Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 44/98 ze dne 17. prosince 1998

Titulní strana

Vánoce letos budou chudší, obchodníkům klesají tržby
Nástěnky se schránkami důvěry
Tatra získala úvěr od exportní banky
Automobilka je připravena na přísnější limity
Používání pyrotechniky je kromě silvestra zakázáno
Rauty či firemní večírky dávají nový význam i tanečním kurzům

Zprávy z města a okolí

Vánoční svátky omezí činnost některých úřadů
Škola na náměstí již může zapsat děti z celé Kopřivnice
Zápisy z jednání rady prozatím zůstávají neveřejné
Lidé nejsou z nového systému placení vývozu odpadu nadšeni
Ke změnám ve složení městské rady může dojít ještě letos
Radní návrh rozpočtu ještě nemají
Další Kopřivnické noviny vyjdou až v příštím roce
Vánoční a novoroční přání starosty
Dotace na revitalizaci Kopřivničky přišla pozdě
Oslavy silvestra v restauracích nebudou tentokrát příliš četné
Slévárna Tatra uvedla do zkušebního provozu novou ekologickou investici
Stromy u kostela v Lubině brzy čeká vykácení

Kultura

V kulturním domě opět vystoupí Robert Křesťan
Swing-Band plánuje koncert vedle automobilu Präsident
Rodiče žáků Základní umělecké školy Zdeňka Buriana naplnili celé kino Puls
Pěvce čeká řada vánočních koncertů
Sto zvířat zahraje až na konci ledna
Kino před svátky promítne novou pohádku Císař a tambor
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Karatisté si z Miszkolce dovezli úspěchy i zkušenosti
Závodníkům Skokanu i Plaveckého klubu se daří
Mendrek vyhrál na Velké ceně dvouhru i čtyřhru
Badmintonová liga podruhé
Hokejisté vysoko podlehli Frýdku
Žáci Základní školy E. Zátopka jsou futsaloví králové

Karviná Kopřivnické deklasovala

Volejbalisté doma vyhráli oba zápasy
Pokračuje futsalová liga mládeže
Kuna Team porazil Tornádo

Titulní strana

Vánoce letos budou chudší, obchodníkům klesají tržby

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Ekonomická situace tížící zdejší region se projeví i na letošních Vánocích. Ty budou letos o něco chudší než v loňském roce. Obchodníci ve městě se shodují v tom, že zájem o jejich zboží je menší než vloni před Vánocemi. Mezi jednotlivými sortimenty je však velký rozdíl. Například hračky a klenoty se nakupují podstatně méně než v minulosti. U elektroniky a knih zájem stagnuje a výpočetní techniky a doplňků k ní se prodává dokonce ještě více.

Obchodníci také vnímají pokles tržeb již během celého roku, takže i předvánoční zvýšení poptávky není nijak výrazné. „Nakupuje se méně již celý rok, teď před svátky se sice zájem zvýšil, ale není to, co bývalo,“ řekla majitelka jedné z kopřivnických prodejen hraček Marta Bražinová. Prodej sortimentu hraček je prý ve srovnání se stejným obdobím loňského roku až o třetinu nižší.

O zboží, které nabízejí místní drogerie, je také o něco nižší zájem. Na odbyt jdou hlavně levnější kosmetické balíčky a značkové parfémy. „Lidé nakupují asi stejné množství zboží, ale většinou jde o levnější značky,“ tvrdí drogistka Alžběta Verbíková.

U elektroniky, která se také tradičně objevuje pod vánočními stromečky, je zájem o drobné spotřebiče jako vysoušeče vlasů, holicí strojky, ale i televizory, hifi techniku.

U knihkupců je zájem kupujících sice prý srovnatelný s minulým rokem, ale i tam je patrná změna. Lidé totiž prý už začínají vybírat i podle cen. „Prodávají se sice samozřejmě i dražší knihy, jako jsou encyklopedie a obrazové publikace, ale je jich méně než v loňském roce. Lidé nakupují více levnějších knih. Většinou jsou to ale všechno kvalitní a hodnotné knížky,“ řekla Dagmar Rysová z knihkupectví Pohoda.

U potravin už také začaly vánoční nákupy, i když jsou prý letos trošku menší, není prý situace nijak kritická.

V potravinách prý mají lidé největší zájem o zboží, které je v akčních slevách. Zvýšená poptávka je také po lahůdkových jídlech a nápojích.

Většina kopřivnických obchodníků však, i přes ne příliš dobrý vývoj, předpokládá, že vánoční nákupy v plné své síle ještě propuknou. Prý by k tomu mělo dojít koncem tohoto týdne, po výplatních termínech. Mnohé si také slibují od zvláštních prodejních dob s rozšířeným prodejem v sobotu. Minulou sobotu a neděli totiž obchody navštívilo relativně velké množství zákazníků.


Nástěnky se schránkami důvěry

Foto 1

Žáci kopřivnické Základní školy Milady Horákové si prohlížejí nástěnku, jejíž součástí je i schránka důvěry, kam mohou vhazovat dotazy se svými problémy. Odpovědi odborníků si pak přečtou na vyhrazeném místě nástěnky. Nástěnky se schránkami, jejíž zřízení je financováno z dotací na programy prevence kriminality, jsou od minulého týdne ve všech kopřivnických základních a středních školách.


Tatra získala úvěr od exportní banky

K o p ř i v n i c e (tom) - Smlouvu o poskytnutí úvěru kopřivnické Tatře ve výši 7,8 milionů dolarů podepsali minulý týden ve čtvrtek generální ředitel Škody Plzeň Lubomír Soudek a generální ředitel České exportní banky Tomáš Révész.

Úvěr bude podle mluvčí Tatry Evy Kijonkové použit na výrobu sto dvaceti nákladních vozů, z toho sta sklápěčů a dvacet těžkých tahačů. „Všechny tyto vozy jsou určeny pro našeho tradičního zákazníka v Rusku - pro společnost Surgut Něftěgas. S touto společností Tatra jen za posledního půl roku uzavřela kontrakty za třináct milionů dolarů,“ řekla Kijonková.

Podle ní není v Tatře zcela běžné, aby ji úvěrovala Česká exportní banka, jde však o standardní pomoc. Tento úvěr zároveň signalizuje, jak řekla Kijonková, plynulost výroby na počátku příštího roku. „Úvěr je podle obvyklých pravidel účelově vázán na kontrakt a bude návratný prodejem vozů ruskému partnerovi, který už má na dodávky připraveny zdroje - akreditiv - u své banky,“ podotkla Kijonková.

Výroba v Tatře běží i v těchto dnech, kdy se má dokončovat montáž dvaceti aut, které jsou také určeny pro ruské odběratele.

Na ruském trhu se Tatře letos podařilo dosáhnout i dalšího technického a obchodního úspěchu. V listopadu absolvovala s novým vozem Jamal státem předepsané zkoušky pro provoz nového auta v Ruské federaci. Řada vozidel Jamal by měla být pro ruský i evropské trhy připravena k nástupu ve druhé polovině příštího roku.

Letos automobilka vyrobí a prodá podle posledních informací kolem dvou tisíc aut, což je o tisíc sto padesát vozů méně, než společnost plánovala na počátku roku. „Pro první tři měsíce příštího roku plánujeme výrobu 550 aut,“ uvedla Kijonková.


Automobilka je připravena na přísnější limity

K o p ř i v n i c e (tom) - Tatra je před závěrem letošního roku připravena na přísnější ekologické normy pro ochranu ovzduší, které začnou platit od ledna příštího roku. Potvrdila to mluvčí automobilky Eva Kijonková.

„Největší potencionální znečišťovatel - dceřiná společnost Energetika Tatra dosahuje už dnes nižších hodnot sledovaných emisí, než stanoví nový zákon. Za posledních osm let dramaticky poklesla produkce všech sledovaných škodlivin. U některých látek dokonce o celý jeden řád, tedy z tří až čtyřmístných hodnot na mnohonásobně nižší čísla. Například úlety tuhých znečišťujících látek klesly z hodnoty 766 tun za rok 1990 na současných 50 tun za rok. Oxidy síry Energetika neprodukuje v někdejším objemu 1 574 tun za rok, ale dosahuje hodnoty okolo 600 tun ročně. Rovněž u dalších sledovaných škodlivin budou letošní ukazatele nesrovnatelně nižší než v roce 1990. Oxidy dusíku (NOx) se za celý letošní rok dostanou do ovzduší v množství okolo 260 tun. Oxidu uhelnatého energetická společnost vyprodukuje okolo 48 tun,“ vysvětlila Kijonková.

Pokles produkce všech hlavních skupin škodlivin je výsledkem investic do zařízení pro snížení emisí. V období let 1993 - 1997 například Tatra investovala do odlučovačů a dokonalejší měřící a monitorovací techniky. „Letos firma vložila další prostředky do výměny hořáků plynových kotlů v energetice. Touto investicí, za asi 13,5 milionů korun, která zajistí účinnější spalování zemního plynu, klesne příští rok produkce oxidů dusíku na nejvýše 180 mg na metr krychlový, což je pod 200 miligramovou hranicí stanovenou zákonem. U plynového kotle klesne produkce NOx až osminásobně oproti roku 1990,“ dodala mluvčí automobilky.

Viz Slévárna Tatra...


Používání pyrotechniky je kromě silvestra zakázáno

K o p ř i v n i c e (dam) - S blížícím se koncem roku se začínají opět množit případy používání zábavné pyrotechniky občany města, a to i přes to, že ohňostroje a další podobné atrakce jsou ve městě zakázány vyhláškou a smějí se používat pouze na silvestra a na Nový rok.

„Jako každý rok je období od poloviny prosince do poloviny ledna vždy nejvíce podobných případů. Nejen, že se pyrotechnika začíná v této době více prodávat, ale ti, co si ji koupí, ji chtějí vyzkoušet, v lednu to pak ještě doznívá,“ řekl velitel městské policie Jan Müller. Nejvíc případů se prý objevuje v odpoledních hodinách, kdy se školáci vracejí domů a pak v nočních hodinách, kdy se lidé vracejí z nočních podniků. Policisté mohou za tento přestupek udělit blokovou pokutu až tisíc korun.


