Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 2/99 ze dne 14. ledna 1999

Titulní strana

Počet nezaměstnaných v Kopřivnici již překročil desetiprocentní hranici
Dražby bytů a parcel budou asi pokračovat
Rozhledna na Bílé hoře možná přece jen bude
Komerční banka hodlá prodat víc akcií a zvýšit tím zájem o Tatru

Nora Café splnila podmínku radních a otevřela schodiště

V Kopřivnici jsou čtyři desítky restaurací, přesto vznikají další

Zprávy z města a okolí

Cestovní kanceláře se nejvíce zajímaly o cykloturistické trasy a slavné rodáky
Expozice byla zajímavá, ale nepřitahovala
Počet obyvatel Kopřivnice klesá, lidé se stěhují za prací
Cena vody se od ledna zvýšila
Rally Granada - Dakar je soubojem kamazů a tater
Lidé si mezi svátky chodili nejčastěji zaplavat
Kopřivničané nemají tušení, kolik je ve městě ’hospod’
Řidiči některých přívěsů musí od ledna podle vyhlášky znovu projít autoškolou
Boj s klíněnkou je prozatím nerozhodný
Ochránci přírody na zvěř nezapomněli

Kultura

Fotograf Fojtík vystavuje své snímky v Nora Café
Kopřivnice se zapojila zpět do série koncertů Osmkrát rock
Kruh přátel hudby potěší České trio
V kulturním domě zahraje Pepa Nos
Agentura Fox pořádá letos svůj ples již po osmé a čeká nejvíc lidí
Kino bude hrát Hadí oči a komedii Vrtěti psem
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Renatu Kvitovou loni nejvíce potěšil závod v Chibě
Gymnastce Janě Macíčkové se první start v zahraničí vydařil
Druhou ligu vede Tornádo
Megas se proti Chocni a Pardubicím neprosadil
Hokejisté zahájili porážkou v Přerově
Mladé krasobruslařky potěšily v Náchodě
Volejbalistům se nad očekávání daří
Po porážce od Plzně je čekají zápasy pravdy
New Jersey vede 1. ligu s pětibodovým náskokem
Kvitová porazila Peterkovou

Titulní strana

Počet nezaměstnaných v Kopřivnici již překročil desetiprocentní hranici

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradiční nárůst nezaměstnanosti v prvních týdnech nového roku již nyní vytlačil počet lidí bez práce na hranici desíti procent. Toto číslo však ještě pořád nedosahuje výše míry nezaměstnanosti v celém novojičínském okrese, ta je ještě o pět setin procenta vyšší a dosahuje 10,05 procent.

„Nárůst počtu zaevidovaných uchazečů o práci v lednu je způsoben pokračujícím rozpadem sítě služeb a vůbec platební schopnosti podniků. Zkrátka, stále více se projevuje ztráta kupní síly. Tato nezaměstnanost už není způsobena masivním propouštěním z velkých podniků. Je to drobná plošná nezaměstnanost vznikající v malých organizacích,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky Úřadu práce Zdeněk Petr.

K lidem, kteří se do evidence v lednu zapisují, každoročně patří nejen ti, kterým u jejich zaměstnavatelů k poslednímu prosinci skončí pracovní smlouva na dobu určitou, ale například také mladí muži, jež se vracejí do civilu ze základní vojenské služby. Také některé firmy, zejména v oblasti služeb, snižují stavy pracovníků, neboť po Novém roce očekávají snížení poptávky a tím i svých tržeb.

„Jde o běžnou situaci, která se nám opakuje každoročně. V prvních dvou týdnech roku 1999 jsme zaevidovali 109 uchazečů o zaměstnání, ale zároveň se nám podařilo 47 lidí zaměstnat a vyřadit z evidence. Dá se říci, že letošní leden se od jiných liší jen velmi málo, podobný počet nově zaevidovaných tu máme každoročně,“ vysvětlil Petr.

Nabídka volných pracovních míst je v celém okrese velmi malá. Na jedno volné místo připadá zhruba padesát lidí, kteří jsou bez práce.

V současnosti máme šestatřicet volných míst pro lidi se základním vzděláním, středoškoláků jsme schopni zaměstnat dvacet dva a vysokoškoláků dvacet devět. Největší poptávka je samozřejmě po vyučených, kterých je třeba sto šedesát dva. „V Kopřivnici samotné je situace mnohem horší, tady můžeme nabídnout pouze 29 míst pro 1 500 evidovaných nezaměstnaných,“ uzavřel Petr.


Dražby bytů a parcel budou asi pokračovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Ani jeden byt a pouze osm z devatenácti parcel, vznikajících v prostoru pod Bílou horou, se podařilo prodat v prvním kole dražeb tohoto majetku městem.

„Máme dojem, že trošku nešťastné bylo období prodeje těsně před Vánocemi. Své udělala i těžká ekonomická situace a nejistota lidí o to, jak bude dál,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd. Pravděpodobně díky tomu došlo k situaci, kdy z původních 44 zájemců a jednadvaceti lidí, kteří projevili skutečně vážný zájem, se nakonec samotné dražby zúčastnilo jen osm. Oněch osm lidí si nakonec také pozemek zakoupilo, a to v ceně od 350 do pěti set pěti korun za metr čtvereční.

O bydlení ve dvou šestibytových domech, jejichž stavba probíhá na ulici Pod Bílou horou, neprojevil zájem dokonce vůbec nikdo. „Požadovat nájemné ve výši pěti set tisíc korun, se ukázalo jako nereálné. Ne, že by o byty nebyl zájem, ale ze strany zájemců bylo jednoznačně řečeno, že půl milionu finanční spoluúčasti je skutečně moc a že nejsou schopni takovou částku složit, i když si uvědomují výhody předplaceného nájemného,“ uvedl Šmíd. Odbor rozvoje města proto navrhl zastupitelům, aby nabídku na obsazení bytů zopakovali s tím, že schválí snížení minimální nájemníkovy spoluúčasti na 350 tisíc korun.


Rozhledna na Bílé hoře možná přece jen bude

Š t r a m b e r k (dam) - Možnost, že na vrcholku Bílé hory vyroste věž, nesoucí nejen zařízení pro šíření signálu mobilních telefonů a kabelové televize, ale i rozhledna, stále ještě existuje, a to i přes to, že minulé kopřivnické zastupitelstvo variantu víceúčelové věže zamítlo.

„Štramberk rozhodně nemá na to, aby celou stavbu zafinancoval sám. Kde by město vzalo šest milionů v době, kdy máme úplně jiné problémy. Ale ještě staré štramberské zastupitelstvo odsouhlasilo variantu, že podporuje víceúčelovou věž. Zároveň v té době řeklo, že nemá finanční prostředky na nějakou velkou spoluúčast a rozhodlo se poskytnout pozemky, přístupové cesty a jiné výhodné podmínky. Zároveň jsme si tehdy dali za úkol ještě se starostou Jalůvkou, že budeme hledat zdroje peněz pro tuto stavbu. Já samozřejmě v hledání peněz pokračuji dál a mám naději na určitý zdroj. Nemohu samozřejmě garantovat, že to Štramberk zaplatí, ale v současné době jdu po zdroji, který by to mohl všechno vyřešit,“ řekl starosta Štramberku Jan Socha.

Zatím je stavba vysílače ve fázi územního řízení na stavebním úřadě ve Štramberku a firma Teplotechna, která byla investory pověřena vyprojektováním této stavby, shání veškeré stanoviska příslušných úřadů potřebné pro schválení stavby.

„Mám povědomí o tom, že asi dvě ze všech stanovisek příslušných orgánů jsou trošku rozporuplná. Jde o drobný zádrhel, ale všechno se dá vyřešit. Podle toho, co vím, jsem přesvědčen, že ze stavebního hlediska je to průchozí,“ míní Socha. Jedním z nepříznivých stanovisek prý bylo například subjektivní hledisko orgánů ochrany přírody z Nového Jičína, podle kterých by vysílač na Bílé hoře být neměl, aby nenarušil krajinný ráz.

„Štramberk má schválenou variantu víceúčelové věže včetně rozhledny, takže jsem doporučil, aby se územní řízení dělalo na tu větší část, nebudou-li finance, je možno slevit a postavit pouze vysílač,“ tvrdí Socha. V souvislosti s tím, že možná bude k dispozici zdroj peněz pro dostavbu, hodlá starosta Štramberku jednat také s novým vedením Kopřivnice o otázkách stavby vysílače. Místní zastupitelstvo by tak mohlo o rozhledně znovu jednat.

Na věži, která by měla sloužit hlavně k šíření signálů mobilních telefonů společnosti Eurotel a Pegas, bude asi umístěno i zařízení k šíření kabelové televize. „Vím sice jaká by se dala na vysílač umístit technologie, ale zatím nejsou určeny ceny. Také to ještě není projednáváno z hlediska vyzařování, jestli by bylo zaměřeno více na Štramberk nebo na Kopřivnici. Zatím ještě nejednáme o konkrétním typu vysílače, protože ještě není jisté, zda věž bude stát,“ řekl ředitel KTK Jan Bittner.


Komerční banka hodlá prodat víc akcií a zvýšit tím zájem o Tatru

K o p ř i v n i c e (dam) - Během minulého týdne vedení Tatry připravilo materiály, které předalo zástupcům Komerční banky zajišťující zpracování informačního memoranda nutného pro prodej automobilky strategickému partnerovi.

Memorandum bude rozesláno zájemcům o kapitálový vstup do Tatrovky. „Při jednáních s vedením Tatry pracovní skupina analytiků Komerční banky potvrdila, že hodlá prodávat atraktivní šedesátiprocentní balík akcií, nikoliv jen 43,5procentní podíl Škody Plzeň. To by mělo přispět ke zvýšení zájmu o investování do automobilky a urychlit celý proces vystřídání vlastníků,“ uvedla mluvčí Tatry Eva Kijonková. V následujících týdnech bude banka ve spolupráci s Tatrou ještě upřesňovat informace pro jednotlivé zájemce.

Současně Tatra připravuje i pokračování vnitřních změn, které by ji měly ozdravit.

