Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 19/99 ze dne 13. května 1999

Titulní strana

Město chce začít vykupovat pozemky pro budoucí investory
Hlavica jednal o situaci v Tatře i ve městě
Letošní ročník Kit Show vynikl kvalitou modelů

Tatrováci dostanou v termínu jen čtyři tisíce a zbytek později

Nejlepšími hasičskými dobrovolníky disponují v Mniším

Symbolem Svátku matek slaveného na celém světě je bílý karafiát

Zprávy z města a okolí

Od července dojde k zdražení nájmu v obecních bytech

Družstvo vystěhovalo neplatiče nájmu z třípokojového bytu rovnou na ulici

Lidovci si zvolili nové, krajské vedení strany
Lidé si osvobození připomněli u pomníku a na koncertě
Limity škodlivin v ovzduší byly překročeny jen zřídka
Podíl fixních krádeží aut je asi čtyřicet procent
Neshody mezi rodiči se mohou projevit v prospěchu dítěte
Mladí Brontosauři chtějí budit z letargie
Stíny
Zásah proti pilatce bude prováděn šetrně ke včelstvům
Kulturní dům obléhaly tanky, kolem jezdily Formule 1 a nad tím vším se vznášel balon
Muzeum navštívila jen menšina účastníků Kit show

Kultura

Ministr Dostál se přijel seznámit s novojičínským regionem
Letošní přehlídka Kopřivěnka bude možná vůbec poslední
Všechna hlavní ocenění získali ochotníci z Kotouče
8x rock se s Norou nadobro rozloučí
Kino uvede filmy o renesanční a internetové lásce
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Beseda v rámci prevence kriminality
Den Země v Mateřské škole na ul. Krátká
Cesta správným směrem

Sport

Kam za sportem
Výsledky
FC Jelita stále na čele druhé ligy malé kopané
Vyhráli, ale pohár zůstal škole
Okresní liga neregistrovaných ve volejbale zná svého vítěze
Kopřivničtí tenisté výrazně pozvedli o víkendu hlavu
Megas vybojoval druholigový bronz
Město pod Trúbou očekává v sobotu rodáky z celého světa
Běžci opět nelenili
Jasné herní převaze chybělo víc gólového koření
Štramberské ženy soupeře z Krnova naprosto vymazaly
Dorostenci nedali Žilině šanci
Agro má titul nadosah, boj o další místa roste
Kopřivnický střelecký klub vychoval mistryni republiky
Budoucnost kopřivnického hokeje je zatím v mlhavém oparu

Titulní strana

Město chce začít vykupovat pozemky pro budoucí investory

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice ve spolupráci s příspěvkovou organizací Ministerstva průmyslu Czechinvest CR připravuje podnikatelský areál na svém správním území pro zahraniční investory. Na základě jednání Czechinvestu CR bylo vytipováno území o rozloze osmdesáti hektarů, které bude sloužit jako výchozí bod pro prvoplánové umístění záměru o prvotní zainvestovanosti třiceti hektarů v rozsahu asi pět set milionů dolarů do roku 2005.

Požadavkem investora je poskytnutí pozemku v regionu zdarma včetně zainvestování technickou infrastrukturou, to jsou přístupové komunikace, technologická a pitná voda, kapacity plynu, elektro a telekomunikační napojení. V současné době probíhá projednávání změny územně plánovací dokumentace města Kopřivnice ve prospěch realizace tohoto záměru, připravuje se projektová dokumentace pro vydání územního a následně stavebního povolení na inženýrské sítě, přivedené k hranici pozemku podle požadavků konkrétního investora. Předpokládané náklady na dobudování technické infrastruktury jsou ve výši čtyřiceti milionů korun, na které chce město Kopřivnice do konce května uplatnit žádost na dotace z Ministerstva průmyslu z dotačního titulu na podporu zainvestování průmyslových parků v České republice.

„Hlavním účelem je snížit nezaměstnanost v regionu, proto jsme oslovili Czechinvest CR. Firma se zde byla podívat a protože plocha o rozloze větší než sedmdesát hektarů není nabízena v celé republice nikde, je to životní šance pro Kopřivnici. Je to i závod s časem. V případě, že budeme připraveni, dotáhnou sem jednoho velkého či několik menších investorů. Každý cizí investor chce stavět na zelené louce a mít inženýrské sítě dotaženy až na hranici pozemku s tím, že je vyřešen územní plán, územní rozhodnutí na liniovou stavbu a vyřešeno čištění odpadních vod. Teď je otázka sehnat 40 milionů na výkupy pozemků a minimálně 45 milionů na infrastrukturu. O těch 40 milionů budeme žádat standardním postupem stát prostřednictvím Czechinvestu do půlky června, do konce srpna chceme doplnit už i územně plánovací dokumentaci,“ řekl místostarosta Alois Janek.

„Byla utvořena pracovní skupina, která se pravidelně schází a hodnotí postup, případně nastavuje nové směry. Práce probíhají v několika směrech současně podle nutnosti a odbornosti. Operativní řešení je každodenní nutností,“ dodal Alois Janek.

Na základě informací prostřednictvím Czechinvestu CR bude pro první etapu zainvestování území - třicet hektarů v letech 2000 - 2002 zahraničním investorem dána regionu možnost zaměstnat 2 500 až 3 000 obyvatel z regionu, ve vazbě na okolní služby a dodavatele je to dalších pět až šest tisíc zaměstnaných. Další kapacity pro rozvoj zaměstnanosti umožní jedinečnost zainvestování a výkupu pozemku celého areálu v rozsahu až 80 hektarů. Na zbývajících 50 hektarech lze předpokládat další rozvojové plány dnes nejmenovaného investora. Město Kopřivnice v současné době nevlastní pozemky pro plánovaný areál asi 80 hektarů.

„Oslovili jsme všechny vlastníky pozemků. Většina z nich dala kladnou odezvu. Pozemky mají asi pětikorunovou hodnotu, my jim nabízíme 50 korun za metr čtvereční. Velice malá část pozemků je města, část je v péči Pozemkového fondu ČR. Další část pozemků vlastní s. p. Tatra v likvidaci. V pátek 14. května proběhne v 15 hodin v anexu městského úřadu první hromadná schůzka s dotčenými vlastníky, kde bude vše nutné vysvětleno vedením města a CRP a bude dán prostor k dotazům, případně možnost podepsat smlouvy o budoucí smlouvě,“ vysvětlil postup Alois Janek.

Městské zastupitelstvo odsouhlasilo výkupní cenu pozemků ve výši 50 Kč/m2. Tato pobídka je limitována vlastnickým vztahem k území a vydaným územním rozhodnutím na technickou infrastrukturu v areálu do 15. 8. 1998. Na základě konkrétních kroků bude o investici, která v současnosti je jedna z největších za posledních pět let a Czechinvest ji řadí na nejvyšší příčky zájmu ČR, rozhodnuto investorem do poloviny září letošního roku. Bylo by škoda, aby na základě momentálního nedostatku financí města na výkup území byl záměr zhacen. I v případě, že konkrétní zájemce o naši lokalitu ustoupí ze záměru realizovat zde závod, byli jsme ubezpečeni Czechinvestem, že pokud dojde ke kompaktnímu výkupu 80 hektarů, existují již záměry, které na území ČR požadují tak velké území a kdy kvůli nepřipravenosti naší republiky s podnikatelskými areály nad 50 hektarů unikla řada zahraničních investorů do Polska a Maďarska. Na skutečných krocích Czechinvestu CR v minulých dvou letech lze poukazovat na reálnost záměru například Intel Pardubice, Panasonic a Sony Plzeň.


Hlavica jednal o situaci v Tatře i ve městě

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen do Tatry, ale také na radnici vedly minulou středu kroky generálního ředitele společnosti Škoda Plzeň Jiřího Hlavici.

„Zhruba před čtrnácti dny jsem se stal předsedou představenstva Tatry. Proto jsem pochopitelně přijel do Kopřivnice, abych se setkal s vedením podniku a se zástupci odborů. Také jsem se chtěl osobně seznámit s aktuální situací automobilky a s managementem projednat naše další kroky,“ osvětlil Hlavica důvod své návštěvy v Kopřivnici.

Základními body jednání ředitele Hlavici v Tatře byla aktuálnost zapojení podniku do revitalizačního programu vlády, řešení současné finanční situace v automobilce, možnosti uvolnění finančních toků a další. „Jednáme s bankami i s vládními autoritami o tom, jak situaci v Tatře nezhoršovat, to znamená, jak se dožít zahájení revitalizace, aniž by došlo k nějakým významným propadům ve výrobě,“ řekl Hlavica o jednom z nejdiskutovanějších témat v Kopřivnici.

Dalším velkým tématem v Tatře je její prodej zahraničnímu partnerovi. Podle slov šéfa společnosti, která má v Tatrovce nejvýznamnější podíl, termín oznámení jména tohoto strategického partnera pro Tatru stanovený na červen letošního roku platí.

„Jednání v této věci velmi intenzivně probíhají. Existuje také jakýsi užší seznam uchazečů, kteří postoupili do finále, ale bylo by předčasné říkat, kdo z nich je favoritem a neseriózní tyto zájemce přímo jmenovat,“ řekl Hlavica.

Návštěva generálního ředitele Škodovky se neomezila pouze na pobyt v automobilce. Jiří Hlavica se také na radnici krátce setkal s představiteli města.

„Po jmenování do funkce generálního ředitele jsem dostal pozvání vedení radnice, abychom se setkali a pohovořili o budoucnosti v Tatře a sepětí života ve městě s tímto průmyslovým gigantem,“ vysvětlil Hlavica důvod setkání s místostarosty Zdeňkem Krajčírem a Aloisem Jankem.

Během schůzky na radnici se hovořilo o možnostech samotné Tatry, Škodovky nebo i českého státu, které by pomohly situaci v automobilce udržet.

Jedním z velkých témat bylo také zvažované vybudování průmyslové zóny v Kopřivnici. „Je velmi dobré, když takovéto průmyslové zóny vznikají. Je možné, že by prodej některých objektů nebo pozemků mohly řešit problémy na obou stranách. Domnívám se, že pokud tam nebudou podnikat firmy, které by byly v přímém konkurenčním vztahu, že by nemělo docházet ani k nějakému latentnímu střetu zájmu, spíše naopak. Vím od kolegů v Tatře, že nadále uvažují i o stěhování zaměstnanců do klíčových hal, aby redukovali fixní náklady a dosáhli tak větší konkurenceschopnosti. Je tedy jasné, že některé objekty se budou uvolňovat a určitě je lepší, tyto objekty někomu odprodat, než aby zůstaly v majetku fabriky, která za ně nese odpovědnost a musí je minimálně hlídat a udržovat,“ vyjádřil svou podporu tomuto záměru Hlavica.


Letošní ročník Kit Show vynikl kvalitou modelů

Foto 4, Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Více než čtyři tisíce dvě stě platících návštěvníků během minulého pátku a soboty prošlo prostorami kopřivnického Kulturního domu, které již potřetí patřily Beskyd Model Kit Show.

Na letošním ročníku se sešlo asi sto sedmdesát vystavujících modelářů, nejen z tuzemska, ale také z Rakouska, Polska, Maďarska, Slovenska, Německa a Francie. Ti všichni vystavovali modely všech možných kategorií, velikostí a z nejrůznějších materiálů. Do soutěže bylo přihlášeno přes sedm stovek modelů a celkově bylo na Kit Show k vidění asi dva tisíce dvě stě exponátů.

