Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 4/99 ze dne 28. ledna 1999

Titulní strana

Nájemníci a vedení družstva spolu diskutovali o zateplování paneláků
Strážníci řešili rekordní počet přestupků
Grégr možná zapojí Tatru do revitalizačního programu
Městská rada mimořádně přidělila šesti žadatelům byt
Další ze zchátralých továrních hal našla své nové využití
Využít úspěchů tatrováckých vozů v Dakaru je prý nesnadný úkol

Zprávy z města a okolí

Stanovisko tajemníka Městského úřadu v Kopřivnici k údajnému porušení zákona při svolání městského zastupitelstva
Komentář vyhlášky Města Kopřivnice o nakládání s odpady
Karel Loprais a Radomír Stachura závod vyhráli již popáté
Tomeček řídil kamion do Dakaru poprvé, přesto skončil třetí
Informační centra vyčkávají, jak se situace vyvine

Kultura

Na letošní rok připravilo muzeum Fojtství celkem sedm výstav
V sobotu Sto zvířat odehraje svůj odložený koncert
Dr. Dolittle se hraje odpoledne i večer
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Žáci se v Bludišti neztratili

Sport

Kam za sportem
Výsledky
David lepší Goliáše aneb skvělý úspěch plavkyň
Krasobruslaři před mistrovstvím opět úspěšní
Klouby potřebují pro udržení pevnosti pohyb
Bzenec odjel z Kopřivnice s výpraskem
Maraton klub vyhodnotil Lašskou ligu
Na Slovensku se dorostu dařilo
Běžci si uplynulou sezonu chválí a kladou si další cíle
Hokejisté nestačili na v pohodě hrající Frýdek
Házenkáři darovali první body Kostelci a nevyhráli ani v Náchodě

Titulní strana

Nájemníci a vedení družstva spolu diskutovali o zateplování paneláků

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk) - Vůbec poprvé byli minulý čtvrtek někteří lidé zainteresováni do obsáhlé problematiky 'zateplování' panelových domů, patřících oblastnímu bytovému družstvu v Kopřivnici. I takové hlasy se totiž ozývaly při besedě vedení družstva s nájemníky v anexu městského úřadu, kterou přenášela kabelová televize.

Přitom se počínaje lednem letošního roku zvedne osmi stům nájemníkům družstva 'nájem' zhruba o třináct set korun. Aby investice jednoho bytu na rehabilitaci dosáhla cílové částky 200 až 240 tisíc, budou muset lidé spořit dvacet let, přičemž návratnost projektu rehabilitace je devatenáct let od její realizace.

Komplexní rehabilitace, na níž již jsou vytvořeny ekonomické a energetické audity, by totiž měla zahrnovat nejen opravy vad viditelných a těch, co nájemníky pálí nejvíce, ale kvůli snížení energetické náročnosti budov družstvo hodlá přistoupit ke kompletnímu zateplení domů. Jen tak si totiž nezavře vrátka ke státní dotaci ve výši patnácti procent celkových nákladů. Přitom ještě do roku 1990 stát hradil osmdesát procent nákladů na zateplování štítů domů, tato bytová politika však skončila a nyní stát na tyto účely tak vysoké nevratné dotace již poskytovat nehodlá. Další potencionální možností je získání dotace od ministerstva rozvoje, a to v případě vyřešení statiky objektu.

„Na dotace ovšem není právní nárok, tudíž jsou sázkou do loterie,“ řekl předseda oblastního bytového družstva v Kopřivnici Jiří Rýdel. O otázce technického stavu panelových domů se mluví bezmála již deset let, přičemž postupem času byl zamítnut návrh politiků na zbourání těchto domů a postavení nových, neboť jeho uskutečnění by bylo přibližně sedmkrát dražší. Naopak levnější kompletní rehabilitace, slangově zvaná zateplování, zpracovaná předními prognostiky a ekonomy, by měla zvýšit životnost domů až o půl století.

Původní návrh investic na zateplení, se kterými v roce 1997, respektive 1996 shromáždění delegátů družstva počítalo, dosahoval výše 60 - 70 tisíc, obsahoval však pouze zateplení objektu, tedy jeho stěn, případně střech. Vloni tak investice vzrostly přibližně o 400 procent, tedy na 200 až 240 tisíc v přepočtu na jednu bytovou jednotku. „Tento nárůst se dá vysvětlit tím, že se počítá s věcmi, které tam dříve nebyly a samozřejmě i nárůstem cen energie,“ uvedl Rýdel.

Při besedě se narazilo na problém neinformovanosti nájemníků. Jiří Rýdel zdůraznil, že každá samospráva by měla mít svého delegáta, který by měl předávat informace ze shromáždění delegátů. Přiznal však, že je zde přibližně 40 samospráv, které svého delegáta zvoleného nemají a tímto se o informace připravují a zároveň se dobrovolně vzdaly možnosti ovlivňovat rozhodnutí, které se v družstvu přijímají. Ale i v případě, že delegát zvolen je, není jisté, že se informace dostanou na místo určení a lze to jen těžko ověřovat, málokdo totiž donese zápis z proběhlých domovních schůzí. „Přecenil jsem zřejmě schopnosti zvolených orgánů, my navíc nemáme právo nic jim nařizovat. Na druhé straně jsou zde však i objekty a lokality, kde tuto věc projednávali, ta tam proběhla v klidu a rozhodují se buď o rehabilitaci komplexní nebo částečné,“ uvedl na obhajobu Rýdel. Vojtěch Hyvnar, zastupující část nájemníků, místopředseda bytového družstva v Novém Jičíně problémy s nedostatky v informovanosti potvrdil rovněž.

Jako první by měly být zatepleny dva domy na ulici Osvoboditelů, ostatní domy na sídlišti Sever, se kterými bylo původně počítáno pro první etapu zateplování, rozhodnutím ministerstva o neposkytnutí dotace domům postaveným po roce 1981, z původního projektu vypadly a budou řešeny znovu. Domy Pod Morávií a příborské sídliště u Tatry v projektu zůstávají a lidé z těchto okrsků ještě budou mít šanci po vzájemné dohodě přednést své návrhy představenstvu. „Budou zatím řešeny domy, které rehabilitaci chtějí. Problémem není ani úvěr na pět či dvacet let, zádrhelem zde je však ručení. Možná k tomuto kroku dojde, v případě, že na fondu oprav nebude dům mít dostatek peněz, tyto splátky pak lidé dostanou do nájmu. Je totiž nutné si uvědomit, že družstvo je za údržbu domů ze zákona zodpovědné a domy opravit musí,“ řekl Rýdel.

K nejožehavějším tématům, které byly řešeny, patřilo zasklívání balkonů a instalace třetích skel do oken. Obě opatření připadají totiž lidem zbytečná, navíc v mnohých případech samotná okna netěsní, či nejdou otevřít. Samotní instalatéři se prý podivovali nad tím, že montují třetí skla do oken, která se samy o sobě rozpadají. Podle Rýdla jsou však kvůli dotaci tato opatření nutná. Firma Smrček, která práce provádí, je povinna nedostatky dodělat, navíc budou mít nájemníci možnost stížnosti při přejímce bytů.

Lidé naopak převážně chápou, že je nutná generální oprava a zateplení střech, či zateplení štítů. Nespokojenost lidé také vyjádřili s tím, že do konečné částky pod slangovou hlavičkou 'zateplování' půjde i jejich úspora za topení. „My tuto částku můžeme lidem vracet, ale abychom získali potřebnou sumu, vezmeme si ji do fondu oprav, takže ji stejně zaplatí,“ vysvětloval Rýdel.

Některé domy kompletní zateplení nechtějí, musí však počítat s tím, že dům v průběhu své životnosti potřebuje dostat své a už v dnešní době dělá tato částka 17 korun na metr čtvereční plochy bytu a měsíc, takže pokud by lidé zásadně nesouhlasili s kompletním zateplováním, platili by tuto částku do fondu oprav. Pokud tam v určité době nebude dostatek financí, stejně bude muset družstvo přistoupit na úvěry.

„Pokud se dohodneme jinak, než je v současné době plánováno, klidně to na shromáždění delegátů přednesu,“ reagoval na návrh o úvěru nebo případném stavebním spoření Rýdel.

Částku, kterou lidé naspoří a její investicí do rehabilitace se zvedne hodnota základního členského podílu a jeho hodnota nebude současných 30, ale 300 tisíc.


Strážníci řešili rekordní počet přestupků

K o p ř i v n i c e (dam) - Za loňský rok v Kopřivnici došlo buďto k výraznému zvýšení počtu přečinů proti zákonu a vyhláškám nebo se velmi zefektivnila práce městské policie. Svědčí o tom statistické výsledky za uplynulý rok.

Ve všech kolonkách se počty zjištěných a řešených přestupků zvýšily, rozdíly byly pouze v tom o kolik. Celkem strážníci řešili téměř tři tisíce nejrůznějších přestupků. Přesně šlo o 2 954 případů.

Největší nárůst přestupků je patrný v oblasti veřejného pořádku, tam městští policisté vloni řešili celkem 508 případů, zatímco v roce 1997 - 343 a v devadesátém šestém roce dokonce pouze 248 případů. Podle vyjádření strážníků se lidé nejčastěji dopouštějí rušení nočního klidu, zakládají černé skládky, neoprávněně zabírají veřejné prostranství, budí veřejné pohoršení, neposlouchají výzvy veřejného činitele a podobně. U přestupků proti majetku už nárůst nebyl tak markantní. Vloni bylo zaznamenáno pouze 78, což je o osmadvacet více než v předcházejícím roce. Nejčastěji se jednalo o krádeže v obchodech do hodnoty dvou tisíc korun, pokud byl chycen někdo, kdo zcizil větší hodnotu, šlo o trestný čin.

Šarvátky mezi občany museli strážníci městské policie řešit ve sto dvou případech porušení občanského soužití. Druhý nejvyšší počet přestupků se týkal dopravy, v roce 1998 řešili policisté na území města celkem osmnáct set čtyřicet případů. „Nejčastěji se jednalo o špatné parkování, porušování zákazových značek a podobně. Těch přestupků je více, ale pokud to lidé nejsou ochotni řešit s námi, postupujeme věc Policii České republiky,“ řekl velitel městské policie Jan Müller.

Největší množství přestupků se událo v centru města, kde je největší pohyb lidí. Přestupky, které nevyřešili sami strážníci, předali přestupkové komisi, před kterou se dostalo jednapadesát případů. Státní policii pak strážníci předali 21 případů, kdy se jednalo o trestný čin a nikoliv jen přestupek.

Jeden z posledních úspěšných zásahů městských strážníků proběhl 15. ledna, kdy jedna z kopřivnických školek napojených na elektronické zabezpečení signalizovala narušení budovy. Strážníci ihned vyjeli na místo a díky rychlosti jejich zásahu se podařilo zajistit dva pachatele vloupání ještě přímo v budově školky.


Grégr možná zapojí Tatru do revitalizačního programu

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože tématem číslo jedna byl minulý týden v Tatře návrat vítězné Lopraisovy posádky do republiky, proběhlo například i řádné jednání představenstva společnosti.

