Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 38/98 ze dne 5. listopadu 1998

Titulní strana

Televiznímu vystoupení lídra ČSSD nebylo moc rozumět
Tatru Příbor poslalo vedení do konkurzu
Zeman: Management je sbírka impotentů
Radnice dodnes nevymohla pohledávky svých dlužníků

Oslav 28. října se zúčastnilo neobvykle mnoho občanů

I v roce 1918 oslavovali lidé vznik státu lampionovým průvodem

Zprávy z města a okolí

ODS chce prosadit rozšíření systému kamer, KSČM tomu míní zabránit
Zeman prý byl při interpelacích opilý
V klubu dětem pomohou i s učením
Kandidáti především slibují sportovcům, že jim budou hledat peníze

Čtenářský servis

Kulturní servis
Dětské centrum koupilo vodní postel díky sponzorům

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Házenkáři vyhráli s Náchodem o jedinou branku
Gymnastky dosáhly druholigové soutěže
Megas se v Kopřivnici představí poprvé

Veškeré šance fotbalistů zůstaly neproměněny

Včera se rozjela hokejová liga neregistrovaných hráčů

Kvitová s Šádkovou zaběhly dobře na krosu v Pardubicích
Hokejisté po zápase se Šumperkem onemocněli

Volejbalisté vyhráli dvakrát 1:3

Dorost přezimuje na špici tabulky
Konkurence na Velké ceně Superioru bude super

Titulní strana

Televiznímu vystoupení lídra ČSSD nebylo moc rozumět

Foto 1

K o p ř i v n i c e (tom) - Již příští týden lidé v komunálních volbách rozhodnou, komu svěří město do rukou na příští čtyři roky. Představy politiků o tom, jak by Kopřivnice měla vypadat a jaké kroky po volbách plánují, se přitom značně liší. To vyplynulo i z jediné televizní besedy, na které se před volbami minulý týden sešli zástupci všech stran.

Jestliže ODS je jasně čitelná a její volební lídr Josef Jalůvka zřetelně řekl, co jeho strana po volbách míní uskutečňovat, slova lídra ČSSD, která zřejmě s ODS získá nejvíce mandátů, Zdeňka Krajčíra, již tak srozumitelná nejsou.

„My se chystáme svým způsobem, pokud se nám to samozřejmě podaří, omezit ten aparát, který dneska funguje na radnici,“ prohlásil doslova Krajčír. „My jsme říkali, že naši skutečnou prioritou je snižovat nezaměstnanost. To znamená oslovovat lidi. Ještě jednu věc bych řekl, že pokud se na radnici dostanu, obuju si nějaké turistické boty a osobně obejdu všechen movitý majetek města a chci mluvit s lidmi,“ osvětlil svou povolební činnost Krajčír. Kopřivničané v případě příchodu ČSSD na radnici také budou muset zapomenout na to, že budou vycházet Kopřivnické noviny. „My budeme uvažovat o privatizaci novin a pokud se to nepodaří, je v našem plánu udělat z toho zpravodaj, ve kterém se budou objevovat zápisy z rady a zastupitelstva,“ řekl Krajčír.

Jalůvka řekl, že by si všichni kandidáti měli uvědomit zodpovědnost, kterou práce na radnici obnáší. „Ta zodpovědnost je obrovská a každý může svým krokem udělat na radnici hodně dobrého, ale také špatného. Proto by bylo dobré, kdyby o tom měli všichni představu již před volbami. Říkat, že si po volbách obuju boty a půjdu mezi lidi, již může být pozdě,“ míní Jalůvka.


Tatru Příbor poslalo vedení do konkurzu

K o p ř i v n i c e (tom) - Ačkoliv již od počátku devadesátých let bylo zřejmé, že slavná éra osobních automobilů Tatra, ve kterých se vozili převážně komunističtí prominenti, je definitivně u konce, teprve dnešní vedení Tatry poslalo příborský závod do konkurzu.

„Skupina kopřivnické Tatry pokračuje v očistné kůře, která má automobilku zbavit všech ztrátových aktivit. Jednou z nejproblémovějších byla výroba osobních vozů v Tatře Příbor. Ta je dnes ´prázdnou´ společností bez běžící výroby a zatěžuje hospodaření automobilky vysokými ztrátami. Představenstvo mateřské Tatry proto rozhodlo o podání návrhu na konkurz dceřiné firmy - Tatry Příbor,“ uvedla mluvčí Tatry Eva Kijonková.

Podle ní Tatra Příbor již neměla šanci dosáhnout vyšších produkčních a obchodních ukazatelů. „Od roku 1995 do závěru loňského roku dosáhla souhrnná ztráta firmy hodnoty téměř tři sta milionů korun. Za tři čtvrtiny tohoto roku vytvořil podnik další ztrátu přes čtyřicet milionů,“ dodala Kijonková.

Výroba limuzín přitom klesla z roční produkce několika stovek na začátku devadesátých let na loňských pouhých třiadvacet kusů.

Oživení trhu s osobními Tatrami nepomohl ani následník šestsettřináctky - model T 700, který automobilka začala vyrábět v dubnu roku 1996. Kopřivnické vedení Tatry tehdy prosadilo další výrobu limuzín, i když v Plzni vlastníci společnosti o úspěchu osobního vozu již vážně pochybovali. Příborská limuzína totiž byla konstrukčně zaostalá a ve srovnání s konkurencí navíc příliš drahá.

Tatra se účastnila také tendru na dodávku limuzín pro prezidentskou kancelář, ale neuspěla.


Zeman: Management je sbírka impotentů

K o p ř i v n i c e (tom) - Šéf sociálních demokratů a premiér Miloš Zeman sice na svém předvolebním mítinku v Kopřivnici lidem sliboval, že se v případě volebního úspěchu bude vláda co nejdříve zabývat situací v Tatře a vyčítal Klausově kabinetu, že automobilce nepomohl setřást břemeno starých dluhů, dodnes však nebyl schopen říct, jak si představuje, že by vláda mohla Tatře pomoci.

Jediným konkrétním prohlášením, jak by vláda mohla automobilce pomoci, byl návrh premiéra, aby členové vlády jezdili v osobních vozech Tatra, což byl návrh, vzhledem k tomu, že se limuzíny již nevyrábějí a k počtu ministrů, dost pofiderní. Ministerský předseda Zeman fakticky odmítl odpovědět na nedávnou interpelaci poslance a starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky, jak hodlá vláda Tatře pomoci. Místo jasného stanoviska vlády k situaci v automobilce, se Jalůvkovi dostalo jen výsměchu. Minulý týden pak premiér během návštěvy Ostravy řekl, že se vláda zatím Tatrou zabývat nehodlá. Situace v automobilce přijde na pořad kabinetu nejdříve na výjezdním zasedání, které však letos již nebude. Zeman navíc ujistil, že ministři se o Tatře nehodlají bavit, dokud společnost neopustí management, který je podle Zemana „sbírkou impotentů“. „Jsme ochotni o Tatře uvažovat, bude-li zde schopný management, nikoli sbírka impotentů, která se někdy za management v našich podnicích vydává,“ prohlásil Zeman.

Ve vzduchu zůstal také letní slib ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra, který v Kopřivnici sliboval, že se pokusí prosadit ve vládě program, díky kterému by se Tatra zbavila části dluhů.

Rozhodující vlastník Tatry - plzeňská Škoda, se pokouší prodat svůj podíl v automobilce firmě, která oživí výrobu.


