hodin Vodonoš - komedie USA. Adam Sandler v buranské verzi „amerického snu“ dokazuje, že s dobrým srdcem a trochou násilí nejdál dojdeš. Americká komedie roku

Čt 24. - po 28. června ve 20 hodin Láska přes internet - romantická komedie USA. Meg Ryanová a Tom Hanks v romantické komedii o lásce, která vznikla jediným kliknutím myši. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 20. června v 16 hodin Varhanní koncert - v samostatném programu vystoupí Pavel Rybka, profesor Ostravské konzervatoře. Koncert se uskuteční v kostele ve Štramberku!

Pá 25. června v 15 hodin Diskotéka pro „deváťáky“ - pro všechny co opouští lavice ZŠ (akce se uskuteční před KDK, za nepříznivého počasí v CO krytu KDK)

Nora Café

Pá 18. června ve 21 hodin Znouzectnost + support: Peshata (koncert)

So 19. června ve 21 hodin Rocková notečka no.2 - RK 130 a další

So 26. června ve 21 hodin House mix - D. J. Jezus, Forest

Muzeum Fojtství Kopřivnice

Do ne 18. července je prodloužena výstava Jsme a nejsme jiní - výstava dětí z Dětského centra Kopřivnice, Zvláštní školy Kopřivnice, Speciální mateřské školky logopedické Kopřivnice

Kino Štramberk

Ne 20. června v 17 a 19.30 hodin Byl jednou jeden polda III. Major Maisner a tančící drak - komedie s L. Potměšilem v roli nezničitelného majora Maisnera

Ne 27. května v 17 a 19.30 hodin Z pekla štěstí. Klasická česká filmová pohádka. Na motiv Jana Drdy pohádka O českém Honzovi


Otevřený dopis Představenstvu bytového družstva v Kopřivnici

Již několik let se projevuje mezi velkou částí členů bytového družstva nespokojenost s činností jeho vedení v čele s předsedou Rýdlem. V poslední době se však tato nespokojenost stupňuje. Souvisí s růstem nezaměstnanosti a snížením příjmů rodin. Za této situace nám představenstvo předkládá a doslova vnucuje realizaci různých akcí, aniž by bralo v úvahu názory nájemníků - členů družstva. Jsou to termostatické ventily a měření spotřeby tepla v bytech, v současnosti zateplování stěn domů a střech.

Zásadní rozpor v hodnocení předkládaných záležitostí je následující: vedení družstva prostě něco vymyslí, navrhne a formou organizačních směrnic nebo schválením shromážděním delegátů vynucuje realizaci u všech členů družstva, ať to chtějí či nechtějí. Delegáty shromáždění nelze vinit z toho, že to či ono odsouhlasili. Jsou to řadoví členové družstva, nedostatečně odborně fundovaní a málo seznámení s projednávanou problematikou, kteří mají odsouhlasit často účelově koncipovaný návrh představenstva, aniž by si současně uvědomili pozdější dosah svých rozhodnutí. Předkládaná řešení, která jsou vhodná pro ten či onen dům, však vedení družstva nechce respektovat s odvoláním na výše uvedené nebo proto, že „představenstvo rozhodlo“. Přitom jde o velkou skupinu družstevníků, kteří mají na věc jiný názor a pro sebe jiné, často lepší a levnější řešení. Návrhy podávané zástupci samospráv by jejich záležitosti vyřešilo a co je podstatné nikoho nepoškodilo.

Doslova zločinnou akcí proti družstevníkům bylo sjednání zvýšené dodávky tepla pro vytápění v roce 1997 u firmy Rekaz a popřením platnosti vyhlášky o nutnosti regulace tepla u dodavatele došlo k poškozování nájemníků ve zvýšených platbách za teplo. Zásadní a podstatné je to, že realizaci všech prací financují sami nájemníci, tedy ze svých peněz a ne družstvo ani představenstvo! Proto je třeba respektovat rozhodnutí samospráv. Jejich přání a požadavky má vedení družstva realizovat ve smyslu Stanov čl. 3d provádí, případně zabezpečuje, pro své členy a čl. 3e poskytuje, případně zabezpečuje pro své členy.

Problematických záležitostí je podstatně víc. Pro ilustraci je možno uvést i provádění revizí elektro, porevizních oprav či instalatérských prací. Tyto jsou v mnoha případech předražovány tím, že jsou účtovány podle ceníků. Účtuje se až 300 Kč/hod. a skladné 7 %. Máme za to, že družstvo je proto družstvo, aby náklady na provoz a údržbu bytů byly co nejnižší, tudíž za skutečné efektivně vynaložené náklady. Jenže o efektivnosti hospodaření v našem družstvu lze asi těžko hovořit. Dá se to jednoduše doložit srovnáním s družstvem Frenštát p. R.

Na správu je tam vybíráno 65 Kč měsíčně, zatímco u nás je to 95 Kč, což je o plných 46 procent víc! Za co bylo vynaloženo těch 1,5 milionu Kč vybraných navíc oproti částkám srovnatelným s jinými i menšími družstvy? Snad je to tím, že v žádném družstvu nepoužívá předseda k dopravě do zaměstnání a jiným „cestám“ služební automobil (dříve Š 100, pak favorit, potom felicia a nyní limuzína octavia). Ve Frenštátě předseda auto nemá. Vysoké cestovní náklady: Kopřivnice 87 300 Kč, Frenštát - 1 534 Kč; náklady na reprezentaci: Kopřivnice - 32 200 Kč, Frenštát - 3 022 Kč. Ztráta na středisku údržby, skladového hospodářství a areálu Šenov - za 2 roky činí 1 081 533 Kč.

