Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 43/98 ze dne 10. prosince 1998

Titulní strana

Projev starosty Tichánka na zasedání zastupitelstva
Strážníci před Vánocemi hlídají stromky v lesích
Tatra vrátí zaměstnancům půjčku, ale půjčí si zase

Favorité letošního ročníku Superior Cupu v kvalifikaci nezklamali

Čerti museli napnout všechny síly k útěku před žadonícími dětmi

Zprávy z města a okolí

Tichánek: Důvod ke strachu z výrazných změn je zbytečný
Společné prohlášení ČSSD a KDU-ČSL o jednáních před ustavujícím zasedáním Městského zastupitelstva v Kopřivnici, konaném 30. 11. 1998
Informační centrum se přestěhuje do muzea
Tatra dluží i svému muzeu
Prohlášení ODS k povolební situaci
Zastupitel Veselý odchází z politiky
Smrčků je málo, borovic ovšem dost

Kultura

Bývalý hudební salonek rozezní Sto zvířat
V Galérce vystoupí Aphrodite a kapela The Apple Eaters
Po čtvrté se letos v divadelním představení objeví známé tváře
Do konce roku vydá knihovna almanach dětských prací
Ve Frenštátě proběhl festival alternativní hudby
Kino uvede Truman Show a Dokonalou vraždu
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Plavci úspěšně absolvovali první starty sezony
Také žáci házené mají za sebou podzim
Házenkáři celkem jasně podlehli Frýdku-Místku
Volejbalistům se moc nedařilo

Radek Horák vyhrál v Třinci

Po porážce v Orlové hokejisté doma těsně prohráli s Hradištěm
Na Velkou cenu se sjede česká špička

Titulní strana

Projev starosty Tichánka na zasedání zastupitelstva

Vážené dámy a pánové, vážení spoluobčané,

ve chvíli, kdy jsem dostal důvěru vést naše město, převzal jsem zároveň i hlubokou zodpovědnost, kterou má a musí mít člověk, jenž tento čestný, ale zároveň nelehký úkol na sebe vzal.

U příležitosti převzetí onoho pomyslného klíče od bran našeho města, dovolte mi, abych předně poděkoval všem, kteří mi tuto svoji důvěru dali. Zároveň bych chtěl poděkovat dosavadnímu starostovi města Josefu Jalůvkovi, místostarostům, městské radě a všem ostatním členům městského zastupitelstva za vše pozitivní, co pro Kopřivnici vykonali. Úspěchy, které byly za čtyři roky jejich funkčního období docíleny, se nesmazatelně zapsaly do bohaté historie našeho města.

Dovolte mi, abych připojil k poděkování celé bývalé jednadvacítce zastupitelů i osobní přání mnoha úspěchů, zdraví a spokojenosti v jejich dalším životě. Poslanci Josefu Jalůvkovi pak mnoho zdaru při prosazování zájmů města Kopřivnice a jeho občanů na půdě Parlamentu České republiky. Mé konečné poděkování patří také všem předsedům a členům komisí i všem dalším zaměstnancům městského úřadu.

Všichni víme, v jaké situaci se dnes naše město nachází. Je to především vysoká nezaměstnanost, která je zapříčiněna zadlužením i odbytovými a výrobními problémy akciové společnosti Tatra. Firmy, která ať už si to chceme či nechceme přiznat, je stále fundamentálním zdrojem pracovních příležitostí pro většinu našich spoluobčanů. Řešení problému nezaměstnanosti je jedním z prioritních úkolů, kterými se budeme zabývat. Nechtěl bych zde sáhodlouze rozebírat volební programy jednotlivých stran. Ty se samozřejmě různí - ale chtěl bych poukázat na to, v čem se shodují. Všechny cíle, které jsou v nich obsaženy, mají jedno společné. Snahu o povznesení města a jeho místních částí, snahu o maximální možné uspokojení všech jeho občanů ve všech aspektech každodenního života. Jsem si vědom, že nová jednadvacítka to nebude mít lehké. Finanční zadluženost města se promítne i na naše nástupce, kteří po nás budou řídit město po roce 2002. Prvním krokem, jak tuto zadluženost pozitivně ovlivnit, bude kvalitní příprava a zpracování základního dokumentu, kterým je bezesporu rozpočet města na rok 1999.

Vážené dámy a pánové, vážení spoluobčané,

nejsem a nikdy jsem nebyl zastáncem velkých slov a už vůbec ne slibů, o kterých nejsem přesvědčen, že se dají splnit. Práce nás čeká víc než dost. Splnit vytýčené cíle může pouze dokonale sehraný tým lidí, kteří jsou oproštěni od politikaření a ví, co chtějí dokázat. Dívám-li se na naše nově zvolené zastupitele, z nichž většinu znám jako poctivé, pracovité a čestné občany, nabývám přesvědčení, že se tento cíl může zdařit. Dnes, po volbách, mohu jen citovat slova ’velkého učitele národů’ Jana Ámose Komenského: „Dej Bože, aby skutkové naši z huby do rukou nám vejíti ráčili!“

Vážení spoluobčané,

závěrem mi dovolte ještě jednou Vám všem jménem nově zvolených členů zastupitelstva poděkovat za důvěru v letošních komunálních volbách - důvěru, které si všichni velice vážíme. Předpokladem úspěchu je však i podpora a oboustranná spolupráce s Vámi, občany Kopřivnice a jejich místních částí, kterým není osud a budoucnost našeho města lhostejný.


Strážníci před Vánocemi hlídají stromky v lesích

K o p ř i v n i c e (dam) - Hodně drahý by mohl být vánoční stromek pro ty, kteří se jej rozhodnou uříznout v lesích patřících městu.

„Už teď se v lesích provádí zvýšená kontrola městskou policií. Když policisté uvidí v lese kohokoliv se stromkem, budou po něm požadovat doklad, který dokáže, že si stromek zakoupil,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynek Rulíšek, do jehož působnosti spadá i péče o městské lesy. I pokud si člověk uřízne stromeček ve svém soukromém lese, měl by u sebe mít nějaký doklad, který by prokazoval, že je opravdu jeho. Ti, kteří si stromek od soukromníka zakoupí, by od něj měli také požadovat doklad, aby se tak vyhnuli zbytečným problémům s policií.

V případě, že bude někdo se stromkem v lese přistihnut a nebude schopen jeho původ prokázat, hrozí mu, že zaplatí pokutu.

„Vánoční stromky pro letošní rok budou hlavně ze sadu naproti koupaliště. Je tam spousta dostatečně velkých borovic, které se budou prodávat. I toto místo bude samozřejmě střeženo, buďto psem nebo jiným způsobem, ale rozhodně nezůstane bez dozoru,“ uvedl Rulíšek.

Městští policisté, kteří se s případy krádeží stromků v lesích setkávají každý rok, budou letos tyto případy předávat přestupkové komisi. „Strážník totiž může na místě udělit pouze pokutu do výše tisíc korun, to nám však nepřipadá adekvátní. Aby provinilce přišel stromek podstatně dráž, bude tyto přestupky řešit komise, která má možnost udělení podstatně vyšší sankce,“ řekl městský policista Zdeněk Šostek.

Zlodějům prý také nepřeje sama příroda. Stromky jsou totiž napadeny škůdci a není snadné najít mezi nimi nějaký pěkný.

Viz Smrčků je málo...


Tatra vrátí zaměstnancům půjčku, ale půjčí si zase

K o p ř i v n i c e (tom) - Tatrováci by měli v prosincové výplatě dostat zpět dvacetiprocentní část mezd, které si podnik půjčil minulý měsíc. Stejnou částku jim však z mezd opět strhne. Dluh vůči zaměstnancům Tatra vyrovná až v polovině ledna příštího roku. Potvrdila to mluvčí automobilky Eva Kijonková.

„Doplatek ve výši dvacet procent za říjen bude vyplacen v prosincovém výplatním termínu. Do konce prosince dostanou zaměstnanci další doplatek vyplývající z kolektivní smlouvy - úhradu zbytku tak zvaného platu na dovolenou. Doplatek odložené části mzdy za listopad ve výši dvaceti procent bude vyrovnán ve výplatním termínu v lednu, pokud nenastane výrazné zhoršení finančních toků,“ uvedla Kijonková.


Favorité letošního ročníku Superior Cupu v kvalifikaci nezklamali

Foto 2

K o p ř i v n i c e (kmk) - Celkem dvacetčtyři zápasů bylo ode- hráno v kvalifikaci VI. ročníku halového turnaje malé kopané Superior Cup ’99, který se uskutečnil uplynulou sobotu 5. prosince v hale středního odborného učiliště v Kopřivnici.

Až na jednu výjimku, kterou je po podzimu čtvrté mužstvo první ligy malé kopané R. U. M., postoupili do finálového turnaje, který proběhne 2. ledna 1999 ve sportovní hale ZŠ Emila Zátopka, většinou favorité.

Ve skupině A si postup vybojovali hráči FC Tr. Devills společně se štramberským 1. FC Prosek. V „béčku“ gradoval favorit turnaje a účastník 2. celostátní ligy ve futsalu Megas Bordovice a účast ve finálové skupině si zajistilo i SD.

Ze skupiny C nebylo možno netipovat jako postupujícího podzimního mistra kopřivnické ligy malé kopané Agro, zvláště když v jejich řadách opět nastoupil reprezentant Buček, který jejich hru s přehledem dirigoval. Dalším postupujícím z této skupiny je dvojnásobný vítěz tohoto dostaveníčka pod střechou - Ámos. V poslední skupině D se po delší době kladně představili hráči Radegastu, kteří předvedli hru, na kterou byli jejich příznivci zvyklí. Taktéž Elán neztratil nic ze své podzimní kvality a i on je dalším účastníkem finálového turnaje.

Z výsledků: Sk. A: Tr Devills - FC Olivet 3:1, - 1. FC Prosek 0:0, - R. U. M. 11:1; R. U. M. - Prosek 1:3, - Olivet 0:4; Prosek - Olivet 3:1

1. FC Tr. Devills 2 1 0 14:2 7
2. 1. FC Prosek 2 1 0 6:2 7
3. FC Olivet 1 0 2 6:6 3
4. R. U. M. 0 0 3 2:18 0

Sk. B: Megas - Výběr KMK 8:2, - Heimat Juniors 5:0, - SD 6:1; SD - Heimat 2:0, - Výběr 2:1; Heimat - Výběr 3:5

1. Megas 3 0 0 19:3 9
2. SD 2 0 1 5:7 6
3. Výběr KMK 1 0 2 8:13 3
4. Heimat Jun. 0 0 3 3:12 0

Sk. C: VS. OIL. Agro - FC Jelita 5:0, - Ámos 7:1 - Squadra 12:1, Ámos - Squadra 2:0, - Jelita 2:1; Squadra - Jelita 1:2

1. VS. OIl. Agro 3 0 0 24:2 9
2. Ámos 2 0 1 5:8 6
3. FC Jelita 1 0 2 3:8 3
4. FC Squadra 0 0 3 2:16 0

Sk. D: Radegast 84 - Tango 12:3, - FC Camel 6:3, - Elán 6:2; Elán - Camel 6:1, - Tango 6:1; Camel - Tango 4:0

1. Radegast 84 3 0 0 24:8 9
2. Elán 2 0 1 14:8 6
3. FC Camel 1 0 2 8:12 3
4. Tango 0 0 3 4:22 0

Rozlosování pro finálový turnaj, který se odehraje 2. ledna 1999:

Sk. A: FC Tr. Devills Kopřivnice, Ámos Kopřivnice, Megas Bordovice, Elán Kopřivnice.

