Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 29/98 ze dne 3. září 1998
Titulní strana
Lampionový průvod většinu nadchl a chce jej opakovat
Lidé zhlédli vystoupení řady souborů
Potíže měli policisté především se stánkaři
Výstava na Fojtství mapuje město od pravěku po dnešek
Produkcí uměleckých souborů se prolínala vůně bramboráků, ale hosté byli spokojeni
Zprávy z města a okolí
Starosta bude pro město pracovat zadarmo
Poslanec Jalůvka si otevře kancelář na Štefánikově ulici
Občané budou znova dotazováni v rámci průzkumu
Počet družebních měst se rozšířil o anglický Congleton
Prodeje celých domů jednomu zájemci se možná opět rozjedou
Radní souhlasili s přestěhováním klubu Nora
V lese v sousedství lyžařské chaty se má hrát paintball.
Do všech muzeí by se lidé měli dostat na jednu vstupenku
Zdejší školy se zatím s nedostatkem peněz nepotýkají
Tatra předvedla americkým hasičům nově vyvinutý vůz
O navázání kontaktů byl velký zájem
Kultura
Knihovna bude mít počítače a Internet již letos v říjnu
Nora Café praskalo ve švech již při provizorním otevření
Většina lidí byla s oslavami spokojena
Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport
Kam za sportem
Výsledky
I v Kopřivnici si lidé připomenou běh Terryho Foxe
Hokejisté vítězně
Oslavy 50. výročí města se vydařily též v bazénu
Běžci závodili ve Štramberku

Cyklisté vyrazili do Beskyd

Beachvolejbalisté se nakonec uchýlili do tělocvičny
Pohár Tatry si letos odvezli polští házenkáři

Běžcům se přes léto dařilo

Fotbalistům chyběla hlavně bojovnost
Klub vodních sportů Skokan má za sebou dva roky práce s dětmi

Titulní strana

Lampionový průvod většinu nadchl a chce jej opakovat

Foto 1

K o p ř i v n i c e (tom) - Nejenom stovky obyvatel Kopřivnice, ale také lidé z okolních měst se dobře bavili na oslavách padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město. Většina lidí, kteří se přišli bavit, ale i organizátorů slavností se shodovala v tom, že oslavy se vydařily.

Obrovský a až nečekaný úspěch měla již první akce připravená na čtvrteční večer - lampionový průvod. Jak byly tyto průvody ještě před deseti lety nenáviděné, tak nynější průvod lidi nadchl. „V městském informačním centru se prodaly všechny lampiony, kterých bylo asi čtyři sta. Ve čtvrtek se však lampion již nedal sehnat v celém okrese. Od středy jsme obvolávali papírnictví v okolí a jediných, asi sedmdesát kusů se povedlo koupit ve Frýdku-Místku,“ řekla Lenka Heráková z kanceláře starosty, která se na zajišťování oslav podílela. „Lampionový průvod u lidí skutečně zabodoval. Dokonce jsme měli již pár telefonátů a lidi se ptali, jestli příští rok před poutí zase bude průvod,“ dodala v pondělí Heráková.

Celý čtyřdenní maraton oslav přitom nevyšel pro městskou pokladnu příliš draho. „Z rozpočtu města se platilo 200 tisíc korun. Zbývající částku ve výši 250 tisíc korun město získalo z prostředků Evropské unie,“ uvedla Heráková. Lidé se přitom mnohdy podivovali, proč zadlužené město vyhazuje peníze za výzdobu centra, které bylo ověšeno spoustou vlaječek. „V podstatě však tato výzdoba byla velice levná. Za pár korun se koupila látka, ale na výrobě vlaječek pracovali zdarma zaměstnanci radnice,“ uzavřela Heráková.


Lidé zhlédli vystoupení řady souborů

Foto 6, Foto 7, Foto 8

K o p ř i v n i c e (dam) - Již od dopoledních hodin bylo minulou sobotu centrum města, prostory před domem kultury a pěší zóna zaplněna lidmi, kteří se domů rozešli až v neděli po druhé hodině ranní. Sobota 29. srpna byla totiž dnem vyvrcholení celým rokem se táhnoucí série oslav padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město.

Vyvrcholením oslav se stal celodenní maraton nejrůznějších akcí. Dopolední seminář o možnostech spolupráce partnerských měst vystřídal ve dvě hodiny odpoledne festival Rytmus 98. Ten byl pojat jako festival hudby, zpěvu, tance a dramatického umění.

Na pódiu před kulturním domem jej zahájily svým vystoupením děti z tanečního oboru Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Pak zatančily dívky z novojičínského dětského domova. Po nich již následovalo vystoupení prvního zahraničního souboru. Polské folklorní skupiny Myzskowjani.

Po úpravě jeviště pak poprvé před publikem vystoupily dvě členky místního Stepklubu. Následovalo vystoupení dalších dvou místních tanečních souborů. Své umění předvedli tanečníci ze souboru Zdeňky Havlové a skupiny Yum.

Soubor Zdeňky Havlové předvedl vystoupení s názvem ’Trnky’, které bylo, jak už je zvykem, velmi ovlivněno lidovým tancem. Tentokrát dokonce soubor sáhnul k jisté formě dramatizace tance a odehrál výstup z prostředí vesnice, ve které se slaví trnkobraní a vaří povidla. Druhé, večerní vystoupení souboru bylo již místním lidem známější.

Yum ukázal svým divákům značně konvenční diskotékovou choreografii, a to v obou svých vystoupeních během odpoledne.

Po těchto vystoupeních byl znovu připraven blok, určený účinkování souborů, které doprovázely delegace družebních měst. Jako první vystoupila skupina z francouzského Trappes se svým blokem hudby, tance z bretaňské oblasti Francie. Vlažné přijetí, které si vysloužil tento soubor, nejspíš pro nezajímavost a zdlouhavost svých tanečních vystoupení, vystřídal zvýšený zájem o německý a italský taneční soubor.

Německá, čistě dámská, taneční skupina zaujala diváky tím, že místo německého folkloru viděli tance inspirované východními a jižními tanečními vlivy.

Italští tanečníci a tanečnice si pak publikum získali především svým temperamentem a nasazením, se kterým folklor střední části Itálie v Kopřivnici předvedli.

Tento taneční blok ukončilo první vystoupení místní taneční skupiny Clan, jehož uměleckou vedoucí a choreografkou je Xenie Šustalová, jež měla na svědomí i dramaturgii celého odpoledne.

Clan znovu ukázal, že není diskotékovým souborem, jak se moderátor akce snažil přihlížejícím neustále podsouvat, a předvedl dvě choreografie. Nejprve to byl scénický tanec ’O ničem’ a večer pak ’Záclony’.

Zpestřením bylo vystoupení mladých kopřivnických gymnastek, z nichž mnohé mají za sebou nejeden závod. Ty na kladině předvedly několik svých sestav.

Po tom, co gymnastky docvičily, pootočilo se hlediště ke čtvercové konstrukci z ocelových trubek, která již od začátku akce přitahovala zájem většiny přítomných. Právě v tomto prostoru totiž mělo své představení odehrát divadlo, které do Kopřivnice přijelo rovněž z Trappes a v Kopřivnici naposledy vystupovalo při otvírání kulturního domu. Po rozpačitém začátku, kdy diváci nebyli schopni poznat, zda už představení začalo nebo jestli se herci jen připravují, rozehráli mladí Francouzi něco, co mělo být formou zamyšlení nad mezilidskými vztahy. Díky dobrým mimickým výkonům dvou členů souboru a netradičnosti představení, ve kterém někteří herci chodili na chůdách či hráli s videokamerou, mělo představení relativně úspěch.

Bezprostředně po skončení vystoupení francouzských divadelníků, byl dán prostor druhým představením, jednotlivých již jmenovaných souborů.

O závěr celého odpoledního bloku - festivalu ’Rytmus 98’ se postaral Městský dechový orchestr, který zahrál několik známých skladeb.

