Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 23/99 ze dne 10. června 1999

Titulní strana

Tatra zavedla úsporný režim, pracovat bude asi jen pět set lidí

Lidé se mohli vyslovit k územnímu plánu

Sdružení měst se možná rozroste o dva členy

Město zvažuje vyrovnání cesty mezi Lubinou a Vlčovicemi

Svůj den mohly děti oslavit na mnoha zábavných akcích

Slunce prozářilo tváře ale i duše účastníků druhých sportovních her

Zprávy z města a okolí

Snímek z muzea byl na festivalu

Ředitelka Střediska sociálních služeb byla vybrána

Doručování denního tisku PNS zatím skřípe, vše se má ale časem zlepšit

Zeptej se - odpovím

Stíny

Bude, nebude?

Měření rychlosti v Lubině bude probíhat častěji

Terryho příklad následují miliony lidí na celém světě

Kultura

Mladí hudebníci se sejdou v rámci Juvanales Musica

Amatérští i profesionální herci se opět setkají na Skalkách

Sto dětí přivedlo muzikál Jak se nudí princezny zpět na jeviště

Výtěžek z koncertu filharmoniků je určen ke zvelebení zeleně

Filmový klub se stal alternativou komerčním snímkům

Dr(o)bečky z knihovny

Kino Puls uvede Magickou posedlost a reprízu Pelíšků

Čtenářský servis

Kulturní servis

Hluboce se za vás, soudruzi a nejen od Slavkova, stydím

Zvítězili občané nebo politické strany?

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Šádková pojede na Evropu

Janin zlatý sen se uskutečnil

Kopřivnický Skokan se v přeboru oblasti vytáhl

Klosová zářila mezi starším žactvem ve Vsetíně

Soutěže tenistů se přehouply do své druhé poloviny

Trojky, jež znamenají výborně

Gymnazistky ve Francii uspěly

Ve třetí lize je znám první postupující - T-C ’90

Štramberk doma remizoval a prvenství tak zůstalo snem

Koridě konečně vyšlo počasí, úměrně tak stoupl i počet startujících

Kiss liga má za sebou 1. kolo

Fotbalisté Kopřivnice poprvé v sezoně klopýtli

Dorost v Rybím potvrdil svou vedoucí pozici v tabulce i postupové ambice

Heimat Juniors se zlobí, oprávněnost stížností je ale pochybná


Titulní strana

Tatra zavedla úsporný režim, pracovat bude asi jen pět set lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Také pro zbytek měsíce zavedla Tatra mimořádný, úsporný pracovní režim. Z přibližně dvou tisíc devíti set zaměstnanců mateřské automobilky pracovalo tento týden podle kvalifikovaného odhadu v práci pouze čtyři sta až pět set lidí. V pátky by pak nemělo být v  práci více než deset procent zaměstnanců. Zatímco v první polovině měsíce se vedení podniku s odboráři dohodlo na devíti směnách, místo kterých bude lidem vyplácena šedesátiprocentní náhrada mzdy, na období mezi čtrnáctým a třicátým červnem odboráři přistoupili na krácení mezd jen u pěti pracovních dnů.

Dceřiné společnosti Tatry mají, podle míry závislosti na mateřské automobilce a objemu externích zakázek, se svými odborovými organizacemi dohodnuty individuální režimy. Klíčové úseky Tatry: obchod, finance, vývoj a ochrana majetku budou pracovat bez zásahů, které by je mohly ochromit.

„Toto opatření bylo přijato, aby byl vytvořen časový prostor, v němž nebudou muset být stanoviska přijímána pod neúměrným tlakem. Jejich součástí jsou také razantní úspory ve spotřebě energií,“ řekla tisková mluvčí společnosti Eva Kijonková. Spotřebu elektřiny stlačila Tatra na ’záchovné minimum’, což znamená, že dodávky elektrické energie jsou o 40 procent nižší. Spotřeba zemního plynu klesla ještě znatelněji. Vstřícnost k řešení aktuálních problémů Tatry prý prokázaly rovněž společnosti Severomoravská energetika, Severomoravská plynárenská a další významní dodavatelé automobilky.

V  souvislosti se zvláštním režimem práce dochází k poklesu mzdových nákladů. „Průměrná hrubá mzda je nyní v automobilce o tisíc korun nižší než výrazně klesající celostátní hrubý výdělek za první čtvrtletí tohoto roku. Ve srovnání s letošním dubnem klesl čistý příjem zaměstnanců Tatry o 800 korun. Manažeři společnosti dostávají mzdy vždy až jako poslední v nepozdějším možném termínu a nepobírají žádné zálohy,“ uvádí v tiskové zprávě Kijonková.

Po zasedání zástupců věřitelských bank a rozhodujícího vlastníka minulý čtvrtek se citelně zintenzívnila jednání o budoucnosti Tatry.

„Všechny zúčastněné strany deklarovaly snahu dosáhnout nejlepšího řešení. Management Tatry předpokládá, že rozhodnutí, které je v rukou věřitelských bank a Škody Plzeň jako rozhodujícího vlastníka, padne v nejbližší době,“ uvedla Kijonková. Právě na třicátý červen totiž Komerční banka již před časem stanovila termín oznámení jména vybraného investora, který by měl Tatře znovu pomoci k prosperitě.


Lidé se mohli vyslovit k územnímu plánu

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - Změny územního plánu města Kopřivnice se projednávaly minulý týden ve středu za účasti vedení města, odboru rozvoje města a stavebního odboru, kde se mohli občané k dané problematice vyjádřit.

Město pravidelně aktualizuje územní plán v lokalitách, které byly původně určené pro jiné využití, než o jaké je v současnosti zájem. Provést změnu v územním plánu, znamená absolvovat rozsáhlé řízení, které trvá minimálně půl roku. V závěrečné fázi je veřejnosti i orgánům státní správy předložen návrh změn územního plánu, do kterého lze nahlédnout a podat k němu připomínky, a to na odboru rozvoje města městského úřadu na Štefánikově ulici. Občané mají možnost se k těmto změnám vyjádřit, a to v  období od 1. do 30. června tohoto roku.

V současné době se rozšiřuje možnost zástavby rodinnými domky, a to na pěti místech, částečně pak jde o změnu ve prospěch zřízení lesoparku, zahrad či podnikatelského areálu.

Jedná se o jedenáct lokalit v Kopřivnici a místních částech a o stejném počtu návrhů změn územního plánu. Uvedené změny jsou ve většině běžné, drobné záležitosti, které se za loňský rok ukázaly jako aktuální. Pozornost si zaslouží především Podnikatelský areál Vlčovice, o kterém jsme již psali a který nabídne investorům téměř osmdesát hektarů vhodných k  vybudování nových provozoven a zřízení nových pracovních míst.

Pro některé občany bude zajímavá připravovaná změna na zřízení parku v místech, kde jsou v   současné době provizorní, několik desítek let staré kůlny a šopy za obytnými domy na ulici Obránců míru směrem k  ulici České. Realizací tohoto záměru zhruba za tři až pět let by došlo k  vytvoření pěkného koutu plného zeleně, laviček, klidu a pohody v  blízkosti sídliště Sever, panelových domů na ulici Obránců míru a domu s  pečovatelskou službou. V lokalitě za městskou čistírnou odpadních vod by měl vzniknout lesopark.

Je na zvážení občanů, zda využijí možnost připomínkování návrhů změn územního plánu, protože na jejich pozdější námitky nebude brán ohled.


Sdružení měst se možná rozroste o dva členy

K o p ř i v n i c e (hod) - Zástupci měst a obcí, která jsou ve Svazku obcí novojičínských železnic, se sešli ke svému jednání minulý týden ve čtvrtek.

„Protože volby pozměnily zastoupení na radnici některých měst a obcí, město Kopřivnice, které je předsedou Sdružení novojičínských železnic, svolalo účastníky k jednání. Svazek obcí novojičínských železnic, které vzniklo v minulých letech s tím, že v případě, kdy by stát hodlal privatizovat některé železniční tratě nebo je chtěl zrušit, aby obce a města našeho okresu mohla být připravena na to, aby převzala provozování těchto tratí, ale i drážní dopravy. Jedná se o šest tratí: nejfrekventovanější je Veřovice - Studénka, dále Suchdol - Budišov nad Budišovkou, Suchdol - Bílovec, Suchdol - Nový Jičín, Nový Jičín - Hostašovice, Suchdol - Fulnek,“ řekl místostarosta Alois Janek.

„V minulosti nebyly zvoleny orgány tohoto svazku, proto jsme to chtěli splnit. Byli požádáni zástupci všech obcí a měst, která jsou ve sdružení, a byla vyzvána i města, která v minulém volebním období vstup do Svazku neschválila - Příbor a Bílovec. Bylo zvoleno pětičlenné předsednictvo a tříčlenná kontrolní komise tak, aby každé z měst mělo svého zástupce. V předsednictvu je Suchdol, Studénka, Kopřivnice, Nový Jičín a Vítkov. Byla podepsána zakladatelská smlouva, kterou museli podepsat všichni starostové,“ dodal Janek. Členy Svazku jsou města Štramberk, Kopřivnice, Nový Jičín, Odry, Hostašovice, Hodslavice, Budišov n. B., Studénka, Suchdol, Veřovice a Vítkov. „Předsednictvo se sejde a připraví změnu stanov, abychom byli připraveni na změny, které se chystají. V Parlamentě je v posledním čtení zákon o drahách a dostali jsme materiály z ministerstva dopravy a spojů, které se týkají tratí,“ uzavřel Alois Janek.


Město zvažuje vyrovnání cesty mezi Lubinou a Vlčovicemi

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve čtvrtek projednávali místostarosta Alois Janek a vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd na Ředitelství silnic a dálnic v Brně úpravy silnic v okolí Kopřivnice.

