Člen systému BillBoard.cz -reklama na Internetu zdarma
Kopřivnické noviny č. 21/98 ze dne 28. května 1998

Titulní strana
Z radnice unikl materiál s osobními daty občanů
Strojaři jsou z maturantů nejchytřejší
Jednání s odpůrci Draftexu skončilo bezvýsledně
Magnetem výstavy designu bude předvedení solármobilu
Knihovna má být přestěhována během letních prázdnin
Příznivci folku na želvě mrzli, ale nakonec se zahřáli tancem
Zprávy z města a okolí
Informace o bytech v usnesení nejsou, a to je zřejmě chyba
Kunčar se bál, aby lidé radu nezavalili žádostmi
V oblasti bydlení obyvatelé radnici nejvíce vyčítají, že:
Jalůvka: Každému řekneme, komu byl byt přidělen
Starosta míní, že Lubinští měli protestovat, když se schvaloval územní plán
Hluk ze skateboardového areálu je již nižší
Jeden z dlužníků města Boháč pokuty asi nebude muset platit
ČT natočí ve městě záběry do pořadu o prevenci kriminality
Z jízdního řádu zmizely čtyři vlaky
Prodej kasáren se stále neuskutečnil
Představitelé obcí jednali s podniky
V KDK asi opět vznikne cukrárna
Ekologické sdružení nechce do jednání s Draftexem vstupovat
Kultura
O studentská divadla byl větší zájem než loni
Zdeněk Babinec vystavuje své obrazy v muzeu Fojtství
S prodejem lístků na Titanic tentokrát problémy nebyly
Lidi roztančí Transglobal Underground
Absolventi ZUŠ Z. Buriana hráli skladby známých světových autorů
Leonardo DiCaprio z plátna kina zatím nezmizí
Na Kopřivnické želvě nejvíce zaujala zlínská skupina BPT
Čtenářský servis
Kulturní servis
Sport
Kam za sportem
Výsledky
Etapový závod Gracia se pojede již po dvanácté
Zvítězili hráči týmů Adidas, Arsenal a FC Select

Školní gymnastika slavila úspěch

V Poháru rozhlasu postoupily žákyně dvou škol
S uličním fotbalem do finále
Do zápasů jsme dávali všechno, říká Kacíř
Fotbalisté si z Mořkova odvezli jen bod za remízu

Volejbalisté deklasovali také dalšího soupeře - Benešov

Atletická sezona se pomalu rozjíždí

Žáci v II. lize válejí
B družstvo badmintonistů postoupilo do druhé ligy
Roman Klacek je jasným bomberem třetí ligy KMK
Gymnastky si zajistily postup na mistrovství ČR
Články nezveřejněné v "papírovém vydání"

Oficiální prohlášení člena městské rady Oldřicha Jaška
Článek do Regionu a Kopřivnických novin

Týdeník okresu Nový Jičín Region č. 20, 19. 5. 1998
Kopřivničtí radní tají přednostní přidělení bytů


Z radnice unikl materiál s osobními daty občanů

K o p ř i v n i c e (tom) - Pověst kopřivnické městské rady, ale i celé radnice, utrpěla minulý týden vážné šrámy. Z městské rady totiž unikl materiál o přidělování obecních bytů mimo pořadník, který obsahoval osobní údaje o občanech města, jež měly podle zákona zůstat utajeny. Materiály s osobními údaji lidí použil jako podklad pro článek okresní týdeník Region.

Lidé v Kopřivnici tak od této chvíle nemají jistotu, že osobní údaje, které o sobě uvedou, se nedostanou na veřejnost. „Není to zrovna příjemný pocit, když vím, že si sousedé mohou přečíst v novinách o tom, co se děje u nás doma, pokud půjdu radnici požádat o byt. Trochu to přeženu, ale já mám také obecní byt a před léty jsem do žádosti uvedl, že rodiče, u kterých jsme se ženou bydleli, jsou krvelačné šelmy, že týrají manželku i dítě, a proto potřebujeme byt. Je hrozné, že dnes by si to o nás známí mohli přečíst v Regionu,“ řekl jeden z občanů města, který odpověděl Kopřivnickým novinám na otázku, zda by veřejnost měla vědět všechny podrobnosti o tom, komu a za jakých okolností se přidělují obecní byty. „To, že z radnice ty zprávy unikly do novin, je stejně skandální, jako kdyby dal finanční úřad nějaké redakci kopii mého daňového přiznání, bankovní úředníci pustili informace o mém účtu či na poštách by otevírali dopisy a kopírovali je pro noviny,“ mínil další dotázaný.

Všechny veřejné instituce by měly poskytovat komukoliv veškeré informace ovšem s výjimkou utajovaných skutečností, obchodního tajemství či osobních údajů. Podezření z toho, že rada vyslala signál nejenom občanům, ale i obchodním partnerům radnice: Pozor, jsme nesolidní!, nyní čelí všech sedm členů rady a asi sedm úředníků, kteří s materiálem přišli do styku. „Mě zarazilo, že mezi sebou máme někoho, kdo se neštítil ty materiály ukrást. Je to obrovská ostuda,“ řekl starosta města Josef Jalůvka.

Jalůvka řekl, že bude usilovat o to, aby se zjistilo, kdo materiál vynesl z radnice ven. „Řešili jsme to s tajemníkem, že se to pokusíme jednak vyšetřit, ale že také budeme muset přijmout taková opatření, aby se to příště nestávalo,“ řekl Jalůvka.

Také podle místostarosty Kopřivnice Zdeňka Kunčara by rada měla napříště přijmout taková opatření, aby se podobné věci nestaly. „Nevím, jak tomu účinně zamezit, stoprocentně se to asi nedá, protože s materiály pracují lidé a ne roboti. Měla by se ale v radě přijmout taková opatření, která vynášení osobních dat co nejvíce znemožní, například, že se materiály s utajovanými údaji a osobními daty budou rozdávat až přímo na zasedání a ne předem. Po projednání se ty materiály zase sesbírají a zamknou někam na bezpečné místo,“ uvedl Kunčar. „Třeba ale v radě odhlasujeme, že vše, co se bude projednávat, bude veřejné. Možná takový požadavek vznese zastupitelstvo. Nedovedu si však představit, jak bychom potom zajistili dodržení paragrafů o ochraně osobních dat,“ dodal Kunčar.

Radní přitom připouštějí, že materiály mohl tisku poskytnout také někdo ze členů rady. „V podezření jsou všichni a od toho, kdo to vynesl, je to krajně neseriózní. Nemám ale nejmenší důkaz proto, abych na někoho ukázal prstem. Mé domněnky zde roli nehrajou,“ odpověděl Kunčar (bezpartijní, dříve ODS) na dotaz, zda někoho podezřívá. Také starosta Jalůvka (ODS) si konkrétní jméno vyslovit netroufá. „Z některých výroků radních by se možná dalo usuzovat, že to vynesli, ale já si netroufnu veřejně říct, o kterých si myslím, že by se jich to mělo týkat, přestože teď před volbami by se to dalo využít,“ uvedl Jalůvka.

Radní Oldřich Jašek (ČSSD) řekl, že podezření z úniku informací padá i na něj, a někteří jeho kolegové si možná myslí, že tím, kdo materiál Regionu dal, byl on. „Kdybych to udělal, tak je to stejně nesmyslné, jako kdyby to vynesl kdokoliv jiný, protože bych tím diskreditoval i svou stranu. Já si myslím, že informace o tom, komu se byty mimo pořadí přidělují, by se mělo veřejně v usnesení uvést, ale osobní data by rozhodně veřejnosti, respektive tisku, do rukou přijít neměla. Domnívám se, že by se mělo v usnesení rady napsat: byt se přiděluje tomu a tomu podle návrhu nebo to nějak zkráceně popsat, ale zbytek by měl zůstat utajen,“ prohlásil Jašek.

Jalůvka se také domnívá, že Region může mít materiál od svých informátorů z radnice. „Já jsem se již dříve zajímal o to, kde Region informace bere a na různých místech jsem se dozvěděl, že na radnici má placené informátory, kteří pro něj za úplatu různé informace získávají,“ uvedl Jalůvka. Dodal, že pokud se zjistí, že materiály vynesl někdo z radních, navrhne jeho odvolání, ať je z kterékoli politické strany. „Pokud se zjistí, že to byl někdo ze zaměstnanců, budu po tajemníkovi požadovat, aby zahájil kárné řízení. Nedovedu teď kvalifikovat, jak závažné porušení pracovní kázně to je, ale myslím si, že by ten pracovník měl být propuštěn.“

Odkazy: Oficiální prohlášení člena městské rady Oldřicha Jaška
Článek do Regionu a Kopřivnických novin
Týdeník okresu Nový Jičín Region č. 20, 19. 5. 1998
Kopřivničtí radní tají přednostní přidělení bytů

Strojaři jsou z maturantů nejchytřejší

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejlepší znalosti ze všech kopřivnických maturantů mají zřejmě studenti Střední průmyslové školy. Vyplynulo to z výsledků testu nazvaného Sonda maturant, kterého se před časem zúčastnily, stejně jako maturanti z celé republiky, více než tři stovky studentů čtvrtých ročníků kopřivnických středních škol.

V procentuálním srovnání všech studentů, které je jedním ze třech výstupů průzkumu, dosáhli nejlepších výsledků právě žáci kopřivnické strojní průmyslovky. Strojaři dosáhli osmdesáti čtyř procent, což je hodnoceno jako vynikající.

Cílem průzkumu, který pro ministerstvo školství připravila agentura Scio, je zjistit úroveň znalostí studentů jednotlivých škol v republice. Na základě těchto poznatků by pak mělo dojít ke srovnání úrovně znalostí, potřebných ke složení maturitní zkoušky na všech školách.

Výsledky mnohdy značně obtížných testů však mohou být zavádějící. Výsledky totiž nemají vliv na prospěch studenta a aby nedošlo ani k nepřímému ovlivnění, dozví se profesoři výsledky tříd a ne konkrétních studentů. Ti mnohdy, neboť si byli vědomi, že výsledek je nijak neovlivní, nevěnovali testu pozornost.

„Některé otázky jsem ani nečetl. Jen jsem křížkoval odpovědi, jak mě napadlo,“ tvrdil jeden z maturantů.

„Studenti tříd obchodní akademie měli mezi šedesáti a šedesáti šesti procenty. To je hodnoceno jako výborné. Tři třídy rodinné školy, které jsme zdědili, dosáhly průměrných či lehce podprůměrných výsledků,“ řekl ředitel Střední průmyslové školy a Obchodní akademie Jaroslav Ponec.

Hůře dopadly čtyři třídy Soukromé střední školy podnikání a managementu. „To číslo není zcela přesné, neboť mnozí studenti se testu neúčastnili, ale pohybuje se kolem čtyřiceti procent,“ uvedla ředitelka školy Marie Rojková.

Jen o několik desetin horšího výsledku dosáhlo sedmadvacet studentů jediné maturitní třídy místního Středního odborného učiliště strojnického.

„Ve srovnání se všemi studenty jsme dosáhli průměru třicet devět a devět desetin procenta. Ve skupině škol byly výsledky ještě o něco lepší. Myslím si, že je to velmi dobrý výsledek vzhledem k zaměření naší školy,“ řekl zástupce ředitele učiliště Jan Crlik, který byl pověřen organizací testu na škole.


Jednání s odpůrci Draftexu skončilo bezvýsledně

K o p ř i v n i c e (dam) - Naprosto bezvýsledně skončilo minulý týden v pátek jednání šesti zástupců občanského sdružení Lubiňan se starostou Kopřivnice Josefem Jalůvkou. Starosta vyzval zástupce sdružení k jednání kvůli výstavbě nového závodu firmy Draftex v Lubině. Lidé, kteří sdružení založili, mají hlavní cíl - zabránit výstavbě nového závodu.

„Pozval jsem zástupce občanského sdružení, abychom si měli možnost vyjasnit, o co vlastně těmto lidem jde a je-li možná nějaká rozumná dohoda,“ řekl před setkáním Jalůvka.

