Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 24/98 ze dne 18. června 1998

Titulní strana
Byty se v době dovolených často stávají terčem zlodějů
Voliči by si měli zkontrolovat doklady
Najít zaměstnání u podnikatelů nebude snadné
VS. OIL. Agro obhájilo loňský titul mistra první ligy KMK

Politici přesvědčovali voliče, že jsou těmi nejlepšími kandidáty

Pomohla Marta Gottwaldová k povýšení Kopřivnice? Toť otázka
Zprávy z města a okolí
Správa sportovišť si vymyslela, že napuštění bazénů zdržela vodárna
Tatru kupuje firma, jež nemá skoro žádné peníze
Braňte svým psům a kočkám v ničení přírody!
Policisté se zaměří na akce, kde se schází víc lidí
Děti budou moci do klubu Kamarád i v době prázdnin
Byt by neměl budit dojem, že majitelé odjeli na dovolenou
Skateboardový areál mají otevřít hokejisté Dopita, Kacíř, Bonk a další
Mládež pojede na tábory, aby nezvlčila v ulicích
Již na konci léta se centrum ocitne pod dohledem kamer
Prevenci kriminality bude věnována série příloh novin
Kultura
Na Janáčkových Hukvaldech zazní dva velké koncerty a opery
Dechovce začala náročná sezona
Kino promítne nejhorší film - Posla budoucnosti
Vystoupením na Šlahounech se Blind Passengers poprvé představí českému publiku
Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Volejbalisté už mají za sebou poslední utkání

Vzpěrač Janošec vybojoval páté místo

Hráče Megasu Bordovice čeká kvalifikace o divizi
Gymnastky soutěžily na MČR
Fotbalistům chybí útok, rozhodčí mají na porážkách také svůj podíl
O ligovém titulu pro VS. OIL. Agro rozhodovalo až poslední utkání
Kopřivnická liga malé kopané se hrála v letošním roce již pojedenácté

Byty se v době dovolených často stávají terčem zlodějů

K o p ř i v n i c e (dam) - Byty se stávají stálým terčem zlodějů, kteří přitom vyvíjejí největší aktivitu právě v letních měsících, kdy lidé svá obydlí opouštějí a vydávají se na rekreace. Zvýšenému počtu vloupání do bytů, pravděpodobně nezabrání ani více policistů v ulicích a jejich zvýšená ostražitost, a to i přesto, že zvýšení kontroly v prázdninových měsících slibují jak městská, tak státní policie.

„Budeme samozřejmě zesilovat hlídky, ale nelze uhlídat všechno a všude. Potřebujeme, aby i občané spolupracovali a nedávali zlodějům tolik šancí. Mnoho lidí totiž dokonce pachatele přímo dráždí tím, že si byty dostatečně nezabezpečí, nebo třeba nechává v autech cenné věci,“ uvedl velitel místního oddělení Policie ČR Josef Jeřábek.

„U násilných trestných činů jsme zatím žádné zvýšení nápadu v létě nezaznamenali a u majetkové trestné činnosti to ale také není pravidlem,“ podotkl Jeřábek. Například předloni k žádnému nárůstu nedošlo. To, že mají zloději v létě víc šancí, však policie nepopírá. „Větší pravděpodobnost tady je. Lidé odjíždějí na dovolené a možnost, že se do bytu někdo dostane a v klidu a bez vyrušení tam bude moct krást, se mnohonásobně zvyšuje,“ potvrdil velitel místního policejního oddělení.

Oproti minulému roku však bylo již nyní zaznamenáno zvýšení nápadu trestné činnosti vloupání do bytu. Předpoklad, že situace se změní přes prázdninové měsíce, je tedy minimální. Naopak možný je další růst. Velká část vloupání se prý stává v dopoledních hodinách, neboť tato doba je pro zloděje nejbezpečnější. „Většina lidí je v práci a ti, co jsou doma, většinou nevěnují pozornost například hluku vzniklému při vyrážení dveří. V letních měsících v době dovolených pak mají zloději ještě větší klid,“ vysvětlil Jeřábek. Policie všem lidem proto doporučuje, aby zabezpečení svých bytů před odjezdem na dovolenou věnovali maximální péči.

Viz Byt by neměl...


Voliči by si měli zkontrolovat doklady

K o p ř i v n i c e (tom) - Již zítra se ve dvě hodiny odpoledne otevřou volební místnosti, ve kterých mohou lidé hlasovat v předčasných parlamentních volbách. Volební místa i rozdělení volebních okrsků zůstává stejné jako v předchozích volbách. V pátek se volební místnosti uzavřou v deset hodin večer a v sobotu je možno přijít k urnám od sedmi do čtrnácti hodin.

„Volit může každý občan České republiky, který v druhý den voleb dosáhne věku osmnáct let. Volit však může již první den,“ řekla Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka kopřivnické radnice, která má organizaci voleb na starosti.

Voliči musí ve volební místnosti prokázat svou totožnost, a to občanským průkazem, případně cestovním dokladem či osvědčením o státním občanství ČR. „Lidé, kteří budou mít doklady propadlé nebo jinak neplatné, nebudou moci volit. Proto by si je měli ještě doma zkontrolovat,“ upozornila Sopuchová. Potvrdila zároveň, že radnice pro dobu konání voleb nevydala žádné omezení, týkající se prodeje alkoholu.

S výsledky voleb v Kopřivnici se budou moci lidé seznámit ihned po sečtení hlasů na úřední desce a příští týden je zveřejní i Kopřivnické noviny.


Najít zaměstnání u podnikatelů nebude snadné

K o p ř i v n i c e (tom) - Velmi obtížně si bude hledat zaměstnání několik set lidí, které letos propustí automobilka Tatra a kteří skončili svá studia na středních školách. Radní sice jednají s několika investory, kteří by mohli na Kopřivnicku zavést nové výroby a zvýšit zaměstnanost, ale tato jednání zatím nenabyla konkrétní podobu.

Ani uplatnění u malých a středních podnikatelů nebude snadné nalézt. „Každý, kdo v Kopřivnici podniká, už má nějak připravenou a rozvinutou svou podnikatelskou činnost a má již určitý kádr zaměstnanců. Ten je většinou stabilizovaný nebo se podnikatelé o jeho stabilizaci snaží a další zvyšování pracovních míst moc nepřipadá v úvahu,“ řekl prezident kopřivnického klubu podnikatelů a majitel firmy Foto Morava Bohdan Wojkowský.

Podle něj přitom souvisí zvyšování počtu zaměstnanců s prosperitou firmy, tedy s rozšiřováním činností. „To se však většinou děje na úkor konkurence. To znamená, že když například Foto Morava bude mít expandivní vývoj a rozšíří činnost s tím, že přijme více zaměstnanců, jiná firma bude zřejmě muset svou činnost omezit a své lidi propouštět,“ uvedl Wojkowský. To je, jak řekl, dáno tím, že trh je v oblasti některých služeb nasycen, ale nemusí to zákonitě platit, protože je dosud řada činností, ve kterých uplatnění najít lze. „Například v oblasti zpracování fotografických prací ještě nedosahujeme průměru, který je zvykem třeba v Německu. Já vidím rezervy také v tom, že lidé si mohou hledat možnosti sami a nespoléhat se, že je někdo zaměstná. Domnívám se, že je zde ještě obrovský prostor v oblasti služeb poskytujících ubytování, které je zde naprosto nedostačující. Jde také o další služby, stačí se jen porozhlédnout, co dělají podnikatelé v cizině.“

Podle Wojkowského by lidé měli zapomenout na to, že budou podnikat v oblastech, jako je třeba prodej potravin nebo drogerie, kde se velice rychle nasouvají obchodní řetězce, které jsou schopny dumpovat ceny a tudíž mohou velice tvrdě vytlačit malé firmy z trhu. To je trend v celém světě. „V těchto obchodech se jen naváží na prodejní plochu kvanta zboží a u pokladen se platí. Je zde ale řada oblastí, které vyžadují specializované prodeje, to znamená takový prodej, který vyžaduje určité odborné seznámení s výrobkem,“ míní Wojkowský, podle kterého je trh služeb nasycen sotva na osmdesát procent. „Stále chybí řada kvalitních služeb a je potřeba je hledat,“ dodává.

Lidé se však, aby na trhu práce a v podnikání uspěli, musejí neustále vzdělávat. „Musejí se vzdělávat také v marketinku, protože ten je klíčem k podnikání. Nic se dnes nedá udělat náhodou. Je velice nepravděpodobné, že někdo přijde s nějakou náhlou myšlenkou, která se mu podaří rozvinout. Právě proto by si lidé, kteří práci nemají, měli nejprve ujasnit, co vlastně chtějí dělat. Potom by jejich kroky měly vést do Centra pro podnikání a rozvoj, kde jim mohou poskytnout důležité informace, jak dále postupovat, protože i v začátcích podnikání je třeba postupovat odborně, což si lidé mnohdy neuvědomují a záhy s podnikáním musejí skončit,“ řekl Wojkowský.

Na Kopřivnicku je množství schopných a vzdělaných lidí, především ve strojírenských oborech. Musí se ale přehoupnout přes problém pracovního nasazení, které jim, díky různým útlumovým programům v Tatře, schází. „Právě kvůli tomu se musela naše firma v minulosti s některými zaměstnanci rozloučit. Naopak si myslím, že absolventi škol mají právě proti zaměstnancům Tatry tu výhodu, že mají jiný vztah k práci. My možná máme leckdy s absolventy menší problémy, než s lidmi, kteří mají nějaké návyky z minula,“ řekl Wojkowský.

Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka sice nedávno řekl při předávání vysvědčení maturantům, že je přesvědčen, že práci najdou, později však tento výrok podstatně korigoval. „To, co jsem říkal, bylo spíše přání než přesvědčení. Já mám dnes největší hrůzu z toho, že zůstanou bez práce absolventi škol,“ uvedl Jalůvka.

Wojkowský připouští, že „pár lidí by zdejší malí a střední podnikatelé zaměstnat mohli, ale rozhodně to nebude ani v řádu desítek“.


VS. OIL. Agro obhájilo loňský titul mistra první ligy KMK

Foto 1

K o p ř i v n i c e (tom) - Až posledních pět minut posledního zápasu první ligy malé kopané rozhodlo o letošním mistru. Tím se uplynulou sobotu stal tým VS. OIL. Agro, který tak obhájil loňský titul. Agro porazilo šestinásobného mistra Radegast 2:0, když brankáře Radegastu Petra Dušánka překonali Ivo Pavlát a Michal Buček. „Šli jsme za svým vytčeným cílem a Radegastu oplatili situaci před dvěma roky,“ řekl brankář Agra Radek Rohan, který si ještě s několika hráči předsevzal, že pokud titul obhájí, nechají si obarvit vlasy.

Agro hraje malou kopanou od roku 1988, kdy začalo od čtvrté ligy, která dnes již neexistuje. Do první ligy postoupilo před čtyřmi lety, kdy skončilo páté, o rok později druhé a loni zvítězilo.

Viz O ligovém titulu...


Politici přesvědčovali voliče, že jsou těmi nejlepšími kandidáty

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam, tom) - Hned dva předsedové politických stran minulou neděli přesvědčovali na kopřivnickém náměstí T. G. M. své potenciální voliče o tom, jak dobře se jim bude žít, až vyhrají volby.

O půl páté se náměstí zaplnilo lidmi poprvé. To na něm vystupoval předseda Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa Miroslav Sládek. Na náměstí, které hlídalo obrovské množství policistů, přednesl typickým způsobem svůj proslov. Neopomněl, stejně jako na ostatních mítincích, pobavit lidi vtipem o „Cikánech v cele“ a zdůraznit, že přišel čas, kdy konečně vyhraje volby.

V sedm hodin večer pak na náměstí zastavil volební autobus Zemák - momentálně nejsilnější politické síly v zemi - ČSSD. Tentokrát se mítink obešel bez silné policejní asistence.

Slova se ujal její předseda Miloš Zeman a přednesl svůj projev nejen sympatizantům a členům strany, kteří se tísnili v jeho bezprostřední blízkosti, ale mnoha dalším, které na náměstí přivedla spíš zvědavost. Svůj projev Zeman zaměřil nejen na témata, o kterých sociální demokraté mluví neustále, to znamená na hospodářskou kriminalitu a sociální otázky, ale vzhledem k místě, kde vystupoval, mluvil také o tom, co místní obyvatelé zajímá nejvíc, tedy o Tatře. Nechyběly samozřejmě ani četné slovní útoky na ODS, jejího předsedu a další politické strany.

Po bonmotech předsedy ČSSD se na pódiu objevil poslanec Pavel Dostál. Ten, zřejmě k pobavení publika, vedl rozhovor s Ivanou Zemanovou, kterou nazýval „Milošovou tajnou zbraní,“ o tom, jak se politikům žije v soukromí.

Po této krátké vsuvce ještě Miloš Zeman odpověděl na několik dotazů z publika. Ty byly směřovány opět k Tatře, věku k odchodu do důchodu, nemocenským dávkám, ale padl i dotaz, kdy si zase ČSSD půjde stěžovat na své politické rivaly prezidentu Havlovi.


Pomohla Marta Gottwaldová k povýšení Kopřivnice? Toť otázka

Foto 4

K o p ř i v n i c e - Že před padesáti lety byla Kopřivnice povýšena na město, je nezvratný fakt. Zda k tomuto povýšení nějak přispěla skutečnost, že manželka prvního československého dělnického prezidenta Klementa Gottwalda Marta Holubová - Gottwaldová pocházela z Kopřivnicka, se můžeme jen dohadovat.

Zatímco například zdejší historik - šéf muzea Fojtství Jiří Tichánek tvrdí, že Marta Gottwaldová na povýšení Kopřivnice neměla ani nejmenší vliv, naopak současný starosta města Josef Jalůvka říká, že Gottwaldová zásluhu na povýšení města nese. Důkazy pro to však nemá. „Traduje se to po městě. Já to mám z ústního podání pamětníků - historiků,“ říká Jalůvka. „Zda se tím má město chlubit nebo se za Martu Gottwaldovou stydět? Já nevím. Ale je to historie, která prostě k městu patří. Samozřejmě, pokud se chceme chlubit našimi slavnými rodáky, tak na prvních místech jsou jiní,“ dodává starosta.

V dokumentech o Kopřivnici o Martě Gottwaldové nenajdete téměř nic a nevzpomíná na ni ani nedávno vydaná brožura slavných rodáků. Jaký byl tedy život Marty Gottwaldové a jak se stala ženou prvního komunistického prezidenta?

Ján Mlynárik z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy o Gottwaldových vypráví: „Mladý a ambiciózní truhlář se 30. října 1918 přihlásil do nově vzniklé československé armády. Na podzim roku 1919 se pluk přesunul do Příbora, kde asi došlo ke kontaktu s pozdější manželkou Martou.“

„Začátkem roku 1921 odešel Gottwald na Slovensko, kde jej zakladatel slovenského komunistického hnutí Július Verčík s manželkou přijali jako administrátora časopisu Hlas ludu. V roce 1922 byla redakce přemístěna do Vrútek a list se občas dostal i na Moravu. Snad právě proto - podle svědectví manželů Verčíkových - vtrhla do redakce jednoho dne jistá Marta Holubová s dvouletým dítětem, které položila na tiskárenský stůl se slovy: ,Tady máš svýho parchanta‘. Gottwald prý nato utekl jako malý kluk oknem a několik dní se skrýval. Vrútečtí komunisté pak dali oběma Martám najíst a poslali je domů. Za půl roku se ale vše opakovalo. Klement chtěl opět utéct, protože, jak sám řekl, s tou k... žít nebude. Vrútečtí komunisté mu na to řekli: ,Před pár měsíci jsi vydal spisek o zásadách komunistického člověka, kde tvrdíš něco jiného. Tato soudružka není žádná k..., ale oběť kapitalistického systému a ty s ní budeš žít.‘ O tom, zda měl Gottwald důvod mluvit o své ženě jako o prostitutce, podal Verčík také svědectví. Podle něj Marta Holubová na Kopřivnicku, odkud pocházela, ale i v brněnských Židenicích, prostituci provozovala. Není ovšem známo, na které ze svých štací se Marta s Klementem setkala. Faktem ale je, že se jí v srpnu 1920 narodila nemanželská dcera a že za otce označila Gottwalda,“ tolik Mlynárik.

Klement Gottwald se potom stal politickou hvězdou a 14. června 1948 se stává prvním komunistickým prezidentem. Kromě toho, že pamětníci mluví o tom, že Marta jako Gottwaldova žena pomohla k povýšení Kopřivnice, kolují městem i další historky. „Slyšel jsem od pamětníků také o tom, že si Marta zvala na Hrad své někdejší zákazníky a obdarovávala je stříbrnými hodinkami. Jednu dobu se prý potom v Kopřivnici každý každému díval na to, jaké má hodinky, zda nejsou také stříbrné,“ říká Jalůvka.

O tom, k čemu byla rodině Gottwaldově dobrá politická moc, se před čtyřmi lety rozepsal také časopis Reflex. Ten uvedl mimo jiné svědectví kopřivnické matrikářky Justiny Melčákové. Podle Melčákové přijeli na tehdejší městský národní výbor lidé z kanceláře náměstka předsedy vlády a ministra národní obrany Alexeje Čepičky (Gottwaldova dcera byla Čepičkovou ženou, pozn. red.) a chtěli změnit v rodném listě nejen skutečnost, že Marta byla nemanželským dítětem, ale i fakt, že její matka byla dcerou čeledína. Melčáková opravy provést původně nechtěla s tím, že je to protizákonné, ale nakonec k tomu byla donucena předsedou Okresního národního výboru v Novém Jičíně.

Ve městě nedávno padly návrhy, zda zařadit do budovaného muzea slavných rodáků také expozici Marty Gottwaldové. Dokonce o tom jednala městská rada. „Já bych proti tomu nic neměl, ale v radě to neprošlo,“ uzavírá starosta Jalůvka.

Tomáš Kosek


Správa sportovišť si vymyslela, že napuštění bazénů zdržela vodárna

K o p ř i v n i c e (tom) - Vinu na tom, že v prvních horkých červnových dnech byly, bazény na koupališti bez vody, nenesou vodárny, jak tvrdil ředitel Správy sportovišť Milan Gilar, ale Správa sportovišť, která vodu začala pozdě napouštět.

