Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 11/99 ze dne 18. března 1999

Titulní strana

Prestiž setkání nad myšlenkami Tomáše Masaryka stále roste
Vedení radnice vypršelo sto dní hájení
Starostové zavrhli nepřijatelný okresní rozpočet
Městské zastupitelstvo bude jednat příští týden ve čtvrtek
Podporu tibetskému lidu vyjádřila hrstka Kopřivničanů tichým průvodem ulicemi

Zprávy z města a okolí

Starosta jednal s Podolským o problémech města a Tatry
Město podává návrh na soudní vystěhování
Projekty prevence kriminality rozjede víkendový pobyt dětí z klubu Kamarád
Azylový dům Malina bude fungovat dál
Již dva Kopřivničané obdrželi Masarykovu medaili
Regály v prodejně Rema 1000 na ’Severu’ zejí prázdnotou
Lobkowicz: Masaryk je pro mě hlavně prezident
Ve svých zamyšleních o víře řekli...
Mám radost, že se tato akce již stala tradicí, říká Josef Jalůvka
Publicista Jiří Ješ byl setkání účasten již podruhé
Lidé byli s letošním ročníkem akce většinou spokojeni

Kultura

Legendary Pink Dots budou po dvou letech znovu koncertovat v Kopřivnici
Vlasta Redl zahraje svým příznivcům již dnes večer
O Kafku mají letos velký zájem slovenští filmaři
Členové chlapecké kapely Lunetic nebudou na diskotéce zpívat, ale jen se podepisovat
Sunar vydal již své druhé cédéčko
Kino bude diváky seznamovat s Joem Blackem
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Do regionálního finále dvě kopřivnické školy
Renata Kvitová na Kodaku úspěšná
Víkendová akce Fit lady se těšila velkému zájmu
Klidný a hluboký dech je pro zdraví rozhodující
Běh do vrchu přilákal rekordní počet lidí
Hokejisté v generálce na baráž vítězně
Na Opavu vyzráli jen jednou
Házenkáři mohou oslavovat
Fotbalové jaro se rychle blíží, forma snad bude
Na M ČR asi jen Modráček
Megas Bordovice B myslí po vítězství v I. lize na postup výše

Titulní strana

Prestiž setkání nad myšlenkami Tomáše Masaryka stále roste

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Minulý pátek v podvečer se místní kulturní dům již potřetí stal hostitelem setkání občanů nazvaného ’Myšlenky T. G. M. a současnost’. Téma letošního ročníku znělo O víře. Tuto v republice ojedinělou akci pořádá kopřivnické Masarykovo demokratické hnutí a zájem o ni evidentně rok od roku roste.

„Zájem lidí o tuto akci a její prestiž je rok od roku větší, má to své klady, ale také zápory. Hlavní klad je v tom, že hosté mají zájem na tomto fóru vystoupit. Třeba Jan Ruml, ačkoliv mohl mít spoustu důvodů nepřijet, tak všechno ostatní odřekl a naše pozvání přijal. Také Ivan Langr, který sice nemohl přijet, ale sám nás požádal o to, aby mohl alespoň poslat pozdrav, neboť se mu tady posledně velmi líbilo a ví, že to má význam. Nepříjemné na tom je, že se vzrůstající důležitostí, do toho začíná více lidí mluvit,“ řekl člen organizačního výboru a ředitel kulturního domu Lubomír Sazovský.

Scénář setkání byl velmi podobný jako v minulých letech, po krátkém hudebním úvodu a přivítání hostů, si moderátor večera Ladislav Cvíček zval hosty, kteří vždy přednesli své krátké zamyšlení nad danou problematikou víry.

Mezi hosty, kteří přijali pozvání do Kopřivnice, byl již tradičně předseda Unie svobody Jan Ruml, ředitel Rádia Svobodná Evropa Pavel Pecháček, publicista Jiří Ješ, biskup Ostravsko-opavské diecéze František Lobkowicz a další. Díky audiovizuální technice mohli být, i když nepřímo, setkání účastni také mluvčí prezidenta republiky Ladislav Špaček a místopředseda parlamentu a ODS Ivan Langer.

Mimo jiné také z časových důvodů nemohly být všechny příspěvky přečteny, pořadatelé však slíbili, že se pokusí je vydat formou sborníku.

Přesto, že třetí ročník skončil před pár dny, již nyní svou účast na dalším setkání tohoto druhu slibují jiní hosté. V příštím roce by tak Kopřivnici mohla navštívit Marta Kubišová, Karel Schwartzenberg, Ladislav Špaček a další. Předběžně se dokonce již ví, že v příštím roce by se mělo hovořit o Evropě.

„Vypadá to jako organizačně jednoduchá akce, ale vzhledem k tomu, koho tu zveme, je to v podstatě celoroční práce, kdy s obrovským předstihem rozesíláme pozvánky. Všichni, koho zveme, jsou neustále bombardováni dotazy, jestli opravdu přijedou,“ řekl o organizační stránce setkání Sazovský.

Finanční břímě, vyplývající z této akce, nese hlavně Masarykovo demokratické hnutí v Praze, které padesát procent ze svého celoročního rozpočtu, dává do Kopřivnice právě na realizací ’Myšlenek T. G. M. a současnost’.

Stejně významnou částí přispívá město a zbytek sponzoruje firma Ludvík Moravia, neboť nejde o výdělečnou akci. Ačkoliv s tím organizátoři původně nepočítali, den setkání připadl na stejné datum jako vstup České republiky do NATO.

Kopřivnice tak byla jedním z mála měst ve státě, kde nejen, že byla vyvěšena vlajka aliance, ale vstup do ní oslavila i ohňostrojem.


Vedení radnice vypršelo sto dní hájení

Foto 3

K o p ř i v n i c e - Pověstných sto dnů hájení vypršelo novému vedení kopřivnické radnice právě minulou středu. Skončení tohoto období je také důvodem pro ohlédnutí za působením uvolněných členů městské rady ve funkcích.

„Za tři měsíce, myslím ještě není vhodná doba říkat, že se povedly nějaké obrovské věci. Povedla se řada dílčích drobných záležitostí,“ řekl starosta Jiří Tichánek (ČSSD). Jednou z nich prý byla stabilizace politické situace ve městě. „Stabilizovalo se současné vedení města a radnice. Myslím si, že tato věc už zůstane neměnná. Není to jen zásluha vedení města, ale hlavně přístupu vedení všech zainteresovaných politických stran,“ domnívá se Tichánek. Za další úspěch považuje starosta a jeho zástupci návrh rozpočtu města. „Podařilo se nám vytvořit, ne sice asi ideální rozpočet, ale rozpočet, který je reálný. Myslím si, že tak, jak byl rozpočet utvořen, že je to v současné době jediné možné řešení,“ řekl zástupce starosty Zdeněk Krajčír (ČSSD).

Také v oblasti boje proti nezaměstnanosti radní vidí své úspěchy. „V této oblasti se udělal velký kus poctivé práce, která bohužel ještě dneska není vidět. Domnívám se, že jsme podnikli veškeré možné kroky, abychom mohli pozitivně ovlivnit vývoj nezaměstnanosti. Že by už dneska docházelo ke zlepšení, to netvrdím,“ uvedl starosta Jiří Tichánek.

„Byla oslovena města v okrese, aby se spolupodílela na společném postupu v rámci mikroregionu. Starosta vytvořil skupinu, která by měla řešit nezaměstnanost za účasti poslanců, senátora a dalších vlivných lidí. Je tady úvaha, aby Kopřivnice byla iniciátorem vzniku jakéhosi ’konsorcia starostů’ z nezaměstnanosti nejvíce postižených měst a obcí. Vždy je totiž pádnější, když se hovoří jménem širšího regionu zároveň,“ konkretizoval místostarosta Alois Janek (KDU-ČSL).

„Postupně se opravují i chyby, které vyplynuly z činnosti některých organizací. Jako například kulturní dům, správa sportovišť a podobně. Byla vytvořena speciální pracovní skupina, která by měla vyřešit problémy spojené s fungováním budovy kulturního domu a muzea. Podobná pracovní skupina pracuje i u Centra rozvoje podnikání,“ řekl starosta. „Vyřešil se problém plateb za žáky z jiných obcí. Podařilo se nám vytvořit pracovní komise, jako poradní orgány městské rady,“ pokračuje Krajčír.

„Pozornost byla věnována také bytové oblasti. Byly renovovávány zásady pro přidělování bytů, které jsou dnes připraveny k schválení. Tyto změny zásad by prý měly zabránit spekulativním výměnám a podobně, chystá se změna a doplnění projektu privatizace domů a bytů - jejich větší zpřístupnění občanům města,“ dodal A. Janek.

Ne vše se však povedlo. „Nebyl ještě čas vše řešit. Těch oblastí, které jsme ještě nestihli nakousnout, je hodně. Snažíme se řešit třeba zadlužení sportovních klubů, ale je to strašně složité a velmi zdlouhavé. Nepodařilo se narovnání ručitelských závazků města nebo také vyřešit kauzu pozemku firmy Draftex,“ uvedl Tichánek.

Prioritu dnes vedení města a městská rada dává třeba dořešení problému kulturního domu a jeho provozování a zkvalitnění hospodaření s majetkem města. „Jsme si vědomi toho, že doba hájení nám skončila, takže dotazy z řad veřejnosti na nás budou jistě podstatně tvrdší. Jsme na ně připraveni a budeme se snažit, aby jich muselo být co nejméně,“ uzavřel starosta Tichánek.

David Macháček


Starostové zavrhli nepřijatelný okresní rozpočet

N o v ý J i č í n (hod) - Minulý týden v pátek se sešlo okresní shromáždění, které mělo za úkol schválit okresní rozpočet. Průběh jednání dopadl podle očekávání.

„Okresní shromáždění mělo dvě části, jednu delší a druhou kratší. V první polovině přednosta přednesl zprávu o tom, proč je rozpočet tak a ne jinak. Řekl, že na rozpočet mu nemá právo nikdo sahat, vše je předem naplánováno a zdůvodňoval hlavně okresní archiv,“ řekl po jednání okresního shromáždění starosta města Jiří Tichánek.

Po vystoupení přednosty okresního úřadu Josefa Svobody následovaly dotazy z řad starostů, které všechny směřovaly k jednomu, aby přednosta uvážil některé ze svých plánů, co by se dalo nebo nedalo zrušit, jen aby z té územně vyrovnávací dotace zbylo více na města.

„Výsledek byl ten, že pan přednosta se snažil všechno zdůvodnit tím, že vše je potřebné a nehodlá s rozpočtem nic dělat. Přednosta se opakoval v tom, co nám už říkal na předchozích třech schůzkách pracovního předsednictva,“ dodal starosta Jiří Tichánek.

„My jsme se sešli ještě den před jednáním okresního shromáždění v Šenově na obecním úřadě u pana Demetera, asi dvacet pět starostů, kde byla porada, co budeme dělat, když bude přednosta trvat na svém stanovisku, co mu navrhneme,“ sdělil Tichánek.

„Z této porady vznikl pozměňující návrh na usnesení k návrhu rozpočtu okresního úřadu na rok 1999. Domlouvali jsme se, aby pro okresní úřad připadlo 49,9 milionů Kč a pro obce také stejná částka s tím, že z výše uvedené částky, určené obcím, bude hrazen jejich podíl na dopravní obslužnosti v roce 1999,“ dodal starosta.

