Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 7/99 ze dne 18. února 1999

Titulní strana

Rozpočet města na letošní rok je navržen jako vyrovnaný
Výstava nabídla turistům možnosti regionu
V Kopřivnici se objevili i bezdomovci z jiných míst
Radní jmenovali další komise

Na rozjezd výroby v chudobinci si Favea nejdřív musí vydělat

Páteční Valentýnskou diskotéku zpestřili svou rvačkou skinheadi

Zprávy z města a okolí

Přídavky na děti od ledna zaznamenaly změny
Do škol bylo zapsáno tři sta padesát žáků
Kopřivnice se letos bude snažit obdržet certifikát Evropské unie
Zimní stadion je v zimě využíván maximálně
Budoucnost SpSK je nejistá
Místní ODS změnila své vedení
Jak dál?

Kultura

Policajty budeme dělat asi až do smrti, říká Zdeněk Izer
Zasloužený úspěch žáků ZUŠ Z. Buriana
Kavárnu Nora Café poprvé rozezní jazzová hudba v podání The Gizd Q
Obrazy Miroslava Sopucha zdobí chodbu ke kinu
Témata grantů města jsou obecnější než vloni
Donutil se svou show v Kopřivnici
Dobeš opět nebude hrát sám

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Judisté přivezli medaile z Prešova
Štramberské judo má slušné jméno
Fotbalisté se chystají na jaro
Na vybíjenou se do Kopřivnice sjely děti z celé ČR
Jógové cviky mají vliv na celkový zdravotní stav
Přípravka v minihokeji vítězně
Hokejisté nezdolali Přerov ani doma
Krasobruslaři se dostali třikrát na bednu
Záchrana extraligy se podle Bartoně rýsuje jako reálná
Házenkáři Tatry si doma vyšlápli na Ostravu
Jersey opět prohrálo, I. ligu tak vede Megas B

Titulní strana

Rozpočet města na letošní rok je navržen jako vyrovnaný

Tabulka - Rozpočet

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada projednávala na svém zasedání rozpočet města, který byl sestaven jako vyrovnaný ve výši 228 468,6 tisíc korun a po vyloučení vnitřních převodů peněžních prostředků mezi účty města dosahuje výše 222 002,6 tisíc korun.

Rozhodující podíl na příjmech představují daňové příjmy, to jsou výnos daně z příjmů fyzických osob z podnikání, výnos daně z nemovitostí a podíl na celookresním výnosu daně z příjmů ze závislé činnosti (mezd zaměstnanců) a podíl na celostátním výnosu daně z příjmů právnických osob. Celkově jsou daňové výnosy ve svém souhrnu rozpočtovány v objemu sedmdesát sedm milionů korun, asi tři miliony korun pod úrovní skutečnosti roku 1998. Celkově představují daňové výnosy asi 34,7 procent zdrojů rozpočtu, v roce 1998 to bylo 35,2 procent.

Dalším významným zdrojem rozpočtu jsou dotace státu (ministerstva a Státního fondu životního prostředí), případně dotace okresního úřadu. V návrhu rozpočtu jsou zahrnuty dotace ve výši 38 372 tisíc korun a představují asi 17,2 procent zdrojů rozpočtu. V návrhu rozpočtu na rok 1999 je uveden pouze návrh globální dotace podle podkladu okresního úřadu, to jsou dotace na sociální dávky, státní správu a na školství. Tento návrh se může změnit v závislosti na schválení rozpočtu Okresního úřadu Nový Jičín. Další účelové dotace jsou schvalovány a uvolňovány během roku, nelze jejich výši ve fázi přípravy rozpočtu určit.

Výnos z místních a správních poplatků je rozpočtován ve výši 8 738 tisíc korun. K rozhodujícím příjmům v této oblasti patří poplatky za ukládání odpadů a z výherních hracích automatů. Vlastní příjmy města v návrhu rozpočtu ve výši 21 870 tisíc korun jsou tvořeny zejména příjmy ze školkovného, stravného, městské policie, z běžné činnosti odborů a z pronájmu majetku. Ostatní příjmy prodeje, to jsou dividendy, úroky a prodeje, jsou navrženy ve výši 51 463 tisíc korun.

Výnosy z prodejů jsou využity zejména ke krytí dluhové služby v letošním roce a dalších letech a kompenzaci nákladů spojených s realizací investičních akcí - dvanácti bytových jednotek Pod Bílou horou a technické infrastruktury pro rodinné domy tamtéž. Současně je do zdrojů rozpočtu zapojen zůstatek peněžních prostředků z roku 1998 ve výši 9 293 tisíc korun, zdroje stavebního spoření - 1 500 tisíc a odpisy majetku města v bytovém hospodářství - 9 388 tisíc korun.

Běžné výdaje rozpočtu pravidelně se opakující v oblastech zajišťovaných městem - školství, kultura, sport, životní prostředí a další jsou rozpočtovány ve výši 143 936 tisíc korun, to je 64,8 procent rozpočtu. Pro srovnání s loňským rozpočtem představovaly skutečné běžné výdaje částku 144 668,4 tisíc korun, což bylo 66,9 procent celkových výdajů. Uvedená skutečnost koresponduje s úsilím města ušetřit na běžných výdajích s cílem vytvoření prostoru pro splácení dluhové služby a realizaci nezbytných investičních a ostatních akcí.

Investiční výdaje ve výši 34 197 tisíc korun reprezentuje zejména realizace dvanácti bytových jednotek Pod Bílou horou a technické infrastruktury pro rodinné domky v téže oblasti. Na výdajích rozpočtu se podílí 15,4 procenty.

K dalším významným akcím, zahrnutým do návrhu rozpočtu mimo již uvedené, patří - oprava vzduchotechniky na Mateřské školy Záhumenní, plynofikace kotelny Základní školy Mniší, příspěvek Správě sportovišť Kopřivnice, p. o., na novou protihlukovou stěnu a opravu sociálního zařízení na zimním stadionu, oprava fasády domu s pečovatelskou službou na Masarykově náměstí, dětské hřiště na ulici Příčné, zastávky ČSAD na ulici ČSA a Obránců míru, rekonstrukce chodníku ulice Obránců míru a další.

Návrh rozpočtu je zveřejněn na úřední desce městského úřadu a jeho schvalování se předpokládá 25. března. Podle zákona o obcích mohou občané k návrhu rozpočtu vznášet připomínky a podněty po dobu jeho zveřejnění a následně při jeho projednávání v městském zastupitelstvu.


Výstava nabídla turistům možnosti regionu

P r a h a (dam) - Středoevropský veletrh cestovního ruchu Holiday World ’99, který probíhal na pražském výstavišti od minulého čtvrtku do neděle, byl po brněnské výstavě Regiontour letos již druhou možností prezentovat turistický potenciál Kopřivnice a okolí nejen samotným turistům, ale hlavně jednatelům cestovních kanceláří nejen z tuzemska, ale také ze zahraničí.

I přesto, že návštěvnost letošního ročníku výstavy byla o něco nižší než v loňském roce a vidělo ji přibližně čtyřicet pět tisíc lidí, stále je to však více, než navštívilo veletrh v Brně.

Zájem odborníků o informace poskytované na stánku Regionální agentury cestovního ruchu Beskydy Valašsko byl relativně velký. „Problém je v tom, že naše agentura nemá ještě vytvořeny takové produkty, abychom mohli přímo s konkrétní cestovní kanceláří uzavřít nějakou smlouvu. My jim můžeme pouze nabídnout informace, které máme k dispozici, čímž jim samozřejmě ulehčíme práci, ale nemáme z toho žádný zpětný finanční efekt,“ řekl výkonný ředitel agentury Beskydy Valašsko Petr Vašků.

Tato situace by se však měla brzo změnit. Cílem agentury je totiž dát dostupné informace dohromady, vytvořit z nich účelové produkty a přímo se pak dohodnout s cestovní kanceláří a získávat za svou práci nějakou provizi.

Ve veletržním stánku agentury se jako vystavovatel objevil nejen novojičínský okresní úřad, který poskytoval všeobecné informace o každém z měst, ale své propagační materiály tady samostatně nabízelo také Regionální muzeum v Kopřivnici, firma Foto Morava a další.

„Zájem byl obrovský, například o nové kopřivnické muzeum. Spousta lidí se divila, jak se velmi změnilo. Nedá se však říci, že by byl zájem jen o jedno konkrétní místo. Pokud se totiž někdo zajímal o něco, automaticky jsme se mu snažili poskytnout komplexní informace o celém regionu,“ uvedl Vašků.

K tomu, že by jako na Regiontouru chyběly propagační materiály, nedošlo, neboť ty byly poskytovány jen opravdu vážným zájemcům o danou problematiku a ne každému, kdo kolem stánku prošel.


V Kopřivnici se objevili i bezdomovci z jiných míst

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - V poslední době se v souvislosti s mrazy objevuje také více problémů s bezdomovci. Městská policie zaznamenává zvýšený počet hlášení obyvatel domů, že v jejichž společných prostorách bezdomovci nocují.

„Nejsou to bezdomovci z Kopřivnice. Jde o lidi z jiných měst. Ti přespávají ve sklepích, u výtahů na mezipatrech a podobně,“ řekl jeden z městských strážníků Zdeněk Šostek.

Tuto situaci potvrzuje i vedoucí Azylového domu v Kopřivnici Dušan Habovčík. „Objevili se nám tady i bezdomovci z jiných měst. Jelikož ty místní znám, tak si myslím, že těch, co do Kopřivnice přišli, může být tak asi deset,“ řekl. Mezi těmi, kteří se v současnosti pohybují po kopřivnických ulicích, jsou také místní lidé bez přístřeší, kteří již prošli místním azylem, ale byly s nimi problémy a přes opakované pokusy se je nepodařilo vyřešit. „Máme jistá pravidla a člověka, se kterým jsou problémy, prostě nemůžeme přijmout,“ uvedl Habovčík.

Azylový dům, umístěný na Horní ulici, je v současnosti naplněn na více než sto procent. „Minulou středu jsem ubytoval jednoho klienta, který doplnil stav a ještě týž večer přišel další, který momentálně využívá místo jednoho dlouhodobě nepřítomného,“ řekl vedoucí azylového domu. Do budoucna budu muset udělat revizi, protože někteří klienti, máme tady momentálně dva takové, jsou dlouhodobě nepřítomní a objeví se dvakrát, třikrát za měsíc. Místo se jim ale přesto zatím drží,“ doplnil Habovčík. V azylovém domě je obsazeno šestnáct lůžek ve čtyřech pokojích a navíc je tam ještě pokoj žen. Ten měl být podle původních plánů jen na zkušební dobu, nakonec ale zůstal a v současné době je téměř nevyužitý.

