Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 22/99 ze dne 3. června 1999

Titulní strana

Rada se zabývala záměrem změny provozování sportovních zařízení

Tatra nemá peníze, aby dala lidem práci

Dialýza na poliklinice ještě ani letos nebude

Město chce podat dva návrhy na soudní vyklízení bytů

Zkoušky prověřily znalosti strážníků

Radost ze složené maturity zkazí až zapsání do evidence úřadu práce

Zprávy z města a okolí

Otevření koupaliště provázela téměř letní vedra

Opožděné platby nájemného za květen nebudou penalizovány

Přestěhování berňáku si vynutí změny v dopravě

Se školními besídkami se roztrhl pytel

Děti z Jeřabinky pomohly kosovským uprchlíkům

Nárok na některé sociální dávky lze uplatňovat až s tříletým zpožděním

V Kopřivnici je špičkový chirurgický přístroj

Myšlenka postavit rozhlednu na Bílé hoře je stará devadesát let

Osmnáct prodavaček bylo vybráno ze tří stovek uchazeček

Zeptej se - odpovím

Stíny

Kultura

Kulturní léto oživí koncerty duchovní hudby

Pražská skupina Vltava zahraje zítra ve Studénce

Z krytu budou znít Údery údy

Výstavy fotek budou propagovat rockový festival Šlahouny

Cachnín: Loňská přehlídka byla o kapánek lepší

Děti strávily uplynulý školní rok v ’Pohádkové vodní říši’

Dr(o)bečky z knihovny

Máme hokej pouze v krvi nebo také v hlavě?

Čtenářský servis

Kulturní servis

Změny územního plánu a návrh vyhlášky o závazných částech územního plánu

Příprava oslav na nejstarší základní škole v Kopřivnici

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Privat sprint opět i v Kopřivnici

O tom, zda dále v Poháru rozhlasu rozhodnou body

Příští rok by volejbalisté chtěli mezi první tři

Město zná díky PIM celý svět

Volejbalová Kiss liga má za sebou úspěšnou generálku

Gymnastka Kročilová s titulem

Fotbalisté Kopřivnice ještě stále v postup věří

Dva tituly mistrů Moravy a Slezska v karate zůstaly doma

Příbor jde tvrdě za svým cílem

Vzpěračské mládí získalo na M ČR kompletní sadu medailí.

VS.OIL. Agro Kopřivnice získalo treble

Agro má stále motivaci - je jí hlavně hra

Děti řádily na horských kolech


Titulní strana

Rada se zabývala záměrem změny provozování sportovních zařízení

K o p ř i v n i c e (hod) - Záměrem provozování sportovních zařízení se zabývala městská rada na svém zasedání. Již na minulém jednání si vyslechli radní návrh firmy Superior, který se týkal provozování zimního stadionu.

„Snažíme se tady o něco, co se projednávalo před lety a co tehdy nebylo průchodné. Možná, že nastala doba, kdy už podmínky u jednotlivých sportovních oddílů jsou takové, že oddíly už budou schopné pracovat samostatně. Principiálně se jedná o změnu provozování sportovního majetku v Kopřivnici, který je doposud provozován příspěvkovou organizací Správou sportovišť Kopřivnice a zahrnuje koupaliště, krytý bazén, zimní stadion, letní stadion, přilehlé volejbalové kurty a dětská hřiště mezi panelovou zástavbou,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.

„Pokud jde o krytý bazén a koupaliště, tato zařízení by měl zájem provozovat v budoucnosti sloučený právní subjekt, dnes oddíl plavání a Klub vodních sportů Skokan. O zimní stadion projevila zájem firma Superior, která svou představu již přednesla na minulém zasedání městské rady a dostala za úkol zpracovat svůj projekt do září,“ dodala Radomíra Michálková.

„Na dnešním zasedání městské rady nebylo rozhodnuto, zda by mělo dojít k omezení Správy sportovišť či k úplnému jejímu zrušení. Byla vyslovena vůle projednat ekonomické parametry i právní důsledky těchto změn.

Zájem jednotlivých oddílů je provozovat sportovní majetek samostatně z toho důvodu, že mají jiné představy o rozvrhu provozních hodin a věří, že se jim podaří získat více sponzorských příspěvků i více prostředků z ČSTV,“ uzavřela Michálková.

Sportovní kluby chápou Správu sportovišť jako mezičlánek mezi vlastníkem a uživatelem. Rada uložila odboru školství, kultury a sportu vypracovat ekonomické a právní podklady, aby na základě zvážení všech pro a proti rozhodla, zda-li dozná příspěvková organizace Správa sportovišť Kopřivnice změn či nikoliv.


Tatra nemá peníze, aby dala lidem práci

K o p ř i v n i c e (dam) - Další výrazné omezení již tak sporadické práce v Tatře připravilo vedení společnosti na první polovinu měsíce června.

Omezení práce si vyžádal nedostatek financí na výrobu. Konkrétně by mělo, alespoň zatím, být omezeno devět směn v období mezi prvním a třináctým červnem. Lidé budou místo práce doma a budou pobírat šedesátiprocentní náhrady mezd.

„Vedoucí na úrovni ředitele bude rozhodovat o tom, kteří lidé budou v práci, kteří jsou nutní k tomu, aby zajišťovali kontrakty, jejich plnění a podobné záležitosti nebo aby nedošlo k nějakým majetkovým škodám v neprospěch firmy,“ řekla o omezení práce tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková. „Nedá se s jistotou říci, že bude stát celá firma devět dní. Faktem je, že ve výrobě se omezení projeví výrazně,“ doplnila.

Alespoň první červnový týden má podle tatrováckého místopředsedy odborové organizace Kovo Pavla Baroně charakter celozávodní dovolené.

Kromě zaměstnanců automobilky budou doma také lidé zaměstnaní v dceřiných společnostech Tatry, které jsou v přímé závislosti na ní. Mezi zaměstnanci se hovoří o tom, že omezení výroby nebude trvat jen čtrnáct dní, mluví se o měsíci i delším období. „Pokud nedojde k nějakému zvratu v jednáních a Tatra nezíská úvěry, tak se to jistě potáhne dál. Dnes už nejsou peníze na nic,“ uvedl Baroň. Hrozí také situace, že Tatra nebude schopna vyplatit svým zaměstnancům ani oněch šedesát procent mzdy.


Dialýza na poliklinice ještě ani letos nebude

K o p ř i v n i c e (ili) - Systém plateb od pojišťoven, chybějící koncepce řízení, neutěšená ekonomická situace a spousta dalších faktorů paralyzují zdravotnictví již desátým rokem. O problémech, se kterými se potýká kopřivnická poliklinika, jsem si promluvila s jejím ředitelem Rudolfem Babincem.

Co vás vedlo k pronajímání prostor polikliniky činnostem nemajícím se zdravotnictvím nic společného?

Jsou to hlavně ekonomické důvody. Nadbytečné prostory jsme nabídli lidem, jejichž činnost nějakým způsobem se zdravotnictvím souvisí, například optika, masáže a prostory ve vestibulu i ostatním prodejcům. Nemyslím si však, že by nějak překážely v poskytování zdravotnické péče či samotným návštěvníkům polikliniky.

Jak daleko pokročila realizace pracoviště pro dialýzu?

V současné době se změnily platby pojišťoven natolik, že můžeme začít dialyzační péči provozovat. Potýkáme se s problémem sehnat odborného lékaře, což je celorepublikový problém. Lékařů je nadbytek, ale specialistů nefrologů naprostý nedostatek. I tak věřím, že pokud nenastanou problémy, o kterých dnes nevím, začneme s dialýzou s příchodem nového roku. V novojičínské nemocnici chybí pět dialyzačních lůžek, které jsme schopni nabídnout spolu se špičkovou švédskou technikou, a tím pokrýt náš region. Navíc dosáhneme odbourání nočních dialýz, uspoříme na dopravě a vytvoříme několik nových pracovních míst pro zdravotní sestry.

Neuvažujete o rozšíření pracovní doby na kožním oddělení?

Jeden lékař na náš region je opravdu málo. A opět narážíme na nedostatek specialistů. Stejná situace je i s absencí alergologické poradny nebo s chybějícím magistrem v lékárně.

Je možno odstranit přecházení z ortodoncie na polikliniku za účelem snímkování chrupu?

Snažili jsme se lékařům nabídnout takové nájemní podmínky, aby zde zůstali soustředěni. V porovnání s poliklinikou v Novém Jičíně jsou až dvojnásobně nižší. Jejich odchodem však vznikly pacientům nepříjemnosti spojené třeba s obstaráváním laboratorních vyšetření. A to je právě i případ panoramatického rentgenu nutného pro snímkování chrupu, který máme na poliklinice k dispozici.


Město chce podat dva návrhy na soudní vyklízení bytů

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání odsouhlasila opravu rozpočtu města na letošní rok. „Jednalo se o opravu schváleného rozpočtu, která se provedla na základě rozpočtu okresního úřadu,“ řekl po jednání místostarosta Zdeněk Krajčír. Rada schválila i rozpočtová opatření. „Účelovou dotaci na protihlukovou stěnu k zimnímu stadionu, tři sta tisíc, jsme rozložili. Sto tisíc jsme dali správě sportovišť na zvelebení areálu, kde se budou konat rockové Šlahouny s tím, že tam vznikne něco na způsob amfiteátru, který by se dal pronajímat jiným podnikatelským subjektům včetně kulturnímu domu. Dvě stě tisíc zůstane na protihlukovou stěnu a pan Gilar nám předloží nové technické řešení, jak přemístit chladírenskou nádrž,“ dodal Zdeněk Krajčír.

„Město bude muset hledat řešení způsobu, jak financovat provoz dotřiďovací linky v Kopřivnici v období měsíců srpen až prosinec letošního roku,“ dodal místostarosta Krajčír.

Městská rada schválila podání návrhů na vyklizení bytů soudní cestou, po uplynutí doby určité, na kterou byl nájem bytu sjednán uživatelům dvou bytů. Rada souhlasila s podáním návrhu na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytu podle pravomocného rozsudku Okresního soudu v Novém Jičíně, kterým soud přivolil k výpovědi z nájmu bytu o velikosti 0+1 první kategorie na ulici Osvoboditelů 1201.

Městská rada byla informována o průběhu projednání změny územně-plánovací dokumentace města v katastrálním území Vlčovice a o postupu projednání výkupů pozemků pro Podnikatelský areál Vlčovice. Rada uložila starostovi města připravit do konce května návrh na finanční zajištění výkupů pozemků a realizaci technické infrastruktury v území Podnikatelského areálu Vlčovice. Rada jmenovala členy redakční rady Kopřivnických novin a vyhlásila zadání veřejné zakázky na jejich tisk.


Zkoušky prověřily znalosti strážníků

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Školení a následně přezkoušení ze znalostí potřebných k výkonu své práce absolvovalo minulý týden všech třináct kopřivnických strážníků spolu se svými kolegy z okolních měst.

