Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 39/98 ze dne 12. listopadu 1998

Titulní strana

O Tatru se začali zajímat lidé z automobilky Renault
Kandidáti se setkali s nezájmem občanů
Voliči by si měli velmi pozorně přečíst pokyny
Bývalý provozovatel koupaliště Boháč říká, že zaplatil až moc
Domácím se jízdy na Velké ceně Superioru příliš nevydařily
Květinám v kancelářích odzvonilo, byly pro pracovníky nebezpečné

Zprávy z města a okolí

Předvolební boj byl nečistý, řekl Jalůvka
Hlasy budou sečteny asi již v sobotu
Všichni doufají, že se volby nebudou muset opakovat
Prezident Havel pozval na Hrad také Jalůvku
Volit do Senátu se asi bude nadvakrát
Zastupitelé nového starostu zvolí až na konci listopadu
Ministr Grégr: Management za současné potíže nemůže
Na Fojtství probíhá výstava, která mapuje vývoj krajiny
Do škol nezatéká přes střechy, ale vlhnou základy budov
Nové domy pomohou snížit anonymitu nájemníků
Výroba limuzín byla pohřbena již dávno

Kultura

Soutěž Tatra letos přilákala mnohem méně tanečníků, než v minulosti
Katolický dům slouží osvětové činnosti již osmdesát pět let
Dechový orchestr uzavře sérii letošních koncertů
Vojín Ryan se bude promítat dvakrát denně
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Až zimní příprava dá základ konečným výsledkům
Házenkáři Duklu potrápili jen v prvním poločase
Skokan úspěšně zahájil sezonu
Na silničním běhu v Paskově se sešla solidní konkurence
Modráček vybojoval druhou příčku v národním poháru
Hokejisté i přes prohru odehráli v Porubě dobré utkání

Titulní strana

O Tatru se začali zajímat lidé z automobilky Renault

K o p ř i v n i c e (tom) - První jednání s druhým možným strategickým partnerem po americké firmě SDC pro kopřivnickou automobilku Tatra, francouzským Renaultem, proběhlo minulý týden. „Toto jednání jsem inicioval přes francouzské velvyslanectví. Jsou to první kroky, které jsme projednávali a samozřejmě až budoucnost ukáže, zda je to nadějný a perspektivní partner nebo budeme hledat jinou cestu,“ řekl ministr průmyslu Miroslav Grégr, který minulý pátek jednal s vedením Tatry. „Renaultu jsem dal ultimátum, že se musí rozhodnout rychle. Mám totiž zkušenosti s francouzskými podnikateli, že jsou nepružní a nedůvěřiví,“ dodal Grégr.

Podle generálního ředitele Tatry byli zástupci Renaultu v Tatře poprvé. „Uvidíme jaký zájem od nich vyplyne. Jde o světoznámou automobilku se zajímavým výrobním programem, který každý zná a my se nebudeme bránit jakékoliv formě spolupráce,“ uvedl Podolský. Řekl, že po SDC je to zatím jediná firma, se kterou o vstupu do automobilky jednal.

Grégr po jednání v Tatře uvedl, že zná důvěrně situaci automobilky a snaží se ji řešit. „Je jediné možné řešení, které teď přichází v úvahu a které si chci vzít na svoji osobní zodpovědnost za předpokladu, že budu mít pro tento krok dostatečné podklady. Nebudu to dále upřesňovat, je to moje strategie, já si za ni beru odpovědnost a budu se snažit, aby se to realizovalo,“ uvedl bez dalších podrobností ministr.

Návštěva ministra Grégra dala podle slov Podolského signál, že vláda má zájem řešit problémy Tatry, byť ve svízelných podmínkách přístupu k penězům, které společnost nutně potřebuje. „Získat dnes peníze u bank je nemožné, proto se tak usilovně snažíme, aby nám stát pomohl zbavit se starých dluhů z roku 1991 a 1992, tedy z doby, kdy byla Tatra státní podnik,“ řekl Podolský.

„Výrobu nyní zajišťujeme velice svízelně. My jsme se na počátku října snažili udělat vše pro to, abychom ji rozjeli z vlastních zdrojů. Je pravdou, že se nám některé zdroje nepodařilo mobilizovat, byť jsme je měli přislíbeny. Výroba se rozjela, ale pouze nakrátko. Dnes hlavní montáž stojí a jedou pouze dílčí montáže. Pokud nepřijde rázné finanční řešení, což si představujeme minimálně částku dvě stě až čtyři sta milionů korun, pak pracovní režim nebude v dalších měsících lepší než dnes,“ řekl Podolský.

Vedení automobilky nyní jedná s odbory také o variantě přechodného vyplácení nižší úrovně - osmdesáti procent mezd. „Ale zatím jsme jednání, která vedeme z důvodu, že chceme maximum prostředků mobilizovat pro výrobu, neuzavřeli,“ podotkl Podolský.

Podle mluvčí Tatry Evy Kijonkové firma kvůli přerušování práce zameškala letos ve výrobě sto šest dnů. „Je asi nenormální, abychom vypláceli stoprocentní mzdy. My jsme s odboráři dojednávali měsíc po měsíci mzdy, když byli lidé doma, které se pohybovaly někdy šedesát, ale často to bylo i více procent. Myslíme si, že osmdesát procent platu není špatná varianta. Nemluví se však o tom, že by se zbytek mzdy již nikdy nevyplatil, ale pouze by se odložila jejich výplata,“ řekla Kijonková.

Předseda tatrováckých odborářů Antonín Valášek však s odkladem vyplácení části mezd nesouhlasí. „My jsme problémy Tatry nezavinili,“ řekl. „Odboráři na to nechtějí přistoupit, protože již jejich uvažování překročilo hranici racionálního myšlení a dostaly se na vrch emoce,“ míní Kijonková.


Kandidáti se setkali s nezájmem občanů

K o p ř i v n i c e (tom) - S mizivým zájmem lidí se letos setkali kandidáti do komunálních a senátních voleb na svých mítincích.

Jestliže na předvolební mítinky ODS a ČSSD přišlo kolem pěti desítek voličů, na sobotní setkání v Kopřivnici s kandidátkou Marií Pešlovou, které nevyhovuje program žádné strany a tak kandiduje samotná, nepřišla ani noha.

„Jsou to už druhé volby a pořád slyšíme jedno, a to samé. Lidi už to nebaví,“ vysvětloval si nízký zájem o mítinky jeden z účastníků sobotního setkání s lidoveckým kandidátem do Senátu Jaroslavem Šulou, na které přišla před dům kultury necelá dvacítka lidí.

Účast na pondělním mítinku ODS, kde starosta města Josef Jalůvka představil kandidáty do zastupitelstva, kandidáta do Senátu a přítomen byl i místopředseda ODS a sněmovny Ivan Langr, byla o něco vyšší, ovšem také mizivá. „Kdyby pozvali Lucii Bílou tak, jak to dělal na mítincích Klaus, měli by plno,“ řekl jeden z příznivců ODS. Voličů bylo na mítinku ODS sice poskromnu, zato dětí přišlo hodně, ODS totiž kromě volebních programů rozdávala nafukovací balonky s emblémem strany.

Podobnou přesilovku dětí zaznamenali také komunisté, kteří se rozhodli obdarovat voliče umělohmotným vejcem s překvapením uvnitř. Nakonec jim také nezbylo, než rozdávat volební programy kolemjdoucím.

Relativně hojná účast na mítinku ČSSD, který se konal v pátek v katolickém domě, byla zřejmě poznamenaná přítomnosti ministra průmyslu Miroslava Grégra. Tomu mohli lidé pokládat otázky, týkající se situace v automobilce Tatra, kterou ministr krátce před mítinkem navštívil. Také sociální demokraté představili svého lídra pro volby do kopřivnického zastupitelstva.


Voliči by si měli velmi pozorně přečíst pokyny

K o p ř i v n i c e (tom) - Ještě před tím, než se zítra či v sobotu vydají voliči k urnám, by si všichni měli velmi pozorně přečíst pokyny pro voliče. Ty najdou v obálce spolu s volebními lístky pro komunální a senátní volby, které všichni voliči dostanou domů.

„Stačí totiž udělat při úpravě hlasovacího lístku nepatrnou chybu, například preferovaný kandidát bude označen v hlasovacím lístku místo křížkem fajfkou nebo kroužkem a celý lístek bude vyřazen jako neplatný. Volby budou organizačně složitější než v minulosti, protože se bude volit zároveň do místního zastupitelstva i do Senátu Parlamentu ČR. Proto by lidé, kteří jsou rozhodnuti jít volit, neměli přečtení pokynů opomenout,“ uvedla Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka kopřivnické radnice, která má volby na starosti.

Volby budou probíhat v pátek 13. listopadu od 14 do 22 hodin a v sobotu 14. listopadu je možno volit od 7 do 14 hodin. Voliči podle místa svého bydliště budou hlasovat v některém z dvaceti volebních okrsků - sedmnácti v Kopřivnici a po jednom v místních částech Vlčovicích, Lubině a v Mniší, které budou umístěny na stejných místech jako při červnových parlamentních volbách. „Přestěhovala se sice církevní škola sv. Zdislavy, ale místnost volebního okrsku, která ve škole byla, zůstává na stejném místě, tedy v prostorách Základní školy - náměstí,“ řekla Sopuchová.

Přestože volby do zastupitelstva i do senátu budou probíhat současně, lidé se mohou rozhodnout, že se chtějí zúčastnit jen jedněch či obou voleb.

Každý volič musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost a státní občanství buď občanským průkazem nebo cestovním pasem. Občanský průkaz nesmí mít prošlou platnost.