Vysoká zadluženost stáhla loni Tatru do ztráty. Provozním výsledkem firmy byl přitom asi stomilionový zisk a celkové tržby automobilky, bez dceřiných firem se blíží čtyřem miliardám korun. Do roku 1999 vystoupila Tatra po relativně úspěšném prosinci, kdy vyrobila 161 aut. „Na začátku roku bude firma mimo jiné dokončovat vozy pro naplnění už zveřejněného kontraktu s ruskou naftařskou společností Surgutněftěgaz, na jejíž zakázku Tatra v prosinci získala dvou set milionový úvěr od České exportní banky. Ani tato finanční injekce, ale nezbavila automobilku finančního napětí. S tím, podle vyjádření Kijonkové, počítá i plán na rok 1999, který obsahuje růst všech rozhodujících ukazatelů. V tomto roce by podle představ vedení automobilky mělo z montážní linky vyjet více než dva tisíce vozů.


Nora Café splnila podmínku radních a otevřela schodiště

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Již koncem tohoto týdne bude do provozu uvedeno nové schodiště, které bude napříště sloužit jako přístupová cesta do Nora Café v kulturním domě.

Bude tím splněna podmínka provozu stanovená městskou radou. Samostatný vchod byl zprovozněn se zpožděním, které zapříčinily silné mrazy, bránící ve stavbě nosného sloupu schodiště. „Přístupová cesta kolem vrátnice kulturního domu bude uzavřena nově vybudovanými dveřmi. Pokud ale budeme pořádat nějakou akci společně s kulturákem, není problém opět tento vchod otevřít,“ řekl šéf Nory Vítězslav Váňa.


V Kopřivnici jsou čtyři desítky restaurací, přesto vznikají další

K o p ř i v n i c e - Zatímco ekonomové a analytici v celé republice oznamují, že nad podnikáním ve sféře služeb se stahují černá mračna a jejich slova se mnohdy i v praxi ukazují jako pravdivá. V Kopřivnici jako by tato varování neplatila, alespoň co se pohostinských služeb týče.

Vždyť které město velikosti Kopřivnice, se může pochlubit více než čtyřmi desítkami restaurací, barů, vináren, pivnic a jiných podniků, jejichž hlavním zdrojem výdělku je prodej alkoholu.

V době, kdy se jiné drobné provozovny zavírají, neboť nemají dostatek zákazníků, restaurací rozhodně neubývá. Ba právě naopak, mnohdy v místě, kde zanikla jiná firma, jako Fénix z jejího popela povstane další hospoda.

Čtyřicet čtyři podniků na území města ve kterých člověk dostane koupit alkohol, však některým zdá se nestačí. Není neobvyklé vidět postávat muže s lahvovým pivem i před bufety, prodejnami potravin nebo novinovými stánky, které v mnoha případech, kromě tisku a tabákových výrobků, nabízejí ke koupi i alkohol.

Ani takový počet ’náleven’ v jednom nevelkém městě však nemusí znamenat nouzi o zákazníka. Ti si podle personálu několika restaurací návštěvu svého oblíbeného podniku nenechají ujít a tak v mnoha restauracích vládne čilý ruch nejen v odpoledních a večerních hodinách, ale i brzo ráno či během dopoledne. Dokonce ani špatná ekonomická situace a vysoká nezaměstnanost návštěvnost neovlivňuje.

Neobvyklé podle číšníků a servírek není ani to, že mezi pravidelnými zákazníky jsou nezaměstnaní lidé nebo takoví, kteří si na svůj příjem nad půllitrem piva neustále stěžují. „To potvrzuje známou věc, že v Kopřivnici se na pivo musí jít, i kdyby na chleba nebylo. Tak to tady ale bylo vždycky, alespoň co si já pamatuji. Je to stejné nyní jako před revolucí,“ říká jeden z kopřivnických vrchních.

Pijáků v Kopřivnici rozhodně přibývá, neboť k podnikům, které ve městě stály před revolucí a jež bezezbytku fungují dodnes, přibyly desítky dalších, a jak se zdá, stále jich není dost, neboť jen v několika uplynulých týdnech byly ve městě otevřeny další dva.


Zprávy z města a okolí

Cestovní kanceláře se nejvíce zajímaly o cykloturistické trasy a slavné rodáky

Foto 3

B r n o (dam) - Prezentace Kopřivnice stejně jako celého novojičínského okresu na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu GO ’99 v Brně, jehož součástí je také výstava Regiontour ’99 představující jednotlivé regiony naší republiky, asi příliš mnoho turistů do města nepřitáhne. Expozice našeho okresu byla totiž ve srovnání s prezentacemi jiných regionů nevýrazná a nezajímavá.

Již samotný stánek, který Nový Jičín sdílel ještě s okresy Frýdek-Místek a Vsetín, nebyl na rozdíl od jiných ničím zvláštní a zajímavý, nehledě na to, že tentýž byl užit již minimálně v minulém ročníku veletrhu. Většina jiných vystavovatelů se snažila, kromě zajímavě zpracovaných stánků, pozornost přítomných přitáhnout nejen ochutnávkami místních specialit či krajových nápojů, ale také ukázkami nejrůznějších řemesel a kulturních představení, stánek okresu Nový Jičín nikoliv.

Zhruba deset tisíc lidí za den mohlo využít příležitosti a dozvědět se něco o zajímavostech a možnostech turistického vyžití v okrese Nový Jičín.

„Myslím si, že zájem o náš stánek je velký. Největší pozornost budila cykloturistická trasa, která vede celým územím okresu. Rozdali jsme asi jeden a půl tisíce mapek, kde je trasa vyznačena, a mnoho dalších propagačních letáků. Cykloturistika je vlastně také nosným programem naší expozice tady na Regiontouru v Brně,“ řekl vedoucí referátu regionálního rozvoje Okresního úřadu v Novém Jičíně František Kačenka, který měl expozici na starosti. U stánku byly k dispozici nejen materiály, obsahující všechny informace o cykloturistické stezce, ale i ukázka značení trasy.

Velký zájem byl podle Kačenkových slov, také o Kopřivnici, zejména o Technické muzeum. „Bohužel tady byl problém s propagačními materiály, kterých bylo příliš málo. Myslím si, že to bude znamenat trošku handicap, neboť veletrh je určen hlavně odborné veřejnosti a řada cestovních kanceláří projevila zájem kopřivnické muzeum zařadit do své trasy. My jsme je bohužel museli odkazovat přímo na vedení muzea,“ uvedl šéf referátu regionálního rozvoje.

Změnou prý také bylo, že oproti předcházejícím letům už nedocházelo k zaměňování Nového Jičína a Jičína.

„Lidé si již zvykli, že jde o dva rozdílné okresy. Je také už vidět velká znalost Štramberka, Kopřivnice, Nového Jičína nebo třeba Fulneku. Samozřejmě města jako Bílovec zatím lidé až tak neznají. Jsou to zatím pro turistický ruch neobjevené lokality,“ tvrdil František Kačenka.

Na veletrhu byl také patrný velký hlad po slavných rodácích a obyvatelích našeho okresu. „Pro příští období bychom chtěli připravit novou publikaci, kde by byla nejméně čtyřem rodákům Novojičínska věnována větší pozornost. Myslím si, že jména jako Johann G. Mendel, František Palacký nebo Sigmund Freud si zaslouží větší pozornost,“ domnívá se Kačenka.

Nejpozitivnější byl asi zájem řady zástupců cestovních kanceláří z Polska a Slovenska. V příhraničních oblastech je prý hlad po Beskydech a zimní rekreaci v této oblasti. Dokonce je prý patrné, že určitá část polské klientely dává přednost Beskydům před Alpami.


Expozice byla zajímavá, ale nepřitahovala

B r n o (dam) - Ve srovnání s jinými vystavovateli, podle názorů některých návštěvníků veletrhu Regiontour, novojičínský okres podcenil význam prvního dojmu na návštěvníka.

Pavel Skypala (zástupce cestovní kanceláře z Pardubic):

Nemyslím si, že by stánek novojičínského okresu byl nezajímavý, lze u něj najít spoustu zajímavého. Bohužel však jeho zpracování ani zdaleka nepřiláká tolik, jako nápadité expozice jiných oblastí.

Jitka Petersová (novinářka):

Nedovedu posoudit, jak vysoká je informační hodnota tohoto stánku, ale pravdou je, že svým vzezřením asi mnoho lidí neupoutá.

Josef Praisler (turistický průvodce):

Jelikož region Novojičínska dobře znám, tak jsem se u jeho stánku zastavil. Musím ale říci, že mi v něm chybělo více materiálů o atraktivních místech jako je třeba Štramberk nebo Technické muzeum v Kopřivnici.

Anna Mozdíková (podnikatelka):

Myslím si, že jiné oblasti věnovaly přípravě svých expozic více času a peněz, které se jim ale vrátí, neboť například velmi pěkná a zábavná prezentace Slezska své sousedy z Nového Jičína zcela zastínila.


Počet obyvatel Kopřivnice klesá, lidé se stěhují za prací

K o p ř i v n i c e (hod) - Počet obyvatel Kopřivnice k poslednímu dni loňského roku klesl oproti roku 1997 přesně o sto. Největším důvodem úbytku lidí, je pravděpodobně jejich stěhování za prací. Celkem ve městě bydlí 23 932 občanů, z toho je 11 812 mužů a 12 120 žen. Od roku 1994, kdy začal úbytek obyvatel, klesala i porodnost. Tehdy se narodilo 360 dětí, loni to bylo už jen 226 dětí, z toho 119 chlapců a 107 dívek.

V uplynulém roce zemřelo 147 lidí, 94 mužů a 53 žen. Nejčastější příčinou úmrtí byly infarkty, mozkové příhody a nádorová onemocnění. Násilnou smrtí zemřelo pět občanů.

Sňatků bylo v roce 1998 uzavřeno 176, z toho 117 v Kopřivnici, což je o sedmnáct méně než v roce předchozím. Počet rozvedených manželství naopak vzrostl, vloni jich bylo 101, což je o 23 více než v roce 1997.


Cena vody se od ledna zvýšila

K o p ř i v n i c e (hod) - Představenstvo akciové společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava zvýšilo od prvního ledna cenu vodného a stočného. Vodné pro občany činí 12,61 korun za metr krychlový a stočné 10,38 korun. Pro ostatní odběratele vodné činí 14,07 Kč a stočné 13,10 korun za metr krychlový.

