Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 3/99 ze dne 21. ledna 1999

Titulní strana

Městská rada byla změněna, sedí v ní i dva zástupci ODS
Lopraisův tým vyhrál a vrací se domů
K prevenci kriminality mají přispět další projekty
Chod města bude financován podle rozpočtového provizoria

Diskontní prodejna vedle nádraží má fungovat již v létě

O jednání zastupitelstva byl velký zájem a vládla na něm nervozita

Zprávy z města a okolí

O zaměstnání streetworkera Kopřivnice zatím neuvažuje
Váně se rozhodl ze zastupitelstva odejít, Veselý zůstat
Zastupitelé schválili městskou vyhlášku o nakládání s odpady
Psi z útulku často najdou nový nebo původní domov
Panelové domy potřebují generální rehabilitaci
Zájemci o koupi domu na ulici Karla Čapka požádali o odklad
Zastupitelé jednali o penězích, které dluží okolní obce za žáky

Kultura

Kulturní dům uvede parodii na televizní Pobřežní hlídku
Kino Puls hraje dvě komedie Do naha! a AntZ MravenecZ
Městská dechovka zvítězila na prestižní soutěži
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Badmintonisté uhráli ve třetím kole I. ligy remízy
Druholigový IFTC/Megas se opět představí v Kopřivnici
Kopřivnická futsalová liga mládeže
Jóga je účinnou prevencí proti bolestem kloubů
Béčko bodovalo ve druhé lize
Házenkáři si pozvedli sebevědomí s Jičínem
Radek Horák v Ostravě porazil mistra republiky
Karatisté byli na mistrovství úspěšní
Hokejisté doma uhráli remízu
Věřím v udržení II. ligy, říká Jaroslav Bonk
Volejbalisté podlehli Vyškovu a jsou šestí
Fotbalisté se obuli do přípravy na jaro

Titulní strana

Městská rada byla změněna, sedí v ní i dva zástupci ODS

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Hlavně uklidnění situace ve městě si shodně slibují zástupci kopřivnických politických stran od změn ve složení městské rady, ke kterým došlo při druhém zasedání městského zastupitelstva 13. ledna.

Občanská demokratická strana se se svými politickými rivaly dohodla na rekonstrukci rady, ve které nyní zasedá po dvou zástupcích z ODS, ČSSD, KDU-ČSL a sedmým radním je komunista. Po té, co osm zastupitelů za ODS na ustavujícím zasedání zastupitelstva demonstrativně opustilo jednání, vrací se tato strana do vrcholného orgánu vedení města. Ke změnám v radě podle vyjádření starosty a jeho zástupců došlo ne z obav před novými volbami, ale kvůli stabilizaci situace.

„V den, kdy jsem já a starosta měli kratičký projev v kabelové televizi, po prvním jednání zastupitelstva, jsme se spolu setkali na chodbě v televizním studiu a on se mě zeptal, jestli rozhodnutí ODS hnát to až k předčasným volbám, je nezvratné. Když jsem řekl, že ne a že existuje ještě varianta jednání o rekonstrukci rady, reagoval na to návrhem, abychom se sešli a jednali o ní,“ řekl o prvopočátku jednání, týkajících se změn v městské radě, předseda místní ODS Jaroslav Ponec.

První schůzka zástupců všech stran proběhla ještě před Vánocemi, kdy se sešli po dvou zástupcích z každé politické strany. Ti si však pouze vyslechli návrhy a požadavky Občanské demokratické strany a rozešli se s tím, že nemají mandát k jednání a že to, co na schůzce zaznělo, přenesou do svých grémií a budou dále jednat. Druhá schůzka se konala dva dny před zasedáním zastupitelstva 11. ledna. „Zástupci ostatních stran přišli na této schůzce s variantou jednoho člena ODS v radě, na což jsem reagoval tak, že tento návrh ani nebudu předkládat grémiu, neboť je to ztráta času. Bylo zřejmé, že nebyli připraveni na variantu, která je výsledkem jednání a zejména to neměli dohodnuto s panem Černochem. Přesto však schůzka skončila příslibem, že dojde k té změně, k jaké došlo,“ uvedl Ponec.

„Již po první schůzce za mnou přišel člen městské rady Pavel Altrichter a řekl, že si je vědom vzniklé situace a v případě, kdyby to bylo nutné, tak je v zájmu stabilizace situace ochoten a s těžkým srdcem z rady odejít. Pokud jde o pana Černocha, to vyplynulo až na té druhé schůzce, kdy byl kontaktován takřka na poslední chvíli,“ řekl starosta Jiří Tichánek. Radní Petr Černoch byl prý tím, že bude muset odejít, trošičku rozhořčen, i když jak sám řekl, chápe, že je to jediná možnost. Starosta Tichánek dokonce vyjádřil obavy, aby nebyl natolik znechucen, že odejde i ze strany a podobně. „Je mi velice líto, že zrovna pánové Altrichter a Černoch odcházejí, protože si dovedu představit, že činnost rady bez ohledu na to, jestli je tam ODS nebo ne, by mohla být kvalitnější, kdyby tam tito dva pánové zůstali,“ prohlásil Tichánek. Kupodivu stejný názor na tuto věc mají i zastupitelé ODS, kteří tutéž myšlenku vyřkli již na jednání zastupitelstva.

Ani jednání jednotlivých grémií však asi nebyla nijak jednoduchá. Svědčí o tom mino jiné i hlasování zastupitelů o rekonstrukci rady, kdy ani samotná ODS nebyla jednotná. „Jednání byla dlouhá a velmi složitá, v jejich průběhu se vyčlenila menší část lidí, která byla spíš pro radikálnější řešení situace,“ potvrdil Ponec. To, že nyní budou zástupci ODS pracovat v radě, však ještě nemusí znamenat, že politická situace v Kopřivnici nakonec k předčasným volbám nedospěje, neboť strany mezi sebou žádnou takovou dohodu neuzavřely. „Jestli nastane uklidnění nebo ne, mám také dost vážné obavy, protože volby je možno vyvolat kdykoliv, na tom se v podstatě nic nezměnilo,“ myslí si starosta Tichánek.

„Já bych dneska nechtěl ODS specifikovat ani jako opoziční, neboť tím byla zpochybněna vůle v radě skutečně pracovat, ani jako koaliční, neboť žádná koalice se nevytvořila. V radě je prostě zastoupeno celé politické spektrum, je to řešení nestandardní, ale nejsou s tím zkušenosti, takže uvidíme. Udělal se první krok, který má šanci přehodit vzniklou situaci z obecné konfrontace do konfrontace konkrétní nad určitým problémem. Nezbavujeme se ale v budoucnosti učinit jakékoliv kroky, které se ukáží racionálně prospěšné. Tento krok znamená, že se nyní pokoušíme věci řešit spíš v oblasti dohody než konfrontace,“ uzavřel předseda kopřivnické ODS.


Lopraisův tým vyhrál a vrací se domů

K o p ř i v n i c e (dam) - Již po páté, od roku 1986, kdy Tatra vyslala své vozy do Afriky poprvé, dojel Karel Loprais do cíle nejtěžší rally světa Granada - Dakar na prvním místě.

Zatímco závěrečná etapa byla spíše jen defilé těch nejlepších, předposlední část rally byla pro kopřivnickou posádku značně dramatičtější. Došlo k tomu, že Lopraisův kamion dostal ve zhruba stopadesátikilometrové rychlosti defekt. Nicméně se s tímto problémem posádka dokázala vypořádat a tuto etapu dojela jako osmá. Ani to však již nemohlo ohrozit vítězství tatrováckého týmu. V předcházejících etapách si totiž na svého největšího konkurenta dokázal vytvořit asi třičtvrtě hodiny náskok. Do Dakaru tedy první dojel Loprais, na druhé příčce se umístil Rus Moskovskich na kamazu a vítěznou trojici uzavírala další tatra s Tomášem Tomečkem za volantem.

Vítězný tým se do republiky vrací právě dnes kolem poledne. Následně je naplánována tisková konference v Praze. Zítřek má posádka plánován jako volný den a již v sobotu bude možné setkat se s ní osobně i v Kopřivnici. Vedení Tatry totiž plánuje autogramiádu, která by se měla uskutečnit od jedenácti hodin ve správní budově automobilky.


K prevenci kriminality mají přispět další projekty

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem devatenáct projektů komplexního součinnostního programu prevence kriminality v Kopřivnici se bude v letošním roce ucházet o dotace ministerstva vnitra.

Předpokládané náklady pro realizaci těchto devatenácti projektů přesahují tři miliony tři sta jedenáct tisíc korun, přičemž podíl města činí čtyři sta osmdesát šest tisíc.

