Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 1/99 ze dne 1. dubna 1999

Titulní strana

Zastupitelstvo schválilo rozpočet a jeho průběh byl značně klidnější

Tatra v pátky nepracuje ani tento měsíc

Ministerské dotace využije hlavně městská policie

Radní podpořili azylový dům

Z prodeje domu již podruhé sešlo

Velikonoce se změnily, vajíčka vystřídala čokoláda a alkohol

Botičky už nejsou jen TRESTEM (Foto 4)

Zprávy z města a okolí

Obce se dohodly na úhradách za děti ve školách

Regionální muzeum skončilo své hospodaření se ziskem

O granty se letos uchází mnohem více uchazečů

Obnova původní květeny na loukách pokračuje

Impotentní Tatru vyléčila Grégrova viagra, podnik nyní prosperuje jako nikdy před tím

Rada schválila návrh na výkon rozhodnutí prodejem nemovitosti

Město zvažuje omezení MŠ

ČSAD Ostrava se připravuje na restrukturalizaci podniku

Na údržbu hřišť a pískovišť chybí peníze

Změny ve složení povodňové komise v Kopřivnici

Sloučení městských policií zřejmě nebude možné

Investory má přitáhnout publikace na internetu

Kultura

Kopřiva bude letos mít velmi pestrý doprovodný program

Koncert úspěšných soutěžících doplní výstavka výtvarných děl

Cyklus koncertů Kruhu přátel hudby skončil

Štramberk bude hostit amatérská divadla

Pavla Břínková a Jan Ježek se znovu vyznají z lásky k operetě a muzikálu

Nad pořádáním Kopřivěnky zatím visí otazník

O diváky bude v kině Puls soupeřit film Ronin a snímek Co chytneš v žitě

Drobečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

O prodavači „na baterku“

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Florbalistky zářily, postup jim přesto těsně unikl

Ples sportovců uzavíral sezonu

Pod bezednými prvoligovými koši Příbor zatím naprázdno

Judistickým nadějím se dařilo

Přetrvávající napětí může vést ke změnám v organismu

S bezbrankovou remízou byli rivalové spokojeni

Vzpěrači si vylepšili osobáky

Motivaci měli dostatečnou

Šádková zaběhla skvělý půlmaraton

Volejbalisté třetí v národní lize

Hokejisté udělali rozhodný krok k zachování II. ligy

Klowersová se chystá na neoficiální mistrovství světa

Futsalový víkend v hale SOU


Titulní strana

Zastupitelstvo schválilo rozpočet a jeho průběh byl značně klidnější

Foto 1, Foto 3

K o p ř i v n i c e - Zcela hladce, bez průtahů a zbytečných diskuzí, přijali zastupitelé minulý čtvrtek na svém zasedání rozpočet města na letošní rok. Kromě rozpočtu zastupitelé schválili také prodej akciového podílu města ve společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace, padesátitisícový příspěvek na provoz azylového domu pro matku a dítě v tísni. Zabývali se také změnami ve zřizovací listině společnosti Kulturního domu Kopřivnice, p. o., či statutu Kopřivnických novin.

Jednání zastupitelstva s pořadovým číslem dvě bylo na rozdíl od prvního a ustavujícího zasedání tohoto orgánu o poznání klidnější a obešlo se bez zvláštních politických soubojů. Jakousi dohrou politického hašteření po volbách, bylo pouze složení slibu novým zastupitelem Jiřím Sumbalem, který jako nezávislý nahradil ve skupině zastupitelů za ODS odstoupivšího Richarda Váně.

Důvod ke zvláštním politickým proklamacím nezadalo dokonce ani tak zásadní rozhodnutí, jakým je schválení rozpočtu. V době vyhrazené pro připomínky občanů k rozpočtu vystoupila také bývalá zastupitelka Marie Pešlová. Ta se opět snažila přesvědčit nejvyšší orgán města o užitečnosti vybudování holobytů. Délkou svého vystoupení divákům kabelové televize připomněla své působení v řadách zastupitelů.

Rozpočet města bez váhání podpořila také ODS, která je v opozici. „Je to rozpočet, který z větší části vznikl ještě v době úřadování minulého vedení města. Jsou v něm v podstatě jen kosmetické změny,“ řekl předseda místní organizace Občanské demokratické strany Petr Chromečka. Jediné, co rozpočtu vytýká, je absence peněz z účelových dotací. Účelové dotace nebyly v návrhu rozpočtu zahrnuty, neboť jsou podle slov starosty Jiřího Tichánka schvalovány a uvolňovány během roku, jejich výši nelze v této fázi odhadnout, to však neznamená, že se je město nebude snažit získat.

Schválení rozpočtu předcházel prodej akcií SmVaK. Část peněz získaných jejich prodejem, přibližně 10,7 milionů korun, bude využito v rozpočtu letošního roku.

Zbývající peníze, asi dvanáct milionů osm set tisíc korun, jsou vedeny jako rozpočtová rezerva pro rok 2000 a další léta.

V rozpočtu je počítáno s tím, že za jednu akcii by město mohlo získat tři sta korun. Podmínky na trhu se však změnily a proto je zastupitelé chtějí prodat minimálně za čtyři sta padesát korun za kus. Peníze, se kterými se původně nepočítalo, by tak měly ještě navýšit rozpočtovou rezervu.

Paradoxně snad nejdéle se zastupitelé zabývali povolením splátek a snížením kupní ceny jednoho z bytů na ulici Sokolovské. Počet dotazů, technických poznámek a návrhů, k tomuto tématu značně převyšoval totéž v případě rozpočtu.

Zatímco podle velmi zdlouhavého začátku čtvrtečního jednání se mohlo zdát, že nebude mít konce, opak se stal pravdou. Zastupitelstvo a jeho přímý přenos na KTK, který nezřídka končí v pozdních nočních hodinách, bylo mnohem kratší. Tentokrát se zastupitelé rozešli již o půl deváté večer.

David Macháček


Tatra v pátky nepracuje ani tento měsíc

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako v březnu i dubnové pátky bude drtivá většina zaměstnanců mateřské společnosti Tatra, a. s., trávit doma.

„S odborovou organizací bylo ujednáno, že pracovní týden se opět zkrátí na čtyři dny. Toto platí pouze pro mateřskou akciovou společnost. Dceřiné společnosti mají vlastní režim, takže nemusejí mít ani čtyřdenní pracovní týden, ani volné pátky,“ řekla tisková mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Tatra bude v režimu z března pokračovat, neboť se prý toto řešení osvědčilo.

„Tím, že vznikají úspory energií, dochází k lepší organizaci a efektivnějšímu využití pracovní doby ve zbývajících čtyřech dnech. Dochází ke značným úsporám. Vzhledem k tomu, jak je zkonstruovaný plán na letošní rok, je výhodné ve čtyřdenním režimu pokračovat,“ zdůvodnila Kijonková. Jaké jsou vyhlídky na následující měsíce, zatím automobilka odmítá sdělit. „To bude předmětem aktuální ekonomické situace firmy,“ uzavřela mluvčí Tatry.


Ministerské dotace využije hlavně městská policie

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem devět set sedmdesát jeden tisíc korun obdrží v letošním roce město Kopřivnice v rámci dotací na Komplexní součinnostní program prevence kriminality. Tato částka je sice menší než v uplynulých dvou letech, ale rozhodně není zanedbatelná.

Z devatenácti předložených projektů se ministerstvo vnitra rozhodlo podpořit čtyři v plné výši a další dva jen sníženou dotací. Mezi ty, na které město obdrží požadovanou dotaci v plné výši, je projekt nazvaný Prázdniny s kamarádem. Na tento projekt dostali pořadatelé 90 000 korun. Rovněž tři projekty, jejichž předkladatelem je městská policie, dostanou plnou částku. Jde o rozšíření kamerového systému za 620 tisíc a pořízení kvalitnějších radiostanic pro strážníky za 144 tisíc korun. Třetí projekt je nazván ’Městská policie dětem z rizikové skupiny’, a v jeho rámci uspořádá městská policie několik soutěží a přednášek zejména pro návštěvníky klubu Kamarád.

Prvním ze dvou projektů, na které ministerstvo uvolnilo jen část požadované částky, je projekt Zefektivnění přenosu a uchovávání informací, na který předkladatelé z kopřivnického azylového domu Malina dostanou místo požadovaných sedmdesáti pěti tisíc jen dvaadvacet tisíc korun. Posledním z řady podpořených projektů je Klub mladých ’99, dům dětí a mládeže na něj dostane místo jednoho sta tisíc korun pouze šedesát tisíc. I projekty, na než byly dotace zkráceny, by se však měly dočkat své realizace. „Spoluúčast města zůstane u těchto projektů tak, jak byla navrhována. Navrhovatelé jednotlivých projektů si je budou muset buďto upravit podle množství přidělených peněz nebo doplatit ze svých prostředků,“ uvedla manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.


Radní podpořili azylový dům

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání minulý týden mimo jiné projednala změnu zřizovatele domova pro matku a dítě v tísni, nový způsob provozování tohoto zařízení.

„Byla nalezena v rozpočtu částka, kterou město podpoří provoz Domova pro matku a dítě v tísni. Částka padesát tisíc korun byla odňata z kapitoly odboru sociálních věcí a zdravotnictví s tím, že byl vyzván ředitel domova k vysoké efektivitě ve vztahu k ostatním městům okresu, kterých občané jsou zde umístěni. Na provoz přispěl jen Šenov u Nového Jičína, Nový Jičín ještě ne. Město Kopřivnice přispělo na Školu života pro mentálně postižené děti v Žilině u Nového Jičína. Předpokládáme tedy, že Nový Jičín recipročně přispěje, neboť ten zde má nejvíce po Kopřivnici dětí,“ řekl po jednání rady místostarosta Alois Janek.

„Byly projednány připomínky, změny a doplňky k rozpočtu města, který se bude následně projednávat v zastupitelstvu,“ dodal místostarosta Janek. „Bylo projednáno přidělení dotací ze státního rozpočtu na Komplexní součinnostní program prevence kriminality 1999, kde se podařilo získat dost velké finanční prostředky na základě grantových projektů, které zpracovala Blanka Mikundová,“ řekl Alois Janek.

Rada na svém jednání schválila vyhlášení výběrového řízení na místo ředitele Střediska sociálních služeb, s. r. o., a Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem ve městě Kopřivnici.

Městská rada doporučila městskému zastupitelstvu schválit změnu platnosti územně plánovací dokumentace v podobě časově neomezeného užívání objektu č. 144 v rámci zóny výrobních služeb areálu starého závodu Tatra, a. s., pro výrobu trezorů firmě Kovotrend, s. r. o.

Rada udělila souhlas města s udělením podnájemní smlouvy mezi firmou Ludvík Moravia a firmou PreDa comp-Prepsl Daniel za účelem provozování internetové kavárny. Místostarosta Alois Janek byl pověřen zastupováním Kopřivnice v dobrovolném svazku obcí - Svazek obcí novojičínských železnic. Byly doplněny místní komise na schválený počet ve Vlčovicích a v Lubině. Jmenována byla rovněž komise pro mezinárodní vztahy.


Z prodeje domu již podruhé sešlo

Foto 2

K o p ř i v n i c e (hod) - Už podruhé doporučili radní zastupitelům stáhnout z programu jednání prodej domu č. p. 777 - 780 na ulici Karla Čapka v Kopřivnici.

