Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 26/98 ze dne 16. července 1998
Titulní strana
V Tatře došlo k zásadním změnám v nejvyšším vedení
Podnikatelé se bojí příchodu konkurence
Radnice míní pomoci mládežnickému sportu
Firma, jež chce založit novou továrnu, se dosud neozvala
Děti nesporně nejvíc nadchla přítomnost olympionika Dopity
Na rockových šlahounech padl další rekord - v počtu vypitých piv
Zprávy z města a okolí
Radní řekli, že nebudou ve školkách trpět děti neplatičů
Nová stavba dobře zapadne do centra
Církevní škola se stěhuje, ZŠ může zřídit sportovní třídu
Na některé opravy v KDK chybí peníze
Nemovitosti bývají prodávány pod cenu
Stavební pozemky budou prodávány obálkovou metodou
Reakce zastupitelů na dopis Lubiňanu nejsou jednoznačné
Automobilka má šestého generálního ředitele v porevoluční historii
Podle nové vyhlášky města se příspěvek ve školkách musí platit po celý rok
Sdružení regionů Beskydy a Valašsko se spojily v jednu agenturu
Žák páté třídy Petr Najvar uspěl se svým modelem a stal se mistrem republiky
V jihoindickém Bangalore začala montáž tatrovek
Kasárna jsou stále na prodej, místní na ně nemají
Kultura
Letošní rockové šlahouny se povedly, diváky nezklamaly kapely, ani počasí
Loutkoherecký soubor Rolnička vyprodal chrudimský sál
Divadelní soubor Kotouč na léto připravil tři představení
Kniha o historii Kopřivniceje doplněna řadou fotografií
Místní automobilce jsou nyní věnovány hned dvě výstavy
Čtenářský servis
Kulturní servis
Prodloužení termínu podání žádosti o zvýhodněný úvěr na opravu a modernizaci bytového fondu do 10. srpna 1998
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Největší radost dělají místnímu fotbalu žáci
Cyklisté závodili na okruhu Koridy
Na turnaji Radegastu se představilo mužstvo snů
Okresní finále v malé kopané se hrálo naposledy
Nejvýrazněji se prosadila Kvitová
HC se druhé ligy nehodlá vzdát
Plochodrážníkům se závody na domácím oválu nevydařily
Megas postoupil do divize SMS
Cykloturistický klub připravuje celou řadu akcí
Hokejisté Vítkovic trénovali v Kopřivnici

V Tatře došlo k zásadním změnám v nejvyšším vedení

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - K personálním změnám na postu generálního ředitele a dalších čtyřech vrcholných manažerských místech automobilky Tatra došlo na začátku měsíce. Kromě generálního ředitele Vladislava Boháče své kanceláře opustili také výkonný ředitel, personální ředitelka, ředitel oboru vnějších vztahů, a ředitel odborů podniku.

Důvodem odvolání vedení Tatrovky bylo podle oficiálního vyjádření největšího akcionáře společnosti Škoda Plzeň „neplnění úkolů stanovených pro tento rok“. Zatímco funkce generálního ředitele, na kterou byl dosazen Zdeněk Podolský a místo personálního šéfa Tatry jsou již obsazeny, to zda nastoupí noví lidé i do zbylých funkcí či jestli zaniknou, dosud není jisté. Počítá se totiž se změnou organizační struktury společnosti. „Současný řídící aparát je totiž přebujelý a svým způsobem těžko efektivně říditelný,“ řekl Karel Samec, který byl na přechodnou dobu určen společností Škoda, aby jménem Tatry komunikoval s médii.

„Minulou neděli již mimořádné představenstvo zrušilo funkci výkonného ředitele, která pravděpodobně bude nahrazena jiným postem. Do srpnového zasedání představenstva by měla být připravena nová organizační struktura. Počítá se se sloučením některých odborů podřízených přímo generálnímu řediteli a tím pádem s poklesem úřednických míst,“ uvedl Samec.

K hlavním strategickým plánům vedení podniku patří po otevření společného podniku v Indii, založení dalších podniků v Uzbekistánu, Rusku a Brazílii. „V otázkách týkajících se financí stále dominují jednání o procesu oddlužení. Cílem nového vedení je také nalézt finanční zdroje v rozpracované výrobě, materiálu a podobně, kde má Tatra značné rezervy. Stěžejním cílem je pak dosažení zisku,“ řekl Samec.

Cílem nového generálního ředitele Zdeňka Podolského, který před šesti lety podnik na základě vlastní výpovědi opustil, je zajistit plynulou výrobu ihned po skončení celozávodní dovolené a splnit tak úkoly stanovené pro letošní rok. Podolský byl do čela Tatry, jak tvrdí Samec, postaven Škodou kvůli jeho odborným znalostem. „Pracoval v podniku dvacet dva let a zná jej dokonale. Jsou různí lidé pro různá období. V současnosti automobilka potřebuje rázného a rozhodného šéfa, který si umí udělat pořádek. Pan Podolský všechny tyto atributy splňuje,“ řekl Samec.

Největší chyby předcházejících managementů kopřivnické automobilky vidí Podolský v tom, že se jim nepodařilo prosadit kvalitní vozy, kterým Tatra bezesporu je, na světových trzích a v tom, že vinou nejasného vlastnictví docházelo k velké fluktuaci na řídících postech. „Dodnes není plně využit potenciál lidí a zdrojů,“ míní Podolský.

Nový ředitel je také přesvědčen, že z Tatry udělá prosperující podnik. „Tatra byla v zisku, po dlouhých letech ztrát, již minulý rok. Důležité, ale je v tomto trendu pokračovat,“ plánuje Podolský.


Podnikatelé se bojí příchodu konkurence

K o p ř i v n i c e (tom) - Nová polyfunkční stavba v centru města, kterou chce realizovat vsetínská firma Fastav Development - ACO, obohatí v příštích letech nabídku služeb ve městě, především v oblasti prodeje potravin a dalších drobných prodejen. Zastupitelé na svém posledním zasedání téměř jednohlasně souhlasili s prodejem pozemku mezi hotelem P Beam a technickým muzeem firmě Fastav.

Proti prodeji pozemku protestovala pouze místní podnikatelská lobby. Ta tvrdí, že podobných prodejen je již nyní příliš, další stavby se chystají a pokud vzniknou v centru města nové obchody, pro některé místní podnikatele to bude znamenat krach. „V centru města by měla být vybudována klidová zóna, která by měla být tvořena řetězcem menších obchodů, jež budou nabízet sortiment pro návštěvníky města v návaznosti na dobudované muzeum. Projekt Fastavu je o něčem jiném. Představuje velkou budovu, ve které bude z velké části prodejna potravin. S přihlédnutím k současné a avizované ekonomické situaci nejenom v Kopřivnici, se stavba jeví jako nevhodná,“ řekl člen zastupitelstva Oldřich Rys (ODS), který je též členem místního klubu podnikatelů.

Podle podnikatelů by se měli zastupitelé zamyslet nad předimenzovaností obchodů s potravinami ve městě. „Když se projdete po centru města, narazíte na rozvinutou síť obchodů, která nabízí téměř kompletní sortiment i atraktivní prodejní dobu. Další obchody se do centra již nehodí,“ podotkl Rys, který řekl, že to není pouze jeho názor, ale tlumočí to, oč jej žádali další občané města.

Naopak jiní zastupitelé se domnívají, že nabídka v místních obchodech je bídná, stejně tak kulturnost prodeje. „Já v obchodech s potravinami narážím na fronty lidí, ať již na košík či u pokladen, takže není pravda, že prodejen je dost. Navíc jsou příliš malé,“ řekl zastupitel Václav Maleňák (SPR-RSČ). Rovněž radní Richard Váně (ODS) se domnívá, že „další konkurence srazí ceny zboží, což lidé jedině uvítají.“

„Naše firma zamýšlí postavit polyfunkční objekt, nikoli pouze prodejnu potravin. To znamená, že chceme vybudovat dvoupodlažní budovu, ve které vznikne i cukrárna, bude zde rychlé občerstvení a prodejny výpočetní techniky, zlatnictví a další prostory, o které již dnes mají podnikatelé zájem,“ řekl prospektor firmy Fastav Aleš Blažek. Dodal, že prodejna potravin nebude typu Discont plus, kde je prodej dosti nekulturní. „My jsme si udělali průzkum a zjistili jsme, že další prodejna potravin se zde ještě uživí. Konkurovat budeme především zvýšeným sortimentem nabídky proti jiným prodejnám a kulturností prodeje. To zde myslím ještě chybí,“ tvrdí Blažek.

Firma Fastav slibuje, že obchodně administrativní centrum otevře do dvanácti měsíců od vydání stavebního povolení.