Prolongační kurz se opakuje jednou za tři roky. „Strážníci znovu skládají zkoušky, zopakují si veškeré zákony a předpisy, které potřebují k výkonu svého povolání. Následně skládají písemnou a ústní zkoušku před tříčlennou komisí ministerstva vnitra,“ řekl velitel kopřivnické Městské policie Jan Müller s tím, že letos se navíc ještě podařilo ušetřit městskou kasu tím, že školení proběhlo v Kopřivnici a nebylo nutné jeho účastníkům hradit výdaje.


Radost ze složené maturity zkazí až zapsání do evidence úřadu práce

K o p ř i v n i c e - Skončil květen, který pro mnohé mladé lidi znamenal završení jejich několikaletého snažení složením zkoušek z dospělosti.

Čas od stužkovacího večírku uběhl neuvěřitelně rychle a najednou nastala doba maturitních zkoušek. Ty byly a jsou pro většinu studentů strašákem, který jim způsobuje nemálo zdravotních problémů. Na jejich základě si zpravidla prodlužují ’svatý týden’, aby dohnali staré a dlouho opomíjené resty. Ale ať nastavovali noci, jak chtěli, stejně je množství vědomostí, které mají znát vždycky menší než to, co skutečně znají. Ze všeho nejhorší jsou pak rady šťastlivců, kteří mají maturitu za sebou. „Už se neuč, to je zbytečně ztracený čas. Já jsem neuměl ani polovinu, co ty a mám za dvě.“ Takové a podobné rady se lehce udílejí, když je dotyčný „za vodou“.

Předmaturitní období většinou nikdo lehce nenese. Ale naprostý prim mezi maturanty hrají dálkově studující. Jejich odpovědnost se zvětšuje úměrně s věkem a navíc je umocněna vztahem k zaměstnavateli. Ale nakonec i oni stanuli v den ’D’ před maturitní komisí s oroseným čelem, vysokým krevním tlakem a absolutním ’oknem’, aby si zaručeně vybrali ty nejhorší otázky a k údivu profesorů, rodinných příslušníků i k vlastnímu s úspěchem odmaturovali.

Radost ze života, která je v daném okamžiku bezbřehá, jim zkazí až evidence na úřadu práce. Ale to bude teprve na konci prázdnin a ten je ještě v nedohlednu.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Otevření koupaliště provázela téměř letní vedra

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk) - Tak jak meteorologové předpovídali, mohli si lidé o posledním květnovém víkendu užít třicetistupňových, tedy již vpravdě letních dní. Díky pohotovosti kopřivnické Správy sportovišť, která právě včas zprovoznila místní koupaliště, přispěla k pohodě i možnost vyrazit v Kopřivnici k vodě.

„Bazény jsme vyčistili a začali napouštět již v pátek 21. května, vyskytl se sice drobný problém, každopádně ale v úterý 25. května byly oba plné. Oficiálně jsme ale areál otevřeli až v sobotu 29. Voda je zatím vcelku studená - má asi 18 stupňů, ideální teploty, tedy okolo 24 - 26 stupňů, by měla dosáhnout až od slunečních paprsků,“ předpokládá vedoucí koupaliště Pavel Petráš.

Jako každoročně, i letos, se provozovatel musel před sezonou činit a provést řadu oprav či inovací. „Přípravu na sezonu jsme zahájili technickými úpravami. Musela být zprovozněna elektrocentrála, což s sebou neslo odstranění veškerých závad. Zvýšili jsme počet sprch, přičemž novinkou je jejich napojení na bazénovou vodu a tedy ušetření lidí od většinou nepříjemného sprchování v ledové vodě,“ vypočítává Petráš.

Patrnou změnou je absence dvou obrovských prolézaček, které byly odstraněny z bezpečnostních důvodů. Naopak na louce přibylo maxipískoviště ve tvaru šestihranu. Travnatá plocha, která většinou nebývala v ideálním stavu, byla zrekultivovaná. „Chceme z ní mít opravdu odpočinkovou louku. Proto se válcuje a kropí a měla by tak být v perfektním stavu. Zkvalitněno novým oddrenážkováním bylo také loni zrenovované beachvolejbalového hřiště. Jak je zřejmé řada úprav je skrytých a na pohled tedy nepatrných. Snažili jsme se však v rámci možností,“ dokončil výčet prací v areálu Petráš. Stejně jako loni si přijdou na své i vyznavači fotbálku, k zapůjčení opět budou různé sportovní potřeby.

Ke změnám dojde i co se týče vstupného. „Uvědomujeme si, že zdejší kupní síla je malá a chtěli jsme v tomto směru návštěvníkům vyjít maximálně vstříc, hlavně tedy rodinám s malými dětmi,“ říká Petráš a dodává, že vstup již nebude přes hlavní bránu, ale přes pokladnu uvnitř budovy. V ceně celodenního vstupného, které činí 20 Kč pro dospělého a 10 pro dítě, jsou zdarma dva, respektive tři kupony, na tobogan. Za tento druh vstupenky si člověk může radovánek u vody užívat od 8.30 do 20.30, což je každodenní otevírací doba. Od 15 hodin je platí odpolední vstupné, které je 15 Kč pro dospělého a 10 pro dítě. V ceně jsou opět kupony, tentokrát jeden pro dospělého a dva pro dítě. Večerní plavání, které začíná 18 hodinou, přijde na deset korun a je již bez kupónů. Samoúčelné zakoupení kupónu vyjde na pět korun. K mání již nebudou celosezonní permanentky, které se v loňském roce neosvědčily.

Zajímavé jak pro návštěvníky, tak zaměstnance rozhodně pohodlné, by nesporně bylo zavedení čipových karet, které by nemusely být platné jen pro koupaliště, ale i pro další areály Správy sportovišť. „Uvažovali jsme o tom. Počáteční investice je ale pro nás i přes rychlou návratnost vysoká a na tomto faktu naše úvahy ztroskotávají. Zavedení tohoto systému by, kromě dalších výhod, řešilo například žádosti lidí jen o dopolední koupání nebo i kratší doby pobytu,“ vysvětlil Petráš.

Stejně jako pro krytý bazén, tak i pro koupaliště, byly zavedeny rodinné slevy. Rodiče nebudou muset platit za jednu ze svých ratolestí, celodenní vstup tak například dva dospělé a jedno dítě vyjde na 40 korun a půldenní na 30. „Samozřejmě jsme brali v úvahu konkurenci, tedy jak příborské, tak štramberské koupaliště či přehradu a z toho při tvorbě ceny vycházeli. Koupání na přehradě třeba vyjde levněji, my ale na druhou stranu vykazujeme určité hygienické normy. Rozhodnutí je na lidech. Myslím, že za dané ceny nabízíme kvalitní služby, navíc je třeba si uvědomit, že provoz takového areálu není zrovna levnou záležitostí,“ uzavírá otázku vstupného Petráš.

To, že čistota vody i estetičnost prostředí nejsou provozovateli lhostejné, dokládá i jeho snaha o co nejúčelnější řešení vstupu do vody. Problémem je totiž skutečnost, že mnozí lidé se před vstupem do bazénu nesprchují a vnášejí tak do něj ať už opalovací krémy nebo jiné nečistoty. Brouzdaliště, která jsou okolo bazénů, slouží alespoň k omytí nohou, lidé však mají podle Petráše tendenci je překračovat, přeskakovat, obcházet a podobně, z čehož vyplývá, že ve stávající podobě jsou zbytečná. „Kdyby se udělaly jen sprchové koridory a zkrátila by se brouzdaliště, tak by to bylo lepší. Vyřešily by to zřejmě jakési sprchové brány, přes něž by musel při vstupu do vody projít prakticky každý. Mezi bránami by byly nepřekonatelné zátarasy, jako třeba popínavé růže a podobně - pořád ještě hledáme, co by tuto funkci mohlo plnit. Přístup do bazénu by tak byl jen zepředu, ze stran by vše bylo ohrazené, snad kromě další sprchové brány,“ pokouší se nastínit další možné úpravy Petráš. Počasí, doufejme, bude stejně báječné jako v zahajovací dny sezony na koupališti, ovšem i v červnu bude otevřen krytý bazén, a to ve čtvrtek a v pátek, v případě nepříznivého počasí pak i o víkendech.


Opožděné platby nájemného za květen nebudou penalizovány

K o p ř i v n i c e (dam) - Shovívavost k nedodržení řádného termínu platby nájemného projevilo za měsíc květen jak Oblastní bytové družstvo, tak i město. Vyjádřily tak pochopení pro těžkou situaci lidí pracujících v Tatře.

Družstvo přistoupilo na odklad splatnosti nájemného a to tím způsoben, že z původního termínu, který je stanoven na dvacátého každého měsíce, byl v tomto případě přesunut inkasní termín na druhého června. Nájemníci tak budou moci své pohledávky uhradit bez jakéhokoliv penále či poplatku z prodlení. Stejně vstřícné je i město. „Bylo dohodnuto, že tento odklad plateb do konce měsíce bude ve spořitelně obecný jak pro družstevní, tak i městské byty,“ uvedl místostarosta Kopřivnice Alois Janek.

Toto opatření je však výjimečné a tatrováci nemohou počítat s tím, že jim správci bytů budou moci vycházet vstříc do nekonečna. Krátkodobá dohoda platí zatím jeden měsíc. „Pokud si to situace vyžádá, budeme o podobných opatřeních jednat i v budoucnosti,“ řekl předseda družstva Jiří Rýdel a dodal: „I my máme své problémy, nedostává se nám peněz pro úhradu dodavatelům. Jsme povinni uhradit zálohy bez ohledu na to, jestli tady nájmy jsou nebo ne. Všechno ale bude zaplaceno. Pokud by se situace v Tatře opakovala, chce družstvo iniciovat jednání mezi automobilkou, její dceřinou společností Energetika Tatra a městem o jejím řešení.


Přestěhování berňáku si vynutí změny v dopravě

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv šestnáctiměsíční termín na dokončení stavby vyprší až v lednu, pravděpodobně již na podzim letošního roku by mohlo být dokončeno nové kopřivnické sídlo Finančního úřadu na ulici Kapitána Jaroše. Jedním z největších problémů bylo zajištění budoucího parkování u nové budovy. Nakonec projektant našel místo pro dvanáct šikmých parkovacích míst, z čehož šest je na ulici Kapitána Jaroše a šest na ulici Dukelské. Přímo u hlavního vstupu, který bude z druhé strany, mezi ulicemi Dukelskou a Sokolovskou, je počítáno s jedním vyhrazeným místem pro invalidy. Zajištění parkováni si vyžádá také změna organizace provozu v okolí budovy.


Se školními besídkami se roztrhl pytel

K o p ř i v n i c e (ili) - S dodatečným dárkem ke Dni matek přišel 25. května kolektiv učitelek z Mateřské školky Ignáce Šustaly v Kopřivnici ve formě muzikálu Ferda Mravenec. Měsíčního nácviku se zúčastnilo padesát dětí ve věku 4 až 6 let. Učitelkami a dětmi vlastnoručně vyrobené kostýmy, stejně jako dekorace a kulisy a především nádherné písně doprovázené hrou na klavír nejednou roztleskaly do posledního místa zaplněné hlediště kopřivnického kina Puls.

