Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 32/98 ze dne 24. září 1998

Titulní strana

Řešení nezaměstnanosti je prioritní, shodli se kandidáti
Lidé jsou naštvaní z provozu kina Puls
Tři objekty chátrají, radnice s tím nic nezmůže
Nad prodejem Tatry firmě SDC se vznášejí otazníky
Kamerový systém bude spuštěn o několik dní později
Strany před volbami myslí i na ženy, komunisté pro ně míní zřídit kavárnu

Zprávy z města a okolí

Jesle ODS ani ČSSD nechtějí
Streetworkera chce v ulicích jen ODS
Levice navrhuje rozdílné částky za školky, pravice to zavrhuje
V příštích letech se má zlepšit spojení s místními částmi
Dostavbu domova důchodců strany neopomněly
Letos začátek topné sezony problémy neprovázely
Institut hodlá vyškolit mladé lidi a nabídnout je firmám
Jen málo zastupitelů nemělo absence

Některé domy mají projít rekonstrukcí

Kultura

Nevylučuji další Cimrmanovy hry, říká Smoljak
Tomáško na koncertech nabízí pohodu a romantiku
Soubor Schůdky oslaví čtvrtstoletí svého trvání
O členství ve filmovém klubu je zatím velmi malý zájem
Plátno rozzáří dva filmy z americké produkce
Dr(o)bečky z knihovny

Čtenářský servis

Kulturní servis
Plynofikace Vlčovic a Mniší je hotova?

Sport

Kam za sportem
Výsledky
Házenkáři zůstávají i po třetím kole bez bodů
Mezinárodní turnaje mladšího dorostu
Hokejisté po boji se Šternberkem odešli z vlastního ledu s vysokou porážkou
Sobotní fotbalové derby v sousedním Štramberku skončilo smírně 0:0
Také dorostenci uhráli v derby remízu
Malá kopaná měla o víkendu na svém programu první kolo ligového poháru
Příloha
Přiloha Krimi

Titulní strana

Řešení nezaměstnanosti je prioritní, shodli se kandidáti

K o p ř i v n i c e (tom) - Největší úsilí budou v příštím volebním období věnovat místní politikové řešení otázky zaměstnanosti. Jednoznačně to vyplynulo z prezentací volebních programů tří politických stran - ODS, ČSSD a KSČM, které zřejmě, stejně jako v parlamentních volbách, získají v listopadu u voličů největší podporu.

„Prioritou celého volebního programu ODS bude v rámci předcházení negativních sociálních jevů řešení nezaměstnanosti. Čili - budeme dělat vše pro to, co bude v našich silách, aby lidé měli práci. To znamená, že se budeme snažit jednat se zahraničními i tuzemskými investory, s vlastníky Tatry, ať už to bude kdokoli, aby byly využity výrobní prostory a plochy v automobilce. Nezaměstnanost se totiž negativně promítá nejen do sociální oblasti, ale například i do kriminality. Z důvodu nezaměstnanosti se snižuje i kvalita drobného podnikání,“ řekl lídr ODS a současný starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Řešením otázky zaměstnanosti v tomto duchu se již ODS zabývá delší dobu, takže priorita volebního programu ničím nepřekvapila.

Také sociální demokraté nyní na první místo volebního programu zařadili problém zaměstnanosti. „Informovanost obyvatel města, kterou jsme dosud uváděli jako nejdůležitější v programu máme také. Členská schůze však schválila, že na prvním místě programu, tedy bodem s nejvyšší prioritou, bude zaměstnanost. Od té se prakticky odvíjí úplně všechno, ať už jsou to daňové příjmy města, koupěschopnost obyvatel a tak dále,“ řekl dnešní radní Oldřich Jašek, který se opět bude ucházet o hlasy voličů na kandidátce ČSSD a v těchto dnech přišel o zaměstnání v Tatře, podobně jako stovky jiných lidí.

„My se během následujícího volebního období pokusíme pro vyšší zaměstnanost udělat vše, co se bude dát,“ dodal Jašek.

Že se vše odvíjí od zaměstnanosti, míní i komunisté. Domnívají se, že radnice by se měla postarat o to, aby přímo ona mohla nabízet pracovní místa. „Nevidím problém v tom, proč by město nemohlo zřizovat některé provozovny služeb, zaměstnat lidi při bytové výstavbě a podobně,“ řekl lídr KSČM Miroslav Veselý.

Komunisté také zamýšlí pomoci řešit problém nezaměstnanosti nabídkou veřejných prací. „Město by například mohlo, jako majitel svých domů a bytů, zavést funkci domovníka. Něco by si domovník vydělal tím, že mu budou platit nájemníci v domě za úklid a něco by mu dalo město. Já osobně bych byl ochoten nějakou částku zaplatit za to, že nebudu muset v domě uklízet, že budu vědět, že se po domě nebude přes den potulovat nějaký zloděj a tak dále. To by lidem zajistilo ochranu majetku a několik nezaměstnaných by mělo práci,“ domnívá se Veselý. Pomáhat by nezaměstnaní mohli i při úklidu města, sečení trávy a podobně. Určitě by i městský les mohl podle komunistů vypadat lépe, pokud by se v něm dala práce nezaměstnaným. Zaměstnávat by město mohlo lidi i na stavbách domů, pokud by se stavět začalo, míní komunisté.

Veřejně prospěšné práce chtějí podporovat i sociální demokraté. „Zkoušeli jsme to již nyní, ale většinou se takové aktivity nesetkaly s pochopením u nezaměstnaných, když zjistili, že si nevydělají o moc víc, než činí jejich podpora. Předpokládám, že peníze na tyto práce se najdou,“ uvedl Jašek.

„Je dobře, že si i jiné strany uvědomily, že nezaměstnanost je to první, co musí místní politikové řešit,“ uzavřel Jalůvka.


Lidé jsou naštvaní z provozu kina Puls

K o p ř i v n i c e (dam) - Když probíhala dostavba kulturního domu, lidé věřili, že se konečně dočkají důstojného sledování filmových představení, bez tahanic o lístky a ve vytopeném sále. Nic z toho není ani rok po uvedení nového kina do provozu pravdou.

Jít do kina je jako sázka do loterie. Nevíte, zda koupíte lístek, kde budete sedět a jestli si nemáte přibrat deku či láhev rumu, abyste se netřásli zimou, stěžují si lidé, kteří by chtěli do kopřivnického kina.

Již dlouho slibovaný a stále ještě nefungující předprodej vstupenek na představení místního kina Puls vyvolává v mnoha jeho návštěvnících nevoli. Zejména když se na plátno dostane snímek, o který je enormní zájem, jako tomu bylo v případě Titanicu a naposledy pak Armageddonu. Jako důvod, proč předprodej v kině nefunguje, uvádějí jeho pořadatelé nejrůznější důvody. Nejprve zavedení předprodeje bránily neoznačené řady a sedadla v sále, potom chyběl počítač, pak program. Nyní sice už firma Ludvík Moravia, která kino provozuje, má počítač i s programem, ale předprodeje se lidé stále nedočkali. Počítač se prý do pokladny nevleze. Návštěvníci to nechápou.

„Prostor stávající pokladny je nejen malý a také se nedá dostatečně zabezpečit, aby v něm mohl být počítač umístěn,“ uvedl ředitel firmy Lubomír Sazovský. „My už jsme sehnali sponzora, který nám daroval počítač, ale těžko by asi měl někdo zájem sponzorovat přebudování pokladny,“ míní Sazovský.

I téměř po roce od otevření nového kina se jeho provozovatelům nepodařilo dosáhnout takové úrovně, se kterou by byli diváci spokojeni. Svědčí o tom rozhořčené telefonáty, s nimiž se lidé obraceli nejen na vedení firmy Ludvík Moravia, ale třeba i do redakce Kopřivnických novin.

Zda se Kopřivničané dočkají předprodeje, alespoň do konce toho roku, je stále ještě nejisté. Lidé přitom v předprodeji nevidí nic složitého a výmluvy vedení Ludvíku Moravia nechápou. Faktem totiž je, že provozovatelé kina nebyli sto zajistit, byť provizorní předprodej lístků, ani na představení, u nichž bylo jasné, že o ně zájem bude, což jsou hlavně obě reprízy Titanicu. Zda bude alespoň předprodej uplatněn při repríze Armageddonu, naplánované na osmý až dvanáctý říjen, je také nejisté.


Tři objekty chátrají, radnice s tím nic nezmůže

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - I Kopřivnice, stejně jako mnoho jiných měst v republice, má na svém území objekty, které jejich majitelé krátkodobě užívali k podnikání, ale po nějaké době je museli, nejčastěji z důvodu zadlužení, opustit.

V Kopřivnici jsou to hned tři. Objekty bývalého obchodního domu Spedit, samoobslužné jídelny na Štefánikově ulici a bývalé řeznictví za kostelem.

Radnice nemůže jakkoliv ovlivnit to, co se s jmenovanými objekty v budoucnu stane, neboť všechny jsou v soukromém vlastnictví a je jen věcí majitele, co s nimi bude.

Objekt Speditu je vlastnictvím společnosti s ručením omezeným Obchodní dům J + J a je uzavřen asi již třetím rokem. Na objekt a pozemek existují zástavní práva pro Komerční banku a finanční úřad. Jednatel společnosti Antonín Marek se zdržuje na neznámém místě. O tom, kde, neví ani jeho příbuzní. „Netuším vůbec, kde by se dal sehnat. Mně se ozve tak jednou za tři měsíce a zajímá jej pouze, kdo mu volal,“ řekl jeden z nich.

Samoobslužná jídelna na ulici Štefánikově, známá pod názvem ’Skleník’, nefunguje také déle než dva roky. Tento objekt je majetkem Zemědělského družstva Niva z Hladkých Životic. Družstvo se díky svým finančním problémům dostalo do likvidace a již dva roky je v konkurzu. Již od té doby se snaží na objekt ’Skleníku’ najít kupce, doposud se mu to však nepodařilo.

„Zatím jsme nebyli úspěšní. Jednáme s potenciálními kupci, ale zatím to vždy ztroskotalo na financích. Ne, že by o budovu nebyl zájem nebo se zájemcům zdála příliš drahá, ale když měli sehnat peníze na to aby ji zaplatili, tak to vždy skončilo,“ řekl likvidátor družstva Jaroslav Šebesta.