„Pokoj žen je momentálně, dá se říci prázdný, je na něm pouze jedna klientka a ta taky často různě přebývá i jinde. Uvažuji o tom, že by se pokoj použil buďto pro rozšíření kapacity ubytování pro muže, a nebo což by bylo úplně ideální, že bychom znovu zřídili takovou společenskou a kulturní místnost, která nám momentálně citelně chybí,“ plánuje Habovčík.

Přesto, že azylový dům by měl být určen ke krátkodobému ubytování po dobu překonání krize, mnozí bezdomovci v něm přebývají v podstatě trvale. „Takové tady máme tři nebo čtyři. Pro ně krize trvá prakticky na doživotí. Mají špatný zdravotní stav, což znamená, že jej už nikdo nevezme do práce. Také jim nikdo nedá byt nebo podnájem, nemají šanci na jiné ubytování a navíc jsou v předdůchodovém věku. To znamená, že můžeme čekat na to, až dojde důchodového věku a pak se ho budeme snažit dostat do domova důchodců, to je jediná jeho možnost. Druhá už je jen ta, že zůstane tady,“ vysvětlil Habovčík.

To ovšem neznamená, že by v azylovém domě přebývali stále stejní lidé. Za dobu provozu se v něm vystřídalo 85 mužů a 11 žen. Někteří, zejména ti mladší, z něj odcházejí, neboť se jim podařilo najít práci, podnájem nebo se oženili. Existuje také několik případů, kdy klienti azylového domu zemřeli a podobně. Vždy se však stav během několika dní opět naplní.


Radní jmenovali další komise

Foto 3

K o p ř i v n i c e (hod) - „Stěžejním bodem jednání městské rady bylo projednávání a schválení návrhu rozpočtu pro jeho předložení zastupitelstvu. Rozpočet je laděn jako vyrovnaný v rozsahu 228 milionů 468 tisíc korun. Součástí rozpočtu je i seznam nekrytých investičních akcí v rozsahu 55 milionů korun,“ sdělil po jednání rady zástupce starosty Alois Janek. „Dále se projednávalo patnáct změn územního plánu v různých lokalitách,“ dodal Janek.

„Byly schváleny komise městské rady - sportovní, mezinárodních vztahů a místní komise v Lubině, Mniší a ve Vlčovicích. Předsedou komise pro mezinárodní vztahy byl jmenován Jan Navrátil. Byla zadána veřejná zakázka na digitální a technickou mapu města Kopřivnice. Rada dále projednala zprávu o provozu psího útulku v loňském roce,“ řekl Janek.

„Pan Wisnar předložil program získávání investorů v mikroregionu. Rada doporučila městskému zastupitelstvu dohodu o úhradě neinvestičních nákladů na dítě z jiných obcí. Domluvili jsme se na formě úhrady na rok 1999 a narovnání plateb za rok 1998,“ doplnil zástupce starosty Zdeněk Krajčír a dodal, „rada vyhlásila granty ve výši tři sta tisíc korun z rozpočtu města.“

Městská rada dále na svém jednání schválila záměr města prodat dům na ulici Karla Čapka, č. p. 777 - 780 po jednotlivých bytech včetně spoluvlastnických podílů k pozemkům a na společných částech budovy stávajícím nájemcům za kupní cenu danou Projektem prodeje bytových domů v Kopřivnici. Rada jmenovala pracovní skupinu pro zpracování koncepce využití Kulturního domu Kopřivnice, p. o., ve složení: Jiří Tichánek, Jaroslav Ponec, Jaromír Maroň, Radomíra Michálková a Josef Pavelka.


Na rozjezd výroby v chudobinci si Favea nejdřív musí vydělat

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že ještě v září loňského roku byl předpoklad, že by v přestavěné budově chudobince mohla být zahájena alespoň část výroby potravinových doplňků do konce roku, se situace opět změnila.

„Momentálně je situace taková, že se na stavbě intenzivně pracuje a dnes je předpoklad, že zkušební provoz by mohl být zahájen v polovině roku,“ řekl ředitel firmy Favea Ladislav Myšák.

Podle jeho slov bylo již v listopadu započato s montáží technologických celků do budoucích výrobních prostor.

Celá realizace stavby se prodražila díky objektivním ekonomickým skutečnostem. Navíc kromě již zmíněných potravinových doplňků se firma rozhodla také pro výrobu lékových forem určených jak pro veterinární tak humánní medicínu. To si ovšem vyžádá další nemalé investice.

„My nechceme jít cestou shánění úvěrů, ale chceme si na technologii a na zvýšené náklady sami vydělat. Proto jsme museli realizovat některé další obchody tak, abychom mohli celou záležitost zafinancovat z vlastních zdrojů,“ uvedl Myšák.

Firmě Favea patří také jedna z nejstarších budov v Kopřivnici - Zemanství přímo sousedící s budoucím výrobním závodem. „Do rekonstrukce Zemanství se pustíme, jakmile začneme vyrábět a dosahovat zisků, ze kterých budeme moci investovat. V současné době nejsem schopen odhadnout, jakým tempem to půjde. Peníze, které vyděláme, nemáme v plánu rozdělovat společníkům, ale chceme je investovat do Zemanství,“ plánuje ředitel firmy Ladislav Myšák.

Na záměrech, které firma Favea měla v době, kdy Zemanství kupovala, se ale nezměnilo vůbec nic. V dnes chátrající budově má vzniknout reprezentativní sídlo firmy a pravděpodobně také stylová restaurace. Okolí budovy bude upraveno jako parčík a bude přístupné nejširší veřejnosti.


Páteční Valentýnskou diskotéku zpestřili svou rvačkou skinheadi

K o p ř i v n i c e - Když kněz Valentýn poslal ze žaláře zamilovaný list dceři bachaře, jistě netušil, jak jeho čin vstoupí do dějin. Císař Claudius II. zakázal svým vojákům uzavírat manželství, aby se lépe mohli soustředit na vojenskou službu a kněz Valentýn ’ženitbychtivé’ tajně oddával. Pro lásku k bližnímu skončil nakonec na popravišti.

Starý pohanský svátek připadající na polovinu února přejali později křesťané a spojili jej se svatým Valentýnem.

Dnešní podoba svátku zamilovaných má poněkud odlišnou podobu. V pátek v Kopřivnici proběhla Valentýnská diskotéka, kterou výtržnostmi zpestřili skinheadi, v neděli pak s pěknou akcí pro děti přišel dům dětí a mládeže.

V květinářstvích zaznamenali větší obrat, kupovaly se spíš malé kytičky (prim držely rudé růže), pravé žně měli v papírnictvích, kde výběr vtipných valentýnek je rok od roku větší a v knihkupectví pár romantiků koupilo básně v kolibřím vydání.

Snad každý z nás nějakou tu valentýnku dostal nebo alespoň věnoval. Ty ručně vyrobené se těšily největší oblibě. Ale proto, aby člověk svému protějšku udělal radost či vyjádřil své city, stačí i méně okázalé prostředky. Dobrá večeře, láskyplné pohlazení nebo milé slovo. Vždyť jak říkala moje babička: „Nakonec stejně všichni skončíme v posteli.“ Ti méně šťastní letos s chřipkou.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Přídavky na děti od ledna zaznamenaly změny

K o p ř i v n i c e (ili) - Na referátu sociálních dávek došlo podle zákona č. 242/97 Sb. § 17 od 1. ledna 1999 ke změně týkající se přídavků na děti. Koeficient na přídavky na děti se zvedl z 2,2 zpátky na tři celé a upravil se násobek ve výměrách, které slouží pro výpočet dané dávky.

Pro úplnost uvádíme přehled výše životního minima:

- částka potřebná k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb občana činí měsíčně:

a) 1 560 Kč, jde-li o dítě do 6 let věku
b) 1 730 Kč, jde-li o dítě od 6 do 10 let věku
c) 2 050 Kč, jde-li o dítě ve věku 10 - 15 let
d) 2 250 Kč, jde-li o nezaopatřené dítě od 15 do 26 let věku
e) 2 130 Kč u ostatních občanů

- částka k zajištění nezbytných nákladů na domácnost činí měsíčně:

a) 1 300 Kč, jde-li o jednotlivce
b) 1 700 Kč, žijí-li v domácnosti dvě osoby
c) 2 110 Kč, žijí-li v domácnosti tři nebo čtyři osoby
d) 2 370 Kč, žije-li v domácnosti pět nebo více osob

Tato avizovaná změna, pokud si občan přídavky na děti včas vyřídil, se projevila při vyplácení lednových sociálních dávek v měsíci únoru.

Další změna se týká úpravy úředních hodin na referátu sociálních dávek Okresního úřadu Nový Jičín včetně všech kontaktních míst, a to s platností od 1. března. Ke změně dochází v souvislosti se změnou v systému vyřizování dávek státní sociální podpory. Úřední hodiny se upravují následovně: pondělí 8 - 17, úterý 8 - 15, středa 8 - 17. Úterý se tedy stává normálním úředním dnem, zatímco dříve bylo vyhrazeno pouze pro předvolání a výzvy. Čtvrtek a pátek bude zavřeno.


Do škol bylo zapsáno tři sta padesát žáků

K o p ř i v n i c e (hod) - Zápisy dětí do prvních tříd pro školní rok 1999/2000 se konaly 5. a 6. února na jednotlivých základních školách.

Letos se rodiče mohli poprvé rozhodnout, zda dají dítě do školy podle obvodu místa svého bydliště nebo zda využijí možnosti, aby jejich potomek chodil do sportovních tříd ZŠ - náměstí nebo jej zapsali do církevní školy.

„Podle údajů evidence obyvatel města Kopřivnice se mělo k zápisu dostavit 330 dětí narozených od 1. září 1992 do 31. srpna 1993 a všechny ty, které měly odklad v loňském roce.

Hodně dětí podle sestav vůbec k zápisům nepřišlo, a to zřejmě z toho důvodu, že jsou nemocné. Ředitelé škol se obvolávají a sdělují si změny u dětí, které přišly k zápisům navíc, a rodiče, jejichž dítě nepřišlo, obešlou dopisem, aby sdělili důvod, proč nepřišli, aby mohli stanovit počty dětí ve třídách,“ řekla Věra Šablaturová, pracovnice odboru školství, kultury a sportu Městského úřadu v Kopřivnici.

Kolik rodičů bude žádat o odklad povinné školní docházky, to na odboru školství nevědí. Odklad totiž může povolit jedině pedagogicko-psychologická poradna nebo dětský lékař, a to až do 31. srpna, ale v žádném případě o tom rozhodnout nemohou sami rodiče.

