Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 16/99 ze dne 22. dubna 1999

Titulní strana

Valná hromada pozměnila orgány a stanovy akciové společnosti Tatra

Radní hovořili o protidrogové prevenci

Blud usiluje o zvýšení prestiže oslav Dne Země

Granty byly schváleny ve výši zlomků požadovaných částek

Kopřiva se zvětšuje rok od roku a nejen s počtem diváků

Odpovědi v sondě Maturant často studenti tipovali jako ve Sportce

Zprávy z města a okolí

Centrum rozvoje a podnikání hodnotilo svou činnost

Kabelovka chce rozšířit nabídku o placené programy

Studánka z třicátých let bude uvedena do původního stavu

Stánkový prodej je možný na dvou místech

Uvažuje se o tom, že by poslední rok měly děti v mateřské škole zadarmo

Na vybudování naučné stezky scházejí peníze

Odborníci hodnotili odchovy

Velký hluk ztrpčuje lidem život

Novým prezidentem ASK se stal Knězek

Na prvního máje si lidé budou smět projít arboretum

Štramberk je městem šest set čtyřicet let

Policisté vyšetřovali sebevraždu, vloupání, krádeže a vandalizmus

Jsou lidé zboží?

Šula: Historicky vzato se Kosovo pouze brání

Mluví-li komunista o Masarykově odkazu, je to drzost

Kultura

Ocenění poroty patří studentům DAMU, ale sympatie diváků skupině Genest z Brna

Nora se po několika letech stala opět součástí přehlídky

Pokračování výstav fotografií ohrožují zloději exponátů

Pro příznivce vážné hudby je připraven klavírní recitál

Přední amatérský fotograf vystavuje své snímky v Příboře

Ochotníci se Ženitbou u publika uspěli

Do kina se tento týden divák může jít zasmát nebo bát

Žáci tanečních oborů ZUŠ Zdeňka Buriana své umění předvedou na jarním koncertě

Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Swing Band se poklonil Ellingtonovi

Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem města Kopřivnice - komentář

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Testy plavců před začátkem sezony slibují formu

Pódiové skladby Kopřivnických sklidily úspěch

Jana Macíčková druhá v Praze

Verona team je i nadále v čele

Lukáš Vlček překvapil stříbrem

O fotbalové drama nebyla nouze ani ve Vlčovicích

Kopřivničtí si sami zadělali na opětovný dramatický konec

Dorostence vyškolily Trojanovice-Bystré

Jaroslav Janošec potěšil bronzem z českého mistrovství

Štramberská desítka již po devatenácté

Šedesátník, který kypí zdravím, předbíhá i daleko mladší soupeře


Titulní strana

Valná hromada pozměnila orgány a stanovy akciové společnosti Tatra

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Akcionáři Tatry pověřili minulou středu na mimořádné valné hromadě společnosti vedení a představenstvo automobilky, aby vypracovalo dokumenty potřebné pro její zapojení do vládního revitalizačního programu. Na tomto záměru se shodlo více než 99,9 procenta přítomných držitelů akcií.

Kromě zapojení do revitalizace valná hromada, na které se sešlo sedm právnických a jednapadesát fyzických osob držících dohromady v rukou více než 67 procent akcií, nepřinesla žádné důležitější rozhodnutí. Delegáti pouze provedli změny v orgánech a stanovách společnosti.

V obou případech šlo podle slov tiskové mluvčí automobilky Evy Kijonkové v podstatě o formální záležitosti. Petr Frýbl, který po odstoupení Lubomíra Soudka z pozice předsedy představenstva zasedl na jeho místo, se znovu vrací na post místopředsedy a předsedou představenstva Tatry se stal generální ředitel Škody Plzeň Jiří Hlavica. Změny byly také provedeny v dozorčí radě. Jejím předsedou se stal Michal Kraus a místopředsedou Pavel Svoboda. Změny postihly také stanovy společnosti, a to články zabývající se jednáním jménem společnosti, podepisování za společnosti a rozhodného dne. I tady jde o kosmetické změny. Hlavním cílem je zajistit větší kontrolu rozhodování nejvyšších orgánů společnosti.

Akcionáři si také mohli vyslechnout zprávu o současném hospodářském postavení Tatry. Podle nynějšího místopředsedy představenstva Petra Frýbla po dlouhém období dnes Tatra vidí světlo na konci tunelu. „Tatra provedla vnitřní restrukturalizaci do takové míry, že její současný bod zvratu pro úhradu ročních nákladů se pohybuje okolo osmnáct set nákladních automobilů. Vozy značky Tatra jsou nejen konkurenceschopné, ale ve své kategorii patří k nejlepším,“ řekl Frýbl.

„Tatra si i přes snížení stavu zaměstnanců zachovala silné technické zázemí a v obchodní oblasti si vybudovala rozšířením sítě obchodních zastoupení základ pro postupné rozšiřování hospodářských aktivit,“ pokračoval Frýbl ve výčtu kladů.

Podle zprávy přednesené generálním ředitelem Zdeňkem Podolským Tatra, a. s., před definitivním ukončením auditu skončila své hospodaření se ztrátou 372 miliony korun a včetně dceřiných společností pak ztráta činí plných 618 milionů. I přes značný výpadek tržeb se však vloni Tatře podařilo dosáhnout velmi mírného provozního zisku ve výši 46 milionů korun, což je podle generálního ředitele Zdeňka Podolského důkaz toho, že vnitřní restrukturalizace přináší výsledky. Špatný stav společnosti se přenesl do průběhu hospodaření prvního čtvrtletí letošního roku. Již v lednu dosáhla ztráta společnosti 73 miliony, v březnu a únoru se pak podařilo tuto ztrátu snížit na 33 miliony.

Podrobněji se výsledky hospodaření za minulý rok bude zabývat až řádná valná hromada, jejíž termín zatím nebyl určen.


Radní hovořili o protidrogové prevenci

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání minulý týden v úterý schválila koncesionářskou smlouvu mezi městem Kopřivnice a firmou Jung&Silberstern o prodeji akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací, a. s., a doporučila městskému zastupitelstvu schválit výsledky hospodaření města za rok 1998.

„Městská rada na svém zasedání schválila plán žádostí o poskytnutí finančních příspěvků na protidrogovou prevenci. Tyto žádosti jdou na okresní protidrogovou komisi,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

„Rada schválila mimořádné přidělení bytů, ve většině jsou to vážné sociální případy,“ sdělil Zdeněk Krajčír. Celkem jich bylo přiděleno jedenáct a jedná se o malometrážní byty, zejména o byty 1+1. Bylo schváleno podání návrhu na vyklizení dvou bytů soudní cestou.

„Rada částky na granty mírně přerozdělila a schválila na doporučení komise. Část prostředků z grantů převedla na fond rozvoje a rezerv,“ dodal Krajčír.

„Městská rada schválila na základě licitačního řízení uzavření smlouvy o budoucí smlouvě o nájmu ve dvou bytových domech - dvanáct bytových jednotek Pod Bílou horou,“ řekl Zdeněk Krajčír. Radní dále doporučili schválit městskému zastupitelstvu návrh smlouvy o předkupním právu těchto dvanácti nájemníků.

Rada doporučila městskému zastupitelstvu schválit finanční vypořádání příspěvkových organizací města, včetně návrhu na rozdělení zlepšeného výsledku hospodaření do fondů příspěvkových organizací a finanční vypořádání vedlejší hospodářské činnosti.

„Městská rada schválila finanční příspěvky Základní škole Milady Horákové dva tisíce, klubu vojenské historie tisíc a klubu házené na tři akce 11 000 korun,“ uzavřel místostarosta Krajčír.

Radní doporučili schválit městskému zastupitelstvu převody pozemků z vlastnictví města do vlastnictví akciové společnosti Tatra. Městská rada jmenovala komisi pro výběrové řízení na místo ředitele Střediska sociálních služeb Kopřivnice.

Městská rada po projednání souhlasila s úhradou mezd vychovatelkám školních družin z příspěvků rodičů na částečnou úhradu neinvestičních nákladů školní družiny. Rada rovněž souhlasila s uzavřením dohody o převodu a použití finančních prostředků na zabezpečení stravování dětí Mateřské školy Lubina od dubna do prosince mezi městem Kopřivnice a Školským úřadem v Novém Jičíně.

Městská rada souhlasila se zadáním veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace změny územního plánu a zadání pro územní řízení ve věci podnikatelského areálu navazujícího na pozemky firmy Tatra, a. s., Kopřivnice.


Blud usiluje o zvýšení prestiže oslav Dne Země

K o p ř i v n i c e (ili) - V letošním roce si světová veřejnost již po devětadvacáté připomíná Den Země. Z iniciativy amerických studentů se podařilo v roce 1970 prosadit do legislativy Spojených států amerických zákony na ochranu životního prostředí.

„Jedná se o celosvětovou akci, kterou pořádají ekologické organizace jako největší připomnění lidem o ochraně přírody,“ komentoval význam oslav modré planety tajemník občanského sdružení Blud Richard Hodulák. Oslavy Dne Země pořádané v prostorách klubu Kamarád na sídlišti Sever v Kopřivnici v týdnu od 19. do 25. dubna sestávají z celého cyklu přednášek a různých populárně naučných pořadů na téma životního prostředí.

„Letos jsme připravili na dopolední hodiny akce pro mateřské a základní školy a v odpoledních hodinách máme programy pro veřejnost. Pořady, které jsou komponovány do několika cyklů, letos sledují tematiku vesmíru ve spolupráci s hvězdárnou ve Valašském Meziříčí, dále cestopisné pořady a pořady zaměřené na botaniku. Zvláštní pozornost věnujeme představení krás chráněných krajinných oblastí Poodří a Beskydy, které zasahují do našeho kraje,“ upřesnil Richard Hodulák. Všechny přednášky, kterých je něco málo přes čtyřicet, jsou doplněny o hry, soutěže a jsou zpestřeny promítáním diapozitivů.

Úsilím občanského sdružení Blud je zvýšení prestiže Dne Země. Prvořadým zájmem je snaha přitáhnout pozornost a zájem obyvatel. Probudit v nich takový pocit zodpovědnosti, aby si uvědomili, že následky jejich dnešního chování k přírodě ponesou příští generace. Z toho důvodu se obrací zejména na naše nejmladší, v kterých vidí budoucnost na zlepšení životního prostředí.


Granty byly schváleny ve výši zlomků požadovaných částek

K o p ř i v n i c e (dam) - Radní na svém posledním zasedání schválili přidělení grantů, které mají podpořit pořádání kulturních a sportovních akcí ve městě.

O vyhlášené granty se ucházelo celkem jednatřicet předkladatelů se čtyřiceti pěti projekty. Pouze Klub házené Kopřivnice odstoupil od svého záměru uspořádat prvomájový den.

Podpora byla schválena sice hned devatenácti projektům, ale většina z nich jen zlomkem požadované částky. Oproti doporučení grantové komise byla zrušena podpora třináctému ročníku divadelní přehlídky Kopřiva ’99 a dvaadvacet tisíc bylo rozděleno na jiné projekty.

Podrobnější informace včetně přehledné tabulky o rozdělení grantů přineseme v příštím čísle.


Kopřiva se zvětšuje rok od roku a nejen s počtem diváků

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Osm divadelních představení, několik koncertů a výstav mohli minulý pátek a sobotu vidět návštěvníci třináctého ročníku přehlídky netradičního divadla Kopřiva ’99 v prostorách kopřivnického kulturního domu.

