Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 17/99 ze dne 29. dubna 1999

Titulní strana

Město doufá, že dostane brzy všechny peníze za akcie SmVaK
Lubinou znějí hlasy volající po odtržení
Zastupitelé odhlasovali změnu územního plánu
Geometři po městě provádějí doměřování pro digitální mapu
Den Země se letos ve městě protáhl na celý týden
Dva kluci z jedné ulice proti sobě nastupují v play-off prestižní NHL

Zprávy z města a okolí

Lékárna funguje v provizoriu téměř patnáct měsíců
Termín zahájení stavby v centru města se blíží
Město žádá protidrogovou komisi o šedesát tisíc
O pracovním režimu v Tatře rozhodnou první dny května
Prodejna potravin na Severu je již znovu otevřena
Grantové projekty budou realizovány
Kopřivnicí otřásla dopravní nehoda s následkem smrti
ASK hodnotilo a navrhovalo, jak ve sportu dál
KTK zvažuje vytvoření metropolitní sítě
Osobní tatrovka pokořila dva rekordy
Lidé by měli v lesích být ohleduplnější
Slumeko bude sbírat nebezpečný odpad

Kultura

Vystoupení mistrů světové psychedelie Legendary Pink Dots nadchl posluchače
Koncert žáků tanečního oboru zaujal rodiče i jejich vrstevníky
Šlahouny se přestěhují a pozmění dramaturgii
Záměr vrátit prvomájové oslavy zpět na házenkářské hřiště skončil krachem
Známé tváře dnes večer zahrají boccacciovsky laděnou komedii
Nové výstavě v muzeu dominují textilní práce
MIS music koncertem oslavila pět let existence
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Opereta pro všechny generace

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Kopřivničtí dominovali meziokresním přeborům
Běžecké mládí se snažilo v Brně, další pak v Německu
1. máj oslaví malá kopaná turnajem Victoria Cup ’99
Vlčovice odčinily svou porážku
Sportovním gymnastkám se na mezinárodním klání dařilo
V posledním kole 1. ligy odvedli hráči maximum
Badmintonisté jsou bramboroví
Fotbalisté stále o tři body za Příborem
Rozhodla naše vůle po vítězství
Ženy Štramberka zahájily jaro vítězstvím nad favoritem
Dorost si napravil reputaci
Dojde k dohodě Radegast 84 a Tr. Devills Kopřivnice

Titulní strana

Město doufá, že dostane brzy všechny peníze za akcie SmVaK

Foto 1, Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - Město Kopřivnice podepsalo komisionářskou smlouvu s firmou Jung&Silberstern, a. s., o prodeji akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací nejvyšší nabídce. Z počátku se zdálo, že nejvýhodnější cena za akcii je 550 Kč, kterou nabízela anglická firma Anglian Water.

„Ovšem další vývoj situace na trhu cen akcií šel nahoru a my jsme okamžitě kontaktovali firmu Jung&Silberstern s tím, že cena stoupá a zda-li dodrží smlouvu a nabídnou akcie nejvyšší nabídce. Firma Jung&Silberstern nám sdělila, že to již nelze,“ řekl starosta Jiří Tichánek. „Proto, že smlouva tímto krokem nenaplnila svoji podstatu, firma Jung&Silberstern nedodržela smlouvu a nenabídla akcie nejvyšší nabídce, bylo od smlouvy odstoupeno. Komisionářská smlouva s firmou Jung&Silberstern byla podepsána v úterý 13. dubna, ve čtvrtek 15. dubna byla dána výpověď pro neplnění smlouvy ze strany Jung&Silberstern a ještě téhož dne v nočních hodinách byla podepsána kupní smlouva s firmou Caretta Brokers, a. s., kde tato cena za akcii byla podstatně vyšší, více jak o 100 procent. V pondělí 19. dubna byly podle informací ze střediska cenných papírů akcie převedeny, jinými a výstižnějšími slovy zcizeny z našich účtů a převedeny na firmu Anglian Water firmou Jung&Silberstern, i když akcie byly blokovány na středisku cenných papírů a byly jištěny až na 10 tisíc za kus,“ vysvětlil Jiří Tichánek. Město tedy prodalo akcie prostřednictvím Caretta Brokers francouzské firmě Suez Lyonnaise des Eaux. V úterý 20. dubna byl následně podepsán se starosty, kteří v této záležitosti postupovali ve shodě, dodatek ke kupní smlouvě s firmou Caretta Brokers, a. o., o výši způsobu náhrady kupní ceny - zálohy a doplatku, a podpis smlouvy o úhradě škod vzniklých vypovězením komisionářské smlouvy. „Francouzi řekli, že pakliže by byly nějaké sankce, jsou ochotni je zaplatit. Byl podán návrh na zahájení správního řízení ve věci navrácení akcií ke komisi pro cenné papíry v Praze. Zároveň byl podán návrh na předběžné opatření ve věci nakládání s akciemi ke Krajskému obchodnímu soudu v Ostravě, “ dodal Tichánek.

„Dnes už jsou peníze na účtu, Anglian Water už zaslal městu peníze ve výši 555 korun za akcii, čili řádově 43 milionů korun. Nicméně dohoda zní, že peníze budou blokovány, město nebude s nimi disponovat. Suez Lyonnaise des Eaux je ochotna nám v této výši dát už úhradu za akcie, i když je zatím ještě nevlastní. Město tyto prostředky použije a jakmile dojde k převodu akcií na francouzskou firmu, dojde k vyrovnání s Anglian Water,“ řekl starosta Jiří Tichánek.

„Do rozpočtu půjde částka, se kterou se počítalo, třetina bude určitě jako železná rezerva pro rozpočet na příští rok. Pokud jde o zbytek, je to otázkou vedení města, které zatím ještě nejednalo, jakým způsobem naloží s těmito prostředky. Zřejmě půjde o zafinancování jistých investičních akcí, které jsou nutné a jsou vázány samozřejmě na finanční spoluúčast města - například domov důchodců a podobně, ale v žádném případě se s tím nebude lepit tisíce drobných akcí. Je tady samozřejmě možnost, že bychom tyto peníze uložili na termínované účty,“ vysvětlil starosta jak bude město nakládat s penězi získanými prodejem akcií.

Starosta Kopřivnice spolu se zúčastněnými starosty podepsali kupní smlouvu v úterý 20. dubna o prodeji akcií SmVaK francouzské společnosti Suez Lyonnaise des Eaux za 1 350 korun za kus.

„Jsem velmi šťasten, že jsem mohl podepsat smlouvy s těmito městy - Odry, Štramberk, Frenštát, Kopřivnice, Fulnek, Hradec, Studénka a Dobrá. Chtěl bych poděkovat představitelům měst za důvěru, kterou v nás vkládají. Chtěl bych jim také poblahopřát k jejich schopnostem a že se jim podařilo pro občany získat zajímavé výhody.

A teď hovořím k občanům těchto měst: Přestavitelé s námi vedli zajímavé rozhovory, ze kterých vyplývá, že po dobu pěti let cena vody nebude stoupat, až na inflaci. Další důležitá informace je, že my zde budeme moci investovat, a to díky těmto akciím. A ještě bych chtěl dodat, že jednání byla dlouhá. Navázali jsme zcela určitě začátek přátelství a zapomeneme-li na peníze, pak myslím si, že vztahy mezi lidmi jsou velmi důležité,“ řekl po podpisu smlouvy o prodeji akcií Jean-Pierre Lambert, ředitel pro vodohospodářskou oblast francouzské společnosti Suez Lyonnaise des Eaux.

„Jsem velice rád, že celý akt, který jsme tady pilovali dny i nocemi, v této chvíli dospěl k závěru. Věřím, že nastává čas k navázání oboustranné výhodné a dobré spolupráce. Jsem přesvědčen, že vše, co budeme společně v následující době konat, bude ku prospěchu jak obou zemí, tak především občanů,“ navázal starosta Tichánek na generálního ředitele Suez Lyonnaise des Eaux.

„Výhoda velkého investora jako je Lyonnaise pro občany tohoto regionu je v tom, že investor může dělat velké investice v oblasti vody a kanalizace. Naším cílem není zvýšit cenu SmVaK, ale naopak zvýšit produktivitu a tam získat prostředky tak, aby občané měli výhodu z toho, že zde přišel velký investor,“ uzavřel Jean-Pierre Lambert.


Lubinou znějí hlasy volající po odtržení

L u b i n a - Zhruba po devíti letech se v kopřivnické místní části Lubina opět mluví o jejím odtržení.

„Chci občanům Lubiny umožnit, aby o osamostatnění mohli nejen rozhodnout, ale aby jejich rozhodnutí, pokud jej v novém referendu vyjádří, mohlo dojít i naplnění,“ řekl navrhovatel referenda Václav Socha. V Lubině již jednou referendum o osamostatnění proběhlo, a to v roce 1990, kdy se pro odtržení vyslovilo 52 procenta občanů. Pro konání tohoto referenda v nesprávnou dobu však nikdy k oddělení obce nedošlo.

V uplynulých týdnech se toto téma v Lubině objevilo znovu. Do schránek všech tamních obyvatel se dostal dvoustránkový dopis, v němž své spoluobčany informuje o důvodech, proč již v minulosti k odtržení nedošlo a o svém záměru jej zopakovat. „Za pomoci několika lidí sbírám podpisy pod návrh na konání referenda, který je nutný k tomu, aby městská rada referendum na osamostatnění Lubiny vyhlásila,“ uvedl Socha.

K tomu, aby městská rada referendum opravdu vyhlásila, by bylo třeba podpory třiceti procent všech voličů, v případě Lubiny jde přibližně o tři sta dvacet podpisů.

„Podle mého názoru, a toho jak jsem mluvil s lidmi, se nepodaří sehnat dostatek podpisů. Pokud by to však vypadalo, že by k referendu mělo dojít, myslím, že bychom jako zastupitelé z Lubiny měli lidem říci, co by odtržení pro obec znamenalo. Ze zkušenosti vím, že všeobecný trend je spíše ve spojování do větších celků než naopak. Malé obce na tom navíc většinou nejsou dobře,“ prohlásil občan Lubiny a kopřivnický zastupitel Petr Chromečka. Referendum podle jeho navrhovatele nemá žádnou přímou souvislost se změnami na radnici. Zatímco před volbami mohli zájmy Lubiny hájit čtyři zastupitelé a dokonce dva uvolnění členové rady včetně starosty, po loňských komunálních volbách má Lubina v zastupitelském sboru pouze dva zástupce, což je ale stejně nesrovnatelně více než zbylé místní části.

„Myslím si, že pokud bude Lubina samostatná, že to bude pro ni lepší, i když určitá úskalí tady existují. Jestliže budeme samostatní, tak si o svých záležitostech budeme rozhodovat sami. Jestliže máte rodinný domek a spravujete si ho sami, tak to asi budete dělat lépe, než když jeho správu bude provádět někdo jiný,“ použil přirovnání Socha. „Stávající situace v Lubině není dobrá. Moje iniciativa má přispět k tomu, aby došlo ke zlepšení. Pokud se Lubina osamostatní, mohli by k ní občané získat osobnější vztah,“ pokračoval ve výčtu kladů odtržení Václav Socha.

