Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 6/99 ze dne 11. února 1999

Titulní strana

Město připravuje program rozvoje na další čtyři roky
Školní jídelny se potýkají s neplatiči
Počet lidí nemocných chřipkou prudce vzrostl
Tatrovky z muzea budou k vidění na výstavě v Paříži
Budoucí absolventi zdejší vyšší školy obdrží jiné tituly
Viagra je k dostání i v Kopřivnici, ale zájem o ni je zatím minimální

Zprávy z města a okolí

Bude zpracován projekt na obnovu místních částí
Senátor Šula otevřel ve městě kancelář
Staré sirény byly nahrazeny modernějšími
Družstvo částečně pozměnilo původní záměry ohledně zateplování domů
Schránky důvěry se ve školách osvědčily, děti jejich služeb hojně
Kopřivnická firma, vyrábějící pizzu, vyhodnotila svou soutěž
Spořitelna uvedla do provozu vyvolávací systém
Technika k odklízení sněhu téměř nepřetržitě v provozu

Kultura

Malíř Petráš zachytil dnes již zmizelý Štramberk
V muzeu na Fojtství probíhá výstava věnována Masarykovi
Slovácké divadlo přijede do Kopřivnice hrát muzikálovou hru Šumař na svatbě
Nora chystá Priessnitz v rámci 8x rock
Nejvíce šancí na úspěch v soutěži mají violoncellisté
Kino uvede historický film a krimikomedii
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Plavci se již počtvrté utkali na velké ceně
Příborské basketbalistky si vybojovaly ligu
Přetěžování i málo pohybu kloubům škodí
1. FC Tornádo je prvním postupujícím
Badmintonisté doma dvakrát vítězně
Hokejisté podruhé v letošní lize vyhráli
Megas opět vyhrál
Tatra podlehla vysoko Dukle
Volejbalisté porazili Letovice jen jednou
Bramborová medaile pro Klowersu
Futsalovému Ámos Cupu vévodilo Agro

Titulní strana

Město připravuje program rozvoje na další čtyři roky

K o p ř i v n i c e - Program rozvoje města Kopřivnice do roku 2003, který je v současné době zpracováván odborem rozvoje města Městského úřadu v Kopřivnici, navazuje na Program rozvoje regionu Kopřivnice, jenž schválilo městské zastupitelstvo v únoru 1996. Zastupitelé v něm vytýčili několik hlavních problémů města, z čehož vznikly požadavky na realizaci jednotlivých projektů. Tento program regionu byl postupně plněn a ukázal se jako prospěšný.

Projekty z Programu rozvoje regionu Kopřivnice s označením priority číslo jedna, těch bylo celkem třicet jedna, jsou téměř všechny splněny. Mezi projekty, které se podařilo splnit beze zbytku, patřila transformace technických služeb, dostavba druhé části kulturního domu, plynofikace Lubiny, rekonstrukce základní umělecké školy a přemístění knihovny. Rekonstrukce rozvodů teplé užitkové vody, plynofikace Vlčovic a Mniší, to jsou projekty, které se podařilo splnit jen částečně. Nynější městská rada a zastupitelstvo chce ve spolupráci s odborem rozvoje města připravit obdobný program rozvoje pro nejbližší období, tedy na čtyři roky.

Program rozvoje má sloužit jako konkrétní seznam nejdůležitějších záměrů, o jejichž prioritní realizaci rozhodne městské zastupitelstvo a na tuto přípravu se zaměří zaměstnanci radnice v rozpočtech na léta 1999 - 2003. Seznam by měl obsahovat nejdůležitější záměry města, které nejsou realizovány průběžně, ze základních provozních prostředků města a nespadají pod oblast běžné údržby a oprav stávajícího majetku.

„Ukázalo se, že takový materiál je ku prospěchu. Městská rada na svém druhém zasedání, které se uskutečnilo 19. ledna, schválila záměr zpracovat obdobný materiál s názvem Program rozvoje města Kopřivnice do roku 2003. Koordinací při jeho přípravě je pověřen místostarosta Alois Janek, organizační a technickou stránkou odbor rozvoje města,“ řekla pracovnice odboru rozvoje města Eva Bujnošková Městského úřadu v Kopřivnici.

Koncem ledna jednotliví zastupitelé, vedoucí odborů městského úřadu, ředitelé příspěvkových organizací města a předsedové místních komisí dostali základní informace k tomuto programu a tabulku, ve které uvedou to, co je podle nich problémem nejen v oblasti, kterou mají na starost, ale i v ostatních. Na základě svých poznatků navrhnou i jednotlivé projekty a uvedou odhad finančních nákladů na jejich realizaci.

„Všechny tyto podklady bychom měli na odboru rozvoje města obdržet do konce března, tak abychom je v průběhu dubna mohli zpracovat a seznámit s nimi městskou radu,“ řekla Eva Bujnošková.

Zpracovaný Program rozvoje města Kopřivnice, který by měl obsahovat dvacet až pětadvacet projektů, následně projedná a schválí městské zastupitelstvo jako výchozí program v jeho funkčním období. Projekty z programu bude možné použít i při podávání žádostí o poskytnutí finančních prostředků z nejrůznějších grantů.

Dana Hoďáková


Školní jídelny se potýkají s neplatiči

K o p ř i v n i c e (ili) - Od září minulého roku, kdy Česká spořitelna přijala opatření, na jehož základě přestala klientům vyplácet trvalé příkazy, pokud nemají na svém kontě hotovost, se práce vedoucích jídelen podstatně zkomplikovala.

Po měsíční uzávěrce dostanou sestavy se jmény žáků, kteří stravné neuhradili. Vzhledem k tomu, že se tak stane čtvrtý den v měsíci, stravují se tito žáci vlastně na dluh. Teď nastává vedoucím stravování práce navíc. Každému neplatiči vypsat poštovní poukázku, dotyčného vyhledat a samozřejmě zpětně kontrolovat její úhradu.

Kdyby se jednalo pouze o ojedinělé případy, nestála by celá věc ani za zmínku. V průměru připadá na jednu školní jídelnu měsíčně dvacet až třicet neplatičů. V jídelně na Základní škole - náměstí mají podobných případů dokonce čtyřicet.

Ve zcela výjimečných případech museli vedoucí jídelen přistoupit k razantnějším opatřením a odebrat neukázněným strávníkům průkazky.

S neplatiči se potýkají i v mateřských školkách. Tady vzniká problém hned ve dvou rovinách.

Někteří rodiče neplatí stravování, ani příspěvek na neinvestiční náklady mateřské školky, který v Kopřivnici činí 200 Kč měsíčně a v integrovaných obcích 100 korun. Dlužné na jednotlivých školkách k 31. prosinci 1998 dokladuje níže uvedená tabulka. Jsou případy, kdy se například dluh táhne od roku 1997, čímž penále, která jsou stanovena ve výši jednoho procenta za každý den prodlení, dosáhla samotné dlužné částky. Jedná se zejména o sociálně slabé rodiny. V jejich případě je možné si zažádat o prominutí placení školky, pokud jejich příjmy v rodině nepřesahují 1,25násobku životního minima. Ale do hry vstupuje lidská pohodlnost, takže si prominutí „školkovného“, které se vystavuje na tři měsíce, čtvrtletně neobnovují. Pracovnice finančního odboru posílá po uzavření měsíce dlužníkům upomínky a případy bez odezvy jsou postupovány právnímu oddělení.

Někteří rodiče zkrátka hřeší na skutečnost, že v letošním roce kapacita míst v předškolních zařízeních převyšuje poptávku. Jejich nezodpovědné jednání zaměstnává celý aparát lidí, zbytečně se navyšují náklady městského úřadu, které jdou v konečné fázi z kapes daňových poplatníků. Ekonomická situace ve většině rodin v Kopřivnici má do ideálu daleko. Rodiče si ovšem musí uvědomit, že školní jídelny, ani předškolní zařízení nejsou charitativní organizace.

Tabulka

Přehled
pohledávek
z r. 1997

Předpis
na rok 1998

Penále
v roce 1998

Platby
v roce 1998

Rozdíl
(pohledávek
k 31. 12. ’98)

MŠ Z. Buriana

-5 500,-

151 600,-

-

141 900,-

4 200,-

MŠ Kpt. Jaroše

5 300,-

163 400,-

10 600,-

151 600,-

27 700,-

MŠ Krátká

3 797,-

204 200,-

10 400,-

185 842,1

32 554,9

MŠ Jarní

8 100,-

154 200,-

7 200,-

152 800,-

16 700,-

MŠ Lubina

950,-

42 300,-

1 800,-

38 750,-

6 300,-

MŠ Vlčovice

5 100,-

40 400,-

3 958,-

35 908,-

13 550,-

MŠ Francouzská

-300,-

216 600,-

2 184,-

214 684,-

3 800,-


Počet lidí nemocných chřipkou prudce vzrostl

N o v ý J i č í n , K o p ř i v n i c e (dam) - Počet nemocných chřipkou vzrostl za minulý týden na 3 400 lidí na sto tisíc. U školáků byl nárůst ještě výraznější, těch zůstalo doma téměř sedm tisícovek ze sto tisíc. Proto se okresní hygienik rozhodl vyhlásit týden chřipkových prázdnin celoplošně pro celé Novojičínsko.

„Já osobně jsem nepřítelem chřipkových prázdnin, protože si nemyslím, že je to až tak účinné opatření. Ale vzhledem k tomu, že epidemie propukla naráz v celém okrese, tak si myslím, že to význam má. Navíc na mimořádné chřipkové volno navazují jarní prázdniny, takže to bude dohromady čtrnáct dní, což je podle mne dostatečné a myslím si, že potom už děti půjdou do školy zdravé,“ řekl hygienik Jan Skiba.

Na nárůstu nemocnosti by se podle slov okresního hygienika do jisté míry podepsalo také počasí prudkými výkyvy teplot.

Epidemie propukla v polovině minulého týdne. „Školský úřad nám hlásil vysokou nemocnost, v podstatě odevšad. V celém okrese nedá vytipovat žádná oblast, kde by nemocných bylo výrazně více než jinde,“ uvedl Skiba. „Po mnoha letech byl ten nárůst takový zjevný, strmý a hlavně celoplošný na území celého okresu. Jindy to bylo jen v některých regionech, ale letos to postihlo všechny,“ doplnil hygienik.

Také ředitelé základních škol zaznamenali mezi žáky stupňování počtu nemocných. „Ve středu jsem měli 160 a v pátek už 210 nemocných dětí,“ řekl ředitel Základní školy Milady Horákové Lumír Pospěch. Podobná situace byla i v dalších školách. Velké problémy způsobovala vedení škol také vysoká nemocnost učitelů. „Minulý týden to ještě docela šlo, ale kdyby nyní nebyly prázdniny, asi neměl kdo učit,“ potvrdil ředitel ZŠ Emila Zátopka Jan Mužík.