Spousta rodičů, na které se místa vůbec nedostala, vystoupení prostála, ale všichni bez výjimky se shodli na tom, že muzikál stál za to. Pro velký úspěch vedení školky uvažuje o reprizování muzikálu.

Ve stejný den se prezentovala Základní škola Emila Zátopka v Kopřivnici již tradiční akademií. Dvě stě čtyřiačtyřicet žáků ze třinácti tříd se představilo ve dvou dopoledních vystoupeních spolužákům a dětem z Mateřských škol Jarní, Zdeňka Buriana a Pionýrské. V odpoledním vystoupení, které pomohlo zorganizovat sdružení rodičů a přátel školy stejně jako závěrečnou diskotéku s tombolou a pohoštěním, se účinkující předvedli rodičům a ostatním návštěvníkům. V rámci akademie vystoupili nejen současní žáci školy, ale i její absolventi, kteří v rámci svého působení na lidové škole umění, předvedli taneční vystoupení téměř na profesionální úrovni.

Znovuobnovenou premiérou muzikálu Jak se nudí princezny se pod vedením Stanislavy Dratvové předvedli žáci Základní školy 17. listopadu v Kopřivnici, když se ve čtyřech úspěšných představeních ve dnech 27., 28. května a 1. června předvedli v místním kině Puls. Stejně jako i v předcházejících případech posiluje vedení školy aktivní přístup žáků nejen při samotném nácviku vystoupení, ale i při tvorbě dekorací a kostýmů. A že je jejich přístup správný, bylo patrné z nadšení účinkujících i zaslouženého potlesku diváků.


Děti z Jeřabinky pomohly kosovským uprchlíkům

K o p ř i v n i c e (dam) - Svým dílem přispěly děti a z kopřivnické Mateřské školky Jeřabinka ke zmírnění humanitární katastrofy v Kosovu. Podnět akci, kdy děti vybíraly dobrovolné příspěvky za vlastnoručně poskládané kytičky, dalo dětské hnutí ’Na vlastních nohou’, známé také pod názvem Stonožka. Jeho zakladatelka oslovila ředitelky mateřských škol, aby podle svých možností pomohly dětským obětem konfliktu v Jugoslávii.

„Navrhovali například, že by každé dítě udělalo chňapku do kuchyně, to je ale na děti moc složité a navíc poměrně materiálově náročné. Proto jsme zkusili něco jiného. Děti totiž skládaly papírové kytičky ke Dni matek, a tak nás napadlo, že bychom to mohli rozvinout a nějak na tom vydělat. Zkusili jsme to nejdříve na besídce ke Dni matek, kde jsme umístili velké polystyrénové záhony s napíchanými kytičkami a vyzvali jsme rodiče, aby přispěli. Mělo to obrovský úspěch,“ řekla ředitelka Mateřské školy Jeřabinka Libuše Škrabolová.

Celkem se tímto způsobem dětem podařilo vydělat dva tisíce a jednu korunu. Ty byly zaslány na konto u České spořitelny a mají být použity pro jednu českou nemocnici, která bude působit v Albánii a má pomáhat utečencům z Kosova.


Nárok na některé sociální dávky lze uplatňovat až s tříletým zpožděním

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodu tíživé ekonomické situace stále více lidí požaduje přiznání sociálních dávek.

Od 1. ledna 1999 došlo k úpravě násobku výše rozhodného příjmu pro přídavek na dítě z 2,2 na 3, a to znamená, že výše příjmu rodiny nesmí přesahovat trojnásobek životního minima rodiny. O přiznání přídavku na dítě lze žádat i se zpětnou platností tří let, ale vždy se musí doložit příjem, který platí pro rozhodné období. To znamená, že pokud si zájemce zažádá od 1. července 1997, musí dokladovat příjem za rok 1996 a podobně. Pokud se jedná o dítě starší patnácti let, musí být doloženo potvrzení o studiu, vždy na počátku každého školního roku. O přídavek na dítě se žádá k termínu 1. října a dokladuje se příjmem za předcházející rok.

Se stejným zpožděním tří let lze požádat i o rodičovský příspěvek, což je dávka, která náleží rodiči pečujícímu o dítě do čtyř let věku, eventuelně do sedmi let, pokud se jedná o dítě zdravotně postižené.

V současné době se připravuje zúčtování rodičovského příspěvku u osob, které jej pobírají a zároveň podnikají.

O všechny ostatní dávky jako jsou například sociální příplatek a příspěvek na bydlení lze požádat rok zpětně. Vždycky se bere nárok na dávku od prvního dne čtvrtletí, to znamená od 1. ledna, 1. dubna, 1. července a 1. října daného kalendářního roku. Příjem se dokladuje za předcházející čtvrtletí. Žádost o sociální příplatek se dává jednou za rok v dubnu a platí od 1. dubna do 31. března následujícího roku, přičemž každé čtvrtletí musí být doložen příjmem za rozhodné období (předcházející čtvrtletí) pro nový přepočet výše čtvrtletní dávky.


V Kopřivnici je špičkový chirurgický přístroj

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci rozšíření služeb nabízených poliklinikou v Kopřivnici byl zakoupen přístroj, který slouží k odstraňování hemeroidů, nebo-li zlaté žíly. Jedná se o úkon, který se provádí ambulantně, bezbolestně s místním umrtvením, nevyžaduje pracovní neschopnost, je nekrvavý a pojišťovna jej hradí v plném rozsahu.

„Podmínkou k této operaci, i když se nejedná o operaci v klasickém slova smyslu, je to, že pacient mající potíže, musí být k nám odeslán obvodním lékařem,“ uvedl chirurg Richard Váně. „U nás v rámci poradny pro choroby tlustého střeva bude pacient vyšetřen a připraven na výkon. Samotný zákrok trvá průměrně deset až dvacet minut podle velikosti zlaté žíly. Po jeho provedení si poleží na naší lůžkové části zhruba dvě hodiny a může se klidně vrátit do práce.“

„Tyto výkony budou na poliklinice prováděny od 1. června, a protože se jedná o přístroj, který je prakticky v okrese jediný, jsme schopni při naší lůžkové kapacitě provést dva až čtyři úkony denně. Výhodou pro pacienta je, že nemusí být hospitalizován v nemocnici, potřebuje pouze domácí přípravu vyprazdňovacím roztokem, kterým ho vybavíme po vyšetření v naší poradně pro choroby tlustého střeva, domluvíme se na termínu vhodném pro pacienta a pro nás, což je někdy po ránu a nevyžaduje žádnou pracovní neschopnost,“ přiblížil zákrok Richard Váně.

Jedná se o velmi perspektivní metodu prováděnou přístrojem české výroby, který získal řadu zlatých medailí na výstavách lékařských přístrojů, naposledy v Brně loňského roku. Navíc výrobce při správně provedeném zákroku, dává záruku dva roky, po dobu kterých bude pacient zcela bez problémů. Zejména u lidí, kteří mají problémy s vyprazdňováním nebo sedavé zaměstnání se totiž hemeroidy rády vracejí.


Myšlenka postavit rozhlednu na Bílé hoře je stará devadesát let

Foto 4, Foto 5

K o p ř i v n i c e - V poslední době tolik diskutovaná myšlenka vybudování rozhledny na vrcholu Bílé hory, o jejíž realizaci by s konečnou platností měla rozhodnout nejbližší zasedání zastupitelstva Kopřivnice a Štramberka, není vůbec nová. Poprvé se o vybudování vyhlídky vážně diskutovalo již před devadesáti lety po skončení první světové války.

Z předběžných jednání s firmami EuroTel a Radiomobil, které deklarovaly zájem zřídit na temeni Bílé hory vysílač zkvalitňující šíření signálu mobilních telefonů, vyplynuly dvě varianty technického řešení. Jednou variantou je stavba samotného vysílače uvažující s využitím štíhlého železobetonového sloupu o výšce 40 metrů děleného na šest dílů, který by nesl všechny příslušné technologické prvky, včetně příslušného zařízení kabelové televize, s jehož pomocí by mohla KTK pokrýt svým vysíláním nejen Kopřivnici, ale také větší část Štramberka a k ní integrovaných obcí. Celkové náklady na realizaci této varianty by činily zhruba šest milionů a 700 tisíc korun.

Druhá varianta pak počítá s výstavbou rozhledny podle návrhu městského architekta Milana Šmída. Zde by se jednalo o obdobný těžký tubus, ale ten by byl navíc opatřen vnějším krytým schodištěm spirálovitě ovíjejícím dřík sloupu. Po něm budou moci potenciální návštěvníci rozhledny vystoupat do výše zhruba pětadvaceti metrů nad vrcholky stromů, odkud by se jim z ochozu rozhledy měl naskytnout zajímavý pohled do krajiny. Na úrovni rozhledny by pak byl umístěn štíhlý železobetonový prvek vynášející anténní systémy až do výše čtyřiceti dvou metrů nad zemí. Technologické zázemí by mělo být umístěno u základny stožáru. V případě realizace této varianty by se náklady vyšplhaly asi na šestnáct a půl milionu korun.

Ne každý však ví, že myšlenka stavby rozhledny na Bílé hoře není nová. Po první světové válce se Klub českých turistů ve Štramberku na podnět tehdejšího starosty Adolfa Hrstky zabýval myšlenkou zřízení rozhledny, která by zároveň sloužila jako mohyla padlým vojínům. Tehdy Hrstkovi, tvůrci romantického Štramberka, nevadilo, že poblíž již jedna rozhledna v podobě známé štramberské Trúby, stojí. Nová rozhledna by totiž tehdy, stejně jako dnes, poskytla zcela jiný pohled do krajiny. Výhled z Trúby je totiž značně omezený právě existencí Bílé hory.

Na vyzvání předsedy ústředí Klubu českých turistů Josefa Gutha a předsedy odboru Adolfa Hrstky vypracoval architekt Bohumil Sláma návrh řešení. Mohyla - rozhledna byla komponována tak, aby se výraznou a silnou siluetou trvale vtiskla v paměť budoucího návštěvníka.

Památka padlých byla uctěna mohutným pilířovým ochozem. Každému otvoru ochozu odpovídal na hranolu věže výklenek s nápisními tabulemi jednotlivých obcí kraje se jmény tamních padlých. Na všech čtyřech rozích měly pak být umístěny skupiny alegorií podle návrhu mistra Jana Štursy. Středem věžního hranolu mělo být vedeno schodiště, kolem něhož byl v každém patře navržen metr a půl široký ochoz, na jehož stěnách měly být umístěny vitríny s památkami a prstí z významných míst první světové války.

Ochoz měl sloužit k ochraně turistů před nepohodou, ve druhém patře měla být velká rozhledová terasa kolem celé věže a ve třetím patře otevřená lodžie, na všech čtyřech stranách umožňující výstup na čerstvý vzduch.

