Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 28/98 ze dne 27. srpna 1998
Titulní strana
Tatra zřejmě propustí další lidi, aby zvýšila produktivitu
Víkend se odehraje ve znamení oslav
V hotelích platí dvojí ceny diskriminující cizince
Návrat streetworkera do města zatím stále není jistý
Oltář ze šestnáctého století se vrací zpět do místního kostela
Američané utíkají do hor, u nás prý ’fenomén 2000’ zvládneme
Zprávy z města a okolí
Kampaň asi zůstane bez originálních nápadů
Zdejší komunisté jako první dali tisku volební program
V novém zastupitelstvu opět zasedne jedenadvacet členů
Poznámka
Kopřivnice bude hostit většinu představitelů partnerských měst
Politici zatím nebudou moci ovlivňovat obsah novin
Plynofikace Vlčovic a Mniší je hotova
Díky pěknému počasí bylo koupaliště ziskové i přes vysoké investice
Lidé věří, že vláda sociálních demokratů pomůže automobilce na nohy
Kultura
Představení na divadelní předplatné slibují především klasická díla
Nora Cafe provizorně otevře nové prostory již dnes večer
Nadcházející víkend přinese hned dva pěvecké koncerty
Festivalem zpěvu a tance vyvrcholí oslavy města
Na plátno kina se dostává komedie Knoflíkáři
Čtenářský servis
Kulturní servis
Přijďte se podívat do městské knihovny
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Závodní tatry mají za sebou řadu úspěchů
Tenisové začátky v režii TJ Tatra
Pravidelným cvičením jógy ke kondici a duševní rovnováze
Házenkáři začali přípravu na novou sezonu nabráním fyzické kondice
Hokejový klub se rozjíždí velmi těžce
Fotbalisté si z Příbora odvezli cenný bod
Příznivci malé kopané se dočkali dalšího ročníku kopřivnické ligy

Tatra zřejmě propustí další lidi, aby zvýšila produktivitu

Foto 1

K o p ř i v n i c e (tom) - Automobilka Tatra, která v tomto období rozdala výpovědi zhruba tisícovce zaměstnanců, nepočítá s tím, že by se počet pracovníků mohl v dohledné době opět zvyšovat. Shodně to minulý týden potvrdili jak předseda představenstva Lubomír Soudek, tak generální ředitel společnosti Zdeněk Podolský. Naopak nevyloučili, že by Tatra mohla počty zaměstnanců dále snižovat.

„Jestliže chceme jít do Evropské unie, tak tam musíme jít s nějakou mzdou a produktivitou práce. My bychom chtěli, kdyby naše produktivita byla minimálně na třiceti procentech světové úrovně již v roce 1999. Dnešní produktivita v Tatře je ve srovnání se světovým průměrem asi šest krát nižší. Na tuto produktivitu také budeme v budoucnu počítat počty pracovníků. My se nyní pokusíme dodržet stavy pracovníků tak, jak byly stanoveny v souboru ekonomických opatření, ale navyšovat je v následujícím období rozhodně nebudeme. To mohu potvrdit již nyní stoprocentně,“ uvedl Soudek.

Podle generálního ředitele Podolského nelze dnes říct, že počet zaměstnanců je definitivní. „Já jsem přesvědčen o tom, že oblast personální politiky je nepřetržitý proces. Počty pracovníků jsou závislé na výkonnosti fabriky. Měli bychom si také uvědomit, že existuje měřítko, jako je přidaná hodnota, které se v minulosti v řadě podniků ignorovalo. Já se snažím prosazovat to, že bychom měli zaměstnávat tolik lidí, kolik efektivně uživíme. To znamená, že bude záležet na výkonech jak mateřské, tak dceřiných společností. Produktivita zatím není podle představ managementu, takže musíme buď zvýšit výkony nebo dále snižovat počty lidí. Já bych byl rád, kdyby řešením mohl být jakýsi mix,“ řekl Podolský.

Již dnes je také jasné, že Tatra letos nesplní původní plán - výrobu a prodej 3 150 nákladních automobilů.

„Plánované počty nesplníme, to je jasné již nyní, ale domnívám se, že bychom měli vyrobit a prodat nejméně tolik aut, kolik v loňském roce,“ uvedl Podolský. Loni Tatra vyprodukovala 2 592 vozů. Letos za první pololetí bylo smontováno necelých tisíc vozů.

„Počínaje třetím srpnem, kdy lidé po dovolené nastupovali do práce, chci udržet rovnoměrnou montáž tak, aby z ní denně vystupovalo osm až deset aut,“ podotkl Podolský s tím, že největším problémem při výrobě je nedostatek peněz na její profinancování. „Osobně jsem jednal s řadou peněžních ústavů o řešení různých forem garancí a uvolnění minimálních prostředků pro nastartování výroby. V současné době ale nemáme podporu bank ani na to, aby nám profinancovaly již uzavřené kontrakty. Jedeme tedy podle momentálních zdrojů, takže jsme museli v těchto dnech omezit výrobu na montážní lince,“ dodal Podolský.


Víkend se odehraje ve znamení oslav

K o p ř i v n i c e (tom) - Nadcházející víkend, ve kterém si Kopřivničané připomenou padesáté výročí povýšení Kopřivnice na město, bude ve znamení oslav, jichž součástí je i tradiční Bartolomějská pouť.

„Oslavy začnou již ve čtvrtek, tedy dnes, lampionovým průvodem a diskotékou před domem kultury. Pokračovat budou v pátek otevřením knihovny, která byla přestěhována do kulturního domu a sportovními hrami pro účastníky zahraničních uměleckých souborů. Ty vystoupí v sobotu v rámci festivalu Rytmus léta 98. V neděli pak oslavy vyvrcholí Bartolomějskou poutí,“ řekla Lenka Heráková z kanceláře starosty.

Především nedělní pouť, na kterou se zřejmě sjedou tisíce lidí, si vyžádá řadu dopravních omezení a mnoho řidičů možná bude mít i trochu problémy s parkováním. „Štefánikova ulice bude v úseku od staré průmyslovky po křižovatku s ulicí Kpt. Jaroše uzavřena již od sobotního rána, od šesti hodin až do dvaceti hodin v neděli. V sobotu dopoledne ještě budou moci silnici použít lidé, kteří pojedou na nákupy do Many a Pronasu,“ řekl radní Petr Chromečka. Ulice Štefánikova bude v sobotu dopoledne postupně uzavírána podle toho, jak zde budou vyrůstat pouťové stánky. „Návštěvníkům města bude o víkendu k dispozici parkoviště před správní budovou Tatry. Chtěl bych zároveň poprosit obyvatele domu naproti správní budovy Tatry, aby včas přeparkovali svá auta z parkoviště před tímto domem, kde budou také stát stánky,“ řekl Chromečka. Stánky by tedy měly stát po obou stranách Štefánikovy ulice. V centrální zóně budou stánky rozmístěny jen po jedné straně. „Čím blíže centru, tedy domu kultury, tím by měly stánky nabízet zboží, které odpovídá svým charakterem pouti. My nechceme, aby se v centru prodávalo jako loni dámské prádélko a podobný sortiment,“ podotkl Chromečka.

Od pondělí je již před kulturním domem stánek města a informační tabule k průběhu oslav. V pátek od devíti do jedenácti hodin bude před KDK probíhat výstava zahradní techniky. V sobotu budou na tomto prostranství probíhat vystoupení uměleckých souborů.

Velké parkoviště před hotelem P Beam bude možné používat jen zčásti, protože na něm budou stát kolotoče a další atrakce, které by se jinde neměly objevit. „Předpokládáme však, že parkoviště před správní budovou Tatry stačit nebude, proto bude možné parkovat i vzadu na ulici Štefánikově, kde bude zakryto značení zakazující stání. Podobná opatření budou i na ulici Obránců míru a před školou M. Horákové, kde bude také možné parkovat. Uzavřena ale budou parkoviště pod zelným trhem, které bude vyhrazeno pro autobusy a před radnicí. Pravidelné linky autobusů ČSAD budou jezdit přes zastávky u železničního nádraží bez omezení,“ dodal Chromečka.

„Hlučné noci a víkend asi prožijí lidé bydlící v centru. Radnice je však prosí pro tyto dva večery o shovívavost,“ uzavřela Heráková.

Viz Festival... kultura


V hotelích platí dvojí ceny diskriminující cizince

K o p ř i v n i c e (dam) - Podstatně vyšší ceny ubytování pro cizozemce, než pro tuzemské hosty. To je běžná praxe mnoha českých hotelů a může se jimi pochlubit i Kopřivnice.

To, že mají zaplatit vyšší částku za ubytování jen proto, že jsou cizinci, se mnoha zahraničním turistům pochopitelně nelíbí a některé to i od návštěvy Česka odrazuje. V Kopřivnici, která se chce stát turistickým centrem regionu a přilákat obrovské množství zahraničních hostů, čtyři ze sedmi ubytovacích zařízení rozlišují, zda se u nich ubytuje Čech či cizinec. Největší rozdíl v cenách za ubytování je v hotelu P Beam. Za jednolůžkový pokoj zde zaplatí zahraniční turista 1 390 korun, zatímco Čech jen 550. Za apartmá by pak cizinec zaplatil dokonce o třináct set korun více než host tuzemský.

„Kdysi byly ceny pro cizince o sto procent vyšší. Dnes je rozdíl v cenách, konkrétně u nás, asi sto dvacet procent. Jsou hotely, které od tohoto dvojitého ceníku sice ustupují, ale to jsou většinou ty, jež vlastní velké nadnárodní společnosti, které si to mohou dovolit. Náš hotel na něco takového rozhodně nemá,“ vysvětlila jeho ředitelka hotelu P Beam Marie Sedláková. Náklady na provoz hotelu podle Sedlákové odpovídají spíše cenám pro cizince. „Snažíme se vyjít vstříc tuzemským hostům, jinak bychom měli ceny vyšší,“ řekla.

I ve většině dalších ubytovacích zařízeních na území města jsou dvojí ceny. V motorestu na okraji Lubiny zaplatí cizinec o sto procent více a v ubytovnách Tatry si za každou noc připlatí pevnou částku osmdesát korun k běžné ceně pokoje. Ředitel společnosti Tatrarest Jaroslav Španihel, které ubytovny patří, zdůvodnil dvojí ceny tím, že jsou obvyklé i v jiných zařízeních tohoto typu u nás.

Pouze internáty střední průmyslové školy a turistická ubytovna pod lesem nedělají v cenách žádné rozdíly.

Nejde však pouze o to, že dvojí ceny vytvářejí špatnou atmosféru ve vztahu k cizincům, ale mohou i minimálně zpomalit začlenění České republiky do Evropské unie. Důkazem toho je, že velvyslanec unie, který do Čech přijel na Dny Evropy, uvedl jako zásadní negativa zdejší situace někdejší ’Jablečnou aféru’ a právě dvojí ceny jednoznačně diskriminující cizince.

Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka byl výskytem dvojích cen ve městě překvapen, a to i přesto, že se všechny uvedené ubytovací zařízení prezentují na internetových stránkách patřících městu a informují zde i o dvou druzích cen za ubytování. „Bohužel jsem se této problematice v Kopřivnici nevěnoval, neboť jsem vůbec netušil, že se zde tento problém také vyskytl,“ řekl starosta. Hned na to však rozdílné ceny kategoricky odmítl.