Šebesta také potvrdil, že budova není nijak zakonzervovaná a ani se v ní netopí, což se po dvou letech jistě musí projevit i na jejím technickém stavu a logicky i poklesem zájmu o koupi takovéhoto objektu.

Posledním, nevyužívaným objektem je bývalé řeznictví za kopřivnickým kostelem. Jeho majitelem je v současnosti Kopřivničan Václav Zahradníček a objekt zeje prázdnotou také asi tři roky. Znovu platí stejně jako u skleníku, že opuštění prostor se výrazně projevilo na jejich stavu. Budova působí odpudivě již při pohledu zvenčí.

Pan Zahradníček bohužel nebyl k zastižení, a tak nejsou známy jeho plány na to, co s budovou bude v budoucnosti dělat.

„Ve všech případech jde o soukromý majetek, který je nedotknutelný. Město i přesto, že tyto objekty jsou na jeho území, nemá v podstatě žádnou možnost ovlivnit, co se s uvedenými objekty stane,“ řekl právní poradce radnice Dušan Krompolc. Je tedy možné, že v centru města vyroste nové obchodně-administrativní centrum a Spedit bude nadále prázdný.


Nad prodejem Tatry firmě SDC se vznášejí otazníky

K o p ř i v n i c e (tom) - Nad několik měsíců připravovaným prodejem Tatry americké společnosti SDC Internatoinal, který se měl uskutečnit do konce září, stále visí otazníky. Zlom v dosavadním vývoji jednání přišel poté, kdy ministerský předseda Miloš Zeman uvedl, že vláda takovýto prodej nehodlá podpořit. „Kabinet rozhodně nepodpoří vstup neznámé americké firmy se základním kapitálem tři tisíce dolarů do jedné se stěžejních tuzemských strojírenských firem,“ prohlásil Zeman.

„Mě hodně mrzelo, že premiér uvedl, že naše základní jmění je tři tisíce dolarů, což rozhodně není pravda. My jsme veřejně obchodovatelná společnost registrovaná ve Spojených státech,“ reagoval na Zemanovy výroky šéf české pobočky SDC Milota Srkal.

„O Tatru máme velký zájem a budeme pokračovat na tom, abychom ji odkoupili a jestli naše dohody s bankami dopadnou dobře, tak bychom ji chtěli odkoupit do konce tohoto měsíce,“ dodal Srkal.

Mluvčí plzeňské Škody, která vlastní rozhodující balík akcií Tatry, David Soukup řekl, že Lubomíra Soudka informoval premiér o svém stanovisku vůči firmě SDC zhruba před čtrnácti dny. „Soudek na toto stanovisko reagoval tak, že nechal zpracovat tři varianty toho jak dál s Tatrovkou. Tento týden by se měl Soudek sejít s ministrem průmyslu Miroslavem Grégrem, se kterým by měl o těchto variantách jednat. Předpokládá se, že ty tři varianty by mohly být zveřejněny koncem týdne,“ uvedl Soukup.

Ověření bonity SDC International není podle mluvčí automobilky Evy Kijonkové v kompetenci Tatry. „Rádi bychom ovšem získali dobrého investora, takže v žádném případě nebudeme zasahovat do rozhodování našeho hlavního vlastníka - Škody Plzeň a úvěrujících bank,“ sdělila mluvčí Tatry Kijonková.

„Lidé z SDC minulý týden shodou okolností procházeli kopřivnický areál Tatry a zajímali se detailně o chod a finanční stav automobilky. Při této příležitosti zaznělo z úst prezidenta SDC Miloty Srkala, že SDC stále věří v uskutečnění transakce a chce do Tatry vložit přibližně 50 až 80 milionů dolarů. Pokud jde o údaje o hospodaření a solventnosti SDC, Tatra byla Srkalem informována, že základní jmění SDC činí 4,6 milionů dolarů. Ověření údajů a jejich posouzení nám ovšem nepřísluší, protože jsme v roli prodávaného a nikoli prodávajícího,“ prohlásila Kijonková.

Vedení Tatry se ovšem nemá podle Kijonkové důvod bránit ani jiným variantám rychlého vyřešení zadluženosti. „Tyto varianty, o jejichž existenci jsme obecně informováni, jsou však stejně jako všechny další kroky směřující ke změně vlastnické struktury zcela mimo rozhodování managementu automobilky. Vedení Tatry bude spolupracovat a jeho zájmem je, aby se automobilka co nejdříve zbavila břemene starých dluhů. Důraz klademe na rychlost. Z tohoto pohledu je pro nás negativní reference o výhradách vlády k SDC nepříjemná, protože může odsunout dluhovou restrukturalizaci Tatry,“ podotkla Kijonková.

Lidé ze Soudkova okolí, jehož pozice se v posledních měsících několikrát otřásla, podle deníku Mladá fronta dnes tvrdí, že Soudek nakonec dá na předsedu vlády a pro Tatru najde jiného kupce.


Kamerový systém bude spuštěn o několik dní později

Foto 2

K o p ř i v n i c e (tom) - Spuštění kamerového systému, který měl podle původních předpokladů monitorovat střed Kopřivnice od poloviny září, se posune. „V předběžné smlouvě, podle které měly kamery fungovat již nyní, jsme opomenuli počítat se lhůtou, která je nutná k připomínkovému řízení. Dohodli jsme se proto s firmou, která systém instaluje, že kamery uvedeme do činnosti do desátého října,“ řekl uvolněný člen kopřivnické městské rady Petr Chromečka.

Kamerový systém, díky němuž se má zmenšit bezpečnost v centru, zatím obnáší tři kamery. V budoucnu je však možno systém rozšířit.


Strany před volbami myslí i na ženy, komunisté pro ně míní zřídit kavárnu

K o p ř i v n i c e (tom) - Pokud by místní komunisté prosadili v následujících čtyřech letech bezezbytku vše, co budou obyvatelům města před komunálními volbami slibovat, potom by se Kopřivnice mohla pyšnit další raritou. Zdejší ženy by již jen nestály doma u ploten a nepraly, nežehlily a nezašívaly by svým mužům svršky, zatímco oni klábosí s kamarády v hospodě o politice či fotbale.

Naopak by ženy usedly k restauračním stolům a popíjely víno či pokuřovaly, aniž by je muži vyrušovali. „Mám takovou myšlenku, zřídit jakousi kavárničku speciálně pro ženy,“ líčí obsah volebního programu předseda kopřivnické organizace Komunistické strany Čech a Moravy Miroslav Veselý. „Ženy to dnes nemají lehké. I ony, a možná více než muži, si s chutí zakouří nebo posedí u vína. Bohužel, nemají kde. Když si totiž ženy jdou popovídat do restaurace, nikdy tam nejsou samy. Vždy u vedlejšího stolu sedí chlapi, kterým po třech pivech narostou ramena a chtějí se vedle sedícím ženám dvořit. Ony však o to nestojí a chtějí mít klid,“ vysvětluje Veselý, co ho vedlo k tomuto bodu volebního programu a co ve zdejších restauracích odpozoroval.

Podle něj by se na zřízení ženské hospůdky či klubu měla podílet nějakým způsobem i radnice. „Neříkám, že by úřad měl ženský klub provozovat přímo, ale určitě se někdo najde, kdo by o podobné zařízení stál,“ řekl Veselý.

Město by klub pro ženy podporovalo podle vizí KSČM například tím, že by se toto zařízení zřídilo v prostorách, které patří městu a provozovatel by nemusel po nějakou dobu, třeba dvacet let, platit nájemné. „Prostorů je ve městě spousta. Radnice by z této činnosti sice neměla zisk, ale musela by vydělávat jinde a neodpouštět pořád dluhy svým dlužníkům,“ míní lídr z kandidátky KSČM. Dodal, že sám zná nejméně tři ženy, které by otevření podobného podniku dokázaly zorganizovat.

Důvody, které ho vedou k prosazování ženské kavárny, jsou i jiné - spravedlnost pro všechny věkové generace. „Město podporuje klub pro mladé, proč by nemělo být něco pro ženy střední a starší generace? Žena, která má dnes pětačtyřicet let, už nemá žádné starosti o děti, vnoučata jí mladí dají na hlídání jednou za čas a ona nemá v podstatě kam jít. Ženy bez rozdílu věku a postavení, by prostě měly mít možnost, scházet se občas na nějakém místě, kde by řešily své problémy.

Kopřivnické ženy by se ve své kavárně, kam by mužská noha nesměla vkročit, však nemusely jen bavit pitím vína či jiného alkoholu. „Mám představu, že by se tam konaly různé přednášky, organizované například Svazem žen, besedy o možnostech zaměstnání a tak dále. Mám tady napsáno, že by to mělo mít ten účel, aby se ženy mohly s plnou zodpovědností rozhodovat, kde kdy a co se v Kopřivnici bude dělat. V těchto aktivitách vidíme rozvoj celoživotního vzdělávání. V současné době ženy nejvíc tíží finanční otázky. Poradenství by mohlo spočívat v tom, že si navzájem řeknou, kde ušetřit peníze, ale mohly by si pozvat i lektory. Přednášet by jim měli i právníci, například o tom, jak se bránit proti úředníkům, když v úřední den zavřou ve tři hodiny a udělají si poradu, jak se bránit jako nájemníci ...,“ cituje Veselý části volebního programu, které se zabývají sociálními problémy.

Volební program komunistů je propracovaný, takže počítá i s tím, že jsou mezi námi ženy - matky, jejichž manželé pracují a ony se tedy musejí starat o děti, takže jim jednak moc času na vysedávání po kavárnách nezbývá a také děti je nutno neustále hlídat. „I na to máme řešení,“ říká Veselý. „Stálo by za zvážení zavést nějakou hlídací službu. Navrhneme lidem založení nějakých minijeslí. Víme, že to zde bylo a fungovalo to. Za nějaký peníz by to mohli dělat třeba mladí nezaměstnaní lidé.“

Ani ženy, které bydlí v místních částech Kopřivnice, tedy v Mniším, Lubině a ve Vlčovicích, by podle slibů komunistů neměli přijít zkrátka. „I ony by měly mít možnost navštěvovat přednášky, i když asi jinak zaměřené, než pro ženy kopřivnické, tedy městské,“ uvedl Veselý. Zřizovat ženské kavárny i na vesnicích však KSČM nemíní.


