Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 10/99 ze dne 11. března 1999

Titulní strana

Brány Tatry má letos opustit dalších dvě stě sedmdesát lidí
O víře bude mluvit Ruml, Benda a další
Projednávání okresního rozpočtu bude bouřlivé
Městská rada se zabývala naplněností mateřských škol
Filmový Projekt 100 se těší nevšednímu zájmu diváků
Zaměstnavatelé diskriminují ženy, neplatí jim stejně jako mužům

Zprávy z města a okolí

Mimořádné jednání představenstva Tatry rozhodlo o novém předsedovi
Ročník osmatřicet byl vyřazen z vojska
Byly schváleny komise v místních částech Kopřivnice
Lidé u pomníku uctili památku Tomáše Masaryka
Sběrného místa mohou užívat jen občané, kteří platí paušály
Digitální mapa města může být hotová již koncem příštího roku
Úřad práce v Kopřivnici může lidem nabídnout jen šestadvacet míst
Slumeko rozváží velkoobjemové vany
Masarykovo hnutí udělilo Bohuslavu Fickovi medaili
Týrané ženy se stydí o svých problémech mluvit
Jak dál? - Stačí pokračovat
Samoživitelky oslaví zapomenutý svátek žen

Kultura

Na hukvaldském hradě chybí peníze na opravy i kulturu
Slovácké divadlo tentokrát předvede Dámu s kaméliemi
V příborském muzeu probíhá výstava obrazů malíře Jana Václava Sládka
Kukulín a Šarközi zahrají v rámci série 8x rock
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Fotbalisté konečně pozvedli v přípravě hlavu
V neděli brali remízu
První závod Lašské ligy letos pro všechny
Štramberští judisté se prosadili v Praze
Správné hrudní dýchání je prevencí řady chorob
Získal stříbro, ale má rezervy
VDK se vyhoupl do čela 3. ligy
Badmintonistům domácí body unikly
Karvinský kahánek i Slovácký džbánek se krasobruslařkám Superioru vydařil
Úspěšné vystoupení mladých vzpěračů
Bez pěti hráčů neměli šanci
Běžci zahájili v Prusinovicích
Házenkáři musí s oslavami záchrany ještě počkat
V Uničově hokejisté uhráli šestou remízu v soutěži
Megas postoupil na třetí místo

Titulní strana

Brány Tatry má letos opustit dalších dvě stě sedmdesát lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Brány místní automobilky a zároveň největšího zaměstnavatele opustí v letošním roce minimálně dalších dvě stě sedmdesát zaměstnanců. Představenstvo uložilo vedení firmy, aby vzhledem k plánované produkci, kapacitám a růstu produktivity práce toto snížení stavů projednalo s odborovou organizací a připravilo jej k realizaci.

“S propouštěním samozřejmě nesouhlasíme, protože to není řešení, majitel nemá jasnou koncepci, co bude dál a jenom samotné propouštění situaci nevyřeší,” řekl místopředseda odborové organizace Tatry Pavel Baroň. Nařknutí z nekoncepčnosti řešení se ovšem Tatra ústy své tiskové mluvčí Evy Kijonkové brání.

“Není to žádné plošné propouštění, o tom se dalo hovořit v době, kdy závod opouštěly tisíce lidí, jako tomu bylo v minulých letech. Když chcete ve firmě, která již prošla důrazným zeštíhlením, propustit ještě dalších dvě stě sedmdesát lidí, tak to znamená, že je třeba opravdu důsledně hledat ty činnosti, kde lidé jsou ještě nadbyteční. Já osobně si myslím, že když se mluví o propuštění zhruba dvou set padesáti lidí, že z toho je jasně vidět koncepčnost a promyšlenost tohoto kroku.”

Ne všichni, z téměř třech stovek lidí, kteří mají letos Tatru opustit, tak však učiní po obdržení výpovědi. Nejen odbory, ale i vedení podniku chce dát přednost přirozené fluktuaci zaměstnanců. Tatru tak opustí část lidí, kteří mají pracovní smlouvu na dobu určitou, část odejde do důchodu, do předčasných důchodů, na mateřskou dovolenou, základní vojenskou službu nebo k jiným zaměstnavatelům. Přesto všechno se však personální úsek sepisování výpovědí pravděpodobně nevyhne.

Propouštění bude strukturované. Počítá se se zásahem ve všech kategoriích a zeštíhlování se dotkne také technicko - hospodářských a administrativních pracovníků. Podrobná filozofie propouštění bude ještě dohodnuta v rámci stále ještě probíhajících jednání s odbory. Vedení podniku chce, podle odborářů, začít se snižováním stavů v co nejkratším termínu.

“Vedení podniku má zájem propouštět v co nejkratší době, to znamená už od března. S tím jsme ale nesouhlasili. Takže podle nás by to mělo začít někdy v dubnu a květnu,” uvedl Baroň. Při tříměsíční výpovědní lhůtě by tedy asi v červenci a srpnu měli lidé opouštět brány Tatry.

Dalším, z řady úsporných opatření, je zavedení čtyřdenního pracovního týdne pro zaměstnance mateřské společnosti. Vedení si od tohoto kroku slibuje úsporu nákladů na energie při zachování a koncentraci stávající výroby.

“Lidé, kteří nebudou v pátky pracovat, nemusejí, alespoň podle sdělení tiskové mluvčí, pobírat pouze šedesátiprocentní náhrady mezd, ale budou moci volné pátky využít k vybírání staré dovolené, návštěvám lékařů, stěhování, účasti na svatbách a podobně, se zákonem stanovenou náhradou mzdy. “Když je pokles výroby a když nejsou peníze, tak vzhledem k nákladům, je optimální, aby fabrika stála celá a šetřily se veškeré náklady včetně energií,” souhlasí místopředseda tatrováckých odborů.

“Režim čtyř pracovních dnů je v tuto chvíli připraven jen pro březen. (Podle odborářů je však ohrožen také duben a možná i květen - pozn. red.) Jde o standardní metodu, kterou stále častěji volí pro optimalizaci chodu i zahraniční společnosti. Se zastavením práce na celý měsíc se zatím nepočítá,” uvádí Kijonková. Vše závisí na tom, jak se bude představenstvu a vedení podniku dařit při získávání provozních úvěrů.

V současné době je převážná část výroby v Tatře zaměřena na výrobu nejrůznějších agregátů a náhradních dílů. Největší propad výroby je v oblasti hotových vozů. To logicky znamená nedostatek práce pro zaměstnance hlavní montáže. Po jednání s odbory bylo dohodnuto, že lidé z montážních linek budou čerpat starou dovolenou a pobírat šedesátiprocentní náhrady mezd. “V březnu není víc práce než na půl měsíce,” shodují se odbory i zaměstnanci montáže.


O víře bude mluvit Ruml, Benda a další

K o p ř i v n i c e (ili) - Ještě jednou chceme informovat občany Kopřivnice o akci, jež svým významem překračuje nejen hranice města, ale i hranice regionu, nesoucí název Myšlenky Tomáše Garriqua Masaryka a současnost s podtitulem O víře.

Setkání většinou občané vnímají jako výběrovou akci určenou pouze pro pozvané hosty. Tak tomu však není. Na pátek 12. března v 16.30 hodin jsou do Kulturního domu v Kopřivnici zváni všichni občané, kteří chtějí toto jedinečné setkání navštívit. Jediným omezením bude kapacita sálu spolu s přáním pořadatelů, aby přišli lidé s dobrými úmysly.

Setkání bude probíhat v podobné režii jako minulé dva ročníky, to znamená, že se organizátoři pokusí vytvořit co nejdomáčtější a uvolněné prostředí, kde v sále bude sedět pouze “pan občan”, u něhož nehraje roli společenské postavení, ani počet titulů před a za jménem nebo dokonce původ či barva pleti, ale lidé, kteří si mají navzájem co sdělit.

Na letošní ročník přijali pozvání Jaroslav Šafařík - zástupce Kanceláře prezidenta ČR, Jan Ruml - předseda Unie svobody, Pavel Pecháček - ředitel Rádia Svobodná Evropa, Marek Benda - člen ODS, František Václav Lobkowicz - biskup Ostravsko-opavského biskupství a další osobnosti.

Původně přijali pozvání i hosté, kteří museli z vážných důvodů na poslední chvíli účast odříct. Proto se organizátoři rozhodli umožnit jim alespoň videopozdrav, který bude v sále promítán na velkoplošném videu. Mezi tyto osobnosti patří mluvčí prezidenta republiky Ladislav Špaček, místopředseda Občanské demokratické strany Ivan Langer a osobní tajemník Jana Masaryka Antonín Sum.

Den konání této jedinečné akce je zároveň i dnem vstupu České republiky do bezpečnostních struktur NATO. Proto se rozhodli organizátoři zakončit oficiální část programu malou oslavou pro ty, kdo chápou tento historický mezník v našich dějinách jako pozitivní tím, že přibližně ve 20 hodin bude vypálen slavnostní ohňostroj.

Kopřivničanům a nejen jim je touto nevšední akcí nabídnuta možnost poznat názor vedoucích osobností našeho státu z politického, duchovního, kulturního a mediálního světa a zároveň si s nimi názory vyměnit.


Projednávání okresního rozpočtu bude bouřlivé

N o v ý J i č í n (hod) - Třetí pracovní schůzka všech starostů s přednostou okresního úřadu v Novém Jičíně Josefem Svobodou se uskutečnila ve středu minulý týden. Na tomto setkání se projednával rozpočet okresního úřadu.

“Aby mohla být rozdělena územně vyrovnávací dotace tak, jak to běžně bývá, dejme tomu padesát na padesát procent, pan přednosta prohlásil, že se nedá nic dělat a že nedostaneme nic, prostě to nejde. Na naléhání pracovního předsednictva tvrdil, že nejde ani tento rozpočet přepracovat nebo upravit, že to pokládá za konečné řešení,” řekl po jednání tohoto pracovního předsednictva starosta Jiří Tichánek.

“Když se tato změna nepodařila ani na třetí pracovní schůzce, bylo konstatováno, že čtvrtá schůzka pracovního předsednictva je zbytečná a pan přednosta navrhoval, že okresní shromáždění se uskuteční někdy v dubnu. My jsme mu říkali, že je zbytečné toto odkládat, takže jsme se dohodli na termínu, kdy se bude okresní shromáždění konat, a to v pátek 12. března v deset hodin,” sdělil starosta Tichánek.

Probleskují nějaké zprávy, že se mají okresního shromáždění zúčastnit i zástupci rodičů některých postižených dětí nebo ředitelé dětských center, Maliny a podobně. Zde by měli předat přednostovi petici, protože skutečně je tu problém v sociální oblasti a celý tento systém je ohrožen v základních principech. V Kopřivnici se jedná o svoz dětí do dětského centra. Takže celé okresní shromáždění bude v bouřlivém duchu.

Rozpočet, který byl předložen, zůstal beze změn. Územně vyrovnávací dotaci dostávají okresy, které mají podprůměrné daňové příjmy. Rozdělení dotací má vliv i na rozpočet města.