Radnice míní pomoci mládežnickému sportu

K o p ř i v n i c e (tom) - Sportovní kluby, které trpí největším nedostatkem peněz na svou činnost, mohou očekávat finanční pomoc radnice. Díky těmto příspěvkům by kluby nemusely rušit některá žákovská a mládežnická družstva. Řekla to minulý týden po zasedání městské rady mluvčí kopřivnické radnice Milada Podolská. Zda však kluby skutečně něco dostanou, však není stoprocentně jisté.

„Radní se zabývali zprávou o situaci ve sportovních klubech, z níž vyplynulo, že s nedostatkem peněz mají potíže všechny kluby, přičemž některé z nich jsou ohroženy přímo existenčně. Jde především o hokej, fotbal a velké potíže avizují také házenkáři. Rada tedy akceptovala to, že pokud město najde ve svém rozpočtu prostředky, tak se pokusí sportovním klubům přispět,“ uvedla Podolská.

Peníze by kluby měly získávat prostřednictvím Správy sportovišť Kopřivnice, která stanoví pro výši příspěvku kritéria. „Bude se přihlížet k tomu, kolik má klub členů, jak náročná je doprava k mistrovským utkáním či na jaké úrovni soutěží mládežnická družstva klubů hrají,“ vysvětlila Podolská. Jak velkou částku hodlají radní na pomoc mládežnickému sportu vyčlenit, ovšem také neupřesnila. Město podle ní očekává některé příjmy, s nimiž se původně nepočítalo a ty mezi sportovce možná rozdělí. „Jde o nějaké příjmy z pronájmu nebytových prostor, takže až budou na účtu města, rada znovu zváží priority kam tyto peníze směřovat a definitivně rozhodne o výši částky určené sportovním klubům,“ doplnila mluvčí městského úřadu.

Tato finanční pomoc má být určena výhradně pro žákovská družstva. V kopřivnických klubech je dohromady organizováno kolem dvou tisíc dětí.


Firma, jež chce založit novou továrnu, se dosud neozvala

K o p ř i v n i c e (tom) - Představitelé města ještě minulý týden neznali rozhodnutí jisté německé firmy, jejíž jméno tají, zda bude v Kopřivnici podnikat a případně zaměstná několik stovek lidí. Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka původně uvedl, že firma radnici své rozhodnutí sdělí do konce června, minulý týden ovšem řekl, že dosud neví nic bližšího. „Dotazy, zda již něco bližšího víme, přicházejí prakticky každý den, ale firma se nám zatím neozvala. Budeme se s ní tedy muset spojit sami a vyzvat ji k vyjádření,“ řekl Jalůvka.

Představitelé německé firmy, jež údajně „nestojí o publicitu“, jednali na zdejší radnici v půli května o tom, že mají zájem o vhodné pozemky pro stavbu továrny nebo o koupi nevyužitých objektů v areálu Tatry.


Děti nesporně nejvíc nadchla přítomnost olympionika Dopity

Foto 2

K o p ř i v n i c e (jk) - Člen zlatého naganského týmu Jiří Dopita a slibný program pořadatelů přilákali v poslední červnové sobotě do klubu Kamarád a areálu házenkářského stadionu, i přes deštivé počasí, řadu dětí i dospělých. Probíhající Den D, jak zaměstnanci klubu Kamarád a jeho dobrovolní pracovníci nazvali slavnostní otevření skateboardového areálu, nabídl celou řadu atrakcí dětem i dospělým.

Myšlenka pozvání hokejisty z naganského týmu Jiřího Dopity do Kopřivnice vznikla v hlavě jeho velkých fanoušků - Pavly Kropáčové a Mojmíra Havrlanta.

Za celou akcí stál i kopřivnický supermarket Pronas, kterému, respektive jeho vedoucí Kateřině Indruchové, se podařilo sehnat řadu sponzorů, jež dodali dárky pro soutěžící děti. „Využili jsme kontaktů s našimi dodavateli. Těch cen, které darovali, je opravdu hodně a všem patří velký dík, stejně jako řadě dobrovolníků, kteří tady pracují absolutně nezištně,“ uvedla Indruchová. Pilířem soutěží pro děti byl hokejbalový turnaj, který probíhal již ve čtvrtek a v pátek. Do sobotního semifinále postoupily čtyři týmy z obou věkových kategorií, ve kterých se hrálo, přičemž čestnou bully finálových utkání vhazoval Jiří Dopita.

Právě kvůli vsetínskému hokejistovi byla celá akce přesunuta z 20. na 27. června. Účast na tento termín bohužel odřekli Marian Kacíř, trénující na Šumavě a Václav Varaďa, který si právě vybíral zaslouženou dovolenou po náročné sezoně. Ale i tak byli pořadatelé spokojeni, neboť i samotná osobnost Jiřího Dopity byla pro děti velkým lákadlem. „Po naganském úspěchu se vlastně očekává, že podobným setkáním nějaký čas věnuji. Takových pozvání na různé akce je hodně, ale jelikož mi pořadatelé dali vědět hodně dopředu, tak jsem je přijal,“ řekl Dopita, který přijel i s rodinou a během dopoledne stačil navštívit kopřivnické muzeum. Jinak mu právě skončila letní příprava a nyní ho čeká dovolená, pravděpodobně u moře a potom už zase led.

Součástí programu byla také soutěž smíšených družstev nazvaná Správný tým. V každém ze tří družstev bylo po šesti dětech, které společně prokazovaly své znalosti i sportovní dovednosti. Obojímu dominovaly především hokejově-olympijské myšlenky. Pro všechny ostatní byla v areálu házenkářského hřiště řada atrakcí, kde si mohli vydělat žetonky a za ty byly následně v klubu Kamarád k mání sladké odměny. Všudypřítomný velký barevný papoušek firmy Relax byl trochu zmoklý, ale on i komentátor Jiří Matýsek z rádia Apolo vnášeli do celodenního mumraje pohodu.


Na rockových šlahounech padl další rekord - v počtu vypitých piv

Foto 1

I přesto, že počet lidí, kteří přišli na letošní pátý ročník Letních rockových šlahounů, nepřekonal rekordní návštěvnost před dvěma lety, padl i tentokrát rekord. Prodalo se totiž nejvíc piva v pětileté historii festivalu.

„Měli jsme objednáno sto sudů, ale bylo nutné dovést ještě dalších dvacet. Myslím, že hlavním důvodem, proč se letos prodalo piva mnohem víc, je servis a chladící technika, kterou mají Plzeňské pivovary na mnohem lepší úrovni než Ostravar, jenž dodával pivo na festival doposud,“ pochvaluje si hlavní organizátor akce Vítězslav Váňa a dodává, že se stejnou značkou počítá i do dalších ročníků. Mnozí z účastníků festivalu však vidí úspěch piva někde jinde. „Není to sice Radegast, ale s tím ostravským patokem se Gambrinus rozhodně srovnávat nedá. Je to prostě pořádné pivo,“ řekl jeden z mnoha zákazníků velkého Gambrinus stanu a hlouček postávajících přátel s ním hlasitě souhlasil.

Rekordní počet prodaných piv znamenal také rekordní počet kelímků, kterými se louka bělala již v odpoledních hodinách. „To je právě ta pohoda, proč mimo jiné, jezdím na takové festivaly. Člověk si prostě dá pivo a když jej dopije, upustí kelímek na zem. Třeba ve městě bych si něco podobného nedovolil. Ale k rockovým akcím to už prostě neodmyslitelně patří,“ vysvětluje poloprázdné odpadkové koše Marek Helebrand, který na šlahouny přijel z Přerova.

Velmi podobně jako Marek to cítí asi většina účastníků festivalu, takže v ranních hodinách, kdy brány přehlídky opouštěli poslední návštěvníci, byla louka pokryta vrstvou nejrůznějšího odpadu. Toho využili také sběrači, kteří místo své pravidelné obchůzky popelnic, zamířili na koupaliště.

„Máme je tady každý rok. Oni se už dlouho dopředu těší, že budou mít žně,“ směje se Váňa.Poté, co sběrači posbírali, podle nich lukrativní odpad, nastoupili pořadatelé a systematicky začali prostor od odpadků čistit, takže již večer byla louka čistá. Po uklizení louky a zbourání pódia, přijdou na řadu zahradníci, kteří by měli, v některých místech poničený trávník, uvést do původního stavu.

„Je tady ještě spousta neodkladné práce, ale už vidím, že v úterý padnu a probudím se za týden,“ uzavřel unavený šéf šlahounů.


Radní řekli, že nebudou ve školkách trpět děti neplatičů

K o p ř i v n i c e (tom) - Pokud rodiče nebudou řádně platit za umístění svého dítěte v mateřské školce, musejí počítat s tím, že docházka dítěte do mateřské školky bude ukončena. Po zasedání městské rady to minulý týden řekla mluvčí radnice Milada Podolská. K vyloučení dítěte může dojít, pokud poplatek nebude placen včas po dobu dvou měsíců.

