Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 21/99 ze dne 27. května 1999

Titulní strana

Vláda Tatře negarantovala provozní úvěry, vedení hledá jiné možnosti

Rodinné škole definitivně odzvonilo

Stagnující nezaměstnanost zvýší noví absolventi

Azylový dům pro matku a dítě potřebuje více přispěvatelů

Muzeum si prohlédli vyznavači silných strojů na dvou kolech

Lidé rozehřátí sluncem a alkoholem se vrhali do chladné vody přehrady

Zprávy z města a okolí

Vysídlení Němci přijeli na týdenní návštěvu

Překvapivě dost lidí je ochotno zaplatit si televizní programy

Průběh maturit ohrozil výhružný telefonát

Město usiluje o snížení energetické náročnosti škol

Foto Morava a dům dětí spolu udělovaly titul Odvážný hrdina

Vodáci se informace o situaci na Odře dozvědí na internetu

Stav chodníků ztrpčuje vozíčkářům život

Organizace zdravotně postižených chystá druhé sportovní hry

Hotelový bar byl vykraden i přes přítomnost služby v recepci

Kříž na Červeném kameni připomíná tragickou nehodu

Tlačenice usnadňují práci kapsářům

Zeptej se - odpovím

Kultura

Studentská divadla znovu předvedou své umění

Fojtství vystavuje práce postižených dětí

Filharmonici chystají benefiční koncert

Dr(o)bečky z knihovny

Hukvaldy se stanou dějištěm výtvarného happeningu

„Další takový taneční soubor jako je náš, v republice není,“ říká choreografka

Havlové se nedostává mladých tanečníků

Soubor sklízel úspěchy v ČR i jinde

Premiérová party v krytu vyšla

Čtenářský servis

Kulturní servis

Na dobrý film choďte dřív!?

Odpověď

Češi obhájili zlato z Nagana

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Zavzpomínat na staré časy přijeli i rodáci z ciziny

Rozjel se tradiční Pohár rozhlasu

Slušné podmínky by měly krasobruslení přinést ovoce

Radek Horák zřejmě zůstane, podmínky jsou však nejasné

Lach byl v sobotu čtvrtý, ve svůj postup ale věří

Běžecká Korida v letošním roce počtvrté a opět jinak

Fotbalisté klopýtli v Metylovicích, šance na postup je spíše jen teoretická

Tenisoví žáci jsou na cestě k postupu

Oznámení

Dorost smrští ve Veřovicích dokázal, že branky střílet umí

Agro má jen krůček k historickému úspěchu


Titulní strana

Vláda Tatře negarantovala provozní úvěry, vedení hledá jiné možnosti

K o p ř i v n i c e (dam) - Oproti předpokladům managementu Tatry se vláda nedohodla na jakékoliv formě garance provozních úvěrů, které by automobilce pomohly s obnovením běžného provozu.

„Zůstáváme ve stávajícím stavu. Není to žádné drama, pouze se neodehrává radikální zlepšení a my musíme hledat normální cesty k životu, jak tomu bylo v uplynulých týdnech,“ řekla tisková mluvčí společnosti Tatra Eva Kijonková.

Den po rozhodnutí vlády neposkytnout garance se v Praze sešlo představenstvo Tatry. Jeho členové se zabývali doporučením vlády, aby Konsolidační banka zahájila jednání s věřitelskými bankami o tom, jakým způsobem ozdravovat vybrané firmy, mezi kterými je i Tatra. Mluvilo se o tom, že v nejbližších dnech by mělo dojít k jednání mezi vlastníky automobilky, jejím managementem, Konsolidační bankou a trojicí věřitelských bank, které by mělo odpovědět na otázku, jakým způsobem je pro Tatru možné získat garance na provozní úvěry.

„Již teď jsou nastartována další jednání. Bohužel zatím nemohu říci podrobnosti, ale ukazuje se, že na zajímavé zahraniční zakázky by zřejmě mohla být sjednána forma standardního financování vývozu, přes nějakou banku s tím, že by exportní úvěr garantovala například Konsolidační banka nebo že by to pojišťoval a garantoval EGAP,“ uvedla Kijonková.

Neposkytnutí vládních garancí je však pro Tatru dalším nepříjemným zdržením. „Myslíme si, že rozhodnutí vlády neposkytnout garance na provozní úvěry, nás opravdu vrací o pár měsíců zpátky, protože tam se doporučuje, aby jmenované podniky prošly nezávislým účetním auditem, zahájily jednání s hlavními věřiteli o tom, že tito věřitelé nedají firmu do konkurzu a aby zahájily jednání o zařazení do revitalizačního programu, pokud ji do něj vybere revitalizační agentura. Většinu těchto kroků již Tatra splnila. Faktem je, že jsme doufali, že se rychleji dostaneme k těm provozním úvěrům. Podnik však není v bezprostředním ohrožení,“ uzavřela Kijonková.


Rodinné škole definitivně odzvonilo

K o p ř i v n i c e (dam) - Poslední zvonění, které proběhlo minulý pátek na místní rodinné škole, nebylo jen symbolickým rozloučením studentek čtvrtého ročníku se školními lavicemi, ale symbolizovalo také zánik této školy.

Rodinná škola vznikla v Kopřivnici v roce 1992 a své sídlo měla od té doby v prostorách internátů pod Červeným kamenem.

’Rodinky’ původně vznikly jako školy, které dokonce ani neměly mít maturitní ambice. „Byla to v podstatě paralela škol z první republiky pro ženy, které v podstatě zůstávaly v domácnosti jako manželky podnikatelů nebo dělaly jednoduché kancelářské práce. Jejich zaměření se postupně rozvíjelo, až se dobraly maturitní úrovně, což byl paradoxně také konec rodinných škol,“ řekl ředitel kopřivnické Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Jaroslav Ponec, do jehož působnosti ’Rodinka’ patří od roku 1997, kdy byla jako samostatná škola zrušena. Důvodem zániku rodinných škol byla neschopnost jejich absolventek konkurovat maturantům z jiných škol. „Absolventky rodinných škol se octly na trhu práce na úrovni středoškolsky vzdělaných lidí z oboru ekonomiky a tam samozřejmě velice obtížně konkurovaly. Zjistilo se, že drtivá většina absolventek je nezaměstnaných a rodinné školy se začaly utlumovat,“ vysvětlil Ponec.

V těchto dnech maturují na rodinné škole poslední dvě třídy. Některým studentkám tak hrozí, že se po čtyřech letech ocitnou bez jakéhokoliv ukončeného vzdělání. „Kdyby se někomu nepodařilo ukončit ročník, bylo by to velmi nepříjemné. Samotná maturita se dá udělat ještě v září, ale ročník není kde opakovat. Je sice pravda, že všude nebyly rodinky utlumovány ve stejnou dobu, takže možná někde na severní Moravě je ještě nějaká škola, která bude mít příští rok čtvrtý ročník. Přechod na obchodní akademii však není možný kvůli propastným rozdílům ve znalostech. Jedině snad po nějakých diferenčních zkouškách do druhého ročníku,“ připustil Ponec. Uvolněné prostory na internátech využije průmyslovka k vybudování moderně pojaté knihovny s přístupem na internet a multimediální knihovnou. Možné je také přemístění učeben vyšší odborné školy stejně jako využívání vybraných tříd k celoživotnímu vzdělávání.


Stagnující nezaměstnanost zvýší noví absolventi

K o p ř i v n i c e (dam) - Šestnáct set čtyřicet dva uchazeče o zaměstnání evidovala minulý pátek kopřivnická pobočka Úřadu práce, což odpovídá míře nezaměstnanosti ve výši 10,62 % práceschopného obyvatelstva. Koncem dubna byl počet nezaměstnaných jen o jednoho člověka vyšší.

„Takovýmto způsobem se situace promítá do statistik jak celorepublikových, tak i okresních. V současné době nezaměstnanost stagnuje, bohužel je to asi jen dočasné, protože právě nyní začínají maturity,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr.

Určité zvýšení nezaměstnanosti tedy zapříčiní příliv maturantů a vyučených do evidence úřadu práce. Podle zkušeností úředníků zhruba dvacet procent absolventů se přichází evidovat před prázdninami, dalších dvacet procent přijde většinou v průběhu července. Největší nápor ale úřady práce čeká každoročně koncem srpna. „Do té doby mají totiž rodiče možnost využívat stejných výhod jako v době studia svého dítěte. To znamená daňové odpočty, přídavky na děti a podobně.

Podle předpokladů se do začátku prázdnin zaeviduje asi dvě stě nových nezaměstnaných s tím, že do doby, kdy se přijdou hlásit neúspěšní uchazeči o vysokoškolské studium či ti, kteří si chtěli udělat poslední prázdniny, bude již část absolventů z června z evidence opět vyřazena, což by mělo znamenat pozvolnější růst nezaměstnanosti. Zatímco v uplynulých letech se dařilo absolventy zaměstnávat průběžně tak, že vždy, když přišli noví, neměl již úřad v evidenci žádné z roku předcházejícího, nyní je situace složitější. Například v Kopřivnici z loňského roku zbylo asi třiadvacet absolventů čekajících na své první zaměstnání.

Nedá se přitom říci, že by zájem o zaměstnávání absolventů nebyl, bohužel se omezuje jen na některé profese, například kuchař, číšník. „Dá se říci, že zájem o absolventy je všude tam, kde není nutná nějaká odborná praxe,“ uvedl Petr.

Získávat praxi pomáhal absolventům úřad práce vytvářením dotovaných, takzvaných absolventských míst. „V současné době máme bohužel z finančních důvodů pozastavenou naši spoluúčast při vytváření absolventských míst. Je to jen dočasně pozastaveno, určitě v brzké době dojde k obnovení tak, jak jsme na to byli zvyklí my i zaměstnavatelé,“ slíbil Petr.

Jistou obdobou absolventských míst prý může být i zkušenost z prázdninové brigády. „Potěšil nás zájem určité části zaměstnavatelů, kteří chtějí vytvořit nějaká místa pro prázdninové brigády studentů. Nám to lidi z evidence sice neodebere, ale studenti tak získávají přehled o možnosti uplatnění po skončení studia a usnadňuje to jejich orientaci při hledání zaměstnání. Já si myslím, že v té zkušenosti tkví obrovská výhoda. Je to oboustranně výhodné, profituje jak zaměstnavatel, tak i student,“ dodal Zdeněk Petr.


Azylový dům pro matku a dítě potřebuje více přispěvatelů

K o p ř i v n i c e (dam) - Již ne s existenčními problémy jako tomu bylo na začátku letošního roku, ale spíše s běžnými provozními těžkostmi se potýká bývalý Azylový dům Malina, který dnes existuje pod hlavičkou Sdružení azylových domů (SAD).

„Základní provoz momentálně není ohrožen, ale musíme pracovat s výhledem do budoucnosti. Máme peníze asi na tři měsíce dopředu a během této doby by naše představenstvo mělo sehnat další. Tyto peníze však stačí pouze na základní provoz, to znamená, že se hradí plyn, elektřina, voda a další nejnutnější výdaje. Je však třeba zajistit i další věci, na které už budeme muset peníze získat odjinud,“ řekl ředitel Azylového domu SAD v Kopřivnici Jaromír Navrátil.

