Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 14/99 ze dne 8. dubna 1999

Titulní strana

Revitalizační program stále nebyl schválen, Tatru to však neohrozí

Starostové se domlouvali na prodeji akcií

Internet umí využívat jen málo Kopřivničanů

Lidé odevzdávali svá daňová přiznání na poslední chvíli

Rozestavěné domy Pod Bílou horou již mají své obyvatele

Koupit si pomlázku či kraslici na velikonočním jarmarku je utopie

Zprávy z města a okolí

Akcionáři společnosti Tatra se sejdou na valné hromadě

Japonec předvedl žákům místních škol tradiční kimona

Fotograf Jarnot promítal důchodcům

Ocenění převzali učitelé všech škol ve městě

Kabelovka uvedla aprílový zpravodaj

Parazitologie vešla do povědomí při povodních

O problémech mládeže besedovali hlavně starší

Nechci a nemůžeme nečinně přihlížet k agresi NATO v Jugoslávii

Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem ve městě Kopřivnice platné od 1. 4. 1999

Kultura

Hrad Hukvaldy otevřel své brány prvním turistům

Kapela The Fatal Shore zahraje v 8x rock

Prostory Technického muzea již podruhé rozezní tóny jazzu

Na koncert Elvis bandu a Stand&ardu si našlo cestu velmi málo posluchačů

Reportéři ostravské MF Dnes budou vystavovat v Kopřivnici

Lidé z okruhu Almanachu Vítrholc měli večírek v Noře

Kulturní dům hostí dvě velikonoční výtvarné výstavy

Děti hodnotily básně svých spolužáků

Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Divadelní představení žáků druhé třídy

Oznámení OSSZ Nový Jičín

Nenechte za sebe rozhodovat jiné

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Ani florbalisté ZŠ Zátopka do Mostu nepojedou

Fotbalisté opět nerozhodně

Letos začíná liga v beachvolejbale

Štramberská ’10’ již podevatenácté

Některé techniky jógy mohou zefektivnit relaxaci

Hokejisté v baráži vyhráli i podruhé a ligu udrželi

Členská schůze Hokejového klubu Kopřivnice

Megas získal pohár hotelu Šipka

Putovní pohár Regionu si odnesli Rivals Kopřivnice

Zápas rozdílných poločasů

Rozpis termínů ligy a ligového poháru KMK Kopřivnice pro sezonu 98/99 - jaro

Kopřivnická liga malé kopané se tento týden probouzí ze zimního spánku

Městská hokejová liga neregistrovaných


Titulní strana

Revitalizační program stále nebyl schválen, Tatru to však neohrozí

K o p ř i v n i c e (dam) - Rozhodnutí o revitalizačním programu opět nepadlo. Ministři místo toho vytvořili komisi, jejíž úkolem je skloubit Grégrovu a Mertlíkovu verzi materiálu v jeden.

„Nemohu říci, že bychom chtěli dávat některému z těch programů přednost. Protože my se budeme snažit vyhovět vládnímu programu a jak se ukazuje, ten bude propojením jak Grégrova, tak Mertlíkova. Možná tam budou ještě i návrhy nezávislých expertů, kteří také dali nějaká doporučení. Myslíme si, že je zbytečné říkat, tento program by pro nás byl lepší a tento horší. Ono totiž oba dva ty programy shodně směřují k nalezení strategického partnera, pro tu kterou problémovou firmu,“ odpověděla mluvčí kopřivnické automobilky Tatra Eva Kijonková na otázku, kterou revitalizační vizi by firma upřednostňovala.

Zpoždění rozhodnutí a hrozba konkurzů už donutila některé podniky vytvořit si své malé revitalizační programy a začít je realizovat. Kromě ČKD je to i případ Škody Plzeň, která je hlavním akcionářem Tatry.

Škodovka v rámci restrukturalizace deklarovala, že chce Tatru prodat jako jednu ze společností ve svém holdingu. Už v prosinci loňského roku proto podepsala mandátní smlouvu na prodej šedesáti procent akcií, který teď organizuje Komerční banka podle svého vlastního harmonogramu tak, aby do půlky roku bylo zřetelné, jaký partner by pro Tatru eventuelně přicházel v úvahu. „Kromě toho už akcionáři spolu s naším vedením zahájili jednání s věřitelskými bankami, kterým dohromady dlužíme asi čtyři miliardy korun. Tato jednání jdou nezávisle na existenci či neexistenci revitalizačního programu. Zdá se, že banky jsou vstřícné, takže posun konečného rozhodnutí o vládní revitalizaci nás nijak existenčně neohrozí. Faktem ale je, že kdyby tento program již existoval a my jsme znali jeho podmínky, tak bychom měli lepší šanci dosáhnout výraznějšího ozdravení a oživení firmy ještě před vstupem strategického investora,“ uvedla Kijonková. O tom, zda se Tatra přihlásí do programu, bude jednat také valná hromada.


Starostové se domlouvali na prodeji akcií

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden v pátek se uskutečnilo na popud starosty města Jiřího Tichánka setkání starostů měst a obcí, kteří mají zájem prodat akcie SmVaK, a. s.

„Obeslali jsme všechny držitele těchto akcií z okresu Nový Jičín. Ozvalo se nám pětadvacet obcí, které jsou rozhodnuty své akcie prodat. Pokud se totiž obce dohodnou na prodeji celého balíku akcií dohromady, byla by jejich cena zohledněna a byla by vyšší. Byla připravena tak zvaná Předběžná rámcová dohoda obcí o společném postupu při prodeji akcií SmVaK, ve které zmínění starostové souhlasili s prodejem akcií v jednom balíku za nejvyšší nabídnutou cenu, a to tak, aby se transakce uskutečnila nejpozději do konce dubna,“ řekl Jiří Tichánek. „Tuto smlouvu podepsaly dvě třetiny ze zúčastněných, což představuje asi 8 procent akcií SmVaK. V úterý budeme oslovovat faxem ty, kteří se nedostavili, abychom dosáhli počtu 10 procent. Fa JAKR nabízí za akcii 450 Kč, COMMERZBANK AG Praha 400 - 500 Kč, Jung&Silberstern nejméně 450 Kč, podle počtu kusů akcií a Prosper - finance 350 korun,“ dodal starosta.


Internet umí využívat jen málo Kopřivničanů

K o p ř i v n i c e (dam) - Jen malá část Kopřivničanů podle provozovatelů internetu ví k čemu informační dálnice slouží a jak ji využívat. Také proto v rámci března - Měsíce internetu proběhlo několik akcí, které měly napomoci seznámení s tímto médiem.

Minimálně na třech místech v Kopřivnici mohl kdokoliv zasednout k počítači a serfovat v moři informací, které celosvětová síť nabízí. V městské knihovně vyšli uživatelům internetu vstříc v tom, že posledního jeden a půl týdne března jej bylo možné využívat zdarma. Největší zájem o tuto službu měli prý hlavně studenti středních škol.

„Odpoledne jsou v podstatě pořád oba počítače obsazené, dopoledne je to trošku volnější, ale i v této době je o internet zájem,“ řekl o využívání internetu v knihovně ředitel KDK, p. o., Vladan Jílek.

Další možnost bezplatného přístupu k internetu měli lidé na pracovišti Centra podnikání a rozvoje v Domě podnikatelů.

„V rámci března - Měsíce internetu byl v pondělí a středu u nás internet zdarma s tím, že byl permanentně plně vytížen. Navíc jsme nabízeli také poradenství. Když tedy přišel někdo a nevěděl o internetu vůbec nic, tak se mu věnoval pracovník CPR a naváděl ho při práci v síti,“ uvedla ředitelka centra Lenka Cagová.

V rámci akce březen - Měsíc internetu, zřídila internetové pracoviště také firma Albyt Kopřivnice. „Měli jsme zde dvě pracovní stanice. Jejich využití bylo dané skladbou klientů. Bylo to již podruhé, kdy jsme tady pracovní stanice měli. Poprvé to bylo zcela zdarma a mládež si tady chodila hrát hry. Tentokrát jsme již přístup zpoplatnili. Byl sice o něco menší zájem, ale za to z řad lidí s konkrétním zájmem o internet,“ řekl spolumajitel firmy Aleš Randula.

Hlavní důvod zpřístupňování internetu lidem, kteří nejsou připojeni, vidí všichni poskytovatelé ve zdokonalení představ lidí o internet.

„Sledoval jsem anketu v kabelové televizi a bylo vidět, že polovina lidí neví, co to vlastně internet je. Myslím si, že tam je značná mezera ve vědomostech běžného člověka. Právě k této osvětě jsme chtěli přispět,“ řekl Aleš Randula s tím, že skladba uživatelů jejich pracovních stanic byla velmi různorodá. Byli to lidé ve věku od patnácti do šedesáti let. Většinou studenti, technici a lidé, kteří internet využívají k posílání zpráv.“

K popularizaci internetu by podle Aleše Randuly měly přispět také další činnosti. „Snažíme se prezentovat a podpořit mnohé akce pořádané v Kopřivnici prostřednictvím internetu. Momentálně se třeba pracuje na stránkách, na kterých se objeví ukázky filmů z přehlídky Kafka,“ dodal.

Měsíce internetu využily organizace poskytující připojení také ke zvětšení okruhu svých klientů. Většinou poskytováním slev a formou prominutí připojovacího poplatku.


Lidé odevzdávali svá daňová přiznání na poslední chvíli

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako na jiných finančních úřadech i chodby kopřivnického ’berňáku’ se minulou středu zaplnily lidmi. Jednatřicátý březen je totiž posledním termínem, v němž je možné bez sankcí podat daňové přiznání.

Přestože celý týden, který poslednímu březnu předcházel, měl finanční úřad otevřeno jako v úřední dny, bylo těch, kteří přicházejí na poslední chvíli mnoho. Fronty si však lidé podle vyjádření ředitele Finančního úřadu v Kopřivnici dělali v podstatě sami, neboť každý chtěl předat své daňové přiznání osobně i přesto, že to není podmínkou. Někteří opozdilci se dokonce na úřad dobývali i po skončení úřední doby, a tak ’berňák’ fungoval až do půl šesté a uspokojil všechny své klienty.


Rozestavěné domy Pod Bílou horou již mají své obyvatele

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Všech dvanáct bytů ve dvou rozestavěných domech na ulici Pod Bílou horou bylo minulé pondělí vydraženo a našly své obyvatele. Stalo se tak až po snížení minimální částky předplaceného nájmu z půl milionu na tři sta padesát tisíc korun.

Rozmezí, které byli dražitelé ochotni za byt nabídnout, bylo značné. Částky se pohybovaly od minima, to bylo 350 tisíc až po 710 tisíc korun. Podle výše předplaceného nájemného si pak zájemci mohli vybrat z osmi bytů s garáží a čtyř kombinovaných s komorou.

Celkem se o byty zajímalo šestnáct dražitelů. Čtyři tedy zůstali neuspokojeni. Existuje však stále možnost, že se na ně ještě byt dostane.

„Jistotu, že byt je opravdu obsazen, budeme mít až po schválení městskou radou, uzavření smluv s nájemci a složení peněz. Může se však také stát, že někteří od svého záměru upustí a byt bude opět k dispozici,“ řekl vedoucí odboru majetkové zprávy a rozvoje Ivan Viskupič. S lidmi, kteří si byt zajistili licitací, by se následně měly uzavírat předkupní smlouvy, což ale ještě podléhá rozhodnutí zastupitelstva. „Teď mají tři a půl měsíce na to, aby sehnali peníze, zajistili si úvěry a podobně tak, aby nejpozději třicátého srpna částku, ke které se při dražbě došlo, zaplatili,“ shrnul stručně situaci lidí, kteří byty vydražili, Viskupič. Pokud budou všechny podmínky splněny, pak by se noví nájemníci mohli do svých bytů přestěhovat již v září tohoto roku.

