Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 35/98 ze dne 15. října 1998

Titulní strana

Městu hrozí sociální krize, lidé se bojí, že ztratí práci
Obyvatelé uvažují o odstěhování jinam
Knihovna ve srovnání s jinými nakupuje dost knih
V komunálních volbách by nejvíce hlasů získala ODS
Zločinci již mají smůlu, centrum snímají kamery
Lektor angličtiny sehnal knihy, ty se však hodí leda do sběru

Zprávy z města a okolí

Co nejmenší závislost na Tatře, prosazuje ODS
Lídr ČSSD Krajčír své vize přečetl
a podrobnosti vysvětlovat nechtěl
Kandidáti nabízejí: Zlepšení služeb a veřejné práce
Radnice zřejmě bude ručit i za úvěry
Prohlášení Krajčíra vyvolalo značný údiv
Pořadatelé besedy o drogách byli zklamáni z malé účasti
Rada rozhodla, že systém vyvážení odpadu se změní, visačky se zruší
Zastupitelé umlčeli Pešlovou a šli se rozloučit
Chátrající dům se vcelku neprodá
Deset procent řidičů jezdí rychleji
Peníze na pomoc Tatře ve státním rozpočtu nejsou
Bývalí klienti vzpomínají na pobyt v Malině v dobrém

Kultura

Na zájezdech je lepší obecenstvo, říká Trávníček
Taneční soutěž Tatra se konat bude i když chybí peníze
Šest kopřivnických kantorů vystavuje na Staré poště
Místo známého sboru zahraje v kostele sv. Bartoloměje trio Cantabile
Předprodej stále není v kině Puls samozřejmostí
Diváky postraší stometrová Godzilla
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Klubovnu pro ženy ano, kavárnu ne

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Házenkáři podle očekávání podlehli také Plzni
Běžci se testovali ve Frenštátě
Větřkovičtí hasiči byli nejlepší
Fotbaloví mistři
Mount Everest byl zdolán i tentokrát
Šachové mistrovství
Meditace je základem duševní hygieny
Hokejisté si přivezli první vítězství z Uničova
Fotbalisté vyhráli ve Valašském Meziříčí a jsou stále bez porážky
Neuwirth vyhrál košický maraton
Karatisté vybojovali v poháru další medaile
Dorost rozstřílel Ženklavu 0:9
V malé kopané se hrála o minulém víkendu jak druhá liga, tak i pohár

Titulní strana

Městu hrozí sociální krize, lidé se bojí, že ztratí práci

K o p ř i v n i c e (tom) - Lidé ve městě budou v příštích měsících zřejmě čelit sociální krizi, jakou dosud nepamatují. Nezaměstnanost dnes již podle mnohých překročila únosnou hranici. Před čtyřmi lety byl sice počet lidí bez práce ještě vyšší, dnes je však mnohem těžší najít nové pracovní uplatnění.

Jednak stoupá počet nezaměstnaných v celé republice a také již není pravda, že služby by lidem mohly nabídnout nové příležitosti. Zatímco na počátku roku hledalo v Kopřivnici práci zhruba 6,5 procenta ekonomicky aktivních obyvatel, dnes je to podle evidence úřadu práce téměř devět procent. Ne všichni nezaměstnaní se však zaevidují a hledají zaměstnání přes úřady práce. Zároveň se prodlužuje doba, po kterou jsou lidé doma.

„Dnes zde máme devět procent, ale stále nezaměstnanost stoupá. To by se dalo zvládnout, pokud by bylo vidět, že se nebude dále zvyšovat. Je zde ovšem reálné nebezpečí, že nezaměstnanost dále poroste,“ upozorňuje starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Jeho slova potvrzuje i zpráva o sociální situaci ve městě, kterou se minulý týden zabývala městská rada. Podle ní do konce tohoto roku uvolní jen Tatra ještě přes dvě stovky svých pracovníků.

„Vnímám však i skrytou nezaměstnanost, která stále v některých firmách je a dříve či později se projeví. To je taková časovaná bomba. Odhaduji, že jde tak o pět procent všech zaměstnanců, možná je to i více. Příkladem velké skryté nezaměstnanosti byla především Tatra. Dnes se díky Tatře situace začíná vyhrocovat,“ uvedl Jalůvka.

„To nejhorší, co dnes lidi trápí, je nejistota. Vlastně i ti, kteří ještě zaměstnáni jsou, se cítí ohroženi. To se velice negativně projevuje téměř ve všech oblastech vnímání občanů. Toto ohrožení přitom necítí jen zaměstnanci Tatry, ale i dalších firem,“ míní Jalůvka.

Lidé navíc podle starosty města Jalůvky rezignují, mají apatii k veřejnému životu nebo k tomu, aby se o sebe starali. Začíná se projevovat i zvýšená agresivita, což se odráží na páchání trestné činnosti. Lidé propadají i beznaději a zvyšuje se počet podvodných jednání.

„Zaznamenávají to i pracovníci radnice. Mnoho lidí se snaží obelstít úředníky a přijít k vyšším sociálním dávkám. Proto se také zvyšuje počet podnětů k trestnímu stíhání. Dokonce se rozmáhají fiktivní sňatky s cizími státními příslušníky za účelem získání peněz za sňatek. Následně dochází k rozvodům, což opět zatěžuje administrativu. Objevují se i podvody zaměstnavatelů, kteří vystavují falešná potvrzení o příjmech zaměstnanců. Pro potřeby finančního úřadu uvádějí příjmy co nejnižší a v potvrzení pro výpočet sociálních podpor jsou příjmy mnohem vyšší,“ řekl Jalůvka.

Velkou starost v letošním roce dělají sociálním pracovníkům také nezaměstnaní absolventi škol. „Letos byl v evidenci nezaměstnaných v porovnání s předchozími léty zaznamenán největší nárůst absolventů. Pokud nebudou včas zařazeni do pracovního procesu, hrozí, že budou dlouhodobě nezaměstnaní,“ uvádí se ve zprávě sociálního odboru kopřivnické radnice.


Obyvatelé uvažují o odstěhování jinam

K o p ř i v n i c e (tom) - Zhoršující se sociálně ekonomická situace obyvatel města, strach o práci a beznaděj při shánění nové. To jsou důvody, které nutí stále častěji lidi v Kopřivnici k úvahám, že se odstěhují z města pryč.

Ještě před třemi lety uvažovalo o co nejrychlejším odstěhování z Kopřivnice šest procent lidí, zatímco dnes se jejich počet zdvojnásobil. Podle průzkumu veřejného mínění „Občan Kopřivnice v měnící se společnosti“, který v září provedla ostravská Marketinková laboratoř, se zvyšuje i počet těch, jež chtějí z města pryč do zhruba pěti let. Dnes plánuje odstěhování do pěti let sedm procent dotázaných, přičemž v roce 1995 to bylo jen pět procent respondentů. O odstěhování v pozdější době uvažuje dvacet procent lidí, což je o procento více ve srovnání s rokem 1995. Nejvíce po odstěhování přitom touží mladí lidé ve věku zhruba od patnácti do třiceti let. Na odstěhování však pomýšlí i důchodci.

„Z Kopřivnice se chtějí vystěhovat mladí lidé. Protože jsou ve značné míře svobodní, není jejich záměr i přes bariéry, které tvoří trh s byty v republice, až tak neuskutečnitelný,“ uvádí v závěrečné studii průzkumu Juraj Hon.

Při rozboru průzkumu podle profesí respondentů vychází najevo, že pouze pětatřicet procent současných studentů a učňů by chtělo trvale žít v Kopřivnici. V roce 1995 jich bylo rozhodnuto se nikam nestěhovat 47 procent. Druhou nejpočetnější skupinou, která chce z města pryč, jsou nezaměstnaní. Jen čtyřicet dvě procenta lidí, jež jsou bez práce, hodlá dále žít tam, kde dosud. „Touha dvou třetin nezaměstnaných vystěhovat se dříve nebo později z města, je spíše odrazem jejich psychického rozpoložení, než reálných možností,“ konstatuje v závěrečné studii Hon.

Většina lidí, kteří uvažují o odstěhování, by chtěla žít v jiném městě novojičínského okresu nebo v okresech sousedních, zvyšuje se však podíl těch, kteří zamíří do zahraničí. Respondenti uváděli státy jako jsou USA, Francie, Polsko, Kanada, Slovensko a dokonce i Ukrajina. Někteří dotázaní odpověděli jen výrokem „do zahraničí, tam, kde je práce“. Do zahraničí chtějí migrovat především mladí lidé do 29 let a lidé se středním odborným vzděláním s maturitou.

„Pokud jde o touhu více než dvou pětin nejstarší generace odstěhovat se do jiných okresů České republiky, racionální výklad nemáme. Může se jednat o přání vrátit se do míst, odkud před několika desetiletími přišli do Kopřivnice za prací,“ zamýšlí se Hon.

Průzkum také poskytl odpovědi na otázky, jak jsou lidé spokojeni s bydlením, zda si chtějí kupovat byty do soukromého vlastnictví, jak vnímají image města, zda pozitivně či negativně, zda se cítí bezpečně ve svých bytech a domech, na ulici, ve dne či v noci a kterými trestnými činy se cítí nejvíce ohroženi. Respondenti průzkumu odpovídali i na dotazy o tom, jak jsou informováni o dění ve městě, jaká je jejich spokojenost s prací zastupitelů a úředníků na radnici. Výsledky jsou porovnávány s podobným průzkumem z roku 1995.

V průzkumu bylo rozdáno 720 dotazníků. Po kontrole kvality jich bylo třicet jedna vyřazeno.

Kopřivnické noviny se budou věnovat publikování výsledků průzkumu „Občan Kopřivnice v měnící se společnosti“ také v dalších vydáních.

Celý průzkum najdete na internetových stránkách města Kopřivnice na stejné adrese jako internetové vydání Kopřivnických novin - www.koprivnice.cz.


Knihovna ve srovnání s jinými nakupuje dost knih

K o p ř i v n i c e (dam) - Přestože nových knih do městské knihovny se nyní nakupuje mnohem méně než tomu bylo v minulosti, čtenáři rozhodně o knihovnické služby mají velký zájem. Svědčí o tom i fakt, že počet čtenářů se neustále zvyšuje.

„Od doby, co jsme se přestěhovali a spojili s dětskou knihovnou, se nám hlásí stále více nových čtenářů,“ řekla vedoucí knihovny Dagmar Thomková. Za poslední dobu se podle jejich slov počet čtenářů zvýšil asi o pět set. Kopřivnická knihovna tedy nyní registruje zhruba tři tisíce platících čtenářů, přičemž je prý běžné, když na jeden průkaz chodí do knihovny celá rodina. Relativně dost čtenářů se do knihovny hlásí i z jiných měst. „Není ojedinělé, že se k nám přihlašují lidé z Frýdku-Místku, Valašského Meziříčí a jiných větších měst,“ uvedla Thomková. I přesto, že peněz na nákup nové literatury je stále méně, patří prý místní knihovna svou nabídkou k těm lepším.

„Například i v době velké krize knihoven v roce 1990 jsme byli jedinou knihovnou, která nakupovala nové tituly,“ vysvětluje vedoucí knihovny.

Peněz na nákup knih však stále ubývá. Minulý měsíc například v knihovně koupili knihy za dvacet tisíc korun. V minulosti se však nakupovalo i za částky dvakrát vyšší. Při dnešních možnostech tedy do knihovny přibude průměrně 140 knih měsíčně.