Jsou také investované každoročně vysoké částky do výpočetní techniky a kancelářského vybavení. Tyto investice však nevedou ke zefektivnění činnosti a následné úspoře pracovních sil. Naopak poplatek za správu se zvýšil. Počty pracovníků družstva: Kopřivnice 4 374 byty - 20 THP, 9 dělníků, 5 bytů, tj. 16 místností; Frenštát 1 149 bytů - 3 THP, 1/2 předseda, 2 sklepní místnosti.

K nedobrému stavu ve vedení družstva přispívá i skutečnost spojení obou funkcí, jak předsedy, tak i vedoucího aparátu družstva v jedné osobě, jako jediné správné řešení prosazené přímo předsedou. Sloučením obou funkcí se dostala do jeho rukou prakticky neomezená moc, jak rozhodovací, tak výkonná, což se skutečně v praxi potvrdilo. Rovněž dlouhodobé přetrvávání stejných lidí ve funkcích členů představenstva způsobuje stagnaci a stereotyp myšlení a následně nezpůsobilost vnímat a zpracovávat podněty těch zvenčí.

Každý člen představenstva družstva byl zvolen svými členy, aby hájil jejich zájmy. Pokud ovšem koná proti jejich přání a zájmům, pak nemá právo tuto funkci vykonávat. Doporučujeme proto všem delegátům letošního shromáždění a všem členům družstva, aby si všechny nepravosti a nešvary praktikované nynějším vedením uvědomili a našli své nové zástupce do orgánů vedení a tyto si zvolili. Představenstvo ve stávajícím složení již není oprávněno „společenství neuzavřeného počtu osob“ ve smyslu Stanov vést.

Pod dopisem je podepsáno 103 nájemníků družstevních domů


Bytová oblast po sedmi měsících od komunálních voleb

Již v únoru jsem navrhla městské radě a městskému zastupitelstvu, že je třeba vypracovat bytovou koncepci a měla jsem zájem aktivně spolupracovat na řešení této problematiky.

Městská rada i zastupitelstvo tento návrh ignorovaly. MR dala dokonce písemně stanovisko, že naše město žádnou bytovou koncepci nepotřebuje, protože má velmi schopné politické vedení.

Co tedy naše schopné vedení města za sedm měsíců udělalo pro řešení problémů v bytové oblasti? Nově MR schválila pouze nevyhovující Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem. Pravidla privatizace bytového fondu dosud neprojednala ani MR, natož zastupitelé.

Stávající výstavba bytových domů přešla z minulého volebního období. Výhledový potřebný plán revitalizace bytového fondu není vypracován.

Co může čekat občan, bydlící v Kopřivnici v obecním bytě, od svých zvolených zástupců? Dosadí mu za souseda nepřizpůsobivého neplatiče? To je možné. Starosta ani na přímou otázku v rubrice KTK Starostování neodpověděl, kam město vystěhovalo, ani kam bude stěhovat nepřizpůsobivé neplatiče.

Prodají mu zastupitelé střechu nad hlavou? Ani to není vyloučeno. Dosavadní postup představitelů města při prodeji domu na ulici Čapkově nebyl příliš vstřícný vůči právoplatným nájemníkům.

Pokud občan bude mít štěstí a bude si moci koupit svůj byt, dostane od města seriózní informace o tom, co obnáší být vlastníkem nebo členem družstva v konkrétním bytovém domě?

Pokud občan bude mít štěstí a nebude prodán spekulativnímu jednotlivci a zůstane nájemníkem města, jak kvalitní bude jeho bydlení?

Naše vedení města za sedm měsíců nevytvořilo nic, absolutně nic, co by aspoň trochu napomohlo k řešení bytových problémů města. Budou zastupitelé tuto neutěšenou situaci řešit nebo to tak zůstane až do konce volebního období?

Marie Pešlová


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 17. 6. 17.30 - 21, pá 18. 6. 6 - 9, 17.30 - 21, so 19. 6. 15 - 21, ne 20. 6. 15 - 19 (v sobotu a neděli je bazén otevřen jen za nepříznivého počasí, v případě pěkného počasí otevřeno koupaliště)

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hodin

Malá kopaná: so 19. 6. 8 - 13 hod. 8. turnaj - 3. liga

Fotbal:18. 6. v 17 hod. (benjamínci) FC Kopřivnice - Vagónka Studénka; so 19. 6. v 9 hod. st. žáci a v 10.45 hod. ml. žáci FC Kopřivnice - SK Kravaře

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích pro veřejnost otevřeny: bližší inf. na tel. 801 008

Rekreační turistika: so 19. 6. v 7.43 hod. ČD Kopřivnice - Val. Meziříčí - hvězdárna - dalekohledy a astrotechnika + exkurze, tržiště u mostu - muzeum v Krásné - V-M ČD odj. v 11.03 hod. (nebo ve 12.55 hod.), návrat ve 12.37 hod. (nebo ve 13.42 hod.); so 26. 6. v odj. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Jistebník ČD - po zel. Klimkovice - Hýlov - Jódové lázně - na žl. Rakovec - Mexiko - Poruba smyčka - tramvaj - Svinov ČD - odjezdy vlaků (14.48, 15.30 nebo 17.06 hod.), příjezdy (15.39, 16.51 nebo 18.04 hod.); út 29. 6. v 7.05 hod. AN Kopř. stan. č. 5 - Vlčovice rozcestí - pěší na Vlčovickou hůrku (418 m) - Mniší most - Vlčovice stadion - pod pískovnu - Kopřivnice, ukončení akce ve 12 hod.


