Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 41/98 ze dne 26. listopadu 1998

Titulní strana

Starostu Jalůvku zřejmě vystřídá Rys nebo Tichánek
V Tatře se uvažuje o dalším propouštění
Lidé mohou získat peníze pro rozjezd firmy
Noví zastupitelé se v pondělí sejdou na prvním zasedání

První hosté zcela zaplnili nový podnik v KDK Nora Café

Lídři kandidátek defilovali v místní televizi a hodnotili volby

Zprávy z města a okolí

Jalůvka: Politická situace není přehledná a prestiž politické scény klesá
Většina voličů k senátním volbám nepřišla
Drobná úvaha kopřivnického voliče
Vítězům ubývá hlasů
Jen zatáčky, křižovatky a svahy pokryje posyp
Likvidace klíněnky bude pokračovat až roztaje sníh
Články o Kopřivnici v Regionu jsou vyřizováním starých účtů
Radnice chce zamezit černým pronájmům
Soud nařídil vystěhování řady dlužníků
Partnera zadlužené Tatře nyní shání Komerční banka

Kultura

Kulturní Vánoce letos budou o něco chudší
Dětský pěvecký sbor Třinčata vystoupí s muzikálem Setkání
Kapela Devětsil končí kvůli sporům o to, co dál hrát
Přehlídka tvorby postižených dětí Motýlek se dočkala druhého ročníku
Hybšův koncert opět zahájí očekávání Vánoc
Kino uvede již čtvrtou Smrtonosnou zbraň

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Volejbalový turnaj ve Štramberku se hrál po desáté
Lyžování na Červeném kameni by nic nemělo bránit
Kopřivničtí studenti oslavili svůj svátek sportem

Mladí karatisté dostali příspěvek na Světový pohár

Hokej má za sebou první půli soutěží
Hokejisté sice podlehli Novému Jičínu, ale s Karvinou uhráli bod
Házenkáři překvapili, venku dokázali porazit hranický tým o pět branek
Volejbalisté si s Brnem hravě poradili
Fotbalistka Božena Müllerová si život bez sportu nedokáže představit

Titulní strana

Starostu Jalůvku zřejmě vystřídá Rys nebo Tichánek

K o p ř i v n i c e (tom, dam) - Dny Josefa Jalůvky (ODS) ve funkci starosty města jsou zřejmě sečteny. Z dosavadních povolebních jednání představitelů politických stran, které se dostaly do zastupitelstva, se dá předpokládat, že Jalůvku vystřídá jeho stranický kolega Oldřich Rys nebo sociální demokrat Jiří Tichánek. Představitelé stran po prvních jednáních sice tvrdili, že o konkrétních jménech se zatím nebavili, nastínili však varianty obsazení nejvyšších funkcí, které jsou vzájemně přijatelné.

Podle výsledku voleb, ve kterých se na prvních sedmi místech umístili kandidáti ODS, následoval Tichánek z ČSSD a na dalším místě byl opět kandidát ODS, by měla mít právo na místo starosty, jeho zástupce a místa v radě ODS. Jednobarevnou radnici však Kopřivnice mít nebude. „Pouze ODS na radnici, je řešení pro nás nepřijatelným,“ řekl po prvním kole stranických jednání Tichánek.

Také předseda kopřivnické ODS Jaroslav Ponec řekl, že prosadit složení rady pouze z kandidátů za ODS nebude příliš průchodné. „Na jednáních, která zatím proběhla, jsme si spíše vyjasnili vzájemné pozice. Víme, že ČSSD bude chtít přinejmenším místostarostu, takže varianta jednobarevné radnice je nepravděpodobná. Domnívám se, že nejspíš vytvoříme jakousi koalici či dohodu s ČSSD o poměrném zastoupení stran v radě, možná i za účasti lidovců. Jednání proběhla také s komunisty, ale spolupráci s nimi ODS odmítá,“ řekl Ponec.

Rys, který se jednání také účastnil, uvedl, že ODS se bude snažit dohodnout především s lidovci. „Přece jen jsou pravicovější než ČSSD,“ vysvětlil Rys.

Také Tichánek míní, že ČSSD bude usilovat spíše o dohodu s KDU-ČSL, než s ODS. „Program lidovců je nám bližší, než záměry ODS,“ řekl Tichánek.

Tichánek také potvrdil, že ČSSD je ochotna nechat místo starosty pro ODS. „Dnešní starosta Jalůvka je však pro nás naprosto nepřijatelný. Navrhne-li ODS jako starostu Oldřicha Ryse, budeme souhlasit,“ uvedl Tichánek. Dodal, že jeho zástupcem by se pak mohl stát buď on nebo lídr ČSSD Zdeněk Krajčír, o kterém dosud mluvila ČSSD jako o budoucím starostovi. Krajčír však ve volbách nezískal tak vysokou důvěru lidí jako Tichánek, proto ČSSD své záměry asi přehodnotila. „Že Krajčír nakonec bude starostou, bych však nevyloučil, stejně, jako že se jím může stát lidovec Alois Janek,“ doplnil Tichánek. Nedomluví-li se ČSSD s ODS, starostou zřejmě bude Tichánek, jeho zástupcem lidovec Alois Janek.

Rys na Tichánkova slova reagoval tím, že ODS po celou dobu před volbami jasně říkala, kdo je jejím kandidátem na starostu. „Je to Josef Jalůvka, který má podle nás nejlepší předpoklady pro funkci starosty,“ řekl Rys. Že by místo starosty nepřijal, však zcela nevyloučil. Na otázku, zda by byl ochoten se stát starostou proto, aby nejvyšší funkce ve městě zůstala ODS, či by raději nechal starostovské křeslo jiné straně, odpověděl, že „pokud je starosta Jalůvka pro některé strany překážkou, bude ODS hledat jiná personální řešení“. „Musím si dobře zvážit, vzhledem k tomu, že podnikám, zda bych mohl vykonávat i funkci starosty,“ řekl Rys. Potvrdil také Poncova slova, že ODS vůči ČSSD, ale ani jiné straně, zatím žádné personální nároky nemá. Pouze Jalůvka naznačil, že přítomnost lidovce Aloise Janka v radě pro ODS přijatelná není.

Lídr lidovců Alois Janek nebyl do uzávěrky vydání k zastižení a ostatní zastupitelé zvolení za KDU-ČSL se k povolebním jednáním nevyjádřili s tím, že má redakce kontaktovat jejich lídra.

Komunisté se podle svých slov nedohodli na ničem konkrétním. „Setkal jsem se se zástupci všech ostatních stran a jednali jsme o dalším postupu. Jediné, co nám bylo předběžně přislíbeno, je členství v okresním shromáždění,“ řekl lídr komunistů Miroslav Veselý.

Podle posledních vyjádření sociálních demokratů není povolební spolupráce ČSSD s komunisty přijatelná. Zastupitel Oldřich Jašek sice krátce po volbách uvedl, že komunisté by místo v radě získat mohli, jeho kolegové se však od jeho prohlášení distancují. „S komunisty rozhodně spolupracovat nebudeme a prohlášení pana Jaška nehodlám komentovat,“ řekl Tichánek.

Zastupitelé - knihkupec Oldřich Rys i šéf muzea Fojtství Jiří Tichánek získali v rámci svých stran v komunálních volbách největší podporu. Rys byl přitom kandidátem, který má podporu nejvíce voličů, svůj hlas mu jich odevzdala více než polovina.


V Tatře se uvažuje o dalším propouštění

K o p ř i v n i c e (tom) - Přestože mluvčí Tatry Eva Kijonková tvrdí, že automobilka nechystá další vlnu masového propouštění, potvrdila, že úvahy o dalším propouštění zazněly na zasedání představenstva.

Na zasedání představenstva se mělo hovořit o údajném odchodu třiceti procent dělníků a poloviny techniků. „Nemluvilo se o ničem konkrétním, ta čísla padla jako první námět, který ani nebyl nikde zapsán. Je nyní zbytečné šířit paniku, že se bude propouštět,“ řekla Kijonková.

Podle ní se dá o možném propouštění příští rok uvažovat, ovšem nikoliv jako o plošném. „Čísla, která na představenstvu zazněla, se týkala jen některých oblastí. Například údržba je dosud značně přebujelá a je nepochybné, že z ní někteří lidé budou muset odejít. Žádní pracovníci však dosud nejsou vytipováni. Pokud k propouštění dojde, bude to po dohodě s odbory,“ dodala Kijonková.

Zároveň podotkla, že Tatra si již nemůže dovolit propustit moc lidí, protože výrobní technologie má určitou kapacitu a pokud by počet zaměstnanců ještě prudce klesal, nebyla by firma již schopna vyrábět.

Tatru letos opustilo přes tisíc lidí a dnes jich zaměstnává zhruba šest a půl tisíce.


Lidé mohou získat peníze pro rozjezd firmy

K o p ř i v n i c e (dam) - Získat dobré pracovní místo v Kopřivnici stejně jako na celé severní Moravě není jednoduché. Mnozí se ale přesto nespokojí s vysedáváním na úřadu práce a čekáním na podporu, a rozhodnou se udělat, jak se říká, ’sami pro sebe’. Svědčí o tom i fakt, že v samotné Kopřivnici existuje několik firem, které vznikly díky podpoře úřadu práce.

Majitelé, těchto většinou malých provozoven a živností, využili jednu z možností aktivní politiky zaměstnanosti a požádali o příspěvek na zřízení své podnikatelské činnosti. Ten může podle zákona dosahovat výše až 80 tisíc korun v případě, že jde o zdravého člověka, lidé se změněnou pracovní schopností mohou získat i vyšší částky. „Peníze ale mohou být použity pouze na nákup zařízení, které je nezbytně nutné pro vznik pracovního místa. Tito klienti proto musí také prokázat, za co poskytnuté peníze utratili,“ řekl manažer marketingu trhu práce Josef Souhrada.