Tatrovky z muzea budou k vidění na výstavě v Paříži

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva historické vozy tatra ze sbírek kopřivnického Technického muzea budou již zítra součástí výstavy ’Retromobile 99’ na centrálním výstavišti v Paříži.

Až do jednadvacátého února budou moci návštěvníci Mezinárodní výstavy dopravní techniky vidět unikátní prototyp Aerosaní z roku 1942 a vůz T 600, vyrobený v Kopřivnici pro Josefa Stalina.

„Oba exponáty si vybrali u nás v muzeu sami francouzští pořadatelé výstavy,“ řekl ředitel muzea Lumír Kaválek. Další možnosti zhlédnout exponáty muzea mimo Kopřivnici bude 22. února, kdy budou v Opavě předávány zlaté medaile tamní univerzity cestovatelům Zikmundovi s Hanzelkou.


Budoucí absolventi zdejší vyšší školy obdrží jiné tituly

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Již čtvrté skupině absolventů vyššího odborného studia na zdejší průmyslovce, byly minulý týden předány jejich diplomy.

Tentokrát ještě škola udělovala tituly Diplomovaný technik a Diplomovaný ekonom. V dalších letech bude absolventům ekonomického i technického typu studia udělován shodně titul Diplomovaný specialista. Krátká neuniverzitní studia existující v Kopřivnici již sedm let, jsou oblíbená hlavně v zemích evropské unie. Důvodem je, že své absolventy připravují zejména do praxe a nekladou zbytečně velké nároky na teorii.

„Sedm let zkušeností, které máme k dispozici, ukázalo, že jsme zřejmě nebyli přílišnými optimisty. Většina předpokladů, které jsme měli v době, kdy jsme ve spolupráci s holandskou vysokou odbornou školou v Alkmaaru začali koncipovat nový studijní program, se vyplnila. Toto studium se ukázalo jako velmi života schopné,“ řekl ředitel vyšší školy Jaroslav Ponec.

Od doby, kdy byl tehdy experimentální program na průmyslovce zaveden, se mnohé změnilo. Česká legislativa tento program zařadila pevně do našeho studijního systému škol, které si říkají vyšší, je dneska v naší republice okolo sto osmdesáti. „Toto číslo nutně vede k úvahám, že ne všechny tyto školy jsou stejného typu a stupně. Vznikl zde poněkud heterogenní systém škol, kde většina z nich v podstatě pokračuje v jakési modifikované formě nástavbového studia. Jenom menší část zůstala u představy vysokoškolského typu studia, podle takzvané Bruselské direktivy,“ uvedl Ponec. Škola si podle jeho slov udržuje stále stejnou formu studia a také jeho základní myšlenku, kterou je rozsáhlá stáž v podniku na jeho konci. „Domnívám se, že je jen otázkou času a legislativních opatření, kdy bude rozdíl mezi jednotlivými vyššími školami patřičně vyjádřen,“ doplnil ředitel školy. Rýsuje se také možnost, že v budoucnu bude studium na kopřivnické vyšší škole zakončeno titulem bakalář. Formu studia, která v Kopřivnici existuje, lze převést na takzvanou neuniverzitní vysokou školu. Cesty však zatím nejsou příliš jasné a je spousta legislativních, právních a majetkových předpisů, kterým je třeba vyhovět. Vzhledem k tomu, že místní škola je jako jedna z mála v republice držitelem certifikátu Evos, patří do té skupiny, u kterých se dá převodu na neuniverzitní vysokou školu uvažovat.

„Pokud to bude jenom trochu schůdné, tak bychom chtěli touto nebo podobnou cestou v budoucnosti určitě jít,“ uzavřel Ponec.


Viagra je k dostání i v Kopřivnici, ale zájem o ni je zatím minimální

K o p ř i v n i c e - Mediální kampaň, která se strhla kolem modré pilulky viagry, předčila svou bombastičností všechny ostatní. Když před čtrnácti dny dorazila letecky do Prahy první zásilka ’zázračného léku’, byla dealery ihned rozebrána a ještě týž den se v odpoledních hodinách objevila na pultech některých pražských lékáren. Jen o několik málo dní později se zázrak moderní medicíny objevil i v Kopřivnici.

V lékárně na poliklinice a ve pharmacii Vera je možné si viagru objednat po předložení receptu. „U nás máme lék k okamžitému odběru,“ řekla majitelka lékárny U Severky Marie Pešlová. Patrně nepříznivá ekonomická situace nebo bezproblémová potence místní mužské populace způsobila, že v celé Kopřivnici je prozatím evidována pouze jedna objednávka, která ještě nebyla zájemci předána.

Modrou pilulku lze získat pouze na recept vystaveným lékařem specialistou - urologem nebo sexuologem. Posledně jmenovaného mohou zájemci vyhledat ve Fakultní nemocnici v Ostravě Zábřehu. Na Novojičínsku mohou viagru předepsat jen lékaři na urologickém oddělení v okresní nemocnici. Ti však doposud žádný recept nevydali. V úterý dokonce odborníci absolvovali školení na téma aplikace viagry.

Nechci dělat žádné ukvapené závěry, ale patrně lašská populace mužů před modrou syntetikou dává přednost osvědčeným přírodním produktům, jako jsou celer, pepř a petržel.

Ilona Hoffmannová


Zprávy z města a okolí

Bude zpracován projekt na obnovu místních částí

K o p ř i v n i c e (hod) - Vláda České republiky vyhlásila v roce 1991 Program obnovy venkova, v jehož rámci uděluje dotace na různé akce, týkající se malých obcí a místních částí měst.

Ministerstvo pro místní rozvoj vydalo k tomuto programu zásady pro poskytování účelových dotací, o které může město požádat poté, co bude mít zpracovaný místní program obnovy venkova, který schválí městské zastupitelstvo na svém zasedání.

„Abychom mohli místní program zpracovat, oslovili jsme všechny vedoucí odborů, zastupitele, ředitele příspěvkových organizací města a předsedy místních komisí, aby navrhli projekty, které by mohly být do uvedeného Programu obnovy venkova zařazeny,“ sdělila záměr Eva Bujnošková, pracovnice odboru rozvoje města. Do konce března musí být podklady odevzdány na odbor rozvoje města, aby je mohli jeho pracovníci během dubna zpracovat a předložit městské radě.

„Projekty Programu obnovy venkova po jejich schválení zastupitelstvem budou zaregistrovány okresním úřadem. Na základě schváleného a zaregistrovaného programu bude město moci žádat o finance na jednotlivé akce,“ vysvětlila postup přípravy programu Bujnošková.

„Také se chceme obrátit přímo na jednotlivé obyvatele na schůzích v místních částech, informovat je o připravovaném materiálu, nabídnout jim spolupráci při jeho tvorbě a využít jejich podnětů,“ řekla Bujnošková.

Dotaci od ministerstva lze získat na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanskou vybavenost - školy, školky, kulturní a zdravotnická zařízení, hasičské zbrojnice, sakrální stavby, čekárny na zastávkách hromadné dopravy, a to ve výši maximálně padesát procent nákladů akce v běžném roce. Rovněž na obnovu a zřizování veřejné zeleně lze obdržet dotaci ve výši padesáti procent. Na komplexní úpravu veřejných prostranství, rekonstrukce místních komunikací, výstavbu cyklistických a pěších stezek, rekonstrukci a výstavbu veřejného osvětlení lze získat dotaci maximálně ve výši 30 procent nákladů v běžném roce. Minimální výše dotace na jednu akci činí 25 tisíc korun, maximální výše dotace na všechny akce je jeden milion korun v každém roce.

Bude také záležet na rozpočtu města, zda se v něm najdou peníze na zafinancování akcí. To je ale otázka dalších jednání.


Senátor Šula otevřel ve městě kancelář

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Svou senátorskou kancelář, sídlící v Katolickém domě v Kopřivnici, otevřel minulé pondělí senátor za zdejší volební obvod Jaroslav Šula (KDU-ČSL). Kancelář v Kopřivnici prý neoficiálně funguje již od ledna. Zatím jde jen o jednu místnost, ale v budoucnu se má rozšířit ještě o jednu tak, aby byly prostory dostatečně připravené pro nejrůznější jednání.

Druhou kancelář hodlá Šula otevřít také v Novém Jičíně. V prostorách okresní kanceláře KDU-ČSL. „Tam žádné oficiální otvírání kanceláře dělat nebudu, neboť lidé ji znají již z dob, kdy v těchto prostorách měli kancelář poslanci za naši stranu,“ řekl senátor. Důvodem otevření kanceláří je, aby byl senátor v rámci svých možností v tomto regionu v kontaktu s občany a mohl jim pomáhat.

„Kromě činnosti v tomto regionu, je moje práce v Senátu zaměřena především na legislativní činnost. Dostal jsem se do výboru, který má na starosti právě tuto oblast. Jde o ústavně právní výbor, který je vlastně základem činnosti jednotlivých výborů Senátu. Kromě toho pracuji také v komisi pro krajany žijící v zahraničí. Tuto komisi jsem si vybral především pro to, že zde jde o práci v oblasti lidských práv. Tato komise se samozřejmě netýká jen Čechů, žijících za mořem, ale i krajanů, kteří po rozdělení republiky zůstali na Slovensku,“ uvedl o svém ’senátorování’ Šula.

U příležitosti otevření kanceláře představil senátor také své asistenty. Jeden bude působit v Kopřivnici a další dva v novojičínské kanceláři.

„Jsou to lidé, kteří mi velmi pomáhali při mé volební kampani a mohl jsem se na ně zcela spolehnout, a to byl hlavní důvod, proč jsem si je vybral,“ zdůvodnil Šula.

Při své práci se Jaroslav Šula míní sejít se všemi starosty svého obvodu. „Je jich celkem deset a už jsem se setkal asi s pěti z nich. Předávám jim dokumenty, které získám při své práci v Senátu a jejichž znalost by jim mohla při jejich práci pomoci. V současné době jde hlavně o připravenou reformu státní správy. Chci dát jednotlivým starostům prostor, aby mohli tento materiál připomínkovat a mým prostřednictvím ovlivnit v jaké podobě bude nakonec přijat,“ uzavřel Šula.


Staré sirény byly nahrazeny modernějšími

K o p ř i v n i c e (ili) - V rámci integrovaného záchranného systému pro vznik mimořádných situací a nouzových stavů byly koncem minulého roku instalovány a uvedeny do provozu obousměrné sirény, které jsou umístěny na budově městského úřadu.

