Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 33/98 ze dne 1. října 1998

Titulní strana

V rozpočtu chybí peníze, sportovci nic nedostanou
Mnohé budovy v automobilce chátrají
Nelegálně pronajatých bytů se zpět získá málo
Tatra prodává dceřinou společnost v Novém Jičíně
Poslanec Jalůvka již otevřel kancelář
Někteří zastupitelé si spletli pořad o Tatře s předvolebním mítinkem

Zprávy z města a okolí

ODS slibuje zaměstnat domovníky, ČSSD vyhnat z bytů podnikatele
Bytové oblasti rozumím nejlépe, vzkazuje Pešlová
Nájemné musí být sociálně únosné
Neplatiče čeká stěhování do holobytů
Kandidáti mají vize o spoustě nových bytů, ale budou liché
Připojujeme se ke Dnům otevřených dveří ve městě Kopřivnici, které ...
Také lidovci se chtějí zasadit o větší zaměstnanost
Studenti si vymýšleli odpovědi do dotazníků
V mateřských školkách jsou volná místa
Škola vytvoří podmínky pro postižené děti
Kopřivnice má vystoupit ze Sdružení měst
Na hřištích budou také lezecké stěny
Majitel Favey neví, kdy rozjede výrobu v někdejším chudobinci

Kultura

Pražští herci přijedou s komedií Vysoká hra
Na setkání seniorů vystoupí městská dechovka a Devětsil
Trumpetista Hromádka zahájil sezonu
V KDK chystají několik přednášek
Mnohé z grantů, které město přidělilo, jsou dodnes nevyužity
Odpoledne i večer se budou promítat Akta X
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Užitečný bude vysílač, ale jaký bude přínos rozhledny na Bílé hoře?

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Začátek sezony nejlépe vyšel Klowersové a Horákovi
Kvitová na Běchovicích šestá
Děti soutěžily ve štafetách
Mladí adepti atletiky sbírali body v krajském přeboru
Z Brna hokejisté přivezli dvoucifernou porážku
Fotbalisté jsou po sobotě i nadále bez prohry
Mužstva druhé a třetí ligy mají odehrány třetí turnaje
Kopřivnický dorost vítězstvím potvrdil prvenství v tabulce
Štramberské družstvo žen zaujímá v 1. lize prozatím třetí příčku
Příloha
Přiloha Krimi

Titulní strana

V rozpočtu chybí peníze, sportovci nic nedostanou

K o p ř i v n i c e (tom) - Městský rozpočet se nevyvíjí příznivě. Potvrdil to starosta Kopřivnice Josef Jalůvka s tím, že fakticky radnici schází sedm až osm milionů korun. „Město není, díky tomu, že se plánoval na počátku roku rozpočet s přebytkem, v ohrožení, že by zkolaboval rozpočet, ale někteří obyvatelé města nepříznivý vývoj pocítí,“ uvedl Jalůvka.

Například sportovní kluby budou muset zapomenout na to, že jim město ještě letos poskytne půlmilionový příspěvek na činnost pro žákovská a mládežnická družstva. Klubům, které se potýkají s existenčními potížemi, byla dotace ještě před třemi týdny slibována. Někteří sportovci nyní tvrdí, že budou muset zrušit žákovská družstva, protože již nemají peníze ani na dopravu k utkáním.

„Některé nové výdaje, které do rozpočtu přibyly, nedávno jsme museli seškrtat. Patří mezi ně jak příspěvek sportovcům, tak požadavky na navýšení rozpočtu kulturního domu, aby mohly být udělány opravy některých závad. Vyškrtli jsme i podpory dalším zájmovým organizacím, které měly peníze slíbeny. Sedm milionů se však nedá ve výdajové části rozpočtu nasbírat, proto jsme nepřistoupili k dalším restrikcím,“ řekl Jalůvka.

Rada naopak hledá řešení, jak navýšit příjmy tak, aby rozpočet neskončil deficitem. Příjmy, se kterými se původně v rozpočtu počítalo, se však propadnou mnohem více - o sedmnáct milionů. Nedaří se naplnit rozpočet z daňových výnosů, kde je propad sedm milionů, neuskutečnil se prodej kasáren, který měl vynést šest milionů, a chybí i plánované čtyři miliony za prodej pozemků v Lubině, kde měl stavět Draftex. „Je možné, že se některé z těchto příjmů objeví v příštím roce,“ podotkl Jalůvka. Již letos radní zřejmě navrhnou zastupitelstvu prodej akcií Severomoravských vodovodů a kanalizací. „Vyrojily se nabídky na odkup těchto akcií, takže to prověřujeme,“ uzavřel Jalůvka.


Mnohé budovy v automobilce chátrají

K o p ř i v n i c e (dam) - Stav mnohých objektů patřících Tatře je havarijní, přesto minulé managementy automobilky trvaly na tom, aby zůstaly jejím majetkem. „Bylo pro mne překvapením, že Tatra tak lpěla na svých budovách, a to i na těch, které jsou zdevastované a nevyužívané,“ řekl minulý týden v diskuzním pořadu místní televize generální ředitel Tatry Zdeněk Podolský.

Jedním z důvodů, které hovoří pro prodej objektů, je jejich špatný technický stav. Podle zastupitele Miroslav Veselého do mnohých objektů prší a jsou jinak znehodnocovány. „Mluvil jsem s pokrývači a dozvěděl jsem se, že na údržbu všech střech by bylo potřeba minimálně padesát lidí,“ tvrdil mimo jiné v kabelové televizi Veselý a ptal se po tom, zda Tatra svůj majetek udržuje. Podle finančního ředitele podnik ročně do údržby vloží až 140 milionů.

Tatra sice část svých objektů již pronajímá, ale podnikatelé v pronájmu nemají dostatečnou motivaci pro investice. „Rozhodli jsme o prodeji těchto objektů a jsme připraveni nabídnout atraktivní ceny. Kdyby byly budovy prodány před třemi lety, mohlo zde již být několik desítek pracovních míst,“ přiznal Podolský.


Nelegálně pronajatých bytů se zpět získá málo

K o p ř i v n i c e (tom) - Kopřivnická radnice letos za první půlrok získala třináct volných bytů, z toho čtyři, které nájemníci načerno pronajímali někomu jinému a dobrovolně je vrátili, když se na to přišlo. Řekl to místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar. Obyvatelé města však míní, že radní v této oblasti bytové problematiky postupují liknavě a domnívají se, že bytů na černo pronajímaných je v Kopřivnici mnohem více.

„Skutečně lidé na to často nadávají, ale jedna věc je se domnívat, že někdo byt pronajímá a druhá věc je, to prokázat. Mnoho lidí nám vyčítá, že s tím nic neděláme, ale bez toho, že někdo nájemníky, kteří byty pronajímají, neudá, jsme bezmocní. Kolikrát občané sice řeknou, kde se tak děje, ale svědčit, pokud dáme případ k soudu, už není ochoten nikdo,“ řekl Kunčar.

Městská rada minulý týden na svém zasedání také rozhodla o tom, že na jednoho nájemníka, který byt zřejmě nelegálně pronajímá, bude podána žaloba. Kunčar však připustil, že pokud některý nájemník nebude moci byt dočasně užívat, může se s radnicí dohodnout na pronájmu legálním, podobně, jako to praktikuje bytové družstvo. Radnice díky pronájmům bytů přichází o nemalé částky. Legální nájemníci bytů, totiž nezřídka inkasují mnohem větší částku, než činí regulované nájemné. „Právě v regulovaném nájemném, které je dnes stále velice nízké, je celý problém,“ domnívá se Kunčar.

Pokud by se podle něj nájmy uvolnily, pravděpodobně by stouply natolik, že nikomu by se nevyplatilo si držet neobsazený byt či jej pronajímat. „Dokud budou nájmy regulované, do té doby budou lidé s byty spekulovat, na černo je pronajímat a držet neobsazené, zatímco jiní marně na přidělení obecního bytu čekají. Uvolnění nájmů však brání sociální situace,“ tvrdí Kunčar.


Tatra prodává dceřinou společnost v Novém Jičíně

K o p ř i v n i c e (tom) - Ani minulý týden nepřinesl odpověď na otázku, kdo se stane rozhodujícím vlastníkem akcií kopřivnické automobilky a jak bude vyřešeno oddlužení, díky kterému se Tatra již léta zmítá v krizi. Mluvčí Tatry Eva Kijonková po sobotním zasedání představenstva společnosti potvrdila, že představenstvo jednalo o řešení současné situace v automobilce a restrukturalizaci jejich dluhů.

Členové představenstva podle ní učinili další krok k ozdravění holdingu Tatry a rozhodli o prodeji dceřiné společnosti Tatra Nový Jičín, a. s. „Kupce pro firmu, která se zabývá produkcí nástaveb na nákladní vozy, by měla najít jedna z tuzemských bank,“ uvedla Kijonková.


Poslanec Jalůvka již otevřel kancelář

Foto 2

K o p ř i v n i c e (tom) - Lidé se od těchto dnů mohou obracet na poslance Parlamentu ČR Josefa Jalůvku v jeho poslanecké kanceláři, kterou v Kopřivnici právě otevřel. „Oficiální otevření plánuji na 5. října. Lidé, kteří se se mnou budou chtít sejít kvůli nějakému problému, se kterým bych jim jako poslanec mohl pomoci, si mohou domluvit schůzku a do kanceláře přijít,“ řekl Jalůvka.

Během týdne by v kanceláři, kterou lidé najdou na Štefánikově ulici v budově, kde sídlí některé odbory radnice a firma Slumeko, měla být k dispozici Jalůvkova asistentka Hana Pokludová, jejímž prostřednictvím je možno schůzky domluvit. Telefonní číslo kanceláře je 476 253.


Někteří zastupitelé si spletli pořad o Tatře s předvolebním mítinkem

Foto 1

K o p ř i v n i c e - Téměř žádné nové informace o dění v místní automobilce nebo o dalších plánovaných krocích jejího managementu se diváci kopřivnické kabelové televize z diskuzního pořadu, nesoucího název Tatra včera, dnes a zítra, nedozvěděli. Za to mohli být v několika případech svědky evidentní snahy o získání jejich voličských hlasů.