„Rada rozhodla o tom, že dáme prostor těm právoplatným nájemníkům, ať si založí nějakou právnickou osobu nebo společnost. Město má jakousi obavu z chování pana Mituchoviče,“ řekl po jednání městské rady místostarosta Alois Janek. Nejprve bylo rozhodnuto o prodeji tohoto domu jedinému zájemci, následně současní nájemníci napsali petici proti tomuto prodeji, 2. února podali sami žádost o odkoupení bytů, ale 22. února už jich sedm od koupě ustoupilo. Proto jim zastupitelé poskytli čas do 30. září.


Velikonoce se změnily, vajíčka vystřídala čokoláda a alkohol

K o p ř i v n i c e - S říkankou Hody, hody, doprovody vstupovali malí ’šmigrustníci’ o Velikonočním pondělí za děvčaty, aby je pořádně vymrskali. Tím jim zajistili celoroční neuschnutí a sobě pěkné malované vajíčko.

Jenže stejně jako u ostatních náboženských svátků, tak i u Velikonoc můžeme vysledovat jejich postupné znevažování a komercializaci. Mladé chlapce už zpravidla malované vajíčko neuspokojí a pokud nedostanou peníze (v lepším případě vezmou za vděk čokoládovou pomlázkou), dávají svou rozmrzelost hlasitě najevo. Ale ani dívky v současné době nepovažují za vyznamenání počet chlapců, kteří je přijdou navštívit. Pomalu pravidlem se stává, že se nechávají zapírat nebo ’šmigrustníkům’ dveře neotevřou vůbec.

A tak se velikonoční zvyklosti možná více udržují mezi dospělými. Ženy připraví neúměrné množství jídla a dobrot, aby si pak v zaměstnání kolegyním postěžovaly, kolik práce jim zabraly přípravy a jarní gruntování. A muži, pokud se zúčastní Velikonočního pondělí jinak než jen zvýšenou konzumací jídla, zpravidla obcházením známých degradují nejen svátky jara, ale i svou osobnost úměrně s množstvím vypitého alkoholu.

Namísto abychom se z Velikonoc radovali, jsme rádi, když je máme bez větších problémů za sebou. Ale to si svátek vzkříšení Spasitele určitě nezaslouží.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Obce se dohodly na úhradách za děti ve školách

K o p ř i v n i c e (hod) - Městské zastupitelstvo schválilo dohodu o úhradě neinvestičních nákladů spojených s plněním povinné školní docházky dětí trvale bydlících v jiné obci než je sídlo školy uzavřené podle zákona mezi městem Kopřivnice na straně jedné a Štramberkem, Závišicemi, Ženklavou, Lichnovem, Rybím na straně druhé.

Město Štramberk, obce Závišice, Ženklava a Lichnov uhradí městu Kopřivnice pro rok 1999 částku dva tisíce korun za žáka, obec Rybí částku dva tisíce pět set korun za žáka po odpočtu státní dotace.

„Zákon stanoví plnou úhradu neinvestičních nákladů na žáka, pokud se nedohodnou jinak,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.

Vyúčtování bude Kopřivnice předkládat vždy k prvnímu srpnu za měsíc leden až červen a k třicátému listopadu za měsíce září až prosinec kalendářního roku na základě jmenného seznamu žáků.

V případě, že žák nenavštěvuje školu celé pololetí, mohou se obce dohodnout na úhradě poměrné části neinvestičních nákladů na tohoto žáka.

Základní školu v Kopřivnici navštěvují děti ze Studénky, Bordovic, Rybího, Příboru, Štramberku, Veřovic, Závišic, Ženklavy, Tiché, Skotnice, Libhoště, Frenštátu, Trojanovic a Lichnova. V letošním roce je to sto čtyřicet tři žáků. Naopak děti z Kopřivnice dojíždějí do Frenštátu, Příboru, Studénky, Libhoště, Lichnova, Veřovic, Vsetína, Jakubčovic, Sedlnic a nově je avizovaný Tábor, celkem je jich osmdesát dva.

„Přestože k nám dojíždělo v roce 1997 mnohem více dětí než našich do okolních obcí, obdrželo město Kopřivnice sto padesát tři tisíce korun a okolním obcím uhradilo sto sedmdesát pět tisíc korun,“ dodala Radomíra Michálková.

Většina obcí uhradila v roce 1998 maximum za žáka, až na tyto čtyři obce. Proto byla situace řešena dohodou. Neinvestiční náklady na žáka jsou na školách rozdílné a pohybují se od částky 3 706 na ZŠ E. Zátopka až po 5 710 korun na ZŠ - náměstí (na základě rozborů hospodaření v roce 1997). Jsou závislé na počtu žáků na škole a na spotřebované energii.


Regionální muzeum skončilo své hospodaření se ziskem

K o p ř i v n i c e (dam) - Své loňské hospodaření zakončila obecně prospěšná společnost Regionální muzeum v Kopřivnici mírným ziskem ve výši asi sto tisíc. Potvrdil to ředitel společnosti Lumír Kaválek. „Pokud nedojde k ukončení běžné činnosti Tatry, dá se předpokládat tento trend i letos. Máme mírně deficitní, ale v podstatě vyrovnaný rozpočet. Zatím to vypadá, že pro základní činnost se nám podařilo zajistit vše potřebné,“ uvedl Kaválek. Hlavním úkolem nedávno uskutečněného jednání správní rady společnosti, bylo stanovení auditora, který by měl posoudit oprávněnost výkazů výsledovky hospodaření. Audit bude hotov do konce května a následně bude vypracována výroční zpráva. Ve správní radě došlo také ke změnám, bývalého starostu Josefa Jalůvku a vedoucí jeho kanceláře Miladu Podolskou ve správní radě nahradili místostarosta Alois Janek a vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.


O granty se letos uchází mnohem více uchazečů

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem pětačtyřicet obálek, obsahující projekty ucházející se o granty města, bylo ve stanoveném termínu doručeno na kopřivnickou radnici.

O grant na příměstský tábor se uchází pět projektů. Téma Pojďte si zasportovat splňuje pět projektů a Pojďte si hrát sedm. Nejvíce projektů se uchází o grant na sportovní a kulturní akce mezinárodního charakteru, těch je dokonce devatenáct. Integrace postižených občanů do sportovního a kulturního života je tématem čtyř projektů. Celkem jednatřicet předkladatelů se verdikt městské rady dozví v druhé polovině dubna.


Obnova původní květeny na loukách pokračuje

K o p ř i v n i c e (ili) - K nejnavštěvovanějším místům v okolí Kopřivnice patří sjezdovka pod Červeným kamenem a Janíkovo sedlo. Obě lokality jsou svým způsobem unikátní, protože nikde v okrese se ve výšce zhruba 500 metrů nad mořem tak rozsáhlé louky nevyskytují.

„Obě louky jsou majetkem města a jelikož patří k oblíbeným výletním cílům místních obyvatel, je naším přáním, aby se v přírodě cítili příjemně,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

Z tohoto důvodu se před dvěma léty přistoupilo k postupné úpravě lokalit. Nejdříve byla provedena hrubá údržba, to znamená, že došlo na probírku stromů, vysekaly se keře a aby nedošlo k poškození žacích mechanismů, byly vytrhány kořeny. Následující rok se započalo s jemnější údržbou.

Louky počátkem století sloužily jako pastviny. Vytvořila se na nich určitá společenství rostlin, později se zemědělsky obhospodařovaly a časem se přestaly zcela využívat. Lokality postupně devastovaly a začaly zarůstat kopřivami a maliníkem.

Záměrem odboru životního prostředí je navrácení podhorských luk původnímu účelu. Proto odbor nechal zpracovat Výzkumným ústavem travinářským v Zubří projekt obnovy luk.

V loňském roce ve spolupráci s odbornou firmou byl proveden monitoring výskytu květeny. Louky byly několikrát posečeny v takovém pořadí, aby se podpořilo vysemenění žádoucích rostlin. V loňském roce tento projekt získal dotaci z ministerstva životního prostředí z programu Péče o krajinu ve výši 95 procent nákladů, které celkem dosáhly 97 tisíc korun.

V odborném obhospodařování se bude pokračovat nejen v letošním roce, ale i v letech následujících, aby nedošlo k devastaci luk. Stále probíhá soustavné sledování a vyhodnocování výskytu květeny, stejně jako sběr semen, aby se v případě omezeného výskytu v určitých částech lokalit provedl jejich dosev. Pokud sběr nebude dostačující, použijí se pro dosev některých travin i semena z jiných zdrojů tak, aby se co nejdříve na Janíkovo sedlo a sjezdovku pod Červeným kamenem vrátila původní květena.

Na plochách, které jsou již po několik let pravidelně sečeny, můžeme návrat původní květeny už vysledovat.

„Naší snahou je, aby po obnově lokalit, která bude dokončena během čtyř pěti let, se další údržba omezila pouze na sečení, případně se louky využívaly pro pastvu,“ uvedl Hynek Rulíšek. „V letošním roce se počítá se zvýšením nákladů, ale doufám, že se nám podaří opětovně získat dotaci z ministerstva životního prostředí.“


Impotentní Tatru vyléčila Grégrova viagra, podnik nyní prosperuje jako nikdy před tím

K o p ř i v n i c e - Zázračný lék viagra léčí nejen mužskou impotenci, ale jak se ukázalo, může být také prostředkem nastartování ekonomického růstu v republice.

Jasným příkladem je kopřivnická automobilka Tatra. Program pro revitalizaci českého průmyslu ministra Miroslava Grégra není v podstatě nic jiného než přidělování modrých pilulek vrcholovým manažerům průmyslových podniků.

Když Grégrův nadřízený premiér Miloš Zeman prohlásil na adresu vedení Tatry, že jde o skupinku impotentů, začal si bělovlasý šéf průmyslu a obchodu ve státě lámat hlavu, jak reputaci managementu ’rodinného stříbra’ zlepšit. Nakonec přišel na to, že by se dalo využít úspěchů amerického farmaceutického produktu, o jehož účincích se mezi postaršími členy kabinetu vyprávějí legendy. Místo státních garancí, či přímého ’nalévání’ státních peněz do soukromých společností, si vláda nechala vyvinout speciální, silnější pilulku, neboť ministři usoudili, že ekonomika ’spálená země’ potřebuje koňskou dávku ’vzpružovadla’. Zesílený preparát by u nás měl být distribuován pod pracovním názvem Revitalizační lomcovák.

Jak se už nyní ukazuje, léčba hospodářství viagrou, se osvědčí. Hned poté, co z ministerstva přišla první dávka modrého zázraku, určená generálnímu řediteli a jeho nejbližším spolupracovníkům, začal se v Tatře odehrávat hospodářský zázrak. Doslova z hodiny na hodinu se Tatře podařilo získat potřebné provozní úvěry a se zákazníky se již ve správní budově dveře netrhnou. Do konce roku bude automobilka nucena přijmout několik tisíc lidí, neboť zatížení stávajících zaměstnanců je neúnosné. Mnozí už své blízké neviděli několik dnů.

„Děláme tady na tři směny, šestnáctky a pořád je to málo. Jestli to tak půjde dál, asi nás to zničí,“ říká k smrti unavený Tonda Kudláček, dělník hlavní montáže. Z linky opravdu sjíždí ve dne i v noci jeden náklaďák za druhým a management chce na zelené louce stavět další výrobní linku.