Rauty či firemní večírky dávají nový význam i tanečním kurzům

Foto 2

K o p ř i v n i c e - Poměrně velký a stále se zvyšující počet společenských akcí, ať už jsou to rauty, firemní večírky či pouze plesy, které se v poslední době objevují, dává nový význam i tradičním tanečním kurzům.

„Mladí lidé si už začínají uvědomovat, že je čeká budoucnost, kdy se budou muset prezentovat na nějakých společenských akcích, které jsou stále častěji spojovány i s tancem,“ řekl učitel tance Zdeněk Syrek, který již delší dobu v Kopřivnici taneční pořádá na závěrečné koloně letošního kurzu. Podle Syrkových slov se dá říci, že zájem o navštěvování tanečních stoupá, i když je třeba vzít v úvahu i to, že jsou ročníky slabší a silnější. „Letos rok nás velmi překvapil ten zájem, který byl opravdu velký, a to i přesto, že na zájmu o taneční se jako na všem projevuje také ekonomická situace, která v našem regionu není zrovna růžová,“ tvrdí Syrek a důkazem mu byl taneční parket, na kterém se doslova tísnili čerství absolventi tanečních.

Nejen o klasické taneční je zájem. Také kurz pro pokročilé se těší přízni lidí. „Máme velký zájem hlavně z řad těch, kteří ukončí základní kurz. Narážíme na velmi drahé prostory, neboť počet těch, kteří chtějí pokračovat, je na zaplacení sálu stále ještě malý,“ uvedl učitel tance, jehož škola má ještě další zajímavou aktivitu. Tou jsou taneční pro manželské a spřátelené páry. I po tomto netradičním kurzu je relativně velká poptávka a dokazuje to, že zájem o tanec mezi lidmi stoupá.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Vánoční svátky omezí činnost některých úřadů

K o p ř i v n i c e (dam) - Také letos vánoční svátky ochromí běžný život ve městě. Nejvýrazněji Vánoce pocítí ti, kteří budou potřebovat úředníky městského úřadu. Dveře radnice se totiž uzavřou již třiadvacátého prosince a znovu budou otevřeny až po Novém roce.

„Je nutné úřad uzavřít, a to hlavně z důvodu čerpání dovolených některých zaměstnanců. Mohli bychom sice udržet provoz na některých odborech, ale na jiných nikoliv. Pokud by byla některá pracoviště uzavřena, vedlo by to s největší pravděpodobností ke stížnostem občanů. Proto jsme se rozhodli uzavřít celý úřad. Například okresní úřad je uzavřen také,“ řekl tajemník kopřivnické radnice Josef Jiřík.

V dalších institucích budou změny již spíše kosmetické. Na poště si mohou Kopřivničané své záležitosti vyřídit každý všední den bez jakéhokoliv omezení. Jedinou výjimkou je silvestr, v tento den bude pošta otevřena pouze od osmi do jedenácti hodin. Také na služebně Policie České republiky si občané své záležitosti mohou vyřídit v běžných úředních dnech.

Taky Česká spořitelna bude pracovat vcelku normálně. Zkrácení pracovní doby do desíti hodin se týká pouze silvestra.

Lékařské ošetření bude na zdejší poliklinice dostupné v plné šíři do 23. prosince. „Mezi svátky, to znamená od 28. prosince do 1. ledna, bude poliklinika v podstatě uzavřena, kromě toho, že se na službách budou střídat praktičtí lékaři. Samozřejmostí je fungování lékařské pohotovosti. Odborná oddělení rehabilitace a podobně budou pracovat znovu až od druhého ledna,“ řekl ředitel největšího zdravotnického zařízení v Kopřivnici Rudolf Babinec.

Vánoce většinou znamenají i dopravní omezení. ČSAD však prý v letošním roce k žádným zvláštním změnám nepřikročí. Autobusy by měly jezdit přesně podle platných jízdních řádů. Platí pouze omezení označené značkami. Podle informací dopravců jde většinou o autobusy jezdící v nočních hodinách a nepředpokládají proto žádné zvláštní problémy.


Škola na náměstí již může zapsat děti z celé Kopřivnice

K o p ř i v n i c e (dam) - Změny ve spádových oblastech některých kopřivnických základních škol schválila formou vyhlášky na svém prvním zasedání nová městská rada. V praxi to znamená, že Základní škola na náměstí bude moci od dalšího školního roku do prvních tříd zapsat děti z celé Kopřivnice. Důvodem tohoto rozhodnutí rady je alternativní zaměření školy na sport. Škola náměstí se tak stala po církevní škole sv. Zdislavy druhou školou se spádovou oblastí v celém městě. Ulice, které až doposud spadaly do její oblasti, budou rozděleny mezi školy na ulici Alšově a Dr. M. Horákové. „Takovou pomyslnou dělící čárou bude ulice Husova. Děti bydlící od této ulice směrem ke Štramberku budou nyní patřit do spádové oblasti školy na ulici Alšova a ty, které bydlí na opačné straně budou od nynějška patřit do oblasti školy Dr. Milady Horákové,“ řekla vedoucí odboru školství kopřivnické radnice Radomíra Michálková

Rada současně stanovila také termín zápisů dětí do prvních tříd. Ty by měly proběhnout pátého a šestého února následujícího roku.


Zápisy z jednání rady prozatím zůstávají neveřejné

K  o p ř i v  n i c e (tom) - Zápisy z jednání městské rady zatím veřejnosti k  dispozici nebudou, přestože místostarosta Kopřivnice Zdeněk Krajčír před volbami v televizi sliboval, že rada zápisy zveřejňovat bude. „Minulý týden jsem to na zasedání městské rady navrhoval, ale ostatní radní byli proti,“ řekl Krajčír a dodal, že by občané měli o jednání rady mít co nejvíce informací a proto bude prosazovat zveřejňování zápisů opět na příštích jednáních rady.

Zatímco usnesení z jednání rady jsou běžně k dispozici, zápisy veřejné nejsou, protože mnohdy obsahují údaje, které musejí zůstat utajeny, například osobní data občanů.


Lidé nejsou z nového systému placení vývozu odpadu nadšeni

K o p ř i v n i c e (tom) - Především nespokojenost s novým systémem nakládání s odpady v Kopřivnici, který začne platit od ledna, dávali najevo lidé, kteří minulý týden přišli na informativní schůzky s pracovníky radnice a firmy Slumeko. Od příštího roku se totiž ruší visačkový systém placení za odvoz odpadu a zavádí se paušální systém, podle kterého budou obyvatelé rodinných domků platit podobně jako lidé v panelových domech, tedy za každou osobu. Drtivá většina rodin tak za odvoz odpadu bude platit mnohem více než dosud.

„Lidé, jež často za celý rok nekoupili ani jednu visačku, argumentovali tím, že nemají žádný odpad. Každý člověk však odpad produkuje a většinou, když jsme začali vypočítávat, čeho všeho se lidé musejí zbavovat, někteří si přece jenom uvědomili, že odpady mají,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynek Rulíšek.

Řada lidí se zajímala o to, jak se stanoví počet členů domácnosti. Podle Rulíška se bude vycházet z evidence obyvatelstva. „Není možné zjišťovat skutečný stav. Týká se to například rodin, jejichž děti jsou převážnou část roku kvůli studia mimo domov. Výjimku zřejmě uděláme jen v případech, kdy si člen domácnosti odbývá základní vojenskou službu,“ dodal.


Ke změnám ve složení městské rady může dojít ještě letos

K o p ř i v n i c e (tom) - Ke změnám ve složení městské rady, kde dnes má ČSSD a KDU-ČSL po třech členech a komunisté jednoho, může dojít ještě letos na zasedání zastupitelstva, které je svoláno na ??. prosince.

„Povedeme nová jednání o složení rady s politickými stranami včetně ODS. Očekáváme, že ODS přijde s návrhem na obměnu rady, čemuž se nebráníme. Já sám si uvědomuji, že situace, která dnes je, není příliš šťastná a že ODS by v radě být zastoupena měla. Je otázkou, zda ODS opět nepřijde s nepřijatelnými požadavky,“ řekl starosta Kopřivnice Jiří Tichánek.


Radní návrh rozpočtu ještě nemají

K o p ř i v n i c e (tom) - Nově zvolení radní po prvním zasedání rady neměli zcela jasno o tom, jak bude vypadat rozpočet města pro příští rok. „Návrhem rozpočtu by se měla rada zabývat na mimořádném jednání v pondělí (již po uzávěrce tohoto vydání KN, pozn. red.),“ řekl starosta Kopřivnice Jiří Tichánek. Uvedl však, že se nechystají žádná výraznější omezení v provozu města, jako je například omezování činností mateřských školek či škol.


Další Kopřivnické noviny vyjdou až v příštím roce

K o p ř i v n i c e (red) - Dnešní čtyřicáté čtvrté číslo Kopřivnických novin je letos poslední. Další čtvrtek, kdy noviny jinak vycházejí, je Štědrý den a o týden později vychází čtvrtek na poslední den roku 1998 - na silvestr. První noviny v příštím roce vyjdou až 7. ledna.

Na rozdíl od předchozích let, kdy se Kopřivnické noviny pravidelně k prvnímu lednu zdražovaly, tentokrát zůstává cena zachována, to znamená, že i po Novém roce budou noviny k dostání za cenu pěti korun.

Čtenáři, kteří jsou mimo Kopřivnici nebo ti, kteří chtějí vyhledat starší informace z novin, mohou využít internetových stránek města Kopřivnice, kde vychází internetová podoba Kopřivnických novin.

Ke změnám v redakci novin přesto dochází, dosavadního šéfredaktora Tomáše Koska ve funkci od ledna vystřídá Dana Hoďáková.

Pracovníci redakce Kopřivnických novin přejí všem svým čtenářům klidné prožití vánočních svátků, veselý silvestr a úspěšný příští rok.


Vánoční a novoroční přání starosty

Vážení spoluobčané,

opět jsou přede dveřmi Vánoce - svátky míru, klidu, pohody a radosti. Neúprosně se tak blíží i předposlední rok milénia - blížícího se vstupu do 21. století.