Celý objekt měl být vystavěn z místního vápencového lomového kamene, vnitřní schodiště mělo být dřevěné. Předpokládalo se, že o náklady stavby se budou dělit částečně jednotlivé obce, které zde měly mít svoje nápisové pamětní tabule a sbírkou pro stavební fond, v jehož prospěch byly připraveny do tisku pohlednice s nákresem projektované rozhledny. Že vše bylo myšleno vážně, dokládá dodnes množství připraveného stavebního kamene, uloženého na temeni hory.

O další rozhledně uvažoval kopřivnický Klub českých turistů pod vedením předsedy odboru Emila Hanzelky. Ten uvažoval o vybudování tak zvané ,,Rozhledny Masarykova volebního kraje“ na temeni Červeného kamene. Byl zde dokonce položen i základní kámen, ale období okupace tento záměr zhatilo.

Po jednáních vedených mezi městem Kopřivnicí a Štramberkem byla dohodnuta návštěva statutárních zástupců obou telekomunikačních společností a starostové obou měst projednají otázku spolufinancování. Do 30. června bude celá záležitost projednána v obou městských zastupitelstvech, kde se rozhodne o případné výstavbě.

David Macháček

Jiří Tichánek


Osmnáct prodavaček bylo vybráno ze tří stovek uchazeček

K o p ř i v n i c e (ili) - S připravovaným otevřením diskontní prodejny Plus v Kopřivnici, na které v současné době probíhají dokončovací práce, se uskutečnil nábor na obsazení osmnácti míst prodavaček a prodavačů. Zájemci o práci se dostavovali průběžně od 9 do 17 hodin 26. května do salonku hotelu Tatra. Počáteční nápor, který před devátou hodinou vytvořila velká fronta čekajících, se čtyřem zástupcům mezinárodní obchodní společnosti podařilo zvládnout bez potíží. Po celkovém představení firmy byli jednotliví zájemci zváni ke krátkému pohovoru. Celkem se o místo ucházelo téměř tři sta zájemců.


Zeptej se - odpovím

K o p ř i v n i c e (bm) - „Chodila jsem už s  několika klukama, ale pořád tomu něco chybělo. Zjistila jsem, že jsou mi bližší holky. Dokonce jsem se do jedné zamilovala.“ To je citát mé kamarádky. Pořád se tím trápí. Poraďte mi něco, abych jí pomohla. Myslí to vážně!

Možná tvoji kamarádku přitahuje jen osobnost, vzhled nebo chování děvčete, do kterého je údajně zamilovaná. Někdy to může být jen určité období sexuálního vývoje, ale stane se, že stejné pohlaví přitahuje i v dalších životních etapách.

Jistotu o své sexuální orientaci můžeme získat třeba až ve dvaceti letech. Jsou lidé, kteří ji znají mnohem dříve.

Má-li člověk ve svých pocitech jistotu, je pro něj důležitější mít někoho, komu může důvěřovat, kdo ho vyslechne a pochopí. Může také požádat o pomoc v  poradně.

Své kamarádce už pomáháš, ale nevíš o tom: vyslechneš ji, když se potřebuje někomu svěřit! Víc udělat nemůžeš.


Stíny

21. 5. bylo započato prověřování trestného činu křivé výpovědi, kterého se dopustil 22letý muž z Příbora, který jako svědek při výslechu u vyšetřovatele vědomě uvedl nepravdivé údaje

23. 5. neznámý pachatel rozbil skleněnou výplň okna dveří automobilu Škoda Favorit, který stál na ulici I. Šustaly a odcizil z něj autorádio

25. 5. oznámeno vloupání do sklepního boxu na ulici Pionýrské, ze kterého neznámý pachatel odcizil dětské přilby na jízdní kolo, spací pytel a míč na kopanou

26. 5. oznámeno vloupání do stavební buňky v areálu lesní školky nad koupalištěm, ze které neznámý pachatel odcizil dvě motorové pily a dále se pak vloupal do nedaleko zaparkované Škody 100, ze které odcizil osobní doklady majitele

27. 5. předáni vyšetřovateli k trestnímu stíhání dva mladíci z Kopřivnice ve věku 15 a 18 let, kteří se dopustili několika trestných činů krádeže a porušování osobní svobody tím, že 19. dubna večer využili neuzamčeného sklepa v Katolickém domě a odcizili zde jízdní kolo, 15. května kolem poledne vypáčili okno rodinného domku na ulici Příborské, do domku vnikli a odcizili mobilní telefon a finanční hotovost, 20. května dopoledne rozbili skleněnou výplň dveří rodinného domku na ulici Příborské, vnikli dovnitř a odcizili zlaté šperky. Dále bylo mladíkům prokázáno, že dne 17. května provedli vloupání do rodinného domku v Libhošti a 24. května do restaurace ve Frenštátě pod Radhoštěm. Případ bude řešen vazebně


Kultura

Kulturní léto oživí koncerty duchovní hudby

Š t r a m b e r k (dam) - Tradiční kulturní, ’okurkovou sezonu’ letních měsíců, letos alespoň trošku naruší cyklus čtyř koncertů duchovní a varhanní hudby.

Ačkoliv cyklus vznikl z iniciativy provozovatele Kulturního domu v Kopřivnici firmy Ludvík Moravia, uskuteční se všechny koncerty ve štramberském kostele Nanebevstoupení Páně.

První z vystoupení je naplánováno již na tuto neděli. Koncert věnovaný duchovní hudbě začne ve tři hodiny odpoledne. Kromě spolupořádajícího Pěveckého sdružení Kopřivnice, účinkuje rozšířený Komorní orchestr ZUŠ Zdeňka Buriana a příborský sólový zpěvák Mořic Jurečka. Na programu bude vokální a kantátová tvorba z děl Georga Fridricha Händela, Giovanni Pierluigiho Palestrina, Wolfganga Amadea Mozarta a dalších. Jedním z vrcholů koncertu by mohla být velká koncertní Mariazellská mše Josefa Haydna.

Tentýž koncert bude celý zopakován ve stejný den v osmnáct hodin na půdě Katolického domu v Kopřivnici. Posluchačům obou koncertů se nabízí nevšední zážitek z poslechu skladeb v podání asi sedmdesátičlenného tělesa. Koncert navíc navazuje na tradiční letní vokálně-symfonické koncerty, pořádané v Kopřivnici Bedřichem Pukovcem.

Ani druhý koncert z cyklu nebude duchovní hudbě příliš vzdálený, a to hlavně díky užitému nástroji chrámovým varhanám. Uskuteční se v neděli 20. června opět v 15 hodin. V podání Pavla Rybky zazní skladby Johanna Sebastiana Bacha, F. Mendelseohna-Bartholdyho, C. Francka a dalších.

Třetí koncert se uskuteční až ve druhé polovině července a opět bude patřit varhanům. Osmnáctého července zahraje Antonín Skácel díla Johanna Sebastiana Seegera, Wolfganga Amadea Mozarta, J. Rheinbergera, Roberta Schaumanna. Všechny varhanní skladby v cyklu budou provedeny na nedávno zrekonstruovaných trojmanuálových varhanách.

Celý letní cyklus koncertů duchovní hudby zakončí 8. srpna vystoupení varhaníka Pavla Strakoše a sopranistky Jany Kurečkové. Ti mají na programu přednes skladeb Johanna Sebastiana Bacha, Antonína Dvořáka, Carla Maria von Webera, Leoše Janáčka a dalších komponistů.


Pražská skupina Vltava zahraje zítra ve Studénce

S t u d é n k a (dam) - Koncert pražské moderní hudby Vltava připravili na zítřejší večer dramaturgové Dělnického domu ve Studénce.

Akci otevře o půl deváté večer ostravské seskupení nesoucí název Duo Juyos Coplet, jehož dva členové zastávají teorii, že Ostrava, byla kdysi španělskou vesnicí a pro ně jí prý i zůstala. Slovo juyos v názvu dua znamená v ostravské španělštině něco jako podivný či odlišný a podle toho se kapela také řídí.

Po nich již na pódium vystoupí hlavní hvězda večera skupina Vltava. Ta se prosadila v roce 1994, kdy vydala desku ’Mládí i tak velkou lásku bere s humorem’ na které se objevily první skutečné hity kapely jako Prasátko, Kapitán pejsek nebo 30 případů majora Zemana. Loni pak Vltava vydala zatím své nejlepší album Marx Engels Beatles’, to bylo velmi vysoko hodnoceno i hudebními kritiky. Jádro koncertu budou tvořit právě písně z tohoto alba doplněné největšími hity z minulých desek.


Z krytu budou znít Údery údy

K o p ř i v n i c e (dam) - Po taneční party Atomic Rave se Nora production znovu vrací do prostorů atomového krytu pod kulturním domem, aby zde pro změnu uspořádala koncert kapely Údery údy.

Představovat místním tuto tříčlennou kapelu experimentující rytmickými a zvukovými vlastnostmi bicích nástrojů je zbytečné, a to i přesto, že Michal Burget, Stano Machala, Tomáš Neuwerth vystupují jen zřídka. V Kopřivnici je bylo možné slyšet naposledy vloni v srpnu při oslavách padesáti let města. Údery údy koncertují většinou na neobvyklých místech nebo v rámci netradičních kulturních událostí. Každé jejich vystoupení je navíc jiné nejen po hudební stránce, ale také ztvárněním scény, osvětlením a efekty.

„Je to vlastně druhá zkušební akce, chceme si v krytu vyzkoušet jak reprodukovanou hudbu, tak i koncerty,“ řekl o koncertu šéf Nory Vítězslav Váňa, který chce v případě, že se kryt osvědčí, okamžitě zahájit jednání o jeho dalším využívání.

V žádném případě se však klub Nora nebude do bunkru stěhovat. Přesunuly by se do něj jen větší party nebo koncerty, akce, které se nehodí nebo nedají dělat v hudebním sále. Hustotu využívání krytu Váňa odhaduje maximálně na dva večery v měsíci.

„Mít klub v takovém velkém prostoru někde v podzemí by nešlo. Teď je ideální to, co máme. Navíc máme velké možnosti výběru. K dispozici nám jsou prostory pro padesát lidí v klubu, pro dvě stě v hudebním sále, pět set lidí se dostane do CO krytu a tisíc na hlavní sál,“ uzavřel Váňa.


Výstavy fotek budou propagovat rockový festival Šlahouny

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Zajímavou formu propagace rockového festivalu zvolil šéf kopřivnické Nory Vítězslav Váňa. Kromě tradičních plakátů, se posluchače na Šlahouny budou snažit přitáhnout také fotografické výstavy.

Fotky z uplynulých pěti ročníků festivalu pořízené Tomášem Koskem, Liborem Fojtíkem a Lubošem Sazovským budou viset nejen v prostoru Nora Café, ale k vidění budou i před kopřivnickým kinem Puls.

Část projektu bude uskutečněna také ve spolupráci s novojičínským klubem Galerka. Tam si bude možné fotky prohlédnout od 6. června až do dne konání festivalu desátého července.