Pozměňující návrh obsahoval i důvod, proč starostové odmítají přijat okresní rozpočet. „Shodli jsme se, že členové okresního shromáždění odmítají úmysl předkladatele zařadit v době permanentního nedostatku finančních prostředků obecních rozpočtů mezi priority okresního úřadu pořízení požárního automobilového žebříku a megalomansky pojatou výstavbu státního okresního archivu. A to bez ohledu na to, že neznali a neznají celkovou výši nákladů, ani výsledky výběrového řízení na tuto stavbu. Členové okresního shromáždění odmítají vzít skutečnost o mnohamilionových každoročních ztrátách v organizacích, jejichž zřizovatelem je stát, způsobem ’bere na vědomí’. Za druhé ukládá přednostovi vypracovat nový návrh rozpočtu na rok 1999 tak, aby rozdělení územně vyrovnávací dotace více respektovalo potřeby obcí okresu Nový Jičín a svolat okresní shromáždění do 30. dubna letošního roku. Tento druhý bod přednesl jménem pracovního předsednictva starosta Wessely Nového Jičína,“ řekl starosta Tichánek.

Okresní rozpočet nebyl schválen, došlo k hlasování, pro schválení rozpočtu byl jeden, a to zástupce starosty Závišic, zdrželo se osm a všichni ostatní byli proti. Do konce dubna by měl přednosta svolat nové okresní shromáždění.


Městské zastupitelstvo bude jednat příští týden ve čtvrtek

Foto 2

K o p ř i v n i c e (hod) - Členové městského zastupitelstva se sejdou ve čtvrtek 25. března v 16.30 hodin ke svému druhému zasedání v letošním roce. Na programu jednání bude mimo jiné složení slibu nového zastupitele Jiřího Sumbala za ODS, jenž nahradí svého stranického kolegu Richarda Váně, který se na posledním zasedání vzdal poslaneckého mandátu.

Městské zastupitelstvo bude na svém zasedání projednávat rozpočet města na rok 1999, prodej akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací, úpravu zřizovací listiny příspěvkové organizace Kulturní dům Kopřivnice, zpracování projektové dokumentace ke změnám územního plánu, majetkoprávní úkony města a změnu statutu Kopřivnických novin.


Podporu tibetskému lidu vyjádřila hrstka Kopřivničanů tichým průvodem ulicemi

K o p ř i v n i c e - Po dvou letech bylo minulou středu v Kopřivnici zase možné spatřit tibetskou vlajku. Tentokrát sice nevlála na stožáru před radnicí, jako tomu bylo naposledy v roce 1997. Tuto formu podpory požadavků zvolilo v okrese pouze město Frenštát. Důvod, proč žluto-červeno-modro-bílá se zlatým sluncem a dvěma draky nezavlála na oficiálním místě, je prostý. Když se tak stalo před dvěma roky, obdržela Tatra protestní nótu čínské ambasády, obsahující výhrůžku, že podobné gesto by mohlo mít vliv na kontrakty automobilky s Čínou.

„Ubezpečil jsem generálního ředitele Tatry Zdeňka Podolského, že město neuvažuje o vyvěšení této vlajky. Aniž bychom cokoliv měli proti Tibetu, v žádném případě nesouhlasíme s okupací, ale nemyslím si, že by bylo zrovna politicky vhodné v současné situaci firmy Tatra ohrozit kontrakty s jedním z velkých odběratelů automobilky, kterým Čína bezesporu je. Z tohoto důvodu vlajka před radnici nezavlaje,“ řekl starosta Tichánek.

Přesto vlajka, která je v inventáři Městského úřadu v Kopřivnici, našla využití. Byla zapůjčena skupince lidí, která s ní nejprve absolvovala asi hodinu a půl trvající pochod městem, aby ji nakonec vyvěsila v alternativní kavárně Nora Café. Pochod však nebyl jedinou možností připomenout si a zamyslet se nad letos již půl století trvající okupací malého asijského státečku, která se minulý týden naskytla. Už v úterý pořádal kulturní dům přednášku a diaprojekci z cesty Jaroslava Pávka po této oblasti. Ve středu měla zmíněná Nora na programu Den Tibetu, návštěvníci kavárny měli možnost zhlédnout dokument o Tibetu a zaposlouchat se do etnické hudby. Také na pátečním setkání nad myšlenkami T. G. M. padla zmínka o touze Tibeťanů po svobodě.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Starosta jednal s Podolským o problémech města a Tatry

K o p ř i v n i c e (dam) - Středa desátého března byla dnem mimořádného setkání vedení radnice v čele se starostou Jiřím Tichánkem a generálního ředitele Tatra, a. s., Zdeňka Podolského. Mimořádnost toho jednání byla dána právě jeho vrcholovou úrovní, neboť pravidelná jednání Tatry a města probíhají na nižších úrovních vedení.

„Hovořili jsme o mnoha záležitostech, samozřejmě všechno se točilo kolem stavu Tatry. Hlavně jsme však hovořili o problému, který se města týká nejvíc, a to je nezaměstnanost. Mluvilo se o možnosti nastartovat výrobu osobních vozů a podobně. Na pořad jednání se dostaly také majetkové otázky, konkrétně se jednalo o pozemcích, které má Tatra na katastru města, o staré části závodu a možnostech vyžití těchto budov. Ptali jsme se také na možnosti nějakého způsobu sponzorování sportu v Kopřivnici. Vzhledem ke své situaci však Tatra jistě žádnou přímou finanční podporu neposkytne. Možná je prý podpora formou zápočtů,“ řekl mimo jiné o jednání Tichánek.


Město podává návrh na soudní vystěhování

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada po projednání na svém zasedání, které se uskutečnilo 2. března, schválila podání návrhů na přivolení soudu k výpovědi nájmů bytů, z důvodu neplacení nájemného, třem nájemcům.

Dále městská rada souhlasila s podáním návrhů na soudní výkon rozhodnutí vyklizení bytů po zajištění bytových náhrad. Pokud se město nedohodne s dosavadními nájemníky, bude podána žaloba na vyklizení bytu a následně dojde k exekučnímu vyklizení bytu. V letošním roce už k takovémuto exekučnímu vyklizení bytu došlo.


Projekty prevence kriminality rozjede víkendový pobyt dětí z klubu Kamarád

K o p ř i v n i c e (dam) - Pod názvem ’Víkend slušňáků nebo...?’ by měla již zítra začít první ze série plánovaných akcí jednoho z projektů Komplexního součinnostního programu prevence kriminality v Kopřivnici. Fakticky to znamená začátek realizace ministerstvem vybraných projektů pro tento rok.

„Na základě telefonické informace již vím, že na projekt ’Po celý rok s Kamarádem’, který byl podle priorit obce zařazen na druhé místo, nám budou poskytnuty dotace v plné výši tak, jak jsme o ně žádali,“ řekla kopřivnická manažerka prevence kriminality a autorka projektu Blanka Mikundová.

Cílem této aktivity je vytvořit nějaké podmínky pro trávení volného času těm dětem, které pravidelně navštěvují klub Kamarád. Je třeba najít dětem také nějaké alternativní vyžití. Celkem je naplánováno asi šest víkendů a dva týdenní pobyty. Jsou určeny hlavně pro ty děti, které nejsou nikde organizovány. „Pobyty jsou pro děti od sedmi do osmnácti let s tím, že se to střídá. Jednou je organizován víkend pro starší a podruhé pro mladší děti. Stejné rozdělení bude platit i pro týdenní pobyty,“ uvedla Mikundová. První z pobytů je určen právě starším dětem. Třídenní pobyt bude na Kněhyni v Beskydech. Konkretizovat připravený program Mikundová odmítla s tím, že má být pro účastníky pobytu překvapením. „Bude to zábava. Připraveny jsou recesní hry, soutěže, turistika a spousta dalších věcí,“ prozradila organizátorka pobytu. Informační leták účastníkům projektu slibuje také ’spoustu odříkání’, to by prý mělo kuřáky mezi dětmi alespoň částečně odradit od tohoto zlozvyku. Pobyty budou pro skupinky zhruba po dvaceti, a to hlavně z toho důvodu, aby šlo hrát psychosociální hry. Lidé, kteří budou pobyt organizovat, již mají potřebné zkušenosti a ve spolupráci s okresním úřadem se uvažuje o proškolení těchto dobrovolně spolupracujících lidí.


Azylový dům Malina bude fungovat dál

K o p ř i v n i c e (dam) - Činnost azylového domu Malina bude i nadále pokračovat beze změn ve vnitřním chodu zařízení. Změnil se pouze provozovatel obecně prospěšné společnosti Halina, která distribuovala stravenky. Když před koncem loňského roku společnost zkrachovala, nahradilo ji občanské sdružení nazvané Sdružení azylových domů pro děti v nouzi.

„Od společnosti Halina jsme dostali pokyn k osmadvacátému únoru uzavřít azylové domy. Namísto toho, dvacátého šestého února bylo zaregistrováno občanské sdružení, které nyní domy provozuje. U zrodu tohoto sdružení stáli v podstatě všichni, kdo měli s azylovými domy co do činění. Byla tam Halina Pawlovská, profesor Jiří Dunovský a další lidé,“ řekl ředitel kopřivnického azylového domu Jaromír Navrátil.

Rodinná záložna si vzala jakýsi patronát nad tímto sdružením, neznamená to však, že by ho přímo finančně sponzorovala, ale pomohla s vyřízením všech formalit, poskytla nezbytné administrativní zázemí. „Budou nám zpracovávat personalistku, hospodaření, mzdy a podobně. Prostě sponzorsky poskytovat právě tyto služby, které oni mohou relativně snadno přičlenit ke své agendě,“ vysvětlil Navrátil.

V občanském sdružení jsou organizovány všechny tři azylové domy v Praze, Kopřivnici a Havířově. Jde o jeden statutární orgán, to znamená, že jednotlivé azylové domy nejsou samostatné organizační jednotky, což prý ovšem nevadí.

Financování azylových domů by nyní mělo být prováděno čistě z peněz získaných z nejrůznějších projektů, grantů a sponzorských darů. Žádná vedlejší hospodářská činnost tak, jak to bylo u Haliny, plánovaná není.

„Bude to problematické, nedá se v této chvíli říci, jak to dopadne, a to hlavně z toho důvodu, že Halina propásla čas na podání grantů. Na letošní rok tedy z těchto zdrojů nedostaneme ani korunu. Taky proto žádáme okresní shromáždění o poskytnutí překlenovací dotace na letošní rok tak, abychom byli schopni rozumně přežít,“ uvedl Navrátil s tím, že si příliš velké naděje na získání těchto peněz nedělá, i když by je azylový dům nutně potřeboval.


Již dva Kopřivničané obdrželi Masarykovu medaili

Velmi často poslední dobou slýchám názory a nářky, že už to s naší situací ve státě a tedy i naší osobní není k vydržení a že už to snad ani horší být nemůže. Nejenže jsme velmi rychle zapomněli, jak to v minulosti skutečně bylo, ale už ani nevnímáme, že ještě v této době můžeme potkat v tomto městě spoluobčany, kteří si sáhli v životě na skutečné útrapy a poznali lidské neštěstí v té nejdrsnější podobě, při nichž ty naše tak zvané útrapy vyzní neskutečně malicherně až směšně. Mám tu možnost se velmi často setkávat pro mě s velmi vzácnými lidmi, kteří podobné tvrdé životní zkoušky byli nuceni prožívat. Přesto z nich dnes nečiší zatrpklost nad osudem. Naopak. I přes svůj vysoký věk rozdávají na všechny strany lekce z optimismu, trpělivosti, pracovitosti, neuvěřitelné tolerance a skromnosti zároveň.