“Uvedu příklad, jiné okresy severní Moravy, tak Přerov dostal z územně vyrovnávací dotace 72,7 milionů a na dopravní obslužnost z toho šlo 8 milionů, Opava dostala 122,8 milionů a na obslužnost šlo 24 milionů, Bruntál 96,5 - 16,8 mil., Nový Jičín dostal 99 milionů na dopravní obslužnost dal 35,2 - ve skutečnosti 14 milionů.

Z toho, co zůstalo pod čarou, to jsou většinou věci ze sociální oblasti. My jsme měli v předsednictvu názor, že je zbytečné tvrdit, že se s tímto rozpočtem nedá nic dělat. Dávat 41 milionů na dostavbu okresního archivu, se nám zdá divné, protože se domnívám, že by se dostavba dala rozdělit na dvě části. Jako předsednictvo jsme přesvědčeni o tom, že během roku může přednosta získat dotaci od ministerstva vnitra. Přislíbili jsme mu, že bychom společně v této věci intervenovali. Je to priorita a veškeré peníze jdou na dostavbu archivu. Přednosta operoval s tím, že okresní archiv je pro všechna města. Myslím si, že oblast sociální politiky je v současné době určitě přednější než třeba archiv, který stát stejně bude stavět,” řekl Tichánek.

Dalším sporným bodem byla otázka nákupu požárního žebříku. “Pracovnímu předsednictvu se to nelíbilo, protože obdobný žebřík vlastní Tatra. Mohlo se to ošetřit tím, že by mohla být smluvně zabezpečena reciprocita vzájemného zapůjčení. Bylo to vysvětleno tím, že na to mají možnost získat státní dotaci a ta by padla a proto je to škoda, tak se to raději koupí. Prostě nehnuli jsme s tím,” dodal po jednání starosta Tichánek.


Městská rada se zabývala naplněností mateřských škol

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - “Městská rada na svém zasedání projednávala naplněnost mateřských školek ve školním roce 1998/99, stav a výhledy do budoucna, hledají se nejvhodnější řešení. Hovořili jsme o uzavření dohody o úhradě neinvestičních nákladů na žáky, kteří plní povinnou školní docházku pro obce Rybí a Lichnov,” řekl po jednání rady místostarosta Zdeněk Krajčír. Bylo dohodnuto, že Rybí bude platit Kopřivnici 2 500 korun na žáka a Kopřivnice Lichnovu dva tisíce Kč.

“Sportovní komise, která vznikla, dostala za úkol projednat a vytvořit způsob placení příspěvků a koordinovat ho s fondem rozvoje a rezerv. Předsedou této komise byl jmenován Miroslav Veřmiřovský,” dodal Zdeněk Krajčír.

“Dostali jsme informace o vymáhání postoupených splatných pohledávek města za období červenec až prosinec 1998, jak postupují,” sdělil místostarosta Krajčír. “Byli jsme informováni o aktuálním stavu ručitelských závazků města,” řekl Zdeněk Krajčír.

“Město ručí už jen Marii Pešlové, která by měla splatit svůj úvěr letos, a panu Indruchovi, který převzal závazky za podnikatele Müllera,” dodal Alois Janek.

Městská rada projednávala změnu statutu Kopřivnických novin, zprávu o výsledku inventarizace majetku města za rok 1998, který je ve výši jedné miliardy tři sta milionů korun.

“Byly ustaveny místní komise a jejich předsedové budou zváni ke starostovi jednou za tři měsíce a budou se podílet na Programu rozvoje obnovy venkova. Byla ustanovena pracovní skupina k Hospodářskému parku Lubina k pozemku Draftexu, kde se ve spolupráci s touto firmou musí rozhodnout, co s ním, komu ho nabídnout. Draftex napsal vedení města dopis, ve kterém sděluje, že od svého záměru definitivně upouští a že čeká, co mu město nabídne za řešení,” dodal místostarosta Alois Janek.


Filmový Projekt 100 se těší nevšednímu zájmu diváků

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - První den měsíce března byla v kopřivnickém kině Puls slavnostně zahájena filmová přehlídka Projekt 100.

Přehlídka, jejíž název předestírá záměr přinést do kin sto snímků, které jsou nějakým způsobem pro kinematografii důležité, se již přehoupla do své druhé poloviny. Zatím mohli diváci zhlédnout pět z desíti filmů, které letos přehlídka uvádí. Ti, kdož o něm zatím nevěděli, mohou ještě zhlédnout filmy Ohňostroj, Stalker, Antonie, a Poslední pokušení Krista. Snímek Smrtící bumerang bude uveden v náhradním termínu.

Zahájení přehlídky provázel koncert ostravského jazzového tria a představení Canterburských povídek se zúčastnil také autor projektu Jiří Králík.

O úspěchu Projektu vypovídá také návštěvnost. Ta je vzhledem k filmům v běžné distribuci mírně nadprůměrná. “Ukazuje se, že lidé chtějí vidět kvalitní filmy. Na přehlídku jezdí i z okolních měst. Permanentní vstupenky jsou v podstatě vyprodány. Mnozí prý díky Projektu 100 navštívili místní kino vůbec poprvé,” řekla vedoucí kina Naďa Smazová.

Vzhledem k velkému ohlasu, je již dnes jisté, že Projekt 100 bude v kině Puls i v příštím roce. Kromě toho čekají drobné změny i členy filmového klubu. Mnozí z návštěvníků před promítáním filmu z Projektu 100 vyplnili anketní lístek, prostřednictvím, kterého se mohli k zvažovaným změnám vyjádřit. Promítací den klubu bude i nadále první úterý v měsíci. V období podzimu a zimy se nabídky klubu rozšíří ze stávajícího jednoho filmu měsíčně na dva.

“Již dnes vymýšlím dramaturgii filmového klubu na příští rok. V jeho průběhu budou zařazeny mimo jiné také filmy z uplynulých ročníků Projektu 100. O zahájení příštího ročníku klubu se pravděpodobně postará film Život Briana,” uvedla Smazová.


Zaměstnavatelé diskriminují ženy, neplatí jim stejně jako mužům

K o p ř i v n i c e - Jsou pryč doby, kdy žena zastávala výsadní postavení ve společnosti. Ne že bych se přimlouvala za znovunastolení matriarchátu, ale ráda bych viděla tolik deklarovanou rovnoprávnost žen v praxi.

O ženu po škole nemá zaměstnavatel zájem, protože se předpokládá její brzký odchod na mateřskou. A po ní není žádanou pracovní silou z důvodu předpokládaných paragrafů. Ale o diskriminaci v této souvislosti nepadne ani zmínka.

V naší společnosti zpravidla žena zůstává na mateřské dovolené, aby se za symbolickou částku věnovala výchově potomků. Doba, kterou žena stráví na mateřské, je jí započítána do praxe a na důchod. Ale ruku na srdce, který zaměstnavatel projeví zájem o ženu se dvěma malými dětmi, jejíž hlavní praxí za posledních pět let byla práce v domácnosti?

Dalším handicapem je u žen věk. Už od pětatřiceti ztrácejí pro zaměstnavatele přitažlivost, jak vyplývá z většiny inzerátů. Znám dokonce případ, kdy nebyla čtyřicetiletá žena přijata do výrobny knedlíků s odůvodněním vysokého věku.

A pokud si přes všechny peripetie spojené s hledáním místa, žena nakonec práci najde, bude její plat zhruba o dvacet procent nižší než plat muže ve srovnatelném postavení.

Sociologové, ekonomové i politici bijí na poplach a stále vymýšlejí, jakým způsobem zvýšit porodnost. Možná by stačilo pouze zrovnoprávnit postavení žen ve společnosti.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Mimořádné jednání představenstva Tatry rozhodlo o novém předsedovi

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesně před týdnem ve čtvrtek 4. března na svém mimořádném zasedání představenstvo akciové společnosti Tatra v Praze zvolilo nového předsedu tohoto statutárního orgánu.

Do křesla předsedy usedl Petr Frýbl, který byl doposud místopředsedou představenstva kopřivnické automobilky a pracuje jako ředitel úseku Informační soustavy Škoda, a. s., Plzeň. Nynější předseda je členem představenstva Tatry od 6. dubna loňského roku a místopředsedou tohoto orgánu byl od začátku července téhož roku. Také post místopředsedy představenstva i nadále patří holdingu Škoda Plzeň a stal se jím Pavel Svoboda. Petr Frýbl vystřídal na místě předsedy představenstva Tatry Lubomíra Soudka, který v této funkci pracoval od kapitálového vstupu plzeňské Škody do kopřivnické automobilky v roce 1996. Zvolen byl na mimořádné valné hromadě 29. února 1996. Představenstvo řízené předsedou Petrem Frýblem se v nejbližší době hodlá soustředit především na jednání se čtveřicí věřitelských bank automobilky o řešení staré dluhové zátěže a na přípravu firmy ke splnění podmínek pro zařazení do vznikajícího vládního programu revitalizace českého průmyslu.


Ročník osmatřicet byl vyřazen z vojska

K o p ř i v n i c e (ili) - “Pánové vojíni, poddůstojníci, praporčíci a důstojníci v záloze, tímto titulem vás ještě naposled mohu oprávněně oslovit,” zahájil svou řeč podplukovník Alois Petroš na setkání šedesátníků se zástupci Okresní vojenské správy Nový Jičín a starostou Tichánkem.

K slavnostnímu aktu došlo v úterý 2. března v anexu městského úřadu z důvodu povinnosti ukládané branným zákonem, ukončit po dovršení šedesáti let brannou povinnost a propustit vojáky v záloze z vojska.

“Jste ročník narození 1938, to znamená, že většina z vás absolvovala základní vojenskou službu v letech 1956 až 1958, v délce minimálně dvacet čtyři měsíců. Zároveň jste se zúčastnili celé řady vojenských cvičení v celkové délce tři až pět měsíců i víc. Z pohledu dnešních branných povinností, je to nejméně dvakrát tolik, co ukládá branná povinnost mladým mužům dnes,” uvedl dále podplukovník Alois Petroš.

Ve svém vystoupení nejen zhodnotil nelehký průběh vojenské služby, ale přiblížil nejzákladnější změny, kterými armáda prošla od listopadové revoluce - snížení početního stavu vojáků, zbraní a techniky, omezení vojenských cvičení, náhradní civilní služba. Dále proběhla v armádě redislokace a reorganizace, změnil se systém velení, došlo i ke značným transformacím v personální oblasti.

Podplukovník Alois Petroš nastínil budoucí vývoj armády i perspektivy plynoucí ze začlenění do evropských bezpečnostních struktur a NATO.

Závěrem všem osmdesáti čtyřem přítomným poděkoval za splnění branných povinností, které předáním propouštěcích listů skončily.


Byly schváleny komise v místních částech Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (hod) - Na zasedání městské rady byly schváleny komise v místních částech s účinností od 1. března.

V Mniší je komise úplná, v Lubině a Vlčovicích budou ještě doplněny.

Komise v Lubině bude pracovat ve složení: Václav Maleňák, Vlastislav Marek, Jan Jiřík, Václav Koliba a předsedou je Ondřej Raška. Ve Vlčovicích je předseda Josef Kahánek a členy jsou Miroslav Gilar, Olga Burgetová a Jaroslav Černošek.

