Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 27/98 ze dne 20. srpna 1998
Titulní strana
Rada mimořádně přidělila třicet jedna obecních bytů
Až komunistická vláda Kopřivnici povýšila
Ministr Grégr Tatře přislíbil pomoc od státu
Do měsíce se dostane střed města pod dohled kamer
Na start v Lichnově se postavil rekordní počet závodníků
Další odchovanec kopřivnického hokeje - Varaďa se prosadil v zámořské NHL
Zprávy z města a okolí
Slumeko může kosit trávu častěji, než se plánovalo
Strany již mají kandidátky pro podzimní volby většinou hotové
Rozhlas odvysílal pořad, ve kterém představil Kopřivnici
Automobilka propustí o sto lidí víc, Němci je ale nezaměstnají
Hřiště na sídlišti Sever jsou opravována
Zahrádkáři již nemusí jezdit přes výmoly
Z Lubiny zmizí sloupy s telefonními dráty
Starosta Jalůvka z místní politiky odejít nechce
Obyvatelsto bylo duševně vyspělé - vyrovnalo se prý městskému
Oslavy povýšení doprovázely četné projevy
Akce oslavující výročí probíhají celý rok
Kultura
Předplatné Kruhu přátel hudby bude mít hned několik inovací
Knihovna je přestěhována, ale služby se zatím příliš nezmění
Cimrmanovské večery probíhají v kavárně Knihotoč
Městský dechový orchestr má za sebou tři zájezdy do ciziny
Kopřivnice přišla o rockový klub, Nora končí
Výstava o povodních by už hůř připravit nešla
Kopřivnice se může pochlubit pěknou knihou o své historii
Čtenářský servis
Kulturní servis
Myslivci z Lubiny dětem i dospělým
Městská knihovna v Kopřivnici zahajuje provoz
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Ledová plocha je již v provozu
Irena Šádková dokázala v půlmaratonu vybojovat nominaci na mistrovství světa
Volejbal podruhé
Ženy i dívky mohly cvičit na čerstvém vzduchu
Začátek fotbalové sezony přinesl změny v sestavách
Na polygonu opět kraloval Ital Enrico Bertone
Znamenají dvě úvodní vítězství konečně blýskání na lepší časy?
Do nové sezony vstupuje 41 mužstev malé kopané

Rada mimořádně přidělila třicet jedna obecních bytů

K o p ř i v n i c e (tom) - Počet bytů, které městská rada přednostně přidělila během svého funkčního období, tedy od podzimu 1994, není až tak vysoký. Radnice nyní uvolnila informace o tom, komu a za jakých okolností byl byt městskou radou přidělen. Z informací vyplývá, že přiděleno bylo celkem jedenatřicet bytů, přičemž dva z nich již byly vráceny. „Většina bytů byla přidělena lidem, kteří přišli do Kopřivnice pracovat odjinud a pro město byli nějakým způsobem potřební. Jednalo se především o učitele, policisty, strážníky městské policie a zaměstnance radnice. Ve čtrnácti případech jsme přidělili byt lidem, kteří o něj radu požádali kvůli mimořádně tíživé sociální situaci,“ řekl člen městské rady Petr Chromečka.

Radní přitom dali tisku k dispozici jmenný seznam lidí, kteří byt dostali. „Nepovažují však za vhodné uvádět v novinách jména lidí, kteří byt již dostali, protože netušili, že by mohli být zveřejněni. Vůči nim by to bylo nefér. Mimořádné přidělování bytů ovšem již nyní rada dává do usnesení, které je veřejné, takže každý, kdo napříště požádá o mimořádné přidělení bytu, musí počítat s tím, že veřejnost bude vědět, kdo byt získal. Nicméně na posledním zasedání jsme několik bytů opět přidělili a již to v usnesení bylo. Ani v budoucnu však nebudeme říkat, z jakých důvodů byt přidělujeme. Když jsou tam sociální důvody, tak to se prostě nedělá, aby se to veřejně říkalo,“ uvedl Chromečka. I přes jeho ujištění se však může stát, že se v novinách nakonec objeví jméno i důvody přidělení bytu tak, jak se to stalo letos v květnu, kdy někdo z radnice předal okresnímu týdeníku Region materiály o přidělování bytů i s osobními údaji žadatelů, které má chránit zákon.

Jak Chromečka dále uvedl, přidělování většiny bytů je vázáno na výkon zaměstnání. To znamená, že když nájemník takto přiděleného bytu ukončí pracovní poměr, kvůli kterému byt dostal, o byt opět přijde.

Bytové oddělení kopřivnické radnice eviduje několik set žádostí o přidělení bytu, žadatelé však prakticky nemají možnost byt získat. Uvolněné menší byty totiž přiděluje přednostně městská rada na základě jí podaných žádostí. Pokud se uvolní byt větší - například tři plus jedna, je již považován za nadstandardní a výše nájemného se draží, což v praxi znamená, že nájem dosahuje výše, kterou si rodiny s průměrnými příjmy nemohou dovolit platit.

Podobná situace je při přidělování nových bytů. Ty se jednak prakticky nestavějí, letos se nové byty vytvořily takzvanou půdní vestavbou a byly přiděleny nájemníkům, kteří nabídli nejvyšší částky, které byli ochotni zaplatit za nájemné dopředu na několik let. To potom činilo několik set tisíc korun.

O možnosti požádat o přidělení bytu přímo městskou radu neměla většina lidí až do letošního května ponětí. Nikdo, včetně členů zastupitelstva, ani netušil, zda rada nějaké byty přiděluje, protože v žádném veřejně přístupném dokumentu se to neuvádělo. „Teď naopak radě hrozí, že ji žadatelé o byt zavalí kupou žádostí,“ řekl místostarosta Zdeněk Kunčar.


Až komunistická vláda Kopřivnici povýšila

K o p ř i v n i c e (dam) - Již půl století je Kopřivnice městem. Až osmnáctého května roku 1948 však tehdejší vláda vyhověla obecní radě městyse a povýšila Kopřivnici na město.

O povýšení totiž Kopřivničtí usilovali již mnohem dříve. První žádost byla určena ještě císaři Františku Josefu I. Toto povýšení mělo proběhnout, podle představ tehdejších představitelů, v rámci oslav šedesáti let monarchova setrvání na Rakousko-uherském trůně a bylo navrženo 20. prosince 1907. Žádosti ovšem nebylo vyhověno. Náhradou byla Kopřivnice v listopadu 1910 císařským dekretem povýšena pouze na městys.

Druhý pokus o povýšení podnikli kopřivničtí radní až za první republiky. Žádost byla odeslána 27. října 1920 obecní radou městyse kanceláři prezidenta T. G. Masaryka, podpořená podrobnými údaji o obci, které měly hlavu státu přesvědčit, že Kopřivnice si zaslouží být městem. Ani ta však nebyla vyslyšena.

Kopřivnice tedy musela na své povýšení čekat dalších téměř třicet let. Do doby, kdy komunistická vláda Národní fronty průmyslovou Kopřivnici, s velkým počtem dělníků, na město konečně povýšila.

K tomu, aby mohla být nějaká obec na město povýšena musí splňovat velké množství nejrůznějších kritérií stanovených vládou.

V současnosti musí obec, která se chce stát městem, mít minimálně tři tisíce stálých obyvatel, zpevněné náměstí, všechny její ulice musí být pojmenovány, většina budov musí mít dva a více bytů či sloužit veřejnosti. Dále by budoucí město mělo mít na většině území veřejné osvětlení, vodovod a kanalizaci. Síť služeb musí přesahovat potřeby města a sloužit také spádové oblasti. Samozřejmostí je také škola, zdravotnické zařízení, pošta, společenský sál a vedení obecní kroniky.

Pokud obec žádající o povýšení tyto a mnohé další podmínky splňuje, což prověří Ministerstvo vnitra přímo na místě, je spolu s několika dalšími žadateli zařazena do souhrnného materiálu, který ministerstvo předloží vládě. Ta po projednání doporučí předsedovi Poslanecké sněmovny, aby určená města povýšil. Předseda parlamentu však může výjimečně povýšit i obce, jež některé z kritérií nesplňují.

Podmínky pro povyšování měst v roce 1948 byly samozřejmě poněkud mírnější než dnes, ale už tehdy by město splnilo většinu z nyní platících ustanovení. Již v té době totiž Kopřivnice byla po Novém Jičíně největším městem v okrese, žilo v ní více než pět tisíc obyvatel. Byla průmyslovým centrem okresu a bylo v ní i relativně mnoho škol a jiných veřejně prospěšných zařízení.

Přes obrovské úsilí, které obyvatelé Kopřivnice pro povýšení vynaložili, obec povýšená na město nemá žádné zvláštní výhody, a to ani finanční, ani nemá větší právo rozhodovat v rámci vyšších územně správních celků. Jde v podstatě jen o jisté prestižní ocenění obce.

Událost, jakou povýšení na město jistě je, se samozřejmě neobešla bez oslav, ty se však neuskutečnily bezprostředně po povýšení v květnu, ale byly odsunuty až na konec srpna 1948. Vyvrcholení letošních oslav tedy datumově odpovídá oslavám před padesáti lety a ne samotnému povýšení Kopřivnice na město.


Ministr Grégr Tatře přislíbil pomoc od státu

K o p ř i v n i c e (tom) - Zatímco sociálně demokratický premiér Miloš Zeman, ještě coby opoziční politik, při své poslední návštěvě automobilky Tatra vyčítal Klausovu kabinetu, že nezbavil největší kopřivnický podnik dluhů, dnes je jeho vlastní vláda v této otázce rezervovanější. Přesto automobilce svitla naděje, že současné potíže překoná.

Jednak představenstvo Tatry letos na jaře přijalo program, který má zajistit příznivé hospodářské výsledky. Díky zavedení programu však přijde letos o práci téměř tisícovka tatrováků.

Nový ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr navíc při své návštěvě automobilky na počátku srpna slíbil, že „se pokusí prosadit ve vládě stabilizační program, díky kterému by se Tatra zbavila části dluhů a největší akcionář plzeňská Škoda by ji nemusel narychlo prodávat americké finanční skupině SDC“. Grégr dále řekl, že jakmile vláda dostane důvěru parlamentu, sejde se s ministrem financí a se zástupci bank a pokusí se najít řešení, „aby se Tatra postavila na vlastní nohy“. Ta má dnes více než čtyřmiliardové dluhy. O kompletním oddlužení podle Grégra nemůže být, díky napjatému státnímu rozpočtu, řeč. Ministr též naznačil, že výhodnější, než prodej akcií americké SDC, by byl vstup strategického partnera zvučného jména jako je například německý Volkswagen, kde má Grégr „své kontakty“.

Jako další řešení pomoci Tatře Grégr uvažuje o takzvané „ruské cestě“. Automobilka by tak podle něj dodávala do Ruska nákladní vozy výměnou za ropu a další zboží, čímž by mohlo dojít postupně ke kapitalizaci dluhů ze strany státu. Liberální ekonomové však úspěchu tohoto řešení příliš nevěří a nedávají mu naději na úspěch.