Jak tvrdí pořadatelé, celá akce roste a nejen co do šíře nabízených programů, ale také její divácká obec se rok od roku zvětšuje. „Odhaduji, že letos Kopřivou prošlo tak o dvě stě lidí víc než vloni, to znamená asi dva tisíce diváků,“ řekl dramaturg festivalu Jiří Cachnín.


Odpovědi v sondě Maturant často studenti tipovali jako ve Sportce

K o p ř i v n i c e - V souvislosti s posledním kolem sondy Maturant se opět množí diskuze nejen o smyslu samotných testů, ale také o myšlence jednotných maturit pro všechny studenty středních škol.

„Myslím si, že jednotná státní maturita je trend, před kterým nejde uhýbat. Jde o to, nějakým způsobem objektivně certifikovat výstupy ze školy. Já to v podstatě považuji za správnou myšlenku,“ řekl ředitel Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Jaroslav Ponec. Velmi podobně se vyjadřují také jeho kolegové z ostatních středních škol. „Jsem proto, aby byly standardní maturity. Základ by měl určitě být stejný, něco jiného už je odborný předmět, o těch se dá diskutovat,“ uvedla ředitelka Střední školy podnikání a managementu Jaroslava Kübelová. „Stojí to sice 50 milionů korun,“ přidal se ředitel učiliště SOU Antonín Šugárek, „ale je nutné posoudit, jaká je úroveň studentů na jednotlivých školách. Jestli je to už poslední sonda Maturant, zaplať Pán Bůh.“ Sonda, jejíž snahou je zjistit znalosti studentů, aby nedošlo k takzvané kumulované neúspěšnosti, však podle mnohých tento účel nesplní. „Forma testů, myslím, nebyla dobrá. Nebylo zohledňováno, jestli jde o nástavbové nebo běžné studium. Také si myslím, že čas, který měli studenti k vyřešení takového kvanta otázek, byl nedostačující,“ řekla Kübelová. Navíc velká část studentů přiznává, že o odpovědích příliš nepřemýšlela a jen je křížkovali tak, jak jim příslušná políčka přišla pod ruku.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Centrum rozvoje a podnikání hodnotilo svou činnost

K o p ř i v n i c e (hod) - Valná hromada Centra rozvoje a podnikání (CPR) Kopřivnice se uskutečnila v pátek 2. dubna.

„Na valné hromadě se projednávalo plnění úkolů z předcházejícího období, schválení hospodářského výsledku a výroční zpráva za loňský rok. Byl také schválen podnikatelský záměr pro letošní rok,“ řekla ředitelka Centra rozvoje a podnikání Lenka Cagová. „Naše činnost je směřována k tomu, abychom byli samofinancovatelní. Což znamená, abychom se uživili ze služeb, které poskytujeme. Jednak z placených služeb, jednak i ze služeb, na které získáváme dotace z fondů nebo města,“ dodala Cagová.

Základy služeb CPR tvoří úvodní informace, které jsou pro začínající podnikatele bezplatné. Ke krytí nákladů spojených s úvodními konzultacemi je používán příspěvek, který město schválilo ze svého rozpočtu. Odborné konzultace - účetnictví, daně, zpracování podnikatelského záměru, jsou placené služby, ale za zvýhodněné ceny. Dále centrum organizuje i školení pro podnikatele. „Účastníme se různých projektů ve spolupráci s městem nebo s našimi zakladateli. Poskytujeme i další drobné služby, které jsou přístupné v Domě podnikatelů - kopírování, faxování, přístup na internet na veřejném počítačovém pracovišti, překlady do angličtiny,“ řekla Cagová.

Služby pro začínající podnikatele jsou využívány různě. Jsou období, kdy poskytuje centrum tři konzultace denně, v létě jen dvě za týden. Samozřejmě záleží na tom, kdy který podnik v regionu propouští. Lidé, kteří mají být propuštěni, zvažují svoje schopnosti a pokud se rozhodnou podnikat, obracejí se na centrum se žádostí o radu.

„Do podnikatelského záměru jsme zabudovali projekty, které bychom chtěli řešit pro Kopřivnici a okolí, jež by měly mít příznivý dopad na vývoj zaměstnanosti a informovanost. Některé projekty jsme už zveřejnili - jako projekt vytvoření pobídkového systému v regionu Podbeskydí. Další projekt souvisí s internetem, kde bychom rádi vytvořili virtuální servr, aby se občané města i zahraniční návštěvníci mohli něco dozvědět o Kopřivnici i o různých zájmových sdruženích,“ uzavřela ředitelka Cagová.


Kabelovka chce rozšířit nabídku o placené programy

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozšířit nabídku programů šířených prostřednictvím své kabelové sítě má v plánu Kabelová televize Kopřivnice. Současnou nabídku třiadvaceti programů by v případě zájmu na podzim letošního roku mohly rozšířit pravděpodobně další programy, za jejich sledování však již budou muset diváci platit.

Mezi zvažovanými programy je filmový kanál Hallmark, Discovery Channel zaměřený na dokumentární filmy, Animal Planet se specializuje na filmy o zvířatech. Klientům kabelové televize známé programy TNT/ Cartoon Network, erotický Babylon Blue a Eurosport (vysílající v češtině) budou také zařazeny mezi placené televize. Dále jsou v nabídce MTV, Max 1 a Supermax. V informačním letáku je zavedena také otázka na televizi HBO, o které se zatím uvažuje spíš výhledově vzhledem k vysokým poplatkům za její sledování.

„Vzhledem k tomu, že trh s placenými programy se stává čím dál víc atraktivnější hlavně pro koncové spotřebitele, roste zájem o tyto kanály. Lidé už jsou nasyceni nabídkou zahraničních programů a žádají si, aby byly programy dabované. Jelikož kabelové sítě v jiných městech tyto placené programy již šíří, i u nás se množí požadavky na tyto kanály. Na druhé straně existují také lidé, kterým stačí ta nabídka, která dnes je a nejsou ochotni zbytečně platit více,“ vysvětlil ředitel kabelové televize Jan Bittner, proč nebudou tyto programy šířeny plošně.

Kódovaná nabídka bude zavedena proto, aby každý, kdo bude chtít, mohl program sledovat. Lidé, kteří o placené televize zájem mít nebudou, budou mít zakódovaný obraz. Ke sledování těchto placených programů bude samozřejmě zapotřebí vlastnit dekodér. „Kódování pracuje na podobném systému jako satelitní vysílání až na to, že v dekodéru nejsou žádné karty. My budeme schopni prostřednictvím softwaru v okamžiku, kdy klient přestane platit, tento dekodér vypnout nebo omezit příjem,“ uvedl Bittner. Dekodér si lidé buďto budou muset koupit nebo jim ho KTK poskytne na splátky. O jejich pronajímání se podle slov ředitele kabelovky zatím neuvažuje, protože částka na pronájem by se téměř vyrovnala výši měsíční splátky a lidé by dekodér nikdy nevlastnili.

Na začátku bude vytvořena skupina pravděpodobně čtyř programů vybraných podle zájmu klientů. Vůli občanů bude KTK zjišťovat prostřednictvím anketních letáků, které by se v průběhu příštího týdne měly objevit ve schránkách všech domácností.

„V počáteční fázi projektu budou vybrané programy šířeny zdarma, takže lidé se budou moci podívat, o co by měli případně zájem. Po skončení zkušební doby již ke sledování těchto programů bude zapotřebí dekodéru,“ uvedl Bittner.

Pokud bude ze strany uživatelů kabelové sítě zájem, uvažuje KTK také o využití rozvodů k počítačové komunikaci, šíření dat a připojení k počítačové informační síti Internet. Této problematice se bude věnovat samostatný článek v příštím čísle Kopřivnických novin.


Studánka z čtyřicátých let bude uvedena do původního stavu

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci naučné stezky je počítáno se zastavením v Motýlím údolí u Jasníkovy studánky, která dostala svůj název na počest kopřivnického rodáka, básníka Adolfa Jasníka vlastním jménem Míčka. Studánka v současné době neplní svou funkci, protože samotný pramen je narušen, stejně tak i kamenná zídka je v havarijním stavu. Z důvodu obnovy této zajímavé lokality si odbor životního prostředí nechal hydrogeologem zpracovat projekt, na základě kterého by se studánka dala uvést do původního stavu. Jasníkova studánka, vybudovaná v roce 1934 Klubem českých turistů, pěveckým sdružením a Jednotou českých úředníků na počest osobnosti Adolfa Jasníka v místech jeho inspirací, si obnovu bezesporu zaslouží mimo jiné i proto, že je zařazena do seznamu kulturních památek okresu Nový Jičín.

Obdobným způsobem by měla být v budoucnu opravena i Hradní studánka, která se nachází nad zříceninou hradu Šostýna. Úpravy by se měl dočkat i potok nad lyžařskou chatou, který křižuje vrstevnicovou cestu pod Červeným kamenem. Jedná se o místo častých vycházek, které se navíc nachází na připravované trase naučné stezky.

Do léta bude projekt obnovy uvedených tří lokalit konzultován s Klubem českých turistů, Letopiseckou komisí a Okresním úřadem referátem životního prostředí v Novém Jičíně. Pak už zbývá zajistit předpokládaných 92 tisíce korun a Kopřivnice bude bohatší o další krásná místa.


Stánkový prodej je možný na dvou místech

K o p ř i v n i c e (hod) - S blížícím se jarním počasím přibývá ve městě i počet stánkařů. S tím, kde mají postavit stánek, to není vůbec jednoduché.

„Plochy, kde je povolen stánkový prodej, jsou v Kopřivnici dvě - na sídlišti Sever před prodejnou Sama a na Zelném trhu v centru města. Pro příležitostný a v jistém smyslu regulovaný prodej slouží také plocha v centru města před prodejnou masa a uzenin. „Na těchto plochách je povolen hlavně prodej ovoce, zeleniny a přidruženého sortimentu jako jsou květiny, přísady, zahrádkářské potřeby a přebytky z domácí produkce zeleniny. Prodej jiného sortimentu na jiných plochách ve městě povolen není,“ řekla pracovnice odboru majetkové správy a rozvoje Anna Burgetová, která má na starosti zvláštní užívání veřejného prostranství.

„Co se týká jarmarků, sortiment neovlivňujeme. Snažíme se pouze regulovat drobný, příležitostný prodej před prodejnou masa v centru, kde dáváme příležitost prodávat své zboží místním podnikatelům (šicí dílny apod.) a prodejcům rukodělné výroby (proutěné, pletené zboží apod.). Z venkovních ploch jsme zcela vyloučili prodej zboží vietnamských prodejců, kteří své prodejny soustředili v objektech, jejichž vlastníky není město Kopřivnice,“ informovala Anna Burgetová.

V návaznosti na technickou infrastrukturu a omezené možnosti dopravy je již zcela vyloučené umístění nových prodejních stánků na sídlišti Sever a v samostatném centru města. Jisté možnosti se skýtají ještě v pásmu od katolického domu směrem na Štramberk a na sídlišti Korej.

