Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 8/99 ze dne 25. února 1999

Titulní strana

Vedení radnice mluvilo o situaci ve městě s ministrem Grégrem

Myšlenky T. G. M. budou znít již potřetí

I letos se uskuteční mezinárodní tábor mládeže

Ředitel Škody Plzeň Soudek byl odvolán ze své funkce

V Kopřivnici je nové orientační dopravní značení firem

Školáci strávili své čtrnáctidenní volno na sněhu nebo v posteli

Zprávy z města a okolí

Avizované změny dvou autobusových ranních linek z Kopřivnice do Ostravy

Zkouška sirén civilní ochrany

Málo používaná auta dobrovolných hasičů budou město stát více peněz

Místostarosta Alois Janek se snažil získat dotace

Děti strávily týden na Kletné

Změna územního plánu je dost složitý proces

Konečný počet domů, určených družstvem k zateplení, se snížil

Možnosti širšího využití letního stadionu se hledají

Agenda 21 usiluje o řešení globálních ekologických problémů

Okres se zapojil do pilotního projektu místní Agendy 21

Kultura

Program kopřivnického kina Puls ozvláštní deset filmů z Projektu 100

Ve Studénce bude koncertovat kapela Jolly Jocker a kopřivnický Stand&art

Čtveřice klarinetistů slibuje silný zážitek

Hru Slováckého divadla vidělo asi jen šedesát diváků

Skupina Devětsil hraje dál, činnost skončilo jen sdružení

Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Město Kopřivnice vyhlašuje Granty pro rok 1999

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Fotbalisté zaznamenali v přípravě jen další remízy

Kopřivničtí lyžaři si v půlce února konečně přišli na své

Městská liga je v plném proudu

Správné dýchání je rozhodující pro udržení zdraví

Odborné rady pro pravidelný pohyb nejsou problémem

Drama se šťastným závěrem pro Kopřivnici

Kopřivnice věří v udržení, Lovosice počítají s I. ligou

Třikrát bronz pro kopřivnické plavce

Hokejisté jen těsně podlehli Orlové

Volejbalisté Tatry odvedli Brnu obě porážky

Oldřich Malý Megas podržel

Druhým postupujícím celkem do 1. ligy je Twins Nový Jičín


Titulní strana

Vedení radnice mluvilo o situaci ve městě s ministrem Grégrem

P r a h a (hod) - Starosta Jiří Tichánek, místostarosta Alois Janek a senátor Jaroslav Šula jednali ve čtvrtek 11. února na ministerstvu průmyslu a obchodu.

„Jednali jsme s ministrem Grégrem a jeho náměstkyní Vlasákovou. Pana ministra jsme seznámili se situací ve městě - Tatra versus město, dopady na město, vysoká nezaměstnanost. Náměstkyně Vlasáková byla dokonale v obraze se situací v Kopřivnici a také znala podrobně problematiku města a Tatry,“ řekl po jednání starosta Jiří Tichánek.

„Paní náměstkyně nás ubezpečila, že Kopřivnice je skutečně na pořadu jednání, k 24. únoru by se mělo ministerstvo vyjádřit k nastartování revitalizačního programu podniků s tím, že Tatra je hned na druhém místě za ČKD. Veškeré kroky, které jsou nyní podnikány, směřují k oddlužení firmy s tím, že samozřejmě padl i názor, aby to nedopadlo obdobně jako v Zetoru Brno, který se oddlužil a dnes je tam, kde byl. Další kroky, hned po oddlužení, budou směřovat k tomu, aby do firmy vstoupila kapitálově silná společnost. To znamená, že majoritní vlastník, kterým je Komerční banka, je na to připraven,“ sdělil starosta a dodal, že „dnes už je to jediná firma, o kterou se ministerstvo vážně zajímá a o které má reference, že jde o solidní americkou firmu.“ Na ministerstvu delegaci přislíbili, že je budou informovat o posunech v jednání buď přímo nebo prostřednictvím poslance či senátora.

„Jednání na ministerstvu nebylo poslední. Nemyslím si zrovna, jako že některé takové zprávy v kuloárech probíhají, že jednáme o nás bez nás, co se týká Tatry. Já si myslím, že toto je skutečně otázka města. My v žádném případě nezasahujeme do záležitostí, které se týkají firmy Tatra. To bych si samozřejmě nedovolil. My jsme se bavili o tom, jak podpořit město. Přesto se domnívám, jak se vrátím z Francie, že musím iniciovat setkání s generálním ředitelem Tatry, protože je třeba si určité věci ujasnit a znát jejich názory na budoucí postup v některých záležitostech,“ řekl své stanovisko starosta Jiří Tichánek a dodal, že toto setkání by se mohlo uskutečnit koncem února nebo počátkem března.


Myšlenky T. G. M. budou znít již potřetí

K o p ř i v n i c e (ili) - Letos se již potřetí uskuteční setkání občanů s předními představiteli politického, duchovního, mediálního a kulturního světa pod názvem Myšlenky T. G. M. a současnost.

Letošní setkání, které se uskuteční v pátek 12. března v 16.30 hodin ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici, nese podtitul O víře.

Organizátoři se rozhodli dané téma pojmout v maximální šíři nejen v náboženském kontextu, ale jako víru v člověka, víru v sebe sama, stát či lidstvo.

Zárukou plodných myšlenek v osobních příspěvcích jsou pozvaní hosté - pánové Špaček a Šafařík z Kanceláře prezidenta ČR, za politické strany Ruml a Langr, názory církevních představitelů budou prezentovat Tomáš Halík, za Ostravsko-opavskou diecézi, pánové Lobkowicz a Huvar a z mediální oblasti jsou přizváni Jiří Ješ a Pavel Pecháček. Kdo z nich účast na tradičním setkání potvrdí, uvedeme v příštím vydání. Svým vkladem by měli přispět Bohuslav Ficek za Konfederaci politických vězňů a knihkupec Oldřich Rys.

Letošní setkání bude doprovázeno vystoupením mladých hudebníků a Pěveckým sdružením Kopřivnice, což jistě přispěje k neformální atmosféře při debatách po skončení oficiálního programu.

Celá akce je natolik jedinečná, že nemá v rámci republiky obdoby. O to víc si vážíme, že se pořádá v našem městě již potřetí.


I letos se uskuteční mezinárodní tábor mládeže

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání schválila pořádání dalšího ročníku mezinárodního tábora dobrovolné práce v Kopřivnici a částku čtyřicet pět tisíc korun z rozpočtu města na pokrytí nákladů spojených s ubytováním, stravováním a programem studentů pracujících v táboře.

V letošním roce se uskuteční již šestý ročník tohoto tábora ve dnech 11. - 24. července ve spolupráci se Sdružením pro mezinárodní výměny a turistiku mládeže INEX Praha. Studenti, kteří se účastní mezinárodního tábora dobrovolné práce, pracují pouze za stravu a ubytování, na Šostýně, v lese, ve sportovních areálech a v okolí lyžařské chaty. Tohoto tábora se již zúčastnili studenti ze všech kontinentů kromě Afriky. Loni byli dva účastníci z Řecka a Kanady, po jednom z Francie, Itálie, Velké Británie, Nizozemí, Indonésie a Austrálie. Tábor je pro mladé lidi ve věku od 18 do 35 let, kteří pracují na projektech v oblasti ochrany životního prostředí, kulturních památek a dalších. Dorozumívacím jazykem na tomto táboře je angličtina.

Pro organizátory táborů je to možnost, jak se levně dostat do podvědomí potencionálních turistů na celém světě, protože katalogy s tábory organizovanými v příslušném roce jsou nabízeny partnerskými organizacemi INEXu na celém světě. V případě účasti na táboře je možné osobní seznámení s prostředím a porovnání nabídky se skutečností. Tato zkušenost je o to cennější, že se jedná o pobyt ve skromnějším prostředí.

První ročník tábora se uskutečnil v roce 1994 a protože byl úspěšný, je pořádán každoročně. V Kopřivnici má organizování táborů na starosti Vendulka Sopuchová z odboru školství, kultury a sportu a Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Kopřivnici.


Ředitel Škody Plzeň Soudek byl odvolán ze své funkce

P l z e ň (dam) - V pondělí dopoledne byl z funkce generálního ředitele strojírenského gigantu Škoda Plzeň odvolán jeho dosavadní ředitel Lubomír Soudek.

Odvolán byl muž, který řídil nejen samotnou škodovku, ale zasahoval také do vedení dalších podniků, které škoda kapitálově ovládla. Tvrdou Soudkovu ruku tak na vlastní kůži pocítila také místní automobilka Tatra. Odvolání iniciovali věřitelé společnosti v čele s bankami a zahraničními věřiteli, kterým společnost dluží zhruba 2,5 miliardy korun.

Novým ředitelem se stal dosavadní místopředseda představenstva společnosti Jiří Hlavica. Ten byl na vedoucí post dosazen Investiční a poštovní bankou.


V Kopřivnici je nové orientační dopravní značení firem

Foto 2

K o p ř i v n i c e (hod) - Firma Slumeko, s. r. o., byla pověřena městem Kopřivnice vybudováním a následnou správnou a údržbou systému orientačního dopravního značení pro komerční cíle na území Kopřivnice a místních částí.

„V současné době je uzavřeno osm smluv a tyto firmy budou mít své značky v průběhu tohoto týdne. Hlavní firmy, které jsou do tohoto zapojeny, jsou Tatra, Foto Morava, CykloArt, Favea a další. Řádově se jedná o sto čtyřicet značek v Kopřivnici a místních částech,“ řekl Vladimír Pustka, pracovník firmy Slumeko, s. r. o., který má tuto oblast na starosti.

„Počet míst, kde se tyto značky objeví, je v současnosti třicet devět. Jsou to tedy všechny významné křižovatky. Výrobu značek jsme zadali dvěma firmám. Lisování značek provádí firma Alve Veřovice, polep barevnou fólií dělá reklamní firma DeViró v Kopřivnici,“ dodal Pustka.

„Celý projekt se rozjíždí díky své složitosti a velkému vlivu vedlejších činitelů (schvalovací procesy, uzavírání nájemních smluv a podobně) velmi pomalu. Stále přijímáme přihlášky do systému. Je pravda, že jsme neoslovili ještě všechny firmy, ale činíme tak postupně.

Cílem našeho snažení je odstranění všech reklam a šipek instalovaných neoprávněně. Naopak se snažíme dohodnout s majiteli reklam, které jsou stavebně povolené, o jejich výměně za nové,“ uzavřel Vladimír Pustka.


