Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 30/98 ze dne 10. září 1998
Titulní strana

Práci nejobtížněji shánějí absolventi škol bez praxe

Poplatky z hracích automatů se snížily

Zájemci o koupi domu nabízejí málo peněz

Strážníci s psovodem dopadli pachatele vloupání do školky

Městské slavnosti přilákaly asi dvacet tisíc návštěvníků

Suterén pod Včelínem byl vždy oázou svobody, vzpomíná návštěvník klubu

Zprávy z města a okolí

Program ČSSD mi vyhovuje, říká Krajčír, který se chce stát starostou

V čele kandidátky ODS je opět Jalůvka

Sportovci mají dostat půl milionu

Dům dětí a mládeže připravil řadu kroužků

Pavilon je na prodej za cenu nejméně dvě stě padesát tisíc

V bývalých jeslích se mají vyrábět ponožky

Na průběh oslav si nikdo nestěžoval

Autopal daroval městu padesát tisíc korun

Kultura

Ve sklepech ubytovny se mladí lidé scházeli po dobu sedmnácti let

Klub byl centrem revoluce

Názory na podporu klubu se dost liší

Katolický dům se rozezněl sborovým zpěvem

Kino uvede snímky Mstitelé a Armageddon

Pražské divadlo Járy Cimrmana přijede s novou hrou Švestka

Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport

Kam za sportem

Výsledky

Tři tatry na startu a tři tatry v cíli Tři tatry na startu a tři tatry v cíli maratonu

Hokejisté začínají hrát o první druholigové body

Program mistrovských utkání HC Kopřivnice v základní části II. ligy sk. B 1998/99

Tabulky v malé kopané jsou vyrovnané - napětí vzrůstá

Fotbalisté si dovezli bod ze hřiště vedoucího mužstva

Běh Terryho Foxe přilákal stovky lidí

Atletky bodovaly v první lize

Házenkáři se v úvodním utkání představí doma proti Hranicím

Příloha

Přiloha Krimi


Titulní strana

Práci nejobtížněji shánějí absolventi škol bez praxe

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv nezaměstnanost v Kopřivnici za posledních několik měsíců stoupá, stále ještě nedosahuje hodnot, na které se vyšplhala v období, kdy Tatra začala masivně propouštět své zaměstnance. Kromě toho, že se na úřad práce hlásí bývalí pracovníci automobilky, nárůst nezaměstnanosti má na svědomí i značné procento čerstvých absolventů škol, kteří zatím nenašli uplatnění.

„V současnosti evidujeme 1 377 uchazečů o zaměstnání, z toho více než dvanáct procent jsou absolventi bez praxe,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr. Najít si nové zaměstnání bude však dnes těžší než v minulosti, neboť poptávka po pracovních silách ve výrobní sféře i v oblasti služeb je totiž uspokojena. „Je pravděpodobné, že část našich klientů najde práci v novojičínském okrese, ale jistě budou mnozí nuceni do zaměstnání dojíždět do okresů okolních,“ předpokládá Petr.

Zaměstnávání absolventů škol, které je složitější než umístění lidí s praxí, řeší pracovní úřady vytvářením absolventských míst. „Těm, kteří zaměstnají absolventy na nově vzniklých místech, platíme příspěvky na jejich mzdu po dobu jejich zapracování. Tímto způsobem se nám podařilo zaměstnat asi třicet mladých lidí,“ uvedl vedoucí místní pobočky úřadu práce.

Podle zkušeností, které na úřadech práce mají, hledají uplatnění nejhůře právě středoškoláci. Lidé s vysokoškolským vzděláním nebo jen vyučení se zaměstnávají snáz. I u maturantů jsou však rozdíly, například absolventi strojírenských oborů nacházejí uplatnění celkem bez problémů. Lidé s ekonomickým, administrativním a manažerským zaměřením hledají zaměstnání těžce. „V evidenci nám dokonce zůstávají i absolventi z loňského roku. Takových registrujeme asi čtyřicet, což je sice dost, ale v jiných okresech jsou to čísla v řádu stovek,“ řekl Petr.

Zkušenosti zaměstnanců úřadu práce také hovoří ve prospěch lidí, kteří jsou nezaměstnaní jen krátkou dobu. „Zaměstnavatelé nemají zájem o lidi, kteří jsou dlouhou dobu doma a berou jen podporu a raději zaměstnají ty, kteří se snaží najít si nějakou práci za každou cenu, neboť vidí, že chtějí pracovat,“ řekl šéf kopřivnické pobočky pracovního úřadu Petr.

Přestože situace v oblasti zaměstnanosti na Kopřivnicku je nepříjemná, Petr je přesvědčen, že se ji podaří vyřešit. „Situace s nezaměstnaností sice není nijak růžová, ale zvyšování počtu uchazečů o práci je momentálně celorepublikový trend. Snad se časem změní k lepšímu,“ doufá Petr.


Poplatky z hracích automatů se snížily

K o p ř i v n i c e (tom) - Provozovatelé hracích automatů budou od začátku září ročně odvádět do městské pokladny za každý přístroj o deset tisíc méně než dosud. „Podle původní vyhlášky města platili provozovatelé za každé tři měsíce poplatek ve výši sedm a půl tisíce korun. Od září však platí novela zákona, podle které mohou města stanovit maximální poplatek pět tisíc za tři měsíce na jeden automat,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

Jestli však dojde k poklesu příjmů rozpočtu města v důsledku snížení poplatku, si netroufá odhadnout. „Zásadní dopad na rozpočet to asi mít nebude. Možné je i to, že příjmy z provozování automatů vzrostou. Snížení poplatků totiž může mít vliv na to, že do některých hospod se zase automaty vrátí, takže v celkovém součtu poplyne na účet města peněz více než dosud,“ řekl Kunčar.

V městském rozpočtu jsou pro letošní rok naplánovány příjmy z automatů ve výši dva miliony čtyři sta devadesát tisíc korun. Za prvních šest měsíců roku se na poplatcích vybral jeden milion pět set sedmdesát čtyři tisíce korun. „I po tomto snížení je dost pravděpodobné, že pro letošní rok, tyhle příjmy budou splněny,“ doplnil Kunčar.


Zájemci o koupi domu nabízejí málo peněz

K o p ř i v n i c e (tom) - Radní nemají zcela jasno v tom, jak by měli postupovat při prodeji bytových domů, ve kterých jsou i nebytové prostory. Variant privatizace takovýchto domů je několik, některé však odmítá rada, jiné zase zájemci o domy.

Na minulém zasedání se rada zabývala prodejem domu naproti správní budově Tatry na Štefánikově ulici, v jehož přízemí jsou obchody. „Nájemníci tohoto domu zamýšlí utvořit družstvo a chtějí dům koupit. Potíž je v tom, že chtějí dům jako celek, tedy i s nebytovými prostory a částka, kterou nabízejí, se radě zdá příliš nízká. Na druhou stranu si uvědomujeme, že dům by měl mít majitele, který bude schopen jej opravit. Nájemníci domu, kteří o něj mají zájem, tvrdí, že banky jim na opravy domu bez nebytových prostor nepůjčí,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

Zájemci o koupi domu nabízeli částku čtyři miliony korun. Rada navrhuje minimální cenu o polovinu vyšší, tedy nejméně šest milionů korun. Tak vysoký by mělo město podle Kunčara příjem z nájmu nebytových prostor za deset let. „Pokud bychom na návrh nájemníků přistoupili, byl by to precedent. Nebytové prostory totiž vydělávají nemalé peníze. Vezměme si také to, že za stejně nízkou cenu bychom nabízeli i jiné domy, které však nebytové prostory nemají. Jakou výhodu bychom pak nabízeli těmto nájemníkům, kteří by se rozhodli dům koupit? Navíc není ani s domem s nebytovými prostory jisté, že se na jeho opravy podaří úvěr získat. Stačí se podívat na prodej kasáren, na které banky podnikatelům také půjčit nechtěly,“ uvedl Kunčar.

Zájem o koupi domů přitom mezi lidmi moc velký není. „V současnosti je zveřejněn záměr prodeje dvou domů na Koreji, o jiném zájmu zatím nevím,“ uzavřel Kunčar.


Strážníci s psovodem dopadli pachatele vloupání do školky

K o p ř i v n i c e (red) - V nočních hodinách 5. září se znovu potvrdila výhoda ochrany majetku signalizačním zařízením napojeným na pult centralizované ochrany.

Možnost přesvědčit se o tom měli pracovníci jedné z mateřských školek v Kopřivnici. Objekt školky signalizoval napadení na již zmíněném pultu umístěném na služebně městské policie. Na místo okamžitě vyjela hlídka městské policie současně s psovodem a díky jejich profesionálnímu zásahu byli pachatelé vloupání přichyceni přímo na místě. Po nezbytných úkonech byli dotyční zloději předáni Policii České republiky k dalšímu šetření případu. Zákrok policistů zabránil odcizení majetku v hodnotě několika desítek tisíc korun.


