Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma

Kopřivnické noviny č. 23/98 ze dne 11. června 1998


Titulní strana

Je rozhodnuto, Draftex v Lubině stavět nebude

Otevření koupaliště zdržela vodárna

Absolventi škol rozšíří řady nezaměstnaných

Lidé využili možnosti zbavit se nebezpečných odpadů

Zdravotně postižení soutěžili na Prvních sportovních hrách

Marie Danilewiczová se chystá oslavit své narozeniny již po sté

Zprávy z města a okolí

První expozice rodáků je věnována Zátopkovým

Jalůvka: Rozpočet bude přebytkový

Informovanost má být komplexnější

Televize chystá besedu o vysvědčení

Město nevyhradí plakátovací plochy

Podnikatelé si opět stěžují na parkování před kancelářemi

V Magyarpolány mají zájem o spolupráci

Rozhlas v Lubině zůstane zachován

Většina občanů jednání Lubiňanu odsuzuje a stojí za radními

Otevřený dopis občanského sdružení Lubiňan městskému zastupitelstvu

Nebezpečný odpad dosud končil v popelnicích

V letních měsících dojde ke změnám ve vydávání Kopřivnických novin

Terčem vandalů se často stává také kulturní dům

Škodovka domlouvá prodej Tatry firmě z USA

Pamětníci mají upozorňovat na historické tradice

Kultura

Divadelníci se opět sejdou na přehlídce v lese

Štramberkování letos nebude, není nikdo, kdo by je zaplatil

Babincova výstava patří k největším

Letních diskoték o prázdninách ubyde

Po několika týdnech se do kina vrací zase český film - Pasti, pasti, pastičky

Čtenářský servis

Kulturní servis

Sport

Kam za sportem

Výsledky

Kopřivničtí se ve finále pouličního fotbalu neztratili

Děti z malotřídek měly vlastní olympijské hry

Otevření expozice olympioniků Zátopkových by měla doprovázet řada sportovních akcí

Zdejší maratonci běželi v Praze

Škola zamýšlí vytvořit novou tradici

Plavci se v konkurenci prosadili

Fotbalisté se z Hutiska-Solance vrátili s ostudnou porážkou

Ve třetí lize KMK je dobojováno

Motoristé soutěžili ve sprintu

Z Evropského poháru dovezli Váňa stříbro a Hejduková bronz

Letní soutěže tenistů vrcholí, ale chystá se také řada turnajů

Štramberské fotbalistky mají za sebou další úspěšnou sezonu


Je rozhodnuto, Draftex v Lubině stavět nebude

K o p ř i v n i c e (tom) - Naděje sehnat práci v nové továrně Draftexu, která svitla nedávno lidem bez zaměstnání, minulý týden zcela pohasla. Ředitel oderské filiálky světového výrobce pryžových těsnění pro automobily Draftexu, GmbH, Zdeněk Piškytl řekl, že „zahraniční vedení firmy se vzhledem k celosvětovým záměrům a nutnosti řešit prioritně projekty v Severní Americe rozhodlo, že v České republice nebude výstavba nového závodu zahájena, a to nejméně do dvou let“.

Oderské vedení Draftexu, které již koupilo pozemky v Lubině a zahájilo přípravné práce, však podle svého oficiálního prohlášení věří, že „toto rozhodnutí bude přehodnoceno a výstavba závodu bude realizována“. „Opět bude zvažována realizace stavby v regionu Kopřivnicka, především proto, že tato oblast disponuje kvalifikovanou pracovní silou a rozvinutou infrastrukturou. Bude ale hledáno řešení pro výstavbu závodu v jiných lokalitách, než v Lubině, kde bude existovat vstřícnější postoj obyvatel vůči stavbě. Vedení firmy Draftex je zároveň připraveno jednat o navrácení pozemku, který byl pro stavbu závodu zakoupen, zpět městu Kopřivnice,“ praví se v prohlášení.

„Pokud město bude chtít pozemky zpět, Draftex je ochoten je vrátit. Pokud je město chtít nebude, Draftex si je ponechá a za dva až tři roky se rozhodne, zda je může využít a nebo je vrátí,“ řekl starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. Draftex již zaplatil za pozemky přes osm milionů korun a město není smlouvou zavázáno pozemky koupit zpět či tuto částku vracet. Je tedy na radnici, zda pozemky chtít bude. Taková situace by zřejmě nastala, pokud by se našel jiný investor, který by v této lokalitě chtěl stavět,“ uvedl Jalůvka. Podotkl přitom, že prioritou radnice je nabízet investorům všechny pozemky ve městě, které by mohly být využity pro zavedení nových výrob, které sníží nezaměstnanost.

Několik lidí v místní části Kopřivnice - v Lubině založilo občanské sdružení Lubiňan, jehož hlavním cílem bylo zabránit výstavbě nového závodu. Přestože nakonec zřejmě neměl odpor Lubiňanu proti stavbě na nic vliv, budou muset radní v budoucnu při nabízení pozemků jiným investorům počítat s tím, že znovu narazí na odpor Lubiňských. „Pro město z toho vyplývá, že další prodej těchto pozemků bude velmi nesnadný, protože zástupci občanského sdružení prohlašují, že nechtějí, aby se v Lubině stavělo cokoliv. Oni totiž před čtyřmi lety, když se schvaloval územní plán, podle kterého tam měl být podnikatelský areál, zaspali a dnes tam prostě chtějí zelenou louku a nic jiného,“ řekl Jalůvka s tím, že zastupitelé se nyní budou muset zabývat podnětem Lubiňanu, který požaduje změnu územního plánu. „Zastupitelé musejí dát srozumitelné stanovisko k tomu, co v Lubině má být. Musíme si vyjasnit především to, zda odpor Lubiňanu byl něčím podmíněn,“ podotkl Jalůvka.

Ještě před tím, než Draftex projevil o pozemky zájem, se předpokládalo, že v Lubině vznikne takzvaný hospodářský park. V tom měly být nabízeny pozemky malým firmám, které by tam měly své provozovny. „Není vyloučeno, že tento záměr znovu neoživíme,“ dodal starosta města Jalůvka.


Otevření koupaliště zdržela vodárna

K o p ř i v n i c e (jk, tom) - Kopřivnické koupaliště, které mělo být podle slov ředitele správy sportovišť Milana Gilara otevřeno 1. června s podmínkou, že bude příznivé počasí, zůstalo ještě po pracovní dny minulého týdne uzavřeno, byť rtuť teploměru šplhala ke třicítce.

„Za to, že bylo koupaliště zavřené a otvíralo se oficiálně až v sobotu 6. června může úterní havárie vodojemu. V případě, že by koupaliště bylo napouštěno již dříve, hrozil by nedostatek vody pro město. Navíc jsme se řídili předpovědí počasí a ta byla kolem dvaceti stupňů,“ uvedl Gilar.

Podle něj navíc na koupališti ještě během týdne probíhaly dokončovací práce a tento fakt spíše posouvá důvody zpoždění i přes havárii vodojemu, která byla nepředvídatelným faktem, do jiné roviny. Ředitel správy sportovišť řekl, že by stejně návštěvnost během týdne byla nedostatečná tak, jak tomu údajně bylo v Příboře, kde naopak měli avizovaný termín otevření 6. června a vzhledem k pěknému počasí otevřeli již ve středu 3. června.

Lidé, kteří minulý týden na koupaliště zamířili, se však domnívají, že bazény měly být napuštěny mnohem dříve.

Přesto, že koupaliště bylo o víkendu již otevřeno, návštěvníci si stěžovali na studenou vodu, která mohla být při dřívějším napuštění teplejší.

Kritika na adresu správy sportovišť, která koupaliště provozuje, se snesla také za výši vstupného. To původně bylo stanoveno na den ve výši třiceti korun, což řadilo kopřivnickou plovárnu na celé severní Moravě mezi nejdražší.

V pondělí však správa sportovišť podle starosty města Josefa Jalůvky výši vstupného přehodnotila a stanovila jej na dvacet korun. Zatímco se však počítalo s tím, že na tobogánu budou jízdy zadarmo, nyní se uvažuje o tom, že při placení vstupného dostanou lidé několik žetonů na svezení po tobogánu a další si budou muset připlatit.

S prodejem permanentních vstupenek správa sportovišť rovněž nepočítá. Přitom by permanentní vstupenky řešily problém těch lidí, kteří v průběhu dne z koupaliště odejdou a při návratu si musí koupit novou vstupenku. K mání nebudou ani lístky pro ty, kteří by si chtěli například v dopoledních hodinách chvíli zaplavat. I ti musí zaplatit plnou cenu. „Není technicky možné prodávat časově omezené vstupenky. Počítáme však s tím, že od tří hodin bude vstupné levnější,“ uvedl vedoucí koupaliště Pavel Petráš.


Absolventi škol rozšíří řady nezaměstnaných

K o p ř i v n i c e (dam) - Řady nezaměstnaných v Kopřivnici rozšíří v příštích týdnech nejen lidé propuštění z Tatry, ale také mnozí absolventi středních škol. Ti se ovšem zatím na úřadu práce neregistrují, neboť až do září mohou využívat stejných sociálních výhod jako v době, kdy školu navštěvovali.

„Máme zkušenosti, že se zhruba polovina absolventů škol a učilišť hlásí v měsíci červnu a začátkem července, druhá pak až koncem srpna a začátkem září,“ řekl vedoucí kopřivnické pobočky úřadu práce Zdeněk Petr.

Najít práci vlně nových nezaměstnaných, které kromě škol, letos vychrlí i Tatra, bude problém. „Každý měsíc klesá počet volných míst v celém okrese a umístit naše klienty je stále těžší. Zvláště když v oblasti služeb je poptávka po zaměstnancích uspokojena. Problémem také je, že školy produkují každoročně velký počet lidí s ekonomicko-administrativním zaměřením a jejich množství naprosto neodpovídá poptávce po tomto typu lidí,“ vysvětlil Petr. O tom svědčí i fakt, že pracovní úřad registruje v Kopřivnici osmdesát loňských absolventů, kterým se přes všechnu snahu ještě místo nepodařilo nalézt. Svůj úkol sice částečně plní rekvalifikační zkoušky a příspěvky zaměstnavatelům na získání odborné praxe, ale stále to nestačí. Proto na úřadě práce doporučují volit studium na střední škole také podle možností budoucího uplatnění.

