Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 37/98 ze dne 29. října 1998

Titulní strana

Tatrováci se znovu postaví na start nejtěžší rally světa
Nebudou-li nájemníci, domy se nedostaví
Většina Kopřivničanů žije ve svém městě ráda
Černý bude hrát desky hvězd, jejichž život ovlivnily drogy
Módní show - děs a hrůza za pět set

Zprávy z města a okolí

Školství je a má zůstat na dobré úrovni
Televize bude v neděli vysílat předvolební besedu
Jak se projeví zřízení územních celků, kandidáti dnes netuší
Zřídíme komise, říká ČSSD a KSČM
Nora nemá u stran jednoznačnou podporu
Co s muzei, ví nejlépe ČSSD, kandiduje za ni šéf Fojtství
Rekonstrukci loutkového divadla slibuje každý
Kultura má společný problém, na kterém se všichni shodují - peníze

Kultura

Slezské divadlo přijede s hrou Nora
Hudbu mistrů představí Myslivečkovo trio
O lístky na koncert Olympicu je prý zatím slušný zájem
První výstava v novém prostoru v KDK potrvá do konce října
Taneční soutěž Tatra nebude ligová, pořadatelům se zatím páry nehlásí
Čas dluhů bude kino uvádět dvakrát denně
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Volejbalisté porazili letos slabé Valašské Meziříčí
Modráček vybojoval nominaci na Evropu
Fotbalistky jsou po podzimu jen čtvrté
Fotografie olympioničky zmizela kvůli znaku Sokola
Dorost se vytáhl i v Lichnově

Ve Frýdku naši hokejisté měli blízko k remíze

Fotbalisté potvrdili podzimní formu i na sedlnickém hřišti
Kopřivnickým běžcům se daří i v závěru sezony
Do semifinále ligového poháru KMK postoupili favorité

Malá kopaná: Kaleidoskop aneb okénko pohledu na podzimní soutěže


Titulní strana

Tatrováci se znovu postaví na start nejtěžší rally světa

K o p ř i v n i c e (tom) - Ačkoli kopřivnickou Tatru provází dlouhodobá finanční krize, na startu nového, již třináctého ročníku nejtěžší automobilové rally na světě Granada - Dakar, posádky tater nebudou chybět. „Do soutěžních aut, která musejí být v bezvadném stavu nejpozději do poloviny prosince, usednou ostřílení účastníci dakarské rally. Posádku vozu číslo 1 budou tvořit Karel Loprais, Radomír Stachura a Jan Čermák. S druhým vozem pojedou Milan Kořený, Petr Hemerla a Josef Kalina. V doprovodném voze pojedou Bedřich Sklenovský, Martin Kahánek a Petr Gilar,“ uvedla mluvčí automobilky Eva Kijonková.

Účast v novém ročníku prestižního závodu africkým kontinentem Tatře zaručuje smlouva, kterou zástupci automobilky podepsali minulý týden. „Organizačním smluvním partnerem kopřivnických posádek bude brněnská společnost CermAktivity zastupovaná předsedou představenstva Janem Čermákem, který současně plní roli manažera tatrováckého týmu a je i členem jedné ze soutěžních posádek. CermAktivity podle dohod ručí za zajištění účasti v rally, přepravu a vytvoření zázemí pro posádky a jejich vozy. Tatra zajistí technickou přípravu vozidel, náhradní díly a servis v průběhu soutěže,“ podotkla Kijonková.

Účasti v prestižním závodě míní Tatra letos výrazněji využít k posílení svých obchodních šancí v Africe. „Vedle prezentace produkce automobilky v cílovém Dakaru proto byla do plánů akvizičních akcí pro příští rok na území Afriky mimo jiné zařazena akviziční cesta po důležitých provinciích Jihoafrické republiky. Dalším místem, kam budou soustředěny obchodní aktivity, bude například Sýrie a Egypt,“ uvedla Kijonková.

Kopřivnické kamiony dosud propagovaly značku Tatra v soutěži poměrně úspěšně. Karel Loprais projel cílem na dakarské pláži jako první čtyřikrát, naposledy se z vítězství radoval letos v lednu.


Nebudou-li nájemníci, domy se nedostaví

K o p ř i v n i c e (dam) - Současně dvě stavby začaly v uplynulých týdnech na pozemcích sousedících s ulicí Pod Bílou horou a Pod Zahradami. V tomto prostoru město začalo budovat nejen dva bytové domy, ale také vybavovat pozemky, určené k výstavbě rodinných domků.

„Město bylo v podstatě dotlačeno některými zastupiteli k tomu, aby začalo stavět tyto domy,“ řekl vedoucí odboru města architekt Šmíd. Ten také vyjádřil pochybnosti nad možností prodeje bytů. „Je možné, že pokud se nám nepodaří sehnat dostatek zájemců, tak stavbu zakonzervujeme a dokončíme, až když o toto bydlení bude zájem,“ uvedl Šmíd. První dva bytové domy se totiž budou stavět jen za předpokladu, že se na jejich financování budou minimálně z jedné třetiny podílet i budoucí nájemníci. To znamená, že při pořizovací ceně jednoho bytu zhruba jeden a půl milionu korun, by tato spoluúčast měla být minimálně 500 tisíc korun.

Parcely, určené ke stavbě rodinných domků, jsou nabízeny k prodeji z toho důvodu, že pro město je výhodnější podporovat ty, kteří si chtějí postavit bydlení sami. Dokončení obou staveb je naplánováno na podzim příštího roku.


Většina Kopřivničanů žije ve svém městě ráda

K o p ř i v n i c e (tom) - Obyvatel města, kteří uvažují o odstěhování jinam, sice na jedné straně rok od roku přibývá, na straně druhé však více než osm z deseti lidí, kteří se zúčastnili v září průzkumu ostravské Marketinkové laboratoře, uvedlo, že žije ve městě rádo. Z nich pak dva až tři občané ve městě žijí velmi rádi.

Ze závěrečné studie průzkumu naopak vyplývá, že ve městě nežije ráda asi jedna šestina jeho obyvatel. Neradi ve městě žijí lidé především mladšího středního věku, nezaměstnaní a svobodní. Čím jsou obyvatelé starší, tím je jejich vazba k městu větší.

Obyvatelé Kopřivnice jsou podle průzkumu také většinou spokojeni s tím, jak dnes město vypadá. Při zkoumání prestiže města, kde respondenti vybírali mezi pojmy, jak na ně město působí - například zda je spíše čisté či špinavé, kulturní či nekulturní, moderní nebo zaostalé a podobně, přikláněla se převážná většina k pozitivnímu hodnocení.

Že je Kopřivnice čistým městem, se domnívá 64 procent lidí, že je špinavá, si myslí 9 procent dotázaných. Zbytek respondentů, do sta procent, říká: Kopřivnice není ani čistá ani špinavá. Že je město kulturní, si myslí 63 procent občanů, opak tvrdí 14 procent dotázaných.

K zajímavému zjištění však dospěl průzkum v otázce, jestli je Kopřivnice vhodná pro děti. Jen 24 procent lidí říká, že ano, naopak 47 procent dotázaných míní, že Kopřivnice pro děti vhodná není. Co je příčinou těchto postojů, zřejmě budou muset rozluštit příští zastupitelé a pokusit je změnit.

V průzkumu padla i otázka: Která místa byste ukázali známým, kteří vás navštíví a v Kopřivnici dosud nebyli. Nejčastěji lidé jako symbol atraktivity uváděli (82 procent) nové technické muzeum.


Černý bude hrát desky hvězd, jejichž život ovlivnily drogy

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen informovat zájemce o hudbě, o nových deskách, ale také preventivně přispět ke snížení kriminality ve městě, by měla další návštěva uznávaného pražského hudebního publicisty a kritika Jiřího Černého.

Ten tentokrát, kromě své poslechové diskotéky ’Rockování’, vystoupí i s programem nazvaným Proč odešly rockové hvězdy. Program, věnovaný hlavně problematice drog v životě nejznámějších interpretů světové populární hudby, bude uvádět hned třikrát - v pondělí 9. listopadu ve čtyři hodiny odpoledne v klubu Kamarád, tentýž večer jej čeká Rockování v kulturním domě a 10. listopadu dopoledne by měl pro školy hrát v prostorách kinosálu. U těchto dvou dopoledních besed bude přítomen i odborník schopný odpovědět na případné dotazy posluchačů.


Módní show - děs a hrůza za pět set

Foto 2

K o p ř i v n i c e - Módní show. Slova, při jejichž vyslovení se pár desítkám lidí zřejmě ještě dlouho bude vybavovat synonymum - děs a hrůza.

Představte si: S více než dvacetiminutovým zpožděním se na molu objeví skupina modelek. Na sobě mají jakési oděvy, snad ze zbytků nalezených po odpadových kontejnerech. Nuže budiž, pro začátek něco avantgardního.

Show pokračuje. Moderátorka čtvrt hodiny představuje sponzory akce, především jistou benzinovou pumpu, kde za nákup PHM za tisíc Kč ušetříte třicet haléřů. Následuje přehlídka zimních plášťů. Proč je však modelky předváděly jen ve spodním prádle, se už asi nedozvíme.

Pánové se na molu po celou dobu přehlídky objevují v jednom oblečení a mít v ruce tříkilový mobilní telefon, představovali by věrný obraz českého podnikatele počátku devadesátých let.

K tomu svatební šaty předvádí modelka v černých botách.

Moderátorka přehlídky komentuje vždy ve chvíli, kdy hraje hudba, takže není nic slyšet. Dokonce se občas stane, že hudba vypadne úplně, moderátorka, která může situaci zachránit, také zmlkne a překvapené modelky se začnou srážet na přehlídkovém molu. Tím vším se prolínají vystoupení dvoučlenné kapely Music Color. To už však diváci nesnesou a před úděsně falešným zpěvem vždy hromadně prchají ze sálu.