Ani po více než hodinu a půl trvajícím jednaní se ovšem nepodařilo najít kompromis, který by vyhovoval jak zájmům města, které v továrně Draftexu vidí především vytvoření pracovních příležitostí pro několik set lidí, a zároveň protestujícím obyvatelům Lubiny.

„Zástupci Lubiňanu totiž na stavbu Draftexu v žádném případě nemíní přistoupit a dokonce požadují změnu územního plánu. Mnozí z těch, kteří dnes žádají změnu územního plánu, se o něj před čtyřmi lety, když byl schvalován, živě zajímali a nic jim na něm nevadilo. Nesouhlas projevili až teď, při přípravě stavby Draftexu,“ uvedl Jalůvka. „V současnosti neexistuje argument, kterým by se tyto lidi podařilo přesvědčit o přínosnosti výstavby pro město, neboť oni nejsou ochotni nechat se byť jen přesvědčovat. S výstavbou prostě nesouhlasí a tečka,“ doplnil starosta.

Zástupci sdružení Lubiňan odmítli výsledek jednání jakkoliv komentovat. Dokonce prosadili odchod redaktora Kopřivnických novin z jednací místnosti, přestože byl původně k jednání pozván.

Lidé, kteří se snaží výstavbě gumárenského podniku zamezit, stavbu z právního hlediska přímo zastavit nemohou. Hrozí však, že investor sám od záměru stavět v dané lokalitě ustoupí.

Je však možné, že mohou výstavbu značně pozdržet a znechutit tak představitele Draftexu v Kopřivnici investovat. Jestli se nakonec bude stavět či nikoliv, se vedení města dozví 29. května po poradě ředitele Draftexu s vedením mateřské společnosti v Anglii.

„Pokud Draftex bude chtít ve výstavbě pokračovat, začne řízení, v jehož rámci se budou muset prověřit všechny vznesené připomínky. My musíme mít jistotu, že se neohrožují ničí práva,“ tvrdí Jalůvka. I přesto však neskrývá svůj strach z toho, že Draftex z Kopřivnice odejde. „Mám obavy, že na základě takových odmítavých stanovisek ti lidé investora znechutí a stavět se bude někde jinde. Jak v republice, tak v zahraničí, všichni vítají podobné nabídky a podbízejí se levnými pozemky, daňovými prázdninami a spoustou dalších úlev“, uvedl starosta s tím, že si myslí, že ještě existuje cesta, i když ne jednoduchá, jak si Draftex v Kopřivnici podržet.

Podle Jalůvkových slov šlo o poslední schůzku se zástupci občanského sdružení Lubiňan, které se rozrostlo na sedmnáct z původních třech členů. „Další jednání jsou zbytečná,“ podotkl starosta.

Ředitel Draftexu Zdeněk Piškytl nedávno řekl, že zastavuje veškeré práce na projektech, dokud se neporadí s vedením mateřské firmy v Anglii. Tisková agentura ČTK ovšem minulý týden vydala zprávu, podle které majitelé českého Draftexu ještě vůbec investiční záměr vybudovat novou továrnu v České republice neschválili. Firma současně plánuje výstavbu nových závodů ve Spojených státech amerických, v Brazílii a v Číně. „Nyní se zvažuje, zda se kromě těchto projektů budeme pouštět také do výstavby v České republice,“ řekl Piškytl.

„Zakoupení pozemků a projekty již stály několik milionů, ale výstavba a investice do technologií přijdou na devět set milionů. Proto není neobvyklé, když se investice do poslední chvíle rozmýšlí,“ uvedl Piškytl.


Magnetem výstavy designu bude předvedení solármobilu

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejlepší české designéry hostí v těchto dnech kopřivnický kulturní dům. Právě tam totiž probíhá výstava návrhů automobilů Auto moto track design.

V průběhu akce, která byla slavnostně zahájena již včera a potrvá do neděle, se může široká veřejnost seznámit nejen s kresbami a modely designérských prací, ale bude možné zde zhlédnout některé realizované návrhy.

Raritou a magnetem výstavy má být pro návštěvníky první veřejné předvedení solármobilu ČVUT v České republice. „Solární automobil by měl v pátek za dobrého počasí, v podstatě nepřetržitě, jezdit na parkovišti před interhotelem,“ slíbil spolumajitel pořádající firmy Ecorra Vítězslav Hinner.

Kromě již jmenované firmy Ecorra se na pořádání akce podílí také provozovatel kulturního domu firma Ludvík Moravia a firma Šimurda a JH.

„Víme, že v Trutnově se podobná, menší výstava pořádá již několik let, ale my jsme ji chtěli přesunout sem do Kopřivnice, města automobilů a poněkud ji rozšířit,“ vysvětlil vznik myšlenky uspořádat podobnou akci Hinner.

Účast na výstavě přislíbilo hned několik designérů, jejichž jména patří v oboru k nejzvučnějším. Své návrhy zde předvede například Václav Král, Pavel Hušek a další.

Na třetí výstavní den jsou připraveny přednášky o automobilovém designu. „Ty budou probíhat v hudebním salonku kulturního domu. Máme připravenu výpočetní techniku pomocí, které budou návrháři moci předvést svou práci,“ řekl spolumajitel firmy Ludvík Moravia Pavel Klos.

Třicátého května budou také v Kopřivnici, při příležitosti výstavy, vyhlášeny výsledky designérské soutěže Autovize ’98.

„Vše, co jsme letos připravili, je tak trošku na zkoušku a uvidí se, jestli z toho vznikne nějaká tradice, pokud ano, tak letos bude nultý ročník výstavy, budeme jen rádi,“ dodal Klos.


Knihovna má být přestěhována během letních prázdnin

Foto 2

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejpozději v září má být otevřena městská knihovna po přestěhování do domu kultury. „Od prvního července bude knihovna ve stávajících prostorách uzavřena a v průběhu prázdnin přestěhována,“ řekl Vladan Jílek, do jehož kompetence knihovna spadá. Čtenářům však ani v nových prostorách knihovna nenabídne lepší služby než dosud. „Teprve až nám to finanční situace dovolí, se bude pokračovat v dobudování dalšího křídla knihovny a jejím vybavením počítačovou technikou,“ dodal Jílek.

Stavební práce začaly 8. dubna a stavba má být předána třicátého června.


Příznivci folku na želvě mrzli, ale nakonec se zahřáli tancem

K o p ř i v n i c e (dam) - Místní folkový festival se pomalu stává synonymem špatného počasí. Podobně jako loni se pod Červeným kamenem sešlo na festivalu, nově nazvaném Kopřivnická želva, díky dešti a chladu jen něco přes stovku posluchačů. Ti, co přišli, většinou nelitovali a sychravé počasí jim nevadilo.

„Je tu zima, ale co se dá dělat. Piji čaj s rumem a poslouchám muziku, takže se to dá vydržet. Příjemnější by ale bylo, kdyby svítilo sluníčko,“ hodnotila počasí jedna z účastnic festivalu.

Mezi účastníky se však našli i horkokrevnější jedinci. Zatímco většina lidí kolem se třepala zimou, Petr Hvížďala, který přijel z Hranic na Moravě, postával pouze v tričku a popíjel vychlazené pivo. „Vůbec mě nepřipadá, že by byla zima. I když možná trochu chladno je, ale asi už jsem zvyklý. A to pivo mě spíš hřeje, hlavně když ho občas proložím něčím tvrdším,“ tvrdil s úsměvem a spěchal k výčepu pro další půllitr.

Nakonec se ale valná většina všech přítomných přece jen zahřála, a to tancem. Produkce posledních dvou nesoutěžních kapel - folklorní Valašice ze Zlína a známého vizovického Fleretu totiž posluchače nadchly natolik, že se rozbahněná louka před lyžařskou chatou proměnila v taneční parket, na kterém mnozí poskakovali s takovým nasazením, že postupně dokonce své svršky odkládali. „Byla sice zima, ale když je zábava a my jsme se bavili, tak se dají vydržet i horší věci,“ shodovala se skupinka odcházejících lidí po skončení folkové přehlídky.


Informace o bytech v usnesení nejsou, a to je zřejmě chyba

K o p ř i v n i c e (tom) - Radní, kteří rozhodují o přidělování obecních bytů mimo pořadník, se nejprve snažili vše, co s jejich rozhodnutím souvisí, natolik utajit, že se nic, včetně toho, že vůbec nějaký byt přidělili, neměli dozvědět ani zastupitelé, nakonec však z radnice unikly všechny materiály o přidělování bytů i s osobními daty občanů. Týdeník Region minulý týden uvedl, že „městská rada přiděluje výjimkami z pravidel obecní byty, aniž by o tom kohokoliv informovala. O projednávání se nedozví ani městští zastupitelé.“

Byt podle Regionu získala například třiadvacetiletá svobodná dívka, ačkoli mezi více než pěti sty žadateli je řada rodin s dětmi. „Rozhodnutí o přidělení bytu se rada snažila co nejdůkladněji utajit,“ píše Region. Radní potvrdili, že byty skutečně mimořádně přidělují a že rozhodnutí o jejich přidělení nebývají v usnesení ze zasedání městské rady, přestože usnesení je jediný dokument, který je přístupný jak zastupitelům, tak veřejnosti.

Zatímco například starosta Kopřivnice a jeho zástupce tvrdí, že se rada ničím neprovinila, radní Oldřich Jašek přiznal, že rada udělala vážnou chybu, když rozhodnutí o přidělení bytů do usnesení nedala. „Nevím o tom, že by se kdy rada domluvila, že rozhodnutí o mimořádném přidělení bytů nebude v usnesení. Já už si přesně nepamatuji na okolnosti přidělování bytů a ani mne nenapadlo zpětně kontrolovat usnesení, zda to tam je. Na zasedání se dělá zápis a v něm to asi bude, ale ten není veřejně přístupný. To, že to není v usnesení, je spíše vina starosty a místostarosty, protože oni usnesení kontrolují a podepisují. Upozornit na to ovšem měli také pracovníci bytového oddělení. Divím se, jak mohli dát lidem klíče od bytů, když neměli oficiální rozhodnutí o jejich přidělení,“ řekl Jašek s tím, že chybu udělal i on, že si usnesení dobře nepročetl a chybějící rozhodnutí nepřipomínkoval. „Teď to právem lidé vnímají, jako že je rada uplácená nebo něco podobného, a to mne mrzí nejvíce,“ podotkl Jašek.

Místostarosta Zdeněk Kunčar, který materiály, týkající se bytů, radě předkládal ovšem tvrdí, že to v usnesení být nemusí. „Bytové oddělení i budoucí nájemníky jsme informovali jinou cestou,“ uvedl Kunčar. Starosta Josef Jalůvka řekl, že radnice řekne dodatečně každému, kdo o to bude mít zájem, komu byl mimořádně byt přidělen, nebude ale uvádět proč.


Kunčar se bál, aby lidé radu nezavalili žádostmi

K o p ř i v n i c e (tom) - Okresní týdeník Region minulý týden uvedl tři případy, ve kterých městská rada přidělila obecní byt mimo pořadník, aniž by se o tom kdokoliv dozvěděl. Místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar míní, že se to tajilo proto, aby o mimořádné přidělení bytů lidé nežádali radu v masovém měřítku, kdyby zjistili, že taková možnost existuje.

Je pravdivé tvrzení, že rada přidělila tři byty aniž by o tom někde byla zmínka?

Informovala ty, které považovala za potřebné. Například pracovníky bytového oddělení a předpokládám i ty, kteří byty měli dostat. Neinformovala však širokou veřejnost. Jsou k tomu dva důvody. Jeden je ten, že každý občan, který jde žádat o byt, by nepodával normální žádost, ale obracel by se přímo na radu a ta byla potom zahlcena kupou žádostí. Druhý důvod byl ten, že by se musela zveřejnit osobní data. Já si myslím, že normální lidé pochopí, že tohle zveřejňovat nelze.

Kolika žádostem jste takto vyhověli?

Já nemám žádný důvod si to pamatovat. Abych to zjistil, tak bych musel prohledat všechny materiály a na to nemám čas.

Můžeme se podívat na jeden z případů, které Region uvádí, že byt dostala třiadvacetiletá svobodná dívka, která pracuje u firmy Rekaz?