Zprávy z města a okolí

Jesle ODS ani ČSSD nechtějí

K o p ř i v n i c e (tom) - Rodiny s malými dětmi musí zapomenout na to, že by město obnovilo jesle. „V žádném případě jesle neobnovíme. Dávat osmdesát až sto tisíc na dítě je luxus, který si město dovolit nemůže. Problém může být u matek svobodných, ale tam by měla pomoci rodina - babičky a tak. Pokud si však někdo bude chtít založit jesle soukromé, jestli bude poptávka, nikdo mu v tom nebude bránit,“ řekl kandidát za ČSSD Oldřich Jašek. „Jesle jsou podle mne zařízení, které rodinám neprospívá. Spíše by se mělo udělat vše pro to, aby matky byly s dětmi minimálně do dvou let v neustálém kontaktu,“ míní také lídr ODS Josef Jalůvka.

„Naše strana pro rušení jeslí nebyla,“ řekl lídr komunistů Miroslav Veselý. „Já si nemyslím, že by jesle někomu ublížily. Znám hodně lidí, kteří tam děti dávali a nemyslím si, že by se nějak narušily vztahy mezi dětmi a rodiči,“ dodal Veselý.


Streetworkera chce v ulicích jen ODS

K o p ř i v n i c e (tom) - Pouze ODS myslí na problémy dětí, které se dostanou do potíží. Uvědomuje si totiž nutnost práce streetworkera, kterého by měl městu zajistit okresní úřad, ale dlouhodobě toho není schopen. Streetworker byl do Kopřivnice již několikrát vyslán, ale po krátké době ho vždy okresní úředníci propustili.

„Tento člověk je ve městě určitě potřebný. Jiné orgány, včetně represivních, jej nemohou nahradit. Působení na děti je velmi důležité pro to, jací budou později. Finanční nároky pro tohoto pracovníka nebudou velké. Pokud nedojde k dohodě s okresním úřadem, který není již delší dobu schopen takového člověka zajistit, potom jej asi město zaměstná samo,“ řekl Josef Jalůvka, který je v čele kandidátky ODS.


Levice navrhuje rozdílné částky za školky, pravice to zavrhuje

K o p ř i v n i c e (tom) - Kopřivničtí komunisté chtějí po volbách prosadit slevy na poplatcích za mateřské školky pro rodiny s nižšími příjmy.

„Počítáme s tím, že by se na školky platilo podle výše příjmů rodiny. Rozdíly ve výdělcích jsou a budou a ne všichni mají na to, aby platili za školku v plné výši. Já se nedomnívám, že by se městský rozpočet zhroutil kvůli nižším příspěvkům na školky, i kdyby se toto snížení týkalo poloviny dětí. Přesně jsme ale nezjišťovali, kolika dětí by se to týkalo a nepočítali kolik by to stálo,“ řekl lídr KSČM Miroslav Veselý s tím, že už kdysi podobnou věc navrhoval, ale bylo to zamítnuto v radě.

Tento návrh by podpořili i sociální demokraté. „Co se týče školek, přicházíme s myšlenkou slev pro sociálně slabé rodiny. Čtyři sta korun školkovného si totiž každý nemůže dovolit platit,“ potvrdil sociálně demokratický kandidát Oldřich Jašek.

Placení školky podle výše příjmu rodiny však rozhodně podporovat nebudou zastupitelé za ODS. „Myslím si, že na to je státní politika sociálních podpor, aby vyrovnávala rozdíly mezi příjmy tak, aby byl pro každého udržitelný základní sociální standard. Myslím si, že různé výše poplatků jsou nesmyslné. Nedovedu si to technicky představit, kolik bychom museli na to zaměstnat úředníků. Takové sliby se dobře poslouchají, ale prakticky to není realizovatelné,“ prohlásil Josef Jalůvka, který je lídrem ODS.


V příštích letech se má zlepšit spojení s místními částmi

K o p ř i v n i c e (tom) - V oblasti dopravy bude mít ODS resty z tohoto volebního období na sídlišti Sever, kde jsou stále problémy s parkováním. Rezervy cítí také v propojení s místními částmi.

„Z toho také bude vycházet nový volební program. ODS se chce zasadit za to, aby mohli využívat všech služeb města bez problémů i lidé z místních částí. Počítáme se zavedením autobusové linky, která bude sloužit pro zajištění spojení mezi Kopřivnicí a Lubinou, Vlčovicemi a Mniším. Předběžně jsme to již propočítávali a zřízení této linky je reálné. My do budoucna nechceme, aby se místní části vzdalovaly centru města a měly svá specifika,“ řekl lídr ODS Josef Jalůvka. V programu má ODS i vybudování kruhového objezdu u městského úřadu, protože situace na dnešní křižovatce začíná být kritická. „Oprava Štramberské ulice sice bude finančně náročná, ale v plánu ji máme také. Na opravě se ale budou muset podílet i jiné subjekty než pouze město. Jde například o vodárny či plynárny, které pod silnicí mají své rozvody. Pokračovat se bude i v předlažbách chodníků, opravách místních komunikací i lesních cest. Za důležité pokládáme také zahájení prací na napojení Kopřivnice na dálnici D 47, která se začne stavět. Zamýšlíme, že se začne i s přípravou stavby obchvatu sídliště Sever. Chceme také to, aby město bylo aktivní při privatizaci železniční tratě,“ dodal Jalůvka.

ČSSD se chce v oblasti dopravy zasazovat o to, aby příspěvek na dopravní obslužnost byl využíván na dotování skutečně ztrátových spojů a ne na dopravu lidí do zaměstnání a zpět. „Zlepšit by se mělo i spojení s okolními obcemi a místními částmi. Město by mělo najít v rozpočtu prostředky na zlepšení dopravy mezi Kopřivnicí a místními částmi. V případě možnosti privatizovat místní železniční trať, bude ČSSD pro to, aby se město na této privatizaci podílelo. Rozhodně nechceme, aby tato trať padla. Ve volebním programu počítáme také s tím, že se chceme zasazovat o zlepšení stavu zastávek autobusů. Podle možností by se měly upravit tak, aby na čekající cestující alespoň nepršelo,“ řekl kandidát za ČSSD Oldřich Jašek. Také on míní, že řešit se musí křižovatka u městského úřadu a opravit Štramberskou ulici, která je v katastrofálním stavu. „Dále je nutno zmínit otázku parkovacích míst a garáží. Těch je stále málo a aut přitom nepochybně bude přibývat. Spíše ale budeme podporovat výstavbu garáží velkokapacitních než jen pro jedno auto,“ uvedl Jašek.

Že by se měl posoudit stav sídliště Sever, z hlediska parkování průjezdnosti a zásobování, míní i komunisté. „Postavit by se měla další parkoviště. Větší finanční částku by už stála oprava Štramberské ulice. Jedním ze záměrů naší strany je také odstranění zpomalovacích retardérů na Štefánikově ulici - to je nejnebezpečnější a nejhloupější věc v celém městě. Viděl jsem dokonce, jak před tím prudce brzdila rozjetá sanitka, nechtěl bych být tím pacientem uvnitř. Pomalou jízdu lze určitě řešit jinak než děláním hrbolů na cestě,“ uvedl Miroslav Veselý, jenž je na špici kandidátky KSČM.


Dostavbu domova důchodců strany neopomněly

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Největší akcí v sociální oblasti by měla být dostavba domova důchodců, která se však nedá uskutečnit jen ze zdrojů města. „Peníze by se z části měly získat ze státního rozpočtu, pokusíme se nějaké prostředky sehnat i v zahraničí, ale zde nemůžeme slíbit, zda se to povede. Nevylučoval bych ani to, že si město na dostavbu vezme úvěr. Záležet to však bude na tom, aby měla Kopřivnice příznivé hodnocení hospodaření a záležet bude i na změnách rozpočtových pravidel. Zatím v Kopřivnici asi nedochází k tomu, že by se staří lidé museli stěhovat z města, ale je faktem, že jako druhé největší město v okrese nemáme domov důchodců. Ten si myslím patří na konci dvacátého století ke standardům měst,“ řekl lídr ODS Josef Jalůvka.

Dostavbu domova důchodců mají na čelních místech volebních programů i sociální demokraté a komunisté.

ODS se také míní zasazovat o vybudování takzvaných chráněných dílen. „Tím by se měl zakončit řetězec zařízení pro postižené občany. Lidé, kteří se nemohou zařadit do pracovního procesu, by zde měli najít uplatnění. Také to bude záležet na stavu legislativy i finančních možnostech, ale uvažujeme o tom již delší dobu,“ uvedl Jalůvka.

Komunisté i ODS se chtějí zasadit o zamezení zneužívání sociálních dávek. „Mnoho lidí dávky propije a děti nechá zanedbané. My chceme, pokud to bude legislativně možné, aby rodiče nedostávali peníze, ale podporu ve formě nějakých lístků, za které by dostali v obchodech jen jídlo. I to by se asi dalo obcházet, ale už by nebylo tak jednoduché propíjet dětem sociální dávky,“ uvedl lídr KSČM Miroslav Veselý.

Totožný názor sdělil při prezentaci volebního programu také Jalůvka.

Sociální demokracie slibuje voličům navíc zasazení se o předškolní výchovu dětí z asociálních rodin.

„Chceme zapojit do předškolní výchovy děti z rodin sociálně méně přizpůsobivých tak, aby získaly návyky z života v kolektivu ostatních dětí, hygienické návyky či se zdokonalily v češtině ještě před tím, než půjdou do školy. Chceme, aby děti z těchto rodin nemusely od počátku školní docházky navštěvovat, kvůli handicapu ze své rodiny, zvláštní školu,“ uvedl Oldřich Jašek, který kandiduje za ČSSD.


Letos začátek topné sezony problémy neprovázely

K o p ř i v n i c e (dam) - Topná sezona začíná již prvního září, poprvé se však v Kopřivnici začalo topit až v jeho polovině v úterý patnáctého září.

Ne ve všech bytech ve městě to však zaznamenali v tento den. „Výrobcem tepla nejsme my, ale dodává nám ho společnost Energetika Tatra. Není možné začít topit všude současně, neboť teplota kotle, ve kterém se voda ohřívá, nesmí klesnout pod určitou mez. Proto se začíná teplo do města pouštět postupně po jednotlivých výměníkových stanicích,“ řekl mistr tepla realitní kanceláře Rekaz Vladimír Karlík.