Jak dále sdělila Anna Burgetová, zájemcům o možnost umístění stánku s občerstvením, zeleninou, novinami a podobným sortimentem poskytne všechny potřebné informace architekt Milan Šmíd, vedoucí odboru rozvoje města, který současně žadatele seznámí se všemi technickými a administrativními kroky, které je v případě souhlasu s umístěním stánku nutné absolvovat, včetně rozměrů, vzhledu stánku a materiálu použitého na jeho stavbu.


Uvažuje se o tom, že by poslední rok měly děti v mateřské škole zadarmo

K o p ř i v n i c e (hod) - V novinách vyšla zpráva o tom, že ministerstvo školství připravuje změnu v organizaci školství, ve které uvažuje o zrušení úhrady neinvestičních nákladů za předškolní děti, tzv. školkovné. Co to udělá s rozpočtem odboru školství a jak město bude v tomto směru postupovat, na to jsme se zeptali vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíry Michálkové.

„Podle zákona platí příspěvek na částečnou úhradu neinvestičních nákladů v mateřských školách a ve školních družinách do výše třicet procent. Kopřivnice stanovila vyhláškou příspěvek rodičů 200 Kč za měsíc na jedno dítě, v místních částech 100 korun. Zákon rovněž stanoví, že pokud by až po úhradě příspěvku klesl příjem rodiny pod 1,25násobek životního minima, nehradí rodiče buď poměrnou nebo celou část příspěvku. Toto opatření umožňuje i rodinám s nízkými příjmy umístit dítě do mateřské školy,“ řekla Michálková.

„V současné době navštěvuje mateřské školy málo tříletých dětí, větší procento tvoří čtyřleté a nejvíce je dětí předškolních. V případě zrušení příspěvku by odpadla podstatná část příjmů na mateřské školy. V posledních letech přispívá stát na učební pomůcky zhruba deseti korunami na dítě na rok. Ostatní výtvarný materiál a hračky jsou hrazeny z prostředků města, tedy i z příspěvků rodičů.

Pokud by platba odpadla, bylo by na zvážení samotných rodičů, zda-li nepřispívat na mateřskou školu dobrovolně. Při dnešní životnosti hraček bychom během jednoho roku zaznamenali pokles úrovně vybavenosti školek,“ dodala Michálková.

Město nemá dostatek finančních prostředků, aby mohlo zvýšit výdaje v mateřských školách. Přivítalo by, kdyby po zrušení ’školkovného’ poskytoval stát vyšší dotaci. Normativ města na dítě byl v loňském roce 2 660 korun, náklady na energie 362 436 Kč, ostatní 226 932 Kč, rodiče uhradili 200 000 korun.


Na vybudování naučné stezky scházejí peníze

K o p ř i v n i c e (ili) - Nápad vybudovat naučnou stezku, která by návštěvníkům i samotným obyvatelům Kopřivnice přiblížila nejkrásnější a nejzajímavější místa zdejší lokality, je poměrně starý. Podíleli se na něm Emil Hanzelka a Emil Václavík, Ladislav Kostelník, Emanuel Grepl i Jiří Tichánek. Teprve v posledních letech se však připravuje její realizace.

Původní záměr počítal s propojením naučné stezky se Štramberkem. Vedení města Štramberku se k celé akci sice nestaví záporně, ale v současné době upřednostňují jiné priority. Proto byl firmou Jan Gemela - Domovina zpracován odborný projekt Lašské naučné stezky Kopřivnice tak, aby se na ni dalo Štramberkem navázat.

Počítá s třemi informačními body a dvanácti tematickými zastaveními v přírodním i městském prostředí v celkové délce 11,2 kilometrů. Celkové převýšení činí 363 metry od nejníže položeného místa u kostela Sv. Bartoloměje po nejvyšší bod, kterým je vrchol Červeného kamene s výškou 695 metrů nad mořem.

Projekt počítá s výchozím místem na kopřivnickém vlakovém nádraží, kde bude první informační zastavení s údaji o stezce a zmínkou o zajímavých stromech v parku. Následují Husova lípa, Jasníkova studánka, vyhlídka na Záhůří, Pískovna, Rozcestí čarodějnic u hradu Šostýna, Raškův kámen, Janíkovo sedlo, vrchol Červeného kamene, kteří méně zdatní jedinci budou moci obejít po vrstevnici, kde se napojí na Okružní cestu a společně mohou pokračovat na Váňův kámen, muzeum Fojtství, ke kostelu Sv. Bartoloměje a zpět na nádraží.

„V současné době je naučná stezka připravena k realizaci, stejně tak i texty k informačním tabulím. Po konzultaci s Klubem českých turistů v Přerově máme přislíbeno její zanesení do map a teď už pouze potřebujeme zajistit finanční krytí celého projektu,“ sdělil Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí.

Že se jedná o nemalý problém dokladuje výše půlmilionové částky nutné pro realizaci projektu. K tomu je nutno počítat s náklady na vydání průvodce naučnou stezkou, který by měly být zájemcům k dispozici.


Odborníci hodnotili odchovy

Š t r a m b e r k (ili) - Největšího úspěchu v soutěži Odchovek roku 1998 dosáhly severomoravské zoologické zahrady. V kategorii savců se vítězem stala kočkovitá šelma jaguarundi (Herpailurus yagouaroundi) zastupující ZOO Ostrava, druhé místo obsadilo ZOO Ústí nad Labem s kočkodanem diadémovým a třetí příčka patří Zoologické zahradě Liberec s orangutanem sumaterským. V kategorii ostatní první cenu získal kolektiv Milana Kořínka ze ZOO Olomouc za umělý odchov korálové rybky druhu klaun (Amphiprion polymnus).

Pořádající instituce Česká ZOO, která soutěž mezi českými zoologickými zahradami organizuje již pátým rokem, se snaží tímto svým počinem podpořit chovatelskou činnost jednotlivých zahrad. Že se jí to daří, dokládají pochvalná slova tajemníka zmíněného občanského sdružení Jana Filipa: „Kvalita všech posuzovaných odchovků byla velice vysoká.“ Do soutěže Odchovek roku 1998 se ze 13 stávajících zoologických zahrad přihlásily pouze čtyři, celkem se sedmi odchovky ve dvou kategoriích.


Velký hluk ztrpčuje lidem život

Foto 4

K o p ř i v n i c e (ili) - Jírovce sužuje klíněnka, smrkové porosty pilatka a rodině Mojžišových ztrpčuje život nadměrný hluk a prašnost z uhelných skladů. V rodinném domku bydlí téměř třicet let, ale problémy, s kterými se potýkají, nejsou starší dvou let.

Uhelné sklady přímo naproti jejich domu byly od počátku. Přestože tehdejší spotřeba tuhého paliva byla několikanásobně vyšší, žádné větší problémy rodina nezaznamenala. Domek stavěli s tím, že uhelné sklady budou časem přemístěny. Stejného ujištění se jim dostalo po revoluci od tehdejšího starosty Vladislava Kryškeho, protože záměrem městského úřadu bylo přestěhování uhelných skladů a sběrny surovin do prostor nákladového nádraží.

Jenže s personálními změnami na radnici došlo i ke změnám v náhledu na potřebnost uhelných skladů. Ty byly prodány soukromé osobě. Protože v porevolučním období došlo v masovém měřítku k plynofikaci, rozšířil dnešní sklad Paliv, a. s., sortiment o písek, štěrk a plynové bomby. Ale ani to by obyvatelům samo o sobě nezavdalo příčinu ke stížnostem. Problém spočívá v naprostém ignorování zásad sousedského soužití. Používání zastaralé techniky při vykládce materiálu, která hlučnost zapříčiňuje, posunování vlečky nárazy lžíce bagru a práce o víkendech a svátcích tvoří jen pověstnou špičku ledovce. Rodina Mileny Mojžišové rozjela, doufejme že ne marný, boj proti byrokratické mašinérii úřadů a institucí. Jejich postup budeme na stránkách Kopřivnických novin sledovat.


Novým prezidentem ASK se stal Knězek

K o p ř i v n i c e (jk) - K bilancování uplynulého roku i k úvahám o krocích do budoucnosti se ve čtvrtek 15. dubna sešli členové Asociace sportovních klubů v Kopřivnice.

Kromě hodnocení, kterého se ujal prezident asociace Arnošt Polášek a tajemník Evžen Knězek, byla významnou součástí výroční konference i volba nového vedení. Novým prezidentem se stal Evžen Knězek, viceprezidentem pak předseda badmintonistů Milan Okřesík. Arnošt Polášek, který má za sebou padesát let působení ve sportu, byl jmenován čestným členem vedení.

Zprávu o činnosti, která byla na schůzi přednesena, přineseme v příštím vydání.


Na prvního máje si lidé budou smět projít arboretum

Š t r a m b e r k (ili) - Osázené arboretum v Kamenárce se potýká s neukázněností nezvaných návštěvníků. V celém areálu je vysázeno sto tisíc bylin a dvacet tisíc stromků, které potřebují alespoň dva roky klid, aby se uchytily a rozrostly.

„Pro zájemce plánujeme pravidelné dny otevřených dveří, vždy v takových termínech, aby měly trošku vazbu na akce ve Štramberku,“ uvedl majitel arboreta Petr Pavlík. Ty nejbližší budou 1. a 16. května.


Štramberk je městem šest set čtyřicet let

Š t r a m b e r k (hod) - Štramberk v letošním roce oslaví 640 let od doby, kdy byl povýšen na město. Co připravuje tamní radnice, jsme se zeptali starosty města Štramberku Jana Sochy.

„První akcí, která se k tomuto výročí uskuteční v sobotu 1. května, je otevírání hradu, kdy se uskuteční šermířské klání. V současné době probíhá přehlídka divadelních amatérských souborů. Hlavní dny oslav jsou 25. a 27. června,“ řekl starosta Štramberku Jan Socha.

V pátek 25. června zahraje Divadlo Petra Bezruče z Ostravy dvě divadelní představení. V dopoledních hodinách uvede hru H. Ch. Andersena Kouzelné střevíčky pro děti a večer v 19 hodin představení Carla Goldoniho - Sluha dvou pánů.

V sobotu 26. června se v dopoledních hodinách uskuteční koncert základní umělecké školy, sportovní akce běh do schodů na Trúbu. Dále budou mít návštěvníci možnost zhlédnout pásmo štramberských písniček a povídání v podání Ogarů a Josefa Hrčka. V odpoledních hodinách se představí skupina historického šermu Allegros a hudební skupina Devětsil spolu s pištci. Na závěr sobotního dne vystoupí Divadelní spolek Kotouč s ukázkou hraného povídání o povýšení Štramberku na město. Zda vystoupí Zdeněk Izer a Marek Dobrodinský, není ještě jisté. V neděli 27. června se uskuteční promenádní koncert Dechového orchestru města Štramberk.

„Na podzim 9. října se bude otevírat nový fotbalový stadion fotbalovým utkáním okresních starostů proti pražským hercům. Protože povýšení města se uskutečnilo 4. prosince, bude tady cimbálovka Jana Rokyty a bude připraveno připomínkové pásmo, vztahující se přímo na tento den,“ uzavřel starosta Štramberku Jan Socha.