Sk. B: VS. OIL. Agro Kopřivnice, 1. FC Prosek Štramberk, Radegast 84 Kopřivnice, SD Kopřivnice.


Čerti museli napnout všechny síly k útěku před žadonícími dětmi

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk) - Trochu nezvykle již v podvečer svátku svaté Barbory podupávali lidé před kulturním domem v napjatém očekávání příjezdu Mikuláše a jeho doprovodu. Zatímco kočí zapřahal a čerti si leštili kopyta, aby v půl páté potěšili čekající dav, již ve čtyři hodiny zahájily program svými koledami děti ze Základní umělecké školy Mis music. Potom z reproduktorů zazněly šmoulí písničky, většina malých čekatelů však stejně jako šestiletá Beátka vyhlížela Mikulášovu bílou čepici a hlavně čerta, kterého se prý bojí.

„Už jedou...,“ ozvalo se z davu a všichni se v tomto tvrzení ujistili za okamžik, kdy kočár s Mikulášem, andělem a čerty o něco dříve než bylo plánováno dorazil.

Mikuláš se kvůli tlačenici, která vznikla, nelehce, ale přece jen, dostal k mikrofonu, aby se přeptal, zda všichni byli hodní, slíbil, že pro všechny má sladké překvapení a pak za společného odpočítávání rozsvítil město, tedy ozdobené smrčky i girlandy nad centrálním chodníkem. Trochu se zřejmě zapotil, protože vše se podařilo až na podruhé, ale ohlas ramenatý muž budící respekt především u maličkých dětí sklidil. Horko přímo pekelné však v tu chvíli asi bylo čertům. Ti, chrastíce řetězy a nesouce proutěné košíky s dobrotami, museli pořádně napnout všechny pekelné síly a prchat, aby neztratili svou čertí důstojnost a nezůstali ušlapáni na dlažbě o sladkosti žadonícími školáky.

Mikuláš plnil slib, že se dostane na všechny a cestou zpět ke kočáru rozdával dobroty. Martínka jeho důstojnost a velikost rozplakala. „Je ještě moc malinký,“ usmívala se babička držíce ho v náručí. Jen o něco starší mrně, sedící tatínkovi na ramenou, mu sice nedůvěřivě, ale přece jen podalo ručku. Evidentní strach měla Anička, zato její mladší sestřička prohlašovala, že se vůbec nebojí a starší sourozenci nahánějící čerta také zřejmě ne. Reakce dětí byly různé, dospělí se shovívavě usmívali a celková nálada i sníh, který se po odjezdu Mikuláše začal v malých vločkách snášet k zemi, byly již vánoční.


Zprávy z města a okolí

Tichánek: Důvod ke strachu z výrazných změn je zbytečný

Foto 3

K o p ř i v n i c e - Hned první týden, kdy ve funkci starosty začal pracovat Jiří Tichánek a jeho dva zástupci se podle starostových slov mezi občany města začaly objevovat fámy o drastických změnách ve městě a na radnici, které má iniciovat právě toto nové vedení. I přesto, že na radnici zasedli zástupci doposud opozičních stran, nemají prý Kopřivničané, alespoň prozatím, mít důvod ke strachu z výrazných změn.

Jak jste prožil první týden ve funkci starosty. Co se pro vás změnilo?

To je otázka, kterou jsem čekal. Prvních pár dnů ve funkci pro mě byl maraton, který tak tak zvládám, protože dostat se do nejzákladnější orientace problematiky vedení města, jednotlivých odborů radnice a podobně, je za tak kratičkou dobu na mě moc a asi by to bylo moc na každého. Jednak poznat základní problematiku odborů, jaké odbory tady vůbec jsou, jaké jsou komise... Je třeba se také věnovat problematice Kopřivnických novin, kabelové televize, Slumeka a jiným aktivitám, které má město v dalších organizacích. Nebudu to rozšiřovat. Je toho hodně, ale dá se to zvládnout, musí se to zvládnout.

Čím byl váš první týden naplněn?

V uvozovkách pod patronaci si nás tak trošičku vzal pan tajemník, který nám samozřejmě představil všechny vedoucí odborů. Prošli jsme všechny tyto odbory, vyslechli jsme si pracovníky. Podotýkám, že jsme je všechny ujistili o základním, že se totiž nechystají žádné změny, které se avizují a které „létají“ po Kopřivnici, že tady prostě nezůstane kámen na kameni. Není to pravdou, znovu to říkám při této příležitosti. Žádné zásadní změny se tady nechystají. Jde vidět, že i zaměstnanci úřadu jsou již klidnější, bylo tady zřejmě asi velké napětí, a to jistě není dobré ani k té práci samotné. Taky jsme navštívili městskou policii, tato návštěva pro nás byla nejen zajímavá, ale i poučná. A čeká nás ještě několik návštěv, které prozatím provádíme pouze v mezičase, protože mezi nimi je třeba vyřizovat korespondenci a další věci, které se kumulují. Nepočítaje v to fakt, že tady zbyla spousta věcí ještě po bývalém vedení, které je třeba také dát do pořádku.

Jaké změny tedy mohou občané očekávat a v čem se jich dotknou?

Mohu říct, že v prvopočátcích se žádné velké změny nechystají, pokud jde o město. Pokud jde o radnici, tak se nechystají vůbec žádné změny, o kterých by bylo záhodno mluvit. Myslím si, že změny, ke kterým v oblasti pracovníků dojde, jsou spíše pod patronací tajemníka, jakožto vlastně ředitele instituce, který má nějaký plán na spojení některých odborů, popřípadě převedení pracovníků a podobně. To ovšem nejsou žádné radikální změny. Od těchto drobných úkonů se očekává zkvalitnění práce.

Předpokládáte v souvislosti s tím personální změny na postech vedoucích jednotlivých odborů radnice?

Ne. Nevím o žádných a žádný z mých partnerů - místostarostů něco takového nenaznačil. Samozřejmě, že na prvním jednání rady, které proběhne osmého prosince, se mohou objevit různé otázky, ale rozhodně o těchto věcech neuvažujeme a není důvod, abychom o nich uvažovali. Já sám jsem se přesvědčil, a to je třeba podotknout, že v prvních okamžicích samozřejmě člověk není v obraze, ale jeví se mi, že tento orgán funguje příkladně a bez sebemenších zádrhelů.

Sám jste mluvil o tom, že po Kopřivnici jdou zvěsti o tom, že Kopřivnické noviny by měly přestat vycházet. Vy jste řekl, že to není pravda. Můžete to nějak rozvést?

Je to samozřejmě nesmysl. Čili znovu podotýkám, žádné zásahy se nechystají a pokud jde konkrétně o Kopřivnické noviny, tak s těmi nehodláme vůbec nic dělat. Kopřivnické noviny, ať běží, jak běží, je to všechno v pořádku. Nakonec proč bychom je rušili, jednak již z pozice určité tradice, která se tady vybudovala nebo třeba z toho důvodu, že jsem kdysi dávno stál u jejich zrodu. Totéž se týká kabelové televize. Je rozhodně nesmysl, že chceme zkracovat vysílací hodiny, ba naopak chceme vysílání zkvalitnit. V redakci Kopřivnických novin jsem se pouze zmínil o tom, že bychom chtěli vyhradit určitý prostor pro názory obyvatel, což si myslím, že není na škodu.

Nedá se říct, že by mohli občané v nejbližší době na vlastní kůži pocítit nějaké změny?

Já nevím, kdo čeká, že budou nějaké radikální změny, a to hned třeba po dvou měsících působení nového vedení města. I kdyby se něco takového chystalo, tak to stejně v takovém termínu nelze udělat. Nehledě na skutečnost, že se nic takového nechystá. Občané mohou být naprosto klidní. Malé kosmetické změny, které mohou nastat, vzniknou pouze proto, aby byla dále zkvalitňována práce radnice.

Přišla řeč už i na to nejdůležitější, co vás čeká, na rozpočet?

Bavili jsme se o něm vyloženě jen velmi rámcově, protože na to skutečně nebyla minuta času. Nehledě na to, že na rozhovor o tak důležité věci, minuta nestačí. Ve své podstatě jsme se o tom ještě nebavili.

Nemůžete tedy říct, zda se budete snažit spíše investovat nebo šetřit a splácet dluhy města?

V této chvíli vám na tuto otázku neodpovím. Budeme chytřejší po prvním zasedání rady a zastupitelstva. Uvidíme, jak se bude celková situace dále vyvíjet, protože bude-li si někdo toto skutečně přát, může vyvolat nové volby a jsem přesvědčen, i když jsem o tom teď nechtěl mluvit, že ať už je to jakákoliv strana, která je vyvolá, může ztratit i polovinu mandátů.

Jak byste sám sebe přiblížil těm, kteří vás neznají z dřívějška?

Do Kopřivnice jsem se přistěhoval v roce 1977, ale jezdil jsem zde již dříve jako mladý kluk, díky svému zájmu o archeologii. Jezdil jsem totiž na šostýn pomáhat při vykopávkách, protože v Příboře, kde jsem bydlel, nic takového nebylo. Pak jsem samozřejmě pracoval v Tatře, ale ani tam můj zájem o historii nepolevil, až nakonec za mnou přišli v době, kdy mělo dojít k otevření muzea na Fojtství, jestli bych to nezkusil vést. Dlouho jsem se rozhodoval, ale nakonec zvítězila ta šance, že se koníček může stát zároveň povoláním. Přičemž málokdo má takové životní štěstí. Nakonec jsem tedy skončil tady. Jak už jste psali, musel jsem se vzdát svého obrovského hobby. Jsem ale přesvědčen, že jsem se ho vzdal proto, abych naplnil to, co chci a abych městu pomohl, jak to jen jde. Mám sice školy technického směru, ale zájem o historii byl tak silný, že jsem se stal amatérským historikem samoukem.

Jak na vaše zvolení reagovali vaši lidé okolo vás?