Nebýt určitých náhod, ani bychom se nedozvěděli o jejich celoživotní práci a postojích, jež jim přinesly osudy, které by raději neprožili, ale jak se domnívám, práce a postoje, které by měl vyznávat každý z nás, chceme-li dosáhnout oné pozitivní změny ve společnosti o jaké zatím jen sníme. Oba dva osobně poznali, jak vypadá péče o blaho občanů v podobě vlády fašismu a jak vypadá laskavá starost komunistů o převýchovu občanů jiného smýšlení (pan Ficek zažil i „ozdravnou“ kůru v jáchymovských dolech).

Jsem rád, že oba dva byli vyznamenáni medailí, jež nese jméno jedné z největších svobodomyslně myslících osobností naší historie, Tomáše Garrigua Masaryka. Jsem rád, že jsem byl při slavnostním předávání alespoň druhému z nich v pražském Rudolfínu. Jsem rád, že se jména těchto „obyčejných“ lidiček navždy zapsala do seznamu vyznamenaných, a to hned po boku takových osobností, jako jsou například Václav Havel, Jan Palach, Jan Zajíc, Václav Malý, Karel Schwartzenberg, řady vynikajících vědců, filozofů a duchovních, či velvyslanců nebo spisovatelů jiných národností.

Jsem rád, že toto čestné vyznamenání je udělováno jen osobnostem, které měly mimořádný přínos pro tuto společnost a jež se za cenu svých osobních útrap staraly i o mou budoucnost, přestože jsem v té době chodil ještě po houbách. Zkrátka, jsem rád, že jsem jim nebyl lhostejný, i když mě vůbec ještě neznali.

Oni dva „lidičkové“ z Kopřivnice se jmenují Lubomír Hanzelka a Bohuslav Ficek. Mimo jiné jsou oba členy Masarykova demokratického hnutí a pan Ficek i členem Konfederace politických vězňů. Z rukou předsedy Masarykova demokratického hnutí v Praze převzali čestnou medaili „Za věrnost myšlenkovému odkazu T. G. Masaryka.“

Alespoň touto cestou jim chci za spoustu jejich přátel blahopřát k jejich ocenění s přáním, aby vlastnosti, které mají, přešly co nejrychleji do krve nám všem. Je to totiž jediná možnost, jak se mít do budoucna fajn.

Lubomír Sazovský


Regály v prodejně Rema 1000 na ’Severu’ zejí prázdnotou

K o p ř i v n i c e (ili) - Tam, kde donedávna vítaly zákazníky regály plné zboží, nyní čekají jen poloprázdné prostory, které jsou maskovány prázdnými krabicemi.

Takový je současný obraz obchodu s potravinami na sídlišti Sever, veřejnosti známý pod názvem Rema 1000 dnes už zase přejmenovaný na Samu. Absolutní nedostatek i základních potravin je setrvalý stav posledních několika měsíců. Málokdo z obyvatel sídliště uvítal přeměnu obchodu s potravinami na Remu 1000, protože se výrazně zhoršila kultura prodeje i nabízený sortiment. Nedostatky byly vyváženy výhodnými cenami potravin, které pro změnu přitahovaly lidi z dalekého okolí. Nebylo výjimkou, že fronty nakupujících nezvládaly odbavovat najednou tři pokladny.

Současná platební neschopnost obchodní společnosti Interkontakt Group, do jejíž sítě Sama patří, způsobila momentální katastrofální stav. Odprodejem několika zařízení v měsíci březnu by mělo dojít ke zlepšení ekonomické situace firmy. To by se následně mělo projevit i ve změně zásobování v prodejně Sama na sídlišti Sever.

Není proto namístě, slovně atakovat prodavačky prodejny, které na současné situaci nenesou žádný podíl viny.


Lobkowicz: Masaryk je pro mě hlavně prezident

Foto 4

K o p ř i v n i c e - Vzhledem k ústřednímu tématu letošního setkání nad myšlenkami T. G. Masaryka, které znělo ’O víře’ bylo jasné, že by na něm měl promluvit také zástupce duchovenstva. Pozván byl například biskup Tomáš Halík, který se ovšem setkání nemohl zúčastnit. Přesto pozvání přijal nejvyšší duchovní hodnostář Ostravsko-opavské diecéze biskup František Václav Lobkowicz.

Jaký mají podle vás podobná setkání, jako bylo to dnešní, smysl?

Smysl mají zcela určitě. Žijeme všichni vedle sebe a často si nerozumíme. Je důležité, když se mohou lidé sejít a společně mluvit a vyprávět si o tom, jaké je moje přesvědčení, poznávat přesvědčení druhého. Tím se potom také odstraňují nejrůznější bariéry mezi lidmi. Tohle je problém třeba i těch našich vztahů k jiným etnikům a národnostem. Zkrátka. Musíme spolu mluvit, abychom našli společnou řeč.

Je třeba mluvit o víře nebo bychom ji měli jen přijímat tak, jak je?

Myslím si, že ano. Díky tomu, že něco poznávám, tak tomu mohu posléze zaujmout nějaké stanovisko. A kdybych o víře nemluvil, tak začne zanikat a ztratí se.

Jaký je váš osobní vztah k odkazu Tomáše Masaryka, jeho filozofii a postojům?

Masaryk byl jistě význačný filozof. Vím, že kdysi často diskutoval s arcibiskupem Kordačem a byly to přínosné filozofické rozmluvy. Masaryk má neoddiskutovatelný význam jako první prezident nové státní formy. Stal se do jisté míry pro mnohé jakýmsi symbolem první republiky. My si tu dobu dnes možná trošičku idealizujeme, ale tak, jak má problémy dnešní doba, byly problémy i po roce 1918. Taky tehdy byla prvotní euforie, která posléze opadla. Dnes se na tu dobu díváme příliš růžovými brýlemi. Přiznám se, že nejsem žádný velký Masarykovec, abych se označoval za znalce jeho filozofie. Vím, že jeho postoj vůči církvi byl poněkud rezervovaný, ale zcela určitě ne nepřátelský. Tady zase platí to, co jsem říkal i ve svém zamyšlení. Je jedno, jestli člověk věří v to nebo v ono, ale důležité je brát ho jako člověka. Asi tak bych to řekl. Necítím se kompetentní posuzovat jeho filozofické názory. Víceméně je pro mě hlavně první prezident československého státu.

David Macháček


Ve svých zamyšleních o víře řekli...

Vladislav Cvíček (moderátor večera)

„...přeji si, aby každý z nás měl komu a čemu věřit a aby všechny potřebné víra jejich uzdravila...“

František Václav Lobkowicz (biskup Ostravsko-opavské diecéze) „...víra je velmi důležitá vlastnost. Kdybychom žili bez víry v cokoliv, tak by se náš život stal asi opravdu velmi smutným. Také by se asi brzy naplnil velkým pesimismem. Člověk, který v cokoli věří, tak je vždycky vnitřně obohacen...., ...pro mne víra není ideologie, pro mne je to způsob života...“

Ladislav Špaček (mluvčí prezidenta republiky)

„...uznávám víru jako metodu vytváření důvěry v rozum, který spolu s citem jako jediná entita nám vysvětluje a otevírá svět...“

Ivan Langer (místopředseda parlamentu)

„...chápu-li víru obecně jako něco, čemu podřizuji svůj život, stejně jako T. G. M., chápu ji jako základní princip humanistické společnosti. Není důležité, zda má moje víra jasně vymezené hranice, je to však beze zbytku víra v člověka, v jeho schopnosti a dovednosti... “


Mám radost, že se tato akce již stala tradicí, říká Josef Jalůvka

K o p ř i v n i c e (ili) - O názor na letošní třetí ročník setkání, nesoucí název Myšlenky Tomáše Garriqua Masaryka s podtitulem O víře jsem požádala poslance Parlamentu České republiky a městského zastupitele Kopřivnice Josefa Jalůvku, který seděl v sále mezi ostatními návštěvníky.

Patříte ke spoluzakladatelům akce věnované myšlenkovému odkazu T. G. M. Jste rád, že se v ní i nadále pokračuje?

Mám z toho velkou radost, že se tato akce stala tradicí a že za své předcházející ročníky získala dost velký věhlas. Možná to bude chtít příště trošku více prezentace předem, abychom to sdělili širšímu okolí, že je možné se tady přijít podívat a zajímavě pobesedovat. Takže shrnu-li to, jsem spokojen.

Většina dotazovaných účastníků dnešního setkání tvrdila, že Masarykovy akce mají vzestupnou tendenci. Máte stejný pocit i vy?

Zatím se mi nejvíc líbil loňský ročník. Letošní byl taky velice dobrý, hlavně ho posuzuji z obsahu příspěvků a podle účastníků, kteří jsou přítomni. Myslím si, že je třeba přizpůsobit trošku dramaturgii tomu, co jsou lidé schopni unést. Bylo toho hodně včetně těch kulturních vystoupení a podobně. Ale to je jenom taková dílčí připomínka pro další rok a budu spokojený, když se bude v této tradici pokračovat a rád se i aktivně zapojím.


Publicista Jiří Ješ byl setkání účasten již podruhé

K o p ř i v n i c e - Mezi účastníky akce věnované Myšlenkám Tomáše Garriqua Masaryka za oblast mediálního světa vystoupil publicista a komentátor Rádia Svobodná Evropa Jiří Ješ. Stejně jako ostatní vystupující zaujal svou úvahou na téma O víře. V jeho případě neuvěřitelně jasnými a stručnými formulacemi myšlenek, které nezapřely autorovu profesi.

V Kopřivnici jste za tímto účelem již podruhé. Jak hodnotíte dnešní setkání?

Cítím se tu vždy nesmírně dobře právě proto, s jakou velikou láskou a obětavostí toto setkání organizátoři dávají dohromady. S jakou urputností nás uhánějí celý rok při každé příležitosti, kde se jenom můžeme potkat. Kdekoliv mají možnost kontaktu s námi, tak naši účast připomínají a skutečně nás zaváží k tomu, že my nakonec nejenom z povinnosti, ale taky s chutí přijedeme.

Jakkoliv si velice vážím tvořivosti mládeže a písně bratří Nedvědů jsem si dnes pobrukoval, nezdálo se mi nejvhodnější, že pro tento večer určený Masarykovi a jeho vztahu k víře, byl dlouhý čas v úvodu věnovaný hudbě, která, mám pocit, k tomu přece jenom nepatřila. Myslím, že by se bylo bývalo lépe hodilo, kdyby tady na začátek zazněla hudba trošku vážnější, kterou lidi potřebují, aniž si to uvědomují a kterou dneska z rozhlasu nedostávají. To je moje kritika.

Mají podle vás takováto setkání v dnešní době význam?

Skutečně je důležité, aby se něco dělo, aby se lidé scházeli, aby měli program svých schůzek. Víte, mně to nejdřív vadilo, že jsem se měl tady odhalovat ze své víry a z toho, o čem do rozhlasu nemohu a ani nechci mluvit, protože to je věc ryze soukromá. Ale ono se ukázalo, že právě ten, kdo pojal tuto věc netradičně, nefrázovitě, tak těm lidem, kteří dnes přišli v neuvěřitelně hojném počtu, opravdu hodně dal. Jakmile se tam ozvala nějaká fráze, hned byl v sále slyšet určitý neklid. Zkrátka to vystupující nutí, aby své příspěvky připravovali s maximální a optimální snahou zaujmout posluchače, což se většině podařilo.

Není téma víry natolik osobní, aby se vystupující dokázali k němu vyjádřit na veřejnosti přímo?