Podle Navrátila je třeba pomalu začít myslet na nové vybavení domu, a to i přesto, že funguje teprve rok a třičtvrtě. „Zařízení stárne mnohem rychleji. Za dobu, co fungujeme, nám tady prošlo sto pět lidí. To vybavení, které jsme získali od města, jako třeba pračka, pomalu odchází, jelikož jeho opotřebování je tady podle mého názoru asi tak pětkrát rychlejší než v běžné domácnosti,“ řekl.

Právě tyto náklady by azylový dům měl krýt ze sponzorských darů a příspěvků jednotlivých měst v okrese i mimo něj. Dům má již od změny svého provozovatele vlastní konto, na kterém se sbírají finanční dary firem i soukromých přispěvatelů. Zatím se podařilo vybrat zhruba osmdesát pět tisíc, včetně příspěvku padesátitisícového kopřivnické radnice. Jelikož však zařízení slouží i dalším městům v okrese, byly i ony osloveny se žádostí o podporu. „Momentálně máme rozjeta jednání s pěti městy našeho okresu a s dalšími pěti míním znovu navázat kontakt. Již jednou jsem města žádal o podporu naší věci při jednání okresního shromáždění, nyní bych města rád požádal o konkrétní částky v rámci možností jednotlivých měst,“ plánuje Navrátil. Možnost přispět mají také jednotlivci. Několik se jich již objevilo, ale důvodem menšího zájmu může být i nedostatečná propagace. „Mám pocit, že by to chtělo masivnější propagační kampaň tak, aby se to dostalo více do povědomí lidí. Z peněz, které jsme doposud vybrali, bude třeba část investovat do propagace,“ řekl Navrátil. Ten také přemýšlí o projektu Akce pět tisíc, která bude spočívat v nalezení pěti tisíc lidí, kteří by byli ochotni dávat ze svého platu dvacet korun měsíčně na dobročinné účely.


Muzeum si prohlédli vyznavači silných strojů na dvou kolech

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Přibližně patnáct stovek mužů a žen milujících bezstarostnou jízdu na svých nablýskaných motorkách zavítalo minulou sobotu do Kopřivnice. Ta byla místem výletu účastníků letošního ročníku tradičního setkání motorkářů v Rožnově pod Radhoštěm. Jeho účastníci s rachotem přijeli kolem půl druhé odpoledne, aby si prohlédli zdejší Technické muzeum a absolvovali raut v kulturním domě. Lidé si zatím mohli prohlédnout jejich stroje, které zaplnily v podstatě celou plochu pěší zóny v centru města. Organizátoři setkání nevyloučili možnost, že i příští rok Kopřivnici navštíví.


Lidé rozehřátí sluncem a alkoholem se vrhali do chladné vody přehrady

K o p ř i v n i c e - Třetí květnový víkend byl v Kopřivnici doslova nabit akcemi. V pátek pořádalo ekologické sdružení Blud pozorování hvězdné oblohy na Hájence v Janíkově sedle, dům dětí a mládeže s firmou Foto Morava uspořádal Noční pochod pro rodiny a v atomovém krytu pod kulturním domem se konala premiérová party Atomic Rave. V sobotu si dali v centru Kopřivnice sraz motorkáři a plochodrážníci zahájili na letním stadioně novou sezonu.

Ale všichni bez rozdílu věku se povětšinou už v předstihu během sobotního odpoledne věnovali škvaření vaječiny. Ohníčky na zahrádkách, v lesích i u vody rozdělávaly nejen rodinky, ale celé party zájemců. A nevěnovali se pouze vaječině.

Na Větřkovické přehradě průpovídce „Na svatý Duch do vody buch“ zůstalo věrno nemálo skalních přívrženců, kteří se s nadšením vrhali do chladivých vod. Rozehřáti sluníčkem zvenčí a nemalou dávkou alkoholu zevnitř, absolvovali otužilci jarní očistnou kůru těla.

Pro některé sobotní výlet do přírody skončil spálenými rameny, vyraženými opary na rtech, a pro ty, kteří cestou z přehrady navíc absolvovali náročnou akci „Tour de knaip“, i pravými cestovními lišaji a pořádnou nedělní kocovinou.

Ne všichni ale škvařenici zvládli během uplynulého víkendu. Kopřivnická fotbalová jedenáctka usilující o postup do I. A třídy si svou nedělní remízou v Metylovicích šanci na postup zkomplikovala. Pro odreagování se od chmurných myšlenek naplánovali škvařenici na úterý ve své domovské základně na letním stadioně.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Vysídlení Němci přijeli na týdenní návštěvu

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - „Bratři Richterové k nám jezdí třikrát do roka v souvislosti s tím, že zde mají pochovaného svého otce, který byl posledním majitelem kachlovky. Po internaci ve sběrném táboře v Bludovicích u Nového Jičína byl utlučen revoluční gardou a pochován v rodinné kapli rodiny Šustalů,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

„Při loňské návštěvě muzea navrhli, abychom ve spolupráci - muzeum, město a bratři Richterové ve městě uspořádali krajanský den s tím, že by zorganizovali zájezd všech bývalých Kopřivničanů, kteří byli po roce 1945 vystěhováni do Německa a Rakouska. S tímto návrhem souhlasil i bývalý starosta Josef Jalůvka, který řekl, že bychom mohli něco takového uskutečnit. Měl by se udělat poznávací zájezd kolem Kopřivnice, protože někteří město od roku 1945 neviděli,“ přiblížil loňskou dohodu o spolupráci starosta města Jiří Tichánek.

„Bratři Richterové se ozvali na základě naší dohody a zorganizovali zájezd celkem čtyřiceti lidí z rakouských a německých rodin, které byly po válce vysídleny. Většinou to byli lidé, kteří si Kopřivnici pamatují jako děti, nebo jsou to děti vysídlenců. V rámci svého programu měli zajištěny poznávací zájezdy, během kterých navštívili Štramberk, Hukvaldy, skanzen v Rožnově, Frenštát a Nový Jičín. Rada pověřila Jana Navrátila, který je předsedou komise pro mezinárodní vztahy, aby se bývalým Kopřivničanům věnoval. Jeden den měli zádušní mši za zemřelé v kostele, po ní položili věnec u pomníku doktora Ignáce Bönische a následovalo posezení na Fojtství za přítomnosti starosty i místostarostů. Zde se hodně diskutovalo o posledních dnech války. Zazněly vzpomínky, které jsou rozporuplné a velmi živé. Padly i připomínky ke staré Kopřivnici,“ uzavřel Jiří Tichánek.

Během týdenního pobytu v Kopřivnici navštívili bratři Richterové radnici, kde se setkali s vedením města. Při diskuzi je pozvali do Vídně a slibují jim zajímavá setkání. My jsme při této příležitosti položili Hanzi Richterovi dvě otázky.

Jezdíte do republiky pravidelně?

„Jezdíme sem pravidelně dvakrát až třikrát do roka. Máme příbuzné ve Frenštátě, kam se provdala jedna sestra mého dědy. Jeden z našich příbuzných - Zdeněk Fialka pracuje v Tatře jako mistr.“

Kde nyní žijete?

„Já bydlím v Rakousku, poblíž Salzburgu. Po válce jsem studoval na technické univerzitě a poté pracoval v Salzburgu. V současné době jsem na důchodě. Bratr Görtz žije blízko Vídně. Máme ještě sestru Hedwigu, která je rovněž na odpočinku a bydlí ve Vídni. Naše matka, vnučka Ignáce Šustaly, zemřela letos v lednu, měla 99 let.“


Překvapivě dost lidí je ochotno zaplatit si televizní programy

K o p ř i v n i c e (dam) - Až překvapivě vysoký je podle průzkumu zájem klientů kabelové televize o placené programy.

Kabelová televize distribuovala letáky s anketními otázkami všem svým klientům, což je 5 300 lidí. Po skončení průzkumu se zpět vrátilo sedm set padesát kusů letáků a tři čtvrtiny respondentů měly zájem o sledování placené nabídky.

„To, že se vrátilo přes deset procent anketních lístků, je při dnešním nezájmu o veřejné dění považováno za nadstandardní marketingový úspěch. Lidé, kromě několika tašek a jiných reklamních předmětů, nebyli motivováni ničím jiným než možností ovlivnit naši programovou skladbu na několik dalších let,“ pochvaloval si zájem klientů ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner. Průzkum prokázal zájem o sledování placené televize, a to dokonce i nákladnějších programů jako je HBO. Nejúspěšnější byl filmový kanál Hallmark, další v pořadí byl podle předpokladů Eurosport částečně vysílající v češtině. Pak se zhruba se stejným ohlasem setkaly programy jako Max 1, Super Max, Animal Planet, TNT a další. Nejmenší zájem diváci projevili o vysílání erotického Babylon Blue.

Již v zimních měsících letošního roku by měla být kódovaná nabídka v provozu. V první vlně bude balík placených programů obsahovat tři až pět vybraných programů.


Průběh maturit ohrozil výhružný telefonát

K o p ř i v n i c e (dam) - Terčem anonymního telefonátu, jehož cílem bylo pravděpodobně zkomplikovat průběh maturit, se minulou středu stala kopřivnická průmyslovka. Kolem půl desáté dopoledne oznámil mužský hlas na sekretariátu školy, že je v budově umístěna nálož. „Vzhledem k tomu, že nikdo nebyl schopen říci, jak dlouho bude trvat prohlídka školy, zrušil jsem výuku ve všech třídách kromě těch, ve kterých probíhaly maturitní písemky. Maturitní třídy jsem nechal pod dozorem přesunout na druhou budovu školy, kde měli přestávku a poté, co byla škola, zhruba po dvou hodinách, uvolněna, se vrátili zpět a písemky dopsali,“ řekl ředitel školy Jaroslav Ponec.


Město usiluje o snížení energetické náročnosti škol

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada se na svém květnovém zasedání zabývala energetickými úsporami jednotlivých školských zařízeních.

„V roce 1995 byly stanoveny pro školské zařízení normativy, kterými se rozlišovala částka na energie a částka na ostatní provozní náklady na dítě. Vzhledem k tomu, že byly vedeny diskuze o tom, zda-li spojit náklady na energie s ostatními náklady či nikoliv, odbor školství vypracoval v roce 1996 zprávu, ve které shromáždil energetickou náročnost jednotlivých budov, kde sídlí školská zařízení. Bylo konstatováno, že tyto náklady jsou natolik různé, že by nebylo vhodné spojovat tyto dvě částky dohromady,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.

Dřívější způsob stanovení rozpočtu na energie respektoval požadavky ředitelů školských zařízení. Stávalo se, že nadsazením této částky si zařízení vylepšilo provozní rozpočet. Po přijetí nových pravidel tvorby rozpočtu došlo k oddělení částky na energie a na ostatní náklady na jednoho žáka.

„Zároveň byl vypracován postup do budoucích let, na základě kterého bychom měli usilovat o snížení energetické náročnosti těchto budov. Od ledna 1997 pak bylo zahájeno sledování měsíčních spotřeb jednotlivých energií na školských zařízeních a v závěru roku byla provedena na některých vybraných mateřských školách regulace, která měla směřovat k dalším úsporám tepla.