Škola Počet dětí, které přišly k zápisu Z toho počet dětí s návrhem na odklad povinné školní docházky
ZŠ - náměstí 27 3
ZŠ Dr. Horákové 106 23
ZŠ E. Zátopka 111 27
ZŠ Alšova 76 15
ZŠ 17. Listopadu 77 18
ZŠ sv. Zdislavy 20 1
ZŠ Lubina 13 4
ZŠ Mniší 13 2

Kopřivnice se letos bude snažit obdržet certifikát Evropské unie

K o p ř i v n i c e (ili) - Jedním z nejdůležitějších požadavků Evropské unie k zemím, které chtějí vstoupit do jejich řad, jsou nároky z oblasti životního prostředí.

Tato oblast je v zemích Evropské unie velmi přísně sledována a je na ní kladen největší důraz. Proto Evropská unie napomáhá přidruženým zemím, aby se jim požadavky stanovené Evropskou unií podařily beze zbytku splnit ještě před vstupem.

Prvořadým zájmem Kopřivnice je splnění podmínek vstupu do Evropské unie. Proto byla přivítána iniciativa, která se jmenuje Města v souladu s požadavky Evropské unie. Tato iniciativa je určena samosprávám měst zemí střední a východní Evropy, které jsou přidruženy k Evropské unii. Jejím cílem je podpořit snahu samospráv splnit požadavky kladené Evropskou unií v oblasti životního prostředí.

Tato iniciativa je podporována direktorátem Evropské komise, který je zodpovědný za otázky životního prostředí, jaderné bezpečnosti a civilní ochrany. Je uskutečňována ve spolupráci s Kampaní za dosažení trvale udržitelného rozvoje evropských měst, Radou evropských měst a regionů a Regionálním enviromentálním centrem pro střední a východní Evropu, které sídlí v Maďarsku.

Iniciativa je charakterizována tím, že města, která splní její požadavky, získají certifikát „Město v souladu s požadavky Evropské unie,“ jehož význam zdaleka překračuje rámec republiky. Certifikát bude předán vítězným městům na mezinárodním setkání, které proběhne pod záštitou evropské komise v letošním roce. Přihláškou k této iniciativě je vyplnění dotazníku, který mapuje nejdůležitější oblasti preferované Evropskou unií, to znamená přístup veřejnosti k informacím o životním prostředí, odpady, vodu a ovzduší.

V letošním roce se zmíněná iniciativa uplatňuje poprvé, je vlastně takovým pilotním projektem. Předpokládá se, že se tímto způsobem bude postupovat i v dalších letech a že počet měst získajících certifikát bude narůstat.

Zapojení Kopřivnice do tohoto pilotního projektu je potěšující. Je však předčasné hovořit o tom, zda-li certifikát v letošním roce získá. Město samozřejmě udělá všechno proto, aby se Kopřivnice stala držitelem certifikátu, když ne letos, tak určitě v nejbližších letech.

Dotazníky mají být posuzovány zástupci Evropské unie a zemí střední a východní Evropy podle stanovených kritérií a výsledek by měl vejít ve známost koncem prvního čtvrtletí tohoto roku.

První částí dotazníku je přístup veřejnosti k informacím o životním prostředí. Primárním oficiálním počinem v této oblasti je zákon č. 123 z roku 1998 o přístupu veřejnosti k informacím o životním prostředí. Zákon vychází ze směrnic Evropské unie z roku 1990 a jeho (zhruba půlročním) uplatňováním by měl být nastartován další rozvoj poskytování informací veřejnosti v oblasti životního prostředí.

Jedním z dalších kroků, které k tomu vedou, je Agenda 21. Jde vlastně o zapojení co nejširší veřejnosti na rozhodování nejenom v oblasti životního prostředí, ale i oblastech sociálních, ekonomických a dalších. Agenda 21 znamená, volně přeloženo, program pro 21. století. „Myslím si, že co se týká ovzduší, tam jsme na tom výrazně lépe, hlavně ve srovnání s obdobím před rokem 1989,“ uvedl vedoucí odboru životního prostředí Hynek Rulíšek.

„Jednak máme téměř celé město i místní části plynofikovány a navíc zde platí i městská vyhláška, která stanoví jaké druhy paliv je možno využívat. Navíc od 1. ledna letošního roku platí emisní limity pro střední a velké zdroje znečišťování ovzduší a tím se snížil i dálkový přenos emisí z Ostravska.“

Třetí část dotazníku se týká oblasti vody, jak pitné tak i odpadních vod. Pitná voda, i když její kvalita není v kompetenci obce, ale Severomoravských vodovodů a kanalizací, je v pořádku. V oblasti odpadních vod nemá Kopřivnice problémy, horší situace je v místních částech. Pokud budeme chtít vstoupit do Evropské unie, budeme muset stávající systém septiků a žump nahradit systémem řízeným - tj. čistírnami odpadních vod. Letos bude zpracována studie, která navrhne optimální řešení této problematiky. Protože je to jedna z priorit Evropské unie i Státního fondu životního prostředí, bude výstavbu čistíren odpadních vod stát finančně podporovat.

Poslední část dotazníku se týká nakládání s odpady. „Systém sběru, třídění a zneškodňování odpadů, který je v Kopřivnici vybudován, plně vyhovuje podle našeho názoru současným představám hospodaření s komunálním odpadem,“ uvedl na závěr Rulíšek.


Zimní stadion je v zimě využíván maximálně

Foto 4

K o p ř i v n i c e (jk) - Plavecký bazén a koupaliště, jejichž činnost byla popsána v  předminulém vydání Kopřivnických novin, je jen částí činnosti Správy sportovišť města Kopřivnice. Prakticky nejvíce využívaným objektem a zároveň objektem častých sporů mezi provozovatelem a kluby, které areál využívají, je zimní stadion. Příspěvková organizace města se podle jejího ředitele Milana Gilara snaží o maximální využití této víceúčelové haly. Největšího vytížení se dostává ledové ploše a proto bývá v provozu od šesté hodiny ranní minimálně do půlnoci, přičemž někdy se na ledě hraje i dlouho přes půlnoc. „Od 17 do 22 hodin bychom potřebovali dvě ledové plochy,“ říká s nadsázkou Gilar. Střídají se zde při trénincích hokejisté a krasobruslaři, probíhá školní výuka, mistrovská hokejová utkání, městská hokejová liga, pravidelná bruslení veřejnosti a jiné akce. „Jsou trochu problémy s rozdělením plochy. Největší spory jsou mezi krasobruslaři a hokejisty, kteří si stěžují na špatnou kvalitu ledu po krasobruslařích. Už jsme to ale určitým způsobem řešili,“ tvrdí Gilar.

Tyto starosti trápí správu v průběhu sezony, od dubna do srpna se naopak zužitkování prostorů hledá. Loni se zde konaly dvě mimosportovní akce a to třídenní prodejní trhy koberců a koncert skupiny Transglobal Underground, po stránce sportovní to byl tenis, hokejbal a in-line hokej, sezona pak začala již v srpnu, kdy SpSK ve spolupráci s HC zajistila maximální využití plochy a tento měsíc, jindy kvůli značným nákladům na led ztrátový, dokonce vykázala mírný zisk. „Byl to první rok, kdy jsme se pokoušeli o využití plochy na jaře a v létě a hodláme v tom pokračovat i letos, kdy navíc možná dojde i na utkání v malé kopané,“ vypočítává aktivity Gilar a vzpomene i jednání s agenturou zajišťující vystoupení muzikálu Mrazík. „Usilovali jsme o jeho uvedení v těchto dnech, snaha však ztroskotala na malé kapacitě hlediště a praktické nemožnosti zajištění čtyř vystoupení po čtyřech tisících divácích,“ lituje Gilar. „Opravdu to není s pořádáním podobných akcí jednoduché, podobné je to i s výstavními akcemi a autosalony.“ Stejně jako bazén, tak i ledovou plochu si může kdokoliv pronajmout, v tomto případě za 1 000 korun na hodinu, musí však počítat spíše s noční hodinou.

Co se týče dalšího provozu areálu, plánuje správa sportovišť restrukturalizaci energetiky celého stadionu a tím snížení maximální výše nákladů. Jde o využití odpadního tepla, které jde zatím vniveč, pro ohřev užitkové vody. Měla by být vybudována nová výměníková stanice pro zimní stadion, dům s pečovatelskou službou a ZŠ - náměstí včetně regulace vytápění, a dále by měly být provedeny izolace rozvodu, snížení tepelných ztrát v objektech, optimalizace osvětlení a další opatření. „V současné době je vše ve fázi rozpracovaného projektu, který by měl být hotov v únoru. Těmito opatřeními by SpSK měla ušetřit minimálně 30 procent tepla a 20 procent elektrické energie. Energie totiž tvoří minimálně polovinu výdajů na provoz stadionu a toto je základní směr jeho modernizace. V případě, že by se projekt neuskutečnil, náklady by stále rostly, přičemž v současné době pohlcují zhruba 2,5 milionu korun. Modernizace by se letos konečně měly dočkat také šatny a především sociální zařízení, která jsou v katastrofálním stavu. „Mimo jiné nás čeká také oprava střechy a střešní konstrukce,“ zakončil Gilar.


Budoucnost SpSK je nejistá

K o p ř i v n i c e - Když ředitel Správy sportovišť Kopřivnice Milan Gilar nedávno uvedl, že cílem činnosti správy pro letošní rok je minimalizace spoluúčasti sportovních klubů na financování provozu sportovišť a snaha o maximální spolupráci s  těmito kluby, určitě věděl o čem hovoří. Právě nepříliš ideální symbióza vedení správy, která sídlí v  objektu zimního stadionu, a vedení hokejového a krasobruslařského je totiž veřejným tajemstvím a podle prezidenta hokejového klubu Jaroslava Fleischmanna a trenéra FSC Evžena Milčinského se stává stále neúnosnější.

„Domníváme se, že ředitel správy pan Gilar nespolupracuje s  kluby tak, aby svým působením činnost klubům ulehčoval, spíše naopak,“ tvrdí oba. Jako příklad uvádějí snahu o zisk z   provozování ledu za každou cenu, i na úkor činnosti obou klubů. „Jsem pro snahu o maximální využití plochy, ale tak, aby prioritou zůstaly potřeby klubů. U zařizování využití plochy se naráží na další problém, kterým je vztah člověka, který správu řídí ke sportu, jenž se na sportovišti provozuje. Jeho kontakty totiž nejsou srovnatelné s kontakty klubů, navíc jeho prioritní snahou vždy bude vykazovat co nejlepší hospodaření,“ míní Fleischmann. „Myslíme si, že bychom při vzájemné spolupráci obou klubů dokázali zaplnit plochu s daleko větším přehledem než SpSK,“ dodal. Výhrady k  činnosti SpSK mají oba trenéři také, co se týče ledu. „Problémy s  ledem jsou tady jen proto, že správa se snaží o co největší úsporu a led je pro skoky krasobruslařů tenký,“ říká Milčinský.