Zda se bude ve výstavbě podobných domů pokračovat i v budoucnosti, záleží na rozhodnutí vedení města a zastupitelstva. Všichni budoucí nájemci dohromady v předplaceném nájmu zaplatí 5 milionů, sedm set sedmdesát tisíc korun, což je cirka třicet procent nákladů na výstavbu. „K tomu ještě musíme připočítat státní dotaci dvanáct krát 320 tisíc. To jsou prostředky, které přijdou do města zvenčí, zbytek nákladů bude město muset doplatit ze svého rozpočtu,“ vysvětlil Viskupič.

Současně s byty se dražily také stavební parcely v těsném sousedství zmíněných domů. Na rozdíl od první dražby však o ně nebyl zájem vůbec žádný. „Lidé vyčkávají, jaká bude situace a také až bude výstavba hmatatelnější, teď už začíná být vidět dost práce, takže i to může mít vliv na jejich rozhodnutí,“ zdůvodnil nezájem Viskupič.

Variant dalšího postupu a řešení prodeje parcel je více. Je otázkou času, pro kterou z nich se město rozhodne. Uvidí se, zda se bude opět dražit nebo bude dána přednost přímému prodeji.


Koupit si pomlázku či kraslici na velikonočním jarmarku je utopie

K o p ř i v n i c e - Na skutečně stylový jarmark může člověk dnes narazit jedině ve skanzenech či hradech. I když čas od času ve většině měst visí plakáty informující o pořádání velikonočních, vánočních či jiných jarmarků, mají s těmito svátky jen málo společného.

Takový jarmark bývá pouze příležitostí stánkových prodejců roztáhnout se ze stabilně vyhrazených míst do celého centra města.

Konkrétním případem je třeba velikonoční jarmark, který na kopřivnické pěší zóně probíhal minulý čtvrtek a pátek. Ten, kdo by pod přívlastkem ’velikonoční’ hledal stánky se zbožím, vztahujícím se k těmto jarním křesťanským svátkům, by byl rozhodně zklamán. Pouze tři z několika desítek stánků nabízely ve čtvrtek velikonoční ozdoby, pokud se tímto slovem dají označovat nevkusné košíčky s umělými větvičkami a plastikovými kuřaty. Hledat v záplavě levných oděvů (nápadně připomínající sortiment vietnamských obchodníků), domácích potřeb, kožených výrobků, či kýčovitého rádobyumění, třeba ručně malované kraslice, domácí mazance a beránky nebo třeba pomlázky, je jako pátrat po jehle v kupce sena. Kdo má rád velikonoční výzdobu a tradice, ale sám není natolik zručný, aby sám si vajíčka vymaloval či nařezal vrbové proutí a upletl z nich tatar, může si místo těchto velikonočních relikvií zajít koupit třeba levné tričko.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Akcionáři společnosti Tatra se sejdou na valné hromadě

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři základní okruhy problémů budou na programu mimořádné valné hromady Tatra, a. s., která se má sejít 15. dubna v Kopřivnici. Mluvit se bude o současné situaci v podniku, změnách ve statutárních orgánech a stanovách Tatry. „Hlavní akcionář Škoda Plzeň chce získat především podporu ostatních akcionářů pro již probíhající restrukturalizaci, to znamená pro prodej strategickému partnerovi a pro případné ozdravení v rámci revitalizačního programu vlády, bude-li již v té době možné se k němu přihlásit,“ řekla tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková. Dále by akcionáři měli dokončit personální změny v představenstvu, které nastaly po odchodu bývalého předsedy představenstva Lubomíra Soudka. Hlavní akcionář Škoda bude rovněž navrhovat větší kontrolu představenstva v jeho rozhodovacích pravomocích. Zatímco dříve mohl některá rozhodnutí schvalovat pouze předseda představenstva, tak po změně stanov u nich bude muset být ještě další člen tohoto orgánu.


Japonec předvedl žákům místních škol tradiční kimona

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Tři z pěti kopřivnických základních škol hostily v minulém týdnu lektora ze vzdáleného Japonska. Žáci vyšších ročníků si v rámci výuky angličtiny místo klasického výkladu vyslechli mnohé zajímavosti ze života země vycházejícího slunce.

V průběhu hodiny stihl Susumu Nakagawa svým posluchačům říci nejen ledacos z bohaté historie své země, ale také obléci osm z nich do tradičních kimon. O každém pak řekl, jak se obléká, při jakých příležitostech se nosí, či pro koho jsou určeny. Bez zajímavosti nebylo ani jeho vyprávění o třech Češích, které zná v Japonsku snad každý. Jsou to prý hudební skladatelé Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a gymnastka Věra Čáslavská, která v roce 1961 vyhrála zlatou medaili na olympiádě v Tokiu.

Prostřednictvím občana Kopřivnice Miroslava Šitavance, o kterém Nakagawa hovořil jako o svém příteli, byla městu a následně místním školám nabídnuta možnost jeho návštěv v hodinách. Kopřivnické školy Milady Horákové, Alšova a 17. listopadu však nejsou jedinými v republice, kde Susumu Nakagawa měl svou přednášku. Do Kopřivnice si vlastně jen odskočil z Gymnázia v Ostravě-Zábřehu a přednášel i v dalších městech.


Fotograf Jarnot promítal důchodcům

K o p ř i v n i c e (ili) - Přední český amatérský fotograf Rudolf Jarnot se prezentoval v městském klubu důchodců minulý týden v úterý 30. března promítáním diapozitivů spojeným s přednáškou o Alpách.

Účastníkům besedy příborský fotograf přiblížil rakouské, italské a švýcarské Alpy s jejich vrcholy, dominantními scenériemi i krásami horských údolí.

Poutavým vyprávěním obohaceným vlastními zážitky z cest Rudolf Jarnot prokládal diapozitivy, s jejichž některými fotografickými podobami se můžete v současné době setkat například na výstavě v předsálí kina Puls v Kopřivnici nebo od 15. dubna v muzeu v Příboře.


Ocenění převzali učitelé všech škol ve městě

Foto 1

K o p ř i v n i c e (hod) - U příležitosti Dne učitelů se uskutečnilo v úterý 30. března v obřadní síni Městského úřadu v Kopřivnici slavnostní ocenění vybraných učitelů na rok 1998.

Setkání zahájili Radomíra Michálková, vedoucí odboru školství, kultury a sportu, a místostarosta Zdeněk Krajčír. Poté starosta Jiří Tichánek v projevu vyzdvihl nezastupitelnou úlohu učitelů ve výchově mladé generace a poděkoval za jejich trpělivou a obětavou práci.

Po slavnostním ocenění, při kterém vyznamenaní obdrželi dárky, které vyrobily děti z Domu dětí a mládeže v Kopřivnici, následovala beseda se zástupci vedení města.

Ocenění obdržely:

Ivana Černoušková - MŠ Pionýrská, za dlouholetou, obětavou práci s dětmi, které mají oční vadu a za individuální spolupráci s rodiči dětí.

Marcela Španihelová - MŠ Záhumenní, za příkladné a zodpovědné vedení kroužku plavání.

Věra Hanzlíková - MŠ Ignáce Šustaly, za dlouholetou obětavou práci s dětmi. Svým vystupováním pomáhá vytvářet příznivou atmosféru v mateřské škole a získává důvěru dětí i rodičů.

Hana Maková - MŠ Česká, za maximálně pozitivní přístup k práci, estetizaci školy, ochotu vždy pomoci, za komunikaci s rodiči i kolegyněmi. Její práce s dětmi je bohatá a ceněná rodiči i ředitelkou školy.

Marie Kutáčová - MŠ Vlčovice, za celoživotní obětavou práci v mateřské škole.

Pavlína Geryková - MŠ Zdeňka Buriana, za třiceti sedmiletou práci ve školství. Za tuto dlouhou éru prošla všemi typy mateřských škol jak na vesnici, tak ve městech. Vzhledem k její mnohaleté profesionalitě se výrazně podílí na formování osobnosti dítěte. Mimořádné výsledky dosahuje v tvůrčí i metodické práci, v přímé práci s dětmi i rodiči.

Dagmar Rozsivková - MŠ Francouzská, za tvořivou práci ve škole, laskavý a vstřícný přístup k dětem i rodičům.

Hana Štrbáková - MŠ Krátká, za aktivní a tvořivý přístup k práci. Paní učitelka vede pěvecký a sportovní kroužek a výrazně se podílí na spolupráci s rodiči i na přípravě společných akcí pro děti a rodiče.

Anna Halmová - MŠ Jarní, pracuje ve specializovaném oddělení, klade důraz na individuální práci s dětmi, využívá nové poznatky z grafomotoriky, pracuje i s metodou ’Dobrý start’, která je pro děti z tohoto oddělení obzvláště vhodná.

Jarmila Kubošová - Kpt. Jaroše, za vedení výtvarného kroužku pro děti, za účast s dětmi ve výtvarných soutěžích a aktivní působení v klubu Duševního zdraví.

Ivana Rečková - MŠ Lubina, za obětavou a náročnou práci, kterou pro mateřskou školu vykonává.

Eliška Greplová - MŠ Mniší, za dlouholetou obětavou práci, kterou vykonává pro Mateřskou školu v Mniší.

Pavla Plutová - Speciální MŠ pro děti s vadami řeči, za její výsledky ve speciálně pedagogické práci s řečově postiženými dětmi, a to především v oblasti hudební a dramatické výchovy.

Marcela Zemanová - ZŠ Mniší, za dlouholetou práci při estetizaci školy a za spolupráci s veřejnými složkami v obci.

Eva Stefanovová - ZŠ Lubina, za nadstandardní přístup k práci s dětmi, estetizaci školy a životní optimismus.

Svatava Spáčilová - ZŠ Dr. Milady Horákové, za celoživotní výchovnou a pedagogickou práci.

Jaroslava Hoffmannová - ZŠ Emila Zátopka, za dlouholetou obětavou práci s dětmi i nad rámec svých povinností.

Stanislava Dratvová - ZŠ 17. listopadu, za výborné výsledky při práci s dětmi, kterým se věnuje i mimo školu, za vedení tělovýchovného kroužku se zaměřením na sportovní gymnastiku. V roce 1998 obsadili žáci pod jejím vedením 1. a 2. místo v oblastní soutěži mladších žáků a žákyň.

Jarmila Filipová - ZŠ - náměstí, za výtvarné úspěchy na celostátních výtvarných soutěžích, estetizaci školy, výrobu dárků k různým příležitostem, vedení třídního kolektivu a dobrou spolupráci s rodiči.

Hana Kubíková - ZŠ Alšova, za dlouholetou kvalitní práci ve funkci zástupkyně ředitele školy.

Ivana Maráková - ZŠ sv. Zdislavy, za vedení keramického kroužku, péči o vzhled školy a prezentaci školy mezi učitelskou i neučitelskou veřejností.

Eliška Kopečná - Zvláštní škola, za dlouholetou tvůrčí pedagogickou činnost. Její práce se vyznačuje velmi citlivým přístupem k mentálně postiženým dětem. Považuje za zcela samozřejmé, že se jim věnuje i nad rámec svých pracovních povinností. Již několik let vede spolu s učitelem Kopečným keramický kroužek, jeho výrobky prezentují školu v širokém okruhu školské veřejnosti. Každoročně se iniciativně zapojuje do tvorby projektů k rozšíření volnočasových aktivit školy.

