Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 40/98 ze dne 19. listopadu 1998

Titulní strana

Lidé hlasovali podobně jako před čtyřmi lety
Voliči preferovali kandidáty, jež znali
Koncert Olympicu zcela vyprodal sál kulturního domu
Jiří Černý dva dny pouštěl desky hvězd, jejichž životy zničily drogy

Zprávy z města a okolí

Šula získal v senátních volbách převahu
Zvolení kandidáti říkají, že podobné výsledky voleb v podstatě čekali
Lidé do uren házeli vzkazy: Zrušte Senát
Vedení města se snaží vyvolat jednání o dnes nevyužívaném objektu Spedit
Banky Tatře půjčit nechtějí, tak si vzala peníze z mezd zaměstnanců
Ve všech základních školách se objeví schránky důvěry
Prezident vyznamenal rodáka ze Závišic Hyvnara
Pamětní deska malíře Buriana skončí v muzeu

Kultura

Petr Janda tvrdí, že Olympic zatím nemá důvod končit
’Sklepáci’ znovu vystoupí se svou Besídkou
Spisovatelé fantasy podepisovali své knihy u Králíka
Koncert dechového orchestru bude vydán na kazetách a CD

Žalman zahraje i staré písně

Zítra se má otevřít kavárna v KDK Nora Café
Kino uvede po několikáté natočený film Zorro
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Vedoucí kanceláře starosty podala trestní oznámení na zastupitele Janka

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Brněnští volejbalisté dvakrát porazili Kopřivnici

Krátce

Šádková vyhrála dva závody v Německu

Na bazéně měřily síly štafety

Hokejisté nezískali ze dvou zápasů jediný bod

Badmintonistům se úvodní kolo I. ligy příliš nevydařilo
Hejduková vyhrála třetí kolo národního poháru
Nejlépe v lize futsalu odstartovalo New Jersey
Házenkáři i přes dobrý výkon v Ostravě prohráli 23:18

Titulní strana

Lidé hlasovali podobně jako před čtyřmi lety

Foto 1

Nejvíce hlasů sice získala ODS, přesto se může dostat do opozice

K o p ř i v n i c e (tom, dam) - Složení městského zastupitelstva, které vzešlo z víkendových voleb, se příliš neliší od minulého. Pouze mandáty dvou nezávislých členů zastupitelstva a republikána nyní obsadí sociální demokraté. Nejvíce křesel získali lidé z kandidátky ODS, kterých bude v zastupitelstvu osm, tedy stejně jako dříve. Také komunisté a lidovci mají stejný počet mandátů jako v minulosti, tedy po čtyřech. ČSSD obsadí pět míst.

Výsledky voleb přitom příliš nepřekvapily. Tradičně silná ODS měla vysoké preference i v předvolebním průzkumu, u ČSSD se menší přízeň voličů, díky ne příliš kvalitně obsazené kandidátce, také očekávala. Navíc sociálním demokratům zemřel jeden kandidát, což je trochu znevýhodnilo. Komunisté i lidovci mají již léta stabilní podporu svých voličů. Republikáni, které nyní volily jen dvě procenta lidí, o svůj mandát přišli.

Bez reálné šance na vstup do zastupitelstva byla již předem Marie Pešlová. Ta se díky neobsazené kandidátce nemohla do zastupitelstva dostat, přestože ji volilo dost voličů. Pešlová získala 1477 hlasů. Do zastupitelstva se přitom dostali kandidáti i s menší podporou. „Mne tak vysoká podpora Pešlové ani nepřekvapuje. Říkala to, co lidé chtějí slyšet,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS).

Převážná většina voličů nehlasovala pro kandidátky celých stran, ale zaškrtávala preference jednotlivým kandidátům. „Celou stranu volila zhruba čtvrtina voličů,“ řekla zapisovatelka jedné z okrskových volebních komisí Dana Hoďáková. „Řada lidí vybírala z různých stran, ti, kteří volili Pešlovou, nejčastěji dávali hlasy i lidovcům. Kuriozitou byl lístek, kde volič zaškrtl stranu KSČM a k tomu dal preferenční hlas Jalůvkovi z ODS,“ dodala.

Komunální volby také poznamenala nízká účast voličů. Zatímco před čtyřmi lety přišlo k volebním urnám přes padesát sedm procent voličů, letos to bylo jen 39,4 procenta.

Lídr ODS Josef Jalůvka bezprostředně potom, co se v sobotu v noci dozvěděl výsledky voleb, řekl, že je spokojen. „Osm mandátů je důkaz, že máme stále stejnou podporu jako před čtyřmi lety, přestože sociální situace lidí v Kopřivnici se zhoršuje. To ale nemají na svědomí místní politici a lidé to, jak se ukázalo, chápou. S osmi mandáty naše pozice v zastupitelstvu nebude jednoduchá, ale uděláme všechno pro to, aby se v Kopřivnici žilo lépe“ řekl Jalůvka.

Připustil také, že se ODS může dostat do opozice. „Vyvoláme nyní jednání s ostatními politickými stranami a pokusíme se najít řešení, jak obsadit městskou radu a místo starosty a jeho zástupce. Sociální demokraté však již podle mých informací s lidovci jednali ještě před volbami a pokud získají podporu komunistů, ODS se asi ocitne v opozici,“ uvedl Jalůvka.

K tomu, zda přichází v úvahu dohoda ČSSD s ODS se zatím nově zvolení zastupitelé jednoznačně nevyjádřili. Někteří sociální demokraté již naznačili, že se pokusí spíše uzavřít dohody s lidovci, než s ODS a jsou ochotni dát místa v radě i komunistům. „Určitě však budeme jednat i s ODS,“ řekl Oldřich Jašek (ČSSD), ale připustil i účast komunistů v radě. „S KSČM určitě budeme jednat taky. Rozhodně je nebudeme doporučovat na nejvyšší funkce ve městě, ale myslím si, že nastal čas, aby alespoň nějakou odpovědnost nesli. Mohli by jedno místo v radě dostat, aby už nebyli jen v pozici, kdy pouze kritizují,“ doplnil Jašek. Další sociální demokrat Jan Navrátil ovšem v neděli odpoledne řekl, že ČSSD bude vyčkávat, která strana ji osloví. „Nějaké nabídky jsme již zaznamenali. Říkat, kdo nás kontaktoval, je nyní předčasné. Kdo koho potřebuje se dá vyčíst z výsledků voleb. Žádná strana však nemůže sama sestavit radu ani prosadit svého starostu,“ řekl Navrátil.


Voliči preferovali kandidáty, jež znali

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejčastěji přímo jednotlivé osobnosti volili občané Kopřivnice do městského zastupitelstva. Do Senátu pak naopak volili nikoliv podle jména konkrétního kandidáta, ale většinou se rozhodovali podle politické strany.

Trend, podle něhož v menších městech občané volí přímo jednotlivé kandidáty, se potvrdil i v Kopřivnici. Větší šanci tak měli kandidáti, kteří se často objevují na veřejnosti.

„Já jsem zaškrtal jen ty kandidáty, které jsem znal, a kteří, podle mého názoru, pro město něco udělali nebo alespoň mají předpoklady v tomto období něco udělat,“ řekl jeden z kopřivnických voličů po odchodu z volební místnosti. Důkazem toho, že Kopřivničané volili známá jména, je vítězství knihkupce Oldřicha Ryse, který se s počtem 3 006 hlasů stal nejvolenějším kandidátem vůbec. „Lidé jej znají, buďto z obchodu nebo jako člověka, který se hodně angažuje v kultuře. Výhodou určitě bylo také to, že už zastupitelem byl,“ zdůvodnil Rysovo vítězství starosta Josef Jalůvka.

Mnozí voliči také kromě jednotlivých kandidátů zaškrtli i stranu. „Zvolil jsem si několik osobností a zbytek hlasů jsem dal pro mne nejsympatičtější politické straně,“ tvrdil student Petr Bartoň na odchodu z volební místnosti.

Výjimkou nebyly ani hlasovací lístky, na kterých se objevovali největší političtí soupeři. Lidé třeba hlasovali pro komunisty, ale zároveň dali svůj hlas i Josefu Jalůvkovi z ODS.

„Nezajímá mne, kdo je členem jaké politické strany, to je podle mého názoru v komunální politice vedlejší. Důležité je, aby ti, které volíme, měli o město a jeho prosperitu zájem,“ tvrdí Jan Gardavský, který se rozhodl jít k volbám na poslední chvíli. „Původně jsem jít nechtěl, ale nakonec jsem se rozhodl, že hlasovat budu,“ řekl.

Tak se však rozhodla jen menšina občanů oprávněných volit a účast ve volbách byla asi o sedmnáct procent nižší než před čtyřmi roky. Ještě menší zájem pak lidé projevovali o volby, ve kterých měli rozhodnout, kdo je bude zastupovat v horní komoře parlamentu. Tam totiž hlasovalo ještě o 2,2 procenta lidí méně, než ve volbách do zastupitelstva. Jelikož senátorské kandidáty neznají lidé tak důvěrně, jako své zástupce v místní samosprávě, rozhodovali se ve většině případů podle svého politického přesvědčení.

„U senátorských voleb jsem volil podle příslušnosti ke stranám, neboť jednotlivé kandidáty blíže neznám a musím se přiznat, že jejich program jsem nečetl,“ přiznal se Jan Hanzelka na odchodu od volební urny.

