Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 25/98 ze dne 25. června 1998

Titulní strana
ČSSD vyhrála před ODS s desetiprocentním náskokem
Pořadatelé šlahounů očekávají tisíce lidí
Olympionik Zátopek otevřel svou výstavní síň
Děti se dost často bojí reakce rodičů na špatné vysvědčení
Vsetínská firma chce stavět v centru města
Běh Kopřivnických novin měl tentokrát slavnostnější nádech
Zprávy z města a okolí
Zastupitelé se mají zabývat osudem pozemků v Lubině
Prakticky každý může rozšířit kontakty s partnerskými městy
Uzávěrka přihlášek k získání úvěru na opravy a modernizaci bytového fondu je 30. června 1998
Město Kopřivnice představuje záměr zahájit vzdělávání pro seniory v říjnu 1998
V letních měsících dojde ke změnám ve vydávání Kopřivnických novin
Parcelu pro stavbu domku získá ten, kdo nabídne víc
Radnice se znovu pokusí prodat kasárna
Kniha o historii Kopřivnice se již za pár dní objeví v prodeji
Kultura
Lidé se mohou těšit na Lauru, Psí vojáky, Echt! či jesenický Priessnitz
Návštěvníky šlahounů čeká řada zlepšení Organizaci festivalu provázejí i problémy
Organizaci festivalu provázejí i problémy
Počasí nám přeje ob rok, takže letos bude hezky, říká Váňa
Pořadí, ve kterém vystoupí kapely na pátém ročníku festivalu Letní rockové šlahouny
Čtenářský servis
Kulturní servis
Soutěžní úspěchy ZUŠ Zdeňka Buriana
Dopisy čtenářů
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Neuwirth zaběhl Zátopkovu desítku nejrychleji
Letos pohár Běhu Kopřivnických novin putuje do školy M. Horákové
Fotbalistky skončily druhé
Radnice ocenila nejlepší sportovce roku 1997

Fotbalisté ukončili sezonu černou sérií pěti porážek

I superpohár skončil v rukou mistrů ligy
Badmintonisté obsadili třetí příčku na turnaji v Rakousku
Plochá dráha se jede 4. července
Turnaj Radegastu je opět slušně obsazen
Krátce

ČSSD vyhrála před ODS s desetiprocentním náskokem

Starosta Jalůvka se posadí na druhé křeslo do sněmovny

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Výrazným vítězstvím české strany sociálně demokratické skončily mimořádné parlamentní volby také v Kopřivnici. Zde dalo Zemanově straně hlas 37,9 procenta voličů, což je podstatně více, než celorepublikový průměr, který činí 32,3 procenta. Poprvé tak ve městě získala ve volbách od pádu komunismu největší podporu levice. Sociální demokraté přitom získali nejvíce hlasů ve všech sedmnácti volebních okrscích v Kopřivnici a také v místních částech Mniší, Vlčovice a v Lubině. O rovných deset procent méně získala Občanská demokratická strana, která ještě v minulých parlamentních volbách před dvěma roky v Kopřivnici zvítězila.

Na třetím místě se v Kopřivnici s velkým odstupem a ziskem 8,6 procenta hlasů voličů umístili komunisté, o pouhou desetinu procenta méně voličů hlasovalo pro KDU-ČSL. Lidovci měli tradičně velikou podporu v místních částech, ale ani tam nedosáhli na výsledky ČSSD a ODS. Unii svobody volilo v Kopřivnici 7,4 procenta voličů. Podporu podobnou jako v celé zemi získali republikáni s 3,8 procenty, naopak důchodci utrpěli debakl, získali jen půldruhého procenta, což znamená, že je nevolilo ani dvě stě lidí.

Zatímco v roce 1996 se voleb do sněmovny zúčastnilo v Kopřivnici 75,2 procenta oprávněných voličů, letos přišlo k urnám 73,6 procenta voličů. Největší účast přitom zaznamenali ve Vlčovicích (84,3 procenta), naopak nejvíce lidí volby ignorovalo v okrsku číslo 17, který volil na ZŠ na ulici 17. listopadu, kde volilo jen 65,3 procenta voličů. Podle Jany Sopuchové z kanceláře tajemníka, která měla volby v Kopřivnici na starosti, nenastaly během voleb žádné větší komplikace.

Do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se dostali z Kopřivnice dva kandidáti. Luděk Polášek z ČSSD, který již v parlamentu seděl, a současný starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS). „Od obou poslanců očekávám, že budou v parlamentu prosazovat zájmy severní Moravy, jako je třeba stavba dálnice, a snad také trochu pomohou i Kopřivnici,“ řekl člen kopřivnické městské rady Oldřich Jašek z ČSSD, která u voličů jasně zvítězila.

Jalůvka uvedl, že získání poslaneckého mandátu nebude znamenat, že se vzdá funkce starosty. „Nemám zatím představu o práci v parlamentu, takže chci zkusit, zda půjde skloubit obojí. Na radnici je spousta rozdělané práce, takže do podzimních voleb to budu muset vydržet. Pokud zjistím, že na obou židlích se sedět nedá, tak bych zřejmě v komunálních volbách nepřijal případně nabídnutou kandidaturu,“ řekl Jalůvka s tím, že možnost kandidovat v podzimních volbách do zastupitelstva nevylučuje.

Jediný kopřivnický radní za sociální demokracii Jašek uvedl, že výsledek voleb by nyní neměl mít zásadní vliv na dění na radnici. „Rozhodně ČSSD nebude dělat žádnou revoluci. Domnívám se, že vzhledem k tomu, že do komunálních voleb zbývá pár měsíců, už tak moc nezáleží na tom, kdo bude starostou. Mohu ale vyloučit, že bych o to stál já, a myslím si, že o post starosty nyní nebude usilovat nikdo z ČSSD,“ řekl Jašek.

Kopřivničtí zastupitelé se zároveň domnívají, že výsledky parlamentních voleb se odrazí také ve výsledku komunálních voleb na podzim. „Očekávám, že komunální volby dopadnou podobně. Lidé řekli jasně, že chtějí změnu. Na druhé straně je ale třeba říct, že rozdíly ve volebních programech pro komunální volby nebudou moc velké. Asi se všechny strany shodnou v zásadních věcech. Předpokládám spíše, že například ČSSD bude mít jiné priority důležitosti řešení problémů v jednotlivých oblastech, než ODS,“ uvedl Jašek.

Podle Jalůvky je potřeba se spíše podívat na to, kolik procent získaly strany pravicové a levicové. „Tady bych řekl, že poměr sil byl vyrovnaný. Navíc očekávám, že v komunálních volbách převáží spíše pohled na jednotlivé kandidáty, takže rozdíl mezi ČSSD a ODS nemusí být tak velký,“ dodal.

Jak se hlasovalo v Kopřivnici a místních částech

 

Kopřivnice

Lubina

Mniší

Vlčovice

Celkem

Strany

počet
hlasů

%
hlasů

počet
hlasů

%
hlasů

počet
hlasů

%
hlasů

počet
hlasů

%
hlasů

počet
hlasů

%
hlasů

KDU-ČSL

750

6,6

179

20

94

23

69

19,5

1 092

8,5

Nezávislí

93

0,8

9

1

4

1

1

0,3

107

0,8

Demokratická unie

132

1,2

7

0,8

11

2,7

2

0,6

152

1,2

ODS

3202

28,0

202

22,5

77

18,9

94

26,6

3 575

27,9

Občanská koalice

20

0,2

0

0

0

0

1

0,3

21

0,2

ČSSD

4309

37,7

301

33,6

130

31,9

114

32,2

4 854

37,9

Moravská demokratická strana

89

0,8

5

0,6

2

0,5

1

0,3

97

0,8

KSČM

932

8,1

93

10,4

43

10,5

38

10,7

1 106

8,6

SPR-RSČ

438

3,8

29

3,2

9

2,2

4

1,1

480

3,8

Unie svobody

847

7,4

54

6

29

7,1

22

6,2

952

7,4

DŽJ

180

1,6

11

1,2

4

1

3

0,8

198

1,5

ČSNS

21

0,2

0

0

1

0,2

1

0,3

23

0,2

Strana zelených

127

1,1

6

0,7

4

1

4

1,1

141

1,1

Celkem volilo lidí / % voličů

11440

74,4

896

83,3

408

80,6

354

84,3

12798

73,6


Pořadatelé šlahounů očekávají tisíce lidí

K o p ř i v n i c e (dam) - Stejně jako v předchozích čtyřech letech, také letos na počátku léta se sejdou v krásném prostředí mezi lesy na louce kopřivnického koupaliště tisíce příznivců rockové muziky. Letos pořadatelé vybrali pro pořádání již pátého ročníku Letních rockových šlahounů 11. červenec.

„Brána festivalového areálu se otevře v pravé poledne a první kapela by měla začít hrát v jednu hodinu,“ řekl hlavní pořadatel největší kulturní akce ve městě Vítězslav Váňa. Dodal, že letos očekává slunečné počasí a asi čtyři tisíce lidí, kteří si zvykli na festival jezdit nejen z Čech a Moravy, ale také ze Slovenska a Polska. Přehlídka se však podle Váni uskuteční za každého počasí. „Festival nezastavily ani loňské povodně, takže si nedovedu představit, co by se letos muselo stát, aby se nekonal,“ podotkl Váňa. Lidé, kteří na šlahouny zamíří, přitom mohou očekávat, že uslyší to nejlepší, co může česká rocková scéna nabídnout. Lístek bude v předprodeji k máni za rovných dvě stě korun a na místě přijde o třicet korun dráž.

Letní rockové šlahouny jsou pořádány v rámci oslav výročí padesáti let povýšení Kopřivnice na město.

Viz Rockové šlahouny...


Olympionik Zátopek otevřel svou výstavní síň

Foto 1

K o p ř i v n i c e (jk, dam) - Slavnostnímu otevření expozice Emila a Dany Zátopkových v kulturním domě byli ve středu 16. června přítomni oba, v minulosti tolik úspěšní sportovci, kteří velkou část svého života zasvětili královně sportu - atletice.