Dagmar Šedá - Dětské centrum, za metodické vedení plaveckého výcviku handicapovaných dětí a za přípravu žáků pomocné školy na republikový plavecký přebor.

Eva Müllerová - Dům dětí a mládeže, za realizaci grantu ’Podaná ruka’ a celkovou vysoce kvalitní práci.

Renata Talpová - ZUŠ Zdeňka Buriana, za vynikající klavírní doprovody žáků na soutěžích a akcích školy, za přípravu žáků na soutěže a k přijímacím zkouškám na konzervatoř a za aktivní zapojení do práce vedoucí hudebního oboru.

Marie Melnarová - ZUŠ MIS music, o. p. s., učitelka hudby a zástupkyně ředitele První soukromé ZUŠ MIS music, o. p. s., Kopřivnice, se zúčastnila se svými žáky soutěží ZUŠ vyhlášení MŠMT v oboru sólový zpěv, ve kterých získala v okresním a oblastním kole dvě první a dvě druhá místa.

Ludmila Malčíková - SOUs, za dlouholetou spolehlivou práci v učňovském školství. Po celou dobu svého působení dosahovala vynikajících pedagogických výsledků ve výuce i v práci třídní učitelky a aktivně se podílela na realizaci projektu učebny fyziky.

Jitka Surovcová - Střední škola podnikání a managementu, za velmi dobrou práci výchovného poradce.

Eva Hornsteinerová - VOŠ, SPŠS a Obchodní akademie, za celoživotní pedagogickou práci a za vynikající výsledky jejich studentů v matematice.


Kabelovka uvedla aprílový zpravodaj

K o p ř i v n i c e - Připadnuvší 1. duben na čtvrtek využili pracovníci Kabelové televize Kopřivnice k netradičnímu aprílovému vydání týdenního zpravodaje.

Zajímavý počin, jemuž na atraktivnosti dodalo i vystoupení vedení radnice a dalších zúčastněných, se setkal s velkou, ale ne zcela jednoznačnou, odezvou mezi veřejností. Suchý anglický humor, kamenné tváře vystupujících i většina uvedených témat přesahovala jistě rámec tvorby kabelové televize.

Je chvályhodné, že v době, kdy se celkově nálada obyvatel města Kopřivnice z důvodu nepříznivé ekonomické situace pohybuje okolo bodu mrazu, se najdou lidé, kteří nám ji dokážou svou prací zpříjemnit.

Na druhé straně musím podotknout, že ti, kteří se těšili na pravidelný týdenní přehled událostí ve městě, byli zklamáni. Možná kratší forma aprílové relace, která by pouze osvěžila současné nepovzbudivé zprávy, by docílila stejného, ne-li většího efektu.

Ilona Hoffmannová


Parazitologie vešla do povědomí při povodních

N o v ý J i č í n (ili) - Parazitologické oddělení nemocnice v Novém Jičíně se do podvědomí širší veřejnosti dostalo po odeznění povodní v roce 1997.

V té době se lidé z postižených oblastí začali obracet na kolektiv pod vedením Ericha Pazdziory se svými problémy způsobenými vlhkostí v zatopených domech.

Ale rozsah náplně práce a služeb poskytovaných veřejnosti je podstatně širší. Mimo běžných záležitostí se věnují kontrole hygienických pracovišť, laboratornímu servisu v oblasti parazitologie a mikrobiologie ve vztahu k pohlavním nemocem a podobně.

Dále se věnují otázce dezinfekce a sterilizace, v rámci čehož propagují nové dezinfekční prostředky určené pro použití ve zdravotnictví, nejen v komunální hygieně ale i pro běžné použití v domácnosti.

V oblasti sterilizace parazitologické oddělení organizuje externí hodnocení kvality přes mikroskopickou diagnostiku a dále organizuje celý okruh sterilizace pro 109 pracovišť v rámci celé republiky.

Mezi jiným parazitologické oddělení poskytuje veřejnosti služby, na jejichž základě je pověřená asistentka přímo v místě bydliště schopna provést sběr mikroskopických vláknitých hub (plísní) nebo roztočů, které následně vyhodnocují. Na základě rozboru navrhují dále způsob jejich odstranění.

Protože problematika parazitů je poměrně obsáhlá a týká se každého z nás, budeme se v následujících vydáních Kopřivnických novin věnovat těmto specifickým otázkám podrobněji. Protože paraziti to nejsou jenom klíšťata a roztoči v bytech, ale mimo jiné i kontaminovaná pískoviště a půda na zahrádkách.


O problémech mládeže besedovali hlavně starší

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze deset lidí v publiku se sešlo na besedě uspořádané místní organizací ČSSD, jejíž hlavním tématem měly být problémy mládeže ve městě.

Skupince převážně starších lidí na jejich dotazy odpovídali poslanec parlamentu Luděk Polášek, předseda místní ČSSD Miloslav Trčka a starosta Jiří Tichánek se svým zástupcem Zdeňkem Krajčírem.

Snad jediným aktuálním problémem mládeže ve městě, o kterém se mluvilo, byla otázka podpory sportu. Další problém, kterým byla nezaměstnanost, se rozplynul do příliš obecných polemik.

Návštěvníci besedy se jinak mohli něco dozvědět o poslanecké práci, Grégrově revitalizačním programu, problémech v Kosovu, či hned u vchodu vstoupit do strany.

Jak poznamenal i jeden z pořadatelů, mladí neměli o tuto besedu zájem, přestože byli osloveni letáky.


Nechci a nemůžeme nečinně přihlížet k agresi NATO v Jugoslávii

V Kopřivnici pracuje a žije ještě dost pamětníků, kteří si pamatují ze sedmdesátých let stovky jugoslávských stavbařů, kteří svými díly nesmazatelně poznamenali soudobou architekturu našeho města.

Vzájemné vztahy, které se mezi pracovníky Union Engenering Beograd, ale i pracovníky z kooperujícího strojírenského podniku Tatry v Goši u Bělehradu vytvářely, byly oboustranně velmi výhodné a mnozí z nás tak získali natrvalo dobré přátelé.

Proto se mne osobně, ale i naší volební strany, velmi dotýká vojenská agrese USA a některých států NATO, které bez ohledu na mezinárodní právo i vlastní dohody, bezprecedentním způsobem likvidují zázemí pro suverenitu Jugoslávského státu a normální život našich přátel a ostatních občanů ve své zemi.

Protestuji proti tomuto způsobu řešení vnitřních věcí Jugoslávie, která chce v Kosovu udržet jednotu svého území proti teroristům tzv. albánské osvobozenecké armády. Je mi líto všech mrtvých i běženců v tomto konfliktu, ale i 0,5 milionu srbských běženců z Chorvatska, kteří byli násilně vyhnáni za podpory dnes angažovaných států NATO.

Žádám spolu s KSČM a Slovanskou unií a mnoha dalšími občanskými sdruženími náš parlament, aby přijal odmítavé stanovisko k této agresi a zahájil kroky k humanitární pomoci srbskému lidu. Stejně tak bych si přál, aby z pohledu uplynulých konkrétních vztahů s uvedenými firmami a lokalitami i město Kopřivnice a Tatra, a. s., se k těmto akcím přidali.

Věříme, že se solidárními aktivitami s trpící Jugoslávií přijdou i známí aktivisté za solidaritu s tibetským lidem a další organizace bránící občanské a politické svobody v duchu Masarykových idejí.

Karel Kuboš, člen zastupitelstva KSČM


Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem ve městě Kopřivnice platné od 1. 4. 1999

Foto 4

1. Evidování žádostí o zajištění bytu

1.1. Evidenci žádostí o uzavření nájemní smlouvy k bytu vede bytové oddělení odboru MSR formou místního seznamu žadatelů

l.2. Žádosti občanů o větší byt (výměny bytů) vede bytové oddělení odboru MSR samostatně a bude zprostředkovávat výměny prostřednictvím tohoto oddělení

1.3. Věková hranice žadatele je 18 let

1.4. Žadatel musí mít ve městě Kopřivnice a místních částech minimálně 3 roky trvalý pobyt a zároveň musí prokázat, že ve městě Kopřivnice a místních částech minimálně 3 roky trvale žije (evidenční list k bytu, jiné průkazné materiály)

1.5. Žadatel musí být občan ČR

1.6. Do evidence nejsou přijímány žádosti občanů po rozvodu manželství v případě, že bývalí manželé jsou (byli) společnými členy družstva, vlastníky bytu nebo RD (majetkoprávní vypořádání)

1.7. Do evidence nejsou přijímány žádosti občanů:

· kterým zanikl nájem bytu (družstevního, městského atd.) z důvodu neplacení nájemného

· kteří řešili svou finanční situaci prodejem družstevního bytu, event. rodinného domu

1.8. Žadatel o zajištění bytu je povinen do jednoho roku od podání žádosti tuto aktualizovat, jinak bude žádost vyřazena ze seznamu žadatelů (stvrzuje podpisem na žádosti o zajištění bytu)

2. Uzavírání nájemních smluv k bytům

2.1. Při zajišťování bytu budou upřednostňovány rodiny s  dětmi až do úplného vykrytí

2.2. V případě nezájmu podle 2.1. bude nabídnut konkrétní byt bezdětným manželům nebo rodiči s dítětem

2.3. Svobodným občanům bude nabídnuto bydlení v nově připravovaných bytech půdních vestaveb a střešních nástaveb, kde se předpokládá možná finanční spoluúčast budoucího nájemce nebo budou řešeni v případě nezájmu občanů podle 2.1. a 2.2., pokud se jedná o plošně malý byt

2.4. Rozvedeným občanům (s výjimkou bodu 1.6.), po provedeném šetření v rodině ve spolupráci s OSVaZ, bude město výjimečně pomáhat řešit bytovou otázku jako u 2.3.

2.5. Žádosti občanů zajištujících služby dle aktuální potřeby města budou řešeny individuálně (vždy se souhlasem městské rady)

2.6. Žádosti pronajímatelů - organizací (např. OSBD, VOKD) o zajištění bytové náhrady, ukládá-li to rozhodnutí soudu (zákon 102/92 Sbírky), budou řešeny individuálně (vždy po projednání v městské radě na základě vyjádření odboru MSR)

2.7. Nájemní smlouvu k  vráceným případně jinak uvolněným vícepokojovým bytům (od 3+1) lze uzavřít až po projednání a schválení městskou radou. Podklady připraví odbor MSR ve spolupráci s  odborem OSVaZ (netýká se výměn bytů)

2.8. Všechny nové nájemní smlouvy uzavírat na dobu určitou, které po prokázání finanční kázně lze změnit na dobu neurčitou. U dlouholetých bezproblémových nájemců lze v  případě výměn bytů uzavřít smlouvy přímo na dobu neurčitou

3. Podmínky pro uzavření nájemní smlouvy

3.1. Nájemní smlouva bude uzavřena po předložení dokladu o zaplacení kauce. Výši kauce, možnosti čerpání a způsoby použití těchto finančních prostředků a náležitosti s tím spojené, stanoví Smlouva o kauci na byt, uzavřená podle § 51 občanského zákoníku mezi Městem Kopřivnice (jako pronajímatelem) a žadatelem (jako nájemcem), za podmínek stanovených městskou radou.