Dokud jsem dělal v muzeu, tak jsem podvědomě cítil, že tady určitou vážnost pobírám. Od chvíle, kdy jsem se stal starostou Kopřivnice, i když je to ještě brzy, pociťuji tři druhy lidí. Jedni jsou ti, kteří mi fandí, aby, když už jsem se sem dostal, aby to k něčemu vedlo, druhé sortě lidí je to jedno. No a třetí druh lidí, který už také cítím, jsou lidé, kteří si myslí: Tam nemá co dělat, nejenom Tichánek jako osoba, ale vůbec tato strana. No a manželka mi k tomu řekla, že si mám dělat co chci, že si stejně prosadím svou.

David Macháček


Společné prohlášení ČSSD a KDU-ČSL o jednáních před ustavujícím zasedáním Městského zastupitelstva v Kopřivnici, konaném 30. 11. 1998

Složitá jednání o složení městské rady proběhla mezi čtyřmi zvolenými stranami - ČSSD, ODS, KDU-ČSL a KSČM. Nejprve se uskutečnila jednání mezi pověřenými zástupci ČSSD a ODS a pověřenými zástupci KDU-ČSL a ODS. Oběma jmenovaným politickým stranám byla ze strany ODS nabídnuta koaliční dohoda. Varianta, spočívající v návrhu, aby se starostou města stal dosavadní starosta ing. Josef Jalůvka a místa v městské radě byla obsazena 4 členy ODS a 3 členy ČSSD, byla pro ČSSD nepřijatelná. Stejný výsledek mělo také jednání ODS s KDU-ČSL a KSČM.

Všechny tři politické strany ČSSD, KDU-ČSL, KSČM důrazně odmítly skloubení funkcí poslance Parlamentu ČR a starosty města s odůvodněním, že nelze dvě tak náročná poslání vykonávat současně. Politické strany se také shodly v názoru, že ing. Jalůvka prospěje městu Kopřivnice více, bude-li se plně věnovat práci poslance.

Nepřijatelný pro ostatní politické strany se ukázal také návrh ODS vytvořit pro zástupce ODS funkci třetího místostarosty, který by byl odměňován (v případě zvolení ing. Jalůvky starostou) funkční odměnou, které se ing. Jalůvka již dříve vzdal.

Jednání o demokraticky řešené variantě poměrného zastoupení všech čtyř politických stran na základě výsledků voleb bylo nepřijatelné pro ODS. Složitá jednání o vytvoření koalice nevedla k žádnému konkrétnímu cíli a je nutno předeslat, že jakákoliv forma koalice nebyla po dobu povolebních jednání s žádnou ze stran uzavřena.

Můžeme podotknout, že ODS pouze ustoupila ve stanovisku návrhu na funkci starosty, kdy předložila variantu, postavit do vedení města pana Oldřicha Ryse, avšak opět za předpokladu většiny ODS v městské radě. O tom, že svoje ustoupení nemysleli vážně, svědčí opětovné navrhnutí ing. Jalůvky do funkce starosty města na ustavujícím zasedání městského zastupitelstva.

Teprve na základě těchto skutečností se ČSSD a KDU-ČSL soustředily na společná jednání.

Po potvrzení vzájemných shodných názorů ČSSD a KDU-ČSL na budoucí obsazení městské rady došlo k jednání s KSČM, která získala shodný počet mandátů v městském zastupitelstvu jako KDU-ČSL. KSČM podmiňovala svou podporu dvěma místy v městské radě, což bylo zcela neprůchodné. Později KSČM korigovala své rozhodnutí na požadavek jednoho zastoupení v městské radě.

Poslední návrh na složení městské rady předložila ODS v den zasedání ustavujícího městského zastupitelstva v 11.00 hodin - přistoupení na původní návrh zastoupení stran v městské radě v poměru: 3 ODS - 2 ČSSD - 2 KDU-ČSL. V této chvíli však byla vzájemná rozprava mezi stranami již nemožná. ČSSD a KDU-ČSL byly přesvědčeny, že pro možnost seriózní dohody udělaly maximum.

Pokud jde o funkci starosty města, obě strany ČSSD i KDU-ČSL vážně uvažovaly o návrhu na její obsazení panem Oldřichem Rysem při dohodě s ODS o poměrném zastoupení v městské radě a vedení města Kopřivnice. K této dohodě však nedošlo, protože ODS tento návrh bez vysvětlení stáhla.

K dohodě o společném postupu ČSSD a KDU-ČSL o celkovém a konečném obsazení jednotlivých funkcí v městské radě došlo mezi stranami až v nočních hodinách před ustavujícím zasedáním městského zastupitelstva. S KSČM obě strany žádnou dohodu nepodepsaly, účast ing. Josefa Pavelky v městské radě byla jedním z mála možných kompromisů.

Skutečné obsazení městské rady tedy odráží výsledek zhodnocení všech povolebních jednání a v neposlední řadě selhání vyjednávacího týmu ODS, který prosazoval princip všechno nebo nic.


Informační centrum se přestěhuje do muzea

K o p ř i v n i c e (dam) - Již od ledna příštího roku bude možná městské informační středisko provozovat nikoliv Kulturní dům Kopřivnice, ale obecně prospěšná společnost Regionální muzeum Kopřivnice.

„Dostal jsem oficiální vyjádření, že městská rada vybrala náš projekt, neboť byl považován za výhodnější,“ řekl ředitel Regionálního muzea Lumír Kaválek.

Kopřivničtí radní tak v podstatě odmítli druhý projekt, který předložil ředitel Kulturního domu Kopřivnice Vladan Jílek, do jehož působnosti městské informační centrum doposud spadalo.

Od prvního ledna by mělo dojít k přesunu MIC z jedné společnosti na druhou a bez dalších časových prodlev by se mělo přestěhovat do prostoru u vchodu do muzea. „Tento prostor byl už i v projektu dostavby plánován pro provozování informačního centra, a to, co se teď děje, je jen jeho postupná realizace,“ tvrdí Kaválek.

Ve vnitřním chodu informačního centra by mělo dojít k jistým změnám. Počítá se s větším rozsahem než pouze poskytováním více či méně čistě městských informací. „Jsme propojeni na informační systém sdružení Region Valašsko-Beskydy a předběžná dohoda je taková, že bychom, co se informací týče, obhospodařovali severozápad Beskyd. Nabídka centra by se tak měla, řekněme zdvojnásobit a obohatit především o informace pro turisty zavítající do našeho regionu,“ plánuje ředitel Kaválek.

Část projektu obsahoval i návrh, jak uspořit náklady na provoz městského informačního centra, a to tím způsobem, že by muzeum získalo možnost provozovat také kino a restauraci, která k němu přiléhá. Zisky by pak byly užity na provoz MIC. Vznikla by tady i možnost využití kinosálu k slibovaným projekcím historických snímků.


Tatra dluží i svému muzeu

K o p ř i v n i c e (dam) - Kritická finanční zadluženost Tatry ohrožuje nejen chod samotné automobilky, ale může dolehnout třeba i na společnost Regionální muzeum Kopřivnice, ve které má závazky.

„Finanční situace není dobrá, ale nedává podnět k tomu, abych uvažoval o propouštění, uzavření společnosti a podobně. Ve vnitřním chodu muzea může tato situace zapříčinit některé problémy, co se týče vnějšího vystupování muzea a toho, proč tady je, však nepředpokládám, že by mohli návštěvníci něco zaregistrovat,“ řekl ředitel obecně prospěšné společnosti Regionální muzeum Kopřivnice Lumír Kaválek. Přístup vedení Tatry k řešení této situace je velmi korektní. „Jak generální, tak finanční ředitel dělají, co mohou a snaží se řešit situaci podle okamžitých možností, třeba formou vzájemných zápočtů,“ dodal Kaválek.


Prohlášení ODS k povolební situaci

Skončily komunální volby, které v Kopřivnici potvrdily vítězství ODS i kontinuitu v podpoře pravicové programové orientace. Výsledek ustavujícího zasedání byl proto velkým překvapením - výrazně levicově orientovaná městská rada, stojící a padající s hlasy komunistů, ve které chybí ODS s téměř 40 % hlasů. Jak se to mohlo stát?

ODS vedla jednání s KDU-ČSL a ČSSD, informativně také s KSČM. Navrhovala ’variantu dvou’, tj. zastoupení dvou stran v městské radě - především KDU-ČSL a ODS, případně ČSSD - ODS, nebude-li první varianta možná. Dvě menší strany předložily ’variantu tří’ (ODS, KDU-ČSL, ČSSD). Námitky ODS proti této variantě, používané obvykle při patovém výsledku voleb, vycházely ze skutečnosti, že takto sestavená rada hledá obtížně společný postup zejména v situaci, kdy je třeba přijmout včasné a zásadní rozhodnutí, neboť je názorově příliš roztříštěná. Protože zástupci KDU-ČSL a ČSSD měli pověření jednat pouze o ’variantě tří’ a zástupci ODS měli mandát pro ’variantu dvou’, bylo dohodnuto svolat kompletní reprezentace každé ze tří stran na neděli 29. 11. večer. ODS se na této schůzce rozhodla přijmout ’variantu tří’, protože jiné řešení nebylo průchodné. Zástupci ODS oznámili tento výsledek v pondělí 30. 11. dopoledne partnerům (A. Jankovi a Z. Krajčírovi) a navrhli tentokrát třístrannou schůzku v 11 nebo ve 13 hodin. Tato schůzka mohla být krátká a věcná, neboť ODS přijala návrhy, které měly obě strany připraveny včetně personálních představ - pokud je ovšem myslely vážně. Oba kontaktovaní zástupci si nejprve vyžádali čas na poradu a posléze schůzku odmítli. Proto ODS návrh zopakovala na ustavujícím zasedání, neboť jedině zde lze platné návrhy podávat. Dále se věci vyvíjely podle připraveného scénáře, ve kterém se A. Janek a Z. Krajčír nezmínili o souhlasu ODS a ’přeslechli’ tentýž návrh na zasedání. Existuje o všem protokol a televizní záznam. V té době již nebyli v sále zástupci ODS, aby dali najevo, že s tímto scénářem a volbami nemají nic společného.