Pro pořádek: Přehlídku pořádala minulý týden v úterý v kopřivnickém domě kultury firma Paula models. A cena, za kterou se přehlídka dala zhlédnout? „Pět korun, to by bylo přiměřené,“ říká jeden z návštěvníků. Skutečnost je však jiná. Ceny lístků se pohybovaly od sta do neuvěřitelných pěti set korun.

Z celé show s předvedením špatné konfekce, vynikala jen kolekce Lady Vyvialové. Návrhářka však byla přehlídkou tak zděšená, že o den později z plánované přehlídky své modely stáhla.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Školství je a má zůstat na dobré úrovni

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Kopřivnické základní školy jsou na velmi dobré úrovni. Na tom se shodují prakticky kandidáti všech stran, které se v komunálních volbách budou ucházet o hlasy voličů.

„Dobrá je vybavenost základních škol, stejně tak i výsledky, kterých dosahují žáci. Podobná situace je i ve středním školství. ODS měla i v minulém volebním programu několik bodů, týkajících se školství, například zřízení dyslektických tříd, otázku jakéhosi normativu pro financování, profilaci jednotlivých škol a podobně. Spousta věcí z toho se udělala a myslím si, že je na co navázat,“ řekl kandidát ODS Milan Bureš, který je zároveň ředitelem Základní školy na Alšově ulici.

„Základní preambulí volebního programu ODS pro oblast školství bude udržení dobré úrovně kopřivnického školství a u středního školství udržet jeho nadregionální charakter. Míníme podporovat rozvoj nadstandardních a rozvojových aktivit ve všech školách. Tím se myslí to, že ředitelé škol mají možnost upravovat počty hodin podle aprobací učitelů a dalších podmínek a jednotlivé školy by se mohly výukou více odlišovat. Domníváme se také, že by se ve školách mohlo, třeba pod patronací domu dětí, konat více mimoškolní činnosti. My totiž máme dost problémy sehnat kvalitní pedagogy pro vedení zájmových kroužků. Učebny jsou přitom ve školách v odpoledních hodinách volné a je tam k dispozici i potřebná technika,“ uvedl Bureš. „Budeme také hledat další zdroje pro rozvoj školství. To znamená tuzemské i zahraniční granty. O ty mohou žádat občanská sdružení, která však nemůže založit škola. Je tedy nutno aby se školami spolupracovali více také rodiče dětí a za pomocí pedagogů dali dohromady projekt, který bude úspěšný a podaří se nějaké prostředky získat. Na řadě kopřivnických škol již s tím zkušenosti mají. Například naší škole se podařilo získat prostředky na vybudování počítačové učebny, na výtvarné aktivity apod. Pokud se školy budou chtít udržet na nějaké úrovni v oblasti vybavení, asi se nebudou moci příliš spoléhat jen na prostředky, které dostanou od zřizovatele nebo školského úřadu,“ dodal kandidát ODS Bureš.

Aktivity pro získání finančních zdrojů do školství slibuje podpořit i samostatná kandidátka Marie Pešlová.

Lidovci zase podle svého lídra Aloise Janka míní, že „by se měla, vzhledem k tomu, že Kopřivnice je městem přistěhovalců, zavést výuka místopisu. Děti by tak získaly vztah k městu, ve kterém bydlí“.

ČSSD ústy svého kandidáta Jana Navrátila míní, že do toho, co by se mělo měnit v chodu samotných škol, asi město nebude moci zasáhnout. „Snad jen se zasadit o to, aby nebyli ve školách ředitelé, kteří mají autoritativní styl řízení a učitelé se jich bojí, bojí se cokoliv říct,“ řekl Navrátil. „V rámci programů snižování kriminality by se měly dát také nějaké peníze učitelům, kteří s dětmi pracují přesčas. Pokud totiž děti budou například někde sportovat, asi nebudou mít čas si píchat drogy,“ míní Navrátil.

Sociální demokraté rovněž míní, že slabá je činnost školského odboru radnice. „Je to nejslabší článek v organizačním řádu. V jiných městech jsou odbory, kde je školství, kultura a sport pohromadě a v Kopřivnici je to narušeno vznikem útvaru, který se nazývá kancelář starosty. ČSSD by se tímto chtěla zabývat a dát to zase do pořádku,“ prohlásil Navrátil.

Komunisté vidí větší problém v tom, že střední školy nabízejí studium takových oborů, jejíž absolventi pak nenajdou pracovní uplatnění. S tím souhlasí rovněž Jaromír Maroň, který kandiduje na lidovecké kandidátce.

ODS uvažuje také o určitých integracích mateřských a základních škol, které jsou blízko sebe, do jednoho celku. „Nemáme to sice přímo ve volebním programu, ale o prospěšnosti těchto integrací hovoří jednak ekonomické důvody, ale i jakási užší spolupráce se školkami, z nichž děti do škol přijdou,“ řekl kandidát M. Bureš. Také ČSSD počítá s tím, že dojde i k integraci základních a mateřských škol.

Problémem, se kterým se budou školy potýkat, bude i úbytek žáků. „Školy se budou muset zabývat tím, jak využijí volné učebny. Úbytek žáků je problém nejenom města, ale také malotřídních škol v Lubině a v Mniší. Především v Lubině jsou již dnes velké problémy. Domnívám se, že dovézt děti z Lubiny do Kopřivnice by bylo finančně výhodnější, než držet téměř prázdnou školu. To ovšem ve volebním programu nemáme, je to můj názor,“ řekl Bureš.

Podobně cítí problém úbytku žáků i lidovci. „Podporujeme sice školy v místních částech, ale všechno má své meze. Jestliže rušíme školky, budou muset přijít na řadu i školy. Především lubinská malotřídka spěje k zániku. Je také otázkou, jak může být kvalitní výuka ve třídě, kde je více ročníků pohromadě,“ uvedl lídr lidovců Janek.

Naopak Pešlová ve svém programu říká, že podpoří udržení malotřídek co nejdéle.

Republikáni slibují ve školách udržet stravování a zájmové kroužky. Řekl to lídr republikánů Václav Maleňák.


Televize bude v neděli vysílat předvolební besedu

K o p ř i v n i c e (tom) - Jedinou předvolební besedu, na které se sejdou zástupci všech politických stran, které kandidují v komunálních volbách, budou moci sledovat občané v neděli 1. listopadu od čtrnácti hodin na kanále kabelové televize.

„Do přímého přenosu mohou vstoupit s telefonickými dotazy i diváci. Ti, kteří nemají přípojky kabelové televize, se mohou besedy zúčastnit v anexu radnice, odkud se vysílá,“ řekl ředitel KTK Jan Bittner.


Jak se projeví zřízení územních celků, kandidáti dnes netuší

K o p ř i v n i c e (tom) - Zřízení vyšších územních celků, k čemuž dříve či později dojde, zřejmě přinese změny v oblasti školství. Nikdo z kandidátů však dosud netuší, jaký dopad na školy ve městě bude zřízení územních celků mít.

„V návaznosti na vznik nových územních celků státu se zřejmě změní i pravomoce školských úřadů. Je pochopitelně lepší, aby některé činnosti vykonával zřizovatel, čili města a obce, ale jak to ve skutečnosti bude vypadat, dnes nikdo neví,“ řekl kandidát ODS Milan Bureš. „Při tvorbě vyšších územních celků se samozřejmě dostane i na školství. Zřejmě dojde ke změně pravomocí, které má dnes školský úřad a město. Rozhodně by však měl majetek, tedy budovy škol a jejich zařízení, spravovat městský úřad. Tím by se ředitelům měly více uvolnit ruce pro pedagogickou práci,“ míní kandidát sociálních demokratů Jan Navrátil. „V souvislosti se zřízením vyšších územních celků, zřejmě dojde k transformaci státní správy a školských úřadů. Zde by měla nastat změna a větší odpovědnost a pravomoce přejít na města,“ říká také lídr lidovců Janek.


Zřídíme komise, říká ČSSD a KSČM

K o p ř i v n i c e (dam) - Vznik několika komisí, zabývajících se kulturou a historií, se dá předpokládat v případě, že se na kopřivnické radnici změní po volbách její vedení.

„V každém případě bychom chtěli obnovit činnost kulturní a letopisecké komise. Jsem přesvědčen, že ať to bylo za dob totality nebo i po revoluci, měla letopisecká komise svůj přínos a to, že byla vloni zrušena, je myslím ke škodě věci. Tato komise má své opodstatnění, napomáhá v záchraně kulturních památek, může radit, jakým způsobem vést obecní kroniku a podobně. V těchto komisích by měli figurovat lidé, kteří mají ke Kopřivnici nějaký vztah. O takových lidech již víme a oni se nebrání této spolupráci,“ řekl zástupce lídra ČSSD Jiří Tichánek.

Kulturní a školská komise podle Tichánka má tak široký záběr, že v podstatě neplní pořádně nic. „Rozhodně by bylo dobré udělat tyto komise samostatné,“ dodal Tichánek.

„V těchto kulturních komisích by měli podle mého soudu být hlavně kantoři, kteří svým vlivem vytvářejí vztah dítěte ke kultuře a městu,“ uzavřel sociální demokrat Jiří Tichánek.

Také KSČM chce svým voličům dláždit cestu ke kultuře komisemi.

„Je třeba více zapojit školskou a kulturní komisi, možná, že by stálo za to zřídit samostatnou kulturní komisi. Měla by se obnovit práce občanských komisí zaměřených na kulturu v přilehlých obcích. Aby lidé věděli a mohli rozhodovat o tom, kdo kolik a na co dostane peněz,“ míní lídr místních komunistů Miroslav Veselý.