Za prvé chci říct, že žadatelku osobně neznám, takže odmítám to, aby radu někdo spojoval s úplatky či jinými nepravostmi. Rekaz i majetková správa tu žádost podpořily. Město má zájem na stabilizaci pracovníků, kteří jsou pro město potřební. Práce u soukromé firmy není překážkou.

To by ale třeba mohli přijít zaměstnanci firmy Ludvík Moravia a chtít byty, protože firma pracuje pro město.

A víte, že takoví už taky byli. Prostě každý má právo ve výjimečné situaci podle platných pravidel radu o byt požádat. A právě na radě je, aby o tom rozhodla. Já si myslím, že na to jsou volby, aby se na dobu volebního období předaly některé pravomoce někomu. Takže, když přijde někdo z kulturáku, tak přijde z kulturáku, když přijde z polikliniky, tak přijde z polikliniky. Rada je tady od toho, aby rozhodla, kdo byt dostane a nebo naopak, čí žádost je neoprávněná. Vím, že mnoho lidí žije ve špatných podmínkách, ale všem pomoci nemůžeme.

Lidé si poté, kdy si přečtou Region mohou myslet, že radní jsou například podplaceni, někdo na ně něco ví ...

To, co píše Region, je sprosté. Ať někdo dokáže, že jsem dostal úplatek. Vzhledem k tomu, že lidé, kteří se na radu obracejí, jsou v tísni a nemají peníze na byt, je absurdní, aby někoho ještě podpláceli. Mě takové obvinění uráží. Já žádné nezákonnosti nedělám, takže nejsem ani nikým vydíratelný.


V oblasti bydlení obyvatelé radnici nejvíce vyčítají, že:

- privatizace bytů prakticky neprobíhá
- celé domy se prodávají za ceny, které nikdo není ochoten nabídnout a tak především starší domy
chátrají, přičemž noví majitelé by byli ochotni investovat do oprav
- nových bytů se staví málo a již postavené domy chátrají, zastupitelé navíc schválili rozpočet, podle kterého se v oblasti bytového hospodářství vynaloží méně peněz, než se v této oblasti získá
- v obecních bytech žijí nájemníci často na černo, přičemž si radnice nedokáže poradit, jak proti
černým nájemníkům zasáhnout, mezi lidmi tak dochází k nezákonným pronájmům bytů, kdy se
tak někteří lidé, kteří mají na byt dekret, ale nebydlí v něm, obohacují z pronájmu obecního
majetku
- nechce zveřejnit seznamy neplatičů a docílit tak snížení pohledávek za nájemné
- osobní údaje ze žádostí o přidělení bytu mimo pořadí se dostávají na veřejnost

V čem rada při přidělování bytů mimo pořadník neporušila ani zákony ani žádné platné zásady:

Rada má právo rozhodnout o přidělení bytu mimo pořadník, aniž by důvody byla povinna komukoli sdělovat.

Rada se při přidělování bytů mimo pořadník dopustila těchto zásadních chyb:

- rozhodnutí neuvedla v usnesení, což je jediný oficiální dokument ze zasedání
- zprávy s osobními daty občanů nedokázala utajit a tak nebyly dodrženy zákony


Jalůvka: Každému řekneme, komu byl byt přidělen

K o p ř i v n i c e (tom) - Stejně jako místostarosta města, tak i starosta Kopřivnice Josef Jalůvka potvrdil, že údaje v týdeníku Region, které se týkají mimořádného přidělování bytů, jsou „v podstatě pravdivé“.

„Máme ve městě zásady pro přidělování bytů s tím, že výjimky schvaluje městská rada. Tak se děje. Některé údaje, které se radě dostanou na stůl, se týkají osobních údajů a jsou proto neveřejné. Neznám jiný způsob, jak by se to dalo projednávat. Jedině, že by zastupitelstvo pravidla pro přidělování bytů změnilo a vyhradilo si, že bude o přidělování mimo pořadí rozhodovat samo,“ řekl Jalůvka.

Proč je ale rozhodnutí o projednávané žádostí tajné?

Já netvrdím, že je to tajné. Ale mohou tam být údaje, že například někdo je rozvedený, někdo někoho bije, třeba členové rodiny sebe navzájem a nebylo by vhodné to zveřejnit vůči postiženým členům rodiny.

V Regionu se píše, že jeden byt dostala třiadvacetiletá svobodná dívka. Ta byt měla dostat proto, že pracuje v Rekazu. Co je na tom intimního?

V Regionu jsou jenom některé údaje. Já nevím, kdo dovede garantovat úplnost údajů, ale kdybych chtěl zveřejňovat údaje všechny, tak bych musel zveřejnit údaje, které ke zveřejnění nejsou vhodné. Princip je v tom, že rada je zmocněna udělovat výjimky a toto dělá.

Proč ale není v usnesení alespoň to, komu byl byt přidělen?

Je otázka, jestli to má být v usnesení nebo v zápise.

Zápis ovšem nikomu není přístupný.

Zápis není přístupný v celé šíři, ale informace, komu byl přidělen byt je přístupná.

Jakým způsobem se běžný občan má možnost dostat k té části zápisu? Jak je to technicky proveditelné?

Jsou zásady pro přidělování obecních bytů a tam je uvedeno, že výjimky řeší městská rada. Tyto zásady zastupitelstvo akceptovalo, takže já předpokládám, že všichni ví, že mimořádné přidělování bytů řeší městská rada, tak se na to mohou zeptat. Pokud by to tak nemělo být, tak klidně budu hlasovat proto, ať se třeba dělá při přidělování bytů referendum. Jsem pro transparentnější systém, ale tak abychom neporušovali ústavu a Listinu základních práv a svobod tak, jak to udělal týdeník Region.

Lidi, kteří četli článek v Regionu, napadne, že za takové záhadné přidělování bytů mohli členové rady třeba něco dostat. Můžete se k tomu vyjádřit?

Trvám na tom, že kdyby někdo, ať už z radních nebo pracovníků radnice vzal korunu za nějaký takový úkon, tak budu první, kdo bude trvat na jeho odvolání nebo propuštění. Stačí mi jakýkoliv náznak, že se tak někde stalo. Stoprocentně ovšem mohu ručit za to, že se nepodplácí, jedině za sebe.


Starosta míní, že Lubinští měli protestovat, když se schvaloval územní plán

Foto 3

K o p ř i v n i c e (tom) - Lidé, kteří mají domky v místech, kde by měl Draftex stavět nový závod, se dnes cítí radnicí podvedeni, že je o záměrech firmy, které prodala pozemek, předem dostatečně neinformovala. Tito lidé se obávají zhoršení životního prostředí a toho, že kvůli sousedství továrny klesne cena jejich nemovitostí.

Starosta města Josef Jalůvka se naopak domnívá, že radnice pro informovanost lidí udělala maximum. „Já bych celý problém rozdělil na dvě části. Kdykoliv cokoliv chceme postavit, vždycky se najdou lidé, kterých se to nějakým způsobem dotýká a protestují. Například stavba nové továrny je věcí, které devadesát sedm procent lidí bude tleskat a zbytek bude proti. Na druhé straně nechápu, jak ti lidé mohou říct, že o ničem nevěděli předem, když k územnímu plánu, který byl schválen nedávno a mnohokrát se veřejně projednával, neměl nikdo připomínky,“ řekl Jalůvka.

V územním plánu je tato lokalita jako zóna výrobních služeb. Nemyslíte si, že gumárenský závod tam nepatří?

To, že tam bude tato továrna, jsme nevěděli ani my, než lidé z Draftexu přišli a projevili zájem. S Draftexem se jednalo asi rok a půl a za tu dobu všichni věděli, co se tam bude stavět. Já si myslím, že ten závod tam patří, protože podle územního plánu tam může být také lehký průmysl. My jsme však mysleli hlavně na lidi, kteří potřebují sehnat práci.

Můžete říct, zda někdo jednal přímo s majiteli domků v sousedství plánované továrny osobně, ať už z radnice či Draftexu?

První jednání s majiteli domků bylo svoláno až po schválení prodeje pozemků, tedy letos v dubnu. Jestli s nimi jednal předtím někdo z Draftexu, to nevím, ale asi ne.

Říkal jste, že drtivá většina lidí bude záměru tleskat. Vám nevadí, že je to možná na úkor několika lidí, kteří se mohou cítit poškozeni?

To, že se cítí poškozeni, měli říct v době, kdy se schvaloval územní plán. Pokud by ta továrna poškozovala životní prostředí nebo působila nějak rušivě, budu první, kdo proti ní začne bojovat. Já se můžu na rozdíl od těch lidí domnívat, že přítomnost továrny cenu jejich nemovitostí zvýší.


Hluk ze skateboardového areálu je již nižší

Foto 4

K o p ř i v n i c e (dam) - Hluk, na který si stěžovali obyvatelé okolních domů v souvislosti s provozem skateboardového areálu na sídlišti Sever, je již podstatně menší. Na plechových překážkách byly provedeny úpravy snižující vibrace, které způsobovaly hluk. „Po úpravách se hlučnost u-rampy snížila minimálně o padesát procent. Jediné, co ještě trochu hluku dělá, jsou malé překážky,“ řekla manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová, která má kancelář přímo v klubu Kamarád, kde je i skateboardový areál.

Odhlučnění bylo provedeno na popud občanů, kteří si na hluk z areálu začátkem roku stěžovali. „Přislíbil jsem, že bychom mohli situaci vyřešit do konce dubna. Tento termín se bohužel nepodařilo dodržet a byl asi o čtrnáct dnů posunut. Hlavním důvodem zdržení bylo to, že nikdo z firmy, která areál stavěla, neměl zkušenosti s odhlučňováním, neboť po nich zatím nikdo nic podobného nepožadoval. Bylo proto nutné konzultovat s nimi úpravy, aby nedošlo třeba k tomu, že by firma za svou práci přestala ručit,“ vysvětlil místostarosta Zdeněk Kunčar, jenž byl vyřešením situace s hlučností z areálu pověřen.

O tom, jak upravit několik malých překážek, které i nadále hlučí, se uvažuje. „Jde o to, že jak překážky, tak povrch, na kterém stojí, nejsou ideálně rovné, a proto při nájezdu řinčí. Zatím nevíme, jak budeme řešit tento problém, neboť jde o relativně lehké konstrukce, které si děti samy přenášejí,“ přiznal Kunčar.

Reakce lidí bydlících v domech přímo sousedících s areálem, kterých se problém týká, nejvíce reagují na již provedené odhlučnění různě. Zatímco někteří považují hluk za únosný, jiní se ani s tímto nechtějí smířit. Většina z nich se však staví za to, aby byl i nadále zachován alespoň jeden den v týdnu, kdy bude areál uzavřen.

„Je jisté, že někteří už mohou být spokojeni, zatímco jiní nebudou ochotni přistoupit na nic jiného, než že se areál přesune za město. S takovými lidmi je velký problém se domluvit,“ uvedl zástupce starosty.

Přesto, že skateboardový areál funguje již několik měsíců, ještě stále nebyl oficiálně otevřen. „Připravujeme slavnostní otevření areálu. To by mělo proběhnout pravděpodobně dvacátého června. Půjde o akci, kterou chceme pojmout jako show pro děti a přizvat některé slavné osobnosti,“ prozradila Mikundová.


Jeden z dlužníků města Boháč pokuty asi nebude muset platit

K o p ř i v n i c e (tom) - Jeden z největších dlužníků města, někdejší člen městské rady Petr Boháč, který stále dluží pokuty za porušení smlouvy o pronájmu koupaliště, zřejmě pokuty nebude muset platit. Městská rada totiž na svém nedávném zasedání doporučila městskému zastupitelstvu, aby Boháčovi pokuty prominulo. „Součástí smlouvy bylo ustanovení o pokutě, pokud se smlouva nebude plnit. Kdyby měl Boháč dnes pokutu zaplatit, musel by sáhnout asi pro dva miliony korun. To je částka, která není až tak moc v pořádku a radnice by ji asi nikdy nevysoudila. My jsme při podpisu smlouvy nepředpokládali, že Boháč smlouvu nedodrží, a trochu jsme to s tou pokutou přehnali. Proto zastupitelům rada doporučuje pokutu nevymáhat,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar.