David Macháček


Rada schválila návrh na výkon rozhodnutí prodejem nemovitosti

K o p ř i v n i c e (hod) - V loňském roce 23. června uzavřel dlužník pan Petr Boháč dohodu s městem Kopřivnice o způsobu úhrady dlužných úroků z prodlení ve výši 197 366 korun.

Vzhledem k tomu, že dlužník uhradil pouze první splátku úroku z prodlení ve výši 40 tisíc korun a s dalšími splátkami se zase dostal do prodlení, bylo od této dohody odstoupeno. Město odstoupilo od dohody o způsobu úhrady dlužných úroků. Dlužník byl vyzván 15. února k uhrazení splatné částky a ten na tuto výzvu nereagoval. Právní oddělení Městského úřadu v Kopřivnici proto navrhuje podání návrhu na výkon rozhodnutí prodejem nemovitosti Petra Boháče. Rada tento postup schválila.


Město zvažuje omezení MŠ

K o p ř i v n i c e (hod) - Protože počet dětí, které navštěvují mateřské školy, neustále klesá, je Odbor školství, kultury a sportu Městského úřadu v Kopřivnici nucen připravit městské radě návrh řešení.

„Jakým způsobem dojde ke snížení kapacity, to ještě není rozhodnuto. Nabízejí se dvě možnosti. Jedna je snížit počty dětí na odděleních, druhá možnost je ta, že by se zrušila oddělení v mateřských školách nebo celá školka,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Radomíra Michálková.

Městská rada se tímto problémem bude zabývat v měsíci květnu. Jedno je již dnes jasné, všechny děti, jejichž rodiče budou mít zájem o mateřskou školu, budou umístěny podle platných předpisů.


ČSAD Ostrava se připravuje na restrukturalizaci podniku

K o p ř i v n i c e (ili) - V současné době probíhá intenzivní analýza potřebnosti činností a potřebnosti pracovníků podniku ČSAD Ostrava, která bude trvat nejméně dva měsíce. Po jejím důkladném rozboru a vyhodnocení dojde k následné restrukturalizaci podniku.

Ve hře je i předpoklad vstupu zahraničního kapitálu do firmy. Zvažuje se účast Francouzů, jak nám potvrdil ředitel ČSAD Ostrava František Halašta. S výsledky podnikové analýzy a dopadu na ČSAD v Kopřivnici vás seznámíme v měsíci květnu.


Na údržbu hřišť a pískovišť chybí peníze

Foto 5

K o p ř i v n i c e (ili) - S odchodem zimy se ve městě potýkáme každoročně se stále stejnými problémy - narušenými povrchy silnic a chodníků, úklidem města a opravami dětských hřišť a pískovišť.

Zvláště rodiče malých ratolestí zajímá, kde si jejich potomci hrají. V celé Kopřivnici je dětem k dispozici 105 hracích ploch s kolotoči, houpačkami a průlezkami stejně jako sedmdesát pískovišť. Co do počtu si opravdu nikdo nemůže na nic stěžovat. Problém je ale s jejich kvalitou a údržbou.

Dětská hrací zařízení v současné době spravuje správa sportovišť. V minulém roce byly opraveny hřiště na sídlišti Sever včetně kolotočů a laviček a doplněn písek na dalších místech Kopřivnice. Ale do ideálního stavu má celá situace daleko.

Zatímco v minulém roce byl rozpočet na úpravu dětských zařízení stanoven na 120 000 korun pro sídliště Sever a 50 000 pro ostatní zařízení v Kopřivnici, je situace v letošním roce obdobná. V návrhu rozpočtu města je vyčleněna částka 45 000 korun. K tomu je nutno připočíst 170 tisíc korun účelově vázaných finančních prostředků poskytnutých městem správě sportovišť jako příspěvkové organizaci, které přecházejí z minulého roku.

Pokud si uvědomíte, že menší generálka dětského hřiště spojená s opravou kolotoče a celkovým nátěrem zařízení stojí zhruba deset tisíc a výměna písku v jednom pískovišti spolu s dovozem tohoto materiálu přijde na tři tisíce korun, je nasnadě, že je rozpočet naprosto nedostačující. Dostát proto normě, která ukládá každoroční výměnu písku v pískovišti a dvakrát ročně jeho dezinfekci, je naprosto nereálné.

„I když provedeme údržbu včetně generálky, vyměníme nebo alespoň doplníme písek, stejně za čtrnáct dní nepoznáte, že jsme něco dělali. Býváme často vystavování kritice ze strany občanů, ale problém vidím nejen v nedostatku finančních prostředků na údržbu, ale zejména v neohleduplnosti lidí vůči společnému majetku,“ uvedl ředitel Správy sportovišť v Kopřivnici Milan Gilar.


Změny ve složení povodňové komise v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (ili) - Z důvodů zkušeností s povodněni v roce 1997 byla na základě nařízení vlády a požadavků okresního úřadu jmenována v loňském roce Městskou radou v Kopřivnici Povodňová komise města Kopřivnice. Jejími členy jsou lidé ve vedení města, zástupci obou policií, hasičů, Tatry, místních částí, firmy Slumeko, správci sítí a odborní pracovníci města (majetková správa, životní prostředí, kabelová televize). Vzhledem k tomu, že povodňová komise musí být stále funkční, schválila městská rada na posledních třech zasedáních její nové členy. Ke změnám došlo na místě starosty, místostarosty a předsedů místních komisí. Nové složení povodňové komise bude nahlášeno na okresní úřad včetně všech osobních údajů a možného telefonického spojení v případě povodňové kalamity.


Sloučení městských policií zřejmě nebude možné

K o p ř i v n i c e , Š t r a m b e r k (dam) - Se sloučením svých městských policií koketují vedoucí představitelé radnic v Kopřivnici a Štramberku.

Zda k němu nakonec skutečně dojde, zatím není nikdo schopen říci, i když převládají hlasy skeptiků. Šlo by totiž o první podobný případ v celé České republice.

Iniciátorem myšlenky užší spolupráce či sloučení kopřivnické městské policie a dvou strážníků, kteří působí na katastru Štramberku, je právě tamní radnice. Vedení Kopřivnice však tuto myšlenku podporuje.

„S panem starostou Sochou jsme to předběžně projednali a on má zájem o to, aby kopřivničtí strážníci zasahovali také ve Štramberku. Zvažujeme tuto možnost a pokud to bude možné, tak ji předneseme městské radě a pokud s ní budou radní souhlasit, tak i zastupitelstvu. Jedině zastupitelé by totiž o něčem takovém mohli rozhodnout,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Krajčír, který je pověřen řízením městské policie.

Toto spojení by fakticky znamenalo rozšíření kopřivnické městské policie, ale jen v mezích částky, kterou by na tuto věc poskytlo město Štramberk. Jak vysoká by částka byla, je také ještě předmětem jednání.

Velitel kopřivnické policie Jan Müller sice myšlenku sloučení neodmítá, ale je skeptický k její realizaci. Strážníci totiž podle zákona mohou operovat pouze na katastru svého města. „Já bych pomohl Štramberku rád, stejně tak pozitivně se k tomu staví i vedení obou radnic, ale s největší pravděpodobností to nebude možné z legislativních důvodů. Více budu vědět, až se mi do rukou dostane vyjádření odborníků,“ řekl.


Investory má přitáhnout publikace na internetu

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednou z aktivit, která by měla ve výhledu zlepšit ekonomickou situaci v mikroregionu Kopřivnicka, je program získávání investic. Jelikož na nutnosti vypracování takového programu poukazoval radní Petr Wisnar (ODS), byl jeho sestavováním pověřen. „Na základě našeho volebního programu a na základě rozhodnutí městské rady, která na svém zasedání schválila základní teze programu získávání nových investic, jsem byl jmenován jako zástupce města ve věci práce na již zmíněném programu. Byla to jedna z podmínek mé kandidatury ve volbách i vstupu do rady,“ řekl Wisnar.

Podle něj by se program na získávání nových investic měl stát samozřejmou prioritou každé progresivně uvažující municipality. „Jedině toto je z dlouhodobého hlediska hlavní a stabilizační prvek každého mikroregionu ve smyslu získávání nových pracovních příležitostí boje s rostoucí nezaměstnaností a s ní spojenou migrací pracovní síly, přirozeného ekonomického rozvoje města a celého mikroregionu,“ uvedl Petr Wisnar.

Přilákání a získávání nových investic je dlouhodobý a náročný proces, kde poptávka po nových zdrojích vysoce převyšuje nabídku. V našem regionu již fungují instituce, které se podobnou tématikou zabývají, jednou z nich je i kopřivnické CPR.

Celá myšlenka programu se opírá o zkušenosti běžně praktikované v průmyslově vyspělých zemích. Program získávání investorů v prvé řadě počítá s vytvořením mikroregionálního týmu, který by vznikl z odborníků jednotlivých měst našeho regionu (měl by vzniknout na základě zájmu a dobrovolnosti po oslovení. Je zřejmé, že vytvoření mikroregionu vymezeného dojezdností pracovní síly, může vést k větší efektivnosti a celkové zajímavosti celého projektu). „Tato myšlenka vychází z toho, že lidé budou jistě ochotni za prací dojíždět do okolí. Není proto nutné trvat na tom, že investor musí postavit továrnu v Kopřivnici, kde to pro něj může být nevýhodné, ale třeba v Novém Jičíně, kam mohou Kopřivničané do práce snadno dojíždět,“ vysvětlil Wisnar.

Tento tým by měl v prvé řadě vypracovat určitou „rukověť investora“, která by měla obsahovat popis a umístění regionu, jeho návaznost na přístupové komunikace, aktuální a budoucí, významné komunikační body (letiště), průmyslové oblasti v jeho okolí.

Dále pak průmyslové tradice regionu, popis aktuálního stavu podnikatelských aktivit, popis struktury obyvatelstva a jeho vzdělanostní úroveň, míru nezaměstnanosti a její strukturu. Nejdůležitější kapitolou rukověti investora by pak mělo být popsání a charakteristika budov a pozemků vhodných a určených pro rozvoj podnikatelských aktivit. Tyto by měly být přesně popsány počínaje přesnou lokalizací, před aktuální vybavenost infrastrukturou a inženýrskými sítěmi až po návaznost na přístupové komunikace s výhledem do budoucnosti.

„Zde by se jako prioritní měla jevit podpora rozvoje větších příměstských podnikatelsko- průmyslových zón, umístěných na vstupech do města, jejich zřízení bude znamenat snížení ekologické a hlukové zátěže center měst,“ připomněl Wisnar. Neméně důležitým bodem v publikaci určené investorům bude systém pobídek pro investory. To znamená nabídky měst na daňové prázdniny, zainvestování pozemků vybraných k podnikání a podobně.

Celá publikace by se měla objevit nejen v tištěné podobě, ale také v síti internetu. „Jelikož bude potřeba informace obsažené v rukověti investora velmi často aktualizovat, jeví se její internetová podoba jako velmi vyhovující,“ potvrdil iniciátor projektu. Rukověť bude samozřejmě vydána ve všech významných světových jazycích, angličtině, němčině, francouzštině a možná i další.