Nora nemá u stran jednoznačnou podporu

K o p ř i v n i c e (dam) - Jediným zařízením, které až do nedávna zajišťovalo pro Kopřivničany, ale i lidi z okolí, alternativní kulturu, byl klub Nora. Ten se podle slov svého šéfa bez dotací města neobejde.

Jeho nástupce Nora Café jsou rozhodnuty podporovat téměř všechny strany s výjimkou komunistů. Ti se domnívají, že dotace do kultury by měly být podle počtu zájemců o ten, který její druh. „Domnívám se, že jde o konzumní kulturu, která lidem nepřinese širší rozvoj. Je to jistě i tím, že jsem jiná generace, ale nevidím na tom nic pěkného. Je to pro jistou část lidí. Je třeba rozdělovat peníze podle toho, na co lidé více chodí. Čím více se na některý program chodí, tím víc by měl být podporován. Nejde také říci, že na rockové šlahouny přišlo pět set lidí, ale že se přímo v Kopřivnici zúčastňuje akce třeba 150 lidí, což je maximální kapacita klubu,“ řekl předseda místních komunistů Miroslav Veselý.

ODS bude naopak podporovat vznik dalších podobných míst. „Projekt Nora Café bude podporován z financí, určených kulturnímu domu, kam dneska spadá. Vítáme to, že Nora neskončila, protože měla dobrý vliv na spoustu mladých lidí. Pokud by se zde objevila nějaká alternativa, k tomuto klubu budeme hledat způsob, jak podpořit i ji,“ řekl kandidát ODS Oldřich Rys.

Podporu Noře vyjádřily i další strany. „O Noře se namluvilo mnoho. Myslím si, že tento druh kultury, který je třeba podporovat minimálně v té výši jako doposud,“ řekl Alois Janek z KDU-ČSL. „Oblíbené a navštěvované věci je třeba dále podporovat,“ tvrdí i Václav Maleňák z SPR-RSČ. Pouze ČSSD svůj postoj ke klubu nezaujala, neboť prý nemá dostatek informací.


Co s muzei, ví nejlépe ČSSD, kandiduje za ni šéf Fojtství

K o p ř i v n i c e (dam) - Muzea a jejich expozice jsou podle současného vedení radnice to, co by do města mělo táhnout tisíce turistů. V problematice muzejnictví má asi nejvíce jasno sociální demokracie, neboť ředitel muzea Fojtství a historik Jiří Tichánek je spoluautorem jejího programu.

„Jedním z hlavních cílů je přestěhovat zpět do Kopřivnice expozici Zdeňka Buriana. Bude to sice nákladné, ale Burian, stejně jako Zátopek, patří ke Kopřivnici. Vybudování Burianlandu je zatím a ještě asi dlouho bude hudba budoucnosti. Zřídit však alespoň malou expozici, by bylo vhodné. S tím souvisí i přemístění jeho pamětní desky,“ řekl Tichánek.

Tento plán, totiž přestěhovat expozici malíře Buriana ze Štramberku, kam byla provizorně umístěna, však pojal i největší rival ČSSD - ODS. „Muzejnictví je jednou z oblastí, která velmi ovlivňuje pocit sounáležitosti s městem v jeho občanech. Máme proto v plánu i nadále pokračovat v jeho rozvíjení. Do tohoto plánu zapadá například i Lašská vila s muzeem rodáků a přestěhováním expozice Zdeňka Buriana,“ sdělil kandidát Občanské demokratické strany Oldřich Rys.

Tichánek má také v plánu prosazovat přestěhování sbírek muzea do prostor, kde by nehrozilo jejich znehodnocení. Dále chtějí sociální demokraté zřídit muzejní radu, která tady kdysi prý měla velmi dobrou tradici a při této muzejní radě zřídit aktiv dobrovolných spolupracovníků. „Byl by to orgán složený z pracovníků muzea, ale i z dobrovolníků. Jeho cílem je spolupracovat s vedením muzea,“ naznačil činnost muzejní rady Tichánek.

Nově zřízenou obecně prospěšnou společnost, pod kterou spadají všechna místní muzea, nemíní žádná kandidující strana zrušit. A komunisté si ji dokonce pochvalují. „Domníváme se, že muzea v Kopřivnici by měla být všechna pod jednou střechou a podléhat jednomu řediteli. Myslím si, že to je velmi výhodné,“ řekl jejich lídr Miroslav Veselý.

Tichánek je už v tomto ohledu mnohem opatrnější. „Je až otázkou času, zda se obecně prospěšná společnost, jako správce všech kopřivnických muzeí, osvědčí. V současné době mám zprávy, že momentální stav není dobrý,“ řekl.

Všechny strany počítají s nutnými opravami a údržbou těch několika kulturních památek, které se na území Kopřivnice nacházejí. Největší pozornost této víceméně okrajové problematice opět věnuje ČSSD. „Kopřivnice je město nově postavené a na památky velice chudé, přesto je třeba se jim věnovat. Jde hlavně o hrad Šostýn, který by se v budoucnu měl stát také centrem lesoparku a naučné stezky. Druhou důležitou památkou je Zemanství, které je nyní v soukromých rukou. Budeme usilovat i o rekonstrukce dalších míst, jako je Jasníkova studánka, Raškova vyhlídka či Rozcestí čarodějnic,“ řekl Tichánek, který se například údržbě Šostýna amatérsky věnuje již léta.


Rekonstrukci loutkového divadla slibuje každý

K o p ř i v n i c e (dam) - K vzácné shodě v pohledu na jeden jediný problém došli všichni zástupci politických stran kandidujících do zastupitelstva. Všichni totiž byli zajedno v tom, že je třeba se zasadit o rekonstrukci loutkového divadla. O rekonstrukci se mluvilo již před několika lety, v současnosti k tomuto problému přibyla ještě nutnost rekonstruovat Lašskou vilu.

„Oba dva objekty, jak loutkové divadlo, tak Lašská vila, jsou v katastrofickém stavu. Lašská vila je na tom ještě o něco hůř. Nevím, jestli budou peníze na generální opravu loutkového divadla, ale budeme podporovat alespoň dílčí opravy a úpravy budovy. Priorita bude rozhodně dána loutkovému divadlu, neboť to je využíváno. Lašská vila dnes slouží pouze jako nevyhovující depozitář,“ řekl Jiří Tichánek kandidující za ČSSD.

Také ODS chce divadlo opravit. „Loutkové divadlo je dluh z minulosti. Budeme podporovat rekonstrukce obou chátrajících budov. Je pravděpodobnější, že upřednostněno bude loutkové divadlo nejen proto, že se v něm pořádají kulturní představení, ale také z důvodu připravenosti projektu na jeho opravu a menší finanční náročnosti samotné rekonstrukce, než v případě Lašské vily,“ uvedl kulturní expert ODS Oldřich Rys.

Komunisté dokonce přišli s nápadem divadlo přestěhovat. „Může se zvažovat možnost, že současná budova divadla, která je na periferii, se nabídne k prodeji a divadlo samotné by se mohlo přestěhovat do prostor Lašské vily, čímž by se vyřešily dva problémy zároveň. Na opravu obou budov v současné situaci rozhodně nebude. Preferovat však budeme loutkové divadlo,“ slíbil předseda kopřivnické KSČM Miroslav Veselý.

Lidovci, stejně jako všichni ostatní, preferují rekonstrukce budov obou, ale pouze oni přicházejí s myšlenkou, jak by je bylo možné zajistit. „Do oprav Lašské vily by bylo dobré angažovat Tatru, která se podílela na jejím chátrání. Město by se pak mělo raději věnovat loutkovému divadlu,“ míní místní lídr KDU-ČSL Alois Janek.

Také kandidáti s mnohem nižšími šancemi na zvolení považují loutkové divadlo za důležité. „Oprava loutkového divadla je slibována již několik let, ale současný stav je už takový, že další odklady nejsou možné. Lašská vila bude muset ještě nějaký čas počkat,“ řekla například nezávislá kandidátka Marie Pešlová a podobný názor měl i zástupce SPR-RSČ Václav Maleňák.


Kultura má společný problém, na kterém se všichni shodují - peníze

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Za největší problém v kultuře označují shodně její provozovatelé a komunální politici peníze. Zajištění jejich dostatečného množství a co nejmenší odčerpávání prostředků z rozpočtu města je cílem většiny stran.

„Všechno, co se bude v oblasti kultury dít, záleží hlavně na množství peněz, protože je mi jasné, že kultura nebude mít prioritu před věcmi, které trápí daleko víc lidí. To ale rozhodně neznamená, že kulturu sociální demokracie pouští k vodě. Budeme se snažit z toho mála, co bude, udělat maximum. Budeme se snažit hledat i jiné zdroje financí než rozpočet, od různých nadací, spolků, z grantů a podobně,“ řekl Jiří Tichánek, odborník sociálních demokratů na oblast kultury.

Podobné zdroje financování kultury ve městě hledá i ODS. Ta však již ví, daleko přesněji, kde bude peníze čerpat. „Víme o možnostech, díky kterým mohou do kopřivnické kultury plynout prostředky ze zahraničí,“ tvrdí jeden z kandidátů této strany a knihkupec Oldřich Rys.

I lidovci by rádi odlehčili napjatému rozpočtu. „Město musí rozhodně pomáhat všem institucím a spolkům, provozující kulturu pro občany. Je však otázkou, jak se toto vše promítne do rozpočtu města. Hranice rozpočtu města jsou omezené a budou omezené pravděpodobně i v dalších letech. Město ale může kulturním organizacím pomoci i jinak, než přímou dotací. Může jim například významně pomoci při hledání sponzorů. Stěžejní roli by také mohlo město hrát v pomoci při hledání prostředků z grantů ministerských dotací nejrůznějších nadací a podobně,“ řekl lídr KDU-ČSL Alois Janek.