Druhá večerní část programu byla zahájena fanfárami, po jejichž doznění řekli několik slov starostové hostujících měst, kteří zároveň předali městu své dary. Následně krátce promluvil i kopřivnický starosta Josef Jalůvka a zahájil večerní část slavnosti.

Jako první zazpívalo několik skladeb z nejbližšího regionu Pěvecké sdružení Kopřivnice. Následoval koncert skupiny ostravských učitelů Calata, na němž bylo možné poslechnout si několik písní takzvaného historického folku.

Až kolem desáté hodiny večerní přišlo na řadu první ze třech připravených českých divadelních představení.

Vítězslav Marčík, kterého kopřivnické publikum bude znát z jeho vystoupení na Kopřivě, znovu zahrál svého Robinsona Crusoe a jelikož byl na jevišti sám, dokázal zaměstnat více než desítku lidí z hlediště.

Druhé představení obstaralo ostravské Bílé divadlo. Autorský obraz Dům mé matky, ve kterém hraje kromě herců obrovskou roli i atmosféra v publiku, byla ovšem schopna strávit jen malá část publika.

Posledním představením večera bylo vystoupení Divadla Buchty a loutky.

Následoval malý ohňostroj a taneční zábava Swing Bandu a skupiny Bootes, která protáhla oslavy až do ranních hodin.


Potíže měli policisté především se stánkaři

K o p ř i v n i c e (tom) - Celý průběh oslav se sice odehrál bez větších komplikací, ale problémy se pouťovému víkendu rozhodně zcela nevyhnuly.

„Na to, jaký se ve městě sešel počet lidí, dopadly oslavy až překvapivě dobře. Samozřejmě jsme zaznamenali o víkendu vykrádání aut, sklepů a podobně, ale žádné větší škody lidé neoznámili,“ řekl vedoucí kopřivnického obvodního oddělení Policie České republiky Josef Jeřábek. Kriminální živly přitom o víkendu řádily spíše v postranních uličkách a okrajových čtvrtích, protože v centru bylo neustále množství policistů. „Přestože jsme se soustředili na centrum, v ulicích neustále jezdila dvě auta se strážníky městské policie a hlídkovali zde i policisté státní, ale vše uhlídat nemohou,“ řekl radní Petr Chromečka.

„Už od pátečního rána byly také problémy se stánkaři, kteří chtěli právě to místo, kde stát nemohli. Největší problémy vyvstaly z pátku na sobotu, kdy policisté museli některé aktivnější stánkaře razantně usměrňovat. Rozmístění stánků ale nakonec bylo dobré, lidé se nikde nemuseli moc tlačit. Méně místa bylo snad jen v bočních ulicích,“ podotkl Chromečka.

Zaznamenány byly také výtržnosti opilců, jeden dokonce jezdil na motocyklu po chodnících v centru.

V rámci nedělní pouti podle Chromečky nebyly potíže s dopravou, vyskytly se ale nějaké drobnější problémy. „Ztratily se například dvě děti, které však strážníci vzápětí nalezli,“ řekl Chromečka. Doplnil, že poděkování za zdařilý průběh oslav si zaslouží jak všichni policisté, tak pracovníci Slumeka, kteří se starali o úklid.


Výstava na Fojtství mapuje město od pravěku po dnešek

Foto 9

K o p ř i v n i c e (dam) - Doslova nabitý historickými materiály, které se vztahují ke Kopřivnici, je prostor výstavní síně v podkroví muzea na Fojtství. Právě tam byla minulý týden otevřena výstava ’Kopřivnice - od osady k městu’.

Expozici tvoří zejména obrazové dokumenty. K vidění jsou kresby, mapy, fotografie či pohlednice, ale i obecní kroniky a důležité dokumenty, které výrazně zasáhly dění v Kopřivnici. Výstava chronologicky zachycuje dění v místě, kde dnes město stojí, a to už od doby, kdy zde sídlili pravěcí lidé přes středověk a rozvoj Kopřivnice v minulém století prakticky až po dnešek.

Na výstavě jsou materiály z archivu místního muzea ale i zapůjčené z okresního archivu či soukromých sbírek.


Produkcí uměleckých souborů se prolínala vůně bramboráků, ale hosté byli spokojeni

Foto 2, Foto 4, Foto 5

K o p ř i v n i c e - Atmosféra, která by slušela spíše cirkusovému stanu nebo pouťové vřavě, byla i součástí kulturní části oslav povýšení Kopřivnice na město. Ale i přesto, že prostor pro diváky a mnohdy i pódium zamořoval pach tuku ze smažících se bramboráků a do tónů hudby se velmi často ozývalo volání, jenž lákalo návštěvníky k prohlídce krokodýlů či krotitele hadů v ’jedinečné show’, zahraniční soubory byly svou účastí na slavnostech potěšeny.

„Mně osobně se vaše slavnosti velmi líbí, neboť jsou takové lidové, což ve Francii již téměř neexistuje a jsem rád, že jsme zde mohli vystoupit. Připadá mi, že ve francouzských městech se na oslavy spotřebuje obrovské množství peněz a navíc nejsou ani zdaleka tak srdečné jako tady v Kopřivnici,“ řekl po vystoupení francouzského souboru ’Seiz Avel’ jeho prezident Etienne Christian.

Francouzský host se dokonce domnívá, že kdyby podobné slavnosti zanikly, bylo by to brzy všem líto.

„U nás ve Francii dnešní generace velmi lituje toho, že podobné tradice z větších měst vymizely. A pokud by zanikly i u vás, myslím, že byste je po jedné generaci také začali postrádat, neboť je to velmi pěkné,“ míní Etienne Christian.

Velmi dobře hodnotili účastníci i způsob, jakým byly vybírány soubory pro účast na velkých oslavách padesátileté existence Kopřivnice jako města. Ovšem nehodnotili ani tak kvalitu produkce jednotlivých souborů, jako spíš pestrost jak žánrovou, tak i to, že se na pódiu tančilo, hrálo, zpívalo, k vidění byly sportovní ukázky nebo třeba i divadlo.

„Je tady pro každého něco. Na své si přijdou příslušníci všech generací. Viděl jsem zde staré lidi a jejich vnuky a všichni se bavili. Je dobře, že je to uděláno tak, aby se mohla pobavit celá rodina. To se ve Francii pomalu vytrácelo, teď se k tomu musíme vracet, ale tady v Kopřivnici je to stále živé,“ domnívá se prezident folklórního souboru ’Seiz Avel’.

Christianovo nadšení pro kopřivnické oslavy pramenilo také z toho, že pochází, stejně jako jeho kolegové, ze souboru z bretaňské oblasti, kde je tradice podobných akcí velmi stará a na rozdíl od jiných částí Francie také stále živá.

Rovněž název souboru je toho důkazem, neboť po přeložení z bretaňského dialektu do francouzštiny znamená ’Sedm větrů’. Vane-li sedm větrů, pak to podle tamních pověstí signalizuje velkou bouřku. „Slavnost by vždy měla být hlavně veselá a bouřlivá. A protože máme rádi slavnosti, máme i tento název,“ vysvětlil Christian.

Francouzské hosty také velmi příjemně překvapila účast a zájem diváků, jaká se těšilo nejen jejich, ale i všechna ostatní vystoupení. „Vystupujeme jak na slavnostech, tak na festivalech. Raději však na vesnicích, neboť tam je ta správná atmosféra. To, že v tak velkém městě jako je Kopřivnice bude účast tak hojná, jsme nepředpokládali. Máme totiž s vystupováním ve větších městech špatné zkušenosti, většinou chodí málo lidí,“ uzavřel Etienne Christian.

David Macháček


Zprávy z města a okolí

Starosta bude pro město pracovat zadarmo

K o p ř i v n i c e (tom) - Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka, který se letos stal také poslancem Sněmovny Parlamentu ČR, splnil své prohlášení, které učinil záhy po červnových parlamentních volbách, že nebude pobírat dva platy, přestože na ně má nárok. Minulý týden Jalůvka oznámil městské radě, že se vzdává své odměny, která mu náležela jako starostovi města.