Podmínkou získání příspěvku je podaná žádost, ke které musí byt přiložen přesvědčivě zpracovaný podnikatelský záměr, z něhož musí být zřejmé, že potencionální podnikatel má ve věci podnikání velmi jasno a jeho úvaha je perspektivní. „Tímto přísným výběrem se snažíme zajistit to, že námi podporované podnikání neskončí za půl roku a dotyčný podnikatel se nám objeví zpět v evidenci uchazečů o zaměstnání. Základní podmínkou totiž je, aby podnikal minimálně dva roky,“ vysvětlil Souhrada. Žadatel o příspěvek ovšem musí splnit ještě řadu dalších kritérií. Zjišťuje se, je-li ten, který člověk dlouhodobě nezaměstnatelný a jaké jsou v tomto ohledu předpoklady. Pokud existuje pro uchazeče o zaměstnání vhodné pracovní místo, tak mu příspěvek poskytnut není.

„V zahájení podnikání samozřejmě nemůžeme nikomu bránit. Nemůžeme však všem přispívat. O peníze od úřadu práce může požádat jen ten, pro koho není vhodné volné místo, protože úkolem úřadu práce je nabízet lidem zaměstnání,“ uvedl Souhrada.

Forma, jakou mohou začínající podnikatelé příspěvek dostat, je také různá. Úřad práce ji totiž poskytuje jako bezúročnou půjčku se splatností do dvou let, ale také jako dotaci. Dokonce existuje i možnost v době před vypršením splatnosti požádat o změnu půjčky v dotaci.


Noví zastupitelé se v pondělí sejdou na prvním zasedání

K o p ř i v n i c e (tom) - Poprvé se nově zvolení zastupitelé sejdou v pondělí odpoledne. Ustavující zasedání se uskuteční v kině Puls v domě kultury a začínat bude o půl čtvrté.

„Hlavním programem ustavujícího zasedání bude složení slibu nových zastupitelů, volba starosty, jeho zástupce, ostatních členů městské rady a volba členů okresního shromáždění,“ uvedla Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka kopřivnické radnice.

Průběh zastupitelstva bude vysílat v přímém přenosu kabelová televize. Program kina bude v pondělí začínat až v osm hodin večer, od patnácti hodin bude kvůli zastupitelstvu uzavřen také městský úřad. Neodkladné záležitosti budou moci občané vyřídit následující den v dopoledních hodinách.


První hosté zcela zaplnili nový podnik v KDK Nora Café

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - D. J. Jesus a jeho technopárty zahájily minulou sobotu trvalý provoz v Nora Café. Ta se zcela zaplnila hosty a potvrdilo se, že její kapacita je výrazně menší než v klubu.

Kavárna bude otevřena v pondělí až čtvrtek od 14 hodin do půlnoci. V pátek od dvou odpoledne do tří do rána a v sobotu od pěti hodin znovu do tří do rána. Na rozdíl od klubu bude Café otevřeno i v neděli. Nově otevřený prostor se bude i nadále vylepšovat. „Jsou to už jen takové detaily, ale právě teď například řešíme klimatizaci, která je asi největší slabinou,“ řekl šéf Nory Vítězslav Váňa.

Program Nory bude zatím omezen jen na páteční večery. Například tento pátek by měla být dance party.

Prvním koncertem bude vystoupení pražské skupiny Sto zvířat, které je plánováno na 12. prosince.

„Postupně budeme také přidávat další programy. Středy by měly patřit videoprojekcím, poslechovým diskotékám a podobně. Jakmile budou dokončeny výstavní panely, počítáme i s pořádáním výstav,“ řekl Váňa.

„Od ledna už bude program našlápnutý a napojíme se i na sérii 8x rock,“ dodal.


Lídři kandidátek defilovali v místní televizi a hodnotili volby

K o p ř i v n i c e (tom) - Defilé lídrů kandidátek kopřivnických politických stran vysílala minulý týden kabelová televize ve svém zpravodaji.

Jako první se na obrazovce objevil lídr nejúspěšnější ODS Josef Jalůvka. Řekl, že je spokojen. „Ukázalo se, že se voliči nedali zmást negativními, sugestivními informacemi o činnosti radnice, které se vyskytly těsně před volbami,“ řekl Jalůvka. Mimo jiné dodal, že za důležité bude nyní považovat sestavení funkčního týmu na radnici. „To znamená týmu z lidí, kteří jsou profesionálové, jsou vzdělaní a vidí dál, než na svůj vlastní dvorek,“ vysvětlil Jalůvka, ale nevzdělané kolegy nejmenoval.

Druhý vystupoval lídr ČSSD Zdeněk Krajčír. Svůj krátký projev se naučil zpaměti. Řekl, že „co se týká komunálních voleb, vidíme už dnes určité klady a zápory v naší práci. Mezi ty klady považujeme více než dvojnásobný nárůst našich zastupitelů o proti roku devadesát čtyři. Samozřejmě už dnes vidíme jisté politické a organizační chyby. Co se týká druhé otázky, těch úkolů, které čekají nové zastupitelstvo a novou městskou radu, bude jistě hodně. Ten hlavní, který považuje ČSSD za ten prioritní, bude práce na novém rozpočtu na rok devadesát devět.“

Pokračoval lídr lidovců Alois Janek. „Ten výsledek se dal do jisté, větší či menší míry, předpokládat, protože Kopřivnice je do určité míry specifická. Nevznikají zde živelná sdružení občanů, vyhrály zde tradiční politické strany,“ pravil Janek.

Poslední úspěšnou stranou, jejíž lídr promluvil v televizi, jsou komunisté. Miroslav Veselý poděkoval voličům za hlasy a pak řekl, že volby v Kopřivnici dopadly špatně, protože zvítězila ODS. „Myslím si, že příčinou je malá účast občanů, kteří se domnívali, že ať jdou k volbám nebo nejdou, pořád se budou jejich problémy řešit pomalu a způsobem arogantním, což je dnes způsob vlastní ODS,“ říkal Veselý.

Marie Pešlová, která kandidovala sama a neměla tudíž nejmenší šanci se do zastupitelstva prosadit, řekla, že „je ji líto, že nezískala mandát“. „Je mi to líto z důvodu ztráty určité společenské prestiže, to nepopírám,“ řekla. „Volby rozhodly a Kopřivnice to beze mne v zastupitelstvu samozřejmě přežije. Mně osobně dočasný neúspěch vůbec nebude na škodu, spíše naopak,“ uvedla Pešlová.

Mandáty nezískali ani republikáni vedení Václavem Maleňákem. „Za hlavní příčinu našeho neúspěchu považuji porážku republikánské strany již v parlamentních volbách, což mělo za následek, že někteří naši členové odmítli kandidovat do komunálních voleb. Tím se stalo, že jako náhradu za sebe zvolili naprosto nevhodné kandidáty. Ti byli pro naši kandidátku spíše ostudou, což se stalo v několika případech,“ řekl Maleňák. Dodal, že uvažuje o ukončení členství ve straně, a to ještě v letošním roce.


Zprávy z města a okolí

Jalůvka: Politická situace není přehledná a prestiž politické scény klesá

Foto 3

K o p ř i v n i c e - Ke komunálním volbám v Kopřivnici přišlo necelých čtyřicet procent voličů. Ještě menší účastí byly poznamenány volby do Senátu. Dosavadní starosta Kopřivnice Josef Jalůvka se domnívá, že „to bylo asi způsobeno tím, že dnešní politická situace není pro lidi moc přehledná“. „Přetrvává politikaření, různé nejasné domluvy a dohody, že prestiž politické scény klesá,“ řekl Jalůvka.

Takže za nízkou volební účast si mohou politici, respektive kandidáti sami?

V podstatě ano. Hodně lidí si však neuvědomuje, že jejich neúčast hodně ovlivní, co se bude ve městě dít. Většina lidí může být i spokojena s tím, co se dnes děje, takže si řekne, není důvod něco měnit, tak k volbám nepůjdu.

ODS přesto získala největší podporu, sedm z osmi vašich zastupitelů má důvěru největší, osmý v pořadí je na místě devátém. Logicky z toho vyplývá, že by bylo vaší povinností, aby ODS vytvořila městskou radu a obsadila nejvyšší funkce. Souhlasíte s tímto názorem a myslíte si, že to budou respektovat ostatní zastupitelé z jiných stran?

Teoreticky by to tak být mělo. ODS v komunálních volbách zvítězila, proto by měla mít nárok na místo starosty. Povolební jednání začala a my jednáme se všemi stranami. Existuje ovšem i varianta, že se ČSSD a lidovci postaví s komunisty proti nám. Zastupitelů je dvacet jedna a z toho jen osm z ODS, takže nevylučuji, že budeme v opozici.

Dovedete si představit, že vy zůstanete starostou a váš zástupce bude sociální demokrat či lidovec nebo že bude různobarevná rada?

To první si moc představit nedovedu, ale radnice zřejmě jednobarevná nebude. Je však třeba sestavit funkční tým, který bude na radnici a všichni víme, že některé strany vhodné lidi nemají. Nerad bych ale spekuloval o tom, jak se jednání vyvinou.

Já si myslím, že pokud bude rada příliš různobarevná, tedy za účasti ODS a jiných stran, nebude příliš funkční. Nebude jednoznačné, na kom je odpovědnost a řada rozhodnutí bude složitým kompromisem, který bude ještě horší, než ubírání se jedním, předem jasným směrem, i když podle některých špatným. Různobarevná rada se tak za čtyři roky nehne z místa a ve městě se nic kloudného neudělá. Myslíte si přibližně totéž nebo to vidíte jinak?

Já s tím souhlasím.

V pondělí se dozvíme, jak to v obsazení funkcí dopadne. Myslíte si, že se definitivně dohodnete již před zasedáním zastupitelstva?

Těžko říct.

Ještě méně lidí volilo do Senátu.

Senát, bohužel dosud neprokázal svou opodstatněnost a bylo to na volební účasti vidět.

Váš názor je tedy, že Senát je zbytečnost?

Senát má opodstatnění vzhledem k ústavnímu stavu. V okamžicích, kdy se hovořilo o jeho vzniku, tak jsem jeho potřebnost viděl jako zbytečnou. Myslím si, že i do budoucna bychom se bez Senátu obešli.