Školáci strávili své čtrnáctidenní volno na sněhu nebo v posteli

Foto 1

K o p ř i v n i c e - „Prázdniny byly perfektní,“ shodují se snad všechny školou povinné děti. Způsob jejich trávení se však již různí. Mnozí školáci si alespoň část volna museli protrpět v posteli s chřipkou v době, kdy jejich vrstevníci mohli dovádět na sněhu.

Zatímco řidiči a silničáři z přívalů sněhu nijak nadšení nebyli, dětem udělalo bílé nadělení skutečně radost. Díky ideálním sněhovým podmínkám, které panovaly v době volna, se každý sebemenší kopeček nebo svah v Kopřivnici zaplnil dětmi na bobech, sáňkách či jen igelitových pytlích. Našli se i tací, kteří k dovádění na sněhu používali nafukovací lehátka nebo duše z pneumatik.

„Já jsem celé prázdniny buď tady na kopci, a nebo sedím doma u počítače či u televize,“ svěřil se jeden ze sáňkujících školáků a většina jeho kamarádů přitakávala, že strávila prázdniny podobně. Spíše výjimkou byly delší pobyty na horách s rodiči, ti totiž většinou pracovali, a tak velké množství dětí strávilo alespoň několik dní prázdnin u prarodičů.

Sníh ale samozřejmě lákal také dospělé, jeden či dva dny na horách si neodpustil asi žádný lyžař. V okolí Kopřivnice se objevilo mnoho běžkařských stop a příznivci sjezdového lyžování už nemuseli až na Pustevny či na jiné blízké lyžařské středisko. Vlek na místní sjezdovce se v letošní sezoně rozjel vůbec poprvé. Lidé ho využívali hlavně v odpoledních hodinách po práci. Lyžovalo se totiž asi do osmi hodin do večera při atraktivním umělém osvětlení.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Avizované změny dvou autobusových ranních linek z Kopřivnice do Ostravy

K o p ř i v n i c e (ili) - Na základě požadavků cestujících z Mošnova, Petřvaldu a Skotnice se uvažuje o změně v autobusovém jízdním řádu na lince 880 641 Kopřivnice - Příbor - Mošnov - Ostrava.

Předpokládaná změna se týká spojů číslo pět a sedm. V stávajícím jízdním řádu oba spoje vyjíždějí z Kopřivnice v 5.30 hodin a do Ostravy na ústřední autobusové nádraží přijíždějí v 6.30 a 6.40 hodin.

Navrhovaná změna posouvá odjezdy obou spojů následovně: linka číslo pět by z autobusového nádraží v Kopřivnici vyjížděla už ve 4.50 hodin, což je o proti stávající situaci o čtyřicet minut dříve, s dojezdem do Ostravy v 6.00 hodin a linka číslo sedm by vyjížděla v 5.28 s příjezdem do Ostravy v 6.30 hodin.

Cestující, kterých se navrhovaná změna dotýká, mohou své připomínky uplatnit do 5. března v ČSAD u Naděždy Olšovské, na stavebním úřadě u Rudolfa Doubka, na obecních úřadech ve Skotnici, Mošnově a Petřvaldu nebo u řidičů obou autobusových linek.


Zkouška sirén civilní ochrany

K o p ř i v n i c e (ili) - Minulý týden v úterý 16. února proběhla zkouška elektronických sirén na celém území České republiky. Stejně jako v Kopřivnici se úderem dvanácté hodiny rozezněly sirény na 4 200 místech v republice. Akustický signál vystřídalo i mluvené slovo. Podrobněji jsme o tomto zařízení informovali v Kopřivnických novinách 14. února.

Akce stejného charakteru budou opakovaně probíhat co půl roku. Česká televize ve spolupráci s českým rozhlasem připravují projekt o tom, jak se lidé mají, v případě spuštění poplachových sirén, zachovat. Už teď můžeme prozradit, že při zaznění akustického signálu by si občan měl ihned zapnout televizi nebo rozhlas. V médiích se aktuálně dozví bližší informace o tom, jak v dané situaci postupovat.


Málo používaná auta dobrovolných hasičů budou město stát více peněz

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Relativně vysoké částky zaplatí radnice měst na povinném ručení za vozidla dobrovolných hasičů, která většinu roku stojí bez užitku v garážích hasičských zbrojnic. Kopřivnický městský úřad bude platit celkem za šest hasičských aut.

Dva vozy mají k dispozici kopřivničtí dobrovolní hasiči, po jednom spravují dva hasičské sbory v Lubině a také ve Vlčovicích a Mniším mají hasiči po jednom automobilu.

Ještě do loňského roku města povinné ručení za automobily ve svém vlastnictví neplatila, neboť spadaly do výjimky stejně jako další správní orgány.

„Počínaje letošním rokem, podle dodatku k vyhlášce ministerstva financí, toto zvýhodnění zaniká. Od placení jsou osvobozeny tuším pouze auta státní správy, což se netýká městských úřadů, která nespadají do státní správy, ale do samosprávy,“ řekl pracovník Městského úřadu v Kopřivnici Petr Mareček, jenž má tuto oblast na starosti. Jelikož vozy dobrovolných hasičů jsou majetkem města, je nuceno pojištění zaplatit.

Hasičské automobily navíc podle vyhlášky patří do skupiny vozidel s předností v jízdě, což znamená, že se za ně platí dokonce ještě více.

„U tohoto druhu vozidel se platí jedenapůl násobek částky, kterou by bylo nutné zaplatit za stejný typ vozidla, které by ovšem hasičům nesloužilo,“ uvedl Mareček.

U požárního vozidla s hmotností nad dvanáct tun tedy město zaplatí na místo 13 200 Kč, 19 800 korun. „Vzhledem k tomu, že dobrovolní hasiči vyjíždějí možná třikrát do roka natankovat, na nějaké soutěže a jednou dvakrát k požáru, je to dost vysoká částka. Rozhodně by ale bylo špatné, kdyby dobrovolní hasiči ve městě nebyli,“ uzavřel Petr Mareček.


Místostarosta Alois Janek se snažil získat dotace

K o p ř i v n i c e (hod) - Místostarosta Alois Janek jednal v pátek 12. února na ministerstvu financí a na ministerstvu práce a sociálních věcí, kde se snažil získat finanční prostředky na příští léta na dostavbu domova důchodců v Kopřivnici a jak sám dodal, další jednání budou následovat.

Druhou věcí, kterou projednával na ministerstvu, bylo, že město v loňském roce dostalo dotaci na revitalizaci horního toku Kopřivničky, v pramenní oblasti od koupaliště nahoru a na rybník na Šostýně. „Dotaci jsme obdrželi až 10. prosince z toho důvodu, že dotaci poslali omylem na Kopřivnici, ale v okrese Ústí nad Orlicí. Ptal jsem se, jak postupovat dál, jaké kroky je třeba učinit. Dozvěděl jsem se, že ty dotace budou zase zpětně dány těm městům, aby je mohla využít,“ řekl místostarosta Alois Janek, který jednal na ministerstvu. „V rozpočtu jsou sice nějaké peníze na revitalizaci Kopřivničky, ale otázka je, zda-li budeme mít dostatek peněz, abychom ji mohli provést v požadovaném rozsahu a jestli ten projekt trochu nezkrátíme,“ doplnil Janek.


Děti strávily týden na Kletné

K l e t n é (ili) - V době jarních prázdnin proběhla na středisku Kletné u Suchdola nad Odrou akce Týden plný překvapení, který pro školáky uspořádal dům dětí a mládeže.

Zájem zdaleka převyšoval kapacitu zařízení, a tak se ze zimních olympijských her, staveb na sněhu, her, soutěží, zpěvu při kytaře, nočního pochodu s ’pravým andělem’ mohlo radovat pouze dvacet šest dětí.

Kolektiv pracovníků pod vedením Evy Müllerové připravil už tradičně poutavou akci, ke které nemalou měrou přispěla sněhová nadílka i krásné prostředí Kletné.


Změna územního plánu je dost složitý proces

Foto 4

K o p ř i v n i c e (hod) - Územní plán města je závazný mapový a textový materiál určující podmínky využití daného území. Pro území Kopřivnice byly v letech 1994 - 95 zpracovány změny územního plánu - pro město Kopřivnice a místní části Lubinu, Vlčovice a Mniší. Ve zmiňovaných územních plánech je vyznačena nynější i plánovaná zástavba, komunikace, vodní hospodářství, energetika, zeleň, ochrana přírody a tak dále.

Vyhláška města, kterou schvaluje příslušné městské nebo obecní zastupitelstvo regulativy územního rozvoje (lidově, kde se může stavět na správním území a co) je závazná jak pro orgány státní správy, tak pro jednotlivce a privátní vlastníky nemovitostí. Pravomoc města schvalovat na svém správním území vlastní představu o rozvoji je tak silná, že vyhláška o schváleném územním plánu má stejné postavení jako parlamentní zákon a respektují ji všechny orgány činné v rozhodovacích procesech (státní orgány, ministerstva, soudy).

Jelikož se jedná o závazné dokumenty, je nutno je dodržovat. To však v mnoha případech naráží na odlišné zájmy jedinců či skupin. Většinou se jedná o rozdílný názor na využití pozemků a nemovitostí od schváleného územního plánu, v nejčastějším případě o nabídku pozemků k případně možné zástavbě pro rodinné domy, podnikání a jiné.

Protože platí řada ochranných pásem komunikací, inženýrských sítí, lesů atd., a ne vždy je návrh v souladu s potřebami města (napojení na energetické zdroje, dopravní politiku apod.), je potřeba všechny náležitosti sladit a na základě složitého projednávání především s majiteli a správci inženýrských sítí (plyn, voda, elektřina, kabelové sítě, kanalizace...), majiteli komunikací a dotčené orgány státní správy (hygiena, životní prostředí, ministerstva...) najít společný konsenzus.

Výsledný efekt vypadá velmi jednoduše, změnou v projektové dokumentaci se daný pozemek označí jako například stavební parcela, ale postup, než se tak stane, je opravdu složitý a dlouhodobý a je přesně stanoven Stavebním zákonem. Vždyť v tomto případě se jedná o maximálně rozumnou regulaci území, založenou na spoustě kompromisů a v neposledním případě i o velmi výrazné cenové zhodnocení všech nemovitostí.

Co lze dělat v případě, že představa kohokoliv o využití území je odlišná od platného územního plánu? Je nutné požádat o změnu územního plánu. Takovou žádostí se nastartuje proces, který se řídí zákonem, který vypadá následovně. Městský úřad obdrží žádost o změnu územního plánu. Zhruba jedenkrát ročně předloží odbor rozvoje města tyto žádosti městské radě a následně městskému zastupitelstvu k projednání.