„Splnil jsem to, co jsem říkal, že nebudu brát dva platy. To by mi nepřipadalo normální. Jednak v Kopřivnici nemohu pracovat v tom rozsahu jako dříve, padesát procent času teď trávím v Praze a jednak nechci být obviňován z toho, že si ze zištných důvodů nabírám funkce. To je totiž první, co lidi napadne, protože závist stále funguje nejlépe. Já navíc osobně nejsem člověk, který by potřeboval shromažďovat majetek,“ řekl Jalůvka.

Starostovské platy jsou stanoveny podle velikosti obce vládním nařízením. V Kopřivnici si starosta měsíčně vydělá 23 547 korun. K tomu může dostávat mimořádné odměny. Jalůvka si v minulém roce vydělal něco málo přes čtyři sta tisíc korun hrubého. Pokud by tedy byl Jalůvka starostou po celé období, na které má poslanecký mandát, ušetřila by radnice v městské pokladně zhruba dva miliony korun. Ročně totiž starosta přijde město asi na půl milionu, protože k hrubému platu je nutno přičítat odvody pojistného. „Předpokládám, že peníze, ušetřené na mém platu, by mohlo město využít jinde. Tajemník nyní prověřuje, zda je to možné. Jinak jsem rozhodnut tyto peníze věnovat na nějaké dobročinné účely, tam by ovšem byla celá částka dále zdaněna. Darovat peníze městu se mi zdá nejvýhodnější,“ uvedl Jalůvka.

Na otázku, podle čeho se rozhodoval, kterého platu se vzdá - zda starostovského nebo poslaneckého, Jalůvka odpověděl: „Chci raději šetřit rozpočet Kopřivnice. Ve výši obou platů až tak vysoký rozdíl není.“


Poslanec Jalůvka si otevře kancelář na Štefánikově ulici

K o p ř i v n i c e (tom) - Již během září by měla v Kopřivnici začít fungovat poslanecká kancelář Josefa Jalůvky. „Chtěl bych ji otevřít co nejdříve,“ řekl Jalůvka. Jeho poslanecká kancelář bude umístěna v přízemí v budově na Štefánikově ulici, kde sídlí firma Slumeko a některé odbory městského úřadu. „Tyto prostory byly již delší dobu nevyužity, proto jsem o ně projevil zájem. Radnici budu platit za nájem kanceláře měsíčně patnáct tisíc korun,“ podotkl Jalůvka. „Pro město je to nájem značně lukrativní,“ míní mluvčí radnice Milada Podolská.

„V poslanecké kanceláři by měl sedět člověk, který bude reagovat na připomínky, sjednávat mi schůzky a podobně. Mám také představu o tom, že budeme poskytovat poradenství - například na jaký orgán se s problémem obrátit,“ řekl Jalůvka.


Občané budou znova dotazováni v rámci průzkumu

K o p ř i v n i c e (tom) - V průběhu září proběhne mezi obyvateli Kopřivnice sociologické šetření na téma Občan Kopřivnice v měnící se společnosti a Situace současné kopřivnické rodiny. Uvedla to mluvčí radnice Milada Podolská.

„Výzkum bude mít dvě části. První část bude ryze srovnávací s průzkumem, který proběhl před čtyřmi lety, abychom znali, jak se vyvíjí názory obyvatel. Druhá část se bude snažit postihnout momentální situaci v kopřivnické rodině,“ řekla mluvčí radnice Milada Podolská s tím, že průzkum provede ostravská Marketingová laboratoř, která průzkumy ve městě dělala již v minulosti.


Počet družebních měst se rozšířil o anglický Congleton

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Anglické město Congleton se v neděli oficiálně zařadilo mezi ta města, se kterými Kopřivnice udržuje partnerské vztahy. Oba starostové podepsali smlouvu o partnerství a spolupráci.

„Podepsání smlouvy znamená naplňování integračních cílů mezi městy, regiony a státy budoucí společné Evropy. Má to však ještě jeden důležitý aspekt, a to ten, že se Kopřivnice stává spojovacím článkem pro vzájemnou úctu a porozumění mezi občany, kteří žijí ve společenství států Evropské unie a těch, kteří se ke vstupu do unie připravují. Chtěl bych také ocenit pomoc a pochopení pro tuto spolupráci z Evropské komise družebních měst, která dlouhodobě podporuje projekty vzájemné spolupráce při výměně zkušeností a především při vzájemném poznávání mladých lidí a řešení problémů v rozdílných kulturních, společenských a ekonomických podmínkách, řekl předseda kopřivnické družební komise Josef Skřivánek. Starosta Congletonu Roderick I. Fletcher po podpisu smlouvy řekl, že věří, že podepsáním smlouvy byl učiněn krok ke sblížení obou zemí. Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka uvedl, že rozšířením partnerských měst spějeme do Evropy, která pro nás bude dobrým domovem.


Prodeje celých domů jednomu zájemci se možná opět rozjedou

K o p ř i v n i c e (tom) - Prodeje domů, které se zasekly na předloňském rozhodnutí zastupitelstva, že prodejní cena musí být minimálně odhadní, se možná opět rozběhnou. „Někteří radní již přišli na to, že toto rozhodnutí bylo nešťastné a dnes se opět přiklánějí k variantě, prodávat celé domy jednomu zájemci za cenu rovnající se součtu cen, za které si mohou kupovat byty jejich nájemníci - tedy za cenu mnohem nižší, než je cena odhadní,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

Radní zároveň minulý týden schválili zveřejnění záměru prodeje dvou domů na ulici Karla Čapka a Javorové zájemcům, kteří nabízejí právě takzvané součtové ceny. „Osobně nevidím jinou možnost, jak zabránit dalšímu chátrání těchto budov, než je prodat navrženým způsobem. Na opravy všech domů, jež patří městu, by byly zapotřebí stamiliony a ty radnice nemá,“ dodal Kunčar.


Radní souhlasili s přestěhováním klubu Nora

K o p ř i v n i c e (tom, dam) - Bez vážnějších připomínek schválila minulý týden městská rada přemístění klubu Nora do prostor někdejšího Night clubu v domě kultury. Radní přitom ještě loni přestěhování Nory do kulturního domu zamítli s tím, že podnik podobného druhu se do této reprezentativní budovy nehodí.

„Rada k tomu nyní neměla žádné závažnější připomínky k přemístění rockového klubu. Předložený projekt však bude muset být dopracován o některá technická řešení, jako je vybudování samostatného vchodu a bude muset být dořešen vztah ke krytům CO, které klub hodlá také využívat. V programové náplni tohoto podniku, který rada projednávala, se hovoří o literárních večerech, promítání filmů, o galerii, o divadelních a rockových představeních a o projektech o drogové problematice,“ řekla po jednání rady mluvčí radnice Milada Podolská.

Provozovatel Nory Vítězslav Váňa k zaměření klubu dodává, že „bude pojmuta jako kavárna“. Lidé, kteří novou, provizorně otevřenou Noru navštívili o víkendu, se shodují, že si zatím v ničem nezadá s klubem dřívějším.

„Myslím si, že nastává mezi městskou radou a šéfem klubu užší komunikace a obě strany se problematice věnovaly trochu více. Ke schválení návrhu na přemístění klubu zřejmě přispělo i to, že Nora mění svou koncepci. V prostorách Night clubu by se měly odehrávat alternativní akce a besedy a ta tvrdá rockárna bude čas od času v krytech,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

V prostorách CO krytů, kde měla původně být Nora přestěhována by podle představ šéfů Nory a firmy Ludvík Moravia Vítězslava Váni a Lubomíra Sazovského měl vzniknout univerzální prostor, který by se dal snadno upravit pro různá využití. „Dalo by se to užívat jako jazzový klub, rockový klub, ale i jinak. Jestli však bude umožněna úprava prostoru, kdo ji bude hradit a kdo jej bude následně pronajímat, je zatím otázkou dalších jednání,“ řekl Sazovský.


V lese v sousedství lyžařské chaty se má hrát paintball

K o p ř i v n i c e (tom) - Bojovou hru Paintball zamýšlí provozovat místní firma Foto Morava v lese vedle lyžařské chaty. „Městská rada souhlasila se zveřejněním záměru pronajmout les. Referát životního prostředí okresního úřadu by měl vydat povolení ke zřízení hřiště,“ uvedla mluvčí radnice Milada Podolská.