Radní naopak zastupitelům nedoporučili Boháčovi prominout, jak o to požádal, zaplacení částky asi dvě stě tisíc, která zahrnuje například soudní poplatky a podobně. „To, že to má Boháč zaplatit, určil soud,“ vysvětlil Kunčar.


ČT natočí ve městě záběry do pořadu o prevenci kriminality

K o p ř i v n i c e (dam) - Kopřivnice bude jedním z měst, jež se mají objevit v pořadu České televize zaměřeném na prevenci kriminality ve městech.

Pro natáčení bylo vybráno dvanáct měst z celé republiky a každému bude věnováno dvacet minut. Mezi nejmenší zvolená města patří Nový Jičín a právě ve snímku věnovanému našemu okresnímu městu by měly být použity i záběry z Kopřivnice.

„Televize má hlavně zájem natočit klub Kamarád a azylový dům Malina. Režisérovi pořadu se budeme snažit nabídnout vše, co se byť jen okrajově týká prevence kriminality ve městě,“ řekla zdejší manažerka prevence kriminality Blanka Mikundová.


Z jízdního řádu zmizely čtyři vlaky

K o p ř i v n i c e (dam) - Od neděle, kdy začaly platit nové jízdní řády, opět cestující přišli o některé spoje, které byly zrušeny v rámci úsporných opatření vzhledem k jejich nerentabilnosti.

Železniční trať Studénka - Veřovice je ochuzena o čtyři vlaky, které byly zrušeny zcela a dva, jež byly omezeny. Na této trati došlo k omezení vlaků o tři a půl procenta, do čehož je počítána i nákladní doprava. „Na jednáních, která předcházejí omezení jízdních řádů, jsou vždy přítomni zástupci měst a velkých podniků, ležících na trati. Ředitelství Českých drah určí, kolik spojů je třeba omezit a potom se hledá nejvýhodnější a nejšetrnější způsob, jak to udělat,“ vysvětlil dopravní náměstek ze stanice Studénka Stanislav Doležel.

Vlaky, které jsou z jízdního řádu vypuštěny, byly podle zástupců drah nevytížené a dopad na cestující by prý měl být minimální. „Nemyslím si, že by vlakem mělo jezdit méně lidí. Počet vlaků je pořád ještě výrazně vyšší, než tomu bylo v roce 1989, kdy na trati jezdilo vlaků jen třináct. V roce 1993 došlo k výraznému nárůstu počtu spojů na 23 a od té doby jich opět zvolna ubývá. V letošním roce pojede 16 vlaků do Veřovic a 18 z Veřovic do Studénky,“ řekl Doležel.

Kromě toho, že železničáři vyškrtli z jízdních řádů některé vlaky, mohou cestující od července očekávat také zvýšení ceny jízdného.

Omezeny jsou i spoje autobusové, ani zdaleka ne však tak výrazně, jak se předpokládalo na začátku roku. Omezení se dotklo především víkendových spojů. Městská rada bude na svém dalším zasedání mimo jiné jednat o schválení příspěvku města dopravci na spoje, které nespadají do tak zvané základní dopravní obslužnosti. „Po mnoha jednáních se nám podařilo snížit původně požadovanou částku, která přesahovala milion korun na únosnou mez. K omezení některých spojů jistě dojde, ale snažili jsme se o to, aby se, pokud možno, dalo dostat i přes víkend do okolních obcí,“ řekl místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar, který se o tuto oblast stará.


Prodej kasáren se stále neuskutečnil

K o p ř i v n i c e (tom) - Prodej objektu kasáren se dosud neuskutečnil, přestože zastupitelstvo jej schválilo již v loňském roce. Minulý týden to potvrdil místostarosta Kopřivnice Zdeněk Kunčar. Kasárna, ve kterých sídlí provozovny a obchůdky desítek živnostníků, by podle rozhodnutí zastupitelů měla koupit skupina kopřivnických podnikatelů. Ti však zřejmě dosud na koupi kasáren nesehnali peníze (šest milionů), a proto se prodej zatím neuskutečnil.


Představitelé obcí jednali s podniky

N o v ý   J i č í n (tom) - Hlavním tématem diskuzního setkání představitelů veřejného sektoru a podnikové sféry regionu, které se minulý týden konalo v Novém Jičíně, byl význam rozvoje regionu se zřetelem na zahraniční spolupráci v oblasti obchodu, služeb a investic. Informoval o tom starosta Kopřivnice Josef Jalůvka. „Zkráceně řečeno, mluvilo se o tom, co obce mohou podnikatelům nabídnout,“ řekl Jalůvka.


V KDK asi opět vznikne cukrárna

K o p ř i v n i c e (dam) - Do vestibulu domu kultury se má opět vrátit cukrárna. O její provozování má zájem zdejší podnikatel Ivan Šubják. „Cukrárna by měla být v prostorách dnešního městského informačního centra,“ řekl Šubják.


Ekologické sdružení nechce do jednání s Draftexem vstupovat

K o p ř i v n i c e (dam) - Ekologové z občanského sdružení Blud nemíní nijak vstupovat do jednání o výstavbě továrních hal Draftexu. Důvodem je prý fakt, že podle odborných posudků ohrožení životního prostředí nehrozí.

„Prošli jsme si dokumentaci a posudky, na základě kterých jsme došli k názoru, že stavba tak, jak je plánována, nebude nijak porušovat zákony o ochraně životního prostředí a nebude jej poškozovat. Proto nevidíme důvod, proč se v této věci nějak angažovat,“ řekl Richard Hodulák, člen sdružení Blud.

Přestože Blud nemíní nijak podporovat protesty proti stavbě, chápe prý postoj lidí sdružených v občanském sdružení Lubiňan. „Ti lidé pouze brání svůj životní styl a pohodu. Nelze je proto považovat za radikály. Pokud by někdo měl stavět továrnu sto metrů od mého domu, určitě bych z toho také nebyl nadšený,“ tvrdí Hodulák.

Z pohledu ochrany životního prostředí Blud žádné bezprostřední ohrožení nevidí. „Pokud budou dodrženy všechny plánované technologické postupy, měl by být vliv na životní prostředí skutečně minimální. Jediné, co nám trochu vadí, je to, že k účelu Draftexu nemohou být užity prázdné haly v Tatře,“ doplnil stanovisko ekologů ze sdružení Blud Hodulák.


O studentská divadla byl větší zájem než loni

Foto 5

K o p ř i v n i c e (dam) - Se stoupajícím zájmem diváků o přehlídku studentských divadel, jejíž druhý ročník proběhl minulý pátek v kopřivnickém kulturním domě, počítají její pořadatelé. Optimismus pořádající firmy zřejmě vzbudil vyšší počet diváků než loni.

„S návštěvností jsem spokojen. Je totiž lepší než loni, a to více než o čtvrtinu. Myslím si, že příznivců studentských divadel bude přibývat i v dalších ročnících, neboť mezi lidmi se bude o přehlídce mluvit. Proto také hodláme vznikající tradici dále budovat,“ řekl po skončení přehlídky její dramaturg Jiří Cachnín.

Letos se na přehlídce představila čtyři divadla a to i přes to, že divadelní skupina Prkno s Veverské Bitýšky odřekla svou účast jen několik hodin před začátkem přehlídky. To byl také důvod, proč první divadelní soubor začal hrát se zpožděním.

„Podařilo se nám naštěstí zajistit divadlo V soukolí z Havířova, které místo původně plánované zkoušky hrálo na naší přehlídce. Měl jsem toto divadlo v zásobě už na Kopřivu, a když se dnes stala ta nepříjemnost, byli první, koho jsem oslovil,“ uvedl Cachnín s tím, že šlo o záchranu v poslední chvíli.

Jako první vystoupila Divadelní skupina MG Příbor s představením Minikomedie II. z pera francouzského autora Pierre-Henri Camiho.

Druzí se na pódiu objevili členové ostravského G-Dividla. Jejich pásmo Čaj o páté složil z knih Klíč od království a Anglické pohádky režisér a vůdčí osobnost souboru Saša Rychecký. Tomu se podařilo spojit několik nesouvisejících příběhů a básní, z již jmenovaných knih do představení, které pobavilo většinu přítomných diváků.

Po delší pauze vystupovalo v hudebním sále KDK původně neplánované divadlo V soukolí. A přesto, že byli neočekávání, vynutili si jeho protagonisté svými výkony v komedii Pastička uznání a dlouhotrvající potlesk publika.

Je možné tvrdit, že právě toto představení, ač neplánované, bylo spolu s hrou, kterou předvedla skupina MS vrcholem letošní přehlídky.

Skupina Michala Sopucha, která měla přirozeně v sále velký počet příznivců, uzavřela divadelní minifestival kusem imaginárního autora Kuzmy Petroviče Prutkova - Triumf ctnosti.

Zástupci většiny divadel si pochvalovali hlavně atmosféru v sále, která prý byla vynikající a někteří uvažovali o své účasti i za rok.

„Pro příští ročník studentské divadelní přehlídky uvažuji o tom, že bychom zařídili alespoň divácké hlasování a předali tak nejlepšímu souboru neformální a symbolické ocenění jeho výkonu,“ plánuje dramaturg přehlídky Cachnín.

O rozšíření počtu divadel na přehlídce se ovšem zatím neuvažuje. „Čtyři, pět představení na jeden den jsou optimální. Pokud by jich bylo více, diváci by je stejně již pravděpodobně nevnímali. O rozšíření na více dní zatím neuvažuji. Uvidíme časem. Rozhodně tuto alternativu nezavrhuji, ale zatím si myslím, že by to bylo předčasné,“ řekl Cachnín s tím, že je však možné, že se představení některých studentských souborů objeví na programu kulturního domu i mimo rámec přehlídky.


Zdeněk Babinec vystavuje své obrazy v muzeu Fojtství

K o p ř i v n i c e (dam) - Až do dvacátého června mohou lidé v galerii muzea na Fojtství zhlédnout další z výstav prací místního výtvarníka a pedagoga Zdeňka Babince.

Vernisáž výstavy proběhla minulý pátek za velmi hojné účasti hostí z řad umělcových přátel a kolegů, ale i zástupců kulturního a veřejného života.

V úvodní řeči se Vladislav Cvíček zamýšlel hlavně nad tím, co vše výtvarníka při jeho tvorbě ovlivňuje. Vzpomenul především jeho velmi kladný vztah k hudbě a historii. Výstava nazvaná prostě Obrazy a plastiky je sestavena zejména z olejomaleb střední a větší velikosti a zastoupeny jsou také akvarely, kterým autor věnuje stále větší pozornost. Dále se diváci mohou těšit na, pro Babincovu tvorbu charakteristické, netypické tvary jeho děl. Zajímavé jsou i kresby, které tento autor nevystavuje příliš často a většina z těch, jež jsou na výstavě k vidění, vznikla pro básnickou sbírku příborské autorky Ireny Kopecké.

Vlivy, kterými se nechává malíř inspirovat, jsou již tradičně hlavně hudba a historie. Například trilogie abstraktních obrazů, jež jsou na výstavě také k vidění, vznikla jako vyjádření pocitů z hudby známého řeckého skladatele Vangelise.

Výstava je druhou v pořadí z těch, které jsou na Fojtství připraveny v rámci oslav padesáti let povýšení Kopřivnice na město.


S prodejem lístků na Titanic tentokrát problémy nebyly

K o p ř i v n i c e (dam) - Na rozdíl od premiéry Cameronova Titanicu v místním kině Puls, se jeho repríza obešla bez vážnějších problémů s prodejem lístků, a to i přesto, že většina představení byla znovu zcela vyprodána.

„Díky předprodeji, který byl zajištěn již delší dobu dopředu, nedocházelo k téměř žádným problémům. Možnosti koupit si lístek v městském informačním centru využilo tolik lidí, že se v něm občas tvořily i kratší fronty,“ řekla vedoucí kopřivnického kina Puls Naďa Smazová.

Za dobu promítání vidělo film v repríze více než čtrnáct set diváků. Dokonce i na páteční večerní představení, které nebylo původně plánováno a o jeho uskutečnění se rozhodlo až v daný den dopoledne, si našlo cestu téměř sto diváků.