Ačkoliv se pracovníci kabelové televize obávali, že zájem o přímou účast na besedě, kterou vysílala minulý čtvrtek, bude tak velký, že nebude možné vyhovět všem, a v době konání akce, dokonce v anexu radnice odkud se vysílalo, hlídkovali městští policisté, nakonec se zde sešlo jen několik lidí. Kromě hostů, mezi nimiž byli mimo generálního ředitele Zdeňka Podolského, také finanční a personální ředitel, tisková mluvčí Tatry, zástupce odborů, úřadu práce a kopřivnický starosta Josef Jalůvka, to byli hlavně členové místního zastupitelstva. Ti se také evidentně snažili zařadit toto televizní vysílání do svých předvolebních kampaní a Kopřivničany, velmi citlivé na otázky, týkající se jejich největšího zaměstnavatele, získat na svou stranu.

Nejzdařilejší byla agitace zastupitele za KSČM Karla Kuboše. „Tatra hledá pomoc u vlády, což je dobře. K tomu, aby ji našla, je ale potřeba schválit prorůstový deficitní rozpočet, naši poslanci pro něj budou hlasovat. Zajímalo by mě, jak bude pan starosta Jalůvka hlasovat v této věci. Bude s ODS proti nebo bude hlasovat pro Tatru?,“ tázal se mimo jiné Kuboš.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

ODS slibuje zaměstnat domovníky, ČSSD vyhnat z bytů podnikatele

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Cílů v oblasti bydlení má ODS více. Program, který se bydlením bude zabývat, předpokládá podle lídra kandidátky ODS Josefa Jalůvky aktualizaci jak stávajících pravidel pro privatizaci bytů, tak programu výstavby bytů a podpory výstavby rodinných domků.

„V každém případě bychom měli umožnit všem skupinám obyvatel, aby mohly bydlet tak, jak chtějí a na jaké bydlení mají finanční možnosti. Pokud je někdo schopen postavit rodinný domek, měla by ho radnice podpořit, například tím, že mu umožní koupi připraveného pozemku. ODS hodlá bytovou výstavbu podpořit nejenom v Kopřivnici samotné, ale i v místních částech - v Lubině, ve Vlčovicích a v Mniší,“ řekl Jalůvka.

„Domnívám se, že bychom měli urychlit i privatizaci, ale ne tak, aby byla násilná. Město by si ve svém vlastnictví mělo ponechat jen malou část bytů. Pokud budou zájemci o koupi celých domů, mělo by se jim to umožnit. Názor na to, za jakou cenu by se celé domy měly jednomu zájemci prodávat, není v ODS jednoznačný. Jsme ochotni hledat nějaký kompromis, pokud budeme mít jistotu, že domy nejsou kupovány ke spekulativním účelům,“ dodal Jalůvka. Znovu také chce ODS oprášit zaměstnávání domovníků. „Těm by se vyčlenily byty, kde nebudou platit nájemné nebo budou platit jen nájemné symbolické a budou se starat o pořádek v domě, drobné opravy a budou dům hlídat, aby se v něm nepotulovali zloději a kdejaké jiné živly,“ uvedl Jalůvka.

ČSSD bude v oblasti bydlení prosazovat opatření, která zabezpečí výstavbu jedno až dvoupokojových bytů s pomocí státu. „To budou takzvané startovací byty pro mladé rodiny. Byty by se měly stavět i pro tělesně postižené občany. Již příští rok by měly být dokončeny dvě šestibytovky pod Bílou horou. Byty stavěné s pomocí států by se neměly přidělovat tak, jako dosud dražbou nájemného. Podpořit chceme také výstavbu rodinných domků, a to tak, že chceme zainvestovat pozemky a poté je prodat. Opět zde lze využít dotace státu,“ řekl sociálně demokratický kandidát Oldřich Jašek.

Sociální demokraté se budou také zasazovat o to, aby lidé přestali podnikat v bytech a začali využívat nebytové prostory, které jsou v majetku města. „Město na tom přichází o peníze, protože hodně lidí podniká v bytech, kde platí regulovaný nájem, místo toho, aby si pronajali kanceláře. Jde o různé projektanty a podobně. Prostor k podnikání bude ve městě podle mého názoru až moc, záležet bude i na tom, zda Tatra klekne. Přihlížet budeme i k tomu, jak má podnikatel velký obrat. Pokud půjde o účetní, která si vydělá málo, v bytě ji necháme, ale ten, kdo si vydělává víc, bude muset podnikání v bytě nechat,“ řekl Jašek.

KSČM má ve volebním programu v oblasti bydlení čtyři zásadní body, které hodlá prosadit. „Za prvé zastavit privatizaci bytů v Kopřivnici tak, jak je nyní dána. Za druhé je potřeba upřesnit pravidla privatizace a zřídit poradnu pro zájemce o koupi bytu, aby věděli, že město na ně přenáší obrovskou zátěž jak finanční, tak hospodářskou, protože lidé by se o domy museli sami starat. Znovu také chceme dát k diskuzi možnosti prodeje domu jednomu zájemci. V zásadě jsme ale proti takovým prodejům. Za třetí chceme prosadit, aby byl fond rozvoje bydlení pod veřejnou kontrolou. Na fondu je nějaká částka a my požadujeme, aby každé tři měsíce bylo zveřejněno, kolik peněz bylo vybráno a k jakému účelu a kolik ve fondu přibylo. Za čtvrté chceme zastavit projekt výstavby domů v lokalitě pod Bílou horou. Zásadní chybou je, že bytové domy budou nízkopodlažní. Pokud město bude investovat do výstavby, musí stavět domy o více patrech, konkrétně mám na mysli osm až deset pater. Rodinné domky jsou tak pro pět procent lidí,“ řekl předseda kopřivnických komunistů Miroslav Veselý.

Lidovci míní, že v oblasti bydlení je potřeba zjednodušit prodej bytů tak, aby se privatizace konečně rozjela. „Jinak nebudeme mít ani na opravy jiných domů. Podpoříme i prodej celých domů jednomu majiteli, ale přednost budou mít jednotliví nájemníci. Cenu budeme posuzovat jednotlivě případ od případu,“ řekl lídr lidovců Alois Janek.

Republikáni tvrdí, že v každém případě by se měla udělat důkladná inventarizace bytů. „Měli bychom zjistit, v kolika bytech nikdo nebydlí a drží ho třeba pro děti, až vyrostou. Pokud se budou stavět nové byty, měly by se sdružovat investice. Samostatně totiž na vystavění bytu nemá ani občan, ani město. Několik bytů by se možná dalo získat i přebudováním někdejších internátů,“ řekl republikánský kandidát Václav Maleňák.


Bytové oblasti rozumím nejlépe, vzkazuje Pešlová

K o p ř i v n i c e (tom) - Bytové oblasti rozumím ze všech dnešních zastupitelů nejlépe, vzkazuje voličům Marie Pešlová, která založila volební stranu, v níž je kandidátem jen ona sama. „Moje návrhy jsou zamítány a přitom příklady z jiných měst nasvědčují tomu, že to jsou dobré návrhy,“ říká Pešlová. Na otázku, co navrhla v jiných městech, však odpovídá, že nic. Její jakási širší verze volebního programu, který Pešlová poskytla redakci, obnáší řadu bodů, co hodlá prosadit, pokud je tázána na podrobnosti říká: „Majetková správa má podávat takové informace. Ta má zjišťovat, ve kterých městech je co dobrého“. Poskytnutý program, s nímž jde Pešlová do voleb, obsahuje v oblasti bydlení i body jako je podpora kulturních aktivit, sportu či výsadba zeleně.


Nájemné musí být sociálně únosné

K o p ř i v n i c e (tom) - Postoje ODS v otázce výše nájemného v obecních bytech nejsou populární. „Můžeme je později korigovat například s ohledem na vysoký nárůst nezaměstnanosti. Za normálních okolností jsme pro rychlou míru deregulace, protože dokud se byty nestanou běžným zbožím, pořád budeme narážet na všechny problémy, které s tím souvisí,“ řekl Josef Jalůvka, který je na špici kandidátky ODS.

Výše nájemného by se měla podle komunistů stanovit mimo jiné podle toho, ve které části Kopřivnice dům stojí. „Na konci sídliště Sever by mělo být nájemné nižší, než v centru města ve stejném bytě. Přihlížet by se mělo také k hlučnosti v okolí domu a podobně. Nájem by měl být také odstupňován podle toho, jak vysoké jsou příjmy obyvatel,“ míní lídr KSČM Miroslav Veselý.

Republikán Václav Maleňák řekl, že výše nájemného by měla být úměrná hodnotě naší práce. „Jsme pro zvyšování nájmů, ale musí růst i výdělky. Záleží také na nezaměstnanosti a celkové sociální situaci obyvatel ve městě,“ uvedl Maleňák.

„Za situace, která je dnes v Kopřivnici, nedoporučujeme zvyšovat nájemné,“ řekl sociálně demokratický kandidát Oldřich Jašek. „Kdyby u nás byly průměrné platy dvacet tisíc, byli bychom pro zvýšení nájmů. Na druhé straně ale bude časem potřeba stanovit nájemné ekonomické. Ale já dnes nevěřím ani tomu, že vláda sociální demokracie umožní další zvyšování nájmů,“ podotkl Jašek.

Lídr lidovců Alois Janek říká, že „majitelé rodinných domků platili za bydlení vždy více, než nájemníci v obecních bytech. Já jsem pro to, aby se ceny rychle narovnaly,“ řekl Janek.


Neplatiče čeká stěhování do holobytů

K o p ř i v n i c e (tom) - Notorické neplatiče nájemného čekají po volbách kruté časy. Všichni kandidáti do zastupitelstva jim totiž slibují vyhlášení války.

„Přes naše poslance chceme iniciovat takovou úpravu zákonů, aby neplatiči mohli být snadněji než nyní vystěhováni. Lidé, kteří přestanou platit z důvodu ztráty zaměstnání nebo z důvodu, za který nemohou, půjdou z bytu také pryč, ale přechodně jim nabídneme lepší malometrážní byty než neplatičům, kteří neplatí úmyslně. Těm přidělíme nanejvýš holobyty se společným záchodem a studenou vodou,“ řekl kandidát ČSSD Oldřich Jašek.


Kandidáti mají vize o spoustě nových bytů, ale budou liché

K o p ř i v n i c e (tom) - Názory stran na to, kolik by se v Kopřivnici mělo ročně postavit nových bytů, nejsou jednoznačné.