Výhodu měl kandidát čtyřkoalice Jaroslav Šula, kterého někteří voliči znali z jeho někdejšího působení ve funkci místostarosty Kopřivnice a v městském zastupitelstvu.


Koncert Olympicu zcela vyprodal sál kulturního domu

K o p ř i v n i c e (dam) - Zhruba sedm stovek fanoušků kapely Olympic přitáhl její koncert minulý týden do kulturního domu Olympic v čele s Petrem Jandou zde naposledy hrál před třemi lety.

Posluchači všech generací, od malých dětí až po pamětníky začátků kultovní kapely českého rocku, oceňovali všechny písně bouřlivým aplausem. Největší pozdvižení však v sále vždy vyvolaly staré a do značné míry zlidovělé věci kapely. Skupina, která letos hraje již svou šestatřicátou sezonu, se za ohlušujícího pískotu, musela na pódium s přídavkem vracet.

Viz Petr Janda...


Jiří Černý dva dny pouštěl desky hvězd, jejichž životy zničily drogy

Foto 7

K o p ř i v n i c e (dam) - Úspěch, který bude důvodem pro opakování podobného pořadu v Kopřivnici zaznamenal se svou tematicky zaměřenou diskotékou známý hudební publicista a kritik Jiří Černý.

V pořadu, Proč odešly rockové hvězdy, Černý přiblížil svým posluchačům nejen hudbu, ale i životy slavných muzikantů, jejichž dráhu ukončily drogy. Řeč byla o takových jménech jako Jim Morison, Jimi Handrix, Curt Cobain, ale i dalších. Návštěvníci programu se tak mohli dozvědět, odkud tito lidé přišli, jak začínali, jak se dostali k drogám, co jim drogy daly a co naopak vzaly. Samozřejmě nechyběla ani pasáž, kdy autor pořadu mluvil o notoricky známých koncích těchto hvězd spojených s užíváním drog.

Jiří Černý tentokrát v Kopřivnici strávil dva dny a hrál dokonce čtyřikrát, což rozhodně není zvykem, neboť většinou vystoupí pouze se svým rockováním. Kromě tohoto pořadu, jej tentokrát čekala ještě tři vystoupení s již zmíněným programem o drogách.

Všechna tři vystoupení měla shodný cíl - odradit mladé lidí od zneužívání drog, a to zajímavou formou poslechové diskotéky spojené s povídáním o osudech hvězd populární hudby, které na drogy doplatily. Proto také u každého vystoupení, které bylo spojené s diskuzí, byl odborník schopný odpovídat na případné dotazy posluchačů. Tím byl etoped Jaromír Navrátil, který je zároveň ředitelem azylového domu Malina v Kopřivnici.

„Myslím si, že to bylo velmi prospěšné, samozřejmě také záleželo na úrovni a přístupu posluchačů. Nejlepší se mi zdál program pro osmé a deváté třídy, tam se rozvinula docela dobrá diskuze a spontánně chodily dotazy. Ty děti se nestyděly, otázky byly hodně na tělo a byly konstruktivní. Byl prostě vidět zájem. V klubu to bylo o něco slabší, ale to bylo také dáno místem, kde produkce probíhala. Posluchači přicházeli a odcházeli, občas se někdo na něco zeptal. Pan Černý, ale i tak dokázal, v rámci možností, udržet jejich pozornost,“ řekl Navrátil. Dotazy žáků některých základních a středních škol byly směřovány na právní aspekty držení drog, na zdravotní komplikace a následky požívání drog. Samozřejmě se také objevovaly dotazy směřované k hudbě. Díky úspěšnosti pořadu se uvažuje o jeho opakování, aby mohl být nabídnut všem místním školám.


Zprávy z města a okolí

Šula získal v senátních volbách převahu

K o p ř i v n i c e (tom) - Nejvíce hlasů získal v prvním kole senátních voleb v Kopřivnici kandidát čtyřkoalice Jaroslav Šula. Volilo jej celkem 31,1 procenta lidí, kteří přišli k volbám. Druhou nejvyšší podporu získal kandidát ODS Milan Šturm, kterého volilo 25,7 procenta zúčastněných voličů. Tito kandidáti postupují do druhého kola, které se koná zítra a v sobotu.

Senátorem se stane ten kandidát, který získá více hlasů. Větší pravděpodobnost na zvolení má přitom Šturm (29,4 % ve volebním obvodu), jenž vyhrál první kolo voleb před Šulou (22,67 procent) v rámci celého volebního obvodu. Šulovo vítězství v Kopřivnici v prvním kole senátních voleb většina politiků připisuje skutečnosti, že jde o zdejšího občana. Skutečný výsledek však bude záviset na tom, kterému kandidátovi dají přednost voliči, kteří v prvním kole volili kandidáta, který nepostoupil.

Velmi nízká byla i účast voličů v senátních volbách - pouze 37,2 procenta a pro druhé kolo se očekává, že bude ještě nižší.


Zvolení kandidáti říkají, že podobné výsledky voleb v podstatě čekali

K o p ř i v n i c e (dam) - Noví členové zastupitelstva, kteří dostali důvěru voličů pro další čtyři roky, se vesměs shodují, že podobné výsledky voleb očekávali. Spokojenost vládne v ODS, sociální demokraté se však netají tím, že doufali v menší počet mandátů pro pravici.

Oldřich Rys (ODS):

Myslím si, že výsledek je pro ODS velmi potěšující, neboť naše strana obhájila svoje pozice, které tady ve městě měla. Takže v tomto směru musíme být s výsledky spokojeni. V tuto chvíli je výsledek, vzhledem k účasti ve volbách, asi o něco lepší než se dalo předpokládat. To, že jsem od voličů získal tak velkou podporu, je potěšující, ale také velmi zavazující. Velmi mě to těší a chtěl bych všem za důvěru poděkovat. I ten obrovský počet hlasů, který tady je, však nemusí svým způsobem nic znamenat. Podstatné bude jakým směrem se budou ubírat dohody mezi stranami. Co se ale bude dít dál, se uvidí v následujících dnech a možná i hodinách.

Alois Janek (KDU-ČSL):

S výsledky voleb jsem přiměřeně spokojen. My jsme předpokládali, že to tak nějak dopadne a výsledky budou přibližně v těchto dimenzích. Představu o tom, jak to bude vypadat v nejbližší době, sice mám, ale zatím o ní nechci hovořit.

Petr Chromečka (ODS):

Já jsem s výsledky voleb spokojen. Domnívám se, že osm mandátů je pěkný výsledek. Trošku by mě zklamalo, kdybychom získali méně, protože si myslím, že jsme ve městě odvedli kus práce. Byl bych také raději, kdybychom dostali o něco víc. V této chvíli máme již nějakou představu o tom, co bude dál, ale je asi brzo o tom hovořit, protože se teď budeme scházet a diskutovat o tom. Také nevíme, co nám řeknou naši potenciální partneři. Budeme je oslovovat a čekáme spíš na jejich vyjádření a na to, jak se zachovají oni.

Jaromír Maroň (KDU-ČSL):

Je to moc čerstvé, ještě jsem s nikým nehovořil, jenom jsem výsledky viděl v kabelové televizi. Poněkud mě překvapil počet zástupců ČSSD, tam jsem počítal, že budou mít podle posledních údajů mandátů více. Další věc se projevila i v tom, že stejně jako ve vysoké politice se do zastupitelstva nedostali republikáni. Jestli jsem spokojen? To je otázka názoru. S lidmi, kteří kandidují za ODS se znám, i když jsou v zastupitelstvu noví, nejsou mi zcela neznámí. Proto si myslím, že pokud komunikace v zastupitelstvu nebude stejná jako doposud, že by mohla být i lepší.

Oldřich Jašek (ČSSD):

Co se týká naší strany, očekával jsem alespoň o jeden mandát více. Já osobně jsem očekával alespoň šest zastupitelů ČSSD a méně z ODS. Mají dost, myslel jsem si, že to bude vyrovnané. Jsou lepší, mají lepší výsledky. Budeme jednat s největšími stranami. S KSČM budeme jednat určitě taky. Pro mne by byl jeden komunistický zástupce v radě přijatelný. Ještě tento týden se sejdeme a budeme jednat. Já se s kolegy z ODS sejdu i v radě a již tam jim mohu naznačit některé naše představy a předpokládám,že něco podobného udělají i oni.

Josef Pavelka (KSČM):

Výsledky ještě přesně neznám, ale vývoj se dal takový očekávat. Předpokládal jsem trošku jiné rozložení sil ve prospěch ČSSD. Jelikož jsem byl nějakou dobu mimo, takže nevím, jak budeme dál postupovat.

Jan Navrátil (ČSSD):

V uplynulém období jsme měli dva mandáty, dneska máme pět. Jestli je to nebo není úspěch, ať každý posoudí sám. Teď budeme jednat se všemi, kdo to budou nabízet. Už nám to někteří nabízejí.

Miroslav Veselý (KSČM):

S výsledky nejsem spokojen. Já jsem se domníval, že lidé budou mít rozum a půjdou k volbám. Největším překvapením pro mne je, že ODS získala tolik hlasů. Myslel jsem, že lépe dopadne ČSSD. Za naši stranu to dopadlo relativně dobře, udrželi jsme si stejný počet mandátů. Během týdne oslovím všechny strany a nabídnu jim naše představy o složení městské rady. Domnívám se, že bychom měli mít jedno místo v radě.