„Vystavujících modelářů určitě přibylo, ale hlavní nárůst je patrný v kvalitě modelů. Je tady opravdu moc naprosto špičkových modelů. Také proto se zdrželo bodování, bylo totiž opravdu velice těžké najít mezi nimi ten nejlepší,“ řekl pořadatel akce Jan Štědrý.

I přes vysoké číslo byla účast diváků na letošním ročníku akce zhruba stejná jako před rokem. „Je to dáno hlavně tím, že vloni, narozdíl od letošního ročníku, byl v pátek státní svátek. Sobota totiž předčila všechny dosavadní návštěvností rekordy,“ uvedl Štědrý. Zatímco pátek byl letos poněkud volnější, v sobotu dopoledne byl zájem lidí tak obrovský, že celistvý had lidí vinoucí se kulturním domem ve směru prohlídky nedovoloval zastavení u konkrétního modelu a v modelářích budil mnohdy oprávněný strach o osud modelů, nad kterými strávili desítky a stovky hodin.

„Jestli to tak půjde dál a podaří se nám tuto tradici udržet, vypadá to, že ano, tak si myslím, že to bude jedna z největších akcí v Kopřivnici vůbec a může městu velmi přispět na prestiži a popularitě,“ myslí si pořadatelé.

Uznáním za pečlivost, se kterou modeláři své letadla, lodě, auta a další věci vyráběli, bylo hned několik soutěží pro laika s naprosto nepřeberným množstvím kategorií.

Na Kit Show se vyhlašovaly první tři vítězové ve dvaadvaceti samostatných kategoriích, ty se od sebe odlišovaly nejen ztvárňovanou technikou či objektem, ale také měřítkem, či materiálem, ze kterého byl model vytvořen. Zastoupeny byly modely všech kategorií od nejběžnějších letadel a další vojenské techniky až po sci-fi.

Od loňského roku je součástí Kit Show také regulérní modelářská soutěž nazvaná Moravský knipl a Moravský šrapnel, což je soutěž letadel a bojové techniky hodnocené podle klasických modelářských pravidel. To znamená, že autor ke svému modelu musí předložit také kompletní dokumentaci, podle které model stavěl a ten musí plně odpovídat předloze.

Svou tradici si již získala také kategorie specializovaná na vozy značky Tatra. Prvenství v této ’kopřivnické’ skupině modelů si odvezl Milan Krnáč z Děčína za ztvárnění nehody dvou vozů T 111 a T 128. S tímto modelem uspěl jeho autor také v divácké soutěži, podle kterých byl třetí nejhezčí na celé Kit Show.

V již zmíněné divácké soutěži mohl hlasovat každý návštěvník Kit Show, když vyplnil kupon na vstupence a vhodil ho do připravené schránky. Vylosovaní šťastlivci byli navíc odměněni modely, tričky s logem přehlídky a možností proletět se v horkovzdušném balonu.

Novinkou bylo udělování Ceny Valašského království. Ministr pro vynálezy a herec Jiří Pecha pověřený samotným králem Bolkem Polívkou udělil toto prestižní ocenění nymburskému modeláři Jaroslavu Kubátovi za jeho Fahrradjager, což, jak Pecha řekl, nebylo nic jiného než létající kolo poháněné pancerfausty. „Navrhnu, aby toto kolo bylo bojovým vozidlem Valašského království a bylo vyráběno v Tatře,“ slíbil ministr Pecha.

Jedním z největších oříšků, pro pořadatele bylo celou akci zajistit finančně. Velký počet návštěvníků by však měl s ekonomickou únosností Kit Show znatelně pomoci.

Ještě než skončil letošní ročník začali pořadatelé uvažovat o tom příštím, který se má uskutečnit šestého a sedmého května roku 2 000.


Tatrováci dostanou v termínu jen čtyři tisíce a zbytek později

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen čtyři tisíce dostanou zaměstnanci Tatry v řádném květnovém výplatním termínu. Dubnová mzda byla rozložena na zálohu ve výši čtyři tisíce korun čistého a doplatek. Doplatek mzdy by tatrováci podle dohody, kterou vedení uzavřelo s odborovou organizací, měli dostat v nejbližším možném termínu, nejpozději však do konce tohoto měsíce.

„Není to odklad mezd, jak tomu bylo na podzim, neznamená to, že bychom nějakou část mezd v tomto měsíci vůbec nevyplatili, je v tom velký rozdíl. Mzdu, kterou chceme vyplatit v květnu, prostě pouze rozkládáme do dvou termínů s tím, že se nezbavujeme povinnosti vyplatit celou mzdu za duben,“ řekla tisková mluvčí akciové společnosti Tatra Eva Kijonková.

Důvodem, který vedl management Tatry k nepopulárnímu opatření, v rámci kterého sáhli lidem na peníze, je podle tiskové zprávy postup vnitřní restrukturalizace, průběh neveřejného výběrového řízení na prodej majoritního podílu akcií automobilky a harmonogram příprav na revitalizaci.

„Po jednání s odbory se vedení podniku rozhodlo dát ve finančních tocích prioritu výrobě. Pokud by společnost rezignovala na výrobu, už jen fixní náklady by ji nevyhnutelně táhly do ztrát. Ty by se v konečném důsledku přes dominový efekt na dodavatele bohužel promítly v nejširším okolí společnosti zřetelněji než přechodné rozložení mezd,“ uvedla Kijonková.

Rozložení úhrady mezd není podle informací z Tatry žádným dramatickým zlomem ve vývoji společnosti. Podobný krok jí v závěru minulého roku přinesl kumulaci zdrojů a obnovení takové úrovně produkce, která v únoru a březnu znamenala ziskovost mateřské a snížení ztráty celé skupiny a dceřiných společností. Jak se však s nedostatkem peněz vyrovnají zaměstnanci, kteří navíc již delší dobu dostávají třeba jen šedesát procent mzdy, je otázkou.


Nejlepšími hasičskými dobrovolníky disponují v Mniším

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Poprvé v tomto roce se minulou sobotu na hřišti Tělovýchovné jednoty v Lubině utkali dobrovolní hasiči z kopřivnického okrsku.

Soutěže se zúčastnilo sedm sborů z okrsku sdružujícího Kopřivnici, Lubinu, Rybí, Závišice Ženklavu, Štramberk, Vlčovice a Mniší. Absenci hasičů ze Štramberku a Rybího nahradila dvě družstva z Mnišího a Lubiny. Soutěže se zúčastnilo také jedno družstvo žen ze Závišic. Vítězství a postup do okresního kola, které se uskuteční 19. června v Příboře, si odvezlo favorizované družstvo z Mnišího. Totéž družstvo uspělo i v klání O pohár městské rady.


Symbolem Svátku matek slaveného na celém světě je bílý karafiát

K o p ř i v n i c e - První zmínky o uctívání mateřství sahají do období antického Řecka, v 17. století v Anglii na „mateřskou neděli“ služebnictvo dostávalo den volna, aby jej mohlo strávit se svými matkami.

Svátek, v podobě v jaké ho známe dnes, se datuje od roku 1907. V předcházejícím roce umírá Američance Anně Jarvisové matka. V den prvního výročí smutné události se Anna svěřila přátelům s myšlenkou, aby tento den, což byla právě druhá květnová neděle, byla zasvěcena všem matkám. Myšlenka, jejímž symbolem se stal bílý karafiát, byla natolik inspirující, že se ujala po celém světě.

Od svého prvňáčka jsem dostala ulepené papírové srdíčko a s pláčem hrst nastříhané bužírky, když se nedopatřením rozvázal uzlík. Slzičky jsme osušili společně, ale bužírku jsem si navlíkla sama. Vítek mi totiž vysvětlil, že je musel ve škole navlíkat dvakrát, protože mu je Honza schválně vyvlíknul a jedničku si už za korálky paní učitelka stejně zapsala. Nezlobila jsem se, protože víc než všechna přáníčka a korálky, které zhotovuje z povinnosti, mě těší po ránu jeho slova: „Maminko, ty jsi nejkrásnější na světě.“ A kdo ví, jak vypadá šestatřicetiletá ženská po ránu, pochopí, jak taková slova pohladí.

Úctu a lásku by měl totiž každý z nás stále projevovat všem, kteří si to zaslouží, a to bez ohledu na výročí a datum v kalendáři.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Od července dojde k zdražení nájmu v obecních bytech

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání rozhodla o zvýšení základního měsíčního nájemného za metr čtvereční podlahové plochy pro období od 1. července do 30. června roku 2000 koeficientem inflace ve výši 1,093, který stanovilo výměrem ministerstvo financí.

„Vláda ve svém původním návrhu o zvyšování nájmu v obecních bytech uvažovala s dvaceti pětiprocentním nárůstem. My jsme uvažovali, že to dáme přibližně na polovinu. V momentě, kdy jsme se dověděli, že maximum zdražení nájmu je 9,3 procenta, tak jsme si uvědomili, že je to tak, jak jsme to původně navrhovali. Proto jsme schválili celou částku,“ vysvětlil místostarosta Alois Janek důvody, proč rada schválila tento koeficient. Pro období od 1. července letošního roku do 30. června 2000 bude základní měsíční nájemné za metr čtvereční podlahové plochy bytu I. kategorie činit 14,47 Kč, bytu II. kategorie 10,86 Kč, III. kategorie 8,44 Kč, u bytu 0+2 na ulici Francouzské 1196 a 1197 bude činit 12,35 korun.


Družstvo vystěhovalo neplatiče nájmu z třípokojového bytu rovnou na ulici

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Vystěhování neplatiče z bytu na ulici, jako konkrétní důsledek tvrdého postupu proti lidem neplatícím nájemné, provedlo minulé úterý Oblastní stavební bytové družstvo v Kopřivnici.

Tentokrát se bez střechy nad hlavou ocitl Lumír Pustějovský, který obýval třípokojový byt v domě číslo 888 na ulici Školní.

Jeho případ se táhnul již zhruba od roku 1993 a dluh na nájemném postupně narostl na částku 92 504 koruny. Celkem však Pustějovský dluží družstvu přes tři sta tisíc. „Lidé si často neuvědomují, že kromě samotného dluhu se částka, kterou mají zaplatit, zvyšuje o penále a soudní poplatky. Většinou pak tyto peníze několikrát převyšují samotný dluh na nájemném,“ řekl předseda oblastního bytového družstva Jiří Rýdel.

Veškeré zařízení bytu bylo podrobně zinventarizováno a bude, po dohodě s městským úřadem, uloženo ve skladu družstva v Šenově po dobu šesti měsíců. V průběhu této doby si majitel může své věci vyzvednout po zaplacení poplatku za jejich uskladnění. Pokud by si majitel své věci nevyzvedl do půl roku, budou zpeněženy ve veřejné dražbě a peníze z ní získané družstvo použije alespoň na částečné krytí dluhu.

Lumír Pustějovský nereagoval na upomínky a podle pracovníků družstva možnost vystěhování vůbec nebral vážně. „V jeho případě šlo o vystěhování z bytu bez náhrady, to znamená, že se takovému člověku zajišťuje pouze přístřeší na jednu noc, v našem případě v hotelu Stadión,“ uvedl Rýdel. Spolu s Pustějovským musela byt opustit také jeho spolubydlící s dcerou. Ta však podle Rýdla byla v bytě bez souhlasu družstva a nepožívala tak žádné právní ochrany.

Podobný osud jako Pustějovského může podle vedení družstva potkat každého, kdo si řádně neplní své povinnosti. Nyní má družstvo asi dalších osmnáct případů, kdy již soud nařídil obyvatelům bytu jeho opuštění, z toho pět družstevníků opustí svůj dosavadní příbytek bez náhrady.