„Loni jsme měli na nákup knih prostředků vcelku dostatek. Za celý rok jsme utratili 546 529 korun. To znamená, že bylo koupeno 3 169 knih,“ vzpomíná Thomková. V letošním roce však bylo zatím nakoupeno jen za 279 tisíc, což není ani polovina loňské částky. Kdysi jsme nakupovali třeba i deset svazků jednoho atraktivního titulu, dnes si můžeme dovolit svazky maximálně tři.“

Kromě beletrie se do knihovny samozřejmě nakupují i dražší tituly, ty ovšem z pochopitelných důvodů vždy jen po jednom kuse. To se týká hlavně naučné literatury, které v současnosti vychází obrovské množství a její ceny jsou mnohdy značně vysoké. O knihy tohoto druhu mají zájem hlavně studenti, kterých je ve městě mnoho. Velmi často se ale stává, že si potřebnou knihu půjčit nemohou.

„Bohužel nemůžeme vyhovět mnoha čtenářům, jsou zavedeny pořadníky na podobné věci, to samozřejmě ale vyvolává mezi čtenáři nespokojenost,“ lituje Dagmar Thomková.

Velké množství čtenářů, které si knihovna zachovává a zvyšuje, si její vedoucí vysvětluje velkou tradicí v knihovnictví v Kopřivnici. „Je to dáno asi tím, kolik lidí tady v minulosti přišlo a nemělo tu žádné známé. Vždyť, které město naší velikosti se mohlo pochlubit tím, že v něm existují dvě knihovny,“ řekla.

Snaha knihovnic jednoznačně směřuje k tomu, aby byl sortiment knih v půjčovně co nejširší, tato pestrost se také vzhledem k minulosti již mnohokrát zvětšila. Stále je to ale nedostatečné, vždyť finanční možnosti umožňují pořídit jen zlomek celkové produkce literatury u nás. Jsou totiž dny, kdy vycházejí i dvě desítky knih.

Zavedení počítačové evidence o programech LANius prý však v žádném případě není tak nákladné, aby jeho nakoupením byly sníženy možnosti nákupu nových knih. Dvanácti tisícová investice se prý rozhodně vyplatí. Problémy jsou jinde. Je třeba sehnat peníze na platy zaměstnanců knihovny a teprve pak na nákup knih.


V komunálních volbách by nejvíce hlasů získala ODS

K o p ř i v n i c e - Šance na vítězství v komunálních volbách jsou pro ODS i ČSSD zatím vyrovnané. Pokud by se volby konaly v září, potom by v Kopřivnici vyhrála ODS, kterou by volilo 28 procent voličů před ČSSD, jež by získala o jedno procento hlasů méně. Vyplývá to z průzkumu Marketinkové laboratoře Ostrava, který se uskutečnil v září. Průzkum tak jednoznačně ukazuje, že výsledky voleb komunálních se mohou výrazně lišit od toho, jak lidé hlasovali v červnu ve volbách parlamentních. V těch ČSSD měla v Kopřivnici před ODS desetiprocentní náskok.

S velkým odstupem by podle průzkumu skončili lidovci (8 procent) a komunisté (7 procent). Republikáni a Marie Pešlová by se podělili o pět procent hlasů.

padnout zcela jinak. Dvacet procent voličů, kteří jsou odhodláni v listopadu volit zastupitele, jsou totiž stále nerozhodnuti. O jejich přízeň by nyní měly začít strany bojovat. Zatímco lidoveckých osm procent se zřejmě již, podle výsledků několika předchozích voleb, moc nezmění, malý nárůst lze očekávat u komunistů.

Největší boj o hlasy nerozhodnutých se tak zřejmě odehraje mezi ODS a ČSSD. V mnohem lepší pozici jsou přitom kandidáti ODS. Lidé z předních míst kandidátek ODS mají na rozdíl od ČSSD mnohem větší zkušenosti s prací v komunální politice a podle toho, jak zatím prezentovali své volební programy, mají kandidáti ODS i mnohem ucelenější a konkrétnější představu o problémech města.

Také o lídrech ODS a ČSSD většina lidí míní, že je to jako sto a jedna. Jestliže lídra ODS a současného starostu města Josefa Jalůvku zná v Kopřivnici podle nejnovějšího průzkumu ostravské Marketingové laboratoře více než devět z deseti dotázaných, lídr ČSSD Zdeněk Krajčír, který řídí malotřídku v Mniší, je podle zjištění Kopřivnických novin, prakticky neznámý. ČSSD zřejmě nakonec doplatí právě na ne příliš šťastně zvoleného lídra. Zatímco Jalůvka ochotně a pravidelně prezentuje své názory na dění ve městě, Krajčír se tisku snaží vyhýbat. Krajčír je nekomunikativní a své myšlenky obtížně formuluje. Před každou odpovědí na otázku redaktorů dlouho přemýšlí, odpovídá nekonkrétně a odvolává se na své poradce, které drží v anonymitě. Bojí se mluvit do telefonu, vadí mu fotografování jeho osoby a své myšlenky si píše před tím, než je vysloví. „Mne Krajčírova kandidatura velice překvapila,“ říká končící místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar, který v komunální politice pracoval osm let a dnes není členem žádné strany a již nekandiduje. „Nikdy jsem ani nepostřehl, že by se Krajčír zajímal o dění na radnici nebo se nějak veřejně angažoval,“ doplnil Kunčar.

Podle Marketingové laboratoře se v Kopřivnici míní komunálních voleb zúčastnit zhruba 70 procent voličů.

Tomáš Kosek


Zločinci již mají smůlu, centrum snímají kamery

Foto 2

K o p ř i v n i c e (tom) - Na dění v centru Kopřivnice dohlížejí městští policisté od minulého pátku prostřednictvím tří kamer. Pod nepřetržitým dohledem se tak ocitla především centrální zóna kolem domu kultury a hotelu P Beam, okolí radnice a ulice Štefánikova, Obránců míru a Záhumenní.

„Kamery mají především preventivní účinek, protože odradí od páchání trestné činnosti. Kamery lze dálkově ovládat a je možno si přiblížit dění v ulicích do velkých detailů. Pokud se obsluze kamerového systému bude zdát něco podezřelé, může rychle poslat na místo i strážníky,“ řekl velitel městské policie Jan Müller.


Lektor angličtiny sehnal knihy, ty se však hodí leda do sběru

K o p ř i v n i c e (dam) - Dvě tuny anglicky psaných knih se jakoby zázrakem objevily ve sklepních prostorách kulturního domu. Žádná z knihovnic o této gigantické zásilce nic nevěděla.

„Přišli za mnou nějací lidé z kulturního domu a řekli, že máme ve sklepě knížky a ať s nimi něco děláme. Já jsem v tu chvíli o ničem nevěděla. Nevěděla jsem odkud tam ty knihy jsou, ani kdo a kdy je tam přivezl. Když jsme pak přišli na místo, kde jsou knihy uloženy, nestačila jsem se divit,“ vzpomíná vedoucí místní knihovny Dagmar Thomková. Ve výměníku tepla pod kulturním domem ji totiž čekaly dvě palety plné anglické literatury.

„Za pomoci některých učitelů jsme knihy začali třídit. Je to totiž naprosto nezbytné, oni si o nás na západě asi myslí, že my jsme nějaká rozvojová země na úrovni Senegalu, neboť spousta knih je naprosto nepoužitelných,“ řekla Thomková. V zásilce jsou totiž některé naprosto překonané knihy nebo dokonce knížky z devatenáctého století psané archaickým jazykem, který asi málo kdo ze zájemců o angličtinu přečte.

Expedice podobně velké zásilky si také musela vyžádat značné prostředky. „Pravděpodobně se těm, kteří sem ty knihy poslali, vyplatilo zaplatit jejich clo a dopravu, než aby je v západní Evropě, kde se ve sběrnách surovin platí, tyto knihy nechali zničit,“ míní Thomková.

Nakonec se ukázalo, že původ zásilky není ani zdaleka tak záhadný. Knihy před časem zajistil lektor angličtiny působící na místních školách Frans Zweers.


Zprávy z města a okolí

Co nejmenší závislost na Tatře, prosazuje ODS

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - „Nezaměstnanost je do určité míry motivační, proto je nesmyslné, snažit se o to, aby byla nulová, ale nyní již tuto míru překračujeme,“ říká starosta Kopřivnice a lídr ODS pro listopadové komunální volby Josef Jalůvka. „To by se dalo zvládnout, pokud by se dále nezvyšovala. Je zde ovšem reálné nebezpečí, že nezaměstnanost dále poroste. Podle mne je únosná míra sedm procent. Tady se dá mluvit o tom, že došlo k vytřídění těch lidí, kteří pracovat chtějí a kterým se pracovat moc nechce, i když i mezi touto sedmiprocentní skupinou již jsou lidé, kteří by pracovat chtěli, ale zaměstnání obtížněji shánějí, například kvůli tomu, že jde o ženy s malými dětmi, jež nemohou pracovat na směny, daleko dojíždět a podobně,“ míní Jalůvka.

Když před čtyřmi lety Tatra, také v období před volbami, propouštěla asi dva a půl tisíce lidí, nezaměstnanost v Kopřivnici byla přes jedenáct procent. „ODS tehdy měla program na podporu řešení nezaměstnanosti, který obnášel jedenáct bodů. Město se pak po volbách zavázalo provádět kroky, které směřovaly k vytváření podnikatelského prostředí, vytváření infrastruktury, poskytování záruk podnikatelům, zprovoznění podnikatelského centra a mnohé další věci. Myslím si, že zásluhou tohoto programu, ale i dalších kroků, se podařilo postupně nezaměstnanost eliminovat a v podstatě ještě do začátku tohoto roku se zdálo, že nezaměstnanost není problémem Kopřivnice,“ podotkl Jalůvka.

Základní tezí volebního programu ODS v oblasti nezaměstnanosti je přičinění se o to, aby město bylo na Tatře co nejméně závislé.

„Chceme se zasadit o vybudování podnikatelského areálu, kde bude příležitost pro investory, pro ty, kteří chtějí vyrábět. V areálu by ale měla být i síť služeb a obchodů a v neposlední řadě zařízení pro využití volného času. Po volbách se podle finančních možností uvidí, jak rychle a v jakém rozsahu areál budovat lze. My jsme měli původně záměr, že starý závod Tatry převezme město a prostřednictvím centra podnikání a rozvoje tam umožní malým a rozvíjejícím se firmám podnikat. Dostavba centra se nám sice podařila, ale starý závod se získat nedal. Dnes Tatra říká, že má zájemce o haly a pokud některé prostory nepronajme, potom budeme na radnici hledat řešení, jak za symbolickou cenu haly odkoupíme nebo budeme hledat na jejich koupi zdroje. Mechanismy na to již máme. Jde především o získání grantů a zahraniční pomoci. Peníze v zahraničí na pomoc rozvoji republiky jsou. Jde pouze o to, umět si je vyzvednout. Musíme tedy umět komunikovat v cizích jazycích či věnovat se projektovému řízení. Možná personálně posílíme odbor rozvoje města, který by se měl zabývat nejen rozvojem města územně, ale měl by dělat i rozvoj obchodně ekonomický. Během příštích čtyř let se budou odehrávat významné kroky k tomu, aby republika vstoupila do Evropské unie. Musí se tedy dělat kroky k tomu, abychom navázali se zahraničím úzké kontakty i na bázi podnikatelské,“ řekl Jalůvka.