„V souvislosti s Podnikatelským areálem Vlčovice jsme hovořili o silnici směr Lubina - Vlčovice. Ředitelství silnic a dálnic mělo úpravu této cesty původně ve výhledu na rok 2003, ale to se odsune. Není to ad akta, ale ten horizont je, nejméně pět až deset let. Buď si to zainvestujeme sami nebo musíme počkat. Uvažujeme o tom, že bychom alespoň narovnali cestu od Lubiny, kde jsou problémy s rychlostí. Rovněž jsme se bavili o okružní křižovatce u Městského úřadu v Kopřivnici, která je v plánu ministerstva dopravy,“ sdělil místostarosta Alois Janek.


Svůj den mohly děti oslavit na mnoha zábavných akcích

Foto 2

K o p ř i v n i c e (ili) - Den dětí se v Kopřivnici slavil opravdu v masovém měřítku. Školky, školy, organizace i různé instituce připravily pro děti v rámci svých možností spoustu zábavných her a soutěží.

Nejmasovější akcí pro děti, která probíhala před kulturním domem, se prezentoval Dům dětí a mládeže v Kopřivnici a firma Ludvík Moravia. V dopoledních hodinách využily možnosti promítání dětských filmů a her zejména první třídy základních škol a odpoledne plné soutěží a diskotékové hudby patřilo téměř tisícovce malých zájemců.


Slunce prozářilo tváře ale i duše účastníků druhých sportovních her

K o p ř i v n i c e - „Jardo, přidej! Ruce na prsa a makej! Kamile, šlapej, šlapej, máš na to, tak se do toho obuj!“ Takové a podobné k lepšímu výkonu provokující povely se ozývaly za všech stran, když sebe navzájem povzbuzovali závodící vozíčkáři. Absolvovali právě slalom, jednu z disciplín druhých sportovních her zdravotně postižených.

Nádherná blondýnka Lenka předváděla zájemcům střelbu z luku, které se profesionálně věnuje, samozřejmě z vozíku. Aby Petr mohl hrát ping-pong, musel si nechat izolepou přilepit pálku k ruce, protože neovládal prsty. Zuzana se nejvíc těšila na střelbu ze vzduchovky. Z padesáti možných bodů nastřílela osmačtyřicet. A pak typicky ženským způsobem reagovala na pavouka, kterého objevila na rukávě. „Jsem Šťastný.“ „Já věřím, ale jak se jmenujete,“ ptala se zapisovatelka u hodu šipek. „Paní, já se jmenuji Šťastný a jsem šťastný. To mám štěstí, že? Měl, naházel 36. „No, neříkal jsem vám to?“

Největšími hecíři byla parta vozíčkářů z rehabilitačního ústavu v Hrabyni. Když někdo nejel podle představ ostatních, svalovali to na špatně promazaná kola. Pražáci se pro změnu prezentovali skvělými tričky. Každý na něm měl nastříkané svoje jméno a nad ním usměvavé sluníčko. A ten malý žlutý obrázek byl symbolický pro celý průběh her. Nejenže se v sobotu ani na chvíli nezatáhlo, ale sluníčko měl každý z nich v duši. Mohli se kolem sebe dívat mrzoutskýma očima, ale naproti tomu rozdávali radost, smích, povzbuzení a lásku.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Snímek z muzea byl na festivalu

P í s e k (ili) - Česká centrála cestovního ruchu, Okresní úřad v Písku, město Písek a Avant promotion pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj České republiky uspořádaly v prvních červnových dnech Tour region film ’99. Jednalo se již o šestý ročník filmového festivalu filmů a multimédií o regionech a cestovním ruchu. Zároveň se uskutečnil i třetí ročník festivalu propagačních materiálů Tourpropag ’99.

Známé Divadlo Fráni Šrámka hostilo přihlašovatele z celé republiky. Na dvoudenní přehlídce bylo nakonec promítnuto dvacet ze čtyřiceti přihlášených snímků. Mezi nimi byl i patnáctiminutový příspěvek o Emilu a Daně Zátopkových, který mají možnost zhlédnout návštěvníci Technického muzea v Kopřivnici. Je uváděn v rámci stálé expozice věnované sportovním úspěchům slavného kopřivnického rodáka.

„O filmovém festivalu jsme se letos dozvěděli poprvé, ale v žádném případě náš snímek mezi ostatními nezanikl,“ uvedla Vendula Sopúchová, pracovnice městského úřadu, která prezentační materiál do Písku doprovázela.

„Naše premiérová účast byla spíše sbíráním zkušeností, abychom věděli, s čím napříště soutěžit. Městský úřad v letošním roce připravuje vydání nových propagačních materiálů a s těmi bychom zcela určitě nebyli bez šancí v příštím ročníku Tourpropagu. A co se filmu týče, to je všechno jenom otázka peněz,“ zhodnotila nadějné vyhlídky na celorepublikovou propagaci a prezentaci našeho města Vendula Sopúchová.


Ředitelka Střediska sociálních služeb byla vybrána

K o p ř i v n i c e (hod) - V březnu bylo vypsáno výběrové řízení na ředitele Střediska sociálních služeb (dále jen SSS), 30. dubna byla uzávěrka přihlášek. Devítičlenná komise, která byla složená ze zástupců rady, zastupitelstva a odborných pracovníků Městského úřadu z Kopřivnice a Nového Jičína, vybírala z třiadvaceti přihlášených. Součástí přihlášky bylo vypracování projektu o budoucí strategii a představě s provozováním SSS. „Komise zvažovala konání druhého kola. Rozhodování nebylo lehké, protože uchazeči prokázali nesporné kvality. Vítězka výběrového řízení Jitka Veřmiřovská z Kopřivnice byla navržena městské radě ke schválení a jmenování ředitelkou,“ řekl místostarosta Alois Janek.


Doručování denního tisku PNS zatím skřípe, vše se má ale časem zlepšit

K o p ř i v n i c e (ili) - Místo pošty začala od 1. června denní tisk a časopisy distribuovat První novinová společnost, a. s.

A protože každý začátek je těžký, problémy se nevyhnuly ani tomuto podniku. Hned první den auto s tiskem namísto čtyř hodin dorazilo až v šest a premiérová roznáška měla taky svoje nedostatky. Doručovatelé narazili na nepřístupnost některých vchodových dveří, adresy předplatitelů byly neúplné a tak se stalo, že některý tisk našel svého příjemce až v odpoledních hodinách, v horším případě se nesešli vůbec.

Přestože celá situace vypadala první dny hodně chaoticky, jednalo se pouze o přechodný stav, který by se měl během dvou týdnů zcela uklidnit. Pak jistě předplatitelé ocení, že budou mít denní tisk ve schránkách v ranních hodinách, zpravidla do sedmi, v případě velkých rajónů do osmi, nejpozději však do devíti hodin. Tím, že První novinová společnost přestala využívat služeb pošty a s distribucí tisku se osamostatnila, vytvořila pět nových pracovních míst v Kopřivnici a další dvě v integrovaných obcích v Lubině, Mniším a Vlčovicích.

Zájemci o nové předplatné periodik, o změny adresy pro příjem tisku během dovolené či jiné služby se mohou během zkušebních čtrnácti dnů osobně dostavit do kanceláře První novinové společnosti. Její sídlo v budově polikliniky najdete ve sklepních prostorách při vstupu bočním vchodem od parkoviště.

Doba určená pro styk s veřejností je prozatím stanovena od desíti do třinácti hodin, později bude upravena tak, aby lépe vyhovovala i pracujícím, případně lze použít telefonického kontaktu na čísle 471 217.


Zeptej se - odpovím

K o p ř i v n i c e (bm) - „Můj problém spočívá v tom, že neumím líbat. Proto se taky bojím chodit s klukama, protože se bojím, že se ztrapním. Strašně mě to trápí a ráda bych to nějak vyřešila. Prosím, poraďte mi jak!“

Tento problém sužuje spoustu dívek tvého věku, na podobný dotaz jsme již odpovídali. I líbání se člověk musí naučit, k tomu však musí být dva. Pokud se mají rádi, nemají důvod se stydět za nějakou nedokonalost. Jistě časem spolu zvládnou i tak příjemnou dovednost, jakou je líbání.

„Moje dívka je strašně pomalá a nestíhá dokončit písemné práce. Pořád dostává špatné známky, co má dělat?“

Je od tebe hezké, že chceš pomoci své kamarádce. Můžeš jí pomoci s učením, s vysvětlováním toho, co svým pomalým tempem nezvládla v hodině. Pokud to nepomůže, bylo by dobré, aby navštívila a promluvila si s výchovnou poradkyní ve škole. Ta ji doporučí odbornou pomoc - vyšetření v pedagogicko-psychologické poradně. K tomu však bude tvoje kamarádka potřebovat podporu rodičů. Vždyť právě jejím rodičům by mělo jít o to, aby se ve škole cítila dobře a aby učení a známky nebrala jako nutné zlo.


Stíny

V noci z 1. na 2. 6. bylo spácháno na území Kopřivnice celkem šest případů vloupání do motorových vozidel:

- do Škody Felicie Combi, která byla zaparkována na ulici Sadová, z níž neznámý pachatel odcizil autorádio a rezervní kolo
- do Fordu Tranzit zaparkovaného na ulici Ignáce Šustaly, ze kterého bylo odcizeno autorádio
- do poblíž zaparkovaného Olcitu, ze kterého pachatel odcizil dámský kabátek
- do Škody Felicie na ulici Karla Čapka, ze které pachatel odcizil autorádio a osobní doklady majitele
- do Seatu Cordoba, který parkoval na ulici Školní a pachatel v něm odcizil autorádio a osobní doklady majitele a jeho manželky
- do Škody Felicie zaparkované na ulici Zdeňka Buriana, z níž bylo odcizeno autorádio a rezervní kolo

Dále bylo oznámeno poškození barevné samolepící reklamní folie na výkladních skříních a dveřích do prodejny M+M na ulici Zdeňka Buriana


Bude, nebude?

Byl jsem osloven. Tak co pane Veselý, teď můžeš být veselý, práce bude a za dva roky až pro 3 000 tisíce lidí, takže v Kopřivnici bude nedostatek pracovníků.