Lidovci si zvolili nové, krajské vedení strany

K o p ř i v n i c e (ili) - V sobotu v Katolickém domě v Kopřivnici proběhla severomoravská krajská konference KDU-ČSL, které se mimo jiné zúčastnil úřadující předseda strany Jan Kasal a člen celostátního výboru a kandidát na předsedu strany Cyril Svoboda. Téměř celodenní jednání se neslo ve velmi pracovním duchu. S pozdravným vystoupením uvedl konferenci starosta města Kopřivnice Jiří Tichánek a předseda okresního výboru KDU-ČSL Nový Jičín Alois Janek.

Na tiskové konferenci se hlavního slova ujal Pavel Šafařík, který byl zvolen předsedou krajského vedení strany. Tento poslanec je v současné době místopředsedou rozpočtového výboru sněmovny a v politice působí od roku 1992. Ve funkcích místopředsedů zaujmou místo Jiří Carbol, starosta obce Dobrá v okrese Frýdek-Místek a zástupce starosty Valašského Meziříčí Josef Matocha. Kandidáty pro celostátní sjezd strany, který se uskuteční 29. a 30. května v Českých Budějovicích, za severní Moravu a na funkci místopředsedy strany jsou navrženi poslanci Vilém Holáň, Tomáš Kvapil, náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva a ředitelka nestátního zdravotnického zařízení Marie Horáková.

„V politickém boji v oblasti Severomoravského kraje chceme hlavně ukončit pseudomonopol vlády sociální demokracie a ODS, “ uvedl v úvodu svého vystoupení Pavel Šafařík. „Z hlediska úkolů organizace na severní Moravě říkáme výrazné ano decentralizaci, posunu finanční kompetence z centra do regionů a rozšíření diskuze tak, aby diskuze nad společenskými problémy nebyly záležitostí pouze politických stran, ale široké veřejnosti,“ pokračoval dále.

Poslanec Cyril Svoboda, který se zúčastňuje osobně všech krajských konferencí, hodnotil setkání v Kopřivnici kladně pro jeho příznivou atmosféru a velmi dobrou komunikativnost.

„Po organizační stránce se nám podařilo konferenci zvládnout velice dobře, všechny problémy jsme operativně vyřešili i delegáti byli spokojeni s technických zázemím. A co se týče politických výstupů jsem rád, že jsme postoupili opět o krůček dál. Nové vedení krajské organizace KDU-ČSL má zcela konkrétní cíle a na setkání nedošlo k naprosto žádným názorovým rozkolům,“ zhodnotil průběh konference její hlavní organizátor a předseda okresní a městské organizace KDU-ČSL Alois Janek.


Lidé si osvobození připomněli u pomníku a na koncertě

K o p ř i v n i c e (dam) - Přibližně čtyři desítky lidí si minulý pátek v podvečer připomněly výročí osvobození Kopřivnice od nacistické okupace. Tichou vzpomínkou a položením kytic u pomníku Osvobození, který připomíná padlé v obou světových válkách, uctili řadoví občané, zástupci politických stran, hnutí a vedení města památku obětí největšího válečného konfliktu dvacátého století. Oslavy osvobození pak pokračovaly v sousedním katolickém domě, právě tam totiž pořádala firma Ludvík Moravia slavnostní koncert u příležitosti sobotního státního svátku, na němž vystoupil Komorní orchestr ZUŠ Zdeňka Buriana a pěvecký soubor Ondrášek z Nového Jičína.


Limity škodlivin v ovzduší byly překročeny jen zřídka

K o p ř i v n i c e (ili) - Informace o stavu znečištění ovzduší získává v současnosti město Kopřivnice od pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě. Jedna z jeho stanic sledující dopady ostravské průmyslové aglomerace na širší okolí je umístěna v Lubině - Drnholci. Zde jsou měřeny koncentrace oxidu siřičitého, oxidu dusíku a polétavého prachu. Naměřené hodnoty jsou denně k dispozici ve vysílání Kabelové televize Kopřivnice a na internetových stránkách je najdete pod adresou http:\\www.chmi.cz\poboc\os\ooco\prhl-ams.html, kde je možno získat přehledy za uplynulý měsíc. Ty se mění vždy patnáctý den v měsíci.

Imisní limity pro průměrné měsíční koncentrace nebyly v roce 1998 překročeny a podle následující tabulky dochází k postupnému zlepšení. Imisní limity pro dvacetičtyřhodinové koncentrace byly překročeny pouze u oxidu dusíku ve čtyřech dnech během měsíce listopadu a prosince.

Maximální krátkodobé, tj. půlhodinové, koncentrace zaznamenaly překročení několikrát pouze u oxidu dusíku (200) a to v lednu (234), únoru (257), listopadu (291) a prosinci (292).

 

SO2

NOx

PP

imisní limit

60

80

60

prům. za r. 96

36

38

42

prům. za r. 97

20

32

32

prům. za r. 98

14

23

24


Podíl fixních krádeží aut je asi čtyřicet procent

K o p ř i v n i c e (bm) - Krádeže motorových vozidel jsou preferovanou trestnou činností ve většině států a jsou převážně páchány organizovaně. Odcizená vozidla jsou určena především k exportu do jiného státu, převážně do východních zemí nebo k rozebrání na součástky. Výjimkou ale nejsou u vozidel vyšších kategorií ani trhy na Středním východě.

Podle některých odhadů orgánů řešících danou problematiku je v řadě států vysoký podíl fiktivních krádeží (pojišťovacích podvodů). Tento podíl dosahuje kolem čtyřiceti procent nahlášených krádeží vozidel.

V průběhu roků 1990 - 1993 došlo k  prudkému nárůstu krádeží v ČR, především dvoustopých motorových vozidel, více než pětinásobně oproti roku 1989. Závažnost trestné činnosti související s motorovými vozidly v ČR je možno dokumentovat statistickými údaji: za rok ’97 jich bylo odcizeno přes 29 tisíc a k pololetí 1998 bylo evidováno přes 14 500 takových případů.

Způsoby páchání krádeží vozidel jsou velice různorodé a pachatelé jsou při jejich volbě ovlivňováni řadou okolností, zejména značkou vozidla, jeho zabezpečením, ale také technickým vybavením. Obecně je možno konstatovat, že se snižuje počet krádeží, při kterých dochází k viditelnému poškození vozidla. Zvyšuje se počet krádeží, kde je požadováno tzv. výpalné.

V Kopřivnici bylo vloni zaznamenáno 41 krádeží motorových vozidel a sto sedm případů odcizení věcí z automobilů.

Proto buďte opatrnější - opatrnost je také prevence:
- zamykejte vždy své auto
- nenechávejte klíčky ve voze
- parkujte na dobře osvětleném a přehledném místě
- nenechávejte nikdy náhradní klíčky, doklady od vozu a další doklady v  autě
- cenné věci nenechávejte na obdiv v  autě - přímo přitahuje zloděje, proto je uzavřete do zavazadlového prostoru
- výhodnější je používat přenosná autorádia
- využijte mechanických zábranných prostředků (uzamykání řadící páky apod.) a elektronických zařízení
- poznamenejte si SPZ svého automobilu, číslo motoru a podvozku, VIN kód a případné další odlišnosti.


Neshody mezi rodiči se mohou projevit v prospěchu dítěte

K o p ř i v n i c e (bm) - V dnešní rubrice přinášíme dotaz - Moji rodiče se každý den hádají i kvůli každé blbosti. Co myslíte, rozvedou se?

To opravdu nevím. Ale ať to dopadne jak chce, ty na tom neneseš žádnou vinu. Oba tě mají stejně rádi. Způsob řešení konfliktů v rodině má nepochybně vztah k  chování dětí. Děti nejenže psychicky strádají hádkami rodičů, ale mají tendenci z  takového prostředí unikat. Psychické reakce dětí na hádky jsou často skryté. Děti mívají pocity zavržení, trpí depresemi, upadají do zmatku, jsou nesoustředěné. To se může odrazit do školních výsledků a změnit chování dětí ve škole. Řadou výzkumů je potvrzeno, že děti vyrůstající v rodinách, kde je mnoho otevřených konfliktů mezi rodiči, mají větší sklon ke kriminálnímu chování, než děti vyrůstající v klidném rodinném prostředí.


Mladí Brontosauři chtějí budit z letargie

K o p ř i v n i c e (ili) - Během několika víkendů v rámci Dnů Země proběhly brigády na zalesňování městských lesů. Členové občanského sdružení Blud vysázeli v lokalitě Červeného kamene 206 smrků a 250 buků v místech, kde se v zimním období prováděla mýtní těžba.

Celá akce probíhala pod odborným vedením Lubomíra Bortla, pracovníka firmy Vables specializující se na služby v lesnictví. Ten o svých svěřencích řekl: „Nadšení mladých lidí bylo obdivuhodné a nechali za sebou opravdu poctivý kus práce. Počasí nám přálo a tak jsme úkol beze zbytku splnili v termínu.“

Akce obdobného charakteru proběhla i mezi mládeží, která se spojila v hnutí Brontosaurus. Jedná se zejména o mládež, která se rekrutovala z dětí, jejichž matky jsou sdruženy v organizaci Ženy samoživitelky. Program činnosti nesestává pouze z pomoci životnímu prostředí, ale také v seberealizaci v oblasti hudby a tance.

Před nedávnem proběhla v jejich režii akce O nejhezčí ulici. Svým bezprostředním přístupem a příkladem vyburcovali své vrstevníky i ostatní obyvatelé k následování a tak se do úklidu veřejných prostranství ve městě zapojily postupně ulice Zdeňka Buriana, Polní, Alšova, Máchova a Družební.

A nezůstalo jen u první vlaštovky. Svou bezplatnou výpomoc nabídli i odboru životního prostředí, pod jehož vedením odstranili v lokalitě Červeného kamene ’divoká’ ohniště ve volné přírodě. Z původních šesti, o kterých byli informováni, se jejich počet téměř zdvojnásobil. Nezůstalo pouze u odstraňování ohnišť, ale i dalších následků nedisciplinovaných návštěvníků lesa. Společně posbírali a zlikvidovali čtyři pytle odpadků nalezených v lese.

„Záleží nám na tom, v jakém prostředí žijeme. Chceme alespoň svým malým dílem přispět ke zlepšení životního prostředí. Proto bychom rádi mezi námi uvítali další zájemce, kterým není lhostejný osud nejen našeho města, ale i naší planety,“ uvedl zakladatel hnutí Brontosaurus v Kopřivnici Radovan Marin. Jeho sestra Romana dodala: „Chtěli bychom mladé lidi vyburcovat z letargie a probudit v nich zájem o život kolem sebe.“

Proto taky na plakát vyzývající k akci O nejčistší ulici použili slov ’Nebuďte sami a pojďte s námi do jednadvacátého století, protože nejen chlebem živ je člověk.’