Odlišný způsob získání peněz na kulturu si našla místní organizace KSČM. Ta chce peníze lépe využívat a počítá s tím, že se ušetří horentní sumy. „Je třeba přehodnotit stav, který je v kulturním domě. Nemyslím si, že je třeba, aby kulturní dům provozovala soukromá firma. V dalším období by město mělo vzít kulturu a kulturní dům pod sebe a tím by se výrazně ušetřilo. Také bychom ušetřili zisky firmy Ludvík Moravia. Ta to totiž samozřejmě nedělá zadarmo a ani za průměrný plat. Zaměstnanci různých odborů města mi potvrdili, že by nebyl problém, aby město kulturní dům spravovalo. Město by tak převzalo úlohu podněcovatele a koordinátora kulturních aktivit,“ míní předseda místní organizace komunistické strany Miroslav Veselý.

I přes tento zdroj financování však komunisté plánují pro své voliče pohádkové výhody. „V dnešní době, kdy se dělíme do tříd, je třeba nabízet kulturu také tak, aby si lidé mohli vybrat i podle stavu své peněženky. Hlavní problém, bránící většímu rozvoji kultury, jsou podle mne ceny vstupenek. Lístek do kina stojí 50 korun, když do něj půjde čtyřčlenná rodina, tak zaplatí 200 korun za jedno představení. Jsem toho názoru, že do kina by se mohlo chodit každý týden, ale dát měsíčně za vstupné 800 až 1000 korun, je neúnosné. Myslím, že město musí počítat s tím, že využití volného času občanů pro něj bude finančně náročné. Bude to sice velmi drahé, ale je třeba počítat s tím, že ve městě žije převážná část lidí s průměrným platem devět a půl tisíce korun hrubého, proto, když sem budeme zvát některé známější umělce, bude muset město ze svého rozpočtu dotovat ceny vstupenek. Občan tak místo sto čtyřiceti korun zaplatí třeba jen korun sedmdesát,“ vysvětlil své vize Veselý.


Kultura

Slezské divadlo přijede s hrou Nora

K o p ř i v n i c e (dam) - S prvním představením letošní série divadelního předplatného kulturního domu přijede ve čtvrtek 29. října Slezské divadlo z Opavy.

Hned první kus bude, jako většina ostatních her předplatného, patřit do skupiny klasických děl, na programu je totiž drama Nora norského dramatika Henrika Ibsena.

Noru napsal Ibsen v roce 1879 a přesný překlad jejího názvu z originálu zní Domov loutek. Jde o snad nejznámější rodinné drama. Ve své době vzbudil obrovské diskuze. Ženské spolky oslavovaly dramatika jako bojovníka za práva žen, ten se však podobným výkladům své hry bránil. Nora měla sice obrovský zástup obdivovatelů i v řadách Ibsenových kritiků, mnoho lidí se však také nemohlo smířit s tak otevřenou výpovědí o manželské, respektive rodinné tragédii. Někteří režiséři dokonce požadovali přepracování konce hry, kdy Nora opouští svého muže i děti. Vývoj osobnosti ženy, která se z tiché a ušlápnuté ’služky’ stane ženou s natolik silnou osobností, že i v době, kdy bylo něco podobného téměř nemyslitelné, dokázala opustit svého muže.

Nora je již od doby své premiéry takovým fenoménem, že bylo dokonce napsáno několik dalších divadelních her, které se věnují pokračování osudů hlavní hrdinky.

Režie tohoto představení byla svěřena hostujícímu režiseru Jaromíru Staňkovi. V titulní roli Nory Helmerové se kopřivnickým divákům představí Hana Vaňková, jejího manžela advokáta Torvalda Helmera zahraje František Štěpán. Do dalších rolí jsou obsazeni, mimo jiné, Martin Táborský, Karla Pyšková, Petr Klimeš, Ludmila Štědrá a další.


Hudbu mistrů představí Myslivečkovo trio

K o p ř i v n i c e (dam) - Ve středu 4. listopadu se v sále místního kina uskuteční již třetí koncert Kruhu přátel hudby.

Stejně jako u předešlého, to bude koncert pro tři hráče. Tentokrát se posluchačům představí Myslivečkovo dechové trio z Prahy.

Soubor byl založen v roce 1992. Je zaměřen převážně na hudbu českých a světových mistrů klasického a předklasického období. Ve svém repertoáru má ale také skladby autorů jiných stylových období, včetně hudby současné. Soubor se věnuje skladbám pro dechové trio stejně jako úpravám. Hráči jsou sóloví interpreti orchestru Státní opery Praha. Jde o hobojistu Jiřího Vodňanského, Petra Škrobánka - klarinetistu a Tomáše Cibulku, hrajícího na fagot.

Jiří Vodňanský je absolventem AMU v Praze. Úspěšně se zúčastnil několika mezinárodních soutěží v Budapešti, Praze a Ženevě. V současné době je sólohobojistou orchestru Státní opery Praha. Věnuje se také komorní hře.

Petr Škrobánek se s hudbou seznámil již v raném věku, díky svému otci, zanícenému hudebníkovi. Obor klarinet studoval nejprve na Konzervatoři v Kroměříži a od roku 1981 na AMU. V roce 1986 absolvoval a stává se členem orchestru Smetanova divadla v Praze. Dnes působí jako první klarinetista orchestru Státní opery Praha.

Tomáš Cibulka vystudoval v Praze konzervatoř, obor fagot. Již po dobu studia se intenzivně věnoval komorní hře a účastnil se mezinárodních hudebních soutěží.


O lístky na koncert Olympicu je prý zatím slušný zájem

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatím velmi slušný je prý zájem o lístky na koncert legendární české skupiny osmdesátých let Olympic.

„Byl bych rád, kdyby přišlo minimálně pět set lidí,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín, ve kterém bude ve středu 11. listopadu večer Olympic vystupovat. Aby byla umožněna atmosféra rockového koncertu, rozhodli se v kulturním domě prodávat do přízemí lístky na stání, sedět by se mělo pouze na balkonech.

Na koncertě by měly kromě všeobecně známých písní legendární české skupiny, zaznít i některé z posledního alba Petra Jandy.


První výstava v novém prostoru v KDK potrvá do konce října

Foto 1, Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Celkem třináct umělců se svými díly prezentovali na vůbec první výstavě v prostorách bývalého hudebního salonku v kulturním domě. Ten se má změnit ve víceúčelový prostor pro pořádání výstav, divadelních představení a podobně.

Na výstavě je možné zhlédnout nejen několik desítek obrazů, vytvořených nejrůznějšími technikami od malby přes kresbu až po batiku. Zastoupeny jsou i plastiky ze dřeva, keramiky a kovu. Kromě výtvarníků z okolí, v kulturním domě vystavuje i francouzská umělkyně Francoas Vissuzaine, proto je výstava prezentována jako česko-francouzská.

Všechna vystavená díla jsou zapůjčená z galerie Grunt z obce Kujavy. To je také jeden z důvodů, proč výstava potrvá jen do konce října. „My jsme ani neměli v plánu pořádat zde nějaké dlouhé výstavy, to jen v případě, že by šlo o věci vysoce kvalitní. Spíš bychom chtěli, aby se tady výstavy často střídaly. Je pravda, že týden je krátká doba, ale možná se podaří výstavu o týden prodloužit,“ řekl ředitel firmy Ludvík Moravia Lubomír Sazovský, která je spolu s Volným sdružením výtvarníků při Galerii Grunt pořadatelem výstavy. Jaká a kdy bude další výstava v tomto prostoru zatím není jasné. Také bude ještě třeba v novém výstavním prostoru leccos změnit, kromě zrušení šikmého obložení stěn, je třeba hlavně nainstalovat kvalitní galerijním osvětlení.


Taneční soutěž Tatra nebude ligová, pořadatelům se zatím páry nehlásí

K o p ř i v n i c e (dam) - Určitý pokles kvality účastníků se dá očekávat od letošního ročníku tradiční taneční soutěže Tatra.

Již dvaatřicátý ročník soutěže, bude totiž pouze soutěží pohárovou a nebude stejně jako v několika uplynulých letech zařazena do taneční ligy. To znamená, že si tanečníci za účast na Tatře neodvezou žádné body.

„Taneční svaz vyhlašuje každoročně konkurz na pořádání ligových soutěží, o které je samozřejmě velký zájem a protože v Kopřivnici byla tato liga již třikrát za sebou, rozhodl se svaz dát tuto možnost jinému pořadateli. Na příští rok jsme samozřejmě znovu požádali o statut ligové soutěže, který nám byl přidělen,“ řekla organizátorka Tatry Xenie Šustalová a vyvrátila tvrzení, podle nichž letos pořadatelé o ligu nepožádali. „Dokonce mně bylo neoficiálně sděleno, že existuje šance, aby se v Kopřivnici pořádala taneční liga i v dalších letech po sobě,“ doplnila Šustalová.

To, že za své výkony na Tatře nezískají cenné body do tabulek, může velmi negativně ovlivnit počet a kvalitu přihlášených soutěžních párů. Tento fakt si pořadatelé velmi dobře uvědomují a snaží se vzniku takové situace pokud možno zabránit. „Abychom přiměli taneční páry k účasti na Tatře, rozhodli jsme se jako ceny rozdělovat finanční odměny a také budeme tanečníkům hradit nebo alespoň přispívat na cestovné,“ uvedla Šustalová.

