Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 20/99 ze dne 20. května 1999

Titulní strana

Lidé se většinou záměru výkupu svých pozemků příliš nebrání
Na sociálních dávkách se letos vyplatí více
Jedna mateřská škola ve městě bude zrušena v srpnu

Radní vyslechli návrh způsobu provozování zimního stadionu

Žluté kvítky, symbol boje proti rakovině, si koupilo šest set lidí

Mistrovský titul v hokeji pozvednul ve většině lidí jejich národní hrdost

Zprávy z města a okolí

Město se bude podílet na přípravě ekosemináře
Zlepšení parkování má přinést nová vyhláška
Veřejná internetová pracoviště jsou v Kopřivnici využívána velmi málo
Čistotu pramene na Monsportově louce nelze jednoznačně potvrdit
Rozhledna bude města stát asi pět milionů
Lidé v Lubině by se dlouho slibovaných telefonních linek mohli dočkat letos
Letošní nabídka letních táborů je velmi široká
Kamerový systém odhalil dalšího zloděje v centru
Při hledání prvních vztahů se prý vyplatí nespěchat
Zloději si často zjistí, jestli byt je prázdný
Zlaté stránky ’šetří’ pouze české lesy

Kultura

Středověké veselí ovládne dva hrady v okolí
Polanský bude spolu s diváky zpovídat Petra Nárožného
Soubor Zdeňky Havlové oslavil čtvrt století existence
Přehlídka proběhla hladce a Rolnička pojede do Chrudimi
Podzemím kulturního domu bude již zítra dunět taneční hudba
Kino uvede veselý film o smutných časech
Šlahouny se letos podruhé přesunuly na jiné místo
Dr(o)bečky z knihovny
Nora uvedla další psychedelickou kapelu

Čtenářský servis

Kulturní servis
Úspěchy žáků ZŠ Alšova v počítačové soutěži

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Kopřivničtí jezdci na Rallyšou
Ženský tým Štramberku ztratil, ne ovšem naději na prvenství
Kiss ligu zahájí Kiss Cup
Kopřivnické krasobruslení už není Popelkou
Vkládají naděje hlavně do Klowersové
O pohár města Příbora letos již podesáté
Opět ani jeden z rivalů o víkendu nezaváhal
Dorost se celou půlku trápil, pak ale spustil kanonádu
Váňu a Hejtmánka zdobí tituly mistrů Moravy a Slezska
Nový traťový rekord Šádkové v Dolní Lhotě
Ligový pohár vyvrcholí už tuto sobotu
Domácí tenisté hráli na přeborech prim
Gymnastky testovaly formu v Rožnově
T-C ’90 zatím bezpečně v čele třetí ligy

Titulní strana

Lidé se většinou záměru výkupu svých pozemků příliš nebrání

Foto 1

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pátek odpoledne byli pozváni majitelé pozemků, na kterých by měl vyrůst Podnikatelský areál Vlčovice, do anexu městského úřadu. Zde jim zástupci Centra rozvoje podnikání a vedení města vysvětlili záměr a plány s dotyčnými pozemky.

Celé setkání řídil Václav Kovalský, konzultant Centra rozvoje a podnikání, který mimo jiné vysvětlil nejenom postup, ale i způsob celého procesu výkupu pozemků. Vysvětlil majitelům, proč je oslovilo Centrum rozvoje a podnikání. To dostalo od vedení města mandát k jednání s Czechinvestem a s jednotlivými vlastníky dotčených pozemků.

„Vedení města se soustředilo na zvýšení zaměstnanosti ve městě, v našem regionu, získání zahraničního investora. Po vzoru řešení podobných problémů v Maďarsku a Polsku začaly práce na přípravách vhodného pozemku pro zamýšlený budoucí průmyslový areál. To znamená přípravu pozemků v rozloze od 30 do 120 hektarů, včetně zajištění potřebné infrastruktury. Celý pozemek spolu s infrastrukturou bude převeden pravděpodobně bezplatně budoucímu investorovi. Žádám vás o maximální, konstruktivní přístup při přípravě výkupu pozemků a děkuji za vaši plnou podporu předem při realizaci budoucí prosperity Kopřivnice. Dnešní schůzka byla svolána proto, aby vám byl dán prostor,“ řekl starosta Jiří Tichánek na setkání s vlastníky dotčených pozemků budoucího Podnikatelského areálu Vlčovice.

Václav Kovalský vysvětlil, jak probíhá příprava areálu pro Czechinvest. V prvé řadě to byla příprava území a zhodnocení nabídek. Důležitá je infrastruktura, a to, že v blízkosti budoucího areálu je železnice, blízko je i dálnice a letiště. Ne nepodstatným potenciálem je pracovní síla. Czechinvest nabízí investice ve výši 15 miliard korun, vytvoření 2 500 pracovních míst a snahu přitáhnout sem další investory. K tomu ovšem potřebuje pro začátek 30 hektarů, v pozdější době dalších 80 hektarů. Také dodal, že investor nemusí být jeden, ale že jich může být několik menších.

Celý tento proces by se dal rozdělit na tři etapy. V první, nejdůležitější etapě je zapotřebí 30 hektarů, a proto je nutný souhlas všech vlastníků daného prostoru. Pokud tito nedají souhlas do 7. června, pak se celý tento záměr neuskuteční. Druhá etapa zahrnuje přípravu potřebné infrastruktury. Třetí etapa znamená výkup dalších 80 hektarů pozemků. Přítomným majitelům bylo vysvětleno, proč je stanovena cena za pozemky 50 korun na metr čtvereční, i to, že daň z převodu zaplatí město a že výkupy musí proběhnout nejpozději do konce příštího roku. Důležitost projektu pro budoucnost města a okolí jako životní šanci zdůraznil zástupce starosty Alois Janek.

Po vysvětlení všech problémů, následoval prostor pro dotazy. První zněl, z čeho chce město investovat výkup pozemků. Místostarosta Zdeněk Krajčír odpověděl: „Jednáme s jednotlivými ministerstvy, ale hledáme i jiné cesty, dokonce jsme ochotni sáhnout i na peníze získané z prodeje akcií, jen v případě jejich plného navýšení na 1 350 korun za kus“. Další dotaz padl i na cenu 50 korun za metr čtvereční. Jak k němu radnice došla? „Byla stanovena cena vyhlášková, která se pohybuje kolem 5 Kč za m2. Město se rozhodlo nabídnout desetinásobek této administrativní vyhláškové ceny,“ vysvětlil Kovalský, pracovník CPR. Na to dotyčný, který dotaz pokládal, řekl, že běžná cena je 50 - 70 korun. K tomu starosta řekl: „Já bych chtěl dodat, že zastupitelstvo vědomo si důležitosti tohoto cíle, stanovilo cenu 50 korun. Vycházíme taky z reálných možností města, protože spoléhat se stoprocentně na to, že dostaneme nějakou dotaci, samozřejmě nemůžeme. Víceméně jsme připraveni i na to, jak to řekl místostarosta, finance, které byly navýšené prodejem akcií do městské pokladny, investovat tímto způsobem.“

Na setkání s představiteli města a Centrem rozvoje a podnikání bylo pozváno šedesát devět vlastníků, jednačtyřicet jich přišlo a z toho jich devětadvacet podepsalo smlouvu o budoucí smlouvě, čímž vyjádřili svůj souhlas s prodejem pozemku.

„Přišla asi polovina majitelů těch dotčených pozemků - 80 hektarů. Všichni, co podepsali, tvoří víc než polovinu z té části, kterou potřebujeme. Všichni souhlasí, nikdo neřekl, že ne. Je to celkem příznivé. Teď nastane mravenčí práce obejít všechny majitele a přesvědčit je, aby prodali. Jsou to sice smlouvy o budoucích smlouvách, ještě mohou svoje rozhodnutí zvážit,“ řekl po setkání s vlastníky pozemků Alois Janek.


Na sociálních dávkách se letos vyplatí více

K o p ř i v n i c e (dam) - Spolu s nezaměstnaností v regionu roste také množství peněz, které je nutné potřebným vyplatit v nejrůznějších sociálních dávkách.

Okresní úřad k tomuto účelu vyčlenil v letošním roce dvacet jedna milionů. Vývoj čerpání dávek v prvním čtvrtletí, ale naznačuje, že tato suma nebude dostatečná. K třicátému prvnímu březnu bylo ze zmíněných jednadvaceti milionů vyplaceno již přes šest a čtvrt milionu. V měsíci dubnu byla navíc vyplacena zatím vůbec nejvyšší částka přesahující dva miliony tři sta sedmdesát osm tisíc korun.

„V květnu se nám vyplacená částka zase zvýšila asi o sto padesát tisíc, pokud vývoj půjde stávajícím směrem i nadále, předpokládám, že nám bude chybět asi pět milionů, o které bude okresní úřad nucen dotaci zvýšit. Prostředky budou nejspíš přelity z míst, kde účelová dotace nebude dočerpána,“ řekla vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví kopřivnické radnice Jiřina Mikulenková.

Největší nárůst žadatelů o opakované dávky sociální péče, které se poskytují do hranice životního minima, zaznamenalo oddělení bezdětných nezaměstnaných. V porovnání se srpnem loňského roku, kdy bylo v Kopřivnici evidováno přibližně 260 těchto žadatelů, v polovině dubna roku devadesát devět jich bylo již 491. „Tento prudký nárůst byl způsoben především absolventy škol a učilišť, kteří dosud nenašli uplatnění ve svém oboru, ani jiné vhodné zaměstnání. Na rozdíl od předchozích let, kdy po dvou až třech měsících tito mladí žadatelé byli vyřazeni z důvodu nástupu do zaměstnání, loňští absolventi zůstávají většinou nadále našimi klienty. Navíc se blíží konec školního roku a jejich počet se s největší pravděpodobností zase zvýší,“ uvedla Mikulenková. Na úseku péče o rodiny s dětmi stoupá počet žadatelů o sociální dávky rovnoměrně, za poslední rok nebyly zaznamenány výrazné náhlé změny. Odbor za první kvartál roku 1999 rozhodoval o dávkách u 557 rodin, včetně žádostí občanů Štramberka a Ženklavy.

V letošní roce je situace o to horší, že podle předpokladu poprvé v tomto roce nedojde k ovlivnění počtu nezaměstnaných sezonními pracemi u stavebních profesí, zemědělských činností a podobně. Navíc se očekává výraznější nárůst nezaměstnaných opět koncem školního roku, kdy přibudou noví absolventi škol a učilišť. Již v současné době eviduje pobočka Úřadu práce v Kopřivnici 23 mladistvých a 179 absolventů, kteří čekají na své první zaměstnání. Ačkoli ještě donedávna práci spíš našli vyučení než absolventi škol, právě počet nezaměstnaných vyučených roste s ohledem na stagnaci výroby ve většině podniků okresu nejrychleji a podniky většinou propouštějí početnější skupiny lidí zejména z řad dělnických profesí.


Jedna mateřská škola ve městě bude zrušena v srpnu

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada doporučila městskému zastupitelstvu na základě zvážení všech okolností a vyjádření Školského úřadu, Školské inspekce z Nového Jičína, komise pro výchovu a vzdělávání zrušení Mateřské školy na ulici Kpt. Jaroše k 31. srpnu letošního roku. Hlavním důvodem je umístění ve středu města, kde je malý počet narozených dětí. K 1. září odejde do prvních tříd třiadvacet dětí, k dnešnímu dni je zapsáno nových pouze šest.

„Odbor školství, kultury a sportu městského úřadu na žádost místostarosty Krajčíra zpracoval velice podrobný materiál, který postihoval, jak situování mateřských škol, demografické hledisko, vývoj porodnosti do budoucích let, tak docházkovou vzdálenost rodičů, včetně prostředí, kde se mateřská škola nachází. Snažili jsme se postihnout co nejvíce parametrů, na základě kterých lze doporučit či nedoporučit danou mateřskou školku ke zrušení,“ vysvětlila postup vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.