Městské slavnosti přilákaly asi dvacet tisíc návštěvníků

Foto 2

N o v ý J i č í n (dam) - Asi dvacet tisíc lidí navštívilo minulou sobotu již pátý ročník Městských slavností Nového Jičína. Největší pozornosti se těšil samozřejmě večerní program s ohňostrojem a koncertem kapely Mňága a Žďorp. Své diváky si ale našel i program šermířské skupiny Heraldos a sokolníků z Aqily.

Pouze divadelní představení Hymnus o Perunovi se organizátorům nepovedlo zrealizovat. „Chvíli po začátku nám pyrotechnika poškodila ozvučení a proto se nedalo pokračovat. Tento neúspěch ale přičítám nazlobenému bohu Perunovi,“ řekl Petr Orság ředitel Městského kulturního střediska, které slavnosti pořádá.


Suterén pod Včelínem byl vždy oázou svobody, vzpomíná návštěvník klubu

Foto 6

K o p ř i v n i c e - V suterénu výškové budovy tatrovácké ubytovny známé jako Včelín se scházeli mladí lidé již na počátku osmdesátých let. Letos poprvé po prázdninách, po mnoha letech, zejí klubové prostory prázdnotou.

„Byla to vždy oáza svobody, a to už i za bolševika,“ vzpomíná na M klub, který se po revoluci přejmenoval na klub Nora Karel Polách, jenž pamatuje úplné začátky mládeží oblíbeného kopřivnického klubu i jeho atmosféru těsně před letošním zavřením. Právě on je snad jediný, kdo klub navštěvoval po celou dobu jeho éry.

„Já už ani přesně nevím, kdy klub tehdejší svazáci otevřeli. V osmdesátém čtvrtém jsem přišel z vojny, a to už klub běžel, ale mám dojem, že jsem tam chodil už i před vojnou. V té době jsem chodil do tehdejšího M klubu pravidelně, jednak na pořady, ale také jsem byl členem divadelního souboru Šok, který měl v klubu domovskou scénu. Tehdy ale klub vypadal úplně jinak, než jak jej pamatují dnešní teenageři. Na podlaze byly koberce, nesmělo se tam kouřit, zásadně se tam sedělo, bylo tam asi sto dvacet míst a v baru se prodávaly limonády a tatranky, občas něco tvrdšího. Hráli tam především folkaři a vůbec umělci, kteří měli zakázáno vystupovat ve větších městech. Vedení klubu tehdy asi muselo hodně zdůvodňovat, proč zvou hudebníky, kteří byli na indexu. Jezdilo tam v té době ale taky hodně divadel,“ vykresluje předrevoluční atmosféru M klubu Polách.

„I když se tam skoro nic nesmělo a vypadalo to velice slušně, už tehdy se tam lidé cítili velice dobře. V M klubu se také zrodila přehlídka alternativního divadla Kopřiva,“ vypráví Polách.

Revoluce zastihla klub už v době, kdy byl dobře zavedený a sjížděli se do něj lidé prakticky z celého okresu. „V pátek sedmnáctého listopadu 1989 byl klub zavřený, nic se v něm nekonalo. Během soboty a neděle, kdy jsme v Kopřivnici vůbec netušili, co se v Praze dělo, byl zavřený taky, ale na pondělí byl naplánován koncert Jana Buriana. Burian sice přijel, ale nehrál, protože umělci stávkovali,“ říká Polách. „Zapálil si svíčku a povídal o tom, co se v Praze odehrávalo. V úterý potom z Prahy přijeli nějací studenti, ale do klubu se nahrnuli taky tehdejší místní svazáčtí bossové. My jsme se studenty snažili nějak bránit, ale vůbec se nám to nedařilo. Všichni ještě vyčkávali a váhali, nikdo nevěděl, co bude.“

V porevolučním období činnost klubu nabrala úpadkovou tendenci. „Lidé, kteří se kolem klubu tehdy točili, šli na jiná místa. Každý se začal starat o politiku a rozpadl se také náš divadelní soubor Šok. Potom se začalo proslýchat, že se klub bude rušit. V té době jsme byli se Zdeňkem Tillem v Praze a zašli jsme se podívat do rockového klubu Újezd. Docela se nám líbilo, jak to tam vypadalo. Till se potom nějak domluvil s tehdejším vedením, že M klub převezme a udělal z něj rockovou Noru. Prakticky přes prázdniny se klub změnil k nepoznání. Vzpomínám si, že někteří lidé, kteří klub kdysi budovali, to nesli těžce. Prvním rockovým koncertem bylo vystoupení skupiny, tuším se jmenovala New York Band. Měli to být nějací Američané, takže přišly davy lidí. Potom se však zjistilo, že tam hraje Američan jeden, který byl navíc nastěhovaný do Prahy,“ vzpomíná Polách. Ty byly provázeny četnými průšvihy, neustále někdo něco rozbíjel, věčně tam byla policie. „V Noře se ale odehrála především řada výborných koncertů. To místo bylo moc dobré. Poprvé se mluvilo o definitivním zavření loni, kdy se měl klub stěhovat do krytů pod KDK. Pochopitelně, že jsem z toho nebyl nadšený. Teď to zavřeli definitivně. Ta atmosféra už asi jinde nebude,“ míní Polách.

Když Nora Cafe v kulturním domě otevřelo na čtyři dny na konci srpna, Karel Polách usedl k baru mezi prvními návštěvníky.

Tomáš Kosek


Zprávy z města a okolí

Program ČSSD mi vyhovuje, říká Krajčír, který se chce stát starostou

Foto 3

K o p ř i v n i c e - Teprve v úterý (již po uzávěrce tohoto vydání, pozn. red.), kdy se musely odevzdat kandidátky, oficiálně sdělila Česká strana sociálně demokratická jméno kandidáta, který se postaví do čela kandidátky pro podzimní komunální volby. Přesto se již veřejně hovoří o tom, že lídrem ČSSD bude Zdeněk Krajčír, který je v současnosti ředitelem Základní školy v Mniší. „Lídr bude oficiálně znám až 8. září,“ řekl minulý týden Krajčír. „Já osobně nemám v oblibě jakékoli předčasné vyjadřování, i když lídrem na devadesát procent budu já. Stát se ale může cokoliv.“

Kdo tedy ještě přichází v úvahu, že by se stal lídrem?

Na to je těžká odpověď. Nerad bych o tom mluvil. Skutečně vážným kandidátem jsem opravdu já.

Můžete říct, co vás vedlo k přijetí kandidatury?

Těch důvodů bylo více. Jeden z nich je ten, že program ČSSD mi vyhovuje. Dalším důvodem jsou určité změny, které bych chtěl přinést do komunální politiky a nepodstatné nebylo ani to, že jsem byl navržen spoustou lidí naší strany.

Budete-li lídrem, dá se očekávat, alespoň pokud usuzuji z výsledků nedávných parlamentních voleb, že získáte nejvíce hlasů. Od vítěze ve volbách se asi očekává, že by se měl stát starostou. Jste připraven tuto funkci přijmout?

Je to sice coby kdyby, ale pokud volby dopadnou jak říkáte, tak ano, jsem připraven se stát starostou.

Vraťme se ale zase do přítomnosti. Mne na předvolební situaci v místní ČSSD zarazil fakt, že jste mluvčím pro předvolební období. To jako znamená, jak naznačili ostatní kandidáti, že vyjadřovat se k záměrům strany budete jen vy a ostatní kandidáti ne?

Důvod tohoto je ten, že já jsem garantem volebního programu ČSSD a ke mně se v podstatě sbíhají všechny nitky, mám tedy nejvíce informací. To ale neznamená, že se k jednotlivým odborným otázkám nemohou vyjadřovat další členové naší strany - buď přeze mne nebo sami.

To je ale zajímavé, že všichni kandidáti nemají k volebnímu programu všechny informace.

Každý kandidát se soustředí hlavně na svou odbornost. Samozřejmě, že znají ostatní prvky programu, ale ne tak důkladně jako já.

Takže vy máte odborníky na různé oblasti, například bydlení, bezpečnost a podobně. Co když ale všichni vaši odborníci nebudou zvoleni?

My jsme těmito odborníky v podstatě suplovali odborníky, kteří pracují na radnici. Takže my se po volbách budeme opírat o odborníky, kteří zde budou pracovat.

Tito lidé, kteří dnes pracují na radnici ale mohou mít na různé problémy zcela odlišné názory, než dnešní odborníci z ČSSD.

Vy asi chcete naznačit, že ČSSD bude provádět personální změny. My nejdříve zhodnotíme práci jednotlivých odborů a pak se rozhodneme. Stranická průkazka ale neznamená vstup do samosprávy.

Když jsem vám před pár dny telefonoval, abych se zeptal, jak bude vypadat vaše předvolební kampaň, nechtěl jste po telefonu mluvit. Vy máte s mluvením do telefonu nějaké potíže?

Já jsem vám neřekl, že vám nebudu odpovídat. My jsme se na určitém kontaktu dohodli, ale ne telefonickém. To ale není podstatné. Podstatnější je, že se zde vytvořila určitá nedůvěra, což považuji za nedobré pro obě strany.

To myslíte, jako že vy nedůvěřujete mně a já vám. Já ale nemám důvod vám v něčem nedůvěřovat.

Ne. Sociální demokracie nedůvěřuje vám.