Tým odborníků by měl za úkol dlouhodobě a systematicky touto publikací oslovovat potenciální investory a to prostřednictvím různých podnikatelských center, průmyslových lobby, příslušných organizací Evropské unie, informačních center jak místních, tak národního centra ČR v zahraničí. Další možnosti se nabízejí v účasti zástupců týmu na oficiálních delegacích v zahraničí, partnerských městech, veletrzích a výstavách, či přímým oslovením potenciálních investorů.

Zatím je celý projekt ve fázi jednání a reakce dalších měst, které by se do něj měla zapojit budou vyhodnocovány v následujících týdnech.


Kultura

Kopřiva bude letos mít velmi pestrý doprovodný program

K o p ř i v n i c e (dam) - Po třinácté budou moci šestnáctého a sedmnáctého dubna příznivci netradičních forem divadla navštívit přehlídku tohoto žánru v Kopřivnici. Kopřiva ’99 se bude odehrávat téměř ve všech prostorách místního kulturního domu a při přičtení nezvykle vysokého počtu doprovodných akcí se letošní ročník festivalu stane dvoudenním kulturním maratonem.

Dramaturgii samotné přehlídky letos tvoří osm divadel, některá představení, hlavně taneční a pohybová, jsou kratší, což se také projevuje na plánovaných koncích jednotlivých přehlídkových dnů, které jsou podstatně dříve než bývalo na Kopřivě zvykem. Jediným skutečně dlouhým představením je vystoupení studentů DAMU Praha s hrou ’Zojčin byt.’ V dramaturgii je letos jasně patrný důraz na pohybové a taneční divadlo. „Je to dáno také tím, že těchto divadel je momentálně hodně. Není to taky vždy čistě pohybové divadlo, ale takový hybrid klasického verbálního a pohybového vyjadřování,“ zdůvodnil dramaturgické zaměření přehlídky její autor Jiří Cachnín.

Tradičním problémům s časovými skluzy chtějí pořadatelé předejít také důsledným dodržováním začátků představení. „Obě první představení jsou vynikající a pokud někdo přijde pozdě, může se mu stát, že jej neuvidí,“ upozornil Cachnín.

Osm představení doplňuje dalších osm doprovodných programů. K vidění budou například hned tři výstavy fotografií. Fotografie z cest po Chile bude ve vestibulu vystavovat Jan Burian, další expozici fotek pod názvem Alternativa ’98 si zájemci budou moci prohlédnout v Nora Café. Třetí série fotografií bude zdobit bývalý hudební salonek a půjde o expozici nazvanou Rok 1998 z pohledu fotoreportérů MF Dnes z Ostravy. Také kinematografii pořadatelé letos nevynechají. „Vloni nám to nevyšlo s filmy Pavla Kouteckého, takže je bude možné vidět letos a další snímky budou z dílny místního Filmového klubu Kopřivnice, jehož členové by měli své snímky také uvádět,“ řekl duchovní otec Kopřivy. Filmy budou promítány na třetí scéně přehlídky právě v bývalém hudebním salonku. Představa je taková, že vždy během první a druhé přestávky bude promítání filmů. Třetí skupinou doprovodných akcí jsou hudební produkce. V rámci Kopřivy zahrají celkem čtyři kapely: Majerovy brzdové tabulky, Modrooké děti, Mahoňadro a Lampa Quartet. V podstatě veškeré doprovodné programy by se měly uskutečňovat v bývalém koncertním salonku. Pokud bude o akce plánované v Nora Café tak velký, že její kapacita by byla nedostačující, existuje možnost přesunout je také do hudebního salonku.

Stejně jako v minulém roce budou se i letos divadelníci střídat na dvou jevištích. Jedno bude v hlavním sále a druhé v prostorách kina Puls. „Uvažujeme o tom, že letos upustíme od tradičních maskovacích sítí a použijeme jiné dekorace. V každém případě, ale dojde ke zmenšení prostoru ve velkém sále, aby měli herci kontakt s divákem,“ prozradil inovaci Cachnín.

Naopak zachována zůstanou tradiční sezení či semináře s porotci po jednotlivých představeních. Tříčlennou porotu by měl tvořit veterán Kopřivy Luděk Richter, Ladislav Vrchovský, redaktor Moravskoslezského dne a Jan Poubal z Palackého univerzity Olomouc. Čtvrtým porotcem budou sami diváci, kteří budou mít opět možnost hlasovat pro nejlepší představení a udělit cenu diváka. Vstupné na jedno představení je 50, na jeden den 110 a na celou přehlídku 175 korun. Předprodej byl již zahájen v MIC.


Koncert úspěšných soutěžících doplní výstavka výtvarných děl

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert nejlepších účastníků všech okresních kol soutěží, vyhlášených pro tento rok ministerstvem kultury, se uskuteční 7. dubna o půl páté odpoledne v koncertním sále Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. O úspěších jejich žáků v okresních kolech soutěže uměleckých škol se bylo možné dozvědět již v minulém čísle Kopřivnických novin.

Koncert, určený hlavně rodičům a spolužákům, bude také doplněn výstavkou prací žáků výtvarného oboru. Někteří z nich se zúčastnili nedávno uspořádané soutěže ’Evropa ve škole’ a také zaznamenali úspěch. V I. kategorii získala Edita Schlingerová první místo, Jitka Chocholatá třetí místo a čestné uznání si odnesly Johana Krajčírová a Sára Gálová.

Ve II. kategorii se umístila Ivana Bernátková na prvním a Vít Španihel na druhém místě. Španihel získal také za svoji práci ’Jednotka intenzivní péče’ cenu poroty. Třetí místo patří Petru Vlkovičovi. Ve třetí kategorii se umístila Hana Pokludová rovněž na třetím místě.

V soutěži prostorové tvorby si odnesly ceny za první místa dva kolektivy Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. V první kategorii zvítězily děti v oblasti keramické práce, ve třetí kategorii za tvorbu hlav.


Cyklus koncertů Kruhu přátel hudby skončil

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Další ročník předplatného Kruhu přátel hudby byl ukončen v pořadí sedmým koncertem, na kterém své umění posluchačům předvedlo Janáčkovo kvarteto.

Velmi slušná návštěva toho koncertu nebyla v uplynulém ročníku výjimečná. Počet posluchačů na koncertech celkově vzrostl. Částečně lze tuto zásluhu připsat patronům jednotlivých koncertů.

“Patroni přitáhli více posluchačů a svým způsobem pomáhali propagaci jednotlivých koncertů. Pokud to bude možné budu hledat patrony pro koncerty Kruhu přátel hudby i v příštím roce,” řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.


Štramberk bude hostit amatérská divadla

Š t r a m b e r k (hod) - Vloni se uskutečnila první Štramberská divadelní přehlídka amatérských divadelních souborů a letošní rok je prubířským kamenem. „Vloni to bylo nové, pokud se to letos podaří, tak se zdá, že nová tradice je navázána,“ řekla Pavla Jurková, jedna z organizátorek přehlídky a dodala „přehlídka je samozřejmě velmi náročná, co se týče financí, volného času, organizování a podobně. Jsem velmi ráda, že se našlo dost zapálených lidí, kteří se tomu věnují.“

„Jako úspěch považuji tu skutečnost, že na závěr přehlídky 7. května přislíbil účast ministr kultury Pavel Dostál. Je to opravdu velká pocta, protože amatérské soubory mají spoustu přehlídek. Určitě v tom hraje fakt i ta skutečnost, že je z tohoto regionu a v sedmdesátých letech se zúčastňoval i štramberských divadelních úterků coby porotce. Nedávno v rozhovoru pro časopis Veřejná správa ocenil jmenovitě Štramberk v souvislosti s počtem spolků a s místní kulturou.

Divadelní přehlídka začíná v pátek 9. dubna v 19 hodin v kulturním domě vystoupením Divadelního souboru Starojičan ze Starého Jičína, který se představí hrou Radostné mládí od Vincenta Sochy. V pátek 16. dubna zahraje domácí Divadelní spolek Kotouč Štramberk Gogolovu hru Ženitbu.

Divadelní soubor Tyl Drahotuše vystoupí s hrou Oldřicha Vaňka Zdaleka ne tak ošklivá, jak se původně zdálo v pátek 23. dubna divadelní soubor. Posledním souborem, který se na přehlídce představí 30. dubna, je Divadelní soubor Čísovjáček z Tísku se hrou Kamila Nováka Hřích Adama a Evy.

V pátek 7. května pak divadelní přehlídka končí a závěr provede ministr kultury Pavel Dostál. Měl by být krátký program, ve kterém se představí Divadelní spolek Kotouč s krátkým dialogem a zřejmě vystoupí i druhý spolupořadatel další domácí soubor Divadlo Pod věží s ukázkou ze hry, kterou právě zkouší.


Pavla Břínková a Jan Ježek se znovu vyznají z lásky k operetě a muzikálu

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivci lehké múzy a muzikálových melodií se mohou těšit na další vystoupení populární dvojice zpěváků těchto žánrů Pavly Břínkové a Jana Ježka.

Kulturní dům v Kopřivnici uvede ve středu sedmého dubna dvojrecitál, těchto umělců nazvaný Láska v operetě a muzikálu, bylo již možné v Kopřivnici vidět několikrát, tentokrát by však v jeho programu měly zaznít nové skladby. Během pořadu má každý interpret svůj vlastní umělecký blok a kromě toho je součástí pořadu třetí část, ve kterém oba zpěváci interpretují známá dueta. Klavírní doprovod koncertu obstarává Vladimír Turc. Výjimečnost tohoto recitálu tkví v tom, že samotní účinkující si jej také konferují. Sami jsou autory scénáře pořadu a sami jej doprovází mluveným slovem. V průběhu večera bude možné slyšet repertoár klasické operety a muzikálu. Mimo jiné zazní skladby Lehára, Kalmána, Offenbacha, Strausse, Bernsteina nebo Oskara Nedbala. Pavla Břínková v recitálu uplatňuje své zkušenosti brilantní zpěvačky, herečky a tanečnice po odchodu z angažmá v karlínském divadle na mnoha jiných scénách českých divadel. Její klasicky školený operní hlas a jeho spojení s rozpustilým operetním herectví působí na diváky velmi příjemným dojmem.

Jan Ježek je sólista Státní opery Praha, navíc také často hostuje na prknech Národního divadla v Praze a Brně. Navíc působí jako umělecký šéf operety v divadle Josefa Kajetána Tyla v Plzni.


Nad pořádáním Kopřivěnky zatím visí otazník

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradiční přehlídka loutkových souborů Kopřivěnka, která se většinou termínem svého pořádání kryje s festivalem Kopřiva, bude letos později.

Pořádání přehlídky záleží na tom, zda bude pořádajícímu loutkohereckému souboru přiznán grant. „Až v polovině dubna se dozvíme, jestli jsme grand dostali. Pokud ne, tak Kopřivěnka nebude, neboť by ji nebylo z čeho financovat,“ řekla vedoucí Rolničky Alena Svobodová.

Jestliže se Kopřivěnka uskuteční, je naplánována na 12. a 13. května.