Většina studentů si však nějaké problémy s hledáním zaměstnání nepřipouští. „Zatím přemýšlím jen o tom, jakým způsobem strávím nastávající prázdniny. To, co přijde po nich, bude asi problém, ale to budu řešit až pak,“ řekl jeden z čerstvých absolventů střední školy.

Přesto, že vedoucí pobočky úřadu práce přiznává, že letos bude situace poněkud horší, protože Tatra propustí část svých zaměstnanců, považuje vzniklou situaci za běžnou a to i přes to, že v celém okrese je již od loňska šest set nezaměstnaných středoškoláků a nyní jejich počet zase o něco vzroste.

„Není to žádná katastrofa. Tato situace se opakuje každoročně, i když tentokrát se k ní přidalo propouštění v Tatře. Ale těch už Kopřivnice zažila také několik. Nepopírám, že to může vypadat hrozivě, ale určitě se situaci v oblasti nezaměstnanosti časem podaří zvládnout,“ uzavřel Zdeněk Petr.


Lidé využili možnosti zbavit se nebezpečných odpadů

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Více než třinácti tun nebezpečných odpadů, kam patří například staré barvy, oleje, akumulátory či nepotřebné televizory, se v minulých dnech zbavili občané Kopřivnice a přilehlých obcí. Pro odevzdání nebezpečných odpadů využili mobilní sběrnu, se kterou město objížděli pracovníci Slumeka.

„V Lubině, Vlčovicích a Mniším přineslo do sběrny nebezpečné odpady osmdesát sedm lidí. V Kopřivnici, kterou sběrna objížděla minulý pátek a sobotu, dokonce 183 občanů. Velmi nás překvapil počet lidí, kteří možnosti mobilní sběrny využili. S takovým zájmem jsme nepočítali,“ řekl Jiří Sopuch z firmy Slumeko, který má sběr odpadů na starosti.

Po předložení občanského průkazu mohli lidé v pojízdné sběrně odložit nejen nejrůznější chemikálie, ale také ledničky, léky, baterie, staré kosmetické přípravky, vyřazená rádia a jiné elektrospotřebiče a podobně.

Nejvíce se vybralo barev, lepidel a pryskyřicí, a to 1 607 kilogramů. Dále občané vyhazovali motorové a převodové oleje, těch bylo 772 kilogramů. Nezanedbatelné je i množství vybraných olověných akumulátorů, kterých lidé přinesli čtyři sta třicet kilogramů, a televizorů, těch bylo přijato sto padesát.

„Škála odpadu přinesených na stanoviště sběrny však byla mnohem širší a obsáhla snad celý výčet nebezpečných odpadů. Vybraný odpad nyní Slumeko vytřídí a předá k dalšímu zpracování či k zneškodnění. Oleje a televizní obrazovky se dočkají recyklace a ostatní odpad poputuje do spalovny k termické likvidaci. Všechny tyto úkoly už budou provádět soukromé firmy, kterým Slumeko dalo zakázky na zlikvidování odpadů,“ uvedl Sopuch.

Ani tato akce se ovšem, jako mnoho jiných, neobešla bez problémů. „Lidé někdy přišli na avizovaná stanoviště sběrny dříve a zanechali přinesený odpad jen tak ležet na hromadě. To znamená, že jsme nejen nevěděli, kdo tento odpad přivezl, ale také se mezi ním objevoval i takový, který jsme nevybírali. Druhým větším problémem byly ledničky, které lidé přinášeli. Ty byly často neodborně demontovány a byl porušen chladící systém, což znamená, že všechny freony, kvůli kterým se chladničky vybíraly, už dávno unikly,“ uvedl Sopuch.

Je pravděpodobné, že pojízdná sběrna, díky ohlasu občanů, vyjede letos ještě jednou. „Nyní je třeba udělat finanční vyhodnocení celé akce. Je nutné spočítat kolik jsme na ni vynaložili peněz. Občané totiž mají tuto službu zdarma a hradí ji město, které je ze zákona povinno sběr nebezpečných odpadů zajistit, ze svého rozpočtu,“ dodal Sopuch.


Zdravotně postižení soutěžili na Prvních sportovních hrách

Foto 2

K o p ř i v n i c e (jk) - Zatím největší akcí svého druhu byly První sportovní hry zdravotně postižených, konané v Kopřivnici 5. - 7. června. Také tato akce se řadí mezi ty, jež byly a budou uspořádány k 50. výročí povýšení Kopřivnice na město. Sportovních her se zúčastnilo na sto sedmdesát lidí z celé republiky, včetně padesáti dětí ze zdravotních center z Kopřivnice a Nového Jičína.

Setkání, které pořádalo Sdružení zdravotně postižených ČR - smíšená organizace Kopřivnice, bylo třídenní, a v jeho rámci probíhala nejen řada sportovních disciplín, ale i kulturní program.

„Přijelo sem i 15 účastníků Pražské ligy vozíčkářů, kteří jsou na poli sportovním ostřílenými borci, ale jinak se tu sešli lidé hlavně pro zábavu,“ řekl jeden z organizátorů Petr Dousek. Celá akce probíhala poblíž haly SOU, kopřivnická organizace ji uspořádala z vlastní iniciativy za přispění sponzorů a okolních městských úřadů. Soutěžilo se ve třech kategoriích - vozíčkáři, děti a jinak zdravotně postižení - celkem bylo na programu 22 disciplín, například stolní tenis, hod granátem, šipky, střelba, pro vozíčkáře soutěž na 1 km, slalom a další.

Za hlavní důvod pořádání tohoto setkání, označil Petr Dousek příležitost ukázat, že i zdravotně postižený člověk může vést plnohodnotný život. „Akci považuji za velice úspěšnou, důkazem je i spokojenost lidí, kteří sem vážili cestu,“ uvedl Dousek.


Marie Danilewiczová se chystá oslavit své narozeniny již po sté

Foto 1

K o p ř i v n i c e - Elán a životní optimismus, kterým oplývá Marie Danilewiczová, by jí mohli závidět lidé často i o dvě generace mladší. Prožila přitom dvě světové války a všechny politické režimy v České republice, pamatuje Rakousko Uhersko, dnes si ovšem nevzpomene na jediný špatný zážitek ze svého života. Zato o těch příjemných dokáže vyprávět dlouho. Za pár dní, v sobotu, k nim navíc přibyde další - oslava skutečně kulatého jubilea - stých narozenin. „Narodila jsem se v Uherském Ostrohu 13. června 1898 o půlnoci. Na to si dodnes přesně vzpomínám,“ říká s humorem nejstarší obyvatelka Kopřivnice.

„Ve dvaceti letech jsem onemocněla tuberkulózou, ale dobře to dopadlo,“ vzpomíná Marie Danilewiczová při tom, když vypráví o svých snoubencích, cestách po světě a dalších zážitcích z mládí. Vdávala se v pětadvaceti. Jejím manželem se stal rakouský velkostatkář. Rok po svatbě se jí narodil syn Evžen, který si později našel práci právě v Kopřivnici. „Přestěhovali jsme se sem začátkem padesátých let.“

Dnes bydlí v domě s pečovatelskou službou na České ulici, kam se nastěhovala před pár lety po smrti svého syna. „Jsem tady strašně spokojená a lépe se o mne starat snad ani nemohou,“ říká Danilewiczová, která již sice příbuzné nemá, ale když se jí zeptáte na pečovatelky, tvrdí: „To jsou moje vnučky“. S nimi a se svými sousedy také bude slavit své sté narozeniny.

„Narozeniny má naše jubilantka sice až v sobotu, ale již na dnešek máme objednaný dort na oslavy. Kromě známých paní Danilewiczové, jsme pozvali i některé novináře a Českou televizi. Přijde také starosta,“ řekla ředitelka střediska sociálních služeb Alena Dvořáková.

„Na starostu se už těším. Znám ho a mám ho ráda a určitě si dáme štamprdli rumu. V televizi by mne ale ukazovat nemuseli. To víte, roky už jsou tady, tam budu určitě vypadat jako starožitnost,“ domnívá se Danilewiczová. „Ale jděte. V takové duševní svěžesti se sta let skoro nikdo nedožije,“ namítá pečovatelka Bohunka Sigmundová.

Tomáš Kosek


První expozice rodáků je věnována Zátopkovým

Foto 3

K o p ř i v n i c e (dam) - Již příští týden bude otevřena dlouho připravovaná první expozice muzea slavných kopřivnických rodáků. Nejenom turisté, ale i místní lidé budou mít možnost navštívit expozici věnovanou olympionikům Daně a Emilu Zátopkovým. Expozice, která je zárodkem muzea slavných rodáků, jež by mělo být v budoucnu trvale umístěno v prostorách Šustalovy vily, bude otevřena 16. června v prozatímních prostorách v nejvyšším patře nové části kulturního domu. Otevření expozice by měli být přítomni i manželé Zátopkovi, kteří dnes žijí v Praze.

„Návštěvníci budou mít možnost zhlédnout velmi zajímavé věci. Nejvýznamnější součástí expozice je videosnímek speciálně připravený pro tento účel a obsahuje například i unikátní záběry, které poskytla ze svých archivů finská televize. Snímek bude běžet na velkoplošné televizní obrazovce,“ řekla vedoucí kanceláře kopřivnického starosty Milada Podolská, která měla přípravu expozice na starosti. Dále budou v expozici vystaveny olympijské medaile, poháry a některé osobní věci. Vše má být doplněno mnoha dobovými fotografiemi. Část vystavovaných exponátů byla získána také od občanů Kopřivnice na základě výzvy k jejich zapůjčení. „Odezva však byla menší než jsme původně očekávali. Na výzvu totiž zareagovali jen čtyři lidé,“ uvedla Podolská.