Stalo se dobrým zvykem bilancovat, co se za uplynulý rok podařilo a také připomenout, co nás teprve čeká v roce následujícím. Rok 1998 byl pro nás - občany Kopřivnice, rokem nelehkým a pro mnohé i rokem né možná právě radostným. Mnohý ze spoluobčanů musel řešit problémy zapříčiněné ztrátou zaměstnání.

Jistě neřeknu nic nového, když zdůrazním, že takovéto negativní dopady budou mnohé z nás zřejmě trápit i v roce 1999. Je však na nás, jakým způsobem se s nimi chceme společně vypořádat. Po mém zvolení starostou města, jsem ve svém volebním proslovu zdůraznil, že chci radnici oprostit od politikaření a pracovat jen pro blaho města a jeho občanů. Nemám rád velká a silná slova. Konec konců, slova zůstanou vždy a zase jen slovy. Jen svými činy mohou naši radní a celé městské zastupitelstvo prokázat, zda svůj slib mysleli vážně. V této chvíli již mohu s potěšením konstatovat, že nová městská rada našla na celou řadu základních problémů města skutečně shodný názor, což je základem úspěchů v náročné práci, která ji čeká.

Současnou povolební nervozitu musí vystřídat co nejdříve stabilizovaná, cílevědomá a konstruktivní práce. Aby se taková práce dařila, je zapotřebí vytvořit především klidnou atmosféru. Pro její navození je nutné se co nejrychleji vypořádat s napjatostí, která nyní přetrvává jako důsledek povolebních změn ve vedení radnice. Je nutné rozloučit se se všemi, u kterých vítězí osobní zájmy, přítelíčkování, slibování postů vyplývající z nadřazování a arogance, ať už jsou členy kterékoliv politické strany. Ne vše za nás rozhodne Praha. Osud města, jeho rozkvět a prosperita zůstává jen v našich rukou. V rukou občanů Kopřivnice. Co bylo, je či bude správné či nesprávné, rozpozná brzy každý z nás.

Jsem přesvědčen, že čím dříve dojde k této stabilizaci, tím dříve nastanou tolik potřebné podmínky pro práci vedoucí ve svých důsledcích k příjemnému životu každého občana našeho města.

K nadcházejícím vánočním svátkům přeji všem spoluobčanům jejich příjemné a spokojené prožití, plné radosti a rodinné pohody v kruhu svých nejbližších. Přeji všem, aby kouzlo Vánoc vstoupilo do všech domů, ke všem štědrovečerním stolům. Teplo domova ať je všem naším spoluobčanům tou nejhezčí odměnou za jejich celoroční práci.

No nového roku 1999 vám přeji především hodně zdraví, načerpání nových sil a pracovního elánu takovou měrou, abychom mohli společně naplnit všechny vytýčené cíle. Historii píšeme jen vlastními činy, proto ji společně tvořme tak, aby pro nás zůstalo jen to pozitivní!

Jiří Tichánek, starosta Kopřivnice


Dotace na revitalizaci Kopřivničky přišla pozdě

K o p ř i v n i c e (dam) - Delší dobu si ještě pramenní oblast Kopřivničky bude muset počkat na revitalizační opatření, o kterých se uvažuje již od roku 1996. Důvodem je postup ministerstva životního prostředí, díky kterému by se dotace, určená na tento projekt, dostala na účet města příliš pozdě.

Až 30. listopadu zasedala komise rozhodující o přidělení dotací na revitalizace říčních sytému jednotlivým městům. „Už to je paradoxní, že posledního listopadu zasedá komise, která přiděluje finanční prostředky, jež mají být utraceny do konce roku,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd. O rozhodnutí komise bylo město telefonicky informováno až 3. prosince s tím, že musí počkat na rozhodnutí, které přijde písemně. Totiž k tomu, aby vůbec byl dán pokyn, že Česká spořitelna má zřídit účet, na který by peníze z dotace přišly, je třeba potvrzení limitního stanovení čerpání finančních prostředků městem a její zpětné zaslání a potvrzení ministerstvem životního prostředí a ministerstvem financí. Samotné zřízení účtu by pak prý České spořitelně trvalo sedm pracovních dnů. „Jestliže nám bylo doručeno písemné rozhodnutí desátého prosince, i kdybychom jej ještě ten den potvrdili a odvezli na ministerstva, která by okamžitě dala pokyn pro zřízení účtu, mohly by se tam peníze dostat nejdříve 20. prosince, což je poslední den, kdy město nakládá se svými finančními prostředky a nikdo nemůže předpokládat, že by se během jednoho dne podařilo utratit 400 tisíc korun,“ uvedl Šmíd.

Nyní hrozí riziko, že pokud město odmítne tuto nabízenou část dotace, že přijde o možnost dostat další peníze v dalším roce. Podle Šmídových slov však není možné podepsat smlouvu na více než tři miliony korun, pokud má město jistou pouze asi desetinu této částky.


Oslavy silvestra v restauracích nebudou tentokrát příliš četné

K o p ř i v n i c e (dam) - Na rozdíl od minulých let, kdy lidé jednatřicátého prosince naráželi na zavřené dveře restaurací a nočních podniků s odkazem na uzavřenou společnost, letos bude pořádání silvestrů spíše vzácností.

Jen několik restaurací se totiž letos rozhodlo silvestr pořádat.

Většina restauratérů je totiž názoru, že pořádat uzavřené silvestrovské akce, se jim nevyplatí.

„Nám se předběžně ozvala jedna cestovní kancelář, se kterou jsme spolupracovali již dříve, pokud svůj zájem potvrdí, budeme silvestr pořádat. Pro místní zájemce nemá cenu něco podobného pořádat a bude zavřeno,“ řekla vedoucí restaurace hotelu Stadión.

Na většině silvestrovských akcí, jejichž ceny se pohybují řádově od 150 do 500 korun, čeká jejich účastníky kromě šampaňského na půlnoční přípitek, také jedna nebo dvě večeře. O zábavu by se měla starat buďto živá, nebo reprodukovaná hudba, další zábavný program je spíše výjimkou.

Některé podniky budou 31. prosince provoz omezovat. Řada restaurací a nočních podniků v Kopřivnici však bude silvestr brát jako každý jiný den a jejich otvírací doba je zcela běžná.


Slévárna Tatra uvedla do zkušebního provozu novou ekologickou investici

K o p ř i v n i c e (red) - Novou ekologickou investici uvedla minulý týden do zkušebního provozu Slévárna Tatra, společnost ze skupiny kopřivnické automobilky.

Zařízení výrazně snižuje produkci škodlivin při tavení šedé litiny v takzvaných kupolových pecích, které jsou rozhodující pro chod Slévárny (od začátku letoška do konce listopadu na nich bylo vyrobeno asi 18 tisíc tun tekutého kovu). Investicí byly pece jednak odprášeny, takže od začátku prosince nejsou zdrojem znečištění, jednak klesly náklady na tavení o dva miliony korun ročně. Další úsporou budou nižší poplatky za znečišťování ovzduší.

Slévárna Tatra tak má nyní pravděpodobně jako jediná v České republice zásadně modernizované studenovětrné kuplovny (kuplové pece). Jejich modernizace bude navíc příští rok pokračovat až ke spuštění bezodpadového cyklu, kdy budou zachycené prachové podíly zpracovávány ve vlastní peci Slévárny.

Dodavateli nových zařízení pro Slévárnu byly tuzemské filiálky rakouské společnosti Scheuch a původem americké Air Products. Jako hlavní dodavatel se akce zhostila další z dceřiných společností Tatry - firma Tatra DIZ. Oba „zahraniční“ dodavatelé jsou renomovanými firmami - Air Products s ročním obratem okolo čtyř miliard amerických dolarů a 14 tisíci zaměstnanců ve 32 zemích a Scheuch s hlavními působišti v Rakousku, Německu a Francii a ročními tržbami z hlavní činnosti okolo dvou miliard korun za rok.


Stromy u kostela v Lubině brzy čeká vykácení

L u b i n a (dam) - Vykácení několika stromů v bezprostřední blízkosti kostela v Lubině si asi v nejbližší době vyžádá jejich zdravotní stav.

Kmeny stromů mají uzavřené nebo otevřené dutiny a středy kmenů jsou rozloženy činností dřevokazných hub. Na šesti stromech se také objevuje typ větvení, který představuje zvýšené riziko rozlomení stromu a ohrožení okolí. Stabilita stromu je ohrožena a hrozí pád části koruny. Z těchto důvodů bude přikročeno k postupnému kácení lip a nahrazení novými sazenicemi. Celý tento proces by měl být dokončen v časovém rozmezí pěti až patnácti let. Existuje sice možnost některé stromy stabilizovat pomocí náročných pojistných vázání a stabilizačních řezů koruny, ale tyto kroky však svou efektivností rozhodně nevyváží velmi vysoké náklady na jejich realizaci.


Kultura

V kulturním domě opět vystoupí Robert Křesťan

K o p ř i v n i c e (dam) - Posledním koncertem, který se před koncem roku uskuteční na prknech místního kulturního domu, bude vystoupení Roberta Křesťana a jeho skupiny Druhá tráva. To se uskuteční v pátek 18. prosince ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici.

Robert Křesťan a Druhá tráva představují nejen českou, ale absolutní světovou špičku na poli hudby, jež sahá od tradičních stylů, jako jsou hudba country a bluegrass, přes rockově orientovaný newgreass až po novou akustickou hudbu s vlivy jazzu či folkloru. Skupina je charakteristická dvěma výraznými znaky. Na jedné straně autorskou a interpretační výjimečností a svérázným stylem Roberta Křesťana, jenž vtiskuje hudebnímu projevu kapely jednotící koncepci, na druhé straně pak neobyčejnou instrumentální a aranžérskou zdatností dalších členů kapely.

Mimořádné kvality produkce Druhé trávy, kterou dokazují mnohé kladné kritiky a ohlasy na její vystupování doma i v zahraničí, nejsou náhlým zjevením či překvapením.

Robert Křesťan a Luboš Malina patřili dlouhá léta k vůdčím osobnostem populárních brněnských Poutníků, s nimiž získali řadu ocenění. Mezi ty nejdůležitější patří autorské a interpretační Porty, dvojnásobný zisk ceny Mezinárodní bluegrassové asociace z USA a podobně.