Předseda představenstva Tatry Lubomír Soudek připravil plán „české cesty“ stabilizace situace v automobilce. Podle tohoto záměru by Tatra prodala některé dceřiné závody a Komerční a Konsolidační banka by kapitalizovaly své pohledávky. Tatra by potom měla získat provozní úvěr ve výši 250 milionů korun.

Škoda Plzeň přitom již podepsala s firmou SDC Int. smlouvu o smlouvě budoucí. Celý obchod, na jehož základě získá SDC 43,5 procenta akcií Tatry, má být ukončen do konce září a SDC má za podíl ve společnosti zaplatit Škodě 480 milionů korun. Podle tiskové agentury ČTK již měla SDC uzavřít také smlouvy s Komerční bankou o odkoupení zlevněných pohledávek v Tatře za 2,8 miliardy korun. ČTK také citovala prezidenta SDC Ronalda Adamse, podle kterého je „nejvíce vzrušujícím aspektem akvizice pomoc Tatře, aby mohla těžit z rozsáhlého ziskového potenciálu zlepšením řízení, marketingu a kapitálovými injekcemi“. Adams údajně také usoudil, že Tatra po vážných finančních ztrátách z minulých let dospěla k bodu obratu.

Podle internetové služby Businnes Wire je SDC Int. veřejně vlastněná společnost, která byla založena proto, aby nabízela, prodávala a financovala vysoce kvalitní východoevropské a středoevropské průmyslové výrobky, jako jsou dieslové motory, nákladní auta, traktory a další zařízení.

Soudek nyní připustil, že pokud by se Grégrovi podařilo záchranné kroky prosadit, k prodeji Tatry SDC by dojít nemuselo.

Automobilka je nyní také ve hře o zakázku na dodávku vozidel pro armádu Spojených arabských emirátů, kam nedávno vyvezla 1 127 vozidel Liwa. „Zkoušky jízdních vlastností, které jsou součástí výběrového řízení dopadly velice úspěšně. Zkoušek se účastnily dva vozy - jeden se vzduchem chlazeným motorem Tatra a druhý s kapalinou chlazeným motorem Deutz. Výsledky tendru by měly být známy do konce roku,“ uvedl mluvčí Tatry Karel Samec.


Do měsíce se dostane střed města pod dohled kamer

K o p ř i v n i c e (tom) - Nejpozději do poloviny září se dostane střed města pod dohled kamer. Řekl to člen městské rady Petr Chromečka s tím, že nyní probíhá instalace celého kamerového systému. „Jedná se o instalaci tří kamer. Každá bude mít monitor na služebně městské policie, přičemž signál z kamer bude přenášen vzduchem,“ uvedl Chromečka.

Radní si od zavedení kamerového systému slibují zlepšení bezpečnostní situace ve středu města. „Sledovaná oblast bude pod stálým policejním dohledem, přitom strážníci, kteří hlídkují v ulicích, budou moci častěji chodit kontrolovat ostatní místa ve městě,“ podotkl Chromečka. Systém lze rozšířit až na osm kamer. Pokud radnice sežene prostředky pro instalaci dalších kamer, bude pod jejich kontrolou také například sídliště Sever.


Na start v Lichnově se postavil rekordní počet závodníků

Foto 2, Foto 7

L i c h n o v (jk) - Pověrčivost, vážící se k číslu třináct, neměla vůbec žádný vliv na průběh natož na účast závodníků v již třináctém ročníku cyklistického maratonu dvojic, který se jel 7. a 8. srpna v Lichnově. Na startu se objevil rekordní počet registrovaných závodníků i cyklistických nadšenců z celé republiky a Slovenska.

Celých 24 hodin (od 17.00 do 17.00) se potom dvojice závodníků střídaly v jízdě na desetikilometrovém okruhu s cílem překonat co nejdelší vzdálenost. Loňský rekord 911,66 km, však letos odolal.

Dvaadvacetiletý David Manďák z Pržna, který loni rekord 911,66 km vytvořil spolu s Martinem Kuchařem, startoval letos v kategorii registrovaných s novým partnerem - Tomášem Bohatým Dvojice ujela celkem 874,201 km, tedy asi o jeden a půl kilometru více než druzí Roman Baláž s Davidem Skalíkem, kteří pozdějším vítězům pomáhali diktovat tempo. Přibližně do půlnoci se jich drželo dalších patnáct dvojic, jejich šance se však s přibývajícím časem snižovaly. „Jeli jsme tak trochu vyhecováni tvrzením Romana Baláže o tom, že letos překonají rekord. Závod jsme však tvořili a nakonec i vyhráli my. Rekord? Ani jsme příliš nepočítali s jeho překonáním. Teplo nám až tolik nevadilo, máme ho celkem rádi. Horší byl vítr, který nás na trati neustále provázel. K tomu, aby rekord padl, je třeba souhry všech podmínek,“ řekl za vítěznou dvojici David Manďák. Tzv. silniční lišej, který zdobil jeho ruce i nohy, si prý pořídil v noci, kdy najel na silnici na jablko. Při pádu to navíc odnesla i hlava, která byla vyspravena dvěma stehy.

Kuriózním vozítkem na trati byla pětimístná koloběžka, jejíž posádka ujela obdivuhodných 288,137 km. Nejmladší účastnicí v historii celého závodu se letos stala třináctiletá Klára Michálková z Kopřivnice, která závod jela se svým otcem. Spolu zvládli celkem 510,320 km a Klára navíc ještě jeden okruh v závodě, který byl na závěr programu vypsán pro děti. Atmosféru celé akce kořenil svým vtipem starosta Štramberka Jan Socha, který závod komentoval.

Vítězové jednotlivých kategorií závodu Lichnov 24: registrovaní cyklisté: David Manďák - Tomáš Bohatý (Pržno, Frýdek-Místek) - 874,201 km, neregistrovaní cyklisté do 65 let (součet věku): Josef Javorka - Tomáš Odlevák (Likavka - Ružomberok) - 854,598 km, neregistrovaní cyklisté nad 65 let: Alan Lach - Tomáš Maršálek (Frýdek-Místek - Staré Město) - 862,775 km.


Další odchovanec kopřivnického hokeje - Varaďa se prosadil v zámořské NHL

Foto 9

K o p ř i v n i c e - V letošní sezoně se konečně v zámořské NHL prosadil další z odchovanců kopřivnického hokeje, dvaadvacetiletý Václav Varaďa. V mladém celku Buffala Sabres, mimo jiné po boku Dominika Haška a Richarda Šmehlíka, se přičinil o postup do semifinálových bojů prestižního Stanley Cupu. Prosadit se do ligového týmu však nebylo vůbec jednoduché, cesta tam trvala celé čtyři roky.

„V osmnácti letech mě draftovalo St. Jose,“ začíná vyprávění Varaďa, který z Kopřivnice odešel již ve svých patnácti do Vítkovic. „Ze zářijového přípravného campu tohoto celku mě vedení poslalo hrát juniorskou ligu do Tacama. Rozhodnutí zůstat v Americe a hrát jen juniorskou soutěž bylo hodně těžké, počítal jsem přece jen spíše s tím, že půjdu hrát na farmu. Hodně se mi stýskalo, často jsem volal domů. Nejhorší byla asi jazyková bariéra. Anglicky jsem se sice učil ve škole v Ostravě, ale tehdy jsem více než v lavici byl na ledě, a tak to také z počátku vypadalo. S ostatními hráči to bylo takové okukování. Díky mým jazykovým mezerám jsme se omezovali jen na tu nejnutnější komunikaci. Bydlel jsem ještě s jedním spoluhráčem v rodině, ideální to vzhledem k časovému vytížení těch lidí nebylo, ale postupně jsem si zvykl. Angličtina se lepšila, hodně mi pomohla televize i spoluhráči, se kterými jsem po dvou měsících už celkem v pohodě komunikoval.“ Před dalším campem doufal, že ho vezmou pro příští sezonu na farmu.

V září se však, stejně jako celá juniorka Tacomy i on přesunul do kanadské Kelowny, kde pokračoval v juniorské soutěži. Zklamání částečně vyrovnala lepšící se angličtina a také dobrá nová rodina, ve které bydlel. „V půli roku mě St. Jose vyměnilo za obránce, kterého potřebovalo do Buffala Sabres. Dohrál jsem tedy juniorskou soutěž za Kelownu a stihl ještě dva měsíce ve farmářské soutěži Buffala. Měl jsem štěstí, protože jsem si tak spolu s dalšími hráči mohl vychutnat vítězství ve farmářském poháru. Byla to obrovská věc s velkými oslavami a jsem rád, že jsem to prožil.“

V dalším zářijovém campu (1996), tentokrát Buffala, se Václav dostal do NHL. Po prvním zápase ho však stáhli zpět na farmu, kde hrál až do ledna. „Potom mě vytáhli zase nahoru. Odehrál jsem pět zápasů a při tom dalším si zlomil ruku.“ Byla to smůla v okamžiku, kdy konečně mohl dát o sobě více vědět. Léčení si vyžádalo dva měsíce. Potom následovala opět farma s příslibem, že je to jen na chvilku. Zůstal tam však do konce sezony.

„V létě jsem absolvoval operaci ramene, které mě trápilo už delší dobu, občas při střelbě a taky při nárazech na mantinel. Při týmu jsou dva chirurgové, takže zařídit operaci nebyl problém. Rehabilitace trvala dva měsíce, takže jsem během léta, které jsem trávil v Česku, nestačil nabrat skoro žádnou fyzičku.“

Automaticky tak po dalším podzimním campu následovala farma, protože nedostatek kondice byl znát. Určitě se to ale vyplatilo, rameno už nezlobilo a v prosinci si ho vyžádali do NHL. „Trenér mi dával příležitost, nemohl jsem se však dlouho chytit střelecky. Byla to jednoznačně psychická záležitost, kterou se mi podařilo zlomit až ve třináctém zápase. Tento gól také považuji zatím za největší okamžik ve své kariéře. Jeli jsme dva na jednoho a já se trefil ani nevím jak backhandem brankáři mezi betony.“ V době olympiády hrál na farmě, zůstal tam sice ještě o dva týdny déle, ale pak si ho vyžádali do NHL a tam hrál až do konce sezony. Buffalo se ve Stanley cupu probojovalo do semifinále, kde ho zastavil Washington, který zvítězil 4:2 na zápasy. „V mužstvu bylo semifinále všeobecně považováno za úspěch, věděli jsme sice, že jsme měli šanci jít dál, ale i tak byla spokojenost. Máme vlastně nejmladší mužstvo v lize a věříme, že se příští rok prosadíme ještě více.“

O umění Dominika Haška toho bylo napsáno již hodně. „Bez Dominika bychom v semifinále nebyli. Člověk se nebojí hrát, když ví, že ho má za zády. Je to opravdu skvělý hráč a zároveň osobnost uznávaná celým týmem.“

Před mistrovstvím světa Václav Varaďa také mluvil se Slavomírem Lenerem, se kterým se zná z juniorských šampionátů (Red Deer 1995 - 5. místo, Boston 1996 - 4. místo). „Říkal, že se mnou pro mistrovství počítají v případě, že se ve Stanley Cupu nedostaneme dál.“

A jak se Václav dívá na příští sezonu? „Konečně mi dali letos šanci a tak doufám, že důvěru dostanu i v příští sezoně. Smlouvu mám podepsanou právě ještě na příští rok. Potom se uvidí, každopádně mám ještě hodně času na to, abych se prosadil. Pokud bude zdraví sloužit, tak počítám, že ještě tak deset let u hokeje vydržím.“

Natrvalo se v Americe ale usadit nemíní. „Pro mě je domov tady v Česku. To, že hraji v Americe hokej, na tom nic pravděpodobně nezmění. Nevylučuji třeba, že pokud po vypršení smlouvy dostanu nabídku z nějakého evropského týmu, že půjdu hrát tam. Časem bych si tady chtěl postavit barák, zatím jen sháním byt, abych měl, když v létě přijedu, nějaké soukromí,“ říká Varaďa.