Optimismus je dobrá vlastnost, ale musí být na místě. V oblasti slibů k zajištění práce je třeba být velmi opatrný někdy až nedůvěřivý. Také je třeba stát pevně na zemi a rozhlédnout se kolem a dobře posoudit současný stav. Některá větší města mají ještě větší nezaměstnanost a zástupci Czechinvestu stále váhají, zda budou investovat do nových výrob. Přitom mají základní infrastrukturu před dokončením a např. město Karviná již obdrželo státní dotaci ve výši čtyřiceti milionů na podporu nezaměstnanosti.

Ale přesto nepotvrzené zvěsti o tom, že Karviná není na trase dálnice a není na ni přímá návaznost tvrdí, že to je hlavní důvod váhání investorů.

Kopřivnice není na trase dálnice, je mimo hlavní trasy, navíc průjezd Lubinou nebo městem také komplikují přístup k nabízeným pozemkům. Nejsem škarohlíd, ale na zasedání městského zastupitelstva jsem na otázku, kdy budou první pracovní místa, dostal mlhavou odpověď. Je jasné, že v tak zbídačeném hospodářství, do kterého nás přivedla vláda ODS, je o každé pracovní místo nouze. A každá aktivita, která by chtěla tento zoufalý stav zlepšit, je vítaná. Je třeba ale mluvit s rozmyslem a konkrétně a neslibovat nesplnitelné.

Takže kamaráde Karle, nejsem veselý, protože si připadám, jak ve světě, kde základní motto jsou sliby. A pracovní místa? Možná, snad, někdy za pět až deset let. A do té doby?

Miroslav Veselý, člen městského zastupitelstva


Měření rychlosti v Lubině bude probíhat častěji

K o p ř i v n i c e (dam) - Požadavkům radnice i jednotlivých občanů vyhoví Česká policie a zintenzívní měření rychlosti v Lubině jak ve směru na Frenštát, tak i na Příbor.

Policisté s radarem by tento úsek silnice měli kontrolovat intenzivněji než doposud. „Předpokládáme, že se bude měřit minimálně jednou za čtrnáct dnů, možná i častěji, uvidíme až podle situace,“ řekl velitel kopřivnické služebny Policie ČR Josef Jeřábek. Do kontrol se zapojí také speciálně proškolení policisté z místní služebny, aby došlo k zintenzívnění využití radaru.


Terryho příklad následují miliony lidí na celém světě

Foto 4, Foto 5

Historie Běhu Terryho Foxe se váže na životní příběh mladého Kanaďana, kterému byla v osmnácti letech amputována noha postižená rakovinou kosti.

V bolesti a utrpení, které Terry prožíval a které viděl u ostatních pacientů se zrodila touha překonat bezmocnost a podniknout něco, co by napomohlo k boji proti této zákeřné nemoci. Rozhodl se běžet napříč Kanadou a uspořádat sbírku finančních prostředků na výzkum rakoviny.

Dne 12. dubna 1980 se vydal z východního pobřeží kanadské provincie Newloundland na trať maratonu naděje. Za sto čtyřicet tři dny uběhl pět tisíc pět set šedesát pět kilometrů, denně absolvoval v průměru dvaačtyřicet kilometrů.

U Thunder Bay v provincii Ontario musel svůj hrdinský maraton ukončit. Rakovina se rozšířila do plic a 28. června 1981 jej přemohla.

Tento čin vzbudil pozornost lidí v různých místech světa. Maraton naděje se stal symbolem boje proti zákeřné nemoci - rakovině.

Česká republika se v roce 1993 oficiálně připojila k několika desítkám zemí, které se podílejí na této charitativní akci. Všechny prostředky získané ve jménu Terryho Foxe jsou dle jeho přání věnovány na výzkum rakoviny. Prostředky získané v České republice se shromažďují na kontě Běhu terryho Foxe číslo účtu 147 62 57-068/0800 u České spořitelny Praha 6.

Běh Terryho Foxe má dvojí účel - získat prostředky na výzkum rakoviny a zároveň předat Terryho poselství dál, především dětem a mladým lidem. Trať běhu je možno absolvovat jakýmkoliv způsobem - chůzí, během, jogingem, na invalidním vozíku, na kole, na kolečkových bruslích, s kočárkem, se psem... Běhu se může účastnit kdokoliv - občané všech věkových kategorií od seniorů po novorozence. Účastníci mohou přispět i prostředky získanými od přátel, rodinných příslušníků nebo kolegů, kteří se běhu nezúčastní.

Pořadateli bude vylosován jeden účastník Běhu Terryho Foxe a odměněn tričkem zn. Reebok. Zároveň tento účastník získává speciální pozvánku na Běh Terryho Foxe v Praze dne 18. září 1999, kde proběhne finálové losování o další hodnotné ceny právě z těchto účastníků.

První cena je zájezd pro jednu osobu na Běh Terryho Foxe do Kanady.

Další ceny jsou nejnovější kolekce z luxusní řady speciální běžecké obuvi a sportovní čepičky.


Kultura

Mladí hudebníci se sejdou v rámci Juvanales Musica

K o p ř i v n i c e (dam) - Žáci šesti základních uměleckých škol z okolí se sejdou ve středu šestnáctého června v kopřivnickém kině Puls v programu nazvaném Juvanales Musica.

„Chceme vytvořit novou tradici setkávání žáků hudebních škol v rámci tohoto koncertu. Každá ze zúčastněných škol do programu zařadila něco zajímavého a kvalitního. Myslím, že to bude určitě stát za to,“ řekl o koncertě jeho dramaturg Jiří Cachnín.

Kromě obou místních uměleckých škol, v programu vystoupí také svěřenci Základních uměleckých škol z Příbora, Nového Jičína, Frenštátu pod Radhoštěm a Studénky.

MIS music tradičně sází při své prezentaci na svůj dětský Dixi orchestr. Ten zahraje Muskrat Ramble, Život je jen náhoda Jaroslava Ježka a Basin Street Blues S. Williamse. Druhá kopřivnická umělecká škola, rovněž oprávněně, cítí svou sílu v kvalitě svých violoncellistů. Kromě violoncellového tria, které zahraje Romanci pro tři violoncella G. Goltermanna, se publiku představí také sólista Tomáš Socha. Tento mladý talent si pro své vystoupení vybral první větu koncertu C dur Karla Stamice. Právě s touto skladbou získal první místo na oblastním kole soutěže základních uměleckých škol s postupem do celostátního kola. Nedávno také vystoupil na Prague Junior Note, což je prestižní mezinárodní soutěž mladých hudebníků, odkud si domů přivezl čestné uznání prvního stupně.

Příborskou ZUŠ bude v Kopřivnici zastupovat Komorní pěvecký sbor. Z Frenštátu přijede houslistka Veronika Macášková. Také Studénka vyslala houslistu Jana Frimla, ten však přijede v doprovodu klavíristky Ireny Pavlíkové. Poslední vystupující bude Michaela Dobošová studující klavír na ZUŠ v Novém Jičíně.

Přirozeným vrcholem koncertu se pak podle záměru pořadatelů má stát vystoupení mladého klavírního virtuóza Martina Kasíka, kterého si možná ještě mnozí Kopřivničané pamatují z jeho vystoupení v kulturním domě před dvěma roky. Ten se nyní připravuje na svou účast na Chopinově Varšavě, jedné z neprestižnějších evropských soutěží mladých klavíristů. Kopřivnickému publiku by tentokrát měl Kasík hrát skladby Roberta Schumana, Frederica Chopina a Sergeje Rachmaninova.


Amatérští i profesionální herci se opět setkají na Skalkách

N o v ý J i č í n (dam) - Zítra večer již potřetí ožije kamenné divadlo ukryté v lese na novojičínských Skalkách Divadelní dílnou. Na přehlídku tentokrát přijede celkem pět souborů.

Přehlídku zahájí divadelní skupina Masarykova gymnázia v osmnáct hodin představením Láska dona Perlimpína. Po příborských gymnazistech bude pódium patřit Daniele Zbytovské, brněnské herečce, která sehraje humorně laděnou pohádku napsanou na motivy holandské pohádky Podivná paní Booková. Třetím vystupujícím souborem je divadelní skupina ’Z pytle ven’ při novojičínském gymnáziu, ti mají na programu několik krátkých dramatizovaných povídek ze života. Nejmladší herci sdruženi v souboru Domu dětí a mládeže v Novém Jičíně přijdou na řadu jako čtvrtí a zahrají hru nazvanou Cesta. K tomu nejzajímavějšímu, co bude na přehlídce k vidění, jistě bude patřit vystoupení ostravského Bílého divadla, které vloni pro nepřízeň počasí své představení na Divadelní dílně nedohrálo. Posledním představením bude netradiční pohled na Dona Quijota v podání Divadla klauniky z Brna v režii Boleslava Polívky.


Sto dětí přivedlo muzikál Jak se nudí princezny zpět na jeviště

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně na den po dvou letech se na jeviště Kulturního domu v Kopřivnici vrátil muzikál Jak se nudí princezny. Nové nastudování sice provázely rozpaky některých kantorů soukromé Základní umělecké školy MIS music a obavy, zda se podaří udržet vysokou kvalitativní úroveň představení. Jak se však ukázalo, tyto obavy byly neopodstatněné.

Mnohé části byly naopak spíše lepší než premiérové provedení před dvěma lety, působily dynamičtěji a živěji. Ku prospěchu představení bylo pozměnění hudby doprovázející taneční čísla ve střední části muzikálu. „Je nyní konkrétnější a výrazovější, což si vyžádalo také pozměnění choreografie. Trochu jsme zasáhli také do textu, aby měl větší spád,“ řekla učitelka MIS music Libuše Černínová, která měla na starosti přípravu pěveckého sboru. Výraznou změnou byl také fakt, že na rozdíl od původní verze, kdy hudební doprovod obstarávaly naživo čtyři syntezátory, tentokrát bylo použito nahrávky. Chybějící části hudby podbarvující některé scény pak svěřeny osmičlennému flétnovému orchestru. Kulisy a většina kostýmů byly použity znovu.