Otázka, kolik by se mělo ročně stavět nových bytů, přivedla lídra ODS Josefa Jalůvku do rozpaků. Nakonec řekl, že dnes se to nedá přesně říct, protože do jisté míry to bude ovlivněno bytovou politikou, finančními možnostmi města a fluktuací v Kopřivnici. „Pokud vycházím z optimistické vize, že lidé budou mít práci v Kopřivnici a budou mít zájem se do Kopřivnice stěhovat, tak by mělo být každoročně připraveno k nastěhování včetně nové zástavby rodinných domků čtyřicet až padesát bytů,“ uvedl Jalůvka. V případě, že by se lidé začali z města stěhovat, protože zde ztratí naději na sehnání zaměstnání, nebude problém bytů podle Jalůvky aktuální.

„Ročně by se v Kopřivnici mělo stavět padesát až šedesát nových bytů,“ řekl lídr komunistů Miroslav Veselý.

Republikáni tvrdí, že ročně by město mělo stavět dvacet až třicet bytů.

Nejsmělejší vize mají lidovci. Ti si představují, že v Kopřivnici by se každý rok mělo stavět řádově sto až dvě stě bytů. Řekl to jejich kandidát Jaroslav Šula.

Současný místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar, který měl v tomto volebním období bytovou oblast na starosti, však řekl, že plány všech stran jsou v otázce nové bytové výstavby jen lákadlem voličů. „Představy některých kandidátů značně převyšují provozní rozpočet města. Lidé by si neměli dělat naděje, že jim někdo postaví dostatek nových bytů. Šlo by to, kdyby se z rozpočtu neplatilo nic jiného,“ řekl Kunčar.


Připojujeme se ke Dnům otevřených dveří ve městě Kopřivnici, které ...

Toto oznámení najdete na budovách institucí a firem, které vám poskytnou možnost poznat podmínky jejich práce.

V pondělí 5. října 1998 máte možnost navštívit v době od 13 do 18 hodin: Správu sportovišť - všechna sportoviště, základní školy: náměstí, E. Zátopka, Dr. M. Horákové, Alšova, 17. listopadu, Mniší, sv. Zdislavy, zvláštní školu; Dětské centrum, Azylový dům Halina, klub Kamarád, DDM, SPŠaOA; mateřské školy: Pionýrská, I. Šustaly, Záhumenní, Česká, Z. Buriana, Kpt. Jaroše, Krátká, Jarní, Lubina, Mniší, Vlčovice, Francouzská a speciální; muzeum Fojtství. V tento den lze poprvé navštívit rovněž kancelář poslance Parlamentu ČR ing. Josefa Jalůvky na Štefánikově ulici 58 (přízemí) v době od 8 do 18 hodin.

V úterý 6. října 1998 v době od 8 do 18 hodin si můžete prohlédnout: Městský úřad Kopřivnice, Kabelovou televizi, Kopřivnické noviny; SLUMEKO - třídírnu, Komerční banku Kopřivnice - jen halu, Českou spořitelnu - jen halu, firmu Ludvík Moravia, s. r. o. - jen otevřené prostory, Institut svazu průmyslu Kopřivnice (v budově Domu podnikatelů), Foto Moravu - jen prodejny. Od 8 do 15 hodin je otevřeno CPR, s. r. o. Od 14 do 18 hodin ZUŠ Zd. Buriana - jen kolektivní kroužky.

Tatra Kopřivnice, a. s., se k této akci připojí prezentací produkce před správní budovou firmy, která proběhne 6. října.


Také lidovci se chtějí zasadit o větší zaměstnanost

K o p ř i v n i c e (tom) - Obyvatelé Kopřivnice mají téměř stoprocentní jistotu, že míra nezaměstnanosti nedá spát budoucím zastupitelům, ať budou volit kohokoliv. O tom, zda nezaměstnaným budou předvolební sliby co platné, se však dnes můžeme jen dohadovat.

Nicméně i lídr lidovců Alois Janek míní, že pro sociální smír ve městě je naprosto stěžejní situace v Tatře. „K tvorbě pracovních míst chceme využít všechny možnosti městských orgánů, ale chceme také oslovit státní instituce a investory. Chceme být nápomocní vytvoření institutu veřejných prací. Podle nás by neměli mít nezaměstnaní nárok na sociální dávku, dokud si neodpracují určité množství veřejných prací,“ řekl Janek.

Ve vztahu ke starým občanům chtějí lidovci v maximální míře podpořit výstavbu domova důchodců. „Budeme vytvářet situace, aby stát pomohl stavbu domova důchodců dotovat. Míníme zřídit i charitní domov, který by zaplnil mezeru mezi domem s pečovatelskou službou a domovem důchodců. Chtěli bychom vytvořit i poradní orgán pro otázky Romů. Měli by v něm být právě Romové, já jsem již s nimi navázal kontakty a tito lidé jsou ochotni být radnici nápomocní. Očekáváme, že počet Romů poroste a budou s nimi problémy,“ tvrdí Janek.

Za velice nutné považují kandidáti KDU-ČSL i otázku terénních pracovníků, kteří se budou věnovat mládeži. „Myslíme si, že město by mělo mít tyto pracovníky alespoň tři. Předpokládáme, že by šlo o zaměstnance města. Streetworkeři, zaměstnávání okresním úřadem, neplní své poslání tak, jak by měli, stejně jako protidrogové centrum,“ podotkl Janek.

Republikáni se chtějí po volbách, pokud uspějí, zaměřit na nejnižší sociální vrstvy. „Tito lidé by měli mít slevy na některé akce, měli by na Mikuláše dostávat nějaké dárky a podobně,“ řekl Václav Maleňák.

V oblasti dopravy se republikáni chtějí podle Maleňáka zasadit „o vybudování budek na autobusových zastávkách, ať lidé nečekají na autobus v dešti“.

V oblasti dopravy lidovci voličům slibují opravu ulice Štramberské, které velká část Kopřivničanů podle nich říká tankodrom. „Vzhledem k bezpečnosti dopravy by se mělo přistoupit k realizaci výstavby kruhových objezdů na křižovatkách ulic Obránců míru, Školní, Francouzské a u radnice. Dotáhnout by se měla i parkoviště na Severu a u hokejky,“ řekl bezpartijní kandidát na kandidátce KDU-ČSL Jaromír Maroň.

Podle dalšího lidoveckého kandidáta Jana Jalůvky, by se měla pozornost věnovat i stavu komunikací v místních částech. „Jde nám zejména o opravu komunikace v Mniší, která vede směrem na Paseky. Lépe zajistit by se měla i bezpečnost na komunikaci směrem na Měrkovice,“ řekl.

Samostatná kandidátka Marie Pešlová voličům nabízí, že bude podporovat v sociální oblasti a v dopravě prakticky všechny návrhy, které budou rozumné.


Studenti si vymýšleli odpovědi do dotazníků

K o p ř i v n i c e (dam) - Sociologický průzkum, který právě v Kopřivnici probíhá a jehož výsledky by měly být známy každým dnem, zřejmě nepodá příliš pravdivý obraz o postojích zdejších obyvatel. Kopřivnické noviny totiž zjistily, že tazatelé si část dotazníků, které mají vyplňovat respondenti, vyplňují sami.

Průzkum pro město provádí Marketingová laboratoř Ostrava a radnice za něj zaplatí téměř sto tisíc korun. Vyplňování dotazníků pro laboratoř prováděli studenti vyšších ročníků místní průmyslovky. Mnozí ze sedmdesáti těchto neprofesionálních tazatelů tak svým přístupem negativně ovlivnili výsledky výzkumu.

Podle skladby obyvatelstva, zjištěné v matrice radnice, se určí, jaké procentuální obsazení v populaci tvoří lidé různých stupňů vzdělání, pohlaví, věku a podobně. Tyto proporce se posléze přenesou do zmenšeného měřítka, v případě tohoto výzkumu asi sedmi set obyvatel. Vzorek lidí, kteří pak odpovídají, musí ve své skladbě odpovídat reálné situaci v celé městské populaci. „Kontrolními mechanismy jsme museli vyřadit asi třináct záznamových listů, ale to je zcela běžné. Zkreslení se pohybuje v rozmezí pěti až osmi procent. To se při konečné interpretaci výzkumu velmi snadno pozná. Krajní hodnoty se vždy ruší a tak vzniká zábrana proti subjektivizaci hodnocení,“ tvrdí šéf marketinkové laboratoře Juraj Hon.

Na základě určitých znaků, které marketingová laboratoř sleduje, aniž by o tom její tazatelé věděli, jako například opakování některých jevů, používání stejných odpovědí a dalších, se provádí vytřídění a minimalizace subjektivního pohledu. „Stoprocentní odstranění však není možné a je dána určitá tolerance, se kterou je nutno pak počítat,“ uvedl ředitel marketingové laboratoře. „Je jisté, že kdyby tento průzkum dělali naši zaměstnanci, tak by jeho věrohodnost byla vyšší. Ovšem je třeba si uvědomit, že by se tím celý průzkum značně prodražil. To by znamenalo, že by za takový výzkum město zaplatilo asi dvě stě deset tisíc korun. Zatímco tak ho výzkum přijde na 90 až 100 tisíc,“ vysvětlil Hon. Agentura by prý samozřejmě raději volila profesionálnější postup.

„Pokud by se něco takového, jako je neprofesionální přístup tazatelů potvrdilo, bude město vyvíjet na agenturu odpovídající tlak,“ řekla tisková mluvčí kopřivnické radnice Milada Podolská.

Zpřesněním výsledků výzkumu, který laboratoř v Kopřivnici provádí, by měla být jeho druhá část. Ta by místo na jednotlivce měla být zaměřena na celé rodiny. „Předem vytipované rodiny budou navštíveny našimi vyškolenými tazateli,“ uzavřel Hon.


V mateřských školkách jsou volná místa

K o p ř i v n i c e (tom) - V tomto školním roce nastoupilo 370 žáků do patnácti prvních tříd. „V této chvíli jsou tedy naplněny všechny základní školy s výjimkou Základní školy v Lubině. Výrazný obrat však nastal v naplněnosti mateřských školek. Poprvé se letos stalo, že bylo vyhověno všem žádostem o zařazení dítěte do školky a ještě jsou stále volná místa,“ řekla mluvčí kopřivnické radnice Milada Podolská..