Jak s tou důvěrou ale souvisí to, jestli mluvíme po telefonu nebo proti sobě sedíme u stolu?

Vy to trochu motáte, ale po telefonu není vhodné hovořit.

Taky jste ale říkal, že nemáte momentálně čas na osobní setkání, protože odjíždíte na dovolenou. Je to tak?

Tak jsem to v podstatě řekl. Dohodli jsme se, že vás budu kontaktovat později.

To už by ale bylo po uzávěrce. Nemyslíte si, že pokud máte ambice stát se starostou, měla by dovolená počkat a ustoupit zájmům komunikace s voliči?

Já nevidím důvod, proč bychom již měli jakýmkoliv způsobem zahajovat předvolební kampaň. To je jedna věc. Druhá je ta, že já jsem si z toho ponaučení také vzal, že politik si pro tisk musí udělat čas i kdyby si ho měl půjčit. Tehdy jsem to nepokládal za důvod k přerušení dovolené.

Stále platí, jak jste nedávno říkal v televizi, že prioritou vašeho volebního programu je zvýšení informovanosti obyvatel města?

Já vám řeknu svůj názor. Informovanost občanů by se měla prolínat politikou jednotlivých stran. Ty by měly informovat o tom, jak řeší nebo budou řešit například bydlení, bezpečnost, školství a jiné problémy, které se občanů týkají. Tady hraje významnou roli tisk. Protože čím je problém složitější, tím větší množství informací a názorů potřebuje čtenář k jeho posouzení. Jaké to přinese výhody, jaké nevýhody a tak dále. Teprve taková informace je ve své podstatě ucelená. Problému podání ucelených informací se nevyhnuly ani renomované deníky a televize. Dobrý profesionální novinář musí přinést na stránky novin co nejvíce informací a vyvarovat se osobního náhledu.

Děkuji vám, že jste mne poučil, ale jak konkrétně chcete zlepšit informovanost v Kopřivnici?

To je otázkou našeho volebního programu a ten bych nechtěl zatím zveřejňovat.

Volby ale budou co nevidět, kdy hodláte program zveřejnit?

Zatím pořád dochází k úpravám, dílčím změnám, sběru názorů občanů. Je to práce dost náročná a svým způsobem nikdy nekončící. My s programem přijdeme určitě v tu pravou chvíli.

Nebude to tak, že s ním přijdete spíše na poslední chvíli, kdy už se vás lidé nebudou mít moc příležitostí na podrobnosti k programu ptát?

Je zákonem určená volební kampaň a ta má čas.

Volební kampaň ale začíná jen pár dní před volbami, to možná vyjdou tak jedny noviny a už toho moc nerozebereme.

Každý bude mít dostatek času na to, aby si náš program prostudoval a až nastane volební kampaň, budou mít lidé možnost o našem volebním programu s námi diskutovat. My jsme v tomto směru opatrní a pokud vím, tak jsem ještě žádný volební program jiné strany neviděl.

Například program komunistů mám ve stole již tři týdny.

I já již diskutuji s občany Kopřivnice, když se s nimi potkám, o určitých směrech našeho volebního programu.

Tomáš Kosek


V čele kandidátky ODS je opět Jalůvka

K o p ř i v n i c e (tom) - Lídr sociální demokracie pro podzimní komunální volby bude mít zřejmě hodně práce s tím, aby přesvědčil voliče, že bude lepším starostou, než je ten, kterého má Kopřivnice dnes. Občanská demokratická strana totiž postavila do čela kandidátky současného starostu Josefa Jalůvku. Ten již dříve prohlásil, že v případě navržení na první místo kandidátky a volebního úspěchu, je připraven v nejvyšší funkci ve městě setrvat. „Byl jsem navržen na lídra a po bedlivém zvažování jsem tuto kandidaturu přijal,“ uvedl minulý týden po skončení sněmu místní organizace ODS, který kandidátku schvaloval, Jalůvka. Dodal, že na kandidátce se objevuje řada jmen, která již lidé znají z dnešního zastupitelstva. „Jsou tam ale i nové tváře a na kandidátce ODS budou i nečlenové strany, kteří se chtějí podílet na zlepšení života v Kopřivnici v duchu volebního programu ODS.

Lídrem na kandidátce KDU-ČSL je podle neoficiálních informací současný zastupitel Alois Janek.

První předvolební rozhovor s lídrem ODS Josefem Jalůvkou vyjde příští týden


Sportovci mají dostat půl milionu

K o p ř i v n i c e (tom) - Sportovní kluby by mohly již v říjnu dostat od radnice půlmilionový příspěvek na svou činnost. „Není to ještě definitivní, protože musíme udělat celkovou bilanci hospodaření, ale je to pravděpodobné. Peníze potom rozdělíme klubům podle stanovených kritérií,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.


Dům dětí a mládeže připravil řadu kroužků

K o p ř i v n i c e (dam) - Září je nejen měsícem, kdy začíná školní rok, ale svou činnost v tomto měsíci znovu rozbíhají i zájmové kroužky. Tradičním pořadatelem těchto kroužků je v Kopřivnici Dům dětí a mládeže. Na letošní rok je jeho nabídka tvořena více než padesáti různými kroužky.

Z nabídky si přitom vyberou všichni lidé bez rozdílu věku. Snahou kroužků je podle informačního letáku poskytnout seberealizaci a možnost smysluplného využití volného času. Všechny kroužky by se daly rozdělit do několika kategorií. Jsou připraveny kroužky umělecké, technické, sportovní, kroužky se zaměřením na přírodu a její ochranu nebo vzdělávací.

V první kategorii si na své přijdou jak ti, kteří mají zájem o výtvarné umění, tak i jiné umělecké disciplíny.

Připraven je populární keramický kroužek, dva výtvarné kroužky nebo třeba kroužek paličkování. Přihlásit se lze i do dvou divadelních kroužků a kroužku tanečního. Pro technicky založené typy jsou připraveny kroužky zaměřené na počítače, elektrotechniku a modelářství. Snad největší část kroužků, připravených v Domě dětí a mládeže tvoří ty, které jsou orientovány na sport. V tomto roce je připravena jóga, judo, karate, volejbal, aerobic, plavání a šachy.

Tradiční jsou i přírodovědné kroužky. Letos bude možnost navštěvovat kroužek chovatelský, rybářský, ochrana přírody a kroužek Zálesák.

Vzdělávací kroužky se budou věnovat výuce angličtiny, nejčastěji pro nejmenší děti. Kromě kroužků funguje při domě dětí i několik klubů pro mladé lidi, maminky s dětmi či dokonce celé rodiny.

Přihlášky do jednotlivých kroužků a klubů musí být odevzdány nejpozději do 22. září letošního roku v domě dětí. Zahajovací schůzky pak proběhnou koncem tohoto měsíce. Součástí přihlášky je také zápisné. To na celý rok činí od sto padesáti do pěti set korun, podle druhu kroužku.


Pavilon je na prodej za cenu nejméně dvě stě padesát tisíc

K o p ř i v n i c e (dam) - Již od dubna tohoto roku se radnice snaží prodat objekt takzvaného pavilonu v Lubině.

Dvoupodlažní budovu na území Větřkovic užívali tamní hasiči a osvětová beseda ke klubové činnosti a pořádání kulturně společenských akcí. „Protože stav budovy je špatný a vzniká potřeba investovat do jeho oprav, začalo město zvažovat, zda jej vůbec potřebuje. A jelikož místní komise uznala, že objekt nepotřebuje, byl připraven prodej nemovitosti,“ řekla zástupkyně vedoucího odboru majetkové správy a rozvoje Kopřivnice Alexandra Pokorná. O koupi pavilonu projevili zájem tři lidé, kteří však nabídli ceny mnohem nižší než je odhadní cena objektu. Proto městská rada rozhodla že minimální cena, za kterou smí být budova s pozemky prodána, je 250 tisíc korun. Na to reagoval zvýšením nabídky zatím pouze jeden zájemce.


V bývalých jeslích se mají vyrábět ponožky

K o p ř i v n i c e (tom) - S pětiletým využitím objektu bývalých jeslí na ulici Kpt. Jaroše jako pletařské dílny na výrobu ponožek, souhlasila na svém posledním zasedání městská rada. „Pro provozování pletařské dílny ovšem musí zastupitelstvo udělit výjimku z územního plánu, protože místo, kde bývalé jesle stojí, není určeno k výrobním aktivitám. Frýdecko-místecká firma Sicco, která zde hodlá ponožky vyrábět, musí realizovat dvouměsíční zkušební provoz, jenž ověří hlukové a hygienické parametry v okolí,“ řekla mluvčí kopřivnické radnice Milada Podolská.


Na průběh oslav si nikdo nestěžoval

K o p ř i v n i c e (tom) - Pracovníci radnice nezaznamenali žádnou stížnost od občanů na průběh oslav padesátého výročí povýšení Kopřivnice. Lidé si v minulosti stěžovali i na průběh mnohem mírnějších akcí v centru města. „Zdá se, že obyvatelé okolních paneláků pochopili výjimečnost akce a alespoň já o žádné stížnosti nevím,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

 


Autopal daroval městu padesát tisíc korun

K o p ř i v n i c e (tom) - Dar ve výši padesáti tisíc korun zaslal na účet města Kopřivnice novojičínský podnik Autopal. Ten peníze městu daroval ještě v rámci veřejné sbírky, která probíhala za účelem získání prostředků na dostavbu kulturního domu. Uvedla to mluvčí radnice Milada Podolská.


