Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 36/98 ze dne 22. října 1998

Titulní strana

Síť obchodů se rozrostla, ale klesá kupní síla občanů
Kamery již odhalily první zločince
Na krizi ve městě doplácejí i bazary a zastavárny
Noviny si udržují dominantní postavení na trhu informací
Mistr malé kopané Agro po podzimu vede první ligu
Řada lidí má sice zaměstnání, ale přesto téměř nepracuje

Zprávy z města a okolí

Zákazníci jsou se sortimentem zboží spokojeni
Obchody a služby podle ČSSD
ODS věří, že si lidé porovnají volební programy stran
Projekt přípravné třídy se neuskuteční
Lidé se cítí ve městě bezpečněji než dříve
Projekty pro prevenci kriminality a jejich plnění
Přítomnost kamer v ulicích občané jednoznačně vítají

Ředitel odboráře nepřesvědčil, že výroba potrvá delší dobu

Prodej akcií vodáren nebyl schválen
Rozhledna na věži nebude
IVC oživí haly příborské Tatry
Zastupitelé školku zrušili

Kultura

Trio Cantabile rozhodně nebylo jen náhražkou
Kamelot v domě kultury vystoupí po necelém roce
Říjnové oslavy budou větší než bylo zvykem
Nohavica zazpíval o novém, pěkném, modrém muzeu
Akce Srdce na dlani se koná podruhé
Hudební salonek se poprvé promění ve výstavní prostory
Na plátně se objeví Povodeň a Jakubiskův film
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Házenkáři si v sedmém kole připsali první body
Volejbalisté v NL zatím s jediným vítězstvím
Liga malé kopané má již odehraný podzim

Hokejbalisté hrají II. ligu

Kopřivničtí hokejisté dvakrát vysoko prohráli

Florbalový turnaj se líbil

Malou kopanou vystřídá okresní futsalová liga
Zápas s Metylovicemi rozhodli domácí již v prvním poločase
Karatista Milan Burget by rád uspěl i na dalším mistrovství Evropy

Titulní strana

Síť obchodů se rozrostla, ale klesá kupní síla občanů

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Většina lidí žijících v Kopřivnici dnes nemá zásadnější výhrady k obchodní síti či k provozování služeb. Přesto se v uplynulých letech občas objevovaly výtky k možnosti nákupů a situaci v obchodní sféře vůbec, a to jak ze strany zákazníků, tak i obchodníků.

Na co si lidé nejčastěji stěžovali:

- nabídka textilu ve městě byla nedostatečná, převažoval stánkový prodej laciných a mnohdy nekvalitních výrobků nad dostatkem zboží v kamenných obchodech
- v některých částech města se nedalo sehnat některé zboží, například lidé ze sídliště Sever museli dlouho nakupovat maso mimo sídliště
- schází cukrárna.

Naopak obchodníci nejvíce radnici kritizovali za to, že prodávala pozemky ve městě dalším firmám, které chtějí přijít na zdejší trh s levnými výrobky.

„Za uplynulá léta došlo k pokroku v rozvoji služeb, a to jak v oblastech obchodů, informatiky a telefonizace, tak i sociálních služeb. Podstatného nárůstu dosáhl například prodej oděvů. Není to tak dávno, co se v Kopřivnici nedalo koupit sako nebo oblek, což se dnes na dvou nebo třech místech dá, a to i za přijatelné ceny,“ říká lídr ODS pro podzimní komunální volby Josef Jalůvka, který stál v uplynulých čtyřech letech v čele města.

„Dnes, kdy klesá kupní síla, se dá u některých služeb registrovat jisté omezení. My na radnici to pozorujeme tak, že je málo zájemců o nebytové prostory. Mnoho zájemců má také potíže se sehnáním startovacího kapitálu,“ dodává Jalůvka.

Na tom, že obchodní síť a služby netrpí v Kopřivnici zásadními nedostatky, se shoduje i většina ostatních kandidátů.

„Pokud jde o obchody, můžeme být spokojeni. Myslím si, že zde nejsou žádné větší nedostatky. Zejména v oblasti prodeje potravin je zde nabídka dost široká. Horší je to třeba s textilem. Ne, že by se nedal textil koupit, ale obchodníci většinou nabízejí spíše méně kvalitní výrobky. Nedostatečné služby jsou i v oblasti opraven a čistíren. Nemám na mysli kvalitu, ale především to, že jich je málo,“ míní kandidát místních komunistů Josef Pavelka.

Zastupitelé stěží ovlivní nabídku služeb

Ani v příštích letech se však lidé nejspíš nedočkají toho, že by radnice zásadně mohla ovlivnit to, co jednotliví podnikatelé budou nabízet. „Do toho, co kde má být, jaké služby mají podnikatelé provozovat, mluvit nemíníme. Pokud zde některé služby nejsou, tak po nich asi není poptávka nebo se to podnikatelům nevyplatí,“ řekl lídr ODS Jalůvka.

Podle Pavelky ve městě například schází také „služby, jako je donášení nákupů a podobně“. „Samozřejmě, že městský úřad nikomu nemůže nařídit, kde co má provozovat. To je záležitostí podnikatelů a jejich ekonomiky. Některým věcem ale můžeme pomoci. Pokud někde evidentně některé služby chybějí, může město zvýhodnit podnikatele, kteří tyto služby chtějí provozovat, například poskytnutím prostor či snížením nájmu,“ uvedl Pavelka.

Podobný názor má i lídr lidovců Alois Janek. „Město může udělat pro rozvoj chybějících služeb to, že umožní zájemcům ve svých prostorách podnikat se sníženým nájemným. Mezery na trhu jsou v opravách obuvi a dalších službách, obchodech s oděvy a podobně. Trh vyřeší mnohé, ale ne vše,“ řekl Janek.

Dodal, že „v Kopřivnici chybí také restaurace, kde by se dalo posedět, chybí cukrárna a levná jídelna či vývařovna pro důchodce. Město zde může vyvinout ve spolupráci s živnostenským úřadem mechanismus na rozmístění služeb. Zde je velké pole nejen pro volené zástupce, ale i pro úředníky.“

Obchodní síť se má dále rozrůstat

V následujících letech se pravděpodobně bude obchodní síť dále rozrůstat. ODS přichází s myšlenkou vytvořit v těsné blízkosti města jakousi obchodně industriální zónu, což je podle Jalůvky ve světě běžné. „V návaznosti na rozvoj podnikatelských aktivit chceme dát prostor i k rozvoji služeb. Dnes totiž řada lidí vyjíždí jednou týdně do velkých obchodů mimo město a nechává v nich hodně peněz. Nákupy za několik tisíc jsou výhodné, ale proč by měli lidé jezdit do Ostravy, když mohou jet dva kilometry za město. S tím tedy souvisí záměr, aby se v místě hospodářského parku v Lubině, na pozemcích, které zřejmě Draftex nabídne zpět městu, byl vybudován areál, ve kterém bude obchodní centrum a služby,“ podotkl Jalůvka.

Záměry výstavby nových velkých prodejen by podpořili také republikáni. „Co se týče obchodů, budeme zásadně prosazovat to, aby byl prodej kulturní. Budeme prosazovat spíše zřizování velkých obchodů než malých, kde se lidi tlačí a nemohou si zboží pohodlně vybrat. Zastupitelé by měli vytvářet prodejcům takové podmínky, aby prodej byl kulturní. Zásadně jsme pro stavby nových obchodů, jako má být Diskont u nádraží či nové obchodní centrum u technického muzea. V každém případě zde musí být co nejvíce konkurence, aby se ceny držely na co nejnižší úrovni. Město by však mělo být vybaveno také množstvím různých butiků a obchůdků s upomínkovými předměty, proto budeme podporovat i prodeje dalších pozemků v centru města. Také jsme pro prodeje pozemků za městem, kde by se mohly stavět velké obchody, které by nabízely levné zboží,“ uvedl republikánský kandidát Václav Maleňák.

Prodeje pozemků pro výstavbu dalších obchodů by prý podpořila i sólo kandidátka Marie Pešlová, pokud by se do zastupitelstva dostala.

Rovněž komunisté jsou pro více konkurence. „KSČM bude podporovat další prodeje pozemků, na kterých budou chtít stavět investoři nové obchody. Jsem přesvědčen, že příchod konkurence vůbec nemusí být důvod k tomu, že stávající obchodníci budou krachovat. I z malého obchodu se podle mě dá slušně žít. Nikdo ale asi z těchto malých obchodníků nebude milionář,“ tvrdí Pavelka.

Radnice se zbaví činností, které mohou dělat podnikatelé

ODS také podle Jalůvky bude usilovat o to, aby se Kopřivnice stala centrem infrastruktury pro vyšší turistickou vybavenost. „Je třeba umožnit větší rozvoj ubytovacích služeb a dalších služeb pro turisty,“ řekl lídr ODS Jalůvka.

„Se službami souvisí i služby, které poskytuje radnice,“ míní lídr ODS. „Tady se chceme zasadit o to, aby měl každý pocit, že radnice je tady pro něho. My se o to již delší dobu snažíme a je to znát, i když stále cítíme rezervy. Máme také snahu o to, aby úřad nebobtnal a aby služby, které mohou zajišťovat privátní firmy, byly jimi zajišťovány. Mám na mysli například provozování některých areálů, patřících městu, jako je tomu v případě lyžařské chaty, kde zajišťuje provoz firma Foto Morava. Zaznamenali jsme již záměry stavby skvošového hřiště, sauny a podobně,“ doplnil Jalůvka.

Lidovci míní změnit práci centra pro podnikání

Lidovci se po volbách také míní zasadit o to, aby Centrum pro podnikání a rozvoj změnilo systém své práce. „Centrum podnikání neplní účel, ke kterému bylo zřízeno,“ řekl lidovecký kandidát Janek. „Centrum je dnes částečně privátní a myslíme si, že by se mělo nějak transformovat. Centrum bylo zřízeno k tomu, aby pomáhalo začínajícím podnikatelům a těm, kteří jsou již rozjetí. Ta pomoc měla být přímá a mělo ji moci využít více lidí. Po kontaktu s těmi podnikateli, kteří využili avizované služby, a některé mám v rodině, nebyli se službami Centra spokojeni tak, jak si představovali. Nebyli spokojeni s tím, že jim někdo v začátku pomůže tak, aby mohli začít. Bylo jím řečeno něco ve smyslu, že centrum spolupracuje s nějakou firmou, na kterou se mohou obrátit, a to bylo asi tak všechno,“ prohlásil Janek.

„Jak chci činnost centra změnit? Zjistit poptávku a vyhovět jí, případně centru stanovit nějaký poradní orgán města,“ uzavřel Janek.


Kamery již odhalily první zločince

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Již několik dnů po spuštění městského kamerového sytému se s jeho pomocí podařilo dopadnout dva pachatele krádeží.

V pondělí 12. října byli službě podezřelí dva muži, kteří se kolem jedenácté hodiny v noci pohybovali u výkladních skříní v centru města. „Asi po patnácti minutách se podezření potvrdilo, muži totiž byli viděni, jak od místa činu utíkají s vysavači v rukou. Služba ihned informovala hlídku strážníků, která oba muže velmi rychle zadržela,“ řekl velitel městské policie Jan Müller. Pachatele se podařilo zadržet i přesto, že do míst, kde byla výloha prodejny domácích potřeb Pramos rozbitá, pomocí kamer vidět nelze.

Městský kamerový systém strážníkům pomáhá, podle slov svého velitele také při potírání vandalismu a podobně.

„Zadrželi jsme jednoho vandala, ale teď už je podobných činů méně. V tomto ohledu se kamery lépe osvědčí zase až v létě,“ míní Müller. I při řešení dopravních přestupků policisté kamery využívají. „Už se nám nestane, aby někdo tvrdil, že peníze do parkovacího automatu hodil a my mu to nemohli vyvrátit. Také jsme již zaznamenali vážné dopravní přestupky, které jsme mohli řešit,“ dodal velitel.


Na krizi ve městě doplácejí i bazary a zastavárny

K o p ř i v n i c e (dam) - Že krize v Tatře spojená s propouštěním zaměstnanců se musí zákonitě projevit i na tržbách místních obchodníků, předpokládal snad každý. Ale že se nedostatek peněz negativně projeví i na obratu provozoven, nabízejících levné zboží, jako jsou bazary, zastavárny a second handy, může být pro mnohé překvapením. „Lidé prostě nemají peníze a proto nenakupují kromě potravin téměř nic, ani věci relativně levné,“ domnívají se majitelé tohoto druhu provozoven v Kopřivnici.