Výtěžek z koncertu filharmoniků je určen ke zvelebení zeleně

N o v ý J i č í n (dam) - Padesát tisíc korun, které mají sloužit na obnovu zeleně v okolí novojičínského Beskydského divadla, měl vydělat benefiční koncert Pražské komorní filharmonie, který se konal přesně před týdnem právě v tomto kulturním stánku. Jelikož zájem lidí o koncert, na němž zazněly skladby Johanna Strausse, Domenica Cimarosy a Ludwiga van Beethovena, byl poměrně slabý, musel sponzor večera společnost Philip Morris - Tabák, a. s., sáhnout hlouběji do kapsy, aby slíbenou částku zástupcům divadla a města předal.

Námět na uspořádání koncertu dali historikové novojičínského muzea, kteří tak chtěli připomenout fakt, že oba Straussové svého času město navštívili.


Filmový klub se stal alternativou komerčním snímkům

K o p ř i v n i c e (dam) - Americkým dramatem Rasputin byl v úterý ukončen první rok existence kopřivnického Filmového klubu. Ten nabídl náročnějším divákům celkem devět snímků a vytvořil v Kopřivnici do té doby chybějící alternativu k běžné komerční filmové nabídce.

Výhod členství v klubu využilo v průběhu minulého roku zhruba třicet lidí, na představení však mnohdy chodilo i více lidí.

„Návštěvnost byla různá, někdy to bylo dobré, někdy trošku horší. Zvýšení zájmu se dostavilo spolu s Projektem 100. Vzhledem k tomu, že to byl první rok a nevěděli jsme, jak ledacos udělat, tak si myslím, že jsme byli úspěšní,“ řekla vedoucí kina Puls Naděžda Smazová.

Vzhledem k výsledkům ankety, která proběhla mezi účastníky festivalového Projektu 100, dozná druhý ročník Filmového klubu změn. Na plátně by se v mělo objevit šestnáct nebo sedmnáct filmů, což znamená zhruba dvě představení do měsíce a navíc již nyní je jisté, že se Puls zapojí také do dalšího ročníku Projektu 100. Promítacím dnem bude i nadále úterý, a to asi první a třetí v měsíci. Poněkud méně vítanou inovací bude pravděpodobné zvýšení ceny členského průkazu, ta je závislá na počtu odpromítaných filmů, ale kolik přesně bude stát, zatím vedení kina neví. Možnost přihlásit se do Filmového klubu budou lidé mít přibližně od poloviny srpna.

V současnosti je již v hrubých obrysech známa také dramaturgie klubu, i když, jak dodala její autorka, leccos se ještě může změnit. Připravovány jsou například filmy Svatá Klára, Tajemství srdce, Mrtvý muž, Chuť třešní nebo repríza snímku Život Briana. „Diváci, které neuspokojuje běžná, komerční filmová nabídka, si podle mne jistě přijdou na své,“ shrnula Smazová.

Předběžný program Filmového klubu

7. 9. Sladké hry minulého léta + Sběrné surovosti (ČR)
21. 9. Mrtvý muž (USA-SRN)
5. 10. Život Briana (VB)
19. 10. Chuť třešní (Írán)
2. 11. Nostalgie (Itálie, SSSR)
16. 11. Život - stavba povolena (SRN)
7. 12. Koyanisqatsi (USA)
4. 1. Tajnosti a lži (VB)
18. 1. Tajemství srdce (Špan., Fr., Portugalsko)
1. 2. Svatá Klára (Izrael)
15. 2. Letní příběh (Francie)
7. 3. Vůně zelené papáje (Vietnam, Francie)
4. 4. Na dno vášně
11. 4. Celebrity
2. 5. Prosperovy knihy (Nizozemí, Fr., Itálie)
16. 5. Nick Park

Dr(o)bečky z knihovny

Někdy si zabláznit je milé“
Bohumil HRABAL

Máme my to ale šikovné děti

K Mezinárodnímu dni dětí jsme v knihovně připravili soutěž v origami. Na vysvětlenou: origami je původně staré japonské umění ve skládání obyčejného papíru do nejroztodivnějších tvarů zvířat, ptáků, květin atd. No, soutěž. Soutěž to zrovna nebyla. Děti přišly, skládaly a dostaly sladkost.

Naše kolegyně se několik dnů poctivě snažily naučit se skládat různé tvary a docela se na tom vyřádily. Ale to překvapení, když přišly děti. Kluk Mates, málem ho u stolu nebylo vidět a jak jel. Žádné jednoduché věci. Docela jsme měli strach, že nám zlikviduje zásoby papíru. Ovšem našli se i tací, co se snažili, až z nich pot stříkal a nic. Ale bonbon dostali všichni. Za snahu. Dokonce i někteří rodiče neodolali a začali si také skládat. Kolegyně totiž měly nachystané nějaké předlohy, připraveny návody a chytré knihy, papíry a další pomůcky, a těmto nástrahám prostě nešlo odolat.

Většina výrobků v knihovně zůstala a jsou vystaveny v dětském oddělení. Přijďte se podívat.

Dagmar Thomková, knihovnice


Kino Puls uvede Magickou posedlost a reprízu Pelíšků

K o p ř i v n i c e (dam) - Ti, kteří nestihli zhlédnout Pelíšky Jana Hřebejka již v květnu, mají tuto možnost v kopřivnickém kině Puls ode dneška až do pondělka. Osudy dvou rodin a jejich ratolestí, žijících v jednom domě, se na plátno kina vrátí v rámci odpoledních představení.

Také následujících pět večerů bude v kině patřit komedii. Magická posedlost je směsicí čarodějnické komedie s rodinným romantickým filmem.

V rodině Owensonových se čarodějnictví dědí už dvě stě let. Zakladatelka tohoto klanu čarodějek uvalila kletbu na každého muže, který se kdy do jejich následovnic zamiluje. Takže i otec Gillian (Nicole Kidmanová) a Sally (Sandra Bullocková) na svou lásku doplatil, krátce po něm odešla na onen svět také matka hlavních hrdinek filmu a tak se sester Owensových ujaly jejich tetičky, které děvčata vychovaly v duchu nejlepších rodinných tradic.

Jak už to bývá, každá ze sester je úplně jiná, zatímco Gillian je poživačná holka, Sally se svými dvěma dcerkami chce hlavně žít klidným životem. To ji však překazí sestřička, která se zamiluje do násilnického Jimmyho. Sally jí od něho odpomůže směsí tequily a rulíku zlomocného, což znamená konec klidu a popotahovačky s policií.


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 10. - po 14. června v 17.30 hodin Pelíšky - černá retrokomedie. Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Bolek Polívka, Eva Holubová a další hvězdy jako příbuzní a sousedé v tragikomedii Jana Hřebejka z konce 60. let

Čt 10. - po 14. června ve 20 hodin Magická posedlost - fantastický romantický film USA. V každé ženě je alespoň malý kousek čarodějnice. Do 12 let nepřístupný

Čt 17. - po 21. června v 17.30 hodin Odplata - thriller USA. Mel Gibson v akčním thrilleru o pomstě, která nezná slitování. Do 12 let nepřístupný

Čt 17. - po 21. června ve 20 hodin 8 MM - thriller USA. Ta nejtvrdší sadistická pornografie na prodej, ten nejlepší soukromý detektiv na její stopě. Do 18 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice

St 16. června v 18 hodin Juvanales musica - hudební setkání sólistů a souborů ZUŠ z Příbora, Frenštátu p. R., Studénky, N. Jičína, Kopřivnice. Na závěr vystoupí klavírista Martin Kasík. Koncert se uskuteční v kině Puls

Ne 20. června v 16 hodin Varhanní koncert - v samostatném programu vystoupí Pavel Rybka, profesor Ostravské konzervatoře. Koncert se uskuteční v kostele ve Štramberku!

Nora Café

Pá 11. června ve 21 hodin Pop & Dance - pouští El Fatah

Pá 18. června ve 21 hodin Znouzectnost + support: Peshata (koncert)

• v prostorách klubu Nora Café, na chodbě před kinem Puls a v klubu Galérka v N. Jičíně probíhají současně výstavy fotografií s názvem Šlahouny - aneb Festival ve vzpomínkách Luboše Sazovského, Libora Fojtíka a Tomáše Koska

Kino Štramberk

Ne 13. června v 17 a 19.30 hodin repríza českého filmu Je třeba zabít Sekala. Dramatický příběh lidí, kteří zaměnili Pána Boha za kus dřeva a lásku za spojování gruntů

St 16. června v 17 a 19.30 hodin romantický příběh Vzkaz v láhvi. Láska není záležitostí ani tělesnou, ani duchovní, láska je především zkouškou vlastního charakteru


Hluboce se za vás, soudruzi a nejen od Slavkova, stydím

V průběhu včerejší demonstrace (3. června) ve Slavkově "naši hodní" komunisté vyjadřovali (způsobem, který je civilizovaným lidem dost vzdálený) svůj nesouhlas s příslušností České republiky k NATO, zazněla slova, která by neměla zůstat bez odpovědi. Soudruh Filip děkoval Policii ČR za ochranu, protože, jak řekl doslova - "My ochranu před vrahy NATO potřebujeme!".

Nejsem příznivcem násilí, válka mi nahání hrůzu, protože každá válka přináší oběti nevinných. Ale dovolávání se ochrany před vrahy z NATO, od člena strany, která se hlásí k tradicím KSČ, která v této zemi vedla od roku 1945 válku proti vlastním spoluobčanům, mi připadá jako výsměch… Výsměch všem, kteří v této pomalé a tím důslednější válce přišli o život, o léta života, které protrpěli v komunistických lágrech (a mnozí nepřežili), výsměch těm, kteří přišli o rodinu, o vlast, o právo plnohodnotně žít… To jste se také dovolávali, soudruhu Filipe, ochrany Veřejné bezpečnosti a ozbrojené pěsti pracujícího lidu LM. Tentokrát ve jménu budování socialismu proti nepřátelům lidu. A tak budování socialismu proti nepřátelům lidu. A tak se vám podařilo pendreky, vodními děly a tanky členů Varšavské smlouvy připravit tuto zemi o intelektuální potenciál, o tisíce schopných, kteří buďto odešli, museli odejít a nebo rezignovali. Byli jste stejně důslední jako Miloševičův režim, ale namísto kosovských Albánců jste měli na mušce Čehy!