Lidé do uren házeli vzkazy: Zrušte Senát

K o p ř i v n i c e (tom, dam) - Tajemstvím, které vydaly v sobotu po čtrnácté hodině volební urny, nebyly vždy jen obálky s hlasovacími lístky. Kromě velkého množství prázdných obálek, především pro senátní volby, házeli lidé do uren i různé vzkazy.

Například zapisovatel jednoho volebního okrsku Pavel Obrátil řekl, že v obálkách byly místo lístků vzkazy: „Zrušte Senát, jenom žere prachy“, „Zrušte Senát, je na h...o“, na jehož druhou stranu volič dokonce nakreslil dítě na nočníku. Řada lidí sice přišla k volbám dát hlas kandidátům do zastupitelstva, ale volit do Senátu již nechtěla. „Bylo nám trapné přijít k volbám a do Senátu nevolit, proto jsme do urny hodili prázdné obálky,“ řekli manželé, kteří vycházeli z volební místnosti v anexu radnice.

Jiná volička zase za plentou pro úpravu lístků zřejmě znervózněla natolik, že do obálky s hlasovacím lístkem přibalila i občanský průkaz.

Zajímavé vzpomínky budou mít na volby též členové komise v domě s pečovatelskou službou, které kdosi v místnosti při sčítání hlasů zamkl a s výsledky voleb museli skákat z balkonu.


Vedení města se snaží vyvolat jednání o dnes nevyužívaném objektu Spedit

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednání, která by ve své konečné fázi mohla znamenat opětovné využívání prázdné budovy bývalého Obchodního domu Spedit, se rozhodlo iniciovat vedení města.

Zajistit řádné užívání již několik let chátrající budovy patřící společnosti s ručením omezeným Obchodní dům Living, však rozhodně nebude jednoduché.

„Soukromé vlastnictví je nedotknutelné a je velmi problematické v těchto případech zasahovat. Vlastnické právo zaručuje, že s ním může, až na výjimky, které spadají do působnosti soudu, disponovat pouze majitel,“ řekl vedoucí právního oddělení radnice Dušan Krompolc.

Jedinou možností, kdy město může zasáhnout, je případ, kdy hrozí zřícení budovy a způsobení škody na životě a majetku. To však v případě budovy Speditu, podle pracovnice stavebního úřadu v Kopřivnici Blanky Váňové, zatím rozhodně nehrozí.

Pokud vlastník nemovitost sám o své vůli neprodá, což podle dosavadního přístupu vlastníka firmy Obchodní dům Living není pravděpodobné, zbývá už jen jediná možnost a tou je soud. Ten může v rámci exekučního řízení, které je velmi zdlouhavé, budovu prodat i bez souhlasu vlastníka.

„Soud však smí exekuci, v jejíž rámci může dojít k dražbě, nařídit pouze na návrh někoho oprávněného.Oprávněný však musí disponovat pravomocným soudním rozsudkem. Takovouto osobou může být rovněž zástavní věřitel po splnění příslušných zákonných náležitostí,“ řekl o nuceném prodeji budovy Krompolc.

Město může pouze iniciovat jednání a oslovit věřitele, zda by nebylo možné, aby se v rámci svých nároků obrátili na soud. Město je také připraveno nabídnout oprávněným osobám pomoc. Samo totiž nemůže podnět soudnímu vyřešení podat, neboť nedisponuje exekučním titulem.


Banky Tatře půjčit nechtějí, tak si vzala peníze z mezd zaměstnanců

K o p ř i v n i c e (tom) - Vedení automobilky Tatra, která zaměstnává zhruba šest tisíc lidí, sáhlo k neobvyklému kroku. V situaci, kdy firma není schopna, profinancovat výrobu a žádná banka ji nechce půjčit peníze, si půjčuje od zaměstnanců.

Těm společnost strhla dvacet procent z čistých příjmů, které měli dostat jako říjnovou mzdu. Mluvčí Tatry Eva Kijonková řekla, že opatření se týká většiny zaměstnanců i manažerů. „V některých případech, kdy lidé byli doma s šedesátiprocentní náhradou mzdy, však jde pouze o desetiprocentní snížení,“ řekla Kijonková.

Neobvyklost celé akce spočívá především v tom, že firma zaměstnancům fakticky mzdy nesnížila, ale papírově jim je vyplatila v plné výši. Také zdanění mezd a platby na sociální a zdravotní pojištění byly zaměstnancům sraženy, jako by dostali celý plat. Z částky určené k výplatě si pak Tatra ponechala dvacet procent. Ve skutečnosti si tak tatrováci domů donesli v poslední výplatě mzdu sníženou o více než dvacet procent.

To, že se spíše než o snížení mezd jedná o úvěrování firmy zaměstnanci, připustila i Kijonková. „Jsou to spekulace, ale i takto se to dá vyložit,“ řekla.

Podle mluvčí tatrováci své peníze dostanou zpět, jakmile se rozjede výroba. „Může to být už v prosinci, ale také třeba až v únoru nebo později. Přesný termín vám dnes neřeknu. Tatra se potýká s nedostatkem peněz na dokončení rozpracovaných aut. Částka získaná z části mezd bude použita na nákup materiálu a až se auta prodají, dostanou lidé peníze zpět,“ vysvětlila Kijonková.

Suma, kterou Tatra měsíčně získá výplatou nižších mezd, se podle ní pohybuje v řádu milionů. Přesnou sumu však neuvedla s tím, že by nebylo vhodné, kdyby se ji dozvěděli dodavatelé.

Se snížením mezd však nesouhlasí odbory a sami zaměstnanci říkají, že je podnik okradl. Redakce Kopřivnických novin oslovila několik pracovníků Tatry, přesto, že někteří svůj názor na snížení platů řekli, nikdo nechtěl, aby se jeho jméno objevilo v novinách. „To bych se mohl jít rovnou zaregistrovat jako nezaměstnaný,“ reagovali po otázce, zda může být u jejich citace uvedeno jméno.

„Za prvé si vedení půjčilo moje peníze bez toho, abych s tím souhlasil. Za druhé mi z této půjčky nedají žádné úroky a nakonec ani nevěřím tomu, že mi ji kdy vrátí. Kdyby totiž měl management jistotu, že se tyto peníze vrátí, určitě by Tatře půjčily banky,“ řekl jeden z dělníků v Tatře. Tvrdí sice, že by firmu mohl zažalovat, ale neudělá to. „Naštvaní jsou všichni, ale všichni taky ví, že by jim žádné protesty nepomohly. Vedení se na odbory neohlíží a jít si stěžovat sám, znamená podepsat si výpověď. To už je lepší přijít o dvacet procent platu, než brát podporu. Navíc je nám v Tatře jasné, že podnik ty peníze potřebuje k záchraně, takže pokud se výroba rozběhne, budeme na tom časem líp. Pokud ne, moje chyba, že jsem si už dávno nehledal práci jinde,“ řekl další tatrovák.


Ve všech základních školách se objeví schránky důvěry

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncem listopadu by se ve všech kopřivnických základních školách, ale i průmyslovce a učilišti, měly objevit schránky důvěry. Ty jsou jedním z posledních, prozatím neuskutečněných projektů, na které přispělo ministerstvo vnitra v rámci programů prevence kriminality pro tento rok.

Nástěnky s různými informacemi budou obsahovat schránku, do které mohou děti napsat svůj problém a jeho řešení by se mělo po čase objevit právě na zmiňované nástěnce.

„Původní předpoklad byl, že bychom s tím školy vůbec neobtěžovali a na dotazy bychom odpovídali sami s etopedem a ředitelem azylového domu Malina Jaromírem Navrátilem. Pokud by se objevily některé zvlášť problematické dotazy, budeme je konzultovat také s pedagogicko psychologickou poradnou a linkou důvěry. Školy však mají zájem nejen o umístění schránek ve svých budovách, ale většina chce i aktivně spolupracovat. To znamená, že na některé otázky mohou odpovídat i výchovní poradci a vychovatelé působící na školách samotných,“ řekla o projektu kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Letáky, které o existenci schránek informují, dostanou všichni žáci počínaje pátou třídou. Mladším dětem, podle Mikundové, nemá cenu podobný materiál dávat, neboť by jej nepochopili. Této věkové skupině podají informaci třídní učitelé. Další informace se žáci dozví na samotných schránkách i od učitelů.


Prezident vyznamenal rodáka ze Závišic Hyvnara

Foto 5

Z á v i š i c e , K o p ř i v n i c e (dam) - Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy, státní vyznamenání za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva, stejně jako za dlouhodobé úsilí při rozvoji česko-amerických vztahů udělil prezident Václav Havel, závišickému rodákovi Václavu Hyvnarovi. Vyznamenání mu prezident předal při své nedávné návštěvě Spojených států amerických. Vyznamenání bylo Hyvnarovi předáno sedmnáctého září tohoto roku v knihovně washingtonského Kongresu.

Václav Hyvnar po únoru 1948 a vyloučení ze studia na právnické fakultě Karlovy univerzity v Praze ilegálně emigroval do Německa. Následně žil v Paříži, kde se oženil s kolegyní ze studií. Od prosince roku 1951 žije s rodinou v Clevelandu ve státě Ohio, ve kterém je po Chicagu největší česká krajanská komunita. Nejprve pracoval jako dělník, deset let byl redaktorem deníku Nový svět. V letech 1973 až 1988 zastával funkci tajemníka starosty města Clevelandu.