Výsledky

Fotbal: žáci: Nový Jičín - FC Kopřivnice st. 1:1, gól: M. Navrátil a ml. 0:2, góly: J. Navrátil, Bathory; benjamínci: Optimit Odry - FC Kopřivnice 0:2, branky: Kocián, Šindler; muži I. B třída sk. D: FC Vlčovice-Mniší - TJ Sokol Ostravice 4:3 (4:3), TJ Lokomotiva Suchdol n. O. - TJ Tatra Příbor 2:0

Házená: MU ml. žáci B (z ne 13. 6.): HC Zubří B - KH Kopřivnice 26:21 (11:14), střelci: Janek a Váňa 5, Olšovský 4, Jakeš a Domitra 3, Stanislav 1


Běh míru protnul i Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (jk) - ’Mír začíná nejprve v srdci každého z nás. Pokud není mír uvnitř člověka, nemůže být ani ve světě kolem něho. Pouze když si jako jednotlivci uvědomíme přirozenou dobrotu svého srdce, můžeme se stát pravými tvůrci míru ve světě.’ Toto je filozofie Sri Chimnoye, zakladatele celosvětového projektu mezinárodního Běhu míru, který za symbol probuzeného srdce zvolil planoucí mírovou pochodeň.

Jedná se o nejdelší štafetový běh na světě, který začal 1. ledna v Lisabonu a jenž během roku spojí všechna evropská hlavní města, aby slavnostně skončil 31. prosince v Londýně. Štafeta, jejímž jediným ideálem je vstoupit v míru a harmonii do nového tisíciletí, navštíví více než 140 zemí světa.

Lidé z České republiky se budou moci k běhu připojit 17. - 25. července. Jeho trasa povede od polských hranic u Českého Těšína přes Šumperk a Hradec Králové do Prahy a odtud do jižních Čech a dále do Rakouska. Jednou z hlavních aktivit běhu míru je i krátký program pro děti s názvem Mírový tým, v jehož rámci je připraveno 8 tras vedoucích na území naší republiky. Jedna z tras vedoucí z Ostravy do Valašského Meziříčí protnula i Kopřivnici, takže děti, respektive zástupci jednotlivých škol, se v pondělí 14. června uběhnutím symbolických několika desítek metrů do akce rovněž zapojily.

Slavnostní zakončení všech větví běhu se uskuteční v Praze symbolickým seběhnutím pochodní ze čtyř světových stran.


Čtyři primáty Maraton klubu

V e l k é A l b r e c h t i c e (jk) - Celkem ve čtyřech kategoriích ze sedmi triumfovali běžci kopřivnického Maraton klubu při 16. ročníku Běhu Velkými Albrechticemi.

Ve středu 9. června se na tamním fotbalovém hřišti postavil na startovní čáru desetikilometrového běhu slušný počet 96 běžců, což lze přičíst schopnosti pořadatelů i rychlé rovinaté trati vedoucí podél místní říčky.

Dva pětikilometrové okruhy zvládl v absolutně nejlepším čase Zdeněk Mezuliáník z Bardějova. Vyhrál tak kategorii do 39 let a nechal za sebou jak kopřivnického Šádka, kterému ovšem patřil primát mezi muži do 29 let, i v jeho kategorii běžícího maratonce Davida.

Mezi čtyřicátníky neponechal nic náhodě Alexandr Neuwirth, šedesátníkům dominoval již tradičně Karel Piskoř a ženskou kategorii vyhrála v solidním čase Irena Šádková.

Výsledky: muži 19 - 29 let: 1. R. Šádek (MK Kopř.) 30:52; 2. M. Biolek (Tis Vilhelm FM) 31:51; 3. P. Mikeska (Horský pramen) 32:24; ... 15. T. Melčák 40:17 (MK); muži 30 - 39 let: 1. Z. Mezuliáník (Bardějov) 30:39; 2. K. David (N. Jičín) 31:34; 3. V. Filip (Olomouc) 32:24; muži 40 - 49 let: 1. A. Neuwirth 34:19; 2. A. Kolařík (oba MK Kopř.) 35:24; 3. K. Kravčík (Jäkl Karviná) 35:42; ... 6. J. Kvita 37:38; 12. P. Jelínek 39:58 (oba MK); muži 50 - 59 let: 1. N. Tsametis (Ostrava- Poruba) 34:35; 2. F. Holec (Air Hammer) 36:43; 3. P. Veselý 37:13; ...6. J. Bednařík (oba MK) 40:21; muži nad 60 let: 1. K. Piskoř (MK Kopř.) 37:53; 2. J. Tatarka 39:45; 3. J. Tomíšek (H. Kyselka) 42:14; ženy: 1. I. Šádková (MK Kopř.) 36:54; 2. H. Haroková (Šenov) 37:11; 3. J. Kapounová (AK Kopř.) 39:06


Třetí příčka pro štramberské ženy

Š t r a m b e r k (jk) - Definitivně třetí příčka patří štramberskému družstvu žen v I. MSFL potom, co v posledním kole porazil Frýdek-Místek poslední Rožnov 2:1 a o bod Štramberk přeskočil. „Na jaře jsme dostali jen dvě branky, bohužel ta, která znamenala porážku 1:0 od Frýdku-Místku byla rozhodující. Skončili jsme tak již potřetí na bronzovém stupínku,“ podotkl k umístění vedoucí družstva Ladislav Slanina.