„Podle mého názoru je to zásadně špatně. Dvojí ceny jsou diskriminací cizinců. Jsem schopen pochopit, že někdo stanoví pevnou cenu a systémem slev následně někoho zvýhodní, ale dvojím cenám je třeba říci ne,“ uvedl Jalůvka.

Zatím však neexistuje žádná právní norma, která by podnikatelům, poskytující ubytovací služby, zabránila v tvorbě dvojích cen. „Já se zabývám problémy cestovního ruchu na nejrůznějších úrovních a tento je jeden z nejpalčivějších. Snažíme se o to, aby bylo příslušné nařízení, zakazující dvojí ceny, prosazeno co nejdříve,“ doplnil Jalůvka.


Návrat streetworkera do města zatím stále není jistý

K o p ř i v n i c e , N o v ý J i č í n (dam) - Místo pro streetworkera v kopřivnickém klubu Kamarád bývalý sociální asistent Stanislav Horák opustil po delších rozepřích se svými nadřízenými o styl streetworkerovy práce již v červenci a jeho místo je doposud prázdné. Je tomu tak i přesto, že již na konci července vedoucí Kontaktního centra v Novém Jičíně Bronislava Papáková sdělila, že na výběru nového streetworkera se již pracuje.

Ani nyní se situace nezměnila a podle slov Papákové výběr sociálních asistentů stále ještě probíhá. „Přihlásil se nám velký počet lidí, kteří mají o tuto práci zájem. O angažování některého z nich, však na doporučení výběrové komise rozhodne přednosta okresního úřadu,“ řekla Papáková.

Zdlouhavé rozhodování o novém streetworkerovi se nejvíc dotkne právě těch, kterým byl určen. Návštěvníci klubu Kamarád si na jeho přítomnost totiž již zvykli.

„V době, kdy pan Horák působil v klubu Kamarád, měl pro děti připravené různé programy a díky svému přístupu a pravděpodobně i věku si u mnohých vybudoval důvěru, jež se nedá předat jeho nástupci. Ten si bude muset kontakty a důvěru znovu získat,“ hodnotí působení streetworkera v Kopřivnici vedoucí sociálního odboru městského úřadu Jiřina Mikulenková. „Spolupracoval s námi dokonce i na řešení rodinných problémů dvou svých klientů z klubu,“ dodává Mikulenková.

Měnit tak často streetworkery, jako je tomu v našem okrese, je skutečně velmi neobvyklé, neboť jejich práce závisí na vzájemné důvěře mezi ním a klientem. Teď navíc není vůbec jisté, zda se ještě nějaký streetworker do Kopřivnice vrátí.

Podle vedoucího referátu sociálních věcí novojičínského okresního úřadu Vladimíra Lokoče není jisté, zda ještě bude nějaký další streetworker zaměstnán. „Není jisté, zda dostaneme souhlas s přijetím pracovníka nebo nikoliv,“ řekl Lokoč.

Navíc referát sociálních věcí připravuje rozsáhlou reformu koncepce prevence kriminality v okrese. Reforma má přímou souvislost s druhou částí kontaktního centra v Novém Jičíně, jehož úpravy začaly před týdnem. „Musíme myslet na to, že v tomto zařízení bude třeba zajistit provoz do pozdních hodin, což si jistě vyžádá další pracovní síly. Až po té, co bude v tomto všem jasno, chceme se zástupci jednotlivých měst projednat další postup a koordinaci práce streetworkerů na jejich územích,“ odůvodnil předpokládané změny Lokoč.

Původní idea, že v každém větším městě v okrese by měl působit jeden streetworker, byla podle Vladimíra Lokoče příliš přemrštěná a idealistická. Doplnil také, že se okres bude snažit jednotlivá města přesvědčit, aby si své sociální asistenty vyhledávali a zaměstnávali sami, neboť nikde není stanoveno, že to musí být zaměstnanci okresního úřadu.


Oltář ze šestnáctého století se vrací zpět do místního kostela

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Deskový křídlový oltář se svatým Bartolomějem z roku 1565 se po několika měsících vrací zrestaurovaný zpět do vitríny kopřivnického chrámu sv. Bartoloměje.

Trojdílný oltář, jeden a půl metrů vysoký a s rozevřenými křídly 220 centimetrů široký, je dílem neznámého autora a zdobil již původní dřevěný kopřivnický kostelík. „Oltář byl velmi vážně poškozen, a to jak nánosem prachu a jiných nečistot, tak i zatékáním vody či neodbornými restauračními zákroky, které byly na díle učiněny již v minulosti,“ řekla Vendula Sopuchová z oddělení kultury kopřivnické radnice.

Právě kvůli výraznému poškození se město, které má oltář jen zapůjčen od Moravské galerie v Brně, rozhodlo jej zrestaurovat na své náklady s tím, že galerie bude ochotna zápůjční smlouvu dále prodlužovat. „Cena oltáře je vyčíslena asi na tři sta tisíc korun a zrestaurování přišlo asi na osmdesát tisíc,“ podotkla Sopuchová.

Zrestaurování obrazu se věnovala akademická malířka Magdaléna Černá, která je jedním z nejuznávanějších odborníků v tomto oboru. Ta na oltáři nejen vyčistila zašlou malbu, ale zrestaurovala i dřevěné části díla.

Zrestaurovaný oltář mohou obyvatelé města poprvé vidět v neděli dopoledne, kdy bude slavnostně odhalen.


Američané utíkají do hor, u nás prý ’fenomén 2000’ zvládneme

K o p ř i v n i c e - Zatímco většina Američanů se děsí hromadného kolapsu počítačů, způsobeného takzvaným fenoménem 2000, a někteří z něj mají takový strach, že se podle zpráv v tisku dokonce snaží stěhovat do hor, co nejdál od civilizace, v Kopřivnici podle počítačových odborníků bude možné důsledky fenoménu 2000 včasným zásahem minimalizovat.

„Většina programů a mnohé počítačové čipy využívají při svém chodu datum, které není uloženo ve čtyřciferné podobě, nýbrž jen ve dvouciferné. Prakticky to znamená, že s příchodem roku dva tisíce se místo letopočtu 99 objeví 00, s čímž si počítače neporadí, neboť místo toho, aby bylo o rok více, je o devadesát devět let méně,“ vysvětlil fenomén 2000 vedoucí informačního a datového centra Městského úřadu v Kopřivnici Petr Kozohorský.

Tento fenomén by mohl způsobit hromadné selhání výpočetní techniky, na níž je dnešní civilizace již zcela závislá. Jediným řešením, které může hrozící katastrofu odvrátit, je používané programy přepsat a hardwarové součásti upravit či vyměnit za nové, zdaleka ne ve všech případech to však bude možné.

Tatra, největší podnik v Kopřivnici, se samozřejmě bez počítačů také neobejde. Zde se však díky včasné reakci prý nemají čeho obávat. „Automobilka najíždí na nový informační systém, který je vůči roku 2000 již imunní a zbylé lokální systémy budou do konce roku 1999 také nahrazeny novými,“ řekl mluvčí Tatry Karel Samec.

Kopřivnický městský úřad používá vnitřní informační systém, který byl vytvořen na míru a pak standardní programy, jež jsou většinou z produkce společnosti Microsoft. „U informačního systému se již pracuje na jeho aktualizaci a u ostatních programů spoléháme na to, že výrobci budou včas distribuovat softwarové záplaty. Pokud by tak neučinili, znamenalo by to velké finanční ztráty,“ řekl Kozohorský.

Na radnici je naplánován i hloubkový audit, který má proběhnout možná již v září a odhalit všechny nedostatky. Takže v Kopřivnici nám žádná vzpoura počítačů pravděpodobně nehrozí. Nebyla alespoň zaznamenána zpráva, že by ji někdo opustil ze strachu z počítačového kolapsu.

David Macháček


Kampaň asi zůstane bez originálních nápadů

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Boj o hlasy voličů v komunálních volbách, který co nevidět strany rozpoutají, zřejmě nebude příliš ukrutný. Předvolební kampaň se sice neobejde bez mítinků, rozdávání letáků s volebními programy a možná i nějakou společnou besedou lídrů ze všech kandidátek, ale to bude asi tak všechno.

Občanská demokratická strana se v předvolebním období zaměří především na vysvětlování toho, jak hodlá uskutečňovat volební program. „Asi se zúčastníme televizních besed, ale chceme chodit i mezi lidi a pořádat mítinky. Jestli na nich budeme vařit guláš a čepovat pivo? To asi ne, tolik peněz na kampaň zase nemáme. Chceme spíš diskutovat s voliči věcně o problémech města, než dělat nějakou show. Samozřejmě, že budeme distribuovat propagační materiály s volebním programem. Ten bude velmi konkrétní,“ řekl radní za ODS Petr Chromečka. Dodal, že ODS také připomene voličům, co jim slibovala před minulými volbami a co splnila. „Dovolím si tvrdit, že jsme skoro všechno splnili, i když maličkosti se pochopitelně najdou,“ podotkl Chromečka.

Křesťansko demokratická unie - Česká strana lidová povede předvolební kampaň do komunálních voleb společně s kampaní svého kandidáta do Senátu Parlamentu ČR. Lidoveckým kandidátem pro senátní volby bude současný kopřivnický zastupitel Jaroslav Šula. „Plánujeme, že uděláme několik společných akcí, na kterých představíme jak kandidáta do Senátu, tak náš volební program pro komunální volby. Počítáme s mítinky na sídlišti Sever, před domem kultury a katolickým domem. Mítinky, kde budeme odpovídat na dotazy lidí k našemu programu, by měl obohatit i nějaký kulturní program, ale celé je to zatím jen ve fázi nápadu,“ uvedl kopřivnický předseda KDU-ČSL Alois Janek. Také KDU-ČSL hodlá distribuovat letáky s volebním programem do všech schránek kopřivnických domácností.

Místní Komunistická strana Čech a Moravy zamýšlí podle svého předsedy Miroslava Veselého v rámci předvolební kampaně uspořádat jednu veřejnou schůzi s představením kandidátů v anexu radnice a jedno setkání s voliči. „Toto setkání proběhne asi na sídlišti Sever a před kulturním domem během jednoho dne a zvát by na něj měl rozhlasový vůz. Kromě toho vyvěsíme informace na naši nástěnku před parkem u bývalého muzea. Víc dělat nebudeme, neboť si myslíme, že voliči se rozhodují podle toho, co kandidáti dělali v předešlém období a kampaní se dají získat tak dvě procenta voličů,“ řekl Veselý s tím, že celkem očekává zisk pětadvaceti procent hlasů.

ČSSD se k předvolební kampani odmítla vyjádřit.


Zdejší komunisté jako první dali tisku volební program

K o p ř i v n i c e (tom) - Kopřivnická místní organizace Komunistické strany Čech a Moravy jako první ze stran kandidujících v komunálních volbách dala redakci Kopřivnických novin k dispozici svůj volení program.