Dalším faktorem, který by měl přispět k větší atraktivitě kopřivnické taneční soutěže, je dobře zvolené datum jejího konání. Uskuteční se totiž v neděli 8. listopadu ve velkém sále Kulturního domu v Kopřivnici, pouze o den později, než jedna z ligových soutěží pořádaná tentokrát v Olomouci. Relativně malá vzdálenost by pak pro tanečníky mohla být dalším důvodem k účasti na Tatře.

Čtrnáct dní před pořádáním soutěže však počet přihlášených nebyl nikterak povzbudivý, neboť bylo přihlášeno pouze šest párů. Tyto páry byly navíc pouze držiteli třídy ’A’, z párů nejvyšší, mezinárodní třídy, neprojevil v té době zájem o účast ani jediný. „Myslím si, že ani ’áčko’ není k zahození a navíc většina párů se podle zkušeností hlásí až na poslední chvíli,“ neztrácela optimismus organizátorka soutěže.

Pro letošek se také mění systém soutěže. Tentokrát Tatra začne v deset hodin dopoledne základní částí soutěže standardních tanců, po ní bude od půl druhé následovat totéž v kategorii tanců latinskoamerických. Hlavní a nejatraktivnější část programu začne v osmnáct hodin a bude v sobě spojovat finále obou kategorií.

Kromě samotné soutěžní části Tatry je v tomto programu, který patří k největším a nejnáročnějším v sezoně, připraveno i několik nesoutěžních tanečních vystoupení. Snad největším lákadlem bude vystoupení Pražského komorního baletu. Ten bude v průběhu dne vystupovat hned třikrát, v odpoledním programu bude možná mít vystoupení jedno, ve večerním pak hned dvě. Dalším atraktivním souborem bude Taneční klub Jarky Calábkové z Ostravy, jeho členové by měli své umění, za které získali mnohá ocenění na soutěžích a přehlídkách u nás i v zahraničí, předvádět na všech třech programech. Stejně nabitý program, bude mít i Miroslav Spáčil, mistr světa ve stepu, kterého také uvidí diváci ve všech třech programech. Zbytek vystoupení bude již v režii místních souborů, po jednoroční přestávce se na parket vrátí Taneční skupina Zdeňky Havlové, vystupovat budou děti z místní ZUŠ Zdeňka Buriana a také kopřivnický Step klub předvede několik svých čísel.


Čas dluhů bude kino uvádět dvakrát denně

K o p ř i v n i c e (dam) - Již druhý český snímek bude v říjnu na plátně kina Puls i snímkem posledním. Dvakrát denně se totiž rozhodla distribuční firma Bonton uvádět volné pokračování úspěšného Času sluhů, který se jmenuje Čas dluhů a natočila jej opět režisérka Irena Pavlásková.

Tento snímek vyvolal velká očekávání laické i odborné veřejnosti a jak by ne. Je to sice již deset let, co se v kinech objevilo drama Čas sluhů, ale tehdy debutující Pavláskové se za něj dostalo velkého uznání, mimo jiné získala i zvláštní cenu poroty na festivalu v Cannes. Proto také filmařka musela počítat s tím, že pokud se vrátí k tomuto tématu, budou od ní všichni očekávat zase velmi dobrý film.

Irena Pavlásková, která je také autorkou scénáře, se rozhodla nejen pokračovat v již natočeném příběhu, ale také se mu pokusila dát zcela novou tvář. Navazuje sice na příběh prvního filmu, kdy byl po nejrůznějších peripetiích hlavní mužský hrdina donucen ke sňatku s bezohlednou, démonickou Danou, kterou skvěle hrála Ivana Chýlková. Tentokrát si autorka jako hlavní postavu vybrala osobu Milana a ne Dany, jak tomu bylo v Čase sluhů. Také velmi znatelný posun v žánru filmu může mnohé znalce původního snímku velmi překvapit. Od dramatu totiž režisérka přišla k tragikomedii. Velký vývoj zaznamenaly také charaktery jednotlivých postav. Například z Dany, kterou si diváci pamatují, jako zatvrzelou potvoru, tvrdě a bezohledně jdoucí za svým cílem, se stala pohodlná bestie a ke štěstí jí stačí jen týrat slabší osobnosti. Novou postavou v příběhu je mladá psycholožka Táňa Bermanová. Poněkud nevyrovnaná žena, snažící se svůj život řešit přesně a rozumně.

Milan nikdy nepřestal litovat svého vynuceného sňatku s Danou. Ta jej po celou dobu jejich manželství používala jako bezmocnou loutku, díky níž se jí také podařilo dostat se na výsluní společnosti. Po letech prožitých po zahraničních zastupitelstvích se její činnosti zúžily pouze na utrácení peněz, laškování s milenci a neustálého mučení svého manžela. Ten se před ní snaží utéct ke své práci obchodního rady a dospívající dceři. Pak přišel průšvih, mezinárodní skandál a s tím související ztráta diplomatické kariéry. To byl také důvod, proč se Milan ocitl v pražské psychiatrické léčebně, kde našel nejen klid ale také mladou doktorku Táňu. Jejich vztah se velmi brzy změní z čistě pracovního na mnohem bližší a Táňa je tak definitivně zatažena do nerovné hry, v níž je již předem odsouzena k neúspěchu.

Ivana Chýlková a Karel Roden hrají své role s trochou nadsázky a výrazně volněji než v Čase sluhů. O příjemné překvapení se postarala Lucie Bílá v roli Táni. Bílá, která byla až doposud obsazována do rolí jiného typu, hraje poněkud neurotickou a plachou vědkyni opravdu dobře. V menší roli také zazářila Tatiana Vilhemová, která v podstatě za každý svůj film získala minimálně nominaci na Českého lva.

Čas dluhů je relativně dobrým filmem, ale rozhodně je lépe jej vnímat odděleně od Času sluhů, neboť je horší.


Dr(o)bečky z knihovny

"Kulturní člověk může sáhnout do knihovny i pro bibli.
A nemusí to dělat proto, že by se chtěl dát
na stará kolena pokřtít".

J. PROCHÁZKA

V září letošního roku jsme slavnostně otevřeli novou městskou knihovnu. Máme za sebou více než měsíc činnosti v nových prostorách - a to přímo vybízí k nahlédnutí do strohé statistické řeči čísel. Neboť je to právě tato řeč, která nám nejlépe prozradí, jak velký zájem ze strany obyvatel tohoto města je o knihy a knihovnu vůbec. Přesto, že prvním půjčovním dnem bylo až úterý 1. září, přišlo více jak šedesát nedočkavých čtenářů již v pondělí 31. srpna (popravdě řečeno, tušili jsme, že někdo přijde již v pondělí a proto jsme ten den nechali knihovnu otevřenou, ale tolik čtenářů jsme nečekali). Jen je nám záhadou, že tak velké množství Kopřivničanů přišlo vrátit a vypůjčit si knihy v den, kdy vlastně měla být knihovna ještě zavřená!

První oficiální výpůjční den (1. 9.) pak přišlo do nově otevřených prostor knihovny 480 čtenářů, z nichž 58 bylo v knihovně tento rok poprvé. Dohromady si v prvním půjčovním dni vypůjčili na 2 865 titulů. Za celý měsíc září pak počty výpůjček v knihovně dosáhly úctyhodných 17 451 svazků (970 denně). Přišlo 3 599 čtenářských návštěv, což je v průměru asi 200 čtenářů denně. Počet těch, kteří se v měsíci září nově přihlásili do knihovny, byl 476 (z toho 268 dětí). Tak to vypadá, že se nová knihovna ujala.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 29. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin českou černou komedii Čas dluhů. Ledacos bychom odhodili, kdybychom se nebáli, že to jiný zvedne. V hlavních rolích L. Bílá, K. Roden, I. Chýlková, režie: Irena Pavlásková. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Nora - Henrik Ibsen: Slezské divadlo Opava. Rodinné drama velikána moderní světové dramatiky, v hl. roli Hana Vaňková

Pátek 30. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin českou černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný

Sobota 31. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin českou černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný

V Katolickém domě v Lubině se uskuteční v 18 hodin Koncert vážné hudby v podání absolventů AMU v Praze manželů Marie a Daniela Viznarových a dalších

Neděle 1. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na českou filmovou pohádku Lotrando a Zubejda. V 17.30 a 20 hodin uvede Kino Puls českou černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 2. listopadu

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin českou černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný

Středa 4. listopadu

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na Myslivečkovo dechové trio Praha. M. D. Trio (hoboj, klarinet, fagot) se představí ve skladbách F. X. Duška, Ot. Kvěcha, W. A. Mozarta a J. Myslivečka. Koncert se uskuteční v prostorách kina Puls (platí předplatné Kruhu přátel hudby)

Neděle 8. listopadu

Kulturní dům Kopřivnice vás zve na pohárovou soutěž v tancích „A“, „M“ - tatra ’98. soutěž v STT - 10 hod., soutěž v LAT - 13.30 hod., finále v LAT a STT - 18 hod.


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 29. 10. 13 - 21, pá 30. 10. 12 - 22, so 31. 10. 12 - 22, ne 1. 11. 9 - 19, po 2. 11. zavřeno, út 3. 11. 18 - 21, st 4. 11. 18 - 21, čt 5. 11. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 6. 11. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod.

Hokej: čt 29. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Šumperk (II. liga muži); so 31. 10. v 10.15 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín (6. tř.), ve 12.30 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín (7. tř.); ne 1. 11. v 11.15 hod. HC Kopřivnice - Sosnowiec (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Uničov (dorost), v 16.15 hod. HC Kopřivnice - Uničov (junioři) a v 17 hod. Žďár n. Sázavou - HC Kopřivnice (II. liga muži)

Bruslení veřejnosti:30. 10. 10.30 - 11.45 hod., so 31. 10. 15 - 16.30 hod.