Škola vytvoří podmínky pro postižené děti

K o p ř i v n i c e (tom) - Na Základní škole na Alšově ulici budou vytvořeny podmínky pro integraci postižených dětí. Tento návrh vzala minulý týden na vědomí městská rada. Půjde o děti tělesně postižené a při výběru školy k tomuto programu výuky bylo přihlédnuto k blízkosti dětského centra, kam postižené děti před zahájením školní docházky chodily.


Kopřivnice má vystoupit ze Sdružení měst

K o p ř i v n i c e (tom) - Městská rada doporučila zastupitelům, aby schválili vystoupení Kopřivnice ze Sdružení měst severní Moravy a Slezska. Uvedla to mluvčí radnice Milada Podolská s tím, že členství ve sdružení po prodeji akcií plynáren a energetiky již není účelné.


Na hřištích budou také lezecké stěny

K o p ř i v n i c e (dam) - Dovybavení dětských hřišť mezi panelovými domy dovednostními stěnami je jeden z projektů, který by měl být součástí balíku projektu na prevenci kriminality ve městě. „Mělo by jít o dřevěné stěny do výšky maximálně tří metrů, na kterých by byly umístěny různě velké úchyty a výstupy umožňující lezení. Celé zařízení bude doplněno také řetězovými a lanovými lávkami, kovovými a dřevěnými madly a podobně,“ řekla kopřivnická manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová. Vybudování stěn by mělo přijít na 270 tisíc korun, 240 tisíc požaduje město po ministerstvu vnitra.


Majitel Favey neví, kdy rozjede výrobu v někdejším chudobinci

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Kdy budou dokončeny všechny práce a rozjede se výroba potravinových doplňků v budově bývalého chudobince za Katolickým domem v Kopřivnici, neví ještě ani spolumajitel firmy Favea, která zde chce tuto výrobu zavést.

„Stavební část prací je dnes skoro hotová a nyní dojde k montáži technologických celků. Část technologie je již na místě, ale ještě je třeba mnohé dodat, což také znamená další investice,“ řekl Karel Myšák spolumajitel firmy Favea. Prodloužení doby realizace provozu má podle Myšákových slov na svědomí také to, že dodavatel zmíněných technologií je samotná firma Favea. „Faveu neživí výroba potravinových doplňků, ale právě montáže technologie takzvaných ’čistých prostor’. A v současné době máme množství zakázek jak v republice, tak i v zahraničí,“ vysvětlil Myšák.

Alespoň část výroby by Favea chtěla rozjet na přelomu roku. Nic však prý není jisté. Firmě Favea zároveň patří i sousední Zemanství. Tam měla podle někdejších plánů firmy vzniknout stylová restaurace. „Bude tady také sídlo firmy, kdy se ale začne s rekonstrukcí, záleží na penězích,“ uzavřel Myšák.


Kultura

Pražští herci přijedou s komedií Vysoká hra

K o p ř i v n i c e (dam) - Již druhé divadelní představení pražského divadla v této sezoně je připraveno na následující středu 7. října. Od půl osmé večer se na jevišti velkého sálu kulturního domu začne odehrávat detektivní komedie proslulého francouzského autora Roberta Thomase ’Vysoká hra’.

Tuto komedii má na svém repertoáru, již asi pět let, soubor složený z mnoha známých hereckých osobností. V hlavní dvojroli se objeví Pavel Trávníček, který představení zároveň i režíroval, v druhé pánské dvojroli je obsazen Ivan Vyskočil. Další dvě, tentokrát dámské role, ztvární Dana Bartůňková. Na jevišti se rovněž objeví také Markéta Hrubešová a Josef Šebek.

Tento soubor sice již v tomto složení působí delší dobu, ale až nedávno získal také vlastní scénu. Tou se stalo bývalé Divadlo hudby v Opletalově ulici nedaleko Václavského náměstí v Praze.

„V tomto novém divadle jsme začali patnáctého září tohoto roku, takže je to vlastně žhavá novinka,“ řekl jeho nový majitel Pavel Trávníček. Na repertoáru divadla je kromě Vysoké hry také Vražedné dědictví aneb Bastardi, v obou těchto hrách se objevoval i další člen souboru Josef Bek.

„Nyní hrajeme ještě další komedii Monsieur Amadéeé a ještě v této sezoně bychom rádi uvedli Mrazíka v muzikálové formě,“ plánuje Trávníček. „Chceme v našem divadle hrát hry podobného typu, takzvané bulvární divadlo,“ dodal.

Ve stejném duchu je napsána i Vysoká hra. Její autor, který začínal jako herec a postupně se vypracoval v uznávaného dramatika, je jedním z nejlepších autorů tohoto žánru. Z jeho pera vzešla například také známá hra Mandarinkový pokoj.

„Vysoká hra je vtipná, zábavná s detektivní zápletkou. Byla napsána v období, kdy autor v každé své hře použil minimálně jednoho dvojníka, což je doslova studnicí nepřeberného množství humorných situací. Také to vyžaduje, aby tyto postavy hrál jeden herec. Sám autor dokonce své hry hrál mnohdy úplně sám. Myslím, že jde skutečně o skvěle napsanou věc,“ tvrdí představitel hlavní role Trávníček.

Vysoká hra je prý představením, kde je každý z diváků přesvědčen, že zná jeho závěr již předem, nakonec jsou však všichni překvapeni.


Na setkání seniorů vystoupí městská dechovka a Devětsil

K o p ř i v n i c e (dam) -V průběhu tradičního seniorského odpoledne v kopřivnickém kulturním domě vystoupí velké množství uměleckých souborů. Setkání seniorů se letos uskuteční první říjnovou sobotu ve velkém sále a jeho začátek je naplánován na šestnáct hodin.

Hlavní důraz je kladen na taneční vystoupení. V průběhu akce se představí hned čtyři taneční soubory. Na programu je vystoupení taneční skupiny Zdeňky Havlové a své číslo zatančí děti z třídy Drahomíry Vraspírové Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Taneční vystoupení budou jak na hudbu klasickou, tak i moderní. Naplánováno je i vystoupení dvou souborů moderního tance, a to skupin Clan a Yum.

O hudební produkce se bude starat Městský dechový orchestr Kopřivnice pod vedením dirigenta Aloise Hrnčárka a značně menší hudební seskupení Devětsil hrající folk.


Trumpetista Hromádka zahájil sezonu

Foto 5

K o p ř i v n i c e - Koncertem Pavla Hromádky, Marcela Liptáka a Taťány Lomako začal minulou středu již třiatřicátý ročník Kruhu přátel hudby.

Tento koncert se poprvé konal v kinosále, který posluchači překvapivě zaplnili téměř celý, zatímco v uplynulé sezoně se jich na koncertech málokdy objevilo takové množství lidí, aby zaplnilo podstatně menší hlediště hudebního salonku.

Jestli je příčinou zvýšení návštěvnosti nápad pořadatelů přiřknout každému z nich patrona, se dozvíme až při dalších koncertech, neboť tentokrát svou roli sehrála nejen záštita Základní umělecké školy z Příbora, ale i fakt, že Pavel Hromádka pochází z Kopřivnice a oba další interpreti působí nedaleko.

Nabitý program koncertu, v jehož průběhu zaznělo celkem devět skladeb, zahájil právě Hromádka, který společně s Taťánou Lomako, za klavírem, zahrál tři věty Koncertu Es dur pro trubku a klavír Josefa Haydna. V této ukázce klasicistní hudby se ještě trumpetista dopustil několika drobných chyb, v dalších skladbách však předvedl již vynikající, a přestože technicky náročnou, naprosto bezchybnou hru. V druhé skladbě večera se již kromě klavíristky, která pódium neopustila ani jednou, představil i flétnista Marcel Lipták. Ten, kromě Sonatiny pro flétnu a klavír Jana Nováka, zahrál ve svých vystoupeních dvě fantazie a témata slavných oper. První z nich byla Lohengrinova fantazie pro flétnu a klavír od Willhema Poppa a druhá z pera Francoise Borneho čerpala z melodií Bizetovy Carmen.

Třetí skladbou a zároveň asi i vrcholem celého koncertu byly Variace na Benátský karneval Jeana-Babtiste Arbana. V této skladbě Pavel Hromádka rozptýlil jakýkoliv náznak pochybnosti o jeho vysokých uměleckých kvalitách. Nesmírně náročnou skladbu zahrál naprosto brilantně. V některých okamžicích odkrýval netušené možnosti nástroje a vyvolával pocit, že na pódiu je více než jen jedna trubka. Po tomto náročném kuse ještě v jeho podání zazněla skladba Sometimes I feel like a Motherless Child, ve které byla jasně zřejmá černošská hudební tradice, ze které se vyvinul Jazz, tradiční Irskou skladbu a známý Let čmeláka Nikolaje Rimského - Korsakova.

David Macháček


V KDK chystají několik přednášek

K o p ř i v n i c e (dam) - Stále častěji se na programu místního kulturního domu objevují přednáškové pořady. Například v tomto měsíci jsou připraveny hned tři.

První z nich bude zítřejší setkání s astronomem a známým populizátorem tohoto vědního oboru Jiřím Grygarem. Pod titulem ’Novinky z astronomie’ bude mluvit hlavně o objevech z poslední doby. Jen o čtyři dny později je na programu beseda o drogách. Poslední přednáška bude zaměřena cestopisně. O Nepálu, Indii a Tibetu přijedou vyprávět Jana a Pavel Kneblovi.


Mnohé z grantů, které město přidělilo, jsou dodnes nevyužity

K o p ř i v n i c e (dam) - Na tento rok město přidělilo téměř desítku grantů, jejichž prostřednictvím alespoň částečně financovalo některé kulturní akce a projekty v Kopřivnici.

Mnohé z nich, jako festival Kopřivěnka, kopřivnická Želva, přehlídka Kafka či přednášky a výstavy v muzeu na Fojtství se již uskutečnily. Také divadelní spolek Gaudeamus na své představení Příběh čtvrtého z mudrců získal pětitisícovou částku, kterou využil na osvětlení a výrobu kostýmů a části kulis.

Přiřčeného grantu se vzdala jen Soukromá umělecká škola MIS music, a to z toho důvodu, že nemá dostatek prostorů a finančních prostředků, aby realizovala přípravu svého dalšího muzikálu.

Přesto existuje ještě několik organizací, kterým byly peníze z grantu poskytnuty, ale zatím nebyly příslušné projekty realizovány.