Dosavadní systém varování a vyrozumění obyvatelstva byl řešen rotačními sirénami, které přenášely informaci o hrozícím nebezpečí pomocí zvukového signálu v závislosti na druhu poplachu v délce trvání 140 vteřin. Obyvatelstvo bylo sice informováno o hrozícím nebezpečí, avšak jednotlivé signály nebyly všeobecně známy, a proto obyvatelstvo většinou nevědělo, co má dělat, dokonce se stávalo, že reakce byla jiná, než se očekávalo. Na základě zkušeností z povodně v červenci 1997 bylo rozhodnuto na referátu obrany a ochrany při Okresním úřadu v Novém Jičíně zmodernizovat a zkvalitnit v našem okrese stávající systém varování a vyrozumění, který by odstranil systémové nedostatky jako například činnost při výpadku elektrické energie, přerušení linkového spojení a podobně.

Obousměrné elektronické sirény slouží k vyhlášení poplachu civilní obrany i požáru. Jejich nespornou předností je skutečnost, že se dají spouštět na čtyřech úrovních - celostátní, regionální, okresní a místní. První tři se ovládají formou rádiových vln, na místní úrovni se zařízení spouští mechanicky.

Po ukončení zvukového signálu následuje mluvené slovo, které upřesní nejen důvod vyhlášení poplachu, ale podá i další doplňující informace.

Původní rotační siréna, kterou nahradila obousměrná, byla následně instalována na Kulturní dům ve Vlčovicích a tím má i poslední spádová obec sirénu zapojenou do integrovaného záchranného systému.


Družstvo částečně pozměnilo původní záměry ohledně zateplování domů

K o p ř i v n i c e (jk) - Ke komplexnímu zateplování družstevních domů, které naplánovalo oblastní bytové družstvo v Kopřivnici, má většina nájemníků výhrady. Chápou potřeby nutných oprav, jako je zateplování štítů domů a opravy a zateplování střech, většinou se však podle předsedy oblastního družstva Jiřího Rýdla staví negativně k instalování třetích skel do oken, či zateplování balkonů.

Družstvo tedy částečně revokovalo svůj původní záměr snížit energetickou náročnost domů a pokusit se získat dotaci od České energetické agentury a hodlá respektovat požadavky nájemníků.

„Stále však platí, že je nutné našetřit finance na zabezpečení nutné opravy domů v průběhu jejich životnosti,“ prezentoval požadavek družstva Jiří Rýdel.

Snahou družstva údajně je a bude, aby se celkový nájem zvyšoval jen z titulu nárůstu cen energií, ale ne díky prostředkům na opravy. Částky plynoucí do fondu oprav budou položky, které se ušetří ze záloh na teplo.

„Tyto částky na fond půjdou tak dlouho, dokud dům nenašetří na nutné opravy,“ uvedl Rýdel.

Konečné rozhodnutí nájemníků padne 10. února, takže do té doby nelze se stoprocentní jistotou říci, které domy se pro komplexní zateplení, tedy včetně opatření na snížení energetické náročnosti domu, rozhodnou.

„Zatím se pro ně definitivně rozhodli nájemníci čtyř objektů v Příboře, které mají šanci na dotaci dosáhnout. Je však možné, že se k nim přidají další,“ dodal Rýdel.


Schránky důvěry se ve školách osvědčily, děti jejich služeb hojně

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Začátkem prosince loňského roku byly na kopřivnických školách umístěny schránky důvěry. V rámci projektů prevence kriminality bylo vyrobeno jedenáct nástěnných panelů, jejichž součástí je schránka důvěry. Tyto panely byly umístěny ve vestibulech nebo chodbách všech kopřivnických základních škol, včetně zvláštní školy, na středním odborném učilišti, na rodinné škole, střední průmyslové škole, obchodní akademii a na vyšší odborné škole.

Vzhledem k vyšším nákladům, než jaké se zpočátku předpokládaly, bylo požádáno o převedení finančních prostředků z jiného projektu, který se nerealizoval. Po vyřízení všech administrativních kroků byla zadána výroba panelů. Původně plánovaná spolupráce se streetworkerem Okresního úřadu Nový Jičín se zatím nerealizovala, neboť ten z Kopřivnice odešel a nebyl nahrazen nikým jiným.

Schránky jsou vybírány každou středu a o týden později zde děti najdou odpověď. Nástěnkové panely jako součást schránek se osvědčily, neboť na stejném místě, kde děti zanechají dotaz, naleznou i odpověď. Odpovědi na dotazy jsou anonymní.

Dítě označí svůj dotaz značkou a pod stejnou značkou najde odpověď. Na dotazy odpovídají pedagogové, nejčastěji protidrogový koordinátor školy.

V případě vážnějších dotazů pomáhá s vypracováním odpovědí etoped, ředitel Azylového domu Malina Jaromír Navrátil, nebo je kontaktován psycholog.

Přesto, že jsou schránky ve školách velmi krátce, dá se hovořit o opodstatněnosti jejich zavedení.

„Setkali jsme se s velkým zájmem dětí. Téměř v každé z jedenácti schránek bylo během prvního týdne v průměru patnáct až dvacet dotazů, z nichž některé jsou opravdu závažné. V jedné ze základních škol obdrželi do konce roku až devadesát dotazů,“ uvedla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Vypracování takového množství dotazů zabírá mnoho času a není možné vždy odpovědět do týdne. Vzhledem k závažnosti některých dotazů, se jedná o trvalejší spolupráci při vypracovávání odpovědí na dotazy s psychologem Krizového centra v Novém Jičíně a s pedagogicko-psychologickou poradnou. Byla rovněž dohodnuta spolupráce s Linkou důvěry, kam se mohou koordinátoři škol obracet o radu nebo konzultaci při vypracovávání odpovědí.

O funkci schránek byly děti informovány učiteli. Žáci druhého stupně obdrželi zároveň leták se základními informacemi o nebezpečí zneužívání drog. Na něm byly uvedeny kontakty na nejbližší a nejdostupnější místa, kde mohou hledat pomoc či radu. Byla na něm také informace o schránkách důvěry a místo, které je po odtržení určené pro dotaz.

Ve fázi příprav tohoto projektu se také uvažovalo o zveřejňování nejzávažnějších dotazů na stránkách Kopřivnických novin.

Jelikož byly schránky instalovány až v závěru roku, zatím ke zveřejňování nedošlo. V průběhu několika dalších týdnů by se však měla v novinách objevit rubrika, ve které budou dotazy zveřejňovány.

„Budou vybrány nejčastěji se opakující a nejvážnější dotazy, které budou otištěny nejen s kompetentní odpovědí, ale také s krátkým odborným komentářem. Myslím si, že se také tímto způsobem mohou rodiče dozvědět o problémech, jež mohou jejich dítě trápit,“ řekla manažerka prevence kriminality a realizátorka projektu schránek důvěry Blanka Mikundová.


Kopřivnická firma, vyrábějící pizzu, vyhodnotila svou soutěž

K o p ř i v n i c e (dam) - Teprve druhé vylosování spotřebitelské soutěže v Kopřivnici proběhlo minulý týden. Po soutěži, kterou pořádala místní kabelová televize, uspořádala pro své zákazníky klání o ceny firma Indruch. „Bohužel touto soutěží jsme oslovili spíše zákazníky supermarketů sítě Julius Meinel a firmy Ledík, která naše výrobky prodává. Byl to ale v podstatě jen takový test. V soutěžích chceme pokračovat dál a naším cílem je, aby mohli soutěžit lidé, kteří si koupí náš výrobek na jakékoliv prodejně a ne jen ve vybraných místech. Předpoklad je, že by taková soutěž mohla proběhnout někdy v létě,“ řekl manažer firmy Oldřich Mašek. I tato první soutěž však zaznamenala značný ohlas. Za jeden měsíc se do soutěže o mrazničku, mikrovlnnou troubu a chladničku Calex zapojilo více než 4 600 lidí.


Spořitelna uvedla do provozu vyvolávací systém

Foto 6

K o p ř i v n i c e (ili) - V místní pobočce České spořitelny byl 2. února uveden do provozu centrální vyvolávací systém, který by měl přispět ke snížení časových ztrát klientů.

Podle slov vedoucího pobočky ing. Jiřího Mouchy je tento systém úspěšně využíván zejména v peněžních ústavech, na dopravních inspektorátech a celnicích. S výhodami tohoto systému se již mohli někteří občané setkat v Ostravě nebo v Novém Jičíně.

V současné době je tímto zařízením vybavena celá pobočka, ale využíváno je pouze na přepážkách v přízemí. Po zřízení druhé pokladny v patře bude rozšířeno i do ostatních prostor.

Po příchodu do budovy se nejprve musíte zastavit u vyvolávacího panelu vybaveného osmi tlačítky, k nimž jsou přiřazené jednotlivé okruhy poskytovaných služeb. Chcete-li si například vybrat hotovost ze sporožirového účtu, zmáčknete tlačítko číslo 1. Po té vám vyvolávací panel vydá kupon s vytištěným pořadovým číslem. A vy se můžete v klidu posadit a vyčkat, až se na informační elektronické tabuli, umístěné naproti vchodovým dveřím, rozsvítí vaše pořadové číslo zároveň s číslem přepážky, u které budete obslouženi.

Pro lepší orientaci zákazníků použila spořitelna praktikantek z obchodní akademie, které příchozím budou během února rozdávat informační letáky a celý systém názorně předvádět.

Možná, že nám bude chvíli trvat, než si na nově zavedený systém zvykneme, ale v každém případě by měl zpružnit práci přepážkových pracovnic a tím odstranit zbytečné čekání ve frontách.


Technika k odklízení sněhu téměř nepřetržitě v provozu

Foto 4

Od minulého pátku, kdy začalo sněžit, byla všechna technika firmy Slumeko určená k odklízení sněhu téměř nepřetržitě v provozu. “V podstatě neustále jsme sníh odhrnovali. Moc se nesypalo, neboť čerstvý sníh posyp ihned zase zakryl. Když potom sníh začal tát, nasadili jsme zase všechny stroje k odklízení břečky,” řekl ředitel Slumeka Karel Březina.


Kultura

Malíř Petráš zachytil dnes již zmizelý Štramberk

Foto 7

Š t r a m b e r k (šak) - Až do 14. března potrvá ve výstavní síni štramberského Muzea Zdeňka Buriana výstava tamního malíře a grafika Vojtěcha Petráše. Na jeho obrázcích si může návštěvník výstavy připomenout i některá, dnes již zmizelá, malebná zákoutí Štramberka.