Prvním případem neplatičů za školku se městská rada již na svém posledním zasedání zabývala a rozhodla se, že dítěti bude docházka ukončena. „Šlo o případ, kdy rodiče neplatili za dítě v Mateřské školce na ulici Kpt. Jaroše již od roku 1996,“ uvedla Podolská.


Nová stavba dobře zapadne do centra

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Stavba obchodně administrativní budovy v centru Kopřivnice, kterou postaví firma Fastav Development - ACO bude architektonicky sladěna s okolím. Návrh objektu pochází z prkna architekta Miloše Kučery, který je podepsán pod návrhy budovy České spořitelny nebo druhé části kulturního domu. „Stavba zde bude v jakési symbióze s muzeem i spořitelnou. Řada stavebních prvků se zde opakuje,“ řekl Kučera.

Mezi budovou a muzeem navíc vznikne náměstíčko s fontánou, na parkovišti před hotelem přibudou parkovací místa, i když celkový prostor pro parkování se zmenší.


Církevní škola se stěhuje, ZŠ může zřídit sportovní třídu

K o p ř i v n i c e (tom) - Základní škole - náměstí již nic nebrání v tom, aby od následujícího školního roku zřídila další sportovní třídy, což v květnu městská rada zamítla. Důvodem tehdejšího rozhodnutí radních byla mimo jiné skutečnost, že by vznik další sportovní třídy omezil rozvoj církevní školy, která sdílí stejnou budovu.

„Od září by měla celá církevní škola být přestěhována do budovy bývalé průmyslovky na ulici Štefánikovu. Střední škola podnikání a managementu uvolňuje některé prostory, takže se tam církevní škola může přestěhovat,“ uvedla mluvčí městského úřadu Milada Podolská s tím, že vedení Základní školy - náměstí se ke svým záměrům nyní asi vrátí. „Radní také mluvili o tom, že se na náměstí zřídí třídy pro děti, které dojíždějí na druhý stupeň z Lubiny a ze Závišic,“ doplnila Podolská.

Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka řekl, že „věří v to, že si školy nebudou, v uvozovkách, krást žáky“. „Já jsem hovořil s řediteli všech škol, aby úzce spolupracovali, aby nebyly žákům dávány podmínky, že pokud chtějí vykonávat nějakou činnost, tak musí změnit školu,“ podotkl Jalůvka.


Na některé opravy v KDK chybí peníze

K o p ř i v n i c e (tom) - Opravy, které by bylo co nejdříve nutné provést na druhé části kulturního domu, si vyžádají podle firmy Ludvík Moravia, jež KDK provozuje, zhruba milion dvě stě tisíc korun. Radnice, které stavba patří, však zatím přislíbila firmě pouze sedm set tisíc na opravu střechy.

„Ostatní je v této chvíli odloženo až do doby, kdy se na to v městském rozpočtu najdou prostředky. Zatím se nedá ani odhadnout, zda to bude ještě letos,“ řekla mluvčí radnice Milada Podolská s tím, že městská rada si nechá posoudit také oprávněnost a naléhavost požadavků peněz na opravy. „Firma provozující kulturní dům požaduje prostředky jednak na nutné opravy pláště domu, ze kterého podle firmy odpadávají hliníkové profily, a jednak na některé vnitřní úpravy. Ludvík Moravia chce například rozdělit vestibul kulturního domu, provést nějaké úpravy v baru a podobně,“ uvedla Podolská.


Nemovitosti bývají prodávány pod cenu

K o p ř i v n i c e (tom) - Ceny, za které město mnohdy prodává svůj majetek, se zdají lidem, včetně některých zastupitelů, příliš nízké a domnívají se, že pokud by prodej nemovitostí organizovaly realitní kanceláře, město by na prodejích zbohatlo více. Za až „směšnou cenu“ 280 tisíc korun byl podle zastupitelky Marie Pešlové (nezávislá) nedávno prodán třípokojový byt. Někteří obyvatelé považují za velmi nízkou také cenu domu s pozemkem na Kadláčkově ulici, který zastupitelé prodali za 270 tisíc korun - polovinu odhadní ceny. Ceny družstevních bytů v Kopřivnici, které inzeruje novojičínská realitní kancelář Esta, nejdou pod 350 tisíc.

Podle starosty Josefa Jalůvky (ODS) by však město nemohlo v případě prodeje nemovitostí přes realitní kanceláře ovlivňovat to, kdo a za jakým účelem nemovitost koupí. „Těžko se dá s realitní kanceláří nasmlouvat, že si zastupitelé v konečné fázi kupce vyberou sami,“ řekl.


Stavební pozemky budou prodávány obálkovou metodou

K o p ř i v n i c e (tom) - Osmadvacet pozemků pro stavbu rodinných domů v lokalitě pod Bílou horou bude radnice prodávat formou obálkové metody. Minimální cena jednoho čtverečního metru je 350 korun. Rozhodlo o tom městské zastupitelstvo.


Reakce zastupitelů na dopis Lubiňanu nejsou jednoznačné

K o p ř i v n i c e (tom) - Přestože zastupitelé celkem jednoznačně zamítli návrh občanského sdružení Lubiňan na změnu územního plánu, ve kterém požadovali pozemky určené pro vybudování hospodářského parku převést na zemědělskou půdu, stanovisko k dopisu Lubiňanu zastupitelstvu (uveřejněn v KN č. 23/1998) již tak jednoznačné nebylo.

Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS) uvedl, že doporučuje zastupitelům i vzhledem k tomu, že zamítli změnu územního plánu, ztotožnit se se stanoviskem městské rady, ve kterém se praví: „Městská rada vzala na vědomí otevřený dopis sdružení Lubiňan adresovaný městskému zastupitelstvu. Rada považuje aktivity sdružení za ničím nepodloženou nátlakovou akci, která má negativní vliv na realizaci podnikatelských záměrů podle schváleného územního plánu a rozvojových záměrů města.“

Podle zastupitele Aloise Janka (KDU-ČSL) však lidé z Lubiňanu pouze využili své právo se k něčemu vyjádřit. „Bylo řečeno, že oni něco překazili, ale to nakonec nebyla pravda. Pouze vyvíjeli snahu, ať tam něco není. Myslím si, že měla být větší vůle jim záměry firmy Draftex vysvětlit,“ řekl Janek. Rovněž Miroslav Veselý (KSČM) řekl, že „informovanost ze strany rady byla špatná“.

Jalůvka však namítá, že osobně pozval všechny zástupce sdružení a nabízel jim, že obejde všechny domácnosti v okolí plánované stavby a bude reagovat na všechny připomínky. „Zástupci sdružení ale jakoukoli diskuzi odmítli a jediné jejich stanovisko bylo: Chceme zelenou louku,“ podotkl Jalůvka.

Zastupitel Josef Pavelka (KSČM) míní, že příčiny všech problémů s lidmi jsou v tom, že „všechno se může postavit, jenom to nesmí být blízko nás“.


Automobilka má šestého generálního ředitele v porevoluční historii

Zdeněk Podolský, který se stal před čtrnácti dny generálním ředitelem Tatry, je šestým mužem na nejvyšším postu v porevoluční historii automobilky.

Stávkovými výbory byl po listopadu 1989 dosazen na místo generálního ředitele Hynek Hanák, který se zapsal do povědomí tatrováků především akcí skleníky. Po dvou letech jej vystřídal Stanislav Janák, ale už v roce 1993 stanul v čele Tatry špičkový americký odborník Gerald Greenwald, který kdysi pomohl zachránit koncern Chrysler. V Tatře však neuspěl, řídil ji jen pomocí telefonu ze Spojených států a po roce ho akcionáři odvolali. Na podzim roku 1994 se stal generálním ředitelem Tatry Karel Beneda, jenž proslul zamlžováním hospodářských výsledků, informační blokádou a zrušením podnikového časopisu Tatrovák. Ani ne po dvou letech byl Beneda, po vstupu plzeňské Škody, vystřídán Vladislavem Boháčem, který letos 2. června požádal o uvolnění z funkce. (tom)


Podle nové vyhlášky města se příspěvek ve školkách musí platit po celý rok

K o p ř i v n i c e (tom) - Zatímco dosud rodiče platili měsíční příspěvky na částečnou úhradu neinvestičních nákladů v mateřských školách pouze pokud jejich dítě do školky skutečně chodilo, podle nové vyhlášky města, kterou na svém posledním jednání schválili zastupitelé, budou muset rodiče příspěvek platit bez ohledu na to, zda dítě mateřskou školu po celý měsíc navštěvovalo či nikoliv. Pokud by rodiče příspěvek za dítě, které do školky nechodí například v době letních prázdnin, nechtěli platit, musejí dítě odhlásit a opětovně přihlásit.