Celá desetiletí se spolu s ženou aktivně účastní krajanského života. Je dlouholetým předsedou Národního svazu českých katolíků, předsedou České kulturní zahrady v Clevelandu, spoluzakladatelem Národní síně a členem Sokol Greater Cleveland. V roce 1992 již byl Václav Hyvnar vyznamenán i papežem Janem II. Václav Hyvnar se po celý svůj život politicky angažoval v americkém veřejném a krajanském životě, usiloval o znovuobnovení svobodné české státnosti. V české krajanské komunitě organizoval aktivity k uchování české kultury a jazyka. V současné době se Hyvnar v americkém Kongresu zasazuje za přijetí České republiky do Severoatlantické aliance.

S Václavem Hyvnarem se při své návštěvě USA na jaře roku 1996 setkal také starosta Josef Jalůvka a ředitel místní průmyslovky Jaroslav Ponec.


Pamětní deska malíře Buriana skončí v muzeu

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě z nemnoha pamětihodností Kopřivnice pravděpodobně brzo změní své místo.

První přestěhovanou památkou bude kříž, který doposud stál na ulici Štramberské před sběrnými surovinami. Kříž bude umístěn v areálu nedalekého muzea Fojtství.

V depozitáři téhož muzea pravděpodobně skončí i pamětní deska malíře Zdeňka Buriana. Ta nyní visí na zdi obchodu na ulici Štefánikově. Objekt, na kterém deska visí, je soukromým vlastnictvím. Již před časem byl jeho majitel donucen k tomu, aby nově nainstalované plynové zařízení vyměnil za menší, což mělo poněkud zlepšit vizáž místa, kde deska je. Nyní, kdy městská rada rozhodla o odstranění desky na popud článku v týdeníku Region, zase město musí zajistit zakrytí místa na zdi, kde bude chybět obložení.


Kultura

Petr Janda tvrdí, že Olympic zatím nemá důvod končit

Foto 2

K o p ř i v n i c e - Je asi hodina před začátkem koncertu. Zatímco na pódiu se pracuje, chystají se světla a technika, v šatnách za pódiem vládne klid a pohoda. Kytara v klíně, prsty na hmatníku. Ještě zapálit ’spartu’, nezbytný doplněk rockera staré gardy a Petr Janda, lídr kapely Olympic, je připraven odpovídat.

Před čtrnácti dny měl Olympic velký koncert v pražské Lucerně. Jaké z něj máte dojmy?

Byl to jeden z nejhezčích koncertů, které jsme kdy udělali. Já osobně považuji za takový vrchol dvacet let Olympicu, to byla Lucerna opravdu hodně slavná a tenhle koncert bych řadil hned za to. Byl samozřejmě úplně jiný. Nebyl v takové atmosféře, Olympic přece jen není tak slavný, jako v době, kdy slavil dvacet let. Ale bylo vyprodáno, bylo tam strašně moc mladých lidí, převážná většina. Byla tam také skvělá aparatura, skvělá světla, vynikající ohňostroje. Všechno bylo tak, jak má být. Měli jsme tam taky hosty, byl tam Kabát, Arakain. Koncert trval skoro tři hodiny a opravdu to bylo moc hezké.

Na tomto koncertě jste také přebírali diamantové desky.

Dostali jsme diamantové desky za dvojalbum The Best of Olympic. Těch už se totiž prodalo hodně přes sto tisíc kusů. A v každé té desce, kterou jsme dostali, je dokonce vsazený malý ’briliantík’, což se mi docela líbilo. Ty diamantové desky samozřejmě dostali i bývalí členové kapely, protože The Best of je výběr někdy od roku 1965.

V Lucerně jste taky oslavili pětatřicet let trvání kapely, je to tak?

No, že bychom to slavili, se říct nedá. My už jsme v šestatřicáté sezoně, a tak to bylo spíše takové ohlédnutí za pětatřiceti lety. My jsme to nějak moc slavit nechtěli a tohle se tak nějak samo vyvrbilo.

Za tu dobu prošlo Olympicem dost muzikantů. Můžete se nějak ohlédnout za personálními změnami?

Ono je to všechno dlouho. My už v této sestavě hrajeme třináct let. Čili to už je hodně dlouho. Dá se říct, že je to nejdéle trvající sestava Olympicu, nejdéle to vydrželo a myslím, že to ještě vydrží. Nikdy předtím jsme spolu třináct let nehráli. Ani já jsem nikdy nehrál v jedné kapele třináct let.

Před pěti lety chtěl Olympic skončit svou existenci. Uspořádali jste poslední koncert. Od té doby jste už vydali další tři desky a udělali spoustu koncertů. Jak to bude dál, budete se snažit končit?

Budeme pokračovat. Určitě už se nebudeme snažit končit, není totiž proč. Už jsem si to nějak v hlavě srovnal, že to je zbytečné se tím zabývat. Dokud to půjde, tak to půjde, až to nepůjde, tak ..... Dneska to, co hrajeme už není jen hudba mladých, je to hudba všech generací. Všichni na tom už vlastně vyrostli, není důvod to stavět pryč.

Před měsícem jste absolvovali turné po Slovensku s Katapultem, jak to vypadalo tam?

Velmi dobře, byly to čtyři sportovní haly. Kaťáci hráli v první části, my jsme hráli ve druhé. Myslím si, že to dopadlo opravdu velmi dobře. Chystáme ještě turné po Slovensku v příštím roce.

To pojedete také s Katapultem nebo s jinou kapelou?

Myslím, že s Katapultem asi ne. Buďto vyjedeme sami nebo by s námi mohl jet Žlutej pes nebo nějaká jiná skupina.

Vy jste teď nedávno vydal své sólové album, můžete říct něco o něm?

Je to dneska běžná věc. Já jsem se na toto album připravoval hodně dlouho. Poprvé mě to napadlo asi před dvaceti, pětadvaceti lety, udělal jsem to až teď, vlastně v mezidobí, kdy Olympic vydává desku vždycky po dvou letech. Ta deska je taková písničková, snad kromě třech věcí, tam hrají jiní hráči než v Olympicu. Jsou tam jiný postupy, jiné nástroje, aranžmá, prostě jsem se snažil, aby to bylo jiné než Olympic.

V příštím roce má vyjít Olympicu další deska, pracuje se už na ní?

Už na tom albu děláme. Bude tam buď dvanáct nebo čtrnáct písniček podle toho, jak budou dlouhé, aby deska měla tak těch pětačtyřicet minut.

David Macháček


’Sklepáci’ znovu vystoupí se svou Besídkou

K o p ř i v n i c e (dam) - Známé pražské Divadlo Sklep již poněkolikáté vystoupí v kopřivnickém kulturním domě se svou Besídkou. Tentokrát to bude v úterý 24. listopadu večer.

Besídka je pásmo skečů, gagů, scének různých délek a ražení, od toho nejjemnějšího humoru až po drsnější a černý. To vše doplněno písněmi z dílny autorů Divadla Sklep za doprovodu „živé“ kapely. Besídka je představení, které hraje Divadlo Sklep již od svého založení, kdy herci hráli v opravdovém sklepě. Od té doby každý rok vzniká Besídka nová, naplněná novými nápady protagonistů divadla Sklep.


Spisovatelé fantasy podepisovali své knihy u Králíka

Foto 8

K o p ř i v n i c e (dam) - Čtyři autoři literárního stylu fantasy, což je specifická skupina sci-fi, ve které se to jen hemží draky, čaroději, skřítky a podobně, se sjeli minulou sobotu do Kopřivnice, aby tady čtenářům podepsali své knihy.

V Knihkupectví Králík, se kromě Františky Vrbecké, Jaroslava Mosteckého a Piotra Witolda Lecha objevil i Andrej Sapkowski, polský spisovatel, který je v tomto žánru velmi uznávaný a jeho knihy vycházejí v mnoha zemích světa.

Autogramiádu pořádal místní sci-fi klub Radegast a Klub literární fantastiky Ostrava.


Koncert dechového orchestru bude vydán na kazetách a CD

K o p ř i v n i c e (dam) - Svůj pětadvacátý a zároveň i poslední koncert v tomto roce odehrál minulou sobotu Městský dechový orchestr Kopřivnice.

První polovinu koncertu tvořily výhradně koncertní skladby slavnostnějšího typu. Všechny tyto instrumentální kusy řídil šéfdirigent orchestru Alois Hrnčárek. Ve druhé polovině koncertu zazněly již skladby lehčích žánrů a velká část z nich byla i se zpěvem. V této části přišel ke slovu i hostující dirigent Boris Hajdušek z Frýdlantu.

Zvláštností již tradičně velmi dobře navštíveného koncertu bylo letos to, že byl celý zaznamenán a v podobě kazet nebo CD disků bude sloužit propagaci orchestru.

„Na orchestr se přijeli podívat kapelníci z celé severní Moravy a náš výkon hodnotili velmi vysoko. Bylo to dáno nejen tím, že jsme nahrávali, ale také se velmi intenzivně zkoušelo a každá skladba byla propracována do nejmenších detailů,“ řekl o výkonu orchestru dirigent Alois Hrnčárek.

O úspěšnosti koncertu hovoří nejen zaplněný sál, ale také to, že se týmu Českého rozhlasu podařilo nahrát 14 skladeb ze šestnácti, které dechovka hrála.