Provozovatelem muzea bude společnost Regionální muzeum Kopřivnice. Ta také zajistí provoz expozice rodáků. „Je předběžně dohodnuto, že lidé, kteří navštíví expozice technického muzea, budou mít vstup do muzea manželů Zátopkových zdarma. Ti, kdož budou chtít vidět jen expozici rodáků, zaplatí deset nebo pět korun vstupné,“ uvedla Podolská.

Radnice oslovila také Mezinárodní olympijský výbor, který zřejmě převezme nad expozicí záštitu.


Jalůvka: Rozpočet bude přebytkový

K o p ř i v n i c e (tom) - Přestože se radnici dosud nepovedlo prodat objekt kasáren, za který měli kupující zaplatit šest milionů korun a nedojde ani k tomu, že Draftex doplatí zbytek částky, asi pět a půl milionů, za pozemky v Lubině, městský rozpočet to neohrozí. Prohlásil to starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. „Myslím, že se s tím vyrovnáme, protože máme zase příjmy, se kterými rozpočet nepočítal. Naopak si myslím, že letošní rozpočet skončí s přebytkem,“ podotkl Jalůvka.


Informovanost má být komplexnější

K o p ř i v n i c e (dam) - Stanislava Schäfera vystřídal na postu ředitele příspěvkové organizace Kulturní dům Vladan Jílek. Příspěvková organizace měla za úkol rozběhnout funkci nové části KDK a zaniknout. Nyní však bude organizace přetransformována a jejím úkolem má být koordinace městské knihovny, městského informačního centra a vytvoření tak komplexnější služby v oblasti informovanosti v Kopřivnici.


Televize chystá besedu o vysvědčení

K o p ř i v n i c e (dam) - Pod názvem Vysvědčení - poukaz na výprask...? bude studio kopřivnické kabelové televize vysílat besedu s psychologem Petrem Šišákem, který je známý z loňských pořadů o kriminalitě. „Besedu chceme koncipovat hlavně jako odpovědi odborníka na dotazy diváků, neboť mnoho rodičů neví, jak na vysvědčení svých dětí správně reagovat,“ řekla vedoucí studia Renata Plánočková. Besedu televize vysílá 18. června a dotazy je možno posílat do studia již nyní.


Město nevyhradí plakátovací plochy

K o p ř i v n i c e (tom) - Radnice letos neumožní politickým stranám vylepovat předvolební plakáty. „Starosta města rozhodl, že žádné plochy pro vylepování plakátů se vyhrazovat nebudou. Pokud strany chtějí plakáty vylepit, měly by se obrátit na běžné výlepové služby,“ řekla Jana Sopuchová z kanceláře tajemníka. Doplnila však, že pokud se objeví plakáty některé strany nelegálně, nelze postihnout stranu, leda přistiženého lepiče.


Podnikatelé si opět stěžují na parkování před kancelářemi

K o p ř i v n i c e (dam) - Podnikatelé, sídlící v domě podnikatelů na ulici Štefánikově, si opět stěžují, že nemají v blízkosti svých kanceláří kde parkovat. Doba, na kterou měli vyhrazené parkoviště zaplaceno, totiž vypršela a město si za prodloužení vyhrazeného parkoviště míní účtovat mnohem vyšší sazbu, než dosud.

„Peníze, které by podnikatelé měli zaplatit, se jim zdají velké, neboť prý nepotřebují mít zaplacený celý den, ale jen dobu, po kterou budou na místě stát. Tento problém by mohl vyřešit centrální parkovací automat, jenž zde bude umístěn,“ řekl radní Petr Chromečka. „Podnikatelé však nepovažují toto řešení za šťastné. „Když si zaplatím stání na hodinu, budu muset vždy po hodině chodit platit znovu a navíc, když odjedu, nemám žádnou jistotu, že parkovací místa nebudou obsazená,“ míní např. Dan Mach z firmy De Viró.


V Magyarpolány mají zájem o spolupráci

M a g y a r p o l á n y (tom) - Maďarskou vesnici Magyarpolány navštívil minulý týden starosta Kopřivnice Josef Jalůvka na pozvání tamního starosty.

„Má návštěva v Maďarsku souvisela s tím, že družebním městem Kopřivnice je německý Zwönitz, který má zase družbu s Magyarpolány. Tam slavili padesáté výročí vystěhování Němců v roce 1948. A čtyřicet vystěhovaných rodin žije právě ve Zwönitzu. Já jsem tam byl víceméně jako pozorovatel, abych zjistil, jak by případně mohlo naše město spolupracovat s Magyarpolány,“ řekl Jalůvka. Ten na oplátku pozval maďarského kolegu do Kopřivnice. „Měl by přijet zároveň s delegacemi z jiných měst při příležitosti letních oslav padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město. My ty oslavy chceme pojmout jako jakousi předzvěst spolupráce v rámci budoucího členství v Evropské unii,“ podotkl Jalůvka.

Podle něj má maďarská strana zájem na pořádání recipročních akcí z hlediska turistiky, mládežnického sportu, kulturních akcí a podobně. „Zájem je také o výměnu informací mezi informačními centry,“ doplnil Jalůvka. Magyarpolány, ač je to vesnice s necelými patnácti stovkami obyvatel, totiž může být turisticky atraktivní, protože ke známénu Balatonu je zhruba třicet kilometrů. Poblíž jsou také termální koupaliště.


Rozhlas v Lubině zůstane zachován

L u b i n a (dam) - Místní rozhlas v Lubině bude v nejbližší době přemístěn do tamního domu zahrádkářů. Důvodem přemístění jsou neshody se Společností katolického domu, s níž se radní nedomluvili na podmínkách nájmu místnosti, ze které se hlásilo.

„Celé stěhování nebude dražší než patnáct tisíc a město navíc ušetří peníze za nájem, neboť dům zahrádkářů je v jeho vlastnictví,“ řekl radní Petr Chromečka.


Většina občanů jednání Lubiňanu odsuzuje a stojí za radními

K o p ř i v n i c e (dam) - Ačkoliv občanské sdružení Lubiňan, které protestovalo proti výstavbě závodu Draftexu, nemělo vliv na to, že továrna se stavět nebude, lidé většinou činnost Lubiňanu odsuzují a stojí za radními a zastupiteli, kteří chtěli alespoň částečně řešit snížení nezaměstnanosti.

Lumír Zatloukal (nezaměstnaný):

Domnívám se, že není dobré, když se pár lidí domluví a podaří se jim prosadit své názory a zájmy přesto, že nejsou v zájmu většiny. K tomu jistě v případě Lubiňanu došlo, neboť obyvatelé několika domků zabránili stavbě podniku, jenž mohl zaměstnat stovky lidí, kteří marně shánějí práci.

Anna Materová (administrativní pracovnice):

Každopádně není v pořádku, že jen pár obyvatel domků v Lubině může překazit práci mnoha lidí, kteří se na tom, aby do města přivedli investory, podíleli. Také mám strach z toho, že další firmy odradí tato zkušenost od záměrů investovat v Kopřivnici.

Jan Kulčák (dělník):

Nevím, jestli jsou ti lidé v právu či nikoliv, ale rozhodně si myslím, že by měli ustoupit ze svých zájmů, pokud jsou v rozporu se zájmy většiny.

Jaroslav Satori (student):

Myslím si, že je škoda, že tady ta továrna stát nebude. Mnoha lidem to mohlo přinést práci a navíc město by bohatlo na daních.

Lenka Veldamonová (v domácnosti):

Nevím, vůbec o co jde. Noviny nečtu a na kabelovou televizi se nedívám. Je mně úplně jedno, jestli tady někdo bude něco stavět nebo ne.

Petr Kramoliš (instalatér):

Rozhodně s lidmi z Lubiňanu sympatizuji. Jsem taky rád, že kousek za městem, ve kterém bydlím, nevyroste gumárna chrlící spousty kouře a zápachu.

Eliška Krompolcová (studentka):

Na jedné straně chápu postoj lidí, již se bouří proti tomu, aby jim kousek za zahradou vyrostla továrna. Myslím, že by si ale měli uvědomit, jak by to prospělo jiným lidem.

Josef Melnar (podnikatel):

Štve mě, že si pár hlupáků může najít prostředky na to, aby překazili dobrou věc, a když dojde k tomu, aby si svůj názor obhájili před lidmi, tak se toho bojí.

David Macháček


Otevřený dopis občanského sdružení Lubiňan městskému zastupitelstvu

Cíle občanského sdružení Lubiňan jsou legitimní (tedy oprávněné) a naše kroky, které činíme jsou legální (v souladu s právem). Jestli v Kopřivnici nebude závod Draftex stát, nemůže za to naše občanské sdružení, které pouze hájí oprávněné zájmy občanů Lubiny a našich členů, ale pouze ta skutečnost, že radnice v Kopřivnici nepracovala s alternativními řešeními umístění stavby a rovněž to, že investor podcenil výběr lokality pro tuto stavbu.

My víme, a dnes to ví již i investor, že v Kopřivnici je několik míst, kde by závod Draftex mohl stát a nikomu a ničemu by to nevadilo. Ani našemu občanskému sdružení ne, neboť nejsme žádní ekologičtí radikalisté, jenom hájíme své domovy.

A k takovým hrozbám na naši adresu, které údajně (podle MF Dnes) řekl kopřivnický radní - pan Petr Chromečka, že by se měla sejít městská rada a ukázat na ty, kteří výstavbu překazili a sdělit veřejnosti, co všechno naše sdružení údajně způsobilo, můžeme jediné: citovat ustanovení § 3, odst. 2, zákona č. 83/1990 Sb. o sdružování občanů. Ten říká: „Nikomu nesmí být občansky na újmu, že se sdružuje, že je členem sdružení, že se účastní jeho činnosti nebo jej podporuje, anebo že stojí mimo ně.“

Z tohoto vyplývá, že pokud radnice podnikne kvůli naší činnosti kroky, které by mohly být na újmu kterémukoliv z našich členů či příznivců, byly by to kroky, které by nebyly legální, neboť by byly v rozporu s právem.

Žádáme proto zastupitelstvo města Kopřivnice, aby se veřejně distancovalo od výše uvedeného výroku pana Petra Chromečky, zveřejněného v MF Dnes dne 30. 5. 1998, neboť se jím cítíme dotčeni a poškozeni.