Do všech muzeí by se lidé měli dostat na jednu vstupenku

K o p ř i v n i c e (dam) - Původní představy o tom, jakým způsobem by mělo fungovat Technické muzeum v Kopřivnici a v návaznosti na něm i ostatní místní muzea, by se měla postupně přece jen naplňovat.

Se vznikem společnosti Regionální muzeum Kopřivnice byla spojena představa, že si návštěvník zakoupí jednu vstupenku, se kterou by v případě zájmu navštívil i ostatní zajímavosti v Kopřivnici, či dokonce jejím blízkém okolí. Ačkoliv společnost již existuje několik měsíců, tento plán se zatím nezdařilo realizovat.

„Hlavním důvodem je to, že například muzeum Fojtství bylo ke společnosti přiřazeno teprve v červenci. Ale v příští sezoně by se už tyto vstupenky měly objevit. Představuje to ale ještě vzájemné počítačové propojení jednotlivých muzeí,“ řekl ředitel veřejně prospěšné společnosti Regionální muzeum v Kopřivnici Lumír Kaválek.

Pokud někdo bude mít zájem jen o prohlídku jedné z expozic, nebude samozřejmě nucen platit vstupenku do všech. „Nemohu chtít po člověku, který má zájem jen o návštěvu Fojtství, aby platil i za technické muzeum. Každý návštěvník si zaplatí jen to, co chce vidět,“ dodal Kaválek.

Také původně plánované projekce videosnímků technického muzea v kině zatím neexistují. I to by se však mělo změnit. „Problém je v penězích. Nemůžeme si dovolit platit takovou sumu jakou po nás provozovatel kina požaduje. Musíme dále jednat a pokusit se najít řešení,“ uvedl Kaválek.

Ředitel firmy provozující kino Lubomír Sazovský přiznal, že vinu na táhlosti jednání nese jeho strana. „Máme připraveno několik variant, které ještě upřesníme a budeme ochotni dále jednat. Do této chvíle jsme byli v časové tísni a nemohli jsme se více tímto problémem zabývat,“ řekl Sazovský.


Zdejší školy se zatím s nedostatkem peněz nepotýkají

K o p ř i v n i c e (dam) - Nedostatek peněz na zakoupení dostatečného množství vyhovujících učebnic a tím pádem i zajištění kvalitní výuky je problém, který se naštěstí kopřivnickým základním školám vyhnul. „Kopřivnice, myslím si, tímto problémem naštěstí zatím netrpí a na učebnice a zajištění provozu peníze máme, i když rozhodně nemůžeme rozhazovat,“ řekl ředitel nejnovější kopřivnické Základní školy na ulici 17. listopadu Jiří Stoško.

Podobné názory v podstatě zastávají i ředitelé ostatních místních škol. „Peněz je sice málo, ale s učebnicemi problém nebude. Horší bude zařídit místnosti uvolněné církevní školou,“ uvedla ředitelka ZŠ - náměstí Jitka Kalužová. Také ve škole na ulici Alšově a v ZŠ Emila Zátopka mají podle ředitelů učebnic dostatek, a to nejen pro první ročníky, ale doplněny byly i stavy učebnic pro vyšší ročníky. I na ZŠ Milady Horákové se s nedostatkem učebnic rozhodně potýkat nebudou. „Kdyby bylo peněz více, nebylo by to na škodu, ale to, co jsme měli k dispozici, bylo tak akorát na pokrytí našich potřeb,“ řekl ředitel Lumír Pospěch.

Pro své žáky připravuje většina vedení škol akce či změny, které by měly docházku do školy zpříjemnit a ozvláštnit. Ve velké většině jde hlavně o sportovní podniky. Základní škola - náměstí v tomto školním roce připravuje velké plavecké závody pro žáky základních škol z celého okresu a uvažuje se i o uspořádání soutěží na ledě. Ve škole Milady Horákové se chystají na obnovení školní akademie a přebor školy v atletice. Škola na ulici 17. listopadu kromě Velkého sportovního dne a zájezdu do divadla chce zaujmout své žáky speciálními třídami, zaměřenými na zvyšování tělesné zdatnosti. I ostatní kopřivnické školy mají velmi podobné plány.

V úterý také vstoupilo poprvé do dveří kopřivnických základních škol zhruba 350 nových žáků. Prvňáčci nastoupili do třinácti prvních tříd, které letos základní školy otevřely. Nejvíce nových dětí se letos začalo učit na škole Milady Horákové, kde je ve čtyřech prvních třídách zapsáno sto patnáct dětí, nejméně - 29 pak nastoupilo na ZŠ - náměstí.


Tatra předvedla americkým hasičům nově vyvinutý vůz

K o p ř i v n i c e (tom) - Nově vyvinutý vůz Wildfire (divoký oheň) předvedla Tatra americkým hasičům na nevadské zkušebně, kde byl automobil podroben náročným zkouškám v členitém terénu při simulování požáru. „V porovnání s jinými vozy Tatra opět dokázala, že její technické řešení nemá v takovýchto extrémních podmínkách, hlavně na nezpevněných površích konkurenci,“ uvedl mluvčí Tatry Karel Samec.

Wildfire podle něj jako jediný dosahoval rychlosti 50 až 60 kilometrů s jedenácti tunami vody v nádržích. Jeho další předností je, že může hasit za jízdy, což nebývá obvyklé. „Kopřivnická Tatra se chce s těmito vozidly prosadit nejen v USA, ale i v zemích jižní Evropy, Latinské Ameriky či Austrálie, kde rozsáhlé požáry v těžko přístupných terénech znemožňují příjezd normálních hasičských vozidel. Letošní požáry v okolí Atén jen dokázaly nutnost takovéto techniky ve výzbroji hasičských sborů,“ dodal Samec.


O navázání kontaktů byl velký zájem

K o p ř i v n i c e (dam) - O navázání zahraničních kontaktů v mnoha různých oblastech života byl velký zájem mnoha kopřivnických organizací, což potvrdila účast a počet řečníků na semináři, který využil přítomnosti delegací z družebních a spřátelených měst v Kopřivnici.

Po zahájení semináře, který v přímém přenosu vysílala i kabelová televize, vystoupil s krátkým projevem předseda kopřivnické Komise pro mezinárodní vztahy Josef Skřivánek. Věnoval se hlavně historii zahraničních aktivit města a naznačení několika oblastí další možné spolupráce.

Poté byla již dána možnost promluvit lidem, přihlášeným k prezentaci svých aktivit a návrhů zahraničním hostům. Jako první byla pozornost zaměřena na oblast školství. Ze všech základních škol však byli přítomni jen zástupci Základní školy na ulici Alšově. Z jejich strany padl nejen návrh na další výměnné pobyty žáků se zaměřením na cizí jazyky, ale i možnosti společných soustředění mladých umělců ze spřátelených měst a jejich společných výstav. Střední školství bylo zastoupeno místoředitelem zdejší průmyslovky Václavem Nešporem. Ten navrhl možnosti uspořádání výměnných stáží studentů. Oblast školství zakončilo vystoupení ředitelky Mateřské školky na ulici Krátká Hany Vyhlídalové, která měla zájem hlavně o výměnu zkušeností ve výchově předškolní mládeže.

V oblasti kultury nabídly své vystoupení skupina historického šermu Allegros, Městský dechový orchestr, Swing band a Pěvecké sdružení Kopřivnice. Ředitel firmy Ludvík Moravia Lubomír Sazovský pak doporučil vytvoření katalogu souborů a kulturních zařízení jednotlivých měst, který by byl průběžně aktualizován a pomohl k lepší spolupráci v této oblasti, což bylo většinou starostů v jejich reakcích přivítáno.

Následovala oblast sportu, v níž vystoupili zástupci sportovních klubů a správy sportovišť. Možnost zapojení do diskuze byla dána také podnikatelské sféře, kde se kromě Centra rozvoje podnikání a Institutu svazu průmyslu prezentovala i stavební firma KPM group.