Kultura

Ve sklepech ubytovny se mladí lidé scházeli po dobu sedmnácti let

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Klub Nora definitivně opustil své místo ve sklepních prostorách pod ubytovnou Tatrarestu, což znamená, že Kopřivnice přišla o prostor, ve kterém se od roku 1981 až do dneška pořádaly téměř bez přerušení nejrůznější kulturní akce.

Klub původně vznikl jako prostor, ve kterém tehdejší tatrovácký podnikový výbor SSM zamýšlel pořádat některé své schůze, ale i jiné aktivity. O něco později se však začal tento prostor pomalu transformovat do podoby kulturního zařízení. „Byl tlak na to, aby se ze sklepa stal kultivovanější prostor pro setkávání lidí. Začaly se tam dít takové aktivity jako je činnost amatérských divadel. Byla snaha začít tvořit nějaký program, i když ten byl v té době ještě velmi chudičký,“ vzpomíná na začátky Klubu mladých Lubomír Sazovský, který dlouho v klubu aktivně působil a v současnosti je šéfem firmy zajišťující provoz kopřivnického kulturního domu.

Klub se v dobách své postupné přeměny v kulturní zařízení inspiroval hlavně klubem ve Valašském Meziříčí, jenž byl jedním z prvních zařízení tohoto typu v republice. Také v Příboře fungoval klub, ve kterém Kopřivničtí získali mnoho zkušeností. S přibývajícím množstvím akcí v klubu mladých vznikla klubová rada. Ta zajišťovala programovou náplň a celý chod klubu. „V začátcích se v klubu objevovaly většinou akce místních lidí. Divadelní představení, recesní akce a podobně,“ řekl Sazovský. Časem se ale klub stal natolik známý a navštěvovalo ho tolik lidí, že provozovat ho amatérsky už nešlo. Klub a lidé v jeho vedení se začali postupně profesionalizovat i přesto však v klubu zcela zdarma pracovalo velké množství lidí.

V té době se začaly velmi často pořádat koncerty a divadla, které položily základy divadelní přehlídce Kopřiva. Také vystoupení osob a umělců, kteří byli tehdejším režimem pronásledováni a neměli možnost vystupovat, nebyly vzácností. Lidé se v M klubu mohli setkat například se Zdeňkem Mertou, Jaromírem Nohavicou, Jiřím Černým, Karlem Plíhalem nebo s herci Divadla na provázku, z nichž mnozí byli režimu také nepohodlní.

„Je až s podivem, co všechno klubu ještě před revolucí prošlo. Například koncerty folkařů, kteří byli na černé listině. Vždy z toho bylo trošku dusno, ale je třeba říct, že kromě toho, že si funkcionáři SSM a KSČ trochu zabrblali, se nic nestalo,“ řekl Sazovský.

„Dokonce ještě před revolucí nebyli ve vedení klubu ani žádní svazáci ani komunisté. Nevím, jak se to stalo, asi potřebovali vykazovat nějakou činnost a vykazovali ji přes někoho jiného, jinak si to nedovedu vysvětlit,“ dodal.

Asi dva roky před revolucí měl klub svého profesionálního správce, neboť téměř denně se zde něco dělo. Nepořádala se totiž jen kulturní představení, ale bylo možné si klub pronajmout i k soukromým účelům.

V roce 1989 se klub stal centrem revolučního dění v Kopřivnici a byla v něm zřízena i kancelář Občanského fóra.

Klub mladých byl velmi zvláštním místem. Říkaly se v něm věci, které se jinde člověk nedoslechl a možná i proto byl klub tak oblíbený. Navštěvovali jej nejen lidé z Kopřivnice, ale i z okolí.

Rok 1990 a 1991 byl rokem, kdy se v prostoru pod ubytovnou začaly střídat generace. Klub, který měl původně spíše charakter kavárny, jeho stěny byly pokryty koberci a dřevem, se měl stát rockovým klubem. Jeho prvním šéfem byl Zdeněk Till, který přes prázdniny zcela změnil tvář klubu. „Nora byla vlastně jedním z prvních klubů na severní Moravě. V té době vznikla ještě ostravská Cihelna, ale jinak rockových klubů bylo velmi málo. Když jezdily po republice zahraniční kapely, málokdy Noru vynechaly,“ řekl Vítězslav Váňa, který je posledním šéfem klubu.

Spolu se Zdeňkem Tillem přišel do Nory i Tomáš Michalík. Ten nejprve působil jako zvukař, ale po odchodu Tilla, jej nahradil. V té době se začala tvář Nory znovu měnit. Za Tillova působení se v Noře objevovali i folkoví zpěváci a poměrně velký počet divadelních představení a filmových projekcí. Michalíkovým cílem bylo z Nory udělat skutečný rockový klub. V době jeho vedení byla dramaturgie klubu nepředstavitelně nabitá a obsahovala i tři koncerty za týden, což bylo neúnosné a způsobilo to i vážné problémy, kvůli kterým Michalík nakonec Noru opustil.

V létě roku 1993 převzal klub Vítězslav Váňa a jeho spolupracovník Dušan Neuwirth. „Museli jsme zase udělat dost zásadní přestavby jak v prostoru klubu, tak v jeho dramaturgii. Důraz byl dán na koncerty, poslechové a taneční akce rockové muziky. Zbytek prostoru byl dán dalším věcem z alternativní kultury,“ uvedl Váňa. O dva roky později, v polovině devadesátého třetího roku se Nora poprvé oddělila od kulturního domu, pod který spadala a přešla do Váňových rukou.

V Noře proběhly stovky koncertů kapel a sólových hráčů rekrutujících se ze špiček naší, ale i zahraniční rockové scény. Namátkou lze jmenovat: Jolly Jocker, Dunaj, Psí vojáci nebo třeba Gary Lucas. Nora také již pět let pořádá rockový festival a na svém kontě má i několik velkých koncertů The Legendary Ping Dots a The Plastic People of the Universe patřily k těm nejúspěšnějším. Již dva roky k Noře patří i nahrávací studio, kterého využívají hlavně začínající kapely z okolí. Historie kulturních podniků pod Včelínem se uzavřela letos v létě, kdy byl šéf klubu Váňa nucen se kvůli nepřiměřenému nájmu s tímto prostorem rozloučit a přestěhoval se do kulturního domu.

„To místo mělo svého zvláštního ducha a lidé se tady cítili dobře. Dokonce i ti, co tam byli poprvé, mi říkali: Z těch stěn úplně dýchá, co všechno už se tady stalo,“ uzavřel Váňa.


Klub byl centrem revoluce

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejen koncerty se pořádaly ve sklepích ubytovny Tatrarestu. Tento prostor byl také centrem počátků kopřivnické ’Sametové revoluce’ v roce 1989.

Dvacátého listopadu, tři dny po zásahu na Národní třídě, přivezl do Kopřivnice první přímé zprávy o tom, co se v Praze děje, písničkář Jan Burian. „O den později zaujal podnikový výbor SSM velmi opatrné stanovisko k těmto událostem. Toto stanovisko tehdejší rada M klubu zamítla a vytvořila vlastní výzvu, kterou s podpisy všech lidí z okruhu klubu poslala do Prahy,“ vzpomíná na dobu převratu Dagmar Rysová, která tehdy pracovala v dramaturgii klubu. Jen o několik dnů později se v prostorách klubu začala pořádat diskuzní odpoledne, na kterých občané poprvé začali klást tehdejšímu řediteli Tatry a předsedovi MNV ostré otázky. „Tato činnost nám byla velmi záhy zakázána a museli jsme se z klubu alespoň na čas přemístit do prostor, které jsme si soukromě pronajali a kde se v kulatých stolech pokračovalo,“ uvedla Rysová s tím, že mnohdy se lidé v podstatě tajně scházeli v klubu v noci a diskutovali o tom, co by se mělo udělat a jak dále postupovat. V klubu byly také položeny základy pro vznik místní organizace Občanského fóra.


Názory na podporu klubu se dost liší

K o p ř i v n i c e (dam) - Názory na to, zda by město mělo finančními dotacemi podporovat rockový klub Nora nebo nově vzniklý klub Nora Cafe, se velmi různí.

’Herbert’ (šéf ostravského rockového klubu Cihelna):

Provozovat rockový klub bez podpory města je téměř nemožné. Města by se měla snažit vycházet klubům vstříc a pokud možno je podporovat i finančně. Náklady ’Cihelny’ jsou také částečně hrazeny městem.

Jiří Černý (hudební publicista):

Bylo by vhodné, kdyby města kluby podporovala, ale stejnou podporu si zaslouží i další kulturní zařízení. Vzhledem k tomu, kolik peněz města na podporu kultury mají, by měly být z větší části samostatné a pokud by podpora byla možná, pak pouze částečná.

Věra Hebelková (prodavačka):

Myslím si, že město by mělo peníze využívat hlavně na věci, které slouží všem občanům a ne jen někomu.