Bylo zvoleno vedení města, jehož názorová orientace je v rozporu s orientací a strukturou zastupitelstva, vzešlou z voleb. Vytvořilo se politicky různorodé seskupení stran disponující těsnou většinou. Složení městské rady je zvláštní: ačkoliv KSČM má v zastupitelstvu srovnatelný počet mandátů, má v radě pouze jednoho zástupce. Má tak zřejmě vzniknout dojem, že účast KSČM je pouze symbolická. Avšak tato koalice může existovat pouze díky hlasům KSČM, která v ní bude mít výrazný vliv. Chceme-li přemýšlet o východiscích, bude nutné, aby všechny strany přehodnotily svůj postoj a uvědomily si, že jakákoliv konstrukce, postavená na sčítání nesčitatelného, je nestabilní a nebezpečná, pokud nerespektuje realitu. Bylo by zřejmě nezbytné přikročit k rekonstrukci rady, spíše na širším než užším a možná i poměrném principu. Nevýhody takového postupu jsou menším, než rizika současné situace. Pokud strany nenajdou dostatek vůle k podobnému řešení, zbývá jediné - vrátit rozhodnutí zpět k voličům. Zákon má pojistku v podobě vypsání nových voleb, jestliže více než jedna třetina zastupitelů se vzdá mandátů. Nové volby by proběhly nejdříve v jarních měsících a nepochybně by znamenaly řešení již tím, že vzniklý stav buď potvrdí nebo odmítnou. Voliči však budou mít nové informace, na kandidátkách se mohou objevit noví lidé i nové volební strany. Jsme si vědomi úskalí tohoto krajního řešení: přechodného období nejistoty, nákladů, obtěžování voličů. Nemusí k němu dojít.

Nemůžeme se smířit s tím, že ’minipřevrat’ na kopřivnické radnici je možný za zády voličů. Bylo by to břemeno přítomnosti a špatný signál do budoucnosti.


Zastupitel Veselý odchází z politiky

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen k opuštění zastupitelstva, ale i k odchodu ze strany, vedly výsledky a hlavně způsob vedení jednání o povolební spolupráci na radnici, bývalého zastupitele a předsedu místní organizace KSČM Miroslava Veselého. Ten se nezúčastnil prvního jednání zastupitelstva, nesložil zastupitelský slib a podle svých slov tak ani nehodlá učinit.

„Není dobré, že jednání o složení městské rady skončila neústupností ODS a diktátem KDU-ČSL. Lidovci panovačně určovali, kdo bude v radě a další věci. Jejich diktát šel tak daleko, že naší straně určili: V radě bude neutrální, neškodný komunista Josef Pavelka, který získal nejméně hlasů. Kuboš, Veselý ne! Že naši voliči určili jiné pořadí, je nezajímalo. Tragédií ovšem je, že na jejich poroučení přistoupili i naši zástupci v městském zastupitelstvu,“ řekl volební lídr komunistů Veselý.

Jeho názor je, že nikdo nemá právo určovat lidem v jiných stranách, co mají dělat, jak to dělat a s kým. „Vždy se musí jednat na základě poměrného zastoupení, a to máme stejné jako KDU-ČSL,“ řekl Veselý.

„To, že naši zástupci sklonili hlavy, je pro mě obrovským zklamáním. Může každý říkat, že jsem ješitný a uražený, a že nevidím do budoucnosti. Tento postup považuji za naprostou degradaci mé práce, za znevážení mé činnosti ve funkci předsedy místní KSČM a za osobní políček do tváře od soudruhů, se kterými jsem pracoval osm let. Pro další práci ve straně již nemám motivaci a proto jsem se rozhodl odstoupit ze všech svých funkcí,“ řekl s lítostí v hlase Veselý.

Až do poslední chvíle se prý tomu, co se stalo, snažil zabránit. „Ještě v pondělí dvě hodiny před jednáním zastupitelstva jsem požádal své stranické kolegy, abychom na základě takovéhoto jednání KDU-ČSL o složení rady opustili jednání. To by znamenalo, že by nebylo možné zvolit starostu, zasedání zastupitelstva by se muselo přerušit a pokračovalo by se v jednáních. Možná, že by se pak došlo i k tomu, co jsem navrhoval, a to k poměrnému zastoupení v radě, kdy ODS by měla tři zástupce, ČSSD dva, my a lidovci po jednom,“ uvedl Veselý.

Také místo pro jednoho komunistického radního Veselý nepovažuje za důvod k oslavám. „Já bych zástupce v radě považoval za úspěch v případě, že bychom jej prosadili sami, ale když nám to milostivě dovolila KDU-ČSL, to za úspěch nepovažuji. Je to ústupek. Na jedné straně prezentujeme naši stranu jako sebevědomou a na druhé straně nám někdo diktuje. Když jsem osm let vedl komunisty v Kopřivnici a teď nám lidovci začnou říkat, kdo kde bude, to považuji za svou osobní porážku,“ uzavřel Veselý.

„Politika je umění možného, a pan Veselý se snažil důsledně prosazovat představu, se kterou jsme do voleb šli. Ale ukázalo se, že naplnění našeho cíle nebude možné. On je však maximalista a jde vždycky do všeho tak, aby to vyhrál a to zcela, což se nepovedlo a proto reagoval tak, jak reagoval,“ řekl Veselého stranický kolega Karel Kuboš s tím, že se nerozešli ve zlém.

V důsledku Veselého rozhodnutí bude nahrazen dalším kandidátem z řad komunistů. V zastupitelstvu tak asi usedne Emílie Šulová a stane se po Dagmar Jančálkové z ODS druhou ženou v zastupitelstvu.


Smrčků je málo, borovic ovšem dost

K o p ř i v n i c e (dam) - Hlavně borovice budou asi letos na Vánoce zdobit kopřivnické domácnosti. Smrčků použitelných jako vánoční stromky je totiž kritický nedostatek.

„Stromky, které jsou v městských lesích a jejichž velikost by umožňovala výřez a prodej, jsou napadeny pilatkou smrkovou. Tento hmyzí škůdce napadá špičky větviček, a ty zůstávají oholené a nevzhledné. Většina smrkové populace v okolních lesích je proto jako vánoční stromek nepoužitelná,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynek Rulíšek.

Stromky prý sice určitě budou, ale asi jich nebude tolik jako loni. Také nebude možné koupit si něco jiného než borovice. „Snažili jsme se zajistit smrky od Lesů ČR, ale i ty jich mají nedostatek. Borovici však bude možné sehnat určitě, neboť je pěstujeme speciálně k tomuto účelu na plantáži u koupaliště,“ řekl ředitel firmy Slumeko, která prodává většinu vánočních stromků v Kopřivnici, Karel Březina.

S výřezem, který předloni rozšířil sortiment vánočních stromků i o stříbrné smrky a jiné kulturní druhy, se letos nepočítá. Výřez ve městě asi dělat nebudeme, snad s výjimkou několika borovic poblíž muzea, ale ty jsou už přerostlé na to, aby se daly použít jako vánoční stromky,“ dodal ředitel Slumeka.


Kultura

Bývalý hudební salonek rozezní Sto zvířat

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Prvním koncertem v nové éře Nory, která se z rockového klubu proměnila v alternativní kavárnu, bude vystoupení rockové kapely Sto zvířat.

Tento koncert však bude mít ještě další prvenství. Bude totiž prvním, který bude Nora pořádat v bývalém hudebním salonku v přízemí Kulturního domu v Kopřivnici, který byl před časem změněn na víceúčelový prostor, sloužící jak k hudebním produkcím, tak i k výstavním a divadelním aktivitám.

Šestičlenná skupina Sto zvířat vznikla v roce 1990 na troskách rock and roll bandu Matěj Čech. Již o dva roky později pořádala v pražské Malostranské besedě pravidelné výtvarně-hudební happeningy „Pavilon pro sto zvířat“ s řadou hostů. Mimo jiné mezi ně patřili bratři Tesaříci, Šum svistu, Lauří tygrgang a další. V roce 1993 vyjela poprvé do Francie a vydala debutové album „Sto zvířat“. Od té doby putuje pravidelně Evropou a kromě Francie hrají často v Německu a ve Švýcarsku. V roce 1995 vzniká CD „Druhá brada“, které o rok později vychází i v USA. Kapela byla v Americe dvakrát na měsíčním turné, při kterém odehrála více než čtyřicet koncertů a vystoupila ve Washingtonu, Chicagu a New Yorku.

Sto zvířat hrají „ska“, což je prý veselá taneční odnož jamajského reggae v podání kolonádního orchestru. Hudební show téměř vždy spojují s hodně praštěným a legračním pódiovým happeningem. Energie a našlapanost jejich koncertů je pověstná.

Před časem „zvířata“ vydala další desku s názvem ’Bambule’. Ta je v pořadí už třetí a následuje po debutovém albu ’Sto zvířat’ a před dvěma lety vydané desce ’Druhá brada’. Kapela také natočila už několik videoklipů. Aktivity skupiny se však neomezují pouze na hudební produkce, důkazem toho je i vlastní divadlo, které provozují. Šrapnel, což je název jejich souboru, je úspěšný a na scénu uvedl již několik původních her.

Ještě minulý týden kapela absolvovala týdenní koncertní šňůru ve Francii. Hráli v klubech v Grenoblu, Lyonu a okolí. V této oblasti koncertovali již několikrát a zejména v Grenoblu jsou prý oblíbení.

Není také náhodou, že kapela, která hraje ve složení Arnošt Krátký - piano a zpěv, Jana Jelínková - zpěv, Tomáš Belko - tenorsaxofon a zpěv, Petr Ostouchov - kytara, Láďa Přitasil - baskytara a zpěv, Jan Kalina - bicí a zpěv, bude první, která si po otevření Nora Café na její půdě zahraje. „Tahle kapela vždycky Noru považovala za svůj domovský klub na Moravě a vždycky tady ráda jezdila,“ vysvětlil šéf Nory Vítězslav Váňa. Je také třeba dodat, že Nora Productions tuto kapelu i agenturně zastupuje.

Závěr tohoto roku, ve kterém kapela vydala novou desku a představila ji posluchačům na svém turné, si kapela odbude ve svém pražském domovském klubu Malostranské besedě. Tam je na letošní silvestr připravena monstrózní ’zvířecí’ akce s mnoha překvapeními a celou plejádou hostů.


V Galérce vystoupí Aphrodite a kapela The Apple Eaters

N o v ý J i č í n (dam) - Na zítřejší večer je v novojičínském klubu Galérka připraven akustický koncert dvou hudebních formací.

Vystoupí na něm kapela Aphrodite z Brna. Čtyřčlenná kapela vznikla teprve v květnu tohoto roku a koncertují od září s kapelami jako Despodancing a Led Zeppelin revival. Jejím lídrem je Američan Daniel Maresh. Ten je nejen zpěvákem, ale i autorem hudby, textů a kytaristou. Kapelu prý lze v naprosto hrubém srovnání přirovnat k akustické a měkčí poloze Led Zeppelin. Její charakteristický zvuk je postaven na osobitém hlasu Daniela Mareshe, spojení kytary, která bývá i elektrická a mandolíny s pestrým doprovodem baskytaristy a bicích.

Lídr kapely v Brně již třetí rok učí angličtinu a zajímavostí je, že hraje na bezpražcové kytary šesti i dvanáctistrunné. Dále kapelu tvoří Eva Škrobáková - mandolína a zpěv, Bob Mojmír Sabolovic - baskytara a Lukáš Kytnar hrající na bicí.