Městský úřad ve Štramberku vyzval koncem minulého roku štramberského rodáka, ředitele zdejší školy, malíře, Vojtěcha Petráše, aby vystavoval v muzeu své obrazy. „Pro mne výtvarníka - amatéra je to událost mimořádná. Za celých 87 let jsem pouze dvakrát přispěl malou, bezvýznamnou trochou na společné výstavy malířů - amatérů,“ řekl Petráš. Jde tedy o jeho vůbec první samostatnou výstavu.

Již odmalička měl Vojtěch Petráš ke kreslení vstřícný vztah. Rád se kochal přírodou, kterou pak přenesl na papír. Kreslil zvířata, květiny rostoucí na zahradě u jejich rodné chaloupky. Mimo jiné i lilii, kterou si nakreslil do svého skicáku, použil v nezměněné formě po mnoha letech na své olejomalbě Modlící se madony, kterou je možné zhlédnout ve vstupním prostoru štramberského kostela.

Jak již bylo řečeno, mnohé své kresby si výtvarník schovával do šuplíku, aby je později použil. Většinou je zvětšoval, ale jinak v nich, jak sám prozradil, nedělal žádné kompoziční, ani barevné změny. Na výstavě můžeme také vidět rodný dům pana Petráše a jeho rodinu. Po celý život kreslil a maloval buďto pro sebe nebo na objednávku, nikdy ne na výstavy nebo pro galerie.

„Nestál jsem o to se zviditelňovat. Při svém učitelském povolání jsem musel vyrábět čestná uznání, zdravice, pamětní listy vycházejícím žákům, diplomy, velké množství plakátů, dekorace, ilustrace, iniciály v kronikách a mnoho podobných věcí,“ skromně podotkl výtvarník, který také pomáhal s inscenacemi a kulisami nejen divadelním spolkům, ale i s dekoracemi na plesy, šibřinky. Vždy svými malbami zkrášloval místnost, ve které se nějaká slavnost konala. Kdysi to bylo převážně v dělnickém domě (nyní Palárna), kde se tyto akce pořádaly. Na otázku, jaké malířské techniky používá, odpověděl: „Maluji nejvíce akvarel, temperami, olejovkami jen zřídka. Často a rád kreslím tuší nebo tužkou, a to hlavně portréty, které dělám zvlášť rád.“ Petráš se významnou měrou zasloužil také o zachování svérázné štramberské architektury.

„V padesátých letech jsem pracoval ve funkci předsedy stavební komise. V té době jsem se dozvěděl, že ministerstvo kultury je ochotno dotovat město Štramberk penězi na údržbu nebo rekonstrukci památek lidové architektury s výhledem zařazení Štramberka do seznamu městských rezervací. A tak jsme v této věci začali samozřejmě pracovat,“ vzpomíná Petráš. Řada vystavených obrázků také dokumentuje stav štramberských dřevěnic po válce.

Po celý život byl Petráš hlavně štramberským patriotem. „I když mne život v důchodovém věku z bytových důvodů zavál do sousední Kopřivnice a zapojil do spoluúčasti v tamním veřejném životě, zůstal vždy rodný Štramberk mému srdci nejbližší a rád se ke všemu, co s ním souvisí, vracím,“ dodal.


V muzeu na Fojtství probíhá výstava věnována Masarykovi

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - První ze série výstav připravovaných v muzeu Fojtství na tento rok byla zahájena minulý čtvrtek. Letošní první expozice, kterou si budou moci lidé prohlédnout až do 8. dubna, je věnována Tomáši G. Masarykovi a Kopřivnici.

Jedním z impulsů k realizaci výstavy je devadesáté výročí udělení čestného občanství Kopřivnice Masarykovi. To obdržel 28. srpna roku 1919. „Jde pravděpodobně o jeho nejstarší čestné občanství v celé republice vůbec, i když v době, kdy se stal prezidentem, jich měl stovky. O starším než je to kopřivnické, jsem však zatím nikde nečetl a nevím o něm. Když jsem svého času Masarykův děkovný dopis ukázal v Praze na schůzi Masarykova demokratického hnutí, vzbudil opravu nevšední zájem,“ řekl pamětník a jeden z nejaktivnějších členů místního Masarykova demokratického hnutí Bohuslav Hanzelka. Rovněž pomník našeho prvního prezidenta v Kopřivnici, o kterém se na výstavě také dá dozvědět mnoho zajímavého, je nejstarší v širokém okolí. Dříve byly instalovány jen jeho busty.

Na výstavě je kromě nepřeberného množství nejrůznějších dokumentů, korespondence a dobových fotografií možné vidět třeba Masarykův bílý jezdecký oděv, ve kterém ho zná z filmů a fotografií snad každý. „Mezi nejzajímavější exponáty patří právě originál dopisu, kterým Masaryk děkuje za udělení čestného občanství v Kopřivnici. Snažili jsme se získat také nějakou pamětní knihu, ve které by byl Masaryk zapsán jako čestný občan. Tak staré kroniky však v archivu nejsou a existují až od roku 1925,“ řekla pracovnice muzea a jedna z organizátorek výstavy Lenka Hodslavská.

Řada exponátů nepochází jen z archivu místního muzea. Odtud jsou hlavně fotografie. Většina dokumentů je zapůjčena z Masarykova muzea v Hodoníně, které podle slov organizátorů vyšlo maximálně vstříc. Ve vitrínách lze ale také vidět věci dovezené z archivů kanceláře prezidenta republiky a jiných zdrojů. Část výstavy je také věnována historii a činnosti Masarykova demokratického hnutí v Kopřivnici. Materiály, týkající se této oblasti, poskytlo samotné hnutí, které také s přípravou výstavy pomohlo.

„Koncepci výstavy jsme vytvořili tady na Fojtství. Většinou jsou vystaveny materiály související nějak s naším městem. Musí tam ale také být jakýsi úvod, což je část, kde popisujeme Masarykovo dětství, a konec, který se věnuje Masarykovi státníkovi a politikovi. Je tu také nastíněna jeho rodina, o které se toho mezi lidmi ví relativně velmi málo,“ uvedla Hodslavská.

Po jejím skončení nahradí tuto výstavu expozice výtvarných dílek handicapovaných dětí. Původně plánovaná výstava Miroslava Sopucha bude na jeho přání odložena až na příští rok.


Slovácké divadlo přijede do Kopřivnice hrát muzikálovou hru Šumař na svatbě

K o p ř i v n i c e (dam) - Dalším představením divadelního předplatného místního kulturního domu bude úterní inscenace hry Grigorije Gorina Šumař na svatbě.

Muzikál, který vyšel z povídek ruského spisovatele, bude na prknech kopřivnického kulturáku hrát Slovácké divadlo z Uherského Hradiště. Do muzikálové formy převedla tuto hru dramaturgyně Andrea Hemilchová.

Toto představení se jako jedna z mála her vůbec dočkalo hned dvojího zhudebnění. Původní americké hudební nastudování totiž bylo pro Slovácké divadlo finančně neúnosné a tak si inscenátoři pozvali známého brněnského muzikologa a skladatele Miloše Štědroně. Ten pak na texty Michala Stránského napsal řadu písní, které sice nejsou podstatné pro samotný děj, ale výborně dokreslují atmosféru inscenace.

Epicky koncipovaná předloha zavádí diváka do zapadlé vesničky v carském Rusku na počátku století. V této vísce vedle sebe žijí nejen Rusové, ale také židé.

Problémy, které toto soužití od věků přinášelo, je zhuštěno jen do prostoru jedné jediné vesničky, osudů svérázného mlékaře jménem Tovje a jeho početné rodiny. Sériím ran a vnějších útoků se tento vnitřně velmi silný, i když prostý člověk brání tím, že klade obrovský důraz na toleranci a pochopení v jeho rodinném kruhu. Silnou zbraní je mu také typický židovský humor.

Hra, která je druhou premiérou Slováckého divadla v sezoně 1998 - 1999, se setkala také s velmi kladným ohlasem kritiků a divadelních odborníků. Přesto, že většinou hodnotí hlavně vyvážený výkon celého souboru, představitel hlavní role Vladimír Doskočil zaimponoval snad každému z nich.

Bez zajímavosti není jistě ani fakt, že hra se jako jedna z mála v letošním předplatném vymaňuje z linie notoricky známých kusů.


Nora chystá Priessnitz v rámci 8x rock

K o p ř i v n i c e (dam) - Již druhý koncert ze série Osmkrát rock nabídne svým příznivcům alternativní kavárna Nora Café. V sobotu v přilehlém hudebním sále zahrají Priessnitz a Texas Alexandra.

Jesenická kapela Priessnitz není pro kopřivnické rockové fanoušky ničím neznámým. Kromě řady koncertů v Noře, se několikrát účastnili také Rockových šlahounů. Kapela hraje ve složení Jaromír Švejdík (zpěvák a autor textů), Petr Kružík (kytary, zpěv a autor hudby), Dušan Oravec (kytara, xylofon, zpěv), Petr Víša (baskytara) a Ladislav Kolompár (bicí). Priessnitz hrají přemýšlivý rock s popovými ambicemi, ve kterém jsou patrné také prvky gotického rocku. Nový poněkud klidnější sound uplatňují asi od roku 1995, přesto však jejich vystoupení nepostrádá údernost.

V mezích domácí kytarové scény jsou to právě Priessnitz, komu se daří držet uvnitř svých skladeb zvláštní atmosféru a autentičnost. Písničky Priessnitz jsou velmi originální.

Kapela za dobu svého působení vydala již pět alb. První dvě Nebel a Freiwaldau nahráli u firmy Legend. Třetí deskou Hexe se dostali k o dost většímu Bontonu. Zatím poslední dvě cédéčka Seance a Potichu? pak už vyprodukoval Indies.

Předkapelou budou tentokrát Texas Alexandra. Nový vedlejší projekt dvou členů skupiny Paviáni Dušana Neuwertha, Tomáš Neuwerth a lídrů hranické kapely November Second, zpěvačky Alexandry Langošová a kytaristy Romana Helcla. Texas Alexandra se pohybuje na pomezí rocku a folkrockového písničkářství, kterému dominuje výrazný hlas zpěvačky Alexandry Langošové. Repertoár skupiny tvoří převážně Sašiny skladby, výslednou podobu jim ale dodává celá kapela. Saša Langošová je jistě hlavní postavou folkrockových November Second. Vnesla do nich chytlavou melodičnost, naléhavost a lehkou aroganci současného trendu amerických písničkářek. Tu teď rozvíjí i v Texas Alexandře.