Na podnikatelský areál má podle záměrů ODS navázat rozvoj dopravní infrastruktury a rozvoj logistických služeb, jako je telefonizace a podobně. Město by podle Jalůvky mělo provádět aktivní marketing s cílem získávání investorů. To znamená zjišťovat jaký je zájem a jaké jsou podmínky investorů a v návaznosti na legislativu České republiky se přizpůsobit tomu, aby Kopřivnice byla atraktivní. Cílem je přilákat investory jak z tuzemska, tak ze zahraničí.

„Musíme také vytvořit podmínky pro firmy, které mají v Kopřivnici sídlo, ale v minulosti musely výrobu odstěhovat, protože zde nesehnaly prostory. Jde například o Superior. Pokud se tyto firmy budou rozšiřovat, musíme jim vytvořit podmínky, aby přišly právě do Kopřivnice.

Kandidáti Občanské demokratické strany slibují také podporu začínajících podnikatelů, kteří se občas vynořují z řad nezaměstnaných. Již dnes Centrum rozvoje podnikání zahajuje program pro podporu vzniku malých firem. Jde o kurzy pro podnikatele, které ze sedmdesáti pěti procent hradí město. „Jde především o to, aby se tito lidé v počátcích podnikání rozkoukali a aby sehnali prostory k podnikání. Nezaměřujeme se přitom jen na Kopřivnici, ale pracuje se také na tom, aby bylo možné využít bývalé vojenské prostory na letišti v Mošnově,“ řekl Jalůvka.


Lídr ČSSD Krajčír své vize přečetl

K o p ř i v n i c e - Jaké představy má o rozvoji podnikání a řešení nezaměstnanosti v Kopřivnici sociální demokracie? Lídr kandidátky ČSSD pro komunální volby Zdeněk Krajčír, který se netají tím, že míní po volbách usednout do křesla starosty, v redakci Kopřivnických novin k tématu přečetl z připravených poznámek následující:

Nám jde hlavně o to, aby se na území města zvýšil počet firem, které podnikají ve výrobní sféře a zaměstnávají deset, dvacet a více lidí. Těch je dnes evidováno mizivé procento ze všech podnikatelských subjektů. Dále v rámci možností udržet a posílit také místní podnikatele. Samozřejmě, že nebudeme bránit ani jiným podnikatelským aktivitám. Důvody, proč se chceme orientovat hlavně na tento směr podnikání, jsou:

- příznivá struktura ekonomicky aktivního obyvatelstva, která je orientována hlavně do průmyslu a stavebnictví
- výrazná tradice Kopřivnice jako průmyslové oblasti
- vysoká nezaměstnanost
- už stávající průmyslové objekty
- dopravní dostupnost na silný ostravský region
- a do budoucna počítáme, že dojde i k využití výrobního potenciálu Tatry

Jakými způsoby toho chceme dosáhnout:

- aktivním vyhledáváním investorů a vytváření pro ně přijatelných podmínek
- využít všech územních možností ke zřizování výrobních zón
- orientovat se při vyhledávání investorů především na blízkou ostravskou oblast
- posílit a finančně zpřístupnit informační a marketinkové služby
- pomáhat podnikatelům při napojování na státní programy
- v rámci daňové politiky upřednostňovat formou zakázek místní podnikatele, samozřejmě za srovnatelných podmínek s jinými
- zapojit podnikatelské subjekty do projektu při zviditelňování města v rámci České republiky a zahraničí
- častou komunikací dbát, aby firmy neodcházely jinam, jako se to stalo Severomoravské stavební, Eurolimu nebo Superioru.


a podrobnosti vysvětlovat nechtěl

Po přečtení textu Krajčír o problému dále již nehodlal diskutovat. „To je moje stručná zpráva,“ řekl.

Je opravdu velice stručná. Můžu se ještě zeptat na podrobnosti?

Já myslím, že je to dost obsáhlé. Konzultoval jsem to se spoustou podnikatelů a je to dostačující.

To, co jste před chvíli přečetl, je dostačující?

Ano. Stručnost není špatná vlastnost. Bylo to stručné a výstižné.

Určitě by voliče zajímaly další detaily.

Pro nás je tohle základní gro.

Volič určitě bude chtít vědět, zda máte například představu, kde a jak seženete investory?

Vždyť jsem to řekl. Investoři jsou lidé, kteří chtějí podnikat a zaměstnávat lidi. Já vám řeknu příklad, třeba bývalá causa Draftexu.

Takže budete hledat firmy v zahraničí?

Já na to mám své ekonomické poradce.

A kdo jsou ti poradci?

To jsou lidé, kteří se v této oblasti orientují.

Je to někdo z radnice nebo z Centra pro podnikání a rozvoj?

Ne. S těmito lidmi nespolupracuji.

Řekl jste, že chcete využít všech územních možností ke zřizování výrobních zón. Co myslíte tím všech územních...?

Je vytipováno více zón na podnikání a jde o to, aby se to realizovalo. Samozřejmě se musí mluvit s lidmi, kteří bydlí v okolí. To se nestalo v případě Draftexu v Lubině.

Ti lidé se mohli vyjádřit při projednávání územního plánu. Tam přece radnice nic nezanedbala.

Otázka územního plánu se znovu otevře. Na to by se podívala každá nová politická strana. Územní plán vytvořila ODS, my vytvoříme nový.

To myslíte vážně?

Co není třeba, se měnit nebude. Netvrdím, že územní plán jako celek je špatný. Co se nám bude dát, že je lepší změnit, to změníme.

Dnes je nezaměstnanost kolem devíti procent. Kolik je podle vás přijatelná míra nezaměstnanosti?

Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Myslím si, že přijatelné jsou tři, čtyři procenta.

Tomáš Kosek


Kandidáti nabízejí: Zlepšení služeb a veřejné práce

K o p ř i v n i c e (tom) - Lidé by se po volbách mohli dočkat zlepšení dostupnosti služeb. Alespoň to slibuje kandidátka za KSČM Emílie Šulová. Lidovci a republikáni se míní zasazovat o zřizování veřejně prospěšných prací. „Město takový druh práce potřebuje a je to potřebné i pro to, aby lidé nezůstávali dlouho doma bez zaměstnání,“ míní Jaromír Maroň, který je bezpartijní, ale na lidovecké kandidátce.

Samostatná kandidátka Marie Pešlová prý „podpoří vše rozumné“.


Radnice zřejmě bude ručit i za úvěry

K o p ř i v n i c e (tom) - Podnikatelé, kteří budou v příštích letech potřebovat záruky za úvěry, by měli najít pomoc u zastupitelů. Získání záruk ale nebude vůbec jednoduché.

„Nevylučuji opětovné poskytování záruk za úvěry. Záležet ale bude na kvalitě projektu. Při vyhodnocení starého programu na podporu snížení nezaměstnanosti se díky poskytování záruk několik set pracovních míst vytvořilo. Až na výjimky jsou úvěry splaceny a město z toho mělo i příjmy v podobě darů od firem, kterým ručilo. Záležet také bude na zatíženosti rozpočtu města. Pokud by se o zárukách rozhodovalo, šlo by vyloženě o individuální posouzení projektů, tohle se nedá nabídnout programově. Rozhodovat by měla rizikovost, to, jak velké riziko ponese i sám podnikatel či kolik vytvoří nových míst,“ řekl lídr ODS Josef Jalůvka.

Ve stejném duchu hovoří i lidé z kandidátky KDU - ČSL a republikáni. „Poskytování záruk je jednou z možností, jak nastartovat podnikatelské aktivity a pomoci vytvořit nová místa,“ uvedl Jaromír Maroň, který je bezpartijní, ale na lidovecké kandidátce.

Naopak komunisté ručení za úvěry majetkem města striktně odmítají. „Podpora podnikatelům určitě spočívá v něčem jiném,“ řekl lídr KSČM Miroslav Veselý.

Vyjádření ČSSD k poskytování záruk se redakci získat nepodařilo.


Prohlášení Krajčíra vyvolalo značný údiv

K o p ř i v n i c e (tom) - Poté, kdy se dozvěděli někteří současní radní, že lídr ČSSD Zdeněk Krajčír prohlásil, že hodlá po volbách změnit územní plán, začali nechápavě kroutit hlavou.

„Územní plán není věcí žádné strany. To vůbec není politická záležitost. Navíc územní plán nemůže být měněn co čtyři roky. Určité změny se v něm sice průběžně dělají, ale v zásadě jej měnit nelze. My jsme například po loňských povodních změnili plán v tom, že pozemky po pravé straně řeky v Lubině, které byly určeny pro stavbu rodinných domků, jsme z území pro stavby vyňali. Nikdo totiž do povodní netušil, že tohle území by mohlo být zaplavováno nebo se zvažují například žádosti některých majitelů pozemků o změnu jejich určení. Územní plán je však mnohem více záležitostí odborných firem a nikoliv politiků,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar (bezpartijní a již nekandiduje) a dodal, že ceny za zpracování územního plánu se pohybují ve statisících korun.

„Já si myslím, že prohlášení Krajčíra pramení z neznalosti a určité zaslepenosti. ČSSD totiž vychází z toho, že dosud se dělalo všechno špatně a oni to udělají líp. Navíc říct, že s lidmi z radnice nespolupracuji, je velmi hloupé. Tak totiž Krajčír ani nezjistí, v čem jsou názory pracovníků radnice odlišné od jeho,“ podotkl Kunčar.


Pořadatelé besedy o drogách byli zklamáni z malé účasti

K o p ř i v n i c e (dam) - Poněkud zklamáni z poměrně malé účasti posluchačů na první z trilogie přednášek, věnovaných nejrůznějším problémům ve výchově dětí, byli její pořadatelé. Besedy na téma závislosti na drogách nazvanou „Nemyslete si, že se vás to netýká“, společně pořádaly Základní škola sv. Zdislavy a firma Ludvík Moravia, která provozuje kulturní dům.

Na přednášce vystoupili dva pracovníci mezinárodní organizace Teen Challenge, jejímž úkolem je poskytovat pomoc narkomanům. Účastníci přednášky se například dozvěděli, jak je možné závislost rozeznat již v počátku. „Bylo to úplně jiné, než když jsem byla na přednášce Jiřího X. Doležala. Kdo z rodičů se chtěl něco dozvědět, tak měl dobrou možnost,“ řekla manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Na tuto první naváže prosincová přednáška s názvem Vaše dítě je problémové a agresivní a Naši mi vůbec nerozumí, která se uskuteční v únoru. Tématu drog a drogových závislostí se bude věnovat také pořad o drogách v životě rockových hvězd, s nímž přijede 9. a 10. listopadu známý hudební publicista Jiří Černý.


Rada rozhodla, že systém vyvážení odpadu se změní, visačky se zruší

K o p ř i v n i c e (dam) - Změna systému placení a zvýšení částek, které platí za odvoz komunálního odpadu, čeká od prvního ledna příštího roku všechny občany Kopřivnice. Vyplývá to z rozhodnutí posledního zasedání městské rady.

Pro lidi, bydlící v činžovních domech, se změní pouze cena, kterou budou muset za odvoz odpadu zaplatit. Obyvatele rodinných domků čeká změn více. Doposud si tito lidé mohli vybrat. Buďto měli zaveden pravidelný odvoz a nebo si zaplatili visačky, které umožňovaly vyvážet popelnice jen tehdy, když si to majitel domku sám přál.

„Nyní jsme se rozhodli visačky zrušit. Důvod je jednoduchý, chtěli jsme sice, aby lidé mohli platit pouze tolik, kolik vyprodukují, ale bohužel se to minulo účinkem. Někteří lidé opravdu šetřili, mnohé odpady se dají kompostovat a podobně. Ale někteří šetřili tím způsobem, že, co se jim nehodilo, vyhazovali někam jinam. Odváželi odpad do lesa, vyhazovali jej z aut do příkop a podobně,“ vysvětlil rozhodnutí rady místostarosta Zdeněk Kunčar.