K hlavním důvodům, které vedly Severomoravské vodovody a kanalizace ke zvýšení cen, patří nárůst ceny surové povrchové vody a cena chemikálií pro její úpravu.


Rally Granada - Dakar je soubojem kamazů a tater

Foto 4

K o p ř i v n i c e (hod) - Od začátku startu 21. ročníku Rally Granada - Dakar se Karel Loprais na tatře udržuje na vedoucích místech v kategorii kamionů.

Druhou etapu, která se jela v sobotu 2. ledna z Rabatu do Agadiru, vyhrál Tomáš Tomeček, který jede v mezinárodní posádce s brazilskými spolujezdci Andrem De Azevedem a Leilane Neubarthovou rovněž na voze tatra. Karel Loprais dojel pátý se ztrátou více než šest minut. V další etapě z Agadiru do Tantanu dojel Loprais na druhém a Tomeček na čtvrtém místě.

Čtvrtá etapa, vedoucí z Tantanu do Big Moughrajnu, vedla těžkými písčitými úseky. Karel Loprais se umístil na druhém a Tomeček až na sedmém místě. Tomeček měl potíže se ztraceným víčkem od nádrže a do nafty se mu dostal písek, proto posádka musela několikrát zastavovat.

Pátá etapa se jela z Big Moughrajnu do Ataru, Loprais dojel na třetím a Tomeček na šestém místě. Loprais se poprvé umístil na první místě v celkovém pořadí kamionů. Během úterní etapy měla Lopraisova posádka první technické potíže. Praskla jim jedna pneumatika. Tu museli asi sto kilometrů automaticky dohušťovat a po té stejně vyměnit. V tento den také posádka oznámila první zdravotní potíže Radka Stachury.

Následující den v etapě z Ataru do Tidžikži skončil Tomeček na třetím a Loprais na čtvrtém místě, čímž celkově klesl na druhé místo.

Průběh etapy mezi Tidžikži a Niorem zkomplikovala písečná bouře. Tomeček dojel na druhém a Loprais na třetím místě.

Páteční etapu z Nioro do Boo Diulasso jela pouze auta a kamiony. Ty dojely až v sobotu ráno, takže si řidiči ani moc neodpočinuli. Loprais skončil druhý, Tomeček šestý. Celkově je Loprais opět na prvním místě. Tomečkova tatra měla v pátek smůlu. Na dvě stě padesátém kilometru najel Tomeček příliš rychle do esíčkové zatáčky v měkkém rozježděném písku a skončil na brzdách mimo trať. Těsně za ním jedoucí Kabirov nesledoval trať, ale slepě následoval Tomečka a v plné rychlosti do něho čelně narazil. Kamaz si zdemoloval kabinu a část přední nápravy. Tomečkovo auto to odneslo pouze s ohnutým rámem a poškozenými zadními dveřmi.

Sobota byla odpočinkovým dnem, pracovalo se na opravách a připravovala se auta na neděli.

V nedělní etapě dojel Tomeček na prvním a Loprais na druhém místě. Trasu pondělní etapy museli pořadatelé změnit. Cíl byl přenesen do Mopti, neboť z Gao jsou hlášeny občanské nepokoje. Rally je zatím stíhacím soubojem dvou tater a kamazů.

Průběžné pořadí v kategorii kamionů po nedělní etapě je následující: 1. Loprais (tatra), 2. Moskovskich (kamaz), 3. Tomeček (tatra).


Lidé si mezi svátky chodili nejčastěji zaplavat

Foto 5

K o p ř i v n i c e (jk) - To, že kromě dobrého jídla a televizních pohádek lidé zatoužili v období mezi Vánocemi a Novým rokem i po pohybu, dokládá návštěvnost plaveckého bazénu a zimního stadionu, která se během této doby dosti zvedla.

„Lidí bylo méně než o minulých svátcích, ale i tak jich přišlo asi o dvacet procent více, než je normál. Ten, kdo nevyrazí na hory, hledá jiné pohybové vyžití a plavání je podle mě takovou nejlidovější aktivitou, kterou si lidé ve městě naučili využívat,“ řekl vedoucí krytého bazénu Pavel Petráš a dodal, že zavřeno bylo kvůli špatným zkušenostem z minulosti 24. až 26. prosince, na silvestra a na Nový rok. Nejvyšší nárůst koupání či saunování chtivých lidí, byl zaznamenán o víkendu před koncem vánočních prázdnin. „Přesné číslo nevím, ale návštěvnost bych v těchto dvou dnech odhadoval na 1 200 lidí,“ řekl Petráš.

Vedení krytého bazénu se tak určitě pohotovost, kterou v průběhu prázdnin a dovolených prokázalo, vyplatila. Podobně spokojeni mohou být i na zimním stadioně, jehož plocha byla v průběhu svátků také maximálně využita. „Kromě 24. prosince a 1. ledna, jsme měli nepřetržitě otevřeno. Cestu na jednotlivá bruslení veřejnosti si našlo až 400 lidí,“ uvedl ředitel správy sportovišť Milan Gilar a dodal, že kromě tohoto vyžití, byly na programu i dva turnaje žákovských hokejových mužstev.

Na tenisových kurtech, kde bylo otevřeno i na Štědrý den a na silvestra, se sice návštěvnost o něco zvedla, ale využití přesto předseda Tenisového klubu Lumír Pospěch odhaduje tak na 60 - 70 procent. „Nebyly pravidelné tréninky a veřejnost tak dostala více příležitosti, přesto nebylo vytížení kurtů nijak výrazné. Hodně si chodili zahrát členové klubu, kteří mohli využít svých slev. Co se týče další návštěvnosti, mohlo to být i lepší. Je však pravda, že halový tenis není levnou záležitostí a tak lidé dávají přednost lacinějším zábavám,“ uvedl Pospěch.

Ve fitcentru RoDo návštěvnost určitě nenarostla. „Hodně lidí si asi vychutnával vánoční pohodu u pohádek a tak jich chodilo méně. Velký zájem jsme ale zaznamenali po Novém roce, což souvisí asi s předsevzetími, která si lidé pro tento rok dali,“ přiblížil situaci v posilovně její spolumajitel Radek Rohan.

Velmi nízkou návštěvnost zaznamenalo mezi 25. prosincem až 1. lednem kino Puls. „I přesto, že jsme uváděli novinky, které tvoří špičku sledovanosti, z deseti plánovaných představení se pro nezájem lidí odehrálo pouze sedm. Pro příští rok budeme provoz kina o svátcích hodně zvažovat,“ uvedla vedoucí kina Naděžda Smazová.


Kopřivničané nemají tušení, kolik je ve městě ’hospod’

K o p ř i v n i c e (dam) - Většina obyvatelů Kopřivnice si ani neuvědomuje, kolik je v jejich městě nejrůznějších restauračních zařízení a mnozí jsou přesvědčeni, že jich existuje zbytečně mnoho.

Petr Polášek (zámečník):

Neměl jsem tušení, že je tady tolik restaurací. Že je jich dost, to vím, ale ten počet mě rozhodně zaráží. Nemám dojem, že by bylo třeba otvírat další, spíš naopak.

František Hájek (jednatel pojišťovny):

Počet restaurací mě velmi překvapuje. Nevěděl jsem, že jich tady může být tolik. Nedovedu si ani představit, že se v současnosti mohou uživit. Pokud však ano, pak asi zbytečné nebudou.

Barbora Pastuchová (servírka):

Je to opravdu hodně, člověk si to ani neuvědomí, kolik různých podniků tady ve městě je. Rozhodně si myslím, že je to zbytečně moc, vždyť Kopřivnice přece není tak velké město

Miroslav Tkačík (nezaměstnaný):

Já bych si tipnul tak dvacet nebo třicet. Pokud je jich skutečně ještě o deset více, je to opravdu hodně.

Rudolf Matuš (důchodce):

O tom, že je v Kopřivnici tolik restaurací nevím a rozhodně mi čtyřicet připadá jako přemrštěný počet.


Řidiči některých přívěsů musí od ledna podle vyhlášky znovu projít autoškolou

K o p ř i v n i c e - Do konce roku 1998 při žádosti o rozšíření řidičského průkazu skupiny oprávnění B a C na skupinu E postačilo žadateli čestné prohlášení o získané praxi v řízení. Toto upravovala novelizovaná vyhláška 65/98 Sb.

Na základě tohoto čestného prohlášení rozšířil Dopravní inspektorát Policie ČR příslušné řidičské oprávnění o skupinu E. Držitel takto rozšířeného řidičského oprávnění směl řídit soupravu motorového vozidla s přívěsem nebo návěsem o hmotnosti větší než 750 kg.

Tato možnost rozšíření řidičského oprávnění byla od 1. 1. 1999 zrušena a žadatel o rozšíření řidičského průkazu uvedených skupin musí absolvovat výcvik v autoškole.

Rozsah výcviku je stanoven vyhláškou o výcviku a zdokonalování odborné způsobilosti řidičů silničních motorových vozidel. Rozsah výuky je stanoven na šestnáct hodin teorie a dvanáct hodin praktického výcviku, včetně šesti hodin praktické jízdy se soupravou motorového vozidla a přívěsu nebo návěsu.

U řidičského průkazu skupiny B musí být souprava složena z motorového vozidla a přívěsu o celkové hmotnosti nejméně 750 kilogramů. U oprávnění skupiny C musí být souprava složena z tažného vozidla o celkové hmotnosti nejméně 7 tun a přívěsného vozidla téže váhy. Podmínkou pro přijetí v příslušné autoškole je čestné prohlášení o získané praxi v posledním roce. Po absolvování teoretické a praktické výuky v autoškole obdrží absolvent potvrzení, které je podmínkou pro rozšíření řidičského oprávnění Dopravním inspektorátem. Žadatel tedy již žádnou zkoušku nevykonává.

Jiří Ohnůtek


Boj s klíněnkou je prozatím nerozhodný

V září loňského roku jsme čtenáře Kopřivnických novin seznámili s klíněnkou jírovcovou, malým motýlkem, který likviduje kaštany téměř po celé Evropě.

Protože se klíněnka nevyhnula ani Kopřivnici, začali jsme s opatřeními, která podle současných zkušeností vedou k jejímu vyhubení.