Komunisté budou podle svého programu slibovat svým voličům například podporu podnikatelských aktivit prospěšných občanům i městu, zprůhlednění hospodaření a financování města, do hospodaření s byty chtějí komunisté systémově zabudovat prvek tržní regulace města, který by dlouhodobě ochraňoval zájmy nájemníků, stejně tak oprávněné zájmy majitelů domů a bytů, chtějí zabránit zneužívání sociálních dávek, organizovat podporu a pomoc v nezaměstnanosti nabídkou veřejných prací. KSČM hodlá také podporovat rozšiřování služeb, které jsou potřebné, ale nepřinášejí zisk, podporovat iniciativy při zřizování prodejen s levnějším zbožím, ale dokonce také chránit město proti smogu, zvýšit podíl občanů na ochraně veřejného pořádku a podobně. Komunistický volební program je napsán na třech stranách v podobném duchu a zatím neobsahuje jediný návrh konkrétní akce, kterou by strana chtěla v příštích čtyřech letech prosadit a není v něm žádná zmínka ani o tom, jak by chtěli komunističtí zastupitelé dosáhnout cílů, jež si ve volebním programu vytýčili.


V novém zastupitelstvu opět zasedne jedenadvacet členů

K o p ř i v n i c e (tom) - Nové kopřivnické zastupitelstvo, které vzejde z podzimních voleb, bude mít, stejně jako zastupitelstvo současné, dvacet jedna členů. Minulý týden se na tom těsnou většinou hlasů shodli zastupitelé na svém mimořádném zasedání.

Návrh na jedenadvacetičlenné zastupitelstvo přitom prošel až při druhém hlasování. Tomu předcházela dlouhá diskuze, při které se zástupci menších stran, především KDU-ČSL a KSČM snažili prosadit počet vyšší, který by jim zaručil více zástupců svých stran v zastupitelstvu a zřejmě i místa v městské radě. Nejnižší počet zastupitelů daný zákonem pro města velikosti Kopřivnice je patnáct, nejvyšší třicet pět. Při prvním hlasování o počtu členů 21 návrh neprošel. Schváleny však nebyly ani návrhy ostatní, takže hrozilo, že počet zastupitelů bude stanoven zákonem na nejnižší hranici. To by mohlo znamenat, že zástupci menších stran se do zastupitelstva vůbec nedostanou. Při druhém hlasování o počtu 21 přistoupili lidovci i komunisté na kompromis a zvedli ruce.

Komunistický zastupitel Miroslav Veselý navrhoval počet členů 27. „Domnívám se, že by tak o dění ve městě mohlo prostřednictvím svých zastupitelů rozhodovat větší spektrum občanů,“ řekl Veselý. Alois Janek (KDU-ČSL) navrhoval také počet 27, a to, jak řekl, proto, „aby se zvětšila šance pro zástupce místních částí dostat se do zastupitelstva“.


Poznámka

Lídr sociálních demokratů pro podzimní komunální volby Zdeněk Krajčír v posledním pořadu kabelové televize Co vy na to prohlásil, že prioritou sociální demokracie v místní politice bude zlepšení informovanosti obyvatel města. Přesto, že podle jiných politiků je informovanost obyvatel právě to, čím se město může chlubit, ČSSD tento problém dala před problémy s bydlením, nezaměstnaností a řadu dalších palčivých otázek současnosti.

O tom, jak by lidé z ČSSD své předvolební prohlášení plnili, se lze přesvědčit již nyní. Když měl lídr strany odpovědět Kopřivnickým novinám na to, jak si představuje předvolební kampaň, řekl, že po telefonu se o volbách bavit nebude a na osobní setkání nemá vůbec čas.

Tomáš Kosek


Kopřivnice bude hostit většinu představitelů partnerských měst

Tabulka

K o p ř i v n i c e (tom) - Již od včerejška se sjíždějí do Kopřivnice představitelé partnerských měst, kteří by měli být přítomni na všech akcích spojených s oslavami. „Přijedou starostové italského Castiglione del Lago, německého Zwönitzu a francouzského Trappes. Delegace přijede také z polského Myzskowa, ale bez starosty, který je údajně zaneprázdněn jednáním v polském Sejmu,“ řekla Lenka Heráková z kanceláře starosty.

Podle ní přijede na oslavy také delegace v čele se starostou anglického města Congleton, se kterým bude v neděli podepsána smlouva o partnerské spolupráci.

„Zájemci o dohodnutí spolupráce s těmito městy, například umělecké soubory, sportovci a podobně, se mohou s delegacemi setkat na pracovním semináři v sobotu v deset hodin v kině Puls. Průběh semináře má přenášet kabelová televize,“ uvedla Heráková.


Politici zatím nebudou moci ovlivňovat obsah novin

Foto 4

K o p ř i v n i c e (tom) - S tvrzením, že Kopřivnické noviny jsou špatné a bylo by lépe, kdyby je místo redaktorů psali sami členové zastupitelstva a představitelé politických stran či jiných spolků, že by o jejich obsahu neměl rozhodovat šéfredaktor a podobně, vystoupil na mimořádném zasedání zastupitelstva Miroslav Veselý (KSČM). Podobný názor zastávali i lidovečtí zastupitelé. Jejich návrhy na změny v Kopřivnických novinách však většina zastupitelů odmítla, takže nejméně do podzimních voleb budou noviny vycházet v nezměněné podobě tak jako dosud.

„Občané by měli být informováni o důležitých rozhodnutích ze všech stran. Mělo by se psát o bydlení, bezpečnosti a dalších tématech, tím by se měly zabývat noviny a ne jednostrannou informovaností,“ prohlásil Veselý. Alois Janek (KDU-ČSL) uvedl, že je „zděšen tím, jak vypadá statut novin“. Sám se přitom podílel v předchozím zastupitelstvu na jeho schvalování a redakce novin s tímto materiálem nemá nic společného. „Jestli je tohle oficiální statut novin, tak je stejně špatný jako Kopřivnické noviny. Navrhuji změnu, aby redakci řídila redakční rada,“ řekl Janek.

Městská rada i zastupitelé však většinou hlasů podobné nápady, zavánějícími totalitními manýry, odmítli.


Plynofikace Vlčovic a Mniší je hotova

V l č o v i c e , M n i š í (tom) - Obyvatelé Vlčovic a Mniší by měli již letos v zimě dýchat čistější vzduch než v předchozích letech. Ovzduší se však zlepší i v Kopřivnici. V uplynulých dnech totiž byla dokončena plynofikace těchto místních částí. „Zbývají dodělat terénní úpravy, to by mělo být hotovo do konce září,“ řekl radní Petr Chromečka. Dodal, že nyní již záleží jen na tamních občanech, aby si zašli na plynárny požádat o přípojku.

Rok po ukončení plynofikace začne platit v těchto místních částech vyhláška města o čistotě ovzduší. Od této chvíle již budou muset všichni obyvatelé topit buď plynem nebo jiným ekologickým palivem.


Díky pěknému počasí bylo koupaliště ziskové i přes vysoké investice

Foto 5

K o p ř i v n i c e (jk) - Slunečné počasí, které nám bylo dopřáno v hojnosti již od druhé poloviny července, přineslo příjemné dny milovníkům tepla a vody. Vrásky vyhladilo snad i většině majitelů koupališť, kteří na počátku léta starostlivě vzhlíželi k zatažené obloze a pochybovali o návratnosti vynaložených nákladů.

Kopřivnické koupaliště se řadí k těm ziskovým i přesto, že v konečnou pozitivní bilanci správa sportovišť ještě v první půli července příliš nevěřila. Pěkných dnů však nakonec bylo dostatek s tím, že 21. července byl dokonce zaznamenán teplotní a zároveň návštěvní rekord: 35,6 °C a 2 800 lidí. Letošní návštěvnost pak ke 20. srpnu činila 38 tisíc lidí a na konci léta bude možná ještě o něco vyšší než loni.

„Investice na počátku sezony, kromě jiného především do nových lehátek a beachvolejbalového hřiště, a náklady na provoz areálu se nám vrátily. Tržby byly díky vyššímu vstupnému větší než loni, takže jsme dokonce v plusu,“ řekl vedoucí koupaliště a krytého bazénu Pavel Petráš.

„Hodně se nám osvědčilo, že jízda na tobogánu byla započítána do ceny vstupného. Sice jsme neušetřili na personálu, ale přitáhlo to hodně rodin s dětmi i výrostky samotné. Naopak trochu ubylo lidí, kteří si přicházeli pravidelně zaplavat. Přičítám to jednak vyšší ceně vstupného, ale také tomu, že koupaliště bylo často nabité k prasknutí a na plavání tak zůstala ideální doba jen brzo ráno či večer. Zřejmě pro příští rok zvážíme vyhrazení dvou drah jen plavcům. Podařilo se nám také rozšířit nabídku občerstvení, takže návštěvníci nemuseli stát na pivo, párek či zmrzlinu dlouhé fronty.“

Provozní náklady bazénu včetně vybudování nového beachvolejbalového hřiště, které přišlo na 120 tisíc korun, byly tedy více než pokryty. Zisk však není pouze záležitostí vedení koupaliště, nýbrž celé správy sportovišť, pod kterou patří ještě zimní a letní stadion, a je tedy na správě, kam vydělané peníze investuje. Pavel Petráš však počítá s tím, že pro příští rok se finance kromě jiného najdou i pro koupaliště a návštěvníci se dočkají dalších změn.

„Na celé koupaliště jsou jen tři sprchy. Chtěli bychom tedy zvětšit jejich počet tak, aby opravdu všichni návštěvníci sprchou před vstupem do bazénu prošli. Často totiž čistička a čtyři filtry, které jedou pořád naplno, čištění zvládají tak tak. Hygienická stanice, která nás měla neustále v zorném úhlu, však výhrady k čistotě vody ještě neměla. Její kvalitu bychom chtěli podpořit zakoupením nového vodního vysavače, který nejen čistí dno, ale zároveň filtruje vodu,“ dívá se do budoucna šéf koupaliště Petráš.

Kromě koupání a slunění bylo často v kurzu i beachvolejbalové hřiště, ping-pong, plácek na fotbal a minigolf (ten však správě nepatří). Také v tomto směru by správa sportovišť chtěla ještě nabídku rozšířit.

„Změny by se měl dočkat například dětský koutek. Uvažujeme i o dalších aktivitách, které by se v areálu daly provozovat třeba i ve dny, kdy se nebude dát koupat. Opravdu ideální by však bylo, kdybychom zaměstnali člověka, který by se staral o všechny vedlejší aktivity a akce, takto se vše těžko zvládá,“ uzavřel Petráš.


Lidé věří, že vláda sociálních demokratů pomůže automobilce na nohy

K o p ř i v n i c e (dam) - Mnozí Kopřivničané vkládají do nynější vlády sociálních demokratů, alespoň v otázkách pomoci Tatře, větší důvěru než do vlády minulé. Zaznívají však i názory, že vláda by se o Tatru, co by soukromou společnost, starat neměla.

Josef Masopust (důchodce):

Podle mého názoru by dnešní vláda měla Tatře pomoci spíš než ta předcházející. Alespoň nynější premiér Miloš Zeman mluvil o oddlužení podniku již několikrát. Naposledy o tom mluvil v Kopřivnici při svém projevu těsně před volbami.