Kultura

Knihovna bude mít počítače a Internet již letos v říjnu

K o p ř i v n i c e (dam) - Prostory nově otevřené městské knihovny ve druhém patře kulturního domu si minulý pátek prohlédl značný počet zájemců.

Po proslovech starosty Kopřivnice Josefa Jalůvky a ředitele KDK Vladana Jílka byl knihovně z rukou starosty spřáteleného italského města Castiglione del Lago předán dar, který obsahoval klasickou literaturu v italštině, videokazety a CD disky s klasickou i moderní italskou hudbou. Tento dar by měl brzy zaujmout své místo v cizojazyčném koutku, který bude dokončen v druhé etapě modernizace knihovny příští rok.

Ředitel Jílek na konci své úvodní řeči také slíbil, že díky finanční podpoře ministerstva kultury bude již letos v říjnu knihovna vybavena počítači a připojena na Internet.


Nora Cafe praskalo ve švech již při provizorním otevření

K o p ř i v n i c e (dam) - I přesto, že propagace provizorního otevření Nora Cafe v prostorách bývalého Night clubu v přízemí KDK byla minimální, již od čtvrtku, kdy bylo otevřeno poprvé, bylo zcela plno.

Lidé, kteří prostory klubu Nora ve sklepích pod ubytovnou Tatrarestu opustili již před prázdninami, se totiž místo dalšího otevření klubu dočkali jen čtyřdenního programu. Ve čtvrtek do Nory přilákal své příznivce D. J. Jesus na svou Techno párty. V pátek pak Nora na pódiu před kulturním domem uspořádala koncert kapely Údery údy, po jehož skončení zábava pokračovala v kavárně znovu taneční párty. Také sobotní noc byla na programu poslechová a taneční rockotéka. Čtyřdenní prozatímní program v prostoru oblepeném plakáty a vybaveném nábytkem ze zrušeného klubu byl uzavřen rockovou párty.

„Nemohu být nespokojený s tím, kolik lidí si do Nory našlo cestu, a to i bez velké propagace. Hned od prvního dne jsme měli obsazeno do posledního místa,“ pochvaluje si provozovatel Nory Váňa. Prostor, který byl lidem předveden, by v několika následujících měsících měl prodělat řadu změn. Jednou z nejvýraznějších by mělo být vybudování točitého schodiště na terasu, která je součástí budoucí kavárny. To by mělo sloužit k tomu, aby se do ní lidé dostali a nemuseli chodit cestou kolem vrátnice KDK. „Zatím jsem se nesetkal s žádnou negativní reakcí na to, že klub zanikl a mělo by vzniknout Nora Cafe. Možná se objeví někdo, kdo bude nespokojen, ale zatím mi to nikdo neřekl,“ dodal spokojený Váňa.


Většina lidí byla s oslavami spokojena

K o p ř i v n i c e (dam) - Mnohdy až překvapení pořadatelů vyvolávala hojná účast občanů města na akcích k oslavám jeho výročí. Většina Kopřivničanů byla čtyřdenním průběhem oslav příjemně překvapena a oslavy hodnotí velmi vysoko.

Kamil Holenda (student):

Myslím si, že vzhledem k tomu, jaká je finanční situace města a jak málo je peněz v regionu, že byly oslavy zvládnuty na výbornou, mně osobně se alespoň velmi líbily.

Jaroslava Moudrá (na mateřské dovolené):

Je dobré, že při přípravě slavností mysleli organizátoři na všechny. Například moje děti byly lampionovým průvodem nadšené, neboť zatím nic podobného nezažily.

Alena Pavelková (úřednice):

Byla jsem k pořádání oslav města velmi skeptická, ale nyní si myslím, že se skutečně povedly, i když malé nedostatky se samozřejmě na akci takového rozsahu vždycky objeví.

Alois Michálek (důchodce):

Oslavy se mi velmi líbily, a to hlavně proto, že se tady pořád něco děje. Program je skutečně velmi nabitý.

Petr Rešl (obchodní zástupce):

Oslavy určitě stály za to, aby na nich člověk strávil alespoň chvíli, například v dnešním programu si musel každý najít něco, co jej zaujalo.

Josef Chalupa (kovář):

Myslím, že se oslavy určitě vydařily. Vadili mi pouze stánkaři v centru města.


Čtenářský servis

Kulturní servis

Čtvrtek 3. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin krimithriller USA Ruce od krve. David Duchovny (Akta X) na chvíli přestal pátrat po mimozemšťanech a zahrál si hl. roli v drsném kriminálním thrilleru. Mládež do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede psychologické drama USA Zaříkávač koní. Kovbojský šaman z Montany zná tajuplné modlitby, jež uzdravují nemocné tělo i duši. Romantické melodrama o tom, že Robert Redford, prérie a víra v život jsou věčné

Pátek 4. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin krimithriller USA Ruce od krve. Mládeži do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede psychologické drama USA Zaříkávač koní

Sobota 5. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin krimithriller USA Ruce od krve. Mládeži do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede psychologické drama USA Zaříkávač koní

Neděle 6. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin krimithriller USA Ruce od krve. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede psychologické drama USA Zaříkávač koní

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin historický velkofilm Muž se železnou maskou. Klasický přepis slavného stejnojmenného románu Alexandra Dumase v hl. roli uvidíte Leonarda DiCapria

V parku u základní školy Štramberk se uskuteční v 15 hodin Promenádní koncert dechové hudby Borovanka z Příboru. V případě nepříznivého počasí se koncert ruší

Pondělí 7. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin krimithriller USA Ruce od krve. Mládeži do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede psychologické drama USA Zaříkávač koní

Čtvrtek 10. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Dva úžasní tajní agenti stojící proti jednomu šílenci. Vyhlídky jsou špatné... Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon. K Zemi se řítí obří asteroid a katastrofu může odvrátit pouze riskantní záchranná akce. Filmový trhák s Brucem Willisem v hl. roli

pátek 11. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

Sobota 12. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

Neděle 13. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin katastrofický film Drtivý dopad. Nebe a Země se střetnou. Tento film nabízí divákům s mimořádnou působivostí vizi nedozírné pozemské katastrofy. Mládeži přístupný od 12 let

Pondělí 14. září

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční komedii USA Mstitelé. Mládeži od 12 let přístupný. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi USA Armageddon

kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Švestka - jevištní sklerotikum: Cimrman/Smoljak/Svěrák. Poslední premiéra Divadla Járy Cimrmana. Hrají: L. Smoljak, Zd. Svěrák, P. Reidinger, M. Šimon, J. Hraběta... Režie: L. Smoljak


Sport

Kam za sportem

Koupaliště: provoz letní sezony ukončen

Bazén: začíná v so 5. 9. 14 - 22, ne 6. 9. 9 - 19, po 7. 9. zavřeno, út 8. 9. 18 - 21, st 9. 9. 18 - 21, čt 10. 9. 13 - 15, 17.30 - 21, pá 11. 9. 13 - 15, 17.30 - 22, so 12. 9. 14 - 22, ne 13. 9. 9 - 19 hodin

Sauna: zahajuje provoz ve čt 10. 9. ženy 15 - 21, pá 11. 9. muži 15 - 22, so 12. 9. společná 14 - 22 hodin

Hokej: so 12. 9. v 18 hod. HC Kopřivnice - Poruba (mistrovské utkání hokejistů HC Kopřivnice v základní části II. ligy skupiny B 98/99)

Bruslení veřejnosti: so 5. 9. 14.15 - 15.30 hod.

Malá kopaná Kopřivnice: so 5. 9. 2. liga (II. turnaj) 8 - 15 hod., ne 6. 9. 1. liga (II. turnaj), so 12. 9. 3. liga (II. turnaj) 8 - 13 hod., ne 13. 9. 1. liga (III. turnaj) 8 - 15 hod.