V roce 1998 sledování probíhalo opět a v závěru roku bylo možno zhodnotit úspory, které vznikly. V roce 1999 jsme mohli konstatovat, že opatření technického charakteru přinesla podstatné úspory a je možné říci, že už samotné sledování přispěje k hospodárnému využívání energií v těchto objektech,“ dodala Radomíra Michálková. I při opravách rovných střech bylo pamatováno na úspory tepla. Na mateřských školách, kde se nejednalo o velké plochy, byla položena pod hydroizolaci i tepelná izolace. Z finančních důvodů to nemohlo město učinit i na základních školách. Zateplení bylo provedeno na Mateřské škole Krátké, na jednom pavilonu MŠ České, na jedné budovy MŠ I. Šustaly a v plném rozsahu na Mateřských školách Jeřabina a Záhumenní. Nejvyšší úspory tepla zásluhou regulace i zásluhou ředitelky vykazuje MŠ Ignáce Šustaly.

„V městské radě byla projednána zpráva, která shrnovala dosavadní aktivity v oblasti úspor energií a konstatovala, že by bylo přínosem odměnit ředitele jednotlivých zařízení za sledování těchto energií eventuálně za prokazatelné úspory z hlediska provozu těchto zařízení,“ uzavřela Radomíra Michálková.


Foto Morava a dům dětí spolu udělovaly titul Odvážný hrdina

K o p ř i v n i c e (ili) - Zpravidla pokaždé, když dojde ke spojení dvou institucí za účelem společného cíle, je předpoklad většího úspěchu. A v případě Domu dětí a mládeže v Kopřivnici a firmy Foto Morava se jedná už o dávno osvědčenou praxi. Ti první staví na svých letitých zkušenostech s prací s dětmi, druzí jsou schopni udělat jakékoli akci skvělou reklamu a zajistit finanční podporu.

Nejinak tomu bylo v pátek 21. května, kdy se oba pořadatelé podíleli na zorganizování Nočního pochodu pro rodiny. Příjemné počasí a očekávání dobré zábavy přilákalo do areálu chaty Pod Červeným kamenem nejméně dvě stovky dobrodružství chtivých zájemců. Do setmění se opékaly špekáčky, zpívalo při kytaře a s nočním šerem se vyrazilo do lesa. Úkoly, které se plnily cestou, donutily k aktivnímu přístupu i doprovázející rodiče. Závěrem trasy všichni absolvovali strašidelnou cestu odvahy lemovanou čerty, Bílou paní, duchy a dalšími lesními strašidly.

Někteří si domů odnášeli titul Odvážný hrdina, všichni pak čertovské bonbony, čokoládky a nezapomenutelné zážitky.


Vodáci se informace o situaci na Odře dozvědí na internetu

K o p ř i v n i c e (ili) - Vedoucí oddělení vnitropodnikových informací a styku s veřejností Povodí Odry, a. s., Petr Kudela oznamuje všem zájemcům, že a. s. Povodí Odry má na svých internetových stránkách rubriku Aktuální informace. V ní jde vedle údajů potřebných pro vyhodnocení případné povodňové situace zjistit i čerstvé údaje například o teplotě vody a vzduchu na sedmi vodních nádržích: Slezské Hartě, Kružberku, Heřmanic, Morávky, Olešné, Těrlicka a Šancí. Aktuální informace získáte na internetové adrese www.povodiodry.cz.


Stav chodníků ztrpčuje vozíčkářům život

Foto 4

K o p ř i v n i c e (ili) - Rosťu Svobodu nelze jednoduše přehlédnout. Je totiž mladý, pohledný a upoutaný na invalidní vozík. Jeho styl pohybu po Kopřivnici je opravdu obdivuhodný, zdravý člověk absolutně nemůže stačit Rosťovu tempu. I on se potýká s problémy vlastní jeho generaci, ke kterým se však přidávají komplikace dané zdravotním handicapem.

Již rok má v panelovém domě na sídlišti instalovanou plošinu, s jejíž pomocí dokáže překonat schody, aniž by byl odkázán na pomoc nejbližších. Nakupování ve velkých prodejnách potravin je zpravidla umožněno invalidním lidem bezbariérovým přístupem. V této souvislosti je možno vyzdvihnout zařízení v budovách České spořitelny, Komerční banky, Domě podnikatelů, polikliniky a Kulturního domu v Kopřivnici. Ale tím výčet patrně končí.

Návštěva holičství se pro Rosťu stala samozřejmostí až poté, co byla otevřena provozovna na poliklinice. Všechny další služby jsou pro něj nedostupné. Problémy jsou i v přístupu do poštovního úřadu. Vyšší nájezd na chodník se dá sice na snížené straně překonat, ale pokud naprší, vytvoří se v nájezdovém místě voda a celý příjezd zkomplikuje.

Ale to jsou pouze dílčí a podle Rosti nepodstatné problémy. Co ztrpčuje život všem vozíčkářům je stav chodníků ve městě: nerovnosti, výmoly, asfaltové bubliny i samotná návaznost použitých materiálů. „Město nechalo udělat spoustu nájezdů na chodníky, ale bohužel některé mají zcela nevyhovující úhel,“ svěřil se Rosťa Svoboda. „Stejnou zkušenost má určitě i mnohá maminka s kočárkem.“

V Brně se vyučil mechanikem elektronických zařízení, ale sehnat práci v dnešní době nemá šanci. „Navíc mi chybí jakákoli praxe v oboru a tak se alespoň bavím lepením modelů a četbou vědeckofantastických knih.“

Na co se Rosťa opravdu těší, jsou blížící se sportovní hry tělesně postižených. Z Prahy je očekávána velká konkurence, ale v jízdách není bez šancí. Nejen jemu, ale i ostatním lidem se zdravotním handicapem, přejeme hodně úspěchů v nadcházejícím sportovním zápolení.


Organizace zdravotně postižených chystá druhé sportovní hry

Š t r a m b e r k (ili) - Jsou našimi sousedy, občas je potkáváme na ulici a při setkání s nimi se je v lepším případě snažíme nevnímat, v horším uhneme pohledem. A právě o nich bude řeč s Petrem Douskem, předsedou organizace sdružující tělesně postižené v Kopřivnici.

Samotná organizace vznikla před šestadvaceti lety a v současné době čítá tři sta deset členů z Kopřivnice, Štramberku, Ženklavy, Závišic, Mnišího, Vlčovic a Lubiny. Někteří členové přecházejí i z Nového Jičína a Frenštátu, protože nejsou s fungováním tamnějších organizací spokojeni. Vedení zajišťuje šestnáctičlenný výbor, který se schází každé první pondělí v měsíci ve věžáku proti bývalé kachlovce. Zde mimo jiné od 15 do 18 hodin poskytuje svým členům i případným dalším zájemcům právní poradenství.

„Práci předsedy dělám šestým rokem a hned od počátku jsem se snažil obklopit schopnými lidmi, kteří nehledí na svůj volný čas. Proto bych rád vyzdvihl práci a osobní přínosy Ireny Kučerkové a Renáty Byrtusové, bez jejichž pomoci si opravdu práci výboru nedokážu představit,“ řekl Petr Dousek.

Činnost organizace je opravdu pestrá. Pořádají nejen pro členy, ale i pro veřejnost různé kulturní akce, společné vycházky po okolí, každoročně navštěvují Klub důchodců ve Štramberku, jezdí na rekondiční pobyty na Horní Bečvě a Ostravici, účastní se a pořádají sportovní hry pro zdravotně postižené z celé České republiky a zdravotně postižené děti. Ve výčtu akcí nelze přehlédnout organizování dětských dnů a mikulášské nadílky pro děti, které jsou členy smíšené organizace postižených a pro děti z Dětských center v Kopřivnici a Nového Jičína.

V souvislosti s pořádáním her zdravotně postižených se každoročně potýkají s mnoha problémy jako je ubytování handicapovaných lidí, shánění sponzorů a další. „Když jsem si v informačním centru vyzvedl brožurku s údaji, kde jsou vyznačeny objekty přístupné vozíčkářům, uvědomil jsem si, že nikde ale není pro tyto lidi odpovídající sociální zařízení. Představte si, že by si zdravý člověk neměl kde v restauraci odskočit,“ postěžoval si Petr Dousek a pokračoval ve výčtu problémů: „Dva roky bojuji za to, aby někdo zalepil díry na padesátimetrové příjezdové komunikaci ke sportovní hale SOU. Už vloni absolvovali vozíčkáři nedobrovolný slalom a letos cesta vypadá jako polygon. Všichni se neustále dohadují, komu ten malý kousek cesty patří.“

Loni se sportovních her účastnilo 170 závodníků, letos se počítá s dvěma stovkami a 50 dětmi z center. Na oplátku se na podzim zúčastňuje naše organizace obdobné akce pořádané v Praze. „Kolikrát mě zaráží, jaké podpory se hrám zdravotně postižených dostává v Praze ze strany médií, sponzorů a politických činitelů. Ale Pražáci k nám jezdí moc rádi. Tvrdí, že je tady daleko lepší, přímo rodinná atmosféra.“

Celou akci se podařilo sponzorsky zabezpečit díky manažerovi organizace. „Chodit v dnešní době po sponzorech vyžaduje trochu osobní statečnosti. A Jiří Špaček je ten správný typ člověka, co ho dveřmi vyhodí a oknem vleze,“ představil Dousek dalšího člena výboru. Jeho zásluhou zhotovili dělníci ze slévárny v Tatře medaile za šest a půl tisíce jako sponzorský dar a podařilo se sehnat povícero drobných sponzorů, kterým všem patří poděkování.

Na spolupráci s Městským úřadem v Kopřivnici nedá předseda organizace dopustit. „Nejen, že dostáváme každoročně finanční dotaci, ale členové vedení města a odboru sociálních věcí vedené paní Jiřinou Mikulenkovou se osobně zajímají o naši práci. Naproti tomu s Městským úřadem ve Štramberku a Obecním úřadem v Závišicích máme špatné zkušenosti. Jejich nezájem nás mrzí hlavně po lidské stránce. Občas sice dostaneme příspěvek na akce pořádané pro děti, ale přestože jsou pravidelně zváni, podívat se nepřišel nikdo. Připadá nám, že zatím nechápou, co děláme pro naše zdravotně postižené spoluobčany.“

Před revolucí byli většinou vozíčkáři uzavřeni v ústavech a teprve v posledních letech se začali integrovat mezi ostatní lidi. A zdraví lidé mají většinou poměrně velké problémy zvyknout si na jejich přítomnost. Ale je zapotřebí, aby si opravdu každý z nás uvědomil, že stačí malá chvilka nepozornosti a sám se může ocitnout na vozíku.

„Přestože i zdravotně postižený občan má právo žít plnohodnotným životem,“ dodal předseda Petr Dousek a tímto děkuje všem členům výboru tělesně postižených v Kopřivnici za dosavadní vykonanou práci.