Řešení celého problémového vztahu vidí oba ve vytvoření jiného systému provozování tohoto objektu. „Město, které v   současnosti provoz zajišťuje, by se na něm podílelo i nadále, ale například za spoluúčasti firmy a zástupců jednotlivých sportovních subjektů, které samy nejlépe vědí, co je nejvíce pálí.“

V  současné době byla městskou radou zřízena komise, která by měla hledat lepší cesty provozování všech sportovišť, nyní spadajících pod SpSK, přičemž místostarosta města Zdeněk Krajčír uvedl, že úvahy o zrušení správy jsou zatím předčasné. „Zatím sbíráme názory a hledáme řešení,“ dodal. První oficiální sezení této komise by se mělo uskutečnit 1. března.

Ani ředitel SpSK Milan Gilar nepovažuje současný systém za ideální, pouze za přijatelný. „O tom, za jakých podmínek, by měla být sportoviště provozována, by se mělo určitě diskutovat, musí se však brát v   úvahu současné možnosti města. SpSK určité představy o budoucnosti má.“ Gilar se dotkl i problému, který uváděli za závažný i představitelé klubů, a to problém dotování provozu areálů městem. „Určitě bychom chtěli ve větší míře podpořit mladé a poskytnout jim plochy zdarma, o výši nájmu pro ostatní by se mělo jednat,“ uvedl Gilar. Stejný názor na pronájem ledu mládežnickým kategoriím mají i zástupci obou klubů, pro něž je placení, byť jen části skutečných nákladů, na provoz značným výdajem.

Jana Kapounová


Místní ODS změnila své vedení

K o p ř i v n i c e (hod) - Na místním sněmu ODS, který se konal v pondělí 8. února, se projednávala povolební situace v Kopřivnici a volily se veškeré orgány do funkcí místní ODS. Tajnou volbou bylo zvoleno nové vedení - devítičlenná rada ODS, novým předsedou se stal Petr Chromečka, místopředsedou Oldřich Rys.

„Já bych chtěl za sebe poděkovat svým členům za důvěru, kterou mi dali. Domnívám se, že svou volbou vyjádřili vůli změnit trošičku styl politiky v Kopřivnici v ODS a hlavně vystříhat se konfrontacím a být vstřícnější vůči partnerům. Samozřejmě ODS zůstává stále stranou, která má své jasné cíle, svůj názor a přes určité mantinely není schopná, ani ochotná překročit. ODS je připravena jednat se všemi demokratickými stranami ve městě,“ řekl po jednání nově zvolený předseda ODS Petr Chromečka.


Jak dál?

V současné době, kdy se utváří rozpočet města na rok 1999, je nutné si položit zásadní otázku, jak dál? Jak dál pokračovat v hospodaření s majetkem města. Jestli vývoj zaměřit především na servis základních potřeb občanů nebo začít spravovat město jako nezávislý podnikatelský subjekt.

V prvním případě bude město závislé na dotacích od státu a nebudou peníze na nic jen na holé živoření. V druhém případě je možné, že město po určité době překoná výprodejní politiku a ekonomicky špatné hospodaření ODS a stane se vlastníkem prosperujícího majetku.

Co je k tomu nutné? Zastavit další prodej jakéhokoliv majetku města, který by mohl městu přinášet zisk. Zodpovědět občanům otázku, co bude dál, až se všechno rozprodá a spotřebují se výnosy, pokud se bude taková výprodejní politika propagovat dále.

Je nutné přehodnotit smlouvy s Rekazem, dále Slumeko, KDK, KTK, Správou sportovišť atd. Domnívám se, že při správě těchto subjektů městem, jeho odbory, by se zprůhlednilo hospodaření, snížily by se dotace z rozpočtu města a v některých případech by mohlo dojít i k určitému cenovému poklesu u služeb. Je nutné, aby příjmy z tohoto druhu podnikání posílily rozpočet města.

Dále je nutné se znovu a důkladněji zabývat bytovou otázkou města. Za posledních osm let se ve městě byty nestavěly. Dokončený dům s pečovatelskou službou nelze počítat. Není také pravdou, že Kopřivnice má dostatek bytů. Na městském úřadě je registrováno přes 500 žádostí. Rozhodnutí minulého městského zastupitelstva stavět větší byty v lokalitě Pod Bílou horou, se ukázalo jako chybné.

V současné ekonomické situaci je třeba se zaměřit na výstavbu malometrážních bytů pro občany v poproduktivním věku. Ti potom uvolní větší byty pro rodiny s dětmi.

To, že občané nemají peníze na základní životní potřeby, natož na velké byty, není vina občanů, a když tak částečná.

je nutné také řešit celkovou situaci sídliště Sever v oblasti zásobování a služeb i tím, že lidem, kteří se tím budou zabývat, je možné udělit daňové úlevy.

To samé Kasárna, v žádném případě neprodávat, ale také např. snížením daní přispět k celkovému obsazení a vybrané peníze z pronájmu použít na postupnou rekonstrukci.

A jak dál? Prostředků na nápravu chyb z minulých osmi let je málo a času také. jak se tedy rozhodne současná vláda města?

Miroslav Veselý
člen městského zastupitelstva


Kultura

Policajty budeme dělat asi až do smrti, říká Zdeněk Izer

Foto 5

K o p ř i v n i c e - Zcela zaplněný sál kulturního domu očekával minulý týden vystoupení známé imitátorské dvojice Zdeňka Izera a Marka Dobrodinského. Tito dva komici pak před kopřivnickým publikem předvedli svůj jevištní program nazvaný Humory z Lán.

Kdy jste v sobě objevil bavičské a hlavně imitátorské schopnosti?

IZER: Tak já jsem byl kašpárek už na ’základce’. Od nějaké třetí třídy jsem domů nosil vždycky jednu poznámku ze školy a druhou z družiny. Vždycky jsem byl třídní kašpar, a to se se mnou vleklo až na učňák, kde jsem zjistil, že umím napodobovat hlasy Karla Poláka, Luďka Soboty a samozřejmě nějaké kantory. Víceméně se to ale objevilo samo, nikdy jsem se ty hlasy neučil. Pak jsem přišel na vojnu, kde jsem samozřejmě dělal lampasáky. Oni tenkrát slavili MDŽ a pozvali si nás tam jako kašpárky. Měli jsme tam asi deset minut nějakých písniček a imitací. Pak nás s tím poslali na nějakou armádní soutěž, na které jsme se dostali až do celoarmádního kola.

To byl prvopočátek vašeho vystupování?

IZER: Dá se to tak říct. Když jsem to měl asi za čtyřicet do civilu, tak nás poslali do nějakého bolševického vojenského pořadu Kompas a tam byla taky skupina Maximum, kde hrál Marek na klávesy. Tam jsem dostal nabídku, abych po vojně jezdil s nimi. Takže někdy na jaře roku 1989 jsem začal jezdit s nimi a od revoluce pak už jezdíme sami dva.

Vlastně hned po revoluci, někdy dvacátého listopadu jsme dělali Husáka s Jakešem. To se tomu lidi ještě nesmáli, protože nevěděli, jak to dopadne. Myslím si, že jsme první, kdo po revoluci začali dělat politickou satiru.

Kdy jste začali vystupovat pódiově a kdy jste začali natáčet první audio nahrávky?

IZER: Dostal jsem nabídku, abych přijel do Plzně také bez kapely. Tam jsme měli vždycky kratší vystoupení, ale vždycky jsme tam něco přimysleli a zkusili, jestli se to chytne nebo ne. No a postupně se to nabalovalo a nabalovalo, až z toho vznikl první celovečerní pořad.

DOBROdINSKÝ: V roce 1992 nám vyšla první kazeta, na které jsme dělali právě tu politiku Ve dne zataženo, v noci roztaženo. Za dva nebo tři měsíce na to, jelikož se to velmi dobře prodávalo, jsme natočili druhý díl a pak ještě kolem rozdělení republiky vyšel třetí díl.

Jsou pro vás některé hlasy snazší než jiné?

IZER: Ono se na lehčí, těžší podepisují různé chřipky a podobně. Spíš mi jdou vyšší hlasy.

Pravděpodobně největší úspěch jste zaznamenali se sérií Policejních akademií. Jak vznikl ten nápad natočit je?

DOBRODINSKÝ: To bylo taky dost spontánní. My jsme ve vydavatelství Carmen natočili už tři díly té politiky a říkali jsme, že už to nechceme dělat dál. Zmožek přišel s nápadem natočit policejní fóry. My jsme o tom přemýšleli, ale říkali jsme si, že jenom je vyprávět, by bylo málo. Když už by se měla taková věc dělat, tak by bylo třeba vymyslet partu nějakých policajtů, na které by se ty vtipy nějak namontovaly, aby to mělo nějaký děj. Jelikož se to dobře prodávalo, tak jsme udělali druhou, no a když vydavatel tlačil na třetí, tak jsme kvůli problémům s autorskými honoráři odešli.

Děláte pódiové pořady, videokazety a zvukové nahrávky, co je pro vás příjemnější? Jste radši na jevišti nebo si raději vyhrajete s hlasem?

IZER: Je to vždycky trošku něco jiného, na pódiu má člověk přímý kontakt s divákem. Na kazetě se dá udělat velké množství vtipů nejrůznějšími ruchy. Když Policejní akademie vyšla, tak lidi chtěli, abychom ji dělali na představeních, což ale nejde.

Chystáte nějaký další pořad nebo nějakou novou kazetu?

DOBRODINSKÝ: S tím pořadem, který jsme tady odehráli dneska, jezdíme od loňského března. Loni jsme taky vydali tu městskou policejní akademii, protože za námi pořád lidi chodili a ptali se, jestli bude další akademie. I když jsme původně nechtěli, nakonec jsme se rozhodli, že přece jen ještě další vydáme. No od října se už prodalo 25 tisíc kusů, za což Leona Machálková dostává zlaté desky.

IZER: Vypadá to, že budeme dělat policajty do smrti.

DOBRODINSKÝ: Chtěli bychom na jaře natočit ty první dva díly policejní akademie, protože ty, co vydala Carmen, byly nahrány na starých páscích. Zmožek přetáčel kazety Na moravské svatbě a podobně, které zbyly a neprodaly se, se tím přemazaly. Vzhledem k tomu, že ty kazety měly různé délky, tak je to taky různě sestříhané. Kromě toho, že mezi lidmi existuje spousta verzí Policejní akademie, tak pod tímto záznamem je ještě slyšet Moravskou svatbu. Proto to chceme přetočit.

David Macháček


Zasloužený úspěch žáků ZUŠ Z. Buriana

K o p ř i v n i c e (ha) - Slavnostním ukončením školního kola národní soutěže ve hře na klavír, smyčcové nástroje, akordeon a kytaru, vyhlášené pro žáky základních uměleckých škol, byl koncert vítězů, na němž se představili nejúspěšnější starší žáci ZUŠ Zdeňka Buriana. Koncert se konal 4. února v kině Puls a navštívilo jej asi padesát příznivců školy, kteří si přišli poslechnout hru mladých zrajících hudebníků s předpoklady pro postup do vyšších soutěží.