Radnice dodnes nevymohla pohledávky svých dlužníků

K o p ř i v n i c e (tom) - Radnice dodnes nevymohla pohledávky po svých největších dlužnících - Petru Boháčovi a Eduardu Indrúchovi. Mluvčí radnice Milada Podolská minulý týden potvrdila, že s Boháčem, někdejším provozovatelem koupaliště, byl nedávno dohodnut splátkový kalendář, ten však není dodržován.

„U Indrúcha je nová situace. Radní na svém posledním zasedání rozhodli, že město podá návrh na konkurz na majetek Indrúcha,“ řekla Podolská. Jakou částku městu podnikatel dluží, ovšem neuvedla. Podle posledních zveřejněných informací se pohybuje Indrúchův dluh v částce přesahující půldruhého milionu korun. „Zároveň rada rozhodla o podání návrhu na vydání asi půl milionů korun od České spořitelny, které si v souvislosti s Indrúchem bezdůvodně vzala z účtu města,“ dodala Podolská.


Oslav 28. října se zúčastnilo neobvykle mnoho občanů

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Neobvykle velké množství lidí se letos zúčastnilo oslav výročí vzniku samostatného Československa.

Zatímco v minulých letech se před pomníkem T. G. M. scházelo jen několik desítek občanů, tentokrát jich bylo mnohonásobně více. Důvodem zájmu nebylo pravděpodobně ani tak samotné osmdesáté výročí, ale akce u této příležitosti pořádané. Kromě lampionového průvodu, již druhého v tomto roce, byl totiž připraven také ohňostroj a v kulturním domě, plně zaplněném lidmi, se uskutečnilo vystoupení žáků místních škol a slavnostní koncert Pěveckého sdružení Kopřivnice.


I v roce 1918 oslavovali lidé vznik státu lampionovým průvodem

K o p ř i v n i c e - Nejen letos, ale i přímo v roce 1918 oslavovali Kopřivničané vznik samostatného Československa lampionovým průvodem.

„Dne 8. listopadu 1918 byla v Kopřivnici pořádána velká slavnost u příležitosti vyhlášení našeho samostatného a demokratického státu Československého. Řečník, který na slavnostech promluvil, připomínal, že 300 let po bitvě na Bílé hoře jsme úpěli pod jařmem upíra, a že 28. října 1918 nás osvobodili. Při této slavnosti byla také zasazena lípa míru na starém hřbitově. Každý, i já jsme hodili k této lípě hrst hlíny. Večer toho dne byl v Kopřivnici lampionový průvod a na kočáře vezli doktora Hrstku ze Štramberka jako zasloužilého vlastence. Viděl jsem, jak se ve městě zamazují německé nápisy i na nádraží. V kancelářích a továrně se mluví a úřaduje výhradně česky a Němci se učí češtině,“ vzpomínal na události těsně po vzniku republiky Josef Vašenda.

Dopátrat se, jak ve městě probíhalo přímo pondělí 28. října 1918, již dnes není možné. „Přímo ten den není v Kopřivnici nikde zmapován. Ale skutečností je, že lidé okamžitě odešli z továren do ulic. Ta nálada byla tehdy stejná jako všude jinde, okamžitě se začaly tvořit výbory a spolky. Například zde začalo fungovat České srdce, což byla organizace, která se starala o vdovy po padlých vojácích a podobně. V Kopřivnici není již pamětníka, který by mohl o tehdejších událostech něco přesnějšího říci,“ řekl Lubomír Hanzelka, který se o tyto události zajímá.

Jedním z mála lidí, kteří události před osmdesáti lety zažili a jsou schopni o nich podat svědectví, je kopřivnický občan Bohuslav Ficek.

„Nejsem sice rodák z Kopřivnice, takže nevím, jak přesně to probíhalo tady, ale velmi dobře si pamatuji ten den, kdy jsme se o vzniku republiky dozvěděli u nás v Kelči. Já jsem měl tehdy tři roky a bydleli jsme na náměstí. Přišel policajt s bubínkem a oznamoval: Konec totality, máme republiku! Já jsem se toho tehdy účastnil, pořádně jsem si ale neuvědomoval, co to všechno znamená. Přesto si naprosto perfektně pamatuji, jak to vypadalo. Byl jsem bos, měl jsem odřená kolena v krátkých kalhotách. A spolu se všemi ostatními dětmi jsme poskakovali za tím policajtem, panem Liškou a ten dále na svůj bubínek oznamoval: Konec války, máme svobodu! Živě si vzpomínám na to, lidé jásali, otevírali okna, byla to pro všechny ohromná úleva, nikdy před tím jsem nic takového neviděl. Až dodatečně, když jsem odrostl jsem, si uvědomil, co ten den pro nás znamenal, zavzpomínal Bohuslav Ficek.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

ODS chce prosadit rozšíření systému kamer, KSČM tomu míní zabránit

Foto 3, Faksimile

K o p ř i v n i c e (tom) - Při ohlédnutí za uplynulým volebním obdobím z hlediska bezpečnosti ve městě lze konstatovat, že se situace zlepšila. Nedošlo sice k výraznému poklesu páchání trestné činnosti, která je v Kopřivnici ve srovnání s jinými městy vysoká, policistům se však daří objasňovat více zločinů a lidé se cítí bezpečněji. Ve městě se rozběhl program prevence kriminality.

„Myslím si, že velký pokrok nastal v kvalitě práce městské policie, mimo jiné také díky tomu, že se podstatně zlepšilo technické vybavení strážníků i služebny,“ řekl uvolněný člen městské rady Petr Chromečka (ODS), do jehož kompetence v posledních čtyřech letech záležitosti bezpečnosti v Kopřivnici spadaly.

„Co je potřeba dále v činnosti městské policie rozvíjet, aby se důvěra obyvatel v ni ještě zvýšila, je přesvědčit lidi, že strážníci jsou zde pro ně. Především se chceme zaměřit na osvětu toho, aby lidé věděli, kterému strážníkovi, který rajon patří a je potřeba hledat formu, jak zvýšit komunikaci mezi strážníkem a jeho rajonem. Strážníci by se pak měli svým rajonům věnovat daleko víc a znát jeho obyvatele,“ uvedl Chromečka, jenž opět za ODS kandiduje.

ODS míní také prosazovat, aby strážníci chodili do škol a seznamovali děti se svými poznatky, se svou prací a varovali je před nebezpečími, které na ně v ulicích číhají. „Každopádně také chceme rozšířit kamerový systém, který se již nyní, po pár týdnech provozu velmi osvědčil a pomohl k dopadení řady zločinců. Postupně chceme pokrýt především sídliště Sever a Korej,“ dodal Chromečka.

Co chce ODS dále zlepšit, je bezpečnost občanů v silničním provozu. „Víme, že na mnoha ulicích v Kopřivnici a přes místní části se jezdí velmi rychle a že je potřeba s tím něco udělat. Velkou snahu jsme v končícím volebním období vyvíjeli pro zakoupení radaru na měření rychlosti, abychom ve spolupráci s Policií ČR situaci řešili. Bohužel, musím říct, že ministerstvo vnitra naše záměry zamítlo. Nicméně se dále budeme pokoušet radar zakoupit,“ uvedl Chromečka.

Zároveň odmítl názory některých stran, že by se městská policie mohla zrušit v době, kdy bude mít republiková policie naplněny stavy. Ve volebním programu to tvrdí například ČSSD. „Státní policie má jiné úkoly než městská. Nedovedu si představit, kdo by plnil některé úkoly městské policie. Například ve Frenštátu dlouhou dobu zřízení městské policie odmítali a nyní o ni začínají uvažovat. Práci městské policie nezastanou ani úředníci, kteří by činnost strážníků měli suplovat. Za městskou policií totiž stojí zákon, který jí dává dostatečné pravomoce k řešení problémů. Navíc úředník nikdy nebude mít takový respekt jako policista v uniformě,“ podotkl Chromečka.