„Jestli by Lubina svým odtržením získala či ztratila, je otázka názoru. Pravdou je, že minimálně v posledních dvou letech byly do Lubiny investovány obrovské prostředky na její plynofikaci a další nutné opravy. „Možnost rozhodovat si o svých věcech podle mne převyšuje otázku finanční, i když i tu je třeba brát v úvahu. Uvažuje se, že před referendem se uskuteční veřejné setkání s občany, na kterém budou předloženy informace, včetně finančních,“ myslí si Socha.

„Je pravda, že Lubina není zase tak malá, hodně špatně na tom jsou obce, které mají dvě stě nebo tři sta obyvatel. Lubina má asi patnáct set obyvatel, což není zase tak málo. Nemyslím si, že by se zákonitě dostali do situace nejmenších obcí, které dnes již zase uvažují o opětovném spojení s většími sousedy. S přihlédnutím k rozpočtovým pravidlům se dá říci, že malé obce jsou na tom hůře. Samospráva Lubiny by mohla počítat hlavně s částkou z daně z nemovitosti,“ řekla vedoucí kanceláře tajemníka kopřivnické radnice a komunální politička Pavla Jurková. „Dokážu pochopit touhu těch lidí po osamostatnění. Jde o to, jestli je to podloženo pouze nějakými ideály nebo jestli je tam také pragmatický přístup k věci,“ doplnila Jurková. Lubiňané by také museli počítat s náklady na svou samosprávu, podle zákona by jejich zastupitelstvo mělo mít sedm až patnáct členů. Zda budou mít také uvolněného starostu, bude záležet na zastupitelstvu, které by vzešlo z komunálních voleb v Lubině krátce po osamostatnění.

„Pokud chtějí jít svou vlastní cestou, nikdo jim nebude bránit. Je tady v okrese více podobných obcí. Domnívám se však, že by to mohl být obrazně řečeno vstup do prázdna. Lubina se bude potýkat s obrovskými problémy vyplývajícími z osamostatnění, a to by si měli její občané uvědomit,“ řekl k osamostatnění místní části starosta Jiří Tichánek s tím, že v případě zájmu město rozhodně nemíní v odtržení Lubiny jejím občanům jakkoliv bránit.

David Macháček


Zastupitelé odhlasovali změnu územního plánu

K o p ř i v n i c e (hod) - Městské zastupitelstvo se sešlo k mimořádnému zasedání v pondělí odpoledne. Na pořadu jednání mělo jako hlavní bod programu změnu územního plánu, který také jednotně odhlasovalo.

„Jeví se možnosti řešení nezaměstnanosti a Kopřivnice nemá pozemek, který by mohla nabízet budoucím investorům. Je nutné projednat možnost pro potřeby případných investorů, abychom připravili postupné změny územně plánovací dokumentace v katastrálním území Vlčovice. To proto, abychom připravené pozemky mohli případným investorům nabízet,“ řekl na zasedání zastupitelstva místostarosta Alois Janek.

Jedná se o pozemky, které jsou po levé straně od Panské cesty, případně pozemky, které jsou jejich pokračováním. Jedná se o pozemky o rozloze 70 hektarů, které chce město vykoupit za cenu 50 korun za metr čtvereční.

„Ministerstvo průmyslu má pro potřeby získávání investorů do České republiky zřízenu příspěvkovou organizaci CzechInvest. Tato firma nás žádala o vytipování území v rozmezí 50 až 80 hektarů v bloku, který není členěn komunikační sítí,“ vysvětlil zastupitelům Milan Šmíd, vedoucí odboru rozvoje města.

„Myslím, že na příkladu Draftexu bychom se měli poučit všichni, aby byl důkladně tento záměr prodiskutován. Jedná se o strategický a životně důležitý záměr, který může pomoci našemu regionu. Firma CzechInvest je skutečně jeden z dynamických prvků k získávání zahraničních investorů. Za loňský rok se jim podařilo přitáhnout do České republiky asi padesát subjektů, které zaměstnaly patnáct tisíc lidí. Je to jediný oficiální zástupce ČR, na kterého se v zahraničí investoři obrátí,“ řekl Josef Jalůvka.


Geometři po městě provádějí doměřování pro digitální mapu

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodu přesnějšího zanesení pozemků, vodovodů, kanalizace, energetické a telefonní sítě i dalších informací potřebných nejen pro chod města, přistoupil odbor informačního a datového centra ke zpracování projektu digitální mapy města Kopřivnice.

Na základě výběru ve věci veřejné zakázky byla vybrána dodavatelská firma Geometra Opava, spol. s r. o., se kterou byla 9. dubna uzavřena smlouva o dílo na uvedenou akci.

Tímto Městský úřad Kopřivnice dává na vědomí občanům, že firma v současné době provádí zaměřovací práce na katastru města a zároveň všem děkuje, že v případě potřeby umožní pracovníkům firmy Geometra Opava vstup na vlastní pozemek.


Den Země se letos ve městě protáhl na celý týden

Foto 2

K o p ř i v n i c e - Nejenom 22. duben byl zasvěcen oslavám Dne Země. Středisko ekologické výchovy Hájenka prezentované občanským sdružením Blud ve spolupráci s odborem životního prostředí Městského úřadu Kopřivnice připravily dvaačtyřicet akcí v průběhu celého minulého týdne. Zatímco se jiné roky ekologové zviditelňovali před prostorami kulturního domu, dali letos poprvé přednost komornějšímu prostředí v klubu Kamarád na sídlišti Sever. Volba motivovaná mimo jiné i bezplatným pronájmem klubu, nesla s sebou nejedno úskalí.

Dopolední akce věnované žákům základních škol se těšily velkému zájmu. Také odpolední přednášky přilákaly spoustu posluchačů. Velkého ohlasu se dostalo práci s mikroskopy a binokulární lupou a přednášce Šárky Neuschlové, věnované chráněné oblasti Poodří.

Zájem o akce opadl ve čtvrtek právě na Den Země, kdy patrně pěkné počasí odlákalo zájem dětí i dospělých jiným směrem. Neobyčejně poutavou přednášku Františka Šulgana, doplněnou diapozitivy týkajících se krás chráněné krajinné oblasti Beskydy z počátku sledovala hrstka devítiletých dětí. Většina z nich v zápětí začala vyrušovat nejen ježděním na kolečkových bruslích po klubovně, ale i vulgarismy takového kalibru, že se styděli i přítomní pořadatelé.

Až nepochopitelně na mě zapůsobila odpověď přednášejícího na otázku, zda není účastí a průběhem přednášky zklamán. „Opravdu nejsem,“ odpověděl František Šulgan, „dokonce jsem rád, že tady zůstali alespoň dva pozorní posluchači, kterým jsem mohl alespoň něco ze svých zkušeností předat.“

Věřím, že můj špatný zážitek z jednoho odpoledne nezastínil velikost obětavé práce a nadšení členů občanského sdružení Blud, kteří si zaslouží naše uznání a poděkování.

Ilona Hoffmannová


Dva kluci z jedné ulice proti sobě nastupují v play-off prestižní NHL

K o p ř i v n i c e - Je už v podstatě pravidlem, že úspěchy kopřivnického hokeje, respektive kopřivnických hokejistů se odehrávají daleko od ledové plochy ve městě, kde vyrůstali.

Jelikož těžkopádná, i když nakonec úspěšná, snaha místního hokejového týmu o udržení ve druhé lize není zrovna divácky atraktivní a na patriotismu vyznavačům místního hokeje rozhodně nepřidá, obracejí se stále častěji jejich zraky za moře, kde v play-off nejprestižnější hokejové soutěže světa proti sobě stojí dva ’kopřivničtí kluci.

Na ledové aréně v Ottawě se proti sobě postavili Radek Bonk, v dresu domácích Senators, a Václav Varaďa v černém dresu hostujících Buffalo Sabers. Z prvního souboje vyšel vítězně Varaďův tým, což ovšem nic neznamená.

Hoši nejenže jsou z jednoho města, navíc se podle paní Varaďové znali již odmalička, neboť vyrůstali a honili mičudu na stejném plácku před domem a jako žáčci hráli ve stejném družstvu. Soupeři se z nich stali až s přechodem do dorostu, kdy Radek odešel do Opavy a Vašek o něco později do Vítkovic.

Potom přišlo mnoho tvrdé práce a spousta úspěšných zápasů. Nyní může srdce místních hokejových fandů plesat nad jejich uměním. Varaďovi se podařilo přihrát na první a jedinou branku Buffala Pecovi, Bonkovi tentýž hokejista naopak nedovolil při jeho pokusu vyniknout.

David Macháček, Jana Kapounová


Zprávy z města a okolí

Lékárna funguje v provizoriu téměř patnáct měsíců

K o p ř i v n i c e (ili) - Když došlo v lednu loňského roku v lékárně Pod Červeným kamenem ke zkrácení otevírací doby, setkala se změna s negativním ohlasem veřejnosti. Odpolední návštěvníci polikliniky tím byli zbaveni možnosti vyzvednout si léky předepsané lékařem přímo v objektu.

Ze strany ředitele polikliniky Rudolfa Babince se lidem dostalo ujištění, že se jedná o přechodný stav, který bude do letních prázdnin uspokojivě vyřešen. Tehdy se čekalo na studujícího magistra farmacie, který však nenastoupil.

Prozatímní otevírací doba přetrvává bezmála patnáctý měsíc a situace ani po tak dlouhé době nedoznala žádných změn. K problému se vyjádřila vedoucí lékárny Pod Červeným kamenem Vladimíra Polášková: „Ke zkrácení otevírací doby došlo v době, kdy magistra pracující na šest hodin odešla nejprve na nemocenskou a později na mateřskou dovolenou. A za stavu dvou magistrů pracujících na plný pracovní úvazek nelze pokrýt otevírací dobu v požadovaném rozsahu.“

Na práci v lékárně se informovalo několik potenciálních zájemců, ale zůstalo vždy jen u dotazů. V současné době se čeká na ukončení studia nových absolventů, z jejichž řad by se případný zájemce mohl rekrutovat.


Termín zahájení stavby v centru města se blíží

K o p ř i v n i c e (hod) - Příští týden bude Kabelová televize Kopřivnice po zpravodaji vysílat dokument o postupu výstavby a architektonického vzhledu obchodně administrativního centra naproti Technického muzea. „Předpokládá se, že do konce května bude vydáno stavební povolení, od června budou zahájeny stavební práce a 6. prosince by měl být uveden do provozu. Inženýrskou činnost pro hlavního investora Fastav Development Vsetín připravuje v současné době Investing Build, s. r. o. Protože se jedná o stavbu v centru, chceme občany poprosit o určitou toleranci,“ řekl Milan Šmíd vedoucí odboru rozvoje města.