Výše kauce je určena podle následující tabulky:

velikost bytu

I. kategorie (Kč)

II. kategorie (Kč)

0 + 1

4 000

--

0 + 2

5 000

--

1 + 1

5 000

4 000

1 + 2

8 000

6 000

1 + 3

10 000

8 000

1 + 4

12 000

10 000

Od složení kauce jsou osvobozeni:

a) důchodci (starobní, invalidní a částečně invalidní), kteří plošně nadměrné byty mění z finančních důvodů za menší za podmínky, že tito občané plní řádně povinnosti spojené s nájmem bytu dle ustanovení občanského zákoníku platných pro nájem bytu a mají vyrovnány veškeré závazky vůči městu

b) rodiny, které mění byt ze zdravotních důvodů (na základě doloženého lékařského potvrzení) v případě, že jeden z manželů je invalidní, částečně invalidní nebo starobní důchodce za podmínky, že tito občané plní řádně povinnosti spojené s nájmem bytu dle ustanovení občanského zákoníku platných pro nájem bytu a mají vyrovnány veškeré závazky vůči městu

c) občané, kteří se na základě pravomocného rozhodnutí soudu stěhují do náhradního bytu

3.2. Písemný souhlas k  výměně bytu lze odepřít v  případě podezření ze spekulativních úmyslů. Jedná se zejména o tyto případy:

- výměna bytu, kdy do menšího bytu se stěhuje velký počet osob a byt bude přeplněn
- není zaplaceno splatné nájemné případně penále a jiné poplatky související s  předmětným bytem
- za výměnu je požadováno odstupné (nepatří zde finanční vypořádání za zhodnocení bytu)

3.3. Ve zvlášť výjimečných případech lze vydat písemný souhlas k  podnájmu bytu, nemůže-li nájemce ze závažných důvodů po delší dobu byt užívat

Jedná se zejména o tyto případy:

- ze zdravotních důvodů - péče o osobu blízkou - doloženo lékařskou zprávou
- z  pracovních důvodů - doloženo potvrzením zaměstnavatele
- pokud je nájemce ve výkonu trestu - doloženo nástupem výkonu trestu

4. Způsob údržby bytů v majetku města

4.1. Nájemce hradí opravy související s užíváním bytu dle nájemní smlouvy

4.2. Nájemce není povinen hradit náklady na opravy, vznikly-li jako důsledek opravy, kterou je povinen nést pronajímatel

4.3. Nájemné za kuchyňskou linku a vestavěnou skříň se hradí do stanovené orientační doby životnosti určené vyhláškou o nájemném

4.4. Výměnu předmětů vnitřního vybavení a zařízení v  bytě lze provést pouze se souhlasem bytového technika zápisem do předávacího protokolu bytu a na vlastní náklad nájemce

4.5. Nájemce nesmí provádět stavební úpravy ani jinou podstatnou změnu v bytě bez souhlasu pronajímatele, a to ani na svůj náklad

4.6. Při předávce bytu je nájemce povinen odstranit závady a poškození a předat byt ve stavu způsobilém k dalšímu řádnému užívání. Nestane-li se tak, má správce právo po předchozím upozornění nájemce závady a poškození odstranit a požadovat od nájemce náhradu, pokud nedojde k jiné dohodě

5. Úprava základního nájemného pro nižší kvalitu bytu

Po podání žádosti správci bytového fondu a na základě jeho vyhodnocení a doporučení odboru MSR MÚ Kopřivnice může být základní nájemné z důvodu trvale zhoršené kvality bytu sníženo o 10 - 50 procent

6. Udělení výjimek

Výjimku ve všech bodech schválených zásad může v odůvodněných případech udělit svým rozhodnutím pouze městská rada

7. Účinnost

Tato pravidla jsou v souladu se Zákonem č. 40/1964 Sb., občanským zákoníkem, ve znění pozdějších předpisů, Nařízením č. 258/1995 Sb. vlády České republiky, kterým se provádí občanský zákoník, Vyhláškou č. 176/1993 Sb., ve znění vyhlášky MF č. 30/1995 Sb. a předpisů doplňujících. Nabývají účinnosti dnem 1. 4. 1999, čímž se současně ruší ’Zásady pro hospodaření s bytovým fondem ve Městě Kopřivnice’ předcházejícího období

Jiří Tichánek, starosta města

Alois Janek, zástupce starosty města


Kultura

Hrad Hukvaldy otevřel své brány prvním turistům

K o p ř i v n i c e (dam) - Pěkné počasí přilákalo minulý víkend do zdí hradu Hukvaldy stovky lidí. „Včera jsme tu měli asi pět set lidí a dneska to vypadá podobně,“ řekl v neděli kastelán Hukvald Radim Kravčenko.

Přesto, že hrad se již veřejnosti otevřel, stále není jasné, zda vůbec a jestliže ano, tak jaké kulturní programy se v jeho zdech letos ode- hrají. Zatím nejsou jednání v tomto smyslu ukončená, jisté je pouze pořádání mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy.


Kapela The Fatal Shore zahraje v 8x rock

K o p ř i v n i c e (dam) - Předposledním koncertem letošní, pro kopřivnické publikum zkrácené, série 8x rock bude sobotní vystoupení kapel The Fatal Shore a Swordfishtrombones.

Zajímavou předkapelou budou Swordfishtrombones, kapela s charismatickým zpěvákem, velmi neobvyklým lesním rohem v nástrojovém obsazení a téměř melodickým repertoárem. Skupina existuje několik let a již dva roky hraje ve složení: Miloš Rejsek - (zpěv, foukací harmonika), Karel Krtička - (kytara), Alois Ponížil - (trubka, lesní roh, perkuse), Martin Zaplatílek - (baskytara) a Dan Petr - (bicí nástroje, zpěv). Jejich hudba je melancholická a temná. Zhlédli se v Tomu Waitsovi, Nicovi Caveovi nebo třeba The Fatal Shore. Vloni natočili dvě dema. První sampler Čtyřválec u Indies, a druhé Amorous Fruit.

Hlavním hostem večera bude temné, příležitostně se setkávající, trio The Fatal Shore hrající ve složení Bruno Adams - (zpěv, kytara), Phil Shöenfelt - (zpěv, kytara) a Chris Hughes - (bicí, perkuse, sampler)

Angličan Shöenfelt spolu s Australany, Adamsem a Hughesem nyní většinou hrají klasické blues a anglosaské tradicionály ve vlastních úpravách. Jejich původní repertoár se skládal z převzatých písní jejich oblíbenců - Jacquesa Brela, Boba Dylana či bluesmana Roberta Johnsona. Později začali prokládat své koncerty vlastními novinkami. Jejich poměr se nakonec ustálil zhruba na polovině. Fatal Shore nazývají svůj styl psychedelickým blues 90. let. Rysy psychedelie i blues jsou příznačné jak pro tvorbu berlínských Australanů, tak pro Shöenfeltovu sólovou produkci. Je tedy logické, že hrají prim i v projektu ’Osudového pobřeží’. Zmíněný prvek 90. let do jejich hudby vnáší Hughes, výborným, pocitovým bubnováním a prací se samplerem, kterým vkládá další zvuky do dvoukytarových aranžmá. Ve většině případů určuje Shöenfelt svou akustickou kytarou rytmicko-harmonickou kostru, do které Adams na „elektriku“ inflitruje výrazně melodickými, ale i destruktivními sóly. Zpěv si oba kytaristé rozdělili rovným dílem.


Prostory Technického muzea již podruhé rozezní tóny jazzu

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi chvályhodnou tradici se snaží založit místní Technické muzeum po vynikajícím úspěchu předvánočního koncertu Jazz mezi veterány, se lidé mohou těšit na další podobnou hudební produkci. Ta se uskuteční v pondělí 12. dubna od devatenácti hodin opět v muzeu.

Swingová hudba, která doslova ladí s vystavenými automobilovými veterány, bude opět znít v podání kopřivnického Swing bandu Kopřivnice.

„Počítáme s tím, že bychom uspořádali tři až čtyři podobné koncerty do roka. Tento by měl být věnován výročí jedné z předních jazzových osobností Duke Elingtonovi,“ řekl iniciátor akce Stanislav Monsport.

Vzhledem k již zmíněnému výročí není divu, že v programu koncertu je většina skladeb právě z pera Duka Ellingtona, kromě jeho melodií si návštěvníci koncertu budou moci poslechnout také skladby Charlie Parkera, George Gershwina Sammyho Cashna nebo Jaroslava Ježka. Svou vlastní skladbu do programu koncertu zařadil i kapelník Swing bandu František Mixa.


Na koncert Elvis bandu a Stand&artu si našlo cestu velmi málo posluchačů

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze hrstka lidí přišla minulou sobotu do Katolického domu v Kopřivnici, aby vyslechla koncerty kapel Stand&art a Elvis band. Poměrně vysoké vstupné a možná i nevhodné načasování pravděpodobně lidi odradilo od návštěvy akce, jejíž propagace rozhodně nebyla podceněna.

Hlavní hvězdou večera, soudě podle řazení skupin, měl být pravděpodobně Elvis se svou doprovodnou kapelou. Kopřivnická kapela Stand&art však svým posluchačům nezůstala nic dlužna. Právě ’velikonoční show’ byla prvním vystoupením, této skupiny v Kopřivnici. „Nechovali jsme se moc jako patrioti. Hrajeme hlavně po okolí, protože na začátku vznikla jakási neshoda s Norou. Navíc mnohem lépe se vystupuje tam, kde nás lidé neznají a nebudou nás taky ani tolik kritizovat,“ řekl zpěvák kapely Miroslav Přívětivý.

Kapela hraje přibližně dva roky, i když k původnímu složení kytara, basová kytara, bicí a zpěv přibyla ještě další kytara. „Už nejsme ryze kopřivnická kapela, protože se k nám přidal druhý kytarista, který je ze Studénky,“ řekl zpěvák.

Všechny texty písní jsou zatím anglické i když se prý kapela českým textům rozhodně nebrání. „Je problém, vtěsnat do naší hudby, která je již samo o sobě komplikovaná, český text s přízvukem na první slabice každého slova. Myslím si, že naše hudba je hlavně melodická a proto píši anglické texty. Nejde totiž ani tak o text samotný jako o melodii. Lituji toho. Vím, že většina z nás má ráda české texty. Je spousta výborných českých básníků a chtěl bych, aby se jejich básně objevily i na našem repertoáru,“ potvrdil Přívětivý.

Stand&art zatím vydal jednu demokazetu nesoucí název Genius Loci. „Na tom demu je pět písniček a chystáme se, že na podzim, natočíme další. Měly by na něm být písničky, se kterými už teď koncertujeme a pouštíme se do dalších,“ uzavřel Přívětivý.


Reportéři ostravské MF Dnes budou vystavovat v Kopřivnici

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Vernisáží v hudebním sále Kulturního domu v Kopřivnici bude zítra v šest hodin zahájena výstava fotoreportérů, severomoravské přílohy deníku MF Dnes. Své snímky vzniklé v průběhu minulého roku veřejnosti představí Jaroslav Ožana, Martin Popelář a Alexandr Satinský.

Výstavy novinářských fotografií nejsou až tak obvyklé, jak by se mohlo zdát, většina jejich snímků se buďto nikdy na veřejnosti neobjeví, nebo je možné je zahlédnout jen jednou na novinovém papíře. Výjimkou jsou snad pouze výstavy Press Photo, kde se fotoreportéři prezentují také jako umělci. Právě Alexandr Satinský se vloni stal držitelem první ceny Czech Press Photo v kategorii reportáž, a to za snímek ’Pohřeb Heleny Bihárové’. Kopřivnice je jedním z devíti měst, kde bude expozice instalována a bude ji zde možné vidět do pátého května.