Na prvním místě je podle priorit obce předkládán projekt na zřízení Pedagogicko-psychologické poradny v Kopřivnici. Zatím musejí rodiče se svými dětmi využívat služeb poradny v Novém Jičíně. Pokud se projekt podaří uskutečnit, mělo by město poskytnout prostory a z prostředků dotace je vybavit. Pedagogicko-psychologická poradna by pak zajistila odborné pracovníky a služby.

S pořadovým číslem dvě se bude o ministerské dotace ucházet projekt nazvaný Po celý rok s ’Kamarádem’. Cílem toho projektu je nabídnout skupince dětí, která tráví většinu volného času v klubu Kamarád další možnosti. Šlo by o organizování výletů, krátkých pobytů a v průběhu prázdnin i příměstského tábora. Organizátoři projektu si od těchto akcí slibují zlepšení pošramoceného žebříčku hodnot některých klientů klubu.

Třetí z projektů se již před časem stal předmětem diskuze. Je jím společná aktivita městské policie a klubu Kamarád. Policisté plánují pro návštěvníky klubu pořádat pravidelně odpoledne střelby ze vzduchovek a také střelecké závody. Pro všechny žáky kopřivnických škol pak strážníci hodlají pořádat branné závody. Na všech těchto akcích budou městští policisté také seznamovat mládež se svou prací. Jediným projektem, který bude navazovat na loňský, je čtvrtý v pořadí.

Jeho náplní by mělo být rozšíření již fungujícího kamerového systému ve městě. Rozšíření systému o další kameru, umístěnou v lokalitě sídliště Sever, by mělo přinést výrazné snížení nápadu trestné činnosti v hlídané lokalitě. Součástí projektu je také zavedení vyhodnocovacího monitoru na služebnu Policie ČR.

První ze dvou projektů, předkládaných azylovým domem Malina, počítá s odborným vzděláváním lidí na pracovišti krizové intervence, které bylo v Malině zřízeno relativně nedávno. Lidé na tomto pracovišti by totiž měli být schopni poskytnout kvalifikovanou pomoc obětem trestných činů a lidem v těžké životní situaci.

V rámci šestého projektu možná dojde k modernizaci vybavení městských strážníků. Ti dnes používají zastaralé vysílačky. V rámci projektu by mělo být nakoupeno deset kvalitních radiostanic, které by zefektivnily jejich práci a zkvalitnily koordinaci práce městské a státní policie.

Také sport má odvádět mládež od myšlenek na kriminální činnost. Základní škola Emila Zátopka totiž podala projekt, jehož cílem je zřídit v Kopřivnici florbalovou ligu a tím přispět k smysluplnému využití volného času.

Se zajímavým projektem přišla také další z kopřivnických škol, Základní škola - náměstí. Ve škole by měl vzniknout prostor pro realizaci kvalitních zájmů, redakce školního časopisu a dětského rozhlasového vysílání. Problémům má předcházet také vytvoření dětské organizace s kvalitním programem. V neposlední řadě projekt počítá se zapojením rodičů do protidrogové prevence a sexuální výchovy.


Chod města bude financován podle rozpočtového provizoria

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádná rada, která se ke svému jednání sešla těsně před konáním městského zastupitelstva, se na svém jednání zabývala rozpočtovým provizoriem, které městské zastupitelstvo na svém zasedání schválilo. Rozpočtové provizorium Města Kopřivnice bude platit do schválení rozpočtu na rok 1999. To znamená, že běžné výdaje budou financovány maximálně do výše jedné dvanáctiny návrhu provozního rozpočtu na rok 1999, který byl projednán na prvním zasedání městské rady 8. prosince, za každý měsíce trvání tohoto provizoria.

Městské zastupitelstvo rovněž schválilo přijetí kontokorentního úvěru u České spořitelny do výše 5 milionů pro rok 1999.


Diskontní prodejna vedle nádraží má fungovat již v létě

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Po několika odkladech se v těchto dnech konečně začíná připravovat staveniště pro budovu diskontní prodejny Discont Plus v prostoru vedle vlakového nádraží v Kopřivnici.

Podle původních předpokladů měla budova stát již před letošními Vánocemi, záměry investorské společnosti se ale změnily.

Havlíčkobrodská firma Stavounie by měla objekt dokončit začátkem července a ještě v tomto měsíci by měl být zahájen provoz.

Kromě nízkopodlažní budovy by mělo vedle nádraží vyrůst také parkoviště, prodejna masa a pekařství.


O jednání zastupitelstva byl velký zájem a vládla na něm nervozita

K o p ř i v n i c e - I druhé zasedání zastupitelstva vzešlého z listopadových voleb se neslo v napjaté a nervózní atmosféře.

Tím prvním, co každého příchozího muselo nutně zaskočit, byl neobvykle velký počet přihlížejících. Zatímco na jednání zastupitelstva v uplynulém funkčním období chodilo většinou jen pár lidí a mnohdy nepřišli ani všichni zastupitelé, nyní se sál anexu městského úřadu, kde se zastupitelstva konají, zcela zaplnil a jednání sledovalo pravděpodobně také mnohem více diváků kabelové televize. První zasedání přitahovalo pozornost volbou vrcholných orgánů města, a to druhé mělo rozhodnout o změnách v teprve něco přes měsíc fungující městské radě. I proto na jednání byli nejen bývalí zastupitelé, mnozí zástupci médií včetně velkých deníků a České televize, ale například i starosta sousedního Štramberku Jan Socha, který jednání kopřivnických zastupitelů navštívil poprvé. Hned první bod jednání ukázal, že to nemohla být pouze někdejší zastupitelka Marie Pešlová, kdo protahoval jednání zastupitelstev. Bod organizační záležitosti totiž volení zástupci občanů města projednávali déle než hodinu. Přičemž laik u obrazovky ve většině případů vůbec netušil, o čem je řeč. Také pro většinu lidí nejdůležitější a nejzajímavější bod jednání, ve kterém se jednalo o změnách v městské radě, byl z neznámých důvodů zařazen až téměř na konec. „Asi proto, aby nás mohli déle napínat,“ vtipkovali mezi sebou přítomní novináři.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

O zaměstnání streetworkera Kopřivnice zatím neuvažuje

K o p ř i v n i c e (dam) - Již na začátku loňského léta skončilo působení streetworkera Okresního úřadu v Novém Jičíně na území Kopřivnice. Od té doby se tomuto typu práce ve městě již nikdo nevěnuje a není jisté, zda bude i někdy v budoucnu.

„Stanislav Horák si za dobu svého působení jako streetworker získal důvěru dětí, docházejících do klubu Kamarád, kde měl také jednu svou místnost. To, že tady chybí, jsme pociťovali bezprostředně po jeho odchodu, kdy se po něm děti ptaly, neboť si na jeho přítomnost zvykly,“ řekla vedoucí sociálních věcí kopřivnické radnice Jiřina Mikulenková.

Okresní úřad je prý ochoten vyškolit pracovníka, který by tuto činnost streetworkera vykonával, ale byl by placen z prostředků města. O tomto řešení se však v Kopřivnici zatím nejedná. „Podle mne by asi jeden člověk jen pro naše město byl zbytečně moc a nenašlo by se pro něj dostatek práce,“ uzavřela Mikulenková.


Váně se rozhodl ze zastupitelstva odejít, Veselý zůstat

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned na druhém zasedání došlo ke změnám v řadách kopřivnických zastupitelů. Zatímco Richard Váně, který hájil barvy ODS, na svůj post rezignoval. Miroslav Veselý, bývalý předseda místních komunistů, který po ustavujícím zasedání nového zastupitelstva oznámil svůj odchod z politiky, složil zastupitelský slib a oproti očekávání bude v práci zastupitele pokračovat.

„Ze zastupitelstva jsem odešel, protože městská rada, respektive starosta vědomě porušil zákon a řekl jsem zcela jednoznačně, že nemohu být členem zastupitelstva, které porušuje platné zákony České republiky a na tomto trvám,“ zdůvodnil své rozhodnutí Richard Váně.

Váně byl jedním ze signatářů, kteří osmého prosince požádali o svolání zastupitelstva do čtrnácti dnů tak, jak to říká litera zákona, ale to bylo podle jeho slov odmítnuto.

„Jde o vědomé porušení zákona ze strany starosty, jeho zástupců a prakticky celé městské rady. Za této situace je nemorální, alespoň pro mne, abych byl členem orgánu, který nectí zákony,“ tvrdí Váně.

Opustit zastupitelstvo se rozhodl až přímo na jeho zasedání. I když předtím již svým stranickým kolegům řekl, že v případě, kdy nebude uspokojivě vysvětleno, proč ke svolání zastupitelstva nedošlo, odstoupí, jelikož s tímto jednáním nesouhlasí.