Cachnín: Loňská přehlídka byla o kapánek lepší

K o p ř i v n i c e (dam) - Již potřetí se minulý pátek do kopřivnického Kulturního domu sjeli mladí divadelníci ze širokého okolí na Přehlídku studentského divadla. Postupně se zaplněnému hudebnímu salonku představily čtyři soubory. Studenti příborského Masarykova gymnázia, odehráli premiéru představení Láska dona Perlimpína. Druhé představení nazvané Záchvěv lásky v provedení souboru Základní umělecké školy z Rožnova pod Radhoštěm bylo patrně také největším zklamáním přehlídky. Studenti novojičínského gymnázia zahráli místo plánované Poslední slušné generace několik kratičkých výstupů nejen ze ’Života indiánů’ a slibované absurdní drama Uchazeč. Divadlo Tajfun existující při Matičním gymnáziu v Ostravě pak přehlídku ukončilo komedii postavené na motivech starých germánských legend nazvané Trymskvidha.

„Myslím si, že loňská přehlídka byla v některých výkonech kapánek lepší. Trošku mě mrzí, že nepřijelo Divadlo V Soukolí s novou hrou, kterou jsme měli slíbenou. Bohužel jeli na Šrámkův Písek. Nicméně třeba představení divadla ’Z pytle ven’ z Nového Jičína bylo na velmi slušné úrovni,“ řekl dramaturg Jiří Cachnín, který je autorem přehlídky. Organizátory přehlídky pravděpodobně poněkud zaskočily délky jednotlivých představení. Díky tomu, že některé hry byly opravdu krátké, lidé strávili víc času o přestávkách než na představeních. Přehlídka samotná skončila o více než hodinu dřív, než se původně předpokládalo.

Představení příborských a novojičínských gymnazistů bude možné vidět také příští pátek v letním divadle na Skalkách. Shodou okolností také na třetím ročníku divadelním přehlídky nesoucí název Divadelní dílna.


Děti strávily uplynulý školní rok v ’Pohádkové vodní říši’

K o p ř i v n i c e (dam) - Vernisáží výstavy skončilo minulé úterý celoroční úsilí žáků 5. A třídy Základní školy na ulici Alšově.

„Celý projekt začal bezprostředně po začátku školního roku, vycházkou a pozorováním vodní hladiny. Dětem jsem záměr vysvětlila a ty jej s nadšením uvítaly,“ řekla třídní učitelka páťáků Marie Kociánová. Děti v průběhu celého školního roku zkoušely nejrůznější výtvarné techniky, od malby, přes koláže až po malbu na sklo či tvorbu keramiky. Všechna dílka však měla společné téma vodu a všechno, co je v ní a kolem. „Spojili jsme to i s dalšími předměty, nebylo to jen o výtvarné výchově, ale také o přírodovědě nebo hudební výchově,“ uvedla Kociánová. Postupně, jak se dílka hromadila, začaly jimi děti vyzdobovat nejen svou třídu, ale také zbytek budovy školy.


Dr(o)bečky z knihovny

V květnu jsme dětem předložili krátký komiksový příběh jednoho všedního dne malého kluka, zoufalého z každodenního stereotypu. Všichni asi prožíváme své dny víceméně jednotvárně a neměnně, rozdíl je pouze v tom, že některým z nás tento stereotyp vyhovuje, některé znechucuje. A v tomto duchu vyzněly i odpovědi na otázku: „A jak prožíváš ty svůj všední den?“

Většina dětí popsala svůj denní program, aniž s ním projevila nespokojenost. Chápou, že se dá těžko něco změnit na nutnosti chodit do školy, učit se a plnit určité domácí povinnosti. To někteří další komentují tento denní koloběh s ironií i odmítavě. Další se snaží si život zpestřit a provozují nejrůznější sporty a kroužky. Jsou i tací bohémové, kteří tráví čas ve své oblíbené hospůdce, např. v Noře nebo Kings play. Celkově vyzněla anketa optimisticky a ztracenci, které život již nebaví, jsou v menšině.

„Spím a spím.“ (anonym)

„Svůj všední den prožívám obdobně. Ráno se musím 3x umývat, než se proberu, ve škole nic neumím a rychle se to doučuji, doma pořád uklízím a pořád to nejde poznat, potom konečně vyjdu ven, tam si zahraju volejbal a už musím domů, povečeřím, umyju se a rychle si nachystám věci do školy, nic se nenaučím a jdu spát. Tak přežívám ze dne na den a jsem průměrný žák a hodná dcera.“ (Martina)

„Většinou normálně. Ráno jdu do školy a učím se. Vrátím se ze školy a jdu ven, do knihovny, hudebky, keramiky nebo na tenis a ruštinu. Vrátím se a jsem venku. Potom se učím a dívám se na televizi. Jdu spát.“ (Hana)

Alena PAVELKOVÁ, knihovnice


Máme hokej pouze v krvi nebo také v hlavě?

Celý svět pátrá po příčinách úspěchů českého hokeje, nechápajíc, jak je to možné, že tak početně malý národ celá desetiletí produkuje tak velké množství kvalitních hráčů.

Přitom vysvětlení je tak jednoduché. Najdete-li podobný národ jako jsme my, který se odmala pohybuje neustále od mantinelu k mantinelu, a to ne zdaleka jen v hokeji, stačí jim vrazit do rukou hokejky a je tu další adept na světové prvenství v tomto sportovním odvětví. Že by to chtělo příklady? Stačí si pročíst noviny, jedno jaké. Deníky, týdeníky, regionální tisk či městské noviny. Tam by se cizinec znalý naší řeči divil. Podle sdělení našich politiků jsme pevně začleněni do NATO, abychom se o chvíli později dozvěděli, že jsme o to vlastně ani tak moc nestáli, v historickém tisku se dozvíme o naší bezmezné loajalitě k Hitlerovi a vzápětí o ještě bezmeznější loajalitě ke Stalinovi a milované Komunistické straně Československa, Sovětskému svazu, Kuby, Maďarska, Polska... Jsou desítky příkladů, kdy střídavě natíráme bílou nebo černou barvou, levý nebo pravý mantinel. A že se to týká výhradně ’těch nahoře’? Nemyslím si. Oni se totiž pohybují jen v mantinelech, které jim my všichni vymezujeme svým mlčením nebo případně nemlčením (toho je ovšem poskrovnu, vyjma rétoriky vedených v hostincích nižších kategorií). A co v Kopřivnici?

Byly doby, kdy jsme zarytě mlčeli, když se z města budovala urbanistická králíkárna, devastovala přírodu, lidské vztahy. Toto období patrně skončilo, alespoň podle článků uvedených v poslední době v Kopřivnických novinách, ve kterých lze zjistit, že občané zřejmě objevili kouzlo a moc petičního práva. A tak peticujem hlava nehlava, stěžujem si na nešvary tam či onde, v zásadě však pouze pokud jde o bezprostřední okolí vlastních bydlišť. Při bližším seznámení s peticemi či stížnostmi však s údivem zjistíte, že v podstatě nikdo nemá nic proti dětským hřištím plných křiku, rachotících ramp pro kolečkobruslaře, zvukům míčů bouchajících do nových desek s koši na pouliční košíkovou. Vše, co však občan vyžaduje touto peticí či stížností je, aby tyto aktivity byly jinde, pokud možno ale u sousedů, aby v případě zájmu vlastního dítěte o toto zařízení neodběhlo příliš daleko od vlastního, klidného domova. Dozvíme se taktéž o požadavcích občanů rozvíjet život ve městě po sportovní i kulturní stránce, pořádat městské slavnosti, festivaly, závody. Jedním dechem však požadují nejen tyto akce, ale zároveň i klid, ticho, nezasahování do soukromí atd.

Bruslíme tak od mantinelu k mantinelu, nikoliv však vpřed. Příkladem je odpor občanů k akcím, v jejichž oblasti bydlení je pořádán motocyklový závod, jimž je však šuma fuk, že na opačném konci se bude pořádat hudební festival Šlahouny. Občanům pobouřeným z pořádání onoho hudebního festivalu v blízkosti jejich příbytků je zase šuma fuk nějaký závod motocyklů, na který se však většinou těší, protože loni to bylo fajn. Ke svým argumentům proti čemukoliv, přiberou i neexistující argumenty, například údajný odpor samotného majitele pozemku, na kterém se má festival konat. Co na tom, že to není pravda, když ani redaktor novin si fakta neověřuje a tudíž neví, že na stole dávno leží podepsaná smlouva o pronájmu onoho pozemku uzavřená s oním odporujícím materiálem. Co na tom, že těmito nepravdami ublíží již tak málu ochotných lidí, kteří chtějí něco dělat nejen pro sebe, nebo právě onomu majiteli, který ví, že svou ochotou na sebe sešle nelibost těchto tzv. ochránců lidských práv. Co na tom, když účel světil prostředky a kýžený klid se dostavil. Kdosi chytrý kdysi pravil. Jiní budeme až odezní několik generací našeho národa, ale jen za předpokladu, že budeme chtít na sobě pracovat již teď.

Lubomír Sazovský


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 3. - po 7. června v 17.30 hodin Doktor Flastr - melodramatická komedie. Robi Williams jako téměř zázračný doktor, který místo pilulek používal smích

Čt 3. - po 7. června ve 20 hodin Královna Alžběta - historické drama VB. Historické drama o vášnivé ženě a její cestě na trůn

Út 3. června ve 20 hodin Rasputin - drama USA. Legenda o šíleném mnichovi, který ovládl carskou rodinu. Film se promítá v rámci Filmového klubu Kopřivnice

Čt 10. - po 14. června v 17.30 hodin Pelíšky - černá retrokomedie. Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Bolek Polívka, Eva Holubová a další hvězdy jako příbuzní a sousedé v tragikomedii Jana Hřebejka z konce 60. let

Čt 10. - po 14. června ve 20 hodin Magická posedlost - fantastický romantický film USA. V každé ženě je alespoň malý kousek čarodějnice. Hrají Sandra Bullocková, Nicole Kidmanová a další

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 6. června v 15 hodin ve spolupráci s Pěveckým sdružením Kopřivnice Koncert duchovní hudby. Vystoupí PSK, Komorní orchestr ZUŠ Z. Buriana, sólista M. Jurečka. Koncert se uskuteční v kostele Nanebevstoupení Páně ve Štramberku

Nora Café

Pá 4. června v 21 hodin Údery Údy - Vachtamahestral v atomovém krytu pod KDK

Pá 11. června v 21 hodin Pop&Dance pouští El Fatah

• v prostorách klubu Nora Café, na chodbě před kinem Puls a v klubu Galérka v Novém Jičíně probíhají současně výstavy fotografií s názvem Šlahouny - aneb Festival ve vzpomínkách Luboše Sazovského, Libora Fojtíka a Tomáše Koska

Kino Štramberk

Ne 6. června v 17 a 19.30 hodin Láska přes internet. Komedie, Meg Ryanová a Tom Hanks v romantické komedii o lásce, která vznikla kliknutím myši


Změny územního plánu a návrh vyhlášky o závazných částech územního plánu

Městský úřad v Kopřivnici, odbor rozvoje města nechal pořídit na základě novelizace stavebního zákona č. 50/1976 Sb. změny územního plánu města Kopřivnice včetně místních částí, které se týkají těchto lokalit:

1. Změna využití pozemků v k. ú. Větřkovice, p. č. 430/12
2. Změna využití pozemků v k. ú. Drnholec u řeky Lubiny
3. Změna využití pozemků v k. ú. Drnholec při silnici I/58
4. Změna využití pozemků v k. ú. Kopřivnice - pod Bílou horou
5. Změna územního plánu z důvodu změny ÚSES - na celém správním území
6. Změna využití pozemků v k. ú. Drnholec - Za humny
7. Změna využití pozemků v k. ú. Vlčovice
8. Změna využití pozemků v k. ú. Kopřivnice pod Bílou horou
9. Změna využití pozemků v k. ú. Kopřivnice za nákladovým nádražím
10. Regulační plán rozvoje obytného vnitrobloku ulic Obránců míru, Příčná, Česká, Francouzská
11. Podnikatelský areál Vlčovice

Na základě dokončení „Návrhu změn územního plánu města Kopřivnice včetně místních částí“ zpracovatelem (Urbanistické středisko Ostrava a S - projekt plus Zlín) a návrh nového znění Vyhlášky o závazných částech územního plánu města Kopřivnice včetně místních částí Lubina, Mniší, Vlčovice proběhne v době od 1. do 30. června 1999 veřejnoprávní projednávání výše uvedené dokumentace. Občané, fyzické a právnické osoby a dotčené orgány státní správy jsou oprávněny podat písemně připomínky k návrhu změn územního plánu do 14. července 1999 odboru rozvoje města MÚ v Kopřivnici na adresu: Městský úřad v Kopřivnici, odbor rozvoje města, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice.