O spolupráci jsme požádali základní školy v Kopřivnici a Lubině. Na všech školách nám vyšli vstříc a společně ve spolupráci s firmou Slumeko, s. r. o., Kopřivnice a občanským sdružením Blud jsme připravili harmonogram likvidace listí kaštanů shrabáním, odvozem a spálením.

Podle mapování kaštanů na veřejných prostranstvích v Kopřivnici a místních částech, které provedla firma Slumeko, je v Kopřivnici 122 a v Lubině 6 kaštanů. V Mniší a Vlčovicích nebyl nalezen kaštan žádný.

Podle dlouhodobé předpovědi počasí a předpokladu spadu maximálního množství listí, jsme stanovili týden ’T’ na polovinu listopadu. Bohužel zkušenost, že dlouhodobé předpovědi počasí se často liší od skutečnosti, se projevila i v tomto případě. Krásné a teplé počasí přímo vybízející k podzimním pracím skončilo přesně před zahájením naší akce. A tak přesto, že vůle a odhodlání žáků základních škol zasadit klíněnce těžkou ránu bylo veliké, husté sněžení a velká zima tuto snahu přibrzdily již v zárodku.

Z celotýdenního rozvrhu se tak podařilo hrabat listí pouze v prvních dvou dnech, a to při značné nepřízni počasí. Přes všechny tyto nesnáze se velkou část úkolu podařilo splnit žákům 4. A třídy a klukům z 8. A a B tříd ZŠ - náměstí shrabáním listí v parku T. G. M., na ulicích Štramberské a Záhumenní. Žáci 7. třídy ZŠ sv. Zdislavy odvedli kus práce za restaurací Moravia, svůj úkol splnili žáci 9. třídy zvláštní školy.

Se shrabováním listí začala také 8. A třída Základní školy E. Zátopka v parčíku před školou a 8. B třída ZŠ M. Horákové na ul. Krátké. A samozřejmě nesmíme zapomenout na oddíl katolických skautů, kteří sami nabídli spolupráci a vyčistili parčík za katolickým domem. Středeční sněhová pokrývka znemožnila ZŠ Alšově, ZŠ 17. listopadu a ZŠ Lubina v započatém díle pokračovat. I přesto, že počasí překazilo naši snahu o hubení klíněnky, celkem se shrabalo a zlikvidovalo 1,5 tuny napadaného listí.

V tomto roce budeme v boji proti klíněnce pokračovat a věříme, že se kopřivnické základní školy k nám připojí stejně spontánně jako v roce předchozím.

Za spolupráci v loňském roce děkujeme, i když vzhledem k nepřízni počasí nemohli všichni přiložit ruku k dílu.

Hynek Rulíšek za odbor životního prostředí MÚ v Kopřivnici


Ochránci přírody na zvěř nezapomněli

Foto 6

K o p ř i v n i c e - Nejrozšířenější zvěř, vyskytující se v okolních lesích našeho města, jako jsou bažanti, zajíci, srnčí je mnohdy odkázána na pomoc člověka.

Platí to zejména v době nouze a strádání, kdy větší pokrývka sněhu v lese brání zvěři ve vyhrabávání zelené potravy jako jsou listy, výhonky maliní, ostružiní, případně dalších mladších letorostů.

Právě v tomto období je nejvhodnější pomoc lidí formou zimního přikrmování. Členové kroužku ochrany přírody pod vedením ekologa Petra Černocha již tradičně na Štědrý den ráno v 8 hodin vycházejí do lesa, aby i zvěři zpestřili její jídelníček. A tak po jejich návštěvě v závěru minulého roku bylo možno spatřit v krmelcích a zásypech pro drobnou zvěř kromě jadrného krmiva, kaštanů, žaludů i jablka, mrkev, řepu, kousky salátu i staršího chleba.

Celá skupina mladých nadšenců se vrátila na oběd vyhladovělá a také s vědomím, že hojný stůl budou mít nejen lidé, ale také zvěř.

Lubomír Bortel


Kultura

Fotograf Fojtík vystavuje své snímky v Nora Café

Foto 7

K o p ř i v n i c e - Výstava několika fotografií z novozélandských ostrovů Libora Fojtíka je první, která se na stěnách alternativní kavárny Nora Café objevila a započala tak sérii výstav různých umělců, které by měly probíhat v průběhu celého roku. Své fotografie uvedl do Nory sám autor promítáním diapozitivů za zvuků hudby, kterou vybíral D. J. Forest minulý pátek a k vidění by měly být až do konce ledna.

Jak vznikl nápad vystavit vaše fotografie v Noře?

Fotit jsem začal asi rok a půl před tím, než jsme vyrazili na Nový Zéland. Když jsem se vrátil, tak jsem měl nějaký materiál, který by se dal i někomu ukázat. Něco jsem vybral, zvětšil jsem to a první výstavu jsem udělal na Městském úřadě u nás ve Frenštátě. Já už jsem předtím pro Noru fotil nějaké koncerty, rockové šlahouny a podobně, takže jsme se domluvili a výstavu uspořádali.

Počítáte také s výstavou fotografií, z již zmíněných akcí pořádaných klubem Nora?

Máme v plánu vystavit nějakou kolekci fotek z rockových a jazzových koncertů. Kdy to ale bude, to zatím nevím.

Kdy a jak vás napadlo navštívit právě Nový Zéland?

Přes kamaráda jsme si zjistili kontakty na jednu farmu, kde by se nám mohlo podařit upíchnout a začali jsme plánovat cestu. Vzhledem k tomu, že mám blízko k horolezectví, tak jsem si peníze na cestu vydělal prací ve výškách. A v listopadu 1997 jsme vyrazili s tím, že jsem předpokládal, že pojedu asi na rok a půl. S tím, že tam budeme cestovat, strávíme tam nějakou dobu, vyděláme peníze a při zpáteční cestě vystoupíme v Malajsii, přes kterou jsme měli zpáteční letenku, zbytek cesty necháme propadnout a zpátky domů se dostaneme po zemi stopem, na kole a podobně. Plán nám nevyšel, neboť jeden z nás zemřel při výstupu na jednu z novozélandských hor a my jsme neměli chuť pokračovat a všichni jsme se předčasně vrátili domů.

Když jste odjížděl, počítal jste s tím, že své fotky budete nějak prezentovat?

Ano, měl jsem v plánu, pokud by z toho něco bylo, udělat nějakou výstavu. Knížku bych zatím dělat nechtěl. Ne, že bych si nevěřil, ale myslím si, že to chce ještě dopilovat techniku, abych si za tím, co udělám, mohl stát a říct, že je to dobré.

Jak jste se dostal k fotografování?

Od malička mě naši brali na hory a později jsem začal s přáteli lézt po horách a člověk se často dostane do takových míst, kdy je škoda s sebou nemít foťák, i když jsi amatér. Záleží jen na tom, kdo bude ochoten tomu věnovat tolik času a peněz.

Chcete se fotografování věnovat nějak hlouběji?

Nejprve jsem uvažoval o tom, že bych studoval fotografii na Slezské univerzitě v Opavě, ale nakonec jsem si řekl, že na to ještě nemám a rozhodl jsem se studovat na Lidové konzervatoři v Ostravě výtvarnou fotografii. Je to zaměřeno na černobílou fotografii. Já se zatím, ale ještě nechci nějak vyhranit. Myslím si, že to není potřeba, ze všeho se dá brát a na všem se dá učit. Kromě toho mám rozjetých spoustu projektů. Ve Frenštátě jsem si pronajal jeden dům, kde jsem si udělal ateliér a dělám akty, různé černobílé fotomontáže a podobně.

Plánujete nějakou další cestu do exotických zemí?

Nejdřív bych chtěl dodělat školu. Potom přes léto vydělat nějaké peníze a vyrazit na východ. Chtěl bych se podívat do Tibetu, Indie a tam té oblasti.

David Macháček


Kopřivnice se zapojila zpět do série koncertů Osmkrát rock

K o p ř i v n i c e (dam) - Až třetím koncertem letos začne pro kopřivnické fanoušky rockové hudby série Osmkrát rock. Kvůli zániku klubu Nora muselo být několik prvních koncertů odřeknuto a nebude ani možné zakoupit si levnější vstupenky, platící pro celou sérii.

Již tuto sobotu v devět hodin večer by měla vystoupit kapela Despondancing se svými předskokany skupinou Alvaréz Peréz.

Tříčlenná kapela Despondancing si za svůj název zvolilo slovní hříčku, kterou je složenina anglických výrazů despondancy (melancholie) a všeobecně známého dancing. Překvapivě vyzrálá skupina je charakteristická hypnoticky temným tepem bicích, doplněný gotickou basou a ne příliš výraznou kytarou. Zvukomalebný zpěv působí jako čtvrtý nástroj, čemuž napomáhají slušně zvládnutá angličtina a texty, postavené na několika stále se opakujících obratech. Despondancing a jejich vtloukání melodiky do temně a drsně depresivních ploch je na domácí scéně zcela ojedinělé.

Jako předkapela se na pódiu v bývalém hudebním salonku, kde se budou koncerty konat, objeví pět let fungující kapela Alvaréz Peréz.

Neúnavné kytarové vazby za podpory bicího automatu byly stylovým začátkem ambiciózní trojice.

Postupem času opustil Alvaréz Peréz své noiseové kořeny, ale zásadní změna nastala až s příchodem živého bubeníka. Skupina se definitivně ustálila v žánrové škatulce temného kytarového rocku. Surrealistické texty v podání charismatické zpěvačky a kytaristky Ellen Kosové dotvářejí jejich originální styl.


Kruh přátel hudby potěší České trio

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve středu dvacátého ledna vystoupí na pódiu kina Puls České trio, hrající ve složení: Dana Vlachová (housle), Miroslav Petráš (violoncello) a Milan Langer (klavír). Tento komorní soubor vznikl v roce 1982 pod názvem ARS Trio. Za dobu svého působení soubor získal řadu prestižních cen u nás i v zahraničí. Na programu koncertu zazní skladby Josefa Haydna, Luboše Sluka a Petra Iljiče Čajkovského.


V kulturním domě zahraje Pepa Nos

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert známé a žánrově zcela nezařaditelné osobnosti naší hudební scény Pepy Nose připravili na úterý devatenáctého ledna dramaturgové místního kulturního domu. V programu nazvaném Měj rád se Nos na rozdíl od svého posledního vystoupení v Kopřivnici, kdy jej doprovázel basista, představí pouze sám se svou kytarou. V průběhu koncertu zazní většina známých skladeb tohoto písničkáře.