V závěru roku 1980 se některé jednotky Československé lidové armády připravovaly k "internacionální pomoci" polskému pracujícímu lidu. Naštěstí k tomu nedošlo, ale jak by se lišila tato pomoc, od té z Maďarska v šestapadesátem, z Československa v osmašedesátem! Do příchodu tzv. osvobozeneckých armád do těchto zemí nikdo nikoho nevraždil, ani nevyháněl tak, jak se tomu dělo a děje (a zde jde o statisíce nevinných lidí) na území dnešní Jugoslávie.

Protože vím, anebo právě proto, že jsem přesvědčen, že za vašimi hesly není nic víc než politický populismus, hluboce se za vás, soudruzi a nejen od Slavkova, stydím.

Oldřich Rys


Zvítězili občané nebo politické strany?

Stále větší dopad na převážnou část občanů naší republiky má stávající politické klima. Naši vrcholoví politici nejsou schopni nalézt koncenzus v řešení jak zásadních otázek, tak problémů, které se nás přímo i nepřímo dotýkají.

Nejvíce mě rozhořčuje, že ve dnech, kdy se naše země nachází v těžké a složité situaci, se ti, kteří dostali ve volbách náš hlas "zprava i zleva", za naše peníze napadají a hádají. Jde jim pouze o body na politické scéně a nikoli o nás řadové občany, voliče této země.

Položme si otázku: "Kdo je za tímto hašteřením a rozbroji?" Komu slouží?"

Jsou to noví poslanci a senátoři, kteří teprve získavají politické ostruhy a nebo ti, kteří zde zasedají 4, 5, 6, i více let?

Víme, že zloba, nenávist a politikaření naše každodenní problémy nevyřeší. O tom nás opět přesvědčili součastní představitelé stran, kdy nezvítězila radost a uspokojeni z přijetí zákona o penzijním připojištění, ale jen snaha přisvojit si veškeré zásluhy jeho přijetím.

Jako občan chápu každodenní snahu tzv. bývalých (ministrů, poslanců, senátorů, ale i stínových) vystoupit v médiích k jakémukoliv problému s důrazem, aby občan jejich snahu zachytil a ve volbách zúročil.

Jaké mají morální hodnoty tito lidé, u kterých si mnohdy vzpomínáme na jejich názory a vystoupení z období, kdy jako plně zodpovědní členové vlády či parlamentu odpovídali za vývoj naší země? Musím si odpovědět, žádné, chtěli pouze velké peníze a ještě přijetím některého zákona slávu, slávu, slávu.

Dalibor Kobza


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 10. 6. 17.30 - 21, pá 11. 6. 6 - 9, 17.30 - 21, so 12. 6. 15 - 21, ne 13. 6. 15 - 19 (v sobotu a neděli je bazén otevřen jen za nepříznivého počasí, v případě pěkného počasí otevřeno koupaliště)

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hodin

Malá kopaná: so 12. 6. 8 - 15 hod. 10. turnaj - 1. liga; ne 13. 6. 8 - 15 hod. 10. turnaj - 2. liga, so 19. 6. 8 - 13 hod. 8. turnaj - 3. liga

Fotbal: so 12. 6. ve 14.15 hod. (dorost) FC Kopřivnice - Sokol Hostašovice, v 16.30 hod. (muži) FC Kopřivnice - TJ Sokol Hukvaldy; pá 18. 6. v 17 hod. (benjamínci) FC Kopřivnice - Vagónka Studénka; so 19. 6. v 9 hod. st. žáci a v 10.45 hod. ml. žáci FC Kopřivnice - SK Kravaře

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích pro veřejnost otevřeny: bližší inf. na tel. 801 008

Rekreační turistika: so 12. 6. odj. v 6.29 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - Vítkov ČD - po mod. Horní Ves - podhradí - Lhotka - Hlubinný břidličný důl - těžní věže - haldy - na červ. podél Moravice na podhradí - Vítkov ČD odj. ve 14.41 hod., návrat v 16.51 hod.; út 15. 6. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Studénka ČD - okolo rybníků - Velký - Malý Bědný - Bažantí - Horní - Studénka ČD odj. v 11.15 hod., návrat v 11.45 hod.; so 19. 6. v 7.43 hod. ČD Kopřivnice - Val. Meziříčí - hvězdárna - dalekohledy a astrotechnika + exkurze, tržiště u mostu - muzeum v Krásné - Val. Meziříčí ČD odj. v 11.03 hod. (nebo ve 12.55 hod.), návrat ve 12.37 hod. (nebo ve 13.42 hod.)


Výsledky

Házená: MU ml. dorost (so 5. 6.): HC Zlín - KH Kopřivnice 27:32 (16:15), střelci: Bílek 8, M. Veřmiřovský 7, Smutek, T. Veřmiřovský a Winkler 4, Malinovský a Bezděk 1; MU st. dorost: SSK Vítkovice - KH Kopřivnice 16:32 (7:14), střelci: Štěpán 12, Gřes 7, Hanzelka 6, Ocásek 4, Marek 2, Bílek 1; MU st. žáci A (ne 6. 6.): TJ meteor Orlová - KH Kopřivnice 15:31 (9:13), střelci: Bezděk 12, Peichl a Mikel 5, Riedel 4, Kaluža 2, Čierný, Podžorný a Krhovják 1; MU ml. žáci A: TJ Meteor Orlová - KH Kopřivnice 22:27, střelci: Hábovčík 6, Jakeš, Stanislav a M. Veřmiřovský 4, Domitra 3, Olšovský 2, Košař, Danišek, Bonn a Váňa 1; MU ml. žáci B: TJ Veselá - KH Kopřivnice 19:19 (6:9), střelci: Jahn a Váňa 6, Stanislav a Seidl 3, Číp 1

Fotbal: FC Kopřivnice - Vítkovice st. žáci 7:0, góly: Chuchma 3, M. Navrátil a Petr 2 a ml. žáci 4:0, góly: Drahoš 3 a J. Navrátil 1; benjamínci: Fulnek - FC Kopřivnice 2:2, góly: Kurečka a Martinovský, FC Kopřivnice - TJ N. Jičín 5:1, góly: Melčák a Špaček 2, Kocián 1


Šádková pojede na Evropu

R o ž n o v  p o d   R a d h o š t ě m (jk) - Kopřivnická běžkyně Irena Šádková si vybojovala nominaci na mistrovství Evropy v běhu do vrchu. To, že pojede do rakouského Klagenfurtu, kde se mistrovství 4. července koná, jí zajistilo vítězství v kvalifikačním závodě, který se běžel 29. května z Rožnova na Radhošť.

Šlo o náročnou trať v délce 6,5 km s převýšením 734 metry, která by snad dostatečně měla simulovat podmínky mistrovství Evropy. Druhé v cíli, brněnské Havelkové, Šádková nadělila téměř tři minuty. „Běžela jsem v pohodě a největší radost mám pochopitelně z kvalifikace,“ radovala se po závodě atletka.


Janin zlatý sen se uskutečnil

R y c h n o v n a d K n ě ž - n o u (mac) - Po perfektně zacvičených sestavách na mistrovství ČR ve sportovní gymnastice v Rychnově nad Kněžnou, se v neděli 6. června uskutečnil velký zlatý sen Jany Macíčkové, odchovankyně kopřivnické gymnastiky, dnes závodnice Vítkovic a svěřenkyně trenérky Grmelové.

Z východních Čech si gymnastka dovezla titul mistryně České republiky pro rok 1999, přičemž se svým soupeřkám vzdálila o neuvěřitelných 2,1 bodu.

Prvenství patřilo sedmnáctileté dívce na všech nářadích, pouze na přeskoku se o primát rozdělila s celkově stříbrnou Ivou Novotnou ze Sokola Zlín. Bronz získala další vítkovická gymnastka Martina Gříbková.


Kopřivnický Skokan se v přeboru oblasti vytáhl

N o v ý J i č í n (jk) - Mezi osmnácti kluby, které se 28. a 29. května zúčastnily plaveckého oblastního přeboru mladšího žactva v Novém Jičíně, triumfoval v bodování družstev kopřivnický Skokan, a to jak v rámci ročníku 1989 (před Karvinou), tak 1988 (před KPS Ostrava). Ze 34 závodníků tohoto klubu se na zlatý stupínek prosadili čtyři plavci, osm dalších pak bralo stříbro či bronz.

Přeborníkem kraje se v ročníku 1989 stala Zdenka Bohumínská, a to v disciplíně 100 m kraul. Se stříbrem či bronzem v kapse se domů vraceli Andrea Kalužová, Eva Koďousková, Hanka Janečková a Jarek Ikl. Mezi jedenáctiletými plavci (roč. 1988) nedala celkem ve čtyřech disciplínách konkurenci šanci Hana Staroňová. Po jednom titulu pak získali David Kaluža a Jan Matuš, druhé a třetí příčky zaznamenali Michaela Müllerová, Petra Bittnerová a Nikol Quesadová.

Medailového umístění se po dvou letech dočkal i ročník 1987, a to zásluhou Dušana Spála, který si vyplaval 2. místo v závodě na 200 m znak a 3. příčku na poloviční trati.

Příležitost potvrdit talent i současnou formu budou ’Skokani’ mít jednak 12. a 13. června na Poháru desetiletých v N. Jičíně a jednak na mistrovství republiky jedenácti a dvanáctiletých v Hradci Králové o týden později. Jejich plavecká sezona pak skončí 22. června ve Zlíně, kde se představí na soutěži sportovních tříd v plavání žáci 5. A sportovně orientované třídy při ZŠ náměstí.