Milan Šmíd, vedoucí odboru rozvoje města


Příprava oslav na nejstarší základní škole v Kopřivnici

V příštím roce Základní škola - náměstí oslaví významné jubileum 1. září 2000 to bude devadesát let, kdy poprvé ve škole zazvonilo a byla zahájena výuka.

18. července 1909 byl položen a vysvěcen základní kámen, i když stavba již započala. 1. září 1910 přivítal na škole první žáky ředitel Jan Vincenc.

U příležitosti příprav těchto oslav se 6. května konala v katolickém domě žákovská akademie.

V pestrém programu vystoupilo dvě stě šedesát z tři sta osmdesáti žáků školy. Představení mělo velmi příznivý ohlas mezi rodiči, příbuznými i bývalými žáky školy. Projevila se zde výrazná snaha účinkujících i dokonalá příprava učitelů při tvorbě celého programu.

Za rok se chystá podobná akce se slavnostním zaměřením, na kterou zveme širokou kopřivnickou veřejnost.

Kolektiv žáků a učitelů ZŠ - náměstí


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 3. 6. 17.30 - 21, pá 4. 6. 6 - 9, 13 - 15, 18.30 - 22, so 5. 6. 12 - 22, ne 6. 6. 9 - 19 (v sobotu a neděli je bazén otevřen jen za nepříznivého počasí, v případě pěkného počasí otevřeno koupaliště od 8.30 do 20.30 hodin)

Koupaliště: denně 8.30 - 20.30 hodin

Malá kopaná: so 5. 6. 8 - 13 hod. 7. turnaj - 3. liga; so 12. 6. 8 - 15 hod. 10. turnaj - 1. liga; ne 13. 6. 8 - 15 hod. 10. turnaj - 2. liga

Fotbal:4. 6. v 17 hod. (benjamínci) FC Kopřivnice - TJ Nový Jičín; so 5. 6. v 9 hod. st. žáci a v 10.45 hod. ml. žáci FC Kopřivnice - FC Vítkovice B; so 12. 6. ve 14.15 hod. (dorost) FC Kopřivnice - Sokol Hostašovice, v 16.30 hod. (muži) FC Kopřivnice - TJ Sokol Hukvaldy

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích jsou pro veřejnost již otevřeny: bližší inf. na tel. 801 008

Rekreační turistika: so 5. 6. odj. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - V-M - Valašská Polanka ČD - pěší Vařečný potok - U Mikulášů - na zel. Filka - na žl. u Tanečnice - Zděchov - na mod. Radošov rozc. - Hradisko - na červ. Pulčín - U Spinů - Lidečko ves zast. ČD - odj. v 15.19 hod. - Vsetín aut. nádraží v 16.15 hod. - V-M ČD 17.34 hod. - Veřovice 18.03 hod., návrat do Kopřivnice v 18.25 hod., út 8. 6. odj. v 7.43 hod. ČD Kopřivnice - Štramberk ČD - pěší Kouty - k Sosně Pekliska - k pramenu Sedlničky - Veřovice ČD - odj. v 12.18 hod., návrat ve 12.37 hod.; so 12. 6. odj. v 6.29 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - Vítkov ČD - po mod. Horní Ves - podhradí - Lhotka - Hlubinný břidličný důl - těžní věže - haldy - na červ. podél Moravice na podhradí - Vítkov ČD odj. ve 14.41 hod., návrat do Kopřivnice v 16.51 hod.


Výsledky

Házená: (29. 5.) MU ml. žáci A: KH Kopř. - SSK Vítkovice 12:21 (6:9), střelci: Hábovčík 5, Jakeš 3, Sykala 2, M. Veřmiřovský a Olšovský po 1; st. žáci A: KH Kopř. - SSK Vítkovice 21:26 (11:12), střelci: Bezděk 7, Kaluža 5, Mikel a Peichl 3, Sarténa 2, Veřmiřovský 1; ml. dor.: KH Kopř. - KP Brno 25:21 (15:11), střelci: Smutek 12, Machačík 8, M. Veřmiřovský 4, Venclík 1, st. dorost: KH Kopř. - KP Brno 26:27 (14:11), střelci: Štěpán 12, Gřes 5, Bílek 3, Vala, Hanzelka a Veřmiřovský po 2; st. žáci B: KH Kopř. - HC Zubří 19:16 (5:9), střelci: Mikel 7, Chromek 4, Pěček a Brmolenský po 2, Kučera a Ptáček po 1; MU ml. žáci B: SKP Frýdek-Místek - KH Kopř. 15:15 (11:8), střelci: Váňa 7, Krčmář a Seidl po 2, Domitra, Novák, Stanislav a Dluhoš po 1; (30. 5.) mistr. turnaj - minižáci A: KH Kopř. - HC Zubří 5:17 (1:11), - HC Zubří B 10:13 (3:4), - HCB Karviná 0:24 (0:12), střelci: Hála 6, Polášek 4, Bártl 3, Střelec a Skurka po 1; minižáci B: KH Kopř. - TJ Cement Hranice 5:6 (3:2), - Z Vsetín 9:9 (5:3), - DDM Val. Meziříčí 14:11 (4:6), střelci: Šustala 9, Líňa 3, Cochlár 8, Trčka 5, Lukacs 3, MU st. žáci B: DDM Val. Meziříčí - KH Kopř. 18:24 (6:11), střelci: Grmolenský 9, Pěček a Martínek po 5, Chromek 3, Kučera a Mikel po 1


Privat sprint opět i v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (jk) - Jeden ze 12 závodů seriálu mistrovství České republiky Privat sprint ’99, které organizuje SRE Odry, měli již tradičně možnost zhlédnout místní lidé. I přes parné počasí si jich cestu na ulici Panská u Tatry našlo v sobotu 29. i v neděli 30. května požehnaně. Na start tratě dlouhé 1/8 míle se se svými sériovými či závodními automobily a motocykly postavilo celkem devadesát pět jezdců. Z Kopřivnických se na stupeň nejvyšší prosadil ve své Liazce v závodě nad 2000 ccm Roman Káňa.

„Nejsou peníze, takže jezdíme tyto závody, které nejsou finančně náročné,“ podotkl k závodu Petr Vltavský z Opavy, který přes dvě stě metrů dlouhý úsek absolvoval na u nás unikátní motokáře. Možnost představit se na místní komunikaci bude mít on i další jezdci 17. až 18. července.

Vítězové jednotlivých kategorií: moto sériové do 50 ccm - 1. M. Novák (Břeclav) 10,26 s; moto sériové do 750 ccm - 1. V. Šopík (Rýmařov) 6,015; moto sériové nad 750 ccm - 1. R. Bílík (Hor. Bludovice) 5,925; moto závodní do 125 ccm - 1. F. Indrák (Straník) 8,425; moto závodní do 350 ccm - 1. A. Handrla (Opava) 6,965; 2. F. Tofel (F-M) 6,985; moto dragster do 50 ccm - 1. O. Michálek (Vyškov) 11,515; moto dragster do 750ccm - 1. R. Michálek (Hlučín) 6,100; moto dragster nad 750 ccm - 1. J. Varga (Č. Těšín) 5,895; veteráni - 1. J. Doležel (Rýmařov) 11,930; auto sériové do 2000 ccm - L. Brettschneider (V. Polom)7,785; auto sériové nad 2000 ccm - R. Pergl (Praha) 6,765; auto závodní do 2000 ccm - 1. Petr Němec (Fryšták) 7,59; auto závodní nad 2000 ccm - 1. R. Káňa (Kopřivnice) 11,485; auto dragstery - 1. L. Bretschneider (V. Polom) 7,645


O tom, zda dále v Poháru rozhlasu rozhodnou body

N o v ý J i č í n (jk) - Mladší dívky ZŠ Alšova a mladší hoši ZŠ 17. listopadu si z kopřivnických zástupců, kteří postoupili na základě bodového zisku z okrskovém kola Poháru rozhlasu dále, vedli nejlépe v okresním novojičínském kole.

Dívky Alšovy školy nasbíraly v souboji nejlepších základek z celého okresu, který se uskutečnil v pátek 28. května, stejný počet bodů jako na kopřivnickém stadioně, tedy 4 868 a mohou nyní s napětím očekávat, zda tento zisk bude stačit na postup do kola oblastního.

Mladší hoši školy 17. listopadu si oproti okrsku své bodové konto vylepšili a jejich 3 639 bodů stačilo na druhé místo za Studénkou, také oni ještě mohou doufat v postup dále.

Třetí místo starších dívek z Alšovy školy a bodový zisk 5 368 je také vyšší než posledně, ovšem pořadí na postup již mnoho nadějí neskýtá.

Výsledky: ml. žačky: 1. Alšova Kopřivnice 4 868 b., 2. Záhuní Frenštát 4 293 b., 3. Tyršova Frenštát 4 179 b.;...5. E. Zátopka Kopřivnice 4 014 b.; ml. žáci: 1. Studénka 3 828 b.; 2. ZŠ 17. listopadu Kopřivnice 3 639 b., 3. J. A. Komenského Fulnek 3 550 b.;...6. E. Zátopka Kopřivnice 3 135 b.; st. žačky: 1. Tyršova N. Jičín 5 750 b., 2. Tyršova Frenštát 5 458 b.; 3. ZŠ Alšova Kopřivnice 5 368 b.; ...6. Sv. Zdislavy Kopřivnice 3 583 b.; st. žáci: 1. Tyršova Frenštát 5 939 b., 2. Sjednocení Studénka 5 814 b.; 3. Tyršova N. Jičín 5 562 b.;.... 6. E. Zátopka Kopřivnice 5 172 b


Příští rok by volejbalisté chtěli mezi první tři

K o p ř i v n i c e (jk) - Na počátku sezony si muži kopřivnického volejbalového klubu dali za cíl udržení národní ligy, do které se po loňském triumfu v krajském přeboru probojovali. Po relativně úspěšné půli soutěže zvedli laťku výše a usilovali o horní polovinu tabulky, což se jim povedlo dokonale. Konečná čtvrtá příčka nováčka národní ligy je nad očekávání a spokojenost, kterou s umístěním vyjádřil trenér Bohuslav Skyba, je určitě na místě.