Stíny

2. 5. oznámeno odcizení osobních dokladů a mobilního telefonu. Neznámý pachatel využil neuzamčeného pokoje na chatě Červený kámen a věci z něho odcizil

3. 5. 40letý muž na ulici Kadláčkově v bytě své družky jí vyhrožoval zabitím. Své výhrůžky podpořil dvěma kuchyňskými noži v rukou. Byl předán vyšetřovateli, který jej trestně stíhá pro trestný čin násilí proti skupině obyvatelů a jednotlivci

4. 5. v ranních hodinách zjistila majitelka červeného Peugeotu 306, SPZ NJI 57 - 75, že jí ho v noci odcizil neznámý pachatel z ulice Štramberské naproti ZUŠ, kde večer zaparkovala

6. 5. byl vyšetřovali k zahájení trestního stíhání postoupen spisový materiál trestné činnosti 40letého muže z Kopřivnice. Ten se po svém návratu z posledního výkonu trestu odnětí svobody začátkem letošního roku dopustil celkem 5 trestných činů majetkové povahy:
- koncem února vnikl pod legendou, že je pracovník REKAZu do bytu starší ženy na ulici Wolkerově, zde využil její nepozornosti a odcizil peníze
- počátkem března v domě na ulici Lidické využil skutečnosti, že děti při odchodu do školy zapomněly zamknout byt, vnikl dovnitř a zmocnil se zlatých šperků, které následně prodal
- v tutéž dobu využil opilosti svého náhodného známého z restaurace a z náprsní kapsy košile mu odcizil peníze
- koncem dubna na ulici Sportovní vnikl do dvou bytů, u jednoho nebyly dveře uzamčeny a v druhém byly klíče z vnější strany v zámku a z bytů odcizil peníze a zlaté šperky


Zásah proti pilatce bude prováděn šetrně ke včelstvům

Š t r a m b e r k (dam) - Od poloviny měsíce do konce května bude ve smrkových lesích na katastru města Kopřivnice proveden letecký ochranný zásah proti Pilatce smrkové.

Práškování bude prováděno vrtulníkem z jednotlivých polních letišť. Zásah by měl být proveden na ploše přibližně dvanácti hektarů v prostoru východně od vodní nádrže ve Větřkovicích.

Celý ochranářský zásah by měl proběhnou s co největší ohleduplností vůči k včelstvům. Doba ošetření porostu je stanovena na brzké ranní hodiny, případně na podvečer tak, aby se minimalizovaly negativní dopady ošetření napadených lesů.


Kulturní dům obléhaly tanky, kolem jezdily Formule 1 a nad tím vším se vznášel balon

K o p ř i v n i c e - Beskyd Model Kit Show nejsou jen stovky a tisíce modelů, neodmyslitelně k ní patří také bohatý doprovodný program. Každoročně je Kit Show doplněna výstavkou techniky před kulturním domem. Až doposud šlo hlavně o výrobky automobilky Tatra. Letos však návštěvníky kromě tatrovek čekalo také něco nového. Prostranství před kulturním domem okupovaly tři tanky z druhé světové války a těšily se velkému zájmu zejména dětí. „Tanky nám zapůjčil jeden ze sponzorů, firma Zako ze Skotnice. Firma má velký depozitář, půjčuje tuto techniku filmařům a podobně. Je jich tam opravdu moc, my jsme si vybrali tři,“ řekl jeden z organizátorů Kit Show Jan Štědrý. Bez zajímavosti jistě není ani fakt, že všechny tři stroje byly plně funkční a byly by schopny pohybu po vlastní ose. Další atrakcí byly lety horkovzdušného balonu. I přes velký vítr se jich podařilo uskutečnit několik. Zájemci si mohli půjčit a sami řídit rádiem řízené modely, vyzkoušet si pocity pilota či závodního jezdce na počítačových simulátorech nebo v kině zhlédnout dokumenty s vojenskou a leteckou tematikou. Jediným lákadlem, které bylo slíbeno a nedorazilo, byla závodní autodráha. Letos podruhé ten samý člověk, který měl přijet již na loňský ročník, na poslední chvíli svou účast zrušil, a to i přesto, že byl vázán smlouvou.

David Macháček


Muzeum navštívila jen menšina účastníků Kit show

K o p ř i v n i c e (dam) - U akce, na které se sejde tak velký počet fanoušků techniky jako na Kit Show, by se dalo předpokládat, že se budou snažit využít možnosti navštívit Technické muzeum. „Na návštěvnosti se nám to příliš neprojevilo, bude to asi tím, že program samotné Kit Show byl tak nabitý, že na muzeum už nezbyl jejich účastníkům čas,“ řekl ředitel muzea Lumír Kaválek.


Kultura

Ministr Dostál se přijel seznámit s novojičínským regionem

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - „Dal jsem si úkol, že v prvním roce svého funkčního období navštívím všechny okresy, abych se podrobněji seznámil se situací v každém regionu a měl lepší povědomí o tom, co se v něm děje a jaké má potřeby. Nemám totiž rád rozhodování od zeleného stolu,“ vysvětlil důvod své návštěvy na Novojičínsku ministr kultury Pavel Dostál.

Během dopoledne stihl Dostál navštívit, Nový Jičín, Kunín, Šenov a další místa. Po obědě si pak udělal čas na krátkou zastávku na kopřivnické radnici a prohlídku místního Technického muzea.

„Na toto muzeum jsem slyšel mnoho chvály a cestou jsem si také prohlédl jeho propagační materiály, navíc mám stará auta velmi rád, takže se velmi těším, že jej uvidím,“ řekl Dostál.

Ministr také nešetřil slova chvály, když se dozvěděl, za jak krátký čas bylo muzeum uvedeno do provozu. Velké uznání vzbudila také návštěvnost muzea v minulém roce. Sto patnáct tisíc návštěvníků muzea ministra viditelně překvapilo.

„Hrad Bouzov, který patří k nejnavštěvovanějším moravským kulturním památkám, vloni navštívilo sto dvacet tisíc lidí, takže taková návštěvnost muzea je opravdu úctyhodná,“ uvedl Dostál.

Ještě před odchodem z radnice do muzea, kde se živě zajímal, jak o chod, tak exponáty muzea, si ministr našel čas odpovědět na několik otázek.

Jak souvisí vaše dnešní návštěva tohoto regionu s vyvrcholením druhé Štramberské divadelní přehlídky amatérských souborů?

Když jsem se dozvěděl, že tady ta přehlídka bude a plánoval jsem návštěvu tohoto okresu, která měla proběhnout někdy v pozdním létě, tak jsem říkal, přehoďte to na to jaro, protože to spojím se svými nostalgickými vzpomínkami na Štramberské divadelní úterky.

Jak jste se jako člověk s technickým vzděláním dostal k umění a divadlu?

Ta cesta byla prozaická. Technické vzdělání jsem dostal díky tomu, že rodiče chtěli za každou cenu zamezit tomu, abych, jak oni říkali, se stal komediantem. Takže jsem se pomstil svým vlastním rodičům a při první příležitosti jsem zdrhnul k divadlu.

Jaké to je stát se z umělce člověkem, který má nyní na starosti kulturu v celém státě?

Má to jednu velkou výhodu a jednu minimálně stejně velkou, ne-li větší nevýhodu. Výhodou je, že jste jeden z té kulturní obce, že jste člověk z profese, a že jste jeden z těch lidí, kteří tu kulturu dělají, takže jsou zde jisté předpoklady, že o tom něco víte. Nevýhodou je zase to, že jste jeden z těch lidí, protože všude máte nějaké kamarády a všichni si myslí, že když jste tím ministrem, že jim pomůžete.

Václav Klaus je známý svými kravatami, vy jste znám svými šálami, kolik jich máte v šatníku a podle čeho si je vybíráte?

Nejprve vám řeknu, že je zajímavé, že si nikdo nevšímal, že celý život nosím šály. Celý život je nosím. Dokonce v divadle jsem by známý tím, že bez šály jsem na zkoušku nepřišel. Je to ale tím, že když se člověk stane ministrem, tak se nějak zviditelní ty věci, které má rád. Mohl bych vám zlomyslně říci, že mám šál sedm tisíc dvě sta padesát šest, ale řeknu vám přesné číslo. Mám šál asi čtyřiadvacet. Pokud se týká toho jakou šálu si vybírám, tak to vždy záleží na tom, co mám zrovna na sobě. To znamená, že když dnes mám šedé šaty a černou košili, tak na šále jsou podobné barvy.

David Macháček


Letošní přehlídka Kopřivěnka bude možná vůbec poslední

K o p ř i v n i c e (dam) - Možná vůbec poslední bude letošní ročník přehlídky loutkových divadel Kopřivěnka ’99. I když přehlídka má v Kopřivnici již čtyřletou tradici, vedoucí pořádajícího loutkohereckého souboru Rolnička Alena Svobodová naznačila, že by letošní ročník mohl tradici přehlídky uzavřít.

„Kopřivěnka bude letos opravdu mini. Mohli jsme si dovolit pouze tři soubory, a to dva z nich hrají pouze za dopravu. Je to smutné. Jestli to tak půjde dál, tak příští rok už Kopřivěnka nebude, protože to se opravdu nedá z desíti tisíc dnes něco udělat,“ stěžuje si Svobodová přesto, že přehlídka byla, i v rozporu s doporučením grantové komise podpořena deseti tisíci z městské pokladny. Rolnička sice na Kopřivěnku žádala radní o dvacet osm tisíc korun, ale organizování podobné akce bez přispění sponzorů je jen velmi obtížné a organizátoři Kopřivěnky by si to měli uvědomit. Také do značné míry podceněná propagace se na letošním ročníku jistě podepíše. Vystoupení třech pozvaných souborů z Ostravy, Opavy a Kroměříže proběhne během dneška.


Všechna hlavní ocenění získali ochotníci z Kotouče

Foto 6

Š t r a m b e r k - Triumfem domácích ochotníků z Divadelního spolku Kotouč Štramberk skončila minulý pátek večer II. Štramberská divadelní přehlídka amatérských divadelních souborů.

Právě inscenace Ženitby ruského klasika Nikolaje Vasiljeviče Gogola vyšplhala na pomyslný vrchol hned třikrát, a to rovnou v nejdůležitějších kategoriích. Vavříny jí patřily za nejlepší inscenaci, režisérka představení Pavla Jurková získala uznání ze nejlepší amatérskou režii a také diváci, lépe řečeno předplatitelé všech představení přehlídky Ženitbu považovali za nejlepší.

Cenu za nejlepší ženský herecký výkon si odnesla Pavla Tvrdoňová z Divadelního souboru Tyl Drahotuše za ztvárnění dvojrole ve hře řich Daňka ’Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo.’ Nejlepším hercem byl vyhodnocen člen souboru Starojičan za výkon v operetce Vincence Sochy ’Radostné mládí’. Aby si nějakou cenu odvezly opravdu všechny zúčastněné soubory, tak bylo ocenění za amatérskou scénu přiřknuto Divadelnímu souboru při sboru dobrovolných hasičů Tísek Čísovjáček za scénografii k inscenaci hry Kamila Nováka Hřích Adama a Evy.

Poté, co všichni jmenovaní ochotníci z rukou ministra kultury Pavla Dostála, který se kdysi podobných přehlídek ve Štramberku sám účastnil, obdrželi své ceny, pokračoval program vyhlašovacího večera ukázkami práce obou štramberských ochotnických spolků. Nejprve byl dán prostor po všech stránkách doslova příšerné ukázce z připravované operety ’Perly panny Serafínky’. Ta mohla v divákovi vzbudit pouze pohoršení, nejen volbou hry, nakonec každý má jiný ’vkus’, ale i ubohým režijním vedením, stejně jako tím, že ani v prvních řadách nebylo některé protagonisty dobře slyšet (což lze ale vnímat také jako klad). Naštěstí následující jednoaktovka Nikolaje Aldy, nazvaná ’Dvacet let, pět měsíců, a dvacet sem dní’ v podání Josef Hrček a Dagmar Szabové z Divadelního spolku Kotouč Štramberk byla příjemným a vítaným osvěžením jak ve vztahu k volbě textu, tak režii, a naprosto nesrovnatelným hereckým výkonům.

Jak na závěrečném večeru druhého ročníku přehlídky zaznělo z úst pořadatelů, rozhodně nejde o ročník poslední. Vzhledem k zájmu diváků i účinkujících se totiž již daří navazovat na polozapomenutou tradici Štramberských divadelních úterků.