Josef Smutek (odborný poradce):

Myslím si, že jistá podpora z města je žádoucí. Pokud by totiž nebylo místo, kde by se mohli tito lidé scházet, budou se pohybovat po městě a budou se bavit místo v klubu na ulicích.

Libor Urban (student):

Kopřivnice by měla rockový klub na svém území rozhodně podporovat. Ve velkých městech je situace jiná, tam jsou kluby soběstačné, neboť se najde dostatek vyznavačů alternativní kultury a životního stylu, kteří tyto kluby navštěvují.

Jaromír Lyčka (důchodce):

Město by rozhodně mělo raději podporovat prospěšné věci a ne podporovat místo, ze kterého jde hluk a navíc je známé jako doupě feťáků a jiných pochybných živlů. Kdyby raději opravili chodníky.

Irena Vyvialová (učitelka):

Pokud si na sebe klub nevydělá, byla by určitá podpora na místě. Pokud ale získává peníze prodejem alkoholu a podobně, pak rozhodně ne.


Katolický dům se rozezněl sborovým zpěvem

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Původně pět pěveckých souborů se mělo představit posluchačům v rámci přehlídky pěveckých souborů, nakonec však vystoupily pouze čtyři. Pátý soubor, kterým měli být pěvci z polského města Swietocholowicach, na koncert nedorazil.

Vystoupením před, do posledního místa, zaplněným sálem Katolického domu v Kopřivnici zahájil festival pěvecký sbor Slezan z Mostů u Jablůnkova. Pod vedením sbormistrů Pavla Ruska a Marie Sikorové zazpívali osm skladeb převážně českých autorů a jejich úprav lidových písní. Nepříliš přesvědčivý výkon souboru byl pravděpodobně zapříčiněn tím, že sbor po mnohaleté pauze zpívá teprve několik málo let. Druhý přišel na řadu místnímu publiku důvěrně známý pěvecký sbor Ondráš z Nového Jičína. Ondráš pod taktovkou Karla Monsporta rozhodně potvrdil své renomé jednoho z nejlepších amatérských sborů v republice. Při několika skladbách spoluúčinkoval také novojičínský Sextet. Ten také zazpíval tři jazzově laděné skladby ze svého repertoáru. Ondráš přednesl publiku jak skladby tuzemských skladatelů, tak i díla polských a amerických komponistů.

Předposledním účinkujícím bylo domácí Pěvecké sdružení Kopřivnice. To se až na úvodní dvě skladby věnovalo výhradně autorům českým a navíc z nejbližšího regionu. Řízení sboru se věnovali sbormistři Libuše Černínová, Eva Pajdlová a Pavel Altrichter.

Podvečerní program uzavřelo vystoupení Pěveckého sboru města Vrbna pod Pradědem. Tento soubor vynikajícím přednesem všech dvanácti skladeb z programu ukázal, že i méně početný a navíc amatérský sbor je schopný velmi dobrých výkonů, a to i v přednesu vysoce technicky náročných skladeb. Přehlídku pořádalo Pěvecké sdružení Kopřivnice u příležitosti padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město a sedmdesátého výročí úmrtí skladatele Leoše Janáčka.


Kino uvede snímky Mstitelé a Armageddon

K o p ř i v n i c e (dam) - Americkou kriminální komedií natočenou podle úspěšného televizního seriálu ze šedesátých let Mstitelé začne kino Puls další promítací týden.

Filmová podoba příběhu dvou speciálních agentů Jejího Veličenstva však postrádá vynikající atmosféru seriálu, který se na obrazovkách objevoval celých devět let. Úkolem agentů je zbavit svět gangstera, který vydírá vlády, neboť je schopen ovládat počasí.

V osm hodin se na plátně objeví snad nejpropagovanější snímek letošního roku - Armageddon.

Po drtivém dopadu se již podruhé k zemi řítí asteroid, který hrozí jejím zničením. Tentokrát je záchranou planety pověřena naftařská parta Harryho Stampera (Bruce Willis). Ta ve dvou raketoplánech přistane na asteroidu, aby do hloubky 200 metrů pod jeho povrch umístila jaderné nálože, které zabrání osudové srážce. Armageddon kritici hodnotí lépe než již zmíněný Drtivý dopad.


Pražské divadlo Járy Cimrmana přijede s novou hrou Švestka

K o p ř i v n i c e (dam) - Po té, co vloni hrálo populární žižkovské Divadlo Járy Cimrmana v místním kulturním domě svou klasickou hru Blaník, přijede letos na své vystoupení s něčím zcela novým.

Zatím poslední hru z pera autorské dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak alias Jára Cimrman nesoucí název Švestka zahrají naši špičkoví cimrmanologové již v pondělí 14. září. Začátek představení je naplánován na půl osmou večer.

Hře Švestka, která nese podtitul ’jevištní sklerotikum’, předchází jako obvykle seminář.

Ve hře by se měli objevit Ladislav Smoljak, Zdeněk Svěrák alternovaný Petrem Reidingerem, Jan Hraběta, Josef Weigel popřípadě další herci souboru.

Ceny vstupenek na představení se pohybují mezi 160 a 110 korunami, podle umístění sedadla v sále. Předprodej lístků je zajištěn v Městském informačním centru.


Čtenářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 10. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Dva úžasní tajní agenti stojící proti jednomu šílenci. Vyhlídky jsou špatné... Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon. K Zemi se řítí obří asteroid a katastrofu může odvrátit pouze riskantní záchranná akce. Filmový trhák s Brucem Willisem v hl. roli

Pátek 11. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

Sobota 12. září

Sobota 12. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

Neděle 13. září

Neděle 13. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin katastrofický film Drtivý dopad. Nebe a Země se střetnou. Tento film nabízí divákům s mimořádnou působivostí vizi nedozírné pozemské katastrofy. Mládeži přístupný od 12 let

Pondělí 14. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Švestka - jevištní sklerotikum: Cimrman/Smoljak/Svěrák. Poslední premiéra Divadla Járy Cimrmana. Hrají: L. Smoljak, Zd. Svěrák, P. Reidinger, M. Šimon, J. Hraběta... Režie: L. Smoljak

Středa 16 září

Kino Štramberk uvede v 17 hodin českou pohádku Pyšná princezna. V hl. roli Vladimír Ráž

Neděle 20. září

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin Pasti, pasti, pastičky. Feministicko-pesimistická černá komedie. Nový český film Věry Chytilové o tom, co se může stát při autostopu. Mládeži do 12 let nepřístupný

V parku u Základní školy Štramberk se v 15 hodin uskuteční promenádní koncert Hornické kapely se zpěváky a mažoretkami. V případě nepříznivého počasí se koncert ruší


Sport

Kam za sportem

Bazén: čt 10. 9. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 11. 9. 13 - 15, 17.30 - 22, so 12. 9. 14 - 22, ne 13. 9. 9 - 19, po 14. 9. zavřeno, út 15. 9. 18 - 21, st 16. 9. 18 - 21, čt 17. 9. 13 - 15, 17.30 - 21 hodin

Sauna: čt 10. 9. ženy 15 - 21, pá 11. 9. muži 15 - 22, so 12. 9. společná 14 - 22 hodin čt 10. 9. ženy 15 - 21, pá 11. 9. muži 15 - 22, so 12. 9. společná 14 - 22 hodin

Hokej: so 12. 9. v 17 hod. HC Kopřivnice - HK Poruba (II. liga muži), so 19. 9. v 17 hod. Kopřivnice - Šternberk (II. liga muži) Hokej: so 12. 9. v 17 hod. HC Kopřivnice - HK Poruba (II. liga muži), so 19. 9. v 17 hod. Kopřivnice - Šternberk (II. liga muži) so 12. 9. v 17 hod. HC Kopřivnice - HK Poruba (II. liga muži), so 19. 9. v 17 hod. Kopřivnice - Šternberk (II. liga muži)

Malá kopaná Kopřivnice: so 12. 9. 3. liga (II. turnaj) 8 - 13 hod., ne 13. 9. 1. liga (III. turnaj) 8 - 15 hod., so 19. 9. a ne 20. 9. 8 - 16 hod. 1. kolo poháru

FC Kopřivnice: FC Kopřivnice: so 12. 9. v 16.30 hod. Kopřivnice - Vlčovice, so 19. 9. v 16.30 hod. Štramberk - Kopřivnice so 12. 9. v 16.30 hod. Kopřivnice - Vlčovice, so 19. 9. v 16.30 hod. Štramberk - Kopřivnice

Házená: ne 13. 9. v 10 hod. KH Kopřivnice - Cement Hranice


Výsledky

Malá kopaná Kopřivnice: 2. liga: Šankar - Horses 2:1, Sampdoria - Koblížci 1:2, Pivrnec - Inter 2:4, Tango - Perun 6:0, Koblížci - Šankar 1:4, Horses - Sampdoria 2:2, Perun - Inter 1:2, Pivrnec - Tango 0:1, Koblížci - Horses 1:2, Sampdoria - Šankar 3:2, Tango - Inter 0:2, Pivrnec - perun 3:1, Real - Lubina 3:1, D. T. - Seliko 1:4, Křen - Baník 0:0, Korej - Jelita 0:4, Seliko - Real 1:3, Lubina - D. T. 3:1, Jelita - Baník 3:0, Křen - Korej 2:0, Seliko - Lubina 1:0, D. T. - Real 1:9, Korej - baník 0:5 K., Křen - jelita 1:1