Neodehrálo se na něm však nic dramatického. Představenstvo se věnovalo posouzení tří stěžejních materiálů. Jednak šlo o hodnocení roku 1998, obchodní záměry na letošní rok a záměry technického rozvoje na rok 1999.

„U všech tří materiálů nebylo řečeno, zda se schvalují či zamítají a byly dány k dopracování. Členové představenstva si vyžádali další doplňující údaje a budou o těchto materiálech znovu diskutovat. Firma zatím pracuje podle střednědobého plánu, takže jestliže nemá detailně dopracovaný plán na letošní rok, tak to pro ni neznamená žádný problém, jde víceméně o formální záležitost,“ řekla tisková mluvčí Tatry Kopřivnice Eva Kijonková. „Nicméně představenstvo se patrně znovu sejde v závěru příštího týdne,“ dodala.

Minulý čtvrtek, tedy v den návratu vítězů z Dakaru do republiky, se generální ředitel Zdeněk Podolský sešel s ministrem průmyslu a obchodu Miroslavem Grégrem. „Na asi třicetiminutové schůzce proběhly velmi obecné rozhovory o úrovni českého průmyslu a jeho schopnosti uspět v zahraničí. Ministr kvitoval páté vítězství tatrovek jako důkaz toho, že není pravda, že náš průmysl je slabý ve svých parametrech a že není schopný obstát v zahraniční konkurenci,“ uvedla Kijonková.

V souvislosti s tím na jednání prý také zaznělo, že Grégr by rád kopřivnickou automobilku zařadil do svého revitalizačního programu, což by podle vedení podniku mohlo být jednou z cest, jak vyřešit starou dluhovou zátěž.


Městská rada mimořádně přidělila šesti žadatelům byt

K o p ř i v n i c e (hod) - Městská rada na svém zasedání, které se uskutečnilo minulý týden v úterý, přidělila přednostně byty podle možností města na základě výjimky ze zásad pro přidělávání bytů šesti žadatelům. „Byly to všechno případy, kdy jsme přihlíželi k sociální situaci v rodině, kdy mohlo dojít k psychickému strádání dětí. V žádném případě nešlo o přidělení bytů pracovníkům úřadu,“ řekl místostarosta Alois Janek po zasedání rady.

Rada rovněž jmenovala nové členy pracovní skupiny povodňové komise, za jejího předsedu zvolila Jiřího Tichánka a za místopředsedu Zdeňka Krajčíra. Do funkce předsedy finanční komise jmenovala rada Jaroslava Ponce a předsedou komise prevence kriminality se stal Pavel Obrátil.


Další ze zchátralých továrních hal našla své nové využití

K o p ř i v n i c e (dam) - Pro další z celé řady továrních hal, která kdysi patřila Tatře, ale již léta ji nikdo nevyužíval a chátrala, se našlo využití.

Městská rada a následně i zastupitelstvo schválila časově neomezené užívání objektu v areálu bývalého školícího střediska firmě Jung Pee - Wee CZ, s. r. o. Tato firma, zabývající se výrobou nástrojů a nářadí, funguje ve starém závodě Tatry již delší dobu a zaměstnává asi desítku lidí. Firma počítá s tím, že by se rozšířila do již zmíněných prostor, v těch se ale výhledově s výrobou nepočítalo. Zastupitelé se proto rozhodli v současné tíživé situaci podpořit podnikání a umožnili změnu územního plán.


Využít úspěchů tatrováckých vozů v Dakaru je prý nesnadný úkol

Foto 2

K o p ř i v n i c e - Pětkrát se již továrnímu týmu Tatry podařilo zvítězit v jedné z nejtěžších automobilových soutěží světa africké Rally Granada - Dakar. Přesto se zatím žádnému vedení automobilky nepodařilo z těchto úspěchů vytěžit nějaký konkrétní užitek pro společnost.

„Změřit užitek z vítězství pro firmu je velmi složité. Protože nikdy nezjistíte, jestli jste kontrakt v té které zemi uzavřeli hlavně proto, že to auto je dobré nebo taky proto, že majitel kupující firmy je motoristický fanda a líbí se mu, že tatry jezdí Dakar. Takže je to spíše o tom, že roste celkové povědomí o značce a o kvalitě našich aut,“ řekla tisková mluvčí kopřivnické automobilky Eva Kijonková.

Jako jeden z prvních pokusů tatrováckého managementu o využití výsledků rally se dá chápat letošní africká cesta generálního ředitele Zdeňka Podolského a jeho spolupracovníků. Ten se v Dakaru účastnil nejen dojezdu rally, ale absolvoval i řadu jednání. Přímo v Dakaru byla schůzka generálního ředitele s obchodními partnery. Ještě před tím, než posádka dorazila do cíle, se sešel s firmou Sococim, což je těžařská společnost, která užívá tatrovky k přepravě vápence a jiných sypkých materiálů. „V tuto chvíli Sococim provozuje asi dvanáct tater, což je na Senegal velmi slušný úspěch. Je to jeden z velkých zákazníků v tomto teritoriu. Afrika je totiž hlavně trhem pro ojetá vozidla, která se tam dovážejí ve velkém a každé nové prodané auto, což právě tyto tatry jsou, je úspěch,“ uvedla Kijonková.

Dále se Podolský sešel se zástupci civilní sekce senegalské armády, která chce stavět vodovodní strukturu pro Dakar a mohla by se stát velkým zákazníkem. Při těchto jednáních mohl argumentovat velmi dobrými výsledky tatrovek v závodě. Také společnosti S. V. U., sídlící v Dakaru a patřící k nejúspěšnějším dealerům kopřivnických vozů, páté vítězství přinese velkou podporu pro jejich další obchodní činnost.

„Obchodní oddělení již před rally mělo naplánovaný scénář pro prezentaci našich vozů ve francouzsky mluvící Africe a v zemích, do kterých dnes již tradičně vyvážíme jako jsou Spojené arabské emiráty a jiné země, kde lze s výhodou využít konstrukce podobných typů, jako je užito u soutěžního vozidla pro Rally Granada - Dakar,“ uzavřela Kijonková.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Stanovisko tajemníka Městského úřadu v Kopřivnici k údajnému porušení zákona při svolání městského zastupitelstva

V posledním čísle Kopřivnických novin v článku nazvaném ’Váně se rozhodl ze zastupitelstva odejít, Veselý zůstat’ se bývalý člen městského zastupitelstva několikrát zmiňuje o tom, že ze strany městské rady, respektive starosty, byl porušen zákon.

O co šlo? Členové zastupitelstva zvolení za ODS, kteří tvoří více než jednu třetinu členů, požádali o svolání zasedání městského zastupitelstva.

Starosta je skutečně povinen podle ustanovení § 38 odst. 1 zákona o obcích zasedání do 14 dnů svolat, požádá-li o to alespoň jedna třetina zastupitelstva. Otázkou je, zda se v uvedeném termínu musí zasedání i konat. Zákon na tuto otázku nedává výslovnou odpověď a tak přišel na řadu výklad tohoto ustanovení.

Právní oddělení městského úřadu dospělo na základě právního rozboru k závěru, že zasedání obecního zastupitelstva je starosta povinen do 14 dnů pouze svolat a jeho konání se v uvedené lhůtě nemusí uskutečnit.

Z důvodu odstranění jakýchkoliv pochybností požádal městský úřad ještě o stanovisko okresní úřad a zejména Ministerstvo vnitra ČR, jejichž výklad je pro obce závazný. Oba tyto orgány právní názor našeho právního oddělení potvrdily, vycházejíce přitom ze stanoviska ministerstva vnitra čj. MS/2-2147/98 ze dne 8. října 1998.

Zákon tedy v žádném případě nebyl porušen, bez ohledu na soukromý názor MUDr. Richarda Váně, či jiných ’nezávislých’ právníků.


Komentář vyhlášky Města Kopřivnice o nakládání s odpady

Foto 3

Po celý loňský rok se důkladně připravovala obecně závazná vyhláška o nakládání s  komunálním, stavebním a demoličním odpadem na území města Kopřivnice a místních částí Lubina, Vlčovice, Mniší se připravovala po celý loňský rok.

Znění této vyhlášky, jejíž vydání umožňuje zákon č. 125/1997 Sb., o odpadech, bylo diskutováno s právníky, odborníky v oblasti odpadového hospodářství, členy bývalého i současného zastupitelstva a dalšími vyzvanými osobami. Výsledkem uvedeného přípravného procesu je schválení této vyhlášky městským zastupitelstvem dne 13. ledna tohoto roku.

Schválené znění vyhlášky bylo zveřejněno v minulých Kopřivnických novinách. Cílem komentáře je vysvětlení některých pojmů vyhlášky. Vyhláška je vydána hlavně za účelem popisu základních pravidel při nakládání s jednotlivými složkami komunálního odpadu a je rozdělena do dvou základních částí.

První část vymezuje předmět a působnost vyhlášky a nejdůležitější základní pojmy. Vyhláška je závazná pro všechny občany, kteří mají na území města Kopřivnice a místních částí Lubina, Vlčovice a Mniší trvalý, přechodný pobyt nebo město navštíví (rekreanti, turisté apod.), na původce odpadů (podnikatelé), kteří jsou zapojeni v systému obce, a na ty, kteří mají souhlas města nakládat s komunálním odpadem na území města (v současné době jsou to Slumeko, s. r. o., a Sběrné suroviny, a. s.). Vyhláška uvádí základní pojmy, které jsou pro její výklad nezbytné (např. odpad, komunální odpad, nakládání s  odpady, zbytkový komunální odpad, nebezpečný a velkoobjemový odpad, složka komunálního odpadu určená k  třídění, sběrná nádoba atd.).

Ve druhé části jsou popsány souvislosti týkající se nakládání s  jednotlivými složkami komunálního odpadu. Ten lze ukládat jen na vyhláškou vymezená místa. Těmi jsou hlavně sběrné nádoby (popelnice, kontejnery), dotřiďovací linka, areál Sběrných surovin, lékárny (v případě odevzdávání prošlých léků), zastávky mobilní sběrny nebezpečných a velkoobjemových odpadů, stabilní sběrna nebezpečných a velkoobjemových odpadů na dotřiďovací lince, specializované obchody a školy pokud je v nich organizován sběr odpadu a odpadkové koše, do kterých může občan ukládat odpad, který mu náhle vznikl při pobytu na veřejném prostranství - to znamená např. obaly od potravin, ovocné slupky pořízených při nákupech ve městě apod.

Do sběrových nádob (popelnice, kontejnery, velkoobjemové vany, odpadkové koše) lze ukládat pouze vytříděný komunální odpad. Občan má tedy povinnost odpad třídit a jednotlivě vytříděné složky ukládat do odpovídajících sběrných nádob.