Samotný akt otevření, nemohl být svěřen nikomu jinému než slavným hostům. Někdejší oštěpařka Dana Zátopková symbolicky odstartovala a čtyřnásobný olympijský šampión dlouhých tratí proťal, i přes dnešní problémy s chůzí, symbolickou pásku své síně slávy s nápisem Zátopek Veni, vidi, vici. Pěkná řádka medailí, poháry, diplomy, ocenění i tretry a dres Emila Zátopka vystavené v expozici jsou cennými dokumenty, které svědčí o jedinečnosti sportovní kariéry obou manželů. Zřejmě nejvíce pozornosti poutají dvě obrazovky, na kterých běží dokument zachycující závody Zátopkových.

Oba olympionici byli touto pozorností dojati. „Z výstavy máme opravdu velkou radost a jsme překvapeni tím, co tady všechno je,“ řekla, neustálou pozorností pořadatelů a známých vytížená olympijská vítězka v hodu oštěpem Dana Zátopková, zatímco její manžel sledoval dokumentární snímky z olympiády v Helsinkách. Lidé si v expozici mohou prohlédnout též rodné listy obou sportovců, které dokládají fakt, že se narodili ve stejný den, jejich fotografie z dětství, fota zachycující jejich každodenní usilovnou práci a samozřejmě i záběry okamžiků vítězství, která je proslavila po celém světě.

Otevření expozice bylo spojeno s vyhlášením nejlepších sportovců města Kopřivnice za rok 1997, přičemž starosta města Josef Jalůvka předal ocenění i nejúspěšnějším kopřivnickým sportovcům uplynulého padesátiletého období - Zdence Veřmiřovské - in memoriam a Emilu Zátopkovi.

Přesto, že muzeum manželů Zátopkových bylo slavnostně otevřeno již minulé úterý, turisté je mohli navštívit až od čtvrtku, a to jen v případě, že o prohlídku sami projevili zájem. „U vstupu do muzea jsme umístili ceduli, která informuje návštěvníky o možnosti zhlédnout expozici s množstvím unikátních materiálů o Zátopkových. Každý, kdo bude mít zájem, bude do místnosti doveden a bude mu umožněno si ji v klidu prohlédnout,“ řekl ředitel muzea Lumír Kaválek. Jediným důvodem, proč zatím není vstup do expozice zajištěn, je ten, že muzeum nemá zaměstnance, který by na výstavní síň dohlížel.


Děti se dost často bojí reakce rodičů na špatné vysvědčení

N o v ý J i č í n (dam) - Mnohem větší význam, než ve skutečnosti má, přikládá, podle psychologů, většina rodičů i školou povinných dětí závěrečnému vysvědčení. Právě díky tomuto zažitému postoji mají mnohé děti strach z reakce rodičů na své školní výsledky, což občas přináší nemalé problémy. Problémy se známkami a reakcemi rodičů na ně jsou v podstatě jedním z hlavních problémů, kterými se zabývají linky důvěry, určené právě hlavně dětem ze základních škol.

„Starosti tohoto typu řešíme téměř po celý rok, v době před vysvědčením a bezprostředně po něm je však zájem o radu logicky větší,“ řekl psycholog Marek Khýr pracující na novojičínské lince důvěry.

Větší zájem o radu v červnu je zapříčiněn tím, že známky jsou koncem školního roku mnohem víc na očích. Každé dítě se s problémy vypořádává individuálně a výjimečné nejsou ani útěky z domova.

„Mnoho lidí si neuvědomuje, že těchto útěků je vlastně obrovské množství. Začíná to už třeba tím, že se dítě s vysvědčením domů loudá nebo se jde nejdříve ’pochlubit’ babičce či někomu jinému. Takových případů odpoledního toulání je asi mnoho a dají se určitě označit za jisté ’malé útěky z domova’. K tomu, že se dítěti nepodaří najít nikoho, kdo by se jej zastal a nepřekoná strach vrátit se domů, je již samozřejmě mnohem méně, ale to neznamená, že by nebyly registrovány vůbec,“ vysvětlil Khýr.

Největší strach mají děti, podle zkušeností pedagogů a psychologů z reakce rodičů. Bojí se toho, že své rodiče zklamou tím, že nejsou tak úspěšné, jak by si rodiče představovali a oni je pak odmítnou.

„Mnohem lepší je situace v rodinách, kde si je dítě vědomo toho, že známky nejsou ani zdaleka jediným, či dokonce nejdůležitějším kritériem pro jeho hodnocení. Když školák ví, za co jiného si jej rodiče cení a co pro ně znamená, snáší většinou selhání ve škole mnohem lépe. Pokud je ale hodnocení dítěte redukováno jen na to, zda uspělo či nikoliv, vznikají problémy,“ uvedl psycholog.

Problémy však paradoxně nemají jen děti se špatným prospěchem. Pro školáka, který má samé jedničky, může třeba jediná dvojka znamenat totéž jako pro někoho jiného pětka. „Rodiče by neměli nechávat hodnocení až na poslední den školního roku, ale zhodnotit situaci už dřív. Také by v den vysvědčení měli dítě spíš pochválit než kárat, protože se mu podařilo, i když ne třeba s vyznamenáním, zvládnout školní rok. Důležité také je, aby rodiče dítěti nevyhrožovali žádným trestem, neboť tím posilují jeho strach. Konec školního roku by měl být rovněž důvodem k zamyšlení nad tím, v čem by rodič mohl dítěti v příštím roce pomoci. Naopak děti by si měly najít někoho, komu se mohou se svými starostmi svěřit. Pokud si myslí, že to rodičům říci nemohou, existuje například novojičínská linka důvěry,“ radí Khýr.

Linka důvěry - tel.: 0656/704 111


Vsetínská firma chce stavět v centru města

Foto 2

K o p ř i v n i c e (tom) - Centrum města by měla doplnit dvoupodlažní budova, kterou hodlá postavit na zatím volném prostranstvím, mezi Technickým muzeem a hotelem P Beam, vsetínská firma Fastav Development. „Chtěli bychom přispět k vybudování kopřivnického náměstí v daném prostoru, a to dvoupodlažní budovou, která svým architektonickým řešením plně navazuje na budovu muzea a celé lokality,“ uvádí firma ve své nabídce.

V objektu by měla být prodejna potravin, cukrárna, zlatnictví, prodejna výpočetní techniky a další prostory pro potřeby zdejších podnikatelů. O prodeji pozemků před hotelem budou příští týden jednat zastupitelé.


Běh Kopřivnických novin měl tentokrát slavnostnější nádech

K o p ř i v n i c e - Sedmý ročník Běhu Kopřivnických novin měl pro děti škol, jež se ho účastnily, trochu slavnostnější nádech a větší motivaci. Vždyť komu se poštěstí, aby přebíral cenu za svůj výkon od olympijských vítězů?

Těm nejlepším totiž předávali odměny jak starosta města Josef Jalůvka, tak velmi vzácní hosté - Emil a Dana Zátopkovi, kteří kromě pozvánky ke slavnostnímu otevření jejich síně slávy, přijali pozvání i na tuto akci pro děti. Po předání cen těm nejrychlejším, se děti i dospělí sešli v Bounty baru, kde měli možnost při besedě zpovídat oba slavné sportovce. Na úvod povídání byli Zátopkovi obdarováni velkým dortem, ten však místo s nimi do Prahy, putoval ihned na stůl. Jeho ortel byl stvrzen následujícími slovy Dany Zátopkové, která rozhodla o rozdělení kousků dortu dětem jako prémií za odpovědi na jednoduché otázky, které při besedě vyvstanou. Jelikož děti věděly, kolik mají manželé zlatých olympijských medailí a také to, jak Dana přezdívá Emilovi, dortu i růžiček na něm valem ubývalo.

Času však stejně příliš nebylo, protože na programu byly další závody - kromě Běhu Kopřivnických novin se v rámci sportovního odpoledne uskutečnil i druhý ročník Zátopkovy desítky a soutěž v hodu oštěpem, která na počest Dany Zátopkové začala právě v tento den psát první řádky své historie. Závod na deset kilometrů, nesoucí jméno kopřivnického rodáka, byl odstartován jak jinak než jím samotným.

Jana Kapounová

Další informace viz Výsledky


Zastupitelé se mají zabývat osudem pozemků v Lubině

K o p ř i v n i c e (tom) - Naposledy před prázdninami se kopřivničtí zastupitelé sejdou v pondělí 29. června.

„Na pořad jednání se kromě projednávání změn územního plánu, kde se budeme bavit také o osudu pozemku v Lubině, kde měl stát závod Draftexu, se dostane projednávání otázek rozvoje bydlení, bude se jednat o prodeji objektu kasáren a prodeji pozemků v centru města,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

Zasedání začíná v půl páté odpoledne v anexu radnice a jeho průběh budou moci sledovat majitelé přípojek kabelové televize na svých obrazovkách.


Prakticky každý může rozšířit kontakty s partnerskými městy

K o p ř i v n i c e (tom) - Pro kopřivnickou veřejnost se čím dál více a častěji vytvářejí příležitosti pro úzkou spolupráci škol, kulturních a sportovních sdružení a organizací s partnerskými městy Kopřivnice - s francouzským Trappes, německým Zwönitzem, italským Castiglione del Lago, polským Myszkowem, anglickým Congletonem a v poslední době také s maďarskou obcí Magyarpolány. Řekla to mluvčí radnice Milada Podolská s tím, že tato města mají zájem také o navázání obchodní spolupráce. „Není ovšem v silách radnice organizovat všechny vazby, které lze v tuto chvíli rozvíjet. Je proto potřeba, aby všichni, kdo mají o spolupráci s obyvateli našich partnerských měst zájem, byli ochotni a připraveni svou představu nabídnout. Samozřejmě, že radnice jim maximálně pomůže s administrativou a do jisté míry i finančně,“ uvedla Podolská.