Například Filmový klub Kopřivnice dostal na natáčení svých snímků grant města ve výši pěti tisíc korun. Za tyto peníze se již podařilo natočit snímek meditace, který bylo možné vidět i v programu Kabelové televize Kopřivnice. Dalším filmem je reportáž z rockového festivalu Letní rockové šlahouny, ten mohli také Kopřivničané zhlédnout na kabelové televizi. Zatím posledním, dokončeným snímkem, je Sanguis. Ten by měl být podle tvůrců filmem o degradaci sexu a mezilidských vztahů. „Momentálně pracujeme na dokončování dokumentu o muži, který je ve svých třiapadesáti letech na mateřské dovolené,“ řekl jeden ze členů klubu Zdeněk Till.

Filmem, který dostal grant pouze na svou realizaci bude snímek Miroslava Hofmanna O návratu člověka ze dna společnosti. Tento film by měl mapovat jeden den některého z kopřivnických bezdomovců. „Člověk, se kterým jsme na tento film počítali, bohužel umrznul a proto musíme sehnat někoho jiného. Problém je, že s těmito lidmi se jen velmi těžko komunikuje,“ uvedl Hofmann. Snímek by však měl být hotov do konce tohoto roku.

Dalším dosud nerealizovaným projektem je vydání dětských literárních a výtvarných prací. „Chystáme literární soutěž a výtvarnou soutěž o nejlepší ztvárnění loga městské knihovny. Nejlepší práce pak chceme vybrat a vydat je v podobě almanachu,“ řekl ředitel kulturního domu a autor projektu vydání almanachu dětských prací Vladan Jílek. Kolik bude almanach mít stránek, je otázkou peněz. Jisté ale je, že bude hotový v prosinci tohoto roku.

Sdružení Blud chtělo děti seznamovat se starými řemesly, zatím už proběhlo setkání s řezbářem, platýřem a několika dalšími řemeslníky. „V nejbližší době ještě chceme uspořádat dny o kovářství a tkalcovství. Vzhledem k tomu, že se nám akce podařilo zajistit levněji, chystáme se část prostředků městu vrátit,“ řekl Richard Hodulák ze sdružení Blud.


Odpoledne i večer se budou promítat Akta X

K o p ř i v n i c e (dam) - V tomto filmovém týdnu plátno kina zcela opanuje první filmové zpracování populárního televizního seriálu Akta X. Promítání tohoto snímku zařadil dramaturg distribuční firmy Bonton na odpolední i večerní přestavení, zatímco nedávno uvedený Armageddon se promítal jen večer. Zájem o tento snímek zajistí zejména úspěch seriálu, jehož první dvě řady se staly trhákem ve většině zemí světa.

Seriál, jehož příběhy si zahrávají s nejtajnějšími obavami člověka a jejich mírným odkrytím navozují zneklidňující atmosféru, jsou plné setkání s nevysvětlenými jevy všudypřítomnou vládní konspirací. V tom všem se pohybuje dvojice neobyčejně populárních agentů FBI Fox Mulder a Dana Scullyová (David Duchovny a Gillian Andersonová). Film, který přichází do kin, by měl seriálu vrátit jeho původní dynamiku a také osvětlit mnoho nejasností a vysvětlit i Mulderovu ’údajnou’ smrt.

Příběh začíná v Dallasu, kde agenti při vyšetřování pumového útoku narazí na záhadného chlapce. Nakaženého novým smrtícím virem. S tímto virem mimozemského původu se již Mulder i Scullyová jednou setkali, ale až nyní se jim podaří prolomit bariéru, která více než sto padesát let skrývá pravdu o existenci UFO. Spolu s oběma agenty se podíváte do supertajných zařízení nejen na americkém středozápadě, ale i v krajině věčného ledu.

Film byl natočen v přestávkách realizace jednotlivých bloků seriálu a jeho tvůrci jsou až na několik výjimek také totožní. Scénář napsal Chris Carter, režíroval Rob Bowman a hudbu složil Mark Snow.

V úterý 6. října začne v Kopřivnici fungovat slibovaný Filmový klub. Jeho prvním představením je promítání filmu Obchod na korze. Tento snímek, který v roce 1965 natočila dvojice režisérů Ján Kadár a Elmar Klos, je legendou československé filmové tvorby a patří do skupiny filmů ze šedesátých let, které se dodnes hrají nejen u nás ale i v zahraničí, kde jsou oblíbenější než současné české snímky.

Kadár s Klosem spolu natočili velké množství oblíbených snímků. Mezi nejznámější patří Hudba z Marsu (1955), Tři přání (1958) nebo Českou televizí nedávno uvedený Smrt si říká Engelchen. Právě s posledně jmenovaným má Obchod na korze mnoho společného. Mimo to, že oba snímky se odehrávají za druhé světové války, jedná se v obou případech o drama.

V malém městečku na východním Slovensku věnuje místní funkcionář Hlinkovy strany arizační dekret na obchod staré židovské ženy svému švagrovi. Dobrosrdečný Tono, kterého neopakovatelným způsobem zahrál Jozef Kroner, však není sto staré ženě vysvětlit, co se s ní děje, ani neví, jak ji zachránit před vyhlídkou vyhlazovacího tábora. Snímek si získal velkou mezinárodní proslulost a dokonce je prvním naším filmem, který získal Oskara. U nás se však dlouhou dobu nepromítal z toho důvodu, že režisér Kadár emigroval.

Také kino Vláček rozjíždí po prázdninách znovu svou činnost první pohádkou, kterou mohou děti se svými rodiči vidět, Pohádkou o Malíčkovi, která se bude promítat v neděli čtvrtého desátý odpoledne a o týden později je pro nejmenší připraveno Ukradené sluchátko.


Dr(o)bečky z knihovny

MĚSTSKÁ KNIHOVNA vyhlašuje pro žáky zákl. a stř. škol tyto soutěže:

A) literární soutěž v próze a poezii na téma

Život v našem městě

Témata okruhů pro prózu jsou:

Moje zvíře a zvířátko
Moje první lásky
Moje sportovní úspěchy
Moje průšvihy
Moje město v roce 2100

Témata pro poezii neurčujeme - jsou libovolná.

B) výtvarnou soutěž

o nejzajímavější návrh loga knihovny

Logo knihovny je jednoduchý znak či obrázek, který vtipně vystihuje funkci knihovny, význam knih a podobně.

Podmínky soutěží se dozví žáci na svých školách. Termín nejzazšího odevzdání je 6. 11. 1998. Práce vyhodnotí odborná porota. Nejlepší z nich odměníme zajímavými cenami. Kromě toho budou všechny práce vystaveny v kulturním domě, kde se s nimi může seznámit široká veřejnost. Ta zároveň určí, které práce se jí nejvíce líbí. Nejúspěšnější dílka budou seřazena do almanachu a vydána u příležitosti oslav 50. výročí povýšení Kopřivnice na město.


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 1. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Tajemné konspirace, nevysvětlené záhady, paranormální jevy, setkání s budoucností, agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová - to jsou v kostce atributy prvního celovečerního filmu se značkou Akta X. Jde o kompletní novinku, ve filmu není použita jediná sekvence, jediný záběr z TV seriálu ani ze série vydávané na videokazetách. Do 12 let nepřístupný

Pátek 2. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 16.30 hodin na přednášku Novinky z Astronomie RNDr. Jiřího Grygara

Sobota 3. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Do 12 let nepřístupný

V Kulturním domě Kopřivnice se v 16 hodin uskuteční Seniorské odpoledne. Program: MDO Kopřivnice, hudební soubor Devětsil, taneční soubor Step klub, taneční soubor Clan, taneční soubor Z. Havlové, taneční soubor YUM a vystoupí žáci ZUŠ Zdeňka Buriana

Neděle 4. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na ruský pohádkový příběh Pohádka o Malíčkovi. V 17.30 a 20 hodin uvede KINO PULS akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční sci-fi Mortal Kombat II. Druhé pokračování akční fantazie, založené na populární videohře. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 5. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Do 12 let nepřístupný

Úterý 6. října

Kino Puls uvede v 19.30 hodin uvede film Obchod na Korze, Československo 1965. Film o nemožnosti kompromisu se zlem, o slabosti, strachu, nevědomosti a hlouposti jako živné půdy pro hlasatele násilí. V hl. roli J. Króner, I. Kaminska (v rámci filmového klubu)

Kulturní dům Kopřivnice ve spolupráci se ZŠ sv. Zdislavy pořádá v 17.30 hodin besedu o drogách Nemyslete si, že se vás to netýká.. Určeno především pro rodiče. (hudební sál KD)

Středa 7. října

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Vysoká hra - R. Thomas. Proslulá detektivní komedie plná šarmu, vtipu a humoru, hrají přední pražští herci P. Trávníček, I. Vyskočil, M. Hrubešová, D. Bartůňková a J. Šebek

Čtvrtek 8. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi USA Armageddon. K Zemi se řítí obří asteroid a katastrofu může odvrátit pouze riskantní záchranná akce... V hl. roli B. Willis

Pátek 9. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi USA Armageddon

Sobota 10. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi USA Armageddon

Neděle 11. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na české pohádkové pásmo Ukradené sluchátko. V 17.30 a 20 hodin uvede KINO PULS akční sci-fi USA Armageddon

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin uvede akční film Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný


Užitečný bude vysílač, ale jaký bude přínos rozhledny na Bílé hoře?

Po přečtení Kopřivnických novin ze 17. září 1998 jsem se rozhodl napsat Vám svůj názor na připravované stavební aktivity v našem městě.

Ještě máme v živé paměti tolik diskutovaný a podle mého soudu hloupý projekt na přeměnu přehrady Větřkovice v ’ráj turistiky’. Pevně věřím, že od stavby hotelu, letiště, šaten a dalších betonových nesmyslů v tak pěkném prostředí bylo již definitivně upuštěno. Teď však vznikají další dva projekty podobného rázu.

Prvním z nich by měla být rozhledna na Bílé hoře!? Ve městě, kde nejsou peníze na výstavbu bytů ani na údržbu stávajícího bytového fondu, kde jeden obchod za druhým přechází do rukou vietnamských prodavačů levného zboží, kde není slušná restaurace, v níž si člověk nebude připadat jako v nádražním bufetu a kde nebude okrádán personálem (běžné v červené restauraci P Beam), mají najednou zastupitelé odvahu investovat šest i více milionů korun do rozhledny.