Tímto způsobem chtějí radní omezit další vznik černých skládek. Lidé to podle nich sice budou mít dražší, ale nic je nepovede k tomu, aby odpad vyváželi někam, kam nemají, protože popelnici bude platit v každém případě.

„Je třeba, aby to lidé nechápali jako útok na jejich peněženky. Chceme jen zabránit těmto nešvarům. Také ti, co již mají zakoupené známky na popelnice, se nemusí bát, že by o své peníze přišli. Cena, kterou zaplatili za tyto známky, jim bude započítána,“ uvedl Kunčar.

Naprosto všech občanů se dotkne zvýšení ceny. U bytových domů zaplatí jejich nájemníci za vývoz jednoho velkého kontejneru o objemu 1 110 litrů jednou týdně devět tisíc sto korun ročně. U malé popelnice o objemu 110 litrů je cena za tutéž službu 1 930 korun. Obyvatelé rodinných domků zaplatí za vyvezení stejné sběrné nádoby jednou za dva týdny 188 korun na osobu a rok.

Samotná cena za odvoz odpadu se nezvýšila. Jenom bylo nutné k ní připočítat náklady, které doposud hradilo plně město. „Lidé by si měli uvědomit, že odpad ve velkoobjemových vanách je také odpad jejich a ne města,“ řekl ředitel společnosti Slumeko, která odvoz pro město zajišťuje, Karel Březina.

„Cenu nezvyšujeme proto, abychom získali z odvozu odpadu více peněz. Narozdíl od loňska, je započítána část nákladů na odvoz velkoobjemových van na netradiční odpad a část na nově zavedený sběr nebezpečného odpadu,“ vysvětlil místostarosta.

Ani toto zvýšení cen však prý nemůže pokrýt náklady spojené s odpady ve městě. Radnice ještě zaplatí další peníze, například za sběr nebezpečných odpadů, neboť to je povinné a ani zdaleka se samo nezaplatí.


Zastupitelé umlčeli Pešlovou a šli se rozloučit

Foto 4

K o p ř i v n i c e (tom) - Šampaňským se rozloučili minulý čtvrtek v hluboké noci zastupitelé se svým funkčním obdobím. Poslední zasedání totiž končilo těsně před půlnocí.

Ani poslední jednání zastupitelů, které přenášela v přímém přenosu kabelová televize, se příliš nelišilo od předchozích. Tradiční závěrečný bod - různé, ve kterém většinou dlouze vystupuje majitelka lékárny na sídlišti Sever Marie Pešlová, byl tentokrát, na rozdíl od předchozích jednání, ukončen hlasováním.

Většina zastupitelů se společně pravděpodobně opět setká, neboť až na výjimky znovu kandidují na čelních místech kandidátek. A jak byli s prací zastupitelů spokojeni občané? Podle posledních průzkumů bylo 54 procent dotázaných spokojeno a 20 procent nespokojeno. 26 procent nedovedlo práci zastupitelů posoudit.


Chátrající dům se jako celek neprodá

K o p ř i v n i c e (dam) - Město zveřejní záměr rozprodat bytový dům číslo 787 na ulici Javorová. Takový je závěr zastupitelů, ti mohli vybrat ze dvou možností. Buďto prodat dům ve velmi špatném technickém stavu celý jedné nájemnici nebo ho rozprodat po bytech. Po bouřlivé diskuzi o tom, zda je lepší prodat dům jednomu či více lidem, bylo rozhodnuto v souladu s projektem prodeje městských domů ve prospěch jednotlivých nájemců.


Deset procent řidičů jezdí rychleji

K o p ř i v n i c e (tom) - Zhruba deset procent řidičů jezdí přes Kopřivnici vyšší rychlostí, než je povolená padesátka. Vyplynulo to z akce zaměřené na měření rychlosti, kterou policisté uskutečnili na Štramberské ulici na konci září. „Akce se uskutečnila na žádost občanů, kteří na této ulici bydlí a na rychlou jízdu aut si stěžují. Policisté měřili rychlost večer po dobu půldruhé hodiny. Z šedesáti aut jich šest jelo rychleji,“ řekl radní Petr Chromečka.


Peníze na pomoc Tatře ve státním rozpočtu nejsou

K o p ř i v n i c e (tom) - Pokud do Tatry rychle nepřijde nový vlastník, bude ve městě kritická situace. Řekl to starosta Kopřivnice a poslanec parlamentu Josef Jalůvka (ODS).

„Tatra musí sehnat zahraničního investora a vláda by tomu neměla bránit a tvářit se, jako že je zachráncem českého průmyslu. Ve státním rozpočtu na příští rok se peníze na pomoc Tatře nenajdou a nepředpokládám, že v dalších letech by se situace zlepšila,“ uvedl Jalůvka.


Bývalí klienti vzpomínají na pobyt v Malině v dobrém

K o p ř i v n i c e - Dvacet čtyři matek a čtyřicet čtyři dětí v tísni se za první rok působení azylového domu Malina vystřídalo v jeho zdech. Počet klientů přitom ještě rozšiřuje třináct lidí, kteří prošli střediskem krizové intervence, jež v téže budově působí od konce letošního května.

Za rok provozu tohoto v novojičínském okrese ojedinělém zařízení se mnohé změnilo. „Naši činnost jsme rozšířili z čistého azylu ještě do roviny instruktážní a metodické. Někteří naši klienti totiž potřebují pomoc nebo radu v tom, jak vychovávat děti nebo třeba tvořit domácí rozpočet,“ řekl ředitel Maliny Jaromír Navrátil. S tímto rozšířením služeb souvisí i plánované zvyšování kvalifikace personálu azylového domu. Ten stabilně tvoří šest lidí z řad zdravotníků a terapeutů. „Chceme zkvalitnit služby tím, že se naši zaměstnanci budou dále vzdělávat. Je třeba však zajistit dostatek financí, neboť podobné kurzy jsou značně nákladné,“ vysvětlil Navrátil. Podle ředitele azylového domu, který je zároveň i terapeutem, totiž kvalifikovanou pomoc potřebují asi dvě třetiny příchozích.

O kvalitách služeb v Malině svědčí i fakt, že pokud se ozvou její bývalí klienti, vzpomínají na zde strávenou dobu velmi dobře.

Aktivity azylového domu se však neomezují jen na provoz samotného zařízení. V letních měsících proběhl první z tříletého cyklu resocializačních pobytů. Problémové děti strávily týden v jednom podhorském hřebčíně a ohlas byl prý obrovský. Projekt, který je součástí programu prevence kriminality, bude probíhat po tři léta. „Ještě v listopadu se s touto skupinou dětí chystáme na víkendový pobyt, kterým celý program bude pokračovat,“ doplnil Navrátil.

Po roce existence se však azylový dům dostává do nejisté situace. Po relativně krátkém období jednoho roku se totiž majitel budovy Okresní úřad Nový Jičín rozhodl ji prodat. „Vyvolává to pocit nejistoty. Úřad sice nabídl objekt naší společnosti, ale vzhledem k malému počtu lidí, kteří v tomto okrese užívají stravenky Halina Malina, z jejichž výtěžku jsme financováni, asi nebude v našich možnostech objekt koupit,“ míní Navrátil. Ten doufá, že nebude nutné, aby stávající budovu opustili v každém případě. Chce, aby služby, které azylový dům poskytuje, zůstaly zachovány. „Budeme rozhodně pokračovat v tom, co děláme. Cílem je spektrum služeb již nerozšiřovat, ale hlavně ty stávající neustále zkvalitňovat,“ uzavřel Navrátil.

David Macháček


Kultura

Na zájezdech je lepší obecenstvo, říká Trávníček

Foto 5

K o p ř i v n i c e - S hrou francouzského dramatika Roberta Thomase Vysoká hra přijela minulou středu do Kopřivnice skupina známých pražských herců. Hlavou souboru a režisérem je Pavel Trávníček, který před představením řekl několik slov o minulosti a plánech tohoto hereckého seskupení.

Je váš soubor stálý nebo hrajete jen příležitostně?

Nejsme stálý soubor, žádný z herců nemá v divadle Skelet angažmá, ale ten okruh lidí, které já obsazuji do svých her, je podobný. Všichni herci působí na smlouvu, což je podle mne výhodné pro všechny. Herci se totiž mohou rozhodnout, zda je ta konkrétní hra zajímá a zda v ní budou nebo nebudou hrát.

Jak často se objevujete s tímto souborem na jevištích?

V minulosti, když jsme hráli, tak jsme hodně jezdili po celé republice. A musím říci, že frekvence představení byla velká a stejná byla i návštěvnost. Na zájezdy jezdíme velmi rádi, neboť je na nich zpravidla lepší obecenstvo než v Praze. Tam totiž chodí lidé do divadla velmi málo a divadla, která jsou vyprodaná, by se bez mimopražských diváků neobešla.

Jak se změní situace po tom, co jste zhruba před měsícem získali kmenové divadlo Skelet v pražské budově ČTK?

Určitě to bude znamenat, že budeme v Praze hrát častěji, ale v tomto sále se budou objevovat i jiné divadelní soubory. Kromě divadla se do těchto prostor vrátí také Fero Fenič se svým Fébiofestem, jednám také s některými zpěváky, jako třeba s Lenkou Filipovou o pořádání recitálů. Představuji si, že tady vznikne divadlo s velmi pestrým programem.

Co za hry, kromě komedií toho typu, který jste hráli v Kopřivnici, se na jevišti Skeletu objeví?

Kromě těch zmíněných konverzačních komedií bych chtěl dát prostor i vážnějším hrám. Zajímavostí také je, že připravujeme inscenaci Mrazíka. V rolích Ivánka a Nastěnky se objeví Ivan Vyskočil a Markéta Hrubešová. Navíc je ještě několik rolí, které se ve filmu neobjevují. Hra je také doplněna několika hudebními čísly. Budeme zpívat ale třeba i rapovat. Bude to taková velmi jednoduchá veršovaná zábava. Plánujeme, že Mrazíka na jeviště uvedeme s první letošní sněhovou vločkou.

David Macháček


Taneční soutěž Tatra se konat bude i když chybí peníze

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednou z finančně nejnáročnějších kulturních akcí, které se každoročně v Kopřivnici konají, je taneční soutěž Tatra. I přes tento problém je však již dnes jasné, že se soutěž uskuteční i letos.

Ani relativně vysoká cena vstupenky a vyprodaný sál není schopen pokrýt náklady na pořádání podobné soutěže, proto se pořadatelé musí snažit získat podporu řady sponzorů.

Největším sponzorem by podle názvu soutěže logicky měla být místní automobilka. Ta ale podle své tiskové mluvčí musí šetřit, kde se dá, proto svou podporu soutěži poskytla netradičním způsobem.

„Soutěž bude sponzorovat formou vzájemného zápočtu. Kulturní dům nám dluží částku asi stejně vysokou, jakou jsme chtěli poskytnout. Proto jsme se rozhodli tento dluh smazat a sponzorovat soutěž touto cestou,“ řekla tisková mluvčí Tatry Eva Kijonková.

Stejně vysokou částkou však, podle ředitele pořádající firmy Ludvík Moravia Lubomíra Sazovského, soutěž podporuje i město. To svůj příspěvek zahrnulo již do peněz, které poskytuje kulturnímu domu na provoz. I přes tento fakt však jméno soutěže zůstane zachováno. „Taneční soutěž Tatra je vžitý název a v žádném případě nemá cenu jej měnit,“ myslí si Sazovský.