Diskotéka na ledě: ne 1. 1. 19 - 20.30 hodin

FC Kopřivnice: so 31. 10. ve 14 hod. FC Kopřivnice - Hutisko Solanec (muži)

Kopaná v Lubině: so 31. 10. v 11.45 hod. Lubina - Mořkov (dorost) a ve 14 hod. Lubina - Skotnice (muži)

Házená: so 31. 10. v 8 hod. KH Kopřivnice - SKP Frýdek-Místek (ml. žáci B), v 9.15 hod. KH Kopřivnice - DDM Val. Mez. (st. žáci B); ne 8. 11. v 10 hod. KH Tatra Kopřivnice - Praha (extraliga muži)

Rekreační turistika: so 31. 10. odj. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Vsetín ČD - po m. Bečevná - vrch - Petráčov - Nezdoby - Vrchovsky - Odboř - Semínka - u žl. na Leskovec ČD - odj. ve 14.22 hod., příjezd v 16.50 hod.; út 3. 11. v 7.43 hod. odj. ČD Kopřivnice - Štramberk ČD - procházka kolem Červeného kamene - Janíkovo sedlo - návrat do Kopřivnice, ukončení akce ve 12 hod.; so 7. 11. v 8.43 hod. odj. ČD Kopřivnice - Frýdlant ČD - na zel. pod Lubno - Malý a Velký pahorek - Lubno - Borová - odj. z Frýdlantu ve 14.13 hod., návrat v 15.18 hod.


Výsledky

FC Kopřivnice: žáci: FC Kopřivnice - Opava starší 1:1, gól: Pavlica a mladší 2:2, góly: Hanzelka, J. Navrátil

Házená: MU: (ze so 24. 10.) minižáci B ve F-M: KH Kopřivnice - Val. Mez. 9:9 (3:3), - Ostrava 11:6 (8:4), - Frýdek-Místek 10:4 (5:1), střelci: Šustala 13, Ledesma 11, Trčka 3, Líňa 2, Mayer 1; (z ne 25. 10.) ml. dorost: KH Kopřivnice - SSK Vítkovice 38:27 (19:12), střelci: Winkler a M. Veřmiřovský 10, Malinovský 5, Bílek a Smutek 3, F. Veřmiřovský a Kučerka 2, Machačík, Venclík a Fojtík 1; st. dor.: KH Kopřivnice - Cement Hranice 20:9 (10:4), střelci: Štěpán 8, Vala 3, Machačík 3, Gřes 2, Bílek, Ocásek, Holinka a Hanzelka 1; ml. žáci B: KH Kopřivnice - SKH Ostrava 28:7 (11:2), střelci: Seidl 12, Jahn 8, Domitra, J. Stanislav a Váňa 2, Krčmář a Novák 1; st. žáci B: KH Kopřivnice - TJ N. Jičín 8:16 (3:8), střelci: Pěček 5, Martínek, Lípový a Polášek 1; ml. žáci A: KH Kopřivnice - HCB Karviná 7:19 (4:8), střelci: Olšovský 3, Hábovčík 2, Jakeš a Bonn 1; st. žáci A: KH Kopřivnice - HCB Karviná 8:34 (4:17), střelci: Bezděk 6, Chasák a Vrána 1

Hokej: 4. tř.: Rožnov - HC Kopřivnice 2:6, branky: Milich 2, Jašek, Hanzlík, Mičulka, Vrdlovec; 8. tř.: HC Kopřivnice - Uničov 11:1, branky: Zatloukal 3, Heryán, Plhal a Jeřábek 2, T. Fojtík, Blahuta

Kopaná v Lubině: žáci: Sedlnice - Lubina 2:1, gól: Bárta; dorost: Hostašovice - Lubina 1:2, góly: Simič, Pfneisl; muži: Jeseník - Lubina 3:0

Kobeřický půlmaraton: kat. do 39 let: 4. R. Šádek (Puma Team) 1:11:06, 9. V. Šimko 1:14:12 h., kat. do 49 let: 1. A. Neuwirth 1:12:31, 5. A. Kolařík 1:19:49, 7. J. Kvita 1:23:26, 17. M. Přívětivý 1:29:07, kat. do 59 let: 6. J. Bednařík 1:30:33, kat. nad 60 let: 1. K. Piskoř 1:25:09 (všichni MK Kopřivnice)

Medulin Dart Cup open: (z 25. 10.) - turnaj č. 8: 1. N. Asen, F-M, 2. D. Solařík, 3. R. Štábl, oba Frenštát; turnaj č. 9: 1. R. Štábl, D. Solařík (oba Frenštát), 3. M. Mikuš, VDK Kopřivnice


Volejbalisté porazili letos slabé Valašské Meziříčí

Foto 6

VK Tatra Kopřivnice - Spedos Valašské Meziříčí 3:0, 3:0

K o p ř i v n i c e (jk) - Dvě vítězství si na své konto připsali muži kopřivnického volejbalového klubu ve třetím, o víkendu hraném mistrovském zápase národní ligy, ve kterém jednoznačně přehráli celek Valašského Meziříčí dvakrát 3:0.

Soupeř se totiž v letošní sezoně musí obejít bez čtyř klíčových hráčů, kteří ještě v loňské sezoně v celku nastupovali. Eduard Chalupa a Jiří Kylhof přestoupili po postupu Kopřivnice do národní ligy zpět do svého mateřského oddílu, stejně jako hostující Miroslav Bajer, navíc do Brna odešel i zkušený Tobolák, takže letos toto mužstvo zcela jistě nebude pomýšlet tak vysoko jako loni, kdy nemělo daleko k postupu.

„Nesehnali za nás, tedy za čtyři hráče, kteří loni nastupovali v základní šestce, náhradu, takže je to letos mančaft na spadnutí, se kterým se musí vyhrávat,“ vyjádřil se k situaci i hře valašského mužstva Kylhof.

Valašskému Meziříčí se nedařilo v poli ani v útoku, snad jen příjem měl lepší úroveň. Domácí sice oproti předchozím zápasům nijak markantně hru nezlepšili, soupeře však jednoznačně převyšovali. Největší slabinou stále zůstává nahrávka.

Sestava: Chalupa, Holáň, Miroslav Bajer, Kylhof, Martin Bajer, Schenk, střídali: Šustala, Tandler, Bartoň.


Modráček vybojoval nominaci na Evropu

N y m b u r k (jk) - Kopřivnický karatista Stanislav Modráček si 24. října v Nymburce vybojoval nominaci do družstva, které bude 21. listopadu reprezentovat Českou republiku na ME ve stylu shotokan.

Nominačnímu závodu, který Česká unie bojových umění vypsala jako M ČR pro všechny svazy rozdílných stylů, dominovali závodníci Českého svazu karate, kteří svými výkony odsunuli do pozadí i specialisty pro styl shotokan. „Rozdíl je v tom, že se jede bez chráničů a pouze na jeden ipon, důležitá je technika, která má účinek, rozhodující je jasný čistý bod,“ objasnil styl vítězný Modráček, jenž si v závodě vedl celkem suverénně. Z pěti zápasů vyšel celkem čtyřikrát vítězně a s jednou remízou. „Sezona teprve začíná, takže jsem se Standovým výkonem spokojen, technika byla slibná, hlavně mu šly nohy, na kterých jsme pracovali,“ pochvaloval si výkon karatisty jeho trenér Žižka.

Další kopřivnický závodník Michal Hruška, který se vrátil po roční vojenské pauze, vypadl ve druhém kole.


Fotbalistky jsou po podzimu jen čtvrté

K o p ř i v n i c e (jk) - S padesátiprocentní úspěšností odehrály dvě poslední utkání podzimní části 1. MSFL ženy štramberské TJ Kotouč a s deseti nasbíranými body tak po polovině soutěže figurují na čtvrtém místě. „Na jaře budeme mít co dohánět, ale ta ztráta na celky před námi není nijak propastná, takže šanci na lepší umístění určitě máme. Navíc jsme na podzim sehráli celkem čtyři zápasy z šesti na půdě soupeře, na jaře to bude naopak. Snad by to měla být výhoda, i když při rozměrech štramberského hřiště člověk nikdy neví,“ komentoval postavení týmu manažer Ladislav Slanina.

V sobotu 3. října nastoupil Štramberk v Havířově proti celku ČSAD a celkem jednoznačné utkání rozhodl 3:0 ve svůj prospěch. Hrálo se převážně na polovině soupeře, jehož slabý výkon trenérům dovolil postavit v druhé půli i kompletní střídačku. Skóre otevřela ve dvacáté minutě stoperka Kateřina Marková, která levačkou z 20 metrů vystřelila do šibenice soupeřovy brány. Ve druhé půli přidaly branky Kolářová v 75. minutě a Jurasová v 80. minutě. „Příležitostí ke skórování jsme měli mnohem více, ale podobně jako v jiných utkáních, jsme je nebyli schopni využít,“ vyjádřil se k zápasu Slanina.

O týden později se štramberská děvčata utkala v Hlučíně s Darkovičkami. Prvních 25 minut utkání bylo vyrovnaných, Štramberk měl snad o něco málo více ze hry. Potom mu však odešla pravá záloha i obrana, čehož soupeřky využily a ve 27. minutě se ujaly vedení. O pět minut později domácí z rychlého protiútoku potrestaly chybu obrany hostí a zvýšily na 2:0 a ve 42. minutě pak opět po hrubce zadních řad na 3:0. Štramberačky sice kontrovaly hned o minutu později, když Biskupová odcentrovala do šestnáctky a Zelenková z voleje snížila na 3:1, to však bylo z jejich strany vše. Ve druhém poločase už hrály domácí v klidu, Štramberk sice přidal několik vyložených šancí - gól měly na kopačce Biskupová, Konečná a dvakrát Marková, skóre však i díky brankářce domácích zůstalo nezměněno. „Zápas to byl velmi pěkný, škoda té nepovedené desetiminutovky v konci prvního poločasu. Skóre jsme mohli změnit ve druhé půli, kdy jsme měli navrch, ale jakkoliv mi to připadá ohrané, když to říkám, prostě jsme se opět nemohli trefit,“ konstatoval Slanina.