Tady si právě nejsem tak docela jistý. Občas je dobré to udělat tak, jako se to udělalo tady, ale ne každý je ochoten o víře mluvit opravdu upřímně. I zde jsem dneska zaslechl některé hluché věty a myslím si, že někdo měl pocit, že musí takto mluvit. Důležité je, aby každý mluvil vždycky jenom to, v čem cítí, že je zcela otevřený a upřímný. U té víry se to vždycky úplně nedaří.

Splnilo dnešní setkání vaše očekávání? Jaké pocity si odnášíte?

Víte, kamkoliv jsem byl kdy pozván, tak jsem si toho nesmírně vážil, ať to bylo v Praze, na Moravě či v zámoří. Vždycky z toho mám dobrý pocit a nikdy mě to nemrzelo, protože všechna setkání lidí dobré vůle jsou vždycky dobrá. A nejinak tomu bylo i dnes v Kopřivnici.

Ilona Hoffmannová


Lidé byli s letošním ročníkem akce většinou spokojeni

K o p ř i v n i c e (ili) - Ve zcela zaplněném sále jsem požádala několik účastníků o odpovědi na některé z následujících otázek:

1. Jak jste byl spokojený s dnešní akcí?

2. Pokud jste se zúčastnil předcházejících ročníků, který z nich patřil k nejvydařenějším?

3. Vystoupení kterého z hostů vás nejvíc zaujalo?

Marie (43 let) - Musím říct, že se mi dnešní akce opravdu moc líbila. Jsem tady už potřetí a je to rok od roku lepší. Organizátoři se skutečně snaží, aby každý rok měli zajímavější a zajímavější hosty, kteří jsou vždycky pečlivě na tuto akci připraveni a zájem diváků jasně ukazuje, že se jim to daří.

Eliška (45 let) - Dnešní téma mě opravdu zaujalo. Je to zase něco jiného oproti předcházejícím ročníkům, kterých jsem se taky zúčastnila. Nejvíc mě zaujal svým vystoupením pan Ješ, byl stručný, věcný, výstižný a jeho příspěvek asi nejvíc odpovídal mému pojetí víry.

Jarek (54 let) - Obdivuji způsob, jakým se pořadatelům podařilo navodit pohodovou, doslova domácí atmosféru. Nechci nikoho zvlášť vyzdvihovat, ale lví podíl na tom, podle mého mínění, má neobyčejně lidský projev průvodce dnešního odpoledne pana Cvíčka.

Emil (72 let) - Bylo to opravdu pěkné. Jenom bych si přál, aby všechny ty projevy, které tady dneska zazněly, vyšly v nezkrácené podobě v tisku. Víte, to nejde všechno najednou podchytit a taky by se to dostalo i k lidem, kteří dnes nemohli přijít. Všechny projevy se mi líbily, těžko bych hledal nejzajímavější, možná pan Pecháček a pan biskup. Ale nejkrásnější bylo vystoupení pěveckého sdružení. To bylo opravdu důstojné ukončení.

Jana (16 let) - Dneska jsem tady nepřišla z vlastní vůle. Byl to nápad mých rodičů, kteří tu jsou už potřetí. Ale rozhodně své návštěvy nelituji. Trochu jsem se bála, že se tu budu nudit, ale všechno bylo moc prima. V pondělí určitě doporučím příští ročník svým spolužákům.

Iveta (37 let) - Je moc příjemné vidět na vlastní oči lidi, které znáte pouze z médií. Navíc mám hezký pocit z toho, že vážili takovou cestu jenom proto, aby se tady s námi podělili o své názory. Letos jsem tady poprvé a jsem ráda, že pan Ruml je ve skutečnosti stejně přirozený a obyčejný, jak jsem si myslela. Měl opravdu moc lidský příspěvek. Ale takové vystoupení měli všichni účinkující.

Hynek (42 let) - Abych byl upřímný, jsem ze všeho trochu na rozpacích. Na jedné straně se mi akce líbila, ale připadám si jako na Titaniku. Loď jde ke dnu, ale na palubě se tancuje. Společnost se hroutí po ekonomické i morální stránce a my tady v klidu sedíme a posloucháme diskuzní příspěvky o víře. Lidé nemají, s odpuštěním, co do huby a tady se vypaluje ohňostroj, jako bychom nevěděli co s penězi. Možná by neškodilo více skromnosti i při takové události jako je vstup do NATO.

Pavla (61 let) - Jedním slovem prostě ’super’. Velké poděkování patří pořadatelům za takové nevšední zážitky. Mrzí mě, že další budou zase až za rok. Takových setkání bych se ráda zúčastňovala, i kdyby byla každý měsíc. Poslouchat slovům pana biskupa Lobkowicze, bylo hotové pohlazení po duši. A to se musím přiznat, že nepatřím k věřícím v náboženském slova smyslu. Jeho slova nebyla slova církevního hodnostáře, ale slova prostého člověka, a proto mi byl svým vystoupením tak sympatický.

Standa (58 let) - Jsme oba s manželkou jako každý rok mile překvapeni, že se pořadatelům podaří pozvat na takovou akci špičky z našeho politického a kulturního života. Vždyť není před volbami, aby se museli zveřejňovat a přesto přijedou do provinčního města, aby se podělili o svůj pohled na víru s obyčejnými lidmi. Naplňuje mě to doslova hrdostí, že přijeli kvůli mě, že jim stojím spolu s ostatními za to. Kéž by takový přístup měla většina našich politiků a ústavních činitelů.

Názor Zdeňka (39 let) přihlížejícího s rodinou ohňostroji: Mrzí mě, že jsem se o akci dozvěděl, až když si manželka všimla, že se před kulturním domem staví odpalovací rampa. Tak jsem alespoň přišel s dětmi na ohňostroj. Víte, každý americký akční film má před kulturákem ohromný poutač a taková zajímavá akce má rozvěšených jenom pár letáčků. Když si vezmete, že kdokoli přijede do města prodávat levné zboží, vhodí pozvánku do všech schránek, tak si myslím, že to šlo udělat i takovou formou. Na druhé straně si uvědomuji, že by zájem asi převyšoval možnosti pořadatelů.


Kultura

Legendary Pink Dots budou po dvou letech znovu koncertovat v Kopřivnici

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Další z velkých koncertů v režii agentury Nora production čeká Kopřivnici zhruba za měsíc.

Čtyřiadvacátého dubna by zde totiž měla hrát kapela The Legendary Pink Dots. Půjde v pořadí již o druhý koncert této světově uznávané kapely v Kopřivnici.

Poprvé ’Legendární růžové tečky’, hrající psychedelickou hudbu, v Kopřivnici vystupovaly dvacátého pátého listopadu 1996.

Skvělá atmosféra tehdejšího koncertu udělala zřejmě na členy kapely nemalý dojem, neboť, jak řekl šéf Nory Vítězslav Váňa, kapela bude na vlastní přání koncertovat jen ve dvou městech republiky, a to v Kopřivnici a v Brně.

The Legendary Pink Dots vznikli již před více než patnácti lety v západním Londýně. U zrodu kapely stál zpěvák Edward Ka-Spel a klávesista Phil Knight. V průběhu mnoha let koncertování pak sestavu kapely doplňovali další hudebníci.

Dominantní postavení v kapele si stále udržuje zpěvák, skladatel a odvážný textař Ka-Spel, jehož nezměrná básnická představivost dělá texty písní The Legendary Pink Dots tím, čím jsou.

Tvorba kapely by se dala srovnat se skupinami jako jsou Pink Floyd, Van der Graaf generátor, ale i Dead can dance nebo Tangerine dreams.

Skupina v podmínkách, které již zaslala organizátorovi koncertu, sice požadovala některé nerealizovatelné věci technického charakteru. Váňa, který již organizoval první vystoupení kapely ve městě, však nepochybuje, že nakonec dojde k oboustranné dohodě. Zatím také není jisté, v jakých prostorách se bude koncert odehrávat.

„Zvažujeme možnost uspořádat koncert v CO krytech pod kulturním domem nebo v hlavním sále. Rozhodnutí je ale zatím otázkou času,“ řekl Vítězslav Váňa. Další podrobné informace přineseme v některém z následujících čísel Kopřivnických novin.


Vlasta Redl zahraje svým příznivcům již dnes večer

K o p ř i v n i c e (dam) - Příznivci folkového písničkáře Vlasty Redla mají již dnes večer další možnost vyslechnout koncert tohoto populárního umělce. Vystoupení, na kterém bude Redla doprovázet skupina Každý den jinak, začíná o půl osmé večer ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici.

V programu koncertu zazní hlavně skladby ze zatím posledního Redlova alba nazvaného prostě Vlasta Redl a skupina, kterou je již zmíněná Každý den jinak. „Je nás pět, to nám umožňuje být trochu drzejší a také si můžeme dovolit větší výrazovou pestrost,“ řekl o tomto projektu skladatel, textař a muzikant Vlasta Redl.

Na albu se objevuje nejen všechno to, čím již za svou kariéru známý folkař prošel, ale také to, co má ráda jeho nynější kapela. Je na něm možné slyšet jak milostné balady, tak rozverné hospodské písně. Nechybí ani v novém kabátě nahrané staré moravské folklorní písně.


O Kafku mají letos velký zájem slovenští filmaři

K o p ř i v n i c e (dam) - Již zítra dopoledne vypukne v prostorách kopřivnického kina Puls filmová přehlídka ’Kafka 99’.

Letošního ročníku přehlídky, který je v pořadí již třetí, se bude účastnit celkem dvacet dva televizních společností. Přičemž menší, ale významnou část účastníků tvoří televizní studia našich východních sousedů ze Slovenska.

„Účast je velmi podobná jako v loňském roce s tím, že dvaadvacet společností se nám jeví jako optimum, a to hlavně z časových důvodů. Maximální počet by mohl být 25 nebo 27 studií s tím, že by se musel dělat takzvaný předvýběr. To v praxi znamená, vyřazení snímků nedostatečné technické či obsahové kvality. Zahraniční účast je letos výrazně vyšší, je to dáno také tím, že na Slovensku začíná výrazný nástup malých televizních společností, které se stále častěji stávají dominantním zdrojem lokálního zpravodajství,“ řekl ředitel pořádající Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner.

Všechna přihlášená studia budou prezentovat své práce v předem deklarovaných kategoriích. Konkrétně jde o zpravodajství, reklamní šot, vlastní tvorbu a novou kategorii Kafka+. „Asi polovina společností má zájem o zařazení do kategorie Kafka+, která se zabývá individuální tvorbou pracovníků televizních studií, což potvrzuje, že mnoho tvůrců běžných rutinních záležitostí, jako je zpravodajství a reklama, ve svém volném čase zase natáčí a jejich práce je zároveň jejich koníčkem,“ uvedl Bittner.

Během dvou soutěžních dnů bude odvysíláno celkem téměř sedm set minut příspěvků jednotlivých soutěžících a klání ukončí v sobotu po druhé hodině slavnostní vyhlášení výsledků soutěže, ke kterým dospěje odborná porota.

Každý, kdo má zájem, může přehlídku zhlédnout bezplatně v kinosále. Ti, kdož dávají přednost domácímu pohodlí u televizní obrazovky, však o nic nepřijdou. Přehlídka bude v plném rozsahu vysílána i na programu místní kabelové televize. Po obdržení cenových kalkulací, KTK upustila od on-line vysílání Kafky na internetu. „Rozpočet na tu akci byl tak vysoký, že byl neúnosný pro naše místní poměry. To znamená, že v přímém přenosu na internetu přehlídka nepoběží. Nevylučujeme ale možnost, že ty nejlepší snímky se objeví v podobě grafických souborů na www stránkách naší televize a zájemci si je budou moci stáhnout a přehrát,“ uzavřel ředitel KTK.