„Děti, které neodcházejí z mateřské do základní školy, budou po vzájemné dohodě s rodiči přeřazeny do jiných školek. Podařilo se nám to před dvěma lety u Mateřské školy na ulici Obránců míru, doufáme, že se nám to podaří i letos,“ dodala Radomíra Michálková.

Městská rada pouze doporučila zrušení mateřské školy, konečné slovo bude mít městské zastupitelstvo, které by mělo zasednout ke svému jednání v měsíci červnu.

„K 1. září bude k zařazení do mateřských školek o sto dvacet tři dětí méně než v loňském roce. Město zvážilo potřebu míst i během školního roku a rozhodlo snížit kapacitu mateřských škol o pětasedmdesát míst,“ řekla Radomíra Michálková.

Po zvážení, zda-li snížit kapacitu v každém oddělení nebo zrušit jednu mateřskou školu, bylo zvoleno řešení zrušit celou mateřskou školu, a to z několika důvodu. Školský úřad nedoporučil snížit kapacitu jednotlivých oddělení z důvodu normativů, tvořených na ministerstvu školství mzdy pracovníků. Samy ředitelky se tomuto snižování dětí na odděleních brání a považují ho za nepřijatelné. Absence dětí bývá kolem dvaceti procent, takže oddělení nebývají naplněna až na maximum pětadvaceti dětí. Objekt po zrušení mateřské školy bude opět využíván pro potřeby dětí a mládeže,“ sdělila Radomíra Michálková. Po zvážení, zda-li snížit kapacitu v každém oddělení nebo zrušit jednu mateřskou školu, bylo zvoleno řešení zrušit celou mateřskou školu, a to z několika důvodu. Školský úřad nedoporučil snížit kapacitu jednotlivých oddělení z důvodu normativů, tvořených na ministerstvu školství mzdy pracovníků. Samy ředitelky se tomuto snižování dětí na odděleních brání a považují ho za nepřijatelné. Absence dětí bývá kolem dvaceti procent, takže oddělení nebývají naplněna až na maximum pětadvaceti dětí. Objekt po zrušení mateřské školy bude opět využíván pro potřeby dětí a mládeže,“ sdělila Radomíra Michálková.

Co udělá město s prázdnou budovou po mateřské škole? Budova je velice variabilní z důvodu samostatného přístupu do každé části a nachází se na atraktivním místě ve středu města. Kopřivnice potřebuje umístit pracoviště školního psychologa.

„S tímto záměrem bychom chtěli posílit službu pro školy a rodiče, aby nemuseli jezdit do Nového Jičína. Vychází nám vstříc i pedagogicko-psychologická poradna a doufáme, že se nám to podaří již v druhé polovině letošního roku. Zbytek prostor bychom chtěli nabídnout Domu dětí a mládeže, neboť jeho současná budova ve sklepních prostorách je v nevyhovujícím stavu. Zájem o vlastní prostory má i MIS music, o. p. s.,“ uzavřela Michálková.


Radní vyslechli návrh způsobu provozování zimního stadionu

K o p ř i v n i c e (hod) - „Městská rada na svém jednání, které se uskutečnilo minulý týden v úterý, vyslechla zprávu o vývoji nezaměstnanosti za první čtvrtletí letošního roku a její odraz na odbor sociální péče v rámci čerpání sociálních dávek,“ sdělil místostarosta Alois Janek.

„Městskému zastupitelstvu byl doporučen ke schválení návrh vyhlášky o městské policii. Je v ní zapotřebí doplnit a změnit některé pasáže a sladit s legislativními předpisy. Radě byla podána průběžná zpráva o činnosti komise na využití kulturního domu. Výsledná zpráva bude hotova v červnu. Důležitou zprávou bylo snížení kapacity v mateřských školách. Bylo schváleno předložení návrhu městskému zastupitelstvu na zrušení Mateřské školy na ulici Kpt. Jaroše,“ řekl Alois Janek.

„Firmy Ludvík Moravia společně s klubem Nora přišly se vstřícným návrhem projednaným i s ředitelem Správy sportovišť Gilarem, aby se v horní části fotbalového hřiště udělal stabilní amfiteátr, kde by se mohly konat koncerty s tím, že dolů u škvárové dráhy by mělo být jeviště otočené směrem nahoru. Celý nový areál by byl zabezpečen a příchod by byl z Husovy ulice. Byla by tu možnost uspořádání 6 - 8 koncertů za rok. Vidíme to jako dobrý nápad, protože tento areál nebyl plně využitý, navíc zátěž přilehlé čtvrti a hluk budou určitě menší. Městská rada vyslechla velmi zajímavý nápad na způsob pořádání tzv. Rockových šlahounů - tradičního festivalu, který si získal renomé nejen u nás, i ve světě, ale každoročně byl terčem kritiky občanů obzvláště starších pro svůj dopad na své okolí,“ dodal Janek.

Rada projednala rovněž připomínky radních k projektu prodeje bytů. Byla schválena vyhláška o rozšíření parkovacích míst na ulici Štefánikově.

„Městská rada rovněž vyslechla návrh dvou kopřivnických podnikatelů na způsob provozování areálu zimního stadionu a přilehlých tělocvičen. Protože byl propracovaný a jiné podobné návrhy má město i pro jiné areály, celkovým řešením po dopracování se bude město koncepčně důsledně zabývat,“ sdělil místostarosta Alois Janek.


Žluté kvítky, symbol boje proti rakovině, si koupilo šest set lidí

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Vůbec poprvé proběhl minulou středu v Kopřivnici Květinový den. Kopřivničané tak měli možnost stejně jako lidé v dalších sto čtyřiceti devíti městech republiky přispět na boj proti rakovině.

Akce, kterou pořádá od roku 1997 Liga proti rakovině a další onkologické organizace, letos v republice proběhla již potřetí. Za jakoukoliv bankovku vhozenou do zapečetěné pokladničky lidé obdrželi nejen symbolický žlutý kvítek se stužkou, ale také informační leták o prevenci a samovyšetřeních.

Distribuci letáků, které byly rozlišeny zvlášť pro ženy a pro muže, a kytiček měli v Kopřivnici na starosti místní skauti. Ti, podle iniciátorky Květinového dne v Kopřivnici Miroslavy Studené, nebyli nikým osloveni.

„Vyplnili přihlášku v novinách a organizátoři akce nám poslali podrobnější instrukce, kytičky a letáky,“ řekla Studená.

Přesto, že skauti se ve městě objevili až v odpoledních hodinách, akce se setkala s velkým zájmem kolemjdoucích.

„Bylo nás deset skupinek a měli jsme dohromady šest set kytiček. Akce měla takový úspěch, že jsme všechny rozdali během jedné a půl hodiny. Chtěla bych lidem za jejich vstřícnost poděkovat,“ řekla Studená s tím, že příští rok musejí žlutých kytiček objednat podstatně více.

Podle střízlivého odhadu se ve prospěch boje s rakovinou podařilo jen v Kopřivnici vybrat asi dvanáct tisíc korun. Tyto peníze budou odeslány do Prahy a mají sloužit nejen na výzkum rakoviny, ale také na zvýšení povědomí prevence vzniku nádorů mezi lidmi.


Mistrovský titul v hokeji pozvednul ve většině lidí jejich národní hrdost

Foto 4

K o p ř i v n i c e - Nářky některých jednotlivců, kteří si stěžují na nedostatek vlastenectví občanů českého státu se alespoň na čas mohly rozplynout nejen minulou neděli, ale i po celou dobu trvání hokejového mistrovství světa. Většina národa alespoň po dobu jeho trvání žila se zdravou dávkou národní hrdosti a také ji dávala náležitě najevo.

Nejde sice možná o vlastenectví v obrozeneckém nebo prvorepublikovém smyslu slova, to je ale dáno všeobecným vývojem. Zakládat dnes národní hrdost na odkazu husitství či věhlasu prvního prezidenta Masaryka je prakticky nemožné a kdo se o něco takového snaží, pravděpodobně jen maří čas.

Doba, kdy Češi bojovali za své svobody na vozových hradbách, je běžnému člověku velmi vzdálená, stejně jako je většině dnešních lidí cizí upínat se k nějaké politické autoritě, což je důsledek nejen čtyřicetileté komunistické diktatury, ale také vývoje politiky v poslední době. Vědecké a umělecké úspěchy, kterých Češi dosáhli a dosahují, je bezesporu mnoho, ale opět jsou předmětem zájmu pouze omezené skupiny lidí.

V poslední době není nic, co by hokejový fenomén mohlo ve smyslu podněcovatele národní sounáležitosti a hrdosti nahradit. Fanouškem českého reprezentačního týmu je totiž až na výjimky celý národ, od zametačů ulic až po univerzitní profesory a jsou to právě hokejové zápasy, na které si lidé berou státní vlajky ne z povinnosti nebo ze zvyku, jak je to v jiných případech, ale jen proto, že jsou na naše barvy hrdí.

Zapomenutou národní hrdost bylo možné najít třeba ve společnosti stovek lidí, kteří přišli prožívat finálové utkání před velkoplošné plátno do kulturního domu. A byli to většinou mladí lidé, kterým prý zdravá dávka nacionalismu chybí nejvíce, kteří po vítězném konci zápasu společně s hokejisty zpívali ’píseň’ Kde domov můj, ne protože je do toho někdo nutil, ale pouze proto, že sami chtěli a byli na své češství pyšní.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Město se bude podílet na přípravě ekosemináře

K o p ř i v n i c e (ili) - Při poslední návštěvě delegace z partnerského města Congletonu bylo městu anglickou stranou nabídnuto uspořádání semináře na téma řešení problémů životního prostředí ve městě. Vzhledem ke stávajícím zkušenostem Angličanů a k tomu, že okres Nový Jičín je pilotním okresem pro zavádění Agendy 21, byl původní návrh následně rozšířen i o toto téma.

Dvoudenní seminář, který se pravděpodobně uskuteční za podpory Českého ekologického ústavu a Ministerstva životního prostředí, bude organizován v květnu nebo červnu roku 2000. Městská rada již schválila, jak záštitu nad organizací semináře, tak finanční spoluúčast města.


Zlepšení parkování má přinést nová vyhláška

K o p ř i v n i c e (ili) - Problémy s parkováním v centru města po instalování parkovacích automatů částečně ustaly, ale situace zdaleka není optimální. Určité zlepšení by měla přinést vyhláška o rozšíření parkovacích míst na ulici Štefánikově před objektem 58, což je budova městského úřadu a firmy Slumeko.

„Zde by mělo být v úředních hodinách vyhrazeno osm parkovacích míst pro návštěvníky úřadu,“ uvedl Rudolf Doubek, který má na starosti dopravu a silniční hospodářství v Kopřivnici.

„K dalším pozitivním změnám v parkování před Manou a Pronasem by mělo dojít po instalaci centrálních automatů, které by zároveň vydávaly doklady o zaplacení. Stavebně dopravní komise projednala, že takto uvolněné stávající automaty použijeme v jednosměrné ulici podél polikliniky.“ Ale tyto změny jsou odvislé od finančních prostředků, kterých město v současné době nemá nadbytek.

Stávající stav patrně nejméně vyhovuje čtrnácti firmám v Domě podnikatelů, v jehož prostorách našly útočiště. Šest parkovacích míst přímo před budovou měly firmy na přelomu roku 1997/98 pronajaty od města na půl roku. „Po jejím uplynutí se cena zvýšila natolik, že byla pro naše nájemníky nepřijatelná,“ uvedla Lenka Cagová, ředitelka Centra rozvoje podnikání.

„V současné době nemá město z parkovacích míst před naší budovou žádný zisk, protože zde automaty instalovány nejsou. Ale ani ty by nepříznivou situaci nevyřešily, protože většina firem musí několikrát denně za zákazníky vyjíždět. Proto optimálním řešením by bylo parkování na kartičky. Předpokládali jsme, že by město mohlo zprůměrovat výnos z okolních automatů na měsíc na jedno parkovací místo a takový požadavek na nás uplatňovat. Bohužel tento návrh neuspěl,“ řekla Cagová.