Robert Křesťan, je lídrem a hlavou kapely, jenž byl za svoji tvorbu již mnohokrát oceněn, mimo jiné získal již dvakrát také cenu Grammy. Křesťan dlouhodobě patří ke špičce v současné plejádě zpěváků a skladatelů.

Ani další členové skupiny však nezahálejí. Luboš Malina vydal v roce 1995 svoje první a v letošním roce druhé sólové album.

Luboš Novotný - hráč na dobro, se již plně zařadil do světové špičky hráčů na tento nástroj, o čemž svědčí i jeho sólová deska, která získala ty nejlepší recenze v renomovaných hudebních časopisech u nás i ve světě. Martin Ledvina excelentní kytarista a Jiří Meisner baskytarista, dotvářejí celek kapely, jež zatím nemá v České republice obdoby. Album, které Druhá tráva vydala letos, je průřezem celou tvorbou kapely. Tvoří jej výběr ve Spojených státech nejpopulárnějších skladeb, ať již v originále nebo přeložených do angličtiny. Uslyšíme zde tedy El santo día, Spain, Geensleeves, Before the Bell Tolls, Rest Beside Me Sara, Brazos Bottom, Wild Horses Peace in the Valley, Skočnou, One More Cup of Coffe, Who´s That Knockin´ at my Dore a Czechmate. S natáčením výrazně pomohl vynikající mandolinista, zpěvák a přítel kapely Andy Owens, který pomáhal jak s překlady textů, tak i s vokály, které si jako host i zazpíval. Jako další hosté se na albu objeví Jiří Zelenka na bicí, Miloš Vacík na perkuse a Ondřej Konrád na foukací harmoniku. Skladby z tohoto alba zazní i na koncertě v kopřivnickém domě kultury.


Swing-Band plánuje koncert vedle automobilu Präsident

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi netypický program je připraven na předvánoční pondělí 21. prosince v Regionálním muzeu v Kopřivnici. V sedm hodin večer by totiž v prostoru, kde je vystaven první kopřivnický automobil Präsident, měl začít koncert nazvaný přiléhavě ’Swing mezi veterány’.

V programu koncertu by kromě Swing-Bandu Františka Mixy a jeho spoluhráčů měli vystoupit i žáci Soukromé základní umělecké školy MIS music.

„Byli jsme požádáni panem Stanislavem Monsportem, jestli by nebylo možné uspořádat v muzeu nějaký koncert. Podívali jsme se tam a zjistili jsme, že je tam překvapivě příjemné akustické prostředí, což nás vedlo k tomu, abychom koncert opravdu připravili,“ popisuje vznik myšlenky uspořádání koncertu jazzman František Mixa. První polovina koncertu bude vyloženě swingová a v podání Swing-Bandu, jehož vysokou úroveň Kopřivničané znají, uslyší dvě zpívané a zbytek instrumentálních skladeb z repertoáru jazzových velikánů. Po přestávce bude dána příležitost Dětskému swingovému orchestru MIS music, který vede právě František Mixa a jejich spolužákům z pěveckého sboru. Ke konci koncertu by mělo zaznít i několik vánočních skladeb ve swingových úpravách.


Rodiče žáků Základní umělecké školy Zdeňka Buriana naplnili celé kino Puls

K o p ř i v n i c e (dam) - Asi větší sál si pro svůj vánoční koncert měla vybrat zdejší Základní umělecká škola Zdeňka Buriana. Prostory kina Puls, kde letos koncert proběhl, totiž doslova praskaly ve švech a diváci nejen, že zaplnili hlediště do posledního místa, ale stáli i všude kolem.

Koncert zahájil pochodem z oratoria Juda Makabejský Georga Fridricha Händela a fugou známé koledy Narodil se Kristus Pán Smyčcový orchestr žáků. Ten již při škole pracuje mnoho let a zaznamenal i úspěch na soutěžích. Po tomto krátkém vystoupení přišel na řadu soubor zobcových fléten. V jeho podání posluchači většinou z řad rodičů účinkujících vyslechli směs českých vánočních koled.

Jedním z nejlepších okamžiků koncertu bylo bezesporu vystoupení violoncellového tria. To ve složení Jana Hrtoňová, Adam Kovář, Tomáš Socha předneslo vánoční písně Chtíc aby spal, Bílé Vánoce a skladbu Leopolda Koželuha - Pochodem.

Zpestřením programu, který byl jinak založen čistě na produkcích žáků hudebního oboru školy, bylo vystoupení žákyň šestého ročníku tanečního oboru. V choreografii své učitelky Drahomíry Vraspírové zatančily na koledy Pásli ovce valaši a Poslouchejte křesťané.

V programu vystoupili také dva studenti školy, kteří se připravují k přijímacím zkouškám na konzervatoř, z tohoto důvodu také jejich vystoupení nebylo inspirováno blížícími se vánočními svátky, ale šlo o skladby patřící do klasické hudby. Na trubku hrál Andante a Allegro Guye Roparize Zdeněk Hyvnar. Po něm své umění hry na flétnu prezentovala Alena Matušová v první větě Sonáty in F Georga Phillippa Telamanna.

Závěr relativně krátkého programu koncertu, který byl asi vůbec nejpůsobivější, patřil vystoupení improvizovaného pěveckého sboru. Na pódium se vměstnali všichni žáci školy, studující hudební nauky v prvním až pátém ročníku, kteří jen pro toto vystoupení utvořili jediný soubor. Za doprovodu malé nástrojové skupiny, kterou obstarali učitelé školy, děti zazpívaly několik nejznámějších vánočních koled jako Dej Bůh štěstí či Veselé vánoční hody.


Pěvce čeká řada vánočních koncertů

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako v uplynulých letech i letos v období Vánoc čeká soubor Pěveckého sdružení Kopřivnice několik koncertů.

Koncert ve vlčovickém kulturním domě je naplánován již na neděli 20. prosince. Na koncertě, který bude začínat v sedmnáct hodin bude kromě pěvců vystupovat také komorní orchestr Základní umělecké školy Zdeňka Buriana.

Tradiční vánoční koncert v Kopřivnici je pro letošek připraven na pondělí osmadvacátého prosince a začátek je plánován na sedmou hodinu večerní. Vánoční orientaci koncertu by měl ještě umocnit prostor chrámu sv. Bartoloměje, ve kterém se koncert bude konat.

Základ koncertů budou tvořit pastorální skladby. Mimo skladby a úpravy jiných skladatelů bude možné slyšet třeba i série koled Františka Kolaříka a Antonína Tučapského. Také na tomto koncertu bude sbor doprovázet komorní orchestr.


Sto zvířat zahraje až na konci ledna

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert kapely Sto zvířat, který byl minulou sobotu pro nemoc zrušen, se určitě uskuteční v náhradním termínu. Nemocen prý nebyl pouze saxofonista, nýbrž celá kapela, která přijela z turné po Francii, se prý necítila dobře a byla nucena koncert odříct. Náhradní termín koncertu byl stanoven na 30. ledna 1999.


Kino před svátky promítne novou pohádku Císař a tambor

K o p ř i v n i c e (dam) - V posledním promítacím týdnu kina Puls před vánočními svátky nadělila jeho dramaturgie dětem a jejich rodičům novou českou filmovou pohádku Císař a tambor.

Jednoho dne se mladý císař (Ondřej Vetchý) rozhodne, že pozná život svých poddaných a proto si vymění šaty s jedním chuďasem a vydá se na cestu po své zemi. Na své pouti se setká s vysloužilým vojenským tamborem, kterému loupežníci ukradli buben a spolu s ním projde nejrůznějšími dobrodružstvími od návštěvy hospody, přes vězení, až po návštěvu zříceniny sídla loupežníků. Nakonec však jako v každé pohádce všechno dobře dopadne a zvítězí spravedlnost.

Další z bezpočtu českých pohádek má sice mnohé nedostatky, hlavně v chabém scénáři, ale přesto, hlavně díky kameře, má pohádka velmi příjemnou atmosféru.

V osm hodin večer bude na programu komedie, jejíž předpremiéra již v místním kině proběhla. Šílenou situační komedii Něco na té Mary je, natočili bratři Boby a Peter Farrely, kteří již v tomto žánru mají na svědomí film Blbý a blbější. Tito dva režiséři sice postrádají jakýkoliv dobrý vkus a neznají žádná tabu, ale překypují smyslem pro humor. Neváhají udělat na plátně jakoukoliv absurditu jen proto, aby své diváky pobavili, což se jim bezesporu daří i v jejich posledním filmu. Ten popisuje příběh jedné nenaplněné lásky ženy, o níž je nezvykle velký zájem.


Dr(o)bečky z knihovny

Výsledky soutěží pořádaných knihovnou v roce 1998:

A) Literární soutěž na téma ’Život v našem městě’
Kategorie 8 - 10 let
1. místo Adéla Kotoučková, 9 let, ZŠ - náměstí
2. místo Petra Maradová, 10 let, ZŠ E. Zátopka
3. místo Martin Drápal, 10 let, ZŠ E. Zátopka
Kategorie 11 - 13 let
1. místo Zuzana Rutová, 13 let, ZŠ Alšova
2. místo Martina Štrbáková, 12 let, ZŠ E. Zátopka
3. místo Markéta Mikundová, 11 let, ZŠ E. Zátopka
Kategorie 14 - 16 let
1. místo Lubomír Svoboda, 16 let, učiliště
2. místo Adam Kovář, 16 let, gymnázium
3. místo Jitka Maradová, 14 let, ZŠ Dr. M. Horákové
B) Výtvarná soutěž ’O nejzajímavější návrh loga knihovny’
1. místo Tomáš Hořelka, 12 let, ZŠ 17. listopadu
2. místo Kristýna Kociánová, 13 let, ZŠ 17. listopadu
3. místo Renata Hejduková, 15 let, ZŠ - náměstí
cena čtenářů: Dana Blažková, 17 let, Obchodní akademie
C) Stříbrná jedlička - 10. ročník recitační soutěže
1. místo Tamara Kunčarová, ZŠ Dr. M. Horákové

Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 17. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin novou českou pohádku Císař a tambor. Když chce poznat život svých poddaných, v přestrojení se vykrade ze zámku... Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Navzdory svým rovnátkům, atrofické konstituci a choulostivého úrazu v pubertě, vždycky miloval Mary... Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům kopřivnice pořádá v 17 hodin na Předvánoční setkání seniorů - hudba k tanci a poslechu, vystoupení žáků ZUŠ Zd. Buriana, tombola

Pátek 18. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin českou pohádku Císař a tambor. Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Štěpánskou zábavu - hraje Moravský anděl

Sobota 19. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádku Císař a tambor, která se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Do 12 let nepřístupný

Do Kulturního domu Štramberk vás zve v 17.30 hodin společnost Život a zdraví na Adventní koncert ve Štramberku. Na koncertě zazní skladby A. Dvořáka, L. janáčka, B. Smetany a dalších skladatelů. Sváteční slovo: G. Kloda

Neděle 20. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádku Císař a tambor. Tato pohádka se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin katastrofický film Godzilla. Legendární monstrum znovu v akci!