Členové chlapecké kapely Lunetic nebudou na diskotéce zpívat, ale jen se podepisovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Pokud nepočítáme tradiční ples Agentury Fox, první akcí v produkci nově vzniklé agentury FOX - production bude zítřejší Megadiskotéka v hale Základní školy Emila Zátopka. Hostem této akce bude první český boys band Lunetic.

„Spousta lidí to stále zaměňuje za něco, co to není. Nejde o koncert, je to diskotéka, kde hostem bude skupina Lunetic. Ta přijede pouze kvůli autogramiádě. Nebudou zpívat ani jednu písničku, ani na playback. Přijdou a od šesti do sedmi hodin budou odpovídat na otázky, které budou už dopředu na papírcích účastníky napsány. K tomu budou podepisovat, co stihnou. Jejich účast bude trvat hodinu, ani o minutu víc, ani míň,“ přiblížil průběh celé akce majitel pořádající firmy Jaromír Naleraj. Návštěvníci akce, kromě autogramiády Luneticu, zažijí zcela běžnou diskotéku. Žádné zvláštní efekty se v hale nedají čekat, neboť prý není možné je do haly nainstalovat. „I když hlavním programem je diskotéka, je jasné, že lidé tam přijdou hlavně kvůli tomu, aby viděli Lunetic na vlastní oči. Takže tomu musel být uzpůsoben i začátek akce. Devadesát devět procent fanoušků Luneticu jsou fanynky ve věku od dvanácti do patnácti let,“ odůvodnil Naleraj dobu pořádání diskotéky, která začíná v sedmnáct a končí ve dvacet hodin.

„Máme v plánu již i další akce. Není to věc, která by nás měla živit, ale vidíme tady určité mezery, které bychom chtěli vyplnit, samozřejmě i s působností mimo Kopřivnici,“ řekl o dalších plánech FOX - production Naleraj.


Sunar vydal již své druhé cédéčko

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že kopřivnická skupina Sunar byla v loňském roce v Kopřivnici vidět jen velmi sporadicky, její činnost neustala. Skupina, která hraje v podstatě výhradně na tanečních zábavách a diskotékách, připravila své v pořadí již druhé CD.

Nosič nese název Rybjanský pivní puchýř a bylo nahráno na vystoupení v Rybím u Nového Jičína. Jeho zvláštností je, že je celé natočené živě. Původní nahrávka byla dále zpracována ve studiu Santana Sun Sound Agency v Hranicích na Moravě. Cédéčko je však třeba nebrat úplně vážně. Samotní členové skupiny o něm totiž tvrdí, že jej vydali vlastně jen z recese a pro vlastní potěšení. Na tomto ’live’ albu jsou zaznamenány, jak původní skladby Sunaru, tak i převzaté skladby, které skupina běžně reprodukuje.

První deska, nazvaná Strašidla na Šostýně, vyšla skupině v roce 1997, letos vychází druhé, živě nahrané cédéčko a na podzim se kapela zase chystá do studia připravovat další desku. V loňském roce Sunar prodělal taky několik změn. Bývalý baskytarista skupinu opustil a byl nahrazen Liborem Vurstem. „Jinak hrajeme ve stejném složení jako minulou sezonu, to znamená basová kytara, kytara, klávesy, bicí a zpěv. Určité změny jsme udělali také v muzice, kterou hrajeme. My jsme odchovaní na klasickém rocku, ale my se snažíme jít taky trochu s dobou. Lidé od naší muziky už čekají víc. Takže jsme do toho snažili dostat nějaké moderní prvky. Je trochu jiné, než jsme hrávali. Snažíme se využívat nejrůznějších efektů a hrát rock trochu nověji než doposud,“ řekl člen Sunaru Ivo Indrák.

Pro letošní rok se skupina rozhodla více než v minulém roce orientovat na kopřivnické publikum. Bude ji tak možné vidět na nejrůznějších zábavách a diskotékách. Nejbližší možností pro fanoušky Sunaru nabízí Velikonoční zábava 4. dubna v Kulturním domě v Kopřivnici.


Kino bude diváky seznamovat s Joem Blackem

K o p ř i v n i c e (dam) - V promítacím týdnu, který začíná dnes odpoledne a končí v pondělí 22. března, uvede kino Puls pouze jeden film. O půl šesté i v osm hodin večer se bude hrát romantický film Seznamte se, Joe Black.

Stárnoucí mediální magnát William Parrish, aniž by si toho byl zcela vědom, uzavřel dohodu se Smrtí. Ta mu dá ještě trochu času výměnou za možnost, dozvědět se něco o lidech. Na jiném místě a v jinou dobu se Parrisheova dcera Susan setká s mladým mužem, který ji okouzlí. Vzápětí po jejich rozloučení je však mladík sražen autem a umírá. Ale, když Susan přijde večer domů na večeři, onen mladík sedí spolu s ostatními stolovníky u stolu. Jak se to mohlo stát?

Pro hollywoodské scénáristy to není žádný problém. Ron Osborn, Jeff Reno, Kevin Wade a Bo Goldman problém vyřešili následovně. Svou prací již značně znuděná Smrt využije nově získané tělo k tomu, aby mohla v lidské podobě strávit alespoň několik dnů na Zemi.

Již uzavřená dohoda s milionářem Parrishem jí navíc dává také skvělého průvodce světem lidí. Stejně jako ve filmu Smrt si bere dovolenou z roku 1934, na jehož motivy je Joe Black napsaný, dojde k neočekávanému, totiž Smrt se zamiluje. Tentokrát právě do Parrishovy dcery Susan. A tak nakonec místo toho, aby v doprovodu svého nového přítele na věčnost odešel sympatický pětašedesátník, odvádí si Smrt do říše mrtvých svou novou lásku.

Délka filmu, která dosahuje téměř tří hodin, donutila scénáristy k někdy až zdlouhavému vyprávění a také k vytvoření zbytečně vysokému počtu dějových linií. Také rozpolcenost postavy Smrti snímku nepřidá, ta totiž chvílemi vystupuje jako komická postava, tápající v základních lidských činnostech a v zápětí se mění v nekompromisní a ledově studenou vykonavatelku Boží vůle.

Tato rozpolcenost Bradovi Pittovi nesedí a nejlepší výkon podává jako mladík v kavárně a v romantických scénách. Své vynikající herecké schopnosti deklaroval Anthony Hopkins. Role značně idealizovaného magnáta v jeho podání nevypadá vůbec nadneseně, ale díky jeho noblese je přirozená. Hlavně masivní reklamní kampaní si snímek režiséra Martina Bresta najde své diváky. Režisér, jehož filmy nepatří ke komerčně neúspěšným (Policajt z Beverly Hills), získal od studia Universal na realizaci filmu částku 90 milionů dolarů, což je vzhledem k tomu, že jde o snímek, ve kterém nejsou téměř žádné triky, značná částka. Ti, kdož dávají přednost filmům nekomerčního charakteru, mají ještě možnost zhlédnout čtyři snímky z Projektu 100. Šestadvacátého března japonský film Ohňostroj a od 29. března až do 31. března postupně filmy Stalker, Antonie a Poslední pokušení Krista.


Dr(o)bečky z knihovny

Kniha měla ten účinek, jaký obvykle dobré knihy mívají: hlupáci po ní zhloupli, moudří zmoudřeli a zbývající tisíce se nezměnily.“ G. CH. LICHTENBERG

Knihovna očima čtenáře

Svého času byl březen znám jako Měsíc knihy. V dnešní době, bohužel, je tento krásný měsíc zapomenut. Myslím si, že je to velká škoda. Už proto, že dnes nemusíme stát velké fronty na právě vydaný titul tak, jak jsme znali z dřívějška.

Dnes jsou knihy nesrovnatelně cenově dražší a pro mnohé se tímto stávají takřka nedostupné. Tuto situaci perfektně zastupuje knihovna, v níž si může každý vybrat knihu podle svého přání, co srdce ráčí. Ochotné knihovnice se vždy snaží vyhovět čtenářům vyhledáním požadovaných titulů, jak beletrie, naučné literatury nebo povinné četby pro studenty. Díky těmto službám si za symbolický poplatek může každý počíst podle chuti.

Nepochopím města, která ruší knihovny. Vždyť i ve složitějších podmínkách knihovny existovaly a plnily svou funkci. Vím, že knihovna nemůže být výdělečný podnik, ale na všem není možné vydělávat. A hlavně v dnešní době je velmi důležité věnovat knihám větší pozornost, ne jen sledovat akční filmy v televizi a na videu.

Dagmar Baroňová, čtenářka


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 18., so 20. - po 22. března ve 20 hodin Seznamte se, Joe Black - romanticko-fantastický film USA, VB Čt 25. - ne 28. března v 17.30 hodin Přístav naděje - melodrama USA

Pá 26. března ve 20 hodin Ohňostroj - japonský film. Sedmý film nejpopulárnějšího japonského „baviče“ Takeshi Kitana je rafinovaným mixem akčních filmů režiséra Johna Woo a černým filmem s filosofií samurajů. Do 15 let nepřístupný (v rámci FK)

Čt 25., so 27. a ne 28. března ve 20 hodin Je třeba zabít Sekala - film ČR. V zapadlé moravské vesničce Lakotice se hodlá ukrýt kovář Jura baran, kterého pronásleduje gestapo. Padne na něj volba, aby zabil muže, jenž terorizuje místní statkáře

Kino Vláček

Ne 21. března v 15 hodin Kamarád kapříků

Ne 28. března v 15 hodin Král a skřítek

• (filmy se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Čt 18. března v 19.30 hodin Vlasta Redl a každý den jinak - koncert

So 20. března v 19 hodin Muzikantský ples. Hraje Bootes, T. N. T., Swing band, D. J. J. Matýsek, lidové vyprávění s harmonikou. V programu: ZUŠ Zd. Buriana, TS YUM, TS Zd. Havlové

St 24. března v 19.30 hodin v kině Puls koncert předního moravského souboru Janáčkovo kvarteto. V programu zazní skladby B. Martinů, L. Janáčka, A. Dvořáka... (platí předplatné KPH)

Čt 25. března v 19.30 hodin Štika k obědu. Komedie plná hrůzy o třech sestrách a jejich věrném služebníku. Hrají: K. Fialová, N. Konvalinková, L. Švormová a další

Nora Café

Pá 19. března ve 21 hodin Power music dance club - Milana 105 kg Krajčího

Pá 26. března ve 21 hodin Pohovka - hudební večeře s D. J. T + B

• Koncerty skupin se budou konat v přilehlém hudebním sále KDK, který je součástí Nory Café

Kino Štramberk

Ne 21. března v 17 hodin Kouzelný meč - animovaný kreslený pohádkový příběh

Ne 28. března v 17 a 19.30 hodin Dr. Dolittle - komedie. Komediální hvězda Eddie Murphy jako doktor, který rozumí řeči zvířat


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 18. 3. 17.30 - 21, pá 19. 3. 19 - 22, so 20. 3. 12 - 22, ne 21. 3. 9 - 19, po 22. 3. zavřeno, út 23. 3. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 24. 3. 18 - 21, čt 25. 3. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 20. 3. v 8 hod. Turnaj 5. tříd, ne 21. 3. v 10.15 hod. dorost - přátelské utkání, 12.30 hod. HC Kopřivnice - Přerov (4. tř. - přátelské utkání), 17 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (muži - přátelské utkání)

Bruslení veřejnosti: čt 18. 3. 17 - 18.15, ne 21. 3. 14.45 - 16.15, út 23. 3. 17.15 - 18.30, čt 25. 3. 17 - 18.15 hodin