Pro nadcházející volby nebudou vydávány voličské průkazy, jak tomu bylo v červnových volbách. Kdo tedy bude ve dnech komunálních a senátních voleb mimo Kopřivnici, ten má smůlu a volit nebude. „Pouze pro senátní volby budou vydávány zvláštní seznamy, kam se mohou voliči nechat zapsat. Týká se to především nemocnic a vojenských posádek. Například obyvatel Kopřivnice, který bude ležet v den voleb v novojičínské nemocnici, tam může požádat o zapsání do zvláštního seznamu. Příslušná okrsková volební komise jej pak navštíví s přenosnou urnou a nemocný volič dá hlas kandidátovi do Senátu. Do zastupitelstva však takto volit nelze, stejně tak nebudou zvláštní seznamy v místech, kde senátní volby neprobíhají, tedy ve dvou třetinách volebních obvodů,“ podotkla Sopuchová.

V každé volební místnosti budou dvě urny - jedna pro senátní a druhá pro komunální volby. Obálky pro senátní volbu budou malé bílé a pro komunální velké šedé. „Pokud si volič urny poplete, nic se neděje. Pokud však splete lístky a například hlasovací lístek pro senátní volby vloží do šedé velké obálky nebo dá do jedné obálky oba lístky, je jeho volba neplatná,“ upozornila Sopuchová.

Také hlasovací lístky musejí být správně vyplněny. Při senátních volbách se bude vybírat jeden kandidát ze šesti. Pro komunální volby pak existují tři možnosti úpravy hlasovacích lístků. Volič si může vybrat celou volební stranu a označí ji křížkem. V takovém případě strana získává dvacet jedna hlasů - tolik je kandidátů v jedné straně a tolik bude zastupitelů. Pouze Marie Pešlová, přestože je volební stranou, může získat maximálně jeden hlas od voliče, protože je na kandidátce sama. V případě volby Pešlové je možno dát hlas i jiné straně, která pak získá jen dvacet hlasů nebo vybrat libovolných dalších dvacet kandidátů z jiných stran.

Druhou možností úpravy lístků pro komunální volby je zakřížkování kandidátů bez ohledu na politické strany. „Preferencí pro jednotlivé kandidáty ale nesmí být více než jedenadvacet. Pak by byl hlasovací lístek neplatný. Dát preference menšímu počtu kandidátů je však možné,“ řekla Sopuchová.

Poslední možností úpravy lístků je kombinovaný způsob, kdy volič označí jednu politickou stranu a ještě dá preference jednotlivým kandidátům. Preferenční hlasy pak jsou odečteny od hlasů strany. Například volič zaškrtne stranu ČSSD, ale dá hlas ještě pěti kandidátům z kandidátky KSČM. V takovém případě se ČSSD počítá jen šestnáct hlasů.


Bývalý provozovatel koupaliště Boháč říká, že zaplatil až moc

K o p ř i v n i c e (tom) - Někdejší provozovatel koupaliště Petr Boháč, po kterém radní stále vymáhají peníze, které dluží městu, tvrdí, že město nijak finančně nepoškodil, spíše naopak. Boháč to řekl v souvislosti se zprávou v minulém vydání Kopřivnických novin, v níž se pravilo, že se městská rada na svém zasedání opět zabývala vymáháním dluhů po Boháčovi.

Petr Boháč ke svým dluhům uvedl:

Na úvod mého pohledu uvedu stručná fakta:

- v roce 1995 jsem podepsal nájemní smlouvu na areál koupaliště na 5 let se splatností nájmu v prvním roce a to částku 700 tis. Kč
- v září 1995 jsem zaplatil 200 tis. Kč
- od října 1995 jsem se snažil rozložit nájem na delší dobu a udržet si nájem
- v prosinci 1995 město zaujalo stanovisko: „zaplať“. Od té doby se snažím sehnat peníze k zaplacení závazku, jak mi později určil soud, včetně soudních poplatků, tedy ve výši 718 036 Kč
- dne 24. 3. 1998 jsem splatil celý závazek t. j. 718 036 Kč
- dne 23. 6. 1998 jsem uzavřel dohodu o splacení úroků z prodlení na částku 237 366 Kč

První splátku jsem uhradil v termínu, druhou mi MR odložila na 10. 11. 1998, tedy ve shodě. Proto se ptám: proč mě radnice opět haní v novinách jako neplatiče? Vždyť doposud jednala nesmírně arogantně, bez náznaku kompromisu, se snahou ublížit a pošpinit, jen aby si držela svůj štít. Ano, podepsal jsem velmi nevýhodnou smlouvu. Ale za to jsem tvrdě zaplatil. Nikdy nebyla snaha řečení pravdy celé a to, že jsem si žádné peníze od města nepůjčil, ani jsem je nikomu neukradl. Domnívám se, že by bylo serióznější, kdyby obec řekla: hlupák Boháč nám za 1,5 měsíce nájmu zaplatil necelý milion a zato budou Kopřivničané chodit 4 roky na koupaliště zdarma. Udělal jsem chyby, ale ne se špatným úmyslem. Nikomu nepřeji podobný zážitek.


Domácím se jízdy na Velké ceně Superioru příliš nevydařily

Foto 2

K o p ř i v n i c e (jk) - Druhý ročník Velké ceny Superior, který měla podle očekávání pořadatelů velmi solidní zastoupení nejen českých, ale i zahraničních závodníků, přinesl domácímu klubu uspokojení především po stránce zabezpečení veškerých organizačních záležitostí.

„Myslím, že se nám závody podařilo uspořádat na úrovni, a že máme pro příští rok šanci ucházet se o pořadatelství pod hlavičkou Českého krasobruslařského svazu, horší to bylo s vystoupeními našich závodníků,“ míní trenérka kopřivnického FSC Vladimíra Milčinská.

Komplexní pohled opravdu nenapovídá tomu, že by domácí zazářili, někteří však absolutorium zaslouží. Patří k nim určitě Radek Horák, který vyhrál kategorii seniorů, a potvrdil tak svou výkonnost, která jej řadí do reprezentace. „Spokojený jsem s volnou jízdou a samozřejmě s umístěním. Jsem rád, že jsem jel, i když to ve středu vypadalo, že se závodu kvůli nemoci vzdám, tak jako to udělal Lukáš Rakowski, který by mi zde asi nejvíce konkuroval. Ten, i když dneska nejel, však údajně trénuje, takže mám spíš pocit, že se po porážce v Brně chtěl vyhnout přímé konfrontaci,“ řekl Horák po exhibičním vystoupení, na kterém vystoupil stejně jako další vítězové.

Domácí klub získal ještě jednu medaili, a to zásluhou Michaely Žídkové, která potom, co v závodě zajela své maximum, obsadila mezi nováčky třetí příčku. Ve stejné kategorii skončily na 5. a 6. místě ještě Kubátková a Mášová, 11. potom Tereza Výborná. „Byly to pro ně letos první závody, takže svoje udělala tréma, ale dá se říci, že zajely dobře, vyjádřila se k výkonu posledně jmenovaných trenérka Milčinská.

Premiéru si v kategorii mladších žáků odbyl Ivan Macho. „Přechod do vyšší třídy, kde se již jede krátký program i volná jízda, udělal své, odpovídá tomu i sedmé místo. Důležité je však to, že v této kategorii má šanci jet M ČR,“ říká Milčinská. Mezi mladšími žačkami zajela svůj standard, který stačil na 12. místo, Dominika Sovjáková, to, co umí předvedla i Poláková (15.).

Medailové naděje byly vkládány do Radka Dreslera a Jiřího Klowersy, nakonec však oba skončili těsně pod stupínky vítězů. Dresler si vytvořil výbornou výchozí pozici pro volnou jízdu v krátkém programu, po kterém figuroval na druhé příčce, ale jak sám tvrdí tréma i chyby ho odsunuly na pátou pozici. Klowersa se chybám také nevyhnul, 4. místo, které mu patřilo po krátkém programu, mu zůstalo i po volné jízdě. Pavlína Klowersová závod pro zranění kolena neabsolvovala. „Zatím ještě nevíme, zda je vaz, který ji zlobí jen natažený, takže jsme závod pro jistotu vypustili,“ vyjádřil se ke zdravotnímu stavu závodnice E. Milčinský.


Květinám v kancelářích odzvonilo, byly pro pracovníky nebezpečné

K o p ř i v n i c e - V kancelářích správní budovy Tatry úředníkům skončilo zahradničení. Mnohé kytky musejí zmizet. Proč? Ptali se tatrováci. Že by se Tatra snažila ušetřit peníze za vodu, kterou jsou květiny zalévány? To zaměstnanci neví. Ani personální ředitel Rudolf Truchlý, autor této novinky, se ke svému nařízení nechtěl vyjádřit.

„Nejednalo se vůbec jen o kytky. Ty byly pouze jednou z věcí, která do řady doporučujících opatření nějakým způsobem spadla. Jde o to, aby prostory, kam chodí nejvíce lidí, to znamená personální oddělení, získaly nějakou důstojnou vizáž. S tím souvisí zkulturnění jednotlivých kanceláří. A také z hlediska bezpečnosti, aby tam nebyly zbytečné věci, které potom také stěžují i práci všech ostatních,“ řekla tisková mluvčí společnosti Tatra Eva Kijonková.

Zatímco jinde se považují květiny za ideální pro zkulturnění prostředí, neboť jsou nejen krásné, ale vytvářejí v místnosti i příznivé mikroklima, v Tatře je tomu naopak.