Město žádá protidrogovou komisi o šedesát tisíc

K o p ř i v n i c e (dam) - O příspěvek ve výši šedesáti pěti tisíc korun žádá město Kopřivnice okresní protidrogovou komisi. Tyto peníze by spolu s dalšími čtrnácti tisíci uvolněnými kopřivnickou městskou radou měly sloužit k realizaci tří projektů vypracovaných místní manažerkou prevence kriminality Blankou Mikundovou.

„Žádosti o příspěvek byly adresovány okresní protidrogové komisi, která rozhoduje o přidělování peněz na protidrogovou prevenci na místní úrovni,“ řekla Mikundová.

První z projektů počítá s využitím přidělených peněz na vzdělávání stálých pracovníků a dobrovolných spolupracovníků klubu Kamarád. „Jde o to, abychom lidem, kteří sem chodí dobrovolně ve svém volném čase, mohli nabídnout nějaké speciální školení tak, abychom dětem v klubu poskytli kvalifikovaný dozor. Školení by mělo být zaměřené na psychosociální hry, komunikaci, zdravý životní styl, na motivaci, vedení konfliktů a sociální patologii,“ vysvětlila Blanka Mikundová, která je zároveň také vedoucí klubu Kamarád. Náklady na realizaci této myšlenky jsou předpokládány ve výši čtyřiceti šesti tisíc, z čehož by plných čtyřicet tisíc měl přispět právě okres.

Finanční zabezpečení odborného poradenství pro fungování schránek důvěry na kopřivnických školách je podtitulem druhého projektu. Celkem dvanáct tisíc korun by mělo sloužit jako ocenění práce lidí, kteří se o schránky ve školách starají. Poslední projekt by měl sloužit ke zvýšení informovanosti dětí a mládeže v oblasti zneužívání drog. „Půjde o něco podobného, co již v Kopřivnici proběhlo vloni ve spolupráci s hudebním publicistou Jiřím Černým. Tentokrát ale pravděpodobně kontaktujeme někoho jiného, kdo by pouštěl hudbu. S tím, že bychom to dělali ve spolupráci s K - centrem v Novém Jičíně, takže odbornou část by zajistilo právě K - centrum,“ přiblížila projekt jeho autorka. Cílovou skupinou pro tuto akci by měli být žáci osmých a devátých tříd všech kopřivnických škol. Celý cyklus bude stát přibližně jednadvacet tisíc.


O pracovním režimu v Tatře rozhodnou první dny května

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani týden před začátkem nového měsíce nebylo v Tatře jasné, jak bude vypadat pracovní režim automobilky v květnu. Mezi zaměstnanci se mluví o tom, že by fabrika mohla stát celý květen. Vedení podniku stejně jako odboráři však něco takového popírají. „Květnový režim je zatím v jednání s odborovou organizací. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout pravděpodobně až v prvních dnech nového měsíce,“ řekla tisková mluvčí akciové společnosti Tatra Eva Kijonková.

Rýsuje se však také možnost, podle které by mohlo dojít k finančnímu zajištění výroby a obnovení normálního režimu. „Existuje představa bankovních věřitelů, že by v souvislosti s revitalizačním programem, požádali vládu o garanci na provozní úvěry, pro firmy, které chtějí ozdravit,“ připustila Kijonková s tím, že není vůbec jisté, zda se tyto peníze do firmy nakonec dostanou.


Prodejna potravin na Severu je již znovu otevřena

K o p ř i v n i c e (ili) - V pátek 23. dubna v sedm hodin se konečně po několika dnech otevřely dveře velkoprodejny potravin na sídlišti Sever.

Zákazníky určitě potěšila skutečnost, že po několika měsících našli regály v prodejně opět zaplněné zbožím. Dalším neméně příjemným počinem je otevírací doba, která je v pracovních dnech stanovena od 7 do 20 hodin a sobotní prodej je prodloužen až do 19 hodin. Z toho důvodu byl stav zaměstnanců rozšířen o dalších pět.

Novým majitelem se stala společnost Delvita, která si prodejnu pronajala od Interkontaktu. Doufejme, že se změnou majitele, dojde ke spokojenosti i samotný zákazník.


Grantové projekty budou realizovány

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že drtivá většina projektů ucházejících se v letošním roce o grant města byla radou podpořena pouze částečně, uskuteční se s největší pravděpodobností všechny.

Důvodem může být také to, co mnozí z předkladatelů přiznali. Že totiž po zkušenostech z minulých let své požadavky poněkud nadsadili.

Z tří set tisíc určených k tomuto účelu rozdělili radní nakonec pouze 270 tisíc a třicet tisíc zůstalo v městské pokladně jako rezerva.

Podpory v plné výši požadavku se dočkaly pouze letní dětské tábory firmy Foto Morava a projekt nazvaný Nejzdatnější kopřivnický chlapec, jehož předkladatelem je kopřivnický klub vzpírání. Naopak nulové finanční podpory se dostalo přehlídce netradičního divadla, pořádané firmou Ludvík Moravia. „Nikde není řečeno, že nemůžeme o grant požádat, i když máme pořádání Kopřivy zavrženo ve smlouvě s městem, to by mělo být jasně definováno. Peníze z grantu jsme chtěli použít na rozšíření počtu zahraničních účastníků přehlídky,“ řekl ředitel Ludvík Moravia Lubomír Sazovský.

Kromě podpory akcí, navržených na příspěvek grantovou komisí, se radní rozhodli podpořit ještě další tři, loutkářský festival Kopřivěnka, představení Řezenské ortely divadelního spolku Gaudeamus a třetím je dvoutisícová podpora klubu volejbalu v jeho účasti na mezinárodním turnaji.

Tabulka


Kopřivnicí otřásla dopravní nehoda s následkem smrti

18. 4. při prošetřování události ve Štramberku bylo zjištěno, že 19letý mladík se dopustil trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí podle § 171 trestního zákona, neboť řídil automobil i přes soudem vyslovený zákaz

19. 4. oznámeno odcizení jízdního kola z nezajištěných prostor katolického domu

20. 4. započato šetření sebevraždy 32letého muže, kterou spáchal ve svém bytě na ulici Pod Morávií

21. 4. o půl jedné dopoledne došlo na křižovatce silnice druhé třídy a místní komunikace, to jest na viaduktu směrem na Lubinu k vážné dopravní nehodě mezi dvěma osobními vozidly. Řidič vozu značky Daewo vyjížděl z místní komunikace a nedal přednost rychle jedoucímu vozidlu značky Peugeot směrem od Kopřivnice. Následkem nehody bylo smrtelné zranění řidiče Peugeotu a další tři lehčí zranění. Škoda činí asi dvě stě tisíc korun. Řidič Daewa je stíhán za těžkou újmu na zdraví z nedbalosti s následkem smrti

22. 4. oznámeno vloupání do osobního automobilu Škoda 105 na ulici Zdeňka Buriana, kde neznámý pachatel v časných ranních hodinách rozbil skleněnou výplň okna dveří a odcizil autorádio. Stejným způsobem pak vnikl v přibližně stejné době do Škody Forman na ulici Bedřicha Smetany a odcizil rovněž autorádio

22. 4. oznámeno vloupání do advokátní kanceláře v centru města

22. 4. oznámeno odcizení jízdního kola ze společné sklepní místnosti v domě č. p. 1208 na ulici Francouzská


ASK hodnotilo a navrhovalo, jak ve sportu dál

K o p ř i v n i c e (jk) - Především bilancování uplynulého roku, úvahy o tom, jak dále a v neposlední řadě volba prezidenta i nového vedení byly předmětem výroční konference Asociace sportovních klubů (ASK) Tatra Kopřivnice, která se konala ve čtvrtek 15. dubna v hotelu Stadion. V přítomnosti zástupců jednotlivých klubů, které asociace sdružuje, přednesl zásadní fakta, která rok 1998 přinesl, prezident klubu Arnošt Polášek. Hned v úvodu označil loňský rok za období zaměřené k udržení ekonomické a organizační stability ASK a jeho klubů, přičemž nemalá pozornost byla podle jeho slov věnována i vnějším vztahům.

V projevu zazněly výhrady k současné organizaci spravování tělovýchovných zařízení. „Složitý organismus města vytvořil struktury, které není nutno považovat za definitivní a neměnné. Využijme demokratických mechanismů k jejich smysluplnějšímu strukturování a činnosti. Místo podpory občanské společnosti a její pestré a bohaté struktury, byla zřízena přemíra institucí a forem s bezprostředním vlivem městského úřadu,“ uvedl Polášek. Spravování kopřivnických sportovišť organizací města (SpSK) je podle vedení neekonomické a těžkopádné, přičemž se ztrácí nutný podíl uživatelů, tedy sportovních klubů, na jejich ekonomickém provozu, vybavení a využití. Současně byl vysloven nesouhlas s přenecháváním sportovišť soukromým organizacím, na druhé straně však prezident zdůraznil, že bez podpory význačných firem je fungování sportovišť a činnost klubů nemyslitelná. „Přestože o správu zimního stadionu je zájem ze strany ASK či podnikatelského subjektu, město trvá na správě ze strany SpSK,“ uvedl Polášek. Za negativní rovněž označil značnou roztříštěnost jednotlivých sportovních subjektů v rámci města, za jejíž důsledek považuje pokles jejich činností i sportovní úrovně, či zánik některých odvětví. Za limitující faktory dalšího rozvoje sportu ve městě pojmenoval ekonomiku, úhrady nájmů za užívání sportovních zařízení, úbytek trenérských a cvičitelských kádrů, organizátorů a podobně.

Město, jako vlastník a provozovatel zařízení, bylo vyzváno k větší odpovědnosti za podmínky rozvoje sportu. „Dosavadní řešení nemá koncepci. Především nebyl ve struktuře městských orgánů v minulé době stanoven odpovědný činitel,“ uvedl Polášek a s povděkem kvitoval větší vstřícnost nového vedení města, které si podle všeho nachází více prostoru pro náměty a se zájmem studuje současnou situaci. „Jmenování sportovní komise při Radě města vytvořilo platformu pro možná řešení složité problematiky sportu a tělovýchovy ve městě,“ doplnil.

„Očekáváme, že se podaří zvrátit tendence a větší podpory se dočká sféra organizované činnosti před nesystematickým využíváním volného času. K naplnění tohoto i dalších cílů navrhujeme vytvořit podmínky v aparátu radnice, kde by měl na úseku školství, kultury a tělovýchovy působit pracovník, který bude schopen postihnout a analyzovat stav tělovýchovy a sportu, zejména mládeže, a to jak v jednotlivých sportovních subjektech, tak školách všech stupňů a veřejnosti,“ dodal.

Následovalo konkrétní zhodnocení činnosti jednotlivých klubů, přičemž za vzkvétající odvětví byly označeny především karate, badminton a krasobruslení.