Zatímco zastupitelé zvolení za ODS chtějí prosazovat rozšíření kamerového systému, komunisté míní usilovat přinejmenším o jeho nerozšiřování či dokonce o odstranění již instalovaných kamer. „Mi ten systém zavání narušováním soukromí,“ řekl lídr komunistů Miroslav Veselý. „Ty kamery jsou na takové úrovni, že není problém je zaměřit lidem do oken bytů a sledovat do detailu, co doma dělají. Uváděl jsem taky případ, kdy například půjdu po ulici s přítelkyní, ona bude vedle mne nějak blízko a policie mne pak bude vydírat, že záběry pošle mé ženě. Policisté navíc zpohodlní a budou sedět jen u obrazovek, místo toho, aby hlídkovali venku,“ prohlásil Veselý.

Dále Veselý řekl, že se jeho strana míní zasadit o to, aby policisté se svědky či oběťmi trestných činů nezacházeli hruběji než s pachateli.

Republikáni chtějí tlačit na to, aby se zpřísnily postihy lidí za přestupky. „Také budeme chtít, aby se k silnicím dodaly značky, které zde scházejí. Například před školami vůbec nejsou značky upozorňující na děti,“ řekl republikánský lídr Václav Maleňák. Řekl také, že pokud se republikáni do zastupitelstva dostanou, budou se zasazovat o rozšíření kamerového systému.

Samostatná kandidátka Marie Pešlová shrnula bezpečnostní problémy do tří vět. Podporovat hodlá především přednášky o drogách pro mládež.

Lidovci se k problémům bezpečnosti ve městě pro Kopřivnické noviny nevyjádřili.


Zeman prý byl při interpelacích opilý

K o p ř i v n i c e (tom) - Během nedělní besedy v kabelové televizi s kandidáty do místního zastupitelstva padly dotazy z publika, týkající se situace v Tatře, také na poslance a starostu Josefa Jalůvku (ODS), kterému se premiér Miloš Zeman při interpelacích vysmál. Podle Jalůvky byl předseda vlády ve sněmovně pod vlivem alkoholu.

„Nepřipadal jste si jako malý kluk?,“ zazněl dotaz z publika. „Domníval jsem se, že budeme řešit problém. Měl jsem dvě minuty na položení otázky a čtvrt hodiny pan Zeman odpovídal na něco zcela jiného. Až po doplňující otázce řekl, že vláda se bude zabývat situací v Tatře v listopadu. (To však Zeman o několik dní později v Ostravě popřel, pozn. red.) Já jsem za ním ještě poté šel a pochopil jsem, až z rozhovoru, kdy jsme stáli dvacet centimetrů od sebe, proč odpovídal na nějaké básnické výtvory a rozebíral jiné věci. Posilnil se v parlamentním bufetu a zřejmě mu to šlo dobře,“ uvedl Jalůvka.

Podotkl, že má informace o tom, že firma SDC, kterou Zeman označil za kuchyňskou společnost, hodlá Zemana žalovat u mezinárodního soudu za poškození jména.

„Já si myslím, že se lišíme v názoru na řešení situace Tatry. V dané situaci jakákoliv ingerence státu pomůže jenom zakonzervovat stav, který není dobrý. Možná poslanci ČSSD si myslí, že stát může pomoct, že do Tatry nasype nějaké peníze. Podle mne by vláda neměla blokovat obchod dvou nestátních subjektů, když je to cesta k řešení,“ doplnil Jalůvka.

Lídr ČSSD pro komunální volby Zdeněk Krajčír v diskuzi o situaci v Tatře řekl, že „nemá o Tatře tolik zpráv jako má poslanec parlamentu“. Podle něj asi město, co se týče automobilky, toho moc nezmůže. „Ale to, že naší politické straně na Tatře skutečně záleží, chceme dokázat i tím, že jsme si vyžádali, aby na naši předvolební kampaň přijel pan ministr Grégr,“ řekl Krajčír.


V klubu dětem pomohou i s učením

K o p ř i v n i c e (dam) - Jedním z posledních projektů, uskutečněných v rámci Programu prevence kriminality je „Pomoc dětem při domácí přípravě“.

Potenciální klienti byli obeslaní dopisem s nabídkou. „Tento dopis dostali všichni rodiče na sídlišti Sever, kteří mají děti v první až třetí třídě základní školy. To jsme zjistili podle registru obyvatel. Dopis dostali všichni bez nějakého hlubšího výběru. To bych chtěla zdůraznit, neboť se objevily i reakce, kdy se někteří rodiče cítili dotčeni tím, že tento dopis dostali. Přitom jde jen o nabídku nové služby, kterou rodiče mohou či nemusí využít,“ řekla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová. Podle toho, jaký bude ohlas se zvažuje ještě možnost obeslání sídliště Korej.

Malá třída, ve které by měl tento program začít probíhat, je zřízena v prostorách klubu Kamarád. „Maximálně je možné zařadit šestnáct dětí. Děti budou rozděleny do čtyř skupin a měly by se v malé třídě scházet dvakrát týdně po jedné hodině. To znamená, že tady v ministředisku pomoci budeme fungovat dvě hodiny denně.

„Rozdělení do skupinek budeme dělat nejen podle třídy, kterou děti navštěvují a jaké probírají učivo, ale i podle toho, kdy by jim vyhovovalo sem chodit. To se dá ale v těchto malých skupinkách zvládnout,“ míní Mikundová. Jeden pedagog se bude tedy věnovat pouze čtyřem dětem, kdyby to nebylo v těchto malých skupinkách, tak by prý neměl projekt žádný význam. Pokud dítě má nějaký problém se školou nebo s přípravou na vyučování, je tady i možnost přijít pouze nárazově, dítě nemusí docházet pravidelně. Také rodiče se mohou přijít poradit s pedagogy, kteří se budou projektu účastnit.

„Zatím se přihlásilo osm děti již stoprocentně. Druhého listopadu proběhla zahajovací schůzka s tím, že máme ještě nějaká volná místa,“ uvedla Blanka Mikundová.

„Zajímavé je, že tento projekt, který má pomoct dětem, má své odpůrce i v řadách kopřivnických učitelů, přitom vůbec nemá školu suplovat,“ dodala manažerka prevence kriminality Mikundová.


Kandidáti především slibují sportovcům, že jim budou hledat peníze

Foto 4

K o p ř i v n i c e (jk) - Sport a tělovýchova v Kopřivnici je značně diskutovaným tématem poslední doby. Problémy této neziskové sféry jsou v současnosti nemalé a tedy i způsob jejich řešení má své místo v programu jednotlivých politických stran a jejich kandidátů.