Také úředníci potvrdili, že v nařízení personálního ředitele nejde pouze o květiny. „Lidé se nyní musejí i kulturněji oblékat, což je jistě chvályhodná tendence, kdyby ovšem podnik nešetřil i na vytápění. Sedět v kanceláři v předepsaném oděvu totiž snese jen otužilec. Zavání to buzerací,“ říkají o nařízeních personálního ředitele úředníci.

„Kdyby šlo jen o doporučení, asi těžko by někdo chodil kontrolovat, zda je všechno tak, jak bylo řečeno. Nikdo si také nedovolí, proti tomu nic namítnout, neboť by to znamenalo podepsat si výpověď,“ shodlo se několik administrativních pracovníků Tatry.

Ti také nechtějí, aby byla uvedena jejich jména, neboť důsledek by byl týž. „V Tatře se vyhazuje za větší hlouposti,“ tvrdí. Kijonková sama prý chápe, že zásah do zaběhnuté praxe některým lidem vadí, a dodává, že sama má květiny v kanceláři dál.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Předvolební boj byl nečistý, řekl Jalůvka

K o p ř i v n i c e (tom) - Boj před komunálními volbami neprobíhal korektně. Řekl to starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, který je zároveň volebním lídrem ODS pro komunální volby, v reakci na trestní oznámení, které na něj mělo být podáno.

Týden před volbami totiž bylo pravděpodobně podáno trestní oznámení na Jalůvku kvůli zneužívání služebního auta radnice k soukromým účelům. Kopii oznámení, pod kterým byl podepsán zdejší podnikatel Bohdan Wojkowský, pak obdržela redakce Moravskoslezského dne. Redaktor dne Josef Gabzdyl však potvrdil, že se Wojkowský od oznámení distancuje. „Půjde buď o nějaký podvrh nebo o předvolební provokaci. S Wojkowským jsem mluvil a byl šokován tím, že někdo zneužil jeho jméno,“ řekl Gabzdyl.

Jalůvka uvedl, že jej Wojkowský poté, kdy se o trestním oznámení dozvěděl, sám kontaktoval a ujistil jej, že s tím nemá nic společného. „Nemám nejmenší důvod si myslet, že si pan Wojkowský na mne vymýšlí trestní oznámení. Naopak jsem přesvědčen, že jde o nečistý předvolební boj ostatních stran. Falešné podání trestního oznámení, jež má očernit některé dnešní radní, bylo přitom šikovně načasováno těsně před volby. Pokud se toho totiž některé noviny chytnou a záležitost zveřejní bez toho, aby prokazatelně zjistily, že nejde o podvrh, těžko se stihnu před volbami ještě nějak bránit,“ uvedl Jalůvka. Dodal, že sice má podezření, kdo za touto akcí stojí, ale nemůže to stoprocentně prokázat. „Proto jsem se rozhodl podat trestní oznámení na neznámého pachatele pro pomluvu a křivé obvinění,“ doplnil Jalůvka.

Zdůraznil přitom, že služební auta nikdy k nelegálním účelům nepoužíval. „Používám vůz radnice i k práci poslance, ovšem po schválení městskou radou a platím za to. Zde nejde o nic ilegálního, to mohl kdokoliv zjistit z veřejně přístupného usnesení ze zasedání městské rady,“ podotkl Jalůvka.


Hlasy budou sečteny asi již v sobotu

K o p ř i v n i c e (tom) - Výsledky voleb do zastupitelstva se lidé dozvědí ihned po jejich sečtení, kdy je místní volební komise vyvěsí na úřední desce na radnici.

„Občané se mimo jiné samozřejmě dozvědí jména zvolených členů nového zastupitelstva, počty hlasů, které strany obdržely v jednotlivých volebních okrscích, a procento účasti voličů v okrscích,“ řekla Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka kopřivnické radnice, která má volby na starosti.

Vzhledem k tomu, že sčítání hlasů bude prováděno pomocí výpočetní techniky, očekává se zveřejnění výsledků voleb již v sobotu v noci. „Doufám, že do půlnoci budeme s počítáním volebních výsledků hotovi,“ podotkla Sopuchová.

O tom, kdo bude zasedat v místním zastupitelstvu následující čtyři roky, se lidé dozvědí zřejmě i z teletextu kopřivnické kabelové televize a samozřejmě se volebními výsledky budou podrobně zabývat příští týden i Kopřivnické noviny.

Kromě toho, kdo se stal členem městského zastupitelstva, se čtenáři Kopřivnických novin dozvědí i to, jakou měli kandidáti podporu v jednotlivých volebních okrscích, jaká byla ve volbách účast a podaří-li se redakci novin bezprostředně po volbách (vzhledem k uzávěrce vydání nejpozději v neděli) získat reakce a vyjádření úspěšných kandidátů k výsledkům komunálních voleb, rovněž je čtenářům zprostředkujeme.

Jak na úřední desce, tak v televizi i v Kopřivnických novinách budou také informace o výsledcích voleb do Senátu. Kopřivnické noviny opět připraví i tabulku, ze které se čtenáři dozvědí, jakou podporu měli jednotliví kandidáti do horní komory Parlamentu ČR ve volebních okrscích.


Všichni doufají, že se volby nebudou muset opakovat

K o p ř i v n i c e (tom) - Všichni lidé, kteří mají co do činění s přípravou a průběhem komunálních a senátních voleb, doufají v to, že volby proběhnou v klidu a regulérně. Přesto se může stát, že budou volby neplatné. „Není to příliš pravděpodobné, ale stát se to může,“ připustila Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka kopřivnické radnice, která má volby na starosti.

Podle ní však všechny kandidátní listiny byly zaregistrovány bez nejmenších problémů, žádná volební strana neodvolala svého kandidáta a dosud nebyla projednána ani žádná stížnost. „Změna nastala pouze u kandidátní listiny ČSSD, kde z důvodu úmrtí nekandiduje kandidát s číslem 21 M. Křenek,“ řekla Sopuchová.

Dodala, že podle zákona o volbách má každý občan, zapsaný do seznamu voličů ve volebním okrsku, a každá volební strana možnost se po skončení voleb domáhat soudního přezkoumání podané stížnosti proti vydání osvědčení o zvolení. Pokud soud zjistí, že výsledky byly špatně spočítány, musejí se výsledky přepočítat a vydá se nové osvědčení o zvolení jinému kandidátovi.

Pokud však soud zjistí, že volby proběhly v rozporu se zákonem, výsledky se zruší a musejí proběhnout volby náhradní. Termín pro opakování voleb by byl stanoven později a současným zastupitelům by se prodloužil mandát až do opakovaných voleb.


Prezident Havel pozval na Hrad také Jalůvku

P r a h a (tom) - Jedním ze šesti set starostů, které minulý týden pozval prezident republiky Václav Havel na Hrad, aby jim poděkoval za práci v končícím volebním období, byl i starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

„Byli jsme pozváni do Španělského sálu. Pan prezident pronesl krátký projev, ve kterém řekl, že si cení naší práce a poděkoval nám za ni. Já jsem mu potom předal knihu Jiřího Tichánka o historii Kopřivnice, kterou město vydalo k padesátému výročí svého povýšení,“ řekl Jalůvka.


Volit do Senátu se asi bude nadvakrát

K o p ř i v n i c e (tom) - Pokud ve volbách do Senátu nezíská ve volebním obvodu některý z kandidátů více než padesát procent hlasů, uskuteční se o týden později druhé kolo voleb, kam postoupí dva nejúspěšnější kandidáti.

Senátorem se potom stane ten, který získá více hlasů. V případě zisku stejného počtu hlasů rozhodne los. Volební místnosti pro druhé kolo senátních voleb budou otevřeny v pátek 20. a v sobotu 21. listopadu ve stejné době, jako při prvním kole. Hlasovací lístky pro druhé kolo voleb dostanou lidé přímo ve volebních místnostech, nepřijdou jim tedy domů poštou.


Zastupitelé nového starostu zvolí až na konci listopadu

Foto 3, Foto 4

K o p ř i v n i c e (tom) - Členové nového zastupitelstva již budou sice známi zřejmě v sobotu v noci, kdo však bude zasedat v městské radě a kdo usedne do křesla starosty a jeho zástupce, se pravděpodobně nerozhodne dříve než na konci listopadu. První zasedání nového zastupitelstva, které vzejde z víkendových voleb, bude svolávat městská rada. Současný starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS) minulý týden uvedl, že zasedání se pravděpodobně uskuteční až 30. listopadu.

„Konat se bude v domě kultury v kině Puls a začínat bude ve dvě hodiny po obědě. Měl by zde být zvolen starosta a jeho zástupce či zástupci a ostatní členové městské rady,“ uvedl Jalůvka.

„Předpokládám, že hned po volbách budou strany spolu jednat o složení budoucí rady a o kandidátech na místo starosty. Podobně jsme po posledních volbách jednali také. Možná však tato jednání budou zbytečná, protože vím o tom, že některé strany již jednaly, aniž by proběhly volby,“ řekl Jalůvka s tím, že ODS zatím s nikým o povolebním obsazení funkcí na radnici nejednala. Neupřesnil ani, které strany již mají být dohodnuty.


Ministr Grégr: Management za současné potíže nemůže

Foto 5

K o p ř i v n i c e (tom) - Vláda minulý týden opět demonstrovala svou názorovou nejednotnost. Zatímco premiér Miloš Zeman před čtrnácti dny v Ostravě mluvil o managementu Tatry jako o „neschopných impotentech“, kteří musejí z automobilky odejít, aby se vláda vůbec problémy Tatry zabývala, ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr mluví jinak.