Náklady na pořádání soutěže jsou zatím pokryty asi z pětadevadesáti procent, což už vylučuje možnost soutěž nepořádat. „Snažíme se sehnat další sponzory, ale v tomto regionu je to velký problém. Pokud další sponzory neseženeme, omezíme některé výdaje,“ uzavřel Sazovský.


Šest kopřivnických kantorů vystavuje na Staré poště

N o v ý J i č í n (dam) - Celkem dvacet výtvarníků z řad pedagogů našeho okresu se bude až do konce října prezentovat na druhém ročníku výstavy Učitelé - výtvarníci Novojičínska.

V prostorách výstavní síně na Staré poště v Novém Jičíně se vždy několika svými pracemi představuje také hned šest umělců působících na kopřivnických školách. Tři své obrazy zde vystavuje Zdeněk Babinec, který učí na Základní škole Alšova, sérii fotografií představí Milan Bureš z téže školy. Soubor keramických prací veřejnosti předvádějí Eliška a Vlastimil Kopeční vyučující na místní zvláštní škole. Kopřivnickou šestici uzavírají dvě kantorky ze Základní umělecké školy Zdeňka Buriana Hana Lengálová a Soňa Kotůlková.

Oproti prvnímu ročníku, který proběhl před dvěma roky, je ten letošní bohatší nejen množstvím vystavujících, jež ve stísněných prostorách galerie mohli bohužel prezentovat jen zlomek toho, co vytvořili, ale také množstvím žánrů technik. Kromě obrazů vytvořených nejrůznějšími technikami, jsou zde totiž k vidění i plastiky z kovu, dřeva ale i parafínu, loutky, fotografie nebo keramika. Bez zajímavosti není ani fakt, že mezi výtvarníky jsou zastoupeny všechny věkové skupiny, vždyť mezi nejstarším a nejmladším vystavujícím je rozdíl plných dvaačtyřicet let.


Místo známého sboru zahraje v kostele sv. Bartoloměje trio Cantabile

K o p ř i v n i c e - Přestože druhým koncertem v letošní sezoně Kruhu přátel hudby mělo být vystoupení známého sboru Schola Gregoriana pragensis, uslyší příznivci klasické hudby soubor jiný.

Nároky sboru, který vede David Eben, byly podle dramaturga Jiřího Cachnína příliš vysoké a proto v Kopřivnici nevystoupí. Zájemci o gregoriánský chorál si je však mohli poslechnout před dvěma dny v Novém Jičíně.

Důstojnou náhradou by se mělo stát vystoupení tria Cantabile. To se uskuteční již zítra v sedm hodin večer v kostele sv. Bartoloměje v Kopřivnici.

Trio Cantabile vzniklo již před třinácti lety a je pozoruhodné zejména svým neobvyklým složením spojující ženský hlas se zvukem flétny a harfy. Ve svém repertoáru se trio zaměřuje na interpretaci hudby od ranného baroka po současné skladby.

Trio tvoří sopranistka Ludmila Vernerová, flétnista Václav Kunt a na harfu hraje Lydie Härtelová.

Zpěvačka Ludmila Vernerová působila po studiích na AMU v komorní opeře a operním studiu Národního divadla v Praze. V současnosti se však věnuje hlavně koncertnímu zpěvu. Její hlas se objevil asi na 40 kompaktních discích s oratorními skladbami 17. a 18. století.

Václav Kunt patří k naší flétnistické špičce. Vystudoval JAMU a kromě toho, že působil v orchestru Janáčkovy opery v Brně, vyučoval i na tamní konzervatoři. Václav Kunt působí jako sólový flétnista v Pražském komorním orchestru bez dirigenta.

Harfistka Lydie Härtelová je také absolventkou pražské AMU. Působila v souboru Musica Bohemica nebo s orchestrem Smetanova divadla. V současnosti je členkou Symfonického orchestru Českého rozhlasu. V programu koncertu by mělo zaznít devět skladeb z díla slavných světových, ale i tuzemských autorů.

Většina skladeb bude i vzhledem k místu pořádání koncertu, vybírat z oboru duchovní hudby.

David Macháček


Předprodej stále není v kině Puls samozřejmostí

K o p ř i v n i c e (dam) - Po mnoha stížnostech a upozorněních na nešvary chybějícího předprodeje bylo možné zakoupit si v předprodeji lístek přímo na konkrétní sedadlo do místního kina Puls. Předprodej ale stále ještě nebude věcí běžnou, tuto ’vymoženost’ zavedli pořadatelé jen po dobu reprízy filmu Armageddon.

„Zavedli jsme mimořádný předprodej, aby byly spokojeny Kopřivnické noviny a radní, kteří na to nedali ani korunu,“ řekl ředitel provozující firmy Ludvík Moravia s tím, že všechny náklady s ním spojené musí hradit firma. „Opět to zvyšuje finanční náročnost provozu kina, která je i tak velká,“ dodal.


Diváky postraší stometrová Godzilla

K o p ř i v n i c e (dam) - Po masivní celosvětové reklamní kampani, která se rozběhla ještě před dokončením filmu, se do kina Puls přiřítí Godzilla. Po více než čtyřiceti letech, kdy se japonská obluda Godzilla poprvé objevila na plátnech kin, se film o této legendární ještěrce rozhodl natočit režisér Roland Emmrich. Ovšem od doby, kdy se do gumového kostýmu oblékal herec, který coby Godzilla likvidoval lepenkové krabice, zaznamenala kinematografie značný pokrok. Proto také režisér z původně padesátimetrové Godzilly udělal potvoru stometrovou vážící šedesát tisíc tun. I nemotorně se pohybujícího herce v pryžovém oblečku mohl zaměnit za vláčně se pohybující počítačový model.

Prostinký děj začíná v ruském Černobylu, kde se doktor Tatopoulos věnuje výzkumu obřích radiací zmutovaných žížal. Z ničeho nic je totiž vojenskou eskortou převezen tisíce kilometrů na jeden z mnoha tichomořských ostrovů, kde se ocitne v jámě, která je ve skutečnosti otiskem chodidla něčeho opravdu velkého. Ve vodách omývající atoly, sloužící k francouzským jaderným zkouškám, se totiž zrodil netvor, který si to kolem zeměkoule namířil přímo do největšího města světa. Právě v New Yorku pak Godzilla rozpoutává naprosté peklo. Slogan filmu, který zní - ’Na velikosti záleží’ přesně vystihuje režijní styl svého tvůrce. Pokud totiž na plátně nemůže mít něco obrovského, ať je toho alespoň hodně. Proto když na chvíli Godzilla z plátna zmizí, objeví se hejna jejich čerstvě vylíhnutých mláďat.

Ti, kdož chtějí na plátně vidět věrohodně a realisticky natočený film, ať se kinu v době promítání Godzilly zdaleka vyhnou, neboť není výjimkou, že stometrové monstrum svým pronásledovatelům z ničeho nic zmizí uprostřed města nebo se za zády pátrajících vojáků proplíží městskou kanalizací.

Také mnohé z toho, co se dalo kladně hodnotit na úspěšném Emmrichově snímku Den nezávislosti, zbylo jen málo z rychlosti a činnosti scén filmu, které samy o sobě zaměstnaly diváka natolik, že neměl čas přemýšlet o ději. Na své si přijdou jen milovníci destrukčních scén, těch je v Godzille dost a dost.


Dr(o)bečky z knihovny

V minulém čísle Kopřivnických novin jsme vás informovali o tom, že od měsíce září zavádíme v naší knihovně nový počítačový knihovnicko-informační systém LANius. Co tedy tento systém přinese čtenářům?

V první řadě je třeba říci, že tento systém udělá doslova revoluci v dosavadních činnostech knihovny - a to jak v systému vyhledávání požadovaných titulů a článků, tak v systému výpůjčním i objednávacím. Rozloučíme se s knižními lístky, které se vkládají do každé knihy a tím také se "sáčky" každého čtenáře. Díky počítačovému scaneru (znáte jej od pokladen z mnoha prodejen) a na knihy nalepených čárových kódů, bude práce s knihami mnohem rychlejší a efektivnější. I vyhledávání žádaných titulů nabude nových dimenzí. Knihy se již nebudou vyhledávat v názvových a autorských katalozích, ale každý čtenář si titul zcela jednoduchým způsobem najde pomocí počítače (nebo tak učiní některá knihovnice). Zároveň se dozvíme, zda titul je v knihovně, či zda je vypůjčen. S výhledovým připojením na systém On-line bude možné požadovanou literaturu, která v knihovně není, ihned přímo objednat z jiné knihovny. Také systém vyhledávání konkrétních odpovědí na dotazy čtenářů nabude změn. Pomocí slovníku LANia čtenář či knihovnice okamžitě zjistí všechny tituly, které o daném problému hovoří. Dotazy typu: "Máte tady něco o holubech, o rozpadu atomů, o sektách, ...?" budou bez problému zodpovězeny okamžitě a v plné šíři.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 15. října

Kino Puls uvede v 17 a 20 hodin fantastický katastrofický film USA Godzilla. Měří sto metrů, váží šedesát tisíc tun a právě to dostalo chuť na „Velké jablko“

Pátek 16. října

Kino Puls uvede v 17 a 20 hodin fantastický katastrofický film USA Godzilla

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19 hodin do kostela sv. Bartoloměje na Trio Cantabile (patron koncertu PSK Kopřivnice). Hrají: Ludmila Vernerová - soprán, Václav Kunt - flétna, Lýdie Hartelová - harfa. Koncert duchovní hudby pro soprán, flétnu a harfu, zazní skladby J. S. Bacha, F. X. Thuriho, J. A. Plánického a dalších (platí předplatné KPH)

Sobota 17. října

Kino Puls uvede v 17 a 20 hodin fantastický katastrofický film USA Godzilla

Neděle 18. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na Trnkovu Zahradu. Unikátní a kompletní animovaná filmová kolekce překrásných příběhů z Trnkovy Zahrady i s jejím kocourem - hlídačem. V 17 a 20 hodin uvede kino Puls fantastický katastrofický film USA Godzilla

Do Loutkového divadla Kopřivnice vás zve v 15 hodin divadelní soubor Schůdky na pohádku Jana Malíka: Míček Flíček

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin psychologické drama Rudý labyrint. Richard Gere v hl. roli. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 19. října

Kino Puls uvede v 17 a 20 hodin fantastický katastrofický film USA Godzilla

Středa 21. října

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 18.30 hodin na besedu 1,5roční putování na kole. Nepál, Indie, Tibet - beseda s diaprojekcí Jany Kneblové a Pavla Knebla (kino Puls)

Čtvrtek 22. října

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční katastrofický film (USA - VB - JAP - SRN - Dánsko) Povodeň. Hladina řeky stoupá a s ní i hladina adrenalinu. Christian Slater a Morgan Freeman bojují o tři miliony dolarů, jeden proti druhému a oba proti nezastavitelnému živlu. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. O tom, že svět není kulatý a láska je vždy hříšná, aneb o vlcích v nás a kolem nás. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na koncert brněnské folkové kapely Kamelot. V programu skladby z nového CD „Země antilop“

Pátek 23. října

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční katastrofický film Povodeň. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. V hlavních rolích hrají: D. Horváthová, J. Švandová, V. Javorský. Do 12 let nepřístupný

Sobota 24. října

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční katastrofický film Povodeň. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin americký thriller Sběratel polibku. V hlavní roli uvidíte Morgana Freemana. Půvabné dívky mizí beze stopy. Na seznamu se objeví i jeho neteř. Do 12 let nepřístupný

Neděle 25. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na starší českou filmovou pohádku O zapomnětlivém černokněžníkovi. V 17.30 hodin uvede KINO PULS akční katastrofický film Povodeň. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede české filmové podobenství Nejasná zpráva o konci světa. Do 12 let nepřístupný

Do Loutkového divadla Kopřivnice vás zve v 15 hodin divadelní soubor Schůdky na pohádku Jana Malíka: Míček Flíček


Klubovnu pro ženy ano, kavárnu ne

Ve svém článku ze dne 24. září 1998: Strany před volbami myslí i na ženy - komunisté pro ně míní zřídit kavárnu. Navrhuje M. Veselý jistě v dobrém úmyslu zřídit kavárnu jen pro ženy se záměry jak je v článku uvedeno.