Pro následující dva roky byl zvolen do funkce prezidenta klubu Evžen Knězek, přičemž dosavadní zastánce této funkce, již celou řadu let pro tělovýchovu a sport pracující Arnošt Polášek byl jmenován čestným členem vedení ASK Tatra Kopřivnice. Viceprezidentem ASK byl zvolen Milan Okřesík, členy vedení Evžen Milčinský, Anna Macíčková a ...Žáček, členy smírčí komise pak Václav Indruch, Pavel Lipový a Emil Václavík.


KTK zvažuje vytvoření metropolitní sítě

o p ř i v n i c e (dam) - Zároveň s novou nabídkou televizních programů nabízí Kabelová televize Kopřivnice svým klientům také možnost připojení osobních počítačů do metropolitní sítě.

„Kabelovou síť je možné využívat v obou směrech, to znamená jak směrem k divákovi s televizním signálem, tak i naopak od diváka s daty,“ řekl ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner. Pořízení technologie nutné pro datové přenosy je však nemalou investicí, proto si kabelová televize zjišťuje zájem o tyto služby.

Je možné vytvořit takzvanou metropolitní síť umožňující komunikaci počítačů ve městě. „Každá připojená domácnost se prostřednictvím sítě bude například moci dotazovat na to, jaká je nabídka knihovny, přečíst si usnesení zastupitelstva. Je možné prostřednictvím tohoto sytému například objednávat vstupenky do kina a podobně,“ uvedl příklady užití takovéto sítě Bittner.

Po zaplacení jednorázového připojovacího a měsíčního poplatku, sloužícího k pokrytí nákladů užívání sítě a zařízení, může klient připojení k síti využívat neomezeně dlouho bez dalších nákladů. Prostřednictvím rozvodů kabelové televize je možné se připojit také k internetu, to však vyžaduje další poplatky.


Osobní tatrovka pokořila dva rekordy

K o p ř i v n i c e (dam) - Automobilky běžně své stroje poskytují nejen závodníkům, ale také dobrodruhům, kteří jim svými kousky zajišťují nejen publicitu, ale také tímto způsobem mohou přilákat zákazníky, kterým nepřímo předvedou, co to či ono auto vydrží. Přesně to udělala Tatra, když podpořila řidiče Pavla Charypara, novináře Davida Kostohryze a kameramana Pavla Rybáčka, jejichž cílem byl zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Během 91 hodin tři muži ve voze T 613 vytvořili dva rekordy. Nejen, že se jim podařilo za méně než sto hodin projet deseti státy Evropy, ale také na trase dlouhé 6 700 kilometrů dokázal řidič za jediný den na jeden zátah ujet 2 307 kilometrů. Snahu posádky po celou dobu sledoval komisař pelhřimovské agentury Dobrý den, která je v případě úspěchu oprávněna zapsat rekord do Guinnessovy knihy rekordů, k čemuž s největší pravděpodobností dojde. Pokus začal v prvních minutách minulého týdne, tedy v pondělí 19. a skončil ve čtvrtek 22. dubna po devatenácté hodině na místě, kde začal - v Českých Budějovicích.

Tatra je tradičně spjata s cestovatelskými úspěchy - například Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda. Známý je i pětinásobný sportovní úspěch v Rally Granada - Dakar. Příznivcům autokrosu není utajen ani fakt, že Tatra je dodavatelem závodních motorů, které ve svém speciálu už celých sedm let využívá například závodník Roman Keřka, vloni osmý muž mistrovství Evropy. Přesto, jaký konkrétní užitek pro Tatru může mít zkouška kvalit již nevyráběného osobního vozu, je otázkou.


Lidé by měli v lesích být ohleduplnější

K o p ř i v n i c e (red) - V období od dubna do června, které je obdobím hnízdění a kladení mláďat, by se lidé měli ve volné krajině a obzvlášť v lese chovat s největší možnou ohleduplností ke zvířatům. To znamená nechodit mimo lesní cesty, nevodit do lesa psy a chovat se tiše.

Podle lesního a mysliveckého zákona mohou obce na požádání myslivců zakázat vstup do celé honitby včetně lesa.V současné době není nutné tak razantní opatření zavádět nejen pro obtížnou kontrolu jeho dodržování. Lidé, kteří do lesa chodí, většinou ví, že v lese je nutné dodržovat určitá pravidla a podle toho se chovají.

Honitbou se myslí všechny souvislé honební pozemky, které jsou ve vlastnictví fyzických nebo právnických osob a mají výměru alespoň 500 ha. Honitby často kopírují katastrální území obcí. Majitelé honebních pozemků se sdružují do honebních společenstev, která pronajímají honitby mysliveckým sdružením vykonávající na nich právo myslivosti.

Kopřivnická honitba má rozlohu 568 ha a pokrývá kromě zastavěných území celé katastrální území Kopřivnice, část lesních pozemků ve Vlčovicích a Lichnově. Právo myslivosti vykonává Myslivecký spolek Kopřivnice. Na katastrálním území Drnholec, Větřkovice, Vlčovice a část Mniší se na ploše 1 142 ha rozkládá honitba Honebního společenstva Lubina, kde hospodaří Myslivecký spolek Lubina.


Slumeko bude sbírat nebezpečný odpad

K o p ř i v n i c e (ili) - Odbor životního prostředí oznamuje občanům zapojeným do systému nakládání s odpady na území města Kopřivnice a obcí Vlčovice, Mniší a Lubina, že sběr nebezpečných složek komunálního odpadu se uskuteční v pátek 7. května na těchto místech:

- Vlčovice - plocha za kulturním domem od 8 do 9 hodin

- Mniší - točna autobusů 9.15 - 10.15 hodin. Následující dny, ve kterých se budou moci občané zbavit nebezpečného odpadu, jsou pátek 14. května, sobota 15. května a pátek 21. května.

Podrobný rozpis stanovišť a časového rozvrhu sběru uvedeme v následujícím čísle Kopřivnických novin.

Do mobilní sběrny je možno nebezpečný odpad odevzdat až po předložení občanského průkazu sloužícího ke kontrole zaplacení paušálního poplatku za zneškodnění odpadů. Tento sběr není určen podnikatelům!


Kultura

Vystoupení mistrů světové psychedelie Legendary Pink Dots nadchl posluchače

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulou sobotu se po týdnu kopřivnický Kulturní dům opět zaplnil lidmi bažícími po nezávislé kultuře. Zatímco sedmnáctého dubna to byli hlavně příznivci divadla, dvacátý čtvrtý duben patřil hudbychtivým. Fanoušci dobré psychedelické hudby mohli v Kopřivnici již podruhé slyšet skupinu, která je považována za naprostou světovou špičku tohoto stylu britsko-nizozemské The Legendary Pink Dots.

„Už jsme tady koncertovali asi před dvěma roky a my se rádi vracíme na místa, kde už jsme jednou hráli. Navíc hrajeme raději v menších než ve větších městech. Tady ve městě se nám navíc velmi líbí atmosféra,“ vysvětlil zpěvák a duše kapely Edward Ka-Spell, proč si v rámci Pre-Millennial Tour ’99 po střední Evropě vysloveně přáli zahrát také v Kopřivnici.

Sobotní koncert byl jedním ze dvou vystoupení kapely v České republice, druhé bylo naplánováno na pondělí 26. dubna v Brně odkud se ’růžové tečky’ přesunou do Budapešti a následně Vídně.

Sobotní koncert byl již pátým velkým koncertem v režii agentury Nora production. Stejně jako na podzim roku 1996 si Legendary Ping Dots našly okruh asi pěti stovek fanoušků. „Jsem relativně spokojen, nedá se říct, že bych čekal míň nebo víc lidí,“ řekl pořadatel koncertu a šéf Nory Vítězslav Váňa. Přestože koncert kvůli o tři hodiny zpožděného příjezdu účinkujících začal později než bylo plánováno, nikdo z diváků účasti na něm nelitoval.

Stejně jako před třemi lety rozpustilým vedlejším projektem bubeníka a baskytaristy Ryana Moorea nazvaným Twilight circus. Pak již na pódium přišel Edward Ka-Spel se svými kolegy a s nimi tajemná atmosféra, při které jde mráz po zádech. Po více než hodině a půl skvělé experimentální hudby a třech přídavcích se spokojení účinkující i diváci rozloučili.


Koncert žáků tanečního oboru zaujal rodiče i jejich vrstevníky

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv Kopřivnice byla vždy baštou tanečního umění, v posledních letech zájem o tuto uměleckou disciplínu ještě mnohonásobně vzrostl.

Počet žáků tanečního oboru Základní umělecké školy Zdeňka Buriana se podle slov tamní učitelky Zdeny Havlové oproti někdejšímu stavu téměř zčtyřnásobil.

Tomuto zájmu odpovídá také velikost tradičního jarního koncertu žáků tanečního oboru školy, na kterém letos v pětadvaceti číslech tančilo přes sto osmdesát dětí. Nedělní program nazvaný ’Jaro v tanci’ nebyl jediný, žáci a učitelé tanečního oboru připravili ještě dva, kratší koncerty určené školám.

Přestože tančit pro své vrstevníky je nesrovnatelně těžší úkol, než uspokojit o poznání méně kritické rodiče, povedlo se to mladým tanečníkům velmi dobře. Ze začátku velmi neklidní diváci totiž záhy přestali rušit a plně se věnovali dění na jevišti.


Šlahouny se přestěhují a pozmění dramaturgii

K o p ř i v n i c e (dam) - Po pěti ročnících změní tradičně nejmasovější kulturní akce v Kopřivnici, festival Letní rockové šlahouny, místo svého pořádání. Z prostor louky na koupališti se přesune na nedaleké tréninkové hřiště a do přilehlého areálu zdraví.

Areál festivalu se tak posune o několik set metrů blíž k městu. „Je možné, že to vyvolá nějaké protesty lidí bydlících v okolí, ale já doufám, že to lidé ten jeden den vydrží. Nechceme rozhodně dělat nějaké naschvály. Například pódium bude natočené z důvodu zmírnění hluku směrem od města. Mnohé festivaly se konají přímo ve městech a lidé je jednou za rok prostě tolerují,“ řekl šéf Nory a pořadatel šlahounů Vítězslav Váňa.

Hlavním důvodem přesunutí festivalu na jiné místo byla hlavně rychlost přípravy před jeho konáním a také požadavky na bezprostřední uvedení areálu do původního stavu. „Týden na přípravu festivalu je hrozně málo, myslím si, že tady to bude lepší. Navíc si myslím, že nové prostory jsou také velmi zajímavé, je to v podstatě v lese, což je určitě atraktivní a navíc ten prostor mnohem víc členitý a bude to zase něco nového,“ tvrdí šéf festivalu.

Jisté změny doznalo také celkové pojetí dramaturgie festivalového dne. „Celé je to letos postavené tak, že odpoledne začnou hrát kapely české rockové scény a se setměním by se přešlo více k taneční hudbě. Zlomoví v tom budou Despondancing, kteří by měli hrát právě někdy na přelomu mezi světlem a tmou. Taneční hudbou však nemyslím techno, ale spíš hudbu tanečnějšího charakteru obsahující etno prvky a podobně,“ slíbil Váňa. Již delší dobu zvažovanou inovací by měl být také taneční stan, kde by se mohli po celý den bavit právě vyznavači tanečních stylů. Celkem účast na festivalu přislíbilo jedenáct kapel, mezi kterými jsou nejen špičky české scény, ale skupiny ze zahraničí. Namátkou jde o Vladimíra Mišíka a ETC, Sto zvířat, Pluto, Deep Sweden, Marenigrum, Tribal Drift a další.