I. MSFL žen skupina sever

1.

DFC Darkovičky

8

4

0

26:7

28

2.

VP F-M

7

3

2

22:11

24

3.

Štramberk

7

2

3

21:12

23

4.

DFC Havířov

6

1

5

17:14

19

5.

Krnov

5

0

7

18:16

16

6.

ČSAD Havířov

3

2

7

8:25

11

7.

Rožnov

0

0

12

4:29

0


Národní finále v Puma Cupu letos ZŠ E. Zátopka uniklo

N o v ý J i č í n (jk) - Druhé místo patřilo v novojičínském okresním finále Puma Street Soccer Cupu žákům kopřivnické Základní školy E. Zátopka. Nepodařilo se jim tak bohužel zopakovat loňské vítězství a následný postup do prestižního finále národního. Do Prahy letos zamířili zástupci Základní školy Komenského 66 Nový Jičín, kteří ve vzájemném zápase Kopřivnici přehráli 3:1.

„Chtěli jsme pochopitelně vyhrát a postoupit. Zápas byl hodně vyrovnaný a myslím, že vyhrál ten šťastnější. Mimo jiné, právě loni jsme postoupili my na jejich úkor,“ řekl učitel a zároveň vedoucí tohoto fotbalového družstva Jan Slezák. V Praze se bojovalo 9. června a ve hře byl především postup do světového finále v Londýně.

Výsledky: E. Zátopka - Kunín 7:1, E. Zátopka - N. Jičín Komenského 66 1:3; E. Zátopka - Petřvald 4:2.

Pořadí: 1. ZŠ Komenského 66 N. Jičín; 2. ZŠ E. Zátopka Kopřivnice, 3. ZŠ Petřvald , 4. ZŠ Kunín.


Kopřivnický okruh ’99 poprvé

K o p ř i v n i c e - Pod názvem ’Kopřivnický okruh 99’ uspořádá místní Galia rallye team další závody automobilů pro neregistrované jezdce, poprvé to však bude na domácí půdě. Ke klání se jezdci sjedou v sobotu 19. června, a to do prostor vrátnice č. 2 Tatry, a. s., Kopřivnice.

Každý závodník pojede okruh 750 m šestkrát s pevným startem a letmým cílem v soutěžních vozech Škoda Favorit skupiny N dodaných pořadatelem. Ten připravil závod i pro ženy pod názvem ’Dámský pohár’, při kterém budou moci za volant usedat odvážné ženy a dále závod ’O sele’, ve kterém nastoupí 5 členné družstvo z Kopřivnice proti celku z Valašské Bystřice. Účast přislíbila i řada jezdců jedoucích v předcházejících ’mošnovských okruzích’ konaných v prostorách mošnovského letiště, ale také osobnosti, jako např. skokani Jiří Parma, Jaroslav Sakala, František Jež a další. Na své si přijdou i diváci a to jak možností zajezdit si na motokárách a minibikách, či vyzkoušet si bungee jumping. Závod začíná v 10.30 hodin, přičemž tréninkové jízdy proběhnou s vlastními vozy již od 7 do 10 hodin.


V Hodoníně padaly osobáky

H o d o n í n (jk) - Solidního pátého místa dosáhla na hodonínském Mistrovství Moravy a Slezska žactva v atletice Andrea Krstevová z místního atletického klubu.

Na trati 1 500 m doběhla do cíle v osobním rekordu 5:12,9, přičemž od třetího místa ji dělily čtyři desetiny a od vítězky necelé dvě vteřiny. „Ještě nezvládá závody takticky, trochu se toho bojí, ale ten čas je solidní,“ zhodnotil výkon své svěřenky, která běhá teprve od podzimu loňského roku, trenér Rostislav Kocián. Na stejné trati skončila rovněž v osobním maximu 5:35 desátá Veronika Zamišková. Na třístovce si vylepšila časem 46,9 osobák Zuzana Sopuchová. Ten stačil na dvanácté místo.


Házenkářský starší dorost do nejvyšší soutěže

K o p ř i v n i c e (jk) - Do nejvyšší dorostenecké soutěže republikové úrovně, tedy první ligy, postoupil po triumfu ve II. lize starší dorost kopřivnického Klubu házené. Vrátí se tam po třech letech a podle místopředsedy klubu házené Rudolfa Jaroně tomuto faktu zatím nic nestojí v cestě.

„O tuto soutěž stojíme a družstvo jsme do ní přihlásili,“ uvedl, připustil ovšem, že stanovisko se může s přihlédnutím k ekonomické situaci klubu ještě změnit.