Počet prodejen, nabízející levné oděvy z druhé ruky, dovážené většinou ze zahraničí, se velmi rychle mění, v současnosti jich na území města funguje asi šest. Zájem o toto oblečení se však ani s vyprazdňujícími se kapsami Kopřivničanů nezvýšil, někde dokonce klesá. „U nás jsme nějaké zvýšení nebo pokles počtu zákazníků nezaznamenali, dá se říci, že nás navštíví asi sto padesát lidí denně,“ řekla vedoucí jednoho z největších a zároveň nejlépe situovaných second handů Genesis, který je přímo v centru města. V jiných však počet zákazníků klesá.

„Lidé mají pravděpodobně tak málo peněz, že si nedovolí nakupovat ani u nás, kde se oblečení srovnatelné kvality dá nakoupit za ceny o několik set korun nižší,“ shodla se většina dalších provozovatelů této živnosti.

„Máme ještě jeden podobný obchod ve Valašském Meziříčí a tam je kupní síla naprosto nesrovnatelná,“ stěžuje si majitelka second handu a bazaru ’Dáda’.

Snad jediní obchodníci, kterým se za poslední dobu zvedly počty zákazníků, jsou majitelé zastaváren. Ani ti však nejsou z této změny příliš potěšeni. Lidé totiž mají zájem své zboží hlavně zastavit, ale jen málokdo si je přijde koupit zpět. Stejný problém pak nastává při prodeji zastavené věci třetí osobě.

Zastavárna je jednou z možností, kde mohou lidé, kteří se dostanou do finančních potíží, své problémy alespoň na nějakou dobu vyřešit. To také v místních zastavárnách, kterých je o něco méně než second handů, v poslední době stále častěji dělají. Potvrzuje to i fakt, že většina zastaváren nabízí také možnost komisního prodeje, jen málo kdo má o tuto službu zájem. Většina raději přistoupí na podstatně horší podmínky a nechá si vyplatit peníze na dřevo.

„Lidé zastavují více věcí. Změnil se sortiment zákazníků, kteří své věci zastavují. Méně již chodí Romové, ti totiž v minulosti tvořili z velké části klientelu zastavárny, nyní se počet Romů a ostatních lidí vyrovnal. Asi se stále více lidí dostává do situace, ze které je východiskem právě prodej nějaké cennosti či elektroniky, která sice znamená vyšší životní úroveň, ale předpokládá i jistou výši příjmů,“ míní majitelka jedné z kopřivnických zastaváren. Zda tato situace bude ještě trvat nebo jestli je možné v blízké budoucnosti očekávat obrat k lepšímu, nebyl nikdo z majitelů zastaváren schopen odhadnout.


Noviny si udržují dominantní postavení na trhu informací

K o p ř i v n i c e (tom) - Zhruba tři čtvrtiny občanů Kopřivnice se cítí podle posledního průzkumu ostravské Marketinkové laboratoře více či méně informováno o dění ve městě.

Dominantní postavení na trhu informací o dění ve městě si trvale udržují Kopřivnické noviny, které čte sedmdesát čtyři procent obyvatel města. Významné postavení zaujímá také kabelová televize, ze které čerpá informace dvaašedesát procent lidí. Zájem o sledování zpráv v kabelové televizi přitom za poslední tři roky zaznamenal významný nárůst o dvacet dvě procenta. Také při hodnocení důležitosti způsobů získávání informací lidé na prvních místech uvádějí nejvíce Kopřivnické noviny a kabelovou televizi, zatímco například okresnímu týdeníku Region přikládají zhruba stejnou důležitost, jako informacím získaným při posezení v restauraci, tedy mizivou.


Mistr malé kopané Agro po podzimu vede první ligu

Foto 2

K o p ř i v n i c e (jk) - VS. OIL. Agro, které triumfovalo v loňském ročníku kopřivnické ligy malé kopané, má zaděláno na úspěch i v letošním roce. Po podzimní části sezony dvanáctého ročníku soutěže totiž vede s 39 body první ligu.

Náskok však zatím není nijak rozhodující, neboť druhý FC Tr. Devills zatím zaostává pouze o tři body. Větší odstup má třetí Elán, který za podzim nasbíral 32 bodů.

Dva hráči vedoucího týmu také patří ke kanonýrům první ligy. Michal Buček, jinak také reprezentační hráč ve futsalu a Jiří Pařil soupeřům nastříleli po 13 bodech.

Viz Liga malé...


Řada lidí má sice zaměstnání, ale přesto téměř nepracuje

K o p ř i v n i c e - Být bez práce nemusí v Kopřivnici vždy znamenat, že dotyčný člověk je nezaměstnaný. Je zde totiž velký počet tatrováků, kteří jsou zaměstnanci automobilky, ale nepracují.

„Já pracuji na hlavní montáži a tam se vždycky snažili najít nám nějakou práci. Buďto jela linka i s tím, že chyběl obrovský počet dílů a nebo nás zaměstnávali třeba tím, že jsme v prostorách závodu sekali a hrabali trávu,“ řekl mladý elektrikář, který nechce být jmenován. Po nějaké době ovšem přišla situace, kdy nebyla pro tatrováky ani taková práce. Nejprve si zaměstnanci museli vzít dovolenou. „Té jsem měl ale jen několik málo dní a proto jsem potom musel přejít na náhradní volno. Podepsali jsme papír, na kterém jsme souhlasili s tím, že až bude ke konci roku práce, volno si nahradíme. To bylo velmi dobré, protože jsme měli volno a brali plný plat. Sice bychom si měli ty peníze teď odpracovat, ale asi se to nestihne a propadne to v náš prospěch,“ míní onen elektrikář. Ani poté se však situace nezlepšila a mistři posílali dělníky domů se šedesáti procenty platu. „Na šedesáti procentech jsem byl více než tři týdny a byla to pro mne spíš taková dovolená. Peněz sice nebylo moc, ale pro mne jako svobodného to stačilo,“ tvrdí mladý tatrovák. Mnohem hůře na tom prý byli ti, kteří kromě sebe museli živit ještě rodinu.

„Ke konci té doby, co jsem byl doma, jsem si našel další zaměstnání. To nehodlám pustit ani teď, když jsme začali znovu dělat. Budu muset stihnout obojí,“ dodal.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Zákazníci jsou se sortimentem zboží spokojeni

K o p ř i v n i c e - Spokojenost občanů se sortimentem zboží a obchodů v Kopřivnici se pomalu, ale jistě zvyšuje. Rozhodně je však podle jejich názoru stále co zlepšovat zejména v zásobovanosti obchodů zbožím.

Ladislav Voleský (zemědělský dělník):

Počet obchodů ve městě je myslím si dostatečný, alespoň mi v nich nic nechybí

Rudolf Štencl (svářeč):

Se sortimentem zboží jsem v podstatě spokojen. Pokud potřebuji koupit něco, co tady není, nebo v čem je tady malý výběr, tak není problém zajet do některého z větších měst.

Emil Novobilský (důchodce):

S prodejní sítí jsem v podstatě spokojen. Neměl jsem zatím, až na výjimky, potřebu kupovat něco, čeho by v místních obchodech byl nedostatek. Myslím si, že Kopřivnice je plně zásobena vším základním.

Marta Křivá (na mateřské dovolené):

Nejsem sice z Kopřivnice, ale velmi často sem jezdím k rodičům a samozřejmě se také dívám po obchodech. Myslím si, že nabídka zboží se v Kopřivnici zvyšuje, což je vzhledem k situaci v Tatře s podivem. Například ještě před dvěma lety se tady nedalo koupit sako, dnes už není problém si nějaké vybrat.

Svatava Mičulková (kuchařka):

Rozhodně je situace v obchodech a službách lepší než bývala. Ve městě si asi uvědomili, že je skutečně lepší, když občané utratí peníze doma, než aby je odváželi jinam. Zlepšit by se samozřejmě ještě dalo mnohé, ale pokud půjde vše jak doposud, budu spokojena.

Marie Vaníčková (vychovatelka):

Rozhodně by se měla rozšířit nabídka prodejen se sportovními oděvy a zařízením. V tomto ohledu mají kopřivničtí podnikatelé co dohánět. Ve městě s tak velkou sportovní tradicí a zájmem o sport, je to jistě chyba. Jinak mne nenapadá nic, co by mi ve zdejších obchodech chybělo.

Dana Niklová (studentka):

Se sortimentem zboží rozhodně spokojena nejsem. Rozmanitost různých prodejen je podle mne sice dostatečná, ale výběr jednotlivých druhů zboží je malý. Je to samozřejmě dáno také situací v Tatře. Pokud se zlepší ta, pak už se všechno spraví samo.

David Macháček


Obchody a služby podle ČSSD

K o p ř i v n i c e (red) - Plné znění prezentace záměrů ČSSD po volbách v oblasti obchodu a služeb tak, jak ji přečetl lídr ČSSD Zdeněk Krajčír:

Text je autorizován ČSSD *)

Protože v Kopřivnici a v okolí funguje v oblasti obchodu s potravinami a spotřebním zbožím tržní systém, má na něj největší vliv především kupní síla obyvatel. Přednost ale ČSSD dává rozsáhlejší síti malých obchodů, před nebezpečím monopolizace trhu velkými markety, ve velké většině zahraničními.

Při vytváření sítě maloobchodů, samozřejmě podle zájmu podnikatelů, chceme dbát na to, aby nedocházelo k situacím, že po prodeji nemovitosti je využívána jen část, například budova a velké pozemky zůstávají ladem, aby namísto například předpokládané cukrárny, nevznikaly restaurace nebo jiné. Aby se v projektech dodržovaly všechny hygienické a estetické odpadové náležitosti, a aby se ihned řešily příjezdové podmínky pro zásobování. Chceme podporovat ty obchodní projekty, které řeší co nejkratší cestu od výrobce k zákazníkovi. Ono je to v podstatě také cesta, jak se bránit nekvalitnímu prodeji a v rámci zákona chceme spolupracovat s Českou obchodní inspekcí. Co se týká stánkového prodeje, říkáme ano, ale v omezené míře, v určité dny a spíše pro drobné pěstitele.

V oblasti služeb se nám líbí trend, kdy jedna firma nabízí služeb víc a zároveň přichází za zákazníkem. Dneska, bohužel, samostatný řemeslník se uživí dost těžko. Ideální je vznik několika firem s několika či určitým počtem zaměstnanců. Jak chceme dbát na to, aby jsme měli smluvní ošetření smluv. To znamená, dbát na ty smlouvy, abychom vše měli dobře smluvně ošetřeno. Aby k tomu, co jsem říkal předem, nedocházelo.

*) Pouze články takto označené - autorizováno ČSSD - jsou oficiální názory ČSSD a jejich členů....*) Pouze články takto označené - autorizováno ČSSD - jsou oficiální názory ČSSD a jejich členů.


ODS věří, že si lidé porovnají volební programy stran

K o p ř i v n i c e (tom) - ODS především věří, že si občané před tím, než půjdou k volebním urnám, porovnají to, co jednotlivé strany nabízejí. Lídr ODS Josef Jalůvka tak odpověděl na otázku, zda jeho strana chystá, poté, kdy zjistila, že dvacet procent voličů není rozhodnuto, koho bude volit, změny ve volební kampani.

„Chystáme jeden velký mítink, kde míníme pozvat Ivana Langra,“ řekl lídr ODS Josef Jalůvka. Na pořádání nějaké velkolepé show, jak tomu bylo při červnových volbách do parlamentu, prý místní ODS nemá peníze.


Projekt přípravné třídy se neuskuteční

K o p ř i v n i c e (dam) - Většina projektů, které byly vybrány, aby působily jako prevence kriminality ve městě, je již hotová nebo probíhají jejich poslední fáze a dočerpávají se ministerstvem a městem přidělené prostředky.

Jediný ze čtrnácti schválených projektů, který se neuskuteční, je projekt na Zřízení přípravné třídy pro děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí. Tento projekt byl zrušen z toho důvodu, že se k němu negativně postavil Okresní školský úřad a hygienik měl také značné výhrady.