Problémem sportu jsou peníze

„Podporu sportu vidíme především v provozování sportovišť, podpoře sportu dětí a mládeže a podpoře masového sportu,“ říká kandidát ODS Oldřich Rys. „Znamená to tedy, že bychom chtěli zachovat provoz letního i zimního stadionu a tělocvičen. V otázce nájmu, který kluby platí za využívání sportovišť, jsme zatím nedospěli k závěru - hledání zdrojů financí ještě pokračuje. I nadále se zamýšlíme nad otázkou komunikace mezi městem a sportovními kluby - rozhodně by měla být vytvořena instituce s kontaktní osobou, která by spojení zprostředkovávala. Od komunikace se totiž odvíjí řada dalších věcí. Chtěli bychom nadále podporovat grantový systém s tím, že bychom preferovali větší a zájmové projekty před malými položkami. V plánu máme rekonstrukce a dobudování dětských hřišť. Co se týče hřiště, počítáme s prostředky i pro malou kopanou, která je v současnosti masovou záležitostí a rovněž kvůli nemalému zájmu uvažujeme o rozšíření tenisového areálu o další dva dvorce. Širší koncepce vychází z vyšší vybavenosti v oblasti sportu, do čehož počítáme zpracování reálného podkladu o rozšíření rekreačního centra. Maximální možné prostředky však půjdou na mládežnický sport, tyto prostředky se určitě vyplatí, především z hlediska prevence kriminality mládeže. Budeme se snažit hledat zdroje financí i mimo ČR, finanční podporu nabízí například Evropská unie, kde nabíhají projekty, jde jen o to vytvořit program, který by se do projektu hodil,“ řekl Rys. „Co se týče Správy sportovišť, je to ještě otázka dalších debat. Práce této příspěvkové organizace se musí vyhodnotit, teprve potom lze přehodnotit její fungování,“ dodal.

Městská rada sportovce opomíjela

Jan Navrátil, kandidující za ČSSD, na téma sport uvedl následující: „Přes dílčí klady se rada města koncepcí a rozvojem sportu v Kopřivnici zvláště z dlouhodobého hlediska nestarala. Zarážející je fakt, že nebyla vytvořena komise pro tyto záležitosti, takže rada neměla žádnou zpětnou vazbu na dění ve sportu, podřízenost nebo správa sportovních záležitostí do tzv. kanceláře starosty se ukázala jako nejhorší ze špatných řešení. Zde je vhodné se zmínit o organizaci SpSK, která je přinejmenším neekonomická a ani vznik nových samostatných sportovních subjektů nesplnil očekávání. Rada města se zástupci ASK a dalšími zástupci dostatečně konkrétně nejednala, na vědomí nevzala ani srovnávací studii o dotacích ČSTV pro Kopřivnici a Nový Jičín. Jen stručně: při celkem 15 klubech s 3 000 členy činila dotace za rok 1997 pro Kopřivnici celkem 390 tisíc korun, pro Nový Jičín s 11 kluby a 2 800 členy 1 717 tisíc korun. Mimo to je nápadný rozdílný přístup rady např. ke KDK, klubu Nora, pronájmu lyžařského areálu na jedné straně a ASK a HC na straně druhé. Aby se sport ve městě rozvíjel, je třeba vytvořit komisi sportu a tělesné výchovy a vycházet z jejich potřeb a závěrů, aby se do sportovní činnosti zapojilo co nejvíce zvláště mladých zájemců, což souvisí i s řešením kriminality mládeže,“ uvádí Navrátil.

Organizace oddílů není dobrá

Miroslav Veselý, kandidující do městského zastupitelstva za KSČM, řekl: „Myslíme, že by se mělo přistoupit k novému uspořádání sportovních oddílů. Možná někdo bude tvrdit, že je to krok zpět, já si však naopak myslím, že současný systém správy sportovišť, Asociace sportovních klubů a oddílů je málo pružný. Bylo by dobré, kdyby oddíly obhospodařoval jeden orgán, něco na způsob tělovýchovné jednoty v minulosti, neboť stávající způsob je značné mrhání penězi. Také je třeba vzít v úvahu, že v jiných zemích tvoří šedesát procent financí, kterými sportovní oddíly disponují, dotace od města, třicet procent kluby získávají od sponzorů a deset procent přispívají občané. Město by mělo v první řadě podporovat oddíly tím, že nebude kluby zatěžovat nájmem. Na granty by mělo jít více peněz a také by zde měla být větší informovanost o možnostech jejich získání. Otázka, kde peníze vzít, není neřešitelná. Mnoho investic v tomto městě bylo a je zbytečných, v mnoha případech si město vzalo příliš velká sousta a finance nyní chybějí. Jako důležitý bych viděl i přenosný článek mezi sportovci a městem, který by umožnil lepší komunikaci mezi městem a oddíly. Sportu celkově se musí více otevřít vrátka, neboť sportující mládež se rozvíjí všestranně a má jiné životní hodnoty.“

Pešlová slibuje podporu kde čeho

Marie Pešlová, která kandiduje do městského zastupitelstva jako nezávislý kandidát, by prosazovala podporu různorodých sportovních aktivit, průběžné obnovy zařízení pro provozování sportu, například dětská hřiště a podobně. Pokusila by se také zasadit o energetickou restrukturalizaci zimního stadionu a podle možností také krytého bazénu, o pokračování grantového systému, o poskytování informací o možnostech získání dotací a grantů pro sportovní kluby z jiných než městských zdrojů. SpSK má podle Pešlové své opodstatnění, a to především pro velké sportovní objekty, avšak její činnost je třeba přehodnotit.

Sport mají živit podnikatelé

„Po válce sport živili podnikatelé a k tomu bychom se chtěli vracet,“ říká kandidát republikánů Václav Maleňák. „Problém je, že ve stávajících legislativních podmínkách není pro podnikatele sponzorství příliš výhodné a proto bychom usilovali o jejich změnu tak, aby se sponzorství stalo i v Kopřivnici významnějším zdrojem financí jdoucích do sportu. Hodláme podporovat především mládežnický sport jako tu nejlepší prevenci kriminality. Prostředky na něj by se kromě jiného snad mohly najít i v grantech na prevenci kriminality. Navrhovali bychom, aby sportoviště byla využívána kromě stávajících tréninkových procesů i jiným způsobem, máme na mysli například využití plochy zimního stadionu v letních měsících,“ řekl Maleňák.

Lidovci se ke svým záměrům v oblasti sportu pro Kopřivnické noviny nevyjádřili.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 5. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin rodinnou komedii VB Pidilidi. Důvtipná komedie režiséra P. Hewitta o deseticentimetrových nájemníčcích, které velký podvod přivedl do ještě větších problémů. A ve 20 hodin uvede milostnou krimikomedii VB Extra život. Únos, vydírání, loupež, sólový zpěv. Co všechno lidi neudělají z lásky

Pátek 6. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin rodinnou komedii VB Pidilidi. A ve 20 hodin uvede milostnou krimikomedii VB Extra život

Sobota 7. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 hodin rodinnou komedii VB Pidilidi. A ve 20 hodin uvede milostnou krimikomedii VB Extra život

Neděle 8. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádku Šmankote, babičko, čaruj! a v 17.30 hodin uvede Kino Puls rodinnou komedii VB Pidilidi. A ve 20 hodin uvede milostnou krimikomedii VB Extra život

Kulturní dům Kopřivnice vás zve na pohárovou soutěž v tancích „A“, „M“ - tatra ’98. soutěž v STT - 10 hod., soutěž v LAT - 13.30 hod., finále v LAT a STT - 18 hod.