Celkem se školního kola zúčastnilo na sedm desítek žáků, od těch nejmenších v nulté kategorii až po ty, kteří cílevědomě pracují na své muzikantské budoucnosti. Koncert vítězů byl příležitostí pro širší veřejnost seznámit se s velmi pěknými výkony klavíristů - Magdy Vaškové, Filipa Borovského, Veroniky Hanákové, Renaty Hyvnarové, Lenky Tomešové, houslistů - Evy Bajerové, Hynka Golda, Jany Gerykové a violistky Heleny Goldové, violoncellistů - Tomáše Sochy, Jany Hrtoňové a Adama Kováře.

Zvláště výukou hry na violoncello patří ZUŠ Zdeňka Buriana již několik let mezi nejúspěšnější v severomoravské oblasti. Následující okresní kola potvrdila předpokládané výsledky.

Ve hře na klavír se okresní kolo konalo v ZUŠ Nový Jičín a zúčastnilo se ho celkem 79 žáků všech kategorií. Kopřivnická ZUŠ Zdeňka Buriana zde obsadila ve velké konkurenci třikrát druhé místo. Mezi nejmladšími v nulté kategorii to byla Pavlína Kašpárková, v osmé kategorii Petra Gilarová, obě ze třídy učitelky Mileny Mojžišové. V šesté kategorii Filip Borovský, žák učitelky Renaty Talpové.

Pořadatelem okresního kola ve hře na smyčcové nástroje byla ZUŠ Zdeňka Buriana. V pátek 12. února se v Kopřivnici utkalo 27 houslistů, šest violoncellistů, dva hráči na kontrabas a jedna violistka. Výsledky jsou pro pořádající školu více než potěšitelné. Z deseti postupujících houslistů jich pět navštěvuje kopřivnickou školu. Oblastního kola se tedy zúčastní houslisté - Kristýna Hasserová, Eva Bajerová obě ze třídy učitelky Hany Vyhlídalové, Hynek Gold, Petr Pukovec, Jana Geryková a violistka Helena Goldová ze třídy učitelky Markéty Melčákové. Na úspěšný postup violoncellistů věřili všichni, kteří mají pedagogické schopnosti Judity Šprochové. Její žáci - Tomáš Socha, Jana Hrtoňová a Adam Kovář obstáli na výbornou. Postup si vybojoval také basista Aleš Nytra ze třídy učitele Pavla Knápka.

Jestli se některému z jmenovaných podaří překročit hranici oblastního kola, bude to jistě radost převeliká.


Kavárnu Nora Café poprvé rozezní jazzová hudba v podání The Gizd Q

K o p ř i v n i c e (dam) - Vůbec poprvé se zítra večer v Nora Café rozezní živá jazzová hudba. V jednadvacet hodin vypukne program nazvaný Jazzování, ve kterém se tentokrát představí kapela s názvem The Gizd Q.

Původně mělo kopřivnické publikum tuto kapelu uslyšet až v průběhu přehlídky netradičního divadla Kopřiva, ale vzhledem k tomu, že plánovaný koncert skupiny Lampa Quartet z programu vypadl, podařilo se na poslední chvíli zajistit tento náhradní koncert.

Ten však jistě nebude svou kvalitou nijak zaostávat, spíš tomu může být naopak. Již jména členů ostravsko-opavské kapely to potvrzují. Lídrem The Gizd Q je totiž baskytarista Jaroslav Janek, který je spolu s dalším členem skupiny, bubeníkem Patrik Benekem, znám hlavně z rockové kapely Eleison. Čtveřici doplňují Michal Žáček hrající na saxofon a pianista Vlastimil Šmíd. Všichni čtyři hudebníci jsou absolventy konzervatoře. Občas jejich vystoupení ozvláštňují ještě perkuse, ale ty na kopřivnickém koncertu neuslyšíme.

Velmi výraznou postavou tohoto kvarteta je právě saxofonista Michal Žáček, muzikant, který je jedním z tahounů kapely, a který už se s největší pravděpodobností na vystoupení v době Kopřivy neobjeví. Podařilo se mu totiž získat půlroční stipendium na nejvěhlasnější jazzové škole světa ’Barkley’, což samo o sobě svědčí o jeho vysokých muzikantských kvalitách. Všichni dohromady hrají standardní klasický jazz s tím, že kapela už je na takové úrovni a tak dobře sehraná, že už jí to šlape i při improvizacích, které jsou neoddělitelnou součástí jejich jazzových vystoupení.

K jazzu prý členové kapely inkliminovali odjakživa. Už při společných studiích na konzervatoři začali v tomto žánru občas něco podnikat.

Nedávno bylo možné The Gizd Q slyšet v novojičínském Artefaktu. Kapela je také pravidelně na programu ostravského klubu Parník, kde hrají asi dvakrát do měsíce. Jinak kapela objíždí nejrůznější kluby a hospůdky. Příliš často ale nehraje, neboť nejde o jedinou hudební aktivitu jejich členů.


Obrazy Miroslava Sopucha zdobí chodbu ke kinu

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik obrazů místního umělce Miroslava Sopucha se minulý týden objevilo v chodbě vedoucí ke kinosálu.

„Nejde o výstavu v pravém slova smyslu, převezli jsme jen několik obrazů z novojičínské Galérky, kde Mirek Sopuch nedávno vystavoval. Jsou to tytéž věci jako v okresním městě. On sám nechtěl ani žádnou vernisáž. Dá se to brát jako výzdoba chodby,“ řekl ředitel firmy Ludvík Moravia, provozující kulturní dům, Lubomír Sazovský, který tuto malou expozici zajistil.

Ještě není jisté, jak dlouho zůstanou obrazy na zdi viset. Předpoklad ale je, že bude možné je obdivovat tři týdny až měsíc.


Témata grantů města jsou obecnější než vloni

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem tři sta tisíc korun bude letos rozděleno mezi projekty ucházející se o grant města. Grantový systém, který město užívá již od roku 1996, se osvědčil při podněcování občanů k organizování nejrůznějších prospěšných vizí a akcí. Na granty je letos vyčleněno asi o padesát tisíc méně než loni. „My jsme nejprve nárokovali půl milionu korun. Po projednávání rozpočtu nám bylo řečeno, že tolik prostředků nebude možné vyčlenit a proto jsme požadavek snížili právě na 300 000 korun,“ řekla vedoucí odboru školství, kultury a sportu kopřivnické radnice Radomíra Michálková, do jejíž kompetence příprava grantů spadá.

Zatímco státní instituce většinou omezují možnost ucházet se o granty pouze na občanská sdružení a podobně, v Kopřivnici se osvědčilo neomezovat okruh účastníků. Grant tedy může získat fyzická i právnická osoba. Není podmínkou, aby uchazeč byl občanem Kopřivnice, ale aby byl projekt určen zdejším občanům. „Letos jsme se pokusili o obecné postavení témat z toho důvodu, že loni byly víceméně podřízeny oslavám výročí města. Předložili jsme tedy témata v tak širokém spektru, aby se kterýkoliv občan mohl se svým projektem ucházet o peníze z grantu,“ uvedla Michálková.

Peníze bude rozdělovat již ustavena grantová komise. Ta byla původně navržena jako šestičlenná. Městská rada ale chtěla mít komisi s lichým počtem míst, ta se podle nich bude snadněji rozhodovat. Mezi pěti členy komise je místostarosta Zdeněk Krajčír, zastupitel Oldřich Rys a tři pracovnice radnice. Pro letošní rok bylo stanoveno pět témat grantů. V původním návrhu byla témata pouze čtyři, ale radní se přímo na svém zasedání rozhodli přidat ještě páté zaměřené na integraci handicapovaných občanů do dění ve městě.

Uchazeči o grant mohou své projekty předkládat ode dneška až do devatenáctého března v zapečetěné obálce s heslem granty do 19. března do 12 hodin Pavlíně Polešovské. Předložené projekty musí obsahovat: dotazník, projekt na dané téma, garance uchazeče o jeho schopnosti projekt realizovat a ekonomickou kalkulaci všech nákladů a výnosů (rozvaha). Bližší informace získáte na tel. 474 214 u P. Polešovské. Výběr nejlepších proběhne během dubna.

Granty:

Letní příměstský tábor (50 000 korun)
- podmínkou je umístění na území Kopřivnice a zařazení co největšího počtu dětí.

Pojďte sportovat! (86 000 korun)
- počítá s co nejširším zapojením veřejnosti do sportu ve městě.

Pojďte, budeme si hrát! (76 000 korun)
- tímto tématem chce město dosáhnout co největšího zapojení veřejnosti do kulturních aktivit pořádaných na jeho území.

Kulturní a sportovní akce mezinárodního charakteru (80 000 korun)
- zde je podmínkou, aby akce ucházející se o grant měla mezinárodní nebo alespoň celorepublikový význam.

Integrace handicapovaných občanů do kulturních a sportovních aktivit (8 tis. Kč)
- podmínky posledního z témat zatím nejsou zcela přesně definovány.


Donutil se svou show v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (dam) - Před zcela vyprodané hlediště Kulturního domu v Kopřivnici předstoupí v pondělí 22. února o půl osmé večer populární herec a vypravěč Miroslav Donutil se svou one man show ’Ptejte se mě na co chcete, já na co chci, odpovím ...’


Dobeš opět nebude hrát sám

K o p ř i v n i c e (dam) - V úterý 23. února bude v Kulturním domě v Kopřivnici koncertovat známý folkový zpěvák Pavel Dobeš. Ani tentokrát nebude vystupovat sólově. Stejně jako při jeho posledním vystoupení s ním přijede Tomáš Kotrba.


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 18. - Po 22. února v 17.30 hodin Atlantis umělecký dokument Francie - Itálie. Poetická procházka všemi oceány světa. Vizuální dokument s úžasnou hudbou Erica Serry o tajemství touhy ve světě. Ve 20 Vřískot 2 horor USA. Do 15 let nepřístupný

Čt 25. února - 1. března v 17.30 a ve 20 hodin Byl jednou jeden polda 3 - major Maisner a tančící drak česká crazy komedie

Kino Vláček

Ne 21. února v 15 hodin Pidilidi rodinná komedie VB o deseticentimetrových nájem- níčcích

Ne 28. února v 15 hodin Anastasia nádherný animovaný příběh USA o ztracené a znovunalezené princezně

(filmy se promítají v kině Puls)
Obrazy Miroslava Sopucha si můžete prohlédnout na chodbě směřující ke kinu

Kulturní dům Kopřivnice

Ne 21. února ve 14 hodin Dětský maškarní bál

Po 22. února v 19.30 hodin Miroslav Donutil - ptejte se mě, na co chcete, já na co chci, odpovím...