Hotelový bar byl vykraden i přes přítomnost služby v recepci

7. 5. oznámeno vloupání do baru v hotelu P Beam. Ani přítomnost služby v recepci hotelu neodradila neznámého pachatele od krádeže čtyř barevných televizorů, hifi soupravy a kalkulačky

15. 5. kolem poledne se neznámý pachatel vloupal do rodinného domku na ulici Příborské, kde odcizil peníze a mobilní telefon

16. 5. rozbil neznámý pachatel skleněnou výplň okna dveří vozidla Opel Ascona, které bylo zaparkováno na ulici Karla Čapka. Z vozidla odcizil autorádio

17. 5. předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání pro trestný čin podávání alkoholických nápojů mládeži podle § 218 Trestního zákona 19letý muž z Kopřivnice, který v několika případech umožnil požívání alkoholu mladistvým

18. 5. se neznámý pachatel vloupal do novinového stánku na ulici Kpt. Jaroše a odcizil z něj cigarety

19. 5. se neznámý pachatel vloupal do restaurace Na koupališti, zde odcizil alkohol, cigarety, televizory a mikrovlnné trouby

20.5. předán vyšetřovateli k zahájení trestního stíhání pro trestný čin maření výkonu úředního rozhodnutí podle § 171 Trestního zákona 23letý muž z Kopřivnice, který řídil osobní automobil i přesto, že mu byl soudem vysloven zákaz řízení


Kříž na Červeném kameni připomíná tragickou nehodu

Foto 5

K o p ř i v n i c e (ili) - Na severovýchodním svahu Červeného kamene můžete při procházce lesem narazit na velmi starý železný kříž. Zub času vychýlil jeho betonovou podezdívku a koroze taky vykonala svoje. Přes dva roky jsem se snažila odhalit anonymitu kříže, ale bezvýsledně.

To se podařilo teprve Emilu Václavíkovi, kterého kopřivnická veřejnost zná jako aktivního organizátora rekreační turistiky. Neúnavné pátrání z jeho strany přineslo výsledky už po čtrnácti dnech.

Na místě, kde kříž dnes stojí, došlo 19. května 1951 ke smrtelnému zranění. Tehdy sedmadvacetiletý Josef Špaček z Lichnova stahoval v lese s koněm dřevo. Patrně zakopl a nešťastnou náhodou sklouzl pod kmen, čímž si způsobil zlomení vazu. Zůstaly po něm dvě děti - čtyřletý syn a dvouměsíční dcera.

A jakoby nebylo dost jednoho neštěstí, mladá vdova se se ztrátou manžela nevyrovnala a umírá po půl roce. Obě děti pak vychovala její maminka.

Oba dva jsou pochováni na hřbitově v Tiché a na místě neštěstí vztyčili příbuzní a přátelé už v té době starý kříž, který byl převezen ze hřbitova. A to, co pro mě bylo dlouho záhadou, zůstává v Lichnově dodnes živoucí vzpomínkou.


Tlačenice usnadňují práci kapsářům

K o p ř i v n i c e (bm) - Peníze a kreditní karty ukládejte do vnitřních kapes obleku, nikoli do zadních kapes u kalhot.
Pokud se dostanete do tlačenice na ulici, v obchodě nebo dopravním prostředku, věnujte pozornost bezprostřednímu okolí a přesvědčete se, že své věci máte stále v  kapse.
Tašky s penězi nenoste na zádech, kam nevidíte.
Nenoste s sebou velkou hotovost.
Svá zavazadla nikdy nespouštějte z  očí.
Jestliže jste majitelem kreditní karty, své identifikační číslo si zapište odděleně.
V případě krádeže okamžitě volejte pobočku banky nebo spořitelny a oznamte ztrátu.
Šekovou knížku a kreditní kartu nikdy nenoste společně. Zloději postačí údaje z vaší karty, aby si mohl vypsat šek.

Každou krádež, ale i pokus o ni hlaste policii. Žádejte přijetí svého oznámení.

(z tiskového servisu MV ČR - odbor prevence kriminality)


Zeptej se - odpovím

K o p ř i v n i c e (bm) - Jedna paní učitelka XZ nás nechala kvůli smíchu (smích prodlužuje život) po škole. Nemáme ji rádi. Je fakt nesnesitelná. Víme, že člověk by měl umět vyjít s  každým, ale s   ní to nejde. třída XY

Milá třído XY, sranda je, když se smějí oba dva. Pokud se směje jen jeden, nemusí to být druhému příjemné a může to chápat jako zlomyslnost.

Je možné, že paní učitelka XY má své starosti a není jí vždy do smíchu. I ona je jen člověk. Snažte se jí porozumět. Je sama na celou třídu různých povah a osobností. K  porozumění a toleranci vede dlouhá cesta.


Kultura

Studentská divadla znovu předvedou své umění

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem čtyři divadelní soubory se již zítra představí na dalším ročníku Přehlídky studentského divadla v kopřivnickém Kulturním domě.

Původně ohlášené ’Divadlo V Soukolí’ z Havířova, jehož Pastičku mohli zájemci vidět nejen na loňském ročníku přehlídky, ale i na letošní Kopřivě, nevystoupí, neboť termín kopřivnické přehlídky se kryje se Šrámkovým Pískem, na kterém chtějí Havířovští vystupovat.

Kopřivničtí fanoušci divadla však o nic nepřijdou. V Soukolí nahradí divadelní skupina ’Z pytle ven’, která působí při novojičínském gymnáziu.

Přehlídku zahájí o půl páté odpoledne Divadelní skupina Masarykova Gymnázia z Příboru. Premiérou hry španělského básníka F. G. Lorcy Láska dona Perlimpína. Hříčka nesoucí podtitul Erotické féerie o čtyřech dějstvích v sobě kloubí prvky surrealizmu, ironie, nemá v podstatě žádný děj a dá se o ní prý jen těžko mluvit. Tato divadelní skupina vystupovala na přehlídce již vloni.

Na osmnáctou hodinu je naplánováno představení nazvané Záchvěv lásky. Autorem muzikálové hry je Martin Vojkovič a sehraje ji soubor složený z žáků konce prvního začátku druhého cyklu Základní umělecké školy z Rožnova pod Radhoštěm. Hra je z autorova blízkého prostředí, gymnázia, prvních lásek a mejdanů. Představení v Kopřivnici bude jedno z prvních, neboť soubor muzikál premiérově uvedl teprve minulý pátek. Třetí v pořadí se na jeviště dostanou již zmínění studenti novojičínského gymnázia. Ti odehrají dvojpředstavení složené ze dvou kratších skečů. První nese název Slušná generace a vychází ze scénáře Petra Zelenky ke známému filmu Knoflíkáři. Konkrétně jde o povídku, ve které se rodiče nastávajících manželů ’blíže seznamují.’ Druhý výstup nesoucí název Uchazeč napsal Harold Pinter a jde o absurdní drama o srážce s úřadem. Text hry si studenti dokonce sami přeložili, protože v českém vydání u nás nevyšla.

Ve čtvrt na deset večer přehlídku ukončí jevištní ztvárnění staré germánské legendy o bozích a obrech s magickým názvem Trymskvidha. Tento materiál si pro svou účast na přehlídce vybrali členové divadla Tajfun, které působí při Matičním Gymnáziu v Ostravě.


Fojtství vystavuje práce postižených dětí

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Další výstava složená z výtvarných prací dětí z Dětského centra, kopřivnické zvláštní školy, ale také příborského gymnázia a spolupracovníků centra z řad pedagogů a dobrovolníků byla zahájena minulý pátek ve výstavní síni v podkroví muzea Fojtství.

Výstavu nazvanou ’Jsme a nejsme jiní’ s podtitulem procházka dětským světem, na jejímž uspořádání se podílely firmy Ludvík Moravia a Foto Morava, které jsou sponzory Dětského centra, bude možné zhlédnout v běžnou otvírací domu muzea až do třináctého června. Vystavená dílka překvapí nejen svou bezprostředností, ale i vysokou výtvarnou kvalitou.


Filharmonici chystají benefiční koncert

K o p ř i v n i c e (dam) - Na obnovení a údržbu parčíku v okolí novojičínského Beskydského divadla bude věnován výtěžek benefičního koncertu, který se uskuteční třetího června o půl osmé večer. Vystupovat bude Pražská komorní filharmonie s díly Johanna Strausse, Domenica Cimarosa a Ludwiga van Beethovena.


Dr(o)bečky z knihovny

Harmonie

Spousta lidí, stíhaných starostmi, se dnes usilovně snaží přijít na to, kdo je vinen za jeho (naše) problémy. Chtějí ukázat prstem na konkrétního člověka nebo instituci. Čím dál více lidí si ale také uvědomuje, že všichni jsme součástí vyšších celků, že naše myšlenky, chování a činy nechávají otisk - ať už pozitivní nebo negativní - v čase a době. Lidé přicházejí na to, že naříkáním a stížnostmi těžko mohou změnit okolní svět, ale poznáním sebe sama mohou zlepšit kvalitu svého vlastního života, své zdraví i svůj postoj k jiným lidem. Cílem těchto myslících lidí je harmonie - soulad sama se sebou i s celým světem.

Dosažení tohoto cíle není jednoduché. Často se cesta k harmonii stává náplní života, aniž se dojde k úplnému úspěchu. Ale ta cesta za to stojí. Městská knihovna se chce pokusit pomoci v hledání harmonie pořádáním volného cyklu besed s lidmi, kteří o duchovních hodnotách a harmonii něco vědí. Nabídne veřejnosti přednášky s kvalitními lékaři i léčiteli i s odpůrci esoteriky. Budou-li mít přednášky u posluchačů úspěch, vznikne ze skalních příznivců klub, který si svou činnost již bude určovat sám.

Jako první přijal pozvání do Kopřivnice ing. Vl. Bažant, předseda České psychoenergetické společnosti. Beseda s ním na téma ’Lékař a léčitel’ a ’Chronický únavový syndrom’ se uskuteční v KDK - hudebním sále v přízemí v pátek 4. 6. v 18 hodin. Všichni, kdo o přednášku a o kvalitu svého života mají zájem, jsou srdečně zváni.

Ludmila Karlíková, knihovnice


Hukvaldy se stanou dějištěm výtvarného happeningu

K o p ř i v n i c e (dam) - Od prvního do pátého června bude hrad Hukvaldy patřit strašidlům. Pravě nedaleká středověká zřícenina se stane dějištěm výtvarného projektu Základní školy na ulici Alšově.

Celý dopolední výtvarný happening bude rozdělen do tří částí. Nejprve budou dívky ve vlastnoručně vyrobených kostýmech soupeřit o titul Miss čarodějnice. Dále budou žáci školy soutěžit v akční malbě a vyhodnocen bude i nejlepší umělec v oboru Body Art. Akci uzavře přehlídka strašidel a soutěž o nejsympatičtější strašidlo.

Nedílnou součástí projektu bude i výstava prací žáků školy, ta bude na Hukvaldech k vidění až do pátého června.