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční sci-fi s titulky Chobotnice. Z bezedných hlubin Jihočínského moře vyplouvá neznámá obluda, aby zaútočila na pasažéry luxusního výletního parníku. Nepřístupný do 15 let

pondělí 9. listopadu

Kino Puls uvede ve 20 hodin komedii USA Něco na té Mary je. Předpremiéra nejúspěšnější komedie tohoto roku. Neobvyklý příběh o trampotách s láskou v režii bratrů Farrellyových. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na „Rockování“ s Jiřím Černým - poslechová diskotéka předního hudebního publicisty a kritika. (hudební sál KDK)

středa 11. listopadu

V kulturním domě Kopřivnice vystoupí v 19.30 hodin přední česká kapela Olympic

čtvrtek 12. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Strhující válečné drama Stevena Spielberga se odvíjí v prvních dnech invaze Spojenců v Normandii r. ’44. V hl. roli T. Hanks. Do 12 let nepřístupný

Pátek 13. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Sobota 14. listopadu

Kino Puls uvede v 17 a ve 20 hodin válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 18 hodin na Slavnostní koncert městského dechového orchestru. Koncert uvádí Zd. Baronová, zpívají I. Laníková, M. Melnarová, J. Kokeš, hostující dirigent B. Hajdušek, řídí A. Hrnčárek

Neděle 15. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na pohádkový příběh Hercules. V 17 a ve 20 hodin uvede Kino Puls válečné drama USA Zachraňte vojína Ryana. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin kriminální drama Mercury. Kód, který nelze dešifrovat. Chlapec, který zmizel. Agent, kterého nic nezastaví. V hl. rolích: B. Willis, A. Baldvin. Do 12 let nepřístupný


Dětské centrum koupilo vodní postel díky sponzorům

K o p ř i v n i c e (dam) - Vodní postel, která má být součástí muzikoterapeutické místnosti v kopřivnickém Dětském centru, což je speciální škola pro žáky s více vadami, se podařilo tomuto zařízení získat díky finančnímu daru tří místních firem.

Pro dobrý výsledek hudební terapie je zapotřebí nejen kvalitní reprodukce, ale i klidné prostředí. To by si vedení centra představovalo jako prostředí v matčině lůně. Právě měkkost a poddajnost vodní postele by měla tento pocit navodit.

Jelikož rozpočet městského centra nedovoluje nákup tohoto kusu nábytku, obrátila se jeho ředitelka s prosbou o pomoc na radnici. „Podařilo se mi zajistit příslib finančního daru na nákup lůžka od stavební firmy Ineko, firmy Foto Morava a Klowersa. Chtěl bych těmto firmám touto cestou poděkovat,“ řekl radní Petr Chromečka.


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 5. 11. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 6. 11. 6 - 9, 13 - 15, so 7. 11. 12 - 22, ne 8. 11. 9 - 19, po 9. 11. zavřeno, út 10. 11. 18 - 21, st 11. 11. 18 - 21, 17.30 - 21, čt 12. 10. 13 - 21, pá 13. 10. 12 - 22 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod.

Hokej: začátek druhé části II. ligy mužů: so 7. 11. Poruba - HC Kopřivnice, čt 12. 11. Šternberk - HC Kopřivnice, so 14. 11. v 17 hod. HC Kopřivnice - Rondo Brno

Bruslení veřejnosti: čt 12. 11. 17 - 18.15, so 14. 11. 14 - 15.30 hod.

Diskotéka na ledě: ne 8. a 15. 11. 19 - 20.30 hodin

Volejbal: so 14. 11. v 10 hod. v tělocvičně na ZS VK Kopřivnice - Swiag Brno (národní liga) Rekreační turistika: so 7. 11. v 8.43 hod. odj. ČD Kopřivnice - Frýdlant ČD - na zel. pod Lubno - Malý a Velký Pahorek - Lubno - Borová - odj. z Frýdlantu ve 14.13 hod., návrat v 15.18 hod.; út 10. 11. v 9 hod. sraz na ZS Kopřivnice - muzeum Fojtství - Kopřivnice očima ekologa „Člověk a krajina“, ukončení akce v 11 hod.; so 14. 11. v 6.12 hod. odj. ČD Kopřivnice - Jablůnka ČD - žl. Pržno - u Holáňů - Václavsko - kateřinice - Ratiboř - žl. Borčínivka - Semetín - Vsetín ČD - odj. v 15.05 hod., návrat v 16.50 hod.


Výsledky

FC Kopřivnice: žáci: Vítkovice - FC Kopřivnice starší 0:0 a mladší 0:7, góly: J. Navrátil a Hanzelka 2, Jiříček, König a Melčák 1

Házená: MU (ze st 28. 10.) st. žáci B: HC Zubří - KH Kopřivnice 21:19 (11:9), střelci: Lípový 6, Martínek 5, Pěček 4, Chromek 2, Kučera a Pour 1; ml. dorost: KH Kopřivnice - HC Zlín 35:26 (19:12), střelci: Winkler 9, Malinovský 7, Machačík 6, M. Veřmiřovský 5, Kučerka 3, T. Veřmiřovský a Bílek 2, Bezděk 1; st. dorost: KH Kopřivnice - SSK Vítkovice 24:12 (11:5), střelci: Štěpán 15, Gřes 3, Ocásek a Holinka 2, Hanzelka a Machačík 1; ml. žáci A: KH Kopřivnice - TJ Meteor Orlová 30:8 (16:2), střelci: Bonn 7, Sykala 6, M. Veřmiřovský a Jakeš 4, Domitra 3, Hábovčík, Danišek a Olšovský 2; st. žáci A: KH Kopřivnice - TJ Meteor Orlová 38:15 (18:7), střelci: Peichl 13, Bezděk 11, Kaluža 4, Veřmiřovský 3, Chasák 2, Martínek a Čierný 1; (ze so 31. 10.) ml. žáci B: KH Kopřivnice - SKP Frýdek-Místek 14:6 (8:3), střelci: Jahn 7, Váňa 2, Choleva, Seidl, Domitra, J. Stanislav a Dluhoš 1; st. žáci B: KH Kopřivnice - DDM Val. Meziříčí 29:20 (17:8), střelci: Lípový 8, Pěček 5, Chromek a Martínek 4, Kučera 3, Pour a Walczak 2, Bernátek 1; ml. žáci A: SSK Vítkovice - KH Kopřivnice 23:14 (11:5), střelci: Hábovčík 5, Danišek, Sykala, M. Veřmiřovský, Olšovský 2, Domitra 1; st. žáci A: SSK Vítkovice - KH Kopřivnice 28:23 (15:11), střelci: Peichl 10, Bezděk 6, Kaluža 4, Chasák 2, Vrána 1; minižáci A: HC Zubří - KH Kopřivnice 17:3 (8:0), SSK Vítkovice - KH Kopřivnice 12:8 (6:6), DTJ Polanka - KH Kopřivnice 5:8 (2:3), střelci: Palán a Skurka 5, Polášek a Bondra 4, Střelec 1; minižáci B: SKH Ostrava - KH Kopřivnice 4:21 (0:11), DDM Val. Meziříčí - KH Kopřivnice 4:9 (2:6), SKP Frýdek-Místek - KH Kopřivnice 2:8 (2:4), střelci: Šustala 19, Šula 8, Trčka 6, Líňa 2, Lukacs, Ledesma a Marek 1; (z ne 1. 11.) ml. dorost: KP Brno - KH Kopřivnice 18:42 (8:19), střelci: Machačík, Winkler a Malinovský 9, Bílek 4, T. Veřmiřovský, M. Veřmiřovský, Kučerka a Smutek 2, Fojtík, Venclík 1

Hokejbal Kopřivnice: V. kolo II. NHbL: HBC Karviná - Thunder bay Kopřivnice 0:1 (0:1, 0:0, 0:0), vyloučení: 0:3, gól: 2. Borák, sestava: Boháč - Smetana, Fabián, Lichnovský, Harok, Merhaut, Vrbanec, Alaxa - Borák, Svoboda - Mach, Skála - Polášek, Michálek. VI. kolo II. NHbL: HbK Ostrava - Thunder bay Kopřivnice 6:2 (0:1, 2:1, 4:0), vyloučení: 1:6, góly: 3. Lichnovský, 24. Borák, sestava: Boháč - Smetana, Fabián, Harok, Alaxa, Merhaut, Vrbanec - Borák, Svoboda - Mach, Lichnovský - Polášek, Michálek