Ke stávající situaci se vyjádřil i jeden z nájemníků Centra rozvoje podnikání, spolumajitel reklamní firmy deViró, Roman Kyselý: „Nejvíc mi vadí, že současné parkovací automaty nevydávají žádný daňový doklad, což za rok dělá řádově i pár tisíc korun. Zdá se mi to poněkud nefér vůči podnikatelům, kteří městu odvádějí nemalé daně. Jsme tady necelé dva roky a víceméně se o tom pořád jenom mluví a jedná. Prozatím jsem ale žádný vstřícný krok ze strany města neviděl.“

V Kopřivnici je nainstalováno celkem čtyřicet šest parkovacích automatů.

„Z nich se v dobrých měsících vybere na parkovném zhruba osmnáct tisíc, v zimních měsících kolem deseti až jedenácti tisíc korun. Z této částky se městu odvádí třicet procent. Řidiči, jsou při parkování natolik ukáznění,“ uvedl dále velitel městské policie Jan Müller „že k vybírání blokových pokut z důvodu nezaplacení parkovného dochází ve zcela výjimečných případech. Je to dáno i instalací kamerového systému, který většinu neplatičů bezpečně podchytí.“


Veřejná internetová pracoviště jsou v Kopřivnici využívána velmi málo

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože slovo internet se skloňuje ve všech pádech a stává se chtě nechtě alespoň nepřímo součástí života všech lidí. Ne každý však má doma odpovídající vybavení nebo je ochoten platit dosti vysoké částky za připojení do této informační sítě, a proto by se dalo očekávat, že veřejná internetová pracoviště se budou těšit velkému zájmu, opak je pravdou.

Ještě před rokem bylo v Kopřivnici v podstatě pouze jedno místo, kde mohl každý za poplatek vstoupit na informační dálnici, a to v Centru podnikání a rozvoje. Dnes tuto možnost nabízejí ještě další tři místa: městská knihovna, muzejní internet v přízemí Technického muzea a na zkoušku otevřená internetová kavárna v baru Queens nad prodejnou hraček v centru města. Všechna čtyři veřejná internetová pracoviště mají jedno společné. I přes relativně vysokou přístupovou rychlost, nabídky poradenství, možnosti vytisknutí potřebných údajů, vytvoření e-mailové schránky a dalších služeb, není jejich kapacita ani zdaleka vytížena.

Například ke dvěma počítačům s přístupem na internet v CPR denně zasednou v průměru dva lidé. Muzejní internet, který kromě velmi příznivé otvírací doby, nabízí i velké množství dalších výhod, využijí průměrně tři, někdy však i deset lidí denně.

O něco lépe je na tom s návštěvností svých internetových pracovišť městská knihovna, lidé si již zvykají vyhledávat informace nejen v knihách, ale i v síti. Denně tak tuto možnost na půdě knihovny využije průměrně deset až dvanáct lidí.


Čistotu pramene na Monsportově louce nelze jednoznačně potvrdit

K o p ř i v n i c e (ili) - Občané Vlčovic požádali odbor životního prostředí o zjištění čistoty vody pramene u tak zvané Monsportovy louky na východní straně Červeného kamene. Jedná se o vydatný pramen, který je sledován Hydrometeorologickým ústavem v Ostravě-Porubě a jeho vodu využívají pravidelně v letních měsících skauti.

Laboratorní vyšetření vody provedla Okresní hygienická stanice v Novém Jičíně. Byly odebrány dva vzorky vody 9. března a 1. dubna s těmito výsledky: vzorek z prvního odběru byl mikrobiálně znečištěn, to znamená, že voda není pitná. Při druhém rozboru bylo zjištěno, že voda vyhovuje požadavkům české státní normy na pitnou vodu ve všech ukazatelích. Pouze obsah dusičnanů překračuje doporučenou hodnotu pro přípravu kojenecké stravy.

„Závěrem lze říct tolik, že se jedná o nezajištěný pramen, u kterého může kdykoli dojít ke znečištění. Z tohoto důvodu nemůžeme jednoznačně říct, že se jedná o pitnou vodu,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.


Rozhledna bude města stát asi pět milionů

K o p ř i v n i c e (dam) - Možnost vystavění rozhledny na vrcholu Bílé hory je jedním z velmi často diskutovaných problémů. O výstavbě věže, která by měla nejen zlepšit šíření signálu mobilních telefonů, ale také přitáhnout turisty, budou znovu rozhodovat zastupitelstva obou zainteresovaných měst - Kopřivnice a Štramberku. Přesto, že poprvé tento záměr rozhodnutí zastupitelů zkrachoval, je nyní šance na jeho schválení velmi reálná, protože ji podporuje jak nynější, tak minulé osazenstvo kopřivnické radnice a město Štramberk bylo iniciátorem znovuotevření tohoto problému.

Konkurenční společnosti Eurotel a Radiomobil (Paegas) po dlouhodobém úsilí souhlasí s tím, že zainvestují celou věž včetně rozhledny. Takový projekt je však přijde asi na jedenáct milionů a proto je podmínkou vybudování rozhledny zaplacení přístupové cesty a přípojky elektrické energie ze zdrojů obou měst. Podle projektů by cesta měla stát asi 4,6 milionů a obnovení dodávky elektřiny na vrchol hory tři sta tisíc korun.

„Myslíme si, že jsme schopni cenu celé akce stlačit asi na úroveň tři a půl milionů,“ řekl kopřivnický místostarosta Alois Janek. Dodávka elektřiny by měla být zajištěna tak, že bude obnoveno stávající poničené vedení. Větší prostředky si vyžádá stavba cesty. „Existuje několik variant, kudy by cesta na vrchol měla vést z valné části, ale bude kopírovat existující cesty,“ uvedl Janek. Poměr prostředků, které obě města do této investice vloží, se bude pohybovat od jedna ku jedné až po poměr daný velikostí obou měst, to znamená jedna ku osmi. Radiokomunikační společnosti by rády stavbu zahájily co nejdříve, proto je dohodnuto, že pokud do konce června nezazní v obou městských zastupitelstvech ano rozhledně, zahájí se práce na stavbě vysílače bez rozhledny.


Lidé v Lubině by se dlouho slibovaných telefonních linek mohli dočkat letos

K o p ř i v n i c e (dam) - Teprve v letošním roce by mohli někteří občané Lubiny mít telefon, o který projevili zájem v průzkumu před třemi lety. Uskutečnit telefonizaci Lubiny je totiž podle ředitele telekomunikačního obvodu Nový Jičín Jana Schwartzera v plánu společnosti SPT Telecom pro letošní rok.

V plánu monopolního poskytovatele telefonních služeb se však tato investice neobjevuje poprvé.

V průzkumu, který proběhl v roce 1995 a zkoumal zájem o plyn, kabelovou televizi a telefony mezi lidmi v Lubině, se tamní občané jednoznačně vyjádřili ve prospěch telefonizace. Podpora toho záměru byla velmi vysoká a pohybovala se mezi sedmdesáti až osmdesáti procenty. Na základě toho tehdejší vedení kopřivnické radnice zahájilo jednání s Telecomem, zda by nebylo možné telefonní kabely položit spolu s plynovým potrubím, což by logicky bylo finančně výhodné, jak pro město, tak pro Telecom. „Bohužel jsme se tehdy nedomluvili. Ve společnosti SPT Telecom neměli zpracované projekty. Bylo nám však přislíbeno, že v roce 1998 proběhne telefonizace místní části Luhy a Lubina,“ řekl tehdejší uvolněný člen rady Petr Chromečka, který měl mimo jiné na starosti místní části. Město sice nemůže SPT Telecom do jejich investic mluvit, ale na základě informací Telecomu a projekční firmy tehdejší vedení radnice informovalo, že výkopové práce začnou ještě před koncem roku 1998. Dodnes však linky nebyly zprovozněny a na jejich budování se ještě ani nezačalo pracovat a ředitel telekomunikačního obvodu Nový Jičín ani nyní není schopen říci, kdy by práce měly začít. „To vám bohužel nejsem schopen říci, nezáleží to na nás jako na telekomunikačním obvodu. My ty podklady máme předány dál a záleží to na zpracování odboru výstavby a posléze finančního úseku, kdy peníze na tady tuto akci uvolní,“ sdělil. Stejně tak nebyl Schwartzer ochoten sdělit ani důvod zdržení zavedení telefonů v Lubině. „Ten důvod zdržení znám, ale není určen pro zveřejnění, takže bez komentáře,“ řekl. Podle neoficiálních informací bývalého radního Chromečky byl důvod zdržení realizace projektu prozaický - chyběly peníze.


Letošní nabídka letních táborů je velmi široká

K o p ř i v n i c e (ili) - Za šest týdnů začnou školákům prázdniny a zároveň s nimi i starosti rodičů, jak zajistit dětem program na léto. Pestrost letošní nabídky dětské rekreace je způsobena větší konkurencí mezi jednotlivými zřizovateli.

K největším organizátorům dětské rekreace patří Dům dětí a mládeže v Kopřivnici, který pod názvem Prázdniny s námi připravil řadu zajímavých akcí. Pátým rokem proběhne společný tábor rodičů s dětmi s titulem Letní sen. Svou základnu bude mít v chatové osadě v Oderských vrších (3. - 11. července). Zde se taktéž uskuteční tábor Z pohádky do pohádky (od 11. do 17. července). Další turnus Léto pod hradem proběhne na turistické základně v Podhradí (od 12. do 28. července). Léto s kovbojem a Tajemství klíčů mají své místo na Kletné u Suchdola nad Odrou. Pro starší děti a mládež je určeno sjíždějí řeky Otavy, Vltavy a Placdryáda v Oderských vrších.

Tradiční pořadatel Pionýr, Obránců míru, Kopřivnice, připravil na letní prázdniny celkem čtyři turnusy na chatkové základně v Olbramkostele. První tři turnusy jsou patnáctidenní po 2 400 Kč a poslední turnus je pouze desetidenní za 1 800 Kč.

Na tábory, které organizuje TATRA Kopřivnice se můžete podrobně informovat u Marty Caletkové (tel. 89/49 22). Na Prostřední Bečvě, kde jsou děti ubytovány ve zděné budově, proběhnou dva turnusy: od 4. do 17. července a od 8. do 21. srpna, oba za 2 750 Kč.

Další tábory jsou organizovány různými zájmovými organizacemi a z toho vyplývá jejich zaměření a specifičnost.

Letos přišlo se svou bohatou nabídkou i občanské sdružení Blud zabývající se ekologií. Zájemci mohou zvolit spaní ve stanech s podsadou v Oderských vrších nebo v teepee u Hájenky v Janíkově sedle. O táborech s názvy 18. řadový granátnický pluk, Po stopách Foglara, Výpravy do neznáma, Honba za pokladem můžete bližší informace získat na telefonu 0603/215 864 u Richarda Hoduláka.

K osobitým táborům patří i skautský tábor s protidrogovou prevencí pořádaný oddílem Stopaři Kopřivnice v chatové osadě Bystřička. Za sedm dní v termínu od 2. do 8. srpna zaplatí zájemce pouze 700 Kč, zbytek dotuje druhý z pořadatelů Rotary klub Ostrava (informace na telefonním čísle 811 704 u Marie Novákové po 19. hodině).

Zcela samostatnou kapitolu tvoří příměstské tábory, které probíhají pouze v pracovních dnech a děti přespávají doma:

- od 16. do 20. srpna pro děti od sedmi do třinácti let, pořadatel Dům dětí a mládeže Kopřivnice
- od 26. července do 7. srpna - Tábor s angličtinou za 1 160 Kč a Zbojnický od 23. do 29. srpna za 990 Kč, oba pořádané občanským sdružením Blud
- celkem sedm turnusů od 12. července do 27. srpna v cenové relaci od 690 Kč do 715 Kč připravila na chatě pod Červeným kamenem firma Foto Morava.