Přesto všechno ODS postavila svého kandidáta a ten v senátních volbách neuspěl, když byl poražen kandidátem čtyřkoalice Jaroslavem Šulou. Proč se tak podle vás stalo?

Asi jsme podcenili to, že jsme předpokládali, že kandidáta čtyřkoalice Jaroslava Šulu, který je z Kopřivnice, všichni znají a nebudou ho volit. Z výsledku voleb nyní usuzuji, že ho znají málo.

Před druhým kolem vyšel v tisku inzerát, kde voliče před Šulou varujete. Co vás k tomu vedlo?

Poprvé v životě jsem veřejně vyjádřil svůj názor na jiného politika. ODS nikdy nevedla negativní kampaň proti jiným politikům až do doby, kdy postoupil Šula. Tento člověk pět let pracoval na této radnici a dodnes jsme se nevypořádali se spoustou caus, které díky své neprofesionalitě rozehrál. Myslím si, že díky němu město hodně ztratilo a nedovedu si představit, že bude senátorem.

Můžete připomenout, které konkrétní Šulovy causy máte na mysli?

Privatizaci polikliniky, kde jednal na vlastní pěst, aniž by o tom kdokoliv věděl, díky čemuž nemohla být poliklinika bezúplatně převedena na město, ale lékaři si na její privatizaci museli vzít vysoký úvěr. Dále bych mohl uvést restituční případ v oblasti Luhy, kdy díky Šulovi město přišlo o hřiště, komplikace způsobil i při zřizování církevní školy, které jsme řešili celé uplynulé čtyři roky, zkomplikoval privatizaci kachlovky a mohl bych ještě pokračovat.

Udělal Šula vůbec něco pozitivního?

Nemohu vyloučit, že ano, ale na nic si nevzpomenu.

Tomáš Kosek


Většina voličů k senátním volbám nepřišla

Foto 1, Foto 4

K o p ř i v n i c e (tom) - Jen zlomek lidí přišel o víkendu vhodit do volební urny lístek se jménem kandidáta do Senátu. Největší - třicetiprocentní účast zaznamenali ve Vlčovicích, v Kopřivnici však vyjádřilo neúčasti ve volbách svůj názor na Senát přes 82 procent voličů. „Myslím si, že tak nízká volební účast není kvůli nezájmu občanů o veřejné dění, ale je to projev nezájmu o dění, které lidem předvádí Senát a politici,“ míní ředitel ostravské marketinkové laboratoře Juraj Hon.

Ve druhém kole senátních voleb se v obvodu Nový Jičín utkali Milan Šturm (ODS) a Jaroslav Šula (čtyřkoalice). S 55,52 procenta se do Senátu dostal Šula. V Kopřivnici pak získal ještě o něco více hlasů - 58,8 procenta.

Přesto, že politologové soudí, že ve volbách prohráli všichni, například Šula dostal v Kopřivnici necelé dva tisíce hlasů, více jak patnáct tisíc voličů jej tedy jako senátora nechce, lidovec Jaroslav Šula však říká, že „si mandátu váží stejně, jako kdyby přišlo osmdesát procent voličů“.

Od Šulovy kandidatury se distancovalo také novojičínské sdružení ODA, přesto Šula ve svých volebních letácích logo ODA uváděl.


Drobná úvaha kopřivnického voliče

Pomalu, ale jistě se nám Rysují koaliční jednání.
Jen aby nebyly Jalové a nebo Chromé na jednu nohu.
Vyjednávači by však neměli Jančit, abychom my voliči z toho nebyli dvojnásobní Janci.
Víme, že do zastupitelstva se Navrátil i Černoch, kterému jistě ušil volební plášť sám Krajčír.
Zatím to ale vypadá, že z toho bude nanejvýš Tichánek po pěšině.
Jenom ať události nevezmou špatný Ponec, protože by nám z toho mohlo být pěkně Veselo.
Poučení: Takové úvahy vznikají k Šulení voličů a nebo ke Šturmování na občany.

Direct, s. m. o.


Vítězům ubývá hlasů

K o p ř i v n i c e (tom) - Vítěz letošních voleb Oldřich Rys získal 3 006 hlasů, což je o více než polovinu méně, o proti hlasům, se kterými vyhrál v roce 1991 Vladislav Kryške. Toho volilo 6 159 lidí. Josef Jalůvka dostal v roce 1994 - 4 488 hlasů.


Jen zatáčky, křižovatky a svahy pokryje posyp

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Se zvýšenou opatrností musejí jezdit řidiči po cestách v zimním období. Ne všechny úseky komunikací totiž pokryje posyp.

„Sypat se opět budou jen kritická místa. To znamená zatáčky, křižovatky, svahy a podobně. Rovné úseky nebudou kvůli šetření materiálem posypány, ale ani ne tak kvůli úspoře jako proto, že si myslíme, že zima je zima a je třeba věnovat se hlavně nebezpečným místům. Nebude se tedy sypat plošně, což vychází i z metodického pokynu pro zimní údržbu, kterou vydalo ministerstvo dopravy,“ řekl ředitel Slumeka Karel Březina.

Výrazné změny pro letošní zimní sezonu ve Slumeku nechystají. Co se týká posypových materiálů, bude se většinou používat kamenivo, i když je samozřejmě k dispozici i škvára. Ta však má být užívána kvůli prašnosti co nejméně. „Na chodníky budeme používat výhradně kamenivo, popřípadě, pokud nebudou zledovatělé, užijeme i piliny, které jsou výhodnější z hlediska úklidu,“ upřesnil ředitel Slumeka.

Operativní plán zimní údržby, který schvaluje městská rada, také od loňska nezaznamenal mnoho změn. Je v podstatě stejný, upřesněny jsou jen některé detaily.

Komunikace, které se budou udržovat, se dělí do tříd. V první třídě důležitosti jsou cesty vedoucí k obchodům, sloužících veřejné dopravě, školky, školy a podobně, což jsou hlavně ulice Obránců míru a Štefánikova.

Existují ale také komunikace, které budou v době sněhové nadílky nesjízdné. „Komunikace, která se nebude udržovat, neboť to její stav nedovoluje, je cesta u koupaliště směrem ke garážím. Zkoušeli jsme ji prohrnout, ale docházelo k ničení pluhů, protože jsou tam například kanalizační víka vyvýšená nad úroveň vozovky a podobně. Proto jsme od toho upustili a cesta bude zařazena do neudržovaných,“ vysvětlil situaci Březina.

„Chtěl bych také lidem připomenout, že chodník, ležící hned vedle jejich pozemku, jsou povinni uklidit sami. Totéž se vztahuje na podnikatelské provozovny či obchody. Tato povinnost vyplývá ze zákona o komunikacích,“ dodal.

S technikou jsou na tom ve Slumeku úplně stejně jako loni. „Máme k dispozici dva sypače na multikárách s čelním pluhem pro údržbu chodníků, velký sypač na údržbu komunikací, tři traktory se zadní radlicí a rozmetadlo na posyp širokých komunikací a chodníků,“ řekl Březina.

Peníze určené na údržbu, by měly vystačit. Pro tento rok uvolnilo město milion tři sta tisíc korun. „Od ledna bylo vyčerpáno padesát sedm procent částky, zbylých 43 procent by mělo do konce roku vystačit. Pokud ovšem nedojde k nějaké kalamitní situaci,“ uzavřel Březina.


Likvidace klíněnky bude pokračovat až roztaje sníh

K o p ř i v n i c e (dam) - Likvidace nepatrného motýlka klíněnky jírovcové, se kterou se začalo začátkem minulého týdne, nemohla být díky sněhové nadílce dokončena. Klíněnka napadá listí kaštanů a je schopna postupně zahubit i dospělý strom.

Jedinou účinnou ochranou proti tomuto škůdci je podle současných poznatků likvidace spadlého napadeného listí. „Vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici dostatečné množství peněz, požádali jsme zdejší základní školy o pomoc. Všichni nám vyšli vstříc a slíbili, že listí shrabou. Podle dlouhodobé předpovědi počasí mělo být minulý týden ještě relativně hezky, bohužel se ale předpověď nenaplnila. Nicméně za pondělí a úterý se již podařilo zlikvidovat 1,5 tuny listí,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí kopřivnické radnice Hynek Rulíšek.

V případě klíněnky se odborníci přou o to, zda přezimuje v listí nebo v půdě. „Přikláníme se k názoru, že zůstává v listí, proto budeme pokračovat v hrabání, až sníh roztaje, stejně jako na jaře, kdy budou kmeny stromů ještě navíc ošetřeny insekticidem,“ dodal Rulíšek.


Články o Kopřivnici v Regionu jsou vyřizováním starých účtů

K o p ř i v n i c e (tom) - Sérii článků, které negativně hodnotily činnost kopřivnické radnice, přinesl před komunálními volbami okresní týdeník Region. „Region bych nazval jedním slovem, ale nechci být neslušný,“ řekl ke článkům starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

Článek, který však zpochybnil serióznost zpravodajství v Regionu, shrnoval čtyřleté volební období. „Město ve stínu Jalůvkova mauzolea - dostavěného kulturního domu,“ bylo motem článku, který obsahoval výčet chyb radních. „Myslím si, že tentokrát to autor přepísk až tak, že se naštvali i lidi, kteří bydlí v Kopřivnici. Nevím, jestli tím byly ovlivněny volby, ale rozhodně, podle výsledků voleb, se dá dedukovat, že lidé si zachovali zdravý názor a dívají se kolem sebe,“ řekl Jalůvka.

Za většinou článků o Kopřivnici, které Region tiskne, stojí redaktor Vladimír Kovář, který byl do roku 1996 zaměstnancem kopřivnické radnice. Jeho nadřízení s jeho prací nebyli spokojeni, proto odešel. Nyní si podle nich Kovář prostřednictvím Regionu vyřizuje účty.

Většina novin respektuje základní etická pravidla, mezi která patří zásada, že redaktor nesmí zpracovávat téma o subjektu, se kterým je spjat, či se kterým má nějakou historii.