Lidé z okruhu Almanachu Vítrholc měli večírek v Noře

K o p ř i v n i c e (dam) - Skupinka básníků, sdružená v Almanachu Vítrholc, zabývající se komerční poezií uspořádala vůbec poprvé svůj ’večírek’ v kopřivnické Noře. Pro lidi zajímající se o tento druh kultury však almanach není ničím neznámým, jeho příznivci se totiž již tradičně scházejí na nedalekých Hukvaldech.

První kopřivnické vystoupení Almanachu Vítrholc bylo současně také vernisáží další ze série výstav na stěnách Nora Café. Autor fotografií a koláží Vilém Soroka skrývající se za značkou ’40 A’ byl zároveň také dramaturgem celého večera.

Přesto, že do Kopřivnice nepřijeli členové Almanachu Vítrholc v plném počtu a pouze se postupně trousili, mohli návštěvníci Nory za čtyřicet korun slyšet tři autorská čtení básní a koncerty kapel The Valerians Future a Nesselsdorf. Zpestřením byly i filmy natočené členy almanachu či diaprojekce provázející koncerty.


Kulturní dům hostí dvě velikonoční výtvarné výstavy

K o p ř i v n i c e (dam) - Buďto pro inspiraci nebo jen tak nasát velikonoční náladu mohli Kopřivničané minulý týden v hlavním sále kulturního domu. V něm totiž již podruhé vystavují výtvarné práce s tématem Velikonoc všechny kopřivnické základní školy a ZŠ Lubina.

Výstavy se neúčastnila pouze škola na ulici Alšova. Kromě základních škol své výrobky předvedli i svěřenci Zvláštní školy a Dětského centra v Kopřivnici.

Svou výstavu budou mít i děti z mateřských školek v Kopřivnici. Tu bude možné zhlédnout do třináctého dubna v prostoru baru Pomněnka v kulturním domě.


Děti hodnotily básně svých spolužáků

K o p ř i v n i c e (red) - V únoru letošního roku proběhla na kopřivnické Základní škole - náměstí ’Soutěž mladých básníků’. Účastnili se jí žáci 6. a 8. ročníků. Svá dílka pak vystavovali na chodbách školy a ostatní školáci je hodnotili. Tři z vyhodnocených básní u příležitosti Velikonoc otiskujeme.

Alena Slatinská, 8. A

Život

Je dlouhý jako dálnice,
která však někdy skončí,
je ostrý jako hroty vidlice,
které životní zážitky jsou hezčí?
Co je to život?
Je to snad malý plamínek naděje?
A co je to smrt?
Asi nekonečné koleje.
Život nám ubíhá před očima,
bohužel nebo bohudík nejde zastavit,
stárneme všichni, já, táta i máma,
když chceme žít, musíme to umět
nebo objevit.

Sandra Procházková, 6. A

Když na přestávku zazvoní,
na schodech to zaduní.
naši kluci ve třídě,
hrají hokej prabídně.
Místo puku mokrou houbu,
no páni, co je to za troubu.
Houba cáká na stěny,
je to flek jak vysněný.
Všichni svorně doufáme,
že si toho nevšimne.
A kdo? No přece naše třídní,
a jéje, je tu malér prvotřídní.
Už se pátrá, už se šetří,
naše úča něco větří.
Teď tu všichni sedíme. Proč?
Protože nic nevíme.
Poškoláci se z nás rázem stali,
protože jsme trochu lhali.
Školou se tak protloukáme
od učení k učení.
Nemáme to vůbec lehké,
my studenti mučení.

Mikuláš Bubík, 8. B

Oheň

Co je to oheň? Jiskra malá,
která sama nikdy nebude,
své bratry a sestry vždy nabude.
Pak jisker vznikne více.
V plamínek malý spojí se,
který začne hořet a zvětšovat se.
Jestli oheň hořet má,
dřeva je mu potřeba.
Čím víc dřeva, tím líp pro něj,
rozhoří se velký plamen.
Plamen velký rozhoří se,
kdy ale zastaví se?
Snad vodou udusí se.
Dobrý sluha, špatný pán,
raději na oheň pozor si dám.


Dr(o)bečky z knihovny

Naše březnová anketní otázka „Kdo je tvůj nejlepší kamarád-kniha, televize nebo počítač?“ zaujala 138 návštěvníků knihovny. Po vytřídění nepoužitelných odpovědí jsme dospěli k těmto výsledkům: Pro knihu bylo 76 hlasů, pro počítač 33 hlasů a pro televizi 17 hlasů. Výsledek nás příjemně překvapil. Nedoufali jsme, že kniha je stále ještě pro tolik mladých tím opravdu nejlepším přítelem. A teď některé odpovědi na položenou otázku:

Jitka Bednářová: „Knihy, protože mají v sobě kouzlo, které počítač ani televize nemůže nahradit. Člověk si s nimi nemůže vlézt potajmu pod peřinu a číst ve světle baterky. Kniha je vlastně veliké umělecké dílo a když ho někdo zfilmuje, není to ono. Když si čtu, tak si pod těmi postavami, které jako bych viděla a slyšela, představuji sama sebe.“

Lucie Adamovská: „Samozřejmě kniha. Čerpám z nich různá ponaučení, najdu v nich kousek svých problémů. Někdy dostanu odpověď na otázky, které jsem dosud neznala.“

A nejvíce se nám líbila odpověď Kláry Adámkové: „Kniha je pro mne důležitá součást života. Moc ráda bych byla v době, kdy nebyla televize. S knihami, které čtu, cítím a prožívám to, co prožívají hrdinové v nich. Dokážu sedět a číst celý den. Knihy jsou pro mne nejlepšími přáteli, ale ne, že bych se s nikým jiným nebavila. P.S.: Já přijdu zase.“

Děkujeme za upřímné odpovědi a zveme vás k účasti na dubnové anketě, která zní: „Jaké znáš a hraješ jarní hry?“

Alena Pavelková, knihovnice


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 8. - po 12. dubna v 17.30 hodin Stav obležení - politický thriller USA. Film popisuje v mnoha ohledech možné důsledky teroristických činů v USA. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin Dvojrole - psychologické sci-fi ČR - Francie. Experiment lékařů s výměnou mozku dvou žen umírajících po autonehodě. Zápas duše s příliš mladým tělem. Hrají: T. Brodská, Karel Roden, Jan Hart. Do 12 let nepřístupný

Čt 15. dubna ve 20 hodin Zachraňte vojína Ryana - válečné drama USA, film se bude hrát i v ne 18. a po 19. dubna v 17 a ve 20 hodin. Do 12 let nepřístupný

Kino Vláček

Ne 11. dubna v 15 hodin Motýlí čas - český film

Ne 18. dubna v 15 hodin Káťa a Škubánek - české pásmo

• (filmy se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Do úterý 13. dubna (denně) vždy 9 - 16 hodin v 1. p. - Pomněnka bude probíhat výstava prací dětí kopřivnických MŠ na téma: Vítání jara

Út 20. dubna v 17.30 hodin Naši mi vůbec nerozumí... Beseda o vztazích mezi rodiči a dospívajícími dětmi s MUDr. Krymskou z Baťovy nemocnice ze Zlína (bar Pomněnka). Akce je pořádána ve spolupráci se ZŠ sv. Zdislavy

Nora Café

Pá 9. dubna ve 21 hodin House Mix - Phunky Beats. D. J. ´s San - Doz, Jezus - Ohew - Z

So 10. dubna ve 21 hodin The Fatal Shore + Swordfishtrombones. Phil Shöenfelt, Bruno Adams, Chris Hughes v projektu 8x rock

• Koncerty skupin se konají v hudebním sále KDK

Katolický dům Lubina

Ne 11. dubna v 15 hodin uvede Společnost Katolického domu Lubina hru Radostné mládí, kterou sehraje divadelní soubor ze Starého Jičína

Kopřiva ’99, XIII. ročník přehlídky netradičního divadla

Kulturní dům Kopřivnice (velký sál KDK, kino Puls, hudební sál, Nora Café)

Pátek 16. dubna

15.30 hod. Lalofobia Praha -Ve zlomku neživota
17.15 hod. Divadlo na voru - Zakletý úsměv
19.00 hod. Stoka Bratislava - Dno
21.30 hod. Continuo Malovice - Křídla ryb

Doprovodné akce:

16.15 hod. Krátké filmy z autorských dílen (hud. sál)
17.55 hod. Krátké filmy z autorských dílen (hud. sál)
23.00 hod. Majerovy brzdové tabulky (koncert)
00.20 hod. Modrooké děti (koncert v Nora Café)
01.20 hod. Mahoňadro (koncert v Nora Café)

Sobota 17. dubna

14.30 hod. Divadlo v soukolí Havířov - Pastička
16.00 hod. Taneční divadlo Zóna Ostrava - Sen
17.30 hod. Genest Brno - Ezechiel, - Oň a oňa
20.10 hod. Damu Praha- Zojčin byt (M. A. Bulgakov)
23.10 hod. Závěr, udílení cen

Doprovodné akce:

16.30 hod. Krátké filmy z autorských dílen (hud. sál)
19.10 hod. Krátké filmy z autorských dílen (hud. sál)
19.35 hod. Lampa Quartet (koncert v Nora Café)

V průběhu festivalu budou probíhat výstavy fotografií:

Jan Burian - Cesty po Chile (foyer v 1. patře)

Festival Alternativa 98 (Nora Café)

Rok 1998 z pohledu fotoreportérů MF Dnes Ostrava (hud. sál)


Divadelní představení žáků druhé třídy

K o p ř i v n i c e - V pondělí 29. března se uskutečnilo na Základní škole 17. listopadu divadelní vystoupení žáků 2. C s pohádkou Zvířátka a loupežníci. Pod vedením třídní učitelky Stanislavy Mlejnecké, která se nácviku věnovala už od září loňského roku, vystoupilo všech pětadvacet dětí. Žáci se předvedli hned ve třech vystoupeních: ráno pro spolužáky z ostatních tříd, dopolední představení bylo věnováno předškolákům z mateřských školek na ul. České a Francouzské a odpoledne se na své děti přišli podívat rodiče.

„Nácvik představení jsme prováděli v rámci dramatické výchovy, která je součástí výchovy literární. Kulisy jsme postupně malovali v hodinách kreslení a rekvizity připravovali v pracovních činnostech. Pouze s kostýmy nám trochu pomáhali rodiče,“ komentovala přípravu akce Stanislava Mlejnecká.

„Právě to považuji za kvalitní příklad skloubení výuky se životem. Tím došlo u žáků ke skvělé motivaci a těch superlativů by se našlo asi víc,“ doplnil ředitel školy Jiří Stoško.

Protože jsou děti v dnešní době většinou obklopeny pouze komerční kulturou přicházející z masmédií, připravilo vedení školy pro své svěřence dlouhotrvající kulturní program, v jehož rámci pořádají zájezdy do divadla.

„Celkem máme ve škole 720 žáků a naší snahou je, aby všichni během školního roku divadlo navštívili,“ uvedl Jiří Stoško.

První až čtvrté třídy zhlédly v Moravskoslezském divadle v Ostravě představení Krakonošská pohádka, pro páté až sedmé třídy se chystá Jiráskova Lucerna a nejvyšší ročníky budou mít možnost navštívit představení Romea a Julii.