Užitečný bude vysílač, ale jaký bude přínos rozhledny? K tomu, abychom viděli - dej Bůh ještě dlouho - kouřící komín Tatry, nám stačí upravit vyhlídku na Šostýně. Zároveň ještě budeme moci obdivovat nezměrnou práci restaurátorů - dobrovolníků při rekonstrukci hradu.

Vůbec nechápu k čemu budou dvě rozhledny Štramberku?

Druhým ’duchaplným’ počinem se má stát výstava obchodně-administrativní budovy v prostoru zatravněné plochy mezi hotelem P Beam a muzeem.

Pane architekte Šmíde, proč se chcete zbavit jediných zelených ploch v srdci města? Proč vypisujete veřejné soutěže na zástavbu zelené plochy mezi nákupním střediskem MANA a KDK? Prosím, nepodléhejte tlakům na naplnění obecní kasy z daní za nové objekty?

Vy všichni, kteří jste od nás obyvatel města dostali mandát rozhodovat, vzpomeňte na slova písně skupiny Katapult: „A co děti? Mají si kde hrát?“.

Za pár let uvidí z Vaší rozhledny pouze asfaltobetonovou džungli!

Jiří Gavlas


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 1. 10. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 2. 10. 6 - 9, 13 - 15, 17.30 - 22, so 3. 10. 12 - 22, ne 4. 10. 9 - 19, po 5. 10. zavřeno, út 6. 10. 18 - 21, st 7. 10. 18 - 21, čt 8. 10. 13 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: ženy: út a čt 15 - 21 hod., muži: st 15 - 21 hod. a pá 15 - 22 hod., společná: so 14 - 22 hod.

Hokej: čt 1. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín, so 3. 10. v 17 hod. Karviná - HC Kopřivnice, čt 8. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Přerov, so 11. 10. v 17 hod. Uničov - HC Kopřivnice (II. liga muži)

Bruslení veřejnosti: so 3. 10. 14 - 15.30 hod., ne 4. 10. 19 - 20.30 hodin - diskotéka na ledě

Malá kopaná Kopřivnice: so 3. 10. 8 - 13 hod. 3. liga (IV. turnaj), ne 4. 10. 8 - 15 hod. 1. liga (IV. turnaj), so 10. 10. 8 - 15 hod. 2. liga (IV. turnaj), ne 11. 10. 8 - 16 hod. 2. kolo ligového poháru KMK

FC Kopřivnice: so 3. 10. v 9 a 10.45 hod. FC Kopřivnice - ŠSK Mikom Bílovec A (st. a ml. žáci), so 10. 10. v 9 a 10.45 hod. FC Kopřivnice - FK Baník Havířov A (st. a ml. žáci)

Házená: st 7. 10. v 17 hod. KH Tatra Kopřivnice - Plzeň (muži), so 10. 10. v 8 hod. Kopřivnice - HC Zubří (ml. žáci B), v 9.15 hod. Kopřivnice - Karviná (st. žáci B), v 10.45 hod. Kopřivnice - Ostrava (ml. žáci A), ve 12 hod. Kopřivnice - Ostrava (st. žáci A); ne 11. 10. v 8.15 hod. Kopřivnice - Hranice (ml. dor.), v 11.45 hod. Kopřivnice - HC Ivančice (st. dor.) a ve 13.15 hod. Kopřivnice - Karviná (ml. žáci B)

Kopaná v Lubině: so 3. 10. ve 13.45 hod. Lubina - Veřovice (dorost), v 16 hod. Lubina - Mošnov (muži); ne 4. 10. v 10 hod. Lubina - Veřovice (žáci)

Karate: so 3. 10. v 10 hod. se uskuteční na SOUS Kopřivnice Národní pohár žáků v karate, so 10. 10. v 10 hodin se uskuteční na SOUS Kopřivnice Národní pohár dorostu a juniorů


Výsledky

FC Kopřivnice: žáci: NH Ostrava - FC Kopřivnice mladší 4:0, starší: utkání ve 20. min. 1. poločasu ukončeno pro inzultaci pomezního ze strany domácích

Házená: ze so 26. 9., MU minižáci A: KH Kopřivnice - HC Zubří A 2:12, - Cement Hranice 16:2, - KH Zbrojovka 11:4, střelci: Palán 15, Polášek 8, Valentík 7, Bondra 3, Bartl a Baar 2; ml. žáci B: TJ TŽ Třinec - KH Kopřivnice 11:10 (5:5), střelci: Jahn 7, P. Váňa 2, Salivar 1; minižáci B: KH Kopřivnice - Valašské Meziříčí 16:3 (9:3), - Zubří 4:13 (3:4), - Rožnov p. R. 7:14, střelci: Šustala 11, Kovalák 6, Líňa 4, Ledesma a Trčka 3; z ne 27. 9., ml. žáci B: KH Kopřivnice - Tj rožnov p. R. 22:12 (12:4), střelci: Jahn 8, Seidl 5, Novák 3, Domitra, J. Stanislav a P. Váňa 2; st. dorost: Sokol Nové Veselí - KH Kopřivnice 20:32 (7:13), střelci: Štěpán 11, Machačík 8, Hanzelka 6, Gřes 3, Jalůvka 2, Bílek a Záborský 1; st. žáci B: KH Kopřivnice - SKH Ostrava 17:15 (7:8), střelci: Pěček a Kučera 5, Martínek a Lípový 3, Uher 1; st. žáci A: DTJ Polanka - KH Kopřivnice 15:18 (6:7), střelci: Bezděk 10, Peichl a Kaluža 3, Chasák 2; ml. žáci A: DTJ Polanka - KH Kopřivnice 12:9, střelci: Jakeš 3, Veřmiřovský 2, Sykala, Olšovský, Hábovčík a Domitra 1

Hokejbal Kopřivnice: II. liga: Tygr Poruba - Thunder bay Kopřivnice 0:6. Kopřivničtí hokejbalisté vstoupili úspěšně do své první sezony II. ČMHbL. Branky: 8. Merhaut, 26. a 34. Borák, 29. Smetana, 32. Lichnovský, 33. Skála. Vyloučení: 2:4, Oslabení: 0:1. Sestava: Boháč - Fabián, Smetana, Lichnovský, Harok, Merhaut, Vrbanec - Svoboda, Mach, Borák, Skála, Michálek, Polášek

Hokej: 8. třída: HC Kopřivnice - HC Poruba 7:3

Kopaná v Lubině: žáci: Bludovice - Lubina 2:2, muži: Životice - Lubina 4:2, góly: Večerek, Konvička

Volejbal: Kvalifikační turnaj oblastního přeboru starších žaček se konal 20. září v NH Ostravě. ŠSK při ZŠ 17. listopadu obsadil 1. místo ve skupině a je zařazen do první šestky oblastního poháru

Výsledky závodu Pustevny ’98 - nahoru a dolů: (I. ročník „horského“ kritéria na trati 3 000 m - 16. 9.): kat. mužů do 40 let: 1. V. Šimko (MK Kopřivnice) 10:52 min., 7. T. Jurák (MK Kopřivnice) 11:55 min.; kat. mužů do 50 let: 1. M. Přívětivý (MK Kopřivnice) 12:11 min. (celkově 8. místo), 2. J. Schwarz (Trojanovice) 13:37 min. (celkově 12.), 3. J. Kvita (MK Kopřivnice) 14:24 min. (celkově 14.), kat. mužů do 60 let: 1. J. Pobořil (Kotouč Štramberk) 13:10 min. (celkově 11.); kat. mužů nad 60 let 1. K. Piskoř (MK Kopřivnice) 12:47 min. (celkově 10.)

Z výsledků regionálního přeboru družstev mladšího žactva: 150 m chlapci: 8. F. Lukacs 21,60 s, 300 m: dívky - 3. L. Masná 47,37 s, 7. S. Hejduková 48,70 s, chlapci - 5. T. Pěnčík, 800 m: dívky - 3. L. Želázková 2:42,65 min., 4. - 5. P. Kociánová 2:43,25 min., chlapci - 1. F. Lukacs 2:28,28 min., 11. J. Lipový 2:38,28 min., 1 500 m chlapci: 3. J. Skřivánek 5:04,62 min., 4. M. Buřt 5:08,89 min., 7. J. Staník 5:10,52 min., 8. P. Zapletal 5:11,68 min., dálka chlapci: 6. J. Bolom 452, kriket: dívky - 2. M. Závodná 51,87 m, chlapci - 5. Pěček 59,12 m, koule chlapci: 11. R. Chromek 9,28, výška chlapci: 11. - 14. Staník 135 cm.

Běh Valašským Meziříčím (10 km): Z výsledků - muži: kategorie do 40 let (22 závodníků) - 1. K. David (TJ N. Jičín) 31:06 min., 2. V. Bukovjan (Jiskra Otrokovice) 31:26 min., 3. Z. Velička (Frýdlant n. Ostr.) 33:11 min.,... 10. V. Šimko (MK Kopřivnice) 35:12, 21. P. Beránek (MK Kopřivnice) 45:44 min., kat. do 50 let (15 závodníků) - 1. A. Neuwirth 32:52 min. (celkově 3. místo), 2. A. Kolařík (oba MK Kopřivnice) 34:35 min., 7. J. Kvita (MK Kopřivnice) 37:28 min., kat. do 60 let (9 závodníků) - 1. F. Holec (Hamer FM) 36:07 min., 2. J. Podmolík (Otrokovice) 36:17 min., 3. J. Bednařík 38:52 min.,.. 8. J. Harašta (oba MK Kopřivnice) 45:07 min., kat. nad 60 let (4 závodníci) - 1. K. Piskoř (MK Kopřivnice) 37:36 min.


Začátek sezony nejlépe vyšel Klowersové a Horákovi

Foto 6

P r a h a (jk) - Svou formu po letní přípravě, absolvované postupně na opavském a později i kopřivnickém ledě, si krasobruslaři kopřivnického FSC Superior mohli prověřit na prvních závodech. Vstup do sezony na Poháru Českého krasobruslařského svazu v Praze nejlépe vyšel reprezentantům Klowersové a Horákovi. Oba shodně obsadili druhé místo, přičemž Pavlína Klowersová byla po vydařeném krátkém programu s jednou menší chybou ještě čtvrtá, ve volné jízdě však zabojovala, a to ji posunulo na konečnou druhou příčku. Radek Horák, který je členem místního klubu teprve od června, je v reprezentačním výběru stejně jako Klowersová, která je jako žákyně zařazena do projektu talentované mládeže. Oba absolvovali kromě opavského soustředění i týden v Ostravě s reprezentací, kde trénovali pod vedením ruského trenéra Kudriavceva. Na domácí led se potom mohli díky vstřícnosti správy sportovišť postavit již 15. srpna.