Radnice chce zamezit černým pronájmům

K o p ř i v n i c e (dam) - Zamezit neoprávněnému “kšeftování“ s byty patřícími městu se snaží bytové oddělení místní radnice. Množí se totiž případy, kdy se lidé z městského bytu odstěhují, ale místo toho, aby jej vrátili, neoprávněně vydělávají na jeho pronajímání.

Výpověď z nájmu bytu s přivolením soudu pro důvodné podezření z přenechání bytu do užívání jiným osobám bez souhlasu pronajímatele, dostanou v nejbližší době nájemci osmi městských bytů, kteří je bez souhlasu města, pronajímali cizím lidem. Návrh na podání výpovědí těmto lidem byl podán městské radě, ta jej schválila a postoupila tak celou záležitost soudu.

„Likvidace takzvaných černých pronájmů není vůbec jednoduchá. V těchto případech je důležitá spolupráce s obyvateli domu, aby mohly být zajištěny nějaké důkazy, protože je velmi komplikované někomu něco takového dokázat,“ řekl vedoucí bytového oddělení Městského úřadu Kopřivnice Igor Kocurek.

Do tohoto procesu je také zapojena městská policie. Jejím úkolem je vyšetřit, kdo v bytě bydlí, jestli jsou to lidé, kteří mají nájemní smlouvu, zda se tam zdržuje nahlášený počet osob a podobně.

V drtivé většině černé nájemce oznámí někdo z jejich sousedů, neboť se často nechovají tak, jak by měli, porušují zásady dobrého soužití, odmítají v domě uklízet a podobně. Samotné oznámení se však musí důkladně prošetřit.

Až pokud se podezření potvrdí a podaří se sehnat dostatek pádných důkazů, mohou být učiněny kroky vedoucí až k vystěhování neoprávněných nájemníků a odebrání užívacího práva na byt černému pronajímateli.


Soud nařídil vystěhování řady dlužníků

K o p ř i v n i c e (dam) - Několik prázdných bytů a v několika případech také získání peněz, které lidé dlužili za nájemné, to je výsledek soudních pří, jež vede bytové oddělení kopřivnické radnice s nájemníky.

Žaloby jsou dvojí - na výpověď z nájmu, to je u smluv na dobu neurčitou a u smluv na dobu určitou jsou žaloby na vyklizení bytu. „Ty podáváme v případě, že se nedohodneme a nájemník dobrovolně po vypršení platnosti smlouvy byt nevrátí. Z devadesáti devíti procent je důvodem k zahájení soudního řízení dluh na nájemném. Někdy také dochází k porušování dobrých mravů v domě nebo užívání bytu v rozporu s nájemní smlouvou. To všechno jsou výpovědní důvody,“ řekl vedoucí bytového oddělení Igor Kocurek.

V lednu 1997 bylo podáno dvacet pět žalob na výpověď nájmu bytu a čtyřicet na jeho vyklizení. Z toho k 31. srpnu tohoto roku byly u výpovědí z nájmu zaplaceny dvě pohledávky, dvě obsílky se nepodařilo doručit, v deseti případech soud rozhodl ve prospěch města a ve zbylých jedenácti případech probíhá další jednání. U žalob na vyklizení bytu bylo zaplaceno dokonce dvacet pohledávek města, vráceny byly čtyři byty a soud rozhodl o výpovědi v osmi případech a stejný počet soudních jednání nadále probíhá.

„Ke konci roku budou opět dobíhat další smlouvy, neboť je uzavíráme většinou pololetně, a proto šel do městské rady materiál, ve kterém jsme informovali, že budeme jednat s dlužníky o vyrovnání jejich pohledávek a o vracení bytů. Pokud se nám problémy nepodaří urovnat dohodou, půjdou v lednu k soudu další žaloby,“ uzavřel Kocurek.


Partnera zadlužené Tatře nyní shání Komerční banka

K o p ř i v n i c e (tom) - Prodeje podílu akcií plzeňské Škody v kopřivnické Tatře se má ujmout Komerční banka. Mluvčí Škody David Soukup minulý týden uvedl, že „příslušná smlouva bude podepsána v nejbližší době“. Nový akcionář Tatry, který od plzeňského průmyslového gigantu získá rozhodující balík třiačtyřiceti procent akcií automobilky, by měl převzít také zhruba třímiliardový dluh, který Tatra má právě u Komerční banky.

Škoda se svůj podíl v Tatře snaží prodat již delší dobu. Nejdříve Tatře hledala partnera, jenž by přinesl kapitál, agentura Deloitte and Touche. V létě škodovka podepsala smlouvu o budoucí smlouvě o prodeji akcií s americkou firmou SDC International. K uzavření obchodu původně mělo dojít do konce září, dodnes však SDC podíl v kopřivnické firmě nezískala. „SDC se může o akcie Tatry stále ucházet, ale přes Komerční banku,“ uvedla mluvčí Tatry Kijonková.

Od nového vlastníka rozhodujícího podílu akcií Tatry si vedení automobilky slibuje kapitalizaci dluhů a následné oživení výroby. Druhým zájemcem, o kterém se hovořilo jako o možném partnerovi pro Tatru byl francouzský Renault. Jeho zástupci Kopřivnici nedávno navštívili. Z prvních prohlášení generálního ředitele Tatry Zdeňka Podolského i ministra průmyslu Miroslava Grégra sice vyplývalo, že Renault by mohl kapitálově vstoupit do Tatry, později se však ukázalo, že skutečnost je trochu jiná.

Podle mluvčí Tatry Kijonkové měli Francouzi zájem spíše než o kapitálový vstup o rozšíření výrobní spolupráce.

Delegace zástupců Renaultu, kterou vedl Dominique Pollien, obchodní ředitel pro střední a východní Evropu, se v Tatře zajímala především o stav výrobního zařízení, které je podle ní zastaralé. Podle týdeníku Profit potvrzuje zájem Renaultu spíše o větší dodávky polotovarů, než o kapitálový vstup, i jednání s řediteli dceřiných společností Tatry - slévárny a kovárny. Tatrovácká slévárna totiž pro Renault již delší dobu vyrábí odlitky brzdových bubnů. Slévárna Tatra by měla Francouzům dodávat také náboje kol.

Lidé v Renaultu však nyní analyzují poznatky, které v Kopřivnici získali a pokud dojdou k pozitivním závěrům, měla by další jednání o vstupu do Tatry pokračovat začátkem příštího roku.

Velkou úlohu pro rozhodování Renaultu zřejmě sehraje analýza budoucích exportních možností Tatry, protože český, ale ani středoevropský trh, není pro přežití automobilky dostatečný. „Nemůžeme přihlížet ke slavné minulosti automobilky, ani k hodnotě jejího nemovitého majetku. Prioritně nás zajímá, zda nám může značka Tatra pomoci otevřít nové trhy a jaká je šance, že se nám vložené finance vrátí se ziskem,“ řekl v rozhovoru pro Profit ředitel pražského zastoupení Renault R. V. I. Emanuel Levachér.

Tatra je nyní bez peněz a aby mohla dokončit alespoň rozpracované vozy, musela si půjčit z mezd svých zaměstnanců. Ti dostali mzdy za říjen o dvacet procent nižší.

Podle prohlášení ministra průmyslu Grégra by Tatra měla dostat v nejbližších dnech dvousetmilionový úvěr od České exportní banky a od Exportní garanční a pojišťovací společnosti. V České exportní bance i v Tatře však tvrdí, že ministrova slova nejsou až tak horká. Podle Kijonkové Tatra jedná s několika bankami, ale žádné definitivní rozhodnutí o poskytnutí úvěru dosud nepadlo.

Tatra na počátku roku plánovala prodej 3 150 nákladních vozů. Již v srpnu však generální ředitel Tatry Podolský uvedl, že plánované počty aut vyrobeny a prodány nebudou. „Domnívám se, že bychom měli vyrobit alespoň 2 590 aut jako loni,“ řekl tehdy Podolský. Kijonková nyní upřesnila, že plán výroby byl následně snížen na dva tisíce aut.


Kultura

Kulturní Vánoce letos budou o něco chudší

K o p ř i v n i c e (dam) - Poněkud chudší než v minulosti bude letos výběr kulturních akcí pořádaných u příležitosti blížících se vánočních svátků.

Do Kopřivnice vánoční náladu přiveze již čtvrtého prosince Mikuláš. Ten by měl po své tradiční projížďce městem v kočáře o půl páté přijet před kulturní dům, kde se poprvé slavnostně rozsvítí vánoční osvětlení a strom uprostřed města.

Vánoční koncert pořádá také místní Základní umělecká škola Zdeňka Buriana. Osmého prosince by se měly sálem kina Puls rozléhat koledy v podání většiny souborů školy. Krátký program má připravený i taneční obor a v malé výstavce bude možné zhlédnout práce mladých výtvarníků. K vánočním svátkům v Kopřivnici neodmyslitelně patří také slavnostní koncerty Pěveckého sdružení Kopřivnice. Sbor i letos pořádá celou šňůru vystoupení po okolních městech a vesnicích, turné by mělo být zakončeno 28. prosince v kostele v Kopřivnici, kde kromě pěvců vystoupí také komorní orchestr ZUŠ Zdeňka Buriana, který je doprovodí na všech vystoupeních.

Výstava betlémů v Katolickém domě v Kopřivnici, která bývá jednou z nejnavštěvovanějších, se letos neuskuteční. Pokud ale má někdo zájem prohlédnout si řadu ze dřeva vyřezávaných betlémů, má možnost až do 17. prosince navštívit výstavu Štramberské Vánoce. Ta je instalována ve výstavním sále muzea Zdeňka Buriana a je na ní možné zhlédnout několik desítek betlémů zapůjčených většinou od štramberských občanů.

Také v Příboře začíná předvánoční období čtvrtého prosince. V ten den bude na náměstí v Příboře slavnostně rozsvícen vánoční strom a děti se budou moci setkat s Mikulášem.

V úterý 8. prosince v 17 hodin pořádá muzeum v Příboře ve svém refektáři besedu s etnografkou Annou Hrčkovou. Ta by měla přednášet o adventních a vánočních obyčejích v našem kraji. Beseda je spojena s ochutnávkou vánočního pečiva a pohoštěním koledníků.