Ilona Hoffmannová


Oznámení OSSZ Nový Jičín

Okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) Nový Jičín oznamuje, že ve druhé polovině dubna dojde k jejímu přestěhování do vlastního objektu na ulici Svatopluka Čecha v Novém Jičíně. Jedná se o administrativní budovu bývalého okresního stavebního podniku, později Nosty, spol. s r. o. Nová adresa bude OSSZ Nový Jičín, Svatopluka Čecha 15, Nový Jičín.

Předpokládaný termín stěhování je v týdnu od 19. do 23. dubna 1999. Provoz v dosavadních prostorách na Husově ulici a na poliklinice na Štefánikově ulici bude ukončen dnem 16. dubna, od 26. dubna bude obnoven provoz v nové budově. Pouze důchodové oddělení, které sídlí v budově finančního úřadu na ul. Sv. Čecha 47, bude v provozu i v úředních dnech 19. a 21. dubna 1999.

Po přestěhování bude mít OSSZ Nový Jičín vlastní telefonní ústřednu s novými telefonními čísly, se kterými veřejnost seznámíme.

V souvislosti se stěhováním nestihneme zlikvidovat a vyplatit nemocenské dávky, které budou řádně uplatněny do 20. dubna 1999 a které by jinak byly vyplaceny kolem 10. května 1999. Tyto dávky budou vyplaceny v následujícím výplatním termínu kolem 25. května 1999.

JUDr. Jaroslav Juřík, ředitel OSSZ Nový Jičín


Nenechte za sebe rozhodovat jiné

Vyzýváme všechny občanské organizace vyvíjející neziskovou, veřejně prospěšnou činnost a které nejsou řízeny politickými stranami a veřejnou správou, aby se aktivně zapojily do regionálních rozvojových strategií. Jednou z možností je účast na II. regionální konferenci, kde budou vysvětleny principy pro toto zapojení, osvětlen potenciál strukturálních fondů pro rozvoj občanských organizací, představena struktura regionálního řídícího a monitorovacího výboru a oborových skupin a jejich programových dokumentů a transparentním způsobem zvoleni zástupci do monitorovacího a řídícího výboru ostravského kraje (okresy F-M, Karviná, N. Jičín, Opava, Bruntál a město Ostrava). Je na Vás, abyste sami rozhodovali o své budoucnosti.

Kontaktujte přípravnou skupinu: Dana Diváková, Centrum pro komunitní práci Severní Morava a Slezsko, Ostrčilova 19, Ostrava 1, tel. 069/611 86 10, 67 82 422, e-mail: cpkp.ova@telecom.cz, Ludmila Odvárková, Život 21, Švermova 1327, Příbor, tel. 0656/723 090


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 8. 4. 17.30 - 21, pá 9. 4. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 10. 4. 12 - 22, ne 11. 4. 9 - 19 hodin, po 12. 4. zavřeno, út 13. 4. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 14. 4. 18 - 21, čt 15. 4. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Rekreační turistika: so 10. 4. v 6.29 hod. odjezd ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - Fulnek ČD - město - po červ. - Jestřábí - Stříbrné jezírko - Odry ČD odjezd v 11.46 hod., příjezd do Kopřivnice ve 12.54 hod.; út 13. 4. v 8 hod. ZS Kopřivnice - Ondrášův buk - Janíkovo sedlo - Raškův kámen - rozcestí čarodějnic - ZS, ukončení ve 12 hod.; so 17. 4. v 6.29 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Bílovec ČD - Polní k pomníku - Lhotka na kótu - Vyvěračka k pomníku na mod. - Zbyslavice - údolí Polančice - na zel. přes Klimkovice do Jistebníku ČD odj. v 14.59 hod., příjezd v 15.40 hod.

Karate: ne 18. 4. v 10 hod. ve sportovní hale SOU Tatra Kopřivnice se uskuteční mistrovství ČR v karate, v kat. muži - ženy

Fotbal: so 10. 4. ve 13.45 hod. dorost FC Kopřivnice - FC Libhošť; v 16 hod. muži FC Kopřivnice - TJ Sokol Ostravice; pá 16. 4. v 17 hod. Benjamínci FC Kopřivnice - TJ Frenštát p. R.; so 17. 4. st. žáci v 9 hod. a ml. žáci v 10.45 hod. FC Kopřivnice - FC Baník Ostrava B

CykloArt Bike Klub: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky. Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt


Výsledky

Minihokej: Turnaj 2. tříd v minihokeji: Kopřivnice A - Kopřivnice B 1:0, Kopřivnice A - Olomouc 3:2, Kopřivnice A - Vítkovice 7:5, finále: Kopřivnice A - Olomouc 4:2. Nejlepší brankář turnaje: P. Weber, nejlepší střelec turnaje: R. Bartošák

Městská liga v ledním hokeji: výsledky zápasů od 22. do 25. 3.: Štramberk - Palkovice 2:9, Paso Team - Netopýři 3:2, Slivovice - Drnholec 7:5, Pyraňa - B. A. H. 15:5, Petřvald - Hájov 11:5

Fotbal: žáci: FC Kopřivnice - Třinec st. 0:1, ml. 4:2, góly: Hanzelka, Mička, J. Navrátil, Gajdůšek

Házená: Turnaj v házené ml. žáků O pohár Rady MÚ Kopřivnice (ne 21. 3.): celkové pořadí: 1. MŠK Povážská Bystrica, 2. KH Kopřivnice A, 3. KH Zbrojovka Vsetín, 4. HC Zlín, 5. KH Kopřivnice B, 6. SKH Ostrava; vzájemné zápasy: KH Kopřivnice A - Kopřivnice B 12:9, - Pov. Bystrica 7:9, Zlín 12:9, - Vsetín 14:11, - Ostrava 11:9; KH Kopřivnice B - Ostrava 8:9, - Zlín 9:11, - Pov. Bystrica 5:10, střelci: ml. žáci A - Hábovčík 16, Olšovský 14, Jakeš 11, Danišek a Domitra 5, Bonn 4, Palán 1; ml. žáci B - Jahn 14, Stanislav 11, Novák 6, Seidl 4, Váňa 3, Krčmář a Číp 2, Dluhoš a Domitra 1. Zimní přípravný turnaj ml. dorostu (so 27. 3.): celkové pořadí: 1. KH Kopřivnice, 2. HC Zubří, 3. TJ Cement Hranice, 4. HC Zlín, 5. Tatran Litovel; vzájemné zápasy KH Kopřivnice - Zubří 23:17, - Litovel 20:9, - Zlín 18:17, - Hranice 19:14; střelci: Smutek 15, M. Veřmiřovský 14, Winkler 13, T. Veřmiřovský 10, Malinovský 7, Venclík a Bezděk 6, Bílek a Rečka 3. Turnaj starších žáků O pohár rady města Kopřivnice (ne 28. 3.): celkové pořadí: 1. TJ Cement Hranice, 2. KH Kopřivnice A, 3. SKH Ostrava, 4. TJ STM Olomouc, 5. KH Kopřivnice B; vzájemné zápasy: KH Kopřivnice A - Kopřivnice B 16:12, - Hranice 12:15, - Olomouc 15:13, - Ostrava 17:14, střelci: Bezděk 19, Kaluža 17, Peichl 7, Mikel 6, Vrána, Hanzelka 4, R. Veřmiřovský 3; KH Kopřivnice B - Hranice 13:19, - Olomouc 5:21, - Ostrava 6:20, střelci: Podžorný 11, Grmolenský a Lipový 7, Pour 5, Ptáček 1. Turnaj st. dorostu v Hranicích: vzájemné zápasy: KH Kopřivnice - Hranice 18:17 (8:7), - Karviná 19:18 (9:6), - Holešov 17:18 (9:8), střelci: Štěpán 21, Machačík 13, Hanzelka, Marek a Veřmiřovský 4, Gřes 2, Záborský 1

Atletika: IV. ročník běhu J. A. Komenského na 25 km, se běžel z Bílovce do Ostravy. Kvalitní obsazení dávalo tušit, že se bude otřásat traťový rekord 1:29,43 hod. Od startu se běželo velmi ostrým tempem, které udával R. Baláž a jeden z nejlepších českých vytrvalců Jiří Jelínek. Za nimi běželi v odstupech A. Velička, T. Jurák a M. Macíček. Jurák s Veličkou nasazené tempo nevydrželi a začali odpadat. Macíček se začal dotahovat na špici závodu. Když už to vypadalo nadějně, tak se na chvíli na trati kvůli špatnému značení ztratil. Ztrátu pak začal mohutně dotahovat, ale už to stačilo jen na Jiřího Jelínka. Všichni tři první se dostali hluboko pod hranici starého rekordu. Výsledky: 1. R. Baláž (SK Team Ostrava 1:23,55 hod., 2. M. Macíček (Kopřivnice) 1:24,51 hod. - os. rekord, 3. J. Jelínek (Ostrava) 1:25,08 hod. ...., 7. T. Jurák (Štramberk)

Gymnastika: výsledky XVIII. ročníku Velikonočního minitataru mladších žákyň: 1. R. Kubesová, 2. K. Gřibková (obě GK Vítkovice), 3. A. Kročilová (Kopřivnice). Umístění našich 5. - 6. M. Münsterová, 8. M. Mendeová, 10. T. Niedzwiedzová, 11. - 12. P. Kedroňová, 13. - 14. I. Bujnošková, 19. N. Pítrová, 20. - 21. N. Machová a L. Bujnošková. Startovalo 60 závodnic (roč. nar. 1991 až 1989). St. žákyně roč. 1987/1988: 1. B. Hájková (Havířov), 2. H. Kapošvaryová (Sokol Mor. Ostrava), 3. P. Bialková (Sokol Mor. Ostrava) umístění našich 5. - 6. H. Jančálková, 11. A. Erbenová., startovalo 25 závodnic. Kat. juniorek a žen roč. 1986/1976: vyhrála nejstarší a nejzkušenější závodnice G. Filgasová roč. 76 (Sokol Mor. Ostrava), 2. P. Nováková (Sezimovo Ústí), 3. K. Martínková (Sokol Mor. Ostrava) naše v této kat. nestartovaly, v kat. obtížností VS 6: 1. - 2. L. Gellertová (Vítkovice) z žákovské reprezentace a B. Štefková, 3. R. Farná (obě Havířov), naše M. Lacinová 5., P. Hanzelková 6., v kat. ještě vyšší obtížnosti: 1. L. Bořutová, 2. V. Jandová (Přerov), 3. D. Pítrová (Kopřivnice). Závodů se zúčastnilo 130 závodnic ze 14 oddílů a klubů z celé republiky


Ani florbalisté ZŠ Zátopka do Mostu nepojedou

K o p ř i v n i c e (jk) - Stejně jako děvčatům ze ZŠ Alšova, tak i chlapcům ze školy E. Zátopka jen těsně unikl postup do celorepublikového finále ve florbale.

Do severočeského Mostu, kde se turnaj 14. a 15. dubna koná, pojede družstvo Vsetína, které kopřivnickou školu ve finálovém duelu regionálního kola přehrálo 3:2.

Regionální kolo se roztočilo v kopřivnických tělocvičnách, na zimním stadioně a ZŠ E. Zátopka v úterý 30. března. Z jedenácti prezentovaných družstev postupovalo do čtvrtfinálových bojů osm, z těch se potom rekrutovali čtyři semifinalisté.