David Macháček


8x rock se s Norou nadobro rozloučí

K o p ř i v n i c e (dam) - Po třech letech a téměř čtyřiadvaceti odehraných koncertech se tuto sobotu mohou fanoušci rockové hudby rozloučit s koncertní sérií Osmkrát rock. Po pravidelné letní přestávce se totiž již 8x rock do Nory nevrátí.

Důvodů nezapojit se do série je podle šéfa Nora Café hned několik. „Byl jsem na informační schůzce a byl jsem hodně zklamaný. Zaprvé se do toho zapojilo už osm klubů a navíc to vypadá jako by dramaturgové zamrzli někdy v roce devadesát - devadesát jedna. V dramaturgii se pořád objevují stejně staré, kapely. Oni vůbec nezaregistrovali, že je tady už úplně nová muzika. „Myslím, že už to má svůj zenit za sebou. Mladým kapelám, kterým to mělo pomáhat, to už nepomáhá, známé kapely už nechtějí dávat slevy na koncerty v rámci série a navíc na koncerty chodí čím dál tím míň lidí,“ řekl Váňa. Navíc mu prý 8x rock do značné míry svazovala ruce. „Nemohl jsem pružně reagovat na nabídky, které se mi naskytly, protože jsem měl koncerty naplánované na třičtvrtě roku dopředu,“ doplnil.

Poslední koncert 8x rock v Kopřivnici bude tedy patřit kyjovské skupině Narajama. Ta začínala jako skupina spojující ve svých písničkách rock s tradiční moravskou melodikou. Postupně ale jejich hudba začala směřovat k přímočařejšímu a jednoduššímu rocku, což podtrhl také odchod cimbálu z obsazení skupiny. Dnes Narajama hraje ve složení Milan Bílovský (zpěv), Roman Kouřil (kytara), Igor Judas (baskytara), Petr Gman (bicí), spojení jazzu, folkloru, funky a rocku. Koncerty v rámci 8x rock by měly také uvádět jejich třetí desku.

Předkapelu bude Narajamě dělat uherskohradišťská vokálně-instrumentální kapela Leden.

Bonbonkem na konec by mělo být vystoupení ruské kapely Ole Lukkoe. Koncert v Noře nemá s 8x rock nic společného a je jedním ze čtyř, které petrohradští muzikanti v republice odehrají. Skupina kombinující ve své hudbě prvky psychedelie, jazzu, techno a mnoha dalších stylů má již pět alb.


Kino uvede filmy o renesanční a internetové lásce

K o p ř i v n i c e (dam) - Sen velké části americké populace splnila americká romantická komedie Láska přes internet. V roli milenecké dvojice v ní totiž vystupují Meg Ryanová a Tom Hanks. Právě jako tito dva si Američané, podle nedávno provedeného průzkumu, představují ideální pár.

Přesto, že zatím poslední film režisérky a scenáristky Nory Ephronové (Když Harry potkal Sally, Samotář v Seattlu) je v podstatě dvojnásobným remakem, přímo popírá fakt, že nově přetočené filmy bývají většinou slabší než jejich původní verze. Již v roce 1939 byla natočena romance The Shop Around the Corner, v níž se dva lidé sbližovali pomocí poštovní schránky. V roce čtyřicet pět pak byl natočen o něco méně zdařilý muzikál In the Summertime. Scenáristky Lásky přes internet si však s úpravou a aktualizací děje filmu poradily opravdu dobře.

Poštovní schránka je v dnešní době logicky nahrazena e-mailem, kdykoliv, když jejich protějšky odejdou, tak Joe (Tom Hanks) a Kathleen (Meg Ryanová) usedají k počítači a dopisují si s člověkem, kterého nikdy neviděli a neznají ani jeho jméno. Za čas se stane, že jejich sympatie přerostou v lásku a aniž by tušili, že bydlí jen pár bloků od sebe, začnou se navzájem hledat. Pak se jim do cesty přivalí pro diváka nečekaný problém, který by mohl zmařit předpokládaný happy end. Kathleen je totiž majitelkou malého knihkupectví a Joe je dědicem velké knihkupecké společnosti, která navíc otevírá svou novou prodejnu nedaleko Kathleenina krámku. Tato situace však nahrává spoustě komických situací, když Joe radí své tajemné přítelkyni, jak proti konkurenci bojovat. Nakonec ale vše, jak se na romantický snímkem patří, vše skončí šťastně.

K nesporným devízám tohoto snímku patří hlavně vynikající výkony hlavní herecké dvojice.

Nejúspěšnější snímek letošního Oscarového večera, americký film Zamilovaný Shakespeare uvede kino Puls jako hlavní program tohoto týdne. Sedm zlatých sošek za nejlepší film, výkon herečky v hlavní roli, výkon herečky ve vedlejší roli, původní scénář, filmovou hudbu v muzikálu nebo komedii, výpravu a dekorace, a poslední za kostýmy je zárukou jisté kvality.

Příběh filmu nás zavede do vrcholné renesance a mísí historické skutečnosti s výmysly scénáristů. William Shakespeare (Joseh Fiennes) prožívá zrovna tvůrčí krizi a pracuje na hře s pracovním názvem Romeo a Ethel, dcera pirátova. Peníze scházejí a Willovi schází ispirace. Divák však již ví, že jeho múzou se má stát Viola Da Lesseps (Gwyneth Paltrowová), krásná, duchaplná, a bohatá a navíc s nezměrnou touhou hrát divadlo. Jenže ani vrcholná renesance nepřála ženám na jevišti a proto se v převleku za muže zúčastnila konkurzu a získala roli Romea. Jelikož je krásná, tak mladý dramatik dostává svou tolik potřebnou inspiraci a jeho rozepsaná hra se stane symbolem milostného dramatu na další stovky let.

S obrovskou pompou pojali filmaři dekorace a kostýmy a tak právě nádhera a výpravnost snímku je tím, co divákovi učaruje na první pohled, ale i herecké výkony a originální pohled na život klasika je zajímavý.


Dr(o)bečky z knihovny

„Mládí je božská nemoc, z níž se každý den trochu uzdravujeme“

Toto italské přísloví navozuje anketní otázku, která byla vyhlášena pro měsíc duben a na kterou odpovědělo 73 dětí. Dostalo se nám těchto odpovědí: Nejoblíbenější jarní hrou naší mládeže je schovávaná (21), volejbal (18), fotbal (17), vybíjená (15) a tenis (14). Zájem i o další jarní hry je celkem vyvážený. Děti hují kuličkám (11), skoku přes gumu (7) a přes švihadlo (6), jízdě na kole (2) a na bruslích (2), hře "škatule, škatule, hejbejte se" (2) a "na četníky a zloděje". Pěstují ragby (2), badminton (3), skautské hry (2), košíkovou (6), "cukr, káva, limonáda" (3). Pletou věnečky (1), hrají si na písku (1) a "elá hop". Dále hrají pro nás zcela neznámé hry jako ringo (5), bumbrlík (3), pavouk (1), HUTUTUTU (2) a kidbal (2). Jsou i tací, kteří kvůli povinnostem na žádné hry čas nemají. Ale je potěšující, že se naše děti na jaře nenudí a vybírají si z mnoha možností. Napočítali jsme 37 zajímavých a inspirujících her.

A na závěr ještě několik vybraných perliček:

- „No, hraju schovku a hoňku s klukama.“ (Lucie)

- „Hrajeme vybiků, schovků, hoňků, někdy s panenkamá, jezdíme na kole, ale taky neopustím svojů telků.“ (Martina)

- „Co se zajímáš, co se staráš!?“ (anonym)

- „Dívám se na televizi a při tom žeru.“ (anonym)

Alena PAVELKOVÁ, knihovnice


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 13. - po 17. května v 17.30 hodin Láska přes internet - romantická komedie USA. Meg Ryanová a Tom Hanks v romantické komedii o lásce, která vznikla jediným kliknutím myší. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin Zamilovaný Shakespeare - historicko-romantická komedie o tom, jak vznikla nejslavnější tragédie všech dob

Čt 20. - po 24. května v 17.30 a 20 hodin Pelíšky - česká retrokomedie. Miroslav Donutil, Jiří Kodet, Bolek Polívka, Eva Holubová a další hvězdy jako příbuzní a sousedé v tragikomedii Jana Hřebejka z konce 60. let

Kino Vláček

Ne 16. května v 15 hodin Malá mořská víla - animovaná pohádka USA

Ne 23. května v 15 hodin Legenda o Mulan - animovaná pohádka USA

• (pohádky se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Út 25. května v 19.30 hodin Petr Nárožný a Vojta Polanský - povídání o životě, divadle a přátelích

Nora Café

Pá 14. května ve 21 hodin Pop & Dance... - El. Fatah

So 15. května ve 21 hodin Narajama + Leden, special guest: Ole Lukkoe (Petrohrad). Koncert v rámci 8x rock

Pá 21. května ve 20 hodin Atomic Rave: Free Style Underground Music No.1 - D. J. s Tvyx, Pietro, Sandoz, Jezus, Forest. (koncert se uskuteční v atomovém krytu pod KDK)

• Koncerty skupin se konají v přilehlém hudebním sále

• Tento měsíc v Nora Café vystavuje své kresby Petr Špaček z Příbora

Kino Štramberk

St 19. května v 17 a 19.30 hodin Žák: Legie zkázy - sci-fi. Nový film s vojákem Kurtem Russellem v hl. roli. Do 12 let nepřístupný

Ne 23. května v 17 a 19.30 hodin Utopenec na útěku - komedie. Zachraňte houslistu Ryana! Příběh podle skutečných událostí z jiných filmů. Zachraňte vojína Ryana, Statečné srdce, Uprchlík

Muzeum Zd. Buriana Štramberk

Do 31. srpna můžete navštívit výstavu Zdeňka Buriana: Cesta do pravěku a dobrodružství 3 Otevřeno: út - ne 9 - 12, 13 - 17 hodin


Beseda v rámci prevence kriminality

K o p ř i v n i c e - V pátek 23. dubna se na naší škole uskutečnila v rámci programu prevence kriminality beseda s pracovníky Centra krizové pomoci z Opavy na téma: Výchovně osvětový protidrogový program.

Už jsme se zúčastnili mnoha přednášek. Některé byly zdlouhavé a jiné zase nevystihly to, co měly. Proto nás zpráva o této diskusi na téma „drogy“ nějak nenadchla. Představovali jsme si muže se vztyčeným ukazováčkem, jenž své věty důležitě začíná slovy: Nesmíte a nemůžete a nedělejte!

Ale hned úvod byl zcela netradiční. Začal písní skupiny Stíny minulosti. Pak se nám všichni představili. Členové kapely - Irena, Marek, Petr a ještě Petr, který nás celým programem provázel. Jeho věty nezačínaly slovy nesmíte a nedělejte, zamyslel se společně s námi nad zápory drog a potom přidal pár příběhů z kontaktního centra v Opavě - Pod slunečníkem. Všechny asi nejvíce zaujala zpověď Marka. Podle reakcí se většina vůbec poprvé v životě setkala s bývalým narkomanem. Mluvil o sobě tvrdě a bez jakékoliv sebelítosti. Přiznal, že závislost nejde léčit a existuje pouze abstinence, kterou úspěšně půl roku zvládá.

U drog je prý podle jeho mínění hlavní chtít přestat a vůle je někde na další pozici. Ptali jsme se na různé věci z jeho života a na to, co nás zajímalo. Myslím, že nám tato diskuze hodně dala. Už proto, jak byla netypická a také, jak byla spontánní a improvizovaná. Mohla trvat déle, protože jsme se osmělili, ale jak zní staré přísloví: V nejlepším se má přestat. Snad tato čtveřice pomůže dalším lidem a bude dále roznášet své poselství: Neberte drogy a buďte „In“ bez nich!