Záměr vrátit prvomájové oslavy zpět na házenkářské hřiště skončil krachem

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvomájové oslavy v Kopřivnici se odehrají i letos v tradičním duchu. „Když První máj, tak folklór a dechovka,“ začala líčit program oslav prvního května Xenie Šustalová, která jej připravila.

Prvomájové odpoledne bude zahájeno kolem půl druhé odpoledne. První blok bude patřit Městskému dechovému orchestru Kopřivnice. Ten si podle slov svého dirigenta Aloise Hrnčárka kromě již známých skladeb pro své posluchače připravil také jednu novinku, i když mnohem víc jich bude znít na samostatných koncertech městské dechovky. Po skončení koncertu bude prostor před kulturním domem, kde se oslavy tradičně odehrávají, patřit folklórnímu souboru Hlubina, který ve městě vystupoval již před dvěma lety, kdy zaznamenal velký úspěch. „Májku bohužel nebude jako před dvěma lety stavět přímo folklórní soubor. Nazdobí ji děti ze Základní školy M. Horákové a z důvodu bezpečnosti ji vztyčí Slumeko,“ uvedla Šustalová s tím, že pokud počasí dovolí, odehraje se část programu v podání Hlubiny přímo u májky. Provozovatelé kulturního domu měli spolu s klubem házené v plánu obnovit oslavy i na házenkářském hřišti. „Chtěli jsme navázat na dřívější roky, kdy právě na házenkářském hřišti oslavy Prvního máje probíhaly. Program by byl od rána až do večera, kdy by se střídaly soutěže s vystupováním místních kapel a dalších souborů,“ prozradila Šustalová. Nakonec však k uskutečnění tohoto plánu nedojde, a to i přesto, že tato akce byla navržena na podporu grantem. Klub házené, který byl překladatelem projektu, totiž od záměru bez vysvětlení upustil.


Známé tváře dnes večer zahrají boccacciovsky laděnou komedii

K o p ř i v n i c e (dam) - Další možnost setkání s herci, jejichž tváře zpopularizovala televize, nabízí místním lidem dramaturg kopřivnického Kulturního domu již dnes večer.

Od půl osmé večer bude hlavní sál kulturního domu patřit Mileně Steinmaslové, Janu Čenskému, Jindřichu Bonaventurovi, Mileně Dvorské a dalším známým hercům, kteří na jeviště přivezou boccacciovskou komedii Láska zlatnice Leonety.

Přesto, že autorem scénáře je známý filmový a televizní scenárista a režisér Zdeněk Zelenka, je jasné, že při psaní hry vycházel z notoricky známého Dekameronu. Za všemi peripetiemi tohoto příběhu září laskavý boccacciovský humor a poznání, že směšná a komická není lidská slabost, ale snaha vydávat ji za ctnost. Autorem divadelní úpravy a režisérem představení je Michael Tarant.

Hra je příběhem váženého boloňského zlatníka, ale zároveň i oklamaného manžela Ansalda Vergellesiho a jeho mladé manželky Leonety, čekávající naplnění ženské touhy po dítěti a lásce, důvtipné a intrikující Peronelly i přitažlivého mladého zlatníka Tofana. Jde o pestrý dějový propletenec s celou řadou záměn, klamů, choulostivých situací, komických nedorozumění a překvapení.


Nové výstavě v muzeu dominují textilní práce

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen možnost zhlédnout výtvarné práce, ale i dozvědět se něco víc o symbolice a působení barev, nabízí nově otevřená expozice ve výstavní síni muzea Fojtství. Převážně textilní práce, ale i kresby, či figurky z papíru, jsou dílem handicapovaných dětí z Dětského centra v Kopřivnici, Kateřiny Kovářové a studentů příborského Gymnázia. „K tomuto projektu mě inspirovala jedna z návštěv dětského centra. To prostředí, které tam je, na mne působilo velmi hezky. Tak jsem oslovila studenty gymnázia a všichni společně jsme na této výstavě začali pracovat,“ řekla o vzniku výstavy Kovářová.


MIS music koncertem oslavila pět let existence

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen velmi málo měst velikosti Kopřivnice se může pochlubit dvěma a navíc vysoce kvalitními uměleckými školami. Mladší z obou škol, které v kopřivnických dětech budují vztah k umění, soukromá umělecká škola MIS music minulý týden slavnostním koncertem oslavila pět let uplynulých od svého založení.

Již krátce po svém vzniku se škola začala účastnit mnohých akcí ve městě, regionu i mimo něj a stávala se velmi populární. K této popularitě značnou měrou přispěl také první ředitel školy František Mixa.

Z původní společnosti s ručením omezeným se škola v loňském školním roce transformovala na obecně prospěšnou společnost. To ale nic nezměnilo na její vnitřní náplni. Škola své žáky vzdělává ve všech čtyřech základních uměleckých oborech. To znamená v hudebním, výtvarném, literárně -dramatickém a tanečním. V letošním školním roce ji navštěvuje zhruba pět stovek žáků, z čehož tři sta osmdesát nejpopulárnější - hudební obor.

„Jako jedna z mála škol dělíme hudební oblast na takové tři základní žánry. První je pochopitelně vážná hudba, druhá oblast je lidová hudba a třetí jazzová. Jazz je v podstatě náš střechový předmět. Hodiny improvizace, ve kterých František Mixa učí žáka to, co dělá jazz jazzem, jsou vyloženou raritou,“ řekl stávající ředitel školy Petr Suttner.

MIS music byla jednou z prvních soukromých uměleckých škol, které u nás vznikly. Momentálně se jejich počet pohybuje okolo osmnácti. Bylo jich sice ještě mnohem více, ale velká část z nich postupně zanikla. Kvalitu školy potvrzují nejen úspěchy na soutěžích, ale také zpráva české státní inspekce, která činnost uznala za velmi významnou. „Díky tomu jsme podle nových kritérií dostali maximum prostředků, co můžeme dostat,“ uvedl Suttner s tím, že ani tato částka však není taková, jakou by škola potřebovala. Uměleckou školu MIS music však sužuje nejen nedostatek peněz, ale potýká se i s nedostačujícími prostory. „Zájem rodičů o naši školu je poměrně velký a my bychom potřebovali další místa pro výuku. Ty se nám ale stále nedaří sehnat v odpovídající kvalitě,“ povzdechl si Suttner.

Oslavu svých narozenin si škola odbyla v úterý dvacátého dubna v sále kina Puls. Své výsledky zde předvedli žáci všech oborů, kromě tanečníků, které prý však bude možné vidět při jiných příležitostech. Už při vstupu do kinosálu mohli příchozí obdivovat práce žáků výtvarného oboru. Na koncertě pak kromě velkého množství hudby v podání jak současných, tak i bývalých žáků školy zazněl také monolog v podání Dominiky Podolské reprezentující literárně-dramatický obor školy. Přirozeným vrcholem koncertu, který se měl uskutečnit již na podzim, ale nakonec byl z finančních důvodů přesunut, bylo vystoupení dětského jazzového orchestru. Jeho vystoupení bylo navíc významné tím, že bylo poslední v dosavadním obsazení. Z důvodů odchodů některých jeho členů na školy v něm bude muset dojít k personálním obměnám.


Dr(o)bečky z knihovny

Našli jsme pro vás na internetu:

Nejen na Zemi se střídají roční období. Dokonce i velkým planetám se dostává možnosti si užít jaro, či naopak zimu. Snad nejpůsobivější je taková změna ročních období na planetě zvané Uran. Změnu ročních období způsobuje na Zemi náklon zemské osy. Ta způsobuje, že během zimy je naše severní polokoule jakoby odvrácena od Slunce. Intenzita záření je pak mnohem menší a my máme zimu. Na planetě Uran však panují značně odlišné skutečnosti. Uran se po své oběžné dráze kolem Slunce kutálí! Jeho osa je vůči rovině, ve které obíhá nakloněna téměř o rovných 90 stupňů! Jednu část oběhu svítí Slunce nejvíce na jeden z pólů, zatímco druhý zůstává zcela zahalen do tmy a noci. Polární noc je zde mnohem výraznější. To vše je podtrhnuto délkou roku, který trvá na Uranu 84 pozemských let! Jedno roční období tak na Uranu trvá více než dvacet let! Na Uranu právě nastává jaro....

Tento nový kosmický příběh nám tentokrát vypráví Hubbleův vesmírný dalekohled. My tak můžeme přivítat jaro nejen u nás na Zemi, ale také v hlubokém vesmíru.

Uran se nám nyní doslova před očima mění na velice aktivní těleso. Oblasti Uranovy atmosféry začínají hýřit všemožnými útvary. Prstence se stávají neklidné a doslova poskakují jako kolo rozvrzané káry. Je to fascinující pohled na cizí, až do nynějška vágní svět.

Martin Petrásek


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 29. dubna - po 3. května v 17.30 hodin Návrat idiota - smutná komedie ČR. Komorní příběh Františka, který se po návratu z ústavní léčby ocitá ve světě spletitých mezilidských vztahů. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin Tenká červená linie - válečný film USA. Rozsáhlá válečná freska zachycuje boje o ostrov Guadalcanal v jižním Tichomoří. Na motivy stejnojmenné knihy J. Jonese. Do 12 let přístupný

Út 4. května ve 20 hodin Člověk z mramoru - polský film 1976. Studentka filmové školy se při sběru materiálů k diplomce - o dokumentu o úderníkovi 50. let - seznamuje s jeho pohnutým osudem (v rámci FK)

Čt 6. května v 17.30 hodin, ne 9. května v 15 a 17.30 hodin, v po 10. května v 17.30 hodin Z pekla štěstí - česká pohádka. Dosud nejdražší pohádkový projekt v dějinách české kinematografie. Hvězdné herecké obsazení: M. Kuklová, D. Hůlka, S. Laurinová, L. Vaculík...