Pondělí 21. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin českou pohádku Císař a tambor. Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Do 12 let nepřístupný

Pátek 25. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin pohádku USA Legenda o Mulan. Velká čínská zeď se prohýbá pod náporem Hunů, císař vyhlašuje mobilizaci a nezkrotná dívka Mulan by se měla vdávat. Ale někdo musí zachránit Čínu a v animované disneyovce má Mulan velkou šanci. Ve 20 hodin uvede historické drama USA Bídníci. Slavná životní odyssea napraveného trestance Jeana Valjeana, kterého pronásleduje jeho galejnická minulost a inspektor Javert. Liam Neeson v novém filmovém přepisu nesmrtelné klasiky Victora Huga

V kulturním domě Kopřivnice se vám v 19.30 hodin představí Robert Křesťan a Druhá tráva. Špička na poli hudby, jež sahá od tradičních stylů country, bluegrass až k newgrassu, či nové akustické hudbě

Sobota 26. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádku Legenda Mulan, která se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede historické drama USA Bídníci

Neděle 27. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádku Legenda Mulan, která se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede historické drama USA Bídníci

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin drama Na dno vášně. Láska, touha, žárlivost, pomsta ve španělském filmu s Pedrou Almodovara v hl. roli. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 28. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin pohádku USA Legenda o Mulan. Ve 20 hodin uvede historické drama USA Bídníci

Pátek 1. ledna

Kino Puls uvede romantický příběh USA Popelka: Věčný příběh. Nová, romantická variace klasické pohádky o Popelce, hrají: D. Barymoreová, A. Hustonová... Ve 20 hodin uvede dobrodružnou romantickou komedii USA Šest dní, sedm nocí. Quinn Harris se bezstarostně proháněl nad tichomořskými ostrovy až do dne, kdy si jeho letadlo najala redaktorka Robin. Harrison Ford a Anne Hecheová v dobrodružné komedii o trosečnících, kteří si padli do oka

Sobota 2. ledna

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádkový příběh Popelka: Věčný příběh, který se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede dobrodružnou romantickou komedii USA Šest dní, sedm nocí

Neděle 3. ledna

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádkový příběh Popelka: Věčný příběh, který se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede dobrodružnou romantickou komedii USA Šest dní, sedm nocí

Pondělí 4. ledna

Kino Puls uvede romantický příběh USA Popelka: Věčný příběh. Ve 20 hodin uvede dobrodružnou romantickou komedii USA Šest dní, sedm nocí


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 17. 12. 17.30 - 21, pá 18. 12. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 19. 12. 12 - 22, ne 20. 12. 9 - 19, po 21. a út 22. 12. zavřeno, st 23. 12. 10 - 17, čt 24., 25. a so 26. 12. zavřeno, ne 27. 12. 10 - 21, po 28. 12. 10 - 21, út 29. 12. 10 - 21, st 30. 12. 10 - 21, čt 31. 12. a pá 1. 1. zavřeno, so 2. 1. 12 - 22, ne 3. 1. 9 - 19, po 4. 1. zavřeno, út 5. 1. 18 - 21, st 6. 1. 18 - 21, čt 7. 1. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21, muži: st 15 - 21 a pá 15 - 2., spol.: so 14 - 22, spol. - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19; změny v provozu od 22. 12.: út 22. 12. sauna není, st 23. 12. muži 15 - 21, ne 27. 12. společná 15 - 21, po 28. 12. spol. 15 - 21, út 29. 12. ženy 15 - 21, st 30. 12. muži 15 - 21, so 2. 1. spol. 15 - 22, ne 3. 1. spol. 15 - 19. Další změny od ledna 1999: ženy: st 15 - 21, pá 15 - 22; muži: út a čt 15 - 21 hod.

Hokej: so 19. 12. v 9 hod. HC Kopřivnice - N. Jičín (8. tř.), v 11.30 HC Kopřivnice - Č. Těšín (5. tř. - přátelské utkání), v 17 hod. HC Kopřivnice - Žďár n. S. (II. liga muži); ne 20. 12. v 9 hod. HC Kopřivnice - F-M (4. tř. - přátelské utkání)

Bruslení veřejnosti: čt 17. 12. 14 - 15.30; so 18. 12. 14 - 15.30, ne 19. 12. 14 - 15.30, st 23. 12. 16.30 - 18, 25. 12. 16.30 - 18, ne 27. 12. 16.30 - 18, po 28. 12. 16.30 - 18, út 29. 12. 16.30 - 18, st 30. 12. 16.30 - 18, čt 31. 12. 14 - 15.30, pá 1. 1. ZS uzavřen, so 2. 1. 14 - 15.30, ne 3. 1. 14 - 15.30 hod.

Městská hokejová liga: čt 17. 12. ve 21.15 hod. Krysy - Lahvators (II. liga sk. A - předehrávané utkání); pá 18. 12. ve 21 hod. Mošnov - Tichá (II. liga sk. A); so 19. 12. ve 21.15 hod. Rivals - Pyraňa (I. liga); ne 20. 12. ve 21 hod. Netopýři - S. K. P. (II. liga sk. B); po 21. 12. ve 21.15 hod. Štramberk - Butchers (II. liga sk. A), pá 25. 12. ve 21.15 hod. B. A. H. - Petřvald (I. liga), so 26. 12. ve 21.15 hod. Superior - Rivals (I. liga) ne 27. 12. ve 21.15 hod. Vidlators - Drnholec (II. liga sk. B); po 28. 12. ve 21.15 hod. Chlupatí - Swampers (II. liga sk. A); út 29. 12. ve 21.15 hod. Mošnov - Palkovice (II. liga sk. A); st 30. 12. ve 21.15 hod. Bartošovice - paso team (II. liga sk. B); so 2. 1. ve 21.15 hod. Pyraňa - B. A. H. (I. liga); ne 3. 1. ve 21.15 hod. Tichá - Lahvators (II. liga sk. A); út 5. 1. ve 21.15 hod. Butchers - Mošnov (utkání II. ligy sk. A přeloženo z 22. 12.); st 6. 1. ve 21.15 hod. Termiti - Slivovice (II. liga sk. B); čt 7. 1. ve 21.15 hod. Swampers - Krysy (II. liga sk. A)

2. okresní liga futsalu 98/99: ne 20. 12. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 9.00 Kuna Team F-M - 1. FC Tornádo N. J., 9.50 FC Sharks F-M - Dynamo N. J., 10.40 Twins N. J. - Kuna Team F-M, 11.30 1. FC Tornádo N. J. - FC Sharks F-M, 12.20 Dynamo N. J. - Twins N. J.

CykloArt Bike klub: pořádá Silvestrovskou vyjížďku pro všechny cyklisty na horských kolech, kteří si chtějí na Silvestra protáhnout své tělo a užít trochu legrace. Sraz je před 10 hodinou u Kasáren před prodejnou CykloArt. V 10 hodin se vyjíždí, trasa je tradiční, jako každý rok, tj. Kopřivnice, Lichnov, Veřovice na Velký Javorník a zpět

Aerobic: v so 19. 12. od 8.30 do 12 hod. v tělocvičně ZŠ dr. M. Horákové pořádá DDM Kopřivnice pro dívky do 16 let Předvánoční aerobic maraton. S sebou: sportovní obuv a oblečení, něco k uhašení žízně a 10 Kč na startovné

Sportovní gymnastika: v so 19. 12. v 10 hod. v Kopřivnici v tělocvičnách na ZS čeká děvčata poslední letošní závod

Rekreační turistika: so 19. 12. v 7.20 hod. ČD Kopř. - Studénka ČD - pro rybu - odj. ČD v 11.15 hod., návrat v 11.45 hod.; út 22. 12. v 7.20 odjezd ČD Kopř. - Příbor ČD - zhlédnutí předvánoč. nabídky a procházka městem, odj. v 11.34 hod., návrat v 11.44 hod.; so 26. 12. odj. v 11.44 hod. ČD Kopř. - Rožnov ČD - ve 14 hod. Janíkova stodola „Půjdem spolu do Betléma“ - vánoč. hra, odj. ČD v 16.54 hod., příjezd v 18.30 hod.; út 29. 12. v 7.43 odjezd ČD Kopř. - Štramberk ČD - Pod B. horu - kolem zahrádek - do Kopř., návrat ve 12 hod.; so 2. 1. sraz v 9 hod. ZS Kopř. - tradiční novoroční výšlap kolem Č. kamene - Janíkovo sedlo - Štramberk ČD - do Kopř., návrat ve 12.30 hod.; út 5. 1. v 7.43 hod. ČD Kopř. - Veřovice - Mořkov ČD - vycházka Pod dlouhou do Veřovic ČD - odj. ve 12.18 hod., příjezd ve 12.37 hod.