„Jediný, kdo si tentokrát na předprodej stěžoval, byl nějaký člověk z Hukvald, který se rozčiloval, že si lístky nelze objednat přes internet,“ doplnila Smazová.


Lidi roztančí Transglobal Underground

Foto 6

K o p ř i v n i c e (dam) - Koncert kapely Transglobal Underground, který se koná v sobotu na kopřivnickém zimním stadionu, je poslední velkou akcí, před festivalem Letní rockové šlahouny, kterou pořádá agentura Nora Productions.

Vstup do prostor zimního stadionu bude příznivcům kapely umožněn hodinu před začátkem koncertu, tedy v devatenáct hodin.

O vyplnění prostoru před začátkem koncertu se má starat jeden z nejuznávanějších českých D. J. - Tráva a místním dobře známý D. J. Jezus. Jako předkapela potom vystoupí pražská taneční skupina Significant Other. Po nich už se na pódiu objeví Transgolbal Underground.

Britští Transglobal Underground patří k nejslavnějším skupinám spojujícím etnické vlivy s moderní taneční hudbou. Celosvětově na sebe upozornili hitem Temple head a následně albem Dream of 100 Nations. Nedlouho na to vydali další velkou desku International Times, později pak album Psychic Karaoke.

Jádro kapely tvoří zpěvačka - Maročanka, žijící v Bruselu, Natasha Atlas, klávesista Alex Kasiek, drum programátor Hamid Mantu a baskytarista a sampler Count Dubulah, který skupinu založil. Základní sestavu skupiny doplňují vynikající hudebníci z celého světa.

V hudbě Transglobal Undergroundu jsou patrné hlavně rozdílné kulturní tradice jednotlivých členů skupiny spolu se zalíbením v taneční, avangardní a arabské hudbě. K tomu, aby vytvořili takový hudební výraz o jaký usilují, používají nejen moderní nástroje a počítačovou techniku, ale i velké množství nejrůznějších lidových nástrojů z celého světa.

Celosvětově se skupina proslavila hlavně díky svým koncertním vystoupením. Divák má možnost slyšet prolínat se současné taneční trendy s world music, Evropu s Afrikou, Blízkým východem i Indií. Navíc se členové skupiny na pódiu objevují v exotických maskách a zpěvačka Natasha Atlas tančí břišní tance.

„V průběhu celého večera nebude jediná chvíle, kdy by se nic nedělo a po skončení koncertu budou v produkci pokračovat D. J.,“ řekl šéf Nora Productions Vítězslav Váňa.


Absolventi ZUŠ Z. Buriana hráli skladby známých světových autorů

K o p ř i v n i c e (dam) - Pro velký počet absolventů byl letos rozdělen absolventský koncert žáků hudebního oboru Základní umělecké školy Zdeňka Buriana do dvou dnů. Na vystoupeních zněly převážně skladby známých světových skladatelů.

V tomto školním roce dokončilo sedmileté studium prvního stupně osmnáct žáků. Ti studovali hru na klavír, housle, trubku, flétnu, altovou flétnu a klarinet.

Většina těchto žáků bude podle slov ředitelky školy Hany Vyhlídalové pravděpodobně pokračovat ve studiu na druhém stupni.


Leonardo DiCaprio z plátna kina zatím nezmizí

K o p ř i v n i c e (dam) - Přesto, že plátno kopřivnického kina Puls opustila repríza Titanicu, zbožňovaného idolu dospívajících dívek Leonarda DiCapria se ještě nezbavíme. Právě on totiž ztvárnil i hlavní dvojroli ve filmu Muž se železnou maskou, který je na programu tento týden.

Odpolední představení však budou patřit filmu Gregoryho Hoblita - Anděl smrti.

Detektiv John Hobbes ztvárněný Denzelem Washingtonem se dostává k podivnému případu chladnokrevné vraždy. Dokonce se mu velmi rychle podaří určit pachatele. Tam ale začínají problémy, neboť zmíněný pachatel byl v době úmrtí oběti popraven. Detektiv začíná tušit, že to, proti čemu stojí tentokrát, není jen obyčejný zabiják, ale něco nadpřirozeného. To se samozřejmě o něco později potvrdí a dokonce se ’to’ podaří s pomocí učitelky teologie identifikovat - jde o démona Azazela.

Bojovat s něčím takovým však není ani trochu jednoduché, jak se policista postupně přesvědčuje. Například démonova schopnost přesídlovat se z jednoho těla do jiného, jen pouhým dotekem, napáchá spoustu problémů.

Zajímavý námět bohužel doplatil na práci scenáristy, který svou práci mnohde nezvládl. Naopak velmi dobrá je kamera i výkony herců.

V osm hodin se na plátno kina Puls dostane další z nesčetných zpracování Dumasovy románové předlohy. Muže se železnou maskou si tentokrát vybral scenárista a režisér Randall Wallace. Vyznavači Dumasových knih však mohou být filmem překvapeni. Tvůrce filmu se totiž předlohy drží jen velmi volně.

Zatímco všichni ostatní ze slavné čtveřice mušketýrů se věnují svým zálibám, D’ Artagnan stále ještě nesvlékl svou uniformu a stal se osobním strážcem mladého Ludvíka čtrnáctého. Poté, co král nechá odstranit svého soka, jen proto, aby měl volnou cestu k jeho dívce, rozhodne se Atos sehnat celou starou partu a vytáhnout do boje, neboť ten rozmazlený kluk si nezaslouží korunu francouzského krále. Jen D’ Artagnan odmítne zradit svého velitele a tak jsou tři mušketýři poprvé skutečně tři. I přesto se jim však podaří proniknout až do vězení, kde s podivnou maskou na hlavě sedí budoucí král.

Autor scénáře, který si v tomto filmu odbývá svou režijní premiéru, byl už jednou nominován na Oscara za scénář pro film Statečné srdce. Muž se železnou maskou se mu sice až tak nepovedl, ale jako celek má jistě čím zaujmout. Hlavní je v něm hvězdné herecké obsazení, Jeremy Irons (Aramis), John Makovich (Athos), Gérard Depardieu (Porthos) Gabriel Byrne (D’ Artagnan) a Leonardo DiCaprio jako král a Filip.


Na Kopřivnické želvě nejvíce zaujala zlínská skupina BPT

Foto 1

K o p ř i v n i c e (dam) - Nejvíce se na letošním ročníku kopřivnické folkové přehlídky divákům líbila kapela BPT ze Zlína. Stejnou skupinu jako nejlepší vyhodnotili také pořadatelé Kopřivnické želvy. „Letošní pátý ročník festivalu byl prvním, na kterém jsme zavedli dvojí způsob hodnocení soutěžících. Cenu diváka a navíc Cenu pořadatelů. To z toho důvodu, že mnohdy soutěž vyhrávaly místní, nekvalitní kapely jen proto, že byly z Kopřivnice,“ vysvětlil jeden z organizátorů festivalu Libor Svoboda. Letos se však žádná místní skupina soutěže nezúčastnila.

Přehlídku přitom sužovalo velmi chladné počasí, díky kterému si přišla kapely, na úpatí Červeného kamene, poslechnout jen hrstka lidí. Organizátoři přitom ještě dopoledne v den konání uvažovali o zrušení celé akce, což by s sebou ovšem neslo mnoho dalších výdajů, neboť nasmlouvané kapely by se musely stejně zaplatit. Kvůli malé návštěvnosti se tak humanitárního daru nedočká ani otrokovický, povodněmi zničený, dětský domov Naděje. „Budeme rádi, pokud to, co jsme vybrali na vstupném, bude stačit na pokrytí nákladů. A ve sbírce, která tady probíhala, se taky téměř nic nevybralo,“ řekl Svoboda.


Kulturní servis

Čtvrtek 28. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Dva chicagští detektivové pronásledují masového vraha. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede historický velkofilm USA Muž se železnou maskou. Klasický přepis slavného stejnojmenného románu Alexandra Dumase. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Kopřivnice uvede v 19.30 hodin Malé lesní Jablkoň - nový hudební projekt Michala Němce a Martina Carvana

Pátek 29. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Kulturní dům Mniší vás zve ve 20 hodin na disco show

Sobota 30. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Hrají: D. Washington a D. Sutherland. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Klub Nora vás zve ve 20 hodin na Transglobal underground + Significant other + D. J.´S Tráva, Jezus. Koncert se uskuteční na zimním stadioně

Neděle 31. května

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Kino Štramberk uvede v 17 a 19.30 hodin akční thriller USA Ďáblův advokát. V hl. roli Kean Reeves a Al Pacin. Do 15 let nepřístupný

Pondělí 1. června

Kino Puls uvede v 17.30 hodin thriller USA Anděl smrti. Do 15 let nepřístupný. Ve 20 hodin uvede velkofilm USA Muž se železnou maskou. Do 12 let nepřístupný

Před Kulturním domem Kopřivnice se bude konat od 14 hodin Den dětí - dětské atrakce, soutěž o nejoriginálnější obuv, soutěže o ceny, diskotéka... Za nepříznivého počasí se akce uskuteční ve vestibulu KDK

Pátek 5. června

Klub Nora vás zve ve 21 hodin na Techno & Dance. D. J. Jezus & Milan „105“ kg Krajčí

Sobota 6. června

Klub Nora vás zve ve 21.30 hodin na Scrooge (Austria) + hudba hraje. Poslední koncert sezony!!! 60. léta - D. J. Adam


Kam za sportem

Krytý bazén: čt 28. 5. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 29. 5. 13 - 17, so 30. 5. 10 - 21, ne 31. 5. 10 - 19, út 2. 6. 14 - 17, 18.30 - 21, st 3. 6. 6.30 - 8, 13 - 16, 18.30 - 21, čt 4. 6. 14 - 16, 18.30 - 21, pá 5. 6. 13 - 17, 18.30 - 21, so 6. 6. 10 - 21, ne 7. 6. 10 - 19 hodin. Informace tel. 415 42
Sauna: čt 15 - 21 ženy, pá 15 - 21 muži, so 14 - 21 společná

Bruslení na kolečkových bruslích: čt a út na zimním stadionu od 16 do 18 hodin

FC Kopřivnice: pá 5. 6. v 17 hod. FC - Optimit Odry (benjamínci), so 6. 6. (st. žáci v 9 hod., ml. žáci v 10.45 hod.) FC - Jäkl Karviná

Malá kopaná: so 30. 5. 8 - 15 hod. 1. liga (IV. turnaj); ne 31. 5. 8 - 15 hod. 2. liga (IV. turnaj); so 6. 6. 8 - 13 hod. 3. liga (V. turnaj)

Kopaná v Lubině: ne 31. 5. v 10 hod. Lubina - Rybí (žáci), ve 14.15 hod. Lubina - Mořkov (dorost) a v 16.30 hod. Lubina - Bernartice (muži)

Plochá dráha: so 30. 5. od 16 hod. - semifinále mistrovství ČR dvojic na klasické ploché dráze za účasti špičkových závodníků z celé republiky.