Eva Košínská, 9. B ZŠ Alšova


Den Země v Mateřské škole na ul. Krátká

Den Země, který si po několik let připomínáme vždy 22. dubna, je vítanou příležitostí zamyslet se nad stavem životního prostředí. Žijeme v době plastů a jiných umělých materiálů, výrobci na nás chrlí spousty nových výrobků, reklamy nás přesvědčují o jejich nepostradatelnosti. Každý výrobek má lákavý obal. Tady však znovu vyvstává nerudovský problém - „Kam s ním?“ Bohužel většina z nás odloží odpad jednoduše do popelnice a ani si neuvědomí, že by jej mohla třídit. A tak na skládkách často končí i plastové láhve, různé hliníkové obaly, baterie a jiné věci, které by se daly znovu zpracovat a dále využít.

Aby se tento stav podařilo zlepšit, rozhodly se učitelky z Mateřské školy na ulici Krátké, že spolu s dětmi budou přispívat k ochraně životního prostředí. Vhodnou motivací a různými zábavnými hrami přibližují dětem přírodu, učí je ji milovat a chránit. Spolu s dětmi přivedly na svět dva papírové bratříčky, Hliníkožrouta a Bateriožrouta a začaly odpad třídit. Po celý rok přinášely děti do školky hliníkové obaly a staré baterie a pilně oba chlapíky vykrmovaly. Po roce usilovného krmení narostli oba „žrouti“ na úctyhodných 6 a 8 kilogramů. Na Den Země se paní učitelky dohodly se zástupci odboru životního prostředí městského úřadu a oba „sourozence“ předaly zástupcům města. Odměnou dětem byly nejen cukrovinky, ale především dobrý pocit, že udělali něco dobrého pro hezčí svět. Ekologická výchova už v předškolním věku přinesla první ovoce. Plným právem tímto patří malým předškoláčkům a jejich rodičům dík za to, že jim není lhostejný neuspokojivý stav životního prostředí. Co na to vy ostatní? Přece se nenecháte zahanbit malými dětmi? Pro začátek můžete začít třeba tím, že si budete více všímat barevných kontejnerů pro tříděný odpad ve vašem okolí.

Učitelky MŠ


Cesta správným směrem

Máte také pocit, že dnešní situace v regionu Nový Jičín je pro řadové občany těžká, složitá a neúnosná?

Každodenní marné hledání obživy, odmítnutí na úřadech, institucích a v závěru měsíce se sociální podporou a tužkou v ruce, co musím zaplatit, ale kolik jenom mám po ruce. To už několik let bere člověku nejenom občanské sebevědomí, ale i lidskou důstojnost.

V pondělí 26. dubna po zhlédnutí mimořádného zasedání zastupitelstva mám však pocit, že se „blýská“ na lepší časy.

Přijatý návrh městského zastupitelstva se mi zdá jako jedna z výrazných možností řešit stávající situaci nejen pro současných 10,27 procenta nezaměstnaných, což je asi tisíc šest set lidí, nepočítaje nové absolventy středních a vysokých škol v našem městě.

Jednoznačně přijaté usnesení by mělo být realizováno. Podpořme a udělejme vše pro jeho nejrychlejší realizaci.

Dalibor Kobza


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 20. 5. 17.30 - 21, pá 21. 5. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 22. 5. 12 - 22, ne 23. 5. 9 - 19, po 24. 5. zavřeno, út 25. 5. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 26. 5. 18 - 21, čt 27. 5. 17.30 - 21 hod.

Sauna: otevřena pouze v tyto dny: čt (muži) 15 - 21 hod., pá (ženy) 15 - 22 hod. a so (společná) 14 - 22 hod.

Malá kopaná: so 15. 5. 8 - 13 hod. 6. turnaj - 3. liga; so 22. 5. 9 - 13 hod. semifinále + finále poháru

Rekreační turistika: so 15. 5. v 8 hod. sraz u ZS Kopřivnice - po žl. Lichnov okluk - most - po pravém břehu Lubiny k lomu - na Janíčkův vrch - zpět na travertinovou kaskádu - Vlčovice most - kostel - podél Babincového potoka - Loužku - Kopřivnice, ukončení v 16 hod.; út 18. 5. odj. v 7.43 hod. ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - Kociánův kopec - na Štramberčík - Veř. škola - podél Jičínky - Veřovice ČD - odj. ve 12.18 hod., návrat ve 12.37 hod.; pá 21. - ne 23. 5. Tři dny autobusový zájezd KČT Příbor - Rychlebské hory (je to oblast: Jeseník - Lipová-Lázně - Žulová - Velká Kraš - Vidnava - Javorník ve Slezsku), možnost i pro kopřivnické členy rekreační turistiky. Přihlášky a podrobné inf. podá Emil Václavík

Fotbal:14. 5. v 17 hod. (benjamínci) FC Kopřivnice - Tatran Jakubčovice; so 15. 5. ve 14.15 hod. (dorost) FC Kopřivnice - Sokol Ženklava, v 16.30 hod. (muži) FC Kopřivnice - TJ Val.-Mez. B

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme silniční bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren

Tenis: Tenisové kurty jsou otevřeny pro veřejnost od 1. 5. Bližší informace na tel. 801 008


Výsledky

Fotbal: benjamínci: Mořkov - FC Kopřivnice 0:2, branky: Melčák, Špaček; žáci: FC Kopřivnice - VP F-M st. 1:2, branka: Chuchma, ml. 1:3, gól: König; Bílovec - FC Kopřivnice st. 3:1, gól: Chuchma a ml. 0:0

Házená: (8. 5.) MU ml. žáci B: KH Kopřivnice - TJ TŽ Třinec 18:22 (10:11), střelci: Jahn 8, Váňa 6, Stanislav 2, Číp a Seidl 1; MU st. žáci A: SKH Ostrava - KH Kopřivnice 28:19 (11:11), střelci: Bezděk a Kaluža 5, Peichl a Vrána 3, R. Veřmiřovský 2, Hanzelka; MU ml. žáci A: SKH Ostrava - KH Kopřivnice 11:14 (3:8), střelci: Jakeš 4, M. Veřmiřovský 3, Olšovský a Hábovčík 2, Bonn, Danišek a Domitra 1; MU st. dorost: TJ Holešov - KH Kopřivnice 18:22 (7:11), střelci: Štěpán 7, Machačík 6, Gřes a Ocásek 3, Vala 2, Veřmiřovský 1; Mistrovský turnaj minižáci A: HCB Karviná - KH Kopřivnice 9:2 (5:1), H Zubří A - KH Kopřivnice 19:3 (1:1), HC Zubří B - KH Kopřivnice 8:6 (4:3), střelci: Bartl a Bondra 3, Polášek 2, Střelec, Valentík a Černý 1; Mistrovský turnaj minižáci B: KH Z Vsetín - KH Kopřivnice 10:9 (2:6), DDM V-M - KH Kopřivnice 12:12 (6:8), TJ Cement Hranice A - KH Kopřivnice 10:9 (5:4), střelci: D. Šustala 18, Trčka 6, Líňa 3, Cochlar 2, Prorok 1; (9. 5.) MU ml. dorost: TJ Cement Hranice - KH Kopřivnice 23:20 (10:11), střelci: Veřmiřovský a Smutek 7, Winkler 3, Malinovský, T. Veřmiřovský a Venclík 1; MU st. dorost: KH Kopřivnice - HC Ivančice 19:25 (8:13), střelci: Štěpán 10, Gřes 4, Bílek a Hanzelka 2, Záborský 1; MU ml. žáci B: HCB Karviná - KH Kopřivnice 8:20 (3:9), střelci: Stanislav 6, Váňa 4, Jahn 3, Seidl, Jakeš a Domitra 2, Číp; MU st. žáci B: HCB Karviná - KH Kopřivnice 20:13 (12:8), střelci: Grmolenský 6, Ptáček 4, Chromek 2, Mikel 1

Další výsledky fotbalu I. B skup. D: Valašské Meziříčí B - Příbor 0:1, Žilina - Kozlovice 1:1, Hukvaldy - Ostravice 2:1, Hutisko-Solanec - Vlčovice-Mniší 4:4, Sedlnice - Štramberk 0:5, Metylovice - Suchdol 3:1


FC Jelita stále na čele druhé ligy malé kopané

K o p ř i v n i c e (kmk) - Na čele tabulky 2. ligy, která se hrála v neděli, zůstávají týmy, jež s největší pravděpodobností pomýšlejí na postup do ligy vyšší. Přiblížili se k nim však 1. FC Korej a po nedělních utkáních také Koblížci, kteří jediní získali devět bodů.

V poslední době se na soupiskách mužstev objevují čím dál více hráči z jiných městských lig a nebo soutěží. V první lize je to vynikající Ivo Maruchnič (R. U. M.), jinak hrající 2. celostátní ligu futsalu za Megas Bordovice. V lize druhé nastoupil do mužstva Perun Robert Kováč (Dynamo Nový Jičín) a rázem byl označen jako nejlepší hráč utkání.

Výsledky 2. ligy (9. května): FC Jelita - Tango 1:0, Koblížci - Seliko 4:1, Ruda Pivrnec - Black Horses 6:0, Křen Frenštát - FC Lubina 5:1, Seliko - Tango 0:3, Koblížci - FC Jelita 1:0, Black Horses - Křen Frenštát 0:6, Ruda Pivrnec - FC Lubina 1:1, FC Jelita - Seliko 3:0, Koblížci - Tango 2:0, FC Lubina - Black Horses 3:5, Křen Frenštát - Ruda Pivrnec 2:9, Bum Šankar - Baník Štramberk 3:1, Real - Perun 2:0, FC Sampdoria - 1. FC Korej 0:3, D. T. - FC Inter 1:4, Perun - Baník Štramberk 0:5, Real - Bum Šankar 1:1, 1. FC Korej - D. T. 2:2, FC Sampdoria - FC Inter 0:1, Bum Šankar - Perun 0:3, Real - Baník Štramberk 5:0 - kontumačně, FC Inter - 1. FC Korej 1:2, D. T. - FC Sampdoria 3:1.

Nejlepší střelci: 1. Jiří Rýdel (Ruda Pivrnec) 27, 2. Pavel Chromečka (Real) 22, 3. Jiří Petráš (FC Baník Štramberk) 18, 4. Petr Cachnín (Bum Šankar) 17, 5. Martin Ollender (Ruda Pivrnec) 16

Tabulka 2. ligy malé kopané po 24. kole

1. FC Jelita

16

2

6

55:27

50

2. Real

15

4

5

61:31

49

3. Křen Fren.

14

7

3

52:31

49

4. Ruda Pivrnec

14

5

5

75:30

47

5. Koblížci

14

4

6

39:28

46

6. 1. FC Korej

13

5

6

40:35

44

7. FC Inter

13

1

10

40:40

40

8. Bum Šankar

12

3

9

61:40

39

9. Tango

12

2

10

37:30

38

10. FC Baník Štr.

7

7

10

45:46

28

11. Perun

7

5

12

37:46

26

12. FC Sampdoria

8

2

14

36:51

26

13. Seliko

6

2

16

32:58

20

14. FC Lubina

5

5

14

23:54

20

15. D. T.

4

1

19

31:65

13

16. Black Horses

4

1

19

30:81

13


Vyhráli, ale pohár zůstal škole

K o p ř i v n i c e (jk) - Jako pozvané družstvo se na III. turnaji v odbíjené pedagogických pracovníků prosadil tým složený ze zaměstnanců Městského úřadu v Kopřivnici, který v rozhodujícím zápase porazil Základní školu E. Zátopka.