„Čekal jsem pouze na vysvětlení ze strany vedení města. A to mě naprosto neuspokojilo, stejně jako právní výklad, který poskytl právník, neměl pravdu. Já jsem celou záležitost, než jsem vystoupil, rovněž konzultoval s nezávislými právníky, takže argumenty, které jsem uváděl, se opíraly o zákon,“ uvedl bývalý zastupitel.

Za situace, která se po volbách vyvinula, Váně v komunální politice končí. Své rozhodnutí odůvodnil slovy: „Jestliže, máme respektovat vůli voličů a strana, za kterou jsem kandidoval, získala největší počet hlasů a já osobně jsem získal sedmý nejvyšší počet hlasů, nemohu strpět to, aby vlastně za zády těchto lidí, kteří nás volili, někdo utvořil koalici s komunisty, kteří teď defacto budou o všem v tomto městě rozhodovat. S tím jako pravicově smýšlející člověk nemohu absolutně souhlasit.

Zcela opačně tomu je v případě Miroslava Veselého. Ten totiž již svůj záměr odejít ze zastupitelstva oznámil před delší dobou, ale nakonec své rozhodnutí změnil.

„K tomu, že jsem nakonec slib složil, mě vedly hlasy lidí, kteří za mnou chodí, které potkávám a kteří mi říkají, že bych se měl zastupitelem stát i proto, že mne volila spousta lidí, kteří nejsou členy strany,“ řekl Veselý, jehož cílem je v zastupitelstvu hájit zájmy lidí, kteří nemají vysoký příjem, bydlí na sídlišti Sever a podobně.

„Budu v zastupitelstvu nějakou dobu působit jako nezávislý a pokud by mně někdo skutečně vyčítal, že jsem se dostal do zastupitelstva za KSČM a teď jsem nestraník, tak bych odešel,“ uvedl Veselý s tím, že již teď jej mnozí lidé nabádají, aby uvažoval o možnosti po skončení tohoto volebního období sestavit nezávislou kandidátku.


Zastupitelé schválili městskou vyhlášku o nakládání s odpady

K o p ř i v n i c e (hod) - Minulý týden ve středu se mimořádná městská rada zabývala vyhláškou města o nakládání s domovním odpadem. K ní totiž obdržela nejvíce připomínek od občanů a členů místních komisí.

„Zajímali jsme se nejen o systém jako takový, ale i o poplatky za něj,“ řekl k projednávané tematice po jednání rady místostarosta Alois Janek.

Během zasedání městského zastupitelstva, kdy se jednalo o zmíněné vyhlášce, největší připomínky měli přítomní občané z Vlčovic a zastupitel Milan Kapica z KSČM, který předkládal připomínky obyvatel bydlících v Mniším.

Důvody, které vedly radnici k vydání této vyhlášky, vysvětlili přítomným Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí městského úřadu a Karel Březina, ředitel firmy Slumeko, která vyváží odpady.

Redakce Kopřivnických novin po dohodě s odborem životního prostředí a firmou Slumeko, s. r. o., přináší na čtvrté straně celou vyhlášku města Kopřivnice o nakládání s komunálním, stavebním a demoličním odpadem.

K této problematice se vrátíme ještě v příštím čísle Kopřivnických novin, kde se budeme znovu věnovat sběru komunálního i tříděného odpadu.


Psi z útulku často najdou nový nebo původní domov

Foto 4

K o p ř i v n i c e (jk) - Nový či původní domov našlo od vánočních svátků do půlky ledna celkem sedmnáct psů. To je jedno z mnoha statistických dat, kterou vykazuje městská policie, jakožto provozovatel útulku pro opuštěné psy a psy dočasně bez pána. O klasické voříšky, ale i čistokrevné psí rasy, v něm pečují ve své mimopracovní době celkem čtyři strážníci a také veterinář Robert Lakomý, který ke zvířatům dochází pravidelně jedenkrát týdně. Prioritou útulku není zisk, nýbrž kvalitní péče o zvířata a snaha najít jim co nejdříve nového pána.

„Narozdíl od soukromých podniků tohoto druhu, které mají z finančních důvodů zájem na co nejdelším setrvání psa, se snažíme o to, aby u nás psi pobývali dobu co nejkratší, tak abychom pro město, které je majitelem útulku, byli co nejlevnější,“ říká velitel městské policie Jan Müller. Od srpna 1997, kdy byl útulek zřízen, bylo v jeho kotcích umístěno celkem 350 psů, přičemž například za loňský rok bylo 128 z nich předáno novému majiteli a o třiaosmdesát se přihlásili majitelé původní. Náklady na zřízení útulku, které dosáhly částky dvou a půl milionu korun, však nezatížily pouze bedra města Kopřivnice. Na jeho vybudování se z poloviny podílel Nový Jičín, z jehož území jsou do útulku ve Vlčovicích psi sváženi také. Okresní město pak z poloviny dotuje rovněž jeho provoz. „V útulku umisťujeme pouze psy odchycené strážníky v Kopřivnici a integrovaných obcích, či v Novém Jičíně. Psy odjinud, to znamená ať už z Příboru, Štramberku nebo kteréhokoliv jiného místa naší republiky, bereme pouze na psí hotel,“ upřesňuje podmínky umístění psů Müller.

Zmiňovaný hotel mohou využívat také majitelé psů v době své nepřítomnosti. Pes musí být zdravý a člověk, který jej tam umístí, za zvíře platí podle jeho velikosti 60 až 100 korun za den. Se zaběhnutým psem je to poněkud složitější. Ten je nejprve umístěn v příjmovém kotci, kde je naočkován proti vzteklině a parvoviróze, potom stráví tři až pět dní v karanténním kotci a teprve po této době je umístěn do provozního kotce. Člověk, který si psa rozhodne vzít do své péče, musí plnit závazky stanovené smlouvou, mimo zajištění odpovídajících životních podmínek, musí například umožnit pověřenému pracovníkovi návštěvu v bydlišti, nesmí psa prodat za úplatu a musí zvíře vrátit zpět, pokud se o něj do jednoho roku od umístění v útulku přihlásí původní majitel. Po uplynutí této doby ztrácí původní majitel na psa nárok.

„Zatím nejvíce - tři a půl tisíce zaplatil jeden člověk za svého zaběhnutého vlčáka,“ říká Müller. Poplatky vybrané od původních majitelů psů, kteří se o svého miláčka přihlásí a peníze získané za umístění zvířat do psího hotelu jsou jedinými zisky města. Tato částka činila vloni zhruba 43 tisíc korun, náklady na provoz jsou však mnohonásobně vyšší. V loňském roce činila dotace od města 339 tisíc korun, přičemž 160 165 korun bylo fakturováno Novému Jičínu. „Městu se však i přes uvedené náklady provoz určitě vyplatí z mnoha jiných hledisek,“ je přesvědčen Jan Müller.


Panelové domy potřebují generální rehabilitaci

Foto 5

K o p ř i v n i c e (jk) - Na třicet let dopředu je rozvržena rehabilitace družstevních panelových domů, na jejichž obnově má zájem oblastní bytové družstvo v Kopřivnici. Paradoxem je, že prioritou v tomto směru jsou nejmladší objekty, které jsou v nejhorším stavu.

„Nezřídka padají omítky, praská zdivo, jsou v nich zaplísněné byty a zatéká do nich,“ upřesňuje stav objektů předseda oblastního bytového družstva Jiří Rýdel. Z prvních čtyř okrsků, s jejichž rehabilitací bytové družstvo počítá, jsou dva na sídlišti Sever, jeden Pod Morávií a jeden v Příboře naproti objektu Tatry.

Stát de facto nemá zájem dávat na tyto účely nevratné dotace. Jedinou možností, která šanci na zisk nevratné dotace od ministerstva financí staví do reálné roviny, je snížení energetické náročnosti budovy, pro níž se dotace žádá, o 55 procent oproti původnímu stavu.

„Na tuto dotaci družstvo nemá právní nárok, pokud bychom však na základě určitých kritérií byli vybráni, dostali bychom částku ve výši patnácti procent celkových nákladů,“ vysvětluje Rýdel. Obnova domů by tedy měla zahrnovat jak generální opravy například opadaných fasád, zatékajících střech, rozvodů, schodiště, tak vybudování opatření zabezpečujících snížení energetické náročnosti budov. V tomto směru družstvo počítá se zateplením střech a suterénů, instalováním třetích skel do oken, zasklením lodžií systémem vario a komplexním zateplením stěn.