Mistr kopřivnického střediska Severomoravských vodovodů a kanalizací Karel Raška řekl, že teprve prvního června přišli ze Správy sportovišť s tím, že chtějí napouštět bazény. „Kdybychom dodávali vodu tak, jak nám ukládají předpisy, nebyly by bazény napuštěny doteď. Že za pozdní otevření koupaliště může havárie vodojemu, je jen výmluva,“ řekl Raška.


Tatru kupuje firma, jež nemá skoro žádné peníze

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam, tom) - Mezi zaměstnanci Tatry panuje nyní nervozita nejenom z propouštění stovek lidí, ale minulý týden přibyly také rozporuplné informace o prodeji akcií škodováckým koncernem americké firmě SDC International. Ta totiž zřejmě není tím, kdo by automobilku dokázal postavit na nohy.

SDC International patří mezi velmi malé firmy a prakticky nemá žádný kapitál. Podle některých zpráv má SDC jen něco málo přes šest set tisíc dolarů, což je v přepočtu asi dvacet milionů korun. Firma se zabývá prodejem škodováckých výrobků ve Střední a Jižní Americe. Šéf plzeňské Škody Lubomír Soudek prodej akcií potvrdil s tím, že by měl být obchod uzavřen do tří měsíců.

Podle slov tiskového mluvčího Tatry Iva Čelechovského by k žádným výrazným změnám v automobilce po prodeji akcií dojít nemělo. „Předpokládáme zachování stávajícího výrobního programu značky Tatra a všeho, co s tím souvisí,“ řekl. „Se společností SDC spolupracujeme již tři roky, protože je to náš distributor pro Jižní Ameriku,“ uvedl Čelechovský s tím, že k finanční situaci potencionálního kupce se nehodlá vyjadřovat.

Tatru přitom léta tíží dluhy, dosahující téměř čtyř miliard korun, díky kterým údajně nemůže Tatra sehnat peníze na profinancování výroby. „Je možné, že dojde ke kapitalizaci dluhu. To ale bude předmětem dalších jednání, protože oficiální smlouva ještě nebyla uzavřena,“ řekl Čelechovský.

Soudek řekl, že při koupi Tatry v roce 1996 došlo k dohodě s Komerční bankou, že dojde k oddlužení společnosti, ale Komerční banka dohodu nedodržela. Podle Soudka také k plánovanému spojení Tatry s Liazem do Škody Truck nedošlo díky tomu, že to zablokovaly banky.

Ředitel úseku vymáhání pohledávek Komerční banky Bedřich Dobrý však v rozhovoru, který zveřejnil deník MF Dnes, řekl, že „předpokladem pro kapitalizaci pohledávek Tatry bylo snížení základního jmění“. A k tomu podle Dobrého mělo dojít až před třemi týdny. Dobrý také popřel, že by Komerční banka odmítala Tatře půjčovat další peníze. „Nevím, jak jiné banky, ale my jsme zajistili financování významného zahraničního kontraktu, který Tatře zajistil práci na dva roky. Byl to prodej vozů do Spojených arabských emirátů,“ uvedl Dobrý.

Starosta Kopřivnice Josef Jalůvka minulý týden na tiskové konferenci radnice řekl, že by „od nového majitele Tatry očekával razantní změny“. „Všechny informace, které o kupci máme, jsou však nepodložené. Nic bližšího, co se bude v Tatře dít, tedy nevíme,“ řekl Jalůvka.


Braňte svým psům a kočkám v ničení přírody!

Okolí Kopřivnice je velmi atraktivní a láká k rekreaci a procházkám. Klidná procházka po lese nebo volné krajině se však může změnit v nepříjemné drama, pokud se člověk setká s volně pobíhajícím psem, například vlčákem, rotweilerem, dobrmanem, dogou, ale třeba i nervózním teriérem. Pak je, především u lidí, kteří se bojí všech psů, každá rada drahá.

Lidé však alespoň mohou volat o pomoc, mohou vylézt na strom, pokud se nějaký v blízkosti nachází, v případě napadení psem se pak mohou dožadovat náhrady škod.

Tento článek však není doporučením, jak se v takovém případě chovat. Má v úmyslu promluvit do duše lidem, kteří nechávají své čtyřnohé přátele pobíhat po volné krajině nebo po lese a působí tak trauma těm, kteří na rozdíl od člověka takové možnosti nemají. Je to lovná a chráněná zvěř.

Vážení chovatelé, jestlipak víte, že pobíhání vašich miláčků, ať psů nebo koček (předpokládám, že všichni, kteří chováte nebezpečná zvířata, je máte dokonale zabezpečená proti úniku) je ve volné přírodě zakázáno. Pokud to víte a dodržujete, děkujeme vám. S klidným svědomím si čtěte něco zajímavějšího. Pokud však tyto informace jsou pro vás novinkou, vřele doporučuji obrnit se trpělivostí a přečíst článek až do konce. V opačném případě byste mohli být vy a v lepším případě i vaši čtyřnozí miláčkové při svých toulkách přírodou velmi nepříjemně překvapeni.

Zákon o myslivosti, který již platí od roku 1962, ve svém úplném znění pod číslem 512 z roku 1992 uvádí, že:

1. Vlastníci nesmí nechat své psy a kočky volně pobíhat v honitbě. Honitbou jsou zjednodušeně všechny pozemky, které se nachází mimo zastavěná území obcí.

2. Myslivecká stráž a další oprávněné osoby, které mají platný lovecký lístek, mohou hubit zvířata škodlivá myslivosti (tím se rozumí pytlačící psi a kočky) a mohou v honitbě usmrcovat psy, kteří jsou mimo vliv svého vedoucího a ve vzdálenosti větší než 200 metrů od nejbližšího trvale obydleného domu hledají a pronásledují zvěř nebo se k ní blíží. To se netýká loveckých, slepeckých, zdravotnických, vojenských a služebních psů, pokud jsou k rozeznání a vzdálí se pouze na krátkou dobu.

3. Pokud k usmrcení zvířete dojde, může jeho vlastník žádat náhradu škody pouze tehdy, pokud dokáže, že výše uvedené podmínky byly porušeny.

4. O tom, že nebezpečí pro zvěř je značné, svědčí i fakt, že zákon umožňuje orgánu místní samosprávy, pokud o to uživatel honitby požádá, omezit vstup do celé honitby nebo její části především na dobu hnízdění a kladení mláďat. Toto období je i v těchto dnech.

Volné pobíhání psů zakazuje i obecně závazná vyhláška města Kopřivnice č. 8/1997 o chovu zvířat, ve které se také můžete dočíst, že i výcvik psa je možné provádět pouze na cvičišti.

Kontrolu dodržování těchto předpisů provádí i městská policie. Může se proto stát, že si pro své zvíře budete muset dojít do psího útulku a výměnou za něj uhradit náklady na pobyt a pokutu za porušení vyhlášky.

Pokud jste text dočetli až k tomuto odstavci a slibujete, že se jím budete řídit, děkujeme i vám. V ostatních případech si vám dovoluji ještě jednou poradit. Přečtěte si prosím článek znovu a zkuste se vžít do role zvířat. Myslím, že vám to pomůže. Děkujeme.

Hynek Rulíšek, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu v Kopřivnici


Policisté se zaměří na akce, kde se schází víc lidí

K o p ř i v n i c e (dam, tom) - Vrásky na čele dělají policistům v letních měsících nejen prázdné byty, lákající zloděje, ale také akce, na kterých se v létě schází velké množství lidí. „Při pořádání letních diskoték nebo festivalu Rockové šlahouny se vždy něco stane. Je to hlavně velkou kumulací lidí. Většinou se ale jedná jen o vandalské činy,“ konstatoval velitel kopřivnického oddělení Policie ČR Josef Jeřábek.

Problémy s krádežemi ovšem vyvstávají na podnicích typu automobilové soutěže Barum rally, kdy se do Kopřivnice sjede také obrovské množství lidí. „Při loňském ročníku jsme zaznamenali velký počet vloupání do automobilů. Ti, kteří se jejich vykrádání věnují, si vytipují místa, kdy na poměrně malém prostoru stojí stovky aut a vzhledem k rychlosti, se kterou jsou schopni se do nich dostat, je téměř nemožné jim ve vykradení aut zabránit,“ řekl Jeřábek. Právě vzhledem k těmto negativním zkušenostem plánuje Policie ČR posílit v době konání těchto nárazových akcí své hlídky.

Státní policisté přitom budou spolupracovat s městskými strážníky, které v létě také čeká více práce. „Každý víkend bude aktivita jak městské, tak státní policie vyšší. Činnost obou sborů přitom bude velice úzce koordinována. Minulý týden jsme se s velitelem státních policistů Jeřábkem domluvili na určitých krocích, které ale nechceme zveřejňovat,“ řekl uvolněný člen městské rady Petr Chromečka. Upozornil přitom, že policisté se zaměří nejenom na zloděje, ale také na různé výtržníky.

„Musím říct, že již první diskotéka na přehradě ve Větřkovicích, kam přišlo několik set mladých lidí, přinesla potíže. Lidé cestou z diskotéky ničili autobusové zastávky, odpadkové koše a branku v plotě u soukromého domku,“ uvedl Chromečka. Upozornil přitom, že pokud si mladí neuvědomí, že se musí slušně chovat, bude radnice přísně dbát na dodržování městské vyhlášky a diskotéky pod širým nebem budou končit v deset hodin. „Velký počet akcí plánujeme také zaměřit na dodržování zákazu podávání alkoholu mladistvým. Zde budeme velmi tvrdě postupovat a udělovat maximální pokuty,“ řekl Chromečka.