V Mniší je předseda Jan Jalůvka a členy jsou Alois Šimíček, František Merta, Miroslav Dvořák a Štěpán Babinec.


Lidé u pomníku uctili památku Tomáše Masaryka

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Sto čtyřicáté páté výroční narození prvorepublikového prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka si minulý pátek připomnělo několik desítek lidí před pomníkem tohoto státníka na kopřivnickém náměstí nesoucí jeho jméno.

Po krátkém zamyšlení Lubomíra Hanzelky byly k pomníku položeny kytice zástupci města a zdejšího Masarykova demokratického hnutí. Další možnosti připomenutí Masaryka budou Kopřivničané mít již zítra v kulturním domě.


Sběrného místa mohou užívat jen občané, kteří platí paušály

K o p ř i v n i c e (dam) - Od prvního března byl na dotřiďovací lince na ulici Pánské (v blízkosti brány číslo dvě) v Kopřivnici znovuzahájen provoz sběrného místa, kde mohou občané přinést nejen nebezpečné odpady, jako ledničky, televizory, chemikálie, léky a podobně, ale i netradiční velkoobjemový odpad.

Pokud nechtějí čekat na svoz nebezpečného odpadu speciálním autobusem nebo nechtějí čekat až jim bude přistavena velkoobjemová vana, mohou každou středu mezi čtrnáctou a šestnáctou hodinou přivést to, čeho se potřebují zbavit.

“I ve sběrném místě bude probíhat kontrola, takže odpad mohou přivést zase jen občané, kteří jsou zapojeni v nově platícím systému nakládání s odpady. Ti, kdož do systému zapojení nejsou, nebudou moci této služby využít ani za poplatek. “To nechceme dělat. Mohlo by se nám to vymknout z rukou,” řekl zaměstnanec firmy Slumeko Jiří Sopuch. Sběrné místo fungovalo již od srpna do listopadu loňského roku.

“Přes zimu jsme to zavřeli z důvodu počasí. Otevřeli jsme zase až teď v březnu a předpokládám, že bude sběrné místo otevřeno až do listopadu,” uvedl Sopuch.

Všichni občané zapojení do systému hospodaření s odpady mohou po předložení občanského průkazu nebo dokladu o zaplacení ve sběrném místě odevzdat odpad zdarma. Odpad mohou na toto místo vozit i podnikatelé ze svých provozoven, ale ti za jeho likvidaci budou platit přímo na místě.


Digitální mapa města může být hotová již koncem příštího roku

K o p ř i v n i c e (dam) - Pokud bude rozpočet schválen tak, jak je navržen, mohly by být práce na digitální technické mapě zahájeny tak, aby první použitelný výstup byl k dispozici v lednu a celý projekt by měl být dokončen v listopadu roku 2000.

Práce budou rozloženy do dvou let 1999 a 2000 s tím, že ve čtyřech etapách se mapa začne budovat. Postupně by měly být přesně zaměřeny všechny body v Kopřivnici. Pro potřeby města a dalších uživatelů jsou vytypovány věci, které by do ní měly být zavedeny. Základ bude tvořit katastrální mapa, která je již nyní v digitální podobě k dispozici.

“Dnes je zaměřen jen právní stav, ale už z ní není jasné, zda je pozemek oplocen, že je tam chodník, strom a podobně. Systémem leteckého snímkování, následného doměření a digitalizace údajů budou vytvořeny jednotlivé vrstvy map. Každá vrstva bude mapovat jednu oblast, ty se pak podle potřeby mohou libovolně kombinovat. Jednotlivé vrstvy tak budou věnovány například komunikacím, zeleni a podobně. Těchto vrstev mapy bude celkem šedesát devět. Hlavním přínosem mapy bude lepší přehled o majetku města,” řekl vedoucí odboru majetkové zprávy a rozvoje Ivan Viskupič.

Nejde pouze o iniciativu města, spolu s ním budou do elektronické mapy investovat také Severomoravské vodovody a kanalizace, Severomoravská energetika, SPT Telecom a Energetika Tatra. Těchto pět subjektů se samostatnými smlouvami dohodlo na tom, že pořízení takovéto mapy zafinancují. Podíl města na celkových nákladech bude 37,5 procent.


Úřad práce v Kopřivnici může lidem nabídnout jen šestadvacet míst

K o p ř i v n i c e (dam) - Šestnáct set míst chybělo na začátku tohoto týdne kopřivnické pobočce úřadu práce, aby pokryla poptávku po práci. Volných míst bylo k dispozici pouze 26, ale nezaměstnaných 1 626.

Zlom ve vývoji situace nastal v červenci loňského roku, od této doby se začala nezaměstnanost zvyšovat. Právě od loňského července sledují situaci na kopřivnické pobočce graf i tabulka. Vzhledem k tomu, že největší zaměstnavatel Tatra hodlá dále propouštět, dá se předpokládat, že počet lidí bez práce bude i nadále stoupat.

Graf

Tabulka vývoje nezaměstnanosti

okres Nový Jičín

pobočka Kopřivnice

období

Počet evidovaných

Míra nezaměstnanosti

Počet evidovaných

Míra nezaměstnanosti

7/98

6 625

8,08%

1 286

8,30%

8/98

6 895

8,41%

1 338

8,64%

9/98

7 245

8,84%

1 361

8,79%

10/98

7 249

8,78%

1 380

8,91%

11/98

7 361

8,91%

1 421

9,18%

12/98

7 859

9,51%

1 489

9,62%

1/99

8 504

10,17%

1 548

10,00%

2/99

8 780

10,50%

1 580

10,20%


Slumeko rozváží velkoobjemové vany

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Od začátku března se v ulicích Kopřivnice objevují velkoobjemové vany na netradiční odpad. “Celkem bude do třicátého června rozmístěno třicet sedm van. V Lubině budou čtyři, ve Vlčovicích a Mniším po třech a zbytek je určen pro Kopřivnici,” řekl pracovník firmy Slumeko odpovědný za tuto oblast Miroslav Sopuch. Velkoobjemové vany Slumeko ve městě rozváží dvakrát ročně na jaře a na podzim.

Pro každé místo, kde budou vany přistaveny, jsou vyhrazeny maximálně dva odvozy. “V loňském roce to bylo asi tak, že dvou třetinám stanovišť stačila pouze jedna vana a asi jen v jedné třetině jsme odváželi dvě,” uvedl Sopuch. Vany jsou určeny k vyhazování netradičního odpadu, který má větší objem a nepatří do popelnic, to je třeba starý nábytek, kočárky a podobně. Nesmí jich být užito k odkládání nebezpečných odpadů.

Narozdíl od jiných let byla letos zavedena kontrola občanů, kteří chtějí této služby využít. Tímto způsobem chce Slumeko zabránit užívat velkoobjemové vany neplatičům. “Od prvního ledna je v Kopřivnici zaveden nový systém nakládání s odpady, kdy občan platí paušální poplatek za svou osobu a v něm si hradí mimo jiné také přistavení a odvoz velkoobjemových van. Proto, aby této možnosti nezneužívali ti lidé, kteří nezaplatili, tak se podle občanského průkazu kontroluje totožnost osob, které chtějí do van něco vynést. Máme seznamy neplatičů z celého města a mají jej k dispozici také řidiči, kteří totožnost lidí kontrolují,” vysvětlil důvod kontrol Sopuch. Aby Slumeko dodalo těmto kontrolám váhu a zabránilo zbytečným dohadům řidiče s občany, požádalo městskou policii o pomoc. U každé vany tak bude asistovat městský strážník, který bude v případě potřeby s kontrolou příchozích vypomáhat. Desítkám lidí, kteří se odmítli zapojit do nového sytému hospodaření s odpady ve městě, bude do čtrnácti dnů Slumeko rozesílat upomínkové informační dopisy. V těch má být znovu vysvětleno, co je čeká, pokud se do systému nezapojí. To znamená, že musejí mít doklady o legálním zneškodnění odpadů.


Masarykovo hnutí udělilo Bohuslavu Fickovi medaili

P r a h a (ili) - Ve čtvrtek 4. března udělilo Masarykovo demokratické hnutí v pražském Rudolfinu čestné medaile Tomáše Garrigua Masaryka. Mezi vyznamenanými byl i kopřivnický občan Bohuslav Ficek, člen Konfederace politických vězňů a Masarykova demokratického hnutí.

Vyznamenáním se zapsal do seznamu takových osobností jako jsou například Václav Havel, Václav Malý, Karel Schwartzenberg a další. Zahraničním laureátem byla mimo jiné bývalá velvyslankyně USA v Praze Shirley Temple-Blacková.

In memoriam vyznamenání obdrželi Jan Palach, Jan Zajíc, Evžen Plocek a Prokop Drtina.

Stejné pocty se před rokem dostalo dalšímu našemu spoluobčanovi Lubomíru Hanzelkovi.

Rozhovor s vyznamenaným Bohuslavem Fickem přineseme v některém z následujících číslech.


Týrané ženy se stydí o svých problémech mluvit

K o p ř i v n i c e (ili) - K tématům, kterým se po revoluci začala věnovat větší pozornost, patří i týrání žen. Statistiky hovoří o každé desáté ženě, která je vystavována fyzickému nebo psychickému násilí ze strany manžela či druha.

Případy, které se dostanou na veřejnost, tvoří jenom pověstnou špičku ledovce. Takto postižené ženy se zpravidla stydí o svých problémech hovořit, nezřídka se bojí, že by se jejich situace ještě zkomplikovala.

Samotný rozvod manželství nic neřeší, pokud je žena s partnerem nucena žít i nadále ve společné domácnosti. V kritických situacích může sociální odbor Městského úřadu v Kopřivnici zajistit ženě i dětem v domově pro matku a dítě krátkodobé ubytování, maximálně však po dobu tří měsíců. Ve zcela výjimečných případech lze délku pobytu prodloužit až na šest měsíců. Jenže kapacita domu, se kterou se počítalo pro tři matky a devět dětí, je stále vytížena na sto deset až sto dvacet procent.

Po uplynutí doby musejí obyvatelky dům opustit. Samozřejmě, že si ženy průběžně žádají o přidělení obecního bytu, ale jejich nedostatek a finanční nezpůsobilost žen mají za následek opětovný návrat do ’zajetého pekla’. Situace je o to komplikovanější, že se ženy bojí opustit společnou domácnost, aby v jejich nepřítomnosti nedošlo odprodeji společného majetku.

Sociální odbor je nezřídka postaven před nejednoduchý úkol rozpoznat opravdu závažné případy od případů, kdy manželé záměrně předstírají rodinný nesoulad za účelem získání sociálních dávek do výše životního minima.

Výjimkou nejsou ženy, které přijdou na úřad či policejní oddělení ve zcela zuboženém stavu nesoucí stopy fyzického násilí, podat na manžela či druha trestní oznámení. V zápětí však berou svá podání zpět a tím znemožňují jakýkoli právní postih svého partnera.

Sociální odbor řeší ročně dvanáct až čtrnáct případů týraných žen. Snaží se jim zajistit nejen základní potřeby - střechu nad hlavou a hmotné zajištění, ale formou sociálně-právního poradenství usiluje o nalezení optimálního řešení do budoucna.