Poskvrnil tak její vynikající bilanci dvou vítězství z předchozích turnajů ve Studénce a Starém Jičíně. Jako host vítězný tým neobdržel putovní pohár, který zůstal pořádající škole, a musel se spokojit s dárkovým košem.

Smíšená družstva hrála systémem každý s každým, takže na všech sedm účastníků čekala pěkná porce šesti dvousetových zápasů. „Bez vysvětlení nepřijela novojičínská škola Komenského 68, pozvali jsme však dvě ’neučitelská’ družstva, která doplnila počet účastníků na solidních sedm. Typuji, že se rozhodne mezi naší školou a městským úřadem,“ prorokoval po více jak polovině odehraných utkání ředitel školy, která turnaj pořádala, Jan Mužík. Oba týmy totiž měly na svých kontech po jedné remíze a dalo se předpokládat, že závěrečný duel, ve kterém se měla střetnout, rozhodne. Skóre 2:0 nakonec hovořilo pro hosty.

Konečné pořadí turnaje: 1. Městský úřad Kopřivnice, 2. ZŠ E. Zátopka, 3. ZŠ Studénka, 4. ZŠ M. Horákové Kopř., 5. ZŠ Bartošovice, 6. Kulturní dům Kopřivnice, 7. ZŠ Starý Jičín.


Okresní liga neregistrovaných ve volejbale zná svého vítěze

N o v ý J i č í n (jk) - Kopřivnický volejbalový tým Ámos Fialová se stal vítězem okresní soutěže neregistrovaných hráčů. Tu hraje na palubovce tělocvičny ZŠ Komenského 66 celkem 16 družstev rozdělených po osmi do první a druhé ligy. Soutěž se hraje od října až do dubna systémem každý s každým tříkolově, přičemž každé smíšené družstvo staví do pole čtyři muže a dvě ženy.

Ámos začínal v loňské sezoně jako nováček ve druhé lize, načež se mu po postupu do vyšší soutěže podařilo nečekaně vybojovat prvenství. Kopřivnice měla zastoupení i v lize druhé, celek nesoucí název města však tolik úspěšný nebyl a v konečném účtování mu patřila jen šestá příčka.

Sestava vítězného družstva: K. Březina, V. Vištejn, N. Vištejnová, M. Michenka, R. Hykel, K. Bukovská, I. Rašková, J. Mužík. Celkové pořadí - I. liga: 1. Ámos - Fialová; 2. Hujer; 3. Kniha Fiala; 4. Bean A-V; 5. Loučka; 6. NoJiOko; 7. Pikola Maja; 8. Beam Team; II. liga: 1. Autopal; 2. Boys; 3. Elmos; 4. Rowal; 5. Linarts; 6. Kopřivnice; 7. Ochránci; 8. VÚM Nový Jičín


Kopřivničtí tenisté výrazně pozvedli o víkendu hlavu

Foto 7

K o p ř i v n i c e (lup) - V uplynulém víkendu se tenistům kopřivnického klubu podařilo zlepšenými výkony napravit dosavadní, spíše průměrnou bilanci.

Kromě žáků C byla všechna ostatní družstva ve svých mistrovských utkáních úspěšná. Velice důležitý triumf zaznamenal tým dospělých, který po velmi dobrém výkonu zvítězil na dvorcích v Ostravě - Hrabůvce 7:2.

I v oslabených sestavách se dařilo oběma dorosteneckým družstvům. Dorost A přesvědčivě zdolal poměrem 8:1 Baník Ostravu B, dorost B si pak poradil se soupeřem v Lipníku nad Bečvou, když jej porazil 6:3.

Žáci A, kteří vévodí tabulce své soutěže, měli v tomto týdnu volno a tedy příležitost soustředit síly na nadcházející okresní přebory. Ty se uskuteční o tomto víkendu na různých místech okresu, mimo jiné i na kopřivnické antuce. „Doufáme, že některé tituly poputují i do místního klubu,“ podotkl k nadcházejícím přeborům jeho prezident Lubomír Pospěch a dodal, že mistrovská utkání budou pro tento víkend přerušena.

Ostatní výsledky (8. - 9. května): Rožnov B - žáci B 3:6, Hranice A - žáci C 9:0, mladší žáci - Nová Ves Ostrava 8:1.


Megas vybojoval druholigový bronz

K o p ř i v n i c e (luk) - Ani v závěrečných dvou zápasech 2. celostátní ligy futsalu, které se hrály v sobotu 1. května v Šumperku, nenašel Megas přemožitele a v druhé polovině soutěže tak podlehl pouze postupující Gillotině Choceň a druhému Torfu Pardubice.

V prvém utkání porazili hráči Megasu po výborném kolektivním výkonu DBV Šumperk 7:4 (Polášek, Špaček 2, Malý, Adamec, Sobota), ač prohrávali už 0:3. V druhém utkání proti Deltě Šumperk, která potřebovala k udržení v soutěži bezpodmínečně zvítězit a dělala pro to možné i nemožné, vybojoval Megas remízu 3:3 (Polášek 2, A. Kovařík). Tento výsledek rozhodl o tom, že do divize sestupuje právě šumperská Delta, dále předposlední Ferram Opava a poslední Tosta Petrov (okr. Šumperk).

Megas skončil napoprvé v naší druhé nejvyšší futsalové soutěži na vynikajícím třetím místě (19 - 5 - 6 186:109 62 b.). Nejproduktivnějším hráčem Megasu se stal řich Malý, který si na své konto připsal neuvěřitelných 82 body za 50 gólů a 32 asistence. Druhým nejproduktivnějším hráčem byl Radim Špaček (18 + 13) a třetím René Kovařík (23 + 5). Velkými oporami mužstva byli i oba brankáři David Horák a Tomáš Palla, kteří se v brance pravidelně střídali.

Dalšími hráči, kteří se postarali o dosavadní největší úspěch Megasu, jsou Alois Kovařík (kapitán), Karel Žídek, Ivo Maruchnič, Daniel Strnka, Petr Sobota, Pavel Šablatura, Luděk Polášek, Martin Adamec, Radovan Jurka, Lumír Vávra a Martin Pustějovský. V roli začínajícího trenéra si vedl úspěšně Radomír Vávra, který je zároveň i prezidentem a majitelem klubu, ve funkci sekretáře Megasu působil Luboslav Kapsa.

Nejproduktivnější hráči Megasu za sezonu 98/99: 1. O. Malý 82 * (50 + 32), 2. R. Špaček 31 * (18 + 13), 3. R. Kovařík 28 * (23 + 5)


Město pod Trúbou očekává v sobotu rodáky z celého světa

Š t r a m b e r k (jk) - Čtyřicáté výročí organizovaných soutěží v odbíjené si tuto sobotu budou připomínat ve Štramberku.

Podle starosty města Jana Sochy by se na akci, která zároveň bude součástí oslav 640. výročí povýšení Štramberku na město, mělo objevit na 380 lidí z celého světa, kteří měli kdy co do činění s místním volejbalem.

„Účast přislíbil například Australan Miroslav Sopuch, který u nás nebyl již plných 26 let, či manželka ministra obrany Alena Vetchá - Kysílková, která zde také kdysi hrávala,“ jmenuje vzácné hosty starosta.

Oslavy v místní sokolovně budou celodenní s tím, že v jejich rámci proběhne volejbalový turnaj, který bude rozdělen jednak na mužské a ženské složky a jednak do tří věkových kategorií, v tomto případě mladých, mladších a nejmladších. „Pamětníci se kromě jiného mohou těšit i na společenský večer s tombolou a country kapelou Cizinci,“ uvedl Socha a doplnil, že celá akce by se nemohla uskutečnit bez vydatného přispění podnikatelů.


Běžci opět nelenili

K o p ř i v n i c e (jk) - O víkendu opět nelenili kopřivničtí běžci a zamířili na silniční běhy, tentokrát k našim západním sousedům.

Na Městském běhu v Görlitz uspěl Robert Šádek, když na desetikilometrové trati skončil třetí za Polákem Jaroszem a Němcem Cartenem v čase 30:26. Osmý byl Petr Stanka z Nového Jičína. Kategorii 50 - 54 let vyhrál Petr Čižmár, rovněž z N. Jičína, mezi 60 - 64letými pak prvenství patřilo Karlu Piskořovi z Maraton klubu.

Irena Šádková skončila na pětikilometrové trati sobotního městského kritéria v Cottbusu třetí časem 17:00 a následující den pak ve městě Gotha získala stříbro na desítce (35:26).


Jasné herní převaze chybělo víc gólového koření

Foto 8

FC Kopřivnice - TJ Optimit Odry 2:0 (2:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Sice nijak výrazným rozdílem, ale přesto naprosto jednoznačně zvítězili v sobotním utkání 20. kola I. B třídy fotbalisté FC Kopřivnice nad soupeřem z Oder.

Domácí favorit se chopil iniciativy a jeho převaha slavila úspěch již v 10. minutě, kdy po faulu brankáře na nadějně vysunutého Machciníka, nařídil rozhodčí penaltu. Paciorek pak dělovkou bezpečně zajistil svému týmu vedení.

Hostím se sice pár minut na to naskytly dvě příležitosti, ani jednu se však Pospíšilovi nepodařilo dotáhnout. To bylo z jejich strany vše a tažení od této chvíle směřovalo pouze na Dančákovu bránu.

Dvakrát ke skórování chybělo jen málo Paciorkovi, několikrát se nabídly po pěkných pasech šance Šudákovi či Machciníkovi, záloha se však držela spíše vzadu a akce zůstávaly nedotažené. Nakonec to bylo právě duo útočníků, kterému se podařilo pojistit vedení. Z bezprostřední blízkosti se povedlo odražený míč po střele Šudáka doklepnout Machciníkovi.

Kopřivničtí pokračovali v nastolené hře i po změně stran, hned v úvodu zahrozili breakem Šudáka, marné nebyly o chvíli později ani dělovka Machciníka a poté sólo Strnky. V 58. minutě mohl pohodu domácích zkalit při ojedinělé akci hostí faul v pokutovém území, Herzog ovšem z jedenáctky na Slezáka nevyzrál, přičemž kopřivnický gólman byl na místě i při pokusu o doražení odražené střely.

Oderáci sice poté poněkud zvedli hlavu, nebezpečný se však pro domácí jevil jen závar v 77. minutě.

V poslední desetiminutovce pak hostům opět řádně zatápěli. V 80. minutě orazítkoval tyč po ukázkové akci Šudák a ihned na to ho zrcadlově napodobil Strnka, pro změnu ovšem přestřelil. Na poločasovém skóre pak nic nezměnily ani další tři akce, ani záchvěv hostí v poslední minutě.

„Vyhovovala nám technická hra soupeře. Ten totiž i přes naši převahu míče nenakopával, naopak zůstávala fotbalovost,“ hodnotil utkání trenér Pavel Weber.

„Na výsledku má pochopitelně zásluhu celé mužstvo, vyzvednout lze snad Šudáka a za chycenou penaltu Slezáka,“ dodal k zápasu jeho kolega Jaroslav Reček.

Sestava: Slezák - Petráš (84. Šmelko), Špaček, Paciorek, Rypar - Strnka, Hala, Mechl, Maslák - Machciník (86. Pešta), Šudák.

Branky: 10. Paciorek, 34. Machciník.


Štramberské ženy soupeře z Krnova naprosto vymazaly

TJ Kotouč Štramberk - TJ Krnov 2:0 (1:0)

Š t r a m b e r k (jk) - Převážně na jednu bránu se hrálo o víkendu ve Štramberku, kde ženské družstvo hostilo celek Krnova.