„Já si myslím, že situace ve většině českých podniků, které mají podobné potíže jako Tatra, a mohl bych jich jmenovat třicet, není záležitostí managementu, ale většinou je to zapříčiněno dlouhodobým nepodnikatelským prostředím, které v republice existuje od roku 1992. Já zatím nemám důvod si myslet, že dnešní vedení Tatry je špatné,“ řekl Grégr.


Na Fojtství probíhá výstava, která mapuje vývoj krajiny

K o p ř i v n i c e (dam) - Výstavu Člověk a krajina, mapující vývoj krajiny na Kopřivnicku a ve Štramberku, kterou pořádá Regionální muzeum a občanské sdružení Blud, mohou Kopřivničané navštívit ve výstavní síni muzea Fojtství až do konce tohoto roku.

Autorem výstavy je Dalibor Kvita. Ten sestavil rekonstrukce řezů vegetace na kopcích v okolí města v jednotlivých historických obdobích.

Návštěvník se tak může dozvědět, co na Kotouči nebo na Bílé hoře rostlo od pravěku až po dnešek.

„Při tvorbě těchto řezů jsem vycházel jednak z literatury, ale také z faktorů, které vegetaci ovlivňují, to znamená nadmořské výšky, geologických podmínek a podobně. Pro upřesnění podmínek přímo na naši oblast jsem používal i výsledky starých průzkumů jeskyní na Kotouči a archeologických výzkumů Šutyrovy studánky a dalších lokalit,“ řekl Kvita.

Na výstavě je také velké množství historických fotografií, včetně leteckých, ty jsou také vystaveny, ale i současné snímky, což umožňuje zajímavé srovnání změn v krajině.


Do škol nezatéká přes střechy, ale vlhnou základy budov

K o p ř i v n i c e (dam) - Stav budov škol ve městě není vysloveně katastrofální, vyžaduje ovšem nevynechat ani jeden rok náklady na opravy a údržbu, jinak se situace může vyhrotit. „Teď se každý rok opravy v určitém rozsahu prováděly. Poslední rok se udělal obrovský pokrok v opravách střech. Díky tomu s nimi nemáme žádný výrazný problém,“ řekla vedoucí odboru školství kopřivnické radnice Radomíra Michálková.

Co ale školy tíží, jsou základy jednotlivých budov. Špatná situace je například ve škole - náměstí, v domě dětí či ve školce pro děti s vadami řeči. Opravy závad si vyžádají obrovské investice.


Nové domy pomohou snížit anonymitu nájemníků

K o p ř i v n i c e (dam) - Vytvoření osobnějšího vztahu mezi jednotlivými nájemníky si mimo jiné slibuje vedoucí odboru rozvoje města kopřivnické radnice Milan Šmíd od nových šestibytových domů, které by měly vyrůst na ulici Pod Bílou horou.

„V těchto domech, kde bude bydlet šest rodin, by se měla narušit anonymita mezi lidmi, kterých je ve velkých panelových domech hodně a vzniknou takové malé komunity,“ míní Šmíd. Domy budou postaveny v klidové zóně a nepůjde o žádnou hustou zástavbu. Mezi oběma domy bude upraveno prostranství pro dětské hřiště, které by sloužilo pouze jejich nájemníkům. Počítá se také se zřízením dostatečného množství odstavných ploch na parkování, které jinak v Kopřivnici citelně chybí. Objekt samotný bude tvarován různými prolomeními do fasády. Vzniknou tak zajímavé prvky, jako například lichoběžníkové arkýře prosvětlující prostor domu. Byty se dají zařadit jako lepší standard, je zde větší obývací pokoj, který má na délku téměř sedm a půl metru a bez problémů se tam vejde i jídelní kout. Třípokojový byt, sestávající z obývacího a dětského pokoje, ložnice a kuchyně, doplní chodba a komora. V domě také budou čtyři garáže, komory a sušárny. Byty mají tu zvláštnost, že jejich okna jsou otočena na tři světové strany. Další specifikum je poměrně velký balkon, který je v přízemních bytech nahrazen zimní zahradou.

Byty také nebudou napojeny na centrální vytápění, ale každý bude mít svůj plynový kotel a možnost regulovat spotřebu tepla.


Výroba limuzín byla pohřbena již dávno

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Chyby, vedoucí až k úplnému zastavení výroby osobních aut v Tatře, rozhodně nejsou staré jen několik let. Odborníci je vidí mnohem dále v minulosti.

Výroba osobních a nákladních automobilů byla kdysi vyrovnaná. Vzestup výroby nákladních automobilů byl spojen s válečnými konflikty, první sériová výroba se rozběhla v roce 1914 v souvislosti s první světovou válkou. Jinak se automobilka řídila poptávkou na trhu, když byl zájem o osobní vozy, dělaly se ty, a když zákazník požadoval nákladní, tak se dělaly nákladní.

Až po druhé světové válce se začala Tatra profilovat na výrobce nákladních automobilů. „Všechno to vzešlo z nesmyslného rozhodnutí Československé vlády v roce 1951, kdy zakázala výrobu Tatraplánů v Kopřivnici a násilně ji převedla do Mladé Boleslavi. Za dva roky museli v Boleslavi vyrobit 2 100 Tatraplánů. To byl začátek konce výroby osobních automobilů. T 603 se ještě prodávala, neboť to měla relativně jednoduché v tom, že se k nám nic jiného nevozilo. T 613 už to měla horší a po roce 1989, kdy na náš trh vstoupily světové automobilky, ztratila Tatra konkurenceschopnost zcela,“ řekl o osobní výrobě v Tatře historik a kurátor sbírek jejího technického muzea Petr Marek.

Vláda rozhodla o specializaci Tatry paradoxně právě v době, kdy automobilka byla v tomto oboru na absolutní světové špičce. Tatra totiž s aerodynamickým tvarem Tatraplánů předběhla dobu o několik let a začala jako první na světě dělat aerodynamické vozy sériově.

„To, co se stalo v padesátých letech, bylo v důsledku studené války a s ním spojeného politického napětí. Tatra měla ve svém programu terénní automobil T 111 a proto měla vyrábět hlavně pro armádu, neboť ta potřebovala vozový park obměnit. Vláda uvažovala tak, že v republice není třeba výrobce reprezentačních osobních aut, neboť ta se měla vozit z tehdejšího SSSR. To se však po několika letech ukázalo jako mylné a začala se vyrábět T 603,“ uvedl další zaměstnanec muzea Stanislav Monsport. V příborském závodě nikdy nevznikaly celé automobily - v Příboře se dělaly pouze motory a některé díly. Až koncem padesátých let vyrostla většina příborských výrobních hal. Tehdy se do Příbora také vůbec poprvé přesunula montáž, i tehdy se však karosérie dělaly v Kopřivnici.

Posledním modelem osobního vozu, který opustil brány příborské Tatry, byla T 700. Ta si však nenašla zákazníky a příborský závod nyní zkrachoval.


Kultura

Soutěž Tatra letos přilákala mnohem méně tanečníků, než v minulosti

Foto 1, Foto 7, Foto 8

K o p ř i v n i c e (dam) - Výrazně nižší počet startujících párů mohli minulou neděli vidět diváci na dvaatřicátém ročníku taneční soutěže Tatra 98.

Zatímco v loňském roce startovalo v kategorii standardních tanců 32 párů, latinu tančilo 25 dvojic, letos to bylo pouze deset párů ve standardních a devatenáct v latinskoamerických tancích. Navíc oproti minulému ročníku se mohly soutěže zúčastnit i páry tančící ve třídě A, kdežto loni tuto možnost měly jen páry mezinárodní třídy M.

Pokles zájmu ze strany tanečníků byl pravděpodobně dán tím, že letos byla Tatra soutěží pohárovou a nikoliv ligovou. To znamená, že si tanečníci z Tatry neodvezli žádné body. Na Tatře 98 v místním kulturním domě mezi sebou soupeřily páry tříd A a M pouze o věcné a peněžité ceny. Přičemž tři tisíce korun za první místo není při finanční náročnosti tohoto sportu asi příliš motivující.

Nejprve bylo na programu předkolo a semifinále ve standardních tancích. Program začal v deset hodin dopoledne a kvůli malému počtu přihlášených párů byly v průběhu celého dopoledne vyřazeny všehovšudy čtyři páry. Tomu odpovídal i počet diváků, kterých přišlo jen několik desítek.

O odpolední program byl zájem již podstatně větší, a to asi hlavně díky tomu, že o latinskoamerické tancování je tradičně větší zájem. V jeho průběhu se kromě předkola rozhodovalo i o účastnících večerního finále v této kategorii. O to mezi sebou soupeřilo devatenáct párů, přičemž několik z nich se objevilo již na soupisce standardních tanců.

Před osmnáctou hodinou se již sál kulturního domu začal plnit hosty. Stejně jako v minulých letech byl tento program totiž zcela vyprodán a vstupenky zmizely jen několik hodin po té, co byl jejich prodej zahájen.

Večerní galaprogram začal nástupem finálových párů soutěže ve standardních tancích. Po krátkém roztančení začalo finále, ve kterém páry postupně porotě a divákům předvedly waltz, tango, valčík, slou foxtrot a qickstep.

Pětičlenná porota nakonec jednomyslně na první místo vybrala pár Jan Halíř, Markéta Šramková z Tanečního klubu Proxima Olymp Olomouc, kteří zcela suverénně získali od všech porotců za všechny tance nejnižší známky. Na druhém místě skončil pár Josef Koubek a Jana Krtičková klubu Krok Hradec Králové, který se jako jediný probojoval do finále standardních i latinskoamerických tanců. „Měli jsme to dnes velmi zajímavé, nečekali jsme, že bude finále až večer a proto jsme jeli zpět do Olomouce, kde jsme se zúčastnili tréninku formace, kterou připravujeme na mistrovství republiky a pak jsme se znovu vrátili,“ řekla těsně po vyhlášení výsledků Markéta Šrámková. Vynikající pocity z vítězství podle Halíře také znásobila dobrá úroveň párů a jednoznačné vítězství.