Házená: v so 5. 9. se odehrál turnaj mladšího dorostu O pohár zastupitelstva MÚ Kopřivnice. Výsledky: 1. HC Zubří, 2. KH Kopřivnice, 3. SKH Ostrava, 4. HC Hranice; nejlepší brankář: O. Rašo (HC Hranice), hráč: J. Kubišťák (HC Zubří), střelec: M. Winkler (KH Kopřivnice). G-2. DL st. dorost: KP Brno - KH Kopřivnice 21:42 (9:17), střelci: Štěpán 12, Gřes 10, Hanzelka 6, Vala, Machačík a Marek 4, Bílek a Mrkvica 1. Turnaj v Zubří st. žáků A - celkové 3. místo, střelci: Kaluža 6, Lipový 5, Pěček a Hanzelka 2

Kopaná v Lubině: žáci: Straník - Lubina 3:2, góly: Bartoš, Šablatura; dorost: Štramberk - Lubina 1:1, gól: Chovanec; muži: Straník - Lubina 5:3, góly: Čulák, Friedel, Šula

FC Vlčovice-Mniší - Optimit Odry 4:1. Po senzačním vítězství v Suchdole, kde fotbalisté z Vlčovic-Mniší vyhráli 8:1, porazili na domácím hřišti Odry 4:1, když o branky se podělili R. Juřena 2, A. Harabiš a M. Juřena. V sobotu 12. září zajíždíme do Kopřivnice a na řadě je místní fotbalový klub, prohlásili sponzoři Karel Myšák, fa Favea a Stanislav Halašek, autodoprava

Hokej: poslední přípravné utkání mužů. HC Orlová - HC Kopřivnice 7:2 (4:0, 2:2, 1:0). Kopřivničtí nezachytili rychlý nástup domácích (první branka padla již po 28 vteřinách hry) a úvodní třetina rozhodla o výsledku. Branky: Kofroň, Hodoško poslední přípravné utkání mužů. HC Orlová - HC Kopřivnice 7:2 (4:0, 2:2, 1:0). Kopřivničtí nezachytili rychlý nástup domácích (první branka padla již po 28 vteřinách hry) a úvodní třetina rozhodla o výsledku. Branky: Kofroň, Hodoško

Hokejbal: přípravné utkání na II. MNHBL sk. Morava - Sever 98/99. Hráno ve Frýdku-Místku. Thunder bay Kopřivnice - HBC Vsetín 3:1 (1:0, 2:0, 0:1), branky a přihrávky: 5. Kijonka (Polášek), 23. Svoboda (Borák), 28. Michálek (Harok) - 44. Čablík přípravné utkání na II. MNHBL sk. Morava - Sever 98/99. Hráno ve Frýdku-Místku. Thunder bay Kopřivnice - HBC Vsetín 3:1 (1:0, 2:0, 0:1), branky a přihrávky: 5. Kijonka (Polášek), 23. Svoboda (Borák), 28. Michálek (Harok) - 44. Čablík

Povážský maraton: v so 5. 9. se běžel na Slovensku v Novém Meste nad Váhom 36. ročník mezinárodního Povážského maratonu. Na start se postavilo téměř 150 maratonců ze Slovenska, ČR, Maďarska, Ukrajiny a Ruska. Z kopřivnických maratonců běželi Miroslav Macíček, který se umístil nejlépe. Z českých vytrvalců byl třetí nejlepší a v absolutním pořadí doběhl na 11. místě v čase 2:38,32 hod. Petr Navara závod nedokončil, když na 20 km vzdal. Karel Piskoř z Tiché byl celkově na 34. místě s časem 3:06,10 hod. a vyhrál kategorii nad 60 let

Běh k 50. výročí města Kopřivnice: so 5. září (10 km): kat. muži do 39 let: 1. K. David (TJ Nový Jičín) 32:20, 2. V. šimko 33:53, 3. T. Jurák (oba Maraton klub Kopřivnice) 34:59; kat. muži od 40 do 49 let: 1. A. Neuwirth (Maraton klub Kopřivnice) 33:24, 2. O. Němec (AK Kroměříž) 34:29, 3. L. Pojezdný (Svit Zlín) 35:49; kat. muži nad 50 let: 1. F. Holec (Air Hammer) 37:24, 2. J. Bednařík (Maraton klub Kopřivnice) 39:40, 3. J. Pobořil (Kotouč Štramberk) 40:32. Běh žáků a žákyň 6. - 9. tříd k 50. výročí města na 900 m: žáci: 1. J. Chromečka 2:50, 2. S. Peř (ZŠ M. Horákové) 2:53, 3. K. Drexler (ZŠ Náměstí) 2:55; žákyně: 1. H. Dvorská (ZŠ Milady Horákové) 3:06, 2. D. Sochová 3:54, 3. E. Tichavská (obě ZŠ Náměstí) 3:56. Celkem startovalo 6 žákyň a 22 žáků. V obou kategoriích zvítězili žáci a žákyně ZŠ M. Horákové

Kolumbia cup: celostátní turnaj dorostu v tenise, semifinále dvouhra: Machálová (NH Ostrava) - Pospíšilová (Kopřivnice) 7:5, 6:3; čtyřhra - finále: Matoušková, Síkorová - Foldýnová, Pospíšilová 6:2, 6:4


Tři tatry na startu a tři tatry v cíli Tři tatry na startu a tři tatry v cíli maratonu

Foto 7

K o p ř i v n i c e - Automobilka Tatra vyslala po úspěchu v roce 1965 na Maraton de la Rout do německého Nürburgringu tři vozy Tatra 2 603 i v následujícím roce s posádkami Alois Mark - Bohuslav Stiborek, Adolf Veřmiřovský - Stanislav Hajdušek a Josef Chovanec - Zdeněk Čechmánek.

Přípravy na velké sportovní klání se konaly obdobně jako v minulém roce s využitím všech získaných zkušeností. V průběhu roku jsme neusnuli na vavřínech a vozidla byla vybavena diskovými brzdami a řadou dalších, i když jen drobných zlepšení a hlavně byly zajištěny pneumatiky Dunlop SP 185x15.

Zkouška na štramberském okruhu měla opět prověřit možnosti připravených automobilů i posádek a hlavně ověřit veškeré zavedené novinky a zlepšení na soutěžních vozidlech. Tato zkouška přilákala už nejen kopřivnickou a okolní veřejnost, ale i ostravskou televizi, která si pro svoje vysílání (Ostravský magazín) natočila krátký šot, který byl pak také odvysílán. Jak už to při ověřování nových věcí bývá, podařilo se nám odhalit některé nedostatky a hlavně včas je odstranit, aby nás při vlastním závodě nevyřadily. Zkoušeli jsme také diskové brzdy a zatížení, aby se prověřila připravenost této nové skupiny na vozidlech. Asi v druhé třetině zkoušky na štramberském okruhu, při nájezdu do pravoúhlé zatáčky, mi upadlo levé přední kolo. Lom byl veden v místě, kde přechází brzdový kotouč do hlavice, ve které jsou do hlavice náboje uložena ložiska. Malý zápich a vysoké zatížení udělaly své. Naši konstruktéři bleskově tuto závadu vyřešili a my byli rádi, že se projevila doma při ověřování.

Husí kůže před startem

Počátkem srpna jsme se pak opět vydali hájit barvy národního podniku Tatra a československého automobilového sportu. Znovu jsme si prověřili na okruhu Nürburgring svoji paměť, projeli ta nejtěžší místa.

Přejímací komise ve městě Liege v Belgii prováděla tento rok svoji činnost s ještě větší pečlivostí a náročností než v roce minulém a ke startu připustila z přihlášených 49 vozů pouze 37. Ani my jsme se sice neobešli bez drobných potíží, ale s využitím doprovodných vozidel, ze kterých jsme doplňovali některé díly, byly naše tři kanárkově žluté Tatry (opatření proti mlze) i touto přísnou komisí ke startu doporučeny. Přehled zúčastněných značek opět naznačoval, že boj nebude lehký: 4 vozy Alfa Romeo GTA, 3 BMW TI, 4 Daf, 1 Ferrari GTB, 1 Fiat, 4 Ford Lotus Cortina, 2 Glas, 1 Mazda, 3 M. G., 1 NSU, 2 Opel, 1 Pahhard, 1 Peugeot 204, 2 Porsche 911, 2 Renault Gordini, 1 Sumbean Tiger, 1 Volvo Amazon - no a mezi touto plejádou tři naše tatry.

Startovní pole značek, jak je vidět, bylo velice pestré a mezi jezdci, tentokrát již továrních týmů, ale i na soukromých vozidlech podporovaných výrobními závody, nechyběla známá jména automobilového sportu. Osvědčená posádka Böhringer - Kaiser, Bianchi - Elford a jiní, jako Lambart, Jacky Icks, Vernaovo a řada dalších, do jejichž, dá se říci světoznámé proslulosti, nám chybělo mnoho.