„Další takový taneční soubor jako je náš, v republice není,“ říká choreografka

Foto 7

K o p ř i v n i c e (dam) - „Nemyslete si, že jsem nějaká milá paní, já jsem děsně protivná. Protivná, uřvaná, vzteklá, panovačná, to všechno jsem, ale taky se to potom odráží ve výkonech. Když z nich chci něco dostat, tak to jinak nejde,“ říká sama o sobě choreografka a taneční učitelka Zdeňka Havlová. I přesto nebo možná právě proto jejím tanečním souborem za pětadvacet let existence prošla slušná řádka tanečníků.

Jak a kdy vlastně vaše skupina vznikla?

Bylo to v roce 1974. Já jsem vyučovala na tehdejší Lidové škole umění a měla jsem první absolventky. V té době Závodní klub Tatry Kopřivnice začínal navazovat družební styky. První zájezd, který pořádal, byl do Německa, ale protože neměli žádnou kulturní delegaci, tak si z lidušky vypůjčili ta moje děvčata s nastudovanými choreografiemi. To byl začátek. V témže roce jsem změnila zaměstnání a odešla ze školy, při závodním klubu jsem pak začala vést soubor. Nejprve jsme byli čistě dívčí kroužek, ale pak si děvčata přivedla hochy.

Máte přehled o tom, kolik jste měli vystoupení a kolik jste za dobu trvání souboru nastudovali choreografií?

Já jsem to nikdy neevidovala. Ale dá se říct, že co rok, to minimálně dvě choreografie, i když někdy jich bylo i více. Za tu dobu by to mohlo být kolem šedesáti nazkoušených choreografií.

Kolik lidí prošlo souborem za dobu jeho existence?

Asi sto padesát. Nikdy to nebyl soubor, jehož členská základna by se nějak zvlášť měnila. On je dost stabilní, jde to taky dneska vidět na těch starších tanečnících, potřebovala bych mladé kluky.

Děvčata se obměňují spíš z toho důvodu, že se provdají a potom mají komplikace. Je fakt, že kádr těch děvčat je složen z absolventek Základní umělecké školy, proto je tam tak vysoká technická úroveň, nesbírám tanečníky z ulice. Počet aktivních tanečníků se pohybuje vždy kolem dvaceti lidí.

Co se stalo se souborem po zániku Závodního klubu Tatra?

Od té doby nemáme žádnou organizaci, ve které bychom měli oporu. Existujeme jako občanské sdružení s názvem Sdružení členů a přátel souboru Zdeňky Havlové. Museli jsme si nějaký název vymyslet, ačkoliv až do té doby jsme byli v podstatě bezejmenný soubor a vystupovali jsme pod názvem Závodní klub Tatra. Podporuje nás městský úřad, který nám umožňuje dvakrát týdně v kulturním domě cvičit. Když ale chceme například nové kostýmy, musíme si na ně vydělat. Samozřejmě se neobejdeme ani bez sponzorů. Ti se většinou rekrutují z řad bývalých členů taneční skupiny.

Společným rysem většiny vašich vystoupení je silná inspirace lidovým tancem, je to náhoda nebo cíl?

V době, kdy soubor vznikal, tak tady už existovalo několik kroužků společenského tance, ten já jsem nikdy nedělala. Věnovala jsem se buď scénickému nebo lidovému tanci, to jsou věci, které jsem studovala a které dobře znám. Navíc pokud chcete reprezentovat v zahraničí, což my jsme chtěli, tak nikdy neuspějete s moderním nebo společenským tancem, to už by musel být skutečně na světové úrovni. Právě proto se k reprezentaci velmi dobře hodí lidový tanec. My jsme ale nikdy folklorní soubor nebyli, z lidových tanců jsem jen čerpala. Další takový soubor jako je ten náš do dneška v republice neexistuje, jsme jediní mezi amatéry, kteří povyšují lidové umění na scénický tanec. Při tvorbě choreografie se držím hudební předlohy, jestli je to hudba lidová, je tanec lidovější, pokud jde například o Janáčka, i já musím ten pohyb charakteru hudby přizpůsobit.

Na zatím posledním vystoupení skupiny se svou choreografií představila také Dagmar Juráková, je to vaše možná nástupkyně v roli vedoucí a choreografky souboru?

Dáša ke mně chodí od svých sedmi let, kdy začínala jako žačka v ’lidušce’. Měla k tančení vždycky vlohy, má představivost a hlavně to dělá s láskou.


Havlové se nedostává mladých tanečníků

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani souboru Zdeňky Havlové se nevyhnuly problémy, které má velká většina tanečních skupin, a to nedostatek tanečníků.

„Mám v souboru pouze jednoho patnáctiletého kluka, který má zájem tančit, ale potřebovala bych ještě další. Je třeba pánskou část souboru trošičku omladit. Myslím si, že by mladí kluci neměli mít strach esteticky se pohybovat,“ řekla Havlová.


Soubor sklízel úspěchy v ČR i jinde

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi časté bylo vystupování souboru na nejrůznějších soutěžích a přehlídkách, ze kterých si vždy vozil domů velmi pozitivní hodnocení.

Festival tance a přátelství Ústí nad Labem (celostátní soutěž v předtančení)

1978 - Cena za tanec ’Slepička’
1981 - Čestné uznání za tanec ’Veselé chvíle v podhradí’
1982 - Cena za tanec ’Country’
1984 - Cena za tanec ’Škádlení’
1985 - Čestné uznání za tanec ’Lašské variace’
1987 - Čestné uznání za tanec ’Husaři’

Deset let od roku 1978 do roku 1988 se soubor účastnil také Krajské soutěže v předtančení pořádané v Přerově. Odtamtud si tanečníci každoročně tanečníci přivezli cenu za jednu z nastudovaných choreografií.

Soubor se účastnil mnoha uměleckých zájezdů do Polska, bývalého SSSR, Německa, Francie, Španělska a Itálie.


Premiérová party v krytu vyšla

Foto 6

Skvělou atmosféru taneční party uspořádané klubem Nora v atraktivním prostoru atomového krytu pod kulturním domem si minulý pátek přišlo vychutnat asi dvě stě padesát lidí. „Jsem spokojený, i když pár organizačních maličkostí by se dalo zlepšit. Na první party byla i návštěvnost slušná a lidé se dobře bavili,“ řekl šéf Nory Vítězslav Váňa, který pevně doufá, že první Atomic Rave party bude mít své následovnice.


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 27. - po 31. května ve 20 hodin Lola běží o život - černá komedie SRN. Divoký závod s osudem, náhodou a časem aneb hra o tom, jak sehnat včas peníze a ještě zůstat naživu. Do 15 let nepřístupný

Čt 27. - so 29. a 31. května v 17.30 hodin Blade - akční horor USA. Síla nesmrtelnosti. Duše člověka. Srdce hrdiny. Do 12 let nepřístupný

Ne 30. května v 15 a 17.30 hodin Život brouka - animovaný film USA. Nech brouka žít! Rodinný animovaný film od tvůrců Příběhů hraček

Kulturní dům Kopřivnice

Pá 28. května ve 20 hodin Módní přehlídka (léto - podzim ’99). Kolekce od firem OP Prostějova, Otavan Písek, HIS. Tonak Nový Jičín. Lada Vyvialová - módní návrhářka roku 1998

Nora Café

Pá 21. května ve 20 hodin Atomic Rave: Free Style Underground Music No.1 - D. J. s Tvyx, Pietro, Sandoz, Jezus, Forest. (Koncert se uskuteční v atomovém krytu pod KDK)

So 29. května ve 21 hodin Dance party - D. J. R. S. a R. Š.

• Koncerty skupin se konají v přilehlém hudebním sále

Kino Štramberk

Ne 30. května v 17 a 19.30 hodin Princ egyptský - animovaný pohádkový příběh. Narodil se jako otrok, vyrůstal jako princ. Animovaná road movie o slavné pouti zvané Exodus

Kulturní dům Mniší

Pá 28. května ve 20 hodin pořádá Fotbalový klub Vlčovice-Mniší diskotéku


Na dobrý film choďte dřív!?

V pondělí 10. května jsme po delší době navštívili kino Puls. Jaké bylo naše překvapení, když jsme si po zaplacení nemalého vstupného neměli kam sednout. Teprve po delším vysvětlování jsme pochopili, že místa v hledišti kina jsou, ale jenom sporadicky roztroušená. Paní uvaděčkou jsme byli poučeni, že pokud chceme sedět v kině vedle sebe, musíme na atraktivní filmy přijít nejméně půl hodiny před začátkem představení.

Stejnou situaci jsem zažila zhruba před dvěma roky, když se uváděl film Titanic. Každý člen naší rodiny seděl v jiné části kina. Tehdy se mi po stížnosti u vedení kulturního domu dostalo ujištění, že je to otázka několika týdnů, než se očíslují sedadla a instaluje počítač.

Nechápu, že ani po takové době k nápravě nedošlo. Místo, aby si vedení kina vážilo návštěvníků, přivádí je do tak nepříjemných situací, že si napříště návštěvu kina raději rozmyslí, alespoň v našem případě to tak určitě bude.

Jarmila Polášková


Odpověď

Otázka důstojného místa pro prodej a předprodej vstupenek na jakýkoliv pořad, tedy i filmová představení, se pro mě osobně, věřte, nevěřte, stala noční můrou.

Původní prostor pro prodej vstupenek byl při otevření první části kulturního domu v roce 1991 situován v prostoru dnešní videopůjčovny. Vzhledem k tomu, že se celá část vestibulu ihned přestavovala na prodejní prostory z důvodu ekonomičtějšího provozu budovy, nebyl tento předprodej nikdy v provozu. Po té byl prodej vstupenek řešen různě. Prodejem ve vrátnici nebo na sekretariátě KDK ve čtvrtém patře, kde jsou dnes kanceláře městské knihovny.

Již tehdy byla předložena myšlenka na vybudování jakési vstupní recepce uprostřed vestibulu, kde by se vyžila i tak nesmyslně velká plocha tohoto vestibulu. Postupně vznikalo několik projektů, přičemž poslední z nich je datován - srpen roku 1997. Žádný však nebyl nikdy majitelem objektu, a to i přesto, že se vědělo, že po dostavbě druhé části budovy tento problém bude ještě větší. Bohužel se takto stalo, že celý problém s nespokojeností přešel z majitele budovy (město Kopřivnice) na provozovatele (firma Ludvík Moravia).

Přesto jsme jako provozovatelé vedli mnoho jednání se zástupci města o nutnosti vybudovat tento prostor, investovali jsme nemalé prostředky do nákupu specializovaného programu a opatřili si s laskavou pomocí jiné firmy i počítač pro evidenci a tisk vstupenek. Nicméně nejsme schopni investovat do stavby celé recepce jako celku. Přesto opět uvažujeme o vybudování předprodeje alespoň náhradním řešením, a to umístěním v prostoru před hudebním sálem. Bohužel i toto vyžaduje investice, které se v kultuře v současnosti získávají jen velmi těžce. Přitom naše smlouva o provozování kulturního domu končí v půli roku 2001, což je situace na investování do čehokoliv v tomto kulturním domě na zvážení, protože jak známo, všechny investice se musí v daném čas vyplatit. Nejsem však pesimista a věřím, že ve spolupráci s vedením města řešení najdeme, a to co nejdříve.