Léto letos strávil s přítelkyní Jarmilou Pospíšilovou na dovolené v Tunisu. „Spolu také trávíme většinu volného času, který mi zůstává doma v Kopřivnici, kde trénuji. Chodím běhat, hraju tenis a od 27. července se připravuji i na ledě s Vítkovicemi, které mi takhle vycházejí vstříc každoročně,“ uzavírá odchovanec kopřivnického hokeje.

Jana Kapounová


Slumeko může kosit trávu častěji, než se plánovalo

K o p ř i v n i c e (tom) - Městská firma Slumeko, která se stará o údržbu veřejné zeleně, může letos na sečení trávy vynaložit zhruba o tři sta padesát tisíc korun více, než původně plánovala. „Prováděli jsme kontrolu hospodaření Slumeka za první pololetí roku a došli jsme k názoru, že vzhledem k nevyčerpání peněz z jiných položek, je možné navýšit rozpočet na sečení trávy. Zároveň se budou hledat na sečení trávy další zdroje, například v městském rozpočtu,“ řekl člen městské rady Petr Chromečka, který je zároveň předsedou dozorčí rady společnosti Slumeko.

Potřebu peněz na dostatečný počet sečení trávy není přitom předem snadné odhadnout. „Letos je mokré léto, takže tráva roste rychleji a sekat se musí častěji. Centrum města se zřejmě poseče asi šestkrát, zatímco okrajové části města jsou sekány podruhé až potřetí. Samozřejmě, že travnaté plochy v sídlištích se sečou častěji, než například místa kolem cest v odlehlých lokalitách,“ podotkl Chromečka.


Strany již mají kandidátky pro podzimní volby většinou hotové

K o p ř i v n i c e (tom) - Za necelé tři měsíce budou voliči rozhodovat o tom, kdo zasedne v městských a obecních zastupitelstvech. Komunální volby se uskuteční 13. a 14. listopadu a zároveň s nimi bude v některých okresech, mezi něž patří i Nový Jičín, probíhat první kolo senátních voleb.

O tom, kolik bude mít příští kopřivnické zastupitelstvo členů, rozhodli současní zastupitelé včera (po uzávěrce tohoto vydání). Zároveň mají politické strany poslední dny na to, aby sestavily kandidátky, které musí odevzdat nejpozději šedesát dnů před konáním voleb, tedy do poloviny září. Nelze však předpokládat, že některá z významnějších politických stran v Kopřivnici sestaví příliš rozdílnou kandidátku od té, se kterou šla do voleb před čtyřmi lety. Vedení stran také většinou dokončují volební programy.

Občanská demokratická strana o definitivní podobě kandidátky rozhodne až na místním sněmu, který má proběhnout počátkem září. „My samozřejmě chceme, aby naším lídrem byl současný starosta města Josef Jalůvka, jenž se nedávno stal i poslancem parlamentu, ale on sám se musí vyjádřit, zda kandidovat chce. I kdyby řekl, že již příštím starostou být nechce, protože se to nedá zvládnout, myslím si, že by kandidovat měl, protože by byla určitě přínosem i jeho účast v městské radě nebo alespoň v zastupitelstvu,“ řekl nynější radní Petr Chromečka. Dodal, že místní ODS „velmi intenzivně pracuje i na volebním programu, který určitě bude na vysoké úrovni“.

Místní organizace České strany sociálně demokratické má kandidátku prakticky hotovou. „Možná ještě vybereme kandidáty na poslední místa podle toho, kolik bude mít nové zastupitelstvo členů, ale jinak již kandidátka byla schůzí schválena,“ řekl současný radní za ČSSD Oldřich Jašek. Lídrem ČSSD je v Kopřivnici Zdeněk Krajčír, nynější ředitel ZŠ v Mniším. O něm se také hovoří jako o žhavém kandidátovi na budoucího starostu města. Podle Jaška má však ČSSD pro funkci starosty vybrané kandidáty dva a ani jednoho zatím nehodlá oficiálně představit. Možnost, že starostou by se měl stát Krajčír, Jašek ani nepotvrdil ani nevyvrátil. Jediný dosavadní člen městské rady za ČSSD Jašek je na kandidátce, jak sám řekl, na vlastní žádost, šestý. Volební program ČSSD nyní dokončuje a v září jej hodlá zveřejnit. Lídr ČSSD Krajčír však v poslední besedě KTK Co vy na to řekl, že prioritou ČSSD bude zlepšení informovanosti obyvatel města, což zdůvodnil tím, že se mu nelíbila zpráva, kterou Kopřivnické noviny napsaly o předvolebním mítinku Miloše Zemana.

Také zdejší organizace KSČM má v kandidátce v podstatě jasno. Lídrem bude předseda strany a zastupitel Miroslav Veselý. „Na druhém místě bude kandidovat zastupitel Karel Kuboš. Neděláme si naděje, že bychom mohli získat křeslo starosty, ale já osobně bych si jako místostarostu dovedl představit právě kolegu Kuboše,“ řekl Veselý. Komunisté již mají hotov i předvolební program.

O podobě kandidátky již mají jasno také lidovci. „Prvních deset míst je schváleno předsedy organizací v Kopřivnici, Lubině, Vlčovicích i v Mniším. Kdo bude lídrem oznámíme až 9. září,“ řekl předseda městské organizace KDU-ČSL v Kopřivnici Alois Janek.


Rozhlas odvysílal pořad, ve kterém představil Kopřivnici

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Po Štramberku, který se na rozhlasových vlnách nedávno prezentoval posluchačům Českého rozhlasu stanice Praha, se minulý týden ve středu představila i Kopřivnice. V pravidelném čtyřhodinovém pořadu Host do domu byla představena Kopřivnice jako celek.

Vysílání zahájil starosta města Josef Jalůvka, který město stručně představil. Poté byl dán prostor Technickému muzeu a expozici manželů Zátopkových. Následoval rozhovor s úspěšnými řidiči Dakaru Lopraisem a Stachurou a exkurze do hotelu P Beam. Celý blok byl ukončen hodinovou diskuzí s představiteli města, Tatry, muzea a veřejného života v Kopřivnici.


Automobilka propustí o sto lidí víc, Němci je ale nezaměstnají

K o p ř i v n i c e (tom) - O sto zaměstnanců více, než původně mělo, letos opustí největší kopřivnický podnik - Tatru. „Co se týká pracovních míst, dojde k dalšímu snížení zhruba o sto lidí v dceřiných společnostech oproti stavu uváděnému k letošnímu říjnu. Celkem tedy Tatra, a. s., Kopřivnice bude k 1. říjnu zaměstnávat 6 519 pracovníků, z toho 2 960 v mateřské společnosti a 3 559 v dceřiných společnostech,“ uvedl po zasedání představenstva Tatry minulý týden ve středu mluvčí automobilky Karel Samec.

Vedení společnosti tyto kroky podle Samce učinilo jako jedno z opatření efektivnějšího fungování Tatry. Zároveň představenstvo rozhodlo o snížení počtu řídících článků o padesát jedna. Počet ředitelů se zredukuje z dvaceti na osm.

Propuštění z Tatry nyní ztratili i naději, že by mohli najít uplatnění u německé firmy, která chtěla v Kopřivnici postavit továrnu.

Ředitel firmy Schade, GmbH & Co.Kg Jurgen von Heyden uvedl, že firma hledala místo v České republice, ve kterém zamýšlela vybudovat vedle montážních linek také lakovací zařízení. „Bohužel jsme došli k závěru, že povolovací podmínky pro lakovací zařízení v ČR jsou značně komplikované a že jsou vyžadovány takové mezní hodnoty emisí, které nejsou běžné ani v Německu. Díky tomu by byly náklady na zařízení zhruba dvakrát vyšší než v SRN,“ uvedl Heyden.


Hřiště na sídlišti Sever jsou opravována

K o p ř i v n i c e (tom) - Do konce srpna by měla být opravena dětská hřiště na sídlišti Sever. Opravy provádí městská firma Slumeko. Ta podle radního Petra Chromečky dostala na opravy sto dvacet tisíc korun. „Jde o první fázi oprav hřišť v celé Kopřivnici. Je pravdou, že v poslední době se moc pozornosti dětským hřištím nevěnovalo,“ řekl Chromečka.


Zahrádkáři již nemusí jezdit přes výmoly

K o p ř i v n i c e (tom) - Po nově opravené silnici se dostanou zahrádkáři ke svým pozemkům v osadě pod Bílou horou. „Do poloviny je cesta opravena tak, že má asfaltový povrch a v horní části, kde nebyla tak dalece poškozena, budou výmoly opraveny jinou technologií. Přes komunikaci byly položeny i příčné žlaby, takže by ji již neměla poškozovat při větších deštích voda,“ uvedl člen městské rady Petr Chromečka.


Z Lubiny zmizí sloupy s telefonními dráty

L u b i n a (tom) - Z místní části Kopřivnice - Lubiny by měly zmizet telefonní sloupy s vedením. „Firma, která by měla položit telefonní kabely do země, již jedná s majiteli pozemků o provedení výkopů a umístění kabelů. Domnívám se, že do roku by mohla být Lubina kabelizována v zemi. Každý rodinný domek by tak mě mít možnost získat telefonní přípojku,“ uvedl člen městské rady Petr Chromečka s tím, že postupně se kabely položí do země i v dalších místních částech.


Starosta Jalůvka z místní politiky odejít nechce

K o p ř i v n i c e (tom) - Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS), který se letos stal také poslancem Parlamentu ČR, říká, že komunální politiku nehodlá opustit. „Jsem rozhodnut kandidovat, o podobě kandidátky se v současnosti jedná. Chci se ještě pobavit v Praze s kolegy, případně s vedením klubu, jaký na to mají názor. Takže na jaký post bych si troufl, ještě zvažuji,“ uvedl Jalůvka.