Agentura Fox pořádá letos svůj ples již po osmé a čeká nejvíc lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Tradičně největším plesem v Kopřivnici je již několik let zpět Reprezentační ples Agentury Fox. Stejně tomu bude i v letošní, právě se rozbíhající, plesové sezoně a vzhledem k velikosti akce a nabídce nejrůznějších programů na plese bude znovu patřit k vrcholům sezony ve městě. „Myslím si, že každá firma se nějakým způsobem stará o svoje image, a to asi byla původní myšlenka, kdy jsme si v roce 1992 řekli, že uděláme ples,“ vysvětlil vznik této již osmý rok trvající tradice majitel cestovní kanceláře Agentura Fox Jaromír Naleraj.

Úplně první ples pořádal Fox v katolickém domě a už na něj přišlo mnoho lidí. Úroveň zábavy asi předčila to, co v Kopřivnici bylo do té doby běžné a od té doby se počet lidí, kteří se plesu účastní, stále pozvolna zvyšuje. Letos podle dosavadního zájmu opět na ples přijde nejvíc lidí. Vše bude jasné, ale až v den konání bálu, neboť lístky se podle Nalerajových slov budou prodávat až do poslední chvíle, neboť prý není problém v kulturním domě nebo hotelu Tatra usadit mnohem více lidí.

Druhý ples se už přesunul do kulturního domu a o další rok později se v noc konání plesu začal spojovat kulturní dům se sousední budovou hotelu.

„Kdysi dávno jsem navštívil ples, na kterém mě nejvíc zaujalo to, že v každém z několika sálů se dělo něco jiného a lidé mezi nimi chodili a bavili se. Něco takového jsme chtěli udělat i my, ale v samotném kulturním domě to dost dobře nešlo. Proto byl navrhnut ten rukávec, který již neodmyslitelně ke koloritu plesu patří,“ řekl Naleraj.

Za osm let, kdy Agentura Fox svůj ples pořádá, se na pódiu kulturního domu vystřídala také řada známých osobností a umělců. Za všechny lze jmenovat Richarda Müllera, Miroslava Žbirku, který bude letos na plese hrát již po třetí. Dále bylo možné vidět Ivana Mládka, Jiřího Korna, Lucii Bílou, Věru Špinarovou, Pavla Zedníčka a další.

Letošní ples začne úvodním blokem, ve kterém se bude střídat předtančení a módní přehlídka. Předtančovat letos mají děti z Dětského centra z Kopřivnice a módní přehlídka bude opravdu bonbonkem, neboť bude složena z modelů jedné z našich nejlepších módních výtvarnic současnosti Lady Vyvialové. „Bude to asi velmi zajímavé, návrhářka sama si vybírala modelky a modely, kteří budou její šaty předvádět, dohlíží také na choreografii. Dokonce požadovala i konkrétního kadeřníka, který bude připravovat účesy. Do přehlídky budou zapojeny i všechny tři miss, i když ne nějak aktivně, neboť se s nimi nedalo zkoušet,“ slíbil pořadatel plesu. Po loňském úspěchu bude znovu na plese hrát Miroslav Žbirka a rockenrollovou kapelu Marcela Woodmana vystřídá Yo-Yo Band. Dál v programu vystoupí tři miss České republiky Monika Žídková, Terezie Dobrovolná a Petra Minářová, silák Železný Zekon a po půlnoci zábavu obstará travesti show v podání skupiny Screamers.

Výtěžek z plesu, prodeje losů nebo dražeb nejrůznějších předmětů jde již od začátku na konto Dětského centra v Kopřivnici, speciálního zařízení pro výuku dětí s nejrůznějšími postiženími. Stejně tomu bude i v letošním ročníku a předpokládaná minimální částka, kterou Centrum obdrží, je deset tisíc korun.

„Nejdůležitější je, aby organizátor, i když se mu to nikdy úplně nepodaří, co nejvíc rozptýlil ty naškrobené lidi a z plesu udělal co největší zábavu,“ uzavřel Jaromír Naleraj.


Kino bude hrát Hadí oči a komedii Vrtěti psem

K o p ř i v n i c e (dam) - Třetí promítací týden v novém roce zahájí dnes kino Puls snímky Vrtěti psem a Hadí oči.

Sexuální skandály amerických prezidentů nejsou jen tím, co plní stránky novin a večerní televizní zpravodajství, ale dávají velmi dobré téma i filmařům. Nedlouho po té Gene Hackman na plátně vystoupil jako první muž USA se zálibou v deviantním sexu, se na plátno dostává další film s touto tématikou, i když tentokrát je žánr odlehčený na satirickou komedii.

Tentokrát si prezident zašpásoval s nezletilou školačkou, která ovšem na nic nečekala a svůj příběh téměř okamžitě prodala listu Washington Post. Hlava státu vzniklý problém řeší odjezdem na delší oficiální návštěvu a nechává své problémy řešit lidi, kteří jsou za to placeni. Úkolem zachránit prezidentovi úřad i po dalších volbách, které by byly bez zásahu profesionálů určitě ztraceny, je pověřen speciální poradce Conrad Brean v podání vynikajícího Roberta De Niro. Jenže situace je natolik vážná, že prezidentovi může úřad zachránit jedině zázrak a tak se Brean rozjíždí do továrny na sny do Hollywoodu. Tam najde jednoho z nejlepších producentů Stanleyho Motsse, kterého si zahrál rovněž skvělý Dustin Hoffman. Společně pak oba muži rozjedou největší kamufláž, jakou Amerika zažila a přesvědčí celou zemi, že právě fikce, kterou jí předkládají, je pravda.

Režisér snímku Barry Levinson, který má již na svém kontě třeba úspěšné filmy Dobré ráno Vietname a Rain Man, natočil velmi kvalitní komedii, při které se člověk sice od srdce zasměje, ale zároveň v něm probudí pocit jakési nejistoty, vždyť zaměnit realitu za výmysl, je úplně snadné, a to nejen ve filmu.

Nevšední thriller režiséra Briana De Palmy Hadí oči budou až do pondělí večerním programem kina.

Detektiv Nick Santoro (Nicolas Cage) je sice policista, ale rozhodně nepatří k těm dobrým, bere úplatky a občas i udělá něco, na co nemá právo. Ve svém městě Atlantic City je ale uznávaný a možná to i někam dotáhne.

Jednoho dne, zrovna když se ve sportovní hale chystá mistrovský zápas v boxu, projíždí městem ze své inspekční cesty ministr obrany a dostane taky chuť, podívat se na zápas. To je také možnost setkání Nica Santora se svým kamarádem z dětství a nynějším osobním strážcem ministra Kevinem Dunnem. V té chvíli ještě nikdo netuší, že v prvních řadách arény se pár minut po začátku zápasu odehraje větší drama než v ringu. Ministr je zastřelen, a i když atentátník je téměř okamžitě zneškodněn, Santoro tuší, že byl jen pouhou loutkou spiknutí, které vede až k nejvyšším místům.

Dobrý začátek filmu, tradičně vynikající technické zpracování, na kterém si režisér De Palma velmi zakládá, ani ve spojení s výborně hrajícím Cagem, však nemohou snímek vyzvednout výše než na průměrný.


Dr(o)bečky z knihovny

ALMANACH PRACÍ KOPŘIVNICKÝCH DĚTÍ JE NA SVĚTĚ

Vyvrcholením literární a výtvarné soutěže, organizované městskou knihovnou v roce 1998, bylo prosincové vydání almanachu, čítajícího 33 literárních a 16 výtvarných dílek kopřivnických dětí. Almanach byl vydán u příležitosti padesátiletého výročí povýšení Kopřivnice na město. Do soutěží se nám sešlo téměř 250 prací. Ty nejlepší byly vybrány a seřazeny do tohoto almanachu. Almanach s názvem "Jak to vidím já" je k dostání v knihovně, informačním centru, v knihkupectví Pohoda a v knihkupectví Králík. Všem zúčastněným děkujeme a těšíme se na další spolupráci.

Maminka (Nikolka Šuhajová, 9 let)

Mám tak ráda maminku.
Podávám jí květinku.
Květinka je z lásky,
má tak žluté vlásky.
A ta její očička,
jsou jako dvě sluníčka.
Svítí, svítí na zemi,
zítra budou prázdniny.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 14. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin satirickou komedii USA Vrtěti psem. Prezidentův chtíč otřásl Bílým domem i předvolebními preferencemi. Profesionální mystifikátoři Robert De Niro a Dustin Hoffmann geniálně mlží aneb příběh ala M. Lewinská. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede thriller USA Hadí oči. Zkorumpovaný detektiv na stopě vrahů ministra obrany. Do 12 let nepřístupný

Pátek 15. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin satirickou komedii USA Vrtěti psem. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede thriller USA Hadí oči. Do 12 let nepřístupný

Sobota 16. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin satirickou komedii USA Vrtěti psem. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede thriller USA Hadí oči. Do 12 let nepřístupný

Nora Café uvede ve 21 hodin Despondancing + Alvaréz Peréz (koncert v rámci 8x rock). Koncert se uskuteční v hudebním salonku KDK

Neděle 17. ledna

Kino Vláček zve všechny děti v 15 hodin do kina Puls na českou pohádku Tři zlaté vlasy děda Vševěda. V 17.30 hodin kino Puls uvede satirickou komedii USA Vrtěti psem. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede thriller USA Hadí oči. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin romantické drama Zaříkávač koní

Pondělí 18. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin satirickou komedii USA Vrtěti psem. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede thriller USA Hadí oči. Do 12 let nepřístupný

Úterý 19. ledna

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Pepu Nose. Koncert se uskuteční v prostorách kina Puls

Středa 20. ledna

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na České trio. Koncert se uskuteční v prostorách kina Puls. (platí předplatné KPH)

Nora Café vás zve ve 20 hodin na poslechový večer - D. J. Jezus

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin satirickou komedii USA Vrtěti psem. Do 12 let nepřístupný

Čtvrtek 21. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Zakomplexovaný mravenec s touhou odlišit se od davu nemůže mít v mraveništi snadný život. Film vyrobený trojrozměrnou počítačovou animací. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii VB, USA Do naha! Bez práce, bez peněz, bez kalhot. Do 12 let nepřístupný