Nejvíce šancí na úspěch v soutěži mají violoncellisté

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem pětatřicet žáků místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana postoupilo ze školního kola soutěže, kterou každoročně vyhlašuje ministerstvo školství.

Obory, ve kterých se soutěží, se střídají v tříletých cyklech. „Letos se soutěží ve hře na smyčcové nástroje, klavír, akordeony a kytary. Školní kolo probíhá na všech základních uměleckých školách do konce ledna. U nás to proběhlo v posledním lednovém týdnu,“ řekla ředitelka školy Hana Vyhlídalová.

Největší šance na úspěchy v dalších kolech soutěže mají podle slov ředitelky violoncellisté. „Ti bývají vždycky výborní,“ tvrdí Vyhlídalová.


Kino uvede historický film a krimikomedii

K o p ř i v n i c e (dam) - V dalším promítacím týdnu přinese kopřivnické kino Puls nejen film ze zámořské produkce, ale také snímek evropský.

Tím je dánský historicko-dobrodružný film Orlí oko. Tento snímek si vysloužil již řadu uznání mimo jiné pět cen Dánské filmové akademie a Cenu dětského diváka na mezinárodním filmovém festivalu ve Zlíně v loňském roce.

Příběh se odehrává v hlubokém středověku. Válka nebezpečně ohrožuje hranice království a tak dánskému vladaři nezbývá, než se vyhoupnout do sedla a jít bránit zájmy království. Svého syna Valdemara pak král posílá do bezpečí kláštera k biskupovi Eskilovi.

Netuší však, že právě biskup, kterého považuje za svého oddaného služebníka, je zrádce. Touha po moci, jíž je biskup doslova posedlý, navíc dostává jasné obrysy s jeho uzavřením spojenectví s tajemným jednookým rytířem, jehož nejvěrnějším přítelem je orel. Naštěstí nic ještě není ztraceno, neboť malý princ se už ani zdaleka necítí být dítětem a vytuší také podlé biskupovy plány. Proto se se svým přítelem z kláštera rozhodnou uprchnout a zachránit království. Orlí oko je vysoce výpravným filmem, ve kterém si divák najde vše, co od daného žánru čeká, spiknutí, souboje, dobývání hradů a notnou dávku tajemna.

Večer je pak na programu americká krimikomedie Zakázané ovoce. Jack Foley (George Clooney) je zloděj, který velmi rád vylupuje banky. Přesto, že má své loupeže promyšlené až do posledních detailů, většinou ho stejně chytnou. Jelikož už není ve vězení poprvé, měl by v něm podle výroku soudu zůstat pěkných pár let. To se ale Jackovi nelíbí, má v plánu udělat poslední banku a pak už si v klidu užívat. Při útěku z vězení se však setká s velmi atraktivní federální agentkou Karen (Jennifer Lopezová). Nakonec se však za kuriózních okolností rozejdou. Problém je však v tom, že v sobě navzájem najdou zalíbení a Karen se rozhodne Jacka znovu alespoň vidět.

Režisérem snímku je autor kultovního filmu Sex, lži a video Steven Soderbergh. Ten si jako předlohu vybral knihu Elmoura Leonarda, jehož texty na plátno většinou převádí Quentin Tarantino a Zakázané ovoce má tak velmi mnoho společného například s filmem Jackie Brownová.


Dr(o)bečky z knihovny

Senior nebo kmet?

Když bylo českému básníkovi J. Vrchlickému 50 let, jeho přátelé zahájili slavnostní gratulaci upřímně míněnými slovy: ’Velebný kmete!’ Oslovit tak dnešního padesátiletého či staršího člověka, tak nevím, nevím....

Výrazem senior dnes označujeme občany, kteří často ještě v plné síle nastupují do věkového údobí 65 - 70 let. Někteří z nich se stali obyvateli Domu s pečovatelskou službou na ulici Česká. Tato ulice neleží zrovna v centru města. Nejrůznější pochůzky začnou časem obtěžovat, po chvíli chůze bolí celý člověk. Aby té bolesti bylo méně a také, aby se dušička zahřála a senior poveselil, zřídili jsme v DPS malinkou pobočku knihovny.

Za velkého pochopení a přispění ředitelky DPS paní A. Dvořákové jsme postupně od roku 1997 dovezli do společenské místnosti ve třetím patře asi sedm set knih a srovnali je do zvlášť vyrobených skříní, které poskytl ze svého rozpočtu DPS. Úkolu knihy půjčovat se ochotně ujala paní M. Maxová a časem jí začala pomáhat i paní J. Neubergová. Knihy půjčují vždy v pondělí od 9 do 11 hodin. Miniknihovna má třicet pravidelných a mnoho jednorázových čtenářů. Ti všichni si za loňský rok vypůjčili téměř tisíc knih.

Letošní rok byl organizací UNESCO vyhlášen Rokem seniorů. Přejme jim tedy, aby prožívali svůj ’kmetský’ věk s šarmem, noblesou, ve zdraví a s dobrou knížkou.

Ludmila Karlíková


Čternářský servis

Kulturní servis

Kino Puls Kopřivnice

Čt 11. - Po 15. února v 17.30 hodin Orlí oko dánský historický dobrodružný film. Život dánského krále je v nebezpečí, ale princ Valdemar to tak rozhodně nenechá... Ve 20 hodin Zakázané ovoce krimikomedie USA. Když má krásná policistka slabost pro mužské, nemůže se jí přihodit nic lepšího, než když se stane rukojmím elegantního bankovního lupiče. Do 12 let nepřístupný

Čt 18. - Po 22. února v 17.30 hodin Atlantis umělecký dokument Francie - Itálie. Poetická procházka všemi oceány světa. Vizuální dokument s úžasnou hudbou Erica Serry a tajemství touhy ve světě. Ve 20 Vřískot 2 horor USA. Do 15 let nepřístupný

Kino Vláček

Ne 14. února v 15 hodin Orlí oko dánský historický dobrodružný film

Ne 21. února v 15 hodin Pidilidi rodinná komedie VB o deseticentimetrových nájemníčcích (filmy se promítají v kině Puls)

Kulturní dům Kopřivnice

Pá 12. února ve 20 hodin Valentýnská diskotéka

Út 16. února v 19.30 hodin divadelní představení Šumař na svatbě: Grigorij Gorin v podání Slováckého divadla Uherské Hradiště. Muzikál na motivy hry G. Gorina „Modlitba za zemřelé“ (platí divadelní předplatné)

Ne 21. února ve 14 hodin Dětský maškarní bál

Po 22. února v 19.30 hodin Miroslav Donutil - ptejte se mě, na co chcete, já na co chci, odpovím...

Nora Café

Pá 12. února ve 21 hodin Techno party - D. J. ’s Jezus a Sandoz

So 13. února ve 21 hodin Priessnitz + Texas Alexandra (koncert v rámci 8x rock)

St 17. února ve 20 hodin Videoprojekce - Rolling Stones, The Doors atd.

So 20. února ve 21 hodin Jazzování - Lama Quartet - koncert

Po celý měsíc únor budou v prostorách Nory Café vystaveny grafiky Aničky Schwarzové

• Koncerty skupin se budou konat v přilehlém hudebním sále KDK, který je součástí Nory Café

Kino Šštramberk

Ne 14. února v 17 hodin Malá mořská víla animovaná pohádka. Jeden z nejpůvabnějších celovečerních animovaných filmů studia Walta Disneye

St 17. února v 17 a 19.30 hodin Zachraňte vojína Ryana válečné drama. Stojí to za to, pro záchranu jednoho života, riskovat osm jiných? Tom Hanks v hlavní roli filmu Stevena Spielberga. Do 12 let nepřístupný

Ne 21. února v 17 a 19.30 hodin Město andělů, komedie. Co se stane, když se anděl strážný zamiluje do dívky nad níž má bdít


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 11. 2. 10 - 15, 17.30 - 21, pá 12. 2. 10 - 16, 17.30 - 22, so 13. 2. 12 - 22, ne 14. 2. 9 - 19, po 15. 2. zavřeno, út 16. 2. 10 - 15, 18 - 21, st 17. 2. 12 - 15, 18 - 21, čt 18. 2. 10 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 13. 2. v 9 hod. 4. tř. HC - Šternberk, v 11.15 hod. 5. tř. HC - Šternberk, v 17 hod. se odehraje další mistrovské utkání II. ligy ve sk. o udržení. HC Kopřivnice nastoupí proti hokejistům Přerova; ne 14. 2. 8.45 hod. HC - Petřvald (6. tř.), 11 hod. - HC - Šternberk (3. tř.), 15 hod. HC - N. Jičín (dorost), 17.45 hod. HC - Nový Jičín (junioři)

Bruslení veřejnosti: čt 11. 2. 17 - 18.15, pá 12. 2. 10.30 - 11.45, so 13. 2. 14 - 15.30, ne 14. 2. 12.45 - 14.15, po 15. 2. 10.30 - 11.45, út 16. 2. 10.30 - 11.45, 17.15 - 18.30, st 17. 2. 10.30 - 11.45, čt 18. 2. 10.30 - 11.45, 17 - 18.15, pá 19. 2. 10.30 - 11.45 hodin

Házená: so 13. 2. v 17 hod. se v hale ZŠ E. Zátopka v Kopřivnici odehraje utkání Extraligy házené mužů s SKH Ostrava

1. okresní liga futsalu: v so 13. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - FC lavina Kopřivnice, 9.25 New Jersey N. Jičín - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 10.20 FC Lavina Kopřivnice - New Jersey N. Jičín, 11.15 Chyba Team Libhošť - Victory F-M, 12.10 Victory F-M - fleret Frenštát, 13.05 Fleret Frenštát - Chyba Team Libhošť, 14.00 R. U. M. Kopřivnice - FC Lupres Team F-M, 14.55 Megas Bordovice B - R. U. M. Kopřivnice, 15.50 FC Lupres Team F-M - Megas Bordovice B

2. okresní liga futsalu: v ne 21. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 13.00 Dynamo N. Jičín - Twins N. Jičín, 13.50 1. FC Tornádo N. Jičín - FC Sharks F-M, 14.40 Twins N. jičín - Kuna Team F-M, 15.30 FC Sharks F-M - Dynamo N. Jičín, 16.20 Kuna Team F-M - 1. FC Tornádo N. Jičín

Futsal: so 20. 2. v SOU Kopřivnice - 2. celostátní liga futsalu, 14 hod. Mikeska Ostrava B - Arsenal Hlinsko, 15.15 hod. IFTC/mE B - Geodet Rváčov, 16.45 hod. IFTC/Megas B - Arsenal Hlinsko, 18 hod. Mikeska Ostrava B - Geodet Rváčov