Petr Klos (živnostník):

Nevidím jediný důvod, proč by měla vláda z daní nás všech oddlužovat soukromou společnost, která se nerozumným hospodařením dostala na buben. Takže doufám, že k žádné vládní pomoci Tatře nedojde, i když podle návrhů této vlády je možné už téměř vše.

Jana Koutná (prodavačka):

Doufám, že vláda Tatře pomůže, protože to jistě zlepší situaci například v nezaměstnanosti v našem regionu a podobně.

Eliška Buchtyárová (účetní):

Jsem skeptická. Nemyslím si, že by vláda ČSSD měla peníze na to, aby Tatru zbavila obrovských dluhů, neboť jak i samotní ministři tvrdí, státní pokladna je prázdná a vzhledem k plánům, které tato vláda má, bude peníze potřebovat někde jinde.

Milada Hyklová (kuchařka):

Moc se o tyto věci nezajímám, ale vzhledem k tomu, že Miloš Zeman před volbami pomoc Tatře slíbil, tak by ji pomoci měl. Pokud své sliby plnit nebude, měl by se bát o své hlasy.

Marek Fendrych (zámečník):

Jestli vláda Tatře pomůže nebo ne, je mi už docela jedno, neboť v ní již nepracuji. Myslím si ale, že sociální demokraté by neměli nechat světově vyhlášenou továrnu zkrachovat a měli by si jí všímat mnohem více než Klausova vláda.

Jan Hanzelka (karosář):

Nemyslím si, že bude v současné a v minulých vládách takový rozdíl. Sliby o pomoci Tatře chápu spíš jako jistou formu předvolební agitace. Zeman prostě lidem v Kopřivnici a okolí říkal hlavně to, co chtěli slyšet. Tatra zaměstnává spoustu lidí, a to znamená spoustu hlasů pro jeho stranu.

Zdeňka Halamíčková (na mateřské dovolené):

Hlasovala jsem pro ČSSD, takže doufám, že splní to, co před volbami slibovala. Mezi tyto sliby patřila i pomoc Tatře. Nevím, jakým způsobem chtějí podniku pomoci, ale doufám, že udělají vše proto, aby se situace zlepšila.

Marek Kužvart (student):

Nemyslím si, že vláda ČSSD je lékem na všechny problémy a Tatra je jistě jedním z nich. Také podpora jakéhokoliv podniku, ve kterém nemá dominantní podíl, je krokem zpět.

Miroslav Růžička (elektrikář):

Myslím si, že vláda má zájem Tatře pomoci. Její kvalitní výrobky se prodávají po celém světě. Zájem o ni potvrzuje nejen loňská návštěva Miloše Zemana v továrně, ale i zájem ministra průmyslu a obchodu bezprostředně po jeho jmenování.

Josef Raška (dělník):

Volil jsem ČSSD hlavně proto, aby udělala pořádek, a to i v Tatře. Samozřejmě doufám, že automobilce taky pomůže i jinak, například zaplacením jejího dluhu a pokud to bude nutné, tak i nějakou formou státního dohledu.

Bohumil Smékal (úředník):

Vláda by podle mého názoru měla věnovat pozornost spíš státní správě, navrhovaným reformám soudnictví a podobně. Myslím si, že jí nepřísluší řešit problémy soukromé společnosti.

Lubomír Pospíchal (důchodce):

Vláda by určitě měla Tatře pomoci. Nejen proto, že to před volbami ČSSD slíbila a neměla by zklamat důvěru, kterou jí lidé v Kopřivnici podle výsledků voleb dali, ale prosperující podnik s tak dobrou reputací ve světě, jako má Tatra, může pomoci našemu hospodářství jako celku.

Anežka Kotrlová (zdravotní sestra):

Myslím, že vláda Tatře pomůže, neboť krach tak obrovského kolosu by se jistě negativně odrazil v celé naší ekonomice.


Představení na divadelní předplatné slibují především klasická díla

K o p ř i v n i c e (dam) - Další sezonou pokračuje tradice divadelního předplatného kopřivnického kulturního domu. Nadcházející ročník mohou milovníci dramatického umění očekávat šest her patřících většinou ke klasickému divadelnímu repertoáru.

Prvním představením bude říjnová inscenace Ibsenova dramatu Nora v podání opavského Slezského divadla. Klasické rodinné drama z pera jednoho z velikánů moderní světové dramatiky o probuzení mladé ženy, která byla až dosud spokojenou veselou loutkou v rukou svého muže. Teprve nebezpečí, ohrožující klid jejího rodinného života, ji přivede k úpravě svých názorů na instituci manželství. Hru nastudoval pražský režisér Jaromír Staněk a v hlavní roli se představí Hana Vaňková.

Listopadovým představením se na kopřivnické jeviště po několika letech vrací Těšínské divadlo. To zahraje hru Gazdina roba spisovatelky Gabriely Preissové, autorky četných povídek, románů a divadelních her. Chudá švadlena Evka, hlavní hrdinka Gazdiné roby, miluje selského synka Mánka. Ponížena jeho matkou se ho zříká a bere si kulhavého Samka. Po čase opouští nešťastné manželství a odchází s milovaným Mánkem do Rakouska. Vzájemný vztah však končí tragicky. Režisérem inscenace je vynikající slovenský režisér, loutkář a herec Ondřej Spišák z Nitry.

I prosincová hra patří mezi absolutní divadelní klasiku. Moliérův Lakomec měl premiéru již před 330 lety, ale klasicistní charakterová komedie Jeana - Baptiste Poquelina, který čtyřiadvacet let před jejím uvedením přijal umělecké jméno Moliére se hraje dodnes. Tento avantgardní syn čalouníka a králův chráněnec, muž, který byl obviňován z plagizování a bezbožností, využil zápletky z Plauta a Lariveye a vytvořil snad nejslavnější a nejbrilantnější komedii všech dob. Režie této inscenace se ujal Jaromír Janeček a v hlavní roli vystoupí Stanislav Waniek.

Lednové představení se netradičně uskuteční přímo na domovské scéně operetního souboru Slezského divadla v Opavě. Předplatitelé zaplatí polovinu nákladů na cestu a ostatní si cestu autobusem uhradí celou.

Cikánský baron, je čtvrtým představením sezony. Vídeňský skladatel Johann Strauss se ve svých čtyřiadvaceti letech vrhl do víru operetní tvorby. Skládal jednu operetu za druhou a svou hudbou, plnou podbízivých melodií si získával srdce publika. Cikánský baron je romantická opereta s milostným románem mezi hrdinou a cikánskou dívkou, ze které se vyklube knížecí dcera. Pestrá barvitost libreta nabídla komponistovi bohatou výrazovou škálu - od venkovské cikánské idyly až k nadšenému vojáckému pochodu vítězů. Lidovými melodiemi sborů, populárními refrény kupletů i dramatickým finále dosáhl Strauss - po úspěchu Netopýra - druhého průkazného výsledku své tvorby: Stal se mistrem klasické vídeňské operety.

Jediným, málo známým kusem z nabídky nové divadelní sezony, je hra Mauruse Lindemayra, ’Hanswurst v dochtorském divadle na trzích nepostradatelný aneb Pražští ševci.’ Jde o rakouskou lidovou frašku se zpěvy, jejíž hlavní hrdina Hanswurst (Honza buřt), představitel typické lidové zábavy, se znelíbí paní Principálce dochtorského divadla, která okouzlená panem Sigismundem, velkým mluvkou a podvodníkem, chce dělat divadlo s vyšším posláním. Na toto divadlo však nikdo nepřijde a paní Principálka je přes různé peripetie nakonec nucena vzít Hanswursta zpět. Představení režíroval Ivo Krobor a hrají v něm Milena Steinmasslová, Ondřej Sokol, Sabina Remundová, Zdeněk Maryška a další.

Sezonu zakončí Dáma s kaméliemi Alexandra Dumase. Romantický příběh kurtizány Marguerity Gautierové plný citů, naplněné i nenaplněné touhy, střetnutí vášně i rozumu přitahuje divadelní publikum již více než sto let. Alexandru Dumasovi se zde podařilo zobrazit všechny lidské ideály, jejich vzepětí i pád. Režisérem představení Dáma s kaméliemi v podání Slováckého divadla Uherské Hradiště bude Igor Stránský.

Předplatné na první pořadí přijde diváky na 345 a druhé na 295 korun.


Nora Cafe provizorně otevře nové prostory již dnes večer

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Za sloganem ’Navštivte budoucí Noru Cafe’ se skrývá provizorní otevření prostoru, ve kterém by během několika následujících měsíců měla vzniknout kavárna. „Chceme zkusit otevřít jen provizorně, a to proto, aby lidé věděli, kam se budeme stěhovat a zároveň jistě bude zájem o podnik podobného typu, neboť ve dnech, kdy vrcholí oslavy města, v něm bude hodně mladých lidí, kteří se budou chtít bavit,“ řekl šéf někdejší Nory Vítězslav Váňa.

Poprvé by se měly improvizovaně zařízené prostory Nora Cafe otevřít již dnes večer a kromě toho, co je k dispozici ve všech běžných barech, se zde bude odehrávat Technopárty. V pátek po deváté hodině večerní by mělo vystoupit sdružení Údery údy a poté se mohou návštěvníci těšit na celonoční Dance party. Podobná party se koná i v sobotu. Čtyřdenní předběžné otevření zakončí Rocken-roll party.

„Vše bude velmi provizorní, bude tam jen několik stolů a barový pult přestěhovaný z původní Nory. Umístíme tam samozřejmě i aparaturu a světla, jinak to budou jen holé zdi,“ slíbil Váňa. Kromě vnitřních prostor bude k dispozici i terasa, která má kavárně sloužit i v normálním provozu. Po čtyřech dnech se prostory znovu otevřou po zhruba dvouměsíční pauze, kdy by se kavárna Nora Cafe měla rozběhnout již natrvalo.


Nadcházející víkend přinese hned dva pěvecké koncerty

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned dva pěvecké koncerty se uskuteční v Kopřivnici v průběhu následujícího slavnostního víkendu. V sobotu se publiku představí Pěvecké sdružení Kopřivnice, které vystoupí v rámci oslav před KDK.

Sbor se ve svém programu, podle sbormistra Pavla Altrichtera, bude věnovat zejména úpravám národních písní a tvorbě skladatelů našeho regionu. Vystoupení by mělo začínat krátce po osmé hodině večerní.

V neděli odpoledne se v místním kostele uskuteční koncert chrámového sboru, který se věnuje výhradně interpretaci duchovní hudby. Vystoupení bude složeno z vybraných děl J. S. Bacha, Antonína Dvořáka, Petra Ebena G. P. Pelestrina a několika dalších autorů. Začátek koncertu je naplánován na patnáct hodin.


Festivalem zpěvu a tance vyvrcholí oslavy města

K o p ř i v n i c e (dam) - Mohutnou kulturní akcí, nazvanou přiléhavě Mezinárodní festival zpěvu a tance, vyvrcholí v sobotu celoroční oslavy padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město. V průběhu celodenního programu festivalu vystoupí před zdejším domem kultury více než dvacet souborů. Kromě místních umělců a pozvaných hostů z České republiky vystoupí i umělci z družebních měst v Polsku, Německu, Itálii, Francii a Anglii.