Termín, kdy se začíná topit, je stanoven vyhláškou města. Ta stanovuje, že po prvním září, klesne-li na dva dny průměrná teplota na třináct stupňů Celsia, se začíná vytápět. Je také možné, že se topení ještě přeruší.

„V bytech by měla být asi teplota kolem dvaceti stupňů. Pokud se venku oteplí, budeme zase vytápění odstavovat,“ uvedl Karlík. Při vyšší venkovní teplotě, než je již zmiňovaných třináct stupňů, automatické čidlo topení samo odstaví. Samozřejmě pokud je počasí nevlídné, mohou pracovníci Rekazu tento regulační prvek obejít.

„Máme automatický dispečink, ze kterého ovládáme všechny výměníky ve městě. Zde je také nepřetržitá služba, pružně reagující na jakýkoliv problém,“ řekl Karlík. Tento systém však reaguje jen na poruchy ve výměníkových stanicích v případě poruch v jednotlivých domech je Rekaz odkázán na zprávu od nájemníků.

I přesto, že Rekaz je dodavatel tepla a jeho cílem by mělo být prodat ho co nejvíce, nemůže si přetápění dovolit. „Je stanovená mezní hodnota, kterou nesmíme překročit. Pokud za topnou sezonu spotřebujeme na metr čtvereční otápěné plochy více než 1,05 gigajoule, čekají na nás sankce,“ vysvětlil Karlík. „My však máme spotřebu okolo 0,75 gigajoule,“ dodal.

Přes problémy, které spuštění vytápění provázejí každý rok, se podařilo spustit topení v celém městě. „Stane se, že je občas někde nějaká havárie, nebo je některý z okrsků zavzdušněný, ale teď už vše funguje, jak má,“ uzavřel Karlík.


Institut hodlá vyškolit mladé lidi a nabídnout je firmám

K o p ř i v n i c e (dam) - Další projekt, který by měl pomoci najít uplatnění alespoň některým absolventům středních škol, připravila místní pobočka Institutu svazu průmyslu ČR ve spolupráci s Úřadem práce Nový Jičín. V rámci něj chce proškolit čtyřikrát šestnáct mladých lidí, ze kterých si vybere čtyřiadvacet, kteří pak najdou uplatnění v soukromých firmách nebo přímo v Institutu.

„Prvních šestnáct absolventů programu začneme vybírat v říjnu. Bude je čekat jeden týden školení a potom šest z nich umístíme na devět měsíců do firem, které o to budou mít zájem. S absolventy bude pracováno i průběžně formou doplňkového školení jedenkrát měsíčně,“ řekl ředitel moravské pobočky Institutu Zdeněk Michálek. Již nyní Institut ví o několika firmách, které mají o takto vyškolené zaměstnance zájem. Jedním z důvodů je i to, že budou částečně placeni z prostředků úřadu práce a ISP, v rámci projektu Palmif podporovaného z Phare.


Jen málo zastupitelů nemělo absence

K o p ř i v n i c e (tom) - Jen šest členů kopřivnického zastupitelstva, z celkem jedenadvaceti, se může pochlubit stoprocentní účastí na jednáních.

Zastupitelé, kteří na jednání spíše nechodili, než chodili, hájili především barvy komunistů a nezávislých kandidátů. Komunisté přitom nejčastěji upozorňovali na to, že nemohou, díky poměru hlasů v zastupitelstvu, nic prosadit. Díky neúčasti svých lidí však například neprošel jejich návrh na 27 členů v novém zastupitelstvu.

Předseda kopřivnických komunistů Miroslav Veselý řekl, že zastupitel Emanuel Grepl, který často chyběl, „se naštval tím, že byla zrušena letopisecká komise“. „Proto přestal chodit na zasedání. My jsme s ním o tom mluvili, uvažovali jsme i o tom, že by odstoupil a uvolnil svůj mandát. Pak jsme ale přišli na to, že je jedno, zda tam chodí či nikoliv, protože poměr sil by to stejně nezměnilo. Na kandidátku jsme jej již nedali, takže by se účast našich zastupitelů měla zvýšit. Na těch místech kandidátky, kolik předpokládáme, že obsadíme křesel v zastupitelstvu, jsou lidé, u kterých máme jistotu, že budou chodit,“ ujistil Veselý.

Také lídr ODS Josef Jalůvka řekl, že kandidátka ODS je taková, aby se nestalo to, že zastupitelé nebudou chodit na zasedání. „Jsou tam lidé již z tohoto volebního období, kteří na jednání chodili a objevují se tam jména nových lidí, kteří jsou ochotni a připraveni v zastupitelstvu pracovat. Řekl bych, že takových lidí máme na kandidátce rozhodně více, než kolik očekáváme mandátů. Je tam zároveň i více lidí ochotných pracovat v radě, než je reálná šance, že by v ní ODS mohla obsadit míst. Může se někomu stát, že se během volebního období vyskytnou problémy s podnikáním či v rodině. V tomto volebním období se to v případě ODS stalo u dvou zastupitelů a oba mandáty uvolnili dalším kandidátům, kteří se zasedání pravidelně zúčastňovali,“ dodal starosta Kopřivnice Jalůvka.

Účast členů zastupitelstva na jednáních

Jméno

Strana

Počet zastupitelstev

Účast

Účast v %

Milan BUREŠ ODS

24

21

87,5

Emanuel GREPL KSČM, NK

24

14

58,3

Petr CHROMEČKA ODS

24

24

100,0

Karel KUBOŠ KSČM, členem MZ od 2/96

15

14

93,3

Josef JAKL KSČM, NK, rezignace k 1/96

8

2

25,0

Josef Jalůvka ODS

24

23

95,8

Alois JANEK KDU-ČSL

24

19

79,2

Oldřich JAŠEK ČSSD, NK

24

21

87,5

Zdeněk KAFKA ODS, rezignace k 25. 3. 1997

15

12

80,0

Bohuslav FICEK ODS

9

9

100,0

Zdeněk KUNČAR ODS, od března 98 nezávislý

24

24

100,0

Václav MALEŇÁK SPR-RSČ

24

24

100,0

Jaromír MAROŇ KDU-ČSL, bezpartijní

24

24

100,0

Milena Mojžíšová ČSSD

24

21

87,5

Zdeněk OSTRÝ Sdruž. NK, bezpartijní

24

7

29,2

Josef PAVELKA KSČM, NK

24

19

79,2

Marie PEŠLOVÁ KDU-ČSL, bezpartijní

24

24

100,0

Alena PIŠTĚLÁKOVÁ ODS, rezignace k 25. 3. 1997

15

13

86,7

Marek KUTÁČ

ODS

9

8

88,9

Jaroslav PONEC

ODS

24

19

79,2

Oldřich RYS

ODS

24

22

91,2

Jaroslav ŠULA

KDU-ČSL

24

20

83,3

Richard VÁNĚ

Sdruž. NK, bezpartijní

24

23

95,8

Miroslav VESELÝ

KSČM

24

23

95,8


Některé domy mají projít rekonstrukcí

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě do konce tohoto roku by se jeden z panelových domů na sídlišti Sever měl změnit na prototyp, který by měl být vzorovým příkladem pro úpravy dalších staveb. Představenstvo Oblastního stavebního družstva vybralo v loňském roce lokality, ve kterých je nutné provést důkladné rekonstrukce domů. Jsou to sídliště Pod Morávií, Sever a sídliště naproti Tatry v Příboře.

„Jde asi o 1 260 bytů a 57 čísel popisných,“ řekl předseda družstva Jiří Rýdel. Náklady prací by měla pokrýt přibližně částka ve výši 200 milionů korun. Nejde jen o zateplení, ale celkovou rekonstrukci domů. První etapou bude komplexní řešení nedostatků panelové technologie. To znamená zpevnění, zateplení a nová omítka. Druhou etapou bude řešení úniků tepla přes okna. Těm by se mělo zamezit opravou oken a namontováním speciálního třetího skla z vnitřní strany oken a nového těsnění. Další akcí bude zasklení lodžií. Tím vznikne jistý typ zimní zahrady, který má zabránit jak únikům tepla, ale poskytne i ochranu proti hluku, prachu a podobně. Čtvrtým bodem by mělo být zateplení a oprava střech, které by měly zvýšit jejich životnost asi o dvacet let. Poslední úpravou, která by se měla provádět na všech vytipovaných domech, je zateplení suterénu,“ uvedl předseda družstva. U domů v Příboře a Pod Morávií se bude ještě řešit problém s úniky tepla přes velké prosklené plochy schodišť.

Vzhledem k velké finanční náročnosti se družstvo zapojilo do výběrového řízení, ze kterého by se mohlo podařit získat dotaci. Základní podmínkou získání nevratné dotace je, aby po úpravách bylo dosaženo minimálně padesáti pětiprocentní úspory tepelné energie. Družstvu se podařilo získat tímto způsobem jeden a půl milionu korun. Na opravu tohoto vytipovaného domu bude potřeba asi 10 milionů korun. „Do konce roku musíme vyčerpat všechny prostředky z dotace. Počítáme s tím, že se tak podaří realizovat zasklení lodžií, případně opravy oken. Zbylé peníze se musíme snažit získat na nízko úročený úvěr a bude se pokračovat v příštím roce,“ řekl Rýdel.

Tento projekt by měl také pomoci nabourat jednotvárnou šeď panelových sídlišť. Je zpracováno několik variant, jak by měly domy vypadat i po estetické stránce. „Jde o investici do budoucnosti. Úpravami se zvýší životnost těchto domů až o šedesát let a navíc celá oprava stojí asi tolik, co by stála pouhá demolice domu a příprava pozemku k další stavbě,“ uzavřel předseda Rýdel.


Kultura

Nevylučuji další Cimrmanovy hry, říká Smoljak

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Zatímco v loňském roce přijelo populární Divadlo Járy Cimrmana do Kopřivnice se starší hrou Blaník, letos jeho členové v sále kulturního domu zahráli zatím poslední hru autorské dvojice Smoljak - Svěrák Švestka.

Kulturní dům byl obsazen do posledního místa a pořadatelé dokonce oproti původnímu plánu přidávali několik řad židlí. V představení, které bylo dokonce prvním v KDK a zahájilo tuto sezonu, se divákům představil kromě Ladislava Smoljaka, také Jan Kašpar, Miloň Čepelka, Bořivoj Penc a další členové divadla.