Út 23. února v 19.30 hodin Pavel Dobeš + Tomáš Kotrba, koncert písničkáře a jeho spoluhráče

St 24. února v 18.30 hodin Pamír, promítání diapozitivů a povídání s Michalem Jalůvkou z Rožnova p. R. o loňské expedici na Pamír

Čt 25. února v 19 hodin Josef Klíma - Život reportéra. Beseda se známým reportérem pořadu „Na vlastní oči“

Nora Café

So 20. února ve 21 hodin Jazzování - The Gizd Q - koncert

Pá 26. února ve 20 hodin Power music dance club - Milana 105 kg Krajčího

Po celý měsíc únor budou v prostorách Nory Café vystaveny grafiky Aničky Schwarzové

Koncerty skupin se budou konat v přilehlém hudebním sále KDK, který je součástí Nory Café

Kino Štramberk

Ne 21. února v 17 a 19.30 hodin Město andělů, komedie. Co se stane, když se anděl strážný zamiluje do dívky nad níž má bdít

Ne 28. února v 17 a 19.30 hodin Dokonalá vražda, thriller o vražedném řešení manželského trojúhelníku. Do 12 let nepřístupný


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 18. 2. 10 - 16, 17.30 - 22, pá 19. 2. 10 - 16, 17.30 - 22, so 20. 2. 12 - 22, ne 21. 2. 9 - 19, po 22. 2. zavřeno, út 23. 2. 14.30 - 16.30, 18 - 21, st 24. 2. 18 - 21, čt 25. 2. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 20. 2. v 11 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (dorost) a v 16.15 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (junioři)

Fotbal: so 20. 2. od 10 hod. pokračuje zimní přípravný turnaj na škvárovém hřišti v Kopřivnici: 10 hod. Štramberk - Trojanovice; 12 hod. Mořkov - Kopřivnice; 14 hod. Libhošť - Rybí; ne 21. 2. ve 12 hod. přátelské utkání FC Kopřivnice - Hradec nad Moravicí

Atletika: ne 21. 2. Nultý ročník rožnovského krosu organizuje v Rožnově člen kopřivnického Maraton klubu Miroslav Přívětivý. Prezentace: 9 - 9.45 hod.; start: v 10 hod. na parkovišti skanzenu; startují muži (kategorie do 40 let, do 50 let, do 60 let, nad 60 let) a ženy

Bruslení veřejnosti: čt 18. 2. 10.30 - 11.45, 17 - 18.15, pá 19. 2. 10.30 - 11.45, ne 21. 2. 13.15 - 14.30, 15 - 16.30, út 23. 2. 17.15 - 18.30 hodin

Házená: ne 21. 2. v 10 hod. se uskuteční ve sportovní hale ZŠ E. Zátopka utkání Extraligy házené mužů s HK Lovochemií Lovosice

1. okresní liga futsalu: v so 27. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 New Jersey N. Jičín - Chyba Team Libhošť, 9.25 Chyba Team Libhošť - FC Lupres Team F-M, 10.20 FC Lupres Team F-M - New Jersey N. Jičín, 11.15 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - R. U. M. Kopřivnice, 12.10 R. U. M. Kopřivnice - Victory F-M, 13.05 Victory F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 14.00 Fleret Frenštát - Megas Bordovice B, 14.55 FC Lavina Kopřivnice - Fleret Frenštát, 15.50 Megas Bordovice B - FC Lavina Kopřivnice

2. okresní liga futsalu: v ne 21. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 13.00 Dynamo N. Jičín - Twins N. Jičín, 13.50 1. FC Tornádo N. Jičín - FC Sharks F-M, 14.40 Twins N. jičín - Kuna Team F-M, 15.30 FC Sharks F-M - Dynamo N. Jičín, 16.20 Kuna Team F-M - 1. FC Tornádo N. Jičín

Futsal: so 20. 2. v SOU Kopřivnice - 2. celostátní liga futsalu, 14 hod. Mikeska Ostrava B - Arsenal Hlinsko, 15.15 hod. IFTC/mE B - Geodet Rváčov, 16.45 hod. IFTC/Megas B - Arsenal Hlinsko, 18 hod. Mikeska Ostrava B - Geodet Rváčov

Volejbal: so 27. 2. v 10 hod. na zimním stadioně Kopřivnice se odehraje utkání Kopřivnice - Tesla Brno

Rekreační turistika: so 20. 2. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Příbor ČD - na autobus. zast. u pošty v 7.47 hod. - Chlebovice střed - Palkovice kostel - Skalní vrch - sjezdovky - Metylovice - Frýdlant ČD - odj. ve 13.19 hod., návrat v 15.18 hod.; út 23. 2. v 9 hod. sraz u ZS Kopřivnice - Dům dětí a mládeže Kopřivnice - informace o kroužcích a prohlídka zařízení v objektu, ukončení akce v 11 hod.; so 27. 2. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Příbor ČD - na autobus. zast. U pošty - v 7.47 hod. Chlebovice - červ. Kubánkov - Rychaltice most - odjezd autobusem v 10.53 hod. Příbor - pošta - odj. ČD v 11.34 hod., příjezd v 11.45 hod.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: HC Kopřivnice - TJ N. Jičín 3:5 (2:1, 1:3, 0:1). V nedělním derby juniorských družstev Kopřivnice a N. Jičína byli úspěšnější hosté, kteří v závěru utkání svou výhru pojistili pátým gólem. Branky: Mička, Kudlička, R. Michálek. RP dorostu: HC Kopřivnice - TJ Nový Jičín 1:2 (0:0, 1:1, 0:1). Stejnému soupeři podlehli i naši dorostenci, ti se neúspěšně snažili na konci zápasu o vyrovnání ve hře bez brankáře. Branka: Hanuštiak. 5. tř.: HC Kopřivnice - Šternberk 11:5 (4:1, 5:1, 2:3), branky: Seidl 4, Galda a Koďousek 2, Němec, Chalupa, Škývara. 4. tř.: HC Kopřivnice - Šternberk 13:1 (3:0, 6:0, 4:1), branky: Freisler 4, Hanzlík 3, Kubec 2, Klemeš, Mičulka, Milich, Filip

Házená: Výsledky turnaje mladšího dorostu ve Vítkovicích: KH Kopřivnice - Zlín 11:9, KH - Prostějov 14:15, KH - Hranice 9:15, KH - Vítkovice 18:12, KH - Napajedla 14:11. Kopřivnice obsadila 3. místo. Střelci branek: M. Veřmiřovský 23, Smutek 17, Bílek 10, Bezděk 9, Venclík 3, Peichl 3, Kučerka 1


Judisté přivezli medaile z Prešova

P r e š o v , S t u d é n k a (jk) - Zcela suverénním způsobem si vedla judistka Kateřina Smutková na lednových mezinárodních závodech v Prešově, kde po vynikajícím výkonu získala vítězství. Na stupně vítězů se dostali i další závodníci klubu juda TJ Štramberk. Druhé místo získal v kategorii starších žáků do 53 kg Tomáš Musil, třetí místa pak patřila Tomáši Penovi (kat. ml. žáků do 33 kg), Janu Musilovi (kat. st. žáků do 48 kg) a Adéle Kelnarové mezi benjamínky do 40 kg.

Začátkem února se štramberští judisté vytáhli na krajském přeboru ve Studénce. Suverénní byla opět Smutková v kategorii dorostenek do 70 kg, druhou zlatou pak na konto štramberského klubu přidala v kategorii do 58 kg již tradičně dobře závodící Alena Zelenková. Výborný výkon Jana Lučana v kategorii do 60 kg letos stačil pouze na pátou příčku.


Štramberské judo má slušné jméno

Foto 6

Š t r a m b e r k (jk) - Za existencí judistického oddílu, který funguje ve Štramberku více jak patnáct let, dnes stojí jen manželé Štáblovi. „Upletl jsme si sám na sebe bič, jsem vlastně trenérem, ale vyřizuji také všechny další potřebné náležitosti od pronájmu prostor po zajišťování závodní činnosti svěřenců,“ říká Josef Štábl a dodává, že je to občas náročné.

Základní škola ve Štramberku klubu vychází maximálně vstříc poskytováním útočiště v malé tělocvičně, kterou judisté využívají k tréninkům dvakrát až třikrát v týdnu. „Musíme brát ohled na tréninky karatistů a lezců, takže to není ta volnost jako loni, kdy jsme tělocvičnu využívali jak v týdnu, tak o sobotách a nedělích sami, jsme ale schopni se dohodnout. Výborné je, že je tam stále natažené tatami, což nám maximálně vyhovuje,“ říká Josef Štábl. Město judu, které tvoří spolu s fotbalem a volejbalem trojlístek sportů ve Štramberku výkonnostně provozovaných, přispívá na činnost. Soutěžení je však finančně náročně, takže závodníci, či jejich rodiče musejí sáhnout do kapsy rovněž. „Sponzory nemáme, maximálně se nám jednou do roka podaří sehnat ceny a zajistit občerstvení na štramberskou Velkou cenu,“ rozebírá situaci klubu trenér.

I přes tyto skromné podmínky sbírá oddíl juda nemalé úspěchy. „Vychovali jsme mistry tehdy ještě federální republiky dorostu a dokonce i mistryni Evropy - Janu Šimkovou,“ říká i přes nepopíratelnost vynikajících výsledků skromně Štábl.

V současné době zde trénuje pod vedením Zdeny Štáblové přípravka, která čítá asi patnáct dětí ve věku mezi šesti až osmi lety. Děti mezi devíti a dvanácti lety a potom i starší závodníky trénuje Josef Štábl sám. „Někdy se nás sejde pár, někdy třeba i patnáct,“ rozhlíží se po svěřencích Štábl. Úspěšný je v mužské kategorii Miroslav Bajer, o kterého měl zájem i plzeňský extraligový klub. Na svém kontě má tento závodník páté místo z mistrovství ČR. Pozornost zasluhuje také dorostenka Kateřina Smutková, která loni získala v Jičíně na M ČR druhé místo, letos ji čeká koncem března mistrovství v Brně. „Výborná je i další dorostenka Alena Zelenková, zatím se ale neví, zda zůstane věrná domovskému oddílu, či přestoupí. Ještě v kategorii starších žáků sbíral medaile Jan Lučan, dnes v dorostu vyhraje pár zápasů, ale většinou končí pod stupni vítězů, snad se mu časem začne znovu dařit,“ říká Štábl a dodává, že výkonnost těch nejmenších dětí je většinou nevyzpytatelná, jednou vyhrají, jednou vypadnou třeba v prvním kole.

Právě pro tyto nejmenší děti jsou tréninky víceméně hrou, prvky juda se ve větší míře objevují až u těch starších. Jako ve všech sportech je totiž i zde nutná všestrannost. A tak ani u těch zkušených závodníků v tréninku nefigurují jen chvaty, ale i basketbal, trénink obratnosti či posilovna.