Výsledky: roč. 1989 - Z. Bohumínská: 1. 100 m v. zp. 1:23,7; 2. 50 m kraul 38,2; 3. 50 a 100 m znak 42,2 a 1:36,0; 200 m v. zp. 3:08,5; A. Kalužová: 2. 100 m pol. závod 1:34,1; 50 m motýl 44,2; 3. 50 m v. zp. 38,7; E. Koďousková: 2. 100 m prsa 1:47,8; 3. 50 m prsa 49,3; H. Janečková: 2. 100 m motýl 1:53,5; J. Ikl: 3. 100 m prsa 1:45,8; roč. 1988 - H. Staroňová: 1. 100 a 200 m prsa 1:28,4 a 3:04,4; 50 m v. zp. 32,5; 100 m pol. záv. 1:20,8; 2. 100 a 200 m znak 1:23,6 a 3:03,7; 3. 100 m v. zp. 1:13,2; M. Müllerová: 2. 100 a 200 m prsa 1:30,6 a 3:13,5; 200 m pol. záv. 3:03,1; 3. 200 a 800 m v. zp. 3:08,5; 11:55,9; 400 m pol. záv. 6:29,1; P. Bittnerová: 3. 100 m znak 1:28,1; 200 m motýl 3:26,3; N. Quesadová: 3. 50 m v. zp. 33,0; J. Matuš: 1. 200 m pol. záv. 3:09,2; 2. 200 m prsa 3:24,4; 50 m v. zp. 33,6; 400 m pol. záv. 6:41,1; D. Kaluža: 1. 100 m znak 1:26,7; 2. 1500 m v. zp. 22:38,1; 3. 100, 200 a 400 m v. zp. 1:14,9, 2:46,5 a 5:48,4; 200 m znak 3:06,7; roč. 1987 - D. Spál: 2. 200 m znak 2:55,6; 3. 100 m znak 1:22,3.


Klosová zářila mezi starším žactvem ve Vsetíně

N o v ý J i č í n , V s e t í n (jk) - Plavecký klub Kopřivnice rovněž vyslal své benjamínky na oblastní přebory do Nového Jičína, starší žactvo jelo otestovat formu na závody stejného formátu do Vsetína.

V Novém Jičíně patřila k nejlepším ještě ne desetiletá Eva Pernová, která získala 5 prvních a po jednom druhém a třetím místě. Nutno však přiznat, že dosaženými výkony zaostala za svými osobními rekordy. Snad do Poháru desetiletého žactva ještě něco dožene. Další umístění mezi nejlepšími dosáhly Alena Petříčková a Šárka Žižková v disciplínách 100 m prsa, resp. 100 motýlek. Především výkony Žižkové byly překvapivě dobré, neboť několik týdnů ze zdravotních důvodů netrénovala.

Ve Vsetíně startovnímu poli bezkonkurenčně vládla Petra Klosová se sedmi prvními a dvěma druhými příčkami, přičemž překonala dva rekordy klubu a sedm rekordů osobních. Doufejme, že ji forma alespoň vydrží další tři týdny, po nichž ji čeká vrchol sezony - mistrovství České republiky. Průměrné výkony stačily Janu Staníkovi k zisku jednoho titulu, tří druhých a jednoho třetího místa. Narozdíl od Petry by před mistrovstvím potřeboval formu ještě doladit. Znatelné zlepšení zaznamenal Julius Botoš, který překvapivě získal bronz v náročné disciplíně 200 m motýlek. Svůj standard, který znamenal dvě druhé a dvě třetí pozice, předvedla Tereza Mündleinová. Potěšil Jiří Zátopek, který se po dvoutýdenní pauze vrátil do bazénu těsně před přebory. Škoda, že zlepšení svých osobních rekordů z prvního půldne závodů nezopakoval ve zbývajících disciplínách. Za zmínku ještě stojí nečekaně velké zlepšení Martina Oczadlého na 200 m znak, kde mu jen těsně uniklo umístění na bedně.

Výsledky: Nový Jičín - E. Pernová: 1. 100 a 200 m prsa 1:39,1 a 3:28,7; 400 a 800 m v. zp. 6:14,2 a 13:17,1; 200 m pol. záv. 3:26,2; 2. 200 m v. zp. 3:01,9; 3. 100 pol. záv. 1:34,6; A. Petříčková: 3. 100 m prsa 1:34,7; Š. Žižková: 3. 100 m motýl 1:28,9; Vsetín - P. Klosová: 1. 200 m prsa 2:53,6; 100, 200 a 400 m v. zp.: 1:03,3; 2:17,7 a 4:53,0; 100 a 200 m znak: 1:12,1 a 2.36,4; 400 m pol. záv. 5:32,4; 2. 50 m v. zp. 29,5; 100 m motýl 1:14,1; J. Staník: 1. 200 m znak 2:27,3; 2. 400 a 1500 m v. zp. 4:47,0 a 18:40,2; 100 m znak 1:11,7; 3. 400 m pol. záv. 5:22,8; T. Mündleinová: 2. 100 a 200 m znak 1:19,1 a 2:48,6; 3. 50 a 200 m v. zp. 30,9 a 2:28,5; J. Zátopek: 2. 100 m motýl 1:07,3; 3. 200 m prsa 2:42,2; J. Botoš: 200 m motýl 2:56,2


Soutěže tenistů se přehouply do své druhé poloviny

K o p ř i v n i c e (lup) - Po týdenní přestávce pokračovali tenisté TK Kopřivnice ve svých mistrovských utkáních, které se tímto dostaly již za polovinu. Uplynulý víkend byl vcelku úspěšný, což stvrzuje bilance pěti vítězství a jen dvou porážek v sedmi duelech. Svým soupeřům podlehli jen dospělí a dorost A. Naopak další přesvědčivé vítězství zaznamenali žáci A v Rožnově pod Radhoštěm a učinili tak další krok k postupu do nejvyšší soutěže. Hořkost porážky neochutnali prozatím hráči dorostu B, tentokrát zvítězili ve Velkých Karlovicích. Na druhé straně poprvé zvítězili nejmladší hráči TK Kopřivnice, a to na dvorcích v Odrách.

Tuto sobotu a neděli se uskuteční na dvorcích ve Val. Meziříčí oblastní přebory st. žáků a st. žaček. Chybět zde samozřejmě nebudou ani zástupci kopřivnického klubu.

Výsledky: Vratimov - dospělí 9:0, dorost A - NH Ostrava B 4:5, V. Karlovice - dorost B 0:9, Rožnov p. R. - žáci A 0:9, žáci B - Příbor A 7:2, Odry - žáci C 4:5, ml. žáci - LTC Karviná 5:4


Trojky, jež znamenají výborně

K o p ř i v n i c e (jk) - Samé trojky, které neznamenají v tomto případě hodnocení dobře, ale rozhodně výborně, jsou vizitkou kopřivnického žákovského družstva vzpěračů. Třetí místo ve třetím kole ligy i celková třetí příčka před podzimní částí soutěže je nepochybným úspěchem jak mladíků, tak jejich trenéra Ludvíka Kašpárka. Družstvu navíc zaručuje postup do finále o přeborníka České republiky družstev.

Třetí kolo soutěže, které se konalo v sobotu 29. května v Havířově, vyšlo nejlépe áčku pořádajícího klubu, jež nasbíralo 550 bodů. S dvacetibodovým mankem skončily druhé Boskovice, třetí Kopřivnice ztrácela již markantněji. Naopak odstup dalších celků na medailová umístění byl minimální. Překvapilo až šesté místo minule druhého Zlína.

Z kopřivnických borců posbíral nejvíce bodů Miroslav Machač - celkem 173 a také Radek Enčev měl na svém kontě solidních 152 body.

Výsledky třetího kola: 1. Havířov A 550 b., 2. Boskovice 530 b., 3. Kopřivnice 470 b., 4. Lonka Příbor 463 b., 5. Havířov B 453 b., 6. Zlín 443 b., 7. S. Ostrava 385 b., 8. Holešov 350 bodů


Gymnazistky ve Francii uspěly

P ř í b o r (red) - Po vítězství v okresním, regionálním i celostátním kole v Novém Jičíně se studentky příborského gymnázia probojovaly na mezinárodní plavecké závody středních škol ISF - SWIM v jihofrancouzském městě Castres, kde reprezentovaly Asociaci školních sportovních klubů České republiky společně s chlapci ze Sportovního gymnázia Přípotoční, Praha 10. Soutěž probíhala ve dnech 30. dubna až 3. května za účasti dvaceti států světa.

Družstvo ve složení Veronika Hradilová, Natálie Obrdlíková, Tereza Rašťáková, Kristina Schäferová, Iva Uhlárová a Eva Vodová vybojovalo v celkové klasifikaci šestou příčku.

Úspěchem je i šesté místo Kristiny Schäferové a osmé Natálie Obrdlíkové v prsařském individuálním závodě, Obrdlíkové pak patřila ještě osmá příčka v motýlku.

Soutěž družstev se skládala z individuálních polohových závodů. Každá závodnice musela absolvovat dvě disciplíny. Součástí soutěže družstev byly i výsledky polohové štafety 4 x 500 m a štafety 6 x 50 m volný způsob.

Kromě vlastní soutěže mladých sportovců probíhalo v malebném jihofrancouzském městě mnoho doprovodných sportovních a kulturních akcí. Vyvrcholením byl večer přátelství se závěrečným hodnocením a kulturním programem jednotlivých účastnických zemí. Příborská děvčata společně s chlapci z Prahy předvedla lašský tanec v krásných krojích, které umocnily celkový dojem z vystoupení.

Studentkám Masarykova gymnázia se podařilo v silné konkurenci školních sportovních klubů čtyř kontinentů více než obstát, a tak důstojně reprezentovat svou školu i ČR.


Ve třetí lize je znám první postupující - T-C ’90

Foto 7

K o p ř i v n i c e (kmk) - Vedoucí mužstvo 3. ligy kopřivnické malé kopané TC-90 si čtyři kola před koncem soutěže zajistili postup do druhé ligy a společně se svým výborným brankářem Romanem Valou mohou už jen přihlížet, které další dva týmy se k nim připojí. Po odehraném sedmém turnaji dosti zamíchal pořadím v tabulce Catastrofic, který získal celkem devět bodů a přeskočil jak Megas B tak mužstvo Žába. Rázem se přitlačil na třetí AC Lemon a jen čtyři body mu chybí na T. B. Takže to vypadá, že poslední turnaj třetí ligy bude zajímavý...