O diváky bude v kině Puls soupeřit film Ronin a snímek Co chytneš v žitě

K o p ř i v n i c e (dam) - Český komediální a americký thrillerový snímek bude od zítřka do pondělka soupeřit o přízeň diváků na plátně kopřivnického kina Puls. Odpolední představení budou patřit dvouhodinovému skvěle obsazenému thrilleru Ronin. Roninové, samurajové a osamělí bojovníci, kteří vyměnili svou rytířskou čest za peníze a ztratili také své jméno, existovali již v dobách středověkého Japonska, dnes si jejich označení vypůjčil legendární režisér akčních snímků John Frankenheimer. Moderní Ronininové jsou skupinkou vysloužilých či nepohodlných agentů tajných zpravodajských služeb a teroristických organizací z celého světa. Když si je tajemný zákazník najme na to, aby mu získali kufřík s ještě tajemnějším obsahem bojují vedle sebe vysloužilci z CIA, KGB, CI5, nebo IRA. Velmi dobře napsaný scénář a Frankenheimerova režie staré školy, která je i bez přemíry výbuchů, kaskadérských výkonů a digitálních efektů mnohem výmluvnější dělají z Roninu opravdu velmi dobrý film. Když se k tomu ještě připojí výborné herectví Roberta De Nira a Jeana Rena, stojí za to se do kina vydat.

Večer bude kino promítat nový český povídkový film Romana Vávry Co chytneš v žitě. Žánrově by se film dal zařadit nejspíš jako tragikomedie, od lehké komedie se vždy v další povídce film posouvá blíže k tragické rovině věci a poslední povídka již na člověka působí velmi zneklidňujícím dojmem. První povídka nazvaná ’Osina’ je vyprávěním o seznamovacím výletu Katky a Davida. Druhý ’Stoh’ se odehrává na konci prázdnin, kdy si parta kluků postaví ve stohu bunkr, ve kterém jednou najdou půvabnou uprchlici. Právě ve stohu se žánr filmu láme, když jeden z kluků ve stohu zažije první bolestnou životní zkušenost. Poslední ’Cesta’ vypráví o staré panně Jindřišce, která se rozhodne využít poslední šanci a vstoupit do manželství. Již svatební den je však velmi smutný a nešťastný. Svěží Vávrův film, plný dobrých hereckých výkonů, stojí za to vidět.


Dr(o)bečky z knihovny

ANKETA - podle slovníku naučného - „Výzkum mínění určité části veřejnosti o nějaké otázce, předloženém námětu apod., většinou dotazníkovým šetřením“.

I nás v knihovně zajímají názory různých skupin čtenářů na různé otázky. Proto chceme našim čtenářům každý měsíc položit jednu anketní otázku. Tu najdou v dětském oddělení knihovny a svou odpověď, ať už stručnou nebo obsáhlejší, mohou vhodit do naší anketní schránky, umístěné tamtéž. Ačkoliv je schránka v dětském oddělení, zúčastnit se může kterýkoliv čtenář či návštěvník knihovny.

Každý měsíc odpovědi vyhodnotíme a nejzajímavější zveřejníme v knihovně, v Drobečcích v Kopřivnických novinách i na webových stránkách naší knihovny na internetu. Doufáme, že se nám podaří zjistit zajímavé skutečnosti. Některé mohou být zajímavé samy o sobě, další nám napoví, co by si čtenáři představovali jinak a lépe. První březnové téma již bylo zveřejněno. Zní takto: „Co je tvůj nejlepší kamarád - kniha, televize nebo počítač?“ Jsme zvědavi, jakou příčku v zájmu lidí v dnešní přetechnizované době zaujme dobrá kniha.

Věříme, že se do našich anket zapojí co nejvíce čtenářů, protože i to je jedna z cest, jak ovlivnit budoucí tvář naší knihovny.

Alena Pavelková, knihovnice


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 1. dubna ve 20 hodin Růžové sny - slovenský film. Balada o první lásce, která touží o tom, aby ji všichni považovali za skutečnou. Do 12 let nepřístupný (v rámci FK)

Pá 2. - po 5. dubna v 17.30 hodin Ronin - thriller USA. Pro peníze jsou připraveni i zabíjet... Hrají: Robert De Niro, J. Tříska... Ve 20 hodin Co chytneš v žitě - smutná povídková komedie ČR. O lásce, tajemstvích a nástrahách skrytých v obilném poli. Český lev 1999 za hl. roli - Iva Janžurová

Út 6. dubna ve 20 hodin papírové hlavy slo-fran-švýc -něm-český film 1996. Strhující film o vztahu despotického státu a jeho obyvatel, o tom, jak se chová člověk, když s ním manipuluje totalitní moc. (v rámci FK)

Čt 8. - po 12. dubna v 17.30 hodin Stav obležení - politický thriller USA. Film popisuje v mnoha ohledech možné důsledky teroristických činů v USA. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin Dvojrole - psychologické sci-fi ČR - Francie. Experiment lékařů s výměnou mozku dvou žen umírajících po autonehodě. Zápas duše s příliš mladým tělem. Hrají: T. Brodská, K. roden, J. Hartl... Do 12 let nepřístupný

Kino Vláček

Ne 4. dubna v 15 hodin Pohádka O Popelce - české pásmo

Ne 11. dubna v 15 hodin Motýlí čas - český film

• (filmy se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 4. dubna ve 20 hodin Velikonoční zábava. Hraje Sunar rock + D. J. Jirka Matýsek

St 7. dubna v 19.30 hodin Pavla Břínková a Jan Ježek

Nora Café

Pá 2. dubna ve 20 hodin Almanach Vítrholc ...a možná přijde i Kája Goott

Pá 9. dubna ve 21 hodin House Mix - Phunky Beats. D. J. ´s San - Doz, Jezus - Ohew - Z

So 10. dubna ve 21 hodin The Fatal Shore + Swordfishtrombones. Phil Shöenfelt, Bruno Adams, Chris Hughes v projektu 8x rock

• Koncerty skupin se konají v přilehlém hudebním sále


O prodavači „na baterku“

Semlelo se to 17. března t. r. před polednem, kdy jsem společně s manželkou vstoupil do místní prodejny Ozon, na Štefánikově ulici. V oné chvíli zde nebyl jediný zákazník. Stoupli jsme si k pultu s baterkami a čekali. Přišoural se k nám unuděně mladý vysoký prodavač a bez pozdravu se postavil proti nám. Když po několika vteřinách se neozvala obligátní otázka, čím by nám mohl posloužit, zahájil jsem obchodní proces sám tím, že jsem jej pozdravil (!) a přidal dotaz na možnost nákupu. Následovala obsluha, která v nás vyvolávala trapné pocity. Navzdory tomu jsme koupili zboží v hodnotě 998 Kč. Protože bylo balené ve dvou poněkud větších krabicích, odvážila se manželka zeptat, zda nemají igelitové tašky. Obtěžovaný prodavač snad ve snaze být i vtipný, odvětil, že: „Ty časy, kdy jsme je mívali, už jsou pryč.“ To, že by nám mohl pro lepší nesení ovázat krabice motouzem, mu ani zdaleka nedošlo. Manželka zjevně otráveně vyklopila příslušný obnos, za který následovala absence poděkování a následně se také neozval pozdrav zákazníku při jeho odchodu. S krabicemi pod paží jsme se vydali k východu z prodejny. Při míjení vedlejšího pultu s textilem a opuštěnou prodavačkou jsem prohodil k manželce: „Ohromná kultura prodeje. Dovedou šetřit i na pozdravení a poděkování za tržbu.“ Koutkem oka jsem postřehl, jak prodavačka ostře odstartovala směrem ke kolegovi. Ve chvíli, když už jsme otvírali dveře, se ozvalo z hloubi prodejny prodavačovo naprosto zřejmé provokativní, hlasité a dokonce i „zpívané“ nashledanou. Pověstné ucho se utrhlo, já se obrátil zpět a povídám: „Mladý muži, teď jste to poněkud přepískl. Před malou chvílí jsem si koupil u takové napůl zmrzlé prodavačky na tržišti čtyři pomeranče. Obsloužila mne s přátelským úsměvem i proroctvím, že mi budou určitě chutnat a za zhruba asi 2 koruny zisku slušně poděkovala. Vy jste se právě za asi 100x větší zisk, zachoval jako klacek. Jenže já náhodou patřím mezi jedince, kteří se rádi podělí o své zážitky s dalšími lidmi, proto vám doporučuji přečíst si Kopřivnické noviny.“

Vážená veřejnosti, míříme všichni „do Evropy.“ Ekonomové, ale i psychologové říkají, že nás však čeká ještě dlouhá cesta. Copak video nebo počítač se dá koupit, horší je to s morálkou. Někteří jako by tu trasu startovali z primitivů střední Afriky.

Na své služební cestě ve Švédsku jsem zjistil, že jsem si nevzal rezervní ponožky. To se přece chlapům přihodí. Vlétl jsem do patřičného obchodu a projevil své přání. Prodavač v mžiku rozložil přede mnou na pultě malou výstavu tohoto zboží. Než jsem se stačil orientovat, už byl u mne znova s taktní omluvou, že se mu jevím jako cizinec a venku se chystá asi na déšť a vystřelil proti mně snad pět atraktivních deštníků. Vůbec ho neudolalo mé odmítnutí velmi lákavé nabídky a opět mne začal zkoušet, když mi předložil několik párů, prý nejnovějších vzorů rukavic v kombinaci kůže - úplet. Kdepak, skončilo to jen u těch tří párů ponožek. Hodnota tržby - ne zisku, činila asi půlhodinový plat normálního Švéda. Vše bylo zabaleno, za tržbu poděkováno a pan prodavač mne nejen vyprovodil několika kroky směrem ke dveřím, ale s přáním mé další návštěvy se zlomil do takové poklony, že jsem se honem obrátil, jestli nejde za mnou anglická královna.

Jindy jsem nakupoval v jedné, tehdy ještě „západoněmecké“ potravinové samoobsluze. Pokladní můj jen několikakusový nákup odkládala z košíku na krátký pásový dopravníček, jaké už máme i u nás. Ve chvíli, kdy jsem chtěl zboží uložit do papírové nebo igelitové tašky, které jsou u pokladen zdarma k dispozici, paní křepce vyskočila ze své otáčivé židličky, sama vybrala vhodný typ tašky a už mi nákup do ní skládala. Povídám: „Není to příliš mnoho služeb za tak malý obchod?“ A sympatická paní s úsměvem povídá: „Milý pane, u nás jste zákazník i po zaplacení, protože chceme, abyste se zase někdy vrátil.“ Nevrátil jsem se, ale rád a často na vás, paní pokladní, vzpomínám. V samoobsluhách i jinde. Třebas nedávno také v inkriminovaném Ozonu. Takových poučných případů z ciziny bych mohl vyprávět, ale do třetice přidám jen jeden a ten je dokonce „český“!

Vyprávěla mi kdysi moje známá, která dlouhá léta, až do roku 1948, byla prodavačkou v jednom pražském obchodě, v němž pevnou rukou vládl, dá se říci, „klasický pan obchodník.“ Pan šéf dbal a hlídal si i takové detaily, jako že personál při obsluze, kdy právě stojí proti zákazníkovi musí mít ruce připaženy a býti asi 30 centimetrů od okraje pultu. Kdepak založit si ruce nebo válet si břicho po stole, to by byla vždy dodatečná výtka! Avšak, když prodavač opomenul poděkovat za tržbu a nepozdravil zákazníka, pak už byl každý takový prohřešek vyztužen desetikorunovou srážkou z výplaty!