Hra Švestka, kterou Cimrmanologové náhodou objevili díky zjištění o délce Cimrmanova kroku, je, jak sami autoři říkají, hrou o stáří a zapomínání. V přestávce mezi seminářem, který se věnoval Cimrmanově dentistické dráze a samotnou hrou, poskytl Kopřivnickým novinám rozhovor její spoluautor a režisér Ladislav Smoljak.

Švestka je třináctou hrou Divadla Járy Cimrmana. Pátráte po dalších a je možné předpokládat, že se objeví i další rekonstruovaná Cimrmanova díla?

My to nevylučujeme a naopak bychom byli rádi, kdyby se ještě nějaké další hry objevily. Protože, i když teď hrajeme těch her třináct a všechny jsou na repertoáru, je pro divadlo zdravé a pro naše diváky příjemné vidět nějaké nové představení.

Právě Švestka, kterou jste poprvé hráli v loňském roce, je po delší době premiérou vašeho divadla. Registrujete nějaký rozdíl v reakcích diváků na starší zlidovělé hry a nový kus?

My celkem nepociťujeme velký rozdíl mezi reakcí na hru novou a na hru starou. Protože ty starší hry hrajeme méně, takže dnes už zasahuje menší okruh diváků, kteří je neviděli nebo viděli jen jednou, kdežto ta novinka přitáhne třeba i lidi, kteří se na to těšili, protože všechny hry znají. Takže snad nějaký rozdíl by tam mohl být, ale my ho nějak markantně nezaznamenáváme.

Loni vznikla také další novinka. Kromě Divadla Járy Cimrmana začal působit i další divadelní soubor Studio Jára. Bude se i to podílet na restaurování a objevování dalších děl Járy Cimrmana?

Ne. Studio Jára je divadlo jiného typu. Tam se nehovoří o Cimrmanovi, ani se nehrají jeho hry. Toto divadlo může hrát hru jakéhokoliv druhu, není tam ta poetika tak vyhraněná jako v divadle Járy Cimrmana. Dalším rozdílem je, že tam není ustálený kolektiv, neopírá se obsazení jen o členy Divadla Járy Cimrmana, ale působí v něm i hosté, dokonce v něm hrají i ženy.

Bude i Studio Jára jezdit na zájezdy po republice?

V tomto roce se již na nějaké chystáme. Minulou sezonu jsme hráli jen v domovském žižkovském divadle.

Co tedy Studio Jára chystá pro své diváky na tuto sezonu?

Bude pokračovat ve hře Hymna. My taky nehrajeme tak často. Hrajeme jen v těch volných chvílích, když nehraje Divadlo Járy Cimrmana. Takže ten provoz není tak velký, ale chtěl bych v této sezoně další hru.


Tomáško na koncertech nabízí pohodu a romantiku

K o p ř i v n i c e (dam) - Na poslední zářijové úterý připravila dramaturgie kulturního domu koncert, který osloví hlavně příznivce trampské a folkové hudby. V sále kina Puls bude od půl osmé večer vystupovat Vojta Tomáško, známý také pod přezdívkou ’Kiďák’, a jeho spoluhráč Richard Melichar.

Tomáško, písničkář autor, několika známých trampských písní, je mimo jiné držitelem dvou autorských Port a za svou hudbu získal i v tomto žánru nejuznávanější trofej Zlatou Portu. Tomáško kdysi působil v několika skupinách, ale již od roku 1983 vystupuje sólově. Jeho jméno bylo v minulosti spojováno se skupinami Plížák a Roháči.

Již tři roky Tomáško intenzivně spolupracuje s Richardem Melicharem, svým bývalým spoluhráčem a kapelníkem skupiny Roháči. Richard Melichar stále ještě stojí v čele Roháčů a také je držitelem interpretační Porty a Zlaté Porty. Jako kytarista a zpěvák je dlouholetým interpretem Tomáškových písní a důvěrná znalost jeho tvorby je pro koncerty tohoto dua jistě velmi prospěšná.

Ve svém asi stominutovém pořadu nabízejí tito interpreti, jak sami říkají, pohodu, romantiku, úsměvného pohledu na svět. Nevyhýbají se však prý ani problémům dneška jako jsou drogy a násilí.


Soubor Schůdky oslaví čtvrtstoletí svého trvání

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen loutkáři z Rolničky, ale také soubor Schůdky zahájil další divadelní sezonu. „Začali jsme v prvním týdnu měsíce září setkáním všech členů,“ řekl dlouholetý vedoucí souboru František Červenka. Ten vede soubor, jehož členy tvoří, stejně jako v uplynulých letech i v nové sezoně, děti od desíti let a loutkářský dorost.

V právě začínající sezoně oslaví Schůdky velmi zajímavé výročí, a to čtvrt století své existence. I z toho důvodu bude jeho program o něco pestřejší než obvykle. Měl by se skládat ze tří nejlepších inscenací minulých sezon a dvou premiérových představení.

„Již poslední zářijovou neděli budeme dětem hrát pohádku Jana Malíka ’Míček Flíček’. Dále plánujeme, že se na jevišti objeví pohádka o zvířátkách s názvem Liška ve džbáně a O káčátku Pepíkovi. V prosinci uvedeme pásmo zimní poezie, složené z koled a krátkých pohádek se zimní tématikou. Toto představení bude zajímavé tím, že bude provedeno nezvyklou inscenační technikou takzvaného luminiscenčního divadla, kde se pracuje se světlem. Pásmo ponese název Koleda, koleda dědóško...,“ plánuje vedoucí Schůdků Červenka.

V programu se objeví ještě další inscenace o zvířátkách, kterou soubor Schůdky uvedl na celonárodní přehlídce v Chrudimi již před třemi lety. Půjde o dramatizaci textu Zdeňka Skořepy ’O kohoutkovi a slepičce’.

„Na závěr sezony uvedeme druhou premiéru sezony 1998 až 1999. Opět technikou luminiscenčního divadla zahrajeme veselou pohádku spisovatele L. Feldeka Botafogo,“ doplnil Červenka.

V závěru sezony uspořádá soubor výstavu o pětadvaceti letech své činnosti.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že působení dvou souborů pod jednou střechou divadlo zcela vytíží, probíhají zde i jiné aktivity. V budově Loutkového divadla nepůsobí jen loutkoherecké soubory Rolnička a Schůdky. Prostory divadla využívají například i žáci Soukromé umělecké školy Mis music. Ti si zde pořádají nejen některé své koncerty, ale také veřejné předehrávky a podobně.

Spolupráce mezi divadlem a souborem Schůdky dokonce vedla k tomu, že pedagog a bývalý ředitel školy František Mixa je výhradním autorem hudby ke všem inscenacím Schůdků.


O členství ve filmovém klubu je zatím velmi malý zájem

K o p ř i v n i c e (dam) - Zájem o členství ve filmovém klubu, který má do Kopřivnice přinést také promítání kvalitních filmů, je zatím mizivý. „Doposud je přihlášeno asi jen osm lidí,“ řekla vedoucí kina Puls Naďa Smazová. Promítání filmů a existenci klubu by tento fakt však ohrozit neměl. Pořadatelé totiž předpokládají, že na představení budou chodit i lidé, kteří se do klubu nepřihlásili. „Myslím si, že je dost lidí, kteří nechtějí vidět všechny filmy a půjdou jen na některá představení,“ míní Smazová.

Pokud by se ukázalo, že o představení skutečně není zájem, pak by se teprve uvažovalo, jestli se v nich bude pokračovat či nikoliv. „Budu se ale snažit, aby se promítalo za každou cenu,“ uzavřela vedoucí kina. Do filmového klubu se lze přihlásit až do třicátého září a jeho členové budou mít na každé klubové představení desetikorunovou slevu.


Plátno rozzáří dva filmy z americké produkce

K o p ř i v n i c e (dam) - Dnes odpoledne zahájí další filmový týden v místním kině Puls akční thriller americké produkce Mercury.

Zvláštní agent FBI Art Jeffries, ztělesněný Brucem Willisem, byl z postu agenta přeřazen na ponižující odposlechovou službu, neboť se svým nadřízeným zdál až příliš sentimentální. Hříčkou náhod se pak tento drsný chlapík setká s devítiletým Simonem, autistou, kterého i s jeho rodinou chce zlikvidovat Národní bezpečnostní agentura, v jejímž čele stojí bezcharakterní Nicholas Kudrow (Alec Baldwin). Simona je nutné zlikvidovat, protože, i když se jen těžko domluví se světem kolem sebe, levou rukou řeší ty nejsložitější matematické rébusy a podařilo se mu prolomit supertajný kód, kryjící americké špionážní operace. Plán na likvidaci ale nevyjde, malému géniovi se podaří utéct a včas se dostat pod ochranná křídla agenta Jeffriese.

Režisér Harold Backer se rozhodl, že vytvoří snímek o dvou osamělých bytostech, které nikomu nevěří, a proto se musí zákonitě sejít. Směsice sentimentálního slaďáku s akčním filmem a špionážním thrillerem však asi nevyšla podle jeho představ. Přibližný obrázek o filmu si divák může udělat, spoji-li si filmy Leon, Rain Man, Smrtonosná past. Film se tvůrcům skutečně nepovedl tak, jak se představili a dal by se spíš zařadit do kategorie béčkových snímků. Jediné, co lidi do kina si potáhne, je Bruce Willis, který hraje klasického osamoceného bojovníka za pravdu a spravedlnost.

O poznání lepším zážitkem bude zhlédnutí dalšího americké snímku Big Lebowski, který se hraje vždy od osmi hodin večer. Vše začalo naprostou náhodou. Jednoho dne vtrhli do bytu povaleče Jeffa Lebowského (Jeff Bridges) tři neznámí lidé, kteří velmi nevybíravě z něj chtěli vymámit nějaké peníze. Kromě toho, že mu strčili hlavu do záchodu, mu také jeden pomočil jeho oblíbený koberec. Odešli až když jim vysvětlil, že jeho žena jim žádné peníze nedluží, protože on je svobodný. Celou příhodu Jeff pochopil až později, zjistil totiž, že si ho spletli s jeho starým, bohatým jmenovcem. Od něho také čekal minimálně náhradu škod, které mu ti tři omylem způsobili. Milionář s ním však vůbec nechce mluvit a nechá jej vyhodit. Tehdy se také seznámí s milionářovou mladou manželkou.