Celý program začíná ve čtrnáct hodin vystoupením čtyř skupin dětí z tanečního oboru místní Základní umělecké školy Zdeňka Buriana. Ty na pódiu vystřídají děti z Dětského centra a Dětského domova v Novém Jičíně.

Zhruba od tří hodin bude jeviště patřit polské hudební skupině a tanečnímu souboru. Po nich by se měl prezentovat svým vystoupením místní Step klub a skupina moderního tance Yum. Chybět nebude ani vystoupení tanečního souboru Zdeňky Havlové. Poté budou postupně vystupovat francouzský, německý a italský taneční soubor. Tento taneční blok ukončí kopřivnický Clan.

Následovat bude ukázka místních malých gymnastů a po nich již první divadelní představení v podání francouzských herců. Po skončení divadla má festival pokračovat další sérií šesti tanečních vystoupení.

Večerní program zahájí koncert Pěveckého sdružení Kopřivnice. Následovat bude vystoupení Městského dechového orchestru a slavnostní projev starosty města.

Večer bude pokračovat koncertem historické skupiny Calata a třemi divadelními představeními. První zahrají herci divadla Studna, známí již z letošní Kopřivy, o půl jedenácté by mělo začít hrát Bílé divadlo z Ostravy a po nich divadlo Buchty a loutky.

Akci ukončí malý ohňostroj a následná taneční zábava se Swing bandem a skupinou Meteor.


Na plátno kina se dostává komedie Knoflíkáři

K o p ř i v n i c e (dam) - Konečně se i do kopřivnického kina Puls dostává originální povídková komedie mladého scenáristy a režiséra Petra Zelenky Knoflíkáři.

Poněkud zarážející je, že tento snímek, ověnčený mnoha festivalovými úspěchy a několika Českými lvy, zařadila dramaturgie kina na méně atraktivní odpolední promítací čas.

Šest zdánlivě vůbec nesouvisejících povídek se nedlouho po začátku filmu začne spojovat do neočekávaných souvislostí. Štěstí z Kokury, Taxikář, Civilizační návyky, Poslední slušná generace, Pitomci a Duch amerického pilota. To jsou názvy jednotlivých příběhů, jejichž protagonisty, kterými jsou nejčastěji groteskní figurky plné nejrůznějších úchylek a nešvarů zaplétá scenárista a zároveň i režisér Zelenka do nejneuvěřitelnějších příběhů plných hořkého a sarkastického humoru. Typickým příkladem je povídka Pitomci, ve které svůj herecký koncert rozehráli Rudolf Hrušínský a Eva Holubcová. Ti hrají manželský pár, který při sledování televize diskutuje o projektu mražení lidského spermatu a jeho následného vysílání do vesmíru, Frantovi Brabcovi, ale taky o tom, kdo je větší pitomec.

Knoflíkáři jsou zatím Zelenkovým prvním filmařským úspěchem, neboť jeho debut Mňága - Happy End o vzestupu a pádu fiktivní hudební skupiny si tak mnoho spokojených diváků nenašel.

K úspěchu komedie jistě přispěly nejen vynikající herecké výkony známých i méně známých herců (František Černý, Vladimír Dlouhý, Jiří Kodet, Barbora Johnová), ale i velmi dobrá kamera Mira Gábora.

V osm hodin se po úspěšné české komedii na plátně kina Puls objeví americká akční sci-fi Ztraceni ve vesmíru.

Film, jehož scénář napsal Akiva Golsman (autor propadáku Batman a Robin), vznikl na motivy třicet let starého televizního seriálu.

Planeta Země je působením lidí téměř zcela zdevastována, zásoby surovin jsou vyčerpány a lidstvu nezbývá než přesídlit na jinou planetu. To umožní hvězdná brána, kterou jde v jediném okamžiku přejít z jednoho konce vesmíru na druhý. Alpha prime je planeta určená k osídlení a na ní již skupina kolonistů pracuje na stavbě druhé části hvězdné brány. Právě na tuto stavbu má dohlédnout John Robinson. A tak se spolu se svou manželkou a dvěma dětmi ocitá hybernován na palubě vesmírné lodi, která ho má po několika letech dopravit na Alpha prime. Avšak klidný let překazí zákeřný doktor Smith, který nasměruje loď přímo do Slunce. Nedopatřením však zůstane na palubě a spolu s Robinsovými se mu pomocí hyperskoku podaří vyhnout srážce se Sluncem, ale zároveň se ztratí nejen ve vesmíru, nýbrž i v čase.

Nesmírně zmatený děj filmu oživuje několik akčně laděných scén a dále pouze záplava vizuálních efektů, které sice nejsou nijak převratné, ale je jich takové množství, že jistě diváka dozajista pobaví. Za zmínku stojí zajímavé kostýmy a design kosmických plavidel.


Kino Puls se chystá uspokojit také náročné filmové diváky

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnické filmové fanoušky jistě potěší fakt, že v místním kině budou moci již od října tohoto roku navštívit nejen projekce nejnovějších trikových a akčních snímků americké produkce a několika českých filmů, ale i devět snímků patřících do zlatého fondu světové kinematografie.

Třicátého června totiž Rada asociace českých filmových klubů zaregistrovala nově vzniklý Filmový klub Kopřivnice, což znamená, že na plátno místního kina se dostanou i snímky, které by společnost Bonton, jenž tvoří dramaturgii kina Puls, určitě do programu nezařadila.

Zakladatelem klubu je firma Ludvík Moravia, která je zároveň také provozovatelem kina. Snahou zakladatelů klubu bude dostat na plátno filmy, které do sálu kina přitáhnou i nejnáročnější diváky. Zájemci o sérii představení se mohou stát členy filmového klubu, což je bude opravňovat k uplatnění desetikorunové slevy na každé představení. Členský průkaz získají zájemci po vyplnění přihlášky a zaplacení čtyřicetikorunového poplatku v pokladně kina.

Představení klubu mají probíhat vždy jednou měsíčně a promítacím dnem bude úterý. Začátky představení jsou naplánovány na půl osmé večer.

V rámci filmového klubu se diváci mohou těšit například na filmy Obchod na Korze, Most přes řeku Kwai, Návrat ztraceného syna, Papírové hlavy či Golet v údolí.


Kulturní servis

Čtvrtek 27. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. O dávném prokletí, lidské nevěře, podivných úchylkách, nečekaném zázraku i pokryteckém odpuštění. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Neuvěřitelná dobrodružství rodiny Robinsonových na jejich cestě vesmírem. Do 12 let nepřístupný

Pátek 28. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný

Sobota 29. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný

Neděle 30. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin výpravný film Sedm let v Tibetu. Film nás zavede do záhadného světa Tibetu. Film podle skutečných událostí vznikl na základě vzpomínkové knihy rakouského horolezce Heinricha Harrera. V hl. roli Brad Pitt

Pondělí 31. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný

Sobota 14. září

Kulturní dům Kopřivnice vás zve v 19.30 hodin na divadelní představení Švestka - jevištní sklerotikon: Poslední premiéra Divadla Járy Cimrmana. Hrají: L. Smoljak, Zd. Svěrák, P. Reidinger, M. Šimon, J. Hraběta... Režie: L. Smoljak


Přijďte se podívat do městské knihovny

"Čtení je nejlepší učení. Sledovat myšlenky velkého člověka - to je ta nejzajímavější věda."

A. S. PUŠKIN

Zítra, tj. v pátek 28. srpna v 16.00 hodin, bude v kulturním domě panem starostou slavnostně otevřena nová knihovna v Kopřivnici.

Zveme všechny knihomoly, sváteční čtenáře i zapřisáhlé nečtenáře, aby si nenechali ujít tuto jedinečnou příležitost a přišli se v době od 16.00 do 18.00 hodin na knihovnu podívat jako první (v tento den vypůjčené knihy nevracejte).

Pravidelný provoz knihovna zahájí 1. září 1998 následovně:

pondělí         7.30 - 12, 13 - 17.30

úterý    7.30 - 12, 13 - 17.30

čtvrtek         7.30 - 12, 13 - 17.30

pátek   7.30 - 12, 13 - 17.30

Při této příležitosti nabízíme dětem, které zatím nemají zaveden čtenářský průkaz a v měsíci září navštíví naši novou knihovnu, vystavení tohoto průkazu zdarma. Pro dospělé čtenáře, kteří nemají na letošní rok zaplacen čtenářský průkaz, jej vystavíme se slevou 50 %, tj. za 20 Kč. Platí pouze v měsíci září!

Telefony do knihovny:

půjčovna                 871 361

vedoucí knihovny 871 365

ředitel KDK, p. o. 871 385

Dětská knihovna na Francouzské ulici zahajuje provoz v pondělí 31. srpna. Půjčovní doba je v pondělí a ve čtvrtek od 13.00 do 17.00 hodin.

Za všechny pracovníky knihovny

Vladan Jílek, ředitel KDK, p. o.


Kam za sportem

Koupaliště: za příznivého počasí 8 - 20 hodin

Hokej: čt 27. 8. v 18 hod. HC Kopřivnice - HC Orlová (přátelské utkání - muži) čt 27. 8. v 18 hod. HC Kopřivnice - HC Orlová (přátelské utkání - muži) čt 27. 8. v 18 hod. HC Kopřivnice - HC Orlová (přátelské utkání - muži) čt 27. 8. v 18 hod. HC Kopřivnice - HC Orlová (přátelské utkání - muži)

Malá kopaná: Malá kopaná: Malá kopaná: so 5. 9. - 2. liga (II. turnaj) 8 - 15 hod., ne 6. 9. - 1. liga (II. turnaj) 8 - 15 hod. Malá kopaná: so 5. 9. - 2. liga (II. turnaj) 8 - 15 hod., ne 6. 9. - 1. liga (II. turnaj) 8 - 15 hod.