Policisté vyšetřovali sebevraždu, vloupání, krádeže a vandalizmus

9. 4. došlo ve Štramberku před hotelem Gong k odcizení osobního počítače z neuzamčeného auta Ford Transit

9. 4. oznámena sebevražda 35leté ženy v obci Mniší

10. 4. došlo k vloupání do osob. mot. vozidla Renault 5 na ul. Štramberské, kde bylo odcizeno autorádio s přehrávačem

11. 4. oznámeno vloupání do osob. mot. vozidla Š 105, na ul. Štramberské, kde bylo odcizen radiopřehrávač a nářadí

12. 4. oznámeno vloupání do unimo buňky na skládce a. s. Tatra ve Vlčovicích a odcizení kompletního počítače s tiskárnou

12. 4. bylo vyšetřovatele OÚV N. Jičín sděleno obvinění pachateli, který byl hlídkou MP Kopřivnice přistižen při poškozování tel. automatu

13. 4. byl zadržen a předán vyšetřovateli pachatel vl. do bytu na ul. Francouzské, které se dopustil 31. března

14. 4. došlo k vloupání do vozidla Ford Escort na ul. Erbenově, kde bylo odcizeno autorádio


Jsou lidé zboží?

V našem městě se prodává vše, co se prodat dá, bez ohledu na pozdější dopady nebo problémy. Mimo jiné i byty.

K prodeji obecních bytů byla zpracována spousta návrhů, programů a projektů. V každém tomto materiálu je nejen podle mého názoru jeden nešvar. V systému prodeje je za určitých podmínek umožněna koupě celého domu do vlastnictví jakékoliv fyzické nebo právnické osobě. V našich podmínkách se rozumí obydleného domu. Tedy kdokoliv má peníze, získané různým způsobem, tak si může koupit dům i s lidmi. Domnívám se, že žijeme v jiném řádu než otrokářském, kde se lidé kupovali jako příslušenství k různým statkům, to za prvé.

Za druhé, pokud město prodá plně obsazený dům fyzické osobě, která v domě nebydlí nebo má rozvětvené příbuzenstvo, lze předpokládat, že dojde v krátké době ke zrušení nájemním smluv řady nájemníků, protože nový vlastník k tomu bude mít legální důvod.

Potřebuje byt pro sebe a své příbuzné. Zpravidla nastane situace, že soud ke zrušení nájemních smluv přivolí a stanoví podmínku přidělení náhradního bytu. Nový vlastník náhradní byty nemá a obrátí se na město, aby je pomohlo poskytnout podle zákona ČNR č. 102/1992 Sb.

A město bude mít další problém. Jako řádně zvolený zástupce občanů jsem již několikrát proti těmto způsobům prodeje protestoval a dával jsem návrhy na vyřazení tohoto bodu z Projektu privatizace. Opakuji ještě jednou, nájemníci nejsou zboží a částečně nemohou za to, že o jejich osudu rozhodují lidé, kteří nemají sociální cítění.

Miroslav Veselý, člen městského zastupitelstva


Šula: Historicky vzato se Kosovo pouze brání

Již několik let trpí majorita občanů nesrbské národnosti v oblasti Kosovo v Jugoslávii a odolává útoku Miloševičova režimu a potlačování základních svobod v této oblasti.

Mnoho měsíců před údery aliance docházelo k cílovému soustřeďování vojenských sil republiky Jugoslávie v oblasti Kosovo. Bylo umožněno uskutečňování dílčích teroristických akcí proti obyvatelům této oblasti, které postupně přecházely k barbarským etnickým čistkám, vyhánění z domovů a vraždění kosovských Albánců.

Přes veškeré pokusy mezinárodního společenství v diplomatické řešení situace se členské státy severoatlantické aliance po vyčerpání dostupných metod diplomacie rozhodly o napadení agresora vzdušnými vojenskými silami s cílem omezení jeho vojenské potence.

Neoddiskutovatelným záměrem je především tímto krajním řešením zamezit neuvěřitelnému násilí, které se hrubě příčí vnímání kultivované Evropy v období konce druhého tisíciletí. V této nezáviděníhodné a krajně nesnadné situaci se aliance rozhodla rázně zakročit.

Jako občan České republiky i politik, přijímám s neklidem, ale současně s vnitřním uspokojením, že na činy agrese existuje reakce. NATO, jako jediná možná kolektivní obranná instituce, zajišťující bezpečnost obyvatelům Evropy, se musí umět v těchto složitých situacích odpovědně a účinně agresorovi postavit. Jsem hrdý na tu skutečnost, že ČR je členem NATO a že především po ukončení vynucených vojenských operací budeme pomáhat při návratu statisíců uprchlíků do svých domovů zabezpečováním ochrany a humanitární pomoci.

Žel, někteří naši čelní představitelé svými výroky v názorech na společný postup aliance v kosovské tragédii hrubě zklamali a poškodili naši zemi, která se jako nový člen ještě ani neohřála.

Zklamání z nejvyšších je v osobě předsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pana Václava Klause, který po ústupu z ekonomických pozic, zklamal politicky.

Jaroslav Šula, senátor


Mluví-li komunista o Masarykově odkazu, je to drzost

V článku „Nechci a nemůžeme...“ (KN 8. 4.) se projevil soudruh Kuboš nejen jednoznačně v duchu stranické kázně své chlebodárkyně KSČM, ale dovolil si daleko více. Už „zapomněl“, že to byli právě komunisté, kteří několikrát odstranili sochu T. G. Masaryka nejen v našem městě a 50 let špinili jeho odkaz? Jeho odvolávání se na Masarykovy ideje není nic jiného, než nehorázná drzost. Navíc do jedné změti spojit jugoslávské pracovníky, Slovanskou unii a aktivity za solidaritu s Tibetem, je opravdu značná názorová krkolomnost. Nikdo z nás přece nepřeje srbskému národu neštěstí, ale vítá, že se našla síla proti Miloševičovi a jeho nelidské politice.

Vyplývá však z článku jediné: soudruh Kuboš a jeho strana stojí za Miloševičem a od toho se lze jasně distancovat. Kdo nezapomněl na srpen 1968, ví také, že už se nemůže opakovat taková „bratrská pomoc.“ Ale právě z toho se soudruh Kuboš neraduje. Co je však ještě s podivem, že se nenašel žádný další městský zastupitel k vyjádření jiného stanoviska. Věřte, že na to čekáme.

Miroslava Moravcová


Kultura

Ocenění poroty patří studentům DAMU, ale sympatie diváků skupině Genest z Brna

Foto 5

K o p ř i v n i c e - Jako by si to nejlepší pořadatelé letošního ročníku, přehlídky netradičního divadla Kopřiva ’99 schovávali až na konec. Obě ceny udělované porotou totiž pobrali právě poslední soutěžící - studenti pražské DAMU se svou inscenací Zojčin Byt. Tomuto představení se porota, tvořená režisérem Luďkem Richterem a kulturním publicistou Ladislavem Vrchovským, rozhodla udělit nejen cenu za tvůrčí přínos, ale zároveň představitelku titulní role Zoji - Lenku Krobotovou ocenit jako nejlepší herečku. “Rozhodování nebylo těžké, na inscenaci jsme se shodli bez problémů. U herecké ceny jsme se pak oba dva rozhodovali mezi představitelkou Zoji a malého Číňana Cherubína. Nakonec jsme přece jenom došli k tomu, že role Zoji je těžší. Rozhodně to však nelze brát podcenění komické role,” řekl o rozhodnutí poroty Luděk Richter.

Třetí cena, o které rozhodli svým hlasováním sami diváci Kopřivy, putuje do Brna a patří pantomimické skupině Genest za představení ’Ezechiel’ a ’Oň a Oňa’. “Divácká cena pro mne byla úplně největším překvapením na letošní Kopřivě. Představení skupiny Genest bylo totiž to nejtradičnější, co tady vůbec bylo k vidění. Ezechiel byl sice brilantní, ale ryze klasická pantomima a u toho dětského představení jsem cítil značnou dávku podbízivosti,” uvedl Richter.

Kromě již zmíněných dvou se přehlídky zúčastnilo dalších šest souborů. Dramaturgie přehlídky letos přála pohybovým a tanečním formám divadla. Ty byly zastoupeny mimo jiné ve skvělých vystoupeních pražského souboru Lalofobia o den později u ostravského Tanečního divadla Zóna. Největší úspěch prvního dne přehlídky patřil jedinému zahraničnímu divadlu na Kopřivě ’Stoce’ z Bratislavy. Dále mohli diváci vidět Divadlo Na voru, Divadlo Continuo a Divadlo V soukolí.

“Myslím si, že to bylo letos osvěžující hlavně díky představení pohybových divadel. Představení také až na výjimky nebyla dlouhá. Snažili jsme se ten trend pohybového a výtvarného divadla trošku víc prezentovat,” řekl o své přehlídce její duchovní otec, dramaturg Jiří Cachnín. Také porotci odcházeli po dvou dnech relativně spokojení. “S úrovní věcí, které jsem letos na Kopřivě viděl, jsem spokojený, ale mám pocit jako by to s výjimkou Zojčina bytu, byly věci sice na relativně vysoké úrovni, ale bez velkých výbojů. Byla to taková solidní představení, ale nebylo na nich nic netradičního,” zhodnotil celkovou úroveň Richter. Jeho kolegu Ladislava Roubala Kopřiva prý nepřekvapila, ale ani nezklamala. “Trošku mě mrzí, že v řadách diváků jsem neviděl více profesionálních herců a režisérů, protože podle mého názoru je tato přehlídka velmi inspirativní,” řekl.

Letos však Kopřiva nebyla ani zdaleka pouze o divadlech. Kromě seminářů a koncertů mohli diváci přestávky mezi představeními využít k zhlédnutí třech výstav fotografií či navštívení filmových projekcí v hudebním sále. “Divadlo by určitě mělo zůstat dominantní, ale jistým obohacením určitě mohou být ty další žánry. Možná, že příští ročník uděláme třeba večer publicistů nebo představení dalších divadel mimo soutěž,” zvažuje Cachnín. Doprovodný program byl natolik bohatý, že si část účastníků festivalu stěžovala na to, že nemůže stihnout vše, co je jim nabízeno.

I přes toto zvýšení organizační náročnosti celé akce se pořadatelům podařilo zajistit její hladký průběh. Věci, které už v podstatě patřily ke koloritu festivalu, jako jsou začátky představení opožděné až o několik hodin či na poslední chvíli zrušená představení, se mu letos vyhnuly. “Pro mě bylo velmi příjemné, že to letos klapalo, já na ta zpoždění nejsem,” kvitoval s povděkem tuto změnu Luděk Richter.

David Macháček


Nora se po několika letech stala opět součástí přehlídky

K o p ř i v n i c e (dam) - Poprvé od doby, kdy se Kopřiva z bývalých prostor klubu Nora přestěhovala do větších v kulturním domě, se Nora opět stala přímou součástí přehlídky.

Právě v Nora Café bylo možné se sejít nejen s mnoha účastníky festivalu, ale také účinkujícími. Dramaturgie koncertů a některých dalších doprovodných pořadů navíc ležela také na bedrech Nora Production.

“Byl jsem rád, že se to dalo takhle udělat a jsem mile překvapený tím, jak to fungovalo. Myslím si, že je to dobrá myšlenka, se kterou přišel Lubomír Sazovský. Kopřivu to hodně oživilo. V posledních dvou třech letech totiž přehlídka většinou skončila kolem půlnoci, lidé tam ještě nějakou dobu zůstali třeba v Pomněnce a potom se stejně všichni scházeli ve staré Noře. Teď to bylo jinak. Letos vlastně Kopřiva probíhala až do rána. Myslím si, že se to povedlo a příští rok to bude ještě lepší, protože budeme mít víc času na přípravu a navíc se poučíme z několika chybiček,” zhodnotil spojení s Kopřivou šéf Nory Vítězslav Váňa.