Tehdy však ještě netuší, do čeho všeho se zaplete. Manželka zazobaného jmenovce je totiž unesena a on se rozhodne, že právě Jeff bude ten, který výkupné doručí. Jeff se svým přítelem se však rozhodnou jinak a výkupné si nechají pro sebe. Dál už se vše odehrává podle tolikrát oprašovaného scénáře, kdy po výkupném za oběť únosu pasou snad úplně všichni.

Bratři Joel a Ethan Coenovi jsou známí hlavně jako autoři komedie Zmatky v Arizoně. Také jejich poslední snímek je také komedií, těžící hlavně z absurdity světa kolem nás, kterou Coenové umí vynikajícím způsobem zviditelnit. Vynikající film z Big Lebowského dělá nejen dobře napsaný a režírovaný scénář, který je doslova nabitý velmi originálními gagy, ale také výkony většiny herců. Z filmu jde vysloveně vidět, že celý tým se při jeho realizaci dobře bavil.


Dr(o)bečky z knihovny

„Noviny jsou staré jako lidstvo - Herodot byl novinář a Šeherezáda není nic jiného, než symbol večerního vydání!“ K. Čapek

Určitě to všichni znáte. Vyšlo nové číslo vašeho oblíbeného časopisu, které si musíte bezpodmínečně ještě dnes přečíst. Jaká je to ale smůla! Zdrželi jste se jen o pár minut déle v práci a výtisk je již rozebrán. Marně obíháte stánky a trafiky. Nikde nic. Tak běžíte ke známému, ale ten již časopis půjčil kamarádovi, který byl o pět minut rychlejší než vy. Napadne vás poslední zoufalý pokus - KNIHOVNA. S jazykem na vestě dorazíte k výpůjčnímu pultu, aby jste se od usměvavé knihovnice dozvěděli, že všechny nové výtisky jsou bohužel rozpůjčované. Prostě dnes nemáte svůj den! Tiše se svalíte do křesla a dušička vám pláče.

Tak tato situace se již nikomu nestane. Ne snad proto, že vydavatelé zvýší náklady periodik tak, aby se dostalo na všechny, ale proto, že jsme pro vás v knihovně zavedli novou službu spočívající v tom, že aktuální (poslední, nové) výtisky novin a časopisů nepůjčujeme čtenářům domů (do doby, než vyjdou nová, aktuální čísla). Zato si je ale můžete nerušeně - a hlavně všichni! přečíst v příjemném prostředí naší knihovny.

Věříme, že Vám tímto krokem umožníme seznámit se s aktuálními výtisky i bez toho, aniž byste na ně museli čekat celé týdny (a ještě ušetříte!).

Vladan Jílek, ředitel KDK, příspěvkové organizace


Čternářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 24. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Devítiletý Simon je geniální autista, který dešifroval supertajné vládní kódy a podepsal tím ortel smrti nad svojí rodinou. Zachránit ho může agent FBI Art (Bruce Willis). Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Absurdní komedie o flákači Lebowském, zvaném Dude, který hraje kuželky a pije bílého medvěda docela v klidu, než si ho gangsteři spletou s milionářem stejného jména. Do 12 let nepřístupný

Pátek 25. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Do 12 let nepřístupný

Sobota 26. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Do 12 let nepřístupný

Neděle 27. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin animovaný muzikál Anastazia. Nádherný animovaný dobrodružný příběh o ztracené a znovu nalezené princezně

V parku u Základní Školy Štramberk se v 15 hodin uskuteční promenádní koncert SH dechového orchestru města Štramberka. V případě nepříznivého počasí se koncert ruší

Pondělí 28. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Mercury. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede krimikomedii USA - VB Big Lebowski. Do 12 let nepřístupný

Úterý 29. září

Kulturní dům Kopřivnice (kino Puls) vás zve v 19.30 hodin na koncert trampského písničkáře z Lokte a jeho spoluhráče: Vojta „Kiďák“ Tomáško + Ríša Melichar

Čtvrtek 1. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Tajemné konspirace, nevysvětlené záhady, paranormální jevy, setkání s budoucností, agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová - to jsou v kostce atributy prvního celovečerního filmu se značkou Akta X. Jde o kompletní novinku, ve filmu není použita jediná sekvence, jediný záběr z TV seriálu ani ze série vydávané na videokazetách. Do 12 let nepřístupný

Pátek 2. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Do 12 let nepřístupný

Sobota 3. října

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Do 12 let nepřístupný

V Kulturním domě Kopřivnice (velký sál) se v 16 hodin uskuteční Seniorské odpoledne. V programu vystoupí: MDO Kopřivnice, hudební soubor Devětsil, taneční soubor Step klub, taneční soubor Clan, taneční soubor Z. Havlové, taneční soubor YUM a vystoupí žáci ZUŠ Zdeňka Buriana

Neděle 4. října

Kino Vláček zve děti v 15 hodin do kina Puls na ruský pohádkový příběh Pohádka o Malíčkovi. V 17.30 a 20 hodin uvede KINO PULS akční sci-fi thriller USA Akta X - film. Do 12 let nepřístupný

Pouť v Lubině

začíná tradičně již v sobotu, letos tj. 26. září ve 20 hodin Předpouťovou country zábavou, která se uskuteční v Katolickém domě v Lubině. V neděli jste zváni v 10 hodin na mši s biskupem Lobkowiczem


Plynofikace Vlčovic a Mniší je hotova?

Takto byl uveřejněn informativní článek v Kopřivnických novinách č. 28, v němž radní Petr Chromečka uvádí, že „zbývá dodělat terénní úpravy, což by mělo býti hotovo do konce září.“

Dále uvádí, že záleží jen na občanech, aby si zajistili přípojku na plynárně.

Také neopomněl upozornit, že v těchto místních částech v příštím roce začne platit vyhláška města o čistotě ovzduší a od této chvíle již budou muset obyvatelé topit buď plynem nebo jiným ekologickým palivem.

Za obyvatelé místní části Vlčovice děkujeme touto cestou všem pracovníkům městského úřadu, kteří se na této akci jakýmkoliv způsobem podíleli, že budeme v příštích létech dýchat čistější a zdravější vzduch.

Upřesňujeme, že plynofikace však nebyla zcela dokončena. Víme, že bude konstatováno, že nebylo dostatek prostředků, což však není pravda, jak jsme se dozvěděli z posledního zasedání městského zastupitelstva od posluchačů kabelové televize, od našich rodáků.

A tak bude ovzduší naší místní části dále znečišťováno vytápěním kulturního domu a mateřské školky, kterážto zařízení jsou majetkem města a z těchto dvou komínů bude nadále stoupat denně ještě nezdravý smog.

Zda tomu tak muselo býti, i když naše místní komise na toto ve svých zasedáních upozorňovala, posuďte sami.

Jan Kahánek, za místní komisi ve Vlčovicích


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 24. 9. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 25. 9. 13 - 15, 17.30 - 22, so 26. 9. 14 - 22, ne 27. 9. 9 - 19, po 28. 9. zavřeno, út 29. 9. 18 - 21, st 30. 9. 18 - 21, čt 1. 10. 13 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: čt 17. 9. ženy 15 - 21, pá 18. 9. muži 15 - 22, so 19. 9. společná 14 - 22 hodin

Hokej: so 26. 9. v 17 hod. Rondo Brno - HC Kopřivnice (II. liga muži), ne 27. 9. v 9 hod. HC Kopřivnice - HK Poruba (8. tř.), čt 1. 10. v 18 hod. HC Kopřivnice - Nový Jičín (II. liga muži), so 3. 10. v 17 hod. Karviná - HC Kopřivnice (II. liga muži)

Bruslení veřejnosti: so 26. a ne 27. 9. 14 - 15.30 hodin

Malá kopaná Kopřivnice: so 26. 9. 8 - 15 hod. 2. liga (III. turnaj), ne 27. 9. 8 - 13 hod. 3. liga (III. turnaj), so 3. 10. 8 - 13 hod. 3. liga(IV. turnaj), ne 4. 10. 8 - 15 hod. 1. liga (IV. turnaj)

FC Kopřivnice: so 26. 9. v 16 hod. Kopřivnice - Suchdol (muži), so 3. 10. v 9 hod. a 10.45 hod. FC Kopřivnice - ŠSK Mikom Bílovec A (st. a ml. žáci)

Házená: so 26. 9. v 8 hod. turnaj minižáků A, ne 27. 9. v 8 hod. KH Kopřivnice - TJ Rožnov (ml. žáci B) a v 9.15 hod. KH Kopřivnice - SKH Ostrava (st. žáci B)

Karate: so 3. 10. v 10 hod. se uskuteční na SOUS Kopřivnice Národní pohár žáků v karate, so 10. 10. v 10 hodin se uskuteční na SOUS Kopřivnice Národní pohár dorostu a juniorů

Rekreační turistika: so 3. 10. v 6.12 hod.ČD Kopřivnice - Veřovice - toulačka na houby - odj. ve 12.18 hod., příjezd ve 12.37 hod.; út 6. 10. v 9 hod. sraz u zimního stadionu Kopřivnice - muzeum Fojtství - Stará Kopřivnice ve fotografiích a dokumentech, ukončení akce v 11 hod.; ne 11. 10. v 6.26 hod. odj. ČD Kopřivnice - Suchdol ČD - Heřmánky st. ČD - Maria sk. Spálovský mlýn - Spálov zámek - vyhlídka - Jakubčovice ČD - odj. ve 12.54 hod., návrat v 15 hod.