Výsledky 3. ligy (ze soboty 5. června): Catastrofic - Pivson Frenštát 0:2, Žába - AC Lemon 1:2, T-C 90 - Megas Bordovice B 1:1, T. B. - Mighty Cats 7:0, Žába - Pivson Fren. 2:6, AC Lemon - Pivní bublinky 0:4, Megas Bordovice B - T. B. 3:3, Catastrofic - T-C 90 4:2, Pivní bublinky - Mighty Cats 4:0, AC Lemon - Pivson Fren. 1:5, T-C 90 - T. B. 3:2, Mighty Cats - Žába 1:4, Megas Bordovice B - AC Lemon 3:0, Pivní bublinky - Catastrofic 2:3, Pivson Fren. - T-C 90 1:4, T. B. - Žába 3:3, Mighty Cats - Catastrofic 0:11, Megas Bordovice B - Pivní bublinky 1:3

Nejlepší střelci: 1. J. Krupa (T. B.) - 35, 2. M. Korený (T-C 90) - 34, 3. P. Rozsypálek (Catastrofic team) - 21, 4. J. Andrýsek (Catastrofic team) - 20

Tabulka malé kopané 3. ligy po 28. kole

1. T - C ’90 19 6 3 78:28 63
2. T. B. 14 7 7 85:52 49
3. AC Lemon 14 4 10 50:51 46
4. Catastr. team 14 3 11 69:41 45
5. Megas Bord. B 13 4 11 65:52 43
6. Žába 12 6 10 65:61 42
7. Pivní bublinky 9 5 14 65:71 32
8. Pivson Frenštát 7 4 17 53:83 25
9. Mighty Cats 3 3 22 25:115 12

Štramberk doma remizoval a prvenství tak zůstalo snem

TJ Kotouč Štramberk - Darkovičky 0:0

Š t r a m b e r k (jk) - Vedoucí Darkovičky, jako svého posledního soupeře v letošním ročníku I. MSFL žen, přivítal Štramberk na svém hřišti v sobotu 29. května. Pokud by jej dokázal porazit, mohl stále pomýšlet na triumf v soutěži, výsledná remíza mu však zaručuje jen druhou, respektive třetí příčku. To v případě, že by Válcovny plechu Frýdek-Místek v posledním utkání, které má oproti Štramberku k dobru, porazily poslední Rožnov.

„Soupeře jsme celkem výrazně zatlačili do defenzívy, ale kamenem úrazu byla jako obvykle naše koncovka,“ postěžoval si vedoucí družstva žen Ladislav Slanina. Fakt je, že tým, který staví na výborné obraně, má slabší zálohu i útok. „Výrazně nám tam chybí již nehrající Koutná a zraněná Müllerová,“ dodal Slanina.

Ve druhé půli zahrála obrana občas se štěstím, na druhé straně přibylo i šancí, z nichž tou největší bylo břevno Pavlíny Kolářové. Nakonec slavila úspěch obranná hra soupeře, jemuž vybojovaná remíza zaručila vítězství v soutěži.


Koridě konečně vyšlo počasí, úměrně tak stoupl i počet startujících

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk) - Netradičně slunečné počasí počastovalo narozdíl od let minulých kopřivnickou běžeckou Koridu, která se již počtvrté uskutečnila na 932 m dlouhém okruhu pod ZŠ E. Zátopka.

Na své si přišel jak rekordní počet jednapadesáti dětí, pro které v sobotu Maraton klub ve spolupráci s Foto Morava připravili řadu běžeckých i jiných soutěží, tak běžci, na které čekala desetikilometrová trať. Škoda jen, že termín kolidoval s ligovými soutěžemi a že není na alespoň minimální finanční odměny pro větší konkurenci...

V hlavní kategorii mužů nezůstali hlavní favorité Karel David z Nového Jičína a kopřivnický Robert Šádek nic dlužni své pověsti a potěšili i oko diváka. Tempo udával po většinu závodu maratonec David, Šádek jej chvílemi střídal, tempo však spíše zvolňoval, což Davidovi příliš nevyhovovalo. Nakonec vbíhali do posledního okruhu společně, přičemž David již zřejmě tušil, že mladší a přece jen rychlejší Šádek mu při této taktice nedá v závěru šanci.

„Nevím, co bych na něj vymyslel. Mám natrénováno na maraton, takže té rychlosti tam příliš není a pokud ho neurvu, v závěru mě většinou dostane. Snad by na něj platily trháky,“ dumal po doběhu letos třetí maratonec v republice.

„Neběželo se mi moc dobře, absolvoval jsem v týdnu těžké tréninky a unavovalo mě i sluníčko. Karla jsem však udržel a v posledním kole jsem si věřil. Chtěl jsem vyhrát i kvůli přihlížejícím dětem, které učím,“ řekl unavený vítěz.

Kategorii veteránů dominoval kopřivnický Alexandr Neuwirth, kterému letos nepřijel rovnocenný soupeř. „Není pro mě motivací běžet s veterány, trápím se tak mnohem víc. Věřím, že v hlavní kategorii bych měl na čas o minutu lepší,“ konstatoval po doběhu Neuwirth, jehož osobní rekord z Koridy je kvalitnější téměř o dvě minuty než letošní čas.

Vyrovnaný souboj svedly štafety obcí, ve kterých o vítězi rozhodoval až poslední okruh. Nakonec se z prvenství i dortu radovala štafeta kopřivnického Maraton klubu. Sladké odměny čekaly na lyžařské chatě, kde proběhlo vyhlašování výsledků, i na dětské štafety, na všechny ostatní pak tombola a chutné občerstvení.

Výsledky: kat. do 39 let: 1. R. Šádek (MK Kopřivnice) 31:41,07; 2. K. David (TJ N. Jičín) 31:53,88; 3. R. Macíček (Titan Zlín) 33:49,95; kat. do 49 let: 1. A. Neuwirth 34:56,36; 2. A. Kolařík 37:04,55; 3. J. Kvita (všichni MK Kopřivnice) 38:09,84; kat. do 59 let: 1. N. Tsametis (Ostrava- Poruba) 36:57,76; 2. P. Veselý 37:26,61 (MK Kopřivnice); 3. P. Čižmar (SKP N. Jičín) 39:28,61; kat. nad 60 let: 1. K. Piskoř (MK Kopřivnice) 40:48,51; 2. J. Tomíček (Hanácká Kyselka) 43:12,96; 3. J. Gaman (HBSK Havířov) 43:55,89; ženy: 1. P. Kiššová (SSK Vítkovice) 40:42,30; 2. I. Tobiášová (Seitl Ostrava) 45:55,43; závod ZŠ na 4 x 932 m - hoši: 1. ZŠ 17. listopadu (Kirchner, Gorský, Podžorný, Lukacs) 12:08; 2. ZŠ 17. listopadu (Kirschner, Krupa, Domitra, Zapletal) 12:35; 3. ZŠ M. Horákové (Peš, Měcháček, Enenkel, Toman) 12:58; dívky: 1. ZŠ 17 listopadu (Ozurová, Dakeřová, Francová, Želázková) 13:47; smíšená družstva: 1. ZŠ E. Zátopka (Neničková, Šimíčková, Polášek, Těhan) 14:13; štafet. běh měst a obcí na 4 x 932 m: 1. MK Kopřivnice (Zapletal, Šimko, Neuwirth, Šádek) 10:55; 2. N. Jičín (Macíček, Čižmar, Macíček, David) 10:59; 3. Štramberk (Zátopek ml. a st., Kalíšek, Sýkora) 11:17.

Závod na koleč. bruslích na 550 m (do 13 let): 1. ZŠ Horákové (Králíček, Hauptvogel, Polášek, Walczak) 6:08; 2. ZŠ - náměstí (Kuboš, Šimon, Hykel, Mikušek) 6:29; mimo závod tříčlenná družstva: 1. ZŠ Alšova (Pohl, Zatloukal, Szabo) 5:29; 2. ZŠ E. Zátop. (Harok, Šimko, Štivar) 7:33; 3. ZŠ 17. listop. (Pohl, Kubaník, Tran) 7:42


Kiss liga má za sebou 1. kolo

P ř í b o r (jk) - Velice zajímavými a dramatickými zápasy začala o víkendu v republice ojedinělá 1. liga v beachvolejbale neregistrovaných trojic. Kiss liga, jak příborští pořadatelé soutěž nazvali, měla na tamním koupališti řadu příznivců, kteří měli možnost zhlédnout souboje v základní skupině mezi pěti družstvy z celé severomoravské oblasti a navíc i tipovat.

Nejlépe do soutěže vstoupil celek s názvem Skol, který neokusil jedinou porážku, naopak Chaosz je zatím bez bodu.

Kromě volejbalu byla na programu i beach přetahovaná, která je součástí řady netradičních disciplín do programu každého kola zařazených.

„Jsme rádi, že v soutěži, kterou považujeme za dosti prestižní, panuje opravdu příjemná atmosféra. Pokud budete mít i vy čas, klidně se s námi přijďte naladit na letní vlny při dalším kole, které je na pořadu 12. června,“ pozval příznivce volejbalu hlavní organizátor ligy Tomáš Rak.

Výsledky zápasů 1. kola Kiss ligy: Skol - Bourbon club 2:0 (15:4, 15:12), Bourbon club - Berušky 2:1 (15:10, 13:15, 15:13), Skol - Berušky 2:0 (15:8, 15:4), Bourbon club - Useless 2:0 (15:9, 15:12), Skol - Useless 2:1 (14:16, 15:2, 15:6), Bourbon club - Chaosz 2:0 (15:3, 15:3), Berušky - Useless přeloženo, Skol - Chaosz 2:0 (15:1, 15:2), Berušky - Chaosz 2:0 (15:7, 15:10)


Fotbalisté Kopřivnice poprvé v sezoně klopýtli

TJ Hutisko Solanec - FC Kopřivnice 3:2 (2:2)

H u t i s k o (jk) - Vůbec první porážku v letošní mistrovské soutěži utrpělo kopřivnické fotbalové mužstvo v neděli 6. června na hřišti v Hutisku. Zaváhání by se dalo přiřknout dílem prořídlé sestavě a dílem již pětibodovému manku na vedoucí Příbor, kartami ovšem částečně míchal i rozhodčí Střalka.