„Peníze, určené na realizaci toho projektu, se rozdělily na projekty jiné. Vznikl nový projekt pomoci při domácí přípravě dětí z téhož prostředí. To je projekt připravený pro děti od první do třetí třídy. Část peněz byla použita na tento projekt, část na schránky důvěry a zbytek na propagaci pracoviště krizové intervence,“ řekla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Změny jsou například i v projektu schránek důvěry. Ukázalo se totiž, že pokud mají schránky, umístěné na školách, vypadat, jak si je autoři projektu představovali, budou podstatně dražší. S navýšením prostředků na tento projekt se také oddálí jeho realizace. Začátkem listopadu by se však již měly schránky objevit ve školách.

Další nedokončený projekt podal kroužek horských kol. Kroužek sice funguje, ale vysílačky, na které byly peníze z dotace určeny, zatím ještě jeho členové nemají.

Kromě projektů, které jsou již hotové, jsou i dva, které stále ještě probíhají. Prvním z nich je projekt ekologické organizace Blud, která dostala peníze na pořádání víkendových pobytů mládeže spojených s likvidací černých skládek. „Několik pobytů již bylo, další ještě proběhnou. Také si necháváme šít teepee pro pobyty v dalším roce,“ řekl Richard Hodulák z Bludu.

Posledním nedokončeným projektem je Podaná ruka z domu dětí. „Ještě počítáme s uspořádáním několika akcí, abychom vyčerpali zbylé peníze, uvedla Eva Müllerová z domu dětí.


Lidé se cítí ve městě bezpečněji než dříve

K o p ř i v n i c e (tom) - Bezpečnostní situace v Kopřivnici se za poslední tři roky výrazně zlepšila. Alespoň to tak vnímají obyvatelé města. Podle posledního průzkumu Marketinkové laboratoře Ostrava je „hypotéza o vývoji míry zneklidnění kopřivnické veřejnosti v letech 1995 až 1998 příznivá - ve všech sledovaných trestných činech zaznamenáváme pokles pocitů velkého ohrožení“.

Například v roce 1995 se obávalo vykradení bytu třicet osm procent občanů, ale letos v září to již uvedlo, že má obavy z vykradení bytu pouze třiadvacet procent lidí. Dokonce z přepadení či oloupení má strach více než jednou tak méně obyvatel Kopřivnice než dříve. Před třemi lety se bálo přepadení 26 procent dotázaných, kdežto nyní má strach z oloupení jen 12 procent obyvatel.

Čeho se stále lidé nejvíce bojí, je to, že jim někdo ukradne jízdní kolo, což uvedlo 33 procent respondentů průzkumu. Čtvrtina lidí se pak bojí vykradení auta nebo toho, že jim auto bude ukradeno vůbec. Velké obavy mají lidé také z vloupání do sklepa, což uvádí 23 procenta dotázaných. Nejmenší obavy pak lidé mají ze sexuálních deliktů, které uvedlo jen sedm procent a z vydírání, z něhož mají strach jen tři procenta lidí.

Podobně jako se zvýšil u lidí pocit bezpečí, je ve srovnání s předchozími lety i větší jejich spokojenost s prací policie. Také jejich zásahy veřejnost hodnotí čím dál více jako přiměřené, zatímco dříve se lidé více přikláněli k názorům, že zásahy jsou velmi mírné.

Spokojenost s policií *)

spokojenost

policie ČR

městská policie

úplně spokojeno

4/3

5/3

převážně spokojeno

42/30

42/30

převážně nespokojeno

23/31

21/33

úplně nespokojeno

5/11

10/11

neví

26/25

22/23

*) údaje v procentech; rok 1998/rok 1995

Projekty pro prevenci kriminality a jejich plnění

Název projektu

Dokončeno

Částka
v korunách

Městský kamerový systém

ano

1 412 000

Pomoc při domácí přípravě do školy pro dětí ze...

ne

39 000

Přílohy Kopřivnických novin

ano

90 000

Betonové stoly na stolní tenis

ano

72 000

Schránky důvěry

ne

44 000

Záchytné pracoviště krizové intervence v azylovém domě

ano

49 000

Připojení klubu Kamarád na pult centrální ochrany

ano

91 000

Horská kola pro mládež

ne

26 500

Využití školního hřiště k mimoškolním aktivitám

ano

84 000

Osmnáct příkladů, kterak dokáže nová myšlenka ohromit...

probíhá

55 000

Resocializace dětí - Azylový dům Malina

ano

103 000

Prevence sociálně patologických jevů

ano

40 000

Podaná ruka

probíhá

34 000

Podpora volnočasových aktivit v místní části Lubina

ano

45 000


Přítomnost kamer v ulicích občané jednoznačně vítají

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že se občas objevují i názory, že instalovat kamerový systém v centru Kopřivnice bylo zbytečné a drahé, většina občanů přítomnost kamer vítá. Zároveň však mnozí také poukazují na to, že je třeba věnovat zvýšenou pozornost i dalším částem Kopřivnice a instalací dalších kamer zvyšovat bezpečnost rovněž na sídlištích a v okrajových částech města.

Libor Mikulášek (student):

O tady tom systému jsem zatím neslyšel, ale můj názor je takový, že to jistě pomůže. Policie systému jistě velmi dobře využije k dopadení mnoha pachatelů nejrůznější trestné činnosti. Další možnost využití vidím i v monitoringu provozu na křižovatkách a podobně.

Günter Grassle (voják základní služby):

Včera jsem se o kamerách dozvěděl. Myslím si, že by jich mohlo být ještě více. Bohužel jsem neměl možnost vidět, co všechno jsou kamery schopny zachytit a proto nemohu posoudit, jak dalece jsou kamery pro město výhodné.

Jiří Hampl (železničář):

O kamerách vím. Myslím si, že je to rozhodně velmi dobrá věc, neboť by mohly výrazně přispět ke zvýšení bezpečnosti ve městě.

Jarmila Prokešová (nezaměstnaná):

O instalaci kamer v Kopřivnici jsem již slyšela. Podle mého názoru je to ale naprosto zbytečná věc. Prostředky, které na to byly vynaloženy, by mohly být využity daleko účelněji. Na co například platíme ze svých daní policii. Možnost upotřebení takového zařízení v Kopřivnici je téměř nulová. Kopřivnice je přece jen malé město, v městech velikosti Ostravy je již něco podobného opodstatněné, ale ne tady.

Karel Horváth (řidič):

O existenci kamerového systému jsem zaslechl tuším v kabelové televizi. Jde podle mne o velmi dobrou věc. Jde vidět, že i instalací tohoto moderního zařízení se snaží Kopřivnice jít s dobou.

František Smola (elektrikář):

Že kamerový systém v Kopřivnici existuje, již vím. Myslím si, že jde o dobrou věc. Jediné, co mne trochu překvapilo, byl fakt, že se zveřejnilo místo umístění kamer. Za prvé ten, kdo to má zapotřebí, se bude snažit těmto kamerám vyhnout, což je posouvá jen do jakési preventivní roviny. A druhé nebezpečí hrozí možná i jejich poškození. Přesto, že jsou umístěny na vysokých budovách.

Josef Obdržálek (podnikatel):

O žádných kamerách nic nevím. Ale pokud mají sledovat dění ve městě, je to jen dobře. Také by se tímto způsobem dalo přispět ke zvýšení bezpečnosti v jiných částech města. Městští strážníci budou snad teď již mít více času zajít i do okrajových částí města.

Oldřich Malík (administrativní pracovník):

Slyšel jsem, že by to mělo být někde v centru, ale podle mne to není zase až tak nutné. Možná, že to pomůže snížit počet vandalských činů v centru města a podobně.

Antonie Volková (důchodkyně):

Myslím si, že je velmi dobře, že se město stará o bezpečnost v centru města, ale větší pozornost by mělo věnovat i ostraze v okrajových částech.


Ředitel odboráře nepřesvědčil, že výroba potrvá delší dobu

K o p ř i v n i c e (dam) - Managementu Tatry se nepodařilo odboráře přesvědčit o tom, že se podaří rozjet výrobu aut tak, jak generální ředitel Zdeněk Podolský po nástupu do funkce sliboval.

„Informativní schůzku zaměstnanců s generálním ředitelem jsme udělali hlavně proto, aby tatrováci byli o situaci v podniku informováni z první ruky a nejen od nás odborářů,“ řekl místopředseda odborové organizace Pavel Baroň. Minulý týden v úterý byl na schůzce přítomen celý management. „Lidí přišlo více než jsme čekali. Sál byl plný a zaměstnanci stáli dokonce i na chodbě. Chtěli jsme, aby se dozvěděli, jaká je konkrétní situace, je-li z ní cesta ven,“ vysvětlil důvod schůzky Baroň.

Generální ředitel vysvětlil zaměstnancům soubor opatření, která by měla vést k zajištění zdrojů. Lidé se ptali hlavně na to, zda se skutečně podaří zajistit rozjezd v takovém rozsahu, o jakém se mluvilo. Datum rozjezdu výroby, které mělo být devatenáctého října, sice vedení Tatry na schůzce potvrdilo, ovšem odboráři jsou k této informaci skeptičtí. „Víme, že pokud se podaří výrobu rozjet, tak jistě ne na dva měsíce, jak je plánováno, ale pouze na několik dnů. Vzhledem k problémům, s naplňováním balíčku opatření, to vidím s rozjezdem výroby velmi bledě,“ míní odborový předák Baroň.


Prodej akcií vodáren nebyl schválen

K o p ř i v n i c e (tom) - Pouze zastupitelé za ODS a nezávislý Zdeněk Ostrý hlasovali na posledním jednání pro prodej akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací. Ostatní zastupitele se buď hlasování zdrželi či byli proti. Prodejem akcií by Kopřivnice nyní do svého rozpočtu získala zhruba osmadvacet milionů korun.

Naopak tím, že se prodej neuskutečnil, pravděpodobně zůstane rozpočet pro letošní rok asi se šesti miliony v mínusu. Někteří zastupitelé navrhovali prodej jen části balíku akcií, avšak ani jejich návrhy nebyly průchodné.

„Domnívám se, že je příznivá doba pro prodej akcií vodáren, protože cena, za kterou ji můžeme prodat, je nyní výhodná. Mohli jsme dostat 350 korun za akcii, což je o sto korun více než je cena na burze. Určitě si umíme představit situaci, kdy akcie v budoucnu zhodnotíme lépe, ale hrozí také, že cena akcií klesne a nebude o ně zájem,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS).

Dodal, že utržené peníze by bylo možné použít na vykrytí letošního schodku v rozpočtu a v příštích dvou letech na zajištění splátek úvěru.

Například Oldřich Jašek (ČSSD) navrhoval prodej akcií jen do výše deseti milionů.

Místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar (nezávislý) budoucím zastupitelům doporučil, aby se pokusili domluvit s ostatními městy, aby se dala dohromady a uchovala si rozhodující balík akcií.

„Zatímco u akcií plynáren a energetiky, které jsme prodali již dříve, jsem byl pro prodej, protože města neměla žádnou možnost cokoliv v těchto firmách ovlivnit, protože obce měly jen třicet čtyři procenta akcií, u vodáren je situace jiná. Města měla na počátku prakticky všechny akcie a ještě stále mají většinu. Pokud by byla města schopna držet pohromadě a nenechají se zlákat tím, že zalepí díru v rozpočtu, mohou stále ovlivňovat chod vodáren,“ řekl Kunčar.


Rozhledna na věži nebude

K o p ř i v n i c e (tom) - Rozhledna na vrcholu Bílé hory, o které se již několik měsíců hovořilo, nakonec stát nebude. Na svém posledním zasedání o tom rozhodli kopřivničtí zastupitelé. Věž, na níž budou umístěny telekomunikační systémy EuroTelu a RadioMobilu, totiž měla být postavena za finanční spoluúčasti měst Kopřivnice a Štramberku. Firmy věž sice postaví, ale bez rozhledny. Na věži má být i technologie kopřivnické kabelové televize, která umožní šířit signál svého vysílání do okrajových čtvrtí města.