Rekreační turistika: so 13. 2. v 6.26 hod. ČD Kopřivnice - Suchdol - Odry ČD - po č. Stříbrné jezírko - Jestřábí - Fulnek ČD - odj. v 11.46 hod., návrat ve 12.58 hod.; út 16. 2. v 9 hod. sraz u ZS Kopřivnice - Střední odborné učiliště - prohlídka učeben - odbor. dílen - auly, ukončení akce v 11.30 hod.; so 20. 2. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Příbor ČD - na autobus. zast. u pošty v 7.47 hod. - Chlebovice střed - Palkovice kostel - Skalní vrch - sjezdovky - Metylovice - Frýdlant ČD - odj. 13.19 hod., návrat v 15.18 hod.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: SK Karviná - HC Kopřivnice 6:2 (1:0, 4:1, 1:1), branky: R. Michálek, Stryk. RP dorostu: SK Karviná - HC Kopřivnice 1:10 (1:1, 0:6, 0:3), branky: Merta 4, Třeštík a Kazda po 2, Hanušťák a Šerý po 1. 5. třída: Rožnov - HC Kopřivnice 2:9, branky: Galda 5, Seidl 2, Kuchař a Němec po 1. 4. třída: Rožnov - HC Kopřivnice 4:3, branky: Káňa, Mičulka, Freisler

Městská hokejová liga: Vidlátors - S. K. P. 3:10, Krysy - Palkovice 6:3, Superior - Petřvald 5:3, Lahvátors - Swampers 12:2, Rivals - B. A. H. 3:3, Termiti - Netopýři 2:4

Novoroční pohár ve sportovní gymnastice ve Frenštátě: přípravka: 4. H. Nováková, ml. žákyně B: 1. M. Mendeová, 2. I. Bujnošková, 3. T. Niedzwiedzová, 4. N. Machová, 5. M. Münsterová, 7. P. Kedroňová, 15. N. Pítrová, 16. T. Houšťavová, žákyně A: 1. A. Kročilová, 2. H. Jančálková, 3. J. Wolfová (všechny Kopřivnice), juniorky: 1. - 2. M. Lacinová, 3. P. Hanzelková (obě Kopřivnice)

Fotbal: zimní turnaj v Kopřivnici: FC Kopřivnice - TJ Sokol Rybí 1:1, Trojanovice - Libhošť 3:2, Štramberk - Mořkov 2:1


Plavci se již počtvrté utkali na velké ceně

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - I přes vysokou nemocnost se na Velkou cenu Foto Morava v plavání, jejíž účastníky již počtvrté hostil kopřivnický krytý bazén, sjelo celkem 260 závodníků z 24 klubů. Mimo jiné mezi nimi figurovali také zástupci dvou zahraničních měst, a to polského Myszkowa a italského Castiglione del Lago, která přivezla shodně po čtyřech závodnících.

Chřipka se sice nevyhnula ani závodníkům obou pořádajících klubů, ale ti i přesto sklízeli na domácí scéně četné úspěchy. Ze závodníků Plaveckého klubu dominoval při absenci hvězdičky loňského roku Petry Klosové Jan Staník, který stál celkem čtyřikrát na stupni nejvyšším a popáté na něj vystoupil ještě při vyhlašování nejúspěšnějších plavců. Dařilo se i Kristině Schäferové, která skončila mezi ženami celkově čtvrtá. Škoda dvou zaspaných startů v závodech na 50 m znak a volný způsob, ve kterých přišla vlastní chybou o lepší umístění. Úspěchem je i celkové čtvrté místo Ivana Piláta (muži), páté Pavla Dvořáka (mladší žáci) a šesté Natálie Obrdlíkové (ženy), která se po zranění pozvolna dostává do dřívější formy.

Spokojeni s výsledky byli i trenéři. „Děti si udělaly řadu osobních rekordů. Výkonnost u těch, kteří připadají v úvahu na blížící se dorostenecké mistrovství republiky, je solidní. Forma by měla ještě během 14 dnů gradovat,“ řekl Vlastimír Perna a dodal, že akce si získává jméno, ale bez vydatné pomoci MÚ, SpSK a sponzorů by byla její organizace nepředstavitelná.

Z KVS Skokan startovalo z původně přihlášených 46 závodníků jen 20, trenér René Lakomý byl však i přes tento fakt s výsledky spokojen. Výborně zaplavala Hanka Staroňová, která skončila v kategorii mladších žaček třetí v závodě na 50 m prsa, celkově jí v této vůbec nejvíce obsazené kategorii patřilo šesté místo. Velkým překvapením bylo druhé místo Radka Poláška v závodě na 50 m znak, kde si vytvořil stejně jako Staroňová v prsařském závodě nový osobní rekord. „Kromě těchto dvou medailí, jsme měli finálové účasti Bittnerové, Müllerové, Quesadové, Sentkové a Gajdůška,“ řekl Lakomý a také on poděkoval tentokrát ZŠ - náměstí, která zajistila pro všechny výpravy stravování.

Putovní poháry města, o které bojují žákovské kategorie, letos získala děvčata Plaveckých sportů Kroměříž a chlapci Plaveckého klubu Kopřivnice.

Z výsledků kopřivnických závodníků: 50 M ZNAK: ml. žačky: 9. M. Müllerová 40,46; 10. H. Staroňová 40,50; ml. žáci: 2. R. Polášek 39,11; 7. P. Gajdůšek 41,68 (všichni Skokan); st žačky: 9. L. Galiová 39,07; st. žáci: 1. J. Staník 32,57; 9. M. Oczadlý 40,32; 10: J. Botoš 40,58; ženy: 5. L. Zátopková 34,76; 6. K. Schäferová 38,29 (36,66 v rozplavbě); 9. B. Mascheková 36,43; muži: 1. I. Pilát 28,27; 10. M. Axman 31,09 (všichni PK). 50 M PRSA: ml. žačky: 3. H. Staroňová 42,16; 6. L. Sentková 46,34 (v rozplavbě 45,50); 7. M. Müllerová 44,93; 8. N. Quesadová 46,02 (všechny Skokan); ml. žáci: 4. P. Dvořák 43,99; 9. R. Korčák 47,45; st. žačky: 1. L. Galiová 39,06; st. žáci: 1. J. Staník 36,72; 6. J. Vjaclovský 41,17; ženy: 2. K. Schäferová 36,95; 4. L. Zátopková 37,64; 5. B. Mascheková 38,26; 8. N. Obrdlíková 38,41; muži: 2. M. Axman 32,90; 4. J. Schäfer 33,70 (všichni PK). 50 M VOL. ZP.: ml. žačky: 8. H. Staroňová 34,79; 9. M. Müllerová 35,04; ml. žáci: 8. R. Polášek 34,60 (všichni Skokan); 4. P. Dvořák 33,35; st. žáci: 1. J. Staník 28,30; ženy: 3. K. Schäferová 29,97; 4. T. Rašťáková 30,00; 5. B. Mascheková 30,03; 9. L. Zátopková 31,18; muži: 3. I. Pilát 25,64; 10. M. Axman 26,90 (všichni PK). 100 M POL. ZÁVOD: ml. žačky: 7. H. Staroňová 1:26,78; 10. M. Müllerová 1:28,40; ml. žáci: 8. P. Gajdůšek 1:30,46 (všichni Skokan); 4. P. Dvořák 1:27,58; st. žáci: 1. J. Staník 1:10,71; 10. J. Vjaclovský 1:23,21; ženy: 3. K. Schäferová 1:13,13; 5. N. Obrdlíková 1:13,67; 7. L. Zátopková 1:13,67; 8. B. Mascheková 1:15,43; 10. T. Rašťáková 1:16,92; muži: 3. J. Schäfer 1:04,23 (všichni PK). 50 M MOTÝL: mladší žačky: 10. N. Quesadová 41,77; mladší žáci: 8. R. Polášek 42,29 (oba Skokan); 2. P. Dvořák 37,01; starší žáci: 2. J. Staník 33,61; 6. M. Makový 36,78; 8. J. Vjaclovský 37,36; 10. J. Botoš 38,17; ženy: 2. N. Obrdlíková 31,37; 5. L. Zátopková 33,41; 7. T. Rašťáková 33,68; 9. K. Schäferová 34,28; muži: 7. I. Pilát 27,91 (všichni P K).


Příborské basketbalistky si vybojovaly ligu

P ř í b o r - Vynikajícího úspěchu dosáhlo družstvo starších žaček basketbalového oddílu TJ Příbor, které po výborných výsledcích v podzimní části soutěže prošlo vítězně i třemi kvalifikačními turnaji a jako nejlepší družstvo severomoravského kraje si vybojovalo účast v I. lize. Zařadilo se tak mezi 12 nejlepších týmů v ČR.

Tento skvělý úspěch se začal rodit již na podzim 1998 v základní skupině, kde děvčata sehrála 16 utkání bez porážky, svoji skupinu suverénně vyhrála a nechala za sebou soupeřky z Lipníku n. B., Frýdku-Místku, Orlové a Havířova. Co by vítěz severomoravské skupiny B si stejně jako Přerov (vítěz skupiny A) a Bruntál (vítěz skupiny C) otevřela cestu do kvalifikačních turnajů. Do prvního turnaje kvalifikace, který se hrál 19. prosince ’98 v Přerově, nevstoupilo naše družstvo šťastně. Cizí prostředí a silní soupeři nahlodali sebevědomí hráček a družstvo po matných a nepřesvědčivých výkonech podlehlo oběma soupeřům. (Přerov - Příbor 48:28, Bruntál - Příbor 53:34).

Na druhý kvalifikační turnaj, který se hrál 9. ledna v Příboře, se trenérům podařilo děvčata skvěle připravit a přesvědčit je, že není nic ztraceno. Všechny hráčky odvedly perfektní výkon, dvěma vítězstvími udělaly rozhodný krok k postupu a zbavily se respektu ze svých soupeřů. (Příbor - Přerov 50:38, Příbor - Bruntál 45:39).

Do Bruntálu, kde se 16. ledna hrál třetí kvalifikační turnaj, odjíždělo příborské družstvo s vědomím, že pokud chce postoupit do I. ligy, musí oba soupeře v cizím prostředí porazit. Toto předsevzetí začalo družstvo naplňovat nekompromisně již v prvním zápase proti domácímu Bruntálu. Po dramatickém a vyrovnaném boji, kdy se oba celky střídaly ve vedení, dotáhl zápas k vítěznému konci Příbor - Bruntál 52:47 (24:19). Po krátkém odpočinku nastoupila děvčata k rozhodujícímu utkání proti Přerovu. Soupeřky, z nichž některé již okusily ligu v družstvu ml. dorostenek Přerova a které spoléhaly na svoji výškovou převahu, byly přesvědčeny o svém vítězství.