Jak dál? - Stačí pokračovat

Reaguji na dopis pana Veselého ze sedmého čísla Kopřivnických novin. Jestliže na závěr své úvahy nazvané “Jak dál” hovoří o nápravě chyb z minulých osmi let, dovoluji si zaslat ke zveřejnění stručný výčet těchto “chyb”. Je obsahem přiloženého stanoviska k hodnocení uplynulého volebního období v Kopřivnici týdeníkem Region č. 45 z 10. listopadu, které bohužel doposud nebylo zveřejněno.

Vladimír Kovář, týdeník Region (27. 11. 1998)

Pane šéfredaktore,

odvolávám se na Váš slib ze dne 18. 11. 1998 a žádám Vás o zveřejnění následujícího textu:

Jako reakci na hodnocení vývoje jednotlivých měst za uplynulé volební období, které vyšlo v 46. čísle týdeníku Region, uvádíme některá fakta o aktivitách města, která vyvracejí subjektivní hodnocení Kopřivnice redakcí Regionu.

Za období 1994 - 1998 v Kopřivnici vznikly nové instituce, které poskytují služby obyvatelům města: Dům s pečovatelskou službou, Centrum podnikání a rozvoje, s. r. o., Správa sportovišť, p. o., Kulturní dům, p. o., Slumeko, s. r. o., Kabelová televize Kopřivnice, s. r. o., Regionální muzeum Kopřivnice, p. o., Dětské centrum, Speciální mateřská škola pro děti s vadami řeči, klub Kamarád, Azylový dům Malina.

V roce 1994 bylo v Kopřivnici vydáno na investiční akce 13 770,8 tisíc Kč. Mimo jiné byl vybudován Dům s pečovatelskou službou (8 milionů Kč), upraveny četné komunikace a chodníky, zaveden vodovod na ul. Štefánikova a jiné.

V roce 1995 bylo proinvestováno 27 004 567,60 Kč. Mezi finančně nejnáročnější a pro obyvatele nejzajímavější akce patřily bezpochyby plošná plynofikace Lubiny, plynofikace Dražné Kopřivnice v hodnotě 15,5 milionů Kč. Byl vybudován zelný trh Kopřivnice. Rekonstrukce zastávek ČSAD a ČD stála 2 miliony Kč. Zlepšily se služby městského koupaliště výstavbou tobogánu a opravou bazénových van za bezmála 4,5 milionů Kč. Investici 13 milionů Kč znamenalo vybudování třídírny odpadů Kopřivnice.

V roce 1996 bylo proinvestováno 30 288 000 Kč. Nejzajímavějšími investičními akcemi roku 1996 byly: dokončení plynofikace Lubiny 9,5 milionů Kč, rekonstrukce Domu podnikatelů 5,5 milionů Kč, plynofikace Vlčovice - Mniší 800 tisíc Kč, vybudování parkovišť ve městě 2 720 tisíc Kč, oprava ZUŠ Zdeňka Buriana 6 milionů korun.

V roce 1997 činily investice města Kopřivnice 169 711 400 Kč. Rapidní navýšení investic města vyvolalo dokončení druhé etapy kulturního domu. Byla postavena kompostárna (3 998 tisíc Kč), dokončeny CO kryty (8,7 milionů Kč), činnost zahájil psí útulek ve Vlčovicích (2 139,4 tisíc Kč), byla provedena generální oprava ledové plochy zimního stadionu (6 321,6 tisíc Kč), město předalo do užívání novým nájemníkům bezbariérové byty (973,5 tisíc Kč). Pokračovalo se v plynofikaci místních částí Vlčovice - Mniší (9,6 milionů Kč). Nemalé finanční částky byly věnovány na opravy památek (200,9 tisíc Kč), opravu kostela v Lubině (66,3 tisíc Kč) a tak dále.

Odstraňování škod způsobených povodní si v roce 1997 vyžádalo náklady v celkové výši 793,3 tisíc Kč (opravy místních komunikací, škody ve vodním hospodářství...).

V roce 1998 bude proinvestováno cca 30 milionů Kč. Mezi největší investiční akce patří dokončení plynofikace Vlčovice - Mniší (7,8 milionů Kč), rekonstrukce a přestěhování městské knihovny (3,5 milionů Kč), půdní vestavby ulice Sokolovská (1,6 milionu Kč), infrastruktura Pod Zahradami (3 miliony Kč), novostavba dvanáct bytových jednotek Pod Zahradami - zahájení (3,5 miliony Kč).

Mnoho prostředků vynakládá město Kopřivnice také do oblasti kultury a sportu. Město se výrazně podílí například na financování osvětových besed ročně cca 700 tisíc Kč. Každoročně přispívá na provozování kultury ve městě zhruba 5 milionů Kč, na provoz městského informačního centra, městskou knihovnu, Loutkové divadlo, činnost rockového klubu Nora.

Každoročně jsou z městského rozpočtu poskytovány finanční příspěvky na konkrétní projekty realizované občany nebo organizacemi z Kopřivnice - tzv. městské granty. Například v roce 1998 bylo touto formou vyplaceno 232 tisíc Kč.

Do oblasti sportu plyne z městského rozpočtu asi 6 800 tisíc korun.

V minulém období reprezentovala Kopřivnice okres Nový Jičín v těchto institucích: Komise cestovního ruchu při SMO ČR, Rada SMO, Správní rada regionu Beskydy, Představenstvo agentury Beskydy - Valašsko, Komise pro zpracování strategického plánu rozvoje regionu Severní Moravy a Slezska - REGVIZ 2005, Výbor pro výběr projektů financovaných Fondem malých infrastrukturních projektů, Zapojení do programu OPEN SOCIETY FOND “Komunikující město”.

V tomto období proběhly rovněž akce, které svým významem převyšují rámec města: každoroční seminář k odkazu T. G. M., prezentace města v celostátních médiích, seminář Komunikující město pro střední Evropu, prezentace kopřivnických zkušeností s programem Komunikující město v zahraničí a v Senátu ČR, akce v oblasti mezinárodních vztahů, které ocenila EU.

Josef Jalůvka, městský zastupitel


Samoživitelky oslaví zapomenutý svátek žen

K o p ř i v n i c e (ili) - Sdružení žen samoživitelek se rozhodlo obnovit kdysi tradiční svátek Mezinárodní den žen.

Svůj postoj ke znovuzavedení svátku vyjádřila vedoucí sdružení Alžběta Marinová takto: “Rády bychom MDŽ opět dostaly do podvědomí lidí ne jako pompézní komunistický svátek, ale jako svátek pracujících žen, které se 8. března 1910 sešly v Kodani na konferenci žen socialistek, aby vyhlásily boj za mír a rovnoprávnost žen ve světě. Vždyť tento boj je stále aktuální i téměř po devadesáti letech.

Nejvíc mě potěšil aktivní přístup ze strany našich dětí, které se samy zapojily do přípravy programu a nacvičily si taneční vystoupení.”

Oslavy proběhnou v sobotu 13. března v 16 hodin v Katolickém domě v Kopřivnici.


Kultura

Na hukvaldském hradě chybí peníze na opravy i kulturu

Foto 5

H u k v a l d y (dam) - Jedním z tradičních cílů výletů mnoha lidí z Kopřivnice je také nedaleký hrad Hukvaldy. Přesto, že se i tento památkový objekt potýká s finančními problémy, bude i nadále lidem plně přístupný. Právě v těchto dnech se již hrad začíná připravovat na své první letošní návštěvníky. Ti si jej budou moci prohlédnout již první víkend následujícího měsíce, to znamená třetího a čtvrtého dubna. Otevřeno bude od devíti do šestnácti hodin.

“Nyní nás čekají práce spojené s celkovou přípravou hradu na otevření. Musíme celý hrad připravit po stránce provozní, technické, pokladní, personální tak, aby návštěvníci hradu nepoznali, že v současné době se nedostatek peněz silně dotýká i kulturních památkových objektů. Většinu prací si děláme sami, ale s celkovým úklidem, který je vzhledem k rozloze hradu velmi náročný, nám již několik let pomáhají dobrovolníci, kteří stráví na hradě víkend a zdarma pracují na jeho úklidu, aby byl připraven na běžný provoz,” řekl hukvaldský kastelán Radim Kravčenko.

Nezbytně nutné opravy, které se po zimě mohou vyskytnout, musí být provedeny, pokud zásadním způsobem ohrožují provoz hradu a bezpečnost jeho návštěvníků. Není na ně však dostatek finančních prostředků. Naštěstí zatím není na hradě nějaký akutní problém, který by si vyžádal větší opravy, i když kastelán vyjádřil své obavy z toho, že těžkosti tohoto typu na sebe nemusí nechat dlouho čekat. Letos však správce hradu od svého zřizovatele, kterým je Okresní úřad Frýdek-Místek, obdržel pouze peníze na investice, ale ani korunu na provozní náklady. Takže s největší pravděpodobností letos žádné opravy nebudou prováděny, což může mít vliv na provoz hradu v nadcházejících letech, neboť tyto opravy se samozřejmě prodraží.

Většinu škod, které jsou na jaře na hradě zjištěny, má na svědomí počasí, vandalové se památce vyhýbají. “Občas se stává, že lidé z trampských organizací a různé jiné skupinky lidí přelezou hradby, nějakou dobu tady pobudou a zase odejdou. Zatím se ale nestalo, že by tady někdo napáchal jakékoliv větší škody,” uvedl Kravčenko.

V současné době se na hradě investuje do výstavby čističky odpadních vod a v budoucnu bude nezbytná také rekonstrukce vodovodního řádu.

Hrad se však nepotýká jen s problémy technického rázu. S největší pravděpodobností letos ubyde i kulturních akcích pořádaných ve zdech hradu. Přestože každoročně na hrad přitáhnou stovky nebo dokonce tisíce lidí, dojde k rapidnímu omezení této vedlejší činnosti. Ta je totiž rovněž, alespoň částečně financována z provozních dotací, které, jak již bylo uvedeno, jsou letos nulové. Vloni se o celý kulturní program na hradě starala umělecká agentura Requiem. Vlivem nepřízně počasí však byly loňské aktivity agentury na Hukvaldech silně ztrátové. Také proto v letošním roce bude Requiem pořádat pravděpodobně jen Rytířské slavnosti a Hukvaldské středověké vinobraní.

Zatím je znám jen předběžný seznam kulturních událostí, které by se na Hukvaldech měly přece jen uskutečnit. Je například připraven čtvrtý ročník Dnů klasické kytary, který bude probíhat od 3. dubna do 2. května. Vždy dopoledne budou na programu odborné přednášky a semináře a v odpoledních hodinách jsou připraveny koncerty.

Víkend 15. a 16. května bude patřit oblíbeným Středověkým rytířským slavnostem. Květnový program uzavře v sobotu dvacátého devátého května Almanach Vítrholc.

V červnu by na Hukvaldech měly vystoupit děti z kopřivnické Základní školy na ulici Alšově s pořadem Saxana aneb strašidla na hradě. Lidé se mohou těšit na výstavu strašidel, akční tvorbu, malování poslepu, bodyart a přehlídku čarodějnic.