Po krátké přestávce mohlo již začít to, kvůli čemu do kulturního domu přišla asi většina diváků, totiž finále soutěže v latinskoamerických tancích. Své umění předvedli nejen v předepsané sambě, čači, rumbě, pasu doble a jiveu, ale při představování bylo možné vidět i polku.

Již během průběhu finále, které je bodováno veřejně, bylo zřejmé, že na první místo vystoupí Jiří Kosydar s partnerkou Martinou Ralíkovou. Ti za svůj klub Akcent Ostrava tančí jen několik měsíců, když předtím opustili LR Cosmetic Dance Team, jehož zástupce včetně druhých Miroslava Hartmanna a Andrey Deškové v průběhu soutěže porazili. Nemalé problémy tanečníkům působil také kluzký parket a mnohé stály pády i postup. Tyto nepříjemnosti se nevyhnuly ani oběma vítězným párům

„V prvním kole se nám také stala taková nepříjemnost, nejprve jsem si klekla a potom úplně sedla,“ řekla Markéta Šrámková. „Když je dobrý tanečník, tak si s tím poradí. Je samozřejmě důležité si dobře připravit boty,“ dodal její partner. Také vítězům latiny to v Kopřivnici klouzalo. „Stala se mi malá nehoda v prvním kole a později to bylo už v pořádku,“ řekl Jiří Kosydar.

K Tatře samozřejmě vždy patřilo mnoho doprovodných vystoupení. Ani letošní ročník nebyl výjimkou. V průběhu dne se několikrát na parketu objevil mistr světa ve stepu Miroslav Spáčil. Třikrát vystupoval Pražský komorní balet. Diváci mohli rovněž vidět formace ostravského tanečního klubu Jarky Calábkové. Možnost vystoupit dostaly i místní soubory ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana, taneční skupina Zdeňky Havlové a další.

Největší taneční událost roku ve městě byla využita i k ocenění lidí, kteří pro tuto kulturní oblast dělali a dělají velmi mnoho. Ocenění za dlouholetou záslužnou činnost v oblasti tance z rukou starosty města Josefa Jalůvky převzala choreografka a učitelka tance Zdeňka Havlová, stejně jako bývalý taneční mistr a choreograf Daniel Hruškovič.


Katolický dům slouží osvětové činnosti již osmdesát pět let

K o p ř i v n i c e (red) - Kopřivnický katolický dům slouží osvětové činnosti již celých 85 let, i když po dobu německé okupace a v éře poúnorového režimu pod jinou správou. Katolický dům byl postaven již v roce 1913, aby sloužil kopřivnické Katolické besedě k provádění své činnosti. Beseda od svého vzniku sdružovala místní, převážně křesťansky založené kulturní, sportovní, odborářské, politické a jiné aktivity.

Od roku 1991 je dům v péči obnoveného výboru Katolické besedy Kopřivnice a slouží k vzdělávání lidí a obohacení kulturního života ve městě. Osvětová činnost v domě je samozřejmě nezisková a k naplnění rozpočtu musí výbor besedy počítat s krátkodobým pronajímáním místností domu. Výbor navázal spolupráci s divadelními soubory v okolí, některé akce provedl s místními zahrádkáři, pořádá koncerty i festivaly se zdejšími pěvci. Beseda sází na aktivitu Skautů a Křesťanské mládeže. Ta v katolickém domě užívá převážně sklepní místnosti a prostory si svépomocně upravuje, aby sloužily nejen ke hrám, ale i další činnosti.


Dechový orchestr uzavře sérii letošních koncertů

K o p ř i v n i c e (dam) - Slavnostní koncert, pořádaný 14. listopadu v kulturním domě, by měl uzavřít letošní velmi nabitý program Městského dechového orchestru.

„Slavnostní koncert je pro nás vrcholem celoročního snažení. Na tyto koncerty si zveme i posily. Tentokrát si s námi zahraje například Pavel Hromádka a mnozí další. Je to koncert, na kterém by kapela měla odvést maximální výkon,“ řekl vedoucí orchestru a dirigent Alois Hrnčárek.

Orchestr měl letos nejbohatší sezonu ve své historii vůbec. Odehrál dvacet sedm vystoupení, což je na dechový orchestr velmi slušné číslo. To znamená, že kapela je dobře rozehraná, ale nevýhodou tohoto vytížení je to, že nebylo možné připravit takový repertoár, aby všechny skladby byly novinkou.

„Mojí snahou je, aby na koncertě zazněl zcela nový program. Tentokrát na něm zazní i skladby, které mohli lidé v průběhu roku slyšet. Dvě třetiny sice budou tvořit nové skladby, ale objeví se i kusy, které jsme hráli již dříve,“ uvedl Hrnčárek.

Zajímavostí tohoto koncertu je také to, že celý bude nahráván Českým rozhlasem Ostrava a pokud se vše dobře podaří, měly by z něj vzniknout kompakt disky, eventuelně magnetofonové kazety, které budou sloužit k propagaci orchestru.

V minulých ročnících koncertu se stalo zvykem, že kromě Aloise Hrnčárka, řídil orchestr také hostující dirigent. Ani letošní slavnostní koncert nebude výjimkou. Nemocného Bedřicha Pukovce však nahradí Boris Hajdušek z Frýdlantu.

Oproti uplynulým ročníkům si posluchači také užijí více zpěvu. Tentokrát vystoupí tři zpěváci. „První půlka programu bude výhradně koncertní a zazní na ní pouze instrumentální skladby. Ta druhá bude již oddechovější,“ slíbil dirigent. Na koncertě tedy zazní skladby Dvořáka, Verdiho, Carl Maria von Webera, ale i Zdeňka Krotila, Charlieho Chaplina a dalších.

Koncert je pořádán v rámci padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město a měl by celý seriál akcí, pořádaných k tomuto jubileu, uzavírat. Své malé výročí na něm však oslaví i samotný orchestr, neboť ve městě funguje již pět let.

Hned v lednu následujícího roku bude orchestr čekat další důležité vystoupení, a to na evropské soutěži dechových orchestrů.


Vojín Ryan se bude promítat dvakrát denně

K o p ř i v n i c e (dam) - Jeden z nejočekávanějších snímků letošního roku se dostává i na plátno kopřivnického kina Puls. Od dvanáctého do osmnáctého listopadu v kině totiž dvakrát denně se bude promítat film Zachraňte vojína Ryana.

Tímto snímkem se k tématu nejstrašnějšího vojenského konfliktu tohoto století vrací režisér Steven Spielberg. Po veleúspěšném Shindlerově seznamu se Spielberg zaměřil již přímo na boj v prvních liniích.

Krátce po vylodění, spojeném s nepředstavitelným masakrem, dostává oddíl kapitána Millera neobvyklý úkol, zachránit nejmladšího a posledního žijícího ze čtyř bratrů Ryanových. Proč mají nejvyšší kruhy americké armády zájem právě na záchraně tohoto vojína, když kolem něj denně padnou stovky podobných? V posledních několika týdnech totiž padli všichni tři jeho bratři, proto se musí alespoň nejmladší vrátit zpět domů k matce. Vydat rozkaz, jímž byl Ryan převelen zpět do Spojených států, nebylo obtížné, ale jeho jednotka se podílela na výsadkové akci v týlu nepřítele. To znamená, že pokud tento voják vůbec žije, nebude rozhodně jednoduché jej zachránit. Přesto se osmičlenný oddíl kapitána Millera (Tom Hanks) vydává na záchrannou výpravu.

Celý film začíná ohromující válečnou scénou při vylodění spojenců v Normandii. Spielberg si navíc ještě vybral neblaze proslulou pláž Omaha. Spolu s kameramanem Januszem Kaminskim se Spielbergovi podařilo natočit jednu z nejpůsobivějších válečných scén vůbec. Dokumentární styl, který zvolil, se ukázal jako velmi vhodný. Již ve výsadkovém člunu vidíte náladu vojáků, jejich nervozitu a strach. Pak najednou člun přistane na mělčině, čelní vrata spadnou do vody a začínají jatka. Spielberg zachytil válku v celé její surovosti. Pláž je poseta mrtvými a zohavenými těly. Údy vojáků leží kus od jejich těl a písek vlhne krví. Také pokračování krvavé řežby pod hladinou moře je velmi neotřelé. „To, co je ve filmu vidět, není ani zdaleka to nejhorší, co jsem slyšel od veteránů,“ řekl o vojínu Ryanovi jeho režisér Steven Spielberg v rozhovoru pro časopis Cinema.

Celý film je obrazově stylizován tak, aby vypadal jako autentické záběry válečných kameramanů. Barvy jsou nedokonalé, přesně jako v dobách začátků barevných filmů a jejich sytost je do značné míry potlačena. Ve spojení s výpravou je konečný efekt vynikající.

Také Spielbergova režie je tradičně velmi precizní. Stejně dobře zvládá tisícovku komparsistů stejně jako intimní rozhovory mezi hlavní protagonisty. Až na pár výjimek také režisér nepoužívá monumentální scény. Místo toho se soustředí na to, jak prožívali válku lidé. Tomu samozřejmě pomáhají i vynikající herecké výkony. V čele ne příliš známého, ale velmi dobrého obsazení, stojí jediná hvězda Tom Hanks. Také díky němu je film Zachraňte vojína Ryana velmi přesvědčivý a emotivní. Nejde přitom o žádné vyznání hrdinským činům Američanů ve druhé světové válce, ale o velmi lidský snímek, který musí oslovit snad každého.