Příbor začal utkání velmi dobře a již v 5. minutě vedl 10:4. Odpočaté a fyzicky disponované soupeřky se však začaly postupně prosazovat a do poločasu obrátily skóre ve svůj prospěch na 26:20. Ve druhé půli se však Příbor vypjal k nevídanému výkonu. Během dvou minut vyrovnal dvěma trojkami M. Dlouhé a S. Fieberové a dále nadšeně bojoval o konečné vítězství. Drama vyvrcholilo 13 sekund před koncem utkání, kdy příborská děvčata vedla 41:40 a nejlepší hráčka Přerova měla po faulu možnost dvěma úspěšnými trestnými hody strhnout vítězství na stranu svého týmu. Proměnila pouze jeden trestný hod a vyrovnala stav utkání na 41:41. Vše nasvědčovalo tomu, že se o vítězi rozhodne až v prodloužení, S. Fieberová ale proměněnou trojkou sen o postupu do celostátní ligy proměnila ve skutečnost v regulérní hrací době. Zcela zásadní podíl na tomto historickém úspěchu mají trenéři P. Hejtmánek a L. Nývlt. Postup žaček do ligy je zhodnocením jejich dlouholeté trenérské a pedagogické práce.

Konečná tabulka kvalifikačních turnajů:

1. TJ Příbor 4 2 10 b.
2. TJ Bruntál 4 3 9
3. Spartak Přerov 2 4 8

TJ Příbor


Přetěžování i málo pohybu kloubům škodí

Vedle špatné stravy je hlavní příčinou bolesti kloubů jejich přetěžování. Špatné pohybové návyky a špatné návyky v držení těla, ale také jednostranné zatížení vedou často k nedostatečné funkci kloubů a k bolestem. Při vyváženém stylu života stačí k udržení zdravé kloubní struktury každodenní jednoduché pohyby. Ale dnes jsme se velice vzdálili zdravému způsobu života.

Mnoho lidí sedí celý den v kanceláři a večer před televizí. Pohybujeme se příliš málo a příliš jednostranně. Už se nedodržuje rytmus mezi pracovním zatížením a přestávkou na odpočinek. Ve volném čase se sice snažíme vykompenzovat nedostatek pohybu, nezřídka se to však zvrhne v přehnanou a tím i nezdravou sportovní činnost.

Právě mladí lidé trpí negativními následky na celý pohybový aparát. Chrupavka se příliš silným a neustálým tlakem stává porézní a zplošťuje se. Vazy se přepínají. Zmenšuje se prokrvení kloubu. Ve větší míře se ukládají konečné produkty látkové výměny v oblasti kloubů. Svaly se stávají ztuhlými...

Všechny tyto funkční poruchy se projevují bolestmi, blokacemi a omezenou pohyblivostí. Bolestivý kloub se nepohybuje rád. Chybí-li pak tomuto kloubu podnět pro uchování jeho funkce, který vychází z pohybu, smršťují se vazy, pouzdra, chrupavky i svaly ztrácejí svou sílu a stávají se ochablými.

Bolesti pak přecházejí na sousední klouby, které teď musejí převzít práci postiženého kloubu. Tak přechází často bolest kloubů u prstů na rukou v bolest šíje, nebo artróza kolenního kloubu, při níž dochází opotřebováním ke změně chrupavčitých kloubních destiček (menisků) v bolesti kyčlí nebo kříže. Cílený a pravidelný pohyb zabraňuje nejen kloubním problémům, ale pomáhá také při již existujících bolestech. Jógové cviky mají tu výhodu, že působí pozitivně nejen na postižený kloub, ale také na sousední části těla. Zlepšují zdravotní stav v oblasti tělesné i duševní.

Připraveno podle knihy Jóga proti bolestem kloubů od Pramhans svámí Mahéšvaránandy.

Příště: Účinky jógových cviků na klouby

Jóga v denním životě


1. FC Tornádo je prvním postupujícím

K o p ř i v n i c e (jk) - Předposlední turnaj 2. okresní ligy ve futsalu rozhodl o prvním postupujícím celku do první ligy. Je jím 1. FC Tornádo Nový Jičín, který nejdříve remizoval 5:5 s druhým Twinsem a ve druhém utkání si vybojoval postupovou jistotu vítězstvím 10:8 nad dalším novojičínským celkem Dynamem.

O druhém postupujícím týmu se rozhodne až v závěrečném turnaji. Blíže k postupu má Twins, který má na Dynamo před závěrečnými dvěma zápasy čtyřbodový náskok. Twins se příště střetne nejdříve s Dynamem a potom jej čeká poslední Kuna Team. V duelu frýdecko-místeckých mužstev porazil FC Sharks Kunu 3:1 a na vzájemná utkání zvítězil celkově 3:1. Střelecky se tentokrát prosadil Jaroslav Čapka z Tornáda, který nastřílel ve dvou utkáních 7 gólů a postoupil na třetí místo střelecké tabulky. Od příští sezony (hraje se vždy v období listopad - březen) bude okresní liga opět rozšířena o další týmy a proto se už nyní mohou předběžně hlásit nová mužstva z okresů Frýdek-Místek a Nový Jičín na adrese: Lubomír Kapsa, Osvoboditelů 1211, 742 21 Kopřivnice, tel: 0656/416 66.

Výsledky 13. a 14. kola: 1. FC Tornádo N. Jičín - Twins N. Jičín 5:5 (3:2) - Hrachovec, R. Kreml, Čapka, P. Strnadel, Pagáč - Novák, Vaněk po 2, Briš; FC Sharks F-M - Kuna Team F-M 7:3 (1:1) - Grufík 4, Novobilský 2, Kosňovský - Neusser, Musil, Klimeš; Dynamo N. Jičín - 1. FC Tornádo N. Jičín 8:10 (3:4) - Vybíral, Kováč, Chrustawczuk a Zubek 2 - Čapka 6, Polónyi 4; Twins N. Jičín - FC Sharks F-M 4:0 (1:0) - Kelnar, Vaněk, Holub, Zůbek; Kuna Team F-M - Dynamo N. Jičín 3:8 (1:4) - Musil, Klimeš, Kopec - Chrustawczuk a Mondek po 3, Zubek, Kováč.

Tabulka 2. okresní futsalové ligy

1. FC Tornádo N. Jičín

14

10

2

2

116:49

32

2. Twins N. Jičín

14

9

2

3

63:41

29

3. Dynamo Nový Jičín

14

8

1

5

74:69

25

4. FC Sharks F-M

14

3

1

10

37:80

10

5. Kuna Team F-M

14

2

0

12

32:83

6


Badmintonisté doma dvakrát vítězně

Foto 9

BK Kopřivnice - ČKD Kompresory Praha 7:1 BK Kopřivnice - UK Hradec Králové 5:3

K o p ř i v n i c e (jk) - Šest bodů za dvě vítězství si připsalo družstvo Badmintonového klubu Kopřivnice ve čtvrtém kole celostátní ligy, ve kterém doma hostilo ČKD Kompresory Praha a UK Hradec Králové.

Kopřivnický tým byl kompletní, to znamená v čele s hrajícím reprezentačním trenérem Tomaszem Mendrekem, slovenskou posilou Pavlem Mečárem i již téměř stoprocentně ze zranění zotavenou Zuzanou Kovářovou.

Téměř dokonalým bylo sobotní vystoupení domácích proti pražskému družstvu, se kterým se v letošním ročníku soutěže utkali poprvé. Jediný bod ztratili ve čtyřhře Mečár s Hyvnarem, jinak všechna utkání skončila vítězstvím zástupců pořádajícího celku. Úspěchem je vítězství dua Hyvnar - Kovářová nad několikanásobnými vítězi Velké ceny Kopřivnice párem Jurka - Kykalová

Neplánovanou remízu, kterou BK Kopřivnice uhrál v prvním utkání s nováčkem soutěže UK Hradec Králové, se kopřivnickému klubu tentokrát podařilo odvrátit a dotáhnout utkání v těsné vítězství. Rozhodující pátý bod zaznamenala ve dvouhře žen Regina Rašková, když porazila Ludmilu Bášovou 2:0.

Výsledky: BK Kopřivnice - ČKD Kompresory Praha 7:1 (sobota): Krais - Maixner 2:0, Mečár - Stádník 2:0, Mendrek - Kubiš 2:0, Rašková - Stádníková 2:1, Mečár, Hyvnar - Kubiš, Maixner 0:2, Rašková, Kovářová - Stádníková, Melounová 2:1, Mendrek, Krais - Jurka, Stádník 2:0, Hyvnar, Kovářová - Jurka, Kykalová 2:0. BK Kopřivnice - UK Hradec Králové 5:3 (neděle): Krais - Báša 1:2, Mečár - Kostelecký 2:0, Mendrek - Prokop 2:0, Rašková - Bášová 2:0, Krais, Hývnar - Báša, Koudelka 0:2, Mendrek, Mečár - Kostelecký, Prokop 2:0, Hývnar, Kovářová - Koudelka, Bášová 1:2. Druhou dvouhru žen Hradec skrečoval.


Hokejisté podruhé v letošní lize vyhráli

HC Žďas Žďár n. Sázavou - HC Kopřivnice 4:6 (0:1, 3:2, 1:3)

Ž ď á r n . S á z a v o u - Podruhé v této soutěžní sezoně vyhráli kopřivničtí hokejisté v pátém zápase skupiny o udržení a to v neděli ve Žďáru. Proti oslabenému domácímu týmu začali naši hráči pozorně v obranné hře a využili první přesilovou hru, když v 7. min. usedl na trestnou lavici žďárský Hrdina. Od modré vystřelil Kofroň a Hejč tečoval na 0:1.

Týž hráč skóroval znovu z přesilovky na počátku druhého dějství. Hejč se dostal k odraženému puku po ráně Kofroně, najel si před Kučírka a upravil na 0:2. Hráčům Žďáru se ovšem povedl zvrat mezi 29. a 36. minutou, navíc třetí branky dosáhli ve vlastním oslabení. Přesto hosté stačili do konce 2. třetiny vyrovnat „gólem do šatny“ (40. Fojtík 3:3).