„Máme slušný útok přes kůly, který, řekl bych, patřil k nejlepším v soutěži, solidní hru na blocích a v neposlední řadě i důležitou výbornou partu, kde všichni drží dohromady jak na hřišti i mimo něj. Pochopitelně mám k naší hře i určité výhrady. Jako nedostatek lze vytknout špatnou mezihru a díky ní pak i málo pestrý útok, ideální není ani souhra nahrávače se smečaři,“ zhodnotil ligové účinkování mužstva trenér Skyba.

Ve druhé půli soutěže získala Kopřivnice ještě o dva body více než v první, přesto trenér mluví o evidentních rezervách. „Mrzí mě porážky ve Vyškově, klíčový k ještě lepšímu umístění mohl být i zápas v Olomouci. Tam jsme si však s torzem mužstva přílišné ambice dělat nemohli. Hodně nás oslabilo zranění Miroslava Bajera, který citelně chyběl vlastně téměř po celou druhou půli soutěže. Handicapem byl také fakt, že jsme hráli jen s jedním nahrávačem a teprve po polovině soutěže jsme posílili o Michala Poláška. Po třech čtvrtinách pak soutěž opustil Tomáš Měrka, kterému končilo hostování ze Vsetína,“ vypočítává Skyba.

K tradičním oporám mužstva patřil trojlístek s ligovými zkušenostmi Kylhof, Bajer a Chalupa, očekávání podle Skyby splnil Schenk a rozhodně i zkušený Sykala, který si několikrát vyzkoušel hru na postu libera. „Ostatní při nich sbírali především zkušenosti,“ dodává Skyba. O posílení se nijak zvlášť nehovoří, vhod by snad mužstvu přišel ještě jeden zkušený nahrávač. Přípravu na novou sezonu zahájí hráči v srpnu. Do té doby je v plánu, kromě tradičního turnaje v Německu, jen udržovací trénink.

Ambice pro druhý rok působení v národní lize nemá klub přehnaně vysoké. „Chtěli bychom minimálně obhájit čtvrtou příčku, případně se pokusit proniknout do první trojky,“ plánuje trenér a dodává, že se možná nedá dohromady letos druhé Brno, což by znamenalo o vážného soupeře méně. Na vyšší soutěž však volejbalisté zatím nepomýšlejí, jak jinak než hlavně z finančních důvodů.

Sestava Kopřivnice v národní lize: Kylhof, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Roman Bajer, Chalupa, Sykala, Tandler, Schenk, Zima, Bartoň, Holaň, Měrka, Polášek, Šustala

N. L. mužů - konečná tabulka

1. Bzenec 34 6 109: 33 74
2. LI Brno 27 13 93: 61 67
3. Komárov 27 13 90: 61 67
4. Kopřivnice 26 14 87: 61 66
5. Vyškov 26 14 85: 63 66
6. Olomouc 25 15 87: 56 65
7. Letovice 20 20 75: 69 60
8. Ostrava 13 27 68: 83 53
9. Val. Mez. 11 29 48: 99 51
10. Šternberk 9 31 45:102 49
11. Tesla Brno 2 38 19:118 42

Město zná díky PIM celý svět

Foto 7

P r a h a - Již popáté se účastnili žáci kopřivnické ZŠ Alšova a žáci ZŠ Štramberk masového běhu na 9 km v rámci Pražského maratonu.

Zúčastnilo se ho celkem 35 běžců, kteří absolvovali nejen běh, ale měli možnost zhlédnout pamětihodnosti hlavního města a zavítali i do Senátu a Parlamentu.

Celou akci by žáci a jejich doprovod nemohli vychutnat v plné kráse bez pomoci Městského úřadu Kopřivnice, Eurolimo Kopřivnice, Pekárny Kresta, p. Pokludové, Jednoty Nový Jičín, Potravin Lacina a kanceláří jak senátora Šuly, tak poslance Jalůvky.

Účastníci nereprezentovali pouze jednotlivé školy, ale hlavně město, rodiště Emila Zátopka, o čemž svědčí záběry v propagačním Maraton magazínu, který se dostal díky účastníkům do celého světa, v televizním šotu na ČT 2 a v týdeníku Metro.

Josef Šmahlík


Volejbalová Kiss liga má za sebou úspěšnou generálku

P ř í b o r (red) - Vůbec první liga plážového volejbalu v České republice, určená pro neregistrované hráče, se rozběhla o víkendu 22. - 23. května zahajovacím turnajem Kiss Cup. Na příborské koupaliště, kde se budou všechny boje v průběhu jara a léta odehrávat, se na generálku sjelo celkem osm družstev a také vzácní hosté - vedoucí katedry rekreologie FTK UP Olomouc Tomáš Dohnal a zástupce rádia KISS Morava David Klimša. Nejen aktéři turnaje, ale i diváci si v atmosféře připomínající horké letní dny přišli na své, čekaly na ně totiž exhibiční turnaje, soutěže s takovými názvy jako Šoulování či Medvídek z Bogoty, lanové aktivity i netradiční sporty. Těsně před finálovým zápasem pak přišlo ještě překvapení v podobě vystoupení zpěvačky Hanky Vyroubalové, alias Terezy Pergnerové. Výsledky turnaje Kiss Cup: 1. Algida team (J. Lichnovník, R. Tománková, J. Bláha - všichni Příbor), 2. ZOO (Příbor), 3. Skol (Nový Jičín, Třinec, Kopřivnice, Loučka); tituly: nejsympatičtější hráč: M. Jurša (Berušky), nejsympatičtější hráčka: M. Sýkorová (ZOO); nejlepší smečař: M. Sýkora (ZOO); nejlepší nahrávač: R. Tománková (Algida team); nejobětavější hráč: A. Anderle (Bonver team).


Gymnastka Kročilová s titulem

O s t r a v a (jk) - Jeden titul, jedna bronzová medaile a řada umístění v první desítce - to je bilance kopřivnických sportovních gymnastek na oblastním přeboru v povinných a volných sestavách, které se konalo o víkendu ve Vítkovicích.

V pěti výkonnostních stupních se zde představil nebývalý počet 80 děvčat. O primát se zasloužila v kategorii Vs 4 Andrea Kročilová, která zacvičila již tradičně čistě a prvenství jí patřilo zaslouženě. ’Jen’ bramborová medaile zbyla na další Kopřivničanku Markétu Mendeovou. Mezi 36 adeptkami na splnění výkonnostního stupně Vs 3 se prosadila na třetí příčku Tereza Niedzwiedzová, která se posléze neúspěšně pokoušela splnit i obtížnost Vs 4.

V kategorii Vs 7 triumfovala odchovankyně kopřivnické gymnastiky, nyní vítkovická závodnice, Jana Macíčková, když si poradila jak s oddílovou kolegyní Gřibkovou, tak s třetí Martínkovou.

Výsledky dalších kopřivnických závodnic: kat. Vs 3: 16. Natalie Machová; kat. Vs 4: 7. M. Münsterová, 8. I. Bujnošková, 9. T. Niedzwiedzová; kat. Vs 6: 12. E. Bujnošková, 13. M. Lacinová, 14. Hanzelková; kat. Vs 7: 13. D. Pítrová


Fotbalisté Kopřivnice ještě stále v postup věří

FC Kopřivnice - TJ Sokol Sedlnice 9:1 (7:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Že se myšlenky na postup do I. A třídy nevzdávají, dokázali fotbalisté Kopřivnice v sobotu, kdy si s chutí zahráli a hlavně zastříleli proti Sedlnici. Ve skrytu duše se doufalo, že Vlčovice doma potrápí vedoucí Příbor, nakonec si však z tamního hřiště Příbor přece jen odvezl tři body a je opět o krok blíže ke splnění svého snu. Kopřivnici se s pětibodovým mankem naděje opět o něco scvrkla, neboť do konce zbývají již jen tři kola.

Kopřivnice, oslabená o zraněného brankáře Slezáka, začala proti mužstvu odsouzenému k sestupu sebevědomě, ale byla to překvapivě ona, kdo první inkasoval. Z přímého kopu dostal v 5. minutě hosty do vedení Horák. Již za čtyři minuty však Šudák po přihrávce Pítra vyrovnal a v 18. minutě mířil ze značky pokutového kopu neomylně Paciorek a vnesl do řad domácích pohodu. Třetí branku do sítě hostí poslal ve 25. minutě po individuální akci Šudák, o minutu později zužitkoval dlouhý pas Haly Pešta a tentýž hráč pak z hranice šestnáctky zvýšil střelou po zemi na 5:1. Kopřivnice hrála svou hru, Sedlničtí zoufali a jejich útočníci marně čekali alespoň na jedinou příležitost k breaku. Ve 33. minutě dosáhl Šudák hattricku a o dvě minuty později rovněž kopřivnický rychlík upravil skóre před poločasovým odchodem do šaten na 7:1.

Již ve 47. minutě pomohl Pítrově střele do brány hostující obránce a v 53. přidal svou šestou a celkově devátou branku Šudák. Až do 75. minuty byli domácí stále při chuti, vytouženou desátou branku se jim ovšem vsítit nepodařilo. V poslední čtvrthodině byla z jejich strany již znát ztráta motivace a ke slovu se tak dostali i hosté, bohužel bez efektu. Dvakrát nebyl úspěšný Horák a hrozivé skóre se nepodařilo upravit ani Brožovi, který v 85. minutě nastřelil tyč.

„Zahráli jsme si pohodový fotbal, ve kterém jsme dostatečně zúročili řadu šancí. Příležitost dnes dostali i perspektivní dorostenci a rozhodně za své výkony zaslouží pochvalu,“ uvedli po zápase kopřivničtí trenéři. Sestava: Polomský - Petráš, Paciorek, Brunclík, Šmelko (20. Duhoň) - Strnka, Hala, Mechl, Pítr - Pešta (46. Macek), Šudák (69. Růža). Branky: 9., 25., 33., 35., 53. Šudák, 18. Paciorek, 26. a 31. Pešta, 47. Pítr - 5. Horák


Dva tituly mistrů Moravy a Slezska v karate zůstaly doma

K o p ř i v n i c e (jk) - Dva primáty na otevřeném mistrovství Moravy a Slezska, které v sobotu 29. května pořádal kopřivnický Klub karate, získali právě jeho zástupci. Na tatami položeném v hale SOU Tatra se sjelo o něco méně závodníků než se předpokládalo. „Přijelo asi 80 dětí z dvaceti oddílů a musím přiznat, že jsem očekával více. Tato soutěž však kolidovala s dalšími dvěma prestižními závody v Brně a Praze, takže o to byla účast tady chudší,“ vysvětlil trenér kopřivnických borců Vlastimil Žižka.