„Naším cílem byl postup, jelikož I. liga je pochopitelně kvalitnější soutěží a tedy i lepší průpravou pro extraligu. Rádi bychom totiž každým rokem vychovali minimálně jednoho hráče extraligových parametrů,“ vysvětlil Jaroň a dodal, že se to poměrně daří a to i s následným udržením takového hráče doma. Pro následující sezonu by měl u mužstva převzít trenérské žezlo po Jiřím Mayerovi Petr Pilch. Dvě opory celku s extraligovými zkušenostmi Štěpán a Fojtík již definitivně přecházejí mezi dospělé. V dorostu ještě stále zůstávají relativně perspektivní Grepl, Gřes, Machačík a Hanzelka, se kterými se zároveň počítá do širšího kádru mužů.

Mladší dorost si pod vedením Petra Pilcha ve své lize vedl rovněž vynikajícím způsobem. Přemožitelem týmu byla v moravské skupině pouze Karviná, která v soutěži nasbírala o pět bodů více než Kopřivničtí. Nicméně oba týmy postupují na přebor republiky do Plzně, kde se 18. - 20. června spolu s SKU Plzeň a Lovosicemi utkají o titul.

Oba dorostenecké týmy čekají v červenci turnaje ve Švédsku. Pro mladší to bude Adidas Cup, pro starší pak Partille Cup.

„Takto hráčům alespoň částečně nahrazujeme výcvikové tábory, které jsou běžné ve špičkových klubech. U nás bohužel nejsou prostředky a tak i náklady na turnaj si hradí převážně hráči sami, částečně na ně přispívají sponzoři klubu,“ podotkl Rudolf Jaroň.

Slabším ročníkem co do počtu hráčů a tedy spíše průměrem je starší žactvo. A mužstvo hrající divizi skončilo pod vedením Jiřího Petroviče na páté příčce. B mužstvo Milana Krpelíka v oblastním přeboru na příčce osmé. Divizní A družstvo mladšího žactva (trenéři Petr Palán a Pavel Klim) se naopak pátým místem řadí k tradičně silným celkům Zubří, Karviné, Ostravy a Hranic. Béčko hrající oblastní přebor obsadilo pod vedením Jaroslava Nováčka solidní třetí pozici.

Minižáci A hrající miniházenou skončili v divizní soutěži, která čítala 16 družstev, celkově čtvrtí. Béčku patřilo v oblastním přeboru desátá příčka.


Kopřivnické gymnastky ve Frenštátě jasně dominovaly

F r e n š t á t p o d R a d h o š t ě m (mac) - Ve všech kategoriích zvítězily kopřivnické sportovní gymnastky na III. ročníku památky vyhlazení Lidic, který se uskutečnil v sobotu 12. června ve Frenštátě pod Radhoštěm. V kategorii přípravek (roč. 1992), kde soutěžilo celkem 15 děvčátek, nechala za sebou konkurenci Lucie Bujnošková. Prvenství jí patřilo před Valovou z Vítkovic a Vápeníkovou rovněž z Vítkovic. Na 4. místě se umístil další talent z místní líhně - Mirka Filová. Mezi stejným počtem, tedy patnácti závodnicemi, se v kategorii mladších žákyň (roč. 1991/89) Kopřivnice prosadila opravdu výrazně. Patřilo jí totiž prvních sedm míst, přičemž vítězkou této kategorie se stala Eva Bujnošková před Münsterovou a Mendeovou. Čtvrtá skončila Kročilová, pátá I. Bujnošková, šestá Kedroňová a sedmá N. Pítrová. Všechny zacvičily výborně a od sebe je dělily pouze jedna či půl desetiny bodu.

Mezi staršími žákyněmi zvítězila mezi čtyřmi zúčastněnými kopřivnická Jančálková před Wolfovou rovněž z Kopřivnice. Kategorii žen vyhrála Dáša Pítrová před vítkovickými Starečkovou a Janáčovou. Juniorka Martina Lacinová z Kopřivnice, které v její kategorii nepřijela konkurence, závodila s ženami a skončila pátá.


Postup fotbalistů do I. A třídy není pouze sen

FC Kopřivnice - TJ Sokol Hukvaldy 3:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - O vítězi I. B třídy skupiny D a tedy postupujícím z prvního místa do I. A třídy se definitivně rozhodlo již v minulém zápase, kdy Kopřivnice podlehla venku Hutisku a Příbor doma nezaváhal se Štramberkem. Stále je zde však naděje na postup z místa druhého. „Vzhledem k bodovému zisku můžeme doufat i v postup ze druhé příčky,“ připustil kopřivnický trenér Reček a dodal, že pravděpodobnost je velmi vysoká.

Sebevědomí, navíc posílené nevalným tabulkovým postavením soupeře, čišelo ze sobotního nástupu Kopřivnice k poslednímu zápasu na domácím hřišti proti fotbalistům Hukvald. Na mokrém terénu však vydrželo pouhých patnáct minut, během kterých se sice neměnilo skóre, za zaznamenání však stála akce Strnky a následující šance Šudáka, Halův technický pokus a Mechlova střela z 20 metrů. Poté domácí víceméně přistoupili na hru hostí a nemohli se dlouho najít, přičemž Hukvaldským dovolili vytěžit z jejich nakopávané několik šancí. Před Polomským hořelo ve 22. minutě, kdy na tutový centr nabíhajícího útočníka zradil kluzký terén a ve 24. minutě, když po pasu z půli hřiště střílel osamocen z hranice šestnáctky Tanzyna.