Spolu s nimi pak na pódiu bude možné si poslechnout také kopřivnickou formaci The Apple Eaters, která sice již existuje déle, ale zato o ní v poslední době bylo slyšet jen velmi málo.


Po čtvrté se letos v divadelním představení objeví známé tváře

K o p ř i v n i c e (dam) - Již počtvrté v této sezoně se dramaturgové Kulturního domu v Kopřivnici snaží přitáhnout diváky na divadelní představení obsazené známými herci. Shodou okolností po vystoupení divadla Járy Cimrmana, divadla Skelet a divadla Sklep bude v úterý 15. prosince na programu opět komedie.

Tentokrát bude vycházet z klasického textu Simeona Karla Macháčka a její název zní Ženichové. Představení této hudební komedie s pohádkovým námětem už má za sebou více než osmdesát repríz od své premiéry v únoru 1996.

Dcera bohatého rytíře se zamiluje do mladého poddaného. Otec však jejímu vztahu nepřeje a chce, aby se dcera vdala. Pozve proto na svůj hrad tři rytíře zároveň, aby se ucházeli o její ruku. Na ty je však připravena lest a brzy se začnou dít velmi zvláštní věci.

Ve hře, ke které složil hudbu Karel Cón a režíroval ji Oto Ševčík, si zahrají Jan Čenský, Ladislav Trojan, Vendula Křížová, Zdeněk Maryška, Karel Meisner a další.


Do konce roku vydá knihovna almanach dětských prací

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě do konce roku by se měly objevit v městské knihovně, ale také na pultech místních knihkupectví almanachy dětských literárních prací.

Zájem o soutěž, ze které nakonec vzešly práce uveřejněné v almanachu, byl velký. Do knihovny přišly práce od devětasedmdesáti dětských autorů, přičemž někteří jich poslali i několik. Pětičlenná porota pak vybrala 30 dětských dílek, které se jí nejvíce líbily, a ty se objeví na stránkách almanachu. Ten je nyní v tiskárně a probíhají na něm závěrečné práce.

Současně s literární soutěží probíhala také další, tentokrát výtvarná, jejíž cílem bylo vytvořit logo knihovny. „Tam přišlo návrhů mnohem více, celkem nám jich rukama prošlo 167. Všechny jsou vystavené v dětské části knihovny a veřejnost si je může prohlédnout. Je tam také schránka pro tipy na nejlepší návrh, my potom hlasy spočítáme a vyhlásíme divácky nejúspěšnější logo,“ řekl ředitel KDK a autor tohoto, grantem města financovaného projektu, Vladan Jílek. Návrhy vybrané porotou, budou poskytnuty výtvarníkovi, který je upraví do konečné podoby, i když některé návrhy by se daly použít i beze změn.


Ve Frenštátě proběhl festival alternativní hudby

F r e n š t á t p. R. (dam) - První ročník festivalu alternativní a etnické hudby proběhl minulý pátek v prostorách Kulturního domu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Již v době, kdy festival začínal, však pořadatelé počítali s dalším ročníkem této akce.

Festival však nebyl určen jen k tomu, aby si lidé mohli poslechnout alternativní hudbu. Jeho druhý rozměr byl ve snaze o sblížení lidí různých národností, ras a vyznání.

Pořadatelem akce bylo totiž Bahá’í společenství, což je východní duchovní směr a jedna z jeho hlavních myšlenek je ’jednota v různosti’, což bylo také motem festivalu.

„Název festivalu vznikl z myšlenky, že každý z lidí má společné kořeny, i když jsou tu různé kultury nebo duchovní směry a náboženství, ale hudba byla vždycky formou dialogu a navíc i bez znalosti jazyka, pouze prostřednictvím muziky se dalo a dá domluvit. Hudba je vždy výpověď o té, které kultuře a určitě může pomoci při sbližování.,“ řekl jeden z pořadatelů a festivalu a zároveň spoluautor myšlenky na jeho vzniku Marian Žárský.

V poslední době se podobných festivalů, zaměřených především na meditativní a východní hudbu, objevuje více. Patří mezi ně například Orientální dny v Ostravě či již zavedený festival Hudba k tichu ve Frýdku-Místku. Přesto však měli pořadatelé Kořenů pocit, že v tomto regionu a v této době akce podobného rázu chybí, k čemuž přispěl i fakt že možnost kulturního vyžití ve Frenštátě je minimální.

Cesta od nápadu k realizaci festivalu byla velmi krátká. Samotná myšlenka k jeho uspořádání totiž vznikla již 27. září tohoto roku. „Festival se podařilo zorganizovat velmi rychle, vlastně ihned po tom, co nás to napadlo, jsme začali volat a zjišťovali, kdo by mohl a byl ochoten přijet a podobně,“ uvedl Žárský.

Od pěti hodin, kdy festival začal, až do doby po půlnoci se na pódiu vystřídalo pět hudebních souborů. Zazněla například hudba španělských Židů, indická hudba, japonská hudba, ale také rómský folklór. Na programu byly také besedy o cestování spojené s promítáním diapozitivů. Doprovodné akce festivalu byly - výstava fotografií, stejně jako posezení v improvizované čajovně.

Další zajímavostí festivalu bylo to, že každý z jeho návštěvníků si po jeho skončení odnesl jednu sazenici smrku. „Každý si s sebou odnese stromeček, a to se váže k tomu názvu. Prostřednictvím toho stromku bude mít každý možnost zapustit ve svém kraji své kořeny,“ vysvětlil Žárský.

Přesto, že zájem diváků nebyl nijak veliký, pořadatelé s ním byli velmi spokojeni a určitě prý zvažují další ročníky.


Kino uvede Truman Show a Dokonalou vraždu

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco intenzivně propagovaná komedie Truman Show bude pro tento týden večerním programem kina Puls, psychologicky-detektivní drama Dokonalá vražda bude možné zhlédnout vždy v půl šesté.

Film, který tady již jednou byl, ale teď se objevuje v novém hávu a vytvořený za pomocí špičkových technologií, tak se dá charakterizovat mnoho snímků z poslední doby. Mezi remakey se však najdou i takové, které stojí za to vidět, a to nejen kvůli speciálním efektům, které dřív nebyly možné, ale třeba kvůli jinému pohledu tvůrců na identickou látku. Do druhé skupiny by se dala zařadit i Dokonalá vražda. Ta už se na filmovém plátně objevila jednou pod názvem Vražda na objednávku a pod režijním vedením kultovního Alfreda Hitchcocka si v něm zahráli Grace Kellyová a Rayem Millande.

Dokonalou vraždu režíroval rovněž velmi dobrý režisér Andrew Davis, který má na svědomí například thriller Uprchlík a film se až na některé drobnosti velmi povedl. Rychlý spád a zápletka, která divákovi stejně jako aktérům na plátně přináší jedno překvapení za druhým.

Milionář Steven (Michael Douglas) má nejen spoustu peněz, ale i krásnou a bohatou manželku (Gwyneth Paltrowová). Štěstí však Stevena začíná opouštět, když se dozví o manželčině nevěře a úmyslu dát se rozvést a navíc on asi v nejbližší době, díky burzovním machinacím, přijde o všechno, rozhodne se manželku zabít a shrábnout tučné dědictví. Sám ale vraždit nemíní a rozhodne se k tomu přesvědčit manželčina milence. Ten nabízené peníze sice neodmítne, ale vražda se nezdaří a Steven začíná mít strach z toho, aby se nepřišlo na to, kdo vlastně chtěl jeho ženu zabít.

Od osmi hodin pak bude pro diváky připravena americká komedie Truman Show. Truman Burbank (Jim Carrey) byl kdysi adoptován televizní společností, které z jeho života udělala jeden dlouhý nonstop vysílaný televizní seriál. Každou minutu jeho života sledují tisíce skrytých televizních kamer a na světě má Truman miliardy pravidelných diváků. Trumen žije svým každodenním životem v idylickém přímořském městečku Seaheavenu a ani netuší, že všichni lidé, se kterými se denně setkává, jsou placení herci nebo kompars a mají napsanou svou roli. Když se ale jednou na modrém nebi objeví trhlina, která se opět rychle zacelí a z prosluněné oblohy spadne reflektor, začne Truman o opravdovosti svého života pochybovat. Také několik vět, které mu řekla jedna z komparsistek mimo scénář, zapříčiní to, že se Truman rozhodne za každou cenu opustit gigantické televizní studio.

Novozélandský scénárista Andrew Niccol prý při psaní Trumen show vycházel z vlastní paranoie a podařilo se mu vytvořit opravdu působivý příběh. Také Jim Carrey, který se doposud vždy projevoval jako klaun s naprosto šílenými grimasami, asi vyzrál a v roli Trumena se blíží spíš Forrestu Gumpovi než Ace Venturovi.


Dr(o)bečky z knihovny

INTERNET pod stromeček

„Tak konečně jsme se dočkali!“ Takto a podobně reagují návštěvníci knihovny na skutečnost, že od prosince letošního roku patříme i my mezi ty knihovny, které svým čtenářům - ale nejen jim - umožňují využívat fenoménu dnešní doby zvaného Internet. Podařilo se nám to jednak díky grantu 110 000 Kč, který jsme v letošním roce získali na náš projekt modernizace knihovny od Ministerstva kultury ČR, jednak díky podpoře a spolupráci zdejšího Centra podnikání a rozvoje, s. r. o. V současné době tedy mohou uživatelé knihovny využívat Internet na dvou počítačích, a to během celé otevírací doby knihovny. Pro ty, kteří ještě s Internetem nemají žádné (nebo mají jen malé) zkušenosti, jsme zajistili na prosinec a leden poradenskou službu, která bude v těchto měsících každý čtvrtek od 13.00 hodin do konce provozní doby připravena naučit vás zdarma základům práce s Internetem. Nemusíte se tedy vůbec bát zdánlivě složitých programů a orientace v nich. Zájemci mají možnost objednat se předem, a to i telefonicky na čísle 871 361. A za jaké ceny si můžete u Internetu posedět? Věřte nebo ne, jako dáreček pod stromeček můžete v prosinci Internet u nás využívat zdarma! Od ledna pak bude platit ceník, který pro vás taktéž bude určitě příjemným překvapením. Překonejte tedy ostych a přijďte. Máte jedinečnou příležitost - A MÁTE TO ZADARMO!