Po přejímce vozidel jsme byli opět pozváni na rozpravu s jezdci a měl jsem to štěstí, že jsem s Lojzou Markem postával ve skupince hned vedle světoznámého jezdce böhringera, který ve své době proslavil nejvíce zn. Mercedes-Benz.

Na této rozpravě byl podáván džus a šampaňské. Abych se zbavil husí kůže, která mi na tělo naskakovala, když byly jednotlivé posádky představovány a hlavně když byly vypočítávány jejich docílené úspěchy, dal jsem si proti svým zásadám šampaňské dvakrát.

Tatrovky mezi favority

Pak již následoval start z lázeňského městečka poblíž Liege Chaun Fon tain, známá cesta na okruh Nürburgring a zde opět ostrý start v 00.01 hod. Po loňském úspěchu byly Tatry před samotným startem hlasatelem označovány za možné favority a tak jsme byli od počátku velmi pečlivě sledováni. I když jsme v souvislosti s tímto zachovávali klid, bylo již od počátku jasné, že se na nás soupeři letos připravili daleko lépe a že nás čeká několikadenní namáhavá jízda ve dne i v noci a také boj s nepřízní počasí.

Rychlost byla pro naše vozidla limitována minimální průměrnou rychlostí 106 km/hod., jejíž nedodržení bylo trestáno sedminásobným odpisem zpoždění z ujetých kilometrů a zvyšování rychlosti naopak umožňovalo ujetí většiny počtu kilometrů v daném časovém limitu, čímž se tento maraton vlastně stal několikadenním rychlostním závodem v náročných podmínkách. Pro možnost doplňování pohonných hmot a eventuální opravy byl určen v limitním čase počet minut pro každé desáté a padesáté kolo.

Jak se závod postupně vyvíjel, opět začínala odpadávat jednotlivá vozidla, ať již to bylo pro technické závady nebo havárie. Mlha a déšť v polovině závodu udělaly své a startovní pole silně prořídlo. Tehdy jsem jel za prudkého deště spolu s jednou Alfou Romeo za vozem BMW. Ze svahu na závodní dráhu stékaly proudy vody a nesly sebou štěrk a kamení. Jezdec vozidla BMW špatně odhadl nájezd do jedné ze zatáček, na nánosu dostal smyk, který nevyrovnal a zmizel nenávratně za živým plotem.

Takovéto vyjetí z tratě znamenalo definitivní vyřazení, pokud se vůz na trať nevrátil vlastní silou. Havarovaná vozidla, byla stejně jako v minulém ročníku, ponechána podél tratě, byla pouze odsunuta tak, aby nebránila v přehledu při nájezdu do zatáček apod. Tudíž psychika každého jezdce byla ovlivňována také tím, jak dalece se nechal upoutávat pohledem na tyto vyřazené vozy. Je ovšem nutno říci, že veškeré zabezpečení tratě včetně signalizace bylo perfektní. Zdravotní služba byla v maximální možné míře zajištěna automobily i vrtulníky a v případě potřeby byla pomoc okamžitá.

Bravo, Tatra!

Přízeň pozorovatelů, reportérů i diváků jsme měli velikou a třetí den závodu se na trati objevovaly nápisy: Bravo, Tatra!

Kritickou noc před posledním ránem pole závodníků opět prořídla a poměrně hustá mlha nad ránem zamíchala osudím. Z tohoto rána si vybavuji opět drobnou příhodu. Nad ránem mi v mlze signalizoval pilot automobilu Daf, abych zastavil. Zastavil jsem tedy a z jeho gestikulace jsem pochopil, že chce jet v závěsu. V této mlze by pro něj odmítnutí určitě znamenalo vyřazení, což by v posledních hodinách závodu bylo určitě kruté. Jelikož jsem to v minulém ročníku zažil sám na sobě, nechal jsem tohoto jezdce jet v závěsu až do cílové rovinky, která byla plně osvětlena.

Drahocenné vteřiny utíkaly a měnily se v minuty, nervově jsem to však vydržel a teprve až jsem nabyl přesvědčení, že Daf je schopen jet sám, sešlápl jsem plynový pedál až na podlahu a dělal jsem, co jsem uměl. Při střídání Lojza Mark jenom lehce špitl: „Ty sis v tom kole nějak zdříml!“

Tři Tatry vítězně v cíli

Závěr závodu se pro nás vyvíjel velmi dobře a všechny tři Tatry nakonec projely vítězně cílem. Tak veliký úspěch nečekali ani ti největší optimisté.

Kdyby závod trval byť o půl den déle, zřejmě by podle našeho názoru kvality našich vozidel vyzněly ještě výrazněji. Například vůz BMW, který jsme poslední dopoledne s Lojzou Markem velice silně stíhali, byl již tak uhoněn, že při zastavení v boxech mu do motoru dolévali olej přes velký trychtýř kýblem. Nic se však nemá přehánět, naše spokojenost byla i tak veliká. Cesta do Belgie z okruhu Nürburgring, i když byla započítávána do celkového hodnocení a každý ji musel dojet po vlastní ose, byla pro nás již turistickou záležitostí. Chápali jsme však obavy a velké napětí mechaniků, techniků a vedení výpravy. Byla by totiž opravdu škoda, když už jsme s takovým úspěchem absolvovali celý závod na Nürburgringu, kdyby nás měla vyřadit nějaká náhodná havárie, zabloudění nebo jiná nenadálá událost. Všechno ale dopadlo dobře, v cíli nás vítali diváci, pořadatelé, upřímné úsměvy, kytice květů. Všech 14 vozidel, která závod dokončila, „šla“ do uzavřeného parkoviště a my jezdci pod sprchy a do peřin.

V těchto dnech bylo možno číst v tisku západní Evropy obsáhlé reportáže o průběhu tohoto velikého automobilového maratonu a také samozřejmě o tom jak Čechoslováci s automobily Tatra tvrdě zasáhli do bojů o první místa. Úspěch čs. posádek, který byl dosažen v podmínkách, kde neexistuje výhoda domácího prostředí, spoléhání se na náhodu a štěstí, byl zasloužený. Na slavnostním banketu při rozdělování cen, kdy jsme za dosažený úspěch obdrželi řadu upřímných gratulací od pořadatelů, jezdců i manažerů jednotlivých týmů, se přihlásil o slovo také zástupce automobilky Daf. Připomněl příhodu, která se udála ráno v poslední den závodu a poděkoval tatrováckému kolektivu za pěkný sportovní čin. Daf tenkrát po opravě světel dokončil závod a automobilka Daf tím měla celý tovární tým v cíli.

Bohuslav Stiborek


Hokejisté začínají hrát o první druholigové body

K o p ř i v n i c e - Nová mistrovská sezona ledního hokeje na domácím ledě zaklepe na dveře. Již tuto sobotu 12. září nastoupí kopřivničtí hokejisté k úvodnímu zápasu o druholigové body proti HK Poruba.

Trenérem naší „jedničky“ zůstal i nadále Ladislav Růža, k němu se připojil jako asistent a vedoucí mužstva loňský trenér juniorů Lubomír Wanke.

Letní přípravu započalo družstvo 27. dubna, přičemž se trénovalo třikrát týdně v podmínkách, které se odvíjely od velmi špatného finančního stavu klubu.

K tomu trenér Růža říká: „Neměli jsme k dispozici tělocvičnu. Až těsně v závěru suché přípravy byla možnost využít posilovnu. Nedostatky byly i v oblasti materiálového vybavení. Vzhledem k finančním problémům, které se dotýkaly většiny hráčů, byla návštěvnost hokejistů na trénincích nízká. Pohybovala se okolo osmi až deseti hráčů na tréninkovou jednotku. Ostatní hokejisté trénovali individuálně.“

Mužstvu přitom chybělo společné letní soustředění, jaké v předešlém roce absolvovalo na Horní Bečvě, ale již v půli srpna byl v Kopřivnici led. „Na ledovou plochu jsme tedy vyjeli 15. srpna, to je zhruba měsíc před začátkem soutěže. Trénovalo se třikrát v týdnu a hrála se přátelská utkání. Celkem jich sehrajeme pět do zahájení druhé ligy,“ dodává Růža.

Co hráčský kádr? „V širším kádru se vystřídalo dohromady 26 hráčů - 3 brankáři, 10 obránců, 13 útočníků. V tomto počtu jsou i 4 junioři. Po posledním přípravném zápase 4. září v Orlové bude ještě kádr zúžen a jedná se o případném možném doplnění hráči ze Vsetína na střídavý start.“

Z loňských posil se do přípravy nezapojil Martin Smeták, naopak Petr Kalus se připravoval v Novém Jičíně a v našich barvách se zřejmě již neobjeví.

Pár slov k systému soutěže: V naší skupině „B“ hraje 14 mužstev nejdříve dvoukolově každý s každým, poté se tabulka rozdělí na dvě části 1. až 8. mužstvo a 9. až 14. a opět dvoukolově, kdy body a skóre zůstávají.

Družstvo, které se umístí na posledním 14. místě, sehraje baráž s vítězem regionální kvalifikace o účast ve II. lize sezony 1999 - 2000.