Výbor občanského sdružení Lubiňan


Nebezpečný odpad dosud končil v popelnicích

K o p ř i v n i c e (dam) - Mnohé nebezpečné odpady, které vybírala minulý týden pojízdná sběrna, končily doposud v popelnicích. Lidé totiž nevěděli, jak se jich jinak zbavit.

Josef Kolařík (zahradník):

Nemám potřebu zbavovat se žádného odpadu, který by se dal považovat za nebezpečný. Ale rozhodně nebudu doma skladovat třeba monočlánky až do doby, než přijede nějaká sběrna.

Anna Babincová (prodavačka):

Myslím, že naše domácnost neprodukuje tolik nebezpečného odpadu. Pokud ale potřebujeme vyhodit například zbytky nějakých chemikálií, manžel je odveze do sběrny.

Pavel Odložilík (důchodce):

Vůbec mě nenapadlo, že bych například žárovky nebo baterky odvážel někam do sběrny, protože jsem je zatím nepovažoval za nebezpečné. Vždycky jsem je házel do popelnic. Pojízdnou sběrnu ale vítám, jsou věci, jako třeba staré barvy, které se mi doma hromadí a nemohu se jich už dlouho zbavit.

Jana Smutná (vychovatelka):

Nevím přesně, co všechno si mohu představit pod pojmem nebezpečný odpad, ale vše, čeho se potřebuji zbavit, vyhazuji zatím do popelnic a do kontejnerů na separovaný odpad.

Ondřej Šanda (obchodní zástupce):

Myslím, že nevyhazuji často nebezpečný odpad, ale pokud to bylo třeba, házel jsem jej do popelnic nebo velkoobjemových kontejnerů. Samozřejmě takové věci jako staré oleje nebo automobilové akumulátory odvážím do sběru.


V letních měsících dojde ke změnám ve vydávání Kopřivnických novin

Stejně jako v minulých letech, také letos, dojde v letních měsících ke změnám ve vydávání Kopřivnických novin. Ty vyjdou naposledy před prázdninami 25. června. V červenci vyjdou noviny jedenkrát, a to ve čtvrtek 16. července. Další vydání se objeví v prodeji až 20. srpna. V srpnu vyjdou Kopřivnické noviny také o týden později, tedy ve čtvrtek 27. srpna. Potom již budou vycházet opět pravidelně každý týden.

Redakce Kopřivnických novin zároveň upozorňuje inzerenty, že inzerci do čísla, které vyjde 16. července bude přijímat pouze do čtvrtku 9. července do 12 hodin. Uzávěrka pro příjem inzerce do vydání 20. srpna bude do čtvrtku 13. srpna do 12 hodin a do vydání 27. srpna do pátku 21. srpna. Občané Kopřivnice, kteří chtějí inzerovat zdarma, by neměli otálet se zasláním inzerátů, protože řádková inzerce bude zveřejňována podle volného místa a v pořadí, ve kterém přijde.


Terčem vandalů se často stává také kulturní dům

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Řadu oprav, které firma provozující kulturní dům musí zajišťovat, by se vůbec nemusela dělat, pokud by lidé nepůsobili zbytečné škody.

„Například nedávno nám jezdili po chodbě před kinem zřejmě nějací opilci vystaveným autem a poškodili zdi,“ řekl ředitel firmy Ludvík Moravia, která dům provozuje, Lubomír Sazovský.

Terčem vandalů se také často stávají venkovní světlomety. „Jsou to sice drobné opravy, ale když se to sečte, tak nás stojí pěkné peníze,“ podotkl Sazovský.

Kulturní dům však trápí také závady, které jsou způsobeny nekvalitní prací při výstavbě. „Pokud jsou závady takového charakteru, že podléhají záruce, pak jejich odstranění zajišťuje investor stavby. Nejčastěji jde o praskliny na zdech a podobně. Všechny závady však firmy postupně likvidují,“ dodal Sazovský.


Škodovka domlouvá prodej Tatry firmě z USA

P l z e ň , K o p ř i v n i c e (tom, ČTK) - Největší vlastník akcií kopřivnické automobilky Tatra - plzeňská Škoda, zřejmě prodá svůj podíl ve společnosti americké investiční firmě SDC International. Uvedla to tisková agentura ČTK s odvoláním na zdroje blízké vedení koncernu Škoda.

„Uzavřeli jsme smlouvu, podle které se jistá americká firma zavazuje koupit od Škody do tří měsíců akcie Tatry,“ uvedl mluvčí Škody Jaroslav Hudec. Jméno kupující firmy však nikdo oficiálně nepotvrdil. Podle ČTK se však firma zabývá prodejem strojírenských výrobků ze střední a východní Evropy na americkém trhu. V minulosti SDC International spolupracovala například se Škodou Diesel. Za prodej akcií Tatry by Škoda měla dostat minimálně 450 milionů korun.

To, že Škoda prodá svůj podíl v Tatře, naznačil již loni na podzim generální ředitel Škody Lubomír Soudek. Záhy však Škoda možnost prodeje vyvracela s tím, že pouze sondovala jaký by byl o Tatru zájem. Nyní se začalo hovořit o tom, že Soudka k prodeji Tatry přitlačily banky, kterým Tatra dluží přes tři miliardy korun. Škoda vlastní v Tatře 43,5 procenta akcií, které koupila v roce 1996.

Mluvčí Tatry Ivo Čelechovský potvrdil, že se o prodeji jedná. „Nemáme bohužel oficiální stanovisko z Plzně, takže nevíme, s kým Škoda jedná. Proto v tuto chvíli nemůžeme říct, jakým způsobem se promítne do životaschopnosti Tatry změna majitele,“ uvedl Čelechovský.


Pamětníci mají upozorňovat na historické tradice

V minulém roce byla zrušena letopisecká komise u městského úřadu a nebyla dosud ničím nahražena. Jako bývalý člen komise jsem přesvědčen, že byla velmi potřebná a je nutné, aby lidé se zájmem o historii města, jako kupříkladu byla nejstarší členka komise paní učitelka Eliška Bartošová (85 let) a další pamětníci, upozorňovali mladší generace na historické tradice udržované léta v našem městě.

Již před 50. léty, když náš otec založil zdejší muzeum, při první příležitosti vytvořil z lidí se zájmem o historii Muzejní radu. Uvedená komise tuto radu nahrazovala a jejím zrušením například zanikne víc než stoletá tradice uctění vzpomínky na Mistra Jana Husa u Husovy lípy. Není totiž myslitelné, aby tato akce závisela na iniciativě jedince nebo jedinců.

Většina členů bývalé letopisecké komise jsou členy Klubu Masarykova demokratického hnutí a jsem přesvědčen, že bez našeho upozornění by jistě bylo opomenuto i tak významné výročí, kterým se může Kopřivnice pochlubit - že v příštím roce bude devadesátileté výročí čestného občanství profesora Tomáše Garrigue Masaryka, které je tak unikátní, že je nejstarší v celé republice.

Současně bych se chtěl připojit i ke kritice pana Adolfa Veřmiřovského na nedostatek v instalaci nového muzea, která je jistě velmi moderní, ale bylo zcela opomenuto pochlubit se vítězstvími a trofejemi těch, kteří v různých závodech Tatru proslavili. Vím, že projektanti nemohli vyhovět všem a znát celou historii, ale myslím si, že by se tam ještě i dnes našlo kousek místa, aby se cizí návštěvník dověděl i něco z další historie Tatry a uvědomil si celý rozsah výroby. Doporučuji proto instalovat alespoň několik obrázků nebo modelů kočárů či vagonů.

Jsem rovněž přesvědčen, že ne každý návštěvník muzea navštíví současně i muzeum Fojtství a tímto by byl na jeho cennou expozici upozorněn. Slyšel jsem dokonce i nějakou úvahu na pronájem volného prostoru muzejní budovy pro obchodní činnost a doporučuji proto využít každé volné místo pro rozšíření expozice muzea.

Poněvadž jsem již asi poslední žijící, kdo něco před zmíněnými padesáti léty pro muzeum udělal, (stěhoval jsem nákladním autem otci jeho sbírky a původní zařízení atd.) vnutil jsem se v říjnu minulého roku na první den slavnostního otevření nového muzea a udivilo mne, že nikdo nepřipomněl padesátileté výročí jeho založení, což bylo jistě významné jubileum, které mělo být vzpomenuto. I to je určitá neznalost a neúcta k historii.

Vy mladší, přijměte tuto kritiku s pochopením, neboť i vy budete pamětníky a je jistě žádoucí, aby váš vztah k historii a k městu ve kterém žijete, nebyl lhostejný.

Lubomír Hanzelka, autor je občanem Kopřivnice


Divadelníci se opět sejdou na přehlídce v lese

N o v ý J i č í n (dam) - Již druhý ročník přehlídky nazvané Divadelní dílna v netradičním prostředí přírodního kamenného divadla se uskuteční v pátek dvanáctého června. Poprvé po mnoha letech ožilo přírodní divadlo v areálu Skalky u Nového Jičína loni, kdy městské kulturní středisko pořádalo první ročník divadelní dílny.

Návštěvníci přehlídky mohou zhlédnout vystoupení pěti souborů. Začátek prvního představení je plánován na osmnáct hodin. Tím bude série čtyř krátkých povídek z pera francouzského spisovatele Pierre-Henri Camiho. Kleštěnec z pralesa, Žárlivý břichomluvec, Opilcovo dítě a Reinkarnování, jsou názvy výstupů hry Minikomedie, kterou uvedou herci divadelní skupiny MG z Příboru. Následovat má představení hry Woodyho Allena Smrt klepe na dveře. Tu by mělo zahrát Divadelní duo, rovněž z Příboru. Jeho dva členové jsou pozůstatkem rozpadlého sdružení Někdo chybí, které vystupovalo na přehlídce už vloni.