IVC oživí haly příborské Tatry

P ř í b o r (tom) - Belgičany vlastněná společnost IVC oživí již tento měsíc hlavní výrobní haly po bývalé produkci osobních automobilů v Tatře Příbor. Uvedla to mluvčí automobilky Eva Kijonková. Hlavním produktem IVC jsou průmyslové pračky a žehlící stroje. V příborském areálu nadále vyrábí společnost Škoda Tatra automobily Beta.


Zastupitelé školku zrušili

V l č o v i c e (tom) - Děti z Vlčovic již od příštího roku nebudou moci chodit do tamní mateřské školky. Zastupitelé na svém zasedání rozhodli, že školka bude od ledna zrušena.


Kultura

Trio Cantabile rozhodně nebylo jen náhražkou

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Náhradou za původně plánovaný koncert pražského sboru Schola gregoriana Pragensis mělo být vystoupení tria Cantabile. To vystoupilo minulý pátek na půdě místního kostela sv. Bartoloměje. Soudě podle přijetí posluchačů však vystoupení tria jistě nebylo jen náhražkou.

Již samotné složení tria, sestávající harfy, flétny a sopránu, slibovalo nevšední zážitek a nejen proto, že harfistka vystupovala v Kopřivnici prvně, ale také složení těchto třech prvků je velmi neobvyklé.

„My jsme vznikem našeho tria v podstatě navázali na činnost komorního souboru obdobného složení, který tenkrát vedl profesor Václav Žilka. Našli jsme zálibu v hudbě podobného charakteru. Protože naše neobvyklé složení dává určité možnosti, jak pro interpretaci moderní hudby, tak i hudby staré. I když ta barokní hudba, kterou hrajeme, je ve většině případů upravena,“ řekl flétnista, zakladatel souboru a jeho vedoucí Václav Kunt, který patří k naší flétnistické špičce.

Potvrdil tím také fakt, že koncert, který tento soubor odehrál v místním kostele, byl pro něj v podstatě netypický, neboť až na dvě moderní skladby, byl jeho program tvořen pouze hudbou starou.

„Náš koncert byl tematický, my své programy upravujeme pro prostředí a publikum, kam jsme zváni. Ne každému vyhovuje třeba hudba současná,“ řekl Kunt a zdůvodnil tak fakt, že na koncertu zazněly jen dvě skladby moderních autorů s tím, že předposlední Malá suita ve starém slohu z pera Zdeňka Folprechta byla stejně psána jako hudba žánrově stará.

Trio podle slov svého vedoucího hraje hudbu barokní, romantickou, ale i hudbu dvacátého století či skladby současných autorů. „Máme na svém repertoáru i několik kusů, které nám jejich autoři napsali doslova na míru,“ uvedl.

Co se týká korekcí starých partitur pro potřeby tria, které jsou v naprosté většině případů z důvodů složení souboru nevyhnutelné, má hlavní slovo harfistka. Ta totiž musí v první řadě posoudit, zda je ta či ona skladba vůbec proveditelná na harfu a pokud ne, zda ji lze upravit. „Existují sice skladby, které by se upravovat defacto neměly, ale myslím si, že to, co děláme my, není žádný zločin,“ míní Kunt.

Trio Cantabile je jedním ze souborů, který uváděl mnohé skladby našich současných komponistů v premiéře a v nedávné době mu dokonce vyšla takto tématicky zaměřená deska, která se ale velmi rychle vyprodala.

Se začátkem sezony přibývá vystoupení i triu Cantabile.

„Blíží se Vánoce, což pro nás znamená množství stylových programů. V lednu pak přijde na řadu delší turné po Moravě a zájezd do Německa. Kromě toho nás čeká spousta jiných vystoupení. Navíc ještě chystáme vydání dalšího cédéčka, ale potýkáme se s problémem, kde sehnat dostatek peněz na financování podobného projektu, je to dnes obrovský problém,“ uzavřel Václav Kunt.


Kamelot v domě kultury vystoupí po necelém roce

K o p ř i v n i c e (dam) - Po necelém roce bude dnes večer v Kulturním domě v Kopřivnici vystupovat jedna z nejpopulárnějších kapel žánrů folk a country u nás - Kamelot.

Kamelot byl založen v roce 1982 dvojicí začínajících, ale ambiciózních kytaristů Romanem Horkým a Radkem Michalem. Ještě v témže roce se skupina stává objevem celostátní soutěže klubové tvorby a od té doby je poctěna snad všemi existujícími cenami. Mezi ně patří také desítky ocenění pro Romana Horkého za jeho originální styl hry na kytaru a Radkovi Michalovi za pěvecké výkony.

V osmdesátých letech se Kamelot účastní všech amatérských a poloprofesionálních soutěží a jako skupina výrazně bodoval i v diváckých anketách. Kamelot je jednou z kapel, které vyšly z mnohatisícového zázemí legendární Porty a jeho koncerty ročně navštíví přes 100 tisíc fanoušků u nás, ale i v řadě evropských zemí. Po patnáctileté činnosti skupina prodělala několik personálních změn, stačila natočit mnoho hudebních nosičů.

V podstatě jediným autorem písní Kamelotu je Roman Horký. Kytarista a zpěvák, který kromě intenzivní činnosti v kapele nachází i čas pro své sólové projekty.


Říjnové oslavy budou větší než bylo zvykem

K o p ř i v n i c e (dam) - Po desetileté přestávce mohou lidé v Kopřivnici, již podruhé během dvou měsíců, vyrazit do ulic města na lampionový průvod. Ten totiž bude jednou z akcí pořádaných u příležitosti osmdesátého výročí založení samostatného Československa a jak uvádí program kulturního domu, také oslavou padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město.

Série oslavných akcí začne den před státním svátkem v úterý 27. října, slavnostním setkáním u pomníku T. G. Masaryka. To by mělo začít o půl páté odpoledne.

Kromě položení kytic k pomníku a krátkého projevu starosty města, by zde měl mít krátké vystoupení i Městský dechový orchestr.

Mimo tohoto setkání, kterým si občané města založení první republiky připomínají každoročně, je k letošnímu kulatému výročí připraveno více programů. Po páté hodině by se z náměstí měl vydat již zmíněný lampionový průvod, jehož trasa povede ke kulturnímu domu. Tam bude asi v půl šesté spuštěn krátký ohňostroj, po jehož skončení se v kinosále a ve velkém sále kulturního domu souběžně rozjedou dva kulturní podniky.

Ve velkém sále budou moci zájemci zhlédnout slavnostní večer kopřivnických škol, což bude asi dvou a půl hodinový program připravený žáky místních základních a uměleckých škol.

„Každá škola bude mít svůj vlastní blok, ve kterém předvede svá připravená vystoupení,“ řekl dramaturg celého večera Jiří Cachnín.

Úvod by měl patřit žákům soukromé umělecké školy MIS music. Ti vystoupí s tancem Jaro na hudbu z Vivaldiho Čtvera ročních období, moderním tancem Michal Jackson a první blok ukončí hra na syntetyzátor. Základní škola - náměstí se bude prezentovat recitací pásma, které napsali žáci jedné z olomouckých základních uměleckých škol.

Základní škola sv. Zdislavy připravila vystoupení žáků své páté třídy s pásmem lidových písní, hraných na flétny. Škola dr. Milady Horákové bude ve svém programu mít taneční vystoupení a pěvecký sbor. Za Základní školu na ulici Alšově vystoupí žákovská hudební skupina Petrklíč. Ani poslední dvě kopřivnické školy nezůstanou pozadu, obě se budou prezentovat pohybem. Základní škola na ulici 17. listopadu rokenrolem nazvaným Lentilky a ZŠ Emila Zátopka vystoupením nazvaným Aerobick a roztleskávačky.

Slavnostní večer pak zakončí žáci druhé místní umělecké školy ZUŠ Zdeňka Buriana, a to směsí národních písní v podání zobcových fléten a dvěma tanečními vystoupeními.

Alternativou tohoto večera má být slavnostní koncert v kinosále. Před jeho začátkem je připraven projev Masarykova demokratického hnutí z Kopřivnice, po jehož skončení už bude pódium patřit pouze Pěveckému sdružení Kopřivnice.


Nohavica zazpíval o novém, pěkném, modrém muzeu

Foto 5

K o p ř i v n i c e - Nejen k aktuálním problémům ve světě a u nás, jako třeba k aféře Clinton - Lewinská, ale i k typicky místní problematice, se vyjadřoval ve svých písních zpěvák Jaromír Nohavica.

Na jeho posledním kopřivnickém koncertě, který proběhl minulé pondělí, totiž plnému sálu posluchačů zazpíval i jednu sloku, týkající se výhradně dění v našem městě.

Již na svém minulém koncertě se Nohavica ptal po účelu, tehdy ještě nedostavěné budovy. „To bude asi nádraží,“ spekuloval tehdy pod dojmem stávky železničářů.

Po více než roce se ale mohl vyjádřit již přímo k hotové stavbě. „Hned, jak jsem přijel a uviděl jsem to, tak jsem si říkal: To je pěkné, takové modré,“ ironizoval zpěvák. „Nebo jsem šel hodit dopis do schránky, vyjdu za roh a tam vlak,“ vyjadřoval svůj údiv.

Zážitek byl tak velký, že jak sám Nohavica řekl, musel se s ním nějak umělecky vypořádat. A proto také svým příznivcům zahrál sloku, kterou složil jen chvíli před koncertem. V několika verších zpívaných na polskou lidovou melodii, vyprávěl Nohavica osud Kopřivničanů, kteří sice už nechodí do Tatry a nemají v kapse samé stovky, musí jíst jogurty, kouřit levné cigarety, ale zato mohou jít do nového, modrého muzea.

David Macháček


Akce Srdce na dlani se koná podruhé

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednou z největších, ne-li vůbec největší kulturní akcí, pořádaných letos v Katolickém domě v Kopřivnici, bude již druhý ročník hudebního setkání Srdce na dlani.

Po několikaleté přestávce se tuto sobotu do Kopřivnice sjedou čtyři křesťanské kapely.

Celou akci by měla v patnáct hodin zahájit beseda s hudebním redaktorem a moderátorem křesťanského rádia Proglas Milanem Tesařem. Ten by měl spolu se svými hosty hovořit na téma přípravy rozhlasového vysílání.

Od sedmnácti hodin pak začne hlavní blok festivalu, obsahující koncerty čtyř skupin. Celý festival bude moderovat již zmíněný Milan Tesař.

Jako první by se na pódiu měl objevit frýdecko-místecký Hrozen. Tři roky hrající šestičlenná kapela, snoubící kytaru, housle, baskytaru, rytmiku a zpěv, by se dala zařadit mezi folkové. Další, podle pořadatelů rocková kapela, je zároveň jediným zahraničním účastníkem. Přijede z Popradu a jmenuje se Adriel. Její tři členové ovládají kytaru, basovou kytaru, klávesy a zpěv. Jde o nejstarší kapelu, neboť vznikla již v roce 1973.

Předposledním hostem festivalu by měla být skupina Pohon z Ostravy. Sama sebe kapela označuje za funk-jazz rockovou. V jejím složení se objevuje sólová kytara, basová kytara, zpěv a bicí.

Posledním vystupujícím bude Oboroh z Kostelce nad Orlicí. Folk-rocková kapela ve složení kytara, violoncello, hoboj, housle, basová kytara, bicí a zpěv. Tato kapela působí na hudební scéně již od roku 1988 a vystupuje u nás i v zahraničí. Na svém repertoáru má Oboroh mimo jiné zhudebněné žalmy a současné skladby.


Hudební salonek se poprvé promění ve výstavní prostory

K o p ř i v n i c e (dam) - Poprvé jako výstavní prostor bude 25. října sloužit bývalý hudební salonek v přízemí KDK. Od tohoto data pouze do konce října zde bude probíhat výstava s názvem Pohled umělců na svůj region.

Tato česko-francouzská výstava je pořádána ve spolupráci s Galerií grunt Kujavy. „Je to takový první nesmělý pokus o nové využití toho prostoru. Chceme vidět, jak na něj budou výtvarníci reagovat,“ řekl provozovatel KDK Luboš Sazovský.


Na plátně se objeví Povodeň a Jakubiskův film

K o p ř i v n i c e (dam) - V týdnu od 22. do 26. října si budou diváci zase po delší době moci vybrat ze dvou filmů.