Od 8. do 11. a od 15. do 18. června by na hradě mělo vystupovat divadlo Orfeus s pohádkami O Sněhurce a O dvanácti měsíčcích. Víkendem 19. až 20. června bude zahájen další ročník Mezinárodního hudebního festivalu Janáčkovy Hukvaldy, který bude trvat až do čtvrtého července.


Slovácké divadlo tentokrát předvede Dámu s kaméliemi

K o p ř i v n i c e (red) - Ve středu 17. března v 19.30 hodin přijede do Kopřivnice zahrát Slovácké divadlo romantickou tragédii Alexandra Dumase mladšího Dáma s kaméliemi v překladu Anny Fárové a Jaroslava Gillara, v úpravě Igora Stránského.

Tato nejslavnější Dumasova hra uvádí na scénu příběh kurtizány Marguerity Gautierové, kterou milovala celá Paříž, ale ona měla ráda jediného muže - Armanda Duvala. Jemu věnovala všechnu svou lásku, pro něj obětovala i svůj život. Tento romantický příběh plný citů, naplněné i nenaplněné touhy, střetnutí vášně i rozumu dojímá divadelní publikum již více než století. Dumasovi se v něm podařilo zobrazit všechny lidské ideály, jejich vzepětí i pád. A tak se pojďme společně vrátit do Paříže roku 1830 a nahlédněme do noblesních salonů, kouzelných budoárů, ale i prostých venkovských stavení, tedy všude tam, kde se s našimi hrdiny můžeme potkat.

“Nemyslím si, že příběh Marguerity gautiere je sentimentální,” říká o své inscenaci režisér Igor Stránský. “Spíše je to tragédie člověka. Člověk, v té či oné době, je stahován do určitého systému a ten ho tvaruje k obrazu svému. I dnes vidíme spousty lidí pohlcených současnou dobou. Teď se to nazývá tržními mechanismy. Hodnoty, jako jsou mezilidské vztahy, nebo mít docela obyčejně jeden druhého rád, jsou někde v pozadí. Myslím si, že právě v tom je aktuálnost této hry i v současnosti a my si také přesně takto vykládáme i Margueritin příběh. Marguerita přijímá nádherné věci a je jí v těchto věcech dobře, je unášena blahobytem. Je na vrcholu vlny, která ji nese kupředu. Stále jen přijímá a přijímá. Ale přitom jí někde ve skrytu duše hlodá pocit prázdna. Chybí jí skutečná láska. A teď se podívejme kolem sebe. Lidé se ženou za fatou morgánou úspěchu a vlastně jim chybí obyčejné lidské pohlazení, schopnost milovat i přijímat lásku druhého. V devatenáctém století byla morálka toho a toho typu. Není však něco podobného i v naší době? Lidé, kteří se pohybují v určité společnosti, jsou nuceni respektovat určitá pravidla, která si tato společnost vyžaduje. Pokud však nejsou respektována, mnozí jedinci jsou z této hry vyloučeni. Je to příběh starý jako lidstvo samo. Pokud nestojíš v řadě, člověče, nemáš mezi elitou co dělat. Vláda peněz vždycky rozhoduje. Kdo má peníze, prosadí mnohé. A ty, obyčejný člověče, krč se někde v koutku, možná ti nějaký ten drobeček ze stolu spadne a snad se i ty budeš mít dobře,” míní režisér inscenace.

Režisér si ke spolupráci tentokrát přizval hostující tým: výtvarníka Petra Dosoudila, choreografku Ladislavu Košíkovou a dramaturgie se ujala Marta Stránská. V titulní roli Damy s kaméliemi - Marguerity Gautiere se objeví Erika Pláňavská, jejím partnerem bude Martin Vrtáček v roli Duvala.


V příborském muzeu probíhá výstava obrazů malíře Jana Václava Sládka

P ř í b o r (dam) - Výstavu hukvaldského malíře Jana Václava Sládka uspořádanou muzeem v Příboře u příležitosti devadesátého výročí narození tohoto umělce bude možné zhlédnout v refektáři příborského muzea až do 4. dubna. “Dílo Sládkovo do značné míry souvisí s dílem slavnějšího hukvaldského umělce Leoše Janáčka. “Sepětí tónů a barvy tkví v tvůrčí spřízněnosti obou autorů. Oba se narodili na Hukvaldech a s rozdílem padesáti pěti let věku zde prožili i své mládí. Lidová rázovitost i historie tohoto kraje pod hradem, se natrvalo vepsaly do jejich tvorby,” napsal František Cahel.

Vliv Leoše Janáčka na mladého Jana Václava Sládka byl nesporný. Janáček záhy poznal, že syn hukvaldského ševce, zároveň kastelána a hajného, má výtvarné vlohy, a když tento dokončil studia na reálném gymnáziu v Příboře, přimluvil se za něj ke studiu na Uměleckoprůmyslové škole v Praze. Školu J. V. Sládek ukončil zároveň se studiem na pražské filozofické fakultě a technice. Po absolvování uměleckých škol však v Praze nezůstal, ale vrátil se zpět na Moravu, aby vyučoval na Gymnáziu v Příboře, později také v Ostravě, kde několik let žil, než se rozhodl pro návrat do rodné obce Hukvaldy. Zde se již plně věnoval volné malířské tvorbě a velmi častým námětem jeho obrazů bylo hukvaldské panoráma s hradem. Dále převažují figurální kompozice na historické motivy a v neposlední řadě pak maluje dramatické postavy z Janáčkových skladeb. Po své smrti odkazuje velkou část svého malířského díla obci a tyto jeho práce dnes z větší části zdobí školu na Hukvaldech.


Kukulín a Šarközi zahrají v rámci série 8x rock

K o p ř i v n i c e (dam) - Již třetí koncert ze série osmkrát rock se uskuteční tuto sobotu třináctého března v bývalém hudebním salonku v kulturním domě.

V devět hodin večer by mělo začít vystoupení, na kterém tentokrát zazní folkrockové skladby kapel Kukulín a Šarközi.

Hlavní host večera skupina Kukulín hraje ve složení Jan Hrubý (housle a viola), Rudolf Hálek (akordeon, klávesy) toto duo občas doplňuje i Jan Kolář ovládající hoboj a rovněž klávesy.

Kapela vznikla v roce 1991 jako duo Hrubý - Hálek. Repertoár tvořila vlastní hudba zaměřená na keltské a severské hudební tradice. V roce 1992 je při svých toulkách Evropou zaslechla v jednom pražském klubu britská rocková skupina Marango a pozvala skupinu na společné turné. Tento moment byl pro další vývoj Kukulínu rozhodující. První tři roky svého působení hrál Kukulín převážně v Británii, Francii a Německu, na česká pódia se vrací až kolem roku 1994. Kukulín nehledá regionální keltskou hudební čistotu. Kukulín není folklorním souborem. Hraje převážně svou vlastní tvorbu, naroubovanou na rockové základy.

Hlavní postava Kukulínu, Jan Hrubý se na české rockové scéně pohybuje již celé čtvrtstoletí. V roce 1975 spoluzakládal s Vladimírem Mišíkem ETC. V roce 1982 hrával s Lubošem Andrštem v Blues Bandu a od roku 1983 léta s Michalem Prokopem (Framus 5). Kolej Yesterday zůstává dodnes jedním z nejlepších českých rockových alb všech dob. Spoluhráče Rudu Hálka objevil v roce 1989 v Domažlicích. Jeho osobitý hudební výraz je pro styl, který Kukulín hraje, nezastupitelný. Hálek působil v několika rockových kapelách v západních Čechách. Byl členem pubrockové legendy Zvlášný škola, kde dodnes vystupuje jako host. Poslední z muzikantů Kukulínu je Jan Kolář. Ten je absolventem brněnské konzervatoře a pražské AMU. Patří mezi přední české hobojisty. Hraje v orchestru Virtuosi di Praga i Českém národním symfonickém orchestru. S Hrubým spolupracoval již na druhé desce ETC..., kde svým nástrojem obohatil mimo jiné aranže písniček Sochy a variance na renesanční téma.

V roli předskokana tentokrát vystoupí Šarközi. Kapela nazvaná podle své vokalistky, jejíž medově temný hlas vzbudil zájem folkověji naladěných posluchačů již ve druhé polovině 80. let. Rómská písničkářka Katka Šarközi tehdy hrávala sama. Nyní má kapelu, která hraje stylově alternativní folk či snad poloakustický bigbít, jež staví svůj zvuk na “cikánsky laděných” houslích, kytaře a umírněných bicích. Klasický folkrockový zvuk dobarvuje posmutněle vroucí hlas zpěvačky, připomínající zpěv Zuzany Michnové. Hloubavé texty o niterných pocitech, jsou další předností skvělé, i když málo známé kapely.


Dr(o)bečky z knihovny

Zaměstnání těch druhých bývá velmi často v našich představách spojováno s řadou příjemných stránek, jež nám samým život odepřel. Ani práce knihovnice není v tomto směru žádnou výjimkou. Nezasvěcený člověk, často v podobě občasného návštěvníka knihovny usoudí, že v každé knihovně zbude jejím zaměstnancům dost času, který mohou využívat k poklidné četbě jednotlivých knih z knihovního fondu. Jde ovšem o názor značně zkreslený. Naši knihovnu navštíví denně přibližně kolem dvou stovek čtenářů a není dne, kdy by se nepřihlašovali minimálně tři nebo čtyři noví. To znamená, že pokud chce knihovnice uspokojit veškeré čtenářské požadavky a plnit služby, které knihovna nabízí, musí nejen rychle reagovat na otázky spojené s vyhledáváním nejrůznějších informací v knihách a časopisech, ale také, a to především, mít všeobecný přehled o tom, které knihy stojí zrovna na regále. Pokud právě nekopíruje nebo nepodává rady začátečníkům, jak brouzdat Internetem, vkládá veškerý knižní fond do počítače, abychom se v budoucnu mohli přidat k těm knihovnám, které díky automatizaci jsou schopny již dnes poskytovat ještě lepší a výrazně komplexnější služby všem návštěvníkům knihovny. V mimopůjčovní době potom připravuje náměty pro nejrůznější besedy, ankety a čtenářské soutěže, spolupořádá burzy knih a seznamuje se s veškerými technologickými novinkami v oblasti knihovnictví a informačních služeb. Teprve potom, většinou krátce večer před usnutím, se konečně dostane k vytoužené knize, na kterou se jí, pochopitelně v tom každodenním shonu jak v práci, tak doma, času nedostává.

Petra MORAVCOVÁ


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 11. - po 15. března v 17.30 hodin Maffiózo - komedie USA. Bláznivá parodie od tvůrců žhavých výstřelů a Bláznivých střel. Ve 20 hodin Nepřítel státu - politický thriller USA

Čt 18., so 20. - po 22. března ve 20 hodin Seznamte se, Joe Black - romanticko-fantastický film USA, VB. Mladý, krásný, zamilovaný - Brad Pitt v neobvyklé roli...

