Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 9/99 ze dne 4. března 1999

Titulní strana

Soudek se vzdal předsednictví tatrováckého představenstva
Ve Francii se ptali na osobní vozy tatra
Radní jednali se zástupci dvou družebních měst
Lašská vila kulturní památkou
V klubu Kamarád předvedli policisté dětem svou práci
Začátek roku je spojen s mnoha nutnými a nepříjemnými výdaji

Zprávy z města a okolí

O víře budou diskutovat politici a duchovní hodnostáři
Tatra prodala do Ruska první sklápěč Jamal
Malotřídka v Mniší již má svou novou ředitelku
Třicet dní neziskového sektoru
Zájem lidí o byty za sníženou částku převyšuje nabídku
Místní Konfederace politických vězňů nesouhlasí s účastí komunisty v radě
Integrovaný systém zabezpečuje koordinaci pohotovostních složek
Počet nezaměstnaných stále mírně roste
Internet v Centru podnikání a rozvoje
Zastupitelé pro občany nebo občan pro zastupitele

Kultura

Reportér Josef Klíma: Všechno, co dělám, je jen pozorování světa
Jolly Jocker rozpumpovali sál
Filmovou přehlídku Kafka ’99 možná bude moci sledovat celý svět on-line na Internetu
Rocková notečka představí tři nové místní kapely
Ve Frenštátě začíná bujet underground

Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Akce Lašské běžecké ligy budou letos bohatší
Fotbalisté zůstávají v přípravě za očekáváním
Verona Team a VDK na špici
Basketbalistky sice prohrály, trenéři však tvrdí, že obstály
Břišní dýchání má mnohé preventivní účinky
Pohlednou házenou ovlivnili rozhodčí
Klowersová zajela trojitého salchowa, zadařilo se i dalším závodníkům FSC
Hokejisté prohráli doma s Frýdkem o čtyři góly
Zimní stadion zeje při zápasech našich hokejistů prázdnotou
Volejbalisté povinně vyhráli, čekají je však těžké boje
Místní plavci na mistrovství republiky podali skvělý výkon
Megas B postoupil do kvalifikace o vyšší divizi

Titulní strana

Soudek se vzdal předsednictví tatrováckého představenstva
Mnoho lidí se domnívá, že ztráta jeho vlivu podniku prospěje

K o p ř i v n i c e (dam) - Právě před týdnem, minulý čtvrtek dopoledne se bývalý generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek vzdal předsednictví představenstva kopřivnické automobilky Tatra. Soudek svou rezignaci zdůvodnil tím, že již není zástupcem plzeňské Škody, která Tatru vlastní. I nadále však zůstává členem tohoto statutárního orgánu.

Mnozí lidé i z řad odborníků se domnívají, že jistá ztráta Soudkova vlivu může podnikům, které doposud svou pověstnou tvrdou rukou spravoval, prospět.

Vedením pětičlenného představenstva byl na jeho plánovaném zasedání již o den později, tedy v pátek 26. února, pověřen dosavadní místopředseda představenstva Petr Frýbl, který je ředitelem úseku Informační soustavy Škoda, a. s., Plzeň. Volba nového předsedy představenstva se s největší pravděpodobností uskuteční dnes v Praze.

Představenstvo bude s hlavními vlastníky a věřiteli Tatry jednat o případném svolání mimořádné valné hromady. Jedině ta totiž může, podle tatrováckých stanov, rozhodovat o složení statutárních orgánů.

Soudkova rezignace rozhodně nezadá důvod k zásadním změnám ve vztahu Tatry a jejího hlavního vlastníka Škody Plzeň. Ta i nadále trvá na mandátní smlouvě s Komerční bankou o organizaci prodeje automobilky strategickému partnerovi. Do doby jeho vytipování budou zástupci Škody v představenstvu společně s managementem Tatry usilovat o její zapojení do vládního revitalizačního programu, který by měl pomoci vyřešit problémy s vysokou dluhovou zátěží automobilky.

Představenstvo také, pravděpodobně vzhledem ke změnám, které se za uplynulé dva týdny ve vedení Škody udály, v rozporu se všeobecným očekáváním, potvrdilo ve funkcích dosavadní vedení Tatry. Pouze obchodní úsek, jehož ředitel Jiří Krupa koncem ledna požádal o uvolnění z funkce, bude dočasně podřízen přímo generálnímu řediteli Zdeňku Podolskému.

Kdy se vrcholný management Tatry sejde s inovovaným vedením holdingu, zatím ještě není jisté. „Nejspíš to bude tak, že se naše vedení sejde s novým generálním ředitelem škodovky v Plzni, ale nevím, jestli to bude na samostatné schůzce nebo jestli se tak stane na pravidelném setkání, které má holding Škoda se všemi řediteli dceřiných a spřátelených společností, to ještě není jasné,“ řekla tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková.

Soudkovo rozhodnutí opustit předsednický post představenstva byl zcela dobrovolný, na rozdíl od jeho odvolání z funkce generálního ředitele v Plzni totiž podle stanov mohou o jeho setrvání nebo odchodu z představenstva Tatry rozhodnout pouze akcionáři prostřednictvím valné hromady.

„Lubomír Soudek osobně, ani jeho společnost NERO není akcionářem Tatry, alespoň ne takovým, který by měl více než deset procent akcií,“ uvedla mluvčí Tatrovky. Bude tedy moci chod automobilky ovlivňovat pouze svým vlivem ve Škodě, který se pohybuje kolem 28 %.


Ve Francii se ptali na osobní vozy tatra

K o p ř i v n i c e (dam) - Mezi devadesáti jinými vystavovateli z celého světa se výstavy Retromobile, která se pořádá v centru Paříže již dvanáct let, letos poprvé objevilo také místní Technické muzeum.

Zásluhou pořadatelů bylo umožněno Tatře prezentovat se na výstavě zaměřené na dopravní techniku jak historickou, tak současnou, zcela zdarma. Nakonec muzeum pro výstavu vybralo dva atypické exponáty. „Jeden je historicky a technicky zvláštní. Šlo o Aerosáně V 855 a Tatru T 600, která je zvláštní hlavně tím, že byla dána jako dar k sedmdesátým narozeninám ruského vůdce Stalina,“ řekl ředitel muzea Lumír Kaválek. Vedle těchto dvou vozů stála ještě Tatra T 87, zapůjčená francouzským majitelem.

Tatrovácká expozice byla vedle mercedesu z roku 1953, který byl vyroben pro papeže a zapůjčily jej vatikánské garáže a prototypu obojživelného automobilu, jednou ze tří nejnavštěvovanějších na výstavě vůbec a zhlédlo ji odhadem asi 130 tisíc lidí.

Kromě již zmíněných historických vozů, byl na výstavě prezentován také současný výrobní program automobilky.

„Spousta dotazů byla na to, jaké dělá Tatra osobní vozy nyní. Vždycky jsme museli říci, že osobní výroba byla bohužel zastavena. Ukazuje se ale, že by se odbyt pro osobní tatrovky určitě našel,“ uvedl Kaválek.

Jistým měřítkem úspěchu expozice Tatrovky na Retromobilu je i pozvání na další ročník či na výstavu Technoklasika 2 000, která se uskuteční příští rok v německém Essenu.


Radní jednali se zástupci dvou družebních měst

K o p ř i v n i c e (red) - Na pozvání francouzské družební komise z města Trappes odjeli do Francie v třetím únorovém týdnu na návštěvu do Paříže starosta Jiří Tichánek, místostarostové Alois Janek a Zdeněk Krajčír a městský zastupitel Pavel Altrichter.

„Jeden den se o nás starala družební komise, druhý den projekční skupina Nového města, která nám ukazovala různé zajímavosti, futuristické a novátorské stavby. Představili nám také projekt nové radnice, která se má stavit za 80 milionů franků a stará se má rušit. Francouzi byli velmi pohostinní a podle našeho přání měnili i připravený program akcí a vyšli naši delegaci všemožně vstříc,“ sdělil místostarosta Alois Janek. „Ve čtvrtek 18. února jsme navštívili Paříž - muzeum Invalidovnu, které je zaměřeno na Napoleona a napoleonské války. Poznali jsme historické centrum Paříže a byli jsme i na výstavě Retromobil, kde se prezentovalo Technické muzeum Kopřivnice dvěma vozy, kde se nám věnoval jeho pracovník P. Marek,“ řekl místostarosta Zdeněk Krajčír.

„V pátek dopoledne jsme si prohlédli tak zvané Nové město, jehož je Trappes spolu s jinými městy součástí. To bylo zajímavé tím, že jednotlivé čtvrtě se staví v různých architektonických stylech - španělském, americkém, jedna jeho část je také studentské městečko. Viděli jsme zajímavosti architektonického rázu,“ dodal Krajčír. „Vzhledem k našemu zájmu jsme se byli podívat i v jedné místní škole. Ta má zájem o spolupráci se Zvláštní školou v Kopřivnici, protože je to škola se specifickým zaměřením. Viděli jsme jejich rekreační centrum a prohlédli jsme si Trappes a jeho okolí,“ řekl Zdeněk Krajčír.

„V sobotu jsme navštívili zámek v Bretani, kde nás provázel jeho majitel a kde byl mimo jiné podepsán rakousko-pruský mír na stole, který byl vyroben v Českém Těšíně,“ dodal Janek.

„V sobotu proběhla jednání o spolupráci na období 1999 a 2000 s družební komisí z Trappesu. Během tohoto jednání jsme se domluvili mimo jiné na výměnných pobytech dětí, u kterých bude změna. Francouzi k nám jezdili v zimě na hory a my v létě k moři, v současnosti mají zájem poznávat naše hory v letních měsících. Dále jsme domluvili na základě zájmu reciproci hotelů. Z naší strany to bude hotel Gong a je to akce bez finančního přispění města,“ řekl Alois Janek.

„Dostali jsme pozvání na volejbalový turnaj. My jsme jim nabídli již dříve závod Lichnov 24 hodin a z jejich strany se nám dostalo také nabídky pro cyklisty. Francouzi projevili zájem o spolupráci hudebních škol a chtěli by uskutečnit vystoupení dětského orchestru v Kopřivnici,“ doplnil Zdeněk Krajčír.

„Během soboty proběhlo jednání i s delegací z Anglie a jejich komisí pro mezinárodní vztahy, kterou tvořil starosta, předseda a jeden člen, kde jsme se rovněž domlouvali na další spolupráci na letošní a částečně i na příští rok. Angličané mají zájem o ekologii, o výměnu jednoho pracovníka, který pracuje v oblasti managementu města,“ řekl Alois Janek.

„Na jednání bylo poznat, že spolupráce našich měst trvá již třicet let, že dost rozumí česky - bývalý starosta Trappes pan Hugo a člen družební komise pan Thiery. Celým pobytem nás provázela a tlumočila francouzštinu i angličtinu předsedkyně sekce komise pro mezinárodní vztahy pro družbu s Kopřivnicí pani Annie Le Hir Dunteilleul. Celkově lze pracovní návštěvu hodnotit velmi kladně. Zájem francouzské strany byl vidět i ve faktu, že si vyžádala účast starosty i obou místostarostů. Byl dohodnut i s delegací z Congletonu program setkávání a výměn na rok 1999 a výhledově rok 2000 a nastartovány další náměty z nových oblastí,“ dodal Janek.