FC Kopřivnice: so 12. 9. v 16.30 hod. Kopřivnice - Vlčovice

Běh Terryho Foxe: so 5. 9., start v 9 hod. před Kulturním domem Kopřivnice. Tato humanitární akce pro výzkum rakoviny se uskuteční ve spolupráci s Maratonklubem Kopřivnice

Běh 50. výročí města: so 5. 9. v 10.30 hodin na letním stadioně start závodu dospělých na 10 km, v 11.20 hod. start žákyň na 1 km, v 11.30 hod. start žáků na 1 km

Tělo Kopřivnice - Cyklo:4. až ne 6. 9. - určeno učitelům TV ZŠ a SŠ i dalším zájemcům. Náplní budou sporty v přírodě, turistika, základy vodní a vysokohorské turistiky, nocování v přírodě, alternativní volnočasové aktivity aj. Kromě turistické výstroje je pro přesuny nutné kolo. Bližší informace - Libor Rečka, Sportovní 917, Kopřivnice


Výsledky

Házená: v so 22. 8. se konal IV. ročník turnaje v házené juniorů do 19 let Gala Cup ’98. Celkové umístění: 1. HC Zubří, 2. SKH Ostrava, 3. KH Kopřivnice, 4. TJ Cement Hranice, 5. SSK Vítkovice SOU; nejlepší hráč: David Machačík (KH Kopřivnice), nejlepší střelec: Gajda (SKH Ostrava), nejlepší brankář: Josef Pavelka (Cement Hranice). MU st. dorostu z 29. 8.: KH Kopřivnice - TJ Holešov 26:19 (13:5), střelci: Štěpán a Machačík 7, Gřes 4, Ocásek a Hanzelka 3, Vala a Jalůvka 1

Kopaná : 4. kolo oblastního přeboru dorostu - Kopřivnice - Tichá 2:1 (0:0), branky: Jalůvka, Kubiš Martin

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Vlčovice-Mniší 1:0, gól: Svoboda; dorost: Lubina - Bystré 2:0, góly: Čeladník 2; muži: Lubina - Mankovice 7:0, góly: Kahánek 3, Krmášek 2, Friedel a Šula 1

Atletika: Vnorovská desítka (Hodonín) - Renáta Kvitová obsadila druhé místo v čase 36:18 min.


I v Kopřivnici si lidé připomenou běh Terryho Foxe

K o p ř i v n i c e (jk) - Odvahu a ohromnou vůli mladého Kanaďana Terryho Foxe, který se rozhodl běžet napříč svou zemí a upozornit tak na nutnost boje s rakovinou, si letos mohou připomenout i lidé v Kopřivnici. Místní Maratonklub pořádá v sobotu 5. září Běh Terryho Foxe, který se v mnoha desítkách zemí stal symbolem boje proti této zákeřné chorobě.

Uběhnout maraton - tedy 42,195 km - se většinou podaří jen trénovaným jedincům se silnou vůlí. Terry Fox, kterému lékaři v 18 letech amputovali nohu postiženou rakovinou kostí, v roce 1980 překonal během 143 dní vzdálenost mnohonásobně větší. K uběhnutí 5 565 km ho nepodnítila touha po sportovním úspěchu, nýbrž snaha přimět lidstvo, aby věnovalo více pozornosti a finančních prostředků na výzkum této nemoci. Tento hrdinský čin nezůstal bez povšimnutí. Terry Fox musel sice svůj maraton naděje ukončit u Thunder Bay v provincii Ontário a o rok později, po rozšíření rakoviny do plic, zemřel, podle jeho přání však bylo zřízeno konto, na němž jsou dnes shromažďovány prostředky právě na výzkum rakoviny. To se děje prostřednictvím Běhu Terryho Foxe, kdy lidé, kteří se rozhodli absolvovat symbolickou vzdálenost, zároveň přispívají jakoukoliv částkou na konto Běhu Terryho Foxe. Trať běhu, který začíná před Kulturním domem v Kopřivnici, budou moci účastníci v sobotu 5. září v devět hodin absolvovat jakýmkoliv způsobem - chůzí, během, jogingem, na kole, na invalidním vozíku, na kolečkových bruslích, s kočárkem, se psem... Přispějí tak na výzkum rakoviny a zároveň předají poselství dál, především dětem a mladým lidem.


Hokejisté vítězně

K o p ř i v n i c e (sh) - HC Kopřivnice - HC Orlová 6:3 (1:0, 3:0, 2:3). V utkání s druholigovou Orlovou šli naši do vedení už ve 2. min. Ve třetí třetině si udržovali čtyřbrankové vedení, soupeř korigoval v poslední vteřině zápasu. Branky: Hodoško 2, Quitt, Štěpán, Varaďa, Hejč.

HC Kopřivnice - HC Rožnov 7:3 (1:0, 2:2, 4:1)

Další soupeř v přípravě, celek reg. přeboru II. třídy Rožnov přilákal jen hrstku diváků a kopřivničtí hokejisté s přehledem zvítězili, v brance dostal příležitost Milich. Branky: Kriegiel 2, Býma, Poles, Mikšovský, Varaďa, Dobečka.

ČR - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1).

Mezistátní utkání reprezentačních mužstev uspořádal 25. srpna kopřivnický hokejový klub v rámci oslav 50 let města Kopřivnice. Branky: Chvojka, Michálek, Plekanec.


Oslavy 50. výročí města se vydařily též v bazénu

Foto 10

K o p ř i v n i c e (jk) - Stejně jako beachvolejbalový turnaj vzala kvůli chladnému počasí za své i další akce správy sportovišť, kterou ve spolupráci s oběma plaveckými kluby v Kopřivnici hodlala uspořádat pro hosty z družebních měst. To, že areál letního koupaliště v pátek nahradil krytý bazén, však zřejmě nakonec nevadilo jak hostům tak pořadatelům.

Pouhá dvě družstva mládeže z Myszkowa a Castiglione del Lago doplnila dvě kopřivnická - Taneční soubor Zdenky Havlové a Plavecký klub Kopřivnice. Členové týmů pak v bazénu získávali body v netradičních soutěžích, ke kterým pořadatelé využili četných plaveckých pomůcek.

Závody spřežení či přechod přes vratkou hráz z gumových žíněnek zvládla za temperamentního povzbuzování všechna družstva, nejlepší byl v konečném účtování Taneční soubor Zdenky Havlové před Myszkowem a třetím Plaveckým klubem. Výborná atmosféra, která soutěže doprovázela, vyvrcholila tancem účastníků v bazénu, přičemž vody nebyli ušetřeni ani organizátoři. Ti se však na rozdíl od soutěžících koupali netradičně - v oblečení.


Běžci závodili ve Štramberku

Š t r a m b e r k (jk) - Další závod Lašské běžecké ligy pořádal ve středu 26. srpna Maratonklub Kopřivnice ve Štramberku. Celkem 14 běžců vyběhlo třikrát na trať dlouhou 1 km. V prvním a zároveň nejrychlejší závodě, který vedl po rovince okolo kolejiště a zpět k nádraží, byl nejrychlejším Jan Schwarz (Trojanovice). V dalším o poznání náročnějším kilometru, který vedl do kopce k Lichnovu, byl však lepší Tomáš Popp (Titan Zlín) a ten si udržel celkové vítězství do konce i přes porážku od Vincenta Šimka (MK Kopřivnice) v posledním kilometru, který se běžel Gundersenovou metodou v Černém lese.

Z výsledků závodu 3 x 1 km: kategorie mužů do 39 let: 1. Tomáš Popp (Titan Zlín) 9:50 (2:57, 3:42, 3:11), 2. Vincent Šimko (Maratonklub Kopřivnice) 9:53 (2:58, 3:49, 3:06), 3. Jan Schwarz (Trojanovice) 10:11 (2:55, 4:00, 3:16), kategorie mužů nad 40 let: 1. Alexandr Neuwirth (MK Kopřivnice) 10:24 (3:03, 4:03, 3:19), kategorie mužů nad 50 let: Karel Piskoř (MK Kopřivnice) 11:51 (3:25, 4:47, 3:39), žákyně: 1. Hana Dvorská 14:32 (4:04, 5:48, 4:40), žáci: 1. Petr Dvorský (oba Kopřivnice) 15:08 (4:18, 6:00, 4:50).