Superior Cup ’99: VI. ročník halového turnaje v malé kopané, sobota 2. ledna 1999, Sportovní hala ZŠ Emila Zátopka v Kopřivnici. Časový harmonogram: 8 - 14 hodin • utkání ve skupinách, 14 - 15 hodin • malé čtvrtfinále, 15 - 16 hodin • semifinále, 16 - 17 hodin • utkání o 3. místo a finále


Výsledky

Sportovní gymnastika: Nejmladší gymnastky startovaly 12. 12. na 1. roč. Baby Cress Cupu ve Vítkovicích. Závodu se zúčastnily dívenky z 5 moravských klubů. Naše gymnastky přivezly pěkná umístění v miminách roč. 93: 2. Hana Nováková, 3. Mai Auh Duong, 4. Jana Pěnčíková, 7. Nikola Bednaříková, 8. Tereza Bednaříková. V přípravce roč. 92: 2. Lucie Bujnošková, v nejml. žákyních B roč. 91 - 92: v trojboji se našim dařilo jen průměrně, nejlépe se umístila 9. Petra Kedroňová, která měla na lepší umístění, ale zapomněla sestavu na prostných, 11. Nela Pítrová, 14. natálie Máchová (ta měla pro změnu okno na kladině, kdy zapomněla třetí řadu), 20. Tereza Houšťavová. V ml. žákyních A roč. 90: ve čtyřboji a předepsané obtížnosti opět jen 2. Andrea Kročilová a 3. Martina Münsterová. Výsledky závodu z 6. 12. v Porubě o zlatý štít VOKD: v kat. přípr. roč. 91: 2. Natálie Máchová, 8. Tereza Houšťáková; ml. žákyně roč. 88 - 90: 5. Iva Bujnošková, 6. Martina Münsterová, 7. Jana Wolfová, 8. Markéta Mendeová, 10. Petra Kedroňová

Hokej: RP dorostu: Uničov - HC Kopřivnice 11:2 (5:0, 3:0, 3:2), branky: Novotný, Rasocha; 6. tř.: Uničov - HC Kopřivnice 6:2 (0:2, 3:0, 3:0), branky: Hrubý, Štech; 4. tř.: Vsetín - HC Kopřivnice 4:5 (0:2, 1:1, 3:2), branky: Freisler a Mičulka 2, Vrdlovec; RP juniorů: Frýdek-Místek - HC Kopřivnice 6:0; 7. tř.: Uničov - HC Kopřivnice 0:4


Karatisté si z Miszkolce dovezli úspěchy i zkušenosti

Foto 6

M i s z k o l c (sh) - Nejen zkušenosti, tak jak plánoval trenér Vlastimil Žižka, ale i úspěchy si dovezlo ze Světového poháru mládeže v maďarském Miszkolci kvarteto karatistů kopřivnického klubu. Ti na toto neoficiální mládežnické mistrovství světa, kterého se zúčastnilo na dva a půl tisíce karatistických nadějí ze čtyřiceti států, odcestovali v pátek 4. prosince a celý následující víkend pak nasávali atmosféru akce, která svými rozměry přesahovala jejich dosavadní zkušenosti. „Byla tam kompletní světová špička, Američani, kteří dovezli dva týmy po dvaceti lidech, Mexičani, Brazilci, Japonci, Íránci, prostě lidi odevšad, dneska už není karate záležitostí jen jedné dominanty, vynikající borci jsou rozvrstveni po celém světě,“ snaží se přiblížit vynikající konkurenci, která se v Maďarsku sešla, trenér Žižka.

„Bylo to jednak hodně výjimečné právě směsicí národností a také velmi náročné, závodilo se na zkráceném tatami a všude panoval tak trochu zmatek. Jako závodníci jsme nevěděli, kdy na nás přijde řada a museli jsme být připraveni jít na věc od osmi od rána do osmi do večera,“ líčí zážitky karatisté.

Relativně nejvýše dosáhl z místních závodníků Jaroslav Mičulek, jeho bronzovou medaili však trochu znehodnocuje fakt, že v kategorii osmnáctiletých závodníků do šestého kiu, startovalo jen sedm karatistů. V prvním kole porazil ruského závodníka 4:2 a tím měl jistou medaili. Ve druhém ho porazil pozdější vítěz. „Byl jsem hodně nervózní a trochu jsem se zalekl i podstatně většího soupeře. Jsem rád za medaili, ale na druhou stranu mě strašně mrzí, že jsem se nedostal ještě dál,“ říká Mičulek.

Super konkurence 64 závodníků v kategorii kumite do patnácti let stavěla dalšího kopřivnického borce Milana Burgeta do daleko těžší pozice. Vyrovnal se s ní však skvěle, v prvním kole porazil 6:0 íránského závodníka, ve druhém 4:2 Mexičana a ve třetím opět 6:0 dalšího Íránce. Tím se dostal mezi poslední osmičku závodníků a další vítězství by již znamenalo jistou medaili. Nad Uzbekistáncem, kterého mu los přidělil, vedl již 4:0, nakonec však podlehl 4:6. „Psychicky jsem byl v pohodě, o to víc mě porážka mrzela, a to jak bezprostředně po závodě, tak potom druhý den, kdy jsem se probudil a znovu si uvědomil, jakou šanci jsem propásl,“ popisuje své pocity Milan a jeho trenér dodává, že boj ve čtvrtém kole ovlivnili rozhodčí. „Je tam strašný fofr, všechno musí jít ráz na ráz, rozhodčí jsou často unavení a z toho mohou vyplývat i jejich chyby.“

S velkým handicapem startoval v kategorii kumite Čestmír Váňa, který vinou dodatečného výroku pořadatelů o přeložení klání třináctiletých borců ze soboty na pátek, svůj závod nestihl. Nakonec se podařilo zajistit jeho start alespoň v kategorii čtrnáctiletých. „Stres, který jsem měl na začátku, ze mě později spadl a myslím, že jsem předvedl možná ještě víc, než co jsem měl natrénováno. V mé kategorii by umístění bylo asi ještě lepší,“ věří si Česťa.

Jediná dívka z kopřivnické čtveřice, Soňa Hejduková, startovala v kumite mezi třináctiletými. Závod se jí příliš nevyvedl, díky volnému losu postoupila do druhého kola, kde prohrála s maďarskou závodnicí 6:0. „Podle mě jsem se vyautovala sama,“ říká Soňa a trenér dodává, že závod byl sázkou do loterie a Soně štěstí příliš nepřálo. Alespoň trochu, jak sama říká, si neúspěch vynahradila v kumite týmů, kde sice jako velice mladé družstvo prohráli již v prvním kole 2:1 s vynikajícími Chorvatkami, ale jeden bod pro tým získala svým vítězstvím právě Soňa.

Všichni si cení zkušeností a zvýšení motivace, které jim start v tak velkém závodě přinesl. „Jsem rád, že se přesvědčili, že se dá závodit s kýmkoliv, a že všichni jsou jen lidi z masa a kostí. Mělo by jim to také pozvednout sebevědomí, které je již tradičně u Čechů daleko menší než u jiných národností,“ říká Vlastimil Žižka a dodává, že bez přispění sponzorů by se podobná akce nemohla uskutečnit (karatisty sponzorovala Firma Alve - p. Špičák, pan Zorný z firmy Superior a Městský úřad Kopřivnice).


Závodníkům Skokanu i Plaveckého klubu se daří

O s t r a v a - Řady medailových umístění na oblastním přeboru mladšího žactva, které se konalo ve dnech 20. - 21. listopadu v Ostravě - Hrabůvce, dosáhli plavci kopřivnického KVS Skokan. V závodě se plaveckých nadějí tohoto klubu představilo celkem patnáct a jejich výsledky, tedy čtyři první, pět druhých a šest třetích míst, považuje trenér René Lakomý za velký úspěch. Z výsledků: H. Staroňová - 1. místo 50 m prsa (42,9), 100 m prsa (1:33,9), 50 m znak (40,7) a 100 m polohový závod (1:26,9), 2. místo 50 m kraul (33,8), 100 m znak (1:30,8), 4. místo 100 m kraul (1:18,7); M. Müllerová - 2. místo 50 m prsa (44,6), 100 m prsa (1:37,2), 200 m polohový závod (3:13,0); 3. místo 100 m kraul (1:17,8), 4. místo 100 m znak (1:37,1) a 50 m kraul (35,4); P. Bittnerová - 3. místo 50 m znak (42,4), 100 m znak (1:30,0), 50 m motýl (43,1), 50 m znak (1:30,9), 4. místo 100 m prsa (1:38,8) a 100 m motýl (1:40,3); N. Quesadová - 4. místo 100 m pol. záv. (1:33,3), 5. místo 50 m kraul (36,2); J. Machovská - 5. místo 50 m znak (43,1); D. Kaluža - 3. místo 50 m kraul (36,6), 200 m kraul (2:48,9), 5. místo 50 m znak (43,4), 6. místo 100 m kraul (1:21,1); L. Sentková - 3. místo 200 m prsa (3:21,9), 4. místo 50 m kraul (35,0), 6. místo 100 m prsa (1:37,3); J. Matuš - 3. místo 100 m prsa (1:42,7), 4. místo 50 m prsa (47,9), 6. místo 50 m kraul (38,2); D. Spál - 4. místo 100 m znak (1:29,8); P. Gajdušek - 5. místo 100 m znak (1:29,9), 200 m znak (3:11,1).

K r o m ě ř í ž - Hana Staroňová se stala nejúspěšnější závodnicí KVS Skokan a zároveň i jednou z nejúspěšnějších závodnic Mistrovství ČR v plavání desetiletého žactva, které se konalo ve dnech 28. a 29. listopadu v Kroměříži.

Výborně ze závodníků KVS Skokan zaplavaly i P. Bittnerová a M. Müllerová, z chlapců dosáhl solidního umístění D. Kaluža. Mezi konkurencí se neztratily ani dvě závodnice kopřivnického Plaveckého klubu H. Dvořáková a E. Lípová, pro které tyto závody byly prvním velkým startem.

Z výsledků: Hana Staroňová - 1. místo 100 m prsa (1:30,6), 2. místo 50 m prsa (42,0), 3. místo 50 m znak (39,8), 4. místo 100 m kraul (1:17,5), 50 m kraul (34,4) a 100 m znak (1:28,3); Michaela Müllerová - 4. místo 100 m prsa (1:36,2), 6. místo 50 m kraul (34,9), 50 m prsa (44,6); Petra Bittnerová - 4. místo 50 m znak (40,0), 5. místo 100 m prsa (1:38,5), 100 m motýl (1:35,0); David Kaluža - 7. místo 100 m znak (1:33,0). Hana Dvořáková - 5. místo na 100 m motýl (1:35,0); Eva Lípová - 9. místo na 100 m prsa (1:42,2).