Vytříděný papír, plast a sklo lze ukládat jen do barevně rozlišených kontejnerů (papír do modrých, plasty do žlutých, barevné sklo do zelených a bílé sklo do bílých), které jsou rozmístěny po celém městě a v místních částech. Jedno stanoviště je určeno asi pro 400 osob. Občané si občas stěžují, že žluté kontejnery na plasty jsou pořád plné. Vytlačením většiny plastových láhví a opatřením uzávěry, lze jejich objem podstatně snížit.

Vytříděný nebezpečný odpad (mazavé a motorové oleje, zbytky barev, ředidel, televizory, počítače, rádia a jiný elektroodpad) lze odevzdávat buď při mobilním sběru nebo ve stabilní sběrně. Mobilní sběr nebezpečného odpadu bude probíhat v předem oznámených termínech na vybraných stanovištích. Termíny sběru budou včas zveřejňovány v Kopřivnických novinách, kabelové televizi či na úřední desce. V  případě, že občané nevyužijí mobilního sběru nebezpečných složek komunálního odpadu, mohou využít i stabilní sběrny, která se nachází v objektu dotřiďovací linky v Kopřivnici a bude otevřena od března. Přesná provozní doba bude včas zveřejněna.

Sběr vytříděného velkoobjemového odpadu je povinna zabezpečit organizace, která má souhlas města k  nakládání s odpady na území města, v tomto případě Slumeko, s. r. o.

V tomto roce bude probíhat sběr velkoobjemového odpadu obdobně jako sběr nebezpečného odpadu, tedy prostřednictvím mobilní a stabilní sběrny. Oba sběry budou prováděny současně. Navíc budou v předem ohlášených termínech (datum, čas) přistavovány velkoobjemové vany na vybraných místech v Kopřivnici i místních částech, stejně jako minulý rok. Sběru velkoobjemového a nebezpečného odpadu však mohou využít jen ti občané, kteří jsou zapojeni do systému města.

Při sběru, resp. odevzdávání nebezpečného a velkoobjemového odpadu je tedy občan povinen prokázat zapojení do systému města, a to tak, že buď předloží průkaz totožnosti (obyvatelé nájemních domů, kteří jsou přihlášeni prostřednictvím pronajímatele, ale i rodinných domů) nebo předloží doklad o úhradě ceny za nakládání s komunálními odpady (obyvatelé rodinných domů).

Toto opatření je zavedeno proto, aby sběru velkoobjemového a nebezpečného odpadu využívali skutečně jen ti občané, kteří tuto službu mají řádně zaplacenou (nakládání s nebezpečným a velkoobjemovým odpadem doposud hradilo město a tudíž kdokoliv mohl svůj velkoobjemový odpad odložit do přistavené velkoobjemové vany). Je nutné připomenout, že účastníkem systému může být jen ten, kdo má pronajatou či vlastní typizovanou sběrnou nádobu a řádně uhradil cenu za nakládání s  odpady.

Zbytkový komunální odpad, tj. odpad, který občanovi zůstane po vytřídění využitelných složek odpadu (papír, plast, sklo), nebezpečného a velkoobjemového odpadu, je ukládán do běžných popelnic a kontejnerů.

V  případě vzniku stavebního či demoličního odpadu, např. stavebními úpravami, je občan povinen zajistit si jeho zneškodnění či využití samostatně u Slumeka či jiné oprávněné osoby, tedy firmy, která má povolení k  podnikání v oblasti nakládání s odpady. Termín a cenu občan individuálně domlouvá s touto firmou.

Výši ceny za nakládání s odpady určuje podle zákona o odpadech a této vyhlášky město. Tato částka je příjmem města a je z ní hrazeno nakládání s odpady (v novém systému sběr, svoz a zneškodňování zbytkového, velkoobjemového a nebezpečného odpadu a sběr a svoz využitelných složek odpadu - papír, plast, sklo).

Do systému nakládání s odpady se mohou zapojit i podnikatelé, pak se vyhláška vztahuje i na ně. Rozdíl je pouze v  postupu při zapojování do systému. Podnikatelé si prostřednictvím objednávky zajišťují zmíněné služby na jimi zvolené časové období a následně s  nimi pověřená organizace (Slumeko, s. r. o.) uzavře smlouvu. Na základě této smlouvy a vyhlášky mají zajištěn i sběr nebezpečného a velkoobjemového odpadu. Cenu za tyto služby si dohodne Slumeko s  podnikateli.

Vyhláška rovněž pamatuje i na ty občany, kteří se do systému města z  různých důvodů zapojit nehodlají. Tuto možnost samozřejmě mají, ovšem v  tomto případě musí splnit následující povinnosti: odděleně shromažďovat, třídit a předávat odpad k  zneškodnění či využití oprávněné osobě, tzn. firmě, která má povolení k  nakládání s odpady. Zároveň však musí vést, v souladu s touto vyhláškou, evidenci svých odpadů.

Tuto evidenci zasílají na předepsaném tiskopise nazvaném ’Prohlášení o samostatném využívání nebo zneškodňování komunálních odpadů’ vždy do 15. ledna kalendářního roku za uplynulý kalendářní rok městskému úřadu, odboru ŽP - VLHZ.

Znamená to tedy, že počínaje letošním rokem, občan nezapojený do systému města je povinen vést evidenci odpadů vyprodukovaných v roce 1999 a příští rok, nejpozději do 15. ledna 2000, ji zašle ve zmíněném ’Prohlášení městskému úřadu’.

Stává se, že občané, kteří obdrželi do svých schránek tento tiskopis a nechtějí se zapojit do systému města, je zasílají městskému úřadu už nyní. Toto je však bezpředmětné, neboť evidenci odpadů za rok 1998 po nich vyžadovat nebudeme.

Údaje uvedené v ’Prohlášení’ musí být samozřejmě pravdivé a ověřitelné, tzn. doloženy doklady od osob a organizací, které jsou podle zákona o odpadech oprávněny k podnikání v oblasti nakládání s odpady. Tyto doklady musí obsahovat mimo jiné hlavně identifikaci toho, kdo odpad od občana převzal (název, sídlo) a údaje o převzatém odpadu (množství, druh odpadu, datum odevzdání odpadu). Městský úřad jako kontrolní orgán může kdykoliv provést kontrolu nakládání s odpady včetně zmíněných dokladů.

Doklady týkající se nakládání s  odpady, u občanů zapojených do systému města doklad o zaplacení ceny za odpad, tiskopis o stanovení úhrad za užívání bytu a služeb s tím spojených apod., u občanů nezapojených do systému viz předchozí odstavec, jsou všichni povinni shromažďovat po dobu nejméně 3 let od data zneškodnění či využití odpadu. Městský úřad tedy může i zpětně provádět kontrolu těchto dokladů, resp. nakládání s  odpady.

Pokud občan poruší vyhlášku, nezáleží je-li nebo není do systému města zapojen, může být sankcionován do výše 10 tisíc Kč, poruší-li vyhlášku podnikatel zapojený do systému města do výše 200 000,- korun.

Shrnutí nejdůležitějších bodů vyhlášky:

- třídit jednotlivé složky komunálního odpadu a odkládat je jen na místa k  tomu určená (papír, plast, sklo - barevně rozlišené kontejnery, nebezpečný a velkoobjemový odpad - stabilní nebo mobilní sběrna a velkoobjemové vany, zbytkový komunální odpad - popelnice, kontejnery)

- při sběru nebezpečných a velkoobjemových odpadů prokázat zapojení do systému města (průkaz totožnosti, doklad o úhradě ceny za nakládání s  odpady)

- v případě nezapojení v systému města nakládat s odpady samostatně v souladu se zákonem o odpadech a vyhláškou a zasílat městu do 15. ledna kalendářního roku ’Prohlášení o samostatném využívání nebo zneškodňování komunálního odpadu’ za uplynulý kalendářní rok.

Jsme přesvědčeni, že tato obecně závazná vyhláška napomůže k dodržování větší disciplíny a řádu ze strany všech obyvatel Kopřivnice v oblasti odpadového hospodářství, k většímu pořádku ve městě a že se tyto snahy pozitivně odrazí v celkovém zlepšení životního prostředí Kopřivnice a jejího okolí.

Monika Pavlová, odbor ŽP - VLHZ MÚ Kopřivnice


Karel Loprais a Radomír Stachura závod vyhráli již popáté

Foto 4

K o p ř i v n i c e - Již popáté se Karel Loprais s nejtěžší euroafrické Rally Granada - Dakar vrátil jako vítěz.

Jaký je váš plán na několik dalších dní, budete hned pracovat nebo plánujete nějaký odpočinek?

Loprais: Hned po této tiskovce a autogramiádě jedeme do Prahy do České televize, v pondělí jsme na Nově. Rovněž v pondělí budeme v Českém rozhlase v Praze a je tam třeba ještě vyřídit spoustu jiných věcí.

Ve středu nás pak ještě čeká vystoupení ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava. Ke konci týdne by pak měla přijít auta a bude s nimi spousta práce, takže čas na nějaké delší volno asi nebude.

Stachura: Nejlepší je zůstat přímo v kole, takže v příštích čtrnácti dnech si asi moc neodpočineme.

Na zájezd na Kanárské ostrovy, které jste dostali od svého sponzora cestovní kanceláře Fischer Reisen, jedete společně nebo každý zvlášť?

Stachura: Chtěli bychom jet společně, ale jak to nakonec dopadne, to se ještě uvidí.

Po vašem úspěšném návratu z Dakaru pronikla do médií myšlenka pojmenovat po vás další řadu tatrovek. Co si myslíte o tomto nápadu?

Loprais: Pojmenovat auto, to je to nejjednodušší, ale myslím si, že by se to mělo ještě zvážit. Tatra je všude ve světě známá jako Tatra a vždycky se k tomu dávalo jenom číslo.

Jaká byla letošní rallye ve srovnání s jinými ročníky?

Loprais: Jestli to mohu zhodnotit, tak ze všech ročníků, kterých jsem se účastnil, tak ten letošní patřil k těm těžším. Jednak trať byla velmi rychlá, zatímco loni jsme toho v písku najezdili strašně moc, letos jsme ho zato užili jen minimum. Povrch byl tvrdý a velmi rychlý. To znamená, že na to doplatily hlavně pneumatiky, praskaly nádrže a podobně. Navíc to, že jsme letos jeli sami, znamenalo, že všechno, co jsme potřebovali, jsme si museli sami taky vézt.

Stachura: Velký kus práce udělali také naši kolegové, kteří na našem kamionu pracovali a sami se do Afriky nepodívali. V neposlední řadě díky nim byl náš vůz naprosto perfektně připraven.

Před odjezdem jste vyjádřil obavy z toho, že v letošním ročníku budou nejvíce trpět pneumatiky. Byly s nimi nějaké problémy?

Loprais: Nakonec problémy nebyly hlavně díky tomu, že jsme si zaplatili přesun šesti pneumatik do místa odpočinku. Nebylo to sice nejlevnější, ale vyplatilo se nám to, protože jsme v polovině závodu vyjížděli na nově obutých kolech.