Domácím se pak krásnou akcí přece jen podařilo zúročit větší fotbalovost. Ve 35. minutě vyslal po individuální akci Šudák krátký centr na Strnku a ten zblízka nezaváhal. Pozdvižení do poločasového hvizdu pak vyvolala již jen červená karta pro Petráše.

Číselná převaha však hostům ovoce nepřinesla a co víc, měla jepičí život. V úvodu druhé půle Hukvaldští stihli jen přímý kop a v 55. minutě byli rovněž v deseti. Po faulu na Halu a druhé žluté se odebral do sprch Kočvara a po něm i zraněný kopřivnický kapitán. Hrálo se spíše ve středu hřiště a diváci namlsaní hrou ještě donedávna postupem nabuzeného a bojovného kopřivnického mančaftu trochu strádali.

Elán do kopřivnické desítky vlila až branka Boruczinského, který v 73. minutě zužitkoval centr Feilhauera a zvýšil na 2:0. Poslední patnáctiminutovka pak ovšem stála za hodinu a čtvrt čekání. V 75. minutě sice Šudák ještě nedal, radoval se ale po sólu v 83. minutě, kdy se po pasu Kováře zbavil obránce i brankáře a dával do prázdné na 3:0. Sice bez efektu, ale slibné pak byly i lob Strnky, dělovka Paciorka, Feilhauerův centr, břevno Šudáka a následná dorážka Strnky i poslední akce Strnky s Šudákem. Skóre po brejku v poslední minutě nezměnil ani hostující Konvička. „Soupeř se nesnažil hrát fotbal a my jsme se mu v podstatě přizpůsobili. To, co umíme, jsme hráli posledních dvacet minut,“ konstatoval po zápase trenér Reček.

Sestava: Polomský - Petráš, Paciorek, Maslák, Rypar - Strnka, Hala (57. Kovář), Mechl, Boruczinski, Pešta (46. Feilhauer), Šudák. Branky: 35. Strnka, 73. Boruczinski, 83. Šudák


Dorost vybojoval kvalifikaci

FC Kopřivnice - Sokol Hostašovice 5:2 (2:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Vítězstvím nad celkem z Hostašovic rozhodl kopřivnický fotbalový dorost kolo před koncem soutěže o svém prvenství ve skupině okresního přeboru a zároveň i vytouženém postupu do baráže o krajskou soutěž.

Domácí favorit měl od počátku převahu a z jeho hry byla zřejmá snaha i bojovnost. Jako první mířil v 15. minutě mezi tyče po rohu Tomka Bajer. Centr z rohového kopu stejného hráče slavil úspěch i o 10 minut později, kdy se jej podařilo doklepnout a pojistit tak vedení Daňhelovi. První hrozbu hostí ve 20. minutě zlikvidoval brankář Bartoň, po chybě záložní řady ve 28. minutě a následném protiútoku však musel ze své svatyně míč lovit a do šaten se tak odcházelo za stavu 2:1.

Relativní klid přineslo vedení 3:1, které zařídil v 60. minutě z 18 metrů Jalůvka. Čtvrtou branku a reálné obrysy postupu do baráže přidal v 65. minutě Macek, když po přihrávce Bajera do šestnáctky vystřelil z jedné a nemýlil se. Hosté sice o pět minut později kontrovali, vítězství však v 75. minutě ztvrdil Brunclík, když z hranice šestnáctky dal na 5:2.

Sestava: Bartoň - Růža, Brunclík, Bezděk, Daňhel - M. Kubiš, Bajer (60. J. Kubiš), Plaček - Jalůvka (70. Neckář), Macek, Tomek (55. Huške). Branky: 15. Bajer, 25. Daňhel, 60. Jalůvka, 65. Macek, 75. Brunclík.


Primát ve 2. lize nakonec získala Jelita

K o p ř i v n i c e (kmk) - Ve 2. lize malé kopané se bojovalo o co nejlepší umístění na prvních čtyřech - postupových - místech. Doposud vedoucí Real získal v závěrečných zápasech jen bod, FC Jelita o šest více a tak se mužstvo Pavla Rýce stalo vítězi této ligy. Druhé místo si nakonec odnesl Křen Frenštát, třetí AC Ruda Pivrnec se svým ostrostřelcem Jiřím Rýdlem. No a výše zmíněný Real se musí spokojit s místem čtvrtým. Umístění dalších mužstev se oproti předposlednímu turnaji moc nezměnilo, sestupují Seliko - D. T. a Black Horses.