Čt 6., so 8. - po 10. května ve 20 hodin Vzkaz v láhvi - milostné drama USA. Seznamka může fungovat i prostřednictvím vzkazu umístěného v láhvi a vhozeného do moře. Hrají: K. Costner a R. Wrightová. Do 12 let nepřístupný

Kino Vláček

Ne 9. května v 15 hodin Z pekla štěstí - česká pohádka

• (pohádky se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Čt 29. dubna v 19.30 hodin Zdeněk Zelenka - Láska zlatnice Leonety. V „lehce“ galantní komedii, utkané z boccacciovských vyprávění

Ne 2. května v 19 hodin Kytarový koncert - interpretů IV. ročníku festivalu Dny klasické kytary. Účinkují: U. Dojčinovič (Jugoslávie), V. Bláha, V. Petrášek a jejich hosté (kino Puls KDK)

Pá 7. května v 18.30 hodin Slavnostní koncert u příležitosti státního svátku dne osvobození od fašismu. V programu vystoupí Komorní orchestr ZUŠ Zd. Buriana a dnes již světoznámý dětský pěvecký soubor Ondrášek z Novém Jičína. (koncert se uskuteční v Katolickém domě Kopřivnice)

Nora Café

Pá 30. dubna ve 21 hodin Rock party (60. léta) - D. J. Adamíra

Katolický dům Lubina

Ne 2. května v 15 hodin beseda s místním rodákem, farářem ve Valašských Kloboucích Janem Kutáčem. Beseda se bude konat v zasedací místnosti katolického domu


Opereta pro všechny generace

K o p ř i v n i c e (red) - V neděli 2. května v 15.30 hodin můžete v kopřivnickém Katolickém domě zhlédnout operetu štramberského rodáka, učitele a sběratele národních písní a tanců Vincence Sochy Radostné mládí. V režii Rudolfa Macíčka ho nastudoval amatérský divadelní soubor Starojičan. Jako u každého správného divadla a operety zvlášť nechybí živá hudba, ve složení klavír, pozoun, I. a II. housle, kontrabas.

Představení je věnováno nejen našim maminkám, babičkám a ženám, k jejich nadcházejícímu svátku (máme pro ně připravenu malou pozornost), ale všem, kteří mají rádi hezké písničky, dovedou ocenit nezměrnou snahu amatérských herců nebo si jen zpříjemnit nedělní květnové odpoledne.


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 29. 4. 17.30 - 21, pá 30. 4. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 1. 5. 12 - 22, ne 2. 5. 9 - 19, po 3. 5. zavřeno, út 4. 5. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 5. 5. 18 - 21, čt 6. 5. 17.30 - 21 hodin

Sauna: čt 29. 4. (muži) 15 - 21 hod., pá 30. 4. (ženy) 15 - 22, so 1. 5. (spol.) 14 - 22, ne 2. 5. spol. - pro rodiny a páry již není! Od května je sauna otevřena pouze v tyto dny: čt (muži) 15 - 21 hod., pá (ženy) 15 - 22 hod. a so (společná) 14 - 22 hod.

Malá kopaná: ne 2. 5. od 8 do 13 hod. 5. turnaj - 3. liga; so 8. 5. od 8 do 15 hod. 8. turnaj - 1. liga; ne 9. 5. od 8 do 15 hod. 8. turnaj - 2. Liga

Rekreační turistika: so 1. 5. v 6.18 hod. aut. zastávka u Kolonie Kopřivnice - Rybí horní - turistické pochody podle výběru - odj. autobusem Rybí horní v 13.29 hod., příjezd do Kopřivnice ve 14 hod.; út 4. 5. v 7.43 hod. odj. ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - hájovna - pod pramen Jičínky - pod Dlouhou - dolů nad lyžař. sjezdovku k hájovně - Veřovice ČD odj. ve 12.18 hod., návrat ve 12.37 hod.; so 8. 5. v 6.12 hod. (7.43 hod.) odj. ČD Kopřivnice - Mořkov ČD - okolo Mořkova - sraz turistů na koupališti - výběr tras podle úvahy - Mořkov ČD odj. ve 13.13 hod. (15.55 hod.), návrat do Kopřivnice ve 13.42 hod. (16.50 hod.)

Fotbal: so 1. 5. v 9 hod. st. žáci a v 10.45 hod. ml. žáci FC Kopřivnice - FC NH Ostrava A, ve 14.15 hod. dorost Spartak Lubina - FC Kopřivnice; so 8. 5. ve 14.15 hod. dorost FC Kopřivnice - Sokol Žilina, v 16.30 hod. (muži - 1. B tř., sk. D) FC Kopřivnice - TJ Optimit Odry

CykloArt bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme silniční bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin od kasáren


Výsledky

Fotbal: žáci: FC Karviná - FC Kopřivnice st. 2:0 a ml. 2:2, branky: Hanzelka, J. Navrátil; benjamínci: AFK Veřovice - FC Kopřivnice 2:1, branka: Špaček

Házená: MU ml. žáci A (24. 4.): KH Kopřivnice - DTJ Polanka 17:12 (8:6), střelci: Olšovský a M. Veřmiřovský 5, Hábovčík 3, Daníšek 2, Jakeš a Sykala 1; MU st. žáci A: KH Kopřivnice - DTJ Polanka 29:12 (16:7), střelci: Bezděk 11, Kaluža 6, Peichl 5, Mikel 3, Veřmiřovský 2, Sarféna a Hanzelka 1; MU st. dorost: KH Kopřivnice - Sokol Nové Veselí 44:26 (22:13), střelci: Machačík 11, Štěpán 9, Gřes 6, Marek 5, Jalůvka 4, Vala 3, Záborský a Hanzelka 2, Ocásek a Bílek 1; MU st. žáci B: SKH Ostrava - KH Kopřivnice 6:15 (3:6), střelci: Podžorný a Kučera 3, Martínek, Grmolenský a Lipový 2, Bernátek, Pour a Ptáček 1; MU ml. žáci B: TJ Rožnov p. R. - KH Kopřivnice 14:18 (8:10), střelci: Jahn a Stanislav 5, Váňa 4, Domitra 3, Seidl 1

Hokejbal: 17. kolo 2. Nhbl (hráno v Ostravě-Porubě): HBC Thunder Bay Kopřivnice - Sokol Poruba B 5:3 (0:1, 2:1, 3:1), branky: 22. Borák, 24. Michálek, 25. Borák, 32. Kacíř, 36. Svoboda; sestava: Boháč - Mach, Smetana, Vrbanec, Fabián, Merhaut - Kacíř, Svoboda, Kijonka, Borák, Skála, Michálek

Tenis: V so 24. 4. a v ne 25. 4. začala soutěžní sezona šesti závodním družstvům TK Kopřivnice. První krok k vytýčenému postupu do 1. žák. ligy učinilo družstvo žáků A, když rozdrtilo na domácích dvorcích Frýdlant B 9:0. Družstvo dospělých v oblastním přeboru podlehlo velice kvalitnímu soupeři ze Startu Ostrava 2:7. Další výsledky: Č. Těšín - dorost A 0:9, N. Jičín - žáci B 4:5, žáci C - Příbor B 0:9, V-M - ml. žáci 9:0. Družstvo dorostu B zahájí svou soutěž 9. 5. na dvorcích v Lipníku n. B. Další kolo zápasů se odehraje 1. a 2. 5. v Kopřivnici


Kopřivničtí dominovali meziokresním přeborům

Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Podle očekávání se o tomto víkendu plavci obou kopřivnických klubů výrazně prosadili na meziokresních přeborech v plavání, které se uskutečnily v novojičínském krytém bazéně za účasti pěti klubů. V konkurenci závodníků PK Nový Jičín, TJ Frenštát a KPS Opava získali Kopřivničtí celkem 74 prvních, 45 druhých a 48 třetích míst.

Podrobnější rozbor není možný, dokonce ani výčet medailových umístění s krátkým komentářem není reálný. Proto je zde na místě omluva těm, kteří byli úspěšní, obsadili některá z prvních míst, překonali klubové, či osobní rekordy a přesto zde nebudou uvedeni.

Do elity se mimořádnými výkony či několikanásobným vítězstvím podle trenérské dvojice Perna - Axman zařadilo šest závodníků Plaveckého klubu. Absolutorium zaslouží s deseti triumfy Petra Klosová (roč. 86). Podařilo se jí zlepšit několik osobních rekordů, přičemž zvláště hodnotný a nečekaný je čas na 100 m volný způsob 1:02,5. Její výkony jsou opravdu velkým příslibem pro vrchol letní sezony.

Šest prvních míst, vynikající zlepšení osobních i klubových rekordů, šokující výkony na 50 a 100 m volný způsob 28,8 a 1:01,6 min. i podstatné zlepšení v doplňkové disciplíně 200 m znak jsou skvělou vizitkou Kristiny Schäferové (roč. 83).

Pozadu nezůstal ani Jan Staník (roč. 85), kterému patřilo 7 prvních a jedno druhé místo. Potěšil zlepšením na 100 m volný způsob na 1:01,0 min., ale zejména časy na 100 a 200 m znak - 1:09,5 a 2:26,2 min. Neuvěřitelný výkonnostní skok předvedla na padesátce volným způsobem Tereza Rašťáková (roč. 82), když se zlepšila o více než 1 sekundu na 28,9 s. Vynikla i Eva Pernová (roč. 89) sedmi prvenstvími a výbornými výkony na prsařských a kraulových tratích. Výbornou technikou plavání, nezvyklou pro její vrstevníky překvapila Barbora Galiová (roč. 90), která v souboji se staršími obsadila 10. - 16. místa. To vše ukazuje na perspektivu její výkonnosti v pozdějších letech.

K dalším plavcům, kteří podali velice dobré výkony patří Julius Botoš, Patricie Charvátová, Pavel a Hana Dvořákovi, dvojčata Dominik a Robin Korčákovi, sourozenci Kristina a Martin Oczadlí, Miroslav a Martin Rozsivkovi, Šárka Žižková a řada dalších.

KVS Skokan reprezentovalo celkem 83 plavci ročníku 1987 a mladší. Po dvoudenním maratonu, který skončil v sobotu v 18 hodin byl trenér Lakomý s dosaženými výsledky svých svěřenců maximálně spokojen. „Je to poprvé, kdy Skokan vyslal na závody tak velký počet plavců. Tímto bych jim chtěl poděkovat, zejména benjamínkům za parádní výkony, všem trenérům za motivaci a přípravu dětí, rodičům za jejich podporu, stejně tak i klubu a ZŠ - náměstí.

Pro prvňáčky ZŠ - náměstí (roč. nar. 1992) byl tento závod premiérový. Tu všichni - Jan Chalupa, Patrik Svoboda, Dominika Kolečková, Kateřina Lakomá a Odrobiňáková a Karolína Mohaplová zvládli na výbornou.

Okresními přeborníky z řad Plaveckého klubu Skokan se stali Ludmila Sentková (roč. 1987) - 200 m prsa a polohový závod, 100 m polohový závod, kraul, prsa a znak, 400 m polohový závod; Michaela Müllerová - 100 m kraul a 200 m polohový závod; Hana Staroňová - 100 a 200 m prsa, 100 a 200 znak, 100 m polohový závod; Nikola Quesadová - 50 m kraul; David Kaluža - 100, 200 a 1 500 m kraul, 100 a 200 m znak; Jan Matuš (všichni ročník 1988) - 100 a 200 m prsa, 50 m kraul, 200 a 400 m polohový závod; Radomír Polášek - 50, 100 a 200 m kraul, 100 a 200 m polohový závod, 50 a 100 m znak a 50 m prsa; Jaroslav Ikl - 100 m prsa a 50 m motýl; Andrea Kalužová (všichni ročník 1989) - 50 m motýl; Kateřina Czyžová - 50 a 100 m znak, 50 m prsa; Jana Vajdová - 50 m prsa; Jakub Lučan (všichni ročník 1990) - 50 a 100 m znak.