Stachura: Také motor byl letos připraven naprosto perfektně. I teď vypadá jako před odjezdem. Za celou dobu závodu jsem do chladícího systému nalil jednu láhev vody a dolili jsme tři litry oleje, což si myslím, že o něčem svědčí.

Jak se vám jevil výkon vašeho soupeře, ale zároveň i kolegy Tomáše Tomečka?

Stachura: Jel tělem i duší. To nasazení to všechno měl, ale připadalo mi, že někde zapomněl hlavu. Protože byl pořád nadšený, i když mu z auta všechno odpadávalo. Jel před námi, my jsme ho nemohli dohnat, a to přesto, že občas trochu bloudili. Tím vším si Tomáš vysloužil přezdívku mladý Viktor.

Vážíte si letošního vítězství více než ostatních čtyř?

Loprais: Určitě. Jeli jsme sami s jedním kamionem bez asistence a museli jsme si vystačit sami.

Jaký je přístup pořadatelů a ostatních závodníků k člověku, který má na svém kontě pět vítězství?

Myslím si, že ke mne přistupují stejně jako k ostatním, i když samozřejmě nás už znají. Navíc nejsem sám, kdo vyhrál už popáté. Jsme hned tři já, Radek Stachura a Tatra.

David Macháček


Tomeček řídil kamion do Dakaru poprvé, přesto skončil třetí

Foto 5

P ř í b o r - Přesto, že do Dakaru vyjel jako řidič vůbec poprvé, dosáhl Tomáš Tomeček vynikajícího úspěchu, když dorazil na třetím místě. Tomeček je zatím stále ještě zaměstnancem kopřivnické Tatry, letošního ročníku rally se účastnil jako soukromá osoba. Také v dalších ročnících chce usednout za volant závodního kamionu, přednost by dal závodění za tovární tým Tatry, pokud by však nebyla ta možnost, je odhodlán startovat na vlastní pěst.

Co vás vedlo k tomu, jako soukromou osobu, zúčastnit se Dakaru a kdy ten nápad přišel?

Tenhle nápad je vlastně znouzectnost, protože jsem vždycky dával přednost a dávám ji dál, závodění za fabriku, neboť ta vám poskytne nejlepší auto, vybavení a techniku, konstruktéři vymyslí nějaká zlepšení, která nejsou ještě v sériové výrobě. Bohužel v tatrováckém týmu jsou i jiní závodníci, kteří ten volant do ruky dostanou, kdežto já se k němu nedostanu. Už třikrát jsem jel jako navigátor, ale už od začátku jsem chtěl řídit. Když se Tatra v roce 1986 začala účastnit Dakaru, tak se mi to strašně zalíbilo a od té doby jsem chtěl svůj sen zrealizovat a jet rally jako řidič. V Tatře se mi zatím ale povedlo jenom to, že jsem se rally účastnil jako navigátor. To jenom je samozřejmě v uvozovkách, neboť to, že jsem se na rally dostal, byl velký úspěch a velmi si toho vážím. Pořád to ale nestačí, člověk jde dál, učí se spoustu věcí a měl jsem chuť řídit. Proto jsem hledal jiné možnosti, jak se zúčastnit Dakaru jako řidič. No a protože jsem věděl o dvou vozech, které se v roce 1995 prodaly Poldi Kladno, tak jsem vstoupil do jednání s majitelem. Ta jednání nebyla vůbec jednoduchá, ale nakonec jsme dospěli k oboustranně výhodné dohodě. To auto jsem dostal k dispozici a stal jsem se takovým jeho manažerem. Slovo manažer sice nemám rád, ale asi nejlíp to vystihuje to, co jsem.

Jak probíhaly vaše přípravy na rally?

Pak už to šlo ráz na ráz. V Tatře to šlo od desíti k pěti a od pěti k nule, zase se do toho angažoval pan Čermák, se kterým nerad spolupracuji. Požádal jsem v Tatře o volno. Přišel jsem za šéfem a řekl jsem mu, že mám k dispozici auto a že bych ho chtěl spravovat, jelikož je právě toto mou pracovní náplní, tak vyvstaly tři varianty: buďto mi dají placené nebo neplacené volno a nebo mě vyhodí. Nakonec se tedy domluvili, že mi dají neplacené volno a od té doby, od září jsem se začal plně věnovat přípravě na závod. Celou dobu jsem v podstatě proležel pod autem, spravoval jsem ho a sháněl sponzory. Většinu práce jsem si dělal sám, až v závěru v prosinci, kdy přípravy vrcholily, jsem požádal svého kamaráda Petra Horáka, který se mnou původně měl jet jako létající mechanik, o pomoc. Právě účast tohoto mechanika na Dakaru nakonec nebyla možná z finančních důvodů, neboť za každou osobu pořadatel vybírá značné částky a mnozí čeští sponzoři mi sice naslibovali hory doly, ale nakonec své sliby nesplnili.

Vůz, na kterém jste jel, byl také závodním speciálem nebo šlo jen o upravený sériový vůz?

V devadesátém pátém roce přišla do Tatry objednávka od bývalého podnikatele a ředitele Poldi Ocel Stehlíka na dva soutěžní vozy. Ta auta se ve vývoji postavila a prostě se jim prodala. S těmito vozy potom Poldi jela Dakar v devadesátém šestém roce, kdy jeden vůz skončil na třetím a druhý na desátém místě. Ten, který byl třetí, si koupil do osobního vlastnictví Karel Loprais a druhý, kladenský, vůz zůstal v Poldi do té doby, než jej koupila společnost Letka Raising Team, s kterou já mám nyní dohodu a v podstatě pro ni pracuji.

Jak pro vás letos probíhala Rally Granada - Dakar?

No, bylo to úplně něco jiného. Já jsem byl takový šťastný, že s tím jedu a myslel jsem na to, že se to nějak povedlo, protože sehnat sponzory je obrovský problém. Nakonec jsem se domluvil s těmi Brazilci, kteří byli hlavními sponzory. Brazilci také tvořili celý zbytek posádky. Navigátora mně dělal člověk, který jel Dakar desetkrát na motorce, ten mě také střídal v řízení ve spojovacích úsecích. Třetí členkou posádky byla brazilská televizní reportérka. Všechno to začalo tím, že jsme 29. prosince přijeli do Španělska, kde jsme na auto nalepili poslední reklamy a připravili na technickou prohlídku. Přímo ve Španělsku jsem se také setkal se zbytkem posádky. Technickou prohlídkou jsme prošli bez problémů a samotný závod začal na silvestra prologem. Ten byl ale pro kamiony přeložený až na 1. ledna. Po absolvování prologu jsme přijeli do přístavu, kde jsme se nalodili a během asi tří hodin jsme se přeplavili do Afriky. Začátek rally pro mne byl takovým seznamováním s vozem a posádkou.

Jak se vám spolupracovalo s brazilskými kolegy a jak jste spolu komunikovali?

Základ byl v tom, že já i oni jsme chtěli tu rally jet. Mluvili jsme anglicky, trošku francouzsky, v tom problém nebyl. Trošičku problém byl v rozdělení úkolů. Je totiž třeba, aby každý sledoval a staral se o něco. Například novinářku jsem učil dohušťovat a podhušťovat pneumatiky, pérování a podobně. Během dvou až tří etap jsme si úkoly, které bylo třeba udělat, rozdělili, pak už problémy nebyly. Samozřejmě naše kolegyně toho na autě mnoho neudělala, neboť měla také hodně své novinářské práce, protože minimálně jednou za dva dny, ale i častěji odesílala do Brazílie obrazové materiály. Ty se věnovaly nejen nám, ale stejná firma, která sponzorovala nás, podporovala ještě jedno Mitsubishi Pajero a jednoho motorkáře. To mitsubishi skončilo ve své kategorii na druhém místě a motorkář bohužel nedojel, protože naboural do krávy a zlomil si nohu.

Co bylo pro vás letos na rally nejzajímavější a nejpříjemnější?

Na to je velmi jednoduchá odpověď. Bylo to to, že jsem seděl za volantem. Je to paráda sedět nějakých dvanáct hodin denně za volantem. Člověk za chvíli s autem sroste a jízdu si užívá, vychutná si každou zatáčku, smyk a podobně.

Měl jste možnost před odjezdem trénovat?

Netrénoval jsem, jel jsem v podstatě jen záběh po silnici, občas po nějaké polní cestě, protože jsem potřeboval, aby si to sedlo. Tak jsem najel asi tři tisíce kilometrů. Ale trénovat jsem netrénoval. Tatrovácký závodní tým také netrénuje, trénují, co já vím, snad jenom kamazy. Taky jsem měl jen jednu sadu klíčů, protože jsou dost drahé a tak jsem je šetřil. Hlavně jsem trénoval v šestsettřináctce, se kterou jsem během těch tří měsíců, kdy jsem sháněl sponzory, najezdil víc jak třicet tisíc kilometrů. Samozřejmě, že se nedá srovnávat řízení osobáku a kamionu, ale rozhodně mi to také pomohlo.

Jaký jste si přál výsledek při své první cestě do Dakaru za volantem kamionu?

Hlavně jsem chtěl dojet. Pokud by to bylo možné, tak se umístit tak, aby mohli být spokojeni jak sponzoři, tak i já. Beru to v podstatě jako práci. Není to jenom zábava, protože ty čtyři měsíce mne muselo také něco živit. Samozřejmě, chtěl jsem být první. To chce každý. Mám pocit, že jsem vyprovokoval tvrdší závodění mezi kamiony, neboť to, že jsem první dvě nebo tři etapy jel na prvním místě, další posádky pochopitelně znervózňovalo. Myslím si, že jsem ty ostatní řidiče vyprovokoval k tomu, aby jeli víc, aby víc zatěžovali nejenom auto, ale i sebe. Ty vozy podle toho taky vypadají. Jsou mnohem víc zničené, než v jiných ročnících. Například u tatrovek mně i Lopraisovi popraskala kabina, což se nikdy před tím nestalo.

Kdy jste si poprvé uvědomil, že dosáhnete takového úspěchu, jakým bezesporu je třetí místo v soutěži?

Já jsem pořád jel na hranici svých možností. Ostatní asi ta auta šetřili. Já jsem se snažil jet pořád stejně. Až když mi odešly tlumiče, tak jsem musel trochu zpomalit, ale nemyslím si, že jsem riskoval. Musím dementovat to, co se teď všeobecně říká. Podle některých jsem totiž musel jet jako prase, a že jsem musel jet strašně rychle.

Jaká byla spolupráce se členy Tatra Marathon Teamu?

Spolupráce byla vynikající. Výborná spolupráce byla také v depu, kde mně moc pomáhali Radomír Stachura a Petr Hamerla. Když jsem měl problém s elektrikou, tak mně pomohl Radek, který je elektrikář, nebo když byl problém s tím, že popraskala kabina, tak mi to Petr svařil v době, kdy jsem se šel alespoň na chviličku vyspat. Jenom mě mrzí, že když jsem jednou zapadl, Karel Loprais kolem projel a nepomohl mi. Nakonec mě vytáhli Rusové z týmu kamazu.