V žádném případě jsme nemohli podat vyčerpávající přehled všech táborů, které jsou v našem městě organizovány. Rodičům pouze z vlastní zkušenosti radím, aby se řádně informovali nejen na náplň tábora, ale zejména na osobu hlavního vedoucího příslušného turnusu, který bývá zárukou zdárného průběhu a spokojenosti dětí.


Kamerový systém odhalil dalšího zloděje v centru

7. 5. oznámeno odcizení vozidla Škoda 120 L zaparkovaného na ulici Husové u prodejny U Laciny. Téhož dne došlo k odcizení jízdního kola zn. Superior z chodby katolického domu. Dne 9. 5. bylo uvedené jízdné kolo nalezeno rozmontováno na ulici Záhumenní oznámeno odcizení vozidla Škoda 120 L zaparkovaného na ulici Husové u prodejny U Laciny. Téhož dne došlo k odcizení jízdního kola zn. Superior z chodby katolického domu. Dne 9. 5. bylo uvedené jízdné kolo nalezeno rozmontováno na ulici Záhumenní

9. 5. byl na základě monitorování kamerového systému městské policie zadržen pachatel vloupání do prodejny drogerie a květinářství na ulici Štefánikově. Pachatel po zadržení příslušníky Policie České republiky byl předán vyšetřovateli OÚV ke sdělení obvinění. Dále bylo oznámeno vloupání do vozidla Škoda Felicia na ulici Štramberské, kdy byl odcizen radiopřehrávač

10. 5. oznámeno vloupání do restaurace U Kremlů, kde pachatel rozbil skleněnou výplň zadních dveří budovy, okno do kuchyně, tímto vnikl do objektu a zmocnil se cigaret a alkoholických nápojů

12. 5. byl zadržen 36letý muž z Kopřivnice, který se dopustil trestného činu podvodu, a to tím, že uzavřel leasingovou smlouvu o pronájmu motorového vozidla zn. Seat Toledo 1,9 TDI, kdy padělal potvrzení o výši příjmu, zaplatil první splátku a po přihlášení vozidla na Dopravním inspektorátu ho vyvezl do Polska, kde jej předal neznámé osobě. Vyšetřovatel OÚV sdělil pachateli obvinění s návrhem na vzetí do vazby


Při hledání prvních vztahů se prý vyplatí nespěchat

K o p ř i v n i c e (bm) - Pořád chci získat nějakého kluka, ale nevím, jak na to!

Nespěchej. Hledej nejdříve dobrého kamaráda (kluka) a pokud ho najdeš, máš vyhráno. Možná se časem kamarádský vztah změní ve vztah, který si přeješ. Buď trpělivá.

Nepodceňujme problémy svých dospívajících dětí. Pro nás malicherná záležitost je pro naše dítě složitý problém, který mu ztrpčuje život. Může se cítit neschopné a méněcenné. Neříkejme: „to já když byl v  tvém věku ...,“ ale zamysleme se, jaký byl náš život v  dospívání, jaké situace jsme řešili a jaké problémy jsme způsobovali svým rodičům. Možná zjistíme, že naše děti se nám velmi podobají.


Zloději si často zjistí, jestli byt je prázdný

K o p ř i v n i c e (bm) - K   většině vloupání do bytů dochází v  době, kdy nikdo není doma. Někteří ze zlodějů se o tom přesvědčí předem (telefonicky, vypnutím pojistek na chodbě, různými nástrahami v blízkosti dveří).

Preventivní opatření před odjezdem na dovolenou:
- požádejte spolehlivé sousedy nebo příbuzné, aby dohlédli na váš byt a vybírali poštu a schránku
- pojistky na chodbě zajistěte jednoduchou plombou
- nezatahujte závěsy v  celém bytě, ve dne jsou jasným znamením prázdného bytu
- upozorněte sousedy, aby z  vašich dveří odstranili případné nálepky oznamující například doručení telegramu
- cenné předměty jako video nebo televizor nenechávejte v blízkosti oken, pokud je do vašeho bytu vidět z  ulice.

Záleží na vaší fantazii a investici do zabezpečení domova. Kupříkladu časový spínač rozsvěcující každý večer malou lampičku, zapne rozhlasový přijímač, televizi apod. může vytvořit zdání, že je v  bytě někdo přítomen.

Buďte opatrnější! Opatrnost je také prevence.


Zlaté stránky ’šetří’ pouze české lesy

K o p ř i v n i c e (dam) - Do většiny domácností se v průběhu několika minulých týdnů dostaly nové Zlaté stránky. Doby, kdy nový telefonní seznam vyměnil účastník za starý, jsou již dávno ty tam a tak při počtu telefonů v Kopřivnici přijde na zmar asi osm a půl tuny kvalitního papíru. Ekologové však mohou být klidní - české lesy neutrpí. Jak tvrdí zástupci společnosti Mediatel, která seznam tiskne, všechen spotřebovaný papír se vozí z Finska.


Kultura

Středověké veselí ovládne dva hrady v okolí

H u k v a l d y , S t a r ý J i č í n (dam) - Pestrý program je již na tento víkend připraven pro milovníky středověké romantiky. Možnost přenést se v čase o několik stovek let nazpátek jim dají akce pořádané hned na dvou hradních zříceninách v okolí. Hrad Hukvaldy 22. a 23. května ožije tradičními Středověkými rytířskými slavnostmi a ruina Starého Jičína se v tomtéž termínu a podobném duchu slavnostně otevře divákům.

Pořadatelem rytířských slavností na Hukvaldech bude stejně jako v minulých letech i letos hranická umělecká agentura Requiem, kterou si pro tento účel najal Fond Janáčkovy Hukvaldy zajišťující tento rok kulturní kalendář na celou sezonu. Původně byl termín pořádání rytířských slavností stanoven na minulý víkend, ale z důvodu zkrácení času na přípravu a nepříliš příznivé dlouhodobé předpovědi počasí byla dána přednost náhradnímu termínu o následujícím víkendu.

O bohatosti připravovaného programu svědčí také fakt, že na programu se bude podílet zhruba sto padesát účinkujících. V sobotu i v neděli je jeho začátek stanoven shodně na desátou hodinu, rozdíl je v délce trvání, zatímco v sobotu by se mělo ’slavit’ až do osmnácti hodin, v neděli hodokvas skončí již v pět hodin odpoledne.

Návštěvníci dominanty hukvaldského panství budou mít možnost vidět královský pohádkový turnaj, dobový rytířský turnaj, máčení nepoctivých kupců v kádi s vodou, dobové divadlo či přehlídku palných zbraní. K tomu bude hrát dobovou hudbu několik hudebních skupin a chybět nebude ani tradiční středověký jarmark se vším, co k němu patří.

Na Starém Jičíně hlavní část slavnostního otevírání hradu proběhne v sobotu. Vše začne v devět hodin ráno zádušní mší slouženou v kostele svatého Václava za majitele panství a hradu starojického. Po jejím skončení by se měl historický průvod vydat nahoru na hrad, kde mezi jedenáctou a čtvrt na dvanáct proběhne samotný akt zahájení turistické sezony. Po oba dva dny by pak průběžně měly být k vidění vystoupení skupin historického šermu Allegros a Cordiallo. Dále pořadatelé pro všechny příchozí připravili jarmark, dobovou hudbu, možnost vyzkoušet si střelbu z kuše či děla a další atrakce.


Polanský bude spolu s diváky zpovídat Petra Nárožného

K o p ř i v n i c e (dam) - Besední pořad s oblíbeným hercem Petrem Nárožným chystá na úterý dvacátého pátého května kopřivnický Kulturní dům. Nárožný bude na pódiu odpovídat nejen na otázky svého partnera Vojty Polanského, který je znám hlavně z představení pro děti všech věkových skupin pod názvem Kamarádi, ale také na dotazy z publika. „Je to na principu klasických besed, které se dělají s herci a sportovci. Není to narežírovaná estráda, protože těch je plno. První část pořadu je věnována povídání o životě, zážitcích z divadla a podobně. Něco na způsob oblíbeného televizního pořadu Zlatíčka a je to doplněno četnými scénkami a vtipy,“ řekl Vojtěch Polanský. Druhá část pořadu je pak věnována odpovědím na dotazy diváků. Ti se ptají přímo a nebo prostřednictvím lístečků, na které napíší, co je zajímá. Polanský jezdí nejen s Petrem Nárožným, ale také s Pavlem Zedníčkem. „Každý večer je originál a vyvíjí se podle toho, jací jsou diváci,“ řekl Polanský o pořadu, se kterým jezdí již několik let a má za sebou desítky repríz.


Soubor Zdeňky Havlové oslavil čtvrt století existence

K o p ř i v n i c e (dam) - Již neuvěřitelných pětadvacet let existuje a aktivně pracuje jeden z nepopulárnějších uměleckých souborů v Kopřivnici - Taneční skupina Zdeňky Havlové. Pravděpodobně strach z toho, že ohlas lidí na výročí souboru by mohl být tak velký, že by přesáhl kapacity kulturního domu, vedl pořadatele k tomu, že akci neprezentovali na plakátech, ani jinde. I tak se však slavnostního programu zúčastnilo tolik lidí, že zaplnili celý sál kina.

Asi jen velmi málo lidí v Kopřivnici o tomto souboru neslyšelo. I když jedním z důvodů jeho vzniku byla reprezentace Kopřivnice prostřednictvím tance a hudby nejen v jiných regionech, ale také v zahraničí, členové skupiny nesčetněkrát tančili právě pro domácí publikum. Soubor se sice věnuje tancům vycházejícím z lidové tradice, avšak v žádném případě nemůže být zaměňován s folklorními soubory. Typické choreografie kombinující lidové prvky s klasickým scénickým tancem a moderními tanečními trendy, spolu s velkým pohybovým potenciálem tanečníků, dovolující vedoucí souboru do vystoupení zařadit i náročné, téměř akrobatické prvky, jsou tím, co dělá Taneční skupinu Zdeňky Havlové nezaměnitelnou.

Devíti čísly se na oslavách výročí souboru prezentovali samotní jeho členové a zařazená vystoupení tvořila průřez dosavadní činností skupiny. Jako hosté se programu účastnily žákyně Základní umělecké školy Zdeňka Buriana a hukvaldská cimbálová muzika Gajdošek, která tanečníky provázela i na zájezdech.


Přehlídka proběhla hladce a Rolnička pojede do Chrudimi

K o p ř i v n i c e (dam) - Bez větších problémů proběhla minulé úterý přehlídka tvorby loutkových souborů Kopřivěnka ’99.

„Pouze jeden ze souborů přijel, z důvodu onemocnění jednoho z herců, s jinou hrou, ale jinak vše proběhlo hladce,“ řekla vedoucí pořádajícího souboru Rolnička Alena Svobodová. Přestože přehlídka byla letos uspořádána narychlo, nemohla si stěžovat na nezájem diváků.

Kromě zdárného uspořádání přehlídky se Rolničce v minulých týdnech také podařilo již potřetí vyhrát regionální přehlídku loutkových divadel v Opavě a byli nominováni na prestižní Loutkářskou Chrudim.


Podzemím kulturního domu bude již zítra dunět taneční hudba

K o p ř i v n i c e (dam) - Nová tradice by měla vzniknout již zítra v podzemí Kulturního domu v Kopřivnici. Právě do atomového krytu situovaného pod největší stavbou v centru města totiž pořádající agentury Nora production a Exit 99 pozvaly pět D. J.’s, aby v něm rozjeli jednu z největších tanečních party, jakou kdy Kopřivnice zažila. „Dneska už doba tak nepřeje klasickým party v klubech. Doba, kdy na ně chodila hromada lidí, je už prostě pryč. Proto jsme přemýšleli, jak to oživit. Po tom, co nám dobře vyšla taneční party, kterou jsme pořádali před a po koncertě Transglobal Underground, jsme věděli, že něco určitě podnikneme, otázkou bylo kdy a kde,“ vysvětlil důvody pořádání akce s výstižným názvem Atomic Rave šéf Nory Vítězslav Váňa. Podle představ pořadatelů by od podzimu asi každého čtvrt roku měla proběhnout jedna party nazvaná právě Atomic Rave. Samozřejmostí je, že na každé party by se měli hrát jiní D. J.’s.