Současně by také v muzeu měla probíhat výstava obrazů Hugo Baara. Všechna vystavená díla budou ze sbírek Okresního vlastivědného muzea v Novém Jičíně a jde o zimní krajinky a další obrazy se zimní a vánoční tematikou.


Dětský pěvecký sbor Třinčata vystoupí s muzikálem Setkání

Foto 6

Š t r a m b e r k (dam) - V sobotu 28. listopadu od šestnácti hodin se v kulturním domě na štramberském náměstí uskuteční představení muzikálu Setkání.

Toto představení nastudoval dětský pěvecký sbor Třinčata, ve kterém vystupují zpěváci od devíti do osmnácti let. Jde o muzikálové představení sestavené z jedenácti krátkých příběhů o setkání jedenácti novozákonných postav s Mesiášem. Každému z nich je věnována jedna samostatná píseň.

Hudbu k ’Setkání’ složila konzervatoristka Beáta Morávková, studující skladbu a party jsou určeny pro kytaru, trubku a klávesy. Autorem libreta je Vlastimil Cieslar. Choreografii déle než hodinu trvajícího muzikálu připravila Lucie Cieslarová.

S tímto představením Třinčata vystupovala již pětkrát a za tu dobu jej zhlédly asi 2 000 lidí.

Představení ve Štramberku zajistil tamní evangelický sbor a mělo by být úvodem do adventního období.


Kapela Devětsil končí kvůli sporům o to, co dál hrát

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedna z nejúspěšnějších folkových kapel v Kopřivnici Devětsil se rozpadla a ohlásila konec své činnosti.

Umělecký spor o další vývoj toho s čím kapela bude vystupovat, ji nakonec rozdělil.

„Naše cesty se rozešly, to není vůbec nic neobvyklého a nic, co by se nemělo brát nějak tragicky. Je zcela běžné, že se kapely rozpadají. Myslím si, že to také umožňuje nějakou novou tvůrčí činnost. Já konkrétně mám už novou kapelu. Nechci totiž rozhodně skončit. Budeme hrát trošku něco jiného, ale to bych zatím nerad rozváděl,“ řekl jeden z bývalých členů Devětsilu Zdeněk Demel.

Skupina vznikla na přelomu roku 1992 a 1993. Těžiště jejího repertoáru tvořila lidová historická hudba nejen česká a moravská, ale zabývala se také interpretací irských a skotských písní. Kapela vystupovala se dvěma šestistrunnými kytarami a jednou dvanáctistrunnou kytarou. Dále bylo možné slyšet flétny housle a kontrabas. V Kopřivnici hráli jen sporadicky, zato je bylo možné uslyšet na středověkých slavnostech ve Štramberku, na Hukvaldech, Helfštýně, ale i jinde. Devětsilu se také vloni podařilo natočit kazetu.


Přehlídka tvorby postižených dětí Motýlek se dočkala druhého ročníku

K o p ř i v n i c e (dam) - Již druhý ročník přehlídky tvorby handicapovaných dětí nazvané Motýlek bude probíhat tuto sobotu v prostorách Kulturního domu v Kopřivnici. Na této, svého druhu ojedinělé akci, bude možné zhlédnout, jak si děti s nejrůznějším druhem tělesných a mentálních postižení poradí s tancem, zpěvem a dramatickým uměním.

„Pro pořádání druhého ročníku jsme se rozhodli, protože zájem po prvním ročníku byl tak veliký a děti byly hrozně rády, že se mohly ukázat na veřejném představení,“ řekla programová pracovnice kulturního domu Xenie Šustalová. „Vlastně hned po skončení minulé přehlídky se lidé ptali, jestli budeme něco takového pořádat i další rok,“ řekla ředitelka Dětského centra Dagmar Jančálková.

Letos, na rozdíl od loňského roku, bude Motýlek probíhat dva dny. První den bude vyhrazen jen pro program určený samotných účinkujících. Ti se budou věnovat prostorovým zkouškám svých vystoupení. Děti, které zrovna zkoušet nebudou, budou moci volný čas trávit v kině, kde pro ně bude připraveno promítání pohádek. Od pěti hodin bude připraven zábavný program. Nejprve vystoupí taneční soubory, ZUŠ, dětský domov Nový Jičín a taneční skupina Clan. Potom přijde na řadu Pavel Novák se svou skupinou Family, který má pro děti připraveny různé soutěže. Tento zpěvák, bratr slavného Petra Nováka, který se věnuje tvorbě pro děti, přijede do Kopřivnice s programem složeným ze dvou jiných: Zvěřinec písničky o přírodě a zvířatech a Tradice a zvyky.

„Program bude udělaný tak, aby byl všem dobře srozumitelný. Děti se taky zapojí, neboť pro ně budou připraveny různé hry a soutěže. Osobnost Pavla Nováka je dětem známá a bude to pro ně velký zážitek. Po minulém roce, kdy byl obrovský zájem o to, aby se děti mohly mezi sebou seznámit, jsme se rozhodli připravit pro ně diskotéku,“ uvedla Šustalová.

Sobota už bude patřit samotné přehlídce. V dopoledních hodinách by sice ještě měly probíhat nějaké prostorové zkoušky a výstavka ortopedických a rehabilitačních pomůcek. Prohlédnout a případně i zakoupit bude možné i dřevěné hračky, určené jak postiženým, tak zdravým dětem.

Samotný program přehlídky Motýlek 98 by se měl rozjet úderem čtrnácté hodiny.

„Celé odpoledne bude rozděleno do tří částí. Začne tancem, následovat bude dramatická tvorba a poslední přijde na řadu zpěv,“ řekla o skladbě odpoledne autorka programu přehlídky Motýlek Šustalová.

Zatímco loni se Motýlka zúčastnilo čtrnáct zařízení zabývajících se výchovou a vzděláváním postižených dětí, letos jich má přijet o deset více. „Aniž bychom některá zařízení oslovili, přihlásili se nám sami, neboť první Motýlek se velmi líbil a lidé, pracující v tomto oboru, si o něm mezi sebou řekli,“ vysvětluje si zájem Jančálková. „Přijedou všichni, kteří tady byli loni a k nim mnoho dalších,“ dodala.

Program by měl trvat asi tři hodiny a vzhledem k počtu vystupujících byla dána podmínka, že vystoupení nesmí být delší než pět minut. Důvodem je také to, že postižené děti se dokáží soustředit jen krátce.

Při prvním ročníku se však přehlídka těšila jen velmi malému zájmu diváků. „Snažili jsme se tuto akci co nejvíce zviditelnit. Děti z dětského centra vystupovaly třeba na plesech, taneční soutěži Tatra a mnoha dalších akcích,“ řekla Šustalová, která s postiženými dětmi pracuje i jako choreografka, což by mělo podle ní zvýšit zájem lidí.

V tuto chvíli je již přihlášeno 240 účinkujících, zatímco loni jich bylo asi jen 130. „Tento zájem kapacitně přesahuje naše ubytovací a finanční možnosti. Ubytování se nám podařilo zajistit také díky tomu, že Agentura fox, místní průmyslová škola a obchodní akademie, stejně jako další organizace, poskytly ubytování ve svých prostorách,“ uvedla Šustalová.


Hybšův koncert opět zahájí očekávání Vánoc

Foto 7

K o p ř i v n i c e (dam) - Již řadu let za sebou patří k předvánoční kulturní nabídce ve městě také Vánoční koncert orchestru Václava Hybše. Ani letošní rok nebude výjimkou. Oblíbený program je připraven na pondělí 30. listopadu večer.

Dirigent Václav Hybš se svým orchestrem mladých vynikajících muzikantů a hostů připravil komponovaný program Vánoční koncert ’98, který je již dvaadvacátý v pořadí. Stejně jako loni a dále v minulosti bude hlavní důraz, jako každoročně, kladen na vánoční skladby a koledy, chybět nebude ani klasika a další skladby v nových a neotřelých aranžmá.

Pro letošní Vánoční koncert si Hybš objednal hosta, který je pro všechny velmi dobře známý - vynikajícího herce, který léta působil na scéně Národního divadla v Praze a objevil se i v desítkách rolí ve filmu a televizi Luďka Munzara, který ve stejném programu v Kopřivnici vystoupil již před dvěma roky.

Novou tváří Vánočního koncertu ’98 bude zpěvačka Markéta Zehrerová, která studuje na soukromé hudební konzervatoři u profesorky Černé, a která již dnes působí na některých pražských scénách s různými orchestry. Stává se také tradicí, že Václav Hybš dává příležitost mladým, schopným a především talentovaným zpěvákům při svých koncertech.

Stálicemi Vánočních koncertů jsou zpěváci Ivana Zbořilová a Pavel Bartoň, kteří již neodmyslitelně patří k Orchestru Václava Hybše a tak jako ostatní i oni mají připravený nový repertoár.

Celý koncert bude mluveným slovem provázet konferenciér Miloš Frýba.


Kino uvede již čtvrtou Smrtonosnou zbraň

K o p ř i v n i c e (dam) - Dva akční filmy by měly tentokrát tvořit program kina Puls. Prvním z nich je americký trikový snímek Malí válečníci. Režisér ve své době kultovních Gremlins Joe Dante natočil film podobného ražení, na první pohled neškodné hračky se stávají pohromou pro celé město.

Období studené války asi už skutečně skončilo a zbrojní firmy hledají nová odbytiště pro své výrobky. Tak se stalo, že supermoderní válečný čip získala hračkářská firma, která jimi osazuje hlavy svých plastikových vojáčků. Ti se ale vymknou kontrole a v jednom malém městě začnou svou malou válku.