O něco méně se dařilo Jiřímu Klowersovi, který sice po pěkně zajetém krátkém programu figuroval na druhém místě, ve volné jízdě se však projevily jeho tréninkové nedostatky a skončil tak čtvrtý. Nováčkovskou daň přestupu do vyšší kategorie zaplatil Radek Dresler, který věkově spadá ještě do kategorie mladšího žactva, v letošní sezoně však kvůli vyšší konkurenci závodí již v kategorii žáků. První závody ještě neunesl, nezajel to, co umí a skončil šestý.


Kvitová na Běchovicích šestá

P r a h a (jk) - Se zlepšeným osobním traťovým výkonem, ale ne příliš spokojena se vrátila ze 102. ročníku tradičního běžeckého závodu Běchovice - Praha kopřivnická běžkyně Renáta Kvitová. Čas 36:21 min. jí letos na této trati (10 013 m), která se běhá jako oficiální silniční mistrovství republiky, stačil na šesté místo, přičemž loni časem téměř o půl minuty horším skončila v rámci mistrovství třetí. To konečně svědčí o rostoucí konkurenci v ženských bězích.

Hned v počátku závodu se utrhlo trio závodnic, ve druhé, čtyřčlenné skupině, se držela i Kvitová. „Bylo jasné, že vedoucí trojice si to o titul rozdá mezi sebou. Snažila jsem se proto alespoň Biolkovou a Halířovou, které běžely pohromadě se mnou, udolat tempem, protože jsem věděla, že pokud se mě udrží, v závěru na ně mít nebudu. Podařilo se mi je asi dvakrát utrhnout, ale pokaždé mě zase dotáhly a v konci mi pak nedaly šanci. Po závodě mi bylo jasné, že pokud bych zvolila trochu vyšší tempo, zřejmě by ho nevydržely, celkově to však nebylo ideální, takže to skončilo, jak to skončilo,“ vyjádřila se k průběhu závodu Kvitová. Vítězkou závodu se stala teprve sedmnáctiletá Volná z Prostějova (34:35 min.) před Klimešovou z USK Praha.

Z výsledků dalších závodů: 5. září Nike women’s classic (Praha - Stromovka) - 4,5 km: 1. Halířová (Olymp Praha) 12:58, 2. Kvitová (RPG Brno) 13:12..., 6. září Velká cena Třebíč (3 km na dráze): 1. Kvitová 9:53, 15. září Ostrovská míle (Ostrov n. Ohří): 1. Šuldesová (Břeclav) 4:33, 2. Klimešová (USK Praha) 4:37, 3. Drajzajtlová (Olomouc) 4:38..... 8. Kvitová 5:02...


Děti soutěžily ve štafetách

K o p ř i v n i c e (jk) - Alespoň přiblížit se časům legendárního běžce a kopřivnického rodáka Emila Zátopka se v minulém týdnu pokoušely na tratích pět a deset kilometrů štafety složené vždy z pětadvaceti dětí jednotlivých kopřivnických základních škol. Nejblíže jeho osobním a ve své době i světovým rekordům 13:57 min. a 28:54 min. byli jak na pěti tak na desetikilometrové trati žáci ze Základní školy 17. listopadu. Snad se zde již projevuje vliv nové tělocvikářské síly v podobě vynikajícího běžce Roberta Šádka.

Dvousetmetrové úseky, které v součtu daly pět tisíc metrů, absolvovaly na oválu Základní školy Alšova děti prvních až pátých tříd. Jak se již stalo tradicí - finišmanem každé štafety, tedy i těch desetikilometrových, které běžely po čtyřistametrových úsecích starší děti, byl učitel tělocviku. Jak chutná stonožka, okusily obě vítězné štafety po doběhu, kdy si za prvenství převzaly tyto tvory ve větším a hlavně sladce piškotovém provedení.

Výsledky: Zátopkova desítka - štafeta 25 x 400 m: 1. ZŠ 17. listopadu 29:38,5 min., 2. ZŠ E. Zátopka 29:45,6 min., 3. ZŠ Alšova 30:07,1 min., 4. ZŠ M. Horákové ’A’ 32:05,4 min., 5. ZŠ náměstí 32:58,8 min., 6. ZŠ sv. Zdislavy 33:50,9 min., 7. ZŠ M. Horákové ’B’ 36:42,0 min. Zátopkova pětka - štafeta 25 x 200 m: 1. ZŠ 17. listopadu 15:12,5 min., 2. ZŠ M. Horákové15:17,4 min., 3. ZŠ E. Zátopka 15:26,0 min., 4. ZŠ Náměstí 15:30,5 min., 5. ZŠ Alšova 15:40,3 min., 6. ZŠ sv. Zdislavy 16:48,2 min.


Mladí adepti atletiky sbírali body v krajském přeboru

O s t r a v a (jk) - Mladší žactvo atletického klubu ASK Tatra Kopřivnice, které si v soutěži družstev vybojovalo jak v kategorii chlapců tak dívek postup ze skupiny do regionálního finále, se utkalo s dalšími adepty atletiky (celkem 8 družstev v každé kategorii) ve čtvrtek 24. září na vítkovickém tartanu. Konkurence byla veliká, v každé disciplíně bylo nasazováno okolo 50 závodníků. Obě družstva se pokoušela o co nejlepší umístění, přičemž ještě čtvrtá příčka by jim zajišťovala postup do celomoravského finále v Třinci. Projevily se však nedostatky v technických disciplínách. Neobsazené překážkové běhy a slabší výkony ve skocích svědčí o tom, že doménou kopřivnické atletiky byly a zřejmě i nadále budou běhy.

Výborně si vedl Ferenc Lukacs na osmistovce, kterou vyhrál v novém osobním rekordu 2:28,28 min. Nechybí mu rozhodně ani rychlost, což dokázal svým vítězstvím rozběhu stopadesátky, celkově mezi sprintery specialisty obsadil osmou příčku. Patnáctistovka byla přímo bodovou žní - na konto přibyly třetí místo Skřivánka, čtvrté Buřta, sedmé Staníka a osmé Zapletala. Na osmistovce dívek klub také sklidil solidní umístění. Lucie Želázková až v posledních metrech závodu přišla o druhé místo v rozběhu, doběhla třetí a toto umístění znamenalo i třetí místo celkově. Petra Kociánová skončila vynikajícím finišem v tomtéž rozběhu čtvrtá, celkově se dělila o čtvrté a páté místo. Pěkného výsledku dosáhla Lenka Masná na třístovce, když časem 47,37 s vybojovala celkové třetí místo. Na shodné trati bodovala také Soňa Hejduková sedmým místem. Stejná trať přinesla body i kopřivnickému družstvu chlapců, vybojoval je pátým místem Tomáš Pěnčík.

Z technických disciplín byla družstva úspěšná v hodu kriketovým míčkem dívek - druhé místo Michaely Závodné i chlapců - páté místo Pěčka a v dálce - 6. místo Jiřího Boloma.

Celkově tak obě družstva obsadila shodně šestou příčku, což vzhledem ke sportovnímu zaměření škol, odkud děti soupeřících družstev převážně byly, rozhodně není ostudou.

Pořadí a časy viz Výsledky


Z Brna hokejisté přivezli dvoucifernou porážku

HC Rondo Brno - HC Kopřivnice 10:1 (4:1, 3:0, 3:0)

B r n o (sh) - Třetím kolem pokračovala II. liga minulou sobotu a kopřivničtí hokejisté vycestovali za svým soupeřem do Brna.

Od zahajovacího bully uběhlo jen 38 vteřin a domácí Moskal střelou z dálky otevřel skóre. V půli druhé minuty náš Wanke obdržel 2 + 2, k tomu osobní trest a brněnský kapitán Duchoslav v přesilovce v čase 3.09 dal na 2:0. Hra Kopřivničanů ani v tomto zápase nedoznala zlepšení, během 5. minuty se vystřídali naši brankáři a druhý gólman Kocián kapituloval v 8. minutě, kdy opět v početní výhodě hráč Brna Partl vsítil třetí branku.

Kopřivnice měla šanci „chytnout se“ ve 14. min., kdy za katrem seděl domácí hokejista, ovšem Rondo dokázalo posunout skóre i ve vlastním oslabení. Jílek chytře uvolnil Iva Hrstku a Kocián byl bezmocný.

Branky, žel pouze jediné, se dočkali i Kopřivničtí v závěru 18. minuty. Holák zblízka za asistence Michálka protlačil kotouč za záda brněnského brankáře Vrby. Zanedlouho po začátku druhé třetiny Hökl dosáhl pátého úspěchu Brňanů a o výsledku bylo rozhodnuto.

Druholigový zápas se změnil v exhibici zkušených domácích a otázkou byla jen výše skóre. Duchoslav v přesilovce prostřelil Kociána, ve 33. při signalizované výhodě útočili domácí a Pokorný přihrál na sedmý gól Moskalovi, aby následovala další výměna brankářů hostí. Utkání před malým počtem diváků a v poklidné atmosféře dokráčelo ke svému konci. Ve třetím dějství se naposledy vystřídali kopřivničtí gólmani a volání fanoušků „Deset!“ bylo nakonec vyslyšeno v 59. minutě.

Čároví rozhodčí při útočné akci Brna přehlédli ofsajdovou pozici a I. Hrstka z Jílkovy příhry podtrhl kopřivnický debakl desátou brankou.

Dnes ve čtvrtek 1. října v 18 hodin čeká na kopřivnickém kluzišti naše hráče v okresním derby jeden z favoritů soutěže, celek Nového Jičína.

Branka za HC: 18. Holák. Sestava: Kijonka, Kocián - Kovář, Kaluža, Libiger, Kofroň, Navrátil, Demel, Michálek - Štěpán, Mikšovský, Dobečka - Kriegiel, Fojtík, Hodoško - T. Kašpárek, Wanke, O. Kašpárek - Holák.