Vaše rozhodnutí ale bude muset přijít brzy, protože pokud budete lídrem ODS pro komunální volby, voliči budou očekávat, že v případě úspěchu se stanete opět starostou. Souhlasíte s tím?

Pochopitelně. Od lídra se očekává, že bude starostou, případně od druhého na kandidátce, že se stane místostarostou. ODS samozřejmě považuje za poctivé, aby dala pořadím kandidátů najevo, jak hodlá obsadit funkce na radnici. Já si stále myslím, že se za určitých okolností dají stihnout obě funkce, ale neznám ještě přesně práci v parlamentních výborech. Každopádně bych ale chtěl v místní politice dále působit, přinejmenším jako člen zastupitelstva. Myslím si, že udržení vazby mezi městem a parlamentem je v každém případě přínosem. Vždy jsme totiž kritizovali poslance, kteří zapomněli na své regiony a začali žít jakoby pražským životem. Tato zpětná vazba je důležitá pro přípravu zákonů a navíc je tady spousta lidí, kteří mi mohou dělat oponenturu.

Řada členů zdejší ODS se domnívá, že vaše jméno na kandidátce by bylo zárukou zisku více hlasů. Nebude při vašem rozhodování o kandidatuře hrát roli i obava, že by na vaše místo přišel sociálnědemokratický starosta?

Myslím si, že tohle by roli hrát nemělo. Především lidé by si měli zvážit, koho jak znají a co má za sebou a tomu dát důvěru pro další období. Rozhodně jsem proti spekulacím s kandidátkou. Mé odhodlání je být čitelný, takže pokud budu lídrem, přijal bych post starosty. K těm spekulacím by docházet nemělo, protože v příštím období se to vždy vymstí. Samozřejmě, že nemám přání, aby nejvyšší funkce ve městě zastávali lidé ze sociální demokracie.

Právě na to jsem se chtěl zeptat. Zda nemáte obavy z toho, že se zablokuje to, co se v uplynulých čtyřech letech začalo?

Já bych teď mohl začít vyjmenovávat argumenty, proč by na moje místo neměl přijít sociální demokrat. Ale nerad bych již začínal předvolební kampaň. Jistěže mám obavy z toho, že by leccos v chodu města bylo horší. Jako člen ODS jsem přesvědčen o tom, že nejlepší volební program máme my, ale o tomtéž jsou nepochybně přesvědčeni i v jiných stranách.

Myslíte si, že zdejší předvolební kampaň bude vedena stejně konfrontačně jako při volbách do parlamentu? Mám na mysli hesla, jako Buď doleva nebo s Klausem a podobně.

Velká politika se samozřejmě promítá i do dění na komunální úrovni. Ale nad spoustou věcí se mohou strany dohodnout. Již dnes je v radě, která vznikla demokratickým hlasováním, člen ČSSD.


Obyvatelsko bylo duševně vyspělé - vyrovnalo se prý městskému

K o p ř i v n i c e (dam) - Mnohé z argumentů, které měly ve své době přesvědčit příslušné úřady, aby povýšily Kopřivnici na město, působí s odstupem let velmi úsměvně.

Kanceláři prezidenta T. G. Masaryka byl adresován dopis, ve kterém se radní snaží vymoci pro Kopřivnici povýšení. V dopise uvádějí základní fakta o obci jako kolik má domů či kolik v ní žije obyvatel. Jaké jsou v Kopřivnici školy, jaké průmyslové podniky, jak je rozvinuto podnikání či jaké je její železniční spojení se světem. Desátým bodem dopisu je výrok, který měl všechny předcházející shrnout. Tehdejší obecní rada v něm píše: „Obecní rada podotýká, že obyvatelstvo v Kopřivnice jest duševně vyspělé a tak pokročilé, že se vyrovná obyvatelstvu městskému“.

Masaryka, který Kopřivnici sám navštívil ještě coby poslanec Říšského sněmu, však pravděpodobně nepřesvědčily, neboť obec nepovýšil. Jestli jej v rozhodnutí ovlivnila vlastní zkušenost s kopřivničany, můžeme dnes už pouze spekulovat.


Oslavy povýšení doprovázely četné projevy

Foto 4, Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Oslavy povýšení Kopřivnice na město, které se konaly o víkendu 28. a 29. srpna 1948 byly mnohem skromnější než ty, jež letos oslavují půl století města.

Vůbec prvním bodem programu oslav bylo slavnostní veřejné zasedání místního národního výboru v katolickém domě, které vedl jeho tehdejší předseda Bedřich Tichavský.

Po něm vystoupil předseda ONV v Novém Jičíně František Rozehnal a v zastoupení ministra vnitra Františka Noska předal dekret o povýšení Kopřivnice na město předsedovi MNV.

Následovaly projevy mnoha řečníků z řad představitelů tehdejšího veřejného života a Tatry. Snad největšímu zájmu posluchačů se prý těšil projev olympijského vítěze Emila Zátopka. Ten byl jedním ze slavných rodáků, kteří účast na oslavách svého rodiště neodřekli. Naopak svou neúčast písemně omluvili například tehdejší ministryně výživy Jankovcová, básník Petr Bezruč či manželka prezidenta republiky a kopřivnická rodačka Marta Gottwaldová. Ta byla i za své nepřítomnosti usnesením MNV jmenována první čestnou občankou města Kopřivnice.

Dále byly zahájeny výstavy v Lašském muzeu. Šlo o výstavy Kopřivnice jindy a dnes, průmyslovou expozici Tatry a jubilejní výstavku pěveckého sdružení. V neposlední řadě byla zahájena i výstava, týkající se olympionika Zátopka. V měšťanské škole byly zahájeny výstavky drobného zvířectva, ovoce, poštovních známek a esperanta. Večer byla provedena v sokolovně opera Rusalka. V katolickém domě se potom konal vlastivědný večer národopisné skupiny Valachů ze Vsetína.

V neděli 29. srpna program pokračoval slavnostní bohoslužbou v chrámu sv. Bartoloměje a dopoledním koncertem na náměstí T. G. Masaryka.

Odpoledne proběhl průvod krojovaných skupin s alegorickým vozem průmyslu keramického a čestného občanstva městem. Následovaly slavnostní projevy hostů. V závěru projevů byly odevzdány čestné diplomy zasloužilým starým občanům města Kopřivnice. Slavnost zakončila lidová veselice.

Městská rada zároveň uvažovala o novém znaku nejmladšího města v republice. V návrhu městského znaku se objevuje v modrém poli na dvou pahorcích (červeném jako Červeném kameni a bílem jako Bílé hoře) starý původní automobil v barvě bílé a nad ním stylizovaný list kopřivový v barvě žluté či zlaté, podle něhož dostala Kopřivnice svoje jméno.

Kopřivnice tehdy měla přes pět tisíc obyvatel.


Akce oslavující výročí probíhají celý rok

K o p ř i v n i c e (dam) - I akce, které se ve městě konaly každoročně, byly letos zahrnuty do série programů, jež mají oslavit padesátileté výročí povýšení Kopřivnice na město. Takže v rámci oslav mohli a mohou občané navštívit několik desítek kulturních, společenských či sportovních podniků v průběhu celého roku.

Letošní oslavy jsou patrně prvními oficiálními oslavami tohoto výročí v historii města vůbec. Alespoň kroniky města podobnou událost v žádném z kulatých výročí nezmiňují. Snad proto svou velikostí předčí i oslavy konané přímo v roce 1948. Tehdy totiž kopřivničané slavili pouze dva dny, kdežto letos se oslavy táhnou doslova celým rokem.

Na oslavy výročí město vyčlenilo devět set tisíc korun. Z těchto peněz byly zaplaceny propagační materiály a příspěvky na pořádání některých akcí. Město si také nechalo vytvořit speciální logo oslav, které používá nejen na svých oficiálních dokumentech, ale i velkém množství již zmíněného propagačního materiálu.

Tento symbol nesla a ještě ponese také každá větší kulturní, společenská či sportovní akce, která se v kopřivnici uskutečnila. Mezi nimi byl například městský ples, divadelní přehlídka Kopřiva, několik výstav, atletická Zátopkova desítka, Barum rally, ale i rockový festival Rockové šlahouny.

Mezi akcemi, které ještě přijdou, bude slavnostní otevření přestěhované městské knihovny, odhalení restaurovaného deskového oltáře v kostele, vernisáž výstavy starých fotografií a dokumentů týkající se Kopřivnice či lampionový průvod v podvečer vyvrcholení oslav.

Oslavy vyvrcholí poslední srpnový víkend Mezinárodním festivalem tance, zpěvu a dramatických umění před KDK a Bartolomějskou poutí. I po tomto datu je však připraveno několik akcí k oslavě výročí města.


Předplatné Kruhu přátel hudby bude mít hned několik inovací

K o p ř i v n i c e (dam) - Již třiatřicáté sezony koncertů klasické hudby se dočkají kopřivničtí příznivci tohoto žánru.

Předplatné Kruhu přátel hudby bude mít hned několik inovací. Nejpatrnější změnou bude asi přemístění koncertů do jiných prostor. Všechny koncerty s výjimkou dvou, které budou odehrány v místním kostele, se přesunou z nevyhovujících prostor hudebního salonku do kinosálu. Další novinkou je, že každý koncert bude mít svého patrona. Těmi jsou Městský dechový orchestr, Pěvecké sdružení Kopřivnice a dvě - kopřivnická a příborská - základní umělecké školy.

„Chtěli bychom tímto způsobem přilákat na koncerty více posluchačů. Počítám s tím, že přijdou vždy lidé z daného souboru či školy a vezmou s sebou i své známé,“ řekl dramaturg kulturního domu Jiří Cachnín.

Nadcházející ročník Kruhu přátel hudby bude obsahovat sedm koncertů v době od září do března. Snaha dramaturgie je představit co nejširší záběr žánrů a souborů. Samozřejmě se ve většině případů jedná o komorní hudbu, neboť pořádání větších koncertů je finančně velmi náročné a vzhledem k ne příliš velkému zájmu posluchačů ekonomicky neúnosné.

Sezonu v září zahájí místní trumpetista Pavel Hromádka, absolvent ostravské konzervatoře a JAMU v Brně, účastník několika zahraničních kurzů. V letech 1992 - 1995 člen Janáčkovy filharmonie v Ostravě. Nyní působící v dechovém orchestru Ústřední hudby ministerstva vnitra. Při jeho koncertu jej budou doprovázet Marcel Lipták na flétnu a Taťána Lomako na klavír.