Kopaná v Lubině: so 29. 8. ve 14.15 hod. Lubina - Bystré (dorost), v 16.30 hod. Lubina - Mankovice (muži); ne 30. 8. v 10 hod. Lubina - Vlčovice-Mniší (žáci)

Běh Terryho Foxe: so 5. 9., start v 9 hod. před Kulturním domem Kopřivnice. Tato humanitární akce pro výzkum rakoviny se uskuteční ve spolupráci s Maratonklubem Kopřivnice

Tělo Kopřivnice - Cyklo: pá 4. až ne 6. 9. - určeno učitelům Tv ZŠ a SŠ i dalším zájemcům. Náplní budou sporty v přírodě, turistika, základy vodní a vysokohorské turistiky, nocování v přírodě, alternativní volnočasové aktivity aj. Kromě turistické výstroje je pro přesuny nutné kolo. Bližší informace - Libor Rečka, Sportovní 917, Kopřivnice

37. ročník mezinárodního turnaje v házené mužů O pohár Tatry, a. s.: se koná pá 28. od 16 hodin a v so 29. srpna od 9 hodin v hale házené za účasti družstev HC Zubří, Biala Podlaska (PR), Piekary, Pováž. Bystrica a KH Kopřivnice

Centrum RODO: upozorňuje na změnu provozní doby od 1. září: po - pá 10 - 12 a 14 - 21, ne 10 - 14 hod., cvičení pro ženy út, čt 19.30 - 21 hodin upozorňuje na změnu provozní doby od 1. září: po - pá 10 - 12 a 14 - 21, ne 10 - 14 hod., cvičení pro ženy út, čt 19.30 - 21 hodin upozorňuje na změnu provozní doby od 1. září: po - pá 10 - 12 a 14 - 21, ne 10 - 14 hod., cvičení pro ženy út, čt 19.30 - 21 hodin upozorňuje na změnu provozní doby od 1. září: po - pá 10 - 12 a 14 - 21, ne 10 - 14 hod., cvičení pro ženy út, čt 19.30 - 21 hodin


Výsledky

Malá kopaná Kopřivnice: Do předkola IX. ročníku ligového poháru KMK Kopřivnice vstoupilo 18 družstev. AC Lemon - Everton 2:3, Megas B - FC Baník 2:7, Bl. Horses - R. U. M. 2:4, TC-90 - Pivní bublinky 3:1, TB - Tango 1:1 (1:3 PK), FC Sampdoria - FC Squadra 1:8, Křen - VS. OIL. Agro 0:14, Koblížci - SD 0:3, Seliko - BUM Šankar 0:5

Kopaná v Lubině: dorost: Trojanovice - Lubina 2:1, gól: Daněk, Lubina - Tichá 2:2, góly: Svoboda, Čeladník, Libhošť - Lubina 5:0; muži: Trojanovice - Lubina 4:0, Lubina - Bernartice 3:0, góly: Kahánek, Šula, Krmášek, Libhošť - Lubina 6:1, gól: Štranec

Hokej: TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 9:1 (2:0, 5:1, 2:0). K úvodnímu přípravnému utkání odjížděli hokejisté po několika trénincích na ledě a již rozehraným domácím vysoko podlehli. Za HC nastoupil hráč zámořské NHL Varaďa, branku vstřelil Štěpán. HC Kopřivnice - Erfurt 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). V dalším přátelském zápase se utkal HC s účastníkem německé první ligy a po zlepšené hře v závěrečné třetině zdolal zdatného soupeře. V kopřivnické brance měl dobré zásahy Kijonka. Branky za HC: Mikšovský, Dobečka, JeřábekHokej: TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 9:1 (2:0, 5:1, 2:0). K úvodnímu přípravnému utkání odjížděli hokejisté po několika trénincích na ledě a již rozehraným domácím vysoko podlehli. Za HC nastoupil hráč zámořské NHL Varaďa, branku vstřelil Štěpán. HC Kopřivnice - Erfurt 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). V dalším přátelském zápase se utkal HC s účastníkem německé první ligy a po zlepšené hře v závěrečné třetině zdolal zdatného soupeře. V kopřivnické brance měl dobré zásahy Kijonka. Branky za HC: Mikšovský, Dobečka, Jeřábek TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 9:1 (2:0, 5:1, 2:0). K úvodnímu přípravnému utkání odjížděli hokejisté po několika trénincích na ledě a již rozehraným domácím vysoko podlehli. Za HC nastoupil hráč zámořské NHL Varaďa, branku vstřelil Štěpán. HC Kopřivnice - Erfurt 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). V dalším přátelském zápase se utkal HC s účastníkem německé první ligy a po zlepšené hře v závěrečné třetině zdolal zdatného soupeře. V kopřivnické brance měl dobré zásahy Kijonka. Branky za HC: Mikšovský, Dobečka, JeřábekHokej: TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 9:1 (2:0, 5:1, 2:0). K úvodnímu přípravnému utkání odjížděli hokejisté po několika trénincích na ledě a již rozehraným domácím vysoko podlehli. Za HC nastoupil hráč zámořské NHL Varaďa, branku vstřelil Štěpán. HC Kopřivnice - Erfurt 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). V dalším přátelském zápase se utkal HC s účastníkem německé první ligy a po zlepšené hře v závěrečné třetině zdolal zdatného soupeře. V kopřivnické brance měl dobré zásahy Kijonka. Branky za HC: Mikšovský, Dobečka, Jeřábek TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 9:1 (2:0, 5:1, 2:0). K úvodnímu přípravnému utkání odjížděli hokejisté po několika trénincích na ledě a již rozehraným domácím vysoko podlehli. Za HC nastoupil hráč zámořské NHL Varaďa, branku vstřelil Štěpán. HC Kopřivnice - Erfurt 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). V dalším přátelském zápase se utkal HC s účastníkem německé první ligy a po zlepšené hře v závěrečné třetině zdolal zdatného soupeře. V kopřivnické brance měl dobré zásahy Kijonka. Branky za HC: Mikšovský, Dobečka, JeřábekHokej: TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 9:1 (2:0, 5:1, 2:0). K úvodnímu přípravnému utkání odjížděli hokejisté po několika trénincích na ledě a již rozehraným domácím vysoko podlehli. Za HC nastoupil hráč zámořské NHL Varaďa, branku vstřelil Štěpán. HC Kopřivnice - Erfurt 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). V dalším přátelském zápase se utkal HC s účastníkem německé první ligy a po zlepšené hře v závěrečné třetině zdolal zdatného soupeře. V kopřivnické brance měl dobré zásahy Kijonka. Branky za HC: Mikšovský, Dobečka, Jeřábek TJ Nový Jičín - HC Kopřivnice 9:1 (2:0, 5:1, 2:0). K úvodnímu přípravnému utkání odjížděli hokejisté po několika trénincích na ledě a již rozehraným domácím vysoko podlehli. Za HC nastoupil hráč zámořské NHL Varaďa, branku vstřelil Štěpán. HC Kopřivnice - Erfurt 3:1 (0:0, 1:0, 2:1). V dalším přátelském zápase se utkal HC s účastníkem německé první ligy a po zlepšené hře v závěrečné třetině zdolal zdatného soupeře. V kopřivnické brance měl dobré zásahy Kijonka. Branky za HC: Mikšovský, Dobečka, Jeřábek


Závodní tatry mají za sebou řadu úspěchů

Foto 7

K o p ř i v n i c e - Závodní tatry, které se nedávno představily v závodě veteránů na kopřivnickém polygonu mají za sebou řadu úspěchů na světových soutěžích.

Po úspěšném absolvování automobilové soutěže Maraton de la Route v roce 1964 jedním naším automobilem T 603, bylo v národním podniku Tatra Kopřivnice rozhodnuto, že příštího maratonu se zúčastní tři tyto automobily. Mezitím se však tento velký závod z klasické soutěže po silnicích přemístil na světoznámý okruh Nürburgring v NSR, čímž se vlastně automobilová soutěž změnila v rychlostní závod na uzavřeném okruhu. Mělo to své výhody, ale také nevýhody a hlavně, tak dlouhý a namáhavý závod v délce čtyř dnů se v takových podmínkách měl jet poprvé.

PŘÍPRAVY NA START

Nastaly veliké přípravy a byl vyroben jeden zkušební automobil, se kterým jsme na štramberském okruhu měli čtyři dny a čtyři noci kroužit ve stanoveném průměru, který činil pro denní dobu průměrnou rychlost 105 km/hod. a v noci 90 - 95 km/hod. Tímto byly pro tři posádky vozidel, které tvořili Mark - Čechmánek, Veřmiřovský - Hajdůšek, Chovanec - Ctiborek, alespoň přibližně vytvořené podmínky, které na ně čekaly v Nürburgringu. Ty nám alespoň trochu přiblížil amatérský film, který natočili průzkumníci Mark, Veřmiřovský a Rek.

Plánovaná ověřovací zkouška na okruhu pod štramberskou Trúbou dopadla za povzbuzování veřejnosti velmi dobře, vozidla i posádky obstály.

Skutečnost předčila očekávání

Počátkem srpna se kolona soutěžících a doprovodných vozidel vydala směrem na Prahu, Rozvadov, Mnichov, Frankfurt nad Mohanem až do belgického města Liege. Malá zastávka byla na okruhu Nürburgring, kde jsme si každý objeli několik kol a tak se nás většina poprvé seznámila s okruhem, na kterém jsme měli strávit čtyři dny a tři noci. To, co jsme viděli, předčilo naše očekávání. Film, který nám naši starší kolegové před odjezdem z domova promítli, nemohl zachytit tvrdou skutečnost, před kterou jsme byli postaveni. Náročné zatáčky, lehká stoupání, prudké padáky, které končily v následném stoupání například s dvojitým S, dvě klopené zatáčky zvané velký a malý karusel a jiné podobné lahůdky.

Po tomto lehkém tréninku, kdy jsme se alespoň trochu snažili zapamatovat si nejtěžší úseky tratě, jsme odjeli do Liege, kde jsme byli ubytováni v hotelu Britanik a připravovali se na přejímku vozidel. Ta se konala v úterý dopoledne na nádvoří paláce guvernéra provincie. Start byl v 18 hodin téhož dne z lázeňského městečka Chaut Fon Tain. Již na přejímce jsme se seznámili s našimi soupeři ve třídě, kde byly zařazeny vozy vesměs typu Le Mans jako Porsche, Ferrari, Alfa Romeo, ale také jsme mohli obdivovat i jiné věhlasné značky, jako Ford Mustang, Volvo, BMW, Peugeot i když startovaly v jiných třídách, avšak do celkového pořadí se počítali všichni. Z možných šedesáti automobilů prošlo přejímkou 41, kterým bylo povoleno startovat. A tady jsme také začali zjišťovat první veliké rozdíly mezi našimi a konkurenčními automobily. Na první pohled bily do očí pneumatiky - jejich šířka, tvarování dezénu, většina vozů používala pneumatiky až dvakrát širší než byly tehdejší naše sériově vyráběné OS 13. Dále to byly již zmíněné tvary karosérie, hmotnost a výkony vozidel a také ta skutečnost, že tento rok jsme jeli s čelisťovými brzdami, kdy ostatní již používali brzdy diskové, dvoukruhové.

Hromadný start

Při startu hlasatel o každé posádce, kterou nejdříve jmenoval, uvedl název vozidla a zemi za kterou startuje a hlavně vypočítával řadu mezinárodních úspěchů z minulých let.

Po startu v Chaut Fon Tain jsme jeli po silnicích za běžného provozu soutěžáckým tempem do NSR na okruh Nürburgring. Zde se konal ostrý start v 00,01 hodin. Tento start byl hromadný a dávali jsme si velký pozor, řádně poučeni staršími kolegy, abychom náhodou nepřišli hned na začátku k úrazu.

Bylo odstartováno a my jsme si hlídali kromě vozidla a silnice také nervovou soustavu. To bylo nutné hlavně v prvních kolech, kdy se mnozí soutěžící snažili ukázat co nejvíce ze svého jezdeckého umění a také možností svých vozů.