První půle závěrečné fáze utkání se plně vydařila kopřivnickým hokejistům a další zvrat v zápase definitivně znamenal cestu ke druhému vítězství v letošní druhé lize. Daniel Stryk proměnil své dva nájezdy a později v početní výhodě 5/3 Kopřivničané „utekli“ domácím na tříbrankový rozdíl. Libigerem vypálený puk od modré usměrnil do sítě Kriegiel a poslal žďárského gólmana Kučírka na střídačku. Domácí pak jen výsledek v 53. minutě korigovali. Přes obdržené góly podržel naše mužstvo brankář Kijonka.

Branky za HC: 7. a 21. Hejč, 45. a 47. Stryk, 40. Fojtík, 51. Kriegiel

Sestava: Kijonka - navrátil, Libiger, Demel, Kofroň, Kaluža, T. Michálek - O. Kašpárek, Michna, Dobečka, Hejč, Fojtík, Kriegiel, Stryk, R. Michálek.

Stanislav Hlas


Megas opět vyhrál

IFTC/Megas B - AC Hradec Králové 6:3 (3:1),

IFTC/Megas B - Slza Znojmo 5:2 (2:1)

O s t r a v a (luk) - Další dvě vítězná utkání má za sebou celek druhé celostátní ligy ve futsalu IFTC/Megas B. V Ostravě se utkal v sobotu 6. února s AC Hradec Králové a Slzou Znojmo. „V obou utkáních jsme vedli o dvě branky, později jsme začali hrát pasivně a soupeři v obou případech vyrovnali. V závěru se nám podařilo dovést zápasy do vítězného konce,“ řekl trenér Megasu Vávra.

Nejvíce se tentokrát dařilo Šablaturovi, oběma Kovaříkům, Špačkovi a dobře zachytali oba brankáři. Branky: Žídek a Malý po 3, Šablatura a Špaček po 2, R. Kovařík 1.


Tatra podlehla vysoko Dukle

Dukla Praha - KH Tatra Kopřivnice 31:13 (14:6)

P r a h a (jk) - Až příliš jednoznačnou záležitostí byl sobotní zápas házenkářů Tatry Kopřivnice na pražské Dukle.

Místní klub jel do Prahy s tím, že se proti mužstvu, čítajícímu dvanáct hráčů z širšího reprezentačního výběru, pokusí uhrát solidní výsledek. Krok s domácími se jim však podařilo držet pouhých 17 minut, o čemž hovořilo i přijatelné skóre 7:4. „I když jsme, myslím, že byli nachystaní dobře, dále jsme již nestačili pokrýt kombinaci ani útok soupeře. Veškerého herního kouzla nás zbavily především jejich rychlé protiútoky,“ musel přiznat trenér Kopřivnice Miroslav Bartoň.

Pražané rychlou a přesnou hrou sbírali na své konto body a v poločase bylo jasné, že Kopřivnice bude usilovat jen o co nejméně hrozivou porážku.

Skóre bohužel narůstalo geometrickou řadou i v druhé půli, ve které domácí jen potvrdili svou suverenitu na všech herních postech. „Měřítko srovnatelné s hráči Dukly snese jen Laníček, díky kterému jsme neprohráli ještě markantněji. Jinak jsme se soupeři absolutně nevyrovnali a výsledek zápasu plně odpovídá dění na hřišti,“ dodal k utkání Bartoň.

Sestava: Laníček, Holeček - Krčmář, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Fojtík, Radim Šustala, Kelnar, Poljak, Mojmír Šustala.


Volejbalisté porazili Letovice jen jednou

VK Tatra Kopřivnice - Tylex Letovice 3:2 (-12, -9, 9-, 6-, -8), 1:3 (13-, 3-, -12, 6-)

K o p ř i v n i c e (jk) - I přesto, že byli v sobotních zápasech národní ligy volejbalisté kopřivnického klubu pasováni do role favorita, nepodařilo se jim prognózy naplnit. Nad týmem Letovic, kterému na jeho palubovce v první půli soutěže uštědřili dvě porážky 3:1, se jim v domácím utkání podařilo zvítězit jen v prvním ze dvou utkání.

Domácí si vybrali smolnou chvilku hned v prvním setu, kdy si Miroslav Bajer zlomil malíček a již se sádrou pak jen přihlížel. V prvních dvou sadách prvního zápasu se Kopřivnickým v obměněné sestavě s Karlem Schenkem podařilo soupeře přehrát, a to především dobrou prací na blocích. Další dva sety však patřily hostům.

„Ve třetím a čtvrtém setu nás odblokovali naopak oni. Využili i našeho slabšího podání, začali hrát pestřeji a riskovali,“ komentoval hru svých svěřenců Bohuslav Skyba. V pátém dějství se kopřivnický blok opět zlepšil, hráči set rozhodli v poměru 15:8 ve svůj prospěch a získali tak i vítězství v prvním zápase.

Úvod druhého utkání patřil Letovickým, kteří se v prvním setu ujali slibného vedení a i když se jej domácím podařilo stáhnout, hosté set nakonec vyhráli těsně 15:13. Další sada, ve které Kopřivnice působila dost zaraženě, byla jednoznačnou záležitostí lépe blokujících i útočících hostí. Domácím se nedařilo na bloku, ani v poli a rovněž podání se nedalo označit za ideální. Ve třetím setu se jim vydařila koncovka a vypadalo to, že by je tento bod mohl vrátit do hry, poslední dějství však zaslouženě patřilo opět bojovnějším a ve druhém utkání rozhodně lepším Letovicím. „Dělali jsme spoustu chyb a chyběla nám bojovnost,“ dodal k zápasu vedoucí mužstva Zdeněk Totek.

Sestava: Tandler, Kylhof, Chalupa, Martin Bajer, Miroslav Bajer, Roman Bajer, Měrka, Schenk, Sykala, Holaň, Bartoň.


Bramborová medaile pro Klowersu

P r a h a (jk) - Jen těsně pod stupni vítězů zůstal na krasobruslařském mistrovství České republiky, které se konalo o víkendu v Kralupech nad Vltavou, závodník kopřivnického FSC Jiří Klowersa. Krátký program zajel v rámci svých tréninkových možností a figuroval po něm na páté příčce. Čistě zajetou volnou jízdou pak v kategorii žáků poskočil na místo čtvrté.

Ve stejné kategorii měl smůlu Radek Dresler, který po krátkém programu měl se čtvrtým místem šanci zaútočit na medailové pozice, při tréninku před volnou jízdou se však zranil, takže toto druhé vystoupení neabsolvoval.

„Umístění po krátkém programu bylo u obou snad i o něco lepší než předvedená jízda, zajeli však to, na co mají. Jirka si volnou jízdou polepšil, Radek bohužel nenastoupil,“ komentoval jízdy obou svěřenců trenér Evžen Milčinský.

Pavlína Klowersová, která na mistrovství jela s velkým tréninkovým mankem, způsobeným operací kolene, byla po krátkém programu osmá. Chybějící fyzická kondice se však plně projevila při volné jízdě, po které spadla na čtrnáctou pozici. Trenér Milčinský však nebyl v žádném případě zklamaný. „Pavla zajela nejvyšší obtížnost, jen škoda, že neustála dvojitého axela. Výpadkem ztratila na fyzické kondici, krasobruslařsky však rozhodně ne, navíc se přesvědčila, že operované koleno drží a můžeme si tedy dovolit jej plně zatěžovat,“ uvedl Milčinský.

V kategorii mladších žáků na mistrovství debutoval Ivan Macho a svým desátým místem příjemně překvapil. „Krátký program se mu příliš nevydařil, ale ve volné zabral a zajel ji výborně,“ hodnotil benjamínka kopřivnické výpravy Milčinský.

Pavlína Klowersová byla nominována na týmovou soutěž reprezentačních družstev do Stuttgartu, na stejné soutěži by se měl objevit i Radek Horák.


Futsalovému Ámos Cupu vévodilo Agro

K o p ř i v n i c e (jk) - Nedělní futsalový turnaj Ámos Cup skončil vítězstvím suveréna kopřivnických soutěží v malé kopané VS. OIL. Agra, které i bez své největší opory reprezentanta Michala Bučka ve finále zdolalo Trappes Devils a potvrdilo tak své výsostní postavení mezi kopřivnickými týmy.

Překvapením letošního čtvrtého ročníku turnaje bylo neslavné vystoupení loňského vítěze Olivetu, kterému se nepodařilo postoupit ani ze skupiny a celkově skončil předposlední. Druhým mužstvem, které vypadlo v bojích v pětičlenných skupinách, byl prvoligový Dallas, který podlehl i překvapení turnaje, druholigovému Bum Šankaru.

Pozdější finalista Trappes postupoval ze skupiny až jako třetí a již ve čtvrtfinále tak narazil na Radegast, který porazil v dramatickém závěru 3:1. V semifinálových bojích vyhrál Trappes nad Ámosem a Agro zdolalo Heimat Juniors. Finále pak bylo repete ze skupiny,ve kterém porazilo Agro Trappes 5:1, tentokrát se však ďáblové vypjali k lepšímu výkonu a podlehli jen 2:0.

Celý turnaj organizoval a boje komentoval Jan Slezák, na rozhodcovských postech působili Miroslav Pivovarčík a Ladislav Glogar.

Výsledky čtvrtého ročníku Ámos Cupu:

Skupina A: Radegast - Ámos 0:1, Radegast - Dallas 10:2, Radegast - Heimat Juniors 2:0, Radegast - Bum Šankar 2:1, Ámos - Dallas 2:0, Ámos - Heimat Juniors 2:1, Ámos - Bum Šankar 1:0, Heimat Juniors - Dallas 1:3, Bum Šankar - Dallas 2:1, Heimat Juniors - Bum Šankar 2:1.

Skupina B: Agro - Trappes 5:1, Agro - Olivet 3:1, Agro - Jelita 1:0, Agro - TC-90 3:1, Trappes - Olivet 4:0, Jelita - Trappes 3:1, Trappes - TC-90 5:0, Jelita - Olivet 2:1, TC-90 - Olivet 2:1, Jelita - TC-90 3:1.

Čtvrtfinále: Ámos - TC-90 7:1, Agro- Bum Šankar 4:1, Trappes - Radegast 3:1, Heimat Juniors - Jelita 4:0.

Semifinále: Trappes - Ámos 2:0, Agro - Heimat 1:0.

Souboj o třetí místo (jen pokutové kopy): Ámos - Heimat 4:3.

Finále: Agro - Trappes 2:0.

Konečné pořadí v turnaji: 1. Agro VS. OIL., 2. Trappes Devils, 3. Ámos, 4. Heimat Junirs, 5. Radegast, 6. Bum Šankar, 7. Jelita, 8. TC-90, 9. Olivet, 10. Dallas.

Nejlepší střelec turnaje: Luděk Polášek (Radegast) 10 branek.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:27