Prvním promítaným, vždy o půl šesté, bude Povodeň. Koprodukční snímek, na kterém se podílelo pět zemí.

Kdesi ve Spojených státech v městečku Huntigburg již delší dobu vydatně prší a řeky zaplavují silnice a celou krajinu. Zaměstnanci bezpečnostní agentury Tom (Christian Slater) a jeho strýc mají za úkol objet se svým obrněným vozem všechny banky a vyzvednout z nich peníze dřív, než je stoupající voda zničí. Vytrvalý déšť je ale ještě zdrojem dalšího, mnohem závažnějšího problému. Nedaleká přehrada je totiž už téměř plná a hrozí, že v lepším případě začne přetékat nebo dokonce může hráz prasknout. Aby toho nebylo málo, čeká Toma ještě setkání se skupinkou ozbrojených gangsterů. Ty vede postarší černoch Jim (Morgan Freeman) a cílem jejich snažení je získat tři miliony dolarů, které veze Tom ve svém autě. Nic ale nebude tak jednoduché, jak se může zdát. Diváka překvapí množství dějových kliček, falešných hráčů a hlavně důkazů síly nespoutaného živlu.

Režisér snímku Mikael Salomon při režírování povodně zúročil hlavně své bohaté kameramanské zkušenosti a proto je snímek velmi vizuálně zajímavý. Relativně dobrou práci odvedl také scénárista Graham Yost, z jehož pera vyšla například nebezpečná rychlost. Jde sice o klasický akční snímek ,ale najdou se v něm scény, které jsou značně originální. Scénárista totiž dobře využívá neobvyklého prostředí, honička na vodních skútrech po školních chodbách, potápění na hřbitově či vrcholná scéna uvnitř domu unášeného proudem, to tu ještě nebylo.

Přesto, že rozbouřená voda je součástí snad každé scény filmu, rozhodně nejde o katastrofický film. Tvůrci se rozhodli natočit film akční, a to se jim také povedlo. Je sice pravdou, že pokud se ve filmu mluví, je poněkud pomalejší, ale při krátké stopáži, není na mluvení naštěstí moc času.

Hlavním večerním představením bude tento týden Nejasná zpráva o konci světa režiséra Juraje Jakubiska. Od její premiéry sice již v našich řekách, včetně povodní, protekla spousta vody, ale přesto bude o její uvedení v místním kině jistě zájem.

Jakubisko totiž natočil snímek, kde jak je jeho zvykem přechází z krajního realismu do silně stylizovaných obrazů a vytváří tak na plátně zcela nový svět. To o tomto snímku platí dvojnásob, neboť se odehrává v malé horské vesničce v neurčeném čase. Směsice obyvatel vesničky, mezi nimiž jsou i obryně, trpaslík a černoška, prožívá apokaliptické drama inspirované Nosterdamovými proroctvími.


Dr(o)bečky z knihovny

„Kultura a umění už samou svou podstatou
odmítají nepřátelství a války
a jejich posláním je sloužit míru a pokroku,
sbližování národů na základě vzájemné úcty a dobré vůle.“

M. GORBAČOV

Vážení čtenáři,

chtěla bych využít tohoto pravidelného sloupku, věnovaného městské knihovně a oznámit všem příznivcům cizích jazyků, že od měsíce listopadu 1998 budou mít opět možnost navštěvovat svůj oblíbený ’francouzský koutek’, který jsme přestěhovali do prozatímních prostor nad ’Pomněnkou’ (2. patro v KD). Zde si mohou zájemci každý čtvrtek odpoledne v době od 14.00 do 16.30 hodin (kromě prázdnin) posedět a přečíst francouzské časopisy, poslechnout hudbu (zatím s vlastním přehrávačem), vypůjčit si francouzské knihy a učebnice, případně získat potřebné informace týkající se studia francouzštiny, možností stáží či výměnných recipročních pobytů ve Francii. V průběhu týdne se můžete informovat na tel. čísle 408 48 (po 19. hodině).

V budoucnu plánuje vedení knihovny rozšíření služeb o další jazykové oblasti, hlavně o angličtinu, němčinu a italštinu.

Věra Kahánková


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 22. října

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční katastrofický film (USA - VB - JAP - SRN - Dánsko) Povodeň. Hladina řeky stoupá a s ní i hladina adrenalinu. Christian Slater a Morgan Freeman bojují o tři miliony dolarů, jeden proti druhému a oba proti nezastavitelnému živlu. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. O tom, že svět není kulatý a láska je vždy hříšná, aneb o vlcích v nás a kolem nás. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na koncert brněnské folkové kapely Kamelot. V programu skladby z nového CD „Země antilop“

Pátek 23. října

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční katastrofický film Povodeň. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. Do 12 let nepřístupný

Sobota 24. října

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční katastrofický film Povodeň. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. Do 12 let nepřístupný

Neděle 25. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na starší českou filmovou pohádku O zapomnětlivém černokněžníkovi. V 17.30 hodin uvede KINO PULS akční katastrofický film Povodeň. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. Do 12 let nepřístupný

Do Loutkového divadla Kopřivnice vás zve v 15 hodin divadelní soubor Schůdky na pohádku Jana Malíka: Míček Flíček

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin americký thriller Sběratel polibku. V hlavní roli hraje Morgan Freeman. Půvabné dívky mizí beze stopy. Na seznamu se objeví i jeho neteř. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 26. října

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční katastrofický film Povodeň. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. Do 12 let nepřístupný

Středa 28. října

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční sci-fi thriller Akta X. Tajní agenti FBI Fox Mulder (David Duchovny) a Dana Scullyová (G. Andersonová). Do 12 let nepřístupný

Čtvrtek 29. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin českou černou komedii Čas dluhů. Ledacos bychom odhodili, kdybychom se nebáli, že to jiný zvedne. V hl. rolích L. Bílá, K. Roden, I. Chýlková, režie: Irena Pavlásková. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Nora - Henrik Ibsen: Slezské divadlo Opava. Rodinné drama velikána moderní světové dramatiky, v hl. roli Hana Vaňková

Pátek 30. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin českou černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný

Sobota 31. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin českou černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný

Neděle 1. listopadu

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na českou filmovou pohádku Lotrando a Zubejda. V 17.30 a 20 hodin uvede KINO PULS českou černou komedii Čas dluhů. Do 12 let nepřístupný


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 22. 10. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 23. 10. 6 - 9, odpol. zavřeno, so 24. 10. zavřeno - plavecké závody, ne 25. 10. 9 - 19, po 26. 10. zavřeno, út 27. 10. 18 - 21, st 28. 10. 12 - 21, čt 29. 10. 12 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod. - v so 24. 10. sauna uzavřena! ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod. - v so 24. 10. sauna uzavřena! ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod. - v so 24. 10. sauna uzavřena! ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod. - v so 24. 10. sauna uzavřena! ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod. - v so 24. 10. sauna uzavřena!

Hokej: čt 22. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Ytong Brno (II. liga muži), so 24. 10. v 17 hod. Frýdek-Místek - HC Kopřivnice (II. liga muži), ne 25. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Uničov (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Orlová (dorost), v 16.15 hod. HC Kopřivnice - Orlová (junioři), čt 29. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Šumperk (II. liga muži) čt 22. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Ytong Brno (II. liga muži), so 24. 10. v 17 hod. Frýdek-Místek - HC Kopřivnice (II. liga muži), ne 25. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Uničov (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Orlová (dorost), v 16.15 hod. HC Kopřivnice - Orlová (junioři), čt 29. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Šumperk (II. liga muži) čt 22. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Ytong Brno (II. liga muži), so 24. 10. v 17 hod. Frýdek-Místek - HC Kopřivnice (II. liga muži), ne 25. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Uničov (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Orlová (dorost), v 16.15 hod. HC Kopřivnice - Orlová (junioři), čt 29. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Šumperk (II. liga muži) čt 22. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Ytong Brno (II. liga muži), so 24. 10. v 17 hod. Frýdek-Místek - HC Kopřivnice (II. liga muži), ne 25. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Uničov (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Orlová (dorost), v 16.15 hod. HC Kopřivnice - Orlová (junioři), čt 29. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Šumperk (II. liga muži) čt 22. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Ytong Brno (II. liga muži), so 24. 10. v 17 hod. Frýdek-Místek - HC Kopřivnice (II. liga muži), ne 25. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Uničov (8. tř.), ve 13.30 hod. HC Kopřivnice - Orlová (dorost), v 16.15 hod. HC Kopřivnice - Orlová (junioři), čt 29. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Šumperk (II. liga muži)

Bruslení veřejnosti: Bruslení veřejnosti: so 24. 10. 14 - 15..30 hodin

Diskotéka na ledě: Diskotéka na ledě: ne 25. 10. 19 - 20.30 hodin

Malá kopaná Kopřivnice: so 24. 10. 9 - 13 hod. čtvrtfinále poháru

FC Kopřivnice: so 24. 10. v 9 a 10.45 hod. FC Kopřivnice - SFC Opava B (st. a ml. žáci), so 31. 10. ve 14 hod. FC Kopřivnice - Hutisko Solanec (muži)

Házená: ne 25. 10. v 8.15 hod. KH Kopřivnice - SSK Vítkovice (ml. dorost), v 10 hod. KH Kopřivnice - Cement Hranice (st. dorost), v 11.45 hod. KH Kopřivnice - SKH Ostrava (ml. žáci B), ve 13 hod. KH Kopřivnice - TJ N. Jičín (st. žáci B), ve 14 hod. KH Kopřivnice - HCB Karviná (ml. žáci A) a v 15.15 hod. KH Kopřivnice - HCB Karviná (st. žáci A); st 28. 10. v 8.15 hod. KH Kopřivnice - HC Zlín (ml. dorost), v 10 hod. KH Tatra Kopřivnice - Náchod (extraliga mužů), v 11.45 hod. KH Kopřivnice - SSK Vítkovice (st. dorost) a ve 14.30 hod. KH Kopřivnice - M. Orlová (st. žáci A); so 31. 10. v 8 hod. KH Kopřivnice - SKP F-M (ml. žáci B), v 9.15 hod. KH Kopřivnice - DDM Val. Mez. (st. žáci B)

Volejbal: so 24. 10. v 10 hod. Kopřivnice - Valašské Meziříčí (zimní stadion - tělocvična) so 24. 10. v 10 hod. Kopřivnice - Valašské Meziříčí (zimní stadion - tělocvična) so 24. 10. v 10 hod. Kopřivnice - Valašské Meziříčí (zimní stadion - tělocvična) so 24. 10. v 10 hod. Kopřivnice - Valašské Meziříčí (zimní stadion - tělocvična) so 24. 10. v 10 hod. Kopřivnice - Valašské Meziříčí (zimní stadion - tělocvična)

Rekreační turistika: so 24. 10. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Svinov ČD - autobus č. 46 - Krásné pole zastávka = zahrádky a 1 km k planetáriu = ’Den otevřených oken do vesmíru’, odj. vlaků ze Svinova: podle zájmu - 12.54 - 14.48 - 15.30 - 15.54 - 17.06 - 18 hod. a poslední odj. ve 20.02 hod.; st 28. 10. v 6.26 hod. odj. ČD Kopřivnice - Prostějov ČD - přes Olomouc - muzeum Prostějovska - obrazy A. Muchy + Plumlovská přehrada + Plumlov zámek - odj. Prostějov - odj. ČD v 17.15 hod., návrat ve 20.00 hod.; so 31. 10. odj. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Vsetín ČD - po m. Bečevná - vrch - Petráčov - Nezdoby - Vrchovsky - Odboř - Semínka - u žl. na Leskovec ČD - odj. ve 14.22 hod., příjezd v 16.50 hod.