Fotbal: 1. jarní mistrovské utkání I. B třídy: so 27. 3. v 15 hod. na škvárovém hřišti FC Kopřivnice - TJ Tatra Příbor

Házená: ne 21. 3. v 10 hod. ve sportovní hale ZŠ E. Zátopka v Kopřivnici se odehraje poslední domácí utkání extraligy házené mužů 98/99 s TJ Náchod

Volejbal: so 20. 3. v 9 hodin v tělocvičnách ZŠ 17. listopadu 2. ročník volejbalového turnaje smíšených čtveřic; so 27. 3. v 10 hodin na učilišti v Kopřivnici se odehraje turnaj Kopřivnice - Šternberk

Atletika: so 20. 3. v tělocvičně ZŠ M. Horákové - Kopřivnická laťka. Prezentace do 9 hod., začátek v 10 hod. (jen žák. a dorost. kategorie)

Rekreační turistika: so 20. 3. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - první jarní výšlap na Vel. Javorník (918 m) - a zpět do Veřovic ČD - odj. ve 12.18 (13.23 hod.), návrat ve 12.37 (13.42 hod.); út 23. 3. v 6.43 hod. aut. zastáv. Čs. armády (u banky) Kopřivnice - aut. Lubina požární zbrojnice (Větřkovice) - po mod. na Vrchy - Hájov - Hájovský dvůr - Větřkovice - Lubina - Kopřivnice, návrat v 11.30 hod.; so 27. 3. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Val. Mez. - Kunovice Loučka ČD - Hradiště - Skalka - Podolí - Lazy - po červ. Klínec - Rajnochovice ČD - odj. v 15.09 hod., návrat v 16.50 hodin


Výsledky

Házená: turnaj ml. dorostu v házené (6. - 7. 3.) v Karviné: účastníci: 2 družstva z Polska - Tarnow, Chrzanow, 1 družstvo ze Slovenska - Modrá, HC Zubří, HC Baník Karviná, HC Zlín, KH Kopřivnice. Celkové umístění KH Kopřivnice: 3. místo. Vzájemné zápasy: KH Kopřivnice - Tarnow 24:18, - Modrá 13:14, - Zubří 18:20, - Karviná 10:23, - Chrzanow 24:16, - Zlín 27:12, střelci: Machačík 37 (vyhlášen nejlepším střelcem turnaje), Winkler 19, Malinovský 16, Smutek 11, Venclík 10, T. Veřmiřovský a Bezděk 6, Kučerka a Rečka 3. Zimní přípravný turnaj v házné minižáků (7. 3.) v Kopřivnici: účastníci: KH Kopřivnice A + B, TJ Tatran Bohunice, KH Zbrojovka Vsetín, TJ Cement Hranice, HC Zubří. Konečné pořadí: 1. HC Zubří, 2. TJ Tatran Bohunice, 3. KH Kopřivnice B, 4. KH Kopřivnice A, 5. KH Zbrojovka Vsetín, 6. TJ Cement Hranice. Vzájemné zápasy: KH Kopřivnice A - Zubří 3:6, - Bohunice 1:2, - Hranice 6:1, Vsetín 4:3, - Kopřivnice B 5:7, střelci: Polášek 5, Skurka a Bartl 4, Havrlant 3, Socha 2, Bondra 1; KH Kopřivnice B - Hranice 5:1, - Zubří 3:7, Bohunice 1:7, - Vsetín 14:2, - Kopřivnice A 7:5, střelci: Šustala 17, Trčka 4, Ledesma a Líňa 3, Prorok 2, Mayer 1

Florbal: Výsledky okresního finále: Dívky (10. 3.): 1. ZŠ Alšova 8 b. (22:6), 2. ZŠ Komenského 68 N. Jičín 7 b. (17:7), 3. Klimkovice 7 b. (13:9), 4. Bartošovice 6 b. (17:8), 5. ZŠ Odry 2 b. (2:14), 6. ZŠ Mořkov 0 b. (0:27). Jednotlivé zápasy: Alšova - Odry 5:0, Alšova - Bartošovice 1:0, Alšova - Mořkov 10:0, Alšova - Klimkovice 3:4, Alšova - N. J. Komenského 68 3:2, Bartošovice - Odry 2:0, Klimkovice - Odry 4:1, Odry - Mořkov 1:0, N. J. Komenského 68 - Odry 3:0, Bartošovice - Klimkovice 4:1, Bartošovice - Mořkov 8:0, N. J. Kom. 68 - Bartošovice 6:3, Klimkovice - Mořkov 3:0, Klimkovice - N. J. Komenského 68 1:1, N. J. Kom. 68 - Mořkov 5:0. Chlapci (12. 3.): 1. ZŠ E. Zátopka, 2. Gymnázium Příbor, 3. N. J. Kom. 66, 4. Klimkovice, 5. Odry Komenského, 6. N. J. Kom. 68, 7. ZŠ Alšova, 8. Gymn. Frenštát. Jednotlivé zápasy: skupina A: E. Zátopka - Klimkovice 8:2, E. Zátopka - N. J. Kom. 68 9:2, E. Zátopka - Gymn. Frenštát 9:0, Klimkovice - N. J. Kom. 68 3:1, Klimkovice - Gymn. Frenštát 7:1, N. J. Kom. 68 - Gymn. Frenštát 9:6; skupina B: Gymn. Příbor - N. J. Kom. 66 2:1, Odry - Gymn. Příbor 5:1, Gymn. Příbor - Alšova 4:1, N. J. Kom. 66 - Odry 7:4, N. J. Kom. 66 - Alšova 5:3, Alšova - Odry 3:2

Městská liga v ledním hokeji (7. 3.): S. K. P. - Slivovice 4:5, Štramberk - Chlupatí 2:7, Drnholec - Paso Team 9:4, B. A. H. - Hájov 18:4 (dohrávka 27. 2.), Chlupatí - Mošnov 5:3 (dohrávka 31. 1.), Mošnov - Krysy 6:1, Swampers - Palkovice 1:9, Vidlátors - Termiti 0:5, Rivals - Pyraňa 9:6, Chlupatí - Tichá 2:3

Minihokej: 2. tř. vyhrála turnaj v Havířově: HC - Karviná 2:0, - Vítkovice 3:2, - Havířov 2:2, finále: HC - Havířov 6:4

Běh do vrchu: Absolutní pořadí: 1. R. Šádek (Puma Team) 7:23, 2. P. Stanka (N. J.) 7:28, 3. R. Baláž (SK Jiří Team Ostrava) 7:51; muži do 50 let: 1. A. Neuwirth (MK Kopřivnice) 8:36; 2. J. Tureček (AFK Kyjov) 8:40; 3. M. Přívětivý (Rožnov) 8:47; muži nad 50 let: 1. J. Bednařík (Maraton klub Kopřivnice) 9:24; 2. J. Pobořil (Kotouč Štramberk) 9:24; 3. P. Čižmar (SKP N. J.) 10:50; muži nad 60 let: 1. K. Piskoř (MK) 12:40; ženy: 1. I. Kuřecová 10:52 (Slezan F-M); 2. A. Krstevová 11:26; 3. V. Zamišková 12:13 (obě AK Kopřivnice). Běh pro rodinné týmy: 1. rodina Švidernochova (SK Jiří Team Ostrava) 44 bodů; 2. rodina Bryknarova (Lichnov) 42 b.; 3. rodina Kolibova (Kopřivnice) 36 b.


Do regionálního finále dvě kopřivnické školy

Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Již tradičními se staly jarní souboje družstev základních škol ve stále populárnějším malém florbale.

Do letošního okresního kola dívčích družstev, které se konalo ve středu 10. března, se z kopřivnických škol probojovala sice jen ZŠ Alšova, její vítězství však neúčast dalších plně vynahradilo.

Pořádající ZŠ E. Zátopka zmařila plány na boje mezi elitní šesticí okresu novojičínské Komenského 68. Právě tato základní škola z Nového Jičína až do zápasu s ’Alšovkou’ vedla. V její prospěch hovořila tři vítězství a jediná remíza, zatímco kopřivnická škola měla na svém kontě kromě tří jednoznačných vítězství jednu smolnou porážku od Klimkovic. V systému ’každý s každým’ se tak rozhodovalo v přímém souboji, přičemž Novému Jičínu by stačila remíza, Alšova musela vyhrát. Dramatický duel nakonec těsným rozdílem 3:2 rozhodla ve svůj prospěch ZŠ Alšova a vybojovala si tak právo účasti v regionálním finále, ke kterému se družstva sjedou 23. března rovněž do Kopřivnice.

Klimkovice, se shodným počtem sedmi bodů jako Komenského 68, braly díky horšímu skóre třetí příčku. Loňský vítěz nejen okresního, ale i regionálního finále, ZŠ Bartošovice, tentokrát neuspěl a musel se spokojit se čtvrtým místem. Primát nejlepší hráčky si šestnácti brankami zcela jednohlasně vysloužila Jana Zelenková z vítězné školy.

Chlapecké boje v rámci okresu se odehrály na stejné palubovce v pátek 12. března. Týmů se do Kopřivnice sjelo osm, hrálo se tedy ve dvou skupinách, z nichž postupovaly do dalších bojů první dva.

Roli favorita již od prvních minut rychlých soubojů s hokejkami potvrzovala domácí ZŠ E. Zátopka. Podle slov ředitele školy Jana Mužíka by byla porážka mužstva, které zvítězilo dvakrát po sobě v okresním i regionálním finále, velkým zklamáním.

Družstvo chlapců však nezaváhalo, suverénně vyhrálo svou skupinu, v semifinále porazilo Nový Jičín Komenského 66 7:2 a v závěrečném finálovém duelu pak nedalo šanci gymnazistům Příbora, které rozstřílelo 11:0. V souboji o třetí místo novojičínská škola porazila Klimkovice těsným rozdílem 4:3. Regionální finále chlapeckých družstev se uskuteční opět na půdě kopřivnické školy E. Zátopka, a to 30. března. V případě, že si v něm hoši hostitelské školy povedou stejně dobře jako v loňském roce, kdy region vyhráli, čeká je celostátní finále v Mostě.

Celkové výsledky viz Výsledky


Renáta Kvitová na Kodaku úspěšná

P r a h a (jk) - Kvalitu trati prvního ročníku Pražského půlmaratonu Kodak, který jako slibnou běžeckou novinku odstartovala mistryně světa na 800 m z Maebaši Ludmila Formanová, odzkoušela i kopřivnická běžkyně Renáta Kvitová.

Závod, který zahájil novou celoroční soutěž Česko-slovenský běžecký pohár, se jí celkem vydařil. V celkovém pořadí jí mezi ženami patřilo šesté místo v čase 1:21:35, mezi českými závodnicemi byla třetí. Vítězkou se stala Jana Klimešová z USK Praha (1:15:39) před Petrou Drajzajtlovou z Olomouce (1:16:55).


Víkendová akce Fit lady se těšila velkému zájmu

K o p ř i v n i c e (jk) - Možnost věnovat den výhradně sobě samým jak po stránce tělesné, tak duševní, měly ženy každého věku 13. března v Kulturním domě v Kopřivnici. Jeho provozovatel firma Ludvík Moravia zde totiž vůbec poprvé pořádala celodenní akci Fit lady, jejíž hlavní náplní byly hodiny aerobiku, rehabilitačních cvičení a jógy.