K r n o v - Ve stejném termínu jako kroměřížské mistrovství se konal 20. ročník Ceny Krnovska, kde se opět ve vynikajícím světle představili Kristina Schäferová a Jiří Zátopek z kopřivnického Plaveckého klubu. Dařilo se i Janu Staníkovi, který si zaplaval několik osobních rekordů. Hlavní disciplínou byl znak na stometrové trati, který se plaval na rozplavby a finále.

Z výsledků: 100 m znak: chlapci - roč. 86: 8. M. Oczadlý 1:24,2, 15. J. Vjaclovský 1:30,7; roč. 84 - 85: 5. Jan Staník 1:11,4, 3. Jiří Zátopek 1:09,3; roč. 82 - 83: 2. J. Schäfer 1:04,3, 12. M. Axman 1:11,5; dívky: roč. 84 - 85: 15. T. Mündleinová 1:21,9; roč. 82 - 83: 4. K. Schäferová 1:13,8, 9. L. Zátopková 1:17,9, 13. T. Rašťáková 1:21,7; 100 m prsa: chlapci - roč. 86: 8. J. Vjaclovský 1:33,1, 15. M. Oczadlý 1:41,0; roč. 84 - 85: 3 J. Zátopek 1:18,7 min.; roč. 82 - 83: 4. J. Schäfer 1:11,4, 6. M. Axman 1:14,0; dívky - roč. 86 - 87: 10. K. Oczadlá 1:40,6; roč. 84 - 85: 8. L. Galiová 1:26,5; roč. 82 - 83: 1. K. Schäferová 1:18,7, 3. L. Zátopková 1:21,9; 100 m volný způsob: chlapci - roč. 84 - 85: 10. J. Staník 1:05,0, 13. J. Zátopek 1:06,4; roč. 82 - 83: 18. J. Schäfer 59,2, 25. M. Axman 1:02,6; dívky - roč. 84 - 85: 19. T. Mündleinová 1:11,6; roč. 82 - 83: 2. K. Schäferová 1:04,2, 11. T. Rašťáková 1:07,8, 12. L. Zátopková 1:10,1; 100 m motýl: chlapci - roč. 86 - 87: 10. J. Vjaclovský 1:32,3; roč. 84 - 85: 4. J. Zátopek 1:10,1; roč. 82 - 83: 11. J. Schäfer 1:08,7, 14. M. Axman 1:10,2; dívky - roč. 86 - 87: K. Oczadlá 1:41,5; roč. 84 - 85: 10. T. Mündleinová 1:41,5; 100 m polohový závod: chlapci - roč. 84 - 85: 2. J. Zátopek 1:09,9, 11. J. Staník 1:17,9; roč. 82 - 83: 8. J. Schäfer 1:06,2, 12. M. Axman 1:07,5; dívky - roč. 84 - 85: 14. T. Mündleinová 1:21,0; roč. 82 - 83: 1. K. Schäferová 1:13,0.

C h o m u t o v , P r a h a - Dvě bronzové medaile zásluhou Petry Klosové dovezli ze zimního mistrovství České republiky plavci kopřivnického Plaveckého klubu. Kromě Klosové, která si navíc zaplavala řadu osobních rekordů, se osobní maxima podařilo zaplavat i dalším závodníků, takže trenéři Axman a Perna mohli být spokojeni.

Z výsledků M ČR - Chomutov (ml. žactvo): Petra Klosová (86) - 3. místo 100 m volný způsob (1:04,22), 4. místo 200 m volný způsob (2:22,20), znak (2:41,33) a polohový závod (2:40,65), 6. místo 100 znak (1:15,81); Lukáš Němec (87): 8. místo 100 znak (1:20,74) a 200 znak (2:52,20); Kristýna Oczadlá (87): 13. místo 100 m motýl (1:33,98) a 200 m motýl (3:27,20); Milan Makový (86): 13. místo 200 m motýl (3:12,77), 14. místo 100 m motýl (1:24,46); Martin Oczadlý (86): 14. místo 200 m znak (2:50,81); Julius Botoš (86): 16. místo 200 m motýl (3:28,98).

Z výsledků - M ČR Praha (st. žactvo): J. Zátopek: 4. místo 400 m polohový závod (5:04,39), 200 m znak (2:27,60), 5. místo 200 m motýl (2:28,15), 1 500 m volný způsob (15:56,73), 7. místo 400 m volný způsob (4:35,42), 8. místo 200 m polohový závod (2:27,48); J. Staník: 4. místo 200 m znak (2:30,82), 9. místo 100 m znak (1:11,52), 11. místo 400 m polohový závod (5:33,68); L. Galiová: 12. místo 200 m prsa (3:05,35),100 m prsa (1:27,49).

Jana Kapounová


Mendrek vyhrál na Velké ceně dvouhru i čtyřhru

Foto 7

K o p ř i v n i c e (jk) - Horské kolo pro nejúspěšnějšího účastníka čtvrtého ročníku Velké ceny Kopřivnice v badmintonu, kterou o víkendu pořádal v hale ZŠ E. Zátopka místní badmintonový klub, si do Prahy odvezla za vítězství ve všech disciplínách, tedy dvouhře, čtyřhře i smíšené čtyřhře Markéta Koudelková. Předstihla tak i domácího Tomáše Mendreka, který nehrál smíšenou čtyřhru a na svém kontě tedy měl ’jen’ dvě vítězství.

Regině Raškové z Orlové, v lize hostující za kopřivnický klub, která se loni stala majitelkou hlavní ceny pořadatelů, se letos dařilo o něco méně. Nejdále se dostala do semifinále.

Kromě, ve vynikající formě, hrajícího Mendreka se z Kopřivnických dařilo Kraisovi, který skončil až v semifinále na raketě Fröhlicha. Z dalších závodníků vypadl nadějný Suchánek, ve čtvrtfinále s Mendrekem a Kekrtová, ve druhém kole s Cihlářovou.

S výsledky i organizační stránkou turnaje byl po jeho skončení spokojen předseda kopřivnického klubu Milan Okřesík. „Až na časové manko, způsobené velmi vyrovnanými souboji, lze říci, že se žádné větší komplikace nevyskytly. Z výsledků mě překvapilo vítězství Tomáše Mendreka ve dvouhře, který se podle mého názoru na turnaj velmi dobře připravil a ve finále přehrál, hlavně fyzicky, mladého Fröhlicha. Škoda zranění Zuzany Kovářové, která se mohla dostat také hodně vysoko,“ hodnotil turnaj Milan Okřesík.

Z výsledků: Dvouhra muži - semifinále: T. Mendrek (BK Kopřivnice) - J. Vondra (Spoje Praha) (Vondra skrečoval), J. Fröhlich (Benátky n. J.) - B. Krais (BK Kopřivnice) 2:0; finále: T. Mendrek (BK Kopřivnice) - J. Fröhlich (Benátky n. J.) 2:0 (15:7, 15:6). Dvouhra ženy - semifinále: M. Koudelková (Meteor Praha) - D. Stádníková (ČKD Kompresory Praha) 2:0; M. Sadilová (Spoje Praha) - E. Brožová (Český Krumlov) 2:1; finále: M. Koudelková (Meteor Praha) - M. Sadilová (Spoje Praha) 2:0 (11:1, 11:1). Čtyřhra muži - finále: T. Mendrek (BK Kopřivnice), J. Fröhlich (Benátky n. J.) - M. Šulko (Spoje Bratislava), P. Mečár (Spoje Žilina) 2:1 (13:15, 15:1, 15:7). Čtyřhra ženy - finále: M. Koudelková (Meteor Praha), L. Bášová (Hradec Králové) - R. Cihlářová, H. Procházková (BK Liberec) 2:0 (15:9, 15:5). Smíšená čtyřhra: M. Koudelková (Meteor Praha), M. Koudelka (Hradec Králové) - J. Jurka, D. Kykalová (ČKD Kompresory Praha) 2:1 (9:15, 15:6, 15:5).


Badmintonová liga podruhé

P r a h a (jk) - Vítězství i porážku okusili badmintonisté ve druhém kole I. ligy, která se konala 5. - 6. prosince v Praze. Kopřivnickým chyběl Mečár, který plnil povinnosti ve slovenské reprezentaci a druhý den i Kovářová, která se zranila.

BK Kopřivnice - Spoje Praha B 5:2 Do sobotního soupeře - Spojů Praha B - se Kopřivničtí pustili bez respektu a brzy vedli 5:0, což jim zaručovalo plný počet bodů a vítězství. Za tohoto stavu nastoupila Kovářová k singlu a ten se ji stal osudným. Po vyhraném prvém setu si poranila kolenní vazy a zápas musela skrečovat. Druhý bod získal pražský celek ve dvouhře mužů, když kopřivnický Suchánek nestačil na Skalického. Body vybojovali: Mendrek, Krais ve dvouhrách; Rašková - Kovářová, Mendrek - Krais, Žídek - Suchánek ve čtyřhrách; Žídek - Rašková v mixu.

Spoje Praha B - BK Kopřivnice 5:3 V neděli se Kopřivničtí utkali s A týmem Spojů. K zápasům nenastoupila zraněna Kovářová a tak Kopřivničtí prohrávali předem 1:0. Celkem se jim pak podařilo vybojovat tři body, což znamenalo porážku 3:5. Body vybojovali: Mendrek, Rašková ve dvouhrách; Mendrek - Krais ve čtyřhře.


Hokejisté vysoko podlehli Frýdku

HC Ytong Brno - HC Kopřivnice nehráno

Utkání 23. kola II. ligy hokeje se ve čtvrtek 10. 12. na brněnském ledě neuskutečnilo, kopřivničtí hokejisté nepřicestovali pro nedostatečný kádr v důsledku nemoci.

HC Kopřivnice - HC Frýdek-Místek 2:8 (1:2, 1:3, 0:3)

K o p ř i v n i c e (sh) - Zápas proti v tabulce devátému Frýdku-Místku začal pro domácí smolně, když rozhodčí Polák neuznal regulérní gól Pavláta - za brankou se pro technický nedostatek nerozsvítilo červené světlo.