Rekreační turistika: so 30. 5. v 7.20 hod. ČD Kopřivnice - Ostrava ČD hl. - do ZOO + Nová Huť k největšímu bludnému kameni v ČR + prohlídka města - do Svinova ČD - odj. v 17.13 hod., návrat v 18 hod.; ne 31. 5. v 8.43 hod. individuálně - ČD Kopřivnice - Veřovice ČD - přes pramen Jičínky - nebo Kamenárku do Rožnova nebo v 11.50 hod. ČD Kopřivnice - Veřovice - Valašské Meziříčí - Rožnov ČD - dřevěné městečko - ve 14 hod. Kácení máje (hudba Jasénka) - odjezd ČD (u obou variant) v 16.54 hod., návrat v 18.30 hod.; út 2. 6. v 6.24 hod. ČD Kopřivnice - Ostrava ČD hl. v 7.30 hod. - do Petřkovic - Exkurze uhelného dolu a na „Landek“ - přírodní památky - nad soutokem Odry a Ostravice - ČD Ostrava hl. - odj. v 11.36 hod., příjezd do Kopřivnice ve 12.33 hod.;

CykloArt bike klub: pořádá pravidelné vyjížďky na horských kolech - pro dospělé každou neděli v 9 hodin, pro děti kroužek Junior bikers každé pondělí v 16 hodin. Sraz je vždy u Kasáren před prodejnou CykloArt


Výsledky

Házená: mistrovská utkání - st. dorost: HC Maloměřice - KH Kopřivnice 22:30 (12:14), střelci: Štěpán 15, Fojtík 8, Kyselý 3, Bortlík a Záborský 2; ml. dorost: Ford Rašino KP Brno - KH Kopřivnice 10:41 (4:20), střelci: Gřes 15, Hanzelka a Machačík 7, Grepl 5, Marek a Bílek 3, Peichl 1; minižáci A: DDM V. Meziříčí - KH Kopřivnice 10:7 (4:3); SKH Ostrava - KH Kopřivnice 2:20 (2:6); TJ Meteor Orlová - KH Kopřivnice 9:22 (5:11), střelci: Jahn 15, Seidl 11, J. Stanislav 8, Novák 7, Tichavský 4, Choleva 2, Dluhoš a Domitra 1; minižáci B: Loko Suchdol n. O. - KH Kopřivnice 10:1 (4:1); HBC Slavia Opava - KH Kopřivnice 7:3 (4:3), střelci: Číp 2, Socha a Soušek 1; ml. žáci B: TJ Baník Havířov - KH Kopřivnice 16:16 (7:6), střelci: Sykala 5, Jakeš 4, Hábovčík 3, M. Veřmiřovský 2, Bonn a Domitra 1; st. žáci B: HCB Karviná - KH Kopřivnice 16:15 (6:9), střelci: T. Veřmiřovský 5, Kaluža 4, Venclík 3, Vrána, Bezděk a R. Veřmiřovský 1; ml. žáci A: HCB Karviná - KH Kopřivnice 21:10 (13:4), střelci: Grmolenský 5, Lipový 3, Pěček 2; st. žáci A: HCB Karviná - KH Kopřivnice 17:16 (11:10), střelci: Malinovský 4, T. Veřmiřovský a Smutek 3, Bílek, Winkler a M. Veřmiřovský 2

FC Kopřivnice: benjamínci: FC - Fulnek 5:1; dorost: Mořkov - FC 0:3, góly: M. Kubiš 2, Macek 1

Kopaná v Lubině: žáci: Mořkov - Lubina 4:1, gól: Bartoň; dorost: Trojanovice - Lubina 6:3, góly: Daněk, Erla, Chovanec; muži: Trojanovice - Lubina 3:3, góly: Friedel 2, Kuchař 1

Gymnastika: regionální finále chlapců a dívek ve sport. gymnastice škol - družstva: dívky - I. kategorie: 1. ZŠ E. Zátopka Kopřivnice, 2. 11. ZŠ Frýdek-Místek, 3. ZŠ Opava Kylešovice, II. kategorie: 1. ZŠ Šumperk, 2. ZŠ na ul. 17. listopadu Kopřivnice, 3. ZŠ Palkovice, III. kategorie: 1. ZŠ Šumperk, 2. ZŠ dr. Milady Horákové Kopřivnice, 3. ZŠ Krnov, IV. kategorie: 1: ZŠ Opava, 2. ZŠ Staré Město, 3. Frenštát Záhuní, chlapci: II. kategorie: 1. ZŠ ul. 17. listopadu Kopřivnice, 2. ZŠ Opava, jednotlivci: dívky - I. kategorie : 1. Gabriela Vištejnová ZŠ E. Zátopka Kopřivnice, 2. Petra Buriánová ZŠ Frýdek-Místek, 3. Renata Šimonová ZŠ E. Zátopka Kopřivnice, chlapci - II. kategorie: 1. Josef Babiář, 2. Jiří Kičura, 3. Zdeněk Číp (všichni ZŠ na ul. 17. listopadu Kopřivnice)

FC Vlčovice-Mniší: FC Vlčovice-Mniší - Optimit Odry 1:1. V tvrdě hraném utkání se hosté Oder ve 44. min. brankou Juříka ujali vedení. Domácí vyrovnali z pokutového kopu v 67. min. Milanem Svobodou za faul na Tomáše Kudělku, který vnikl do pokutového území a byl nešetrně poslán k zemi.

O pohár města Příbora: V běhu svedly ve středu 6. května souboj školy novojičínského okresu, přičemž vítězství se stalo kořistí Základní školy Štramberk. Mezi konkurenty se neztratil ani jediný zástupce kopřivnických škol - ZŠ Alšova, které patřila stříbrná příčka před příborskou ZŠ npr. Loma. Z výsledků žáků: nejml. žačky (600 m): 1. E. Macháčová 2:16, 2. K. Švarcová 2:20 (obě Alšova), 3. D. Najvarová (Štramberk) 2:22, nejml. žáci (1 200 m): 1. O. Honč (npr. Loma Příbor) 3:00, 2. L. Filip (Jič. Příbor) 3:03, 3. J. Sopuch (Štramberk) 3:09, 4. A. Mikšovský (Alšova) 3:13, ml. žačky (1 200 m): 1. P. Kociánová (Alšova) 4:30, 2. V. Vidomusová (npr. Loma Příbor) 4:36, 3. M. Čipová (Alšova) 4:38, ml. žáci (1 400 m): 1. A. Hradil (Gym. Příbor) 4:50, 2. T. Světlík (npr. Loma Příbor) 5:03, 3. J. Lebeda (Gym. Příbor) 5:10, st. žačky (1 400 m): 1. L. Zátopková (Štramberk) 4:59 (rekord závodu), 2. J. Zelenková (Alšova) 5:28, 3. P. Sochová (Alšova) 5:38, st. žáci (1 600 m): 1. J. Zátopek (Štramberk) 5:28, 2. E. Pustka (Štramberk) 5:31, 3. M. Lank (Duk. Příbor) 5:32.


Etapový závod Gracia se pojede již po dvanácté

K o p ř i v n i c e (jk) - Jedna ze čtyř etap, které tvoří letošní, již dvanáctý, ročník prestižního mezinárodního etapového závodu žen Gracia ČEZ - EDĚ, povede 30. května ulicemi měst Kopřivnice a Štramberka. Půjde o časovku v délce 7,6 km se startem u Městského úřadu v Kopřivnici a cílem pod štramberskou Trúbou.

Tento závod by měl mít již tradičně vysokou sportovní úroveň a také v tomto roce je zapsán v cyklistickém kalendáři VCI jako závod Světového poháru nejvyšší, tedy 1. kategorie.

V minulém ročníku zde startovaly například úřadující mistryně světa pro rok 1996 - Barbara Heeb ze Švýcarska, bývalá juniorská mistryně světa Hanka Kupfernagel z Německa i olympijská vítězka z Atlanty ’96 Zoulfia Zabirova z Ruska.

Celkem závodnice v součtu všech etap ujedou 288,3 km s tím, že start i cíl celého závodu je v Orlové, jejíž SK Gracia Tercia je i pořadatelem závodu. Na podpoře závodu se podílí i tamní městský úřad a spolu s dalšími úřady v Kopřivnici, Štramberku a Lichnově tak napomáhá k vytvoření ideálních podmínek hlavnímu sponzoru závodu ČEZ, a. s., Elektrárna Dětmarovice.

Závod povede hlavními ulicemi Kopřivnice, což znamená, že v době jeho konání, bude částečně omezen provoz v ulicích Záhumenní, Štramberská a Husova, a to v době od 9 do 14 hodin.

Trasy druhé a třetí etapy


Zvítězili hráči týmů Adidas, Arsenal a FC Select

K o p ř i v n i c e (luk) - Závěrečnými zápasy byla zakončena jarní soutěž kopřivnické ligy malého fotbalu mládeže. Hrálo se nejen o ceny (celou soutěž opět financuje formou grantů MÚ Kopřivnice), ale i o přímý postup na mistrovství České republiky (na jiných místech severní Moravy se prozatím ligy malého fotbalu mládeže nehrají), které už druhým rokem organizuje komise malého fotbalu (futsalu) Českomoravského fotbalového svazu. V loňském roce se mistrovství uskutečnilo v Praze, letos proběhne 30. května v Hradci Králové a v příštím roce se pořadatelství ujme pravděpodobně Kopřivnice.

V kategorii starších žáků zvítězil Adidas Team, za který hráli tito hráči: Radovan Todič, Martin Winkler, Jiří Malinovský, Radim Mlejnek, David Mikolanda, Martin Venclík, Jiří Schneider a Jan Rečka (všichni ZŠ Emila Zátopka).

V kategorii mladších žáků si nejlépe vedl Arsenal, který nastupoval k utkáním v této sestavě: Michal Zatloukal, Josef Pour, Petr Merenda, Jan Kučera, Jan David, Adam Hanus (všichni ZŠ Alšova), Filip Čevela, Jan Skřivánek, Jiří Bolom (všichni ZŠ Emila Zátopka) a Radek Měcháček (ZŠ Milady Horákové).

V nejmladší kategorii benjamínků zvítězil FC Select v tomto složení: Zbyněk Melčák, Ondřej Kocián, Petr Martinovský (všichni ZŠ Emila Zátopka), Petr Pohl, Richard König, Radek Hanzelka (všichni ZŠ Alšova), Michal Mička a Pavel Pohl (oba ZŠ 17. listopadu).


Školní gymnastika slavila úspěch

K r n o v (red) - Největšího úspěchu z novojičínského okresu dosáhly na regionálním finále chlapců a dívek ve sportovní gymnastice nejmladší dívky ze ZŠ Emila Zátopka v Kopřivnici, které si odvezly prvenství v soutěži družstev i jednotlivců.

Závody proběhly v Krnově za účasti 30 družstev, náš okres reprezentovalo pět družstev a tři jednotlivci v různých kategoriích. Kromě úspěchů v soutěži družstev stojí za zaznamenání i výsledky jednotlivců.

Umístění škol viz výsledky


V Poháru rozhlasu postoupily žákyně dvou škol

K o p ř i v n i c e (jk) - Do již třicátého ročníku atletické soutěže pro děti základních škol - Poháru rozhlasu se zapojily také všechny kopřivnické základní školy a ve středu 13. května ožil letní stadion právě jejich přítomností. Jde o soutěž družstev ve čtyřech kategoriích - mladší žačky a žáci a starší žačky a žáci.

Mezi kopřivnickými školami téměř neměla konkurenci ZŠ Emila Zátopka, která zvítězila ve třech ze čtyř kategorií, pouze mezi mladšími dívkami jí prvenství vzala ZŠ Alšova. Ze základního kola postoupily do okresního díky vysokému bodovému zisku mladší a starší dívky ZŠ Alšova a starší dívky ZŠ E. Zátopka. K nejhodnotnějším výkonům tohoto místního kola patřila šedesátka Guzdkové, šestistovka v podání Želázkové, patnáctistovka Rečky a také výkon Pavelce ve vrhu koulí.

Vítězové disciplín: 60 m: dívky ml.: 1. Hyvnarová (ZŠ E. Zátopka) - 8,8 s; dívky st.: Guzdková (Alšova) - 8,3 s; chlapci ml.: Pěnčík (E. Zátopka) - 8,9; chlapci st.: Neckář (E. Zátopka) - 7,9; 600 m: dívky ml.: Želázková (17. listopadu) - 1:58,9; 800 m: dívky st.: Fleischmannová (E. Zátopka) - 2:44,8 min; 1 000 m: chlapci ml.: Staník (Náměstí) a Lukacs (ZŠ 17. list.) - 3:23,8 min.; 1 500 m: chlapci st.: Rečka (E. Zátopka) - 4:47,9 min.; skok vysoký: dívky ml.: Babincová (Alšova) - 130 cm; dívky st.: Janotková (E. Zátopka) a A. Štěpánová (Alšova) - 140 cm ; chlapci ml.: Staník (Náměstí) a Sykala (M. Horákové) - 145 cm; chlapci st.: Kalmus (17. list.) - 165 cm; skok daleký: dívky ml.: Nýtrová - 399 cm; dívky st.: Havlíková - 437 cm; chlapci ml.: Bolom (všichni E. Zátopka) - 450 cm; chlapci st.: 1. Kalmus (ZŠ 17. list.) - 522 cm; hod míčkem: dívky ml.: Závodná (M. Horákové) - 43,40 m, chlapci ml.: pěnčík (E. Zátopka) - 54,70, vrh koulí: dívky st.: Poláková (ZŠ 17. list.) - 8,58 m; chlapci st.: Pavelec (M. Horákové) - 11,00 m; štafeta 4 x 60 m: dívky ml.: ZŠ E. Zátopka- 35,8 s; dívky st. ZŠ E. Zátopka - 33,9 s; chlapci ml.: ZŠ E. Zátopka - 35,0 s; chlapci st.: ZŠ Alšova 31,9 s.