Lašská vila kulturní památkou

Foto 3

K o p ř i v n i c e (red) - Rozhodnutím Ministerstva kultury České republiky byla letos 18. února Šustalova vila prohlášena za kulturní památku. První žádost byla podána v roce 1996 a obnovena byla o rok později. Teprve novému vedení radnice se podařilo mimořádnou aktivitou poslance Poláška a osobním jednáním starosty Jiřího Tichánka dosáhnout prohlášení, které skýtá naději na státní dotace pro potřebnou obnovu tohoto kulturního dědictví města Kopřivnice.

Vilu si nechal postavit v osmdesátých letech devatenáctého století Josef Šustala, syn Ignáce Šustaly, vlastníka továrny Tatra a zakladatele tovární výroby automobilů této značky. Hlavní reprezentativní místnosti vytvářejí enfiládu, v interiérech se dochoval malovaný strop, původní tapety a kachlová kamna z produkce Raškovy keramičky.


V klubu Kamarád předvedli policisté dětem svou práci

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik desítek většinou pravidelných návštěvníků kopřivnického klubu Kamarád se minulý čtvrtek zúčastnilo neformální besedy s pracovníky Policie České republiky.

Nejprve přítomní mohli zhlédnout ukázku práce policejního psovoda, který předvedl několik modelových situací a vysvětlil, jak se v nich chovat.

Následovala přednáška o metodách vyšetřování policie, jejich uniformách, donucovacích prostředcích, které policisté při své práci používají.

S některými z přihlížejících se policisté podle vlastních slov setkali nejen na přednášce, ale přímo při výkonu svého povolání.

„Nápad uspořádat tuto akci, vznikl spontánně, když jsem na policii jednala ohledně jiných záležitostí. Protože jsem zjistila, že oni takové přednášky dělají pro školy, napadlo mě, že by nebylo špatné udělat něco podobného taky tady v klubu s tím, že by šlo o ukázku práce, která směřuje k objasňování trestné činnosti. Cílem je, aby si ty děti uvědomily, že vždy je možno trestný čin objasnit a vyhnuly se jeho spáchání,“ řekla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

V budoucnu se plánuje ještě něco podobného i s městskou policií a potom by měla proběhnout ještě jedna akce, na které by se podílely obě tyto policejní složky. Tato akce bude zaměřena na rozdíly mezi městskou a státní policií.

„Toto byla první akce tohoto druhu, kterou tu pořádáme, uvidíme podle zájmu, jestli budou následovat další, zatím to vypadá, že se to dětem líbí, takže asi ano,“ uzavřela Mikundová.


Začátek roku je spojen s mnoha nutnými a nepříjemnými výdaji

K o p ř i v n i c e - Na počátku roku si většina z nás sáhla hlouběji do kapsy, aby si pořídila dálniční známku. Její cena se pro běžného občana začala pohybovat na hranici únosnosti, a tak si někteří místo do kapsy sáhli raději na okno sousedova auta. Že přitom vysklili přední sklo, je příliš netrápilo.

Hned na to došlo na placení zákonného pojištění aut, které od loňského roku citelně vzrostlo. A jak avizuje Česká pojišťovna, budeme se mít v příštím roce, po rozbití jejího monopolu, na co „těšit“.

Ještě jsme se nevzpamatovali z povinného ručení a už nás čeká do konce března daňové přiznání. A aby výdajových pohrom nebylo málo, připravuje se nová úprava daně z nemovitosti. Zatímco se v současnosti daň pohybuje v rozmezí několika stovek, může po úpravě jít do tisíců.

Když se nad celým problémem zamyslíme do hloubky, bude nemovitost zdaněna hned několikrát. Nejprve jsou zdaňovány příjmy občana, který si chce nemovitost pořídit, poté při pořizování zaplatí daň z přidané hodnoty a pak už jej každoročně čeká daň z nemovitosti.

Kuriózní případ může nastat, když nemovitost získáte například dědictvím. Místo abyste se radovali z lehce nabytého majetku, může dojít k situaci, kdy vás vaše nesolventnost donutí nemovitost prodat.

Je možná lepší nešetřit a nemovitost nekupovat, abyste se nakonec nestali obětí vlastní šetrnosti, která vás zruinuje při placení daní.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

O víře budou diskutovat politici a duchovní hodnostáři

K o p ř i v n i c e (ili) - S blížícím se termínem setkání občanů s předními představiteli politického, duchovního, mediálního a kulturního světa, které se uskuteční pod názvem Myšlenky T. G. Masaryka a současnost, se organizátorům průběžně potvrzují na 12. března pozvaní hosté. Patří k nim mimo jiné Jan Ruml, předseda Unie svobody, Pavel Pecháček, ředitel rádia Svobodná Evropa, redaktor Jiří Ješ, za Kancelář prezidenta České republiky pan Šafařík a za Ostravsko-opavskou diecézi biskup František Lobkowicz.

Celé akci bude předcházet kladení kytic u pomníku T. G. Masaryka v pátek 5. března v 17 hodin. Uctění jeho památky proběhne za účasti vedení města a Klubu Masarykova demokratického hnutí.


Tatra prodala do Ruska první sklápěč Jamal

K o p ř i v n i c e (red) - Automobilka Tatra podepsala třiadvacátého února kontrakt, který znamená faktický vstup nových vozidel s obchodním označením Jamal na ruský trh.

První kapotový sklápěč Jamal koupil tradiční ruský zákazník Tatry - naftařská společnost Surgutněftěgaz, která bude vozidlo se vzduchem chlazeným motorem, korbou o objemu 12 metrů kubických, celkovou hmotností 33 tun a maximální rychlostí 80 kilometrů v hodině, využívat při navážkách písku pro budování cest a plošin k těžbě ropy na západní Sibiři. Naftařská firma si hodlá ve vlastních podmínkách ověřit vlastnosti automobilu, s jehož běžným prodejem se v Rusku počítá ve druhé polovině roku.

Vozidlo Jamal už v závěru loňského roku získalo osvědčení Ruského státního certifikačního úřadu pro provoz v Ruské federaci a prošlo úspěšně provozními zkouškami u ruské firmy Slavněft - Megionněftěgaz. Letos bude auto podrobně představeno a nabídnuto všem naftařským a plynárenským společnostem v Rusku.

Společnost Surgutněftěgaz, která je majitel prvního Jamalu prodaného do Ruské federace, dosud nakupovala v Tatře především Tatry 815. Loni převzala asi 140 aut a podvozky pro přepravu trub, letos pro ni Tatra zatím vyrábí 120 arktických sklápěčů a valníků.

Při podpisu kontraktu na vůz Jamal ruští zákazníci vyjádřili rovněž zájem o nákup takzvaných lesovozů a aut pro údržbu komunikací. Tyto typy Tatra kompletuje ve spolupráci s ruskými firmami ze Smolenska a Chimek, které na vozy dodávají speciální nástavby. Mimo to budou ruští naftaři, jak avizovali, potřebovat i další desítky nákladních vozidel vyráběných v kopřivnické automobilce.


Malotřídka v Mniší již má svou novou ředitelku

M n i š í (dam) - Novou ředitelkou malotřídky v Mniší se po konkurzním řízení, které proběhlo 15. února stala Ivana Davidová, ta byla po odchodu Zdeňka Krajčíra na radnici pověřena řízením školy. Davidová byla jediným účastníkem konkurzu.

Také na Základní škole v Lubině se podnikají předběžné kroky pro potvrzení ředitele této školy Jaroslava Jurečky ve funkci. Městská rada doporučila jeho setrvání na ředitelské židli, pokud stejný názor bude mít také Školský úřad a Česká školská inspekce, pak by měl být Jurečka v jarních měsících ve funkci potvrzen.


Třicet dní neziskového sektoru

K o p ř i v n i c e (ili) - V měsíci únoru proběhla celostátní kampaň 30 dní pro neziskový sektor, která měla napomoci neziskovým organizacím (občanským sdružením, nadacím, nadačním fondům a obecně prospěšným společnostem) zviditelnit svou činnost ve větší míře než je tomu v běžném roce.

V Kopřivnici v rámci kampaně proběhla akce pod názvem Právní poradna pořádaná Sdružením žen samoživitelek. Přednáška sestávala ze dvou částí, v první z nich vystoupila Pavla Jurková na téma rozvody a jejich problémy a v druhé části se problematikou drog, jejich prevencí a trestnou činností mládeže zabýval policejní inspektor Tomáš Chuda.

Celá akce byla ze strany pořadatelů a vystupujících pečlivě připravena, ale netěšila se z velké podpory veřejnosti. Je škoda, že se do podvědomí lidí samotná kampaň 30 dní pro neziskový sektor dostává jen pomalu.

Neziskové organizace, které vznikají v rámci celé republiky, sdružují lidi zejména se zájmem o rozvoj a podporu životního prostředí v rámci jednotlivých regionů. V Kopřivnici se k nim řadí i Sdružení žen samoživitelek, které má navíc sociální zaměření.


Zájem lidí o byty za sníženou částku převyšuje nabídku

K o p ř i v n i c e (dam) - O nově vybudované byty v domech, jejichž výstavba nyní probíhá na ulici Pod Bílou horou, je nyní zájem, který značně převyšuje poptávku.

Zatímco při první nabídce získat tyto byty za předplacené nájemné v minimální výši půl milionu korun neprojevil zájem o takovéto bydlení nikdo. Nyní, kdy zastupitelé rozhodli o snížení této částky na tři sta padesát tisíc korun, je zájem nesrovnatelný. Na odboru rozvoje města si již materiál s podrobnými informacemi vyzvedlo přes čtyřicet potenciálních nájemníků.


Místní Konfederace politických vězňů nesouhlasí s účastí komunisty v radě

 

Česká strana sociálně demokratická,
Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová,
Občanská demokratická strana

Vážení pánové,

výsledek prvních setkání zvolených členů městského zastupitelstva v Kopřivnici a jejich pověření funkcemi nás členy Konfederace politických vězňů z Kopřivnice a okolí šokoval a pohoršil. Členem rady se stal zástupce komunistické strany. Pro nás, a mělo by to být stejné i pro vás, je to totéž, jako by v radě zasedl zástupce nacistů. Oba jsou představiteli nelidských režimů, které krutě poznamenaly dvacáté století, a zvláště náš národ.

To, že nacismus jsme krutě trestali, zatímco členství v komunistické straně je v naší pseudodemokratické společnosti slibným odrazovým můstkem k blahobytné kariéře, je jen smutným dokladem našeho farizejství a licoměrnosti v otázkách české a německé totality.

Až dosud však hloubka lidského utrpení a bolesti, destrukce hmotných i morálních hodnot a všeobecná spoušť jako důsledek komunistického hazardu přece jen bránily tomu, aby i nadále existující komunistická strana měla přímý vliv na politické dění ve společnosti. Bohužel v poslední době - a to i z vysokých míst - dochází k pokusům využít spolupráce s KSČM k realizaci vlastních parciálních cílů. K našemu údivu se tak stalo i v našem městském zastupitelstvu a podle dosavadních příznaků se zdá, že vám to ani nevadí. Avšak my, političtí vězni komunismu, i když je nás jen hrstka starých lidí - prohlašujeme, že se se zastoupením KSČM v městské radě nikdy nesmíříme. Nám po celý život stačí styk s komunisty v mučírnách státní bezpečnosti, v korekcích na Borech, Mírově, v Leopoldově, jáchymovských a příbramských táborech a dalších „převýchovných zařízeních socialismu,“ a proto nejsme ochotni opět s komunistou, i když představitelem samosprávy (tím hůře), jednat. Budeme-li přesto před takovou situaci postaveni, prohlašujeme, že odmítneme takové jednání, nechť budou jeho důsledky jakékoli.