Co zbývá říci závěrem. Nechce se mi věřit, že by pan Ollender takto, majitel Ozonu, instruoval své zaměstnance slovy: „... a když se vám zákazník znelíbí, neváhejte a posměšně z něj udělejte kašpara. Ať je to třebas babka či děda. Ostatně tito veteráni jsou zvlášť nebezpeční, protože prý je už ve škole učili, že každý slušný člověk raději pozdraví nebo za ochotu či službu poděkuje dvakrát, než aby jednou, jedinkrát opomenul. Jinak ovšem páni služebníci, to není dáno zákonem, to prý je jen ustálenou společenskou normou v civilizovaném světě, tož jaképak cavyky, že...!“

S platností i pro mnohé jiné lidičky kolem nás tentokrát napsal

Jaromír Konůpka


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 1. 4. 12 - 21, pá 2. 4. 12 - 22, so 3. 4. 12 - 22, ne velikonoční 4. 4. 9 - 19 hodin, po velikonoční 5. 4. zavřeno, út 6. 4. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 7. 4. 18 - 21, čt 8. 4. 17.30 - 21, pá 9. 4. 6 - 9, 13 - 15, 19 - 22 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: ne 4. 4. 7.30 - 8.45 hod. HC 3. tř., 9 - 13 hod. HC turnaj 2. Tříd

Krasobruslení:2. 4. 8.30 - 19 hod. a v so 3. 4. 8.30 - 16 hod. Tatrovácká brusle

Bruslení veřejnosti: čt 1. 4. 10 - 11.30, 17.15 - 18.30, so 3. 4. 16.30 - 18, ne 4. 4. (poslední bruslení) 15.30 - 17 hodin

Rekreační turistika: so 3. 4. v 7.43 hod. odjezd ČD Kopřivnice - Ženklava ČD - rodný dům K. Davida - Fojtův kopec - Hlásnice - Jedle - po zel. na červ. Libotín koupaliště - Štramberk - po žl. do Kopřivnice, návrat kolem 16 hod.; út 6. 4. v 7 hod. sraz u ZS Kopřivnice - Váňův kámen - Štramberk kost. - sv. Kateřina - Závišice - přes Benčák do Kopřivnice. (Závišice u mostu odjezd autobusu ve 12.35 hod.), návrat kolem 13 hod.; so 10. 4. v 6.29 hod. odjezd ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - Fulnek ČD - město - po červ. - Jestřábí - Stříbrné jezírko - Odry ČD odjezd v 11.46 hod., příjezd do Kopřivnice ve 12.54 hod.

Fotbal: so 3. 4. v 9 a v 11: FC Kopřivnice - SK Železárny Třinec B (st. a ml. žáci ); ne 4. 4. v 16.00: Lichnov - FK SK Polanka (I. A třída)

CykloArt: pořádá každou neděli v 9 hod. silniční vyjížďky. Sraz vždy u kasáren před prodejnou CykloArt


Výsledky

Badminton: Výsledky mistrovství české republiky do 17 let v Orlové (6. - 7. března): dvouhra dívky: 5. - 8. M. Bajerová, 9. - 16. Z. Indruchová; dvouhra chlapci: 5. - 8. D. Hanzelka (všichni Kopřivnice); čtyřhra dívky: 1. Kozová - bajerová (Plzeň - Kopřivnice); čtyřhra chlapci: 2. Hanzelka - Kohoutek (Kopřivnice - Č. Krumlov); smíšená čtyřhra: 1. Potuček - Bajerová (Hr. Králové - Kopřivnice), 3. - 4. Hanzelka - Kozová (Kopřivnice - Plzeň)

Minihokej: turnaj 2. tříd: Kopřivnice - Vítkovice A 0:0, - Vítkovice B 0:0, - Vítkovice C 9:1, - Třinec 3:2, - O.-Poruba 5:0, - Havířov 2:0. HC Kopřivnice se umístil v turnaji na 1. místě, nejlepší hráč HC Kopřivnice: M. Hlinka a nejlepší útočník turnaje: R. Bartošák

Fotbal: žactvo (II. liga): Rožnov - FC Kopřivnice st. 2:1, branka: Švrček; ml. 0:0; dorost (krajský přebor): FC Kopřivnice - Sokol Trojanovice 3:0 (2:0), branky: 10. Plaček, 30. a 85. Macek, sestava: Polomský - Růža, Bezděk, Plaček, J. Kubiš, M. Kubiš, Brunclík (75. Huške), Bajer (60. Jalůvka), Neckář, Tomek, Macek; v sobotu čeká na dorostence zápas jara v Tiché

Atletika: Kopřivnická atletka Renata Kvitová skončila druhá v silničním závodě Velká cena Nasavrk, který se běžel jako první závod letošního ročníku Českého poháru. Ženy 15 km: 1. Petra Drajzajtlová (Olomouc) 55:14 min., 2. Renata Kvitová (RPG Brno) 55:46 min., 3. Hana Haroková (Šenov) 1:02:03 min.

Házená: Zimní přípravný turnaj st. žáků - Kopřivnice (so 13. 3.): celkové pořadí: 1. HC Zubří, 2. TJ Cement Hranice, 3. KH Kopřivnice, 4. TJ N. Jičín, střelci: Lipový 9, Grmolenský 8, Pěček 7, martínek 6, Uher, Kučera po 3, Bernátek 2, Sedlář 1; Turnaj ml. žáků v Hranicích: KH Kopřivnice B - Karviná 44:23, - Hranice 22:14, - Zubří 15:18, - Vítkovice 12:22, KH Kopřivnice celkově na 4. místě, střelci: Jahn 19, Stanislav 16, Váňa 14, Seidl 7, Novák 3, Krčmář 2, Domitra a Číp 1. Zimní přípravný turnaj ml. žáků - Kopřivnice (ne 14. 3.): celkové pořadí účastníků sk. A: 1. KH Kopřivnice A, 2. DDM Val. Meziříčí, 3. KH Kopřivnice B, 4. HC Zlín; Celkové pořadí účastníků sk. B: 1. SSK Vítkovice, 2. MŠK Povážská Bystrica, 3. TJ Tatran Bohunice, 4. TJ Cement Hranice; Finálové umístění: 1. SSK Vítkovice, 2. KH Kopřivnice A, 3. MŠK Povážská Bystrica, 4. DDM Val. Meziříčí, 5. KH Kopřivnice B, 6. TJ Tatran Bohunice, 7. TJ Cement Hranice, 8. HC Zlín; střelci za KH Kopřivnice: za ml. žáky A - Hábovčík 13, Bonn 12, M. Veřmiřovský 10, Domitra 9, Olšovský, Jakeš a Danišek 7, Palán 3; za ml. žáky B - Jahn 17, Váňa 10, Stanislav 8, Číp 3, Domitra a Novák 2, Seidl, Choleva, Dluhoš 1. Turnaj minižáků v Hranicích: KH Kopřivnice A - Hranice 8:8, - Karviná 5:13, - Zubří 5:18, - Olomouc 17:4, celkové 3. místo KH Kopřivnice, střelci: Hála 9, Polášek 8, Bartl 6, Černý, Havrlant a Bondra 3, Socha 2, Valentík 1. Mezinárodní turnaj v házené st. žáků A v Karviné (13. - 14. 3.): KH Kopřivnice - Dukla Praha 11:16 (5:10), - Baník Karviná B 17:15 (9:8), - HC Zlín 15:17 (7:8), - Tatran Prešov 15:12 (7:5), - Dvůr Králové 11:14 (7:8), střelci: Bezděk 18, Venclík 14, Kaluža 9, Peichl 6, Vrána a Mikel 4, Čierný a Riedel 2


Florbalistky zářily, postup jim přesto těsně unikl

K o p ř i v n i c e (jk) - Jen pověstná špetka štěstí chyběla florbalistkám kopřivnické Základní školy Alšova k vybojování titulu regionálního přeborníka. ZŠ Alšova startovala v regionálním kole ve florbalu, které se konalo 23. března na palubovce ZŠ E. Zátopka, jako jediná škola novojičínského okresu. Tuto poctu si zasloužila 10. března vítězstvím v okresním kole.

Šest účastníků oblastního klání bylo rozděleno do dvou skupin, přičemž v té své se kopřivnická škola se soupeřkami vypořádala bez jakýchkoliv komplikací a postoupila jako vítěz do semifinále. Tam se utkala s výborným celkem Valašského Meziříčí, který ač už 'Alšovka' vedla 5:1, bodové manko snížil na rozdíl jediné branky. Nakonec ovšem 'domácí' přidaly ještě jeden gól, dvoubrankový rozdíl udržely až do konce a radovaly se z postupu do finále.

Tam je čekal soupeř ze skupiny - Štěpánkovice, který ve druhém semifinále zdolal těsným rozdílem Přerov. Ačkoliv měli kopřivničtí ze skupiny s tímto loňským vítězem výbornou bilanci 8:3, bylo finálové klání vyrovnaným a dramatickým duelem. „Není moc dobré hrát dvakrát se stejným soupeřem, uvidíte, že to bude úplně o něčem jiném než ve skupině,“ prorokoval přihlížející ředitel ZŠ E. Zátopka Jan Mužík, a měl pravdu. Alšova dvakrát dotahovala jednobrankové vedení svého soka, poté se jí tři a půl minuty před závěrečným klaksonem podařilo vstřelit vedoucí třetí gól, soupeřky však vzápětí kontrovaly a utkání tak v regulérní hrací době skončilo nerozhodně 3:3. Na řadu přišly penalty, při kterých úvodní čtyřkolový souboj skončil 2:2 a následoval systém rychlé smrti. Šťastnější v něm byly obhájkyně titulu, které rozhodly hned v úvodním rozstřelu a zajistily si tak postup do celorepublikového finále v Mostě.

Dívky ze ZŠ Alšova byly trochu smutné. Není divu, byly titulu opravdu blízko. „Kdyby jim ovšem někdo na začátku řekl, že budou druhé, určitě by to braly,“ komentovala finálovou porážku, ovšem také se zklamáním v hlase, jejich tělocvikářka Dana Ďurčková. Zato Štěpánkovičtí zářili, neboť se jim splnil sen celostátního finále, které se v loňském roce, bohužel pro ně, nekonalo.

Výsledky v číslech: skupina A: Alšova - Dolní Domaslavice 7:4, Alšova - Štěpánkovice 8:3, Štěpánkovice - Dolní Domaslavice 5:1; skupina B: Val. Meziříčí - Přerov 4:4, Val. Meziříčí - Ostrava 3:2, Přerov - Ostrava 9:5; semifinále: Alšova - Val. Meziříčí 6:4, Přerov - Štěpánkovice 2:3, souboj o 3. místo: Val. Meziříčí - Přerov 5:4; finále: Alšova - Štěpánkovice 3:3.


Ples sportovců uzavíral sezonu

Foto 7

K o p ř i v n i c e (jk) - Tradiční Ples sportovců uzavíral v sobotu 27. března letošní plesovou sezonu.

Na rozdíl od loňského roku se tentokrát nevyhlašovaly výsledky městské ligy v ledním hokeji, zůstalo však při ocenění nejúspěšnějšího sportovce, cvičitele a organizátora v rámci pořádající kopřivnické Asociace sportovních klubů.

Trofeje si tentokrát odnesli hráči prvoligového badmintonového družstva Boris Krais, trenérka kopřivnického oddílu sportovní gymnastiky a jako elitní organizátor pak Pavel Lipový především za pořádání závodu Lichnov 24.