Výsledky

FC Kopřivnice: Žáci: FC Kopřivnice - Rožnov p. R. starší 1:1, gól: Petr a mladší 1:3, gól: J. Navrátil; FC Kopřivnice - FC Karviná starší 6:3, góly: M. Navrátil, Chuchma a Petr 2, mladší 7:1, góly: Hanzelka, Mička a J. Navrátil 2, Melčák 1

Házená: mistrovská utkání: sobota 19. 9. - minižáci B v Zubří: KH - Valašské Meziříčí 8:2, KH - Rožnov p. R. 6:11, KH - Zubří 8:10, střelci: Šustala 7, Šula 5, Kovalák a Ledesma po 4, Trčka a Líňa po 1; ml. žáci A: KH - HC Zubří 11:25 (3:10), střelci: Hábovčík a Domitra po 3, Olšovský 2, Jakeš, Veřmiřovský a Sykala po 1; st. žáci A: KH - HC Zubří 15:28 (10:12), střelci: Bezděk 5, Hanzelka 4, Čierný a Chasák po 2, Kaluža a Peichl po 1; st. dorost: KH - Sokol Sokolnice 31:16 (15:10), střelci: Machačík 9, Vala, Gřes a Záborský po 5, Marek 4, Bílek 3; neděle 20. 9. - minižáci A ve Vsetíně: KH - Cement Hranice 14:2 (6:2), KH - KH ’Z’ Vsetín 7:0 (5:0), KH - HC Zubří 1:13 (0:9); st. žáci B: Sokol Krmelín - KH 26:10 (11:4), Grmolecký 4, Pěček, Lipový a Chromek po 2; ml. žáci B: TJ Loko Suchdol - KH 10:14 (5:7), střelci: Jahn 7, Stanislav Jan 3, Seidl 2, Váňa a Němec po 1; ml. dorost: STM Olomouc - KH 22:33 (10:14), střelci: M. Veřmiřovský 10, Machačík 8, Winkler 6, Venclík 3, Smutek a Malinovský po 2, Bílek a Kučera po 1.

Hokejové turnaje 4. tříd: Kopřivnice 6. 9.: HC Kopřivnice - HC Železárny Třinec 5:1, HC Kopřivnice - HC Havířov 7:4, HC Kopřivnice - HC Frýdek Místek 5:3, sestava Kopřivnice: Strnadel, Stančík, Kuboš, Machovský - Rečka, Petřek, Hanák, Šácha, Janek, Káňa, Cochlar, Mlčuch, Žáček, Wojcik, Freisler, Hanzlík, Kubec, Duda, Klemeš, Vrdlovec, Jašek, Milich, Rubač, Suták, Jurečka; pořadí v turnaji: 1. HC Kopřivnice 17:8 - 6 bodů, 2. HC Frýdek-Místek 9:8 - 4 body, 3. HC Havířov 11:10 - 2 body, 4. HC Železárny Třinec 3:12 - 0 bodů; Havířov 19. 9. - HC Kopřivnice - HC Vítkovice 10:8, HC Kopřivnice - HC Havířov 10:1, sestava: Strnadel, Stančík, Kuboš - Rečka, Petřek, Hanák, Šácha, Janek, Káňa, Cochlar, Mlčuch, Žáček, Wojcik, Freisler, Hanzlík, Kubec, Duda, Klemeš, Vrdlovec, Jašek, Milich, Rubač, Suták, Jurečka, Filip, pořadí v turnaji: 1. HC Kopřivnice 20:9 - 4 body, 2. HC Vítkovice 16:13 - 2 body, 3. HC Havířov 4:18 - 0 bodů. Branky HC Kopřivnice v obou turnajích: Freisler 10, Klemeš 8, Hanzlík 7, Kubec 5, Duda a Vrdlovec po 3, Káňa 1. Vyhodnocení hráči v jednotlivých turnajích: Kopřivnice - nejlepší útočník - Kubec, nejlepší střelec Freisler; Havířov - nejlepší útočník a hráč Hanzlík, nejlepší brankář - Strnadel.

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Frenštát 1:4, gól: Chytil; dorost: Lubina - Žilina 2:2, góly: Svoboda, Čeladník; muži: Lubina - Bordovice 1:1, gól: Širanec


Házenkáři zůstávají i po třetím kole bez bodů

Foto 6

Radegast Frýdek-Místek - KH Tatra Kopřivnice 24:18 (8:9)

F r ý d e k - M í s t e k (tom) - Podobně jako v prvním extraligovém utkání s Hranicemi, se vyvíjel i druhý zápas házenkářů ve Frýdku Místku. Zatímco v první půli byly síly na obou stranách vyrovnané a místy hosté vedli, po přestávce již Kopřivničtí na soupeře nestačili.

„Kluci hráli bojovně, až mne místy překvapili, že se vyvarovali zbytečných chyb. Tak nějak bych si hru představoval, bohužel s tak úzkým kádrem nemůžeme vydržet do konce zápasu,“ řekl po utkání trenér Tatry Miroslav Bartoň.

Po přestávce již totiž Kopřivničtí neměli sílu na střelu z dálky, takže se všechny střely z dálky snažili řešit přihrávkami na pivoty. Před frýdecko-místeckou brankou však úřadoval obranář Andrej Titov, který šance Kopřivnických likvidoval.

Nejvíce branek Kopřivnice: Michalčík 5/4, Krčmář 5/2, Šustala 3

 

KH Tatra Kopřivnice - HC Baník Karviná 17:22 (8:11)

K o p ř i v n i c e (tom) - I po třetím kole extraligy házené zůstává kopřivnický tým bez jediného bodu. Také zápas s Karvinou na domácí palubovce se nelišil od předchozích střetnutí.

„Oba celky nasekaly v utkání strašně moc technických chyb. Karviná měla výborného brankáře, který dokázal v prvním poločase chytit jedenáct střel našich spojek. V druhém poločase znovu rozhodlo delší období, asi osm minut, kdy jsme nedali jedinou branku a soupeř nám utekl. V závěru kluci opět zabojovali, ale již to nemohlo ovlivnit nepříznivý výsledek. Karviná má v současnosti opravdu lepší kádr,“ uvedl trenér domácích Miroslav Bartoň.

„Naši hráči nepřistoupili k utkání podle mých představ. Tatra proto v první půli držela krok, ale postupně Kopřivnice fyzicky odcházela. Vyhrát nad Kopřivnicí bylo naší povinností, i když máme oslabený kádr, ale Kopřivnice jej má ještě slabší,“ řekl trenér Karviné Jaroslav Hudeček.

Nejhorším zápasem, kteří házenkáři Kopřivnice zatím sehráli, byl podle trenéra Bartoně hned ten úvodní s Hranicemi. „Nejkvalitnější výkon jsme zřejmě podali ve Frýdku-Místku. Výsledek tomu však neodpovídal. Myslím si ale, že naše mužstvo může hrát lépe,“ míní Bartoň.

„Již před sezonou jsme si byli vědomi toho, že los k nám byl nepříznivý, takže podobné výsledky v úvodu zase až tak nepřekvapují. Ne, že by všichni byli zvyklí až tak často prohrávat, ale myslím si, že se z toho dostaneme,“ řekl Bartoň. V dalších kolech však čekají kopřivnické házenkáře týmy Plzně - loňští mistři extraligy a Zubří, takže naděje na zisk prvních bodů se zdají být v nedohlednu.

Místopředseda kopřivnického klubu házené Rudolf Jaroň však míní, že utkání proti Zubří by až tak jednoznačně neviděl. „Loni mělo Zubří s námi potíže, prohráli jsme o jednu branku a doma dokonce utkání skončilo remízou,“ řekl Jaroň.

Nejvíce branek Kopřivnice: Šustala 4, Michalčík 4/2


Mezinárodní turnaje mladšího dorostu

K o p ř i v n i c e (kh) - Družstvo mladšího dorostu házené KH Kopřivnice se v průběhu měsíce července zúčastnilo desetidenního turnaje v italském městě Teramo, kde se pořádal 26. ročník Coppa Interamnia.

Turnaj, který je pořádán pro všechny mládežnické kategorie chlapců a dívek do 21 let byl pro dorostence opravdu velkým zážitkem, jak po sportovní, tak po společenské stránce. Turnaj je považován za malou olympiádu, a jak jsme sami poznali, tak právem. Svědčí o tom počet přihlášených mužstev, kterých bylo dohromady 176. Kromě Austrálie zde byla mužstva ze všech kontinentů. Je třeba uvést, že naši kluci se zde neztratili a reprezentovali klub i město jak se patří. Jediná porážka ve skupině od pozdějšího vítěze celého turnaje nás stála vyřazení z bojů o přední místa (jen vítězové skupin, v naší kategorii byli čtyři, hráli o celkové umístění). Výsledky: KH Kopřivnice - Dias a. s. (Řecko - vítěz turnaje) 8:10, Ilsa Calarasi (Rum.) 24:10, O. H. Corsier (Švýcarsko) 23:0, Dogangunes (Turecko) 15:9, H. K. Lygby (Dánsko) 16:15. Branky: Grepl 21, M. Veřmiřovský 15, Winkler 12, Smutek 11, Bezděk 10, Venclík 9, Malinovský 7, T. Veřmiřovský 1.

Ke konci prázdnin se družstvo zúčastnilo mezinárodního turnaje v Karviné - Karvina cup, který se v dorostenecké kategorii řadí mezi nejkvalitnější u nás v republice. Tento turnaj sloužil jako příprava na nastávající sezonu. Hráči se zde utkali se soupeři z Polska, Litvy, Slovenska, Chorvatska a ČR. Družstvo skončilo na 9. místě z dvanácti účastníků, kde zbytečnými dvěma prohrami ve skupině byli vyřazeni z bojů o lepší umístění.

Výsledky: KH Kopřivnice - kadeti ČR (repre ČR do 16 let) 13:13 (vítěz turnaje), Wroclaw (Polsko) 12:20, Pov. Bystrica (Slovensko) 8:25, Mokykla (Litva) 15:13, Zdar (Chorvatsko) 17:16. Branky: Winkler 31, M. Veřmiřovský 21, Smutek 14, Malinovský, Bezděk 11, T. Veřmiřovský 5, Venclík 4, Hanzelka 2.

Vedení klubu by chtělo touto cestou poděkovat všem sponzorům za finanční podporu a tím i umožnění mládeži rozvíjet sport v našem městě.


Hokejisté po boji se Šternberkem odešli z vlastního ledu s vysokou porážkou

Foto 7

HC Kopřivnice - HC TJ Šternberk 2:6 (1:3, 0:2, 1:1)

K o p ř i v n i c e (sh) - Ve 2. kole II. hokejové ligy, opět na vlastním hřišti, hostili kopřivničtí hokejisté celek Šternberku, ani tentokrát nebodovali a odešli vysoko poraženi 2:6. Diváci, kterých přišlo méně než posledně, viděli nejdříve rychlou branku domácích - na konci 2. minuty potrestal vyloučení soupeře po přihrávce Hodoška Kriegiel. Radost z vedoucí branky vydržela našim do 12. minuty, než nastal v utkání rozhodující obrat. Hráč hostí Koutný se štěstím vyrovnal a asi za tři minuty poté Šternberk využil přesilovku Skácelem. Čtrnáct vteřin před odhoukáním konce 1. třetiny pak Novosad zvýšil na 1:3.