Fotbalisté se chystají na jaro

K o p ř i v n i c e (jk) - Dvě přípravná utkání na jarní část soutěže I. B třídy mají po uplynulém víkendu za sebou muži FC Kopřivnice. První zápas v rámci zimního turnaje pořádaného v Kopřivnici, který sehráli 6. února s Rybím, skončil remízou 1:1 a nerozhodně - 4:4 skočil i o týden později duel s Libhoštěm.

S prvním zápasem byli trenéři Reček a Weber celkem spokojeni, neboť hráči si v tréninku zatím příliš netykají s balonem, spíše nabírají fyzičku a na hře to jde poznat. „Zahráli si skoro všichni, které máme dnes v širším kádru k dispozici, takže spíš než výsledek, nás zajímaly projevy jednotlivých hráčů,“ vyjádřil se k utkání Jaroslav Reček.

Pro zápas z okresní soutěže hrajícím Libhoštěm byl již vybrán užší kádr, který na dobře upraveném, ale přesto velmi těžkém terénu zahrál dobře v prvním poločase (2:2). První půlhodina po změně stran patřila sice Kopřivnici, která se ujala vedení 4:2, to však bylo z její strany vše a podle trenéra Rečka se začal hrát profesorský fotbal. „Přestali jsme úplně hrát a hráči si snad mysleli, že jim vítězství spadne samo do klína,“ kroutil hlavou Reček a dodal, že se nastupovalo příliš sebevědomě, na což se v konci doplatilo.

Hráči Libhoště v konci utkání skóre vyrovnali, přičemž zahodili několik dalších vyložených šancí. Neproměněné příležitosti si připsala i Kopřivnice, ovšem jen v první půli. „Ve druhé půli jsme soupeře opravdu podcenili,“ přiznal po utkání kopřivnický kapitán Pavel Pítr a dodal, že špatná byla především obranná fáze všech hráčů. Za odvedený výkon pochválil Reček především Artura Boruczinského. „Slušně hrál i Hala, ovšem jen v prvním poločase, a Špaček, ale také jen sedmdesát minut,“ hodnotil hráče Reček.


Na vybíjenou se do Kopřivnice sjely děti z celé ČR

K o p ř i v n i c e (jk) - Celkem z deseti míst se o víkendu do Kopřivnice sjela školní a pionýrská družstva, aby se zde utkala v celorepublikovém finále ve vybíjené. Děti se takto setkaly již pošesté, poprvé však bylo pořadatelství svěřeno okresní radě Pionýrů v Novém Jičíně, která tuto akci uspořádala ve spolupráci se ZŠ Emila Zátopka.

V tradiční pouliční hře bojovalo v tělocvičnách celkem dvacet osm vytvořených družstev ve čtyřech kategoriích, přičemž celý program nebyl nijak zhuštěn do jediného dne, naopak všichni měli během tří dnů možnost kromě sportovního zápolení poznat i zdejší atraktivní místa. Nejdelší cestu měli do Kopřivnice školáci z pionýrské skupiny Praha Bor, naopak nejblíže to měla tři kopřivnická družstva, a to ze školy Emila Zátopka, zdejší pionýři a žáci školy Milady Horákové, na palubovce jejíž tělocvičny se odehrála část utkání. Nejpočetnější skupinou byla ZŠ Brodek u Prostějova, celkem se pak na akci sešlo a podílelo 291 lidí, včetně rozhodčích, vedoucích či neopomenutelných kuchařů. Oceněni byli nejen vítězové jednotlivých kategorií, ale i například účastnící turnaje ve hře Člověče, nezlob se či ve skládání puzzle.

Výsledky turnaje ve vybíjené:

Kategorie I. (děti do 2. třídy ZŠ):
1. ZŠ Brodek u Prostějova
2. PS Rada Ostrava Poruba
3. PS Kopřivnice

Kategorie II. (děti do 4. třídy ZŠ):
1. ZŠ Brodek u Prostějova II.
2. Brodek u Prostějova I.
3. PS Bor

Kategorie III. (děti do 8. třídy ZŠ):
1. ZŠ Brodek u Prostějova
2. PS Bludov
3. Valašské Meziříčí

Kategorie IV. (děti nad 15 let):
1. PS Karviná
2. PS Bludov
3. PS Jedovnice
4. PS Kopřivnice II.
5. PS Kopřivnice I.
6. Valašské Meziříčí


Jógové cviky mají vliv na celkový zdravotní stav

Jógové cviky zlepšují zdravotní stav v oblasti duševní i tělesné tak, že ovlivňují nejen jednotlivé klouby, ale i celé tělo.

Posilovací cviky podporují pevný vazivový aparát a silné svalstvo, které je nejlepší ochranou před opotřebováním kloubů. Protahující cviky zvyšují pohyblivost kloubů a tím i všeobecnou vitalitu. Střídáním napětí a uvolnění, posilováním a protahováním dochází k harmonické a koordinované souhře svalů.

Typické pro jógové pozice (ásány) je spojení těla, mysli a soulad vědomí a pohybu.

Pomalým a soustředěným prováděním jógových cviků se člověk naučí vnímat napětí z nervozity a vědomě je uvolňovat. Tento harmonický pocit těla se rozvíjí trpělivým cvičením, které se může naučit každý. U řady cvičení se doporučuje vedle pomalého provedení i rychlé tempo. Tím se aktivuje prokrvení svalstva, které se rychlým střídáním napětí a uvolnění trénuje. Zlepšují se jemná koordinace a obratnost pohybů. Lehké, rychlé pohyby v kloubech mnohdy uvolňují napětí a mírní bolesti - zvláště ráno, když se končetiny zdají být ztuhlé.

Bolesti jsou příčinou blokací, napětí zase zesiluje bolesti. Tento začarovaný kruh je nutné prolomit úplným uvolněním a správným dýcháním. Správně prováděné hluboké dýchání - zvláště výdech - značně podporuje uvolňující efekt. Schopnost uvolnit se i vědomé řízení dechu se zpravidla vytváří až po delším cvičení. Hrají však důležitou roli pro tělesné i duševní zdraví a pro dobrý zdravotní stav.

Jóga prohlubuje a zlepšuje vnímání těla a pohybu. Učí nás uvědomit si chybné pohybové návyky a špatné návyky v držení těla a vyrovnává je. Člověk získává cit pro přirozené a zdravé tělesné funkce, který mu pomáhá také při výběru a pravidelném provádění cvičení. Každý sám po určité době pozná, jaká cvičení jsou pro něj nutná a které cviky mu pomáhají. Lepší pohyblivostí, intenzivnějším prokrvením, posílenou svalovou silou i zvýšenou schopností protažení a uvolnění svalstva dochází k přirozeným, harmonickým a bezbolestným pohybům.

Příště: Umíme správně dýchat? Jóga v denním životě


Přípravka v minihokeji vítězně

K o p ř i v n i c e (jk) - Vítězem v pořadí druhého kopřivnického turnaje žáků druhých tříd v minihokeji, který se konal 6. února se stal domácí hokejový klub. Potom, co s přehledem vyhrál svou skupinu, porazil ve finálovém duelu Rožnov pod Radhoštěm.

Výsledky: Skupina A: Kopřivnice - S. Ostrava 16:2; Kopřivnice - Přerov 10:2; S. Ostrava - Přerov 3:10; skupina B: Rožnov - Uničov 5:1, Opava - Rožnov 3:5, Uničov - Opava 1:7; zápas o páté místo: S. Ostrava - Uničov 1:0; zápas o třetí místo: Přerov - Opava 3:3, po trestném střílení 3:4; zápas o první místo: Kopřivnice - Rožnov 6:0.

Střelci branek za Kopřivnici: Hlinka 14, Bartošák 6, Prčík 4, Valenta 3, M. Marek a Kocián po 2, J. Marek 1.


Hokejisté nezdolali Přerov ani doma

HC Kopřivnice - HC Přerov 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Neúspěšný byl minulý víkend hokejového družstva mužů HC Kopřivnice, které po vítězství ve Žďáru nad Sázavou podlehlo doma v tabulce desátému mužstvu Přerova.

Úvodní minuty se domácímu celku nevydařily i přes to, že měl od konce třetí minuty výhodu početní převahy. Kopřivnické obraně totiž ujel útočník hostí Dočkal a za Hlinkou se poprvé rozsvítilo červené světlo.

Gól v oslabení byl pro přerovské hráče povzbuzující injekcí a v 11. minutě při hře čtyři na čtyři vstřelil Vodička druhou branku. Naši odpověděli v téže minutě Michálkem, kterému nahrál Stryk, to však bylo z jejich strany po gólové stránce vše.

Ve druhé části utkání Kopřivničtí předvedli některé slibně vyhlížející akce, skóroval ovšem dvakrát soupeř. Ve 35. minutě přišla třetí branka Přerova, při které asistoval střelci Řezáčovi Ryšavý a ve 38. minutě zakončil v přesilovce kombinaci své řady Sýkora. Poslední dvacetiminutovka pak jen potvrdila vítězství přerovských hráčů - ve 45. minutě Dočkalem vystřelený kotouč nasměroval mezi tyče Hlinkovy svatyně Kořínek. Na světelné tabuli od této chvíle naskakovaly už jen trestné minuty obou týmů a snaha domácích přelstít gólmana Přerova vyzněla na prázdno. Branka za HC: R. Michálek. Sestava: Hlinka - Navrátil, Libiger, Kofroň, Kaluža, T. Michálek, O. Kašpárek - Pavlát, Michna, Dobečka - Hejč, Fojtík, Kriegiel - Stryk, Wanke, R. Michálek.


Krasobruslaři se dostali třikrát na bednu

O p a v a (jk) - Dvě zlaté a jednu bronzovou medaili dovezli z víkendové Velké ceny Opavy krasobruslaři FSC Superior.

O něco lépe než na mistrovství České republiky v Kralupech zajela Pavlína Klowersová. I když podle trenéra Milčinského bylo vítězství dané v nepříliš velké konkurenci téměř povinností, uspokojil ho alespoň opětný nárůst Pavlininy výkonnosti.

Dalšího triumfu dosáhli Kopřivničtí v kategorii nováčků, kde vybojovala vítězství Hana Kubátková. „Hanka zajela velmi dobře, vynikající výkon ovšem podala také třetí Mášová,“ byla spokojena se svými svěřenkyněmi trenérka Vladimíra Milčinská. Pro Denisu Mášovou byl tento závod prvním, ve kterém se dostala na stupně vítězů, navíc se ve své kategorii stala vítězkou soutěže o nejlepšího axela. Název tohoto skoku má totiž velká cena ve svém podtitulu a každoročně se tak o tento nejlépe vyvedený skok bojuje. Mezi nováčky ještě skončila na pátém místě Michaela Žídková, jíž se tentokrát jízda příliš nepovedla a se dvěma pokaženými skoky i piruetou nemohla pomýšlet výše. Kategorii nováčků obsadil FSC i mezi chlapci. Martin Pšeja zajel lépe než před třemi týdny v Orlové, ale podle Milčinské jsou v jeho jízdě ještě rezervy.