Hokej: RP juniorů: HC Kopřivnice - Frýdek-Místek 4:0 (2:0, 1:0, 1:0), branky: Mikšovský, R. Michálek, Wanke, Škrobák; HC Kopřivnice - orlová 6:2; Poruba - HC Kopřivnice 7:5; RP dorostu: HC Kopřivnice - Uničov 4:4 (2:1, 1:1, 1:2), branky: Dědič 2, Žáček a Mičulka; HC Kopřivnice - Orlová 2:2 (1:0, 0:2, 1:0), branky: Žáček, Šerý; Šumperk - HC Kopřivnice 3:0; 8. tř.: Orlová - HC Kopřivnice 2:2, branky: Zatloukal, Lalinský; HC Kopřivnice - Sosnowiec 5:1, branky: Lalinský 3, Jeřábek, Opačitý; 7. tř.: HC Kopřivnice - Nový Jičín 1:7, branka: Čajka; 6. tř.: Orlová - HC Kopřivnice 5:2, branky: Hrubý, Sopuch; HC Kopřivnice - Nový Jičín 4:9, branky: Klos, Jahn, Dorňák, Sýkora; 5. tř.: Poruba - HC Kopřivnice 9:4, branky: Galda 3, Seidl; 4. tř.: Poruba - HC Kopřivnice 1:2, branky: Hanzlík, Mičulka

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Skotnice 1:0, gól: Polášek; dorost: Lubina - Mořkov 1:2, gól: Matula; muži: Lubina - Skotnice 2:0, góly: M. Žárský a P. Žárský


Házenkáři vyhráli s Náchodem o jedinou branku

Foto 5

KH Kopřivnice - TJ HC Náchod 19:18 (12:13)

K o p ř i v n i c e (jk) - Šťastnějším týmem extraligového utkání 8. kola soutěže, ve kterém na své palubovce Kopřivnice hostila ve středu 28. října Náchod, byli v infarktovém závěru zápasu domácí házenkáři, kteří vstřelili rozhodující vítěznou branku minutu a čtvrt před koncem a poté jednobodový náskok značnou bojovností v obraně udrželi.

První slibný náskok si vytvořil hostující tým, a to hned v úvodu utkání, když v deváté minutě vedl 2:5. Během několika následujících minut však domácí náskok zpřesněnou střelbou zlikvidovali. V 17. minutě sice hosté opět vedli 7:9, potom se však Kopřivnickým začaly dařit rychlé přechody do útoku a tři minuty před odchodem do šaten vedli 12:10. V závěru však hosté využili jejich nepřesné střelby a během několika minut skóre otočili na 12:13.

„Soupeř s námi držel krok díky nepřesnosti, technickým chybám i některým individualizujícím hráčům. Hlavně jsme však nedokázali pokrýt křídelní hru Brabce a Skořepy,“ zhodnotil první poločas trenér domácího týmu Miroslav Bartoň.

Po změně stran domácí dotahovali, nejprve na 14:14, pak na 15:15, v sedmé minutě druhé půle zvýšil Brabec na 15:16 pro hosty, a to byl počátek hluché patnáctiminutovky, kdy se obě strany marně snažily najít recept na vstřelení branky.

„Myslím, že to bylo dáno především nervozitou obou týmů. Na hráčích byla obrovská zodpovědnost, nikdo nechtěl dostat gól. Svou roli hrály i zlepšené výkony obou brankářů,“ komentoval nevídaný střelecký výpadek Bartoň. Nakonec ve 21. minutě zvýšil Hronovský na 15:17, domácím se však podařilo srovnat, a i když se Náchod dostal do vedení ještě jednou, závěr patřil jim.

„S házenou měla druhá půle zápasu pramálo společného, byl to spíš boj, ve kterém jsme byli my tím šťastnějším,“ dodal k zápasu Bartoň. „Bylo to pro nás maximálně nešťastné utkání, ve kterém jsme byli po 58 minut lepší a dvě minuty horší. Bohužel, je to sport,“ komentoval zápas manažer Náchoda Jiří Vejman.

Sestava: Laníček, Kutáč - Veselý, Hrnčárek, Sklenák, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Pavlíček, Poljak, Šustala, Kelnar. Nejvíce branek: Veselý 6/2 - Brabec 6.

HK Lovochemie Lovosice - KH Kopřivnice 24:18 (11:9)

L o v o s i c e (jk) - Podle představ nevyšel kopřivnickým házenkářům sobotní zápas s Lovosicemi, ve kterém podlehli favorizovanému domácímu týmu 24:18. „Řekl bych, že vše vycházelo z nedůvěry hráčů ve vlastní schopnosti. Už od počátku byli víceméně smířeni s porážkou,“ byla první slova trenéra Bartoně.

Až do 40. minuty drželi hosté s domácími krok. Za stávajícího stavu 18:16 měli navíc Kopřivničtí příležitost skóre otočit, chyby a nepřesná zakončení je však o tuto možnost připravily. Byli to tedy nakonec domácí, kteří zvýšili na tříbrankový rozdíl a zápas již v poklidu dotáhli do vítězného konce.

Kopřivničtí měli velmi nízkou střeleckou potenci, úspěšnost střelby byla pouhých 27 procent. Úspěšnost lovosického brankáře byla tím pádem téměř 70 procent, oproti kterým je třicetiprocentní úspěšnost kopřivnických gólmanů nesrovnatelná.

„Musíme se teď soustředit na domácí zápas s Duklou, který se hraje již ve středu. Některé týmy ze sestupových vod tabulky již dokázaly, že se dá se špičkou hrát, navíc vím, že Dukla není nyní v optimální formě. Myslím, že jsou k poražení, šance tady určitě je, důležité je, aby o tom byli přesvědčeni i hráči,“ neztrácí optimismus Bartoň.

Sestava: Laníček, Kutáč - Krčmář, Veselý, Hrnčárek, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Pavlíček, Poljak, Šustala.

Nejvíce branek: Srba 7/1, Štarha 7 - Pavlíček 6, Michalčík 4.


Gymnastky dosáhly druholigové soutěže

O s t r a v a (mac) - V konkurenci šesti států Evropy a naší kompletní reprezentace zvítězila na 14. ročníku mezinárodního závodu „O pohár GK Vítkovic“ konaném 24. října Olga Svobodová z Litvínova před mistryní republiky Janou Komrskovou ze Zlína. Naše Jana Macíčková se s nezdary na kladině a bradlech, kde přišla o prvek hodnoty „D“, umístila na pěkném 17. místě a Dáša Pítrová na 23. místě.

O víkendu se konala kvalifikace družstev do I. a II. ligy ve Vítkovicích. Za účasti šesti družstev v boji o II. ligu se čtveřice kopřivnických gymnastek ve složení: Dáša Pítrová, Petra Hanzelková, Martina Lacinová a Eva Bujnošková umístila na 4. místě za družstvy Šumperka A, Vítkovic a Šumperka B a zajistilo si tak start v celostátní druholigové soutěži Praze 13. - 15. 11.