A ještě poznámka nakonec. Ani problém, který návštěvníci kritizují, a to, že přijdou do kina a nemohou podle svého přání sedět vedle sebe, předprodej lístků nemůže vyřešit.

Přijde-li totiž návštěvník pozdě, tak jako tak zůstanou volná i jednotlivá místa. Stává se to však jen velmi málo, protože takzvaných infarktových filmů, u kterých je zájem větší než jsou kapacitní možnosti kinosálu, je velmi poskrovnu. Potvrdí to skalní diváci, kteří nechodí jen na tyto filmy, to je průměrně dvakrát ročně.

Lubomír Sazovský


Češi obhájili zlato z Nagana

Po třech letech jsme se zaslouženým vítězstvím stali mistry světa, když jsme v nastavených dvaceti minutách srazili Finy na kolena a nechali je topit v ’náhlé smrti’.

Dvě a půl minuty před koncem nastaveného času vypálil krásnou střelu Hlaváč a odrazem od finského brankáře rozvlnil síť soupeře. Na ledě zavládla pravá nefalšovaná česká radost. Záběr kamery nám ukázal, jak od samé radosti pláčou manželky našich borců. Se stejnými pocity odcházel trenér českého hokejového týmu Ivan Hlinka do šaten, aby se uklidnil, ale za chvíli se vrátil na led, a stejně jako všichni ostatní svým svěřencům poblahopřál.

I když jsme po třech třetinách prohrávali 4:1, dokázali jsme celému světu, že se bez boje nevzdáme a na zlatou medaili máme. Pyšni a s velkou hrdostí jsme se dívali, jak naše národní vlajka stoupá úplně nejvýš a se stejnou radostí a někdo i se slzami v očích jsme s nastraženýma ušima poslouchali českou hymnu. A tak jako za zlatou medaili z Nagana i teď jsme mohli zvolat: „Hoši, děkujem!“

Andrea Balcárková, Vlčovice


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 27. 5. 17.30 - 21, pá 28. 5. 6 - 9, 13 - 15, 18.30 - 22, so 29. 5. 12 - 22, ne 30. 5. 9 - 19 (v sobotu a neděli je bazén otevřen jen za nepříznivého počasí, v případě pěkného počasí otevřeno koupaliště od 8.30 do 20.30 hodin), po 31. 5., út 1. 6. a st 2. 6. zavřeno, čt 3. 6. 17.30 - 21 hodin

Sauna: otevřena pouze v tyto dny: čt (muži) 15 - 21 hod., pá (ženy) 15 - 22 hod. a so (společná) 14 - 22 hod. (v sobotu je sauna otevřena naposled a to jen za nepříznivého počasí)

Malá kopaná: so 29. 5. 8 - 15 hod. 9. turnaj - 1. liga; ne 30. 5. 8 - 15 hod. 9. turnaj - 2. liga; so 5. 6. 8 - 13 hod. 7. turnaj - 3. liga; so 12. 6. 8 - 15 hod. 10. turnaj - 1. liga; ne 13. 6. 8 - 15 hod. 10. turnaj - 2. liga

Fotbal: so 29. 5. (dorost) ve 14.15 hod. FC Kopřivnice - NFC Lichnov, v 16.30 hod. (muži) FC Kopřivnice - TJ Sokol Sedlnice; pá 4. 6. v 17 hod. (benjamínci) FC Kopřivnice - TJ Nový Jičín; so 5. 6. v 9 hod. st. žáci a v 10.45 hod. ml. žáci FC Kopřivnice - FC Vítkovice B; so 12. 6. ve 14.15 hod. (dorost) FC Kopřivnice - Sokol Hostašovice, v 16.30 hod. (muži) FC Kopřivnice - TJ Sokol Hukvaldy

Auto - moto: so 29. 5. v 9 hod. - Sraz auto-moto veteránů - Děrné ’99. Zveme všechny majitele historických vozidel a jejich příznivce na tradiční sraz do Děrné (náves). Letošní akce bude obohacena o soutěž ’Mistr děrenského kopce’. Pro celý den je připraven bohatý program, soutěže a místní speciality. Ukončení proběhne na myslivecké chatě; so 29. 5. a ne 30. 5. Auto-moto sprint - tradiční závod závodních i sériových motocyklů a automobilů na ulici Panská (u Tatry); trénink vždy od 10 hodin, začátek závodu vždy ve 12. 30 hodin

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty ve Vlčovicích jsou pro veřejnost již otevřeny: Bližší inf. na tel. 801 008

Rekreační turistika: so 29. 5. v 6.29 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol (na Budišov) do Čermné ve Slezsku ČD - pěší - Čermenský mlýn - Staré Oldřůvky - povrch. břidličné doly - na mod. hlubinný důl - Budišov ČD odj. ve 14.17 hod., návrat v 16.51 hod.; út 1. 6. v 7.03 hod. odj. z aut. zastávky - kolonie Kopřivnice - Rybí horní - po mod. Puntík - rybník - do údolí Mlýnků - Libotín - Štramberk - aut. zast. Pod Bílou horou odj. v 11.15 hod. (12.30 hod.) - příp. pěší do Kopřivnice, návrat v 11.30 hod. (12.45 hod.); so 5. 6. odj. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - V-M - Valašská Polanka ČD - pěší Vařečný potok - U Mikulášů - na zel. Filka - na žl. u Tanečnice - Zděchov - na mod. Radošov rozc. - Hradisko - na červ. Pulčín - U Spinů - Lidečko ves zast. ČD - odj. v 15.19 hod. - Vsetín aut. nádraží v 16.15 hod. - V-M ČD 17.34 hod. - Veřovice 18.03 hod., návrat do Kopřivnice v 18.25 hodin


Výsledky

Atletika: Výsledky Poháru rozhlasu - okrskové kolo: ml. žačky: 1. ZŠ Alšova 4 868 bodů, 2. ZŠ E: Zátopka 4 208 b., 3. ZŠ M. Horákové 3 926 b.; ml. žáci: 1. ZŠ 17. listopadu 3 436 b., 2. ZŠ E. Zátopka 3 373 b., 3. ZŠ Alšova 2 940 b.; st. žákyně: 1. ZŠ Alšova 5 226 b, 2. ZŠ 17. listopadu 4 953 b., 3. ZŠ M. Horákové 4 711 b.; st. žáci: 1. ZŠ E. Zátopka 5 222 b., 2. ZŠ 17. listopadu 5 065 b., 3. ZŠ - náměstí 4 781 bodů

Házená: (22. 5.) mistrovský turnaj - minižáci A: KH Kopřivnice - Zubří A 2:24 (2:11), - Zubří B 5:10 (2:5), - Karviná 6:11 (2:5). Střelci: Hála, Bondra, Polášek a Skurka po 3, Bartl 1; mistrovský turnaj - minižáci B: KH Kopř. - Hranice 12:4 (4:1), - Val. Meziříčí 12:6 (8:3), - Vsetín 14:8 (6:3). Střelci: Šustala 18, Trčka 9, Kovalák ,. Ledesma 3, Cochlar 2; MU ml. dor.: SSK Vítkovice - KH Kopř. 22:37 (11:18), střelci: Smutek 10, Winkler 8, Machačík 6, M. Veřmiřovský, T. Veřmiřovský, Mikel a Bílek po 3, Bezděk 1; MU ml. žáci B: SKH Ostrava - KH Kopř. 24:21 (11:7), střelci: Stanislav 9, Váňa 7, Seidl 2, Domitra, Číp a Krčmář po 1; MU st. dorost: TJ Cement Hranice - KH Kopř. 16:32, střelci: Štěpán 10, Machačík 7, Ocásek, Gřes a Vala po 4, Bílek 2, Jalůvka a Žáček po 1. (23. 5.) MU ml. žáci A: HCB Karviná - KH Kopř. 22:6 (14:4), střelci: Hábovčík 3, Olšovský, Sykala a Váňa po 1; MU st. žáci A: HCB Karviná - KH Kopř. 36:10 (16:4), střelci: Bezděk 5, Kaluža 3. Hanzelka 2; MU st. žáci B: TJ N. Jičín - KH Kopř. 19:8 (9:6), střelci: Pěček 4, Grmolenský 2, Ptáček a Raška po 1

Judo: Medailová umístění dovezli benjamínci štramberského judistického oddílu ze Žiliny, kde se na prvního máje konala mezinárodní Velká cena. Na zlato dosáhla v kategorii do 44 kg Adéla Kelnarová, na bronz pak v kategorii do 38 kg Jan Baďura. Solidní jsou i tři pátá místa Tomáše Doubravského, Radka Bára a Jana Bajera.

Prověrkou formy před celorepublikovým turnajem v Jičíně, byla pro dorostenku Kateřinu Smutkovou 8. května Velká cena Třebíče. Tam se předvedla ve výborném světle, když v kategorii do 63 kg zvítězila a naznačila, že její ambice v Jičíně by nemusely být nikterak malé


Zavzpomínat na staré časy přijeli i rodáci z ciziny

Š t r a m b e r k (jk) - Čtyřicet let organizovaného volejbalu si jeho příznivci připomínali 15. května ve Štramberku. V tamní sokolovně se sešli nadšenci současní i dříve narození, aby svorně oslavili jubileum, a to jak jinak, než souboji pod vysokou sítí. Kromě sportování však přišly na řadu i další příjemné věci - setkání s dávnými přáteli, posezení u piva a guláše, napětí u tomboly či poslech country kapely Cizinci.

Na množství věrných příznivců si pořadatelé rozhodně nemohli stěžovat. „Již teď se počet návštěvníků blíží ke dvěma stovkám, a to je teprve poledne. Myslím, že po dobrém sobotním obědě si sem najdou cestu ještě další,“ předpovídal jeden z pořadatelů akce Adolf Cochlar.

Volejbalovému turnaji sice příliš nepřálo počasí, otužilí muži však přece jen hráli na venkovní antuce, ženy pak sváděly boje v tělocvičně. „Sešel se celkem slušný počet družstev, mužská jsou čtyři a ženských je šest,“ pochvaloval si starosta města Jan Socha. Startovali mladí, mladší i nejmladší, přičemž odměny v podobě dárkových košů dostala vždy první tři mužská i ženská družstva.

Dostavili se nejen lidé z okolí, ale i z těch nejvzdálenějších koutů republiky, ba co víc, zavzpomínat na staré časy přijeli i rodáci z ciziny. Jaromír Sopuch odešel na Nový Zéland a následně do Austrálie před 26 lety a od té doby ve městě pod Trúbou nebyl. „Návštěvu jsem neplánoval, ale když přišla pozvánka, rozhodl jsem se přijet navštívit své staré přátele a rodiče, kteří už mají svůj věk a taky si samozřejmě zahrát volejbal,“ zdůvodnil svůj příjezd elektrikář ze Sydney a dodal, že u protinožců hrál volejbal také, potom působil i jako trenér, dnes pleje už jen jednou týdně, ani to mu však nezabránilo v účasti na Masterś Games.