Pořadí škol: mladší žačky: 1. ZŠ Alšova 4 355 bodů, 2. ZŠ E. Zátopka 3 959 bodů, 3. 17. listopadu 3 819 bodů, mladší žáci: 1. ZŠ E. Zátopka 3 264 bodů, 2. ZŠ 17. listopadu 2 767 bodů, 3. Náměstí 2 735 bodů, starší žačky: 1. ZŠ E. Zátopka 5 307 bodů, 2. ZŠ Alšova 5 095 bodů, 3. ZŠ 17. listopadu 4 321 bodů, starší žáci: 1. ZŠ E. Zátopka 4 870 bodů, 2. ZŠ Milady Horákové 4 814, 3. ZŠ Alšova 4 640 bodů.


S uličním fotbalem do finále

N o v ý J i č í n (js) - Velkého úspěchu dosáhli chlapci ZŠ Emila Zátopka v Kopřivnici v uličním fotbale, zajímavé hře s mantinely, brankářem a třemi hráči.

V regionálním finále turnaje pod názvem Puma Street Soccer Cup ’98, konaného dne 20. května na náměstí v Novém Jičíně, zvítězili svěřenci Jana Slezáka v kategorii mladších žáků. Vybojovali si tak právo účasti v celostátním finále, které se koná tuto sobotu na Václavském náměstí v Praze. Vítěz bude reprezentovat Českou republiku v celosvětovém finále.


Do zápasů jsme dávali všechno, říká Kacíř

Foto 7

K o p ř i v n i c e - Na nedávno proběhlém mistrovství světa v hokeji ve Švýcarsku dostal důvěru trenérů i odchovanec kopřivnického hokeje Marian Kacíř. Svou premiéru v reprezentačním družstvu zvládl na výbornou. Dokázal se prosadit dvěma góly v důležitém zápase s Finskem. Radost z nich mu trochu zkazila ztráta finálové naděje, ale i bronz, který Češi vybojovali v závěrečném duelu se Švýcarskem, byl nakonec po náročné sezoně pro mužstvo úspěchem. „Do každého zápasu jsme dávali všechno, to je základ. Maximum jsme udělali i v zápase s Finskem. Velká škoda těch dvou faulů, všechno mohlo být možná trochu jinak,“ říká čtyřiadvacetiletý hokejista.

Při přenosech zápasů uváděli v souvislosti s vaším jménem, že jste rodák z Hodonína. O Kopřivnici nikdy nepadla ani zmínka, můžete to uvést na pravou míru?

Maminka pochází z Hodonína. Narodil jsem se tam i já a žili jsme tam asi čtyři roky. Až potom jsme se přestěhovali do Kopřivnice. Tady jsem hrál v žácích, v mladším a starším dorostu, ve Vítkovicích a potom odešel do Kanady.

Myslíte, že fakt, že jste hrál před příchodem do naší extraligy v Kanadě, vám usnadnil cestu do reprezentačního kádru?

O tom, že jsem se do reprezentace prosadil, rozhodovala určitě více momentální forma. Proto, abych se tam dostal, jsem dělal všechno od listopadu. Tehdy jsem začal mít po skončení tahanic v Třinci opět radost z hokeje. V extralize se Slavií se mi dařilo a nakonec to vyšlo.

Jak vás mužstvo jako nováčka přijalo?

S nějakým seznamováním jsem problémy neměl. Většinu kluků jsem vlastně znal z extraligy. Jsou to osobnosti jak mají být, ale nejsou nijak nafoukaní. Myslím, že jsme byli docela dobrá parta.

Co se vám podle vašeho názoru na šampionátu hokejově vydařilo a co méně?

Ani jsem o tom moc nepřemýšlel. Asi jsem se mohl více chytit střelecky, dařily se mi ale přihrávky, a to je vlastně půl gólu. Na takovém turnaji je jedno, kdo dá branku a kdo nahraje, hraje se o úplně něco jiného.

Jaká byla na mistrovství atmosféra?

Překvapilo mě, kolik českých fanoušků si na stadion našlo cestu. Bylo je hodně slyšet a v zápasech je to znát. Na nějaké společné oslavy ale nebylo příliš času. Medaili jsme slavili ve Švýcarsku hlavně mezi sebou. S fanoušky jsme se setkali až po návratu z mistrovství v Praze.

Hodně se mluvilo o špatných podmínkách, které ve Švýcarsku byly. Jak se na to díváte vy?

Je fakt, že tam bylo hodně horko. V takovém počasí má člověk spíš myšlenky na pláž než na hokej a tak to ani tolik nebaví. Led byl měkčí, ale tak strašné to zase nebylo. Ostatně podmínky byly pro všechny stejné, takže hodně záleželo na tom, kdo se s nimi lépe vyrovnal.

Můžete prozradit výši odměny za bronzové medaile?

Nevím, jestli to mohu ventilovat, takže si to raději nechám pro sebe.

Sezona tedy definitivně skončila. Co máte v plánu nyní?

Dneska (21. května, pozn. red.) jedu do Prahy na slavnostní Galavečer Staropramen extraligy. Sejdou se tam jak účastníci mistrovství, tak i další ligoví hráči. Budou se tam udělovat ceny hokejové extraligy. Jinak mám teď tři týdny volno a plánuju hlavně rybaření na Lubině, v Hustopečích a podobně. Začal jsem včera, kdy jsem konečně dostal rybářský certifikát.

A úlovek?

To je rybářské tajemství.

Potom zřejmě přijde další trénink?

Čeká mě letní příprava na Slávii. Půjde hlavně o běhání, posilovnu a fotbal. Beru posilovnu, která se dělat musí, ale fotbal mě moc nebaví. Raději si chodím individuálně zahrát tenis.

Už víte, kde budete hrát příští sezonu?

Zatím nevím, povedou se o tom ještě asi měsíční jednání. Je možné, že půjdu hrát někam do Evropy, ale jak říkám, ještě není vůbec nic rozhodnuto.

Jana Kapounová


Fotbalisté si z Mořkova odvezli jen bod za remízu

TJ Mořkov - FC Kopřivnice 1:1 (0:1)

K o p ř i v n i c e (jk) - V nedělním čtyřiadvacátém kole mistrovské soutěže I. B třídy se fotbalisté Kopřivnice, doposud figurující na třetím místě průběžného pořadí, nedokázali v Mořkově výrazněji prosadit proti poslednímu týmu tabulky a remizovali 1:1.

Už od počátku obraz hry nenapovídal nic o tom, že se střetla mužstva z opačných pólů tabulky. Po vlažném úvodu, kdy se hrálo spíše ve středu pole, se k první větší šanci propracoval kopřivnický Macek, ale z bezprostřední blízkosti mířil nad. Z mírné převahy v dalších minutách hry se Kopřivnici podařilo vytěžit další šanci a i když střela Návrata ve 28. minutě neměla ideální prudkost a směr, brankář Vereš míč neudržel a ten skončil za jeho zády - 0:1.

Domácí odpověděli mírným tlakem, větší příležitosti si však nedokázali vypracovat, naopak museli čelit několika protiútokům Kopřivnice. V závěru poločasu se hrálo prakticky jen před Slezákovou brankou, a pro bránící Kopřivnici byl hvizd rozhodčího ukončující poločas doslova vysvobozujícím počinem.

Domácí začali tlakem i druhou půli a hned ve třetí minutě se dostali do obrovské šance, kterou však Kučera zmařil. Kopřivničtí i nadále hráli spíše defensivně a sázeli na rychlé přechody do útoku, tam jim však chybělo více přesnosti i pohotovosti a tak ani ty největší příležitosti - akce Šenkeříka v 73. a Paciorka v 75. minutě nebyly pro soupeře vážným ohrožením. To však přišlo pět minut před koncem ze soupeřovy strany, když rozhodčí nařídil penaltu po hře Machciníka rukou a Strnadel hrozbu bez problémů naplnil - 1:1. V posledních pěti minutách se Kopřivnici ještě podařilo dostat Mořkov po tlak, ale remíza už zůstala definitivním výsledkem.

Sestava Kopřivnice: Slezák - Růža, Pítr, Řezníček, Petráš, Feilhauer, Návrat, Špaček, Paciorek, Macek (59. Šenkeřík), Machciník. Branky: 85. Strnadel - 28. Návrat.


Volejbalisté deklasovali také dalšího soupeře - Benešov

Kopřivnice - Dolní Benešov 3:0, 3:0

K o p ř i v n i c e (jk) - Také další účinkování kopřivnických volejbalistů v krajském přeboru bylo charakterizováno jednoznačnou převahou nad soupeřem, ten tentokrát přijel z Dolního Benešova a odjížděl poražen dvakrát 3:0. Zápas byl jednostrannou záležitostí, neboť domácí převyšovali mladé hráče soupeře po všech stránkách a ti neměli v zásobě nic, čím by Kopřivnické překvapili. Až na jednu výjimku se jim nepodařilo uhrát více než pět bodů v setu.

Příští kolo, které bude sehráno 30. května, by však mělo mít o něco zajímavější průběh, neboť Kopřivnici hostí druhý tým tabulky - Opava Kateřinky, která je jejím nejvážnějším soupeřem a tři kola před koncem soutěže se tak bude rozhodovat o celkovém vítězi krajského přeboru. Ve prospěch Kopřivnice mluví pouze jediná prohra v soutěži, kdežto Kateřinky jich mají na svém kontě již pět.

Sestava Kopřivnice: Holáň, Adamec, Sykala, Kylhof, Miroslav Bajer, Martin Bajer, Schenk, Bartoň.


Atletická sezona se pomalu rozjíždí

O s t r a v a , B r n o (jk) - Na mistrovství Moravy a Slezska v atletice, které se stejně jako v loňském roce konalo na stadionech SSK Vítkovice a Techniky Brno, měla zastoupení i kopřivnická atletika. V sobotu 16. května se na brněnském stadioně představil mezi vrhači Marek Žáček. Úvod sezony sám označil za nepříliš vyvedený, i přesto, že skončil druhý výkonem 14,39 m. „Mám ještě velké rezervy v technice, sezona se však teprve rozjíždí, tak doufám, že to bude jen lepší.“

V Ostravě se v neděli 17. května utkaly ženské složky. Z kopřivnických atletek prokázala jarní formu a stále lepšící se výkonnost oštěpařka Pavla Trčková a hodem dlouhým 45,42 metrů získala titul mistryně Moravy a Slezska pro letošní rok.

V Ostravě se o týden později uskutečnilo první kolo extraligy žen. Z odchovankyň kopřivnické atletiky se zde představily Renata Kvitová v dresu Liazu Jablonce nad Nisou a Irena Šádková v barvách AC Pardubice. Obě nastoupily na trati 3 000 metrů a v nepříliš jarním počasí si vyběhly na začátek sezony celkem solidní časy i umístění. Kvitová doběhla pátá v čase 9:57,40 min. a Šádková skončila sedmá časem 10:11,37 minut.


Žáci v II. lize válejí

K o p ř i v n i c e (mik) - V sobotu sehráli žáci FC utkání s FC ŠSK Bílovec. Starší žáci po 1. poločase vedli 2:0, situaci si zkomplikovali v druhém poločase hrubou chybou brankáře, který neudržel lehký míč, a soupeř snížil. Po vyrovnaném souboji si ale vítězství nenechali ujít.