Sdružení regionů Beskydy a Valašsko se spojily v jednu agenturu

K o p ř i v n i c e (tom) - Sdružení region Beskydy, kterého je Kopřivnice členem a jež má za cíl především pomoci rozvoji cestovního ruchu, se spojilo se sousedním sdružením - Regionem Valašsko. „V této chvíli bylo zvoleno představenstvo sdružení. Není přitom vyloučeno, že sdružení se nerozroste ještě na větší území, protože v poměru k evropským měřítkům je stále strašně maličký,“ uvedla mluvčí kopřivnické radnice Milada Podolská. Členové sdružení očekávají od spojení především větší efektivitu své činnosti. Předsedou sdružení je starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.


Žák páté třídy Petr Najvar uspěl se svým modelem a stal se mistrem republiky

K o p ř i v n i c e (tom) - Člen kroužku plastikového modelářství při Domě dětí a mládeže v Kopřivnici Petr Najvar, žák páté třídy ZŠ Emila Zátopka, z Lubiny, který se zúčastnil mistrovství ČR žáků v plastikovém modelářství v Černošicích u Prahy v kategorii I.b (modely letadel v měřítku 1:48) mladších žáků, obsadil první místo a získal tak titul mistra České republiky pro letošní rok. Uvedla to vedoucí oddělení techniky DDM Eva Müllerová. „Petru Najvarovi k jeho úspěchu blahopřejeme a jeho rodičům děkujeme za podporu, kterou mu při jeho činnosti poskytují. Nemalý dík patří rovněž Václavu Langrovi, který kroužek modelářů vede již 25 let,“ podotkla Müllerová s tím, že dům dětí rád přivítá v příštím školním roce v kroužku plastikového modelářství další zájemce.


V jihoindickém Bangalore začala montáž tatrovek

B a n g a l o r e - Indie (tom) - První zahraniční společný podnik automobilky Tatra zahájil 20. června výrobu nákladních automobilů. Novou výrobní halu, která byla postavena na zelené louce v jihoindickém Bangalore, do konce letošního roku opustí zhruba stovka třínápravových vozů T 815. „Výhledově se počítá s roční produkcí tisíc až dva tisíce aut a vedle Indie budou nabízeny i zákazníkům v okolních zemích - v Nepálu, Bangladéši a na Srí Lance,“ uvedl dnes již bývalý mluvčí Tatry Ivo Čelechovský. Podle představitelů automobilky mají tatrovky v Indii šanci uspět i přesto, že tamní trh s nákladními vozy stagnuje.

Podíl indických dílů na tatrovkách je nyní sedmnáctiprocentní. Již příští rok však má tento podíl stoupnout až na čtyřicet procent, protože cla na díly dovážené z ČR jsou příliš vysoká.


Kasárna jsou stále na prodej, místní na ně nemají

K o p ř i v n i c e (tom) - Šestice kopřivnických podnikatelů myšlenku o koupi objektu kasáren ještě neopustila, poslední jednání zastupitelstva však ukázalo, že tudy zřejmě cesta k prodeji kasáren nepovede. Zastupitelé navíc svým rozhodnutím dali městské radě zelenou k tomu, aby hledala další zájemce o kasárna. Usnesení zastupitelstva fakticky ruší rozhodnutí o prodeji a posunuje celou záležitost opět na začátek, to znamená, že prodej se bude znovu propagovat, opět budou probíhat jednání se zájemci až po opětovném předložení záměru prodeje na jednání zastupitelstva.

Kasárna, ve kterých mají provozovny a obchody drobní podnikatelé, jsou přitom ve značně zchátralém stavu a potřebují opravu, která si vyžádá podle dosavadních odhadů zhruba jedenáct až šestnáct milionů korun. Ty radnice nemá, takže chce objekt prodat. „Také městská rada se domnívá, že nejlepší způsob jak s kasárnami naložit, je jejich prodej. Dnes ale není jasné komu,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

Jeden ze skupiny místních podnikatelů Zbyněk Mužík uvedl, že úvěr se skupině sehnat nepovedlo, ale chtějí se pokusit kasárna získat tak, že se skupina rozšíří i o další podnikatele, kteří v kasárnách podnikají. „Nám nyní zbývá v podstatě jediná možnost, jak kasárna získat, a to, že si každý dosavadní nájemce svůj díl koupí. Technicky je to možné. Předpokládáme také, že by každý podnikatel platil ze své plochy dvacet korun za metr měsíčně do fondu, z něhož by se platila postupná rekonstrukce. To by ročně dělalo asi osm set tisíc korun,“ řekl Mužík. Připustil však, že současná skupina zájemců o koupi nejednala se všemi nájemci, takže výši zájmů přesně nezná. „Víceméně si ale myslíme, že pokud při jednáních budeme tvrdší, tak každý si uvědomí, že pokud bude chtít v kasárnách zůstat, tak musí alespoň část ceny zaplatit,“ dodal.


Letošní rockové šlahouny se povedly, diváky nezklamaly kapely, ani počasí

Foto 9

K o p ř i v n i c e (dam) - Téměř bez organizačních problémů proběhl minulou sobotu letošní, již pátý ročník hudebního festivalu Letní rockové šlahouny. Důkazem toho je i fakt, že právě letos, podruhé v pětileté historii festivalu vystoupily všechny avizované kapely, kterých tentokrát přijelo do Kopřivnice jedenáct. Také diváků letos přijelo více než vloni. Podle předběžných odhadů se jejich počet pohyboval mezi dvěma a půl až třemi tisíci.

„Myslím si, že mohlo přijít více lidí, ale pravděpodobně je vyplašilo deštivé počasí minulého týdne. Pěkně začalo být až v den konání festivalu. Přesto jsem s návštěvností spokojen. Nemám ambice dělat nějakou mamutí přehlídku, tři tisíce lidí je taky dost,“ řekl šéf festivalu a pořádajícího klubu Nora Vítězslav Váňa.

Také k žádným incidentům, které by si vyžádaly zásah policie, nedošlo, a to i přesto, že policisté prostor střežili mnohem intenzivněji než v minulých letech. Zdravotnickou pomoc bylo třeba také pouze v jednom případě. „Jeden z návštěvníků, kteří se snažili dostat do areálu bez placení přes plot, si při pádu zlomil nohu. Jinak se nestalo nic,“ uvedl Váňa.

I tradiční problémy s jídlem a záchody se pátému ročníku šlahounů vyhnuly. „Pokud vím, tak bylo co jíst a pít až do konce. Taky o údržbu záchodků se pořadatelé starali průběžně,“ tvrdí spokojený pořadatel.

Na kvalitu vystupujících si lidé nestěžovali. „Každý rok byla na šlahounech kapela, která svým vystoupením zklamala. Letos ale hráli všichni výborně. Nemohl jsem všechno sledovat, vrcholem však pro mě bylo vystoupení německé skupiny Blind Passengers a kapely Mare Nigrum,“ zhodnotil Váňa. Úspěch u publika mělo také seskupení, které si říká Texas Alexandra a pochopitelně Laura a její tygři, Psí vojáci či Echt!.

Jak budou šlahouny vypadat v dalších letech je otázkou. Pořadatelé jim chtějí vtisknout novou tvář. „Chtěl bych udělat dvoudenní festival, který by kromě hlavní scény, jejíž zaměření by se od letošního příliš nezměnilo, nabídl taky taneční stan a spoustu dalších věcí. Myslím si, že Šlahounům trochu chybí život stanových městeček a spousta dalších věcí,“ plánuje budoucnost festivalu Váňa. Pokud by došlo k realizaci myšlenky dvoudenního festivalu, pak by se z prostorů koupaliště musel přestěhovat jinam, kam však zatím Váňa tají.


Loutkoherecký soubor Rolnička vyprodal chrudimský sál

C h r u d i m , K o p ř i v n i c e (dam) - Velmi nabitou sezonu ukončil místní loutkářský soubor Rolnička vystoupením na přehlídce loutkových divadel v Chrudimi. Této celostátní přehlídky se Rolnička účastnila již počtvrté. Kromě účasti v roce 1977 a 1988 v Chrudimi místní loutkáři vystupovali i v loňském roce. Podle vedoucí souboru Aleny Svobodové Rolnička mohla v Chrudimi hrát mnohem častěji, ale dobrovolně se této možnosti vzdala. „Jelikož si musíme na svou činnost vydělat, je pro nás lepší jet hrát na zájezd než na přehlídku bez nároku na honorář,“ míní Svobodová. Do Chrudimi se kopřivničtí loutkáři probojovali přes deset jiných divadel na krajském kole přehlídky, kterou vyhráli.