V říjnu čeká místní posluchače opravdová lahůdka, v chrámu svatého Bartoloměje by totiž měla vystoupit Schola Gregoriana pragensis. Ta byla založena Davidem Ebenem v roce 1987. Eben absolvoval na pařížské konzervatoři obor dirigování gregoriánského sboru a v následující sezoně působil jako dirigent Choeur Grégorien de Paris, se kterým dosud spolupracuje. Soubor se věnuje iterpretaci gregoriánského chorálu podle nejstarších neumatických pramenů z 9. - 11. století, jednak na uvádění gregoriánských zpěvů vlastní české chorální tradice. Díky studiu středověkých pramenů v programech zaznívá i řada unikátních nově objevených skladeb ze 13. - 15. století.

V listopadu má na programu vystoupení v Kopřivnici známé Myslivečkovo dechové trio. To je zaměřeno převážně na hudbu českých i světových mistrů klasického a předklasického období. Ve svém repertoáru má také ale skladby autorů jiných stylových období, včetně hudby současné. Soubor se věnuje skladbám pro dechové trio (hoboj, klarinet, fagot) i v úpravách. Je složen z hráčů Státní opery Praha: Jiří Vodňanský - hoboj, Petr Škrobáček - klarinet, Tomáš Cibulka - fagot.

Vánoční náladu se svým prosincovým koncertem pokusí navodit varhaník Pavel Kohout. Ten pochází z Chlumce nad Cydlinou. Během svého studia obdržel několik uznání na varhanních soutěžích. Aktivně se též věnuje koncertní činnosti jak na domácích pódiích, tak i v zahraničí.

V lednu se posluchači mohou těšit na další trio, tentokrát ve složení Dana Vlachová - housle, Jan Páleníček - violoncello, Milan Langer - klavír. České trio, jak si tento soubor říká, navazuje bezprostředně na tradici vrcholné české komorní interpretace reprezentované původním slavným Českým triem (J. Páleníček, A. Plocek, M. Sádlo). Jako jedni z předních protagonistů pražského koncertního života patří členové tria k reprezentantům české komorní školy i v zahraničí. Všichni členové tria působí rovněž jako sólisté.

Předposledním koncertem bude únorové vystoupení klavíristy Václava Pacla. O ukončení sezony se postará světově proslulé Janáčkovo kvarteto. Jeho koncerty byly a jsou na celém světě kritikou hodnoceny v superlativech. Bylo hostem na významných festivalech a natočilo řadu gramofonových snímků pro přední gramofonové společnosti. Soubor usiluje o dosažení expresivního projevu na pozadí komorní kázně. Navazuje na nejlepší tradice české a moravské hudebnosti a je častým hostem na zahraničních pódiích.

Cena předplatného se drží na co možná nejúnosnější částce a její zvýšení oproti loňskému roku je nepatrné. Dospělí zaplatí za celou sezonu 310, zatím co důchodci a mládež 240 korun.


Knihovna je přestěhována, ale služby se zatím příliš nezmění

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnická městská knihovna bude již za týden slavnostně otevírat své nové prostory ve druhém patře kulturního domu. Na jejich službách se toho ale zatím mnoho nezmění.

Počítačové vybavení, které mělo být nejvýraznějším přispěním ke zkvalitnění knihovnických služeb v Kopřivnici a umožnit jak knihovnicím, tak i čtenářům snadnější vyhledávání knih, případně i přístup k Internetu, totiž zatím schází.

„V knihovně je všechno připraveno k vytvoření počítačové sítě a malého počítačového pracoviště. Jediné, co nám zatím schází, jsou peníze na nákup počítačů a programového vybavení,“ řekl ředitel KDK, kam knihovna spadá, Vladan Jílek. Nedokončena zůstane také druhá část knihovny, ve které se počítá se vznikem cizojazyčné sekce, audioknihovny s posluchárnou a zázemím pro klubovou činnost. Hlavním zádrhelem jsou opět peníze.

„Druhá část knihovny bude zatím jen provizorní, ale počítám s tím, že v průběhu příštího roku se nám podaří ji dokončit a současně i vybavit celou knihovnu počítači. To by mělo být částečně hrazeno z rozpočtu města a část financí se pokusíme zajistit prostřednictvím nejrůznějších grantů,“ slibuje Jílek, který zatím nevidí žádné problémy, jež by tyto plány překazily.


Cimrmanovské večery probíhají v kavárně Knihotoč

N o v ý J i č í n (dam) - Ještě dva srpnové pátky budou v novojičínské kavárně Knihotoč probíhat Cimrmanovské večery.

První proběhl minulý týden a byla na něm k vidění hra Vražda v salonním kupé. Na zítřek je naplánována projekce pohádkové hry Dlouhý, široký a krátkozraký. Další pokračování představení bude ve středu 26. srpna, kdy je na programu Záskok. Sérii by měla ukončit jedna z nejoblíbenějších her divadla Járy Cimrmana Dobytí severního pólu.

Série videoprojekcí Cimrmanovských her je jen předkrmem, neboť v první polovině září přijede divadlo hrát do Nového Jičína i Kopřivnice.


Městský dechový orchestr má za sebou tři zájezdy do ciziny

K o p ř i v n i c e (dam) - Již tři zahraniční zájezdy podniklo největší místní hudební těleso - Městský dechový orchestr. „První zájezd do družebního města Myszkow byl ryze pracovní, při druhém do města Ostrov Bielko Polski jsme měli možnost předvést své koncertní umění nejen v hostitelském městě, kde se konal hudební festival, ale i v městech okolních,“ řekl dirigent orchestru Alois Hrnčárek. V Polsku orchestr vystupoval před velmi početným publikem čítající pět set a více posluchačů, které bylo výkonem orchestru nadšeno.

Zítra se orchestr vrátí z desetidenního uměleckého zájezdu ve Španělsku, kde se zúčastnil kulturních oslav města Valencie.


Kopřivnice přišla o rockový klub, Nora končí

K o p ř i v n i c e (dam) - Po osmi letech provozu, letos po prázdninách kopřivnický klub rockový Nora neotevře a z finačních důvodů zanikne. Záhy by však mělo vzniknout místo, kde by se jeho návštěvníci, příznivci nezávislé kultury, mohli scházet.

„Chceme v prostorách bývalého Night clubu v přízemí kulturního domu vybudovat Nora Café,“ plánuje šéf Nory Vítězslav Váňa. Již z názvu však vyplývá odlišné zaměření dramaturgie nové Nory. Nebude to již klub v tom pravém smyslu slova. „Chceme spíš vybudovat příjemné místo, kde si lidé mohou posedět, popovídat, přečíst si noviny a podobně. Chceme si ale zachovat jistou tvář, kterou si Nora budovala, takže využijeme mnohé nápady, jež se měly realizovat při stěhování Nory. Bude tam hodně kovu a nebude to tak uhlazené jako například novojičínský Knihotoč. Bude to jiné,“ řekl Váňa.

To ovšem neznamená, že by Nora skončila s pořádáním kulturních akcí. Naopak její záběr by se měl ještě rozšířit o výstavy či autorská čtení. Zachovány zůstanou video- projekce, poslechové diskotéky, ale i koncerty a párty. „Komornější koncerty by se mohly pořádat přímo v prostorách kavárny, větší akce budeme pořádat v pronajatých prostorech,“ vysvětlil Váňa. Zvažuje se například možnost, upravit prostor v krytu CO pod kulturním domem na sál, který by byl variabilní, dal se snadno upravit na jakýkoliv typ akce a nesloužil by pouze Noře. „Bude to něco jiného, ale už teď mám tolik nápadů, že od poloviny října, kdy chceme otevřít, mám hotovou dramaturgii až do konce roku. Už se na to docela těším,“ dodal Váňa.


Výstava o povodních by už hůř připravit nešla

Výstava fotografií na téma loňské povodně na Novojičínsku, která právě probíhá ve vestibulu kina v kopřivnickém domě kultury, je nepochybně jedním z nejhorších fotografických počinů posledních let na světě, není-li nejhorší výstavou vůbec.

Již samotná myšlenka uspořádat podobnou výstavu, čili výstavu amatérských snímků z oblasti postižené loňskými povodněmi, vyžaduje značnou dávku naivity z očekávání dobrého výsledku. Diletantský přístup pořadatele - okresního týdeníku Region, k přípravě výstavy, potom debakl celé akce ještě umocnil.

Již samotný název říká, že vystavené práce vytvořili amatéři a zřejmě se očekává, že právě tohle je ospravedlněním mizerné kvality fotek. Návštěvníkům výstav však je při prohlížení fotografií většinou lhostejné, zda fotografoval člověk, který se tím živí či nikoliv, ale vidí buď fotografii dobrou nebo špatnou. Řada jiných výstav fotografů - amatérů přitom bývá leckdy mnohem zajímavější, než některé výstavy profesionálů.

Počet fotografií, které pořadatelé pro výstavu vybrali, je úctyhodný, až zde vzniká podezření, že se rozhodli vystavit vše, co jim fotografové zaslali a s výběrem se vůbec nenamáhali. I zde platí pravidlo, že méně může znamenat více, zvláště, když motivy všech fotografií jsou takzvaně na jedno brdo. Vždy něco čouhá z vodní hladiny, jednou strom, podruhé keř a potřetí dopravní značka či stavení nebo zde jsou snímky vodou utržených krajnic cest a podobně. Žádní lidé, žádné emoce, žádná tragédie, prostě snímky, kterým schází akce, jako kdyby fotografoval robot na planetě, kde kdysi žili lidé. To vše na formátech, které se hodí tak nanejvýš do kapesního alba a ne na výstavu. Výstavní formát je obvykle mnohem větší, řemeslné zpracování fotek musí být precizní a rovněž fotografem, byť amatérem, se nestává ten, kdo si koupí aparát a potom nezvládne víc než bezhlavé zmáčknutí spouště.

Výstava je přitom promarněnou příležitostí zpracovat závažné téma, protože loňské povodně, které se považují za tragédii století celé České republiky, fotograficky dokumentovalo velké množství lidí, včetně profesionálních fotografů. Povodně přitom svým dlouhým průběhem umožnily zaznamenat nejenom zkázu, kterou po sobě voda zanechala, ale mnohdy i dramatický průběh povodně a lidi utíkající před právě se valící velkou vodou. Vždyť kterou jinou povodeň vysílala televize v přímém přenose?

Výstava probíhá rok po záplavách, a to kladné, co přináší, je upozornění na to, že postižení lidé stále potřebují pomoc. Zajímavé by možná bylo i srovnání snímků ze zaplavených míst pořízených loni, a to, jak to tam vypadá dnes. To ovšem autory fotografií ani výstavy nenapadlo.