David Macháček


Informační centra vyčkávají, jak se situace vyvine

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Ke kuriózní situaci došlo začátkem ledna, od té doby totiž v Kopřivnici fungují dvě informační centra, která jsou navíc umístěna v jednom objektu. Kromě městského informačního centra (MIC) ve vestibulu kulturního domu, totiž začalo v prostoru u vchodu do Technického muzea fungovat také turistické informační centrum.

Důvodem této situace jsou protichůdná rozhodnutí dvou městských rad. Zatímco ta bývala vyhlásila veřejnou soutěž na provozování informačního centra a jako vítězný z ní vyšel projekt obecně prospěšné společnosti Regionální muzeum, nově vytvořená rada celou soutěž zrušila.

„Nehledě na to, že zákon o veřejných zakázkách nepočítá s tím, že by se mohla již uzavřená soutěž zrušit. Připadá mi to trošičku nefér. Ti, kteří o tom rozhodovali, by si měli uvědomit, že zrušení výsledků soutěže může přinést řadu problémů společnosti, která byla vybrána a činnost rozjela,“ komentoval rozhodnutí radních a zastupitelstva ředitel Regionálního muzea Lumír Kaválek.

Městská rada prý ale postupovala ve věci zrušení soutěže zcela podle pravomocí zadavatele, kterým bylo město, upravených v té části zákona o veřejných zakázkách, která se této soutěže týkala. Tudíž nedošlo v této věci k porušení zákona.

Turistické informační centrum má za sebou asi tři týdny provozu, přičemž zatím pracuje pouze na věcech, které jsou nezbytné pro jeho provoz a tvoří základ informačního centra. To znamená vybudování efektivní databáze, výstavba internetových stránek, jež jsou již nyní v provozu, napojení na celostátní informační systémy a podobně.

„Původní předpoklad byl, že by se od prvního ledna vybavení a lidé přesunuli sem k nám a bude vše pokračovat s tím, že postupně k tomu budou přibývat další činnosti,“ řekl Kaválek a dodal, že dokud se situace nevyjasní, tak pravděpodobně nedojde k fyzickému otevření prostor turistického informačního centra, jehož hlavním cílem je přilákat sem do regionu co nejvíce lidí.

„Nevím o tom, že by tady oficiálně bylo ještě nějaké další informační centrum. Myslím si, že je zbytečné, aby tady byla dvě informační centra, která budou poskytovat přibližně totéž,“ řekl autor konkurenčního projektu a ředitel společnosti, která v současnosti provozuje MIC Vladan Jílek. Hlavní změny, které obsahoval jeho projekt nad to, co již dneska funguje, měla být úprava informační centra tak, aby vyhovovalo jak místním lidem, tak i turistům.

V současnosti jsou sice poskytovány informace jak místním občanům, tak turistům. Nicméně pro ty turisty měly být služby zviditelněny a zdokonaleny. Zviditelnění by měl zajistit orientační systém.

„My bychom samozřejmě mohli vybudovat orientační systém, ale vzhledem k tomu, že stále ještě není zřejmé, jak celá situace dopadne a stálo by to nemalé prostředky, bylo by to zřejmě předčasné,“ řekl Jílek.

Myšlenka přesunout centrum, je podle něj výsledkem jiné koncepce. Kdyby totiž došlo k faktickému propojení obou části budovy, turisté by z muzea prošli do kulturního domu a před opuštěním budovy by narazili na informační centrum, které jim nabídne další možnosti vyžití.


Kultura


Na letošní rok připravilo muzeum Fojtství celkem sedm výstav

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem sedm výstav by se během letošního roku mělo vystřídat ve výstavní síni v podkroví muzea na Fojtství.

Termín zahájení první výstavy, původně naplánovaný na čtvrtého ledna, musel být přesunut, a tak se expozice nazvaná ’T. G. M. a Kopřivnice’ návštěvníkům otevře snad až sedmého února. Jedním z důvodů uspořádání této výstavy je, že Tomáš Gariqque Masaryk se stal v roce 1909 čestným občanem Kopřivnice. Členové kopřivnického Masarykova demokratického hnutí tvrdí, že jde o nejstarší Masarykovo čestné občanství v České republice vůbec. „Výstava by měla začínat obecně popisem Masarykova života a díla. Potom by měl být dán důraz na souvislosti Masarykova působení na Kopřivnicku a chceme také vyzdvihnout činnost Masarykova demokratického hnutí, která je velmi bohatá,“ řekla pracovnice muzea Fojtství Lenka Hoclavská. Výstava je připravena tak, aby ji mohli zhlédnout i účastníci pravidelného setkání ’Odkaz T. G. M. a dnešek’, které se pravidelně koná v kopřivnickém kulturním domě.

Druhou v pořadí měla být výstava děl místního výtvarníka Miroslava Sopucha. Ten ale požádal, aby jeho výstava byla přesunuta až na konec roku.

Zhruba v polovině dubna by měla být zahájena výstava jiných výtvarných prací, tentokrát však nepůjde o díla dospělého umělce, ale handicapovaných dětí. „Chceme, aby na výstavě spolupracovaly zdravé a postižené děti. Je to taková první vlaštovka, něco nového, co teprve zkoušíme. Kromě kreseb a maleb dětí, bychom chtěli, aby se na výstavě objevilo i něco, co bychom chtěli nazvat ’Svět postižených dětí jejich očima’. Šlo by o sérii fotografií, které by pořídily samy děti. Všechno to jsou ale zatím plány a nemohu zaručit, zda se nám to povede,“ řekla ředitelka Dětského centra v Kopřivnici Dagmar Jančálková.

Patnáctého června by měla na Fojtství začít výstava věnující se designu kolejových vozidel posledních let.

Po technické výstavě bude slovo patřit opět umění. Do výstavní síně by měly být instalovány obrazy akademického malíře Vladimíra Šavela mladšího. Tato výstava by měla být koncipována jako retrospektivní a bude pořádána k výtvarníkovým padesátinám. Šavelovy malby, grafiky a artprotisy budou moci diváci obdivovat pravděpodobně do desátého října.

Ve druhém říjnovém týdnu by měla být na Fojtství instalována výstava, kterou bude připravovat mineralog Martin Beneš z Ostravy. Za názvem ’Krása nerostů’ se skrývá expozice, složená z drahých kamenů, polodrahokamů a z nich vyrobených šperků. „Chtěl bych výstavu zaměřit na předvedení krásy krystalů. Půjde tedy hlavně o nejrůznější barevné odrůdy křemene, acháty a podobně. Většina vystavených minerálů bude zapůjčena ze soukromých sbírek, ve kterých se podle mých zkušeností nacházejí mnohem pěknější exempláře než v muzeích,“ řekl autor výstavy.

Poslední výstava tohoto a zároveň první příštího roku se bude věnovat problematice československého pohraničního opevnění. Výstava bude čerpat jednak z materiálů muzea Fojtství, Vojenského historického ústavu v Praze, materiálů členů Klubu vojenské historie a soukromých osob. Zvláštní zřetel bude při tvorbě výstavy věnován linii opevnění mezi Opavou a Hlučínem a vůbec systému opevnění na severu Moravy. Expozice má připomenout šedesáté výročí vytvoření Protektorátu Čechy a Morava.


V sobotu Sto zvířat odehraje svůj odložený koncert

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert pražské kapely Sto zvířat, který měl být vůbec prvním koncertem v nových prostorách a byl ze zdravotních důvodů odložen, se uskuteční tuto sobotu večer. Kapela nemohla v prosinci v Kopřivnici vystoupit, neboť po návratu z turné po Francii několik členů kapely onemocnělo. Samotnou kapelu odložení koncertu podle slov šéfa Nory Vítězslava Váni mrzelo, neboť Nora byla pro Sto zvířat domovským klubem na Moravě.

Na sobotním koncertě by měly zaznít skladby ze všech třech zatím vydaných desek a některé přejaté skladby. „Koncert bude rozdělen do sérií. Sto zvířat je taneční orchestr a proto dělají pauzy na nějaké to občerstvení,“ dodal Váňa.


Dr. Dolittle se hraje odpoledne i večer

K o p ř i v n i c e (dam) - Pouze jeden film bude v tomto týdnu promítat místní kino Puls. Dramaturgové společnosti Bonton pravděpodobně usoudili, že americký snímek Dr. Dolittle do sedadel kina přitáhne nejen děti na odpolední představení, ale i dospělé diváky v osm hodin večer.

Už od mala byl John Dolittle něčím zvláštní, povídal si totiž se svým psem. Na tom není nic až tak zvláštního, to děti občas dělají, mohl by někdo namítnout, jenomže John si se svým čtyřnohým miláčkem nejen povídal, ale také přebíral některé zvířecí prvky chování, což se samozřejmě nelíbilo jeho rodičům, kteří se rozhodli zakročit. Místo obvyklých výchovných metod však pan a paní Dolittleovi zavolali na svého syna vymítače ďábla. Když, ale exorcista začal se svou prací, pes jej napadl ve snaze bránit svého lidského kamaráda. Takže už za několik okamžiků šel z domu. To způsobilo malému Johnymu takové trauma, že se zařekl, že už nikdy žádnému zvířeti rozumět nechce.

Což také fungovalo a z malého podivína se stal normální doktor. Vše šlo dobře až do doby, kdy John už jako dospělý lékař a hlava rodiny srazil na ulici psa a ten mu vynadal lidským hlasem. V té chvíli začíná šéflékaři jedné ze sanfranciských nemocnic zcela nový život. Všichni, kdo přijdou do styku s doktorem Dolittlem, si o něm začínají myslet, že se zbláznil. Ohrožena je nejen jeho dobrá pověst, či idylický rodinný život, ale také existence nemocnice, ve které pracuje. Nakonec je tedy doktor nucen využít i pomoci svých nových zvířecích přátel.

Režie snímku byla svěřena úspěšné režisérce Betty Thomasové, která natočila mimo jiné i komedii Soukromé neřesti. Režijně střízlivý, ale vypracovaný film je stejně jako mnoho jiných v současnosti remakem staršího amerického snímku Pan doktor a jeho zvířátka.

Jedinou hvězdou, která ve filmu vystupuje je populární černý komik Eddie Murphy. Ten na rozdíl od toho, nač je divák zvyklý, tentokrát potlačuje svou ztřeštěnost. Nejdůležitějšími herci v tomto filmu však jsou všudypřítomná zvířata. Všichni od myší přes drůbež, prasata, tygra až po koně byli rozhýbáni rychlými experty a počítačová technika dokázala, aby mluvení jednotlivých němých tváří vypadalo naprosto přirozeně. Právě texty, které scenáristé svěřili zvířatům, jsou totiž tím, co dělá tento film komedií.