Stanislav Hlas


Program mistrovských utkání HC Kopřivnice v základní části II. ligy sk. B 1998/99

12. 9. Kopřivnice - Poruba
19. 9. Kopřivnice - Šternberk
26. 9. Rondo Brno - Kopřivnice
1. 10. Kopřivnice - Nový Jičín
3. 10. Karviná - Kopřivnice
8. 10. Kopřivnice - Přerov
11. 10. Uničov - Kopřivnice
15. 10. Kopřivnice - Orlová
17. 10. Uherské Hradiště - Kopřivnice
22. 10. Kopřivnice - Ytong Brno
24. 10. Frýdek-Místek - Kopřivnice
29. 10. Kopřivnice - Šumperk
1. 11. Žďár n. Sázavou - Kopřivnice

Zápasy, které se hrají na domácím ledě, začínají v sobotu vždy v 17 hodin a ve čtvrtek v 18 hodin


Tabulky v malé kopané jsou vyrovnané - napětí vzrůstá

Foto 8

K o p ř i v n i c e - Kopřivnická liga malé kopané vstoupila po necelých čtrnácti dnech do druhých turnajů - to znamená 4. - 6. kola. Ve druhé lize si prim připsalo mužstvo FC Jelita, kteří po zaváhání favoritů se rázem vyhoupli do čela. V dobrém světle se představil Real (9 bodů) a nováčci Seliko a FC Inter, jež se zařadili k dvanáctibodové šestici. S nulou jsou zatím jen D. T. V deštivých nedělních zápasech ligy první se hlavní pozornost ubírala k duelu mezi Radegastem 84 a Ámosem. Po utkání plném „křiku“ a zbytečných otazníků si tři body odnesli hráči učitele Slezáka.

Jediný plný počet bodů v těchto kolech získal jen Dalas 54 a napravil si tak neúspěch z prvního turnaje. Již teď je ale vidět vyrovnanost této ligy a tak příští 7. - 9. kolo bude určitě zajímavé.

Výsledky - 1. liga: Camel - R. U. M. 1:3, Heimat - SD 3:3, Prosek - Squadra 1:1, Dalas - Garda 2:0, SD - Camel 5:3, R. U. M. - Heimat 6:2, Garda - Squadra 2:4, Prosek - Dalas 0:2, SD - R. U. M. 1:0, Heimat - Camel 5:6, Dalas - Squadra 2:0, Prosek - Garda 4:2, Radegast - Elán 5:0, Ámos - Palermo 1:0, Olivet - Trappes 1:2, Agro - Everton 1:1, Palermo - Radegast 1:7, Elán - Ámos 4:1, Everton - Trappes 1:3, Olivet - Agro 2:3, Palermo - Elán 1:0, Ámos - Radegast 3:2, Agro - Trappes 2:0, Olivet - Everton 2:1.

Výsledky 2. ligy najdete v rubrice Výsledky


Fotbalisté si dovezli bod ze hřiště vedoucího mužstva

FC Ostravice - FC Kopřivnice 0:0

O s t r a v i c e (red) - Po rozpačitém začátku, kdy měli domácí tři gólové šance, se hra vyrovnala a Kopřivnice převzala iniciativu. Ve 23. min. se do gólové šance dostal kopřivnický Šudák. V druhém poločase se kopřivničtí fotbalisté snažili udržet nerozhodný stav a hráli na jistotu. Sestava: Slezák, Petráš, Paciorek, Špaček, Rýpar, Feilhauer, Maslák, Hála, Strnka, Šudák, Šenkeřík (Danihlík, Duchoň, Smelko)

Dorost: FC Libhošť - FC Kopřivnice 0:1 (0:0)

V bojovném zápase se nakonec přiklonilo štěstí k našemu mužstvu, které dokázalo zvítězit a potvrdit tak roli jednoho z favoritů soutěže. O gól se po rohu M. Kubiše zasloužil v 60. min. Plaček ranou umístěnou z malého vápna. Černou tečkou celého utkání je zranění nadějného hráče základní sestavy J. Neckáře. Sestava: bartoň - Růža, bezděk, Neckář (9. min. Huške), J. Kubiš - M. Kubiš, Plaček, Brunclík - Jalůvka (65 min. Bajer), Macek, Tomek. Branka: Plaček (60. min.)

Žáci: FC Třinec - FC Kopřivnice st. 2:3, góly: M. Navrátil, Chuchma, Petr a ml. 3:6, góly: J. Navrátil a Hanzelka 2., Švrček, Batory. FC Kopřivnice - N. Jičín st. 2:1, góly: Chuchma, Petr a ml. 0:2. FC Kopřivnice - Jäkl Karviná st. 0:1, ml. 3:0, góly: Hanzelka 2, Mička


Běh Terryho Foxe přilákal stovky lidí

K o p ř i v n i c e (har) - Celkem 571 účastníků přilákalo slunečné počasí na humanitární akci - Běh Terryho Foxe. Vybrala se celkem částka 20 814 korun, která se odvádí na účet České spořitelny. Přišli turisté, běžci, maminky s kočárky, děti na kolečkových bruslích, vozíčkáři i tělesně postižení občané - kteří absolvovali trať dlouhou 1 km nebo 3,5 km. Časový prostor před startem vyplnilo vystoupení ZUŠ Z. Buriana. Poutavý byl rozhovor s Radkem Horákem - reprezentantem ČR v krasobruslení.

Slavnostní start Běhu Terryho Foxe provedl starosta města - Josef Jalůvka, potom se vydal na trasu se svou oblíbenou koloběžkou. Po absolvování závodu ze všech vyzařovala radost. Bohužel nebyl dodržen slib reklamní agentury PAM Agency, s. r. o., která dodala méně čelenek a triček, než bylo přislíbeno.

Tímto se omlouvá i organizátor této akce Maraton klub Kopřivnice za uvedený nedostatek. „Příští rok musíme sehnat víc financí od sponzorů a proto začneme s přípravami na příští ročník Běhu Terryho Foxe již v nejbližších dnech,“ říká předseda Maraton klubu Kopřivnice Jiří Harašta.

Po sečtení hlasů bylo provedeno losování účastníka na Běh Terryho Foxe v Praze. Výhercem trička a čepičky značky Reebok je Matěj Novotný, žák 1. třídy ZŠ Emila Zátopka. V Praze proběhne další losování a Matěj má šanci se dostat na BTF do Kanady.

Organizátoři děkují řediteli KDK Sazovskému za pomoc při této akci, dále MÚ v Kopřivnici a městské policii při zajištění bezpečnosti na trati.


Atletky bodovaly v první lize

Š u m p e r k (jk) - Celkem pět závodnic kopřivnického atletického klubu hostujících v TJ Valašské Meziříčí přispělo o posledním srpnovém víkendu k zisku druhé příčky tohoto prvoligového družstva ve čtvrtém kole 1. ligy skupiny C.

Nejlepšího umístění na šumperském stadioně dosáhla nejzkušenější z nich - Pavla Trčková, která v soutěži oštěpařek potvrdila roli favoritky, hodem dlouhým 41,64 m zvítězila a přispěla tak na konto svého týmu jedenácti body.

Ve stejné disciplíně nastoupila i Eva Jeřábková, která za výkon 35,60 m brala šestou příčku. Tato sedmibojařka dále startovala v běhu na 100 m překážek, kde časem 16,4 s obsadila šesté až sedmé místo, v trojskoku pak výkonem 10,47 m místo páté.

U dalších tří děvčat se vzhledem k žákovskému věku nepředpokládalo výrazné zasažení do výsledkové listiny, přesto i ona bodovala. Nejvýrazněji se prosadila Monika Fleischmannová, která v bězích na 200 i 400 m vyběhla shodně pátou příčku časy 28,5 s a 65,8 s. Na dvoustovce zaostala za svou tréninkovou partnerkou Barbora Neckářová o tři desetiny a nově vytvořeným osobním rekordem 28,8 s skončila osmá. Nejméně se dařilo Aleně Štěpánové, která za svými maximy na 400 i 800 m zaostala.


Házenkáři se v úvodním utkání představí doma proti Hranicím

K o p ř i v n i c e (jk) - První mistrovské utkání letošního ročníku extraligy házené čeká kopřivnické mužstvo dospělých v neděli 13. září. V tomto zápase se utká Tatra na domácí palubovce s celkem Hranic. Začátek utkání je v 10 hodin.

Rozpis soutěží Extraligy házené (podzim ’98)

13. 9. 10.00 Kopřivnice - Cement Hranice
16. 9. SKP Radegast F-M - Kopřivnice
19. 9. 17.00 Kopřivnice - HCB Karviná
3. 10. HC Zubří - Kopřivnice
11. 10. 10.00 Kopřivnice - HC Kovopetrol Plzeň
14. 10. HBC Jičín - Kopřivnice
17. 10. 10.00 Kopřivnice - Sokol Kostelec
28. 10. 10.00 Kopřivnice - TJ Náchod
31. 10. HK Lovochemie Lovosice - Kopřivnice
8. 11. 10.00 Kopřivnice - HC Dukla Praha
14. 11. SKH CRES Ostrava - Kopřivnice

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:23