Žalman zahraje i staré písně

K o p ř i v n i c e (dam) - Folková skupina Žalman a spol., jejíž koncert je připraven na čtvrtek 19. listopadu, je od podzimu loňského roku v novém složení. Vedle hlavního představitele Pavla Žalmana Lohonky a Petra Novotného, se ve složení objevily dvě nové tváře - Jan Brož a Jindřiška Petráková.

Na podzim roku 1998 vyšlo další album skupiny s názvem Láska a smrt. Jedná se o zhudebněnou, lidovou českou a moravskou poezii. Autorsky se podílela mužská část skupiny Pavel Žalman Lohonka, Petr Novotný a Jan Brož. Na natáčení byli pozváni hosté: Pavla Mariánová (skupina Klíč), František Černý (Českomoravská hudební společnost), Jana Vejvarová (exMinnesengři), Zdeňka Ratajová, Miloš Dvořáček ml. a další. Právě písně z toho alba by měly tvořit základ stejnojmenného koncertu v Kopřivnici. Během koncertu však také zazní písně staré a osvědčené - jakou jsou Rána v trávě, Jdem zpátky do lesů, Kdyby tady byla taková panenka a jiné.


Zítra se má otevřít kavárna v KDK Nora Café

K o p ř i v n i c e (dam) - Již zítra se možná poprvé otevřou dveře do nových prostor Nora Café v přízemí kulturního domu, které Kopřivničané mohli vidět při provizorním provozu koncem léta. Trvalý provoz v tomto zařízení, které by mělo částečně suplovat zaniklý rockový klub a nabízet alternativní kulturu, bude pravděpodobně umožněn i přesto, že jedna z podmínek stanovených ve smlouvě s městem, a to schodiště umožňující samostatný přístup do kavárny, nebude splněna.

O tuto výjimku požádal šéf Nory Vítězslav Váňa, neboť jak sám tvrdí, „každý den, kdy je zavřeno, znamená větší finanční náklady“. Rozhodně to však neznamená, že by schodiště nakonec postaveno být nemělo. „Schody by podle mne měly být hotovy přibližně do měsíce od vydání stavebního povolení,“ řekl Váňa.

Zdržení výstavby schodů mají podle Váni na svědomí Severomoravské vodovody a kanalizace. „Když jsem žádal o stavební povolení, potřeboval jsem i vyjádření této organizace. Všude jinde mi tyto věci vyřídili na počkání, ale tady chtěli měsíc času. Po třech týdnech mě zavolali, že je tam voda a je potřeba vykopat sondu. Ta nám potvrdila, že v původně uvažovaném místě stavět nemůžeme,“ uvedl šéf Nora Café. Celý návrh se musel přepracovat a místo podélného schodiště vznikne točité.

V době uzavření se však intenzivně pracovalo na interiéru. „Ten už máme skoro hotový, už se dělají jenom dvířka do baru, police a podobně. Možná ještě nebude úplně všechno, ale postupně to budeme vylaďovat,“ dodal Váňa.

Co se bude v novém interiéru Nory dít v prvních dnech po otevření, se však zatím ještě neví. Do konce listopadu totiž bude program víceméně jen improvizovaný.


Kino uvede po několikáté natočený film Zorro

K o p ř i v n i c e (dam) - Velký zájem a návštěvnost pravděpodobně čekají v kině Puls u filmu Zorro: Tajemná tvář a díky masivní reklamní kampani snímku v médiích asi právem. Proto se bude tento romanticky dobrodružný film počínaje dneškem promítat dvakrát denně.

Kdo by neznal slavného Dona Diega de la Vegu a jeho dvojníka Zorra. Již od doby, kdy jej ve své knize vytvořil policejní reportér Johnston McCulley, se těší nesmírné oblibě. Svědčí o tom nejen četná pokračování knihy ale i množství komiksů, televizních seriálů, nebo třeba hraček. Není také možné, aby o podobně lukrativní námět za celou dobu jeho existence nezavadili filmaři. Na plátně se Zorro poprvé objevil ještě v němé éře, kdy si masku a pláštěnku oblékl známý Dauglas Fairbanks. Film Zorro mstitel, který byl plný akce a gagů zaznamenal tak obrovský úspěch, že už po pěti letech se dočkal pokračování ve snímku Zorrův syn. Pak už bájný hrdina na plátně poprvé promluvil. To bylo v roce 1940. Dvacet let po seriálu Zorro Rides Again z roku 1937 bylo natočeno ještě několik dalších. Jeden z nich byl nedávno k vidění i na českých televizních obrazovkách.

Tentokrát se v titulní roli Zorra objeví hned dvě Hollywoodské hvězdy první velikosti Anthony Hopkins a Antonio Banderas.

V Kalifornii okupované Španěly, kteří již tuší, že ji budou muset brzy opustit, se jeden z nich guvernér Rafael Montero (Stuart Wilson) snaží ještě vyrýžovat, co se dá. Kromě vykořisťování však také popravuje nevinné vesničany. To se ale nelíbí Diegu de la Vegovi (Anthony Hopkins) a proto si opět navlékne svou masku, vezme svůj neomylný kord a jako Zorro jde hájit spravedlnost a právo. To se však guvernérovi nelíbilo. Zabil Zorrovu manželku, násilně odvlekl jeho dceru, spálil mu jeho dům a jej odvedl do vězení. To byla ovšem chyba, neboť hrdina místo toho aby se zhroutil, z vězení unikl a v úkrytu cvičil mladého kapsáře. Ze kterého se časem stal elegantní šermíř, schopný Zorrův úděl převzít. Když se Montero po desíti letech vrací do Californie, aby si zase něco nakradl. Čekají na něj dva nejlepší kordy kontinentu, aby mu jeho plány překazily a vykonaly dílo pomsty.

Novozélandský režisér Martin Campbell, který mino jiné natočil „bondovku’ Zlaté oči, pojal film přesně ve stylu, který Hollywood Zorrovi před lety přiřknul. Dynamické akce prokládané humorem, a to vše zaštítěné množstvím elegantních soubojů a honiček s vynikající choreografií. Scénář, na kterém pracovali hned čtyři lidé, nabízí režisérovi možnost ukázat, co vše se dá natočit bez záplavy digitálních efektů, kterými jsou snímky poslední doby doslova zaplaveny. Díky tomu, že producenti nešetřili penězi, mohl Campbell do svého týmu angažovat ty nejlepší. Kromě hereckých es, to byl hlavně Bob Anderson, který má na svědomí choreografie nejlepších šermířských scén v mnoha filmech. Sám také v mnohých vystupoval, znát jej můžeme například z Higlandera nebo jako lorda Dartha Vadera z Hvězdných válek.


Dr(o)bečky z knihovny

Ten mladý muž se jmenoval Vašek a byl žákem druhé třídy základní školy. Přišel, vytáhl se co nejvíce do výšky, aby ho u pultu bylo vidět a sveřepě sdělil: „Dneska jsem se nepral.“

Vašek patří, společně s ostatními asi 300 dětmi, k pravidelným registrovaným čtenářům dětské knihovny. Pobočka městské knihovny je umístěna na ul. Francouzské v objektu klubu Kamarád na sídlišti Sever. Děti, které ji navštěvují, jsou různé, zrovna tak jako prostředí, ve kterém vyrůstají. Holčičky s mašlemi v bílých punčoškách, kluci jako Vašek s širokým úsměvem a chybějícím zubem, skoroslečny lehce zmalované máminou rtěnkou i suveréni v orvaných džínsách, slabě vonící po cigaretách. Jsou to děti, o které mají rodiče strach, a proto je neposílají za knihami do centra města přes úskalí rušných křižovatek, a také děti, které od malička vychovává panelákové sídliště s jeho klady (a hlavně zápory), a pro které je klíč na krku nerozlučným šperkem. I když je knihovna pro děti zatím maličká, děti z 1. stupně ZŠ tady najdou ke čtení vše, co dětský čtenář potřebuje. Nabídka titulů je totožná s nabídkou dětských knih v centrální knihovně. Nejčastějšími hosty jsou zde děti asi 8 až 11leté. Ty ještě menší knihovnu znají z exkurzí okolních mateřských škol, ty větší tady trefí, když shánějí školní četbu. Pravidelnými návštěvníky jsou i ti, kteří se unavili na skateboardové rampě či na hřišti a přišli ’jen tak’, prozradit, kdo co provedl ve škole, komu ukřivdili rodiče a proč mají čerstvě rozbité koleno. Sednou si ke stolečku, vykládají a prohlížejí si knížky, něco málo přečtou a utečou, ale příště přijdou znovu.