Považujeme za nutné sdělit vám toto naše stanovisko a věříme, že snad přispěje k tomu, abyste si uvědomili hloubku svého hazardu. Jsme totiž přesvědčeni, že kdybyste se povýšili nad stranicko-sobecké zájmy a v souladu se svým mandátem pracovali k prospěchu města, našli byste lehce cesty ke spolupráci demokratických stran a nikdy by nemohlo dojít k nebezpečným pokusům o restauraci komunistického vlivu už 9 let po jeho pádu.

Závěrem chceme dodat, že své výhrady máme jen vůči členství v KSČM, které normální občany předělává na „lidi zvláštního ražení,“ jak se sami označkovali. Čtyřicetileté zkušenosti s těmito lidmi nás dostatečně poučují, že toto „zvláštní ražení“ je olupuje o přirozený mravní řád a uzpůsobuje je konat a schvalovat i ty nejtěžší zločiny, aniž by za ně vůbec pociťovali nějakou zodpovědnost a vinu. I to si můžeme dennodenně na jejich chování ověřovat. Kdyby se však vzdali komunismu, stali by se opět normálními lidmi, a v takovém případě nepochybujeme o dobrém občanském soužití s nimi.

Vážení pánové, považovali jsme za potřebné sdělit vám toto své stanovisko.

Rudolf Rusňák

Za místní sdružení Konfederace politických vězňů v Kopřivnici

 

Stanovisko ODS

Byl jsem tedy osloven dopisem Místním sdružením Konfederace politických vězňů v Kopřivnici. Já musím říct v této chvíli, za sebe, že souhlasím a že se ztotožňuji s tímto dopisem, že my jako ODS jsme připraveni jednat se všemi demokratickými stranami a je pro nás přijatelný každý partner, který je zastoupen v demokratické straně. My samozřejmě jako ODS nepovažujeme komunistickou stranu za demokratickou v této chvíli a jsme sami rozhořčeni nebo zklamáni, že v městské radě je komunistická strana zastoupena. Já jsem přesvědčen o tom, že ODS v Kopřivnici udělá zásadní kroky v tom směru, aby jednání o rekonstrukci městské rady probíhala dál. Členové ODS v Kopřivnici jasně řekli na sněmu hlasováním, že je nepřípustné, aby člen ODS byl zastoupen v městské radě s komunistou. Hlasováním bylo jasně řečeno, že nové vedení ODS tuto myšlenku nepřipouští a volby potvrdily toto nové vedení tajnou volbou a tím jasně řekly na rovinu, že jsme pravicová strana a neochotni dál pracovat s komunistickou stranou.

Petr Chromečka
předseda místní organizace

 

Stanovisko KDU-ČSL

Já více méně z osmdesáti procent s věcmi, které jsou v tomto dopise, souhlasím. Některé názory jsou současně nepochopením stávající situace. Utrpení těchto lidí a jejich životních prožitků si hluboce vážím a citlivě je já i ostatní členové vnímáme. Máme ostatně spoustu z nich v našich řadách.

Kromě toho, že jsme nebyli jako KDU-ČSL ti, kdo se nechtěli domluvit, jsme i nadále otevřeni různým jednáním a nepovýšili jsme stranicko-sobecké zájmy nad prospěch města. Výsledek byl realitou dané situace. Opakuji, my jsme nebyli ti, kdo se nechtěli domluvit. Význam tohoto dopisu ani nepřeceňuji, ani nepodceňuji, považuji ho za vyjádření názorů jisté skupiny lidí, jisté organizace, na který mají samozřejmě právo.

Alois Janek
předseda místní a okresní organizace

Poznámka redakce: Místní organizace ČSSD se vyjádří přímo osobním dopisem panu Rusňákovi a tudíž její stanovisko nemohlo být otištěno.


Integrovaný systém zabezpečuje koordinaci pohotovostních složek

Foto 4

N o v ý J i č í n - Integrovaný záchranný systém představuje určité sdružení záchranných pohotovostních složek, orgánů a organizací s cílem zabezpečit koordinovaný postup při záchranných pracích spojených s řešením mimořádných událostí, jako jsou různé přírodní katastrofy (záplavy, zemětřesení, sněhové kalamity a jiné), tak i katastrofy z hlediska průmyslové výroby (úniky škodlivých látek, dopravní nehody, požáry). Integrovaný záchranný systém je systémové opatření, které směřuje k záchraně lidských životů, majetků, životního prostředí apod. Zajišťuje koordinovaný postup všech záchranných pohotovostních složek.

Poprvé pojem integrovaný záchranný systém vešel ve známost na základě usnesení vlády 246 z roku 1993, kde bylo stanoveno třináct zásad pro činnost tohoto systému.

Je tvořen základními složkami, to je hasičským záchranným sborem, Policií České republiky a zdravotní záchrannou službou. V případě jakýchkoli mimořádných událostí vyjíždějí základní složky jako prvosledové. Pokud tyto síly a prostředky nestačí, jsou povolávány podpůrné složky, které tvoří například civilní ochrana, brigáda kynologů, vodní záchranná služba, Červený kříž, dále různé podniky a organizace, které vlastní určitou speciální techniku na zabezpečení vyprošťovacích či likvidačních prací. V případě potřeby mohou být povolány i mimookresní složky a síly, například letecká záchranná služba nebo báňská záchranná služba.

Každý občan v případě nouze může zavolat tísňová čísla 150, 155 a 158. Po přijetí zprávy a vyhodnocení situace se v případě potřeby jednotliví dispečeři spojí s operačním střediskem a na základě ověření dané informace vyjíždějí záchranné složky v rozmezí několika sekund, provádějí zákrok a případně povolávají další síly a prostředky, které jsou nutné na likvidaci neštěstí v závislosti na rozsahu a charakteru.

Integrovaný záchranný systém se od roku 1994 postupně buduje ve vzájemné součinnosti se starosty obcí a měst. Za dobu své existence se systém v praxi osvědčil, zejména při povodních v roce 1997. Předností se stala jednotná rádiová síť, která umožňuje komunikaci jednotlivým složkám mezi sebou, což dříve nebylo možné z důvodu různých frekvencí používaných jednotlivými složkami. Proto prioritou bylo sjednocení jednotlivých rádiových sítí do stejného frekvenčního pásma.

Celá rádiová síť se postupně modernizuje. Minulý rok byl na Svinci dobudován další vysílač, dokončuje se trunková síť s převáděči, které v případě obsazení jednoho kanálu a frekvence automaticky přepne na jiné kanály. Práce na vysílači na Svinci jsou ještě v dokončovacím stádiu, protože některé technologie nelze vzhledem k počasí použít.

Od roku 1994 bylo na území okresu Nový Jičín instalováno 68 elektrických sirén, které jsou dálkově ovládané a mohou se spouštět na třech úrovních a jsou napojené na operační středisko hasičského záchranného sboru. Mimo to bylo během minulého roku do všech měst okresu (mimo Štramberku a Klimkovic) instalováno celkem 9 elektronických sirén, z toho dvě s ohledem na vyšší koncentraci obyvatelstva v Novém Jičíně. Po spuštění sirény se přenáší i verbální text, který informuje obyvatelstvo o druhu nebezpečí.

„Kromě toho máme v rámci systému varování a vyrozumění obyvatelstva i pagerovou síť v rozsahu 124 kusů s tím, že těmito pagery jsou vybaveny základní složky integrovaného záchranného systému. Ale my jsme šli ještě dál a pagery jsme vybavili i jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí a měst. Zkrátka jednotky, které potřebujeme z hlediska našich zájmů, jsou těmito prostředky vybaveny a tím pádem můžeme každého majitele pageru informovat nebo povolat z celého území okresu, protože pokrytí rádiovým signálem máme 99,99 procent,“ uvedl Evžen Kučera, koordinátor integrovaného záchranného systému.

„Za tím účelem jsme vybudovali tři rádiové vysílače, které využíváme jak ve prospěch sirén, tak i pro pagerovou síť. Tento systém je v provozu už třetí rok a moc se nám osvědčil.“ Slova koordinátora mohu jen potvrdit, protože po simulovaném ohlášení se zpráva na displeji pageru objevila za tři vteřiny. Celý systém je tak propracovaný, že největší časová ztráta vzniká při ohlášení nehody na tísňových číslech, pak už se ze strany záchranářů jedná pouze o minutové, ne-li vteřinové prodlevy.

Ilona Hoffmannová


Počet nezaměstnaných stále mírně roste

K o p ř i v n i c e (dam) - Nezaměstnanost v Kopřivnici již dosáhla desíti celých dvou desetin procenta a neustále pomalu roste. Kopřivnice počtem nezaměstnaných kopíruje průměr okresu, největší nezaměstnanost je na Odersku a nejnižší v Novém Jičíně, kde je největší počet pracovních příležitostí.

„Růst nezaměstnanosti je pomalý, ale trvalý. Zatím nemáme další informace z Tatry, ale předpokládáme, že bude asi mírně snižovat stavy zaměstnanců. Míra nezaměstnanosti závisí na tom, zda si Tatra bude schopna udržet své zaměstnance nebo bude pokračovat v propouštění,“ řekl vedoucí místní pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr. Jisté oživení trhu práce by podle zkušeností mohlo nastat na jaře u stavebních firem. Je to ale podmíněno tím, že investoři budou mít dostatek prostředků.

Také řešení tíživé situace zřizováním veřejně prospěšných pracovních míst je zatím mlhavé. „Oslovili jsme všechny obce i firmu Slumeko s nabídkou veřejně prospěšných prací. Problém je v penězích, protože obce se musí vždy určitou mírou spolupodílet na zaplacení pracovníků. Teprve po schválení rozpočtů se budou města schopna rozhodnout. Také Slumeko musí počkat na to, v jaké podobě bude schválen rozpočet a podle toho, jestli bude mít dostatek zakázek, může se rozhodnout přijmout nějaké zaměstnance,“ uvedl Petr. Jediným předběžně přihlášeným městem je Štramberk, ostatní radnice zatím zájem neprojevily, a to i přesto, že v letošním roce Úřad práce nabízí rekvalifikace zaměstnanců na své náklady tak, aby měli potřebné odbornosti na ovládání techniky při údržbě zeleně.

Další vážný problém nastane, když se na úřadě práce objeví další absolventi škol. „Již v letošním roce nám část absolventů zůstala v evidenci a pro ty, kteří přijdou letos, budeme hledat uplatnění jen velmi těžko,“ uzavřel Petr.


Internet v Centru podnikání a rozvoje

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jh) - V  Kopřivnici dnes nabízí své služby nový tzv. ISP (Internet Service Provider), tj. poskytovatel internetových služeb. Navštívili jsme Centrum podnikání a rozvoje v Kopřivnici, abychom pro čtenáře Kopřivnických novin získali aktuální informace. Na otázky nám odpovídal Jiří Huške, manažer projektu.