Další nejmenovaní žáci, se umístili do 3. místa. Tímto mají možnost postoupit do „Oblastního kola“, které se uskuteční koncem měsíce května.


Běžecké mládí se snažilo v Brně, další pak v Německu

B r n o , W ü r z b u r g , Č a v i s o v (jk) - Aprílové počasí, které si během dubna vybralo i slabší chvilky, počastovalo vyloženě neběžeckým a jaro jen vzdáleně připomínajícím počasím krosové Mistrovství ČR žactva a dorostu v Brně. Pořadatelé, jež zde na 18. dubna připravili krásnou travnatou trať v městské části Bystrc, slotou nadšeni nebyli, o to míň pak závodníci, kterých se na startu jednotlivých běhů sešlo opravdu požehnaně. Kopřivnický Atletický klub měl hned v úvodním běhu žákyň tři naděje. Nejlépe si v premiérovém velkém závodě vedla Andrea Krstevová, která se vklínila do první patnáctky, Veronika Zamišková a Petra Fialová skončily sice uprostřed více jak padesátičlenného pole, ani jejich výkonu se však nedalo v těžkém terénu vůbec nic vyčíst. Naopak trenér R. Kocián byl s jejich výkony spokojen. „Andrea běžela výborně, kdyby měla svůj den, snad by to bylo i na první desítku, jako třináctiletá má však stejně jako o rok mladší Veronika a čtrnáctiletá Petra, věkový handicap a tím pádem ještě dost času, zvláště s přihlédnutím k faktu, že trénuje (i Veronika) teprve od podzimu.

Solidních časů i umístění dosáhly o tomto víkendu kopřivnické běžkyně Šádková a Kvitová na desetikilometrovém běhu v německém Würzburgu. Jeho účastníci zdolávali celkem čtyřikrát 2,5 km okruh, který charakterizovalo slušné převýšení. Vítězná německá závodnice dosáhla času 33:30, Renata Kvitová skončila v čase 35:50 osmá, o příčku za ní pak časem 35:57 Irena Šádková. „Myslela jsem, že poběžím o něco lépe, ale rychlý začátek byl vlastně pohřbením šancí na lepší čas. Handicapem byla i nezvykle vysoká teplota 26 °C,“ řekla Šádková. Početná výprava členů Maraton klubu se rovněž v sobotu prezentovala při běhu v Čavisově. S konkurencí si na trati necelých 11 kilometrů s přehledem poradil v hlavní kategorii Robert Šádek (35:07), mezi veterány do 49 let ho následoval Alexandr Neuwirth (39:07). Ve stejné kategorii si vyběhl třetí příčku J. Kvita (41:08). Stejné místo patřilo i Veselému (42:12) mezi padesátníky.


1. máj oslaví malá kopaná turnajem Victoria Cup ’99

K o p ř i v n i c e (kmk) - III. ročník turnaje v malé kopané, jehož garantem je pojišťovna VICTORIA, a. s. - oblastní ředitelství Ostrava, se uskuteční první květnovou sobotu v areálu stadionu házené v Kopřivnici.

Šestnáct týmů, převážně z Klubu malé kopané Kopřivnice, bude bojovat ve čtyřech základních skupinách o postup do vyřazovacích utkání, aby pozdější vítěz mohl převzít z rukou oblastního ředitele pana Kettnera krásný pohár zakoupený obchodními zástupci z Kopřivnice - Rostislavem Žáčkem a Janou Krásovou. Turnaj, který se koná právě na počátku rozjetých soutěží malé kopané, bude určitě pro mnohé mužstva přínosem k sehranosti. Z hostů se objeví kolektivy z Nového Jičína, Příboru, Třince a překvapení možná přiveze celek z Olešné, v jehož svatyni nastupuje i bývalá brankářka frýdecko-místecké házené Stanislava Paligová.

O celodenní občerstvení se postarají spolupracovníci firmy Klos, ke zhlédnutí zajímavých zápasů, kterých bude určitě dost a dost, zveme příznivce malé kopané a věříme, že v areálu stadionu házené stráví příjemnou část prvomájového dne.

VICTORIA CUP ’99 III. ročník turnaje v malé kopané 1. května 1999 na Stadionu házené v Kopřivnici

účastníci:

Skupina A:
Výběr KMK Kopřivnice
FC Camel Kopřivnice
FC Sampdoria Kopřivnice
Catastrofic T. Kopřivnice

Skupina B:
Dynamo Nový Jičín
FC Jelita Kopřivnice
1. FC Korej Kopřivnice
Elán Kopřivnice

Skupina C:
R. U. M. Kopřivnice
Klabzubáci Třinec
M. K. Olešná
1. FC Sex Příbor

Skupina D:
New Jersey N. Jičín
SD Kopřivnice
Heimat Juniors Kopřivnice
BUM Šankar Kopřivnice

Časový harmonogram:

8.00- 14.00 hod. utkání ve skupinách
14.00 - 15.00 hod. čtvrtfinálová utkání
15.10 - 15.40 hod. semifinálová utkání
15.45 - 16.15 hod. utkání o 3. místo
16.15 - 16.45 hod. finále

Vlčovice odčinily svou porážku

TJ Sokol Metylovice - FC Vlčovice-Mniší 1:3 (0:2)

M e t y l o v i c e (jk) - Odčinit porážku s Kopřivnicí se o víkendu snažili hráči Vlčovic v zápase s tabulkově celkem dobře postavenými Metylovicemi.

Defenzíva, do které hosté domácí zatlačili, přinesla ovoce ve 37. minutě, kdy se po rohovém kopu trefil hlavou Kuběna. Dvoubrankové vedení pak zajistil minutu před koncem poločasu střelou z hranice šestnáctky řich Malý.

Po změně stran se domácí vzpamatovali a začali zatápět před Jurániho brankou. Ten si neodpustil své nesmyslné kousky a domácí byli rázem lepší.

V 75. minutě nešťastnou tečí snížil vlčovický Svoboda, poslední slovo však měli hosté, kteří pět minut před závěrečným hvizdem zvýšili zásluhou Malého na 1:3.

Branky Vlčovic: 37. Kuběna, 44. a 85. Malý.


Sportovním gymnastkám se na mezinárodním klání dařilo

Š u m p e r k (mac) - V sobotu 24. dubna startovala děvčata z oddílu sportovní gymnastiky na Mezinárodních závodech v Šumperku, kde se konal IV. ročník memoriálu Petry Urbáškové.

V kategorii mladších žákyň zvítězila Martina Strnadová Sokol Zlín před Romanou Kubesovou a Klárou Gřibkovou (obě Vítkovice). Naše Andrea Kročilová po perfektním provedení všech sestav na nářadí vybojovala krásné 5. místo, Markétě Mendeové nevyšla kladina, kde měla dva pády, ale 10. místo je pro ní velký úspěch.

Mezi staršími žákyněmi zvítězila také závodnice ze Zlína Pavla Hermanová, druhá byla Veronika Ožanová z Vítkovic, třetí pak Vlasta Štěrbová z Kolína. Kopřivnická Jana Wolfová zacvičila druhou nejlepší kladinu, ale pokazila bradla a prostná a umístila se na 16. místě, Hana Jančálková po zranění na zápěstí na místě 21.

V nejtěžším a nejlépe obsazeném závodě juniorek a žen zvítězila Petra Chytilová z Prostějova. Druhá příčka patřila Janě Macíčkové (Vítkovice - jinak odchovankyně kopřivnické gymnastiky), která dostala pohár za nejlépe zacvičená bradla a třetí Irisz Pap z Maďarska. Dáša Pítrová udělala více chyb a tak se v konkurenci děvčat ze Slovenska, Maďarska, Holandska a ČR umístila na 17. místě. Vzpomínkového závodu se zúčastnilo celkem 58 gymnastek.


V posledním kole 1. ligy odvedli hráči maximum

BK Kopřivnice - Meteor Praha 4:4
ČKD Kompresory Praha - BK Kopřivnice 3:5

K o p ř i v n i c e , P r a h a (btk, jk) - Závěrečné zápasy letošního ročníku 1. badmintonové ligy odehrál, a to poměrně úspěšně, kopřivnický klub o víkendu 17. - 18. dubna. Ve hře bylo konečné umístění v soutěži, neboť tato závěrečná klání ještě mohla pořadím zamíchat.

V sobotu nastoupil klub (bez Raškové) doma proti obhájci titulu mistra ČR Meteoru Praha, který přijel v čele s trojnásobnou mistryní republiky z letošního roku Markétou Koudelkovou, bronzovým singlistou z téhož mistrovství Lubasem či Maďarkou Andreou Dako.

Přestože domácí klub musel skrečovat ženský debl (Kovářová hrála mix a singl), podařilo se mu vybojovat cennou remízu 4:4. Zajišťující bod vybojoval Boris Krais, který v souboji bronzových singlistů prokázal lepší formu a po zásluze zvítězil.

V neděli zajížděl místní BK k utkání s pražskými ČKD Kompresory. Hrálo se opravdu o hodně, neboť Pražané museli vyhrát, aby se vyhnuli baráži, Kopřivničtí bojovali na dálku s Libercem o čtvrté místo.

Začátek nebyl pro hosty nijak slibný, mix prohráli ve dvou setech a ženský debl museli stejně jako v sobotu skrečovat. Na 2:1 snížilo duo Mendrek - Mečár, pak však pár Krais - Hývnar prohrál v deblu 0:2 na sety a tak pokud chtěli hosté ještě pomýšlet na vítězství, nesměli již v následujících čtyřech zápasech zaváhat.

Kovářová ve třísetové bitvě vzala body žebříčkově lepší Stádníkové, Mendrek pak neponechal nic náhodě a zvítězil 2:0 nad Svobodou, čímž vyrovnal stav střetnutí na 3:3. Mečiar v utkání proti Maixnerovi dokázal zapomenout na zápasy, které prohrál v koncovkách a ve dvou setech po zásluze zvítězil. Tíha zodpovědnosti ležela stejně jako den před tím na Kraisovi, který bojoval o pátý bod s Jurkou. To, že jej získal, znamenalo vítězství, čtvrtou příčku v lize a zároveň odsouzení ČKD k baráži.


Badmintonisté jsou bramboroví

K o p ř i v n i c e (jk) - Po zisku titulu vicemistra v loňské sezoně se kopřivnický badmintonový klub musel v letošním ročníku 1. celostátní ligy spokojit s bramborovou medailí.

Kopřivničtí nastupovali po celou sezonu v sestavě - T. Mendrek, B. Krais, P. Mečár, J. Hývnar, L. Žídek, P. Suchánek, R. Rašková a Z. Kovářová. Škoda jen, že tato obsada v sezoně nikdy nenastoupila kompletní. Krais měl závazky v německé lize, Mečár povinnosti ve slovenské reprezentaci.