Výsledky 2. ligy (z ne 13. 6.): Křen Frenštát - FC Inter 1:2, Bum Šankar - Seliko 5:1, FC Lubina - Perun 2:0, FC Jelita - FC Sampdoria 1:0, FC Inter - Seliko 4:1, Bum Šankar - Křen Frenštát 3:1, Perun - FC Jelita 2:2, FC Sampdoria - FC Lubina 3:6, Křen Frenštát - Seliko 2:0, Bum Šankar - FC Inter 2:1, FC Sampdoria - Perun 2:2, FC Jelita - FC Lubina 5:4, D. T. - Baník Štramberk 0:2, Black Horses - Tango 2:2, Koblížci - Real 1:1, Ruda Pivrnec - 1. FC Korej 1:0, Baník Štramberk - Tango 2:2, Black Horses - D. T. 0:1, Real - Ruda Pivrnec 1:2, 1. FC Korej - Koblížci 3:2, D. T. - Tango 2:3, Black Horses - Baník Štramberk 0:2, 1. FC Korej - Real 2:0, Ruda Pivrnec - Koblížci 1:4.

O umístění na 3. a 4., 5. a 6., 10. a 11. místě rozhodly vzájemné zápasy s těmito výsledky: o 3. a 4. m.: Ruda Pivrnec - Real 2:3, 2:1 (rozhodlo nakonec celkové skóre); o 5. a 6. m.: 1. FC Korej - Koblížci 1:0, 3:2, o 10. a 11. m.: FC Baník Štramberk - Perun 3:3, 5:0

Střelci: 1. J. Rýdel (Ruda Pivrnec) - 29, 2. P. Chromečka (Real) - 23, J. Petráš (FC Baník Štramberk) - 22, 4. M. Ollender (Ruda Pivrnec) a P. Cachnín (Bum Šankar) - 19

Konečná tabulka 2. Ligy malé kopané (po 30. kole)

1.

FC Jelita

20

3

7

74:39

63

2.

Křen Frenštát

17

7

6

66:40

58

3.

Ruda Pivrnec

17

6

7

86:42

57

4.

Real

17

6

7

71:40

57

5.

1. FC Korej

16

6

8

50:42

54

6.

Koblížci

16

6

8

50:35

54

7.

Bum Šankar

16

4

10

77:51

52

8.

FC Inter

16

1

13

52:55

49

9.

Tango

14

5

11

49:42

47

10.

FC Baník Štr.

9

10

11

54:52

37

11.

Perun

10

7

13

47:53

37

12.

FC Lubina

9

6

15

42:64

33

13.

FC Sampdoria

8

3

19

44:72

27

14.

Seliko

6

4

20

37:74

22

15.

D. T.

6

1

23

42:81

19

16.

Black Horses

4

3

23

35:93

15


Tenisté v oblastním přeboru ostudu rozhodně neudělali

V a l a š s k é M e z i ř í č í (lup) - Početné zastoupení měl kopřivnický tenisový klub na oblastních přeborech starších žáků a žaček, k nimž se mladí tenisté sjeli o minulém víkendu na dvorce do Valašského Meziříčí. Nominaci si v okresním přeboru vybojovali David Martínek, Adam Hradil, Adam Ondrašík, Robin Pospěch, Lukáš Mach a Martin Lešínský, z dívek pak Renata Kubalíková.

Kopřivničtí hráči rozhodně ostudu neudělali, všichni postoupili do druhého kola, mezi posledních šestnáct hráčů se pak dostali A. Hradil, R. Pospěch, D. Martínek i R. Kubalíková. Velmi dobrého výsledku dosáhli ve čtyřhře A. Ondrašík s R. Pospěchem, když se probojovali mezi posledních osm párů a jenom pověstný kousíček štěstíčka jim scházel k tomu, aby byli v semifinále. Pro úplnost je třeba dodat, že před čtrnácti dny se hrály oblastní přebory v kategorii dorostenců, kde kopřivnický hráč Michal Fojtík sice zvítězil ve svém úvodním zápase, ale v dalším kole už na svého soupeře nestačil. Podobně dopadl se svým spoluhráčem Petrem Olšákem z Nového Jičína i ve čtyřhře.


Druhé hry zdravotně postižených se vydařily

K o p ř i v n i c e (ili) - První červnový víkend se v Kopřivnici uskutečnily Druhé sportovní hry zdravotně postižených, na kterých se sešlo 195 lidí z celé republiky a pětadvacet dětí z kopřivnického Dětského centra. V rámci sportovních her byl pro účastníky soutěží připraven i doprovodný kulturní program. Zahájení samotných her se ujal předseda sdružení zdravotně postižených Petr Dousek. Ocenit nejen aktivitu zdravotně postižených, ale popřát jim i hodně úspěchů přišli poslanci Parlamentu České republiky Josef Jalůvka a Jaroslav Šula, za Městský úřad v Kopřivnici místostarostové Alois Janek a Zdeněk Krajčír a starosta Závišic Vlastimil Hajda.

Soutěžilo se v běhu a jízdě po okruhu, ve slalomu, v házení elektronickými šipkami a granátem, ve střelbě ze vzduchovky a ping-pongu. Startující byli rozděleni s ohledem na svůj handicap a pohlaví do šesti kategorií.