Druhým filmem je již čtvrtý díl jedné z ’nekonečných’ sérií akčních filmů. Na plátně se opět objeví tandem nekompromisních policajtů Mel Gibson a Jonathan Lemkin a všem fandům už je jasné, že jde o další Smrtonosnou zbraň. Ta je, jak už tomu tak bývá, jen slabým odvarem z dílu prvního. Z velmi dobré krimi, kterou jednička bezesporu byla, se přes další dva díly tvůrci propracovali až k vyloženě směšné ’čtyřce’. Kromě detektivní zápletky, obstarané tentokrát činností čínské mafie v Los Angeles a množství destruktivních akčních scén, při kterých se zdá, že z velkoměsta nemohlo zbýt už příliš moc, jsou ve filmu obsaženy také scény hodící se spíš do rodinných televizních seriálů než na plátna kin.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 26. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční trikový film USA Malí válečníci. Jsou hrdinští, jsou neporazitelní a jsou plastikoví. Jsou to nejdokonalejší hračky, jaké kdy existovaly. A ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Po šesti letech se na plátna kin vrací dvojice losangeleských detektivů z úspěšné filmové série. Do 12 let nepřístupný

Pátek 27. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční trikový film USA Malí válečníci. Ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Do 12 let nepřístupný

Sobota 28. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční trikový film USA Malí válečníci. Ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Do 12 let nepřístupný

V kulturním domě Kopřivnice se uskuteční ve 14 hodin již II. ročník přehlídky tance, zpěvu a dramatické tvorby handicapovaných dětí Motýlek ’98

Neděle 29. listopadu

Kino Vláček zve všechny děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Zlatovláska. V 17.30 hodin Kino Puls uvede akční trikový film USA Malí válečníci. A ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Do 12 let nepřístupný

Kino štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin komedii. Do naha! Bez práce, bez peněz, bez kalhot - s holým zadkem. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 30. listopadu

Kino Puls uvede ve 20 hodin akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Do 12 let nepřístupný

V Kulturním domě Kopřivnice vystoupí ve 20 hodin Václav Hybš s orchestrem - Vánoční koncert ’98. Orchestr V. Hybše s hlavním hostem Luďkem Munzarem, zpěváci Ivana Zbořilová, Markéta Zehrerová, Pavel Bartoň. Koncert moderuje Miloš Frýba

Středa 2. prosince

Kulturní dům Kopřivnice pořádá v 17.30 hodin ve spolupráci se ZŠ sv. Zdislavy Kopřivnice přednášku Problémové a agresivní děti. Přednáší Doc. Dr. Rudolf Smahel z BF UP Olomouc (hudební sál)

Čtvrtek 3. prosince

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Moliére - Lakomec: Severomoravské divadlo Šumperk. Jedna z nejslavnějších komedií premiérovaná před 330 lety, v hlavní roli Stanislav Waniek


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 26. 11. 17.30 - 21, pá 27. 11. 6 - 9, 13 - 15, 19 - 22, so 28. 11. 12 - 22, ne 29. 11. 9 - 19, po 30. 11. zavřeno, út 1. 12. 18 - 21, st 2. 12. 18 - 21, čt 2. 12. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod., společná - pouze pro rodiny a páry: ne 14 - 19 hod.

Hokej:27. 11. ve 21.15 hod. HC Rivals - B. A. H. (městská liga - I. liga), so 28. 11. v 9 hod. (turnaj v minihokeji druhých tříd), v 18 hodin HC Kopřivnice - Uničov (II. liga muži) a ve 21 hod. Hájov - Superior (městská liga - I. liga), ne 29. 11. v 8.30 hod. HC Kopřivnice - Petřvald (6. tř.), v 10.45 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (4. tř.), ve 13 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (5. tř.), v 16 hod. TJ Frenštát - TJ ŽD Bohumín (RP II. tř. muži) a ve 21 hodin tichá - HC Krysy (městská liga - II. liga sk. A)

Bruslení veřejnosti: čt 26. 11. 17 - 18.15 hod.

Diskotéka na ledě: ne 29. 11. 19 - 20.30 hodin

1. okresní liga futsalu 98/99: so 28. 11. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 Victory F-M - Chyba Team Libhošť, 9.25 Chyba Team Libhošť - Fleret Frenštát, 10.20 Fleret Frenštát - Victory F-M, 11.15 New Jersey N. Jičín - FC Lavina Kopřivnice, 12.10 FC Lavina Kopřivnice - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 13.05 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - New Jersey N. Jičín, 14.00 Megas Bordovice B - FC Lupres Team F-M, 14.55 Virgin Sports N. Jičín - Megas Bordovice B, 15.50 FC Lupres Team F-M - Virgin Sports N. Jičín

Volejbal: so 28. 11. v 10 hod. v tělocvičně na ZS Kopřivnice VK Kopřivnice - Olomouc (národní liga)

Rekreační turistika: út 1. 12. v 7.43 hod. ČD Kopřivnice - Štramberk ČD - Na Kotouč a přes Hraničky do Kopřivnice, návrat ve 12 hod.; so 5. 12. v 9 hod. ZS Kopřivnice - šachová klubovna - Mikulášské posezení - povídání, co kdo zažil na dovolené + malé občerstvení, ukončení akce ve 13 hod.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: HC Kopřivnice - Šternberk 4:3 (3:1, 1:0, 0:2). Družstvo hostí v poslední třetině zmenšilo náskok domácích juniorů na jednobrankový a v závěru power-play 6/4, domácí však obětavou hrou vítězství uhájili. Branky: Brus 2, Škrobák, Mička; RP dorostu: HC Kopřivnice - Šternberk 4:2 (0:0, 3:2, 1:0), branky: merta, Hanuštiak, Žáček, Martínek; Rožnov - HC Kopřivnice 3:4 (0:2, 3:1, 0:1), branky: Mičulka, Novotný, Hanuštiak, Srba; 8. tř.: Šternberk - HC Kopřivnice 0:21, branky: Jeřábek 5, Opačitý 4, Bajtek a David 3, Veřmiřovský, Pakštefel, Balcar, Blahuta, Seidler, Heryán; 7. tř.: HC Kopřivnice - Rožnov 3:4; 6. tř.: HC Kopřivnice - Rožnov 5:0, branky: Hrubý 3, Opačitý, Klos; 5. tř.: Opava - HC Kopřivnice 4:3, branky: Koďousek, Bílek, Hrnčárek


Volejbalový turnaj ve Štramberku se hrál po desáté

Š t r a m b e r k (jk) - Z celé Moravy se sjela kvarteta volejbalových nadšenců i protřelých hráčů do Štramberka, aby zasáhla do bojů desátého ročníku volejbalového turnaje smíšených čtveřic. Odbíjené patřil celý minulý víkend, po který se klání v místní sokolovně odehrávala.

V sobotu se pod vysokými sítěmi utkaly neregistrované čtveřice, kterých se ve Štramberku sešlo stejně jako loni celkem 34. Z osmi vytvořených skupin postupovaly do dalších her vždy první dva týmy, které sehrály další zápasy již vyřazovacím systémem. Z vítězství se po náročném dni radovala čtyřka Inkognito, která porazila ve finálovém duelu Lotos z Frýdku-Místku 2:0. Souboj o třetí místo rozhodli ve svůj prospěch Přerovští zubři, kteří přehráli brněnské Kiling evil 2:1.

Registrovaných, kteří nastoupili na palubovku v neděli, se sešlo o něco méně než loni, celkem dvacet čtveřic, kvalita tím však neutrpěla. Stejně jako v sobotu, i v neděli se hrálo ve skupinách, tiebreakovou hrou na dva vítězné sety, do dalších bojů, které se již hrály K. O. systémem, postupovali první dva. Loňské vítězství obhajovalo jedno ze dvou přihlášených domácích družstev. Stromy a Keře, jak se čtveřice jmenovala, věřily v zopakování úspěchu z loňského roku. „Letos je tady méně družstev, tím pádem budeme hrát méně zápasů, což je výhodné, ale lehčí to určitě nebude. Jsou tady totiž i družstva, jejichž opory hrají i první nebo druhou ligu,“ říká Mirka Holubová s Mirkou Chovanečkovou, které obhajovaly spolu s Romanem Bajerem a Miroslavem Bajerem loňský primát. Obě děvčata hrají krajský přebor za Štramberk na tento turnaj nedají dopustit. „Je to perfektní, jezdíme sice i na jiné turnaje, ale tolik lidí jako tady jsme ještě nikde nezažily, turnaj má tradici a je to znát,“ dodávají. Stromy a Keře se nakonec probojovaly do finále, ale tam podlehly Zemanům z Val. Meziříčí 1:2. Třetí místo si odvezl Vsetín.

S průběhem obou dnů byl spokojen i organizátor turnaje Oldřich Škrabal a také třeba Hroši, kteří se na turnaj sjeli z různých koutů republiky. „Jsme z Břeclavi, Přerova i Prahy a spojuje nás vysoká škola báňská. Turnaj je dobrá příležitost, jak se sejít a pobavit se. Letos jsme tady už po třetí,“uvedla parta vysokoškoláků.

Z výsledků: Neregistrovaní hráči (sobota 21. 11.): 1. Inkognito - Zlín, Kopřivnice (Herodes, Šteigl, Herodesová, Krejčiříková), 2. Lotos - Frýdek-Místek (Šnajder, Dohnal, Gorecká, Matuštíková), 3. Přerovští zubři (Školoudová, Růžička, Derka, Šmahlíková), 4. Kiling evil - Brno.

Registrovaní hráči (neděle 22. 11.): 1. Zemani - Valašské Meziříčí (Zeman, Zeman, Zemanová, Čípová), 2. Stromy a Keře - Štramberk (Roman Bajer, Miroslav Bajer, Holubová, Chovanečková), 3. Vsetín (Měrka, Klozík, Krutinová, Geržová), 4. Víťas - Palkovice (Cílecký, Kuzior, Kožušníková, Badurová).


Lyžování na Červeném kameni by nic nemělo bránit

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - První sníh, který přineslo počasí v minulém týdnu, zatím vybízí snad jen ke koulování. Na lyže, alespoň v těch našich podmínkách, si většina z nás ještě bude muset chvíli počkat. Nicméně vypadá to, že pokud se sněhové podmínky během několika následujících týdnů zlepší, nemělo by lyžařům nic bránit v tom, aby využili sjezdovku na Červeném kameni. Vlek, který tam správa sportovišť v předloňské sezoně uvedla do provozu a jehož majitelem je v současné době firma Foto Morava, by totiž měl být během několika příštích dnů provozuschopný.