„Je divné začínat s takovou akcí v květnu, kdy lidé raději chtějí jít ven, než někam do sklepa. My jsme taky chtěli začít dřív, ale až do teď to nebylo možné,“ řekl Váňa. Čekat s první Atomic Rave až do podzimu by prý však podle něj také nemělo smysl. První akce tohoto druhu a rozsahu má totiž být v podstatě generálkou, na které si pořadatelé vyzkoušejí všechna úskalí prostoru, ve kterém má být party pořádána.

Na první Atomic Rave se o zábavu bude starat hned pět D. J.’s, kromě místnímu publiku dobře známých jmen jako Jezus, San-Doz a Forest pozvali pořadatelé akce, která, jak tvrdí propagační letáky, nechce preferovat jen jeden styl v taneční hudbě, i dva Pražáky: D. J. Pietra a D. J. Tvykse. „Oba dva jsou to prvoligoví diskžokejové, i když nejsou tak známí jako třeba Tráva nebo Loutka. Pokud se ale akce uchytí, rozhodně se tady někdy příště ukáží také oni,“ slíbil Váňa.

D. J. Pietro hraje od roku 1995. Tehdy začínal s vokálovým happyhousem v malých klubech v celé republice. V polovině roku devadesát šest začal hrát profesionálně techno. Pravidelně se objevuje v českých klubech na větších party, ale vystupoval už i v Německu, Maďarsku, Švédsku. V září loňského roku se připojil k labelu Lunar, kde se podílel na první vydané kompilaci Bassblaster. Pietro míchá především techno a také díky tomu, že vlastní prosperující obchod s deskami, objevují se v jeho vystoupení nejaktuálnější novinky ze světa techno music. Po něm by měl vystupovat D. J. Tvyks. Ten již hraje od roku 1993. Začínal společně s D. J. Affelem a společně s ním se stal prvním konkurentem Bidla a Loutky. To, co hraje označuje Tvyks jako Cyber disco, to se podle jeho slov skládá z housu, deep housu, špetky techna a celá směs je okořeněná breakbeatem, a trochou drum’n’bass. Hrál již na mnoha místech. Slyšet ho, bylo možné například na Barrandovských terasách, v Roxy, paláci Akropolis a na desítkách dalších míst. V létě roku 1997 namixoval pro label Next Era kompilaci House party 6, které prodalo asi čtyři tisíce kusů.

Kromě kvalitní taneční hudby čeká návštěvníky protiatomového krytu, do kterého se bude vstupovat vchodem od hotelu Tatra, několik dalších zajímavostí. Po celou dobu party, to znamená od osmi hodin večer do pěti do rána, bude hudba doprovázena diaprojekcemi a strohé stěny bunkru budou zdobit iluminescenční plátna. Přichystán je také speciální lahůdkový bar nabízející ovoce, zmrzlinu či míchané nápoje. Příslušenstvím party bude i místo k odpočinku. Tomu bude upraven prostor (chill out), kde by měl být klid a možnost pohodlně se na chvíli posadit.


Kino uvede veselý film o smutných časech

K o p ř i v n i c e (dam) - Oprávněně velké naděje vkládá dramaturgie kopřivnického kina Puls do nové české komedie Pelíšky. Ta se totiž bude hrát celý následující promítací týden hned dvakrát denně.

Film režiséra Jana Hřebejka (Šakalí léta) je založen na příbězích, které odpozoroval na následné do svých knih zapsal spisovatel Petr Šabach. Pelíšky citlivě složil scénárista Petr Jarchovský ze Šabachovy knihy Hovno hoří a vlastních zážitků se svým dědečkem.

Pelíšky nás zavedou na konec šedesátých let do jedné z vilek v Praze - Košířích. Tu obývají dvě rozdílné rodiny Šebkovi a Krausovi. Otec rodiny Šebkových má totiž hodnost majora v lidové armádě zatímco Kraus je zarytým příznivcem první republiky a socialistické zřízení mu dokáže pořádně hnout žlučí.

Obě rodiny mají také děti, které spolu chodí do školy a jak se zdá Šebkův syn Michal se zamiloval do své sousedky Jindřišky Krausové, ta má však oči jen pro spolužáka Eliena. Divák může na plátně sledovat osudy obou rodin v každodenních, běžných situacích, mnoho gagů přinesou také oslavy Vánoc nebo svatba.

Pelíšky jsou vysloveně hereckým filmem, a to nejen díky svému hvězdnému obsazení již samotný scénář obsahující těžké, ale brilantně napsané postavy, k tomu vytvořil předpoklady. Přidá-li se k tomu účast špičkových herců na projektu, je úspěch již zaručen.

Doslova hereckým koncertem je zejména výkon Jiřího Kodeta v roli otce Krause. Ztvárnění člověka s morálními zásadami pevnějšími než skála totálně selhávající v běžných situacích osobního života má rozhodně ambice stát se Kodetovou životní rolí. Vyrovnaným partnerem je mu Miroslav Donutil v roli hlavy rodiny Šebkových. Ten vynikajícím způsobem hraje ideologickou zaslepenost, omezující člověka ve všech směrech. Skvělý výkon odvedly také filmové manželky obou výše jmenovaných Simona Stašová a Emília Vašáriová. Dobré byly také výkony herců dětských postav. Kromě již jmenovaných herců bude možné v Pelíšcích vidět Evu Holubovou, Bolka Polívku, Stellu Zázvorkovou, Jiřího Krejčíka, Jaroslava Duška a další. Pelíšky mají díky svým skvělým gagům a množstvím hlášek, které dozajista zlidoví, náběh na to stát se dalším z českých kultovních filmů.


Šlahouny se letos podruhé přesunuly na jiné místo

K o p ř i v n i c e (dam) - S největší pravděpodobností ještě jednou v tomto roce změní rockový festival Šlahouny místo svého pořádání.

Původně zamýšlené přesunutí Šlahounů z tradičního místa na kopřivnickém koupališti do nedalekého areálu zdraví se setkalo nejen s odporem lidí bydlících v Ptačí čtvrti, ale také s majitelem pozemků, na kterých se měl festival uskutečnit.

„Dostali jsme nabídku uspořádat Šlahouny v horní části letního stadionu. Tam to je podle mého názoru možná ještě zajímavější, protože vytvoříme jakýsi amfiteátr, taky velikost areálu bude určitě dostačující,“ řekl šéf pořádající agentury Nora Vítězslav Váňa.


Dr(o)bečky z knihovny(o)bečky z knihovny

Maturity a knihovna

Rozjařené průvody prapodivně přioděných lidiček, klinkání, zpěv a juchání - poslední zvonění. Poslední kratochvíle před krušným svatým týdnem. Nastává doba zuřivého biflování a dohánění všeho, co nestačilo utkvět v hlavách studentů za 4 roky pobytu na té či oné střední škole.

A tady často nestačí kupy učebnic, sešitů a jiných poznámek. Mnoho studentů míří do knihovny, aby na poslední chvíli získalo chybějící informace. Často místo nich přicházejí se seznamy na lístečcích příbuzní, aby poskytli studujícím nešťastníkům více času na přípravu. V knihovně je to doba velkého nedostatku knih z různých oborů. Jakoby se zaprášilo po povinné četbě, po všelijakých slovnících ať už naučných nebo jazykových, po různých příručkách a přehledech, po stručných výtazích tzv. ’v kostce’ z matematiky, češtiny, literatury, biologie atd. Není v našich silách uspokojit všechny, ba ani většinu. Ačkoliv nejžádanější tituly máme v několika exemplářích, nikdy nestačí pro všechny zájemce. A tak mnoho žadatelů odchází zklamáno a s poučením: „Příště přijdu dříve, než vypukne největší zájem.“

Naše knihovnice tato situace mrzí, ale není možno jinak. I přes tyto obtíže doufáme, že všichni maturanti uspějí a i s pomocí knihovny zodpoví všechny záludné otázky ’krutých’ maturitních komisí a stanou se tak během několika hodin úředně ověřenými dospělými jedinci. A snad ani potom nezapomenou na svou knihovnu.

Alena PAVELKOVÁ, knihovnice


Nora uvedla další psychedelickou kapelu

Po nedávném vystoupení The Legendary Pink Dots v Kopřivnici připravila Nora pro fanoušky tohoto hudebního stylu další koncert. Tentokrát se posluchačům představil produkt petrohradského undergroundu skupina Ole Lukkoye. Jejich hudba spolu s projekcí počítačové grafiky si získala uznání posluchačů.


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 20. - po 24. května v 17.30 a 20 hodin Pelíšky - česká retrokomedie. Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Bolek Polívka, Eva Holubová a další hvězdy jako příbuzní a sousedé v tragikomedii Jana Hřebejka z konce 60. let

Čt 27. - po 31. května ve 20 hodin Lola běží o život - černá komedie SRN. Divoký závod s osudem, náhodou a časem aneb hra o tom, jak sehnat včas peníze a ještě zůstat naživu. Do 15 let nepřístupný

Čt 27. - so 29. a 31. května v 17.30 hodin Blade - akční horor USA. Síla nesmrtelnosti. Duše člověka. Srdce hrdiny. Do 12 let nepřístupný

Ne 30. května v 15 a 17.30 hodin Život brouka - animovaný film USA. Nech brouka žít! Rodinný animovaný film od tvůrců Příběhů hraček

Kino Vláček

Ne 23. května v 15 hodin Legenda o Mulan - animovaná pohádka USA

• (pohádky se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Út 25. května v 19.30 hodin Petr Nárožný a Vojta Polanský - povídání o životě, divadle a přátelích

Pá 28. května ve 20 hodin Módní přehlídka (léto - podzim ’99). Kolekce od firem OP Prostějova, Otavan Písek, HIS. Tonak Nový Jičín. Lada Vyvialová - módní návrhářka roku 1998

Nora Café

Pá 21. května ve 20 hodin Atomic Rave: Free Style Underground Music No.1 - D. J. s Tvyx, Pietro, Sandoz, Jezus, Forest. (koncert se uskuteční v atomovém krytu pod KDK)

So 29. května ve 21 hodin Dance party - D. J. R. S. a R. Š.

• Koncerty skupin se konají v přilehlém hudebním sále

• Tento měsíc v Nora Café vystavuje své kresby Petr Špaček z Příbora

Kino Štramberk

Ne 23. května v 17 a 19.30 hodin Utopenec na útěku - komedie. Zachraňte houslistu Ryana! Příběh podle skutečných událostí z jiných filmů. Zachraňte vojína Ryana, Statečné srdce, Uprchlík. V hl. roli: Leslie Nielsen

Ne 30. května v 17 a 19.30 hodin Princ egyptský - animovaný pohádkový příběh. Narodil se jako otrok, vyrůstal jako princ. Animovaná road movie o slavné pouti zvané Exodus


Úspěchy žáků ZŠ Alšova v počítačové soutěži

K o p ř i v n i c e - Družstvo žáků ze ZŠ Alšova v  Kopřivnici se úspěšně zúčastnilo celostátní počítačové soutěže Loucká disketa konané 23. a 24. dubna ve Znojmě.

V konkurenci přibližně padesáti soutěžících z Prahy, Brna a dalších míst naší republiky získali dvě první místa ze tří. V  kategorii grafické úpravy fotografie zvítězil Petr Babinec ze 7. B se svou vlastní představou, jak by měla vypadat Kopřivnice. V   kategorii tvorby WWWstránek byl nejlepší Lukáš Rambousek ze 7. D, který vytvořil multimediální internetovské stránky na velmi zajímavé téma.

Zájemci si úspěšné soutěžní práce mohou prohlédnout na internetu na adrese: sumbal@edunet.cz.