Kino Vláček

Ne 14. března v 15 hodin Královna koloběžka - české pásmo pohádek

Ne 21. března v 15 hodin Kamarád kapříků

• (filmy se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

St 17. března v 19.30 hodin Dáma s kaméliemi - Alexandr Dumas, romantická tragédie o krásné kurtizáně v podání Slováckého divadla Uherské Hradiště (platí divadelní předplatné)

Čt 18. března v 19.30 hodin Vlasta Redl a každý den jinak

So 20. března v 19 hodin Muzikantský ples. Hraje Bootes, T. N. T., Swing band, D. J. J. Matýsek, lidové vyprávění s harmonikou. V programu: ZUŠ Zd. Buriana, TS YUM, TS Zd. Havlové

Nora Café

Pá 12. března ve 21 hodin Dance party - hraje D. J. R. S. a R. Š.

So 13. března ve 21 hodin koncert v rámci 8x rock Kukulín + Šarközi

St 17. března ve 20 hodin Blue Room - Ambient music - D. J. Sandoz

Pá 19. března ve 21 hodin Power music dance club - Milana 105 kg Krajčího

• Koncerty skupin se budou konat v přilehlém hudebním sále KDK, který je součástí Nory Café

Kino Štramberk

Ne 14. března v 17 a 19.30 hodin Perníkový dědek - thriller, natočen podle předlohy Johna Grishama

St 17. března v 17 a 19.30 hodin Hadí oči - akční thriller. Do 12 let nepřístupný

Ne 21. března v 17 hodin Kouzelný meč - animovaný kreslený pohádkový příběh


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 11. 3. 17.30 - 21, pá 12. 3. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 13. 3. 12 - 22, ne 14. 3. 9 - 19, po 15. 3. zavřeno, út 16. 3. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 17. 3. 18 - 21, čt 18. 3. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 13. 3. v 17 hodin HC Kopřivnice - Žďár n. S. (II. liga muži); ne 14. 3. v 8 hodin turnaj 6. Tříd

Bruslení veřejnosti: čt 11. 3. 17 - 18.15, so 13. 3. 14 - 15.30, ne 14. 3. 17.15 - 18.45, út 16. 3. 17.15 - 18.30, čt 18. 3. 17 - 18.15 hodin

Fotbal: Přátelská utkání: čt 11. 3. v 16 hod. Kopřivnice - Trojanovice; so 13. 3. ve 14 hod. Kopřivnice - Sedlnice

1. okresní liga futsalu: v so 13. 3. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 Fc Lavina Kopřivnice - Victory F-M, 9.25 FC Lupres Team F-M - FC Lavina Kopřivnice, 10.20 Victory F-M - FC Lupres Team F-M, 11.15 R. U. M. Kopřivnice - New Jersey N. Jičín, 12.10 New Jersey N. Jičín - Fleret Frenštát, 13.05 Fleret Frenštát - R. U. M. Kopřivnice, 14.00 Megas Bordovice B - Chyba Team Libhošť, 14.55 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Megas Bordovice B, 15.50 Chyba Team Libhošť - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice

Volejbal: so 13. 3. v 10 hod. na ZS Kopřivnice se odehraje utkání Kopřivnice - Komárov. Fitcentrum Dummbell a ZŠ 17. listopadu pořádají 20. 3. v 9 hodin v tělocvičnách ZŠ 17. listopadu 2. ročník volejbalového turnaje smíšených čtveřic. Začátek v 9 hodin v tělocvičnách ZŠ 17. Listopadu

Rekreační turistika: so 13. 3. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Jistebník ČD - po mod. do Studénky ČD - odj. v 11.15 hod. (12.28), ukončení ve 12.58 hodin; út 16. 3. v 6.26 hod. ČD Kopřivnice - Skotnice ČD - Stikovec - Skorotín - do Trnávky - kateřinice a zpět do Skotnice ČD - odj. v 11.29 hod., návrat v 11.44 hodin; so 20. 3. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - první jarní výšlap na Vel. Javorník (918 m) - a zpět do Veřovic ČD - odj. ve 12.18 (13.23 hod.), návrat ve 12.37 (13.42 hod.)

Fit Lady: pořádá v so 13. 3. od 8 do 17 hodin v KD Kopřivnice Ludvík Moravia, s. r. o., provozovatel KD v Kopřivnici. Informace a přihlášky: MIC KDK - tel. 721 600, 871 376


Výsledky

Minihokej: Karviná - 2. tř.: Kopřivnice - Havířov 5:4, Kopřivnice - Olomouc 2:2, Kopřivnice - Přerov 2:2, Kopřivnice - Opava 2:0, Kopřivnice - Karviná 1:3, branky: Bartošák a Hlinka 5, Opatřil a Valenta 1. Z deseti zúčastněných mužstev se Kopřivnice umístila na 2. Místě

Hokej: HC Frýdek-Místek - HC Znojmo 1:2 (0:0, 0:2, 1:0) - kvalifikace o postup do juniorské ligy hraná na kopřivnickém ledě v sobotu 6. března; 3. třída: HC Kopřivnice - HC TJ Šternberk 1:3 (0:1, 0:1, 1:2), branka: Kubátko

Fotbal: výsledky Zimního turnaje: Štramberk - Libhošť 4:3, Mořkov - Rybí 3:1; Konečné pořadí v turnaji: 1. Štramberk 12 b. (14:10); 2. Mořkov 8 b. (14:8); 3. Kopřivnice 6 b. (14:12); 4. Trojanovice 6 b. (5:15); 5. Libhošť 5 b. (12:12); 6. Rybí 4 b. (5:7)

Házená: RLSP - 4. tř. (8. kolo): HC Uničov - HC Kopřivnice 2:8 (0:3, 1:1, 1:4), branky HC: Freisler 4, Klemeš 2, Hanák a Hanzlík 1; (9. kolo): HC Orlová - HC Kopřivnice 3:5 (2:1, 1:3, 0:1), branky HC: Hanzlík 2, Kubec, Duda a Freisler 1; (10. kolo): HC Kopřivnice - HC Karviná 14:3 (4:0, 8:3, 2:0), branky HC: Hanzlík 4, Duda 3, Kubec 2, Freisler, Káňa, Rečka, Klemeš a Mičulka 1

Judo: závod v Hranicích n. M. - dorostenky: 2. místo v kat. do 63 kg: Kateřina Smutková; 3. místo v kat. do 58 kg: Alena Zelenková


Fotbalisté konečně pozvedli v přípravě hlavu

Foto 6

FC Kopřivnice - TJ Trojanovice 3:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - K posledním zápasům Zimního turnaje, kterým již vévodilo jarní počasí s téměř ideálním terénem, se fotbalisté sešli v sobotu. Své celkové prvenství potvrdil vítězstvím 4:3 nad Libhoštěm Štramberk, na třetí příčku se po remízovém přešlapování dostala z poslední příčky Kopřivnice, které se podařilo v turnaji dotáhnout vůbec první utkání do vítězného konce.

Tentokrát se mužstvo vyvarovalo podcenění soupeře hrajícího okresní přebor a předvedlo solidní výkon. Sestava byla stále hodně kombinovaná, neboť zranění vystavilo stop kromě již delší dobu nehrajícího Masláka tentokrát i Špačkovi, Ryparovi a Machciníkovi. Naopak v záloze již nastoupil zotavený Hala.

Trojanovice na domácí herně nestačili a byli nuceni se podřídit jejich taktovce. K útoku se dostali jen sporadicky, kopřivnická obrana se však tentokrát chyby nedopustila, takže góly padaly jen na jedné straně. I přes stálý tlak se ale Kopřivnice v první půli dokázala prosadit jen jednou, když jí vedení 1:0 zajistil Pítr, který nahradil v útoku Machciníka. Po změně stran začal soupeř zaostávat i fyzicky a domácí přidali další dvě branky, o zvýšení na 2:0 se postaral opět Pítr a třetí gól vstřelil Paciorek.

Trenéři mohli být konečně alespoň trochu spokojeni. “Byl to první zápas v turnaji, který mužstvo nepodcenilo. Byly tam již známky nasazení a bojovnosti a ani herně už to nebylo, i přes kombinovanou sestavu, špatné,” hodnotil utkání Jaroslav Reček. Celková třetí příčka v turnaji, zachráněná v posledním utkání, však příliš lichotivá není, zvláště s přihlédnutím k faktu, že čtyři z šesti zúčastněných mužstev hrají okresní přebor a vítězný Štramberk pak stejně jako Kopřivnice I. B třídu. “Výsledek turnaje i dalších odehraných přípravných zápasů je pochopitelně za očekáváním. Spokojeni můžeme být snad jedině s přátelským utkáním s Valašským Meziříčím a s tím dnešním. Příčinu bych viděl již ve výše zmíněné nedostatečné motivaci mužstva, na kterou doplatilo s bojovně naladěnými nefavorizovanými celky. Užitečný však turnaj určitě byl. Doufáme v poučení z podceňování soupeře pro mistrovské zápasy, hlavně jsme si však vyzkoušeli kádr. Více se k tomu zatím vyjadřovat nechci, mohu říci zatím jediné, a to, že nikdo nemá místo v sestavě jisté,” zakončil Reček.

Sestava: Slezák (46. Polomský) - Šmelko, Petráš, Paciorek, Ferst - Duhoň (46. Zech), Hala, Boruczinski, Feilhauer - Pítr, Pešta.


V neděli brali remízu

FC Kopřivnice - TJ Sokol Petřvald 2:2 (1:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Nedělní soupeř z I. A třídy, se kterým si Kopřivnice dala přátelské dostaveníčko, zůstal svou výkonností za očekáváním a hostitelé i přes únavu z předchozího zápasu, měli jednoznačnou převahu. Kopřivničtí předvedli opět slušný herní projev, chybičky se však vloudily a navíc se opět projevil fakt, že bolestně chybí klasický útočník a tím i koncovka. A tak i přesto, že byli domácí herně daleko lepší, skončilo utkání nakonec remízou.

“Pro Petřvald to byl vůbec první přípravný zápas na sezonu, ale i přes tuto skutečnost mě zklamal. Čekali jsme z jejich strany daleko větší tlak, ten však i přes naší únavu po včerejšku nedokázali vyvinout,” uvedl celkem spokojený trenér Reček.

Branky: Petráš, Paciorek - Fubšo, Vavroš.


První závod Lašské ligy letos pro všechny

K o p ř i v n i c e (jk) - Běh do vrchu bude prvním letošním závodem, který pořádá kopřivnický Maraton klub ve spolupráci s firmou Foto Morava, v rámci již šestého ročníku Lašské běžecké ligy.

Závodníci tak budou mít již 13. března šanci otestovat formu v začátku sezony, příležitost však ve stejný den letos poprvé dostanou i kondiční běžci či rodiče s dětmi. Maraton klub na ně pamatoval uspořádáním Jarního běžeckého testu a Běhu pro rodinné týmy.

Start všech běhů je u koupaliště s tím, že účastníci Běhu do vrchu se ze silnice, vedoucí podél areálu koupaliště, vydají po šotolinové cestě směrem na Janíkovu louku, cíl však není tam, nýbrž ještě o několik set metrů dále, respektive výše. Celkově závod měří 1 670 metrů, převýšení je úctyhodných 230 metrů.

Běh pro rodinné týmy i Jarní běžecký test budou odstartovány ve stejném místě, běžci se však vydají na opačnou stranu a jejich kilometr měřící trasa bude mnohem méně náročná.