Třetím v pořadí je soubor DIFA JAMU z Brna. Diváci si jej mohou pamatovat z prvního ročníku, kdy zahrál hru Vojcek. Letos Brněnští připravili hru Jáchyma Topola - Anděl. Předposledním účinkujícím bude také loňský účastník přehlídky, příborská skupina MS. Ta zahraje krátkou komediální hru fiktivního autora Kuzmy Prutkova nazvanou Triumf ctnosti. Posledním a určitě jedním z nejzajímavějších představení se stane hra Červený kohout letí k nebi M. Bulatoviče v podání ostravského Bílého divadla.

„Unikátní je na letošní přehlídce i fakt, že nebude ozvučena a k nasvícení použijeme jen ohně a petrolejové lampy,“ řekla organizátorka divadelní dílny Marta Mathonová. „Pokud nepřízeň počasí nedovolí pořádat přehlídku v kamenném divadle, bude přesunuta na nádvoří novojičínské Staré pošty. Vstupné na všechna představení divadelní dílny dohromady přijde na padesát korun,“ dodala Mathonová.


Štramberkování letos nebude, není nikdo, kdo by je zaplatil

Š t r a m b e r k , K o p ř i v n i c e (dam) - Na pořádání kulturních akcí v období letních prázdnin ve Štramberku se letos nenašel dostatek finančních prostředků, proto nebudou. Loni kulturní pořady pod názvem Štramberkování společně financoval pořádající klub Nora a město Štramberk. Většina akcí v rámci Štramberkování byla, podle slov šéfa Nory Vítězslava Váni, prodělečná a z dotace města byly alespoň vyrovnány ztráty.

„Bohužel máme letos jen málo prostředků. Domlouvala jsem se s panem Váňou, že bychom alespoň jednu či dvě akce přece jen uspořádali. Nic ale není jistého,“ uvedla Jana Königová z odboru kultury štramberské radnice. Ani Váňa pořádání nějakého programu nevyloučil. „Možná, že něco i bude, podle toho, jestli se nám bude chtít,“ řekl.


Babincova výstava patří k největším

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Ještě jeden týden si mohou lidé ve výstavní síni na Fojtství v Kopřivnici prohlédnout výstavu místního výtvarníka a učitele Zdeňka Babince. „Tato výstava je v podstatě mou dvanáctou. Na dalších dvou jsem vystavoval se svými přáteli. Rozhodně jde ale o jednu z největších. Poslední výstavu v takovém rozsahu jsem měl v roce 1987,“ vzpomíná malíř.

V tvorbě Zdeňka Babince se projevuje hned několik výrazných inspiračních zdrojů. Kromě hudby, bez které si, podle svých slov, malování vůbec nedovede představit, je to ještě historie, jež je jeho druhým oborem a v návaznosti na ní literatura. „Hudba, kterou u malování poslouchám, je žánrově velmi různorodá a také se v průběhu let mění. Před lety jsem například vystavoval práce inspirované jazz-rockovou muzikou, dnes je to spíš klasická hudba, ale třeba i Vangelis. Na mnoha mých obrazech jsou motivy Prahy, a to z toho důvodu, že k tomuto městu mám velmi blízký vztah a strávil jsem v něm spoustu času. Snažím se toto svou atmosférou neopakovatelné město ztvárnit ve vztahu k jednotlivým historickým etapám,“ řekl Babinec.

Lidé, kteří znají Babincovu tvorbu, vědí, že mnoho jeho děl mělo velké rozměry. V současnosti se výtvarník více zaměřuje na menší díla, která jsou, jak sám říká, skladnější a použitelnější na výzdobu interiérů.

„Teď většinou dělám středně velké obrazy. Ale to neznamená, že bych se něčím takovým jako velikostí obrazů nechal omezovat. Snažím se podřídit koncepci obrazu i jeho tvar. Často maluji na nespecifické tvary, jako jsou třeba kola či trojúhelníky,“ uvedl umělec.

Na výstavě se letos objevily i portréty a pro Babincovu tvorbu velmi neobvyklé kresby. „Portrétu se v poslední době věnuji stále častěji. Při výuce na Základní umělecké škole totiž připravuji žáky na přijímací zkoušky na střední umělecké školy a znalost techniky portrétu je nezbytná. To mě opět po letech k portrétu přivedlo. Co se týče kreseb, ty jsem doposud téměř nedělal. Kreslil jsem jen skicy. Všechny, které jsou zde vystaveny vznikly na popud příborské básnířky Ireny Kopecké, které se mé obrazy zalíbily a požádala mě o ilustrování její sbírky,“ doplnil Babinec.


Letních diskoték o prázdninách ubyde

K o p ř i v n i c e (dam) - Celá řada organizačních změn bude provázet letošní sérii diskoték, které každé léto pořádá již několik let kopřivnický kulturní dům.

První změna je patrná již v názvu. Místo Letních diskoformulí, jak byly diskotéky označovány v minulých letech, čekají letos tancechtivé mladé lidi Letní diskotéky s pořadovými čísly jedna až pět. „Počet diskoték jsme zredukovali z loňských osmi na pět. Hlavním důvodem jsou samozřejmě peníze. Některé diskotéky byly totiž loni málo navštěvované a tudíž prodělečné,“ řekla Xenie Šustalová z firmy Ludvík Moravia, která diskotéky připravuje.

Doprovodné programy, jichž bylo v minulém roce připraveno velké množství, jsou už ovšem také hudbou minulosti. „Lidé, kteří na diskotéky chodí, asi nemají zájem se soutěží účastnit a protože příprava soutěží je časově i finančně náročná, upustili jsme od nich,“ uvedla Šustalová.

Další změnou oproti loňsku je také hodnocení nejhranějších hitů diskoték. Zatímco loni mohli účastníci diskoték volit deset nejoblíbenějších skladeb jen v rámci diskoformule, letos budou mít možnost ovlivnit hitparádu nejhranějších hitů v celé republice. „D. J. Jirka Matýsek, který bude všechny diskotéky uvádět, totiž po každé diskotéce poskytne údaje o nejžádanějších písních Czech dance charts, která shromažďuje podobné údaje z celého státu,“ vysvětlila Šustalová.

Snahou pořadatelů bylo také uspořádat některou z diskoték pod širým nebem před kulturním domem. „Bohužel to asi nebude možné, neboť by diskotéka musela skončit již v deset večer. Uvažujeme ale o tom, že se bude hrát venku a potom se program přesune do sálu,“ plánuje Šustalová.

Diskotéky, které jsou prozatím jediným programem kulturního domu na oba prázdninové měsíce, prý možná budou doplněny i dalšími akcemi. O tom se však rozhodne později.


Po několika týdnech se do kina vrací zase český film - Pasti, pasti, pastičky

K o p ř i v n i c e (dam) - Po několika týdenní přestávce se na plátno kopřivnického kina Puls opět dostává film z české produkce. Svou černou komedii Pasti, pasti, pastičky na plátno uvede naše známá režisérka Věra Chytilová.

Náměstek ministra životního prostředí Pepa Dohnal (Miroslav Donutil) a jeho bývalý spolužák, architekt Petr Lacina (Tomáš Hanák), jsou naprosto frustrovaní vztahy ve svém osobním životě. Pepa bere svou manželku jen jako nutné zlo a nebýt sžíravé touhy po kariéře, již dávno by ji opustil. Petr zase začíná být rozmrzelý z neustálého obležení mnoha přítelkyněmi a jejich neustálého mluvení o svatbě a dětech. Jednoho dne se ti dva sejdou na recepci pořádané velkopodnikatelem a králem korupce Bachem (Milan Lasica). Ten po Petrovi požaduje návrh reklamní kampaně pro své proslulé bonbony a po náměstkovi ministra benevolenci při schvalování stavby billboardů v chráněné oblasti. Právě odtud vyjíždějí oba hrdinové na divokou jízdu kabrioletem, ani jeden z nich ještě netuší, co je na ní čeká.

Když vyjížděli, rozhodně nemysleli na to, že by jejich výlet mohl skončit znásilněním. Ale když u cesty viděli stát mladou a bezbranně vyhlížející dívku s autem a s prázdnou nádrží, napadlo je své situace zneužít. Netušili však to, co se jim o něco později stalo osudným, totiž fakt, že Lenka (Zuzana Stivínová) je veterinářka s několika nepříjemně ostrými nástroji v brašně a zkušenostmi s kastrováním dobytka. První dáma českého filmu ve svém novém snímku zpracovává téma vykleštění jako pomsty za znásilnění, ale ne však jen to.

Scénář, na kterém Chytilová spolupracovala například s Evou Kačírkovou, Tomášem Hanákem či Davidem Vávrou, je koncipován jako velmi realistická a dnešní výpověď o fungování pošetilého světa kolem nás a o v něm číhajících pastech. Spojením tohoto scénáře a velmi dobrého obsazení hlavních rolí, které oba hlavní protagonisté zvládli na výbornou, vznikl film, o kterém se bude znovu hodně diskutovat.

Kino film promítá v 17.30 a ve 20 hodin.


Kulturní servis

Čtvrtek 11. června

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Feministicko-pesimistická komedie režisérky Věry Chytilové o tom, jaké pasti na nás číhají. V hl. rolích Miroslav Donutil a Tomáš Hanák. Do 15 let nepřístupný

Pátek 12. června

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Do 15 let nepřístupný

Sobota 13. června

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Do 15 let nepřístupný

Neděle 14. června

Kino Puls vás zve v 15 hodin na promítání pro děti a rodiče Nedělní kino Vláček, kde uvidíte pohádku Ukradené sluchátko. V 17.30 a 20 hodin uvede černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Do 15 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční film Vetřelec IV. vzkříšení. Ripleyová (Sigourney Weaverová) v souboji s nevypočitatelným nebezpečím

Pondělí 15. června

Kino Puls uvede v 17.30 a 20 hodin uvede černou komedii ČR Pasti, pasti, pastičky. Do 15 let nepřístupný

Středa 17. června

Kino Štramberk uvede v 17 hodin českou pohádku O princezně Jasněnce. V hl. roli M. Kuklová a J. Potměšil

Čtvrtek 18. června

Kino Puls uvede v 17 hodin postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Kevin Costner zachraňuje lidstvo před temnotou beznaděje. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Svou první lásku našel ve ztraceném ráji, i se zlomeným srdcem ji dokázal milovat... Do 12 let nepřístupný

Pátek 19. června

Kino Puls uvede v 17 hodin postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Techno párty. D. J.’s Sandoz, Clubybe (Frenštát p. R.)