Tehdy jsem vzal pořádně rozum do hrsti a začal jsem uvažovat trochu jinak než při normální soutěži. Tento závod byl opravdu něčím jiným než co jsem dosud viděl a zažil a bylo mi úplně jasné, že zde nebudou rozhodovat pouze kvality vozidel. Snažil jsem se rozdělit své fyzické i duševní síly tak, aby jich na konci moc nezbývalo, ale také nescházelo. Do této kalkulace jsem nezapomněl zahrnout také možnosti naší šestsettrojky.

Obdiv českým mechanikům

S přibývajícími dny a počty ujetých kol i ubývajícími vozidly na trati, ale také vinou havárií, kdy nervová soustava jezdců již byla plně vyrovnána, stále více stoupala labilita nervové soustavy mechaniků, časoměřičů a vedení naší výpravy. Tito lidé byli odkázáni pouze na stopky, bloky se značením o počtu ujetých kol, výměně pneumatik, brzdových čelistí, ale absolutně nemohli mít přehled o tom, co se děje na trati, v jakém stavu je to které vozidlo a řidič.

Opravdu jsme nezáviděli našim kamarádům a často jsme je při střídání nabádali, aby si šli odpočinout. Nic nepomáhalo, vždy chtěli být při tom, když kolem boxu projelo právě to jejich vozidlo. No a když už jsem se zmínil o mechanicích, je třeba říci, že tito udělali opravdu veliký kus práce na vozidlech, ale také pro reprezentaci českého fortelu. Jak již jsem se v úvodu zmínil, měli jsme na obou nápravách čelisťové brzdy. V průběhu závodu jsme je museli z důvodů opotřebení několikrát vyměňovat a právě při této práci našich mechaniků natočila západoněmecká televize nejvíce metrů filmů. Obdivovali zručnost a přesnost práce, s jakou ji naši mechanici vykonávali. Řečeno lapidárně, zastavilo-li vozidlo v boxech, nastal přesně řízený koncert mechaniků, kterému mohla konkurovat pouze perfektně řízená filharmonie.

Dvě Tatry v cíli

Třetí noc vyčerpávajícího závodu se projevily rozmary počasí; padla mlha, začalo pršet a tu nastal veliký handicap, protože v povrchu tohoto okruhu byla doslova zagumována vrstva z pneumatik a déšť z ní vytvořil skluzavku. Naše pneumatiky OS 13 na takovémto povrchu, ve srovnání s konkurenčními, byly bezmocné. Rychle jsme se přeorientovali, volili jsme jiný styl najíždění a vyjíždění ze zatáček a pochopitelně jsme byli nuceni zvolnit tempo, ale to jsme neudělali jenom my. Prořídlé pole závodních jezdců jednoznačně signalizovalo, že každá chyba znamená naprosté vyřazení. Po této náročné noci přišlo hezké ráno, kdy si slunko začalo probojovávat těžkými mraky. Pořadatelé pustili do všech reproduktorů náladovou hudbu. Kolem tratě i na tribunách přibylo diváků, v poledne mělo být vyvrcholení a odjezd do Chaut Fon Tain, kde byl definitivní cíl. Ale to bych předbíhal, bylo teprve ráno, něco kolem sedmé a naše vozidla byla na 3., 4. a 5. místě. Nálada byla dobrá, nervy mechaniků a vedení výpravy našponované k prasknutí, protože toho rána ubylo opět několik věhlasných značek z tratě, ať již to byly poruchy jako upadnuté kolo u vozu Porsche, uhoněné motory, ale také hlavně havárie, které vyřadily ostřílené kozáky ze závodnického pelotonu; přes drobné nedostatky nám stále štěstí přálo.

V 8 hodin se k nám však otočilo zády a právě naše vozidlo, které jsem pilotoval s Pepíkem Chovancem, bylo vyřazeno z tohoto závodu pro technickou závadu. Při nájezdu do zatáčky nám upadlo pravé zadní kolo. Tím pohasly i naše naděje na vítězství v tomto mezinárodním klání a částečně i naší výpravě na úspěch v národních týmech. Další dvě naše vozidla si však udržela své pozice až do konce závodu a byl to opravdu veliký úspěch, že ze tří vozidel dojela dvě do cíle. To se každé značce nepodařilo.

Úspěch značky Tatra

V tomto ročníku dojelo do cíle 24 vozidel, což ve srovnání s jinými ročníky byl poměrně vysoký počet. Tento pronikavý úspěch automobilů značky Tatra a československého automobilového sportu překvapil západní veřejnost i odborníky a již po skončení závodu se začaly kout plány na příští ročník, protože jsme dali slovo, že opět přijedeme. Ale to by bylo již další samostatné vyprávění o tom, jak v roce 1966 stály na okruhu Nürburgring na startu opět tři tatry a nejen že dojely všechny tři do cíle, ale mimo absolutního vítězství vyhrály vše, co se vyhrát dalo, včetně přízně veřejnosti. Ten rok jsem již startoval s Aloisem Markem a to nejen na okruhu Nürburgring.

Bohuslav Stiborek


Tenisové začátky v režii TJ Tatra

K o p ř i v n i c e (jk) - Pro začátečníky i pokročilé tenisty pořádala v týdnu od 15. do 21. srpna kurz TJ Tatra Kopřivnice. Z místních si snad i kvůli malé propagaci na kurty nikdo cestu nenašel, takže účast byla slabší než v minulých letech. Devět účastníků z různých koutů republiky se hře pod vedením čtyř trenérů věnovalo vždy od 8 do 14 hodin, celkově tak strávili na kurtech 40 hodin. „Pro všechny jsme připravili i soutěž, pro děti jen v základních úderech a podání, dospělí si zahráli mezi sebou. Na závěr jsme provedli zhodnocení, s tím, že každý účastník si odvezl i videokazetu, na které se uvidí hrát,“ řekl hlavní organizátor turnaje Miloš Svojsík.


Pravidelným cvičením jógy ke kondici a duševní rovnováze

K o p ř i v n i c e - Cvičení podle systému Jóga v denním životě nabízí jednoduché a účinné sestavy cviků, zaměřené především na zdraví páteře a na obnovení kloubní pohyblivosti. Páteř je osou fyzického těla - „stromem života“ člověka. Není-li ve správné poloze, dochází k blokům. Udržení páteře v pružném stavu a ve správné poloze je základní podmínka pro obnovení normální funkce organismu a prodloužení života člověka. Postupně se také rozvíjí správné dýchání, zdokonaluje se schopnost koncentrace a umění dosáhnout uvolnění. Na rozdíl od běžného tělesného cvičení, které působí především na svaly a pohybový systém, je totiž účinek jógových pozic-ásán mnohem širší. Označuje se jako psychosomatický. Ásány také působí na svaly a pohybový systém, ale navíc i na vnitřní orgány, žlázy s vnitřní sekrecí a vegetativní nervovou soustavu.

Ásány neprovádíme jako běžný tělocvik nebo gymnastické cvičení, nýbrž uvolněně a pomalu, s plnou pozorností a s vyváženým dýcháním. V ásáně je určitá část těla stlačena a jiná protažena, čímž se mění prokrvení příslušných orgánů. Změny v přítoku krve současně s masáží způsobenou dechovými pohyby stimulují jejich funkci. To vše pomáhá získat a udržet jak tělesnou kondici, tak duševní rovnováhu a pocit vnitřní harmonie. Výsledkem je vyvážený stav celého organismu. Často již po několika týdnech pravidelného cvičení se dostaví pozoruhodné účinky cvičení. Jóga má tisíciletou tradici, a pomáhá i dnes modernímu člověku jako dokonalý antistresový program. Její techniky rozvíjejí schopnost koncentrace a relaxace, které uvolňují skrytý energetický potenciál člověka blokovaný přetrvávajícím vnitřním napětím. Čas věnovaný cvičení jógy se vrátí v podobě celkové duševní a tělesné pohody, zlepšuje se schopnost komunikace s okolím, schopnost odolávat větší psychické a fyzické zátěži, rozvíjí se tvořivost, mění se tak kvalita života.

Začít s jógou je nejlépe v kurzech pod vedením zkušeného cvičitele. Cvičení ve skupině je mnohem účinnější, pokrok je mnohem rychlejší, ve srovnání s tím, když člověk cvičí sám podle knihy. V Kopřivnici má cvičení jógy dlouholetou tradici. Nabídka kurzů je široká. Cvičí se prakticky každý den.

Od září cvičení pokračují. Můžete si vybrat kurzy pro děti, pro důchodce, pro úplné začátečníky nebo i pro pokročilé.

Jaroslav Jurečka


Házenkáři začali přípravu na novou sezonu nabráním fyzické kondice

Foto 8

K o p ř i v n i c e - „Na začátek fotbálek, pak deset čtyřstovek,“ hlásá trenér Bartoň po příchodu jeho svěřenců na rozpálený letní stadion. Je čtvrtek 13. srpna a hráči kopřivnického klubu házené právě procházejí nemilosrdnou letní přípravou, která v sobě zahrnuje především nabírání fyzické kondice.

„S přípravou na sezonu jsme začali 23. července, samostatně měl navíc každý trénovat podle individuálního plánu již o týden dříve,“ říká Miroslav Bartoň, který nahradil na trenérském postu kopřivnického klubu házené Jaroslava Podrygalu. Bývalý hráč Kopřivnice a Hranic, který působil tři roky i jako manager prvoligového Zubří, se rozhodl přejít na trenérské řemeslo. „Cítil jsem, že víc než managering mi bude sedět trenérská práce, začal jsem tedy dálkově studovat FTVS v Praze. V Kopřivnici jsem byl i přes to, že jsem vlastně hrál či působil jinde, pořád doma a právě tady se začala rýsovat možnost trenérské práce. Reagoval jsem na informaci asistenta trenéra Rašky o tom, že trenér Podrygala odchází, a že by bylo možno se dohodnout s vedením na převzetí koučování kopřivnického klubu, což se povedlo,“ říká současný trenér, který stále ještě aktivně hraje třetí ligu za Veselou.

Do 8. srpna mužstvo házenkářů trénovalo jednou denně v odpoledních či večerních hodinách. Následovalo soustředění (doma v Kopřivnici), které v sobě zahrnovalo dvou i třífázové tréninky. S vedením se na tento týden podařilo dohodnout refundace většině hráčů, takže ti se pak mohli plně věnovat pouze tréninku.

„Celou přípravu jsme začali nabíráním fyzické kondice, která většině hráčů zatím vždy ke konci zápasů evidentně chyběla. Tréninky rychlostní vytrvalosti se prolínaly s odhodovou a odrazovou sílou a to vše jsme proložili několika utkáními s družstvy z horní části prvoligové tabulky, později jsme začali i se starty a maximální rychlostí. U většiny nastalo po fyzické stránce zlepšení. Určitě to ještě není ideální, ale myslím, že jsme určitý krok dopředu udělali.“ 15. srpna se mužstvo zúčastnilo turnaje v Litovli, kde skončilo čtvrté. „Tento turnaj jsme absolvovali bez jakékoliv speciální přípravy, hráči předtím v podstatě nedrželi balon v ruce, takže to zdaleka nebylo optimální. Teprve od sedmnáctého jsme začali pracovat na různých herních variantách a na taktické přípravě. Od 24. srpna nás čeká herní soustředění,“ udává podrobnosti přípravy Bartoň.