Stejně jako v prvním kole mistrovství v Jeseníku, i na domácí půdě potvrdil svůj talent Čestmír Váňa. V kategorii kata starších žáků opět nedal svým soupeřům šanci a v obou kolech zvítězil rozdílem třičtvrtě bodu. „Vůbec jsem nebyl nervózní a závod v pohodě zvládl,“ svěřil se třináctiletý majitel mistrovského titulu, který pokoušel štěstí i v soutěži kumite, trestné body ho však vyřadily ze hry již v prvním kole. V kategorii kata starších žáků z místních borců vypadl v 1. kole Patrik Halfar, v kumite sice Michal Mareš do kola druhého postoupil, ale nakonec ho nešťastně propásl.

Suverénně si mezi dorostenci do 60 kg vedl Milan Burget, když své soupeře v prvním i finálovém kole porazil před časovým limitem. „Myslím, že je to dobré a forma by měla být,“ zhodnotil svůj výkon nadějný závodník a dodal, že důležitá bude především pro blížící se Evropský pohár v Bratislavě.

Tak trochu na váhový handicap doplatil Pavel Hejtmánek v kategorii dorostenců do 70 kg, kde se sešli jen tři závodníci. Zápas o finále skončil 1:1 a byl velmi vyrovnaný, dvojí napomínání však otevřelo brány finále jeho soupeři.

Druhým podujetím bylo ve stejný den a na stejném místě druhé kolo mistrovství republiky družstev mužů. Také zde se počet startujících scvrkl, a to na dva celky, kvantitu však nahradila kvalita, neboť k vidění byly vyrovnané a zajímavé zápasy mezi členy Baníku Ostrava a Baníku Havířov. Zlaté medaile si nakonec odvezli za vítězství 3:2 havířovští borci.


Příbor jde tvrdě za svým cílem

FC Vlčovice Mniší - TJ Tatra Příbor 2:1 (0:1)

V l č o v i c e (jk) - Nervózní utkání 23. kola I. B třídy zhlédly téměř čtyři stovky fanoušků na hřišti ve Vlčovicích, kde domácí přivítali vedoucí mužstvo tabulky.

Vlčáci vedli brankou Kapicy z 19. minuty. Ke konci poločasu dostali hosté příležitost vyrovnat z penalty, to se jim však podařilo až za hry v 60. minutě, kdy křižnou střelou skóroval kapitán Šimíček. Na 2:1 pak v 80. minutě zvýšil Kuchař. Ještě v nastaveném čase svitla domácím naděje na penaltu, rozhodčí však mlčel a Příbor si tak odvezl další cenné vítězství.

Příbor měl po celé utkání územní převahu, zužitkovat ji se mu však dařilo horko těžko a vůbec všeobecně panovalo ze hry hlavního adepta na postup do I. A třídy trochu rozčarování.


Vzpěračské mládí získalo na M ČR kompletní sadu medailí

K o p ř i v n i c e (jk) - Medaile všech tří kvalit, a navíc i nepopulární bramborová, jsou honosnou vizitkou kopřivnických vzpěračů, kteří o předešlém víkendu startovali na mistrovství ČR žactva v Příboře.

Titul mistra republiky od 22. května zdobí Miroslava Machače, a to ve váhové kategorii nad 69 kg. Druhou příčku vybojoval v kategorii do 69 kg Jakub Ambrož, bronz patřil v kategorii do 40 kg Radku Enčevovi. Těsně pod stupni vítězů zůstal z kopřivnického čtyřlístku, vedeného trenérem Ludvíkem Kašpárkem, Jakub Kovařík, a to v kategorii do 62 kg.


VS.OIL. Agro Kopřivnice získalo treble

K o p ř i v n i c e (kmk) - Ve šlépějích mužstva Radegast ’84 kráčejí hráči VS.OIL. Agro, kteří po 27. kole kopřivnické ligy malé kopané získali titul ’mistra ligy’ a po utkání s R.U.M. si zatančili v areálu stadionu házené ’kolo - kolo’ na znamení počínajících oslav.

Mistr je znám, ale bojovalo se i o další umístění, hlavně pak o setrvání v nejvyšší lize. V bahnité půdě sestupu se boří několik mužstev, mezi které se vklínila i štika této soutěže Heimat Juniors. Pravděpodobně nervozita ze sestupu znovu zasáhla prupisku kapitána tohoto kolektivu, který opět špatně vypsal zápis o utkání a musí se smířit s dalším kontumačním výsledkem a potrestaným hráčem. V tabulce o nejlepšího střelce i své vedoucí postavení stále drží Ivo Maruchnič z R. U. M.

Do čela tabulky 2. ligy se dostal Real a odsunul tak dosud vedoucí Jelita na druhou příčku. I zde to s mužstvy v pásmu ohrožení před posledním turnajem vypadá moc zle.

Výsledky I. ligy (29. května): Trappes Dev. - FC Squadra 4:4, Elán - SD 1:3, VS.OIL. Agro - Stará Garda 8:1, R.U.M. - S.G. Palermo 3:0, SD - FC Squadra 2:2, Elán - Trappes Dev. 3:4, Stará Garda - R.U.M. 2:7, VS. OIL. Agro - S.G. Palermo 6:1, Trappes Dev. - SD 5:2, Elán - FC Squadra 1:2, S.G. Palermo - Stará Garda 2:5, R.U.M. - VS.OIL. Agro 1:7, FC Olivet - Dalas 54 2:2, Radegast 84 - Heimat Juniors 2:1, Ámos - FC Camel 5:0 k., 1. FC Prosek - Everton Závišice 1:1, Heimat Juniors - Dalas 54 0:5 k., Radegast 84 - FC Olivet 3:1, FC Camel - 1. FC Prosek 3:2, Ámos - Everton Závišice 0:4, FC Olivet - Heimat Juniors 1:2, Radegast 84 - Dalas 54 6:1, Everton Závišice - FC Camel 2:1, 1. FC Prosek - Ámos 2:4

Výsledky 2. ligy (29. května): Baník Štramberk - FC Inter 3:4, FC Lubina - Koblížci 2:1, 1. FC Korej - Perun 0:1, Black Horses - Seliko 1:1, Koblížci - FC Inter 3:0, FC Lubina - FC Baník Štramberk 0:0, Perun - Black Horses 3:1, 1.FC Korej - Seliko 2:2, FC Baník Štramberk - Koblížci 0:0, FC Lubina - FC Inter 5:1, Seliko - Perun 0:2, Black Horses - 1. FC Korej 1:3, Křen Frenštát - Tango 4:1, Real - FC Sampdoria 4:2, D.T. - Bum Šankar 5:0 k., Ruda Pivrnec - FC Jelita 1:3, FC Sampdoria - Tango 1:3, Real - Křen Frenštát 3:1, Bum Šankar - Ruda Pivrnec 3:3, D.T. - FC Jelita 2:8, Křen Frenštát - FC Sampdoria 5:O k., Real - Tango 1:1, FC Jelita - Bum Šankar 0:3, Ruda Pivrnec - D.T. 3:1

Tabulka 1. ligy malé kopané po 27. kole

1. VS. OIL. Agro 24 3 0 107:23 66
2. R. U. M. 17 5 5 84:40 56
3. FC Tr. Devils 18 1 8 71:58 55
4. SD 14 6 7 56:40 48
5. Elán 14 5 8 57:47 47
6. Radegast ’84 14 3 10 72:58 45
7. Dallas 54 13 5 9 53:44 44
8. Ámos 13 2 12 51:47 41
9. 1. FC Prosek 10 5 12 56:55 35
10. FC Squadra 9 5 13 46:62 32
11. Everton Záv. 7 6 14 39:54 27
12. FC Olivet 7 5 15 41:50 26
13. Heimat Juniors 7 4 16 50:81 25
14. FC Camel 8 1 18 46:85 25
15. Stará Garda 6 2 19 41:88 20
16. S. G. Palermo 4 4 19 41:79 16

Agro má stále motivaci - je jí hlavně hra

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Již po úvodním zápase předposledního kola I. ligy, bylo jasné, že mistrem se pro letošní rok stane stejně jako loni a předloni Agro, které se vítězstvím nad St. Gardou nedostižně vzdálilo svým pronásledovatelům. Mistrem se celek stal potřetí, poprvé však do opatrování převzal ligový pohár - trofej za vítězství v lize i Superpoháru zároveň.

Motivací, která obhájce primátu poháněla vpřed, bylo dosažení hattricku. Ten znamená, že putovní pohár pro mistra ligy se stal kořistí družstva, které nenašlo přemožitele v 64 zápasech za sebou, natrvalo. Hnacím motorem do bojů v dalším ročníku by snad podle hráčů mohla být snaha vyrovnat se Radegastu, který v lize, triumfoval dosud šestkrát. „Hrajeme ale spíš pro radost, prostě nás to baví,“ shodují se členové týmu a připíjejí pivem ’na mistry’. Zlatý pěnivý mok a šampaňské, které po jejich posledním zápase kola teklo proudem, však ještě nebyly tou pravou oslavou. „Ta teprve přijde. Bude sele, klobásky, samozřejmě bečka, no prostě jako každý rok,“ zakončuje krátkou zpověď kapitán mužstva brankář Radek Rohan.


Děti řádily na horských kolech

K o p ř i v n i c e (jk) - Vyznavači horských kol ve věku od pěti do patnácti let si přišli na své v sobotu 29. května, kdy pro ně firma Foto Morava ve spolupráci s CykloArt Bike klubem upořádala závod s názvem Dualslalom MTB.

Zkušení matadoři vytyčili na prudkém svahu sjezdovky paralelně dvě trati, na kterých mělo celkem 29 mladých adeptů cyklistiky šanci vyzkoušet své umění. Jelo se vždy na dvě kola vyřazovacím způsobem. Pravda, někteří borci sice minuli jednu či dvě z branek a sbírali tak trestné vteřiny, všichni si však zazávodili, a to bylo důležité. Na start se postavila i jedna odvážná dívenka, vypadla však již v prvním kole, když najela pár trestných vteřin, trať však stejně jako páni kluci zvládla ve zdraví a s úsměvem. Nejrychlejšího času na cílové metě dosáhl vítěz kategorie od 12 do 15 let Radek Burša a odnesl, respektive odvezl, si stejně jako nejlepší v dalších kategoriích fotoaparát.

Výsledky: kategorie 5 - 7 let: 1. Lukáš Volavka, 2. Lukáš Kohoutek, 3. Lukáš Nedjalkov, kategorie 8 - 11 let: 1. Tomáš Jalůvka, 2. Jan Pavlica, 3. Lukáš Kollárik, kategorie 12 - 15 let: 1. Radek Burša, 2. David Bátory, 3. Leoš Káňa

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:29