To, že financování a provádění údržby nebude jednoduchou záležitostí, již v lednu nájemníci pocítí při hrazení nájmu, který byl v průměru zvýšen o 1 300 korun. „Není to de facto zvýšení nájemného, tato částka je tvořena mnoha položkami, ze kterých ta na zateplení dosahuje výše 450 až 500 korun. Zbývajících 800 až 850 korun je položka tvořena stálou dlouhodobou zálohou do fondu oprav (rozvody, suterén, schodiště), nákladem na realizaci splátky regulace a měření, úsporou tepla před regulací a měřením po ní vztažená na patu domu a dále zdražením tepla, studené vody, teplé vody a elektrické energie,“ upřesňuje Rýdel.

Oblastní bytové družstvo si myslí, že by toto navýšení mělo být pro lidi únosné. „Pro někoho je to moc, pro jiného tato částka neznamená nic. Samozřejmě družstvo bralo v úvahu i to, že nejsme ekonomicky silnou lokací a v momentě zavření bran Tatry by se toto vše zrušilo,“ tvrdí Rýdel.

Jelikož družstvo je majitelem domů a ze zákona za ně zodpovídá, má konečný hlas v rozhodování o rehabilitaci jeho statutární orgán.

„Chceme s lidmi komunikovat, vést s nimi dialog a brát v potaz jejich názory, konkrétní rozhodnutí ale dělají statutární orgány,“ dodal Rýdel.


Zájemci o koupi domu na ulici Karla Čapka požádali o odklad

K o p ř i v n i c e (hod) - Mimořádná rada, která se konala těsně před jednáním městského zastupitelstva, vzala na vědomí ztažení návrhu prodeje domu číslo 777 - 780 na ulici Karla Čapka Radoslavu Mituchovičovi a Editě Dobiášové, který se měl projednávat na jednání městského zastupitelstva.

Tito dva spoluzájemci požádali radu o odložení projednávání jejich žádosti na další zastupitelstvo. K tomu je pravděpodobně vedla mediální kampaň v tisku a v televizi, ale také i dvě petice od současných nájemníků, adresované městským zastupitelům. Ti je požádali k přehodnocení současného stavu a vyzvali je, aby znovu zvážili způsob prodeje. Rovněž je žádali, aby s konkrétní nabídkou k odkoupení bytu byli osloveni všichni nájemníci v domě, kteří mají podle platných pravidel privatizace předkupní právo na svůj byt, aby jim byla vypočtena cenová kalkulace a byli seznámeni s nabídkou o prodeji.


Zastupitelé jednali o penězích, které dluží okolní obce za žáky

K o p ř i v n i c e (hod) - Odbor školství předkládal městskému zastupitelstvu žádost o prominutí pohledávek za žáky, kteří plní povinnou školní docházku v kopřivnických základních školách, ale bydlí v okolních obcích konkrétně ve Štramberku, Ženklavě a Závišicích.

Na zasedání městské rady 14. dubna loňského roku byla schválena úhrada neinvestičních nákladů na jednoho žáka základní školy v Kopřivnici v plné výši. Odbor školství rozeslal požadavky na tyto okolní obce a město Štramberk. Přesto že na Městském úřadě v Kopřivnici proběhlo osobní jednání s příslušnými starosty, k dohodě nedošlo.

Na zasedání se k tomuto bodu jednání rozvinula živá diskuze. K vysvětlení stanoviska města Štramberk byl na jednání vyzván i jeho starosta Jan Socha, který se přišel na zasedání městského zastupitelstva podívat.

„Necítím se jako dlužník, protože máme platnou podepsanou smlouvu z roku 1994, podle které platíme dohodnutou částku na žáka,“ řekl starosta města Štramberk Jan Socha. Z jednání zastupitelstva byla po diskuzi tato zpráva ztažena a odboru školství bylo uloženo, aby tuto záležitost dotáhl do konce.


Kultura

Kulturní dům uvede parodii na televizní Pobřežní hlídku

K o p ř i v n i c e (dam) - Již před delší dobou měli dramaturgové místního kulturního domu v úmyslu představit kopřivnickému publiku jeden z nejzajímavějších a nejpotrhlejších projektů amatérské divadelní scény na severní Moravě. Bohužel tehdy záměr nevyšel a proto se představení Pobřežní hlídka dostává na kopřivnické pódium až nyní.

Představení muzikálu na motivy TV Nova, jak svou hru titulují sami protagonisté z opavského souboru Radovana Juhy, je připraveno na úterý 26. ledna a začíná v devatenáct hodin v kině Puls. Velmi početný soubor si jako předlohu vybral slaboduchý americký televizní seriál Pobřežní hlídka. Skvělým způsobem paroduje jen některé z nešvarů toho televizního hitu, přesto se diváci budou bavit až do poslední chvíle. Již samotné obsazení paroduje opálené a silikonem vyztužené hrdiny seriálu. Také několik známých písní, které herci v průběhu představení zazpívají svým neopakovatelným způsobem stojí za to. Konec konců samotné názvy jednotlivých postav mnohé napovídají, kromě ústředních postav známých i z obrazovek ve hře vystupuje na příklad český turista, šílený motorkář Max, kubánský přistěhovalec, stará bójka, mladá bójka a mnoho dalších. Hra byla uváděna v mnoha klubech a divadlech na Moravě a všude se setkala s velkým ohlasem.


Kino Puls hraje dvě komedie Do naha! a AntZ MravenecZ

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes od půl šesté se bude až do pondělka hrát v kopřivnickém kině americký animovaný snímek AntZ MravenecZ. Tento celý počítačovou grafikou vytvořený celovečerní film režíroval Eric Darnell a na rozdíl od očekávání disponuje velmi přitažlivým příběhem. ’Z’ je jedním z mnoha milionů mravenců v jednom mraveništi a jako dělník neznamená vůbec nic. To se mu ale nelíbí, neboť podle jeho názoru má na víc a proto přemluví svého přítele, aby si vyměnili své role a stane se hrdinným vojákem. To mu totiž podle něj má otevřít brány do vyšších kruhů mravenčího království, neboť právě princeznou je mravenčí slečna Bala, do které se ’Z’ beznadějně zamiluje. Film je zajímavý nejen svým zpracováním, ale pozornost zasluhují i hlasy jednotlivých hmyzích hrdinů. Ty jim totiž propůjčili Woody Allen, Gene Hackman, Sylvestr Stallone, Sharon Stoneová a mnoho dalších známých herců.

Od osmi hodin pak bude kino opakovat britskou komedii o několika mužích bez práce, kteří těžkou sociální situaci řeší provozováním striptýzu v dámském klubu.


Městská dechovka zvítězila na prestižní soutěži

Foto 6

P r a h a , K o p ř i v n i c e (dam) - Dalšího významného úspěchu dosáhl v prvních dnech nového roku Městský dechový orchestr. Tomuto kopřivnickému tělesu se podařilo zvítězit ve své kategorii prestižní mezinárodní soutěž dechových orchestrů v Praze.

„Když jsme byli ministerstvem kultury doporučeni na zájezd do španělské Valencie, tak tam bylo vyřčeno také přání, abychom se soutěže v Praze zúčastnili. My jsme to sice předběžně slíbili, ale pořád jsem ještě nebyl rozhodnut, protože tam velmi záleží na povinné skladbě.

Například ve vyšší třídě soutěže byla vyloženě nevhodná povinná skladba, která by byla opravdu jen trápením muzikantů. Šlo v podstatě o sedmiminutovou etudu, kterou bychom možná čtvrt roku cvičili a pak bychom ji stejně nikde jinde než na soutěži nehráli. Musel jsem také počkat na to, v jaké formě kapela bude. Ale když jsem cítil, že kapela je letos skutečně výborně sehraná, tak jsme se tedy koncem srpna přihlásili již závazně,“ vysvětlil dirigent Alois Hrnčárek cestu orchestru na soutěžní pódium.

Nejvíc fascinující a potěšující pro orchestr bylo vyjádření všech porotců. Ti jeho výkon bezezbytku všichni považovali za strhující a velmi kvalitní. V porotě zasedali nejen nejlepší čeští kapelníci, ale i jejich kolegové ze Španělska a Německa.

Spolu s místními hudebníky bylo v kategorii dalších devět orchestrů, včetně zahraničních. Přes tuto silnou konkurenci prokázal místní orchestr takové kvality, že své soupeře nechal daleko za sebou a zvítězil zcela evidentně. Dokonce mnozí porotci po vystoupení vyjadřovali názor, že značných úspěchů nebo dokonce i vítězství by mohl orchestr dosáhnout i ve vyšší kategorii.