Dr(o)bečky z knihovny

„Knihy moudře složené lidskou pílí jsou zlato už vytěžené z hlubin, pročištěné různými zkouškami vodou a ohněm, označkované snad i k obecnému užívání, mající již svou jistou hodnotu, a hodící se tedy k dennímu užívání.“ J. A. Komenský

DVA KILOMETRY POLIC

Tradičně na začátku každého roku hodnotíme činnost za právě uplynulý rok. I my v knihovně vykazujeme statistické údaje. Některá čísla jsou tak překvapivá, že se o ně s vámi rádi podělíme. Napadlo některého z našich čtenářů, že máme v knihovně dva kilometry polic? V těchto policích by mělo stát podle evidence na 70 tisíc knih. Mělo, ale nejsou tam, protože jsou z větší části rozpůjčované. Loni nás totiž navštívilo 29 990 čtenářů, kteří si vypůjčili na 150 000 knih a časopisů. To je o 11 000 výpůjček více než v předchozím roce. A to i přes skutečnost, že byla městská knihovna celé dva měsíce uzavřena. Těší nás zájem občanů o knihovnu a čtení, stále se přihlašují noví a noví, nejen z našeho města, ale i z širokého okolí. Proto buďte shovívaví, pokud okamžitě neuspokojíme vaše požadavky. Nakoupili jsme sice v loňském roce 2 430 kusů knih za 365 304 Kč, ale jak vidno, ani toto množství nestačí. Doufáme, že i přesto nám zůstanete věrni.

Dagmar Thomková


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 28. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin komedii USA Dr. Dolittle. Eddie Murphy v hl. roli nové verze populárního příběhu o doktorovi, který rozuměl řeči zvířat

Pátek 29. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin komedii USA Dr. Dolittle

Nora Café vás zve ve 20 hodin na Techno párty - D. J. ´s Jezus a Sandoz

Sobota 30. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin komedii USA Dr. Dolittle

Nora Café vás zve ve 21 hodin na koncert Sto zvířat, který se uskuteční v hudebním salonku KDK

Neděle 31. ledna

Kino vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Povídání o pejskovi a kočičce. V 17.30 a ve 20 hodin uvede kino Puls komedii USA Dr. Dolittle

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin komediální krimi příběh Jackie Brownová. Hra o půl milionu. Kdo hraje a proti komu... Do 15 let nepřístupný

Pondělí 1. února

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin komedii USA Dr. Dolittle

Úterý 2. února

Kino Puls uvede v 19.30 hodin, v rámci filmového klubu, československé psychologické drama 1966 Návrat ztraceného syna

Středa 3. února

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 18.30 hodin na Cestu kolem světa aneb běh Praha - Minsk a na kole Minsk - Magadan. Beseda s diaprojekcí Petra Majera z F-M

Čtvrtek 4. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovaný biblický příběh USA Princ Egyptský. Ve 20 hodin uvede sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Nejlepší bojovník, jakého kdy sestrojili, se stal jejich noční můrou. Do 15 let nepřístupný

Pátek 5. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovaný biblický příběh USA Princ Egyptský. Ve 20 hodin uvede sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Do 15 let nepřístupný

Sobota 6. února

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovaný biblický příběh USA Princ Egyptský. Ve 20 hodin uvede sci-fi thriller USA Žoldák: Legie zkázy. Do 15 let nepřístupný


Žáci se v Bludišti neztratili

O s t r a v a - Pětice žáků ze Základní školy na ulici Alšově se ve čtvrtek 21. ledna zúčastnila populární televizní soutěže Bludiště. Naše družstvo ve složení: kapitánka Jana Zelenková, Eva Tůmová, Petra Sochová, Jan Jeřábek a Vít Holomůcký se statečně vypořádalo se všemi nástrahami a s pomocí nezbytného štěstí zvítězilo nad základní školou z Nového Jičína. Jejich klání budete moci sledovat v televizi až v pondělí 8. března, již předtím však naše pětka absolvuje předtáčení dalšího kola soutěže. Držme jim palce!

Jiří Sumbal


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 28. 1. 17.30 - 20.30, pá 29. 1. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 20.30, so 30. 1. 12 - 21, ne 31. 1. 9 - 18, po 1. 2. 10 - 18, út 2. 2. 18 - 21, st 3. 2. 18 - 20, čt 4. 2. 17.30 - 20 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 30. 1. v 17 hod. HC Kopřivnice - HC Uničov (II. liga sk. B - muži); ne 31. 1. v 9 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (6. tř.), v 11.15 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (7. tř.), ve 13.45 HC Kopřivnice - Uničov (dorost) a v 16.30 hod. HC Kopřivnice - F-M (junioři); v so 6. 2. zajíždí Kopřivnice do Žďáru n. S.

Bruslení veřejnosti: čt 28. 1. 17 - 18.15, so 30. 1. 10.30 - 11.45, 14.00 - 15.30, po 1. 2. 10.15 - 11.45, út 2. 2. 17.15 - 18.30, čt 4. 2. 17.00 - 18.15 hodin

1. okresní liga futsalu: v ne 31. 1. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 R. U. M. Kopřivnice - FC Lavina Kopřivnice, 9.25 FC Lavina Kopřivnice - Chyba Team Libhošť, 10.20 Chyba Team Libhošť - R. U. M. Kopřivnice, 11.15 Fleret Frenštát - FC Lupres Team F-M, 12.10 FC Lupres Team F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 13.05 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Fleret Frenštát, 14.00 New Jersey N. Jičín - Megas Bordovice B, 14.55 Megas Bordovice B - Victory F-M, 15.50 Victory F-M - New Jersey N. Jičín

2. okresní liga futsalu: v ne 7. 2. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 13.00 1. FC Tornádo N. Jičín - Twins N. Jičín, 13.50 FC Sharks F-M - Kuna Team F-M, 14.40 Dynamo N. Jičín - 1. FC Tornádo N. Jičín, 15.30 Twins N. Jičín - FC Sharks F-M, 16.20 Kuna team F-M - Dynamo N. Jičín

Volejbal: so 6. 2. v 10 hod. se uskuteční ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání Kopřivnice - Letovice

Karate: so 30. 1. se uskuteční ve sportovní hale SOU Kopřivnice (vedle plaveckého stadionu) od 10 hod. M ČR v karate - žáků

Házená: ne 31. 1. v 10 v hale ZŠ E. Zátopka se odehraje utkání 20. kola extraligy mezi domácí KH Kopřivnice a Lovochemií Lovosice

Rekreační turistika: so 30. 1. v 6.26 hod. odj. ČD Kopřivnice - Suchdol - Odry ČD - po zel. na Dobešovský vrch - po žl. do Nejdku - Bělotína ČD - odj. ve 14.20 hod., příjezd do Kopř. v 15.40 hod.; út 2. 2. v 9 hod. KDK - exkurze - MIC - prodejny - sazky - sály + zařízení, ukončení akce v 11 hod.

Mimořádná nabídka školákům 1. února: V den pololetních prázdnin mají školáci šanci využít nabídky zimního stadionu a krytého bazénu, kdy se uskuteční bruslení veřejnosti od 10.15 do 11.45 hodin. Vstupenka v ceně 15 Kč bude v tento den platná i pro vstup na plavání veřejnosti.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: HK Poruba - HC Kopřivnice 6:4 (2:2, 2:1, 2:1), branky: J. Michna 2, Stryk, Wanke; 5. tř.: HC Kopřivnice - Orlová 4:4 (0:0, 1:3, 3:1), 4. tř.: HC Kopřivnice - Orlová 8:4 (2:2, 2:1, 4:1), 3. tř.: HC Kopřivnice - Studénka 5:1 (2:0, 1:1, 2:0), Č. Těšín - HC Kopřivnice 0:0, HC Kopřivnice - Orlová 2:0 (0:0, 0:0, 2:0), F-M - HC Kopřivnice 1:4 (0:1, 0:2, 1:1); RP st. přípravek (4. tř.) - nádstavba: 1. kolo: HC Kopřivnice - HC Rožnov 10:5 (3:3, 3:1, 4:1), branky: Klemeš a Mičulka 3, Kubec 2, Hanzlík a Vrdlovec 1; 2. kolo: HC Šternberk - HC Kopřivnice 1:9 (0:3, 0:3, 1:3), branky: Hanzlík, Kubec a Mičulka 2, Freisler, Klemeš a Duda 1; 3. kolo: HC Kopřivnice - HC Uničov 8:1 (1:0, 3:0, 4:1) (bylo uvedeno v KN); 4. kolo: HC Kopřivnice - HC Orlová 8:4 (2:2, 2:1, 4:1), branky: Hanzlík 6, Kubec a Mičulka 1

Minihokej žáků roč. 1991: Opava - Přerov 1:4, Uničov - N. Jičín 3:4, Kopřivnice - Opava 4:0, Přerov - Uničov 11:0, N. Jičín - Kopřivnice 1:8, Opava - Uničov 3:0, Přerov - N. Jičín 7:2, Kopřivnice - Uničov 13:0, Opava - N. Jičín 0:1, Přerov - Kopřivnice 2:3, nejlepší střelci: Hlinka 11, Bartošák 5, M. Marek a J. Marek 3. Pořadí: 1. Kopřivnice 8 b., 2. Přerov 6, 3. N. Jičín 4, 4. Opava 2, 5. Uničov 0

Městská hokejová liga: Mošnov - Štramberk 11:1, Rivals - Hájov 17:1, Petřvald - Pyraňa 3:3, Slivovice - Bartošovice 9:4, Butchers - Chlupatí 2:9, Netopýři - Vidlátors 15:1, B. A. H. - Superior 6:3

Házená: dne 23. - 24. 1. se uskutečnil mezinárodní turnaj v házené st. dorostu v Karviné. KH Kopřivnice - Cement Hranice 17:18 (9:8), - HCB Karviná A 15:26 (9:11), - SKH Ostrava 19:20 (6:11), - HCB Karviná B 15:26 (7:13), - Bochnia - PLR 16:19 (8:10). Nejlepší střelci KH: Gřes 17, Machačík 16, Ocásek 15


David lepší Goliáše aneb skvělý úspěch plavkyň

Foto 7

N o v ý J i č í n (pk, jk) - O tom, že ne vždy musejí nejlepší sportovci vyrůstat ve velkých městech, se mohli v sobotu 16. ledna přesvědčit diváci při sledování plaveckého republikového finále Asociace školních sportovních klubů České republiky. V novojičínském krytém bazéně, kde se závod konal, se sešli reprezentanti celkem dvanácti středních škol, mezi nimiž nechyběl ani zástupce novojičínského okresu - Gymnázium Příbor, za které nastoupily Eva Vodová a Iva Uhlárová z Nového Jičína a čtyři Kopřivničanky - Lucie Španihelová, Tereza Rašťáková, Natalie Obrdlíková a Kristina Schäferová.