Co bylo důvodem rozšíření aktivit centra o oblast služeb spojených s Internetem?

Posláním CPR je mimo jiné poskytovat zájemcům z řad malých a středních podnikatelů a také občanů informace z oblasti podnikání a hospodářství vůbec. Velké množství těchto informací je dostupné právě na Internetu. Proto chceme umožnit této cílové skupině našich klientů přístup k informacím na Internetu za pro ně výhodných podmínek. Výhodnými podmínkami se rozumí vysoká kvalita připojení k Internetu za nejnižší možnou cenu.

Jak se vám toho podařilo dosáhnout?

K vybudování internetového uzlu NETTLE v Domě podnikatelů jsme využili grant holandské vlády, díky němuž je náš internetový uzel osazen výkonnou technikou poslední generace. Uzel je připojen k síti PVT. Net, kterou využívají renomované firmy. Nízká cena našich služeb je umožněna podporou centra městem Kopřivnice. Pozitivní vliv měl synergický efekt plynoucí z umístění malých firem v Domě podnikatelů, kdy nám technickou stránku provozu uzlu zajišťují odborníci ze zde sídlící počítačové firmy N.T.I.

V Domě podnikatelů je možné se připojit k Internetu?

Ano, protože jsme rozšířili počítačovou síť do všech kanceláří. Firmy se díky tomu mohou připojit k Internetu bez časového omezení a s komfortem pevné linky za paušální poplatek. Ten je mnohem nižší, než spojové poplatky, které by jinak odpovídaly tomuto druhu připojení. Přístup na Internet v této kvalitě nabízíme příchozím zájemcům i na našem veřejném počítačovém pracovišti. Výhodné připojení k Internetu nabízíme dále i subjektům připojeným k telefonní ústředně firmy TATRA.

Jaké novinky jste připravili v rámci akce Březen - měsíc Internetu?

Podobně jako v loňském roce nabízíme široké veřejnosti zdarma přístup k Internetu na našem veřejném počítačovém pracovišti v Domě podnikatelů. Zájemci mohou tuto možnost využít každé březnové pondělí a středu od 9 do 17 hodin. Na březen jsme také připravili výrazné slevy pro smlouvy na časově neomezené připojení vytáčenou telefonní linkou uzavřené v tomto měsíci. Je poskytována 100% sleva na zřizovací poplatek a u měsíčního paušálu je sleva 75 Kč. Naše cena, ta je v regionu bezkonkurenční, protože se dostává pod 500 Kč včetně daně. Od března jsme také zahájili spolupráci s největším prodejcem výpočetní techniky v okrese firmou CS 21. Kupující získá s počítačem od této firmy zdarma přístup na Internet po dobu 1 měsíce.

Je váš internetový uzel připraven pro službu Internet '99, tzn. zvláštní přístupová čísla Telecomu?

Přestože jsou s touto službou pro poskytovatele spojeny vyšší náklady, rozhodli jsme se tato zvláštní telefonní čísla zřídit a snížit tak náklady na Internet u našich klientů. Tato čísla budou zprovozněna pravděpodobně ve druhé polovině března.


Zastupitelé pro občany nebo občan pro zastupitele

To je otázka, někomu se bude zdát zvláštní, ale podle mne je na místě. Lze položit mezi tyto dotazy měřítko nebo hledat odpověď? V návaznosti na to lze položit další otázku. Co je měřítkem efektivity správy města, ať už zastupitelstvem nebo pracovníky úřadu? Měřítkem je samouspokojení zastupitelů se svou prací nebo v obecném pohledu spokojenost občanů ve městě s veškerou činností městského úřadu?

Určitě spokojenost občanů se samosprávou, s prosperitou města s tím, aby město mělo perspektivu, aby se ve městě dalo dobře a bezpečně žít. Jedna z podmínek, aby mohla obecní samospráva sloužit občanům je, aby v řadě oblastí sama podnikala. Protože v některých oblastech by soukromé podnikání nebo správa majetku města soukromníky mohla vést k neúměrnému zdražování například bytů, služeb. Rovněž je nutné, aby výnosy z tohoto podnikání sloužily jako jeden z příjmových zdrojů do místního rozpočtu.

Pro někoho podněty zajímavé, pro jiného protivné, pro dalšího přízemní. Vše se musí řešit v globálu, řekl by ’učenec’. Proto se zabývá globálním rozvoje regionu, proto se zabývá špičkovými výkřiky techniky, které je nutné pro obec zakoupit, ale že všední provoz města není zrovna efektivní, že se musí téměř na vše doplácet, že chybí služby, na to se zapomíná. Zapomíná se na realitu všedního dne. Na to, že obyvatel města se každý den probouzí a je stresován společností, která nemá o jedince zájem. Zapomíná se na to, že občan hledá odpověď na otázky běžného života. Vědí vůbec někteří zastupitelé, jak žije obyčejný člověk, vědí zastupitelé, jak těžce se žije s průměrným příjmem, vědí, jak se žije svobodným matkám a osamělým lidem? Takže se občan může ptát, proč se přebírají stereotypy chování pravice, která tvrdí, že není chudoba, že je všeho dost a proto nemá nikdo uraženě naříkat. Ale, že nejsou hlavně peníze, to je zřejmě vedlejší.

Co tedy mají dělat mladí lidé, kteří hledají možnost získání bytu? Co má dělat občan, jehož nájemné se za deset let zvýšilo o sedm set procent, ale příjem jen o dvě stě padesát procent. Proč se nepřiznává, že občan bez pomoci obce není schopen zajistit si odpovídající bydlení, dopravu, ekologii a tak dále. Proč se nezveřejňují východiska? Zeptal se někdo mladých lidí, kde je jejich důstojnost, když musí poníženě žádat finanční příspěvky? Proč se říká, že jsou prázdné byty a některé jsou prázdné několik měsíců? Proč se nevysvětluje občanům, že jiný pohled na bytovou otázku bude na vesnici a jiný ve městě sídlištního typu? Jiný pohled na byty má pravice a jiný ostatní lidé. Proč se neřekne lidem na sídlišti Sever, jak se bude řešit dopravní situace na ulicích, jak se bude řešit sortiment obchodní sítě?

Proč se opakují stejné způsoby práce? Proč se pokračuje v pravicové politice, která zatím občanům moc nepomohla? Proč se otevřeně neřekne občanům, jaké chyby byly udělány v minulých osmi letech? Proč se nepřizná, že po letech vlády pravice, nás čekají těžké roky, kdy nebudou peníze na kulturu, na bydlení, na sport, na životní prostředí, zkrátka na nic.

Otázek je spousta, čas běží a lidé čekají. Dočkají se řešení a odpovědí?

Miroslav Veselý
člen městského zastupitelstva


Kultura

Reportér Josef Klíma: Všechno, co dělám, je jen pozorování světa

Foto 5

K o p ř i v n i c e - O svém životě vyprávěl minulý čtvrtek v Kulturním domě v Kopřivnici Josef Klíma, známý reportér pořadu Na vlastní oči televizní stanice Nova.

Váš pořad je nazván Život reportéra, jaký tedy je?

Hrozný! Hrozný. Včera jsem od sedmi hodin od rána točil jednoho člověka, který nás se skrytou kamerou provádí světem zločinu, v šest jsem skončil, sedl jsem do auta a jel sem. Hned od rána mě čekají čtyři besedy určené žákům místních základních škol a večer ještě jedna pro dospělé, po jejím skončení zase nastoupím do auta, pojedu do Prahy a zítra v deset ráno musím být v práci. To je taková malá ukázka, ze života reportéra.

Tyto besedy děláte často nebo jde o ojedinělou záležitost?

Chtěl bych je dělat víc, ale bohužel na ně nemám čas. Mně to přijde velmi užitečné, hlavně pro ta děcka. Ona totiž v tomhle věku rodiče neberou, to jsou pro ně blbci, učitelé jsou na tom úplně stejně. Taková ta ’instituce’ strejdů se vytratila. Pro mě třeba v tomhletom věku strýc znamenal strašně moc. To už dneska neexistuje, protože rodiny se rozpadají. Ona prostě vítají, když přijde někdo jiný, dospělý, koho trošku znají a jsou ochotna ho poslouchat. Zjistil jsem, že tohle jsem schopný splnit. Málokdy se mi stane, že by začala hlučet, pošťuchovat se a podobně. Já jsem to například ze začátku zkoušel taky s videem, pouštěl jsem kousky reportáží a podobně, jakmile se ale zhaslo, tak pozornost povolila. Nejlepší je, když tam s nimi jsem v tom kontaktu a vykládám jim příběhy ze života, žádný moudrosti a kázání, ale ono to v nich něco zanechá. Já přesně nevím co, ale mám z toho vždycky pocit, že jestliže jsem jednoho z nich zachránil od průseru, tak že to k něčemu bylo.

Kromě toho, že jste novinář, tak jste také spisovatel, scenárista. Co je pro vás zaměstnáním a co spíše jen koníčkem?

Já jsem měl v šestnácti bigbítovou kapelu s klukem, který je podle mého názoru jedním z nejlepších muzikantů u nás, houslistou Honzou Hrubým. On byl hudební génius a já hudební šumař. Já jsem se právě v té době rozhodoval, jestli budu hrát nebo psát. Vybral jsem si psaní a ukázalo se, že jsem udělal velmi dobře. Ta muzika mi zbyla jen tak pro zábavu. Celé roky jsem hrál po hospodách a vždycky to byly báječné chvíle. Poslední rok jsem se k tomu nějak tak vrátil, asi kvůli nějakému očišťování od stresů, které denně prožívám a začal jsem zase skládat písničky. Teď jich mám asi dvanáct nahraných jen tak s kytarou a pianem. Oslovil jsem asi tři nakladatelství a pokaždé mi řekli, že se jim to sice moc líbí, ale není to pro nás, my děláme padesátitisícové náklady. Teď hledám nakladatelství, které by mně to vydalo. Nechci na tom rozhodně vydělat, nechci být zpěvák, ani muzikant, protože jsem reportér. Zajímavé může být, že lidé, kteří mě znají jako reportéra, si to koupí, aby zjistili, co ještě dělám kromě té novinařiny. Jsou to písničky o tomtéž, o čem točím reportáže, o tomto světě. Jsou to takové minifejetonky, glosy. Jedna se třeba jmenuje Lady Fair? (fér). To je o staré dámě, která se vytratila z našich životů, zpívám tam o tom, že jsem ji vídával víc a teď už ji nevídám, možná zestárla nebo umřela.

Jaká byla vaše scenáristická činnost?

Requiem pro panenku, tam jsem napsal pouze předlohu, podle které Filip Renč natočil film. V dávných dobách Dušan Klein natočil film Radikální řez, což bylo taky podle mé knížky o Cikánech. Pak přišla Nahota na prodej, kterou jsme dělali s Vítem Olmerem. Taky jsem napsal asi pět televizních her. Ty se vysílaly ještě za komunismu. Kromě toho mi vyšlo 16 knížek.

Vaše knihy vycházely také z reality nebo to byly pouze fiktivní příběhy?