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 10. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin kriminální drama USA Dokonalá vražda. Steve Taylor sedí na svých milionech a usiluje o lásku své ženy... Do 12 let nepřístupný. A ve 20 hodin uvede satirickou komedii USA Truman show. Truman Burbank netuší, že od narození žije v obřích ateliérech a je 24 hodin denně sledován soustavou skrytých kamer... Do 12 let nepřístupný

Pátek 11. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin kriminální drama USA Dokonalá vražda. Do 12 let nepřístupný. A ve 20 hodin uvede satirickou komedii USA Truman show. Do 12 let nepřístupný

Do Kulturního domu Štramberk vás zve v 18.30 hodin chrámový sbor Štramberk na Vánoční koncert z děl českých autorů a Rybovu mši Hej mistře

Sobota 12. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin na pohádkový příběh Stvoření světa. V 17.30 hodin uvede Kino Puls kriminální drama USA Dokonalá vražda. Do 12 let nepřístupný. A ve 20 hodin uvede satirickou komedii USA Truman show. Do 12 let nepřístupný

Neděle 13. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin na pohádkový příběh Stvoření světa. V 17.30 hodin uvede Kino Puls kriminální drama USA Dokonalá vražda. Do 12 let nepřístupný. A ve 20 hodin uvede komedii Truman show. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin katastrofický film Povodeň. V hl. roli Morgan Freeman. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 14. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin kriminální drama USA Dokonalá vražda. Do 12 let nepřístupný. A ve 20 hodin uvede komedii USA Truman show. Do 12 let nepřístupný

Úterý 15. prosince

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na představení Simeon Karel Macháček - Ženichové. Hudební „rodinná“ komedie z minulého století o napálených rytířích

Středa 16. prosince

V Katolickém domě Kopřivnice se v 18 hodin uskuteční přednáška prof. Miloslava Pastrňáka na téma Zdokonalení 6. přikázání desatera

Čtvrtek 17. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin novou českou pohádku Císař a tambor. Když chce poznat život svých poddaných, v přestrojení se vykrade ze zámku... Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Navzdory svým rovnátkům, atrofické konstituci a choulostivého úrazu v pubertě, vždycky miloval Mary... Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 17 hodin na Předvánoční setkání seniorů - hudba k tanci a poslechu, vystoupení žáků ZUŠ Zd. Buriana, tombola

Pátek 18. prosince

Kino Puls uvede v 17.30 hodin novou českou pohádku Císař a tambor. Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Štěpánskou zábavu - hraje Moravský anděl

Sobota 19. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádku Císař a tambor, která se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Do 12 let nepřístupný

Do Kulturního domu Štramberk vás zve v 17.30 hodin společnost Život a zdraví na Adventní koncert ve Štramberku. Na koncertě zazní skladby A. Dvořáka, L. janáčka, B. Smetany a dalších skladatelů. Sváteční slovo: G. Kloda

Neděle 20. prosince

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na novou pohádku Císař a tambor. Tato pohádka se bude také promítat v 17.30 hodin. Ve 20 hodin uvede komedii USA Něco na té Mary je. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin katastrofický film Godzilla. Legendární monstrum znovu v akci!


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 10. 12. 17.30 - 21, pá 11. 12. 6 - 9, 17.30 - 22, so 12. 12. 12 - 22, ne 13. 12. 9 - 19, po 14. 12. zavřeno, út 15. 12. 18 - 21, st 16. 12. 18 - 21, čt 17. 12. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod., společná - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hod.

Hokej:11. 12. ve 21.15 hod. Pyraňa - Superior (městská liga - I. liga); so 12. 12. v 11 hod. Drnholec - Netopýři (městská liga - II. liga sk. B), v 17 hod. HC Kopřivnice - Frýdek-Místek (II. liga muži) a ve 21.15 B. A. H. - Hájov (městská liga - I. liga); ne 13. 12. v 11 hod. HC Kopřivnice - Sosnowiec (8. tř.) a v 19 hod. Swampers - Štramberk (městská liga - II. liga sk. A); so 19. 12. v 11 hod. na ZS Kopřivnice TJ Frenštát - Stará Bělá

Bruslení veřejnosti: čt 10. 12. 17 - 18.15; so 12. 12. 14 - 15.30, ne 13. 12. 14 - 15.30 hodin

1. okresní liga futsalu 98/99: so 12. 12. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - R. U. M. Kopřivnice, 9.25 R. U. M. Kopřivnice - Victory F-M, 10.20 Victory F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 11.15 Chyba Team Libhošť - New Jersey N. Jičín, 12.10 New Jersey N. Jičín - FC Lupres Team F-M, 13.05 hod. FC Lupres team F-M - Chyba Team Libhošť, 14.00 FC Lavina Kopřivnice - Fleret Frenštát, 14.55 Fleret Frenštát - Megas Bordovice B, 15.50 Megas Bordovice B - FC Lavina Kopřivnice

2. okresní liga futsalu 98/99: v ne 13. 12. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 13.00 Tornádo N. J. - Twins N. J., 13.50 FC Sharks F-M - Kuna Team F-M, 14.40 Dynamo N. J. - 1. FC Tornádo N. J., 15.30 Twins N. J. - FC Sharks F-M, 16.20 Kuna Team F-M - Dynamo N. J.; ne 20. 12. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 9.00 Kuna Team F-M - 1. FC Tornádo N. J., 9.50 FC Sharks F-M - Dynamo N. J., 10.40 Twins N. J. - Kuna Team F- M, 11.30 1. FC Tornádo N. J. - FC Sharks F-M, 12.20 Dynamo N. J. - Twins N. J.

Volejbal: so 12. 12. v 10 hod. v tělocvičně na ZS Kopřivnice VK Kopřivnice - VŠB Ostrava (národní liga)

Rekreační turistika: so 12. 12. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Rožnov ČD - dřevěné městečko - Vánoční jarmark - obyčeje a zvyky - odj. v 11.55 hod., návrat ve 13.42 hod.; út 15. 12. v 8 hod. ZS Kopřivnice - Hájovna - předvánoční vycházka kolem holého vrchu - Vlčovice a zpět (z Vlčovic je možno autobus od mostu v 11.55 hod.) návrat ve 12 hod., nejpozději ve 13 hod.; so 19. 12. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Studénka ČD - pro rybu - odj. ČD v 11.15 hod., návrat v 11.45 hod.


Výsledky

Atletika: Mezi 26 adeptkami na zisk titulu mistryně ČR v krosu se 28. 11. v Pardubicích rozhodně neztratily ani dvě kopřivnické rodačky Renáta Kvitová a Irena Šádková. Na rovinaté, 6 650 m dlouhé trati doběhla Kvitová v čase 23:26 pátá, Šádková časem 23:44 šestá

Hokej: RP juniorů: HC Kopřivnice - Poruba 4:4 (1:1, 2:1, 1:2). Junioři Poruby vyrovnali problematickým gólem půl minuty před koncem při hře bez brankáře. Branky: Michna, Michálek, Škrobák, Wanke. RP dorostu: HC Kopřivnice - Šumperk 0:4; 8. tř.: Uničov - HC Kopřivnice 6:4; 7. tř.: HC Kopřivnice - Orlová 1:7; 6. tř.: HC Kopřivnice - Orlová 4:6; 5. tř.: HC Kopřivnice - HCS Ostrava 5:9, branky: Seidl 2, Sopuch 2, Bílek; 4. tř.: HC Kopřivnice - HCS Ostrava 1:1, branka: Kubec; 3. tř.: HC Kopřivnice - Havířov 0:3, HC Kopřivnice - Orlová 1:0, branka: Tichavský

Minihokej: Třetí místo na celorepublikovém turnaji třetích tříd v minihokeji, který se konal v sobotu 28. 11. na zimním stadioně v Kopřivnici, vybojovali mezi šesti zúčastněnými družstvy domácí prvňáci a druháci. Prvenství si z celodenního klání, ve kterém se jednotlivé zápasy hrály na třetině ledové plochy, odvezl na jižní Moravu Vyškov. Výsledky: HC Kopřivnice - Vyškov 3:5, HC Kopřivnice - Vsetín 0:3, HC Kopřivnice - Opava 5:1, HC Kopřivnice - Krnov 15:1, HC Kopřivnice - Rožnov 13:1. Pořadí: 1. Vyškov, 2. Vsetín, 3. Kopřivnice, 4. Opava, 5. Rožnov, 6. Krnov


Plavci úspěšně absolvovali první starty sezony

Foto 5

T ř i n e c , O l o m o u c , O s t r a v a , O p a v a (jk) - Řady výborných umístění dosáhli plavci kopřivnického Plaveckého klubu na několika závodech, které absolvovali v úvodu zimní sezony. Startem do sezony byly nepříliš významné okresní přebory, po nich však již přišly kvalitní závody, kde se schází vcelku solidní konkurence. Osm plavců zajíždělo 14. listopadu na Velkou cenu města Třince, ve stejný den pak měl kopřivnický klub zastoupení i na Memoriálu 17. listopadu v Olomouci. Konkurence, která se sešla v Třinci, byla přibližně na úrovni oblasti, přičemž závodníci byli rozděleni pouze do dvou kategorií - ročník 1983 a starší a ročník 1984 a mladší. Na medailová umístění dosáhli z kopřivnických plavců Jiří Zátopek, který vyhrál polohový závod na 200 m a bral také třetí místo v závodě na 200 m motýlek a Jan Staník, který skončil druhý v závodě na 100 m znak. Prosadit se mezi staršími dokázala i Petra Klosová, která je ročník narození 1986.

Padesátimetrový bazén v Olomouci i mezinárodní konkurence, která se tam kromě české špičky sešla, byly hodně tvrdým oříškem, ale Kopřivničtí se ani zde neztratili. Medaili sice nedovezli žádnou, ale určitě se vzhledem k deseti dosaženým finálovým startům nevraceli zklamaní. Nejlepšího umístění dosáhli sourozenci Schäferovi, kteří oba shodně vybojovali pátá místa, Kristina v závodě na 100 m prsa, Jan v polohovém závodě na 400 m.

O dalším víkendu, tedy 20. a 21. listopadu, se plavci zúčastnili již tradičně oblastních přeborů, mladší žactvo se sešlo v Ostravě, starší bojovali o tituly přeborníků v opavském bazéně.

Suverénem dvoudenního klání mezi mladšími, kterých jelo do Ostravy dvanáct, byla, ač po nemoci, Petra Klosová, která dosáhla sedmi titulů, a po jednom druhém a třetím místě. Na ’bednu’ v této kategorii vystoupili ještě Lukáš Němec a Kristina Oczadlá.

Také starší byli v Opavě úspěšní, dařilo se zejména Jiřímu Zátopkovi, který vyzrálým stylem vyhrál snad nejpěknější závod celých přeborů 1500 volný způsob a o svém talentu přesvědčil i v dalších startech. Výborné Kristině Schäferové, která si kromě jiného připsala dva tituly, zdatně sekundovala i Libuše Zátopková.