Megas se v Kopřivnici představí poprvé

K o p ř i v n i c e (luk) - Po loňském úspěšném účinkování v okresní lize futsalu se v Kopřivnici představí vítěz této soutěže Megas Bordovice poprvé v druholigovém utkání. Po červnovém postupu do divize severní Moravy a Slezska totiž vedli funkcionáři Megasu úspěšná jednání s klubem IFTC Ostrava o fúzi obou těchto týmů. Pro Megas spojení znamenalo postup až do 2. celostátní ligy.

V neděli 8. listopadu tedy nastoupí Megas poprvé na domácí palubovce sportovní haly SOU Kopřivnice, kde sehraje utkání proti Zlínu a Brnu. Pro všechny diváky, kteří se přijdou podívat na utkání domácího Megasu, je připravena tombola o ceny.

Program: 9.00 hod. Mikeska Ostrava B - Ajax Novesta Zlín

10.15 hod. IFTC/Megas Ostrava B - Dino Brno B

11.45 hod. IFTC/Megas Ostrava B - Ajax Novesta Zlín

13.00 hod. Mikeska Ostrava B - Dino Brno B


Veškeré šance fotbalistů zůstaly neproměněny

Foto 6

FC Kopřivnice - TJ Hutisko-Solanec 0:0

K o p ř i v n i c e (jk) - Fanouškům, kteří přišli kopřivnické fotbalisty povzbudit v posledním utkání podzimu, sice řada akcí dostatečně zvedla adrenalin, branek se však nedočkali, neboť domácí mužstvo jen remizovalo s Hutiskem-Solanec 0:0. Celková bilance první poloviny sezony, ve které mužstvo neutrpělo jedinou porážku, je zajisté příznivá. Vypovídá o tom i fakt, že poslední branku v mistrovském zápase Slezák obdržel 29. srpna v duelu s Kozlovicemi (2:2).

Domácí si vypracovali první šanci v 11. minutě, kdy střílel trochu z úhlu Šudák, Maléř však bezpečně likvidoval. Hosté kontrovali rychlým protiútokem, také Slezák byl však při pokusu Křenka na svém místě. V 16. minutě byl v pokutovém území při svém sólu faulován Šudák, Halova penaltová střela šla však jen do levé tyče a domácí tak promarnili jedinečnou příležitost k získání tolik potřebného klidu. Šudák nedotáhl ani další šanci ve 20. minutě, ve 24. mířil po centru Haly nad Strnka a také střela Pítra ve 25. minutě šla těsně vedle levé tyče. Jedinou hrozbou pro domácí během této doby i následujících minut byly breaky a rohové kopy hostí, které ale bezpečně domácí obrana likvidovala. Mírně vychýlenou mušku měl Hala při přímém kopu ve 39. minutě, kdy trefil opět jen břevno, jeho vzápětí následující střelu zlikvidoval brankář. Neskóroval ani Šudák z breaku ve 41. minutě a domácí před odchodem do šaten neuklidnil ani Pítr ve 47. minutě, který z výhodné pozice přímého kopu orazítkoval opět jen tyč.

Zakletou svatyni hostí začali domácí obléhat hned od počátku druhé půle. Ve 48. minutě to zkusil Rypar, v 56. z přímého kopu Pítr, nejblíže k očekávané brance byl však v 60. minutě Mechl, který ač sám před brankářem vypálil z bezprostřední blízkosti nad. S přibývajícími minutami se hosté soustředili především na obranu a byli odhodláni bezbrankovou remízu udržet stůj co stůj, takže jejich výlety na druhou stranu hřiště byly opravdu sporadické. Tím více se stupňovala nervozita domácího týmu, který svou jednoznačnou převahu nedokázal zužitkovat. V 69. minutě se to nepodařilo Špačkovi, v 83. minutě šla mimo střela Pítra a ani tlak v závěru nezabránil Hutisku v ukořistění cenného bodu.

Trenéři Weber a Reček: Jelikož jsme neproměnili v první půli ani jednu z brankových příležitostí, hosté nás drželi pod psychickým tlakem. Kluci tak nenavázali na předchozí zápasy, co se týče herní pohody. Překypovali bojovností, ale vytvořený optický tlak na vítězství bohužel nestačil. Na předchozí výkony, které by opravňovaly k optimismu, doufáme, navážeme na jaře.

Sestava: Slezák - Špaček, Petráš, Rypar - Paciorek, Hala, Pítr, Strnka, Maslák - Šenkeřík (46. Mechl), Šudák.


Včera se rozjela hokejová liga neregistrovaných hráčů

K o p ř i v n i c e (jk) - Včera se na ledě kopřivnického zimního stadionu rozjel další ročník Městské ligy v ledním hokeji neregistrovaných, který naváže na loňský ročník Moravasport cupu. Utkání bývalých hráčů či úplných amatérů, kterých bude odehráno celkem 94, budou mít na stadioně vyhrazena prostor čtyřikrát až pětkrát v týdnu, vždy ve 21 hodin. Opět se hraje o putovní pohár starosty města, který má v současnosti v držení loňský vítěz Zavadilka. Ta však vítězství letos obhajovat nebude, neboť se do soutěže nepřihlásila.

První ligu nebude hrát ani Alve, namísto něj se do soutěže dostal tým B.A.H., který je složen právě z bývalých hráčů Alve a bývalých aktivních hokejistů. První liga, která bude mít celkem šest mužstev - HC Rivals, Petřvald, JSK Pyraňa, Hájov, Superior a B.A.H., se hraje dvoukolově každý s každým. Vítěz získá putovní pohár a postoupí do okresního finále, poslední sestupuje do druhé ligy. Ta má letos celkem 17 účastníků, kteří jsou rozdělení do dvou skupin. Hraje se jednokolově každý s každým, přičemž po základní části odehrají první dva z každé skupiny závěrečný turnaj o postup do první ligy, ten je naplánován na 27. března. Hokejová výstroj, která je pro neregistrované hokejisty v letošním ročníku povinná, bude v případě potřeby k zapůjčení u Správy sportovišť.

„Vzhledem k časovému rozsahu soutěže a počtu 23 mužstev myslím, že soutěž je vynikající nabídkou sportuchtivému obyvatelstvu. Zároveň je dokonale využita ledová plocha, kterou správa sportovišť, jednotlivým týmům pronajímá. Uvažujeme o tom, že bychom uspořádali na impuls některých mužstev z ligy i samostatné turnaje. Tam by pak mohly být pozvány nejen týmy kopřivnické ligy, ale i družstva dalších městských soutěží,“ uvedl vedoucí zimního stadionu Jaroslav Fleischmann.


Kvitová s Šádkovou zaběhly dobře na krosu v Pardubicích

K r o m ě ř í ž , P a r d u b i - c e (ek, jk) - Na solidním pátém místě doběhl ve 26. ročníku Chřibského maratonu, který se konal v sobotu 24. října v Kroměříži, kopřivnický Miroslav Macíček. Jednalo se o náročný maratonský běh s převýšením 300 m mezi 11. a 27. kilometrem. Na předním umístění se ve startovním poli 60 běžců Macíček probojovával taktickým během postupně, cíle dosáhl v čase 2:42:21 hod. O pět minut dříve proťal pomyslnou cílovou pásku vítěz závodu Ondřej Němec z Kroměříže (2:36:55 h.).