Pokračování výstav fotografií ohrožují zloději exponátů

K o p ř i v n i c e (dam) - Výstavy, které zdobily stěny kulturního domu v průběhu Kopřivy budou moci zhlédnout také lidé, kteří přehlídku nenavštívili.

Fotografie reportérů MF Dnes bude možné vidět až do pátého května. Výstavám fotografií Jana Buriana, před hlavním sálem a fotkám, pořízeným na festivalu Alternativa 1998 na chodbě vedoucí ke kinu, však hrozí brdské sundání. Lidé některé fotky ukradli a proto pořadatelé uvažují o předčasném ukončení výstav.


Pro příznivce vážné hudby je připraven klavírní recitál

K o p ř i v n i c e (dam) - Nad rámec původně plánovaných koncertů Kruhu přátel hudby bude v úterý 27. května v kině Puls koncertovat místní klavíristka Sabina Třetinová - Vajdová.

Interpretka se hře na klavír věnuje od svých pěti let, kdy začínala pod vedením své matky. Absolvovala brněnskou konzervatoř a od roku 1994 pokračuje ve studiích na Janáčkově akademii múzických umění tamtéž. Samozřejmostí je také účast na mezinárodních interpretačních kurzech. Během svých studií koncertovala v Německu, Francii a Anglii, kde na North London Musical Festival získala čestné uznání.

Mladá umělkyně, která v letošním roce ukončí svá studia, zahraje Sonátu As dur Ludviga van Beethovena, Po zarostlém chodníčku Leoše Janáčka a skladby z pera J. Brahmse, V. Kaprálové a J. Nováka.


Přední amatérský fotograf vystavuje své snímky v Příboře

P ř í b o r (ili) - Do posledního místa zaplněný refektář muzea v Příboře byl 14. dubna svědkem vernisáže výstavy fotografií Rudolfa Jarnota u příležitosti autorových 65. narozenin.

Skvělý horolezec a lyžař se fotografování věnuje pětačtyřicet let a jeho tvorbu, která je vysoce hodnocena i v zahraničí, lze rozdělit do tří oblastí. První - hory a příroda je prezentována na výstavě a další dvě zahrnují zákoutí Příbora a lyžování.

Výstava fotografií potrvá do 23. května.


Ochotníci se Ženitbou u publika uspěli

Š t r a m b e r k - V rámci druhého ročníku Štramberské divadelní přehlídky amatérských divadelních souborů, která volně navazuje na dnes již legendární Štramberské divadelní úterky, se v pátek 16. dubna představil domácí Divadelní soubor Kotouč Štramberk. V premiérovém vystoupení mohli diváci spatřit klasickou hru Nikolaje Vasiljeviče Gogola Ženitba.

Komediální téma ztvárňující námluvy obstarožních nápadníků s jen o něco málo mladší nevěstou prostřednictvím dohazovačky zaručuje samo o sobě zájem publika. Když k tomu navíc připočteme dlouholetou zkušenost divadelního souboru a skvělé režijní vedení Pavly Jurkové, byl úspěch hry předem zaručen. Ale samozřejmě, že by to byl z mé strany velmi zjednodušený pohled na práci divadelního souboru.

Nejsem zastánce vynášení jednotlivců, protože divadelní vystoupení je výsledkem kolektivní práce celého souboru a technického zázemí, ale nevyzdvihnout jedinečný výkon Dagmary Szabóvé v roli dohazovačky Tekly a Pavla Černého v úloze exekutora Nenažraného by nebylo na místě. Jejich skvělá interpretace rolí vyvolávala salvy smíchu mnohdy dřív než sami promluvili.

Dobrá akustika kulturního domu a téměř profesionální artikulace zajišťovaly dokonalou srozumitelnost. Navíc herecké nasazení všech protagonistů, které bylo opravdu maximální, zajistilo přítomným divákům neopakovatelný zážitek. Vždyť kterému, byť i profesionálnímu souboru, se podaří docílit spontánního aplausu na otevřené scéně? A ten v případě “Štramberáků” nebyl ojedinělý.

Ilona Hoffmannová


Do kina se tento týden divák může jít zasmát nebo bát

K o p ř i v n i c e (dam) - Filmy dvou zcela odlišných žánrů má tento týden ve svém programu místní kino Puls.

Malé diváky potěší Velký Joe - příběh přerostlé gorily, jejího kladného vztahu k dobrým lidem a nenávisti k pytlákům. Zejména účast pěti oscary oceněného trikového kouzelníka Ricka Bakerana v tomto projektu slibuje zajímavý zážitek.

Večer pak bude patřit již šestému pokračování volné řady hororů, jejichž hlavní postavou je vraždící psychopat s maskou na obličeji. Hlavní hrdina však není jediné, co všechny filmy spojuje. Děj každého se totiž odehrává na Halloween. Zatím poslední snímek v režii Steva Minera nese jméno Halloween: H 20 a patří k těm lepším.


Žáci tanečních oborů ZUŠ Zdeňka Buriana své umění předvedou na jarním koncertě

K o p ř i v n i c e (red) - S výsledky práce za uplynulé měsíce tohoto školního roku se přicházejí představit žáci tanečního oboru Základní umělecké školy Zdeňka Buriana.

Na svém odpoledním koncertu v neděli 25. dubna ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici předvedou svému publiku, složenému hlavně z rodičů účinkujících a příznivců školy, jak širokou paletu tanců obsáhnou. Začátek je naplánován na šestnáctou hodinu a program bude opravdu velmi pestrý.

Celkem vystoupí více než sto osmdesát tanečníků všech věkových kategorií, od dětí z prvních ročníků až po dívky navštěvující, po absolutoriu sedmi ročníků, třídy druhého stupně.

Představí se i malé děti, které jsou žáky pobočky Základní umělecké školy Zdeňka Buriana ve Štramberku.

Na programu tanečního koncertu je dvacet čtyři tanců. Bude zastoupen jak lidový tanec z našeho regionu, tak tanec novodobý, výrazový, moderní a country. Prvňáčci předvedou svoji hbitost na písničky Bambini di Praga. Ztvárnění hudby Frederica Chopina, Edwarda H. Griega, Johanna Strausse, Beřicha Smetany, Beatles, Eltona Johna a dalších, jejich staršími spolužáky bude jistě také zajímavé. Své první vystoupení si Jarním tanečním koncertem odbudou také mladé mažoretky, které cvičí teprve prvním rokem.

Pozornému divákovi neujde vývoj malých tanečnic i tanečníků a vysleduje proměnu prvků, které děti postupně zvládají.

Vysoká úroveň loňského tanečního koncertu slibuje vynikající zážitek také v letošním roce. Po zkušenostech z loňska, kdy velký sál kulturního domu praskal ve švech pořadatelé doporučují divákům být na místě raději krátce před zahájením akce. Jelikož jde hlavně o to, aby děti svým rodičům předvedly, co se naučily, je vstupné dobrovolné.


Dr(o)bečky z knihovny

"Nic nedokážete bez vůle a bez píle.
Ale tu nezbytnou dávku štěstí musíte mít.
Kupříkladu potkat pravé lidi v pravý čas."

NAĎA URBÁNKOVÁ

Je jaro. A na knihovnice sedají nemoci, deprese a jiné příjemné záležitosti. Jistě jste si naši milí čtenáři všimli nových tváří v knihovně. Ne, to jsme nepřijímali nové pracovnice. Chřipkové období jsme přečkaly jakž takž ve zdraví, ale jaro s námi pořádně zamávalo. Celá polovina našeho týmu je nepoužitelná. A co teď s tím ? Na dvou židlích se nedá sedět, zavírat dětskou knihovnu se nám nechce, omezovat provoz v hlavní už vůbec ne. Zaplať pánbůh, že máme své příznivce, kteří nám do slova a do písmene vytrhnou trn z paty. Tímto se dostávám k novým tvářím. Jsou to brigádnice, které jsou ochotny a schopny den ze dne přijít, postavit se za pult a pomoci. Velký peníz za to opravdu nemají. Možná, že mají z této práce dobrý pocit. Nevím. Raději se jich neptám.

Dagmar THOMKOVÁ, knihovnice


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 22. - po 26. dubna v 17.30 hodin Velký Joe - rodinný film USA. Novodobý King Kong v dobrodružné komedii pro celou rodinu. Ve 20 hodin Halloween: H 20 - horor USA. Během posledních 20 let bývá na Svátek všech svatých pěkně „živo“. Do 12 let nepřístupný

Čt 29. dubna - po 3. května v 17.30 hodin Návrat idiota - smutná komedie ČR. Komorní příběh Františka, který se po návratu z ústavní léčby ocitá ve světě spletitých mezilidských vztahů. Hrají: A. Geislerová, J. Langmajer... Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin Tenká červená linie - válečný film USA. Rozsáhlá válečná freska zachycuje boje o ostrov Guadalcanal v jižním Tichomoří. Na motivy stejnojmenné knihy J. Jonese. Do 12 let přístupný

Kino Vláček

Ne 25. dubna v 15 hodin Divoké labutě - ruská pohádka

• (pohádky se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 25. dubna v 16 hodin Taneční jarní koncert Základní umělecké školy Zd. Buriana Kopřivnice (velký sál)

Út 27. dubna v 19.30 hodin Sabina Třetinová-Vajdová - klavírní recitál. V programu Beethoven, Brahms, Janáček a další. Koncert se uskuteční v kině Puls

Čt 29. dubna v 19.30 hodin Zdeněk Zelenka - Láska zlatnice Leonety. V „lehce“ galantní komedii, utkané z boccacciovských vyprávění. Účinkují: J. Švandová, M. Steinmaslová, J. Čenský, J. Bonaventura, M. Dvorská, R. Doležalová, D. Krhutová...

Nora Café

Pá 23. dubna ve 21 hodin Dance party - D. J. R. S. a R. Š.

So 24. dubna ve 20.30 hodin Legendary Pink Dots + Support: Twilight Circus Dub Sound System. Legenda světové psychedele opět v Kopřivnici

Pá 30. dubna ve 21 hodin Rock party (60. léta) - D. J. Adamíra

• Koncerty skupin se konají v hudebním sále KDK

Kino Štramberk

Ne 25. dubna v 17 a 19.30 hodin Past na rodiče - rodinná komedie o sestrách, které se rozhodly vzít osud rozvedených rodičů do vlastních rukou


Swing Band se poklonil Ellingtonovi

K o p ř i v n i c e (dam) - Jako pocta jedné z největších postav jazzové historie, kapelníku a skladateli Duke Ellingtonovi, byl koncipován zatím poslední koncert kopřivnického Swing Bandu nazvaný ’Ze života jazzmana’. Od narození tohoto muzikanta totiž letos uplyne 100 let a zároveň si v tomto roce svět připomene čtvrtstoletí od jeho smrti.

V prostorách Technického muzea, kde se vystoupení dvanáctého dubna večer konalo, se sešlo sice méně lidí než na první akci tohoto druhu loni v předvánočním období, ale i tak lze návštěvnost označit za velmi slušnou.