„Byli jsme s naším výkonem na přehlídce velmi spokojeni. Atmosféra byla vynikající. Hráli jsme pohádku ’Prasátka se vlka nebojí’, což je hra, kterou jsme uváděli již více než čtyřicetkrát,“ řekla Svobodová. Poněkud nepříjemné překvapení připravili hercům pořadatelé, neboť se hrálo v sále pro čtyři sta lidí, na což Rolnička není zvyklá. „Většinou hrajeme v sálech tak pro sto padesát diváků, takže nás to trochu zaskočilo, ale i přesto jsme sklidili obrovský úspěch,“ komentuje Svobodová. Úspěch představení potvrzuje i fakt, že pouze dvěma divadlům, které se přehlídky účastnily, se podařilo zcela vyprodat sály, v nichž se hrálo.

Jak výkon herců hodnotila odborná porota, zatím v Rolničce nevědí, neboť se vyhlášení jejího verdiktu neúčastnili. „Pro nás je mnohem důležitější, jak nás přijmou diváci a u těch jsme uspěli,“ tvrdí Svobodová.


Divadelní soubor Kotouč na léto připravil tři představení

K o p ř i v n i c e (dam) - I přesto, že na Štramberkování a Štramberské kulturní léto se letos na tamní radnici nepodařilo najít dostatek finančních prostředků, připravili Štramberští na prázdninové měsíce několik kulturních akcí.

Největší pozornost v programu je věnována divadlu. Naplánovány jsou tři představení ochotnického Divadelního souboru Kotouč Štramberk. První z nich by mělo být odehráno již tuto sobotu v šest hodin večer, kdy amatéři uvedou pohádku Tři království. O týden později, ve dvacet hodin, tentýž soubor zahraje Strakatou komedii a série představení bude ukončena osmého srpna, kdy by se na jevišti měla objevit pohádka O líných strašidlech. Všechna představení se uskuteční v amfiteátru ’Pod Starou věží’. V případě nepřízně počasí se představení neuskuteční. Bezesporu nejzajímavějším kulturní počinem v přírodním amfiteátru bude vystoupení jednoho z našich nejznámějších kytarových virtuosů hudebního skladatele Štěpána Raka. Program, který tento umělec přednese, nese název ’S kytarou kolem světa’ a měl by být směsí skladeb, které Rak napsal či nasbíral během svých cest po nejrůznějších zemích.


Kniha o historii Kopřivnice je doplněna řadou fotografií

Foto 5

K o p ř i v n i c e - Kniha ’Stará Kopřivnice v dokumentech a fotografiích’, je zatím první monografií, týkající se našeho města a zároveň nejrozsáhlejší knihou věnující se kopřivnické historii. Autor publikace, která má mimo jiné sloužit k reprezentaci města je místní historik a ředitel muzea Fojtství Jiří Tichánek. Ten kromě mnoha drobných článků vydal již několik publikací, týkajících se například hradu Šostýna a jiných historických zajímavostí v okolí.

Na přípravě své nejrozsáhlejší publikace pracoval déle než dva roky. Prameny, kterých při tom užíval byly nejrůznější od vzácných kronik až po výpovědi pamětníků. Dvou set padesáti stránková kniha je psána populární formou a historická fakta jsou v ní doplněna básněmi místních poetů či pověstmi, které se ke Kopřivnici váží. Autor také často užívá citací z dobových kronik, čímž dosahuje pocitu větší autentičnosti.

Jednotlivé kapitoly knihy se zabývají vždy jednou částí života obyvatel Kopřivnice. Zvlášť se tedy Tichánek věnuje školství, náboženství, zdravotnictví, industrializaci a mnoha dalším odvětvím. Kniha je koncipována tak, že se místnímu dění věnuje již od dob, kdy se v regionu usadily první kultury až po padesátá léta našeho století. Hlavní důraz je však věnován období, kdy se díky rozkvětu kočárové výroby z bezvýznamné vesničky Kopřivnice stává průmyslová osada. V knize je použito několik stovek dobových fotografií, pohlednic, kreseb či kopií dokumentů. Přílohou publikace je také mapa staré Kopřivnice se jmény obyvatel jednotlivých domů.

Publikace je vázaná ve tvrdých deskách a vytištěna na křídovém papíře. Již několik týdnů je ji možné koupit v kopřivnických knihkupectvích, muzeích a městském informačním centru za cenu tři sta padesát korun.

David Macháček


Místní automobilce jsou nyní věnovány hned dvě výstavy

K o p ř i v n i c e (dam) - Hned dvě výstavy najednou jsou letos v létě věnovány historii výrobků místní automobilky, která slaví sto let od zahájení výroby nákladních vozů.

V prostorách výstavní síně muzea Fojtství je možné do 20. srpna zhlédnout výstavu věnovanou právě stoletému výročí výroby prvního nákladního auta v Kopřivnici. V expozici jsou vystaveny dosud nezveřejněné fotografie a několik modelů užitkových vozů, jež kdy z Tatry vyjely.

V přízemí technického muzea je zase pro jeho návštěvníky připravena expozice s názvem Tatrovácké reminiscence. Tato výstava vznikla za přispění Národního technického muzea a mnoha designerských studií se věnuje návrhům designu osobních automobilů značky Tatra po roce 1950 a potrvá až do konce prázdnin.


Kulturní servis

Čtvrtek 16. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin vědeckofantastický film USA Ztracený svět (Jurský park 2). Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede historický velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Pátek 17. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Ztracený svět. Ve 20 hodin uvede velkofilm Muž se železnou maskou

Kulturní dům Kopřivnice vás zve ve 20 hodin na Letní diskotéku č. 2

Sobota 18. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Ztracený svět. Ve 20 hodin velkofilm Muž se železnou maskou

V amfiteátru Pod Starou věží Štramberk sehraje v 18 hodin DS Kotouč pohádku Tři království. V případě nepříznivého počasí se akce ruší

Členové Mysliveckého sdružení Družba Českomoravské myslivecké jednoty v Lubině - Větřkovicích vás zvou na tradiční Myslivecký den, konaný v sobotu 18. července od 13 hodin v mysliveckém Zátiší v Lubině - Větřkovicích. K jídlu a pití je připraven hlavně srnčí guláš, nošovické pivo a další dobroty i pro děti. K zábavě přispěje i tradiční soutěž dětí i dospělých v hodu šipek. Akce se koná za každého počasí!

Neděle 19. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Ztracený svět. Ve 20 hodin uvede velkofilm Muž se železnou maskou

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin tragikomedii U-Turn. Do 15 let nepřístupný

V parku u ZŠ Štramberk proběhne v 15 hodin Promenádní koncert Sdružení hudebníků dechového orchestru města Štramberka. V případě deště se akce ruší

Pondělí 20. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Ztracený svět. Ve 20 hodin historický velkofilm Muž se železnou maskou

Středa 22. července

Kino Štramberk uvede v 17 hodin českou pohádku Princ a Večernice

Sobota 25. července

V amfiteátru Pod Starou věží Štramberk sehraje ve 20 hodin DS Kotouč Strakatou komedii. V případě deště se akce ruší

Neděle 26. července

Kino Štramberk uvede ve 13, 16.30 a 20 hodin akční film Titanic

Pátek 31. července

Kulturní dům Kopřivnice vás zve ve 20 hodin na Letní diskotéku č. 3

V amfiteátru Pod Starou věží Štramberk se v 19.30 hodin uskuteční koncert kytaristy a skladatele Štěpána Raka - S kytarou kolem světa. V případě deště se akce překládá do kulturního domu

Sobota 1. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin komedii USA Hon na myš. Ve 20 hodin uvede kriminální film USA - SRN Palmetto. Od 12 let přístupný

Neděle 2. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin komedii USA Hon na myš. Ve 20 hodin uvede kriminální film Palmetto

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin rodinnou komedii Flubber

Pondělí 3. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin komedii USA Hon na myš. Ve 20 hodin uvede kriminální film Palmetto

Čtvrtek 6. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční film USA Šerifové. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede historický dobrodružný film Sedm let v Tibetu. Do 12 let nepřístupný

Pátek 7. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Šerifové, ve 20 hodin Sedm let v Tibetu

Sobota 8. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Šerifové, ve 20 hodin Sedm let v Tibetu

V amfiteátru Pod Starou věží Štramberk sehraje v 18 hodin DS Kotouč pohádku O líných strašidlech. V případě nepříznivého počasí se akce ruší

Neděle 9. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Šerifové, ve 20 hodin Sedm let v Tibetu

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin hudební film Spice World

Pondělí 10. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin film Šerifové, ve 20 hodin Sedm let v Tibetu

Středa 12. srpna

Kino Štramberk uvede v 17 hodin českou pohádku Hadí princ

Čtvrtek 13. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin politické drama USA Rudý labyrint. Do 12 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede historický film USA Kundun - život Dalajlámy

Pátek 14. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin politické drama USA Rudý labyrint. Ve 20 hodin uvede historický film USA Kundun - život Dalajlámy

Kulturní dům Kopřivnice vás zve ve 20 hodin na Letní diskotéku č. 4

Sobota 15. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin politické drama USA Rudý labyrint. Ve 20 hodin uvede historický film USA Kundun - život Dalajlámy

Neděle 16. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin politické drama USA Rudý labyrint. Ve 20 hodin uvede historický film USA Kundun - život Dalajlámy

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin sci-fi Posel budoucnosti. Do 12 let nepřístupný

V parku u ZŠ Štramberk se v 15 hodin uskuteční promenádní koncert dechového orchestru Ostrava. V případě deště se akce ruší

Pondělí 17. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin historický film USA Kundun - život Dalajlámy

Čtvrtek 20. srpna

Kino Puls uvede v 17.30 hodin sci-fi horor USA Mimic. Ve 20 hodin uvede střihový satirický film ČR česká soda. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin drama Trainspoting. Do 12 let nepřístupný


Prodloužení termínu podání žádosti o zvýhodněný úvěr na opravu a modernizaci bytového fondu do 10. srpna 1998

Městské zastupitelstvo na svém 22. zasedání schválilo vyhlášku č. 2/1998 o vytvoření a použití účelového fondu města Kopřivnice v  rámci Programu poskytování státních půjček na opravy a modernizaci bytového fondu.