Celá soutěž byla hodnocena tak, že porota určovala takzvaná pásma, bronzové, stříbrné, zlaté a absolutního vítěze kategorie. „Porota letos rozhodla celkem neobvyklým a pro nás lichotivým způsobem. Všechny naše soupeře totiž umístila do bronzového a stříbrného pásma, kdežto náš orchestr se jako jediný umístil ve zlatém pásmu a navíc se stal vítězem kategorie,“ pochlubil se Hrnčárek.

Maximální doba každého vystoupení byla dvacet minut, plus provedení povinné skladby. Tou byla Chodská romance od skladatele Jiřího Bajera. Jinak Městský dechový orchestr hrál místním posluchačům již známé skladby. Polonézu Es Dur Antonína Dvořáka, ’O radosti’ Pavla Staňka, Rondo be rytmico Evžena Zámečníka, či Marciu Carla Maria von Webbera.

„Při hraní povinné skladby došlo ke kuriózní situaci. Její autor, který byl na přehlídce osobně přítomen, byl nešťastný z toho, že žádný z vystupujících orchestrů nebyl schopný zahrát správně jeho hudbu. Až my jsme ji zahráli přesně podle jeho představ, což ohodnotil také osobní gratulací a poděkováním,“ řekl dirigent orchestru Hrnčárek.

Vítězství v této soutěži má pro orchestr velký význam. Hlavní klad je v tom, že pokud na ministerstvo kultury přijde pozvání na nějaký zahraniční festival, bude účast na nich nabízena především těm kapelám, které se na soutěži umístily na předních místech. Již přímo na soutěži orchestr dostal nabídku koncertovat v německém Carlsruhe. V souvislosti s výsledky soutěže již orchestr obdržel také pozvání na festival dechových hudeb ve Švédsku.

Po krátké týdenní pauze dnes orchestr začíná znovu zkoušet a připravuje nové skladby, neboť první vystoupení ho čeká již při oslavách květnových svátků.


Dr(o)bečky z knihovny

„Umění je jako slunce, který se taky nikomu nevtírá. Když zatáhnete záclony a zavřete okenice, tak vám slunce do bytu neleze, jenomže je to vaše chyba, pane, že chcete žít potmě."

J. Werich

Časopis není kniha

Časopis je podle slovníku definován jako periodická publikace speciálního zaměření, vycházející nejméně dvakrát ročně. Čtenáři z periodického tisku čerpají i u nás v knihovně spoustu informací. Z celkového počtu výpůjček to za loňský rok tvořilo 9,5 procent. Knihovna pravidelně odebírá přes PNS 35 titulů novin a časopisů pro mládež i dospělé a 15 titulů pomocí tzv. remitendy, což jsou čísla, která se neprodala a podle naší objednávky jsou zasílána s 1 až 3 měsíčním zpožděním. Cena těchto je o 30 - 50 procent nižší. Jde ale o tituly, jejichž aktuálnost není tak podstatná. Velký dík patří našim už trvalým sponzorům, kteří dodávají časopisy ze svého oboru - fa SALVIA kosmetika časopis Cosmopolitan, fa CK MIRTOUR časopis Lidé a země a fa Šitavanc kola časopis Peloton. Prozatím jsou všechny časopisy v půjčovně, ale s dalším přebudováním počítáme s jejich přemístěním do nové čítárny, kde se budou moci čtenáři věnovat studiu těchto novin a časopisů s větším klidem. Zároveň plánujeme v letošním roce rozšířit počet odebíraných titulů.

Jitka Burelová


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 21. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Zakomplexovaný mravenec s touhou odlišit se od davu nemůže mít v mraveništi snadný život. Film vyrobený trojrozměrnou počítačovou animací. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii VB, USA Do naha! Bez práce, bez peněz, bez kalhot. Do 12 let nepřístupný

Pátek 22. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii VB, USA Do naha! Do 12 let nepřístupný

Nora Café vás zve ve 20 hodin na Power music dance club - Milana 105 kg Krajčího

Sobota 23. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii VB, USA Do naha! Do 12 let nepřístupný

Neděle 24. ledna

Kino vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Krakonoš a poslíček. V 17.30 hodin uvede kino Puls animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii Do naha! Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 25. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii VB, USA Do naha! Do 12 let nepřístupný

Úterý 26. ledna

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na muzikál Pobřežní hlídka - divadelní soubor Radovana Juhy. Muzikál na motivy TV Nova. Představení se uskuteční v prostorech kina Puls

Středa 27. ledna

Nora Café vás zve ve 20 hodin na Poslechový večer - uvádí Čakra

Čtvrtek 28. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin komedii USA Dr. Dolittle. Eddie Murphy v hl. roli nové verze populárního příběhu o doktorovi, který rozuměl řeči zvířat

Pátek 29. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin komedii USA Dr. Dolittle

Nora Café vás zve ve 20 hodin na Techno párty - D. J. ´s Jezus a Sandoz

Sobota 30. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin komedii USA Dr. Dolittle

Nora Café vás zve ve 21 hodin na koncert Sto zvířat, který se uskuteční v hudebním salonku KDK

Neděle 31. ledna

Kino vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Povídání o pejskovi a kočičce. V 17.30 a ve 20 hodin uvede kino Puls komedii USA Dr. Dolittle

Katolický dům Kopřivnice zve všechny děti ve 14 hodin na Dětský maškarní bál. Diskotéka, hry, soutěže, tombola a nebude chybět ani soutěž o nejlepší masku

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin komediální krimi příběh Jackie Brownová. Hra o půl milionu... Do 15 let nepřístupný


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 21. 1. 17.30 - 21, pá 22. 1. 6 - 9, 13 - 15, 19 - 22, so 23. 1. 12 - 22, ne 24. 1. 9 - 19, po 25. 1. zavřeno, út 26. 1. 18 - 20.30, st 27. 1. 18 - 20.30, čt 28. 1. 17 - 20.30 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 23. 1. v 9 hod. HC Kopřivnice - Orlová (4. tř.), v 11.15 hod. HC Kopřivnice - Orlová (5. tř.) a ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Uničov (8. tř.), tento den zajíždí HC Kopřivnice do Frýdku-Místku (II. liga sk. B - muži), ne 24. 1. v 9 hod. HC Kopřivnice - Orlová - Frýdek-Místek (turnaj 3. tř.) a ve 12 hod. se uskuteční turnaj 2. Tříd

Bruslení veřejnosti: čt 21. 1. 17 - 18.15, so 23. 1. 15.45 - 17.15, ne 24. 1. 18.15 - 19.45, út 26. 1. 17.15 - 18.30, čt 28. 1. 17 - 18.15 hodin

1. okresní liga futsalu: v ne 31. 1. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 R. U. M. Kopřivnice - FC Lavina Kopřivnice, 9.25 FC Lavina Kopřivnice - Chyba Team Libhošť, 10.20 Chyba Team Libhošť - R. U. M. Kopřivnice, 11.15 Fleret Frenštát - FC Lupres Team F-M, 12.10 FC Lupres Team F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 13.05 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Fleret Frenštát, 14.00 New Jersey N. Jičín - Megas Bordovice B, 14.55 Megas Bordovice B - Victory F-M, 15.50 Victory F-M - New Jersey N. Jičín

2. okresní liga futsalu: v ne 24. 1. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 13.00 Twins N. Jičín - Dynamo N. Jičín, 13.50 FC Sharks F-M - Tornádo N. Jičín, 14.40 Kuna Team F-M - Twins N. Jičín, 15.30 Dynamo N. Jičín - FC Sharks F-M, 16.20 1. FC Tornádo N. Jičín - Kuna Team F-M

Volejbal: so 23. 1. se v 10 hodin na zimním stadioně v Kopřivnici odehraje utkání národní ligy kopřivnice - Bzenec

Rekreační turistika: so 23. 1. v 6.26 hod. odjezd ČD Kopřivnice - Jeseník n. O. - Vražné - Hynčice - Bělotín - ČD odj. v 11.58 hod. (Hynčice - památník Řehoře Mendela) - příjezd ve 12.58 hod.; út 26. 1. v 7.33 hod. odj. z ČSAD (stan. č. 14) Kopřivnice - Lubina - po modr. do Větřkovic - po zel. do Mniší - kostel - aut. odjezd v 10.58 hod. do Kopřivnice, příjezd v 11.06 hod. (zast. u banky); so 30. 1. v 6.26 hod. odj. ČD Kopřivnice - Suchdol - Odry ČD - po zel. na Dobešovský vrch - po žl. do Nejdku - Bělotína ČD - odj. ve 14.20 hod., příjezd do Kopřivnice v 15.40 hod.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: HC Kopřivnice - HC Orlová 6:6 (3:1, 1:1, 2:4), branky: Michálek a Stryk po 2, Wanke, Mička; HC Kopřivnice - Rožnov 9:0 (4:0, 1:0, 4:0), branky: Škrobák a Brus po 2, Sedlák, J. Michna, Stryk, Wanke, Mikšovský. RP dorostu: HC Kopřivnice - HC Orlová 3:5; HC Kopřivnice - Rožnov 4:5. 5. tř.: HC Kopřivnice - HC Uničov 15:1 (4:0, 4:1, 7:0), branky: Galda 5, Seidl 4, Koďousek 3, Němec, Šimon, Škývara. 4. tř.: HC Kopřivnice - HC Uničov 8:1 (1:0, 3:0, 4:1), branky: Freisler, Kubec a Klemeš po 2, Duda, Hanák


Badmintonisté uhráli ve třetím kole I. ligy remízy

Foto 7

BK Kopřivnice - BK Karbo Benátky nad Jizerou 4:4

BK Kopřivnice - Slavia TU Liberec 4:4

K o p ř i v n i c e (jk) - Dvě remízy zaznamenali hráči prvoligového družstva Badmintonového klubu Kopřivnice ve třetím kole této nejvyšší soutěže, když shodné výsledky 4:4 vybojovali jak s družstvem Benátek nad Jizerou i Slavií TU Liberec.