Příležitost seznámit představitele partnerských měst s nápady a projekty bude mít podle Podolské každý, kdo se zúčastní pracovního semináře, který bude součástí programu oficiálních delegací na oslavách padesátého výročí města 28. srpna. „Vyzýváme proto všechny, kteří svou představu budou chtít prezentovat, aby do konce července kontaktovali kancelář starosty - telefony 474 238 (p. Sopuchová) nebo 474 269 (p. Podolská),“ doplnila mluvčí úřadu.


Uzávěrka přihlášek k získání úvěru na opravy a modernizaci bytového fondu je 30. června 1998

Městské zastupitelstvo na svém 22. zasedání schválilo vyhlášku č. 2/1998 o vytvoření a použití účelového fondu města Kopřivnice v rámci Programu poskytování státních půjček na opravy a modernizaci bytového fondu. Tato vyhláška se vztahuje na všechny majitele rodinných domků, bytů či bytových domů na katastrálním území města Kopřivnice a umožňuje jim čerpání zvýhodněného šestiprocentního úvěru (doba splatnosti maximálně pět let) na investiční akce související s opravami a modernizacemi rodinných domků, bytů a bytových domů. V letošním roce bylo oproti původnímu předpokladu 220 000 Kč pro výše uvedené potřeby vyčleněno 1 460 000 Kč. Žádost na poskytnutí úvěru lze uplatnit do 30. června 1998. Předepsaný formulář žádosti je možné obdržet na městském úřadu, bytovém oddělení, Štefánikova 58, přičemž podrobnější informace je možné získat i telefonicky na čísle 476 210. Po vypršení doby podání žádosti bude proveden výběr podle kritérií uvedených ve vyhlášce a s vybranými žadateli bude uzavřena úvěrová smlouva.


Město Kopřivnice představuje záměr zahájit vzdělávání pro seniory v říjnu 1998

Navrhované oblasti vzdělávání:

gerontologie, gerontopsychologie, místopis, historie města, aktuální dění ve městě, právní vědomí občana (minimum spotřebitele), vybrané otázky ze sociálního zabezpečení, člověk a životní prostředí, počítač pro každého, praktická orientace ve světě pokroku, péče o zdraví.

Časový harmonogram:

Zahájení - poslední týden v září.

Délka studia 24 týdnů, jedenkrát za týden čtyři hodiny přednášek.

Příspěvek účastníků - 600 Kč.

Informace i přihlášky obdržíte na odboru školství městského úřadu, tel. č. 474 226. Přihlásit se můžete nejpozději do 20. srpna 1998.

Anketní lístky odevzdejte nejpozději do 10. 7. 1998 rovněž na odboru školství.


V letních měsících dojde ke změnám ve vydávání Kopřivnických novin

Stejně jako v minulých letech, také letos, dojde v letních měsících ke změnám ve vydávání Kopřivnických novin. V červenci vyjdou noviny jedenkrát, a to ve čtvrtek 16. července. Další vydání se objeví v prodeji až 20. srpna. V srpnu vyjdou Kopřivnické noviny také o týden později, tedy ve čtvrtek 27. srpna. Potom již budou vycházet opět pravidelně každý týden.

Redakce Kopřivnických novin zároveň upozorňuje inzerenty, že inzerci do čísla, které vyjde 16. července bude přijímat pouze do čtvrtku 9. července do 12 hodin. Uzávěrka pro příjem inzerce do vydání 20. srpna bude do čtvrtku 13. srpna do 12 hodin a do vydání 27. srpna do pátku 21. srpna. Občané Kopřivnice, kteří chtějí inzerovat zdarma, by neměli otálet se zasláním inzerátů, protože řádková inzerce bude zveřejňována podle volného místa a v pořadí, ve kterém přijde.


Parcelu pro stavbu domku získá ten, kdo nabídne víc

K o p ř i v n i c e (dam) - Výše nabídky bude pravděpodobně rozhodovat o tom, kdo se stane majitelem parcely pro stavbu rodinných domků pod Bílou horou. „Rozhodli jsme se pro takzvanou obálkovou metodu z toho důvodu, že všechny ostatní nám připadají méně rozumné a spravedlivé. Zvažovali jsme například dražbu. Prodej parcel ale musí schválit zastupitelstvo,“ řekl vedoucí odboru rozvoje města Milan Šmíd.

V prostoru pod Bílou horou by mělo vzniknout dvacet osm stavebních parcel pro rodinné domky. Tyto parcely by již měly být napojeny na inženýrské sítě, to znamená vodu, plyn, elektřinu a kanalizaci. Vybudovány by zde měly být i cesty a chodníky. „Cena takto napojené parcely by se podle našich výpočtů pohybovala kolem pěti set korun za metr čtvereční. To je ovšem pro většinu zájemců neúnosné, proto jsme navrhli, aby cenu částečně dotovalo město a minimální cena se snížila na 350 korun za čtvereční metr,“ dodal Šmíd.


Radnice se znovu pokusí prodat kasárna

Foto 4

K o p ř i v n i c e (tom) - Po půl roce budou v pondělí zastupitelé opět hledat odpověď na otázku, jak naložit s chátrajícím objektem kasáren, ve kterém má své provozovny a obchody řada podnikatelů. Již v prosinci sice bylo rozhodnuto o prodeji kasáren šestici místních podnikatelů, ti však nesehnali na koupi peníze. „Městská rada vzhledem k tomu navrhla zastupitelstvu, aby zrušilo své prosincové usnesení a znovu by se rozjelo nabídkové řízení,“ uvedl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka.

Radní přitom nepočítají s tím, že by kasárna město neprodávalo. Podnikatelé z kasáren tak dodnes nevědí, zda a za jakých podmínek budou moci v objektu zůstat. Podle Jalůvky však podnikatelé mají smlouvy s devítiměsíční výpovědní lhůtou, takže „jistotu mají přinejmenším na devět měsíců“.

Jalůvka podotkl, že by radnice zřejmě při prodeji opět preferovala nabídky kopřivnických podnikatelů. „Nikde není řečeno, že by se o kasárna nemohli ucházet opět titéž podnikatelé, domnívám se však, že by jich mohlo být ve sdružení více, aby peníze snáze získali,“ uvedl Jalůvka. Radnice si od prodeje slibuje především příliv peněz do rozpočtu města, a to, že nový majitel kasárna opraví.


Kniha o historii Kopřivnice se již za pár dní objeví v prodeji

K o p ř i v n i c e (dam) - Práce na dokončení knihy místního historika a ředitele muzea Fojtství Jiřího Tichánka o historii Kopřivnice vrcholí. Na pultech knihkupců by se publikace měla objevit již na přelomu měsíců června a července. Knihu vydává Městský úřad v Kopřivnici a její náklad je tisíc kusů. „Knihu radnice vydává u příležitosti padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město. Asi polovina nákladu bude určena k volnému prodeji a polovina by měla sloužit jako reprezentační dary,“ řekla Vendula Sopuchová z oddělení kultury kopřivnické radnice.

Lidé si budou moci knihu opatřit nejen v obou kopřivnických knihkupectvích, ale i v městském informačním centru a obou místních muzeích. „Každé prodejní místo dostane padesát až sto kusů k prodeji. Jak velká část knih se do prodeje nakonec dostane, však zatím není zcela jasné. Vše záleží na zájmu. Pokud bude zájem velký, je pravděpodobné, že úřad dá do prodeje větší část knih, než se zatím předpokládá. V případě extrémního zájmu, nevylučuji ani možnosti dotisku,“ uvedla Sopuchová. Nejistá je zatím i cena publikace. Ta by měla být stanovena až po konečných kalkulacích, předpokládá se však, že se bude pohybovat kolem čtyř set korun.

Kniha o historii města je zpracována do netypického podlouhlého formátu. Má 256 stran, velké množství nejrůznějších fotografií a dokumentů.


Lidé se mohou těšit na Lauru, Psí vojáky, Echt! či jesenický Priessnitz

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Pátý ročník hudebního festivalu Letní rockové šlahouny nabídne posluchačům, stejně jako v předchozích letech, prakticky ty nejlepší kapely, které na české scéně působí. Koncertní maraton však obohatí také hudebníci ze zahraničí. Celkem chtějí letos pořadatelé festivalu fanouškům rocku nabídnout jedenáct kapel. Jsou mezi nimi taková jména, která je téměř zbytečné blíže představovat - Laura a její tygři, Psí vojáci, Už jsme doma, Priessnitz či Echt!.

Hvězdou rockové scény na šlahounech bude bezesporu skupina Laura a její tygři. Ta patří k nejvýraznějším českým kapelám již od konce osmdesátých let. Po delší době strávené ve Francii a okolí se Laura před pár lety opět usadila doma. Přes výrazné personální změny drží šéf a baskytarista Karel Šůcha soubor na stále špičkové úrovni. Jejich pódiová koncertní show a specifická image jsou pověstná.

Dalším tahákem festivalu, který bývá kvalitně obsazován, by měli být Psí vojáci - legendární pražská skupina, která vznikla v roce 1979. I po dvaceti letech zůstávají Psí vojáci věrni svému uhrančivě expresivnímu projevu. Nad dusavou rytmikou se po klapkách piána prohání Filip Topol a přitom recituje své neopakovatelně osobité texty. Po řadě vynikajících desek (poslední - Hořící holubi 1997) se díky Filipovým zdravotním problémům Psí vojáci na čas odmlčeli, ale poslední zprávy hovoří o výtečné formě jak Topolově, tak i ostatních členů skupiny.

Ani další koncert by návštěvníky louky nad koupalištěm neměl zklamat. Už jsme doma, jsou totiž v současné době snad největší hvězdou české alternativní scény. Za dvanáct let existence mají za sebou čtyři řadová alba, bezpočet koncertů po celé Evropě, několik amerických turné a spolupráci na projektu The Residents - Freak Show v pražském divadle Archa. Jejich nenapodobitelný sound spojuje jednotný vizuální styl, který je tvořen nehrajícím členem skupiny - výtvarníkem Martinem Velíškem.