Z výsledků: Memoriál 17. listopadu O pohár MUDr. Jana Opletala XXVIII. ročník - Olomouc - 14. listopadu:

50 m vol. zp. - muži: 15. M. Axman (roč. 82) 0:27,74; ženy: 7. K. Schäferová (83) 0:30,59. 100 m znak: muži: 8. J. Schäfer (82) 1:08,08; ženy: 8. K. Schäferová (83) 1:18,86; 9. L. Zátopková (83) 1:19,87. 100 m prsa - ženy: 5. K. Schäferová (83) 1:22,38; 7. L. Zátopková (83) 1:24,97; 400 m pol. závod - muži: 5. J. Schäfer (82) 5:04,40. 100 m vol. zp. - muži: 17. J. Schäfer (82) 1:01,19; ženy: 10. K. Schäferová (83) 1:05,76.

XXIII. ročník VC města Třince - 14. listopadu:

200 m pol. závod - ml. dívky: 16. T. Mündleinová 2:55,6; st. dívky: 11. B. Mascheková 2:46,1; ml. chlapci: 1. J. Zátopek 2:27,9; 11. J. Staník 2:45,0. 200 m motýlek: st. chlapci: 3. J. Zátopek 1:09,3. 100 m znak - ml. dívky: 5. P. Klosová 1:17,6; 8. T. Mündleinová 1:21,3; st. dívky: 5. N. Obrdlíková 1:19,1; ml. dívky: 2. J. Staník 1:12,2; 10. J. Vjaclovský 1:30,5. 100 m prsa - st. dívky: 6. B. Mascheková 1:24,6; ml. chlapci: 6. J. jadrníček 1:25,1; 100 m vol. zp. - ml. dívky: 6. P. Klosová 1:07,4.

Oblastní přebor staršího žactva v Opavě:

200 m prsa: dívky - roč. 83: 2. Schäferová 2:52,7; 5. L. Zátopková 2:59,9; roč. 85: 2. L. Galiová 3:06,5; chlapci - roč. 84: 5. J. Zátopek 2:47,9; 6. J. Jadrníček 2:57,0. 100 m vol. zp.: dívky - roč. 83: 1. K. Schäferová 1:04,9; roč. 84: 7. T. Mündleinová 1:09,4; chlapci - roč. 84: 10. J. Jadrníček 1:07,1; roč. 85: 6. J. Staník 1:04,7. 100 m znak: dívky - roč. 83: 4. K. Schäferová 1:16,2; 5. L. Zátopková 1:17,5; roč. 84: 6. T. Mündleinová 1:21,4; chlapci - roč. 84: J. Jadrníček 1:21,3; roč. 85: 2. J. Staník 1:12,9. 400 m vol. zp.: dívky - roč. 84: 3. T. Mündleinová 5:19,0. 1 500 m vol. zp.: chlapci - roč. 84: 1. J. Zátopek 18:06,6; roč. 85: 2. J. Staník 19:30,1. 200 m vol. zp. dívky - roč. 83: 2. K. Schäferová 2:22,8; chlapci - roč. 84: 6. J. Zátopek 2:16,2; roč. 85: 4. J. Staník 2:19,0. 100 m prsa: dívky - roč. 83: 2. L. Zátopková 1:21,5; roč. 85: 1. L. Galiová 1:25,4; chlapci - roč. 84: 5. J. Jadrníček 1:24,5. 200 m znak: dívky - roč. 83: 1. K. Schäferová 2:40; 3. L. Zátopková 2:43,7; roč. 84: 4. T. Mündleinová 2:57,9; chlapci - roč. 84: 4. J. Zátopek 2:29,3; roč. 85: 1. J. Staník 2:33,1. 400 m pol. závod: chlapci - roč. 84: 2. J. Zátopek 5:14,3; 4. J. Staník 5:31,6. 100 m pol. závod: dívky - roč. 84: 4. T. Mündleinová 1:19,8; roč. 85: 6. L. Galiová 1:24,9. 50 m vol. způsob: dívky - roč. 83: 2. K. Schäferová 0:29,9; roč. 84: 7. T. Mündleinová 0:31,7. 100 m motýl: dívky - roč. 83: 5. L. Zátopková 1:19,6; roč. 84: 6. T. Mündleinová 1:20,0. 200 m pol. závod: dívky - roč. 83: 2. K. Schäferová 2:37,1; 3. L. Zátopková 2:42,4; chlapci - roč. 84: 3. J. Zátopek 2:28,7; 8. J. Jadrníček 2:42,5; roč. 85: 5. J. Staník 2:42,2. 400 m vol. zp.: chlapci - roč. 84: 3. J. Zátopek 4:40,9; roč. 85: 4. J. Staník 5:00,2.

Oblastní přebor mladšího žactva v Ostravě (20. - 21. listopadu):

50 m prsa: dívky - roč. 88: 5. E. Lípová 45,9 s, 11. H. Dvořáková 50,0 s; 200 m prsa: dívky - roč. 87: 5. K. Oczadlá 3:28,5 min., 8. L. Němec 3:29,2 min., 9. D. Korčák 3:36,5 min., chlapci - roč. 86: 7. J. Vjaclovský 3:14,3 min.; 100 m vol. zp.: dívky - roč. 86: 1. P. Klosová 1:05,2, chlapci - roč. 87: 8. P. Dvořák 1:16,7 min.; 50 m motýl: dívky - roč. 88: 5. H. Dvořáková 44,4 s; 200 m motýl: dívky - roč. 87: 3. K. Oczadlá 3:32,5 min., chlapci - roč. 86: 3. M. Makový 3:08,6 min., 4. J. Botoš 3:19,5 min., roč. 87: 4. P. Dvořák 3:15,5 min., 5. R. Korčák 3:35,5 min.; 100 m znak: dívky - roč. 86: 1. P. Klosová 1:15,7 min., chlapci - roč. 86: 5. M. Oczadlý 1:23,9 min.; roč. 87: 2. L. Němec 1:24,1 min.; 400 m vol. zp.: dívky - roč. 86: 1. P. Klosová 5:10,4 min.; 200 m vol. zp.: dívky - roč. 86: 1. P. Klosová 2:24,7 min., chlapci - roč. 87: 7. P. Dvořák 2:45,9 min.; 100 m prsa: dívky - roč. 87: 4. K. Oczadlá 1:36,1 min., roč. 88: 5. E. Lípová 1:41,1 min., chlapci - roč. 86: 7. J. Vjaclovský 1:30,4 min, roč. 87: 7. L. Němec 1:37,7 min.; 200 m znak: dívky - roč. 86: 1. P. Klosová 2:41,2 min., chlapci - roč. 86 min: 4. M. Oczadlý 2:49,3 min., roč. 87: 2. L. Němec 2:59,6 min., 100 m pol. závod: chlapci - roč. 86: 4. J. Botoš 1:24,6 min., 6. M. Makový 1:24,8 min, roč. 87: 4. L. Němec 1:27,0 min., 5. P. Dvořák 1:32,0 min.; 200 m pol. závod: dívky - roč. 86: 1. P. Klosová 2:45,9 min., roč. 87: 5. K. Oczadlá 3:17,6 min., chlapci - roč. 86: 8. J. Vjaclovský 3:00,7 min., roč. 87: 4. L. Němec 3:06,6 min., 5. P. Dvořák 3:13,4 min., 7. R. Korčák 3:15,4 min.; 400 m pol. závod: dívky - roč. 86: 1. P. Klosová 5:49,5 min., roč. 87: 5. K. Oczadlá 6:54,3 min., chlapci - roč. 87: 7. L. Němec 6:32,9 min.; 50 m vol. zp.: dívky - roč. 86: 2. P. Klosová 30,0 s; chlapci - roč. 86: 14. J. Botoš 33,7 s; 100 m motýl: dívky - roč. 86: 3. P. Klosová 1:19,3 min., roč. 87: 4. K. Oczadlá 1:33,6 min., roč. 88: 3. H. Dvořáková 1:39,1 min., chlapci - roč. 86: 4. M. Makový 1:26,6 min., 5. J. Botoš 1:28,0 min., 6. J. Vjaclovský 1:28,1 min., roč. 87: 4. P. Dvořák 1:32,4 min., 5. R. Korčák 1:38,0 min.; 400 m volný způsob: chlapci - roč. 86: 7. M. Oczadlý 5:44,1, roč. 87: 6. D. Korčák 6:13,0 min.


Také žáci házené mají za sebou podzim

K o p ř i v n i c e (jk) - Dorostenci kopřivnického klubu házené, jejichž tabulky jsme přinesli v minulém čísle, si v soutěžích vedou velice úspěšně, žákovským mužstvům se však vesměs již tolik nedaří. Áčku starších žáků se podzimní sezona v divizi příliš nevydařila a se sedmi body figuruje v tabulce na sedmém místě. „V této soutěži je pouze jediný favorit, a tím je Karviná,“ podotkl k soutěži trenér Petrovič. Béčko této kategorie hraje oblastní přebor a podle slov trenéra Milana Krpelíka se družstvo velmi snaží. V týmu jsou však mladí chlapci, kteří hrají s převážně o dva roky staršími, a to se odráží i na výsledcích družstva, které je se čtyřmi body po podzimu zatím osmé.

Družstvo A mladších žáků pod vedením trenérů Palána a Klímy velmi usilovalo o úspěch, v tradičně silné konkurenci se však se čtyřmi vítězstvími a pěti porážkami nedokázalo prosadit výše než na šesté místo. Béčko se soutěže oblastního přeboru zhostilo vcelku dobře. „Z jedenácti odehraných zápasů devětkrát zvítězilo a utrpělo jen dvě porážky. Kolektiv se postupně stmeluje,“ pochválil své svěřence Jaroslav Nováček.

Áčko minižáků odehrálo vítězně celkem dvanáct zápasů z osmnácti a postoupilo do semifinálové skupiny o 1. - 8. místo. Jejich výkonnost má podle trenéra Martínka vzestupnou tendenci. Celek minižáků B (nejmladší družstvo KH Kopřivnice) tvoří dvacet hráčů, kteří se mistrovských turnajů zúčastňují poprvé. „Cílem podzimu bylo vyrovnání se po technické a herní stránce starším soupeřům, což se podařilo. V šesti turnajích chlapci odehráli 18 utkání, z toho dvě remízy, osm vítězství a osm porážek při skóre 159:127. Za výsledky je pravidelný trénink, na nějž jsem zatím sám, takže bych rád přivítal na postu pomocného trenéra a vedoucího družstva někoho z rodičů,“ připojil na závěr hodnocení podzimu přání trenér minižáků B Stanislav Holiš.


Házenkáři celkem jasně podlehli Frýdku-Místku

Foto 6

KH Tatra Kopřivnice - SKP Radegast Frýdek-Místek 6:12 (16:24)

K o p ř i v n i c e (jk) - Vzestupnou tendenci, kterou kopřivnickému extraligovému celku házené mnozí předpovídali v souvislosti s jeho lepšící se výkonností v posledních zápasech, tým bohužel nepotvrdil a po nepříliš výrazném výkonu podlehl v neděli na domácí palubovce Frýdku-Místku 16:24.