Děti budou moci do klubu Kamarád i v době prázdnin

K o p ř i v n i c e (tom) - Klub Kamarád na sídlišti Sever, který byl zřízen proto, aby se v něm zabavily děti, které by se jinak toulaly v ulicích a mohly se podílet na kriminálních činech, bude otevřen také v období letních prázdnin. „Kromě jednoho týdne v červenci bude klub otevřen po celé prázdniny. Uvažujeme o tom, že o prázdninách by mohly děti do klubu již od deseti hodin, zatímco nyní otvíráme až v jednu odpoledne. Zavírat se bude v šest večer a zavřený klub zůstane také v neděli. Ideální by bylo, kdyby byl klub otevřen déle a také v neděli, ale na to zatím nemáme dost dobrovolníků ochotných na děti dohlížet,“ řekla manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.

Ve stejnou dobu jako klub je možno přijít také do skateboardového areálu. „Plánujeme na léto dvakrát do týdne školu bruslení. Počítáme s tím, že pod dohledem někoho dospělého budou děti vyučovat ty děti, které už bruslit umí,“ uvedla Mikundová.


Byt by neměl budit dojem, že majitelé odjeli na dovolenou

K o p ř i v n i c e (dam) - Najít po návratu z dovolené rozházený byt, ze kterého si navíc zloději něco odnesli, není určitě příjemný zážitek. Existuje však několik způsobů, jak lze nebezpečí vykradení bytu, když ne zcela odvrátit, tak alespoň minimalizovat.

„Především je třeba navodit atmosféru, že v bytě někdo žije a ne, že je prázdný,“ radí velitel místního oddělení Policie České republiky Josef Jeřábek. Je mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Od klasických, mezi které patří nenechávat při odjezdu zatažené rolety, domluvit se s důvěryhodnou osobu, která bude co nejčastěji kontrolovat, zda je vše v pořádku, otevírat okna, vybírat poštovní schránku a podobně. Existuje však i mnoho zařízení, fungujících na principu časových spínačů. „Spínače, které v různých intervalech v bytě rozsvěcují světla nebo zapínají rádiové či televizní přijímače, se také podle našich zkušeností osvědčují. Jakýkoliv hluk či pohyb totiž dokáže pachatele odradit,“ řekl Jeřábek.

Další ze způsobů, který zloději využívají k vytipování prázdných bytů, je obvolávání telefonních čísel. I proti tomuto způsobu se však lze relativně efektivně bránit s využitím záznamníku a na něm nahraného vzkazu, z něhož není zřejmé, zda je majitel doma či nikoliv.

Byty by však měly být také vybaveny bezpečnostními dveřmi, zajištěna by měla být okna kvalitními uzavíracími mechanismy a skla bezpečnostními fóliemi. Svou roli mají i různé alarmy, které se dají připojit na pult centralizované ochrany.


Skateboardový areál mají otevřít hokejisté Dopita, Kacíř, Bonk a další

Foto 5

K o p ř i v n i c e (tom) - Ačkoliv skateboardové hřiště u klubu Kamarád již děti a mládež řadu dní využívají, oficiálně bude zahájen provoz v sobotu 27. června.

Manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová, která má provoz areálu na starosti, řekla, že program oslav otevření areálu začíná v osm hodin ráno hokejbalovým utkáním. „V deset hodin bude hřiště otevřeno za účasti hostů - hokejistů Jiřího Dopity, Mariana Kacíře, Radka Bonka, Václava Varadi a možná i některých dalších. V průběhu dne mohou děti v různých soutěžích získávat žetony, za které potom dostanou ceny,“ uvedla Mikundová. Za nepříznivého počasí se program uskuteční na zimním stadionu.


Mládež pojede na tábory, aby nezvlčila v ulicích

K o p ř i v n i c e (dam) - To, že mnohé problémy, jako je kriminalita či toxikomanie u mladistvých, vznikají mnohdy z přebytku nevyužitého volné času, je všeobecně známo. Také proto se lidé, pracující v oblasti prevence těchto nežádoucích jevů, snaží v době letních prázdnin pořádat množství nejrůznějších akcí a předcházet tak problémům s delikvencí mládeže.

Jedním z nejzajímavějších projektů je týdenní pobyt pořádaný místním azylovým domem Malina. Projekt, jehož autorem je ředitel Maliny Jaromír Navrátil, a který byl podpořen dodací Ministerstva vnitra ČR, má za úkol resocializovat děti postižené rozpadem rodiny. „Projekt je naplánován tak, že se dva až tři roky bude věnovat stejné skupině dětí. Vždy jednou ročně bude uspořádáno týdenní soustředění spojené s hypoterapií, což je terapie prováděná prostřednictvím zvířat, v tomto případě koní a každého čtvrt roku jedna víkendová akce, rovněž ve stájích. Podobnou akci jsem už organizoval dvakrát, vždy ale každý rok zvlášť. Tentokrát bych chtěl zkusit tento tříletý cyklus s tím, že vstupní a výstupní test by zjistil přínos terapie pro děti,“ řekl Navrátil.

Celý tábor povedou odborníci terapeuté, pod jejichž vedením bude čtrnáct dětí celých sedm dní žít v blízkosti koní. „Bude to taková malá komunita. Každý večer budou společná sezení, která se řídí zásadami terapeutických komunit,“ vysvětlil Navrátil.

Děti, které se tohoto projektu zúčastní, byly vybrány za pomoci pracovnic sociálního odboru kopřivnické radnice. „Některé z nich prošly naším azylovým domem. Nejsou to děti jen z Kopřivnice, ale z celého okolí,“ doplnil organizátor akce.

Navázáním na úspěšný projekt Podaná ruka vznikl cyklus akcí pořádaný Domem dětí a mládeže v Kopřivnici zaměřený na společné aktivní prožití volného času v rámci rodiny. Cyklus vyvrcholí v prvním červencovém týdnu táborem pro děti s rodiči pod názvem Indiánské léto.

Sociální asistenti, kteří působí po celém novojičínském okrese, zase připravili tábor pro děti ze sociálně slabých rodin. Dvacet dětí, se kterými streetworkeři pracují a které si vybrali, by mělo absolvovat týdenní pobyt v Malé Bystřici, financovaný z prostředků okresního úřadu. „Tento tábor není ničím až tak výjimečný a sociální odbor okresního úřadu jej pořádá každoročně,“ řekl sociální asistent pro Kopřivnici Stanislav Horák, který na tábor vybral i několik svých místních svěřenců.

Nedávno vzniklý cyklistický kroužek má svou činnost naplánovánu na tři měsíce před a tři měsíce po letních prázdninách. Přesto jeden z vedoucích kroužku Roman Lipový možnost pořádání vyjížděk přes prázdniny nevyloučil. „Je možné, že se s dětmi domluvíme a uspořádáme nějaké projížďky i v době prázdnin,“ řekl.

Letní příměstské tábory pro děti pořádá také Klub vodních sportů Skokan, který na tuto činnost získal grant města.


Již na konci léta se centrum ocitne pod dohledem kamer

K o p ř i v n i c e (dam) - Již před koncem letních prázdnin by měl městský kamerový systém monitorovat centrum města a pomoci tak ke snižování kriminality.

„Do konce června vyhlásíme výběrové řízení a koncem měsíce července by se mělo začít s realizací systému,“ řekl radní Petr Chomečka, který má zajištění instalace kamerového systému na starosti. Probíhají také jednání s vedením hotelu P Beam a Tatrarestem. Na budově hotelu a ubytovny by totiž měly být kamery umístěny. Třetí kamera by pak měla být instalována na budově Domu podnikatelů.

V první fázi tedy bude možné monitorovat celé centrum města včetně části ulice Obránců míru až po kavárnu. Přenos signálu z kamer bude pravděpodobně řešen bezdrátovou technologií. „Již dva měsíce, i přes urgence, čekám na vyjádření Telekomu, kolik by město stál pronájem pevné linky pro přenos. Zatím se přikláním k variantě vysílání signálu vzduchem, ale rozhodne se až po kalkulacích,“ uvedl Chromečka.

Instalována bude aparatura umožňující připojení až sedmi kamer. „Shodli jsme se, že v horizontu čtyř let by mělo být ve městě instalováno právě sedm kamer, což by bylo dostatečné množství. Počítá se s monitoringem sídliště Sever a dalších problémových lokalit,“ dodal Chromečka.


Prevenci kriminality bude věnována série příloh novin

K o p ř i v n i c e (red) - Součástí letošního programu prevence kriminality, který je dotován Ministerstvem vnitra ČR, je vydávání příloh Kopřivnických novin, zaměřených na prevenci kriminality. Přílohy budou vycházet v září a v říjnu a čtenáři by se z nich měli dozvědět, jaká bezpečnostní rizika jim na Kopřivnicku hrozí a jak je co nejvíce mohou minimalizovat. Hlavní pozornost bude věnována těmto tématům: nebezpečná místa ve městě, sebeobrana (včetně zbraní), bezpečnost na vozovce (včetně krádeží motorových vozidel), spolupráce občanů s policií (postupy při oznámení občanů...), alkoholismus, nealkoholová toxikomanie a jiné závislosti a klasické kriminální jednání (krádeže, loupeže, vraždy...).