Zájem o cvičení byl velký, projevilo jej celkem 76 dívek a žen, a to jak těch, které se cvičení věnují pravidelně, tak řada dalších, které z různých důvodů doposud nenašly odvahu. „Pevně doufám, že právě tato akce bude pro mnohé impulsem k tomu, aby se svému tělu začaly věnovat,“ říká Naděžda Smazová, která se na organizaci akce velkou měrou podílela.

Cestu do Kopřivnice si našly nejen místní či z blízkého Příbora, ale také nadšenkyně z Petřvaldu, Ostravy a dokonce i Orlové. Dopoledne patřilo aerobiku, přičemž první blok cvičení byl věnován jeho taneční formě pod vedením příborské cvičitelky Terezy Sattkové, druhý potom aerobiku s posilováním, který je parketou kopřivnické Kamily Jaškové. Ta vede hodiny klasického i step aerobiku v tělocvičně ZŠ na ulici 17. listopadu, navíc má již s akcemi podobného typu zkušenosti.

„V létě na lyžařské chatě jsme, tedy kopřivnické cvičitelky, pořádaly něco obdobného, potom i na podzim a příznivci aerobiku se mohou těšit i na duben, kdy Naďa Górská spolu s Vlaďkou Houšťavovou chystají cvičení v tělocvičně zimního stadionu,“ říká sympatická blondýnka, ještě donedávna závodící ve fitness soutěžích.

Ještě před chutným a samozřejmě dietním obědem, měly cvičenky možnost využít znalostí kosmetičky, po něm přišlo na řadu rehabilitační cvičení na velkých míčích.

„Podstatnou výhodou těchto nafukovacích pomůcek je odlehčení páteři a kloubům při cvičení. Jsou vhodné pro lidi v každém věku, pro mentálně i tělesně postižené.

Využít je lze pro posilování, aerobik, strečink, na relaxaci, pro cvičení těhotných žen, ale i sezení a v neposlední řadě je ocení i děti při svých hrách,“ vypočítává celou škálu možností uznávaná rehabilitační pracovnice Eva Bajerová, která hodinu vedla.

Na závěr se dostala ke slovu jóga. Po kratičkém seznámení s její podstatou proběhly i ukázky cvičení.

„Z vlastní zkušenosti vím, že jóga je kromě jiného jedinečným způsobem relaxace, i proto jsem ji do dnešního programu zařadila. Byly zde předváděny jen jednoduché cviky pro začátečníky. Samozřejmě, že nikdo během hodiny nezačne jógu ovládat, ale stejně jako aerobik, tak i tato hodina jógy by mohla být stimulem k pravidelnému cvičení,“ uzavřela Naděžda Smazová a pro úplnost dodala, že ve volných chvílích si cvičící mohly prohlédnout sortiment prezentačních a prodejních stánků firem distribuujících knihy, potraviny, vitamíny a další zboží v duchu zdravého životního stylu.


Klidný a hluboký dech je pro zdraví rozhodující

Při dýchání rozlišujeme tři fáze: nádech, výdech a zádrž. Jedna fáze přechází plynule v další, přičemž výdech má být přibližně dvakrát tak dlouhý jako nádech. Na konci výdechu přirozeně vzniká krátká, téměř nepostřehnutelná zádrž, než se dostaví impuls k dalšímu nádechu.

Klidný a rovnoměrný hluboký dech je pro naše zdraví rozhodující. Uklidňuje tělo i mysl. Naproti tomu rychlý, povrchní dech na nás působí negativně, může zvyšovat napětí, nervozitu a stres. Častou chybou při dýchání je, že se hrudní koš sice rozšíří, ale břicho zůstává staženo, nevyklene se, a tím je podstatně omezeno brániční dýchání. Přispívají k tomu často i snadné vlivy - nošení běžného oděvu, který břicho stahuje.

Nesprávné dýchání způsobuje jakýsi stav celkové podvýživy. Navenek se to projevuje neustále pootevřenými ústy, skleslými rameny, nahrbenými zády, sevřeným a ztuhlým hrudníkem, vystouplými lopatkami, ochablým nervózně se chvějícím břichem a celkově neobratnými pohyby. Tento stav těla zpětně ovlivňuje psychiku, necítíme se dobře, jsme lhostejni k sobě samým, ztrácíme chuť udělat něco pro své zdraví.

Kdo se však naučí správně dýchat a přeprogramuje své dechové mechanismy, ten může pocítit doslova osvobození, příliv vitality.

Již dříve jsme se zmínili o tom, jak si uvědomit jednotlivé fáze plného jógového dechu - dech břišní, hrudní a podklíčkový. Nyní si ukážeme, jak tyto dechové fáze spojit do jedné dechové vlny. Ležíme na zádech, nohy mírně od sebe, paže volně podél těla, dlaněmi vzhůru. Oči zavřené, celé tělo uvolněné. S nádechem pomalu upažujeme nad podložkou až do vzpažení za hlavou. Cvičení začíná břišním dýcháním, které plynule - souběžně s pohybem paží - přechází v hrudní a podklíčkové dýchání. S výdechem pomalu připažujeme. Vědomě začneme vydechovat v podklíčkové oblasti, pokračujeme v oblasti hrudníku a končíme vtažením břicha. Opakujeme pětkrát až desetkrát, prociťujeme dech a snažíme se, aby byl podle možnosti hluboký a plynulý. Jiná varianta tohoto cvičení je ve stejné poloze. Tentokráte však paže zvedáme vysokým obloukem nahoru a položíme ruce za hlavou na podložku dlaněmi vzhůru. S výdechem vrátíme paže stejným způsobem do připažení a podložku dlaněmi dolů. Dýcháme stejně jako v předchozím případě. Po dokončení jsme uvolněni a sledujeme plný jógový dech. Po dokončení jsme uvolněni a sledujeme plný jógový dech. Nádech stoupá od pupku k hrdlu, výdech klesá od hrdla k pupku. Dech nevytlačujeme silou, dechové svaly pracují uvolněně, střídá se plynulá vlna nádechu s vlnou výdechu.

Řízeným dýcháním je možné zmírnit bolesti, tlumit agresivitu, překonávat únavu, zvyšovat vitalitu, zabezpečovat dobré trávení a usnadňovat klidné usínání.

Příště: umění relaxace

Jóga v denním životě


Běh do vrchu přilákal rekordní počet lidí

Foto 7

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivnický atlet Robert Šádek se stal absolutním vítězem Běhu do vrchu, letos prvního závodu již tradiční Lašské běžecké ligy. Na vršku Červeného kamene, kde byl cíl 1 670 metrů dlouhé tratě, se Šádek objevil v novém traťovém rekordu 7:23. Ten by překonal i druhý v cíli Petr Stanka z Nového Jičína, který za svým současným trenérem zaostal pět vteřin.

V kategorii žen si prvenství do Frýdku-Místku odvezla Ivana Kuřecová, mezi veterány do padesáti let se z prvenství radoval Alexandr Neuwirth. Celkem závod absolvovalo a cíle dosáhlo rekordních třicet devět startujících.

Šádek si pak zaběhl ještě test na jeden kilometr a jak uvedl oba závody absolvoval v rámci tréninku. „Běžel jsem dnes hlavně kvůli Petru Stankovi, kterého nyní trénuji a také jsem chtěl odzkoušet kvalitu traťového rekordu. Ještě donedávna jsem laboroval se zdravím, takže teprve začínám pořádně trénovat, větší závod hodlám jít nejspíš až na podzim,“ svěřil se učitel tělocviku a dodal, že momentálně je v rodině běžeckou jedničkou manželka, která má formu a chystá se na půlmaraton v Holandsku.

Osmnáctiletá vítězka závodu žen tolik výřečná nebyla, ale prozradila na sebe alespoň to, že běhá za Slezan Frýdek-Místek, a to především silniční závody dlouhé pět až deset kilometrů, a že tento závod byl jen zpestřením přípravy.

Letos poprvé se na organizaci závodu spolu s Maraton klubem podílela Foto Morava, i proto se mohly nově uskutečnit další dva závody, a to Jarní test na 1 km a Běh pro rodinné týmy, jehož součástí byly i další čtyři atrakce. „Chtěli jsme závod udělat co nejpestřejší pro zúčastněné děti. Mělo to úspěch a počítám, že příští rok atrakcí bude ještě mnohem více,“ uvedla Hana Hettenbergerová z firmy Foto Morava na lyžařské chatě, kde se odehrávalo slavnostní vyhodnocení.

Viz Výsledky


Hokejisté v generálce na baráž vítězně

HC Kopřivnice - HC Žďas Žďár n. S. 7:5 (1:1, 5:1, 1:3)

K o p ř i v n i c e (sh) - Až v závěrečném druholigovém utkání sezony 1998/99 se kopřivničtí hokejisté dočkali jediného vítězství před domácím publikem. Ještě před úvodním bully převzal nejstarší hráč našeho týmu Radim Kaluža cenu za odehrané sezony v celku mužů. Po sedmi minutách hry se soupeř ujal vedení T. Jandou v přesilovce, odpovědí byl Hejčův gól ve 13. min. z příhry Fojtíka. V 17. min. Hlinka s jistotou zneškodnil Trejbalovo trestné střílení a přišlo rozhodující druhé dějství. Naši podnikali rychlé útoky, s chutí a přesně kombinovali a potěšili diváky pěti hezkými brankami.

Pavlát zakončil akci T. Michálka a Mičky a znovu skóroval po nájezdu z pravého křídla po přihrávce Michny. Mezitím si Hejč najel až před gólmana, s klidem zavěsil a „zařídil“ výměnu ve žďárské kleci. Hosté upravili v přesile 5 na 3 Trejbalem, ale hned poté se trefil od modré Demel. Po chybě hostí se zmocnil puku Libiger a přes Pavláta našel kotouč hůl Dobečky a bylo to 6:2.

Třetí část hry nezačali Kopřivničtí pozorně a po 21 sekundách již druhý brankář Čeladník inkasoval. Domácí náskok se opět ztenčil (50. 6:4 Svoboda), načež naši vsítili v přesilovce 7. gól Michnou (asist. Dobečka). Konečnou úpravu výsledku však obstarali hráči Žďáru v 58. min. Kautem, kdy využili přesilovou hru 4/3.

V konečné tabulce se hokejisté HC Kopřivnice umístili na posledním 14. místě s 12 body za 3 vítězství a 6 remíz, s celkovým skóre 71:197. Branky za HC: 13. a 29. Hejč, 27. a 30. Pavlát, 36. Demel, 39. Dobečka, 54. Michna. Sestava: Hlinka (41. Čeladník) - Demel, Libiger, Kofroň, Quitt, Kaluža, T. Michálek - Pavlát, Michna, Dobečka - Hejč, Fojtík, Kriegiel - Stryk, Wanke, R. Michálek - Kašpárek, Mička.


Na Opavu vyzráli jen jednou

VK Kopřivnice - Opava Komárov 3:0 (-12, -12, -8), 2:3 (-11, 3-, 6-, -6, 11-)

K o p ř i v n i c e (jk) - Alespoň částečně odvedli dvě porážky z podzimního střetnutí kopřivničtí volejbalisté Komárovu na domácí palubovce. V sobotním duelu se jim podařilo zvítězit v prvním utkání, druhé pak v pětisetové bitvě těsně prohráli.

První zápas rozhodně nebyl jednoznačnou záležitostí, jak by tomu napovídal výsledek 3:0. První dva sety domácí rozhodli až v závěrech setů, vítězství ve třetí sadě již bylo o něco hladší. „Soupeře jsme převyšovali především na síti. Podařilo se nám ho zablokovat a hráli jsme dobře i v útoku, jen jsme trochu chybovali v mezihře,“ komentoval první zápas trenér Bohuslav Skyba.