Z výsledků: FC - Bílovec st. žáci 2:1 góly: Neckář 2 a ml. žáci 3:3, góly: R. Švrček 3. Předehrávka: FC Vítkovice B - FC st. žáci 1:1, gól: Hykel a ml. žáci 0:4, góly: Tobola 2, Petřvaldský a M. Švrček 1


B družstvo badmintonistů postoupilo do druhé ligy

K o p ř i v n i c e (btk, jk) - Kopřivnickému badmintonovému ’B’ družstvu, které v letošní sezoně bojovalo v oblastním přeboru, se podařilo v kvalifikaci o II. ligu postoupit pro sezonu 1998/99 do východní skupiny této vyšší soutěže.

Účast v kvalifikaci si kromě kopřivnické zálohy, která do ní postoupila jako vítěz severomoravského oblastního přeboru, zajistila družstva Sokola Líšeň (jihomoravská oblast) a Montasu Hradec Králové (východočeská oblast).

Kopřivnickým hráčům se v bouřlivé sportovní atmosféře povedl nástup do prvního utkání s Líšní, které bylo považováno za klíčové, zaslouženě jej dotáhli do vítězného konce a položili tak základ k postupu.

Ve druhém zápase se domácí utkali s favoritem kvalifikace - Hradcem Králové. Ten měl ve své sestavě řadu mladých nadějných hráčů, kteří ukázali své kvality zejména v singlových disciplínách a dokázali potvrdit vítězstvím 6:2 roli favorizovaného družstva.

Kopřivničtí tedy skončili na druhém, postupovém místě a pro příští rok mají zajištěnou účast ve II. lize.

Výsledky: BK Kopřivnice ’B’ - Sokol Líšeň 6:2, BK Kopřivnice ’B’ - Montas Hradec Králové 2:6.


Roman Klacek je jasným bomberem třetí ligy KMK

K o p ř i v n i c e (kmk) - Před závěrečným pátým turnajem třetí ligy kopřivnické malé kopané si FC Jelita stále udržují vedoucí postavení společně s Křenem Frenštát a Sampdorii Lisov.

Kdo jako čtvrtý postoupí společně s nimi do ligy druhé, se rozhodne až v posledních zápasech. V každém případě je již nyní jasný nejlepší střelec této ligy a to Roman Klacek, hrající právě v mužstvu, které této soutěži vévodí.


Gymnastky si zajistily postup na mistrovství ČR

O s t r a v a (mac) - Na Mistrovství České republiky, které se bude konat 5. - 6. června v Pelhřimově, si postup v sobotu 23. května zajistila svými výkony v oblastním přeboru i kopřivnická děvčata.

Mezi 40 nejlepších gymnastek v kategorii VS 6 tak postupují Dáša Pítrová z 6. místa, Eva Bujnošková ze 7. místa a Hana Jančálková z 8. místa. Nejlepší kopřivnická gymnastka Jana Macíčková je bohužel zraněná.

V nepostupové kategorii VS 3 startovaly na krajském přeboru 4 nejmladší kopřivnické gymnastky s tímto umístěním: 8. Mendeová, 14. Kročilová, 15. Iva Bujnošková, 18. Münsterová a 24. Niedzwiedzová. V této kategorii mezi sebou závodily ročníky 1979 až 1990.


Článek nezveřejněný v "papírovém vydání"


Oficiální prohlášení člena městské rady Oldřicha Jaška

Článek do Regionu a Kopřivnických novin

Na základě článku v Regionu dne 19. 5. 1998 cítím, jakožto radní města Kopřivnice za ČSSD, povinnost se podrobněji vyjádřit k problematice udělování výjimek z pravidel pro přidělování bytů. Protože však celá záležitost může mít politický podtext, tak na úvod musím říct, že my, sociální demokraté, nepokládáme představitele a členy jiných politických stran za své nepřátele, ale za politické soupeře a že v nastávajících parlamentních volbách i v podzimních volbách komunálních a senátních, uděláme vše pro to, abychom uspěli co nejlépe. Chceme však, aby to byl boj čestný, bez vzájemných podrazů, nálepkování a bez negativistické hysterie provázející někdy naši politickou scénu.

A teď k otázce uvedeného přidělování bytů. Za svými slovy, které byly citovány ve zmíněném článku si stále stojím. Ano, vše, o čem městská rada rozhoduje hlasováním, by obecně vzato, vždy mělo být uvedeno v usnesení. Jinak pak dochází k utajování přijatých závěrů. A pak má pan Kovář, redaktor Regionu, pravdu, občan se může ptát, jestli za utajeným rozhodnutím nestojí nějaká protislužba.

Avšak celá ta věc není černobílá, věc má svou druhou stranu. Diskuze, zda rada má či nemá mít možnost přidělit přednostně byt, jsou zbytečné. Rada, a to v jakémkoliv politickém složení, musí mít tu možnost, ať už tak bude činit ve veřejném zájmu (byt pro policistu, učitele, lékaře) nebo důvodů sociálních. A zde zveřejňování možností mimořádného přidělení bytu radou může mít za následek situaci, kdy namísto na bytový odbor, budou někteří zájemci o byt adresovat své žádosti přímo na radu. Ta pak na svých zasedáních, protože je povinna projednat všechny na ni adresované podněty, bude tyto projednávat a posuzovat, třeba, zda v jedné rozpadlé rodině po rozvodu bije bývalý manžel svou bývalou manželku více nebo méně než v jiné. A jak k tomu přijdou ti žadatelé, kteří o této možnosti nevědí a svou žádost mají řádně podanou na bytovém odboru MÚ a poctivě čekají, až budou na řadě. A třeba přidělení bytu je pro ně ještě naléhavější a nutnější, než pro toho, co žádá přímo radu. Z těchto a taky z důvodu ochrany dat žadatelů, byl akceptován požadavek předkladatele žádosti rozhodnutí rady uvést pouze do zápisu. Vždyť každý zastupitel, i když toto nebude uvedeno v usnesení rady, má kdykoliv přístup k úředníkům MÚ, kteří jsou mu povinni předložit požadované materiály, včetně přidělených obecních bytů. Avšak tento argument má háček, a to fakt, že pro žádného zastupitele není reálné průběžně pátrat po odborech MÚ, jaké jsou v jednotlivých oblastech změny a co se kde stalo nového. A navíc, jak jsem zmínil již dříve, každým, třeba i naznačeným, utajováním mohou vzniknout pochybnosti o čistotě rozhodování členů rady a podezření ze zjištných úmyslů. A to jsou velice vážné věci, které nelze brát na lehkou váhu. S důvěrou občanů, voličů, si nelze zahrávat. A zde se, podle mého názoru, stala chyba, je třeba si ji přiznat. Rada jako celek přijala špatné řešení. Chránila sice osobní data žadatelů, ale jaksi zapomněla chránit sebe sama. Utajování jakéhokoliv rozhodnutí správné není. Když v usnesení MR je třeba příspěvek 500 Kč nějakému kulturnímu sdružení, proč by tam nemělo být udělení výjimky z jakýchkoliv pravidel. Zde musí dojít ke změně. A aby nedocházelo k tomu, že rada bude v budoucnu zavalena žádostmi o mimořádné přidělení obecního bytu, jsem pro to, aby v případě vyhovění takovéto žádosti, byl žadatel plným jménem, alespoň prostřednictvím usnesení MR, zveřejněn včetně stručného zdůvodnění. Když chce někdo mimořádně byt, musí jít „s kůží na trh“, a počítat s tím, že se bude vědět, komu, proč a kým byl byt mimořádně přidělen. Byty nejsou majetkem rady ani pracovníků úřadu, ale jsou ve vlastnictví obce a jako s takovými je nutno s nimi nakládat.

Ing. Oldřich Jašek
radní města Kopřivnice za ČSSD


Článek nezveřejněný v "papírovém vydání"


Týdeník okresu Nový Jičín Region č. 20, 19. 5. 1998

Kopřivničtí radní tají přednostní přidělení bytů

K o p ř i v n i c e - Městská rada přiděluje výjimkami z pravidel obecní byty, aniž by o tom kohokoliv informovala. O projednávání se nedozví ani městští zastupitelé. Byt získala i třiadvacetiletá svobodná dívka, ačkoli mezi více než pěti sty dalšími žadateli je řada rodin s dětmi. Radní jsou přesto přesvědčeni, že jednají morálně. Naopak opoziční zastupitel Miroslav Veselý (KSČM) se domnívá, že by měli odstoupit.

Výjimkami z pravidel přidělila rada tři byty například 14. dubna. Rozhodnutí se snažila co nejdůkladněji utajit. Materiál pro radní má v záhlaví upozornění, že „... zpráva obsahuje řadu osobních údajů, jejichž proniknutí na veřejnost je krajně nežádoucí. Žádám všechny (...), aby o všech skutečnostech zachovali mlčení a neumožnili seznamovat se s nimi cizím osobám,“ nabádá autor místostarosta Zdeněk Kunčar (nezávislý, dřív ODS).

O přidělování mlčí usnesení rady, zmínka má být pouze v zápise. K němu však nemají přístup ani zastupitelé. V praxi to znamená, že k nějakému přidělování bytů došlo, natož aby věděli proč. Občané se o výjimkách a důvodech nedozvědí vůbec.

Už před jednáním počítal Kunčar s utajením: „... pravděpodobně jen do zápisu,“ je vytištěno na zprávě. „Protože lidé se ty výjimky strašně rychle dovídají. Když by to bylo veřejné, přečtou si to a pak by to každý zkusil. Nevím, jestli je to povinnost,“ vysvětluje Kunčar, proč se o přidělování bytů veřejnost nedozví.

Utajení nevadí ani dalším radním. „Mně vůbec nevadí, jestli to není v usnesení. Není to podfuk, tak to necítím,“ domnívá se Petr Chromečka (ODS). „Není to určeno, nehraje to roli. Nemá to vliv na veřejnou publicitu,“ tvrdí starosta Josef Jalůvka (ODS). Proti je jen Oldřich Jašek (ČSSD): „Veškerá rozhodnutí rady by v usnesení být měla. Není to správné. Podvod to není, ale úmyslné zamlčení něčeho.“ Sám ale proti utajení nebyl - údajně si jej nevšiml.

Byt získala M. Kaňová. Je třiadvacetiletá, svobodná a bezdětná. „Při normálním posuzování žádosti není řešení v dohlednu. Vzhledem k tomu, že se jedná o pracovnici Rekazu (soukromá realitní kancelář spravující mj. obecní byty - pozn. red.), jehož pracovní náplň souvisí s potřebami města, doporučuje se vyhovět,“ uvádí zpráva.

Další žadatelkou o byt 1+1 pro bývalého manžela byla Anežka Fabiánová. „Bydlí v družstevním 3+1. (...) Výměna bytu za dva menší se nezdařila. Podle pravidel nemůže být vzata do evidence... S ohledem na znalost problematiky společensky nepřizpůsobivých osob a nezastupitelnosti... doporučují,“ vyjadřují se k přidělení bytu pracovníci Azylového domu autoři zprávy.

Třetí je Věra Žáková: „Není předpoklad, že by si mohla řešit bydlení zakoupením družstevního bytu,“ argumentuje zpráva o rozvedené matce tří dětí, která bydlí u rodičů.

Kolik bytů takhle radní přidělili, neví ani oni. „Často ne, ale bývají,“ vzpomíná Jašek. „Tak do desíti?“ uvažuje Kunčar. Neví to ani vedoucí bytového oddělení Igor Kocurek: „Dejte nám to písemně a my vám písemně odpovíme.“

Jiný názor má ale Kunčar: „Není žádný důvod dělat seznam. Nevím, jestli je důvod, aby se to lidé dozvěděli. Nemám tolik času, abych vám to vyhledával. Není to nic tajného, ale nevidím důvod to říkat kdejakému hejhulovi.“

Podle Kocurka radnice nyní eviduje asi 540 žádostí o byt, většinu už několik let. Měsíčně se uvolní průměrně dva byty. Výjimky vyřizuje bytové oddělení přednostně.

Zastupitel Miroslav Veselý považuje způsob přidělování za skandální. „Argumentace ve zprávě je pochybná. Nedivím se, že to utajili. Jestli se rada takhle chová, měla by odstoupit,“ domnívá se.

Vladimír Kovář

© Kopřivnické noviny

Poslední aktualizace: 05.01.2004 10:20