Účastníci nejmladší kategorie žáků 1. až 5. tříd sice nezvítězili, ale sama účast dvou třeťáků je dokladem systematičnosti, s jakou se na naší škole počítačové gramotnosti dětí věnujeme. S výpočetní technikou se naučili pracovat už ti nejmenší, neboť se od první třídy pravidelně zúčastňují výuky v  počítačové učebně. Přístup k počítačům umožňujeme i dětem z  okolních školek.

Na úspěchu v  kategorii WWWstránek se navíc ukazuje správnost koncepce tříd s rozšířenou podporou výuky informatiky. Tyto třídy se od 6. ročníku věnují počítačům ve větším rozsahu a kromě běžné obsluhy počítačů se naučí mimo jiné i programovat, tvořit WWWstránky či počítačovou grafiku.

Ing. Jiří Sumbal


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 20. 5. 17.30 - 21, pá 21. 5. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 22. 5. 12 - 22, ne 23. 5. 9 - 17, po 24. 5. zavřeno, út 25. 5. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 26. 5. 18 - 21, čt 27. 5. 17.30 - 21 hod.

Sauna: otevřena pouze v tyto dny: čt (muži) 15 - 21 hod., pá (ženy) 15 - 22 hod. a so (společná) 14 - 22 hod. otevřena pouze v tyto dny: čt (muži) 15 - 21 hod., pá (ženy) 15 - 22 hod. a so (společná) 14 - 22 hod.

Malá kopaná: so 22. 5. 9 - 13 hod. semifinále + finále poháru; so 29. 5. 8 - 15 hod. 9. turnaj - 1. liga; ne 30. 5. 8 - 15 hod. 9. turnaj - 2. liga

Rekreační turistika: 21. - ne 23. 5. Tři dny autobusový zájezd KČT Příbor - Rychlebeské hory (je to oblast: Jeseník - Lipová-Lázně - Žulová - Velká Kraš - Vidnava - Javorník ve Slezsku), možnost i pro kopřivnické členy rekreační turistiky. Přihlášky a podrobné inf. podá Emil Václavík; út 25. 5. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Příbor ČD - pěší po levém břehu Lubiny k „Žabákovi“ - po pravém břehu Lubiny do Klokočova - Příbor - odj. v 11.34 hod., příjezd do Kopřivnice v 11.45 hod.; so 29. 5. v 6.29 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol (na Budišov) do Čermná ve Slezsku ČD - pěší - Čermenský mlýn - Staré Oldřůvky - povrch. břidličné doly - na mod. Hlubinný důl - Budišov ČD odj. ve 14.17 hod., návrat v 16.51 hod.

Vzpírání: so 22. 5. v 10 hod. - Mistrovství ČR žáků - jednotlivců ve vzpírání v Příboře (vzpěračská hala). Z kopřivnického klubu startují 4 chlapci, kteří splnili limit - R. Enčev, J. Kovařík, J. Ambrož a M. Machač

Fotbal: so 29. 5. (dorost) ve 14.15 hod. FC Kopřivnice - NFC Lichnov, v 16.30 hod. (muži) FC Kopřivnice - TJ Sokol Sedlnice

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme silniční bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme silniční bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty jsou otevřeny pro veřejnost. Tel.: 801 008 Tenisové kurty jsou otevřeny pro veřejnost. Tel.: 801 008

Plochá dráha: Čtvrtfinále Mistrovství republiky jednotlivců na ploché dráze se koná v sobotu 22. května od 16 hodin na Letním stadioně v Kopřivnici


Výsledky

Házená: (15. 5.) MU st. žáci B: KH Kopřivnice - TJ Cement Hranice 29:23 (12:9), střelci: Martínek 7, Chromek 6, Mikel 4, Grmolenský, Kučera a Bernátek po 3, Ptáček 2; MU ml. žáci B: KH Kopřivnice - TJ Cement Hranice 29:15 (15:7), střelci: Jahn 11, Stanislav a Váňa 8, Seidl a Krčmář po 1; m. turnaj minižáci. A: KH Kopřivnice - Zubří 10:8 (5:4); KH - Zubří A 4:20 (2:11); KH - Karviná 2:14 (1:7), střelci: Polášek 5, Skurka 5, Bartl 3, Bondra 2, Valentík 1; (16. 5.) MU ml. žáci A: KH Kopřivnice - TJ Cement Hranice 14:20 (7:10), střelci: Hábovčík 6, Váňa, Bonn a Domitra po 2, Olšovský a Jakeš po 1; MU st. žáci A: KH Kopřivnice - TJ Cement Hranice 18:17 (7:8), střelci: Bezděk 6, Mikel 4, Sarténa 4, Kaluža a Peichl po 2; MU ml. dorost: KH Kopřivnice - HCB Karviná 20:26 (9:11), střelci: Smutek a Machačík po 5, Winkler 4, M. Veřmiřovský a Bílek po 2, Bezděk a T. Veřmiřovský po 1; MU st. dorost: KH Kopřivnice - So II Prostějov 24:16 (13:7), střelci: Machačík 6, Štěpán, Vala a Gřes 4, Ocásek, Hanzelka a Bílek po 2; m. turnaj minižáci B: KH Kopřivnice - TJ Cement Hranice 7:8 (1:6), KH - TJ Z Vsetín 14:13 (6:6), KH - DDM Val. Mez. 12:9 (4:2), střelci: Šustala 9, Líňa 14, Trčka 5, Ledesma 3, Mayer 1

Fotbal: žáci: Baník Havířov - FC Kopřivnice st. 1:3, branky: Chuchma 2, M. Navrátil 1, ml. 0:0 žáci: Baník Havířov - FC Kopřivnice st. 1:3, branky: Chuchma 2, M. Navrátil 1, ml. 0:0

Šachy:

Šachy: Přebor Kopřivnice šachové mládeže se uskutečnil v sobotu 14. 5. za účasti šesti kopřivnických a jedné štramberské školy. Turnaj se hrál švýcarským systémem na 9 kol s tempem 2x20 minut. Pořadí: 1. O. Chalupa (ZŠ Štramberk) 8 b., 2. D. Kovalský 7,5 b., 3. O. Opršal (oba ZŠ Alšova) 7 b., 4. E. Blahetová 7 b., 5. J. Káňa 6,5 b. (oba ZŠ sv. Zdislavy), 6. R Geryk (ZŠ Štramberk) 6,5 b. b., 7. R. Fousek (ZŠ 17. list.) 6 b., 8. F. Krompolc (ZŠ sv. Zdislavy) 6 b., 9. M. Kapsa (ZŠ 17. list.) 6 b., 10. P Bayer (ZŠ Štramberk) 6 b

Atletika: Žákovská liga: Andrea Krstevová (AK ASK Kopřivnice) hostující v dresu SSK Vítkovic skončila při I. kole soutěže (druhá v závodě na 800 m časem 2:30,92 min., další kopřivnické atletce Petře Fialové patřila v tomtéž závodě za čas 2:40,52 min. osmá příčka a tudíž rovněž bodované umístění. Krstevová ještě dosáhla výborného času v závodě na 300 m - 44,98 Žákovská liga: Andrea Krstevová (AK ASK Kopřivnice) hostující v dresu SSK Vítkovic skončila při I. kole soutěže (druhá v závodě na 800 m časem 2:30,92 min., další kopřivnické atletce Petře Fialové patřila v tomtéž závodě za čas 2:40,52 min. osmá příčka a tudíž rovněž bodované umístění. Krstevová ještě dosáhla výborného času v závodě na 300 m - 44,98


Kopřivničtí jezdci na Rallyšou

Foto 6

V a l a š s k á B y s t ř i c e (red) - Absolutně nejrychlejšího času ve skupině soutěžních vozů Galia Rallye Teamu (sk. B) dosáhl na Rallyšou ve Valašské Bystřici kopřivnický Lumír Galia. Solidní páté místo získal další místní jezdec Aleš Hodslavský.

Pořadatelům z CM Group, kteří v Bystřici postavili krátkou trať se střídavě asfaltovým a šotolinovým povrchem, přálo v sobotu 8. května jak počasí, tak přízeň diváků, kterých přilákalo umění jezdců zhruba tisícovku. Podívaná stála za to, pomačkané plechy a rozbitá světla již ve skupině A, tedy vlastních vozů, napovídaly plnému nasazení jezdců, ve skupině B pak měli mechanici GRT rovněž plné ruce práce, a to ať s přezouváním ojetých pneumatik, či s opravami poničených nárazníků a podobně.

Zpestřením akce byl závod pořadatelského týmu proti skupině jezdců z Kopřivnice. Za ’domácí’ startovali skokani Parma a Jež, dále pak Mikuláštík a Petružela a aktivní závodník Karel Jakeš z Rožnova. Kopřivnice spoléhala na zkušenosti Aleše Hodslavského, Jana Ikla, Jiřího Šuly, Jaromíra Mohyly a Lumíra Galii. Jen těsný rozdíl několika vteřin nakonec rozhodl ve prospěch Kopřivnických. Navíc si Jaromír Mohyla získal svými efektními kousky za volantem velkou popularitu diváků.

Galia Rallye Team chce také tímto poděkovat všem svým sponzorům, zejména však Night clubu Diana v Kopřivnici a příborské opravně Karos, kteří zajistili účast na této akci.

Výsledky Rallyšou Valašská Bystřice: Sk. A (vlastní vozy): 1. J. Basel, Bystřička - Audi 90; 2. R. Špurek, Zašová - Šk. Felicie 1600; 3. K. Jakeš, Rožnov p. R. - Suzuki swift GSi; sk. B (soutěžní vozy): 1. L. Galia, Závišice; 2. J. Petružela, Val. Bystřice; 3. K. Galia, Rožnov p. R.


Ženský tým Štramberku ztratil, ne ovšem naději na prvenství

Válcovny plechu F-M - TJ Kotouč Štramberk 1:0 (1:0)

F r ý d e k - M í s t e k (jk) - Smůla v podobě průtrže mračen se snesla na trávník ve Frýdku Místku těsně před utkáním místního ženského týmu s družstvem Štramberka.

Prvních dvacet minut utkání tak družstvo trenéra Sochy doplácelo na gumové kopačky a po trávě doslova bruslilo. V ’kolíkách’ obuté soupeřky tohoto handicapu využily v desáté minutě a ujaly se vedení. Tráva oschla, ale družstvo hostí se ani přesto do konce poločasu nedokázali výrazněji prosadit.

Po změnách v sestavě si Štramberk vynutil převahu a zaznamenal několik jedinečných šancí, jednobrankové vedení soupeře však nezlikvidoval a musel se smířit s první jarní porážkou.Trenér Socha opět chválil obrannou řadu, kladně hodnotil i výkony opory Konečné a nadějné Menšíkové v záloze. Vyzdvihl i Čapkovou, která v obraně nahradila zraněnou Matonohovou.

„I přes tuto porážku máme stále naději na prvenství v soutěži, myslím si však, že Darkovičky, které v tuto chvíli na nás mají dva body náskok a zápas k dobru, si již vítězství a tím pádem i šanci na postup ujít nenechají,“ domnívá se vedoucí druhého týmu soutěže Ladislav Slanina. Nicméně Štramberačky čekají ještě dvě utkání na domácím hřišti a to tuto sobotu s ČSAD Havířov a o týden později právě s Darkovičkami.

Sestava: Kocourková - Křížková, Marková, Holubová, Matonohová (Čapková) - Menšíková, Kolářová, Konečná, Biskupová (55. Sochová) - A. Zelenková (75. Lucie Hoffmannová), Jurasová.


Kiss ligu zahájí Kiss Cup

P ř í b o r (jk) - Turnaj K ISS CUP zahájí 23. května na příborském koupališti vůbec první ligu plážového volejbalu u nás. Při této příležitosti bude zároveň oficiálně otevřeno nové beachvolejbalové hřiště, na kterém se chystají účastníci ligy o prázdninách svádět nelítostné boje.