Již nyní mohou čtenáři do redakce posílat své náměty a dotazy, na které jim v přílohách odpoví kvalifikovaní odborníci.


Na Janáčkových Hukvaldech zazní dva velké koncerty a opery

H u k v a l d y (dam) - Po skvěle obsazeném hudebním festivalu Janáčkův máj, který byl ukončen minulý týden, začne v sobotu druhý stejně významný svátek klasické hudby Janáčkovy Hukvaldy.

Každoročně na tuto akci přijíždějí lidé nejen pro to, že si mohou vyslechnout muziku v prostředí rodiště jednoho z největších géniů české moderní hudby, ale láká je i vzrůstající prestiž interpretů, kteří na něm vystupují. Program festivalu by měl být letos žánrově značně podobný jako v uplynulých čtyřech ročnících. „Kromě celé řady malých komorních koncertů, mohou lidé slyšet dva velké koncerty, jeden na začátku a druhý na konci festivalu. Vybrali jsme Dvořákovu Mši D dur a Janáčkovu Gogolskou mši na zahájení a oratorium Svatá Ludmila rovněž z Dvořákova pera na ukončení festivalu,“ řekl Luděk Golat dramaturg festivalu a šéf ostravské Opery.

Kromě těchto dvou koncertů, jsou připraveny i dvě velké a dvě menší opery. Právě dvě menší opery Provdaná nevěsta a Midasovy Oslí uši jsou svým způsobem unikátní, neboť byly nastudovány speciálně pro festival a po jeho skončení už nebude možné opery na scéně znovu vidět. Midasovy Oslí uši jsou navíc atraktivní tím, že půjde o jejich první veřejné uvedení v České republice a navíc v nich, jak je na Hukvaldech zvykem, vystupují děti.

Díky značné podpoře festivalu z řad sponzorů, bude i výše vstupného téměř identická s loňským. Děti do deseti let neplatí, od desíti do patnácti je jednotné vstupné dvacet korun. Dospělí pak zaplatí podle druhu produkce sedmdesát, devadesát nebo sto dvacet korun.

Zaparkování v průběhu festivalu by podle pořadatelů neměl být problém. Parkovat bude možné na parkovišti a ve dvoře místního statku. Pokud bude málo míst, počítá se s tím, že bude pro parkování uvolněno hukvaldské fotbalové hřiště.

Již několik let slibovaného zastřešení amfiteátru, které by mělo chránit jak účinkující, tak i diváky, se nedočkáme ani letos. Na tento projekt se nepodařilo sehnat dost finančních prostředků. „Zastřešené bude jen pódium na hradě, ale i tam se budou muset posluchači v případě deště schovat pod deštník,“ řekl Lubomír Rek z informačního střediska na Hukvaldech.

Stejně jako v minulých letech, také letos převzal nad festivalem záštitu expremiér Václav Klaus. Slavnostního zahájení festivalu se však asi nezúčastní, neboť jeho termín se kryje s druhým dnem mimořádných voleb. „Je pravděpodobné, že se Klaus objeví na některém z operních představení či na ukončení festivalu,“ spekuluje Rek.


Dechovce začala náročná sezona

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Městský dechový orchestr odehrál minulou středu promenádní koncert v parku bývalého závodního klubu. Vystoupení bylo v podstatě poslední zkouškou před odjezdem do polského Myszkowa, kde dechovému orchestru začne náročná sezona.

„Po návratu z Polska nás čeká vystoupení u příležitosti otevření muzea kopřivnických rodáků. Další koncert bude 3. července opět v parku, kde by měly vystoupit také mažoretky. Následují zájezdy do Valašského Meziříčí a Kelče. Potom plánujeme koncert v Mniším a 12. srpna odjíždíme do Valencie ve Španělsku,“ řekl dirigent Městského dechového orchestru Alois Hrnčárek. Do Valencie byla místní dechovka doporučena ministerskou kanceláří Orfea, aby hrála na tamních slavnostech pořádaných městem.


Kino promítne nejhorší film - Posla budoucnosti

K o p ř i v n i c e (dam) - Filmem, který byl vyhlášen loňským nejhorším filmem z Hollywoodské produkce - The Postman, začne dnes místní kino Puls další promítací týden.

Od pěti hodin odpoledne se tedy na plátně objeví jednoznačně nejhorší tvůrčí počin amerického herce a režiséra Kevina Costnera. O tom, jak může člověk, který si za režii slavného Tance s vlky vysloužil Oscara, natočit tak diletantský snímek, jako je Posel budoucnosti, se filmoví kritici dohadovali neskutečně dlouho.

Po jaderné válce se svět propadne do totálního chaosu. Vládu drží v rukou despotičtí šílenci. Až jednou se tulák (Costner), který se živí tím, že ve vesnicích předvádí výstupy ze Shakespeara, náhodou oblékne do pošťácké uniformy, začne lidem nosit nejen dopisy, ale také naději. Nakonec (jak jinak) se stane vůdcem povstání, porazí krutovládce a znovu obnoví mýtus Spojených států. Na výsledku to však stejně nic nezmění. Costnerův film Posel budoucnosti, apokalitická vize života na Zemi po atomové válce, je špatný po všech stránkách, od scénáře přes herecké obsazení, až po řemeslné zpracování. Ti diváci, kteří by od sci-fi očekávali alespoň kvalitní triky, budou rovněž zklamáni.

Po necelých třech hodinách hrůzy si filmový divák může alespoň částečně spravit náladu dalším z řady remaků, které v poslední době chrlí americký filmový průmysl. Scénárista Mitch Glezer se tentokrát snažil do současného jazyka přenést Velké naděje Charlese Dickense. Příběh z viktoriánské Anglie je tedy dost nešetrně zasazen na dnešní Floridu a do New Yorku.

Malý Finn umí slušně malovat a v žádném případě se nechce stát rybářem. Navzdory varování podivínské, monstrózní milionářky Anne Bancroftové se beznadějně zamiluje do krásné Estelly. Ta mu však zlomí srdce a uniká, aby se po mnoha letech zase sešli a vše se mohlo opakovat.

Mexický režisér Alfonso Cuarón spolu s již jmenovaným scénáristou na plátna kin přinesli další z rozporuplných interpretací literární klasiky, která je obdobou „moderního“ Romea a Julie.


Vystoupením na Šlahounech se Blind Passengers poprvé představí českému publiku

Foto 7

K o p ř i v n i c e (dam) - Jednou z nejzajímavějších zahraničních skupin, které se letos 11. července představí posluchačům Letních rockových šlahounů, bude německá kapela Blind Passengers. Na atraktivitě tomuto vystoupení přidává i fakt, že jde o vůbec první koncert této kapely v České republice.

Blind Passengers patří již několik let k absolutní špičce německé alternativní scény. A to nejen díky své neuvěřitelné produktivitě, kterou dokládá patnáct alb, jež se kapele podařilo vydat od roku 1992. Skupina vznikla v roce 1987, kdy se Nick Page a Rayner Schirner rozhodli založit kapelu.

Styl hudby, který chtěli a začali dělat, však byl v tehdejším východním Německu velmi neobvyklý a kapela proto měla velký problém získat licenci a s ní možnost veřejně vystupovat. Brzy se jí ale se svou elektronickou hudbou a anglickými texty podařilo prorazit. Od prvních koncertů v berlínských klubech, které navštěvovalo jen několik desítek lidí, se kapela vypracovala až k vystoupením, kdy jim naslouchalo sedm tisíc lidí.

Určit styl, který Blind Passengers hrají, prý nedovedou ani členové skupiny. Směsice elektronických nástrojů, vokálů, kytar, bicích, ale i dechových nástrojů či takových rarit jako je balalajka, není přesně žánrově vyhraněná. Chvíli Blind Passengers zní jako techno nebo crossover a jindy v ní můžeme najít rock, elektronický pop, ale třeba také hip - hop.


Kulturní servis

Čtvrtek 18. června

Kino Puls uvede v 17 hodin postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Kevin Costner zachraňuje lidstvo před temnotou beznaděje. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Svou první lásku našel ve ztraceném ráji, i se zlomeným srdcem ji dokázal milovat... Do 12 let nepřístupný

Pátek 19. června

Kino Puls uvede v 17 hodin postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Techno párty. D. J.’s Sandoz, Clubybe (Frenštát p. R.)

Sobota 20. června

Kino Puls uvede v 17 hodin postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Do 12 let nepřístupný

Neděle 21. června

Kino Puls vás zve v 15 hodin na promítání pro děti a rodiče Nedělní kino Vláček, kde uvidíte pohádku Lady a tramp. V 17 hodin uvede postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Do 12 let nepřístupný

Kino štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční sci-fi 5. element. Vizuálně fascinující vesmírná sága. V hl. roli Bruce Willis. Do 12 let nepřístupný

Do amfiteátru Pod starou věží vás v 15 hodin na Koncert učitelů zve Základní umělecká škola Zd. Buriana Štramberk

Pondělí 22. června

Kino Puls uvede v 17 hodin postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Do 12 let nepřístupný

Čtvrtek 25. června

Kino puls uvede v 17.30 hodin akční drama USA - Velké Británie G. I. Jane. Demi Mooreová jako důstojník Jordan O Neilová se postavila do první linie. Jejím účesem se stala holá hlava, make-upem modřiny, parfémem vlastní pot. Ti muži jsou tvrdí, ale ona je ještě tvrdší. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede katastrofický film USA Drtivý dopad. Je odpočítáván konec světa. Z vesmíru se řítí kometa, která ukončí náš letopočet. Jak se zachovají lidé, kteří vědí, že není úniku? Do 12 let nepřístupný

Pátek 26. června

Kino puls uvede v 17.30 hodin akční drama USA - VB G. I. Jane. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede katastrofický film USA Drtivý dopad. Do 12 let nepřístupný

Sobota 27. června

Kino puls uvede v 17.30 hodin akční drama USA - VB G. I. Jane. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede katastrofický film USA Drtivý dopad. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Dance párty. D. J.’s R. S., J. B.