První branka v páté a druhá ve dvanácté minutě, zatímco soupeř měl na svém kontě již šest úspěšných zásahů, příliš dobrý vstup do zápasu nebyl. Rozdíl ve skóre narůstal geometrickou řadou až na 10:2, přičemž druhému celku tabulky se dařily jak rychlé protiútoky, tak klasické přehrání obrany domácích. Ti naopak na výškově i herně je převyšujícího soupeře nestačili a nemohli se najít až do devatenácté minuty, kdy konečně Michalčík přidal třetí gól a pozvedl sebevědomí svého týmu, kterému se pak podařilo do poločasu snížit na rozdíl šesti branek.

Druhá půle již byla vyrovnanější partií. Domácí drželi pětibrankový rozdíl, na který se jim hned po změně stran podařilo snížit, až do 43. minuty, kdy prohrávali 10:15. Během následujících tří minut však přišly dvě branky a navíc technické chyby, které hosté ztrestali dalšími dvěma brankami z breaku a skóre 11:19, které v tu chvíli na ukazateli svítilo, sebralo naději na přijatelnější výsledek a bojovnější výkon domácích zřejmě i těm největším optimistům.

„Frýdek byl lepší prvních patnáct minut, od té chvíle družstva hrála házenou, od které nemohl čekat nikdo více, než to, co se odehrálo právě v úvodu. Bylo to absolutně bez bojovnosti. Znovu se potvrdila naše slabina, tedy hluché místo, kterého se nejsme schopni vyvarovat. Smůla, že to bylo hned na začátku a tomu odpovídalo pak i další očekávání. Hráči tedy nepotvrdili vzestupnou tendenci, ale já i přes nelehký los doufám, že ji prokážeme v dalších zápasech s Karvinou a Zubřím a uhrajeme minimálně bod. Musíme mít na mysli, že s každým se hraje od nuly,“ hodnotil zápas trenér domácích Miroslav Bartoň.

Trenér hostí Rastislav Trtík neskrýval po zápase svůj respekt z tohoto utkání. „Obával jsem se jak vzestupné tendence mužstva, tak jeho dílčích zápasů. Tato utkání s celky z druhé poloviny tabulky nepodceňuji a přikládám jim důležitost, opak by se mohl vymstít a ztráta bodů by pro nás znamenalo odskok vedoucí Plzně. Hlavním předpokladem náskoku i celkového vítězství bylo úspěšné eliminování střelecké síly a to se nám myslím povedlo.“

Sestava Kopřivnice: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Fojtík, Poljak, Šustala. Kelnar. Nejvíce branek: Veselý 5/3 - Drabík 7/2, Kalous 7.


Volejbalistům se moc nedařilo

Opava Komárov - VK Tatra Kopřivnice 3:2, 3:0

K o p ř i v n i c e (jk) - S nečekaným respektem nastoupil Komárov, tedy třetí mužstvo tabulky národní ligy, na své palubovce proti kopřivnickému celku, i přes to oba zápasy 17. a 18. kola této soutěže rozhodl ve svůj prospěch.

„Mohli jsme, právě proto, že soupeř si na nás nevěřil, oba zápasy vyhrát,“ tvrdil po sobotních porážkách jeden z klíčových kopřivnických hráčů. V prvním setu kopřivnický celek vedl již 14:9, nakonec jej však prohrál 17:16, druhý celkem hladce vyhrál, třetí pak jen těsně 17:16 rozhodl rovněž ve svůj prospěch. Čtvrtý set byl pak stejně jako závěrečný tiebreak záležitostí domácích.

Ve druhém zápase se Kopřivničtí z těsné porážky v prvním mači i jeho fyzické náročnosti nevzpamatovali a prohráli jej 3:0.

Sestava: Martin Bajer, Měrka, Holáň, Chalupa, Kylhof, Miroslav Bajer, Roman Bajer, Totek, Bartoň.


Radek Horák vyhrál v Třinci

K o p ř i v n i c e (jk) - Vítězstvím na Velké ceně města Třince potvrdil formu před blížícím se mistrovstvím České republiky kopřivnický krasobruslař Radek Horák. Třinecký závod byl poslední prověrkou před zahájením mistrovského klání, které se uskuteční 17. - 20. prosince v Karviné.

Ve stejném závodě se dařilo nejmladším členům kopřivnické výpravy, tedy nováčkům, z nichž dosáhla na bronzový stupínek Hana Kubáková, čtvrtá skončila Michaela Žídková a pěkné je i sedmé místo Denisy Mášové. Mezi žáky skončil Jiří Klowersa čtvrtý a Radek Dresler šestý. V konkurenci 48 závodnic, které se sešly v kategorii mladších žaček, se trio kopřivnických závodnic Barbora Poláková, Dominika Sovjáková a Petra Kučerová těsně umístilo v první dvacítce, tedy na 18. až 20. místě. Monika Krbcová nepostoupila do čtyřiadvacetičlenného finále z kvalifikace, kde obsadila nepostupovou patnáctou příčku.

Pavlína Klowersová, která již nestartovala na listopadové kopřivnické Velké ceně, se neobjevila na ledě ani tentokrát. „Pavla se podrobila operaci menisku, se kterým měla problémy již delší dobu. Nešlo o zranění způsobené zátěží, nýbrž o vrozené mimořádné postavení této části kolene. Její návrat na led se plánuje v únoru 1999,“ vyjádřil se k absenci krasobruslařky její trenér Evžen Milčinský.


Po porážce v Orlové hokejisté doma těsně prohráli s Hradištěm

HC Orlová - HC Kopřivnice 7:2 (3:0, 1:1, 3:1)

O r l o v á (sh, jk) - Do Orlové odjížděla kvůli nemoci či zranění neúplná sestava, ve které se střídalo jen pět obránců a jedna ze tří útočných řad byla složena z juniorů.

Zkušenější domácí hráči získali ve druhé půli úvodního dějství rozhodující náskok - 11. min. Vavříček 1:0, 19. Duba 2:0 a ve 20. Potěšil v přesilovce 3:0. Kopřivnice se dočkala branky až ve 37. min., kdy Hejč po kombinaci celého útoku poslal puk do Jurečkovy svatyně. Orlová odpověděla „gólem do šatny“ v čase 39.28 Balajkou na 4:1.

Ve třetí fázi hry Orlová své vedení zvýraznila a po dvou „slepených“ gólech v 53. minutě nebylo o ničem pochyb. Dobečkova branka pak jen korigovala výsledek zápasu na 7:2. Přes sedm obdržených branek měl dobré zásahy brankář Viktor Raška.

Branky za HC: 37. Hejč, 55. Dobečka Sestava: Raška - Kofroň, T. Kašpárek, Quitt, Kovář, Holák - Štěpán, Pavlát, Dobečka - Kriegiel, Fojtík, Hejč - Stryk, Mikšovský, R. Michálek

HC Kopřivnice - HC Uherské Hradiště 2:3 (0:2, 1:0, 1:1)

K o p ř i v n i c e (sh) - Před velmi malou návštěvou bylo v sobotu v 17 hodin zahájeno utkání 22. kola II. ligy hokeje mezi domácí Kopřivnicí a Uherským Hradištěm. V poklidném zápase nastal první vzruch ve 14. minutě, kdy se hosté ujali vedení. O tři minuty později rozehrálo Hradiště rychlou akci, na jejímž konci byl útočník soupeře Šnoblt a Raška kapituloval podruhé. Zdálo se, že se rýsuje jasná výhra favorizovaného soupeře, ovšem na počátku druhé třetiny dal z Pavlátovy nahrávky Dobečka na 1:2. Naši pak hráli s protivníkem vyrovnanou partii, po pěti minutách poslední dvacetiminutovky však nepokryli před Raškovou brankou tesaříka a hosté opět vedli o dva góly. Kopřivnici se ale brzy na to podařilo skórovat v početní převaze 5/4 - soupeřova brankáře Nečase překonal od modré Nevrkla (asist. Pavlát). K zisku alespoň jednoho bodu měli domácí blízko, ale nepomohla ani padesátivteřinová přerušená power-play.

Branky za HC: 22. Dobečka, 47. Nevrkla Sestava: Raška - Kofroň, Nevrkla, Holák, Quitt, Libiger, Kovář - Pavlát, Mann, Dobečka - Kriegiel, Fojtík, Hejč - Stryk, Mikšovský, R. Michálek.

HC Žďár n. Sázavou - HC Kopřivnice 5:0 kontumačně. Utkání 13. kola, ke kterému se naši hokejisté nedostavili pro nedostatečný počet hráčů bylo kontumováno ve prospěch domácích.

Změní něco nové trenérské vedení?

Z trenérského postu u kopřivnického celku mužů byl v minulém týdnu odvolán trenér Ladislav Růža. Na jeho místo nastoupil počínaje úterním tréninkem Ferdinand Kubinec, který muže vedl naposled v sezoně 1991/92. Ten kromě nové zodpovědnosti u družstva mužů bude i nadále trénovat jako doposud čtvrtou třídu. Pravou rukou mu bude Aleš Poles, který má sice v současné době zraněné koleno a nehraje, ale měl by později nastoupit kromě asistence i jako hráč. Tento tandem doplňuje Vladimír Slovák, jeho osmá třída o něj však stejně jako čtvrťáci nepřijde.


Na Velkou cenu se sjede česká špička

K o p ř i v n i c e (jk) - Sice jen s účastí jediného zahraničního zástupce, ale zato s kompletní českou špičkou počítá kopřivnický badmintonový klub jako pořadatel čtvrtého ročníku Velké ceny Kopřivnice v badmintonu, která se uskuteční od 11. do 13. prosince v hale ZŠ E. Zátopka. Jelikož se turnaj počítá mezi turnaje Grand prix ’B’, jsou badmintonisté, kterých by se do Kopřivnice mělo sjet kolem sto dvaceti, k účasti v turnaji motivováni především možností zisku velkého počtu bodů, lákavé jsou však i ceny, které pro ně pořadatelé se sponzory připravili.

Jasným favoritem mužské dvouhry by měl být Jan Fröhlich, kterého do této role pasuje zisk domácího mistrovského titulu a také vynikající úspěch na juniorském mistrovství světa juniorů v Melbourne, kde získal deváté místo. Ohrozit by ho mohli snad jen Mendrek, který se však v současné době již více než vlastní hře věnuje trenérské a manažerské práci, a Vondra. Do konečného pořadí by podle prezidenta klubu Milana Okřesíka mohli promluvit i domácí Krais a Hyvnar. Mezi ženami si pak oprávněně největší nárok na zisk vítězství bude dělat česká jednička Markéta Koudelková, která je mimo jiné vedoucí hráčkou Evropského okruhu Grand prix v badmintonu. Konkurovat by jí měla Rašková, ohrožen je start domácí Kovářové, která má natažené kolenní vazy.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:26