Odbor rozvoje města zpracuje návrh Zadání změn územního plánu, se kterým seznámí prostřednictvím veřejné vyhlášky, která je po dobu třiceti dnů umístěna na úřední desce, fyzické a právnické osoby a obešle asi třicet pět organizací (účastníků řízení). Tito všichni se mohou k návrhu Zadání vyjádřit.

Zastupitelstvo schválí návrh Zadání poté, co je ukončeno jeho připomínkové řízení, a to je předloženo zpracovateli územního plánu - projekčnímu středisku. Zpracovatel územního plánu vypracuje na základě Zadání Návrh znění - projektové dokumentace, která řeší ochranná pásma, napojení na inženýrské sítě, veřejné stavby, to trvá asi dva měsíce. S tímto návrhem změn je opět seznámena prostřednictvím úřední desky veřejnost a dále dotčené orgány státní správy a majitelé inženýrských sítí. Tito se mohou opět vyjádřit k Návrhu změn do 30 dnů.

Veškeré připomínky odbor rozvoje města zapracuje do tzv. Souborného stanoviska - závazné zadání k dopracování územně plánované dokumentace, se kterým je seznámena městská rada a následně ho schválí městské zastupitelstvo. Souborné stanovisko je předáno opět zpracovateli, který na jeho základě dopracuje územně projektovou dokumentaci Změny územního plánu. To trvá asi měsíc. Změny územního plánu schvaluje opět městské zastupitelstvo a až poté se stanou závazným obecně platným materiálem.

Z uvedeného postupu vyplývá, že proces, zvaný změna územního plánu, trvá minimálně pět měsíců, přičemž v tomto není započítána doba čekání na zasedání městského zastupitelstva.

Chce-li tedy někdo stavět rodinný domek nebo provozovnu na svém či koupeném pozemku, měl by v každém případě navštívit odbor rozvoje města a nahlédnout do územního plánu. Vyhne se tak případnému nemilému překvapení a zprávě, že jeho záměr nelze realizovat.


Konečný počet domů, určených družstvem k zateplení, se snížil

K o p ř i v n i c e (jk) - Počet družstevních domů, se kterými oblastní bytové družstvo v Kopřivnici počítalo pro první fázi komplexní rehabilitace, se definitivně scvrkl na tři objekty na příborském sídlišti naproti Tatře, čítající celkem 72 bytových jednotek. Domy se mohou díky dohodě na ’zateplování’ ucházet o dotaci státu. Žádost se zpracovanými energetickými audity bude místním bytovým družstvem podána 26. února, na finanční injekci však není právní nárok a pokus o její získání je sázkou do loterie.

Obyvatelé paneláků na sídlišti Sever a Pod Morávií se na kompletním zateplení, čítajícím kromě jiného i instalování třetích skel do oken a zasklívání balkonů, nedohodli. Ztratili tak možnost dotaci od státu ve výši 15 procent celkových výdajů dostat. Podporu mají totiž šanci obdržet jen objekty s předpokládaným snížením energetické náročnosti o 55 procent, a tu zaručuje jen kompletní rehabilitace. U kopřivnických družstevních panelových domů se přesto musejí zateplit štíty a opravit střechy a nájemníci si tak budou muset na tyto nezbytné revize střádat do fondu oprav. Domy totiž v průběhu životnosti potřebují své, a tak je pochopitelné, že družstvo, které za ně ze zákona zodpovídá, musí svým závazkům dostát.

Jediným objektem v Kopřivnici, který již dotaci obdržel a zateplovací práce na něm jsou před dokončením, jsou objekty číslo popisné 1235 - 37 na ulici Osvoboditelů. Ve smlouvě s firmou provádějící práce je datum dokončení 31. prosince 1999. „Průběh prací je pravidelně kontrolován. Podle všeho by kolaudace mohla být již dříve, a lidé by tak měli pocítit úspory tepla snad již v září nebo v říjnu. Už nyní, když jsem s některými nájemníky hovořil, předpoklady úspor tepla potvrzují,“ uvedl předseda oblastního bytového družstva v Kopřivnici Jiří Rýdel.

Stávající podmínky dotací na družstevní panelové domy budou s určitostí platit do konce roku 1999. To jaké prohlášení vydá stát pro následující roky, dnes není jisté. „Hovoří se o úvěrech s výhodnou úrokovou sazbou. Pravděpodobně by se tak zrušilo to, co platí nyní. Co ale doopravdy bude, to nikdo neví,“ snažil se předpovědět další postup státu Rýdel. Stát každopádně připravuje revitalizaci všech panelových domů, kterých je v republice 64 tisíc. Náklady na ni by se údajně vyšplhaly na několik set milionů korun a podle propočtů by trvala 30 až 49 let.


Možnosti širšího využití letního stadionu se hledají

Foto 5

K o p ř i v n i c e (jk) - Posledním z objektů pod Správou sportovišť Kopřivnice, o kterém v minulých číslech nebyla zmínka, je rozsáhlý areál letního stadionu. Jeho využívání je ve srovnání se zimním stadionem i bazénem ve vrcholném období o něco nižší, rozhodně je však jeho plná funkčnost nepostradatelná. Bez jeho zázemí by se neobešli fotbalisté, atleti, plochodrážníci a školy, navíc jej k letní přípravě využívají házenkáři či hokejisté a v posledních letech se zde objevila i snaha o nabídnutí prostor stadionu k soustředění nedomovským klubům.

„Již delší dobu sem jezdí v létě na soustředění polské fotbalové kluby, v roce 1996 tady byl jeden tým, loni a předloni už celky tři. Často naši nabídku využívají také házenkáři, ať už Frýdek-Místek, Zubří, juniorská či ženská reprezentace. Pokud se vše podaří, měly by se tady letos v létě objevit mládežnické kluby FC Karviné a tým extraligových házenkářů rovněž z Karviné,“ říká ředitel SpSK Milan Gilar, připouští však, že se stále možnosti dalšího využití areálu hledají. Stejně jako u dalších sportovišť i zde, ovšem ne ze strany samotných klubů, se ozývají hlasy volající po zrušení SpSK a předání stadionu do rukou někoho jiného. Vedoucí letního stadionu Rostislav Kocián, který nejlépe ví, co vše spravování objektu obnáší, si právě z tohoto důvodu stojí za názorem, že nejlepší způsob řešení v současné době je právě SpSK.

„Málokdo tuší, kolik je s provozem stadionu práce. To, že za areálem stojí město, je zárukou jeho fungování. V případě, že by jej převzal někdo jiný, nemůže zaručit, že za rok či za dva se od tohoto nedistancuje a nenechá areál napospas osudu,“ míní Kocián. A dodává, že například Havířov či Ostrava se právě o systém spravování sportovních objektů organizací města zajímala kvůli špatným zkušenostem s jinými způsoby. Navíc si myslí, že ať za objekty stojí SpSK, TJ, ASK, firma či kluby, pořád se najde někdo, kdo bude systém kritizovat a hledat chyby. Co se týče nedostatků areálu, je na bílední, že i přes relativní udržovanost, celkově chátrá. Celý komplex, včetně tribuny je totiž z roku 1957. Navíc by měla SpSK pro letošní rok dostat na dotacích méně než loni, takže rozhodně nelze uvažovat o nějaké rozsáhlé rekonstrukci. Starosti dělá správě například travnatá plocha, u níž byla loni provedena nákladná regenerace, stále zde je však problém se špatným odvodněním.

Na jeho obnovu zatím finance nejsou. Pracuje se tedy ’jen’ na zatravňování oblouků kvůli využití plochy za brankami, jinak spousta peněz plyne do různých oprav a úprav.


Agenda 21 usiluje o řešení globálních ekologických problémů

Foto 6

K o p ř i v n i c e (ili) - V roce 1992 se v brazilském Riu de Janeiru uskutečnila Konference Organizace spojených národů o životním prostředí a rozvoji. Na konferenci se sešlo deset tisíc oficiálních delegátů z více než 170 zemí světa, z toho bylo 116 vrcholných hlav států a patnáct tisíc občanů a aktivistů. Pro zajímavost Československo zastupoval, dnes již zesnulý, Josef Vavroušek, tehdejší ministr Federálního výboru pro životní prostředí.

Vzhledem k tak rozsáhlé účasti je konference, která je také nazývána Summitem Země, kde se hovořilo o neschopnosti jednotlivých zemí řešit globální problémy z oblasti životního prostředí samostatně. Proto bylo dohodnuto spojit se a řešit všechno společně. Byly přijaty dokumenty, které schválila i tehdejší vláda Československa. Je to jednak Deklarace o životním prostředí a rozvoji, Rámcová úmluva Spojených národů o změně klimatu, Úmluva o biodiverzitě (o zachování druhové různorodosti), Prohlášení k principům globální dohody o využívání, ochraně a trvale udržitelném rozvoji všech typů lesů a Agenda 21.

Agenda znamená program nebo také seznam věcí, které je třeba udělat, aby bylo dosaženo cíle, 21 znamená dvacáté první století. Agenda 21 ukazuje cesty k řešení vážných problémů naší planety. Usiluje o prosazení, tzv. udržitelného rozvoje, kvality života a životního prostředí, čili oblastí, které spolu úzce souvisejí na Zemi. Udržitelný rozvoj je takový, který umožňuje uspokojování potřeb lidstva v současnosti bez ohrožení možností budoucích generací uspokojovat jejich potřeby. Udržitelný rozvoj řeší vzájemně na sebe působící oblasti rozvoje této planety, tzn. životní prostředí, společenský a ekonomický rozvoj.

Součástí Agendy 21 jsou tzv. Kapitoly hlavního dokumentu. Je jich celkem čtyřicet, pojmenovávají hlavní problémy naší planety v globálním měřítku, přičemž se zaměřují také na přípravu světa řešit úkoly příštího tisíciletí. Čtyřicet kapitol je rozděleno do čtyř částí: první jsou společenské a ekonomické rozměry, jedná se o mezinárodní spolupráci, boj proti chudobě, demografický růst (růst počtu obyvatel na zemi), lidské zdraví atd. Druhá část se nazývá uchovávání, šetrné využívání zdrojů a hospodaření s nimi ve prospěch rozvoje životního prostředí. Z těch velkých kapitol jmenujme ochranu atmosféry, lesů, všech moří a oceánů, zásob a kvality sladkovodních vod, podporu ekologickému zemědělství, boj proti rozšiřování pouští a proti suchu, šetrné nakládání s odpady.

V třetí části je posilování úlohy důležitých skupin, tzn. rozvoj příležitostí pro děti, mládež, ženy, dále pak posilování vědomí domorodých obyvatel, nevládních organizací místních úřadů na podporu Agendy 21 apod. Poslední část je nazvaná prostředky implementace, tzn. prostředky pro realizaci a tam jsou hlavními kapitolami věda a její podpora, vzdělávání a další.