Domácí družstvo, které obhajovalo titul z předchozích dvou let, vybojovalo postup ze skupiny bez ztráty bodu, ve čtvrtfinálovém střetu hladce přehrálo Třinec 6:2.

Postup vsetínského, doslova ’hokejového’ týmu, byl podobně hladký a ve finále se dal očekávat velký souboj. Právě vyrovnanost obou celků a fakt, že šlo o hodně, měli za následek tuhý mač plný faulů, ve kterém šla technika stranou na úkor bojovnosti. Z porážky byl hodně rozladěn kopřivnický tělocvikář Jan Slezák.

„Je to opravdu škoda, porážka totiž přišla po třiceti vyhraných zápasech za sebou v nepravou chvíli. Myslím, že vsetínský celek měl hlavně více štěstí,“ domníval se učitel. Ředitel ZŠ E. Zátopka Jan Mužík, i když také ne příliš nadšený z druhého místa, připustil, že Vsetín byl o ten jeden finálový gól navíc lepší. „Nic se neděje, příští rok si to můžeme vynahradit,“ dodal.

Výsledky v číslech: skupina A: ZŠ E. Zátopka - Rýmařov 5:3, ZŠ E. Zátopka - Hranice 4:0, ZŠ E. Zátopka - Mohelnice 7:1, Rýmařov - Hranice 1:1, Rýmařov - Mohelnice 4:1, Hranice - Mohelnice 5:3, pořadí: 1. Kopřivnice 6 b. (16:4); 2. Rýmařov 3 b. (8:7), 3. Hranice 3 b. (6:8), 4. Mohelnice 0 b. (5:16). Skupina B: Ostrava - Olomouc 3:2, Ostrava - Jeseník 4:1; Opava - Ostrava 8:3; Olomouc - Jeseník 6:4; Opava - Olomouc 5:1; Jeseník - Opava 4:3; pořadí: 1. Opava 4 b. (16:8); 2. Opava 4 b. (10:13); 3. Olomouc 2 b. (9:12); 4. Jeseník 2 b. (9:13). Skupina C: Vsetín - Třinec 5:3; Vsetín - Karviná 5:2; Třinec - Karviná 5:4; pořadí: 1. Vsetín 4 b. (10:5); 2. Třinec 2 b. (8:9); 3. Karviná 0 b. (6:10). Čtvrtfinále: E. Zátopka - Olomouc 4:3; Rýmařov - Třinec 3:3 (penal. rozstřel 3:1); Opava - Hranice 2:2 (p. r. 3:0); Vsetín - Ostrava 4:3; semifinále: E. Zátopka - Třinec 6:2; Opava - Vsetín 6:4; finále: E. Zátopka - Vsetín 2:3.


Fotbalisté opět nerozhodně

K o z l o v i c e (sl) - K dalšímu utkání 1. B třídy zajížděli fotbalisté na horkou půdu Kozlovic s cílem vyhrát a udržet tak kontakt s vedoucím Příborem. Protože Kozlovice nemají body na rozdávání, byl od začátku k vidění celkem zajímavý fotbal. V 6. minutě unikl dravý Šudák, ale velkou šanci neproměnil. V následující minutě Slezák zneškodňuje nebezpečnou střelu k tyči. V 10. min. mohli jít domácí do vedení, když osamocený útočník se objevil před Slezákem, ale ten opět skvěle zachránil. Tlak domácích vrcholí v 17. min., když nastřelují pravou tyč. V druhé polovině 1. poločasu se ke slovu dostávají také hosté, ale střela Straky, šance Šudáka a trestný kop Haly zůstávají nevyužity.

V 2. poločase je Kopřivnice lepší. Záloha vedená P. Halou přehrává svého soupeře, ale všechny šance zůstaly bez branky. Za zmínku stojí šance Pítra, střela Šmelka a trestný kop Haly. Nejkrásnější akci celého zápasu vidělo asi 150 diváků v 85. min., když nádherný centr Šmelka umístil Pítr hlavou těsně vedle šibenice kozlovické branky. Domácí jsou s bodem jistě spokojeni, ale pro Kopřivnici je vzhledem k postupovým ambicím plichta ztrátou, přestože dobrá obrana s neprůstřelným Slezákem neinkasovala již 11 a půl soutěžních utkání v řadě za sebou.

Sestava: Slezák - Kladiva, Špaček, Šmelko, Rýpar, Feilhauer, Hala, Pítr, Strnka, Šudák, Borucinski. Střídali: Mechl, Pešta, Maslák


Letos začíná liga v beachvolejbale

P ř í b o r - V letních měsících začne na příborském koupališti KISS liga - 1. liga plážového volejbalu určená pro neregistrované rekreační sportovce. Tato společensko-sportovní akce je první svého druhu v České republice a bude vlastnit také homologaci od Českého svazu volejbalu. Liga je určena pro neregistrované hráče ve věku 15 - 99 let a bude zahájena 22. května zahajovacím turnajem KISS Cup. Akce je pořádána fakultou tělesné kultury a provozovatelem koupaliště Příbor. Hlavní organizátoři chtějí využít jedinečnosti akce a do příštích let plánují rozšíření ligy i mimo hranice okresu - Olomouc, Ostrava, Brno atd.

Do této ligy, která bude plná zajímavých zápasů, cen, ale také soutěží, her, exhibic a zábavy se můžete přihlásit do 20. dubna na adrese hlavního organizátora: Tomáš Rak, Lichnov 450, tel.: 0603/310 044. Pro nejlepšího hráče je připraven zájezd do Chorvatska a celou řadu zajímavých cen. Bližší informace se dozvíte na internetu.

Základní charakteristika

KISS liga je prvním pokusem v České republice zrealizovat velkou sportovní událost dlouhodobého charakteru, a to pro rekreační veřejnost v  severomoravském kraji. Navazuje na velmi populární ročníky beachvolejbalového turnaje NORD CUP a bude se snažit vyplnit volné místo na trhu volného času v letním období a změnit pasivní prožívání slunečných dnů v   aktivní odpočinek při zábavě a sportovního vyžití.

Tomáš Rak


Štramberská ’10’ již podevatenácté

Š t r a m b e r k (jk) - V neděli 18. dubna budou se již podevatenácté běžci poperou se zvlněným terénem silničního závodu Štramberská desítka. Start tohoto náročného běhu, který pořádá sportovní komise při ZO OS Kovo Kotouč Štramberk, je v deset hodin již tradičně před tělocvičnou Tělovýchovné jednoty Štramberk. Závod je zároveň zařazen jako třetí do série Lašské běžecké ligy.

Startují muži ve čtyřech kategoriích a ženy bez rozdílu věku, odměny v cíli budou čekat na první tři v každé kategorii. Za překonání traťových rekordů, který drží Pavel Veselý časem 32:04 a Irena Šádková 37:59:00, je vypsána prémie navíc.


Některé techniky jógy mohou zefektivnit relaxaci

Foto 7

Každý z nás denně potřebuje „vypnout“, uvolnit se. Zpravidla to řešíme tak, že „padneme“ do křesla nebo na válendu. My však již víme, že můžeme relaxovat mnohem efektivněji. Pokud potřebujete „vypnout“, můžete vědět, co a jak „vypnout“.

A proto před vlastním uvolněním vědomě zaujměte některou ze základních poloh (stoj, sed, leh). Pak v sobě vše na 3 - 5 sekund zmobilizujte, napněte všechny svaly, pak rázem vypnete celý organismus a necháte uvolňované vědomí jen povinně registrovat vlnu, která prochází tělem i myslí a uvolňuje a odplavuje... Pokud budete trpělivě nacvičovat tuto techniku, dospějete časem k vyššímu stupni relaxace. Budete schopni se uvolnit bez předchozího svalového napětí. Skutečné napětí a uvolnění vynecháte a nacvičujte obojí jen v představě tím, že si vyvoláte v mysli dřívější prožitek. Pak se stanete mistry relaxace. Během jednoho nádechu a výdechu budete schopni uvolnit určitou část svého těla a nebo celé tělo naráz.

Po určité praxi poznáte, že dosahujete nejenom uvolnění těla, ale i pročištění mysli. To s sebou přináší vyšší schopnost koncentrace. Jste schopni zbavit mysl předchozích zážitků a celou energii své osobnosti zaměřit na jeden konkrétní problém. Tuto schopnost můžete nacvičovat v jakékoliv pozici. Podle výše uvedeného návodu uvolněte napětí svalových skupin (kromě těch, které udržují nezbytnou polohu (např. chůzi, stoj, sed...) a v těsném závěsu na to uvolňujte také všechny předchozí spoje mysli (kromě funkčních vjemů, nezbytných v dané situaci). Naučte se realizovat toto vypnutí osobnosti „bleskově“ a za velmi krátkou dobu dosáhnout dna uvolnění. Prožijete téměř nic, stav prázdnoty energeticky blízký nule. Vzápětí organismus aktivizujte. Prohloubíte dech, procítíte příliv energie v celém těle, ve všech svalech. Vzestup následné aktivity přesáhne často značně úroveň, ze které jste do relaxace vstupovali.

Schopnost relaxace a koncentrace se přirozeně prohlubuje cvičením jógy. Ideální je cvičit v kurzech. Tehdy odpadají vnější rušivé vlivy, kterým se často doma nevyhneme. Pod odborným vedením a s plnou pozorností se věnujete jen vládnímu cvičení. Každý pohyb je spojen s dýcháním, po každém cvičení je krátké uvolnění. Celá lekce má podobu dynamické relaxace. Když zvládnete tento jógový přístup, tak vás i více než hodinové cvičení neutahá, ale cítíte se odpočatí, přitom plni energie a optimismu.

Příště: Učíme se relaxovat

Jóga v denním životě


Hokejisté v baráži vyhráli i podruhé a ligu udrželi

Foto 8

HC Haná VTJ Kroměříž - HC Kopřivnice 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)

K r o m ě ř í ž (sh) - K odvetnému utkání baráže cestovali hokejisté po domácí výhře se slibným tříbrankovým náskokem. Hráči Kroměříže si ještě dělali určité naděje na návrat do II. ligy, naši však nic neponechali náhodě a v úvodu proměnili první přesilovku. K odraženému kotouči se dostal T. Demel a Málek kapituloval. Soupeř usiloval o vyrovnání, obrana hostí byla na místě a Hlinka předváděl jisté zásahy.

Druhá část nezačala pro nás dobře, neboť jsme dostali branku v oslabení. Ránu Zábranského od modré srazil za Hlinkova záda Setínský. Kopřivničtí odolávali přesile soupeře 5 na 3, když domácí útočník Poláček zranil Kalužu a vysloužil si trest 5 + do konce utkání. Tržná rána na tváři vyřadila ze hry i našeho obránce. Hosté využili opět přesilovou hru Hejčem z příhry Fojtíka na 1:2 a poté měli velkou šanci zvýšit vedení, když plné dvě minuty hráli v pěti proti třem. Dvojnásobná přesilovka neměla očekávaný efekt, naše střely Málek pochytal. Gólové šance ve 2. třetině měli ještě Pavlát a Mička, oba sami s pukem na hokejce před domácí brankou.

Na začátku třetího dějství usedli krátce po sobě dva naši na trestnou lavici, Kroměříž ovšem ze hry pět na tři nic nevytěžila. Druhou ligu pro příští ročník pak definitivně pojistil vynikající Tomáš Demel. Nejdříve po nájezdu blafákem překonal Málka, poté převzal přihrávku svého bratra a jeho skvělé individuální akci přes půl kluziště domácí jen přihlíželi.