V individuálních disciplínách se děvčata vytáhla, získala tři vítězství a jednu druhou příčku a tím i rozhodující náskok před svými soupeřkami. Ten pak ještě zvýšila triumfálním vítězstvím ve štafetovém závodě, v němž za sebou konkurenci nechala celých 38 vteřin a potvrdila tak své suverénní vítězství před družstvy Obchodní akademie Liberec a Gymnázia Matyáše Lercha Brno. Třešinkou na dortu pak bylo vítězství Kristiny Schäferové v závěrečném závodě o nejrychlejší plavkyni, v disciplíně 100 m volný způsob. Jako hlavní cenu získala kromě pěkného poháru děvčata ještě závod do Francie, kde se na přelomu dubna a května zúčastní mezinárodní plavecké soutěže školních týmů. Nadšení děvčat dává předpoklad, že i přes nucenou neúčast Lucie Španihelové, bude reprezentace kopřivnického plavání, Gymnázia v Příboře a celé České republiky důstojná. Lucie vzhledem k mezinárodním pravidlům přísněji omezujícím věk než česká, plavat nemůže. Doufejme, že se najde podpora pro úhradu jejího pobytu ve Francii, neboť si tento zájezd zaslouží stejně jako ostatní.

Z výsledků: 50 m motýlek: 2. N. Obrdlíková 31,8; 8. E. Vodová 38,2; 100 m prsa: 1. K. Schäferová 1:19,0; 5. I. Uhlárová 1:28,9; 100 m volný způsob: 1. T. Rašťáková 1:05,6; 100 m znak: 1. L. Španihelová 1:16,5; štafeta 6 x 100 m: 1. Gymnázium Příbor 6:52,2; závod o nejrychlejší plavkyni (100 m volný způsob): 1. Kristina Schäferová 1:02,6.


Krasobruslaři před mistrovstvím opět úspěšní

O r l o v á (jk) - Po delší pauze, zaviněné operací kolena, okusila v Orlové atmosféru pohárového závodu krasobruslařka Pavlína Klowersová. Nejela sice ještě obtížnost, kterou zvládala před zákrokem, ale i tak obsadila v krátkém programu páté místo, volnou jízdu už potom neabsolvovala. „Chtěl jsem, aby jela na jistotu, proto jsme vynechali trojité skoky i celou volnou jízdu. Má výborné piruety i krokové pasáže, takže to jimi dohnala,“ komentoval vystoupení Klowersové její trenér Milčinský.

V tomto týdnu by se Pavlína měla spolu s Jiřím Klowersou, Radkem Dreslerem a Ivanem Machem zúčastnit soustředění před mistrovstvím ČR, které se jede 5. - 6. února v Kralupech nad Vltavou. „Svaz nám nabídl, že můžeme vzít na pražské soustředění i dvě z mladších dětí, pojede tedy ještě Michaela Žídková a Hanka Kubátková,“ doplnil Milčinský. Právě této dvojici děvčat, která jezdí kategorii nováčků, se podařilo na Orlovské piruetě zajet výtečně. Děvčata si jen prohodila umístění z Náchoda, takže tentokrát skončila Michaela Žídková třetí a Hana Kubátková čtvrtá. Ve stejné kategorii si oproti Náchodu polepšily Denisa Mášová a Tereza Výborná, když po lepším standardu obsadily šesté a sedmé místo. Páté místo jako vizitku z prvních závodů vůbec si z Orlové dovezl nováček Martin Pšeja.

Zlepšení prokázaly mezi mladšími žačkami svou osmou a devátou příčkou také Dominika Sovjáková a Petra Kučerová. „Výkon Petry Kučerové jde po onemocnění nahoru, počítám, že by mohla postupně navázat na Pavlínu Klowersovou. Má čas, v kategorii mladších žaček jezdí teprve rok,“ řekl Milčinský. Pěkný výkon podal také Ivan Macho, který skončil druhý, což by mělo pozvednout jeho sebevědomí před M ČR. Kategorie mladších žáků se pro malý počet účastníků nekonala, takže nemocný Jiří Klowersa a nakonec i Radek Dresler o generálku před mistrovstvím přišli.

Výkonnost našich krasobruslařů byla oceněna při sestavování nominace na druhé kolo Evropského poháru ve Vídni, kam byli nominováni do kategorie seniorů Radek Horák a do kategorie tzv. nováčků Pavlína Klowersová.


Klouby potřebují pro udržení pevnosti pohyb

Klouby jsou spoje mezi sousedními kostmi. Kloubní plochy jsou pokryty vrstvou chrupavky. Hladký povrch chrupavčité vrstvy umožňuje bezporuchový pohyb. Chrupavka je elastická a vyrovnává tlak na kosti jako nárazník. Pro zachování své pružnosti potřebuje chrupavka pravidelné střídání zatížení a uvolnění. Jinak dochází k odbourávání kloubní chrupavky, ta se pak stává křehkou a řídne a kloubní plochy se zdrsňují. Pohyblivost kloubů je omezena, objevují se bolesti.

Kloub je obklopen pouzdrem. Jeho vnitřní vrstva je tvořená sliznicí, která obsahuje krevní cévy a vylučuje kloubní maz. Ten snižuje tření při pohybu a zároveň přivádí chrupavce výživné látky. I kloubní pouzdro potřebuje jako udržovací podnět pravidelné střídání zatížení a uvolnění při dynamickém pohybu. Jinak se snižuje vylučování kloubního mazu a pouzdro se smršťuje. Také vazy, které společně s pouzdrem a svaly drží kloub pohromadě, potřebují pro udržení pevnosti a pružnosti pohyb. Při jeho nedostatku ochabují. Nadměrně přetížené vazy však nejsou schopny plnit svoji stabilizační funkci.

Pohyby kloubů vycházejí z okolního svalstva. Aby svaly vydržely každodenní nároky, potřebují určitou sílu, výdrž, schopnost protažení a uvolnění, ale i schopnost reakce a koordinace.

Při nedostatečném pohybu svalstvo zčásti ochabuje, zčásti se zkracuje a atrofuje. Nekoordinované, bolestivé a omezené pohyby stejně jako nestabilní klouby mají svoji příčinu v nedostatečně trénovaném svalstvu. Je-li však svalstvo naopak příliš namáháno, nemůže pokrýt kyslíková nabídka spotřebu. Dochází k ukládání zplodin látkové výměny ve svalech a ke vzniku tuhých, tvrdých a bolestivých svalových vláken. Tím se také omezí pohyblivost kloubu. Zvlášť náchylná na bolesti z přetížení jsou místa úponů šlach na kostech. Při velké námaze dochází v těchto místech svalstva k podráždění a ukládání vápníku. Kolem kloubu se v místech úponů šlach nacházejí slizové váčky, které chrání kloub a zlepšují klouzavost šlach. Tyto váčky se při přetížení relativně snadno zanítí. To se pak projeví otokem kloubu.

Připraveno podle knihy Jóga proti bolestem kloubů od Paramhans svámí Mahéšvaránandy.

Příště: Časté příčiny kloubních problémů

Jóga v denním životě


Bzenec odjel z Kopřivnice s výpraskem

Foto 8

VK Tatra Kopřivnice - Bzenec 3:2 (9 -, - 12, 14 -, - 14, - 12), 3:1 (10 -, - 13, - 3, - 7)

K o p ř i v n i c e (jk) - S výpraskem odjelo v sobotu z Kopřivnice bzenecké mužstvo volejbalistů, když podlehlo domácímu týmu v obou hraných zápasech. Přitom po porážce od Vyškova předpovídal trenér Skyba svým svěřencům proti vedoucímu mužstvu národní ligy, které ze všech dvaadvaceti dosavadních zápasů prohrálo jen jediný, pramalou šanci. Za velký úspěch označil byť i jedno vyhrané utkání.

Bzenec přijel do Kopřivnice oslaben o jednoho klíčového hráče - nahrávače Adamce, ale to rozhodně nesnižuje výkon domácích, který byl nesrovnatelný s výkonem ve Vyškově. Nervozita a respekt z tabulkově lepšího soupeře byl na domácích zpočátku znát, dělali chyby, a narozdíl od soupeře se jim příliš nedařila hra v poli. Potom se však hra vyrovnala, což dokumentuje i vývoj dalších setů prvního zápasu, který nakonec domácí vyhráli 3:2. „Kdyby nám zpočátku míče tolik nepadaly, mohl být výsledek snad jednoznačnější,“ mínil Skyba a dodal, že se mužstvu velmi osvědčila hra libera, která pomohla ke zlepšení jindy slabší hry v poli. V prvním setu druhého zápasu Kopřivničtí stále dotahovali, za stavu 10:10 se jim však soupeř nezadržitelně vzdálil. Vypadalo to, že i druhá sada bude záležitostí hostí a ti domácím i s úroky oplatí porážku z prvního zápasu.

Za stavu 6:13 se však domácí chytili na bloku, začalo se jim více dařit i v poli a set nakonec vyhráli 15:13. Tento zlomový okamžik předurčil další vývoj zápasu, ve kterém se Kopřivnickým dařilo, doslova na co sáhli, naopak soupeř dá se říci rezignoval.

Bohuslav Skyba svým svěřencům vytkl snad jen to, že zatím málo hráli středem, naopak trenér Bzence Ivo Fuchs důvod ke spokojenosti rozhodně neměl. „Byli jsme oslabeni o dva hráče, blokaře a hlavního nahrávače, tím se přehodila vlastně celá hra a nestačili jsme. Projevila se malá vyhranost střídajících hráčů, což mělo vliv na koncovky,“ zhodnotil vystoupení svých oveček Fuchsa a připustil i jejich určitou rezignovanost v závěru.

Tento týden čeká Kopřivnici Valašské Meziříčí, které by vzhledem ke svému zabydlení ve spodní části tabulky rozhodně nemělo být favoritem. „V tabulce jsou sice daleko za námi, rozhodně je však nemůžeme podcenit,“ varuje Skyba.


Maraton klub vyhodnotil Lašskou ligu

K o p ř i v n i c e - Nejúspěšnějším závodníkem pátého ročníku Lašské běžecké ligy se stal čtyřiatřicetiletý Vincent Šimko, který počtem bodů předčil loňského vítěze Alexandra Neuwirtha. Ten skončil spolu s padesátníkem Pavlem Veselým celkově druhý, prvenství mu však patřilo v kategorii do 49 let, stejně jako Veselému v kategorii nad 50 let.

Kategorie žen trpěla malou účastí běžkyň, neboť dvě nejlepší kopřivnické atletky Irena Šádková s Renatou Kvitovou startovaly většinou na závodech, kde se dala očekávat větší konkurence. Vítězkou se tak s největším počtem bodů z pěti odběhnutých závodů stala sedmibojařka Eva Jeřábková.

Lašská liga byla v loňském roce ověnčena účastí olympijských vítězů manželů Zátopkových. U příležitosti otevření jejich síně slávy se s jejich účastí uskutečnila Zátopkova desítka a Běh Kopřivnických novin. „Bohužel nám kvůli nepříznivému počasí příliš nevyšla velice dobře připravená Korida, pozitivní však určitě bylo zorganizování humanitární akce 'Běh Terryho Foxe'. Výtěžek přes dvacet tisíc korun byl dán na výzkum rakoviny,“ zhodnotil uplynulý rok předseda Maraton klubu Jiří Harašta, který Lašskou ligu pořádá a sám je jejím aktivním účastníkem. Vzájemné skóre Vincenta Šimka s Alexandrem Neuwirthem hovoří těsně pro veterána Neuwirtha, který porazil svého tréninkového partnera pětkrát, Šimkovi se to podařilo čtyřikrát. Ve své kategorii do 49 let Neuwirth ani jednou neokusil porážku, Šimko ve své sice ano, ale má na svém kontě více absolvovaných závodů a tím i větší bodový zisk.