„Chybí již jen instalovat lano, namontovat teleskopy a provést celkovou revizi strojní a elektrické části zařízení,“ uvedl k současnému stavu vleku ředitel Správy sportovišť, se kterou se firma dohodla na odstranění závad. „Na vleku se pracovalo od léta až do začátku listopadu. Průběžně jsme zajišťovali některé náhradní díly a následně opravovali poničené teleskopy, kladku, stožáry a obložení oběžného lana, “ vypočítává Gilar.

Jak řekl obchodní ředitel firmy Foto Morava Igor Marko, v tomto týdnu budou vysláni lidé na provozní školení, takže ani po stránce obsluhy vleku by neměl být problém.

Milan Gilar, jehož lidé se v loňské sezoně o provoz vleku starali, míní, že firma si zřejmě zajistí pro letošek vlastní lidi.

„V případě, že by ale Foto Morava projevila zájem o to, abychom zajistili provoz vleku my, zřejmě bychom k dohodě za určitých podmínek přistoupili,“ řekl Gilar.

„O tom, jestli chod vleku budou zajišťovat lidé ze Správy sportovišť, ještě hodláme s panem Gilarem jednat. Jde například o skloubení pracovní doby a podobně. Jak říkám, vše bude záviset na dohodě,“ uvedl Marko.


Kopřivničtí studenti oslavili svůj svátek sportem

K o p ř i v n i c e (jk) - Trochu netradiční formu dalo oslavám dne studentstva vedení VOŠ a SPŠ OA, které v tento den nahradilo klasické vyučování programem nabízejícím studentům zapojení do sportovních, kulturních a psychosociálních aktivit.

Turnaj v ledním hokeji „O pohár ředitele školy“ sehráli na počest tohoto historického data studenti již potřetí. Na zimním stadioně se utkalo celkem pět družstev reprezentujících jednotlivé ročníky střední školy a vyšší odbornou školu.

„Škoda, že nedali dohromady družstvo prvňáci z vyšší školy, mohlo to být zajímavější. Takhle hrála v jedné skupině jen dvě družstva a ve druhé tři. Ve finále se střetl čtvrtý ročník střední školy a třeťáci vyšší školy, kteří nakonec vyrovnaný finálový zápas vyhráli 6:4 a odnesli si tak i putovní pohár. Jaká byla atmosféra? Povzbuzovat přišlo několik fanoušků, tedy spíše fanynek z vyšší školy, ale většina studentů se účastnila zase jiného programu, takže i přes to, že je dobře, že byli všichni nějak zaměstnáni, atmosféra tím asi utrpěla, “ hodnotí turnaj jeho organizátor Vlastimil Kostelecký.

V tělocvičně sportovní haly SOU byl sehrán turnaj v odbíjené smíšených čtveřic. „Loni jsme pořádali jen hokejové zápasy, letos jsme přidali volejbal a myslím, že měl úspěch. Hrálo se kvůli většímu kontaktu s míčem jen ve čtveřicích a na zkráceném hřišti, o to více ale bylo družstev - celkem 16 a také fanoušků přišlo dost. Řekla bych, že vše byla spontánní záležitost, nikdo se do ničeho nenutil, prostředí prostě bylo vynikající. Mezi družstvy jsme měli svůj tým i my učitelé, což si myslím přispělo ke zpestření bojů také,“ říká učitelka TV Jana Sykalová, která se na organizaci turnaje podílela.

Ti, kteří zrovna neinklinují k tělocvičným aktivitám, měli možnost zhlédnout Spielbergův film ’Zachraňte vojína Rayena’ či se zúčastnit relaxace se školní psycholožkou Stanislavou Podžornou. „Myslím, že jsme vše organizačně zvládli, a že jednotlivé akce měly úspěch. Podobnou činnost máme naplánovanou na 22. prosince, kdy se chystáme uspořádat Předvánoční rej. Jeho náplní bude trochu recesivně pojatá studentská laťka a hry bez hranic,“ dodala Sykalová.


Mladí karatisté dostali příspěvek na Světový pohár

K o p ř i v n i c e (jk) - Finančním příspěvkem ve výši 9 tisíc korun, se rozhodla městská rada podpořit účastníky Světového poháru mládeže do 19 let v karate, který se koná 4. - 6. prosince v maďarském Miszkolci. Účast karatistů byla do té doby nejistá právě kvůli značným výdajům, spojeným především s ubytováním.

„Celkově náklady narostou na částku přes dvacet tisíc, takže bez tohoto příspěvku a bez podpory dalších dvou sponzorů by si s největší pravděpodobností všichni nemohli dovolit startovat,“ říká trenér kopřivnických závodníků Vlastimil Žižka a dodává, že to, jestli pojedou všichni, již bude záležet jen na zdraví jeho svěřenců.

Závodu, na kterém by se měla sejít obrovská konkurence 26 zemí z celého světa, by se tedy začátkem prosince měly zúčastnit i talenty kopřivnického klubu - Jaroslav Mičulek, Milan Burget, Čestmír Váňa, Soňa Hejduková a Pavel Hejtmánek. Soutěž bude mít punc neoficiálního mistrovství světa, neboť žactvo ani dorost tato mistrovství nemají. Podle trenéra Žižky bude toto klání pro kopřivnické karatisty především vynikající zkušeností.

„Závody podobného formátu absolvují tito karatisté poprvé, takže je to loterie. Jedeme tam tedy především na zkušenou, ale věřím, že určité šance máme, vždyť loni na evropském poháru jsme také uspěli. Bude to však vzhledem k účasti minimálně tří tisíc závodníků pořádný maraton. Na řadu se můžeme dostat třeba i po půlnoci, kdy už budeme unavení nejen my, ale i rozhodčí - to všechno hraje roli a jsou to záležitosti, které nemůžeme ovlivnit,“ přiblížil obtížnost závodu Žižka.


Hokej má za sebou první půli soutěží

K o p ř i v n i c e (jk) - Nejen druhá hokejová liga, ale i soutěže mládežnické mají k 15. listopadu za sebou první polovinu.

Nejlepším umístěním se mohou chlubit starší žáci, kteří jsou v regionálním přeboru osmých tříd se ziskem třinácti bodů na druhém místě. Naopak nejhůře se zatím vedou sedmá a pátá třída, které jsou ve svých soutěžích shodně předposlední.

„Usilujeme o postup juniorů do I. ligy, myslím, že zatím mají reálnou šanci. U dorostu jsme měli stejné ambice, družstvo se ale zatím spíše sehrává, takže letos postup asi ještě nebude. Žáci loni spadli z ligy, tudíž šestka až osmička hraje regionální přebor. Nehrají ho deváté třídy, jejíž hráče jsme pro letošek pustili na hostování do extraligy. Příští rok už devítka opět bude, neměli by nám tedy její body chybět a na ligu bychom měli opět dosáhnout,“ komentoval umístění a ambice družstev prezident klubu Jaroslav Fleischmann.


Hokejisté sice podlehli Novému Jičínu, ale s Karvinou uhráli bod

Foto 9

TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 4:0 (1:0, 0:0, 3:0)

N o v ý J i č í n (sh) - Druhé hokejové derby Kopřivnice a Nového Jičína v této sezoně (první zápas 1:1) skončilo ve čtvrtek na novojičínském ledě naší porážkou, když po dvě třetiny bylo družstvo hostí domácímu favoritu zcela vyrovnaným soupeřem. Skóre otevřel N. Jičín již ve 2. minutě Černým po chybě obrany HC Kopřivnice odpověděla útočnými akcemi, kdy slibné šance měli Nevrkla a Poles. Ve druhé třetině hosté výbornou obrannou hrou odolali při dvouminutovém oslabení 3/5 a znovu neproměnili vypracované příležitosti. Během druhé části hry odstoupili pro prasklé nože na bruslích Hejč a Vaněček. Trenéři tak byli nuceni v sestavě improvizovat. Ve třetím dějství kopřivničtí hráči, odhodláni alespoň vyrovnat, však v oslabení dvakrát inkasovali (47. Badal a 53. Slabý - vlastní). Tečku za utkáním udělal v 59. min. čtvrtým gólem Macháček.

Trenér Ladislav Růža: Po dvě třetiny to byl z naší strany výborný, koncentrovaný výkon a soupeři jsme byli rovnocenným partnerem. Hráli jsme dobře v defenzívě a nebáli se jít do rychlých protiútoků. Škoda mnoha promarněných šancí, a to i vyložených. Tyto momenty rozhodly, tady se lámal chleba. Myslím, že jsme na ledě jednoho z favoritů soutěže nezanechali špatný dojem.

Sestava: Kijonka - Demel, Nevrkla, Quitt, Kovář, Kofroň, Holák, Navrátil - Hejč, Poles, Dobečka - Kriegiel, Mikšovský, Vaněček - štěpán, Fojtík, Libiger - Wanke, O. Kašpárek

HC Kopřivnice - SK Karviná 4:4 (2:0, 2:3, 0:1)

K o p ř i v n i c e (sh) - Svému sobotnímu soupeři v 18. kole II. ligy hokeje měli naši hokejisté co oplácet a v dobře rozehraném utkání si dlouho udržovali jedno až dvoubrankové vedení. V první třetině otevřel skóre střelou zblízka Vaněček a poté v přesilovce dal Hejč na 2:0, když u obou branek asistoval Fojtík. Hosté snížili po 39 vteřinách druhé třetiny, vzápětí však opět Hejč po sólu z vlastní poloviny kluziště blafákem dosahuje třetí branky.

Karviná ještě ve stejné minutě stahuje náš náskok a ve 28. min. se po akci Pavláta ocitá Dobečka samotný před karvinskou klecí, ale nedal. Svou šanci však proměnil ve čtvrtý gól Libiger, když po návratu z trestné převzal Quittovu přihrávku a ujížděl sám na brankáře. Soupeř korigoval ve 36. min. Holíkem v početní převaze 5/3. Do závěrečného dějství vstupovali domácí s jednogólovým náskokem a klíčový moment nastal v 57. minutě. Za katr usedl Michálek k vyrovnání. Po utkání v Přerově dnes 26. listopadu nastoupí HC k dalšímu domácímu zápasu v sobotu 28. listopadu proti Uničovu, kdy začátek je vzhledem ke konání turnaje v minihokeji 2. tříd posunut na 18. hodinu.