Rodinné týmy mohou tvořit buď jeden dospělý a dvě děti nebo dva dospělí a jedno dítě. V cíli se bude započítávat čas třetího člena týmu, přičemž mohou běžet i ti nejmenší, neboť vzájemné přenášení členů týmu je při závodě povoleno. Odměna nemine první tři klany.

Testem kondice po dlouhé zimě by měl být třetí běh. Růst či propad fyzičky během jara a léta si mohou účastníci ověřit i na podzim, neboť závod na stejné trati plánují pořadatelé také na 25. září.

Vyhlášení výsledků a ocenění nejlepších běžců proběhne po ukončení všech běhů na lyžařské chatě.


Štramberští judisté se prosadili v Praze

P r a h a (jk) - Nejprestižnější judistické soutěže v republice, Velké ceny USK v Praze se o minulém víkendu - 27. a 28. února zúčastnili i štramberští judisté.

V konkurenci závodníků ze čtyř německých klubů, tří polských oddílů a celorepublikové špičky judistů se dokázal ve dvaačtyřicetičlenném poli kategorie do 55 kg prosadit Tomáš Musil a vybojovat třetí příčku.

Jan Musil v kategorii do 50 kg vypadl mezi třiceti šesti závodníky ve čtvrtém kole.


Správné hrudní dýchání je prevencí řady chorob

Většina dnešních lidí, na rozdíl o zdravých nemluvňat, dýchá nesprávně. Zapomněli jsme na hluboké plné dýchání. Pouze plným dýcháním, které začíná v břiše s uvolněnou bránicí, dostaneme vzduch do všech částí plic. Věnovali jsme se významu břišního dýchání, zastavme se ještě u dýchání hrudního a podklíčkového.

Hrudní dech naplňuje a vyprazdňuje střední část plic (asi 30 % celkového obsahu). Kromě bránice se zapojují do činnosti mezižeberní a zádové svaly. Při hrudním dýchání se dostává proud vzduchu do střední části plic. Tímto způsobem dýchá většina lidí. Někdy se nazývá také dechem atletů (klasický sokolský postoj s vypnutým hrudníkem a ztaženým břichem). Střední dech působí preventivně proti chorobám srdce. Při intenzivnějším cvičení se zlepšuje okysličování organismu včetně srdečního svalu. Muži dýchají častěji břišním dechem, ženy středním.

Podklíčkové dýchání je rychlé a povrchní (asi 10 % celkového obsahu) a zásobí vzduchem pouze horní část plic. Pletenec ramenní se při každém nádechu zvedá a při výdechu opět klesá. Tento druh dýchání je příznakem napětí. Prohloubení podklíčkového dýchání přináší pozitivní zdravotní účinky. Zlepšuje krevní oběh v oblasti hlavy a krku. Působí preventivně proti astmatu, zánětům plícních hrotů a čelních dutin. Může být i užitečnou součástí léčby uvedených onemocnění.

Nácvik hrudního dýchání provádíme v lehu na zádech. Položte si dlaně na žebra z levé i pravé strany. Špičky prstů směřují do středu hrudníku. Nyní prociťujte, jak se žebra při nádechu vějířovitě rozevírají, hrudní koš se rozšiřuje do stran a špičky prstů levé i pravé ruky se od sebe vzdalují. Při výdechu se hrudní koš opět smršťuje, takže se špičky prstů k sobě přibližují. Po několikerém nádechu a výdechu položte pravou paži vedle těla. Pokuste se nyní bez úsilí usměrnit proud dechu silněji do levé části hrudního koše - do levé dlaně. Prociťujte, jak se levá strana při nádechu rozpíná a při každém výdechu smršťuje. Protože však bránice sahá až k bederní páteři, je důležité umět nasměrovat dech také vzad. Vědomým dýcháním do oblasti bederní páteře lze ostatně zmírnit bolesti v kříži. Zasuňte jednu ruku pod záda, hřbetem ruky pod kříž, abyste cítili, zda vedete proud dechu správným směrem. Po několika cvičeních to zkuste bez kontaktu s dlaní.

V leže na zádech můžete stimulovat jednoduchým cvičením také podklíčkové dýchání. S nádechem vzpažíme ruce za hlavu. Uvědomujete si dýchání v horní části plic. Po několika opakováních vrátíte ruce k tělu. Uvolníte se a sledujete, jak automaticky dechový proud směřuje do protažené oblasti hrudníku.

Příště: Učíme se správně dýchat (úplné hluboké dýchání)

Jóga v denním životě


Získal stříbro, ale má rezervy

P r a h a (jk) - Medaili ze stříbrného kovu přivezl z juniorského mistrovství republiky v atletice kopřivnický vrhač Marek Žáček.

S výkonem 15,48 m, kterého v pražské hale ve Stromovce dosáhl, však příliš spokojený nebyl. “V rozcvičování jsem házel daleko přes šestnáct metrů, takže mě výkon v soutěži příliš neuspokojil,” zlobil se na sebe Žáček. Jako jediný ze závodního pole hranici šestnácti metrů s přehledem překonal vítězný Antonín Žalský.

Trenér Rostislav Kocián, který závod svého svěřence sledoval, tvrdil, že Žáček má díky ne příliš ideálním tréninkovým podmínkám rezervy v technice. “Zimní příprava bez možnosti házet v hale je značným handicapem. Technika trpěla téměř u celého startovního pole, snad jen dva závodníci ji mají vytříbenou, ostatní vrhají vyloženě silově,” uvedl trenér devatenáctileté vrhačské naděje.


VDK se vyhoupl do čela 3. ligy

K o p ř i v n i c e (jk) - VDK Kopřivnice se v pátém kole třetí ligy v šipkách vyhoupla na první pozici. Dosud vedoucí Verona Team Kopřivnice se drží se stejným počtem bodů v těsném závěsu.

Výsledky 5. kola 3. ligy soutěže severomoravského šipkařského svazu: Decent Team Kopřivnice - Harcovna Team Nová Ves 7:4 (15:10), Stařičtí mlynáři B Staříč - DC Raďouši Darkovičky 7:4 (16:12), Honbor Závišice - VDK Kopřivnice 2:9 (7:18), DC Bourbon Štramberk - Verona Team Kopřivnice 3:8 (9:17)

Tabulka 3. ligy skupiny C po pátém kole soutěže

1. VDK Kopřivnice 5 5 0 0 42:13 (91:40) 10
2. Verona Team Kopřivnice 5 5 0 0 42:13 (89:40) 10
3. DC Bourbon Štramberk 4 3 1 0 24:20 (58:47) 7
4. Harcovna Team Nová Ves 4 2 2 0 22:22 (51:53) 6
5. Decent Team Kopřivnice 5 1 4 0 26:29 (64:70) 6
6. Stařičtí mlynáři B Staříč 5 1 4 0 20:35 (51:81) 6
7. DC Ruďouši Darkovičky 4 2 2 0 20:24 (50:56) 6
8. Honbor Závišice 4 1 3 0 11:33 (33:67) 5
9. DC Husinec B Sviadnov 4 0 4 0 13:31 (35:68) 4

Badmintonistům domácí body unikly

Foto 7

BK Kopřivnice - Spoje Praha A 3:5

K o p ř i v n i c e (btk) - Dalším kolem pokračovala o víkendu 27. - 28. února nejvyšší liga badmintonistů. Kopřivničtí měli za soupeře celky Spojů Praha A a B. Protože v sobotu pražské béčko nepřijelo, zvítězili Kopřivničtí kontumačně 8:0. Velký boj se ovšem očekával v neděli.

Domácí nastoupili se zraněným Jaroslavem Hyvnarem, jehož trápil natažený sval. Spolu s Kovářovou chtěl navázat na předchozí úspěchy z mixu, proti nim však stál jeden z nejlepších párů České republiky Gaspar - Daňhelková. Kopřivnickému páru se bohužel nedařilo podle představ a prohrál ve dvou setech.

V párových disciplínách neuspěli ani Krais se Žídkem a Kovářová s Raškovou. Škoda jen vedení kopřivnických děvčat ve druhém setu 10:4, které se jim nepodařilo dotáhnout do konce. Nutno však podotknout, že na druhé straně stály několikanásobné mistryně ČR Gasparová s Lacinovou. A tak jediným bodujícím párem bylo duo Mendrek, Mečár, kteří ve dvou setech přehráli Gaspara se Šulkem. Tradičně výraznější úspěšnost v singlových disciplínách potvrdil Mendrek, který porazil 2:0 Šrámka a Mečiar jenž ve slovenském derby zdolal Šulka.

Pokud chtěli Kopřivničtí myslet na remízu, musela druhá hráčka ČR, domácí Rašková, porazit Sadilovou. Bohužel se jí to nepodařilo a tak poslední nadějí zůstal Boris Krais. Ani ten však výsledek nezvrátil a Kopřivnice definitivně podlehla v souboji, ve kterém bylo k vidění umění řady reprezentantů, 3:5.

Další kolo sehraje kopřivnický klub tento víkend v Benátkách nad Jizerou (doma 4:4) a v Liberci (4:4). Snad se mu tentokrát podaří vyhrát a získat tak cenné body, které by vedly k celkovému medailovému umístění. Výsledky nedělních zápasů: Krais - Vondra 0:2; Mečiar - Šulko 2:0, Mendrek - Šrámek 2:0; Rašková - Sadilová 1:2; Žídek, Krais - Šulko, Gaspar 0:2; Mendrek, Mečiar - Vondra, Šrámek 2:0; Kovářová, Rašková - Lacinová, Gasparová 0:2; Hyvnar, Kovářová - Gaspar, Daňhelková 0:2.


Karvinský kahánek i Slovácký džbánek se krasobruslařkám Superioru vydařil

K a r v i n á , U h e r s k é H r a d i š t ě (jk) - Své krasobruslařské umění jela o tomto víkendu předvést do Karviné přípravka, zkušenější závodníci zamířili do Uherského Hradiště.

Druhý ročník Karvinského kahánku kopřivnickým benjamínkům beze zbytku vyšel, neboť jak mladší, tak starší okupovali v závěrečném pořadí stupínky pro první tři vyvolené. “Děti jely moc pěkně,” pochválila své svěřence trenérka Iva Kubátková a dodala, že na ostatní závodníky toho příliš nezbylo. Mezi mladšími zvítězila Barbora Fojtíková, druhá příčka patřila Kristýně Výborné, třetí pak Sáře Gálové. Pozadu nezůstaly, jak již bylo uvedeno ani starší, mezi nimiž patřilo prvenství Pavle Pšejové, druhé místo Tereze Holáňové a třetí Markétě Vávrové. Do první desítky se mezi šestnácti závodnicemi vešly i Martina Škývarová na osmém místě a Šárka Holbová na místě devátém.

Na úspěšná vystoupení navázali o víkendu další závodníci kopřivnického FSC Superior. Chuť vítězství ze Slováckého džbánku okusila v kategorii starších žaček Pavlína Klowersová, které se tentokrát podařilo předvést dva trojité skoky, tedy jak salchowa, tak tulupa a poprvé dostala od rozhodčích známku vyšší než čtyři body. “Pavla zajela moc pěkně, co se týče skoků, byla její volná jízda téměř čistá,” pochvaloval si výkon svěřenkyně trenér Evžen Milčinský.