Tomáš Kosek

Výstava amatérských fotografií Velká voda, Kulturní dům v Kopřivnici od 18. července do 29. srpna 1998, organizátor Region - týdeník okresu Nový Jičín


Kopřivnice se může pochlubit pěknou knihou o své historii

Kopřivnice, ač město malé a teprve padesátileté, se může pochlubit skutečně reprezentativní knihou o své historii. Zajímavá přitom je jak pro návštěvníky města, kteří se z publikace o Kopřivnici dozvědí více, než že se zde vyrábějí auta, tak pro místní obyvatelé. Ti, kteří ještě pamatují Kopřivnici tak, jak ji připomíná kniha, mohou při listování v ní zavzpomínat na své mládí a uvědomí si, že dnes, s trochou nadsázky, žijí ve zcela jiném městě. Těm mladším nebo lidem, kteří se do Kopřivnice přistěhovali v nedávné době, a těch je zřejmě většina, kniha přiblíží zajímavou formou historii míst, v nichž dnes žijí a snad posílí i jejich patriotismus.

Autor knihy - zdejší historik a šéf muzea Fojtství Jiří Tichánek publikaci zpracoval s patrnou maximální pečlivostí. Totéž platí i o polygrafickém zpracování, takže cena, za níž je kniha v místních knihkupectvích a muzejích k mání, je v podstatě symbolická. Řada fotografií, dobových kreseb a dokumentů přibližuje čtenářům atmosféru dob minulých, mohou se seznámit s tím, v jakých domech se kdysi žilo. Kniha je o to cennější, že až na pár výjimek, stavby staré Kopřivnice již neexistují, takže lidé nemají jinou možnost, jak se s minulostí města seznámit. Přínosné by bylo, kdyby časem kniha měla „druhý díl“ - Současnou Kopřivnici. Tomáš Kosek

Stará Kopřivnice v dokumentech a fotografiích, autor Jiří Tichánek, vydalo město Kopřivnice (1998), náklad 1 000 kusů, 1. vydání, cena 350 Kč


Kulturní servis

Čtvrtek 20. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi horor USA Mimic. Neznámý vetřelec ohrožuje newyorské metro. Ve 20 hodin uvede střihový satirický film ČR česká soda. Celovečerní filmový sestřih zatracovaného televizního pořadu. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin drama Trainspoting. Repríza velmi úspěšného britského filmu v loňském roce. Edinburg - meka všech vyznavačů drog. Do 12 let nepřístupný

Pátek 21. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi horor USA Mimic. Ve 20 hodin uvede střihový satirický film ČR Česká soda. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice vás zve ve 20 hodin na Letní diskotéku č. 5

Sobota 22. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi horor USA Mimic. Ve 20 hodin uvede střihový satirický film ČR Česká soda. Do 12 let nepřístupný

Neděle 23. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi horor USA Mimic. Ve 20 hodin uvede střihový satirický film ČR Česká soda. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 hodin Šmankote, babičko čaruj! Nová česká pohádka o hodném Jakubovi, krásné Klárce a roztomilých strašidlech. V hl. rolích N. Konvalinková, Jan Přeučil...

Pondělí 24. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi horor USA Mimic. Ve 20 hodin uvede střihový satirický film ČR Česká soda. Do 12 let nepřístupný

Čtvrtek 27. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. O dávném prokletí, lidské nevěře, podivných úchylkách, nečekaném zázraku i pokryteckém odpuštění. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Neuvěřitelná dobrodružství rodiny Robinsonových na jejich cestě vesmírem. Do 12 let nepřístupný

Pátek 28. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný

Sobota 29. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný

Před Kulturním domem Kopřivnice se ve 20.30 hodin uskuteční Pouťový večer. K příležitosti 50. výročí povýšení Kopřivnice na město. Program: historický folk ostravské Calaty, V zajetí temnost - pouliční divadlo v podání divadelní a šermířské společnosti Merlet a divadla Studna

Neděle 30. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin povídkovou komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin výpravný film Sedm let v Tibetu. Film podle skutečných událostí vznikl na základě vzpomínkové knihy rakouského horolezce Heinricha Harrera. V hl. roli Brad Pitt

Pondělí 31. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin komedii ČR Knoflíkáři. Ve 20 hodin uvede akční sci-fi VB Ztraceni ve vesmíru. Do 12 let nepřístupný


Myslivci z Lubiny dětem i dospělým

Dnešní uspěchaná doba vede mnoho lidí, v různém věku, k odcizení od přírody a z toho vyplývajícímu necitlivému chování ke zvěři, stromům i vodě. A tak mám o to větší radost, že mohu napsat za Myslivecké sdružení ČMMJ Družba v Lubině o lidech, kteří skutky dokazují, že těch výše charakterizovaných není většina. A jsem o to raději, že toto mohu napsat o mládeži. Totiž: Děti navštěvující ZŠ v Lubině, nasbíraly a předaly v roce 1997 našemu Mysliveckému sdružení v Lubině plných 935 kilogramů kaštanů a žaludů! Těmi jsme spolu s dalšími produkty, (které musíme jinak draze nakupovat), přikrmovali v zimním období strádající zvěř.

Samozřejmě jsme těsně před koncem tohoto školního roku dětem poděkovali. Na naší myslivně Zátiší jsme společně na ohni opékali buřty, děti soutěžily v mysliveckém názvosloví, v házení šipek na terč, zhlédli minipřehlídku mysliveckých trofejí, a před závěrečným „odtroubením“ na mysliveckou borlici byli navíc odměněni tři nejlepší sběrači. Vlastně čtyři, protože jak nám vítězka Lenka Krupová, (která nasbírala 212 kilogramů kaštanů) s úsměvem prozradila, velmi jí pomohla její teta Lenka! Dalšími nejúspěšnějšími sběrači jsou Tomáš Duda a Jana Seibertová.

Nemohu a nechci opomenout nadšeného ochránce přírody jejich ředitele školy Jaroslava Jurečku s jeho stejně zapálenými učitelkami, kteří spolu s námi děkovali dětem za jejich ušlechtilou snahu. Děti pochopily a zdá se, že „dospěláci“ také! Chci totiž také vyslovit díky všem sousedům, kteří odezvou i na naše články zveřejněných v Kopřivnických novinách, i po mnoha přátelských pohovorech, chodí do přírody se svými psy zabezpečenými náhubky, na vodítku, a svoje psí i kočičí - kamarády, (zvláště v těchto měsících, kdy se v přírodě rodí nové životy), do ní bez dozoru nepouštějí. Všichni víme, že jenom slova ohrožené přírodě přece nepomohou. A tak všem bez rozdílu věku, kteří naší mysliveckou snahu pečovat o zvěř a přírodu pochopili - upřímně děkujeme!

Předseda Mysliveckého sdružení ČMMJ Družba v Lubině Petr Dudešek


Městská knihovna v Kopřivnici zahajuje provoz

„Knihy nás mění, polepšují a vylepšují, pokud jsme polepšení schopni a pokud o ně stojíme.“

M. Horníček

Městská knihovna v Kopřivnici oznamuje svým čtenářům, že od 1. září zahajuje pravidelný provoz. Tentokrát však otevře své dveře pro širokou čtenářskou veřejnost již v nově upravených prostorách v kulturním domě (ul. Obránců míru 368). Od tohoto dne bude knihovna otevřena následovně:

pondělí 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30

úterý 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30

čtvrtek 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30

pátek 7.30 - 12.00 13.00 - 17.30

Do nové knihovny se čtenáři dostanou hlavním vchodem kulturního domu (od kašny).

Invalidní, méně pohybliví a starší občané mohou použít jako přístupovou cestu vchod přes Regionální muzeum, kde jim je k dispozici výtah, který je vyveze až na patro knihovny (Pozor! Tato cesta není přístupná v pondělí).

Další informace můžete získat na nových telefonních číslech knihovny:

půjčovna 871 361

vedoucí knihovny 871 365

ředitel KDK, p. o. 871 385

Slavnostní otevření knihovny se uskuteční v pátek 28. srpna v 16.00 hodin. Zveme všechny, kteří se chtějí seznámit s novými prostorami knihovny, aby se přišli podívat v době od 16.00 do 18.00 hodin (v tento den vypůjčené knihy nevracejte).

Dětská knihovna na Francouzské ulici zahajuje provoz v pondělí 31. srpna. Půjčovní doba je v pondělí a ve čtvrtek od 13.00 do 17.00 hodin.

Za všechny pracovníky knihovny, kteří se těší na své čtenáře

Vladan Jílek, ředitel KDK, p. o.


Kam za sportem

Koupaliště: za příznivého počasí 8 - 20 hodin

Malá kopaná: so 22. 8. od 8 do 13 hod. - 3. liga (I. turnaj); ne 23. 8. od 8 do 17 hod. - předkolo ligového poháru KMK - Kopřivnice

Beachvolejbal: so 22. 8. od 9 hodin se na koupališti koná turnaj neregistrovaných smíšených čtveřic v beachvolejbale, v případě nepříznivého počasí bude turnaj přesunut na neděli 23. srpna


Výsledky

Privat sprint: nejlepší časy v daných kategoriích: motocykly sériové do 50 ccm: Zdeněk Kochaníček (Chvalčov) - Cagiva, 14.145 s.; motocykly sériové do 125 ccm: František Indrák (Straník) - Aprilia, 9.990 s.; motocykly sériové do 350 ccm: Květoslav Prokop (Sedlnice) - Kawasaki, 8.295 s.; motocykly sériové do 500 ccm: Petr Drábek (Hošťálkovice) - Yamaha, 8.100 s.; motocykly sériové do 750 ccm: Patrik Klinko (Loukov) - Suzuki GSX-R, 7.195 s.; motocykly sériové nad 750 ccm: Luděk Staryszak (Nový Jičín) - Kawasaki ZXR, 7.100 s.; motocykly veterán k 31. 12. 1966: Martin Tyleček (Petřvald) - Jawa 350, 12.295 s.; motocykly závodní do 125 ccm: Jan Strnadel (Opava) - Yamaha, 9.405 s.; motocykly závodní do 250 ccm: Antonín Mandrla (Opava) - Yamaha, 8.975 s.; motocykly závodní do 500 ccm: Petr Rýdlo (Jaroměř) - Yamaha, 8.400 s.; motocykly závodní do 500 ccm - plochodrážní spec.: Zdeněk Matula (Petřvald) - Jawa, 7.670 s.; moto dragster do 50 ccm: Roman Kocian (Veřovice) - Minibike, 15.205 s.; moto dragster do 600 ccm: Petr Kunz (Loukov) - Jawa, 7.965 s.; moto dragster nad 600 ccm: Vlastimil Bernátek (Kopřivnice) - Suzuki, 6.890 s.; automobily sériové do 2 000 ccm: René Drškovic (Ostrava) - Peugot 205GTi, 10.000 s.; automobily sériové do 3 500 ccm: Tomáš Kahánek (Kopřivnice) - Ferrari 348 ts, 9.150 s.; automobily sériové nad 3 500 ccm: Boris Šťastný (Baška) - Chevy Corvette, 9.290 s.; automobily závodní do 2 000 ccm - formule, buggy: Richard Ribka (Opava) - F Škoda, 9.260 s.; automobily závodní do 2 000 ccm - rallye: Karel Halámek (Kvasnice) - Vaz 21011, 9.905 s.; motokáry do 125 ccm: Karel Laník (Opava) - Pavesi, 8.155 s.