Stejný charakter měl i první set druhého utkání, poté však Kopřivnickým odešly všechny herní činnosti a hosté celkem rychle získali další dvě sady ve svůj prospěch. Ve čtvrtém setu přece jen došlo ke zvratu a k vyrovnání na 2:2. Tiebreak, který je téměř vždy sázkou do loterie, pak domácím nevyšel podle představ a z vítězství 15:11 ve zkrácené hře i celém utkání se radovali Opavští. „V tiebreaku stačí jedna chyba a vše je hotovo,“ mrzela porážka Skybu.

K příštímu, již předposlednímu utkání, zajíždějí Kopřivničtí do Ostravy. Vysokoškoláci bojují o udržení, takže by Tatra neměla mít výrazné problémy, navíc by již měl nastoupit a tým tak výrazně posílit Miroslav Bajer. Sestava: Bartoň, Schenk, Holaň, M. Bajer, Kylhof, R. Bajer, Polášek, Tandler, Chalupa, Sykala.


Házenkáři mohou oslavovat

HK Lovochemie Lovosice - KH Tatra Kopřivnice 24:24 (13:13)

L o v o s i c e (jk) - Bod a s ním pětibodový náskok na Lovosice, který dvě kola před koncem definitivně znamená extraligovou jistotu pro příští sezonu, získali kopřivničtí házenkáři právě v Lovosicích. V klubu tak panovala velká spokojenost.

Zápas na palubovce Lovochemie, která ještě mohla udržení Kopřivnice případným ziskem dvou bodů zdramatizovat, byl velmi vyrovnaný od svého počátku. Kopřivnickým se sice podařilo domácímu týmu v první půli odskočit o tři branky, o poločase se však začínalo znova.

Po změně stran se dostali domácí do vedení, výhodu na svou stranu však strhli opět Tatrováci a tři minuty před koncem se zdálo, že by dvoubrankové vedení mohli udržet. Soupeř však snížil po chybě v obraně a neproměněném protiútoku Kopřivnických a dvacet vteřin před koncem se mu podařilo po rychlém přechodu do útoku ještě vyrovnat. „Naštěstí se neopakovala historie z Náchoda a remíza byla konečným výsledkem,“ oddechl si po zápase kopřivnický trenér Miroslav Bartoň.

Nejvíce branek: Srba 7, Čepelák 6, Piskač a R. Toman po 3 - Štěpán 7/2, Poljak a Dořičák po 5, Hrnčárek 3.


Fotbalové jaro se rychle blíží, forma snad bude

FC Kopřivnice - TJ Sokol Sedlnice 4:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Potřetí se v přípravě na jarní mistrovská utkání fotbalisté Kopřivnice střetli se soupeřem ze stejné soutěže. Tentokrát si na kopřivnickou škváru přijel odzkoušet svou formu celek Sedlnice, utržil však i přes posílení o dva hostující Kopřivničany Šenkeříka se Sváčkem vysokou porážku 4:0. „Myslím, že Sedlničtí budou mít problém s udržením soutěže,“ podotkl po utkání trenér Jaroslav Reček. Domácím chvíli trvalo, než se rozehráli. Prvních dvacet minut v mužstvu panoval tak trochu nesoulad, poté se jeho hra zlepšila a ve druhém poločase se již dalo hovořit o solidním fotbalu. Tradiční chyby v obraně sice Kopřivničtí opět vyrobili, přišly však až v závěru a pramenily spíše z již jednoznačného vedení.

Trenér Reček byl samozřejmě spokojen s výsledkem, co se týče hry, měl výhrady k první dvacetiminutovce. „Někteří hráči si musí uvědomit, že fotbal je kolektivní hra, uvedl a dodal, že po dalších sedmdesát minut už se hra odvíjela podle jeho představ. „Kromě proměněných příležitostí jsme přidali i řadu neproměněných šancí. Gólovky, které si vytvořili hosté, spolehlivě zlikvidoval dneska výborný Slezák. Posilou byl určitě Šudák, který v předchozích zápasech nehrál,“ doplnil komentář Reček.

V sestavě pro jaro už mají trenéři víceméně jasno. „Oproti podzimu tam bude jen jedna či dvě změny, více do ní zřejmě zasahovat nebudeme,“ uvedl k jedenáctce, která by měla nastoupit v prvním mistráku, Reček. Sestava: Slezák - Šmelko, Petráš, Paciorek, Rypar - Feilhauer (70. Duhoň), Hala, Špaček (80. Kovář), Strnka - Šudák, Boruczinski. Branky: Boruczinski, Šudák, Duhoň, Hala.


Na M ČR asi jen Modráček

K o p ř i v n i c e (jk) - Krajského přeboru mužů v karate, pořádaného kopřivnickým klubem karate v hale SOU, se o víkendu zúčastnilo celkem třicet závodníků. Tato slabší účast byla dána především faktem, že účast na dubnovém mistrovství ČR, kterou si zajistí vítězové krajského přeboru, má již řada karatistů jistou díky bodům ze tří již proběhlých kol národního poháru.

K těm, jež mohli s mistrovstvím ČR počítat již před tímto závodem, se řadil i kopřivnický Stanislav Modráček, proto se z domácích borců představili jen dva adepti. V kategorii do 75 kg patřilo na tatami třetí místo Lukáši Vlčkovi. Ten je po vleklých problémech se zády zatím nevyzávoděný a tak se mu nedařilo podle představ. „Chybí mu odhad vzdálenosti a vyautoval se sám,“ hodnotil jeho výkon trenér Vlastimil Žižka. Michal Hruška, který po návratu z vojny ještě nemá příliš natrénováno, pak v kategorii do 70 kg skončil druhý. Ani jeden si tak přímo účast na mistrovství nezajistil. „Poslední šancí je ještě dodatečné zařazení. To však bude záležet na uvážení reprezentačního trenéra,“ dodal Žižka.


Megas Bordovice B myslí po vítězství v I. lize na postup výše

K o p ř i v n i c e (luk) - Závěrečnými zápasy byla ukončena v sobotu 13. března ve sportovní hale SOU Kopřivnice 1. okresní liga futsalu okresů Nový Jičín a Frýdek-Místek. V uplynulém ročníku první ligy nebyl zaznamenán ani jeden kontumační výsledek. Na soupiskách devíti mužstev bylo uvedeno 112 hráčů, kteří nastříleli rekordních 660 gólů (vloni 613). Nejstarším hráčem byl Alois Kovařík z Megasu (nar. 1958) a naopak za benjamínka mezi futsalisty se mohl považovat Antonín Javora z Chaosu (nar. 1981).

V nelehkých a mnohdy i nevděčných rolích rozhodčích se v 1. lize představili Antonín Pustějovský (předseda okresní komise rozhodčích), Ivo Bár, Martin Pustějovský, Pavel Šulák, Miroslav Pivovarčík, Zdeněk Ertel a Ladislav Glogar. Ve funkcích delegátů pracovali Vlastimil Kočí (předseda okresní komise delegátů) a Antonín Pustějovský.

A jak to nakonec všechno dopadlo? Vítězem 1. ligy se stal Megas Bordovice B a znamená to, že tento před dvěma léty téměř neznámý futsalový klub stoupá i nadále k futsalovým výšinám. Po loňském vítězství prvního celku Megasu a následném postupu z kvalifikace výše se chce o totéž pokusit i rezerva tohoto klubu.

Na druhém místě skončilo stejně jako vloni New Jersey Nový Jičín a hráči tohoto týmu chtějí po loňském neúspěchu v kvalifikaci konečně postoupit výše. Jersey však prozatím neví, v které severomoravské sportovní hale svoji kvalifikační skupinu odehraje. Vítězný Megas B nastoupí v červnu letošního roku v hale SOU Kopřivnice.

Na dalších třech místech skončila trojice kopřivnických mužstev, když nejlépe z nich si vedla Lavina, která přes počáteční nečekané bodové ztráty začala až teprve později plnit očekávanou roli favorita. Stačilo to však už „jen“ na třetí místo.

Z očekávaného dramatického souboje o záchranu v lize mezi Chybou Libhošť a Victory Frýdek-Místek nakonec nic nebylo, poněvadž Victory podlehlo nečekaně ve frýdecko-místeckém derby Lupresu 2:6 a Chybě, která nastupovala ke svým utkáním až později, už v té chvíli o nic nešlo. Do 2. okresní ligy futsalu tedy sestupují oba futsaloví nováčkové z Frýdku-Místku a v příští sezoně je nahradí v 1. lize novojičínské celky 1. FC Tornádo a Twins.

V soutěži o nejlepšího střelce dominovali kopřivničtí hráči. Zvítězil Luděk Polášek z Laviny a na druhém místě skončil jeho spoluhráč Roman Paciorek společně s Ladislavem Čevelou z R. U. M. Nejlepšími brankáři byli vyhodnoceni v anketě vedoucích mužstev Tomáš Palla z Megasu a Michal Čapka z R. U. M., na třetím místě se umístil Radim Hruškovský z Chaosu. Nejlepšími hráči 1. ligy se stali se stejným počtem bodů zaslouženě Radim Špaček z Megasu a Daniel Strnka z Laviny. O jediný bod méně měl na třetím místě René Fryšara z New Jersey.

Výsledky 15. a 16. kola (13. 3.): FC Lavina Kopřivnice - Victory F-M 13:0 (8:0), střelci: Polášek 4, Strnka 3, Špaček 2, Kladiva, Pindeš, Zeh, Paciorek; FC Lupres Team F-M - FC Lavina Kopřivnice 2:8 (2:3), střelci: O. Bilský 2 - Paciorek 3, Polášek 2, Kudělka, Strnka, Pindeš; Victory F-M - FC Lupres Team F-M 2:6 (0:3), střelci: Bojko, Šigut - Tošenovský, Teplý 2, Zrubek, O. Bilský; R. U. M. Kopřivnice - New Jersey N. Jičín 2:4 (2:2), střelci: Hasser, Schäfer - Vybíral 2, Kovář, Jahoda; New Jersey N. Jičín - Fleret Frenštát p. R. 5:1 (2:0), střelci: Jahoda 3, Vybíral 2 - Šmajsrtla; Fleret Frenštát p. R. - R. U. M. Kopřivnice 3:6 (1:2), střelci: Vašenda 3 - Hajník 3, Čevela 2, Zátopek; Megas Bordovice B - Chyba Team Libhošť 5:0 (1:0), střelci: Škrbel, Adamec, Stonawski, Malý, L. Vávra; V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Megas Bordovice B 2:7 (2:3), střelci: Pluta 2 - Malý 3, Jurka, A. Kovařík, Škrbel, Adamec; Chyba Team Libhošť - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice 5:3 (3:2), střelci: M. Řehák 3, Krahulík, kyjaňa - Macháč 2, Bartoň

1. okresní liga futsalu po 16. kole

1. Megas Bordovice B

14

1

1

102:37

43

2. New Jersey N. J.

14

0

2

111:31

42

3. FC Lavina Kopřivnice

10

2

4

120:52

32

4. R. U. M. Kopřivnice

9

2

5

94:58

29

5. V. Ú. K. Chaos Kopř.

6

2

8

68:71

20

6. Fleret Frenštát p. R.

5

3

8

57:65

18

7. Chyba Team Libhošť

3

3

10

46:78

12

8. Victory F-M

2

2

12

27:115

8

9. FC Lupres Team F-M

1

1

14

35:153

4

Nejlepší střelci: 29 - L. Polášek, 24 - R. Paciorek (oba Lavina) a L. Čevela (R. U. M.); 23 - R. Fryšara (Jersey)

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:28