Pod bezednými prvoligovými koši Příbor zatím naprázdno

H r a d e c  K r á l o v é , P a r d u b i c e , B l a n s k o , P ř í b o r (red, jk) - Sérií utkání na půdě soupeřek pokračovaly příborské žačky v nejvyšší basketbalové soutěži. V sobotu 6. 3. v Hradci Králové po nadějném prvním poločase (38:43) totálně odešly ve druhé části a proto přišla sprcha v podobě výsledku 67:117. Následující den v Pardubicích v duelu s úřadujícím mistrem ČR podaly příborské hráčky lepší výkon, ale na vedoucí družstvo I. ligy nestačily (Pardubice - Příbor 76:41).

Další, v pořadí páté kolo, sehrálo družstvo Příbora na palubovce zatím druhého Blanska. Domácímu favoritovi chvíli trvalo, než se dostal do tempa a po jedenácti minutách hry tak Příbor vedl 14:13, postupem času se však projevily tradiční problémy příborského družstva v obranné hře. V poločase musely navíc hřiště opustit pro 5 osobních chyb dvě hráčky základní pětky a o dalším vývoji utkání tak vlastně bylo rozhodnuto (Blansko - Příbor 100:77).

Do odvety s Blanskem šel Příbor doma bojovně a v 11. minutě vedl nad zaskočenými soupeřkami 25:13. Blansku se sice do poločasu podařilo vyrovnat, domácí si však znovu vytvořily osmibodový náskok a vše nasvědčovalo zisku prvního vítězství v lize. Nepochopitelný výpadek v závěru jim však plány na první body překazil (66:78).

Další utkání se hraje 10. a 11. dubna v Nymburku a Praze.


Judistickým nadějím se dařilo

V s e t í n , S t u d é n k a , B r n o (jk) - Atmosféru závodů okusila 20. března vůbec poprvé většina ze dvanácti benjamínků štramberského judistického oddílu, když se prezentovali na závodech této věkové kategorie ve Vsetíně. Mezi slušnou konkurencí 86 závodníků ze sedmi oddílů, však tento handicap tolik znát nebyl.

Vítězství vybojovala v kategorii do 40 kg Adéla Kelnarová, třetí místa patřila Radku Bárovi (do 32 kg), Robinu Kundelovi (do 29 kg), Janu Baďurovi (do 37 kg) a Petru Bajerovi (do 35 kg). Solidní byla ještě pátá pozice Tomáše Doubravského.

Ve stejný den se zúčastnili mladší žáci klání ve Studénce. V poněkud slaběji obsazeném závodě (45 závodníků ze 6 oddílů) si ze tří štramberských judistů nejlépe vedl Tomáš Pena, kterému se podařilo vybojovat třetí příčku.

Tradičně velice prestižní mistrovství České republiky dorostenců, konané rovněž v sobotu v Brně, mělo rovněž štramberské zastoupení, duo svěřenců Josefa Štábla však nijak neoslnilo. „Čekal jsem něco více, hlavně od Davida Štábla, který vypadl v prvním kole, Jan Lučan svým sedmým místem v kat. do 60 kg předpoklady spíše splnil,“ komentoval vystoupení svých svěřenců Josef Štábl.

V neděli si na mistrovství v Brně daly dostaveníčko dorostenky. Kateřina Smutková tam vybojovala třetí místo v kategorii do 70 kg, které trenér zhodnotil kladně, podotkl však, že ho mrzí její neudržení kategorie do 63 kg. „Na bronzové medaili by to ovšem asi nic nezměnilo,“ dodal Štábl.


Přetrvávající napětí může vést ke změnám v organismu

Existuje množství různých návodů na to, jak relaxovat. Neměli bychom si mást mysl různými technikami. Důležité je, zvládnout podstatu relaxace. Ta spočívá ve schopnosti prožít stav maxima a minima aktivity, prožít rozdíl mezi napětím a uvolněním.

Svalovina v tělovém systému představuje něco jako „operační paměť“ systému těla. Naprosto každá situace, kterou vaše osobnost prožívá, je zaznamenána jako změna napětí svalových vláken. Při neschopnosti člověka relaxovat dochází ke střádání napětí tím, že nový prožitek přichází dřív, než starý odezněl (byl vymazán). Přetrvávající napětí může vést až k patologickým změnám organismu.

Podobně jako zažíváme stav napětí a neklidu těla, prožíváme stejně tak neklid mysli. Nemůžeme se soustředit, mysl skáče z předmětu na předmět jako neposedná opice, neschopná koncentrace na daný záměr roztáčí kolotoč těkání. Právě tak jako dokážeme tělo účelným cvičením rozhýbat a ukáznit, tak můžeme cílevědomě praktikovat metody ke zvládnutí mysli. Abychom se mohli uvolnit, musíme se nejdříve ukáznit. Jinými slovy, abychom zvládli relaxaci, musíme zdokonalit schopnost koncentrace.

Vyzkoušejte si následující cvičení, ze systému Jóga v denním životě, které slouží k uvolnění celého těla. Lze je provádět v lehu na zádech nebo v sedě. Kdo se chce uvolnit v sedě během krátké pracovní přestávky, může cvik obměnit a zaměřit na určitou oblast těla.

Položte se pohodlně na podložku do polohy na zádech, pokud chcete, můžete si podložit hlavu a také kolena plochým polštářem. Prociťujte zcela vědomě celé tělo od hlavy až k chodidlům. Cítíte místa dotyku těla s podložkou. Vnímejte nehybnost svého těla. Buďte si vědomi nádechu a výdechu. Napněte všechny svaly pravé nohy, zvedněte nohu 5 až 12 cm nad podložku a chvíli ji držte takto protaženou. Vnímáte, kolik námahy vyžaduje udržet nohu v této poloze. Necháme nohu zcela pasivně, pouze vlastní vahou klesnout k zemi a srovnáte pocit předchozího napětí s nynějším uvolněním. Opakujte třikrát.

Totéž provedete s levou nohou a pak s pravou a levou rukou. S nádechem pak stáhnete svaly pánevního dna, s výdechem je opět uvolníte. S nádechem napnete všechno zádové a břišní svalstvo, jako byste se chtěli posadit, ale vlastní pohyb neprovedete. Zadržíte dech a procítíte napětí všech příslušných svalů. S výdechem se opět uvolníte. S nádechem napnete svalstvo krku, hlava se lehce zvedne, svraštíte obličej, zatnete zuby, přitáhnete bradu do krční jamky. S výdechem položíte hlavu na podložku, uvolníte ji lehkým pohybem do stran.

Nakonec napnete celé tělo: zatlačte paže proti podložce a sevřete prsty do pěsti. Zatlačte dolní končetiny proti podložce a sevřete prsty. Zatlačte celá záda a lopatky proti podložce. Napněte svaly v obličeji. Zatlačte temeno hlavy proti podložce. Vydržte v tomto napětí několik sekund: Pak nechte celé tělo uvolněně „klesnout k podložce“.

Vědomě vnímejte změnu napětí a uvolnění. Čím lépe ovládáte vědomí napětí a uvolnění, tím snadněji můžete sami ovlivňovat tělesná i duševní napětí.

Příště: Učíme se relaxovat

Jóga v denním životě


S bezbrankovou remízou byli rivalové spokojeni

Foto 8

FC Kopřivnice - TJ Tatra Příbor 0:0

K o p ř i v n i c e (jk) - Na kopřivnickém škvárovém hřišti se v sobotním derby ani jednomu z tradičních rivalů nepodařilo ve vyrovnaném utkání obelstít toho druhého a výsledkem byla k oboustranné spokojenosti bezbranková remíza.

Utkání to bylo hlavně o taktice a bojovnosti. V iniciativě se soupeři střídali, přičemž ani jeden tomu druhému neponechával taktovku příliš dlouho. První ohrožení branky přišlo v 10. minutě ze strany Příbora, kdy se z breaku málem prosadil Kupčák. V 16. minutě to byl kopřivnický Paciorek, který dělovkou ze standardní situace donutil brankáře Fischera k řádnému protažení. Z následující desetiminutové převahy hosté vytěžili pokus o break Hyvnara, dvě střely Kupčáka a jednu standardní situaci, Slezáka se jim ale překvapit nepodařilo. Ani Kopřivnice, která měla poté navrch až do 40. minuty, nenachytala Fischera na hruškách. Nadějná přitom byla střela Pítra a akce Šudáka.

Po změně stran bylo více vidět nejprve domácí, přičemž ve 48. minutě Šudák s Pítrem zmařili zřejmě největší šanci. V 53. naopak fanouškům domácích zatrnulo, když Slezák střelu soupeře stočil na roh. Mírně navrch měli až do 75. minuty domácí, vytěžená standardka se ale Paciorkovi moc nevydařila, úspěšní nebyli ani Boruczinski a chvíli na to Šudák. Poslední čtvrthodinu hrál první housle Příbor. Slezák měl trochu problémy s přímým kopem, nebezpečně vypadala dalekonosná rychle klesající střela Kupčáka a také pokus Hyvnara ze standardní situace rozhodně nebyl marný.

„Jsem spokojený, protože daný cíl, tedy neprohrát jsme splnili,“ prohlásil po utkání trenér Příbora Radomír Kalich.

Ani v šatně domácích nepanovalo zklamání, a to i přes to, že se před zápasem trenér domácích Jaroslav Reček netajil myšlenkami na vítězství. „Bylo to velice vyrovnané střetnutí, s jehož výsledkem jsme za dané situace spokojeni,“ uvedl Reček.

Sestava: Slezák - Špaček, Rypar, Petráš, Paciorek - Pítr, Maslák (60. Feilhauer), Boruczinski, Strnka - Machciník (78. Pešta), Šudák (90. Šmelko).


Vzpěrači si vylepšili osobáky

P ř í b o r (red, jk) - Čtvrté místo patřilo chlapcům kopřivnického oddílu vzpírání ve druhém kole 1. žákovské ligy, která se konala v Příboře.

Mezi osmi účastníky zaskočil ostatní Zlín, který angažoval na hostování dva vzpěrače z Holešova a vklínil se na druhou příčku za Boskovice. Vítěz prvního kola Baník Havířov A se naopak musel spokojit až s pátým místem.

Kopřivnická sestava Radek Enčev, Jakub Kovařík, Jakub Ambrož, Miroslav Macháč, koučovaná trenérem Ludvíkem Kašpárkem, se blýskla osobními rekordy, navíc Macháč dominoval celému startovnímu poli. Jako poslední soutěžící nastoupil na činku 72,5 kg v nadhozu a s přehledem ji dostal nad hlavu. Zlepšil si tak osobní maximum z minulého kola o 2,5 kg. Jeho výkon je úctyhodný zvláště s přihlédnutím ke skutečnosti, že váží 68 kg a v srpnu mu bude teprve 13 let.

Výsledky: 1. Boskovice A, 2. Zlín, 3. Lonka Příbor, 4. Tatra Kopřivnice, 5. Baník Havířov A, 6. Boskovice B, 7. Havířov B, 8. Ostrava.


Motivaci měli dostatečnou

TJ Sokol Kostelec na Hané - KH Tatra Kopřivnice 23:27 (9:14)

K o s t e l e c n a H a n é (jk) - Vítězstvím v Kostelci na Hané zakončili házenkáři Tatry Kopřivnice své účinkování v letošním ročníku extraligy. V utkání podali hráči solidní výkon, kterým potvrdili fakt, že celek odsouzený k sestupu převyšují a extraliga jim právem přísluší i pro další sezonu.