Fotbalisté jsou po sobotě i nadále bez prohry

Foto 7

FC Kopřivnice - Lokomotiva Suchdol n. O. 5:0 (3:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Spolu s Ostravicí zůstává FC Kopřivnice i po osmém kole mistrovské soutěže I. B třídy neporaženým celkem. Soupeř ze Suchdola nad Odrou, který figuruje na dně tabulky, na hřišti propadal ze všech herních činností, ale i přes tento fakt a konečné skóre 5:0, nebyl zápas rozhodně jednoduchou záležitostí.

Rozpačitý začátek přinesl domácím jednoznačnou převahu, ale jen chabé pokusy prosadit se proti zhuštěné obraně Suchdola. Vyloženě defenzívně hrající hosté stačili pokusy domácích úspěšně likvidovat a v podstatě je nepustili do šestnáctky. Ve 21. minutě hosté svou doposud pasivní bilanci přerušili, šanci však hned tři útočníci valící se přes jediného obránce Kopřivnice nevyužili. Na to domácí odpověděli dvěma příležitostmi ze standardních situací. Hala, který se postavil k oběma přímým kopům sice dvakrát minul, o pár minut později byl však brankář Dubec na jeho dobře umístěnou střelou z dvaceti metrů krátký.

O těsné, ale velmi důležité vedení Kopřivničtí málem přišli o tři minuty později, kdy po rychlém přechodu do útoku z bezprostřední blízkosti minul Nerad. Domácí nadále tlačili, recept na neprodyšnou obranu hostí našli až v úplném závěru poločasu. Ve 45. minutě zůstala obrana trochu pozadu a Pítr poté, co Dubec jeho první střelu vyrazil, byl napodruhé úspěšný. Branku do šatny, která byla Suchdolu definitivně osudnou, přidal kopřivnický kapitán v nastaveném čase, když umístil hlavou ukázkový centr Masláka za Dubcova záda.

Hned v úvodu druhé půle lovil míč ze své sítě Dubec počtvrté, když se v 50. minutě po centru Strnky trefil hlavou Machciník. Po této brance se hosté nezmohli již téměř na nic, nepokoušeli se ani přecházet do útoku a vyloženě hráli tak, aby skóre zůstalo co nejméně hrozivé. Docházely jim postupně i fyzické síly, takže se domácím naskytlo i více šancí v rychlých tazích po stranách. Jedinou akci Černocha bezpečně zlikvidoval Slezák, který měl i přes minimum šancí soupeře na čistém kontu Kopřivnice také svůj podíl. Machciník se prosazoval spolu s Pítrem v hlavičkových soubojích, zvýšit skóre měl šanci i v 67. minutě Paciorek a v 75. minutě Strnka. Konečný ortel 5:0 však až v 85. minutě stvrdil nádhernou střelou z 25 metrů do šibenice Hala.

Trenér Weber: Výkon mužstva bych i přes výrazný brankový rozdíl hodnotil jako průměrný. Dlouho jsme nemohli najít způsob, jak se proti soupeři, slabému jak v herní, tak taktické činnosti, prosadit. Způsob naznačil dvěmi ukázkovými střelami z dálky Hala, ujala se i hra po křídlech ve druhém poločase. Důležitá pro vývoj zápasu byla jak první branka Haly tak další dvě Pítra, které vlastně rozhodly. Teď nás čekají dva kvalitní zápasy venku (Odry, Val. Meziříčí - pozn. redakce), kde soupeři budou podstatně těžší.

Sestava: Slezák - Špaček (71. Duhoň), Šmelko, Paciorek, Petráš, Maslák (61. Feilhauer), Hala, Strnka, Pítr, Šudák, Šenkeřík (38. Machciník).

Branky: 29. a 85. Hala, 45. a 46. Pítr, 50. Machciník.


Mužstva druhé a třetí ligy mají odehrány třetí turnaje

K o p ř i v n i c e (kmk) - Po pohárových otřesech některých mužstev, které probírali skalní příznivci malé kopané snad celý týden, pokračovala další kola kopřivnické ligy.

Na čele tabulky druhé ligy se usadily týmy, které tam postoupily z loňské sezony (Jelita - Inter - Křen). Zvláště druhé místo Interu je velkým překvapením, byli jedni z těch, kteří rozbili dvanáctibodovou šňůru šesti mužstev. Naopak oproti nim klesli AC R. Pivrnec a Tango. Poprvé bodovali D. T., naprázdno odešli 1. FC Korej, Bl. Horses a v tomto 7. - 9. kole také Seliko.

Do předposledního turnaje podzimu vkročila v neděli (27. 9.) liga třetí, která zaznamenala veliký počet remíz. Z těch těžily kolektivy ze spodní poloviny tabulky. Mezi do té doby vedoucí mužstva (T. C. a Lemon) se vklínili hráči mužstva Žaba (ex Lazio), nejvíce bodů však v těchto kolech nastřádal Catastrofic team.

Z výsledků: 2. liga: Sampdoria - D. T. 2:0, Korej - Inter 0:4, Baník - Real 3:3, Perun - Šankar 0:5, Inter - Sampdoria 2:0, D. T. - Korej 2:1, Šankar - Real 2:3, Baník - Perun 3:3, Inter - D. T. 2:1, Korej - Sampdoria 1:5, Perun - Real 1:2, Baník - Šankar 1:1, Pivrnec - Křen 0:1, Horses - Lubina 0:1, Tango - Koblížci 2:3, Seliko - Jelita 1:7, Lubina - Pivrnec 0:0, Křen - Horses 4:1, Jelita - Koblížci 1:0, Tango - Seliko 2:0, Lubina - Křen 1:2, Horses - Pivrnec 2:5, Seliko - Koblížci 2:3, Tango - Jelita 1:4. 3. liga: Bublinky - Megas 1:5, Catastrofic - Cats 3:1, Žaba - TB 1:1, TC - Pivson 4:0, Catastrofic - Bublinky 6:0, Lemon - Megas 2:2, Žaba - Cats 3:2, TB - TC 1:1, Pivson - Lemon 1:2, Cats - Bublinky 1:1, TC - Catastrofic 0:1, TB - Megas 7:2, Bublinky - Lemon 1:1, Pivson - Žaba 3:3, Cats - TB 3:4, Megas - TC 4:0, Lemon - Žaba 0:3, Pivson - Catastrofic 2:2


Kopřivnický dorost vítězstvím potvrdil prvenství v tabulce

FC Kopřivnice - TJ Lubina 2:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Trápení na počátku zápasu postihlo i kopřivnický dorost, který hostil v sobotním mistrovském utkání okresního přeboru Lubinu, tedy soupeře ze spodní části tabulky. Hráči se nemohli prosadit až do třicáté minuty, kdy konečně Plaček po centru Martina Kubiše mířil přesně hlavou mezi tyče soupeřovy brány. Poté se již projevila zkušenost Kopřivnických, kteří svou hrou potvrdili a upevnili své prvenství v tabulce. Po nevyužitých šancích se v 75. minutě trefil z hranice šestnáctky ještě Bajer a zvýšil tak na konečných 2:0.

Sestava: Bartoň - Růža, Bezděk, Plaček, Daňhel - M. Kubiš, Brunclík, J. Kubiš. - Jalůvka, Bajer, Tomek.

Branky: 30. M. Kubiš, 75. Bajer.


Štramberské družstvo žen zaujímá v 1. lize prozatím třetí příčku

Š t r a m b e r k (jk) - Nepříliš povedeným zápasem v Havířově vstoupily 6. září štramberské fotbalistky do dalšího ročníku 1. MSFL, když s místním DFC prohrály 0:3. Zopakovaly tak výsledek z jarního zápasu, kdy stejnému mužstvu podlehly doma rovněž 0:3.

Stejně jako na jaře v Kopřivnici, kde děvčata odehrála několik svých mistrovských utkání, i tentokrát měl štramberský celek více ze hry, nebyl však schopen proměnit ani vyložené šance. Soupeřky naopak vytěžily z mála maximum a připsaly si tři body.

V dalším zápase hostil Štramberk doma TJ Rožnov. Domácí začaly a po celý první poločas hrály tak trochu vlažně, neboť soupeřky patřily k těm, jež loni bez problémů porážely. Doplatily na to ve 44. minutě, kdy po rohovém kopu dostaly gól do šatny. Tam posléze bylo sice hráčkám hodně horko, ale důrazné pokyny obou trenérů se účinkem neminuly. Hned na počátku druhé půle vyrovnala Petra Konečná, v 61. minutě přidala branku Pavlína Kolářová a stejná hráčka pak v 78. minutě ztvrdila dalším gólem vítězství 3:1. „Druhý poločas byl lepší, ne však herně. Vítězství jsme docílily hlavně zvýšenou bojovností,“ komentoval zápas vedoucí štramberského celku Ladislav Slanina.

Branky za domácí: 48. Konečná, 61. a 78. Kolářová.

Třetí zápas podzimní části soutěže sehrála děvčata v Krnově, kde konečně vítězstvím 1:5 potvrdila, že mají natrénováno. Hrála uvolněně, v pohodě, vycházely jim stejně jako v tréninku akce na jeden dotek a zápas v podstatě rozhodla během úvodních osmnácti minut, kdy se postupně trefily Konečná, Jurasová a Kolářová.

Po přestávce sice soupeřky vyvinuly větší tlak, Petra Konečná se však dokázala prosazovat i nadále. Nakonec to byla Biskupová, která v 58. a 70. minutě přidala dvě branky. V závěru zápasu soupeřky kontrovaly alespoň čestným úspěchem.

Poslední dosud odehraný zápas - 26. září doma s Frýdkem Místkem skončil remízou 2:2. Fotbalistky provázela smůla v úvodu zápasu, kdy jim chybělo střelecké štěstí a samy naopak dvakrát inkasovaly. Druhý poločas se odehrával již v jejich režii, vyrovnávací branky zajistila ve 47. a 60. minutě střídající Zelenková. Poté soupeř již jen bránil a měl co dělat s udržením nerozhodného výsledku.

Své zastoupení měly štramberské hráčky i v reprezentačním výběru severní Moravy, který se sešel 16. září na soustředění v Krnově. Ve výběru do 18 let figurují Koutná, Harantová a brankářka Holušová, mezi ženami potom Kolářová, Jurasová, Konečná, Müllerová a Marková.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:24