Tato vyhláška se vztahuje na všechny majitele rodinných domků, bytů či bytových domů na katastrálním území města Kopřivnice a umožňuje jim čerpání zvýhodněného 6% úvěru (doba splatnosti maximálně 5 let) na investiční akce související s  opravami a modernizacemi rodinných domků, bytů a bytových domů. V  letošním roce bylo pro výše uvedené potřeby vyčleněno 1 460 000 Kč.

Žádost na poskytnutí úvěru lze uplatnit do 10. 8. 1998. Předepsaný formulář žádosti je možné obdržet na městském úřadu, bytovém oddělení, Štefánikova 58, přičemž podrobnější informace je možné získat i telefonicky na čísle 476 210. Po vypršení doby podání žádosti bude proveden výběr podle kritérií uvedených ve vyhlášce a s vybranými žadateli bude uzavřena úvěrová smlouva. Tento výběr bude proveden na zářijovém (říjnovém) zasedání Městského zastupitelstva v  Kopřivnici.


Kam za sportem

Koupaliště: za příznivého počasí 8 - 20 hodin

Pozvání na aerobik: Ať jste ženy či dívky jakéhokoliv věku, vyznavačky aerobicu a pravidelného posilování nebo jste se k pravidelnému cvičení ještě neodhodlaly, jste zvány v sobotu 1. srpna na lyžařskou chatu. Klub aerobicu ve spolupráci s firmou Foto Morava zde pořádá Super Aerobic Mix. Od devíti hodin od rána bude probíhat sportovní program, ve kterém bude zahrnut Dance Aerobic s Kamilou Jaškovou, Master Step Aerobic s Darinou Caletkovou a Total Body Conditioning s Naďou Gorskou

Privat sprint: so 18. a ne 19. 7. se v Kopřivnici (u Tatry - ulice Panská) koná šestý závod seriálu mistrovství České republiky, trénink vždy od 10 hodin, závod od 12.30 hodin, přejímka strojů od 9 do 11 hodin. Startovat mohou sériové i závodní motocykly a automobily. Účast strojů a jezdců bez omezení.

Barum rally: so 8. 8. se od 10 do 14 hodin pojedou čtyři rychlostní zkoušky, dvě z toho na polygonu kopřivnické Tatry a dvě na trase Větřkovice - Hukvaldy. Vstup na polygon pro návštěvníky závodu pouze přes vrátnici č. 6

Cyklistika: so 1. 8. - Zahájení provozu na páteřní cyklistické trase „Moravská brána“. Slavnostní otevření proběhne v 11 hodin na náměstíčku na Starém Jičíně.


Výsledky

Výsledky cyklistického závodu O cenu starosty města: starší žáci (16,8 km): 1. Petr Lechner (SK Sigma MŽ Olomouc) 31:58,2; 2. Martin Boubal (ZVVZ - DLD cykl. klub), 3. Richard Ondryáš (TJ Favorit Brno), 14. Jaroslav Toman (CK Alfa Lichnov), 22. Lukáš Schuma (CK Alfa Lichnov), kadeti (19,2 km): Jan Vodehnal (SKP Lanškroun) 33:48, 2. Pavel Polák (TJ ŽDB Boh. Via. Ambra), 3. Pavel Martínek (TJ Stadion Louny), junioři (24 km): 1. Pavel Bartoš (TJ Lok. Pardubice), 41:32, 2. Karel Holik (ASD Dukla Praha), 3. Jan Malíř (CK Hradec Králové), ženy a juniorky (14,4 km): 1. Simona Wágnerová 27:34, 2. Blanka Navrátilová (obě Rostex - Quantum Vyškov), 3. Marie Hostašová (Lieber Group), ... 5. Kateřina Kolářová (Leiber Group), kadetky (14,4 km): 1. Silvie Prudelová (SK G - T Orlová) 27:34, 2. Lenka Břoušková, 3. Jaroslava Horychová (obě Rostex Quantum Vyškov).

Atletika: 8. závod Lašské běžecké ligy - Běh kolem Červeného kamene (8. 7., trať 6 243 m): muži do 39 let - 1. Vincent Šimko (MK Kopřivnice) 22:41, 2. Tomáš Melčák (MK Kopřivnice) 24:25, muži od 40 do 49 let - 1. Alexandr Neuwirth (MK Kopřivnice) 22:54, 2. Miroslav Přívětivý (MK Kopřivnice) 25:17, muži nad 50 let - 1. Pavel Veselý (MK Kopřivnice) 25:09, 2. Pavel Piskoř (MK Kopřivnice) 26:24. Laudonův běh - Budišov n. Budišovkou: ženy (18 km) - 1. Irena Šádková 1:06,27 min., 2. Dana Hajná (AK Kroměříž) 1:08,57 min., 3. Hana Haroková (Šenov), muži do 49 let (půlmaratón) - 3. Jiří Strakoš 1:17,18 min.; Letní frenštátský běžecký test (4,8 km): muži - 1. Alan Janík (Havířov) 15:13, muži do 49 let - 1. Alexandr Neuwirth 15:28, ženy - 1. Irena Šádková 16:45


Největší radost dělají místnímu fotbalu žáci

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivnická kopaná má za sebou další sezonu. O tom, zda úspěšnou či nikoliv, by se dalo polemizovat. Největší radost vedení klubu zřejmě dělá družstvo žáků hrající druhou ligu. Konečná čtvrtá příčka, kterou v této soutěži obsadili, byla na nováčka soutěže výborná. Přesto trenér Vilém Navrátil ml. podotkl, že mužstvo mělo na víc. „Kluci trochu ten závěr psychicky nezvládli, jsem přesvědčen, že jsme měli i na druhé místo. Jinak jsem ale se sezonou spokojen.“ Celkem osm starších žáků přechází na podzim do dorostu. Hlavně z tohoto důvodu označil Navrátil v příštím ročníku soutěže za reálné umístění do desátého místa.

Také benjamínci si vedli ve své soutěži výborně a stali se mistry novojičínského okresu s přesvědčivým náskokem deseti bodů nad druhým Novým Jičínem.

Dorost, který měl velice blízko k postupu do krajského přeboru, šanci nevyužil a bude se muset pro příští rok spokojit opět s přeborem okresním. Mužstvo letos vyhrálo skupinu A O. P., v utkání s vítězem skupiny B - Jakubčovicemi o postup do K. P. však prohrálo venku vysoko 6:0 a doma jen remizovalo. Dorost pro příští sezonu opouští nadaní dorostenci Vrba, Maslák a Slaček, kteří snad posílí mužstvo dospělých. Naopak přejít do dorostu by mělo osm žáků. Je škoda, že dorost nevybojoval postup výše, pro přecházející žáky tak bude O. P., co se týče prestiže, spíše krokem zpět.

Pro celek mužů byla letošní sezona více než nevydařená. Trenér Kalich oprávněně apeloval na přístup některých hráčů jak k tréninku, tak k zápasům. Po zimních přípravných zápasech se přece jen zdálo, že by se po šestém místu na podzim mohlo v jarní části soutěže blýskat na lepší časy. Hráčům se jakž takž povedl vstup do sezony, vrcholem byl zápas s Odrami, kde mužstvo podalo objektivně dobrý výkon a vyhouplo se na třetí pozici. Poté se však celek musel spokojit pouze s remízou s Vlčovicemi a prakticky tím ztratil šanci na to, aby potrápil druhý Příbor. Posledních pět zápasů se již neslo ve znamení rezignace, mužstvo si neporadilo ani s jedním z pěti tabulkově slabých soupeřů a kleslo ze třetího místa až na ostudnou osmou příčku.