K vítězství pomohla i skupina kopřivnických fanoušků v hledišti kroměřížské haly.

Hokejistům HC Kopřivnice patří poděkování za úspěšný závěr sezony 1998/99, dík také sponzorům a věrným divákům za přízeň.

Branky za HC: 4., 53. a 57. T. Demel, 26. Hejč, za domácí: 22. Setínský. Vyloučení 9:8, využití 1:2. Rozhodčí: Holub - Drobílek, Pacal

Sestava: Hlinka (Kijonka) - M. Demel, Libiger, Kofroň, Quitt, Kaluža, T. Michálek - Pavlát, T. Demel, Dobečka - Hejč, Fojtík, Kriegiel - Stryk, Wanke, R. Michálek - Kašpárek, Michna, Mička


Členská schůze Hokejového klubu Kopřivnice

Hokejový klub zve své členy na sezení, které se uskuteční ve čtvrtek 15. dubna od 18 hodin v malém sále katolického domu. Předmětem schůze bude vyhodnocení uplynulého období, dále uhrazení členských příspěvků. Účast nutná!


Megas získal pohár hotelu Šipka

Š t r a m b e r k (pš) - Stejně jako v loňském roce se ve štramberské hale utkalo osm družstev. První skupinu vyhrálo družstvo Old Boys, složené z bývalých hráčů Štramberka, posíleno o házenkáře Dořičáka a M. Šustalu. Ve druhé skupině zvítězil Megas. Tato mužstva postoupila přímo do semifinále. V tak zvaném malém semifinále zvítězil Radegast nad Olivetem 7:2 a po velkém boji Bum Šankar nad Juventusem 1:0.

O postup do finále Radegast zvítězil nad Old Boys 5:3 a Megas zvítězil 10:3 nad Bum Šankarem. Ve finále obhájil loňské prvenství Megas, který přehrál Radegast. Na Old Boys zbylo 3. místo, když zvítězil na penalty.

Nejlepší střelci: Polášek (Radegast), Malý (Megas)


Putovní pohár Regionu si odnesli Rivals Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (jk) - Nejlepším týmem mezi neregistrovanými hokejisty se v rámci novojičínského okresu stal vítěz kopřivnické městské hokejové ligy HC Rivals. Ten si tento titul vysloužil vítězstvím v okresním finále turnaje neregistrovaných ’O putovní pohár týdeníku Region’.

Ze čtyř vítězů městských soutěží, kteří se v sobotu 27. března sešli na kopřivnickém zimním stadioně, byli nasazeni loňský vítěz Drtiči Studénka a díky pořadatelství domácí HC Rivals. V boji o postup do finále se Rivals střetli s frenštátským mužstvem Spectral, které deklasovali 12:1, ve druhém utkání nastoupili Drtiči proti AS Nový Jičín, kterému překvapivě podlehli 4:8. V souboji o třetí místo nezůstali Drtiči nic dlužni svému jménu a rozdrtili Spectral 14:4, resumé finálového duelu Rivals - AS N. Jičín bylo po 40 minutách nerozhodné, rozuzlení nastalo až ve třetím dějství, které domácí celek vyhrál 6:2 a odnesl si putovní pohár.

Výsledky v číslech: 1. kolo: HC Rivals Kopřivnice - Spectral Frenštát 12:1 (5:0, 3:1, 4:0), Drtiči Studénka - AS Nový Jičín 4:8 (2:1, 0:4, 2:3). Souboj o třetí místo: Drtiči Studénka - Spectral Frenštát 14:4 (4:0, 4:2, 6:2); finále: HC Rivals Kopřivnice - AS Nový Jičín 8:4 (1:2, 1:0, 6:2); nejlepší střelec: Adam Raška - HC Rivals Kopřivnice - 8 branek; nejlepší brankář: Pavel Melčák - AS N. Jičín

Sestava vítězného týmu HC Rivals: Hajdůšek - Borovský, Buzek, Mach, Marek, Pakr, Pančocha, Pomajba, Trčík, Raška, Řeha, Sopuch, Štěpán, Veřmiřovský.


Zápas rozdílných poločasů

Sokol Tichá - FC Kopřivnice 2:2 (2:0)

Úvod zápasu dorostenců vyšel domácím, kteří jsou zvyklí na své hřiště. Technickým hráčům hostí trvalo poněkud déle, než si zvykli na povrch hřiště.

Domácí se dostali do vedení z rohového kopu a hrubé chybě hostujícího brankáře, kterému prošel míč mezi rukama - 20. min. 1:0. V 35. minutě zvýšili domácí umístěnou střelou podél našeho brankáře 2:0.

Do druhého poločasu nastoupili naši hráči s odhodláním zvrátit výsledek a upevnit si tak vedoucí pozici ve své skupině. Jak na to ukázal v 50. minutě Neckář, kdy po samostatné akci snižuje střelou vedle brankáře domácích 2:1. Snížení stavu vrátilo našim hráčům ztracenou sebedůvěru a začali hrát to, co se od nich očekává a co umí. Po několika nevyužitých šancích přišel v 70. minutě rohový kop hostí, z něhož krásnou střelou přes brankáře vyrovnává stav na 2:2 M. Kubiš. Závěr zápasu se již odehrával v režii hostujícího celku, který tak potvrdil svou vedoucí pozici ve skupině.

Sestava: Polomský - Daňhel, Bezděk, Pllaček, J. Kubiš (46. Dražkovič) - Neckář, Bajer (60. min. Jalůvka), M. Kubiš, Brunclík - Macek, Tomek.

Branky: 50. Neckář 2:1, 70. Kubiš 2:2


Rozpis termínů ligy a ligového poháru KMK

Kopřivnice pro sezonu 98/99 - jaro

so 10. 4. 8 - 15 h. 6. turnaj - 1. liga (2 hřiště)
ne 11. 4. 8 - 15 h. 6. turnaj - 2. liga (2 hřiště)
so 17. 4. 8 - 13 h. 5. turnaj - 3. liga (2 hřiště)
ne 18. 4. rezerva
so 24. 4. 8 - 15 h. 7. turnaj - 1. liga (2 hřiště)
ne 25. 4. 8 - 15 h. 7. turnaj - 2. liga (2 hřiště)
so 1. 5. turnaj - Victoria Cup
ne 2. 5. rezerva
so 8. 5. 8 - 15 h. 8. turnaj - 1. liga (2 hřiště)
ne 9. 5. 8 - 15 h. 8. turnaj - 2. liga (2 hřiště)
so 15. 5. 8 - 13 h. 6. turnaj - 3. liga (2 hřiště)
ne 16. 5. rezerva
so 22. 5. 9 - 13 h. sem., finál. poháru (1 asfalt)
ne 23. 5. rezerva
so 29. 5. 8 - 15 h. 9. turnaj - 1. liga (2 hřiště)
ne 30. 5. 8 - 15 h. 9. turnaj - 2. liga (2 hřiště)
so 5. 6. 8 - 13 h. 7. turnaj - 3. liga (2 hřiště)
ne 6. 6. rezerva
so 12. 6. 8 - 15 h. 10. turnaj - 1. liga (2 hřiště)
ne 13. 6. 8 - 15 h. 10. turnaj - 2. liga (2 hřiště)
so 19. 6. 8 - 13 h. 8. turnaj - 3. liga (2 hřiště)
13 - 14 h. Superpohár (1 asfalt)
so 10. 7. Turnaj O putovní pohár Radegastu

Kopřivnická liga malé kopané se tento týden probouzí ze zimního spánku

K o p ř i v n i c e (kmk) - Tak už je to zase tady. Koncem března se na stadionu házené v Kopřivnici rozžhavil vzduch napětí, očekávání a otázek, které si s sebou přinesli vedoucí mužstev Klubu malé kopané Kopřivnice a výkonného výboru. Zahajovací schůzka, která se zde konala, dala opět na vědomí, že po zimním spánku „házeňák“ znovu ožije. Začínají totiž odvetné zápasy Kopřivnické ligy malé kopané, do jejíž jarní části vstupuje přes 420 hráčů.

Dlouhou pauzu většina mužstev vyplnila po svém. Některá trénovala ve zdejších halách či tělocvičnách, jiná se zúčastnila okresní ligy futsalu anebo turnajů, které se přes zimu konaly. A tak se naskytuje otázka, jak si mužstva naladila formu po pětiměsíční přestávce ke střetům na otevřeném plácku pod širým nebem. V jarních odvetách v jednotlivých ligách se bude určitě skrývat ne jedno překvapení a tabulky se budou bezesporu měnit v klíčový rébus, který dozná vyluštění až posledním hvizdem z píšťalky rozhodčího.

Start soutěže a úvodní zápasy zahájí v tomto víkendu liga první, a to v sobotu 10. dubna 1999. Bez prohry zde figuruje jen jediné mužstvo, a to dvojnásobný mistr kopřivnické ligy malé kopané VS. OIL. Agro. Přes zimu se zúčastnilo dvou kvalitních turnajů (Superior Cup, Ámos Cup) a odešlo vždy s vavříny vítězů. A tak není divu, že se budou snažit získat titul mistra ligy potřetí. Zvláště, když si dopsali v přestupovém termínu do „rezervy“ další, kvalitní hráče. Druhá liga bude hrát v neděli a třetí pak ve volných termínech.

Na jaře jsou na programu také závěrečné mače ligového poháru KMK, ve kterém zůstala nejlepší čtyři mužstva z pohárové rulety (Tr. Devills, Heimat Juniors, VS. OIL. Agro a Dalas 54).

Lákadlem bude i III. ročník turnaje v malé kopané Victoria Cup 99, jehož se zúčastní celkem šestnáct mužstev převážně z naší městské ligy a je plánovaný na 1. května.

Co dodat závěrem jarního úvodu? Věřme, že příznivci malé kopané opět zhlédnou na stadionu házené v Kopřivnici řadu kvalitních zápasů, ke kterým přispějí jednotlivé týmy nejen líbivou hrou, ale také svým vystupováním a chováním...


Městská hokejová liga neregistrovaných

K o p ř i v n i c e (jk) - Vítězem Městské hokejové ligy neregistrovaných hokejistů se pro letošní sezonu stal HC Rivals, který v I. lize s přehledem předčil druhé ’Bahňáky’ o pět bodů, třetí Superior ztrácel již bodů devět. Druholigovým týmům obou skupin, kteří po ukončení soutěže, figurovali na prvních dvou příčkách šlo o to, kdo v I. lize nahradí zcela jednoznačně k sestupu odsouzený Hájov. V neděli 28. března, se tak utkal vždy první s druhým z rozdílných skupin, přičemž vítěz skupiny A Chlupatí, stejně jako skupině B dominující Netopýři, v souboji s druhými celky své prvenství obhájili. Finálové střetnutí pak zcela jednoznačně rozhodli ve svůj prospěch Netopýři a zajistili si tak pro příští sezonu účast v I. lize.

Výsledky v číslech: Chlupatí - Slivovice 5:4, Netopýři - Tichá 4:3; finále: Netopýři - Chlupatí 6:1. Nejlepší hráč soutěže: Adam Raška (HC Rivals) 19 branek; nejlepší střelec soutěže: Marek Miroslav (Mošnov) 28 branek. Střelci branek: I. liga: Raška 19, Marek 18, Borovský 14 (všichni Rivals); II. liga skup. A: Marek 28, Nevlud 18 (oba Mošnov), Bartoš 18 (Tichá); skup. B: Juřica 21, Dostál 17 (oba Drnholec), Goršanov 11 (Slivovice).

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:28