Cyklisté vyrazili do Beskyd

K o p ř i v n i c e (jk) - Do uspořádání největšího ryze amatérského maratonu na horských kolech u nás, se letos v létě pustil kopřivnický CykloArt Bike klub.

V sobotu 8. srpna tak 65 účastníků mohlo, co do obtížnosti, více než konkurovat jezdcům dvou klasických maratonských závodů horských kol, které jsou pořádány na Šumavě a v Sudetech u Karlových Varů. „Délka Šumavského maratonu je 70 km s převýšením 1 000 metrů a v Sudetech jezdí 110 km s převýšením 2 700 m. Jsou to ale opravdové závody, naše akce je čistě amatérskou záležitostí,“ říká Roman Lipový z CykloArt bike klubu. Od startu v 7 hodin z kopřivnického koupaliště vedla trasa přes Červený kámen, Ondřejník, Lysou horu, Ostravici, kolem Smrku na Kněhyni, Čertův Mlýn, Pustevny, Radhošť, Pinduli, Velký Javorník a Frenštát zpět do Kopřivnice. Trasu dlouhou 120 km s převýšením 3 000 m zvládlo v plné obtížnosti asi jen šest jezdců, ostatní volili podle itineráře pořadatelů trasy o něco málo kratší. Do 17 hodin, což byl desetihodinový časový limit, se však vešli všichni.


Beachvolejbalisté se nakonec uchýlili do tělocvičny

K o p ř i v n i c e (jk) - Chladné počasí posledních dnů překazilo úmysly správě sportovišť, která spolu s fittnescentrem Dummbell chtěla pořádat 23. srpna beachvolejbalový turnaj neregistrovaných čtveřic.

Rozmoklé hřiště na koupališti tak bylo o týden později nahrazeno parketami tělocvičny na zimním stadioně.

Turnaje se zúčastnilo celkem šest čtyřlístků. Podmínkou účasti bylo družstvo složené ze dvou žen a dvou mužů, přesto byl vítězný celek vlastně jen triem. „Přijeli sice ve čtyřech, ale tři kluci a jedno děvče, takže jsme jim povolili jen střídat,“ říká Sylva Eslerová, která spolu s Jiřím Rýdlem za Fittnes Dummbell turnaj organizovala.

Vítězové (Jurša, Samic, Sklářová, Šigut) se stali majiteli čtyř permanentek právě do tohoto fitcentra.

„Dali jsme se dohromady na poslední chvíli. Nikdo z nás nehrál nikdy volejbal závodně, začali jsme s beachem vlastně až letos v červnu. Asi bychom i dneska preferovali písek, ale co se dá dělat, studené počasí nám nepřeje,“ řekli po převzetí ceny vítězové. Jak s odměnou naloží, budou muset ještě popřemýšlet, jsou totiž z Frýdku - Místku.

Tuto i ostatní ceny věnovali následující sponzoři z Kopřivnice a okolí, kterým pořadatelé touto cestou děkují: Foto-Morava, Finstral - plastová okna Babela (Příbor), jazyková agentura Poznání, restaurace Slavie, vinárna Hans, pekárny Milany, U Krestů, prodejna Siesta, fittcentrum Dummbell, Rehabilitace a masáže E. Bajerová Příbor, Cukrářská výroba Kopřivnice, Francouzská 1197.

Výsledky: 1. Jurša, Samic, Sklářová, Šigut (FM), 2. Sýkora, Pastorek, Tománková, Kocurková (Příbor), 3. Pavelec, Hyvnar, Pěcková, Zýrková (Kopřivnice).


Pohár Tatry si letos odvezli polští házenkáři

Foto 11

K o p ř i v n i c e (jk) - Druhé místo a zároveň i skalp v extralize loni bronzového Zubří patřily kopřivnickému klubu házené v 37. ročníku mezinárodního turnaje O pohár Tatry a. s., který organizoval o víkendu domácí klub.

Příprava kopřivnických házenkářů k mistrovské soutěži, která se rozjede 13. září, vrcholila herním soustředěním. To obsahovalo několik zápasů během minulého týdne a v jeho závěru pak již zmiňovaný turnaj. Trenér Miroslav Bartoň si zároveň chtěl prověřit formu hráčů a udělat si tak definitivně jasno o sestavě pro extraligu. „Zápas od zápasu šel náš herní výkon nahoru. Potvrdila se vzestupná tendence zápasů - během herního soustředění jsme s Bialou Podlaskou prohráli a na turnaji, kterým soustředění vrcholilo, jsme ji již porazili. Trochu mě mrzí remíza s Povážskou Bystricou, jelikož jsme v poločase vedli již 13:7. Vyvrcholením pak byla porážka Zubřího,“ vyjádřil spokojenost trenér.

Tak jak trenér Bartoň již avizoval, během herního soustředění si ujasnil základní šestku pro extraligu. V kádru jinak zůstala většina z 21 hráčů, kteří absolvovali přípravu. Z pěti brankářů jsou například v sestavě čtyři - Zelinka, Láníček, Kutáč i Holeček. „Pro samotné utkání se dá vybírat podle stylu hry soupeře, takže všichni bez udání pořadí jsou platnými hráči kádru,“ uvedl Bartoň.

Výsledky zápasů KH Kopřivnice: Kopřivnice - Piekary 18:20 (8:11), Kopřivnice - Biala Podlaska 22:16 (11:9), Kopřivnice - Povážská Bystrica 22:22 (13:7), Kopřivnice - Zubří 22:19 (11:11).

Konečné pořadí turnaje: 1. Olympia Piekary - 6 bodů (91:86), 2. KH Tatra Kopřivnice - 5 bodů (84:77), 3. HC Zubří - 4 body (84:71), 4. KS AZS-AWF Biala Podlaska - 4 body (88:82), 5. MŠK Povážská Bystrica - 1 bod (74:100).


Běžcům se přes léto dařilo

K o p ř i v n i c e (jk) - Atletické mistrovství Evropy v Budapešti, které proběhlo ve druhé polovině srpna v žádném případě nezastavilo ostatní běžecké dění u nás.

Z kopřivnických běžců se v silničních bězích i nadále dařilo Ireně Šádkové (AC Pardubice). V Žebrácké pětadvacítce, která byla závodem zařazeným do Českého poháru, obsadila druhé místo za Polkou Kristinou Kutaovou. Za velkého vedra dosáhla času 1:42:30 a svým umístěním poskočila v celkovém hodnocení této série běhů na druhé místo. Za reálné však v konečném hodnocení považuje páté místo. „Závodů, které se započítávají do Českého poháru je do konce sezony ještě pět a já se všech zúčastnit nemohu. Jedním je Ostrovská míle, což je na mě příliš krátká trať; do Uherského Hradiště asi také nepojedu. Chci vše podřídit přípravě na mistrovství světa v půlmaratonu, které se koná 27. září v Curychu,“ doplnila běžkyně.

Šádková se pro virové onemocnění nezúčastnila třetího kola extraligy. Do Jablonce tak o víkendu z odchovankyň kopřivnické atletiky odjela jen Renáta Kvitová, která v extralize hostuje za Liaz Jablonec. Na tříkilometrové trati si ve velmi chladném počasí vyběhla solidní páté místo (10:01) a na patnáctistovce časem 4:38 místo šesté. „V tom chladném počasí se nedaly dělat nějaké časy, takže jsem vcelku spokojena,“ řekla běžkyně, jejíž doménou jsou však především silniční závody. V Českém poháru si vede ještě lépe než Šádková. Kromě Žebrácké pětadvacítky absolvovala ostatních šest dosud běžených závodů a po sedmi závodech tak tento seriál vede. „Chtěla bych si odběhnout zbývajících pět, tak abych se umístila co nejlépe. Vyladit bych chtěla pořádně především na Běchovice,“ uvedla Kvitová.

Také Alexandr Neuwirth sbírá i nadále četné úspěchy. V Krnově, kde se běžel půlmaraton přes polskou hranici, dosáhl výborného času 1:09,34 a vyhrál kategorii nad 40 let. Celkově vybojoval třetí příčku. Ve Starém Městě u F.-Místku (22. 8.) vyhrál závod (9 km) ve své kategorii a celkově skončil rovněž třetí.