Sobota 20. června

Kino Puls uvede v 17 hodin postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Do 12 let nepřístupný

Neděle 21. června

Kino Puls vás zve v 15 hodin na promítání pro děti a rodiče Nedělní kino Vláček, kde uvidíte pohádku Lady a tramp. V 17 hodin uvede postkatastrofické drama USA Posel budoucnosti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede milostný příběh USA Velké naděje. Do 12 let nepřístupný

Kino štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční sci-fi 5. element. Vizuálně fascinující vesmírná sága. V hl. roli Bruce Willis. Do 12 let nepřístupný

Do amfiteátru Pod starou věží vás v 15 hodin na Koncert učitelů zve Základní umělecká škola Zd. Buriana Štramberk


Kam za sportem

Krytý bazén: čt 11. 6. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 12. 6. 13 - 17, so 13. 6. 10 - 21, ne 14. 6. 10 - 19 hod. Od úterý je bazén v provozu jen za nepříznivého počasí: út 16. 6. 14 - 17, 18.30 - 21, st 17. 6. 6.30 - 8, 13 - 16, 18.30 - 21, čt 18. 6. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 19. 6. 13 - 15, 18.30 - 21, so 20. 6. 10 - 21, ne 21. 6. 10 - 19, hodin. Informace tel. 415 42

Sauna: čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, v pátek 12. června je ukončení provozu

Bruslení na kolečkových bruslích: čt a út na zimním stadionu od 16 do 18 hodin

FC Kopřivnice: pá 19. 6. (benjamínci - 17 hod.) FC - Lokomotiva Suchdol n. O.; so 20. 6. (st. žáci - 9 hod. a ml. žáci - 10.45 hod.) FC - FC Baník Ostrava B

Malá kopaná: so 13. 6. 8 - 15 hod 1. liga (5. turnaj); ne 14. 6. 8 - 15 hod. 2. liga (5. turnaj)

Rekreační turistika: so 13. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - Svatoňovice u Budiš. ČD v 8.29 hod. - pěší přehrada Kružberk - Cvič. skály + kostel - zpět do Budišova ČD ve 14.30 hod. nebo podle domluvy - Svatonovice odj. ve 14.40 hod., příjezd do Kopřivnice v 17.03 hod.; út 16. 6. v 5.32 hod. ČD Kopřivnice - Studénka ČD - po modré kolem Odry do Hladkých Životic ČD - odj. v 10.27 hod., návrat do Kopřivnice v 11.48 hod.; so 20. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Studénka - Suchdol - N. Jičín - Skalky (oční studánka) - Starý Jičín - hrad - zřícenina - zpět Nový Jičín - AN odj. v 15.25 hod., příjezd do Kopřivnice (Kolonie) v 15.55 hod.

CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt

Superpohár kmk kopřivnice sobota 20. června, 10 - 11 hodin (vítěz XI. ročníku kopřivnické ligy malé kopané versus vítěz VIII. ročníku ligového poháru KMK Kopřivnice)

Tenisový klub Kopřivnice pořádá ve dnech 13. a 14. června Turnaj dospělých neregistrovaných hráčů, který se uskuteční v rámci oslav 50. výročí povýšení Kopřivnice na město. Prezentace v sobotu 13. 6. do 8.30 hod.


Výsledky

Házená: mini A: KH Kopřivnice - SKH Ostrava 20:7 (8:1), KH Kopřivnice - Meteor Orlová 34:2 (14:1), KH Kopřivnice - Val. Meziříčí 23:7 (11:4), střelci: Seidl a Jahn 22, Stanislav 13, Domitra 11, Zd. Číp 6, R. Číp 2, Soušek 1; ml. dorost: TJ Cement Hranice - KH Kopřivnice 29:35 (13:17), střelci: Machačík 10, Gřes 9, Marek 6, Hanzelka 4, Smutek 3, Veřmiřovský 2, Bílek 1; st. dorost: TJ Krnov - KH Kopřivnice 20:24 (10:12), střelci: Štěpán 8, Bortlík 4, vala, Matějek, Ocásek a Fojtík 3; ml. žáci A: HC Zubří - KH Kopřivnice 24:10 (14:7), střelci: Grmolenský 5, Pěček a Lipový 2, Pour 1; st. žáci A: HC Zubří - KH Kopřivnice 21:21 (13:13), střelci: Winkler 8, Smutek 4, Bílek a M. Veřmiřovský 3, Fojtík 2, Malinovský 1; st. žáci B: DTJ Polanka - KH Kopřivnice 21:18 (12:7), střelci: Bezděk 5, Venclík a Čierný 3, Peichl a T. Veřmiřovský 2, Hanzelka, Kaluža a R. Veřmiřovský 1; ml. žáci B: Valašské Meziříčí - KH Kopřivnice 15:10 (7:3), střelci: Domitra, Hábovčík, Bonn a Olšovský 2, Kijonka a Daníšek 1

FC Kopřivnice: V sobotu sehráli starší žáci FC utkání s Jäkl Karviná, v kterém šlo o 3. příčku v tabulce. Po vynikajícím fotbale se soupeři rozešli bezbrankovou remízou. Obě mužstva podrželi svými výkony brankáři. FC zůstává na 3. místě tabulky o 3 body před Jäklem. FC - Jäkl Karviná st. žáci 0:0, ml. žáci 6:0, góly: M. Švrček 3, Tobola 2, Melčák 1


Kopřivničtí se ve finále pouličního fotbalu neztratili

P r a h a (jn, js) - Z kvalifikačních předkol na středních i základních školách a z městských finále na náměstích v patnácti městech České republiky se kvalifikovalo do celorepublikového pražského finále konaného v sobotu 30. května také družstvo SPŠ v Kopřivnici a družstvo mladších žáků rovněž z Kopřivnice.

Družstvo SPŠ ve složení Jiří Gřes, Michal Žlebek, Jan Kuchař, Jiří Petr a Lukáš Fajárek pod vedením trenéra Kosteleckého porazilo ve své skupině všechny soupeře, postupně hradec Králové 5:1, Svitavy 10:1, Louny 5:2, Ústí nad Labem 7:1 a postoupilo tak do finále s impozantním skóre 32:5. Ve finále je však čekal favorit turnaje z Brna, který je držitelem trofeje z loňského světového poháru a tomu podlehli trochu nešťastně vysoko 0:8.

Družstvo mladších žáků se na Václavském náměstí, kde se turnaj konal, dokázalo pod vedením Jana Slezáka rovněž prosadit a vybojovalo mezi deseti účastníky celkově páté místo. V souboji o páté až šesté místo porazili Kopřivničtí družstvo Českých Budějovic. Vítězem se stalo stejně jako mezi staršími favorizované družstvo Brna, které vyhrálo ve finálovém duelu nad Hradcem Králové 9:1. Brno bude v celosvětovém finále ve Vídni obhajovat svůj loňský titul z Německa.

Pořadatelem této celostátní akce byl Logosport, s. r. o., výhradní distributor zboží Puma v ČR, který turnaj zpestřil vsunutým miniturnajem družstev Novy a bývalých reprezentantů, kde si s chutí zahráli mimo jiné komentátoři Poulíček a Medunka a nynější funkcionáři Sparty a reprezentace Chovanec a Hašek.


Děti z malotřídek měly vlastní olympijské hry

Foto 7

K o p ř i v n i c e (jk) - Jednou z masovějších akcí pro děti pořádaných zároveň k oslavám padesátého výročí povýšení Kopřivnice na město byly Olympijské hry malotřídních škol, které se konaly 4. a 5. června na hřišti Základní školy Alšova. Hlavní organizátor - ředitel ZŠ v Mniším Zdeněk Krajčír uvedl, že akce byla pořádána poprvé, a mohla se konat i díky grantové podpoře města Kopřivnice.

Do Kopřivnice se sjelo na 350 dětí z devatenácti malotřídních škol okresu Nový Jičín, přičemž celá akce měla znaky reálných olympijských her se vztyčováním olympijské a státní vlajky, zapalováním olympijského ohně a defilováním jednotlivých škol s vlastními vlajkami. Sporty, které byly do programu her zařazeny, byly tradiční - atletika, gymnastika a plavání, které se konalo v pátek na plaveckém bazéně za podpory KVS Skokan.

Na zdárném průběhu akce měli zásluhu také tělocvikáři Základní školy Alšova - Dana Ďurčková a Josef Šmahlík, kterým byla stejně jako těm nejlepším mezi dětmi předána zlatá keramická medaile. Tu by si ostatně zasloužili všichni učitelé, kteří se na organizování celé akce podíleli. Kromě sportovních disciplín, měla místo v programu i kultura, kam byla zahrnuta i okružní jízda městem.


Otevření expozice olympioniků Zátopkových by měla doprovázet řada sportovních akcí

K o p ř i v n i c e (jk) - K padesátému výročí povýšení Kopřivnice na město se bude konat dne 16. června i jedna z největších sportovně-kulturních událostí letošního roku - otevření expozice Emila a Dany Zátopkových. Při této příležitosti se uskuteční také řada dalších akcí.

V den otevření expozice budou vyhodnoceni nejlepší sportovci města a ve středu 17. června se potom přenese ohnisko dění na letní stadion, kde se uskuteční Běh Kopřivnických novin, který je určen pro děti základních škol, závod v hodu oštěpem a nakonec Zátopkova desítka, tedy běh na trati, na které držel Emil Zátopek několikrát světový rekord. Čas mezi závody by měl být vyplněn besedou s manželi Zátopkovými na hlavní tribuně letního stadionu.

Program: 16. června - 15.00 vyhodnocení nejlepších sportovců, 16.00 slavnostní otevření expozice, 17. června - 13.00 Běh Kopřivnických novin, 15.00 - 16.00 beseda s manželi Zátopkovými, 15.30 prezentace na Zátopkovu desítku, 16.00 závod v hodu oštěpem, 16.30 Zátopkova desítka - ženy a veteráni, 17.25 Zátopkova desítka - hlavní kategorie mužů do 39 let.