Branky za HC: 16. Vaněček, 20. a 22. Hejč, 34. Libiger

Sestava: Kijonka - Demel, Nevrkla, Libiger, Quitt, Navrátil, Holák - Pavlát, Poles, Dobečka - Hejč, Fojtík, Vaněček - Štěpán, Mikšovský, Kriegiel.


Házenkáři překvapili, venku dokázali porazit hranický tým o pět branek

Cement Hranice - KH Tatra Kopřivnice 24:29 (11:11)

H r a n i c e (jk) - Rázně vykročili házenkáři kopřivnického klubu do druhé poloviny extraligové soutěže, když v jejím úvodním utkání porazili překvapení letošního ročníku Cement Hranice na jeho palubovce o pět branek.

Úvod zápasu kopřivnickým hráčům příliš nevyšel a jen díky brankáři Laníčkovi, který domácímu celku vychytal několik vyložených šancí, neprohrávali po několika minutách vyšším rozdílem než 1:2. S přibývajícím časem se ale hosté zahřívali na správnou „provozní“ teplotu, a i když po celou první půlhodinu hry dotahovali, o přestávce svítilo na ukazateli nadějné nerozhodné skóre 11:11.

„Řekl bych, že jsme k zápasu zpočátku nepřistoupili se stoprocentní zodpovědností a podle toho i úvod utkání vypadal, místo 1:2 to mohlo být klidně i 1:6,“ podotkl k začátku zápasu kopřivnický trenér Miroslav Bartoň.

Také po změně stran byly síly na obou stranách velmi vyrovnané. I když Kopřivničtí v průběhu druhé půle prohrávali o dvě branky, dokázali Hranické dotáhnout a v závěru si pak poradili i s osobní obranou, kterou nejprve na Michalčíka a pak i na celou šestku domácí zkusili. Velký kus práce v této konečné fázi zápasu odvedli především Zbyněk Veselý, který nastoupil poprvé po zranění kotníku a dále pak Marek Michalčík a Jiří Krčmář. K úspěchu výrazně přispěl i Láníček, který tentokrát odvedl výborný výkon po celých šedesát minut.

„Před druhým poločasem jsem se obával hluchého místa, kterému jsme se nedokázali vyhnout v předchozích zápasech. Tentokrát se nám však dařilo se soupeřem udržet krok a dvoubrankový náskok, který jsme v konci měli, jsme dokázali ještě zvýšit. Byl to vyrovnaný souboj a jsem opravdu spokojen. Radost nám kalí jen sobotní vítězství Náchoda nad Ostravou, kterým se tak východočeši udrželi na příčce před námi,“ komentoval vítězné utkání trenér Miroslav Bartoň.

Další los není ke kopřivnickému týmu nikterak milosrdný. Po reprezentační přestávce v tomto týdnu ho čeká 6. prosince doma druhý tým soutěže Frýdek-Místek a do konce roku pak ještě další dva vynikající celky Karviná a Zubří.

Sestava Kopřivnice: Láníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Fojtík, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Pavlíček, Šustala, Kelnar.

Nejvíce branek: Gazda 7, Žůrek 5/3 - Veselý 8/1, Michalčík 7. Sedmimetrové hody: 8/5:6/5.

Rozhodčí: P. Šulc, K. Šulc.


Volejbalisté si s Brnem hravě poradili

Tesla Brno - VK Tatra Kopřivnice 0:3 (6:15, 10:15, 3:15), 0:3 (5:15, 9:15, 12:15)

B r n o (jk) - Dvě vítězství si na své konto připsali kopřivničtí volejbalisté ve dvou sobotních zápasech národní ligy, když porazili nováčka této soutěže Teslou Brno dvakrát 3:0.

Obě utkání byla jednoznačnou záležitostí kopřivnického mužstva, čemuž odpovídá celkový výsledek i skóre jednotlivých setů. Brněnský celek hrál v minulé sezoně stejně jako Kopřivnice krajský přebor, na hosty však po všech stránkách nestačil. Promarnil tak další příležitost k získání prvního vítězství v sezoně a nadále zůstává adeptem na sestup. Kopřivničtí zahráli svůj standard a po šesti zápasech mistrovské soutěže jsou s devatenácti body na šestém místě.


Fotbalistka Božena Müllerová si život bez sportu nedokáže představit

Foto 10

Š t r a m b e r k - Fotbal v ženském podání je stále ještě trochu nezvyklou sportovní podívanou, nad kterou se mnozí podivují a dodávají něco v tom smyslu, že ty ženské se dnes pletou do všeho. Ve Štramberku existuje dívčí fotbalový klub pátým rokem a mnozí si na ženský fotbal zvykli, ba co více, má i hodně příznivců. Mezi ty, které kopané propadly, patří také Božena Müllerová. Byla u zrodu klubu v dubnu 1994 a po zformování družstva pro I. MSFL se stala jeho kapitánkou. „Vyrůstala jsem mezi klukama a fotbal jsem hrála už jako dítě na hřišti u domu, kopala jsem ještě na gymnáziu, potom jsem se zaláskovala a s fotbalem byl konec,“ vzpomíná na fotbalové začátky Božena Müllerová.

Později vznikla v Kopřivnici i ve Štramberku ženská družstva malé kopané, nehrála však žádnou soutěž, šlo spíš o nezávazné sportování. „V té době mi bylo dvacet čtyři a už jsem byla vdaná, na sport jsem ale rozhodně nezanevřela, takže jsem se na fotbal ráda dala znovu. Kopřivnické družstvo se nakonec se štramberským spojilo a vytvořil se celek pro tradiční kopanou. Trenéři obou původních týmů se dohodli na společném koučování, Ivo Socha se věnuje naší přípravě, Ladislav Slanina zařizuje spíše organizační záležitosti. Oba tomu věnují spoustu času a energie, a nejen já jim vděčím za hodně,“ říká sportovkyně. Ne všechna děvčata však přechod na velké hřiště zvládla. „Hodně holek to vzdalo kvůli tomu, že na velký fotbal, který je přece jen fyzicky náročnější, nestačily. Tréninky se navíc staly závaznější, což taky každému nesedělo. Hlásily se ale další, takže nás nakonec bylo dost.“

Hned v první mistrovské sezoně skončilo ženské družstvo TJ Kotouč Štramberk v soutěži druhé, od vítězství je přitom dělilo o jednu branku horší skóre. Celku tak jen těsně unikl postup do nejvyšší soutěže, který byl tehdy ještě přímý. Dnes vede k vzestupu daleko krkolomnější cesta, vítěze severní skupiny 1. MSFL čeká totiž souboj s vítězem skupiny jižní, vítěze tohoto duelu pak klání se šťastnějším ze dvojice západ-východ a nakonec ještě utkání s posledním celkem nejvyšší soutěže. „I. a II. liga se nedají srovnat. Zkusit bych ji samozřejmě, asi jako většina holek, chtěla, ale přesto zastávám názor, že je lepší hrát nižší soutěž na špici, než se potácet někde na konci soutěže vyšší,“ míní fotbalistka a Ladislav Slanina k tomu dodává. „Ze současného mančaftu by pro vyšší soutěž připadalo v úvahu snad jen pět holek, museli bychom tak spoléhat, že nám dorostou další kvalitní hráčky a v každém případě bychom museli 3 až 4 hráčky koupit. Takže by to byla i otázka financí.“

Samotná 1. MSFL je dnes daleko vyrovnanější, než když družstvo začínalo. Dříve hrávalo deset týmů, mezi nimi některé vyloženě slabé, později byl jejich počet zredukován na 7. Ty celky, co zůstaly, posílily o kvalitní hráčky těch, co odešly, a z toho pramení i vyšší kvalita soutěže. „Přesto, že konkurence roste, připadá mi, že dříve jsme braly všechno více vážně. Dost na trénincích, hlavně kvůli fyzičky reptáme, ale přitom víme, že je to pro plnění dalších cílů nutné. Pro mě osobně je to po těch sedmi letech už trochu stereotyp, ale nedokážu si představit, že bych nesportovala, takže zatím vytrvávám. Určitě to chce další, mladší a perspektivnější hráčky. Sítem sice projde hodně dívek, ale zůstane málokterá. Zkoušejí to hlavně ty, které mají zkušenosti, jako já z dětství. U nich je vždycky velkým plus technika a mohlo by z nich časem něco být. Šanci ale mají určitě i ta děvčata, která přijdou s tím, že to chtějí zkusit a budou zpočátku stavět jen na fyzické kondici. Já sama hodně těžím z toho, co jsem se naučila již dříve, takže jsem po té pauze musela zapracovat hlavně na fyzičce.“

Velkým fotbalovým zážitkem bylo pro Boženu utkání výběrů severní a jižní Moravy, které se konalo 14. listopadu v Moravském Krumlově. „Utkání na mě hodně zapůsobilo, byl to prostě fotbal na úrovni. U nás se občas stane, že ze základu někdo vypadne a musí ho nahradit mladé, takže ta souhra není ideální. Tady to bylo super. Z Kopřivnice jsme v týmu žen hrály tři - Petra Konečná, Kateřina Marková a já, celkově jsme výběr jihu porazily 4:0.

Trenér Slanina o ní tvrdí, že není schopna v zápase prodat to, co předvádí v tréninku „Poslední dobou se jí příliš střelecky nedaří, šanci si vytvořit dokáže, ale pořádně vystřelit už ne. Mám pocit, že je to psychická záležitost. Zkusili jsme ji přeřadit ze zálohy do útoku, tak snad se chytne tam.“ „Cítím to podobně, snad si víc připouštím zodpovědnost, nevím, prostě se to musím pokusit zlomit,“ chystá se napravit si na jaře reputaci jednatřicetiletá tmavovláska a dodává, že v šesti jarních zápasech se tým určitě hodlá poprat o lepší umístění než je čtvrtá příčka po podzimní části soutěže.

Jana Kapounová

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:25