Tahákem akce, pořádané Tomášem Rakem z olomoucké Fakulty tělesné kultury, budou i známé osobnosti, mezi nimi například moderátor rádia Kiss Morava David Klimša, který zahájí v neděli celý sportovně zábavný blok čítající zajímavé zápasy, soutěže, různé hry a exhibice. Večer vše vyvrcholí u kotlíkového guláše a předávání cen. Kromě Kiss ligy se v areálu uskuteční také další turnaje, z nichž lze jmenovat noční turnaj nebo pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů, ale to si pořadatelé zatím nechávají pod pokličkou.


Kopřivnické krasobruslení už není Popelkou

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivnické krasobruslení se postupně dere na výsluní a výkony jeho závodníků si pomalu získávají respekt mezi renomovanými kluby. Popelka, kterou česká elita brávala jen do počtu, mnohé překvapila a zřejmě s ní bude muset být do budoucna kalkulováno. V tomto smyslu se vyjádřil o současném postavení místního klubu v republice hlavní trenér a manažer klubu Evžen Milčinský. Každopádně patrné je, že ač mnoha klubům ve městě zvoní umíráček, ’krasu’ se daří.

„Je za tím, kromě nezbytného štěstí, především obrovské množství práce. Jejím výsledkem je skutečnost, že klub dnes může nabídnout podmínky k provozování vrcholového sportu, o což jsme vlastně usilovali. Především v posledních dvou letech se úroveň hodně zvedla, za což patří náš velký dík našemu generálnímu sponzorovi Superioru, Likérce JAS Rožnov a firmě ERKL. Díky nim jsme zaplatili led a počtem hodin na něm strávených jsme se alespoň částečně vyrovnali některým střediskům,“ pochvaluje si Evžen Milčinský a dodává, že klubu vycházejí maximálně vstříc i školy - E. Zátopka, M. Horákové a náměstí, které dětem tolerují malé individuální plány.

Plány, ovšem ty pro následující sezonu, rozhodně nejsou skromné. V příštím roce totiž oslaví kopřivnické krasobruslení v organizované podobě 30 let svého trvání. „I z tohoto důvodu jsme požádali o pořadatelství mistrovství republiky. U seniorského bude zřejmě upřednostněna zateplená hala, ale u žactva to není podmínka, tudíž si můžeme dělat určité naděje, že zde v únoru uvidíme žákovskou špičku. Samozřejmě počítáme s uskutečněním již třetího ročníku Superior Cupu, který v letošním roce zaznamenal skvělou účast i pořadatelský úspěch. Získáváme v krasobruslařských kruzích slušné renomé a můžu již nyní říci, že bychom zde měli přivítat závodníky více jak patnácti zahraničních klubů,“ uvedl Milčinský.

„Jinak bychom také velice rádi naplánovali další sezonu, co se týče tréninku, vše je ale odvislé od ledu. Loni byl led 15. srpna, letos bychom byli rádi, kdyby byl alespoň 15. srpna, jinak hrozí velký handicap vůči soupeřům. Bylo by to ideální, protože již v září jsou důležité svazové závody, na kterých závisí případné zahraniční starty. Led je samozřejmě v tu dobu drahý, ale stále je to pro nás lepší, než kdybychom platili více jinde a navíc nechávali vydělávat někoho jiného než město,“ dodal Milčinský.

Pokračování v dalším čísle


Vkládají naděje hlavně do Klowersové

K o p ř i v n i c e (jk) - Vycházející hvězdičkou a zároveň v současnosti největší nadějí klubu krasobruslení je Pavlína Klowersová, v uplynulé sezoně závodící mezi žákyněmi. Podle trenéra Milčinského byla tato sezona nakonec úspěšná, i přes zlověstnou skutečnost, kterou bylo zranění kolene. Při říjnových závodech v Brně se totiž naplno projevila vrozená vada menisku, která vyžadovala operaci. Té se Pavlína podrobila v prosinci, a i přes tento fakt již startovala na únorovém mistrovství ČR. „Trénovali jsme před tím snad tři týdny, s tím, že 14 dní bruslila a týden koleno trochu zatěžovala. Na mistrovství pak pochopitelně nejela nejtěžší obtížnost, spíš tak, aby to zvládla a nechybovala. To, že skončila po tom všem čtrnáctá myslím není neúspěch,“ míní Milčinský. Postupně se vracela do formy a začala vůbec poprvé skákat trojité skoky, přesně salchowa a tulupa, toho dokonce v kombinaci s dvojitým. Chytila ve své věkově kategorii světovost i novou motivaci. Na Triglav Trophy v Jesenici, tedy neoficiálním mistrovství světa do 14 let, kde skončila devátá, totiž kombinaci trojitého tulupa s dvojitým skákaly jen první čtyři, pět závodnic.

Mezi žákyněmi Pavlínu čeká ještě jedna sezona. Konkurence odchodem letošní mistryně a vicemistryně do juniorek částečně oslabila, přece jen však nespí. „Sice ani jedna z jejích potencionálně největších soupeřek neskáče trojité skoky, ale není nikde napsáno, že nepůjdou během toho roku výkonnostně nahoru a nenaučí se je,“ varuje Milčinský.

Po mistrovství republiky se výsledky v pohárových závodech již začaly započítávat do Českého poháru pro rok 2000. Pavlína je se třemi prvními a jedním druhým místem zatím, možná trochu paradoxně, na čtvrté příčce. „Některé závody jsou totiž hodnoceny lépe a proto její soupeřky, které startovaly jinde, figurují před ní. Jsou však rozhodně porazitelné, ani jedna z nich jak jsem řekl, ještě neskáče trojité skoky, jediná kvalitní závodnice, je třetí Sršňová z Náchoda, která skáče dvojitého axela. Utká se s nimi a uvidíme,“ naznačil ambice Klowersové Milčinský a dodal, že následující sezona zřejmě bude zlomová. „Snad překoná zrádné období puberty bez toho, aniž by slevila ze svých cílů,“ doufá trenér.


O pohár města Příbora letos již podesáté

P ř í b o r (jk) - Již podesáté se 4. května v Příboře sešli žáci základních škol, aby na běžeckých tratích svedli souboj o vítězství i pohár města, po němž je závod pojmenován. Příborská ZŠ Npor. Loma závod uspořádala pod patronací Městského úřadu v Příboře a sezvala na své hřiště celkem závodníky devíti škol z Příboru, Kopřivnice, Štramberku a Petřvaldu.

Dívčí kategorie vyhrála jen těsně kopřivnická škola E. Zátopka před 17. listopadem, v chlapeckých kategoriích si pak obě školy pořadí prohodily, přičemž škole 17. listopadu pak patřilo i celkové prvenství. Mezi jednotlivci byl nejcennějším výkonem traťový rekord jmenovce kopřivnického slavného rodáka Zátopka, v tomto případě Jiřího, v závodě na 1 600 m. Ten nový má hodnotu 5:17,9 min. Za zmínku stojí i slušný náskok Miroslava Gorského v závodě na 1 400, který druhému v cíli nadělil téměř deset vteřin. V dívčích kategoriích potvrdila mezi dvanácti až třináctiletými běžecký talent Veronika Zamišková, naopak mezi čtrnácti až patnáctiletými triumfovala před atletkami krasobruslařka Pavlína Klowersová.

Výsledky jednotlivých kategorií: dívky roč. 1988 a mladší (600 m): 1. Miroslava Jakešová (ZŠ 17. list. Kopřivnice) 2:08,4; 2. Daniela Najvarová 2:12; 3. Marie Váňová (obě Štramberk) 2:13; chlapci roč. 88 a mladší (800 m): 1. Petr Sopuch (ZŠ E. Zát. Kopř.) 3:03,9 min.; 2. Jan Sopuch (Štramberk) 3:05; 3. Jakub Drastik (ZŠ 17. list. Kopř.) 3:05; dívky roč. 1986/87 (1 200 m): 1. Veronika Zamišková (ZŠ E. Zát. Kopř.) 4:31,1; 2. Andrea Svobodová (ZŠ 17. list. Kopř.) 4:32; 3. Daniela Jeřábková (ZŠ Štramberk) 4:36; chlapci roč. 1986/87 (1 400 m): 1. Miroslav Gorski 4:47,5 min.; 2. Lukáš Domitra (oba ZŠ 17. list. Kopř.) 4:56; 3. Radek Těhan (ZŠ E. Zát. Kopř.) 5:00; dívky roč. 1984/85 (1400 m): 1. Pavlína Klowersová (ZŠ E. Zátop. Kopř.) 5:19,3; 2. Lucie Želázková (ZŠ 17. list. Kopř.) 5:20; 3. Petra Fialová (ZŠ E. Zát. Kopř.) 5:22; chlapci roč. 1984/85 (1600 m): 1. Jiří Zátopek (ZŠ Štramberk) 5:17,9; 2. Ondřej Sýkora (ZŠ Npr. Loma Příbor) 5:21; 3. Jan Skřivánek (ZŠ E. Zát. Kopř.) 5:24.


Opět ani jeden z rivalů o víkendu nezaváhal

FC Kopřivnice - TJ Valašské Meziříčí B 2:0 (2:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Teoretickou šanci na postup o soutěž výše kopřivničtí fotbalisté neztratili ani v sobotním utkání se zálohou Valašského Meziříčí, kterou po solidním výkonu porazili a jejich odstup na vedoucí Příbor, jenž v neděli přehrál Kozlovice 1:0, tak zůstal na třech bodech.

Začalo se vlažněji, postupně se však obě mužstva v tažení na soupeřovu bránu osmělovala. Domácí, jejichž technické hře seděl sice mokrý, ale přesto tvrdý terén, měli mírnou převahu, ta však neubrala na fotbalovosti hostím a diváci si tak přišli na své. První gólovou příležitost zaznamenali domácí, a to ve 13. minutě, kdy se dostal do brejku Pítr, ale ač mu stál v cestě jen brankář Kříž, jeho střela po zemi pouze lízala z vnější strany levou tyč. O 10 minut později naopak chybělo trochu štěstí na straně Valmezu, jehož hráč nastřelil břevno. V tu chvíli ještě nikdo netušil, že právě horizontála brány se hostům v zápase stane osudná.

Dvakrát se o brejk neúspěšně pokusil Šudák, vše si ale vynahradil ve 27. minutě, kdy Strnka vyslal přesný pas na Pítra, ten balón potáhl vpřed a ideálně jej nabídl Šudákovi, pro nějž bylo hračkou doklepnout. Na druhé straně zahrozil střelou těsně vedle levé tyče Skypala, poté se ale znova dostali ke slovu domácí. Kříž si ve 34. minutě poradil s bombou Paciorka, nestačil však o minutu později na Šudáka, který po přihrávce Strnky rozesmutnil umístěnou střelou hosty podruhé. Ve 40. minutě se kopřivnická dvojice útočníků opět vysunula dopředu, akci však nedotáhla. Inkasování do šatny, které domácím hrozilo od Šikuly minutu před poločasem, se postavilo opět do cesty břevno.

Potřetí měli stejným způsobem vychýlenou mušku hosté na počátku druhé půle, v 61. minutě pak měl stejnou smůlu domácí Pítr.

Kopřivnice kromě toho zatopila hostům ještě několikrát, pokusy Haly i dorážka Mechla ale kýžený cíl minuly, a neuspěl již ani rychlý Šudák. Valmez měl pak nejblíže k zamíchání kartami v 68. minutě, kdy vyslal nadějnou střelu z přímého kopu Hlavica.

„Meziříčí bylo z našich dosavadních soupeřů fotbalově nejlepší,“ shodli se kopřivničtí trenéři. „My jsme byli sice o něco lepší, oni zůstávali však herně na výši,“ dodali. Převahu Kopřivnice připustil i vedoucí hostujícího mužstva Václav Kopřiva. „Postrádali jsme trochu štěstí, ale na druhou stranu uznávám, že domácí měli navrch,“ řekl.