Barum rally: nejlepší v jednotlivých kategoriích veteránů: kat. 1/do 1 000 cm3: 1. Luděk Hartman - Škoda 1000 MB (Rychnov nad Kněžnou), 2. Michal Průcha - Škoda 1000 MB (Jihlava), 3. Jiří Svoboda - Škoda 1000 MB (Znojmo); kat. 1/nad 1000 cm3: 1. Michal Sum - BMW 2002 TI (Olomouc), 2. Přemek Doležal - BMW 1800 TI (Jihlava), 3. Vítězslav Krch - BMW 2002 TI (Kolín); kat. 2 bez rozdílu: 1. Zdeněk Hajdušek - Tatra 603 B5, 2. Stanislav Hajdušek - Tatra 603 B5 (oba Kopřivnice), 3. Irena Bauerová - Škoda ÚVMV (Přítoky)

Fotbal: žáci FC Kopřivnice se stali celkovým vítězem šestého ročníku turnaje O putovní pohár TJ Tatry Příbor. Výsledky: Příbor - Kopřivnice 0:3, Kopřivnice - Brušperk 3:1, Kopřivnice - výběr okresu 2:0

Beachvolejbal: nejplatnější hráči beachvolejbalového turnaje v Příboře: Michal Jelen (smečař), Jiří Lichovník (blokař), Jan Bláha (polař), Martina Bílková (nejobětavější hráč), Aleš Anderle (nejsympatičtější hráč)


Ledová plocha je již v provozu

K o p ř i v n i c e (sh) - Minulým víkendem znovu ožil zimní stadion. Bylo zprovozněno kluziště (oproti loňskému roku zhruba o měsíc dříve) a pro hokejisty HC Kopřivnice pokračuje přípravné období na novou sezonu na vlastním ledě.

Kopřivnický led je využíván i oddíly okolními a zahraničními - Eissportclub Erfurt ze SRN. Družstvo dospělých HC má v plánu sehrání přátelských utkání před zahájením nového ročníku II. ligy, ve čtvrtek 20. 8. v Novém Jičíně, v sobotu 22. 8. doma mezinárodně proti hráčům Erfurtu, 27. srpna s Orlovou. Mistrovskou soutěž otevírají muži 12. září domácím utkáním s HK poruba. V Kopřivnici se uskuteční mezistátní zápas reprezentačních výběrů sedmnáctiletých hokejistů ČR a Slovenska 25. srpna od 18 hodin.


Irena Šádková dokázala v půlmaratonu vybojovat nominaci na mistrovství světa

L i b e r e c ,   J á n s k é   l á z n ě (jk) - Nominaci na mistrovství světa v půlmaratonu si druhým místem na libereckém mistrovství České republiky na stejné trati vybojovala v sobotu 18. července kopřivnická běžkyně Irena Šádková. Na trati dlouhé 21,1 km, kterou tvořilo šest okruhů s převýšením čtyřicet metrů v každém kole, Šádková v dresu AC Pardubice dlouho vedla spolu s další místní rodačkou Renátou Kvitovou (RPG Brno). Pár kilometrů před cílem se však před obě dostala Dita Hebelková (Liaz Jablonec), která je známá spíše svými úspěchy v bězích do vrchu, a prvenství udržela až do cíle. Renáta Kvitová doběhla třetí. To, že trať spíše svědčila vrchařsky zaměřeným běžcům, potvrdilo i vítězství Jiřího Hajzlera mezi muži.

„Přišla na mě krize v tu nejnevhodnější chvíli, kdy se na mě Dita dotahovala a předbíhala mě. V konci už jsem byla zase v pohodě, ale to už mi nebylo nic platné,“ svěřila se po závodě Šádková. „Mistrovství světa se bude konat 3. října v Curychu a trať by tam měla být postavena snad o něco lépe než v Liberci. Před tím se koná ještě v druhé polovině září mistrovství světa v běhu do vrchu v Reunionu. Zúčastním se obou závodů, ale veškerou přípravu podřídím půlmaratonu, který má ve světě přece jen větší prestiž než běhy do vrchu,“ dodala běžkyně. Z výsledků: ženy - 1. Dita Hebelková (Liaz Jablonec) 1:19,30 h., 2. Irena Šádková (AC Pardubice) 1:19,55 h., 3. Renáta Kvitová (RPG Brno) 1:20,24 h.

Na vrchol Černé hory v Krkonoších, která se stala v sobotu 8. srpna cílovou metou běžců při mistrovství České republiky v běhu do vrchu, doběhla jako druhá mezi ženami Irena Šádková. Pořadí na stupních vítězů v kategorii žen bylo totožné s pořadím při M ČR v půlmaratonu. mistrovský titul získala stejně jako v Liberci Hebelková, třetí v cíli byla Kvitová. Z výsledků: ženy - 1. Dita Hebelková (Liaz Jablonec) 40:44 min., 2. Irena Šádková (Pardubice) 41:50 min., 3. Renáta Kvitová (RPG Brno) 43:18 min.


Volejbal podruhé

P ř í b o r (jk) - Povzbuzováni přáteli i návštěvníky koupaliště sváděli nelítostný souboj o třinácté místo Drobečci a K3. I když šlo jen o to, kdo vybojuje předposlední příčku, soupeři si nic nedarovali. Nakonec byla šťastnější K3, ale ani Drobečci nebyli smutní, čekala na ně alespoň cena útěchy.

Nedělními zápasy takto vrcholil II. ročník beachvolejbalového turnaje smíšených neregistrovaných trojic Nord cup ’98 v areálu příborského koupaliště. Celkem čtrnáct trojlístků zde o víkendu bojovalo o turnajové vítězství i o ceny, které věnovala řada sponzorů z okolí. Primát získaly Sýkorky (Příbor), které v absolutním finále porazily Big Trio (Příbor + Kopřivnice). Třetí místo vybojovaly nad Házenkáři z Nového Jičína Želvy (Příbor).

Nejlepší hráči viz Výsledky


Ženy i dívky mohly cvičit na čerstvém vzduchu

K o p ř i v n i c e (jk) - V doprovodu hlasitých melodií a povzbudivého křiku se v sobotu 1. srpna v areálu lyžařské chaty v Kopřivnici vcelku početná skupina žen a dívek oddávala aerobicu. Cvičitelky, které jinak vedou pravidelná cvičení žen v tělocvičně zimního stadionu, zde uspořádaly jak pro skalní, tak pro nováčky Super aerobic mix. Za pěkného počasí si tak ženy i dívky mohly zacvičit na čerstvém vzduchu, seznámit se s doplňky výživy, zakoupit si některé ze široké škály dresů či vyzpovídat vizážistku Stanislavu Slovákovou. Pro všechny, včetně dětí, které byly po celou dobu v opatrování dvou dívek, bylo v poledne přichystáno občerstvení - samozřejmě v duchu zdravé výživy.

Taneční aerobic pod vedením Kamily Jaškové celý program načínal. Dvacet žen a dívek pokračovalo po tomto zahřívacím kole kondičním posilováním a po doplnění nezbytných tekutin se dalo pod velením Dany Purdekové do step aerobicu. „V podstatě nejde jen o samotné cvičení, nýbrž o životní styl, o jehož prospěšnosti bychom rády přesvědčily co nejvíce lidí. Pěkná postava, která je touhou mnohých žen, je dlouhodobou záležitostí cvičení, vyvážené stravy a psychické pohody. Je bohužel hodně těch, které začnou, ale nevytrvají. Nejde totiž o to, aby se člověk do cvičení nutil, naopak každý by měl ze své biologické podstaty cítit potřebu pohybu a z toho by měl, když jde cvičit vycházet,“ říká Naďa Gorská, která vede kondiční posilování. To potvrzuje i Kamila Jašková, účastnice řady soutěží ve fitnes. „Výkyvy hmotnosti, způsobené snahou držet dietu a následné přejídání, nevede k ničemu. Jde o pravidelnost cvičení a střídmost v jídle. Cvičit se dá v každém věku, dneska tady je třeba i má tchýně.“ Na to Věra Jašková říká, že se jí aerobic vždycky líbil. „Jestli ale vytrvám, to opravdu nevím,“ přiznává.

„Poprvé jsem vyzkoušela aerobic, když jsem byla v Americe. Strašně mě to chytlo. Byly tam fantastické podmínky i vynikající cvičitelky. Tady jsou sice podmínky horší, ale jde o ten pohyb, takže jsem vytrvala. Jestli cvičím proto abych zhubla? To taky, ale není to to hlavní, podstatné je, že mě to baví“, říká jedna z účastnic Lenka Hanáková, která cvičí pravidelně. „Chodíme dvakrát týdně na zimák, na koupaliště, kde se teď v létě cvičí taky, jsme se ale neodvážily,“ říkají další dvě - Jana Hlasová a Pavlína Plešková. Začaly jsme i s posilováním, ne že by nás to všechno vyloženě bavilo, je to ale lepší než sedět u televize,“ shodují se obě. „Cvičím po porodu. Chodila jsem i předtím a teď jsem znovu začala. Proč? Hlavně proto abych se cítila lépe a mohla se výstředněji oblékat,“ dodává Pavlína.

Pořadatelky by uvítaly i více zájemců, proto kdo promeškal či nenašel odvahu přijít poprvé, má další šanci v sobotu 22. srpna, opět v devět hodin na lyžařské chatě.


Začátek fotbalové sezony přinesl změny v sestavách

K o p ř i v n i c e (jk) - Začátek nové fotbalové sezony přinesl změny v sestavách kopřivnických mužstev dospělých i mládeže a zároveň i nová jména na trenérských postech.

U mužstva dospělých se vedení snažilo především o rozšíření kádru, neboť konec předešlé sezony se nesl ve znamení kritického nedostatku hráčů. Navíc skončilo Šumnému hostování z Kyjova a Návrat odešel na hostování do Příboru. Před sezonou tedy bylo mužstvo posíleno o Duhoně a Šmelka (přestup z Bordovic), Strnku (hostování z Vlčovic), Dražkoviče (přeřazen z dorostu) a nakonec i Hálu (hostování ze Zubřího). Jedná se ještě o jednom hráči.

Škoda je nezájmu tří výborných dorostenců, kteří působení v dorostu ukončili loňskou sezonou a letos by mohli nastoupit v celku mužů. Trenérem mužů se stal po odchodu Radomíra Kalicha Jaroslav Reček, druhým trenérem je kapitán Pavel Pítr, vedoucím mužstva je Ivan Křižák. Za cíl si celek mužů stanovil umístění v lepší polovině tabulky.

Dorost by se rád, po neúspěšném loňském pokusu postoupit do krajského přeboru, pokusil o totéž v následující sezoně. Snad se to podaří novým trenérům Neckářovi a Tomkovi. Žáci by se po odchodu osmi hráčů do dorostu chtěli pod vedením Viléma Navrátila ml. udržet v župním přeboru.