L. Karlíková


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 19. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář. Maskovaný mstitel bojuje proti bezpráví. Výpravný dobrodružný film z produkce S. Spielberga s A. Banderasem a A. Hopkinsem v hlavní roli

V Kulturním domě Kopřivnice vystoupí v 19.30 hodin Žalman a spol. - Láska a smrt. Přední folková kapela představí nové CD „Láska a smrt“

Pátek 20. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář

Sobota 21. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář

Katolická beseda Kopřivnice zve ve 20 hodin všechny milovníky tance a dobré zábavy na II. podzimní Country večer. Předtančení, bohaté občerstvení (předprodej - p. Blahutová, tel. 407 29)

Neděle 22. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na animovanou pohádku USA Malá mořská víla. V 17.30 a ve 20 hodin uvede KINO PULS romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční sci-fi Armageddon. K Zemi se řítí obří asteroid a katastrofu může odvrátit pouze riskantní záchranná akce

Pondělí 23. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář

Úterý 24. listopadu

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní hru Besídka - Divadlo Sklep. Divadlo Sklep patřící do Pražské pětky ve své „ranné“ i když silně aktualizované hře

Středa 25. listopadu

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 18.30 hodin na besedu s názvem 1,5 roční putování na kole Ťan-Šan (Kirgistán, kazachstán), Sibiř - beseda s diaprojekcí s Pavlem Kneblem

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin slavný a šokující film o sexu, drogách a beznaději kids. Repríza filmu varujícího před drogami, násilím a promiskuitou

Čtvrtek 26. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční trikový film USA Malí válečníci. Jsou hrdinští, jsou neporazitelní a jsou plastikoví. Jsou to nejdokonalejší hračky, jaké kdy existovaly. A ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Po šesti letech se na plátna kin vrací dvojice losangelských detektivů z úspěšné filmové série. Do 12 let nepřístupný

Pátek 27. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční trikový film USA Malí válečníci. Ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Do 12 let nepřístupný

Sobota 28. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční trikový film USA Malí válečníci. Ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Do 12 let nepřístupný

Neděle 29. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Zlatovláska. V 17.30 hodin Kino Puls uvede akční trikový film USA Malí válečníci. A ve 20 hodin uvede akční komedii USA Smrtonosná zbraň 4. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin komedii Do naha! Bez práce, bez peněz, bez kalhot - s holým zadkem. Do 12 let nepřístupný


Vedoucí kanceláře starosty podala trestní oznámení na zastupitele Janka

K o p ř i v n i c e (red) - Trestní oznámení pro pomluvu na staronového zastupitele Aloise Janka podala vedoucí kanceláře starosty kopřivnické radnice Milada Podolská. Janek o Podolské v nedávném vydání týdeníku Region prohlásil, že „cokoli dělala, nebyly výsledky dobré“ nebo, že si na radnici „dělá, co chce“.

„Ve sdělovacích prostředcích na článek z Regionu reagovat nebudu. Zatím jsem na Aloise Janka podala trestní oznámení a další kroky učiním po zvážení záležitosti v širším kontextu,“ uvedla Podolská.


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 19. 11. 17.30 - 21, pá 20. 11. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 21. 11. 12 - 22, ne 22. 11. 9 - 19, po 23. 11. zavřeno, út 24. 11. 18 - 21, st 25. 11. 18 - 21, čt 26. 11. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod., ne 14 - 19 hod. (pouze pro rodiny a páry)

Hokej:20. 11. ve 21.15 HC Termiti - Bartošovice (městská liga - II. liga sk. B), so 21. 11. v 9 hod. HC Kopřivnice - Havířov - Frýdek-Místek (turnaj 3. třídy), v 17 hod. HC Kopřivnice - SK Karviná (II. liga muži), ve 21.15 Superior - Petřvald (městská liga - I. liga); ne 22. 11. v 9 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (6. tř.), v 11.15 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (7. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (dorost), v 16 hod. HC Kopřivnice - Šternberk (junioři), ve 21 hod. Štramberk - R. Lahvators (městská liga - II. liga sk. A); ne 29. 11. v 16 hod. na ZS Kopřivnice TJ Frenštát - TJ ŽD Bohumín (regionální přebor 2. třídy)

Bruslení veřejnosti: čt 19. 11. 17 - 18.15 hod., so 21. 11. 14 - 15.30 hod.

Diskotéka na ledě: ne 22. 11. 19 - 20.30 hodin

1. okresní liga futsalu 98/99: so 28. 11. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice utkání v těchto časových termínech: 8.30 Victory F-M - Chyba Team Libhošť, 9.25 Chyba Team Libhošť - Fleret Frenštát, 10.20 Fleret Frenštát - Victory F-M, 11.15 New Jersey N. Jičín - FC Lavina Kopřivnice, 12.10 FC Lavina Kopřivnice - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 13.05 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - New Jersey N. Jičín, 14.00 Megas Bordovice B - FC Lupres Team F-M, 14.55 Virgin Sports N. Jičín - Megas Bordovice B, 15.50 FC Lupres Team F-M - Virgin Sports N. Jičín

Volejbal: so 28. 11. v 10 hod. v tělocvičně na ZS Kopřivnice VK Kopřivnice - Olomouc (národní liga)

Rekreační turistika: so 21. 11. v 3.57 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Svinov - Opava - Krnov - Bruntál kolem přehrad „Slezská harta“ + Kružberk - Svatoňovice Čd - odj. v 17.36 hod., návrat ve 20 hod.


Výsledky

Hokej: RP juniorů: HC Kopřivnice - Nový Jičín 8:3; RP dorostu: HC Kopřivnice - Nový Jičín 3:4 (1:1, 0:2, 2:1); 8. tř.: HC Kopřivnice - SK Karviná 6:6, 7. tř.: Karviná - HC Kopřivnice 2:0; 6. tř.: Karviná - HC Kopřivnice 4:1; 5. tř.: HC Kopřivnice - Nový Jičín 2:9, branky: Seidl, Němec; 4. tř.: HC Kopřivnice - Nový Jičín 2:1, Klemeš, Vrdlovec; 3. tř.: HC Orlová - HC Kopřivnice 0:0, HC Č. Těšín - HC Kopřivnice 1:4, branky: Hanzelka, Tichavský, Šottník, Malcho


Brněnští volejbalisté dvakrát porazili Kopřivnici

Foto 9

VK Tatra Kopřivnice - Swiag Brno 0:3, 2:3

K o p ř i v n i c e (jk) - Velmi dobrý výkon, který podali v sobotním zápase národní ligy kopřivničtí volejbalisté, na favorita soutěže z Brna bohužel nestačil a tak se ze dvou vítězství radoval hostující Swiag.

Za Brno nastoupil bývalý kopřivnický nahrávač Bohuslav Tobolák, který byl svému novému celku nepřehlédnutelnou oporou.

„Jeho služby bychom brali, on se však přestěhoval do Znojma, takže přestup je neoddiskutovatelný. Náš nahrávač je ještě hodně mladý a nevyhraný, bohužel právě zkušenosti hrají na tomto postu velkou roli. Také Tobolák tvrdí, že v jeho věku dělal úplně stejné chyby a že jeho současná výkonnost je dílem řady odehraných zápasů,“ komentoval přednosti svého bývalého spoluhráče Jiří Kylhof.

První zápas, který domácí prohráli 0:3, byl daleko vyrovnanější než tomu napovídá skóre. Především první a třetí set, které rozhodli hosté ve svůj prospěch jen těsným rozdílem, byly v koncovce především dílem hráčských zkušeností. Trenér Bohuslav Skyba byl s hrou svých svěřenců vesměs spokojen, mrzela ho však jiná věc.

„Myslím, že jsme předváděli dobrou hru, a v prvním a třetím setu Brňáky potrápili. Jsem však hodně naštvaný na rozhodčí, jejichž výroky zápas značně ovlivnily. Hráči se nedokázali po poškození potřebně zkoncentrovat a dělali zbytečné chyby,“ neskrýval rozhořčení z výkonu rozhodčích trenér domácího celku.

Hra domácích pochopitelně nebyla bez chyb, rezervy měli v podání a v obraně v poli, ve druhém zápase je trápil špatný blok. Právě druhé utkání však potvrdilo rovnocennost obou soupeřů i konečným skóre 2:3. Domácí v něm prohrávali již 1:2 a 4:13, nakonec však set vyhráli poměrem 16:14, srovnali tak na 2:2 a o výsledku zápasu rozhodoval tiebreak. Ve zkrácené hře si hosté na začátku vytvořený náskok udrželi do konce a zvítězili v něm 6:15.

Sestava: Chalupa, Holáň, Kylhof, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Sykala, Bartoň, Měrka, Schenk, Adamec.


Krátce

B u č o v i c e (jk) - Družstvo kopřivnických gymnastek ve složení Hana Jančálková, Andrea Kročilová, Markéta Mendeová a Iva Bujnošková vybojovalo v sobotu 7. listopadu na XIX. ročníku Poháru studentstva v Bučovicích 5. místo za družstvy Sokola Zlín, Sokola Brno 1, Pozemstavu Prostějov a Sokola Brno 2. Kvarteto gymnastek podalo výborné výkony na kladině i bradlech a v konkurenci osmnácti se tak rozhodně neztratilo.

K o p ř i v n i c e (jk) - Nejúspěšnější kopřivnická gymnastka poslední doby Jana Macíčková, která loni na závodech sklízela řadu úspěchů, bude v letošní sezoně hostovat v extraligovém družstvu Vítkovic, kde nyní navštěvuje sportovní gymnázium a zároveň se připravuje pod vedením trenérky Grmelové.


Šádková vyhrála dva závody v Německu

L a n g s u r , B i n g e n (jk) - Kopřivnická běžkyně Irena Šádková vyhrála o víkendu 7. až 8. listopadu dva solidně obsazené závody v Německu. Prvním z nich byl desetikilometrový silniční běh v Langsuru, kde osobním maximem 35:26 min. překonala traťový rekord o více než 20 vteřin. „Ze závodu mám dobrý pocit, protože to vypadá, že jsem se po vleklých zdravotních problémech konečně rozběhla. Měla jsem totiž původně v úmyslu sezonu ukončit a tento závod vlastně rozhodl o tom, že se ještě připravím na mistrovství republiky v krosu, které bude 28. listopadu v Pardubicích,“ řekla po závodě běžkyně. V neděli se potom Šádková postavila ještě na start krosového závodu v Bingenu, a i tento přes relativně krátkou trať 4,5 km v čase 15:44 vyhrála.