V mužstvu došlo kromě změny trenéra, také ke změnám v kádru. Pro příští rok již Bartoň nemůže počítat s Igorem Gregůrkem, který odešel hrát do Německa a ani s Lubomírem Veřmiřovským, kterému skončilo hostování z Karviné. S pokračováním brankáře Rašky se ani počítat nedalo, neboť ten posílil mužstvo jen při závěrečných bojích o udržení.

„Prozatím také ještě nemohu spoléhat na Gazdu s Machalou, kteří zvažují, zda budou vůbec s házenou pokračovat. Z pozitivních věcí mohu jmenovat přestup Jirky Krčmáře. Po třech po čtyřech letech to znovu zkouší brankář Tomáš Kutáč, který se po celou dobu udržoval v dobré kondici, takže jeho návrat by neměl být po fyzické stránce problémem. Na zkoušku zde mám reprezentanta do 21 let brankáře Láníčka, o jehož případném hostování se rozhodne po soustředění. Do širšího kádru, který čítá celkem 21 hráčů, je zařazeno také několik loňských i současných dorostenců. Do základní sestavy, o které chci mít jasno do konce srpna, by se mělo dostat 16 až 18 hráčů. Ostatní zřejmě půjdou hostovat do Suchdola, ale to je věc vedení klubu.“

Všichni hráči kopřivnického klubu jsou amatéři, buď tedy házenou dělají při zaměstnání nebo při škole. Ve srovnání s ostatními týmy, které mají ve svých řadách profesionály, je tento fakt bezesporu handicapem. „Ano, je rozdíl absolvovat během měsíce dvacet tréninků tak jako my, nebo šedesát tréninků, které zvládají do měsíce při vícefázových trénincích profesionálové. Měřit se s nimi je těžké, ale budeme se však snažit vynahradit bojovností a taktickou přípravou. Hráči mě překvapili při pohovorech právě svým elánem a chutí do všeho jít. Pokusíme se vždy najít Achillovu patu soupeře a na tom stavět. Nikdo není neporazitelný, tak proč by nám to nemuselo vyjít třeba v mistrovském zápase, ale bude to těžké,“ varuje trenér.

To, jaké mohou hráči čekat od vedení klubu podmínky, by se mělo vyjasnit nejpozději do 10. září, neboť již třináctého čeká Kopřivnici první mistrovský zápas proti Hranicím. Hned na úvod se budou moci předvést domácímu publiku. „Ambice? Pokud kádr doplníme minimálně o dva dobré hráče s tím, že zároveň zůstanou i Machala s Gazdou, bylo by reálné dostat se do play-off. Hráče mám vyhlédnuté, je to spíše otázka finanční. Pokud se tak nestane, bude naším cílem udržení,“ dodává Bartoň.

Jana Kapounová


Hokejový klub se rozjíždí velmi těžce

K o p ř i v n i c e (jk) - S blížící se sezonou přibývá vedení hokejového klubu v Kopřivnici vrásku na čele. Ačkoliv se kvůli finančním problémům diskutovalo i o prodeji druhé ligy, mužstvo dospělých přece jen nakonec 12. září vyjede na led k prvnímu mistrovskému zápasu. Klubu se totiž podařilo sehnat finance do začátku sezony, v žádném případě se však nedá hovořit o jejím celkovém zabezpečení.

„Věříme, že se nám během dalších měsíců podaří prostředky získat. Když jsme uvažovali o prodeji soutěže, uvědomili jsme si, že by druholigový hokej v Kopřivnici lidem chyběl a také kvůli nim jsme se rozhodli do toho obout. Zatím se nám podařilo sehnat pár sponzorů a věřím i v další,“ řekl prezident klubu Jaroslav Fleischmann.

Příprava hráčů na sezonu však ustoupila trochu do pozadí před dosud nevyřízenými finančními pohledávkami. V době, kdy za kopřivnickým hokejem stála firma Adelard, byla uzavřena řada smluv, které v současnosti klub není schopen dodržet. Ty se mimo jiné týkaly právě odměn hráčům. „Tehdy byla nasazena v souvislosti s hráči příliš vysoká laťka. Díky těmto smlouvám se nyní klub těžce rozjíždí. Výbor klubu v novém složení (prezident - J. Fleischmann, viceprezident - J. Bonk, druhý viceprezident - K. Galda, další členové - F. Šipoš, M. Žáček, O. Hanigovský, sekretář - T. Čajka (pozn. redakce) začíná v podstatě od píky a snaží se odbourat všechny neduhy, které tady vznikly v minulých letech,“ objasnil situaci v klubu Fleischmann.

Většina hráčů v přípravném období individuálně trénovala, ale společná letní příprava jim bude určitě chybět. S fyzičkou jsou na tom zatím špatně, což také bylo znát v zápase s Novým Jičínem (19. srpna), kdy prohráli 9:1. „Kondice se dohnat dá, bude to sice chvíli trvat, ale to podstatné a pozitivní pro nás v tuto chvíli představuje především domluva s hráči,“ dodal Jaroslav Bonk.


Fotbalisté si z Příbora odvezli cenný bod

TJ Tatra Příbor - FC Kopřivnice 2:2 (1:0)

P ř í b o r (jk) - Plný nervozity i emocí byl prestižní zápas třetího kola I. B třídy mezi Příborem a Kopřivnicí s konečným rezumé 2:2. Skóre tohoto z počátku vyrovnaného utkání mohl otevřít ve 20. minutě z bezprostřední blízkosti kopřivnický Machciník, z prvního gólu se však naopak vzápětí radovali domácí. Po faulu Pítra v šestnáctce na pronikajícího Kupčáka mířil Kadur ze značky pokutového kopu neomylně do pravého rohu Slezákovy branky - 1:0. Ve 29. minutě odešel po druhé žluté kartě do šaten právě Kupčák, Kopřivnici se však ani v početní převaze nepodařilo do konce poločasu skórovat. K několika příležitostem v konci poločasu přidali po změně stran hosté další. Gólu se však dočkali až v 65. minutě. Po přímém kopu Pítra si odražený balon narazil Špaček s Feilhauerem, kterému se po rychlém zpracování podařilo střelou do pravého rohu Procházkovy branky vyrovnat na 1:1. Nevyužitá příležitost Šudáka, která vzápětí přišla, mrzela Kopřivnické dvojnásob v 73. minutě, kdy po trochu sporné hře Petráše rukou odpískal rozhodčí druhou penaltu proti hostím. Kadurovi se tak podařilo překonat Slezáka podruhé. Hosté nerezignovali a za tři minuty srovnal Šudák po přihrávce od Machciníka na 2:2. V této fázi zápasu Kopřivnice na hřišti jasně dominovala, domácí se vzpamatovali až v úplném závěru po vyloučení Hály (89. minuta), kdy se jim podařilo na pár minut dostat hosty pod tlak, ale připsali si již jen jednu zmařenou gólovou příležitost.

Trenér Reček (Kopřivnice): Mohli jsme i vyhrát, ale také v závěru ještě inkasovat, takže jsem s bodem spokojen. Podstatná byla bojovnost, se kterou hráči do zápasu šli.

Sestava Kopřivnice: Slezák - Pítr, Petráš, Maslák, Paciorek, Feilhauer (81. Duhoň), Hála, Špaček, Strnka, Šudák, Machciník. Branky: 22. a 73. Kadur - 65. Feilhauer, 76. Šudák.


Příznivci malé kopané se dočkali dalšího ročníku kopřivnické ligy

K o p ř i v n i c e (kmk) - S velkým napětím se očekával vstup mužstev malé kopané do letošních soutěží. Mnohé kolektivy si totiž uvědomily, že již první získané body a hra od začátku naplno dělají hodně a je to jeden ze schůdků k získání úspěchu.

V polovině srpna se rozjela v areálu stadionu házené nejsledovanější soutěž, kterou je bezesporu kopřivnická liga, jež vstoupila do svého XII. ročníku. Tu odstartovala liga druhá a hned čtyři mužstva si připsala z úvodních tří zápasů plnobodový zisk. Bodovali však také ti, kteří postoupili z ligy třetí, naopak některé druholigové stálice odešly s prázdnou. Oko nejskalnějších příznivců však čekalo na nedělní boje 1. ligy. Nejlépe se podařil nástup „turnajovým specialistům“ - mužstvu Tr. Devills. Jako jediní získali po prvním turnaji devět bodů a usadili se do čela tabulky. Dvojnásobný mistr této soutěže VS. OIL. Agro si připsal „sedmičku“ společně s dalšími třemi celky. Nedařilo se Radegastu 84 ani Ámosu. Dalas 54 současné umístění (14.) od vstupu do 1. ligy asi nepamatuje... nedala na sebe čekat ani třetí liga, která hraje známou „devítkou“, a to čtyřkolově. Tam se na vedoucí pozici zatím překvapivě usadili AC Lemon a TC-90, nečekaná je nulová a hořká příchuť Pivních bublinek...!

Z výsledků: 1. liga: Heimat - Prosek 2:4, Palermo - Tr. Devills 0:2, Dalas - Camel 1:2, Agro - Elán 2:2, Tr. Devills - Heimat 4:2, Prosek - Palermo 6:2, Elán - Camel 3:1, Dalas - Agro 2:4, Tr. Devills - Prosek 3:1, Palermo - Heimat 5:0 K., Agro - Camel 5:0, Dalas - Elán 1:2, Garda - SD 1:3, Ámos - Olivet (ex Chaos) 2:0, Everton - Radegast 2:1, R. U. M. - Squadra 4:1, Olivet - Garda 2:3, SD - Ámos 2:0, Squadra - Radegast 1:5, Everton - R. U. M. 2:4, Olivet - SD 1:1, Ámos - Garda 0:2, R. U. M. - Radegast 1:1, Everton - Squadra 3:1. 2. liga: Sampdoria - Pivrnec 3:4, Seliko - Baník 4:0, Tango - Šankar 2:1, Korej - Lubina 3:0, Baník - Sampdoria 0:3, Pivrnec - Seliko 6:1, Lubina - Šankar 1:6, Tango - Korej 0:1, Baník - Pivrnec 0:4, Seliko - Sampdoria 3:2, Korej - Šankar 1:0, Tango - Lubina 3:1, Perun - Koblížci 0:1, D. T. - Křen 0:1, Jelita - Real 2:1, Horses - Inter 5:0 K., Křen - Perun 2:1, Koblížci - D. T. 2:0, Inter - Real 3:0, Jelita - Horses 2:0, Křen - Koblížci 0:3, D. T. - Perun 1:4, Horses - Real 0:2, Jelita - Inter 3:1. 3. liga: Pivson - Catastrofic 1:1, Žába - Lemon 1:5, TC - Megas B 2:0, TB - Cats 5:0 K., Žába -Pivson 5:2, Lemon - Bublinky 1:0, Megas B - TB 4:0, Catastrofic - TC 2:3, Bublinky - Cats 0:6, Lemon - Pivson 2:1, TC - TB 3:3, Cats - Žába 2:5, Megas B - Lemon 3:3, Bublinky - Catastrofic 0:2, Pivson - TC 0:1, TB - Žába 1:3, Cats - Catastrofic 1:5, Megas B - Bublinky 2:1

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:22