V sobotu na palubovce Základní školy E. Zátopka proti Kopřivnici nastoupilo v dosavadním pořadí ligy druhé družstvo Benátek nad Jizerou, které má ve svém středu devátého hráče z Mistrovství světa juniorů ’98 v Melbourne a zároveň posledního mistra České republiky ve dvouhře Jana Fröhlicha. Družstvo oproti minulé sezoně posílilo o výborně hrající Poláky - Wojcika a Popendu. Z Polska je také ženská posila družstva Kinga.

Kopřivnické družstvo si v sestavě Boris Krais, Pavel Mečár, Tomasz Mendrek, Petr Suchánek, Luděk Žídek, Regina Rašková a Zuzana Kovářová vedlo v rámci svých možností. Body získali Mendrek proti Jaroslavu Fröhlichovi ve čtyřhře, Rašková s Rudolfovou, Rašková s Kovářovou ve čtyřhře a rovněž ve čtyřhře pár Mendrek - Mečár.

„S remízou jsem vzhledem k vylepšené sestavě tohoto ambiciózního soupeře spokojen,“ zhodnotil sobotní výsledek badmintonistů předseda klubu Milan Okřesík.

Rovněž s polskými posilami - Krawiecem, Maslankou a Serwetnickim se v neděli v tělocvičně zimního stadionu představila Slavia Liberec. Ta v dosavadním pořadí figurovala na sedmé příčce, Okřesík však připustil, že také remíza s tímto celkem je přijatelná.

„Jejich úroveň se zvedla, takže remízu bereme.“ Kromě Poláků zahrály výborně i Cihlářová s Procházkovou, které ve čtyřhře porazily Raškovou s Kovářovou.

Body pro tým získali Krais, Mendrek a Rašková ve dvouhrách a duo Mendrek - Mečár ve čtyřhře.

Dosavadní vystoupení kopřivnického vicemistra České republiky z minulého roku, tedy jedno vítězství, tři remízy a dvě porážky, tak zatím za loňskou suverenitou trochu pokulhává. Celkovou bilanci má družstvo šanci si vylepšit 6. a 7. února ve čtvrtém kole soutěže, ve kterém bude hostit ČKD Kompresory Praha a podruhé UK Hradec Králové.

Jana Kapounová


Druholigový IFTC/Megas se opět představí v Kopřivnici

K o p ř i v n i c e (luk) - Další domácí turnaj má před sebou účastník 2. celostátní ligy futsalu IFTC/Megas Ostrava B. Bývalé mužstvo Bordovic dohraje pod tímto názvem pouze letošní ročník soutěže a od příští sezony se bude jmenovat nově Megas Frenštát pod Radhoštěm.

Po dvou předchozích porážkách s vedoucí Chocni a druhými Pardubicemi nastoupí Megas ve sportovní hale SOU Kopřivnice v sobotu 23. ledna proti dalším třem soupeřům. Tím nejtěžším bude s největší pravděpodobností brněnský celek 3P Bosonohy, který se v současnosti nachází na třetím místě tabulky (první utkání v Brně skončilo 7:7). Za Bosonohy nastupují v zimním období pravidelně i dva hráči prvoligového fotbalového týmu FC Boby Brno - Patrik Holomek a Petr Kocman.

Druhým protivníkem Megasu bude další brněnský celek Královo Pole (4:2) a tím třetím Mikeska Ostrava B (5:9). Rezervu Mikesky trénuje nejlepší český futsalista loňského roku Patrik Mičkal.

Hráči Megasu si chtějí po dvou porážkách v Chocni napravit reputaci a všichni věří, že už bude moci hrát nejlepší střelec Oldřich Malý, který se právě v Chocni zranil. Na domácí půdě v Kopřivnici nastoupí poprvé i nová posila Megasu, kterou je Kopřivničan Daniel Strnka! Pro všechny příchozí diváky jsou opět připraveny slosovatelné programy.

Program turnaje (so 23. 1. - hala SOU Kopřivnice): 9.00 Mikeska Ostrava B - Královo Pole, 10.15 IFTC/Megas Ostrava B - 3P Bosonohy, 11.45 IFTC/Megas Ostrava B - Královo Pole, 13.00 Mikeska Ostrava B - 3P Bosonohy a ve 14.30 hod. IFTC/Megas Ostrava B - Mikeska Ostrava B


Kopřivnická futsalová liga mládeže

Starší žáci - výsledky 4. kola: FC Lebkouni - SK Slavie 5:3 (Špaček 2, Navrátil, Mlejnek, Macháček - Fojtík 2, Kubačka); FC Pamela - SK Real 5:1; (Honč 2, Peroutka, Majkus, Martinovský - Měcháček); Inter - AFC 1:9 (Kvita - Odrobiňák, Bartoň, Krupa 2, Svoboda, Podžorný, Farkavec)

1. C. W. C. 3 3 0 0 21:6  9

2. AFC        4 3 0 1 22:8  9

3. FC Lebkouni 4 3 0 1 10:9  9

4. FC Pamela 3 2 0 1 10:5  6

5. SK Real        4 1 0 3 10:18  3

6. SK Slavie 3 0 0 3 7:20  0

7. Inter            3 0 0 3 5:19  0

Nejlepší střelci: 8 - D. Medek ( C. W. C.), 6 - J. Odrobiňák (AFC), 5 - S. Honč (Pamela) a J. Fojtík (Slavie)

Mladší žáci - výsledky 5. kola: Pepsi - Bílý balet 0:8 (Šimek 4, Kühnert 3, Zapletal); FC Lions - Kosatky 0:24 (Jahn 9, Galia 8, Sykala 4, Kapsa 3); AC Sparta - Lokeren 1:2 (Šíma - Staněk 2); FC Adidas - FC Select 0:3 (König 2, Hanzelka)

1. Bílý balet 5 5 0 0 70:0  15

2. Kosatky        4 4 0 0 46:2  12

3. FC Select 5 4 0 1 27:8  12

4. Pepsi        5 3 0 2 21:14   9

5. AC Sparta 4 1 0 3 9:22   3

6. Gremlins 4 1 0 3 12:29   3

7. Lokeren     4 1 0 3 3:24    3

8. FC Adidas 4 1 0 3 4:45   3

9. FC Lions 5 0 0 5 3:51   0

Nejlepší střelci: 20 - L. Kühnert (Balet), 17 - R. Galia (Kosatky), 16 - R. Šimek (Balet)


Jóga je účinnou prevencí proti bolestem kloubů

Stále více lidí dnes trpí bolestmi kloubů. Protože podmínky hektického profesního světa ztěžují zdravý způsob života, záleží o to více na udržení dobrého tělesného i duševního zdraví.

Ve zvyšujícím se každodenním stresu často opomíjíme naše fyzické i psychické potřeby, zvykáme si na bolesti, tělesné i duševní napětí. Často si dlouho ani nevšimneme, že odolnost našeho těla vůči zátěži neustále slábne. Ale časem se dostaví bolesti, které podstatně sníží tělesnou i duševní výkonnost. Lidé pak zkoušejí různé terapie, ale na změnu svého životního stylu nemyslí. Potíže však nemůžeme odstranit, pokud nepochopíme příčinu tělesné a duševní disharmonie.

Každodenním cvičením jógy (ve spojení s přírodní stravou) lze předejít bolestem kloubů, popř. je zmírnit, či zcela je odstranit. Tělesná, relaxační a dechová cvičení zjemňují vnímavost procesů v těle a přispívají k vědomějšímu a zdravějšímu zacházení se sebou samým. Tělo rozvíjí odolnost vůči silným zátěžím a přestává být náchylné k bolestem a onemocněním.