Sestava: Kopřivnice.: Slezák - Šmelko (34. Petráš), Špaček, Paciorek, Rypar - Maslák (71. Pešta), Mechl, Hala, Strnka - Pítr, Šudák. Valašské Meziříčí: Kříž - Blabla, Hlavica, Minář, Trochta - Skypala, Bartoň, Hruška (46. Reichert), Sehnal - Šikula, Kostka (76. Šrubař)

Branky: 27. a 35. Šudák


Dorost se celou půlku trápil, pak ale spustil kanonádu

FC Kopřivnice - TJ Ženklava 5:0 (0:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Brankové žni dorostenců v sobotním zápase s Ženklavou předcházelo velké trápení. Na vině byla nepřesná zakončení domácích i solidní výkon hostujícího brankáře. „Šance byly, ale nedokázali jsme je využít. Macek dvakrát nedal hlavou, pak zase brankář vyrazil naši střelu na břevno,“ vypočítává trenér kopřivnického dorostu Oldřich Neckář.

Zakletá brána hostí byla dobyta v 60. minutě, kdy z penalty mířil přesně Martin Kubiš. Gól znamenal vysvobození z nervozity a potvrzení jednoznačné převahy v následujících minutách. V 70. se po důrazném souboji hlavou trefil Jalůvka a v 78. pak po mele ve vápně zvýšil Růža na 3:0. Faul na pronikajícího Macka v 84. minutě znamenal druhou penaltu a čtvrtý gól v ženklavské síti. Exhibici pak zakončil v 87. minutě střelou v pokutovém území Brunclík.

Vítězství znamená potvrzení první příčky v tabulce okresního přeboru. V neděli dorostenci zajíždějí do Veřovic. Sestava: Bartoň - Růža, Brunclík, Bezděk, Daňhel (46. Dražkovič) - J- Kubiš (60. Huške), M. Kubiš, Plaček - Jalůvka, Macek, Tomek.


Váňu a Hejtmánka zdobí tituly mistrů Moravy a Slezska

Foto 7

J e s e n í k (jk) - Dva cenné tituly přivezli kopřivničtí karatisté z Jeseníku, kde se v sobotu 8. května konalo otevřené mistrovství Moravy a Slezska. Startovní pole 250 závodníků z 32 klubů České republiky bylo obohaceno o borce čtyř polských a tří slovenských týmů, což úroveň prestižního závodu ještě zvyšovalo.

Zlatý pohár a mistrovskou medaili vybojoval v kategorii kata starších žáků Čestmír Váňa. V konkurenci čtyřiceti adeptů na titul vyhrál obě postupová kola a rovněž v následném osmičlenném finále nedal svým soupeřům šanci.

Překvapením byl druhý triumf, který pro kopřivnický klub po vleklých zdravotních problémech vybojoval v kategorii kumite do 70 kg Pavel Hejtmánek. Jeho cestu do finále mohl již v prvním kole zmařit výborný Josef Váňa z Havířova, jeho umění však Hejtmánek vymazal a cenný skalp pak již nepromarnil. I v dalších třech kolech se radoval z vítězství a zaslouženě získal titul mistra.

Trochu zklamáním bylo předčasné vyřazení nedávné vítězky I. kola národního poháru v České Lípě Soni Hejdukové. V kumite starších žákyň do 50 kg ji již v prvním kole vystavila stop ostravská Kolářová.

Vedení 3:0 nad polským reprezentantem se zdálo být pro Milana Burgeta (kat. do 60 kg) dostatečným k postupu do druhého kola. Přišlo však jedno nekontrolované kopnutí soupeře a účinkování nadějného dorostence po následném napomenutí a vyloučení skončilo.


Nový traťový rekord Šádkové v Dolní Lhotě

D o l n í L h o t a (jk) - Jedno vítězství a tři druhá místa přivezli kopřivničtí běžci z Dolní Lhoty, kde se běžel závod na patnáctikilometrové trati.

O prvenství se zasloužila Irena Šádková, která, ač běžela v tréninkovém tempu, překonala o tři vteřiny traťový rekord Dany Hajné.

V hlavní kategorii mužů podlehl Robert Šádek jen Janu Križíkovi ze slovenské Skalice, naopak na své konto si připsal skalpy novojičínského maratonce Karla Davida a vítkovického Davida Gerycha.

Mezi veterány se v kategorii do 40 let musel Alexandr Neuwirth sklonit před uměním Karla Kravčíka, v závodě šedesátníků pak skončil rovněž druhý Karel Piskoř.


Ligový pohár vyvrcholí už tuto sobotu

K o p ř i v n i c e (jk) - Závěrečná klání IX. ročníku ligového poháru KMK Kopřivnice, tedy sezony 98/99 se budou odehrávat 22. května na místním házenkářském hřišti.

Do finálních bojů zasáhnou celkem čtyři mužstva, z nichž všichni jsou účastníky I. kopřivnické ligy malé kopané. V prvním semifinálovém utkání změří své síly hráči mužstev FC TR. Devills a Heimat Juniors, ve druhé pak VS. OIL. Agro a Dallas 54. Vítězové těchto duelů se střetnou ve finále, poražení sehrají utkání o třetí místo.

Semifinále a finále ligového poháru KMK Kopřivnice

9.00 - 10.00 FC TR. Devills - Heimat Juniors
10.00 - 11.00 VS. OIL. Agro - Dallas 54’
11.15 - 11.45 utkání o 3. místo
12.00 - 13.00 finále

Domácí tenisté hráli na přeborech prim

K o p ř i v n i c e (lup, jk) - Prim ve dvouhrách i čtyřhrách patřil kopřivnickým tenistům na víkendovém okresním přeboru starších žáků a dorostu, který uspořádal na svých dvorcích místní klub.

I přes nepříznivé počasí, se do Kopřivnice sjelo 40 hráčů, a to jak zdejších, tak z Bílovce, Oder, Příbora, Frenštátu p. Radhoštěm a Nového Jičína. Přebor zahájili v pátek dvouhrami starší žáci, dorostenci rozehráli svá utkání v sobotu ráno.

Okresním přeborníkem se ve dvouhře starších žáků po velmi dobrém výkonu stal domácí David Martínek, když ve finálovém duelu přehrál svého oddílového kolegu Adama Hradila. Titul ve čtyřhře zůstal rovněž doma, a to zásluhou Adama Ondrašíka a Robina Pospěcha.

Vítězem singlu dorostenců se přesvědčivě stal rovněž domácí Michal Fojtík, když na něj ve finále nestačil Petr Olšák z Nového Jičína. Společně pak tito hráči získali i okresní titul ve čtyřhře. Kromě nejlepších zaslouží uznání všichni hráči, stejně jako pořadatelé a rozhodčí, kteří přebory zvládli na výbornou.

Výsledky: Starší žáci: dvouhra: semifinále - Hradil - Vojtíšek (Frenštát p. R.) 6/3, 6/1; Martínek Ondrašík 4/6, 6/2, 6/4; finále - Martínek - Hradil 6/0, 6/3; čtyřhra: semifinále - Hradil, Martínek - Polášek, Lešínský (všichni Kopř.) 6/1, 6/3; Ondrašík, Pospěch - Vojtíšek, Mach 3/6, 6/0, 6/3; finále - Ondrašík, Pospěch - Hradil, Martínek 6/4, 4/6, 7/6; dorostenci: Dvouhra: semifinále - Fojtík - Pochyla (N. J.) 6/3, 6/2; Olšák - Mikoška (N. J.) 6/1, 6/0; finále - Fojtík - Olšák 6/3, 6/4; čtyřhra: semifinále - Fojtík, Olšák - Z. Palička (N. J.), Pochyla 6/3, 6/1; Ranoš, Kučera (Příbor) - F. Dimitrov, Š. Dimitrov (oba N. J.) 6/3, 6/2; finále - Fojtík, Olšák - Ranoš, Kučera 6/2, 6/4.


Gymnastky testovaly formu v Rožnově

R o ž n o v p . R . (mac, jk) - Další prověrkou formy kopřivnických sportovních gymnastek byl minulou sobotu 18. ročník memoriálu Naděždy Bellušové v Rožnově pod Radhoštěm, kam se sjelo celkem 138 dívek ze 13 moravských a jednoho slovenského klubu.

Do první desítky se v konkurenci třiceti nejmladších žaček (roč. 1992 a mladší) probojoval kopřivnický trojlístek benjamínků. Jejich sestavy byly velice pěkně a čistě zacvičené, za což patřilo šesté místo Lucii Bujnoškové, deváté Haně Novákové a desáté Janě Pěnčíkové. Místa na stupních vítězů patřila vítkovickým nadějím.

Opět nejvíce závodnic zápolilo v kategorii mladších žákyň - celkem 61. Z kopřivnických osmi děvčat zacvičila velice čistě a s vysokou obtížností Andrea Kročilová, která převyšovala ostatní. O vítězství ji připravil nešťastný pád z kladiny při přemetu, a tak se musela spokojit opět jen s třetím místem. Do desítky se dostala ještě pátá Iva Bujnošková, osmá Markéta Mendeová a devátá Martina Münsterová. Na dalších místech pak 16. Natálie Machová, 23. Tereza Niedzwiedzová, 29. Nela Pítrová, 36. Tereza Houšťavová.

V kategorii starších žaček bojovalo celkem 19 dívek. Kopřivnické barvy hájila jen Hana Jančálková, o to však úspěšněji. Od vítězné Hájkové z Havířova ji dělily dvě desetiny bodu. Pro kategorii VS 6 byl tento závod poslední prověrkou před krajským přeborem, v němž půjde o postup na mistrovství ČR. Z našich závodnic si nejlépe vedla šestá Martina Lacinová, sedmá příčka pak patřila Evě Bujnoškové a desátá Janě Wolfové.

Pro Dášu Pítrovou byl po odstoupení jejich soupeřek do nižší kategorie závod v nejobtížnější kategorii VS 7 jen kontrolním testem. Sestavami prošla bez větších chyb, nevyvarovala se jen pádu z kladiny při prvku skupiny C. Trenéři doufají, že jí vyjde závod na přeboru kraje a postoupí na Mistrovství ČR, které se koná 4. - 6. června v Rychnově n. K. Od září bude Pítrová stejně jako Jana Macíčková studovat gymnázium ve Vítkovicích.


T-C ’90 zatím bezpečně v čele třetí ligy

K o p ř i v n i c e (jk) - Šestý turnaj odehrála o víkendu třetí liga, která má stále smůlu na počasí, nakonec však byly zvládnuty všechny zápasy 24. kola.

T-C ’90 si upevnilo svou vedoucí pozici a T. B. přeskočilo AC Lemon, jenž si ze čtyř utkání odnesl tři body, když mimo jiné podlehl poledním Mighty Cats. Výrazně si polepšil Megas Bordovice B a útočí na postupovou příčku do druhé ligy.

Výsledky 3. ligy (15. května): Pivson Frenštát - T. B. 2:1; Megas Bordovice B - Mighty Cats 1:0; T-C ’90 - AC Lemon 1:0; Žába - Pivní bublinky 4:2; Megas Bordovice B - Catastrofic 3:0; Pivson Frenštát - Mighty Cats 2:0; Catastrofic - T. B. 0:2; Žába - T-C ’90 0:4; Mighty Cats - AC Lemon 1:3; Pivson Frenštát - Piv. bublinky 4:4; Megas Bordovice B - Žába 4:0; Catastrofic - AC Lemon 5:1; T-C ’90 - Mighty Cats 4:0; T. B. - Piv. bublinky 13:1; Megas Bordovice B - Pivson Frenštát 2:0; Žába - Catastrofic 0:2; Pivní bublinky - T-C ’90 1:2; AC Lemon - T. B 0:5

Tabulka malé kopané 3. liga po 24. kole

1. T - C ’90

17

5

2

64:20

56

2. T. B.

14

5

5

83:39

47

3. AC Lemon

13

4

7

47:38

43

4. Megas Bord. B

12

2

10

57:45

38

5. Catastr. team

11

3

10

48:35

36

6. Žába

10

5

9

50:54

35

7. Pivní bublinky

5

5

14

48:80

20

8. Pivson Frenštát

5

4

15

44:64

19

9. Mighty Cats

3

3

18

24:89

12

 

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:29