V roce 1997 se v New Yorku sešlo Valné shromáždění OSN, aby zhodnotilo realizaci Agendy 21 a dalších činností odvíjejících se od Summitu Země v Riu. Zasedání je nazýváno Summitem Země II. nebo také Rio +5, protože se konalo přesně pět let po Riu. Účastníci konference se závěrem také mimo jiné shodli, že pronikání Agendy do jednotlivých zemí mezi veřejnost není tak rychlé, jak si představovali v roce ’92.

Agenda 21 je agendou globálního charakteru. Jejími nižšími úrovněmi jsou agendy jednotlivých zemí a jejich územně správních celků, čili regionů, okresů až po nejnižší úroveň, tzn. místní samosprávu. Tato agenda se nazývá Místní agendou 21 a je jí věnována dvacátá osmá kapitola Hlavního dokumentu Agendy 21.

V zemích západních Evropy (Velké Británii, Francii, Nizozemsku, Německu, Finsku, Norsku, Rakousku) Místní agenda 21 asi na sedmdesáti procentech území místních samospráv už pracuje.

Proces Místní agendy není zatím v žádné zemi povinností stanovenou například zákonem, přestože je přijímán nejen místní samosprávnou, ale i veřejností, nevládními organizacemi a podnikateli.


Okres se zapojil do pilotního projektu místní Agendy 21

K o p ř i v n i c e - „S Místní agendou 21 jsme se poprvé ’na vlastní kůži’ seznámili v roce 1996 na semináři, který pořádaly Americké mírové sbory. Na semináři byl proces Místní agendy 21 představen nejenom teoreticky, ale i na praktických příkladech. Poté jsme se opět přes Mírové sbory zúčastnili Konference Města pro trvale udržitelný rozvoj v Hradci Králové v roce 1997. Do okresu Nový Jičín se Místní agenda 21 dostala v loňském roce. Na výzvu Ministerstva životního prostředí ČR a Českého ekologického ústavu se Okresní úřad Nový Jičín přihlásil do pilotního projektu zavádění Místní agendy 21 na okresní úrovni,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

„Kromě okresu Nový Jičín probíhá pilotní projekt v okrese Vsetín, dále je to tuším Český Krumlov a Územní odbor ministerstva životního prostředí v Brně,“ dále řekl Hynek Rulíšek.

„Tato čtyři místa jsou zahrnuta do ověřovacího projektu Agendy 21, jehož cílem je vypracování postupu, jak zavést tuto agendu v rámci jednotlivých okresů v republice do praxe.“

Že je o tuto činnost velký zájem, nejenom mezi pracovníky státní a místní správy, svědčí i skutečnost, že v přípravné skupině jsou kromě zástupců okresního úřadu referátu životního prostředí, referátu regionálního rozvoje třeba i zástupci některých podniků a firem, které se specializují na vzdělávání podnikatelů. Členy pracovní skupiny jsou dále zástupci měst Studénky, Oder a Kopřivnice, CHKO Poodří, Ekocentra v Novém Jičíně, Centra pro komunitní práci v Přerově, občanského sdružení Vita Ostrava, územního odboru Českého ekologického ústavu v Praze. O práci této skupiny se zajímala rovněž Jitka Seitlová, místopředsedkyně senátního výboru pro životní prostředí Parlamentu České republiky.

Pilotní projekt Místní agendy 21, který pracovní skupina připravuje, má název Novojičínsko v novém tisíciletí. Jeho hlavními cíli jsou seznámení zástupců státní správy, samospráv, veřejnosti, nevládních organizací a podnikatelů s Místní agendou 21, spolupráce mezi jednotlivými skupinami a zapojení všech do procesu plánování a rozvoje okresu Nový Jičín.

Prvním veřejným výstupem bude kulatý stůl, který se uskuteční na přelomu března a dubna letošního roku, proběhne za účasti lektorů z Německa.

I když je proces zavádění Místní agendy 21 v České republice na počátku, některé již probíhající projekty, které směřují k udržitelnému rozvoji, mají s tímto procesem hodně společného (například obnova vesnice, zdravá města) nebo městem Kopřivnice zpracovaný projekt Komunikující město.

Ilona Hoffmannová


Kultura

Program kopřivnického kina Puls ozvláštní deset filmů z Projektu 100

K o p ř i v n i c e - V období od 22. ledna do konce března probíhá v České republice už pátý ročník filmové přehlídky Projekt 100. Jedná se o ambiciózní akci kladoucí si za cíl zviditelnit kvalitní starší i nejnovější filmová díla vybočující z řad běžné komerce.

Duchovním otcem Projektu 100 je vedoucí Městských kin v Uherském Hradišti Jiří Králík. Z jeho hlavy pochází ’donkichotský záměr, zpestřit poněkud už fádní repertoár českých kin, alespoň připomínkou toho, že existuje i jiná kinematografie, než jakou v nich vesměs vídáme,’ napsal Jan Lukeš. „Dlouho jsem přemýšlel, jaký název zvolit tak, aby přesně vystihoval podstatu celé akce. Název tady připomíná nejenom sté výročí kinematografie, ale vystihuje i samotný obsah - uvedení stovky nejvýznamnějších děl světové i naší kinematografie,“ uvedl dále v rozhovoru Jiří Králík.

Díky osobní zásluze vedoucí kina Puls Nadě Smazové bude filmová přehlídka Projekt 100 představena v měsíci březnu i divákům v Kopřivnici. Slavnostní zahájení se uskuteční 1. března v 19 hodin jazzovým koncertem, po němž bude uveden první přehlídkový film Canterburské povídky. Na programu je, stejně jako každý rok, deset výjimečných filmů, které prozatím nebyly v našich kinech k vidění, a které patří do zlatého fondu světové kinematografie.

V průběhu festivalu může kopřivnický divák zhlédnout pouze devět snímků, desátý film Smrtící bumerang bude po skončení přehlídky v Čechách a na Slovensku distribuován do kin. Zájemci, kteří si zakoupí na přehlídku permanentní vstupenky v ceně 250 korun, nebudou o nic ošizeni, protože jim permanentka bude platit i při desátém filmu, který bude v kině Puls dodatečně uveden. Vstupné na představení jsou jednotná - čtyřicet korun, pro členy filmového klubu o pět korun menší. Výjimku tvoří úvodní film, kde v rámci slavnostního zahájení Projekt 100, zaplatí divák padesát korun (člen filmového klubu čtyřicet). Začátky filmových představení jsou ve 20 hodin a u Koridy lásky, kde se předpokládá největší zájem, se představení hraje navíc ještě v 18 hodin.

Italský film Canterburské povídky otevírající celou přehlídku, nás zavede v rozmarných i drsných příbězích do středověké Anglie, kde pod upjatým zevnějškem nepřetržitě koluje živel tělesné smyslnosti. Scenárista, režisér a herec v jedné osobě Pier Paolo Pasolini stvrdil v roce 1971 natočením filmu svou pověst jednoho z nejosobitějších adaptátorů klasických látek.

Dalším snímkem je film britského režiséra Mika Leigha Nahý, který, stejně jako představitel hlavní role David Thewlis, získal ocenění na Mezinárodním filmovém festivalu v Cannes 1993. Příběh mladého inteligentního muže bez domova, procházejícího mrazivým Londýnem, je možné připodobnit novodobé křížové cestě. Beznaděj, osamění, zoufalství, neschopnost milovat, to vše ukazuje, že kus spoluzodpovědnosti za budoucnost lidstva si neseme každý na svých bedrech.

Náboženské téma zpracovává biblická parafráze Život Briana z dílny kultovní britské skupiny Monty Python. Reakce náboženských spolků na uvedení díla byla velmi bouřlivá a rovným dílem urazila protestanty, katolíky i Židy. Přestože byl film ze všech stran obviňován z rouhačství a kacířství, snaží se právě davové hysterii a náboženskému fanatismu vysmívat.

Neméně vzrušující, i když naprosto z jiné oblasti, je snímek japonského režiséra Nagisy Ošimy Korida lásky. V době svého vzniku v roce 1976 provokoval nevídanou sexuální otevřeností, jenž svého tvůrce dostala před soud. I v současnosti je Korida lásky považována za jeden z nejodvážnějších popisů sexuální posedlosti v dějinách kinematografie a v některých evropských zemích nebyla promítána dodnes.

Domácí produkci zastupuje poetický autorský snímek slovenského režiséra Dušana Hanáka Růžové sny, pojednávajícího o lásce roztržitého pošťáka a mladé cikánky, který v 80. letech výrazně osvěžil českou filmovou scénu. Za zmínku stojí herecký výkon tehdy osmnáctileté studentky konzervatoře Ivy Bittové.

Dalším zajímavým počinem je film japonské produkce, který režíroval Takeshi Kitano Ohňostroj, za který získal benátského Zlatého lva. Originální vyprávění je příběhem policisty, který - aby pomohl umírající manželce a postřelenému invalidnímu příteli - opustí řady ochránců zákona a zaprodá se jakuze. Režiséra Takešiho Kitana svět tokijského podsvětí a chladnokrevné postavy členů jakuzy, k nimž patřil i jeho otec, přitahovaly už od dětství. Proto si napsal scénář sám a ztvárnil i hlavní roli policisty Nishiho.

Za zhlédnutí stojí i filozofická sci-fi o cestě k podstatě lidství Andreje Targovského z roku 1979 Stalker. Přísně střežená Zóna, která je plná svodů a pastí, láká vědce, dobrodruhy i ’stalkery’ (polokriminální průvodci). K nim patří i hlavní hrdina, který navzdory prosbám své ženy i nebezpečí číhajícímu na návštěvníky v časově i prostorově nestabilní Zóně, provádí spisovatele a profesora. Se svými společníky se dostává do sporu, protože jeho vlastní poslání v Zóně se dost liší od jejich rozumářských přístupů.

Přes dvě a půl hodiny trvající umělecký snímek odráží smysl a potřebu víry u mužů a nejvyšší hodnoty - lásky u žen.

Holandská, Oscarem ověšená sága, režisérky Marleen Gorrisové Antonia nabízí příjemný divácký zážitek s feministickým podtextem.

Hrdinka tragikomedie, energická vdova Antonie, se vrací těsně po skončení druhé světové války do rodné vesnice se svou dospělou dcerou. Obě ženy se vyznačují volnomyšlenkářstvím a ke zděšení sousedů mění rodný statek v ostrůvek lásky a porozumění, ve kterém jsou vítáni všichni, kteří vyznávají lásku a svobodu.