V téměř dvou a půlhodinovém koncertu přirozeně dominovaly skladby vzpomínaného Ellingtona, našlo se však dost místa i pro melodie Charlieho Parkera, George Gerschwina, Jaroslava Ježka nebo kapelníka bandu Františka Mixy. Zdůrazňovat vynikající instrumentální provedení všech skladeb by bylo asi zbytečné, neboť to je u koncertů Swing Bandu zvykem. Na další koncert se příznivci jazzu mohou těšit snad v červnu.


Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem města Kopřivnice - komentář

Nevyhovující předchozí Zásady vedení města z velké části opsalo. Potřební občané, kteří nemají trvalé bydliště v Kopřivnici, ale mají zde i v dnešní době zaměstnání, stále nesmějí být zapsáni do seznamu žadatelů.

Rozvedení občané budou řešeni jako dosud - výjimkami městské rady. To znamená, že dostanou byt snadněji, než potřebnější mladé rodiny.

Mladá manželství, mladé rodiny nová Pravidla opět neřeší přes volební sliby zastupitelů. Navrhovala jsem již dávno vyčlenit dům č. p. 1196 a 1197 s malometrážními byty 2+0 jako startovací speciálně pro potřebné mladé rodiny a mladá manželství.

Z Pravidel zmizela nesmyslná Příloha o přidělování a dražbách uvolněných tzv. atraktivních tří a vícepokojových bytů. Namísto toho ale nebyla určena žádná rozumná pravidla. Vícepokojové byty bude přidělovat městská rada bez pravidel a za zády občanů.

V bodě způsob údržby byly vyňaty zařizovací předměty, jejichž výměnu dosud hradilo město, např. celoplynový sporák a jiné.

Změnou je dále zvýšení kauce za přidělení bytu a osvobození od kauce pro občany, kteří se na základě rozhodnutí soudu stěhují do náhradních bytů. To znamená, že nepřizpůsobiví neplatiči, kteří zdevastují obecní byt, nemusí zaplatit dluh na nájemném a za devastaci, nemusí zaplatit ani kauci za další obecní byt a mohou tento další byt devastovat, včetně společných prostor domu i okolí. Mají jistotu, že dostanou byt 1., max. 2. kategorie, zatímco rodiny s dětmi na takový byt dlouho zoufale čekají a tu jistotu nemají. Je to proto, že Kopřivnice dosud nemá potřebné holobyty.

Další změnou, a to k lepšímu, je možnost odepření písemného souhlasu k výměně bytu, pokud je podezření ze spekulace. Navrhovala jsem tento způsob boje se spekulanty již před několika lety. Zaměstnanci městského úřadu ale tehdy tvrdili, že prý legislativa neumožňuje, aby město odepřelo souhlas s výměnou bytů, pokud se dva nájemníci domluví. Legislativa se v této věci nezměnila, to tvrzení zaměstnanců tedy nebylo pravdivé. Je škoda těch několika let - za tu dobu mohly být k dispozici desítky bytů, i větších bytů, které nebyly uvolněny z důvodu spekulace.

V Pravidlech není vůbec uvedena aktivní pomoc městského úřadu při zprostředkování výměny bytu z důvodu privatizace bytového domu, což by napomohlo jak ke privatizaci, tak i k větší spokojenosti nájemníků a budoucích vlastníků bytů.

Pravidla neřeší rozumné zapisování do místního seznamu žadatelů. Žadatelů v pořadníku je přes 500.

Vedení města vůbec nezohledňuje skutečnost:

1) že na přidělení obecního bytu není právní nárok - nikdo z radnice se nenamáhal během uplynulých 9 let trpělivě vysvětlovat lidem, že již není socialismus

2) že na přidělení obecního bytu by měl být etický nárok - ze skutečných prokázaných nezaviněných sociálních důvodů. To znamená, že spousta žadatelů si již mohla během těch let zajistit družstevní byt stavebním spořením či jiným způsobem a nemusela zabrat obecní byty potřebnějším.

Ti žadatelé, kteří si prokazatelně nemohou dovolit družstevní byt a zoufale potřebují jistotu bydlení, třeba i maličký byt, ti by měli být ze sociálních etických důvodů uspokojeni.

Podle pravidel, která by vyloučila movitější z přidělování obecních bytů, se většina těch skutečně potřebných za ty toky již mohla bytu dočkat.

Jiná města tento způsob zapisování do pořadníku dávno mají, kopřivnice je opět pozadu. Jako ostatně ve všem, co se týká bytové oblasti!

Spoluobčany zdraví

Marie Pešlová


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 22. 4. 17.30 - 21, pá 23. 4. 6 - 9, 13 - 22, so 24. 4. 12 - 22, ne 25. 4. 9 - 19, po 26. 4. zavřeno, út 27. 4. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 28. 4. 18 - 21, čt 29. 4. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, v so 24. 4. sauna otevřena až od 16 hod.!; spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Malá kopaná: so 24. 4. od 8 do 15 hod. 7. turnaj - 1. liga; ne 25. 4. od 8 do 15 hod. 7. turnaj - 2. liga; ne 2. 5. od 8 do 13 hod. 5. turnaj - 3. liga; so 8. 5. od 8 do 15 hod. 8. turnaj - 1. liga; ne 9. 5. od 8 do 15 hod. 8. turnaj - 2. Liga

Rekreační turistika: út 27. 4. v 7.43 hod. odj. ČD Kopřivnice - V-M - Krhová ČD - na Helfštýn - 300leté lípy + pomník - přes kopec oboru do V-M ČD odj. v 11.03 hod., příjezd do 12.37 hod.; so 1. 5. v 6.18 hod. aut. zastávka u Kolonie Kopřivnice - Rybí horní - turistické pochody podle výběru - odj. autobusem Rybí horní v 13.29 hod., příjezd do Kopřivnice ve 14 hod.; út 4. 5. v 7.43 hod. odj. ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - hájovna - pod pramen Jičínky - pod Dlouhou - dolů nad lyžař. sjezdovku k hájovně - Veřovice ČD odj. ve 12.18 hod., návrat ve 12.37 hod.; so 8. 5. v 6.12 hod. (7.43 hod.) odj. ČD Kopřivnice - Mořkov ČD - okolo Mořkova - sraz turistů na koupališti - výběr tras podle úvahy - Mořkov ČD odj. ve 13.13 hod. (15.55 hod.), návrat do Kopřivnice ve 13.42 hod. (16.50 hod.)

Fotbal: so 24. 4. v 16.30 hod. (muži - 1. B tř., sk. D) FC Kopřivnice - TJ Kotouč Štramberk; so 1. 5. v 9 hod. st. žáci a v 10.45 hod. ml. žáci FC Kopřivnice - FC NH Ostrava A, ve 14.15 hod. dorost Spartak Lubina - FC Kopřivnice; so 8. 5. ve 14.15 hod. dorost FC Kopřivnice - Sokol Žilina, v 16.30 hod. (muži - 1. B tř., sk. D) FC Kopřivnice - TJ Optimit Odry

Cykloturistický oddíl ASK Kopřivnice: vás v so 24. 4. ve 14 hod. očekává u Městského úřadu Kopřivnice. Aprílová vyjížďka bude opět ve dvou trasách pro zdatné (asi 40 km) i ty méně zdatné (asi 23 km) směrem na Frenštát a Trojanovice

CykloArt Bike klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky (pro dospělé). Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt. Délka trasy 50 km. Doporučujeme silniční bezpečnostní přilbu. CykloArt bike klub dále pořádá kroužek Junior bikers (pro děti 9 - 15 let), vyjížďky jsou pravidelně každé pondělí v 16 hodin u kasáren.


Výsledky

Házená: MU minižáci B (so 17. 4.): KH Kopřivnice - Ostrava 23:8 (10:5), - Val. Meziříčí 11:7 (3:3), - F-M 10:10 (4:7), střelci: Šustala 14, Ledesma a Cochlar 6, Fabriger a Trčka 4, Kovalák a Marek 3, Lukacs 2, Líňa a Mayer 1; MU minižáci A: KH Kopřivnice - Polanka n. O. 10:3 (6:1), střelci: Polášek a Havrlant 3, Bartl 2, Bondra 1; MU st. dorost: Sokol Sokolnice - KH Kopřivnice 20:17 (9:10), střelci: Machačík 5, Štěpán 4, Gřes a Vala 3, Bílek 2; MU st. žáci B: KH Kopřivnice - Krmelín 14:16 (8:7), střelci: Ptáček 5, Martínek a Grmolenský 3, Chromek 2, Kučera 1; MU ml. dorost: KH Kopřivnice - STM Olomouc 36:26 (16:14), střelci: Machačík a M. Veřmiřovský 8, Bílek 7, Winkler 5, Smutek 4, Malinovský 2, Venclík a Kučerka 1; MU ml. žáci B: KH Kopřivnice - Suchdol n. O. 28:9 (13:4), střelci: Jahn 10, Stanislav a Váňa 6, Seidl 4, Novák a Choleva 1

Fotbal: žáci: FC Kopřivnice - Baník Ostrava st. 1:1, gól: Petr, ml. 2:0, góly: Hanzelka a Mička; benjamínci: Lok. Suchdol - FC Kopřivnice 1:3, branky: Špaček 2, Bátory 1, FC Kopřivnice - TJ Frenštát 2:0, branky: Melčák a Špaček

Hokejbal: 15. kolo 2. Nhbl (hráno v Ostravě-Porubě): HBK Ostrava - HBC Thunder Bay Kopřivnice 5:1 (0:0, 2:1, 3:0), branka: Vrbanec, sestava: Boháč - Smetana, Fabián, Alaxa, Vrbanec, Merhaut, Harok, Michálek, Svoboda, Mach, Borák, Skála

Futsal: IFTC/Megas B - Ferram Opava 12:5 (5:2), branky: Polášek 4, Malý 3, Špaček 2, Strnka, Maruchnič a Žídek 1; IFTC/Megas B - Tosta Petrov 5:0 kontumačně. V sobotu 17. 4. pokračovala 2. celostání liga futsalu svými předposledními turnaji. Megas nastoupil v Ostravě proti předposlednímu celku soutěže Ferramu Opava a porazil jej vysoko 12:5. V tomto utkání nastoupil za Megas i L. Polášek z Kopřivnice a hned napoprvé se uvedl čtyřmi góly. Poslední tým tabulky Tosta Petrov se ke svým utkáním nedostavil, prohrál kontumačně 0:5. Megas si ziskem 6 bodů upevnil 3. příčku, na které má už pětibodový náskok na 4. Bosonohy Brno. K závěrečným dvěma zápasům letošní sezony odcestuje Megas 1. 5. do Šumperku


Testy plavců před začátkem sezony slibují formu

T ř e b í č , H r a d e c K r á l o v é (pk, jk) - O minulých dvou víkendech se závodníci Plaveckého klubu Kopřivnice zúčastnili dvou soutěží. Obě byly pojaty jako test před nadcházející letní sezonou.