Kromě jiného si před sezonou předseda klubu Robert Dostál postěžoval na malý zájem diváků „Je pochopitelné, že obecenstvo zvyklé na divizi, kterou Kopřivnice ještě nedávno kopala, má v současnosti o fotbal zájem menší. Tím pádem se i těžko shání sponzoři. Velká část zodpovědnosti za to, co Kopřivnice bude hrát, leží pochopitelně na hráčích a na jejich přístupu, avšak bez podpory divácké a finanční se bude jen těžko postupovat,“ řekl Dostál.


Na polygonu opět kraloval Ital Enrico Bertone

Foto 1, Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Čtyři rychlostní zkoušky letošní XXVIII. Barum rally, která se jela zároveň jako mistrovství Evropy, měli možnost lidé zhlédnout již podruhé i v Kopřivnici. Dvě ze zkoušek se jely z Větřkovic přes Horní a Dolní Sklenov zpět do Lubiny, další dvě potom na místním polygonu. Ten byl pro svou obtížnost jezdci proklínán, zároveň však skýtal více než třiceti tisícům diváků, kteří přišli i přes neskutečné vedro, mimořádnou podívanou.

Stejně jako loni svědčila zkušební dráha Tatry nejvíce Italovi se slovenskou licencí Enrico Bertonemu se spolujezdcem Michalem Kočím. Oba závody, které jeli s Toyotou Celicou, se staly jejich záležitostí a na kopřivnickém okruhu si tak stejně jako loni dvojice vytvořila výchozí pozici pro celkové vítězství letošní rally. „Okruh je to krásný, byl jsem nadšen i diváckou kulisou. Na druhou stranu zde mají velkou výhodu vozy se silným motorem. Hodně trpí technika,“ řekl obhájce loňského primátu. Bertone věděl o čem mluví, neboť ve druhém závodě poškodil diferenciál. Stejný názor sdílela s Bertonem i řada dalších jezdců.

Vynikajícím zážitkem byla pro diváky jízda slovenského jezdce Josefa Béreše, který většinu zatáček projížděl efektně s použitím ruční brzdy. V první jízdě vybojoval třetí příčku s 23vteřinovou ztrátou na Bertoneho. Plány na lepší umístění mu zhatil jeho automobil, který šlapal jen na tři válce. Výborně na polygonu jezdil také Karel Trojan (AK JOKA Team), který s Danem Vodičkou dvakrát vybojoval druhé místo se ztrátou 16,2 a 14,8 vteřin na vítěze. Ve druhé jízdě si třetí pozici vyjel Ladislav Křeček s Janem Krečmanem (Benzina - Mogul team).

Ve stínu slavné Barum rally se jel také závod veteránů, kde se vedle nablýskaných vozů škoda 1000 MB, představily též udržované vozy BMW, dva speciály Škoda ÚVMV a pochopitelně Tatra 603 B5, kterou pilotovali bratři Zdeněk a Stanislav Hajduškovi. Výkon těchto více než 30 let starých aut a jejich jezdců vskutku stálo za to vidět.

Viz Výsledky


Znamenají dvě úvodní vítězství konečně blýskání na lepší časy?

TJ Sokol Hukvaldy - FC Kopřivnice 1:3 (0:0)

H u k v a l d y (jk) - V prvním mistrovském utkání I. B třídy, které sehráli muži FC Kopřivnice v neděli 9. srpna proti Hukvaldům, se hráčům podařilo zvítězit 3:1 na půdě soupeře, který ještě v loňském roce kopal soutěž o třídu vyšší.

Lépe začala Kopřivnice, která mohla otevřít skóre již ve čtvrté minutě. Paciorek, kterého bylo v zápase hodně vidět, však trefil jen brankáře Matulu. Převaha hostí trvala prvních dvacet minut, potom se dostali výrazněji ke slovu i domácí. Šance, které na svých kopačkách měli, ale nezužitkovali. Pěkných akcí v první půli k vidění příliš nebylo, a tak prim sehrál spíše střet mezi kopřivnickým gólmanem Slezákem a hukvaldským Vichrem. Oba viděli ve 41. minutě žlutou kartu, přičemž Slezák si napadením soupeře po odpískání koledoval o červenou.

První šance po změně stran patřila ve 49. minutě opět hostím, o dvě minuty později se však dostali domácí do breaku, který znamenal vedení. Pomezní rozhodčí sice odmával postavení mimo hru, hlavní však hru nepřerušil a Tanzyna nikým nepronásledován překvapil Slezáka střelou z dvaceti metrů. Po této brance udržovali větší iniciativu hosté. Domácí sice zahrozili ještě v 60. minutě po chybě kopřivnických v rozehrávce, ale v 65. minutě to byla Kopřivnice, která se radovala z vyrovnávacího gólu. Po přihrávce od Machciníka zaznamenal svůj první úspěch v tomto mužstvu Pešta. O čtyři minuty později se postaral o branku, která znamenala vedení 2:1 Machciník. I přesto se Kopřivnice nestáhla do defenzivy a stále si zachovávala převahu, hrála bojovně a vcelku zodpovědně i dozadu. Vítězství pečetil v 92. minutě Šenkeřík, kterému se spolu se Šudákem po rychlém protiútoku podařilo přelstít jak jediného obránce, který se stačil vrátit, tak brankáře Matulu.

Sestava: Slezák - Pítr, Kladiva (46. Pešta), Petráš, Rypar, Machciník, Danihlík, Šenkeřík, Feilhauer, Paciorek, Šudák. Branky: 51. Tanzyna - 65. Pešta, 69. Machciník, 92. Šenkeřík.

FC Kopřivnice - TJ Sokol Žilina 1:0 (0:0)

Ve druhém mistrovském utkání, hraném o předešlém víkendu, nemohli Kopřivničtí, hrající na domácí půdě, dlouho najít zbraň na defenzivní pojetí hry žilinského celku. Domácí, posílení již o hostující hráče, měli od začátku utkání převahu, v prvním poločase z ní však nedokázali vytěžit více než několik šancí. Největší z nich měl na své kopačce v 10. minutě Paciorek, když se mezi tyče pokoušel usměrnit střelu Špačka. Jen málo chybělo domácím ještě ve 31. minutě, další střely, které hráči vysílali na žilinskou svatyni, již Kukuladyho příliš neohrozily.

Druhý poločas přinesl v podstatě stejný obraz hry. Domácí přidali další příležitosti - v 54. minutě to zkusil Machciník, přímému kopu Hály v 68. minutě nějaké decimetry chyběly a z blízka se netrefil Machciník ani v 74. minutě. V 83. minutě udělali domácí chybu v obraně a pronikajícího Münstera pak v pokutovém území zastavili jen za cenu faulu. Proměněná penalta by zřejmě rozhodla, Slezák však střelu Opatřila vyrazil a domácím se podařilo rychle přejít do protiútoku. Vysoká a ne příliš prudká střela Feilhauera z hranice šestnáctky, na kterou byl Kukulady krátký, pak v 86. minutě znamenala vydřené vítězství.

Zda výhry znamenají blýskání na lepší časy, není jisté, vzpruhou je však fakt, že se fotbalistům konečně podařilo prolomit šňůru porážek, která se táhla již od půli května.

Sestava: Slezák - Petráš, Duhoň (80. Šmelko), Rýpar, Feilhauer, Pítr, Paciorek, Kladiva (75. Danihlík), Hála, Machciník (88. Pešta), Špaček. Branka: 86. Feilhauer.


Do nové sezony vstupuje 41 mužstev malé kopané

K o p ř i v n i c e (kmk) - Úvodní slovo na valné hromadě Klubu malé kopané Kopřivnice (KMK) konané dne 6. srpna na stadionu házené bylo dáno obchodnímu zástupci pojišťovny Victoria, a. s., - pobočka Ostrava panu rostislavu Žáčkovi. Ten všem přítomným alespoň v kostce nastínil historii této 140 let staré pojišťovny a obeznámil je s nabízejícími produkty a výhodami této společnosti. I v letošní sezoně se bude pojišťovna Victoria, a. s., společně s firmou Superior, s. r. o., Jaroslava Výborného podílet na částečných výdajích KMK Kopřivnice.

Novou sezonu pak zahájil předseda STK - Zdeněk Ovšák a vedoucím mužstev byly rozdány patřičné náležitosti a dokumentace týkající se jednotlivých soutěží.

Do XII. ročníku kopřivnické ligy vstupuje celkem 41 mužstev. Bude se hrát opět ve třech ligách, a to dvoukolově podzim - jaro.

IX. ročníku ligového poháru se zúčastní všechna mužstva klubu a hraje se vyřazovacím způsobem.

Vítězové z těchto dvou soutěží se utkají v utkání o Superpohár KMK Kopřivnice, který sezonu 1998/99 ukončí.

Hned o následujícím víkendu (8. srpna) se sešlo v areálu stadionu házené šestnáct mužstev, která se zúčastnila X. ročníku turnaje v malé kopané Camel - Cup 98’ (Memoriál Miroslava Honeše). Vítězství v tomto jubilejním ročníku si odnesli hráči Tr. Devills Kopřivnice, kteří ve finále porazili až na pokutové kopy účastníka novojičínské ligy malého fotbalu - Dynamo. Třetí příčku si vybojoval také kopřivnický zástupce Elán, a to po výhře nad Klabzubáky z Třince.

Z výsledků: skupina A: Radegast 84 - Palermo 1:0, - M. Cats 6:0, - Inter 1:0; Palermo - M. Cats 4:1, - Inter 0:1; M. Cats - Inter 3:2. Skupina B: Dynamo - Tr. Devills 2:1, - Olivet 4:0, - TC-90" 6:0; Devills - Olivet 3:1, - TC-90" 3:0; Olivet - TC-90" 2:0. Skupina C: Ámos - Pivrnec 3:2, - Tornádo 3:0, - Catastrofic 3:1; Pivrnec - Tornádo 3:1, - Catastrofic 2:1; Tornádo - Catastrofic 2:5. Skupina D: Elán - Klabzubáci 4:1, - Camel 1:0, - Sampdoria 1:0; Klabzubáci - Camel 1:1, - Sampdoria 3:0; Camel - Sampdoria 2:2. Čtvrtfinále: Radegast 84 - Tr. Devills 0:2; Dynamo - SG Palermo 4:1; Ámos - Klabzubáci 1:4; Elán - Pivrnec 3:0. Semifinále: Tr. Devills - Klabzubáci 0:0 (4:3 PK), Dynamo - Elán 1:0. O 3. místo: Klabzubáci Třinec - Elán Kopřivnice 0:1. Finále: Tr. Devills Kopřivnice - Dynamo N. Jičín 1:1 (4:2 PK). Nejlepší brankář: tomáš Sýkora (Klabzubáci), nejlepší střelec: Radim Šumný (Tr. Devills) a Daniel Chrustawczuk (Dynamo) oba 5 branek.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:22