Kopřivnice začala aktivněji, ke střelbě se však v úvodu nedostala, naopak z brejku zahrozil ve 4. minutě domácí Štědrý. Hutisko se osmělilo, přidalo další pokusy a kopřivnickou dvojku v brance dostatečně zaměstnávalo.

Polomský zraněného Slezáka suploval vcelku dobře, poradil si se dvěma přímými kopy, krátký však byl na pokutový kop Ručky, jenž rozhodčí nařídil za hru Řezníčka rukou.

Apetit na odplatu Kopřivnice měla, na hře to však znát nebylo. Nakonec se přece jen Šudákovi po přihrávce Pešty podařilo z blízka Adamce v brance hostí přelobovat, vyrovnat tak na 1:1 a vrátit svému mužstvu chuť do hry. Radost z vyrovnání vzápětí zmrazila červená karta pro Řezníčka. Kopřivnice pak sice stačila na ’překopávanou’ hostí i v deseti, ovšem bez tradičních opor v obraně, tedy Rypara a především Špačka, to rozhodně nebylo ono. Ve 32. minutě mířil z přímého kopu nad Daniel Strnka, o nevydařeném pokusu však dlouho nerozjímal a o minutu později křižnou střelou z hranice šestnáctky poslal své mužstvo do vedení.

Hutisko svou následnou snahu o vyrovnání dotáhlo a Kopřivnickým tak překazilo relativní pohodu v šatně brankou ve 43. minutě, kdy mířil do černého Fiurášek.

Po nevýrazném úvodu druhé půle začali konečně hosté hrát hru, která připomínala jejich postavení v tabulce. Svůj den měl autor druhé branky Strnka, jeho čtyři individuální akce tažené po levém křídle však postrádaly koncovku. V 72. minutě nastřelil Hala z přímého kopu břevno, vzápětí však přišlo uzemnění, a to v 75. minutě, kdy po standardní situaci dorážel Fiurášek na 3:2. Hosté se pak více soustředili na hádky s rozhodčím než na hru a i když přidali ještě pár akcí, byl hvizd sudího i za daného skóre spíše vysvobozením.

„Citelně nám chybělo pět hráčů základní sestavy, hlavně pak Pítr a Špaček, ale postrádali jsme i bojovnost. Je to první porážka v soutěži, je ovšem smutné, že od nejslabšího mančaftu, s kterým jsme vůbec hráli,“ uvedl k zápasu trenér Weber.

Sestava: Polomský - Petráš, Paciorek, Řezníček, Maslák - Strnka, Boruczinski, Hala, Feilhauer - Pešta, Šudák. Branky: 19. Ručka, 43. a 75. Fiurášek - 27. Šudák, 33. Strnka


Dorost v Rybím potvrdil svou vedoucí pozici v tabulce i postupové ambice

Sokol Rybí - FC Kopřivnice 0:3 (0:3)

R y b í (jk) - Fotbaloví dorostenci Kopřivnice potvrdili svou vedoucí pozici ve skupině okresního přeboru, když o vítězství na hřišti Rybího rozhodli již v první půli zápasu.

Úvodní šance Tomka přišla hned v první minutě, a i když skončila vedle branky, hosté na úspěch přece jen dlouho nečekali. V 11. minutě našel v pokutovém území Martin Kubiš Jalůvku a ten nekompromisně mířil mezi tyče. O čtyři minuty později si Tomek vynahradil svou nepřesnost z úvodu a po centru Jalůvky střelou z první zvýšil na 0:2.

Domácí sice pozlobili brejkem ve 31. minutě, brankář Bartoň však situaci zachránil vyrážkou na roh a jeho spoluhráči následně potvrdili otřepanou, ale pravdivou frázi nedáš - dostaneš. Jalůvka zabojoval v pokutovém území soupeře a vedení hostujícího celku pojistil.

Ve druhé půli již Kopřivnici chybělo trochu štěstí při zakončování akcí - kanonýr Macek nastřelil tyč a břevno, Brunclík pro změnu tyč a Kubišova střela šla jen těsně nad. Stejně jako prvních 45 minut se bojovalo především na polovině domácích. Na výsledku již nic nezměnila ani nařízená penalta, kterou domácí v 85. minutě zápasu neproměnili.

V sobotu 12. června bude Kopřivnice doma čelit celku Sokola Hostašovice. Sestava: Bartoň - Růža, Brunclík, Plaček, Daňhel - J. Kubiš, M. Kubiš, Bajer (46. Dražkovič) - Tomek (65. Horák), Macek, Jalůvka. Branky: 11. M. Kubiš, 15. Tomek a 36. Jalůvka


Heimat Juniors se zlobí, oprávněnost stížností je ale pochybná

K o p ř i v n i c e (jk) - „Protože se nemáme jak bránit podivným praktikám klubu malé kopané, po sezoně končíme.“ Toto je rozhodnutí prvoligového mužstva Heimat Juniors, které, jak tvrdí, bylo klubem poškozeno. Celá historie je však trochu složitější a má zřejmě své kořeny ve zkontumovaném zápase z 8. května a následné stížnosti Heimatu, ovšem v mnohem větší šíři. „Klub malé kopané Kopřivnice, vzniklý za účelem dalšího rozvoje a propagace malé kopané k tomuto cíli rozhodně nesměřuje. Ze strany KMK dochází spíše k omezení a snížení počtu hráčů i mužstev. Důvodem je neustálé, neúměrné a někdy i zbytečné zdražování startovného, např. na odměny výboru a rozhodčím, a to i přesto, že jejich kvalita je značně pochybná. Rozhodčí dnes berou více než ve velkém fotbale, zbytečně placená je i služba dne, která místo toho, aby řádně plnila své povinnosti je většinu času bůhvíkde. Nejhorší ze všeho jsou ale některé praktiky vedení KMK, které porušuje stanovy, jakož i jiné dokumenty. Jejich byrokratické rozhodování a zásahy do soutěží ovlivňují jejich regulérnost. Udělování kontumačních výsledků za prkotiny typu špatně vypsané číslo hráče nebo křestní jméno hráče v zápisu nebo udělování trestu za červené karty někým, kdo u přestupku nebyl a tedy na základě informací jen jedné strany (rozhodčího) není přiměřené a objektivní,“ tvrdí Heimat, jemuž byl zkontumován zápas 24. kola soutěže s Ámosem.

„Jsou naštvaní především kvůli kontumaci a následujícímu vyloučení dvou hráčů pro pohárová střetnutí, za což si mohou sami. Následně se pokoušejí zbytečně poukázat na další věci, které jsou nesmyslem a kazí tak jméno celému klubu malé kopané. Například startovné je zdražováno kvůli vyššímu nájmu, což není naše vina. Co se týče rozhodčích, berou nejméně ze soutěží stejného typu v jiných městech. Služba dne, na kterou rovněž poukazují, je pokaždé k dispozici, za to ručím,“ reagoval na nářky hráčů předseda Sportovně technické komise (dále STK) Zdeněk Ovšák.

Ke zkontumovanému zápasu Heimat dodává podrobnosti. „Zkontumovali nám zápas, který jsme vyhráli, a to pro údajně neoprávněný start našeho hráče v trestu (což ovšem nebyla pravda, potvrdil nám to i rozhodčí, který zápas rozhodoval). Kromě toho byla zastavena činnost tomuto hráči na dva a kapitánovi na tři zápasy - to, že šlo o semifinále a finále poháru a o naše dva nejlepší střelce asi není jen náhoda,“ stěžuje si Heimat.

„Bylo to nedorozumění, ke kterému vůbec nemuselo dojít, kdyby se Heimat na to, jak se věci mají, zeptali vedoucího dne. Kromě jiného jsou všechny údaje o trestech na informační tabuli. Sudí o tom nerozhoduje, takže tento argument je lichý. Záměrné vyloučení pro semifinále a finále poháru je nesmyslnou spekulací,“ hájí svou pravdu Ovšák.

Faktem je, že pokud dostane hráč stop celkově například na čtyři zápasy a v jednom dni, kdy se hrají tři zápasy, si odbude jeden, zůstanou mu pro další kola logicky tři. Tento údaj se také objeví na informační tabuli. A v tomto momentě došlo k nedorozumění, neboť postižený hráč se domníval, že mu byl trest snížen a zbývá tedy odsedět již pouze dvě utkání.

Zástupce Heimatu diskutoval s jednatelem klubu a Ovšákem ještě o podepsaném zápisu z utkání s Ámosem. Údajně tam nebyl zapsán důvod udělení červené karty v momentě, kdy byl zápis kapitánem podepisován. „Buď to byla chyba rozhodčího, který to tam dopsal dodatečně anebo si toho kapitán nevšiml, jelikož poznámka byla na druhé straně,“ míní Ovšák. Zástupce Heimatu ovšem tvrdí, že v tomto znění by kapitán poznámku rozhodčího nikdy nepodepsal. „Proti rozhodnutí o trestu jsme chtěli podat protest k STK, když nám ale jeden z členů vedení řekl, že se stejně nesejdou a že nemá smysl protestovat, protože stejně nic nezměníme. Podali jsme tedy odvolání k Výkonnému výboru KMK s tím, že chceme být u projednávání tohoto odvolání. To se ovšem nestalo a výbor naše odvolání zamítl a tresty potvrdil, čímž nás hrubě poškodil,“ dodává Heimat.

„Protest se podává jen a pouze STK a na základě odvolání k STK by pak zasedl výbor klubu. Heimat tedy nepostupoval podle stanov klubu,“ zakončil debatu nekompromisně Ovšák.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:30