Dařilo se i nováčkům, mezi kterými vybojovala stříbrnou medaili Hana Kubátková a bronz po velmi pěkném výkonu Denisa Mášová. Pátá se ve stejné kategorii umístila Michaela Žídková, osmé místo patřilo Tereze Výborné.

Proti Břeclavi si polepšily Petra Kučerová a Dominika Sovjáková, které mezi mladšími žačkami vybojovaly pátou a šestou příčku. Patnáctá skončila Monika Krbcová.


Úspěšné vystoupení mladých vzpěračů

O s t r a v a (red) - V dlouhodobé soutěži I. žákovské ligy ve vzpírání družstev pro rok 1999 obsadili vzpěrači trenéra Kašpárka v 1. kole 3. místo. Mezi osmi startujícími celky, které si daly dostaveníčko v ostravské Čapkově sokolovně si nejlépe vedlo A družstvo Havířova, druhé skončilo áčko Boskovic. Miroslav Macháč se jako nejlepší z našich ve dvojboji blýskl výkonem 122,5 kg a ziskem 161 bodů.

Sestava našich vzpěračů: R. Enčev, J. Ambrož, J. Kovařík, M. Macháč. Výsledky: 1. Havířov A, 2. Boskovice A, 3. Tatra Kopřivnice, 4. Zlín, 5. Lonka Příbor, 6. Sokol Ostrava, 7. Havířov B, 8. Boskovice B


Bez pěti hráčů neměli šanci

UP Q-foto Olomouc - VK Tatra Kopřivnice 3:0 (-9, -7, -11), 3:0 (-12, -13, -7)

O l o m o u c (jk) - Pro porážku si volejbalisté kopřivnického klubu přijeli v sobotu do Olomouce. Nepodařilo se jim tak zopakovat alespoň smírný výsledek z domácí palubovky, kde jedno utkání vyhráli a ve druhém dramatickém střetnutí nakonec těsně podlehli.

Tentokrát byli nuceni Kopřivničtí nastoupit bez pěti hráčů, kteří předtím byli oporami v domácím střetnutí. Chyběl se zlomeninou malíčku stále bojující Miroslav Bajer, kvůli problémům s krční páteří nenastoupil Stanislav Sykala, citelně chyběl Chalupa, Tandler a také do Vsetína se navrátivší Měrka. Došlo tak na šachy v sestavě, jejichž bylo zastoupení Chalupy na postu středního blokaře nahrávačem Martinem Bajerem, toho pak na postu nahrávače nahradil Michal Polášek.

Olomouc na tom byla podstatně lépe, neboť nastoupila v kompletní sestavě. Cestu k vítězství jí však Kopřivničtí rozhodně neumetli, naopak zápasy nebyly tak jednoznačnou záležitostí, jak by se dalo soudit podle výsledku. První utkání trvalo více jak hodinu a půl, a také první dva sety druhého zápasu byly bojem o každý bodík, domácí však měli navrch především v útoku. “Vzhledem ke kombinované sestavě jsme nehráli špatně, ale hra vypadala úplně jinak než obvykle a je těžké jí hodnotit,” uvedla k zápasu opora týmu Jiří Kylhof. Sestava: Kylhof, Martin Bajer, Holaň, Schenk, Bartoň, R. Bajer, Polášek, Zima.


Běžci zahájili v Prusinovicích

P r u s i n o v i c e - Jedny z prvních silničních závodů nové atletické sezony se 27. února konaly za fantastického počasí v Prusinovicích. První jarní start si nenechala ujít ani pětice kopřivnických běžců.

Ve velmi těžkém, zvlněném terénu, kterému by sotva konkurovala i velmi těžká trať Štramberské desítky, se podařilo Renátě Kvitové desetikilometrovou vzdálenost zdolat za slušných 36:26. Rychlejší byla jen Petra Drajzajtlová z Olomouce (35:38), naopak za sebou nechala Kvitová vynikající vítkovickou mílařku Janu Biolkovou (36:33). “S Petrou jsem vydržela prvních pět kilometrů, kdy se mi běželo opravdu dobře, v druhé půlce trati se projevil jednak její profil, který mi příliš neseděl a jednak i únava, neboť jsem závod šla z plného tréninku,” zhodnotila závod kopřivnická běžkyně, na závodech hájící barvy Repra Brno.

V kategorii veteránů do 50 let tentokrát našel přemožitele Alexandr Neuwirth, skončil druhý za vynikajícím Pavlem Klimešem. Také Neuwirthovi trať příliš neseděla, čemuž odpovídá i čas 35:01.

Ve stejné kategorii startovali ještě Josef Kvita, kterému v čase 39:37 patřilo sedmnácté místo, na třiadvacátém místě pak v čase 41:00 doběhl Alois Kolařík. V kategorii veteránů nad 60 let doběhl v čase 40:28 třetí Karel Piskoř, což je překvapivé, neboť porážku tento vitální běžec často neokusí.


Házenkáři musí s oslavami záchrany ještě počkat

KH Kopřivnice - TJ Sokol Kostelec na Hané 24:17 (12:9)

K o p ř i v n i c e (jk) - Ve třetím kole bojů o udržení přivítala v neděli Kopřivnice na své palubovce již k sestupu odsouzený Kostelec a nic jiného než vítězství si ve snaze o zachování extraligové soutěže nemohla připustit.

Domácí začali ve velkém stylu a po deseti minutách vedli zásluhou důsledné obrany a výborného Laníčka 6:1. Pěti až šestibodový náskok si udržovali až do sedmnácté minuty, další téměř čtvrthodina však byla z těch slabších. Proti Galiovi v bráně Hanáků byli díky ukvapené a nepřesné střelbě úspěšní jen dvakrát, zatímco soupeř skóroval pětkrát a do konce poločasu snížil slibný náskok Kopřivnických na rozdíl tří bodů.

V úvodní desetiminutovce druhé půle se hosté kromě jiného prosadili dvakrát z breaku a ukrojili z náskoku domácích další bod, dvoubrankové manko platilo ještě ve 42. minutě, potom se ale Tatrováci konečně chytili a začali se i díky zásahům Laníčka Kosteleckým definitivně vzdalovat. Chyb se sice nevyvarovali, ale již pět minut před závěrečným klaksonem měli pět bodů k dobru a bylo jasné, že si vítězství vzít nenechají. Trenér Miroslav Bartoň si mohl odškrtnout splnění dalšího úkolu, tedy povinných bodů doma. “Pochopitelně jsem spokojený s výsledkem, méně však již s předvedenou hrou. Slabší desetiminutovkou v první půli, která byla plná našich chyb, hlavně pak individualismu některých hráčů, jsme vrátili soupeře do hry. Ve druhé půli jsme Kostelec už nepustili do střel, výhrady však rozhodně mám k našim přesilovkám, které nejen, že nevyhráváme, ale nedokážeme se v nich ani ubránit,” vytkl svěřencům chyby Bartoň.

Trenér hostí Jiří Grepl zhodnotil zápas jako průměrný až podprůměrný. “Bez hráčů ze základu jsme hráli špatně, vyzdvihl bych však bojovnost těch, co dostali příležitost. Výkon Kopřivnice mě vzhledem k jejím extraligovým ambicím příliš nepřesvědčil,” zhodnotil zápas Grepl a dodal, že má obrovské výhrady k výkonu rozhodčích.

Nebýt nešťastné porážky v Náchodě, mohl již po tomto zápase kopřivnický klub oslavovat zachránění extraligy, takto si ještě počká. “Po dnešním výsledku věřím, že extraligu zachováme. Chybí nám jen dva body, abychom tento cíl naplnili. Věřím, že dokážeme vyhrát a tím i rozhodnout v přímém souboji už příští týden v Lovosicích,” doufá Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Hrnčárek, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Poljak, R. Šustala, Kelnar, M. Šustala, Sedlář.

Nejvíce branek: Poljak 7 - Roj 5.


V Uničově hokejisté uhráli šestou remízu v soutěži

HC Uničov - HC Kopřivnice 4:4 (2:1, 0:3, 2:0)

U n i č o v (sh) - V předposledním druholigovém utkání sezony uhráli naši hokejisté na uničovském ledě nerozhodný výsledek, přičemž k zisku obou bodů měli velmi blízko.

Úvodní minuty patřily kopřivnickým hráčům, již ve 4. min. J. Michna po nahrávce Dobečky otevřel skóre. Uničov však za 13 sekund vyrovnal Lugrem. Šance si naši vypracovali v přesilovce, kdy nastřelili tyčku, ovšem v 19. min. po střele Lugra dorážel puk za brankovou čáru Kolařík a domácí vedli 2:1. Naše střídačka jásala v půli druhého dějství, když Demel opustil trestnou lavici, převzal přihrávku od Stryka a tvrdou ránou nedal gólmanu Uničova Benešovi nejmenší šanci. Do dvougólového “trháku” se Kopřivnice dostala rychlými brankami v 37. minutě během pětiminutové přesilovky.

Domácí se ovšem nechtěli s nepříznivým stavem smířit a ve třetím dějství zle “zatápěli” před Hlinkovou brankou. Podařilo se jim snížit ve vlastním oslabení - ve 49. Klauda od modré překonal Hlinku a za další dvě minuty po atakování klece hostí Turkovský z přihrání Kolaříka vyrovnal. V dramatickém závěru byl často v permanenci kopřivnický Hlinka, čistou “gólovku” si vytvořili i naši hokejisté, ale stav zápasu již zůstal nezměněn.

Trenér Ferdinand Kubinec: S výsledkem a hrou jsme spokojeni a naše kluky již připravujeme pro rozhodující boje v baráži. Chceme se zodpovědně připravit na poslední mistrák doma proti Žďáru a pozvat co nejvíc lidí do hlediště. Hráči potřebují diváckou podporu a sebevědomí pro baráž, která začíná 27. března prvním zápasem v Kopřivnici. Branky za HC: 4. J. Michna, 30. Demel, 37. Fojtík a Wanke.


Megas postoupil na třetí místo

IFTC/Megas B - Dino Brno B 3:1 (1:1); branky: Maruchnič (Malý), Žídek (Strnka), Špaček (Malý)

IFTC/Megas B - Novesta Zlín 7:2 (1:2); branky: Špaček (R. Kovařík), Malý (Strnka), R. Kovařík (Strnka, Malý), Šablatura (Malý), Šablatura, Sobota (Špaček), Malý (Šablatura)

B r n o (luk) - V dalším dvoukole druhé celostátní ligy futsalu hrál celek IFC/Megas B v Brně a i zde získal plný počet bodů.

“V prvním utkání proti Dinu jsme podali jen průměrný výkon. Hlavní zásluhu na zisku tří bodů má brankář Tomáš Palla, který zlikvidoval několik vyložených gólových šancí soupeře.

Ve druhém utkání proti Zlínu jsme zvítězili až zlepšeným výkonem ve druhém poločase. Skvěle zahrál obránce Pavel Šablatura, výborně zachytal David Horák a spoustu mravenčí práce odvedl Radim Špaček. Obou vítězství si velice cením,” neskrýval radost trenér Megasu Radomír Vávra. Megas ziskem šesti bodů postoupil na třetí místo tabulky, jelikož Bosonohy oba své zápasy prohrály.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:27