Na Třebíčskou jarní cenu (10. a 11. 4.) odjelo osm plavců. Mezi průměrnou konkurencí se místní závodníci nemohli ztratit. Nejúspěšnější z nich, Petra Klosová, dvakrát zvítězila, čtyřikrát obsadila druhou a jednou třetí příčku, přičemž nejvíce překvapila podstatným zlepšením na prsařských tratích. Obdobně vynikl i Jiří Zátopek se třemi prvními, třemi druhými a dvěma třetími místy, avšak v podstatně slabší konkurenci. Další umístění na ’bedně’ si připsali Jan Staník (dvakrát druhý a dvakrát třetí) a Eva Pernová (pětkrát druhá). Celkově lze podle trenérů Vlastimíra Perny a Mojmíra Axmana účast kopřivnických plavců hodnotit jako velice úspěšnou. A to ani ne tak kvůli získaným medailím, neboť konkurence nebyla z nejsilnějších, jako spíš kvůli počtu překonaných osobních rekordů. Plavci si jich dohromady vyplavali 34.

O týden později se kopřivničtí borci prezentovali na Jarním poháru města Hradec Králové. V podstatně kvalitnější konkurenci a navíc v padesátimetrovém bazénu, který odpovídá parametrům červnových mistrovských závodů, pokoušelo štěstí osm z nich. I přes to, že nedosáhli na medaile, výsledky patří k těm kvalitnějším. Mezi nejlepší se řadili Kristina Schäferová se 4. místem na 100 m prsa a 7. místem na 200 m volný způsob, Jan Staník a jeho páté místo na 100 m znak a Petra Klosová, která skončila šestá na 100 m volný způsob. Opět padla osobní maxima, tentokrát jich plavci nasbírali 23. Navíc příjemně překvapil Pavel Dvořák překonáním 4 osobních rekordů z krátkého bazénu, totéž se podařilo ve dvou závodech Schäferové.


Pódiové skladby Kopřivnických sklidily úspěch

Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Celkem dvacet šest autorských pódiových skladeb ze všech okresů severomoravské oblasti bylo předvedeno na přehlídce České asociace sportu pro všechny v Kopřivnici. Vystoupení žactva, dorostu, dospělých i rodičů s dětmi měla veřejnost možnost zhlédnout v sobotu 17. dubna v tělocvičně SOU, přičemž pořadatelem celé akce bylo OC SPV Ostrava ve spolupráci s OA SPV Nový Jičín.

Odborné šestičlenné porotě se v jednotlivých skladbách představilo přes tři stovky cvičenců, hodnocení povolaných však směřovalo pouze k rozboru jednotlivých skladeb, nikoliv k určení pořadí. Republikové finále se totiž v letošním roce nekoná.

Úspěchu dosáhlo dílo kopřivnické cvičitelky Stanislavy Dratvové, jejíž Keltský tanec v podání starších žaček porota ohodnotila jako nejlepší ze všech. Vysoké ocenění se dostalo i její další skladbě Jaro v podání starších žaček a žáků, k výborným patřilo i vystoupení ASK Bartošovice. Klub sportu pro všechny pod ASK Kopřivnice má rozsáhlou činnost, která kromě jiného zahrnuje například i sportovní gymnastiku či společenské a standardní tance. „Je škoda, že jsme tak trochu opomíjeni. Spíše než v našem městě jsme zatím sklízeli uznání jinde,“ povzdechla si Dratvová.


Jana Macíčková druhá v Praze

P r a h a (mac) - Vynikající druhé místo na prestižním memoriálu Evy Bosákové v Praze, který se letos konal šestým rokem, získala odchovankyně kopřivnické sportovní gymnastiky Jana Macíčková.

Talentovanou gymnastku, v současnosti hájící barvy vítkovického klubu, dělila od první Michaely Řádkové ze Sokola Brno I. pouhá jedna desetina bodu. Třetí byla Tereza Hradcová ze Slovanu Praha.

V závodě žákyň zvítězila Jana Šikulová ze Sokola Brno I., před Chytilovou z Prostějova a Hermanovou ze Zlína. Kopřivnická Andrea Kročilová - nejmladší závodnice memoriálu - se umístila na 19. příčce.

Mezi juniorkami vyhrála Michaela Kořánová z Litvínova, druhá příčka patřila Lucii Janečkové ze Zlína, třetí pak Nele Kuncové rovněž z Litvínova.

Z kopřivnických nadějí se v této kategorii dařilo nejvíce Dáši Pítrové (11. místo), patnácté místo pak obsadila Martina Lacinová a dvacáté Petra Hanzelková.


Verona team je i nadále v čele

Výsledky 10. kola 3. ligy soutěže severomoravského šipkařského svazu: VDK Kopřivnice - DC Ruďouši Darkovičky 10:1 (21:5); Verona team Kopřivnice - DC Husinec B Sviadnov 9:2 (18:5); DC Bourbon Štramberk - Stařičtí mlynáři B Staříč 8:3 (18:11); Honbor Závišice - Decent team Kopřivnice 6:5 (16:13); výsledky 11. kola: DC Ruďouši Darkovičky - Harcovna team Nová Ves 7:4 (14:13); DC Husinec B Sviadnov - VDK Kopřivnice 2:9 (6:19); Stařičtí mlynáři B Staříč - Verona team Kopřivnice 3:8 (9:17); Decent team Kopřivnice - DC Bourbon Štramberk 4:7 (11:16)

Tabulka 3. ligy skupiny C po 11. kole soutěže

1. Verona team Kopřivnice

10

10

0

0

84:26

(177:78)

20

2. VDK Kopřivnice

10

9

1

0

84:26

(183:77)

19

3. DC Bourbon Štramberk

10

8

2

0

67:43

(154:113)

18

4. Decent team Kopřivnice

10

4

6

0

57:53

(137:134)

14

5. DC Ruďouši Darkovičky

10

4

6

0

42:68

(109:156)

14

6. Stařičtí mlynáři B Staříč

10

3

7

0

43:67

(111:155)

13

7. Honbor Závišice

9

4

5

0

42:57

(108:128)

13

8. Harcovna team Nová Ves

9

2

7

0

35:64

(95:142)

11

9. DC Husinec B Sviadnov

10

0

10

0

30:80

(83:174)

10


Lukáš Vlček překvapil stříbrem

K o p ř i v n i c e (jk) - Stříbrnou medailí překvapil na mistrovství České republiky dospělých v karate, které o tomto víkendu pořádal v hale SOU v Kopřivnici místní klub, jeho zástupce Lukáš Vlček. Důvodem proč trenér Vlastimil Žižka nečekal od svého svěřence finále, byla především jeho malá vyzávoděnost po vleklých zdravotních problémech. Navíc startoval na mistrovství na divokou kartu, kterou mu svaz na poslední chvíli přidělil.

„Hodně jsem se ve druhém a třetím kole nadřel, “ komentoval svůj postup do finále v kategorii do 80 kg Vlček. Tam ho čekal zkušený Jan Tuček z Loko Louny, který jen potvrdil roli favorita, do níž jej pasovalo medailové umístění z ME. Finálový duel rozhodl 3:0 ve svůj prospěch.

Stanislav Modráček, který patřil v kategorii do 70 kg mezi horkou čtveřici favoritů, bohužel hned v prvním kole narazil na pozdějšího finalistu Šianského z Žatce. Vedl sice 1:0, soupeř však stav vyrovnal a v prodloužení zvítězil. V repasáži o třetí místo podlehl Horňákovi z Baníku Havířov a skončil tedy čtvrtý.

„Kluci zdaleka ještě neřekli poslední slovo, oba mají na víc, problémem je však nevyzávoděnost. Fakt, že nemají dostatek závodů se neodvíjí jen ze zdravotních problémů, ale především z našich omezených finančních možností,“ uvedl po závodě trenér Vlastimil Žižka. Poslední z trojice kopřivnických borců, Michal Hruška vypadl v kategorii do 75 kg v prvním kole. „Vypadl v prodloužení po nerozhodném výsledku 1:1, žádnou vědu z toho však nedělám, neboť se teprve na podzim vrátil z vojny a chybí mu jak trénink tak i zkušenosti,“ zakončil Žižka a dodal, že celkově je s výsledky spokojený.


O fotbalové drama nebyla nouze ani ve Vlčovicích

FC Vlčovice-Mniší - FC Kopřivnice 1:2 (0:0)
FC Vlčovice-Mniší - FC Kopřivnice 1:2 (0:0)

V l č o v i c e (jk) - O drama nebyla stejně jako minulý týden nouze ani tento fotbalový víkend, kdy se ve Vlčovicích utkala v tradičním derby Kopřivnice s tamním týmem. Fotbalovější hosté rozhodli ve svůj prospěch až v 88. minutě.

Úvod byl ve znamení vzájemného oťukávání, smělejší byli však přece jen domácí, kteří kromě jiného protáhli Slezáka nevyzpytatelnou padavou střelou ve 13. minutě. Beznadějná nebyla ani jedovka lízající břevno, která přišla po následujícím rohu. Poté však vystrčili růžky i hosté, jejich akcím však chyběla koncovka. Především rychlý Šudák nedokázal i přes několik příležitostí vystřelit. Ve 36. minutě si vypracovali naopak jedinečnou šanci hosté, jejich útočník však z bezprostřední blízkosti přestřelil. V závěru poločasu mohla radost v podobě gólu přijít opět na obou stranách. Ve 41. minutě by ale potřeboval o něco vyšší bránu Rek, více odvahy a štěstí zase chybělo na druhé straně Šudákovi.

Změna stran přinesla tlak hostující Kopřivnice, jejíž pěkná kombinační hra po několika nadějných, ale nedotažených akcích slavila úspěch v 62. minutě. Po pasu Mechla nabíhajícímu Šudákovi, se kopřivnickému útočníkovi podařilo doslova dostrkat míč za Jurániho záda. Chybu hostí v obraně pak ve 65. minutě málem ztrestal Malý, marná ze strany domácích nebyla ani akce o tři minuty později. Pokusy na obou stranách pokračovaly jak na běžícím pásu a divák se opravdu nenudil, ať už to byla gólovka Paciorka, dělovka ze třiceti metrů Šmelka, či na druhé straně jen těsně nad břevno mířící střela Kudělky. Místní fandové si na své přišli v 84. minutě, kdy ze skrumáže vystřelil Dalibor Fojtík a vyrovnal na 1:1. Ještě před tím však opustil na nosítkách hřiště právě kapitán Kudělka a možná i tento fakt v závěru rozhodl. Kopřivnici sice oslabil v 85. minutě pro červenou kartu Boruczinski, o tři minuty později se však jeho spoluhráči prosadili. Po rohovém kopu Haly se trefil Pítr a stav 1:2 zůstal i přes nebezpečnou hlavičku Palagyiho v již nastavovaném čase definitivní.

Sestava: Slezák - Petráš, Špaček, Šmelko, Paciorek - Mechl (73. Machciník), Hala, Boruczinski, Strnka - Pítr, Šudák (90. Maslák). Branky: 84. Fojtík - 62. Šudák, 88. Pítr. Další výsledky 17. kola: Štramberk - Odry 2:2, Ostravice - Metylovice 1:0, Kozlovice - Sedlnice 2:0, Příbor - Hutisko-Solanec 0:0, Žilina - Hukvaldy 2:0, Suchdol - Valašské Meziříčí B - odloženo


Kopřivničtí si sami zadělali na opětovný dramatický konec

V l č o v i c e (jk) - I přes vítězství si trenéři Kopřivnice prožili na lavičce perné chvilky, zvláště v konci, kdy domácí Vlčovice měli remízu na dosah.