Jeseničtí Priessnitz měli přijet do Kopřivnice již vloni, ale kvůli povodním na severu Moravy nakonec vystoupit nemohli. Vůdčí postavou, této kopřivnickému publiku dobře známé skupiny, je zpěvák Jaromír Švejdík žijící již delší dobu v Praze. Přestože povodně Jeseník zcela odřízly od okolního světa, vzniklo loni na podzim pod producentským dohledem Jana Muchowa vynikající album „Potichu“, které Priessnitz vydali u Indies records. Deska obsahuje největší hity ze všech předchozích desek a je nahrána v novém komornějším hávu.

Další kapelou, jež by měla na letošních šlahounech vystupovat, je Echt! Pražská pub rocková skupina, kterou tvoří hudebníci známí ze skupin jako Hudba Praha, Půlnoc či Plastic People. V roce 1990 kapela vystupovala společně s Půlnocí a s The Velvet Underground v Paříži na vernisáži Andy Varhola. Po letech věnovaných jiným skupinám se opět Echt! dali loni dohromady, kdy vydali vynikající album s názvem Hořký pití.

Mezi velmi zajímavá bude zřejmě patřit i vystoupení Mare Nigrum, kapely vzniklé na sklonku roku 1995 v Praze. Lídry skupiny jsou Jiří Pejchal a Jiří Pykal, oba známí z působení v Ser Un Peyjalero. V roce 1997 jim vyšlo debutové album „Grape“ u firmy Wolf Records, na kterém předvedli rozmanitou syntézu několika hudebních žánrů. Ke spolupráci na této desce si přizvali stálého zvukaře a producenta britsko-holandské formace The Legendary Pink Dots. V hudbě Mare Nigrum lze vystopovat prvky techna, electronic body music, ambientních ploch i náznaky techno music. Nad vším vévodí průzračný vokál Dánky Alice Rose Bryld. Mare Nigrum lze považovat za jednu z nejosobitějších skupin české alternativní scény.

Již tradičně zahajuje šlahouny skupina pocházející z regionu, která dramaturgii festivalu v průběhu sezony nejvíce zaujala. Jinak tomu nebude ani letos. Tentokrát první na podium vystoupí příborská kapela Inside. Ta má za sebou několik velmi vydařených vystoupení jak v klubu Nora, tak i v dalších klubech severní Moravy. Charakteristickým rysem její hudby je tvrdý, nekompromisní, ale přitom technický sound.

V pořadí třetí na festivalu a potřetí na veřejnosti bude hrát skupina Texas Alexandra, což je nový vedlejší projekt dvou členů Paviánů (baskytara, bicí) a lídrů November Second (zpěv, kytara) z Hranic na Moravě. Projev tohoto seskupení muzikantů se pohybuje v rozmezí folk rockového písničkářství, kterému dominuje výrazný hlas zpěvačky Saši Langošové, jež je také autorkou většiny písní. Texas Alexandra bude letos jediným zástupcem domácího klubu Nora.

Na kopřivnickém festivalu by neměla chybět ani ze tří čtvrtin dámská skupina Deep Sweden. Pod tímto jménem se skrývá největší překvapení české hudební scény v roce 1997. Mezinárodní akustický kvartet po svém spojuje to nejlepší z rocku, folku a klasiky. V listopadu loňského roku jim u firmy Rachot - Behémot vyšlo první CD s názvem Maiden Prague. Netypické nástrojové složení (housle, violoncello, kytara) ve spojení s vokály zaujalo i největší evropskou hudební televizní stanici MTV, která míní natočit pár záběrů této kapely právě na šlahounech.

První zahraniční skupinou na pódiu šlahounů budou němečtí Blind Passsengers. Ti patří k předním skupinám tamní alternativní scény. Jejich nové album The Trash Inside My Brain se pohybuje v první desítce alternativního žebříčku German Alternative Independent. Loni se kapela zúčastnila více než dvaceti velkých rockových festivalů, na kterých vystupovala spolu s takovými esy jako David Bowie, The Prodigy, Skunk Anansie, nebo The Sisters of Mercy.

Z Benátek dorazí do Kopřivnice One Dimensional Man. Kapela ve své tvorbě odráží vlivy punku, avangardního rocku, ale i hard core. Pódiový projev skupiny se vyznačuje obrovským nasazením a drtivou dynamikou. V textech se objevují témata vyjadřující jejich pocity, vnitřní rozpory a klasické rockenrollové téma - vztahy, drogy, sex.

Zvláštností letošních šlahounů by mělo být vystoupení amerického loutkáře Arona. Ten předvede své představení Kosti v pohybu s vlastnoručně vyrobenými loutkami.

Festival bude opět moderovat Milan „105kg“ Krajčí.


Návštěvníky šlahounů čeká řada zlepšení

K o p ř i v n i c e (dam) - Lepší ozvučení, lepší světla, více hygienických a sociálních zařízení, ale také třeba jiná značka piva. To je jen několik z řady změn, které čekají na návštěvníky pátého ročníku Letních rockových šlahounů.

Jedním z nejatraktivnějších zlepšení, které pořádající klub Nora a firma Ludvík Moravia pro letošní rok chystají, bude promítání záběrů z koncertů videoprojektorem na plátno o velikosti pět krát čtyři metry. „Bude to totéž plátno a tatáž technika, která byla užita při velkoplošných projekcích hokejových utkání v kulturním domě,“ řekl šéf Nory Vítězslav Váňa s tím, že počasí by na projekci nemělo mít vliv. Další zlepšení by posluchači měli zaregistrovat v kvalitě ozvučení festivalu. Celou přehlídku bude opět zvučit František Bača, který má disponovat jedním z nejlepších a největších aparátů v republice. „My máme s Frantou takovou dohodu, která dobře funguje. Každý rok je sice aparatura dražší, ale zvuk je mnohem kvalitnější. Letos poprvé by například měl být k dispozici odposlechový mixpult, což by mělo zkrátit zvukové zkoušky mezi jednotlivými vystoupeními,“ uvedl Váňa.

Neméně podstatná pro rockový festival je také změna značky piva. Místo Ostravaru, který byl na šlahounech k dostání čtyři ročníky, se letos bude pít Gambrinus. Pořadatelé také slibují, že ceny občerstvení nebudou přehnané. Chybět nemá ani kadeřnický salon, zajišťující barvení vlasů, Tatoo, budou se prodávat trička, knihy a CD disky či kožená bižuterie. K dispozici bude masitá i vegetariánská strava. Prvních tisíc návštěvníků dostane se vstupenkou také přívěsek na klíče.


Organizaci festivalu provázejí i problémy

K o p ř i v n i c e (dam) - Organizace akce takového rázu a velikosti, jakými jsou Rockové šlahouny, s sebou nesou také několik problémů. Mezi největší patří najít pro ni vhodné místo. „Prostor louky na koupališti jsme si vybrali už v roce 1994, nejen pro jeho umístění na kraji města a velikost, ale také atmosféru, která zde vzniká. Rozhodně tady poblíž není žádný jiný areál, který by louku nad koupalištěm mohl nahradit,“ tvrdí šéf klubu Nora a hlavní pořadatel festivalu Vítězslav Váňa.

Ředitel správy sportovišť Milan Gilar je však toho názoru, že festival na rekreační louku nepatří. „Celý prostor je po šlahounech hrubě narušen, ať už jde o travní porost nebo zbytky odpadků. A to i přesto, že pořadatelé si úklid vždy zajišťují. Dát louku do původního stavu není jednoduché a jde o zdlouhavý proces,“ míní Gilar.

„Děláme vše proto, aby louka po šlahounech vypadala co nejlépe, a to nejen tím, že zajistíme úklid odpadků, ale například loni jsme najali i zahradníky, kteří doseli a ošetřili trávník,“ brání se Váňa.

Také velká kumulace lidí může způsobit potíže, proto na průběh festivalu bude dohlížet větší množství policistů. „Jde hlavně o to, že se na jednom místě sejde obrovské množství lidí a je třeba, aby byli policisté připraveni na potenciální nesnáze,“ řekl radní Petr Chromečka, který má oblast bezpečnosti ve městě na starosti. Policisté však mají se šlahouny dobré zkušenosti již z uplynulých ročníků. „Je pravda, že ti lidé, kteří za rockem jezdí, jsou specifickou skupinou, ale jsou ve velké většině naprosto bezkonfliktní. Paradoxem například je, že městští strážníci v minulém roce místo na šlahounech zasahovali v tutéž noc na diskotéce, kde jsou problémy mnohem častější,“ vysvětlil Chromečka.

„Maximálně může některé lidi pobuřovat, jak ti lidé vypadají. Loni totiž například byli celí od bláta a jediná stížnost, kterou jsme obdrželi, byla od Českých drah, jež si stěžovaly, že jim odjíždějící rockoví fanoušci zaneřádili vagony blátem,“ doplnil Chromečka.


Počasí nám přeje ob rok, takže letos bude hezky, říká Váňa

K o p ř i v n i c e - Festival Letní rockové šlahouny byl, alespoň podle návštěvnosti, největší kulturní akcí v Kopřivnici již v roce 1994. Dnes se o něm ví nejen v celém Česku, ale také za hranicemi a termín pořádání šlahounů nechybí v žádném kalendáři letních hudebních akcí. Že šlahouny patří mezi přední festivaly svého druhu, se ukázalo loni, kdy průběh přehlídky poznamenaly katastrofální záplavy. Tehdy i přes nefungující železniční a částečně i autobusovou dopravu, přijelo do Kopřivnice téměř tři tisíce fanoušků rockové muziky.