Zdejší maratonci běželi v Praze

P r a h a (ek) - Na čtvrtém ročníku jednoho z nejprestižnějších maratonů světa Prague International Marathon, stanuli mezi třemi tisícovkami běžců i kopřivničtí zástupci.Nejrychlejšího času z nich - 2:38,13 hod. dosáhl Miroslav Macíček, kterému se povedla především druhá polovina závodu, a skončil na vynikajícím 35. místě. Solidně běžel i Alois Kolařík, kterému v cíli naměřili čas 2:45 hod.


Škola zamýšlí vytvořit novou tradici

K o p ř i v n i c e (jk) - Olympijské dny, které uspořádala ke konci května pro své žáky kopřivnická škola na ulici 17. listopadu, byly široce pojatou dvoudenní akcí, ve které měl místo jak program kulturní, tak sportovní.

Stejně jako reálné olympiádě, ani této nechybělo slavnostní zahájení, po kterém následoval ve vyzdobené tělocvičně komponovaný program, který sehrával nejen kulturní, ale i odpočinkovou roli, neboť po celé dopoledne soutěžili žáci v nejrůznějších sportovních i recesních disciplínách.

První den patřil dětem prvního stupně, jejichž sportovní program byl trochu odlišný od toho pro děti starší, které soutěžily v následujícím dnu. Akcí škola podle slov jejího ředitele Jiřího Stoška sledovala tři cíle, a to oživení olympijské myšlenky mezi dětmi, vyzvednutí sportu a tělovýchovy jako protikladu k dnes běžnému konzumnímu pojímání života a v neposlední řadě také vytvoření nové dlouholeté tradice školy.

Z výsledků: 3. ročník: běh 50 m - chlapci: Gábor Lukácz - 8.53 s., dívky: Kamila Mičková - 8.84 s.; skok do dálky - chlapci: Miroslav Macháč - 3,22, Kamila Mičková - 3,25 m; 4. ročník: běh 50 m - chlapci: Martin Lešinský - 8.39 s., dívky: Nikol Drahošová - 8.50 s.; skok do dálky - chlapci: 1. Martin Lešínský - 3,90 m, dívky: Nikol Drahošová - 3,15 m; 5. ročník: běh 50 m - chlapci: Martin Polášek - 7.81 s., dívky: Andrea Svobodová - 8.31 s.; skok do dálky - chlapci: Martin Polášek - 4,01 m, dívky: Andrea Svobodová - 3,40 m; 6. a 7. ročník: skok daleký - chlapci: Ferenc Lukácz - 472 cm, dívky: Petra Zátopková - 416 cm; běh na 60 m - chlapci: Jaroslav Kvita - 8,73 s., dívky: Iljana Olšovská 9,66 s.; běh na 500 m - chlapci: Ferenc Lukácz - 1:31,18 s. (rekord školy), dívky: Lucie Želazková - 1:35,88 (rekord školy); hod míčkem - chlapci: Martin Krupa - 61, dívky: Petra Zátopková - 49; smíšený štafetový běh na 12 x 250 metrů - šesté třídy: 1. místo 6. A 9:15, 2. 6. C 9:20, 3. 6. B 9:36, sedmé třídy: 1. místo 7. C 8:57, 2. 7. B 9:09, 3. 7. A 9:19; 8. a 9. ročník: hod granátem - chlapci: Lukáš Rozsíval - 50,40 (rekord školy), dívky: Barbora Poláková - 37,40 (rekord školy); běh na 60 m - chlapci: Karel Vrána - 8,48 s., dívky: Renata Cholewová - 9,48; běh na 500 m - chlapci: Karel Vrána - 1:28,62 s. (rekord školy), dívky: Michaela Ondrušková - 1:29,98 s. (rekord školy); skok daleký - chlapci: Jaromír Kalmus - 548 cm (rekord školy), dívky: Michaela Ondrušková - 445 cm, smíšený štafetový běh na 12 x 250 metrů - osmé třídy: 1. místo 8. A, 2. 8. B, 3. 8. C, deváté třídy: 1. místo 9. A, 2. 9. B.


Plavci se v konkurenci prosadili

B r n o , K o p ř i v n i c e (rel) - V nabité konkurenci čítající plavce Rakouska, Německa, Slovenska, Slovinska a českých klubů, se na 24. ročníku mezinárodních plaveckých závodů Májové Brno svou výkonností dokázali prosadit i žáci sportovně orientovaných tříd při kopřivnické Základní škole - náměstí, reprezentující zároveň Klub vodních sportů Skokan Kopřivnice.

Hana Staroňová stanula na stupních vítězů celkem třikrát, zvítězila v závodě na 50 m prsa v osobním rekordu 0:45, 15 min. a 100 m prsa v čase 1:39,43 min. Druhé místo a celkově druhý nejhodnotnější výkon v kategorii C - nejmladší žačky - získala v závodě na 50 m volný způsob časem 0:34,73 min., kdy prohrála se závodnicí z Tesly Brno jen o dohmat. Medailové umístění získala ještě Michaela Müllerová v závodě na 50 m prsa, kde doplavala jako třetí v čase 0:49, 71 min.

Kromě těchto umístění mezi prvními třemi získali závodníci KVS Skokan ještě pět čtvrtých míst, a to: Petra Bittnerová na 50 m motýl a 100 m znak, Jan Matuš na 50 m volný způsob a Hana Staroňová na 100 m volný způsob.


Fotbalisté se z Hutiska-Solance vrátili s ostudnou porážkou

TJ Hutisko-Solanec - FC Kopřivnice 3:0 (1:0)

K o p ř i v n i c e (jk) - Po čtrnáctidenní pauze zajíždělo k utkání 26. kola kopřivnické fotbalové družstvo mužů do Hutiska, kde po snad nejslabším výkonu jarní části sezony podlehlo mužstvu bojujícímu o udržení v soutěži I. B třídy 3:0. Mužstvo se sešlo v ne zrovna optimální sestavě a trenér Kalich tedy nemohl spoléhat na některé opory, naopak musel sáhnout pro rezervy mezi dorostence.

Hned v úvodu utkání měli Kopřivničtí dvě větší šance. Ve čtvrté minutě Návrat přihrál na pravé křídlo Feilhauerovi, který odcentroval nabíhajícímu Šenkeříkovi, ale ten míč bohužel netrefil. V sedmé minutě pak prošel obranou domácích Růža, jehož střelu do levého rohu však brankář Maléř zlikvidoval. Hutisko mělo od této chvíle více ze hry, o jejich převaze svědčí i sedm rohových kopů, vyložených šancí však bylo pomálu. Ve 26. minutě fauloval Paciorek, i přes nechanou výhodu jeho týmu, soupeřova hráče bez míče, a za nerozvážný zákrok viděl červenou kartu, která byla v danou chvíli pro oslabené mužstvo dvojnásob bolestivá. V 37. minutě vyběhl brankář Weber proti míči a byl u něj včas, zastavil však nabíhajícího útočníka Hutiska a rozhodčí posoudil jeho zákrok jako nedovolený. Weber sice vystihl směr nařízené penalty, ale míč nakonec skončil v síti a domácí vedli 1:0. Ke konci poločasu ještě hostující tým trochu zabral, ale ani jedna Pítrova střela v síti neskončila.

Druhý poločas byl na příležitosti ze strany hostů ještě chudší. Fotbalově to za moc nestálo z obou stran, takže často byly daleko zajímavější některé výroky rozhodčího Rybáře, jejichž objektivita byla často pochybná. V 72. minutě hrál Pítr těsně za hranicí šestnáctky rukou, přímý kop pod trochu ostřejším úhlem se Vašutovi povedl a Weber neměl proti střele do levého horního rohu šanci - 0:2. V 85. minutě pak přišel zbytečný faul Růži v pokutovém území a proměněná penalta znamenala hattrick pro Vašuta a vítězství 3:0 pro Hutisko.

Trenér Kalich: Jsem rozladěn hlavně přístupem hráčů. Nechápu, jak hráč jako Rypar může nechat mužstvo ve štychu. Hráli jsme špatně, obrana a záloha byla ještě ucházející, ale útok nestál za nic. Sestava: Weber - Růža, Pítr, Paciorek, Daňhel, Feilhauer, Špaček, Návrat, Machciník, Šenkeřík, Chalupek.


Ve třetí lize KMK je dobojováno

K o p ř i v n i c e (kmk) - Takřka celou sezonu si mužstvo FC Jelita udržovalo vedoucí postavení v tabulce 3. ligy kopřivnické malé kopané. V posledním turnaji už jen takticky kontrolovali svoji pozici a do ligy druhé postoupili z prvního místa. O bod za nimi skončila Sampdoria, která v posledních třech zápasech uhrála devět bodů, a přehoupla se přes, do té doby druhý, Křen Frenštát, na který tím pádem zbyla medaile bronzová. Největší ovace pravděpodobně vzplanuly v šatně mužstva FC Inter, který překvapivě postoupil jako čtvrtý a vypálil tak rybník ambicióznímu Bum Šankar. Určitě více se čekalo od hráčů Lazia, kteří však nakonec zklamali a v posledních kolech doslova „vybuchli...“

Z výsledků: Sporting - TB 0:2, Křen - TC 3:1, Bublinky - Inter 4:7, TC - Seliko 1:1, Inter - Lazio 5:0 K., Seliko - Křen 1:4, Šankar - Catastrofic 4:1, Lemon - Sampdoria 0:4, Sampdoria - TB 3:1, Jelita - Lazio 15:1, Bublinky - Lazio 6:3, Lemon - Sporting 2:0, TB - Lemon 1:1, Jelita - Bublinky 5:2, Jelita - Inter 0:1, Sampdoria - Sporting 5:1.


Motoristé soutěžili ve sprintu

Foto 8

K o p ř i v n i c e (jk) - Příznivci motorismu si přišli na své o prošlém víkendu, kdy se v Kopřivnici konal druhý závod Mezinárodního mistrovství České republiky Privat sprint ’98. Tento desetikolový seriál závodů motocyklů a automobilů ve sprintu přilákal i přes horké počasí poměrně dost diváků, kteří mohli z blízkosti sledovat souboj rychlých kol na vzdálenost 1/8 míle (201,18 m).