Absolutně nejúspěšnějším sportovcem se se čtyřmi zlatými a jednou stříbrnou medailí stal kopřivnický Rostislav Svoboda, když při střelbě ze vzduchovky, hodu granátem a jízdách po okruhu a slalomu na mechanickém vozíku nenašel přemožitele. V posledně dvou jmenovaných disciplínách rovněž zazářil Dušan Byrtus, který ke dvěma stříbrným přidal i prvenství v ping-pongu. Z našich se dále na první příčce umístili Laco Tomko v jízdě na okruhu na elektrickém vozíku, Jan Rýdel ve střelbě ze vzduchovky a Eva Váňová v hodu granátem, která navíc přidala i třetí místo ve střelbě. V házení elektronickými šipkami si dvě nejcennější medaile odnesly Zdenka Slaninová zlatou a Marie Hruškovské stříbrnou. Ve stolním tenise žen si naše Milena Polášková vybojovala druhé místo, stejně jako Lenka Kuběnová v běhu a Jan Valčík ve stolním tenise. A aby byl výčet medailí, které získali soutěžící ze Sdružení zdravotně postižených v Kopřivnici, úplný, v hodu granátem si bronz odnesl Jaroslav Kotas. Slunečné počasí, nadšení závodníků a v neposlední řadě příjemná atmosféra zanechaly v soutěžících i návštěvnících nezapomenutelné vzpomínky. „V každém případě v příštím roce hodně přitvrdíme v náročnosti disciplín,“ reagoval hlavní organizátor Petr Dousek na otázku, co nového chystá pro třetí ročník.


VS. OIL. Agro letos vybojovalo všechny dosažitelné trofeje

K o p ř i v n i c e (kmk) - Mistr ligy - vítěz ligového poháru - držitel superpoháru, to je vizitka mužstva VS. OIL. Agro sezony 1998/99 v soutěžích Klubu malé kopané Kopřivnice.

V necelé půli měsíce června ukončila 1. liga malé kopané svoji pouť letošní sezony a na házenkářském hřišti zavládly oslavy nejen letošního mistra, ale také týmů na dalších hodnotících místech.

Na boj o druhou příčku se perfektně připravil FC Tr. Devills, který nakonec v pohodě vyprovodil v posledním turnaji z plácku svého největšího rivala - R. U. M. - a mohl slavit svůj historický úspěch v této nejvyšší lize. O čtvrté místo nakonec bojovali SD - Elán - Radegast 84 a právě mužstvo podzimu (Elán) si odneslo ocenění „bramboráku“, i když se mu na jaře moc velké naděje nedávali. Ze středu tabulky je asi nejvíce spokojeno mužstvo FC Squadra, která se v úvodu soutěže netajilo tím, že na 1. ligu nemá!? Otázkami „proloženy“ Heimat Juniors získal v tomto 28. - 30. kole devět bodů a do sestupových vod odsunul nakonec Everton Závišice.

Výsledky 1. ligy (ze soboty 12. 6.): FC Olivet - FC Squadra 2:0, FC Camel - S. G. Palermo 0:1, Elán - St. garda 5:0 k., Everton Závišice - Heimat Juniors 0:2, FC Squadra - S. G. Palermo 6:0, FC Camel - FC Olivet 3:4, St. garda - Everton Závišice 1:3, Heimat Juniors - Elán 2:0, FC Olivet - S. G. Palermo 3:0, FC Camel - FC Squadra 2:6, Heimat Juniors - St. garda 5:0 kontumačně, Everton Závišice - Elán 0:1, Ámos - Trappes Devills 0:2, R. U. M. - Dalas 54 6:0, SD - Radegast 84 1:3, 1. FC Prosek - VS. OIL. Agro 0:2, Trappes Devills - Dalas 54 4:0, R. U. M. - Ámos 5:1, Radegast 84 - 1. FC Prosek 4:2, VS. OIL. Agro - SD 1:0, Ámos - Dalas 54 2:0, R. U. M. - Trappes Devills 0:6, VS. OIL. Agro - Radegast 84 2:0, 1. FC Prosek - SD 1:4

O umístění na 5. a 6., 7. a 8., 10. a 11. místě rozhodly vzájemné zápasy s těmito výsledky: o 5. a 6. m.: Radegast 84 - SD 4:1, 3:1; o 7. a 8. m.: Ámos - Dalas 54 1:0, 2:0; o 10. a 11. m.: 1. FC Prosek Štramberk - FC Olivet 2:2, 2:1

Střelci: I. Maruchnič (R. U. M.) - 34, 2. D. Strnka (FC Tr. Devills) - 24, 3. M. Buček a J. Pařil (oba VS. OIL. Agro) - 23, 5. J. Hasser (R.U.M.) - 22, 6. B. Hanus (Dallas 54) - 21, 7. D. Šula (Heimat Juniors) a L. Polášek (Radegast 84) - 19

Konečná tabulka 1. ligy malé kopané (po 30. kole)

1.

VS. OIL. Agro

27

3

0

112:23

84

2.

FC Tr. Devills

21

1

8

83:58

64

3.

R. U. M.

19

5

6

95:47

62

4.

Elán

16

5

9

63:49

53

5.

Radegast 84

16

3

11

79:63

51

6.

SD

15

6

9

61:45

51

7.

Ámos

14

2

14

54:54

44

8.

Dalas 54

13

5

12

53:56

44

9.

FC Squadra

11

5

14

58:66

38

10.

1. FC Prosek

10

5

15

59:65

35

11.

FC Olivet

10

5

15

50:53

35

12.

Heimat Jun.

10

4

16

59:81

34

13.

Everton Záv.

8

6

16

42:58

30

14.

FC Camel

8

1

21

51:96

25

15.

St. Garda

6

2

22

42:101

20

16.

S. G. Palermo

5

4

21

42:88

19

 

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:30