Návštěvnost akce byla již od prvního ročníku slušná a pořadatelé si na nezájem fanoušků nikdy nemohli stěžovat. „První rok přišlo patnáct set lidí, druhý dva a půl a třetí tři a půl tisíce rockerů. Kdyby nám do toho loni nepřišly povodně, určitě bychom měli návštěvnost vyšší než čtyři tisíce,“ myslí si Váňa a dodává: „Letos bude hezky, takže počítám s tím, že počet lidí dosáhne nejvyšší přípustné hranice čtyři tisíce pět set.“ Pouze jediné může tyto plány ohrozit, a to prý počasí, které pořadatelům střídavě jeden rok přeje a druhý nikoliv. „První rok nám nepršelo, druhý bohužel ano. V následujícím roce bylo hezky, ale loni za to pršelo skutečně vydatně. Vzhledem k tomu, že letos, podle tohoto vzorce, pršet nebude, nedáváme plachtu ani nad pódium. Zato příští rok budou potřeba gumové skafandry,“ žertuje Váňa.

Myšlenka pořádat v Kopřivnici festival vznikla už před více než pěti lety a vzhledem ke stále stoupající návštěvnosti a tomu, že se festival udržel i v konkurenci velmi početné rodiny podobných podniků, se ukazuje, že byla dobrá. „Nápad pořádat v Kopřivnici rockový festival vznikl v době, kdy jsme spolu s Dušanem Neuwerthem přišli do Nory a jelikož jsme sami s Paviány jezdili po různých festivalech, tak nás napadlo uspořádat nějaký i u nás doma,“ vzpomíná hlavní pořadatel a šéf klubu Nora Vítězslav Váňa. „Největší festivalový boom už máme asi za sebou. Ten byl asi v roce 1996, rok poté, co na festival v Trutnově přišlo dvacet tisíc lidí. Spousta klubů se totiž nechala tímto inspirovat a chtěli také podobným způsobem vydělat peníze. Přestože jsme však v roce 1996 měli největší konkurenci v historii, přišlo na šlahouny nejvíce lidí,“ řekl Váňa s tím, že festivalů již trochu ubylo a šlahounům v podstatě dnes žádná konkurence nehrozí. „Jediný festival, který by nám mohl konkurovat, jsou Boskovice, jež fungují ještě o rok déle než my, ale s pořadateli tohoto festivalu už tradičně spolupracujeme a vždy alespoň dvě, tři kapely, které máme na programu, jsou pro oba společné,“ doplnil Váňa.

David Macháček


Pořadí, ve kterém vystoupí kapely na pátém ročníku festivalu Letní rockové šlahouny

Inside
Deep Sweden
Texas Alexandra
Laura a její tygři
Priessnitz
Psí vojáci
Už jsme doma
Blind Passsengers (Německo)
Mare Nigrum
One Dimensional Man (Itálie)
Echt!


Kulturní servis

Čtvrtek 25. června

Kino Puls uvede v 17.30 hodin akční drama USA - VB G. I. Jane. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede katastrofický film USA Drtivý dopad. Do 12 let nepřístupný

Pátek 26. června

Kino Puls uvede v 17.30 G. I. Jane, ve 20 hodin Drtivý dopad

Sobota 27. června

Kino Puls uvede v 17.30 G. I. Jane, ve 20 hodin Drtivý dopad

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Dance párty. D. J.’s R. S., J. B.

Myslivecký spolek Kopřivnice pořádá v sobotu 27. června od 13 hodin myslivecké odpoledne

v areálu sportovní haly SOU na Husově ul. v Kopřivnici

Neděle 28. června

Kino Puls uvede v 17.30 G. I. Jane, ve 20 hodin Drtivý dopad

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin thriller Hra. Multimilionář, bankéř Nicolas Van Orton (Michael Douglas) znuděn životem dostává hru. Hru ďábelskou, nebezpečnou, nezastavitelnou, která mu změní život

Pondělí 29. června

Kino Puls uvede v 17.30 G. I. Jane, ve 20 hodin Drtivý dopad

Čtvrtek 2. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin bláznivou komedii USA, DS Pan magor. Ve 20 hodin uvede drama USA, ŠÚ DS Striptýz. Do 15 let nepřístupný

Pátek 3. července

Kino Puls v 17.30 Pan magor, ve 20 hodin Striptýz

Kulturní dům Kopřivnice uvede ve 20 hodin Letní diskotéku č. 1 - Czech Dance Chart (Top Ten), 10 nejhranějších hitů v českých diskotékách, uvádí D. J. Jirka Matýsek

Sobota 4. července

Kino Puls v 17.30 Pan magor, ve 20 hodin Striptýz

Neděle 5. července

Kino Puls v 17.30 Pan magor, ve 20 hodin Striptýz

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin sci-fi Koule. Do 12 let nepřístupný

Pondělí 6. července

Kino Puls v 17.30 Pan magor, ve 20 hodin Striptýz

Čtvrtek 9. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin rodinnou komedii USA, DS Flubber. Ve 20 hodin uvede erotický thriller USA, ŠÚ, DS Nebezpečné hry. Do 15 let nepřístupný

Pátek 10. července

Kino Puls v 17.30 hodin Flubber, ve 20 hodin Nebezpečné hry

Amfiteátr Pod starou věží Štramberk v 19.30 hodin koncert Tamburášského souboru ze Studénky

Sobota 11. července

Kino Puls v 17.30 hodin Flubber, ve 20 hodin Nebezpečné hry

Neděle 12. července

Kino Puls v 17.30 hodin Flubber, ve 20 hodin Nebezpečné hry

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin komedii Česká soda

Pondělí 13. července

Kino Puls v 17.30 hodin Flubber, ve 20 hodin Nebezpečné hry

Středa 17. července

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin dobrodružný film Poklad inků

Čtvrtek 16. července

Kino Puls uvede v 17.30 hodin vědeckofantastický film USA Ztracený svět (Jurský park 2). Ve 20 hodin historický velkofilm USA Muž se železnou maskou

Pátek 17. července

Kulturní dům Kopřivnice uvede ve 20 hodin Letní diskotéku č. 2 - Czech Dance Chart (Top Ten) uvádí D. J. Jirka Matýsek


Soutěžní úspěchy ZUŠ Zdeňka Buriana

K o p ř i v n i c e (zh) - Poměrně velká část dětí navštěvujících Základní uměleckou školu Zdeňka Buriana v Kopřivnici se pravidelně zúčastňuje vyhlášených soutěží. Největší příležitost ke srovnávání svých schopností mají žáci výtvarných oborů, jejichž výsledky jsou pozoruhodné.

Ve velké výtvarné soutěži Kopřivnice město automobilů získali třikrát první cenu a do desátého místa se umístilo dalších jedenáct žáků. V regionálním kole soutěže Evropa ve škole získali svými pracemi dvě první, druhé a dvě třetí místa. V okresní přehlídce Fantazie 98 byl úspěch ještě větší. Čtyřikrát první místo a dvakrát druhé. Nadace malíře Jana Zrzavého udělila ZUŠ Zdeňka Buriana Kopřivnice cenu za úspěšnou účast na žákovské výstavě výtvarných oborů ZUŠ severní Moravy a Slezska - Zrzavý salon 1998.

Že se výrazné dětské talenty prosazují samy, o tom svědčí opakující se úspěchy žáků - Jana Richtera, Zuzany Čatajové, Jiřího Hlinky, Kateřiny Valové, Evy Hyklové, Víta Španihela, Lucie Holišové, Ivany Stiborkové a dalších.

Pro hudební obor byla v právě uplynulém školním roce vypsána soutěž pro smyčcové souborové hry a dechové souborové hry. Dvě první, tři druhá a tři třetí místa v okresním kole ukazují, že ani zde nezůstává ZUŠ pozadu. Zvláště, když v oblastním kole svoje kvality obhájilo violoncellové duo, získáním diplomu za druhé místo, a smyčcový kvartet se prosadil na pěkné čtvrté místo.

Taneční obor neměl letos organizovánu žádnou soutěž pro ZUŠ, avšak téměř tříhodinový jarní koncert prokázal, že také zde rostou nové talenty.


Dopisy čtenářů

Dětské centrum děkuje Agentuře Fox

Zcela netypicky v půli května odjíždějí děti z Dětského centra z Kopřivnice a Dětského domova v Novém Jičíně na ozdravný pobyt do Chorvatska s velmi milým průvodcem panem Petrem Bvocikem. I celý pobyt byl velmi příjemný a naprosto bez problémů. Tento dopis je zároveň poděkování. Poděkování Agentuře Fox a zaměstnancům Dětského centra, kteří se pobytu zúčastnili. Zvláště pak panu Nalerajovi, řediteli agentury, za to, že nám sponzorsky umožnil tenhle nádherný pobyt, který byl skutečně bez mráčku. Děkujeme vám za děti i dospělé, protože nebýt vás, mnohé z nich by se díky svému postižení nikam nedostaly.

D. Jančálková, za DC Kopřivnice

 

Pojďte s námi do pohádky

Kdo z nás dospělých by se občas nechtěl vrátit do let, kdy každý den voněl novým dobrodružstvím a těšením se na večerní pusu od maminky? Koho by nelákalo být zase aspoň na chvíli okouzleným dítětem?

Rodičům dětí ze Základní školy svaté Zdislavy v Kopřivnici se toto přání v pátek 29. května splnilo. Žáci 6. a 7. třídy připravili s pomocí učitelů pro své maminky, tatínky a mladší kamarády procházku pohádkovým lesem. Na trase dlouhé 2 km na ně čekaly - kromě jiných pohádkových bytostí - lesní víly, Pindruše nebo čarodějnice s čertem. Ti, kteří si to s námi zkusili, jistě nelitovali. Děkujeme tímto všem, kteří ke zdárnému průběhu akce jakkoli přispěli.

učitelé ZŠ Sv. Zdislavy v Kopřivnici

 

Reakce na dopis sdružení Lubiňan

(Kopřivnické noviny 11. června 1998 „Otevřený dopis občanského sdružení Lubiňan městskému zastupitelstvu“)

Jsme občané Lubiny a prohlašujeme, že jsme nedali mandát sdružení Lubiňan hájit naše zájmy a ani si to nepřejeme. Pokud to bude nutné, necháme mluvit za sebe ty, kteří nebudou zůstávat v anonymitě a budou si vědomi nejen svých zákonných práv, ale i své občanské zodpovědnosti vůči většině. Fandíme všem (a velice si jich vážíme), kteří již pro řešení nezaměstnanosti v Kopřivnici něco udělali, ať jsou příslušníky jakýchkoliv stran, hnutí či sdružení.