Režisérka Marleen Gorrisová dosáhla filmem Antonia svého největšího úspěchu, který sama charakterizovala takto: „A když říkám, že Antonie je pohádka, neznamená to, že nemá žádný vztah k realitě, přestože čtyři generace nezávislých žen po sobě, které si žijí po svém, není úplně běžný jev. Všechny pohádky odrážejí představu světa takového, jaký bychom jej chtěli.

Závěrečným snímkem přehlídky Projekt 100 je biblická variace Martina Scorseseho Poslední pokušení Krista. Režisér jako předlohy použil kontroverzní román Nikose Scorseseho z roku 1952 a ve svém ztvárnění ji zůstal věrný. Katolická církev se v České republice snažila neúspěšně v roce 1994 zabránit distribuci tohoto americko-kanadského snímku z roku 1988.

Permanentky na filmy si můžete zakoupit v předprodeji v pokladně kina a vstupenky rezervovat u vedoucí kina.

Ilona Hoffmannová


Ve Studénce bude koncertovat kapela Jolly Jocker a kopřivnický Stand&art

K o p ř i v n i c e (ili) - Kopřivnická kapela Stand&art bude v sobotu 27. února v dělnickém domě ve Studénce hrát spolu s pražskou kapelou Jolly Jocker & Plastic Beatles of The Universe, která je nekorunovaným králem českého crossoveru. Nesporně patří i k průkopníkům tohoto hudebního směru u nás a v loňském roce skupina vydala desku pod názvem Live in rock café II.

Se skupinou Stand&art se mohli posluchači setkat na desítkách koncertů, které absolvovala za posledního půl roku po celém kraji. Velmi příznivé recenze, které vyšly v rockových časopisech Spark a Big beng! na jejich pětipísňový snímek Genius loci, nenechávají nikoho na pochybách, že nebylo troufalé nárokovat si do svého názvu slůvko ’art’. A to nejen po stránce muzikantské šikovnosti. Stand&art se pohybuje v hardrockových vodách s inklinací spíše k jazzovým a rockovým postupům. Ryze česká formace se orientuje na anglické texty interpretované charismatickým zpěvákem, jehož pódiové show se dá přirovnat k Jimu Morrisovi ze skupiny Doors.

Koncerty Stand&artu mají silný energický náboj, což mohou příznivci kapely posoudit sami tuto sobotu.


Čtveřice klarinetistů slibuje silný zážitek

K o p ř i v n i c e (red) - V Katolickém domě v Kopřivnici je na středu 3. března v 19 hodin připraveno vystoupení Standlerova klarinetového kvarteta.

Standlerovo klarinetové kvarteto vzniklo v roce 1994 z posluchačů Ostravské univerzity a členů Janáčkovy filharmonie Ostrava. Vzhledem ke svému netradičnímu obsazení, využívá nových možností interpretace jak skladeb původních, tak orientovaných na renesanční, barokní a klasicistní hudbu, která v podání čtyř klarinetů přináší odkaz starých mistrů v moderním zvukovém pojetí. Značnou část repertoáru tvoří díla současných světových skladatelů.

Kvarteto přijalo jméno po výjimečném klarinetistovi 18. století Antonu Stadlerovi, hráči císařského dechového orchestru a pedagoga na dvoře hraběte Esterházyho. Jeho dlouholetý přítel W. A. Mozart pro něj a jeho nástroj napsal díla, která jsou dnes považována za stěžejní klarinetové partitury.

Standlerovo klarinetové kvarteto natáčí ve studiích ostravského rozhlasu, účinkuje na prestižních mezinárodních festivalech - Janáčkovy Hukvaldy, Pražská zima, koncerty v pražském Rudolfinu, účinkuje doma i v zahraničí.

Klarinetové kvarteto hraje ve složení: první klarinet - Petr Bohuš, druhý - Svetoslav Točev, třetí - Igor Františák a čtvrtý klarinet - Jiří Masný. V programu zazní díla F. Farkase, W. A. Mozarta, T. Madsena, G. Gerschwina, G. Jacoba, G. W. Botsforta, B. H. Crusella.


Hru Slováckého divadla vidělo asi jen šedesát diváků

Už tradičně se vysoce kvalitním výkonem prezentoval herecký soubor Slováckého divadla z Uherského Hradiště muzikálovou verzí Šumaře na svatbě od ruského dramatika Grigorije Gorina.Síla tradice, která má pro židovské osadníky v malé vesničce Anatovce tak důležitou úlohu, je velmi blízká i patriotismu našich obyvatel. Nad rozdílnou náboženskou orientací a problémy, které s sebou nese soužití pravoslavných Rusů a křesťanských Židů, vítězí láska a úcta k člověku. Je přece jedno, jestli světíme neděli  nebo sobotu, či nás oddává pop nebo rabín. Jsme lidé ze stejného masa a kostí, se stejnými sny i potřebami.Je třeba se naučit umění vcítit se do světa jiných lidí, ať nám připadají ’divní’ z jakýchkoliv příčin. Ono vcítění otevírá dveře ke vnímání člověka člověkem a umožňuje lépe pochopit zvláštnosti, které nemusí být každému po chuti.Vyváženým hereckým výkonům dominoval Vladimír Doskočil v roli židovského mlékaře Tojvjeho a Alena Pavelková v úloze jeho ženy Goldy.

Možná poněkud náročnější kus, nepříznivé počasí či chřipková epidemie způsobily, že v hledišti zasedlo třikrát víc diváků než bylo účinkujících.

Ilona Hoffmannová


Skupina Devětsil hraje dál, činnost skončilo jen sdružení

K o p ř i v n i c e (ili) - Na konci listopadu vešla i na stránkách našeho listu ve známost informace o ukončení činnosti hudební skupiny Devětsil.

Redakci Kopřivnických novin navštívila Lenka Štirbová, která byla vedoucí kapely od jejího vzniku v roce 1993 do roku 1997, kdy došlo k přetransformování skupiny na sdružení. Poté co sdružení svou činnost ukončilo, ujala se znovu vedení kapely.

„Nejen umělecký spor o další vývoj toho, s čím bude kapela Devětsil vystupovat, ale především delší, velmi neupřímné jednání některých členů souboru, vedlo k následnému a nedobrovolnému zániku sdružení,“ komentovala Lenka Štirbová ukončení činnosti.

„Společně s dalšími bývalými členy, přes veškeré problémy s výše uvedenou situací, v práci pokračujeme. Budeme se i nadále věnovat dobové hudbě, a to především využitím vlastního autorského podání a dále pak scénické muzice v úzké spolupráci se skupinou historického šermu Allegros ve Štramberku,“ dodala na závěr staronová vedoucí souboru.

Řadovému posluchači je jedno v jaké právnické podobě skupina vystupuje. Rozhodující a hlavně potěšující je skutečnost, že se s produkcí hudební skupiny Devětsil budeme setkávat i nadále.


Dr(o)bečky z knihovny

Zase se nám sešel rok s rokem a přichází březen - Měsíc knihy. V posledních letech se tento měsíc příliš nepřipomíná, leč my v knihovně nezapomínáme. V poslední době Měsíc knihy využíváme k tomu, abychom k nám přilákali zapomnětlivé čtenáře.

Za zapomnětlivost se platí. Jsou to poplatky stanovené výpůjčním řádem. Po uplynutí výpůjční lhůty jednoho měsíce bez písemného upozornění 5 korun, 1. písemné upozornění 10 Kč, 2. písemné upozornění 15 Kč, 3. písemné upozornění 20 Kč a výstraha 30 korun. Někteří čtenáři nereagují na žádné výzvy. Možná se jim výše pokut zdají vysoké, možná se někteří i stydí.

Proto chceme některým čtenářům pomoci tento ostych překonat a opět vyhlašujeme BŘEZNOVOU AMNESTII. To znamená, že v tomto měsíci můžete bez obav k nám do knihovny přijít, vrátit dlouho držené knihy, a to bez peněžitého trestu. Pevně doufáme, že tuto lákavou nabídku využijete a přijdete i s knihami, které vám doma dlouho leží a jiní čtenáři je potřebují.

A ještě perlička na závěr: dne 7. 12. 1968 bylo oznámeno, že knihu o horečnatých onemocněních vypůjčenou roku 1823 v lékařské knihovně Cincinnatské university vrátil pravnuk vypůjčovatele. Pokuta za opožděné vrácení byla vypočtena na 22 646 dolarů. Tolik po vás opravdu nebudeme chtít.

Vaše knihovnice


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 25. února - po 1. března v 17.30 a ve 20 hodin Byl jednou jeden polda 3 - major Maisner a tančící drak česká crazy komedie

Po 1. března v 19 hodin slavnostní zahájení přehlídky Projekt 100 - jazzový koncert: Jiří Urbánek a Dana Vrchovská a ve 20 hodin Canterburské povídky - italský film. Do 15 let nepřístupný (v rámci FK)

Út 2. března v 18 hodin Nahý - Anglie. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin Most přes řeku Kwai - drama VB (v rámci FK)

St 3. března ve 20 hodin Život Briana - Anglie. Do 12 let nepřístupný (v rámci FK)

Čt 4. - ne 7. března ve 20 hodin Psycho - horor USA. Do 12 let nepřístupný

• Bližší informace o filmech promítaných v rámci Projektu 100 se dočtete na str. 4 „Program kopřivnického kina...