Vždycky jsem vycházel z reálu, třeba ten Radikální řez vznikl tak, že jsem nějaký čas žil mezi Cikány na Slovensku, učil jsem se jejich řeč, sbíral jejich písničky. Tenkrát to ale nešlo vydat jako literaturu faktů. Tak jsem napsal detektivku, kde zůstalo všechno, co jsem viděl, ale byla tam přidána fiktivní zápletka. Cenzura na detektivky byla mírná, takže to vyšlo a tahle knížka byla přeložena do několika jazyků. Všechno, co dělám, je jenom pozorování světa.

Šlo vám při vaší práci již někdy o život?

Vyhrožování je docela běžná věc. Mám dopisy a telefonáty typu: Když toho nenecháš, tak ti uřízneme hlavu. Oni ale nemohou vyhrožovat kvůli konkrétní věci, neboť by se poznalo, o koho jde. Časem, když jeden týden točíte o ruské mafii a druhý týden o Arménech, kteří se někde postříleli s Čečencema a třetí týden točíte o někom, kdo zpronevěřil sto milionů, když tohle natáčíte, tak to může přijít doslova odkudkoliv. Musíte věřit ve svou šťastnou hvězdu a musíte k těm lidem přistupovat zpříma. Je třeba přistupovat i k lumpům zpříma. Člověk musí mít odvahu jít přímo za nimi a žádat také jejich vyjádření.

Jak se vám žije jako známé osobnosti?

Většinou známí lidé říkají, že popularita je hrozná věc, to si ale vymýšlí, ono je to tak i tak. Mnoho lidí je k vám třeba mnohem ochotnějších, než kdyby vás neznali. Vzhledem k tomu, že dělám v pořadu Na vlastní oči, tak po mně mnoho lidí chce, abych jim pomohl. Často mě lidé zastavují, vypravují mi křivdy a své osobní problémy, které je tíží, v naději, že jim pomohu je vyřešit. Problém je v tom, že když denně vyslechnete dvacet, třicet lidských tragédií, tak si z toho člověk občas odnese docela dobrou depresi.

Změnila vám nějaká reportáž život nebo pohled na něj?

Zatím ne, ale některé reportáže mění mou chuť do života. Občas má člověk pocit marnosti. Některé reportáže vás udělají opatrnějším.

David Macháček


Jolly Jocker rozpumpovali sál

S t u d é n k a - Přísálí Dělnického domu ve Studénce, které již od loňského ledna nese název Komorní scéna a je dějištěm rockových koncertů, se minulou sobotu večer zaplnilo lidmi. Důvodem bylo vystoupení pražské kapely Jolly Jocker & The Plastic Beatles of The Universe. Fanoušci crossoveru z okolí se sjeli, aby vyslechli vystoupení špičkové kapely tohoto žánru u nás. ’Žolíci’ jak je již zvykem sršeli svou tradiční energií a líbivými písněmi a tvrdým rytmem hned po prvních taktech strhli celé osazenstvo sálu. Hlavní zásluhu na tom měl Petr Kumandžas, zpěvák, baskytarista a lídr kapely, který reaguje na momentální náladu svých posluchačů a dokáže přesně vycítit, co chtějí a navodit vynikající atmosféru. Skvělá aranžmá, tvrdý, řízný zvuk a jednoduché chytlavé popěvky, tím si kapela získala sympatie publika natolik, že se na pódium musela vracet hned několikrát.

Také předkapela, jejíž úkol nebyl rozhodně jednoduchý, však předvedla vynikající výkon. Stand&art se svým zpěvákem Mirkem Přívětivým, hrál přemýšlivý, melodický hardrock s prvky jazzu a čistě anglickými texty. Díky své hudbě a zpěvákově pódiové show byl Stand&art důstojným předskokanem svým známějším kolegům. Jedinou chybou koncertu byl nepříliš kvalitní zvuk a neochota zvukaře nazvučit každou vystupující kapelu zvlášť. David Macháček


Filmovou přehlídku Kafka ’99 možná bude moci sledovat celý svět on-line na Internetu

K o p ř i v n i c e (dam) - Pokud to technické podmínky umožní, bude třetí ročník filmového klání Kafka ’99 možno sledovat nejen přímo v Kopřivnici, ať už v kině Puls nebo na obrazovkách KTK, ale doslova v celém světě.

„Momentálně řešíme technický problém, jak dostat televizní signál k servru. Je to poněkud náročnější, neboť ten je umístěn poněkud bokem od kabelové trasy,“ řekl ředitel Kabelové televize Kopřivnice Jan Bittner. Pokud se podaří tento problém překonat, bude pravděpodobně zřízena speciální webová stránka, jejíž adresa bude včas zveřejněna. Vysílání na Internetu připravuje kabelovka ve spolupráci s firmou Albyt a bude probíhat prostřednictvím sítě Cesnet.

Letos bude již pořádán třetí ročník přehlídky. První byl pořádán v anexu městského úřadu, druhý v kulturním domě a ten loňský proběhl v prostorách kina Puls. Také letos bude Kafka z kinosálu přenášena na obrazovky všech klientů Kabelové televize Kopřivnice, a to v celém svém rozsahu.

„Obeslali jsme jak česká, tak slovenská studia a oproti loňskému roku se hlásí velmi mnoho slovenských televizí. Většinou zájemci prozatím jen telefonicky sondují podmínky účasti,“ uvedl Bittner. V uplynulém ročníku se přehlídky účastnilo osmadvacet televizních studií. Letos po uzávěrce přihlášek, která je zítra, pořadatelé čekají více účastníků.

Také letos je program přehlídky rozdělen do dvou dnů. První soutěžní den bude stejně jako loni zakončen diskuzí soutěžících se členy poroty, jejíž složení by mělo být podobné jako minule. „Účast přislíbili zástupci České televize Ostrava, mimo jiné i šéfredaktor zpravodajství ostravské ČT Petr Bohuš. Dále budou porotu tvořit odborníci na film z časopisu Videohobby,“ slíbil Bittner.

Soutěžit se bude hned ve čtyřech kategoriích, ke zpravodajství, reklamnímu šotu a vlastní tvorbě přibyla letos ještě Kafka+. Tato kategorie je určena jednotlivým spolupracovníkům televizí. Ti totiž podle Bittnera velmi často tvoří zajímavé snímky sami pro své potěšení. Maximální délky jednotlivých příspěvků jsou opět pevně stanoveny, aby nedocházelo k zbytečnému protahování přehlídky.

I letos bude účastníkům přehlídky a jejich televizní štábům umožněno natáčení v Technickém muzeu a muzeu Fojtství. „Obeslali jsme také odborné firmy, které by mohly prezentovat svou techniku, určenou pro zpracování obrazu této úzce specializované skupině lidí,“ uzavřel ředitel KTK.


Rocková notečka představí tři nové místní kapely

K o p ř i v n i c e (dam) - Již zítra pořádá Nora Café další ze série svých Rockových noteček. Na těch se již tradičně představují zejména mladé neznámé kapely z města a blízkého okolí. Stejnou náplň bude mít tentokrát.

V průběhu programu, který by měl začít v devět hodin večer v bývalém hudebním salonku za kavárnou, se představí tři kapely. První z nich Mahoňadro je nový projekt některých členů známější kapely Něco jiného nezávislého. Druhou kapelou večera budou Safety Mathes, o kterých však nejsou k dispozici žádné bližší informace. Trojici uzavírá známější Hudba hraje.


Ve Frenštátě začíná bujet underground

F r e n š t á t p . R . (dam) - Jistým oživením, ne příliš bohatého kulturního života v nedalekém Frenštátě, by měla být akce nazvaná Kitchen Uderground Weak, která probíhá již od minulého pátku v bývalé kuchyni restaurace Lubina ve Frenštátě.

Pod hlavičkou spolku Exit 99 jsou iniciátory akce Libor a Lukáš Fojtíkovi. Oba jsou známí i kopřivnickým fanouškům nezávislé kultury, a to u prvně jmenovaného prostřednictvím výstavy fotografií z Nového Zélandu, která relativně nedávno skončila v Nora Café a Lukáše více lidí zřejmě zná pod pseudonymem D. J. Čakra.

„Prostor, ve kterém se tato akce koná, je vlastně předělaná stará kuchyň, budou se v ní dít věci nekomerčního charakteru a celý minifestival bude trvat týden,“ vysvětlil anglický název organizátor Libor Fojtík.

Výstava, nazvaná Plastika versus fotografie, která bude prostor bývalé kuchyně zdobit celý týden, je také dílem bratranců Fojtíkových. Lukáš vytvořil plastiky a Libor v kombinaci s nimi kolekci fotografických aktů.

Mimo této výstavy proběhlo za týden v tomto improvizovaném klubu několik koncertů, dance párty, ale také promítání udergrondových filmů, či přednášky.

Právě dnes v šest hodin večer začne druhá z nich, na které by měl o svých cestách po Polynézii vyprávět Tomáš Harabiš. Zítra pak proběhne derniéra již zmíněné výstavy spojená s vystoupením. Live act, což je formace, která bude na živo hrát elektronickou muziku.

Existuje možnost, že prozatím improvizovaný prostor, by se po úspěchu Kitchen Uderground Weak mohl zrekonstruovat a předělat na víceúčelový prostor sloužící nejen k pořádání výstav, ale i koncertů rockových kapel a podobně. „Chtěli bychom, aby tady ve Frenštátě něco takového vzniklo, neboť akcí pro tuto specifickou skupinu mladých lidí je tu opravdu málo,“ řekl Fojtík.

Po ukončení výstavy ve Frenštátě budou fotografie a pravděpodobně i některé z plastik převezeny do Nového Jičína, kde je bude možné vidět od 10. března ve výstavní síni na Staré poště.


Dr(o)bečky z knihovny

Jak jsem byla na besedě

Ve středu 24. února jsem byla v kulturním domě na besedě s kosmetičkou a kadeřnicí, kterou pořádala naše knihovna. Nejdřív mluvila paní kosmetička Mikušková. O pleti a o líčení. Bylo to zajímavé, ale myslím, že nejvíc holky zaujaly praktické ukázky. Kdo chtěl, mohl se nechat nalíčit. Napřed se děvčata styděla, ale po chvilce stála před kosmetičkou fronta. To když si asi konečně uvědomila, že je vše zadarmo.

Ta samá situace nastala, když přišla paní mistrová Johnová z kadeřnické školy a její žákyně. Ty holky se pěkně vyřádily. Až je od stání bolely nohy a od tvoření účesů ruce. A aby paní mistrová měla taky co dělat, radila holkám jaký účes by se hodil k jejich tvarům obličeje.

Pak paní kosmetička i kadeřnice odpovídaly na dotazy. Od jedné jsme se dozvěděly například o barvení, o trvalé, o lupech, o správném mytí vlasů atd. Od druhé zase o různých barevných typech, nových stylech líčení, péči o pleť a spoustě jiných věcí.

Ještě musím říct, že ty holky z kadeřnické školy byly opravdu moc šikovné. Ty nejlepší, které kouzlily na nejrůznějších hlavách, by mohly klidně konkurovat účesům Báry Štěpánové. Fakt, se mi to hrozně líbilo.