Co je vlastně našim zájmem? Žít ve městě, jehož životní prostředí je minimálně ovlivněno průmyslovou a zemědělskou činností. Neradi bychom se dočkali zeleného ráje důchodců, odkud mladší generace odcházejí za prací jinam.

Jan, Marie a Lenka Matulovi, Lubina 260


Kam za sportem

Koupaliště: za příznivého počasí 8 - 20 hodin: za příznivého počasí 8 - 20 hodin

FC Kopřivnice: FC Kopřivnice: pá 19. 6. (benjamínci - 17 hod.) FC - Lokomotiva Suchdol n. O.; so 20. 6. (st. žáci - 9 hod. a ml. žáci - 10.45 hod.) FC - FC Baník Ostrava B pá 19. 6. (benjamínci - 17 hod.) FC - Lokomotiva Suchdol n. O.; so 20. 6. (st. žáci - 9 hod. a ml. žáci - 10.45 hod.) FC - FC Baník Ostrava B

Malá kopaná: Malá kopaná: stadion házené - ne 21. 6. 9 - 15 hod. okresní finále v malé kopané stadion házené - ne 21. 6. 9 - 15 hod. okresní finále v malé kopané

Rekreační turistika: Rekreační turistika: so 27. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Svinov ČD - na ÚAN v 8.40 hod. do Šilheřovic - zámek - golf. hřiště a okolí, odj. AN v 15.30 hod. na ÚAN Svinov - Studénka - Kopřivnice; út 30. 6. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Valašské Meziříčí - Hrachovec ČD - pěší pod hájem - u ovčírny - Jehličná - po žl. Kulíšek - Kaplička - Kačeny - na červ. Hostašovice ČD - odj. v 11.20 hod. - odj. Veřovice 12.26 hod., příjezd do Kopřivnice ve 12.46 hod.so 27. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Svinov ČD - na ÚAN v 8.40 hod. do Šilheřovic - zámek - golf. hřiště a okolí, odj. AN v 15.30 hod. na ÚAN Svinov - Studénka - Kopřivnice; út 30. 6. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Valašské Meziříčí - Hrachovec ČD - pěší pod hájem - u ovčírny - Jehličná - po žl. Kulíšek - Kaplička - Kačeny - na červ. Hostašovice ČD - odj. v 11.20 hod. - odj. Veřovice 12.26 hod., příjezd do Kopřivnice ve 12.46 hod.

Členská schůze hokejového klubu: Členská schůze hokejového klubu: se koná 30. června v 18 hodin v Bounty baru na letním stadioně se koná 30. června v 18 hodin v Bounty baru na letním stadioně

Elita okresu v KopřivniciElita okresu v Kopřivnici: Nejlepší celky městských lig z Kopřivnice (VS. OIL. Agro, Radegast 84), Nového Jičína (New Jersey, Virgin sports) a Příboru (Trnávka, Hájov) se utkají v okresní finále malé kopané, které proběhne v neděli 28. června na stadionu házené v Kopřivnici. Od deváté hodiny se účastníci střetnou systémem každý s každým a vítěze z této okresní elity bychom měli znát okolo patnácté hodiny... Přijďte povzbudit naše mužstva!Nejlepší celky městských lig z Kopřivnice (VS. OIL. Agro, Radegast 84), Nového Jičína (New Jersey, Virgin sports) a Příboru (Trnávka, Hájov) se utkají v okresní finále malé kopané, které proběhne v neděli 28. června na stadionu házené v Kopřivnici. Od deváté hodiny se účastníci střetnou systémem každý s každým a vítěze z této okresní elity bychom měli znát okolo patnácté hodiny... Přijďte povzbudit naše mužstva!

Výbor KMK Kopřivnice


Výsledky

FC Kopřivnice:FC Kopřivnice: benjamínci: FC Kopřivnice - Lokomotiva Suchdol 7:1, branky: Melčák 3, Hanzelka 2, König a Schybol po 1; mladší žáci: FC Kopřivnice - Baník Ostrava B 0:5, st. žáci: FC Kopřivnice - Baník Ostrava 0:2 benjamínci: FC Kopřivnice - Lokomotiva Suchdol 7:1, branky: Melčák 3, Hanzelka 2, König a Schybol po 1; mladší žáci: FC Kopřivnice - Baník Ostrava B 0:5, st. žáci: FC Kopřivnice - Baník Ostrava 0:2

FC Lubina: žáci: Sedlnice - Lubina 1:2, branka: Seibert, dorost: Bystré - Lubina 1:2, branky: Erla 2, muži: Straník - Lubina 4:3, branky: Friedel 2, Kuchař žáci: Sedlnice - Lubina 1:2, branka: Seibert, dorost: Bystré - Lubina 1:2, branky: Erla 2, muži: Straník - Lubina 4:3, branky: Friedel 2, Kuchař

Plavání: Plavání: M ČR dorostu v plavání. Z výsledků kopřivnických plavců: Jan Schäfer: 5. místo - 200 m poloh. závod 2:23,27 min., 8. místo - 200 m prsa 2:41,24 min. a 400 m poloh. závod 5:09,90 min., 9. místo - 200 m znak 2:25,89 min. a 400 m volný způsob 4:32,57; Kristina Schäferová: 8. místo - 800 m volný způsob 10:25,11, 9. místo - 100 m prsa 1:23,90 min.; Libuše Zátopková: 10. místo - 100 m prsa 1:24, 14. M ČR dorostu v plavání. Z výsledků kopřivnických plavců: Jan Schäfer: 5. místo - 200 m poloh. závod 2:23,27 min., 8. místo - 200 m prsa 2:41,24 min. a 400 m poloh. závod 5:09,90 min., 9. místo - 200 m znak 2:25,89 min. a 400 m volný způsob 4:32,57; Kristina Schäferová: 8. místo - 800 m volný způsob 10:25,11, 9. místo - 100 m prsa 1:23,90 min.; Libuše Zátopková: 10. místo - 100 m prsa 1:24, 14.

Tenisový turnaj neregistrovaných (20. a 21. června) na tenisových kurtech v Kopřivnici: Tenisový turnaj neregistrovaných (20. a 21. června) na tenisových kurtech v Kopřivnici: dvouhra: semifinále - Neuwirth (Kopřivnice) - Šeda (Zlín) 2:6, 7:6, 6:3, Lebeda (Kopřivnice) - Urbančík (Štramberk) 6:0, 6:2; finále: Lebeda - Neuwirth 6:1, 6:2. Čtyřhra: semifinále - Veselka, Hořák (Kopřivnice) - Poles, Bartoň (Kopřivnice) 6:0, 6:3, Moudrý, Neuwirth - Lebeda, Šeda screčováno; finále: Hořák, Veselka - Moudrý, Neuwirth 6:0, 6:3. dvouhra: semifinále - Neuwirth (Kopřivnice) - Šeda (Zlín) 2:6, 7:6, 6:3, Lebeda (Kopřivnice) - Urbančík (Štramberk) 6:0, 6:2; finále: Lebeda - Neuwirth 6:1, 6:2. Čtyřhra: semifinále - Veselka, Hořák (Kopřivnice) - Poles, Bartoň (Kopřivnice) 6:0, 6:3, Moudrý, Neuwirth - Lebeda, Šeda screčováno; finále: Hořák, Veselka - Moudrý, Neuwirth 6:0, 6:3.

Z výsledků Běhu Kopřivnických novin: Z výsledků Běhu Kopřivnických novin: nejmladší žákyně - roč. 1987 a mladší - trať 600 m: 1. Eva Lípová (ZŠ Milady Horákové) 2:05,2 min., 2. Eva Macháčová (ZŠ Alšova) 2:06,5 min., 3. Kateřina Švarcová (ZŠ Alšova) 2:07,7 min., nejmladší žáci - roč. 1987 a mladší - trať 800 m: 1. Petr Koďousek (ZŠ Náměstí) 2:49,0 min., 2. Tomáš Jahn (ZŠ Milady Horákové) 2:49,5 min., 3. Milan Štěpán (ZŠ Alšova) 2:51,3 min., mladší žákyně - roč. 1985 - 86 - trať 800 m:1. Lucie Želázková (ZŠ 17. listopadu) 2:43,0 min., 2. Zuzana Sopuchová (ZŠ Alšova) 2:45,2 min., 3. Soňa Hejduková (ZŠ Alšova) 2:48,7 min., mladší žáci - roč. 1985 - 86 - trať 1000 m: 1. Ferenc Lukacs (ZŠ 17. listopadu) 3:16,0 min., 2. Jiří Nevlud (ZŠ Alšova) 3:18,3 min., 3. Jan Skřivánek (ZŠ E. Zátopka) 3:19,0 min., starší žákyně - roč. 1983 - 84 - trať 1000 m: 1. Michaela Ondrušková (ZŠ 17. listopadu) 3:28,4 min., 2. Kristina Schäferová (ZŠ E. Zátopka) 3:31,5 min., 3. Jana Zelenková (ZŠ Alšova) 3:33,7 min., starší žáci - roč. 1983 - 84 - trať 1500 m: 1. Pavel Vrána (ZŠ Milady Horákové) 4:49,9 min., 2. Radovan Todič (ZŠ E. Zátopka) 4:50,9 min., 3. Lukáš Horák (ZŠ E. Zátopka) 4:55,7 min. Celkové pořadí škol: 1. ZŠ Milady Horákové, 2. ZŠ Alšova, 3. ZŠ E. Zátopka , 4. ZŠ 17. listopadu, 5. ZŠ Náměstí. nejmladší žákyně - roč. 1987 a mladší - trať 600 m: 1. Eva Lípová (ZŠ Milady Horákové) 2:05,2 min., 2. Eva Macháčová (ZŠ Alšova) 2:06,5 min., 3. Kateřina Švarcová (ZŠ Alšova) 2:07,7 min., nejmladší žáci - roč. 1987 a mladší - trať 800 m: 1. Petr Koďousek (ZŠ Náměstí) 2:49,0 min., 2. Tomáš Jahn (ZŠ Milady Horákové) 2:49,5 min., 3. Milan Štěpán (ZŠ Alšova) 2:51,3 min., mladší žákyně - roč. 1985 - 86 - trať 800 m:1. Lucie Želázková (ZŠ 17. listopadu) 2:43,0 min., 2. Zuzana Sopuchová (ZŠ Alšova) 2:45,2 min., 3. Soňa Hejduková (ZŠ Alšova) 2:48,7 min., mladší žáci - roč. 1985 - 86 - trať 1000 m: 1. Ferenc Lukacs (ZŠ 17. listopadu) 3:16,0 min., 2. Jiří Nevlud (ZŠ Alšova) 3:18,3 min., 3. Jan Skřivánek (ZŠ E. Zátopka) 3:19,0 min., starší žákyně - roč. 1983 - 84 - trať 1000 m: 1. Michaela Ondrušková (ZŠ 17. listopadu) 3:28,4 min., 2. Kristina Schäferová (ZŠ E. Zátopka) 3:31,5 min., 3. Jana Zelenková (ZŠ Alšova) 3:33,7 min., starší žáci - roč. 1983 - 84 - trať 1500 m: 1. Pavel Vrána (ZŠ Milady Horákové) 4:49,9 min., 2. Radovan Todič (ZŠ E. Zátopka) 4:50,9 min., 3. Lukáš Horák (ZŠ E. Zátopka) 4:55,7 min. Celkové pořadí škol: 1. ZŠ Milady Horákové, 2. ZŠ Alšova, 3. ZŠ E. Zátopka , 4. ZŠ 17. listopadu, 5. ZŠ Náměstí.