Čtvrtfinále ligového poháru KMK Kopřivnice: Čtvrtfinále ligového poháru KMK Kopřivnice: sobota 24. 10. stadion házené: 9 - 10 hodin Elán - FC Tr. Devills, 10 - 11 hodin Heimat Juniors - Tango, 11 - 12 hodin FC Squadra - VS. OIL. Agro, 12 - 13 hodin Dallas 54 - FC Inter sobota 24. 10. stadion házené: 9 - 10 hodin Elán - FC Tr. Devills, 10 - 11 hodin Heimat Juniors - Tango, 11 - 12 hodin FC Squadra - VS. OIL. Agro, 12 - 13 hodin Dallas 54 - FC Inter


Výsledky

Házená: MU ze so 17. 10. - st. žáci B: Cement Hranice - KH Kopřivnice 28:20 (14:10), střelci: Lípový 8, Martínek 5, Chromek 4, Kučera, Walczak, Polášek 1; ml. žáci B: Cement Hranice - KH Kopřivnice 16:26 (7:12), střelci: Jahn 9, Seidl 8, Domitra 3, Novák a J. Stanislav 2, Váňa a Krčmář 1; ml. žáci A: Cement Hranice - KH Kopřivnice 20:9 (12:3), střelci: Hábovčík 5, Jakeš, Olšovský, M. Veřmiřovský a Daníšek 1; st. žáci A: Cement Hranice - KH Kopřivnice 19:13 (8:6), střelci: Bezděk 5, Kaluža 4, Veřmiřovský, Peichl, Chasák a Vrána 1; st. dorost: Prostějov - KH Kopřivnice 25:25 (13:8), střelci: Štěpán 7, Marek a Gřes 4, Bílek 2, MU z ne 18. 10. - ml. dorost: HCB Karviná - KH Kopřivnice 19:18 (12:9), střelci: M. Veřmiřovský a Winkler 7, Bílek, Machačík, Malinovský a Smutek 1

Hokej: RP juniorů: Šternberk - HC Kopřivnice 7:6 (0:1, 1:5, 6:0), branky: Michálek a Míček 2, Michna, Škrobák; RP dorostu: Šternberk - HC Kopřivnice 9:7 (1:1, 3:2, 5:4), branky: Šerý a Merta 2, Hanuštiak, Srba, Mičulka, HC Kopřivnice - Rožnov 5:2 (0:2, 4:0, 1:0), branky: Mičulka 2, Merta, Novotný (pozn. chybí 1 střelec); 4. tř.: HC Kopřivnice - Opava 2:3, branky: Freisler 2; 5. tř.: HC Kopřivnice - Opava 3:8, branky: Galda 2, Koďousek, 6. tř.: Studénka - HC Kopřivnice 2:10, 8. tř. HC Kopřivnice - Rožnov 6:1 RP juniorů: Šternberk - HC Kopřivnice 7:6 (0:1, 1:5, 6:0), branky: Michálek a Míček 2, Michna, Škrobák; RP dorostu: Šternberk - HC Kopřivnice 9:7 (1:1, 3:2, 5:4), branky: Šerý a Merta 2, Hanuštiak, Srba, Mičulka, HC Kopřivnice - Rožnov 5:2 (0:2, 4:0, 1:0), branky: Mičulka 2, Merta, Novotný (pozn. chybí 1 střelec); 4. tř.: HC Kopřivnice - Opava 2:3, branky: Freisler 2; 5. tř.: HC Kopřivnice - Opava 3:8, branky: Galda 2, Koďousek, 6. tř.: Studénka - HC Kopřivnice 2:10, 8. tř. HC Kopřivnice - Rožnov 6:1 RP juniorů: Šternberk - HC Kopřivnice 7:6 (0:1, 1:5, 6:0), branky: Michálek a Míček 2, Michna, Škrobák; RP dorostu: Šternberk - HC Kopřivnice 9:7 (1:1, 3:2, 5:4), branky: Šerý a Merta 2, Hanuštiak, Srba, Mičulka, HC Kopřivnice - Rožnov 5:2 (0:2, 4:0, 1:0), branky: Mičulka 2, Merta, Novotný (pozn. chybí 1 střelec); 4. tř.: HC Kopřivnice - Opava 2:3, branky: Freisler 2; 5. tř.: HC Kopřivnice - Opava 3:8, branky: Galda 2, Koďousek, 6. tř.: Studénka - HC Kopřivnice 2:10, 8. tř. HC Kopřivnice - Rožnov 6:1 RP juniorů: Šternberk - HC Kopřivnice 7:6 (0:1, 1:5, 6:0), branky: Michálek a Míček 2, Michna, Škrobák; RP dorostu: Šternberk - HC Kopřivnice 9:7 (1:1, 3:2, 5:4), branky: Šerý a Merta 2, Hanuštiak, Srba, Mičulka, HC Kopřivnice - Rožnov 5:2 (0:2, 4:0, 1:0), branky: Mičulka 2, Merta, Novotný (pozn. chybí 1 střelec); 4. tř.: HC Kopřivnice - Opava 2:3, branky: Freisler 2; 5. tř.: HC Kopřivnice - Opava 3:8, branky: Galda 2, Koďousek, 6. tř.: Studénka - HC Kopřivnice 2:10, 8. tř. HC Kopřivnice - Rožnov 6:1 RP juniorů: Šternberk - HC Kopřivnice 7:6 (0:1, 1:5, 6:0), branky: Michálek a Míček 2, Michna, Škrobák; RP dorostu: Šternberk - HC Kopřivnice 9:7 (1:1, 3:2, 5:4), branky: Šerý a Merta 2, Hanuštiak, Srba, Mičulka, HC Kopřivnice - Rožnov 5:2 (0:2, 4:0, 1:0), branky: Mičulka 2, Merta, Novotný (pozn. chybí 1 střelec); 4. tř.: HC Kopřivnice - Opava 2:3, branky: Freisler 2; 5. tř.: HC Kopřivnice - Opava 3:8, branky: Galda 2, Koďousek, 6. tř.: Studénka - HC Kopřivnice 2:10, 8. tř. HC Kopřivnice - Rožnov 6:1

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Rybí 3:0, góly: Bárta, Dvořák, Polášek; dorost: Lubina - Rybí 2:1, góly: Daněk, Pfneisl; muži: Lubina - Rybí 0:1


Házenkáři si v sedmém kole připsali první body

Foto 6

Jičín - KH Tatra Kopřivnice 25:20 (16:10)

J i č í n - Na palubovce Jičína, kde letos ztratilo body i Zubří a Frýdek-Místek, nastoupili kopřivničtí házenkáři po sobotní reprezentační přestávce extraligy ve středu 14. října, poprvé s novými posilami - Poljakem a Pavlíčkem. „Oba k nám přišli z Frýdku Místku na hostování. Tam si nezahráli, u nás dostanou příležitost,“ komentoval obohacení sestavy trenér Bartoň.

Po první poločas se podle trenéra Kopřivničtí nedokázali držet stanovené taktiky. V mužstvu Jičína, složeném převážně z pražských hráčů, vynikal především Schwarz na spojce a Čurda na křídle, které se v prvním poločase Kopřivnickým nedařilo ubránit. „Navíc nás nepodrželi brankáři, kteří z osmnácti střel zlikvidovali pouhé dvě a to se na mužstvu zákonitě podepíše,“ uvedl Miroslav Bartoň.

Po změně stran se v brance vynikajícím způsobem chytil Laníček, což hráčům dodalo důvěru ve zvrácení výsledku. Jakmile však soupeře stáhli na méně než pětibrankový rozdíl, přišla nepřesná zakončení rychlých protiútoků a technické chyby a nakonec i definitivní pětibrankový rozdíl.

Vzhledem k tomu, že Jičín se přece jen pohybuje v jiném pásmu tabulky než Plzeň, mohli mnozí očekávat, že mužstvo přiveze první body. „Zápas to byl hodně těžký. Výsledkem jsem samozřejmě zklamán, ne však více než po jiném utkání,“ dodal ještě trenér Bartoň k výsledku zápasu.

Nejvíce branek: Čurda 7 - Michalčík 5.

KH Tatra Kopřivnice - TJ Sokol Kostelec na Hané 30:23 (14:10)

K o p ř i v n i c e (jk) - Prvního vítězství v letošním ročníku extraligy se házenkáři dočkali v sobotu na domácí palubovce, kde porazili rozdílem sedmi branek nováčka soutěže. Po vyrovnaném začátku se Kopřivnickým podařilo od soupeře odpoutat ve 12. minutě, kdy Veselý proměnil dvě sedmičky za sebou a ve čtrnácté minutě pak ještě zvýšil na 7:4. Během dalších tří minut měli domácí několik šancí na prohloubení bodového rozdílu, rychlé protiútoky se jim však nepodařilo zakončit. Soupeř pak následně využil několika technických chyb a během dvou minut srovnal na 7:7. Ještě ve 26. minutě byl stav vyrovnaný 9:9, pak se však dvakrát z dálky trefil Michalčík a na 12:9 zvýšil z breaku Štěpán. Hosté si vybrali time, ale i přesto, že vzápětí snížili na 12:10, dostali v poslední minutě další dvě branky.

Ve svém rozjezdu pokračovali domácí i po přestávce. Brankový rozdíl pomalu narůstal až na 20:12 v 37. minutě. I díky Kutáčovi v bráně pak ve 40. minutě skóre narostlo na 22:13. Během následujících deseti minut však Kopřivničtí doplatili na chyby v obraně i nekoncentrovanou střelbu a hosté snížili až na rozdíl pěti branek. Domácí lavička si vybrala time, po kterém sice soupeř z rychlého protiútoku snížil na 24:20, domácím se však podařilo převzít zpět taktiku, která na soupeře platila, třemi rychlými brankami si vedení pojistili a sedmibodový náskok pak udrželi až do závěrečného hvizdu.

Trenér Bartoň: Dá se říci, že jsem spokojen jen se čtyřiceti minutami hry, opět jsme se nedokázali vyvarovat desetiminutovek, které jsme prohráli podstatným rozdílem a dvakrát tak soupeře zbytečně dostali zpátky do hry - šetřila se obrana a nedařilo se nám pokrýt zlepšený přechod soupeře do útoku. Sestava: Laníček, Kutáč - Veselý, Hrnčárek, Sklenák, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Šustala, Pavlíček, Poljak. Nejvíce branek:Veselý 10/6 - Tancoš 7/1.


Volejbalisté v NL zatím s jediným vítězstvím

VK Tatra Kopřivnice - Vyškov 1:1 (1:3, 3:1VK Tatra Kopřivnice - Vyškov 1:1 (1:3, 3:1)

K o p ř i v n i c e , B z e n e c (jk) - Nerozhodným výsledkem skončilo první letošní utkání kopřivnických mužů v národní volejbalové lize, které bylo sehráno v sobotu 10. října na domácí půdě proti Vyškovu.

V hodně vyrovnaném prvním zápase domácí v prvních dvou setech vždy drželi vedení až do deseti bodů, v konci ho však pokaždé ztratili. Vyhrát se jim podařilo až set třetí, čtvrtý však vzápětí prohráli celkem jednoznačně 4:15.

Ve druhém zápase trochu změnili taktiku a zkusili útočit středem sítě, což vycházelo. Soupeře se jim dařilo držet pod tlakem - první dva sety vyhráli, třetí jen těsně v koncovce ztratili (15:17) a čtvrtý byl opět jejich záležitostí. Jiří Kylhof, který patří k mladým, ale zkušenějším hráčům soudí, že Vyškov byl soupeř, se kterým se dalo dvakrát vyhrát. „Myslím, že jsme trochu doplatili na to, že tři kluci v základu ještě národní ligu nehráli. Kvalita soupeře je tady jak po stránce výškové, tak herní na vyšší úrovni.“

Bzenec - VK Tatra Kopřivnice 2:0 (3:0 - 15:11, 15:6, 15:9; 3:0 - 15:11, 15:12, 15:10)

Především větší zkušenosti soupeře rozhodly zápas mužů kopřivnického volejbalového klubu s mužstvem, které má v národní lize vysoké ambice.

Sobotní utkání na bzenecké palubovce nebylo určitě jednoznačnou záležitostí, Kopřivničtí drželi se soupeřem krok většinou do deseti bodů, koncovka však pokaždé patřila soupeři. Chvílemi byli hosté lepší, a několikrát i vedli, ale díky vlastním chybám, kterých se naopak domácí tým vyvaroval, ztráceli jeden set za druhým.

„Bzenec má ve svém středu tři hráče, kteří hodně dlouho působili v extraligových týmech, výborného nahrávače a vůbec celkově zkušenější mužstvo, což si myslím, že rozhodlo. Nám naopak nahrávka nešla a hodně musíme zapracovat také na obraně v poli, v útoku to bylo dobré,“ komentoval druhý letošní zápas trenér Bohuslav Skyba.