Dr(o)bečky z knihovny

Městská knihovna v Kopřivnici oznamuje všem občanům, že v době od 16. listopadu 1998 bude probíhat výprodej opotřebovaných knih. Nabízíme dětské knihy, beletrii, naučnou literaturu a knížky v angličtině za velmi příznivé ceny.

Prodej se uskuteční v rámci půjčovní doby.

Pondělí 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30
Úterý 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30
Středa zavřeno
Čtvrtek 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30
Pátek 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30

Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 12. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Strhující válečné drama Stevena Spielberga se odvíjí v prvních dnech invaze Spojenců v Normandii r. 1944. V hlavní roli Tom Hanks. Do 12 let nepřístupný

Pátek 13. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Sobota 14. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 18 hodin na Slavnostní koncert městského dechového orchestru. Koncert uvádí Zd. Baronová, zpívají Irena Laníková, Marie Melnarová, Jiří Kokeš, hostující dirigent Boris Hajdušek, řídí Alois Hrnčárek

Neděle 15. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na animovanou pohádku USA Hercules. V 17 a ve 20 hodin uvede Kino Puls válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin kriminální drama Mercury. Kód, který nelze dešifrovat. Chlapec, který zmizel. Agent, kterého nic nezastaví. V hlavních rolích: Bruce Willis, Alec Baldvin. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 16. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Úterý 17. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Středa 18. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Těšínské divadlo: G. Preissová - Gazdina Roba. Kolorit s lidovými zvyky a režisérova bohatá fantazie vtahuje diváka do neopakovatelné atmosféry příběhu z vesnického prostředí (platí divadelní předplatné)

Čtvrtek 19. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář. Maskovaný mstitel bojuje proti bezpráví. Výpravný dobrodružný film z produkce S. Spielberga s A. Banderasem a A. Hopkinsem v hlavní roli

V Kulturním domě Kopřivnice vystoupí v 19.30 hodin Žalman a spol. - Láska a smrt. Přední folková kapela představí nové CD „Láska a smrt“

Pátek 20. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář

Sobota 21. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a ve 20 hodin romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář

Neděle 22. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na animovanou pohádku USA Malá mořská víla. V 17.30 a ve 20 hodin uvede Kino Puls romantický dobrodružný film USA Zorro: Tajemná tvář

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční sci-fi Armageddon. K Zemi se řítí obří asteroid a katastrofu může odvrátit pouze riskantní záchranná akce


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 12. 11. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 13. 11. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 21, so 14. 11. 12 - 22, ne 15. 11. 9 - 19, po 16. 11. zavřeno, út 17. 11. 18 - 21, st 18. 11. 18 - 21, čt 19. 11. 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod.

Hokej: čt 12. 11. Šternberk - HC Kopřivnice (druhá část II. ligy mužů), so 14. 11. v 9 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín (4. tř.), v 11.15 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín (5. tř.) a v 17 hod. HC Kopřivnice - Rondo Brno (II. liga muži); ne 15. 11. v 9 hod. HC Kopřivnice - Karviná (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín (dorost) a v 16 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín (junioři); st 18. 11. v 19.30 hod. na ZS Kopřivnice TJ Frenštát p. R. - HC ČSAD Ostrava (regionální přebor 2. třídy)

Bruslení veřejnosti: čt 12. 11. 17 - 18.15 hod., so 14. 11. 14 - 15.30 hod.

Diskotéka na ledě: ne 15. 11. 19 - 20.30 hodin

Karate: v so 14. 11. v 10 hod. se uskuteční ve sportovní hale ZŠ E. Zátopka III. kolo NP karate ČR žáků + II. kolo seniorů

1. okresní liga futsalu 98/99: so 14. 11. se odehrají ve sportovní hale SOU Kopřivnice první utkání a to v těchto časových termínech: 8.30 V. Ú. K. Chaos Kopřivnice - Fleret Frenštát, 9.25 Fleret Frenštát - FC Lupres Team F-M, 10.20 FC Lupres Team F-M - V. Ú. K. Chaos Kopřivnice, 11.15 Virgin Sports N. J. - Chyba Team Libhošť, 12.10 Chyba Team Libhošť - FC Lavina Kopřivnice, 13.05 FC Lavina Kopřivnice - Virgin Sports N. J., 14.00 Megas Bordovice B - Victory F-M, 14.55 Victory F-M - New Jersey N. J., 15.50 New Jersey N. J. - Megas Bordovice B

Volejbal: so 14. 11. v 10 hod. v tělocvičně na ZS VK Kopřivnice - Swiag Brno (národní liga)

Rekreační turistika: so 14. 11. v 6.12 hod. odj. ČD Kopřivnice - Jablůnka ČD - žl. Pržno - u Holáňů - Václavsko - kateřinice - Ratiboř - žl. Borčínivka - Semetín - Vsetín ČD - odj. v 15.05 hod., návrat v 16.50 hod.; út 17. 11. v 8.10 Autobus. zastávka (Kolonie) Kopřivnice - zast. u Paličků - lesík - příborské paseky - Kopřivnice, ukončení akce ve 12 hod.; so 21. 11. v 3.57 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Svinov - Opava - Krnov - Bruntál kolem přehrad „Slezská harta“ + Kružberk - Svatoňovice Čd - odj. v 17.36 hod., návrat ve 20 hod.

X. ročník turnaje smíšených čtveřic v odbíjené: Pořadatel: TJ Kotouč Štramberk, MÚ Štramberk. Termín: sobota 21. 11. - neregistrovaní, neděle 22. 11. - registrovaní. Program:7.30 - 8.00 prezentace, 8.00 - 8.15 losování, 8.30 zahájení turnaje ve skupinách.

Podmínky:
- hraje se podle platných pravidel na třech zkrácených hřištích 13 x 9 m v tělocvičně TJ Kotouč Štramberk
- v každém družstvu musí být ve hře stále min. dvě ženy nebo dorostenky
- za registrované se považuje každé družstvo, kde budou hrát alespoň dva hráči či hráčky pravidelnou soutěž
- každý hráč či hráčka může hrát pouze za jedno družstvo

Přihlášky zasílejte do 16. 11. 1998 na adresu: Ing. Oldřich Škrabal, Bařiny 818, 742 66 Štramberk, nebo tel. TA-KO 89/22 37 (po - pá 6 - 14 hod.)


Výsledky

Házená: (MU ze st 4. 11.) ml. žáci B: KH Kopřivnice - DDM Val. Meziříčí 20:14 (13:6), střelci: Jahn 5, Váňa a Seidl 4, Novák 3, Dluhoš, J. Stanislav a Choleva 1; (MU z ne 8. 11.) minižáci A: KH Kopřivnice - DTJ Polanka 8:3 (3:1), - HC Zubří 7:14 (2:8), - SSK Vítkovice 4:9 (2:5), střelci: Palán 6, Polášek a Havrlant 4, Bondra 3, Socha a Baar 1

Hokejbal Kopřivnice: VII. kolo - II. NHbL: Sokol Poruba - Thunder bay Kopřivnice 3:3 (1:1, 2:1, 0:1), vyloučení: 2:2, využití: 0:0, góly: 2. a 33. Kijonka, 21. Mach. Sestava: Boháč - Smetana, Fabián, Lichnovský, Alaxa,  Merhaut, Vrbanec, Harok - Borák, Svoboda - Mach, Kijonka - Skála, Michálek

Hokej: RP dorostu: Karviná - HC Kopřivnice 3:6 (0:0, 1:3, 2:3), branky: Žáček 4, Šerý a Srba; RP juniorů: Karviná - HC Kopřivnice 5:1, branka: J. Michna; 8. tř.: Nový Jičín - HC Kopřivnice 7:1, branka: Plhal

Atletika: Miroslav Macíček z Kopřivnice doběhl v sobotním 22. ročníku Liptovského maratonu v kat. do 40 let na 5. místě, v čase 2:43,47 hod., jako nejlepší z českých běžců. Dařilo se i dalšímu maratonci z Tatry Kopřivnice Jiřímu Strakošovi, který v kat. nad 40 let skončil na 5. místě v čase 2:56,47 hod. Vítězem se stal Dimitri Pjatnichček z Ukrajiny.


Až zimní příprava dá základ konečným výsledkům

Foto 9

K o p ř i v n i c e - Poslední zápasy všech kopřivnických mužstev uzavřely před deseti dny kapitolu fotbalového podzimu, která přinesla především příjemné překvapení v podobě zlepšeného výkonu družstva mužů, naději na postup dorostu i solidní umístění žáků a benjamínků. Všechny však teprve čeká a nemine zimní příprava, která položí základ celému jaru i konečným výsledkům.

Muži se vzpamatovali v pravý čas

Závěr minulé sezony, kdy kopřivnické mužstvo dospělých dohrávalo mistrovskou soutěž I. B třídy s úzkým kádrem, bez motivace a tím pádem i nevalnými výsledky, byl značně rozpačitý. Nezájem hráčů byl pak i hlavní příčinou odchodu trenéra Kalicha do Příbora, spolu s ním tam odešel i záložník Návrat, a krátce poté dal mužstvu vale i útočník Šumný, kterému skončilo hostování z Kyjova.