Neděle 28. června

Kino puls uvede v 17.30 hodin akční drama USA - VB G. I. Jane. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede katastrofický film USA Drtivý dopad. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin thriller Hra. Multimilionář, bankéř Nicolas Van Orton (Michael Douglas) znuděn životem dostává hru. Hru ďábelskou, nebezpečnou, nezastavitelnou, která mu změní život

Pondělí 29. června

Kino puls uvede v 17.30 hodin akční drama USA - Velké Británie G. I. Jane. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede katastrofický film USA Drtivý dopad. Do 12 let nepřístupný


Kam za sportem

Krytý bazén: je v provozu jen za nepříznivého počasí: čt 18. 6. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 19. 6. 13 - 15, 18.30 - 21, so 20. 6. 10 - 21, ne 21. 6. 10 - 19, út 23. 6. 14 - 17, 18.30 - 21, st 24. 6. 6.30 - 8, 13 - 16, 18.30 - 21, čt 25. 6. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 26. 6. 13 - 15, 18.30 - 21, so 27. 6. 10 - 21, ne 28. 6. 10 - 19 hodin. Informace tel. 415 42

Koupaliště: za příznivého počasí 8 - 20 hodin

Bruslení na kolečkových bruslích: čt a út na zimním stadionu od 16 do 18 hodin

FC Kopřivnice: pá 19. 6. (benjamínci - 17 hod.) FC - Lokomotiva Suchdol n. O.; so 20. 6. (st. žáci - 9 hod. a ml. žáci - 10.45 hod.) FC - FC Baník Ostrava B

Malá kopaná: ne 21. 6. 9 - 15 hod. okresní finále v malé kopané

Rekreační turistika: so 20. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - N. Jičín - Skalky (oční studánka) - Starý Jičín - hrad - zřícenina - zpět Nový Jičín - AN odj. v 15.25 hod., příjezd do Kopřivnice (Kolonie) v 15.55 hod.; út 23. 6. v 6.12 hod. ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - na Štramberčík a okolí, ČD odj. v 11 hod.; so 27. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Svinov ČD - na ÚAN v 8.40 hod. do Šilheřovic - zámek - golf. hřiště a okolí, odj. AN v 15.30 hod. na ÚAN Svinov - Studénka - Kopřivnice

CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt

Turnaj dospělých neregistrovaných hráčů: Turnaj se překládá na sobotu 20. a neděli 21. června. Prezentace v sobotu 20. června do 8.30 hodin

Sportovní gymnastika: Klub sportovní gymnastiky pořádá v ne 21. 6. závod gymnastických nadějí s názvem Když to znáš, je to brnkačka. Začátek závodů je v 10 hodin v malé i velké tělocvičně TZS v Kopřivnici

Beseda s účastníky Kumbhamély

Pouť Kumbhaméla je jedním z největších hinduistických svátků, odehrávající se v březích Gangy. Poslední Kumbhaméla vyvrcholila letos v dubnu, hromadné očistné koupele se zúčastnilo přes 10 milionů poutníků, mezi nimiž bylo i několik Čechů. Máte možnost zúčastnit se besedy s několika účastníky Kumbhamély, program bude doplněn promítáním videa a fotografiemi. Uskuteční se v sobotu 20. června v 10 hodin ve cvičebních prostorách Jógy na Sokolovské ulici, ve II. patře nad starou poštou.

Superpohár kmk kopřivnice sobota 20. června, 10 - 11 hodin stadion házené VS.OIL.AGRO Kopřivnice (mistr kopřivnické ligy) - CHAOS Štramberk (vítěz ligového poháru KMK)

Upozornění KMK Kopřivnice Závěrečné vyhodnocení Klubu malé kopané Kopřivnice se uskuteční ve čtvrtek 25. června 1998 v 15.00 hodin na stadionu házené v Kopřivnici. Výbor KMK


Výsledky

Házená: poslední mistrovské zápasy soutěžního ročníku 1997/98 byly sehrány na domácí půdě: st. dorost: KH Kopřivnice - HC Zubří 21:21 (10:9), střelci: Machačík 6, Štěpán 5, Gřes 3, Bortlík. Ocásek a Fojtík 2, Grepl 1; ml. žáci B: KH Kopřivnice - DTJ Polanka 13:11 (5:7), střelci: Sykala 8, Bonn 3, Domitra a Kijonka po 1

FC Kopřivnice: st. žáci: Baník Havířov - FC Kopřivnice 4:1, branky: Neckář. Na těžkém terénu využili domácí lépe gólové šance než hosté, kteří nedali i z vyložených příležitostí a domácí ve 2. poločase přitlačili na jeho polovině. Mladší žáci: Baník Havířov - FC Kopřivnice 2:2, branky: Roman a Michal Švrčkovi. Benjamínci: FC Kopřivnice - Optimit Odry 8:0, branky: Hanzelka 4, Melčák 2, König a Bátory 1, TJ Nový Jičín - FC Kopřivnice O:2, branky: Kvita, Schybol

Kopaná v Lubině: žáci: Lubina - Straník 1:1, branka: Seibert, dorost: Lubina - Libhošť 1:6, branka: Chalupa, muži: Lubina - Libhošť 2:3, branky: Friedel, Kuchař

Plavání: Z výsledků kopřivnických plavců na mistrovství České republiky staršího a mladšího žactva - Zlín (starší žactvo): Jiří Zátopek - 8. místo - 200 m motýlek 2:38,2; Lucie Galiová - 13. místo - 200 m prsa 3:08,2; Plzeň (mladší žactvo): Petra Klosová - 4. místo - 400 m polohový závod 6:08,2; 5. místo - 200 m znak 2:47,4; 6. místo - 100 m volný způsob 1:08,3; 7. místo - 200 m polohový závod 2:51,7; 8. místo - 100 m znak 1:20,0; 10. místo - 200 m volný způsob 2:35,1; Jakub Vjaclovský - 15. místo - 100 m prsa 1:32,9; Martin Oczadlý - 15. místo - 200 m znak 3:03,6.


Volejbalisté už mají za sebou poslední utkání

Foto 8

Hnojník - Kopřivnice 0:3, 3:2

Kopřivnice - Vsetín 0:3, 0:3

H n o j n í k , K o p ř i v n i c e (jk) - Soutěž v oblastním přeboru volejbalistů se definitivně naklonila ke svému závěru a kopřivnický celek mužů má za sebou i dvě poslední utkání. Jelikož domácí borci mají postup do vyšší soutěže, tedy I. národní ligy jistý, byla tato utkání do jisté míry poznamenána jak změnami v sestavě, tak i nízkou motivací mužstva.

V Hnojníku, kam hráči zajížděli 6. června, dostali příležitost i hráči, kteří v sestavě nenastupují, navíc nemohl hrát ani zraněný Kylhof. První set ještě vyzněl ve prospěch vedoucího celku tabulky, druhý sice těsným rozdílem, ale přece jen vyhrál soupeř.

Také minulou sobotu proti Vsetínu nastoupili Kopřivničtí na domácí půdě oslabeni o čtyři klíčové hráče a prohráli v obou setech shodně 0:3. Spíše však už vzhlížejí k další sezoně, ve které by měli nastoupit v I. národní lize. Původní obavy z toho, že by pro nedostatek finančních prostředků soutěž prodali, jsou rozehnány, neboť jak uvedl trenér Bohuslav Skyba, počátek soutěže má mužstvo zajištěno. „Rozhodli jsme se pro postup a budeme se snažit získat další prostředky. Věřím, že jak po stránce finanční, tak po té výkonnostní soutěž udržíme. Z Valašského Meziříčí bychom chtěli zpátky Kylhofa a Chalupu, kteří tam mají přestup,“ rozvinul své představy Skyba. „Myslím si, že postup je dobrým a perspektivním krokem, neboť máme ve svém středu řadu mladých hráčů, pro které je vyšší soutěž daleko větší motivací. Navíc jsme schopni, právě i díky nim, udělat solidní sestavu z vlastních řad. V jedné sestavě bychom pak mohli hrát alespoň dalších pět let,“ doplnil trenéra vedoucí mužstva Zdeněk Totek.

Kopřivnické béčko hraje okresní přebor a přesto, že nejmladší z hráčů je už také třicátníkem, obhájili vítězství v okresním přeboru i v letošní sezoně. Co se týče něžného pohlaví, tak je třeba uvést na pravou míru to, že sice valná část žen a dorostenek odešla do Štramberka, ale přece jen zde zůstalo družstvo, které hraje na špici okresní přebor.