Kino Vláček

Ne 28. února v 15 hodin Anastasia nádherný animovaný příběh USA o ztracené a znovunalezené princezně

Ne 7. března v 15 hodin Kouzelný meč - animovaná pohádka USA

• (filmy se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Čt 25. února v 19 hodin Josef Klíma - Život reportéra. Beseda se známým reportérem pořadu „Na vlastní oči“

Út 9. března v 18.30 hodin Z Hostašovic do severní Číny (Karlikshan) a východního Tibetu (oblast Amdo) - beseda s diaprojekcí Jardy Pávka z Hostašovic (hudební sál)

Katolický dům Kopřivnice

St 3. března v 19 hodin koncert Stadlerova klarinetového kvarteta. V programu zazní díla F. Farkase, W. A. Mozarta a dalších

Nora Café

Pá 26. února ve 20 hodin Power music dance club - Milana 105 kg Krajčího

• Koncerty skupin se budou konat v přilehlém hudebním sále KDK, který je součástí Nory Café

Kino Štramberk

Ne 28. února v 17 a 19.30 hodin Dokonalá vražda, thriller. Do 12 let nepřístupný


Město Kopřivnice vyhlašuje Granty pro rok 1999

- o granty se mohou ucházet fyzické i právnické osoby
- není podmínkou, aby uchazeči o grant byli občany města nebo měli sídlo v Kopřivnici
- projekty doručte osobně nebo zašlete poštou v zapečetěné obálce s heslem Granty do 19. března 1999 do 12 hodin Pavlíně Polešovské, na adresu město Kopřivnice, odbor školství, kultury a sportu, ul. Záhumenní 1152, 742 21 Kopřivnice
- k posouzení projektů byla jmenovaná komise
- o výsledcích budou uchazeči informováni v průběhu dubna písemně
- součástí předloženého projektu je dotazník, který bude k dispozici na odboru školství, kultury a sportu u Pavlíny Polešovské

Předložené projekty musí obsahovat:

• Dotazník
• Projekt na dané téma
• Garance uchazeče o jeho schopnosti
• Ekonomická kalkulace všech nákladů a výnosů (rozvaha)

Uzávěrka pro předkládání projektů

termín: 19. březen 1999

Témata:

1. Letní příměstský tábor
podmínka: umístění na území Kopřivnice, maximální počet dětí; předběžná částka: 50 000 Kč

2. Pojďte sportovat!
podmínka: co nejširší zapojení dětí a mládeže ve městě; předběžná částka: 86 000 Kč

3. Pojďte, budeme si hrát!
podmínka: co nejširší zapojení veřejnosti do kulturních aktivit; předběžná částka: 76 000 Kč

4. Kulturní a sportovní akce mezinárodního charakteru
podmínka: mezinárodní a republikový význam akce; předběžná částka: 80 000 Kč

5. Podpora integrace handicapovaných občanů v Kopřivnici do kulturních a sportovních aktivit
předběžná částka: 8 000 Kč


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 25. 2. 17.30 - 21, pá 26. 2. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 27. 2. 12 - 22, ne 28. 2. 9 - 19, po 1. 3. zavřeno, út 2. 3. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 3. 3. 18 - 21, čt 4. 3. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: čt 25. 2. v 15 hod. HC Kopřivnice - Šumperk (dorost), v 17.45 hod. HC Kopřivnice - Poruba (junioři); so 27. 2. v 8.45 hod. HC Kopřivnice - Sosnowiec (8. tř.) a v 17 hod. HC Kopřivnice - F-M (II. liga - muži); ne 28. 2. v 9 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (3. tř.), v 11 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (8. tř.)

Fotbal: so 27. 2. na kopřivnickém škvárovém hřišti se uskuteční další utkání zimního turnaje: v 10 hod. Kopřivnice - Štramberk, 12 hod. Libhošť - Mořkov, ve 14 hod. Rybí - Trojanovice

Bruslení veřejnosti: so 27. 2. 14 - 15.30, ne 28. 2. 13.15 - 14.30, 15 - 16.30, út 2. 3. 17.15 - 18.30, čt 4. 3. 17 - 18.15 hodin

1. okresní liga futsalu: v so 27. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 New Jersey N. Jičín - Chyba Team Libhošť, 9.25 Chyba Team Libhošť - FC Lupres Team F-M, 10.20 FC Lupres Team F-M - New Jersey N. Jičín, 11.15 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - R. U. M. Kopřivnice, 12.10 R. U. M. Kopřivnice - Victory F-M, 13.05 Victory F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 14.00 Fleret Frenštát - Megas Bordovice B, 14.55 FC Lavina Kopřivnice - Fleret Frenštát, 15.50 Megas Bordovice B - FC Lavina Kopřivnice

Volejbal: so 27. 2. v 10 hod. na SOUS Kopřivnice se odehraje utkání Kopřivnice - Tesla Brno

Rekreační turistika: so 27. 2. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Příbor ČD - na autobus. zast. U pošty - v 7.47 hod. Chlebovice - červ. Kubánkov - Rychaltice most - odjezd autobusem v 10.53 Příbor - pošta - odj. ČD v 11.34 hod.; út 2. 3. v 9 hod. sraz u ZS Kopřivnice - muzeum Fojtství - k oslavám prvního prezidenta ČSR - T. G. M. a Kopřivnice, ukončení akce v 11.30 hod.; so 6. 3. v 8.41 hod. ČD Kopřivnice - Studénka ČD - směr Bílovec - Velké Albrechtice ČD - na žl. Albrechtice kostel - do Studénky ČD - odj. ve 12.28 hod., návrat ve 12.58 hodin


Výsledky

Hokej: 5. tř.: Uničov - HC Kopřivnice 4:12 (1:2, 1:5, 2:5), branky: Seidl 4, Galda 3, Koďousek a Němec 2, Reček

Minihokej: výsledky třetího letošního turnaje žáků roč. 91 v Karviné: HC Uničov - N. Jičín 1:8, HC Přerov - HC Rožnov 3:1, SK Karviná - HCS Opava 2:1, HC Havířov - Kopřivnice 1:6, HC Uničov - HC Přerov 0:9, N. Jičín - HC Rožnov 2:2, HC Havířov - HCS Opava 2:3, Sk karviná - kopřivnice 4:3, HC Rožnov - HC Uničov 2:2, HC Přerov - N. Jičín 5:2, Kopřivnice - HCS Opava 2:0, SK Karviná - HC Havířov 2:0, HC Uničov - HC Havířov 0:3, HC Rožnov - HCS Opava 1:2, Kopřivnice - Nový Jičín 8:3, SK Karviná - HC Přerov 4:2. Umístění v turnaji: 1. SK Karviná, 2. HC Přerov, 3. Kopřivnice, 4. Nový Jičín, 5. HCS Opava, 6. HC Rožnov, 7. HC Havířov, 8. HC Uničov. Nejlepší střelci branek za Kopřivnici: 7 - Bartošák, 6 - Hlinka, 2 - Marek a Prčík, 1 - Kocián a Opatřil

Házená: Osmifinále Českého poháru: KH Tatra Kopřivnice - Cement Hranice (17. 2.) 23:25 (9:11). Prioritou bylo sobotní utkání extraligy, zápas však házenkáři podle trenéra Bartoně rozhodně nevypustili.

Fotbal: z výsledků zimního turnaje: Štramberk - Trojanovice 5:1, Libhošť - Rybí 2:0


Fotbalisté zaznamenali v přípravě jen další remízy

Foto 7

FC Kopřivnice - TJ Mořkov 4:4 (3:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Se třetí remízou na terénu značně poznamenaném oblevou se ve svém třetím přípravném utkání v rámci kopřivnického zimního turnaje musel smířit pořádající klub.

Sobotní odhodlání vyhrát a vyvarovat se chyb z předešlých dvou zápasů bylo na mužstvu znát. Hra se odehrávala především pod taktovkou domácích, kteří také jako první vsítili. Mořkov sice po zaváhání obrany vyrovnal, i nadále ovšem měli navrch domácí. Z převahy do konce poločasu vytěžili dvě branky z kopaček ve vynikající formě hrajícího Machciníka.

Hosté ve druhé půli snížili na 3:2, avšak po tom, co Machciník dosáhl hattricku a pojistil vedení, se zdálo, že je definitivně rozhodnuto a Kopřivnickým se podaří dotáhnout utkání do vítězného konce. Závěrečných pět minut však potvrdilo, jak je fotbal nevyzpytatelnou hrou. Po hrubých chybách v obranné hře soupeř nejprve z penalty snížil a nakonec ještě stačil vyrovnat.

Trenér Reček tak příliš spokojen být nemohl. „Chyby v obraně se dají částečně přičíst terénu, ale ten byl pro obě strany stejný, takže se na něj nelze vymlouvat,“ řekl Reček, připustil však, že mužstvo sází na technickou hru, která se na takovém terénu produkovat nedá. „Chtěl bych vyzvednout výkon Machciníka, který si svou bojovností a zarputilostí opět řekl o místo v základní sestavě. Pochvalu zaslouží i výkon Petráše a Šmelka,“ dodal.

Sestava: Slezák (46. Polomský) - Špaček, Petráš, Paciorek, Rypar (20. Dražkovič), Šmelko (75. Ferst) - Feilhauer (65. Duhoň), D. Strnka (46. Šenkeřík), Pítr, Boruczinski, Machciník (80. Kovář). Branky: Machciník 3, Paciorek.

FC Kopřivnice - Hradec nad Moravicí 5:5 (2:2)

K o p ř i v n i c e (jk) - Fotbalisté neodpočívali ani v neděli, kdy přivítali na již podstatně přijatelnějším terénu Hradec n. Moravicí. V silně kombinované sestavě, ve které chyběl Pítr, Špaček, Hala, Maslák, Šenkeřík a Šudák, dostali příležitost vesměs všichni hráči z širšího kádru.

Úvod utkání se domácím tradičně povedl, a již po několika minutách se dostali do vedení zásluhou Kováře. Soupeř sice po trestném kopu vyrovnal, ale po další vydařené akci vrátil Kopřivnici vedení Feilhauer. Konce poločasu se však nedožilo.

Po změně stran se domácí nevyvarovali hrubých chyb v obraně a umožnili tak soupeři z okresního přeboru vedení 2:4. Machciník poté sice snížil, ale Hradeckým se opět po hrubé chybě obrany podařilo korigovat na rozdíl dvou branek. Snaha o vyrovnání na konec přinesla ovoce, a po trefách Duhoně a Šmelka si Kopřivnice připsala již čtvrtou remízu v řadě.

„Utkání mnohé napovědělo o kvalitě kádru. Opět lze pochválit Machciníka a jeho přehled a rozvahu při zakončování akcí,“ komentoval utkání trenér Jaroslav Reček.

Sestava: Slezák - Šmelko, Petráš, Paciorek, Rypar - Feilhauer, Duhoň, Boruczinski, D. Strnka - Kovář (46. Pešta), Machciník. Branky: Kovář, Feilhauer, Machciník, Šmelko, Duhoň.

Tento týden se Kopřivnice v přátelském utkání střetne s Valašským Meziříčím (čt 25. února) a se Štramberkem (so 27. února v 10 hodin).


Kopřivničtí lyžaři si v půlce února konečně přišli na své

K o p ř i v n i c e (jk) - Sněhu, který v pravý čas potěšil především školáky mající jarní prázdniny, mohli v Kopřivnici konečně užívat také vyznavači sjezdového lyžování.

Ve čtvrtek 11. února se totiž letos poprvé rozjel lyžařský vlek na svahu Červeného kamene. Ačkoliv sníh napadl již o něco dříve, bylo údajně dobře, že se s lyžováním několik dní počkalo.

„Utvořil se tak dobrý podklad a na sjezdovce nebyla vydřená místa ani tam, kde bývají obvykle problémy,“ uvedl strojník vleku Miroslav Friedel.