Ani jistota nejvyšší soutěže však tatrovákům na motivaci neubrala. „Myslím, že hráči ode mě slova o prvních extraligových bodech Kostelce slyšeli dostatečně dlouho a tato skutečnost by jim sama o sobě měla být dostatečným stimulem,“ uvedl před utkáním trenér Kopřivnice Miroslav Bartoň narážeje na první vítězství Kostelce v soutěži, které se celku podařilo vybojovat doma proti Kopřivnici.

Kopřivnice po celé utkání vedla, přičemž ve 43. minutě, kdy manko Kostelce vzrostlo na osm branek, dostala příležitost lavička a nadějní dorostenci. „Soupeř sice snížil, ale nepřiblížil se na více než na tři branky a zápas jsme tedy dokončili v poklidném tempu.

Sestava: Laníček, Holeček - Krčmář, Hrnčárek, Farkaš, Dořičák, Štěpán, R. Šustala, M. Šustala, Sedlář, Fojtík, Gřes.

Konečná tabulka házené

9. Náchod 11 4 13 695:749 26
10. Kopř. 10 1 17 565:657 21
11. Lovosice 5 2 21 577:756 12
12. Kostelec 3 1 24 569:768 7

Šádková zaběhla skvělý půlmaraton

H a a g (jk) - Kopřivnická běžkyně Irena Šádková si na otevřeném mistrovství Holandska v půlmaratonu vytvořila časem 1:16:24 hod. vynikající osobní rekord. Již pětadvacátý ročník závodu City per city přivítal slunečným počasím na startu kolem pěti tisíc startujících ve všech kategoriích. Mezi elitní třicítkou pozvaných závodnic Šádková závod dokončila na třináctém místě, vítězná rumunská běžkyně dosáhla času těsně pod 1:10 hodiny.

„Na rychlé trati se mi běželo výborně snad až do devatenáctého kilometru, za což vděčím kvalitní přípravě. S časem jsem ohromně spokojená, s manželem jsme totiž plánovali čas okolo 1:16:30, což beze zbytku vyšlo,“ uvedla běžkyně.


Volejbalisté třetí v národní lize

VK Tatra Kopřivnice - Šternberk 3:1 (13-, -7, -13, -6), 3:0 (-8, -5, -13)

K o p ř i v n i c e (jk) - Vítězstvím se Šternberkem na domácí palubovce se kopřivničtí volejbalisté rozloučili s letošním působením v národní lize. Soupeř z chvostu tabulky podle očekávání nebyl nijak těžkým oříškem a i když Kopřivnice nepodala nijak výjimečně oslnivý výkon, na jeho hru to stačilo.

První a jediný set vybojovali hosté hned v úvodu, kdy se domácím nedařilo na bloku. To však již neplatilo v dalších sadách, kdy Kopřivničtí již zužitkovali svou výškovou převahu a zlepšenou hrou fyzicky postupně soupeře předčili. Ve druhém zápase dostala šanci lavička. Skóre jednotlivých setů ve druhém mači mluví za vše, jen ve třetím setu se Šternberk ještě probral a Kopřivnické potrápil trochu více. „Soupeře jsem díky výškové převaze přehrávali hlavně na síti. V prvním zápase se ještě snažil a více vzdoroval, ve druhém byl již odevzdanější,“ hodnotil zápas Skyba.

Kopřivnici patří v konečném účtování národní ligy čtvrté místo. Vzhledem ke skutečnosti, že si celek jako nováček soutěže, kladl za cíl její udržení, je výsledek příjemným překvapením.

Sestava: Chalupa, Tandler, Sykala, Mir. Bajer, Bartoň, Schenk, Holaň, Mar. Bajer, R. Bajer, Šustala, Polášek.


Hokejisté udělali rozhodný krok k zachování II. ligy

HC Kopřivnice - HC Haná VTJ Kroměříž 5:2 (1:1, 1:1, 3:0)

K o p ř i v n i c e (sh) - V prvním utkání baráže o II. ligu kopřivničtí hokejisté zvítězili díky brankám během tří minut ve 3. třetině a udělali tak rozhodný krok k zachování druholigové příslušnosti.

Domácí trenér Ferdinand Kubinec na utkání nominoval sestavu: Hlinka (Kijonka) - M. Demel, Libiger, kofroň, Quitt, Kaluža, T. Michálek - Pavlát, T. Demel, Dobečka, Hejč, Fojtík, Kriegiel, Stryk, Michna, R. Michálek, Wanke, Mička, Kašpárek. Jedinou posilou v kopřivnickém dresu byl vsetínský Tomáš Demel, který s Ivo Pavlátem a Radkem Dobečkou vytvořili nejúdernější první útok a postarali se o všech pět gólů.

Vedení se ovšem ujal soupeř, když v 7. min. nezadržela naše obrana útočníka Kroměříže Fojtíka. Vyrovnání se diváci dočkali asi dvě minuty před první přestávkou. Dobečka v útočném pásmu obelstil soupeřova obránce a poradil si i s gólmanem. Obrat ve vývoji nastal ve druhém dějství, kdy za katrem odpočíval Setínský. Přesilovkovou akci první řady zakončil Dobečka. Hosté nalezli odpověď v závěru 2. třetiny, kdy střelu od modré usměrnil Šerka.

V poslední dvacetiminutovce Kopřivničtí nejdříve nic moc nevymysleli v minutu a 20 sekund trvající přesilovce 5/3, aby poté přišly rozhodující chvíle domácího mužstva. Dobečka za asistence M. Demla zajistil Kopřivnici opět vedení, bratrská spolupráce Martina a Tomáše Demla rezultovala ve čtvrtou branku. Puk z hole Pavláta našel T. Demla, ten prodloužil na volného Dobečku a Málek se nechal vystřídat. Tříminutová gólová smršť rozhodla, naši vybojovaný náskok udrželi i během oslabení.

Trenér Ferdinand Kubinec: Možná bylo dobré, že jsme hru Jihomoravanů neznali. Překvapili nás agresívním pojetím, fyzicky byli zdatnější, ale v závěru jim docházel dech. Naši přitvrdili a začalo se to obracet. Odvetu rozhodně nepodceňujeme. Hodně nám pomohl Tomáš Demel, výborný byl Hlinka, mimořádně se dařilo Dobečkovi. Zápas byl důstojným rozloučením s domácí sezonou.

Branky za HC: 18., 26., 53. a 56. Dobečka, 55. T. Demel a za hosty: 7. Fojtík, 39. Šerka. Vyloučení: 4:6. Hlavní rozhodčí: Brandejs. Diváků: 480.

Odveta našich hokejistů s Kroměříží se odehraje v sobotu 3. dubna v Kroměříži od 17 hodin.


Klowersová se chystá na neoficiální mistrovství světa

O p o l e (jk) - Až do polského Opole, kde se 19. a 20. března konaly mezinárodní závody žákovských kategorií, jeli předvést své umění závodníci kopřivnického FSC Superior. Konkurence, která se sem sjela, čítala závodníky Polska, ČR a Slovenska.

Nejvyšší umístění z Kopřivnických, druhé místo za Polkou Uršulou Hanzlik, vybojovala v kategorii do patnácti let Pavlína Klowersová. Ta, jelikož má v kapse nominaci na mezinárodní závody Triglav Trophy ve slovinské Jesenici (10. - 11. 4.), uznávané za neoficiální mistrovství světa do 14 let, zde absolvovala jakousi první generálku na světové klání. „Trochu jsme kvůli tomu upravili krátký program,“ uvedl její trenér Evžen Milčinský a dodal, že Pavlína zajela v dobré konkurenci slušně. „Myslím, že porážka jí rozhodně neuškodila. Ostrou generálku před Jesenicí ovšem pojede až na kopřivnické Tatrovácké brusli, která se koná o tomto víkendu. Některé prvky by tam měly být ještě složitější, než předvedla v Opole,“ nastínil nejbližší program své svěřenky Milčinský.

Barbora Poláková zajela ve stejné kategorii svůj standard, který byl ohodnocen patnáctou příčkou. Na stejné lodi, i přes skutečnost, že u nás jezdí mezi třináctiletými, bojovala ještě Dominika Sovjáková. „Všechny kategorie tam jsou posunuté, tak proto ty změny. Pro naše krasobruslaře to znamenalo upravení a prodloužení jízd,“ osvětlil změny Milčinský a dodal, že Dominika skončila dvanáctá.

Jejich vrstevníci Radek Dresler a Jiří Klowersa dovezli páté a sedmé místo. „Mně osobně se více líbil Jirka, který jel dobře a s větším nasazením, Radek byl více rozházený,“ hodnotil je Milčinský.

Děvčata, u nás ještě považovaná za nováčky, vystoupila v Polsku nezvykle v kategorii do 8 let, tedy už s prvky vyžadovanými pro nejmladší žactvo. Velmi dobře zajela Hanka Kubátková, která vybojovala čtvrté místo, dalším třem děvčatům už jízdy tolik nevyšly, ale i přesto jim v konkurenci 34 závodnic patřila solidní umístění - Denise Mášové osmé, Michaele Žídkové deváté a Tereze Výborné čtrnácté místo. Ve stejné kategorii chlapců předvedl opět o poznání lepší výkon Martin Pšeja a bral za něj sedmou příčku.

V kategorii děvčat do dvanácti let kopřivnický FSC Superior zastoupení neměl, Monika Krbcová, která měla startovat, zůstala s nohou v sádře doma. Ivanu Machovi, jenž startoval mezi stejně starými chlapci, stačil jeho standardní výkon na slušné páté místo.


Futsalový víkend v hale SOU

K o p ř i v n i c e (luk) - Sportovní hala SOU Kopřivnice zažije 3. a 4. dubna další dvě futsalové akce. V sobotu 3. dubna se zde uskuteční už VIII. ročník turnaje o Kopřivnický pohár, kterého se každoročně zúčastňují kvalitní futsalové kluby. Nejinak tomu bude i letos. O prvenství v turnaji budou usilovat New Jersey N. Jičín, Megas Bordovice, Výběr Kopřivnice, KFV Roub Vítkovice, Tsunami Příbor, HI-TEC Bílovec, Agro Kopřivnice a Twins Nový Jičín.

Do dvou základních skupin bude nasazena dvojice kopřivnických celků. Agro tentokrát nastoupí v nejsilnějším složení včetně reprezentanta Michala Bučka a bude usilovat po vítězstvích na Superior Cupu a Ámos Cupu o své třetí turnajové vítězství v řadě. Druhým kopřivnickým celkem je Výběr Kopřivnice, což je vlastně reprezentační celek Kopřivnické ligy malé kopané. Uvidíme, jak si tento tým v silné konkurenci povede.

V neděli 4. dubna se bude konat na stejném místě I. ročník Velikonočního turnaje ve futsalu, kterého se zúčastní celky Rapid N. J., FC Sharks F-M, FC Jerlochovice, Dreadlock N. Jičín, M. K. Olešná, Victory F-M, Dynamo N. J. a kopřivnickou ligu bude zastupovat Everton Závišice. V brance Olešné se představí tradičně žena, kterou je nebojácná sympaťačka Stanislava Paligová.

Oba turnaje začínají losováním v 8.30 hodin.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:28