Radomír Kalich se tak rozhodl ukončit činnost u zdejšího klubu a upsal se pro příští sezonu Příboru. „Díky posledním zápasům osmé místo vyznělo tak, že jsme za ten rok v podstatě nic neudělali, i když za tím vlastně byla spousta práce. Nevidím zde perspektivu další práce,“ uvedl ke svému odchodu Kalich. Trenérského žezla se zřejmě ujme trio Rečka, Pítr a Dostál.


Cyklisté závodili na okruhu Koridy

Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Na stejném okruhu jako v půli května absolvovali běžci Koridu, tedy přímo ve městě na necelý kilometr dlouhé trati, závodili 27. června cyklisté. V rámci oslav 50. výročí povýšení Kopřivnice na město zde uspořádal Cyklistický klub Alfa Lichnov cyklistické kritérium nazvané ’O cenu starosty města’. Závod se jel zároveň jako Český pohár dorostenců a zúčastnilo se ho na několik stovek jezdců převážně z České republiky. V konkurenci, která se do Kopřivnice sjela, se neztratili ani závodníci pořádajícího klubu. Vynikající je 14. místo Jaroslava Tomana v kategorii starších žáků a 22. místo prvním rokem závodícího Lukáše Schumy v téže kategorii.

Viz výsledky


Na turnaji Radegastu se představilo mužstvo snů

K o p ř i v n i c e (vk) - Mužstvo plné hvězd si přivedl Antonín Pustějovský na XIV. ročník turnaje v malé kopané O putovní pohár Radegastu, který se konal v sobotu 11. července 1998 na stadionu házené v Kopřivnici.

Už loni se Pustějovský netajil tím, že by chtěl tento nejznámější turnaj vyhrát se „svým“ sestaveným výběrem. Letos se mu to povedlo a celým sobotním kolotočem zápasů prošel jeho kolektiv bez sebemenšího zakolísání. Po vítězství ve skupině nezaváhala Diadora Kopřivnice ani ve vyřazovacích utkáních a i ve finále hladce zdolala kopřivnický Tr. Devills. Třetí příčku si odnesl pořadatel tohoto turnaje Radegast 84, čtvrtou pak VH Fryčovice. Ceny nejlepším předal obchodní zástupce pojišťovny Viktoria, a. s., - oblastního ředitelství Ostrava p. Rostislav Žáček.

Z výsledků: Sk. A: Diadora - Korej 8:0, - Sex 1:1, - Tsunami 7:0; Sex - Korej 4:0, - Tsunami 0:2; Korej - Tsunami 5:3. Sk. B: Devills - SVP 9:0, - VH 3:2, - Tornádo 4:1; VH - SVP 1:0, - Tornádo 5:0; SVP - Tornádo 5:1. Sk. C: SD - Cement 1:4, - Sokol 2:0, - Chyba 1:0; Sokol - Cement 2:2, - Chyba 3:2; Cement - Chyba 0:5. Sk. D: Radegast - MK 5:0, - Klabzubáci 6:1, - Dynamo 5:1; Dynamo - MK 5:0, - Klabzubáci 2:2; - MK - Klabzubáci 0:5. Čtvrtfinále: Diadora - Dynamo 10:0, TR. Devills - Sokol 2:0, Radegast 84 - FC Sex 8:2, SD - VH 0:2. Semifinále: Diadora - VH 8:0, Tr. Devills - Radegast 84 1:1 (3:2 PK). O 3. místo: VH - Radegast 84 1:4. Finále: Diadora - Tr. Devills 4:0.

Nejlepší hráč: M. Blaheta, nejlepší střelec: A. Pustějovský (oba Diadora), nejlepší brankář: M. Palider (Tr. Devills).

Sestava vítězného mužstva - Diadora Kopřivnice: T. Palla - P. Šablatura, R. Hendrych, A. Pustějovský, M. Buček, K. Žídek, M. Blaheta, L. Hajník.

Konečné pořadí: 1. Diadora Kopřivnice, 2. Tr. Devills Kopřivnice, 3. Radegast 84 Kopřivnice, 4. VH Fryčovice, 5. SD Kopřivnice, 6. Sokol Fryčovice, 7. FC Sex Příbor, 8. Dynamo Nový Jičín, 9. Klabzubáci Třinec, 10. Cement Hranice, 11. SVP Příbor, 12. 1. FC Korej Kopřivnice, 13. Chyba Team Libhošť, 14. Tsunami Jakubčovice, 15. Tornádo N. Jičín, 16. MK Olešná.


Okresní finále v malé kopané se hrálo naposledy

K o p ř i v n i c e (vk) - XVII. ročník postupové soutěže v malé kopané - okresní finále - ukončil po šestnácti letech svoji pouť a 28. června 1998 se na stadionu házené v Kopřivnici hrál naposledy.

O letošním vítězi se rozhodovalo tak jako loni až v závěrečném utkání, ve kterém nastoupil pětinásobný vítěz a vlastně historicky nejúspěšnější mužstvo okresu Nový Jičín Radegast 84 Kopřivnice proti vítězi novojičínské ligy New Jersey. Vicemistru z Kopřivnice stačilo v tomto zápase uhrát pouhý bod, naopak Jersey muselo zvítězit. I když se náš zástupce ujal vedení, byla očividně znát jeho únava z předešlých bojů. Zvláště pak v tomto duelu, kdy byl nucen sáhnout až na dno svých sil, neboť nastupoval z důvodu zranění jen s jedním hráčem na střídačce. Přesto tento zápas byl hodnocen jako jeden z kvalitních nedělního dne. Novojičínský mistr v malé kopané - New Jersey stačil nejen vyrovnat, ale vsítit ještě další dvě branky a odnést si tak nejvyšší ocenění v tomto posledním okresním finále. Třetí příčku získal novojičínský zástupce - Virgin Sports - a až čtvrtou překvapivě VS. OIL. Agro, když nečekaně podlehl příborskému zástupci Trnávce.

Střelecky se velmi dobře prosadil Luděk Polášek z Radegastu, který v turnaji nastřílel celkem deset branek. Nejlepším hráčem se stal Petr Novák z vítězného mužstva, brankářem Dušan Urban z Virgin Sports!

Z výsledků: Jersey - Agro 0:0, - Radegast 3:1, - Virgin 0:0, - Trnávka 6:1, - Hájov 3:0; Radegast - Agro 3:0, - Virgin 2:2, - Trnávka 8:2, - Hájov 4:1; Virgin - Agro 1:2, - Trnávka 4:1, - Hájov 9:1; Agro - Trnávka 1:3, - Hájov 4:0; Trnávka - Hájov 0:2.

Konečné pořadí:
1. New Jersey N. Jičín 3 2 0 12:2 11
2. Radegast 84 Kopř. 3 1 1 18:8 10
3. Virgin Sports N. Jičín 2 2 1 16:6 8
4. VS. OIL. Agro Kopř. 2 1 2 7:7 7
5. Hájov 1 0 4 4:20 3
6. Trnávka 1 0 4 7:21 3

Nejvýrazněji se prosadila Kvitová

J a b l o n e c n a d N i s o u (jk) - Na každoročním vrcholu domácí atletické scény - mistrovství České republiky měla i letos zastoupení kopřivnická atletika. Nejvýraznějšího úspěchu dosáhla na víkendovém mistrovství dospělých v Jablonci nad Nisou Renáta Kvitová. Odchovankyně kopřivnické atletiky, v současnosti závodící v dresu RPG Brno, si v závodě na 10 kilometrů doběhla pro druhé místo v čase 35:41,37 min. Svou premiéru na mistrovství dospělých si výbornou výkonností v sezoně vybojovala oštěpařka Pavla Trčková. Tam však zaplatila nováčkovskou daň a výkonem 41,92 cm skončila na desátém místě.

Na juniorském mistrovství, konaném ve dnech 27. a 28. června v Ostravě, se opět dokázal prosadit vrhač Marek Žáček. S výkonem 15,15 m, který mu vynesl třetí místo, však příliš spokojen nebyl. „Doufám, že se mi formu podaří vyladit alespoň na mezistátní utkání v červenci.“ Marcela Víznarová si v běhu na 400 m překážek vybojovala čtvrtou příčku výkonem 64,8 s.


HC se druhé ligy nehodlá vzdát

K o p ř i v n i c e (jk) - Kopřivnický hokejový klub se nehodlá vzdát druholigové soutěže mužů ani přesto, že je v nezáviděníhodné finanční situaci a stále marně shání sponzora. Klub se na tom usnesl na své členské schůzi, konané poslední červnový den. Kopřivničtí hokejisté počítají s tím, že zachovají mužstva všech věkových kategorií v soutěžích, v nichž jsou přihlášena pro nadcházející sezonu 1998 - 99.

Členský výbor byl rozšířen o tři nové členy. Na nejbližší členské schůzi se mimo jiné budou projednávat návrhy kandidátů tříčlenné kontrolní a revizní komise hokejového klubu pro nadcházející volební období.