Minulý víkend se Šádková, která trénuje v Kopřivnici a závodí za AC Pardubice, účastnila běžeckého kritéria ve švýcarském Glarusu. Tam jí čas 19:52 na trati 5,7 km stačil na druhé místo za domácí Švýcarkou, která vyhrála s pětivteřinovým náskokem. Na třetím místě skončila další Češka Monika Deverová. Závod se běžel večer a hned v deset ráno se startoval desetikilometrový závod v Selestattu. I přes tento handicap, který musela Šádková překonat, běžela na úrovni svého osobního rekordu a obsadila časem 35:36 páté místo. „S časy i závody celkově jsem spokojena, doufám, že mi forma vydrží až do Pardubic.“


Na bazéně měřily síly štafety

K o p ř i v n i c e (jk) - Veselí a dobrá nálada provázely okresní závody v plavání školních družstev, které pořádala Základní škola - náměstí ve spolupráci s Klubem vodních sportů Skokan. Klání šestičlenných štafet se uskutečnilo na kopřivnickém krytém bazéně minulý týden. Ve středu 11. listopadu se utkaly děti šestých až devátých tříd, kterých se sešlo celkem 96, tedy šestnáct družstev a v pátek pak bazén ožil přítomností 90 dětí prvního stupně základní školy. Mezi konkurencí se rozhodně neztratila pořádající škola, kterou reprezentovali především plavci KVS Skokan, zařazení ve škole do sportovních tříd.

Pro dětí prvních až třetích tříd byla okresní soutěž konečná, na čtvrťáky a páťáky však čeká krajská soutěž a na starší potom krajské i celostátní utkání.

Jak ředitelka Základní školy - náměstí Jitka Kalužová, tak majitel KVS Skokan René Lakomý byli s organizací i zapojením dětí do soutěže spokojeni. „Na úspěchu akce nemáme podíl jen my, ale i AŠSK, která dodala ceny a diplomy, a také učitelé, kteří děti doprovázeli a pomáhali nám,“ uvedla Kalužová.

Výsledky: kategorie I. (1. - 3. třídy): chlapci - 1. ZŠ Milady Horákové, 2. ZŠ Emila Zátopka, 3. ZŠ Komenského 68, Nový Jičín, dívky - 1. ZŠ Milady Horákové, 2. ZŠ Emila Zátopka, 3. ZŠ Komenského 68, Nový Jičín; kategorie II. (4. - 5. třídy): chlapci - 1. ZŠ - náměstí, 2. ZŠ Komenského 68, Nový Jičín, 3. ZŠ 17. listopadu, dívky - 1. ZŠ - náměstí, 2. ZŠ Milady Horákové, 3. ZŠ Komenského 68, Nový Jičín; kategorie III. (6. - 7. třídy): chlapci - 1. ZŠ Tyršova, Nový Jičín, 2. ZŠ Komenského 68, Nový Jičín, 3. ZŠ Náměstí, dívky - 1. ZŠ Komenského 68, N. Jičín, 2. ZŠ Tyršova, Nový Jičín, 3. ZŠ Komenského 66, Nový Jičín; kategorie IV. (8. - 9. třídy): chlapci - 1. ZŠ Komenského 68, N. Jičín, 2. ZŠ - náměstí, 3. ZŠ Tyršova, Frenštát, dívky - 1. ZŠ Komenského 68, Nový Jičín, 2. ZŠ Tyršova, N. Jičín, 3. ZŠ Komenského 66, Nový Jičín.

Z výsledků jednotlivců: kat. III: chlapci - 1. Mojmír Zetocha (ZŠ Komenského 68, Nový Jičín), 2. Jakub Hajník (ZŠ Tyršova. Nový Jičín) a Jan Staník (ZŠ - náměstí), 3. Lukáš Merenda (ZŠ Tyršova, Nový Jičín), dívky - 1. Michaela Rusinová (ZŠ Komenského 66, Nový Jičín) a Zuzana Raníková (ZŠ Komenského 68, Nový Jičín), 2. Veronika Urbanová (ZŠ Komenského 66, Nový Jičín), 3. Michaela Macháčková (ZŠ Komenského 68, Nový Jičín); kat. IV: chlapci - 1. Lukáš Mynář (ZŠ Tyršova, Frenštát), 2. Jakub Vašíček (ZŠ Komenského 68, Nový Jičín) a Jiří Raška (ZŠ - náměstí), 3. Lukáš Pobořil (ZŠ Komenského 68, Nový Jičín), dívky: 1. Michaela Mixová (ZŠ Tyršova, Nový Jičín) a Michaela Martíšková (ZŠ Tyršova, Frenštát), 2. Monika Najzarová (ZŠ Komenského 68, Nový Jičín) a Jitka Šajerová (ZŠ Komenského 68, Nový Jičín), 3. Barbora Marinová (ZŠ Komenského, Odry).


Hokejisté nezískali ze dvou zápasů jediný bod

HC TJ Šternberk - HC Kopřivnice 10:2 (1:2, 3:0, 6:0)

Š t e r n b e r k (sh) - Třetí dvoucifernou nadílku v letošní soutěži si odvezli hokejisté ve čtvrtek ze Šternberku. Kopřivnické hráče nezlomil rychlý gól domácích za 10 vteřin po bully a v přesilové hře v 10. minutě Vaněčkem z příhry Hejče vyrovnali. V 16. min. Wanke objel šternberskou branku, pohotově zasunul puk na 1:2 a hosté odcházeli do šaten s jednobrankovým náskokem. Kopřivnice však vedení ztratila brzy po zahájení druhého dějství a taktovku utkání definitivně převzali domácí hokejisté, kteří pak získali dvougólové vedení.

V poslední třetině Šternberk předváděl střelecký koncert, kdy hned na začátku po chybné rozehrávce našeho obránce dal Havlík pátý gól. Ve 47. min. po střele Skácela to bylo 6:2 a za 76 vteřin po něm dal Novosad svou třetí branku v utkání. Přetížená obrana hostí nestačila krýt rychlé domácí útočníky a při devátém gólu byla před Kijonkou osamocena celá trojice domácích. Spokojené skandující publikum se dočkalo vyvolávané desítky v 58. min. z hokejky Dvořáka.

Branky za HC: 10. Vaněček, 16. Wanke

Sestava: Kijonka - Demel, Nevrkla, Kofroň, Quitt, Libiger, Michálek - Štěpán, Poles, Dobečka - Mikšovský, Fojtík, Hodoško - Hejč, Wanke, Vaněček.

HC Kopřivnice - HC Rondo Brno 1:5 (0:2, 0:1, 1:2)

K o p ř i v n i c e (sh) - V sobotním zápase 16. kola Kopřivničtí hostili brněnské Rondo, kterému v prvním utkání podlehli 10:1. Samotný úvod naši bez Kozla, Hodoška a nemocného Fojtíka zvládli lépe než v předešlém klání, nicméně inkasovali v 5. min. po ráně Duchoslava.

K vyrovnání měl HC blízko dokonce v oslabení, Poles však svou akci nezakončil. Gólem do šatny pak vyprovodil soupeř naše hráče z ledu, když vteřinu před sirénou Weber tvrdou střelou překonal Rašku podruhé.

Po dvou třetinách průměrné hry nastupovali domácí s tříbrankovou ztrátou k závěrečnému dějství se změnami v sestavě. Trenéři stáhli hru na dva útoky, což příznivě ovlivnilo herní projev mužstva. Ve 47. min. Mikšovský z nahrávky Vaněčka snížil a bohužel bez konečného efektu skončila hezká akce Nevrkly přes celé kluziště. Rondo pak využilo početní výhodu střelou Dostála od modré a 6 vteřin před koncem zápasu zblízka upravil Hrstka na 1:5.

Dnes 19. listopadu zajíždějí hokejisté k derby do Nového Jičína, na svém hřišti hrají v sobotu 21. listopadu proti Karviné.

Branka za HC: 47. Mikšovský. Sestava: Raška - Demel, Nevrkla, Kovář, Quitt, Kofroň, Michálek - Štěpán, Poles, Dobečka - Kriegiel, Mikšovský, Vaněček - Hejč, Wanke, Libiger.


Badmintonistům se úvodní kolo I. ligy příliš nevydařilo

H r a d e c K r á l o v é (btk) - S remízou v prvním a porážkou ve druhém zápase se musel smířit kopřivnický badmintonový klub v zápasech I. kola celostátní ligy, které se konalo 7. a 8. listopadu v Hradci Králové. Pořadatel, který je nováčkem prvoligové soutěže, je spolu s ČKD Kompresory Praha jedním ze dvou klubů, které spoléhají pouze na české hráče. Ostatní kluby před letošní sezonou silně posílily o zahraniční závodníky, takže v letošní české lize budou převládat ve většině oddílů hráči Polska a Ukrajiny. Z toho je zřejmé, že daleko těžší to v letošní sezoně budou mít i hráči BK Kopřivnice, kteří mají ve svém středu pouze Slováka Mečára, který se navíc vzhledem k reprezentačním povinnostem nemohl úvodního kola zúčastnit a citelně chyběl.