Alena Pavelková, 6. B


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 4. - ne 7. března v 17.30 hodin Dobrý Will Hunting - psychologický film. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin Psycho - horor USA. Do 12 let nepřístupný

Po 8. března v 18 a 20 hodin Korida lásky - erotický film. Do 18 let nepřístupný (v rámci FK)

Út 9. března ve 20 hodin Růžové sny - slovenská balada o první lásce, která touží po tom, aby ji všichni považovali za skutečnou. Do 12 let nepřístupný (v rámci FK)

Čt 11. - po 15. března v 17.30 hodin Maffiózo - komedie USA. Bláznivá parodie od tvůrců žhavých výstřelů a Bláznivých střel. Ve 20 hodin Nepřítel státu - politický thriller USA

Kino Vláček

Ne 7. března v 15 hodin Kouzelný meč - animovaná pohádka USA

Ne 14. března v 15 hodin Královna koloběžka - české pásmo pohádek

• (filmy se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Út 9. března v 18.30 hodin Z Hostašovic do severní Číny (Karlikshan) a východního Tibetu (oblast Amdo) - beseda s diaprojekcí Jardy Pávka z Hostašovic (hudební sál)

Nora Café

Pá 5. března ve 21 hodin Rocková notečka. Vystoupí kapely: Mahoňadro, Safety Mathes, Hudba hraje

So 6. března ve 21 hodin Oldies 50., 60. a 70. léta - D. J. T. + American Eagle párty

St 10. března ve 20 hodin Den Tibetu - etnomusic uvádí D. J. Čakra

• Koncerty skupin se budou konat v přilehlém hudebním sále KDK, který je součástí Nory Café

Kino Štramberk

Ne 7. března v 17 a 19.30 hodin Pozor na Harryho! - další bláznivá komedie z dílny Woodyho Allena

St 10. března v 17 a 19.30 hodin Zorro: Tajemná tvář - dobrodružný film z produkce Spielberga. Maskovaný mstitel bojuje proti bezpráví

Ne 14. března v 17 a 19.30 hodin Perníkový dědek - thriller, natočen podle předlohy Johna Grishama


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 4. 3. 17.30 - 21, pá 5. 3. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 6. 3. 12 - 22, ne 7. 3. 9 - 19, po 8. 3. zavřeno, út 9. 3. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 10. 3. 18 - 21, čt 11. 3. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 6. 3. v 9 hod. HC Kopřivnice - Karviná (4. tř.), v 11.15 hod. HC Kopřivnice - Karviná (5. tř.) a v 18.30 Frýdek-Místek - Znojmo (junioři - kvalifikace); ne 7. 3. v 9 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (8. tř.), v 11.30 hod. HC Kopřivnice - Uničov (6. tř.) a ve 13.45 hod. HC Kopřivnice - Uničov (7. tř.)

Bruslení veřejnosti: čt 4. 3. 17 - 18.15, so 6. 3. 14 - 15.30, ne 7. 3. 16 - 17.30, út 9. 3. 17.15 - 18.30, čt 11. 3. 17 - 18.15 hodin

Házená: ne 7. 3. v 10 hod ve sportovní hale ZŠ E. Zátopka v Kopřivnici se odehraje extraligové utkání mužů mezi Kopřivnicí a Sokolem Kostelec

Fotbal: so 6. 3. Zimní turnaj v Kopřivnici: 10 hod - Mořkov - Rybí; 12 hod - Štramberk - Libhošť; 14 hod - Trojanovice - Kopřivnice

1. okresní liga futsalu: v so 13. 3. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 Fc Lavina Kopřivnice - Victory F-M, 9.25 FC Lupres Team F-M - FC Lavina Kopřivnice, 10.20 Victory F-M - FC Lupres Team F-M, 11.15 R. U. M. Kopřivnice - New Jersey N. Jičín, 12.10 New Jersey N. Jičín - Fleret Frenštát, 13.05 Fleret Frenštát - R. U. M. Kopřivnice, 14.00 Megas Bordovice B - Chyba Team Libhošť, 14.55 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Megas Bordovice B, 15.50 Chyba Team Libhošť - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice

Volejbal: so 13. 3. v 10 hod. na ZS Kopřivnice se odehraje utkání Kopřivnice - Komárov

Rekreační turistika: so 6. 3. v 8.41 hod. ČD Kopřivnice - Studénka ČD - směr Bílovec - Velké Albrechtice ČD - na žl. Albrechtice kostel - do Studénky ČD - odj. ve 12.28 hod., návrat ve 12.58 hod.; út 9. 3. v 7.33 hod. ČSAD Kopřivnice (st. č. 14) - Lubina rozcestí - pěší - Větřkovice - kolem přehrady a zpět do Kopřivnice, návrat ve 12 hod.; so 13. 3. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Jistebník ČD - po mod. do Studénky ČD - odj. v 11.15 hod. (12.28), ukončení ve 12.58 hodin


Výsledky

Fotbal: Zimní turnaj v Kopřivnici: Libhošť - Mořkov 1:1; Rybí - Trojanovice 0:1

Házená: v so 27. 2. pořádal KH Kopřivnice finále zimní soutěže v házené st. žáků: KH Kopřivnice - Baník Havířov 17:10, - TJ N. Jičín 6:8, - HC Zubří 7:6, - SKH Ostrava 9:15, - TJ Rožnov p. R. 11:12; střelci branek: Bezděk 27, R. Veřmiřovský 8, Kaluža 7, Peichl 5, Čierný 2, Vrána 1. Celkové umístění: 1. SKH Ostrava, 2. TJ Nový Jičín, 3. Baník Havířov, 4. KH Kopřivnice, 5. TJ Rožnov p. R., 6. HC Zubří

Hokej: utkání hrána ve čtvrtek 18. 2.: RP juniorů: Rožnov - HC Kopřivnice 3:8 (3:1, 0:4, 0:3), branky: Škrobák 4, Wanke, Kudlička, J. Michna, Michálek; RP dorostu: Rožnov - HC Kopřivnice 0:9 (0:4, 0:1, 0:4), branky: Merta a Žáček 2, Třeštík, Šerý, Martínek, Novotný, Dlouhý. Utkání ze čtvrtku 25. 2.: RP juniorů: HC Orlová - HC Kopřivnice 5:5, HC Kopřivnice - HK Poruba 2:3 (1:1, 1:1, 0:1), branky: Stryk, Škrobák; RP dorostu: HC Orlová - HC Kopřivnice 2:8 (1:0, 1:3, 0:5), branky: Žáček a Dědič 2, Třeštík, Konečný, Šerý, Merta; HC Kopřivnice - HC PD Šumperk 9:9; RL st. přípravek: HC Orlová - HC Kopřivnice 5:4 (2:0, 0:1, 3:3), branky: Klos 2, J. Sopuch, Bílek


Akce Lašské běžecké ligy budou letos bohatší

K o p ř i v n i c e (jk) - Lašská běžecká liga letos vstupuje do svého šestého ročníku, avšak teprve prvním rokem se některé závody, které Maraton klub v Kopřivnici až dosud pořádal sám, případně s podporou města, uskuteční ve spolupráci s firmou Foto Morava.

S tímto spojením vyjádřil předseda Maraton klubu Jiří Harašta velkou spokojenost. „Jednak se nám díky této dohodě podařilo některé akce rozšířit a jednak už to nebudou akce čistě sportovní, ale zároveň i společenské,“ neskrýval nadšení Harašta.

Navíc klub doufá, že se na některé podniky bude pamatovat i při udělování grantů městem. „Jedná se stejně jako loni o Koridu a Běh k výročí města, navíc pak ještě o Běh do vrchu a Cross country. Vědět bychom to snad měli do tří týdnů,“ dodal.

ROZPIS ZÁVODŮ VI. ROČNÍKU LAŠSKÉ BĚŽECKÉ LIGY

Datum konání

Název závodu Trať Start Prezentace
1. so 13. 3. Běh do vrchu 1 670 m 9.30 hod. u koupaliště v Kopřivnici
    Běh pro rodinné týmy 1 000 m 10.15 hod.  
    Jarní běžecký test do vrchu 1 000 m 10.30 hod.  
2. ne 18. 4. Štramberská desítka 10 km 10.00 hod. sokolovna Štramberk
  28. 4. Drnholecká dvanáctka 12 km 16.30 hod. fotbalové hřiště Lubina
4. ne 30. 5. Běh na Velký Javorník 7 km 10.00 hod. skokanské můstky ve Frenštátě
5. st 9. 6. Běh Velkými Albrechticemi 10 km 18.15 hod. fotbalové hřiště V. Albrechtice
6. so 5. 6. Korida 10 km   hala ZŠ E. Zátopka
        10.30 hod. veteráni a ženy
        11.30 hod. hlavní kategorie
7. so 23. 6. Zátopkova desítka 10 km 16.30 hod. letní stadion v Kopřivnici
8. so 10. 7. Letní frenštátský běžecký test 4 800 m 10.00 hod. pod vlak. nádražím u říčky Lomná
9. st 18. 8.   3 x 1 km 17.00 hod. u štramberského nádraží
10. so 4. 9. Běh k 51. výročí města Kopřiv. 10 km 9.30 hod. letní stadion Kopřivnice
11. so 18. 9. Běh o cenu skláren 10 km 10.15 hod. gymnázium Val. Meziříčí
12. so 25. 9. Cross country 10 km 9.30 hod. lyžařská chata Kopřivnice
    Podzimní běžecký test do vrchu 1 000 m 10.30 hod.  
13. so 17. 10. Podz. frenštátský běžecký test 4 800 m   pod vlak. Nádražím u říčky Lomná

Fotbalisté zůstávají v přípravě za očekáváním

FC Kopřivnice - TJ Valašské Meziříčí 2:1 (2:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Sérii remíz přerušili kopřivničtí fotbalisté ve čtvrtečním přípravném utkání, ve kterém zdolali na již podstatně lepším terénu Valašské Meziříčí.

Narozdíl od předešlých zápasů se slabými mužstvy, jejichž podcenění se Kopřivnici vymstilo, předvedli hráči proti soupeři ze stejné soutěže solidní hru. Slušný podklad umožňoval hrát techničtější fotbal, což domácím sedělo. Potvrdili to převahou v úvodu, z níž se jim podařilo vytěžit první branku. Zaznamenal ji po přihrávce Pešty Machciník.

Poté soupeř srovnal krok a podařilo se mu po chybě v obraně kontrovat. Z následující vyrovnané hry vzešla hezká kombinační akce znamenající vedení 2:1 pro Kopřivnici, zajistil jej opět Machciník.

Druhý poločas byl herně srovnatelný s prvním, skóre se však již nezměnilo. Pochvalu trenéra Rečky si opět vysloužil Machciník a Boruczinski, navíc tentokrát překvapil Pešta. Sestava: Slezák (46. Polomský) - Ferst, Špaček, Rypar, Paciorek - Feilhauer, Duhoň, Boruczinski (75. Kovář), Pešta, Machciník, Strnka. Branky: Machciník 2.

FC Kopřivnice - TJ Kotouč Štramberk 2:3 (1:0)

Vedoucí příčku v Zimním turnaji, který pokračoval dalšími zápasy v sobotu, si upevnil Kotouč Štramberk. Tentokrát na jeho kopačkách ztroskotala zatím překvapivě pátá Kopřivnice, která se sice ve vyrovnaném utkání ujala vedení brankou Pítra, to však platilo pouze v poločase.