Momentálně je pro volejbalisty aktuální především nadcházející víkend, kdy jedou již podesáté na mezinárodní turnaj do německého Markgröningenu.


Vzpěrač Janošec vybojoval páté místo

T e p l i c e (red) - Dalšího úspěchu pro kopřivnický klub vzpírání dosáhl Jaroslav Janošec, který na mistrovství České republiky dorostu v Teplicích vybojoval v hmotnostní kategorii do 64 kg výborné páté místo. V silné konkurenci dvanácti závodníků je toto umístění slušným úspěchem, navíc kopřivnickému závodníkovi chybělo k dosažení bronzového stupínku jen 5 kg. Výkony v trhu - 65 kg i nadhozu 82,5 kg si Janošec vytvořil nové osobní rekordy.


Hráče Megasu Bordovice čeká kvalifikace o divizi

K o p ř i v n i c e (luk) - Nejdůležitější turnaj ve své pětileté historii má před sebou vítěz okresní ligy futsalu (malého fotbalu) Megas Bordovice. Tímto turnajem je blížící se kvalifikace o divizi severní Moravy a Slezska, ve které se Megas utká o jedno postupové místo s trojicí mužstev Eagles Havířov, Alternátor Valašské Meziříčí a SME Ostrava.

Skupina C, do které byla tato čtveřice nalosována, se odehraje v sobotu 27. června od 9 hodin ve sportovní hale SOU Kopřivnice.

Prezident Megasu a současně majitel stejnojmenné stavební a obchodní společnosti Radomír Vávra řekl: „Chceme se hned napoprvé pokusit postoupit do nejvyšší soutěže na severní Moravě.

Všichni tři soupeři jsou pro nás však velkou neznámou. Doposud jsme se ani s jedním z nich neutkali. My nastoupíme v naší nejsilnější možné sestavě, to znamená s Davidem Horákem v brance a v první čtverce nastoupí i nejproduktivnější dvojice okresní ligy René Kovařík a Karel Žídek. Chtěl bych poprosit příznivce fotbalu z Kopřivnice a okolí, aby přišli naše mužstvo do sportovní haly SOU v co nejhojnějším počtu povzbudit. Věřím, že se budou mít na co dívat!“

Dodejme jen, že se hraje dvakrát dvacet minut hrubého času a mužstva se střetnou každý s každým. Utkání bude řídit Antonín Pustějovský z Kopřivnice, který patří mezi přední futsalové rozhodčí v České republice (v letošní sezoně se umístil výše, než známý sudí velkého fotbalu Evžen Amler). Občerstvení zajišťuje Myslivecké sdružení Kopřivnice, takže si všichni přítomní diváci budou moci dát nějakou zvěřinovou specialitu a v prodeji bude rovněž čepované pivo.

Program kvalifikace: 9.00 hod.: Megas Bordovice - Eagles Havířov, 9.50 hod.: SME Ostrava - Alternátor Valašské Meziříčí, 10.40 hod.: Megas Bordovice - Alternátor Valašské Meziříčí, 11.30 hod.: SME Ostrava - Eagles Havířov, 12.20 hod.: Alternátor Valašské Meziříčí - Eagles Havířov, 13.10 hod.: Megas Bordovice - SME Ostrava.


Gymnastky soutěžily na MČR

P e l h ř i m o v (mac) - Mistrovství České republiky ve sportovní gymnastice žen, konané 6. a 7. června v Pelhřimově, přivítalo děvčata krásnou sportovní halou a nádherným tropickým počasím. V únavných vedrech, kdy se rtuť teploměru v hale zastavila na 43 stupních Celsia, závodila tři kopřivnická děvčata mezi 48 nejlepšími gymnastkami ve výkonnostním stupni Vs6.

Dáša Pítrová (největší želízko za neúčasti zraněné Jany Macíčkové) rozjela závod dobře vydařeným skokem Cukaharou skrčmo, bradla zacvičila se všemi povinnými požadavky a prostná velice dobře se vší obtížností. Jen kladina, která při vysokých teplotách klouzala a zapříčinila mnoho pádů u všech závodnic, zradila i Dášu Pítrovou, která spadla třikrát a odsunula ji z první dvacítky na 34. místo. Hana Jančálková a Eva Bujnošková poprvé mezi elitou prošly závodem na hranici svých schopností a bez větších kolizí se umístily takto: Hanka Jančálková 43. místo a Eva Bujnošková nejmladší účastnice mistrovství na 48. místě.


Fotbalistům chybí útok, rozhodčí mají na porážkách také svůj podíl

Foto 9

FC Kopřivnice - FC Kozlovice 0:1 (0:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - Odložený zápas mužů FC Kopřivnice proti Kozlovicím ze dne 31. května odehráli fotbalisté na kopřivnickém letním stadioně v úterý 9. června. Proti bojovně hrajícímu soupeři, který nutně potřeboval body, se nedokázali stejně jako v několika posledních mistrovských zápasech střelecky prosadit a prohráli 0:1.

Kopřivničtí měli od počátku zápasu územní převahu, ale Pavlatu v brance Kozlovic příliš nezaměstnávali, neboť k bezprostřednímu ohrožení jeho svatyně se domácí za první poločas propracovali pouze třikrát, přičemž nejvíce naděje vnesla mezi jejich příznivce hlavička Machciníka ve 30. minutě. To však již bylo potom, co Kopřivnice v 17. minutě inkasovala z penalty, kterou rozhodčí nařídil po hře Rypara rukou v pokutovém území, o tom, jestli danou situaci muž v černém viděl, by se ovšem dalo polemizovat. Hosté měli ještě ve 36. minutě vyloženou šanci, to když se po přímém kopu z hranice šestnáctky dostali k odraženému míči, ale střelu z bezprostřední blízkosti Weber vykryl. O tři minuty později zachytil dlouhý pas po pravém křídle běžící Macek, ale ke střele se po střetu s kozlovickým obráncem nedostal.

Také po změně stran byl obraz hry podobný, Kopřivnice hrála nadále solidně v obraně i v záloze, její útok byl však doslova bezbranný. I přes územní převahu si nedokázala vytvořit šance, v útoku totiž chyběla osobnost (zraněný Šumný či vojín Šudák), kterou mladí hráči, jimž ještě chybí sebevědomí a více drzosti, nedokázali nahradit. Ke střele se tak dostal jen Petráš, párkrát prošel obranou i Pítr, který hrál hodně vysunutý vpředu a za zmínku stojí i hlavička Feilhauera. Hosté sázeli na breaky a dá se říci, že příležitostí ke skórování měli i přesto více než domácí.

Trenér Kalich: Je až s podivem, že jsme v posledních třech zápasech dostali čtyři branky z penalty, ale na to se nemůžeme vymlouvat, když sami nedokážeme skórovat. Chyběl nám důraz v koncovce, postrádáme hlavně koření mužstva - klasického útočníka.

Branka: 17. Pavlat.

Sestava Kopřivnice: Weber - Růža, Pítr, Petráš, Rypar, Kladiva, Feilhauer, Návrat, Machciník, Šenkeřík, Macek, střídali - Maslák, Daňhel, Slaček.

FC Kopřivnice - Tatra Příbor 1:4 (1:0)

Ani v předposledním zápase letošní mistrovské soutěže I. B třídy se kopřivnickému fotbalovému mužstvu nedařilo a podlehlo na terénu rozmočeném trvalým deštěm hostům z Příbora vysoko 1:4. Již v šesté minutě přišla první gólovka domácích, příborský brankář Procházka byl však na místě. Trefa do černého přišla o osm minut později, kdy přesně mířil Šenkeřík a Kopřivnice se ujala vedení 1:0. Z následující mírné převahy Kopřivnice nic nevytěžila, hosté párkrát zahrozili protiútoky, ale i ty zůstaly neproměněny včetně akce ve 21. minutě, kdy nejprve výborně zasáhl proti osamocenému příborskému útočníkovi Weber a následně netrefil prázdnou kopřivnickou svatyni ani Melčák.

Po té, co rozhodčí Vrábel vyprovodil s červenou kartou ve 30. minutě ze hřiště Rypara, se domácí v deseti prosazovali jen velice těžko, hrálo se v podstatě jen na jejich obranné polovině, Příbor však i přes řadu příležitostí do konce poločasu své příznivce brankou nepotěšil.

Po změně stran pokračovala územní převaha Příbora. Po nevyužité příležitosti ve 49. minutě se v 51. trefil po zdánlivě nepříliš ideálním centru Rajnoch. Kopřivničtí se snažili vzít hru zpět do své režie, jejich úsilí však mařily jak vlastní chyby a těžký terén tak i rozhodčí. V 69. minutě zahájil pětiminutovou příborskou smršť Kupčák, který se po chybě ve středu pole ocitl před Weberem v podstatě sám a jeho střela rozvlnila síť kopřivnické brány podruhé. O dvě minuty později, po autu vhazovaném asi metr od rohového praporku, trefil tečovaný míč opět Kupčák - 1:3. Domácí vypili kalich hořkosti až do dna o další tři minuty později, kdy Weber zbytečnou chybou nabídl míč Bajerovi a ten nezaváhal. V posledních minutách měli Kopřivničtí ještě dvě šance, ale ani ty téměř hokejové skore ve prospěch Příbora nezměnily.