Jógové cviky se nazývají také ásany. Ásana znamená držet tělo po určitou dobu v nějaké pohodlné pozici. Mnohé ásany jsou odvozeny odpozorováním z pozic zvířat. Zvířata se pohybují přirozeně a uvolněně. Zatímco člověk je často vyvedený z rovnováhy a působí jako nejnešťastnější, nejméně zdravý, nejagresivnější a nejvíce trpící živý tvor. Pomocí ásan, harmonických pohybů, získává člověk opět svoji přirozenou rovnováhu a zdraví. Ásany pozitivně ovlivňují mysl, rozum, emoce a tělesné orgány. Mají velice kladný vliv na čaky (energetická centra) a nervový systém. Lze je ale také cvičit jako dynamické pohyby koordinované s rytmem dechu.

Při cvičení ásan se nespotřebuje tolik energie jako při jiných pohybových aktivitách. Pokud jsme cvičili správně ásany, cítíme se i po dvouhodinovém cvičení uvolnění, bdělí a vyrovnaní.

S tím, jak působí cvičení jógy proti bolestem kloubů, bychom vás chtěli seznámit i v následujících pokračováních. Vycházíme z knihy Jóga proti bolestem kloubů. Jejím autorem je indický mistr jógy Paramhans svámí Mahéšvaránanda, který již více než dvacet let šíří moudrost jógy v západním světě.

příště: Předpoklady pro správnou funkci kloubů

Jóga v denním životě


Béčko bodovalo ve druhé lize

BK Kopřivnice B - TJ Slavoj Český Těšín 6:2

BK Kopřivnice B - Sokol Dobruška A 0:8

TJ Slavoj Český Těšín - Sokol Dobruška A 2:6

K o p ř i v n i c e (jk) - Na domácí půdě přivítalo své soupeře také kopřivnické badmintonové ’B’ družstvo. To si v prvním kole druhé ligy smíšených družstev, hraném v Přerově, po loňském postupu z oblastního přeboru nedokázalo poradit s Přerovem ani s Ostravou. Tentokrát bylo ze dvou zápasů jednou úspěšné, když porazilo TJ Slavoj Český Těšín 6:2. Body na konto družstva připsali Bajerová a Hanzelka v singlech, páry Bajerová - Kekrtová, Václavík - Lusczak a Hubinák - Hanzelka ve čtyřhrách a duo Václavík - Kekrtová v mixu.

Druhé utkání Kopřivnických pak bylo jednoznačnou záležitostí zatím vedoucího týmu soutěže Sokolu Dobruška ’A’, proti kterému družstvo neuhrálo jediný bod.

Vedení klubu doufá, že se mužstvu podaří v druhé lize udržet, neboť právě možnost hrát tuto soutěž je ideální šance k získání zkušeností pro nadějné juniory Hanzelku, Kekrtovou a Bajerovou.

Družstvo hrálo ve složení: Marek Václavík, Libor Hubinák, Zdeněk Filip, Pavel Lusczak, Dušan Hanzelka, Vladimír Hyvnar, Jiří Žáček, Jana Kekrtová a Martina Bajerová.


Házenkáři si pozvedli sebevědomí s Jičínem

KH Tatra Kopřivnice - AGS HBC Jičín 22:18 (9:8)

K o p ř i v n i c e (jk) - Až do šesté minuty si museli diváci, kteří přišli na nedělní extraligový zápas Kopřivnice proti Jičínu, počkat na první branku utkání. Vstřelila ji domácí Tatra a vzápětí zvýšila na 2:0, potom si však vybrala slabší desetiminutovku podmíněnou zřejmou nervozitou hráčů, ve které Jičínští převážně rychlými protiútoky otočili skóre na 2:5.

Za to, že skóre nenarostlo ještě více, mohli domácí děkovat vychýlené mušce hostí. Ve 20. minutě se však vzpamatovali - nejprve Krčmář snížil na 3:5 a potom zazářil Jiří Štěpán, který nejprve vsítil z breaku, vzápětí proměnil dvě sedmičky a další dva úspěšné breaky předvedl za stavu 7:6. Tříbrankové vedení se však v poslední minutě a půl scvrklo na rozdíl jediné branky.

Úvod druhé půle se domácím nebývale vyvedl, když během prvních deseti minut zvýšili své vedení na 15:10, hostím se sice podařilo zkorigovat na 16:14 a ještě ve 21. minutě za stavu 18:16 mnozí jistě očekávali infarktový závěr. Domácí však podpořeni vynikajícím výkonem brankáře Laníčka, zvýšili na rozdíl čtyř branek, který v závěru bez problémů udrželi. Své zklamání po zápase neskrýval trenér hostů Miloslav Škarda. „Trestuhodně jsme zahodili náskok z počátku prvního poločasu a od toho se odvíjelo celé další dění. Doplatili jsme na technické chyby a neproměněné koncovky. Další věcí, na kterou se ovšem nechci vymlouvat, je, že se nám v úvodu zranila klíčová spojka Josef a trpíme i neúčastí dalších hráčů,“ zhodnotil utkání Škarda.

Trenér Bartoň měl na tiskovce po delší době důvod k dobré náladě. „Jsem spokojen s výsledkem a předvedenou hrou v obraně, také přechod do útoku byl dnes lepší. Stále se však trápíme v klasickém útoku. Pochvalu si dnes určitě zaslouží Štěpán, zápas vyšel i Hrnčárkovi, na druhé straně byl vynikající Čurda. První krok v zápasech se soupeři ze spodní části tabulky je úspěšně za námi, nijak ho však nepřeceňuji, vše se ukáže až v dalších utkáních,“ zůstal i nadále při zemi Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Poljak, R. Šustala, M. Šustala. Nejvíce branek: Štěpán 8/2 - Čurda 7.


Radek Horák v Ostravě porazil mistra republiky

O s t r a v a (jk) - Závodník kopřivnického FSC Radek Horák zvítězil o víkendu na 21. Velké ceně Ostravy, kde porazil úřadujícího mistra České republiky Lukáše Rakowského z LR Cosmetic Ostrava a oplatil mu tak porážku z nedávného krasobruslařského mistrovství v Praze.

Radek Horák při ostravských závodech skočil jako vůbec první Čech trojitého axela, navíc v kombinaci s dvojitým tulupem.

Dařilo se i Radku Dreslerovi a Jiřímu Klowersovi, kteří vybojovali v žákovské kategorii první a druhou příčku.

„Jejich výkony jsou příslibem pro nadcházející mistrovství České republiky žactva. Rozhodně nejeli špatně a kdyby takto zajeli při mistrovství, brali by určitě vysoké umístění,“ hodnotil své svěřence trenér Evžen Milčinský.

Výkony mladších žákyň Dominiky Sovjákové a Petry Kučerové stačily při předvedeném standardu na dvanácté a osmnácté místo. „Zajely to, co umí,“ komentoval vystoupení mladších žaček Milčinský.


Karatisté byli na mistrovství úspěšní

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Na tatami položeném v kopřivnické hale SOU Tatra, která v sobotu 16. ledna hostila kolem 150 účastníků mistrovství České republiky dorostu a juniorů v karate, vybojoval nejcennější domácí úspěch Jaroslav Mičulek. V kategorii kumite juniorů do 65 kg dosáhl až na finále, když pro první kolo měl volný los, ve druhém porazil Jana Kašpara z České Lípy, ve třetím zdolal Kamila Martínka z Narany Plzeň a 2:0 podlehl až vynikajícímu Jiřímu Junkovi z Baníku Havířov.

Největší naděje pro zisk titulu místní klub vkládal do patnáctiletého dorostence Milana Burgeta, který v loňském roce vybojoval druhé místo. Příliš se mu však v kategorii do 60 kg nedařilo, vypadl ve druhém kole a tím pádem ztratil naději bojovat o titul. Trenér Vlastimil Žižka přisuzoval porážku 6:1 špatnému vývoji začátku boje. „Doháněl počáteční ztrátu, z čehož pramenil časový a s ním související psychický tlak a také chyby,“ rozebíral vystoupení Burgeta trenér. „Vůbec jsem nejel pestře, pořád to samé. Začátek mi srazil sebevědomí a moc jsem si potom už nevěřil,“ zhodnotil svůj výkon Burget. V repasáži potom již celkem jednoznačným rozdílem získal bronz.

Pavel Hejtmánek vyhrál v kategorii dorostenců do 65 kilogramů první kolo po prodloužení, ve druhém však již nestačil na Valentu z Hradce Králové.