Plochodrážníkům se závody na domácím oválu nevydařily

Foto 7

K o p ř i v n i c e (jk) - Plochodrážníkům, kteří v sobotu 4. července pořádali v Kopřivnici závod 1. ligy družstev, se druhé domácí vystoupení v této soutěži vůbec nevydařilo a družstvo ve složení Jaromír Lach, Petr Macek, Dušan Beneš a Petr Dvořák skončilo s desetibodovým odstupem na posledním, čtvrtém místě. Bratři Skupienové, kteří v prvním domácím závodě družstvo hodně podrželi, a také Gavenda byli pro zranění bohužel mimo hru. Domácí tým tak mohl stavět především na umění Jaromíra Lacha, další trojice závodníků mohla vzhledem ke svému mládí jen překvapit. Z nich se nejvíce vedlo Dušanu Benešovi, který jel i přes minimum zkušeností výborně. Naopak Petru Mackovi, který nestartoval na svém motocyklu, se příliš nedařilo.

K neporažení byl i tentokrát pardubický Marian Jirout, který vyhrál všechny jízdy a získal pro svůj tým plný počet patnácti bodů. Racek Pardubice jich nakonec nasbíral celkem 50 a s přehledem v tomto kole zvítězil před Markétou Praha a AK Plzeň.

Výsledky: 1. Racek Pardubice 50 b. (nejvíce bodů - Jirout 15), 2. AK Markéta Praha 34 b. (Kubeš 13), 3. AK Plzeň 23 b. (Višváder 10), 4. AK Kopřivnice 13 b. (Lach 5, Beneš 4, Macek a Dvořák 2).


Megas postoupil do divize SMS

K o p ř i v n i c e (luk) - Vítěz letošního ročníku okresní ligy ve futsalu, Megas Bordovice, si v sobotu 27. června zajistil vítězstvím své kvalifikační skupiny C postup do divize SMS. V hale kopřivnického SOU Megas postupně zdolal tři další adepty divizní soutěže. Asi nejtěžším soupeřem mu byl celek Eagles Havířov. S tím v poločase prohrával 1:2 a teprve ve druhé půli dotáhl utkání do vítězného konce 6:4. Poměrně jednoznačnou záležitostí byl další zápas s Alternátorem Valašské Meziříčí, který odešel poražen 9:2. Svůj triumf Megas stvrdil vítězstvím 3:2 i nad posledním kvalifikačním soupeřem SME Ostrava, k postupu mu však stačila i remíza. Postup ze skupiny nebyl podle prezidenta Megasu Radomíra Vávry nikterak jednoduchou záležitostí. „Bylo to těžší, než jsme předpokládali. Všichni hráči však podali zodpovědný výkon, za což bych jim chtěl poděkovat,“ řekl Vávra. Druhý zástupce okresu Nový Jičín - New Jersey z kvalifikace nepostoupil.

Výsledky a střelci: Megas - Eagles Havířov 6:4 (1:2) - P. Šablatura, K. Žídek 2, L. Vávra, R. Kovařík 1; SME Ostrava - Alternátor Val. Meziříčí 3:1 (2:0); Megas - Alternátor Val. Meziříčí 9:2 (7:0) - R. Kovařík 3, O. Malý, I. Maruchnič 2, K. Žídek, M. Pustějovský 1; SME Ostrava - Eagles Havířov 9:5 (3:2); Alternátor Val. Meziříčí - Eagles Havířov 6:13 (3:6); Megas - SME Ostrava 3:2 (2:0) - I. Maruchnič 2, K. Žídek 1.


Cykloturistický klub připravuje celou řadu akcí

K o p ř i v n i c e (jk) - ’Lašskem-Valašskem’ je název první ze série akcí pořádaných v srpnu Cykloturistickým klubem ASK Tatra Kopřivnice. Právě tato vyjížďka, jejímž cílem bude Starý Jičín, zahájí prvního srpna desetidenní turistickou akci výše uvedeným regionem nazvanou ’Kopřivnice 50’.

Slavnostní zahájení první akce proběhne v 9 hodin před hotelem P Beam Tatra, odkud se příznivci pěší turistiky, trekingových i horských kol vydají přes Štramberk, Rybí, Puntík, Nový Jičín a Loučku do obce Starý Jičín se zříceninou hradu. Zde se zároveň koná otevření regionální části cykloturistické stezky ’Moravská brána’. Vyjížďka by měla být zakončena posezením na Lyžařské chatě v Kopřivnici.

Od neděle druhého do pondělka desátého srpna budou mít lidé z blízkého i širokého okolí možnost v rámci akce ’Kopřivnice 50’ poznat Kopřivnici v době jejího 50. výročí, seznámit se s okolím, možnostmi rekreace, sportování, kultury a života v regionu. To vše prostřednictvím turistiky po individuálně zvolených trasách z itineráře nebo podle vlastního plánu, podle individuálních schopností, možností, chuti, nálady, kondice, jednotlivě i ve skupinkách. Nabídnutých tras bude celkem 15 od dvanácti do stopětapadesáti kilometrů, přičemž ke každé trase mají organizátoři připraveny mapky a podrobný popis tratí.

Zájemci o cyklistiku se mohou přihlásit i na cyklistický maraton dvojic ’Lichnov 24 hodin’, který se koná v Lichnově 7. srpna od 17 hodin a jehož cílem je ujet za jeden den a noc co nejvíce kilometrů. Hodnotí se součet ujetých kilometrů obou závodníků, přičemž na trati může být vždy pouze jeden z nich. Na tento již třináctý ročník ojedinělého 24hodinového maratonu dvojic v Evropě se mohou přihlásit registrovaní i neregistrovaní cyklisté a cyklistky. Rekord závodu drží dvojice Martin Kuchař a David Manďák, která vloni ujela 911,66 km, pro zajímavost - závod absolvovala i dvojice na koloběžkách, ta urazila celých 457,5 km.

Pořadatelé doufají, že jejich nabídky k prázdninovému sportovnímu vyžití se setkají s ohlasem a že cestu do Kopřivnice si najde co nejvíce lidí. Více informací podají pořadatelé v organizačním centru v budově zimního stadionu (tel.: 721 135).


Hokejisté Vítkovic trénovali v Kopřivnici

Foto 8

K o p ř i v n i c e - Kopřivnická sportoviště, mezi nimi posilovnu RoDo, tělocvičnu na zimním stadioně, tenisové kurty i hřiště letního stadionu, otestovalo v týdnu od 22. do 26. června extraligové hokejové mužstvo Vítkovic.

Fyzickou kondici, která tvoří základ letní přípravy, piluje už od 4. května. „Tímto týdnem nám letní příprava vrcholí. Každoročně hledáme zpestření tréninkového procesu. Jezdíme na deset dní do Chorvatska, potom jsme vždycky trénovali v Rožnově. Tam jsme už ale byli asi pětkrát, takže jsme se letos rozhodli pro Kopřivnici. Je tady všechno po kupě, což nám v podstatě vyhovuje,“ řekl po fotbalovém zápasu s muži místního FC trenér Vladimír Vůjtek. Hlavní náplní soustředění je nabírání fyzické kondice, takže do Kopřivnice se přijelo na kolech a tady se pokračuje. Důvěrně hokejisté poznali hlavně cestu na Pustevny, posilovny a tělocvičny si užili také dost. Roman Šimíček k tréninku podotkl, že Pustevny jsou sakra daleko, ale jinak, že je tu fajn. Po soustředění ho stejně jako všechny ostatní hráče čeká dovolená a po ní opět příprava, pro něj v Helsinkách.

„Po dvou těžších dnech - pondělku a úterku - byl dnešek volnější. Dopoledne jsme hráli tenis a odpoledne jsme využili pozvání fotbalistů na zápas. Výsledek nepovažuji za rozhodující, důležité je, že si těch devadesát minut zaběhali,“ pochvaloval si účelnost utkání trenér. Je třeba uvést, že hoši jsou přece jen více zvyklí na rychlé nože, byli fotbalistům více než zdatným soupeřem. Ve třicáté minutě dokonce vedli 2:0, do přestávky však domácí skore srovnali a ve druhé půli přidali další tři branky. V posledních pěti minutách normální hrací doby však Vůjtek a Malík přidali další branky, takže vítězství fotbalistů 5:4 bylo nakonec hodně těsné. „Naše slabina byla v brankáři. Každý chce hrát v poli a do branky se nikdo nežene,“ dodal k zápasu Vůjtek. Nevděčnou roli gólmana na sebe nakonec vzal domácí odchovanec Libor Polášek. V poli si zahrál i další místní rodák - Václav Varaďa.

Jak řekl prezident kopřivnického hokejového klubu Jaroslav Fleischmann, je právě organizování podobných soustředění způsob, jak získávat pro místní sport tolik chybějící finance. Jen je třeba solidní podmínky, které zde pro sport určitě jsou, umět nabídnout.

Jana Kapounová

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:22