„Nerozhodný výsledek by byl myslím nespravedlivý, určitě jsme byli o poznání lepší a hlavně fotbalovější. Bohužel nám zatím chybí koncovka, a z toho se vše odvíjí. Opět jsme si v zápase stejně jako posledně s Ostravicí sami zadělali na závěrečné drama. To, že pak dokážeme odpovědět i pod tlakem času je myslím známka celkové bojovnosti i pohody mužstva,“ hodnotil utkání za trenérskou dvojici Reček - Weber prvně jmenovaný.

V sobotu přivítá Kopřivnice na domácím hřišti Štramberk.

Tabulka I. B třídy skupiny D po 17. kole

1. Příbor

12

4

1

35:10

40

2. Kopřivnice

10

7

0

31:8

37

3. Ostravice

11

3

3

31:16

36

4. H. Solanec

8

4

5

28:14

28

5. Metylovice

8

4

5

22:15

28

6. Kozlovice

6

5

6

19:23

23

7. V.-Mez. B

6

4

6

14:16

22

8. Štramberk

5

5

7

20.22

18

9. Vlčovice

5

4

8

26:25

19

10. Odry

5

4

8

20:24

19

11. Hukvaldy

6

0

11

17:31

18

12. Žilina

4

4

9

17:38

16

13. Suchdol

4

3

9

19:38

15

14. Sedlnice

1

3

13

11:30

6


Dorostence vyškolily Trojanovice-Bystré

TJ Sokol Trojanovice Bystré - FC Kopřivnice 5:1 (1:1)

B y s t r é (jk) - Ukázkou z fotbalové lekce byla hra Trojanovic-Bystré, které ač se v okresním přeboru dorostu zatím pohybuje ve spodní části tabulky, dokázalo vyškolit kopřivnické dorostence, tedy dosavadní lídry soutěže a nadělit jim pět branek.

ystré dokázalo dokonale využít domácího prostředí, které je specifické krátkým a úzkým profilem hřiště. První brankou překvapili domácí hned v úvodní minutě, když dokázali využít autu vhozeném do šestnáctky. Hosté sice vzápětí kontrovali, vyrovnání zařídil po centru Macka z voleje Brunclík, pak se jim však do konce poločasu i přes nadějné akce Macka a Jalůvky skórovat nepodařilo.

Domácí se po změně stran prosadili už v 50. minutě, kdy využili chyby v obraně hostí a na 3:1 zvýšili v 60. minutě po fatální chybě brankáře Polomského. To už hostím hořelo za patami, skóre však nejenže nesnížili, naopak inkasovali ještě dvakrát. V 68. minutě domácí jásali po rohovém kopu a v 70. minutě pak debakl hostí zpečetili.

Trenér Neckář se snažil najít příčiny porážky. „Kluci podcenili soupeře a dostali školu z bojovnosti i ze hry. Velmi si tak zkomplikovali svůj postup za prvenstvím v soutěži, jen to jim totiž zajišťuje možnost bojovat o postup do župního přeboru. Na druhou stranu si porážku vybrali ještě v pravou chvíli,“ dumal Neckář a dodal, že mužstvo neprohrálo 21 zápasů za sebou.

Sestava Kopřivnice: Polomský (60. Bartoň) - Růža, Bezděk, Neckář, Daňhel (46. Plaček), Dražkovič (46. Bajer), M. Kubiš, Brunclík (60. J. Kubiš), Jalůvka, Macek, Tomek (65. Huške).

Branka: 3. Brunclík

Tabulka okresního přeboru dorostu po 17. kole:

1. Kopřivnice

13

3

1

58:19

42

2. Tichá

13

1

3

72:24

40

3. Štramberk

11

4

2

55:23

37

4. Mořkov

10

3

3

45:20

33

5. Libhošť

10

1

5

47:30

31

6. Trojanovice I.

8

0

8

24:28

24

7. Hostašovice

7

1

8

48:41

22

8. Bystré

6

3

8

35:35

21

9. Veřovice

6

2

8

32:41

20

10. Lichnov

6

2

9

26:55

20

11. Lubina

5

4

8

25:35

19

12. Žilina

3

3

11

27.49

12

13. Rybí

3

2

11

35:49

11

14. Ženklava

0

1

16

14:94

1


Jaroslav Janošec potěšil bronzem z českého mistrovství

S o k o l o v (jk) - Medaili s hřejivě bronzovým leskem vybojoval na mistrovství České republiky dorostu ve vzpírání borec kopřivnického klubu Jaroslav Janošec.

Vzpěrači ve věku do šestnácti let se ke klání sjeli 10. dubna do Sokolova. Z Kopřivnice tam pod vedením trenéra Ludvíka Kašpárka zamířili dva svazem vybraní závodníci.

Jaroslav Janošec, který soutěžil v hmotnostní kategorii do 70 kg udělal ve dvojboji 157,5 kg; přičemž v trhu zaznamenal 67,5 kg a v nadhozu 90 kg, za což sklidil úspěch v podobě již zmíněného třetího místa.

Od medaile nedělilo příliš ani Petra Pavelce, kterému v konečném účtování kategorie do 76 kg patřilo páté místo. Jeho výkon ve dvojboji byl 155 kg, z toho v trhu 65 a v nadhozu 90 kg.

Svým umístěním Janošec potvrdil příslušnost k nejlepším sportovcům města.


Štramberská desítka již po devatenácté

Foto 7

Š t r a m b e r k (jk) - Za slunečného, i když poněkud chladného počasí, se v neděli 18. dubna vydali běžci již po devatenácté za sebou na trasu Štramberské desítky. Opravdu těžký terén i fakt, že trať je o něco málo delší, předznamenávaly časy s jinými závody těžko srovnatelnými. I přes tyto skutečnosti si každoročně do Štramberka nachází cestu okolo padesáti závodníků, letos jich bylo přesně 53.

Všechny kategorie odstartovaly společně na pokyn již téměř živého inventáře pořadatelů - bývalého atleta, dnes tělocvikáře Otakara Michálka. O 35 minut později se jako první v nakloněné rovině před cílem objevil Robert Šádek, a to s více než minutovým náskokem na druhého v cíli - Radka Macíčka z Titanu Zlín. Veteránskou kategorii do 49 let vyhrál již po sedmé kopřivnický Alexandr Neuwirth a vyrovnal tak rekordní počet triumfů Miroslava Škarky. Veteránům do 59 let dominoval Tsametis z Ostravy Poruby, prvenství mezi šedesátníky patřilo Karlu Piskořovi. V kategorii žen, kde se sešel rekordní počet sedmi závodnic, zvítězila favorizovaná Irena Šádková.

Bez záštity sponzorů by se akce Štramberských určitě neobešla. Letošní ročník podpořili ZO OS Kotouč Štramberk, Kotouč Štramberk s. r. o., MÚ Štramberk, MUDr. Antonín Quarda, Transgas Štramberk.

Výsledky v číslech: muži do 39 let: 1. R. Šádek (MK Kopřivnice) 34:45; 2. R. Macíček (Tufo Titan Zlín) 35:50; 3. T. Pop (Titan Zlín) 36:52; muži do 49 let: 1. A. Neuwirth (MK) 37:37; 2. J. Tureček (AK Kyjov) 38:50; 3. A. Kolařík (MK) 39:47; muži do 59 let: 1. N. Tsametis (Ostrava Poruba) 39:02; 2. P. Veselý (MK) 40:21; 3. A. Vytisk (Liga - 100 Ostrava) 42:37; muži nad 60 let: 1. K. Piskoř (MK) 41:25; 2. J. Hykel (Sokol Ženklava) 53:37; ženy: 1. I. Šádková (MK) 39:10; 2. I. Martincová (Mor. Sl. Brno) 41:14; 3. J. Kapounová (AK Kopřivnice) 42:22


Šedesátník, který kypí zdravím, předbíhá i daleko mladší soupeře

K o p ř i v n i c e (jk) - ’Co ten blázen na stará kolena dělá’ - takové a mnoho podobných hesel slýchával šedesátiletý Karel Piskoř před patnácti lety, když začal pravidelně ukrajovat kilometry po silnici v okolí Tiché, kde bydlí. Dnes již jeho zápal pro běhání okolí bere úplně jinak. „Zvykli si na to, zdraví mě a přidávají optání, jak to jde“, říká vitální vyznavač dlouhých tratí.

První běžecké zkušenosti sice sbíral již na měšťance, pak na učilišti ve Frenštátě, ale po vojně, kde ještě běhal přebory, v rámci útvaru se oženil a sportování dal vale. „Ve 25 letech se u mě projevilo astma, následovaly lázně, kde jsem poznal, že sport je jediné, co mě z toho dostane. Začal jsem běhat, zároveň však stavěl barák a trénoval fotbalovou mládež. Běhal jsem tehdy jen svazarmovské závody,“ vzpomíná Piskoř. Ve 43 letech dostal těžký zápal plic, a teprve ten byl impulsem k poctivému sportování. Běhal i nadále svazarmovské závody, prvním atletickým závodem byla v roce 1987 Štramberská desítka. „Běžel jsem ji z hecu za 43:43 min. a potom už následovalo mnoho dalších,“ usmívá se běžec, jenž letos tuto náročnou trať zvládl v čase 41:25 min.

Dnes běhá v dresu Maraton klubu Kopřivnice ročně přes dvacet závodů. Například vloni, kdy slavil životní jubileum a přehoupl se do kategorie šedesátníků, jich má v tréninkovém deníku zaznamenáno 25 a navíc čtyři maratony. V soubojích veteránů dnes vlastně u nás nemá konkurenci, zatápí i padesátníkům a také celkově se umisťuje v horní polovině startovní listiny. „Výborný je u nás Jan Nechvátal z Třebíče, pak je obrovská propast, v maratonu jsou mezi jednotlivci někdy i půlhodinové rozestupy. Někdy se nás v kategorii sejde i dvacet, což je myslím už slušná účast,“ říká veterán běhající pětkrát až šestkrát týdně. Měsíční kilometráž vytáhne v přípravném období až na 400 km, v sezoně okolo 250, za loňský rok pak naběhal celkem 3 200 km. „Trénuji sám, znalosti čerpám především z časopisu Maraton, hodně mi napoví i pocity při závodech,“ prozrazuje Piskoř.

Letos se chystá běžet čtyři maratony. Prvním by měl být o tomto víkendu Mělnický maraton, pak zřejmě Pražský, Rajecký a asi Ostrovský. Do debat o svém prvním pokusu na této trati se mu moc nechce, nakonec však prozrazuje, že ji běžel v Pardubicích v čase 3:15:48. Osobní rekord má z roku 1996, kdy 42 km uběhl v Ostravě za 2:56:24. Může těžit i ze solidní rychlosti na desetikilometrové trati. Čas 36:40, pochopitelně veteránský, je opravdu obdivuhodný. A jakou má motivaci? „Je jí hlavně zdraví. Při běhu se člověk uvolní, je v pohodě, přijde na jiné myšlenky, navíc potká i spoustu bezvadných lidí,“ vypočítává zdravím kypící běžec, který i když věkem už v důchodu pracuje na Obecním úřadě v Tiché jako údržbář. I přes fakt, že ambice nejsou to hlavní, dodává, že ho napadla myšlenka účasti na MS veteránů. „Tento výlet by byl především otázkou peněz, proto spíše uvažuji o účasti na některém z vyhlášených světových maratonů, např. do Berlína, kde se maratonu účastní tisíce lidí, to není tak daleko. Bude záležet na formě, prožít bych si to ale opravdu chtěl,“ zakončil Piskoř.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:28