Lyžovalo se každý den od deseti hodin dopoledne do večerních hodin - to díky umělému osvětlení. „Mohu říci, že kopřivnická sjezdovka byla v minulém týdnu určitě nejlépe upraveným svahem v okolí,“ dodal Friedel.

Příčinou toho, že se lyžařský vlek nerozjel dříve, nebyla nepřipravenost provozovatele, nýbrž buď úplná absence sněhu, či nedostatečně tvrdý podklad ve chvíli, kdy napadl prašan.

Obleva, která přišla koncem týdne, však nakonec potvrdila stanovisko firmy Foto Morava, která uvedla, že se do modernizace lyžařského areálu kvůli nestálým sněhovým podmínkám nevyplatí investovat.


Městská liga je v plném proudu

K o p ř i v n i c e (jk) - Výsledky I. ligy (13. - 21. 2.): Hájov - Superior 3:17, Petřvald - Rivals 3:6, Pyraňa - Superior 3:4. Výsledky II. ligy (8. - 21. 2.): Krysy - Butchers 5:3, Chlupatí - Palkovice 8:5, Tichá - Swampers 18:2, Paso Team - Slivovice 3:4, Bartošovice - Drnholec 2:16, Butchers - Lahvators 12:1


Správné dýchání je rozhodující pro udržení zdraví

Správné dýchání je předpokladem nejen pro cvičení jógy, ale především je rozhodující pro udržení zdraví. Člověk dýchá nepřetržitě celý život. Málokdo si však uvědomuje, že dýchá nesprávně. Životní spěch, stresy, citové výkyvy, to vše se promítá do rytmu a hloubky dýchání, a to ovlivňuje i rytmus činnosti srdce a v konečném důsledku celý organismus. Pomyslíme-li na to, jak rychlý a povrchní je dech v rozčílení či strachu a jak hluboce a pomalu dýcháme při uvolnění nebo ve spánku, pak si uvědomíme i souvislost mezi dechem a duševní náladou. Kdo se naučil záměrně prohloubit a zpomalit dýchání, je schopen se tím uklidnit a uvolnit. Jak správně dýchat? Zásadně vždy dýcháme nosem. Řasnatá sliznice, kterou je vystlána dužina nosu, nám při nádechu vzduch předehřívá, čistí a zvlhčuje, při výdechu vydechovaný vzduch vrací sliznici teplo, vlhkost a svým prouděním odnáší ze sliznice některé nečistoty.

Všichni jsme se setkali s doporučením dýchat zhluboka. Ale jak se má dýchat zhluboka? O tom se už tolik nehovoří. Nafouknout se jako balon? Dýchat rychle nebo pomalu? Jogíni odpozorovali v přírodě, že nejdelší život mají ta zvířata, která dýchají nejpomaleji. Z toho vyplynula poučka: Dýchej pomalu! To však znamená, že dýchání se musí prohloubit, jinak by došlo k nedostatečnému zásobování kyslíkem.

Prohloubení dýchání se má dosáhnout pomocí důkladného vyprazdňování plic. Tedy nejdůležitější je dokonalý výdech. Je to logické, když chceme naplnit plíce čerstvým vzduchem, musíme je nejdříve vyprázdnit. Při běžném dýchání zůstává v plicích po výdechu značný objem zbytkového (opotřebovaného vzduchu).

S výdechem úzce souvisí tělesné a duševní uvolnění. Neúplný výdech znamená, že se v těle vytváří nerovnováha a napětí. Pak se může stát, že člověk pociťuje bolesti v zádech a stěžuje si na páteř. Přitom je páteř v pořádku. Bolest může být zapříčiněná nedostatečným uvolněním dýchacích svalů. (Zkuste upažit a chvíli tak vydržte. Po chvíli vás začnou bolet některé svaly, protože trvalým napětím se v nich zhoršila cirkulace krve - a to bolí). Mnoho lidí je téměř neustále ve stavu jakési vnitřní křeče. Přitom by stačilo naučit se správně dýchat. Zpočátku se to zdá být obtížné. Začátečník se snaží zhluboka dýchat, ale přitom není vidět žádný pohyb. Znemožní to napjatá břišní stěna a nehybný hrudník, jakoby ze sádry. Takový člověk si zpravidla ztěžuje na různé zdravotní problémy (poruchy trávení, nervozita, úzkost, bolesti atd.) Již po několika měsících pravidelného cvičení tyto problémy ustupují.

Příště: Učíme se správně dýchat (břišní dýchání)

Jóga v denním životě


Odborné rady pro pravidelný pohyb nejsou problémem

K o p ř i v n i c e (jk) - Informace o tom, jak správně cvičit a přitom nepokazit výsledky stravou, mohly ve čtvrtek 11. února vstřebávat místo svého pravidelného cvičení ženy ve Fitnesscentru RoDo.

Více jak hodinu zde totiž Jaroslav Brilant z Frýdku-Místku předával cvičenkám své zkušenosti s posilováním, aerobním tréninkem a odpovídající výživou.

Posluchačky přednášky si oživily instrukce notoricky známé a zároveň se jim dostalo poučení o pravidlech relativně méně věhlasných, včetně doporučení některých vhodných doplňků výživy. „Brilant je spolumajitelem frýdecké posilovny a navíc i odborníkem přes výživu u severomoravského svazu kulturistiky. Ze své pozice tak dokáže poradit jak začátečníkům, tak i výkonnostním sportovcům se sestavením tréninkového plánu a jídelníčku, případně s možnostmi doplňků stravy,“ uvedl spolumajitel fitnesscentra Radek Rohan, který přednášku zajišťoval.


Drama se šťastným závěrem pro Kopřivnici

Foto 8

KH Tatra Kopřivnice - HK Lovochemie Lovosice 22:19 (10:8)

K o p ř i v n i c e (jk) - Prvních dvacet minut úvodního utkání ve skupině o deváté až dvanácté místo, ve kterém Tatra v neděli hostila Lovosice, se domácím vydařilo. Postupně se díky slušné obraně a jistým zákrokům Laníčka odpoutali od nepřesně střílejícího soupeře až na rozdíl pěti branek. Po té však jakoby přestali hrát, přišla ukvapená střelba a nevydařené breaky a dosud nevýrazní hosté se chytili. Snížili až na rozdíl jediné branky, radost z něj jim ale ještě před odpískáním poločasu pokazil Krčmář.

Tříbrankový náskok vytvořený v první minutě druhé půle netrval dlouho, Lovosickým se totiž podařilo vyrovnat a začínalo se znovu. Kopřivnickým se stále nedařilo odskočit o více než branku, zlom přišel ve 44. minutě, ve které trefa Dořičáka odstartovala slabší chvilku Lovochemie. K větší aktivitě se probudilo i obecenstvo a domácí s jeho podporou využili chyb hostí k vytvoření v této fázi zápasu již poměrně slibného skóre 20:15. Vedení ale již podruhé během zápasu trochu přecenili a téměř do puntíku se opakoval úvod, v závěru utkání však přece jen byli šťastnějším týmem domácí.

Sestava Kopřivnice: Laníček, Kutáč - Krčmář, Hrnčárek, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Poljak, R. Šustala, M. Šustala, Sedlář.

Nejvíce branek: Krčmář 8/1 - Srba a Piskač po 5.

Tabulka o 9. až 12. místo

1. Náchod 8 3 12 542:615 19
2. Kopřivnice 7 0 16 455:558 14
3. Lovosice 4 1 18 490:632 9
4. Kostelec 2 0 21 436.632 4

Kopřivnice věří v udržení, Lovosice počítají s I. ligoru

K o p ř i v n i c e (jk) - Povinná výhra byla větším dramatem než se čekalo, a chvilky na lavičce jistě trenéru Bartoňovi nikdo nezáviděl. "Byl to spíš boj než házená, ovšem se šťastným koncem pro naše mužstvo. Stále jsme vedli a zápas mohl být rozhodnut daleko dříve než v dramatickém závěru," děl pravdu Bartoň a dodal, že soupeře dostali do hry vlastními chybami, především pak nedůsledným bráněním pivota v obraně a špatnou hrou ve vlastních přesilovkách.

Bojovnost vyzdvihl při hodnocení zápasu i trenér Lovosic Miroslav Vávra. "Byla to tvrdá, ale férová a bojovná hra. Chtěli jsme tady zkusit vyhrát, nekladli jsme si to však jako bezpodmínečný cíl. Na utkání jsme se poctivě připravili a do jisté míry jsem spokojen, především s obranou," řekl Vávra a smířeně podotkl, že s devíti body jsou Lovosice mužstvem na sestup. "Postupně se na tento fakt připravujeme, máme však kvalitní základnu a chtěli bychom se do soutěže za rok vrátit," doufá Vávra.

Kopřivnice je poznamenána značnou marodností. Vzápase s Ostravou zraněný Veselý je již po operaci menisku, své letošní účinkování v mužstvu zakončil rozněž Pavlíček. Do zápasu v Náchodě by doufejme měl být fit Štěpán, který v nědělním zápase utrpěl lehký otřes mozku. Zcela zdravotně v pořádku nejsou ani Marek Michalčík a Dušan Hrnčárek. PřestoMiroslav Bartoň po nedělním zápase víru v udržení zopakoval, rozhodně však nechce nic ponechat náhodě a uvedl, že by mužstvo mělo uhrát alespoň jeden bod venku. Jestli se to tatrovákům podaří v Náchodě, se dovíme 27. února. "Náchod je s dostatečným náskokem už dá se říci bez motivace, i proto tam chceme jet se vztyčenou hlavou," zakončil Bartoň.


Třikrát bronz pro kopřivnické plavce

J i h l a v a (jk) - Tři medaile s bronzovým leskem se podařilo vybojovat kopřivnickým plavcům na dorosteneckém mistrovství republiky, které se konalo o víkendu v Jihlavě.

„Utekly nám bez nadsázky další tři medaile, ale i tak jsme s výsledkem spokojeni, je to určitě více než jsme čekali,“ vyjádřil radost s výsledky svých svěřenců trenér Vlastimír Perna.

Největší naděje klub vkládal do Jana Schäfera, který si již loni přivezl dvě třetí místa, letos se mu je podařilo zopakovat. Stejně jako loni uspěl v závodě na 400 m polohový závod, druhý bronz je tentokrát z prsařského závodu na 200 m. Podle trenérů mají jeho letošní medaile větší lesk, neboť z české špičky na mistrovství nikdo nechyběl.