Fotbalistům chyběla hlavně bojovnost

Foto 12

FC Kopřivnice - FC Kozlovice 2:2 (0:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Stejný výsledek jako předminulý týden proti Příboru uhrála Kopřivnice i o prošlém víkendu doma proti Kozlovicím. Ke konečnému skóre 2:2 však hráči dospěli výkonem, který nasazením ani herním projevem zdaleka fotbal v Příboře nepřipomínal.

Domácí sice začali lépe, svou územní převahu však nedokázali zužitkovat. Na prázdno vyšly jak pokusy Machciníka ve 14. a Paciorka v 18. minutě, tak oba přímé kopy Haly. Po dvaceti minutách hry se dostali ke slovu dost razantně hosté - gól měl po centru Žáčka na kopačce Vyviál, mířil však těsně nad břevno kopřivnické brány. Šancí Kozlovic po této akci přibylo a ve 32. minutě pak ztrestal laxní hru domácích Žáček, který dopravil míč za Slezákova záda po rohovém kopu Vyviála. Navrch pak měli do konce poločasu sice domácí, šestnáctka hostí pro ně však zůstávala tabu a střely z dálky gólmana Kozlovic nikterak neohrozily.

Po poločase se čekal nástup domácích, ti ale naopak již v 51. minutě po individuální akci Žáčka inkasovali podruhé. O minutu později zachraňoval Slezák včasným výběhem další gólovku Martina Skotáka, který domácí obraně zatápěl po celý poločas. Domácí se trápili a jakoby proti obraně hostí nedokázali nic vymyslet. Vysvobodil je až Paciorek, který v 61. minutě po centru Kladivy trefil z voleje levý roh Pavlalovy branky, snížil tak na 1:2 a konečně pozvedl bojovnost svého týmu. O tři minuty později pak vyrovnal po přihrávce Pítra Strnka a domácí byli opět ve hře. Hosté se rozhodně nevzdávali, spíše naopak - přidali pár breaků a obranu Kopřivnice zaměstnávali dostatečně. Zřejmě definitivně je mohl na lopatky položit v 77. minutě Pítr, po centru Strnky ale orazítkoval jen tyč branky hostí. To už se hrál celkem slušný fotbal. Na remíze potom nic nezměnila ani poslední desetiminutovka, kdy Kozlovickým zahrozil pěknou střelou zdálky Špaček a domácím pocuchal nervy opět Skoták.

Sestava: Slezák - Pítr, Kladiva, Petráš, Rypar, Paciorek, Hala, Špaček, Strnka, Machciník, Šenkeřík. Branky: 61. Paciorek, 64. Strnka - 32. a 51. Žáček.

Trenér Reček: To, co jsme předvedli, rozhodně na vítězství, které se doma čekalo, nebylo. Výkonu nejvíce chyběla bojovnost a rozhodně se nedá porovnat s tím, co jsme předvedli proti mužstvu Příboru.


Klub vodních sportů Skokan má za sebou dva roky práce s dětmi

K o p ř i v n i c e - Klub vodních sportů Skokan v Kopřivnici má v těchto dnech za sebou dva roky činnosti - dva roky práce s dětmi, které si z mnoha sportů vybraly plavání a poctivě se mu věnují. Majitel klubu René Lakomý, kdysi sám aktivní plavec, se upsal trenérské práci již v roce 1988. Ta ho také přivedla k dálkovému studiu na pražské FTVS - obor trenérství se specializací plavání. „Moc mě vždycky bavila práce s dětmi. Chvíli jsem po absolvování VŠ učil, ale nakonec jsem se také díky mnoha poznatkům ze školy dostal k založení klubu.“

Klub vodních sportů úzce spolupracuje se Základní školou - náměstí, kde byly právě za účelem výchovy mladých plavců založeny sportovní třídy. Původně se začínalo pouze se třetí třídou, pro letošní školní rok bude otevřena čtvrtá a pátá třída. „Chtěli jsme kvůli návaznosti i třetí ročník, bohužel však některé školy, ze kterých by děti přešly, mají problémy s počtem dětí ve třetích třídách, takže jsme se nakonec rozhodli tento ročník neotevřít. Škola nám maximálně vychází vstříc co se týká rozvrhu. Děti ve sportovních ročnících mají kromě dvou hodin klasické tělesné výchovy ještě dvě hodiny pohybových her, které využíváme k plavecké přípravě. Tyto jsou stejně jako další tréninky v těsné návaznosti na vyučování, takže děti mají potom ještě volné odpoledne a mají tak čas i na další zájmy. Můžeme realizovat i lehký ranní trénink, který začíná v půl osmé a končí ve čtvrt na devět, děti jdou potom do školy na devátou. Kromě jiného seznamujeme s vodou i prvňáčky, kteří mají v dalších ročnících plavání povinné. Rozdíl mezi druhákem, který v první třídě chodí plavat jak po škole, tak v rámci TV a nezainteresovanými dětmi, je značný,“ říká René Lakomý.

Skokan organizuje také plaveckou přípravku pro děti 1. až 5. tříd, které se zde učí především technice plavání, součástí činnosti klubu je i plavecká škola. Ta zajišťuje výuku plavání všem mateřským a základním školám z Kopřivnice a okolí. Loni se výuky zúčastnilo přibližně 3 200 dětí v několika skupinách. Pro děti z mateřských škol a pro prvňáčky byl v jejím rámci organizován přípravný plavecký výcvik, pro druháky a třeťáky povinný základní plavecký výcvik a pro děti čtvrtých a pátých tříd ještě zdokonalovací plavecký výcvik. „S náklady na tuto plaveckou školu nám pomáhají okresní školský úřad, okresní úřad a Všeobecná zdravotní pojišťovna. Je to spolupráce bez problémů a moc si jí vážíme. Pro děti od čtyř do pěti let pořádáme tzv. abecedu plavání. Je to plavání bez rodičů a děti se tam učí úplným základům,“ uvádí dále majitel klubu.

Skokan existuje v Kopřivnici vedle Plaveckého klubu, který má podstatně delší tradici. Původně si mnoho lidí myslelo, že Skokan bude jakousi přípravkou pro vstup do Plaveckého klubu. „Není tomu tak. Chtěli bychom s dětmi pokračovat dále. Práce s nimi právě v útlém věku je nejtěžší, naučit je technice plavání a vychovat je k určité sebekázni je složité, a trenér si zaslouží pokračovat dále v tom, co započal,“ míní Lakomý.

Příměstský tábor, kterého se o letošních prázdninách zúčastnilo na 200 dětí byl také v kompetenci KVS Skokan. „Náplň tábora byla směřována k vodnímu prostředí a k výletům. Příští rok bychom ho chtěli opakovat, zřejmě však uděláme jen dva turnusy namísto čtyř.“

Plavci - závodníci absolvovali během loňského roku řadu závodů, meziokresní a okresní přebory vždy 65 dětí, krajský přebor 12 a pohár desetiletých plavců (neoficiální M ČR desetiletých) 7 závodníků. Tam získali jeden přebornický titul a dvě třetí místa. „Čekal jsem možná více, ale vzhledem k tomu, že ve střediscích trénují některé děti intenzivněji, je to solidní. V tomto věku není ještě příliš dobré, aby někdo vynikal. Většinou je to na úkor pozdější výkonnosti. Jsem rád, že děti jsou zatím všechny na přibližně stejné úrovni a na tréninku je tak mezi nimi velká konkurence. Stopky používám většinou jen na intervaly mezi úseky, jinak skoro vůbec,“ konstatuje trenér.

V září a říjnu čekají klub dvě větší akce. „Ve spolupráci se ZŠ Alšova hodláme pořádat štafetu měst na 500 x 100 metrů a následně přebor základních škol v rámci okresu, se kterým by nám měla již tradičně pomoci ZŠ - náměstí,“ dodává Lakomý.

Jana Kapounová

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:22