Brankový účet tak zahájili hosté v půli 4. minuty L. Kotalou, který blafákem překonal Rašku. Za další minutu to po střele frýdeckého Kofroně bylo 0:2. Kopřivničtí promluvili do vývoje skóre v 9. min., kdy si našel cestu do sítě puk z Pavlátovy hole. Hokejisté Frýdku-Místku během dalších dvou třetin vyjádřili své umění na ukazateli skóre - 27. min. Fraš 1:3, 33. rutinér Lumír Kotala 1:4 opět blafákem nad to ve vlastním oslabení. V téže minutě byla v přesilové hře korunována snaha našich ránou Kofroně od modré na 2:4. Za necelou minutu však soupeř v přesilovce získal znovu tříbrankový náskok. Ve 46. min. proměnili frýdečtí hráči další hru v početní převaze, tentokrát 4/3 Stránským a na ukazateli se objevilo již hrozivé skóre 2:6. Sedmý puk poslal do Raškovy brány v 52. Nevrlý a přestože hosté nedali z další stoprocentní „gólovky“ (soupeřův hráč sám před Raškou), nedlouho před sirénou R. Kotala z příhry Stránského uzavřel na konečných 2:8.

Branky za HC: 9. Pavlát, 33. Kofroň. Sestava: Raška - Kofroň, Nevrkla, Kaluža, Quitt, Libiger, Kovář - Pavlát, Michna, Dobečka - Kriegiel, Štěpán, Hejč - O. Kašpárek, Mikšovský, T. Kašpárek.


Žáci Základní školy E. Zátopka jsou futsaloví králové

K o p ř i v n i c e (jk) - Vynikajícího úspěchu dosáhli svým vítězstvím v regionálním finále základních škol ve futsale žáci ZŠ E. Zátopka. Z okresního kola si přitom postup vybojovala ZŠ Komenského 66, Nový Jičín a Kopřivničtí tak původní osmičku družstev rozšířili jen díky pořadatelství turnaje. „O to více si úspěchu ceníme,“ prohlásil po vyhraném finálovém utkání, ve kterém se sešli oba zástupci našeho okresu, ředitel vítězné školy Jan Mužík. Finále bylo opravdovým maratonem, neboť po regulérní hrací době svítil na ukazateli stav 2:2 a o vítězi pak rozhodla až desátá série penalt.


Karviná Kopřivnické deklasovala

HC Baník Karviná - KH Kopřivnice 34:19 (15:11)

K o p ř i v n i c e (jk) - Asi nejtěžší letošní porážku v extraligovém utkání utrpěl kopřivnický celek na palubovce Baníku Karviné.

Velmi slušně rozehraný úvod utkání debaklu vůbec nenapovídal. Až do 25. minuty drželi hosté s domácím favoritem krok. Chleba se začal lámat za stavu 11:10, kdy Kopřivničtí promarnili vyloženou šanci, soupeř z rychlého protiútoku skóroval a vzápětí opět z breaků přidal další dvě branky. Trenéru Bartoňovi se v šatně nedařilo hráče povzbudit. „Trochu je ten závěr nahlodal a přestávali si věřit, podle toho potom vypadala i druhá půle,“ uvedl.

Ta se odehrávala vyloženě v režii domácích, jejichž rychlé hře a řadě trháků nedokázali hosté čelit. „Šlapali až do konce na doraz, což nebývá při výrazném vedení zvykem, asi i proto tak vysoká porážka,“ konstatoval Miroslav Bartoň a dodal, že se pokusí v hráčích uchovat naději na úspěšné vystoupení proti Zubří, které je čeká den před Štědrým dnem. „Venku Zubří není tak suverénní, takže naděje určitě je. Každopádně s kádrem, kterým disponuje, bude určitě favoritem.“

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Fojtík, Šustala, Kelnar. Nejvíce branek: Veřmiřovský 9 - Michalčík 6. Sedmičky: 4/3:3/2.


Volejbalisté doma vyhráli oba zápasy

VK Tatra Kopřivnice - VŠB Ostrava 3:1 (12:15, 15:7, 15:3, 15:5), 3:1 (15:11, 15:2, 12:15, 15:12)

K o p ř i v n i c e (jk) - Dvě vítězství si připsal v devatenáctém a dvacátém kole národní volejbalové ligy mužů kopřivnický celek, který před domácím obecenstvem přehrál dvakrát 3:1 VŠB Ostrava.

Jako nejslabšího dosavadního soupeře hodnotil trenér domácích Bohuslav Skyba vysokoškoláky po prvním zápase. V něm se hostům sice podařilo vyhrát první set, další tři však byly jednoznačnou záležitostí domácích. „Body, které se jim podařilo uhrát, uhráli přes střed, později dopláceli na vlastní chyby,“ komentoval první utkání trenér domácích Bohuslav Skyba.

Druhé utkání se zdálo být opět jednoznačnou záležitostí, když Kopřivničtí velice rychle vedli 2:0. Z prakticky vyhraného zápasu se však, díky zbytečným chybám domácích, stalo drama. Hosté totiž začali těžit ze špatného příjmu i malé soustředěnosti soupeře, vyhráli další set 15:12 a rovněž ve čtvrtém setu dávali jasně najevo, že se s porážkou jen tak lehce smířit nehodlají. Nakonec si však další sadu nevynutili.

Trenér domácích byl spokojen s výsledkem, méně však již s podaným výkonem svých svěřenců. „Jsem sice rád, že jsme vyhráli, výkonem hráčů však příliš nadšen nejsem. Podali jsme daleko slabší výkon než třeba minulý týden v Opavě. V první půli soutěže nás čeká již jen Šternberk, který je na sestup, doufám tedy, že vyhrajeme a zůstaneme pátí.

Sestava: Tandler, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Kylhof, Chalupa, Bartoň, Měrka, Roman Bajer, Sykala, Holáň.


Pokračuje futsalová liga mládeže

K o p ř i v n i c e (luk) - Šestnáct mládežnických týmů se přihlásilo do dalšího pokračování kopřivnické ligy malé kopané mládeže. Soutěž se hraje poprvé ve své tříleté historii během zimního období.V soutěži starších žáků jsou po úvodních kolech bez porážky celky C. W. C. a FC Lebkouni. Mezi mladšími žáky prozatím vynikají hráči Bílého baletu, kteří mají po třech odehraných utkáních impozantní skóre 46:0.

Z výsledků st. žáků: 1. kolo: FC Pamela - FC Lebkouni 1:3 (Formánek - Macháček 2, Navrátil), SK Real - C. W. C. 3:8 (Hanus 2, Jalůvka - Medek 4, Chuchma 3, Sarténa), AFC - SK Slávie 6:3 (Odrobiňák 3, Svoboda, Gorák, Kirschner - Fojtík 2, Kubačka). 2. kolo: C. W. C. - AFC 4:2 (Hanzelka 2, Sarténa, Medek - Bartoň, Odrobiňák), Inter - FC Pamela 1:4 (Kvita - Honč 3, Peroutka), FC Lebkouni - SK Real 2:0 (Navrátil, Horák). Z výsledků ml. žáků: 1. kolo: FC Adidas - Bílý balet 0:30 (Kühnert 11, Janiak, Lebeda 6, Zapletal 3, Šimek, Chytil 2), Lokeren - FC Select 0:7 (Hanzelka 4, Melčák 2, Mička), FC Lions - Gremlins 0:8 (Polášek 3, Juříček 2, Harabiš, Augste, Rečka), AC Sparta - Pepsi 0:8 (Bonn 4, Hrnčárek 3, Choleva). 2. kolo: Gremlins - FC Select 3:6 (Polášek 2, Sobek - König 4, Melčák 2), Kosatky - Pepsi 5:0 kontumačně, FC Adidas - FC Lions 3:2 (Žiga 2, Konečný - Schybol 2), Bílý balet - Lokeren 11:0 (Šimek 5, Janiak 3, Kühnert 2, Zapletal). 3. kolo: AC Sparta - FC Lions 8:1 (Šíma 6, Zrostlík 2 - Schybol), FC Select - Bílý balet 0:5 kontumačně, Pepsi - Lokeren 5:1 (Bonn 4, Choleva - Kirschner), Kosatky - Gremlins 7:1 (Galia 3, Jahn 2, Váňa, Domitra - Polášek)


Kuna Team porazil Tornádo

K o p ř i v n i c e (luk) - V dalším turnaji 2. okresní ligy futsalu si vedlo nejlépe mužstvo Dynama Nový Jičín, které jako jediné neprohrálo a ziskem šesti bodů postoupilo na první místo tabulky.

Do té doby vedoucí Tornádo Nový Jičín získalo pouze jediný bod, když nečekaně remizovalo s posledním FC Sharks Frýdek-Místek 6:6 a prohrálo s týmem Kuna Frýdek-Místek 1:3. Všechny tři góly Kuny vstřelil výborně hrající František Musil, který dosáhl hattricku i v utkání proti Twinsu a stal se tak nejlepším střelcem tohoto dvojkola.

Tornádo Nový Jičín tentokrát ztratilo nejen vedoucí postavení v soutěži, ale i veškeré dosavadní sympatie všech přítomných pro nevhodné a neslušné chování většiny hráčů tohoto mužstva.

Výsledky 2. okresní ligy futsalu po 4. kole (6. prosince): Twins N. J. - Dynamo N. J. 1:3 (0:0), Holub - Zubek 2, Vybíral; FC Sharks F-M - 1. FC Tornádo N. J. 6:6 (2:3), Grufík, Novobilský 2, Kosňovský, Žvak - Pagáč 3, P. Strnadel, Polónyi, M. Kreml; Kuna Team F-M - Twins N. J. 3:7 (1:4), Musil 3 - Vlček, Holub 2, Kelnar, Vaněk, Kalíšek; Dynamo N. J. - FC Sharks F-M 6:0 (2:0), Vybíral 2, Kováč, Mondek, Chrustawczuk, Zubek; 1. FC Tornádo N. J. - Kuna Team F-M 1:3 (0:1), Hrachovec - Musil 3

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:26