Nejen z těchto, ale i finančních důvodů výbor klubu vážně uvažoval o zrušení mužstva dospělých, nakonec se přece jen soutěž hrát začala s nejistou budoucností. „Doplnili jsme významně kádr, přišel Hala, Strnka, kteří mužstvu po herní stránce značně pomohli, dále Duhoň a Šmelko a do přípravy jsme zapojili i loňské dorostence Masláka, Fersta, Svačka a Vrbu, čímž se nám kádr rozšířil na 24 hráčů,“ vzpomíná na úvod letošní sezony Jaroslav Reček,“ který se po dohodě výboru ujal trenérského žezla. Původně mu měl sekundovat kapitán Pítr, po třech úvodních zápasech se však po jeho boku objevil bývalý brankář Pavel Weber. V současnosti se na trenérství podílejí oba stejným dílem a vyvracejí spekulace o tom, že by extrovertní Weber z trenérského postu Rečka postupně vytlačoval. „To, že se někdy v novinách objeví pouze komentář Webra, je jednak otázkou toho, kdo má zrovna čas, ale i rozdílnosti našich povah, Pavel je zkrátka komunikativnější tip,“ shodují se.

Úvod sezony se domácím vydařil, a jak se později ukázalo, byl to velice důležitý fakt, který se podepsal na jejich zvýšené motivaci a bojovnosti. „Někteří začali hrát na postech, které jim daleko více sedí a tím se zlepšila i hra celkově. Výborný byl Slezák v bráně, který měl značnou zásluhu na tom, že mužstvo za podzim neutrpělo jedinou porážku, míč z vlastní sítě nemusel dolovat celkem 850 minut. Také obranné fázi není co vytknout, post stopera sedí Špačkovi jako ulitý, šlo to i Paciorkovi jako předstoperovi, zodpovědné byly výkony krajních obránců. Největším strůjcem úspěchu byla záloha, kde se jako volný hráč vynikajícím způsobem prosazoval Pítr. Jediným místem, kde nás tlačí bota je útok. Šudák s Šenkeříkem byli snaživí, ale chybí jim rozvážnost a hlavně zkušenosti,“ hodnotí hru i jednotlivce trenéři.

Za poctivý přístup k tréninku i zápasům chválí trenéři i lavičku, a přesto, ale možná i proto uvažují o určité dohodě s Vlčovicemi. „Uvažujeme o dočasném hostování našich čtyř hráčů, kteří jsou stabilně na lavičce, ve Vlčovicích, s tím, že my bychom posílili o jejich Strnku a Kudělku. Vše je v jednání,“ brzdí Reček předčasné závěry.

Na jaře se budeme snažit navázat na to, co jsme hráli na podzim. Samozřejmě se pokusíme potrápit vedoucí Příbor, především ale chceme, aby kluci měli z fotbalu radost a to zůstává hlavním cílem, říká Weber. Jaká bude jarní realita je však především otázkou zimní přípravy, která za pár týdnů vystřídá lehký udržovací trénink a následující přestávku. „Chceme, aby zimní příprava dodala hráčům jak fyzické, tak psychické síly, proto se budeme snažit tréninky upravovat tak, aby byly tvrdé, ale zároveň zábavné a nepříliš stereotypní. Uvažujeme i o pronájmu haly,“ zakončuje hodnocení Reček. Nejlepší střelci: Pítr 7, Strnka a Paciorek 3.

Dorost myslí na postup

Dorost, kterému na jaře postupové ambice do krajského přeboru zmařily v kvalifikaci Jakubčovice, na podzim dokázal, že se myšlenek na postup do vyšší soutěže rozhodně nevzdal. Po úvodní části sezony vévodí tabulce okresního přeboru s pětibodovým náskokem před ambiciózní Tichou, která se netají postupovým cílem. „Letní příprava zaměřená hlavně na fyzickou přípravu i na práci s míčem se nám vydařila. Postrádali jsme více přípravných zápasů, ale přesto jsme úvodní mistrovské utkání v Hostašovicích zvládli dobře (5:0). O dalších zápasech jednoznačně hovoří tabulka,“ říkají trenéři Neckář a Tomek. Kádr, který bojoval o postup, na jaře zůstal pohromadě až na tři hráče - Masláka, Svačka a Vrbu, kteří překročili dorostenecký věk a posílili mužstvo dospělých. „Nahradit Petra Masláka, především jeho herní přehled a zkušenosti, je zvlášť složité, ale věříme, že mladším klukům, ať už to jsou Plaček a Neckář, kteří přišli z žáků, či Milan Brunclík, Martin Kubiš, Lukáš Macek, Radek Toman, se to podaří. Šanci mají všichni, pokud budou mít chuť tvrdě trénovat a neustále na sobě pracovat,“ hodnotí současný kádr trenéři a dodávají. „Na jarní část soutěže se musíme připravit co nejlépe, zimní příprava bude tvrdá, ale jinak to ani nejde, chceme-li myslet na postup výš.“ Nejlepší střelec: Macek 19.

Žáci splňují předpoklady

Po čtvrtém místě v uplynulé sezoně by možná mnozí považovali současné 9. místo žáků (počítá se vždy umístění starších) v tabulce za nedůstojné, jak však před sezonou avizoval trenér Vilém Navrátil ml., projevil se přechod osmi stabilně hrajících hráčů do dorostu a umístění do desátého místa, které trenéři před sezonou považovali za reálné, tak žáci splňují. „Podařilo se nám vytvořit nový, myslím velmi dobrý kolektiv, který by měl určitě mít na víc. Umístění zatím neodpovídá hře, kterou jsme předváděli. Mohli jsme mít alespoň o deset bodů více. Zapříčinili jsme si to neproměňováním množství šancí a svůj podíl na tom měly i nedobré výkony rozhodčích, hlavně na domácím trávníku. Musím pochválit celý kolektiv za vzorný přístup ke všem povinnostem.“ Nejlepší střelci: Chuchma 5, Petr a M. Navrátil 3.

Mladším, kteří zatím figurují na sedmé příčce, trenér Vilém Navrátil st. nechce nic vytýkat. „S uplynulou polovinou sezony můžeme být spokojeni, i když jsou zde pochopitelně věci, které by se měly zlepšit,“ říká trenér. Nejlepší střelci mužstva: Hanzelka a J. Navrátil 11, Mička 3.

Benjamínci o titul asi bojovat nebudou

Družstvo benjamínků na obhajobu loňského titulu nepomýšlí. „Díky reorganizaci věkových ročníků je mužstvo zcela překopáno. Spousta hráčů, se kterými jsem počítal, odešla do družstva mladších žáků, nebo pendluje mezi dvěma mužstvy, což se projevuje nejen na výsledcích, ale i celkové hře mužstva. Byl jsem nucen sáhnout po mladších ročnících, tito hráči však nemají zatím tolik herních zkušeností. Co se tedy pátého místa po podzimu týče, ’musím’ být spokojen, věřím však, že přes zimní přípravu dáme partu dohromady a v konečném bodování poskočíme alespoň o dva stupínky výše,“ říká trenér Hostinský.

Jana Kapounová


Házenkáři Duklu potrápili jen v prvním poločase

Foto 10

KH Tatra Kopřivnice - HC Dukla Praha 13:24 (8:9)

K o p ř i v n i c e (jk) - Potrápit stálici domácí házenkářské scény Duklu Praha tak, jak si mužstvo předsevzalo a odpoutat se ziskem dvou bodů od dalších celků tvořících poslední čtyřku extraligové soutěže, se bohužel kopřivnickým házenkářům v posledním domácím zápase první části soutěže podařilo jen v prvním poločase. Druhá půle středečního předehrávaného utkání byla již jednoznačnou záležitostí hostí, kteří tak i přes současnou herní krizi mužstva vyhráli poměrem 13:24.

Úvod patřil Dukle, která nad domácím, zpočátku trochu zakřiknutě působícím mužstvem, vedla v 5. minutě 0:4. O tento náskok však během několika minut díky nepřesné střelbě a technickým chybám přišla, neustále si však držela jedno až dvoubodové vedení. Domácí byli sice slabší než dynamičtější a lépe technicky vybavený soupeř, tyto nedostatky však kompenzovali dobrou obranou a výborným výkonem brankáře Laníčka, který po deseti minutách hry vystřídal nejistého Kutáče. Na obou stranách bylo hodně neproměněných šancí, čemuž odpovídalo i poločasové, pro domácí nadějné skóre 8:9.

Hned v úvodu druhé půle odkulhal z hřiště Krčmář, takže se Kopřivnice musela na pár minut obejít bez jeho služeb. Dukla sice utekla o tři branky, ale i přesto se domácím dařilo přijatelné skóre držet až do 39. minuty. Po dvou chybách brankáře pak skóre narostlo na 10:15 a sebevědomí domácích se začalo hroutit. Krčmář, na němž již byl znát úbytek fyzických sil, se sice vrátil do hry a Laníčka vystřídal Kutáč, ale i přes jeho několik výborných zákroků začal náskok hostí hrozivě narůstat. Řada technických chyb a nepřesností i výkon Musila v brance Dukly tak odsoudily domácí k jedinému úspěchu během sedmnácti minut. Hosté se prosazovali snadno a s jejich rostoucím kontem úměrně ubývalo fyzických sil i bojovnosti na straně domácích, kteří se nakonec museli smířit s jedenáctibrankovým mankem.