Pátek 22. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii VB, USA Do naha! Do 12 let nepřístupný

Nora Café vás zve ve 20 hodin na Power music dance club - Milana 105 kg Krajčího

Sobota 23. ledna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii VB, USA Do naha! Do 12 let nepřístupný

Neděle 24. ledna

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Krakonoš a poslíček. V 17.30 hodin uvede kino Puls animovanou dobrodružnou komedii USA Antz - mravenecZ. Ve 20 hodin uvede hořkou komedii Do naha! Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin černou komedii Čas dluhů. Do 12 ve nepřístupný


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 14. 1. 17.30 - 21, pá 15. 1. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 16. 1. 14 - 22, ne 17. 1. 9 - 19, po 18. 1. zavřeno, út 19. 1. 18 - 21, st 20. 1. 18 - 21, čt 21. 1. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod., společná: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hodin

Hokej: so 16. 1. v 10 hod. HC Kopřivnice - Uničov (4. tř.), ve 12.30 hod. HC Kopřivnice - Uničov (5. tř.), v 17 hod. Kopřivnice - Orlová (II. liga sk. B - muži); ne 17. 1. v 9 hod. HC Kopřivnice - Studénka (3. tř.), v 11.20 hod. HC Kopřivnice - Č. Těšín (3. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Orlová (dorost) a v 16 hod. HC Kopřivnice - Orlová (junioři); so 23. 1. F-M - Kopřivnice (II. liga sk. B - muži)

Bruslení veřejnosti: čt 14. 1. 17 - 18.15, so 16. 1. 14.45 - 15.45, ne 17. 1. 18.30 - 19.45, út 19. 1. 17.15 - 18.30, čt 21. 1. 17 - 18.15 hodin

2. okresní liga futsalu: ne 24. 1. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 13.00 Twins N. Jičín - Dynamo N. Jičín, 13.50 FC Sharks F-M - Tornádo N. Jičín, 14.40 Kuna Team F-M - Twins N. Jičín, 15.30 Dynamo N. Jičín - FC Sharks F-M, 16.20 1. FC Tornádo N. Jičín - Kuna Team F-M

Volejbal: so 23. 1. se v 10 hodin na zimním stadioně v Kopřivnici odehraje utkání národní ligy kopřivnice - Bzenec

Rekreační turistika: so 16. 1. v 6.12 hod. ČD Kopř. - Veřovice - žl. + č. Malý Javorník - kolem Malého Javorníku - na mod. zpět na M. Javorník - do Veřovic ČD - odj. ve 12.18 hod., návrat ve 12.37 hod.; út 19. 1. v 8.10 hod. na autobus. zastávce Kolonie Kopřivnice - Rybí Fojtství - procházka přes Rybí - autobus. zastávka Rybí horní - odj. v 10.10 hod. do Kopřivnice - příjezd na zastávku Kolonie v 10.22 hod.; so 23. 1. v 6.26 hod. odjezd ČD Kopřivnice - Jeseník n. O. - Vražné - Hynčice - Bělotín - ČD odj. v 11.58 hod. (Hynčice - památník Řehoře Mendela) - příjezd ve 12.58 hod.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: Šternberk - HC Kopřivnice 2:2 (0:1, 2:0, 0:1), branky: Střecha, J. Michna. RP dorostu: Šternberk - HC Kopřivnice 5:5 (1:2, 1:3, 3:0), branky: Žáček 2, Novotný, Třeštík, Merta; 5. tř.: Šternberk - HC Kopřivnice 5:8, branky: Galda a Seidl 3, Hrnčárek, Tic; 3. tř.: F-M - HC Kopřivnice 5:0; HC Kopřivnice - TJ Studénka 2:2, branky: Šottník, Bartošák; HC Kopřivnice - TJ Nový Jičín 0:7 (0:0, 0:3, 0:4), přátelské utkání mužů, hráno 5. 1.

Městská hokejová liga neregistrovaných: Lahvators - Palkovice 6:6 (14. 12.), Slivovice - Vidlators 12:4 (16. 12.), Krysy - Lahvators 6:3 (17. 12.), Mošnov - Tichá 2:5 (18. 12.), Rivals - Pyraňa 4:3 (19. 12.), Netopýři - SKP 12:2 (20. 12.), Štramberk - Butchers 7:3 (21. 12.), B. A. H. - Petřvald 5:3 (25. 12.), Vidlators - Drnholec 3:10 (27. 12.), Chlupatí - Swampers 15:0 (28. 12.), Mošnov - Palkovice 11:2 (29. 12.), Bartošovice - Paso Team 5:9 (30. 12.), Pyraňa - B. A. H. 3:3 (2. 1.), Tichá - Lahvators 7:4 (3. 1.), Termiti - Slivovice 2:4 (5. 1.), Superior - Rivals 1:4 (7. 1.), Swampers - Krysy 2:17 (8. 1.), Petřvald - Hájov 15:5 a Butchers - Mošnov 2:4 (9. 1.), SKP - Paso Team 5:2 (10. 1.)

Gymnastika: Na Vánoční prskavku, tedy závod dívek, který 19. prosince pořádal kopřivnický gymnastický klub, se v předvánočním čase sjelo celkem 54 závodnic ze 7 oddílů severní Moravy. Z výsledků: kat. přípravky: 1. T. Pavlů (Sokol Mor. Ostrava), 2. N. Macková (Kopřivnice), 3. N. Pítrová (kopřivnice). Další umístění našich závodnic: 8. M. Filová, 9. T. Houšťavová, 18. L. Bujnošková, 23. M. Třeštíková (startovalo 26 dívek). Kat. ml. žákyně B: vyhráli hosté a naše se umístily takto: 5. I. Bujnošková, 9. T. Niedzwiedzová, 11. A. Erbenová, 12. P. Kedroňová (startovalo 17 dívek). Kat. ml. žákyně A: pouze kopřivnická děvčata 1. M. Mendeová, 2. A. Kročilová, 3. E. Bujnošková, 4. M. Münsterová. Kat. st. žákyně B: 1. H. Kapošvaryová (Sokol Mor. Ostrava), 2. J. Wolfová (Kopřivnice), Z. Havelková (Rožnov p. R.), (startovalo 7 dívek). Juniorky B a st. žákyně A - startovali pouze hosté. V kat. juniorek A - pouze naše gymnastky, 1. D. Pítrová, 2. M. Lacinová


Renatu Kvitovou loni nejvíce potěšil závod v Chibě

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Opravdu důvěrně zná Kopřivnici a její okolí současná kopřivnická běžecká jednička Renata Kvitová. Udržet se v české ženské běžecké špičce a myslet výše, znamená každodenní trénink, takže kilometrů odběhaných na zdejších cestách má dnes v tréninkovém deníku zaznamenáno opravdu požehnaně. Přestože tu nejsou podmínky pro vrcholové běhání ideální, vrátila se po několika letech strávených v Brně právě do města, kde s atletikou začínala.

Jaké byly ty úplné běžecké začátky?

Začínala jsem už jako malá holka na základní škole, kde jsem nejprve chodila do atletického kroužku k panu Michálkovi. Později nás převzal pan Kocián a u něj jsem běhala vlastně celou základní i střední školu. Hodně jsem běhala i s taťkou, který mě k běhání kdysi přivedl.

Potom jsi odešla do Brna a začala tam pracovat ve zdravotnictví, jak to bylo s trénováním?

Nejprve mě připravoval Josef Sečkář a od roku 1994 Luděk Hudák. Ten má sám hodně běžeckých zkušeností, ze kterých čerpá a byl to on, kdo mě dostal na současnou úroveň. Později se pracovní podmínky v Brně zhoršily a já jsem se vrátila do Kopřivnice, trenér ale zůstal stejný. Trénuji tady a sparingpartnera mi dělá taťka. Je pro mě velkou oporou, určitě mě to takto ve dvou více baví.

Běháš jak dráhu od 800 m do 10 km, tak v posledních letech hlavně silnici. Je pro tebe prioritní silnice nebo dráha?

Je to tak na půl. Dráhu mám hodně ráda, připadá mi důležitější a závody na ní mě pořád motivují. Na silnici běhám hlavně Český pohár, což je série 12 závodů v průběhu celé sezony, ale zaběhnu si i různé pouťáky a krosy. Asi nejmíň mě baví halové závody. Na halu se totiž člověk nemůže ve zdejších podmínkách kvalitně připravit a tak ji chodím vlastně z plné vytrvalostní přípravy a nijak se na ní speciálně nepřipravujeme. Pro příští rok se chci určitě připravit na dráhu, a jestli bude, tak i na Český pohár.

Právě uběhlý rok byl pro tebe ze sportovního hlediska hodně úspěšný. Mohla bys ho zhodnotit?

Loňská sezona byla zřejmě zatím ta nejlepší, i když jsem čekala, že si zaběhnu více osobních rekordů. Nejvíc mě potěšila skvělá atmosféra i výkon v závodě na pět kilometrů v japonské Chibě, potom druhé místo z mistrovství České republiky na deset kilometrů na dráze Jablonci nad Nisou, protože je nejlepším umístěním, kterého jsem kdy při mistrovství dosáhla, a radost mám i ze dvou mistrovských třetích míst - v běhu do vrchu a půlmaratonu.

V Českém poháru jsi celkově skončila čtvrtá. Nemrzí tě ten kousek, který tě dělil od třetího stupínku?

Samozřejmě že ano, ale i za čtvrté místo jsem ráda, protože udržet si formu po celou dobu, co se závody poháru běhají, tedy skoro celou sezonu, je velmi těžké. Nejvíce mě asi mrzí Běchovice. Necítila jsem se úplně ideálně a nepodala tak stoprocentní výkon. Šesté místo považuji za neúspěch, ale časově to nejhorší nebylo, zaběhla jsem si vlastně traťový osobák.

Závěr roku patřil krosům a také jednomu z nejkrásnějších zážitků tvé dosavadní běžecké kariéry - mezinárodní štafetě v Japonsku...