Ještě větším překvapením bylo třetí místo Natalie Obrdlíkové v závodě na 50 m motýl. Vzhledem k půlročnímu výpadku takový výsledek trenéři totiž nečekali. „Zaplavala dobře i stovku motýl, kde skončila čtvrtá a od třetí příčky ji dělilo jen 13 setin. Vzhledem k obtížnosti této trati a prozatím malé trénovanosti je to téměř neuvěřitelné,“ řekl Perna. Ke stupňům vítězů neměli daleko ani Mojmír Axman a štafeta děvčat. Čtyři ze sedmi kopřivnických závodníků si zaplavali osobní rekordy. „Právě proto si pochvalu zaslouží určitě i Kristina Schäferová, Jirka Zátopek a Libuše Zátopková,“ doplnil Perna.

Z výsledků: J. Schäfer: 3. 400 m pol. záv. 4:48,03 (os. rek.); 3. 200 m prsa 2:30,06 (o. r.); N. Obrdlíková: 3. 50 m motýl 31,19; 4. 100 m motýl 1:11,19; M. Axman: 6. 50 m prsa 32,73; K. Schäferová: 5. 50 m prsa 36,33 (o. r.); 6. 50 m v. zp. 29,22 (o. r.); J. Zátopek: 8. 400 m pol. závod 5:09,64; 13. 200 m pol. závod 2:26,86 (o. r.); L. Zátopková: 200 m znak 2:36,21 (o. r.), T. Mündleinová: 20. 200 m znak 2:48,82.


Hokejisté jen těsně podlehli Orlové

HC Orlová - HC Kopřivnice 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)

O r l o v á - V neděli 21. února sehráli kopřivničtí hokejisté utkání na půdě dvanáctého mužstva tabulky a po bojovném výkonu opustili kluziště poraženi jen nejtěsnějším jednogólovým rozdílem.

Domácí šli brzy do vedení, již ve druhé minutě Balajka prošel kopřivnickou obranou a po akci Králíčka a Vavříčkově dorážce získala Orlová dvoubrankový náskok. Po první přestávce si Kopřivničtí vypracovali čistou ’gólovku’ ve 27. minutě, kdy Hejč sám atakoval orlovskou svatyni, na Jurečku ovšem nevyzrál.

Později měli hosté početní převahu při vyloučení Potěšila, domácí však hru kontrolovali a nepustili Kopřivnici do vážnější šance. Přesto se hosté dočkali v závěru druhé třetiny, kdy šli do útoku při hře čtyři na čtyři, Kofroň se odhodlal ke tvrdé ráně téměř od modré a Jurečka ani nestačil zareagovat.

V závěrečné třetině se Kopřivničanům podařilo vyrovnat Fojtíkem, který po přihrávce od Hejče trefil dělovkou levý dolní roh orlovské klece. Do konce však bylo ještě daleko a šance našich na zisk bodu se zrazily v 53. minutě, kdy po chybách obrany hostí orlovský Králíček vstřelil třetí, a jak se nakonec ukázalo, vítěznou branku domácího týmu.

Branky za HC: 39. Kofroň, 48. Fojtík.

Sestava: Hlinka - Kofroň, Navrátil, Poruba, Libiger, Kaluža, T. Michálek - Hejč, Fojtík, Mička - Stryk, Wanke, R. Michálek - Škrobák, J. Michna, L. Michna.

Stanislav Hlas


Volejbalisté Tatry odvedli Brnu obě porážky

Swiag Brno - VK Tatra Kopřivnice 2:3 (13-, -11, -12, 8-, 9-), 0:3 (3-, 10-, 10-)

B r n o (jk) - Na podzimní porážku z domácí palubovky odpověděli volejbalisté Kopřivnice Swiagu v Brně stejně nekompromisně. V sobotním zápase porazili i bez jednoho hráče základní sestavy druhé mužstvo národní ligy až nečekaně jednoznačně.

V minulém utkání s Letovicemi totiž Miroslava Bajera, který si hned v úvodním setu tohoto mače zlomil malíček, mužstvo značně postrádalo.

Právě to, že i bez něj dokázal celek favorita přehrát, je značným překvapením. Swiag totiž nastupoval ve stejné sestavě jako v Kopřivnici, kde v dramatických utkáních dvakrát vyhrál. Jedinou změnou byla absence nahrávače Toboláka, který nastoupil až do dvou setů ve druhém zápase, Jihomoravany to však nespasilo.

V prvním, mnohem více vyrovnaném utkání, Brno vedlo již 2:1, hosté se však zdravě naštvali a následující sety vyhráli 8:15 a 9:15. Vývoj druhého zápasu mluvil již jasně pro Kopřivnické. Domácí odešli hlavně fyzicky, měli sice lepší příjem, ale ani to jim nepomohlo. Solidní hrou na blocích je Tatra přehrála a nedarovala jim ani set.

Faktem je, že brněnské mužstvo již nemá přílišnou motivaci, neboť i když figuruje na druhém místě tabulky, o postup do vyšší soutěže neusiluje a propadnutí do krajského přeboru mu ani v nejmenším nehrozí. „Pokud vím, již tolik netrénují, ale hrají ve stejné sestavě a se stále vysokým zaujetím, takže bych naše vítězství nijak nesnižoval,“ míní kopřivnický hráč Jiří Kylhof.

V sobotu čeká Kopřivnici doma Tesla Brno, která je zatím beznadějně na chvostu tabulky, favorit je tedy jasný. V tomto zápase naposledy za Tatru nastoupí Tomáš Měrka, kterému končí hostování ze Vsetína. V dalších utkáních tak bude tým muset čelit nepříjemnému oslabení, neboť počítaje zraněného Bajera, přijde o dalšího smečaře.

Sestava: M. Bajer, Měrka, Kylhof, Schenk, Holaň, Chalupa, Šustala, Polášek, Bartoň, Tandler, R. Bajer.


Oldřich Malý Megas podržel

K o p ř i v n i c e (luk) - Ani v dalších dvou utkáních druhé celostátní ligy ve futsalu nenašel celek IFTC/Megas B na domácí půdě, tedy v Kopřivnici, přemožitele.

V prvním utkání porazil sedmý Geodet Rváčov 8:2 (Malý 4, Žídek, Sobota, A. Kovařík a Strnka). Ve druhém pak přehrál šestý tým tabulky Arsenal Hlinsko (Malý, Sobota 2, Žídek, Strnka).

Výborně zahráli všichni hráči Megasu, avšak v produktivitě byla tentokrát jasně lepší druhá čtverka, která nastoupila ve složení A. Kovařík (M. Adamec), P. Sobota. O. Malý a D. Strnka. Hráči této řady nastříleli soupeřům dvanáct gólů ze čtrnácti, přičemž nejvíce se činil především nejlepší kanonýr Megasu a třetí střelec soutěže Oldřich Malý, který si na své konto připsal šest branek a čtyři nahrávky.

Po těchto dvou výhrách zůstává Megas v tabulce na čtvrtém místě, když na třetí Bosonohy ztrácí čtyři body a na druhé Pardubice bodů osm. Příští utkání odehraje Megas v Brně proti Novestě Zlín a brněnskému Dinu.


Druhým postupujícím celkem do 1. ligy je Twins Nový Jičín

K o p ř i v n i c e (luk) - Závěrečné dvoukolo 2. okresní ligy futsalu rozhodlo s definitivní platností o druhém postupujícím týmu do 1. ligy. Stal se jím Twins Nový Jičín, který sice nejdříve podlehl Dynamu Nový Jičín 3:5, avšak ve svém druhém utkání porazil po boji Kunu Team Frýdek-Místek 5:3 a v příští sezoně bude hrát nejvyšší okresní soutěž. Velkou zásluhu na tomto důležitém vítězství Twinsu má Josef Holub, který nastřílel Kuně čtyři góly.

Tornádo Nový Jičín si zajistilo postup už v předchozím turnaji a v tom posledním si dvěma vysokými výhrami pojistilo zasloužené prvenství v 2. lize. Třetímu Dynamu chyběl k postupu nakonec pouze jediný bod, jelikož ve vzájemných utkáních s Twinsem byl tento celek úspěšnější. Čtvrtý se umístil FC Sharks Frýdek-Místek a na posledním místě skončil frýdecko-místecký Kuna Team, v jehož barvách hraje pravděpodobně nejlepší současný futsalista Frýdku-Místku František Musil.

Nejlepším střelcem 2. okresní ligy futsalu se stal Lukáš Polónyi z Tornáda, druhý skončil Daniel Chrustawczuk z Dynama a třetí další hráč Tornáda Jaroslav Čapka. V anketě o nejlepšího brankáře zvítězil Jiří Bouda z Twinsu, na druhém místě se umístil Pavel Rosa z Dynama a třetí byl Tomáš Krasula z Kuny.

Jaroslav Čapka z Tornáda a Robert Kováč z Dynama zvítězili se shodným počtem bodů v anketě o nejlepšího hráče 2. ligy. Třetí místo obsadil Lukáš Polónyi z Tornáda. Závěrečné zápasy odřídila trojice rozhodčích Antonín Pustějovský, Miroslav Pivovarčík z Kopřivnice a Martin Pustějovský z Lichnova. Delegátem všech turnajů 2. ligy byl Vlastimil Kočí z Kopřivnice.

Výsledky 2. okresní ligy futsalu po 15. a 16. kole (21. 2.): Dynamo Nový Jičín - Twins Nový Jičín 5:3 (3:1), Kováč 3, Zubek, Vybíral - Vlček 2, Kelnar; 1. FC Tornádo Nový Jičín - FC Sharks Frýdek-Místek 12:3 (4:1), Žitník, Pagáč, M. Kreml, Vašek, Čapka 2, S. Urbanovský, Polónyi - Grufik 2, Novobilský; Twins Nový Jičín - Kuna Frýdek-Místek 5:3 (1:2), Holub 4, Palla - Musil 3; FC Sharks Frýdek-Místek - Dynamo Nový Jičín 2:10 (0:3), Grufik 2 - Mondek, Chrustawczuk 3, Zubek 2, Vybíral, Kováč; Kuna Team Frýdek-Místek - 1. FC Tornádo Nový Jičín 4:13 (0:7), Musil 3, Krasula - Čapka 5, Polónyi 3, Hrachovec, M. Kreml, Pagáč, M. Strnadel

Tabulka 2. okresní ligy po 16. kole

1. 1. FC Tornádo N. J. 12 2 2 141:56 38
2. Twins N. Jičín 10 2 4 71:49 32
3. Dynamo N. Jičín 10 1 5 89:74 31
4. FC Sharks F-M 3 1 12 42:102 10
5. Kuna Team F-M 2 0 14 39:101 6

Střelci: 36 - L. Polónyi (Tornádo), 30 - D. Chrustawczuk (Dynamo), 28 - J. Čapka (Tornádo)

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:27