Neuwirth zaběhl Zátopkovu desítku nejrychleji

K o p ř i v n i c e (jk) - Další vítězství v seriálu Lašské běžecké ligy si připsal veterán Alexandr Neuwirth z Maraton klubu Kopřivnice poté, co nejrychleji ze všech zúčastněných odkroužil na oválu kopřivnického letního stadionu pětadvacet kol ’Zátopkovy desítky’.

Alexandr Neuwirth jasně vyhrál svou kategorii mužů nad 40 let a téměř o minutu porazil i Miroslava Macíčka (Kovo Tatra Kopřivnice), který si doběhl pro prvenství v hlavní kategorii do 39 let.

Druhý ročník závodu se konal po několikaleté prodlevě u příležitosti padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město. Zároveň však pořadatelé - Maraton klub a Atletický klub Kopřivnice - měli tu čest přivítat na stadioně slavnou sportovní dvojici - manžele Zátopkovy, přičemž úvodní závod veteránů odstartoval sám kopřivnický rodák.

Z výsledků Zátopkovy desítky: kategorie A (muži do 40 let): 1. Miroslav Macíček (Kovo Tatra) 34:33 min., 2. Vincent Šimko (Maraton klub Kopřivnice - dále MK Kopřivnice) 34:44 min., 3. Tomáš Jurák (Štramberk) 36:09 min., kategorie B (muži nad 40 let): 1. Alexandr Neuwirth (MK Kopřivnice) 33:34 min. - celkový vítěz závodu, 2. Alois Kolařík (MK Kopřivnice) 35:20 min., 3. Jiří Tureček (AFK Kyjov) 36:35 min., kategorie C (muži nad 50 let): 1. Pavel Veselý (MK Kopřivnice) 38:07 min., 2. Karel Piskoř (MK Kopřivnice) 38:44 min., 3. Jiří Bednařík (MK Kopřivnice) 40:04 min., kategorie ženy: 1. Eva Jeřábková (AK Kopřivnice) 53:21 min.


Letos pohár Běhu Kopřivnických novin putuje do školy M. Horákové

Foto 6

K o p ř i v n i c e (jk) - Vítězně ze souboje pěti kopřivnických základních škol v Běhu Kopřivnických novin vzešla ZŠ dr. Milady Horákové. Ta si trofeje - velký keramický zvon a pohár vlastnoručně předávaný manžely Zátopkovými odnesla i přes totožné bodové konto se Základní školou na ulici Alšově, poměr zisku prvních míst totiž činil 2:0 ve prospěch vítězné školy. Závod byl pořádán již posedmé, tentokrát však premiérově na letním stadioně, kde byly atletickým klubem AK Kopřivnice zajištěny solidní podmínky.

Pořadí závodníků viz Výsledky


Fotbalistky skončily druhé

Š t r a m b e r k (jk) - Fotbalistkám Štramberku definitivně zůstane pro letošní rok v I. MSFL skupiny sever druhá příčka za vítězným týmem DFC Havířov. Děvčata se s ní budou bohužel muset smířit po odehrání prvního ze dvou odložených zápasů Rožnova, který ještě v případě dvou vítězství mohl zamíchat pořadím na prvním a druhém místě v soutěži.

Rožnovská děvčata však již v prvním utkání podlehla Krnovu 1:2. Další zápas s Hranicemi sice vyhrála kontumačně 3:0, ale to již na vítězi skupiny nic neměnilo. K duelu o mistra Moravy, který se hrál v sobotu 13. června na hřišti Viktorky Otrokovice, tak nastoupil proti vítěznému družstvu skupiny jih Boby Brnu celek DFC Havířov a prohrál celkem jednoznačně 0:3. Štramberské družstvo slavnostně zakončilo sezonu o stejném víkendu v Rybím.

Na programu byla kromě jiného volba nejplatnější hráčky a střelkyně. Podle hráček byla nejužitečnější dívkou na hřišti stoperka Kateřina Marková, vedení družstva to vidělo z lavičky trochu jinak a volilo teprve šestnáctiletou Kateřinu Koutnou. Kanonýrkou celku se stala Božena Müllerová.


Radnice ocenila nejlepší sportovce roku 1997

Foto 7

K o p ř i v n i c e (jk) - Celkem jednatřicet sportovců, družstev, trenérů a cvičitelů ze šestnácti kopřivnických sportovních klubů bylo 16. června u příležitosti otevření expozice manželů Zátopkových oceněno za vynikající výsledky v průběhu uplynulého roku či za celoživotní práci na poli sportovním. Při hodnocení nechyběli ani manželé Zátopkovi.

Vyhodnocení sportovci, trenéři a cvičitelé za rok 1997: Karate: Stanislav Modráček (bronzová medaile na M ČR, 5. místo na mistrovství Evropy); Milan Burget (2. místo M ČR st. žáků); Petra Beierová (2. místo M ČR juniorů). Sportovní gymnastika: Jana Macíčková (členka družstva I. ligy, bronzová medaile). Atletika: Marek Žáček (2. místo na M ČR dorostu ve vrhu koulí); štafeta 3 x 300 m st. žačky (1. místo na M ČR). Badminton: smíšené družstvo (stříbrné medaile v I. lize 96/97). Krasobruslení: Radek Dresler (3. místo na M ČR žáků); Evžen Milčinský (vedoucí trenér klubu Kraso, oceněn za dosažené výsledky a organizaci školy bruslení. Vzpírání: Radek Venglář (2. místo na M ČR žáků, hmotnost 50 kg); Jaroslav Janošec (2. místo na M ČR žáků, hmotnost 54 kg); Ludvík Kašpárek (dlouholeté trenérské působení v klubu vzpírání - 35 let, výchova reprezentantů, olympionika a soutěž extraligy). ASPV: Jana Rýdlová (25 let práce cvičitelky mládeže). Turistika: Antonín Prašivka, Božena Rýdlová (úspěšné absolvování 100 jarních km a nejvyšší účast na turistických akcích). Stolní tenis: Ladislav Merenda (nejlepší hráč v oblastní a divizní soutěži). Šachy: Pavel Kadlec (dlouholetý trenér základny mládeže a organizátor školských soutěží). Klub házené: Miroslav Machala (nejúspěšnější hráč házené současného extraligového kádru); Rudolf Klečka (bývalý hráč oddílu, podílel se na postupech družstva až do 1. ligy, správce hřiště házené, patří k velice platným členům klubu). Tenisový klub: Jan Vrba (dlouholetá trenérská práce - 30 let, práce ve výboru tenisového klubu). Fotbalový klub: Vilém Navrátil (působí jako trenér mládeže, mužstvo starších žáků se pod jeho vedením vypracovalo mezi nejlepší v soutěži a nyní bojuje o postup do druhé ligy); Pavel Pítr (kapitán družstva mužů, dlouhodobě nejlepší hráč). Maraton klub: Robert Šádek (nejúspěšnější běžec, v r. 1997 se stal mistrem Slovenské republiky v krosu a v závodě na 10 km na dráze, obsadil 2. místo na mistrovství Slovenské republiky v půlmaratonu, je vítězem Puma Cupu); Alexandr Neuwirth (druhý nejúspěšnější běžec, v loňském roce obsadil 2. místo v celostátních tabulkách v kategorii veteránů, na prestižním mezinárodním Pražském maratonu byl na 2. místě ve své kategorii); Jiří Harašta (organizační pracovník klubu, atletice se věnuje od roku 1980. V rámci regionu zorganizoval Lašskou běžeckou ligu). Klub malé kopané: VS. OIL. Agro (družstvo dosáhlo během své krátké historie a po čtyřletém působení v nejvyšší lize vítězství v jubilejním X. ročníku Kopřivnické ligy malé kopané); Michal Buček (nejlepší střelec 1. celostátní ligy a reprezentant ČR ve futsalu). Plavecký klub: Jan Schäfer (3. místo na 1 500 m volný způsob na zimním mistrovství ČR dorostu v Jihlavě); Božena Vávrová (cvičitelka plavání II. třídy, dlouhodobě patří mezi nejlepší a její přístup k výuce plavání je vysoce profesionální). TJ Sokol Kopřivnice: Vlasta Mičaníková (ocenění za příkladnou práci a dlouhodobou obětavou pomoc ve výboru Sokola). Tatra Veteran klub: Adolf Veřmiřovský (organizace Rallye Vídeň - Kopřivnice, pořádanou Tatra Veteran Car klubem Kopřivnice - jako hlavní pořadatel).