Hned v úvodu druhé půle totiž Štramberk vyrovnal a o deset minut později již vedl. Hrálo se převážně ve středu hřiště, většina pokusů domácích o založení útoku však nevyšla, naopak Štramberk, i když byl u míče méně častěji, dokázal využít chyby obrany Kopřivnických a skóroval potřetí. Domácí pak jen korigovali z pokutového kopu.

Trenér Reček důvod ke spokojenosti rozhodně neměl. „Kladně by se dala zhodnotit jen první půle, ve druhé se opět opakovaly chyby v obraně, v záloze se hráči trápili a útok zatím drží jen Machciník,“ hodnotil utkání Reček. Sestava: Slezák (46. Polomský) - Petráš, Šmelko, Špaček, Paciorek - Feilhauer, Strnka, Boruczinski (46. Ferst), Duhoň, Pítr, Machciník (46. Pešta). Branky: 37. Pítr, 75. Paciorek - 50., 60. Balhárek, 70. Hykel.


Verona Team a VDK na špici

K o p ř i v n i c e (jk) - Dva ze tří kopřivnických šipkařských týmů Verona Team a VDK se drží ve skupině C třetí ligy na špici tabulky. Po čtvrtém kole mají oba shodně 8 bodů.

Výsledky 4. kola 3. ligy soutěže severomoravského šipkařského svazu: Harcovna Team Nová Ves - Stařičtí mlynáři B Staříč 6:5 (15:12); VDK Kopřivnice - Decent Team Kopřivnice 6:5 (14:13); Verona Team Kopřivnice - Honbor Závišice 10:1 (20:4); DC Ruďouši Darkovičky - DC Husinec B Sviadnov 7:4 (16:9).

Tabulka 3. ligy skupiny C po čtvrtém kole soutěže

1. Verona Team Kopřivnice 4 4 0 0 34:10 (72:31) 8
2. VDK Kopřivnice 4 4 0 0 33:11 (73:33) 8
3. DC Bourbon Štramberk 3 3 0 0 21:12 (49:30) 6
4. DC Ruďouši Darkovičky 3 2 1 0 16:17 (38:40) 5
5. Harcovna Team Nová Ves 3 2 1 0 18:15 (41:38) 5
6. Honbor Závišice 3 1 2 0 9:24 (26:49) 4
7. Decent Team Kopřivnice 4 0 4 0 19:25 (49:60) 4
8. DC Husinec B Sviadnov 4 0 4 0 13:31 (35:68) 4
9. Stařičtí mlynáři B Staříč 4 0 4 0 13:31 (35:69) 4

Basketbalistky sice prohrály, trenéři však tvrdí, že obstály

P ř í b o r (red) - Družstvo starších žaček basketbalového oddílu Příbor, které si v lednu vybojovalo postup do 1. ligy, se v této soutěži poprvé představilo 20. a 21. února.

V sobotu přivítalo na své palubovce favorita soutěže, družstvo USK Praha. Své kvality pražský celek potvrdil a i přes bojovný výkon příborských děvčat zaslouženě zvítězil 47:76.

V následujícím nedělním utkání nastoupil Příbor proti BK Nymburk. Zápas to byl kvalitní a mnohem vyrovnanější než sobotní duel. Domácí hráčky vedly až o jedenáct bodů, nakonec však utkání nedokázaly dovést do vítězného konce a podlehly 63:69.

Trenéři se i přes dvě porážky domnívají, že děvčata svým bojovným a kvalitním výkonem dokázala schopnost obstát v konkurenci nejlepších družstev v republice.

V dalším ligovém kole se utkají příborské basketbalistky v Hradci Králové a Pardubicích.


Břišní dýchání má mnohé preventivní účinky

Uvolnění pomocí dechu se dnes provádí stále více a více. „Prodýchat“ bolesti a ztuhnutí je terapeutická metoda, která nachází neustále více příznivců. Abychom se vrátili ke zdravému a přirozenému dýchání, musíme ovládat tři druhy dechu. Rozlišují se podle toho, kam se z převážné části usměrňuje proud vzduchu. Rozeznáváme dýchání břišní, hrudní a podklíčkové. Přirozené hluboké dýchání se už nedělí na čistě břišní, hrudní nebo podklíčkový dech, nýbrž protéká jako vlna do břišní a hrudní dutiny a stejně tak proudí zase zpět. Hovoříme o plném jógovém dechu. Zastavme se nejdříve u břišního dechu.

Břišní dýchání je nejdůležitější. Je to nejhlubší a nejúčinnější typ dechu (asi 60 % celkového obsahu plic), neboť dostatečně zásobí tělo kyslíkem. Zabezpečuje ho hlavní dýchací sval v těle - bránice. Bránice odděluje prostor hrudníku a břišní dutiny. Je to svalnatá, silná blána, která při nádechu klesá dolů a při výdechu stoupá nahoru. Připomíná práci pístu ve spalovacím motoru. V horním prostoru bránice nasává a vytlačuje vzduch, v dolním rytmicky stlačuje a uvolňuje orgány v břišní dutině. Tato činnost velmi napomáhá krevnímu oběhu v dolní polovině těla, proto se bránice obrazně označuje jako druhé srdce. Zdravá, silná a pružná bránice je jedním z pilířů zdraví a co je důležité, můžeme ji bezprostředně ovládat vůlí, trénovat, a to kdykoliv, třeba i na lůžku. Bránice masíruje a podněcuje k činnosti všechny orgány v břišní dutině. Většina lidí ví o činnosti bránice jen velmi málo. Ale právě bránice je při různých tělesných aktivitách (běh, chůze, plavání, smích, zpěv) nucena vykonávat větší pohyb a je podstatným činitelem při jejich blahodárném působení. Nácvik břišního dýchání začneme v lehu na zádech. Zpočátku je dobré mírně pokrčit nohy, uvolní se tak břišní stěna a páteř v bederní části přilehne k podložce. Položte jednu ruku uvolněně na břicho (palec je na pupku). Pociťujte, jak se břišní stěna s nádechem zvedá a s výdechem opět klesá. Mezi výdechem a nádechem vzniká malá dechová pauza. Dýchejte klidně a uvolněně, a pokuste se pak vědomě vydechovat trochu déle a hlouběji. Nadechněte se zase teprve tehdy, až k tomu vznikne nutkání samo od sebe. Nedýchejte nikdy s úsilím a napětím. Nechte dech plynout stále přirozeně a lehce. Položte pak paži vedle těla a pokuste se vnímat pohyby břicha také bez kontaktu s dlaní.

Břišní dýchání pozitivně působí na krevní oběh v dolní polovině těla. Někdy působí proti otokům kolen a kotníků, nepravidelné menstruaci, zánětům žil, křečovým žilám a hemeroidům. Tyto zdravotní účinky se projevují především v prevenci. Pokud už došlo k onemocnění, potom může být břišní dýchání účinnou součástí celkové léčby.

Příště: Učíme se správně dýchat (hrudní dýchání)

Jóga v denním životě


Pohlednou házenou ovlivnili rozhodčí

TJ Náchod - KH Tatra Kopřivnice 32:31 (15:15)

N á c h o d (jk) - Štěstí, které se v minulém zápase s Lovosicemi v závěru přiklonilo na stranu Kopřivnice, se v Náchodě k tatrovákům obrátilo zády. Utkání vyhráli Východočeši jednobrankovým rozdílem, který rozhodně nebyl pouze dílem usilovné snahy domácího celku, nýbrž i výsledkem rozhodcovské dvojice. „Rozhodčí zde podali důkaz o tom, že výsledek v házené vůbec nezávisí pouze na výkonu mužstva,“ právem se zlobil kopřivnický trenér Miroslav Bartoň.

V prvním poločase se ani jeden z celků neodpoutal o více než jednu dvě branky. Hrála se útočná, pohledná házená. „Bohužel ji svým výkonem ovlivnili rozhodčí,“ konstatoval zatrpkle Bartoň. Důkazem toho je i vyrovnávací patnáctá branka domácích, kterou ač vsítili po odeznění klaksonu, jim byla uznána. „Vše mohlo být jednoznačnější, kdybychom nedělali tolik zbytečných chyb,“ komentoval vývoj zápasu Bartoň.

Druhý poločas se odvíjel ve šlépějích prvního a schylovalo se k dramatickému závěru. Třináct vteřin před sirénou Kopřivnice srovnala na 31:31. Tři sekundy před koncem pak dostal Michalčík patnáct metrů od brány červenou kartu. Při rozehrávce Náchoda z tohoto místa nedokázal Dořičák pokrýt svého hráče, při jehož pokusu o střelu pak rozhodčí viděli faul. Nařídili tak ještě po oficiální hrací době sedmimetrový hod, který Náchod proměnil.

Navíc Lovosice vyhrály v Kostelci, takže se pětibodový náskok Tatry scvrkl opět na tři body. „Musíme začít znovu. Povinností bude vyhrát doma s Kostelcem, venku s Lovosicemi, pak již půjde o všechno,“ dodal Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Hrnčárek, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, R. Šustala, M. Šustala, Sedlář, Kelnar.

Nejvíce branek: Brabec 11/2 - Štěpán 13/5

Tabulka po 24. kole

9. Náchod 9 3 12 584:646 21
10. Kopřivn. 7 0 17 464:571 14
11. Lovosice 5 1 18 500:638 11
12. Kostelec 2 0 22 464:661 4

Klowersová zajela trojitého salchowa, zadařilo se i dalším závodníkům FSC

B ř e c l a v (jk) - Mezi vynikající konkurencí, která se o víkendu sjela na Břeclavskou brusli, se rozhodně neztratili závodníci kopřivnického FSC Superior. Medailová umístění již téměř pravidelně v pohárových závodech sbírají nováčci. Mezi dívkami se podařilo dosáhnout na stupně vítězů Hance Kubátkové a Michaele Žídkové, které po pěkných výkonech skončily druhá a třetí. Slušně zajela i Mášová, trochu však znervózněla kvůli technickým problémům a nakonec jí patřila osmá příčka. Nejobtížnější skoky se bohužel nepodařilo v této kategorii zajet Tereze Výborné a tomu také odpovídalo desáté místo. Pěkným vystoupením si vyjel páté místo Martin Pšeja, který se lepší od závodu k závodu.

V kategorii mladšího žactva mělo FSC čtyřnásobné zastoupení. Mezi dívkami zvládly Dominika Sovjáková a Petra Kučerová nové těžší prvky, tedy dvojitého lutze a flipa a odvezly si sedmou a osmou příčku. „Nové prvky se jim opravdu povedly a jsou důkazem jejich výkonnostního vzestupu,“ hodnotila výkon svých svěřenek trenérka Vladimíra Milčinská. Spíše průměrný výkon podali Monika Krbcová, která se musela spokojit se sedmnáctou pozicí a stejně tak i Ivan Macho, jemuž patřila jak po krátkém programu, tak po volné jízdě šestá příčka.