Na základě dlouhodobých zkušeností z činnosti ČSŽ v Kopřivnici však chceme usilovat o vznik klubovny, kde bychom měly rozvíjet svoji činnost i ve prospěch neorganizovaných žen z Kopřivnice a integrovaných obcí. Již mnoho roků pořádá ČSŽ vzdělávací besedy s lékaři, léčiteli, kulturními pracovníky, specialisty pro drogové záležitosti, besedy nad knihou apod.

Pořádáme pravidelně autobusové zájezdy po celé republice. Navštěvujeme u příležitosti jubileí staré členky ČSŽ. Provádíme výstavky ručních prací, háčkování, pletení, šití, kuchařského umění a současně si vyměňujeme zkušenosti.

Pro tuto veškerou činnost si zajišťujeme finanční prostředky brigádnickou prací (např. výsadba stromků apod.). Největší finanční zátěží je pro nás nutnost si pro všechny akce pronajímat za vysoké poplatky místnosti.

Jistě by prospělo k vyšší aktivitě jak členek ČSŽ, tak i neregistrovaných žen, kdyby měly ženy v Kopřivnici stálou místnost pro možnost pravidelných schůzek. Tuto místnost by mohla obec poskytnout ženám bezplatně nebo i za symbolickou cenu.

Že toto záleží na přístupu obecního zastupitelstva, můžeme doložit zkušenostmi obcí jako Luže u Chrudimi nebo Kosmonosy u Mladé Boleslavi, se kterými máme družbu.

Tamní obecní zastupitelstvo poskytuje tamním organizacím ČSŽ dotace, ze kterých si hradí svoji činnost.

Na závěr bych chtěla zdůraznit, že jsme vstřícné vůči všem ženám, které s námi chtějí spolupracovat a které spojuje hlavní myšlenka, a to spokojené rodiny, zdravé děti, klidné stáří.

Emílie Šulová, předsedkyně MO ČSŽ v Kopřivnici


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 15. 10. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 16. 10. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 17. 10. 12 - 22, ne 18. 10. 9 - 19, po 19. 10. zavřeno, út 20. 10. 18 - 21, st 21. 10. 18 - 21, čt 22. 10. 13 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod.

Hokej: čt 15. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Orlová (II. liga muži), so 17. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Opava (4. tř.), v 11.15 hod. HC Kopřivnice - Opava (5. tř.); v 17 hod. Uherské Hradiště - HC Kopřivnice (II. liga muži), ne 18. 10. v 9 hod. HC Kopřivnice - Rožnov (8. tř.); čt 22. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Ytong Brno (II. liga muži), so 24. 10. v 17 hod. Frýdek-Místek - HC Kopřivnice (II. liga muži)

Bruslení veřejnosti: so 17. 10. 14 - 15.30 hod., ne 18. 10. 19 - 20.30 hod. diskotéka na ledě

Malá kopaná Kopřivnice: so 17. 10. 8 - 15 hod. 2. liga (V. turnaj), ne 18. 10. 8 - 15 hod. 1. liga (V. turnaj), so 24. 10. 9 - 13 hod. čtvrtfinále poháru

FC Kopřivnice: so 17. 10. v 15.30 hod. FC Kopřivnice - Metylovice (muži), so 24. 10. v 9 a 10.45 hod. FC Kopřivnice - SFC Opava B (st. a ml. žáci)

Kopaná v Lubině: so 17. 10. ve 13.15 hod. Lubina - Rybí (dorost), v 15.30 hod. Lubina - Rybí (muži), ne 18. 10. v 10 hod. Lubina - Rybí (žáci)

Házená: so 17. 10. v 10 hod. KH Tatra Kopřivnice - Kostelec (muži), ne 25. 10. v 8.15 hod. KH Kopřivnice - SSK Vítkovice (ml. dorost), v 10 hod. KH Kopřivnice - Cement Hranice (st. dorost), v 11.45 hod. KH Kopřivnice - SKH Ostrava (ml. žáci B), ve 13 hod. KH Kopřivnice - TJ N. Jičín (st. žáci B), ve 14 hod. KH Kopřivnice - HCB Karviná (ml. žáci A) a v 15.15 hod. HC Kopřivnice - HCB Karviná (st. žáci A)

Volejbal: so 24. 10. v 10 hod. Kopřivnice - Valašské Meziříčí (zimní stadion - tělocvična)

Rekreační turistika: so 17. 10. v 6.12 hod. odj. ČD Kopřivnice - Jablůnka ČD - 518 m Vesník - 606 m Pastýřův vrch - Růžďka - U Lošků - Hlinské - Bystřička ČD - (uctění pilota O. Kresty) - odj. v 15.17 hod., návrat v 16.50 hod.; út 20. 10. v 7.39 hod. odj. ČD Kopřivnice - Štramberk ČD - přes Bílou horou - nebo pod Bílou horu - kolem zahrádek do Kopřivnice, návrat ve 12 hod.; so 24. 10. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Svinov ČD - autobus č. 46 - Krásné pole zastávka = zahrádky a 1 km k planetáriu = ’Den otevřených oken do vesmíru’, odj. vlaků ze Svinova: podle zájmu - 12.54 - 14.48 - 15.30 - 15.54 - 17.06 - 18 a poslední odj. ve 20.02 hod.


Výsledky

FC Kopřivnice: žáci: Kopřivnice - Baník Havířov st. 1:2 a ml. 1:4

Házená: MU ze so 10. 10. - ml. žáci B: KH Kopřivnice - HC Zubří 12:11 (7:5), střelci: Jahn 5, Seidl 3, Váňa 2, Domitra a J. Stanislav 1; st. žáci B: KH Kopřivnice - HCB Karviná 11:14 (4:8), střelci: Martínek 5, Lípový a Kučera 2, Pěček a Chromek 1; ml. žáci A: KH Kopřivnice - SKH Ostrava 19:13 (10:7), střelci: Jakeš a Sykala 6, Danišek a Domitra 3, Veřmiřovský 1; st. žáci A: KH Kopřivnice - SKH Ostrava 18:22 (9:9), střelci: Peichl 7, Bezděk 6, Chasák 2, Vrána, Veřmiřovský a Kaluža 1; z ne 11. 10. - ml. dorost: KH Kopřivnice - Cement Hranice 30:20 (15:7), střelci: M. Veřmiřovský 8, Smutek 6, Venclík a Winkler 4, Malinovský 3, Machačík 2, Kučerka, T. Veřmiřovský a Fojtík 1; st. dorost: KH Kopřivnice - HC Ivančice 22:11 (12:5), střelci: Štěpán a Machačík 7, Gřes 4, Marek 2, Vala a Ocásek 1; ml. žáci B: KH Kopřivnice - HCB Karviná 14:13 (5:4), střelci: Jahn 7, Váňa 3, J. Stanislav 2, Novák a Domitra 1

Hokejbal Kopřivnice: 2. MNHbL (po 3. kole): HbC Sherlock Třinec - Thunder Bay Kopřivnice 7:1 (3:0, 2:0, 2:1), branky a přihrávky: 4., 9. Horniak (Turoň); 11. Kaukič; 16. Turoň; 25. Kurovski (Tomiczek); 30. Ryboň (Božík); 34. Božík (Tomiczek, Ryboň) - 36. Polášek (Borák, Smetana). Vyloučení: 1:5, využití 2:0. Sestava Kopřivnice: Boháč - Fabián, Merhaut, Harok, Smetana, Vrbanec, Lichnovský - Svoboda, Polášek, Mach, Michálek, Borák. Mužstvo Kopřivnice odehrálo zápas podle svých možností s kandidátem na postup do 1. ligy ČR

Hokej: RP juniorů: N. Jičín - HC Kopřivnice 2:4, branky: Stryk 2, Navrátil, Brus; RP dor.: N. Jičín - HC Kopřivnice 7:3, branky. Šerý 2, Srba; 8. tř.: HC Kopřivnice - Šternberk 14:5, 7. tř.: Rožnov - HC Kopřivnice 5:5; 6. tř.: Rožnov - HC Kopřivnice 1:3; 5. tř.: N. Jičín - HC Kopřivnice 12:2; 4. tř.: N. Jičín - HC Kopřivnice 3:2

Kopaná v Lubině: žáci: Lichnov - Lubina 0:1, gól: Bárta; dorost Lichnov - Lubina 4:1, muži: Bartošovice - Lubina 5:2, branky: M. a P. Žárský

Sprintérský dvojboj - okrskové kolo (st 7. 10.): ml. dívky: 1. P. Kociánová 16,9 s. (součet časů 50 + 60 m); 2. B. Jakšíková 17,0 s.; 3. E. Babincová 17,0 s. (všechny ZŠ Alšova); 4. I. Gilarová 17,1 s. (ZŠ M. Horákové). Ml. chlapci: 1. M. Machač 15,6 s.; 2. P. Hoďák 16,3 s. (oba ZŠ Štramberk); 3. P. Veřmiřovský 16,4 s. (ZŠ 17. listopadu). St. dívky: 1. J. Janková 15,9 s. (ZŠ Alšova); 2. L. Povalová 16,2 s. (ZŠ Štramberk); 3. P. Neničková 16,6 s. (ZŠ E. Zátopka). St. chlapci: 1. J. Lučan 14,8 s.; 2. M. Hruškovský 14,9 s.; 3. J. Lazebníček 15,2 s. (všichni ZŠ Štramberk)

Jakubův běh - Vratimov, běh 10 km na silnici (ne 11. 10.): kat. muži do 39 let: 1. Šádek 32:52, 3. Šimko (oba MK Kopřivnice); kat. do 49 let: 1. Neuwirth 33:11 (celkově 2.), 3. Kvita, 4. Přívětivý (všichni MK Kopřivnice)


Házenkáři podle očekávání podlehli také Plzni

Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Očekávanou převahu Plzně, tedy vedoucího mužstva extraligové soutěže, v zápase proti domácímu házenkářskému klubu, skutečnost ještě předčila. Kovopetrol, jehož kádr tvoří ze 70 procent národní mužstvo, si v prvním poločase s domácími pohrával doslova jako kočka s myší. Nepříznivé skóre pro Kopřivnici narůstalo hrozivě rychle. Hosté se proti obraně domácích prosazovali poměrně snadno, naopak Kopřivničtí si s hradbou těl svého soupeře nedokázali poradit, navíc výborný byl i Štochl v brance Plzně. Hráči kupili také mnoho technických chyb, kterých soupeř několikrát využil k rychlému protiútoku.