Trenér domácího celku Miroslav Bartoň byl i přes konečný výsledek přesvědčen, že Dukla k poražení byla. „Náš výkon podstatně ovlivnila absence Veselého (výron), díky níž jsme nedokázali účinně pokrýt pravé křídlo, výsledek ale nechci omlouvat pouze tímto. Začátek, který nám zbytečně utekl, byl poznamenán respektem ze jména Dukly. Na tom, že jsme se chytli, měl velký podíl i dobrý výkon Laníčka. V taktice, která na Duklu platila, jsme chtěli pokračovat i v druhé půli, nedávali jsme však šance a po odskoku soupeře o pět branek se vytratila i bojovnost,“ komentoval zápas Bartoň, který byl více než z porážky samotné zklamán z jejího způsobu. „Po výsledku prvního poločasu jsme ve druhé půli chtěli především udržet nasazení a agresívní bránění, což se nám spolu se zpřesněním střelby a odbouráním technických chyb dařilo. Za současné herní krize našeho týmu, si právě nasazení mužstva hodně cením,“ uvedl trenér Dukly Jiří Kotrč, který i přes problémy, se kterými se Dukla potýká, má na lavičce hráče, po nichž by trenér domácích sáhl všemi deseti. Nejvíce branek: Michalčík 4 - Kubeš 6.


Skokan úspěšně zahájil sezonu

P l z e ň , K o p ř i v n i c e (red) - Mezi vynikající konkurencí, která se sešla na 10. ročníku Plzeňského vytrvalce, se rozhodně neztratilo ani 14 žáků sportovně orientovaných tříd ZŠ - náměstí a zároveň plavců kopřivnického KVS Skokan. Závod se konal ve dnech 17. a 18. října za rekordní účasti 600 plavců z 34 plaveckých klubů z České republiky, Francie a Německa.

Ve velice silné konkurenci získala Hana Staroňová (1988) 1. místo na 50 m kraul v čase 0:34,86 a 2. místo na 100 m prsa v čase 1:35,54. Kromě ní se na stupně vítězů postavil i Jan Matuš na 50 m kraul v osobním rekordu 35,71 s, když hned za ním doplaval David Kaluža. Ten si vyplaval 3. místo na 100 m kraul v čase 1:21,96, kromě toho doplaval i 4. na 800 m kraul.

Z dalších výsledků: 5. Michaela Müllerová na 100 m prsa, 6. Petra Bittnerová na 100 m znak a 8. Petra Bezděková na 50 m kraul. Všichni plavci zaplavali na hranici svých možností a vzorně reprezentovali naše město v metropoli západních Čech.

Týden po závodech v plzni se zúčastnili plavci KVS Skokan meziokresních přeborů v Kopřivnici. Na celkový počet 177 plavců z Kopřivnice, Nového Jičína a Frenštátu, připadalo 72 závodníků na pořádající klubu, což z něj činí nejpočetnější výpravu ze zúčastněných plaveckých klubů.

Stručná rekapitulace: 19x přeborník okresu: H. Staroňová - 6x (50 m prsa, znak, kraul, 100 m znak, prsa, polohový závod), J. Matuš - 4x (50 m prsa, kraul a 100 m prsa, motýlek), D. Kaluža - 3x (100 m kraul, znak a 200 m kraul), L. Sentková - 3x (200 m prsa a znak, 100 m znak), R. Polášek (roč. 89 plaval za roč. 1988) - 3x (100 m znak a polohový závod, 50 m znak). 28x 2 místo: M. Müllerová - 4x (50 m prsa, kraul, 100 m prsa a 200 m polohový závod), P. Gajdůšek (200 m znak), J. Matuš (100 a 200 m kraul, 100 m polohový závod), D. Kaluža (50 m prsa, kraul a znak), O. Letáček (100 m prsa), J. Ikl (100 m prsa), J. Machovská (50 m znak), L. Sentková (50 m kraul, 100 m kraul a prsa), V. justová (100 a 200 m znak, 200 m kraul a polohový závod), D. Spál (100 a 200 m znak, 50, 200 a 400 m kraul), P. Bittnerová (100 m znak), V. Ondroušková (100 m polohový závod). 21x 3. místo: M. Müllerová (100 m kraul a znak), P. Gajdůšek (100 m znak a 400 m kraul), D. Kaluža (100 m polohový závod), O. Letáček (100 m znak a polohový závod), J. Ikl (50 m prsa), P. Sopuch (100 m prsa), L. Sentková (100 m motýlek), V. Justová (50 a 100 m kraul), R. Polášek (50, 100 a 200 m kraul), R. Babinec (100 m znak), D. Spál (100 m kraul a polohový závod), P. Bittnerová (50 m znak), V. Ondroušková (200 m znak) a N. Quesadová (100 polohový závod).


Na silničním běhu v Paskově se sešla solidní konkurence

P a s k o v (jk) - Běžci kopřivnického maratonklubu se stejně jako řada dalších vyznavačů podzimních silničních běhů nechali zlákat slunečným počasím sobotního dopoledne k patnáctikilometrovému tradičnímu silničnímu běhu v Paskově. „Když budu do desítky, budu rád,“ komentoval konkurenci, která se zde sešla, kopřivnický učitel Robert Šádek, který na toto hodnocení z pozice mistra Slovenska v půlmaratonu měl jistě právo. Vítězství si nakonec do Moldavy odvezl Michal Šmíd, Šádek skončil na sedmé příčce.

Umístění na stupních vítězů však Kopřivničtí vybojovali v dalších kategoriích. Na třetí příčku dosáhl v kategorii veteránů do 49 let Alexandr Neuwirth a na vítězství v kategorii nad 60 let Karel Piskoř. Mezi ženami se dařilo Renátě Kvitové, která porazila do české špičky náležející Petru Drajzajtlovou z Olomouce. Úspěchu se kopřivnická atletika dočkala i v kategorii žáků, kteří běželi 1 300 m. Z vítězství se totiž radoval Ferenc Lukács a z pěkného šestého místa pak ještě Miroslav Gorský.

Z výsledků: kategorie mužů do 39 let: 1. Šmíd (Moldava) 45:49, 4. Karel David (Nový Jičín) 46:38, 7. Robert Šádek (Puma Team) 48:05, ..29. Šimko (MK Kopřivnice) 52:04; kat. do 49 let: 3. Alexandr Neuwirth 49:05, 22. Miroslav Přívětivý 57:47, kat. nad 60 let: 1. Karel Piskoř 57:42, kat. ženy: 1. Renáta Kvitová (RPG Brno) 53:46, 2. Drajzajtlová (Olomouc) 53:52, kat. žáci (1 300 m): 1. Ferenc Lukács 4:26, 6. Miroslav Gorský (oba Kopřivnice).


Modráček vybojoval druhou příčku v národním poháru

K o p ř i v n i c e (jk) - Až ve finále Máriu Bortolimu z Havířova podlehl kopřivnický Stanislav Modráček v prvním kole národního poháru ČR v karate, které se uskutečnilo v sobotu 31. října v Praze. Druhá příčka znamená cenné body, získávané kromě pohárových závodů rovněž za umístění na M ČR a mezinárodních závodech Bohemia Cup, které pak v konečném součtu rozhodují o nominaci na květnové mistrovství Evropy. „V sobotu mě čeká druhé kolo poháru, které pořádá náš klub a 28. listopadu právě Bohemia Cup, který je největším závodem s mezinárodní účastí u nás. Sejdou se tam jen pozvaní závodníci, což už samo o sobě hovoří o kvalitě závodu,“ přibližuje to, co ho čeká Modráček.

Spolu s Modráčkem se poháru v kategorii dospělých účastnil i Michal Hruška, který vypadl ve třetím kole a v kategorii žactva pak Čestmír Váňa a Soňa Hejduková. Ti bohužel nedokázali zopakovat svůj triumf z prvního kola, které oba ve svých kategoriích vyhráli. Tentokrát Váňa skončil sedmý a Hejduková čtvrtá.


Hokejisté i přes prohru odehráli v Porubě dobré utkání

HK Poruba - HC Kopřivnice 6:3 (1:0, 2:2, 3:1)

P o r u b a (sh) - Druhou polovinu základní části II. hokejové ligy zahájili hokejisté v nové moderní zimní hale v Porubě. V sestavě chyběli zranění hráči, nastoupili však již zkušený Aleš Poles a Radim Quitt.

Domácí hokejisté otevřeli brankový účet v závěru 1. třetiny Haškem, ve druhé části hry proměnil přesilovku Koběrský a na 3:0 dal Zrník.

Nepříznivý vývoj ale neznamenal „složení zbraní“ hostů a na konci druhé dvacetiminutovky to přišlo. Během jediné minuty Štěpán a Hejč překonali nejistého gólmana Poruby Vašíčka, což Kopřivnici rychle vrátilo do hry. Navíc další výborné akci Štěpána scházela koncovka. Náš soupeř ovšem kontroval po čtyřech minutách třetí fáze hry, po chybě v obranném pásmu HC. Kotouče se zmocnil Pavlačka a pojistil domácím vedení. Znovu tříbrankový náskok získala Poruba ve 49. min. při hře 4/4 opět z hole Pavlačky, když krátce předtím Vašíček zneškodnil Polesův sólový nájezd.

Kopřivnice dál produkovala svou hru a obránce Nevrkla, který měl již asistenci při Hejčově brance, se dokázal individuálně prosadit přes domácí obranu a zaznamenat třetí gól. Poruba ale velmi rychle odpověděla Pospíšilem a stav 6:3 od 53. minuty vydržel až do konce.

Naši hokejisté se i přes porážku ukázali ve velmi dobrém světle, a dnes 12. listopadu jedou k utkání do Šternberku. Příštím soupeřem na domácím kluzišti bude v sobotu 14. listopadu Rondo Brno.

Branky za HC: 39. Štěpán a Hejč, 52. Nevrkla.

Sestava: Kijonka - Kozel, Nevrkla, Kovář, Quitt, Michálek, Demel - Štěpán, Poles, Hodoško, Vaněček, Fojtík, Kofroň, Hejč, Libiger.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:25