Vzestup výkonnosti potvrdila mezi žačkami Pavlína Klowersová, které se jako vůbec první odchovankyni FSC podařilo zajet trojitý skok. „Pavlína při závodě zajela trojitého Salchova potvrdil trenér Evžen Milčinský a dodal, že v tréninku skočila i trojitého tulupa. Po krátkém programu figurovala na třetím místě, po volné jízdě se posunula na druhou příčku. Ve stejném závodě skončila Barbora Poláková devatenáctá.


Hokejisté prohráli doma s Frýdkem o čtyři góly

Foto 6

HC Kopřivnice - HC Frýdek-Místek 1:5 (0:1, 0:3, 1:1)

K o p ř i v n i c e (sh) - Porážku rozdílem čtyř gólů utrpěli naši hokejisté ve II. lize minulou sobotu, kdy na svém ledě hostili Frýdek-Místek, který je v čele skupiny o udržení.

Již v úvodní dvacetiminutovce si mužstvo Frýdku vytvořilo výraznou převahu a útočníci hostí často zaměstnávali brankáře Hlinku. Ten pustil za svá záda ve 2. minutě puk z hole Nevrlého. Naši útočili jen sporadicky a od 16. min. odehráli zcela bez efektu více než půldruhé minuty trvající přesilovku pět na tři. Obraz hry se příliš nezměnil ani ve druhé třetině, změnil se však stav v domácí neprospěch. Hráči trenéra Kacíře nejdříve dali branku v přesilové hře (23. min. Mucha 0:2), ve 34. pak Moták po spolupráci se Stránským a Wlakou zatížil kopřivnické konto potřetí. Neúspěšná 2. třetina končila čtvrtým kotoučem v Hlinkově svatyni, který tam ve vlastním oslabení poslal frýdecký Kubík. Do závěrečné části zápasu nastoupily oba týmy se změnami v brance - u Frýdku Honajzera nahradil Konečný a v domácí brance dostal šanci letos teprve 16letý gólman dorostu Martin Čeladník, který ukázal svůj nesporný talent. Soupeř zvýšil ve 47. min. náskok na pětibrankový a o pět minut později se konečně dočkali žel jen čestného úspěchu kopřivničtí hokejisté, kdy v přesilovce Dobečka za podílu Michny a Libigera uzavřel střelecký účet celého utkání. Branka za HC: 52. Dobečka. Sestava: Hlinka (41. Čeladník) - Demel, Libiger, Kofroň, Kaluža, T. Michálek - Pavlát, Michna, Dobečka - Hejč, Mička, Kriegiel - Stryk, Wanke, R. Michálek - Žáček, Škrobák


Zimní stadion zeje při zápasech našich hokejistů prázdnotou

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco v době, kdy hokejisté HC Adelard Kopřivnice vstoupili do druhé ligy mužů, byl zdejší zimní stadion při každém zápase doslova ’našlapán’ lidmi, kteří svůj tým povzbuzovali. Dnes na hokej chodí už jen hrstka těch neskalnějších fanoušků klubu. Několikatisícové návštěvy utkání jsou definitivně minulostí, dnes se počty návštěvníků mohou počítat maximálně na několik stovek. Také fan club zdejších hokejistů se rozpadl v niveč. Zbytky lidí, kteří ještě na hokej chodí asi spíš ze zvyku, jsou výkonem hráčů svých barev na ledě mírně řečeno rozladěni. Místo povzbuzování se z tribun velmi často ozývají spíš ironické poznámky.


Volejbalisté povinně vyhráli, čekají je však těžké boje

VK Tatra Kopřivnice - Tesla Brno 3:0 (-8, -7, -11), 3:0 (-10, -3, -7)

K o p ř i v n i c e (jk) - Tesla Brno doposud v národní lize nezískala jediné vítězství a bodů se nedočkala ani v Kopřivnici. Tatrováci splnili úlohu favorita a Tesla pro ně byla i při vlastní pozměněné sestavě snadným soustem.

Trenér Bohuslav Skyba využil zápasu se slabým soupeřem k ověření platnosti hráčů, doposud převážně sedících na lavičce. Příležitost zahrát si po celé utkání, tak dostali v prvním mači Roman Bajer a ve druhém Michal Polášek, oba donedávna hrající okresní přebor. „Splnili to, co jsem od nich očekával, především pak svou perspektivnost. Rozhodně potvrdili, že do mančaftu patří,“ hodnotil výkon ’nováčků’ Skyba.

Brněnský celek dělal celou řadu chyb, kterými se v podstatě sám odsoudil k porážce. Hlavním kamenem úrazu bylo špatné podání a smeče často směřující do pásky, domácím tak k vítězství stačil jen průměrný výkon.

Sobotní zápas byl v barvách Kopřivnice v této sezoně posledním pro Tomáše Měrku, kterému skončilo hostování ze Vsetína. Na postu universála by jej měl nahradit Schenk či Sykala. Navíc trenér Skyba ještě stále nemůže počítat se smečařem Miroslavem Bajerem, kterému zlomený malíček zřejmě nedovolí nastoupit minimálně v následujících dvou zápasech. „Už s námi sice trénuje a je schopen smečovat, na bloku má však pochopitelnou psychickou zábranu,“ uvedl Skyba a dodal, že by jej měl zatím nahradit Bartoň, Schenk či Roman Bajer. Právě nadcházející utkání však rozhodně nebudou jednoduchá, neboť na Kopřivnici čeká venku Olomouc a doma pak přivítá Komárov. Oba celky se pohybují v tabulce ve stejných vodách a dosavadní bilance s nimi Kopřivnice - Olomouc 1:1, Komárov - Kopřivnice 2:0, dává tušit jejich kvality.

„Proti silným soupeřům si samozřejmě nebudeme moci dovolit příliš velké šachy v sestavě, základní šestka by tedy měla vypadat takto: Chalupa, Kylhof, Martin Bajer, Bartoň (Schenk), Holaň, Sykala,“ uzavřel Skyba.

Sestava: Martin Bajer, Šustala, Kylhof, Chalupa, Holaň, Měrka, Schenk, Bartoň, Roman Bajer, Polášek.


Místní plavci na mistrovství republiky podali skvělý výkon

C h o m u t o v (red) - Minulý pátek 26. února se konalo na krytém bazéně v Chomutově 31. zimní mistrovství ČR v plavání dospělých. V tomto závodě se podařilo našim plavcům zlepšit jedenáctkrát osobní rekordy a rekordy klubu sedmkrát.

Z výsledků: Berill Mascheková - 18. 50 m prsa 0:37,48 (os. rekord); Natalie Obrdlíková - 19. 100 m motýlek 1:09,95 a postup do finále B na 100 m pol. závod 1:12,58 (16. místo); Jan Schäfer - 9. 400 m polohový závod 4:41,70 tímto časem si zlepšil rekord o 8 sekund; 11. 400 m volný způsob 4:15,31; 28. 100 m prsa 1:10,79; 14. 200 m polohový závod 2:16,02; 13. v tomtéž závodě 2:16,53 (při těchto závodech překonal os. rekord i rekord klubu). Mezi další úspěšná místa patří: 12. 400 volný způsob 4:15,89; 16. 200 m prsa 2:30,93 a 1 500 m volný způsob 17:33,78. Schäfer si tak vybojoval ve finále B krásné 9. místo. Ne příliš vydařené mistrovství se stalo pro Kristinu Schäferovou, mezi její nejlepší výkony patří: 13. 50 m prsa - 0:36,33; 15. 50 m prsa - 0:36,58. Jiří Zátopek překvapil nečekaným zlepšením osobního rekordu na 1 500 m volným způsobem, kde dosáhl času 17:49,68 a skončil na 19. místě. Libuše Zátopková z šesti startů zlepšila 4x os. rekord a 2 rekordy klubu: 100 m závod (ve štafetě) 1:12,50 (os. r. a r. klubu), 24. 100 m prsa 1:20,97 (os. r.), 25. 400 m pol. závod 5:36,11 (os. r.), 26. 200 m prsa 2:55,59 (os. r.); Mojmír Axman ml. - 22. 50 m prsa 0:32,28.


Megas B postoupil do kvalifikace o vyšší divizi

K o p ř i v n i c e (luk) - Předposlední dvoukolo 1. okresní ligy futsalu rozhodlo o obou postupujících do kvalifikace o divizi Severní Moravy a Slezska. Stali se jimi Megas Bordovice B, jenž porazil ve veledůležitém utkání kopřivnickou Lavinu 4:2 a New Jersey Nový Jičín, které porazilo jen těsně Chybu Team Libhošť 2:1. Ve svých druhých utkáních oba favorité jasně zvítězili a až v posledním turnaji se tedy rozhodne, kdo z těchto dvou týmů se stane vítězem 1. ligy. Vítěz navíc získá nezanedbatelnou výhodu odehrát svoji kvalifikační skupinu ve sportovní hale SOU Kopřivnice.

Lavina se i přes porážku udržela na třetím místě, protože její pronásledovatel r. U. M. Kopřivnice pouze remizoval s Victory Frýdek-Místek. Naděje Victory na záchranu v 1. lize tak stále žije a upevnila ji navíc další ztráta týmu Chyba Libhošť. Chyba nedokázala porazit poslední Lupres Team Frýdek-Místek, který se stal i přes zisk svého premiérového bodu prvním sestupujícím mužstvem do 2. okresní ligy futsalu. Jediným celkem, který tentokrát nebodoval, byl Fleret Frenštát.

René Fryšara z Jersey a Luděk Polášek z Laviny mají v čele střelecké tabulky jednogólový náskok na třetího Ladislava Čevelu z R. U. M. a i zde se o vítězi rozhodne až příště, kdy budou rovněž zveřejněny výsledky anket o nejlepšího hráče a brankáře 1. ligy. Předposlední turnaj řídila trojice rozhodčích z Kopřivnice - Miroslav Pivovarčík, Ivo Bár a Pavel Šulák.

Výsledky 13. a 14. kola (27. 2.): New Jersey Nový Jičín - Chyba Team Libhošť 2:1 (1:0), Kovář, Vybíral - M. Řehák; Chyba Team Libhošť - FC Lupres Team Frýdek-Místek 6:6 (2:3), Kyjaňa, M. Řehák 2, Krahulík, D. Řehák - Bilský 4, Vacl, Zrubek; FC Lupres Team F-M - New Jersey Nový Jičín 1:16 (1:9), Juřica - Fryšara 6, Jahoda, Rýc 3, Vybíral 2, Fiala, Kovář; V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - R. U. M. Kopřivnice 1:7 (0:2), Macháč - Hasser 3, Kvasnička 2, Hajník, Čevela; R. U. M. Kopřivnice - Victory F-M 3:3 (1:2), Hajník, Hasser, Zátopek - Kaňok, P. Poledník, Šigut; Victory F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice 2:7 (1:4), Rainoch, P. Poledník - R. Hruškovský, L. Polášek 2, Lacina, Holub, Mádr; Fleret Frenštát p. R. - Megas Bordovice B 0:10 (0:5), Adamec 3, Špaček, Horák. L. Vávra 2, Maruchnič; FC Lavina Kopřivnice - Fleret Frenštát p. R. 8:6 (5:2), Polášek 4, Pindeš, Kudělka, Paciorek, Strnka - Matůš, Vašenda 2, Petr, T. Šivic; Megas Bordovice B - FC Lavina Kopřivnice 4:2 (1:1), Malý 3, Adamec - Polášek, Kudělka

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:27