„Mužstvo nebylo kompletní, takže jsme trochu improvizovali, přesto pro nás první poločas vyzněl velice dobře, a to i proto, že střelecká potence domácích nebyla taková, jak se očekávalo,“ uvedl po zápase trenér hostí Vladimír Haber. „Nešli jsme sice do zápasu se svěšenými hlavami, byli jsme si však vědomi síly soupeře. I přesto, že jsme veškeré situace rozebírali, první poločas jsme po taktické stránce nezvládli, odrazil vlastně rozdíl mezi momentálními schopnostmi obou mužstev. Po stránce myšlení hráči ví, co by měli udělat, rychlostně a uvažováním však na kluky nestačili,“ vyjádřil se k prvnímu poločasu trenér Kopřivnice Bartoň.

Cíl mužstva vyhrát, ne vyhrát rozdílem takovým nebo takovým, naznačil trenér Plzně po změně stran, kdy dostali příležitost hráči ze střídačky, tedy ti, co nepatří do první šestky. Po zlepšené agresivitě se ve druhém poločase proti střídačce Plzně domácí chytili a dokázali se soupeřem držet krok, čemuž napovídá i poměr vstřelených branek 10:10.

„Přístup hráčů ve druhém poločase už nebyl takový jako v prvním. Jsem však rád, že jsme splnili cíl - tedy vyhrát, a hlavně, že se nikdo nezranil. Kádr je totiž úzký a zatížení hodně velké,“ řekl spokojeně Vladimír Haber, jehož svěřenci poté v sobotu vyhráli odvetný zápas PMEZ proti Makedoncům.

„O přestávce se nám podařilo přesvědčit hráče, že kromě výsledku je důležitá i předvedená hra, která patří k tomu, na co se diváci chodí dívat. To, že jsme potom ve druhém poločase dokázali držet, i když s prostřídaným celkem Plzně, krok, je myslím pro další spolupráci s tímto kolektivem psychickým povzbuzením,“ uvedl po zápase Miroslav Bartoň.

Sestava Kopřivnice: Láníček, Kutáč - Hrnčárek, Sklenák, Šustala, Veselý, Farkaš, Dořičák, Štěpán, Michalčík, Fojtík, Hanzelka. Nejvíce branek: Michalčík 6 - Tonar 9.


Běžci se testovali ve Frenštátě

F r e n š t á t p. R. (jk, har) - Za sychravého a poměrně chladného počasí absolvovali běžci 3. října ve Frenštátě pod Radhoštěm předposlední závod 5. ročníku běžeckého seriálu Lašská liga. Vítězství v hlavní kategorii si z tohoto podzimního běžeckého testu, který měřil 4 800 metrů, odvezl do Rožnova Michal Kramoliš. Kopřivnickému Maratonklubu pak patřilo vítězství v kategorii mužů do 49 let i nad 50 let zásluhou Miroslava Přívětivého a Jiřího Bednaříka.

Z výsledků: kategorie mužů do 39 let: 1. Michal Kramoliš (Rožnov) 16:14, 2. Rostislav Trávníček (Slezan FM) 16:28, 3. Štefan Groš (Boty Kiša Frenštát) 16:52; kategorie mužů do 49 let: 1. Miroslav Přívětivý (MK Kopřivnice) 17:37, 2. Jiří Schwarz (Staříci Trojanovice) 18:52; kategorie mužů nad 50 let: 1. Jiří Bednařík (MK Kopřivnice) 18:32, 2. Zdeněk Plecháček (Liga 100 FM) 19:01, 3. Miroslav Miendi (FM) 21:30, kategorie ženy: 1. Marie Šrubařová (Titan Zlín), 20:05, 2. Eva Jeřábková (AK Kopřivnice) 23:02, 3. Dana Blažková (AK Kopřivnice) 23:45..


Větřkovičtí hasiči byli nejlepší

V ě t ř k o v i c e (red) - Již tradičně pořádal na sklonku roku Sbor dobrovolných hasičů Lubina II. - Větřkovice požární soutěže „O putovní pohár Větřkovské přehrady“. Čtvrtý ročník této soutěže se konal 3. října na parkovišti pod přehradou za účasti 14 družstev. Soutěže se zúčastnila i družstva ze sousedního okresu Frýdek-Místek. Na menší účasti jak družstev, tak diváků mělo vliv nepříznivé počasí. Neovlivnilo však snahu a touhu soutěžících družstev po co nejlepším výsledku. Požární útok s překážkami nejlépe zvládli a soutěž vyhráli místní větřkovičtí hasiči, kteří patří v současnosti ke špičce v požárním sportu, za nimi skončila na druhém a třetím místě družstva ze Staré Vsi a Prchalova.

SDH Lubina II. - Větřkovice děkuje všem sponzorům, díky nimž obdržela soutěžící družstva hodnotné ceny.

Umístění: 1. Lubina II. - Větřkovice A (čas 42,35); 2. Stará Ves (43,73); 3. Prchalov (48,32); 4. Trojanovice (49,09); 5. Kopřivnice (50,77); 6. Kozlovice (52,01); 7. Mankovice (52,16); 8. Lubina I. - Drnholec (54,84); 9. Jakubčovice n. O. (55,81); 10. Příbor (58,77); 11. Lubina II. - Větřkovice B (66,51); 12. Mniší (68,16); 13. Mankovice - ženy (71,49); 14. Libhošť (N).


Fotbaloví mistři

R a s p e n a v a (red) - Velkého úspěchu dosáhli žáci Zvláštních škol z Kopřivnice, Příboru, Nového Jičína a Studénky, když ve společném mužstvu, reprezentujícím okres, vyhráli v Raspenavě ve dnech 1. - 3. října mistrovství ČR v kopané žáků zvláštních škol. Na druhém místě skončila Bílina a třetí příčku obsadil výběr okresu Hradec Králové.

Kopřivnickou zvláštní školu reprezentovali a skvělý výkon podali Jiří Fojtík, Milan Ferenc a Ondřej Ferenc.


Mount Everest byl zdolán i tentokrát

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk) - Zdolat převýšení Mount Everestu, tedy 8 848 metrů se v sobotním dopoledni u lyžařské chaty pod Červeným kamenem odhodlalo deset sólolezců, šest dvojic a pět týmů. Tito všichni se účastnili ojedinělé akce s názvem Everest ’98, kterou ve spolupráci s firmou Foto Morava pořádala parta nadšenců Mykoni.

O necelých dvanáct hodin později již byli první úspěšní lezci v cíli. Tým, pod jménem Alegorické kozy, pomyslného vrcholu dosáhl za úctyhodných 11 hodin 43 minut. Spolu se třetím týmem dorazili do cíle i první duolezci, byli jimi Adam Hyvnar a Honza Jašek, kteří téměř o polovinu překonali svůj loňský čas. „Tohoto výkonu bychom zřejmě nikdy nedosáhli, kdyby nám neustále nedýchali na záda naši bratři,“ shodl se Cvoc team v cíli.

Jediným sólolezcem, který 39krát Červený kámen zdolal, byl patnáctiletý Petr Beránek z Kopřivnice. „Bylo to hodně těžké, hlavně psychicky. Původně jsem měl v plánu jen Mount Blanc, pak mě ale brácha vyhecoval a já to zvládl celé,“ řekl ještě před převzetím horského kola unavený vítěz, který závod dokončil za 26 hodin 19 minut. Rekord Mirka Gergelčíka 21:05 z loňska tak zůstává výzvou pro další rok.


Šachové mistrovství

B ř e c l a v (jk) - Břeclavské mistrovství ČR mládeže v RAPID šachu přivítalo mezi 197 účastníky také tři zástupce šachového klubu ASK Tatra Kopřivnice, který je ve spolupráci s DDM na turnaj vyslal. Vynikající třetí místo získala jediná kopřivnická zástupkyně v kategorii dívek do 14 let Eva Blahetová. Pěkné 24. místo si z kategorie stejně starých chlapců přivezl Ondřej Chalupa, 37. příčku potom Ivo Hanzelka. 


Meditace je základem duševní hygieny

Meditovat může každý, meditace není omezena ani věkem, pohlavím, ani není vázána jen na určitou kulturu. Někdy stačí jen pár minut o samotě v přírodě nebo v klidu v noci či za časného rána, abychom vnesli do své mysli pořádek, abychom pocítili něco jako klid na duši.

Meditaci můžeme označit za stav, ve které mysl nalézá uklidnění a odpočinek. Běžně je naše mysl v neustálém pohybu, je rozptýlená sledováním událostí vnějšího dění, což přináší po čase pocit únavy. Výživou, kterou naše mysl a duše, tělo potřebuje, je meditace.

S vědomím, že máme chvíli času jen pro sebe, že se chceme uvolnit, se pohodlně usadíme. Staneme se pozorovateli svých myšlenek, pocitů, a postojů. Podobně jako při relaxaci, kdy se zklidní smysly i myšlenky, jsme schopni bezprostředně vnitřně prožít skutečnost. V meditaci se učíme rozumět sami sobě, obnovujeme vnitřní rovnováhu. Pokud rozumíme sami sobě, snáze pochopíme i ostatní. Proto by se měla stát meditace základem duševní hygieny. Je to cesta, jak uvést do své mysli, a tedy i do života, řád a harmonii. S meditací odchází postupně ze života strach, deprese, nejistota a zažíváme více spokojenosti, cítíme více energie, jsme schopni radovat se i z obyčejných věcí.

Společnost Jóga v denním životě zahajuje kurz meditace, který je určen pro širokou veřejnost. Kurz je každý pátek od 17.15 do 18.15 hodin na ulici Sokolovská (nad starou poštou, druhé patro).

J. Vjaclovský


Hokejisté si přivezli první vítězství z Uničova

Foto 7

HC Kopřivnice - HC Přerov 2:2 (0:0, 1:1, 1:1)

K o p ř i v n i c e (sh) - K utkání 6. kola II. hokejové ligy nastupovali domácí bez Kriegiela (sádra na noze), chyběli Kaluža, Dobečka a po 47 vteřinách hry opustil kluziště se zraněním brankář Raška.

Ve vyrovnaném utkání, kdy v úvodní části hry obě obrany i brankáři odolávali útokům, se nejprve zaradovali hosté. Přerovský útočník Sýkora překonal našeho Kijonku hned na počátku druhého dějství. Hokejisté sice museli odvracet hrozbu dalšího neúspěchu, ale dobrá příležitost se naskytla ve 27. minutě v přesilové hře. Při kombinaci v útočném pásmu přihrál T. Michálek dobře postavenému Libigerovi a bylo vyrovnáno. Kopřivničtí pak bez úhony přežili asi minutové dvojnásobné oslabení a v závěru 2. třetiny promarnili slibnou šanci ke skórování. HC však přece jen dokázal zvrátit stav, když ve 44. min. mladý útočník Přemysl Mikšovský po samostatné akci rozvlnil přerovskou síť - 2:1. Dlouhé minuty zářil tento stav na ukazateli a našim se rýsovala šance na první vítězství v lize. O výhru přišli 3 minuty před koncem, kdy přerovský Komínek vyrovnal.

Branky za HC: 29. Libiger, 44. Mikšovský. Sestava: Kijonka - Demel, Kofroň, T. Kašpárek, Kovář, T. Michálek, Navrátil - Hejč, Mikšovský, Býma - Vaněček, Fojtík, Hodoško - Libiger, Wanke, R. Michálek.

HC Uničov - HC Kopřivnice 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

U n i č o v (sh) - První vítězství kopřivnických hokejistů v letošní soutěži se zrodilo v neděli v napínavém zápase v Uničově.

Hosté se nejdříve ubránili přesilovce domácích, kdy své umění předvedl brankář Kijonka. V závěru první části hry v početní výhodě 5/4 přihrával Fojtík před bránu T. Michálkovi a gólem do šatny se v čase 19.35 ujala Kopřivnice vedení.