Ladislav Slanina označil uplynulou podzimní část sezony, co se týče umístění mužstva na čtvrté příčce, za nejhorší, po dobu, co Štramberk soutěž hraje. Je tady ale zimní příprava a po ní šest jarních utkání, která mohou pořadím zamíchat. „Teď nás čeká ještě 14 dní přípravy venku a potom bychom se chtěli přesunout do tělocvičny. Po vánočních svátcích dáme děvčatům kolem tří týdnů volno a potom už definitivně začneme s přípravou na jaro. Potřebujeme pracovat hodně na technice, k čemuž bude vynikající i malá kopaná. Proto absolvujeme i nějaké turnaje v tělocvičnách,“ dodal Slanina a podotkl, že myšlenky na vítězství mistrovské soutěže se rozhodně tým nevzdává.


Fotografie olympioničky zmizela kvůli znaku Sokola

K o p ř i v n i c e - Letos v rámci oslav 50. výročí povýšení Kopřivnice na město, byli kromě jiného vzpomenuti a vyhodnoceni i místní sportovci a současně byla otevřena nová expozice Emila Zátopka v novém muzeu. In memoriam se dostalo ocenění také kopřivnické rodačce Zdence Veřmiřovské.

Tato vynikající sportovkyně se narodila dne 27. června 1913 v Kopřivnici. Po maturitě na Učitelském ústavu v Příboře r. 1933 působila jako učitelka krátce v Mořkově a pak na různých místech na Slovensku a na Moravě a nakonec v Praze. Po válce studovala na univerzitě v Praze a jako profesorka tělocviku pak vyučovala na vysoké škole zemědělské. Získala titul doktorky pedagogických věd. V šedesátých letech vyučovala tělocvik v Bagdadu a v Tunisu.

Jako členka Sokola cvičila v závodním družstvu žen ČOS a zúčastňovala se domácích i mezinárodních soutěží. Její závodní dráha byla velmi bohatá. Roku 1934 se zúčastnila mezinárodního závodu žen v gymnastice v Budapešti, kde pomohla družstvu ČSR vybojovat prvenství.

Na olympijských hrách v Berlíně roku 1936 vybojovalo sokolské družstvo gymnastek 2. místo, přičemž Zdenka Veřmiřovská za cvičení na kladině ještě získala zlatou medaili. Je známo, že tehdy v Berlíně chtěl Hitler ukázat světu nadřazenost německého národa a české družstvo bylo jen několik tisícin bodů za Němkami, což bylo ovlivněno německými soudci.

O dva roky později se v Praze uskutečnil 2. mezinárodní závod žen v gymnastice, družstvo ČSR skončilo opět první. Na první poválečné olympiádě roku 1948 v Londýně sokolské družstvo opět zazářilo, po druhém místě v Berlíně zde vybojovalo vítězství, které pro Zdenku Veřmiřovskou znamenalo zisk druhé zlaté olympijské medaile. Roku 1949 se Veřmiřovská ještě zúčastnila výpravy Sokolů do Ameriky

Jako důchodkyně žila v Praze, kde 13. května 1997 i zemřela. Pohřbu v pražské síni se zúčastnila delegace kopřivnického Sokola a za rodáky se se zesnulou rozloučila její přítelkyně paní učitelka Bartošová.

Při této příležitosti musím připomenout, kam až jde politický fanatismus. Ve starém muzeu byla i malá expozice, kde byli společně Zdenka Veřmiřovská a Emil Zátopek, včetně některých cen a medaili a základních dat, které jsem výše uvedl. Pravděpodobně jen proto, že na vystavené fotografii měla Zdenka Veřmiřovská na tričku kulatý znak Sokol, někdo, kdo ve srovnání s ní asi nic nedokázal, její fotografii atd. zlikvidoval.

Ti, kteří ji znali, vždy si vážili a budou vážit její příkladné píle a houževnatosti.

Lubomír Hanzelka


Dorost se vytáhl i v Lichnově

NFC Lichnov - FC Kopřivnice 1:4 (0:2)

L i c h n o v (nec) - Domácí začali nebojácně a měli velmi blízko k dosažení brankového vedení, ale nedokázali využít dvě vyložené gólové šance. Poté už se projevila větší zkušenost hostí a začalo se hrát z větší části na polovině domácích. Po několika nevyužitých šancích (Jalůvka, Macek) otevřel skóre zápasu ve 30. minutě Brunclík - 0:1. Ve 40. minutě po samostatné akci zvýšil Macek na 0:2.

Ve druhém poločase se hrálo pouze na jednu branku - domácích, Kopřivnickým se však nedařilo střelecky. V 60. minutě naopak domácí využili rohového kopu ke snížení na 1:2. Na hře se ale tato branka nijak neprojevila a hosté měli stále více ze hry. Převahy využil Macek, když v 70. minutě umístěnou střelou dal na 1:3 a v závěru pak po centru Tomka krásně hlavou ještě zvýšil na 1:4.

Branky: 30. min. Brunclík, 40., 70. a 88. min. Macek.


Ve Frýdku naši hokejisté měli blízko k remíze

Foto 7

HC Kopřivnice - HC Ytong Brno 2:6 (1:0, 0:4, 1:2)

K o p ř i v n i c e (sh) - Třetí porážkou za sebou skončilo čtvrteční druholigové utkání hokejistů, kteří již hráli v početnější sestavě a do mužstva se po delší přestávce zapojil obránce Michal Nevrkla.

Hráči Ytongu si už v zahajovací třetině vytvářeli výraznou převahu, úvodní dvacetiminutovku ale vyhráli Kopřivničtí. V 17. min. při nájezdu dvojice Mikšovský - Hejč prvně jmenovaný v pravý okamžik přesně nahrál a Hejč doklepl za záda brněnského gólmana. Na začátku druhé části hry po brankách Horáka a Handla nastal rychlý obrat a v dalším průběhu nastřílel Ytong čtyři góly (Kárný, 2x Anderle a Všianský). Ve 46. minutě tak HC prohrával 1:6, o vítězi nebylo pochyb a slabá návštěva viděla už jen branku domácích na 2:6. V přesilovce 5/3 po přihrávce Vaněčka Hodoško uzavřel skóre střelou do odkryté soupeřovy svatyně.

Branky: 17. Hejč, 52. Hodoško.

Sestava: Raška - Kofroň, Nevrkla, Kozel, Kovář, Navrátil, T. Michálek - Hejč, Mikšovský, T. Kašpárek (25. R. Michálek) - Štěpán (30. Holák), Fojtík, Hodoško - Vaněček, Wanke, Libiger.

HC Frýdek-Místek - HC Kopřivnice 4:3 (1:2, 2:0, 1:1)

F r ý d e k - M í s t e k (sh) - Na frýdecko-místeckém ledě vstřelili naši hráči svou nejrychlejší branku v soutěži - po 13 vteřinách hry otevřel skóre Hejč. Ještě v první minutě ale bylo vyrovnáno a Raška přenechal svůj post Kijonkovi. Ve 12. min. rozhodčí Mikula signalizoval vyloučení domácích, poskytl Kopřivnici výhodu při útočné akci a puk z hole Mikšovského za asistence Hejče skončil za Honajzerovými zády. Druhé dějství znamenalo obrat, když třetí gól nám vsítil domácí Piecha „do šatny“ v čase 39.44. Řadu dalších střeleckých pokusů Frýdku však zlikvidoval výborný Kijonka. Soupeř své vedení zvýšil v 52. min., kdy po přihrávce Motáka unikl naší obraně Wlaka a střelou „pod víko“ překonal Kijonku. Hosté nepolevili v nasazení a v přesilovce Libigerem upravili na 4:3, power-play od 58. minuty ovšem kýžené vyrovnání nepřinesla. Věřme, že výrazně zlepšená hra hokejistů je blýskáním na lepší časy a také pozvánkou na dnešní utkání doma proti Šumperku.

Trenér Ladislav Růža: Dělba bodů by byla spravedlivá, za předvedený výkon jsme si bod určitě zasloužili. Družstvo ukázalo snad nejlepší hru v této sezoně. Byl to zcela vyrovnaný zápas na půdě jednoho z favoritů soutěže.

Branky za HC: 1. Hejč, 12. Mikšovský, 56. Libiger


Fotbalisté potvrdili podzimní formu i na sedlnickém hřišti

TJ Sokol Sedlnice - FC Kopřivnice 0:3 (0:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Jednoznačným vítězstvím 3:0 nad Sedlnicemi, tedy celkem uzavírajícím tabulku mistrovské soutěže I. B třídy, pokračovali kopřivničtí fotbalisté v neděli 25. října v sérii zápasů s neobdrženou brankou.

Více bahnitý než travnatý terén sedlnického hřiště vytvářel předposlednímu zápasu podzimní části sezony těžké podmínky, na které byli v počátku lépe naladěni domácí. Již ve 4. minutě vyslal na branku hostí Pešta křižnou střelu, kterou kopřivnický Slezák vyrazil na roh. Zásluhu měl kopřivnický gólman i na likvidaci breaku Horáka v 8. minutě. Hosté se dostávali do tempa pomalu, chyběla jim především výbušnost a domácí si tak vypracovali další šanci - Haštaba však zblízka přestřelil. Převaha Sedlnice však trvala jen do 18. minuty, kdy její obraně utekl od půlky Šudák. Místo střely z úhlu zvolil přihrávku Strnkovi, pro kterého bylo doklepnout hračkou.