Liga malé kopané má již odehraný podzim

K o p ř i v n i c e (kmk) - Potřetí za sebou se hráči mužstva VS. OIL. Agro stávají vítězi podzimní části kopřivnické ligy malé kopané. V letošní sezoně opět ukazují svůj prim a v 13. - 15. kole znovu předvedli svoji zkušenost, klid, rozvahu a suverenitu podporovanou zkušenostmi reprezentanta ČR ve futsalu Michala Bučka. Na druhou příčku si sedli FC Tr. Devills a budou jim asi největším rivalem. Společně s mistrem podzimu si připsali devět bodů v posledním turnaji, také Elán přeskočil o dva body hráče R. U. M.

Ve druhé lize zatím stále vévodí FC Jelita a již nyní patří k nejžhavějším kandidátům mířícím k postupu...

Výsledky: 1. liga: SD - Prosek 0:1, Radegast - Agro 0:5, Trappes - R. U. M. 1:6, Dallas - Ámos 0:1, SD - Agro 0:5, Prosek - Radegast 5:3, Ámos - R. U. M. 0:0, Dallas - Trappes 3:4, Agro - Prosek 4:0, Radegast - SD 4:1, Dallas - R. U. M. 1:0, Trappes - Ámos 5:2, Elán - Everton 3:1, Palermo - Olivet 1:1, Garda - Heimat 0:0, Squadra - Camel 0:0, Elán - Heimat 5:0, Everton - Garda 3:3, Olivet - Camel 0:2, Palermo - Squadra 2:3, heimat - Everton 1:0, Garda - Elán 0:4, palermo - Camel 1:2, Squadra - Olivet 2:0.

2. liga: Koblížci - Pivrnec 1:1, Real - Korej 1:3, Baník - Horses 5:1, Tango - D. T. 1:0, Koblížci - Korej 0:1, Pivrnec - Real 2:3, D. T. - Horses 5:0, Tango - Baník 3:0, Korej - Pivrnec 2:2, Real - Koblížci 3:0, Tango - Horses 5:0 K., Baník - D. T. 5:1, Lubina - Jelita 1:4, Perun - Sampdoria 0:0, Inter - Šankar 2:4, Seliko - Křen 0:1, Lubina - Sampdoria 1:2, Jelita - Perun 1:1, Křen - Šankar 2:1, Seliko - Inter 0:3, Sampdoria - Jelita 3:4, Perun - Lubina 1:1, Seliko - Šankar 2:3, Inter - Křen 0:5 Koblížci - Pivrnec 1:1, Real - Korej 1:3, Baník - Horses 5:1, Tango - D. T. 1:0, Koblížci - Korej 0:1, Pivrnec - Real 2:3, D. T. - Horses 5:0, Tango - Baník 3:0, Korej - Pivrnec 2:2, Real - Koblížci 3:0, Tango - Horses 5:0 K., Baník - D. T. 5:1, Lubina - Jelita 1:4, Perun - Sampdoria 0:0, Inter - Šankar 2:4, Seliko - Křen 0:1, Lubina - Sampdoria 1:2, Jelita - Perun 1:1, Křen - Šankar 2:1, Seliko - Inter 0:3, Sampdoria - Jelita 3:4, Perun - Lubina 1:1, Seliko - Šankar 2:3, Inter - Křen 0:5 Koblížci - Pivrnec 1:1, Real - Korej 1:3, Baník - Horses 5:1, Tango - D. T. 1:0, Koblížci - Korej 0:1, Pivrnec - Real 2:3, D. T. - Horses 5:0, Tango - Baník 3:0, Korej - Pivrnec 2:2, Real - Koblížci 3:0, Tango - Horses 5:0 K., Baník - D. T. 5:1, Lubina - Jelita 1:4, Perun - Sampdoria 0:0, Inter - Šankar 2:4, Seliko - Křen 0:1, Lubina - Sampdoria 1:2, Jelita - Perun 1:1, Křen - Šankar 2:1, Seliko - Inter 0:3, Sampdoria - Jelita 3:4, Perun - Lubina 1:1, Seliko - Šankar 2:3, Inter - Křen 0:5 Koblížci - Pivrnec 1:1, Real - Korej 1:3, Baník - Horses 5:1, Tango - D. T. 1:0, Koblížci - Korej 0:1, Pivrnec - Real 2:3, D. T. - Horses 5:0, Tango - Baník 3:0, Korej - Pivrnec 2:2, Real - Koblížci 3:0, Tango - Horses 5:0 K., Baník - D. T. 5:1, Lubina - Jelita 1:4, Perun - Sampdoria 0:0, Inter - Šankar 2:4, Seliko - Křen 0:1, Lubina - Sampdoria 1:2, Jelita - Perun 1:1, Křen - Šankar 2:1, Seliko - Inter 0:3, Sampdoria - Jelita 3:4, Perun - Lubina 1:1, Seliko - Šankar 2:3, Inter - Křen 0:5 Koblížci - Pivrnec 1:1, Real - Korej 1:3, Baník - Horses 5:1, Tango - D. T. 1:0, Koblížci - Korej 0:1, Pivrnec - Real 2:3, D. T. - Horses 5:0, Tango - Baník 3:0, Korej - Pivrnec 2:2, Real - Koblížci 3:0, Tango - Horses 5:0 K., Baník - D. T. 5:1, Lubina - Jelita 1:4, Perun - Sampdoria 0:0, Inter - Šankar 2:4, Seliko - Křen 0:1, Lubina - Sampdoria 1:2, Jelita - Perun 1:1, Křen - Šankar 2:1, Seliko - Inter 0:3, Sampdoria - Jelita 3:4, Perun - Lubina 1:1, Seliko - Šankar 2:3, Inter - Křen 0:5


Hokejbalisté hrají II. ligu

K o p ř i v n i c e (jk) - Šestým nejpočetnějším sportem v České republice byl v roce 1997 hokejbal. Také v našem městě zapustil pevné kořeny v podobě místní soutěže. Úspěšně si v ní po dva roky vedlo družstvo Thunder Bay a na základě dobrých výsledků se rozhodlo pro kvalitnější soutěž - druhou národní ligu. Tato liga je řízena Českomoravským svazem hokejbalu a hrají v ní špičková družstva jako Vsetín, Opava, Třinec, Karviná či Havířov. Soutěž má celkem 10 účastníků, z nichž se 8 účastní play-off a vítěz hraje kvalifikaci o první národní ligu.

Rozpočet klubu není vysoký, pouhých 50 tisíc korun. „Mnohé celky v naší lize mají nesrovnatelně vyšší rozpočet, ale my to i s tímto díky obětavosti členů zvládáme. Zkoušeli jsme kontaktovat kvůli sponzorství již celou řadu firem, jednání však byla značně neseriózní,“ říká předseda klubu Radim Veřmiřovský. Vzhledem k tomu, že klub nevlastní své hřiště s mantinely, je nucen odehrát domácí zápasy na hřištích soupeřů, což je časově a finančně velice náročné. Rovněž přípravu absolvoval na hřišti extraligového Frýdku-Místku. Z toho vše vyplývají i skromnější ambice klubu. „Naším cílem je probojovat se do play-off, kde chceme uspět co nejlépe. Máme motivované a bojovné mužstvo a chceme ukázat lidem, kteří nám dopředu nevěří, že v soutěži můžeme obstát“, zakončuje kapitán kopřivnických hokejbalistů Miroslav Svoboda.


Kopřivničtí hokejisté dvakrát vysoko prohráli

Foto 7

HC Kopřivnice - HC Orlová 2:7 (0:2, 1:3, 1:2)

K o p ř i v n i c e (sh) - Po výhře na ledě nováčka II. ligy v Uničově nastupovali hokejisté na svém hřišti proti soupeři ze středu tabulky.

V domácích barvách se objevil nový hráč, obránce Leoš Kozel ze Vsetína a favorizovaná Orlová ve 12. min. proměnila přesilovou hru ve vedoucí branku. Později puk z hole orlovského obránce Vítečka zapadl za brankovou čáru a v závěru první třetiny si soupeř vypracoval „tutovku“ dokonce při vlastním oslabení. Po 23 vteřinách druhého dějství Hejč z nahrávky Mikšovského sice snížil, ovšem další minuty běžely v režii zkušených hostí. Byla využita přesilovka, potrestány chyby Kopřivnice a v polovině zápasu ukazovala tabule stav 1:5. V závěrečné třetině naši hokejisté stačili jen připojit druhý gól Býmou (asist. Libiger) a Orlová si vítězství pojistila dalšími dvěma brankami. Střelcem utkání byl orlovský Šebek, který se třikrát trefil v přesilových hrách.

Branky za HC: 21. Hejč, 45. Býma Sestava: Kijonka (28. Raška) - Demel, Kovář, Navrátil, T. Michálek, Kozel, Kofroň - Vaněček, Fojtík, Hodoško - Libiger, Wanke, R. Michálek - Hejč, Mikšovský, Štěpán. 21. Hejč, 45. Býma Sestava: Kijonka (28. Raška) - Demel, Kovář, Navrátil, T. Michálek, Kozel, Kofroň - Vaněček, Fojtík, Hodoško - Libiger, Wanke, R. Michálek - Hejč, Mikšovský, Štěpán. 21. Hejč, 45. Býma Sestava: Kijonka (28. Raška) - Demel, Kovář, Navrátil, T. Michálek, Kozel, Kofroň - Vaněček, Fojtík, Hodoško - Libiger, Wanke, R. Michálek - Hejč, Mikšovský, Štěpán. 21. Hejč, 45. Býma Sestava: Kijonka (28. Raška) - Demel, Kovář, Navrátil, T. Michálek, Kozel, Kofroň - Vaněček, Fojtík, Hodoško - Libiger, Wanke, R. Michálek - Hejč, Mikšovský, Štěpán. 21. Hejč, 45. Býma Sestava: Kijonka (28. Raška) - Demel, Kovář, Navrátil, T. Michálek, Kozel, Kofroň - Vaněček, Fojtík, Hodoško - Libiger, Wanke, R. Michálek - Hejč, Mikšovský, Štěpán.

HC Uherské Hradiště - HC Kopřivnice 8:0 (0:0, 8:0, 0:0)

U h e r s k é H r a d i š t ě (SH) - K sobotnímu utkání 9. kola měli trenéři Růža a Wanke k dispozici pouze 13 hráčů do pole, ze kterých poskládali dvě obrany a tři útočné řady. V úvodní bezbrankové třetině hosté ještě odolávali, ale v následující dvacetiminutovce laviny domácích útoků rozhodily kopřivnické řady a pasivum na straně hostí postupně narůstalo. Hra našich byla málo proti silnému Hradišti s mnohonásobným reprezentantem Antonínem Stavjaňou a jeho bratrem Miroslavem, který zatížil konta kopřivnických brankářů hned třikrát. Třetí třetina se již jen dohrávala ze strany domácích v exhibičním stylu, ve zbytku soupisky HC Kopřivnice se nenašel jediný úspěšný střelec. Hlavní rozhodčí Volf neměl těžkou úlohu a vyloučil jen jednoho hokejistu z mužstva hostí. O napravení reputace se HC pokusí již dnes 22. října od 18 hodin na vlastním ledě proti Ytongu Brno.

Sestava: Raška (35. Kijonka) - Demel, Kozel, Kovář, Navrátil - Hejč, Hodoško, Štěpán - Libiger, Fojtík, Býma - Kofroň, Wanke, Holák. Raška (35. Kijonka) - Demel, Kozel, Kovář, Navrátil - Hejč, Hodoško, Štěpán - Libiger, Fojtík, Býma - Kofroň, Wanke, Holák. Raška (35. Kijonka) - Demel, Kozel, Kovář, Navrátil - Hejč, Hodoško, Štěpán - Libiger, Fojtík, Býma - Kofroň, Wanke, Holák. Raška (35. Kijonka) - Demel, Kozel, Kovář, Navrátil - Hejč, Hodoško, Štěpán - Libiger, Fojtík, Býma - Kofroň, Wanke, Holák. Raška (35. Kijonka) - Demel, Kozel, Kovář, Navrátil - Hejč, Hodoško, Štěpán - Libiger, Fojtík, Býma - Kofroň, Wanke, Holák.