Územní převahu měly Štramberačky i přes protivítr již v první půli. Potvrdily ji, zároveň s dokonalým využitím nezvykle malých rozměrů hřiště, ve 20. minutě, kdy do šestnáctky vhozený aut Matonohové dopravila hlavou do sítě uzdravená Konečná.

Krnov hrál vše na Ilonu Šrejbrovou, co by breakovou hráčku, té však nenechávala prostor Dana Holubová a na tomto pokrytí dlouhé odkopy soupeře ztroskotávaly. „S výkonem obranné řady jsem absolutně spokojen, díky Konečné jsme pak zlepšili i styl ve středu hřiště,“ pochvaloval si výkony hráček trenér družstva Ivo Socha.

Druhá půle byla co do převahy ještě markantnější. Již v 55. minutě pojistily domácí vedení, když po zahraném rohovém kopu Kolářové Jurasová sice trefila břevno, odražený balon si však dezorientovaný soupeř sám srazil do brány. S větrem v zádech pak již nedaly hostům do konce poločasu šanci.

Sestava Štramberka: Kocourková - Křížková, Marková, Holubová, Matonohová - Biskupová (65. Harantová), Konečná, Kolářová, Šlosarová (46. Sochová) - Zelenková (Lucie Hoffmannová), Jurasová (85. Menšíková). Branky: 20. Konečná, 55. Jurasová


Dorostenci nedali Žilině šanci

FC Kopřivnice - Sokol Žilina 4:1 (1:1)

K o p ř i v n i c e - Úvod zápasu, i když bez efektu, byl plně v režii domácích hráčů. Po třech zmařených tutovkách prolomil ledy teprve Macek, když ve 23. minutě zajistil po důrazném souboji s hostujícím brankářem vedení. Hosté, i když podřízeni taktovce domácích, profitovali ve 30. minutě z jednoho ze svých ojedinělých útoků. Domácí obránce zastavil soupeře nedovoleně na hranici pokutového území a následná penalta znamenala vyrovnání na 1:1.

Do druhého poločasu nastoupili Kopřivničtí s vědomím, že musí plně využít domácího prostředí a získat plný bodový zisk. Na vítězství zadělal Macek, když se v 60. minutě dostal k odraženém míči a s přehledem zvýšil na 2:1. Nepříjemná skutečnost pak potkala domácí v 65. minutě, kdy si Neckář zvrátil kotník a vystavil si tak stop minimálně na tři následující utkání.

O definitivním výsledku se rozhodlo až v nastaveném čase. Nejprve se v 94. minutě pro změnu Mackovi podařilo obhodit gólmana a hned z následného útoku pak přišla výhoda přímého kopu, z něhož se krásně z 20 metrů Angličanem trefil M. Kubiš a upravil tak na konečných 4:1. Absolutorium zaslouží rozhodčí Knoll z Tiché, který, ač ze vsi největšího rivala mužstva ve skupině, pískal korektně a s přehledem. Sestava: Bartoň - Růža, Brunclík, Bezděk, Daňhel (60. J. Kubiš) - M. Kubiš, Neckář, Plaček - Jalůvka (75. Huške), Macek, Tomke. Branky: 23., 60., 94. Macek, 96. M. Kubiš.


Agro má titul nadosah, boj o další místa roste

K o p ř i v n i c e (kmk) - Klopýtnutí mužstva R. U. M. zapříčinilo napětí na hodnotících místech 1. kopřivnické ligy malé kopané, která pokračovala uplynulou sobotu dalšími zápasy. „S Olivetem jsme prohráli vlastními chybami, s Elánem jsme vedli, ale nakonec to bohužel skončilo remízou. Později jsem však zjistil, že v tom měl prsty i rozhodčí, který měl problémy s délkou obou poločasů,“ řekl Jiří Hasser vedoucí týmu, který se nachází na druhé příčce tabulky.

SD se stále tlačí čím dál výš, přeskočili Dallas 54 a znervózňují jak Elán, tak Tr. Devills. Poprvé si devět bodů odnáší v této sezoně Radegast 84 a opět bodovala Squadra. „V minulém turnaji jsme přehráli Radegast, nyní Ámos. Jsme jako Jánošík - bohatým berem a chudým rozdáváme,“ řekl kouč Zdeněk Šostek.

Výsledky 1. ligy (8. května): Everton Závišice - Dallas 54 2:2, SD - S. G. Palermo 2:1, 1. FC prosek - R. U. M. 2:5, FC Olivet - Elán 0:1, S. G. Palermo - Dallas 54 1:1, SD - Everton Závišice 1:0, R. U. M. - FC Olivet 1:3, 1. FC Prosek - Elán 0:5 k., Everton Závišice - S. G. Palermo 2:1, SD - Dallas 54 4:0, Elán - R. U. M. 1:1, FC Olivet - 1. FC prosek 1:2, FC Camel - Tr. Devills 2:4, Radegast 84 - St. Garda 1:0, Heimat Juniors - VS. OIL. Agro 1:3, Ámos - FC Squadra 0:2, St. Garda - Tr. Devills 3:5, Radegast 84 - FC Camel 3:1, VS. OIL. Agro - Ámos 1:0, Heimat Juniors - FC Squadra 2:2, FC Camel - St. Garda 5:0 k., Radegast 84 - Tr. Devills 2:1, FC Squadra - VS. OIL. Agro 1:2, Ámos - Heimat Juniors 5:0 k.

Tabulka 1. ligy malé kopané po 24. kole

1. VS. OIL. Agro

21

3

0

86:20

66

2. R. U. M.

15

5

4

73:31

50

3. FC Tr. Devils

16

0

8

58:49

48

4. Elán

14

5

5

49:38

47

5. SD

13

5

6

49:32

44

6. Dallas 54

12

4

8

45:36

40

7. Radegast ’84

11

3

10

61:55

36

8. Ámos

11

2

11

42:41

35

9. 1. FC Prosek

10

4

10

51:47

34

10. FC Squadra

8

3

13

38:55

27

11. FC Olivet

7

4

13

37:43

25

12. Heimat Juniors

6

4

14

47:73

22

13. FC Camel

7

1

16

42:76

22

14. Everton Záv.

5

5

14

32:52

20

15. Stará Garda

5

2

17

33:71

17

16. S. G. Palermo

4

4

16

38:65

16


Kopřivnický střelecký klub vychoval mistryni republiky

K o p ř i v n i c e , B r n o (jk) - Po šesti letech má Sportovně střelecký klub v Kopřivnici opět výrazný talent. Po Petru Černochovi, který je v současné době v české reprezentaci, je jím čtrnáctiletá Renáta Gebauerová.

Pět měsíců příprav a závodů vyvrcholilo pro střelkyni v dubnu, kdy byla na základě dosažených výsledků nominována na halové mistrovství ČR mládeže '99 ve střelbě ze vzduchových zbraní. V areálu brněnské střelnice Na Kývalce se Gebauerové počátkem dubna opravdu dařilo. V kategorii 14 - 16 let se jí ve střelbě ze vzduchové pušky povedlo (v disciplíně 40 ran vestoje na vzdálenost 10 m) vyrovnat osobní rekord na mezinárodní terče. Jeho hodnota činila 358 bodů a byla důvodem k radosti z titulu mistr ČR mládeže. Tento výsledek je zároveň i českým rekordem, který je zapsán v historických tabulkách ČSS.

Své nadání doufejme Gebauerová potvrdí i ve druhé části sezony, trvající od dubna do října, kdy se střílí z malorážní pušky na vzdálenost 50 m. Disciplíny jsou zde dvě, a to 60 ran vleže a tzv. 3 x 20 standard.


Budoucnost kopřivnického hokeje je zatím v mlhavém oparu

K o p ř i v n i c e (jk) - S problémy existenčního rázu se potýká kopřivnický hokej. Podstatnou negativní skutečností, na kterou naráží i nedávno ustavené nové vedení, jsou nevyřešené staré resty, tedy na jedné straně nekompaktní dluhy a na straně druhé chybějící podklady k financím klubem přijatým.

„K vyjasnění situace a ukončení tahanic okolo restů zatím nikdo nenašel odvahu, je to však nutné. Čeká nás nová sezona, která by potřebovala finanční injekci, respektive ekonomické zázemí vůbec,“ uvedl trenér Ferdinand Kubinec, který se na sklonku minulé sezony ujal družstva mužů a dopomohl mu k udržení druhé ligy. Kubinec, který se nyní opět věnuje především mládeži, označil nejasnosti okolo hospodaření klubu za primární důvod neochoty potencionálních sponzorů do místního hokeje investovat. Nedostatek prostředků se přitom netýká jen druholigového kádru, ale ve velké míře i mládeže, která utíká za lepšími podmínkami jinam, a to ve varovně nízkém věku.

Na neprůhlednost transakcí kopřivnického klubu totiž navazuje nedůvěra rodičů ve vložené prostředky do sportování svých dětí. „Mládežnická družstva si přitom v uplynulé sezoně vedla vcelku dobře. Nadprůměr tvoří sportovní čtvrtá třída, která měla velmi slušné výsledky, stejně jako první a druhá třída v minihokeji,“ říká Kubinec, ovšem z jeho dalších slov vyplývá, že jsou zde určitá fakta, která budoucnost mládežnického hokeje zahalují do mlhavého oparu.

To, zda tady bude klub schopen udržet výkonnostní hokej mládeže, záleží v podstatě na dvou skutečnostech, a to na sportovních třídách a první žákovské lize. „Ministerstvo školství se k 1. září rozhodlo pro zřizování sportovních tříd s určitými dotacemi. My jsme přihlášeni na regionu v Ostravě jako jeden ze 14 zájemců, uvedli jsme však, narozdíl od jiných adeptů, čistou pravdu, tedy, že v současnosti disponujeme na ZŠ - náměstí sportovními třídami v rozsahu první až páté resp. šesté třídy. Tímto však nesplňujeme nároky svazu na 100 procent, neboť ten vyžaduje rozsah od první do deváté třídy. Tomuto požadavku přitom v reálu vyhovuje maximálně šest uchazečů, řada z nich však neuvádí, jak se věci ve skutečnosti mají. Nyní čekáme na výsledek. Víme, že zelená bude vystavena dvanácti kandidátům a my zatím, bohužel, figurujeme spolu se Šumperkem pod čarou. Nárok bychom však na třídy měli mít už jen na základě výčtu jmen, která mají spojitost s Kopřivnicí a dnes v hokeji něco znamenají,“ osvětluje situaci Kubinec. „V současné době se také jedná o naši účast v první žákovské lize. Rádi bychom ji hráli, pokud se však nevrátí alespoň část hráčů z jiných klubů, kam se uchýlili za lepšími podmínkami, nebude to reálné. Navíc odešli i lidé působící v místním hokeji a za nimi se bohužel chystají i děti. Za této situace bychom tady výkonnostní sport mládeže opravdu neudrželi a rodiče, kteří pochopitelně nehodlají nést velkou část finanční zodpovědnosti, by s přechodem svých ratolestí do jiných klubů, bohužel měli pravdu. Kolem páté třídy je to však neúnosně brzo a proto je třeba udělat všechno proto, aby se zde výkonnostní hokej mládeže udržel,“ apeluje Kubinec.

Jak dále uvedl, v souvislosti s hledáním finančních prostředků se mluví i o případném prodání druhé ligy, tato varianta je však jen krajní možností. Rozhodnout o tom, jakým směrem se mládežnický výkonnostní hokej bude ubírat dál, by se mělo během května. „Byl bych moc rád, kdyby to, co jsem uvedl, našlo svou odezvu,“ dodal Kubinec.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:11