Ve druhé třetině se při hře 4/4 mohutně opřel do puku obránce Kovář a nechytatelně dal na 0:2. Uničovu pak nezbylo než vsadit vše na útok a ve třetí fázi utkání ve 49. minutě se povedlo Lakomému poslat kotouč za Kijonkova záda.

Domácí v závěru vytrvale útočili, nepomohlo však volání fandů ’My chceme gól!’, ani power-play od 59. minuty. Kopřivničtí si po zásluze odvezli dva body a dnes 15. října je doma čeká Orlová.

Branky za HC: 20. T. Michálek, 27. Kovář.

Sestava: Kijonka - Demel, Kofroň, Kovář, Navrátil, T. Michálek, Holák - Hejč, Mikšovský, Štěpán - Vaněček, Fojtík, O. Kašpárek - Libiger, Wanke, R. Michálek.


Fotbalisté vyhráli ve Valašském Meziříčí a jsou stále bez porážky

TJ Valašské Meziříčí B - FC Kopřivnice 0:1 (0:1)

V a l a š s k é M e z i ř í č í (jk) - Stejně jako minule z Oder, tak i tentokrát ze škváry ve Valašském Meziříčí, si kopřivnické fotbalové mužstvo dovezlo těsné vítězství a zůstává i po deseti kolech mistrovské soutěže I. B třídy bez porážky.

Domácí hráče hned v úvodu utkání zaskočil kopřivnický Šudák, který rozehrávajícímu soupeři sebral míč a unikl po levém křídle, zakončit se mu však nepodařilo. Gól měl na kopačce v 10. minutě po centru Haly také Pítr, hlavičkoval však nad. Ve 22. minutě přestřelil po chybném rozehrání soupeře i Machciník, to však již měli více ze hry domácí, kteří se k první střele na bránu dostali v 15. minutě, ale i když nebyli úspěšní, právě tímto pokusem jakoby se více osmělili a po další čtvrthodinu měli navrch. Z jejich dočasné převahy však stojí za zaznamenání pouze příležitost Šrubaře ve 23. minutě. Poté se opět chopili iniciativy hosté, blízko ke skórování měli Hala ve 34. minutě, po něm ve 39. Šudák, a také ve 40. minutě Pítr, jehož hlavička bránu minula. Vše si kopřivnický kapitán vynahradil o minutu později, kdy po centru Haly umístil střelu po zemi k pravé tyči a rozjásal početné kopřivnické příznivce.

Do větší pohody mohl hned v úvodu druhé půle dostat hosty Šudák, situace, kdy se ocitl před brankářem hostí v podstatě sám, se mu však nepodařilo využít. Jinak bylo ve druhé půli o něco více vidět domácí. Jejich převaha však nebyla trvalá, hosté ji mařili dlouhými odkopy od brány, ze kterých většinou těžili pár minut útoku. Horko Kopřivnickým bylo především v 56. minutě, kdy po závaru před Slezákem zachraňoval odkopem z blízkosti brankové čáry Strnka, o čtyři minuty později domácím jen těsně nevyšel tečovaný přímý kop. Slezák ještě dvakrát zakročil ve 29. minutě, v poslední minutě pak mířil těsně vedle pravé tyče Marko, více již Valaši nestihli. Z Kopřivnických zaměstnal brankáře Zahradníčka hlavičkou Feilhauer, střelou z blízka Šenkeřík a dvakrát Strnka, v závěru pak přidal točenou střelu z rohového kopu Duhoň.

Trenér Reček: Jsme rádi za tři body z venku, s Valmezem jsme tuším v této soutěži ještě nevyhráli. Ve druhém poločase byla důležitá bojovnost hráčů, škoda šance Šudáka na začátku druhé půle, určitě bychom hráli v daleko větší pohodě.

Sestava: Slezák - Šmelko (46. Petráš), Špaček, Rypar - Paciorek, Hala, Pítr (85. Duhoň), Feilhauer - Machciník (46. Šenkeřík), Šudák. Branka: 41. Pítr.


Neuwirth vyhrál košický maraton

K o š i c e (jk) - Časem 2:28:37 hod. vybojoval Alexandr Neuwirth vítězství v kategorii mužů do 49 let v košickém Mezinárodním maratonu míru, který se konal 4. října. Celkově mu pak mezi pětistovkou startujících z 26 zemí patřilo třinácté místo, navíc doběhl jako první z českých běžců.

„Původně jsem si myslel, že bych mohl běžet kolem 2:20, vzhledem k počasí a k tomu, že jsem v podstatě celou trať běžel sám, jsem však spokojený i s tímto časem a především s umístěním,“ uvedl maratonec.

Vincent Šimko z téhož klubu běžel v Košicích půlmaraton. Mezi českými běžci doběhl rovněž jako první, celkově obsadil v konkurenci 500 závodníků 5. místo časem 1:13:52 hod.


Karatisté vybojovali v poháru další medaile

K o p ř i v n i c e (jk) - Dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili vybojovali domácí karatisté v národním poháru, který pokračoval o tomto víkendu v tělocvičně kopřivnického SOU soutěžemi dorostu a juniorů.

Velkým úspěchem bylo prvenství Pavla Hejtmánka, který podal vynikající výkon v kategorii kumite do 65 kg. Hejtmánek ve druhém kole porazil několikanásobného mistra ČR Josefa Váňu z Havířova 5:4 na body, finále pak již bylo porážkou dalšího borce z Havířova 6:1 vcelku jednoznačnou záležitostí. „Závod se mi povedl. Jsem hlavně rád, že jsem porazil Váňu, který mě předtím porazil asi třikrát,“ řekl po závodě šťastný dorostenec. Druhé vítězství - v kumite do 60 kg - patřilo Milanu Burgetovi, který vyhrál první kolo 6:0, druhé 4:3 a finále pak nad Páleníkem z Vamberka 6:0.

„Sice jsem vyhrál, ale po nemoci ještě nejsem v optimální pohodě. Navíc soupeři nebyli až tak vynikající, takže jsem se nedokázal maximálně vyhecovat,“ komentoval své vítězství karatista.

„Oba jeli dobře, ale více bych asi pochválil Hejtmánka, který porazil zkušeného Váňu, Burgetovi chybělo více agresivity a nasazení,“ hodnotil výkony obou dorostenců jejich kouč Stanislav Modráček. Třetí medaili do sbírky přidal junior Jaroslav Mičulek, který vybojoval druhé místo.

Hodnocení kouče potvrdil i trenér Vlastimil Žižka. „Jsem velmi spokojený, vyloženě pak s Hejtmánkem, který se chytil v pravý čas, tedy před prosincovým světovým pohárem v maďarském Miszkolci.


Dorost rozstřílel Ženklavu 0:9

Ženklava - FC Kopřivnice 0:9 (0:5)

Ž e n k l a v a (nec) - Další mistrovské utkání sehráli kopřivničtí dorostenci na hřišti soupeře ze spodní části tabulky - v Ženklavě. Samotný průběh utkání postavení týmů v tabulce potvrdil. I přes to, že se domácí nedostali do žádné akce, otevřeli sté skóre až ve 23. min., kdy Jalůvka vypálil z hranice velkého vápna. Potom se již Kopřivnickým střelecky dařilo a do konce poločasu překonali brankáře domácích ještě čtyřikrát. Ve druhém poločase pak potvrdili svou pohodu a chuť si zahrát a přidali další čtyři branky. Kanonýr Macek byl i tentokrát ve formě a domácím nasázel čtyři branky.

Sestava: Kupka - Růža, Brunclík, Neckář, Daňhel (46. min. Huške) - J. Kubiš, M. Kubiš, Plaček - Jalůvka, Macek, Tomek.

Branky: 26., 36., 65., 80. min. Macek; 23., 51. Jalůvka; 33. - Růža; 44. - Plaček; 82. - Kubiš.


V malé kopané se hrála o minulém víkendu jak druhá liga, tak i pohár

K o p ř i v n i c e (kmk) - Hráči mužstva AC R. Pivrnec byli jediní, kteří získali ve IV. turnaji druhé ligy ze tří zápasů plný počet bodů (9) a byli to oni, kteří dokázali zdolat vedoucí mužstvo této tabulky FC Jelita, jež si tím pádem připsali prvou porážku.

Tak jak po devátém kole FC Inter příjemně překvapil, tak v tomto předposledním turnaji propadl na plné čáře a rázem se ocitl o pět míst níže! „Sužuje nás marodka a takhle jsme nakonec dopadli,“ řekl vedoucí Jiří Krejčí. Bez bodů však odešli také BC. Horses a D. T.

Ta hlavní pozornost však byla upřena nedělním zápasům 2. kola ligového poháru KMK, ve kterém se rozhodovalo o postupu do čtvrtfinále...

FC Olivet - Elán 2:2 (1:1) - PK 3:4

Velice vyrovnaný zápas. První branky na obou stranách padly kuriózně a to takzvanými „houslemi“ obou brankářů. Ve druhém poločase nádherně trefil hlavou Petráš a poslal obhájce této soutěže (Olivet do vedení.) Vyrovnání zajistil sám brankář Elánu Dražkovič, když z půle vystřelil a tečovaný míč skončil překvapivě v brance. O postupu rozhodly pokutové kopy, ve kterých byl šťastnější Elán.

FC Baník - FC Tr. Devills 3:5 (2:0)

Překvapivý začátek utkání. Po dvou chybách brankáře Palidera vedl Baník 2:0. Na začátku druhé půle zvýšil J. Hykel na 3:0 a už už to vypadalo na překvapení - ba doslova šok. Pak se ale projevila kvalita a zkušenost „kopřivnických ďáblů“ a nakonec výsledek přece jen otočili.

Heimat Juniors - SG Palermo 3:2 (2:0)

Opět vyrovnaný, i když tvrdě hraný zápas, který rozhodl Heimat až v závěru utkání hráčem Krmáškem.

FC Camel - Tango 2:3 (1:2)

Ani vynikající zákroky brankáře Camelu (Kamila Valáška) nezabránily porážce.

FC Squadra - FC Lubina 2:0 (1:0)

Nemastný, neslaný zápas a vítězství zkušenější Squadry, když pojišťovací druhý gól dali po chybě brankáře.

Real - VS. OIL. Agro 1:8 (0:3)

Suverenita jednoho z favoritů ligového poháru...

SD - Dallas 54 0:2 (0:1)

Ve šlágru kola se hrál vyrovnaný a velmi opatrný fotbal se šťastným koncem pro Dallas 54, který při tlaku SD výtečně podržel brankář Ivan Křižák.

FC Inter - Bum Šankar 4:1 (1:0)

Koncentrovaná obrana a dobrý výkon brankáře rozhodlo o vítězství FC Inter. Bum Šankar po obdržené brance musel otevřít hru a i když tlačil - inkasoval...

Výsledky 2. ligy: D. T. - Pivrnec 1:2, Šankar - Jelita 0:1, Tango - Real 3:1, Sampdoria - Křen 2:1, Jelita - D. T. 4:2, Pivrnec - Šankar 2:1, Křen - Real 2:2, Tango - Sampdoria 1:0, Jelita - Pivrnec 1:4, Šankar - D. T. 5:3, Sampdoria - Real 1:4, Tango - Křen 0:4, Korej - Horses 2:1, Perun - Seliko 0:1, Inter - Lubina 0:2, Koblížci - Baník 0:0, Seliko - Korej 0:0, Horses - Perun 1:7, Baník - Lubina 5:0, Inter - Koblížci 1:2, Seliko - Horses 6:0, Perun - Korej 0:3, Koblížci - Lubina 1:1, Inter - Baník

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:24