Tomáš Kahánek z Kopřivnice, který byl nejrychlejší v kategorii sériových automobilů do 3 500 ccm, reprezentoval se svým ferrari firmu Fiat Ostrava. „Je to letošní první závod, jezdím hlavně pro zábavu a jsem rád, že se tady můžu sejít s lidmi, kteří jsou blázni do aut. Je to dobrá příležitost k zazávodění, s tím, že se na startovní čáru může postavit v podstatě kdokoliv, včetně dětí na malých motorkách, a také startovné je minimální,“ řekl Kahánek.

Nejlepší časy v daných kategoriích: motocykly sériové do 50 ccm: Zdeněk Kochaníček (Chvalčov) - Cagiva, 14.285 s.; motocykly sériové do 125 ccm: František Indrák (Straník) - Aprilia, 10.305 s.; motocykly sériové do 350 ccm: Milo Kuta (Kunčičky u R.) - Husqvarna, 9.055 s.; motocykly sériové do 500 ccm: David Machala (Otrokovice) - Honda UFR 400R, 9.33 s.; motocykly sériové do 750 ccm: Patrik Klinko (Loukov) - Suzuki GSX-R, 7.200 s.; motocykly sériové nad 750 ccm: Roman Varšo (Holašovice) - Honda, 7.180 s.; motocykly veterán k 31. 12. 96: Václav Zavadil, st. (Opava) - Jawa Ogar, 13.700 s.; motocykly závodní do 125 ccm: Mirek Berger (Kopřivnice) - Suzuki, 9.540 s.; motocykly závodní do 250 ccm: Igor Pospíšil (Valašské Meziříčí) - Jawa Enduro, 9.620 s.; motocykly závodní do 500 ccm - plochodrážní spec.: Pavel Matula (Kopřivnice) - Jawa 500, 7.780 s.; moto dragster do 50 ccm: Radovan Šíma (Odry) - Minibike, 15.315 s.; moto dragster do 600 ccm: Miloš Bernátek (Kopřivnice) - Suzuki, 7.325 s.; automobily sériové do 2 000 ccm: Jiří Šplíchal (Horní Sklenov) - Honda, 10.160 s.; automobily sériové do 3 500 ccm: Tomáš Kahánek (Kopřivnice) - Ferrari, 9.235 s.; automobily závodní do 2 000 ccm - formule, buggy: Lubomír Polášek ml. (Lubina) - Škoda MTX, 9.180 s.; motokáry do 125 ccm: Pavel Zachara (Holešov) - Tony cart - Pavesi, 8.130 s.; automobily dragster bez omezení ccm: Petr Kužela (Litoměřice) - Raptor BMW, 9.320 s.


Z Evropského poháru dovezli Váňa stříbro a Hejduková bronz

B r a t i s l a v a (hej) - Trojlístek kopřivnických karatistů - Čestmír Váňa (kata - st. žáci), Soňa Hejduková (kumite - st. žáci) a Pavel Hejtmánek (kumite - dorost) se v sobotu 6. června zúčastnil druhého ročníku European Karate Cup Open ’98, který vzhledem k tomu, že je jedinou mládežnickou soutěží velkého formátu v Evropě, je považován za neoficiální mistrovství Evropy.

Do bratislavské haly na Pasienkach se sjelo na 450 mladých karatistů z deseti států. V soutěži kata si fantastickým způsobem vedl Čestmír Váňa, který mezi 35 závodníky v každém kole patřil mezi tři největší adepty na medaili. Nakonec ve finále po perfektním výkonu obsadil vynikající 2. místo, když porazil jak zástupce Rakouska a Maďarska, tak zejména výborného Poláka, před něj se dostal o jednu desetinku slovenský reprezentant. V soutěži kumite ve váze - 45 kg si Soňa Hejduková hladce poradila se svými zahraničními soupeřkami v prvních dvou kolech. Ve třetím kole ale narazila na pozdější vítězku ze Slovenska a musela do repasáže o 3. místo, kde smetla z tatami ukrajinskou borkyni a přivezla si domů bronzovou medaili. V kumite dorostenců ve váze - 60 kg Pavel Hejtmánek bojoval, ale v duelu o semifinále podlehl soupeři z rakouska.

Trenér Žižka byl s výkony velmi spokojen, neboť slovenští a maďarští karatisté v tomto věku patří k světové špičce.


Letní soutěže tenistů vrcholí, ale chystá se také řada turnajů

K o p ř i v n i c e (pos, jk) - Letní tenisová sezona vrcholí - probíhají závěrečná kola soutěží družstev, oblastní přebory jednotlivců a připravuje se celá řada turnajů a soustředění. Při tom všem se vedení klubu snaží o stálé vylepšování tenisového areálu a jeho okolí.

V uplynulých dvou týdnech byla ode- hrána mistrovská utkání s těmito výsledky - dospělí: Kopřivnice - Bílovec 9:0, - Fulnek 8:1, - Hranice 6:3; dorost: - Český Těšín 9:0, - N. H. Ostrava B 3:6; žáci A: - Český těšín A 4:5, - Vratimov 7:2; žáci B: - Nový Jičín 9:0, - Karviná 3:6; žáci C: - Vsetín 4:5, - Příbor B 6:3, - Bílovec 8:1; ml. žáci: - Přerov A 0:9, - Karviná 3:6. Nominovaní žáci a dorostenci se ve dnech 30. května - 1. června zúčastnili oblastních přeborů. Většinou se probojovali do 2., resp. 3. kola, čímž získali body do konečných oblastních a celostátních žebříčků. Ve dnech 29. - 31. května uspořádal Tenisový klub velmi zdařilý 1. ročník turnaje podnikatelů ve dvouhrách a čtyřhrách. Zúčastnilo se ho 28 hráčů, prvenství si odnesl ve dvouhře manažer kopřivnického klubu Mirek Bartoň, který byl se Zajacem z Nového Jičína stejně úspěšný i ve čtyřhře.

V prvním červnovém týdnu uvítali v areálu kopřivnického klubu dvanáct dětí z Tenis klubu Mnichov ze SRN, kteří pod vedením třech trenérů absolvovali každé dopoledne náročnou přípravu. Škoda jen, že si rodiče, kteří děti ve věku 8 - 16 let doprovázeli, museli jezdit zahrát do Příbora, protože omezená kapacita našich dvorců jim posloužit nemohla. „To bychom, a nejen v tomto období, potřebovali nikoliv pět, ale nejméně osm dvorců,“ uvedl Lumír Pospěch.

Od 13. do 14. června pořádá Tenisový klub tradiční turnaj neregistrovaných hráčů - mužů i žen.


Štramberské fotbalistky mají za sebou další úspěšnou sezonu

Š t r a m b e r k (jk) - Dívčí fotbalové družstvo Štramberka má za sebou další sezonu, a již nyní se dá říci, že byla úspěšná. O tom zda, bude její úspěšnost mít zlatý lesk, ještě rozhodnou dvě odložená utkání Rožnova. Prozatím je totiž Štramberk druhý za DFC Havířov se stejným počtem 28 bodů, ale horším poměrem vzájemných utkání, přičemž třetí Rožnov s 22 body má ještě dvě odložená utkání k dobru.

V případě, že Rožnov oba odložené zápasy jak s Krnovem, tak s Hranicemi vyhraje, dosáhne stejného bodového zisku jako Havířov a Štramberk a při konfrontaci vzájemných utkání těchto tří týmů by již Štramberk vyšel jako vítěz 1. MSFL skupiny sever. Pokud by se Štramberk stal vítězem skupiny sever, utkal by se s vítězem skupiny jih, vítěz tohoto duelu potom změří síly s lepším družstvem ze zápasu východní a západní skupiny a teprve šampión tohoto střetnutí se utká v baráži s posledním družstvem z I. ligy.

„Naším cílem je zahrát si o mistra Moravy, nyní však už nic neovlivníme, a můžeme jen čekat, jak dopadnou zápasy Rožnova s Krnovem a Hranicemi. Rožnov by měl Hranice jako poslední celek tabulky bez problémů porazit, stěžejní však bude zápas s Krnovem, který je čtvrtý. Byl bych rád, kdybychom si postupem prodloužili sezonu, neboť v jarní části stejně jako v podzimní vlastně hrajem jen sedm zápasů, a tak by byl případný postup do dalších bojů vítaný,“ říká manažer klubu Ladislav Slanina. Postup Štramberka do dalších bojů by nebyl tak komplikovaný, kdyby se děvčatům více vydařil zápas na domácí půdě právě s Havířovem, který prohráli i přes neustálý tlak z jejich strany 0:3. V dalších zápasech již nedali soupeřům šanci a vyhráli postupně v Darkovičkách 4:5, doma s Rožnovem 3:1 a v Krnově 3:1.

„Nejtěžší byl asi zápas v Darkovičkách, který bych označil doslova za infarktový. Vždy jsme s minimálním rozdílem vedli a soupeř pokaždé vyrovnal, rozhodující branku vstřelila až v posledních minutách Jurasová. Zasloužené a nepříliš vydřené vítězství bylo doma s Rožnovem, kdy jsme měli převahu a zároveň jsme dokázali likvidovat i breaky soupeře. O něco horší to bylo v Krnově, kde se hrálo na abnormálně krátkém hřišti a my, pokud jsme chtěli uspět, jsme museli přijmout stejný styl hry jako domácí, který spočíval především v dlouhých výkopech či pasech. V tomto zápase také padla podle mého názoru naše nejhezčí branka jarní části sezony. Vstřelila ji hlavou po centru Petry Konečné Božena Müllerová,“ rozvádí průběh posledních tří utkání Slanina.

Štramberk staví kádr na ostřílených a zkušených hráčkách, snaží se však dát příležitost i mladým děvčatům. O místo v brance bojuje Martina Holušová, zahrají si i Dana Konečná s Janou Zelenkovou a především Kateřina Koutná, která se uplatňuje v záloze, a měla by jít ještě hodně výkonnostně nahoru.

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:21