Začala bych asi Japonskem, kam jsem v půlce listopadu letěla jako náhradnice do štafety. Přesně to byla International Chiba Ekiden, což je štafeta v délce maratonu, kterou běží šest lidí. Nakonec jsem v ní místo nedostala, ale absolvovala jsem kvalitně obsazený závod žen na 5 km (dráha), který pořadatalé vypsali právě pro náhradníky štafet. Zaběhla jsem si tam osobní rekord - 16:43, takže jsem se kromě nádherných zážitků z této země nevracela s prázdnou ani co se týká sportu.

Tři dny po návratu z Japonska jsi běžela v Pardubicích mistrovství ČR v krosu...

Na to, jak to bylo brzy po příletu, jsem běžela docela dobře a páté místo i pocit ze závodu hodnotím kladně. Díky tomuto umístění jsem byla nominována do italské Ferrary na ME v krosu. Tam jsem skončila 45. a dá se říct, že i s tímto umístěním jsem relativně spokojená, protože odstup na závodnice přede mnou nebyl tak velký a já jsem cítila v závěru ještě hodně sil. Bohužel se mi je nepodařilo ideálně rozložit, chybělo mi více odvahy a určitě i zkušeností. Z našich holek jsem se umístila nejlépe, což je dalším plus.

Můžeš na závěr trochu přiblížit, co všechno obnáší život vrcholového sportovce?

Trénuji každý den. V přípravném období, to znamená mimo hlavní sezonu, navíc třikrát v týdnu dvoufázově. V tomto období se týdenní kilometráž vyšplhá přes sto kilometrů, jinak je to méně, tak kolem osmdesáti. V jídle se nijak neomezuji, myslím, že i kdybych neběhala, jedla bych podobně. To znamená bílé maso, ryby, těstoviny, rýži, celozrnné pečivo a hodně ovoce a zeleniny. Momentálně nepracuji, jsem vystudovaná zdravotní sestra, ale de facto jsem pracovala jen v Brně. Vyhovovala by mi tak čtyř až šestihodinová pracovní doba, ale zatím jsem nic takového nesehnala.

Jana Kapounová


Gymnastce Janě Macíčkové se první start v zahraničí vydařil

A r g u e s (mac) - Závěr loňského roku byl pro odchovankyni kopřivnické gymnastiky Janu Macíčkovou velice významný. Byla zařazena do výběru, který reprezentoval v závodě Evropského poháru družstev v Argues ve Francii, kam se sjelo 18 čtyřčlenných družstev z šestnácti států Evropy.

Naši měli smůlu, Veronika Jandová měla se svým trenérem autonehodu a tak startovali jen ve třech. Oslabeni o čtvrtou závodnici se umístili na 11. místě. Přesto děvčata zaznamenala i úspěchy. Postoupila do tří finálových závodů jednotlivců na nářadí. Veronika Ožanová na bradlech, Lenka Bořutová na přeskoku a Jana Macíčková na kladině. Na tomto královském nářadí se umístila na krásném 6. místě. Celkově vyhrála Kuzněcovová z Ruska, která má za sebou již start na olympiádě.


Druhou ligu vede Tornádo

K o p ř i v n i c e (luk) - Minulou neděli si ve druhé okresní lize futsalu udrželo vedení Tornádo Nový Jičín, tentokrát však překvapivě podlehlo Twinsu Nový Jičín 3:4. Twins zvítězil i ve svém druhém utkání a postoupil tak na druhé místo.

Výsledky 9. a 10. kola 2. okresní futsalové ligy: Dynamo N. Jičín - Kuna Team F-M 5:3 (2:1), branky: Mondek 3, Chrustawczuk 2 - Stalmach, Klimeš, Krasula; FC Sharks F-M - Twins N. Jičín 1:6 (1:2), branky: Grufík - Kelnar 3, Novák 2, Holub; 1. FC Tornádo N. Jičín - Dynamo N. Jičín 11:5 (4:2), branky: Pagáč 4, Čapka 3, Hrachovec 2, M. Kreml, Žitník - Vybíral, Mondek 2, Chrustawczuk; Kuna Team F-M - FC Sharks F-M 3:4 (2:0), branky: Neusser, Klimeš, Musil - Grufík 2, Pospíšil, Novobilský; Twins N. Jičín - 1. FC Tornádo N. Jičín 4:3 (2:2), branky: Novák 3, Kalíšek - R. Kreml, Polónyi, Čapka.

Střelci: Lukáš Polónyi (Tornádo) 21, Daniel Chrustawczuk (Dynamo) 17, Martin Černoch (Tornádo) 14, Radek Mondek (Dynamo) a František Musil (Kuna) 12, Petr Pargáč, František Hrachovec (oba Tornádo) a Tomáš Kelnar (Twins) 10, Jaroslav Čapka, Marek Kreml (oba Tornádo), Josef Holub (Twins) a Bohumil Vybíral (Dynamo) 9.


Megas se proti Chocni a Pardubicím neprosadil

IFTC/Megas - Gilotina Choceň 5:8 (2:4)

IFTC/Megas - Torch Pardubice 4:10 (2:3)

C h o c e ň (red) - IFTC/Megasu se o víkendu ve druhé lize příliš nedařilo, neboť prohrál obě utkání, ke kterým nastoupil. Po velice slibném začátku utkání proti vedoucímu celku soutěže Gilotině Choceň, vedl Megas 1:0, soupeř však využil během dalších deseti minut jeho individuálních chyb a skóre obrátil na 1:3 ve svůj prospěch. Navíc se posléze zranil nejlepší hráč Megasu Oldřich Malý, takže Gilotina v závěru svůj post v soutěži potvrdila, když zvítězila 5:8.

Druhé utkání s Torchem Pardubice bylo snad nejhorším dosavadním zápasem, který Megas v soutěži sehrál. Po přijatelné první půli, kterou prohrál 2:3, nesplnilo mužstvo po změně stran taktické pokyny trenéra, v podstatě se sesypalo a prohrálo jej 1:7, tedy celkově 4:10. Po tomto kole klesl Megas s 25 body ze šesté příčky na sedmou pozici.


Hokejisté zahájili porážkou v Přerově

HC Přerov - HC Kopřivnice 8:3 (3:1, 1:1, 4:1)

P ř e r o v - Po třítýdenní přestávce pokračovala druhá hokejová liga druhou částí a Kopřivnice se ve skupině o deváté až čtrnácté místo utkala v tabulce s devátým Přerovem na jeho ledě.

Domácí se dvěma rychlými góly (první z přesilovky) během 11. minuty dostali do vedení, hosté odpověděli Fojtíkem z příhry Hejče v 16. minutě. Krátce před koncem první třetiny přerovský Slaměník převzal nahrávku Vodičky, ujel našim obráncům a domácí si vybojovali opět dvoubrankový náskok. Po druhé se za záda přerovského gólmana Bureše trefil v přesilovce Pavlát za asistence Dobečky na počátku druhého dějství, početní převahy k dosažení čtvrtého gólu pak využili domácí Kohútem ve 35. minutě.

Poslední část hry už proběhla plně v moci přerovských hokejistů, kteří svůj náskok zvyšovali. Čtyřicátá devátá minuta - další proměněná přesilová hra domácích, kdy Černý dal na 5:2. Po necelé minutě Hlinka kapituloval po šesté, když ho překonal z dálky Sýkora, a kopřivnický brankář odjel na střídačku.

Naši hokejisté potom již jen korigovali - v 55. Fojtík nahrál Hejčovi, který se probil přerovskou obranou a za Burešem se rozsvítila červená. Střídající Raška kapituloval dvakrát, nejdříve v 57. min. po akci Slaměníka a v předposlední minutě utkání pak uzavřel skóre v přesilové hře přerovský Oharek na konečných 8:3.

Branky za HC: 16. Fojtík, 23. pavlát, 55. Hejč.

Příští druholigové mistrovské utkání sehrají hokejisté na domácím ledě v sobotu 16. ledna, kdy od 17 hodin budou hostit Orlovou. Ta po první části soutěže figuruje na dvanácté příčce tabulky.

Stanislav Hlas


Mladé krasobruslařky potěšily v Náchodě

N á c h o d (jk) - Na přední místa se na velké ceně Náchoda, v závodě zařazeném do Českého poháru, dokázaly o víkendu v kategorii nováčků probojovat i kopřivnické krasobruslařky. Třetí místo vybojovala Hana Kubátková a čtvrté Michaela Žídková, solidní je i umístění deváté Denisy Mášové a jedenácté Terezy Výborné. S výkonem členek FSC Superior byl trenér Evžen Milčinský spokojen, trochu naštvaný byl však na rozhodčí. „Holky zajely slušně, řekl bych to, co umí, akorát nás trochu zradili rozhodčí. Preferovali v Čechách trochu něco jiného než na Moravě,“ postěžoval si Milčinský.

Mezi mladšími žáky skončil kopřivnický Ivan Macho třináctý. Jeho výkon podle Milčinského odpovídal tomu, co má natrénováno. „Tento závod byl pro mladší žáky poslední možností probojovat se na mistrovství republiky žactva, které se jede začátkem února v Kralupech n. Vltavou, takže již nyní je Ivanova kvalifikace na základě bodů z Českého poháru jistá,“ řekl Milčinský.

Na mistrovství republiky by se kromě Macha měli objevit v kategorii žáků Radek Dresler a Jiří Klowersa, mezi žačkami pak Pavlína Klowersová, která po operaci kolena již pomalu začíná trénovat. „Před operací byla Pavlína v Českém poháru na druhé příčce, pak se sice díky absenci na dalších závodech propadla na čtrnáctou příčku, ale ani tak by jí účast na M ČR neměla uniknout, neboť tu má zajištěnou 24 závodnic,“ dodal Milčinský.


Volejbalistům se nad očekávání daří

Foto 9

K o p ř i v n i c e (jk) - Se čtvrtým místem v I. národní lize může být po polovině soutěže trenér mužů kopřivnického volejbalového klubu Bohuslav Skyba opravdu spokojen. Vzhledem k tomu, že mužstvo nastupovalo do soutěže jako nováček, po tom, co loni postoupilo z krajského přeboru, je toto umístění nad očekávání dobré. Před sezonou totiž trenér i hráči počítali s tím, že budou bojovat o udržení v soutěži. „S umístěním jsem spokojen až na zbytečně prohrané zápasy v Komárově a doma s Ingstavem Brno, s kterým jsme myslím měli na jedno vítězství. Mohli jsme tak být i třetí, ale myslím, že i čtvrtá příčka je na nováčka slušná,“ hodnotí výkon mužstva po polovině soutěže Skyba.