Tato branka byla Kopřivnickým podnětem k převzetí iniciativy. Ve 22. minutě měl Šudák další příležitost, ale střela šla jen do brankáře, ve 32. pak jen těsně nedosáhl na centr Pítra. Poté se opět dostali ke slovu domácí - ve 37. minutě mířil nad Horák a tentýž hráč se pak pokusil využít chyby obrany hostí, plány mu však překazil včasným vyběhnutím Slezák. V posledních pěti minutách se Kopřivnici podařilo dostat domácí pod vyložený tlak, druhou branku a více klidu před druhým poločasem jim však domácí nedopřáli.

Po změně stran Sedlnickým velice brzo odešly síly, takže se zápas postupně změnil v jednostrannou exhibici. Úvod druhé půle přinesl dvě příležitosti Šudáka a pokus Strnky. V 60. minutě to pak byli právě tito dva, kteří se zasloužili o dvoubrankové vedení svého týmu. Šudák po své střele do brankáře přihrál odražený míč nabíhajícímu Strnkovi a ten ho neomylně poslal k levé tyči Vrbicovy branky. V 68. minutě pojistil vedení hostí Rypar, když hlavou neomylně poslal za Vrbicova záda Halův centr z přímého kopu. I když šancí měli Kopřivničtí ještě více, domácí skóre 3:0 již uhájili.

Trenér Weber: Jsme rádi, že jsme navázali na předchozí vyhrané zápasy a doufáme, že podzim dotáhneme do úspěšného konce příští týden, kdy hostíme doma letos výborné Hutisko.

Sestava: Slezák - Petráš, Špaček, Rypar (Ferst) - Paciorek, Hala, Pítr, Strnka, Maslák (72. Duhoň) - Šenkeřík, Šudák (79. Pešta).


Kopřivnickým běžcům se daří i v závěru sezony

U h e r s k é H r a d i š t ě , H a a r - l e m , K o b e ř i c e (jk) - Vítězství ve Slováckém běhu, který se konal 17. října v Uherském Hradišti, si v kategorii mužů do 49 let vybojoval Alexandr Neuwirth z Maratonklubu Kopřivnice.

Na trati 10 km, což čítalo osm okruhů centrem slovácké metropole, dosáhl času 32:40 min. „Mohlo to být lepší, ale dá se říci, že jsem celkem spokojen,“ komentoval závod kopřivnický maratonec.

Další běžec kopřivnického Maratonklubu Vincent Šimko doběhl v solidní konkurenci, která byla daná tím, že závod je součástí Českého poháru, na 15. místě v čase 33:30. „Nebylo to špatné, ale ještě nedokáže v závodě odvést maximum tak jako v tréninku,“ hodnotil výkon Šimka Neuwirth.

Zástupce měla kopřivnická atletika i v kategorii žen, kde startovala v dresu Brna odchovankyně místní atletiky Renáta Kvitová. Běžela o víc jak 20 sekund rychleji než v loňském roce a časem 16:56 obsadila na pětikilometrové trati šesté místo. Vítězkou závodu se stala Jana Kučeríková z pražských vysokých škol.

Do zahraničí o stejném víkendu zamířila Irena Šádková. Pokoušela se tam napravit si reputaci po zářijovém mistrovství světa v Curychu, kde časem 1:21:40 hodin obsadila 87. místo. „Nechci se nějak vymlouvat, ale těsně před Curychem mě postihla viróza, takže výkon příliš neodpovídal tomu, co jsem měla natrénováno,“ komentovala mistrovský závod Šádková. V holandském Haarlemu vybojovala v tamním půlmaratonu časem 1:18:40 šesté místo. „Chtěla jsem běžet lépe, ale nakonec to na osobák, který mám 1:17:20 hod., nestačilo. Do sedmnácti kilometrů jsem byla v pohodě, v závěru se pak projevilo to, že jsem za poslední měsíc naběhala kvůli nemoci mnohem méně než v létě,“ uvedla běžkyně.

V neděli 25. října se zúčastnila vcelku početná výprava kopřivnických běžců Kobeřického půlmaratonu. Nejrychlejšího času z místních běžců dosáhl v nepříjemném větrném a v konci i deštivém počasí Robert Šádek, který doběhl na čtvrtém místě. Na vítězného Karla Davida v cíli ztrácel minutu a půl, stejný odstup měl na Šádka pátý v cíli Alexandr Neuwirth, který tak o více než pět minut vyhrál kategorii mužů do 49 let.

Umístění a časy viz Výsledky


Do semifinále ligového poháru KMK postoupili favorité

K o p ř i v n i c e (kmk) - Definitivní tečku za podzimní částí soutěží Klubu malé kopané Kopřivnice udělalo čtvrtfinále ligového poháru KMK, které se hrálo v sobotu 24. října.

Elán - FC Trappes Devills 1:4 (0:2)

Po pětiminutovém oťukávání a seznamování Trappes udeřil a kouzelník Daniel Strnka otevřel skóre, které ještě před půli pojistil Jan Horečka. Mužstvo Elánu hrálo celé utkání jaksi vlažně, citelně jim chyběl hráč Šmelko a od větší pohromy je zachránil výborný výkon brankáře Dražkoviče.

Heimat Juniors - Tango 6:0 (2:0)

Sehranost Heimatu jasně dominovala nad bezzubostí soupeře. Hlavními strůjci úspěchu byli bezesporu oba aktéři branek Krmášek - Jurečka.

FC Squadra - VS. OIL. Agro 2:8 (0:3)

I když mužstvo Squadra se netajilo tím, že by chtělo potrápit mistra ligy tak jako Ámos, hráči Agra nenechali nic náhodě a v klidu šli za svým cílem.

Dallas 54 - FC Inter 9:3 (3:3)

I v posledním čtvrtfinále postoupil favorit, který se však musel nejdříve vzpamatovat z úvodního šoku, kdy prohrával 1:3...


Malá kopaná: Kaleidoskop aneb okénko pohledu na podzimní soutěže

K o p ř i v n i c e (kmk) - První díl sezony 1998/99 mají mužstva kopřivnické ligy malé kopané za sebou. Když se ohlédneme zpátky, tak se dá zjistit, že opět stoupla vyrovnanost mužstev, a to určitě směrem vzhůru. I když podle pohledu na tabulky se dá možná pomalu usuzovat, kdo se popere o přední místa a naopak v bojích o záchranu, není nic rozhodnuto. Všechny kolektivy čeká jarní odveta a hlavně dlouhá zima, která ve sportovních halách či tělocvičnách je pro některé velkou sehrávací injekcí.

Pozornost v první lize se opět ubírá k dvojnásobnému mistru ligy - VS. OIL. Agro, které by si v případě zisku třetího titulu za sebou odneslo „pohár mistra ligy“ natrvalo. Sedlo by si tak po boku Radegastu 84 jako další historicky nejúspěšnější mužstvo kopřivnické malé kopané. Předpoklady k tomu má více než dobré, neboť patří k těm, kteří se již vyznačují nejen zkušenostmi, ale i kvalitou hry.

Nejvíce Agru zatím konkurují hráči FC Tr. Devills, ale ti zaznamenali na podzim již tři prohry.

Velkým překvapením podzimní části je určitě Elán, který se v minulosti většinou potácel nejen ve středu tabulky, ale okusil i kalné vody sestupu.

Hned o dva body za nimi jsou R. U. M., jenž o sobě dalo vědět už minulou sezonu a letos se opět nesmí přehlížet. Další mužstva na 5. - 7. příčce je trojice, kterou příznivci malé kopané dobře znají.

Dallas 54 stále ukazuje, že ještě do starého železa nepatří a i když mu úvod nevyšel, kolo od kola se zlepšovalo, ale co hlavně - bodovalo.

Mužstvo Ámos už loni začalo omlazovat a podle pohledu nejsou na tom až tak zle, neboť stále figuruje ve vrchní polovině tabulky a k ohodnocenému místu ho dělí jen pět bodů.

Sedmička je šťastná, jak pro koho - toto místo zaujímá šestinásobný vítěz této soutěže Radegast 84 a za celých dvanáct let trvání kopřivnické ligy si snad takovou pozici nepamatuje a pravděpodobně prochází jakousi vnitřní krizí.

Spodní půli tabulky otevírá SD, které ze začátku vystřelilo nahoru, ale za posledních šest kol uhrálo jen bod.

Deváté místo má navrátivši se do první ligy FC Camel, desáté pak loňské překvapení 1. FC Prosek, kterému se zatím ale nedaří, jak by chtěl.

Stará Garda a Everton hrají se střídavými výkony a úspěchy, a tak není divu, že hráči Staré Gardy mohou kdykoliv překvapit.

Nevyzpytatelný je i Heimat Juniors, ale to už se dostáváme k mužstvům v boji o udržení (FC Squadra, FC Olivet, SG Palermo), a tak rozdělovat tyto týmy, jak se zdá, by bylo asi předčasné.

Zajímavá situace byla také v tabulce ligy druhé. I když po prvních třech kolech vedlo mužstvo AC R. Pivrnec, postupně se do popředí dostala mužstva, která do druhé ligy postoupila z ligy třetí.

První místo druhé ligy ovládly týmy FC Jelita a společně s dalším novicem v soutěži Křen Frenštát zaujaly první dvě místa.

O třetí příčku se střídavě tahali Real, FC Inter, Pivrnec, Tango a právě posledně jmenovaní se zde po podzimu usadili, tak jako Real, který později tyto boje sledoval z místa čtvrtého. Vyrovnanost je i zde na místě, a tak další přesuny budou na jaře určitě následovat, tak jako v lize třetí, i když na čele této tabulky jsou celky, které fotbálek hrají již delší dobu.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:25