Výsledky pátého ročníku Lašské běžecké ligy, pořádané Maraton klubem Kopřivnice:

Kategorie mužů do 39 let: 1. Vincent Šimko 204 bodů, 2. Roman Baláž 131 b., 3. Tomáš Melčák 123 b.
Kategorie mužů do 49 let: 1. Alexandr Neuwirth 180 b., 2. Miroslav Přívětivý 138 b., 3. Josef Kvita 130 b.
Kategorie mužů nad padesát let: 1. Pavel Veselý 180 b., 2. Karel Piskoř 178 b., 3. Jiří Bednařík 120 b.
Kategorie ženy: 1. Eva Jeřábková 92 b., 2. Irena a Dana Hajná obě 58 bodů

Celkové pořadí: 1. V. Šimko, 2. A. Neuwirth a P. Veselý, 4. K. Piskoř, 5. M. Přívětivý.

Jana Kapounová


Na Slovensku se dorostu dařilo

B r a t i s l a v a (red) - Podpořit motto turnaje ’Sport proti drogám’ byl ve dnech 15. - 17. ledna 1999 kopřivnický mladší dorost házené na mezinárodním turnaji v Bratislavě. Ve skupině porazil mistra Maďarska Györ a mistra Slovenska - domácí ŠKP Bratislava, ve finále pak prohráli s vicemistrem ČR celkem Karviné.

Výsledky: Kopřivnice - Györ 26:23, Kopřivnice - ŠKP Bratislava 33:25, Kopřivnice - HC Karviná 21:30. Střelci branek: M. Veřmiřovský 19, Winkler a Michalčík 14, Smutek 7, Malinovský, Venclíka a T. Veřmiřovský 5, Bezděk a Bílek 4, Kučerka a Rečka 1. Hráč Martin Veřmiřovský byl vyhlášen nejlepším střelcem turnaje.


Běžci si uplynulou sezonu chválí a kladou si další cíle

K o p ř i v n i c e (jk) - Při tradičním vyhodnocování nejlepších běžců Lašské ligy dostali slovo ti nejlepší.

„Určitě to nebyla špatná sezona, časově vlastně nejlepší, ale přece jen jsem očekával více. Nedokázal jsem totiž v závodě odvést to, co jsem měl natrénované. Je to v hlavě, ale alespoň vím, že mám rezervy,“ zhodnotil loňskou sezonu, nejen co se týče Lašské ligy běžec Maraton klubu Šimko a dodal, že za nejlepší závod považuje půlmaraton v Košicích, kde si zaběhl osobní rekord 1:13:52 a skončil celkově pátý.

Pro letošek běžec plánuje zlepšení osobáku na deset kilometrů, který by chtěl stáhnout na čas okolo 32 minut, v Košickém půlmaratonu by rád uspěl ještě lépe než loni a možná si vyzkouší i maraton, který má zatím běžený za 2:52 h.

„Běhání už dneska beru jako koníčka, takže můžu říci, že vzhledem k tomuto, to byla dobrá sezona. Nejlépe mi loni sedl podzimní závod na patnáct kilometrů v Paskově, kde jsem byl sice ve slušné veteránské konkurenci až třetí, ale byl jsem spokojený s časem 49:05,“ ohlíží se za sezonou mistr republiky v maratonu z let 1989, 90 a 92 Alexandr Neuwirth. Letos bych se chtěl připravit na dva maratony a na důležité závody veteránské kategorie, přednost však bude mít jednoznačně práce a rodina.

Loňskou sezonu hodnotí kladně také veterán Karel Piskoř, který loni patřil už mezi šedesátníky. „Hlavně že jsem nebyl zraněný, to je podmínkou výsledků,“ pochvaluje si vitální běžec, který ve své kategorii u nás nemá konkurenci a prohání i padesátníky.

Lašská liga kategorii nad šedesát let nevypsala, takže závodil s padesátníky, kde skončil druhý za Pavlem Veselým, celkově pak čtvrtý se ztrátou dvou bodů na Neuwirtha a Veselého. Jako nejlepší závod v loňském roce hodnotí Vnorovskou desítku, kterou běžel za 37:02 a zaostal tak za svým dva roky starým osobním maximem dvacet dva vteřin. „Povedla se mi i Bělkovická dvacítka, kde jsem překonal traťový rekord,“ dodal Piskoř.


Hokejisté nestačili na v pohodě hrající Frýdek

HC Frýdek-Místek - HC Kopřivnice 4:1 (2:1, 1:1, 1:0)

F r ý d e k - M í s t e k (sh) - Frýdecko-místečtí hokejisté vedení trenérem Stanislavem Kacířem, se opět dostali do herní pohody a ve skupině o udržení II. ligy vyhráli potřetí za sebou, tentokrát doma nad kopřivnickými hráči, nad kterými se naopak stahují mračna baráže.

Chybějící kopřivnickou brankářskou jedničku Hlinku sice nahradil Raška, nicméně byla to právě Kopřivnice, kdo šel v sobotním duelu v čase 1:05 do rychlého vedení Hejčem. Svěřenci trenéra Kubince se však z vedoucí branky radovali pouhých jedenáct sekund, než domácí Nevrlý vyrovnal. V sedmé minutě hráči Frýdku otočili vývoj zápasu, když Pieche dal druhý gól a v naší brance Rašku vystřídal Kijonka.

V prostřední třetině přidal soupeř další branku, na 3:1 zvyšoval Kotala. Dvě stoprocentní příležitosti si vypracovala i Kopřivnice, Wanke ani Hejč i když osamoceni před brankou nedokázali Honajzera překonat.

Vítězství završil Frýdek ve 49. minutě, kdy po rychlé souhře útočníků Muchy a Wlaka, druhý jmenovaný rozjásal domácí publikum počtvrté.

Domácí gólman se sice vyznamenal v závěru utkání, kdy byla po tlaku domácích na spadnutí další branka, nicméně výsledek 4:1 byl konečný. Branka za HC: 2. Hejč. Sestava: Raška (7. Kijonka) - Navrátil, Libiger, Kofroň, T. Kaluža, T. Michálek - Mička, Michna, Dobečka - Hejč, Fojtík, Kriegiel - Stryk, Wanke, R. Michálek.


Házenkáři darovali první body Kostelci a nevyhráli ani v Náchodě

Sokol Kostelec na Hané - KH Tatra Kopřivnice 22:18 (11:9)

K o s t e l e c , N á c h o d (jk) - Zřejmě přílišné uspokojení a podcenění tabulkově velmi slabého soupeře bylo příčinou porážky, kterou kopřivnické mužstvo házenkářů utrpělo v osmnáctém kole soutěže na palubovce Kostelce. Ten si vítězstvím nad Tatrou připsal vůbec první extraligové body.

Kostelec většinou ve všech zápasech doma zpočátku vedl a později ztrácel síly. Toto pravidlo tentokrát bohužel neplatilo, Kopřivnickým se totiž vůbec nepodařilo dostat do vedení. „Mysleli jsme, že se porazí sami, naopak povzbuzováni publikem hráli lépe a lépe a my jsme nedokázali na jejich agresivní hru najít recept. To, co se nám dařilo proti Jičínu, tedy zpevnění obrany a rychlé protiútoky, tentokrát nepřišlo,“ posteskl si trenér Kopřivnice Miroslav Bartoň.

Hráčům chybělo nasazení, kterým doma v posledním zápase diváky potěšili. „Možnou příčinou je také únava, navíc nehrál Jiří Štěpán, kterého skolila angína,“ hledal důvod neúspěchu Bartoň. Za výkony splňující extraligové parametry označil Bartoň jen zásahy obou brankářů, kteří zaznamenali čtyřicetiprocentní úspěšnost a výkon tradičního bojovníka Hrnčárka.

„Pevně doufám, že Kostelec odehrál nejlepší utkání v sezoně a věřím, že mu forma vydrží i na další zápasy s našimi potencionálně největšími soupeři, kterým by mohl sebrat body,“ doufá i přes možné oživení šancí Kostelce Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Farkaš, Dořičák, Michalčík, Radim Šustala, Poljak, Mojmír Šustala, Kelnar. Nejvíce branek: Ševčík 7 - Veselý 8/6. Sedmičky: 1/1 - 7/6. Rozhodčí: Libánský, Konečný. Vyloučení: 9:6.

Náchod - KH Tatra Kopřivnice 26:18 (13:12)

Po čtyřiceti pěti minutách zápasu, který Kopřivnice sehrála v neděli na půdě Náchoda, vypadaly šance hostí na úspěch slibně, koncovka se však tatrovákům nevydařila a jednobrankové manko, které měla 15 minut před koncem se vyšplhalo až na konečných osm. „Výsledek rozhodně neodpovídal předvedené hře, která byla o poznání lepší než ve středu v Kostelci,“ nedal dopustit na hru svých svěřenců Miroslav Bartoň, přiznal však, že poslední patnáctiminutovka se jim vůbec nevyvedla.

V první půli se Kopřivnice jedinkrát dostala do dvoubrankového vedení, více jí soupeř, které je doma tradičně podporován skvělým publikem, nepovolil. „Vypadalo to, že jsou k poražení, nemohli jsme se však dostat více nahoru, navíc nám trochu uškodily některé výroky rozhodčích,“ postěžoval si Bartoň.

Hostům se dařilo až do čtyřicáté páté minuty, kdy Náchod stejně jako v poločase vedl o jedinou branku. V poslední patnáctiminutovce, kdy by se dala spíše očekávat nervozita ze strany domácího Náchoda, začali být netrpěliví Kopřivničtí. Velkou zásluhu měl na zlomu zápasu brankář domácích Kocián, který hostům zlikvidoval čtyři šance, naopak kopřivnická brankářská dvojice se příliš nevytáhla. Tatrováci pak tlačeni časem začali spěchat a střílet z nepřipravených pozic, čehož soupeř dokonale využil.

Další zápas pravdy čeká na Kopřivnici v neděli 31. ledna, kdy bude doma hostit Lovosice. „Vše další se bude odvíjet od tohoto zápasu, neboť Lovochemie v neděli porazila Jičín a má stejně bodů jako my. U nich jsme odehráli solidní zápas, takže máme určitě šanci. Víme, že si musíme pohlídat hlavně levou stranu, kde hraje na křídle Srba a na spojce Krahulík,“ stanovil taktiku Bartoň a dodal, že spíše než taktické varianty bude rozhodovat nasazení a bojovnost hráčů.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Fojtík, Dořičák, Michalčík, Radim Šustala, Poljak, Mojmír Šustala, Kelnar. Nejvíce branek: Brabec 8/5, Veselý 6/4, Krčmář 5/2. Sedmimetrové hody: 5/5:8/6.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:26