Jana Sochorová odešla v roce 1985 do Rakouska a odtud po šesti měsících do Kanady. Volejbal hrávala jak ve Štramberku, tak později v Kopřivnici, v Edmontonu, kde dnes s rodinou žije, se mu pak věnovala ještě rok či dva. „Dnes také s hodně sportujeme, je to ale především turistika. Pozvání jsem dostala dopředu, byla jsem za ně hodně ráda a moc jsem se sem těšila. Je to moje třetí návštěva. Vždycky si jdu zahrát a mám také nesmírnou radost ze setkání s přáteli, většinou mi však připadá, jako bychom se rozloučili včera,“ říká Jana, v Edmontonu pracující jako zdravotní laborantka.

Starosta Socha ještě na závěr podotkl, že akce nebyla jen planým vzpomínáním, čemuž je moc rád. „Výtěžek byl věnován na mládežnický volejbal a druhou pozitivní skutečností byla podpora dvou firem dorosteneckým družstvům, která se mohou těšit z nových dresů,“ neskrýval uspokojení Socha.


Rozjel se tradiční Pohár rozhlasu

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Pohár rozhlasu, tedy tradiční celorepublikové klání základních škol v pěti atletických disciplínách, má za sebou okrsková kola.

V tom zdejším se utkalo pět kopřivnických škol, přičemž s nejlepší bilancí vyšla ZŠ na ulici Alšově, která brala vítězství ve dvou kategoriích - mladších i starších žákyních, po jednom pak získala ZŠ 17. listopadu (ml. žáci) a E. Zátopka (st. žáci). Důležitější než vítězství je však bodový zisk, na jehož základě postupuje ze všech okrsků šest nejlepších škol v každé kategorii do kola okresního. Největší zálusk na postup si se solidními konty mohou dělat vítězná družstva mladších i starších dívek.


Slušné podmínky by měly krasobruslení přinést ovoce

Pokračování z minulého čísla

K o p ř i v n i c e (jk) - Solidní tréninkové podmínky v místním krasobruslařském klubu by měly přinést ovoce ve všech kategoriích. Mezi ty, kdo se již od prvních krůčků mohl spoléhat na dobré zázemí, patří čtyřlístek talentovaných nováčků, respektive pro následujících sezonu již nejmladších žaček. S výkonností Kubátkové, Mášové, Žídkové a Výborné panuje maximální spokojenost. „Udělaly letos hodně velký pokrok. Příští rok je již čekají pohárové závody, kterých se ještě jako nováčci neúčastnily (ostaršení zde není povoleno). Své příští soupeřky měly šanci otestovat již letos v dubnu při Tatrovácké brusli, která pro tuto kategorii nebyla pohárovým závodem, tudíž jsme je mohli mezi nejmladší žačky přihlásit. S účastí na mistrovství republiky však ještě budou muset nějaký ten pátek vyčkat, tam mohou totiž startovat až jako mladší žačky. U nejml. žactva je sice již ostaršení povoleno, dělat to však, alespoň zatím, nebudeme,“ pochválila své ovečky Vladimíra Milčinská a podotkla, že kategorie nováčků bude mít nové tváře, neboť v příští sezoně tam postoupí šest adeptů z přípravky, kterou vede Iva Kubátková.

Z mladších žákyň letos nejel na republice nikdo, děvčata ale splnila dané tréninkové cíle a v novém ročníku Českého poháru, kde je jako pokaždé první čtyřiadvacítka vstupní bránou na další mistrovství, mají zatím super pozici. Petra Kučerová je osmá a Dominika Sovjáková na desáté příčce. Bez šancí určitě není ani Monika Krbcová se současným 27. místem, tu však trochu pozastavilo zranění v závěru sezony. „Důležité je, aby v té příští dokázaly prodat na závodech to, co se naučily,“ míní Milčinská. Ve stejné kategorii chlapců se snaží prosadit Ivan Macho. „Letos poprvé dosáhl viditelného zlepšení. S devátým místem má rovněž reálnou šanci na mistrovství startovat. Zlepšení prokázala i Barbora Poláková (žákyně), ta však bruslí spíše pro zábavu.“

V žácích startuje již ostřílené duo Klowersa - Dresler. Pro příští sezonu nemají rozhodně špatnou výchozí pozici, v poháru zatím figurují na druhém a třetím místě, jsou zde však určitá ale. „Jirka Klowersa má za sebou takovou stabilní sezonu se čtvrtou příčkou na republice. Není ale tak výrazný talent a o tom, zda se bude nadále věnovat krasobruslení, se rozhodne zřejmě už v té následující sezoně, kdy přechází do juniorů. Tam se prosadit je obrovsky těžké a pokud všeobecně kluk nebude jezdit v reprezentaci, nemá to vlastně dál ani smysl. Naštěstí má díky krasu rozsáhlý a kvalitní pohybový základ, takže je docela možné, že se uplatní v jiném sportu. Mohou to být i horská kola, která ho baví čím dál více.“ Radek Dresler zůstal po dvou předešlých sezonách, kdy šel hodně nahoru a získal na republice dvakrát třetí místo, výkonnostně úplně stát. „Tato sezona byla nevydařená, trápil se prostě sám se sebou. Trochu naráží na to, že kromě krasobruslení má další zájmy, a musí se prostě rozhodnout, jestli do toho chce jít na 100 procent a nebo to už jen nějak doklepe,“ konstatoval Milčinský.


Radek Horák zřejmě zůstane, podmínky jsou však nejasné

K o p ř i v n i c e (jk) - Prvního června loňského roku panovalo v kopřivnickém FSC nadšení nad podepsanou smlouvou se seniorským mistrem republiky Radkem Horákem, který odešel z Brna, kde neměl odpovídající podmínky. Zde vyšli jemu a jeho trenéru Rosypkovi vstříc, Horák totiž patří k české krasobruslařské špičce a s jeho příchodem kynulo klubu zviditelnění, v případě úspěchů pak dvojnásobné. Rýsovala se možnost jeho startu na kontinentálním i světovém mistrovství, ovšem člověk míní a život mění.

„Řekl bych, že jeho sezona byla, hezky řečeno, nepovedená, protože měl vyhrát mistrovství republiky a měl startovat na mistrovství Evropy i světa. Tím, že skončil na republice druhý, padlo všechno ostatní, což je zklamání jak zřejmě pro něj, tak pro celý klub. Příčiny bych viděl v jednak špatně postavené přípravě, a jednak v tréninku již před samotným závodem. Ten závod byl podle mě prokaučovaný, Radek na Rakowského měl,“ prezentoval svůj názor Evžen Milčinský, zároveň ale připustil, že konkurence mezi seniory je velká.

Zcela odlišný pohled na věc však zastává Horákův trenér Jozef Rosypka. „Hlavním cílem sezony, která je prvním rokem čtyřletého olympijského cyklu, bylo skočit trojitého axela v kombinaci s dalším skokem v soutěži, a to se nám povedlo. Stojím si za tím, že Radek letos hodně natrénoval a šel výkonnostně nahoru.

Ano, měli jsme jisté ambice, mluvilo se o mistrovství Evropy a mistrovství světa, bohužel tyto mety padly z velké části proto, že klub nesplnil podmínky nutné pro kvalitní trénink. Tenký led, tréninky s malými dětmi, samostatný led až po půlnoci, neschopnost nabrousit Radkovi brusle před Mistrovstvím České republiky a vůbec rivalita, která, mám pocit, panuje mezi námi a klubem mě nutí klást si otázku, proč nás sem klub vlastně zval a podepsal s námi smlouvu.

K mistrovství bych chtěl alespoň tolik, že Rakowskému se v sezoně perfektně vydařila jedna jediná jízda a to právě ta při mistrovství v Karviné. Nikdy předtím ani potom Horáka neporazil. Jsem přesvědčen, že Radek formu na Evropu měl, vždyť potom v Ostravě zajel jízdu, která by ho, jsem si jist, na Evropě katapultovala do první desítky,“ zhodnotil sezonu Rosypka.

I přes nenaplněná očekávání klubu, je zde řada pozitivních faktů s příchodem Horáka souvisejících. „Jako vzor v tréninku a jinde je určitě pro ostatní obrovským příkladem, děti vidí před sebou někoho, kdo něco umí - byl již na mistrovství Evropy, má projev, skáče všechny trojité skoky atd. a s tím, co jsem řekl k výsledkům, toto nemá nic společného,“ doplnil Milčinský.

Totéž si myslí i Rosypka, podotýká však, že kopřivnický klub má v něm jako zkušeném choreografovi i Horákovi velký kapitál, který bohužel nedokáže plně využít. „Myslím, že spolupráce vypadá trochu jinak,“ uvedl.

Smlouva mezi klubem a Radkem Horákem zněla na rok, v současné době tedy probíhají jednání o tom, jak dál. „Dostal od nás nabídku pokračovat, rozhodnutí leží ryze na něm a na trenéru Rosypkovi. Podmínky pro příští sezonu se však pochopitelně budou odvíjet od výsledků, čili nejsou tak výhodné jako loni, kdy sem přišel jako mistr republiky,“ upřesnil Milčinský. To, že klub bude vyloženě usilovat o udržení Horáka, však není tak jednoznačné.

„Je to jedna z variant. Klub hodlá preferovat další talenty, a to ty z vlastních řad,“ dodala trenérka Vladimíra Milčinská.

„Klub nám ke 30. dubnu smlouvu vypověděl s tím, že ji s námi obnoví, ovšem s jinými podmínkami. My zatím nemáme jiné řešení a chceme zůstat, pokud se však jinak nedohodneme, bude Radek zřejmě mít tréninkové podmínky jako malé děti, tedy led na hodinu denně, ovšem s dětmi, s tím, že více si bude muset hradit sám, což je nereálné a jedenkrát týdně tělocvičnu, opět s dětmi,“ povzdechl si Rosypka.


Lach byl v sobotu čtvrtý, ve svůj postup ale věří

Foto 9

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivničtí příznivci ploché dráhy si tento rok poprvé přišli na své v sobotu 22. května, kdy se na letním stadioně konal druhý čtvrtfinálový závod mistrovství republiky jednotlivců.

Hned v první jízdě odvezla záchranka po havárii Prokopa, takže klání dokončilo jen dvanáct ze třinácti jezdců.

V celkem pěti jízdách ani jednou nezaváhal pardubický Jaroslav Petrák. Triumf mu zajistil, stejně jako druhému Junovi ze Slaného a třetímu rovněž pardubickému Andrusivovi, postup do semifinálových bojů.

„Vítězství mě těší. V prvním čtvrtfinále v Pardubicích mi to nevyšlo, jsem rád, že dneska ano. Dráha byla dobrá, publikum taky, nepříjemné bylo akorát to teplo,“ svěřil se se svými dojmy ze závodu jeho vítěz a dodal, že největší obavy měl ze zkušeného domácího Jaromíra Lacha.

Ten skončil s jedním prvenstvím a čtyřmi druhými místy celkově na čtvrté příčce. Ta mu sice postup do semifinále nezaručuje, ze třetího čtvrtfinále ve Svitavách však postupuje sedm jezdců. „Měl bych tam potvrdit, že mi to stále jde,“ nepřipouští si neúspěch Lach.