V prostředním dějství se naši hokejisté ubránili dvěma přesilovým hrám soupeře, pak měli sami početní výhodu, 35 vteřin dokonce 5 na 3. Nedokázali se však trvaleji usadit v útočném pásmu a vážněji ohrozit šternberskou svatyni. Když ale byl rozhodčím Jeřábkem vykázán na trestnou lavici další domácí provinilec, proměnil Šternberk svou druhou přesilovku po ráně Doseděla z dálky. Neuběhlo mnoho času a v gólové akci byli znovu hosté - Vích mířil přesně a za kopřivnickou klecí popáté svítila červená. Na nepříjemných 1:5 naši odpověděli ve třetí fázi hry v 53. minutě Mikšovským za asistence Michálka. To bylo z jejich strany prakticky vše, hráči Šternberku své přesvědčivé vítězství ztvrdili v 55. min. v přesilovce 4/3 Švancárem z nahrávky Doseděla.

Hokejisté Kopřivnice působili v zápase často bezradným dojmem, nevycházela kombinace a střelecké pokusy z větší vzdálenosti na gólmana hostí Šlupinu neplatily. Za příštím soupeřem jedou hokejisté 26. 9. do Brna (Rondo), derby s Novým Jičínem na našem stadionu je na programu ve čtvrtek 1. října od 18 hodin.

Branky za HC: 2. Kriegiel, 53. Mikšovský. Sestava: Navrátil, Michálek, Kofroň, T. Kašpárek, Libiger, Kovář - Štěpán, Jeřábek, Dobečka - Kriegiel, Fojtík, Hodoško - Hejč, O. Kašpárek, Wanke - Mikšovský.


Sobotní fotbalové derby v sousedním Štramberku skončilo smírně 0:0

Kotouč Štramberk - FC Kopřivnice 0:0

Š t r a m b e r k (red) - Další, v pořadí již čtvrtou, remízu si na své konto připsali kopřivničtí fotbalisté v sobotu 19. září, kdy si odvezli bod za nerozhodný výsledek 0:0 ze štramberského škvárového hřiště.

Hned první sekundy zápasu mohly znamenat posunutí skóre - to když hlavička Juráka z přímého kopu jen těsně minula levou tyč branky hostí. Po několika úvodních minutách se však Kopřivničtí vzpamatovali, vyrovnali hru a výsledkem jejich snažení byla série přímých kopů v 8., 14. a 15. minutě. Pítr, Špaček ani Hala však z těchto situací gól vstřelit nedokázali. Hra se potom soustředila do středu hřiště, kdy především těžký terén a miniaturní hřiště znemožňovaly oběma celkům produkovat kombinační hru, a tak většina akcí končila před oběma šestnáctkami faulem či ztrátou míče. Ten se nepodařilo udržet ani Šudákovi ve 37. minutě při průniku do pokutového území domácích, kde až příliš váhal se střelou a o míč v poslední chvíli přišel. Štramberský celek ve 45. minutě kontroval akcí Hykla, který však, tísněn hostujícím Maslákem, branku Slezáka vážněji neohrozil.

Do druhého poločasu nastoupili Kopřivničtí pouze s jedinou změnou v sestavě - zraněného Masláka vystřídal Machciník. Do svého soupeře se pustili s vervou, takže hned ve 48. minutě nahnal domácím strach svým samostatným průnikem Šudák, jeho přízemní střelu však brankář domácích Laga chytil. Hned nato měl stejný útočník po narážečce Pítra šanci na reparát, vzdálenější tyč však těsně minul. O minutu později pak nevyužil svůj průnik ani kopřivnický Pítr.

Poté, co Kvitu vystřídal Petráš, měl tým Štramberku zřejmě svou největší šanci na vstřelení vedoucího gólu - po chybné rozehrávce kopřivnického mužstva se dostal k míči Hajník, pronikl až do šestnáctky, ale jeho akci v poslední chvíli nohami brankář Slezák zneškodnil. V 67. minutě musela pro zdravotní potíže odstoupit opora Kopřivnických Pítr a na hřišti se objevil Danihlík. Hosté se poté chvíli hledali, následkem čehož byly v 67. a 69. minutě střely domácích Galii a Adámka, které však mířily do středu brány a brankáře hostí nemohly ohrozit.

Hra potom dostala nádech překonávané, Kopřivničtí hráli na udržení příznivé remízy a drželi domácí na distanc od vlastní brány. Štramberk se ještě sice snažil oživit útočné aktivity výměnou Hykela a Kocúrka, hostující celek však i přesto udržel bez větších problémů nerozhodný stav.

Sestava FC Kopřivnice: Slezák - Rýpar, Špaček, Paciorek, Šmelko, Strnka, Hala, Pítr, Maslák, Šudák, Šenkeřík.

Sestava Štramberku: Laga - Jurák, Schwarz, Zátopek, Kvasnička, Kocúrek, Kvita, Adámek, Galia, Hykel, Hajník.


Také dorostenci uhráli v derby remízu

Dorost: TJ Kotouč Štramberk - FC Kopřivnice 2:2 (0:2)

Š t r a m b e r k (nec) - Zápasem podzimní části, a jak se později ukázalo i dvou rozdílných poločasů, tak se dalo očekávat derby mezi oběma soupeři o čelo tabulky.

Na hřišti, které je možno vidět opravdu pouze jen ve Štramberku a mohlo by se tak ucházet o jednu z dalších atrakcí, začali po vzájemném oťukávání lépe hosté, když po centru Plačka otevřel skóre ve 20. minutě umístěnou ranou Bajer. O pět minut později zvýšil krásnou hlavičkou Macek - 0:2.

Úvod druhého poločasu vyšel lépe domácím, když v 8. min. snížili po hrubé chybě brankáře hostí. Po této obdržené brance se z kopaček Kopřivnických vytratil klid a pohoda, hráči se přizpůsobili hře celku Štramberka, což vedlo k velmi tvrdé a bojovné hře se šťastným koncem pro domácí. Ti vstřelili vyrovnávací branku po dvou červených kartách na straně soupeře.

Sestava: Bartoň - Růža, Bezděk, Plaček, Daňhel (65. min. Huške) - M. Kubiš, Brunclík, Bajer (85. min. Pavlica), Jalůvka (75. min. J. Kubiš), Macek, Tomek.


Malá kopaná měla o víkendu na svém programu první kolo ligového poháru

Foto 8

K o p ř i v n i c e (kmk) - Dvaatřicet družstev vstoupilo minulou sobotu a neděli (19. - 20. 9.) do další soutěže Klubu malé kopané Kopřivnice, již je ligový pohár. Na programu bylo její první kolo, ve kterém padla úctyhodná snůška branek a také nejedno překvapení.

FC Olivet - Everton 6:3 (4:3)

Celý tento dvoudenní pohárový kolotoč zahájila dvojice Olivet a Everton. Závišicím se povedl nástup a brzy se ujaly vedení. Během necelých dvou minut loňský vítěz však vyrovnal a stačil zvýšit na 4:1. I když soupeř ještě dotáhl, ve druhém poločasu (hraje se 2 x 25 min.) Olivet po perfektně rozehraném přímém kopu pojistil. Šestou branku vstřelil po chybě rozhodčího do prázdné branky.

Žaba - Elán 1:13 (0:5)

Jednoznačná záležitost prvoligového mužstva, která vyzněla koncertem.

FC Baník - AC Ruda Pivrnec 3:3 (3:0) - PK 3:1

Po překvapivém vedení Baníku se ve druhé půli projevila kvalita Pivrnců, když soupeř odpadl fyzicky. Penaltový rozstřel však opět lépe zvládli štramberští hráči.

R. U. M. - FC Tr. Devills 0:9 (0:4)

Ve šlágru kola neměl oslabený tým Jiřího Hassera (R. U. M.) šanci proti kompletnímu mužstvu, které vévodí tabulce 1. ligy.

Heimat Juniors - TC 90" 5:0 (3:0)

I když Heimat uzavírá tabulku první ligy, proti vedoucímu mužstvu ligy třetí neměli problémy.

Catastrofic Team - SG Palermo 3:5 (2:2)

Palermo z důvodu malého počtu hráčů nechtělo zpočátku vůbec nastoupit a tak není divu, že třetiligový Catastrofic se brzy ujal vedení. Během utkání však SG posílilo a potvrdilo své kvality nad svým rivalem.

FC Camel - St. Garda 11:6 (6:2)

Garda odehrála celý zápas jen ve čtyřech hráčích a je samozřejmé, že se to projevilo nejen v únavě, ale i výsledku.

Tango - 1. FC Prosek 3:2 (1:2)

Překvapení sobotního dne. Velice vyrovnaný zápas, z kterého si vítězství nakonec odneslo mužstvo Leoše Šimíčka.

Ámos - FC Squadra 0:3 (0:1)

Nedělní sérii otevíral několikanásobný vítěz této soutěže Ámos a mužstvo FC Squadra. Po zodpovědném výkonu zaslouženě zvítězili druzí jmenovaní, i když hráči Ámosu celý zápas dřeli a měli více ze hry.

FC Lubina - D. T. 3:0 (1:0)

Zasloužené vítězství Lubiny po chybách v obraně soupeře.

Perun - Real 1:6 (0:4)

Po velkých chybách v obranné fázi Perunu jasná výhra Realu.

VS. OIL. Agro - 1. FC Korej 20:0 (9:0)

Po kanonádě není co dodat.

FC Jelita - SD 0:3 (0:2)

Oba kolektivy nastoupily bez svých brankářských jedniček a po velkých šancích na obou stranách byli šťastnější hráči SD.

Dallas 54 - Mighty Cats 30:0 (16:0)

Hráči Dallasu jasně předčili soupeře, který hrál celé utkání jen ve „trojku“.

FC Inter - Pivson 5:0 (3:0)

Po přesvědčivé a důsledné hře Interu v prvním poločase se zrodil jasný výsledek.

BUM Šankar - Radegast 84 2:1 (1:1)

Profesorské hry Radegastu se „mládí“ nezaleklo a svým bičovaným elánem a chutí postoupilo do druhého kola.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:23