„Ten souboj prohrál díky svým kontaktům, kterými dával body soupeři. Vinou tréninkového výpadku mu chybí odhad vzdálenosti,“ připustil Žižka a dodal, že jak Hejtmánka tak Burgeta přibrzdily v přípravě problémy se zády. „Oba nemohli pořádně trénovat přes dva měsíce,“ dodal Žižka. Také Hejtmánek nakonec v repasáži vybojoval třetí příčku.

David Mička, pro nějž byla tato úroveň závodu premiérová, vypadl v prvním kole s Ondřejem Starým z SK Chrudim.


Hokejisté doma uhráli remízu

HC Kopřivnice - HC Orlová 3:3 (0:0, 2:1, 1:2)

K o p ř i v n i c e (sh) - Jeden bod ke druhému pomalu střádají kopřivničtí hokejisté do tabulky druhé ligy, kdy si po sobotní remíze na vlastním ledě s Orlovou k dosavadním šesti za jednu výhru a čtyři remízy připsali sedmý.

Úvodní dějství skončilo bez branek, přestože do čistých gólových šancí se dostali orlovský Bahník a domácí Hejč. Koření v podobě gólů dostal hokej však již v prvních minutách druhé třetiny. Šebek získal pro Orlovou vedení a Kopřivnice odpověděla vyrovnávací brankou z hole Michálka. Akce našich ve 29. min. znamenala zvrat - Vaněček poslal puk na modrou Kalužovi a gólmanem vyraženou střelu pohotově vrátil Kriegiel do sítě. O další obrat ve vývoji zápasu se postarali hosté, když nejdříve Potěšil vyrovnal v době, kdy dva kopřivničtí hráči seděli na trestné lavici (48. min. 2:2).

V 56. minutě se kotouč pohyboval v nebezpečné blízkosti Hlinkovy branky, až nakonec Šebek dal svou druhou branku v utkání, navíc k tomu pomohla i teč domácího obránce. O konečné dělbě bodů rozhodl asi dvě minuty před sirénou dobře hrající Vaněček, kterému do ideální střelecké pozice nahrál Hejč.

Branky za HC: 24. Michálek, 29. Kriegiel, 58. Vaněček


Věřím v udržení II. ligy, říká Jaroslav Bonk

K o p ř i v n i c e (jk) - Na chvostu druholigové soutěže se mužstvo HC Kopřivnice pohybovalo již od počátku jejího letošního ročníku. Po skončení její první části mu patří poslední, čtrnácté místo a je jasně největším adeptem na baráž. I když má mužstvo ještě teoretickou šanci vyhoupnout se výše a duel s celkem z oblastního přeboru odvrátit, viceprezident klubu Jaroslav Bonk tvrdí, že prakticky je tato vize nereálná. „Ztráta tam je relativně ještě stažitelná a dohnat se jí samozřejmě pokusíme, ale Uničov, který je před námi, si to určitě pohlídá a tak příliš velkou naději tomu, že se to podaří, nedávám,“ pochybuje o vylepšení postavení v tabulce Bonk.

Které mužstvo by, v případě baráže, bylo vaším potencionálním soupeřem?

Mělo by to být jedno z dvojice Kroměříž - Krnov.

Uvažujete o posilách?

Posilou je v současné době již hrající Michal Hlinka, kterého jsme koupili z Třince. Hostovat by měl Pivko z Opavy a doufáme, že i Tomáš Demel ze Vsetína.

Do jaké míry je přínosná změna trenéra, tedy odstoupení Vladimíra Růži a angažování Ferdinanda Kubince?

Hráči mají z nového trenéra větší respekt a určitě se tak změnila atmosféra v mužstvu k lepšímu. Chtělo by to však také výraznou hráčskou osobnost, která v mužstvu chybí. Počítám, že by za to mohl vzít Hlinka, který si zápasy celkem slušně dirigoval.

V případě, že byste soutěž udrželi, uvažujete o jejím prodání?

O jejím prodání neuvažujeme. Loni jsme totiž pořádně začali se sháněním peněz na soutěž až v srpnu. Nějak se to látalo, neboť sponzoři, kteří původně finance slíbili, slib nesplnili. Letos by na to mělo být více času, a tím pádem by se nám jak peníze, tak hráče mělo podařit sehnat.

Byla by druhá liga prioritní záležitostí klubu?

Budoucnost kopřivnického hokeje vidíme především v kvalitnější práci s mládeží, která by se klubu později měla vyplatit i finančně. Žáci by měli po roční pauze opět hrát první ligu, na kterou máme peníze již z 90 procent zajištěny. Kvalitnější by měl být i dorost, neboť by se snad měli vrátit žáci v současnosti působící ve větších klubech. Junioři mají napřesrok vyhlídky na postup do vyšší soutěže.

Věříte v udržení soutěže?

Já osobně v to věřím. Šance budou stejné na obou stranách. My bychom měli mít tu výhodu, že budeme mít po skončení hlavní soutěže tři týdny k dobru na trénování, kdežto mužstvo z oblastního přeboru pauzu mít nebude.


Volejbalisté podlehli Vyškovu a jsou šestí

Vyškov - VK Tatra Kopřivnice 3:0 (15:17, 14:16, 9:15), 3:0 (9:15, 11:15, 12:15)

V y š k o v (jk) - Na palubovce Vyškova prohráli volejbalisté Kopřivnice první dva zápasy druhé poloviny soutěže.

První utkání bylo podle mínění trenéra Skyby na vítězství. „V koncovkách prvních dvou setů jsme to nezvládli a hlavně jsme se nevyvarovali mnoha vlastních chyb,“ míní trenér.

Ve druhém zápase už byl pod vysokou sítí lepší Vyškov. Hráči sice bojovali až do konce a druhý zápas v žádném případě nevypustili, ale přesto jejich hra nebyla standardem, který normálně odvádějí.

„Kluci se snažili, ale vyráběli stále chyby v poli i na síti, naopak soupeř jich dělal podstatně méně, vlastně skoro všechno se mu dařilo,“ zhodnotil druhé utkání Bohuslav Skyba.

V příštím utkání hostí Kopřivnice 23. ledna Bzenec, tedy vedoucí mužstvo tabulky. „Bzenečtí jsou suverénní, většinu utkání vyhrávají jasným rozdílem. Kdybychom s nimi vyhráli alespoň jeden zápas, považoval bych to za velký úspěch. Můžeme doufat, že díky Sykalovi, který nastoupí jako libero, zlepšíme hru v poli. Sestava Kopřivnice: Martin Bajer, Miroslav Bajer, R. Bajer, Kylhof, Chalupa, Tandler, Měrka, Schenk, Polášek, Holáň, Bartoň.


Fotbalisté se obuli do přípravy na jaro

K o p ř i v n i c e (jk) - V první řadě fyzickou kondici hodlají svým svěřencům naordinovat oba trenéři kopřivnického družstva mužů, jehož hráči, počínaje jedenáctým lednem, začali po zasloužené pauze přípravu na jarní část sezony. Soutěž I. B třídy má mužstvo rozehranou solidně, fyzická i psychická příprava bude tedy směřovat k tomu, aby potrápilo první Příbor a druhé Hutisko.

„Do konce ledna si hráči balonu příliš neužijí, protože budeme hlavně běhat, trénovat odrazovou sílu a obratnost. Od února potom začneme prokládat tréninky i míčem a herními prvky,“ nastiňují plán přípravy Jaroslav Reček a Pavel Weber.

Od šestého února bude příprava každou sobotu zpestřena utkáními v rámci zimního turnaje, kterého se zúčastní mužstvo Mořkova, Štramberku, Trojanovic, Libhoště a Rybího. „Příležitost v nich by měl dostat celý kádr, který dnes čítá dvacet lidí. Navíc bychom se, pokud bude příležitost, chtěli pokusit zajistit i přípravná utkání s mančafty z vyšších soutěží, tak aby hráči získali herní i fyzickou pohodu,“ plánují trenéři.

K prvnímu mistrovskému utkání vyběhne mužstvo 27. března na domácí trávník a soupeřem mu bude vedoucí Příbor. „Údajně mají nové hráče, takže jejich hru nemůžeme soudit podle podzimu. Můžeme se tam však zajet podívat na některý z přípravných zápasů,“ uvažují trenéři.

Největší slabinou Kopřivnických byl na podzim útok. „To je také jediný post, kde bychom uvažovali o posile. Druhou možností je přeškolení některého ze záložníků. K brankářské jedničce Slezákovi by měl přibýt Michal Polomský, který se vrátí z hostování z Lichnova. O jiných podstatných změnách v mužstvu neuvažujeme,“ zakončili kouči.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:26