V mladších žačkách skončila Petra Kučerová dvanáctá a Monika Krbcová brala sedmnáctou příčku. I přes lepší umístění Kučerové panovala větší spokojenost s výkonem Krbcové, především pak s její volnou jízdou. Naopak Kučerová má podle Milčinské na to, aby zajela lépe.


Záchrana extraligy se podle Bartoně rýsuje jako reálná

K o p ř i v n i c e (jk) - Utkání s Ostravou bylo tečkou za základní částí extraligy házené, která nyní bude pokračovat boji v play-off a zápasy ve skupině o udržení. Kopřivnici se jednak vítězstvím nad Cressem a jednak zmrtvýchvstáním Kostelce podařilo zvýšit náskok nad Lovosicemi na rozdíl tří bodů. Právě Lovochemie bude prvním soupeřem, kterého Tatra 21. února v bojích o udržení doma přivítá.

„Před soutěží jsme teoreticky mohli pomýšlet na osmé místo a boje v play-off, reálnější však byla spíše devátá příčka,“ řekl Miroslav Bartoň. Skutečnost, tedy desáté místo trenér připisuje tomu, že některé zápasy s dominujícími celky soutěže mužstvu vůbec nevyšly, za černou kaňku pak označil odvetný zápas s Kostelcem. „Jinak si myslím, že mužstvo odvedlo to, na co má, přičemž záchrana extraligy se rýsuje jako reálná. Povinných by však mělo být šest bodů doma a vítězství v Kostelci,“ konstatoval Bartoň.

Stinnou stránkou utkání s Ostravou bylo zranění Veselého, který kvůli problémům s kolenními vazy nehrál již na Dukle. Nyní nastoupil s ortézou, ale vazy bohužel minutu před koncem nevydržely. Podle Bartoně si tak možná letos zahrál naposledy. „Vše bude záviset na tom, co řekne lékař,“ uvedl Bartoň. Kvůli zdravotním problémům ukončil své letošní účinkování v mužstvu i hostující frýdecko-místecký Pavlíček.

Tabulka extraligy házené po základní části

1. Plzeň 20 0 2 620:427 40
2. F-M 16 2 4 545:446 34
3. Dukla Praha 16 1 5 595:442 33
4. B. Karviná 13 1 8 567:461 27
5. Ostrava 11 4 7 468:460 26
6. Zubří 10 5 7 554:526 25
7. Hranice 9 1 12 499:534 19

8. Jičín 7 4 11 514:552 18
9. Náchod 7 3 12 518:597 17
10. Kopřivnice 6 0 16 433:539 12
11. Lovosice 4 1 17 471:610 9
12. Kostelec 2 0 20 418:608 4

Házenkáři Tatry si doma vyšlápli na Ostravu

Foto 7

KH Tatra Kopřivnice - SKH Cress Ostrava 24:22 (9:11)

K o p ř i v n i c e (jk) - Jako na houpačce si musí připadat po vynikajícím sobotním zápase s Ostravou házenkáři Kopřivnice. Předminulý týden je v Praze převálcovala třetí Dukla, ale už v sobotu sehráli doma vyrovnaný duel se čtvrtou Ostravou.

Do utkání vstoupili lépe hosté, jejich dvoubrankový náskok však domácí záhy zlikvidovali a již v počátku utkání naznačili, že to favorit v Kopřivnici nebude mít lehké. Hráči Cressu se dostali do vedení, ale až do dvacáté čtvrté minuty se nedokázal utrhnout o více než dvě branky. Přispělo k tomu jak jejich smolné ostřelování tyčí, tak důslednost domácí obrany. K tříbrankového rozdílu se odpoutali ve 24. minutě proměněnou sedmičkou Lukeše, stejnou bernou mincí však odpověděl v závěru Krčmář a poločas tak ustanovil na skóre 9:11.

Druhá půle byla dramatem v pravém slova smyslu, vyburcovala totiž k aktivitě i většinou chladnější domácí obecenstvo.

Veselý zahájil snižující brankou, jinak ovšem první desetiminutovka patřila hostům, kteří svůj náskok díky nepřesné střelbě Kopřivnických a vynikajícím zákrokům brankáře Slabého zvýšili až na 12:16. Bylo nad slunce jasné, že se láme chleba, domácí však nepovolili. Po výborných zákrocích Laníčka, snížili nejprve Poljak, následně Michalčík a tentýž hráč pak v přesilovce korigoval na rozdíl jediné branky. Hosty viditelně opustilo sebevědomí a potřebný klid a po brance Veselého znamenající vedení 18:17 si trenér Liška vyžádal oddechový čas.

Poté byla k vidění hra nervů, ve které se jak domácí tak hosté nevyvarovali chyb, i souboj obou brankářů. Cressu se podařilo vyvrcholení dokonale zdramatizovat stažením tříbrankového náskoku tatrováků na minimální rozdíl, poslední dvě minuty byly však záležitostí psychicky vyrovnanějších domácích.

Pro Ostravu porážka znamená ztrátu čtvrtého místa před boji v play-off. „Díky našim vlastním chybám se domácí dostali na koně a dva body vybojovali zaslouženě,“ přiznal po utkání trenér Cressu Jiří Liška. Nejen z vítězství svého mužstva, ale i z triumfu Kostelce nad Lovosicemi (24:21), se mohl po zápase těšit trenér Miroslav Bartoň. „Na Ostravě byla znát nemocnost, neboť ve druhém poločase začala odcházet fyzicky. My jsme tentokrát ve druhé půli až na některé výjimky nezpanikařili a prokázali jsme připravenost na dvojitou osobku Cressu. V závěru se nám dařila střelba proti Slabému, který našeho Laníčka předčil jen v první půli, druhá naopak vyzněla lépe pro našeho gólmana,“ zhodnotil rozhodující momenty Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Poljak, R. Šustala, Kelnar, M. Šustala. Nejvíce branek: Veselý 6, Krčmář 5/3 - Lukeš 8/3.


Jersey opět prohrálo, I. ligu tak vede Megas B

K o p ř i v n i c e (luk) - Poprvé v současném ročníku 1. okresní ligy futsalu byla zaznamenána změna na prvním místě tabulky.

Od úvodního utkání této sezony okupoval tento post nepřetržitě novojičínský celek New Jersey, avšak nyní to už neplatí.

O druhou porážku Jersey, která znamenala pro tento tým sestup na druhou příčku, se postarala v oboustranně vynikajícím utkání Lavina Kopřivnice. Tato skutečnost nahrála do karet béčku Megasu Bordovice, které po svých dalších dvou vítězstvích postoupilo na vedoucí pozici 1. ligy. Lavina se vrátila zpět na třetí místo a ve zbývajících čtyřech kolech se mohou dít ještě zajímavé věci.

V dalších zápasech na sebe opět výrazně upozornilo Victory Frýdek-Místek, které v prvním utkání remizovalo s Chybou Team Libhošť a v tom druhém dokázalo porazit Fleret Frenštát. Ziskem čtyř bodů Victory dokázalo, že se ještě zdaleka nesmířilo se sestupem do 2. ligy. Ten pravděpodobně nemine druhý frýdecko-místecký tým FC Lupres, jenž opět dvakrát vysoko prohrál a lze jen stěží uvěřit stížnostem hráčů Lupresu, že příčinou jejich vysokých porážek a nulového bodového zisku jsou rozhodčí.

Stále vzácně vyrovnaná je situace v soutěži o nejlepšího střelce 1. okresní ligy futsalu. Po tomto dvoukole je na prvních třech místech trojice hráčů z Kopřivnice. Do čela se dostal opět Ladislav Čevela z R. U. M., druhý je Roman Paciorek z Laviny, jenž tentokrát vyšel naprázdno a na třetí místo postoupil další kanonýr Laviny Luděk Polášek, který má na svém kontě pouze šest ode- hraných utkání. Nad dodržováním futsalových pravidel dohlížela trojice rozhodčích Ivo Bár, Martin Pustějovský a Miroslav Pivovarčík.

Výsledky 11. a 12. kola (13. 2.): V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - FC Lavina Kopřivnice 2:9 (0:6), Lad. Polášek 2 - Lud. Polášek 4, Strnka 2, Kudělka, Špaček, Pindeš; New Jersey Nový Jičín - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice 12:4 (7:2), Fiala 4, Szarowský, Kovář 2, Rýc, Macháň, Jahoda, Fryšara - Bartoň 3, Polášek; FC Lavina Kopřivnice - New Jersey Nový Jičín 4:3 (3:2), Kudělka, Polášek 2 - Macháň, Fiala, Matýsek; Chyba Team Libhošť - Victory Frýdek-Místek 3:3 (2:0), Štěpán, M. Řehák, Šustek - Kaňok, P. Poledník, Šigut; Victory Frýdek-Místek - Fleret Frenštát p. R. 3:2 (2:0), Rainoch 2, Kaňok - Petr, Vašenda; Fleret Frenštát p. R. - Chyba Team Libhošť 2:1 (2:1), Sobotík, T. Šivic - M. Řehák; R. U. M. Kopřivnice - FC Lupres Team Frýdek-Místek 10:3 (5:2), Hajník, Čevela 3, Zátopek, Hasser, Kvasnička, Schäfer - O. Bilský 3; Megas Bordovice B - R. U. M. Kopřivnice 7:3 (4:2), A. Kovařík 2, Adamec, Špaček, Škrbel, L. Vávra, Maruchnič - Schäfer, Kvasnička, Zátopek; FC Lupres Team Frýdek-Místek - Megas Bordovice B 2:12 (0:9), Zrubek, O. Bilský - Adamec 3, R. Kovařík, Vávra, Špaček 2, Maruchnič, A. Kovařík, Škrbel

Tabulka 1. okresní ligy futsalu po 12. kole

1. Megas Bordovice B 10 1 1 76:33 31
2. New Jersey N. Jičín 10 0 2 84:26 30
3. FC Lavina Kopř. 7 2 3 89:40 23
4. R. U. M. Kopřivnice 7 1 4 76:47 22
5. Fleret Frenštát p. R. 5 3 4 47:36 18
6. V. Ú. K. Chaos Kopř. 5 2 5 55:50 17
7. Chyba Team Libhošť 2 2 8 34:62 8
8. Victory F-M 2 1 9 20:86 7
9. FC Lupres T. F-M 0 0 12 20:121 0

Střelci: 21 - L. Čevela (R. U. M.), 19 - R. Paciorek (Lavina), 18 - L. Polášek (Lavina)

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:27