Na vyhlášeném dostihovém závodišti v Pardubicích se místo koní sešli v neděli 25. října k závodu atleti. Cross country závod pořádal pardubický klub již po devětadvacáté, letos byl zároveň i jakousi předehrou mistrovství republiky v krosu, které se v půlce listopadu koná rovněž v Pardubicích. V závodě žen, kde se sešla nebývalá konkurence bezmála třiceti závodnic, mezi nimiž figurovalo i několik jmen vynikajících zahraničních běžkyň, se do první desítky prosadily i v Kopřivnici trénující Renáta Kvitová a Irena Šádková. Kvitová doběhla na osmém místě v těsném závěsu za Drajzajtlovou a Klimešovou, tedy běžkyněmi, které svádějí souboj o prvenství v Českém poháru, Šádková v dresu pořádajícího oddílu byla s odstupem čtyřiceti vteřin na Kvitovou devátá. Pro prvenství si nečekaně doběhla vítězka letošních Běchovic, teprve osmnáctiletá Helena Volná z Prostějova, která porazila favoritku závodu Polku Zatorskou i Rumunku Staicuovou. Z výsledků závodu žen: 1. Helena Volná (Prostějov) 19:38 min., 2. Zatorská (Polsko) 19:43, 3. Biolková (Vítkovice) 20:25, ...7. Drajzajtlová (Olomouc) 21:06, 8. Kvitová (Repro Brno) 21:08, 9. Šádková (AC Pardubice) 21:45.


Hokejisté po zápase se Šumperkem onemocněli

HC Kopřivnice - HC Papíroví draci Šumperk 1:12 (1:4, 0:1, 0:7)

K o p ř i v n i c e (sh) - Rychlá úvodní branka Šumperku a výměna brankáře Kijonky za Rašku - to jako by předznamenalo, jakým směrem se bude utkání 12. kola II. ligy hokeje před kopřivnickými diváky ubírat. Soupeř do 15. minuty zvýšil na 0:3 a za tohoto stavu dala Kopřivnice svou, jak se nakonec ukázalo pouze čestnou branku po samostatné akci nadějného útočníka Mikšovského. Po dvě třetiny drželo naše mužstvo jen s osmi útočníky a bez zraněných hráčů s celkem z horních pater tabulky poměrně přijatelné skóre. Na našem ledě nevídaný debakl se začal rodit od poslední třetiny, kdy si Papíroví draci udělali z Raškovy branky střelnici a z domácích hráčů statisty. S přibývajícími góly naše hra upadla do podprůměru a po desátém Rašku, který ještě mnohé zachránil, vystřídal Kijonka. Hosté se však nespokojili s „desítkou“ a přidali v závěru zápasu ještě dva góly navrch.

Branka za HC: 19. Mikšovský. Sestava: Kijonka (1. - 53. Raška) - Demel, Nevrkla, Kozel, T. Michálek, Holák, Kovář - Hejč, Mikšovský, R. Michálek, Libiger, Fojtík, Kofroň, Hodoško, Vaněček.

HC Žďas Žďár n. Sázavou - HC Kopřivnice (nehráno). K utkání 13. kola II. ligy ledního hokeje v neděli 1. listopadu ve Žďáru nad Sázavou se kopřivničtí hokejisté nedostavili pro nízký počet hráčů z důvodů náhlého onemocnění.


Volejbalisté vyhráli dvakrát 1:3

Letovice - VK Tatra Kopřivnice 1:3, 1:3

L e t o v i c e (jk) - Cenného vítězství v Letovicích dosáhlo kopřivnické volejbalové mužstvo v sobotním čtvrtém zápase mistrovské soutěže. Soupeř kladl daleko menší odpor, než hostující tým očekával - do vítězného konce dotáhl jen těsně dva sety. Útok domácích totiž Kopřivničtí mařili velmi dobrou hrou na blocích a tato jejich nejúčinnější zbraň také o vítězství rozhodla. Další utkání sehrají volejbalisté doma s favoritem soutěže Swiagem Brno. Sestava: Miroslav Bajer, Martin Bajer, Schenk, Kylhof, Chalupa, Holáň, Bartoň, Totek.


Dorost přezimuje na špici tabulky

FC Kopřivnice - Sokol Rybí 8:2 (5:1)

K o p ř i v n i c e (nec) - I v závěrečném zápase podzimní části fotbalové sezony potvrdili kopřivničtí dorostenci roli favorita soutěže, s chutí si zahráli i zastříleli a potvrdili tak své výsostní postavení v tabulce okresního přeboru, na jejíž špici přezimují s pětibodovým náskokem před druhou Tichou.

Sestava: Kupka - Růža, Bezděk, Neckář, Huške (46. min. J. Kubiš) - M. Kubiš, Brunclík, Plaček - Jalůvka, Macek, Tomek (70. min. Bajer). Branky: 18, 22, 72, 90 min. Macek, 12´ Jalůvka, 29´ Tomek, 40´ Neckář, 47´ Brunclík.


Konkurence na Velké ceně Superioru bude super

K o p ř i v n i c e (jk) - V daleko větším rozsahu než loňskou premiéru pojali pořadatelé letošní druhý ročník Velké ceny Superior v krasobruslení, která se uskuteční 6. až 8. listopadu na kopřivnickém zimním stadioně. Třídenní klání na kopřivnickém ledě bude největším letošním závodem s mezinárodní účastí v České republice (kromě pražského ME), který se zároveň pojede jako třetí závod Českého poháru v rozsahu všech kategorií.

„Závodu bude konkurovat především ve stejném termínu konaná Velká cena v chorvatském Zagrebu, ale i přesto by se kromě české špičky v Kopřivnici měli objevit krasobruslaři ze Slovinska, Polska, Dánska, Itálie a Slovenska. Budeme usilovat, samozřejmě v rámci odpovídajících finančních možností, o to, aby byl závod srovnatelný s perfektně zajištěnými závody v zahraničí,“ slibuje jeden z organizátorů závodu a zároveň trenér FSC Evžen Milčinský. Pokud se pořadatelům celá akce vydaří, mají jistou šanci závod příští rok pořádat pod hlavičkou Českého svazu krasobruslení, který je letos ještě odmítl.

Konkurence by se zde měla sejít solidní, o čemž svědčí i účast loni ještě v Německu jezdících sester Dittertových, které po svém přestupu do Karviné v současnosti patří k naší absolutní seniorské špičce. Konkurovat by jim měla loňská vítězka závodů brněnská Kateřina Buchtová. V kategorii seniorů se domácí Radek Horák utká především s dvěma účastníky blížícího se listopadového mistrovství světa juniorů - Rakowskim a Šromem. „Ti jsou v jiné fázi přípravy než Radek, je to pro ně vlastně jeden z posledních kontrolních startů před mistrovstvím, takže by měli mít už téměř vrcholnou formu, myslím však, že by Radek měl vyhrát,“ říká Evžen Milčinský. Mezi juniorkami by měla být favoritkou loňská vítězka Eva Chudá z Ostravy, mezi juniory Michal Matloch z Třince. Mezi žačkami se představí domácí Pavlína Klowersová, která v letošním roce prozatím potvrzuje vysoký standard. „Spolu s Ivanou Hoděcovou by se měla poprat o místa nejvyšší. Zahraniční konkurenci neznám, takže uvidíme,“ konstatoval Milčinský. V žácích budou o co nejlepší umístění usilovat další dva kopřivnické talenty - Jiří Klowersa a Radek Dresler. „Jirka by měl už konečně něco předvést, Radek, kterého jsme ’ostaršili’ se zatím vyrovnává s přechodem do žáků a zatím v závodě nepředvedl, co umí.“ Nejnabitější konkurence by měla být v kategorii mladších žaček, kde by mělo startovat celkem 13 zahraničních závodnic. „Pět domácích děvčat to bude mít těžké, bude to však pro ně vynikající zkušenost stejně jako pro ty úplně nejmladší,“ dodal Milčinský.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:25