Florbalový turnaj se líbil

K o p ř i v n i c e (jk) - O tom, že si florbal získává stále větší popularitu, svědčí poměrně velký zájem sportovně založených lidí o nultý ročník turnaje v této kolektivní hře, který pořádala v neděli 18. října na palubovce své haly ZŠ Emila Zátopka ve spolupráci s CykloArt klubem.

„Turnaj Grand Prix, jak byla tato florbalová premiéra nazvána, hrálo celkem šest pozvaných družstev. „Je to maximum, jaké jsme mohli pozvat, tak abychom to během odpoledne odehráli. Případní další zájemci by mohli jen čekat, zda někdo neodřekne,“ uvedl ředitel školy Jan Mužík, který byl oporou mužstva své školy. Ta se nakonec stala celkovým vítězem turnaje, když ve finále přehrála Badmintonový klub Kopřivnice. Na třetím místě skončilo družstvo Bike, když porazilo NJK, souboj o páté místo vyhrál pořádající CykloArt klub. Hrálo se ve dvou skupinách systémem každý s každým, v semifinále se utkali první s druhými z obou skupin a vítězové těchto duelů potom svedli souboje o první a o třetí místo. „Myslím, že turnaj měl úspěch, takže předběžně počítáme, že bychom mohli uspořádat Vánoční turnaj. Pokud bude více zájemců, mohli bychom počet družstev rozšířit až na osm a udělat turnaj celodenní,“ dodal Mužík.


Malou kopanou vystřídá okresní futsalová liga

K o p ř i v n i c e (red) - Další ročník okresní ligy futsalu (malé kopané) bude zahájen 14. listopadu ve sportovní hale SOU Kopřivnice. Ligy se i v letošní sezoně zúčastní společně mužstva okresů Nový Jičín a Frýdek-Místek. Nejlepší dva týmy 1. ligy postoupí opět do kvalifikace o divizi severní Moravy a Slezska. Do 1. ligy bylo zařazeno těchto devět týmů: New Jersey Nový Jičín, Victory Frýdek-Místek, FC Lavina Kopřivnice, Fleret Frenštát, FC Sokol Žabeň, Chyba Team Libhošť, Megas Bordovice B, Virgin Sports Nový Jičín a V. Ú. K. Chaos Kopřivnice.

Pokud se najdou v okresech Frýdek-Místek a Nový Jičín další mužstva, která by se chtěla okresní ligy futsalu rovněž zúčastnit, bude zahájena v letošním roce i 2. liga. Prozatím jsou přihlášeny celky 1. FC Tornádo Nový Jičín, R. U. M. Kopřivnice a Frýdek-Místek.

Nové týmy se mohou urychleně hlásit písemně na adrese Luboslav Kapsa, Osvoboditelů 1211, 742 21 Kopřivnice, nebo telefonicky na číslech: 0656/416 66, 0656/89 43 55


FC Kopřivnice - TJ Sokol Metylovice 5:0 (5:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Již čtvrté vítězství v řadě za sebou a posun na druhé místo v tabulce mistrovské soutěže znamenala pro kopřivnické fotbalisty vysoká porážka Metylovic v jedenáctém kole I. B třídy, které se hrálo v sobotu na místním škvárovém hřišti. „Tráva by vydržela maximálně deset minut, potom by z ní bylo oraniště,“ vysvětlil zřejmý důvod verdiktu rozhodčího o změně terénu vedoucí letního stadionu Rostislav Kocián.

Že dobře upravená škvára byla pro domácí dostatečně vyhovujícím terénem, dokázali hráči již v sedmnácté minutě, kdy po centru Haly zajistil střelou zblízka domácím vedení Špaček. Hosté se na polovinu domácích dostávali jen zřídka a v prvních dvaceti minutách zaznamenali pouze dvě standardní situace. Kopřivničtí měli jednoznačně navrch a po nadějné akci Šudáka a střele Strnky ve 23. minutě, zvýšil na 2:0 Pítr, když mířil z hranice šestnáctky k levé tyči Valasovy branky. Domácí viditelně srazili hosty na kolena ve 29. minutě, kdy Šenkeřík se Šudákem uvolnili Pítra a ten zvýšil na 3:0.

Po půlhodině hry se Metylovice přece jen trochu osmělily, přidaly však pouze další přímý kop, který Slezák vyrazil na roh. Ve 34. minutě unikl obraně hostí Šudák, Valas ale stačil včasným výběhem šanci zmařit. Skóre se však přece jen měnilo, a to hned ve 37. minutě, kdy prokličkoval obranou hostí Strnka a jeho přihrávku nasměroval střelou po zemi do brány Špaček. O dvě minuty později vystřelil z dvaceti metrů Paciorek a Valas lovil míč ze své sítě popáté. V závěru přidal střelu z dálky Hala a hosté další přímý kop.

Druhý poločas byl o něco vyrovnanější, důvodem však zřejmě byla snížená motivace domácích. Gólovku si přesto hosté vypracovali pouze jedinou a to v úplném závěru střetnutí, kdy Bílek mířil jen těsně vedle levé tyče Slezákovy brány. V průběhu druhé půle kromě této akce hosté zaznamenali opět pár standardních situací a také několik breaků, Slezáka však zaměstnali pouze v 61. minutě, kdy se musel po jejich střele pořádně natáhnout a v 82. minutě, kdy včas zlikvidoval příležitost Tylečka. Domácí hráli již jen to, co potřebovali, štěstí zkusili v 65. minutě z 20 metrů Strnka, v 70. minutě v samostatném úniku Šenkeřík a v samém závěru Duhoň, který měl k šestému gólu asi nejblíže.

Trenéři Weber a Reček: Měli jsme z Metylovic respekt, protože jsme s nimi ještě nevyhráli. V prvním poločase jsme však vynikajícím přístupem a chutí do hry soupeře zaskočili natolik, že se schylovalo k jeho debaklu. Ve druhém poločase se již ze hry vytratila lehkost, vtip a myšlenka, takže hosté uhráli celkem přijatelný výsledek. Za předvedený výkon bychom pochválili všechny bez výjimky.

Sestava: Slezák - Špaček, Petráš, Paciorek, Rypar, Maslák, Hala (73. Duhoň), Pítr, Šenkeřík (77. Pešta), Šudák (46. Machciník). Branky: 17. a 37. Špaček, 23. a 29. Pítr, 39. Paciorek. Slezák - Špaček, Petráš, Paciorek, Rypar, Maslák, Hala (73. Duhoň), Pítr, Šenkeřík (77. Pešta), Šudák (46. Machciník). Branky: 17. a 37. Špaček, 23. a 29. Pítr, 39. Paciorek. Slezák - Špaček, Petráš, Paciorek, Rypar, Maslák, Hala (73. Duhoň), Pítr, Šenkeřík (77. Pešta), Šudák (46. Machciník). Branky: 17. a 37. Špaček, 23. a 29. Pítr, 39. Paciorek. Slezák - Špaček, Petráš, Paciorek, Rypar, Maslák, Hala (73. Duhoň), Pítr, Šenkeřík (77. Pešta), Šudák (46. Machciník). Branky: 17. a 37. Špaček, 23. a 29. Pítr, 39. Paciorek. Slezák - Špaček, Petráš, Paciorek, Rypar, Maslák, Hala (73. Duhoň), Pítr, Šenkeřík (77. Pešta), Šudák (46. Machciník). Branky: 17. a 37. Špaček, 23. a 29. Pítr, 39. Paciorek.

Z výsledků: dorost: FC Kopřivnice - AFC Veřovice 3:0 (kontumačně). Žactvo: Válcovny plechu Frýdek-Místek - FC Kopřivnice - starší 1:1 (vlastní gól soupeře), mladší 7:1 gól kopřivnických zaznamenal Hanzelka).


Karatista Milan Burget by rád uspěl i na dalším mistrovství Evropy

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Již sedm let se Milan Burget věnuje karate, ale teprve v posledních dvou letech se začal mezi svými vrstevníky více prosazovat.

„Myslím, že jsem byl talent, ale na trénincích byli starší a zkušenější kluci, kterým se trenér věnoval více. Teď, když jsme dorostli, začal se více věnovat i nám mladším a asi i proto přišly úspěchy. ’Jezdil’ jsem tenkrát kata (sestavy) a moc mě to nebavilo, kumite, které dělám teď, je daleko zábavnější. Jinak mě karate baví víc než házená, kterou jsem ještě kdysi krátce dělal. Líbí se mi, že je to individuální sport,“ říká patnáctiletý karatista.

V roce 1996 získal na mistrovství republiky žáků, které se konalo v Kopřivnici, bronzovou medaili a o rok později v Plzni stříbro. Největšího dosavadního úspěchu však dosáhl letos už jako dorostenec ve váhové kategorii do 60 kg na mládežnickém mistrovství Evropy v karate (školy Goju Ryu) v brněnské hale Rondo, odkud si přivezl bronzovou medaili. „Porazil jsem v prvním kole Maďara Horvátha 3:2, ve druhém Španěla Bayu 6:2, se Slovákem Grigou jsem v semifinále prohrál a v repasáži o třetí místo jsem porazil Itala Tentelliniho 6:3. Byl to vlastně můj první velký mezinárodní závod, takže si třetího místa, které jsem tam vybojoval, z mých dosavadních umístění vážím asi nejvíce,“ komentuje závod student příborského gymnázia. Milan však také připomenul, že ho trochu mrzí, že se opomíjela účast dalších dvou kopřivnických karatistů. „Pro Pavla Hejtmánka a Jaroslava Mičulku byla úspěchem už samotná kvalifikace na toto mistrovství, v samotném závodě pak Hejtmánek vyhrál v prvním kole s ruským závodníkem a ve druhém vypadl, Mičulek, vypadl v prvním kole, když ’chytil’ mistra Evropy. Každopádně je to, jak pro ně, tak pro mě obrovská zkušenost.“

Koncem letošního roku ještě čeká kopřivnické karatisty mistrovství republiky, a především světový pohár mládeže do 19 let, který se koná začátkem prosince v maďarském Miszkolci. Sejde se tam obrovská konkurence 26 zemí, což představuje kolem 3 500 lidí z celého světa. Je to vlastně neoficiální MS, neboť žactvo ani dorost toto mistrovství nemá. Pro šest kopřivnických závodníků, kteří pro tuto soutěž připadají v úvahu, to bude podle trenéra Vlastimila Žižky především vynikající zkušenost, zároveň však věří, že se jeho svěřenci v uvedené konkurenci neztratí.

„Nejdůležitější je si věřit, já si dříve tolik nevěřil, ale dneska jdu do každého zápasu s tím, že vyhraji. Dělá to opravdu hodně a stejně se chci postavit i k tomuto závodu. Standa Modráček, který na světovém poháru byl myslím dvakrát, říkal, že nejtvrdší při té obrovské mase lidí je, že člověk může přijít na řadu třeba i ve tři ráno. Také je tam o metr menší tatami, takže i s tím se budu muset vyrovnat,“ vykládá Milan.

Po Vánocích se ještě koná mistrovství Evropy školy Shotokan, které bude kvůli větší konkurenci těžší než to brněnské. „Jen dostat se tam, bude kumšt. Musel bych buď vyhrát mistrovství republiky nebo všechny tři národní poháry, protože z každé váhové kategorie pojede jen jeden dorostenec. A umístit se potom tam, to už by byla pecka,“ uvažuje Milan Burget, jehož předností a výhodou je, jak sám tvrdí, rychlost. „Hrubou silou jsem nikdy nevynikal.“ Myslí si však, že oproti ostatním má ještě jednu výhodu. „Máme vynikající vedení v panu Žižkovi a nyní i Standovi Modráčkovi, hlavně díky nim jsem šel nahoru.

Tak jako každý sport, i karate je finančně náročnou záležitostí. Například náklady spojené se světovým pohárem jsou značně vysoké. „Maximálně mě nyní podporují rodiče, musel jsem jim však svými výkony dokázat, že je to správná investice. Dříve trvalo třeba rok, než mi koupili nové kimono, dneska už je to jiné.“ Nejdůležitější je však podle něj být zdravý. „V současnosti mě pořád něco trápí. Momentálně to jsou záda a hodně i kotníky. Chci začít s pořádnou regenerací, protože bez ní by to asi dál nešlo,“ zakončil mladý závodník.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:24