„Je teprve začátek sezony a beru to tak, že jsem se svezl. Chtěl jsem samozřejmě postoupit, na druhé straně bych však až do semifinále nezávodil, takže je možná dobře, že pojedu ještě třetí čtvrtfinále ve Svitavách a budu pak lépe rozjetý,“ hodnotila závod domácí jednička.

Jaromír Lach pak ještě podotkl, že by byl rád, kdyby něco vyrostlo z nastupující generace. „Doufám, že mě dokáží porážet i na jiných stadionech, než jen doma, jsou mladí a mají ještě šanci něco dokázat, kdežto já jezdím jen pro zábavu,“ dodal na adresu v sobotu osmého Dušana Beneše Lach, který jako svou prioritu uvádí ledovou plochou dráhu, kde má podle vlastních slov stále velké šance. Třetí kopřivnický závodník Petr Dvořák obsadil jedenáctou příčku.


Běžecká Korida v letošním roce počtvrté a opět jinak

K o p ř i v n i c e (jk) - Již IV. ročník běžeckého závodu Korida se uskuteční v sobotu 5. června, tentokrát jej však kopřivnický Maraton klub poprvé pořádá ve spolupráci s firmou Foto Morava.

Na běžce již tradičně čeká 932 metry dlouhý okruh, vedoucí pod Základní školou E. Zátopka. Vypsáno je celkem šest závodů. Největší prestiž budou mít hlavní závody mužů, žen a veteránů na desetikilometrové trati, na své si však přijdou i příchozí a děti. Na první tři závodníky v každé kategorii čekají, stejně jako na šťastlivce v tombole, věcné ceny.

Starty jednotlivých závodů

9.15

Štafetový běh ZŠ na 4 x 932 m

9.30

Korida - ženy a veteráni

10.20

Běh pro příchozí - ověření kondice dospělých i dětí na 1 km

10.30

Korida - hlavní závod mužů

11.20

Štafetový běh dětí ZŠ do 13 let na 4 x 500 m na kolečkových bruslích

11.35

Štafetový běh měst a obcí na 4 x 932 m. Podmínkou je předložení dokladu o trvalém bydlišti. Družstvo mohou tvořit muži i ženy bez věkového omezení

12.30

Slavnostní vyhodnocení jednotlivých disciplín na chatě pod Červeným kamenem

Prezentace závodníků bude probíhat ve Sportovní hale E. Zátopka, a to vždy 1 hodinu před závodem. Po slavnostním vyhodnocení jednotlivých disciplín bude zajištěno občerstvení.

Budou podávány speciality - pečené sele či kuřata. K poslechu a tanci bude hrát country kapela Cizinci.


Fotbalisté klopýtli v Metylovicích, šance na postup je spíše jen teoretická

FC Kopřivnice - TJ Sokol Metylovice 0:0

M e t y l o v i c e (jk) - Šance na postup do I. A třídy se kopřivnickému fotbalovému mužstvu scvrkla po nedělním utkání v Metylovicích. Remíza, kterou tam uhráli, totiž znamená pětibodové manko na vedoucí Příbor, jenž nenechal nic náhodě a porazil ve 24. kole doma Ostravici 3:0.

Domácí začali lépe, z počáteční mírné převahy vytěžili dvě šance, úspěšní však nebyli, stejně jako kopřivnický Mechl v osmé minutě, když z dálky mířil těsně vedle levé tyče. Jedinečná příležitost hostí přišla v 18. minutě, kdy při rychlém protiútoku Feilhauer ideálně namazal Strnkovi, ten však se střelou zaváhal a největší šanci Kopřivnice, jak se později ukázalo, zahodil. Z tlaku hosté vytěžili ještě další střelu Mechla, ale pak je čekali horké chvilky. Nejprve zblízka nedal Martykan, vzápětí domácí přidali tyč a do třetice ani odražený balon Martykan do prázdné svatyně nedopravil. Kopřivnice, která nastoupila bez spolehlivého Špačka a zkušeného Pítra, věděla, že pro zachování postupových ambicí musí vyhrát a ve druhé půli ještě přidala. Měla územně navrch až do 75. minuty, příležitosti však byly chabé a jen dvě. Poté hosté opět vystrčili růžky a několikrát zahrozili z brejků. Náladu mohl zlepšit ještě střídající Pešta a jako poslední ze standardní situace v 87. minutě Hala, nakonec se však radovali domácí, a to ze zasloužené remízy.

„Myslím, že jsme dnes v této sestavě nehráli špatně, mohli jsme vyhrát, ale také klidně ztratit, takže výsledek je, domnívám se, spravedlivý. Šance na postup je již spíše jen teoretická, vědu z toho ale neděláme.,“ zhodnotil utkání za trenérskou dvojici Reček - Weber prvně jmenovaný.

Sestava: Slezák - Paciorek, Petráš, Zech, Rypar - Strnka, Hala, Mechl, Duhoň - Feilhauer (71. Pešta), Šudák.


Tenisoví žáci jsou na cestě k postupu

K o p ř i v n i c e - Po týdenní přestávce pokračovala o víkendu mistrovská utkání kopřivnických tenisových družstev.

Velmi důležitého vítězství dosáhlo družstvo dospělých, když na domácích dvorcích porazilo nebezpečného soupeře z Hlučína nejtěsnějším poměrem 5:4. I když v průběhu zápasu prohrával domácí, nemocemi oslabený kolektiv, již 2:4, dokázal triumfovat ve všech zbývajících čtyřhrách a otočit tak konečný výsledek zápasu ve svůj prospěch.

Výborný výkon podala Dana Slaninová, která vyhrála svůj zápas ve dvouhře a podstatnou měrou se podílela i na vítězství ve čtyřhře. Uznání však patří všem hráčům družstva, kteří podali nadšený a bojovný výkon, jmenovitě pak Michalu Fojtíkovi, který nastoupil k rozhodující čtyřhře i přes zdravotní potíže.

Důležitý krok k vytýčenému postupu do první ligy učinili žáci A. Na kurtech Minervy Opava nedali soupeři žádnou šanci a zvítězili 9:0. V polovině soutěže tak přesvědčivě vedou tabulku a jsou na nejlepší cestě svůj cíl splnit.

Další výsledky: Vratimov A - dorost A 7:2, žáci B - Fulnek A 9:0, žáci C - Vsetín A 0:9, Šumperk - mladší žáci 9:0.

Tento víkend jsou na programu oblastní přebory dorostu (NH Ostrava) a mladšího žactva (Vítkovice, Hranice). V kategorii dorostu jsou nominováni okresní přeborníci Michal Fojtík a Dana Slaninová, v mladších žácích potom rovněž okresní vítěz Jan Šebesta.

Lumír Pospěch


O z n á m e n í

Žádáme sportovní kluby, oddíly a sdružení o zaslání členské základny (jmenný seznam, rodná čísla) a výši členských příspěvků na rok. Údaje, které nám budou poskytnuty, budou sloužit k posouzení výše příspěvku města na činnost v roce 1999. Informace zašlete do 15. června na níže uvedenou adresu: MÚ Kopřivnice - odbor školství, kultury a sportu, Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice


Dorost smrští ve Veřovicích dokázal, že branky střílet umí

AFC Veřovice - FC Kopřivnice 1:14 (1:7)

V e ř o v i c e (jk) - Brankovou smrští by se dal nazvat nedělní zápas dorostu s velmi mladým a navíc nekompletním mužstvem Veřovic. Domácí zachránil od ještě větší pohromy brankář zneškodněním několika dalších příležitostí, v konci pak chyběla tak trochu i motivace.

Po dvou nevyužitých šancích v úplném úvodu zápasu otevřel skóre po rohovém kopu v 8. minutě hlavou Bajer. Potom již domácí brankář lovil balon ze své sítě proklatě často.

Hrozivě rostoucí skóre domácí upravili po nepřímém kopu ve 30. minutě, potom však inkasovali opět jen oni. Druhý poločas jen převahu potvrdil. Hattrick zaznamenal Macek, dvakrát měli přesnou mušku Růža, Kubiš a Plaček.

Sestava: Bartoň - Růža, Brunclík, Plaček, Daňhel - J. Kubiš, M. Kubiš, Bajer (57. Polomský) - Tomek, Macek, Jalůvka. Branky: 8. Bajer; 10. a 85. M. Kubiš; 12. a 38. Plaček; 14., 63. a 66. Macek; 17. a 76. Růža; 42. Brunclík; 50. Tomek; 56. Jalůvka; 80. Polomský.


Agro má jen krůček k historickému úspěchu

K o p ř i v n i c e (kmk) - Pokud hráči Agra získají letošní titul mistra ligy, stanou se automaticky držiteli Superpoháru KMK Kopřivnice. V sobotu totiž nic nenechali náhodě a odnesli si vítězství z IX. ročníku ligového poháru KMK a jsou již jen pověstný krůček od historického úspěchu (vítězství ve všech soutěžích pořádaných KMK), který zatím zaznamenal jen Radegast 84 Kopřivnice, a to v sezonách 92 - 94.

Ve výše zmíněném ligovém poháru nastoupily proti sobě nejdříve semifinálové dvojice. FC Tr. Devills finálovou účast doslova vydřeli, neboť Heimat Juniors ač silně oslaben o potrestané hráče, jim byl více než zdatným soupeřem a ’Ďáblové’ postoupili až po prodloužení. Ve druhém semifinále již v první minutě Michal Buček (Agro) svou typickou střelou po zemi rozvlnil poprvé síť branky Dalasu a jasně tak udal svému kolektivu směr...

V utkání o třetí místo měl k úspěchu velmi blízko Heimat Juniors. Po poločase vedl nad Dalasem už 3:0, po půli se však děly věci. Soupeř doslova vstal z mrtvých, duel zcela otočil a ujal se vedení. Mayer z Heimat však pár vteřin před koncem vyrovnal a tak rozhodovaly pokutové kopy, ve kterých byl šťastnějším týmem Dalas.

I když finálový střet mezi TR. Devills a Agrem byl trochu v tajném očekávání, bylo vše jen otázkou času. Přestože v úvodu Roman Paciorek jednou perfektně vystřelil a záhy výborně chytajícího gólmana Agra Radka Rohana zachránila tyč, přišla šestá minuta, kdy Buček knižně přihrál Pařilovi a ten otevřel skóre. Šancí měli více ’Ďáblové’, ale byl to opět Buček, který zavelel ke steči. Nejdříve ke konci poločasu zvýšil a hned po zahájení druhé půle rozehrál koncert kopřivnického mistra. Jeho soupeř stačil jen snížit, a to brankami Kudělky a Paciorka. Z výsledků: 1. semifinále: FC TR. Devills - Heimat Juniors 5:5 (3:2), 1:0 po prodloužení; 2. semifinále: VS.OIL. Agro - Dalas ’54 3:0 (1:0); utkání o třetí místo: Heimat Juniors - Dalas ’54 4:4 (3:0), 2:3 na pokutové kopy; finále: FC TR. Devills - VS. OIL. Agro 2:8 (0:2). Ceny mužstvům věnovala sportovní organizace PV OS KOVO Tatra a.s. Kopřivnice.

© Kopřivnické noviny
kopr.noviny@koprivnice.cz

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:29