V čem vidíte rezervy mužstva?

Určitě ve zkušenostech, jelikož jsme loni hráli oblast. Někteří už vyšší soutěž hráli, ale třeba pro nahrávače Martina Bajera je to letos premiéra ve vyšší soutěži a právě málo zkušeností u tak klíčového hráče je znát. Většina družstev má zkušené nahrávače, my to musíme vyrovnávat hrou celého týmu. Když to ale vezmu z jiné stránky, je mládí nahrávače i celého mužstva perspektivní do budoucna.

Na čem hodláte více zapracovat?

Měli jsme hodně hluchých míst v zápasech s lepšími mančafty, sice ne až tak výrazných, ale přece. Rezervy máme také v podání, ve hře v poli a jak už jsem řekl v nahrávce.

Počínaje Novým rokem došlo k určitým změnám v pravidlech. Jak se to dotkne vaší soutěže?

Pro nás to znamená, že může hrát libero, což je hráč, který nesmí podávat, hrát u sítě ani zezadu smečovat. Je to hlavně obrovská výhoda pro posílení pole. Mělo by to zrychlit hru a tím pádem z ní odstranit i stereotyp, který nám dělá problémy. Mám na tento post vytypovaného Stanislava Sykalu, který je myslím pro libero ideálním typem hráče. Časem by to určitě chtělo ’vyškolit’ i někoho z mladých.

S jakým konečným umístěním byste byli spokojeni?

Budeme brát jako úspěch umístění do pátého místa.


Po porážce od Plzně je čekají zápasy pravdy

HC Kovopetrol Plzeň - KH Kopřivnice 30:18 (14:8)

P l z e ň (jk) - První zápas v novém roce, ke kterému kopřivničtí házenkáři nastoupili v Plzni proti vedoucímu mužstvu soutěže, nepřinesl překvapení. Kopřivnice, která doufala v únavu soupeře po zápase v lize mistrů, Západočechům podlehla vysoko 30:18.

Za zlom ve vcelku vyrovnaném prvním poločase, lze označit neúspěch Kopřivnických při trháku za stavu 9:6 a následné zvýšení rozdílu domácích na čtyři body. „Díky této chybě nám soupeř zbytečně odskočil. V úplném konci jsme ještě udělali taktickou chybu, která nás stála další branku a rozdíl ještě narostl. Přesto bych řekl, že skóre po poločase dění na hřišti neodpovídalo,“ komentoval první poločas trenér Kopřivnice Miroslav Bartoň.

Ve druhé půli začala Plzeň hrát s velmi vysunutou obranou, čímž Kopřivnickým přidělala problémy s rozehrávkou. Ti sice odstup drželi stále přijatelný, ale o jejich osudu brzy rozhodly nevydařené vlastní přesilovky. Celkem osm minut početní převahy prohráli v poměru 8:1, když jejich vlastní chyby domácí neúprosně a neomylně trestali z rychlých přechodů do útoku.

„Konečné skóre sice není z nejlepších, přesto jsem relativně spokojen s hrou předvedenou v prvním poločase. Rezervy jsou v sestavě, neboť jsme dnes nastupovali bez Michalčíka a Pavlíčka, navíc si v prvním poločase obnovil zranění kotníku Poljak. Budeme se teď soustředit na zápasy pravdy, tedy se soupeři od osmého do dvanáctého místa v tabulce. Postupně nás čeká Jičín, Kostelec, Náchod a Lovosice. Zápasy pravdy proto, že jestli nebudeme schopni s těmito týmy uhrát šest bodů, bude pozdější záchrana hodně těžká,“ dodal Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Dořičák, Štěpán, Poljak, R. Šustala, M. Šustala, Kelnar.


New Jersey vede 1. ligu s pětibodovým náskokem

K o p ř i v n i c e (jk) - První okresní liga futsalu má za sebou již svou první polovinu. Jedině New Jersey Nový Jičín dokázalo všechny své soupeře porazit a má v čele tabulky pětibodový náskok na druhý Megas Bordovice ’B’, který tentokrát rovněž neztratil ani bod.

Na třetí místo postoupila Lavina Kopřivnice, která poprvé stoprocentně splnila roli favorita, když ani jednou neprohrála. Rekordní výsledek se zrodil právě v utkání Laviny proti Lupresu Frýdek - Místek, které Lavina vyhrála 21:0. Nejlepšími střelci tohoto dvoukola se staly dvě hlavní posily Laviny Jan Zeh a Luděk Polášek. Oba hráči vstřelili po osmi brankách.

Své první body získalo Victory Frýdek-Místek, které porazilo v městském derby FC Lupres Team Frýdek-Místek 1:0. Lupres tak zůstává jako jediný i nadále bez bodového zisku.

Výsledky 7. a 8. kola 1. okresní futsalové ligy: New Jersey N. Jičín - Fleret Frenštát 5:3 (2:0), branky: Macíček 2, Vybíral, Kovář, Fryšara - Vašek, Vašenda, Kulišťák; R. U. M. Kopřivnice - New Jersey N. Jičín 2:5 (2:2), branky: Šindler, Schäfer - Dvořák, Fryšara, Kovář, Fiala, Szarowský; Fleret Frenštát - R. U. M. Kopřivnice 4:4 (2:2), branky: Vašek 2, Matůš, Vašenda - Zátopek, Šindler, Čevela, Kapica; FC Lupres Team F-M - Victory F-M 0:1 (0:1), branka: P. Poledník; FC Lavina Kopř. - FC Lupres Team F-M 21:0 (9:0), branky: Zeh a Polášek 5, Kudělka a Paciorek 4, Strnka 2, Kladiva; Victory F-M - FC Lavina Kopř. 3:11 (0:7), branky: Kaňok, T. Poledník, P. Poledník - Strnka, Polášek a Zeh 3, Kladiva, Kudělka; Megas Bordovice B - V. Ú. K. Chaos Kopř. 4:3 (3:2), branky: Škrbel, L. Vávra, Sobota, Babinec - Polášek 2, Holub; V. Ú. K. Chaos Kopř. - Chyba Team Libhošť 9:2 (4:1), branky: Holub, Macháč 3, Polášek 2, Bartoň - Šustek 2; Chyba team Libhošť - Megas Bordovice B 1:5 (1:3), branky: R. Řehák - L. Vávra 2, Babinec, Stonawski, Škrbel. Střelci: R. Paciorek (Lavina) 16, R. Fryšara (Jersey) a L. Čevela (R. U. M.) 15, D. Strnka, T. Kudělka (oba Lavina) a L. Hajník (R. U. M.) 10, K. Macháč, L. Polášek (oba Chaos) a M. Řehák (Chyba) 9, P. Vybíral (Jersey), J. Zeh a L. Polášek (oba Lavina) 8.


Kvitová porazila Peterkovou

O s t r a v a , L e g n a n o (jk) - Při Silvestrovském běhu v Ostravě Hrabové se kopřivnické běžkyni Renatě Kvitové podařilo porazit vynikající českou maratonkyni a duatlonistku Alenu Peterkovou.

V závodě dlouhém 9 550 metrů, běžícím se na dvou okruzích v městské části Ostravy, se Kvitová začala Peterkové vzdalovat ve čtvrtině trati a v cíli se pak radovala nejen z vítězství, ale i traťového rekordu, který dosud držela Jana Biolková. Časem 33:19 překonala rekord o pouhé dvě vteřiny, Peterkovou však porazila o více než minutu a půl. „Mám velkou radost nejen z toho, že jsem Alenu porazila, ale i z kvalitního výkonu, který jsem v závodě podala. To, že jsem jí předběhla mě překvapilo, ale zároveň zůstávám při zemi, protože vím, že šla závod z plného tréninku. Po závodě se zachovala perfektně, podala mi ruku a řekla, že jsem dneska byla prostě lepší,“ popisovala dojmy ze závodu Kvitová.

Na Tři krále se Renata Kvitová díky výkonu na krosovém mistrovství Evropy ve Ferraře účastnila International cross-country v italském Legnanu. Na třech dvoukilometrových okruzích, vedoucích převážně travnatým povrchem to bylo, podle jejích slov, hodně těžké. „Trať byla náročnější než ve Ferraře, což potvrzují i konečné časy všech běžkyň,“ hodnotila podmínky závodu Renata. V konkurenci 40 běžkyň, mezi nimiž se objevily i jména keňských, etiopských či marockých závodnic, se Kvitová prosadila v čase 21:56 na třinácté místo. Vítězná Etiopanka dosáhla v cíli času 20:09. „Trochu mi trvalo než jsem se rozběhla, všechno jsem doháněla v posledním okruhu. Podle manažera, jsme já či Petra Drajzajtlová, která tam jako další česká běžkyně byla, mohly dosáhnout i sedmého místa, já jsem však vzhledem k těžké trati relativně spokojena i takto,“ komentovala závod Kvitová.

Dvě vítězství si připsal v posledních závodech roku Alexandr Neuwirth, který kromě závodu v Hrabové, běžel ještě Štěpánský běh v Ostravě-Porubě. Prvenství ve své kategorii do 49 let pak vybojoval i v Novoročním běhu v Kobeřicích. Dařilo se také veteránovi Karlu Piskořovi, který rovněž vyhrál v Porubě i Kobeřicích.

Z výsledků: 26. 12. - Ostrava Poruba (Štěpánský běh - 13,6 km): muži do 39 let: 4. R. Šádek (MK Kopřivnice) 44:46; muži do 49 let: 1. A. Neuwirth 47:32, 4. J. Kvita 51:06; muži do 60 let: 1. K. Piskoř 54:46 (všichni MK Kopřivnice); 31. 12. - Ostrava-Hrabová: muži do 49 let: 1. A. Neuwirth 32:31, 4. J. Kvita 34:56, ženy: 1. R. Kvitová (RPG Brno) 33:19, 2. A. Peterková (Havířov) 34:52 ; 4. 1. - Kobeřice (Novoroční běh - 9,5 km): muži do 49 let: 1. A. Neuwirth 32:32, 4. J. Kvita, muži do 60 let: 1. K. Piskoř 37:03; Legnano - Itálie (6 km): 13. Kvitová 21:56.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:26