Fotbalisté ukončili sezonu černou sérií pěti porážek

FC Kopřivnice - TJ Sokol Žilina 3:6 (1:3)


Fotbalisté ukončili sezonu černou sérií pěti porážek

FC Kopřivnice - TJ Sokol Žilina 3:6 (1:3)

Ž i l i n a (jk) - Posledním korálem do šňůry pěti prohraných zápasů kopřivnických fotbalistů byl závěrečný duel mistrovské soutěže na hřišti TJ Sokol Žilina, kde domácí mužstvo vyhrálo utkání poměrem 6:3. Kopřivnici tak v konečném účtování mužstev I. B třídy skupiny D patří nelichotivé osmé místo.

Utkání, nezvykle bohaté na branky, začali lépe Žilinští. V deváté minutě se po chybném výkopu Slezáka dostal k míči Vitos, přihrál Matulovi a ten bez problémů proměnil. V šestnácté minutě sice Machciník střelou do levého rohu vyrovnal, ale hned o tři minuty později dostal domácí opět do vedení Konečný. Ten si tak spravil chuť po neproměněné gólovce, kterou měl na kopačce o minutu dříve. Kopřivničtí hodně kazili ve středu pole a obrana ochuzená o Pítra také podávala slabší výkon. I nadále měli podstatně více šancí ke skórování domácí a Slezák se v brance měl co ohánět. Breaky, které jeho tým na soupeře zkoušel, nevycházely, o gólových příležitostech se dá hovořit snad jen v případě dvou přímých kopů, ty však rozhodně neměly přesnou mušku. Do konce poločasu zbývaly ještě dvě minuty, když se domácím podařilo dotáhnout do úspěšného konce akci Jahody, který na pravém křídle obešel dva obránce, přihrál Šnajdrovi a ten hostům nadělil do šatny třetí gól.

Po změně stran převzali iniciativu Kopřivničtí, a i když se jim bránu soupeře příliš nedařilo ohrožovat, přece jen se jim v 58. minutě povedlo vypracovat příležitost, kterou po přihrávce od Šenkeříka zužitkoval Machciník - 3:2. V 66. minutě se blýskl individuální akcí Vitos a potom co, obešel i Slezáka, zvýšil na 4:2. O dvě minuty později byl Vitos v pokutovém území faulován, nařízenou penaltu, i přes to, že Slezák vystihl směr střely, Opatřil proměnil - 5:2. V 76. minutě po krásném centru téměř z rohu hřiště snížil náskok domácích hlavičkou Návrat, domácí však jistili své zasloužené vítězství o další dvě minuty později, kdy se podruhé trefil Konečný - 6:3. Šance, které měli hosté ještě v poslední pětiminutovce, zůstaly nedotaženy.

Branky za Kopřivnici: 16. a 58. Machciník, 76. Návrat. Sestava: Slezák - Růža, Petráš, Návrat, Kubiš, Feilhauer, Bajer, Machciník, Kladiva, Šenkeřík, Pešta.


I superpohár skončil v rukou mistrů ligy

VS. OIL. Agro Kopřivnice - Chaos Štramberk 4:0 (2:0)

K o p ř i v n i c e (vk) - V nedělním utkání o superpohár Klubu malé kopané Kopřivnice se snažil ukázat hned od začátku mistr ligy - Agro, v čí režii se bude zápas proti vítězi ligového poháru - Chaos odvíjet.

V deváté minutě nájezd Bučka, Pařila a Šustaly vyšel ještě naprázdno. O pět minut později však využil reprezentant Buček špatného výhozu brankáře Havrlanta, předešel protihráče a z devíti metrů poslal svůj tým do vedení. Štramberští hráči pak otevřeli hru a vytvořili si také pár šancí. Tu největší asi ve 21. minutě po špatné rozehrávce Agra Přemysl Kvacnička však neproměnil. Minutu před půlí uklouzl brankář Chaosu, Dan Křenek mu vzal míč a vstřelit branku už bylo pro něj jednoduchou záležitostí. Třetí gól vsítil ve druhém poločase Pařil po křižní přihrávce Petra Šustaly.

Pak se dvakrát vyznamenal brankář Radek Rohan, když bravůrně kryl střely Radka Dobečky. Poslední slovo měl opět Michal Buček a zajistil, že i letos bude Superpohár KMK v rukou mistra ligy.

„Na tomto utkání byl vidět výkonností rozdíl mužstev. I když počasí tomuto zápasu nepřálo, hoši Agra hráli takticky a vycházeli z jednoduchosti,“ řekl jeden z přítomných diváků. Ceny oběma mužstvům, na které přispěla sportovní komise PV OS Kovo Tatra, a. s., předali zástupci výboru Klubu malé kopané Kopřivnice.

Branky: Buček 2, Křenek, Pařil. Rozhodčí: Ivo Bár, Pavel Šulák, diváci: 50.


Badmintonisté obsadili třetí příčku na turnaji v Rakousku

H o h e n e m s - Rakousko (btk) - Kopřivničtí badmintonisté se zúčastnili ve dnech 12. - 14. června v rakouském Hohenems skvěle obsazeného mezinárodního turnaje smíšených družstev. Místní klub, který vychoval řadu reprezentantů, slavil své 25. výročí založení a u této příležitosti uspořádal turnaj, na který pozval družstva z Rakouska, Německa, Švýcarska a také kopřivnický oddíl.

Kopřivnické družstvo nastoupilo ve složení Tomasz Mendrek, Luděk Židek, Zuzana Kovářová a s posilou Dianou Stádníkovou (ČKD Kompresory Praha - třetí hráčka ČR). Přestože sezona u nás již před dvěma měsíci skončila, rozhodně to na výkonnosti kopřivnického družstva nebylo znát a po zásluze si celek vybojoval pěkné třetí místo. Je jen na škodu, že pouze jeden jediný míček, který dělil kopřivnické družstvo od druhého mistra, se ve dvouhře žen přiklonil na stranu soupeře. Nejúspěšnějším členem kopřivnické výpravy byl Tomasz Mendrek, který neprohrál ani jeden singl a spolu s Luďkem Židkem ani jednu čtyřhru mužů.


Plochá dráha se jede 4. července

K o p ř i v n i c e (jk) - Další, v pořadí již třetí letošní plochá dráha v Kopřivnici, je na pořadu 4. července od 16. hodin na letním stadioně. Za účasti čtyř týmů se zde jede atraktivní závod 1. ligy družstev. Ve dvaceti jízdách se kromě domácího celku představí Racek Pardubice, AK Markéta a AK Plzeň.

Nejzkušenější domácí závodník Jaromír Lach by se po absenci v prvním závodě měl tentokrát na startu ploché dráhy objevit společně s Mackem a bratry Skupieny.


Turnaj Radegastu je opět slušně obsazen

K o p ř i v n i c e (kmk) - Mužstvo Klubu malé kopané Kopřivnice Radegast 84 je opět pořadatelem již XIV. ročníku turnaje v malé kopané O putovní pohár Radegastu.

I letos se sejde na stadionu házené v Kopřivnici velice slušná konkurence. Ve čtyřech skupinách budou mezi sebou bojovat mužstva nejen kopřivnické, novojičínské a příborské městské ligy, ale také hosté letošního ročníku. Poprvé na tento nejznámější turnaj našeho regionu zavítá parta hráčů z Třince, z Fryčovic přijedou hned mužstva dvě. Perličkou určitě bude účast týmu MK Olešná, jejichž svatyni hájí bývalá brankářka frýdecko-místecké házené Stanislava Palygová. Nebude chybět mužstvo plné individualit - Diadora a pravidelný účastník posledních ročníků Cement Hranice, který se do našeho města vždy těší.

„Letošní účast na turnaji spojíme i s prohlídkou vašeho muzea, neboť jsme slyšeli že je velice zajímavé a lákavé,“ řekl jeden z vedoucích hranického kolektivu Vlastimil Kuchař.

Tento fotbalový svátek, který vlastně udělá konečnou tečku za letošní sezonou, se uskuteční 11. července a pro příznivce malé kopané bude k vidění určitě nemálo zajímavých a kvalitních utkání.

Program turnaje: 8 - 14 hod. základní část - utkání ve skupinách, 14 - 15 hod. čtvrtfinále, 15 - 15.45 hod. semifinále a v 16 hod. utkání o 3. místo a finále. Skupina A: Diadora Kopřivnice, 1. FC Korej Kopřivnice, FC Sex Příbor, Dreadlock N. Jičín; skup. B: SVP Příbor, Tr. Devills Kopřivnice, VH Fryčovice, Tornádo N. Jičín; skup. C: Cement Hranice, SD Kopřivnice, Sokol Fryčovice, Chyba T. Libhošť; skup. D: Radegast 84 Kopřivnice, MK Olešná, Klabzubáci Třinec, Dynamo N. Jičín.


Krátce

Na karatistickém mistrovství Evropy klubů ve Zlíně měl zastoupení i kopřivnický klub karate. Stanislav Modráček, bronzový medailista z M ČR a pátý z mistrovství Evropy v loňském roce, nastoupil za Grado Zlín. Družstvo obsadilo v nabité konkurenci 38 týmů páté místo.

Ve druhém kole atletické extraligy v Praze startovala z kopřivnických běžkyň pouze Renáta Kvitová v barvách Liazu Jablonec. V rychle rozběhlém závodě na pět kilometrů obsadila výkonem 17:05 min. čtvrté místo.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:21