Trenér Radomír Kalich: První, co chci říct, je, že rozhodčí Vrábel podal doslova hanebný výkon, kterým ovlivnil průběh zápasu způsobem, jaký jsem už dlouho neviděl. Klukům bych chtěl poděkovat za to, že v tomto terénu bojovali až do konce.

Trenér Jiří Procházka (Příbor): Terén byl určitě na hranici způsobilosti. I přesto se nám po bojovném výkonu podařilo vyhrát a udržet si tak druhou příčku, což bylo naším cílem. Při reorganizaci soutěže bychom totiž i z této pozice mohli postoupit.

Branky: 14. Šenkeřík - 51. Rajnoch, 69. a 71. Kupčák, 74. Bajer.

Sestava Kopřivnice: Weber - Kladiva, Pítr (46. Pešta), Petráš, Rypar, Feilhauer, Návrat, Maslák, Šenkeřík, Machciník, Slezák.


O ligovém titulu pro VS. OIL. Agro rozhodovalo až poslední utkání

K o p ř i v n i c e (kmk) - To, že se letos bude rozhodovat o mistru kopřivnické ligy malé kopané sezony 1997-98 v posledním utkání, bylo nakonec pravdou. Obě nejlepší mužstva 1. ligy (Agro - Radegast) se snažila nabídnout to nejlepší. Celý první poločas obou aktérů se vyvíjel podle očekávání - neudělat sebemenší chybu a vyčkávat. A tak není divu, že si ani jeden ze soupeřů nevytvořil vážnější šanci. Druhá půle však již byla otevřenější, a to hlavně díky hráčům Radegastu, neboť jen vítězství by jim zabezpečilo mistrovský titul. Vše důležité se nakonec odehrálo v posledních pěti minutách. Po nevyužití tutovky Radegastu přešlo Agro do brejku a brankář Petr Dušánek proti nájezdu dvou hráčů a střele Ivo Pavláta neměl šanci. A když Radegast poslední minuty vsadil vše na hop nebo trop, reprezentant České republiky ve futsalu Michal Buček pečetil vítězství letošního mistra ligy!

„V žádném případě se nám nerozklepala kolena, jak si někteří mysleli. Šli jsme za svým vytýčeným cílem a Radegastu jsme oplatili situaci před dvěma roky,“ řekl ihned po utkání brankář Agra Radek Rohan.

„Celé jaro jsme odehráli většinou jen v pěti hráčích, takže druhé místo je v každém případě úspěch. A právě skončený rozhodující zápas? Nedáš - dostaneš!,“ to byla slova kapitána šestinásobného mistra Radegastu 84 Dušana Hostinského.

Největším překvapením bylo třetí místo mužstva 1. FC Prosek Štramberk a čtvrtá příčka SD.

„O proti minulým sezonám nám konečně vyšlo jaro a bylo to poznat.“ S úsměvem konstatoval dirigent SD Tomáš Hykel.

Poprvé od vstupu do první ligy hráči Ámosu neobsadili hodnocené místo, čím to? Jan Slezák: „Začali jsme tvořit mladý tým, odešly však opory mužstva a současným hráčům trvá aklimatizace v kolektivu déle než to bylo v minulosti.“

Z výsledků 1. ligy: Elán - Korej 5:0 K., Everton - Heimat 0:1, Megas - Fortuna 9:1, AC TON - Garda A" 2:4, Heimat - Korej 19:0, Ejerton - Elán 2:0, Fortuna - AC Ton 1:1, Megas - Garda A" 2:2, Elán - Heimat 4:3, Everton - Korej 5:0, Garda A" - Fortuna 2:0, AC Ton - Megas 0:7, Trappes - R. U. M. 8:4, SD - Prosek 2:2, Agro - Dalas 4:1, Radegast 2:4, Dalas - Radegast 2:5, Agro - Ámos 3:0, Trappes - Prosek 1:5, SD - R. U. M. 4:4, Ámos - Dalas 5:3, Radegast - Agro 0:2.

Z výsledků 2. ligy: Baník - Gazda B" 12:0, Juventus - D. T. 3:1, Real - Lubina 8:0, Perun - Chaos 1:4, D. T. Garda B" 2:1, Juventus - Baník 1:3, Lubina - Perun 5:0, Real - Chaos 0:2, Baník - D. T. 3:2, Juventus - Garda B" 7:2, Chaos - Lubina 5:2, Perun - Real 0:8, Squadra - Pivrnec 0:0, Tango - Koblížci 1:1, Horses - Camel 3:2, Koblížci - Pivrnec 0:3, Tango - Squadra 2:4, Palermo - Camel 1:4, Squadra - Koblížci 2:1, Tango - Pivrnec 3:6, Horses - Palermo 1:4.


Kopřivnická liga malé kopané se hrála v letošním roce již pojedenácté

K o p ř i v n i c e - O víkendu byl posledním kolem zakončen letošní ročník Kopřivnické ligy malé kopané a věřte nebo ne, byla to již jedenáctá sezona, ve které kopřivnické týmy o titul mistra bojovaly.

„Do roku 1988 se v Kopřivnici žádná soutěž nehrála, však tady bylo také jen jediné mužstvo malé kopané, které bylo vedeno pod SSM a účastnilo se okresní ligy malé kopané. V Kopřivnici byly pořádány pouze turnaje“, říká současný jednatel klubu malé kopané Vlastimil Kočí. Na popud Stanislava Schäfera a Luboslava Kapsy se začala hrát soutěž i v Kopřivnici. Zkušebním ročníkem bylo jaro 1988, tedy ne celá sezona, ale jen půl. Od podzimu téhož roku se začalo hrát již pravidelně dvoukolově - podzim - jaro. „Soutěž jsem po dva roky organizoval já s Lubošem Kapsou. Potom jsem na to zůstal fakticky sám, protože Kapsa začal dělat okresní ligu malé kopané“, uvádí Vlastimil Kočí, který byl od založení samostatného klubu malé kopané v roce 1990 po dobu pěti let jeho předsedou. Rozhodl se však, že chce věnovat více času zájmům vlastního družstva - Radegastu 84, a vyměnil tedy post předsednický za jednatelský.

A jak vypadal úvodní ročník? „Když v tehdejším Tatrováku vyšlo avízo, že se bude soutěž pořádat, přihlásilo se celkem 18 mužstev. Vyšly z toho tedy dvě ligy po devíti. Hodně týmů tvořily například jednotlivé tatrovácké dílny. Bylo tam třeba i maďarské či vietnamské družstvo. Mnohé celky hrají samozřejmě i dnes. Mezi ty služebně nejstarší patří například Dallas 54, Radegast 84, Ámos, SD, A. C. Ton, Stará Garda... Tučňáci, kteří vyhráli první ročník, už ale od loňska nehrají,“ vzpomíná Kočí, který hrál aktivně za Radegast 84 až do roku 1994. K tomu, proč přestal, říká, že je třeba vědět, kdy odejít a přenechat místo mladším.

Ve druhém ročníku už byly ligy tři - po devíti mužstvech a ve čtvrtém ročníku byly navíc první a druhá liga rozšířeny na šestnáct družstev. V současnosti má tedy soutěž celkem 41 mužstev a pro příští rok to vypadá, že bude o sedm celků bohatší i třetí liga. Za celou dobu zvítězil celkem šestkrát Radegast 84, poprvé v ročníku 88 - 89 a potom od roku 1991 pětkrát za sebou, jeho největším rivalem byl vždy Ámos, v poslední době se prosazuje ambiciózní Agro.

Kromě Kopřivnické ligy malé kopané se hraje i ligový pohár, kterého se účastní všechna mužstva zdejší ligy. Systém je v podstatě stejný jako v poháru ČMFS v kopané. Na podzim se hraje předkolo, první a druhé kolo, na jaře potom čtvrtfinále, semifinále a finále. Od založení v roce 1990 až doposud svedla o vítězství souboj vždy dvě stejná mužstva Radegast a Ámos. Až po sedmi letech trvání soutěže zná pohár jiného vítěze, stal se jím před několika týdny Chaos. „Dále se hraje ještě Superpohár - jednokolový duel vítěze ligy a poháru, který má za sebou také již sedm ročníků, letošní je na pořadu 20. června a utkají se v něm Chaos a VS. OIL. Agro. Doposud si nejvíce vítězství vybojoval Radegast 84, Ámos si připsal prvenství dvě.

O Kopřivnické lize malé kopané se říká, že je v rámci okresu nejkvalitnější. Za poslední rok se však hodně zkvalitnila a zviditelnila i novojičínská liga.

„Je to jen dobře, neboť malá kopaná je sportem, který má zelenou v podstatě po celý rok. Kromě jarní a podzimní sezony se hraje i v zimě, kdy přichází na řadu okresní liga futsalu, ze které mají mužstva navíc možnost postupu do vyšší soutěže. Dříve bylo možno postoupit výše z okresního finále malé kopané, které hrají vítězná mužstva kopřivnické, novojičínské a příborské ligy, dneska už jen z okresní ligy futsalu. Do té se však mohou přihlásit jakákoliv mužstva, tedy i ta, co hrají třetí ligu, záleží na tom, kdo se ozve dříve. Mnoha mužstvům ale bohatě stačí jaro a podzim. V zimě si dávají pauzu nebo chodí hrát jen tak kondičně,“ zakončuje Vlastimil Kočí.

Jana Kapounová

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:21