Zranění se nevyhnula ženám, které hrají pouze ve dvojici bez možnosti náhrady. Kovářovou zradily v polovině sezony kolenní vazy, a tím byla měsíc mimo hru, minulý týden se na ME juniorů zranila Rašková a chyběla tak v posledním kole. Asi i v těchto absencích lze hledat příčiny ústupu z pozic, kromě faktu, že řada družstev pro letošek posílila o zahraniční hvězdičky. Oproti loňsku se navíc změnil herní systém - soutěž obsahuje 8 utkání (dříve 11), která jsou hrána způsobem doma-venku nikoli jako loni turnajově.


Fotbalisté stále o tři body za Příborem

Foto 7

FC Kopřivnice - TJ Kotouč Štramberk 2:0 (0:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Derby Kopřivnice se sousedním Štramberkem, které si řada fandů na obou stranách nenechala v sobotu ujít, znamenala pro domácí tým vítězství a udržení tříbodového náskoku vedoucího Příbora. Rival místního týmu totiž na Hukvaldech rovněž nezaváhal a odvezl si odtud tři body za výhru 1:0.

Fotbalovější Kopřivnice měla od prvních minut územně navrch, její počáteční invaze do šestnáctky byly však spíše symbolické. Hosté se pokoušeli kontrovat alespoň dlouhými pasy. To, že jejich taktika nebyla marná, stvrdila akce ve 14. minutě, kdy Hanzelka přelstil vyběhnuvšího Slezáka, mířil však jen do levé tyče, následující střela Štramberských z 15 metrů pak svůj cíl rovněž minula. Tento okamžik dodal hostům sebevědomí a hra se vyrovnala. Z dalších pokusů na obou stranách nezapršelo, bouře se však snesla ve 31. minutě a to na domácí. Slezák, který si s jednou střelou hostí poradil, nestačil již na další pokus reflektovat a na brankové čáře jej, bohužel nedovoleně, zastoupil obránce Šmelko. Jeho gólmanský zákrok byl sice ukázkový, nicméně za hru rukou vyfasoval červenou a Kopřivnice penaltu. Soustředěný Slezák ji však Galiovi chytil a jedinečná příležitost hostí tak vzala za své.

Po změně stran zaskočil Šudák hosty již v úvodní minutě a jelikož jeho průniku zabránili hosté faulem, přišla penalta a z ní vedení zajištěné technickou střelou Petra Haly. V 62. minutě pak minimální náskok jistil z breaku Šudák, který utekl obraně soupeře a na rozdíl od svých mnohých pokusů ve stejném stylu, tentokrát prolomil prokletí a zvýšil na 2:0.

„Do druhého poločasu jsme šli s odhodláním produkovat trpělivou hru zezadu a čekali na breakové situace, což se nám vyplatilo,“ pochvaloval si zvolenou taktiku trenér Pavel Weber. Kopřivnice na svého soupeře stačila i v deseti a hrála dále svou hru. Držela s přehledem střed pole a trochu fyzicky odcházející Štramberk, i když přidal několik slibných akcí, na ni tentokrát neměl.

Sestava Kopřivnice: Slezák - Špaček, Šmelko, Petráš, Rypar (86. Feilhauer), Paciorek - Strnka, Hala, Mechl - Machciník (67. Maslák), Šudák (87. Řezníček). Štramberk: Komačka - Zátopek, Schwarz, Adámek, Kvasnička, Hanzelka, Hajník, Žerdík, Hykel, Balmárek, Galia. Branky: 46. Hala, 62. Šudák.


Rozhodla naše vůle po vítězství

K o p ř i v n i c e (jk) - Trenéři domácích měli důvod ke spokojenosti. „I když se to nezdá, zase jsme si prožili své,“ tvrdili Reček s Weberem. „Byli jsme i přes absenci dvou hráčů základu určitě fotbalovější, navíc jsme v deseti hráli velmi zodpovědně. Roli hrála bojovnost a vůle po vítězství. Zásluhu na něm mají všichni, chtěli bychom však pochválit jednak Slezáka a pak ještě Šudáka, který měl podíl na obou brankách,“ hodnotilo mač trenérské duo.


Ženy Štramberka zahájily jaro vítězstvím nad favoritem

TJ Kotouč Štramberk - 1. DFC Havířov 3:1 (1:1)

Š t r a m b e r k (jk) - Havířovu měl Štramberk z podzimu co odvádět, v úvodu se přesto stáhl do těžké defenzivy. Toho soupeř využil a již v 10. minutě z přímého kopu skóroval. Domácí kontrovaly o tři minuty později, kdy se z ostrého úhlu trefila Jurasová.

Po změně stran hrály domácí obrazně i skutečně s větrem v zádech. Převahu zúročily v 55. minutě, kdy mířila do černého Konečná a vítězství stvrdila v 90. minutě opět Jurasová, která zachytila rozehrávku hostující brankářky a pěkným lobem jistila tři body pro svůj tým. Tento týden v sobotu zajíždí Štramberk do Rožnova, 8. května pak přivítá doma Krnov (14.30 hod.).

Branky: 13. a 90. Jurasová, 55. Konečná - 10. Maláčová.


Dorost si napravil reputaci

FC Kopřivnice - TJ Kotouč Štramberk 3:1 (1:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Dorost čekal v sobotu shodný soupeř jako muže a stejně jako oni dvoubrankovým rozdílem zvítězil.

Po výprasku v Trojanovicích-Bystré a následné domluvě se mužstvu dařilo a zápas probíhal plně v jeho režii. Prohrával sice ve 20. minutě po brance z penalty, kterou rozhodčí nařídil po hře jednoho z kopřivnických obránců rukou, poté však kopřivnický celek potvrdil svou převahu. Ve 35. minutě zařídil z přímého kopu trefou do šibenice Plaček vyrovnání, vedení zajistil v 65. minutě hlavou Růža a o deset minut později vedení pojistil kanonýr Macek.

„Myslím, že jsme podali zodpovědný a bojovný výkon. K tomu určitě pomohlo i rozebrání minulé porážky a rozmluva o přístupu hráčů k zápasu,“ hodnotil utkání trenér Neckář. Sestava Kopř.: Bartoň - Růža, Brunclík, Neckář, Bezděk - Plaček, M. Kubiš (70. Daňhel), Bajer, (30. J. Kubiš) - Tomek (46. Huške), Macek, Jalůvka. Branky: 35. Plaček, 65. Růža, 75. Macek.


Dojde k dohodě Radegast 84 a Tr. Devills Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (kmk) - Stmelení hráčů velkého fotbalu a malé kopané (a nejen jich) je problémem dávno známým. Jedno z překvapení a možností snad chystají pravděpodobně na příští sezonu výše uvedená mužstva, která tuto otázku z minulosti dobře znají a chtěli by ji vyřešit a to v podobě super-týmu. Za rouškou tajemství a vyjasnění však zůstává dvojice Kočí - Palider, kteří zatím vše skrývají pod pokličkou ohřáté polívky...

V odehraném sedmém turnaji kopřivnické ligy malé kopané se oba kolektivy dosti trápily a opět ztrácely. Kopřivničtí „ďáblové“ dopláceli na potrestaného kapitána a zranění hráčů, šestinásobnému mistru se z ničeho nic den předem rozprchly ovečky málem po celé republice. Body tím pádem sbírali jiní. R. U. M. i bez opory brankáře Pavla Červenky se snaží čím dál více upevnit druhou příčku a za humny možná čekají na zaváhání Agra. Ti však znovu přišli, sklidili body a v klidu odešli. Čtvrtý Elán potřeboval nutně bodovat, neboť se na něj lepí jak Dalas 54, tak SD. Z pásma sestupu se „otřepal“ Olivet, vklouzl tam však Camel, který nezískal v tomto 19. - 21. kole ani bod, tak je jako St. Garda.

V nedělních utkáních druhé ligy se děly velké věci. Vedoucí mužstvo tabulky FC Jelita projeli všechny tři zápasy a rázem se na ně přilepili Křen - Real - Pivrnec. „Místo toho, abychom dotáhli akce do konce, zbytečně jsme stříleli z dálky a jak se ukázalo, všichni zvítězili vlastně o gól. Prostě to dnes nešlo,“ řekl vedoucí Jelit Pavel Rýc. Na druhé straně dobře zahráli 1. FC Korej a BUM Šankar, šestibodovými zisky rozvířili hladinu sestupu Perun a FC Lubina.

Výsledky 1. ligy (24. 4.): Everton Závišice - FC Olivet 1:2, Trappes Devills - VS. OIL. Agro 0:4, Radegast 84 - Ámos 0:5 k., Elán - S. G. Palermo 1:1, VS. OIL. Agro - FC Olivet 3:1, Trappes Devills - Everton Závišice 3:1, Ámos - Elán 0:1, Radegast 84 - S. G. Palermo 1:4, Everton Závišice - VS. OIL. Agro 1:2, Trappes Devills - FC Olivet 2:4, S. G. Palermo - Ámos 4:4, Elán - Radegast 84 3:3, St. Garda - 1. FC Prosek 1:2, FC Squadra - Dalas 54 1:2, FC Camel - Heimat Juniors 1:3, R. U. M. - SD 1:1, Dalas 54 - 1. FC Prosek 0:0, FC Squadra - St. Garda 4:2, Heimat Juniors - R. U. M. 2:3, FC Camel - SD 1:6, St. Garda - Dalas 54 0:2, FC Squadra - 1. FC Prosek 1:5, SD - Heimat Juniors 1:0, R. U. M. - FC Camel 5:0 k.

Výsledky 2. ligy (25. 4.): FC Jelita - Křen Frenštát 1:2, Baník Štramberk - 1. FC Korej 1:2, Real - D. T. 4:1, FC Lubina - Seliko 2:0, 1. FC Korej - Křen Frenštát 2:2, Baník Štramberk - FC Jelita 2:1, D. T. - FC Lubina 0:1, Real - Seliko 4:1, FC Jelita - 1. FC Korej 1:2, Baník Štramberk - Křen Frenštát 0:0, Seliko - D. T. 0:2, FC Lubina - Real 1:3, Perun - Ruda Pivrnec 0:3, FC Inter - Tango 0:1, BUM Šankar - FC Sampdoria 5:0, Black Horses - Koblížci 0:2, Tango - Ruda Pivrnec 0:0, FC Inter - Perun 1:2, FC Sampdoria - Black Horses 2:4, BUM Šankar - Koblížci 2:5, Perun - Tango 3:0, FC Inter - Ruda Pivrnec 3:2, Koblížci - FC Sampdoria 2:1, Black Horses - Bum Šankar 2:5

Nejlepší střelci 1. ligy: 1. B. Hanus (Dalas 54) - 21, 2. I. Marochnič (R. U. M.) a L. Hajník (1. FC Prosek Štramberk) - 17, 4. M. Buček (VS. OIL. Agro), J. Hasser (R. U. M.) a J. Pařil (VS. OIL. Agro) - 16

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 07.01.2005 08:11