Hradec Králové - BK Kopřivnice 4:4

První bod v zápase s Hradcem si družstvo ve složení Krais, Suchánek, Mendrek, Žídek, Václavík, Rašková a Kovářová připsalo v mixu, ve kterém pár Mendrek-Rašková vyhrál po velkém souboji ve třech setech nad silným hradeckým duem Koudelka-Bášová. Druhý bod vybojovala Zuzana Kovářová ve dvou setech singlu, na třetím měl zásluhu ženský debl Rašková - Kovářová a poslední čtvrtý bod přidal Tomasz Mendrek ve dvouhře. Naprázdno vyšli muži v párových disciplínách, nezvítězil ani mladý Suchánek ve dvouhře a tak o konečném výsledku rozhodovala, tak jak Kopřivničtí před zápasem předpokládali, další mužská dvouhra, ve které bohužel Krais nestačil na Bášu.

Meteor Praha - BK Kopřivnice 5:3

Nedělní soupeř Kopřivnických, loňský mistr ČR Meteor Praha, nasadil do sestavy nejlepší maďarskou hráčku Andreu Dako, která spolu s českou jedničkou Markétou Koudelkovou byla nad síly kopřivnických děvčat. Utkání mohly zdramatizovat v deblu, ve kterém Pražačky vyhrály první set až po velkém boji 15:13, nakonec však podlehly. Když pak Rašková neporazila ani Koudelkovou v singlu, bylo o prohře rozhodnuto. Body vybojovali Mendrek a Krais ve dvouhrách a pár Mendrek-Krais ve čtyřhře.

Další kolo I. ligy se koná první víkend v prosinci, kdy kopřivnický klub zajíždí do Prahy. Snad se mu povede lépe a získá potřebné body nutné k zachování prvoligové příslušnosti.


Hejduková vyhrála třetí kolo národního poháru

Foto 10

K o p ř i v n i c e (jk) - Nejúspěšnější závodnicí kopřivnického klubu karate byla v dalším, pro žactvo již třetím kole národního poháru, Soňa Hejduková, která zvítězila v kategorii kumite do 50 kg.

Méně se již v závodě, který pořádal právě kopřivnický klub trochu nezvykle na hale ZŠ Emila Zátopka, dařilo vítězi prvního kola těchto národních závodů Čestmíru Váňovi, který závodí v kategorii kata. Po tom, co ve druhém kole v Praze obsadil sedmé místo, se tentokrát bohužel nedostal ani do osmičlenného finále.

Stanislav Modráček, který přijel z pražského prvního kola spokojený s druhým místem, se tentokrát neprosadil tak, jak by si představoval. V prvním kole vyhrál nad Moravicou z Karviné 2:0, ve druhém porazil Kašlíka z Ostravy 5:1, ale ve třetím nepřešel přes Pavla Horňáka z Liberce, který ho porazil v nastaveném čase 3:2. Mohl tedy již bojovat jen o třetí místo, na které nakonec po porážce žateckého Rudolfa Šianského dosáhl. Modráček závody nepovažuje ze svého pohledu za příliš vydařené. „Nejelo se mi dobře. Myslím, že hlavní příčinou, je malý počet závodů, které jsem zatím letos absolvoval. I proto bychom se do Bohemia Cupu, který se koná v 28. listopadu v Praze, chtěli s trenérem Žižkou věnovat vedení zápasu. Doposud jsme stále ještě upřednostňovali všeobecnou přípravu,“ zamýšlel se nad výsledkem závodů a nejbližšími tréninkovými dny Modráček.


Nejlépe v lize futsalu odstartovalo New Jersey

K o p ř i v n i c e (luk) - Prvními zápasy byla zahájena v sobotu 14. listopadu 1. okresní liga futsalu (malého fotbalu). Tuto soutěž hrají společně týmy okresů Nový Jičín a Frýdek-Místek, z nichž pouze dva nejlepší postoupí do kvalifikace o divizi severní Moravy a Slezska, která se uskuteční v červnu příštího roku.

Hned v úvodu tohoto kola si nejlépe vedl největší favorit 1. ligy New Jersey Nový Jičín, který v prvém zápase deklasoval Victory Frýdek-Místek 19:0 a v tom druhém porazil v nejkvalitnějším utkání dne Megas Bordovice B 6:0. Brankář Jersey Maschall Scott dokázal jako jediný udržet v obou duelech čisté konto a kapitán tohoto mužstva René Fryšara vede pořadí nejlepších střelců.

O největší překvapení se postaral celek Libhoště, který dokázal remizovat s velice silným týmem Laviny Kopřivnice. Lavina tak stejně jako Fleret Frenštát a R. U. M. Kopřivnice, který nahradil v soutěži na poslední chvíli odstoupivší Virgin Sports Nový Jičín, ta prozatím neprohrála a získala čtyři body. Na dvou sestupových příčkách do 2. okresní ligy futsalu jsou po úvodním hracím dni oba frýdecko-místecké celky.

Výsledky 1. a 2. kola: V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Fleret Frenštát 3:3 (2:2), Pluta, Macháč, L. Polášek - Petr, Vašenda, M. Šivic; Fleret Frenštát - FC Lupres Team Frýdek-Místek 7:1 (5:1), Matůš 2, M. Šivic, T. Šivic, Šmajstrla, Sobotík, Novák - Puda; FC Lupres Team Frýdek-Místek - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice 2:6 (1:3), Puda, Tošenovský - Pluta, Macháč 2, L. Polášek, Bartoň; R. U. M. Kopřivnice - Chyba Team Libhošť 12:1 (6:1), Čevela 6, Hasser 3, Schäfer 2, Kvita - M. Řehák; Chyba Team Libhošť - FC Lavina Kopřivnice 4:4 (1:4), M. Řehák 2, D. Řehák, Krahulík - Paciorek 3, Špaček; FC Lavina Kopřivnice - R. U. M. Kopřivnice 10:6 (5:2), Paciorek 3, Strnka, Špaček 2, Hala, Kladiva, Kudělka - Hajník 3, Hasser 2, Schäfer; Megas Bordovice B - Victory Frýdek-Místek 15:0 (8:0), Maruchnič 4, Špaček 3, R. Kovařík, Adamec, Jurka 2, Vávra, Stonawski; Victory Frýdek-Místek - New Jersey Nový Jičín 0:19 (0:10), Fryšara 6, Kovář 4, Vybíral 3, Dvořák 2, Macháň, Matýsek, Szarovský, Rýc; New Jersey Nový Jičín - Megas Bordovice B 6:0 (4:0), Fryšara 2, Rýc, Matýsek, Macháň, Vybíral.


Házenkáři i přes dobrý výkon v Ostravě prohráli 23:18

Cress Ostrava - KH Kopřivnice 23:18 (12:12)

O s t r a v a (jk) - I přes dobrý výkon a zvýšenou bojovnost se v sobotu kopřivničtí házenkáři nedokázali bez zraněných Veselého a Pavlíčka více prosadit na palubovce třetího celku extraligy Cressu Ostrava a podlehli mu 23:18. I po tomto utkání, které uzavřelo polovinu soutěže, tak na kontě kopřivnického klubu stále zůstávají pouhé 4 body.

První branku sice zaznamenali Ostravští, byli to však právě oni, kdo až do 16. min. dotahoval dvoubrankový náskok, který si hosté vytvořili během prvních pěti minut. Potom ovšem Cress otočil stav ze 4:6 na 7:6 a karta se obrátila. Náskok, i přes vychýlenou mušku a výborný výkon brankáře Laníčka, domácí ve 27. min. zvýšili na rozdíl tří branek, závěr však patřil hostům, kterým vybraný oddechový čas přinesl uklidnění a následný výkon vyrovnání na 12:12.

Po změně stran se sice hosté ujali hned v úvodu vedení, domácí však proměněnou sedmičkou a dvěma rychlými góly skóre otočili, takže Kopřivničtí museli opět dotahovat. Na lámání chleba došlo ve 46. minutě, kdy hosté, kteří si dosud nenechali domácí odskočit o více než dvě branky, inkasovali dvakrát za sebou. Čtyřbrankový náskok je sice na lopatky nepoložil, tak jak tomu již mnohokrát bylo, ale recept na překonání obrany domácích pak dlouhých deset minut nenacházeli. Time, který si trenér Bartoň vyžádal 2 minuty před závěrečným hvizdem, pak již nemohl na porážce nic změnit, a hosté jen korigovali.

„Do Ostravy jsme jeli dokázat, že můžeme hrát s kýmkoliv. Oproti jiným zápasům byl dnešní výkon podstatně bojovnější a věřím, že na něj navážeme v zápasech druhé poloviny soutěže,“ uvedl po zápase trenér kopřivnického celku Miroslav Bartoň, jehož svěřenci to v druhé části soutěže opět budou mít díky nepříznivému losu nelehké. Trenér ostravského celku Jiří Liška byl se zápasem spokojen a k vyhlídkám Kopřivnických poznamenal, že věří v jejich vzestup po úplném zotavení Krčmáře.

Čtyři body kopřivnického celku po první půli soutěže jsou pro Bartoně, i přes to, že věděl, do čeho jde, zklamáním. „Nulové konto po šesti zápasech bylo rozhodně deprimující, i když jsme věděli, že na tom má svůj podíl nepříznivý los. Jak průběhem, tak výsledky mě zklamaly hlavně zápasy s Hranicemi a Lovosicemi,“ uvedl.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Hrnčárek, Sklenák, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Šustala, Poljak, Kelnar.

Nejvíce branek: P. Joannidis 6 - Poljak 6.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:25